1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.12.17. 08:04 HaFr

Hazudozásból nem lehet országot építeni, Mr Orbán!

Viktorunk szerint Amerika műveleti területté nyilvánította az országot azzal, hogy hírek szerint százmillió dollárokat fog a korrupció elleni harca fordítani itt. És erre mi a miniszterelnök válasza, ha már a szokása szerint ismét belebotlott egy háborús metaforába? Még nagyobb elszántsággal habonyálja a magyar közéletet, hazudozik és fokozza az agressziót a magyar nemzettel szemben. Tegnap este megérkezett a viszont válasz: az emberek, akik egy részének már kevés veszteni valója van, már a testi épségüket is kockára teszik a korrupt, autokratikus rendszer ellenében. Elárulhatom: hasonló spirálban fog folyni a magyar közélet a továbbiakban is, átmeneti enyhülésekkel talán, de a logika változatlansága mellett, mert a parlamenti ellenzék diszkreditálódott (még mindig benn ülnek a Házban, egyszerűen felfoghatatlan!), Orbán agya nem alkalmas egyébre, mint a hazudozásra és az agresszióra, és még csak annyi reflexióra sem képes, hogy ebben a primitív, suttyó stílusban nem lehet országot építeni, és ha ő bennragadt a saját keretei között, hogyne ragadt volna benn a társadalom növekvő, elégedetlen, ebben az esetben a morális érzékében ráadásul jogosan felháborított hányada, amelynek nincs is más eszköze a Gucci- és Vuitton-táskás felkapaszkodott tolvajokkal szemben, mint az utcai agresszió. A kormány tette ezt a civil társadalommal, és most hazaárulókat szimatol bennük. Csak a szokásos aljasság, semmi más.

Mármost lesz-e itt Majdan? Azaz, pro primo, benne van-e Washington keze a dolgokban? Ez nem lehet pontosan tudni. Nem zárom ki. És akkor mi van? "Hazaáruló"-e az a civil szervezet, amely egy botrányos, fasisztoid, nemzetáruló, agresszor kormánnyal szemben névleg azonos értékrendszerbe tartozó, szövetséges ország(ok) segítségére szorul, ha már a közelebbi szövetségei rendszerünk, az EU, maga is korrupt, bürokratikus és teszetosza? Ízlés kérdése, szerintem nem. De ha ebben kétségeink is lennének, érdekel-e valakit is a nemzetközi jog meg Orbán szuverenitása, ha már nincs hova hátrálni, ha már nincs vesztenivalónk, ha már a gyerekeink élete a tét? Hát nem nagyon. Ezt érzik át egyre többen.

Pro secundo, lesz-e jelentősebb vérontás? Ezt kétlem. Az azonnal Orbán végét jelentené, amitől joggal tart a fickó. A nagy, nagy probléma, hogy a társadalmi cselekvők pályái már végletesen széttartanak, Putyin rendszerének bukásával (ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a nemzetközi jelentősége végre oda került mindenki szemében, ahova tartozik: max. a középhatalmak sorába), a magyar miniszterelnök elveszítette legfőbb, és egyedül potens külföldi támaszát, Orbán mozgástere egyre szűkül, az ellenfelei belül és kívül is egyre többen. De érdekel itt már valakit Orbán? Az az érdekes, mi jön utána. Hogy lehet hatékony intézményrendszert létrehozni a bűnös NER helyett, hogy lehet visszaállítani a kormány működőképességét lehetőleg a kollaboráns posztkomcsik bevonása nélkül, és hogy lehet sebészi pontossággal megszabadulni a politikai bűnözőktől. 

242 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr846989147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2014.12.17. 23:06:48

@HaFr:

Picit még mindig magasan van a nyerged, nem lehet?...

A jelenségek amiket felsoroltál, létező és nagyon nem kívánatos dolgok. Viszont végigkísérték a létező magyar demokrácia 25 esztendejét, ahogy velejárói a környező országok demokráciáinak is. Nem kell szeretni, de el kell fogadni.

Azonban kérdem én: hogy változtatja meg mindez azt, hogy a a demokrácia a többség akarata? Kinek kellene átvennie a többség akarata helyett az irányítást?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.17. 23:09:34

@Ad Dio: értem, újrakeretezel, sajnos késő van ehhez --

Ad Dio 2014.12.17. 23:10:59

@zipe moha:

1. én politikából soha nem húztam hasznot. Vállalkozó vagyok több mint 10 éve, az ügyfeleim akik megtisztelnek a bizalmukkal fele részben nem is magyarok.

2. a demokrácia a többség akaratának minél teljesebb követése

3. a baj valóban az, ha nincs olyan szereplő, aki vállalható ld első hsz-om a témában

4. a demokrácia rombolásának egyik leghatékonyabb módja a béna ellenzékiség.

Ad Dio 2014.12.17. 23:12:52

@HaFr:

Feltettem egy kérdést. Nem muszáj válaszolnod. De azért legyen világos: nem a kérdés rossz, hanem...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.17. 23:20:24

@Ad Dio: de, a kérdés rossz. te is tudod. A válaszod egyenesen gyatra volt, manipulatív és hamis, utána újrakeretezted a problémát, ezzel önmagadat is szembe köpted, és most azt várod, h ezek után komolyan vegyelek... ha kilenc életem volna, akkor tudnék ilyen színvonalhoz leszállni

Ad Dio 2014.12.17. 23:27:22

@HaFr:

Ugyan kétkezi melós vagyok, de ez az a pont, ahol én megállnék a polgári értékrendre és vitakultúrára való tekintettel. Mert ez nekem valamiért fontos, ha Neked nem is.

Az első hozzászólásodtól az utolsóig személyeskedtél, fölényeskedtél és becsméreltél. Úgy, hogy én ilyen Feléd nem tettem.

A kérdésem jó, válaszod - úgy tűnik - nincs így megpróbálsz kisiklani/hárítani.

Még egyszer:

Amennyiben a demokráciában nem a többség akaratának kell irányítania, akkor kinek? Milyen jogon?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.17. 23:27:44

na megyek, emberek, a különböző alakváltozatotokat majd reggel kimoderálom

zipe moha 2014.12.17. 23:28:32

...kezdetben mindenki örül, ha egy szisztéma részrehajló...fokozatosan veszik ki a verseny, kezdetben néhány dologban csak... a végén mindenben...
az " elit" nem áll teljesítmény-kényszer alatt többet...sőt érdeke a választók egy részének távol tartása... a másik része hűbéressé tétele... az ALTERNATÍVÁK elfonnyasztása...a demokrácia lényegének kiürítése.

Ez akkor válik ilyenné ha a demokrácia meghekkelésre kerül...és akkor is csak akkor, ha a teljes "elit" együtt mozog..aki a fideszre szavaz az mszp-re is szavaz (jobbikra lmp-re...ect. ezek csak brandjei ugyan annak a "márkának").... a kollektív bölcsességnél nincs hatalmasabb egyéni bölcsesség...és a magyar kollektív bölcsesség 25 éve jelzi, hogy baj van...már megint, mint mindig..

