1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.02.27. 20:45 HaFr

Tiszta magyarnak lenni

Olyan nagyon nem bonyolult az a Fidesz-ideológia, amely olyannyira lázban tartja az országot, hogy végső soron egyedül nyeri meg Orbánnak a választásokat. Az ideológia szíve: a tiszta magyarság. Tiszta legalább kétféle értelemben: tiszta a bűntől és tiszta a nem-magyaroktól.

Tiszta a bűntől: '44 és '90 között nem voltunk jelen -- ami volt, az nem a magyarság csinálmánya volt. Szent, mitikus, kikezdhetetlen, szeplőtelen, éteri, ezek vagyunk. A kritika nem ér fel a lényegünkhöz.

Tiszta a nem-magyaroktól: külső és belső ellenségtől. Az EU-tól kívül, a komcsiktól, a leszármazottaiktól, a zsidóktól és a cigányoktól, akik valójában nem-magyarok, belül. A multiktól kívül-belül. A tiszta, az esszenciális, a mély-magyarság magában. Ahogy lennénk, élősködők nélkül.

Nem kell ezen felhördülni, a tiszta logika ez. Lehetnek benne taktikus megalkuvások, a beavatatlanok értetlensége, összekacsintás kísérte engedmények vagy éppen kezelendő kilengések, sőt ami azt illeti, egyszerű manipuláció is, és van benne természetesen (ugye?) két fix gát: a formális jogegyenlőségé és az élet szentségéé -- de az eszmény adott. Tessék kinyitni a jobbos és a szélsőjobbos portálokat, tessék elkapni a fideszes kemény magot off record, néha már on: ezt kiabálják, ezt mondják, ezt suttogják, ezt szeretik. Tessék jól odafigyelni a fideszes vezérek hangjára: ezt sejtetik, ezzel manipulálnak. Nem vonják le ennek minden konzekvenciáját, nem is szeretnék, nem is akarnának szembesülni a konzekvenciákkal, de mindig hiányérzetük van, tudják, hogy lehetne szebb és tisztább is a mi világunk, némelyek talán megalkuvónak is tartják magukat, amiért nem csapnak oda, de az eszményt dédelgetik, vissza-visszanyúlnak hozzá, használják.

A kormányzati jobb és a szélsőjobb összeér az etnicista magyarság-képben. A különbség a használatának szemérmességében és korlátosságában van. Nem csoda: az etnicizmus (az ártatlannak tűnő mítosztól a fajelméletig, Meótisz mocsaraitól Auschwitzig) egyúttal a magyar jobboldal érvrendszerének hagyományos középpontja, az ég-világon semmi unortodoxia nincs benne. A magyar jobboldal mindig is ide érkezett meg, ez a gondolatszerkezetének összetartó elve. Unalmas, de veszélyes historikum.

A borzasztó az lesz, amikor 1944 után újra egyre többen kezdik majd komolyan gondolni az etnicizmusban rejlő tartalékokat, komolyabban, mint az elit szeretné. Az elit megtette ehhez az első lépéseket: felszámolta a jogállamot és kibeszél a szélsőjobb felé. Az a tény, hogy a regnáló miniszterelnök bármire hajlandó a győzelméért, legitimitást biztosít jószerivel bárminek, most még amolyan kísérleti jelleggel -- de ami ma elég, az holnap már nem biztos, hogy az lesz. Hol a megállás?

A magyarság tisztaságának mítosza tromfol minden gazdasági, szociális, kulturális hanyatlást, és még tromfolni is fog egy darabig. A tisztaságunk mítosza még ma is adekvát válasz az átlag magyar egzisztenciális félelmeire, bizonytalanságára, magányára, kudarcaira, sérelmeire, bosszúvágyára. Kellene kenyér? Nincs pénzed tejre? Kérd számon a nemzetközi baloldalon és hazai helytartóin. Nem rajtunk (ti. magyarokon) múlik. Ezek, kérem, mai gondolatok, de azokban a 2002-es érvekben gyökereznek, hogy "a haza nem lehet ellenzékben" meg "a baloldal, amikor tehette, rárontott a nemzetére". Ma ezek úgy hangzanak kormányzati szájakból, hogy "veszélybe kerülhet a zsidók és nem-zsidók együttélése" meg hogy "az új köznevelési rendszerben a gyerekek végre megtanulhatják annak a szónak az értelmét, hogy hazaárulás". Egyre világosabb, egyre konkrétabb az üzenet.

