1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.07.28. 23:29 HaFr

A Fidesznek egyáltalán nem érdeke a kivándorolt magyarok hazatérése

A Fidesz szerint a tartós gazdasági növekedés, a munkahelyteremtő programok, a munkahelyvédelmi akció, a növekvő minimálbér és az életpályamodellek, valamint a 100 millió forintos "Gyere haza, fiatal!" program is a külföldön élők hazahívását célozza.

Egyetértek. És pont ezért nem is jönnek haza. Amíg egy olyan országba kellene visszajönniük, ahol a kormány a "tartós" gazdasági növekedést nyugati pénzekből éri el, amíg vannak ilyenek -- miért jöjjön ide a Nyugatról bárki? (Zárójelben, ez a GDP-ző beszédmód mindig elegánsan átugorja a megtermelt pénz elköltésének sztoriját, amely hogy, hogy nem: a lényeg. Márpedig ezt a pénzt kis hazánkban úgy költik, hogy először ellopják a fölét, aztán a maradék nagy részét átcsoportosítják a társadalom felső két tizedéhez. A többinek meg marad a GDP-fetisizmus.)

Amíg egy olyan országba kellene visszajönnie, ahol jobb híján a kormány veszi magára a "munkahelyteremtés" és a "munkahelyvédelem" feladatát (a piac helyett), és ennek megfelelően a munkahelyek olyanok, amilyenek (versenyképtelen, éhbért adó, kegyelmi álmegoldások) -- miért jöjjön ide a működő, alapvetően fair piacgazdaságokból bárki? Amíg "életpályamodellekbe" és kormányfüggőségbe kényszerítik a pedagógusokat, megvonva az értelmiségi státusukat, és kiéheztetik az iskolákat -- ugyan minek vágyjon ide vissza bárki, szülő vagy gyerek? Amíg bugyuta programokkal édeleg egy kabinet, amelyik egyébként egy-egy laza mozdulattal naponta elver tízszer, jobb napokon százszor annyit a csókosaira -- ki akar a "Gyere haza, hadd nézzünk hülyének" program önkéntesévé válni? Ajvé, írjak a magyar minimálbérről is? Nem tudok momentán a röhögéstől.

A Fidesznek természetesen nem érdeke, hogy visszajöjjön ide bárki, aki egy cseppet is elég önálló volt ahhoz, hogy kilépjen ebből a vircsaftból (ha emlékszünk, praktikusan már szavazni sem engedte őket), főleg, ha az ilyenek nagy összessége irdatlan pénzeket küld haza a belső fogyasztás élénkítésére, plusz még meg is jelenik a csaló statisztikákban mint magyar foglalkoztatott. Ugyan már! Megfordítva viszont, aki egyszer rávette magát (és a családját) arra, hogy elmenjen, az az első néhány hónapok esetleg kínzó honvágya és a letelepedés nehézségei után többnyire annyit fektetett már be a kivonulásba, hogy már csak ezért is nehezen jönne vissza. Ha még ráadásul el is kezd kint megszokni (Orbán hiányát, a szabadságot és a fair viszonyokat nem nehéz), gyerekei születnek, a meglévők beilleszkednek, akkor -- bár az első generáció sosem lesz teljesen a helyén -- lesz értelme lemondani, mert lesz perspektíva. Itthon nincs. És amíg nincs, amíg csak hazudozás, cinizmus és a tolvajtempó van, addig nem is lesz az ország soha versenyben a valamikori magyarokért. 

Amíg a szégyentelen Kövér László a magyar nemzetegyesítésről delirál, addig a rendszerváltás utáni kormányok legkártékonyabbja felszámolja a nemzetet az ország elszegényítésével, erkölcsi világának és hangulatának végleges leamortizálásával. Demográfiai probléma? Hát az tényleg van, uram. Tetszettek volna nem annyit lopni, és csak egy kicsit hozzáértőbben kormányozni. (Ezzel átadtam Tünde, egy manchesteri magyar felszolgáló lány üzenetét is, aki köszöni, jól el van már a szülőföldje nélkül, eszébe sincs még csak hazalátogatni sem.) Köszönjük, Fidesz!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr337662148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panellburzsij 2015.07.29. 01:29:15

Szóval feladtad Péter, se párt, se konzforr, se népgyűlés, semmi, csak a mélyülő depressziód...
'Nagy szárnyad borítsd ránk virrasztó éji felleg!'
együttérző barátsággal: leponex

megamedve 2015.07.29. 06:36:07

Azon gondolkodtam, hogy vajon hogyan kell pörögnie a fizetett geciimádó trollnokoknak, hogy minden blogon elsőnek tudják odalövellni magukat a palettára?
Aztán csorognak le rajta, egyre hígabban, egyre büdösebben...

Moin Moin 2015.07.29. 07:45:17

"Dahoam is Dahoam!:-)

bontottcsirke 2015.07.29. 07:54:52

Dehogy érdeke. Szerinted amikor viktorka kitalálta a három hónapig járó munkanélküli segélyt (bocs járulékot, hogy még cinikusabb legyen a rendszer), szerinted mit akart? Hogy akit kirúgtak tűnjön el innen.

Három hónap alatt a válság csúcspontján még top managerek sem találtak munkát 3 hónap alatt.

Adam Ant 2015.07.29. 08:04:27

Örülök, hogy érintetted ezt a témát.
A nyugati magyarok ( legalábbis azok, akik nem tegnap mentek ki, és már elkezdték a beilleszkedés ott Nyugaton ) a fokmérői a magyarországi helyzetnek, hiszen csak egy kis pénzt keresni mentek ki, de a kormány " haza hívó-programja " kapcsán kiderült, hogy nem lehet nekik annyira rossz Nyugaton, hogy haza költözzenek. Azoknak legalábbis semmiképpen sem, akik képesek tisztességesen dolgozni. Ezzel állítják ki a magyar kormány által képviselt rendszer szegénységi bizonyítványát.
Nem is kizárólag csak a megélhetésről van szó, hanem az egész rendszerről, amely nem kultiválja a szabadságot, márpedig aki egyszer ráérez a szabadság ízére, az nehezen találja meg a helyét egy olyan kiszámíthatatlan, korrupt rendszerben amelyet Orbán neve fémjelez.
A kivándorlás várhatóan csak erősödni fog,ahogyan a rendszer egyre jobban süllyed és a megélhetés romlik. Azon sem csodálkoznék, ha elmenne még egy millió ember. Amin kicsit meglepődtem az, hogy megtudtam, sok hajléktalan is összeszedte a pénzt arra, hogy valamelyik nyugati nagyvárosba utazhasson " lakni ", mondván, hogy jobb ott " a hajléktalan-szálló és az ellátás ", abban a vacak liberális demokráciában..... ha pedig még hajléktalannak is jobb ott lenni, akkor igazán nehéz elhinni, hogy az illiberális rendszer bármilyen szempontból is felette állna Orbanisztánnak, you see.

egyetmondok 2015.07.29. 08:07:10

@panellburzsij:
Leponex, semmi sincsen,ami miatt legalább egy kissé,csak picit elszégyellnétek magatokat ?

Pl.ezért:

www.portfolio.hu/short/nem_a_minimalber_a_sok_hanem_az_adoja.217476.html

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 08:11:03

@megamedve: az ok szimbolikus, és ugyanaz, amiért ma egy Orbán biztonságban érezheti ma magát idehaza: a többség nemtörődömsége, fásultsága

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 08:13:53

@egyetmondok: természetesen nem szégyelli magát, és érve sincsen már semmiféle -- a legalkalmasabb Orbán-fan

egyetmondok 2015.07.29. 08:32:55

@HaFr:
Nem hinném,hogy a többség fásultsága, nemtörődömsége az ok.
Szerintem a politikailag nagyon tudatos kevesek többségének romlottsága, politikai erkölcs-mentessége, felsőbbrendűségi tudata,stb.a döntő,azoké akik a kiskocsmákban, kisközösségekben, foci utáni sörözésekben,stb.,stb. a leghangosabbak,a Leponexek, Unionisták,stb.,stb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 08:50:31

@egyetmondok: ez még is csak a jó (vagy legalább ésszerű) ügyek melletti elkötelezettség gyengeségét jelenti -- és az ilyen emberek visszavonulását

panellburzsij 2015.07.29. 10:11:06

@HaFr: 'és az ilyen emberek visszavonulását '

Kedves Péter, ha nem lett volna néhány igazán remek posztod, szó nélkül visszavonulnánk innen - mi leponex.

Érveknek a posztodon sok helye nincs, gecizni meg maradjon a 'ti' privilégiumotok ...
Csak hogy érzékeltessem látványos farizeusságodat: a leponex ne kommentelhessen mert akkor megvadul, így még elmegy.
Hogy tényleg nekem van-é felsőbbrendűségi tudatom itt, azt nem tudhatom ...

PS: arra az egyszerűen megválaszolható kérdésre sem tudtál/nem akartál választ adni, szerinted melyik az a liberális demokrácia ma Európában, akik megfelelnek a te igényességednek; a Merkel, a Hollande kutyafuttatásra se lenne jó neked ...

Basszus Péter, te javallottad nekem, hogy legalább utólag korrigáljam - a szerinted rosszul sikerült kommentemet, hát biztatlak szeretettel én is erre - amíg tehetem persze.
A depresszió egy állapot, hidd el nem kell beletörödni hogy legyűrhet ...
barátsággal:leponex

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 10:17:19

@panellburzsij: nem értetted a mondatomat, amire reflektáltál, az emberek alatt a jó emberekről van szó. A lüke kérdésekre pl. a liberális demokráciáról meg nem válaszolok. Annyi időm azért nekem sincs a közre.

panellburzsij 2015.07.29. 10:27:38

@HaFr: ' Annyi időm azért nekem sincs a közre. '
három szó, három ország neve, ennyi

'az emberek alatt a jó emberekről van szó. '

mert azt majd te megmondod, ki a jó, ki a rossz, megjegyzem, hogy ki lenne a jó még nem olvastam tőled - a 'Bajnai - Bokros - Mesterházy' trojkán kívül :)

Attila barátunk ennél szerényebb volt, ki tudja mért:
'
2
Ti jók vagytok mindannyian,
Miért csinálnátok hát a rosszat?
Néha ugy vagytok a rosszal,
Mint az ópiumot szívó a pipájával.
Ameddig csak tart a mámor, gyönyörűséggel telik meg,
Aztán pedig irtózik önnönmagától is.
Mert miért isztok pálinkát tej helyett?
Hisz anyátok teje sose válik pálinkává.
Ti jók vagytok mindannyian,
Hisz mindnyájan örültök a jónak
S fontoljátok meg amit mondok:
Nem sánta az, aki
Együtt lelkendezik a csúszkálókkal.'

panellburzsij 2015.07.29. 10:31:29

@HaFr:
'Ajvé, írjak a magyar minimálbérről is? Nem tudok momentán a röhögéstől.'

hát írjál Péter, ha már kiröhögted magad, hogyan alakult a minimálbér a létező magyar liberális demokrácia meg az annak lerombolása után ...
írjál arról is, mit gondolt a minimálbér emeléséről a sok magyar liberális kedvenc közhantász, meg mit a Megtesetesült Gonosz Korrupció.
ha már ...

panellburzsij 2015.07.29. 10:34:12

@HaFr:
' miért jöjjön ide a működő, alapvetően fair piacgazdaságokból bárki? '

ha meg mégis idejön - néhány autógyár formájában, akkor meg csak leszakadó összeszerelőüzem leszünk

tamas11 2015.07.29. 11:08:25

@panellburzsij:
Tudtommal egy jött ide, a Mercedes, Kecskemétre. De azokkal is még Gyurcsány írta alá a szerződést.
Az összeszerelő üzemekkel kódolt nemzeti perspektíva pedig ténykérdés, szerinted nem az? Valószínűleg a munkahelyteremtés és az integrálódás bizonoys (alacsony) foka a két előny előnye, a többi folyomány mind hátrány. Te tudod az egyenlegét?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 11:10:42

@panellburzsij: vedd már észre, hogy már nem csak az értékelhető megjegyzésekből fogytál ki, de a kérdésekből is -- már nem ütöd meg a színvonalat, amire kedvem lenne válaszolni. A posztokra való reflexióid kimerülnek a froclizásban és a ferdítésben. Kínszenvedés ezekre reagálni már egy érettségizett, átlagosan értelmes embernek is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 11:15:36

@tamas11: most veszítettünk el két nagyberuházást ebben az iparágban -- csak amiről lehet tudni, és amelyekben eljutott az ország a megfontolásig. A németekkel szemben, akiknek félperifériája vagyunk, más eredetű multik nem szívesen tesznek ide komolyabb vasat -- arról pedig, aminek komoly hozzáadott értéke lenne, ne is beszéljünk. Egy ország bizalmi tőkéje sokkal fontosabb, mint bármi, amit ennek hiányában nyújtani tudnánk. Azokat meg persze h a szocik írták alá.

panellburzsij 2015.07.29. 11:34:54

@HaFr:
'már nem csak az értékelhető megjegyzésekből fogytál ki, de a kérdésekből is '

nofene, hát vótak azok is?

szerintem meg csak kényelmetlen lenne válaszolnod, melyek azok a liberális demokráciák, akik a te konzervativizmusodnak megfelelnek
a németeket lehúztad kétszer is, a kutyasétáltatásra sem alkalmas, a jelenleg a meghatározó uniós politikusok nyilván nem lehetnek a példáid között, az Unió jelenlegi vezetéséről még Orbánnál is rosszabb véleményed van.
marad az usa - aki meg nem liberális demokrácia- ahogy a blogodon többször is elhangzott

nos ne kertelj, szerinted melyek a követendő liberális demokráciák - hiszen ennek lerombolása kis hazánkban elhozta a miniarmageddont a Patással.

no és mettől volt ez a liberális demokrácia, amit nagyhirtelen 2010-ben leromboltak?

attól még hogy elegánsan le akarod pöckölni a kérdéseket, még ott vannak - ha csak ki nem gyomlálod visszamenőleges ítélkezési gyakorlatoddal :)

tamas11 2015.07.29. 11:35:02

@HaFr:
Ó a rohadt életbe, akkor a bizalom az munltinacionális tőke!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 11:40:16

@panellburzsij: :) szórakoztató vagy, próbálkozz csak

DrGehaeuse 2015.07.29. 11:41:22

@tamas11:

Pontosan!
És a mindenkori gyarmati helytartók (értsd: Magyar Kormányok) feladata a bizalmi tőke minimális szinten való tartása, nehogy a magyar gazdaság felvirágozzék, mert akkor rájuk nem lenne szükség.

DrGehaeuse 2015.07.29. 11:45:41

@HaFr:

Nem tudom ez baj-e vagy szerencse. A honi gazdaság legnegyobb problémája, hogy a magyarországon jövedelet (profitot) realizáló és azt idehaza elköltő és/vagy újraberuházó magyar tuljdonú vállalkozások részesedése a GDP termeléséből tól alacsony. A most oly nagyra tartott "növekedés" döntöen a Mercédesz és az Audi növekedéséből adódik.

panellburzsij 2015.07.29. 11:57:20

@tamas11:
'Az összeszerelő üzemekkel kódolt nemzeti perspektíva pedig ténykérdés, szerinted nem az? Valószínűleg a munkahelyteremtés és az integrálódás bizonoys (alacsony) foka a két előny előnye, a többi folyomány mind hátrány. Te tudod az egyenlegét? '

kedves kitiltásom rendíthetetlen támogatója,

én semminek sem tudom az egyenlegét.
az, hogy a magyar liberalizmus alatt teljesen eltűnt a hazai tulajdonú ipari, mezőgazdasági, feldolgozóipari termelőkapacitás, az energiaszektor, a vízszolgáltatás külfüldi kézben ...
akkor mit gondolsz, miképp lehet valahogy mégis munkahelyeket biztosítani az embereknek, miképpen lehet a gazdasági szuverinitás minimális fokát elérni - EGYSZERRE ??

Orbán úrnak nagyon leegyszerűsítve az a meghirdetett programja, hogy a zembereknek MUNKÁT kell valahogy biztosítani.
aki nem tud, nem akar, vagy soha nem is volt még munkahelye, annak a passzív segély helyett közmunkát biztosítson az állam az önkormányzatokon keresztül.

mert Róna úr sem ad erre választ, csak annyit, hogy magashozzáadottértékű munkahelyeket kell teremteni.
ebben mindenki egyetért, csak a kivitelezés mikéntjére nincs konkrét recept ( jó persze a demokratikus halandzsák mennek, de a papír mindent elbír)
azt még Róna sem mondta meg, miféle munkával lehet magashozzáadottértéket termeltetni félmillió végletesen/véglegesen leszakadt honfitársunknak.

az 'orbánrendszer' kevésbé sikeres meg zseniális lépéseit itt nekem kitiltás terhével a nyakamban nem ajánlatos elemeznem

DE szerencsére itt van a PKP, és annak Elnöke, aki a 'Jókormányzás kézikönyvét' lábjegyzetekkel együtt betéve tudja, - aztán a jobbnál jobb konkrét program helyett ilyen posztokat tol ki a blogjára - hátha erre aztán tényleg harapni fog mindenki.

Látjátuk feleim szümtükhel,. mik vogymuk: isá, por ës homou. fogymuk.

Khonsu 2015.07.29. 12:12:52

@panellburzsij: Írj csak egy zseniális lépést tőlük, ami saját ötletük volt, a megvalósítás is jól sikerült, ráadásul nem csak azért lett siker, mert épp szerencséjük volt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 12:23:25

@panellburzsij: van ide mindenféle poszt is, konkrét és kevésbé konkrét, szagos és szagtalan, motiváló és deprimáló, kedvedre válogathatsz. De ha megfigyeled, azt, ami konkrét, programmatikus (noha nem találom okvetlenül fontosabbnak őket, szemben veled) jóval kevesebben olvassák. Ebből egyébként az is látszik, hogy az olvasóknak és választóknak nem programpontok kellenek, hanem jövőkép.

panellburzsij 2015.07.29. 12:32:26

@Khonsu: egy zseniális lépéshez nem szükséges a saját zseniális ötlet, de szerencse viszont igen :)

-Róna Péter például a 'devizahitelezés' abnormális voltáról nem mostanában kezdett írni, ahogy a forintosítás elengedhetetlenségéről sem - és lőn, még ha nem is pontosan úgy, ahogy RP tette volna.

-a 2010-12 közti pénzügyi konszolidáció folyamata sem teljesen saját ötlet, de páratlanul sikeres és remek projektvezetés volt
(jó persze a fanyalgóknak pávatánc, mert fogalmi zavarban és gyógyíthatatlan krónikus orbánfóbiában szenvednek - azóta is)

- az imf-től való függés eloldása

- a külföldi tulajdonba juttatott közszolgáltatások hazai tulajdonba visszaszerzése

- a szintén külföldi bankok, alapkezelők fix jutalékára befektetés, kockázat,garancia,költségek nélküli kiszervezett 'manyup' visszaszerzése - pocsék kommunikációja ellenére

- i tak dalse

panellburzsij 2015.07.29. 12:36:02

@HaFr:
'nem programpontok kellenek, hanem jövőkép. '

no ebben teljesen egyetértek veled, és azt gondolom Orbán is ezért nyer, és nyer, és nyer ...
(ja persze, az ő jövőképe retrográd, nacionalista, maradi, .... amilyen a választópógárok többsége ... )

a jövőképet 'víziónak' is szokták nevezni, neked mintha lett volna erről véleményed, ha jól emlékszem ...

martineden 2015.07.29. 12:59:02

@panellburzsij:...,, ha meg mégis idejön - néhány autógyár formájában,"...amit a szocik hoztak ide ,plMercedes,Gyurcsany .A Jaguar pedig nemes egyszeruseggel beintett es a lengyeleknel epiti a giga uzemet.Vajon miert?

panellburzsij 2015.07.29. 13:53:30

@martineden:
na, most akkor a lengyelek járnak pórul, összeszerelőüzemmé fejlődnek vissza ugye,
minket meg ezek szerint a Feri lökött erre a tévútra :)

martineden 2015.07.29. 15:25:41

@panellburzsij:...,, minket meg ezek szerint a Feri lökött erre a tévútra "...amivel a csuti nemzetmento buszkelkedik.

DrGehaeuse 2015.07.29. 15:30:23

@martineden:

Az ilyen nagy multicégek idecsábításával megvalósított munkahelyteremtés és GDP növelés rendkívül drága.
Az erre fordított állami pénzforrások (és adókedvezmények miatt be nem szedett adók) töredékéből KKV-k érdemi támogatásával jóval több munkahely jöhetne létre és a GDP növekmény által termelődő profit zöme itthon adózna.

Marcus015 2015.07.29. 16:07:33

Egy elméleti válasz egy gyakorlati kérdésre vagyis arra hogy a lengyeleknél épül az új autógyár és nem nálunk.
Ha a KKV-k támogatása célszerűbb lenne - mint ahogyan írtad - akkor miért nem látjuk ezt megvalósulni, vagyis azt hogy az állam a KKV-ket támogatja és ennek nyomán létrejött az a temérdek munkahely amit vizionálsz? Hol késik a GDP-növekmény által termelődő profit utáni adók megjelenése?

kiir 2015.07.29. 16:26:05

@panellburzsij:
"nos ne kertelj, szerinted melyek a követendő liberális demokráciák"

Nagyon rápörögtél erre a témára, adok két támpontot. (1) Tökéletes ország nincs. (2) De ha Magyarországnál jobban működő/működtetett országot keresel, azokban az irányokban tájékozódj, ahová az unokatestvéreid, unokaöcséid, illetve azok szomszédai közül a legtöbben mentek dolgozni. Az orbáni értelemben vett "a magyarok véleménye" szerint ugyanis valószínűleg azok a dolgozásra alkalmasabb társadalmak.

Ha eredményre jutottál, és ha találkozol a Patással, alkalomadtán fülébe súghatod neki is. (Tőlem már régóta nem kérdez semmit, pedig elhiheted, mondanám.)

Khonsu 2015.07.29. 16:27:09

@panellburzsij: Ahhoz, hogy a zseniális lépést teljesen sajátodnak tekinthesd szükséges. Ötletet nyúlni bárki tud, az ilyen siker senkit sem emel a többiek fölé.

De nézzük a többit.

-Devizamentés, forintosítás.

Akik a legnagyobb bajban voltak bedőltek, őket senki sem mentette meg. Aki nem dőlt be, rajtuk se sokat segített, mert a forintosítás magas árfolyamon történt. A frankkal meg csak simán mázlijuk volt. Az első körös, jó árfolyamon történt forintosítás pedig a spekulánsokon segített, nem a rászorulókon, az ők "megmentésükkel" csúnyán elkéstek.

-2010-12 közötti "konszolidáció" nem sok büszkeségre ad okot, mert az inkább egy átgondolatlanul, kapkodva végrehajtott adó és jövedelem átrendezés volt, ami akkora lyukakat ütött, hogy máig foltozgatják. Továbbá egyenesen vezetett el a ma tapasztalható szociális katasztrófához.
Annál a "konszolidációnál" bármely véletlenszerűen kiválasztott magyar háziasszony jobbat tudott volna produkálni.

- az imf-től való függés eloldása

Az alacsony kamatozású hitelt szép magas kamatozásúra cseréltük, csak azért, mert az IMF nem hagyta volna jóvá a dilettáns, érdekcsoportokra szabott intézkedéseiket.

- a külföldi tulajdonba juttatott közszolgáltatások hazai tulajdonba visszaszerzése

Óriási felárral.

- a szintén külföldi bankok, alapkezelők fix jutalékára befektetés, kockázat,garancia,költségek nélküli kiszervezett 'manyup' visszaszerzése - pocsék kommunikációja ellenére

És elverése az utolsó fillérig, miközben a megnevezett cél, az adósságcsökkentés nem valósult meg belőle.

HOL A PÉNZ???

2015.07.29. 16:48:25

@panellburzsij:

"- az imf-től való függés eloldása

- a külföldi tulajdonba juttatott közszolgáltatások hazai tulajdonba visszaszerzése

- 'manyup' visszaszerzése - pocsék kommunikációja ellenére"

szuper! felsoroltad azt a tipikus pár pontot, ami a fideszesek (érdemi gazdasági siker híján) folyamatosan mantráznak. levitted magad a fidesz-troll szintjére, pedig eddig csak simán baromi idegesítő voltál.

a manyup a külföldi tőkéseknél azért legalább megvolt. most meg el van költve. micsoda siker!

az állami cégek mitől is hasznosabbak nekünk így, pl az e-on gázüzletága 160 milliárdért, vagy a mol-csomag 500-ért? ez a két tétel önmagában 10 éven belül mérhető eredményt hozott volna, ha oktatásra költik.

imf-függés: azt biztos látod te is, hogy ehhez a világon semmi köze ennek a kormánynak. barátom, 2011-ben olyan helyzetben voltunk (a már államosított 3 ezer milliárd mellett), hogy az imf-et éppen, hogy be kellett hívni. aztán a "világgazdaság pénzbősége", na az szépen megmentette a sejhajunkat. pl az amerikai bankóprés, ha még emlékszel. eközben az olyan latorállamok, mint írország (szintén imf-hiteles) köszöni remekül van. ja igen, nekik a gdp-arányos adósságuk 25% volt a válság előtt, ennyit arról, hogy alakul ki az "imf-függés".

jujj. mondom, tényleg egy sötét tahó vagyok, nem lehet veled nem személyeskedni. csak tűnnél már el a f**ba innen, ha ilyen sunyi hazudozó is.

2015.07.29. 16:50:34

@panellburzsij: és még sajnos korrigálnom is kell magam miattad, hogy újra személyeskedjek. szóval te vagy a sötét tahó, még mielőtt...én csak gépelni gépelek rosszul néha.

please, get out of here!

Bellagio 2015.07.29. 17:02:46

Nem lehetne, hogy a "Gyere haza fiatal" program altal fizetett repulojegyet majd a valasztasokkor hasznaljam ki? :)

Pan Modry 2015.07.29. 17:09:38

Egyszeruen nem erdemes hazajonni.

Nekem peldaul csaladom van, es nem akarom hogy alulmotivalt, alulfizetett tanarok oktassak a gyerekemet mult szazadi modszerekkel es infrastrukturaval.
A teljesen kiszamithatatlan gazdasagpolitika total be van arazva a magyar munkaeropiacba is, az elerheto allasok rosszabb szakmai perspektivakat kinalnak mint kulfoldon.
MO-on nem latom hogy a befizetett adomert megfeleloek lennenek az allami szolgaltatasok.

De legkevesbe azt szeretnem hogy ilyen mutyizos urambatyam kornyezetben szocializalodjon a gyerekem.

gargantua9 2015.07.29. 17:25:53

Az a pech ért, hogy megnéztem a kommenteket - nem kellett volna. Ha ez az ország, akkor inkább elbújok egy tanyára, csirkéket tartok és marihuánát termesztek. Ez az értelmetlen és mindkét oldalon propagandaszövegeket öklendező vita alighanem sehova sem visz... se ki az országból, se vissza. Így további jó egymásra hányást kívánok... és felkészülést az iszlám uralmára...

