1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.05.04. 04:47 HaFr

Kellenek-e nekünk bevándorlók?

Szokás szerint mindkét oldal azt hiszi, hogy ez az ügy (is) pofonegyszerű. Ha jobbos vagy, tiltani kell, ha balos, a kebledre ölelni őket. De ebben az ügyben is eltérő szempontok keverednek, és egymásnak ellentmondó megfontolások érvényesülhetnek, amelyeket ideológiai alapon letiltani butaság volna.

Nagy tömegben, kampányszerűen érkező, nem pedig házassággal, szaktudásuk alapján, egyénileg ide kerülő bevándorlók nem okvetlenül kellenek egy olyan országban, amelynek egyébként is jelentős belső munkaerő-feleslege van (így hívják azt a réteget, amelyet más néven munkanélkülieknek nevezünk, de valójában a rendelkezésre álló -- kompetenciájú -- munkaképes lakosság és a világpiac magyarországi szükségletei közötti különbözet). Munkaerő-felesleg akkor nem volna, ha az ország (a nemzetgazdaság) illeszkedése a világgazdasághoz tökéletes volna, de nem az: nem sikerül tökéletesen eltalálni vagy előállítani (gazdasági kompetenciában) azt, amire szüksége van tőlünk a világnak. (A közmunka a "belső" munkaerő-felesleg bujtatása és megvásárlása közpénzen, azaz a piaci illeszkedés további rombolása szociális és politikai megfontolások miatt.)

Bevándorlókra akkor volna szükség, ha növelnék az illeszkedést, tehát nekik hála csökkenne a teljes munkanélküliség, vagy legalább az egy főre jutó GDP emelkedne. Ez utóbbi és a bevándorlás összefüggésének elemzését Magyarországon természetesen még nem végezte el senki, mivel nem volt rá soha szükség -- sőt, amennyire tudom, a differenciálatlan, tömeges bevándorlás és a gazdasági növekedés ok-okozati összefüggéseiről a komolyabb célállamokban sincs konszenzus. A mai tudásunk szerint a belső munkaerőpiac élénkítése és a munkaerő árának lenyomása révén az immigrációnak lehet köze a gazdaság növekedéséhez, de egyúttal stabilizálhatja a munkanélküliséget (a kettő nem mond ellent egymásnak), azaz a gazdaságnál jobban növelve a befektetett tőkére jutó profitot végső soron növeli a makacs társadalmi elégedetlenséget. Ebből az okból és az államra nehezedő szociális terhek növekedése miatt a bevándorlás korlátozása vagy tiltása racionális döntésnek tűnik. (Európai méretekben a nyílt vitának nincs alternatívája. Bár a határok lezárása nehezen elképzelhető, a tömeges, kontrollálatlan bevándorlás mellett kevés érv szól, azok többsége is leginkább csak moralizál, egyedül az elöregedésre és a népességfogyásra -- és ezek gazdasági veszélyeire -- vonatkozó meggondolásokban találni ép értelmet.)  

Szükség van-e bevándorlókra a szorosan vett gazdasági szempontokon túl idehaza? A népességfogyás ellensúlyozására talán, kulturálisan alig (a multikulturalizmus nem legitim cél Magyarországon, illetve az ország integrációs képességének/hajlandóságának alacsony volta miatt az asszimiláció is nehézkes volna, nincs olyan kulturális hagyományunk vagy tudásunk, amit mozgósíthatnánk a bevándorlók érdekében, viszont belső versenyt támaszthatnának a magyar munkaerőnek, aminek lehet pozitív hozadéka a munkavégzés minőségére vonatkozóan), vagy erkölcsileg, valamiféle európai missziót számba véve a világ szerencsétlenebb népeinek támogatásában: nos, nincs ilyen kötelességünk -- a mérleget megvonva tehát jelenleg nincs okunk differenciálatlanul, nagy tömegben érkező bevándorlók fogadására.

Összegezve: szociális és kulturális kihívások együttes jelentkezése ritkán szül jó vért egy népben. Lecsúszó, viszonylag szegény népek, mint a magyar, általában nem tudják elvégezni a kulturális integrációt feladatát, a saját cigányságunkkal sem bírjuk -- márpedig itt éppen ilyesmiről lenne szó. (Hozzáteszem, ez az egész kérdéskör csakis annyiban releváns, amennyiben Magyarország célországa és nem tranzitországa lenne ennek a bevándorlásnak, de nem az. A vita inkább akadémikus, legföljebb is csak stratégiai.)

Viszont nyilvánvalóvá kell tenni, hogy a humanitárius és európai irányelvek alapján a menekülteket --  szemben a bevándorlókkal -- kötelességünk befogadni, és az anyaországaik állapotának javulásáig felügyelet mellett ellátni őket. A nehézség ennek a két csoportnak a megkülönböztetése. Ehhez professzionalizmus kell, nem hisztérikus állami reakciók, politikai érdekű hazudozás és zsigeri gyűlöletkeltés, ami az Orbán-kormányból érkezik.

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr927428184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy idealista 2015.05.04. 06:35:28

Nem tartom magam idegengyűlölőnek, de idegenpártinak sem.

A korábbi hozzászólásaimból is kiderülhetett, hogy igyekszem érdem szerint kezelni az embereket.

Tehát amikor megnézem egy személy vagy csoport megítélését, először a szándékait és az elért eredményeit nézem. Építi a közösséget? Hasznára van a jelenléte, munkája?

Ez fogalmazódik meg a cikkben is: csökkenti egy befogadott menekült jelenléte munkanélküliséget úgy, hogy növekszik az egy főre jutó GDP, nem nő a bűnözés, nem nő a segélyért folyamodók száma azzal, hogy itt van?

Ez az elv akkor is igaz, ha a hazájában veszélyben van az élete politikai okból és azért jön el. (Nem köztörvényes bűnözőként menekül.)

Az '56-ban kivándorolt magyarok is beilleszkedtek az adott ország munkaerőpiacába és kultúrájába. Aki ma külföldre megy dolgozni, szintén ezt teszi. Egy kormány - jogosan - meg akarja védeni magát attól, hogy a terhei nőjenek és hátrányba kerüljenek a honi polgárok.

Az alapvető cél itt az lenne, hogy minden egyes országban (és országrészben) helyben kell megteremteni azokat az élhető feltételeket gazdasági, politikai és emberjogi értelemben, hogy ne kelljen senkinek sem elvándorolnia vagy elmenekülnie onnan, ahová született.

Ez nem zárja ki a szabad munkaerő-vándorlási jogot sem, de ez - ha az előző bekezdéseben leírt közállapot megvalósulna -, akkor nem lenne jelentős és egyoldalú. (Azaz nem néptelenednének el egyes vidékek.)

gono 2015.05.04. 11:46:13

Szerintem nézz körül jobban ebben az országban.

Ezrével találni omló-málló házakat mindenhol, ahová már senki nem fog beköltözni.

Sátoraljaújhely lakossága pl kb 15%-al csökkent az elmúlt 10 év alatt. Ez pontosan megfelel annak, mintha egyetlen gyermek sem született volna ott.

Én el tudnék képzelni egy olyan jogi konstrukciót, ami illeszkedést teremt a menekülthelyzet és ezen problémák között.

Egy idealista 2015.05.04. 12:33:21

@gono: Pont erről beszélek.

Pontosan tudom, hogy vannak elnéptelenedő területek az országban, mert gyakorlatilag nincs vállalkozás ott, nincs befektetés, nincs munkahely.

Viszont van egy csomó jó példa is, hogy egy ilyen helyet hogyan lehet felvirágoztatni.

Nyilván a helyieknek kell felismerni azt, hogy nekik kell változtatni. A kormányzati politikának segíteni kell a helyi törekvéseket, például adókedvezményekkel, a közlekedés korszerűsítésével (utak, vasút, távközlés).

Ez pont egy olyan helyzet, aminek megoldásában a PKP felvállalhatná a katalizátor szerepet.

pucros 2015.05.04. 12:52:15

Nem értenék egyet azzal az érvvel sem, hogy amennyiben a gazdaságnak vagy akárcsak a nyugdíjrendszer egyenlegének esetleg szüksége van rájuk, akkor az elég indok több bevándorlót óhajtani.

Nem a létszámon, hanem a minőségen kell sportolni!

Egy 100 fő/négyzetkilométer körüli népsűrűségű országnak még nyugodtan csökkenhet a népessége. Most sokkal inkább az oktatásra kell összpontosítani, mert már a jelenlegi lakosság felemelése is elég sok tennivalót jelent.

Hosszabb távon kifejezetten úgy merül fel a kérdés, hogy más földrészek túlnépesedésének "terméséből" szabad-e átvállalnia a Nyugatnak. Szerintem már most nem. Már most legyen világos, hogy az ebből származó problémákat ott helyben kell megoldani.
Ami azt is jelenti, hogy a szükséges humanitárius erőfeszítéseket úgy kell kifejteni, hogy ezzel ne növeljük a migrációs lehetőség "vonzerejét" a hátramaradottak számára.