A sérelmek mögé a mítosz megteremti a visszavágás lehetőségét: egyszer majd üt az igazság órája, a méltatlanokról lehull a fátyol, és minden méltó elnyeri helyét a kenyér mézes oldalán. Az átlag magyar persze nem tudja, hogy a félelmei egy részét éppen az őt "védelmező" rezsim idézi elő. Nem azért nem tudja, mert nincs hozzá intelligenciája, hanem mert nincsen hozzá (polgári) műveltsége. És a rezsim tesz róla, hogy így is maradjon.

Legbiztosabb önmagamra hivatkozni: Orbánt a csak a gazdasági ellehetetlenülésünk tudja megverni. A négy-öt év múlva mérendő 10%-os fejenkénti GDP vesztés (a régió átlagához képest) majd elgondolkodtató lesz. Rossz hangulatú, manipulált, forrásait vesztő, versenyképtelen tervgazdaságban ez a minimum. 

Akkor a tisztaságot talán elengedjük majd egyszer és mindenkorra. Vagy nem.

 

115 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr725836036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.28. 10:49:06

ez a fidesz féle tiszta magyar, és akkor milyen a jobbiké?

feketeesfeher 2014.02.28. 10:53:54

@HaFr:
Nincs így, de ez mindegy.

PAPÓ38 2014.02.28. 11:01:47

Neked HAFR két tükröd van: az egyikben látod magad, ez a baloldali, a másikban pedig nem, az a jobboldali.
Ennyire elvakult embert ritkán látni. Te a baloldali náci vagy, de anti náci, haza és nemzetáruló. A te fajtád szabadította ránk a 19-es tanácsköztársaságot, majd csalta el kék cédulákkal a II. világháború utáni választást, '56 után pedig megvárta míg a 16 éves forradalmár 18 lesz és felakasztatta, aztán néhány évtizeden át hamis álomban ringatta a nemzetét, majd mikor látta, az általa kergetett szocializmus és kommunizmus délibáb ellibbent, reformerként kiárusította az ország meghatározó termelőeszközeit, levágatta a jószágállomány nagy részét, kivágatta a gyümölcs és szőlőültetvényeket, aztán a munka nélkül maradt embereket külföldi hitelből etette, mint tette korábban is 30 - 40 éven keresztül. Miután mindent lerabolt 2010-ben eldobta magától a kormányrudat a felelősséggel együtt (égbeszökő hitelek, államadósság, munkanélküliség, infláció, béka segge alatti makrogazdasági mutatók) és 4 év pihi után újra támad.
Talán az egyszerű ember is végiggondolja egyszer, mit kapott a magát baloldalnak kikiáltó levitézlett hazaárulóktól.

Fejesrob 2014.02.28. 11:11:42

Orbánék soha nem mondtak olyat, hogy tisztán a cigányoktól, zsidóktól.

Persze azt tudom, hogy nagyon-nagyon szeretnétek, ha mondaná. Egyébként olyat sem mondott, hogy az EU-n kívül.

"Legbiztosabb önmagamra hivatkozni: Orbánt a csak a gazdasági ellehetetlenülésünk tudja megverni."

Elmondanám, hogy a te gazdasági ellehetetlenülésedet és a többiekét nem Orbánék okozták.

Viszont a gazdasági fellendülésedet már okozhatják.

miva? 2014.02.28. 11:12:10

Azért a Fideszt védőktől kérdezem: ha majd az unokáitok felteszik a kérdést, vállalni fogjátok a múltatokat?