Mr. Waszabi 2015.07.29. 17:30:05

Hát, amíg a KSH beleszámolhatja őket a magyar munkavállalók és munkanélküliek statisztikáiba abszolúte szillogosztikus módon, addig tényleg nem érdeke. De, a Kádár rendszer Orbán-féle felújítása (unortodoxia leánykori neve Magyar Népköztársaság volt, államszocialista gazdasági modellel, csak szólok, gyengébbek kedvéért) csak egyre több elvándorlót fog eredményezni. Az intelligensebb, képzettebb emberek húznak el egyre nagyobb számban, mert Orbán azt képzeli, hogy belőlünk 20 év demokratikus piacgadaság után még lehet államkommunista rabszolgákat csinálni éhbérért. A dolog hátulütője, hogy a külföldi vállalkozások számára elsősorban a jól képzett magyar munkaerő volt a vonzó, nem annyira az adókörnyezet, hisz a termék megfelelő minőségét a munkaerő képzettsége biztosítja. Hiába olcsó bármi a fülöp szigeteken, ha tök hülyék ahhoz, amit csinálnak. Fel kéne ébrednie, hogy ha nem marad itt ember, aki megtermelje a gazdaságban mindazt az adóterhet, amiből ő rendelkezni kíván, akkor feldughatja a saját seggébe az idióta elképzeléseit. Nagyon szar élmény lesz, amikor majd romániai vállalatoknak dolgozunk be bérmunkába, mert a miniszerelnök egy nettó balfasz volt itt. Istenuccse, lapáttal fogom kikergetni innen Záhonynál - húzzon el az ilyen balfasz Moszkvába, oda, ahová való. Mint Rákosi, mert nagyjából egy kategória ők ketten.

Mr. Waszabi 2015.07.29. 17:30:05

Hát, amíg a KSH beleszámolhatja őket a magyar munkavállalók és munkanélküliek statisztikáiba abszolúte szillogosztikus módon, addig tényleg nem érdeke. De, a Kádár rendszer Orbán-féle felújítása (unortodoxia leánykori neve Magyar Népköztársaság volt, államszocialista gazdasági modellel, csak szólok, gyengébbek kedvéért) csak egyre több elvándorlót fog eredményezni. Az intelligensebb, képzettebb emberek húznak el egyre nagyobb számban, mert Orbán azt képzeli, hogy belőlünk 20 év demokratikus piacgadaság után még lehet államkommunista rabszolgákat csinálni éhbérért. A dolog hátulütője, hogy a külföldi vállalkozások számára elsősorban a jól képzett magyar munkaerő volt a vonzó, nem annyira az adókörnyezet, hisz a termék megfelelő minőségét a munkaerő képzettsége biztosítja. Hiába olcsó bármi a fülöp szigeteken, ha tök hülyék ahhoz, amit csinálnak. Fel kéne ébrednie, hogy ha nem marad itt ember, aki megtermelje a gazdaságban mindazt az adóterhet, amiből ő rendelkezni kíván, akkor feldughatja a saját seggébe az idióta elképzeléseit. Nagyon szar élmény lesz, amikor majd romániai vállalatoknak dolgozunk be bérmunkába, mert a miniszerelnök egy nettó balfasz volt itt. Istenuccse, lapáttal fogom kikergetni innen Záhonynál - húzzon el az ilyen balfasz Moszkvába, oda, ahová való. Mint Rákosi, mert nagyjából egy kategória ők ketten.

Mr. Waszabi 2015.07.29. 17:40:09

@megamedve: nem minden blogon. Az olyanokon, ahol a kormány egyértelmű buktája a téma - azaz, kormányzati, KSH vagy Eurostat jelentések a téma, 0 komment található. Az ilyesmit nem érdekük upvote-olni. Én személy szerint szorgalmazni fogom, hogy az ilyen köcsögök számára - Orbánnal és sleppjável együtt - niyssuk meg újra a recski kényszermunka-tábort. Persze korszerűsíteném, internetes szavazással. Az ítélet minden delikvensnek alapjáraton fél év lenne. A neten adhatnának számukra megoldandó feladatokat a magyar közemberek - s ha a delikvens nem tudja megoldani, akkor hosszabbodna büntetése. Például Orbán Viktornak vagy Matolcsy Györgynek hétköznapi gazdasági-matematikai feladványokat adnának - soha az életben nem fognak szabadulni. Amolyan Running men játék - a nép élvezi, a politikusok szopnak. Nagyon jövedelmező lenne nemzetgazdaságilag, mert sztem sok, eddig érdektelen ember is megtanulná a közgazdaságtan alapvetéseit pusztán azért, hogy Orbánt rács mögött tartsa. A bosszúvágy nagyon erős motívum tud lenni. Lehet, levédetem az ötletemet :)

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.29. 17:59:13

"a rendszerváltás utáni kormányok legkártékonyabbja felszámolja a nemzetet az ország elszegényítésével, erkölcsi világának és hangulatának végleges leamortizálásával."

Blődség.
A nemzetet nem fogja tudni felszámolni a Fidesz sem.
Hivatkozik rá politikai okokból, az embereket lehúzza, ellopja a közvagyont, ahogy eddig mindenki tette, de aki Magyarországon marad, az attól még egyelőre magyar lesz (vagy magyarországi roma). A külföldre távozó magyarok meg eldönthetik, hogy magyarként élnek vagy nem. A befogadó társadalom szemében úgyis bevándorlók lesznek, legfeljebb a gyerekeik válnak németté (akármit is jelentsen ez a jövőben) vagy britté.
A kivándorlóknak megvan a választási lehetősége, hogy miként élik meg a magyarságukat, nem egy Gyurcsány vagy Orbán fogja beléjük beszélni, hogy mi a magyar. Lehet a határon túl is magyarnak maradni, ahogy a lengyel, görög, örmény és ír diaszpóra is nagyon büszke a hagyományaira. A nekik fontos, család által átadott, megszűrt hagyományokra, nem a kötekező iskolai ünnepségeken, állami rendezvényeken kultivált hagyományokra fognak gondolni, amikor magyarnak vallják magukat.
Visszatérni nem sokan fognak, ennek oka pedig a pénz. Nem akarnak kevesebbet keresni. Akik politikai okokra hivatkozva mennek el, azoknál is a pénz a döntő ok valójában.

"Demográfiai probléma? Hát az tényleg van, uram. Tetszettek volna nem annyit lopni, és csak egy kicsit hozzáértőbben kormányozni."

Ez is blődség. A legjólétibb államokban is komolyan csökkent a gyerekvállalás. (Jó, Írországban 17 évesek is leszülnek, aztán sose dolgoznak; a dánoknál, svédeknél, franciáknál meg sok kis Mohamed, Aziz és Säid születik az utóbbi időben).

Olyan helyen élek, ahol a GDP a magyarnak háromszorosa. Munkanélküliség alig van. Minden adott a jó élethez, csak as ingatlan horror árú. Plusz az oktatás fizetős.
A fertilitás a magyar alatt marad jóval.
A jóléti államokban kevés kivételtől eltekintve lecsökkent a gyerekszám. A bevándorló moszlim sokat szül, az őslakos egyre kevesebbet.
A manchesteri felszolgáló fizetésből se fog ott házat venni, gyerekeket nevelni, azokat egy jobb egyetemre küldeni. Gyerekvállalás nélkül persze kétségtelenül jobban élhet, mint Magyarországon. De pont az alsóbb fizetési szegmensben dolgozók nyugaton is gondban vannak a családalapításnál.
Boxroomba meg hat másik emberrel bérelt lakásba nyugaton se fog gyereket vállalni. Vagy ha igen, akkor az semmivel se jobb körülmény, mint egy magyar panel.
Nem kétséges, hogy jobban fog élni, mint egy magyar felszolgáló, de az angoloknak megfelelő életszínvonalat csak messziről ugatja majd.

Persze mindenki azt csinál, amit akar, elvégre én is a pénz miatt jöttem el. De nem gyártok olyan ideológiát köré, amit mások. A magyar minimálbér mindig sz@r lesz az osztrákhoz, brithez képest is, erről nem Orbán és nem is Gyurcsány tehet. Ez pont úgy történelmi örökség, mint hogy Magyarországon olcsó az ingatlan vagy csípős a kolbász.

Sir Galahad 2015.07.29. 18:00:30

Segítsünk, tegyünk rendet a szerző fejében.

A külföldön munkát vállaló magyarok azért mennek ki, mert ott háromszor-négyszer annyit tudnak keresni, mint itthon. ezért, nem másért, aki szerint másért, az vagy ostoba, vagy hazudik. Eddig oké?

Ha ez világos, akkor az is világos, hogy mivel lehetne hazacsábítani őket: a bérek azonnali megemelésével, a mostani szint három-négyszeresére. Lehetséges ez? Sajnos nem. Aki mást mond... lásd az előzőeket.

Ebből pedig az következik, hogy a Fidesznek még ha érdeke is a fiatalok hazacsábítása, nem tudja megoldani. Egyébként egyetlen másik párt sem. A kérdés tehát, hogy a Fidesznek ez érdeke-e, egy tökéletesen értelmetlen kérdés. És ez a poszt egy tökéletesen értelmetlen kérdést feszeget.

Egyébként magam úgy gondolom, fentiek miatt a fiatalok hazacsábítására indított program is pénzkidobás, hülyeség. Aki tud és akar, menjen nyugodtan, ahogy a többi csóró káeurópai országból is, és nincs okunk haragudni rájuk, ha maradni akarnak. Ez a jövedelmi különbségek miatt törvényszerű, ha tetszik, ha nem.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.29. 18:02:02

A magyar ember bármit kibír, ha az alternatíva a gágogó, országrontó ballibák visszatérése a hatalomba.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.29. 18:04:03

@gargantua9: a fűtermesztés a lehető legjobb ötlet. Mellé kendermagos tyúkokat tarts. Ha érted hogy mondom.
A moszlimok előtt még meg kell majd küzdened a magyar vidéken lakó rézbőrű törzsekkel is.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.29. 18:14:12

"Ajvé, írjak a magyar minimálbérről is? Nem tudok momentán a röhögéstől."

A magyar minimálbér miatt Orbánt szidni elég fals. Egész K-Európában alacsony a nyugatihoz képest. Ha nem így lenne, minden német gyár ment volna egyből Indiába, Kínába.

Orbán sokat lop, rengeteg hülyeségre költ, de pont a minimálbér az a multik Mo-ra csábítása miatt alacsony.
A kiadási oldal botrányos (stadionok), meg a magyar munkáltatói hozzáállás (jobbágynak tekintik a munkavállalót, 4 órára bejelentve 10 órát dolgoztatják). A magyar egymással is kibaszik.

pamut 2015.07.29. 18:33:51

@HaFr: Jó a posztod, egyetértek.
Kintről visszahozni azt aki odakint képes megragadni, szinte lehetetlen. Aki megszokta a magyarhoz képest többszörös fizetést, egyből, radikálisan megugró életszínvonalat, egyáltalán: létbiztonságot, hogy nem azzal kell hogy teljen az élete hogy a pénztelenséggel a reménytelenséggel a kilátástalansággal küzdjön, hanem végre elkezdhet élni, azt már nem lehet visszahúzni.
Az egyetlen esély a még itthon lévőket itt tartani látványos fejlődéssel - de ez utóbbi ugyebár nehéz meló lenne, nem is megy, illetve nem is érdekük, sőt ez ellenérdekük. A fidesz egy fejletlen ugar-országban érdekelt mert a szegény emberek nem lázonganak (csak ha már éhesek, de annyit azért épp kapnak) őket könyebb leigázni és uralni. A szegényeket amúgy is annyira leköti és kimeríti őket a túlélés terhe hogy nem marad energiájuk, idejük, kapacitásuk a saját életükön túl bármi mása is odafigyelni (ez stabilizálta a középkori társadalmakat is). Demokratának, polgárnak, kritikusnak, cselekvő embernek lenni, ehhez bizony szabad szellemi és energia-kapacitások kellenek, ami a mai Magyarországon legalább 5 millió ember számára teljesen elérhetetlen luxus.

(Viszont látom pár rajongód sikeresen szétveri a beszélgetést. A trollok ellen jó a disqus kommentelő rendszere, ide a bloghura is be lehet drótozni, már láttam rá példát. Ott a hülyéket lepontozzák, az okosakat meg föl, maguk az olvasók tartják karban. Ez az itteni (elavult) rendszer a trollok melegágya, szar lehet látni ahogy szétrombolják a jó írásaid.)

lavór 2015.07.29. 18:35:26

Nem a Fidesz számolja fel, a magyarok számolják fel saját országukat. A Fidesz csak haszonélvezője az állítólagos problémának. 2 hét alatt megváltoztathatnák az emberek az áldatlannak nevezett helyzet gyökreit. De nem akarják. Ajvékolni a fotelből sokkal egyszerűbb.

pamut 2015.07.29. 18:38:24

@Kéne egy nick...:
Ez így sokaknak beakadt hogy túlértékelik a minimálbér tőke-vonzó jelentőségét. Kétségtelenül fontos és vonzó, de messze nem egyedüli szempont. Ha az lenne, már nem lenne ipari termelés Németországban mert mindet kivitték volna olcsóbb országokba, és nem lenne Magyarországon sem, mert ma is vannak nálunk is sokkal olcsóbban dolgoztatható országok.

Az különben sem (lenne) pálya hogy örökké csak az olcsójánosságunkkal versenyezzünk. Ez az önkéntes alul-maradás stratégiája. Nyilván az oktatást kéne fejleszteni (benne a felnőttképzést is), de ugyebár ez itt ma nálunk maga a sci-fi.

Laptop7712 2015.07.29. 18:47:38

@Sir Galahad:
Nem az a baj, hogy ez van, ez mondhatni egy ilyen jellegű EU-s berendezkedésnél teljesen természetes dolog, hogy oda vándorol a munkaerő, ahol megfizetik. De felmerül egy kérdés. A lőtéri kutya nem kérte azt 25 éve, hogy ez legyen az ára a vasfüggöny lebontásának. Történetesen az, hogy a magyar bérekben nincs benne a tisztes megélhetés, a szórakozás, a lakhatás, és a gyermeknevelés mindenkori költsége.
A komcsik az átkosban tudták azt, hogy a magyar munkaerő képzett, és ha nem lenne vasfüggöny, ki is ürülne szépen az ország. Ezért volt az, hogy egy orvos például csak úgy utazhatott nyugatra, ha a közeli család egy része itthon marad, oszt jovan. nem voltak azok hülye gyerekek, tudták azt, hogy milyen rendszert üzemeltetnek.
Ezt ott, akkor nagyon el… ták, nem kicsit, úgy az egész rendszerváltó elit.
Az elmúlt 25 éve nem szolt másról, csak arról, hogy mondhatni nyíltszíni fejtéssel szépen kiszivattyúzták az erőforrásokat minden téren. A szerencsétlen marha, meg nem akart éhen dögleni, és felült a repülőre. De van egy kis bibi. A derékhad 1989-ben a csattogó szárnyú falepkét tologatta. Erre mondta tanult barátom 15 éve, hogy kibaszott nagy árat fogtok fizetni azért, hogy elfelejtettétek elmagyarázni az embereknek, hogy mi fán terem a rendszerváltás gazdasági része, és mit hoz számukra. Most eljött ez az idő, és politikai elit változatlan, talán most elő kellene venni azt a tudást, amivel építeni is lehet valamit, és ha ez megvan, akkor lehetne cseszegetni adókkal, meg mindennel a rendszert.
Mellár Tamás is erre vetít rá, hogy nagyon nagy a gáz, mivel nincs magyar tulajdonban szinte semmi – ez azért nincs így – de azok, akik komoly saját középvállalata van a termelő szektorokban, tele a töke mindennel, és szinten tart, nem fejleszt.
mno.hu/velemeny/renegat-gondolatok-a-gorog-valsag-kapcsan-1297568
Kőne egy olyan tudás, ami működik, mivel loszart nem ér az, hogy éves szinten 1-4 % -al emelkednek a reálbérek. Egy képzett mérnök kinyitja a laptopját Londonban, vagy Düsseldorfban, és tolja a melót évi nettó 70.000 EUR, vagy 100.000 GBP -ért.
Kellene egy platform független üzleti terv – minden szektorban - , amiben szépen arra épül, hogy hogyan lehetne kiosztani az embereknek minimum termelő pozícióra méretezve a 450.000 Ft nettó lóvét munkabérként. a többi erre a fizetési rendszerre épülne. Adminisztratív pozíció: 750.000 Ft , mérnöki: 2.000.000 Ft. A cég olyan terméket fejleszt, ami azonnal exportképes, bárhol legyen is a cég az országban. Erre adjanak a delikvensnek előre 300.000.000 Ft-ot kézbe, hogy csinálja meg a 5-7 fős termelést, mindegy, hogy mi a termék. Ez már megmozgatná a terméktervező szakmérnökeink fantáziáját, mivel általában 10-15 ilyen céget lehet irányítani egyszerre egy laptopról optimálisan. 10 cég: 3 Mird, Kb. 3 év alatt jönne vissza kétszeresen.
Az ilyen tudás külföldre vándorolt, és egy ilyen történet ha életre kelne kis hazánkban, ettől lecsorogna a hideg veríték mostani kormányzat hátán. Ezzel nem mondtam semmi újat, mivel így néz ki egy átlag mikrovállakozás üzleti terve nyugaton, és a béreket így is lenyomtam 20 %-al.
Ez egy megoldási tér. Egy gond van vele. Nem fog megvalósulni, mivel senkinek nem lesz érdeke, mivel ez erőt, és megbecsülést ad az embernek, és nem lesz elég rabszolga. Szerencsétlen rabszolga az ókorban legalább a saját ruházatáért, fedeléért, és kajájáért nem kellett, hogy megdolgozzon.

pamut 2015.07.29. 18:47:44

@lavór:
Azért ez nem így van, az pl. hogy a legnagyobb szavazói tömb mit gondol, az a fidesz döntésén múlik, teljesen a kezükben tartják a szavazóik gondolkodását és érzelemvilágát is, kőkemény tömegmanipuláció, tömegpszichózis működik. A fideszesek gyakorlatilag egy hatalmas zárványt, tömböt, szektát képeznek az országon belül, akik mindig pont azt és pont úgy gondolják-éreznek, mindig pont azt gyűlölik és hibáztatják, egyáltalán arra gondolnak, arra fókuszálnak, amire és ahogy azt a fidesz - ebben kétségtelenül zseniális - manipulátorai akarják.

A többi ember valóban változtathatna, de ehhez olyan társadalmi szellemi szint-lépés kellene, ami szintén nincs meg: a helyzet átlátása, diagnosztikai képességek, önérdek-felismerési képességek, probléma-megoldási képességek, kooperációs képességek, képességek a manipulációk és megosztási kísérletek kivédésére, és meg még sok ilyen.
Attól még hogy valaki nem szellemi és érzelmi rabszolga, még nem biztos hogy maximálisan képes élni a szabadságával.

lavór 2015.07.29. 18:52:22

@pamut:

Semmi olyat nem írtál, ami cáfolná a mondandómat. Nem akarja a tömeg "lecserélni" a kisebbséget.

A másik feléhez csak annyit tennék: a sikeres magyar oktatásnak - amire oly büszke ez a nemzet - sokat köszönhet a mindenkori hatalom. Droidképzés folyik. És nem csak alapfokon, főiskolai, egyetemi szinten is.

pamut 2015.07.29. 18:57:37

@lavór:
Dehogynem írtam, méghozzá elég szépen kifejtve. Ha nem érted hát nem érted.

Sol Durka 2015.07.29. 18:57:44

Emlékeztek? Ki üvöltözte, hogy a baloldal ráront nemzetére és most az erdélyi "táltostalálkozón", hogy a baloldal nem szereti a magyart?

Így kell ezt csinálni: legjobb védekezés a támadás! Történelmileg olyan aljas bűnöket követ el ez a szennyes banda a magyar nép ellen, hogy más országban már rég jól őrzött helyen, az utolsó fillérjétől - jogosan - megfosztva játszaná a magyarok istenét.

De mi tűrjük, hogy a FideSS foglyul ejtette az országot és visszahozta a feudalizmust, sőt a rabszolgaságot!

lavór 2015.07.29. 19:01:37

@pamut:

Te a kisebbségről, a Fidesz szavazóbázisról fejtetted ki a véleményedet.

A többséget alacsonyabb szellemi szintre helyezted, így képtelennek tartod a saját érdekeinek kivívására.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 19:02:41

@pamut: nem rombolja, nincs jelentőségük :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 19:03:37

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: te szerencsétlen hülye, "a magyar ember bármit kibír" -- és mennyit akartok még ráakasztani??

pamut 2015.07.29. 19:05:03

A Fidesz* híveinek üzenem ezt a szép hírt:

www.sonline.hu/somogy/kozelet/senki-se-csinalja-utana-megoperalta-magat-az-atadi-ferfi-foto-622542

"Megoperálta magát egy nagyatádi rokkantnyugdíjas, mert akkora fájdalmai voltak, hogy nem bírta kivárni a hosszú kórházi várólistát."

Érdemes klikkelni a linkre van fotó is! Meg alapos leírás hogy csinálta a bácsi, egész ügyes! Jól jön majd még ez az infó ahogy még tovább nőnek a várólisták, lesz még itt a neten "Hogy operáljam ki a vakbelem a konyhaasztalon?", illetve "Hogy tudok a Hajdú mosógépemből vastüdőt építeni magamnak?" oldalak.

Kösz fidesz, csak stadiont, azt építsetek még néhányat könyörgöm!

pamut 2015.07.29. 19:06:23

@lavór: Ez így nem egészen korrekt interpretálása a szavaimnak.

ursus artos 2015.07.29. 19:07:53

@HaFr: "Ebből egyébként az is látszik, hogy az olvasóknak és választóknak nem programpontok kellenek, hanem jövőkép..."
Nem tudom, Péter, akkor Ön még orbántanácsadó volt-e, amikor pontosan a jövőképet előre vetítő "A jövő elkezdődött" - nekem nagyon tetsző, jó üzenetet adó - plakát megjelent, 2002-ben? De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy annak az ekézése is komoly fordulatszámot vett mondjuk a Heti Hetesben...
Meg a minibér emelése 50 rugóra is. Szóval, írjon még a minimálbérről.
Péter, magának sincs ötlete, meg víziója sem, csak megy Orbán után és reagál...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 19:12:46

@ursus artos: MAga spekulál -- tegye

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.07.29. 19:15:30

Aztán miért lenne érdeke a fideszmaffiának ha az értelmesebb magyarjai visszajönnének hígítani a birka táborukat?

Aztán miért lenne érdeke az értelmesebb magyarjának visszajönnie a a fideszmaffia birodalmába, hogy beálljon egy újabb bégető birkának a sokmilliós lepusztult agyú fidióta mellé?

Maradjon csak az értelmesebbje külföldön, ez a sok sötéthülye fidesz suttyaja meg hadd butuljon tovább Elkúrbán legnagyobb örömére.

ursus artos 2015.07.29. 19:17:31

@Sol Durka: "...és most az erdélyi "táltostalálkozón","
Ez annyira jellemző, mármint ez az irígység, a baloldalra.
Egyszerűen nem tud mit kezdeni Orbánnal, de amit elért, az kéne a baloldalnak is. (hatalom, 2/3...) És mivel ezt soha, de soha el érni nem lesz képes, ezért marad azok dehonesztálása. Minél inkább jelentéktelennek beállítani bármit, ami Orbánhoz kapcsolódik.
Pedig a ballib a seggét verné a földhöz, ha mondjuk a szárszói piknik lenne olyan rangú és az ott elhangzottak miatt nemzetközi figyelmet is kivívó és minden oldal által várt - hogy vajon mit mond ikszipszilon - rendezvény, mint a bálványos...
Na látjátok egy ilyet kellene tudnotok felépíteni...
nem hiszem, hogy menni fog. (Az ATV-ben is mindig csak arról beszélnek, egyre gyengébb minőségű szakértőkkel, hogy vajon Orbán, vagy bárki más, hogy értette azt, amit mondott. Nyilván egyszerűbb lenne Orbántól megkérdezni, de korábban keményen megdolgozott az ATV azért, hogy Orbán és a többiek teljesen jogosan beintsenek. Szájnyalás és ilyenek...)
Nem néztek előre...

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.29. 19:19:32

@Mr. Waszabi: "Hiába olcsó bármi a fülöp szigeteken, ha tök hülyék ahhoz, amit csinálnak."

Na kis rasszistám... A filipínók lehet, hogy nem olyan überfaszák mindenben, de tudod-e, hogy kik gyártják Japánban a híres japán autókat? Filipínó vendégmunkások. Mert a japán ilyen munkát már nem végez meg elöregedett meg drága...

@pamut: ha a magyar kormány akárcsak az osztrák közelébe emeli a minimálbért, akkor két hónapon belül sok multi ugrik Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába. Ha nem Indiába, Vietnamba. Egy olyan verseny van a befektetésekért, ahol a bérszínvonal, adókedvezmények, munkaerő színvonala, ingyen infrastruktúra odatolása a kormány által elvárás.
Németországban még azért termelnek, mert botrány lenne, ha mindent ott csinálnának, ahol rentábilis. Tervezés otthon, gyártás külföldön.
Ha lenne hazai ipara a magyaroknak, akkor attól el lehetne várni, hogy Mo-on termeljen.
Most Orbánék feltőkésítenek közpénzen egy pár oligarchát, akiknek a cégcsoportjai majd talán 10 év múlva csinálnak valami magyar iparszerűséget. Ha nem offshore-ba tolják ki a zsetont.
Dél-Korea, Japán, Tajvan, Kína is úgy lett ipari nagyhatalom, hogy összeszerelőüzemek voltak, majd másoltak pofátlanul, később a protekcionista módon feltőkésített helyi cégek és oligarchák felépítettek egy hazai ipart.
Magyarország hirtelen belekerült az uniós versenybe, a privatizációt elcseszték (nem úgy, mint a cseheknél, szlovéneknél), az uniós pénzek segítenének, de azokat is olyan külföldi cégek nyerték sokszor, akik kivitték a pénzt az országból. A multi egyelőre összeszerelő üzemnek használja az országot, de közben megindult a képzett munkaerő kiáramlása (ami Romániában is megtörtént korábban és mára a gazdasági növekedés gátjává vált a munkaerőhiány), közben kelet-európai verseny van a befektetésekért, aki bért emel az azt kockáztatja, hogy a szomszédba megy a multi gyára.
Közben persze minden eddigi kormány lopott is rendesen.
Na ez a szitu, itt kéne okosnak lenni.
Akinek van esze, az megy a jobb bérekért nyugatra. Nem politika ez, egyszerűen az 1500 euro több, mint a százezer forint.

ursus artos 2015.07.29. 19:20:39

@HaFr: biztos spekulálok, ha azt mondom, hogy volt olyan, amit hiányol (jövőkép) de az is szanaszét lett cikizve a véleményhatalom által...

Sir Galahad 2015.07.29. 19:23:15

@Laptop7712: Az egy jó ötlet, hogy legyenek ilyen jó fizetést biztosító 5-7 fős magánvállalkozások, de van vele 2 probléma.

1: "Erre adjanak a delikvensnek előre 300.000.000 Ft-ot kézbe" - mármint ki? Ki adjon ki csak úgy ennyi pénzt valakinek és miből?

2: Mondjuk, hogy lesz egy csomó lottóötös, és adnak, és lesz pár ilyen vállalkozás, ami mondjuk még működőképes is. De mi legyen a többi 9 millió emberrel?

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.29. 19:27:21

@pamut: úgy emlékszem Merkel könyörgött már egyszer a német ipari vezetőknek, hogy legyen szívük és ne vigyenek el több munkahelyet keletre...
A német ipari óriások se annyira patrióták már, hogy a profitjukat beáldozzák. Szeretik az olcsóbb munkaerőt. Kölcsönzött munkaerő is terjed ott. Nem örül neki a melós.

@HaFr: sőt, blődli!

pamut 2015.07.29. 19:27:23

@Kéne egy nick...:
Továbbra is úgy érzem egyoldalúan közelíted meg, illetve egy soktényezős problémát egy tényezősre egyszerűsítesz le, ami ezáltal érvénytelenné válik. Azt meg pláne nem mondtam hogy osztrák minimálbér kéne egy lépésben, ha valaki mással akarsz vitatkozni, tedd, én ilyet nem írtam.

