1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.13. 18:37 HaFr

Orbán beszédéről baloldali barátaimnak

Mióta megírtam a kettővel ezelőtti posztot elveszítettem húsz barátot (khm), és nyertem negyvenet (khm), ilyen könnyen megy a barátkozás, és bár a nettó nyereség hízelgő, az elveszített húszat bánom. Ezért nézzük újra a dolgot magát.

1. Az Orbán-rezsim 2014-ig alig védhető.

2. A szombati székfoglaló beszéd irányváltást mutat, viszont nyilvánvalóan semmilyen garanciát nem tartalmaz a majdani gyakorlatra vonatkozóan.

3. Az irányváltás ígéretének joggal nem vagy nehezen hisznek azok, akik végigélték az elmúlt négy évet.

4. Legalább ilyen nehéz azonban többségüknek akár megérteniük is az ígéretet, és részrehajlás nélkül elbírálni azt -- ami érthető, hiszen a politikában sem lehet véleményt formálni az előítéletek, a keretezés és a tapasztalatok kiiktatásával. Ezért leírom, miben áll szerintem a változás.

-- Egyértelmű, többszöri elköteleződés a konföderális mintájú Unió mellett. (Nem emlékeznek már a kedves barátaim arra, hogy mennyit aggódtak az utóbbi időben ennek lebegtetése miatt?) 

-- Elköteleződés a keleti energiafüggőség csökkentése mellett, az európai energiaunió támogatása. (Nem emlékeznek már a kedves barátaim, mennyit aggódtak Paks kapcsán az orosz függőség miatt? Az aggodalom még most is jogos, de van valami, ami ellensúlyozza.)

-- Elköteleződés az emberi méltóság védelme, a szabadságot és a felelősséget összekapcsoló rend, valamint az igazságosság és a versenyképesség egyensúlya mellett. Ezek valóban nem baloldali hívószavak, de nem is jobboldaliak: hanem konzervatívok. És újak az orbáni nyelvezetben -- különösen a globális versenyre való figyelmeztetés, és az ország békéjének függővé tétele a versenyképességétől. Meglátjuk, mi lesz a sorsuk a gyakorlatban, mert Orbán beszédének a legnagyobb negatívuma a szememben éppen az elmúlt ciklusának értékelése volt. Ez a ciklus hosszú időre aláásta szerintem a a versenyképességünket -- szerinte éppen ellenkezőleg --, amit nem lehet visszafordítani máról holnapra, és radikális változásokat igényelne az eddigi gyakorlatban. (Szkeptikus vagyok.)

-- Jelek a korrupció visszaszorításának szándékára vonatkozóan -- voltak ilyen, a sajátjai felé tett figyelmeztetések a beszédben. Orbán kialakította, felsorakoztatta, megvásárolta és bezsarolta a hátországát (sőt talán a baloldalt is) abba a helyzetbe, hogy támogatniuk kell az ő politikáját, és most talán úgy gondolja, hogy miután alkalmuk volt megszedni magukat és a kincstár üres, talán el lehet kezdeni "dolgozni is" (ti. a közjóért). Meglátjuk.

-- "Eleget vitáztunk az alapkérdésekről, a meddő viták korszakát lezártuk." Valóban nehéz belátni a baloldalon, hogy a kb. egyenlő felek küzdelmeként folyó politika 20 év alatt a sok szempontból legjobb helyzetből induló posztszovjet államot a régió sereghajtójává tette. Ebben mindenkinek megvolt a része, de általában elmondható, hogy a liberális demokrácia politikai rendszere botrányosan teljesített. Orbán ebben a kérdésben természetesen maga sem ártatlan, még ha úgy is próbálja magát eladni, de -- ismétlem -- kétségtelen, hogy alulteljesítettünk. Ilyen értelemben további meddő vitákra (politikai kultúrharcra) valóban nincs szükség. "A vita, az egyetértés és a cselekvés egyensúlyára" van szükség. És rossz lehet tudnia a baloldalnak, hogy ezt nem ők fogják alakítani. De amit Orbán ígért ("európai közép") az önmagában nem elvetendő, még ha nem is felel meg (miért kellene megfelelnie?) a liberális demokrácia követelményeinek. "Csak" a realitásokat tükrözi. "Csak" demokratikus. Olyan demokratikus, amilyen, de ki az, aki jogosult felülbírálni a nép döntését? Sajnálni lehet, a létrejöttének körülményeit kritizálni lehet és kell, az okait boncolgatni kell, de felülbírálni nem lehet.

-- Valóban nehéz belátni a baloldalon (én se örülök neki felhőtlenül), hogy a politikai centrum hollétét definiálta, az Alaptörvényt pedig végleg legitimálta a választás, sőt legitimálták a rá felesküdő (és a mandátumuk vissza nem utasító és utcai ellenállásba nem vonuló) ellenzékiek is. A főleg nemzeti jellegű "alapkérdések" stb. részleteiről azonban lesz és kell vita, mondta Orbán.

-- Nehéz belátni a baloldalon, hogy a szélsőség meghatározását ahhoz kapcsolni, hogy "fenyegeti a magyarokat", érvényes kulturális alapállás, ha másmilyen is, mint a szélsőséget a jogállamhoz való viszonyuláshoz kapcsolni. A baloldalnak azt kellene felfedeznie, hogy meg kell tanulnia végre érvelni a saját kulturális krédója mellett, és nem abból szélsőségeseznie a másik krédó képviselőit. A baloldal ezzel ugyanis nem csak az inkompetenciájáról és a politika meg nem értéséről, hanem az intoleranciájáról is árulkodik. Ja, bizony.   

-- Nehéz belátni a baloldalon, hogy miért elégséges folytatást ígérni ahelyett, hogy pontokba szedett kormányprogramot adna a kormány feje. Nem elegáns talán, nem biztosítja a szándékok átláthatóságát, de tökéletesen elfogadható -- és ebben a kérdésben szintén kulturális törésvonal van a két tábor között. A konzervatív kormányzás nem technokrata, tervező-szervező jellegű, hanem alkalmazkodó, reaktív, óvatosan proaktív (még egyszer, ez nem volt jellemző a második Orbán-kormányra sem). Konzervatív szempontból folytatást ígérni untig elég, főleg, hogy a székfoglaló ennek a kereteit fel is vázolta. A jó kormányzás vagy a hiánya nem ezen fog múlni. (Az meg, hogy ezért nincs-e kormányprogram, el fog válni.)

Tehát az Orbán-beszéd szerintem a legjobb volt, amit eddig hallottam tőle, mert beszédként -- különösen a második fele -- is jó volt, és olyan irányba tett elmozdulásról tanúskodik, ami akár lehetővé teheti, hogy Magyarország kitörjön az elmúlt tíz év kudarcos politikájából -- amelynek kudarcosságát áttételesen Orbán is elismerte, amikor feltette a kérdés: a magyarok közül jó néhány személyes sikerei után "miért nem sikerült eddig együtt, nemzetként sikeressé válni". A beszédnek ezt a fájdalmas felismerését kár figyelmen kívül hagyni. Kár figyelmen kívül hagyni, hogy Orbán messze nem volt annyira magabiztos a saját lehetőségeit illetően, mint az elmúlt négy évben bármikor. Kár figyelmen kívül hagyni, hogy együtt kell megtalálnunk a kiutat a saját magunk ásta gödörből -- és ez valami más út lesz, mint amin Orbán eddig járt. És más, mint amin a baloldal jár.

 

245 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr606160401

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán, a diplomatikus 2014.05.14. 10:39:09

Avagy random képernyőkép a 444-ről. Most komolyan: Mekkora ész kell ahhoz, hogy egy miniszterelnök pont akkor fogalmazzon úgy, hogy harcolni fog a határon túli magyarság autonómiájáért, amikor a nagytestvére ugyanezzel a retorikával (és persze nem kev...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milner 2014.05.13. 19:37:30

"elveszítettem húsz barátot (khm), és nyertem negyvenet"

Ez mondjuk sokat elárul erről az országról. Azt mondjuk nem értem, hogy egy ilyen négy év után, egy ilyen beszéd miért tölt el ekkora optimizmussal

egyetmondok 2014.05.13. 19:41:43

Az mindenesetre vitathatatlan, hogy ha valakinek van esélye a 2002-től ellenzékben,2010-től kormányon lerakott orbáni úttól eltérni,az maga Orbán Viktor.

A kérdés csak az,hogy merjük-e bátran azt mondani,hogy erre valójában az ad lehetőséget,hogy ember ennyit a magyar történelem politikusai közül még nem hazudozott,mint ő (ezt én egészen komolyan gondolom),s hogy ezek a meredt hazudozások akkorák,olyan gigantikusak,amelyet már nem is érdemes hazudozásnak nevezni,már nem is érdemes cinikus és aljas,pőre hatalmi (véletlen se társadalom szervezési) célból történt demagóg viselkedésnek nevezni --- mert Magyarországon a politika csinálása már csak ilyen, s ebből akár esély is lehet ?

Venyigeszu 2014.05.13. 20:05:56

" Egyértelmű, többszöri elköteleződés a konföderális mintájú Unió mellett." = Pávatánc

"A szombati székfoglaló beszéd irányváltást mutat," - Miben is? Abban, hogy nem számít mint mond? Vagy abban, hogy mindenki ellenség, aki bármiről mást mer gondolni, mint ő? ( Na jó, annyiban váltott, hogy most nem ellenség, hanem szélsőség.)

"Elköteleződés a keleti energiafüggőség csökkentése mellett" - A titokban összehozott paksi szerződés után te ezt le tudod írni röhögés nélkül?!

"Jelek a korrupció visszaszorításának szándékára vonatkozóan" - A hónap poénja!

Nem kevés pénzt kaphatsz ezért...

panelburzsuj 2014.05.13. 20:17:36

Írsz majd a cikked nyomán jobbközépről elvesztetteknek is? ...

almodhi 2014.05.13. 20:32:19

Valamint, volt egy másik beszéd is, a "kinti".

Az után nehéz más következtetésre jutni, minthogy - legalább egy beszédében - OV hazudott.

Ekkor pedig szerintem, még ha csábító is, nem érdemes / veszélyes a jobban tetsző beszédnek hinnem.

kov_vacs 2014.05.13. 20:39:42

"baloldali barátaimnak" -

"Nos, a szabadság első akadálya nálunk ennek megfelelően a gondolatszabadság radikális hiánya: gondolatszabadsága alatt ugyanis nem csak azt értjük, hogy gondoljon mindenki, amit akar, hanem azt, hogy a környezete úgy fogja fel a beszélő (kifejezett) gondolatait, mint amelyekért az személyében felel, a sajátjai, egyéniségének reprezentációi."

hafr.blog.hu/2014/04/23/szajbarago_a_szabadsagrol

quendelapo 2014.05.13. 20:42:21

Egészségedre HaFr!

(Ne szégyenekezz emiatt, előfordul ez másokkal is, különösen így másnaposan. Holnap már jobban leszel!)
:)

nevetőharmadik 2014.05.13. 20:52:20

Bár talán én mentem neked az egyik legdurvábban, remélem, nem tekintesz elvesztett barátnak.

Ezzel együtt a véleményem nem változott. Szép beszéd, jó lenne, ha igaz lenne, de ebben több okom van nem hinni, mint hinni, bőven van okom kételkedni a megvalósulási esélyt illetően - illetve töredelmesen bevallom, hogy akármilyen jó is lesz innentől Orbán az országnak, én többé tőle már ezt sem fogadom el. Számára nálam nincsen többé bocsánat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.13. 21:05:58

@nevetőharmadik: Á nem :) ők megmondták a képembe kerek-perec-kürtőskalács

savanyujóska 2014.05.13. 21:26:05

Nem látom be, miért Orbán államférfiúi nagyságának a bizonyítéka, hogy viszonylag összefüggően képes felolvasni azt a beszédet, amit a markába nyomnak. Ahogy Vona szerintem ezúttal találóan megjegyezte, ez egyszerűen csak egy EP választási kampánybeszéd volt. Holnap, vagy néhány nap/hét múlva majd mond egy másik beszédet, amiben pont az ellenkezőjét fogja mondani. Az Unió iránti elkötelezettségről meg csak annyit, hogy éppen most pucolták ki az uniós zászlókat a parlamentből.

explanatus 2014.05.13. 21:40:08

"... a mandátumuk vissza nem utasító és utcai ellenállásba nem vonuló ... ellenzékiek"

Erről van szó. A nagy össze(vissza)fogás után ilyen eredmény, NEM eredmény. Kegyelem! A baloldali választók a sajátjaikhoz irgalmasak voltak. Adtak nekik időt újragondolásra.

Ha ebben az újragondolásban zavarja őket a "parlamenti munka" igen, ahogy a posztban van, fogjanak ismét össze és adják vissza. Mindannyian. A mandátumukat.

Ez jelzésértékű lenne szavazóik felé, sorry, nem vagyunk méltók a bizalmatokra.