Mizantrop 2014.02.28. 11:14:12

@PAPÓ38: Milyen jó, hogy te viszont két tükröt használsz, mi? Csak az egyiken már nem látsz ki, mert folyik róla ez a csula, amit hozzászólás címén ide röffentettél.

stoppos76 2014.02.28. 11:16:21

@PAPÓ38: Na ez már klinikai eset. :D Baloldal=kommunisták?

feketeesfeher 2014.02.28. 11:17:01

@PAPÓ38:

Hibátlanul sikerült visszamondanod az összes hülye jobbikos toposzt.
Bögrét kérsz vagy hangszórót?

pátyi 2014.02.28. 11:21:03

A szerző írásaiból látszik, hogy nagyon rossz hangulatban van. Ezt a rossz hangulatot árassza környezetében és ezeken az oldalakon is.
Saját rögeszméjét, mint abszolút igazságot terjeszti.
Semmi önreflexió? Soha egy kétely saját magában, saját elméletében? A politikától elszakadni képtelen emberekre jellemző leegyszerűsítése a világnak jókra és rosszakra.
Mi van, ha téved és éppen az a jó, akit Ő rossznak gondol?
Miért engedi a szerző elhatalmasodni azt az érzést, hogy eljön a világvége, ha nem az általa preferált párt jut hatalomra?
Kétségtelen, hogy ma a politika sokkal jobban bele tud szólni a civil ember életébe, de ez nem jelenti azt, hogy ki lennénk szolgáltatva neki. A kiszolgáltatottság csak azokra igaz, akik az éppen aktuális hatalmaktól várják a megváltásukat.

Sajnos éppen a szerző által is gyakorolt magatartás, mentalitás, az egyoldalú kritika és szűklátókörűség, az én, mi, mindent jobban tudunk, okosabbak, intelligensebbek, demokratábbak vagyunk mint ti, okozója a jelenlegi táboroknak és azok egymás iránti gyűlöletüknek.
Bocsánat, ha akár a szerzőt, akár az itt kommentelő ide-oda tartozókat a fentiekkel megsértettem.

Aki ma, ebben a gyorsan változó, sok ismeretlenes világban megmondja a tutit, az vagy varázsló, vagy csaló.
A nyugati civilizáció, melynek mi is részesei vagyunk itt a periférián, változásban van. Pontosítva, a korábbinál gyorsabb, lényegibb változásban. Ebben a helyzetben egy ilyen kis közepes méretű ország, mint Magyarország a maga korlátozott lehetőségeivel és szabadságával csak megfontolt, ám határozott irányítással, kormányzással tud kedvező helyzetbe kerülni.
Szerintem ma ezt senki nem tudja megmondani, hogy a jelenlegi kormány alkalmas lesz-e erre a feladatra? Az is lehet, hogy nem, de az is, hogy igen és egy lépéssel megelőzte környezetét, ami az egész világ, és korát.

Én azt javaslom, hogy érdemes lenne jó demokrataként viselkednünk. Csak azért, mert nem vagyunk egy véleményen, még nem vagyunk ellenségek, még akkor sem, ha ezt a politikusok, többnyire önös érdekből, megpróbálják elhitetni velünk.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.28. 11:22:55

Több pontban igazad van, de így együtt ez egy demagóg cikk lett sajnos.

feketeesfeher 2014.02.28. 11:25:22

@pátyi:
" Csak azért, mert nem vagyunk egy véleményen, még nem vagyunk ellenségek"

A jelenlegi rezsim ennek tökéletesen az ellentétét gondolja és sugallja.
Itt a probléma gyökere, nem máshol.

pátyi 2014.02.28. 11:29:18

@feketeesfeher: Mindkét oldal ezt akarja elhitetni velünk. És? Be kell állnunk a csatasorba?

feketeesfeher 2014.02.28. 11:34:59

@pátyi:
"Mindkét oldal ezt akarja elhitetni velünk."

Egy frászt.
És innentől nincs is miről beszélnünk.