Üres locsogás ez a blog 2015.05.04. 14:22:08

Nem volt kétségem afelől, hogy a magyarok a hibásak abban, hogy a cigányok többszáz éve képtelenek integrálódni.

borzimorzi 2015.05.04. 15:56:06

@pucros: Üdv Reád! Örülök, hogy újra látlak!

Ami azt illeti, hogy "a szükséges humanitárius erőfeszítéseket úgy kell kifejteni, hogy ezzel ne növeljük a migrációs lehetőség "vonzerejét" a hátramaradottak számára", ez nem lehetséges. Afrika számos országában már a puszta életben maradás is a lehetetlennel határos. Így nem lehet semmiféle humanitárius erőfeszítést anélkül tenni, hogy a túlélő menekültek mindegyikét ne kövesse másik ezer, akinek nincs mit veszítenie. Ha marad a szülőhazájában, legalább akkora vagy nagyobb eséllyel hal meg, mint akkor, ha felül egy lélekvesztőre. :-(

Megnézhetsz akárhány fotót azokról, akiket a Földközi-tengerből húznak ki, elvétve, ha látsz majd egy-két nőt és gyereket. Ezek az emberek 95+%-ban 20-as és 30-as éveikben járó férfiak. Ráadásul olyan kultúrákból jönnek, ahol a nők legfeljebb lenézett igavonók, adásvételek tárgyai. Semmiféle joguk nincsen még a saját testük integritásához sem. Milliószám esnek át a nemi szerveik elképesztő mértékű megcsonkításán kislány korukban. Mára ott tartunk, hogy az Egyesült Királyságban is több tízezer olyan nő van, akin a csonkítást végrehajtották (FGM), nem ritkán úgy, hogy a szüleik "vakációzni" vitték őket el az afrikai vagy közel-keleti őshazájukba, és ott végezték el rajtuk a csonkolást.

Az ilyen szemléletű bevándorlók miatt Svédországban ma már minden 4. nő életében legalább egyszer nemi erőszak áldozatául esik. Az afrikaiak és közel-keletiek tömeges bevándorlása előtt Svédországban nagyon ritkán fordult elő nemi erőszak. A bennszülött, etnikailag svéd emberek körében nem volt elterjedt, sőt. Hiába nem készítenek etnikai statisztikákat a bűnelkövetőkről, az összefüggés tagadhatatlan. Norvégiában nincsen ilyen szájkosár, ott bizony nyíltan beszélnek róla, hogy az ilyen bűncselekményeknél szinte mindig bevándorlói hátterűek az elkövetők.

Európa lakosságának fele nőnemű. Kifejezetten ellentétes az érdekeikkel az, hogy ilyen tesztoszteron-túltengéstől agresszív, nőgyűlölő alakokat tömegestül szabadítsunk rá Európára. A zömük nem partiképes, de még egy prostituált szolgáltatásait sem engedheti meg magának. A frusztráció csak nőni fog, ennek végül kegyetlen nemi erőszakok lesznek az eredményei. Ha még a terrorista szervezetek beszervezői is megtalálják őket, akkor terrorcselekményekben is kulminálhat a szereplésük.

Angliában odáig ment a dolog, hogy a Rotherham nevű kisvárosban muszlim elkövetői csoportok 16 éven át erőszakoltak meg kislányokat. A rendőrségnél és a gyermekvédelemnél dolgozók úgy le voltak bénulva a félelemtől, hogy lerasszistázhatják őket, hogy 16 éven át nem csináltak semmit! Az eddig felderített áldozatok száma: 1400. Csak ebben az egy kisvárosban! De ugyanez a helyzet Birmingham, Bristol Luton, Manchester és London pár kerülete vonatkozásában is. Barátnőm valami 15+ éve él Londonban, oda ment férjhez. Taxiba már évek óta nem meri beültetni a most 14 éves lányát, hogy vigyék el a reptérig, mert a pakisztáni sofőrök direkt utaznak a védekezésre képtelen (mert gyerekkorú vagy becsípett) nőnemű utasokra. Érdemes a volt belügyminiszter, Jack Straw nyilatkozataira rákeresni a kérdésben...

Ezekre az emberekre itt semmi szükség nincs. Munkaerőhiány nincs, sőt munkaerő-felesleg és amiatt munkanélküliség van. Ez csak fokozódni fog az automatizálás további terjedésével: 444.hu/2014/08/14/olyan-ipari-forradalom-jon-amilyet-meg-nem-latott-a-vilag/ Minden egyes új jövevény potenciális munkanélküli. Ezeknek a tömeges bevándorlását erőltetni: az európai társadalmi béke aláásása.

Ezeknek az embereknek jellemzően semmi olyan szakértelmük nincs, ami itt használható. Akinek van, az legálisan jön. Arra, hogy elnéptelenedett vidéki területeken majd földet művelnek, ne is számítson senki, mert csakis a nagyvárosokban óhajtanak élni és eszük ágában sincsen fizikai munkát végezni, földet művelni. Azt otthon is megtehették volna, ha akartak volna keményen dolgozni. Az embercsempészeknek fizetendő összegeket a szülőhazájukban nem ritkán bűnözésből gyűjtötték össze, mert azokban az országokban legális munkával jó, ha napi 2 dollárt keresnek. Nem kérdés, hogy zömük itt is bűnözéssel kíván foglalkozni. Párizsban a drogkereskedelem a marokkóiak kezében van, Londonban a jamaikaiak kezében. Utóbbiakra jönnek fel az afgánok, mert az afgán Helmand tartomány fő terméke az ópium.

Kösz, de nem. Ezek az emberek nem kellenek Európában. Oldják meg a problémáikat otthon! Nálunk is dörgött az ég alja eleget az utóbbi évszázadokban, mégsem mentünk az ő nyakukra. Pedig formálisan éhezett Európa mindkét világháború során és után. Nekik eszük ágában nem volt, hogy segítsenek nekünk. Nem tartozunk nekik semmivel. Pár hajdani gyarmattartó esetleg érezheti úgy, hogy tartozik nekik segíteni. Bár az évtizedek óta adott segélyekkel bőven megfizették már azt, amit a gyarmatosításon nyertek valaha. Ha ők akarnak segíteni, tegyék. De nekünk ebben az ügyben semmiféle adósságunk nincs és nem is volt soha.

Üdv:
b

Ceriak 2015.05.04. 17:06:57

@borzimorzi: Kell-e többet elmondani a témáról annál, mint amit fentebb leírtál? Szerintem nem. Várjuk a következő bejegyzést.

Egy idealista 2015.05.04. 18:08:53

@borzimorzi: Nyilvánvaló, hogy nem "népjóléti intézmény" se Magyarország, se az EU.

Ahogy írtam: az egyetlen szempont, hogy mivel járul hozzá az országhoz.

Ha semmivel, akkor köszönjük, kívül tágasabb.

Ő ugyanúgy felelős a saját országáért, a saját társadalmáért, a saját sorsáért. Ezt talán nem kellene figyelmen kívül hagyni. Ahogy nekünk, neki se megoldás venni a kalapot, aztán menjünk más nyakára.

kiazmarmegint 2015.05.04. 18:53:46

Valaki meg tudja mondani, hogy elorelathatolag Szerbia mikor csatlakozik az EU-hoz? Azert kerdezem, mert akkor a Del felol erkezo menekultek nem nalunk erik majd el az EU-t, es igy nem nekunk kell (legalabb egy ideig) gondoskodnunk roluk.

Bar mas problemak is igy megoldodnanak.

dunántúli gyerek 2015.05.04. 19:52:51

@Üres locsogás ez a blog: 'Nem volt kétségem afelől, hogy a magyarok a hibásak abban, hogy a cigányok többszáz éve képtelenek integrálódni.'

hehe. Mondjuk máshol se integrálódtak, bármennyi kidobni való pénze volt is a társadalomnak.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2015.05.04. 20:05:38

Nem annyira akadémiai jellegű lesz a hozzászólásom, mint gyakorlati:

- Ahogy a blog is említette, nem célország vagyunk, alig vannak nálunk bevándorlók és menekültek (aki pedig van, annak is a nagy része határontúli magyar - lehet csekkolni a KSH-n)

- Magyarországon eddig is k*rva szigorúak voltak a letelepedési szabályok, csak azt érthető okból elhallgatják, pedig ehhez is csak minimális utánajárás kéne: csak akkor jöhetsz ha diák vagy munkás vagy; maradni pedig csak akkor maradhatsz, ha családtag vagy, vagy több éve már itt élsz. Ráadásul mindkettő esetben igazolni kell, hogy el tudod tartani magad/az érkező rokont.

