1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.11. 15:32 HaFr

Hazánk, a nemzeti tömeglények keltetője

Mióta írom ezt a blogot (és részint ezzel a céllal is teszem), sokféle véleményt láthattam a politikai konzervativizmus mibenlétéről, ami -- a vélemények puszta sokasága -- alátámasztja azt a felfogást, hogy a konzervativizmust nem lehet ideológiaként kezelni, vagy ha igen, az ideológiák között messze a legrugalmasabb, leginkább függ a kultúráktól, a társadalmi kontextusoktól, a hitektől és a tradícióktól. A konzervatív beállítottságnak lehetnek jelei az öltözködésben, a viselkedésben, az erkölcsökben, a véleményekben stb., de van-e ilyen körülmények között olyan kitüntető jegy, amely valakit politikai konzervatívvá tesz?

A fasizmusok idején különösen megnő a jelentősége ennek a kérdésnek, mert önazonosságot és ellenállási alapot adhat a konzervatívoknak, ezért a legjobb, ha mindjárt a jobboldali fasizmussal való összevetésben tárgyalom a kérdést. Először is, a politikai konzervativizmus elválaszthatatlan a személyes konzervativizmustól, a konzervatív beállítottságtól, és ebben különbözik először a fasisztától és árnyalataitól, akikhez (amelyekhez) nem tartozik beállítottság. Olyan, hogy fasiszta személyiség, nincs. A konzervatívot körül lehet írni, a fasisztát nem. Fasisztát lehet fabrikálni, konzervatívot nem. A fasizmusnak, hogy így mondjam, nincs antropológiai alapja. Ez azonban egy súlyosabb dolgot is jelent: nem is emberi. (Ember-feletti, úgy is mint übermenschlich, és úgy is mint kollektivista.)

Ebből fakad, hogy a fasiszta céljai sem emberiek. (A náci Gleichschaltungé vagy rasszizmusé sem azok. Céljaik nem a bornírt "humánum" értelmében, hanem fenomenológiai értelemben értelmezhetetlenek: ehelyett az embert az elkülönített -- árja vagy nem árja -- "lényegére" redukálják.) De ha a fasiszta céljai nem emberiek, akkor az embert óhatatlanul alávetéssel fenyegetik, a legjobb esetben is úgy, hogy alávetik valamiféle közösségnek, amelyben az ember lényege állítólag megnyilvánul. Ha már itt tartunk, aláveti az embert a "magyarságának". A konzervatív gyakorlat tapasztalati alapú, míg a fasiszta esszencialista -- a rejtett, majd leleplezett, vagy a fenyegetett, vagy éppen a konteóban megnyilvánuló "lényeget" kutatja.

A fasizmus (ideértve a liberálfasizmust is) átpolitizálja -- átlényegíti -- az embert (egyes szám), a konzervativizmus tudomásul veszi a különféle beágyazottságaikat (többes szám). Az egyik valóságot konstruál belőle (egyes szám), a másik szerint valóságosak (többes szám). Az egyik a lényeget keresi és véli megtalálni, a másik az életeket. Az egyik számára az ember program, a másik számára valóság. Az egyik mélyen és veszélyesen ideologikus, a másik sokszor apolitikusan praktikus.

Ha valakit fáraszt a bölcselkedés, összefoglalom neki röviden: a nacionalizmusban, a (liberál- és autokratikus) fasizmusban, a nácizmusban és a bolsevizmusban nem te vagy érdekes, olvasó, hanem valamilyen kiemelt tulajdonságod, amelynek révén egységbe forrhatsz a többivel. Ha nem akarsz, nem vagy tán ember sem. A konzervativizmus ezzel szemben a konkrét, az egyes, a megismételhetetlen embert keresi úgy, ahogy a környezetében létrejött és megmutatkozik. A fasizmusok politikai elve az Egységes Közösség (a Nemzet, az Állam, a Faj, az Osztály), a konzervativizmusé az életek. Ebből rendkívül különböző politikai logikák következnek, amelyek végén az egyik oldalon az alávetettség, a másik oldalon -- ha jól élünk a politikai szabadsággal -- az autonómia áll. Pogányság és kereszténység. Kultusz és kultúra. Fundamentalizmus és konzervativizmus.

Nem véletlen, hogy Magyarországon a politika hegemón referencia pontjává vált korporatív Nemzet (illetve a helyében eljáró Állam) folyamatosan gazdagodik (termelő cégekkel, bankokkal, stadionokkal, növekvő adókkal), de az életek szegényednek. Orbán Viktor vasárnapi kifütyülése halvány biztatás arra, hogy az embereknek (talán a B-közép érdekein túl is) lassan leesik az a halvány különbség, amely a nemzeti tömeglényük jól tartása és az emberi életük sorvadása között feszül.

Az élet védelme (ha kell, a nemzettel szemben is) a konzervativizmusok elsődleges definiáló és összetartó ereje. A kérdés, kijelöli-e ezen túl a konzervativizmus az életnek azokat a jellemzőit vagy formáit, amelyeket valamilyen okból különös védelem illet? Erről majd a legközelebb.  

258 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr656595223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.08.13. 12:48:21

@maxval a bircaman: Ott, hogy a dogma görög szó.
"egy uralkodó személy döntése, határozata, törvénye. (Ez utóbbi jelentésben fordul elő többször a görög nyelvű Bibliában is a dogma szó.)[1]"
Tehát a görög nyelvű bibliában. Egy uralkodó személy döntése.
Ott, hogy a zsinatok határozták meg.
"A keleti keresztény egyházak számára az alapvető dogmákat a nikaiai hitvallás fogalmazza meg, illetve további két, három vagy hét ökumenikus zsinat kánonjai"

Miért kell mindent többször leírnom? Képtelen vagy értelmezni, ha nem a szószékről modják?
Ja, azt nem kell értelmezni, csak elfogadni. Az könnyebb.

2014.08.13. 12:49:29

@maxval a bircaman: "Autokratizmus az, hogy megismered a fizikai törvényeket? Autokratizmus az, hogy a fizikatanár, a fizika tankönyv elmagyarázza azokat? "

mondtam ilyet?

2014.08.13. 12:51:19

@maxval a bircaman: A fizika vélt, vagy valós törvényeit lehet vitatni, cáfolni, bizonyítani ellenkezőjét.
Vagy úgy érzed, még mindig az euklideszi geometria szerint gondolkodnak a matematikusok?
Gondolod, a CERN azért épült?

2014.08.13. 12:57:49

@unionista.: ez nem vita. azt a keretet pedig te aggattad rá, amire aztán egyszerre azt is mondod, hogy semmi köze hozá.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.13. 12:58:33

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A dogmákat Isten adta. A zsinatokon csak írásban való kifejtésük történt.

Nem úgy volt, hogy a zsinat elkezdett vitázni mi a dogma. Hanem arról döntött, hogyan legyen a már meglévő dogma írásban rögzítve.
Erre a különféle eretnekségek miatt volt szükség. A félreértések elkerülése végett szükség lett a dogmák világos megfogalmazására.