Mizantrop 2014.02.28. 11:35:30

@pátyi: Kedves pátyi, a blogbejegyzés a szerző véleményét, világnézetét önti koherens mondatokba. Logikus és többek által osztott gondolatmenet. Közérzet kifejezése, annak a zsákutcának a feltárása, amelyben a magyar társadalom egésze vergődik. Igen, a szerző úgy látja, hogy a helyzet rossz, kifejezetten károsnak látja a társadalmi-gazdasági folyamatokat. Mégis miben kellene kételkednie? És mégis miért kell azt gondolni, hogy ha valaki leírja a véleményét, akkor mindjárt támadhatatlan igazságként teszi azt? Én semmi ilyesmit nem látok ebben a bejegyzésben.

Satyala 2014.02.28. 11:41:22

"Talán az egyszerű ember is végiggondolja egyszer, mit kapott a magát baloldalnak kikiáltó levitézlett hazaárulóktól."

Ja! Ez volt 2010-ben

Most meg azon gondolkodik hogy mit kapott a magukat jobboldalnak kikiáltó hazaárulóktól?

Egy baloldali álmot, magyarkodással megszórva!

Hidvégi Mihály 2014.02.28. 11:47:53

@pátyi: Ó, Pátyi, Pátyi, hát ma született báránynak tetszik lenni? Vagy régebbinek?

Tudod, senki nem tudja a tuttit, ez biztos. De ha egy ember annyi gazemberséget elkövet az emberiség és a magyarság ellen, mint tett ezt Orbán, hát hogy nála csak a gyűlölet köve van s nem a bölcseké ez is tutti.

Tudod, ha nem engedte volna szabadon a baltás gyilkost, nem adta volna a trafikokat és a földet és a zsíros üzleteket a sajátjai kezébe, meg még sorolhatnám, tán meg is értenélek. Meg ha ma születtél volna, nem itt éltél volna az elmú't négy évben.

De így, már megbocsáss, de ez a naivitás, hát... fura legalábbis.

Hidvégi Mihály 2014.02.28. 11:50:39

@sinclairzx81a: Sok az a nyolc bit, nemde? Négyet azért lehet elismerek :)

Hidvégi Mihály 2014.02.28. 11:53:16

@pátyi: Tudod, így kissé higgadtabban, ez a szerencsétlen Orbán, aki szerinted még akár jót is tehet, mindent megtesz, nehogy a gazdaság felszálló ágba kerüljön. S ezek után csak a további szegényedés jöhet, az törvény. Tehát nem a rosszkedv az elsődleges, hanem ez a tette ennek az embernek, amit majd valaha tanítani fognak: így kell taccsra vágni egy országot.

pátyi 2014.02.28. 11:55:15

@Mizantrop:
Kedves Mizantróp. Valószínű igazad van. Engem a kommentekben megjelenő szurkolói mentalitás zavar. Ha veszít a saját csapat, akkor eljön a világvége. A szerző hangulatát érezve, az mintha rá is jellemző lenne.
Nekem is megvan a saját rögeszmém. E szerint ezt az országot nem a politikusok teszik tönkre, hanem mi magunk. A gyávaságunkkal, kapzsiságunkkal, a rossz kedvünkkel, a trehány munkánkkal és lehetne folytatni a sort.
Itt az emberek úgy akarnak változást, hogy ők maguk semmi változásra nem hajlandók.
Szerintem a szabadságom abban áll, hogy képes vagyok magamon változtatni, a hozzáállásomon.
Nem engedem, hogy a kedvemet a körülmények elrontsák.

sinclairzx81a 2014.02.28. 11:56:03

@tamas11:
"a centrális erőtér vezérszónoka vagy,"

Dehogy, csak a monoton orbándiktátorozó jogállamsirató etalonokat noszogatnám, legalább ismerkedjenek meg kritikájuk tárgyával, próbálják megérteni. ÉS akkor lehetne értelmes és valóságos kritikát is megfogalmazni.

Ez így - amit BP is tol, egyre bágyadtabban - már nagyon kevesek ingerküszöbét éri el, most épp a tiszta magyarság etnicizálós halandzsájával.