Amúgy meg nem csak a bér szintje számít hanem az adója is:
www.portfolio.hu/short/nem_a_minimalber_a_sok_hanem_az_adoja.217476.html

De mint írtam még sok más tényező is számít a tőkének, ha előbb nem figyeltél rá, nem írom le újra.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.07.29. 19:31:14

Az átlagos kivándorló magyart csak a kényszer hozza haza, a beteg szülei :(

tízmillió zsiráf nem tévedhet 2015.07.29. 19:39:03

Úgy tűnik nekem, hogy a "demokratikus" oldal ugyanúgy az ország határai közé szeretné zárni a magyarokat, ahogy 1990-ig a kommunisták tették.

Amikor a csatlakozásunk előtt javában ment Magyarország körbehízelgése, hogy beálljon tagállamnak az Unióba, akkor mi volt?

A mézesmázos hízelgés, hogy milyen jó lesz a magyaroknak, mert UNIÓS POLGÁRKÉNT szabadon vállalkozhatnak, tanulhatnak, dolgozhatnak bármelyik tagállamban.

Most, miután Magyarországot sikerült becsalogatni az Unióba, most mi van?

A magyar már NEM uniós POLGÁR, amikor szabadon vállalkozik, tanul, munkát vállal valamelyik tagállamban? Hanem koszos MIGRÁNS, aki a legjobban tenné, ha hazatakarodna?

Vagy hogy gondoljátok ti ott, a "demokratikus" oldalon?

Sol Durka 2015.07.29. 19:44:10

@ursus artos: Már bocs barátom, de mégis mire irigykedhetne a baloldal Orbánnál? Hogy a világ összes neves politikusa utálja, mert lejáratta magát - és sajnos az országot is - a kétszínű hazudozásaival?

Vagy hogy szociopatákat megszégyenítő módon - pl. mindenkit lenézve, minden lelkiismeret nélkül - hatalommániás?

A 2/3-ot csak hagyjuk, puszta hatalomtechnikai módszer, olyan szennyes, mint ő maga (mindenki azt adja, ami a lényege). A FideSS puccsal megszállta az országot, folyamatos karaktergyilkosságokkal takarította el az útból azokat, akik nem voltak hajlandó az országrontást szolgálni, és beállni a talpnyalók sorába.

A "táltostalálkozó" pedig egy híres külföldi politikai lapigen találó hasonlata.

pamut 2015.07.29. 19:49:50

@Étteremkritikus:
Ez így van :(
Bár akadnak olyanok is akik eleve a szüleikkel emigrálnak, vagy később hozzák maguk után őket amikor már stabilizálták a helyzetüket.

2015.07.29. 19:52:46

@Sir Galahad: a te hülye fejedben kéne rendet tenni,de mindjárt baltával. nem, a magyarok nem csak azért vándorolnak ki, mert itt alacsonyabb a fizetésük. hanem például azért, mert unják a büdös nagy korrupciót, meg hogy az ország SEMMIT nem megy előre. hogy szar egészségügyi ellátást kapnak, hogy a szemükbe hazudnak, hogy a gyerekük tanára egy alulfizetett, képzetlen idióta, meg hogy állandóan mindenki hülyének nézi és lehúzza őket a taxistól a fodrászon át a politikusig. sok apró dolog játszik rá, hogy az ember végül nem tud ebben az országban élni, ezek egyike a pénz, igen. de a kérdést nem az, miért mennek ki. hanem hogy miért NEM JÖNNEK HAZA. nagy különbség. ennek oka pedig - 5 kinti tartózkodás után különösen - már még kevésbé a pénz. olvasgass bátran külföldi magyar fórumokat, látni és talán érteni is fogod, miért akarnak máshol élni.

ami a pénzügyi-gazdasági részét illeti, abban is minimum tájékozatlan vagy: a fidesz fenntartja a korrupciót, a hatékonytalan állami pénzköltést, mellette a még mindig relatíve nagy elvonási szintet. és persze a bürokráciát. ki akar így vállalkozni, hetente változó törvényekkel? na többek között ezért SEM beszélhetünk érdemi kkv-szektorról és munkahelyteremtésről - ami egyenes okozója LEHETNE pl a bérek emelkesésének. alkalom adtán, mikor nem a fidesz baromságait olvasod, beszélgess egy kisvállalkozóval is.

Laptop7712 2015.07.29. 19:54:17

@Sir Galahad:
Nem, ez nem lottó ötös kérdése, hanem ezt jobb helyeken úgy hívják, hogy lokális gazdaságfejlesztés. Ha az állam egy kicsit is úgy fogná fel az EU-t, ahogy azt kellene, pillanatok alatt össze lehet rakni egy ilyen játékot, lokális banki támogatással, és megfelelő állami szabályozással. Ne haragudj, ez direkt támogatási forma jelen van, a multi számol ezzel, minimum 35.000.000 – 50.000.000 milla / multi rendszermunkahely, ezért is jön ide, de ez csak csepp a tengerben. Ez természetes. 43 milla * 7 = 301 milla.
Egy terméktervező mérnök 43 milla *7 = 301 millát ha kézbe kap a reptéren, azért, hogy tervezzen egy gyártást a semmiből, és ezt szervezze meg 7 emberre, elindul, és megcsinálja, és fenntartja 3 évig, 5. évben nyugdíjba megy. Lehet, hogy ha már ott van, csinál még ilyent hatot pluszban.
Ja most lehet baszakodni, hogy mi a fedezet, na erre valók a határokon átívelő kereskedelmi kapcsolatok, meg a nyugati partnerek, csak kellene egy kis agy. Maradt 2 éve a kormányzatnak, ha azt akarja, hogy legyen valami prosperitás 2017-ben is, érdemes lenne ilyen játékot játszani. Ja, egy ilyennel választást lehetne nyerni, de ez nem lényeg, hanem az, hogy hány stadiont lehet építeni. Ja az ilyen cégektől elvárható lenne, hogy a napi profitjuk 10 %-át a helyi kórház orvosainak, és ápolóinak adják kp-ben, csak úgy, mert kurvára trendi. Ez a nagy ötlet.
A baj az, hogy ez nem utópia. Így működik a lokális gazdaság minden jobb nyugati országban, amit védenek is rendesen. Úgy hívják ezt a játékot, hogy lokális, regionális KKV fejlesztési koncepció. Valaki dobjon már meg egy ilyen lehetőséggel Magyarországon, na : )

explanatus 2015.07.29. 19:58:45

„miért lenne érdeke az értelmesebb magyarjának visszajönnie...” Hát, mert esetleg fantáziát látnának benne sokan, akik odakint megedződtek, és felvettek egy tempót, ami hozza az eredményt.

Félő, nemsokára kikerül az itthoniak kezéből az irányítás. Pontos volt itt feljebb a meghatározás, nem pusztán az alacsony bérek miatt vagyunk „érdekesek” elsősorban a németeknek. Történelmi oka van. Már annyi német érdekeltségű cég van itthon, és egyre kevesebb a szakképzett munkaerő ( nem csak a melós ) hogy a németek nagyon egyszerűen megtehetik, amit az egykori tartományokban tesznek és a '90-es évek közepén egyszer már itt is megpróbálkoztak vele, hogy vissza nem térítendő támogatást adtak. Akkor volt visszhangja. Most azt csinálják, hogy (keleti) tartományokból jött át mondjuk Bajorországba, akkor, ha visszamegy vállalkozni, szinte mindent megkap. Bebizonyosodott, nagy rizikót nem vállal a német állam, mert ha mégse lesz a vállalkozás önálló a beígért határidőre, a gépek, berendezések visszakerülnek az államhoz. A vállalkozó sem kerül az „adósok börtönébe” azaz nem veszi el mindenét a bank.

Egyszóval, ha megelégelik a tehetetlenkedést, akkor megléphetik ezt itt nálunk is. A kecskeméti merci duális képzése ebbe az irányba mutat. Valamikor volt olyan időszak, amikor a vendégmunkásoknak komoly pénzeket adtak, ha hazamennek és bizonyos ideig nem jönnek vissza.

Elhatározás kérdése csak. Nekik az nem okozna gondot, ha a hazatelepülőt megsegítenék hasonló módon, ahogy a sajátjaikat teszik a volt keleti tartományokban. Mi olyan Bajorországnyi méret vagyunk. Német bankokon keresztül ezt le tudnák zongorázni úgy, hogy itthon szinte semmi beleszólás se lenne a hatalmasoknak és csak lesnének, mint a moziban.

Csak kéne kezdenünk magunkkal valamit, amíg mások nem veszik át az irányítást felettünk.

Netuddki. 2015.07.29. 20:00:31

100 milkát elsikkasztottak a "gyerehaza" programra IS. Ezért is valakinek felelnie kell majd...

ursus artos 2015.07.29. 20:05:27

@Sol Durka: "Hogy a világ összes neves politikusa utálja, mert lejáratta magát"
Mán bocs, de ha te lejáratod magad egy nagy plénum előtt, azért én nem foglak megutálni, legfeljebb csak szánni...
Szal nem értem, hogy a "neves" politikusok miért utálnák Orbánt?
"Vagy hogy szociopatákat megszégyenítő módon - pl. mindenkit lenézve, minden lelkiismeret nélkül - hatalommániás?"
A mindenkit lenéz???? Oszt mégis azt, hogy???
"A "táltostalálkozó" pedig egy híres külföldi politikai lapigen találó hasonlata. "
Melyik lapé?

Punxsutawney Mormota 2015.07.29. 20:30:31

@panellburzsij: De többen nem jönnek, mint jönnek... Tudod, kiszámítható üzleti környezet, adórendszer stb... Minden olyan, amire egy mocskos, kizsákmányoló tőkésnek szüksége van. Ezeket inkább megtalálják - szégyen kimondani - Szlovákiában és Lengyelországban, mint itthon.

MTA rendes tagja 2015.07.29. 20:32:55

A kiindulás téves, az egész blog téves.

Alaptétel, hogy a munkaerő az alacsonyabb bérű területekről áramlik a magasabb bérű területek felé. Ezt látjuk ma: Kelet-Európából sokan dolgoznak Nyugat-Európában a magasabb bérek miatt.

Az is alaptétel, hogy a béreket nem lehet egyik napról a másikra kiegyenlíteni, hogy megszűnjön a nemzetközi vándorlásnak ez a vonzereje.

Ilyen egyszerű a dolog, nincs emögött semmi tudatos terv, szándék a "Fidesz" részéről. Ugyanez volt 2010-ig is.

Sir Galahad 2015.07.29. 20:34:22

@storker: Először is gratulálok a hozzászólásod kulturált hangneméhez, minden bizonnyal jó fokmérője az intelligenciádnak. Másodszor, nem tudom, vannak-e külföldön dolgozó ismerőseid? Nekem vannak, és ők maguk mondták, hogy a nagyobb jövedelem miatt mentek ki és azért maradnak ott. Pont. A többi mellébeszélés. Az más kérdés, hogy nyilván van, aki szeret mellébeszélni vagy szégyelli, hogy a pénz miatt ment ki, satöbbi, és ezt nem vallja be, hanem helyette mesél valami másról.

Sir Galahad 2015.07.29. 20:38:37

@Laptop7712: Nekem ez továbbra is mesének tűnik, de a példa kedvéért fogadjuk el, hogy van ilyenre temérdek pénz és mondjuk megdob téged valaki egyszer egy ilyen lehetőséggel. De még egyszer kérdezem: mi lesz a többi 9 millió emberrel? Az egyszerű kétkezi munkásokkal, ápolónőkkel, hivatalnokokkal, utcaseprőkkel, szakmunkásokkal? Az ő bérük mitől fog megugrani egy csapásra? Mert azt, gondolom, belátod, hogy az nem fog menni, hogy lesz pár tucat ember, akinek a milliárdokból felépítettek ilyen vállalkozásokat, a többi meg dögöljön meg.

MTA rendes tagja 2015.07.29. 20:41:23

@storker: Ez a listád téged minősít. Tételesen cáfolható mindegyik eleme. Abszolút módon is jó, és más országokkal összehasonlítva pedig méginkább jobb Magyarországon az oktatás, az egészségügyi ellátás, a különféle szolgáltatások színvonala.

Sir Galahad 2015.07.29. 20:54:36

@HaFr: Bocs, hogy beleszólok, de ezek szerint Kelet-Európa nagyjából mindegyik országában Orbán kormányoz, mert nem csak Mo-ról mennek ám....

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 20:56:49

@Sir Galahad: bocs, de Magyarországot Magyarországgal hasonlítottam

Punxsutawney Mormota 2015.07.29. 21:06:17

@pamut: És tegyük hozzá a rákos beteget, aki tegnap hunyt el, mert 6 hónapig képtelenek voltak elkezdeni a terápiáját.
És még ki tudja, hogy hány ilyen van, akikről nem szólnak a híradások.

Sir Galahad 2015.07.29. 21:06:24

@HaFr: Én viszont, @MTA rendes tagja: -val együtt arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy a kelet-európai kivándorlás a magasabb jövedelmek miatt nagyjából országtól és kormánytól független dolog.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 21:10:58

@Sir Galahad: de ha ezt megismétled, akkor nem értetted a válaszomat vagy a statisztikát, és egyébként meg nem veszel tudomást a kontextusról, akár, ami a posztét illeti, akár ami az országét

MTA rendes tagja 2015.07.29. 21:14:35

@HaFr: A belinkelt cikknek a címe is téves! Egyszerűen nem igaz, hogy nőtt a "kivándorlás" üteme. A statisztikailag kimutatott "kivándorlás" abszolút száma nőtt! Mennyire: 31 ezer főre 2014-ben - vagyis nagyon alacsony volt a bázis. Ráadásul ez BRUTTÓ érték, a "visszavándorlókat" nem vonták ki belőle, pedig azok száma is növekszik.
(A kivándorlás terminus használata rossz. Ez ideiglenes külföldi munkavállalás, majd akkor lesz kivándorlás, ha letelepszik, házat vesz, állampolgárságot kap a külföldi munkavállaló, és szándéka szerint sem akar, legalábbis a közeljövőben, visszatérni.)

sanyix 2015.07.29. 21:16:32

@Sir Galahad: a külföldön munkát vállaló dolgozók, nem csak a fizetés, hanem a jobban működő állam, adórendszer, és a kiszámíthatóság, és a pozitív jövő miatt mennek ki. Aki mást mond az ostoba, hazudik, tehát valószínűleg fideszes.

Nagyon régóta lehet kivándorolni, még is a fidesz állatságainál ugrik meg a kivándorlás, holott a fizetés nem változik számottevően.

Ezért tehát a bérek emelésével nem jönnének vissza, kellene még a kiszámítható gazdaságpolitika, urambátyám viszony visszaszorítása, és az hogy ne az látszódjon hogy minden egyes adóforint kidobott pénz, mert csak ellopják a fideszes "elvtársak".

Laptop7712 2015.07.29. 21:18:04

@Sir Galahad:
A történet nem légből kapott nálunk sem. Az első példám a multik világából:
Hanzi, magyar leányvállalat vezetője el sem indulna, ha nem kapná meg a pozíció bére + legalább 30%-ot Magyarországon, továbbá ingyen kocsi, gyerekeknek ingyen ovi, meg egyéb céges szolgáltatások, amivel egy életet egyszerűvé lehet tenni egy olyan helyen, ahová nem minden képzett vezető akar menni pár évre. Tehát mi ebben a lényeg: Miért kaphat Hanzi ilyen fizetést? Azért, mert Hanzi fizetése nem a lokális gyár beágyazottságától, meg az országhatártól függ, hanem teljesen mástól. Tehát Hanzi nagyon jól érzi magát, és zárványt képez a magyar valóságban, ennek megfelelően is él. Ebben a rendszerben csak Hanzi meg a cége jár jól, mindaddig, ameddig Hanzit nem küldik tovább egy másik országba talán nagyobb bérért.
Nézzünk egy olyan példát, ami egy kicsit másképp, de területi szinten képes a mai világban arra, hogy az adott területen élő emberek életminőségét a mai lehetőségek között optimálisan emelje, és működik a nagy magyar valóságban. Ez Soltvadkert és vonzáskörzete! Oda kellene elmenni, és megnézni azt, hogy miért, és milyen alapokon képes működni egy hatékony KKV rendszer, egy mezővárosban. Az egész MTA gazdaságkutató szakközgazdászait leküldeném oda, hogy tanuljanak, és tapasztaljanak. Ott, és csakis ott, Magyarországon ráéreztek arra zsigerből, hogy miképp lehet sikerre vinni egy KKV-t, annak komplex rendszerét az elmúlt 25 év hatalmas demokráciájában.
Ebből a logikából kiindulva, ne úgy fogd fel a 300 millát, hogy lesz pár milliárdos, oszt a többi fa…ba el. Kaptál 300 millát? Igen? Okkás. Csinálj a helyszínből egy mini Soltvadkertet csíráiban. Nem leszel egyedül, segítünk. Azt hiszem, mind a 9 millió záros határidőn belül ilyen történetben akarna dolgozni, mert kurva trendi lenne a dolog.

Sir Galahad 2015.07.29. 21:18:45

@HaFr: A poszt címe: "A Fidesznek egyáltalán nem érdeke a kivándorolt magyarok hazatérése" - amiből az következik, hogy szerinted ez a Fideszen múlik. Pedig sajnos nem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 21:22:37

@Sir Galahad: nem, a cím azt jelenti, amit jelent: nem érdeke a stb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 21:23:57

@MTA rendes tagja: mennyi a nettó? milyen adataid vannak a linken túl?

Sir Galahad 2015.07.29. 21:26:03

@sanyix: Többszörösen sem igaz, amit írtál.

"Nagyon régóta lehet kivándorolni, még is a fidesz állatságainál ugrik meg a kivándorlás, holott a fizetés nem változik számottevően." Frászt. A nyugat-európai munkaerőpiacot pontosan 2011 május 1-én nyitották meg, azóta lehet könnyen, egyszerűen munkát vállalni ott. Tény, hogy akkor és azóta is Fidesz-kormány van, de ha bármilyen más kormány lenne, a munkavállalás megkönnyítése miatt akkor is kb. ugyanez történik. És mondd már meg légyszíves, hány káeurópai országban van még Fidesz-kormány? Mert mindegyikből mennek kifelé Nyugatra dolgozni...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 21:28:07

@Sir Galahad: Nyugat-európai munkaerőpiacot.. na ne.:)

foson osonó soson 2015.07.29. 21:28:26

@pamut: Az gond ezzel a pontozásos rendszerrel, hogy a 64 bites utasításkészlet nem tudná kezelni birca mínusz pontjait.

sanyix 2015.07.29. 21:37:48

@Sir Galahad: értem, tehát ugyan az történne, bármilyen kormány van. Viszont a válság az csak a "ballibsik" miatt vágta haza az országot, a fütyisszel móka és kacagás lett volna?

Hát igen. Ha szarul megy nekünk, akkor mindig külső tényező a hibás. Ha az ellenfélnek rosszul megy, akkor arról mindig csak ők tehetnek :D

Egyébként a kivándorlás folyamatosan gyorsul a fütyisz jó kis intézkedéseinek köszönhetően.
Az egész baráti köröm is úgy volt vele, hogy nem vándorolnak ki, túl macerás. Az utóbbi évek eseményei miatt viszont velem együtt, már mindenki azt mondja, hogy előbb utóbb elkerülhetetlen a kivándorlás, ha nem történik valami változás az országban, hiszen a jelenlegi pálya, a lassú lecsúszás.

Persze mindegyik káeurópai országból mennek kifelé dolgozni, csak nem mindegy mekkora az arány, és hogy mennyien nem akarnak visszatérni...

Gábor2000 2015.07.29. 22:27:18

@HaFr: na de, bizony, a számunkra fontos piacok akkor nyiltak meg

egyetmondok 2015.07.29. 22:28:48

@Kéne egy nick...:
" Most Orbánék feltőkésítenek közpénzen egy pár oligarchát, akiknek a cégcsoportjai majd talán 10 év múlva csinálnak valami magyar iparszerűséget. Ha nem offshore-ba tolják ki a zsetont.
Dél-Korea, Japán, Tajvan, Kína is úgy lett ipari nagyhatalom, hogy összeszerelőüzemek voltak, majd másoltak pofátlanul, később a protekcionista módon feltőkésített helyi cégek és oligarchák felépítettek egy hazai ipart." --

el nem tudom képzelni,hogy ez komplett marhaság mitől ilyen népszerű itthon.
Dél-Korea,Japán,stb. soha,soha egy pillanatig se voltak összeszerelők, mások összeszerelői,mint mi itt.
A Samsung,a Lucky Goldstar,a Seiko,és lehetne sorolni kurvára gazdag tulajdonosai akkor is kurvára gazdagok voltak,amikor a pl.a Samsung "csak egy egyszerű" malomipari cég volt.

Köze nincsen annak,ami itt zajlik ahhoz,ami ott akkor lezajlott. Azt pedig már ma is lehet tudni,hogy a népnemzeti (posztkommunista) fideszes oligorachia pont úgy kifele tolja a lét,mint a nem népnemzeti (posztkommunista) nem fideszes oligarchia...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 22:36:55

@HaFr: + 2006-ban Finnország, Görögország, Spanyolország, Portugália és Olaszország, 2007-ben Luxemburg és Hollandia, 2008-ban Franciaország, 2009-ben pedig Belgium és Dánia is feloldotta a korlátozásokat.

2011. április 30-ig csak két tagállam – Ausztria és Németország – tartotta fenn a korlátozásokat.

PannonBoy 2015.07.29. 22:39:05

Ez milyen blog?
Mindegy is-mindegy is...
A lényeg, hogy már nem lehet megállítani a kivándorlást, irány Nyugat. :P

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2015.07.29. 22:48:27

Liberális, balos faszkalapok ne is jöjjenek haza :) A helyzet az hogy benneteket kéne fölszámolni, minél hamarabb annál jobb, mindenkinek.

profilo 2015.07.29. 23:03:16

@PannonBoy:

Ja...siessetek,mert a sok beözönlő menekült elveszi a helyet,a lehetőséget,a melót és a pénzt tőletek.
Hajrá,igyekezzetek,mert fogy az idő és hamar megtellik a hajó.

panellburzsij 2015.07.29. 23:10:21

@kiir: 'Nagyon rápörögtél erre a témára, '
miután Péterünk a kutyasétáltatást sem bízná a nagyobb uniós országok vezetőire, és annakelőtte még a németekről is ölég lesújtó véleménnyel volt ...
hát érdekelne, ki lenne akkor a megfelelő minta számára ...

Etniez 2015.07.29. 23:13:23

Londoni magyarként annyit jegyeznék meg, hogy a kormánynak nincs hazahívó programja.
Van valami bohóckodás, de az nem hazahívó program.
Az egy kicsi segítség azoknak a keresett mérnököknek és hasonlóknak, aki amúgy is találnának munkát otthon, így csak elteszik a kis zsebpénzt. És a kormány nélkül is jönnének.

A kinti magyarok 90-95%-át egyáltalán nem érinti a "hazahívó program". Ezért is nincs rá semmilyen kereslet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 23:14:02

@panellburzsij: aranyom, itt megint összekeversz két dógot, a liberális demokrácia műfaját és a mai vezetőiket -- tisztelet a kivételnek, de az általános színvonal kétségtelenül hanyatlik

panellburzsij 2015.07.29. 23:28:22

@Khonsu:
- maga az, hogy a devizahitelek forintra váltását meg merte/és meg is TUDTA lépni, nagy dolog volt
az átváltási árfolyam csak a rossz meg a mégrosszab és a nagyon rossz közt volt lehetséges, attól függően, honnét nézed.
persze, szerencséje is lehetett azzal, hogy mire sikerült meglépnie, utána elszállt a frank, ami épp azt bizonyítja, mennyire jó döntés volt
- te sem gondolod komolyan, hogy a már bedőlt hiteleket, az elárverezett lakásokat, autókat visszamenőlegesen bármiféle jogi procedúrával vissza lehetett volna csinálni - ha csak nem valami derék neokommunista vér folydogálna ereidben

- az imf-hitel mindig alacsonyabb kamatozású a piacinál, különben semmi értelme nem lenne.
a 'szent piac' bizalmát jelenti, ha újra hajlandó piaci alapon finanszírozni egy de facto államcsőd után.
a magyar ballibek KETTŐ alkalommal juttatták államcsődbe az országot, mindkétszer az Orbánnak kellett rendezni a számlát

- a manyup fele állampapírban volt, ergo a manyup fele a visszaállamosításakor ténylegesen csökkentette az államadósságot.

hol a pénz?
nézd meg az elsődleges költségvetési egyenleget, ma már pozitív. A pénz, ami tovább növeli a nominális államadósságot, az a ballibektől örökbe kapott államadósság refinanszírozásának költsége.
Ha meg hozzáadod az állam vagyonának gyarapodását a visszaszerzett energiaszektorral, az egyenleg még jobb.

persze csak ha a valóság is érdekel ...

panellburzsij 2015.07.29. 23:29:34

@HaFr: tündérem, hát nosza, kit tekintsünk akkor mintaadónak?

panellburzsij 2015.07.29. 23:35:30

@storker:
' 2011-ben olyan helyzetben voltunk (a már államosított 3 ezer milliárd mellett), hogy az imf-et éppen, hogy be kellett hívni.'

ekkora szamárságot kizárt hogy magadtól mondasz, ennél én sokkal többre becsüllek
- minden itt szerzett tapasztalat ellenére.

(ha nem Írországot hoznád példának, tán még érdemes is lenne veled erről néhány mondatot váltani, de sebaj :) )

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.29. 23:41:19

@panellburzsij: miért kell neked példakép, ez valami szeparációs szorongás nálad? Nőj fel

pamut 2015.07.29. 23:44:12

@Punxsutawney Mormota: ve is mond bazmeg mert felforr a vérem hogy mi folyik ebben a kibaszott országban hogy a kurva isten bassza meg

martineden 2015.07.29. 23:44:27

@DrGehaeuse: ,,Az erre fordított állami pénzforrások (és adókedvezmények miatt be nem szedett adók) töredékéből KKV-k érdemi támogatásával jóval több munkahely jöhetne létre és a GDP növekmény által termelődő profit zöme itthon adózna."..lehet ,hogy tobb munkahely jonne letre,de a jarulek es ado bevetel kevesebb lenne,a munkasok nagy resze min imalberen lenne bejelentve es ennek jarulekos vonzatai is nehezebben beszedhetoek mint egy nagyuzembol.Nem veletlenul adnak a nagy multicegeknek adokedvezmenyeket minden orszagban egy uj beruhazashoz,mert igy biztositjak a folyamatos es biztonsagosan beszedett magas jarulekokat,nem beszelve arrol ,hogy ezeknel a cegelknel a valos munkaberek is joval magasababbak,mint a magyar kkv-knal..

pamut 2015.07.29. 23:51:34

@HaFr: tegyük hozzá hogy még a németekhez és az osztrákokhoz is lehetett menni 2011 előtt is egy kvóta erejéig, tehát nem teljes korlátozás volt hanem csak részleges - és még az a kvóta sem telt meg. tehát nem azért nem mentek mert nem lehetett, hanem mert nem volt akartak.

az angolokhoz meg első naptól korlátlan számban lehetett menni...

ezek tagadása a fideszzombik részéről azt mutatja hogy inkább hazudnak maguknak, annyira képtelenek elfogadni a valóságot. így oldják fel a kognitív disszonanciát.
ez ismét azt támasztja alá amit fentebb írtam: a fideszesség egy erősen szekta-jellegű tömegpszichózis, egy alternatív valóság, amit hosszú évek óta tartó folyamatos manipulálással, dezinformálással, állandó kényszeres ellenségképek felfestésével és azokkal való riogatással, félelemkeltéssel folyamatosan karbantartanak és vaskézzel irányítanak a fideszmaff vezetői + Finkelstein gyűlölet-májesztró.

panellburzsij 2015.07.29. 23:56:13

@HaFr:
' miért kell neked példakép, ez valami szeparációs szorongás nálad?'