Hidvégi Mihály 2014.05.13. 21:43:24

Nem ilyen egyszerűen működik a világ. Ha ez a szerencsétlen még komolyan is gondolná az emberi méltóság védelmét, a szabadságot és a felelősséget összekapcsoló rendet, valamint az igazságosság és a versenyképesség egyensúlyát, hát nem tudja megcsinálni mert olyan sok gazembert vett maga köré, olyan sok kiváló embert magára haragított, meg ahhoz erő is kéne, nem pedig a TEK mögé bújt őgyávasága. Lehetetlen vállalkozás, szegény Magyarország, lesz eleged mire ezt a végtelen agóniát végigszenveded.

kiir 2014.05.13. 21:54:08

Mint Tokfalvitól tudjuk, Orbán Viktor nem hazudik, csak nincs viszonyban a valósággal. Vagy ahogy ez a blog is többször kifejtette: döntő pontokon végzetesen rossz a térképe a világról. Márpedig ha ez igaz, akkor tök mindegy, hogy mit mond, és ahhoz képest mit cselekszik. Ugyanis csak nagyon véletlenül, tetteinek nem szándékolt következményeként lehet itt pozitív a végkimenet.

(Ettől még persze lehet hallgatni a beszédeit, mert azért az se mindegy, hogy mi lesz velünk addig, még a végkimenet előtt. Ezt készséggel elismerem.)

marko11 2014.05.13. 22:15:43

A magyar közéletben, politikában nincs igazi baloldal és nincs igazi barát. Mindkettő nagyon jó lenne!
Illetve van igazi baloldal, de azt a kutya sem érdekli.
Még jóval a választások előtt írt kitűnő elemzést pl. Galló Béla "Végjáték..." címmel az Egyenlítőben. Továbbá a választások után a VS.hu-n "Struccok éjszakája" címmel.
Ez utóbbi elérhető itt:
vs.hu/versus/mit-jelent-meg-negy-ev-orban-rezsim

panelburzsuj 2014.05.13. 22:20:46

@HaFr:
Akkor most húzz egy strigulát.

mórka 2014.05.13. 23:38:14

@HaFr:
Lehet, hogy ez a beszéd minden miniszterelnöki székfoglaló beszédek legjöbbika, de Orbán Viktor szájából 2014-ben...... ravasz kecsegtetés.

Engem az ijeszt meg, hogy OV vagy valakik a környezetében még tudják, még ennyire pontosan tudják, hogy mi lenne a teendőjük.
És hogy van merszük ezt a tudásukat a tetteik mellé tenni.

DrGehaeuse 2014.05.13. 23:45:33

@almodhi:
A skizofrénia kérem... nagy dramaturg.

DrGehaeuse 2014.05.14. 00:22:12

@Venyigeszu:
Meg kell védenem HaFr-t.
Én ugyan nem osztom a véleményét, de mint már egyszer megtettem, most is leírom: Nem hibáztatom. Még kevésbé fogadom el ilyetén dehonesztálását. Nem volt traumatikus élmény számára 2006 és orv-bán akkori árulása a "kosuth téri naívok" ellen. Továbbá képtelen elfogadni azt (amire egyre több bizonyítékot szolgáltatnak a fejlemények) t.i., hogy ezek a politikusnak látszó ojjektumok mint pl: orv-bán és furtcsány plétyó csak bábok egy rejtőzködő am annál gátlástalanabb hatalmi struktúra kezében.
Ennek tudom be jóindulatú ám hibásan lelkesült hozzáállását az "orbán jelenség"-hez, valamint azt, hogy képes a tárgyban "sine ira et studio" fogalmazni.

DrGehaeuse 2014.05.14. 00:30:34

@mórka:
Engem viszont az ijeszt, hogy a lézerjani még nagyobb hatalmat kaphat az új kormányban.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.14. 02:27:55

Helyezzük ezt a beszédet a kötcsei beszéd kontextusába, és a puzzle mindjárt összeáll. Semmilyen fordulat, semmilyen irányváltás! Minden halad a maga jó előre, zseniálisan megtervezett és kivitelezett útján.

Vagy az talán polgári konzervatív módszer, hogy a szabad, civil közösségeknek szánt norvég alapból származó pénzeket lenyúlni akarjuk, és inkább vesszenek a milliárdok és a civilek, ha a norvégek nem hagyják a szerződésszegést? Mindez az ún. polgári, konzervatív beszéddel egyidőben?
Kedves blogger, ennyire naiv lennél? Nem hinném az eddigi posztok fényében, inkább eszméid, eszméink megvalósulásának a szikrája csillant fel egy másodpercre, elhomályosítva az elmúlt 25 év orbáni cselekedeteinek gazságát. Hitler nem az orránál fogva vezette a világot? (Bocs, képzavar.)
Vagy más van a háttérben?

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.14. 02:46:27

@savanyujóska: "A tetteimre figyeljenek, ne a szavaimra!"

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.14. 02:51:08

@marko11: Az egész cikksorozat kiváló, Techet Péter záróelemzésénél/jóslatánál ütősebbet/jobbat ritkán olvastam.

puszt 2014.05.14. 06:23:47

@nevetőharmadik: Hasonló lehet a "neveltetésünk"...Már tizenéve hajtogatom, van ami kultúrembernek nem fér bele a kommunikációba. Első királysága alatt hamar kiderült, ő és bandája csak mocskolódni tud. A folyamatos kommunistázásaik, a parlament (már akkor!) lekezelése, luxus bankárok (vajh most miért nem esik róluk szó?)sumák, háttérből a szálak mozgatása (Erzsébet híd, újra számolás), D209-ezés (mostanában miért nem?)stbstbstb.
Mind mind arra mutatott, hogy tilos vele szóba állni.
2010-től most már csak mint a papagáj mondogassam, nemmegmondtamnemmegmondtam
Azért vicces ennek az embernek az árnyékában Gyurcsányt (vagy bárkit!) lehazugozni...

toportyánzsóti 2014.05.14. 07:01:01

Ha csak a dumán múlna már az egész földön kommunizmus volna.Sajna az ország mutatói alapján méretes bukta a kormányzati produkció,nem tudunk annyit adózni amit ezek ne tudnának ellopni,egyedül a beszedett pénz mennyisége növekedett ami a központi költségvetésbe beérkezett,na meg a szotyiköpködő elit pézecskéi növekedtek 5-szörösre vagy 500-szorosra.

Kalmár 2014.05.14. 07:32:44

@toportyánzsóti: "Sajna az ország mutatói alapján méretes bukta a kormányzati produkció"

Erre abból következtetsz, hogy csökken az adósságunk, amit egy percig sem tudott a a balliberó oldal produkálni?
Esetleg abból, hogy defláció van amire majd 50 éve nem volt példa?
Esetleg a munkanélküliség csökkentéséből??
Vagy az idegenforgalom, építőipar stb. növekedéséből?
Esetleg az államháztartás 3% alatti hiányából amit 0 alkalommal tudott a balliberó oldal felmutatni?

Más:

Orbán Viktor beszédében nem volt semmiféle fordulat.
A föderális európa volt mindig is a célja. Amikor kritizálja európát, az nem támadás ellene, hanem a közös irány kijelöléséért folytatott vita része. Az Egyesült Európai Államok az amit el akar kerülni, nagyon helyesen. Mindig azt mondta Viktor, hogy több érv van a EU-n belül maradásra, mint a kilépésre.

Energia függőség??? Ebben mi a változás?
Attól, hogy valaki nem értette meg az eszével, hogy Paks bővítése a függetlenség felé vezet még úgy van!
Mindegy, hogy ki építi, ha a tulajdonunk, akkor növeli a függetlenséget.
Ócska politikai gyújtogatás volt Orosz függőségről beszélni ezügyben.

Á befejeztem...tele van zöldséggel!

Az első 4 évet nem kell megvédeni, arról döntött a nép egy szabad választáson!
Nem kicsit, nagyon!
Demokraták, hajrá elfogadni a nép akaratát most is!!
Nem csak akkor amikor szűken ti nyertek!

ob.szerver 2014.05.14. 07:54:17

"a meddő viták korszakát lezártuk"

Amikor ez először hangzott el, még csak egy megszokott, semmitmondó frázisnak tűnt. Csakhogy azután ugyanerről beszélt Áder és ezt mondta Deutsch is, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy a kifejezés az obligát, álomból felébredve is kívülről fújandó fideszmantrák státuszába emelkedett. És akkor itt kell emlékeztetni Vincent törvényei

orulunkvincent.blog.hu/2012/10/28/vincent_torvenyei

közül a 2-ra: A Fidesz mindent disznóságát előre bejelenti, csak tudni kell olvasni a jelekből. Ha szeretnéd tudni, mi fog történni, gondolj a lehető legnagyobb szemétségre, amit ki tudsz nézni belőlük, szorozd meg kettővel, és még így is csodálkozni fogsz.

Hol folytak meddő viták az emútnégyben? Hát, sok helyen nem. Egyrészt a parlamentben (úgy hírlik ezentúl kéthetenkénti szavazás lesz), másrészt a maroknyi még nem eistandolt médiában

hvg.hu/kkv/20140513_Jelentos_fordulat_elott_all_Simicskamedi

és ... az eddig szabadjára engedett és zabolázatlan BLOGSZFÉRÁBAN, amely a civilek megnyilvánulási felülete.Véleményvezér is jó helyen kapiskál:

velemenyvezer.444.hu/2014/05/12/a-civilek-orban-celkeresztjeben/

Csak tudni kell olvasni a jelekből, mondja Vincent. Kedves HaFr, úgy tűnik, neked sikerült.

ob.szerver 2014.05.14. 08:06:50

"nyertem negyvenet"

Ja, még csak annyit, hogy ezekkel a barátokkal vigyázz. Akinek ilyen barátai vannak, már nincs szüksége ellenségekre.

Sztavrosz_ (törölt) 2014.05.14. 08:24:56

40 évig a Hazafias Népfront nyerte a választásokat! Nem ér a szovjetekre fogni, a NÉP szavazott! Aztán most itt gyűlölködtök szép...

Szevasztok 2014.05.14. 08:40:12

Orbán már annyiszor mondott és cselekedett a korábban kimondott szavai ellenében (akár néhány napon belül is), hogy tök nulla jelentősége van, hogy mit mond.

Ott kezdek majd hinni neki, ha nyilvánosan elismeri az elkövetett "hibáit" (itt lehetne súlyosabb jelzőt is használni), és nekiáll a korrekcióknak.

Addig csak egy szélkakas...

Szevasztok 2014.05.14. 08:45:34

@HaFr: 22 éves cikk, de mintha a mai Orbánról írták volna:

www.acton.org/pub/religion-liberty/volume-2-number-6/power-corrupts

Orbán már annyi időt töltött a hatalomban, hogy mára teljesen reménytelenné vált. Ennek ellenkezőjéről senki és semmi (különösen nem egy bülbülszavú beszéd) nem tud meggyőzni.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 08:50:33

Ezek akkora általánosságok, hogy kötve hiszem, e miatt vesztettél el, vagy nyertél meg valakit. Ezt úgy hívják, hogy balliberális álláspont.

Józan ember számára pedig a konkrét tartalom és nem ezek a lényeg. Az, hogy az EU-ért naponta lihegek, miközben vén kommunista politikusaim elfekvőjének használom, nyilván rosszabb minőségű EU politika, mintha képviselőim naponta konfrontálódnak, viszont kiharcolják az érdekeinknek megfelelő EU-s döntéseket.

Ez így, hogy hitet teszek, önmagában egy olcsó valami, egy kalap szart nem ér.

Az, hogy az Orbán rezsim alig védhető, ugyancsak hasonló, hiszen ideológiailag Orbánék nagyobb spektrumot fednek le, gazdaságilag pedig egyértelműen jobb eredményeik vannak, mint az előző kormánynak.

A ballibsik épp azért voltak gyengék 2014-ben, mert nem volt konkrétum, csak ilyesmi olcsó szólamok na és persze a múltjuk.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 08:54:18

@Kalmár: Én sem értem, hogy miért ilyenekkel érvelnek a ballibsik, hiszen pld. Paks kapcsán teljesen nyilvánvaló, ha én állítom elő azt az energiát, amit idáig máshonnan vettem, akkor függetlenségem mindenképp nő.

A többi érvük is hasonlóan logikátlan, vagy hazugság.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2014.05.14. 09:06:53

@puszt: "D209-ezés (mostanában miért nem?)"