Én sem veszem túl komolyan a közvéleménykutatásokat, de valami oka mégis csak van hogy a zemberek a fülük botját sem mozdítják már.
Természetesen ( és sajnos ) mindig van egy réteg, amire formailag valóban illenek a túlzásba vitt magyarkodások, sztereotip rasszista, antiszemita, etnicista szövegelések, de az sem jelentős.
Effektíve meg semmiképp.

Pedig az 'értelmiség' egy része igen sok munkát fektet hergelésükbe, de hiába.
Milyen jól jönne, ugye egy kis valami ütős sztori ...

Hogy csak egyetlen konkrét példát rá: Szakály úr ominózus 'idegenrendészeti' fogalomhasználata.

Pontosan ugyanígy írt róla a Magyar Narancs - még 2010-ben, idézte is egyik kommntelőnk itt is.
Akkor levél sem rezdült.
Nem volt anbtiszemita, holokauszttagadó a liberáléis sajtó.

Most meg legszívesebben börtönbe csuknák a történészt, mert most ő is szó szerint idéz a korból.

Természetesen nevezhetsz hordószónoknak, vélelmezhetsz igazoláskényszert, lehetek fideszféle tisztamagyar, ahogy gondolod, gondoljátok.

'amíg mások el nem nevezik hatalmi monomániára alapuló leigázásnak.'

Nyugodtan, nevezheted akárminek.

Csak ezzel semmivel sem jutsz közelebb a valóság megértéséhez.
Szerintem.

Ez a hatalommániás meg így kapaszkodik görcsösen hatalmához:

'Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk.'

Ó már hallom Gyurcsány úr hangját, hogy a fidesz az egyfordulós választással maga felé lejteti a pályát!

De ha felidézem Feri öszödi beszédéből a sorba vett tennivalókat, PONTOSAN ugyanezt a választási rendszert vázolta fel, csak összesen százzal kevesebb: 199 egyéni és ugyanennyi listás hellyel. EGY fordulós választásban.

sinclairzx81a 2014.02.28. 12:00:52

@Hidvégi Mihály:
Köszönöm Misi bátyám az elismerést!
Igazad van, ide még az a négy bit is elég lenne :)
-rendíthetetlen barátsággal-

pátyi 2014.02.28. 12:01:58

@Hidvégi Mihály:
Kedves Mihály! Inkább vagyok ma született bárány, sajnos nem vagyok, minthogy beálljak egyik vagy másik csapatba és gyűlöljem ezt, vagy azt, csak azért mert mást gondol a világról mint én.
Főként azért, mert a világomat képes vagyok megváltoztatni. Korábban erről már írtam. Ehhez persze elsősorban nekem kell változnom. Magamért felelős vagyok, másokért nem.

feketeesfeher 2014.02.28. 12:04:45

@sinclairzx81a:
"De ha felidézem Feri öszödi beszédéből a sorba vett tennivalókat, PONTOSAN ugyanezt a választási rendszert vázolta fel"

Idézd már fel nekünk is, ha kérhetem.
Mondjuk szövegszerűen.

sinclairzx81a 2014.02.28. 12:09:11

elnézést, 149 ...

'Melyek a fő kérdések? Menjünk gyorsan darabra. ...
Ezzel egy időben kisebb parlament, ez 300 fő alatti parlamentet jelent. A mi álláspont szerint egyfordulós választással, 149 egyéni és 149 országos listán '

sinclairzx81a 2014.02.28. 12:14:28

@feketeesfeher:

Tudod, amit Orbán vetett fel nagyhirtelen még decemberben anno, és a hahás tünti hatására (is) visszavonta gyorsan.
A felsőoktatás finanszírozásának átalakításáról, röghözkötés, képzési kölétségszámla meg ilyenek.

