1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.07.08. 17:56 HaFr

A konzervativizmus a cigánykérdésről

Az emberek Isten és az írott polgári törvények előtt egyenlők.

Ha a magyar közvéleményből nem ez látszik, az mindössze a magyar társadalom istentelenségét és embertelenségét bizonyítja.

Cigánykérdés nincs. Minden egyéb megfontolás ezek után következhet csak.

 

Utóirat:

Vannak viszont a magyar társadalommal szembeszegezhető kérdések, amelyek a napnál világosabban előjöttek az utóbbi néhány napban. Így többek között: meddig demonstrálja még a saját gyengeségét a társadalmunk azzal, hogy a kisebbségeit üldözi? Meddig szponzorálja még azokat a pártokat, amelyek 25 éve képtelenek a társadalmi integráció eszközrendszerét (az iskolák, a szociális ellátói és gondozói rendszer, cigány mentorok, infrastruktúra, értelmes közmunka, egyházi és civil szervezetek, önkéntesek stb. hálóját, és megfelelő befektetési környezetet) létre hozni, miközben azt viszont megteszik, hogy szegényt állítanak szembe szegénnyel, kisebbségit kisebbségivel, értékrendszert értékrendszerrel, intoleranciát intoleranciával? Mit akar ez a társadalom kezdeni a saját problémáival, ha egyáltalán hajlandó elismerni a felelősségét velük kapcsolatban? Ezek híján meddig akar még eljutni -- természetesen mindig jó okkal -- az elaljasulásban? Meddig még...?

79 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr76485413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2014.07.08. 18:13:07

A gödör aljáig.

Carmichael 2014.07.08. 20:27:36

Magad is úgy vélted, hogy nem ússzuk meg a szembejövő falat.

A másikra mutogatósdi játékát lehet még játszani egy darabig, ez a nép nem a megoldási javaslatokra vevő, hanem a (hang)erőt imádja, meg azt, ha valaki - bármilyen ellentmondáshalmazon keresztül is - de megmagyarázza, miért nem felelősek ők semmiért. Nem megmentő kell nekik, hanem felmentő. Nem mintha az előbbi létezne, de igény sincs rá tömegesen, mert kellemetlen dolgokat mondana.

De amíg van kire fogni a dolgok alakulását, nem lesz itt változás az irányban...lefelé.

Off: Tényleg meg kell vizsgáltatnom magam, mert megint Hofi jut eszembe: Ki a hibás? Tudom én....a múlt, az! Az újság is megírta, hogy aszongya "a múlt hibái". Te, ha ez a múlt ekkora barom, miért engedik még mindig oda...?

explanatus 2014.07.08. 21:07:32

Ebben az a félelmetes, hogy „szponzoráltjaink” kialakítottak egy bárki, bárkit gyűlölhet egyveleget. Ma én téged, holnap én őt, holnapután ő téged, mi titeket, ők bennünket, stb.

Mindenki megtalálhatja kedvenc ellenségét, kire rá lehet fogi. Miatta!

És működik, ez benne a legelkeserítőbb.

Istenem, meddig még?

egyetmondok 2014.07.08. 22:03:44

Egy új, magyar konzervatív politikai program nyugodt lelkiismerettel kezdheti azzal, hogy leszámolunk azzal a teljesen hamis, végzetesen hamis képlettel,műkonstrukcióval, hogy alaptörvényileg ünnepeljük a cigányságot,mint államalkotó kisebbséget.
Komolyan elhiszi bárki,hogy az emberi civilizáció egyik legbonyolultabb, legnehezebb feladatát,az államalkotást velük együtt csináljuk,csak közben az élet legelemibb helyein képtelen vagyunk együtt bármit is létrehozni ?

A kisebbség nem államalkotó, hanem nemzetalkotó (kell legyen,nem kéne,vagy jó lenne,hanem kell,mert különben baj lesz). Kezdjük ezzel,ennek a kimondásával,mert ezt követően lehetséges egyáltalán nekifogni bármi nemzeti minimum kimunkálásának.

estónia 2014.07.09. 06:31:40

Márpedig igenis van cigánykérdés.Ti is foglalkoztok vele mert hát tényleg kellene velük tenni valamit.
Addig még nem történik meg a csoda, a magam részéről utálom mindet,hányingerem van a látványuktól meg a modoruktól tök mindegy ki van a parlamentben.

Fejesrob 2014.07.09. 08:33:42

Na már megint megmondja egy a frankót, cigánykérdés márpedig nincs.

Éppen ezért vannak lemaradva a cigányok, mert a liberális szerint nincs cigánykérdés.

Ha nem lenne "cigánykérdés", libsikkel lenne tele a putrik környéke és a cigányos városrészek, hiszen jóval olcsóbbak a lakások, telkek.

Ezt a cigányok elnyomását pedig el kellene felejteni. Hihetetlen, hogy egyetlen indexes megmondóember sem veszi a fáradtságot, hogy elmenjen egy önkormányzathoz sorra venni a cigányoknak juttatott kedvezményeket, majd ugyanezt megtegye az állami kedvezményekkel is. Munkám során rendszeresen beleütközöm a különféle kedvezményekbe és megdöbbentő, hogy még egy kis településen is mennyi van. (Ingyen étkezés, ingyenruha, rendszeres és alkalmi segélyek, közmunka már a Gyurcsány korszakban is, iskolai különórák és ebben nincsenek benne a rendkívüli támogatások, pld. több éves rezsihátralék egybeni kifizetése, stb.)

A cigányok számára már 15 éve svédország van, az egy dolog, hogy szart ér pld. az általános iskolától az egyetemig tartó ösztöndíjrendszer, ha a jó körülmények között élő családja kiküldi a gyereket kurvaként Hollandiába.

Barbaarb 2014.07.09. 09:13:34

Amíg olyan kijelentésekkel, mint "cigánykérdés nincs" el akarjuk fedni a valóságot, addig ne is számítsunk előrelépésre. Persze aki nem akar erről beszélni, az ez után a kijelentés után akar csak beszélgetni..

A magyar társadalom nem üldözi a cigányokat, egy rakás lehetőséget kaptak a kiemelkedésre, és egy kis részük élt is ezzel, a többi is tudott volna, ha akar. Persze lehet mondani, hogy itt a bizonyíték, hogy nem lehet általánosítani, azonban tudomásul kell venni, hogy az előítélet ösztöneink része. Ha egyszer a rossz emlékeink nagy része cigányokhoz kötődik, hogy a cigányok többségéhez rossz emlékünk kötődik, akkor természetes dolog, hogy tartózkodni fogunk tőlük. Ha elfogadjuk őket olyannak amilyenek, akkor azzal csak a problémát nagyítjuk fel, mert egyre kevesebbeknek egyre többek számára kell majd egyre több segítséget nyújtani.

Barbaarb 2014.07.09. 09:16:08

@Fejesrob:

Ma bármilyen rászorulónak számító család gyermeke ingyen szerezhet egy szakmát úgy, hogy közben még egyéb ellátásokat (pl.: élelem) is kap. Ezzel ki lehetne emelkedni, de nem teszik.

Moin Moin 2014.07.09. 09:17:19

Hová is kellene integrálódniuk a cigányoknak?