Péter, hát te halandzsázol össze itt mindent, te sopánkodsz hogy minden világok legrosszabbika jött el hirtelen 2010-ben egy államcsődöt követően, te ócsároltál mindenkit, te írtál a 2010 előtti tehetetlen ballib garnitúráról, aztán hirtelen ezt a fényes liberalizmust rombolta porig a Zorbán.

Ezt úgy össze tudod rakni magadban, koherensen, konzekvensen, meg amit csak akarsz?

Azt is kérdeztem, melyik liberális demokráciát rombolta le az Orbán, és te csak hárítasz.
Kínos persze, amikor képtelenségeket állít egy komoly blogger, de legalább legyél férfi/nő/transzvesztita/vagy ami most trendi leginkább.

Nosza legalább akkor lássuk, kik azok, akik a te kényes konzervatív ízlésednek megfelelnek?
Ha már kutyasétáltatásra sem alkalmasak vezetőik ...

Gábor2000 2015.07.30. 00:13:29

@HaFr: sőt, ha holnaptól illiberális Szingapurrá változna hazánk rájönnél, hogy mi hajtja myugatra kkeurópát

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 02:01:36

@panellburzsij:

"te írtál a 2010 előtti tehetetlen ballib garnitúráról, aztán hirtelen ezt a fényes liberalizmust rombolta porig a Zorbán"

Ha Béla veri a lányát és elveszik tőle és nevelőszülőkhöz rakják ahol Jóska szexuálisan molesztálja, akkor azt mondod hogy Jóska sokkal jobb (nevelő)apa mert nem veri a lányt mint a Béla?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 02:43:32

@Gábor2000:

"illiberális Szingapur"

Az lehet hogy a rágógumi tiltott élvezeti cikk Szingapúrban, de az ország rendszeresen a 2. helyen végez (Hong Kong után) a gazdasági liberalizmus mértéke alapján készített világranglistán. Észtország a 8. Magyarország az 54.

Szingapúr területe kb. az egyharmada a legkisebb magyar megyének (Komárom-Esztergom), és több mint a magyar népesség fele (kb. 5,4 millió ember) él ott (habár csak kb. 60%-uk állampolgár). Ráadásul több etnikai csoportból származó emberek (kb. 3/4 kínai, 1/8 maláj, 1/10 indiai). Ha beraknának 9 millió magyart meg még 6 millió nem-állampolgárt Komárom-Esztergom megyébe, mennyi ideig tartana mielőtt kitörne a polgárháború?

Ez persze nem jelenti azt hogy Mo-n szingapúri kulturális konzervativizmusnak kellene uralkodnia (nem is működne). De a gazdasági liberalizmust azért lehetne megpróbálni utánozni minél nagyobb mértékben.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.30. 06:04:02

@HaFr:

A kérdésed rossz.

Az igazi kérdés az, mi a helyes út: a nyugat szolgai követése vagy a más utak keresése.

A ballibek (melyek egyik apró alkotóeleme a te pártod) az előbbi utat akarják. Ehhez képest minden jobb.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.30. 06:12:24

@Khonsu:

Hol a pénz? A pénz nem csorog már olyan erővel a balliba zsebekbe, ezért a nagy pánik. Már az USA is kieegyezett Orbánnal: látványosan hazapaterolták André Veesenmayer Badfriendet. Ez van. Az USA is elfogadta: a magyarok nem akarnak balliba gágogó kormányt. Soros még áll hősiesen, utolsó dzsungelharcosként, de ez kevés, még a Norvégiai Köztársaság sem olyan aktív már, mint korábban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.30. 06:52:23

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: bolond vagy, és az idézett kijelentéseddel végleg leszerepeltél itt, világosan megmutatta, hogy milyen ócska alak vagy, nem szeretnélek viszontlátni itt

panellburzsij 2015.07.30. 07:17:36

@HaFr: jó reggelt kedves haFr!
ugye mennyire kínos, ha konzervatív felbuzdulásában szamárságokat ír a zember a blogján, aztán rákérdeznek, hogyan is gondolja?
:)
Egy magyarországi konzervatív pártelnök, aki Merkel asszonyra a kutyáját sem bízná rá - nos ehhez azért kell önbizalom ;-)
Dícséretedre legyen mondva neked még egy Kész és egy Debreczenyi volt fideszes komoly európai klasszisok is kevesek.
Obama, elmenne talán?

panellburzsij 2015.07.30. 07:45:59

@neoteny: üdv neked is kedves neokánk, nagyon liberális gondolatokkal ébredtél:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.30. 08:37:36

@panellburzsij: nézd, téged egy civilizált országban már elküldene itt mindenki a búsba, mert amellett, hogy érveid nincsenek, manipulálsz és ócskán negédeskedsz, állandóan becsmérled a bloggazdát. Egyezzünk meg, hogy maradnak az eddigi kommentjeid, de ha még egyszer beírsz az év hátralévő részében, visszamenőleg kiirtom minden kommentedet ebben az évben.

abdul hackeem 2015.07.30. 08:43:59

@HaFr: panel, batyu, birka és a többiek mind nagyon jó tükre országunknak. Egy értelmes blogbejegyzést is simán le lehet mérni a bégetésük, ballibázós gágogásuk mennyiségével.

Marcus015 2015.07.30. 08:50:12

@panellburzsij: Ha kivennéd a nyelved OV fenekéből, akkor talán nem beszélnél szarságot.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.07.30. 09:15:41

Többen is emlegették a Manyup lenyúlásának esetét...nem olvastam az összes hozzászólást, így hát ha ismétlek valamit, elnézést kérek előre is.

A Manyup lenyúlásának két problémája van.
1. A bruttó államadósság nem csökkent
2......talán a fontosabb....a nettó államadósság drasztikusan megnőtt, ugyanis a manyupok államosításával, a költségvetés komoly járadék fizetési kötelezettséget vállalt magára. Ennek a hatásai, 2025 után kezdenek erőteljesen jelentkezni. Jó eséllyel a mainál jóval nagyobb nyomorgás vár a leendő nyugdíjasokra. Lehet kezdeni spájzolni.

2015.07.30. 09:27:23

@abdul hackeem:
csakhogy ezeknek az embereknek stabil többségük van/lesz. akinek nem tetszik az lépjen le. a nyugat nyugaton van.

2015.07.30. 09:38:48

@neoteny:
az illiberalizmus a többség számára nem cél, hanem eszköz. eszköz arra, hogy a konzi-libsi értelmiséget megtizedelje és a magyar közéletből majdnem teljesen kiszorítsa. a kivándorlás egy része kiűzés. a hazafiatlan magyarellenes értelmiséget elűzik budapestről. azért, hogy magyarországnak újra magyar legyen a fővárosa.

abdul hackeem 2015.07.30. 09:39:30

@unionista᠍᠍᠍: A hanyatló imperializmus ópiuma sem kell már!

abdul hackeem 2015.07.30. 09:39:39

@unionista᠍᠍᠍: A hanyatló imperializmus ópiuma sem kell már!

egyetmondok 2015.07.30. 09:42:10

@unionista᠍᠍᠍:
Ezzel a stabil többséggel unionista nincsen sok baj,pontosabban csak egy van,de az viszont brutális, gigantikus probléma:
Azt hiszik szentül,hogy ez itt hibátlanul egy nyugati ország,pont olyan mint bármely más ott,nyugaton.
Így ez a többség simán tönkre is tesz mindent,mert saját magának hazudozik önmagáról.

abdul hackeem 2015.07.30. 09:42:22

@Fuxos (ex bömis): 2025 után??? Szerinted nem lesz megszavazva a 40 év szoli utáni nyugdíjba vonulás? Én igennel fogok szavazni! Éljenek a görögök! Forradalmi kormányunk új vívmányaiért!

MTA rendes tagja 2015.07.30. 09:46:18

@neoteny: Szingapúr és Hongkong azért van az elsők között, mert városállamok. Ha lenne egy hozzájuk tartozó 30 milliós vidéki hátországuk, az átlagos teljesítményük Dél-Korea és Japán között lenne.

MTA rendes tagja 2015.07.30. 09:47:48

@Fuxos (ex bömis): "Többen is emlegették a Manyup lenyúlásának esetét"

A helyes fogalmazás: a Manyupba befizetett pénzek járadékait lenyúló parazitaréteg felszámolásának esete.

abdul hackeem 2015.07.30. 09:51:54

@unionista᠍᠍᠍: Ja, ugyanezt az álláspontot sokan képviselik Szíriában, Líbiában... stb. Nem probléma ugye?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 09:58:51

@unionista᠍᠍᠍:

"a többség"

Ez a szó nem azt jelenti amit te hiszel hogy jelent: a Fidesz és a Jobbik nyílt támogatói még együtt sem alkotnak többséget Mo-n.

hvg.hu/itthon/20150603_Nezopont_Visszaesett_a_Jobbik_es_az_MSZP

tamas11 2015.07.30. 10:06:11

@Sir Galahad:
Legalább harmadszor ismétled meg, hogy egy országból (a miénkből) a kivándorlás országtól és kormánytól független dolog.
Csak a több, jobb fizetés motíválja.
Erre nekünk a válaszunk egyszerűen úgy szól, hogy nem függetelen az adott ország állapotától az onnan zajló elvándorlás, és nem jellemezhető jól az itthon illetve a célországban t a l á n kapható pénzzel.
Én azzal érvelek logikai és tapasztalati alapon, hogy a kivándorlásra vonatkozó dilemma és aztán az elhatározás eleve több dolgot vesz figyelembe. Épp abból ered a dilemma, hogy közérzeti, kapcsolati elemeket meg a perspektívákat nehéz forintosítani.
Áálláspontod nem kezeli, nem érzékeli azok felfogását, akik többé-kevésbé ideiglenesnek tekintik kiutazós próbálkozásukat. (vagy ingáznak),
(tehát időtényező is van a paklijukban, és hasonlóképp a hazától való távolság sem közömbö számukra.. Más dolog Tirolba menni mint Londonig szaladni...)

Az érintettek fő problémái amik már kint fogalmazódnak meg, és a hazatérésben szerepet játszhatnak, azok nem a fizetés körébe tartozó dolgok. Honvágy , rokonok barátok hiánya, a relatív sikertelenség, stb.

Mindaz, amit itt röviden összegyűjtöttem, cáfolja álláspontodat. Egyetlen indokkal a korlátolt ember reagál, mert így könnyíti meg saját feladatát, azaz hogy aszámtalan körülmény ellenére látszólag megértse mások elhatározásait.

Te mentegetni akarod azokat, akik felelősek ezért a helyzetért. Autonóm primitív személyes döntések halmazaként állítva be a keresőképesek közel tizedének távozásást. Másik tized a munkanélküli, közel 400 ezer közmunkás, a többi minimálbéres., közszolgálati alkalmazott és sorvadó picinyke vállalkozói.
Ezen változtatni kell.

abdul hackeem 2015.07.30. 10:06:30

@unionista᠍᠍᠍: "a kivándorlás egy része kiűzés. a hazafiatlan magyarellenes értelmiséget elűzik budapestről." Értsem úgy, hogy ha nekem büdös a hazai híg miliő, akkor magyarellenes vónék? Kérlek kifejteni!

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.07.30. 10:15:06

@abdul hackeem:

Igen Hackeem, ha nem vagy egy nagy büdös tapló, akkor fel is út, le is út....mehetsz Isten hírével. Mi ebben a meglepő? Jelenleg a politikát a csőcselék gondolkodásmódja irányítja.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.07.30. 10:17:36

@MTA rendes tagja:

Kedves Agyhalott. A manyup rendszerre ráfért volna egy kis finomítás, nem vitás....de a Manyup tagok 95 % reálhozamot realizált. A rendszer jól működött. Miről beszélsz?

MTA rendes tagja 2015.07.30. 10:19:08

@tamas11: Statisztikailag a külföldi munkavállalást csak a jobb fizetés motiválja. Ehhez társulhatnak más, másodlagos szempontok, kalandvágy, nyelvtanulás, világlátás, utazás. Amiket írtál pszichológiai tényezők, azok nem makroszintű, hanem mikroszintű okok, azt befolyásolják, hogy konkrétan kik vállalnak munkát külföldön és kik nem. A makroszintű ok a bérkülönbség.

2015.07.30. 10:20:53

@egyetmondok:
a magyarok többsége nem akar nyugatos társadalomszervezést. a fiatalok körében a jobbik legnépszerűbb párt. az idősebbek körében messze a késő kádár a legnépszerűbb. orbán ezt a kettőt próbálja ötvözni megszólítva a középréteget. a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése ellen hányan tüntettek? magyarázhatod, hogy nem volt jogszerű. de valójában már a létrehozása sem volt az. egyszerűen belekényszerítettek egy generációt, hogy az adójának egy részét kötelező jelleggel részvényekbe fektesse. azért, hogy ezeken globális befektetési alapok gazdagodhassanak. ezt a rendszert számolták fel. szerintem a részvénypaketteket ott kellett volna hagyni a pénztártagoknál. a politika a nacionalizáció mellett döntött. ez a pénz kellett ahhoz, hogy a németeket kivásárolják és a veszteségeikért kárpótolják. az osztrákokkal kiegyeztek. a többieket kirakták a picsába. az amerikaiakat elsősorban. mindenki, aki alpokon és ardenneken túl van.

a kárpát-medencében magyar és székely többség mellett a tót, a ruszin, a rác, a horvát, a román és a cigány nemzetiségek osztoznak. ebbe belépnek a déli és keleti német nyelvterületek. a svábok, a bajorok, a szászok, az osztrákok és esetleg a svájci németek. a népek azt mondják, hogy ez a multikulturalitás bőven elég lesz. és aki ennél sokkal többet akar az menjen el az országból. magyarországon kelet-közép európa. a nyugat nyugaton van.

MTA rendes tagja 2015.07.30. 10:22:12

@Fuxos (ex bömis): Reálkamatok mellett miért olyan nagy érdem a reálhozam? Ez a normális. Mellette meg ott volt 5% működési költség a parazitarétegre. Rossz rendszer volt és igazságtalan is, hogy egy szerencsejátéktól (mert a reálhozamok különbözőek voltak) tette függővé a leendő nyugdíj nagyságát.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 10:23:38

@MTA rendes tagja:

Új-zéland, Ausztrália, Svájc, Kanada és Chile nem városállamok; mégis ott vannak közvetlenül Hong Kong és Szingapúr mögött a gazdasági liberalizmusban.

egyetmondok 2015.07.30. 10:28:59

@unionista᠍᠍᠍:
Én ezt tökéletesen értem unionista. A magyarok többsége nem akar nyugatos társadalomszervezést.

Oké,de ettől még sajnos igaz,amit írtam. Ugyanez a többség ti. felháborodva utasítja vissza,ha valaki azt találná mondani,hogy ez nem is nyugati ország,nem is nyugati állam, nem is nyugati társadalom,stb.

Na ez a többség így sehova se jut,nem is juthat,mert a legalapvetőbb ügyekben magának kénytelen magáról hazudozni. A társadalom szervezés annál azért komolyabb tészta,hogy hazudozzunk róla,gondolom ebben egyetértünk.

egyetmondok 2015.07.30. 10:34:02

@MTA rendes tagja:
" Reálkamatok mellett miért olyan nagy érdem a reálhozam? Ez a normális. Mellette meg ott volt 5% működési költség a parazitarétegre. Rossz rendszer volt és igazságtalan is, hogy egy szerencsejátéktól (mert a reálhozamok különbözőek voltak) tette függővé a leendő nyugdíj nagyságát. " --

és ez elegendő indok arra a felszámolásra,amely megtörtént ?

egyetmondok 2015.07.30. 10:35:55

@neoteny:
Svájc,Kanada szerintem HongKong előtt van a GDP-k száraz adataiban is,nem mögötte.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 10:40:29

@egyetmondok:

A gazdasági liberalizmus mértékének világranglistájáról volt szó.

en.wikipedia.org/wiki/Index_of_Economic_Freedom#2015

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.07.30. 10:46:17

@MTA rendes tagja:

1. Az 5 %-ot én is soknak tartottam...ezt kellett volna finomítani. (csökkenteni)
2. Lásd egyetmondok válaszát
3. A manyup rendszer biztosította, hogy a költségvetés kifizetések tartósan a jelenlegi 10 % körül maradjanak 2050-ig.....és ezt a legrosszabb 8 milliós demográfia eshetőségre számolták. A manyup megszüntetése miatt 2050-ben a legjobb esetben is 15% fogják kitenni a költségvetési kiadásoknak.
Majd amikor csak száraz kenyérre fog jutni a nyugdíjadból, és hidegbe fogsz dideregni a szobádba, majd jussanak eszedbe az itt leírtak.

2015.07.30. 10:50:26

@egyetmondok:
nem azt állítom, hogy ettől feltétlen jobb lesz. de azt sem értem, hogy miért lenne feltétlen rosszabb. errefelé nem a zsidókereszténység hanem a német-rómaiság az államvallás. ebből következik egy nem-ortodox nacionalizmus az ország szintjén. és egy ennél megengedőbb nem-ortodox liberalizmus a helyi társadalmak szintjén. ebből következik a nemzeti liberalizmus. és a kelet-középeurópaiság. de ez nem a nyugat-európai polgári liberális-konzervativizmus. pláne nem az amerikai típusú republikánusság vagy demokrataság.

Khonsu 2015.07.30. 10:51:20

@panellburzsij: Végülis, ha távolról nézzük és hunyorítunk kicsit...

egyetmondok 2015.07.30. 11:01:24

@unionista᠍᠍᠍:
A saját magunkról saját magunknak való hazudozástól biztosan rosszabb lesz,ez nem is vitás.

" de ez nem a nyugat-európai polgári liberális-konzervativizmus. pláne nem az amerikai típusú republikánusság vagy demokrataság. " --

Dehogynem az. Kérdezz meg bárki lelkes Orbán-pártit: ez tökre hibátlanul nyugati és polgári, és demokrata és persze köztársaságpárti. Aki mást mond,az hazudik.

egyetmondok 2015.07.30. 11:03:43

@neoteny:
Oké,köszönöm.

egyetmondok 2015.07.30. 11:06:23

@Fuxos (ex bömis):
Az a 10% és 15% nem a költségvetéshez hanem a GDP-hez mért adat szerintem.

2015.07.30. 11:07:20

@abdul hackeem:
és oroszországban. a magyar társadalom leginkább az orosszal mozog együtt. a magyar nemzet történeti okokból nem kötődik az oroszokhoz. ezért a politika leginkább a lengyelhez hasonlít. annak ellenére, hogy ezt brutális módon manipulálja a média.

abdul hackeem 2015.07.30. 11:10:47

@MTA rendes tagja: A szintjeid közül az lesz a döntő, hogy a munkaerőpiacon el tudod-e adni a tudásodat. XX évnyi politikai ámokfutás és kontraszelekció után egy állami vállalat/köz alkalmazottja hol tudja eladni a tudását, + a békasegg szintű oktatás frissen végzett tagjai hol találnak munkát.

egyetmondok 2015.07.30. 11:16:23

@HaFr:
Hogy rádöbbentek volna? Nem hinném, szerintem teljesen jó magyarázat az,amivel előállnak: a hagyományos keresztény magyar társadalomképben a férfi nem megy akkor nyugdíjba mint a nő. Osztjónapot.

egyetmondok 2015.07.30. 11:20:25

@unionista᠍᠍᠍:
Abban egyetértünk,hogy a magyar és az orosz társadalom együtt halad: e kettő bizonyult szinte teljesen képtelennek arra,hogy feldolgozza a szocializmus proletárdiktatúrájának eltűnése utáni modernizációs feladatokat.
Így nagyon is igaz,hogy együtt halad, persze a haladás ez esetben súlyos elakadást jelent.

egyetmondok 2015.07.30. 11:41:48

@Fuxos (ex bömis):
A mamnyup fideszes történetében nem a konkrét anyagi károkozás a legsúlyosabb. Ezzel a magyar politikai osztály újra rákapott a vér ízére: ha a zsarolást törvénybe foglaljuk,akkor az nem is az,és ezt meg lehet csinálni, el lehet kezdeni a tulajdont állami erőszakkal újraosztani.

Ilyenre pl.Kína felvilágosult uralkodó osztálya véletlenül se vetemedne a saját állampolgárai ellen.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.07.30. 11:55:13

@egyetmondok: Köszi a javítást. GDP-hez mérve szól az adat.
"A mamnyup fideszes történetében nem a konkrét anyagi károkozás a legsúlyosabb. Ezzel a magyar politikai osztály újra rákapott a vér ízére: ha a zsarolást törvénybe foglaljuk,akkor az nem is az,és ezt meg lehet csinálni, el lehet kezdeni a tulajdont állami erőszakkal újraosztani."

Egyetértek......az erkölcsi részével nem foglalkoztam. A Fideszeseknek és szavazóiknak teljesen más az erkölcsük, ha esetükben olyanról egyáltalán lehet beszélni. Kár magyarázni. A számokat sem hajlandóak még csak át sem gondolni, hát még a soft faktorokat.

profilo 2015.07.30. 12:01:24

@Fuxos (ex bömis):

Kb. ez is annyira demagóg,mint a másik oldal szövege.
Ha utána számoltál,megnézted,akkor tisztán látható,hogy semmivel sem jártál volna jobban azzal a rendszerrel,kivéve,ha a magas kereseted mellett jutott volna az önkéntes számládat is tömni.
Átlag fizetés mellett a különbség elhanyagolható( és inkább az állami felé billen a mérleg nyelve)
A megszüntetéskor az "én pénzem" effektus volt hangsúlyos.

egyetmondok 2015.07.30. 12:09:23

@Fuxos (ex bömis):
Pont nem ez a soft faktor. Ez a leghardabb faktor,ami csak elképzelhető: a morális.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.07.30. 12:15:03

@profilo:

Nem értem, hogy mitől demagóg a szövegem. Nem állítottam azt, hogy több nyugdíjam lett volna....bár az én esetemben ez megállja a helyét.
Mégegyszer.......a demográfiai helyzet miatt, 2025 után a nyugdíjak kifizetése drasztikusan növelni fogja a költségvetés terheit. Vagy drasztikus adóemelések lesznek szükségesek, vagy drasztikus nyugdíjcsökkentések. Ez téged is érinteni fog, kezdjél rá készülni. A manyup rendszerrel ezt elkerültük volna.

2015.07.30. 12:20:11

@neoteny:
a magyarok többsége az ország szintjén nem-ortodox nacionalista. a helyi társadalmakban nem-ortodox liberális. ebből következően a magyar önkormányzatiság lehet "nyugatos". úgy, hogy a magyar kormányzat "keleties". ezt a kettősség eredményezi közép-európaiságot.

momentán az önkormányzatiság egyik jelentős hatalmi csoportnak érdeke. a fővárosi zsidókeresztények a 89-es köztársaságot akarják visszaállítani. nekik az elemi érdekük, hogy országos listán szerveződjön a közhatalom. földrajzilag budapest környékén tömörülnek.

a németek a dunai régióban akarnak jelentős regionális befolyást szerezni. ezért fontos számukra magyarország. de ehhez a tulajdonviszonyokat át kell rendezniük. az egykori ndk felzárkóztatása miatt csak korlátozottan vettek részt a rendszerváltás utáni magyar privatizációban. ezért támogatják, hogy a magyar kormány nacionalizáljon. felszámolják a magyar magán-nyugdíjpénztári rendszert. de ezek után nem-ortodox módon beléphet az allianz. a bajor miniszterelnök védi meg orbánt. és ma már érti bécs, hogy nekik is ez lesz a jó. mert ez korlátozott versenyt eredményez. érintőlegesen lesz a piacon az axa vagy a generali. az ing volt a legnagyobb magyar magánpénztár. az nn volt az egyik legnagyobb magyarországi biztosító. nationale (!) nederlanden. érthető ugyebár. a fővárosi konzi-libsi értelmiség ehhez képest azt mondja, hogy a nemzetté válás nem része az európai típusú polgárosodásnak. ide nem kell hungária biztosító. azért, mert az úgy is rossz lesz. azért lesz rossz, mert magyar lesz. erre mondja orbán tusványoson, hogy az ellenzék utálja a többségi nemzetet. az ellenzék nem magyar érzelmű. ez innentől kedve egy versenyfutás a jobbikkal. akik akár választást is nyerhetnek ha felerősítik a sváb vonalat.

tamas11 2015.07.30. 12:20:45

@MTA rendes tagja:
A személyes perspektívát az orbán rendszer a vélelmezett politikia hitvallással (valójában a hatalomhoz valaó viszonnyal) kötötte össze, és köti össze ma is. Lásd Tusványosi gyalázabeszédet: ő ugyan baloldalról beszél, de abban 2002 óta kódolva van a fideszkritikusság. Erről nincs statisztika, mert a kérdés úgy hangzana: elmenne ön a hazájából azért, mert egy nagyhatalmú politikai csoport az á l l í t ó l a g o s felfogásokat az érvényesülés kritériumává teszi, - a képességek, egészséges nyílt szelekció, és polgári eszmények helyett?
Akkor kijönne statisztikailag hogy minden bérezés mögött elrejtve az önérvényesítési esélyek állnak. Nem pszichológiailag, hanem Makroszinten, csak a reakciók felérnek egy-egy lelkiválsággal...

A másik stat kérdés az lehetne: mennyi pénz ellensúlyozza azta perspektívahiányt, amit a megosztó országvezetés hátrányként önre leosztott? Nincs ilyen kérdés csak a mikroszintnek hazudott válaszok.
Pedig van ilyen pénz, csak a hűség oldalán: ott bezzeg marasztalóan hat a munkabér, de ugye az sem látszik!
Úgy jobban érted, ha azt mondjuk: az emberek a lábukkal szavaztak.
Egy csoport on nem látszik ez: a fideszközeli, politikafüggőkön. Egyetlen fideszközeli sincs a hatszázezer kivándorolt közt, Vajh miért? Ez mikro- vagy makrostatisztikai tény?

profilo 2015.07.30. 12:25:35

@Fuxos (ex bömis):

Az utolsó mondatod miatt demagóg.(...és még csak észre sem vetted...)

:)

A magánnyugdíj rendszer nem oldotta volna meg a problémát,csak más térfélre tolta volna a "felelősséget".Én jól keresek,jól kerestem a manyup-os idők alatt is.Megtehetem( teszem is ),hogy gondolok a jövőre. De a többségnek ez nem adatik meg. A nyugdíj nem csak itt probléma. Fejletteb országokban sincs még olyan megoldás,mely hosszútávú működést biztosítana a rendszernek. A jóléti társadalom egyik alapköve,pillére inog ezzel. Több mindent kellene megváltoztatni,átgondolni a működtethetőség érdekében. De ez a érdeksérelemmel,a status quo megbontásával,felrugásával jár.

MTA rendes tagja 2015.07.30. 12:26:48

@Fuxos (ex bömis): "A manyup rendszerrel ezt elkerültük volna."

Ez tévedés. Ha több a nyugdíjas és kevesebb a járadékfizető, akkor a növekvő értékpapírkínálat miatt csökken az árfolyama a nyugdíjvagyonnak. Ugyanúgy csökkentek volna a nyugdíjak, mivel a nyugdíj az adott időpontbeli generációk közötti jövedelemátcsoportosítás, és nem időbeli jövedelemátcsoportodítás; nem lehet előre tartalékot képezni rá az egész rendszer szintjén, ezt csak egyénileg tudja megtenni bárki azzal, hogy takarékoskodik és különböző vagyontárgyakat vesz, amit nyugdíjas korában majd elad.

abdul hackeem 2015.07.30. 12:28:19

@egyetmondok: Igen, kösz pont így gondolom.

