1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.06.09. 20:48 HaFr

Nem találni a fogást Orbánon

Ma megint elmentek össze-vissza ezren tüntetni -- pedig a liberális demokrácia egyik legfontosabb jogintézményének, a sajtószabadságnak a védelméről volt szó. Budapestet, a polgári, liberális Magyarország utolsó helyőrségét nem érdekli a szabadság ügye, és amennyiben egy picit érdekli, leginkább radikális, balos fiatalokra bízza.

Lehet ezt így meg úgy magyarázni, de megmagyarázni aligha. A maroknyi tüntető felett ott magasodott már az egykori szabadelvű, utóbb a Nemzeti Munkapártot megalapító Tisza István újratelepített emlékműve -- az ember persze nem tud nem Orbán karrierjére gondolni vele kapcsolatban (bár, gondolom, a tömegbe lövetést, a háborút, és merényleteket Orbán akkor is meg akarná takarítani magának, ha a jogszűkítés politikáját már nem). Az erőszakos, céltudatos, "úrnak, magyarnak egyként rongy" Tisza vezette ki a Magyar Királyságot a liberalizmus intézményrendszeréből, a polgárosodás és a mérsékelt szociális reformok érájából a nyilvánvaló hanyatlásba, ráadásul -- nem megvetendő szimbolikus jelentőséggel -- az ún. őszirózsás forradalom napján lőtték le. De ő volt az is, aki az 1918-as lemondási beszédében az ártatlan Monarchia elleni összefogással és tervszerű háborúpártisággal vádolt meg gyakorlatilag mindenkit, aki eszébe jutott -- nem véletlen, hogy a Horthy-rendszernek is kedvelt figurájává vált (ekkor kapott megbízást Zala György a most rekonstruált szoborcsoport elkészítésére), ahogy nem véletlen az sem, hogy az ellenségképre építő, versenyképtelen, nacionalista, antiliberális fideszes mitológiában is megtalálta mára a helyét. 

Tisza emlékművének helyreállítását akár annak beismeréseként is felfoghatnánk a mai establishment részéről, hogy nincs kiút velük a napos oldalra: Tisza rendkívül kudarcos második miniszterelnöksége a hanyatló, mély konfliktusoktól szabdalt országban utóbb Trianon egyik közvetlen okának bizonyult, míg az eredeti szobrot felavató, a húszas évek végéig hivatalosan "fajvédő", a miniszterelnöksége alatt nemzeti munkaprogramot hirdető, modernizáló autokrata, Mussolini-hívő, a kormányzatot a saját híveivel feltöltő Gömbös a második világháborúba való belépésünket kiváltó német szövetség élharcosa volt: életműveik mindent összevetve a kudarcos válságkormányzás és az öngyilkos "nemzeti" elkötelezettség szomorú példái, beemelésük a nemzeti Pantheónba igazi rossz ómen az Orbán-kormány -- és reméljük, nem az egész ország -- várható sorsát illetően. Rejtélyes és aggasztó, ahogy a már elbukott társadalomszervezési kísérleteket meglehetős szolgaisággal másolja ez az ostoba, felelőtlen kormányzat.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy Orbánt rabul ejtette egy bukott eszme, a grandeurrel kevert nemzeti öncélúság, amelyet délibábként üldöz, de sose fog elérni, amely súlyosan korlátozza a realitásérzékét és a politikai képességeinek a köz érdekében való alkalmazhatóságát. A jobboldal megint lejáratja a nemzetet a nép előtt, táptalajt adva az olyan kétségbeesett gondolatoknak, mint az Európai Egyesült Államok, és felemelve olyan pártokat, mint a Gyurcsányé.

Teljesen mindegy immár. A demokratikus felhatalmazása megvan, az ellenzéki gondolat maga, de főleg az ellenzéki gondolat mozgósító ereje láthatatlan bármivel szemben, amit Orbán épít. Jobboldalon többnyire hazugságokból, de konzekvens világkép épül, amivel szemben se konzervatív liberális, se progresszív-modernista, se szocialista oldalon nincsen ellenszer vagy ellenajánlat. Az előbbi diadalmenetének csak a realitás szabhat gátat.

A tévesen Lázárt kipécéző Kettős Mérce további tüntetések megszervezését helyezte kilátásba. Helyes. Mindig lesz mi ellen tüntetni. De mikor lesz tüntetés egy jól összeszedett, hiteles, alternatív világkép mellett, ráadásul úgy, hogy azon legalább öt jegyű számban megjelenjenek a szabadságukat és a hazájukat féltő polgárok?

Tisztában kell lennünk a helyzetünk végtelenül kiábrándító voltával.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr326290371

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.06.11. 16:00:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quendelapo 2014.06.09. 20:59:18

Elég amatör dolog Pünkösd hétfőre, nyári melegben tüntetést szervezni....

Lexa56 2014.06.09. 21:30:04

Egy órája olvastam: www.meltanyossag.hu/content/files/A%20magyar%20polip%20vaks%C3%A1g%C3%A1r%C3%B3l.pdf Érdekes.
Hogy a liberálisok Orbánt éppúgy KONSTRUÁLJÁK, mint az őket. Biztos így van. De kétségtelen, hogy a Magyar Polip által a világról alkotott kép sokkal közelebb áll hozzám mint Orbán világa. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy az egyik a valóság, a másik nem azt (aki ezt hiszi, az naiv), hanem értékekről. És Orbán értékeit kétségtelenül nem osztom. Egy fikarcnyit sem. A kereszténység területén a legkevésbé. De ez nem változtat azon, hogy jól kifejezi a magyarság jelentős szegmensének a világképét - sokszor még olyanokét is, akik nem szavaztak rá, vagy nem szavaztak senkire. Egy ilyen közegben politizáljon az ember? MINEK? Ha egyszer nekik jó???? Be kell venni a hányásgátlót és elvonulni. Ha már a határon kívülre nem lehet, legalább a határon belül.

szárny 2014.06.09. 22:10:22

Béndek úr. És az meg se fordul az ön agyában, hogy jelenleg kb. ezren gondolják úgy, hogy veszélyben van a sajtószabadság Magyarországon?

kócsag 2014.06.09. 22:20:12

Orbánon könnyű fogást találni, de szerintem jól látható, hogy igazi ellenzéke nincs.
A sajtószabadság nem most sérül először és a korábbiakat is lenyelte a társadalom - súlyos hiba volt, mert most már mindent le lehet nyomni a torkán.
A mostani politikai rendszert nem lehet megbuktatni azokkal, akik összehozták a 2/3-dot Orbánnak és csak úgy lenne értelme, ha széles tömegek problémáit egyszerre vállalná fel egy erő. Az, hogy részérdekek sérelme miatt aktuális eseményekre reagálva valaki kirohan tüntetni, már vonz tömegeket. 3,5-4 millió ember él reménytelen nyomorban, arra kellene reagálni és nem csak szavakban, nem csak ígéretekben.

kócsag 2014.06.09. 22:21:03

"már vonz tömegeket" úgy akartam írni, hogy már nem vonz tömegeket

Lexa56 2014.06.09. 22:29:06

@szárny: biztos megfordult a fejében, bár nem kell helyette beszélnem. Az enyémben megfordult és éppen ez jelzi számomra a helyzet súlyosságát és reménytelenségét. Mert ha más tenné ugyanezt, vagy ennek a töredékét, akkor menne a hörgés a demokrácia sárba taposásáról. Vagyis képtelenek saját tevékenységüket kívülről szemléleni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.09. 22:47:13

Sokszor megmondtam már: amíg a ballibaság tüntet Orbán ellen, mindig Orbán nyer a végén.

egyetmondok 2014.06.09. 23:03:48

Tisza a leginkább tiszteletre méltó hamis realistáink egyike. Úgy vitte háborúba a nemzetet,hogy azt sohasem támogatta.
Csak elhitte a Kiegyezés velejéig hamis politikai konstrukcióját,s milyen érdekes (vagy tán nem is,hanem logikus),hogy a CÖF már valami Kiegyezés-féle konstrukciót szeretne,mint Európai Uniót.
Egy hamis politikai-gazdasági rendszer,mint a NER,természetes,hogy vonzódik a magyar történelem nagy hamis politikai konstrukcióihoz.
(De legyen világos: Tisza szobra üdítő a Szabadság tér tervéhez képest.)

egyetmondok 2014.06.09. 23:05:29

@szárny:
Tiszáról 1918-ban milliók gondolták,igen őszintén,hogy felelős a magyarság világháborúba taszításáért. Igazuk volt ?

kov_vacs 2014.06.09. 23:18:04

Több dolog is van azért itt, amit érdemes megkérdezni magunktól.
- lehet, hogy rosszkor volr rossz helyen a tüntetés? (Pünkösdhétfőn és meleg volt)
- nem volt érdekes a téma? Nem volt közérdekű, azonosulásra alkalmas?
- vagy tényleg összesen ennyi embert érdekel ez az egész?
- de ha ez nem, érdekli valami más? Ami jobban a sajátja, ami jobban fáj, amiért ki is menne?
- miért nem megy ki? Nem elég rossz? Elfáradt? Úgyse fog változni semmi?

Ahogy álltam a Telekom székháza előtt és hallgattam a szónokot, az egyik fordulatnál kibukott belőlem is, hogy "napersze, megváltoztatjuk a dolgokat, mi itt mind a háromezren", kicsit lelkiismeret-furdalásom is volt miatta, mintha a többieket bántottam volna.
De sajnos attól még nem tudtam én se kiverni a fejemből azt, hogy ennek az egésznek semmi értelme. Majd eljárogatunk tüntetgetni mi 1-5 ezren, és ha van esze orbánnak, hagyja, hadd szórakozzunk. Talán még egy újságocska is megramad nekünk, egy portálka vagy ilyesmi.

És ennyi.

Nincs igény a változtatásra. Hogy miért nem, rágódhatunk rajta (rágódjunk is rajta), de attól még nem vagyunk többek egy kicsike, zajos, picikét nevetséges szubkultúránál. Nem vagyunk többek egy hangoskodó szomszédnál, akinek nem nőtt be a feje lágya.
Nincs hatásunk.

Hogy mi vagyunk-e érte a hibásak, és hogy mennyire, ma még nem tudom. Hogy mit kezdünk ezzel, az sem. Egyet azonban tudok: hogy mit NE kezdjünk vele. Ne kezdjünk el 10 millió másikat hibáztatni és ne kenjük az egészet csakis Orbánra. A ballib csordamaradék kontraproduktív baromsága mindkettő, és az már biztos, hogy ezzel egy lépést sem lehetett előre megtenni.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.06.09. 23:19:15

@maxval a gondolkodó birca: És ebben igazad is van. Ez ma is látszott.

Konkrétan: az egyik szónok felsorolta a rendszer "sértettjeit" a romáktól a melegekig anélkül, hogy a mélyszegénységben élőkről szó esett volna.

egyetmondok 2014.06.09. 23:28:49

Hafr,ami nincsen, azon nem lehet fogást találni.

H.Sandor 2014.06.10. 06:56:28

A forgatókönyvet nem Orbán írja,ő csak szereplő.
Semlyén körül kell kapirgálni.
A terv nagyon ügyes és lépésenként haladunk,de napról napra megyünk HÁTRAFELÉ !!!

Lexa56 2014.06.10. 07:43:36

@egyetmondok: persze, egy olyan dualizmust szeretnének, amelynek két egyenrangú partnere van: Magyarország és az EU maradéka.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.06.10. 08:04:50

Az nyilván csak valami nagyon durva irónia lehet, hogy a liberálisok az RTL Klubot állítják be a sajtószabadság védelmezőjeként.
Egyszerűen érthetetlen, hogy miért fontos az nekik, hogy milliárdokat keressenek a szennytévék, miközben hihetetlen mértékben rombolják a társadalmi morált.
A progresszív adó csak akkor jó, ha középosztályt szívatják vele, ha a multikat, akkor rossz!
Ezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy nem mennek tüntetni az emberek.
A ballibek nem értik ezt az országot!

savanyujóska 2014.06.10. 08:11:56

@H.Sandor: „A forgatókönyvet nem Orbán írja,ő csak szereplő.”