Úristen, remélem hogy viccből írtad :D

Még hozzátenném, hogy a baloldal is elég következetlen, hiszen mostanában egy torgyánozást se hallottam :)

marko11 2014.05.14. 09:10:15

@Jedburgh, Darius R.: Igen. Egyetértek.
Csak a bajok gyökeréig nem szoktunk már visszamenni. Igaz, régen volt. (Talán igaz sem volt!) Az un. rendszerváltás. Amit régóta csak Kész Átverés Show-nak nevezek.
Alább egy ritka érdekes, értékes beszélgetés az egykori szövetkezeti vagyon lenyúlásának technikájáról, az szdsz-mszp összeborulás valódi forgatókönyvéről - Tellér Gyula szociológustól.
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2014-05-14
(Elhangzott: Kossuth Rádió ápr. 28. 14.05)

terrer 2014.05.14. 09:10:39

Óriási marhaság a cikkben a baloldalt emlegetni. Akiket baloldalnak hívsz, azok a liberáljobbosok, a másik oldal pedig a konzervatív jobbosok.
A baloldalnak, a munkásosztálynak és sorstársaiknak (a liberális bankárkormányok nem voltak baloldaliak, ébredjünk már fel!) nincs számottevő ereje manapság Magyarországon, ezt vegyük végre tudomásul! Politikai bloggerként (a többit ne soroljam) annyira nehéz legalább az alapoknak a wikin utánanézni?;-)

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2014.05.14. 09:11:57

@♔bаtyu♔: az szokott az érv lenni, hogy az uránt ugyanúgy venni kell, ami igaz, csak
1. azt könnyebb máshonnan venni
2. fel lehet halmozni előre

DrGehaeuse 2014.05.14. 09:14:28

@♔bаtyu♔:
Én a helyedben nem beszélnék a fityisz "gazdasági eredményeiről", csak majd ha látom a londonból tízezrével hazaözönlő fiatalok tömött sorait hegyeshalom és ferihegy kies tájain felbukkanni.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2014.05.14. 09:15:24

@DrGehaeuse: én meg csak akkor hiszem majd el, hogy bármit is elért a fidesz, ha a Jóisten lángbetűkkel az égre írja. Addig nekem ne dumáljon!!!

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 09:15:46

@terrer: Azért az jól látható, hogy a mai "követelmények" mellett az index bloggereinek döntő többsége nem nevezhető politikai bloggernek. Azért az egy elég komoly szakterület.

Ezek műkedvelők és úgy is kell feléjük a kritikát megfogalmazni. Másképp fogalmazva szakmai kritikát nem fogalmazhatsz meg velük szemben, hiszen nem nevezik magukat politikai szakértőnek.

Lődörgő Hollandi 2014.05.14. 09:17:35

Teljesen mindegy, hogy OV mit mond, egy órán belül képes ugyanarról teljesen ellentétesen nyilatkozni, attól függően, hogy ki a hallgatóság. Hogy klasszikusokat idézzek, azt kell figyelni, amit tesz, nem amit mond. Márpedig a tettei, mint pl. A felcsuti stadion egy megbomlóban levő elmére utal...

terrer 2014.05.14. 09:21:32

@♔bаtyu♔: azért egy Béndek Pétertől, aki az MTA Politikai Tudományok Intézetének munkatársa volt, és a Pázmány oktatója, elvárná az ember, hogy legalább a jobb- és baloldal fogalmával tisztában legyen.
Vagy akkor ne oktassa...

gabuscica 2014.05.14. 09:22:26

Akinek húsz barátja van, annak egy sincs.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2014.05.14. 09:23:55

@♔bаtyu♔: Azt hiszem te nagyon elméretezted a Paksi függőség kérdését? Hol van függetlenség ha a fütőelemeket oroszországból vásároljuk 100%-ban? és 100% ban visszavisszük ártalmatlanitásra? És ha már megvan az energia akkor pl mostaában is sokkal olcsóbban veszünk energiát mint amennyiért megtermeljük mert energiabőség van. Kinek adjuk el akkor olcsón az energiát? És mivel az EU területén olyan erős ütemben fejlesztenek napenergiatermelőket, hogy Németország már ma is annyi energiát termel a napból mint amennyit fölhasznál akkor 10 év múlva mennyit fognak termelni? És akkor már az energiát már nem tudjuk senkinek sem eladni!!!! Ez nagyon meggondolatlan vélemény volt.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 09:24:07

@DrGehaeuse: Most oktassalak?

1. A kiáramlott munkaerő itt nem képes hasznosulni, viszont kintről nagyon komoly segítség, ugyanis kintről benti hiteleket fizet, visszajön szabira, nyaralni, stb.

2. Szlovákiának, (tudod, akikre te mutogatsz, hogy megelőztek bennünket) már 2004-ben félmillió munkavállalója dolgozott külföldön. Ez a szám ma még nagyobb.

3. Elég jól látható bárhonnan is szeded a grafikont, hogy a lejtmenet kb. 2005-2006-ban kezdődött (valójában előbb, de hitelekkel el lehetett fedni) és 2012-ben állt meg. Jelenleg felmenet van. A magyar munkaerő tömeges kiáramlása 2008-ban kezdődött meg és 2011-12-ben tetőzhetett.

Szóval miről beszélsz?

Szedd már le a nevedből a dr-t, mert egyrészt kisbetű, másrészt kibaszott nagy gáz a valódiakra nézve.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 09:27:40

@terrer: Én tőle sem várok el különösen semmit, amíg le nem írja a blogjában, hogy a politikai tudományok szakértője.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 09:33:14

@kublerek: Inkább te méretezted el. Németországban épp az a gond, hogy nem képesek átállni zöld energiára, pedig ott nem gond a pénz. Nem tudom honnan szeded, hogy teljes energiafüggőségüket a napból szedik, mert szerintem még 50 év múlva sem lesznek erre képesek.

A nyugat-európai hálózattól való függés ugyanolyan függés. Nem csak politikai, hanem üzleti okok is lehetnek itt probléma. Az pedig hülye álláspont, hogy azért ne, mert bőven van energia. Paks a következő 30 évről szól.

Még mindig jóval könnyebb a fűtőelemek problémáját megoldani, mint azt, hogy évtizedekig valaki olyan áron szállítson energiát mint Paks+a felújítás költsége elosztva.

Jack Torrance 2014.05.14. 09:36:17

Kedves @Hafr, nem értem a hurráoptimizmust, semmi nem mutat arra, hogy lényeges változás lenne a közeli vagy távoli jövőben. Szerintem a beszédben sem, de a cselekedetekben pláne.

A pontjaiddal meg az a bajom, hogy teljesen rossz alapállásból indulnak ki. Ezek szerint te is a bal-jobb oldalak szembenállásaként tekintesz a világra és a politikára, és az oldalakról való sztereotípiáid alapján értékeled a véleményeket.
Lehet, hogy valamit "nehéz belátni a baloldalon", de sokan vagyunk, akik nincsenek a baloldalon (se) és így is nehéz belátnunk. Persze kicsit sértő is ez a hozzáállás, mert úgy néz ki, mintha nem lennénk képesek valamit megérteni, pedig értjük, csak vagy más a véleményünk, vagy nem hisszük el amit Orbán mond.

"Valóban nehéz belátni a baloldalon, hogy a kb. egyenlő felek küzdelmeként folyó politika 20 év alatt a sok szempontból legjobb helyzetből induló posztszovjet államot a régió sereghajtójává tette. "

NEM "a kb. egyenlő felek küzdelmeként folyó politika" tette az országot sereghajtóvá. A korrupt, impotens és csak saját érdekével foglalkozó politika tette azzá. Pont a viták hiánya az, ami jellemzi az egész korszakot.

Nem tudom, mit vettél be a választások után (de persze megértem, ha tudatmódosítókra van szükséged :)), de az eddigi többé-kevésbé reális helyzetfelméréseid helyett szerintem most totálisan félreérted a helyztetet magát is, és az Orbán beszédet is.

Jack Torrance 2014.05.14. 09:38:20

@ob.szerver: egyetértek, csak a "nem" szócska maradt ki a végéről :)

szakáll 2014.05.14. 09:39:02

@milner: Sz@r lehet neki, ha ilyen könnyen cserélhetők a "barátai"!

tamas11 2014.05.14. 09:39:20

@terrer:
azért egy TERRER-től elvárná az ember, hogy észrevegye, milyen alapvetően változnak e fogalmaink...
és ezért - meg egyébként se - kérjen számon, ne várjon el valamit, mert alanya megfordult egynémely katedrán.
Ha meg mégis, írd ide, mi a jobb, és mi a bal.
A blogozás egyébként műfajelméleti kérdés, csak nincs aki megírja e műfajelméletet. Olyan van, aki hivatkozik rá.

gabuscica 2014.05.14. 09:42:45

@♔bаtyu♔: még mindig Schmittet rugdalja ez a kreatív, vicces fiú a dr-rel.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 09:44:29

@gabuscica: Ezt nem tudtam, természetesen Sch-nál is gáz.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2014.05.14. 09:47:18

@♔bаtyu♔: Kedves batyu nincs energiatermelésről döntési kényszer. A Paksi erőmű még 2038-ig müködik és egy erőművet simán megépitenek 8-10 év alatt. Tehát ennek a döntéséről ráérnénk 2025-28 táján. Ennek a sietségnek az oka az hogy a Simicska és Nyerges cégeknek közvetve a FIDESZ-nek megrendelésekkel ezáltal a FIDESZ háttérnek kilegyen párnázva. Mindezt közpénzen!!! A te és az én adómból úgy hogy megszakadunk belé. Ráadásul nem tudjuk milyen lesz a fejlettségi foka a naperőmüveknek mert valószinüsithető Paks 2 nem lenne rá szükség az építésére. A többi amit leirtál az nem válasz az általam leirtakra mert egyszerüen nem konzekvens.

milner 2014.05.14. 09:48:18

@Kalmár: "Erre abból következtetsz, hogy csökken az adósságunk, amit egy percig sem tudott a a balliberó oldal produkálni?
Esetleg abból, hogy defláció van amire majd 50 éve nem volt példa?
Esetleg a munkanélküliség csökkentéséből??
Vagy az idegenforgalom, építőipar stb. növekedéséből?
Esetleg az államháztartás 3% alatti hiányából amit 0 alkalommal tudott a balliberó oldal felmutatni?"

Bizony áldottak az igaz hívők, mert számukra nincsenek tények, csak hittételek.

fvipera 2014.05.14. 09:49:31

hosszabban: felesleges tételesen cáfolni a poszt állításait, elég megvárnunk a hónap végét (EP választások) követő kormányzati lépéseket, hogy az írója újragondolja téziseit (ha nem elég neki a Norvég Civil Alap körüli kormányzati tempó)

rövidebben: orbán (szövegírója) viccelt, a poszt írója pedig beszopta

gabuscica 2014.05.14. 09:50:28

@♔bаtyu♔: a dr-es bloggerek SMS-ben kapták doktori címüket.

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.05.14. 09:51:54

@♔bаtyu♔: A politikatudomány szakértői sem mindennek a szakértői, ami e tudományon belül fellelhető, az képtelenség volna.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 09:55:21

@Jack Torrance: Na de hát te a posztod se tudtad rendesen elolvasni, ehhez képest, hogy én félreértek egy beszédet vagy nem tudom elhelyezni a jövőben, az több mint megbocsátható. Én a baloldaliaknak írtam, konkrétan leírtam az első mondatban kinek és milyen apropóból. Ez nem jelenti természetesen, h ne tudnám, vannak mások is, azt meg főleg nem hiszem, hogy ilyen körülmények között ez utóbbiakat sérthetném. NEm értem: tagadod, hogy a 20 éves politika hatását "élvezzük", aztán megtanítod nekem, hogy a 20 éves politika hatását élvezzük. Tudatmódosítót nem szedtem, elég ebben az országban élni a spontán módosuláshoz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 09:56:30

@fvipera: tudnám, miért nem vagy már régóta ensz főtitkár, mert úgy látod a tutit -- sajnos nem vagyok egy súlycsoport veled

fvipera 2014.05.14. 09:57:40

@trolololol: néhány példa a függőségre:

a) oroszok a hitelezők
b) orosz a technológia, ezért a karbantartást is csak ők végezhetik (ne feledd, már a bővítéskor is érv volt, hogy kényszerpályán vagyunk, mivel a meglévő technológia orosz)
c) fűtőelemek tárolása nem megoldott a teljes élettartamra

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 09:57:41

@terrer: jaj, apám XD:) -- ez nagyon lent van nekem, bocs

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 09:58:49

@politologus: Nem is írtam olyat, amiből az következne, hogy ez a véleményem.

De mondjuk az elvárható, hogy konkrétumokat írjon, ne legyen bizonyos ideológiájú pártok megfelelési kényszere, természetesen világnézeti alapja lehet.

Továbbá az is, hogy politikai tájékozottsága alapos, pontos és széleskörű legyen.

"2. A szombati székfoglaló beszéd irányváltást mutat, viszont nyilvánvalóan semmilyen garanciát nem tartalmaz a majdani gyakorlatra vonatkozóan."

Ez konkrétan pld. egy tudományoskodó marhaság. Mi felé mutat irányváltást, miért nem tartalmaz semmilyen garanciát?

Mintha azt írnám, matematikusként, hogy két valamit összeadok az eredménye viszont nem garantált.

Up yours 2014.05.14. 10:01:57

"-- Jelek a korrupció visszaszorításának szándékára vonatkozóan -- voltak ilyen, a sajátjai felé tett figyelmeztetések a beszédben. Orbán kialakította, felsorakoztatta, megvásárolta és bezsarolta a hátországát (sőt talán a baloldalt is) abba a helyzetbe, hogy támogatniuk kell az ő politikáját, és most talán úgy gondolja, hogy miután alkalmuk volt megszedni magukat és a kincstár üres, talán el lehet kezdeni "dolgozni is" (ti. a közjóért). Meglátjuk."

