1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.02. 11:02 HaFr

Tisztelt Dávid Katalin!

Tisztelt Professzor Asszony!

"A magyar politikára oly jellemző homályos dramaturgia folyományaként kézbe vehettem egy írást", amely Önnek szól, és a miniszterelnök jegyzi. A "homályos dramaturgia" ebben az esetben valóban adekvátnak tűnő kifejezés, mert nem tudni, honnan került az írás az Origóhoz, és nem tudni, mit tartalmazott az a levél, amelyre Orbán Viktor válaszolt. Csak azt, hogy az Ön tollából származik.

A miniszterelnök a levelében olyan gondolatmenetet fogalmaz meg, amelyet ugyan igyekeztem elfogultság nélkül reprezentálni ezen a blogon, de éppen a gondolatmenet egy-két botrányos fordulata miatt, úgy vélem, komoly érdeklődésre tarthat számot a nyilvánosságban az, hogy milyen gondolatok -- jelesül az Öné -- ihlették Orbán Viktor saját eszmefuttatását. Ismerve valamelyest az Ön pályáját, Magyarországon talán páratlan, nemzetközi elismerést is kivívott ikonográfiai jártasságát, hozzá -- orvos család tagjaként -- édesapjának iskolateremtő, komoly tudományos szolgálatait, és ekként az Ön beágyazottságát a polgári értékrendszerben, nem tudom elképzelni, hogy az írása ne lett volna mélyen elítélő a tervezett emlékmű koncepciójával és művészi értékével szemben, de még azt sem, hogy a miniszterelnöki rabulisztika, különösen annak az angyalra vonatkozó néhány passzusa, ténylegesen az Ön meglátásaira válaszolt volna.

Meggyőződésem szerint az Ön levelében kifejeződő gondolatok közérdeklődésre tartanak számot, amelynek több oka van, de közülük a legfontosabb talán az, hogy az országnak meg kell ismernie egy vezető művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának elfogulatlan szakmai véleményét azzal az emlékművel kapcsolatban, amelynek rendkívül konfliktusos megítélése -- a téma hallatlan fontossága miatt is -- a nyilvánosságban óhatatlanul politikai szempontoknak rendelődött alá. A magyar közvélemény számára ebben a pillanatban teljesen ismeretlen, hogy az emlékműnek lehet olyan szakmai olvasata, amelynek egy nyilvános vitában súlyosan kellene latba esnie a végső döntésnél.

Mivel azonban ilyen nyilvános vita nincs, üdvös volna a demokrácia és az ország erkölcsi állapotának javítása, a polgárai ízlésének nevelése, és nem utolsó sorban a nemzeti megbékélés ügye szempontjából, hogy az elmaradt vita egy eddig ezoterikus, de vélhetően igen fontos dokumentuma elérhetővé váljon. Ezek a viták és azok minősége kulcsfontosságúak egy nemzet identitásának, önbizalmának és a társadalom állapotának megítélésében, felszabadításuk -- a meglátásom szerint -- minden vezető értelmiségi felelőssége és erkölcsi kötelessége egy szabad társadalomban. Az emlékmű ügye társadalmi és nemzeti ügy, amely nem válhat egy szűk, kivételezett, "kormányközeli" kisebbség titkos érdekeinek és belátásainak áldozatává.

Kérem, tegye számunkra elérhetővé az eredeti levelet: akár úgy is, hogy elküldi nekem az ezamihazank@gmail.com email címen, felhatalmazva arra, hogy nyilvánosságra hozzam ezen a blogon.

Bízva érveim kedvező fogadtatásában, nagyrabecsüléssel:

Dr. Béndek Péter

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr206103573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

32FNewYork 2014.05.02. 11:49:15

Na végre valaki eljutott ide is. Én is hiába kerestem mindenhol azt a hivatkozott Feljegyzés c. iratot, mivel minden sajtóorgánum úgy adta le az orbáni levelet, hogy egyrészt nem linkelte be, másrészt egy szóval sem említette, hogy miért. Több tucat cikk, poszt szerzője, és több ezer kommentelője közül (tudtommal) egyetlen egy sem tette fel a kérdést: hol van ez a bizonyos Feljegyzés, és ha nem nyilvános, mi a csodának hivatkozik rá mint különleges relevanciára az orbáni levél szerzője .

panelburzsuj 2014.05.02. 11:51:46

Tedd hozzá: az olvasóidat meg arra kéred, hogy igyekezzenek célba juttatni ezt a kérést.