Valami ilyesmi az én megérzésem is. Orbán egy felfújt hólyag, amit a szocialisták és a szabad demokraták fújtak fel. Ők csinálták meg a nimbuszát a jobboldalon, hogy ő az az ember, akitől a ballibek félnek. Az egész karrierje ezen alapul. Vannak nyilván erősségei is, például kiváló intrikus és kamarillapolitikus, úgy általában véve azonban nekem igen középszerű alaknak tűnik, körülbelül Mesterházyval helyezném egy szintre. Nem ő az érdekes, hanem a cég, aminek ő a kirakatfigurája.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.10. 08:26:29

@timargabor:

Ballib szempontból kit érdekelnek a szegények? Lényegtelen réteg, mert nem lehet rájuk hivatkozva hőzöngeni.

unionista (törölt) 2014.06.10. 08:48:56

@maxval a gondolkodó birca:
ez a csoport jelentős mértékben a zsidóság. és őket (természetes módon) elsősorban a saját problémáik érdeklik: bankok, média, alkotmányosság. még egyszer: ez valahol természetes. csakhogy a magyar társadalom döntő többségét ezek a kérdések nem érdeklik, illetve az általános emberi jogvédelmet nem úgy képzelik el, ahogyan a zsidóság. nekik az a fontos, hogy absztrakt jogelveket benne legyenek az alkotmányban.

még mielőtt valaki antiszemitizmust kiáltana (mert ebben az országban nem lehet leírni azt a szót: zsidó, aki a mainstream médiában megteszi halál fia) ezek fontos és támogatandó dolgok. csak épp a demokrácia logikája szerint ezekért itt nem jár parlamenti többség, nem jár kormányzati túlhatalom. de ez természetes is. a lakosság 3%-a zsidó, és legfejebb 30% zsidóbarát (és itt megint lehet antiszemitizmust kiáltani. jelzem inkább vagyok zsidóbarát, mint nem.) nem szabad kimondani, hogy a sajtószabadságért, szabad piacért, absztrakt alkotmányosság követeléséért nem jár többség. mert a zsidóság hegemóniát akar. és ha az nem lehetséges, akkor az illúziót akarja megtartani. és ha az sem lehetséges, akkor várják összeomlást.

persze ez az egész nagyon általános és durva leegyszerűsítése a zsidóságnak. de ezt másképp nem lehet elmagyarázni. ezt a jobboldal élén orbánnal pontosan érti. ezért utánozzák a horthy rendszert, és ezért dicsőítik annak minden előképét. magyarországon mind a bal, mind a jobboldal újra akarja játszani a 20. századot.

unionista (törölt) 2014.06.10. 08:55:23

@timargabor:
és ha még azt is mondta volna, hogy a szegényeknek is rossz. akkor a tüntetés vajon hány embert vonzott volna még. ötöt? ötvenet? ötszázat? nem volt ott a szema? nagyon durva leegyszerűsítéssel itt "demokatikus oldal" címszó alatt a budapesti zsidóság és a zsidóbarát értelmiség vonul fel. ők adják elő az elvekben egyébként helyes és kompakt világképüket. csak erre a magyar társadalom döntő többsége nem vevő. én értem, hogy ez a magyar közélet nagyon durva leegyszerűsítése. de sajnos ez az igazság.

IP gyűjtögető 2014.06.10. 09:00:57

@unionista: "magyarországon mind a bal, mind a jobboldal újra akarja játszani a 20. századot."
na ettől egy picit én is félek, valahogy szólni kéne izraelita honfitársainknak, hogy amit és ahogy csinálnak, az nagyon kontraproduktív (mint amikor Piszkos Fred véd valakit;)

unionista (törölt) 2014.06.10. 09:02:16

@savanyujóska:
a cég maga a fidesz. egész pontosan a fidesz '93. szóval nem a rendszerváltás után alakult csoport, hanem a debreceni kongresszus utáni.

unionista (törölt) 2014.06.10. 09:03:08

... nem a rendszerváltás idején alakult csoport ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.10. 09:08:36

@unionista:

Nem, ezt nem hiszem.

Ez nem zsidókérdés egyáltalán.

milner 2014.06.10. 09:17:29

Azért az Európai Egyesült Államok gondolatát és Gyurcsány trollkodását ne vegyük már egy kalap alá.

Zoltán Bara 2014.06.10. 09:27:27

Emberek!Nem lehet hogy az emberek többségének így jó ahogy van?

unionista (törölt) 2014.06.10. 09:37:35

@maxval a gondolkodó birca:
pedig de. és a vicc az, hogy orbán viktor ezt az ortodox liberális csoportot (ami egyáltalán nem baloldali) cigány kultúra kontraproduktív elemeivel győzi le. számok nélküli nagyot mondásokkal, folyamatos ellenségképzéssel (fogjunk össze: valaki ellen), a vitákban nem az érvek, hanem tisztelet követelésével, stb. és ezzel hívja elő a magyarokból a kontraproduktivitást. a szalonnázós, gumicsizmás, pálinkázós, disznópásztor kultúrával. megvédjük az akácost. ami eredendően a cigányok számára volt fontos. ahogyan a pálinkafőzés szabadsága. (én éltem olyan faluban, amelyik színmagyar volt és a szomszéd majdnem teljesen cigány). azt autentikus magyar és a cigány kultúra elváltak egymástól. de itt azt sem szabad kimondani, hogy orbán viktor cigány kulturális idenitással rendelkezik. mert a fővárosi zsidóság és a zsidóbarát értelmiség a "jaj szegény kiscigányok" szöveggel akar szavazatokat szerezni. az ortodox liberális zsidóság szent meggyőződése, hogy a cigány-magyar együttélés problémáit csak a magyarok (!) okozzák. és a cigányságot nem szabad bírálni. mert így a zsidókat sem lehet. csakhogy ebből az elképzelésből nőtt ki a jobbik. amelyik azt mondja, hogy ez egy magyarellenes csoport. ezek sajnálatos módon etnikai konfliktusok.

persze az nem igaz, hogy a zsidóság tehet mindenről. és szerintem az sem, hogy a többségük szándékosan akarnak rosszat. ők is az önző érdekeiket követik. a sajtószabadság százszor, ezerszer sérült magyarországon. a hiszti mértéke mindig a zsidóság és a zsidóbarát értelmiség érintettségével arányos.

nem lehet azt mondani, hogy az atv és klubrádió egy zsidó vagy zsidóbarát televízió és rádió. amelyik nem zsidókhoz is akar szólni. nem lehet ezt mondani. azért, mert akkor világos, hogy ez a csoport országosan kisebbségben lesz. a budapesti zsidóság a holokauszt után 70 évvel sem fogadta el a kisebbségi létet. nem értik, hogy budapesten lehet jelentős befolyásuk. és esetleg debrecenben. slussz. csakhogy ez a csoport még mindig országos hegemóniát akar. kormányzati és nem önkormányzati hatalmat. mert ahhoz szokott. ezt az mszmp még biztosította. az mszp nem tudja.

persze ez az etnicizálás rendkívül durva közelítése a problémának. de ez az igazság. hagyjuk már a hülyeséget, hogy a közéletben nem számít az eredet. számít. csak nem határoz meg mindent. a zsidóság is változhatna, ha akarna.

István Tamasi 2014.06.10. 09:46:50

@quendelapo:
Sőt nem fizettek ételt, napidíjat, utazást sem! De ahhoz képest szép számmal összegyűltünk és vonultunk.

István Tamasi 2014.06.10. 09:49:53

@szárny:
Ezt az ezret ugyebár valamelyik kincsrtári tévé mondta? Az alagút nyílásától a Lánchíd pesti végéig hogy töltötte meg az utat kb ezer ember? Na és mi van azokkal akik nem voltak ott de ők is úgy gondolják, hogy veszélyben a sajtószabadság?

István Tamasi 2014.06.10. 09:52:27

@timargabor:
Nem fért volna bele egy ilyen szónoklatba ha felésorol mindenkit akit megsértett a mutyivezér hazug rendszere.

István Tamasi 2014.06.10. 09:55:54

@unionista:
Ön milyen vallási vagy orvosi vizsgálatot végzett a tegnapi demnostrálókon amivel megállapította vallási hovatartozásukat?

egyetmondok 2014.06.10. 10:01:01

@unionista:
Ha a magyar társadalom döntő többségét az absztrakt jogelvek érdekelnék,akkor simán égne az ország,vagy égnie kéne az Alaptörvény miatt.
(Mintha pont ezek nem érdekelnék a társadalom döntő többségét, ha egyáltalán van értelme arról beszélni, hogy ilyen jogelvek bármely társadalom döntő többségét érdeklik vagy sem.)

savanyujóska 2014.06.10. 10:12:45

@Zoltán Bara: "Emberek!Nem lehet hogy az emberek többségének így jó ahogy van?"

Erről van szó. A magyarok nagyon is jól érzik magukat Mucsán.

savanyujóska 2014.06.10. 10:13:41

@unionista: Jó, de mi is ez a Fidesz nevű képződmény, és pontosan kik is vannak mögötte? Szerintem nem lehet tudni, tulajdonképpen kikből is áll a cég agytrösztje. Simicska a jolly joker, vagy Csányi, netán Lázár, vagy valaki más? Milyen valódi szerepe és befolyása van a pártban Kövérnek, vagy a KDNPseknek?

IP gyűjtögető 2014.06.10. 10:35:34

@savanyujóska: és te pedig nem tudsz leszokni a szarosfosban való gügyögő tapicsgolásról. Ki-ki ahogy jól érzi magát. Vadász, vadász..;)

Moin Moin 2014.06.10. 10:42:18

"a második világháborúba való belépésünket kiváltó német szövetség élharcosa" - Ami azt illeti, most igazán beléphetnénk ide-oda a német szövetséges oldalán! (Telekom-ügytől függetlenül, ui. az nem Németország, hanem egy idegen terepen mozgó multi ügye!)

De amilyen tökök vagyunk, most Oroszország oldalán fogunk belépni!:-)

"mikor lesz tüntetés egy jól összeszedett, hiteles, alternatív világkép mellett, ráadásul úgy, hogy azon legalább öt jegyű számban megjelenjenek" - Majd akkor, ha valaki ezt nagyon gyakorlatiasan és kellő karizmával hirdeti meg. (Ne feledd: a "magyar demokrata" is elsősorban MAGYAR - azaz: vezérrre váró, önállótlan, met így szocializálódott - és csak sokadsorban demokrata!)

tamas11 2014.06.10. 10:47:26

@maxval a gondolkodó birca:
most már mindig a jobblibáknak kell majd hőzöngeni?

Moin Moin 2014.06.10. 10:47:32

"olyan kétségbeesett gondolatoknak, mint az Európai Egyesült Államok" - Azért Merkel nincs annyira kétségbeesve!:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.06.10. 10:56:04

@Moin Moin: jaj, jaj, hagyjuk a mamát, csalódtunk benne

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.10. 10:58:18

@tamas11:

Nem feltétlenül. Semmi gond nem lenne egy balos ellenzékkel sem, ha az nem ballib alapokon állna. Százszor népszerűbb lehetne, mint az összes mostani ballib gittegylet, melyben ugyanaz a 10 ezer ember tag egyszerre 10 szervezetben és egymás gyűlésein tapsolnak.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.10. 10:59:58

@unionista:

Az, hogy a magyar liberalizmus hagyományosan zsidó eredetű, történelmi tény, de ebből még nem következik az, hogy ma ezt az egészét zsidókérdéssé lehetne leegyszerűsíteni.

Moin Moin 2014.06.10. 11:25:11

@HaFr: Mert nem küldte a lovasságot, vagy mert nem "utasította" a Magyar vagy a Deutsche Telekom bordját, hogy a kis Jenőt azonnal vegyék vissza, sűrű buksimimogatások közepette?:-)

Nézd: a második egyszerűen nem megy, ezt te is tudod. Merkel nem lázároskodhat. A DT-nek vannak szilárd szervezeti és működési szabályai, amelyeket nem lehet és nem is szokás egy "Kanzlerinbefehllel" átlépni.

Az elsőről pedig: mégis, kinek a támogatására induljanak magyarföldre az ansbachi dragonyosok? "Általánosságban" a magyar nép támogatására? Jó - de kikből áll majd az új kormány és honnan lesz annak annyi támogatottsága/elfogadottsága/beágyazottsága/legitimitása, hogy a magyar nép el is fogadja azt kormányának? Álljunk neki Berlinben magyar miniszterelnöknek-miniszternek valókat castingolni? "Deutschland such den ungarischen Superstar"?:-)

Már megint ott tartunk, hogy mást korholunk azért, mert nem csinál csodát velünk, önmagunktól célszerűen és szervezetten cselekedni nem tudó magyarokkal. Ha kell a "mama" segítsége, akkor hagyd a beszéd és írás kultúráját és térj át a cselekvés kultúrájára! Orbánon ezzel tudsz ui. fogást találni magyar közegben!

tamas11 2014.06.10. 11:41:19

@maxval a gondolkodó birca:
"semmi gond nem lenne " - ezt hogy érted?
Vörös Csepel, vezesd a harcot?!
Vagy lenne már nekünk is csőcselékünk?
Újra??
Vagy írjanak korszerű elméletet a társadalomtudományi nemlétező intézetekben, és azt a verseny alapú média hosszasan vezetgesse a társadalmi tudatba, a fidesz sorfal előtt?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.06.10. 11:43:44

@Moin Moin: ööö, nem gondoltam ám annyira komolan

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.06.10. 11:44:45

Már reméltem, hogy van egy blog, ahol az anyázás, zsidózás, cigányozás helyett a kommentek érdemi mondanivalót tartalmaznak, mint pl. bármelyik nagy angolszász napilap vagy komoly blog esetében. Hát ebben is tévedtem. Waste of time. Good bye, do not leave a message!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.10. 11:45:45

@tamas11:

Szükség van mindenféle politikai irányzatra. Attól, hogy én konzervatív vagyok személyesen, még nem jelenti azt, hogy ne ismerném el más irányzatok létjogosultságát. Igen, kell liberális párt, kell szélspjobb párt, kell szélsőbal párt, kell szocdem párt. Egy valami nem kell: a magyar ballib halandzsázás.

unionista (törölt) 2014.06.10. 11:46:28

@egyetmondok:
a magyarok többsége érdeklik a jogelvek. nem így gondolkodik. az rtl klubot elég sokan nézik. de nem bánnák ha megszűnne a valóvilág. azért mert tele van cigánnyal. ez az alapvető attitűd. és persze értem, hogy etnicizmus egy elég primitív közelítés. de ez többségében indoeurópai nép. a közbeszédnek innen kell indulnia. és ezt kell meghaladni. a magyar azt mondja, hogy "húzzad cigány". ebből indul ki a zenei gondolkodás. és az autentikus népzenéből és ebből az etnikai közelítésből.

semmi probléma nem lenne ha a klubrádió egy zsidó vagy zsidóbarát rádió akarna lenni. azt mondanák a magyarok: legyen ilyen is. de az a csoport azt mondja, hogy ők a "demokratikus oldal". a zsidóság azt mondja, hogy mindenféle etnikai közelítés tilos. helyette kiindulási pontnak azt kínálja, hogy mindannyian emberek vagyok. és így hálózzuk be a földkerekséget. rendben. nekem ezzel nincs problémám. de ez a zsidó nemzetstratégia. nem a magyar. ráadásul a tőkepiaci válsággal megbukott. nehogy már ezt kövessük. a zsidók meggyőződése, hogy nekik nincs alternatívájuk. de van. egy nemzetté kell csiszolódni. csak ez kelet-európában nem egyszerű dolog.

a a nyugat-európai és a zsidó kultúra úgy egyesíthető, hogy a városok hálózzák be a földkerekséget. ehhez lokálpatrióta többségi zsidóságra van szükség. amelyik azt a várost segíti, támogatja, ahol él. így a kormányzati politikából kiszorul ugyan (nem lesz túlreprezentált), de az önkormányzatokban jelentős szerepet kaphat. a probléma, hogy magyarországon szinte csak budapest lehet nyugatos. és legfeljebb debrecen lehet egy "második főváros". meg kell elégedni ennyivel. a kárpát-medencébe rajzolt ellipszis két fókuszpontján jelen lenni. szerintem ez a maximum, amit zsidóság reálisan elérhet.

független budapest elérése lehet ennek a csoportnak az elsődleges célja. és azt támogathatnák a mérsékelt konzervatívok. feltéve, hogy a radikális liberálisok kiegyezést ajánlanának. az őszi önkormányzati választásokon borítékolni lehet a baloldal vereségét. utána lesz erre négy év, vagy legalább három.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.06.10. 11:53:28

@Jedburgh, Darius R.: Ne légy ilyen érzékeny, vannak jobb napok is

savanyujóska 2014.06.10. 12:29:36

@IP gyűjtögető: Beleszülettem ebbe a szarosfosba, de veled ellentétben én nem érzem magam jól benne.

Moin Moin 2014.06.10. 12:35:30

@HaFr: Ez jelemző: ahogy a meló előkerül, rögtön nem gondoljátok olyan komolyan! "Viel Broches - wenig meloches", ahogy jiddisül mondják!

unionista (törölt) 2014.06.10. 12:55:55

@maxval a gondolkodó birca:
az ellenzék alapproblémája zsidókérdés. ez a csoport nem baloldali, hanem szimplán zsidó vagy zsidóbarát. a mainstream baloldali médiában ezt nem szabad kimondani. nem comme il faut.

Moin Moin 2014.06.10. 13:03:01

@HaFr: Hát, ezt is megértük: már Béndek Péter is csak Gyurcsány szavaival képes kifejezni a maga mondanivalóját!

...Akkor most te mész Bauer Tamás helyére a DK-ba?

Moin Moin 2014.06.10. 13:06:30

...De azért szólok, hogy amióta ez a poszt kinn van és mi komótosan kommentezgetünk, a Közgép nagyjából egymilliárd Ft-nyi közpénzt keresett!!!

2014.06.10. 13:24:49

Ha valakit erdekel, mi tegnap uszni voltunk tuntetes helyett. BTW nem lehetne ezeket a dzsemborikat nyaron a vizparton tartani? Lehet, hogy tobben kimennenek, es akkor mar azokat is bele lehetne szamolni akik eleve ott vannak ;-) Ugy biztos kilenne az "ötszamjegyu" letszam.

unionista (törölt) 2014.06.10. 13:28:00

@Moin Moin:
a rendszerváltás nem volt semmiféle hivatalos vezér kultusz. sőt már a kádár rendszerben sem volt. a magyarok relatív többségét adó nemzetség nem így szocializálódik, hanem így születik. ennek a csoportnak elég lenne megyei kormányzó. megyegyűlésben választott "uraság". a németeknél ugyanez a tartományi miniszterelnök. ők egy nagyságrenddel nagyobban képesek építkezni.

magyar modell: járás->megye->nemzet
német modell: kerület->régió->föderáció

a német közfelfogásba "budapest stadtstaat" beleillene. mivel az agglomeráció lehetne egy önálló régió. amelyik a magyar államkincstár nettó befizetője. de azon túl egy zsidó és németbarát főváros. hasonló státussal, mint bécs. és ezt elfogadná az alföldön joschka bácsi és marischka néni is. inkább ez, mint az orbán cigány. nagyjából így. itt nem a primitív etnicizmus eredményezi a szélsőjobboldali gondolkodást, hanem annak a hiánya. a magyar nemzetieskedéshez hozzátartozik a "húzzad cigány". az, hogy itt nem "emberek" vannak hanem tótok, horvátok, rácok, németek, lengyelek, oroszok, székelyek. ezek elég gyakori családnevek. majdnem annyira, mint a kis és a nagy. ez hozzátartozik a magyar közgondolkodáshoz.

PAPÓ38 2014.06.10. 13:30:40

Konzervatív liberális - ezt honnan szedte a posztot író? Magyarországon ilyen nincs: csak balliberális, az is már csak volt. A magyar értelmiség idősebb generációja balliberális, a fiatal meg még nem tudja mi akar lenni.
Ez a poszt is, mind majd' mindegyik azOrbánt szidja. Úgy látszik ebből ma nagyon jól meg lehet élni. Így csökken a munkanélküliség.

unionista (törölt) 2014.06.10. 13:31:51

@Moin Moin:
a többségi álláspont ezzel kapcsolatban: mindegy, hogy ki lopja el.

unionista (törölt) 2014.06.10. 13:59:43

@maxval a gondolkodó birca:
a magyar (nemzeti) liberalizmus a hunyadi, bocskai, zrínyi, rákóczi, kossuth vonal. ennek jelentősebb történelmi hagyománya van, mint a keresztény konzervativizmusnak. ezt ezért gyűlölik a római katolikusok. a nemzeti liberalizmus mindig föléjük kerekedett. ezért folyik az ellenreformáció. feudális restaurációs projekt. csakhogy magyarországon nincs és valószínűleg sohasem lesz komolyan vehető katolikus értelmiség. ahogy egyébként németországban, franciországban és angliában sem. szóval a magyarok ennek az indoeurópai tömbnek részei. csak erősen keletiesek. itt a nemzeti liberalizmusnak lenne támogatottsága. és nem a baloldali változatának. ami az szdsz. ha te azt mondod, hogy az nem zsidó eredetű, akkor mi itt szerbül társalgunk.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.06.10. 14:39:08

Megtudhatnám, mi a gond az Európai Egyesült Államokkal?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.10. 14:43:04

"megint elmentek össze-vissza ezren tüntetni -- pedig a liberális demokrácia egyik legfontosabb jogintézményének, a sajtószabadságnak a védelméről volt szó"

Annak, hogy a rosszul teljesítő főszerkesztőt kirúgta a főnöke, annak semmi köze a sejtószabadság megnyirbálásához.

Anank, hogy a milliárdos reklámbizniszre különadót vetnek ki, mint az üzemanyagra, a szeszes italra, a dohánytermékekre, vagy a kávéra, annak megintcsak semmi köze a sajtószabadság megnyirbálásához.

A magyar nép bölcsen döntött, hogy nem ült fel az aktuális komcsi-libsi hisztériának.

Nyugodtság van! 2014.06.10. 14:51:37

Mivel semmilyen veszély nem fenyegeti a sajtószabadságot, így pár megélhetési ajvékoló kivételével senki nem megy ki az ilyen tüntetésekre.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.06.10. 14:55:19

"Tisztában kell lennünk a helyzetünk végtelenül kiábrándító voltával."
Ajvé! Mostmintcsináljunk??? :D

inebhedj - szerintem 2014.06.10. 14:59:16

Az nem lehet, hogy mindazok, akik (mondhatni tudatosan) nem mentek el, azok a sajtószabadság, illetve annak védelme és a tüntetés során kifogásolt esetek között nem látnak összefüggést?

Egyáltalán a sajtószabadság fogalmának definíciójában van egyetértés? A sajtószabadságot mindenkoron az államtól való függetlenségen értjük? És ha ez így van, mert mindég is így volt, vajon nem szorulna felülvizsgálatra ez a paradigma? Gazdasági és érdekérvényesítési szempontból az állam a legerősebb és legfenyegetőbb, ugyanakkor - az egyén, közösség szempontjából - legkevésbé kontrollálható tényező ma is?

Csak kérdezem.

turista a saját országában 2014.06.10. 15:38:24

"A jobboldal megint lejáratja a nemzetet a nép előtt, táptalajt adva az olyan kétségbeesett gondolatoknak, mint az Európai Egyesült Államok, és felemelve olyan pártokat, mint a Gyurcsányé."

Ezért a mondatért kár volt. A minél szorosabb európai integráció egy legális gondolat, amelynek meg vannak a képviselői szerte az eu-ban. Hiba ezt Gyurcsánnyal azonosítani, de igaz, hogy eme szellemiséget idehaza egyedül a DK képviseli.

nu pagagyí 2014.06.10. 15:48:23

Az a baj, hogy az ellenzéknek még nem sikerült elsajátítania a korszerű cinizmust és gerinctelenséget, ami feltétlenül szükséges a célok eléréséhez. Az erkölcs csak akadály.

Nem a szabad sajtóért kellett volna mozgósítani, hanem azzal, hogy: Védjük meg a "Barátok Közt"-öt".

unionista (törölt) 2014.06.10. 15:52:02

@kesztió:
nyilván azért, mert az európai parlamentnek/kormánynak túlhatalma lenne.

azzal semmi probléma nem lenne ha törvényhozás a nemzeti szint fölé kerülne. szükség van európai jogegységi törekvésre. ez csak egy összeurópai törvényhozás mellett képzelhető el. de azért, hogy ne legyen totális jogrend, szükség van arra, hogy a rendeletalkotás nemzeti szint alatt megerősödjön. békeidőben a rendeleti úton történő kormányzás megszűnjön. és valódi önkormányzatok legyenek.

az ortodox liberálisok ez utóbbit nem tartják elfogadhatónak. (nem a klasszikus liberalizmust követik.) gyurcsányék nem akarnak és soha nem is akarták a városok és a városrészek önállóságát. ők minden reformot felülről próbáltak levezényelni. úgy gondolják, hogy mindenhová helyi párttitkárokat kell ültetni. bolsevikok éppen úgy, mint az ortodox nacionalisták vagy a nemzeti bolsevikok. akik mellette unió ellenesek. ez egy konföderáció párti csoport, amelyik azt mondja, a tagállamok legyenek majdnem teljesen szuverének. ami nagyjából az ausztrál közjogi modell. de az itt brute force nacionalizmust eredményezne. az usa közjogi modelljének átvétele könnyen vezethet liberális "diktatúrához". könnyen eredményezhetné a hagyományok semmibe vételét.

az unió kitalálja, hogy csak úgy ne lehessen leölni egy bikát. rendben. de esetleg toledóban mégis csak lehessen. ha évszázadok óta ez a hóbortjuk, akkor engedjük már meg nekik. de az ortodox liberálisok azt mondják, hogy ilyen különbségek nem lehetnek. mert mi mindannyian emberek vagyunk. és ezt emberiességet a végtelenségig hangoztatják. nem lehet megölni egy állatot. a bikák emberiességi jogairól beszélnek ami abszurditás. az ortodox liberálisok a közéletben a leghülyébbek. egész egyszerűen hiányzik mindenféle gyakorlatiasság. az ortodox nacionalisták végtelen gonoszak. nekik elveik nincsenek. és ezek a csoportok uralják a magyar közéletet. sztereotip módon a "zsidók" és a "cigányok".

a zsidó kultúra olyan, hogy megmondják: mit ehetsz és mit nem. ami rendben is van. de azt ortodox zsidók azt is mondják, hogy ha attól eltérsz, akkor halál fia vagy. ortodox liberalizmus is ilyen. egy bizottság akarja eldönteni, hogy az akác jó, vagy rossz. ebből a kultúrából eredendően hiányzik a pragmatizmus. nem az a kérdés, hogy az akác jó, vagy nem jó. hanem az: mire jó. de ezt egy ortodox liberális eredendően nem érti. magyarázni kell nekik. mert az egy fehér-fekete kultúra. és kvázi "megölnek" mindenkit, aki a törvényeik ellen vét. ha a mainstream közéletben azt mondod, hogy "zsi", akkor halál fia vagy. mert nem szabad kimondani. és minden "zsi" eredendően így gondolja. ez nem lenne túl jó.