MTA rendes tagja 2015.07.30. 12:29:54

@HaFr: Nyugdíjügyben a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségével hibázott a Fidesz. Meg kell szüntetni ezt a lehetőséget vagy 45 évre kell emelni.

MTA rendes tagja 2015.07.30. 12:32:08

@neoteny: "Új-zéland, Ausztrália, Svájc, Kanada és Chile nem városállamok; mégis ott vannak közvetlenül Hong Kong és Szingapúr mögött a gazdasági liberalizmusban."

Dehát pont azt írtam, hogy a városállami állapot az Hong Kongnak és Szingapúrnak viszonylagos előnyt jelent a nem városállamokhoz képest!

abdul hackeem 2015.07.30. 12:34:08

@profilo: "Megtehetem( teszem is ),hogy gondolok a jövőre. De a többségnek ez nem adatik meg."
Ez nem demagóg? (bocs Fuxos, hogy bele)

abdul hackeem 2015.07.30. 12:35:35

@MTA rendes tagja: Nem, hanem a populizmusával hibázott.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 12:36:11

@MTA rendes tagja:

Miért jelentene előnyt a városállami állapot a gazdasági liberalizmus mértékében?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 12:38:03

@unionista᠍᠍᠍:

"a magyarok többsége az ország szintjén nem-ortodox nacionalista"

Ezt honnét vetted?

profilo 2015.07.30. 12:40:06

@abdul hackeem:

Nem demagóg.
Százezrek élnek egyik hónapról a másikra. Nekik beszélhetsz a manyup áldásairól. Ők egyértelműen az állami rendszerrel járnak jobban.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 12:43:35

@MTA rendes tagja:

"Ha több a nyugdíjas és kevesebb a járadékfizető, akkor a növekvő értékpapírkínálat miatt csökken az árfolyama a nyugdíjvagyonnak."

1) miért növekedne az "értékpapírkínálat" ha több a nyugdíjas és kevesebb a járadékfizető?

2) miért csökkentené a növekvő "értékpapírkínálat" a nyugdíjvagyon "árfolyamát"?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 12:49:19

@profilo:

"Fejletteb országokban sincs még olyan megoldás,mely hosszútávú működést biztosítana a rendszernek."

en.wikipedia.org/wiki/Central_Provident_Fund

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.07.30. 12:49:38

@MTA rendes tagja: Mekkora hülyeséget írtál. Fel tudod fogni? A hozzászólásod első részében leírtál valamit, aztan a hsz. második felében ugyanazt megcáfoltad.

@profilo: Az utolsó mondatot én komolyan gondolom.
Amit ott leírtam, az be is fog következni......és ez nagyon sok, az életét becsületesen végigdolgozó (és nem kevés járulékot fizető) embert is érinteni fog. Így látom a dolgokat, ha ez demagógia, ám legyen.

profilo 2015.07.30. 13:00:24

@neoteny:

Néha nyugat helyett érdemes keleten keresgélni?
:)

De azért ez brutál. ha most így hirtelen bevezetnénk ezt itt,akkor tuti padlóra küldené a KKV-k többségét.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 13:01:44

@profilo:

Akik egyik hónapról a másikra élnek szintén fizetik a nyugdíjjárulékot. Hogy "jobban járnak-e" az állami rendszerrel még nem ismert: az majd akkor fog kiderülni amikor nyugdíjra jogosulttá válnak (aminek a korhatára minden valószínűség szerint ki fog tolódni), és a nyugdíjuk összege megállapításra kerül ... ami az akkori kormányzat fiskális helyzetétől ill. politikájától fog majd függeni.

2015.07.30. 13:04:19

@egyetmondok:
a magyar társadalom többsége nem akarja a proletárdiktatúrát eltörölni. a magyarok többsége egy nyugodt, kiszámítható kispolgári létre vágyik. a baloldalnak van cca. 1,5 millió szavazója. de ennek kétharmada többségi alapon szervezett szociáldemokráciát szeretne. a magyarok többségének vágya, hogy legyen egy társasházi lakása, egy népautója és egy hétvégi telke. évente egyszer elmehessen a balatonra. időnként nyugatra. ezt utoljára a késő kádár rendszer biztosította. jelentős a társadalmi igény arra, hogy azt kell újragondolni.

értem, hogy a konzi-libsi értelmiség azt mondja, hogy az nem működhet. azért nem, mert nem és kész. mert az nem zsidókeresztény kultúrán alapul. a zsidókereszténységet a magyar baloldali szavazók többsége is ki akarja dobni. keresztényszocializmust szeretne, amit a németrómaiság adhat meg neki. az, hogy joschka megszereli a nyugat-német man, vagy a kelet-német ifa teherautót. a bajor vagy a szász mérnök tervezze meg úgy, hogy rá lehessen ütni a csavarkulccsal. ha másképp nem, akkor úgy induljon. és ha kell, akkor meghúzza egy kicsit.

egy időben dolgoztam spanyoloknak. ott azt mondták, hogy az üzlet a mantenimiento. budapest megveszi mondjuk a caf villamost. mert az a olcsóbb és még szerethető. csakhogy az úgy van tervezve (!), hogy időnként meghibásodjon. amikor a német mérnök azt mondja, hogy még mindig nem elég jó. nem lehet piacra dobni, akkor a latinok azt mondják, hogy nem kell tökéletesíteni. mert nem lesz üzlet a mantenimiento. a német azt mondja, hogy nem is kell annak lennie. azt majd megoldják a kelet-közép európaiak. közte a magyarok. a műhelytelep mellett létesülhet államilag támogatott gyártósor. és ez eredményezi a jelenlegi 4-5% körüli rekord növekedést. úgyhogy a jegybanki alapkamaton 6%-ot vágtak. a költségvetési egyensúlya nem borult fel. a forint árfolyama sem szállt el. nem azt állítom, hogy ez csoda. hanem azt, hogy ez siker. és ez akár tartós is lehet ha a szövetségi együttműködés keretében a németek képesek növelik a magyarországi gyártókapacitást. elfoglalhatják a termelői piacot. az amerikaiak után akár az ázsiaiakat is kiszoríthatják. a suzuki vagy is német kézbe kerülhet. a hankook is lehet continental. vagy azt áttelepítik a szlovákokhoz. az ipartelepítés azonban csak akkor is éri meg nekik hosszabb távon, ha fogyasztói (szolgáltatói) oldalon is németek dominálnak. csak ezt ugye nem lehet beleordítani a mikrofonba. mert ez valójában a "deutschland, deutschland über alles". és helyette van ez a nemzetieskedő, férfiaskodó, arcoskodás "magyarkodás". elsősorban a jobbik részéről. illetve kormány oldaláról a "cigánykodás" (ez utóbbi nem rasszizmus. orbán viktor politikának ez a magyar megnevezése.)

egyetmondok 2015.07.30. 13:09:07

@unionista᠍᠍᠍:
"a magyar társadalom többsége nem akarja a proletárdiktatúrát eltörölni. a magyarok többsége egy nyugodt, kiszámítható kispolgári létre vágyik." --

úgy van,ahogyan mondod (és persze úgy,ahogyan én korábban mondtam) : Gigantikus hazudozás zajlik,hiszen e kettő,a proletárdiktatúra és nyugodt,kiszámítható kispolgári létforma hibátlanul zárja ki egymást. Egyszerre a kettő kívánni maga a szörnyű politikai hamisítás.

abdul hackeem 2015.07.30. 13:20:25

@profilo: Évekig éltem egyik hónapról a másikra. Mégis mindig félretettem valamennyit. Nem érdekelt az állami rendszer. Lsd még itt:@neoteny

profilo 2015.07.30. 13:27:54

@neoteny:

A szingapúri jobbnak tűnik...

@abdul hackeem:

Életvezetési tanácsokat kellene adnod. Nagy sikered lenne.

abdul hackeem 2015.07.30. 13:30:10

@abdul hackeem: Csak azt szerettem volna a saját példámon megmutatni, hogy esetleg egy manyup rendszer elindíthatna egy másfajta gondolkodást.
Ma is mindenkitől azt hallom, hogy nekem könnyű. És ezt fogom hallani életem végéig. Pedig mindenki előtt nyitva az út, hogy változtasson.
Nem azt kell megmagyarázni, hogy azért nem tudok félretenni, mert hónapról hónapra élek, hanem azt, hogy most már ennyivel többet tudok félretenni a jövőmre.

abdul hackeem 2015.07.30. 13:31:19

@profilo: Kösz a tippet :-) Leszel az első ügyfelem?

MTA rendes tagja 2015.07.30. 13:31:36

@neoteny: "miért növekedne az "értékpapírkínálat" ha több a nyugdíjas és kevesebb a járadékfizető?"

Mert több nyugdíjas adja el az értékpapírját (nem személyesen, hanem a nyugdíjbiztosdítóján keresztüli megtakarítását).

"miért csökkentené a növekvő "értékpapírkínálat" a nyugdíjvagyon "árfolyamát?"

Mert ha valaminek növekszik a kínált mennyisége, akkor csökken az ára.

@Fuxos (ex bömis): SOkat kell még tanulnod.

abdul hackeem 2015.07.30. 13:33:00

@profilo: Egyébként szerintem a mindenkori kormányzati (és nem kormányzati) populizmus is egyfajta "életvezetés"

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 13:40:01

@unionista᠍᠍᠍:

"a magyarok többségének vágya, hogy legyen egy társasházi lakása, egy népautója és egy hétvégi telke. évente egyszer elmehessen a balatonra."

Ahogy az angol szólás tartja: ha a vágyak lovak lennének, egy koldus sem járna gyalog.

"ezt utoljára a késő kádár rendszer biztosította"

Az álmaidban. Most 300 rugóért vehet egy használt autót a paraszt; az kb. 3 havi nettó átlagbér. A késő-Kádár korban kb. havi 4,000 Ft volt az átlagbér; és 12,000 Ft-ért csak olyan autót lehetett venni ami már szét volt rohadva.

Amit "a többség" (ami egy kisebbség) visszavágyik az a késő-Kádár korbeli bújtatott munkanélküliség: amikor valamilyen állást mindig lehetett találni (sőt kellett, a KMK miatt). Igaz hogy szarul fizetett, meg szar munka is volt, de egyrészt lehetett lopni "a népvagyont", másrészt lehetett fusizni. Ez tetszett sok magyarnak: a rendszerszintű "megoldjuk okosba'".

Persze a rendszer is "megoldotta okosba'": mint utólag kiderült, ez az "életszínvonal" jó részben nyugati kölcsönökből volt finanszírozva.

Laptop7712 2015.07.30. 13:44:42

@unionista᠍᠍᠍:
Értem én, hogy villanymotor, de mi hajtsa? Tényleg ez a gyönyörű teve a német gyáriparosoknak, mivel olcsó, relatíve hatékony, és 3-5 évre valamilyen szintű rendszerprofitot generálhat. Mivel az olcsó, könnyen hozzáférhető infrastruktúra adott. Nincs ezzel semmi gond, hacsak az nem, hogy a magyar ezt nagyon nem akarja csinálni hosszú távon.
Tehát hiába telepít ide technológiai gyártósort, - Úgynevezett rendszerintegrált gyártási modell az ellátási láncban, kapcsolati pontra tervezett profitmodellel- ha képtelen megfelelő képzettségű munkaerőt találni hozzá. Ha emeli az automatizáltsági fokot, akkor meg már nem éri meg, mivel főleg nem talál rá melóst (Az már Németországban van) Tehát már most kialakult egy német dominanciájú gazdasági korridor a Duna vonalán, csak van egy kis bibi. Egyre nehezebb fenntartani, és rendszerbe integrálni az itteni potenciálokat, függetlenül attól, hogy a külső szemlélő számára minden olyan szép, és jó. Ennek a játéknak vannak gazdaságtörténeti vonatkozásai, érdemes olvasgatni a gazdaságtörténetet. Érdemes nézegetni a mezőgazdasági példákat. Ehhez a gazdaságtervezési játékhoz nem kell más csak egy atomerőmű (Paks 2), hogy legyen olcsó energia, meg eléggé nagy terület, ahová gyárat lehet építeni, oszt szevasz.
A gáz ott van, hogy a gyárban dolgozó melós képtelen megvenni a fizetéséből optimálisan azt a cuccot, amit gyárt. Ez ment 25 évig, és már most balhé van, de eléggé nagy balhé csak most kezdődik. Ha Orbán nem jön rá arra, hogy invesztálni kellene az organikus profitmodellekbe minden szinten, akkor már most lehúzhatja a rolót, mivel a mostani aktív korosztály nem ad nekik még egy esélyt. (és tényleg jönnek a „nácik”)
Az organikus profitmodellek lényege az, hogy általában helyi szintű erőforrásokat koncentrál az üzleti modellbe, és ezt viszi méretgazdaságosan sikerre. Van néhány kritériuma, amit érdemes egy ilyen játék tervezésénél használni. A baj az, hogy ebből kibaszott nehéz lopni, mivel először fel kellene építeni. megkockáztatom, kormányzati szinten senki nem ért hozzá, hogy ez a játék hogyan néz ki, és milyen fundamentális alapokon nyugszik egy ilyen rendszer.
Ha ez a tudás csíráiban jelen lenne, a gazdasági kamara nem a duális képzést nyomná, továbbá, nem kötögetnének stratégiai megállapodásokat így ahogy teszik, teljesen mást csinálnának. majd elkezdik talán, de az már most látszik, elkéstek, de nagyon.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.07.30. 13:49:19

@abdul hackeem: +
@MTA rendes tagja: Nem lehet mindenki az MTA rendes tagja. Mellesleg, melyik szekció? Táltosizmus és Sziriusz vízrajza?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 13:51:16

@MTA rendes tagja:

"Mert több nyugdíjas adja el az értékpapírját (nem személyesen, hanem a nyugdíjbiztosdítóján keresztüli megtakarítását)"

A fix jövedelmet biztosító értékpapírok (állami és vállalati kötvények) tipikusan nem kerülnek eladásra, hanem lejáratukkor visszafizetésre kerül a tőke és a kamat (habár az utóbbi kerülhet kifizetésre a kötvény élettartama alatt is).

A nyugdíjbiztosítók általában olyan részvényeket vásárolnak amelyek rendszeresen osztalékot fizetnek; a részvények áremelkedésére történő spekuláció csak kis mértékben része a nyugdíjbiztosítók stratégiáinak.

en.wikipedia.org/wiki/Fixed_income

Vagyis a nyugdíjbiztosítók elsősorban nem "értékpapírok" eladásából biztosítják a kifizetéseiket: így a megnövekedett számú nyugdíjasok nem vezetnek ahhoz hogy több "értékpapír" kerüljön eladásra, és ezzel huzamosan (!) csökkenjenek az "értékpapírok" árai.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 13:55:35

@profilo:

"A szingapúri jobbnak tűnik..."

No de az meg brutál, hogy téged idézzelek. :)

2015.07.30. 14:42:56

@Sir Galahad: annyira vannak, hogy én is külföldön dolgozom. nagyon szép a pénzről beszélni, de közben meg kell hallgatni a panaszokat, amik az országot érik. a legtipikusabb az "én ott soha többet" - na ez az, aminek semmi köze nincs a pénzhez. diplomások mennek ki, akik itthon remekül keresnének. de neked erre is nyilván van válaszod, mert majd te rendet teszel a szerző fejében.

2015.07.30. 14:46:30

@panellburzsij:

www.origo.hu/itthon/20120111-a-regota-kerulgetett-szoval-szembesithetik-orbant-az-imftargyalasok.html

www.stop.hu/belfold/orban-jol-haladnak-az-imf-targyalasok/1079849/

www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20140124-irorszagot-jobban-kedvelik-a-befektetok-mint-magyarorszagot.html

"Írország viszont extrém kilengéseket mutatott be: a válságig sokkal stabilabban gazdálkodott, többletet termelt, a válságban viszont rengeteget költött, 2010-ben például a GDP több mint 30 százaléka volt a hiány, és még tavaly is 7 százalék fölött volt. Ennek megfelelően alakult az államadósságuk is: a válság előtt 25 százalék közelében volt az adósságráta"

Mennyire lehet téged ezek után komolyan venni?

2015.07.30. 14:50:07

@MTA rendes tagja: abszolút jó. pl az egészségügyi kiváló, különösen, ha a főorvos úrnak ötvezezer forintot fizetsz műtét előtt. az oktatás még jobb, ha van pénzed magántanárhoz járatni a gyerekedet...már ha nem kelet-magyarországon élsz, ahol a lemaradásod a rendszer újratermeli

hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/mta-karos-kozepiskolai-oktatas-atalakitasa/

"A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által készített felmérésből az derül ki, hogy azok, akik szegénységbe születtek, szinte biztosan szegénységben is maradnak."

talán ki kéne venni a nickedből ezt a blődséget, vagy ha tényleg mta-tag vagy, kérdezt bátran a kollégákat:)

Gábor2000 2015.07.30. 14:50:48

@HaFr: igen, pontosan ez a két ország a hagyományos kapcsolat nyugat felé Mo-on. Ezt te nagyon jól tudod, s írásod ettől hiteltelen kissé. Amolyan politikai halandzsa "értelmiségi" mázban.

közösperonos átszállás 2015.07.30. 15:00:14

@profilo: "A magánnyugdíj rendszer nem oldotta volna meg a problémát,csak más térfélre tolta volna a "felelősséget"."

Ez valamennyire igaz; én is szoktam mondani, hogy ha olyan gazdasági helyzet lesz, mint amit a korfából saccolni szokás, akkor most magától értetődő állami szolgáltatásokat kell majd zsebből fizetni, amire a magánnyugdíjpénztári nyugdíj sem lesz elég (őrző-védő céget, helyszínre kiszálló mentősöket piaci alapon elég sokba kerülne egy nyugdíjasnak...).

Ugyanakkor a magánnyugdíjpénztári sztorinak van egy további olvasata is. Ha egy technikai kérdésnek tekintjük, hogy a mnyp-járulékokból befolyó pénz magán- vagy állami vagyon (és de facto technikai kérdés is volt, visszakérték, visszajött), akkor a következő történt: az állam több, mint tíz éven át egy külön számlán gyűjtögette a nyugdíjjárulékok egy részét, ezt az összeget _figyelmen_kívül_hagyva_ volt a költségvetés hiánya annyi, amennyi. A végén (2010) lett 80% körüli évesGDP-arányos adóssága, meg ezen az elkülönített számlán az éves GDP 10%-át meghaladó megtakarítása. (Ezt az egyszerűség kedvéért vehetjük akár 70%-nak is.) A Fidesz-féle "visszaszerzés" és elköltés után, 2014-ben lett az államnak 80% körüli (kicsit több, 82-84 inkább) évesGDP-arányos adóssága, meg nuku megtakarítása ezen a számlán. (Jaja, tudom, a Mol meg a Rába... számoljuk ezeket 2%-nak, akkor már jó fej voltam, és még így is túlvagyunk a 80%-on.)

Tehát az adósság (adósságegyenleg) nagyon durván romlott.

2015.07.30. 15:00:18

@neoteny:
vajk óta a magyarok uruszága így van megalapítva. a magyar államiság a mai fogalmainkkal a nem-ortodox nacionalizmusban fogant. ez nem valódi nyugati kereszténység, de nem is a keleti ortodox hanem a kettő között. magyarország "köztes-európa". nem a balkán, de majdnem.

Gábor2000 2015.07.30. 15:02:01

@neoteny: Teljesen igazad van. De pld. halálbüntetés jár kábítószer birtoklásáért, hogy én is mondjak valamit. Csak sajnos nem erről van szó. Ha a nyugati béreket csak megközelítenék a magyarok, akkor tök mindegy lenne, hogy liberális vagy illiberális. S ezt te nagyon jól tudod. Orbán itt nem sok vizet kavar ilyen szempontból, ahogy Gyurcsány vagy bárki más sem kicsi hazánkban.

közösperonos átszállás 2015.07.30. 15:03:38

@Gábor2000: "igen, pontosan ez a két ország a hagyományos kapcsolat nyugat felé Mo-on. "

És mégis, Angliában kétszer annyi magyar dolgozik, mint ebben a két országban együttvéve (2013-as adat: index.hu/gazdasag/2013/01/30/itt_dolgoznak_matolcsy_kituno_magyarjai/). Szóval csak nem jön ki a matek nálad.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 15:04:46

@unionista᠍᠍᠍:

"vajk óta a magyarok uruszága így van megalapítva"

Csak közben 150 évig a Fényes Porta mondta meg a tutit.

közösperonos átszállás 2015.07.30. 15:05:31

@Laptop7712: "Ehhez a gazdaságtervezési játékhoz nem kell más csak egy atomerőmű (Paks 2), hogy legyen olcsó energia"

Az atomerőmű, ha most építed, valószínűleg kurva drága energiát fog termelni.

Gábor2000 2015.07.30. 15:06:24

@közösperonos átszállás: teljesen téves a számítgatásod, próbáld meg prekoncepció nélkül

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.30. 15:15:04

@Gábor2000: ja, tényleg, tekintve, hogy odáig sem voltak ezek teljesen zártak, de te ennek ellenére azt mondod, hogy mikor 2009 (a válság mélypontja!) óta hat és félszeresére nőtt az évente kivándorlók száma -- a különbözet mind Németországba és Ausztriába ment. Na, ha ráérsz, linkelj be már valamit, amitől egy picit hitelesebb leszel, mint a nulla. Szerintem írj Orbán honlapjára, ott mindent összerizsázhatsz

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 15:15:49

@Gábor2000:

"Ha a nyugati béreket csak megközelítenék a magyarok, akkor tök mindegy lenne, hogy liberális vagy illiberális"

Pontosan arról beszéltem hogy létezik kulturális-társadalmi liberalizmus és gazdasági liberalizmus: és az utóbbi egyáltalán nem mindegy a (reál)bérek szempontjából.

"Orbán itt nem sok vizet kavar ilyen szempontból, ahogy Gyurcsány vagy bárki más sem kicsi hazánkban."

A politikusok gazdasági felelősségét a semmibe minimalizálni egy olyan országban ahol az állami költségvetés főösszege kb. a GDP felét teszi ki enyhén szólva is tévedés.

foson osonó soson 2015.07.30. 15:21:43

@Gábor2000: A bérek sosem szakadhatnak el a GDP-től. Illetve elszakadhatnak, de abból lesz a görög csőd.

Gábor2000 2015.07.30. 15:34:13

@HaFr: esetleg ha te megcáfolnád...mégiscsak ilyesmiről írkálsz.
Pontos adatok az én tudomásom szerint nincsenek.
Becslések és munkavállalói kérelmek alapján viszont nincs ugrásszerű változás 2010 után, mindössze öngerjesztő lassú növekedés. Kivételé Németország és Ausztria munkaerőpiaci nyitása. Szerintem te ezt nagyon jól tudod. Ha esetleg nem, akkor őszinte részvétem. Túl egyszerű lenne a politika, ha elég lenne hozzá az orbánozás és fideszezés. De hát te tudod, te "építed" a pártodat.

Gábor2000 2015.07.30. 15:38:13

@neoteny: eddig azt hittem, hogy a magyarok külföldi munkavállalásáról van szó, s én ehhez szóltam hozzá

egyetmondok 2015.07.30. 15:44:26

@Gábor2000:
Nem,nem tök mindegy, hogy liberális vagy illiberális.
Azt én,és ehhez csak kissé kell megerőltetnem magamat,még el tudom képzelni,hogy a politikai, mondjuk nyíltan,hogy az államhatalom nem liberális,de hogy a gazdaság nem az,na abból semmiféle gyarapodás nem jöhet ki (ha létezik egyáltalán olyan,hogy illiberális állam - liberális gazdaság...,ebben kételkednék azért).

Ami itt van,hogy tehát egy randán nem liberális gazdaság (az volt ez 2010 előtt is) + nem liberális állam, hát ez biztosan zsákutca.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 16:04:57

@Gábor2000:

Igen, arról volt szó; és te jónak láttad azt állítani hogy a magyar (reál)béreknek semmi köze sincs az (il)liberalizmushoz, valamint a magyar politikusoknak semmi (vagy minimális) a felelőssége a gazdasági helyzet alakulásáért (ami nyilvánvalóan összefüggésben van a bérekkel/jövedelmekkel). Én pedig ezeket az álláspontjaidat kritizáltam.

2015.07.30. 17:12:43

@neoteny:
az csak erősítette a nem-ortodox nacionalizmust. a fényes porta alapja a kelet-római birodalom. magyarország kelet-német-római. és ebből az orbán-kormány is átvesz elemeket. az idegenekre kirótt különadót úgy hívták harács. a magyar értelmiség jelentős része úgy szolgálja a fényességes nagyvezírt, mint ahogyan az efendik, a hodzsák, a kádik vagy a muftik tették. a cöf úgy vonul fel, mint a janicsárok. a jobbik többek között az oszmántörök világképet kultiválja. itt van a legnagyobb többséggel megválasztott polgármester. janiczak dávid ózdról.
40.media.tumblr.com/0c7196e8e5608d94a03ea9bc10be6c91/tumblr_nddkrkSj891rzdo8co1_500.jpg
ez a fiatalember keresi az identitását. nike cipő zokni nélkül, pamut jogging nadrág nagy-magyarország térképpel, abba tűrt fehér nejlon ing, csokornyakkendőt köt hozzá és farmerdzsekit vesz árpád sávos hajtókával és aranynak látszó karórával. ez az útkeresés jellemzi az átlagos magyar fiatalt. a kormányok össze-vissza váltakoztak. a fiatalok többségének semmiféle biztos identitása nincs. és ezért az ortodox liberalizmust okolják. nem a szabadságot, hanem azt, hogy nincs semmiféle rend, amihez képest szabadok lehetnek. béndek péter azt mondja, hogy ő megteremti a szabadság métányos rendjét. de ez egy absztrakció. hogyan valósulna ez meg ózdon?

2015.07.30. 17:14:31

@MTA rendes tagja: " a Manyupba befizetett pénzek járadékait lenyúló parazitaréteg felszámolásának esete. " - és most egészen pontosan mennyi is van azokon a nyugdíjszámlákon? ja hogy nulla? mert amíg ezek a paraziták forgatták a pénzem, láttam az összeget, meg jogosult is voltam rá. most reménykedhetnék - ha otthon akarnék nyugdíjas lenni - hogy nem orbánviktorok meg magad fajták döntenek a nyugdíjról harminc év múlva. te sügér fideszes, te.

2015.07.30. 17:23:53

@MTA rendes tagja: "Mellette meg ott volt 5% működési költség a parazitarétegre" - tipikus ostoba fideszjobbikos vaker. jajj de buta vagy te öreg...akkor a bankszámlákat miért nem államosítják most azonnal? meg lehet szabni, hogy mennyi legyen a működési költség? ki fogja azt eldönteni, orbán viktor? és erre akkor az a megoldás, hogy államosítja ÉS elkölti az utolsó fillérig. ne égesd a pártodat te szerencsétlen. nem erre van ez a blog. már tudjuk, hogy ennyi eszetek van.

tamas11 2015.07.30. 17:27:24

@unionista᠍᠍᠍:
Hol találtad ezt a képet? Saját maga tette közzé? Minek kapcsán?
Nem lehetséges, hogy "idézőjelbe " szánta? Jelmezbálba?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 17:30:32

@unionista᠍᠍᠍:

"magyarország kelet-német-római"

Vagyis NDK-római. :))

"ez a fiatalember keresi az identitását"

Azért hordja az ágyékán Nagy-Magyarország körvonalát?

Egyébként ő már megtalálta az identitását: önkormányzati politikus lett. Ő már készpénzre váltotta az identitás-keresését ill. annak megtalálását.