Mert honnan kellene tudnia Dávid Katalinnak, hogy általad is "meg van szólítva"? A levélből ugyan nem derül ki...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.02. 11:54:32

@panelburzsuj: Engem mindenki olvas, aki ad magára:) lásd enmagadat

panelburzsuj 2014.05.02. 12:05:17

@HaFr:
Oké - de akkor húzd ki a "Tisztelt" szavakat a címzésből meg a megszólításból.

Célkereszt 2014.05.02. 13:32:31

www.origo.hu/itthon/20020409kosary.html#

A történész a levelére nem kapott választ, s A hídember premierjére sem hívták meg. Most úgy látja, ami történt, nem más, mint "a dilettantizmus mint hatalmi tényező".

Végül is van fejlődés. Most válaszolt.

ikrek28 2014.05.02. 13:58:18

Az elküldésnek/értesítésnek nincs nagy akadálya:
www.davidkatalin.hu/kapcsolat

házelnök 2014.05.02. 15:24:42

cigány bandától mit vártok?A gyáva népség benyal a cigányoknak, mert nem akarják Dózsa Györgyként végezni.

fabatka2 2014.05.03. 02:35:44

Érdekes fordulat, jó, korrekt ötlet. Kíváncsian várom a reagálást - és az eredeti levelet, akár itt, ezen a blogon, vagy bárhol másutt.

Szúrófény 2014.05.03. 05:01:42

Széchenyi aranyköpése:
„Az önkény, mint a tapasztalás bizonyítja, rendszerint karöltve jár az ostobasággal!”
Megölték érte, igazsága meg Ferenc Jóskát, Sztálint, proletár diktátorokat! A jelen, jövő diktátorait is megfogja

„Aki el akarja nyomni a kritikát: annak vagy becstelen szándékai vannak, vagy érzi a maga szellemi silányságát.” Szabó Dezső: A nemzeti egység fogalma, határai, feltételei.

toportyánzsóti 2014.05.03. 08:03:52

Magyar történelem mélypontja a pocakos hazaáruló és offshorkkjainak kormányzása,se értelem se koncepció nincs csak a maguknak osztás 5-500-szoros,ami folyton kibukik.

istvankah 2014.05.03. 10:43:35

Vajh ki lehet az,aki orbanisztánban kompetensebb lenne a "kisgömbőcnél",pl ebben az ügyben?

almodhi 2014.05.03. 16:42:41

Hiánypótló.

Az a lehangoló hogy ezt posztot kérdés/levél formájában az ún. magyar sajtónak kellet volna feltennie/elküldenie, napokkal ezelőtt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.04. 10:50:31

@almodhi:

Ha Dávid Katalin nyilvánosságra akarta volna hozni levelét, megtette volna. Az lesz még a szép, ha őrá is rástartoltok szerencsétlenre és zaklatjátok, terrorizáljátok, érveket követeltek a tiltakozástokhoz, mert magatok sem tudjátok, hogy mi ellen is küzdötök tulajdonképpen!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.04. 13:21:34

@bbjnick: ne reméld, hogy nem tudjuk -- viszont az csodálatra méltó, hogy te nem tudsz semmit, ez komoly rezisztencia a való világgal szemben

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.04. 14:11:56

@HaFr:

Bármit is tudtok, azt erősen titkoljátok, mert eddig még épkézláb érvet az ellen az ... emlékmű ellen nem sikerült fölhoznotok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.04. 14:21:29

@bbjnick: XD:) neked csak az lehet elég erős érv, ha valaki nagyobb zsoldot fizetne a mostaninál -- az értelem nem hat rád

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.04. 14:25:07

@HaFr:

Ez a legnyomósabb érved az emlékmű ellen?:-)

Az személyeskedik, az inszinuál, aki fél a vitától, mert maga sincs meggyőződve igazában.

panelburzsuj 2014.05.04. 14:37:01

@bbjnick:
"Engem egyetlen érv se győzött meg."

Le tudod-e ezt írni?

Lecserélendő az "eddig még épkézláb érvet az ellen az ... emlékmű ellen nem sikerült fölhoznotok" szöveget?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.04. 14:41:45

@panelburzsuj:

Le tudom írni: Engem egyetlen érv se győzött meg.