a másik véglet a "cigány" gondolkodás. ott elvek nincsenek. a pillanatnyi helyzetből következően döntenek. a cigányság nagyon nehezen követi az absztrakt jogelveket. ők úgy gondolják, hogy a közösségnek van egy vezetője. és ő majd megmondja, hogy mit kell tenni. tegnap ezt, holnap azt. orbán viktor ezt vetíti ki a nemzetre. ha orbán azt mondja, hogy az oroszok a barátaink. akkor azért szerveződik egy békemenet. ha az ellenkezőjét mondja, akkor azért. a cigányoknál ez teljesen természetes. ha a vezető mond valamit, akkor az van. azért ő a vezető.

minden evolúciós ágnak meg van a maga kis hibája. de az amerikaiak valahogy hozzá szoktak, hogy elég sok a "zsi". szóval ott működik az egyesült államok. az eredendően fegyenc ausztráloknál jól működik a tagállamok szinte teljes önállósága. európában egy összetett közjogi modellt kellene követni. ami egyelőre lehetetlen.

unionista (törölt) 2014.06.10. 15:53:15

@nu pagagyí:
nem erre lennének vevők az emberek. hanem arra, hogy nem kell való világ. mert abban amúgy is túl sok a cigány. na ennek lenne támogatója.

nu pagagyí 2014.06.10. 15:55:13

@PAPÓ38: Ha zavarnak az Orbánt bíráló posztok, vándorolj át a Heti Válasz, "Demokrata", MN honlapjaira. Az Index egyelőre még liberálisnak mondható, bár már ezt is kivásárolta valami jobboldalhoz köthető mágnás, csak a szerkesztőség még nem értesült róla.

unionista (törölt) 2014.06.10. 16:00:22

@inebhedj - szerintem:
de akkor épp a klubrádió független. mert nem hirdet benne az állam. csakhogy ők nem ezt szeretnék. mindenféle sajtóorgánum zsebét tömje meg a kincstár. akiknek valamilyen politikai támogatottsága van. leszámítva a szélsőjobboldalt. ez az elképzelés teljesen legitim. csak épp semmi köze nincs a liberális demokráciához. a sajtószabadság klasszikusan nem azt jelenti, hogy a média minden párttól függ, hanem azt, hogy egyiktől sem. de ilyet a tüntetők sem szeretnének. illetve nem lehet tudni, hogy ők mit is akarnak. hiszen csak tiltakoznak.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.06.10. 16:02:48

Több gond is van ezzel a tüntetéssel.

Egyrészt a reklámadó és a sajtószabadság között, túl kevesen látnak összefüggést.
Teszem azt én sem látok semmilyet.
De ha van, akkor feltétlen töröljük el az RTL bárminemű adóztatását, nehogy sérüljön.

Másrészt meg ez a diktatúrázás uncsi. Gyakorlatilag rendszerváltás óta, mikor éppen nem az MSZP van kormányon, akkor abban a minutumban vége mindennek.
A demokráciának, a sajtószabadságnak, mindennek.
Az egyszeri emberek már harmadjára se hisznek a farkast ordibáló kiscsávónak, nemhogy századszorra.
És ezen az se változtat, ha azon nyomban megszűnik a diktatúra, virágzik a sajtószabadság, ha nyer az MSZP.

Harmadrészt az arcok. Jó oké, már nem Dopeman az előretolt helyőrsége az aggodalomnak, de azért ismerősek. Kettősmérce teszem azt az MSZP legrégebbi szekértolója évek óta.
Engem meg pártklubbok nem érdekelnek.
Se MSZP-sek, se Fideszesek.

nu pagagyí 2014.06.10. 16:08:03

@unionista: Most, hogy végre saját földesuraink zsákmányolhatnak ki minket, minek még idegenekkel is tetézni?

Blogger Géza 2014.06.10. 16:09:00

@quendelapo: Szerinted hétköznap egy esős szeles napon többen lettek volna? :)

Az az igazság, hogy a választópolgárok sokkal bölcsebbek, mint az őket bujtogatni kívánók hiszik.

1) Ha őket kirúgják, akkor emiatt lesz tüntetés? Aligha. Ez bárkivel bármikor előfordulhat, mindennapos dolog a piacgazdaságban. Különösen durván veszteséges cégek (jól megfizetett) topvezetői vannak értelemszerű veszélyben.

2) Van rá bizonyíték, hogy Lázár rúgatta ki? Nincs. Sőt, eddig az érintettek ezt cáfolták, Sáling pedig jobb híján hallgat.

3) Miért olyan szuperhős ez a Sáling, akit szerintem a potenciális tüntetők 98% nem ismert kirúgása előtt? Ugye nem hisszük, hogy Sálingon múlik, hogy ebben az országban szabadság van-e vagy sem?

4) Ha Kuncze kirúgása, a stop.hu lefejezése, az Egyenlítő bog főszerkesztőjének kirúgása miatt nem mentek el tüntetni, most biztos, hogy ez szerencsés? Nem valamiféle kettős mérce lenne ez?

5) Emlékezhetnek arra, hogy az utolsó sajtószabadságos tüntetést a baloldal egyes körei (Bajnaiék) lényegében egy új párt alapítására és tömegbázisának megteremtésére akarták felhasználni. Az eredmény ismert...

6) Továbbá emlékezhetnek arra is, hogy az egyik utolsó ballib hisztitüntetés (ölik a cigányokat Budapesten!) végén az derült ki, hogy az elkövető maga is az volt... Az is ugyanolyan információhiányos zavaros történet volt, amelyből egyesek megpróbáltak politikai tőkét kovácsolni. Az eredmény ismert.

Herbert Norman Schwarzkopf, Jr. 2014.06.10. 16:10:36

Orbán egy tökös, talpraesett eszes magyar parasztgyerek, ezért tetszik a magyarok többségének. Az ilyen Bajnai-féle szürke technokraták csak belvárosi zsidó értelmiségnek tetszenek.

Blogger Géza 2014.06.10. 16:19:40

@Jedburgh, Darius R.: Sajnos unionistának komoly becsípődései vannak, témától teljesen függetlenül (! - lásd most is ) 2-3 hozzászólás alatt eljut a magyar paraszti kultúrához (hogy a fenébe jön ez most ide?), majd ebből levezeti hogy Orbán cigány. :D Ugord át, semmit nem veszítesz vele...

nu pagagyí 2014.06.10. 16:20:41

@unionista: A megfélemlített magáncégek sem reklámoznak az ellenzéki médiában, mivel nem akarnak elesni az állami megrendelésektől. Azt pedig demonstrálta a kormány, hogy neki listái vannak: pozitív/negatív és a listáknak pedig következményei vannak. Manapság a magáncégek is teljesen hatástalanul, a kutya által sem olvasott jobboldali médiákban reklámozgatnak. Így működget a "fortélyos félelem" rendszere. Pont most olvasgatom a Keynes-Hayek vitáról megjelent könyvet. Bár inkább Keynessel értek egyet, de azért van Hayeknek - aki a piac öngyógyitó erejében hitt, egy lényeges megállapítása: az állam gazdasági beavatkozásai szolgaságot szülnek, akkor is, ha a hatalmat jó szándék vezérli.

egyetmondok 2014.06.10. 16:22:43

@unionista:
" a magyarok többsége érdeklik a jogelvek. nem így gondolkodik. az rtl klubot elég sokan nézik. de nem bánnák ha megszűnne a valóvilág. azért mert tele van cigánnyal. ez az alapvető attitűd. " --

Ezt hogyan kéne értenem ? A magyarok többségét érdeklik a jogelvek,mondod. A magyarok többségének sincsen fogalma, hogy egyáltalán mit értünk absztrakt jogelven, mint ahogyan egyetlen olyan nép sem létezik,amelynek a többsége absztrakt jogelveken gondolkodna,és véleményeket fejtene ki.

Az Unionista nem jogelv,hogy sokan bírják az RTL Klubot,de nem szeretik a valóvilágot,vagy éppen szeretik,sőt,imádják. Az etnicizmus se jogelv,az se jogelv,hogy valaki cigány,nem cigány,zsidó,nem zsidó.
Nem hogy absztrakt jogelv lenne...

Az már jogelvi kérdés például,hogy szükség van-e a törvényhozás bírói normakontrolljára,és hogy ez miképpen,milyen intézményes formában létezzen;ezzel kapcsolatosan azonban nem létezik az a többség,semmilyen társadalomban sem létezik,amely az értelmesnek,érdeminek tekinthető vélemény minimumáig eljutna.
Nincs is szükség arra,hogy a társadalmak többsége ehhez hasonló jogelveken gondolkodjon.

Herbert Norman Schwarzkopf, Jr. 2014.06.10. 16:24:04

@Blogger Géza:

Unionista egy monomániás elmebeteg, ezt teljesen nyilvánvaló.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.06.10. 16:25:47

@unionista: Alapvetően leegyszerűsíted a dolgokat.

Illetve magadból, pontosabban abból a közösségből indulsz ki, ahonnan származol: mivel itt, Kelet-Európában abszolút természetes, hogy egy hatalommániás demagóg seggfej lebontsa a jogállamot és tökélyre fejlessze az elődei által kiépített kleptokráciát, kéznél van az általánosítási lehetőség, hogy akkor az EEÁ szintjén is ugyanez fog folyni, mint nagyban.
Holott egyrészt Nyugaton azért kissé más a politikai kultúra, másrészt az EEÁ pont hogy nem a hatalomkoncentrációról szólna, hanem a szubszidiaritásról. Azaz, minden helyileg megoldható problémát a helyi autonómiára bíznák, csak az kerülne magasabb szintre, ami meghaladná a helyi közösség kompetenciaszintjét. Tehát szó sincs arról a párttitkári baromságról, amit írtál, ez éppen hogy a széleskörű autonómia. De ismétlem, csak addig, amíg a közösség kompetenciaszintje elegendő a probléma kezeléséhez vagy nincs szó olyan globális „mellékhatásról”, amit már nem lenne etikus a közösség belátására bízni. Ez viszont természetesen nem állna meg az ún. nemzetállamok szintjén, hanem tetszőlegesen mehetne felfele a hierarchián, amíg a kompetens döntéshozás szintjét el nem éri. Tipikus példa Paks II, amit az EEÁ-ban semmi szín alatt nem lehetett volna a Fideszmaffia belátására bírni, hiszen egy új atomerőmű építése már rég nem nevezhető nemzeti magánügynek, sem a környezetvédelem, sem a globális energiapolitika szempontjából. Abba viszont, hogy teszem azt Székelyföldön milyen szempontok szerint építik ki a kulturális–művelődési infrastruktúrát, semmi beleszólása nem kell hogy legyen az uniónak!

Az ortodox liberálisokról írt dolgok nagy része pedig hülyeség, a bikaviadal és a sportvadászat intézményesített kegyetlenkedés, s mint ilyen nem kompatibilis az emberiesség fogalmával. Aki úgy érzi, hogy ezt az elvet felülírhatják a hagyományok, az menjen vissza egy századot, vagy empátiafejlesztés céljából álljon be ő maga bikának.

nu pagagyí 2014.06.10. 16:29:35

@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.: Orbán annyira tökös, hogy saját telkére építtet közpénzből stadiont, mert szereti a focit. Most látjuk csak, hogy mekkora tettet hajtott végre annak idején Stadler Józsi bácsi, aki szintén közpénzből hozta össze a stadionját, de ő csak úgy magától, dacolva az Apeh meg nem értésével.

I_Isti 2014.06.10. 16:35:00

a kulcsszó: "versenyképtelen"
A többi a körítés: hogy miért vagyunk annyira fos szinten, hogy annak is örülni kell, ha egy Albánia ellen egy darab gólt tudunk lőni tizenegyesből...

Pipas 2014.06.10. 16:37:21

@nu pagagyí: "Orbán annyira tökös, hogy saját telkére építtet közpénzből stadiont, mert szereti a focit."

Te szeretnél a baromi nagy focistadiont a kerted végébe? Jó hangosat? Nem?

Akkor meg minek irígykedsz?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.06.10. 16:37:39

@kesztió:

Az emberiség az egy halmaz. Olyan halmaz mely az összes embert tartalmazza.

Én megértem, hogy egy szűk réteg, mely magát liberálisnak vallja, meg szeretné szabni minden egyed számára, hogy mi a helyes, és mi a helytelen.
Azt is megértem, hogy frusztráltak lezsnek tőle, ha leginkább csak kiröhögik őket ezen törekvések kapcsán.
Azt is látom hogy képetelenek felfogni, hogy minnél erősebb korlátokat akarnak szabni, annál inkább elutasítják őket.