2014.08.13. 13:00:44

@maxval a bircaman: A félreértések elkerülése végett szükség lett a dogmák világos megfogalmazására. "

Miért? Isten nem tudta világosan megfogalmazni? Nem tudta úgy átadni az embernek, hogy az egyértelmű legyen mindenkinek?
És mindenhatónak nevezzük?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.13. 13:01:17

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A természetet vitatni nem lehet. A fizikai elméletek között lehet vita. 500 éve a tudomány azt gondolta, a Föld a világ központja. 200 éve azt, hogy a Nap a világ központja. 100 éve azt, hogy a Tejútrendszer közepe a világ központja. Ma meg azt gondolja, nincs közepe a világnak.

Nem a természetet cáfolja egy vagy más elmélet, hanem valamilyen elméletet.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.13. 13:02:12

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A szabad akarat a kulcs itt. Isten nem akar olyan parancsolatot adnik, melyet az emberek kényszerből tartanának be, ez ugyanis elvenné a szabad akaratot.

2014.08.13. 13:03:30

@maxval a bircaman: Hogyan adta a dogmákat Isten? Utoljára, amit konkrétan adott, azt Mózes cűgölte. De a kiválasztott nép ignorálta....

2014.08.13. 13:05:00

@maxval a bircaman: Nem a természetet cáfolja egy vagy más elmélet, hanem valamilyen elméletet. "

Nem erről beszélgettünk. Neked általános iskolai szintű elképzelésed van ezekről.

2014.08.13. 13:06:08

@maxval a bircaman: Isten nem akar olyan parancsolatot adnik, melyet az emberek kényszerből tartanának be, ez ugyanis elvenné a szabad akaratot. "
Na neeee! Csak az egész Biblia szól arról, hogyan bünteti Isten a másként gondolkodókat!

2014.08.13. 13:10:41

@maxval a bircaman: Jézusról hallottam. Isten teremtménye, az ember végezte ki. Megváltotta az emberiséget. Kitől? Istentől? Lázadt a rómaiak és a vallási vezetők ellen. Mondjuk ez már hihetőbb. Volt neki felesége. Aztán a keresztények ezt átírták, és megteremtették az apokrif fogalmát. Persze ezt is isteni akaratból. Jézusnak nyilvánítják az egyházat, holott ő is megkeresztelkedett, tehát a kereszténység nem a saját ötlete volt, az egyházat pedig nem ő alapította. Sőt, saját szavai szerint nem is állt szándékában.

2014.08.13. 13:13:47

@maxval a bircaman: A természetet vitatni nem lehet."

Azt mondtam, hogy a fizika, matematika stb vitatható, nem kinyilatkoztatásokon alapul, nem tartalmaz dogmákat.
Épp itt támasztod alá.
Egyébként a természetet lehet vitatni. Például kurvára meg fog változni , ha mondjuk a napból vörös óriás lesz!
De az ember is meg tudja változtatni. Hidrogénbomba? Megvan?

2014.08.13. 13:26:32

@unionista.: azért nem folytatom, mert egyszerűen nem tudlak komolyan venni. mármint az írásaidat. például azért, mert állítasz valami teljes képtelenséget és arra azt mondod, hogy mások, mondjuk például az antirasszisták állítják.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.13. 13:46:20

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A Biblia szerzői mindig a maguk szintjén írtak le mindent, Isten nem diktált nekik.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.13. 13:47:22

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Egyébként a természetet lehet vitatni. Például kurvára meg fog változni , ha mondjuk a napból vörös óriás lesz!"

Nem fog változni semmi. Ezek természeti törvények.

unionista. (törölt) 2014.08.13. 13:49:05

@megamind:
mi a képtelenség? az, hogy a humán viselkedésnek van biológiai alapja. ez a képtelenség? vagy micsoda?

2014.08.13. 13:54:05

@maxval a bircaman: Jézus = Isten.

?????????????
Mi lesz a szentlélekkel?

2014.08.13. 13:56:38

@maxval a bircaman: Nem fog változni semmi. Ezek természeti törvények."
például nem lesz ember. Isten teremtménye eltűnik. Vallásostul. Elég nehezen viseli a hőséget és az oxigénhiányt. például nem lesz égés. Mert ahhoz oxigén kell. Például nem lesz gravitáció. Mert ahhoz tömeg kell. Hogyan fogsz letérdepelni, hogy imádd az Istent?

2014.08.13. 13:57:16

@maxval a bircaman: Tehát pontatlan voltál: Szentlélek-Isten-Jézus ?

2014.08.13. 13:58:53

@maxval a bircaman: Csak egy kérdés van: ha a szentlélektől fogant Mária, akkor ki is az apa?
Ha az Isten, akkor hogyan lehet Jézus Isten fia? Amikor saját maga? Kész tudathasadás!

2014.08.13. 14:00:11

@maxval a bircaman: Tessék! Máris egy dogma, amit nem helyesen citáltál! Szégyen, istenkáromlás!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.13. 14:15:16

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Mindez nem változtat a lényege. Az anyagi világ változása irreleváns.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.13. 14:17:27

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"ha a szentlélektől fogant Mária, akkor ki is az apa?"

Az apa az Atya, a Szentléleken keresztül hatott.

"Ha az Isten, akkor hogyan lehet Jézus Isten fia?"

Isten 3 alakbann van.

"Amikor saját maga?"

Ez a Szentháromság tana.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.13. 14:18:18

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem idéztem rosszul. A kérdésedre válaszoltam.

Alkibiadesz 2014.08.13. 16:38:21

@panelburzsuj:
akkor mégis mi az a különbség kettőnk között, ami feljogosít arra, hogy elítélj?

Alkibiadesz 2014.08.13. 17:01:23

@unionista.:
"minden populáció alkalmazkodik a környezethez. de az I1 sohasem volt és sohasem lesz olyan, mint az I2."

Alapvető tévedés!
Az I1 és az I2 markerek nem a környezethez való alkalmazkodás jelei, hanem a csoportok vándorlásának és szétválásának genetikai "lábnyomai"
Az egész y kromoszómás leszármazási lánc arról szól, hogy kb 8000 évvel ezelőttig az emberiség olyan kis létszámú csoportokban élt, amelyek nem érintkeztek egymással és ezért az egyik csoportban végbement mutáció nem jelenhetett meg a másik csoportban.
Nem evolúciós ágakról van tehát szó, hanem vándorlási ágakról.

"jöttek a gonosz oroszok és törökök (ezt szabad mondani, csak a gonosz zsidót nem szabad, mert az a fasizmus ugye"

Nem fasizmus, hanem sima hülyeség.
Romanov, Ottomán, Habsburg birodalom volt, zsidó birodalom meg nem. A Romanovok, Ottománok, Habsburgok birodalma látható birodalom volt, a zsidók állítólagos világuralma viszont még a legelvakultabb összeesküvés hívők szerint is csak láthatatlan, "háttérhatalom".

"csakhogy ennek van egy elemi magyarázata. az, hogy a népességben biológiailag nagyon erős a nemzetté válás igénye, de véletlen módon terjeszkednek. "partizánok". és ezért földrajzilag nagyon furcsa alakzatokat foglalnak el"
Sokkal elemibb magyarázata van a balkáni népek keveredésének: a tudatos birodalmi telepítéspolitika. Az Ottománok a bizánciaktól tanulták a népek összekeverését ők meg a rómaiaktól, azok meg a makedónoktól vették át. A bizánciak például szlávokat telepítettek a szíriai határra.