DrGehaeuse 2014.12.17. 23:30:57

@zipe moha:

Én MÁR nem magyarázom a pótmagyarázatot. Nekem már van egy ügyem (nem együgyüségből), az hogy a PKP legyen egy új rendszer kovásza. Nem tudok jobbat, nem látok jobbat, ezt viszont érdemesnek tartom arra, hogy tegyek érte. Ha elbukik, elbukik. Utoljára 1989 februárja és 1990 augusztusa között voltam aktív támogatója politikai szervezetnek. Azt MDF-nek hívták.
Nem haltam bele, hogy otthagytam mert nem érdekelt a helyi hatalomvágyók tolongása ahogy az alapszervezet vezetéséért fúrják egymást. A többi már történelem.

ogli dzsí 2014.12.17. 23:37:13

Én nem tudom ki lesz a miniszterfőnök 20 év múlva, de egy tuti.

Szidni fogják a PKPsok. Hehe, ez qrva jó volt!

Ad Dio 2014.12.17. 23:37:42

@zipe moha:

Isten hozott a demokráciának nevezett játékmezőn! Ez ilyen...

A homo politikus már csak ilyen. Az a lényeg, hogy jó sok legyen belőlük :-).

Nem a Fidesz vagy az MSZP tart ott ahol, hanem mi magyarok. Kollektíven. A demokrácia hosszú-hosszú tanulási folyamat volt nyugaton is és még messze nem is ért véget. Ami ott 400 évet vett igénybe, azt nem hiszem hogy mi 25 alatt abszolválni fogjuk. A demokratikus polgári hozzáállás egy hatalmas szellemi tőke. Részben öröklődik, részben újraépítendő. De az örökölt rész nélkül folyamatos újrakezdés. A mi örökíthető részünk még nem olyan vaskos. De remélhetően az anyagi gyarapodásunkkal együtt nőni fog ez is. Én nem vagyok borulátó. Lehet azért mert nem vagyok értelmiségi :-). Úgy tűnik egy röndös értelmiségi ab ovo pesszimista idehaza.

zipe moha 2014.12.17. 23:44:17

...nálam is volt hasonló.. Centrumnak hívták ha még emlékszel...akkor sokat tanultam a reálpolitikáról bár kihagytam volna..

DrGehaeuse 2014.12.17. 23:46:03

@Ad Dio:

Ne sértődj meg HaFr viselkedésén!
Gondokkal teli pártelnök. Veszprémben ég a talaj a talpa alatt. Százfelé szaggatja ezer dolga, az is csoda, hogy még posztol. Az meg külon megtiszteltetés ha egynél több sort kapsz tőle válaszul. Béndek Péter már csak egy ilyen Lakóniába valósi csávó. :)

De tényleg meg vannak azok a válaszok valahol az előző többszáz posztban két évre visszamenőleg.

zipe moha 2014.12.17. 23:47:23

@DrGehaeuse: nekem is van hasonló tapasztalatom ..Centrumnak hívták, ha még emlékszel...sokat tanultam akkor a reálpolitikáról, bár csak kihagytam volna...

zipe moha 2014.12.17. 23:49:30

@DrGehaeuse: a blogmotor engem is dobálgat, bocs..:)

ogli dzsí 2014.12.17. 23:49:40

@Ad Dio: Nem csak ezen múlik. A keletnémeteknél egy perccel sem volt hosszabb demokrácia, mint nálunk. A nyugatnémeteknél se sokkal. A spanyoloknál, görögöknél is rövidebb volt a demokratikus fejlődés. Nem is érdekel ez senkit.

Európa legtöbb népe sokkal kevésbé individualista, mint a magyarok, márpedig az individualizmus a liberális demokrácia alapköve. Viszont faszság.

Ad Dio 2014.12.17. 23:55:17

@ogli dzsí:

Anélkül hogy túl akarnám egyszerűsíteni a dolgot, szerintem a demokrácia tőke kérdése. Anyagi és szellemi tőkéé. A demokrácia nem egy hirtelen felindulásból elkövetett fordulat, hanem - hosszú távon - egy folyamatos munka és gyarapodás eredménye.

E téren akár a görögöket nézzük, akár a spanyolokat, utcahosszal járnak előttünk.

De ez nem baj, hanem egy helyzet, amit kezelni kell...

Ad Dio 2014.12.17. 23:56:46

@DrGehaeuse:

"Ne sértődj meg HaFr viselkedésén!"

Megsértődésről szó nincs. Viszont párbeszédről sincs. És így HaFr soha nem lesz jó politikus... még elfogadható sem...

ogli dzsí 2014.12.17. 23:57:17

@Ad Dio: Ezenkívül a demokrácia leértékelődőben van még a demokrata pógárok között is.

Soxor elfelejtik, hogy a demokrácia csak ott müxik rendesen, ahol viszonylag sok pógár él viszonylag elfogadható színvonalon. Nyugaton viszont 20-30 éve nyílik az olló. Minden birodalom így megy tönkre. Először központosítanak, szóval principátus lesz a republikából aztán meg sem áll a fejlődés a császárságig. A közontosítás viszont mentheti a rendszert hosszú időre, aztán meg szétesik mint minden.

A klasszikus demokratikus tavaszt élik Kína, Oroszország, Brazília, a liberális demokrata országok pedig már őszbe csavarodtak. Mindennek a középosztály aránya és trendje az oka.

DrGehaeuse 2014.12.17. 23:57:56

@zipe moha:

IGEN!
A magyar demokrácia meghekkelése születése közben kezdődőtt az első parasztvakító népszavazással (4 igenes).

Wikinéniben ezt olvashatod:
"1989. szeptember 18-án véget értek a nemzeti kerekasztal-tárgyalások. A megállapodás szerint még a tavaszi első szabad választások előtt, 1990. január 7-én megtartották volna a közvetlen elnökválasztást. Ezt az állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) és a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elfogadta, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) és a Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) nem, mert a közvetlen elnökválasztáson nagy valószínűséggel az akkor rendkívül népszerű Pozsgay Imre államminiszter, a népi baloldalhoz tartozó kommunista politikus győzött volna.

Az MSZMP és az MDF terveit keresztülhúzó népszavazás ötlete az SZDSZ vezetőitől eredt, ehhez csatlakozott három másik párt. A kérdéseket úgy fogalmazták meg, hogy az azokra adott „igen” válasz a kezdeményezők álláspontját tükrözze."

A trójai falóban ez volt a görög kérdés:
"1. Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?"

Pestiesen erre mondják, hogy Ögyes!

Az érvényes 4 297 751 szavazatból az IGEN szavazatok száma: 2 151 926 (50,07%), a NEM szavazatok száma 2 145 825 (49,93%) volt.

és lentebb:

"Ezzel meghiúsult a tervezett közvetlen köztársasági elnök-választás. Az SZDSZ és a Fidesz jelentősen növelte ismertségét és népszerűségét, ami hozzájárult sikeres tavaszi választási szereplésükhöz. Az első szabad parlamenti választások után, 1990-ben az MDF-SZDSZ paktum révén azután Göncz Árpád lett az államfő, akit az Országgyűlés választott meg. Pozsgay Imre ugyan MSZP-s képviselő lett, de később fokozatosan kiszorult a politikai színtérről.