De nem értem, mi a végcélja a törekvésiteknek !?
Mit csináltok majd azzal, aki mégiscsak bikát akar ölni, néptáncolni akar, vadászni akar vagy pecázni, ludattömni, esetleg uram bocsá imádkozni ?
Aki a saját nemzetének hagyományaira majd nem hány kellő mértékben fittyet ?

Blogger Géza 2014.06.10. 16:40:12

Kissé karcsúnak érzem annak bizonyítását, hogy Tisza alatt hanyatlott volna Magyarország. A bajokat a háború okozta, arról viszont nem Tisza tehetett. Azt leszámítva jól irányította az országot a sokszor nem könnyű helyzet ellenére.

Blogger Géza 2014.06.10. 16:42:38

@nu pagagyí: Tudod, mit? Szereted a szép autókat? Akkor te is ajánld fel ingyen (! -ez fontos) a földedet mondjuk autópálya-építésre, hogy mutasd, nem csak a szád jár...

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.06.10. 16:43:39

@Trompf: gondolom, az inka emberáldozat sem zavarna, hiszen az is nagyon erős nemzeti hagyomány, ráadásul nem szimpla szórakozás, hanem mély szakrális töltettel bír.

Másképp biztos nem lennél annyira aljas, hogy összemosd a vérengző sportvadászatot/bikaviadalt a népitánccal és az imádkozással.

nu pagagyí 2014.06.10. 16:51:31

@Blogger Géza: Én adómmal támogatom a stadionépítéseket, mert szerintem is jobban mutat egy szépen kivitelezett luftrúgás a Makovecz által tervezett templom-stadionban, mint a libalegelőn.

nu pagagyí 2014.06.10. 16:59:07

@Trompf: A liberálisok a kevés szabályt szeretik. Valamit félreérthetsz. Az uborka megfelelő hajlatának szabályozása nem liberális követelés, ilyesmit olyan emberfajták szoktak kitalálni, akik irtóznak a versenytől, ezért minden eszközzel akadályozni szokták az egyén szabad döntéseinek lehetőségét, például, hogy milyen uborkát termesszen.

gmihaly 2014.06.10. 17:01:12

A magyar sajt' prominensei kéényelemszeretetből nem újítják meg érvrendszerüket és rendre visszaköszönnek az elvtársvilág 45 évének "deheroizálásai". Horthyznak, de a kortárs, a dekrétumok előtti Benes pl. ki van náluk retusálva az általuk összegányolt képből. Pedig nem ártana megvizsgálni azokat az általa kreált csapdácskákat, amelyekbe rendre belelökték Horthyékat és a németeket is. Hitler, a sötét lelkű nyugat-osztrák egy ferencjóskai szellemiségű birodalmban labdába se' rúghatott volna, ahol a judapestező Karl Lueger is csak bécsi bürgermájszter tudott lenni, de följebb nem bukhatott. A "nagy háború" győztesei túlértékelték a győzelmet, pedig az csak "fegyverszünet volt, húsz évre" (Foch marsall megállapítása). A sok csapda, megaláztatás miatti elkeseredés tette német kancellárrá és Vezérré Hitlert. A "csapdák" okozatokká váltak, az okok megjelölése nélkül, felhánytorgatásuk pedig egyre kontraproduktívabb. Nem ártana végre elárulni, hogy: "Ajjajjajj, ki rúgott fenéken ?"

♔bаtyu♔ 2014.06.10. 17:03:27

Úgy látszik, a főszerkesztő brancsbéli lehetett.

nu pagagyí 2014.06.10. 17:10:41

@gmihaly: Sokat beszéltél, de mi a fenét akartál mondani? Meg kéne hamisítani a tényeket?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.06.10. 17:11:52

@kesztió:
Egyik szabály, törvény se fekete vagy fehér.
Teszem azt ha a homokosok örökbefogadási lehetőségeiről megy a vita, akkor vajmi keveset törődünk a gyermekkel akit örökbe fogadhatnak, hogy azt megilleti-e a hagyományos családmodellben való felnövekedés esélye vagy sem.

@nu pagagyí:
Elméletileg igen.

Ám gyakorlatilag, ha egy libárlisnak mondott embert kirúgnak bárhonnan (színház, újság, ...), akkor beindul a diktatúrázás ezerrel.
A liberális közösség kiereksztése, megbélyegzése meglehetősen ijesztő számomra.

Persze abban igazad van, hogy ezen embereknek semmi köze a valódi liberalizmushoz.

burakefendi 2014.06.10. 17:14:49

amíg olyan ügyeket karolnak föl, amelyek nem foglalkoztatnak egy szűk rétegen kívül mást, addig ne várjanak tömegeket... populizmus ellen így nem lehet harcolni. szerintem egyébként orbánnak az rtl klub méltóbb ellenfele volna, mint a teljes mostani baloldal

Blogger Géza 2014.06.10. 17:16:00

@nu pagagyí: Sajnos ez nem ér, ez nem önkéntes felajánlás. (Egyébként az utánpótlás-nevelésre pont azért kell költeni, hogy ne luftot rúgó labdarúgók képviseljék később az országot. Magától aligha javul meg a helyzet.)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.06.10. 17:21:31

Opsz:
hvg.hu/itthon/20140610_Kormany_kontra_RTL_Jo_viszony_fordult_at

"Bár korábban a médiapiacon terjedt egy olyan pletyka, hogy a miniszterelnök főtanácsadója Habony Árpád egyenesen Gerkenst hívta fel panaszkodni, ezt az RTL-vezér a Kreatívnak határozottan cáfolta, és azt állította, utoljára a szocialista kormányzás idején fordult elő ilyen telefonálgatás."

Szóval utoljára a szocik alatt hívták fel személyesen az RTL vezért politikai kritika miatt, amikor mág virágzott a sajtószabadság.

fvipera 2014.06.10. 17:21:34

@Trompf: "Én megértem, hogy egy szűk réteg, mely magát liberálisnak vallja, meg szeretné szabni minden egyed számára, hogy mi a helyes, és mi a helytelen. "

biztos, hogy érted mit írtál? helyesen így hangozna: egy szűk réteg, mely magát kdnp-snek vallja, meg szeretné szabni minden egyed számára, hogy mi a helyes, és mi a helytelen. "

pedig nem olyan bonyolult ez. egy liberális (leegyszerűsítve) azt szeretné, ha a többség nem erőltetné rá az akaratát semmilyen kisebbségre.

fvipera 2014.06.10. 17:23:00

@Trompf: ez azért is hihető, mivel habony, a fidesz első vonalával összhangban (orbánt leszámítva) nem beszél idegen nyelven. állítólag áder is felszedett némi angolt az elmúlt években.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.06.10. 17:30:05

@fvipera:

Rendben.
Szerinted a KDNP a legnagyobb kultúr terrorista szervezet, szerintem meg a magukat liberálisnak vallók.

Igazából mindegy is, mert egyiknek sincs 2% valós támogotattsága sem, ilyen értelemben mindkét formáció törekvései (ha vannak is) leszarhatóak magasról.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.06.10. 17:32:38

@fvipera:

De nem kéne valami tüntetést a sajtószabadság védelmében összerittyenteni, hogy a szoci vezetők személyesen abuzálják az RTL vezért ?

Heep Uriás (törölt) 2014.06.10. 17:34:51

A Tisza István jellemzését a posztíró a '90 előtti marxista szakirodalomból kopizta. Ami nem lenne baj, ha Béndek úr nem állítaná magáról azt, hogy konzervatív, így viszont felettébb kínos, hogy ezt a posztot, akár Tamás Gáspár Miklós is írhatta volna, tartalma alapján.
Viszont egy modern konzervatívnak érdemes lenne a legújabb Tisza monográfiákat lapozgatni.

unionista (törölt) 2014.06.10. 17:36:35

@kesztió:
aha. csakhogy a pártok európában szétvernek minden önkormányzati törekvést. a város és a vidék önállóságát fokról-fokra számolják fel brüsszelben. ott angela merkel is egy totalitárius birodalmi eszményképpel közlekedik. az ő jelöltje a bizottság élére juncker. és? a britek relatív többségre ezért ukip szavazó. ezért nyert franciaországban a front national. én értem, hogy az ortodox nacionalizmus nem lesz jó irány. de az ortodox liberalizmus is egy téves irány. nem találkozik az európai többség akaratával. az úgy nem megy, hogy egy bizottság a hátsó szobában eldönti, hogy mi legyen. lehet, hogy így működik az usa. teljesen mindegy, hogy ki az elnök. a republikánusok és a demokraták emberei konszenzussal döntenek arról, hogy mi az amerikai érdek. és ezt a fehérek és a feketék is többnyire elfogadják. a demokrácia arról szól, hogy választhatnak egy segédszínészt. eldönthetik, hogy ki testesítse meg az amerikai álmot. kennedy, reagan, bush, vagy obama. ők semmiféle döntést nem hoznak. az amerikaiak figyelik a tévét, az elnök bemondja, hogy mi az amerikai érdek. a béke, vagy a háború. és ez amerikában bejön. de itt nem. az európai közgondolkodás ennél sokkal plurálisabb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.06.10. 17:39:45

@Heep Uriás: Megvoltak, köszi. Mi lenne a tanulsága a kommentnek? Milyen az IGAZI, a HELYES Tisza-kép?

unionista (törölt) 2014.06.10. 17:42:48

@Trompf:
az rtl nyilván felméri, hogy ha ezt a támadást túlélik, akkor végül a most kormánypárti tv2 bukhat el. úgy tűnik, hogy belemennek ebbe dupla vagy semmi játékba.

unionista (törölt) 2014.06.10. 18:08:37

@egyetmondok:
bocs. nem érdeklik. csak gyorsan gépelek. a magyar nézők többsége azért szüntetné meg a való világot, mert túl sok cigány van benne. ez a közvélekedés. viszont a cigányok küldik a legtöbb sms-t. az rtl ezért válogatja be őket. mert szinte csak a bevétel érdekli őket. azért maradnak magyarországon (ha maradnak), hogy a piacvezető kereskedelmi televízióvá váljanak. és ha túlélik ezt a támadást (nem vesztenek nagyon sokat), akkor kormányváltással kiüthetik a tv2-t. de ennek az egésznek semmi köze nincs a sajtószabadsághoz.

---

a törvényhozó és a bírói hatalom nincs elválasztva. a parlamenti többség alkotja a törvényt, és ugyanez a többség választja a bírót. annyi a fék, hogy kétharmaddal. de az megszűnt. és ha most az ellenzék sima többséggel nyerne, akkor szinte azonnal megbukna. mert az alkotmányos többséggel kinevezett pártkatonák sorába ütközne. szóval ez a sólyom-féle alkotmányos rendszer elbukott a gyakorlatban. de elvben is nyilvánvaló a hiba: ugyanazok alkotják a törvényt, akik kiválasztják a bírói kar vezetőit.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.06.10. 18:08:52

@unionista: Ez biztos, hogy nem valami anti-wishful thinking, nem valami negatív önbeteljesítő jóslat, hogy mindenki azt hiszi, hogy Brüsszel tényleg fel akarja számolni a vidék önállóságát, s akkor tényleg úgy fog történni? Mert a szubszidiaritás elvét nem most, 10 perc alatt találtam ki, és egészen biztos, hogy nem konzervatív-nacionalista találmány. Ha ennyire lekerült a liberális pártok szándéknyilatkozatairól (is?), azt nagyon tudom sajnálni, mert az tuti, hogy az elején nagyon is kampányoltak vele.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.06.10. 18:16:35

@Trompf: Ez most nagyon durva csúsztatás, mert nem azért adjuk meleg párokhoz a gyerekeket, hogy egyenlősdit játszodjunk, hanem elsősorban azért, mert az illető meleg pár az adott helyzetben sokkal jobb alternatíva, mint az aktuálisan szóbajövő egyéb megoldás, teszem azt, mint a földbunkó és/vagy alkoholista, erőszakos apuka dominálta heteró család, árvaház stb.
És akkor még egyszer, hogy biztosan megértsd: a melegek örökbefogadási joga nem azt jelenti, hogy egy gyermeket kötelező módon meleg párhoz kelljen juttatni valamiféle idióta numerus clausus alapján. Pont, ahogy erőszakos családhoz sem. De nehogy már ELVBŐL tiltsuk, még akkor is, ha valóban ez a legjobb variáns.

turista a saját országában 2014.06.10. 18:24:19

@Trompf: "Másrészt meg ez a diktatúrázás uncsi. Gyakorlatilag rendszerváltás óta, mikor éppen nem az MSZP van kormányon, akkor abban a minutumban vége mindennek.
A demokráciának, a sajtószabadságnak, mindennek."

Pontosan így van. Mára vége a demokráciának, a sajtószabadságnak, a civil kurázsinak és önállóságnak, az autonómiáknak, a liberális jogállamnak.

Három lehetőség van. Az egyik: mivel nem vagy tisztában a liberális demokrácia, a polgári jogállam ismérveivel - fogalmazzunk pontosabban: halvány lila gőzöd nincs hozzá ez mit takar -legföljebb vakogsz valamit róla - így nem is fájhat az, amiről nem tudsz.