Ezeknek a tükrében még inkább látszódik, mekkora ordas nagy kamu az egész.

midnight coder 2015.05.04. 20:15:48

@dunántúli gyerek: Ahogy amúgy Pl. az arabok is külön negyedekben laknak a nálunk jóval tehetősebb országokban is. Egy iszlamista kecskepásztort a büdös életben nem fog integrálni senki, pláne hosszú távon.

Viszont az EU most teremti meg a saját cigányságát. Ami annyival rosszabb mint a magyar, hogy a magyar cigány az többé-kevésbé azért civilizáció-kompatibilis. Őket megfelelő mennyiségű pénz és megfelelő törvények mellett lehet integrálni. Míg az iszlamisták nem. Ők soha nem fogják elfogadni a liberális-keresztény-zsidó Európát.

midnight coder 2015.05.04. 20:16:51

Mondjuk annyi pozitívuma lesz a dolognak, hogy elsőként a befogadásukért leglelkesebben kampányoló liberósokat kövezik majd halálra.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2015.05.04. 20:50:18

@borzimorzi: ".. Európa lakosságának fele nőnemű. Kifejezetten ellentétes az érdekeikkel az, hogy ilyen tesztoszteron-túltengéstől agresszív, nőgyűlölő alakokat tömegestül szabadítsunk rá Európára. ..."

Örülök, hogy erre a nem mellékes körülményre is rámutat végre valaki.
Én, mint két nőnemű utóddal felszerelt nőnemű egyed nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy a keresztény-mozlim szaporodási ráta számomra kedvezőtlen arányai miatt, a saját kultúrámban egyszer csak azon kapjam magam, hogy a többségi akarat jogszerűen kényszerítsen arra, hogy abrosszal letakarva, kis lyukakon kukucskálva, kizárólag férfi kísérővel közlekedhessek.
Még akkor sem szeretném ezt, ha a körülöttem élő mozlim úriemberek mindegyike megtartóztatná magát a nemi erőszaktól.
Egyszerűen a megszokott életteremben akarok élni. Márpedig mozlim többségű országban egyáltalán nem lesz erre lehetőségem, sem a nőnemű utódaimnak.

2015.05.04. 23:14:48

Érdekes vita ez, de sajnos az EU-ban dől el, mi a törvényhozást illetően nagyon ki vagyunk szolgáltatva, zsarolhatóak vagyunk, bárhogy is emberkedik Orbán a hazai fogyasztóknak (elég csak arra gondolni, mi történt, amikor 2-3 hétre leállt a győri audi, vagy hogy az összes beruházás részben vagy egészben EU-pénzből valósul meg). És valamilyen furcsa okból az EU szavazók akkor is liberálisok maradnak, ha ez konkrétan az életterük feladásába, sőt az életükbe kerül. Franciaország, Belgium már rég túl van azon a ponton, ahonnan vissza lehetne fordulni, no-go zónákat hoznak létre, ahol feladják a közigazgatást. Svédországot, Norvégiát épp most szedik szét a muszlimok, vígan és büntetlenül erőszakolnak mindent, ami szembejön. És ez sem elég a szavazóknak, tehát gyakorlatilag felesleges arra várni, hogy Európában fordul a széljárás. Mi pedig nem húzhatunk fel szögesdrót akadályokat, muszáj beengednünk őket, és el sem áshatjuk őket, ha Brüsszelből nem adnak rá engedélyt. Ez van, vagy forradalom lesz, vagy kussolunk és tűrünk.

Sajnos az én korosztályom pont akkor lesz nyugdíjas, mire itt tarthatatlanná válik a helyzet (25-30 évet jósolnak), és nekünk már nem lesz erőnk kalasnyikovot ragadni. De a fiatalabbnak meg reményük se lesz már semmilyen jobb világra, hiszen eleve ebbe az ultrafosba születnek bele.

Aki azt hiszi, hogy ezek a társadalmi mozgások spontán történnek, és nem előre eltervezettek, az nagyon naiv.

dunántúli gyerek 2015.05.04. 23:28:48

én nem akarok ide büdös cikányokat

viszont az jó lenne ha a hazai libber sajtó meggyőzné a sok külföldit mennyire jók lennének nekik a mi cigányaink

kiir 2015.05.05. 00:00:54

Hát, kedves posztoló, ebben az országban munkaerő-felesleg csak úgy van, ahogy nyugdíjas-felesleg. Aki az egyikről beszél, ne feledkezzen meg a másikról sem. Nem tudom, mi a megoldás, nincs nálam a bölcsek köve, de az biztos, hogy félig csukott szemmel nem is fogjuk megtalálni. (Mondjuk az első lépés lehetne dunántúli gyerek külföldi munkavállalásra ösztönzése, mert itt vele is csak többen vagyunk, de a levegőt ugyanúgy szívja.)

index.hu/gazdasag/defacto/2015/04/27/mennyien_leszunk_magyarorszagon_2050-ben/

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2015.05.05. 12:40:15

@kiir: Azt azért látni kell, hogy a bevándorlás és a mozlim bevándorlás kérdése nem mosható egybe.
A mozlim bevándorlást nem lehet csak gazdasági kérdésként kezelni.
Azonos kultúrák között szerintem egyszerűen gazdasági kérdésként kezelhető a dolog.
A bevándorlással összefüggésben jelentkező mozlim túlsúly már komoly kulturális veszélyt jelent.
Néhány generáción belül a törvényhozásban túlsúlyba kerülhetnek a mozlimok, s demokratikus viszonyokat feltételezve semmi akadálya nem lehet annak, hogy a nem mozlim polgárok mindennapi életét hátrányosan befolyásoló intézkedéseket tegyenek.
Itt nem a hitről van szó, hanem arról, hogy olyan, nyilvános helyeken kötelező magatartási szabályokra kényszeríthetnek bennünket, ami korlátozza a szabadságunkat. Nem akarom mozlim módra eltakarni a testemet, nem viselek el sapkát a fejemen, imádok nudista módon strandolni, még a frufrut is utálom, nem, hogy az egész arcom előtt egy lebernyeg legyen, szeretek egy jó kocsmában sörözni és cigizni. Én így éltem, az őseim is így éltek és az utódaimat sem akarom megfosztani attól, hogy olyan módon öltözzenek, szórakozzanak, pihenjenek, ahogy jólesik nekik.
Személyes felelősségemnek érzem, hogy az európai kultúrát megőrizzem nekik.
Nem gondolom azt, hogy minden mozlim erőszakos bűnöző, azt viszont TUDOM, hogy minden mozlim helyesnek tartja, hogy a nők társadalmi érintkezését és viselkedését korlátozza.
Én pedig nem akarok ilyen korlátok közé szorított Európát. S O H A !!!!!!

sztd 2015.05.05. 13:41:52

Nekem az az érzésem, hogy ez nem csak elméleti kérdés.

Egyrészt van egy demográfiai probléma. Nem tudom, most mi vele a helyzet, de azt tippelem, hogy a több százezres kivándorlása a fiataloknak ezen nem segít, az emelkedő születésszám (még biztosan) nem ellensúlyoz.
Másrészt van egy történelmi tudatunk, miszerint a körülöttünk élők mind csak betelepültek az országba, majd külső erők segítségével feldarabolták. Ilyen történelemmel én inkább a gyermekvállalást (és mindent ami ehhez kellhet, beleértve az oktatást a megélhetést vagy a bölcsődéket) ösztönözném. Ennek a sikere sem zárja ki a bevándorlást (Hollandia is elég sűrű, mégis sokan mennek oda), de legalább már megmarad a választás lehetősége.

A kérdés azonban európai dimenzióban is felmerül, és ez is hatással van ránk. Azt remélem senki nem gondolja, hogy az, ha itt egyre több iszlám hitű jelenik meg, következmények nélkül fog maradni. Lehet, hogy többségük békés, de a gyermekeik és unokáik egyre kevésbé azok, és ez ráadásul érthető is a részükről.

Szóval most még a liberalizmus túlburjánzásával oktatnak, de, ha a muszlimok is átveszik a kioktató stílust, akkor lesznek itt még meglepetések.

A lényeg, hogy az EU részeként részünk lesz abban a vitában is, hogy az EU milyen jövőt szán magának. Mi itt vidéken (=Perem-Európában) sokáig leszünk védve/elzárva, de nem örökké.

kiir 2015.05.05. 15:09:40

@Je ne suis pas Charlie Hebdo!:

Én semmit nem mosok sehova. Neked megszállta a fejedet a "mozlim bevándorlás" nevű rém, és nem látsz ki mögüle. Mindössze arra kívántam utalni, hogy a gazdasági tényezők nemcsak a munkaerőpiacon lévő polgárokra hatnak (dolgozók és munkanélküliek), hanem minden magyar állampolgárra (nyugdíjasokra, gyerekekre, egyetemistákra, háztartásbeliekre stb). Természetes, hogy a bevándorlás nemcsak egyszerű gazdasági kérdés (még azonos kultúra esetén sem), hanem egy csomó más oldala van. De én történetesen a poszt gazdasági érvrendszerét korrigáltam egy ponton.