Csak nem a világ legdezintegráltabb társadalmába, a magyarba? És milyen szocializációs-civilizációs mintákat is kellene követniük? Mert amilyeneket a magyar társadalom követ, azokkal 25 szabad év alatt oda jutott az ország, hogy Európában már csak balkáni államok vannak alatta a sorban!

...De persze a magyarok soha semmiért sem felelősek, ők mindig mindent jól csinálnak - csak a szemét EU, a zsidók, a cigók, a szabadkőművesek, meg a bilderbergek, meg a Zorbán, meg a Gyúrcsótány, meg a Libás, meg a Gárda, meg a németek, meg az oroszok, meg a Horthy, meg a Kunbéla, meg a Rákosi, meg a Vona, meg a Kádár, meg a Lázár...

És mindeközben olyan "éleslátás" uralja az országot és olyan "reális helyzetkép-értékelés", mint itt Fejesrobé. Komolyan mondom: jobb lett volna 1044-ben feladni az egészet és engedni III. (Fekete) Henriknek!:-)

Gera 2014.07.09. 09:18:37

Ha a cigányokkal semmi probléma nincsen, akkor hogy a túróba lehet az, hogy az egész világon bárhol, ahova beteszik a lábukat, ott probléma van velük, amit az adott állam képtelen kezelni? Ez nem rasszizmus, ez egy egyszerű tény. Olyan államok is, ahol amúgy sok az egyéb bevándorló évtizedek óta és mégis a cigányok kényszerítik térdre őket.

Moin Moin 2014.07.09. 09:21:33

@Fejesrob: Itt az idje, hogy nicknevet cserélj: Fejesrobról Seggfejesre!:-)

Bazmeg: a te szorongásaidat, félelmidet, egzisztenciális és/vagy identitásválságodat egészen más eszközökkel és egészen más gondolkodásmóddal lehet és kell megoldani,mint amit ti, szélsőjobber ultramagyarok a B-közepes szellemi és kultirális horizintotokkal egyáltalán fel tudnátok fogni.

Javaslom: járj ide rendszeresen, olvass HaFr-ot, ha nem értesz valamit, kérdezz tőle - és akkor talán elkezded megérteni, hogy mennyire csak a felszín felszínének a felszínét látod-gondolod te a világtól! Persze, ha nem akarsz tanulni, akkor megmaradhatsz tudatlan, erőszakos baromnak is...:-)

Hajráfradi, hajráújpest, hajráfelcsút!

Moin Moin 2014.07.09. 09:28:36

@Gera: Mélyedj el a társadalmi stratégiák és az eltérő szocializációs minták témájában - és fény gyúl homlokod mögött!:-)

Olvasd el ezt: progressziv.blog.hu/2013/03/03/a_csaszar_messzelatoja - a kommenteket is, és sokat megértesz a dolog lényegéből!

JewRivers 2014.07.09. 09:42:15

Egyébként ki is üldözi a kisebbségeket?

Nem unalmas még a téma?
A cigányság több száz éve nem képes beilleszkedni sehova, ahol dolgozni kellene.
Semelyik részén a Földnek.

Csak át kell lapozni a történelmet. Elolvasni az adott korban rájuk írt törvényeket.

Aztán lehet azt hazudni, hogy ez csak a XX., XXI. századi társadalom megoldatlan problémája
Ennyivel már ki is lehet kerülni címlapra!

Jaj a kisebbségi kérdés. Örök... Populista

JewRivers 2014.07.09. 09:45:57

@Barbaarb: Ehhez előbb az ingyenes iskolát el kellene végezni. Csak hogy az sem megy. El sem küldik a gyereket.

Te mit kaptál ingyen? Más miért kapjon bármit, alanyi jogon ingyen?
Értelmetlen olyat támogatni, aki nem hajlandó dolgozni azok pénzéből, akik megteszik ezt helyette.

De mert ennyire buta vagy, nincs is értelme ezen vitázni.

Csak mondogasd, hogy tenni kellene valamit, valakinek, valamikor!

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.07.09. 09:48:06

Én inkább olvasok továbbra is Forgács Istvántól, ebben a nemlétező kérdésben.Oké, hogy nincs cigánykérdés de akkor van "szegény" kérdés, de ha van szegény kérdés, kezdjük ott kik a szegények?Európai mércével magyar társadalom 90% szegény.

Moin Moin 2014.07.09. 09:54:10

"A cigányság több száz éve nem képes beilleszkedni sehova, ahol dolgozni kellene.
Semelyik részén a Földnek."

1.) Te tudnál-e munkát adni kb. 300.000 cigánynak ma Magyarországon? Léteznek ezek a munkaheelyek - hogy aztán valóban meglássuk: elmennek-e oda a cigányok dolgozni? (Amikor voltak munkahelyek, a 60-as-80-as években. bizony, elmentek...)

2.) Emlékeztetlek, hogy a magyarság István király kora előtt évszázadoig nem volt képes beilleszkedni a "munkaalapú társadalomba" - mivel nem ismerte annak alapjait. Ha jobban belegondolunk, mind a mai napig nem illeszkedett be a magyarság, mint nép - hiszen képtelen nyugati módon, azaz hosszú távra tervezsve és alaposan szervezve vállalkozásokat működtetni, márpedig ez az európaiság egyik legfontosabb alapja!:-)

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.07.09. 10:03:33

- fidesz kétharmad van, és ők tudnának jogi környezetet teremteni ennek a sztorinak. mint látjuk a polgári-civil légkört ott lehetetlenítik el, ahol csak lehet (lásd: norvégügy).

- Emellett egy józan politikai pártnak sem érdeke a társadalmi feszültségek megszüntetése -> divide et impera.

- A primitív politikusok a maguk primitív logikájával nem tudják felmérni, hogy mennyire szar egy olyan országban élni, ahol ilyen komoly feszültségek vannak. és mivel ezeket legtöbbször gerjesztik is, csak még szarabb.

okosoktól tanulok egy okos intézményben, ott annyit tudtak egy félév alatt (EGY FÉLÉVES KURZUS ALATT) kinyögni a kérdésről, hogy idézem: "Rájöttem évek alatt, hogy a cigányság nem egységes. Nem lehet olyanról beszélni, hogy cigányság". - Na ameddig ilyen agytrösztök vannak a témában, mit várunk?

- segélyezés-szociális háló-megszokás-minta = közel kezelhetetlen a probléma, még nálunk fejlettebb országokban is.

És nem kell itt túlvalláskodni, meg túlmagyarázni a dolgot, az, hogy probléma van a cigánysággal, nem humánumbeli, nem elvi kérdés, hanem igen is létező TÁRSADALMI probléma.

talpi 2014.07.09. 10:09:50

az akinek nincsenek előítéletei, csak tapasztalatai, az is rasszista? vagy csak tapasztalt?

Moin Moin 2014.07.09. 10:10:57

@Áronside: Nem vagy rossz ember - csak sikeretelen, az előtte álló problémával a büdös életben nem boldoguló ember maradsz.