Arról, hogy a köztársasági elnököt a parlament válassza vagy közvetlenül a nép, még 1990 nyarán kiírtak egy másik népszavazást, de az érvénytelen lett. A köztársasági elnök megválasztásának módja azóta is vitatott."

ogli dzsí 2014.12.17. 23:58:59

@Ad Dio: A görögöknél és a spanyoloknál azt sem tudták mi az a választás amikot mo-n már régen választották a kormányt.

Ad Dio 2014.12.18. 00:00:54

@ogli dzsí:

... csak aztán kiesett 2 generáció ... ez gyakorlatilag nullázódással egyenlő.

Ad Dio 2014.12.18. 00:02:21

@DrGehaeuse:

A jó politikus értékeli a választópolgárt, akkor is ha nem rá szavaz. Mertugye ez változhat :-)... hát én sok mindent érzékeltem irányomba felőle, de tiszteletet azt speciel nem...

DrGehaeuse 2014.12.18. 00:05:32

@ogli dzsí:

Ez mikor volt? Lemaradtam róla?

zipe moha 2014.12.18. 00:05:52

igen, így van egyetértünk...a leendő magyar demokrácia meghekelése már 1982 környékén megkezdődött a Pénzügymininsztériumban a "spontán privatizáció" kereteinek felkészítésével?...vagy már a 70-es évek végén a Fekete -féle első 1 millárd dollár felvételével,...mely végül kilukasztotta a szigorú "feltételrendszer" (kényszerek..) között működő tervgazdaságot?...egyszer majd feltárjuk

DrGehaeuse 2014.12.18. 00:07:19

@BloggerBéla:

A Trollovakat lelövik úgy-e?

ogli dzsí 2014.12.18. 00:08:10

én egyébként sem vk a demokrácia feltétlen híve, a magyar népléleknek csak részben felel meg.

a boldogsággal és az anyagi viszonyokkal való összefüggése a demokráciának meglehetősen esetleges.

elég megnézni egy fogatlan görög halászt, meg egy pederaszta olasz nyugdíjast. baszik ő a demokráciára, de nagyon jól elvan. És a másik véglet, a német néplélektől is távol áll a demokrácia. A demokrácia a kontinentális európában gyökértelen, főleg az általános választójogos verziója.

ogli ogli dzsí

sanyix 2014.12.18. 00:10:50

@BloggerBéla: "Azt mondják, ha meg akarjuk tudni, hogy mennyire demokratikusan fog kormányozni egy párt, csak meg kell nézni, hogy mennyire demokratikusak a belső viszonyaik."

jaja, a fidesznél ez nagyon jól látszik. Nem demokratikus a párt, a kormányzásuk sem az.

DrGehaeuse 2014.12.18. 00:16:03

@Ad Dio:

Ez egy ilyen kemény hely. Sokat lehet tanulni.

Javasolnék némi olvasást (kb. 1hét elég lesz 574 posztra) a régebbi posztokon.
Szerintem ez a többségi demokrácia elvi vita többféle hevességgel és színvonalon már lefolyt n+1-szer (ahol n kétjegyű pozitív egész szám).
Ott megvan HaFr válasza minden kérdésre többféle formában.

zipe moha 2014.12.18. 00:19:04

@sanyix: ... a válaszod nagyon frappáns :)...és igaz

DrGehaeuse 2014.12.18. 00:21:37

@zipe moha:

Számból vetted ki a szót.

Rоdney_2 2014.12.18. 06:34:01

@egyetmondok: Zsidózás nélkül nem bírtad ki, mi?

Rоdney_2 2014.12.18. 06:35:08

@frob: libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi, libsi,

Ezt másold ki, a pasztázd be és akkor talán lesz erekciód!

Rоdney_2 2014.12.18. 06:36:37

@explanatus: "mint a forrásban lévő bor"
A must forr, nem a bor. De ettől a musttól egyelőre még összefosnánk magunkat.
+láttyuk lőré, vagy nemes bor lesz belőle.

Rоdney_2 2014.12.18. 06:37:29

@ogli dzsí: Gyorsan csináltál is másik nikket, mi? :-))

Fеjesrob 2014.12.18. 06:39:08

@polyvinyl: "Hiteles ember az ellenvéleményt is képes elviselni. Ugye? "
Már mint arra gondolsz amikor trackback-el reklámozza valaki a blogját és azt törlik?

Fеjesrob 2014.12.18. 06:40:35

@polyvinyl: "Ha posztban írom meg a véleményemet, a polgári neveddel a címben, és azt linkelgetem, az neked jobb lesz? "
Nocsak! Már fenyegetőzöl? Ügye tudod hogy személyes adattal való visszaélésél lehet ám letöltendőt kapni?

Fеjesrob 2014.12.18. 06:41:30

@Dbm: Áh! Látom tartalék nick elővéve. :-))

Fеjesrob 2014.12.18. 06:43:57

@Blogger Géza: csakhogy ez volt az első egyfordulós választás.

Fеjesrob 2014.12.18. 06:45:16

@Krisz11: Ha százmillió dollárokat fordítanak a korrupció elleni harcra, akkor lehet hogy hiperinfláció lesz az USA-ban?
Te vagy a gazdasági zseni, mondd meg mi lesz!

Fеjesrob 2014.12.18. 06:47:46

@ogli dzsí: "individualizmus a liberális demokrácia alapköve"
Ez faszság, amit írsz.

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2014.12.18. 07:43:41

Tisztelt Hölgyeim, Uraim! Nem lenne időszerű felvetni az annak idején néhány hetet megélt (épp a FIDESZ által javasolt, előrelátóbb tagjai által rögtön visszavonatott követelést?

Mindenkire kiterjedő, általános vagyonbevallási kötelezettség. Az ezt követő nagyobb kiadások számláinak megőrzése. Enélkül illuzórikus minden toldozgatás, foldozgatás az antikorrupciós pajzson. A részleteket illetően persze nincsenek elképzeléseim.

Toportyán Zsóti 2014.12.18. 08:05:55

@Szvidrigajlov: Ezen még fussál pár gondolatkört,a szankciók akkora tőkekivételt okoztak hogy attól megdőlt az orosz gazdaság.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2014.12.18. 08:08:33

@Szabványok: Szerintem pont egyetértesz. Legalábbis én teljesen egyetértek veled ebben. Ez a legrosszabb, hogy jelenleg nincs alternatíva, és éppen ezért nem válnak szervezettebbé és monumentálisabbá a tüntetések. Ahogy írtad is: rengetegen lennének, akik akkor mennének ki, ha nem valami ellen, hanem valamiért kellene kiállni. Ha nincs meg ez az alternatíva, akkor az jön, ami pl. Egyiptomban: egymást váltó félmegoldások, és a permanens ellenállás és káosz...