De ha már megszólítottál, felteszek néhány kérdést. Tudtad, hogy a Magyarországra irányuló bevándorlás főleg a határontúli (nem muszlim) magyarság kiszippantásáról szól? Tudtad továbbá, hogy ma Magyarországon egyetlen működő mecset van, Harkányban, emellett egy imaterem Budapesten? És azt tudtad, hogy a szülőképes korú magyar nők kb. 7%-a az utóbbi években kivándorolt az országból?

És nem kell leharapni a fejemet: én is örülök, hogy nincs tömeges muszlim bevándorlás az országba.

kiir 2015.05.05. 15:12:41

@kiir: Bocsánat, nem Harkányban, hanem Siklóson.

Mariann19 2015.05.05. 15:45:23

Megkülönböztetünk önkéntes migrációt, amely gazdasági okokból következik be, jellemzője, hogy munkavállalási célból indulnak el a migránsok.
A kényszer migráció okai a háborúk, politikai és vallási célú üldöztetések, a menekültek motívációja tehát nem a munkavállalás.Ezért ennek egyenes következménye az, hogy jövőbeni eltartottakról lesz szó Európában, így Magyarországon is.
Nem indokolatlan az a félelem, hogy jelentős migráns jelenik meg nálunk, különösen annak fényében, hogy az eu közös menekültügyi politikát kíván gyakorolni. Ez azt is jelenti, hogy a kérelmek eu-s szintű centralizálása után az eu a migránsok tagállamok közötti elosztásában gondolkozik.
A bevándorlókkal kapcsolatos együttélés társadalmi veszélyeket rejt magában.
A civilizált országokban a munka a szükségletek megteremtésének módja, mely javakhoz az emberek fáradságos teljesítménnyel járulnak hozzá.
Ez nem jellemző a bevándorlókra, ezért ismeretlen számukra a ragaszkodás a saját tulajdonhoz. Itteni fenntartásuk természetes igény a részükről, a befogadásért ismeretlen a köszönet, hiszen másként szocializálódtak.
Mint a nyugati államokban tapasztalható, itt is előbb-utóbb vélt jogaikat érvényesítendő, lázadozások várhatóak, melyek veszélyesek a hazai társadalomra nézve.
Ez a várható fordulat is a kultúrák különbözőségéből adódik, és mint Európában látható, a beilleszkedési készség totális hiánya miatt az összeütközések elhalására nincs remény.

borzimorzi 2015.05.05. 17:59:38

@kiir: Megfeledkezel arról, hogy azok a muszlimok, akiket más EU-tagországokba eresztettek be, szabadon mászkálhatnak szerte EUrópában a Schengeni övezeten belül. Tehát, ha holnap Malmőben eldönti pár abroszfejű, hogy milyen jó poén lenne Budapesten felrobbantani a Lánchidat vagy egy koedukált uszodát, akkor simán idejöhetnek és végrehajthatják...

A fáma szerint már volt ilyen kísérlet, a Dunán levő turistahajók voltak a célpontok. Aztán a szervek megTEKintették a projektet és lekapcsolták az előkészítő bizottságot. De ez csak pletyka.

Üdv:
b

Moin Moin 2015.05.05. 18:38:10

@borzimorzi:

Nézegetem itt a kukát a kapu melletti tárolóban. Az Istennek se akar magától beleborulni a kukásautóba. Pedig már olvastam fel neki előbb a katolikuis, aztán a lutheránus Bibliából is és figyelmeztettem, hogy a passzivitása csak kaput nyit az iszlám térhódításnak...

Mivel hogy a kukás: török. Vagy: bosnyák.

Talán ha Magyarországon úgy folynak továbbra is a dolgok, mint mostanság és már egy jó ideje, akkor lesznek itt keresztény, európai kukások is: a magyar középosztály egykori tagjai.

Bizony: Orbán a Nyugat megszabadítója!

borzimorzi 2015.05.05. 18:48:58

@Je ne suis pas Charlie Hebdo!: Nemcsak az utódaidról van szó, hanem a mai 20-as 30-as 40-es éveiket élő európaiak nyugdíjáról. Miért is fizetnének majd az elaggott fehéreknek nyugdíjat azok a többségbe került muszlimok, akiket kellőképpen átitattak vallási alapú felsőbbrendűségi tudattal, etnocentrizmussal és persze betéve tudják az összes rémtörténetet, hogy mi mindent műveltek azok a gaz fehérek hajdanában, mikor még gyarmataik meg rabszolgáik voltak. Az, hogy Európa országainak zöme soha nem gyarmatosított, nem fog eljutni az agyukig. Ahogy az sem, hogy Európa ma élő népességének pedig egyetlen ezreléke sem gyarmatosított vagy tartott rabszolgát soha.

A tesztet egyébként már elvégezték Dél-Afrikában. Botha az apartheid idején úgy került hatalomra, hogy csak a fehéreknek volt szavazati joguk, a feketéknek nem. Felhatalmazást kapott a többi fehértől, hogy bontsa le az apartheidet, és meg is tette, Mandelával közösen. Mi jött létre? Talán egy demokrácia, ahol mindenkinek egyenlő jogai vannak? Hát, nem. Nagyon nem. Konkrétan egy olyan apartheid jött létre, ahol a fekete szupremácisták uralkodnak. Pont úgy, vagy durvábban, mint az eggyel régebbi apartheid idején a fehér szupremácisták.

Ma a fehérek Dél-Afrikában párialétre vannak kárhoztatva. Az öregeiknek nem fizetnek annyi nyugdíjat sem, amennyiből akár a legszerényebben megélhetnének. Akik fehérként munka nélkül maradnak, nyomornegyedekbe kerülnek, mert nekik aztán semmilyen segély nem jár:
www.youtube.com/watch?v=oWWzAdb2wbU
www.youtube.com/watch?v=jj84Sw1x2po

Márpedig könnyen válhatnak munkanélkülivé, mert ha üresedés van, a fehéreket csak akkor veszik fel, ha nincs fekete jelentkező, vagy csak sokkal képzetlenebb van. Nem véletlen, hogy a fehérek tömegestül hagyják el Dél-Afrikát.

Csak pár jótékonysági szervezet segít az elszegényedett fehéreknek. A fekete uralkodó osztály részéről legfeljebb némi hitetlenkedésre számíthatnak, meg álságos krokodilkönnyekre, de segítségre még véletlenül sem. Azok a fehér parasztok, akik nem tudnak elmenekülni, rendszeresen brutális támadások áldozataivá válnak. Már több ezer halt meg közülük. A feketék viszont nem hajlandók beletanulni a földművelésbe, pedig a rohamosan szaporodó népesség etetése egyre nagyobb gond. Dél-Afrika már évek óta nemzetközi élelmiszersegélyekre szorul.

www.youtube.com/watch?v=-pFnNMSOLcY

Senkinek ne legyenek kétségei, ha a muszlimok többségbe kerülnek Európa bármely országában, az adott ország európai őslakosságára is ez vár. Pontosan ugyanígy jártak Egyiptom kopt keresztény őslakosai is. Ma másodrendű állampolgárok a saját hazájukban, ahol az ő őseik már több ezer évvel korábban ott voltak, mint a jelenlegi többséget adó, arab eredetű népesség ősei.

Azok az európai országok, amelyek ezt az áradatot távol tudják tartani maguktól, hamarosan versenyelőnybe kerülnek. Jó eséllyel 20 év múlva errefelé fognak menekülni azok a nyugati európaiak, akik már nem bírják a terrort. A muszlim jövevények ugyanis a befogadó országokban a saját kultúrájukat és az azzal együtt járó mentalitást, munkamorált és szokásokat honosítják meg. Tisztelet a kivételeknek! Csakhogy az őshazáik nem véletlenül lettek élhetetlen, túlnépesedett, de lakosságukat eltartani képtelen országokká, hanem pontosan ettől a mentalitástól!

Amit ők EUrópától akarnak, egy szóban összefoglalható: Lebensraum. Épp csak a magukat liberálisnak képzelő hülyőkék azt képzelik, ha valaki nem fehér, az már nem is lehet se náci, se rasszista. Hát, de. Lehet. A felsőbbrendűségi tudat, a nácizmus és a rasszizmus egyik sem bőrszínfüggő.

A franciaországi terrormerényletekben nem az volt a legszörnyűbb, hogy mennyien meghaltak. Hanem az, hogy micsoda elképesztő mértékű, az európaiak elleni gyűlölet munkált az elkövetőkben! És ez csak a jéghegy csúcsa... Párizs elővárosai tele vannak hasonlóan érző és gondolkodó emberekkel.

Üdv:
b

borzimorzi 2015.05.05. 19:05:16

@Moin Moin: Minden tiszteletem a kukásoknak, akik hasznos és tiszteletre méltó munkát végeznek.