"a nemzeti érzület és a hazaszeretet nem túlhaladott eszmék"
Ezzel egyetértek, ahogy az is szép gondolat, hogy összeegyeztethetőnek tartod a békeszervező birodalmi és a nemzeti politikákat.

Alkibiadesz 2014.08.13. 17:12:21

@maxval a bircaman:
Az állítólagos liberális intolerancia főleg akkor fájhat, ha nem nem érzékeljük a különbséget az értékpluralizmus és az értékrelativizmus mögött.
A pluralista szerint egyszerre több érték is érvényes, de az értékes dolgok száma véges. A relativista szerint minden értékes ami van vagyis nem lehet minden értékes.

Persze vannak intoleráns liberálisok, de nem minden liberális törvényszerűen az. Van aki "csak" nem relativista.

panelburzsuj 2014.08.13. 17:30:50

@Alkibiadesz:
Nagyot mondok: a "bölcsesség" mértéke.

Oskolásabban: önnön "automata"-mivoltunk eltérő fokon tudatusult bennünk.

Ennek oka sokféle lehet - akár a puszta "esetszám" (kor, tapasztalat) is elérhet egy olyan "kritikus tömeget", ami egyszerre teszi szkeptikusabbá, hajlékonyábbá és nyersebbé a gondolkodást. (Meg a kommunikációt - a társas gondolkodás eszközét... )

Alkibiadesz 2014.08.13. 17:39:28

@panelburzsuj:
A lényeg tehát, hogy te bölcsebb vagy nálam, és ezt vegyem tudomásul, különben megnézhetem magam.

panelburzsuj 2014.08.13. 17:46:48

@Alkibiadesz:
Inkább: élhetsz a lehetőséggel. Vagy elvetheted.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.13. 17:50:32

@Blogger Géza: OK, és hol van ezekben a medián a megélhetési költségekhez képest?

Alkibiadesz 2014.08.13. 18:02:49

@panelburzsuj:
Köszönöm, hogy ilyen megengedő vagy, és nem kötelező leborulnom a nyilvánvalóan vitathatatlan bölcsességed előtt, bár a tegnapi megnyilvánulásaid nem árulkodtak ekkora toleranciáról.

panelburzsuj 2014.08.13. 18:21:06

@Alkibiadesz:
Élég okosnak tűnsz ahhoz, hogy érezd, milyen szépen szépen csúszol lefelé a "szokásos" netes kötekedés-lejtőn. Nem akarod - mégis.

De ha azt mondanám - mert nem tudzs teljesen kiszabadulni az akaratom alól (="csússz csak, koma, csússz" ... ), akkor - és most vagy kiszállsz, vagy tovább csúszol, még lejjebb.

És te döntesz, igaz?

Alkibiadesz 2014.08.13. 18:34:18

@panelburzsuj:
Az általad konstatált "csúszás" lehet hogy a te akaratod hatása, de az is lehet, hogy az önimádatodból fakadó téves helyzetértékelés.
Én az utóbbira tippelnék, hiszem már eleve egy olyan skatulyába soroltál, ahonnan nem nagyon van lehet tovább csúszni lefelé.
A kérdés csak az, hogy érdekel-e engem az, hogy mit gondol rólam egy lelepleződött narcisztikus lelek.
Mit tippelsz? :)

panelburzsuj 2014.08.13. 18:43:13

@Alkibiadesz:
Hogy "én" mit gondolok, az persze hogy nem érdekel. Azon mélázol, hogy hogyan mássz ki ebből a csapdából. Amit későn ismertél fel.

Különben minek írogatnál?

unionista. (törölt) 2014.08.13. 18:57:15

@Alkibiadesz:
van egy déli törzs. ahol a domináns kultúra a nacionalizmus. megjelenik egy "forward" mutáns csoport. egy új változat. ők nem akarják követni a társaikat. keresik a "progressziót". valójában keresnek valamilyen hozzájuk hasonló kultúrát. és megtalálják a távoli északi rokonaikat, akik etatisták. ezt megpróbálhatják a déliek többségi kultúrájukba beépíteni. ez vagy sikerül, vagy nem. idővel megjelenik egy "reverse" mutáció. ami visszatérés a vad típushoz. akik megvédik az ősiséget. felerősödik a "retográd" kultúra. a populáció nyitottabbá, vagy zártabbá válik. (persze ez egy alapvető folyamat a sok közül.) ez a természetes, ez a normális, ez a standard. ami délen gén, az északon mém. és megfordítva. a rasszisták/antiszemiták szerint minden gén. az antirasszisták/szemiták szerint minden mém. két szélsőség.

panelburzsuj 2014.08.13. 19:01:52

@unionista.:
Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint;

De látok egy másik törvényt az én tagjaimban, mely ellenkezik az elmém törvényével, és engem rabul ád a bűn törvényének, mely van az én tagjaimban.

unionista. (törölt) 2014.08.13. 19:18:14

@Alkibiadesz:
általában egy változó értéke lehet "érvényes" vagy "érvénytelen". mondjuk ξ változó értéke "null". (ez elemi matek.) mi az, hogy egy érték "érvényes" és "érvénytelen". ez mit jelent? mondj már egy példát.

Blogger Géza 2014.08.13. 21:02:46

@HaFr: Ott, ahol akarod. Mert mindenki azt nevez "megélhetési költségnek", amit akar. Mivel nem nagyon hallok olyanokat a hírekben, hogy itt tömegesen éhenhalnának az emberek, ezért abból kell kiindulnom, hogy mindenki meg tud élni a jövedelméből. Csak van, aki jobban, és van, aki szűkösebben. Magyarország bőven a világ gazdagabb országai közé tartozik, ha az egész bolygót nézzük. És a legegalitáriusabbak közé, ha a vagyoni-jövedelmi helyzetet nézzük.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.13. 21:22:34

@Blogger Géza: ez igaz - különösen ha beszámítjuk a nyugati magyarok évi 700 milliárdnyi hazautalását. Meg azért szubjektivizáljuk túl azt a megélhetési dolgot, a mélyszegénység az mélyszegénység, bár tudom, hogy a barátaid szerint 43 ezerből is simán.. különösen, ha nem nekik kell.

unionista. (törölt) 2014.08.13. 21:34:15

@panelburzsuj:
egyszer vitáztam filozófussal és azt mondtam neki, hogy "na jó, de ami irracionális az is valós". mire azt mondta: "hülye vagy? az irracionális nem valós". oké. mit értünk azon, hogy "irracionális? az, ami nem racionális, hanem emocionális. és az érzelmek nem valósak? de valósak.

panelburzsuj 2014.08.13. 21:38:51

@HaFr:
Ez olyan "hagyományos" polémia.

De most épp "konteó-napok" paraászlottak fela magyar net sötétjében, úgyhogy:

1. Birca barátunk tönbbször is említette, hogy ő bizony Aspergeres, és hát nem hbzik benne túl az empátia.

2. B. Géza kommentelkövető gyanúsan húz egy bizonyos "Fidesz" nevű szervezethez, ami régóta olyan lelkigyakorlatot folytat, hogy senki se ácsorogjonn szégyenszemre az útszélen, és ha magától nem érti világosan ez igét, hát majd az egyenruhások felvilágosítják.