A feladat megoldása a feladat megértésével, majd a lehetséges megoldások értékelésével, hatásvizsgálatával kezdődik. Avagy: képzeld csak el azt a BMW-t, amelyet úgy terveznének, ahogyan a magyar társadalom a cigánykérdésel foglalkozik!:-)

...És persze: lehet elméletben olyan "megoldásokon" is ábrándozni, mint a cigányság gettókba zárása, kitelepítése az országból, vagy a likvidálása - vagy esetleg az erőszakkal való munkába-iskolába kényszerítése. Azonban ha elvégezzük ezen "alternatívák" teljes hatáselemzését, akkor rájövünk, hogy sem nem működnek a gyakorlatban (pl. az erőszakkal szocializálás - mivel ez olyan erős viselkedéstani gátakba ütközik, amelyek miatt az egész nem működne), vagy pedig sokkal több kárt okoznának a magyarságnak (külkapcsolati, külgazdasági téren), mint amennyi "megnyugvást" hozhatnának.

Moin Moin 2014.07.09. 10:13:19

@Megyko: "Köszönjük Emese!" - de most fogd magad és írj az általad elgondolt megoldásokról is!

Tanulmányodat "Endlösung" jelszóval várjuk a kiadóba!:-)

Moin Moin 2014.07.09. 10:17:07

@talpi: ...vagy csak nem érti a dolog mögött működő, nem egyszerű lelki, szocializációs, kulturális és történelmi mechanizmusokat!

A rasszizmus: egy létező jelenségre/problémára a kellő ismeretek hiányában adott, az egyik ősi emberi ösztönön* alapuló téves reakció.

*Ez az ösztön a saját csoportunkban tartozókat az "idegen csoportoktól" megkülönböztető késztetésünk, amely akár apró kulturális és morfológiai jegyekre is azonnal reagál - és erősen lecsökkenti az agy kognitív értékelő képességét az adott "ellenséges csoport" vonatkozásában.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.07.09. 10:18:42

@Moin Moin:

figyelj Moin Moin, keress mást aki veszekszik veled lécci, jó? nem érek rá a ma megváltani a világot.
puszika

Gera 2014.07.09. 10:23:29

@Moin Moin: A problémám az, hogy a cigánykérdés létezik, mert nyilvánvalóan problémásak a cigányok, ez a valóság, ennyi. Ebből nem következik, hogy a megoldást a kollektív bűnösség és a Dunába lövés környékén kell keresni, viszont ha én azt mondom, hogy cigánykérdés nem létezik, az egyszerűen hazugság és bármilyen megoldás keresését lehetetlenné teszi.

A hivatkozott posztot elolvastam. Az elejével egyetértek, a vége marhaság. Amilyen szépen felismeri (felismerED?), milyen okok rejlenek a cigányprobléma mögött, annyira ignoránsan ítéli el a tanárt. Egy laza mozdulattal lesöpri az asztalról, hogy épeszű ember inkább megy a teszkóba árufeltöltőnek, mint cigányokat történelemre oktatni valami elbaszott helyre, úgyhogy ebből az következik, hogy ezek az emberek elhivatottak és próbálnak küzdeni. Csak sajnos nem kapják meg az államtól a munkájukhoz szükséges erőforrásokat és ezért ők épp olyan frusztráltak lesznek rövid úton, mint a cigányok. A tanárra gyakorlatilag egy lehetetlen feladatot osztottak ki és még megfizetni sem próbálták cserébe. Ezek után rátolni a felelősséget a kudarcért enyhén szólva pofátlanság.

Emellett annak ellenére, hogy én magam is elítélem az erőszakot, attól még ez a gonosz világ erre nincs tekintettel és rendre kitermel olyan embereket, akik tényleg semmi másból nem értenek. A cigányoknak ezt a részét a saját környezete már rég ilyenné nevelte, mire iskolába kerül. Mit lehet ezzel kezdeni? Ha a tanár nem esik túlzásokba, akkor igenis szemet lehet hunyni egy-két pofon felett (mert papíron megengedni persze nem lehet) kényszerből, mert a B verzió ezeknek a gyerekeknek valamilyen teljesen személyre szabott nevelése, amire a normál oktatás (egy történelemóra...) keretei nem adnak lehetőséget, úgyhogy ha az állam nem ad más eszközt a kezébe, akkor bizonyos józan határokig egyszerűen nem ítélhető el ezért a tanár. Aki ezt képtelen felfogni, az még nem látott ilyen gyereket, csak pofázik a karosszékéből mindenféle magasztos elvekről. Hát ja, ahova én jártam, a város legjobb általános iskolájába, ott nem kellett verni a gyerekeket, mert az olyanokat fel sem vették és ha menet közben derült ki, hogy valaki nem OK, akkor őt is szépen elküldték. A gimnázium dettó, oda már be sem kerültek ilyen diákok. Így kurva egyszerű ám tanítani. És ezeket hívják jó tanároknak, miközben jobb fizetésért válogatott emberanyagot oktatnak. Hát nem, ennél sokkalta nagyobb teljesítmény volt, ha mondjuk édesanyámnak sikerült úgy végignyomnia egy évet, hogy mittudomén csak tízen buktak meg a többségében síkhülye fodrász-kozmetikus szakmunkás hallgatók közül a helyenként egyetemi szintet karcolgató kémiából-anyagismeretből. És még ennél is nagyobb teljesítmény idegösszeomlás nélkül lehúzni egy évet egy fullcigány általános iskolában.

Advanced Flight 2014.07.09. 10:30:49

Az emberek Isten és az írott polgári törvények előtt egyenlők.

Mélységesen egyetértek. Javallom ezért az azonos elbánást minden polgárnak.
Nincs megfelelő lakhatás, állandó jövedelem, higiénés viszonyok? Gyereket elvenni, irány az állami gondozás vagy nevelőszülők.
Bűnöző környezetben élnek kisgyerekek? Szabadulóbulikon vesznek részt, lopni küldik őket? Valamennyit elvenni, szülők ellen büntetőeljárást indítani!
Nem jár rendesen iskolába a gyerek? elvenni, állami gondozás, szülők ellen büntetőeljárás.

Kedvezmények, pozitív diszkrimináció? felejtős, megszüntetni, mindenki egyenlő, nincs cigánykérdés.

gaba 2014.07.09. 10:38:16

Azért, ha már ennyire csak kérdezgetünk, szeretnék végre egyszer hallani olyat is, hogyan is lehetne megoldani ezt a kérdést (is)? Mert marha jó elmondani, mi nem jó, de miért nem jó, hogyan lehet változtatni, megoldani, ezt még egyszer sem hallottam-olvastam!

Célkereszt 2014.07.09. 10:48:28

Gratulálok a kommentelőknek!
Akik megértették a posztot, azért. Akik nem, azoknak kissé ironikusan.

wallenberg8805 2014.07.09. 10:52:22

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A magyarországi politikai osztály Jobbikon kívüli része egy kellemetlen fogászati kezelés előtt áll, előbb-utóbb kénytelen beismerni hogy mindvégig a Jobbiknak volt igaza, és mindvégig hazugság és rágalom volt a Jobbik leszélsőségesezése.
A magyarországi politikai osztály Jobbikon kívüli része minél tovább halogatja ezt a kellemetlen fogászati kezelést, annál nagyobb lesz a fogában a szuvasodás, és végül gyökérkezelés fog kelleni, vagy a rossz fog kihúzása.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Barbaarb 2014.07.09. 10:54:25

@JewRivers:

Ez a hozzászólás meddig szól nekem? Csak mert úgy érzem hasonló állásponton vagyunk, mégis elég negatív tartalmú a hozzászólásod irányomba.