De amíg a török kukásembernek 5-6 gyereke van, az őslakosoknak meg csak 1-2 gyereke, addig semmi, de semmi sem garantálja, hogy az őslakosok ma élvezett jogai 30-40 év múlva is meglesznek még. Mert addigra bizony kisebbségben lesznek az őslakosok...

Persze, tévedhetek is. Ha ISIS-és kellően nagy hatékonysággal irtják a népet szerte a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, akkor kellően nagy terület fog elnéptelenedni. Majd lesznek szép nagy újjáépítési projektek, és kelleni fog jó sok olyan emberke EUrópából, akik ismerik az ott használatos nyelveket...

Üdv:
b

Moin Moin 2015.05.05. 19:09:25

@borzimorzi: Azért nem akkora a baj, hiszen a német elitben is dívik a sokgyerekes családmodell - neki pl. 7 gyereke van: en.wikipedia.org/wiki/Ursula_von_der_Leyen#Personal_life

:-)

borzimorzi 2015.05.05. 19:52:04

@Moin Moin: Nos, ha neked az a képed a jövő Magyarországáról, akkor ebben nem értünk egyet. Magyarországnak ennél azért jobb lehetőségei is vannak hosszú távon. Mondjuk, az Orbán-bagázs eltakarítása kezdetnek nem ártana.

Sokkal jobb lenne, ha inkább addig importálnánk ide ht magyarokat és ukránokat, amíg nem késő. Azok, akik elmentek, nem mind mentek el örökre. A felszínen oly kedves és befogadónak látszó nemzetek, angolok, franciák és németek ugyanis a valóságban messze nem olyan nagyon befogadók. Ez nem befolyásolja az együttes munkát. De amikor barátot keresel, amikor a gyereked házasodna, akkor hamar kívül kerülhetsz a körön. Hamarabb, mint gondolnád. Az unokanővéremnek 4 fia van, tizeniksz éve élnek Angliában. Hiába a jó kereset és az is, hogy mindketten orvosok, azért gyüttmentek. Az elsőszülött fiúnak kerek perec megmondta az első szerelme apja, hogy jobb, ha tágul a leány mellől, mert nekik ő nem elég jó. És nem valami angolszász arisztokrata családra kell gondolni, a lány családja szikh. Most egy lengyel lánynak udvarol.

Azok a magyar férfiak, akik egyedül mennek ki, sokszor számolnak be arról, hogy még sosem érezték magukat annyira átlátszónak, mint egyes nyugati nők szemében. Ismerősöm vőlegénye Svédországban született, a szülei 1956-ban mentek ki. Érdekes, hogy feleségért hazajött, pedig próbálkozott korábban ott is szerelmi kapcsolatokkal. Valahogy nem klappolt a szó. Sőt, ma már annyira frusztrálják a drága muszlim bevándorlók, hogy már most azon gondolkodnak, hogyan jöhetnének haza, Magyarországra. Akár hiszed, akár nem, a pénz nem minden. A magas kereset öröme idővel lecseng. Kinek később, kinek hamarabb.

Üdv:
b

borzimorzi 2015.05.05. 19:52:54

@Moin Moin: Egy fehér holló. Igaz, igen tiszteletre méltó különlegesség.

Üdv:
b

Moin Moin 2015.05.05. 20:25:51

@borzimorzi: Azért a brit intoleranciára és bezárkózásra nem épp a legjobb példa egy szikh.:-) Angolék amúgy azért lettek ennyire (túlkompenzálóan) bezérkózók és fennhéjázók, mert képtelenek túltenni magukat a vilégvezető hatalom pozíciójának és a gyarmatbirodalom elvesztésének traumáján. Vannak társadalmak, amelyek egy ekkora sokkra így, bezárkózással és túlkompenzált nemzeti kivételességérzéssel reagálnak (angol, magyar, spanyol) és vannak, akik a "Feszüljünk neki mégegyszer és godolkodjunk ezútal ésszerűbben!" stratrégiáját választják (német a 2. vh. után, osztrák, lengyel).

Angliába amúgy semmiképp sem mennék - egyszer voltam, abból is botrány lett!:-) Némtországban viszont nem tapasztalok semmiféle befogadás-nehézséget - i woas ned worum?:-)

Befogdási nehézségekkel sokkal inkább szoktam találkozni a magyar középosztálynál: amikor ajánlgatom nekik, hogy talán meg kéne emelniük a seggüket, ha jobb, korrektebb országot-hatalmat akarnak maguknak a vérrel-könnyel ázott 93.000 reszli km2-ükön.

Te, lehet, hogy ők nem is akarnak korrekt államot, mert talán ők se korrektek?:-)

Ursula, mint "tisztelete méltó különlegesség"... Ezt azért még emésztgetem!:-( Javaslom, olvasd el a Bundeswehr in Führung programot (www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.bundeswehr.de%2Fresource%2Fresource%2FMzEzNTM4MmUzMzMyMmUzMTM1MzMyZTM2MzEzMDMwMzAzMDMwMzAzMDY4NzczMDM3NmEzNjM1NmUyMDIwMjAyMDIw%2FAktivAttraktivAnders.pdf&ei=ngpJVfyNDKS67gb8_IDoAg&usg=AFQjCNG3yuzZRAVZXgSpJtJOVS5pku-tdg&bvm=bv.92291466,d.bGQ - biztoan hozzáférhető angolul is, mert ez a tyúk semmmit se szégyell) - és aztán beszéljük újra, hogy ki a tiszteletre méltó! (Nota bene: ennek a brosurának a címlapján is egy német egyenruhát viselő TÖRÖK csaj díszeleg!)

borzimorzi 2015.05.05. 20:34:01

@Moin Moin: Egy fehér hollóból extrapolálsz? Jaj.

Az emberek változnak, ezt célszerű lenne figyelembe venni. Az utódaikért meg pláne nem felelnek. A Cardiffból Szíriába ment, angol állampolgárságú, és később elhíresült dzsihádista például éltanuló volt az angol középiskolában, aztán egyszer csak rájött a dzsihádozhatnék. A Bécsből szintén az ISIS-hez elutazott két osztrák állampolgár leány szintén tökéletesen beilleszkedett, korábban talán Koszovóból jött bevándorlók leszármazottja volt. Egyiknek sem volt még érdemi munkatapasztalata a befogadó országban, iskolások voltak. A társadalomnak semmiféle negatív hatása nem lehetett rájuk, rendes iskolába járatták őket, semmiféle diszkriminációt nem tapasztaltak, munkát még nem is kerestek soha. Stb. Az nem úgy van, hogy valakiről egyből látszik, hogy bűnöző, vagy hogy majd a gyereke terrorista lesz. Nem lehet kivédeni, amikor már ott van az illető a befogadó országban, és állampolgársága is van.

Legfeljebb arra lehet - És kellene is! - törekedni, hogy olyan kultúrákból és civilizációkból importáljunk embereket, amelyekben nincsen hagyománya az európai őslakosság iránti gyűlöletnek és a "hitetlenek" elleni gyilkos indulatoknak. Manapság például sokkal jobban járnánk, ha leállítanánk a bevándorlást a muszlim és afrikai országokból, és helyette ezentúl inkább az ukránoknak, a kínaiaknak és a koreaiaknak adnánk esélyt. Részükről semmiféle terrorista tevékenységet nem tapasztaltunk a múltban, és jó eséllyel a jövőben sem fogunk, mivel ennek nincsen hagyománya náluk.

Van bárkinek bármi megalapozott kifogása az ukránok, koreaiak és kínaiak ellen?

Üdv:
b

borzimorzi 2015.05.05. 20:57:19

@Moin Moin: Mint mondtam, az emberek változnak. Attól, hogy az a lány épp török származású, könnyen lehet, hogy asszimilálódott vagy legalábbis integrálódott és ma már értékválasztásaiban sokkal inkább európai, mint török. Ezek az emberek a szövetségeseink, és nagyon meg kéne őket becsülni, mert a sok hülye iszlamista épp őket akarja betörni, visszapofozni az "akolba".

Azt azonban csak remélhetjük, hogy ők a többség a muszlim bevándorlói hátterű, Európában élő emberek között. Gyanítom, hogy sajnos nem ők a többség. Pláne, hogy hatalmas az utánpótlás az elvakultakból...

Üdv:
b

nevetőharmadik 2015.05.05. 21:04:08

@Moin Moin: Feltűnt, hogy gyakran példálózol a jól beilleszkedett török bevándorlókkal, akik hasznos tagjaivá váltak a társadalomnak. És valóban kevesebb etnikai-kulturális balhéról hallani Németországból, mint mondjuk Nagy-Britanniából vagy Franciaországból.