3. A "Fidesz" nevű szervezet az Aspergeresek titkos háttérhatalma - minden közélet biosz!

(Ennyi mindent megtanultam már a blogodon. Na, haladok? :)

panelburzsuj 2014.08.13. 21:51:53

@unionista.:
Ezért szoktam én a neteninneni létemben az "érzet" szót/fogalmat erősen propagálni. Meg demonstrálni. Hogy a végén már tényleg összezavarodik a kevésbé felkészült áldozat, hogy akkor most honnan is jön az az érzet - "kintről" vagy "bentről"?

(Neten nincs szag, tapintás, "térélmény", meg még egy sereg "érzet" - marad némi kép, hang, és töméntelen betű... Sivár egy "világ".)

panelburzsuj 2014.08.13. 21:57:32

@panelburzsuj:
A "klasszikus":

"– Látja-e azt a felhőt? Majdnem olyan, mint egy teve.

– Isten engem, valóságos teve alakú.

– Nekem úgy tetszik, menyéthez hasonlít.

– A háta olyan, mint a menyétnek.

– Vagy inkább cethalforma?

– Nagyon hasonló a cethalhoz.”

___________________________ (törölt) 2014.08.14. 12:19:14

"A fasizmusnak, hogy így mondjam, nincs antropológiai alapja"

Ezzel vitatkoznék. Ez nagyon érdekes téma, úgyhogy értékelném, ha többen is részt vennének belőle.

Induljuk ki egy standard barbárból. Fosztogató viking meg ilyenek. Gondoljon mindenki mondjuk egy Turisas-klipre, aláfestésnek: www.youtube.com/watch?v=7woW7DmnR0E Én azt állítanám, hogy a barbár: _anarcho-fasiszta_ Anarcho, mert egy kisebb törzsön-klánon kívül magasabb szerveződést nem nagyon ismer el (hogy esetleg van királya, ilyesmije, az gyakran pusztán csak annyi, hogy időnként összeállnak a vezetése alatt egy nagyobb hadjáratra, közben csinálják a maguk dolgait). Fasiszta, mert az erőszak a lételeme, nem ismeri el a civilizált, erőszakosságot kerülő civilizált erkölcsiséget, dicsőségnek tartja a másikat klánt megrohanni, lemészárolni és kifosztani.

Azt a fogalmat, hogy anarcho-fasizmus, nem én találtam ki, Jack Donovan például teljesen komolyan egy ilyen ideológiát árul, pl. www.jack-donovan.com/axis/2014/06/a-time-for-wolves/ egyébként tény, hogy könyvei, mint pl. a Blood Brothedhood, korrekt történelmi és antropológiai kutatómunka van, nyilván ott van a gebasz, hogy Donovan ezt úgy árulja, mint ami alapvetően jó ötlet. Nem az, de tényállításnak, miszerint barbárság = anarcho-fasizmus, korrektül alátámasztott.

Nos, az 1930-as, nem anarchista fasizmus meg egyszerűen barbárság + etatista kollektivizmus, ennyi. Keverd össze Conant az akkori korszak svéd szocialistájával, és kb. elég pontosan megkapod.

Tehát van antropológiai alapja.

panelburzsuj 2014.08.14. 13:06:01

@Shenpen:
Lehet az is, hogy az általad favorizált "barbárság"-nak nem antropológiai, hanem inkább "anthroposz-előtti" gyökerei vannak.

Jó mélyre nyúlók:

www.origo.hu/tudomany/20140510-kielemeztek-ez-egyetlen-ismert-csimpanz-polgarhaborut-a-tanzaniai-gombe-stream-nemzeti-parkban.html

___________________________ (törölt) 2014.08.14. 13:26:42

@panelburzsuj: nem mondtam, hogy favorizálom, pont írtam is, hogy nem jó ötlet. (Bár az igaz, hogy teljesen nem akarnám kiirtani az emberből az állatot, nem akarnám túlcivilizálni - valahogy megtalálni a középutat és igen, ma egy kicsit túlcivilizáltak vagyunk, amikor régen az angol úrifiúkat kötelezően bokszolni tanították, és abszolút ért párbajozni, de azért mégiscsak civilizált életmód volt és törvénytisztelet, az kb. talán egy jobb egyensúly lehetett. )

Érdekes amúgy, hogy a csimpánzok brutálisak, a bonobo-k nem. Mint két legközelebbi és egymáshoz is igen hasonlító rokon.

panelburzsuj 2014.08.14. 13:33:55

@Shenpen:
A bonobók szexőrültek.

Logikusan következik, hogy a Pokol Angyalainak csimpánz, a hippiknek bonobó volt nagyapjuk...

panelburzsuj 2014.08.14. 13:37:14

@Lexa56:
Ezt a könyve-része-versesdit sose volt idegem betanulni.

Lexa56 2014.08.14. 13:43:05

@panelburzsuj: Látod, kapásból én is eltévesztettem. Meg idézni is általában csak körülbelül tudom, nem vagyok jó ebben a műfajban - de legalább felismerem és elég hamar megtalálom. No de ne offoljuk szét a topikot :)

panelburzsuj 2014.08.14. 13:47:37

@Shenpen:
Egyébként mi a "túl"?

Nagyon pontosam elmléksze, hogy amikor beütött az első olajválság, és a hollandok biciklire pattantak, a földes padlós szobában tévémeccsnézésre gyülekező trabitulajdonos magyar falusi sörtársaság hogy vihorászott rajtuk.

unionista. (törölt) 2014.08.14. 13:49:03

@Shenpen:
a probléma éppen az, hogy a népnek nincs törzsi elitje. ami elvekben úgy jöhet létre, hogy valamilyen alakzatba (négyzetbe, vagy közbe) felsorakozik a populáció. és abból az első sor, vagy első vonal az elit. hanem az a kérdés, hogy ki álljon középre. nincs egy népességszám négyzetgyökével arányos (néhány ezer fős) csoport ami közvetlenül választódik ki. hanem az a kérdés, hogy ki legyen a törzsfőnök.

panelburzsuj 2014.08.14. 13:52:24

@Lexa56:
Ha a fentebbi Birca-Könnyenkaptuk dialógusra tekintek, akkor igyencsak bele kéne húznunk offolásilag... :)

panelburzsuj 2014.08.14. 13:56:39

@unionista.:
Voltál honvéd?

Őrnagy-alezredes egy zsákkal - hivatásos törzsőrmestert meg hébe-hóba láttál.

unionista. (törölt) 2014.08.14. 15:22:55

@panelburzsuj:
a magyar népesség: N ≈ 9.765.000 fő.
√N ≈ 3.125
nagyjából ennyi az elit. mintha négyzet alakzatban felsorakozna a törzs. nagyjából ekkora egy dandár. ez itt 3200 katona:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Flickr_-_The_U.S._Army_-_Wisconsin_Army_National_Guard.jpg/1024px-Flickr_-_The_U.S._Army_-_Wisconsin_Army_National_Guard.jpg
a képen minden egység egy regiment (nagyjából egy régió) elitje. közvetlen képviselőválasztás esetén az elitbe kerüléshez "főemberré" és nem "alemberré" kell válni. de ez nem a nietzschei lehetetlen küldetés. persze nem egyszerű egy raj (squad) élére állni. most az van, hogy előhúzzák a zsákból a "főpolgármestert" egy "tarlós" vagy "falus" bábot. tessék választani.

panelburzsuj 2014.08.14. 15:34:28

@unionista.:
Milyen szép kis TDK, vagy PhD-dolit lehetne fabrikálni az "Adócentralizáció, kislistás szavazás és kompenzációs helyek a települési önkormányzatokban: van-e korreláció, és merre áll a rúdja, ha van?" munkacímű izéből.