Ferit idézném, ha nem jutottál el volna eddig:

"Mindeközben természetesen megjelennek olyan, az egyéni hozzájárulást jelentő fizetési kötelezettségek is, mint a felsőoktatásban a diplomakölcsön, ami ugye ausztrál módszerként vonult be a sajtóba. A képzésről, a képzés költségeiről a hallgató számlát kap és a képzés költségeit elkezdi visszatéríteni akkor, hogyha jövedelme a minimál, a havi minimálbér negyvenszeresét elkezdi meghaladni évente,"

Hidvégi Mihály 2014.02.28. 12:18:02

@pátyi: Igen, nem kell gyűlölni feleslegesen. Én azért nem tartom olyan elítélendőnek a gyűlöletet sem, az is egy érzés, emberi érzés. Magam azért nem nézek M1-es híradót febr. eleje óta, mert nem akartam azt a gyűlöletet magamba engedni, ami onnét sugárzik. Védekezem. Írtam, hogy sok bűne van az Orbán kölöknek, ez tán a legnagyobb, a gyűlöletkeltés, a népbutítás. A másik oldal, akármilyen csapnivalóak is voltak a nemzetre nézve, ezt nem tették.

Nem gondolom, hogy csak magunkért lennénk felelősek. Azok vagyunk a családunkért, a barátainkért, a lakótársainkért, s ha ezen megyünk tovább, akkor az egész nemzetért. A gyűlölet sem hiábavaló, önmagáért való, van(?,remélem) nemes gyűlölet is, ha erkölcstelenség történik, azt gyűlölni kötelező. A baltásságért, ha másért nem is, én bizony gyűlölöm ezt a kölköt. S nem szégyellem, igaz erre büszke sem vagyok. Pedig szeretek az lenni.

sinclairzx81a 2014.02.28. 12:21:08

@pátyi:
'Magamért felelős vagyok, másokért nem. '

Aha.

Aki pedig magatehetetlen ( beteg, sérülten született, ...) azzal meg foglalkozzon MÁS.
Elvégre a mások foglalkozzanak a mások dolgával, ők sokkal többen vannak, én meg csak egyedül!

tarackos 2014.02.28. 12:23:48

@prognosys: Majd megújul de egyelőre a bekövesedett régi elit elszívja a levegőt az újak elől. De uaz ez a jobboldal is: nincs a fideszen kívül hely a nap alatt.

Lexa56 2014.02.28. 12:23:49

@Fejesrob: nem mondták, de az is ráutaló magatartás, hogy soha nem mondták ki az ellenkezőjét sem, nehogy megsértsék azokat, akik a szavazóik, de így gondolják. A Fidesz kommunikációja úgy szól, hogy ugye tudjuk kik tették tönkre az országot, aztán jönnek a félreérthetetlen jelzések, a cinkos kacsintás, a kimondhatatlant pedig kimondják a csahosok, akiket nem köt a pávatánc kötelesség. Azt csak a Főpáva járhatja ...

Lexa56 2014.02.28. 12:28:24

@pátyi: ezzel így azt hiszem sokan egyetértünk. És ne haragudj, de az miért kellene hogy örömre derítsen, hogy, ahogy írod: "E szerint ezt az országot nem a politikusok teszik tönkre, hanem mi magunk. A gyávaságunkkal, kapzsiságunkkal, a rossz kedvünkkel, a trehány munkánkkal és lehetne folytatni a sort.
Itt az emberek úgy akarnak változást, hogy ők maguk semmi változásra nem hajlandók." Persze, Te magad változhatsz, de a rendszer tehetetlensége súlyosan korlátozza azt, hogy amit helyesnek tartasz, az átadd másoknak. És ezt a rendszert maga az a társadalom hozza "aki úgy akar változást, hogy neki ne kelljen változnia". Így marad a belső emigráció, a kimaradás a többségi társadalomból, a maradék jó megőrzése - amíg hagyják. És ahogy maga a társadalom frusztrálódik, egy re kevésé fogják hagyni. Erről szól ez a bejegyzés is.

pátyi 2014.02.28. 12:31:28

@sinclairzx81a:
Félreérthető voltam, bocs!
Csak a magam gondolataiért, tetteiért, kimondott, leírt szavaimért vagyok felelős.
A vita részemről erről szólt.
Mihálynak is válaszolva, a gyűlölet káros, korlátozza a szabadságomat. Szerintem nincs olyan, hogy jogos, vagy nemes gyűlölet.
Akit gyűlölök, annak a foglya vagyok, mert körülötte járnak a gondolataim, az érzelmeim, nem tudok elszakadni tőle. Ez nem egyenlő azzal, hogy helyeselnem kell a rosszat, a bűnös dolgokat, csak azt, hogy mások tetteiért, szavaiért nem vagyok felelős.