De ez nem ugyanazt jelenti, mint "eddig még épkézláb érvet az ellen az ... emlékmű ellen nem sikerült fölhoznotok". Ugyanis az emlékmű ellenzőinek érveivel nem az a probléma, hogy engem nem győznek meg, hanem az, hogy vagy nem logikusak vagy egyszerűen nem igazak.

panelburzsuj 2014.05.04. 14:52:08

@bbjnick:
Mutasd a műszered - megmondom ki vagy! :)

De igen! - De nem!

Ezt is másolgatod helyettem, ha megkérlek?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.04. 15:07:32

@panelburzsuj:

Nem olyan ezoterikus ügy ez!

Állítások hangzanak el, amelyek vagy megfelelnek a valóságnak vagy nem. Ez esetben nem. Érzelmi hivatkozások nem pótolják a logikus érvelést és nem írják fölül a történelmi tényeket.

panelburzsuj 2014.05.04. 15:14:10

@bbjnick:
De igen! - De nem!

(Lusta disznó vagy. A gyomromban érzem!!!)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.04. 15:20:53

@panelburzsuj:

Látod, ezért nem volt, nincs és nem lesz vita e körül az emlékmű körül; mert provokációkkal nem lehet és nem is szabad vitatkozni!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.04. 18:32:59

@bbjnick: olvasd a posztokat, művelődj, ha sikerül megérteni végre valamit, vagy legalább felismerned az érvelés természetét, gyere vissza

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.05. 04:57:22

@HaFr:

Üres fölényeskedés? Ennyi?:-) Lehet így is hozzáállni a problémához, csak akkor nem kell rajta meglepődnötök, hogy miért csak harminc ember tipródik a szabaccságtéren és miért nem, mondjuk, háromszázezer.

Hogyan várhatjátok el, hogy egy nemzet azonosuljon az "emlékműnarratívátokkal", amikor arról ti magatok sem vagytok meggyőződve? Amikor Heller Ágnes és Ungváry Tamás (a fároszaitok is) egymást cáfolja/győzködi/cáfolja az ATV-s megmondóműsorokban, hogy hogyan is kellene értelmezni ezt a problémát, amikor Heller elismeri, hogy (mivel a németek hozták az ítéletet) megszállás nélkül nincs deportálás, amikor Ungváry fontosnak tartja, hogy milyen komoly lelki ellenállást váltott ki a korabeli magyar elitből a németek agresszivitása, akkor mit vártok a közmagyartól? Miért kellene egy olyasféle múltképet magáévá tennie, amely nemcsak hogy kollektív emlékezetének, a felmenői által átadott emlékeinek mond ellent, de az azt szorgalmazók még hitelesen interpretálni sem hajlandók/képesek?

A német megszállás, a deportálások "ügye" nem volt vitatott kérdés a magyar történelmi köztudatban, azzal, hogy "ügyet" csináltatok belőle ti tettétek identitáskérdéssé...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.05. 06:41:25

@bbjnick: Fogalmad sincs, miről beszélsz, így nehéz vitatkozni -- mondom, először tájékozódj, aztán próbáld újra -- persze, aki magát a "történelmi köztudat" szószólójának mondja, azzal eleve nehéz

Gábor2000 2014.05.07. 12:49:25

@HaFr: Valami iszonyatosan magas lóra ültél te fel hallod. Nem tudom még elképzelni sem azt a csodát ami erre okot adhatott neked. Talán valami új megváltó érkezett személyedben én a pondró meg nem vettem észre? Egy egészen apró kis kétely sincs benned, hogy esetleg a szavad nem Isten szava? Vigaszul azért megígérem, hogy igyekszem tájékozódni.

tamas11 2014.05.07. 17:50:44

@bbjnick:
Emlékmű.
tisztázzuk, tudsz e valamiről, ami ellene szólhat?
Azontúl: valamit árnyaltan interpretálni (többek által) miért nem hiteles?
Úgy éled meg hogy a a magad egynemű nézetrendszere (hálás, (fizetett?) államias) hajlíthatja csak a véleményeket? Fordítva van.
Engem mások kételye inkább foglalkoztat, mint a bértollnokok tirádái, a teljesítménykényszertől sokkos,hétköznapi tánc.

tamas11 2014.05.07. 17:51:36

@Gábor2000:
Gábor, szállj le az alacsony lóról.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.31. 11:46:46

@Rényi András: igen, láttam.. miért tartod érdekesnek?
süti beállítások módosítása