Vagy a PKP csinálna egy pártalapítványt, és meghirdetné a tudós érdeklődő szimpatizánsoknak a pályázatot...

unionista. (törölt) 2014.08.16. 10:37:49

@panelburzsuj:
majdnem biztos vagy abban, hogy a lakosság törzsi (etnikai) összetételéből kell kiindulni. nem abból, hogy ki minek vallja magát hanem abból, hogy az adott község/közösség milyen eredetű ténylegesen. ehhez kell egy önkéntes és anonim mintavételezés. az egyenesági ősanyát és ősapát könnyű meghatározni. és ebből talán már eldönthető, hogy hol vannak biológiai értelemben összetartó csoportok határai.

ezekre kell szervezni a gazdaságot és kultúrát úgy, hogy az elit kiválasztódása közvetlen és demokratikus. mert egy döntően kelet-indoeurópai közösséget is vezethet egy nyugatos. vagy egy délszláv csoportot egy északi-germán. éppenséggel a balkáni cigányok is megbízhatnak egy idegenben. de persze mind választhat maguk közül is vezetőt. ez a vidékies differenciálás nem zárja ki a városias integrációt. de ennek a nagy vesztese a budapesti zsidóság lenne. azért, mert egy csoport etnikai alapon próbál országos hegemóniára törni. nem lennék meglepve ha kiderülne, hogy ez a csoport a zsidóság királyi vonalából származik. szent meggyőződésük, hogy uralkodásra teremtettek. a probléma ott kezdődik, hogy kelet-indoeurópai népek egy csoport szupremáciát hirdet. de ebből feltételezve a demokráciát belpolitikai értelemben utóbbi kerül ki győztesen. könnyen lehet, hogy a fővárosi zsidóság szétszóródna vagy beolvadna a keresztény eredetcsoportba.

a zsidóság számára a nyerő stratégia az lenne ha budapest mellett debrecent foglalnák el. azért, mert így a káprát-medencei ellipszis nyugati és keleti fókuszpontján összpontosulnak. debrecenből a kárpátalján, erdélyben és vajdaságban élő kisebbségi magyarok kisebbségi érdekképviseletét is elláthatnák. így létrejöhetne egy jelentős zsidó gazdasági, vallási, kulturális, szociális, védelmi és tudásközpont. azért, mert így a szemita értelmiség a kisebbségi magyarok szupremácia törekvését támogatnák. persze sokkal valószínűbb, hogy a zsidóságot szétzavarják. de ez nem filosz, hanem biosz.

panelburzsuj 2014.08.16. 11:08:50

@unionista.:
A helyedben - föltéve, hogy intellektuálisan ingerel téged az, hogy legalább a modelled működjön - félretenném egy kicsit a sok évszázaddal ezelőttre vélelmezett genetikai térképeket, és kiterjeszteném az eszközkutatást a gén-mém, test-lélek, metanoia-belátás-tanulás, meg más efféle témakörökre.

panelburzsuj 2014.08.16. 11:13:47

@unionista.: @panelburzsuj:
Mert úgy nem kunszt amellet érvelni, hogy mindenféle kultúra az indulatokban fészkel - ha legelső lépésként mindenféle más fészek létének még a lehetőségét kizárjuk.

unionista. (törölt) 2014.08.16. 14:33:18

@panelburzsuj:
én nem vagyok antiszemita. azt látom, hogy van egy játszma. a fővárosi zsidóság és a zsidóbarát értelmiség belpolitikában vesztésre áll, külpolitikában nyerésre. ennek a játszmának része, hogy schmidt mária kitünteti a "sorstalanság" szerzőjét, miközben építteti "sorsok házát". lázár összehívja a zsidó kerekasztalt. errefelé úgy politizál a kocsma népe. az a lázár a nagyorrú támadóállásban. a másik tipikus félzsidó/félcigány. klicskó. kiüt mindenkit. de egy megyét se tudna elvezetni, pláne országot. ez az egyszerű emberek észjárása. és könnyen lehet, hogy igazsága.

panelburzsuj 2014.08.16. 15:35:00

@unionista.:
Én készséggel elhiszem neked, hogy nem vagy antiszemita, de a szemeimmel azért azt látom, hogy eléggé fölcsavaraodtál erre az egyetlen karóra. Hogy a belpesti zsidók mire jutnak-nemjutnak.

Alkibiadesz 2014.08.16. 18:03:43

@panelburzsuj: feltevéseddel ellentétben azért válaszolok mert ha nem így tennék,akkorr elismernémazt azt a képtelenséget, hogy a vádaddal szembeni védekezés a vád igazságát bizonyítja, azaz valóban hagynám magam tőrbe csalni.

Éppen ezért engedtessék meg nekem, hogy az inkvizíciós perrendtartás helyett a felvilágosúlt bírósági gyakorlatnak megfelelően jáccak.

Mindenek előtt le kell szögezni, hogy nem azon gondolkodtam, hogy miképpen szabadulhatok a „mesteri” csapdádból, hanem hogy számít-e egyáltalán a csapdába csaltság ténye.

Nem számít!

Ugyanis két dolog lehetséges:

Valóban sikerült a tőr, megcsúsztam. Ebben az esetben egy magasabb állapotból kerültem egy alacsonyabba, ami miatt szégyenkezni kellene. Csakhogy ha mindez ígaz, akkor a kiinduló személyeskedő állításod hamis. Márpedig ha nem igaz, hogy az én alapállásom se több a személyeskedésnél, akkor igaz az a feltételezésem, hogy csak projektálsz.

A másik lehetőség, hogy nincs itt semmiféle sikeres tőrvetés. Ebben az esetben tévedtem és nem projektálsz, viszont olyan sikeresen bizonygattam a tévedésem, hogy megbántottalak. Ezt a sérelemet kompenzálod most egy sikeres tőrvetés hamis képzetével.

Úgy látom, hogy egyik lehetőség se vet rád túl jó fényt.

panelburzsuj 2014.08.16. 18:44:46

@Alkibiadesz:
No hát ez elég váratlan így vacsi előtt...