Mielőtt félreértés lenne, több gyerekem, unokám, van. Viszonylag nagy családom, ismerőseim és barátaim, akikért felelősséggel tartozom. Mindezek a fentebb írtakat nem zárja ki.

egyetmondok 2014.02.28. 12:40:03

Az 1944-es magyar tragédia emlékéve,ez az egész szomorú állapot,ami ma van,lett, szerintem világosan mutatja, hogy véget ér egy ponton annak a - ma egyedüliként rendelkezésünkre álló - közösségi kohéziónak az ereje,de tán a funkciója egyáltalán,amit kulturális nemzetnek nevezünk, hiszünk, vallunk,szeretünk.

Ettől nem megijedni kell,hanem felismerni,és belefogni abba,ami úgysem "úszható meg",és amit Romsics Ignác olyan szépen írt le nemrég: a liberális nemzetépítés félbeszakadt folyamatát kell újra kezdeni.

Ami ez ellen az igaz veszedelem,az pont a Fidesz: olyan tudatosan senki ebben az országban még nem politizált(Horthyék se),mint ők,abban az értelemben,hogy a kulturális nemzetet fenyegető veszedelemként mutassák fel a politikai konszenzuson nyugvó nemzeti létezést. E kettőt szembe állítani,egymásnak ugrasztani senki se tudja hitelesebben csinálni náluk,annál is inkább,mert a 90 utáni baloldalról-liberálisokról az derült ki, hogy számukra ez az egész nem is érdekes.

Az,ahogyan erre Orbánék, valószínűleg a kétezres évek elején olyan mesésen "rájöttek",az anyagi és szellemi elnyomorodás garanciája,persze valószínűleg sokáig a hatalmon maradásé is.

Jó poszt Hafr,lényeglátó,de nem "feszült lényeglátó",ami fontos,ha politikát akarunk csinálni,de nem akarunk a "hamis realisták" közé esni.

pátyi 2014.02.28. 12:47:51

@Lexa56:
Amikor azt állítom, hogy mi magunk tesszük nehézzé, frusztráltá egymás életét, akkor arra gondolok, hogy a közlekedés közbeni anyázás, az egymás becsapása szervízben, boltban és egyéb helyeken, a minősíthetetlen viselkedés az élet számtalan területén, a türelmetlenségünk, stb. az, amitől rossz a hangulatunk elsősorban. Szerintem részben ennek a következménye a politikai megosztottságunk is. Egyrészt a politikusokat is magunk közül válasszuk. olyanok vagyunk mint ők, másrészt a rossz kedvünkért, körülményeinkért kell valakit hibáztatnunk.
Lehet, hogy nem sok értelme van itt ezeknek a mondatoknak, nincs sok vevő rájuk. Egyszerűbb másban keresni a hibát, mint saját magamban. Erre játszanak rá a politikusok is. A gyűlölet tartja egyben a táborokat.
Én azt állítom, hogy ezen kellene túllépnünk. Magamon kezdve, én nem akarok senkit gyűlölni, sem Orbánt, sem Gyurcsányt, sem másokat.
A normális viselkedéssel nemcsak másokat, hanem magamat is megtisztelem.

pátyi 2014.02.28. 12:48:54

@Lexa56: Ja és a rendszer mi vagyunk.