2015.07.30. 18:52:35

@Laptop7712:
az a szövetségi állammodell, ami megvalósulni látszik alapvetően irányított és tervezett gazdaság. olyasmi, mint a kgst. ehhez is kell természetesen elit, de nem kell, hogy az túl széles legyen. amit orbán is mond. és ezt a németek adják a szájába. szakközépiskolákat kell erősíteni. az is ad érettségit. és onnan is lehet menni főiskolára. a németek ezt erősítenék. tanulmányi szerződéseket. ha bíró berci jól tanul, akkor nem mehet egyetemre bosztonba. de amúgy sem akar oda menni, mert nem zsidó. ez a szövetségi állammodell kicsit olyan, mint a késő kádár kor. csak nem orosz, hanem német változatban. azt kínálta, hogy ha dolgozol az üzemben, akkor lesz egy társasházi lakásod, egy népautód, egy telked ahová kimehetsz hétvégén és elmehetsz balatonra nyaralni. időnként elmehetsz külföldre. ennél sokkal többre nem vágyhatsz, de ezt a rendszer majdhogy nem mindenki alá odarakta. ehhez az is elég, hogy tünde és tibor összeköltöznek. irányított és tervezett módon gyereket vállalhatnak. szerintem ez német-osztrák szövetségi keretek az ország nagy részén megvalósítható. feltéve, hogy ebbe berlin és bécs belemegy.

tibor német autót szerel, tünde a helyi müllerben dolgozik. és megfőzi a gyerekeknek a dr oetker pudingot. ezt kiegészítheti a győri keksz. ezt a berlinnek úgy éri meg, ha valamilyen módon háttérbe szorul a danone. ezt kormányzati szinten nem-ortodox nacionalista eszközökkel biztosítani lehet. a németeknek kifejezetten jól jön az a közhangulat, hogy a franciák tönkre tették a magyar élelmiszeripart. és azt vissza kell venni tőlük. mert ezek után azt szövetségi keretek között lehet újrateremteni. ez a koncepció az ország nagy részén nem olyan rossz. azért mert ha egy városban az üzemek, az üzletek elnémetesednek, akkor az egymással összefonódó szövetségi befektetői körnek megéri többet fizetni az alkalmazottaknak. és mindenféle adókedvezményeket lehet kitalálni. pénzhelyettesítőket azért, hogy az idegeneket kiszorítsák. és ez ugyanaz, mint a szakszervezeti beutaló. nem mehetsz vele akárhová. a szomszéd vett egy lg hűtőt. az unió ezt támogatta 30 ezer forinttal. és mellé a media markt adott neki egy 30 ezer forintos utalványt. egy kupon, amit német-osztrák szállodákban beválthat. működhet úgy is, hogy eleve német a hűtőszekrény. szerintem ennek az egésznek az átlag magyar tünde és tibor örülne.

ez budapest belső kerületeinek gondolkodásához kétségkívül nem illeszkedik. ez nem a zsidókeresztény világkép. ehhez a németrómai vallást kell újra bevinni esztergomba. ehhez az kell, hogy a suzuki gyárat a németek foglalják el. át lehet venni mintákat japánból. épülhet yamaha jellegű motorgyár és hangszergyár. hamamatsu is ilyen. lehet esztergomban műszaki és zenei főiskola. a bösendorfer klavierfabrik jelenleg a yamaha csoport tagja. lehet újra osztrák. kézzel faragja a cigány a manufaktúrában. ilyesmit kínál orbán. ebbe beleillik az, hogy bécsben az fpö történelmi győzelmet arat. strache azt mondja, hogy bécs nem lesz isztambul. és a hofburg sem tér át át muszlim hitre. a "zsidó" bankárkodás se lesz tartható. de egy zártabb középeurópai szövetségi állammodellben építhetik tovább a "monarchiát". ha berlin és bécs ezt forszírozza az magyarroszágon nem feltétlen rossz. nyilván ennek is vannak nagyon erős korlátai. a német ipar és az osztrák szolgáltatások magyarországot nem húzzák fel akármeddig. budapest belső kerületeit leszámítva az ország jelentős része elfogadná. az a nehézség, hogy a mainstream médiában ezt nem szabad kimondani. a magyar kormányban sem feltétlen értik, hogy mit is csinálnak. és szerintem a németek se merik ezt nyíltan csinálni. mert ez a civilizált lebensraum teória valahol a fasizmus. persze az is lehet, hogy nem ebbe az irányba lépnek. mert folyik egy totojázás. erre mondom azt, hogy önkormányzati megállapodást kell kötni. ilyenformán foglaljanak el egy várost. de ne csak úgy ímmel-ámmal. kicsiben kellene kipróbálni, hogy működik-e egyáltalán.

MTA rendes tagja 2015.07.30. 19:47:21

@storker: A te érdekedet szolgálta a magánnyugdíjak haszonélvezői, a járulékokból élő kiváltságos PARAZITAréteg felszámolása, kivéve, ha nem vagy parazita érintett. A befizetésed ugyanúgy megvan, mint amikor még a PARAZITÁK kezelték a fiktív befizetett összeged, amihez szabadon soha nem fértél volna hozzá. A bankszámlákat nem kell államosítani: ott verseny van, itt viszont az állam a nyereséget garantálta a magánnyugdíjpénztáraknak, a veszteséget meg államosította: ha csődbe megy a magánnyugdíjpénztár, vagy nem lesz nyugdíjad, vagy az állam fizet helyette.
Dehát vannak emberek, akik támogatják a PARAZITÁKAT.

Laptop7712 2015.07.30. 19:53:11

@unionista᠍᠍᠍:
Lefordítom az én nyelvemre, amit írtál:
Kialakítanak egy komplex ellátási lánc rendszert, valamilyen területen, és a lánc dinamikus volta miatt ők határozzák meg, hogy a lánchoz ki, milyen szinten fér hozzá, és a hozzáféréshez milyen képességekre, és anyagi erőforrásokra van szükség.
A modell akkor sikeres, ha tudatilag az, aki a láncot használja, akarja is használni, és ne nagyon gondolkozzon azon, hogy kilépjen a láncból oldalágon például. Ez azt jelenti, a te példádat használva, hogy Tibor nem akarja otthagyni az autógyárat, (nem akar saját autójavító üzemet nyitni a megszerzett gyakorlatával) hanem szépen a helyén marad 15-20 évig is akár, és szépen járja a ranglétrát, amit elé raknak, ha elé rakják.
Amit leírtál, az nem más, mint a német multik által telepített potenciálok helyi, regionális, vagy lokális rendszere, melyben a betáplált inputok felett (árú, pénz, egyéb potenciál) irányítási joguk van. Továbbá ők határozzák meg azt is, hogy az egyén milyen szinten, mikor, és hogyan férhet hozzá a rendszerhez. (Tünde a helyi müllertől kapja fizetését, és helyi lidibe megy német tejfölért, és német krumplit vesz a tocsihoz. De azt már nagyon ne tegye meg, hogy olyan árúra költse a pénzét máshol, amihez a komplex láncnak nincs köze. (Ezért lesz majd az ország minden sarkában lidi)
Igazad van abban, hogy ehhez nem kell semmi, kell egy szűk elit, aki valamilyen szinten jelen van, és adja a demokratikus hátteret. Ebben igazad van. Azzal már nem értek egyet, hogy ez jó lenne egy átlag magyar fiatal párnak, azért, mert ezzel a történettel nem lehet megetetni egy érdeklődő középiskolást, akinek nyitott a tudata, és szeretne fejlődni. Neki nem biztos, hogy elég lenne az autógyár, hiába a duális képzés. Te is képben vagy annyira, hogy Magyarországon is képes összehozni egy fiatal – ha tényleg ért ahhoz, amit csinál – havi nettó 400.000 – 500.000 Ft- ot, akkor, ha ért egy kicsit a vállalkozáshoz.
Orbán ott fog megbukni ezzel a koncepcióval, hogy egy ilyen szintű szervezett területi potenciál mellett – melynek működésre semmilyen ráhatása nem lesz, ha feláll a rendszer – egyszerűen nem fogja tudni irányítani, és a rendszer nem fog befogadni semmilyen hazai – rendszeren kívüli – innovációt, ilyen a hazai tulajdonból származó mezőgazdasági termékek elhelyezése a rendszerben például. (Ezt meg is mutatták a németek, az idén, amikor is 100 Ft-ot akartak adni egy kg cseresznyéért, igaz 2013-ban ez még 400 Ft volt.)

Amúgy készülhetnek egy komplex koncentrációra, mivel Csányi eléggé komoly pozíciókat szerzett az élelmiszeriparban, most meg megvette a KITE-t is. Neki nagyon-nagyon jól jön egy ilyen játék, főleg akkor, ha a rendszert optimumon tudja majd üzemeltetni.
Ez egy-egy mezőgazdasági ágban nagyon megy neki, másik ágba meg simán belebukott.

Ha így nézem a jövőt, szépen ketté fog válni a hazai gazdaság. Lesz egy ilyen német rendszer, melybe szépen output oldalról integrálodnak a helyi ipari potenciálok, és lesz egy független, önálló, magyar, vagy közösségi tulajdonban lévő gazdasági rendszer. Ezért van az, hogy az integrált vállalkozások profitképessége láncszinten korlátozott, ez belátható.
A lényeg ott van, hogy minőségi – világpiacon versenyképes, önálló terméket csak a második rendszer lesz képes előállítani. - Ezért szállít be Orbán lányának a férje a pálinka üzletbe, ha tudatosan teszik azt, amit tesznek. –
Előállhat az a helyzet, hogy egy jól szervezett KKV tönkreveri oldalágon az egész tervezett konglomerátumot technológiában, tudásban, gazdasági szabadságfokban, és fizetésekben.
Mivel komplex tudás koncentrációra, és innovációra csak ez a rendszer képes. technológiában, tudásban, gazdasági szabadságfokban, és fizetésekben. Ezt kellene értelmesen megtámogatni a belvárosból.
Ezt nevezik majd magyar gazdaságnak, és remélem nem zárvány szinten lesz jelen majd a valóságban. A komcsik is tudták ezt, és tettek is ellene, hogy a magyar falu évezredes önellátásán alapuló tradicionális társadalomszervezését szétverjék, de nem igazán sikerült. Egy fiatal azért nem jön haza, hogy egy német gyárban gürcöljön, de azért, hogy szabadon vállalkozzon, talán hazajön.

Én most szemeimet Kína egyes részein működő KKV rendszerre vetem, mivel nagyon komoly dolgokra képesek.

panellburzsij 2015.07.30. 19:53:42

@HaFr: akkor majd 2016-ban viszlát!
addig is változatlan barátsággal:leponex

2015.07.30. 20:06:01

@tamas11:
ez volt a hivatalos kampányfilm.
www.youtube.com/watch?v=Fg5pyEjfsng
ebben bőgatyában belovagol. majd öltönyben megmutatja a tehenészetet, stb. ez is elég "jelmezbáli"

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 20:09:56

@MTA rendes tagja:

"A befizetésed ugyanúgy megvan"

Hol? mert a kormányzat visszatáncolt a beígért egyéni nyugdíjszámláktól ...

MTA rendes tagja 2015.07.30. 20:50:47

@neoteny: Ott, hogyha majd nyugdíjba mész, akkor a befizetéseid alapján számolják ki a nyugdíj mértékét, és nem fog attól függni, hogy a pénztárad mennyit költött a parazitáira és mennyit tőzsdézett el.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 20:55:04

@MTA rendes tagja:

"Ott, hogyha majd nyugdíjba mész, akkor a befizetéseid alapján számolják ki a nyugdíj mértékét"

És ezt úgy csinálják hogy közben nem tartják számon az egyéni befizetéseket.

"Becsaphatsz mindenkit néha; becsaphatsz néhányat mindig; de nem csaphatsz be mindenkit mindig."

abdul hackeem 2015.07.30. 21:03:22

@MTA rendes tagja: Az ilyen rendszer pedig abban érdekelt, hogy minél kevesebbet fizessen kifelé. A manyup pedig vagyon, azt meg generációról generációra kell szépen felhalmozni.
Tudod arra nyugaton nem két-három választási ciklus alatt alakult ki az irigyelt szellemi-anyagi jólét.

2015.07.30. 21:25:03

@MTA rendes tagja: majd én eldöntöm, hogy nekem ki a parazita. attól, hogy sokszor írod - nagybetűvel pláne - nem lesz igaz. miért hencegsz egyébként az MTA-tagsággal? ha az vagy, szégyen, ha nem, szánalmas.

abdul hackeem 2015.07.30. 21:36:56

@storker: Multi Theft Auto? Talán gamer. :-)

egyetmondok 2015.07.30. 21:38:13

@MTA rendes tagja:
"A te érdekedet szolgálta a magánnyugdíjak haszonélvezői, a járulékokból élő kiváltságos PARAZITAréteg felszámolása, kivéve, ha nem vagy parazita érintett. A befizetésed ugyanúgy megvan, mint amikor még a PARAZITÁK kezelték a fiktív befizetett összeged, amihez szabadon soha nem fértél volna hozzá. A bankszámlákat nem kell államosítani: ott verseny van, itt viszont az állam a nyereséget garantálta a magánnyugdíjpénztáraknak, a veszteséget meg államosította: ha csődbe megy a magánnyugdíjpénztár, vagy nem lesz nyugdíjad, vagy az állam fizet helyette.
Dehát vannak emberek, akik támogatják a PARAZITÁKAT. " --

és az,hogy szerinted ezek paraziták (csupa nagybetűvel írni nagyon magyartalan,csak jelzem,ha nem tudnád),elég oka arra,hogy magántulajdont államosítsunk?

abdul hackeem 2015.07.30. 21:52:49

@abdul hackeem: Prime Minister Thatcher said, "...and Socialist governments traditionally do make a financial mess. They [socialists] always run out of other people's money. It's quite a characteristic of them."

2015.07.30. 22:28:17

@Laptop7712:
akinek ez nem tetszik az mehet külföldre. persze lehet, hogy olyan tanulmányi szerződése van, hogy előbb fizetnie kell. mert a bundesschulzentrum laborját úgy vehette igénybe, hogy azzal elszerződött egy szövetségi állami egyetemre. a német focisuliban úgy kapja az ingyenes felszerelést, hogy utána szabadon csak a bundesligába szerződhet. és ha nem elég jó, akkor marad a budesliga 2 vagy 3. a dunai csoportban a királyi alcsoport. és tulajdonképpen a 4. osztály a magyar nb1. ha valaki a real madridban szeretne játszani, mint puskás öcsi, akkor előbb ki kell fizetni a költségek többszörösét. vagy eleve elviheti a spanyol király csapat 8 éves korában. ebben a modellben a dunai németek házhoz jönnek. ebben a szövetségi modellben tulajdonképpen koncesszióba vesznek városokat illetve azok hálózatát.

tündinek lehet saját fodrász szalonja. tibinek egy motorboltja. a városi kiskapitalizmus viszonylag könnyen működhet, mert mert kevés a helyi konkurensük. leginkább ez vezethet el a tömeges polgárosodáshoz.

értem persze, hogy mi van akkor ha tibi az új tesla, vagy tündi az új madame curie. ugyanúgy érvényesülhetnek, mint 150 éve. ebből nem nagyon lehet erőre lépni, mert a térségnek megszűnt minden versenyelőnye. a németeké is megszűnik. 8 millárd emberből 80 millió 1 ezreléket jelent. és ha befogadják a szegény palesztinai kislányt, akkor azzal sokkal nem lesznek előrébb. innentől kezdve egy zártabb modellben kell gondolkodniuk. ami lakosságszámban legalább akkora, mint az orosz birodalom. de azért német nyelvű többség van. ez nagyjából behatárolja a lehetőségeket. 150-200 milliós térségben gondolkodhatnak. és ezen túl nem nagyon terjeszkedhetnek. mert azt demokratikusan nem tudják fenntartani. a görög válságra sincs demokratikus megoldás. valakinek az érdeke sérül. vagy a németeké vagy a görögöké. vagy ha nem, akkor világhatalmi érdek. globális pénzalapokat hadsereg nélkül nem nagyon lehet döntögetni. legfeljebb csak izland méretű kis országoknak. ha van középeurópai bundeswehr, akkor a szombathelyi sabaria cipőgyár gyárthatja a kelet-közép európai honvédeknek a surranót. és a soproni szállíthat alkoholmentes sört. az elitet valójában nem a gazdaság egészének, hanem a hadiipar számára kell kiképezni. azért, hogy rába vagon és gépgyár olyan páncélost gyártson, amit az iszlám állam nem lő szét egy perc alatt. úgy egyébként mi a fasznak kell versenyezni azon, hogy ki gyártja a legjobb/legolcsóbb teherautót. azt valószínűleg sohasem fogja legyártani a rába. ha olyat állít elő, mint a lihacsov autógyár, akkor az már elég jó. győr nem nagyon lehet gazdagabb, mint moszkva. a győri balett nem nagyon lehet híresebb, mint a moszkvai. mi lesz nagyhalásziban, bakatlórántházán, bácsalmáson, bélapátfalván vagy bátonyterenyén. magyarország nem budapestből áll. egy társadalmat nem szupertehetségesekre kell optimalizálni, hanem a mediánra. és az igazság az, hogy demokráciában egy kicsit az átlag alá kell célozni. szóval olyasmi kistérséget kell megoldani, mint amilyen mondjuk mezőkövesd.

a fidesz azt produkálja, hogy átadják az új focipályát. dunai anti nyitja meg, aki olimpiai bajnok. megépítik a csókos haverok. ha német focisuli van, akkor esetleg megkövetelik a minőségi munkát, és esetleg több pénzt fizetnek. feltéve, hogy mezőkövesden misike a szüleivel aláírja a tanulmányi szerződést. és az kitermeli a következő szalait. de a mezőkövesd fc nem nagyon lehet jobb, mint a hoffenheim. német kisváros. és ilyen a vasútállomás.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Hoffenheim-bahnhof.jpg
mezőkövesden ilyen.
static.panoramio.com/photos/original/1054892.jpg
ezt vagy elbontják, vagy lehet belőle valamilyen bauhaus épület. a jelenlegi felállásban a kérdés az, hogy a füzesabonyi vonalat ki újítsa fel. és elvben versenyeztetik a világot. de ezt nyilván valamelyik haver nyeri meg. rendesen kínainak kellene nyernie. a legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy legyen szövetségi vasút. abba beszállíthatja a magyar paraszt a kolbászos zsemlét.
img.444.hu/10487407_585213608262652_1615579793225225186_n.jpg
és ezt kínálják akár a stuttgarti büfében. aztán lehet menni a német üzembe. vagy a magyar beszállítóhoz. vagy lehet menni közmunkára. a cél az, hogy a magyar munkás tibi vehessen legalább egy használt mercedest. ne legyen gond az, hogy venni akar a gyereknek egy adidas vagy puma cipőt. gyártsuk le magyarországon. és az helyi árut lehet olcsón megvenni a közraktárban. így ugorhat a pannon puma. szabad piaci alapon herzogenaurarch sem lesz versenyképes. ahol a dassler fivérek két világhírű gyárat gründoltak. ott élt lothar matthaus. csakhogy a kínai félkatonai üzemek lenyomják őket. vagy az éhbérért dolgozó etióp gyerekmunkások. egy cipőgyár úgy is működhet, hogy hogy összesen 1 ember érti azt, hogyan áll össze a cipő. és a többi 1 munkafázist ért. és azt csinálja monoton módon. úgy, hogy egy pisztolyt tartanak a fejéhez. nem ilyen világot akarunk. de ezzel kell versenyezni.

MTA rendes tagja 2015.07.30. 23:17:46

@egyetmondok: A magánnyugdíjpénztári befizetés nem volt magántulajdon. Így nem is lehetett államosítani.
Nem volt magántulajdon, mert:
1. Közhatalmilag előírt módon levont része volt a fizetésnek, nem tagadhatta meg senki a fizetését. Ugyanolyan vagyonelkobzás volt, mint bármilyen adó vagy járulék.
2. Nem rendelkezhettél később sem a levont összeggel, nem veheted ki volna soha szabad akaratod szerint. A számládon lévő összeg létezése fikció volt.
A leglátványosabb és legmegtévesztőbb hazugság volt, hogy a rendszert magánnyugdíjpénztárinak hívták.

Etniez 2015.07.30. 23:45:42

@MTA rendes tagja: Magántulajdon volt.

Nem tudom, de időként egyes fideszes hazudozók újra és újra előszedik az ezerszer megcáfolt hazugságaikat magánnyugdíj ügyben:

"5. §
(4)34 A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, amelyre az e törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető. A pénztártag követeléséért a pénztár, és az e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap tartozik helytállni."

TULAJDONA. Érted? Tulajdona. Magántulajdon.

Fordul jogászhoz, ha nem érted.

Etniez 2015.07.30. 23:46:52

@egyetmondok: Már nincs meg a pénz. Már csak ígéret van.

A pénz addig volt meg, amíg "a paraziták" kezében volt. A Fidesz másfél év alatt elverte az utolsó fillérig sajnos.

Etniez 2015.07.30. 23:48:04

@neoteny: Most sem a befizetések alapján számolják ki, ezután sem fogják. És hogy mi lesz 20-30 év múlva, azt a Jóisten sem tudja, nem hogy ezek a szánalmas fideszes hazudozó majmok.

kiazmarmegint 2015.07.31. 00:01:50

@unionista᠍᠍᠍: azert a demografiat kicsit leegyszerusited, amikor azt irod, hogy "biro berci nem mehet bosztonba egyetemre, de nem is akar, mert nem zsido". Vagy hogy "ezt Budapest belso keruleteit kiveve mindenki elfogadna.

En tortenetesen nem tartozom az emlitett csoportokhoz, de megis Bostonba akartam menni egyetemre, es mentem is. Tovabba a (posztgradualis, matematikus) programunkban volt 19 ember, abbol negy magyar, es harom kinai...
A negy magyar kozott volt egy nagyatadi, ket budapesti (nem belso keruletbol), es jomagam, aki szekesfehervari vagyok. Mas evfolyamokon voltak Miskolcrol, Pecsrol. Mindez jo volt.

2015.07.31. 00:42:25

@abdul hackeem:
oké, de ezt ne az ország legfejlettebb pontján csináld meg. erre mondom azt, hogy ne a fővám (!) téren hirdessétek a szabad piacot. ne a belvárosban legyél ügyes a haris közben, hanem csináld meg ugyanezt a zsarolyánban a susnyásban. ott aligha adsz adsz el 450 euroért egy pár cipőt. legfeljebb olyat, amit a kis mukk kapott a varázslótól a mesében. egyébként sehol a magyar vidéken. a havi átlagkereset nincs annyi, amennyiért vass bácsi egy pár cipőt előállít. nem világhírű, hanem nyilván egy jó iparos. aki egy havi átlagkeresetnek megfelelő összegért egy pár cipőt legyártani. ez nem egy különleges képesség. ez működik a leggazdagabb részeken. azon kívül nem. ez az egész konzi-libsi koncepcióval a probléma. a kormány mezőkövesdre próbál optimalizálni. amit kínálnak az nagyon távol áll a lehető legjobbtól. de ők legalább értik a feladatot.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 01:03:22

@Etniez: Se jogi, se közgazdasági értelemben nem volt magántulajdon. Kár erőlködnöd, mert nem teljesíti a magántulajdonnal szembeni követelményeket.

Egyébként a Strasburgi bíróság szerint sem sérült a magántulajdonhoz való jog a PARAZITA réteg felszámolásával:

"A bíróság szerint a panaszos magántulajdonhoz fűződő joga nem sérült, hiszen a jövőben is joggal tarthat igényt nyugdíjra a foglalkoztatása alatt fizetett járulékok alapján, függetlenül attól, hogy azok állami vagy magánkézben lévő nyugdíjpénztárba folytak be."

MTA rendes tagja 2015.07.31. 01:06:10

@Etniez: Mindig a befizetések alapján számolták ki a nyugdíj mértékét, plusz a ledolgozott évek alapján, te parazitavédő.

kiazmarmegint 2015.07.31. 01:06:40

@unionista᠍᠍᠍: Abban egyetertek, hogy egy demokraciat ugy kell megcsinalni, hogy me'g az atlag alattiaknak is jo legyen. De hogy a kormany erti a feladatot...
Nyilvan lattad a tablazatot, hogy a minimalber adoztatasa nalunk a legmagasabb az OECD-ben.
Es mivel pont Mezokovesdet emlitetted, az, hogy ott egy rovid ideig volt egy igen mesterseges NB1-es focicsapat, az valahogy jo volt? Mi maradt belole?

2015.07.31. 06:54:06

@kiazmarmegint:
basszus. a kormány propaganda bármikor fel tud sorolni tényeket, ami azt igazolja, hogy magyarország oecd összehasonlításban a legjobb, vagy a majdnem a legjobb. és azt is pontosan tudják, hogy jövő csütörtökön mit hazudnak a népnek. te az ellenpropagandát szopod be. az sem sokkal jobb a kormánynál. ha jobb lenne, akkor a nép arra szavazna. a posztgraduális bostoni diplomád a közjó szempontjából mit ér?

abdul hackeem 2015.07.31. 08:15:06

@unionista᠍᠍᠍: Ha már a Zsarolyánt említetted, nekem van menő vállalkozó ismerősöm, aki fülpösdaróci. A főiskola elvégzése után ugyanazon vállalatnál dolgoztunk, és együtt járt az agyunk. Látva, hogy az állami szektor mennyire kontraproduktív, más után néztünk. És a piacnak volt és van igénye a szolgáltatásunkra, igaz más szektorban. Én sem Vass úr (egyébként világhírű) cipőjét hordom sajnos. De ha az állami elvonás kevesebb lenne, megvenném.
A havi átlagkereset azért is alacsony, mert nagy az állami elvonás, nagy a kolonc, ami BKV, MÁV, helyi közl. társaság, rezsicég stb. "támogatására" megy, amit aztán a csókosok szétlopnak.
Ha a mindenkori kormány Mezőkövesdre koncentrálna, akkor pl. a helyi szállásadókat minimális, (pl. 5%-os) adóval terhelné. Ugyanígy a termelő, szolgáltató kkv-kat. Csak ehhez le kellene építeni az állami "parazitákat" (!MTA alapján szabadon!) akik kicsi (vagy semmilyen) hozzáadott értéket termelnek, egyre többen. Mindenki érdeke ezt kívánná. Ehelyett a saját csókosaikat tolja, akik mondják és teszik a tutit, újraosztják a javakat.
20 év múlva nem lesz, aki megjavítsa a tetőt, mert a szakmunkások is elmennek inkább közmunkára, vagy külföldre mert nincs helyben fizetőképes kereslet.
Ehhez nem kell libsi-bolsi-konzinak lenni, vallástól, bőrszíntől függetlenül mindenkinek az lenne az érdeke, hogy magától működjön a gazdaság, a szakikat pedig újratermelje.
A legnagyobb probléma az a megosztó kommunikáció, amit Te is használsz. A "ne ott hirdessétek". Ti mit hirdettek? Még nagyobb állami elvonást? Már idéztem Thatcher asszonyt: A más pénzéből könnyű megélni. Amíg el nem fogy.

tamas11 2015.07.31. 08:30:14

@unionista᠍᠍᠍:
Különbséget kell tenni a kormánypropaganda és az ellenében munkálkodóké között, mert nem az a közös nevezeő, hogy mindkettő csalárd lehet.
Viszont, egyiket ugye, (az ellenzékit) nem támogatod az adófprintjaiddal, a mainstream nem dőlhetne másfelé, mint a z egyenrangú állampolgári érdekeid diktálják.
Különbözően alakul a viszonyod hozzájuk aszerint is, hogy a közvetlen személyes tapasztalatod micsoda. Olyat még nem olvastam óriásplakáton, hogy "JOBBAN ÉLSZ!"
(pedig milyen jót röhögnék)
Súlyozni (ellensúlyozni) célszerű amiatt, hogy a kormányprop úgy viszonyul forrásai alapján az ellenzékiéhez, mint orkán a fuvallathoz.
Végül: a kritikai felhangokról tudhatod, és az üzenetek küldői ki is mondják, hogy mit akarnak, mire törekszenek, közvetlenül, mivel nem tervezhetnek hitelesen semmilyen távon.
Ezzel szemben nagyívű nagy támogatottságú, manipulatív állami akciókról ugyanez nem mondható elők sajátjukként gazdálkodhatnak az idővel.
A lényeg: ne állítsunk közvetlen párhuzamot, különbségtevések nélkül.