Azt írtam csak, hogy egy ilyen megmozdulás a történelmi tapasztalatok szerint a logjobb eséllyel akkor tud eredményes lenni, ha egy Gandhihoz hasonló utat jár be, hasonló eszközöket vonultat fel. Természetesen maximálisan igazad van - és én is így gondolom-: jelenleg nincs ilyen személy, és a módszerek sem jelennek meg nagyobb összehangoltság hiányában.

@panelburzsuj: Ebben is van igazság, kétségtelen.

téridő2 2014.12.18. 08:15:39

Hogyan lehet elérni, hogy minél kevesebb ember csőrét piszkálja a közösből lopás és a korrupció?
Hát a legegyszerűbb, hogy legyen minél kisebb az a közös vagyon.
Mi kell ehhez?
Legyen minél kisebb a közös feladat, azaz legyen minél kisebb az állam.
Mire kell az állam?
Arra, hogy az emberek túlélési és boldogulási esélyeit az életben szinten tartsa, vagy kissé növelje.
Milyen feladata van ehhez?
Egy adott társadalomnak a környezetével (benne saját maga is) való együttélésének a szabályait betartatni. (pl. határőrség, rendőrség, némi gondoskodás a gyengékről, elesettekről - pl. iskolák fenntartása, ami befektetés a jövő emberébe, de már a tűzoltás, katasztrófaelhárítás nem állami, hanem regionális és lokális feladat, stb, stb.)
Szumma-szummárum: minimális állam.

Pl. kit érdekel, hogy Mark Zuckerberg (FB alapító) mindig szürke pólóban van és sose visel Rolex aranyórát? Bezzeg SemmijenicsannyitisérJaninak aranyóra kell, hogy valakinek érezhesse magát. Nem volna gond, de a közből szerzi a rávalót, nem értékteremtésből.

téridő2 2014.12.18. 08:27:13

Bezzeg Semmijenincsannyitisér Janinak aranyóra kell, meg a fiának 70 milliós ingatlan (jéghegy csúcsai), hogy valakinek érezhesse magát. Nem volna gond, de a közösből veszi el a rávalót, nem értékteremtésből állítja elő.
Ugye?

Lexa56 2014.12.18. 08:34:59

@DrGehaeuse: Köszönöm, egyetértek

Ali Lali 2014.12.18. 08:50:53

Mint tudjuk az USA a magánkézben lévő szövetségi bankjának keresztül annyi dollárt nyomtatás amennyit akar. Ezt aztán a világ elfogadja nemzetközi fizetőeszközként, és ez az usa által vásárolt áruk és szolgáltatások fedezetéül szolgál. Ebből pedig az következik, hogy a külföld finanszírozza,az USA akár harci, akár propoganda tevékenységét. Meglehet abszurd feltételezés de pl. elképzelhető,hogy a saját országa elleni tevékenységét is maga az áldozat finanszírozza. /Kína esetében pl.szerintem ez biztos igaz, lévén Kína az USA legnagyobb hitelezője./

nu pagagyí 2014.12.18. 09:07:43

Ahhoz, hogy jobb világot teremtsünk, számba kell venni azokat a torzulásokat, ami a rendszerváltás egykori ígéreteit lenullázta. Nekem világosnak tűnik, hogy mára visszajutottunk ugyanabba a korrupt, teljesítmény nélküli, igazságtalan világba, ami a késői Kádár-kort jellemezte. A különbség annyi, hogy akkoriban rengetegen keresték a kiutat, megvolt a változásba vetett hit, mára viszont teljes az apátia. Amit egykor tudtunk, azt is elfelejtettük, mindent elöntött a cinizmus. Újra értelmet kell adni az akkori szavaknak, mert már nem azt jelentik, amit egykor.

- Az egyén felelőssége ma kötelességeket jelent jogok nélkül.
- Az autonómiák (helyi, szakmai, érdekvédelmi) hierarchikus rendbe szervezve, garantált bevételek nélkül és/vagy pártcsinovnyikok vezetésével működnek, nem adják meg az élményt az egyénnek, hogy azonosuljon velük.
- Az állam politikai akaratérvényesítő eszközzé vált, rátelepszik az egyénre. Nem szolgál, uralkodik. A politika behatolt az államba, amely így elszámoltathatatlanná vált, a befolyással való üzérkedés terepe lett (a választott képviselőinknek kellene ellenőriznie az államot).
- A tételes jog helyett informális-hatalmi kapcsolatok szabályozzák a társadalom működését, a lehetőségekhez való hozzáférést.
- Az egyéni teljesítmény tereit teljesen visszaszorították, az ország egyik fele a túlduzzasztott állam langymelegébe vágyik, a másik fele mindenféle védelem nélkül, kiszolgáltatva robotol éhbérért. A rutinos vállalkozók döntő része a közpénz szopja vagy adót csal, az induló vállalkozások tehát olyan erkölcsi és gazdasági környezetbe kerülnek, ami hamar kiöli az ötleteket és vágyakat, legyen az bármi.
- Nincs szolidaritás, közös célok hiányában szétesett a nemzet, az egymás iránti bizalom elveszett, ami a civil világ alapja lenne.

Újra elő kell venni azokat az elveket, amiket rendszerváltáskor megfogalmaztunk és olyan környezetet kell teremteni, amelyekben azok érvényesülnek. Ugyanakkor ki kell dolgozni azokat a biztosítékokat, amik meggátolják, hogy a politikai hatalom behatolhasson az államba és gátlástalanul a maga pofájára szabja át a viszonyokat.

- Vissza kell állítani a települési autonómiákat az összes olyan intézménnyel és döntési jogkörrel, ami közvetlenül a helyieket szolgálja/érinti. Alkotmányosan garantálni kell a szükséges bevételt az intézmények fenntartásához, amit döntően a lakók és helyi vállalkozások vagyonát és jövedelmét terhelő adóból kell előteremteni, közvetlenül. Ez azt jelenti, hogy az SZJA, iparűzési adó és egységes vagyonadó mértéke nem változtatható választási szempontok alapján önkényesen. Olyan mértékűnek kell lennie, ami a települések államtól való önállóságát biztosítja. Az önkormányzatok részére kötelező átláthatósági, szigorú összeférhetetlenségi törvényeket kell hozni. A képviselő visszahívható legyen ciklus közben is, ha helyére a megválasztásakor kapott szavazatnál többel sikerül képviselőt állítani, de egy ilyen rendkívüli választás költségét a kezdeményezőknek kell állniuk, amit letétbe kell helyezniük. Bizonyos kardinális kérdésekben kötelező népszavazás kell (például rendezési terv). A települések szabadon társulhassanak a szakmai (jegyzői) feladatok ellátására. A törvényességet országos közigazgatási bíróság felügyelje. A településhez tartozó termőföldek egy részének az önkormányzatok legyenek a tulajdonosai (nem adható el), amelyek egy része közös célokat (közlegelő, erdő) szolgál, másik része a helyi munkanélküliség kezelésében játszhat szerepet, jobb időkben haszonbérbe adható.