Ez azt jelenti, hogy a német társadalom jobban birkózik meg az integrálással, mint más társadalmak? Ha ez így van, miben rejlik a németek titka? Hol rontják el a britek és franciák?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.05. 21:14:11

@nevetőharmadik: Éppen volt a Foreign Affairsben egy összehasonlító cikk az integráció eme három útjáról -- és hát a német jellegzetessége az, hogy nem integrálnak, hanem kulturálisan elkülönítenek (diaszpórákban), viszont lassan kezdik felismerni ennek a hátulütőit. Tehát a tejfel meg a fenék nem találkoznak itt sem,

explanatus 2015.05.05. 22:02:22

Mert nem hallani, azért a németeknél is van rendesen nem-szeretlek-idegen. Elsőnek Thilo Sarrazin Deutschland schafft sich ab írt egy majd ötszáz oldalas könyvet, és a megjelenés után még a pártjából is ki akarták rúgni. „A” multikulti fogalom, Berlin-Neukölln. Aztán megjelent a PEGIDA mozgalom. AfD se azért népszerű, mert nem akar eurót. És ha a minőségbiztosítás úgy megy ez jó még a polákoknak, akkor azért ők se az a befogadó mintaállam. Meg aztán a keleti gazdasági menekülteknek se a helyi kolléga bére „jár” Egy bizonyos nyelvtudási szint után azért kiérezni a mi vagyunk a legjobbak, legokosabbak mentalitást. Itt egy „német” iskolai osztály:
www.pi-news.net/wp/uploads/2008/08/schulklasse_dortmund.jpg

Moin Moin 2015.05.06. 07:02:58

@explanatus: Sarrazint kb. annyira kell komolyan venni, mint Thürmer Gyulát.:-)
Az pedig, hgy a korábbi évtizedekben nem gondolt a német politikai elit a más kultúrájú és ebből következően eltérő motivációs rendszerrel bíró bevándorlókkal kapcsolatos problémára, még nem ok arra, hogy "önmagában az iszlám bevándorlót" ellenségnek tekintsük.

Érdekes, hogy a PEGIDA és az AfD-szerű politikai erők fő támogatói közege az a képzetlen és ebből következően a világ valódi összefüggéseit nem ismerő réteg, amely a XX. század eleje óta már nnyi zavart oozott Európában. Valójában sokkal inkább "velük van a baj": az ő perspektívátlanságukkal.

Az általad hozott német iskolai osztály példája szélsőséges - pl. a kisfiam ovis csoportjában csak németek vannak.:-)

Moin Moin 2015.05.06. 07:12:04

@borzimorzi: Ehhez képest ezerszámra vannak olyan iszlám származású fiatalok, akik simán integrálódnak. Az a néhány extrém eset pedig, ha megvizsgáljuk az indítékaikat, kifejezetten a saját problémái, család, vagy a személyiségéből következő illeszkedési problémái következtében fordult az iszlám felé, a klasszikus kamszlázadó "Ki vagyok én?"-kérdése kapcsán.:-)

A német hadsereg tele van török származású fiatalokkal - mint az USA-é is afroamerikaiakkal. Csak nehogy úgy járjunk velük, mint a rómaiak Arminiussal!:-) Ő is a tipikus identitásváltó-lázadó fiatal egy példája...:-)

Moin Moin 2015.05.06. 07:17:57

@HaFr: Németországban nincs "tpikus út": élnek diaszpórában és élnek integráltan is. Tulajdonképpen egyéni választás kérdése a dolog.

...De mondok én valamit: tudod, mi fogja hosszabb távon rendezni a nagyon más kultúrájú bevándrlók kérdését? A változó munkaerő-igény, ui. egyre inkább az a helyzet, hogy csak amgasan képzett import munkerőre van-lesz szükség Németországban. Ezzel viszont a "közmuszlimok" nemigen rendelkeznek. A feladat így egyre inkább az, hogy amár Németországban élők érezzék egyértelműen jobb választásnak az európai világpt, mint az iszlámot. De hogy a folyamat nem könnyű, arra jó példa a magyarországi kunok esete.:-)

Moin Moin 2015.05.06. 07:22:42

@nevetőharmadik: A britek és a franciák ott rontják el, hogy még ma is úgy godolkodnak, mint gyarmattartók. Sokkal kevésbé kooperálni akarnak a világal, mintsem (legalább kulturálisan) "ledominálni" azt.

borzimorzi 2015.05.06. 08:30:43

@Moin Moin: Tökéletesen látod a probléma forrását. Azok, akik magasan képzettek és könnyen találnak munkát, nincsenek egzisztenciális veszélyben. Tekintet nélkül bőrszínre, bevándorlói háttérre, vagy akár vallásra. Ők jellemzően szokásaikban is asszimilálódtak, mint az értékrend, mind a viselet, mind pedig a családtervezés terén. De ők kisebbségben vannak a muszlim bevándorlók között. Általában is igaz, hogy a szegényeknek van több gyerekük, mert náluk az adja meg az esélyt az öregkori megélhetésre, hogy a sok gyerekből egy csak viszi annyira, hogy nem hagyja öreg szüleit éhen halni. A muszlimok sem kivételek. A kisebbségben levő asszimiláltak és integráltak aránya a közösségen belül nem nő, inkább csökken. Szemben az egzisztenciálisan bizonytalanabb helyzetű, szegényebb és így könnyebben fanatizálható réteggel. Ahogy a generációk követik egymást, az arányok csak tolódnak, tolódnak elfele, és nem az asszimiláltak/integráltak javára.

Azt csak nagyon halkan merem megjegyezni, hogy ha az oviban csupa német van, ne verd nagydobra, mert még megtalálja őket is a helyi "Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány", aztán diszkrimináció miatt be találják csukni. Legjobb esetben kvótát határoznak meg, s azzal még jól is járhattok, elvégre egy sokszínű, multikulti társadalomban való részvételre kell felkészíteni a nevelteket.

Sarrazint amúgy lehet agyonhallgatni meg hülyézni, de ettől még nem lesz belőle sem lényegtelen figura, sem hülye. Sajnos, nem kizárt, hogy neki lesz igaza.

Ami engem Magyarország vonatkozásában aggaszt, az nem az, amit ő ír. Hanem az, hogy ha itt lennének terrortámadások, mi bizony nem tudnánk pár nap alatt hopp, előkapni a sifonérból több százmillió eurót a terrorizmus elleni küzdelemre. Mennyit is kaptak elő a franciák nagy hirtelen? 0,75 miliárd eurót? Nekünk ez csak akkor menne, ha visszavágnánk a beruházásokat.

S itt érhető tetten Orbán bevándorlóellenességének az oka. Ugyanis ezeket a pénzeket olyan költések rovására kellene előteremteni, amelyek már le vannak osztva a csókosoknak. Márpedig ma már az agyhalott rajongókon kívül csakis olyan hívei vannak neki, akiket jól megfizet ezért. Pénzemberek és közírók, iparmágnások és besúgók, pártmuftik és trafikosok, médiatulajdonosok és kapun belüli munkanélküliként, "mi kutyánk kölyke alapon" foglalkoztatott köztisztviselők. Mind tartja a markát. Orbánnak ahhoz, hogy komoly összegeket tudjon elkülöníteni a terrorizmus elleni közdelemre, ki kéne rúgnia a sámlit a támogatói alól. Ezt nem meri megkockáztatni.

Ezért egyetlen lehetősége a prevenció. Egyáltalán nem beengedni olyan embereket, akiknek a magukkal hozott és gyermekeiknek továbbadandó kultúrájában a terrorizmus hagyománya előkelő helyen szerepel. Ez még érthető is lenne. Épp csak a mai Európában a xenofóbiát nem tolerálják. Ezért lenne célszerű a bevándorlás terén olyan népekre és kultúrákra koncentrálni, amelyekre nem jellemző sem az európai őslakosság elleni gyűlölet, sem a terrorizmus. Minden okunk megvan arra, hogy befogadjunk pl. ukránokat, hiszen ők valódi menekültek, az életüket mentik, amikor a háború elől futnak. Ráadásul nekik valóban tartozunk, hiszen a II. VH frontjain ukránok elképesztő számban haltak el, s nemcsak katonák, civilek is.

Pláne, aki Észak-Koreából jön, a világ talán legkegyetlenebb, leggyilkosabb diktatúrájából jön. Egyetlen afrikai vagy közel-keleti menekültnek sincsen nála nagyobb és alaposabb oka menekülni. Még talán a jazidiaknak és az iraki keresztényeknek lehet ekkora oka. Gazdasági migránsok tekintetében pedig miért ne jöhetnének kínaiak?

Én nem támogatom a xenofób hozzáállást, semmiféle gyűlöletet nem helyeslek. Viszont igenis azt tartom, hogy elsősorban azokkal kell szolidárisnak lennünk, akik a legrászorultabbak, és akik nem hoznak ide sem olyan kultúrát, amelyben a terrorizmusnak kitüntetett szerepe és nagy hagyománya van, sem olyan szokásrendszert, amelyben a nők nemi szerveinek megcsonkítása, a nők megalázása, adásvétele és házasságba kényszerítése (akár már gyermekkorban) elfogadott dolog. Horribile dictu, igenis jogunk van megválogatni, hogy kikkel akarunk együtt élni és kikkel nem!