Egyébként addig értem az ingyenességet, hogy a rászorulók gyerekeinek biztosítani kell a tanulási és kiemelkedés lehetőséget, de az már gáz, amikor rasszizmust kiáltanak, ha megbüntetik azokat, akik nem küldik iskolába gyerekeiket. Sajnos ezek a gyereke csak akkor tudnánk felnőni a feladathoz, nem a szüleikkel élnének, de annak megint nem vagyok híve, hogy a szüleitől elszakítsák a gyerekeket csak a társadalom érdekében. Szóval a megoldás nem egyszerű.

Fejesrob 2014.07.09. 11:11:55

@Moin Moin: Mi lenne, ha inkább megcáfolnád azt amit leírtam. Bizonyítsd be, hogy a cigányoknak nem jár semmiféle támogatás, ösztöndíj. Nosza, csak egy kis gugli.

Persze magyarozni egyszerűbb, ostoba libsi.

Fejesrob 2014.07.09. 11:15:18

@Barbaarb: A "gond" a cigányok számára az, hogy az önkormányzatok és az állam már rutinos, szép lassan átállt a céltámogatásokra.

Azaz a cigány pénzt szinte egyáltalán nem lát. Kaját, ruhát, ösztöndíjat lát, adósságait az önkormányzat kp mozgás nélkül írja le.

Ha kp van, azért viszont tennie kell. Suliba járatni a gyereket, tisztán tartani a környezetét.

A pénzosztó cigány szervezetek pedig régen sem nem adtak kp.-t, nyilván nem véletlenül.

Fejesrob 2014.07.09. 11:19:55

@Barbaarb: Épp ezért azt szokták csinálni, hogy a nagyon gáz cigánygyereket, hogy ütolérje a többit, a gyámügy hátrányos csoportba sorolja, innentől pedig pld. jár neki a különóra.

Ez egyfajta állami utánzata annak, amikor a magyar felfogad a gyerekének pld. egy egyetemistát, csak sokkal profibb megoldás.

Azzal azonban persze nem lehet mit kezdeni, ha nem megy el a különórára, aztán 15 év múlva reklamál, hogy miért nem az irodában alkalmazzák. A liberális pedig azért reklamál mert a cigányt elnyomták.

Fejesrob 2014.07.09. 11:29:00

"Intézeti utókezelésre kötelezné a kiszabadított csicskákat a Jobbik"

"Azt szorgalmazzuk, hogyha valakit sikerül kimenteni fogva tartóik közül, akkor ne legyen szabadjára engedve az utcán, hanem szociálpolitikai eszközökkel lehessen őt biztonságosabb, és számára megfelelőbb, az emberi méltóságához megfelelő intézménybe költöztetni."

Bár a liberálisok elegánsan elsuhantak és elsuhannak a csicskázás mellett, ez az emberi jogok nagyon durva megsértése.

Vajon a konkrét rabszolgaság miért nem veri ki náluk a biztosítékot a liberális emberjogi szervezeteknél? A szexrabszolgák 99%-a eleve cigány.

Krisz11 2014.07.09. 11:31:57

"25 éve képtelenek a társadalmi integráció eszközrendszerét létre hozni"

Azt kellene megérteni, hogy a cigányság integrálása csak egy városi legenda. Ugyan úgy nem létezik, mint az Álommanó meg Mikimanó. Nincs rajta mit elemezni.
A végén úgy is csak 3 lehetőség marad: Tovább vándorolnak, vagy ők, vagy mi.

DrGehaeuse 2014.07.09. 11:32:20

Mondhatjuk, hogy cigánykérdés nincs.

Viszont vannak társadalmunknak problémái olyan csoportok tagjaival akik identitásukat a "cigány" vagy a "roma" megjelöléssel határozzák meg és/vagy a többség így azonosítja őket.

Nem az etnikum beazonosítása a probléma, hanem a problémák megoldatlansága ill. megoldhatatlansága okoz feszültségeket a társadalomban.

Ebben az ügyben a mindenkori elitek nemtörődömsége ill. felelőtlensége valamint inkompetenciája domborodik ki immár több évszázadra visszamenőleg.

Sajnos a hasonló problémákra csak rossz és kevésbé rossz megoldásokra van példa. Jó megoldásról én speciel nem tudok. Ha valaki tud linkeljen be róla egy cikket ide válaszként.

randomuser1 2014.07.09. 11:32:52

valójában a helyes kérdés, faszé kap pénzt az adómból a templom meg a rendőrség, ha egyik se képes ellátni az alapvető feladatát, t.i. az együttélés isteni és polgári szabályainak betartatását, he?

Krisz11 2014.07.09. 11:34:48

Amúgy nemtudom mi megy megy most, a liberálisok átvedlenek konzervatívba?
Mi ez a duma, hogy: "A konzervativizmus a cigánykérdésről" ??
A fenti álláspont szélsőségesen liberális.
Csak nem az lesz most, hogy ha nem tudod elnyomni állj az élére, és a liberálisok konzervatívnak adják ki magukat?

Moin Moin 2014.07.09. 11:39:49

@Áronside:

Nagyon fontos kérdést tettél fel, amikor a szabad akarat létére kérdeztél rá! A szabad akarat – a választás lehetősége és képessége különböző alternatívák között létezik – ám csupán az egyén által ismert, az adott közösségben létező lehetőségek körén belül. Azaz: a szabad akarat nem független az egyén közegétől. De nem független az egyén – és: az ember, mint hierarchikus csoportokat alkotó főemlős-faj – genetikus örökségétől sem. Itt ui. az egyéni és emberi képességek korlátozzák az szabadon választható alternatívák körét.

Így, ha egy „bűnözővé vált” egyéntől azt kéred számon, hogy miért nem élt a szabad akaratával és miért nem lett multi-vezérigazgató a Szilícium-völgyben, akkor kérdezd meg azt is tőle, hogy az őz szocializáló környezetben kiskorában és önkéntelenül elsajátított mentalitás, viselkedésminták és társadalmi stratégiák vajon kinyitottá-e neki a kaput ebbe az irányba is? vagy netán csak két választást hagytak: vegetálás vagy bűnözés? ha láttad A Keresztapa c. film 2. részét, abban igen szemléletesen van ábrázolva a tehetséges, de érvényesülési lehetőségeiben beszorított ember „szabadon választható” életútja…

Mindezzel pedig nem a bűnözőt mentem fel: a társadalomnak nem engedem meg, hogy felmentse önmagát! Pedig – amint látom – rohadtul szeretné!:-)