- Az állam csak közvetett adót szed (forgalmi adók). Az állam nem vállalkozik, az az emberek dolga, gazdasági szerepvállalása az infrastruktúrára korlátozódik, amelyhez garantálni kell a szolgáltatók egyenlő hozzáférését. Infrastruktúrán az országos úthálózatot, az energia vezetékeket, a vízellátást és szennyvíztisztítást, a hulladék megsemmisítést, a vasúti pályákat, a természetvédelmet értem elsősorban. Az állami infrastruktúrán (a fenntartást és fejlesztést is tartalmazó díjért) bárki szolgáltathat, kivéve az államot.

- Az ellensúly intézmények vezetőit a nép válassza: Köztársasági Elnök, Főügyész, Bírósági Elnök, GVH, Fogyasztóvédelem, MNB elnök, ombudsmann(ok), AB tagjai, Médiatanács vezetője. Csak egy ciklust tölthet be egy megválasztott vezető.

- Az adórendszer legyen egyszerű és normatív. Kivételek, kedvezmények nem kellenek. Szükséges viszont egy általános vagyonadó, hogy a jövedelemadó csökkenthető legyen és a vagyon tulajdonosa kénytelen legyen hasznos tevékenységet végezni vagyonával (a közvetlen adók az önkormányzat bevételei lesznek).

- A szociális rendszer rászorultsági-elven működjön. A jogosultságot a helyi önkormányzat állapítsa meg, de ha valakivel packáznának legyen állami intézmény, ami felülvizsgálhatja jogosultságát.

egyetmondok 2014.12.18. 09:11:57

@Ali Lali:
Jó lenne,ha mindenki,aki nyomja ezt a tévedést,hogy "Kína az USA legnagyobb hitelezője",kicsit utána járna ennek az egésznek.
Az USA legnagyobb hitelezője nem Kína. Kína amerikai papírjai az USA összes adósságának kb. a 20%-t teszik ki,nem többet.
Az USA legnagyobb hitelezője maga az amerikai társadalom.

frob 2014.12.18. 09:14:47

@Ildomár: Miért b+, minek nevezzem a libsit? Almának?

Már szégyenled mi? Hidd el nagyon megértem, de a libsi az libsi marad:)))))

frob 2014.12.18. 09:15:47

@Fеjesrob: Remélem, a lopott nickem egészséged romlását okozza ócska tolvaj libsi:)))

frob 2014.12.18. 09:16:43

@Ali Lali: Ez pontosan így van.

ParaZita2 2014.12.18. 09:19:33

@nu pagagyí: Nagyon jó összegzés!
(szívem szerint copy/paste beraknám ismét, és ismét, és ismét... - minél többen olvassák. Remélem, sokan fogják látni. Még azt is megtenném, hogy külön posztban szinte szóról-szóre leírnám, valami címmel ellátva)
"... Az ellensúly intézmények vezetőit a nép válassza: Köztársasági Elnök, Főügyész, Bírósági Elnök, GVH, Fogyasztóvédelem, MNB elnök, ombudsmann(ok), AB tagjai, Médiatanács vezetője. Csak egy ciklust tölthet be egy megválasztott vezető.
..."

stb, stb.
Remek kiindulási pontok. Tárgyalási alap, mindenkinek a figyelmére érdemes!

2015 a fideszesek Moszkva fele menekülnek 2014.12.18. 09:27:48

A fideszbolsik egyre nagyobb rémülettel látják, hogy szeretett Orbán diktátoruk hatalma az összeomlás szélére került.

Ha a tüntteők legközelebb az MTV-be jutnak be és 5 percig valódi híreket fognak beolvasni, akkor a fideszes káder banda már menekülni is fog.

2015 márciusára pedig meg kell szervezni Orbánék ellen a MAGYAR TAVASZT!

A népnyúzó Putyint bérenc fideszt az országból ki kell penderíteni!

2015 a fideszesek Moszkva fele menekülnek 2014.12.18. 09:34:54

@frob: "minek nevezzem a libsit?"

Nevezd Orbán Vikinek!!!

Tudod seggfej, ő az a főlibsi, aki Soros pénzéből kitartva MSZMP komcsi ifjúként a Liberális Internacionálé alelnöki székébe lett bedugva.

Azóta gazdát cserélt Orbán, most éppen Putyin fizet többet, most neki árulja az országot.

Ti fideszbolsik hamarosan ki lesztek penderítve az országból, mehetsz vissza a Gulágra az orosz elvtársaidhoz.

frob 2014.12.18. 09:35:12

@2015 a fideszesek Moszkva fele menekülnek: Már fideszbolsi? Gyurcsányék alatt még fidesznáciztál.

Valódi híreket beolvasni a tüntetők? Miszerint Sorosék pénzelik a ballibsi médiát? vagy hogy Izrael és az USA tovább kívánja növelni a befolyását, Ukrajna után más országok belügyeibe is bele kívánnak avatkozni?

Olyanokat fognak beolvasni, hogy végre győztek a demokraták és hasonló baromságok, ami a hozzád hasonló ostobáknak való.

Aztán amint a nép feleszmél, hogy ezeket nem választotta meg senki, ti lesztek kipenderítve.

frob 2014.12.18. 09:37:36

@2015 a fideszesek Moszkva fele menekülnek:

"minek nevezzem a libsit?"
Nevezd Orbán Vikinek!!! "

Nemrég a szarossá vált kommunista polót aggattátok Orbánra, most a szarossá vált liberálist.

Benneteket minősít, persze szerencsére ez már rátok ragadt.

frob 2014.12.18. 09:57:24

Én azon csodálkozom, ahogy főleg a libsik olyan maguk értetődőnek tekintik, hogy Orbán után "civilként" ők jönnek.

Leírom: Ha nincs USA tank, akkor nincs a parlamentben libsi sem, legfeljebb annyi ideig, ameddig a többi a parlamenthez nem ér:)))))

DrGehaeuse 2014.12.18. 10:23:18

@nu pagagyí:

Gratulálok!
Ez egy komplett politikai programm.
Már csak egy ütőképes szervezet kellene ami végrehajtja. Csatlakozz a PKP-hez, próbáld beletenni ennek a pártkezdeménynek a municiójába.
Csináljunk kormányképes alternatívát a PKP-ből.

2015 a fideszesek Moszkva fele menekülnek 2014.12.18. 10:23:24

@frob:

Tavasszal elkezdődik a fideszbolsi fajtátok kiseprése az országból. Menekülhettek vissza a gazditokhoz Putyinhoz. Jól fogjátok érzeni magatokat a KGB-s gazditok korbácsa alatt, ráadásul mostánaban nagyajólét ám arra!

Azon meg mit csodálkozol te tökkel ütött fidióta birka, hogy Orbán gazdidat ugyanúgy nácizzák, mint ahogy libsizik meg vmár minden, attól függően ki hogy fizetett többet, meg hogy honnan remélt több hasznot. Csak a hazájáért ténykedő ember nem volt még soha.

MSZMP bolsi család terméke a szaros szájú, mocskos kezü,felcsúti gazdád. A nép hamarosan kivágja az országból.
Te meg úgy fogod őt siratni, mint ahogy az észak-koreai testvéreid siratták versenyben Kim Dzsong Unt.