Második eshetőség, hogy habár valamennyire tisztában vagy a polgári demokratikus jogállam működésével, de annak módszeres felszámolására vállat rándítasz, mivel genetikusan alattvaló személyiség vagy. Jó neked az orbáni moslék is, ameddig biztosítja számodra a személyes anyagi boldogulást.

A harmadik, ezeknél is sokkal rosszabb eshetőség, hogy nagyon is tisztában vagy a jogállam ismérveivel, annak jogi és intézményi kereteivel, de a mai tekintélyelvű, neohorthysta orbáni szellemi abszolutizmus híveként, esetleg akár annak kedvezményezettjeként a nyugatos liberális demokráciát kártékony, legyőzendő ellenségnek tekinted, és azt tartod jónak, amit Orbán a helyébe ültetett. Ebben az esetben az ellenségem vagy, mert az ország fejlődésének egyetlen lehetőségét jelentő liberális jogállam híveként nem lehetsz más.

turista a saját országában 2014.06.10. 18:28:38

@Heep Uriás: "Viszont egy modern konzervatívnak érdemes lenne a legújabb Tisza monográfiákat lapozgatni."

Egy modern konzervatív - ha van ilyen egyáltalán az országban - köp egyet Tisza nevének hallatára.

explanatus 2014.06.10. 18:31:20

DT ide, DT oda, legyünk őszinték. Nem a DT a mi legnagyobb gondunk. A mi legnagyobb gondunk, (megpróbálom focinyelven, hátha így a focirajongók is értik), hogy a saját térfelünket átengedjük az ellenfélnek, ráadásul a saját tizenhatosunkon belül egyáltalán nem is védekezünk, így annyi gólt rúghat az ellenfél, amennyit nem szégyell.

A multi pedig nem arról ismerszik meg, hogy szégyenlős. Mindegy neki, esőerdő, fejlődő ország, hadban álló felek, hitelt-visszafizetni képtelen család utcára-tevése. A cél a profit. Nagy tévedés amikor azt mondjuk az emberi hülyeség a határtalan. Nobel díjas is tévedhet. Az ember profitéhsége a határtalan. De piszkosul. Maga a méret, hogy multi, másodlagos. Elsődleges, hogy olyan társadalmi, gazdasági csoportosulás, jön létre, amely az éppen célul tűzött területen a maximálható profitot hozza. Ha az trafik, akkor trafik. Ha az telefontarifa, akkor az. Ha svájci alapú hitel, akkor az. Végül, úgyis odamegy a pénz, ahol „várják, ahol azért van rá szükség, hogy még többet fialjon.”

A mi legnagyobb gondunk az, hogy hiába hozzuk helyzetbe sajátjainkat (most éppen a nemzetieket), akkor sem lövik meg a gólt, mert alapvető labdakezelési gondjaik vannak. Mivel mi (a többi nem nemzeti magyar) ezzel tisztában vagyunk, nem járunk meccsre, nem járunk tüntetni.

Minek?

Hiba kiáltaná akár öt, neagyisten hat számjegyű tömeg, hogy rúgd be, elbénáznák, ahogy eddig mindig, minden helyzetet. Falábúink célratartása elképesztően silány. Hát ezért, meg még 32 más okért.

A poszt írója nagyon jól megfogta a lényeget, hogy átadjuk a terepet, jelen esetben egy multinak, mert mi magunk képesség és tehetség híján képtelenek vagyunk valamit összehozni, ezért a mi helyzetbe-hozottaink nem is próbálkoznak mondjuk valamit gyártani. Még egy nyamvadt üveg savanyú uborkát sem.

Amíg fel nem ismerjük, hogy munka nélkül nincs hozzáadott érték, munka nélkül nincs tervezhető jövő, munka nélkül nincs szerethető haza, addig bolyongunk zsákutcából zsákutcába és reménykedünk, és bízunk az elöl haladó(k)ban, hogy tudja merre jár. Az a mi legnagyobb bajubk, hogy az elöl haladó(k) ezt el is hiszik magukról.

A mi legnagyobb bajunk, hogy olyan önvédekezési formába kényszerítenek bennünket, az el lehet mennivel, hogy mára el is ment legnagyobb városaink teljes lakossága. A mi legnagyobb bajunk az, hogy ráadásul a családtagokon kívül SENKINEK nem is hiányoznak.

Ez a mi legnagyobb bajunk. A többi ebből fakad. Személyes szabadságunk foka, meg gondolataink szabad közlésének foka is.

Minden ilyen, menjünk ki az utcára felhívás után tessék a még jelenlévőkhöz hozzáadni az elmenteket.

A posztíró sóhaja: „..mikor lesz tüntetés egy jól összeszedett, hiteles, alternatív világkép mellett...” a válasz: már van, a hallgatás. Most még pár ezren zajonganak, de ha csönd lesz, akkor kell figyelni. Úgy mint erdőben a száraz ágra lépést követően a felröppent madarak után maradt csönd. Ennyi volt, vagy ez csak a kezdet?

unionista (törölt) 2014.06.10. 18:58:18

@kesztió:
az ortodox liberálisok nem akarnak valódi önkormányzatokat. mikor hallottál te egy mszp-s, vagy dk-s politikust arról beszélni, hogy független helyhatóságok kellenek? szerintem soha. az egy másik kérdés, hogy erről az ortodox nacionalisták sem beszélnek. ilyeneket ők sem akarnak. ezt elfelejtették a nyugat-európaiak is. úgy gondolják, hogy azt a független helyhatóságokat a többpárti demokrácia meghaladta.

unionista (törölt) 2014.06.10. 19:20:52

@explanatus:
a 1 ember és a 10,000,000 ember között miért tilos szerveződni? magyarázd már el te szerencsétlen agymosott.

Heep Uriás (törölt) 2014.06.10. 19:52:17

@HaFr: Ha tényleg megvoltak, akkor szándékosan élsz a baloldali történelemírás mitológikus, torz Tisza-képével. A helyes Tisza-kép milyen lenne? Talán összetett? Nem olyan egybites, mint amit lefestettél?
Bár tudom, hogy mindezt csak az Orbán-fikázás miatt tetted. De Orbán nem hasonlít Tiszára, Orbán egy népi-baloldali ezoterikus, Tisza meg egy konzervatív-liberális volt.
Mondom, mindez nem zavarna, ha nem hazudnád magad konzervatívnak. De ez így elég gáz, főleg, hogy elvakult jobboldalisággal nem vádolható történészek (pl. Romsics Ignác) is sokkal kedvezőbb színben látják Tisza István politikai szerepét. Szóval még csak nem is konzervatív szerzőkhöz kéne nyúlnod, hogy egy kicsit reálisabb képet kapj.

Heep Uriás (törölt) 2014.06.10. 19:53:43

@turista a saját országában: Amennyiben a modern konzervatív jellemzője, hogy nincsenek történelmi ismeretei, abban az esetben, feltétlenül így van.

unionista (törölt) 2014.06.10. 19:54:13

@Jedburgh, Darius R.:
kinek van joga fellépni: a szerb államnak és az államrendőrségnek, vagy a független helyhatóságnak. mert az ortodox liberális/nacionalista felfogás szerint a közfeladatok ellátása alapvetően állami feladat. a szerb állam a népfelség elve alapján fellép. akkor mi a probléma. értem persze az, hogy nem kellene. de ez ki dönti el, és mi alapján. hogyan kontrollálja az államrendőrséget a főbíró ha őt is a pártok nevezik ki, ahogyan a főügyészt is. a "jogállam" abból áll, hogy van egy totális államhatalom. amit az a párt szerez meg, aki többet, vagy nagyobbat hazudik a népnek. és onnantól kezdve az a csoport bármit megtehet, amit nem szégyell. mi kontrollálja ezt ha a nyilvánosság eleve korlátozott.

de ez nem abból fakad, hogy orbán vagy vucic a sátán. hanem abból, hogy nem függetlenekből állnak a helyhatóságok. ebből következően a közhatalom nem osztott. és mindenkori többségre van bízva, hogy visszaélnek a hatalommal, vagy sem.

unionista (törölt) 2014.06.10. 19:55:17

@Heep Uriás:
azért tisza sok minden volt, de liberális nem nagyon.

Heep Uriás (törölt) 2014.06.10. 20:05:48

@unionista: Akkoriban a liberális nem a szektás dogmatikus értelmiségi belterjességet jelentette. Jászi Oszkárék, akiket részben lehet a mai liberálisokhoz hasonlítani, se liberálisnak, hanem polgári radikálisnak nevezték magukat.

unionista (törölt) 2014.06.10. 20:19:03

@Heep Uriás:
szerintem inkább volt egy naiv nacionalista, nemzeti idealista. tegyük fel, hogy mindent jó szándékkal csinált.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.06.10. 20:55:24

@Heep Uriás: Tisza egy kiköpött monarchiai liberális volt, gőze sem volt a társadalom és kultúrpolitikáról, ami a konzervativizmust elválasztja a liberalizmustól. A parlamentáris politizálásban érezte jól magát, és végül teljesen eszköztelennel bizonyult a nemzetiségi, a föld- és a szociális kérdésekben. Amelyeken állt vagy bukott (bukott) a Monarchia és a Királyság. Olvass Szekfűt, Bertényit, ne engem minősíts nagy szájjal, nem elegáns.

unionista (törölt) 2014.06.10. 21:06:24

@HaFr:
de tedd már hozzá, hogy mindenki eszköztelen volt. abban korban is, és most is. vajon miért?

unionista (törölt) 2014.06.10. 21:12:43

szóval a nagy kérdés, hogy a 20. században tiszától horthyn át kádárig, antalltól gyurcsányon át orbánig a kormányzók mit hibáztak el alapvetően.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.06.10. 21:16:13

@unionista: mit? illúziókeltés, populizmus, rossz kérdésekre rossz válaszok, versenyképtelen kormányzás, etatizmus -- kb

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.06.10. 21:18:34

@unionista: eh, ortodox liberális az a lengyel Palikot. Sőt, még Fodor Gábor is inkább az, mint az MSZP.

Heep Uriás (törölt) 2014.06.10. 21:34:30

@HaFr: :D Vicces vagy. Bertényi írása igen összetett képet nyújt Tiszáról, amit te meg szépen megspóroltál.
Ez az, amit én számon kérek az írásodon, lehet, hogy nem elegáns, nem ismerem ennyire a blog etikettet.
Másrészt az Orbán-Tisza párhuzam lehet, hogy jól hangzik mind az Orbán imádóknak, mind az Orbán gyűlölőknek, de Orbán a valóságban inkább Pozsgay Imrére hasonlít, nem Tisza Istvánra.

unionista (törölt) 2014.06.10. 21:43:52

@HaFr:
szerintem nem ez az alapvető probléma. mert ha így vesszük, akkor kossuth is csak egy illúziókeltő populista volt, aki rossz kérdésekre rossz válaszokat adott. valamiért mégse kezdjük el lebontani az összes kossuth szobrot.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.06.10. 21:55:59

@unionista: hát azért nem okozta százezrek halálát pl, a nemzeti emlékezet egy különböző probléma ,nem azt kérdezted

unionista (törölt) 2014.06.10. 22:02:52

@kesztió:
oké, mondjuk ezt nehéz eldönteni. mivel 2009 tavasza óta nincs mszp. gyakorlatilag gyurcsány lemondása óta van egy párt, ami törzsszavazói révén bejutott a parlamentbe. de közéleti tevékenység nem jellemző rá.

unionista (törölt) 2014.06.10. 22:38:22

@HaFr:
ha úgy vesszük, akkor kossuth belevitte az országot egy ausztriával, majd később oroszországgal vívott háborúba. és ezzel több tízezer ember halálát okozta.

szóval akár azt a kérdést is fel lehetne tenni, hogy mit rontott el a derék batthyányi gróftól kezdve az összes magyar mininiszterelnök. 21 párt, 62 ember, 71 kormányzati cikluson keresztül valamit elhibázott. és szerintem a hibák hosszú sorában van legalább egy ismétlődő elem. amit persze nehéz megmondani, hogy az micsoda. de itt valamit mindenki elnéz.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.06.10. 22:52:10

@unionista: Pont ez a probléma, és ez Ny-Európában nem történik meg (csak nagyon ritkán, l. Sárközy beavatkozását a sajtóba, ill. a maximálisan profitábilis News of the World tulajdonosi megszüntetését a sajtóetika súlyos megszegéséért). Ahol nincs szabad sajtó, ott félelem van. Bibó ebben a kontextusban is mondta, amit mondott. Még Romániában is szabadabb (de nem Ny-Európai értelemben) a sajtó, mint Mo-n. Ahol a konzervatív liberalizmus elvei érvényesülnek, szociáldemokrata beütéssel és kormányzással néha, (angolszász világ, Ny-és É-Európa), ott nincsenek ilyen típusú kommentek és viták. Ott az emberek nemcsak azért élnek tovább és hosszabban jó egészségben, mert gazdagabbak, hanem azért is, mert szabadok és nem az állandó félelem és szorongás az osztályrészük . Ezek a mérhető, ellenőrizhető tények.
K-Európában pedig marad a versenyképtelen, az, állam és oligarchák által uralt gazdaság, az emberek kirablása, nyomora, a kilátástalanság.
A sajtó, még a részben ellenzéki is, kritikán aluli minőségű, tele ténybeli hibákkal, manipulcációs tendenciákkal. Hol egy tényfeltáró riport a poltikusok machinációiról vagy akár a multikéról? Ki képviseli a lakosság valódi érdekeit? Felméri-e a lakosság, hogy mik a valódi érdekei? A különféle oldalak iránti őrületig fokozódó rajongás vakká és süketté tette az embereket, és nem a saját érdekeiket látják, hanem a bálványaikét.
Abban igazad van, hogy a helyi közösségeket kellene eszméletre téríteni, és lépcsőzetesen felépíteni a demokráciát, alulról felfelé. A magyarok viszont nem erre vannak szocializálva. Genetikailag, ha akarod.