Már ne is haragudj, de ez hatalmas baromság. A "kincstár" szétlopását nem legitimálhatja semmi. Ne adjunk már feloldozást a korrupcióra, csak mert miután már biztosították a saját egzisztenciájukat/nincs mit ellopni, hú de nagyon elkezdik építeni a szebb jövőt. Különösen vicces a rendszerváltás utáni legkorruptabb rezsim felépítőjének antikorrupciós intelmeit hallgatni.

Ez a faszi teljesen elvesztette a féket. Nem csak a demokratikusokat...

2014.05.14. 10:02:01

Hány éves vagy? És még hiszel a politikusoknak?

Az EP választások előtt olyanokat kell mondani, hogy "jajj de jó az unió", meg "mi is az uniót szeretjük", meg "fúj moszkva". Mert ezzel lehet szavazatokat szerezni. És Orbán semmit nem szeret jobban, mint a rá leadott szavazatokat. Ezér bármikor képes a populizmushoz nyúlni és akkorákat hazudni, hogy ha Pinokkió lenne, az orra már körbeérte volna a Földet.

fvipera 2014.05.14. 10:02:21

@HaFr: annyit talán beláthatnál, hogy blogírókét kvázi közszereplő vagy és ez bizony azzal jár, hogy többet kell elviselned a megszokottnál. sajnálom, ha megbántottalak.

abban egyébként igazad van, hogy orbán szavahihetőségével kapcsolatban tudom a tuttit, de nem azért, mert olyan okos vagyok, hanem azért, mert elmúltam 8 éves

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 10:02:22

@♔bаtyu♔: ki írta ezt, én? hol? :) egyébként is, miről beszélünk. Ide jössz, kiöntött a pszichés fantáziáidat a pártrendszerről, jobbról, balról -- nem veszed észre, hogy nem ezzel foglalkozom a posztban, hanem a baloldaliságot csak a nevezett barátok azonosítására használtam egyébként a saját önazonosságukat alapul véve? Még roppant távol voltam arról, hogy elemezzem, van-e baloldal meg mi a rák -- rohadtul nem érdekel, de te idejössz, és okítasz engem, amikor olvasni sem tudsz -- hagyjá' már, öreg

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 10:03:06

@fvipera: nem bántottál meg, örülök, hogy mindig lesz hova tanácsért fordulnom

mojszipupi 2014.05.14. 10:03:23

"ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 10:04:05

@kublerek: Ezzel nem tudok vitatkozni, ugyanis simán valós lehet.

Az oroszoknak fontos volt, ezért tettek nyilván egy jó ajánlatot. Jobbat mint a lehetséges konkurens, amiből nem sok van. Nem is volt nehéz, ugyanis a franciák épp előtte baszták el a finneknél egy orosz atomerőmű felújítását és itt sem volt túl jó a referenciájuk Paks kapcsán.

A korrupciót pedig nyugodtan ki lehet ejteni az egyenletből.

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.05.14. 10:04:06

@tamas11: Ha ír az ember egy rendes elemző blogposztot a politikáról, rögtön "politikai elemzésnek" nevezik. Ami a Török Gábor-i kategóriákban szemben áll a politikai publicisztikával. Szerintem viszont blog-keretben írva automatikusan publicisztika lesz mindenfajta elemzés is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 10:04:23

@Up yours: és ki mondta, hogy legitimálhatja -- nem PONT az ellenkezőjét mondtam?

fvipera 2014.05.14. 10:04:55

@HaFr: igen. mindig, ha orbán szavahihetősége a kérdés. nem állítottam többet. ugye?

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 10:05:24

@HaFr: Ha nem érdekel, miért reagálsz?

Egyébként sem te vagy a téma, csak épp jól jött egy idézeted.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 10:06:52

@ob.szerver: OK, nem értem. Mit akartál mondani?

Up yours 2014.05.14. 10:06:53

@HaFr:

"Orbán kialakította, felsorakoztatta, megvásárolta és bezsarolta a hátországát"
(...)
"és most talán úgy gondolja, hogy miután alkalmuk volt megszedni magukat és a kincstár üres, talán el lehet kezdeni "dolgozni is""

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 10:08:23

@♔bаtyu♔: Menő vagy.. méltányosan érvelsz. Hadd védjem meg már magam, ha az én blogomat szennyezed, és rólam állítasz valami orbitális baromságot

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 10:09:18

@Ylim: Azért ehhez a másik oldal eléggé hozzásegíti.

Itt van pld. az akác esete. A ballib média hisztit csinált belőle, Orbán pedig jól kihasználta ezt és "megvédte".

Amit egyébként konkrétan senki sem akart kiirtani, legkevésbé az EU.

navan 2014.05.14. 10:10:16

Egy minden kontrol nelkul uzemelo miniszterelnok barmikor barmit mondhat, meg annak az ellenkezojet is. Aki nem feltetelek nelkuli "hivo", az aligha fogadhatja el ot "hiteles" szemelynek. Hogy "jo" vagy "rossz" egy-egy beszede, az teljesen erdektelen, hiszen nem szinhazi teljesitmenyt ertekelunk. Orban tkp bevallottan egyszemelyi dontnok ebben az orszagban - es marad, aki volt: kiszamithatatlan es ezert megbizhatatlan. Es egyre veszelyesebb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 10:11:53

@Up yours: ez semmiféle legitimációt nem jelent az ÉN értékelésemben. Orbán hiheti, én nem.

vö. 1. Az Orbán-rezsim 2014-ig alig védhető.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 10:12:46

@navan: Meglátjuk. Eddig igaz volt. Vélhetően eztán is.

stoppos76 2014.05.14. 10:13:02

Az van, hogy felőlem mondhat bármit, azok csak szavak. Tenni kéne már valamit. Amíg viszont Lázárok, Rogánok az erős emberek, amíg fideszes az ügyészség, az mnb, ezek továbbra is csak szavak. És a meggyőzésemhez kevés lesz, ha beáldozza a lézerjanit.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2014.05.14. 10:15:08

@♔bаtyu♔: Az oroszok most már jó erőműveket építenek nem ezzel van a baj. Az ajánlatuk is nagyjából megfelelő. Hanem azzal, hogy ebbe beledöglik az ország mert nem tudjuk a gazdaságot fejlődési ágba állítani ami fedezni a kiadásokat. Ezért kellett volna néhány évet és legalább 10 évet várni és pénzt erre félrerakni és úgy nekikezdeni épiteni. De addig Orbánt meg szétszedik a holdudvara ők nem akarnak várni!!! Ők most akarják lerablni az országot és ebbe beledőglik az ország. De ez már nem hozza lázba őket. Nagyon nagy árat fizetünk ezért. És itt van a munkahelyek is. Az atomerőmű épitése kb 10000 embernek ad munkát ha viszont a napelemparkokat épitenénk akkor 40000 embernek lenne munkája 10 évig!!!! De ez sem hatja meg őket.

fvipera 2014.05.14. 10:16:05

@Szevasztok:

"And as he possesses power, he must also possess wisdom."

orbán omnipotens és ezért omnikompetenssé kellett válnia, kézivezérlés mindehol

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 10:16:56

@fvipera: Épp ez a szűk keresztmetszete a rezsimnek a versenyképesség szempontjából

Pali papa és a negyven rab ló 2014.05.14. 10:17:07

...az Orbán-beszéd szerintem a legjobb volt, amit eddig hallottam tőle...
Mondod Te.
Az ukránok, lengyelek, oroszok és sokan mások másképpen látják.

Orbán mellett egy rezgő kaleidoszkóp a nyugalom és a megbízhataó folytonosság, a következetesség.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 10:18:20

@kublerek: Ez nem igaz, mert ha ki tudtuk fizetni 4 év alatt Gyurcsány IMF hitelét, akkor ez sem lesz probléma 30 év alatt, tehát ez biztosan nem szempont.

Az USA-ban aztán van nap dögivel, de vajon ők miért akarnak atomerőmúveket építeni, rögtön 56 darabot?

DrGehaeuse 2014.05.14. 10:18:55

@♔bаtyu♔:
Kedves batyu,
Alaposan félreértetted a kissé vitriolos véleményem.
1. Nem állítottam, hogy a fiatalok kiáramlása a NER-nek róható fel. Pláne, hogy kizárólag a jelenlegi kormány bűne volna. Szerintem erről leginkább a furtcsanyi rezsim felelős de összességében a 85 óta egyre mélyebb sarat dagasztó önjelölt elitek.
A legkisebb hazaszeretetet nyomait még szívében hordozó fiatalok jó része még a jelenlegi nyomorúságos itthoni bérezés mellett is hajlamos lenne hazajönni, ha bármilyen komolyan vehető garanciát látna arra, hogy a helyzet belátható időn beül javulni fog.
2. Azt sem állítottam, hogy kivándoroltak által hazautalt jövedelem ne lenne jó hatással, bár ami azt illeti, a hazai tőke által off-shor-okba kimentett jövedelem ennél jelentősebb. Továbbá, ha a kimaradók miatt beálló veszteségeket tekintjük, a pozitív szaldò enyhén szólva is kétséges.
3. Nem tudom miből gondolod, hogy szlovákia lebeg a szemem előtt? Speciel a magam részéről csak szép Házamra tudok gondolni, jobb szeretem a "felvidék" megjelölést.
4. Soha semmilyen grafikont nem citálok. Ha találsz egy linket is a kommentjeimben, egy láda egri bort küldök.
5. A megjelent kezdetének időpontja minimum vitatható, de egyébként sem erről beszéltem.
6. Mindenki olyan nicket használ amilyet akár. Az enyém speciel csak legközelebbi barátaim számára érthető szóvicc. A D pont egy fricska akart lenni az egynapos jogi diplomával bíró kisdoktorok nagypofájúságára.
Szóval: Te miről beszélsz?!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 10:20:35

@Pali papa és a negyven rab ló: sajnos mindezek közül engem a saját véleményem jobban érdekel

sötéthülye.tahóbarom 2014.05.14. 10:21:07

"a liberális demokrácia politikai rendszere botrányosan teljesített"

Nem. Magyarország botrányosan teljesített, de nem a liberális demokrácia miatt. (Ha a liberális demokráciával lenne a baj, akkor pont nem szakadtunk volna le a szomszédokról, nagyrészt náluk is az van.)

"de ki az, aki jogosult felülbírálni a nép döntését?"

A nép döntése az, hogy a Fidesz kapjon 44%-ot. Nem annyit kapott, valaki felülbírálta.

"Kár figyelmen kívül hagyni, hogy együtt kell megtalálnunk a kiutat"

Igen, szép szó ez az együtt, kár, hogy Viktor újradefiniálja ezt is, mint lassan a szótár összes bejegyzését.

Szóval oké, értem én, hogy a megszokottnál talán kevésbé volt gáz, de én azért sok jót továbbra se várok.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 10:21:31

@Pali papa és a negyven rab ló: Az ukránok problémáznak elsősorban, de az Orbán beszédnek ezt a részét az új ukrán kormány váltotta ki azzal, hogy még azt a kevés jogot is elvette a magyaroktól ami odáig megvolt, bár nem tartotta be senki.

Orbán kifejezte teljesen érthető álláspontját. Az pedig nem szempont hogy az ukránoknak nem tetszik, nekünk sem tetszik, ahogy ők a magyar kisebbséggel bánnak.

fvipera 2014.05.14. 10:22:46

@HaFr: ezt én értem és nem értek egyet azzal pl. ha valaki meddőnek, haszontalannak tartja a vitákat. lehet, hogy orbánnak nem lesz katartikus disznó öböl incidense, de szinte minden területen látszik, hogy a kontroll nélküli döntéshozatal óriási károkat okoz. orbán kormányzati teljesítménye minden eddigi teljesítményt alulmúl az elmúlt 25 évben. orbán nagy, de gyenge (alkalmatlan) államot épített.

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.05.14. 10:23:51

@♔bаtyu♔: Te is tudod, hogy konkrétumokból is sok van. Valamikor a múltkor egy engem ért kritikára válaszoltam, kb. 10 perc alatt találtam egy nemrégi politikai tanulmányt, amelyben azt írja a szerző, hogy Magyarországon nem zajlott le a pártok kartellesedése. Hát, nagyot nyeltem, de eszemben sincs vitatni a szerző és szövege tudományosságát.
Én nem látok problémát HaFr tájékozottságát illetően. A beszédmódja persze más, mint egy politikai elemzőé, de ez természetes, hiszen inkább a politikai filozófiában érdekelt. Nála (nem ebben a cikkben, hanem úgy nagy általában) a "baloldal", "jobboldal" és a hasonló fogalmak mást fednek le (talán irányokat, áramlatokat, és ezek mentén szerveződő közösségeket, de nem is folytatom, mert leteremt), mint egy címzetes elemzőnél. Úgyhogy ilyen fogalmak mentén zavarok meg viták mindig lesznek.