Azt pedig félreértetted, amit a sikertelenségedről írtam: nem azt mondtam, hogy a karrieredben, stb. vagy az, hanem abban, hogy (a magyar társadalommal együtt) sikeresen kezelhesd a cigánykérdést. És ha „nem vagy rá kíváncsi, hogy mitől üzembiztos” a „társadalmi autód”, akkor nem vagy felelős állampolgár, hanem csupán egy „alattvaló”, aki a hatalomtól várja az életében felmerülő és egyéni szinten nem megoldható problémák rendezését. Ezzel az a baj, hogy a társadalom mi vagyunk és a hatalom is mi vagyunk – olvasd csak el az Alaptörvényben!:-)

A hatalmat a hatalom érdekli csupán – ha hagyjátok neki. Még arra is képes a hatalom, hogy a problémákból kovácsoljon magának hatalmi tőkét. Nem az Orbán vagy a Gyurcsány autóját lopják el, hanem a tiéteket. Nem a Bajnai paprikáját szedik le a borsodi kiskertben, hanem a tiéteket. Nem a Tóbiás Jóska gyerekének az iPhone-ját veszik el az avasi lumpenroma gyerekek, hanem a tiétekét… A hatalom meg tudja védeni magát: amikor Orbán feleségének ellopta valaki az első ciklus alatt a terepjáróját, az egész yard azt kereste: meg is lett. Amikor a Ráchelke kompromittáló videóját tartalmazó mobilt ellopták a lagziból, voltak milliók az azonnali DNS-vizsgálatra. Így a hatalmat nem érinti a gyakorlatban semmiféle társadalmi, etnikai, kulturális, stb. feszültség. Ezért nincs igazi késztetése arra, hogy az igazi okokból kiindulva igazi megoldásokkal álljon elő – pláne, hogy a társadalom még „meg is büntetné” a hatalmat, ha ez az igazi megoldás némi pénzt, tanulást, stb. követelne a társadalomtól.

…Mondom: ha nem érdekli a probléma oka az állampolgárokat, akkor a probléma megmarad, táplálkozik és nőni fog!

Krisz11 2014.07.09. 11:42:16

Egyébként nem lenne muszáj cigánykérdésről beszélni. Beszéljünk bűnöző kérdésről, csak akkor nevezzük ki egy olyan szintű belügyminisztert mint Szauron, és vezessünk be az orkokkal szemben olyan szintű szigort mint Mordorba, akkor majd rend lesz, meg tovább állnak külföldre. Ja, és börtönöket meg ne Szibériában béreljünk, mint a németek, hanem Észak-Koreában.

randomuser1 2014.07.09. 11:42:42

amúgy addig matrázzuk a nincs cigánykérdést, h hamarosan tényleg nem lesz..
a mélyszegénységben élő, amúgy ránézésre -még- nem roma fajtajelleget mutató népek egész ügyesen átvették az ő életformájukat, még vegyesházasodnak is, egyszóval, lassacskán asszimilálódunk.
igazi hungarikum, ilyet nem láttam se bulgárba, se szerbbe, se románba, pedig ott van csak sok roma, több mint idehaza.

DrGehaeuse 2014.07.09. 11:45:15

"Meddig szponzorálja még azokat a pártokat, amelyek 25 éve képtelenek a társadalmi integráció eszközrendszerét ... létre hozni, miközben azt viszont megteszik, hogy szegényt állítanak szembe szegénnyel, kisebbségit kisebbségivel, értékrendszert értékrendszerrel, intoleranciát intoleranciával?"

Ezzel két probléma van:

1. Senki nem kérdezi meg az egyszeri halandó magyar válsztópolgárt az egyetlen aktus során amikor (látszólag) rá jutó hatalmával élni kíván (országygyűlési választások), hogy ezeket a pártokat ily teljesítményükért akarja-e szonzorálni? Az állam egyszerűen a pártok fogja és helyettünk a mi nevünkben a tőlünk kapott hatalmával visszaélve a tőlünk elvont jövedelemből busásan szponzorálja a pártokat és erről nem is hajlandó vitát nyitni.
Ez is egy jó érv a pártalapú demokrácia (nálunk létező formájának) tarthatatlanságára.

2. A klf. szembeállítások módszere a pártok működésének nélkülözhetetlen eleme. Ebből élnek. Enélkül még ennyi ember se lenne hajlandó választani köztük.

Moin Moin 2014.07.09. 11:47:25

@Fejesrob: Nem az a helyes kérdés, hogy jár-e? (Egyébként: jár - de jár minden szegénynek, mivel néhány, nagyon speciális és összességében csekély összegű, kifejezettena romaintegrációra szánt pénz kivételével nem etnikai, hanem szociális támogatásokról van szó.) A helyes kérdés az, hogy ezek a támogatások mire szolgálnak: csak konzerválják-e a helyzetet 8ezzel valójában növelve a problémát és a feszültségeket is), vagy valódi megoldásokat segítenek? Sajnos az előbbi a helyzet.

Te pedig lény szíves, cáfold meg, hogy nincs igazam, amikor a cigánykérdés valódi okait írom le! Avagy: te, ha orvos lennél, talán tudnál úgy gyógyítani, hogy fogalmad sem lenne, mi okozza a betegséget?:-)

Ennek semmi köze liberalizmushoz, konzervativizmushoz: ennek csupán a célszerűséghez és az eredményességhez van köze! Tőlem ugyan sose láthattál leírva oylan liberális érveket, hogy "de a cigányok is emberek, egyformán kell bánnunk velül, meg előítéletek nélkül!". Ez az érvrendszer és gondolkodásmód nem az én világom - mert ugyanúgy csak felszínes és teljes mélységükben meg nem értett lózungokból áll, mint a szélsőjobbé. Éppen ezért nem is tudtok egymással még vitázni sem: mert axiómáknak tekintett, de a valóságban meg sem vizsgált állításokat vagdaltok egymáshoz. vagy azt hiszed, én nem ütöm-verem a "libsiket" is azért, mert nem kellő ismeretek birtokában és nem komplex rendszerként kezelve a problémát dumálnak róla?

Moin Moin 2014.07.09. 11:51:38

@HaFr:

Az úttörő, ahol tud, segít! Én a Timur és csapatán nőttem fel!:-)))

bbwd 2014.07.09. 11:52:50

két embertípus van:

az egyik betartja a törvényeket és a társadalmi együttélés íratlan szabályait, a másik nem.

ez egyikkel lehet és kell is együtt élni, a másikkal nem.

nem azért, mert cigány, hanem azért, mert alkalmatlan az együttélésre.

jogkövetésre tanítani csak a visszahúzó környezetéből kiszakítva lehetne, az azonban a mai pc biblia alapján rasszizmus, így megoldás nincs. újratermelődik, multiplikálódik a nyomor.

aki tud valamit, szóljon...

profilo 2014.07.09. 11:57:21

"Mit akar ez a társadalom kezdeni a saját problémáival, ha egyáltalán hajlandó elismerni a felelősségét velük kapcsolatban?"

És sikerült újra a könnyebbik utat választanod.
Ahogy neked @Moin Moin: is...

"…Mondom: ha nem érdekli a probléma oka az állampolgárokat, akkor a probléma megmarad, táplálkozik és nőni fog!"