Üdv:
b

borzimorzi 2015.05.06. 08:36:26

@borzimorzi: ... minD az értékrend...
Bocsánat.
b

Moin Moin 2015.05.06. 09:16:12

@nevetőharmadik: Még valami különbség van a brit-francia, ill. a német bevándorlók helyzete között: míg az utóbbiak, vagy az őseik zömükben munkaerőként érkeztek, addig a brit és franciaországi bevándorlók "csak úgy", a volt gyramatbirodalomból csellengtek be, nem pedig vendégmunkásokként egy eleve "szűrtebb" emberanyagként.

Itt rögtön meg is van az egyes országok bevándorlóinak szociális helyzete közötti eltérés oka és alapja: míg az egyik csoport nagy része csak lézeng, addig a másik csoportnak már a nagyapja is ganzen Tag felißig arbeitete... Ezért nincsenek törő-zúzó és terrorkodó iszlám csoportok a német utcákon. (Akik meg voltak, a "sarija-rendőrség", azaz néhány hülye, már a német állam hosszú-hosszú vendégszeretetét élvezik...)

Moin Moin 2015.05.06. 09:25:36

@borzimorzi: Senki sem kényszerít arra, hogy együtt élj egy arab, vagy fekete-afrikai nemiszerv-csonkítóval.

A dolgot nem azon a végén kell és lehet megfogni, amikor Abdullah és 30 felesége bérkeznek a Fényes Nyugatra, hanem még mielőtt elindulnának Mohamedániából: ott kell kőkemény propagandát kifejteni arról, hogy a nyugat csak azoknak a Hetedik Mennyország, akik jólképzettek és européerek - a többieknek maga a Seól. És azt is világosan a tudtukra kell még ott adni, amit báró Kopereczky mondott Noszty Ferinek: "Pénzet aztat nem kapol!" Kicsiben már működik hasonló dolog: amikor a kanadaiak propagálják ezt a csehországi és borsodi romák körében.:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.06. 09:30:45

@Moin Moin: ezt lehet, hogy a Cinege utcában is propagálni kéne, mielőtt az ottaniak leszállnak a BElvárosba

borzimorzi 2015.05.06. 20:30:28

@Moin Moin: Képért képet cserébe:
miepvonsydow.wordpress.com/2015/03/01/afro-german-soldier-of-the-nazi-germany-free-arabian-legion-ca-september-1943/

A jelek szerint a német hadsereg már akkor is híve volt a bőrszínre való tekintet nélkül abszolvált, egyenlő foglalkoztatásnak, amikor még Wehrmacht-nak hívták. :-)

Azért ebből a fehér hollóból, akarom mondani, fekete kócsagból sem kéne messzemenő következtetéseket levonni...

Üdv:
b

borzimorzi 2015.05.06. 20:57:35

Mindenesetre a britek is izmoznak a kérdéssel rendesen:

index.hu/kulfold/2015/05/06/akkor_most_hazakuldik_a_tobb_szazezer_magyart_nagy-britanniabol/

Akármelyik is nyer, onnantól kezdve nem lehet többé európaiatlannak bélyegezni senkit, aki a bevándorlók képzettség szerinti szűrését óhajtja és kvótákat akar felállítani.

Üdv:
b

explanatus 2015.05.06. 22:32:31

@Moin Moin: „az AfD-szerű politikai erők fő támogatói közege az a képzetlen és ebből következően a világ valódi összefüggéseit nem ismerő réteg”

Árnyaljuk ezt a képet kicsit, meg vessük össze a hazai tapasztalatokkal. (Most nem a párt törekvéseiről van szó, hanem a pártalapításról.) Az AfD beceneve, Professorenpartei. Pártelnök felhívását 328 professor írta alá. (engedtessék meg a kétkedés), nem hiszem, hogy a PKP több, mint két éve megjelenő „felhívásaira” 40 professzor jelentkezett volna.)

A németek újkori történetében az összesen több mint ötszáz pártból a második a Grünen (Zöldek) után, amelyik nem az „alapítópártok jóvoltából” lett megkerülhetetlen tényező. Nagyon figyelemreméltó, hogy a szabad piacgazdaság legsikeresebb országában, ahol a gazdaságban a jelszó, verseny a minőség motorja, nincs meg ugyanez a politikában. A többi párt ott is attól szenved, mint itthon: a média-mobbingtól.

Ráadásul a kevesebb kézben összpontosulás miatt a hazai média-mobbing még fokozottabban érvényesül, és egyben lehetetlenné teszi a beszéljük meg dolgainkat párbeszéd kialakulását. Olyan mentőcsónak ez, amelyikből nem mentőövet dobnak, hanem ólomhálót.

Az is nagyon érdekes, hogy saját maguk finanszírozására kitalált modell miatt (aranyérme értékesítés) törvénymódosítást kezdeményeztek ellenük, mert pillanatok alatt 800-an 1,6 millió euróért vásároltak. -forrásokat kicsit guglizva meg lehet találni-

Moin Moin 2015.05.07. 13:18:06

@explanatus: Nincs kedvem az AfD-féle baromságokkal foglalkozni - nemrég már foglalkoztam egy baromsággal 8az alapjövedelemmel). Legyen az elég egy időre!:-)

A német pártrendszer azon sajátsága, hogy nemigen vannak benne új pártok, amelyeket tömegek támogatnának, nem a politikai verseny hiányát jelenti, hanem azt, hogy a német társadalomban egyszerűen nincsenek olyan legitim érdekek, amelyek ne lennének politikailak képviselve és ez nagy tömegeket érintene. Figyelmedbe ajánlom, hogy egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint a német FIATALOK több mint 60%-a szerint Németországban jó irányba mennek a dolgok - ez azt jelenti, hogy nem látják szükségét újfajta társadalmi, politikai mondanivalójú pártoknak.

Az FDP is azért vált érdektelenné és azért bukott ki a Bundestagból 2013-ban, mert már "annyira megvalósult" minden, amit képviselt és a szavazók nem látták értelmét benntartani egy ilyen pártot. (Meg persze azért is, mert egy igazi hülye vezette és egy másik igazi hülye volt a kampányfőnök - de ezt most ne nyissuk ki!)

Professzorokkal pedig a kifejezetten versenyellenes, a tekintély-alapúságra apellálló, tehát éppen nem a szellemi elit, hanem a képzetlen tömegek felé nyitó pártok szoktak - ld. a Professzorok Batthyány Körét, amelynek az volt a Fidesznél a funkciója, hogy a képzeltel tömegekben azt a benyomást keltse, hogy a Fidesz programja "tudományosan megalapozott", röviden: jó. Ez olyasmi a politikában, mint amikor az áltudományok terjesztői is "tudományos tekintélyekre" hivatkoznak...

stim 2015.05.07. 17:14:40

Szép napot mindenkinek!

Én a bevándorlás kapcsán a társadalom, erőforrások és az országhatárok közti összefüggésről szeretnék egy kicsit írni.

Először is úgy gondolom, haogy az országhatárok nem véletlen alakultak ki és nem véletlen tartjuk fenn őket. A határok katonai erővel, gazdasági erővel illetve szellemi összetartó erőkkel van fenntartva. Vannak jó adottságú és rossz adottságú országok. Vannak egészséges szellemi berendezkedésű és egészségtelen szellemi berendezkedésű országok. Akik jól tudják összpontosítani az energiáikat, az akaratukat, a forrásaikat jövőbemutató célok szerint mert egészségesek a szellemi energiáik azok az országok szerény lehetőségek mellett is fejlődni tudnak ha a határok csak olyan mértékben átjárhatóak ahogy az ő felismert érdekeiknek megfelel. Ha jobban átjárható akkor megszűnik a helyzet uralása, olyan folyamatok alakulhatnak ki amik fölött elvesztik az irányítást. Legyen szó gazdasági, nemzetközi jogi befolyásról vagy tömegek bevándorlásáról. Tudni kell megtalálni a mértékét annak, hogy ki milyen mértékben enged befolyást a határain belül. A határok megléte azt jelenti, hogy lehet tudni, hogy ki meddig felel a saját portáján kialakuló helyzetért.

A kérdés az, hogy mit szeretnénk elérni? Jobban akarunk élni, többet akarunk keresni. Mit tehetünk ezért? Nem engedünk be konkurrenciát akik még kevesebb pénzért dolgoznak. Kinek az érdeke ez? A munkavállalóé. Azé aki itt él és itt szavaz.