DrGehaeuse 2014.05.14. 10:24:48

@DrGehaeuse:
Bocs:
megjelent = lejtmenet
Ez a fránya prediktiv cucc még mindíg szivat :)

dr kíváncsivagyok 2014.05.14. 10:28:31

""Jelek a korrupció visszaszorításának szándékára vonatkozóan" "

Mi van ?
Már nincs is mit lopni ?

kublerek · www.vasalobolt.hu 2014.05.14. 10:29:15

@♔bаtyu♔: Pedig igaz lehet. Jelenleg az ország kevesebbet termel mint amennyit elhasznál. Ez tény mert az államadóság nő!!!!Az ország meg csak ha igaz akkor 2% körül fog bővülni ami nem fohja fedezni a már most is fizetendő részleteket. Ezért aztán újabb államkötvényt kell majd kibocsájtani méghozzá valutában és ez fokozza a kitettséget. És persze a hitelt is fizetni kell. Méghozzá $-ban vagy € ban most már nem emlékszem.
De azt hiszem az nem okoz nehéz fölismerést az USA-ban azért sokkal több a pénz és ott magánerőmüvek vannak és lesznek vagyis komoly tőkét vonzanak oda a befektetőktől. Itt meg állami beruházásról van szó. Aminek nincs tőkevonzó képessége.

terrer 2014.05.14. 10:31:08

@HaFr: ennyi telik tőled, hogy ez nagyon lent van? Ja, olvasgass egy kicsit baloldal-témában Tamás Gáspár Miklóstól, aki ugyanezt mondja, például a Jaroslav Fialának adott interjúját. Vagy ő is nagyon lent van hozzád képest? Apám, ekkora egy nagyképű majmot:-o (Hogy én is lesüllyedjek az érvnélküli személyeskedésed szintjére.)

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 10:31:53

@DrGehaeuse: Én csak reagálok. Arra amit látok, persze nyilván a magam előítéletei szerint.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 10:34:00

@politologus: Én nem ismerem a bloggereket, de szerintem ez nem is érdekes. Poszt van, arra reagál az ember.

dr kíváncsivagyok 2014.05.14. 10:34:32

@mojszipupi:
""ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok" "

Konyorgom,..mondd hogy ezt Rodolfó mondta és nem Magyarország miniszterelnoke...
Akinek a 44% = 2/3...

Bitang Inas 2014.05.14. 10:34:50

@terrer: hát TGM már rég nem etalon..az az interjú meg maga a szégyen..minden szava hazugság, tévedés, ferdítés és félreértés.

Jolka40 2014.05.14. 10:37:22

@Kalmár: A nép 44%-ának akaratát.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 10:38:24

@kublerek: Idáig úgy látom, Orbánék jól menedzselik ezt a dolgot. Szerény a GDP növekmény, de ez legalább már nem hitelből van.

Nálunk a napelem eleve reménytelen. Én speciel nagy méretekben nem is támogatom, szerintem sokkal jobb hatásfokot lehet elérni azzal, ha az alatta lévő földet használjuk ki, a mezőgazdaságra gondolok.

Moin Moin 2014.05.14. 10:39:46

Péter, komolyan: kezdesz a késői Makoveczre emlékeztetni!:-)

polgári kór 2014.05.14. 10:40:02

Lehet elmélkedni a Zorbán beszédeiről 4 évig, nincs semmi tétje. Az EU választásokat is szanaszéjjel nyeri Zorbán.

navan 2014.05.14. 10:40:07

Csak itt a kommentekben felmerul egy csomo konkret megbeszelendo, tisztazando ugy - ekozben a miniszterelnoki beszed(ek) szinte soha nem lepnek tul az erzelmekre hatni akaro altalanossagokon. A tomeg dontoen tajekozatlan, megfaradt es frusztralt, valamint az utobbi ket evtizedben megtanulta elfogadni a szupermarketek "akcio"-szintu marketing-hazugsagait. Orban nekik beszel, erzelmekre akar hatni, konkretumokkal nem zavarja ossze a kozonseget, es tudja, hogyha bizonyos temakat meglebegtet (pl korrupcio), az ebben a kozegben akar eleg is ahhoz, hogy a hivo tomeg onmagatol tovabbgondolja, es onmagaval el is hitesse, hogy a "mindenhato nagyvezer" rajta van az ugyon, es meg is oldja. Pedig dehogy. Orban egy bulbulszavu salesman, es az ilyenektol egy jozan ember legalabbis ovakodik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 10:43:04

@fvipera: így igaz, de kétharmada van, és nem mindegy, hogy megy tovább

sötéthülye.tahóbarom 2014.05.14. 10:43:16

"Demokraták, hajrá elfogadni a nép akaratát most is!!
Nem csak akkor amikor szűken ti nyertek!"

Nekem speciel a balos győzelemkor sem tetszettek a szavazati arányoktól tök eltérő parlamenti arányok. Gusztustalan rendszer, akárki csinálja is. Orbán egy kicsit durvábban csinálja mint a korábbiak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 10:43:53

@Moin Moin: majd megnézem az öregkori fényképét -- de te ennél jobban ismersz :)

DrGehaeuse 2014.05.14. 10:44:55

@♔bаtyu♔:
Azt lehet. csak ne próbáljuk egymást agyagba döngölni

fvipera 2014.05.14. 10:45:43

@HaFr: azt állítom éppen, hogy orbán gyenge teljesítményének a 2/3 volt az oka. miért változna ez meg?

Moin Moin 2014.05.14. 10:47:23

@HaFr: Nem a képére, hanem a tevékenységére gondoltam: egyre szubjektívebb lett, egyre nagyobb lett benne a "hit" jelentősége, az érvekhez képest.

Pali papa és a negyven rab ló 2014.05.14. 10:52:38

@♔bаtyu♔:
„Semmi kétségem, hogy az Ukrajnával határos országoknak, Lengyelországnak, Szlovákiának, Magyarországnak és Romániának szolidaritást kell mutatniuk, és teljes mértékben érdekeltnek kell lenniük Ukrajna integritásának és szuverenitásának fenntartásában. Ha valaki azt mondja, hogy Ukrajna szétesése valamilyen haszonnal járhat a szomszédok számára, az drámai hibát követ el, és a történelem ismeretének hiányáról tesz tanúságot” - szögezte le a lengyel miniszterelnök.

Jack Torrance 2014.05.14. 10:54:06

@HaFr: "tagadod, hogy a 20 éves politika hatását "élvezzük", aztán megtanítod nekem, hogy a 20 éves politika hatását élvezzük."

Félreértesz. Azt tagadom, hogy "a kb. egyenlő felek küzdelmeként folyó politika" tette tönkre az országot. Nem a viták, nem a kb egyenlőség. Azt tagadom, hogy "a liberális demokrácia politikai rendszere" teljesített rosszul.
A baj pont az, hogy a vitákat senki nem vitte végig, hogy igazi vita nem is volt, hogy minden csak vagdalkózásba fajult. Erről nem a "rendszer" tehet, hanem a működtetők, mindkét oldal vastagon.
És a megoldás nem az kéne hogy legyen, hogy "lezárjuk" a vitákat (értsd: kuss legyen) és "cselekszünk", mert ahogy ez kinéz, jelenleg az eszetlen cselekvés sokkal nagyobb károkat okoz, mint a semmittevés.

polgári kór 2014.05.14. 10:55:12

@fvipera: a nk-i gazdasági környezet sem volt olyan jó mint 98-02ben, meg Mo. is szarabb állapotban volt 2010ben. Mondhatni sosem volt szarabb állapotban.

Bitang Inas 2014.05.14. 10:56:00

@Pali papa és a negyven rab ló: és?
mi köze ennek ahhoz amit a beszédében mondott? segítek...semmi.
a) jelezte, hogy a határontúli magyarokat megilletik azok a jogok mint bárkit.
vitatható? nem hiszem.
a jogk között ott van az állampolgárság, és az autonómia is. semmi köze ennek a szuveneritáshoz, meg széteséshez. ukrajnában fegyveres atalomátvétel zajlott...és orosz megszállás.
tipikus két pogány között állapot.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 10:58:41

@Pali papa és a negyven rab ló: A lengyel miniszterelnök helyében úgy, hogy fél németország az én területemen van, pontosan ugyanezt mondanám.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 11:04:05

@Pali papa és a negyven rab ló:

A románok is feléledtek:

"Románia az oroszokéval azonos jogokat követel az Ukrajnában élő román közösség számára is"

"Ha Kijevnek sikerül megállapodnia az orosz kisebbség képviselőivel a nyelvük, kultúrájuk és hagyományaik megőrzését szolgáló jogokról, Románia azonos jogokat fog követelni az Ukrajnában élő román közösség számára is" - mondta Băsescu, arra utalva, hogy elfogadhatatlannak tartaná, ha az oroszok kivételezett státusra tartanának igényt Ukrajna kisebbségei között. "

elwood 2014.05.14. 11:09:05

Sok fölösleges időtöltést el tudok képzelni, de az orbán beszédek elemzése igen előkelő helyen áll ebben.

Nagy halom közhely amiben bölcs emberek állásfoglalásokat keresnek, és kiemelnek mondatokat.

Mintha nem derült volna már ki ezerszer, hogy egy nap alatt is változik véleménye. Másrészt akiknek beszél annak ígér. A pinvineknek jeget a tevéknek meleget, akár egy napon is.

Két poszt erről ...
"Ignore what I say". Fogadjátok meg. Sokkal érdekesebb elmélkedéseket is lehetett már itt olvasni.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 11:12:38

@elwood: Azzal együtt azért az számít, hogy valójában mi történik és ezt 4 évente azért el lehet bírálni. Az teljesen lényegtelen, hogy mást mond szerdán mint csütörtökön, az pedig pláne lényegtelen, hogy 25 éve liberális volt.

A lényeges a GDP, államadósság, közbiztonság, államháztartási hiány, EU-s pénzek mennyisége, felhasználása, ilyesmik.

elwood 2014.05.14. 11:15:27

@♔bаtyu♔: Szerintem is, és ezekben igen rosszul állunk.

tobeor 2014.05.14. 11:15:40

Én nem voltam a barátod Péter, nem is ismerjük egymást, én csak sajnállak és csalódtam benned.

Azért sajnállak, hogy képes vagy akár egy vesszőt is komolyan venni, akár csak egy pillanatra is Orbán szájából. Már akkor is hazudik, 20 éve, folyamatosan, amikor még csak beszívja a levegőt hogy aztán megszólaljon.

Most komolyan kezdjem sorolni a példákat? :DD Kezdjem el bizonygatni hogy a Szahara tele van homokkal? Te, mint eddig értelmesnek tűnő ember TÉNYLEG képes vagy egy szavát is komolyan venni?

A az elmúlt 25 év legnagyobb rablóbandájának vezére, Simicska strómanja azt mondja csökkenti a korrupciót, és te nem fetrengesz a földön a röhögéstől?

Ha egy vén kurva azt mondja holnaptól szűz lesz, azt is beveszed?

Vagy ott a kibaszott hazaárulással felérő Paks2, most azt hiszed szavakkal lehet ellensúlyozni 100 év technológiai függést és kiszolgáltatottságot? Mi van veled be vagy rúgva?

Soroljam tovább?
Kiemeljem hogy uszított és hazudott rutinosan a baloldal ellen?
A nemzetközi botrány és Magyarország elszigetelődésének újabb mélypontja feltűnt?

Mi van veled Péter?

Kalmár 2014.05.14. 11:16:57

@milner: Hit? Arra gondolsz, amikor a szocik nem engedték közzé tenni az államháztartás adatait a törvény ellenére, mert "megzavarná a választásokat" ?? :))
Hülye!

Az volt a hit, amikor elhittétek 9% hiánynál a töredékét!

A mostani az EUROSTAT.

Guglizz utána gúnyos majom!

Kalmár 2014.05.14. 11:18:17

@Jolka40: Aha. Van több valakinek?
Nincs?
Ok köszi, pihenj, folytasd tovább!

navan 2014.05.14. 11:28:58

"A valosagnak nem megfelelo allitast azt tekintsuk hazugsagnak" - Deutsch Tamas.

ob.szerver 2014.05.14. 11:44:57

@HaFr:

"Mit akartál mondani?"

A meddő viták korszakát lezárták. Tekintve, hogy ők eddig sem vitatkoztak senkivel, ez nem jelenthet mást, mint hogy a média még nem lakájosított részének és a blogszférának is elveszik a kedvét az egyoldalú vitáktól. Ezt a felismerést vélem felfedezni a legutóbbi posztokban. Menő szóhasználattal élve azt is mondhatnám - bármennyire is fájdalmas ez - hogy becsicskultál.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 11:48:54

@tobeor: Csigavér, forró kása, miegymás -- de köszönöm a kommented, megértem

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 11:50:22

@Jack Torrance: A politikai rendszerünk nem védte meg a társadalmat a politikusoktól -- most még kevésbé védi-- ha lesz ebben bármilyen változás, annak örülni kell

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 11:51:08

@fvipera: nem változik -- de a végeredmény lehet még rosszabb is sajna

elwood 2014.05.14. 11:52:26

@ob.szerver: meddő vita = demokrácia
ezt a korszakot lezártuk, a választás legitimálta a köztársaság végét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 11:52:51

@Moin Moin: hun van az, hogy hinnék Orbánban? Hiszek abban, hogy nincs nagyon tér tovább mennie. Hacsak nem vált. Én a beszédében láttam erre utaló jeleket, hogy ezekből mi lesz, azt se te, se én nem tudom. De négy év elég hosszú mindenre meg az ellenkezőjére is

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 11:54:52

@ob.szerver: Ó, nem. Semmit nem változtam. Csak egy picit kiléptem abból a mezőből, ahol sokra becsült kommentelőim egy része mozog..