2014.12.18. 10:33:31

@Dbm: (Tüntettek amúgy Londonban is, bár nem értem, hogy aki a határon túl él, az miért szól bele a mi dolgunkba.) "
Talán mert magyarok? Talán, mert kényszerből vannak kint? Talán, mert a magyar gdp kozmetikázásához hozzájárulnak olyan 500 milliárddal? Talán, mert ugyanannyi joguk van magyarnak lenni, mint neked? Vagy a külföldön született magyaroknak?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.12.18. 10:43:52

@DrGehaeuse:

Az jó lesz..
Szerintem vegyétek be még 'nu pagagyí'-n kívül még 'a fideszesek Moszkva fele menekülnek' a 'Toportyán Zsóti'-t 'Fedor'-t, 'Vincent'-éket, ... nevű bloggereket, és hozzászólókat, és kész is a hiteles jobboldali alternatíva. :DDDD

2014.12.18. 10:53:35

@polyvinyl: Komoly poszt a tiéd, van is rá vagy tíz reakció! Abból mennyit írtál te?

DrGehaeuse 2014.12.18. 10:54:10

@Trompf:

BicaMaxit miért ne vegyük be vagy pl. unionistát? Vagy téged nagyokos?

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.12.18. 10:54:34

@Könnyen elkaptuk, uram!: A Jobbegyenes blog egy bejegyzését másolta be. Ott ironizálva írták ezt, mivel rendszeres ballib panel a külhoni magyarok köpködése.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.12.18. 10:59:11

@DrGehaeuse:

Engem elsősorban azért ne, mert jobboldaliként én közmunkapárti vagyok, egykulcsos adó párti vagyok, családi adókedvezmény párti vagyok.

A meglevő struktúrákon javítani kell ez nem kérdés.
De a segélyezés, a 160 nettó felett kereső emberek adóztatása nem járható út.

És ahogy látom a hozzászólásait a PKP-s embereknek, ezek ugyanúgy le lesznek robbantva, mintha a szocik kerülnének hatalomra.

hosaka 2014.12.18. 11:03:15

@vizu: Nekem sajnos vannak.

hosaka 2014.12.18. 11:05:40

@ogli dzsí: "Európa legtöbb népe sokkal kevésbé individualista, mint a magyarok, márpedig az individualizmus a liberális demokrácia alapköve. Viszont faszság."

Minden hülyének az.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.12.18. 11:07:26

@DrGehaeuse:

Mégvalami..
Én jobbaldaliként tiltakozom az ellen, hogy külföldről szóljanak bele a magyarok dolgába.
Hogy politikai alapon civileket szponzoráljanak.

És ha lenne egy kis eszük a tüntetőknek, akkor ugyanúgy lehatárolódnának a külföldi pénzektől, befolyástól, támogatástól.
Kijelnthetnék, hogy nem azért cisnálják, hanem azért, hogy mi magyarok dönthessünk a saját sorsunkról, és építsünk egy jobb világot.
Magyarok döntsenek az országról nem pedig külföldi lobbisták.

zobod 2014.12.18. 11:14:23

@egyetmondok: te is utána járhatnál, mert messze nincsen az 20%... Kína az USA legnagyobb külföldi hitelezője. Számszerűen a kb. 6.000 milliárd dollárnyi külföldi kézen lévő amerikai közadósságból (kb. fele a teljesnek) van Kínánál 1.300 milliárd.

hosaka 2014.12.18. 11:19:57

@Trompf: "... családi adókedvezmény párti vagyok ... De a segélyezés ... nem járható út."

Semmiféle segélyezésre nincs szükségem, az elvégzett munkáért és teljesítményért ún. fizetésre, bérre viszont igen. És csak arra. Akkor is, ha Orbán urat és a beteg kollektív bégetés hangforrását ezzel megsértem.

Az az agyhúgyköves sáp-, sarc- és adórendszer, ami itt folyik, gyakorlatilag öngyilkos merénylet, leszarom hogy hány éve tart. Egyvalami érdekel: meddig tart. Ha még sokáig, lépek lefele. És baszok a megbubogásra meg hazaárulózásra. Ha meglopnak, az a magánügyem, mit kezdek a helyzettel. Amíg úgy látom jobbnak. Még bármi lehet.

stim 2014.12.18. 11:42:25

Ez a stílus ami ezen az oldalon van!

Becsületesen megpróbáltam HaFR írását elolvasni mert feltételeztem korábbi írásaiból, hogy talán lesz benne valami amiről lehet vitázni. Nem veszekedni, ahhoz csak önuralomhiány kell, a vitához érvek kellenek.

Nézzük a tényeket. Az országot nem hazugságból építik hanem sok magyar ember áldozata árán igyekszenek jó irányba vinni a dolgokat, elzárni azokat a pénzcsapokat amiken keresztül kifolyik a pénz az országból, értsd a TE zsebedből, kedves olvasó. 1000milliárd bizony még a bankoknak is sok pénz, a devizahitelesek örülhetnek, hogy ez náluk marad. Ahogy nemzetközileg elismert eredmény a több éve európai viszonylatban élvonalbeli gazdasági növekedés amihez a most ellenzékben levő pártok korábbi teljesítménye sehol nincsen. Viszont a felvett hitelek szegénységetokoznak mindmáig.

Saját érdekeit felismerni képes, higgadtan gondolkodó ember nem dől be hangulatkeltésnek hanem megnézi a számokat. A trükkök százai nem erre a kormányra jellemző, azt GYF ismerte be egy olyan beszédben amiben beismerte azt is, hogy évekig nem csináltak semmit csak hazudtak éjjel meg nappal. Ebben mostanra egyetértés van, hogy ezt nem kívánja vissza senki, ez jó hír. Örülök, hogy eljutottunk idáig. Ezért nem nő se a DK, se az MSZP támogatottsága. Nem kellenek ezek az arcok az embereknek.

Mi kell helyette? Munkahely, kevesebb rezsi, jó lenne magsabb bér is, hogy a fenébe ne, de kin hajtanád be adó formájában? Mert elvárni könnyű dolgokat de kire vetnél ki több adót? A hőbörgés, zárt körben sárdobálás, egymás felzaklatása és ebben a hangulatban egymás megerősítése NEM HOZ EREDMÉNYT. Hiába megy a hangulatkeltés, egy gittegylet belső nyelvévé válik a rezsidémon, a putyinizálódás és egyéb kifejezések amikkel a nyilvánvaló eredményeket igyekszenek elértékteleníteni. Ez szomorú.