Mert csak a jelenlegi helyzet érdekel és az egyszerűség,a "könnyebb" kezelhetőség miatt az ide vezető út és annak tanulságai nem.Értem én,hogy az bonyolultabb,nehezebb,fájdalmasabb és nem lehet elsunnyogni oldalt a többségi társadalmat ekézve,annak felelőségét hangsúlyozva.
De feltetted-e már a kérdést magadnak,hogy mit vársz el,mit követelsz cserébe a kisebbségi csoportoktól a társadalmi integrációhoz nyújtott segítségért,áldozatért?

Mit akar a cigányság kezdeni a saját problémáival, ha egyáltalán hajlandó elismerni a felelősségét velük kapcsolatban?

Ebbe a nyomorúságos helyzetbe közösen lavíroztuk magunkat és közösen is kell kimászni belőle.Kár az egészet a többségi társadalom hibájának beállítani,ahogy ti teszitek.

És szomorú vagyok,hogy PONT TI teszitek ezt...

tamas11 2014.07.09. 12:02:20

@Gera: @talpi: @gaba
Az nem tény, hogy sehol nem tudják kezelni a problémát.
A nyolcvanas évekig itt, a te hazádban IS tudták kezelni a "problémát". Reggel jött a munkásbusz (ingyen, vagy fillérekért) és bevitte a városokba a munkaerőt. Aki nem szállt fel a buszra, arról azonnal mindenki tudta, hogy kerüli.... (a buszt....). Vagy beteg, de abban a közösségben arról is tudtak. El kellett azonnal kollektíve ítélni, nyilvánosan. A buszon kisebbségben ugyan, de nemcigányok is voltak. (ismerték egymást mert együtt jártak korábban iskolába).
Szóval voltak egyszerű működő elfogadott minták, közösek. Aki még gazdálkodot is a háza körül, azt becsülték érte, segítették. Ebben a képben egy segély sem úgy tűnt fel, mint amivel a munka elkerülését támogatnák. A gyerek pedig elment az iskolába, mert ott étkezhetett - gondolom ez is rendben lévő.
Nem igaz tehát, hogy NEM LEHET, hogy nem lehetett "segíteni". Nem csak a rendszerváltás tett be nekik és nem a gazdasági válság, (ami csak kiélezte, beteljesítette a deklasszálódást, és nem csupán a romák körében), hanem már a nyolcvanas évek folyamán a csökkenő munkalehetőségek:
A tények sorával választ kapnak azok is, akik ezt a folyamatot kimerevítve a rasszra akarják tolni, hogy könnyebben megérthessenek valamit, és felhatalmazzák magukat valamilyen erőszakra hajazó cselekvésrejobb esetben a meddő ítélkezésre.
A közmunkáról szólva minden kritika jogos, de ebben a közösségben jótékony hatása is van: jobb volt egész télen az iskola előtt látni (cigiszünetekben) a felnőttkorú munkátlanokat, mint ki tudja hol.

DrGehaeuse 2014.07.09. 12:06:47

@Moin Moin:

A 2. pontodhoz:
A magyarság az akkor nyugaton dívó teljes alávetésen alapuló feudális berendezkedést nem volt hajlandó elfogadni, mivel a magyarok bejövetele előtt szabad faluközösségekben élt a kárpátmedence akkori lakosságának többsége. És nagyon is magas szinvonalú mezőgazdasági munkából élt. Az Árpád fejedelemmel beköltöző kissebség (akiknek nagy része itt tanulta meg a ma is használt nyelvünket az akkor már ittlakó többségtől) viszont nagyállattartó nomád volt és nagyon is "munkaalapu társadalomban élt". A sztyeppei lovas életmód oly kemény és rendszeres munkával jár (ha jól akarsz élni), hogy azt egy hozzá nem szokott "nyugati civilizált" ember egy hétig se bírná elviselni.

egyetmondok 2014.07.09. 12:14:01

@profilo:
Bármilyen integráció,bármilyen asszimiláció csak olyan folyamat lehet,mint az integráló, asszimiláló közeg. A kisebb nem képes a nagyobb meglévő,ebben a folyamatban alapvető alapvető szerepet játszó tulajdonságait, jellemzőit,alapvetéseit stb. megváltoztatni.
Azon se tud segíteni,ha kiderül,hogy nincsenek alapvető tulajdonságok, jellemzők,alapvetések,stb. Ha nincsenek,nincsenek, csinálni kell őket,na,ezt se tudja a kisebbség a többség helyett elvégezni.
Azzal semmire sem megyünk,ha mi, többség felmondjuk a kisebbségnek a leckét,mert az pont ezt fogja tenni. A másik leckéjének a kiadása a legkönnyebb, és ebben az se számít, ha a lecke kiadása egyébként a legnormálisabb hangütés mentén zajlik.
A leckét magunknak kell feltenni,és ebben nem játszik,hogy a másik ugyanezt megteszi-e vagy sem: a mi dolgunk a mi dolgunk,és az jön mindig előbb.
Én egyetértek a poszttal,ha Hafr úgy érti,hogy a saját leckénkkel se jutottunk ötről a hatra. Ha úgy jobban tetszik, nem cigánykérdés van,hanem magyarkérdés.
Vagy éppen nincsen,mert mintha inkább ez utóbbi lenne a helyzet.

Moin Moin 2014.07.09. 12:16:14

@Áronside: Az állampolgári kompenetcia addig kell, hogy terjedjen, hogy meg tudja ítélni az általa választott vezetés kompetenciáját. Nem neked - vagy minden egyes állampolgárnka - kell magát romaügyi szakértővé, harcossá és miniszterelnökké képeznie, de annyi ismeretet fel kell szednie magára - ha jól akar dönteni -, hogy alapkérdésekben el tudjon igazodni.

Gera 2014.07.09. 12:16:37

@tamas11: Én nem vagyok rasszista. A rasszistákkal szemben nekem különösebb bajom nincs a cigányok többségével. Azt sem hiszem, hogy a cigányok en bloc nem akarnak dolgozni vagy hogy mind bűnözők lennének. A cigányoknak szerintem egy olyan 20 százalék körüli a problémás hányada, akik elsősorban a többi cigány életét teszik pokollá, ezzel is drámaian megnehezítve a mindennapjaikat. Ezért is kellene mindenképpen először nekik kollektíven elítélni ezt az életformát és megfogalmazni az igényt a változásra.

Viszont ettől még ezek a problémás arcok elsősorban cigányok, erről egyszerűen nem lehet vitatkozni. A cigányok itt egy kisebbség, de a bűncselekményeknek a többségét követik el, ezzel se. Úgyhogy létezik cigánykérdés.

Krisz11 2014.07.09. 12:17:17

Bármilyen párbeszédnek az kell, hogy legyen az alapja, hogy a cigányság és liberális (újabban "konzervatív" - mint ez a blog) ideológusok elismerik a cigányság felelősségét. Mind a mélyigénytelenségben, mind a bűnözésben.
És aztán szépen kérik a többségi társadalom segítségét.

Gera 2014.07.09. 12:21:55

@egyetmondok: Már bátorkodtam felvetni, hogy a cigányokkal az egész világon probléma van, ezek után elég nehezen tudom elfogadni a magyar társadalom felelősségét. Kicsit arra emlékeztet ez, amikor az áldozat felelősségét kezdik el boncolgatni mondjuk egy nemi erőszaknál, a minek ment oda és a miért öltözött kurvának "érvek" mentén. Én azt el tudom fogadni, hogy felelősek vagyunk azért, hogy nem teszünk eleget a probléma megoldásáért, a saját érdekeinkkel is szembe menve, de hogy mi lennénk a felelősek azért, hogy a cigányok itt és most ilyenek, azt elutasítom.