32FNewYork 2014.05.14. 11:56:14

Most hogy már egy politikai párt elnökeként politikusként is értékelhetünk, mondhatom, téged Orbán Viktor nem reggelire fogyaszt el, hanem csak kipiszkál a fogai közül. Nem csupán Orbánnak nem vagy elég a fél fogára sem, hanem még Mesterházynak, Gyurcsánynak, sőt egy Simonnak sem.

Nem gúnyolódásból mondom ezt.

Ahhoz, hogy Orbán ilyen fölényes győzelmet arasson a szocialista ősbölényeken ki kellett járnia az iskolát. Orbán egy olyan fiú, akit farkasok neveltek, táncolt egy délibábbal, majd elillant csendesen. Ő a magyar politika Mauglija. Jobban beszéli a horni-szekeresi-lendvai szocialista nyelvet mindenkinél, mert elég korán kezdte tanulni, és a legtehetségesebb minden vetélytárs közül. Ha nem lenne Orbán, itt dúlna az álliberális pszeudóbaloldali elvtársak uralma.

Ebből kifolyólag te itt, ember labdába se rúghatsz. De szívesen olvassuk a bejegyzéseidet, és örülnénk, ha sok ilyen ember lakna a szomszédságunkban.

Bitang Inas 2014.05.14. 11:56:20

@HaFr: kiestél a pixisből:) az van

Jack Torrance 2014.05.14. 12:01:51

@HaFr: egyre kevésbé fogja védeni, és ez pontosan benne is van Orbán beszédében.

DrGehaeuse 2014.05.14. 12:02:59

@♔bаtyu♔:
Valami még kilívánkozik:
A "kiáramlott munkaerő" az valakinek fia, lánya, unokája, házastársa vagy kedvese, ad absurdum jó munkásember nem gondolod?

utálom az ilyen technokrata elembertelenítő általánosító pongyolaságokat:
- munkaerő
- lakosság
- a zemberek
- fogyasztó(k) (ez nekem inkább villanykörtét jelent egy áramkörben)
- vannak akik
- egyesek, mások, némelyek, sokaság etc.

Ezek a bolsevik nomenklatúra áltechnokrata komisszárbürokrácia szókészletéből visszamaradt csökevények. S ami a fő MAGYARTALANOK.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 12:03:22

@32FNewYork: most akkor nem értem, milyennek kéne lennem, Sír Káhnnak? vagy a dzsungelnek?

Bitang Inas 2014.05.14. 12:04:36

@elwood: sajnos nem, a meddő vita az virtuális politikai térben a nem fontos, szimbolikus ügyeken történő évtizedes lovaglás
pl. népi-urbánus

conchita wurst 2014.05.14. 12:08:37

@DrGehaeuse: Ezt messzemenően bizonyítja a hatáon túli szavazók között aratott szoclib sikersztori.

DrGehaeuse 2014.05.14. 12:11:57

@HaFr:

Jól megmondtad batyunak.
És még nem is vagy kemény vele.. :)

DrGehaeuse 2014.05.14. 12:17:08

@conchita wurst:

WTH? Én csak Kazincziskodtam egy kicsit. Nem kő mingyán nekemgyünni.. :)
Vagy nincs humorérzékem vagy nem az én kommentemre reagáltál vagy mivaaaan?

Blogger Géza 2014.05.14. 13:11:37

Na, vége egy jó kis írás ezen a blogon.

Persze a számadatok nem igazán tükrözik azt, hogy az elmúlt 4 évben romlott volna versenyképességünk, épp ellenkezőleg. Hatalmas mértékben fejlődött a bruttó és a nettó (importtal csökkentett) exportunk is. Mikor tekintünk egy vállalatot versenyképesnek? Ha helyt tud állni a versenyben, és a termékeit növekvő értékben el tudja adni. Pont ezt tette Magyarország az elmúlt 4 évben.

Ráadásul mindezt visszaszerzett pénzügyi függetlenség, csökkenő eladósodás, megszüntetett túlzottdeficit-eljárás, történelmileg is rendkívül alacsony állampapír-kamatlábak mellett. Ezek a sikerek a szélesebb néptömegek felé persze leginkább csak 2014-től, kisebb résben 2013-tól áramlottak, van ennek a dolognak egy átfutása. (csökkenő munkanélküliség, növekvő foglalkoztatottság - versenyszférában is, alacsony infláció, növekvő reálbérek, extra béremelések oktatásban és egészségügyben, növekvő lakossági fogyasztás, csökkentett rezsi, javuló lakossági pénzügyi pozíció stb.)

Természetesen versenyképesség egy ködös dolog, mindenki azt ért rajta, amit akar, de a megfogható gazdasági adatok alapján hatalmas fejlődés volt ebben az elmúlt 4 évben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 13:13:47

@Blogger Géza: jó ,hogy nem mentél messzire, Géza, és mindig meghozod a jó híreket

Blogger Géza 2014.05.14. 13:14:31

@DrGehaeuse: Ezt a hülyeséget. Ezek teljesen normális magyar szavak, amelyeket szaknyelvben, de a mindennapi beszédben is gyakran használunk. Szoktasd magad a magyar nyelvhez, majd belejössz... Ha ez túl bonyolult, olvass Dörmögő Dömötört.

navan 2014.05.14. 13:15:18

@Blogger Géza: visszaszerzett ? penzugyi ? fuggetlenseg??? - meg csokkeno eladosodas??

:-) - hol??

Blogger Géza 2014.05.14. 13:16:05

@HaFr: Ja, hát a sok sopánkodást ellensúlyozni kell. A magyarokkal amúgy sem az a baj, hogy hurráoptimisták lennének. Épp ellenkezőleg...

DrGehaeuse 2014.05.14. 13:16:06

@32FNewYork:

Ezt most nagyon nemjól látod.
orv-bán és a hozzá hasonló megélhetési politikusok (ő maga mondta egyszer, hogy ez a szakmája, máshoz nem ért. ebből én megengedem magamnak levonni a következtetést) csak azért látszanak ekkora nagy embernek mert akkora mocsok nagy háttérhatalmi hátszél segíti őket (hol egyiket, hol másikat). De ne hidd, hogy adott esetben amikor a mögötte álló és őt(is) irányító hatalomnak egyszer majd terhessé válik nem fogják sokkal rondábban falra kenni mint akogy megtették azt furcsány pletyóval.
Mondhatod erre, hogy ez egy ConTeo, de fekete lyukat se látott még egy fizikus se mégis minden valamirevaló tudós elfogadja létezésüket tényként. A magyar politikában tapasztalható abszurditások és szürreális fejlemények szépen kirajzolják a háttérhatalmi erővonalakat mint a vasreszelék a mágneses erőteret.

Blogger Géza 2014.05.14. 13:18:17

@navan: Nem vagyunk már IMF-pórázon. A 2010 közepi 85%-os eladósodottságunk pedig 2013 végére 79%-ra csökkent, és további csökkenés várható. (A konvergenciaprogram 75%ot céloz meg pár éven belül.)

DrGehaeuse 2014.05.14. 13:22:46

@Blogger Géza:
Én már csak ilyen bunkó paraszt maradok. De köszönöm a kioktatást. :D
Lehet hogy nem elég nyílvánvaló ha ironizálni próbálok?
Faragnom kell még a stílusomat.

navan 2014.05.14. 13:23:56

@Blogger Géza: no hat ennek en ezredszer mar nem futok neki... de hogy Mo "visszaszerezte" volna "penzugyi fuggetlenseget" - ez megiscsak ugy hulyeseg, ahogy van. mikor volt valaha ez az orszag "penzugyileg fuggetlen"? es ma mitol lenne "fuggetlen"? ezek a szavak egyenkent es egyutt is bizonyos jelentessel birnak - de kulon es egyben sem alkalmazhatoak a mai Mo-ra.

Blogger Géza 2014.05.14. 13:24:55

@tobeor: Paks bővítésnek támadása a legnagyobb szemforgatás a baloldal részéről.

"Gyurcsány Ferenc akkor a parlament előtt azt mondta: "a kormánynak az a szándéka, hogy arra kérje az Országgyűlést, hogy még az idei év első félévben hozzon döntést arról, hogy a paksi atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük." Néhány héttel később - kormánypárti és ellenzéki egyetértéssel - el is fogadta a parlament a paksi bővítés előkészítéséről szóló határozatot."

www.hirado.hu/2014/01/22/gyurcsanyek-is-az-oroszokkal-akartak-bovittetni-paksot/

Igaz, akkor még azt gondolhatta, hogy megint jut némi "tanácsadási pénz" a Gyurcsány- família cégeinek is ebből, mint annak idején.

tamas11 2014.05.14. 13:30:26

@DrGehaeuse:
nem a te stílusodat kéne faragni, hanem bloggergézát.

Blogger Géza 2014.05.14. 13:32:40

@kublerek: Ez nem igaz, az ország sokkal többet termel (exportál), mint amennyit behoz:

napigazdasag.hu/cikk/9641/

Itt lehet látni, hogy az áruforgalmi többletünk a 2009-es 0,6 Mrd EUR-ról 2013-ra már 1,2 Mrd EUR-ra nőtt.

elwood 2014.05.14. 13:37:33

@Blogger Géza: Az átvételkori 82%-os adósság most becslések szerint kb. 84%-ra felcsökkent.
Bedarálva 3000 milliárdnyi manyup a spajzból(kb. 10%). Anélkül 94% körül van a GDP arányosan, ha fair módon hasonlítod.

www.origo.hu/gazdasag/20140319-18-eves-csucson-lehet-az-allamadossag.html

DrGehaeuse 2014.05.14. 13:39:25

@tamas11:
Ah so.. Erre nem is gondoltam! :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 13:41:16

@Blogger Géza: Géza olyan, mint gyerekkoromban a hatodik ötéves tervről készült kommunikék voltak

tobeor 2014.05.14. 13:41:49

@Blogger Géza:
1. Gyurcsányistának bélyegezni mindenkit aki kiáll a magyar érdek mellett, az egyik legnagyobb, és már milliószor cáfolt, de amúgy is abszurd aljas hazugság.
Aki ilyet hazudik, mint te, rendszeresen, az maga bizonyítja hogy fideszes troll - ennyit is érsz, bérhazudozó.

2. Gyurcsány több mint 5 éve volt miniszterelnök, tehát még annak a pár maroknyi embernek aki követi őt, azokat sem kötelezi semmire
- Fukushima,
- a napelemforradalom,
- az amerikai palagázforradalom,
- és az Ukrajna elleni orosz támadás
előtti álláspont.

Nem is te lettél volna, hanem aljas hazugsággal indítasz egyből. Te kis obersovsz-csicska.

Paks2 = HAZAÁRULÁS

És most menj, vedd fel a júdáspénzed, hazaárulók seggnyalója.