Az érték érték, az eredmény eredmény, a fikázás pedig annak beismerése, hogy jobban csinálni nem tudod csak ugatni azt aki-ami jobb nálad. Akinek ez az értékrendszere az mindig csak ellenkezni fog de mit fog építeni? Mit fog létrehozni? Mik az ő eredményei? Mit tesz le ő az asztalra? Gyűlöletkeltést? Rossz hangulat szítását? Hol van itt az az érték amire normális, józanul gondolkodó embernek szüksége van? Azt hiszitek, hogyha párezren megveregetitek egymás vállát, hogy milyen jól beolvastunk a hatalomnak akkor az jófejség? Mit akarsz elérni? Mit akarsz építeni, létrehozni? A jól beolvasás alatt olyan stílust értetek amiért otthon vagy kapnátok két pofont vagy higgadtabb szülő (tehát nem a tiétek mert a gyerek olyan mint a tükör) elküldene szobafogságra, hogy gondolkozzál. Ebből élsz? Ezzel töltöd az értékes idődet, hogy ilyen stílusban kommentelsz? Ettől érzed magad hasznosnak? Ezt írod hozzá az egészhez? És ilyen stílusban? Azt hiszed ha pár ember megerősít a hőbörgésedben akkor az már helyénvaló? Az önuralom hiánya sosem helyénvaló. A minősíthetetlen stílus sosem minőség. Az érték az érték az értéktelen az pedig értéktelen.

Az indulatok felszítása az igazi árokásás. Amikor már nem is tudod, nem is akarod meghallgatni a másikat mert megtanítottak haragudni, megtanultad a gyűlölet nyelvét és visszaigazolást kapsz más, hasonlóan önuralomhiányos és forrófejű kommentelőktől, hogy ez a helyes. Van úgy, hogy egy szekta kialakít egy belső nyelvet és ha a szektatagok csak egymással beszélgetnek elhisztik, hogy csak az a nézőpont létezik amit egymás között használnak. Aztán megint elvesztik a választásokat.

A gyűlöletkeltés és címkézés lényege, hogy ne akarj kommunikálni a másik emberrel mert még megfertőzik a sokáig gyűlöleté csiszolt gondolataidat értelmes elképzelésekkel. A demokrácia lényege, hogy lehessen vitázni de ahhoz értelmes elképzeléseket is tudni kell letenni az asztalra, hogy vitapartnerként számba lehessen venni valakit. A hőbörgés olyan mint a fing. Zsigerből jön. Akinek van bélrendszere abból kijön a levegő. Zenésztanárok szokták gyenge énekesre mondani, hogy nem hang jött ki belőle hanem meleg levegő. Ez a hőbörgés. Nincs értelme, nincs stílusa, nincs mondanivalója, csak kijön mert bent van. Hosszú ideje nem olvasom az indexet és ezután megint nem fogom mert van jobb dolgom is. Létrehozok dolgokat nem pedig hőbörgök.

Aki azt akarja, hogy komolyan vegyék mert önmagát is komolyan veszi az megtanul kultúráltan viselkedni, kommunikálni és megtanul elképzeléseket letenni az asztalra. A hangulatkeltés annak rossz aki önmagával csinálja.

Amikor valakire haragszol azt önmagadon követed el először. A mérged téged mérgez.
Nem bánom ha tüntetsz, ha van értelmes mondanivalód, őszintén becsüllek ha elérsz vele pozitív változást. De a hőbörgés csak meleg levegő.

Láttátok a Diktátor című filmet aminek a végén elmondja önkritikaként a demokráciáról a színész, hogy "addig manipuláljuk őket félelemmel míg a végén a saját érdekeik ellen szavaznak" Érdemes rajta gondolkozni. A félelem az elme gyilkosa. Aki félelmet akar benned kelteni az manipulálni akar. Légy szabad a félelmeidtől! Legyenk elképzeléseid és tartásod.

egyetmondok 2014.12.18. 12:03:28

@zobod:
Ötöde kínai rész,szerintem ez helyes adat.
S amire reagáltam, az a szöveg nem azt mondja amit Te, hogy "legnagyobb külföldi" hitelező,hanem, hogy "a legnagyobb" hitelező.
Ez nem igaz. Erre reagáltam.

egyetmondok 2014.12.18. 12:12:40

@stim:
A 2010 után létrehozott új magyar állam egyik alapvető jellemzője,hogy félelmet keltsen.
Ezért számolta fel 2010 után a törvényhozás az alkotmányosságot.
Legitim tehát a minél változatosabb társadalmi ellenállás ezzel az állammal szemben.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.12.18. 12:21:43

@egyetmondok: Mivel számolta fel a törvényhozás az alkotmányosságot?

egyetmondok 2014.12.18. 12:34:11

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote:
"Nem a fékek és ellensúlyok ideje van" -- mondotta a miniszterelnök. Úgy is lett.
Ezzel,hogy tehát a törvényhozás fölül elvették a saját maguk által létrehozott alaptörvényt,és azt maguk alá rakták: a saját alaptörvényi államrendjük mindenkire kötelező,ám rájuk nem.
Az államhatalmi rendszer tehát nem alkotmányos.

sanyix 2014.12.18. 12:44:19

@frob: orbán egy olyan szardarab hogy már mindennek próbálta beállítani magát, de mindig visszatér a családi gyökerekhez, a komcsisághoz ;)

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.12.18. 13:39:12

@egyetmondok: Ja, értem. Az a bajod, hogy a Fidesz alkotta az új Alaptörvényt. Nyilván másnak kellett volna.
Miért ne lenne rájuk kötelező?
Még soha nem kaptam konkrét magyarázatot arra a rendszeresen előkerülő rettegésre, hogy miért nincs alkotmányos rend.

Orbán arra célzott, hogy a fékek és egyensúlyok rendszere a prezidenciális rendszerekben érvényesül igazán. Egy hasonló választási eredmény mit okozott volna az Usában? A Legfelsőbb Bíróság összes tagját ők nevezték volna ki, az egész alkotmányt átírhatták volna. Pedig ott ugye tökéletesen működik checks and balances...

egyetmondok 2014.12.18. 13:50:36

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote:
Nekem mindegy, hogy ki ír,alkot alaptörvényt,vagy alkotmányt. Tőlem a katicabogár is teheti.

(S az,amit a Bloombergnek mondott a checks - balances ügyben,az egy darab meredt hazugság,vagy Orbánnnak fogalma sincsen az európai politika-történetről,amit nem hiszek, okos gyereknek tűnt az egyetemen,emlékszem rájuk mind,nem tűntek butának.)

Szerintem 2010 óta tengernyi írás,elemzés született arról,hogy miért nem tekinthető alkotmányos hatalomnak az új magyar állam,talán inkább az lehet, hogy Te ezekkel nem értesz egyet. (Nyilván ismered az ilyen véleményeket megfogalmazók érveit.)

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.12.18. 13:57:15

@egyetmondok: A baromság az volt benne, hogy a fékek és egyensúlyok rendszerét amerikai találmánynak gondolja, holott kb. az ókorban fogalmazódott meg először.

Csak úgy érdekességképpen:
mek.oszk.hu/02000/02043/html/290.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201412

Szerintem eleve nincs új magyar állam. Új Alaptörvény van. Az AB hatáskörének a csökkentésével nem értek egyet, a többi szerintem lózung.

egyetmondok 2014.12.18. 14:12:22

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote:
Abban az értelemben van új állam, hogy míg a 90 és 2010 közötti alkotmányos volt,addig a 2010 utáni nem az. Az AB hatáskörei csökkentése önmagában elég az alkotmányosság megkérdőjelezéséhez. És ezen kívül sajnos akad még, amely alapjaiban kérdőjelezi meg a magyar államhatalmak elválasztottságát...,szóval McCain nagyon nem beszél félre. (De erről nem csak ő beszélt,beszéltek erről itthon is korábban is.)