Moin Moin 2014.07.09. 12:22:03

@profilo: Írtunk még több mint 3 éve egy posztot Az érem másik oldala címmel - progressziv.blog.hu/2011/05/04/az_erem_masik_oldala_13 -, amelyben ott találod a cigányság "hibáit" és azt is, hogy mit kell és lehet elvárni a cigányságtól, mit kell megtennie a cigányságnak ahhoz, hogy ez a probléma legalább csökkenhessen.
Ha elolvasod, belátod, hogy szó sincs arról, hogy csak a többségi társadalom a felelős és hogy csak annak lennének teendői!

Deepblue Noir (törölt) 2014.07.09. 12:48:54

Ezek híján meddig akar még eljutni -- természetesen mindig jó okkal -- az elaljasulásban? Meddig még...?"

a magyar társadalom jelentős hányadához ez illik.

DrGehaeuse 2014.07.09. 13:20:10

@Moin Moin:
Igen jár. Járni jár de a nemroma szegénynek nem mindíg jut. A roma szegénynek muszáj, hogy jusson mert különben kitör a balhé. És az egyszeri polgármester kerüli a bajt, kivéve azt a keveset aki konfliktustűrő.

DrGehaeuse 2014.07.09. 13:29:27

@DrGehaeuse:

Mea culpa: Nem írtam igazat!

Tudok egy példdát, de azt nem az "elit" produkálta és nem is a "társadalom" nevü fikció, hanem maguk a romák:

www.hir24.hu/belfold/2013/09/12/ez-a-cserdi-csoda-titka/

Moin Moin 2014.07.09. 13:30:58

@DrGehaeuse:

Vannak pontos statisztikai adataid arról, hogy hány esteben nem jut támogatáűs a nemrománkak, amikor romáknak igen?

...Vagy ez csak a "közvélekedés" - mint pl., hogy "a világot a zsidók mozgatják!"?:-)

Moin Moin 2014.07.09. 13:32:54

@DrGehaeuse: A romák is a társadalom részei - és polgári szempontból az a legjobb és a legtermészetesebb, ha azok tezsnek a problémák ellen, akiket a problma a legsúlyosabban érint. Ez történt a belinkelt esteben is - ebből van fájdalmasan kevés.

DrGehaeuse 2014.07.09. 13:39:16

@Moin Moin:
Ez nagyon nagyon rossz vicc!!!
Helyetted is szégyenlem magam.

DrGehaeuse 2014.07.09. 13:42:47

@Moin Moin:
Egy polgármester nem publikus vallomásából tudom amit egy általam szavahihetőnek ismert embernek mondott el.
Ilyen statisztikát készíteni pediglen magyarországon (talán nem helytelenül) TILOS!

egyetmondok 2014.07.09. 13:52:24

@Gera:
Bátorkodjunk felvetni a mi saját problémáinkat,sőt,először azt vessük fel,s aztán bárki másét. Nyugodtan kérhetjük ebben a cigányok,de akár a zsidók jó hosszú türelmét is,mert nem semmi a mi saját gondunk,s amíg avval egyenesebb pályán nem leszünk,addig velük (sorry) de nem nagyon lesz mit tennünk.

És természetesen abban nagyon is egyetértek, ha azt mondod,hogy nem vagyunk felelősek.
Így egyetlen közösség sem felelős,a cigányok nem felelősek értünk, s mi sem értük;
olyan társadalmi folyamatok,mint kisebbségi integráció,asszimiláció egy többségi közösséghez nem is mondhatók el,nem is írhatók le a felelősségek,a ki-a-hibás leegyszerűsített képletei körül.
(Az ugyanis,a felelősség azt jelenti,hogy van valami,amiért az adott ügyben felelősséget lehetne vállalni. Ebben az ügyben,a cigányság magyar ügyében nincsen sajnos egyelőre semmi,amiért bármelyik fél felelősséget vállalhatna --- ha a poszt szerzője úgy véli, hogy nincsen cigánykérdés,mert nincsen cigány/nem cigány magyar ügy,akkor ebben nagyon is egyet tudok vele érteni. A ki a felelős,mi a felelős nekem eleve az általam elutasított, egymásnak kölcsönösen okosba fölmondott lecke-adásokról szól.
(Ebben nem mellesleg a cigány közösség politikailag tudatos megszólalói éppen olyan ügyesek, mint mi. Abba kéne hagyni,s a nyertes /ez nem jó szó,de nincsen jobb nálam/ ebben a történetben az lesz,aki előbb hagyja abba.)

DrGehaeuse 2014.07.09. 13:53:03

@egyetmondok:

Fején találtad a szöget! A baj az, hogy magyarkérdés sincs. Pedig először azokat a kérdéseket kellene megoldanunk amiket (egyelőre még) fel se merünk tenni.

DrGehaeuse 2014.07.09. 13:53:21

@egyetmondok:

Fején találtad a szöget! A baj az, hogy magyarkérdés sincs. Pedig először azokat a kérdéseket kellene megoldanunk amiket (egyelőre még) fel se merünk tenni.

Moin Moin 2014.07.09. 14:17:21

@DrGehaeuse: Tudod, az én világomban objektív adatok alapján jelentünk ki hasonlókat, nem pedig „nagyon szavahihető” ismerősök által mesélt „nem publikus” nyilatkozatok alapján. Szabadjon Mikszáthot idéznem a szavahihető tanúk kapcsán, a Kísértet Lublónból: „Kísértet-ügyben nincsenek szavahihető tanúk, a nagyon szavahihetők pedig egyenesen gyanúsak!” Mármost, a cigányügy a mai magyar kísértethistória: mindenkinek van erről egy nagyon szavahihető tanúktól származó története…

Amikor pedig ezeken a polkorrektséget amúgy csak szitokszóként (mint pl.: „liberális!, „buzi!”, „zsidó!”) használó megnyilatkozókon az állításaikat alátámasztó egzakt adatokat kérjük számon, rögtön épp a polkorrektségre hivatkoznak, mondván: „nem helytelenül” tilos efféléket készíteni.

…És még én szégyelljem magam?!:-)

Fejesrob 2014.07.09. 14:23:24

@Emmanuel Goldstein: A nélkül, hogy védeném a rendőrséget, ha megszűnne, másnap már költözhetnél is ki kedvenceid miatt.

Fejesrob 2014.07.09. 14:44:40

@Krisz11: Lehet integrálni a cigányokat, csak nem liberálisokkal és nem az általuk alkalmazott módszerekkel.

Követelmény és jutalmazási rendszer a kulcs. Mihamarabb szokjon le arról a cigány, hogy cigánysága alapból segélyezési kategória.

Fejesrob 2014.07.09. 14:53:53

@Gera: A dolog valójában genetikai kérdés. Ezt egyébként elsőként egy cigány értelmiségitől (pedagógus doktorátussal és a hobbija is a saját népe) hallottam, de mélységesen egyetértek vele.