DrGehaeuse 2014.05.14. 14:10:32

@HaFr:
Ennyire nem lehetsz fiatal. Az csak sz 5. ötévés terv lehetett....

kublerek · www.vasalobolt.hu 2014.05.14. 14:10:35

@Blogger Géza: Kedves Géza te nagyon de nagyon kevered a dolgokat. A napokban megjelent KSH adatai szerint 84,6% os az eladósodottságunk. Ehhez képest hogy Orbán lenyúlta a MANYUP pénzeket 3000 Mrd HUF és egy csomó más pénzt is. Tehát van még mit Orbánnak hazudni ha azt akarja hogy higgyek neki.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 14:14:06

@DrGehaeuse: 1981-1985, 13 és 17 éves korom közt, előtte végképp nem érdeklődtem az ötéves tervek iránt

terrer 2014.05.14. 14:22:39

@Bitang Inas: nem az a lényeg, hogy TGM etalon-e. Ha nem az, akkor is tény, hogy ma Mo-on nincs a baloldalnak képviselete! Mert ugye nem állítja senki, hogy a gengszterváltásnak a homlokegyenest mást játszó pártjai a továbbiakban képviselték volna egy szemernyit is a munkásosztályt? Ugyan ki, a Wallisos Bajnai, a MOTIM-gyártulajdonos Gyurcsány, vagy a szolgálati terepjáróval Adriára járó Demszky? Ők lennének a kisemberek szószólói? Ugyan! Ez egy óriási átverés a rendszerváltozás óta, hogy a liberáljobb magára öltötte a baloldal-jelmezt, és népképviselőnek, baloldalinak hazudja magát. De ahelyett, hogy lerántanák róluk a leplet, még a politológusok is átveszik a szóhasználatot, és ők is baloldalnak hívják a nyilvánvalóan karvalytőke- vadkapitalizmus- sőt bankárpárti mai "baloldalt".
Az évszázad átverése...

terrer 2014.05.14. 14:26:33

@Blogger Géza: NEM BALOLDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gyurcsány, mint a gyármunkások képviselője, sorsuk jobbítója, szakszervezetek pártolója, egyenlőségpárti? Egy GYÁROS??? Mért, talán szétosztotta köztük a vagyonát, vagy mitől lett baloldali?
Agyam elszáll, komolyan:-(

DrGehaeuse 2014.05.14. 14:27:08

@HaFr:
Bocs, a'szittem Te vagy az idősebb. Én a terminus végén már harmadéves voltam az NME-n. Ja és szavaztam a 85-ös országgyűlésre...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 14:28:45

@DrGehaeuse: hát ezért nem sértődöm meg :)

fvipera 2014.05.14. 15:20:09

@Blogger Géza: putyin pórázán vagyunk, valamivel magasabb kamatfelárral

fvipera 2014.05.14. 15:21:54

@conchita wurst: biztos van annyi eszed, hogy különbséget tudsz tenni a kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok és a magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön élő magyarok között. ugye?

abdul hackeem 2014.05.14. 15:35:45

@kublerek: Ez is a szabadságharcunk része

32FNewYork 2014.05.14. 15:43:48

@DrGehaeuse: Az előtér hatalom mögött az általad említett háttérhatalom is sejthetően létezik, viszont az is nyilván valamilyen szempontok alapján választ. Bogár úr leírta már párszor a háttérhatalom szempontjait, és bár az előtér hatalmát nevezzük demokráciának, a háttér azért háttér, mert róla mindent csak sejtünk. Mindazonáltal a háttér úgy döntött, hogy az előtér Orbánt válassza meg, és ennek nyilván vannak Orbánból eredeztethető okai is. Ez alapján írtam, hogy kizártnak tartom, hogy a szerzőnek akár az előtér, akár a háttér, de a beírásod alapján akkor legyen ez utóbbi meghatározó politikai szerepet szánjon. Hiszen a két legutóbbi posztja alapján is látszik: ez az ember őszinte és hisz valamiben. Nyilvánvalóan tökéletesen alkalmatlan mindenféle politikai szerepre.

abdul hackeem 2014.05.14. 15:48:36

Már idéztetek rockklasszikusokat, nekem ez a nóta jutott eszembe:

Kifordított világban élek
Ahol minden megtörténhet
Végérvényesen valami elveszett

Hozzászoktam, készen kapom
Mást mondok és mást gondolok
Féltem, ami nincs, ez benne a vicc, óó

Nem tudok a tükörbe nézni
Nem akarok szégyenkezni
Végérvényesen valami elveszett

Elveszett a büszkeségem
Aláírok egyetértek
Féltem, ami nincs, ez benne a vicc, óó
Virulnak a közhelyek
És szürkülnek az ünnepek
A gomblyukakban virág helyett lóhere
Virulnak a közhelyek
És szürkülnek az ünnepek
A gomblyukakban virág helyett lóhere
Hová lettek a kipirult arcok,
Hova lettek a kurtizánok
Végérvényesen valami elveszett.

Kifordított világban. élek
Ahol minden megtörténhet
Végérvényesen valami elveszett.

32FNewYork 2014.05.14. 15:48:55

@HaFr: Mindkettő egyszerre.

Például TGM az orbáni beszédről: "Jellemző, hogy senki se tiltakozott, senki se háborodott föl, mert az eskütétel utáni parlamenti beszédében a miniszterelnök úr nyíltan szakított olyan apróságokkal,mint az ártatlanság vélelme és az igazságosság (s evvel – minden ellenkező értelmű frázis ellenére – szakított a görög-római és a keresztyén hagyománnyal is)."

nol.hu/velemeny/egy-nyugdijazas-kontextusa-1461817

DrGehaeuse 2014.05.14. 16:05:20

@panelburzsuj:
Alias: Tramontina
Vulgó: Csirke
:)

DrGehaeuse 2014.05.14. 16:10:52

@32FNewYork:
OK. Mea Culpa.
Nekem azért még így se nőtt meg a szememben egyik ma praktizáló pártvezető sem. Némi respektje talán Shiffernek van előttem.
Azt viszont senki ne várja, hogy örüljek az általad(is) vázolt helyzetnek.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2014.05.14. 16:13:41

@32FNewYork: Minek is kéne tiltakozni? Mert Orbán mindenkit úgy átver hogy csak na. És hol van ilyenkor az értelmiség? Megalkuvó, sunyi és nemtörődöm. Aztán mikor már ég a ház akkor visitoznak mint a fene. Nos akkor már késő!!! Orbán fölfalja a saját gyerekeit is és ezt most képletesen mondtam. Aztán majd egyszer a nép az istenadta nép föllázad hatalmasai ellen akkor a másik oldal az éppen hatalmon levők fognak menekülni de nagyon. Hogy pontosítsak: Orbán ha bukik abbba Magyarország beledöglik!!! Mert már Magyországnak csak romjai maradnak. És a klientúra csapot papot otthagyva menekül!!! Mert megérdemlik!!!!De jó lenne nem megéllni és ha esze van Orbánnak akkor inkább féllreállni és nem Magyarországnak ártani.

fvipera 2014.05.14. 16:13:58

@DrGehaeuse: háttérhatalmi erőviszonyokat esetleg vázolnád, ha már egyszer kirajzolódtak.

Blogger Géza 2014.05.14. 16:16:03

@kublerek: Az kizárt, a KSH nem közölt ilyen információt. De évközi hullámzások persze vannak a nem egyenletes kibocsátás, a hiány nem egyenletes lefutása és az ingadozó árfolyam miatt. A lényeg a hosszú távú trend. Ami egyértelműen csökkenő.

Blogger Géza 2014.05.14. 16:17:14

@32FNewYork: TGM is sokszor ír hülyeséget - ez egyértelműen ez az eset volt.

Blogger Géza 2014.05.14. 16:18:54

@fvipera: Aligha, mivel eddig egy cent hitelt sem vetünk fel Putyintól. És ha felveszünk majd, akkor sem szólnak bele úgy a magyar gazdaságba mint az IMF akart.

fvipera 2014.05.14. 16:21:21

@Blogger Géza: igazad van. csak hitelkeret megállapodást írtunk alá, a kölcsönt még nem folyósította putyin. ez pedig előrevetíti, hogy még szorosabb lesz a póráz, ha már mos ilyen seggnyaló orbán. kösz, hogy javítottál

fvipera 2014.05.14. 16:24:54

@Blogger Géza: kiemelnéd a hosszú távú trend idősorának a referencia pontjait? mert innen közelről úgy látszik, hogy nem csökken (sőt a manyup pénz eltapsolása miatt implicit jelentősen nő). mert a manyup szétverésével ugye orbán azt vállalta, hogy a mindenkori kormány nem 75, hanem 100 %-ban fizet nyugdíjat. ez pedig kötelezettségvállalás (ezért emelkedett az implicit államadósság)

Blogger Géza 2014.05.14. 16:25:12

@tobeor: Aha. És a "napelemforradalmad" után tudsz velük itt, a Kárpát-medencében átlagosan (nem egy napos nyári koradélután, hanem egy év alatt) )olcsóbban áramot termelni velük, mint Pakson? Aligha.

Eddig hány m3 amerikai palagázból tudtunk mi áramot előállítani? Megmondom: 0-ból. A nagy forradalmad után is olyan drágán termelt a magyar gázerőmű, hogy bezárták. Örülhetünk, ha esetleg az esetleg kieső orosz gázt pótolni tudjuk majd alternatív importtal, ami fedezi a fogyasztásunkat. De ettől még nem lesz áram a konnektorban, mert elhasználjuk fűtésre.

fvipera 2014.05.14. 16:27:25

@Blogger Géza: Paks tőkeköltsége nulla, ezért versenyképes. Ha ezt kifelejted az érvelésből, akkor két eset lehetséges: csúsztatsz vagy fogyatékos vagy. Na jó, van még egy lehetőség.

Blogger Géza 2014.05.14. 16:27:39

@fvipera: Viszont kamatot a tényleges államadósság után fizetsz, nem mesterségesen kreált számok után. És ez a döntő. Egyetlen állam sem ad az adóssághoz hozzá fiktív összegeket, mert majd egyszer nyugdíjat kell fizetni. Így mi sem.

Blogger Géza 2014.05.14. 16:35:08

@fvipera: Ha hozzáadod, akkor is az marad. Mivel igen alacsony a tőkeköltség. Ha ezt nem látod be, fogyatékos vagy. :)

Blogger Géza 2014.05.14. 16:45:33

@kublerek: Semmi érdemi információtartalma nincs, mivel minden épeszű ember a jövedelemhez viszonyítja az adósságot. Egy ország esetében ez pedig a GDP. Nem véletlenül van ez így az EU-s kritériumokban is.

Azt azért kérd meg Zsótikltól, hogy rakja oda a 2002-2009es adatokat is...

panelburzsuj 2014.05.14. 16:46:15

@DrGehaeuse:
Hát ez az...

Ida néniből is megárt sok - így aztán csak saját keresztelőmet érhettem meg, a tiédet már nem... :((

abdul hackeem 2014.05.14. 16:46:36

@Blogger Géza: Bocs, hogy bele...
Géza, ne haragudj, de csúsztatsz.
1. Nem tudhatjuk, hogy nennyi lesz az üzemeltetési költség, csak saccoljuk, tervezzük.
2. Nem tudjuk, hogy mennyi a várható értékesítési bevétel, csak saccoljuk, tervezzük.
3. Ha az eredeti tervnek megfelelően épül meg Paks2, akkor az együtt megtermelt energiát el kell szállítani, ez hálózatfejlesztéssel jár, amely hálózat Paks1 leállítása után fölöslegessé válik, tehát értelmetlen.
4. A fenti okok miatt egyszerű szerződésmódosítással államkölcsönné alakul(hat) a szerződés és csak 2025 körül kezdődik az építkezés.
5. A fennmaradó időben a megújulók termelhetnének akár magántőke komoly bevonásával, kiváltva sok korszerűtlen erőművet, CO2 kibocsátást csökkentene.
6. Ezek a témák is olyanok, mint a magyar foci, mindenki ért hozzá.

fvipera 2014.05.14. 16:50:11

@Blogger Géza: biztos félreérthetően fogalmaztam. a meglévő paksi erőműnek nulla a tőkeköltsége, mert már megtérült. egy új erőmű esetében nem nulla a tőkeköltség. ezért nem okos dolog egy új beruházás keretében megvalósuló naperőművet (vagy bármi mást) a meglévő paksi erőmű önköltségi árához hasonlítani.

fvipera 2014.05.14. 16:54:56

@Blogger Géza: egyfelől a nyugdíj kötelezettség elég valós, nem kreált szám: pl. ki kell fizetni. másfelől: azt írtam, hogy az implicit államadóssás a manyup összegével növekedett, az explicit pedig nem csökkent. azt hiszem tehát, adós vagy az idősorral, ami igazolja, hogy szerinted miért is csökkent.

rossz hírem van egyébként: az államadósság átlagos lejárati szerkezete 4 év felett van, a hozamgörbe ilyen szegmensében nem igazán hat az mnb kamatcsökkentése (az csak éven belül tolja le a hozamokat). A gond az, hogy a 4 éves állampapírok hozama magasabb, mint a gdp növekedése. Ergo nemcsak, hogy nem csökkent, de nem is csökkenhet az államadósság (változatlan árfolyamok mellett)

tobeor 2014.05.14. 17:01:25

@Blogger Géza:
:DD
Küzdesz Gézám, küzdesz? Itt is próbálod kiforgatni ugye? :D

Először is: amiket írtam, azok EGYÜTT veendők figyelembe, te kis hazug.
Emlékeztetőül, ezek:
- Fukushima,
- a napelemforradalom,
- az amerikai palagázforradalom,
- és az Ukrajna elleni orosz támadás

Másodszor:
Mint látod nem csak közgazdasági, de politikai és biztonsági érvek is szólnak kurva keményen a neoszovjet atom-függés ellen.

Harmadszor: te tényleg olyan ostoba vagy, hogy a MAI árakat hasonlítod össze egy még fel sem épült atomerű árival? Méghozzá egy olyan erőművével, ami legalább 80 évig fog üzemelni, azaz 80 évig kell versenyképesnek lennie minden más energiával? :DD Igen, igen, te tényleg ilyen ostoba vagy :))

conchita wurst 2014.05.14. 17:36:43

@fvipera: Minek tegyek különbséget, mind2 csoportban toronymagasan a fidesz nyert, pont mint az összes többiben.

Blogger Géza 2014.05.14. 18:34:36

@abdul hackeem: Minden jövőbeni kalkuláció feltételezésekre épül. Ha nem tudunk semmit, akkor a kritikák is alaptalanok, amelyek azt mondják, hogy nem éri meg.

Csak egy dolog: egyáltalán nem biztos, hogy Paks1 leállása után nem lesznek helyette egyszer új blokkok. Én arra tippelnék, hogy lesznek.