Etniez 2015.07.31. 09:30:30

@MTA rendes tagja: " Se jogi, se közgazdasági értelemben nem volt magántulajdon. Kár erőlködnöd, mert nem teljesíti a magántulajdonnal szembeni követelményeket. "

Hiába erőlködsz barátom, magántulajdon volt. Ott a törvény. Az pedig törvény. Amit meg leírsz, az a nettó hülyeséged, semmi más.

Etniez 2015.07.31. 09:31:32

@MTA rendes tagja: Nem, az utolsó tíz év alapján számolták sokáig, most egy kicsit mélyebb a merítés.

Megint hülyeséget beszélsz, azt nem értem, ha ennyire nem vágod a nyugdíjat meg a törvényeket, akkor miért okoskodsz ennyit.

tamas11 2015.07.31. 10:15:34

@MTA rendes tagja:

Elnézést kérek , de az erre a hozzászólásodra írt válaszom talán nehezen érthető, különösen a második bekezdése
Ez nyilván az én hibám, a mentségem a sietség, és arövidségre való törekvés.

hafr.blog.hu/2015/07/28/a_fidesznek_nem_erdeke_a_kivandorolt_magyarok_hazaterese/full_commentlist/1#c27674436

kiazmarmegint 2015.07.31. 10:44:48

@unionista᠍᠍᠍: Regebben jobb volt veled beszelgetni.
Nem a propagandak hatasfokarol volt szo, hanem arrol, (amiben igazad van), hogy ugy kell megcsinalni egy demokraciat, hogy az atlag alattiaknak is jo legyen. A magyar adorendszer nem ezt probalja elerni.

Ami az en diplomam erteket illeti a kozjo szempontjabol, ez itt nem a reklam helye, igy konkretumokat nem mondok. Ha nem tanultam volna meg azt, amit megtanultam, akkor nem lennenek a termekeim, ot konyv, sok cikk, me'g tobb oktatasi anyag. A tobbirol az olvasok es a diakok illetekesek szolni.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 11:02:53

@tamas11: Amit az akadémiai körökben tapasztalok, az ennek pont az ellenkezője. Nincsen fideszes kutató, de van balliberális maffia, önjelölt kontraszelektált kiválasztottak, akik egymást dicsérik, körbehivatkozzák, egymásnak osztogatják az ösztöndíjakat, díjakat - lásd az egyik blogjukat, a defactot, ami tényektől mentes gyűlöletkampányt folytat az ország ellen.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 11:05:05

@Etniez: "Nem, az utolsó tíz év alapján számolták sokáig, most egy kicsit mélyebb a merítés"

Köszönöm,. hogy megerősítettél. A magántulajdon kritériumairól pedig még tanulnod kell, mert az nem az, hogy egy törvény leírja, hanem tartalmi kritériumai vannak. Egyébként is, a törvény szerint nem a befizető magántulajdona volt, hanem a pénztár magántulajdona. Tehát itt is elbuktál.

2015.07.31. 11:11:11

@abdul hackeem:
és fülpösdarócon vállalkozik? próbáld már megérteni, hogy éppen nem azt mondom, hogy ilyen településen nem születnek tehetséges és szorgalmas gyerekek. hanem arról, hogy momentán kevés esély van arra, hogy mondjuk a felső-tisza vidéke az ukrán és román határon tisztán szabad piaci alapon megszerveződjön.

nekem az összes kocsmai haverom azt mondja, hogy az alapprobléma, hogy a világban túl kevés embernek van túl sok hatalma. a magyar főváros úgy vonzza el a vidéki értelmiséget, hogy a nacionalizmust tűzzel vassal írtja. ebből következően a magyar főváros nem magyar érzelmű. ilyesmiken akarnak változtatni. egyik oldalon sincs bizalom arra nézve, hogy a másik meg fog változni. a legegyszerűbb a válás. a zsidó és zsidóbarát értelmiség kimehet bostonba. ha valaki nem akar a többségi magyarok oldalára állni, akkor nem muszáj hazajönni. ha tünde londonban szeretne mosogatni, mert ott több pénzt keres, akkor nem lesz tündér. hanem egy cseléd lesz. és a barátja tibor lehet ott béres. és ezen a feudális viszonyokon nem fognak tudni változtatni. mert ők nem a magyar, hanem az angolszász többség oldalára álltak. és lehetnek másodrangú alattvalók. senki sem fog neki pitizni, hogy tündike gyere haza. a kormány se pitizik nekik. hanem ez is pénzlenyúló projekt. ami azért működik, mert tündike a libsikre szavaz. és retteg a náciktól. magyarországon. angliában retteghet ha esetleg ott is felerősödik az idegenellenesség. valójában tündit elsősorban a pénz érdekli. azért van londonban. semmi másért. esetleg kalandvágyból, vagy nyelvet tanulni. ami teljesen rendben van egyébként. az egy hülyeség, hogy a többségüket orbán üldözte el. én sem szeretem orbánt. nagyon nem. de az ellenpropagandát sem hiszem el. azt, hogy csabi kiment chilébe. mert homoszexuális. és itt üldözik. chile most éppen liberalizálódik. de jöhet egy pinochet. egy ismerősöm salvandorban dolgozott. és a guatemalai munkatársa megkérte, hogy hadd költözzön már oda egy napra. mert felújítják a lakását. és másnap szitává lőtték. pedig évtizedek előtte véget ért a polgárháború. és elég hosszú ideig ott élt. nem nagyon látta át a közép-amerikai viszonyokat. ahogy a zsidók többsége 150 év alatt nem értette meg, hogy mit jelent magyarnak lenni. nem értik, hogy az értelmiségnek a többség oldalára kell állni. és abból a pozícióból kell védeni a kisebbséget. csak persze nem feltétlen kell kiszolgálni a hatalmat. hanem meg kell érteni, hogy miért fogadják el a magyarok, hogy orbán a vőlegénynek adja a közvilágítást. azért, mert úgy képzelik, hogy ez még mindig jobb, mint a bárándi klán képzel. azt, hogy az egyik gyereket beültetik a kormányba. schiffer se érti, hogy a magyar ökopárt élén nem állhat egy zsidó. az arra jó volt, hogy a zöld mozgalmat bevigye a parlamentbe. de utána félre kellett volna állnia. nem nagyon lehet magyar miniszterelnök. hja, azért, mert zsidó. ilyen a világ. jóska se lehet izraelben a fővezér. ilyen törzsi alapon működik a világ. a szegény palesztin kislány azt mondja, hogy neki a célja, hogy izrael eltűnjön a föld színéről. merkel mondhatja, hogy oh mein gott.

egy vietnámi ismerősömnek mondtam, hogy elég ferde a szeme és elég kicsi. könnyen fejbe verik egy vascsővel. erre azt mondja, hogy már te is kezded. mondom neki, hogy nem kezdem. ne féljen. de elfelejtette, hogy 50 éve napalmot kaptak az amerikaiaktól. csak ha ezt mutatná be nemes-jeles akárki, akkor azt nem díjazná coen testvérek. az indokínai háború borzalmait nem fogják kötelező módon oktatni gründwald péter a pázmányon. vagy györgy péterék az eltén. semmi problémám nincs velük. de ők nem magyar érzelműek. ami rendben van. különösen akkor ha a klérus szekularizálva van. mert ezt kivívták a szászok. tartok tőle, hogy a zsidóságot ugyanúgy szekularizálni kellene. vagy persze ebből engedni. mondhatod, hogy a közéletben semmi jelentősége nincs a származásnak. ehhez képest nem tudok mondani egy politikai szerveződést se, ami társadalmasítva lenne. abban az értelemben, hogy tényleg elég sokféle irányzat képes benne a racionális párbeszédre. és lehet, hogy ennek az oka egyszerűen az, hogy a kárpát-medence biológiai értelemben túlságosan diverz. szóval a szociológiai magyarázatok igazak lennének, akkor a népek a sokácokat vagy a ruszinokat is utálnák. ehhez képest a többség magyarországhoz kapcsolná a legszegényebb kárpátalját. vagy a román határ mentén élő magyarokat. azért, hogy stabilizálja az eredettöbbséget. és erre libsik mondják azt, hogy szó se lehet. nem lesz itt semmiféle magyar eredettöbbség. az egy fikció. délibábos nemzeti romantika. amit a lábszagú parasztok képzelnek. és ez az ortodox liberális zsidóknál öngerjesztő módon zajlik. ahogyan az ortodox nacionalista magyaroknál. és mindegyik arra jut, hogy a másik megérett a pusztulásra.

nem látok olyan diskurzust, ami a végletesen szemben álló feleket kimozdítaná ebből az állapotából. a kivándorlás bizonyos tekintetben nem a probléma, hanem a megoldás. aki nem magyar érzelmű az menjen. ilyen egyszerű.

tamas11 2015.07.31. 11:12:55

@MTA rendes tagja:
Komolyan kérdezem: biztos az, hogy ami fideszellenes, az egyben balliberális, és országellenes?
nem lehetséges, hogy a kormányzással együttjáró, együtt mutatkozó befolyás ellentéte nem a liberalizmus, hanem igazi , vállalható nemzeten belüli csoportérdek?!

abdul hackeem 2015.07.31. 11:39:24

@unionista᠍᠍᠍: A világ nem ennyire szögletes, és nem is kerek.
A zsidózás és cigányozás mögött is kulturális különbség áll. A mélymagyar nem tanult meg úgy bánni a pénzzel és úgy összefogni, mint az említett közösségek. Ha megtette volna, nem lenne különbség. Mint a faék olyan egyszerű. Tanulni kellene.
A magyar érzelműségemet pedig szerencsére nem mások ítélik meg, hanem én saját magam.
Vazze, komolyan nem tudom eldönteni, hogy egy géniusz vagy, vagy pedig egy büdös nagy fajelmélet rabja.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.31. 11:44:34

@kiazmarmegint:
lecsökkented az adókat. rendben van. és utána mi lenne. kevesebb pénzed marad a közszolgáltatásokra. persze értem, hogy azt mondod, hogy több. nem valószínűleg kevesebb.

persze lehet mondani, hogy megszünteted a korrupciót. csakhogy a kormányzat egy több ezer főből álló szakapparátus. és az ilyen egy bizánci típusú elit. nézd meg, hogy milyen a magyar jogrend, milyen a magyar igazságszolgáltatás. szóval az elvekben helyes kormányod lehet, hogy egy hét után megbukna. nem ilyen egyszerű, hogy lecsökkented az adókat.

sőt azt gondolom, hogy országos méretekben nincs megoldás. be kell vállalni az aszinkron működést. ez azt jelenti, hogy az egy központú budapestiséget legalább időlegesen fel kell adni. de ez az egész nem a lecsökkentem az adókat, világhírű oktatást teremtünk típusú üres lózungokból áll. hanem ami konkrétan megmondja, hogy mi legyen mezőkövesden, gyügyén. akárhol a kárpát-medencében. székesfehérváron, veszprémben. a királyok és a királynék városában. és persze nem elég a nemzeti romantika. leginkább a helyi társadalmakat lehet összeszervezni. de egyszerű dolgokat ismerni kellene. mérni a szaporodási közösségek határát. ténylegesen meddig tart egy város vagy egy vidék. ez ötödik osztályos környezetismeret. populációkba szerveződve működik az élővilág. az elemi biológát és az elemi földrajzot nem lehet a politikából kihagyni.

ausztriában is magasak az adók. és mégis jobban élnek. ez mégis hogy van. nincs egy univerzális módszer. jó lenne ha európa és azon belül közép európa egy irányba haladna. legalább egy tucat dolgot tudnék felsorolni, hogy mit is kellene összeurópai szinten csinálni. én unionista vagyok, de nézd már meg az európa parlamenti bohócokat. magyarország a polgárosodásnak nagyon az elején tart. és szinte mindent alulról kell megszervezni. ami többek között azt jelenti, hogy nem lehet a terepet a globális multiknak átengedni. nekem az a tapasztalatom velük, hogy ide a nemecsek jön vagy geréb. szóval a teljesen naiv, akit megesznek reggelire, vagy az, aki a saját hazájában is árulónak számít. sorold már egy a multik élén a magyarországi kiválóságokat. aki akart valamit, az szinte mind megbukott. beszopta a propagandát vagy az ellenpropagandát. diákok körében azzal lehetsz fej, de a politikában rossz fiúnak kell lenni. sajnos. én sem vagyok erre alkalmas.

Laptop7712 2015.07.31. 11:50:56

@unionista᠍᠍᠍:
Ez egy nagyszerű elemzés, és csak gratulálni tudok hozzá. Ehhez még tegyük hozzá azt, hogy a németek már a 1990-es években sem csináltak titkot ebből, hogy ilyen szerepet szánnak Magyarországnak. Minden szinten támogatta már akkor is a német gazdaságpolitika azt, hogy a német vállalatok (nagyságtól függetlenül) Magyarországon potenciálokat foglaljanak el. Erről nagyon komoly gazdasági irodalom született akkoriban Németországban, melyben kifejtették, hogy milyen szerepbe kerülhet a volt szoci országokban a német gyáripar, és szolgáltatóipar, legyen az kicsi, közepes, vagy nagy cég.
Ezt szépen elősegítették a vegyes testvérvárosi kapcsolatok, és még sorolhatnám. Ámbátor, volt vele egy kis gond az elmúlt 25 évben. A cégek szépen területet tudtak foglalni olyan szektorokban, mint pl. az energetika, továbbá olyan területeken, ahol tervezetten lehetett olyan üzemegységek rendszerét telepíteni, melyekben komplexen kódoltak egy elvárt minimális rendszerprofitot. Ezt támogatatták, és meg a mindenkori kormánnyal, teszik ezt ma is, ahogy te leírtad. Van egy kis baj ezzel a dologgal, ami már előfordult a gazdaságtörténetben, kis hazánkban.
A rendszer gyorsan, és – sokak kutató szerint „ középen” hatolt be a hazai társadalomszerkezetbe. Ez azt jelenti, hogy a telepített üzemekbe általában az akkori régi üzemekben dolgozó mérnökség tudott átmenekülni, - főleg az első időkben, a 1990-es években– és az a módosabb szakmunkásréteg. Ez a történet kifulladt 10 – 15 év alatt, mivel a profitmodellek nem követték le fizetésekben a nyugati kolléga béreit, mivel az elvárt mindenkor nyereséget nem nagyon lehetett csökkenteni. Ezzel kialakítottak egy leszakadó réteget, főleg vidéken, aki azt sem tudja kifizetni, hogy bejárjon a gyárba, inkább herbálozik, lop, csal és rabol. Továbbá szót kell ejteni a középvezető, és e felett elhelyezkedő rétegről, aki kiszolgálja ezt a játékot, ide tartozik a politikai „elit is”.
Ezért a telepített üzemeket nem frissítették, így technológiai hátrányba kerülnek a hazai gyárakkal szemben, de rendszerlogikailag üzemben tartják. Mivel jelenleg a Reich minden előnyét élvezi a világgazdasági konjunktúrának, szeretné egy kicsit jobban integrálni a régiót. Profitmaximalizálás kicsit másképp.
A rendszer rendszerlogikailag nem tűr meg semmifajta független világgazdasági integrációt. – A rendszer használata nélkül nagyon akarj rálátni a világpiacra szabadon, ha van egy középvállalatod, akkor beszállító pozíción keresztül egy termékrendszer – termék gyártásán keresztül vegyél fel pozíciót. – Szarnék bele, hogy beszállítói középvállalatot hozzak létre a reálgazdaságban, függetlenül attól, hogy jól néz ki, több ok miatt. – De szívesen hozok létre egy értékes középvállalatot, ami világpiacra termel tervezett termékrendszert, vagy jól diverzifikálható terméket.
Ezért ez sokaknak a reálgazdaságból nagyon nem fog tetszeni, főleg azok, akik képesek az önálló termékgyártásra, és azt képesek önállóan menedzselni a világpiacon.
Vannak ilyenek, és elfelejti a mai gazdaságpolitika az ilyen cégeket támogatni. Egyszer egy német azt mondta nekem, hogy figyu, azt azért ne felejtsd el, hogy milyen alapanyagot használsz a gyártáshoz a mai világban! Na ez az, amit a németek kurvára tudnak, de tisztában vagyunk ezzel mi is, vagy nem?
Elmenni? Nagyon ne, vagy csak időszakosan, inkább gondolkozzunk a történeten, mélyebben.

kiazmarmegint 2015.07.31. 12:29:27

@unionista᠍᠍᠍: Nem azt mondom, hogy altalaban magasak az adok (ezt nem tudom megitelni, lehet hogy igen, lehet, hogy nem). Azt mondom, hogy progresszivebb adorendszert szeretnek.

Egyebkent lehet, hogy egy altalanos adocsokkentes is jot tenne, ha kevesebbet koltenenk hulyesegekre, mint stadionok, hatalmas allamaparatus. Nincs eleg informaciom ahhoz, hogy ezt megiteljem. De ismetlem, hogy a minimalberesek adojat tul magasnak tartom. Ezt azert mondtam el, mert abban egyetertunk, hogy nem lehet egy demokraciat a legmagasabb retegekhez optimalizalni.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 12:31:47

@tamas11:
"biztos az, hogy ami fideszellenes, az egyben balliberális, és országellenes?"
Nyilván nem. A gyakorlat mégis a romboló, hiteltelen, szakmaiatlan, lázító és hazug bírálatok elsöprő többségét mutatja. Mikor bírálták például a nők 40 éves szolgálati idős nyugdíjazási lehetőségét? Alig bírálták, pedig nagyon rossz intézkedés volt. Vagy Martonyi János kártékony ügyködéseit? Vagy az általános iskolák és a középiskolák értelmetlen bürokratizálását? Azt bírálják, ami jó volt, vagyis az "államosítást", az önkormányzatoktól elvételt. Vagy, bírálják az EU-s pénzek felhasználását, és valóban nagy része értelmetlen célokra van elkötve, mert meg van kötve, mire lehet felhasználni. A kormány pl. megszabadította az országot a magánnyugdíjpénztárak időzített bombájától (hol írt erről valaha objektíven a defacto és a hasonló portálok?), megoldotta, amennyire lehetett, a svájci frankos hitelek problémáját, és nagyon sok más praktikus pozitív intézkedés volt.

egyetmondok 2015.07.31. 12:44:11

@MTA rendes tagja:
Nos,ha nem volt magántulajdon, akkor miért volt szükség arra,hogy a 2010.évi CLIV.Tv.1.§.(2)bek. szó szerint létrehozza a manyup-tagok manyup-vagyona felett az állam tulajdonjogát ?
Milyen tulajdonban volt akkor 2010-et megelőzően e vagyontömeg,ha csak e törvény hozta létre felette az állami tulajdonjogot?

Etniez 2015.07.31. 12:55:06

@MTA rendes tagja: "A magántulajdon kritériumairól pedig még tanulnod kell, mert az nem az, hogy egy törvény leírja, hanem tartalmi kritériumai vannak. "

Erre nincs más szó: lol.

Etniez 2015.07.31. 12:56:49

@egyetmondok: Hagyjad, tiszta idióta. Látszik, hogy fogalma sincs sem az mnyp rendszerről, sem a nyugdíjszámítás mikéntjéről, de fidesz brossúrákból szakért :D

Pont nekem, aki 8 évig nyugdíjjal foglalkoztam :D:D:D:DD:

Etniez 2015.07.31. 12:58:16

@egyetmondok: Láttam egy régebbi hozzászólásában azt is leírta, hogy az a pénz nem is létezett... :D:D

Érted, a Fidesznek egy nem létező pénzre fájt a foga :D

Epic fail a gyerek.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.31. 13:00:56

@abdul hackeem:
na most döntsd már el, hogy a fővárosi zsidók összefognak, vagy nem. mert ha a magyarok azt mondják, hogy egy kicsit azért mégis csak összetartanak, akkor az összes zsidó tiltakozik. ilyen nincs, ők képtelenek faji alapon szerveződni. a náci haverjaim azt mondják, hogy értelmiségi asztaltársaságban a zsidók úgy nem vitáznak, hogy kisebbségben vannak. olyan asztalhoz nem ülnek le. hanem azt eleve civilizálatlannak gondolják. és az ilyenekre széttárom a kezemet. mert ezek sztereotip módon tényleg igaz állításoknak tűnnek. és ilyen kijelentések határozzák meg a politikát. te mondhatod erre, hogy a lábszagú parasztok tanuljanak meg bánni a pénzzel. mert a magyarok mohók. kellett nekik a látszólag olcsó devizahitel. nekem nem volt egy franknyi hitelem sem. de oké, legyen. és a zsidó pénzügyi kultúra nem mohó? amikor az adós azt látja, hogy 2 lakás/autó árát kifizette és még három 3 árát ki kellene kifizetnie. aztán magyarázhatják, hogy nem lehet nacionalizálni a bankrendszert. de lehet. ha orbán elég nagy spíler lenne, akkor azt mondaná, hogy mindenkinek meg lehetne megfelezni az adósságát. ezek után könnyebben lehetne teljesíteni. a hatalmi viszonyok nem változnának meg lényegesen. egyszerűbb, mint az ágyba szarás. lehet, hogy túl egyszerű. de az is lehet, hogy ilyen kurva egyszerű. nem kell semmiféle turbulenciát számolni. engem nem zavar ha kell. csak lehet, hogy nem muszáj.

mint a viccben. az amerikaiak azt mondták, hogy az űrben nem működik a golyóstoll. de a nasa 1 millió dollárért kifejlesztett egy különleges betétet és tintát, amivel mégis csak működött. és tudtak az űrállomáson írni. az oroszok azt mondták, hogy jó lesz a ceruza is. a fejlődésben vannak brutálisan egyszerű átmenetek.

egyetmondok 2015.07.31. 13:02:39

@Etniez:
Nem hiszem,hogy hagyni kéne. Az szó szerint nem normális, ahogyan itt sokan,túl sokan hiszik el ezt a komplett őrültséget, hogy " De nem is volt magántulajdon ".
Ez olyan hamisítás,olyan velőtrázón hazug politikai beszéd,amit nem kell hagyni. Rá kell kérdezni,mert van bőven,amely alapján ezt meg lehet tenni.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:06:29

@egyetmondok: Jogi értelemben annyi történt, hogy a magánynugdíjpénztárt felváltotta az állam, mint ahogy korábban az államot amagánnyugdíjpénztár. A befizetőnek egyik esetben sem volt magántulajdona a befizetése: azzal az állam vagy a magánnyugdíjpénztár rendelkezett.

Ellenben, a magánnyugdíjpénztárakhoz jöttek a befizetések, kockázatmentes jövedelmet biztosítva a parazitarétegnek, akik közé 8 évig tartozott @Etniez: Ő személyes érintettség, sértettség és gyerekes dac okán terjeszti most a hazugságait. Közben persze az aktuális nyugdíjakat az állam fizette, az egyre olvadó régi rendszerű befizetésekből.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:08:45

@Etniez: "@egyetmondok: Láttam egy régebbi hozzászólásában azt is leírta, hogy az a pénz nem is létezett... :D:D"

A magánbefizetők számára nem létezett. Ezt írtam. A nyugdíjpénztárak rendelkeztek vele. És ha azok becsődölnek, mint a Quaestor, akkor ténylegesen senki számára se léteztek volna.
Rossz érzés lehet valóban, hogy már nem vagy parazita.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:11:32

@egyetmondok: Szó szerint nem normális, aki azt terjeszti, hogy magántulajdon volt. Ez szembe megy a józan ésszel, de az egész görög-római eredetű magántulajdonon alapuló civilizációnk eszményével.

Etniez 2015.07.31. 13:12:17

@egyetmondok: Nyugi, nincs 1984, nem tudják meghamisítani a múltat szerencsére.

Volt egy másik fórum origon, oda is megjöttek ezek a fideszes idióták, de a többség mára belátta, hogy mi történt.
El is lettek zavarva.
Akkor sokan megették a Fidesz hergelését, ami a magánpénztárak ellen irányult, de ma már látja a nép, hogy hazudik a Fidesz.

Akkor volt egy jól-rosszul kezelt valódi, létező pénz, amit az állam egyszerű zsarolással elvett.

Akkor ígértek fűt-fát, egyéni számlát, stb.

Elköltötték a 3.300.000.000.000 Forintot másfél év alatt. Ezzel kibekkelték, hogy ne kelljen IMF-hitelt felvenni.
Viszont azóta eltelt lassan 6 azaz HAT év és az átlagemberek 80%-nak a helyzete 2008-as szinten van. Már látja a többség, hogy aki nem Fidesz-közeli, vagy nagy keresetű, annak itt jövője nincs otthon.

5 évig nem volt fontos adat a GDP, most hogy végre nőtt, egyből mondogatják. Csak az a baj, hogy ez a fölös pénz nem az embereknél csapódik le, hanem a Fidesz lop többet.

Kíváncsi vagyok, hogy 2018-ban is fognak-e még elmúltnyolcévezni meg libásozni-e.

Ha nem lesz itt valami nagy csoda (értsd: kevesebbet fognak lopni a Fideszesek), akkor a lakosság 80%-a szopón lesz.

És közben az is kiderült, hogy az egykulcsos adó káros az ország gazdaságának. Minél hamarabb meg kell szüntetni és visszahozni a régi rendszert. Két kulcs kell adójóváírás nélkül.

egyetmondok 2015.07.31. 13:13:30

@MTA rendes tagja:
A tulajdonjog jogi értelem,nem más.
Jogi értelemben annyi történt,amit az általam hivatkozott törvény rögzít: az állam tulajdonjogot szerzett ezen a közel 3.000.milliérd forintnyi magánvagyonon,e vagyon felett a 2010-es törvény rendelkezése szerint.

Előtte tehát nem lehetett más e vagyon,mint magántulajdon. De szívesen meghallgatom a jogi érvedet,ha van ilyen, hogy ha egyszer az állam csak a 2010-es törvénnyel jutott tulajdonjoghoz e vagyon felett, akkor előtte,ezt emgelőzően kié volt e vagyon,ha szerinted nem a manyup-tagoké,egyenként az övék. Nos,ha nem államé,márpedig nem az államé,akkor kié volt?

Etniez 2015.07.31. 13:14:50

@MTA rendes tagja: Jaj, idehozza a Questort :D:D:D

Nem szégyenled magad? A nyugdíjpénztárak nem ilyen himbi-humi Fideszes brókercégek voltak, hanem valód pénztárak.

Mikor kiszedték belőlük a pénzt, kiment a Kehi, Nav és PSZÁF, hogy minden szarba belekössön és talált kb. 100 millió vitatható tételt az összes pénztárnál együtt.
Egy forint nem tűnt el a pénzből.

Sokkal jobb helyen volt ott, mint az államnál, ez világosan kiderült.

Hol van most a pénz te idióta?

egyetmondok 2015.07.31. 13:15:44

@MTA rendes tagja:
"Szó szerint nem normális, aki azt terjeszti, hogy magántulajdon volt. Ez szembe megy a józan ésszel, de az egész görög-római eredetű magántulajdonon alapuló civilizációnk eszményével. " --

akkor tegyük hozzá,hogy szembe megy a Fidesz 2010.évi.CLIV.Tv.-vel is.

megamind (törölt) 2015.07.31. 13:16:57

@MTA rendes tagja: jajj-- ketyegek még egyet.. hát azok píztárak az én felhatalmazásom alapján rendelkeztek a lovémmal öccse... nem metszed? be is fektették szípen, oszt dőlt a lé... nekem még most is dől, de te már cs..szheted... nekijeadtad a Vityáéknak...