gmihaly 2014.06.10. 23:52:11

@nu pagagyí: Mik a tények, mik a tényállítások, illetve azok mennyiben tények?

unionista (törölt) 2014.06.11. 00:29:31

@Jedburgh, Darius R.:
na jó, de az egy vicc, hogy a firkászoktól függ a szabadság. mi van akkor ha én nem akarom sáling gergőt megvédeni. mert nagyon sok pénzből nagyon sok emberrel egy alapvetően rossz lapot csinált. mi van ha azt gondolom, hogy sáling gergő egy buzi. és utálom a buzikat (nem utálom, de tegyük fel).

most persze van ez web2.0 dolog, ami azt mondja: "we are the media". rajtunk múlik a szabadság. mi mind egyformán felelősek vagyunk. de valahogy ez is egy illúzió. mert én azt a fazont játszom, aki legfeljebb magával ért egyet és random módon lehülyézek embereket (akiket persze nem gondolok hülyének. azt sem tudom, hogy kicsodák. csak érdekel a reakciójuk. és ezek után szinte sohasem érvelnek racionálisan. mert ha csak azt mondom, hogy te semmirekellő, akkor ezek után nehéz higgadtnak maradni. a közélet tele van olyan diskurzusokkal, ahol az emberek meg akarják alázni egymást. és ez az egész egy horror. persze lehet mondani, hogy ez egy tanulási folyamat, aminek az elején járunk. de nem látom, hogy a magyar társadalom ez ügyben lépett volna valamit előre.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.06.11. 02:55:21

@unionista: Ha a firkászok szabadon, de etikusan, igényesen, magas szakmai színconalon írnak, akkor az adott társadalomban szabadság van. Nem függenek a laptulajdonos játszmáitól a hatalommal. A hatalom pedig fél az igazságtól, bár nem mindig szereti, mert van következménye a leleplező újságírásnak. Mo-n ebből annyi jött át 90-ben, hogy az újságírók végtelen pökhendiségükban azt hitték, övék a negyedik hatalmi ág, és a politikusokat kézből etethetik. Nem így lett, fordítva lett. Erről írt Pallagi, akinek csak ezt az írását vegyük figyelembe, mert ebben igaza van. De már késő. Az újgenerációs újságírócskák csak kenyéradó gazdáik seggéig látnak el.
És azért sem szabad a társadalom, mert nem jut hozzá a valódi valóságot bemutató információkhoz, a politikától független, de baloldali, konzervítv vagy liberális elemzésekhez és nem tud saját, önálló álláspontot kialakítani és annak megfelelően szavazni. Érzelmektől eltorzított módon, indulatból szavaznak a magyarok. A pluralizmus lényege az lenne, minden választó találja meg azt a programot, ami az ő életszemléletét tükrözi és az ő aktuális problémáira ad választ. De ha ez a politikai közbeszédben úgy jelenik meg, mint judeoplutokrata liberálbolsevik világösszeesküvés, akkor megint nem a programokról, hanem az indulatkeltésről van szó. És minél nyomorultabb, tudatlanabb, félretájékoztatottab (sajtó szerepe!) egy tátsadalom, annál könnyebben manipulálható. A végeredmény ugyanaz: hol a nácik, hol a kommunisták, hol a posztkommunista oligarchák vonják (lopják) el az adóbevételeket, csak hogy az utólsó 100 évet említsem, előtte ugyanez volt más szereplőkkel.
Nyugaton viszont a demokrácia folyamatos fejlődése, igen, beleértve az egyház és állam szétválasztását és a melegek jogait (buzilobbi - Kerényi), az áldozatok, a fogyatékosok, stb. jogaival együtt kialakult egy egymásra figyelő, baj esetén összetartó, szolidáris társadalom. Szinte mindegy is , milyen színezető politikai erő van hatalmon.
Most a válság miatti életszínvonal stagnálás tette lehetővé a Putyin által pénzelt szélsőséges pártok megerősödését, amelyek a reális veszélyt lovagolják meg, a muszlimok elszaporodását, összezárását a többséggel szemben és beilleszkedni való képtelenségét. A populista pártok indulatkeltése és a hagyományos pártok lustasága miatt is. Ismerős, nem?
Az Origo nagyjából oldalaktól függetlenül, bulvár színvonalon írt, de volt egy-két nagyon enyhe, a hatalom gazemberségeit megkapirgáló cikke, vagy nem tejelt eleget, és ezért a tulajdonos félévente cserélte a főszerkesztőt. A mostani esetben eddig tartott a hatalom toleranciája. A Vezért csak az állandó konfrontáció, a harc mindenkivel és mindennel, tartja működőképes állapotban. A diktátor lényege az állandó ellenségkép gyártása, hogy senki se érezze magát biztonságban, a rettegés jobb munkára, a többiek fúrására serkenti az alattvalókat. Így a Vezér nyugodtan ülhet a trónján. Így volt ez mindig, nekünk most jött el újra.
Ehhez kellett a mindennemű sajtó meghunyászkodása és szolgalekűsége, korrumpálhatósága.
A web2 más dolog, egy pillanat alatt megszűnhet, lásd Oroszország, Irán, Kína, stb.
Ilyen körülmények között működjön egy konzervatív liberális párt!
Túl sok az agresszió, az indulat a közéletben, érintettem ezt az előbb.

gmihaly 2014.06.11. 09:03:03

@nu pagagyí: Olvasd el Benestől a "Zúzzátok szét Ausztria-Magyarországot" c. brosúrácskát, a gazemberség eme mesterremekét. Mint tudjuk, a szétzúzás megtörtént és az ordas gondolatok - bele értve az antiszemitizmust - Pandora szelencéje kinyílott. Ferencjóska Monarchiájában a judapestező Karl Lueger a bécsi bürgermajszterségnél feljebb nem jutott, és nem az volt a korabeli protokoll legmagasabb pozíciója. Hitler nyugat-osztrák volt, márpedig Salzburgtól nyugatra a "népi" antiszemitizmus erős gyökerekkel bírt. Ausztriából a megfelelő anyagi, vagy szellemi tőkével rendelkezők közül sokan költöztek a weimari Németországba, Ferdinand Porsche, de Adolf Hitler is. A Benes által is bujtogatott Antant porig alázta Németországot, ezért tudta Hitler meggreifolni a hatalmat. Benes ott tartott be Magyarországnak is, ahol tudott, nem automatikusan történtek a dolgok, hanem az ő aktív mesterkedéseivel. Vehetnéd a fáradságot, és te is utána olvashatnál ezeknek a "tényeknek" is. A tömörítő lózungosdi, amelyet te is pártolsz, félrevezető. Másrészt észrevehetnéd, hogy a hazai média mennyire belterjessé silányult, a tényállítások és véleménynyilvánítások pedig nagyfokú tájékozatlanságot jeleznek.

gmihaly 2014.06.11. 09:17:28

"Az Európai Egyesült Álmok" (copyright by Tamás Pál) a föderatív közigazgatási rendszerben működő Németország ábrándja, a centralizált nemzetállamok eszméjének ellentettje. Ott a nemzet az államszövetség fölé van rendelve, úgy, mint Amerikában, legfeljebb a németek ezt nem erőltetik, mert a "német nyelvterület" (deutsche Sprachraum)melletti egyszerű "németség" bőven elegendő az "identitásukhoz". Ha a hazai fikakulturális prominensek nem ekéznék ennyire a magyar nemzet eszméjét - ez a fika egy pánszláv gyökerű, tomboló elvtársi internacionalizmussal megfűszerezett degeroizáló importtermék t"továbbfejlesztése" -, hanem tevékenyen közreműködnének a lehetséges hungarikumok, értékek felkutatásában, előbbre juthatnánk. Bartók és Kodály pl. ezt tették. Vajh lesz-e a kutyából szalonna, a fikázóból patrióta?

egyetmondok 2014.06.11. 10:34:00

@unionista:
Nem tudom,hogy a valóvilággal kapcsolatosan mi a közvélekedés,mert nem nézek ilyen műsorokat,s nem is beszélgetek senkivel ezekről. Lehet,hogy ez a közvélekedés.
-------
Az államhatalmi ágak elválasztottságánál nem tartom kizártnak,hogy létezzenek,úgy, hogy a törvényhozó hatalom választja pl.a bírósági vezetőket. Azt sem lehet egyértelműen kijelenteni,hogy itthon "nincsen elválasztva" a bírói ág a törvényhozóitól,pont az a Fidesz "nagy trükkje",hogy csak bizonyos pontokon nyúl bele ezekbe az elválasztottságokba,és ezért óriási elvi vitákat lehet erről folytatni,amiben mindenkinek lehet valami igaza --- miközben világos módon sérült az elválasztottság.
(A helyzet azért annál súlyosabb,hogy a kizárólag az "ő embereik" ülnek a döntő pozíciókban: itt komoly eljárási bajok is vannak,az ti.,ha az én emberem ül valahol,még nem jelenti azt,sőt,egyáltalán nem jelenti azt,nem kell,hogy azt jelentse,hogy nekem táncol,és senki másnak.)

Lexa56 2014.06.11. 15:03:30

Egy friss hír. Nem pont ide való, de ide tartozik:
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ezert_maradt_le_magyarorszag_is_megszolalt_a_volt_penzugyminiszter.582493.html
Míg a rendszerváltás óta az egy főre jutó GDP Lengyelországban több mint 100 százalékkal nőtt, Magyarországon csak 22 százalékkal, Szlovákiában 83, Csehországban 48 százalékkal. Észtországban a gazdaság 90 százalékkal bővült, Oroszországban csak 18 százalékkal.
Ezért kell a keleti nyitás!

___________________________ (törölt) 2014.06.11. 15:56:15

@Jedburgh, Darius R.: "Ott az emberek nemcsak azért élnek tovább és hosszabban jó egészségben, mert gazdagabbak, hanem azért is, mert szabadok és nem az állandó félelem és szorongás az osztályrészük . Ezek a mérhető, ellenőrizhető tények. "

Ez egy vicc... Magyarországon az emberek a munkanélküliségtől való félelemtől, az egyik hónapról másikra éléstől, az anyagi gondoktól, és a teljesen abszurd és fölösleges szintű munkahelyi stressztől szoronganak. NEM a kormánytól vagy oligarcháktól (azoktól csak azok, akiknek pont az a munkaadójuk).

Egyik leghülyébb nemzeti sportunk mindent az aktuális, vagy megelőző kormányzatokra fogni.

Például nekem egyik rokonom azért halt bele a stresszbe 63 évesen, mert megtakarított pénzét olyan üzletekbe fektette, ahol a vállalkozó átverte, és a végén neki kellett 61 évesen vinnie egy pizzériát helyette úgy, hogy abszolút nem értett hozzá, és a teljes anyagi csőd szélén táncolt úgy, hogy a nyugdíjig még volt két éve, és nem tudott volna miből megélni. Az illető egyébként abszolút liberális volt és szerintem az utolsó megmaradt szadesz-szavazók egyike (bár erről nem beszéltünk), de ő is pontosan tudta, hogy az ő stresszének nem közvetlenül a kormány az oka, és bár azon a szinten, hogy bekapcsolta a tévét és nagyon nem tetszettek neki a hírek, idegesítette a politika, de pontosan tudta, hogy az őt érő szorongás, problémakör nem politikai eredetű.

Nyilván valahol van ennek politikai vonzata is, mert miért nem védte meg a jogrend a vállalkozóval szemben vagy miért nem volt esélye a nyugdíjig valami segélyen kihúzni meg lehetne ezt forszírozni, de nem közvetlenül valamilyen elnyomás okozta a szorongását.

Nyugaton az emberek azért nyugodtabbak, mert van pénz. Ilyen egyszerű. És a politika annyiban játszik szerepet, hogy ezt létrehozza. A szorongás / nyugalom 99%-a arról szól, hogy az ember tud- elélni a megtakarításaiból egy évig vagy nem. Ha tud, akkor kormány, ellenzék, oligarcha, antigarcha, szabad sajtó és nem szabad sajtó egyként kinyalhatja neki, ilyen egyszerű ez.