És igen,Orbán baromságokat beszélt. Vagy hazudott,de ordasat,befelé,ide, haza,azoknak akiknek tényleg tetszik ez a totális állam-féle,vagy tényleg ennyire sötét buta barom, amely szerintem azért kizárható. Hazudozik,inkább ez van.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.12.18. 14:36:36

@egyetmondok: Ebben nem értek egyet veled. A hatalmi ágak el vannak választva, már amennyire ez egy parlamentáris rendszerben lehet. 90-2010 között is a törvényhozó hatalom volt úgymond erősebb, akkor is ők választották a végrehajtó hatalom fejét, az államfőt, ők nevezték ki az ombudsmant, a legfőbb ügyészt. A bírói függetlenség elve érvényesül.

Az Alkotmánybíróságról lehet vitázni, már eleve a legitimációja is egy jó kérdés. Vagy, hogy melyik ághoz sorolnád? Az tény, hogy világviszonylatban a magyar AB-nak eléggé tág hatásköre volt. Ráadásul több tényezőnek köszönhetően eléggé át volt politizálva. Olvastam olyan véleményt, mely szerint az erős al­kot­mány­bí­ró­sá­gi ha­tás­kö­rök meg­lé­te a több­sé­gi ha­ta­lom­gya­kor­lás je­len­tős kor­lát­ját je­len­tet­ték.

Nem gondolnám, hogy annyian akarnának totális államot.

borzimorzi 2014.12.18. 15:29:35

Esterházy Péter is megnyilvánult e témában, majd a teljes verzió a HVG-ben lesz olvasható. Egyelőre a HVG.hu-n még nem találtam meg.

444.hu/2014/12/18/esterhazy-peter-a-fideszesek-gogje-es-arroganciaja-bizonytalansagbol-es-gyavsagbol-fakad/

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.18. 15:35:24

@stim: érdekes nézőpont 2014 végén, köszönöm

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.12.18. 15:48:56

@borzimorzi: Kurzusíróként teljesen természetes, hogy megnyilvánult. Nagyon jó megnyilvánulásai vannak, szerinte az öszödi beszéd nagyon is erkölcsi alapozású szöveg.

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2014.12.18. 19:20:27

@hosaka: Nem lesz rá tömegigény. Nézd meg, itt hányan reagáltak? (Te.)

egyetmondok 2014.12.18. 21:10:58

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote:

Az alkotmánybíráskodás a törvényhozás (nem csak a központi, hanem a helyi kormányzatok normaalkotásának) bírói normakontrollja, s mint ilyen egyrészt a bírói hatalmi ág (hoz tartozik), másrészt pedig alapvető a jogállam,joguralom létezése szempontjából.

Ehhez nem is szükséges külön bírói testület, pl. külön alkotmánybíróság, a lényeg, hogy legyen a törvényalkotásnak valamilyen formában bírói normakontrollja. A bírói normakontroll pedig kiterjed a (központi és helyi) normákra, ennyi, itt az nem lehet, hogy van (pontosabban 2010 után lett, szemben a 90 és 2010 közötti állammal) olyan törvényalkotási "terep", amelyre a bírói normakontroll nem terjedhet ki, mert csak. Ilyen nincsen, ha joguralomról beszélünk.

Nincsen tehát "eléggé tág" vagy "eléggé szűk kör",amelyre kiterjedhet vagy nem terjedhet ki a bírói normakontroll, amelyet valami politikai akarat dönt el (hogy ez mekkora "kör" legyen). A törvényhozás az alkotmány alatt van, világos, hogy annak normaalkotási munkáját alá kell vetni az alkotmánynak, és erre az ellenőrzési (check) szerepre leginkább a bírói hatalmi ág alkalmas.

A bíró hatalmi legitimációját erről felvetni nem lehet (ha erről felvetjük, akkor általában is felvethető a bíró legitimációja,bármi peres ügyben),ami nonsznesz lenne nemde,hiszen a jogállam,joguralom attól az, hogy a normaalkotásra is kiterjed a jog maga.

(Az nem vicc, hanem maga a diktatúra önkénye, a hatalmi nihil, a politikai erkölcs legalja,ami itt 2010 után megtörtént, hogy a bíróság által alkotmányellenesnek ítélt /ez is jogerős ítélet,mint bármely más jogerős ítélet/ törvényt szövegszerűen beleírták az alaptörvénybe, majd közölték, hogy így már nem lehet alkotmányellenes.)

Az elválasztott hatalmi ágak a többségi hatalomgyakorlás jelentős korlátját alkotják: ez a joguralom lényege. A jelentős korlátok (checks – balances, magyarra fordítva: fékek - ellensúlyok ) nélkül a többségi hatalomgyakorlás önkény. Ugyan a többség önkénye, diktatúrája, de önkény és diktatúra. S itt mindig a parlamenti többségről beszélünk, az adott parlamenti képviselőkről, akik legyenek százan, öten, vagy éppen akár ezren is, mégis a társadalom piciny apró kisebbségét,csoportják jelentik.

A bírói hatalmi ág (2010 óta) nincsen a törvényhozástól elválasztva, hiszen 2010 után a parlament, ha nem tetszik neki valami jogerős bírói ítélet, akkor azt megsemmisíti. Ezt azt jelenti, hogy a parlament tetszése és bármikori akarata szerint legeslegfelsőbb bíróságot játszik, hiper-kúrai üzemmódba helyezi magát, adott, konkrét peres ügyben; a hatalom megosztás azonban ezt nem teszi (tenné) lehetővé: a parlament törvényt alkot, a bíró a törvény alapján pedig jogerős ítéletet. A törvény sosem konkrét peres ügyről szól, a bíró ítélete mindig konkrét peres ügyről szól, a törvény mindig általános, a jogerős ítélet mindig egyedi, az adott ügy. És itt – ebben a munkamegosztásban - nem lehet összekeveredni, vagy ha összekeverednek e munkakörök, akkor nem beszélhetünk elválasztott hatalmi ágakról. (Ezt McCain is szóba hozza,nagyon is helyesen és joggal.)

Lehet hogy sokan nem akarnak totális államot, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem ez lett, hogy nem ez alakul a szemünk láttára. Ott a parlamenti fidesz frakció: ők biztosan azt akartak, különben nem szavazták volna meg sem az alaptörvényt, sem annak szánalmas módosításait, sem az egyéb, leginkább a totális államhoz szükséges sok-sok törvényt.

almodhi 2014.12.19. 14:38:51

@stim: "addig manipuláljuk őket félelemmel míg a végén a saját érdekeik ellen szavaznak"

Ez tökéletes összefoglalása az elmúlt 5 évnek...

De mindezt lehetett volna tömörebben is. (Az nem ellenérv hogy téged szavanként fizetnek, és most hogy rubel... kétszer annyit kell írnod...)
süti beállítások módosítása