A globalizáció igyekszik átjárhatóvá tenni az államok határait. Ezzel népvándorlást indít meg. Mindenki követi a pénz útját. Ahogy a Római Birodalomba mentek a meghódított provinciákból a jobb élet reményében a kisemmizettek úgy tartanak a gazdagabb központok felé a szerencsétlenebb sorsú országokból. De ez a központoknak nem jó. Válogathatnak persze a fiatal, szakképzett, nyelveket beszélő bevándorlók közül de aki háború elöl menekül az nem mind ilyen. Érkeznek bevándorlók alacsonyabb igényszinttel és magasabb szaporodási rátával is ami a határokon belül garantált egyensúly megbomlásához vezethet és az irányítás elvesztésével járhat. Más kultúrális szokásokkal ami összeférhetetlenséget okozhat amire számtalan példa van. Van persze példa az ellenkezőjére is amikor a bavándorlók megértik, hogy ha már idejöttek akkor nekik az érdekük, hogy felvegyék a szokásokat. Ennek az az igen egyszerű oka van, hogy azért jönnek ide mert itt jobb. Ezt tudják is. Nem véletlen nem Moszkvába menekültek Magyarországról a Nobel díjasok hanem az USA-ba és Kanadába illetve Nyugat Európába. A jólét nem magától alakult ki hanem szellemi berendezkedés eredménye elsősorban. A tehetségek felemelése, elismerése, lehetőségekhez juttatása azt a többet helyezi értékként a középpontba amivel versenyképessé válhat az a közösség amelyik nem uram-bátyám alapon hanem minőségi alapon szerveződik. Az a társadalom ahol azt a többet megbecsülik ami a jobb képességű, jobban dolgozó, jobb ötletekkel bíró emberekben van az fejlődni fog mert versenyképes lesz más társadalmakkal ugyanis egészséges szellemi alapokon fog állni. Ez az útja a felemelkedésnek. "Ki mint vet úgy arat", vagyis aki többet, jobat vet, az többet is érdemel. Ahol ilyen egészséges a társadalmi berendezkedés ott lehet szociális szempontok szerint támogatni bevándorlókat vagy szegényeket mert feltételezhetjük, hogy hasonló értékrenddel bírnak ezért megtérülő befektetés befogadni őket. Azonban más szokásokkal élő vagy érkező emberek könnyen betömhetetlen lyukká válhatnak azon a költségvetésen amit önmagukkal szemben több követelményt támasztó emberekből álló társadalom adózói adnak össze. Pl. ha valakik arra rendezkednek be, hogy a társadalom segítségéből, anyagi áldozatából, adójából akarnak megélni nem munkából akkor azokat nem látom szívesen és arra szavazok aki nem juttaja őket támogatáshoz.

Tisztázni kellene mik Magyarország prioritásai. Egy. Az adóssághalmaz csökkentése úgy, hogy közben szülessen újabb nemzedék akiknek lehetőségükben áll annyi kultúrát magukra szedni ami közös szokásokat, kohéziós erőt jelenthet egy egymást támogató társadalomban. Ehhez munkahelyeket kell teremteni és az oktatás színvonalát erősíteni mert ma is igaz az ami Klebelsberg Kúnó idejében, hogy a trianoni határok miatt nincsenek természeti kincsek, elsősorban a szürkeállományunkra hagyatkozhatunk és ezt rettentő módon meg kellene becsülni.

Magyarországnak van bőven elég baja a MSZP_SZDSZ időszakból örökölt, liberális piacgazdaságnak köszönhető hatalmas államadóssággal amit a 70-es évek eleje óta vett fel. Ha valakik támogatni szeretnék a menekülteket, tegyék azok akik szétbarmolták azokat az országokat ahonnan jönnek. Nyúljon a zsebébe az USA is mert erkölcsi felelőssége van a dologban. Nem bombákra kell költeni a pénzt és akkor otthon akarnak ezek az emberek boldogulni. Minden ember a hazájában, otthonában akar elsősorban boldogulni, ez a természetes. A határok a felelősség és az önrendelkezés határát mutatják.

borzimorzi 2015.05.08. 21:13:36

:-)

Megkezdődött a visítás a válogatás nélküli, tömeges bevándorlás hisztérikus erőltetői részéről:

index.hu/velemeny/2015/05/08/menekult_migracio_bevandorlas/

De a legjobb a zárás! Európa lenne a belterjes grófi család? :-DDD Miközben a 450milliós EU-s összlakossághoz képest már mintegy 50 millió nem őslakos európai él itt, a vegyesházasságoknak és a szebbnél szebb keverék gyerekeknek se szeri, se száma? Közben Kína, világ legnépesebb országa, ahol a létszám már ennek háromszorosa, 1400millió, gyakorlatilag szinte egyöntetűen egyszínű és monokulturális birodalomként a világ egyik legnagyobb gazdasági hatalma. Japán dettó, ohne multikulti. Azon társadalmak működőképességét rendkívüli mértékben elősegíti, hogy azonos kultúrkörbe tartozó emberek alkotják őket, akik félszavakból is megértik egymást és viszonylag súrlódásmentesen tudnak együttműködni. Nincsenek különösebb etnikai feszültségek.

Az Egyesült Államok kényszerből lett multikulturális, de oda jellemzően az egész világból azok mentek, akik a leginkább vállalkozó kedvűek voltak, az újítók, a kockázatvállalók, az eszesek stb. Gyakorlatilag 200 éve folyamatos brain drain megy.

Fel kellene ismerni, hogy az USA nem azért sikeres, mert multikulti, hanem annak ellenére! Pontosabban azért, mert 200 éve folyamatosan elszipkázza a világ nemzeteinek legértelmesebb, legmunkabíróbb és GDP-termelés szempontjából leghasznosabb tagjait. Majd olyan gazdasági környezetbe helyezi őket, ahol a lehető legjobban kifejthetik a képességeiket. Elég, ha a magyar fizikusokra gondolunk a Manhattan tervből. Vagy a legújabb szerzeményre: Elon Muskra, aki Dél-Afrikából ment oda...

Mi meg itt Európában - különösen a kontinens nyugati felén - ész nélkül utánozzuk őket vagy 70 év óta. Épp csak a lényeget nem fogtuk fel!

A lényeg a válogatás, az egyéni képességek megfigyelése, tiszteletben tartása és értékelése! Nem a tömeges, özönvízszerű népvándorlás erőltetése a recept! Pláne nem manapság, amikor egyre kevesebb hórukkmunkás kell, és főképpen a legképzettebb munkaerő állítja elő a jó nagy hozzáadott értéket.

Az ausztrálok szintén történelmi okokból és kényszerből lettek multikulturálisak, de az elözönlés ellen hatékony lépéseket tesznek az illegális bevándorlók visszafordításával.

Üdv:
b

nevetőharmadik 2015.05.09. 00:38:44

@borzimorzi: Ez van, ha valaki elvont eszmékért l'art pour l'art rajong. Ezeknek, hiába hiszik úgy és mondják azt, nem az emberek fontosak, hanem hogy fürödhessenek önnön emberi magasztosságuk és felvilágosultságuk tudatában. Ha az emberek lennének fontosak, akkor rendesen belegondolnának a realitásokba is, amik közepette az emberek élnek.

zipe moha 2015.05.09. 10:27:27

...van egy másik olvasata a magyar politika bevándorlás körüli hisztéria keltésének:
-...így készítik , lazítják fel a bevándorlás ellenes társadalmat arra, hogy a magyar jellemzően képzett és kvalitásokkal rendelkező kivándoroltak helyét olyan bevándorlókkal fogják feltölteni...akik nyugat -európában nem felelnek meg illetve nem tudnak megkapaszkodni...

így kerek az orbán féle történet...nekik épül a " munka -alapú gazdaság"..olcsó bérmunkás tömegek letelepítésével a rendszer versenyelőnyhöz juthat....hogy ez már nem az a Magyarország lenne?...hanem a "globális"??...a politikumnak megfelel ha felhigítják ezt a kemény fejű népet....a magyarok véleménye pedig nem hallatszik túl a lakásaikfalaintúl...ha pedig még is kiszűrődik némi zajongás...kit érdekel, nem számít...van egy étlapjuk arról válogathatnak , oszt" jónapot!

szumma : minden fordítva igaz, ha marad orbán elűzi "bécsbe kávéházat nyitni" a csalódott magyarokat..a helyükre pedig észak -afrika hálás emberek érkeznek...akik keresztényekké lesznek..eléldegélnek 1 kunyhóban is és állítólag dolgozni is fognak...

a rendszerváltó gazdaságstratégia,.. amit mind a mai napig minden "oldal" erőltet... sikere az olcsó munkaerő fenntartásán múlik...ha a magyarok elégedetlenek és elmennek akkor kössz...magukat hozzák hajóval az új magyarok.. s mindezt a nemzet nevében, hát..

zipe moha 2015.05.09. 10:30:41

..a centrumországok helyébe én a bevándorlási problémát a periféria országokba telepíteném...nekik már mindegy, a magból nézve..:))

zipe moha 2015.05.09. 10:33:34

..az emberiség őshazája egyébként is Afrikában volt ....és most majd idejön..újra itthon otthon..:)))
süti beállítások módosítása