Ez vagy nettó hülyeség, vagy valamiféle luxusprobléma, hogy valamiféle kormányzati megfélemlítés okoz szorongást. A mindennapi életben nagyon kevés szerepe van a politikának. Mindenki azon szenved, hogy lesz-e a jövő hónapban is fizetése.

Tényleg nem tudom, hogyan lehet ilyen hülyeséget írni, szerintem vagy a hazai, vagy a nyugati viszonyokat nem ismeri. Az igazság az, hogy még a TÉNYLEG elnyomó Kádár-rendszer vége fele se sokan szorongtak attól, hogy jaj mit csinál velem a párt vafgy az állam. Az emberek elvoltak csöndben, dolgoztak, loptak, és sokkal inkább attól szorongtak, hogy megcsalja-e az házastársuk vagy kifúrják-e a kollégák vagy valami.

Az élet,a valós élet eléggé immunís a politikára, ha pénz van. Ez annyira adja magát, hogy nem is kellene mondanom... mert ha pénz van, és nem visz el a rendőr, akkor minden van, lakás van, buli van, orvosi ellátás van. Ha pénz nincs, semmi sincs. Mit kell ezen cizellálni?

___________________________ (törölt) 2014.06.11. 16:14:49

@kesztió: "hogy egy hatalommániás demagóg seggfej"

" a bikaviadal és a sportvadászat intézményesített kegyetlenkedés, s mint ilyen nem kompatibilis az emberiesség fogalmáva"

Helyben vagyunk. Végső soron mindig csak annyiról van szó, hogy melyik értékrend győzi le a másikat, és az összes duma a semleges liberális jogállamról marhaság, a legeleslegjobb esetben is az eszközök megválogatását jelenti, talán, de akkor is élet-halál harc folyik az egymással nem kompatibilis értékrendek között.

Ugyanis az egyik ember értékrendjében mondjuk a hagyomány fontosabb, a másikban ez az "emberiesség" nevű dolog. Innen kezdve a dolog CSAK arról szól, hogy melyik értékrend nyomja le erővel a másikat, és az összes duma a liberális jogállamról maximum a finomabb eszközöket, az övön alatt nem ütést jelenti. Ugyanis teljesen egyértelmű, hogy maguk is betiltanának mindent, ami a maguk értékrendjénem nem felel meg ("nem emberies", "elnyomó" stb.), nyilván ez innen nézve úgy néz ki, hogy liberálisprogresszív világdiktatúra, evidens. Ugyanez fordítva is így működik, a jobboldal is erővel a saját értékrendjét érvényesíti, ez nyilván maguknak úgy néz ki, hogy "demagóg seggfej".

De legyünk már tisztességesek, a "nyugati liberális jogállam" és a "demagóg seggfej" ugyanúgy erővel érvényesíti az értékrendjét, ugyanúgy betilt és szabályoz és célzottan támogat mindent a saját értékrendje szerint, NINCS ilyen különbség, maguk semmivel sem toleránsabbak, hanem pusztán csak ügyesen meg tudják magyarázni mindenkinek, hogy a maguk értékrendje valahogy ÁLTALÁNOS értékrend, mert "emberies". NEM az.

Tessék ebben nyugodta relativistának lenni. Ez az "emberiesség" egy ideológia a sok közül. Ugyanúgy intoleráns, mint a többi. Mindegyik az. Csak a "nyugati liberális jogállamban" sikerült elhitetni az emberekkel, hogy az "emberies" ideológia valahogy általános, és ezért kivételt képez, ez az egy lehet intoleráns, a többi nem.

Példa. Jópár nyugati országban gondolkoznak a körülmetélés betiltásán. Skandináviában meg is történt. Itt arról van szó, hogy az "emberiesség" ideológiája intoleráns a vallásos ideológiákkal szemben. Fordítva persze nem engedik meg, vallásos ideológiák nem lehetnek intoleránsak sem az "emberiességgel" de még egymással szemben sem. És ezt az emberek beveszik, mert azt hiszik, hogy az "emberiesség" az egy speciális ideológiai, annak "jár", hogy intoleráns lehessen.

De mi ezt nem vesszük be! Ha úgy tetszik, ez az igazi relativizmus - hogy az "emberiesség" nem kitüntetett ideológia: annyit ér pont, mint a többi, mint pl. a "nemzet" meg a "munkásosztály" meg a vallás meg a többi. Mindegyik mögött az áll, hogy emberek hisznek bennük. Vagy mindnek "ér" intoleránsnak lennie, vagy egyiknek sem.

Az a baj csak, hogy nem tisztességesek. Lényegében ellenségnek kezelnek mindenkit, aki nem "emberies", de mégis úgy állítják be, hogy maguk a toleránsok, jogállamiak.

Én csak annyit kérnék, hogy legyen becsületes a harc, legyünk, ha kell, nyíltan ellenségek! Úgy értve, hogy ismerjék be nyíltan, hogy a "nyugati liberális jogállam" nem más, mint az emberiesség ideológiája, és ugyanúgy intoleráns azzal szemben, aki azzal nem ért egyet, mint egy teokrácia vagy egy más ideológiai rendszer! Maximum finomabb eszközökkel.

Mert akkor, ha ez a becsületesség megvolna, legalább tudnám magukat valahol tisztelni, mint nemes ellenfelet. De ez a kamuzás, hogy "tolerásnak lenni, KIVÉVE" és akkor ebbe a kivévébe beletartozik minden, ami ebbe az "emberies" ideológiába nem fér bele, nos ez erősen gerinctelen.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.06.11. 16:50:08

@Shenpen: Csakhogy az a minimum, amelyben mind a két oldal megegyezik, látványosan a liberális jogállam felé konvergál.

A vásárimutatvány-szerű, kínzással (máglyahalál) egybekötött nyilvános kivégzések ma már azon ultrakonzervatívokban is visszatetszést keltenének, akik egyébként pártolnák a halálbüntetést.

A nők szavazati jogának megvonását még a Pozsonyi Ádám-féle megélhetési szájhősök sem támogatnák, ha nem csak pofázás szintjén jönne szóba.

A belga II. Leopold kézlevágásos kongói vérengzése és a négerek nem emberi lénynek tekintése ma már elképzelhetetlen, pedig belgiumban az 50-es évek végén még állatkertben(!) mutogatták a néger kisgyereket.

És sorolhatnám még, ugye. Gondolom, ezeket ma már nem a vérszomjasok, szadisták és a közpkorban ragadtak intoleranciájának tekinted, hanem a normalitásnak.

Tehát ez az értékrelativizmusos dolog messze nem annyira szimmetrikus, az idő erőst a liberális jogállamnak dolgozik.

Meggyőződésem, hogy például a 100 évvel későbbi, a szintetikus húsfélék korában élő önmagad legalábbis el fogja fogadni, hogy emlős- vagy más fejlett idegrendszerű állatok akár élelmezési szempontból történő leölése börtönnel büntetendő bűncselekmény lesz. Ma ez még elképzelhetetlen, ugyebár.

Összefoglalva: nem intoleranciáról beszélünk, hanem egy közös társadalmi minimumról.

explanatus 2014.06.11. 19:20:34

@unionista: „én azt a fazont játszom, aki legfeljebb magával ért egyet és random módon lehülyézek embereket (akiket persze nem gondolok hülyének. azt sem tudom, hogy kicsodák. csak érdekel a reakciójuk. és ezek után szinte sohasem érvelnek racionálisan. mert ha csak azt mondom, hogy te semmirekellő, akkor ezek után nehéz higgadtnak maradni.”
- - -
Gondolom nekem írtad. „ Unionista 2014.06.10. 19:20:52 @explanatus: a 1 ember és a 10,000,000 ember között miért tilos szerveződni? magyarázd már el te szerencsétlen agymosott.”
.
.
Meg kell hagyni, jókat írsz! Gondolom, valamelyik vármegyés agymenésed tömlöcéből (ajánlanám Rúzsa Sándorét tudom, hogy tudod melyikre gondolok, de a többiek kedvéért kiírom: Szamosújvár), mert valóban fura fazon vagy. Lehülyézel embereket, jó engem csak agymosottozol és várod az indulatmentes reakciót, hogy fölmérd kicsoda-micsoda az ellenfeled.

Én olyan régimódi fazon vagyok, ha beszélgetni akarok, akkor a beszélgetőtársakat meghívom egy üveg jóféle borra. Így is lehet. Unortodox, tudom, de valahogy a testközeli beszélgetés más eredményre vezet, mint az agymosottozás.

Van azért amit nem értek. Minek teszteled blog-kommentelő társaidat? Feladat? (Vedd sértésnek, kíváncsi vagyok a reakciódra, arra a hűvös, megfontolt, mondatot isbetűvel-kezdő józan-eszűre)

Ja, azért írok neked minden mondatot nagybetűvel, mert esetleg rajtad kívül más is kíváncsi a véleményemre, a Veled kapcsolatossal is. A tagolás meg a jobb olvashatóság miatt van és amiatt, hogy az olvasó tudja, nálam mi egy gondolati egység.

Ugye, nem veszed zokon, nem voltam indulatos, nem is volt szándékomban, jobb az mindkettőnknek, ha nem vagyok indulatos.

Kíváncsi vagyok, hogy miután kiértékelted a tesztedet, hova sorolsz.

Maradok továbbra is kitartó hű ellenfeled:
explanatus
(utóirat: niknevem több jelentéssel bír, a -vitában jól érvelő- miatt vettem fel :)

Te jössz !

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.06.12. 12:38:05

@Shenpen: Meg is valaszoltad magadnak, bravo!

(Csak a gyengebbek kedveert: minden kormanyzat egyik fo feladata es kotelessege, hogy a lakossag szamara nyugodt, kiszamithato, tisztesseges vallalkozoi kornyezetet es megelhetest biztositson, egyenloseget a torveny elott, minel magasabb szintu egeszsegugyet es oktatast, stb. stb. Mikor valosult ez meg valaha is Mo-n?)

unionista (törölt) 2014.06.12. 14:16:09

@explanatus:
lehet mondani, hogy a megyerendszer hülyeség. nekem van egy budapest tervem. elég régen csináltam hobbiból. a fővárosi agglomerációt kapásból nagykerületekre (megyékre) osztottam. lakosságszámban nagyságrendileg akkorák, mint a vidékiek. van amihez a kerület kicsi és budapest túl nagy. mindennapos probléma ugye. a megye alkalmas arra, hogy városkörnyéket is szervesen bevonja a közigazgatásba. úgy, hogy a belső kerületek önállósága is megmarad. azért, mert abból lehet egy pest-buda megye. te kapásból azt gondolod, hogy a megye semmire sem jó. mert nem gondolsz semmit. nem fogunk vitázni. azért, mert nincs miről.

___________________________ (törölt) 2014.06.12. 17:35:36

@Jedburgh, Darius R.: nem, mert arról van szó, hogy ez két teljesen eltérő felvetés. Az egyik az, hogy ezek a nááááácik totalitárius kontrollt vezettek be, és ettől szorong mindenki. A másik az, hogy kurva nagy káosz van már régóta, és ettől. Szerintem nagyon nem mindegy azt kimondani, hogy lényegében túl sok rend van, vagy túl kevés. Igen, a nagyar szorongás alapja szerintem főleg a túl kevés rend, a kiszámíthatatlanság, a peres úton behajthatatlan követelések stb. nem az, hogy egy übertotalitárius diktátor halomba gleichschaltot mindent oszt rettegni kell tőle.

explanatus 2014.06.12. 18:02:46

@unionista: Jóvanna. Vedd úgy, teszt volt. Kiálltad a próbát. Persze, láthattad eddig se voltál a célkeresztembe, ezután se leszel, csak mutatni akartam, jó adag rosszindulattal, bármit, bárkit ki lehet készíteni. Ezért nagyon fontos, hogy mi, itt ne lépjük túl azt a határt, ahonnan már nem nincs vissza.

Mert jó kis csapat gyűlt itt össze! És hidd el, nem a gondolatod ellen voltam/vagyok, hanem ahogy mondtam, van egy határ. Elmentem a közelébe. Nem volt könnyű.

Ha nem diskurálnánk a közeljövőben, nem amiatt van, mert felhúztam az orrom. Még az is lehet összejön az az üveg jóféle bor.

Mensikov 2014.06.12. 19:36:44

@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.: Teljesen igaz.
Az emberek utálják a tökölődést. Tisza szobor kell ? Meglesz.
Várkertbazár. itt van.
Villamospálya felújítás. Tessék.
Emlékszik valaki arra hogy Demszky idején hogy álltak forgalomba a hernyók. Hogyan döltek ki a tartóoszlopok ?

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.06.12. 22:07:03

@Shenpen: You don't want to understand it, dog!
A másodikb eredményezte az elsőt, de a probléma nem oldódott meg, és a szorongás maradt. Az egészségügyi mutatók makacs dolgok, keress rá a WHO, az EU és az OECD honlapján. A magyar halálozási mutatók 1960ó ta messze lemaradtak a hasonló államokéitól, és alig jobbak még most is az oroszokéinál. A román mutatók is jobbak valamivel. Pedig ott is káosz és bizonytalanság van, de kevesebb szorongás.
süti beállítások módosítása