Egyet tegyél meg: kopizd már ide, hogy az állításaimból mit látsz személyeskedésnek. Ami csakis arról szól, hogy Albiadesz nicket valami tárgytól - (tárgy nálam: kommunikáció célja, hasznai és kárai) - merőben eltérő területre cibálva fikázom.

unionista. (törölt) 2014.08.16. 19:35:42

@panelburzsuj:
a kocsma népe van erre felcsavarodva. ők a ganxsta-dopeman-majka "háború" óta mondják, hogy ez egy zsidó-cigány kulturkampf. amiben a félzsidó/félcigány származásúak vannak előnyben, mert ők eldöhetik, hogy hova álljanak. szóval a ganxta és a dopeman összevesznek, de azért majka közös ellenségük. persze előbb-utóbb úgy is cigányok lesznek az erősebbek. addig ugrálhatnak a "buzik". lehet mondani, hogy az egy primitív elképzelés. de nem egy szemellenzős álláspont.

az amerikai zsidók építenek etyeken az alcsúti útra egy filmgyárat. vajna, munk és az egyik rotschild. demján odaáll, ahová kell. (kocsmakultúrában ő félcigány/félzsidó). ők is kulturális hegemóniát akarnak, akárcsak "a liberálisok" (a budapesti zsidó és zsidóbarát értelmiség). a kocsmai logika szerint ebből végül a "cigányok" kerülnek ki győztesen. például úgy, hogy államosítják a filmgyárat.

a spekuláció alapja egyszerűen az, hogy a zsidó-keresztény kultúrkört számosságban megelőzik a balkáni cigányok. az etnikai arányok módosulnak és a társadalom új egyensúlyi állapotot keres. egy eredetileg szórvány kultúrából lesz zárvány. és megfordítva. ez elvezethet akár a valós önkormányzatisághoz. azért, mert az izolált kultúra lokális optimum keresésben érdekelt. ehhez az új helyzethez alkalmazkodhat egy mutáció. mert az ehhez szükséges "forward" változatokat az evolúció létrehozza. a populáció adaptálódhat az új környezethez. de ha nem akar, akkor "reverse" példányok visszaállítják a régi rendet. könnyen lehet, hogy ez a csoport a szétszóródást vagy a beolvadást választja.

ez azért érdekes, mert ebben az esetben tényleg nem libertárius mintákat kellene követni. ebben az esetben a cigányság lesz a polgárosodás motorja.

unionista. (törölt) 2014.08.16. 19:58:12

nem túl értelmesen írtam le. de talán érthető.
R, I, J, E sorrendből lesz R, I, E, J.
a kérdés, hogy ehhez a populáció hogyan alkalmazkodik.

panelburzsuj 2014.08.16. 20:54:14

@unionista.:
Vegyem úgy, hogy ha nem tudom fejből dekódolni a "R, I, J, E sorrendből lesz R, I, E, J" sztringet, akkor megbuktam unionizmusból?

unionista. (törölt) 2014.08.16. 23:55:54

@panelburzsuj:
az R "indoeurópai" (kelet/nyugat) kultúra. nekem úgy tűnik, hogy ez egy városias/vidékies nemzetség. ennek számtalan változata van. ami különféle méretű önkormányzatokat hozott létre.
az I "protoeurópai" (észak/dél) kultúra. ezek etatisták vagy nemzetieskednek. a rászorulókat vagy rátermetteket támogatják. azért, hogy humánus legyen a társadalom, illetve azért, hogy erős legyen a nemzet. magyarországon mindkettő megjelent bal-jobb ellentétként. de a közélet leginkább már arról szól, hogy az E (sztereotipizálva a balkáni cigányok) számarányban megelőzték a J csoportot (zsidó-kereszténység). és folyik az "elcigányosodás".

de ez nagyon egyszerű közelítés. ez "kocsmai logika". mert albert einstein és adolf hitler is E variáns volt. az egyenesági ősapja nem "zsidó" volt vagy "német" volt. de az elit többnyire attól az ami, hogy a gondolkodása eltér a többségtől. persze erre rásegíthet, hogy ez a két ember atipikus volt a környezetében. szóval egy betű az egyénről nem mond túl sok mindent. csak egy kicsit több, mint a horoszkóp.

de itt nem az individuumról van szó, hanem arról, hogy ezek a biológiai értelemben közel álló csoportok ösztönösen együtt mozognak, és a környezetükhöz alkalmazkodva közösen alakítják a kultúrájukat. ha egy járást egy militáns csoport dominál, akkor abból éppenséggel szervezhető egy "katonaváros". lehet ott a helyőrség, és mondhatod, hogy építsenek tiszti klubot. csak persze kell egy menekülő út. mert esetleg ott a potenciális einstein. ezért kell reáltanoda. esetleg egy potenciális hitler is ott van közöttük. szóval ezért kell művésztelep. mert a kis adolf nyilván jól mondott volna verset, és állítólag ügyesen festegetett. reáltanodát, művésztelepet, sportiskolát leginkább a megye tud szervezni. a közfeladatokat el kell osztani. persze lehetnek határvárosok. több megyéhez igazodva hozhatnak létre intézményeket.

értem persze, hogy ez az egész nagyon durván hangzik. mert ez az egész ez olyan, mintha embereknek építenénk karámokat és ott domesztikálni próbálnánk őket. a zsidóság és a zsidóbarát értelmiség azt mondja, hogy ez a fasizmus maga. ők azt mondják építsünk kizárólagosan a genetikai sodródásra. oké, de vannak emberek, akik azt mondják, hogy nem akarnak sodródni, vezessék már őket. jelöljük ki a határokat. mi van ha azokat túl szűkre szabjuk? majd egy szuper tehetséges azt mondja: "én nem akarok többé debreceni diák lenni. én meg akarok halni." szóval ebben óhatatlanul benne van ez a konfliktus. arra is oda kell figyelni. szóval persze, hogy ez veszélyes. mert ebben megjelenik a génáramlás. az, hogy behozzuk a városközpontba a tehetséges matematikust. de esetleg fürdővárosban kerül a vízilabda, vagy a strandröplabda. elosztjuk a közfeladatokat a pusztában.

és ugye sólyom lászló azt mondja, hogy ők szándékosan szakították szét a megyét a megyei jogú várostól. azért, hogy népi-urbánus ellentétet kreáljanak. rendben, de 25 évvel rendszerváltás után esetleg ne sólyom lászló legyen már az egyetlen közjogi orákulum. de ez sokat nem fog változni. mert itt még fasisztázás lesz egy ideig. valójában a balkáni cigány közkultúra ütközik össze a zsidó-keresztény politikai osztállyal.

panelburzsuj 2014.08.17. 01:12:30

@unionista.:
Na, így már akad benne rágható - de mára már elpilledtem.

Egyet azért makacsul javaslok megfontolásra: az egész tetejébe érdemes odagondolni, hogy "Ha a bioszt nem írják felül erőteljesen a vizsgált populáció egyéneinek jelentős tömegében tudatosan karbantartott önreflexív kultúrák, akkor"...

panelburzsuj 2014.08.17. 11:19:14

@unionista.:
Szóval egy kérdés:

Ha az "ezek a biológiai értelemben közel álló csoportok ösztönösen együtt mozognak, és a környezetükhöz alkalmazkodva közösen alakítják a kultúrájukat" szövegben az "együtt mozognak" kifejezést átalakítjuk "egymásra találnak" formára, akkor nagyon fölborogatjuk-e a mondókád lényegét?

Alkibiadesz 2014.08.17. 12:34:26

@unionista.:
Az érvényes érték kb. olyan mint a természetes szelekción átesett genetikai mutáció.
Az utóbbi hozzájárul a génkészlet egészének a alkalmazkodóképességéhez, de legalábbis nem rombolja azt.