A cigányoknál a rokonszex nem olyan szabályozott mint nálunk, ezért rengeteg az alacsony IQ-jú a népességben, ráadásul újratermelik magukat.

Ez a hölgy pontosan azt gondolta megoldásként amit a Jobbik, szigorú cigánykollégiumokat. Bekerül 7-8 évesen kikerül érettségivel, vagy szakmával.

150 évvel ezelőtt ez egyébként teljesen természetes dolog volt a magyaroknál, a magyar értelmiség krémje szinte mind kollégisták voltak. Holott suttyó parasztgyerekként kerültek be.

DrGehaeuse 2014.07.09. 16:09:32

@Moin Moin:

Szerintem alaposan félreértesz!
Nézd meg az összes (nem túl sok) hozzászólásomat. Ha találsz egyet is ami cigányozás vagy zsidózás vagy bármizés, akkoz megkövetlek. Az, hogy nekem nincs szükségem statisztikai bizonyítékokra és dokumentumokra ahhoz, hogy egy állítást elfogadjak hitelesnek és adott esetben ez (is) hozzátegyen egy keveset azokhoz a dolgokhoz amik alapján véleményt formálok (nem pedig vádaskodok vagy rágalmazok) és ez neked speciel nem tetszik az a Te bajod és nem engem minősít.

DrGehaeuse 2014.07.09. 16:22:57

@Moin Moin:

Ezen kívül van még egy másik jelenség is amire szintén nem fogok tudni egzakt adatokat bemutatni:
A szegény magyarok egy tekintélyes része el se megy a segélyért sorbaállni mert szégyenli.

Ha nincs mivel fűteni, inkább megfagy a saját fűtetlen házában. Ezt viszont be szokták mondani néha az RLT híradóban is.

DrGehaeuse 2014.07.09. 16:42:43

@Moin Moin:
Az Endlösunggal viccelni nem erény.
Zuschlagnak se jött be amikor a holokauszton viccelődött.

Ötperces Nickregisztráció 2014.07.09. 19:57:12

@Moin Moin: "1.) Te tudnál-e munkát adni kb. 300.000 cigánynak ma Magyarországon? Léteznek ezek a munkaheelyek - hogy aztán valóban meglássuk: elmennek-e oda a cigányok dolgozni? (Amikor voltak munkahelyek, a 60-as-80-as években. bizony, elmentek...)"

Bizony mentek még úgy is hogy iskolát csak a szükséges ideig látogatták, mert ott volt a KMK, és mert akkor még végigverték a cigánysort a rendőrök egyetlen ellopott tyúkért is. A munkájuk az olyan is volt, több kárt okoztak mint hasznot, nem véletlenül alakult ki a cigánymunka kifejezés, lásd még: cigánykodik, cigányútra ment, cigányhifi, cigánymeggy, cigánymunka... József Attila is a versében: "cigány vagy!"

Ez is milyen érdekes, nem tudsz EGY olyan szót mondani ami pozitív lenne velük kapcsolatban, se magyarul, se más nyelven :DD

nemhívő 2014.07.09. 21:03:24

..az ugye megvan, hogy az USA-ban hogyan oldották meg az "indiánkérdést"?...és igen,...a konzervatívok.

Ja, és nem irtották ki őket...De meg lett oldva...:)

DrGehaeuse 2014.07.09. 23:02:29

@nemhívő:
Nem-e? Mekkora most az Indián-Nemindián arány?
Amerikában nem az Indiánok az őslakosok? Remélem csak ironizálsz?!

Ötperces Nickregisztráció 2014.07.10. 17:54:57

@nevetőharmadik: Gondolom azt is tudod miért az a neve :DD Vajon miért tiltakoznak ellene az érintettek meg miért tiltatták be, ha annyira "pozitív":

www.foodandwine.hu/2013/10/08/a-ciganypecsenye-rasszista-es-kirekeszto-sinti-es-roma/

nevetőharmadik 2014.07.10. 23:07:20

@Ötperces Nickregisztráció: Nem az értelmesebb marhák közül való vagy. Nem azért tiltakoztak az elnevezés ellen, mert a cigánypecsenye egy szar kaja, hanem mert a "cigány" kifejezés nem elég píszí nekik. LOL

Ötperces Nickregisztráció 2014.07.11. 18:13:59

@nevetőharmadik: Szia! Először is nagyon szépen kérlek hogy ne sértegess :) Tiszteld meg a vitapartnered annyival hogy nem rögtön a második válaszban személyeskedsz vele. Még ha esetleg ilyen is az alaptermészeted, nem kell rögtön a bunkósággal nyitni.

Senki nem mondta azt hogy szar kaja, a cigánymeggy sem az, és annak sem véletlenül az a neve, ami. Én azt kérdeztem hogy tudod-e miért cigánypecsenye a neve, és annak kapcsán kérdeztem hogy azt állítottam, nem lehet olyan szóösszetételt mondani velük kapcsolatban amiben pozitív jelző lenne a nevük.

Ha tudnád miért ez a neve ennek az ételnek, akkor azt is értenéd miért tiltakoztak ellene azok akiknek nincs jobb dolguk. Én is csak azóta tudom amióta Bangó Margit vagy valamelyik másik roma énekes felvilágosított egy TV-műsorban (ma már nem hiszem hogy leadnák :D).

Nos? Válaszolsz normálisan vagy személyeskedsz tovább?

Szúrófény 2014.08.03. 05:25:52

@explanatus: Magyarország gyermekei,Románia, és romaországM
2008.12.
Idősebb Vargyasi Daniel István báró az 1744. évi országgyűlés tagja, (Micu-Klein püspök kortársa) emlékiratában már a folyamatot követjük nyomon. Az emlékíró ideges figyelemmel kíséri a románságnak, „ennek a jövevény és idegen népnek példátlan és túlságos elterjedését és elszaporodását” ugyanannyira elárasította szinte egész Erdélyt, hogy úgy látszik, három bevett nemzete közül kettőt, ha nem is felülmúl, de már felér vele. Csodálatos ennek a népnek a szaporasága, látjuk ugyanis, hogy számos falu, melyet még 50 évvel ezelőtt részben oláhok, részben magyarok vagy szászok vegyesen laktak, ma pedig kihalva a régi lakosok, minden helyüket az idegen oláhok termékeny sarja tartja megszállva. Azon kívül számos falu látható, amelynek csak templomai és az őket körülvevő falak és tornyok árulják el, hogy valamikor magyarok vagy szászok birtokában voltak. Mai lakosai valamennyien idegen oláhok, akiknek ha idejében gátat nem vetnek, még inkább, pedig ha zablájukat megeresztik, és erejük megnövekedik, félő, hogy az idegeneknek ekkora sokaságából és annak féktelenségéből és eltűréséből, mint egykor a trójai lóból… a bevett és ősi nemzetségekre, végül az egész erdélyi népre pusztulás és végromlás tör elő. Forrás: Kocsis István: A meztelen igazságért, Püski k.k.
Történelmi tapasztalatot nem ismerünk, korszakok és nemzedékek számunkra eredménytelenül peregtek le.
süti beállítások módosítása