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:31:57

@Etniez: "Sokkal jobb helyen volt ott, mint az államnál, ez világosan kiderült."

Nameg. Az tiszta sor, hogy ennek az összegnek a kezelése nincs ingyen, sőt még ún. profitot (fúj!) is akarnak szerezni ezek a magáncégek. Ez kiküszöbölhető lenne (a működési költségek egy része is, megjegyzem), ha tisztán az állam működtetné a (hívjuk így) tőkealapú nyugdíjpénztárt.

Ehhez viszont az kellene, hogy az állam ezt ne költse soha semmi másra. Se rokkant-, szociális-, özvegyi nyugdíjra, se MOL-ra, se Sulinetre, se bölcsődére, se autópályára, se családi adókedvezményre, se semmire, csak és kizárólag az oda befizetők nyugdíjára. Hosszú-hosszú évtizedeken át.

Namost ilyen nem lesz. Az az "extraprofit" vagy "élősködői díj" vagy mi a túró pedig ennek az ára.

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:34:35

@MTA rendes tagja: "Mikor bírálták például a nők 40 éves szolgálati idős nyugdíjazási lehetőségét?"

Én pl. bírálom, nyilvánvalóan alkotmányellenes például, hogy a férfiaknak semmi hasonló lehetőségük nincs. (Tudom, hogy gyerekszülés meg ilyenek, de akkor férfiaknál legyen 44 év, vagy mindenkinél 45, de a nőknél gyerekenként mínusz kettő, effélék.) Ezt tuti elmondta nem egy ellenzéki párt (csak ugye nincs, aki lehozná). Amúgy én eleve elsősorban a ledolgozott éveket venném figyelembe a nyugdíjnál, nem az életkort.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:34:38

@egyetmondok: "Nos,ha nem államé,márpedig nem az államé,akkor kié volt?"
1. Az államé volt. A magánnyugdíjpénztár csak kezelte. Átjátszották nekik, a parazitaréteg örömére.
2. Kvázi-állami tulajdon volt, hiszen nem lehetett szabadon felhasználni.

A problémát egyébként az okozza, hogy az állami és magántulajdon kettősségében gondolkoztok. Magántulajdonban van a lakásom, a feldolgozóipari vállalkozások nagy része, mert szabadon rendelkezhetnek a tulajdonukkal, eladhatják, vérbe adhatják, használhatják. A magánnyugdíjpénztári befizetésre a magántulajdon gazdasági kritériumainak egyike sem felel meg: állam által kötelezően elvont, nem szabadon ahsználható befizetés volt.

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:35:16

@MTA rendes tagja: "Amit az akadémiai körökben tapasztalok, az ennek pont az ellenkezője. Nincsen fideszes kutató"

Így van, a Professzorok Batthyány Körét is csak álmodtuk.

Amúgy te vagy az, bölcsbagoly?

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:37:00

@megamind: "azok píztárak az én felhatalmazásom alapján rendelkeztek a lovémmal öccse"
De éppenhogy nem így volt, úgyhogy jó is, hogy erre is rávilágítottál. Az egyéni magánnyugdíjpénztárad lehetett csak ilyen, nem a kötelező.

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:37:02

@MTA rendes tagja: "2. Kvázi-állami tulajdon volt, hiszen nem lehetett szabadon felhasználni."

Gondolom, akkor az ügyvédi letétbe rakott pénz is kvázi-állami.

Etniez 2015.07.31. 13:37:02

@közösperonos átszállás: El kell dönteni, hogy piaci nyugdíjat vagy szociálisat akarunk... Ennyi az egész.

Etniez 2015.07.31. 13:39:15

@MTA rendes tagja: A műemléki házadhoz sem nyúlhatsz hozzá állami engedély nélkül, hiába a tiéd.

Te tényleg nem veszed észre, hogy milyen ostobaságokkal próbálod tömni a fejünket?
Haverjaid benyelik ezeket a szövegeket?

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:39:33

@Etniez: "El kell dönteni, hogy piaci nyugdíjat vagy szociálisat akarunk... Ennyi az egész. "

Nyilván tisztán és csak piaci nyugdíj nem lesz sosem. De mondom, ez egy másik kérdés, annyiról van szó, hogy nyugdíjmegtakarítást az állam nem tud kezelni (kétlem, hogy ez hungarikum lenne amúgy), szükséghelyzetben (és mindig lesz szükséghelyzet, mindig) le-le fog csipegetni belőle, vagy elkölti az egészet. Piaci nyugdíjat piaci cég tud csak nyújtani, aminek ára van.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:40:43

@Etniez: "Hol van most a pénz te idióta?"

Ugyanott, ahol eddig. Még pár évig nem lett volna belőle nyugdíjkifizetés, amikor lenne, akkor ugyanúgy az aktuális befizetésekből lesz, mint most.

egyetmondok 2015.07.31. 13:40:48

@MTA rendes tagja:
Nem lehetett az államé.
Ha így lett volna,akkor az állam tulajdonjogát nem kellett volna létrehozza e vagyon felett a 2010.évi.CLIV.Tv.1.§.(2) bek.-e.

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:41:00

@poszt: "aztán a maradék nagy részét átcsoportosítják a társadalom felső két tizedéhez"

Egyébként nagyon csodálkozom rajta, hogy ezért nem kaptál hideget-meleget, főleg a jobboldaliaktól, hogy de az nem is úgy van, meg hogy mi legalább megérdemeljük, nem úgy, mint a.

megamind (törölt) 2015.07.31. 13:41:04

@MTA rendes tagja: "lehetett csak ilyen"- nézz utána, Pajti! Mert ha olyat írsz, amit itt idéztem, én azt gondolom - jogosan - hogy nem vagy képben. Más szóval, nem rendelkezel kellő mennyiségű v. hiteles infóval...

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:42:43

@MTA rendes tagja: "Ugyanott, ahol eddig."

Ez tévedés, te szerencsétlen, már elverte az a bizonyos csodásan működő Fidesz-állam.

"amikor lenne, akkor ugyanúgy az aktuális befizetésekből lesz, mint most. "

Ez meg baromság. Pont ez a lényege az egésznek, hogy nem; akkor bizony a tőkét is kifizetik, nem csak a kamatokat.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:43:25

@Etniez: "A műemléki házadhoz sem nyúlhatsz hozzá állami engedély nélkül, hiába a tiéd."

Így van, korlátozzák a magántulajdonom használatát. Számos más absztrakt korlátozás van, amit az új lakások építésénél is be kell tartani.
A magánnyugdíjpénztáraknál nem korlátozták, hanem determinálták, hogy semmire sem használhattam. Csak nyugdíjat kaphattam volna, de azt meg így is fogok.

Etniez 2015.07.31. 13:44:42

@MTA rendes tagja: Ezt megint beszoptad :D

Imádok veled beszélgetni erről a témáról, látszik hogy fogalmad sincs semmiről :D:D:D

A pénz a nyugdíjpénztárak által megbízott alapkezelőknél voltak.

Az alapoktól átvették a kötvényeket és részvényeket és létrehoztak egy állami szervet a kezelésére.
Ez az állami szerv részben kivonta, részben értékesítette a rá bízott részvényeket és kötvényeket, majd a beérkező pénzt átutalta az államkincstárnak.

Az államkincstár meg felélte a pénzt és most már nincs.

Ez történt.

Kérdezem én újra, most hol a pénz? Mert egészen addig megvolt, amíg az Államkincstár megkapta. Most hol van?

Etniez 2015.07.31. 13:45:36

@MTA rendes tagja: Nem. Ha meghaltál volna, akkor örökölhette volna a törvényes örökösöd. Már megint nem mondasz igazat.

Kérdezem én, ha nem volt a te tulajdonod, hogyan örökölhette volna a törvényes örökösöd?

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:48:43

@egyetmondok: Mivel ragaszkodsz az értelmetlen formáljog fetisizmushoz, ezért mégegyszer ismétlem, formáljogi értelemben nem volt állami tulajdon, se magántulajdon, magántársaságfok kezelésében álló közösségi tulajdon volt, tartalmilag és gazdasági értelemben és a JOG SZELLEME SZERINT ÁLLAMI TULAJDON volt.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:51:22

@Etniez: "Ha meghaltál volna, akkor örökölhette volna a törvényes örökösöd. Már megint nem mondasz igazat."

Nem is írtam az örökölhetőségről. Az örökölhetőség káros és értelmetlen volt. A mostani rendszerben is örökölhető részlegesen özvegyi nyugdíj révén. Viszont magánnyugdíjpénztári rendszerben nem lett volna örökölhető, ha a nyugdíjazásodat követő napon halsz meg. Csak előtte.

Etniez 2015.07.31. 13:54:08

@MTA rendes tagja: "Csak előtte."

igen, az egész összeg.

Másrészt terelsz. Kérdeztem: "Kérdezem én, ha nem volt a te tulajdonod, hogyan örökölhette volna a törvényes örökösöd?"

Erre valamit légyszi :)

Etniez 2015.07.31. 13:54:38

@MTA rendes tagja: Ja, és a jognak nincsen szelleme :)

Etniez 2015.07.31. 13:55:37

Plusz, ott a fenti kérdésem: hol van most a pénz?

Úgy tűnik nekem kell megválaszolnom: SEHOL. Elköltötték.

A mostani nyugdíjak a befolyó összegekből vannak kifizetve.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:58:24

@Etniez: "Kérdezem én újra, most hol a pénz? Mert egészen addig megvolt, amíg az Államkincstár megkapta. Most hol van?"

Erről az utolsó fillérig megvan a kimutatás, most nincs kedvem linkelni, nyilván te is tudod, ha 50-nél nagyobb az IQ-d. Én pl kaptam 250 ezer forintot hozamként, nem jártam jól. Túlnyomó része államadósság csökkentésére fordítódott.

egyetmondok 2015.07.31. 13:59:56

@MTA rendes tagja:
Az,hogy a jog "szelleme" micsoda,jó kérdés,tőlem rugózhatsz ezen ezer évig is.
A tulajdonjog nem a jog szelleme,hanem csak simán a tulajdonjog.
Amihez a magyar állam csak a 2010-es törvény szerint jutott,nem formálisan,nem szellemileg,hanem igaziból.

Előtte tehát ez nem állami tulajdon volt,nem valami közösségi tulajdon volt,hanem (szeépen,ahogyan a 2010-es törvényben áll) a péntártagé.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.31. 14:02:48

@kiazmarmegint:
nézzünk konkrét esetet. debrecenben épült egy stadion a nagyerdőn. ilyen volt egy meccs az elején.
www.youtube.com/watch?v=Ejf2jR4EDaE
azt ordították, hogy hajrá, debrecen. ami teljesen rendben van. szép volt fiúk. ehhez képest a régi stadionban azt skandálták, hogy magyarországé, magyarországé, lesz még erdély magyarországé. és közben ugráltak a kerítésen.
www.youtube.com/watch?v=YL-Q5iifBD4
ha ezt megunták, akkor jött ez. utálunk szar nyíregyháza.
www.youtube.com/watch?v=aoPLZYHir8g
tehát nem igaz az, hogy feltétlen hülyeség stadiont építeni. és ez nem működhet úgy, hogy részben közpénzből épül. az első videón láthatod, hogy azért elég sokan voltak. és azok az emberek ittak alkohol mentes sört, vették a perecet. kimehettek a családok. csak persze lehetett tudni, hogy az első élmény lesz ilyen. utána nem lesz elég néző, mert nincs foci.

megnézheted a tegnapi meccset.
www.youtube.com/watch?v=RPUyofRGg7s
az ultrák azt ordítják, hogy mindent bele. és azt, hogy civisváros. vesd össze a régi stadionnal. nézd meg itt a diósgyőri vendégszurkolókat. ők se kispályások. de nem a gyűlölet rigmusokat tolják, hanem azt, hogy hej.
www.youtube.com/watch?v=83PuEnYO5EA
persze értem, hogy ez olyan, mint a heil. és biztos, hogy van aki erre gondol. a foci mindenhol ilyen. a probléma, hogy kicsit jobb játék kellene.

ehhez mi kell. minden tankerületbe egy tesi tagozat, minden megyébe egy sportiskola és minden régióba egy testnevelési főiskola vagy egyetem. és járási műfüves grundok a tömegsporthoz. nem az a gond, hogy ilyenek épülnek. hanem az, hogy ezeket a jobboldal nem szisztematikusan építi fel. a baloldal azt mondja, hogy szisztematikusan le kell rombolni a sportiskolákat. de miért rossz az, hogy ha egy gyerek szaladgál a grundon. nem feltétlen kell mindenkiből feltétlen atomfizikust csinálni. debrecen mellett lehetne részecskegyorsítót is építeni. le kell ereszkedni a leghülyébb fasiszták szintjére ahhoz, hogy ezt el lehessen érni. mert másképp nem lehet konszenzus közeli állapot. ez a liberális demokrácia. te mondhatod, hogy szerinted nem kell sportiskola. oké, szerintem is előbb reáltanoda kellene. csak az a probléma, hogy a suliban a tesi órát többen szeretik, mint a matekot. ez az emberi természet része. ez majdnem mindenhol így van. van ahol a sportiskola felépül közpénz nélkül. ez működik barcelonában vagy milánóban. bár azért az olaszoknál is erős az összefonódás a politikával. és mondjuk a katalánoknál is ez egy közéleti kérdés. időnként nem racionális módon versenyeznek a kasztíliaiakkal. a királyi madriddal. el clásico az üzlet. az érzelmi töltet nélkül nem létezik. na most ha errefelé a nép sportiskolákat akar, akkor miért ne legyenek. ezt az irány is lehet sikeres. kapcsoljuk hozzá szövetségi állami textilipart. és erre lehet mondani, hogy ne gyártsunk már bőrcipőt. az ad munkát. nem csak gyári munkásnak, hanem az állattartó parasztnak, a bolti eladónak. de akár a matematikusnak is. az emberi lábfejet nem olyan egyszerű modellezni. egy füllhallgató formája sem triviális.

a probléma, hogy ezek nincsenek átgondolva, végigszámolva és szisztematikusan felépítve. de a tapasztalat az, hogy ezeket a szabad piac sem oldja meg. hiába csökkented le az adókat. az import termékek forgalmát növeled meg. 1,000 pár cipőt legyártani sokkal nehezebb, mint 1,000,000 pár cipőt behozni vietnámból vagy etiópiából. mégis az utóbbi lesz a biztosabban szupernyereséges. tehát abba fognak befektetni. nem a lokális optimumot és globális egyensúlyt keresünk. hanem szimplán globális optimumot. de ahhoz egyetlen baszott nagy cipőgyár kellene. ahol ha valaki kidől, akkor lelövik és jöhet a helyébe egy másik. a szabad piac fasizálódást eredményez. ez majdnem nyilvánvaló.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 14:06:31

@Etniez: "Kérdezem én, ha nem volt a te tulajdonod, hogyan örökölhette volna a törvényes örökösöd?"

Az örökölhetőség kritériuma nem elég ahhoz, hogy valami magántulajdonnak minősüljön. Például eladhattad az életedben a befizetéseidet? Átruházhattad volna valakire? Kifizethettél volna vele mondjuk egy autót? Nem. Ha magántulajdon lett volna, eladhattad, elajándékozhattad volna. De nem az volt. Egyébként is korlátozott volt az örökölhetőség, és mint írtam, a jelenlegi rendszerben is részben öröklődik a házastársra a nyugdíj.

Etniez 2015.07.31. 14:06:54

@MTA rendes tagja: "Túlnyomó része államadósság csökkentésére fordítódott."

Értem. És akkor hogyan lehetséges, hogy az államadósság azóta sokkal nagyobb? Esetleg az történt, hogy a Fidesz bedarálta a pénzt ezzel csökkentve az államadósságot, majd ahelyett, hogy meghúzta volna magát (pl egykulcsos adórendszer nem bevezetése), újra hiteleket vett fel, ezzel megnövelve az államadósságot és teljesen értelmetlené téve a nyugdíjpénztárak bedarálását?

Röviden: te azt mondod, hogy csökkentette az államadósságot. Én meg azt mondom, hogy csak egy rövid időre és a pénzt újra kikölcsönözte. A kettőnek az egyenlege azt mutatja, hogy a pénzt elköltötték, ma már nincs meg.

Kevesled a 250.000 Forint reálhozamot? Mennyi volt a tőkéd? Melyik pénztár volt? Melyik portfólió? Futamidő? Hányszor váltottál pénztárat?

Ezek befolyásolták.

Bónusz: most mennyi van a számládon? Mennyi a reálhozamod az állami nyugdíjpénztárban?

Mint mondtam, akkor volt egy létező pénzed. Most van egy létező ÍGÉRETED. Ez azért elég nagy különbség.

Etniez 2015.07.31. 14:08:43

@MTA rendes tagja: ugyanezek a korlátozások vannak életben egy műemléki háznál vagy termőföldnél, stb.

Ha valami az örökség része, akkor az magántulajdon.

egyetmondok 2015.07.31. 14:58:24

@MTA rendes tagja:
Ha már Rómára hivatkoztál...,vegyük azt az ingatlant,amelynek egy részét (az egyik szülő halála okán) a gyermek megörökölte,annak tulajdonjogához jutott,s tegyük fel,hogy a gyermek még éppen csak húsz éves,s a szülők is igen fiatalok (az volt a mondjuk példa kedvéért balesetben elhúnyt egyik szülő is).
No,saz történik,mint bizonnyal tudod,hogy a túlélő házastárs (szülő) javára a hagyatéki eljárásban holtig tartó hasznonélvezetet hoznak létre,azzal együtt,hogy az örökös a vagyon tulajdonjogához jut.

A kérdés az,hogy mit tehet a tulajdonos azzal a vagyonnal,amely felett hibátlan tulajdonjoggal rendelkezik, mondjuk még akár negyven,vagy ötven évig,amíg ugye a túlélő egyik szülője életben van ? A válasz az, hogy semmit se tehet azzal a vagyonnal,amely felett tulajdonjoga van,szó szerint semmit.

Szerinted kérdéses a tulajdonos tulajdonjoga?
Szerinted értelme lehet olyan fordulatoknak, hogy "tulajdonképpen az nem is az ő tulajdona" ? Persze,hogy blőd marhaság megkérdőjelezni a tulajdonjog létét,csak mert a tulajdonos rendelkezési joga nagyon súlyosan korlátos. Mégis ezt próbálod tenni a manyup-tag manyup-vagyonát illetően. Miért?

explanatus 2015.07.31. 18:48:28

A Fidesznek egyáltalán nem érdeke a kivándorolt magyarok hazatérése fidesz szemszögből, de ennek van egy másik oldala, hogy a fejlett országoknak meg miért érdekük, hogy ez az állapot fennmaradjon, azaz hogy szabadon gyakorolhassák az agy- és munkakézelszívást.

Nézzük a németek érdekeit, számok alapján. Vegyünk egy átlag magyar gazdasági menekültet. Legyen havi bruttója 3.000 euró. Ennek nettója úgy 2.000 euró körül van, családi állapot szerint. Lakbér (Warmmiete) úgy 500 euró körül, plusz villany, internet. Megélhetésre vegyünk 500 eurót. Egy ilyen átlagos gazdasági menekült havonta félre tud tenni, (vagy egy részét haza tudja utalni) 1.000 eurót. Nem rossz.

Nézzük miért éri meg a németeknek ez.
1 Adó, nyugdíjárulék és egyéb járulékok helyben maradnak.
2 Munkaadó járulékai is helyben maradnak.
3 A gazdasági menekült által megtermelt extraprofit (mert ugye azt bármennyire is hangoztatják a gazdasági menekült azért nem azonos bérkategória besorolásba kerül egy helyivel)
4 A gazdasági menekült életkora miatt nem terheli az egészségügyi ellátási rendszert.
5 Amennyiben nem családostól van kint a gazdasági menekült, úgy az oktatási rendszert is tehermentesíti valamelyest.

Eredmény német részről. Kap egy munkájában/szakmájában jártas, kiképzett embert. A lakáskiadók akár emelt áron is ki tudják adni bérleményeiket, ebből adó formájában visszacsurog valami az államnak.

Összegszerűen elmondható, ha egy gazdasági menekült 3.000 bruttót keres, akkor ennek több, mint kétharmada az agyelszívó országban marad.

Hát, ezért nem érdeke a fejlett országoknak, hogy támogassanak egy Fideszt leváltó pártot.

Kérdés ?

2015.08.01. 04:21:55

@neoteny: Ők jöttek, mi meg mentünk!

Nemzetpolitika magyar módra! 1867-1914!
Azt egyetlen királyunk nem engedte meg, hogy a városok polgárai magyarok legyenek, mert azok végül még autonómiát is követelnének, a jelentkező kereskedő- és iparos hiányt enyhítendő, uraink örömmel fogadták a Galíciából, Ukrajnából ide igyekvő zsidókat.
A zsidóság is, mint minden más faj, erőknek és gyengeségeknek, kiválóságoknak és bűnöknek végére menthetetlen összetétele. De, a vallás nevelésében, a kultúra és európai élet minden fénymáza alatt megmaradt az &s, barbár, ösztönös ázsiai törzsembernek, erői és kiválóságai vérből jövőbbek, s inkább jelentik az egész faj védelmét és hódítását, mint más fajoknál, gyengeségei és bűnei is szembeötlőbbek,
Következmény: Kiegyezés! Ebből a helyzetből való elmenekülésre csak egy út volt: a kivándorlás. Magyarország ezúton a háborút megelőző tíz év alatt több mint másfél millió embert vesztett el, Az ország komoly és tisztességes elemeinek nagy többsége a rövidlátó vármegyei potentátok (ma pártmunkások) és a finánc-tőke ipar lovagjainak működési terévé lett... A szellemi munkás középosztály nagyobb része proletár színvonalra süllyedt. A proletár hatalom nevelte MDF értelmesség ennyire „futotta”!
„Akkor nem búsultak az urak: oláhok jöttek a magyarok helyébe, s az oláh olcsóbb volt és alázatosabb! Így cserélődtek ki, egész vidékek népességükben! Ady Ki ment? A földnélküliek, zsellérek, napszámosok, kubikosok, magyarok!

Gábor2000 2015.08.01. 22:15:05

@Kéne egy nick...: végre egy normális hozzászólás !!!!

DrGehaeuse 2015.08.03. 18:19:46

@martineden:
Ja és a GDP-t csak felfujják! Nem magyarországon realizálják a hozzáadott érték döntő hányadát. A magyarországi leányvállalat nem értékesít a piacon semmit, a készárút minimális haszonkulccsal szinte önköltségi áron az anyavállalatnak adja el (van úgy hogy csak papíron mert a termék nem utazik oda) majd az anyavállalat teszi rá a tényleges haszonkulcsot és adja el a nagykereskedőknek.
A magyarországon realizált eredmény tehát a valós eredmény töredéke. A magyarországról kivitt profit többszörösét realizálja az anyacég otthon (Németo.) és ott (vagy ott se) adózik utána. Tehát a német GDP-t jobban növeli mint a magyart.
A magyar leányvállalatok eredményének minimalizálására még számos trükköt bevetnek pl. IT szolgáltatások otthonról túlárazottan.

martineden 2015.08.05. 09:31:03

@DrGehaeuse:,, A magyarországról kivitt profit többszörösét realizálja az anyacég otthon (Németo.) és ott (vagy ott se) adózik utána. Tehát a német GDP-t jobban növeli mint a magyart."...es?Akkor inkabb legyen par ezerrel tobb munkanelkuli es par milliardal kevesebb allami bevetel es par milliarddal tobb allami kiadas a segelyekre?Mert irigyeljuk a tulajtol a profito?Nem Andykanak kene adokedvezmenyeket adni es nem a rablobanda kolykeinek sajat labra allasahoz kellenne az allami penzeket iranyitani,hanem valodi eletkepes otleteket kellenne tamogatni.Viszont amig ilyenek nincsenek,a bermunka is nagy segitseg,nem veletlenul remeg erte a fideszmaffia is,bar meg nagy eredmnyt nem ert el ebben,ami van ,azt a gyurcsanyeknak koszonheti.

egyetmondok 2015.08.05. 10:44:44

@martineden:
Az Apollo gumi milliárdos indiai tulajdonosa száz-milliárdot kap az magyar államtól,ez munkahelyenként már 10millió forint,az Audi,Mercedes megelégedett 5-7millával.
A portfolio.hu-n valaki kiszámolta,hogy ha az Apollo-hoz elmegy dolgozni ezer harminc éves ember,és ott dolgozik,amíg nyugdíjba nem megy,a teljes munkában töltött élete alatt a magyar állam fizeti a bérének minden közterhét...

Szerinted ez rendben van ?
És nagyon is igaz,hogy az itt képződő profit nem érdekes,a Merci,Audi,Suzuki hozzáadott értékei nem itt realizálódnak,hanem otthon, amivel semmi baj nincsen,erről szól a globalizált világ,de hogyan jön ehhez az, hogy mi semmi másban sem bízunk,mint ebben ?
Ez tényleg a szegénység garanciája.

És persze zsó szerint senkinek se kéne adókedvezményeket adni,a magyarnak se,idegennek se. Előbb kéne egy komplett és másik közteher rendszer,amelyben a nóta nem erről szól,a politikai kegyből osztott kedvezményekről,mindegy,hogy kit korrumpál a kormány,belföldit vagy külföldit.

martineden 2015.08.05. 17:19:43

@egyetmondok:...1,,Az Apollo gumi milliárdos indiai tulajdonosa száz-milliárdot kap az magyar államtól,ez munkahelyenként már 10millió forint,az Audi,Mercedes megelégedett 5-7millával."..hat tudod a fideszmaffia mohobb es tobb jutalekot szamol fel,elvegre a gyerekeknek is sajat labra kell allni....2.,,Szerinted ez rendben van ?"....termeszetesen nincs rendben.3,,de hogyan jön ehhez az, hogy mi semmi másban sem bízunk,mint ebben ?
Ez tényleg a szegénység garanciája"...igen,ezert irtam ,hogy nem az andy vajnaknak kellene az adokedvezmeny,hanem a piackepes magyar vallakozasokat kellene tamogatni es nem a meszaros lorinc feleket...4 .,,És persze zsó szerint senkinek se kéne adókedvezményeket adni,a magyarnak se,idegennek se. Előbb kéne egy komplett és másik közteher rendszer,amelyben a nóta nem erről szól,a politikai kegyből osztott kedvezményekről,mindegy,hogy kit korrumpál a kormány,belföldit vagy külföldit."......Totalisan igazad van,nekem is ez a velemenyem.

2015.08.21. 04:26:06

@Gábor2000: A kormány kizárólagos létcélja az, hogy a felső tízezer gond nélküli egzisztenciáját és akadálytalan meggazdagodását biztosítsa, és ezeket a privilégiumokat korlátlanul vigye át utódaira, és minden nem oda tartozót, ezen privilégiumoktól távol tartson, és azokból kizárjon.
A széles néprétegeknek az, az érzése, hogy az ország nem a népé, hanem néhány tízezer emberé, akik a hatalmat gyakorolják, és a hatalommal visszaélnek, hogy minden állami intézmény milliók szenvedése árán csak eme kevesek rövidlátó politikáját és önző céljait szolgálja
Jászi Oszkár: Magyar kálvária, magyar feltámadás, Bécs, 1920. szept,
Lesz-e "jubileumi ünnepség? Vagy Petőfi megszorítása? "Dicsőséges nagyurak" kezdetű!

Gábor2000 2015.08.23. 10:53:14

@lényeglátó: Butaság volt ez akkor is meg most is.
süti beállítások módosítása