Az érvényes érték pedig pedig beilleszkedik a már érvényesített értékek rendszerébe, de legalábbis nem rombolja az értékek már létező rendszerét.

Ettől függetlenül persze lehetséges értékkonfliktus a már bevett értékvilág és az újsütetű, "mutáns" érték között. A konfliktusos értékek érvényessége ebben az esetben attól függ, hogy lehetséges-e őket megvédeni egy kiegyensúlyozott értékvitában. Az olyan értékek esetében, amelyeket így már nem lehet megvédeni, vagyis csak hatalmi eszközökkel védhetőek, jó eséllyel érvénytelen értékekről van szó.

Alkibiadesz 2014.08.17. 12:58:41

@unionista.:
Ezzel teljesen egyetértek, egy kivételével. Az általad leírt mutációs-reverziós folyamat a mémek nyelvén írható le igazán.
Ennek oka pedig az, hogy a kulturális evolúció (a mémek evolúciója) sokkal gyorsabb mint a biológiai evolúció. A gének egyszerűen nem tudnak olyan gyorsan változni, mint ahogy a kulturális környezet változik ezért egyszerűen nincs genetikai oka az adott kulturális környezetnek megfelelő viselkedésnek.
Illetve egy esetben lehet genetikai okokat találni. Akkor, ha az összes eddig megfigyelhető emberi viselkedésmódozat potenciálisan már benne volt a cro-magnoni ember genetikai készletében. Ebben az esetben csak arról van szó, hogy a kultúrának azért van genetikai alapja, mert kultúra változásai korábban szunnyadó géneket aktiválnak, illetve korábban aktív géneket deaktiválnak.

unionista. (törölt) 2014.08.17. 12:59:11

@Alkibiadesz:
erre a konzervatívok azt mondják, hogy az "értékrend": "isten, haza, "család". amiből a család a legfontosabb. a frázis fordított irányban hülyén hangzik. és ezt a sort persze lehet folytatni. egészen addig, amíg nem jön valami, amire azt mondják: na az már nem. az már nagyon "gonosz". az felborítja az "értékrendet". de ezt bármire rá lehet ezt mondani ha úgy kezdjük a sort, hogy "isten". konzervatív nézőpontból ahhoz képest minden degradáló. minden istentelen. már a haza. arról nem nagyon beszélt jézus. és olyan nagyon a családról sem, legfeljebb a szülőkről. szóval ha nagyon akarom, akkor a második elemnél felborult az "értékrend". és ugyanezt csinálják a liberálisok. csak ők a sort így kezdik: "szabadság". mi az, ami építi és mi az, ami rombolja a szabadságot? szinte bármi.

unionista. (törölt) 2014.08.17. 12:59:11

@Alkibiadesz:
erre a konzervatívok azt mondják, hogy az "értékrend": "isten, haza, "család". amiből a család a legfontosabb. a frázis fordított irányban hülyén hangzik. és ezt a sort persze lehet folytatni. egészen addig, amíg nem jön valami, amire azt mondják: na az már nem. az már nagyon "gonosz". az felborítja az "értékrendet". de ezt bármire rá lehet ezt mondani ha úgy kezdjük a sort, hogy "isten". konzervatív nézőpontból ahhoz képest minden degradáló. minden istentelen. már a haza. arról nem nagyon beszélt jézus. és olyan nagyon a családról sem, legfeljebb a szülőkről. szóval ha nagyon akarom, akkor a második elemnél felborult az "értékrend". és ugyanezt csinálják a liberálisok. csak ők a sort így kezdik: "szabadság". mi az, ami építi és mi az, ami rombolja a szabadságot? szinte bármi.

Alkibiadesz 2014.08.17. 13:11:11

@panelburzsuj:
Íne:
"azt azért megköszönöm, ha mondasz valami létező tudományos terminust arra ajelenségre, amikor a delikvens aszemélyes averzióit olyan univerzális burokba csomagolja - tratalmilag, nyelvileg - mint te ezzel agyönyörű pédamondattal.
Ui: arra a terminusra azért lenne szükségem, hogy az egyébként roppant tetszetős - és a te szövedgeidre is különösebb erőlködés nélkül ráfogható - liberálfasizmust ne abuzáljam. Mert nem "ideológiai töltetű" állásfoglalásról van szó, még csak nem is "érvelési hibáról", hanem olyan alapvető habitus-megnyilvánulásról - amit nem tudod megnevezni... :(( "
Ezekre válaszoltam azt, hogy:
"nem az a kérdés, hogy mi az Alkibiadesz nevű jelenség, hanem az mi áll mögötte.
Alkibiadesz erről is nyilatkozik te viszont megkérdőjelezed a nyilatkozat hitelességét.

Ehhez persze jogod van. Még az is lehet, hogy igazad van, de az se kizárt, hogy csak projektálsz."

Alkibiadesz 2014.08.17. 13:17:04

@unionista.:
Abszolút igazad van!
Csakhogy az általad leírt konzervatív és liberális reakciók mind antirepublikánusok, azaz nem fogadják el a pluralizmust.
Mind a liberális mind a konzervatív a saját értékét tekinti a politikai közösség legfőbb értékének és ezért törnek kizárólagos hatalomra.
Egy valódi politikai közösségben ezzel szemben a legfőbb érték az ami "mindenkié" amit tehát nem lehet kisajátítani.
Ennek a kisajátíthatatlan legfőbb értéknek az egyik motívuma a pluralizmus, ami nem azonos az értékrelativizmussal.

unionista. (törölt) 2014.08.17. 17:41:20

@Alkibiadesz:
ha csoportot véletlen módon kettéosztanak, akkor az emberek nagyon könnyen egymásnak esnek. a kékek el kezdenek harcolni a pirosakkal. és elég gyakran közbe kell avatkozni, hogy vegyétek le a sapkát most azonnal, meg ne öljétek egymást. ez csak egy játék.

az evolúció létrehozza ezeket a különbségeket. mindenki fel van ruházva markerekkel, amiket nem lehet levetni, mint a sapkákat. és ezekhez kötődnek viselkedési formákat. és ezek hozzátapadnak ezekhez az evolúciós ágakhoz.

kevés kivételtől azt nem tudjuk megmondani, hogy pontosan mi az, ami biológiai értelemben kódolt, ami többé-kevésbé determinált. nincs olyan kalkulus, ami ezt megmondaná. a P = NP problémát sem tudjuk megoldani. de ez nem azt jelenti, hogy a genotípus nem befolyásol semmit (biológia).

a polgár lányok nagyon jó sakkozók. de miért lett judit a legjobb? és vajon ha polgár lászló úgy dönt, hogy a lányaiból "ketrecharcost" nevel, akkor ugyanilyen jók lettek volna? a klicskó testvérek lehettek volna kiváló sakkozók?

Alkibiadesz 2014.08.18. 14:29:20

@unionista.:
Érdekel egyáltalán, hogy komolyan vegyék a mondandód, vagy csupán a megnyilatkozás önmagában vett öröme az ami motivál?

unionista. (törölt) 2014.08.18. 18:06:03

@Alkibiadesz:
a polgár lányokból lehettek volna világhírű ketrecharcosok? a klicskó testvérekből sakknagymesterek?

panelburzsuj 2014.08.18. 18:08:35

@Alkibiadesz:
Milyen megalázó kérdésfelvetés...