Blogger Géza 2014.05.14. 18:41:08

@tobeor: Oké, bepánikoltál, mert szerinted Pakson is cunami lesz? Te tényleg ennyire ostoba vagy? :)

Az ukrán válság sajnos nem azt jelenti, hogy nincs szükségünk energiára. Pont ellenkezőleg, még fontosabb, hogy legyen hazai energiatermelés.

Ha tudsz olcsóbb energiatermelési lehetőséget, nosza elő vele. Addig a többi az blabla... Ennyi erővel sehol nem építhetnének atomerőművet, pedig tucatnyi helyen épül és terveznek újakat.

Blogger Géza 2014.05.14. 18:49:21

@fvipera: Na még egyszer: 2010 közepe: 85%, 2010 vége: 82%, 2013 vége: 79% (belerakhatod a hiányzó féléveket, ha akarod, attól még a trend nem változik) Ha az árfolyamváltozást kiszűröd, akkor meg még jobban.

Jó hírem van: minden állampapírhozam-csökkenés segít a kamatkiadások csökkenésében. Futamidőtől függetlenül.

abdul hackeem 2014.05.14. 19:17:10

@Blogger Géza: "Minden jövőbeni kalkuláció feltételezésekre épül. Ha nem tudunk semmit, akkor a kritikák is alaptalanok, amelyek azt mondják, hogy nem éri meg."
Hát, én pont ugyanezt hallottam akkor is, amikor azt mondtam a devizahitelt felvevőknek, hogy ne vegyék fel, vagy a hitelüket devizával fedezzék le.
Tudod mi a hosszú házasság 3 titka?
Hogy az asszony ne tudja, hogy mással, máshogy és többször is lehet.
Vannak alternatívák, amelyek jobbak, hosszú távon olcsóbbak, veszélytelenebbek.
Ezen kívül már írtam neked feljebb: Small is beautiful.

tamas11 2014.05.14. 19:30:42

@Blogger Géza:
Számodra tán kétséges, hogy a következő 30 évre az alternatív energiaforrásokba kellene majd fektetni?
Vagy ide Másirányú sietős döntés KELL? Kellett?
Ez a jövőbeni kalkuláció tán nem feltételezésre épül? Vagy még arra sem?
Figyelj Gézám, változtass nicknevet, kérlek.
Újrakonstruálhatnád az elviselhetőségi küszöbödet!
Zárójelben: HaFr edddig mindenkit kizárt innen, akivel tengelyt akasztottam - aztán lehetett hülyeségeket írogatni a libsi áldemokráciáról.
Inkább előzzük meg a bajodat.

Blogger Géza 2014.05.14. 19:47:08

@abdul hackeem: Sajna ez nem mindenre igaz. Van méretgazdaságosság is a világon, és mini atomerőművet nem lehet építeni. És egy évi 100 autót gyártó cég sem lesz már versenyképes a Toyotával.

Blogger Géza 2014.05.14. 19:49:57

@tamas11: Abszolút kétséges, hogy belátható időn belül azokból (gazdaságosan) ki lehetne elégíteni a magyar áramszükséglet többségét. Kiegészítő szerepük lesz az atomenergia mellett. A fosszilis erőművek szerepét tudják csökkenteni.

abdul hackeem 2014.05.14. 20:12:17

@Blogger Géza: Mit mondott Lenin elvtárs: ucsitsza, ucsitsza, ucsitsza...
www.nuscalepower.com/
Atomtengeralattjáró, atommeghajtású repülőgéphordozó, BME atomreaktor, KFKI kutatóreaktor...
Ezen kívül az elosztott hálózatok biztonságosabbak, megbízhatóbbak, az energiasűrűség optimalizálható.
Hogy jön ide az autógyártás?

Gunboat-Diplomat 2014.05.14. 23:16:12

"Mióta megírtam a kettővel ezelőtti posztot elveszítettem húsz barátot (khm), és nyertem negyvenet (khm)"

Nagyjából tükrözi az arányokat, egyharmad orbánfóbiás fanatikus, egyharmad orbánimádó fanatikus, és egy harmad, akiket nem lehet fanatizálni sem Orbán ellen, sem mellett.

DrGehaeuse 2014.05.15. 09:31:36

@fvipera:
Nem szívesen. Ilyesmit veszélyes még véleményként is leírni. Nem vagyok látnok és tévedhetetlen,viszont attól tartok legjobban, hogy ha valamibe belettafálok, következő héten már nem kell tartós tejet vennem.

fvipera 2014.05.15. 09:44:20

@Blogger Géza: ugyan már. te is pontosan tudod, hogy néhány százalékponttal könnyen lehet játszani és játszanak is az állampapír kibocsátás időzítésével és az árfolyam beállításokkal (pl. MNB 2013. év végén). ma 83-85% között van a GDP arányos államadósság.

fvipera 2014.05.15. 09:44:50

@DrGehaeuse: világos. csak óvatosan a továbbiakban is.

fvipera 2014.05.15. 09:48:34

@Blogger Géza: az államadósság lejárati szerkezet azt jelenti, hogy mennyi a kibocsátott állampapírok átlagos hátralévő futamideje. ha az említett időtávon nem csökken a hozam, akkor a hajadra kenheted a rövid oldali hozamcsökkenést

fvipera 2014.05.15. 09:52:15

@conchita wurst: a magyarországi lakcímmel rendelkező külföldön élő magyar állampolgárok szavazatait belekeverték az itthoni szavazatok közé, tehát a preferenciájukat nem ismerheted.

DrGehaeuse 2014.05.15. 09:55:15

@Gunboat-Diplomat:
Ragyogó meglátása!
A fanatizálás s kártékony politikusok egyik eszköze a hatalom megtartására.
Mivel a közjó hatékony szolgálatára képtelenek, szükségük van fanatizált tömegek támogatására.

to:rppapa 2014.05.15. 14:02:29

@Blogger Géza: Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak másokat nézel annak. Pakssal nem az a baj - leszámítva néhány "éretlen" véleményét -, hogy bővíteni akarják, hanem az, hogy teljes titokban, mindenféle verseny nélkül 50-100 évre elkötelezte az országot az oroszoknak, akik nem rról híresek, hogy politikai véleménykülönbségektől független nagyvonalúsággal állnának bármely szerződés teljesítéséhez (ld. az ISS megállapodás felmondása).
Amit az államadósság csökkenéséről írsz, azt meg természetesen tréfaként fogom fel, hiszen komolyan nyilván nem vehető.

Blogger Géza 2014.05.15. 14:07:07

@fvipera: Ez duplán hülyeség, mivel mindig van portfólióban rövid lejáratú állampapír, ha azoknak alacsonyabb a kamata, akkor kisebb az összes fizetendő kamatteher. Másrészt a hosszabb lejáratok futamideje is csökkent.

"A 3 éves lejáratú kötvény csütörtökön kialakult 3,52 százalékos aukciós átlaghozama 19 bázisponttal marad el az előző nap a másodpiacon a három éves lejáratra kalkulált 3,71 százalékos referencia hozamtól. Az öt éves lejárat csütörtöki 3,77 százalékos aukciós átlaghozama 25 bázisponttal, a tíz éves lejárat 4,76 százalékos aukciós hozama pedig 24 bázisponttal marad el az előző napi 4,02, illetve 5,00 százalékos másodpiaci referencia hozamtól."

www.napi.hu/tozsdek-piacok/megzuhant_a_magyar_allampapirhozam_az_aukciokon.581334.html

to:rppapa 2014.05.15. 14:08:03

@abdul hackeem: A felsoroltak közül melyiknél szempont a gazdaságosság, illetve az eladható áramtermelés?

fvipera 2014.05.15. 14:19:56

@Blogger Géza: ha az átlagos futamidőre nem csökken, akkor az azt jelenti, hogy a rövid hozamok csökkenésével egyidejűleg nőttek a hosszú hozamok.

a példádnak az állításomhoz semmi köze. sajnálom

abdul hackeem 2014.05.15. 17:17:42

@to:rppapa: A felsoroltak közül csak a belinkelt. A válasz arra irányult, hogy géza szerint nincs kis atomreaktor, meg méretgazdaságossági blabla.
Én végig szoktam olvasni az összes hozzászólást, megnézem a belinkelt infót, hogy megismerjem a többiek álláspontját. Manapság ez nem tűnik menőnek. géza olyan mint a galambok: ideröppen, idecsinál, aztán tovaröppen, majd visszaröppen...

abdul hackeem 2014.05.15. 17:24:06

@to:rppapa: Ja, meg magyar atomerőműbe Magyar Atomot!

Blogger Géza 2014.05.15. 17:44:37

@fvipera: Csak épen nem nőttek a hosszú hozamok, hanem csökkentek. Te mégis melyik alternatív valóságban élsz?

toportyánzsóti 2014.05.15. 21:16:19

@Kalmár: Sajna nekem van igazam,abból a pénzből fényezi magát a sokszorosan bukott csuti pocakmatyi amit ajándékba kapott gyurcsánybajnaitól.Feleslegesen nyalod putin seggét mutyipincsi,az sem zavar hogy pocakmatyi ánuszán keresztül teszed.

Blogger Géza 2014.05.19. 10:38:36

@navan: Viszont ez átmeneti, év végre sokkal jobb lesz.

navan 2014.05.19. 10:48:16

@Blogger Géza: En ezen a duman nottem fel. Mar akkor - 30+ eve - se jott be.

Blogger Géza 2014.05.19. 11:02:19

@navan: Csakhogy itt elég pár hónapot várni. Év végre törvényszerűen jóval alacsonyabb lesz. (min. 5%ponttal)

navan 2014.05.19. 11:13:59

@Blogger Géza: Nem mi es nem itt fogjuk eldonteni az orszag (vagy akar csak az allamadossag) sorsat. De: "torvenyszeruen"? Mi "torvenyszeru" a mai magyar valosagban? Es ugyan mitol jonne ekkora fordulat? Jojjon, persze, jo lenne. De a hit ehhez nem eleg. Sot az agitacio es a propaganda sem.

Blogger Géza 2014.05.19. 12:59:40

@navan: Azért törvényszerű, mert hagyományosan ilyen a hiány évközi lefutása: az első hónapokban mindig elszalad, majd év vége kedvezőbb (dec. 20-ai adófeltöltés stb.). Másrészt az év elején igen nagy kibocsátások voltak devizás és Ft-os állampapírokban is, a hátralévő időben nem lesz akkorára szükség. (Devizára talán egyáltalán nem.) Harmadrészt - ha máshogy nem megy - akár a magas tartalékszint csökkentésével is elérhető, hogy megfelelő szinten legyen a mutató. Az egyre kedvezőbb makroadatok, a csökkenő CDS-felár, a pozitív jelzések a hitelminősítőktől ezt jó eséllyel lehetővé fogják tenni.

navan 2014.05.19. 13:11:26

@Blogger Géza: Van ilyen trend, ketsegtelen. Es a "kreativ konyveles" is szamos lehetoseget kinal. Csak hat erdemi novekedes nelkul mindez a "ha mashogy nem megy" kategoriaja marad. Marpedig ERDEMI novekedes mintha nem lenne... viszont picit tul sok a "ha" es az "amennyiben". Es kozben a hatar mellett forr a vilag. Ugyhogy ez az a nap, ami a nyugtaval dicserendo - addig bolcsebb csendben szoritani. Ez - eddig - NEM SIKER.

Blogger Géza 2014.05.19. 13:18:02

@navan: A mostani, negyedév/év alapú 3,5%, negyedév/negyedév alapú európa-rekorder 1,1% (éves megfelelője 4,5%) nem érdemi növekedés? Ennél nagyobb sajna nem igazán várható. A velünk hasonló fejlettségű vagy fejlettebb térségbeli országoknál sem. De emellett már rendkívüli intézkedések nélkül is gond nélkül megvalósulhat a további csökkenés.

navan 2014.05.19. 13:32:42

@Blogger Géza: Ha utolag nem korrigaljak, akkor ez szereny, de valos novekedesi adat. Hogy fenntarthato-e, az egy igen nagy kerdes. Sot nagyobb. Mint ahogy az is, hogy vajon ha a mostani 84.6%-os adossagot az ev vegere mondjuk lecsokkentik 80% ala (hipotezis), akkor ezert mekkora arat fizetunk mi, allampolgarok, mindannyian? Lehet persze majd molinok alatt vonulni, hogy "legyoztuk az allamadossagot" - de a jelenleg mert es a jovore REALISAN kivetitheto novekedes ezt csak "rendkivuli intezkedesekkel" tenne lehetove.

Felteve, persze, hogy az allamadossag csokkentese az eletunk ertelme, es ez az a cel, amiert a kormany mindent bealdoz.

Blogger Géza 2014.05.19. 13:57:45

@navan: Valószínűleg semekkora "árat" nem kell érte fizetnünk, anélkül is, soft módszerekkel le fog menni 80% alá.

navan 2014.05.19. 14:01:06

@Blogger Géza: "Valoszinuleg". Ezt meg oriasplakaton nem lattam....

navan 2014.05.19. 15:29:31

:-) Olyat mar lattam valahol, hogy "Jobban teljesit". Pedig az is "valoszinuleg jobban teljesit" kellene legyen - ha egyaltalan.
süti beállítások módosítása