(Amúgy: tanulmányozom a jegyzékedet.)

unionista. (törölt) 2014.08.18. 18:50:47

@panelburzsuj:
szóval erre a korrekt válasz az, hogy nem tudjuk. de azért érezzük, hogy nem. mert könnyen lehet, hogy ha polgár jutkára feladta volna az apja a fogvédőt, akkor a kislány fulladozni kezdett volna. persze lehet, hogy ha azt túléli és néhányszor nagyon megverte zsuzsa ő pedig bosszút állt volna zsófin, akkor már tiniként ezt nyilatkozta volna a tévében: "számomra az ütések nagysága a legnagyobb kihívás. az én utam a férfi wbo."

lehet, hogy ha a két klicskó fiú gyerekként öldöklő sakkjátszmákat vívott volna, akkor linaresi szupertornán most a "vasököl védelem" és "acélkalapács megnyitás" csapna össze. ki tudja? csak azért érezzük, hogy ez nem valószínű. inkább ügyetlen sakkozók lettek volna a szónak a szoros értelmében. leverték volna a bábukat a hosszú karjaikkal.

unionista. (törölt) 2014.08.18. 19:22:45

rossz helyre válaszoltam. mindegy.

panelburzsuj 2014.08.18. 19:27:21

@unionista.:
Hát itten most kicsit az történt, hogy ki-ki a saját mókuskerekét pörgeti ezerrel.

Alkibiadeszt "megvádoltam" azzal, hogy vagy azért kommunikál, hogy önigazolást találjon, vagy azért, hogy befolyást szerezzen. Ezen óg-móg vagy egy hete - de közben azért arra telik neki, hogy téged piszkeráljon azzal, hogy öncélból locsifecsizel.

Ez az egyik mókuskerék-csorda.

Az öklözve sakkozás a másik: nekem ezzel annyi módszertani finnyám van, hogy roppant látványos ilyen szélsőségekkel példálózni - de az emberiség általam megtapasztalt része ezekhez a csudafigurákhoz képest - olyan semmilyen... Van bennük ebből , abból is, amabból is - de semmi feltűnő, semmi extra.

(Egyébként a "tehetséggondozás" nevezetű alkímia az egyik kedvenc vesszőparipám, és a sors kegye folytán éppen matekos (Pósa módszert alkalmazó, illetve Pósa-módszerrel macerált) férfiakkal sikerült többször és hosszasan eltársalognom.)

panelburzsuj 2014.08.18. 19:28:02

@unionista.:
Már nyugtáztam, olvasd azért el! ... :))

unionista. (törölt) 2014.08.18. 20:28:34

@panelburzsuj:
nekem erről az a véleményem, hogy 8 éves kor után (amint a gyerekek megtanultak írni, olvasni, számolni) szakosított tantervű osztályok kellenek és fakultatív tantervű. tehát meg kell engedni, hogy a gyerek természettudományos, művészeti területre vagy a sportra összpontosítson. és azt is, hogy ezt kedve szerint váltogassa: jó tanuló-jó sportoló legyen.

szóval van olyan, amikor azt mondják: na, sanyika üssél egy egyeneset. kiteszi a felnőtt a tenyerét és a gyerek olyan gyorsan és olyan hatalmasat üt, hogy még másik is sajog. vannak olyan vidékek, ahol elég sok a klicskó. nekik dupla tesi óra kellene már 8 éves kortól. a gyereknek van egy általános testnevelője és egy szakedzője. egy gyerek 8-13 éves kor között megszerezheti általános műveltséget. mert ezek működnek klicskó gyerekeknél is.
g-ecx.images-amazon.com/images/G/01/kindle/dp/2012/KC/feature-kid._V394768076_.jpg
(feltéve, hogy tudnak írni, olvasni, számolni.) szóval nem látom azt, hogy a gyerekek miért ne sportolhatnának. hasonló elveket kellene alkalmazni tudományos, a művészeti és a katonai (sport) életben. egyenlő mércével kellene mérni.

Alkibiadesz 2014.08.24. 15:27:06

@panelburzsuj: Ezzel csak két gond van. Nem vádoltam unionistát, hanem kérdeztem. A te esetedben pedig a projektálással illetve a boszorkányüldöző logikáddal van "bajom".

panelburzsuj 2014.08.24. 15:40:11

@Alkibiadesz:
Hát az üldözést hamar kihúzhatjuk, legalább megszabadulok egy csomó irkálástól.

Projektálás?

Szokd meg magadat! - vagy hogy is mondták "már az ókori görögök is"...

Mongyuk tény, hogy a reális önképet nem adják ingyen - sőt azt is elfogadom, hogy személyről sezemélyre más árat kell fizetni éste, és nem mindeki vállalja be a reá kiszabottat.

Alkibiadesz 2014.08.24. 15:55:11

@panelburzsuj:
Látom nem akarod érteni.
Te vagy aki projektálsz, amit többek között a "csörténkben" jól dokumentálhatóan megnyilatkozó boszorkányüldöző logikád bizonyított.

panelburzsuj 2014.08.24. 16:06:26

@Alkibiadesz:
Kettőnk között az az egyetlen "apró" különbség, hogy én nem szégyellem és nem tagadom magam előtt, amit csinálok.

Ha nem így lenne, már rég nyomtál volna egy szmájlit, és nem koslatnál annyit a nyomomban.

Alkibiadesz 2014.08.24. 16:30:55

@panelburzsuj:
Jaj drágám, én vagyok az, aki rólad beszélget másokkal ;)
Ennyit a koslatásról.
Ez tehát szimpla terelés, ami épp hogy a tagadás jele.

panelburzsuj 2014.08.24. 16:47:41

@Alkibiadesz:
A problémázásod egy jelentős része abból ered, hogy csak felszínesen ismered az itteni törzstagságot, és csak itt-ott csippentesz bele a sokszálú dumahömpölybe.

De az má tényleg legyen a te magánbajod, hogy azt is "rólad való beszélgetésnek" rémülöd, amikor unionista egymásba akadt lábait szedegetem széjjel. (És dödögök mellé...)

Mennyél tudóskodni a másik posztba, ott nagyon toppon vagy, itt meg csak tipródsz.

Alkibiadesz 2014.08.24. 16:57:09

@panelburzsuj:
Itt mindenki csak felszínesen ismerheti a másikat. Ebben egyetértünk!
De éppen ezért semmit jelentősége annak a kijelentésnek, hogy állítólag csak tipródok rajtad.
Tipródni csak azon lehet, akinek van érdemi mondanivalója. ;)

panelburzsuj 2014.08.24. 17:04:09

@Alkibiadesz:
Na de bakker: miért rajtam, miért nam magadban?

(Mer megtoldottad az "eredetit". Na, ez az a szellemi szint, amitől én szoktam elszégyellni magamat. Hogy miért is akartam belelátni többet a drága "partnerbe", mint amit addigra már tök világosan megmutatott...)

Lehet lekopni.

Alkibiadesz 2014.08.24. 17:09:16

@panelburzsuj:
Megint nem figyelsz!
Rajtad - mondanivalód érdemtelensége okán - nem nem tipródom.
süti beállítások módosítása