Lexa56 2014.02.28. 13:14:43

@pátyi: egyetértek. Gyűlöletet talán nem érzek a politikai elittel szemben, de undort és mélységes megvetést igen. És fenntartom magamnak a jogot arra, hogy különbséget tegyek a címnek kijáró tisztelet (ez nálam a törvénykövetést jelenti) és a személynek kijáró tisztelet között. Ez utóbbival csak akkor tudok szolgálni, ha az adott vezető személyével, cselekedetivel okot ad rá és legalább a saját deklarált erkölcsi elveihez ragaszkodik. És még a címnek kijáró tiszteletet is nagyon megnehezíti számomra az a tény, hogy ha a hatalom a maga által létrehozott törvényeket sem tiszteli, akkor hogyan várja el az állampolgártól, hogy tisztelje azokat? Akkor nem marad más, mint a puszta kényszer, erőszak, elnyomás - az pedig nem erkölcsi kategória, hacsak nem negatív értelemben. Meg az sem ártana, ha a hatalom (különösen a transzcendens elvekre hivatkozó hatalom) elismerné, hogy vannak fölötte álló (transzcendens) hatalmak is, és nem próbálna meg azok helyébe lépni - mert akkor már nekik sem kötelező engedelmeskedni olyan kérdésekben, amelyekben a döntést Isten magának tartja fent. Ez hatásköri túllépés, akár a kommunista halatom, akár a nacinál-demagóg hatalom lép fel az isteni hatalom igényével és próbál a lelkünkön is uralkodni. Ez a beteg lélek egyik legbiztosabb ismertető jele.

Hidvégi Mihály 2014.02.28. 14:16:58

@pátyi: Igazad van, asszem, a gyűlölet káros. Én sem szeretek gyűlölködni, szeretni sokkal jobb. Akkor megmásítom a gondolatomat: a harag az jogos, ha olyanra haragszom, ami kárt okoz nekem, másnak, akárkinek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.28. 14:48:24

@PAPÓ38: :) ezt kinyomtatom és elteszem

Hidvégi Mihály 2014.02.28. 15:04:15

@PAPÓ38: Hű, Papó, te aztán nem kispályás Fidesz-rajongó vagy, te ott csápolsz az első sorban amikor a hazát végérvényesen tönkreteszi a főmajmod. Gondolkodni szoktál, avagy csak ünnepnapokon szökő évente?

quendelapo 2014.02.28. 15:06:34

@HaFr:
és szerinted árprilis 6-án ennek kell itt folytatódnia.

Lexa56 2014.02.28. 15:14:53

@quendelapo: nem kell a szó vágyott értelmében, de kell a magyarság lelkiállapota és gondolkodásmódja következtében, vagyis egyfajta szociológiai szükségszerűeség

sinclairzx81a 2014.02.28. 15:28:02

@pátyi:
:)
Előző kommentjeidből se következne más, de itt valóban félremagyarázhatóan rövidítettél.
Misi bátyánktól meg ennél sokkal durvább üzenetek is jöttek már, rövid comming-outja csak ennek deklarálása, sajnos.

***

'És most, - Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves barátaim! - mielőtt elköszönnék Önöktől, szeretném elmondani azt, ami a legfontosabb és aminek az érvénye talán jóval erősebb, mintsem csak egyetlen választásra vonatkozzék. Kérem, hallgassanak meg és ha tudják, vigyék magukkal a következő gondolatot. Mindig lehetnek olyanok, akik gyűlölnek. De csak akkor győzhetnek, ha te is gyűlölöd őket.'

Ha tudjuk. Merni kell :)
Meg kell próbálnia Misi bátyánknak is.

quendelapo 2014.02.28. 15:30:32

@Lexa56:
Ha nem teszel ellene, akkor azt akarod, hogy folytatódjon, nem?

Lexa56 2014.02.28. 15:45:47

@quendelapo: ezzel nem értek egyet. A "tehetek ellene" több szinten valósulhat meg. Ha az alternatívák száma korlátozott (mint ahogy most az), akkor annyit tehetek, hogy olyan pártra szavazok, amelytől a legkevésbé fordul fel a gyomrom - még akkor is, ha az FIDESZ leváltásának esélyét csökkenti, vagy érvénytelen szavazatot adok le. Mert (és ebben egyetértek HaFr barátunkkal) az előző garnitúra visszahívása SEMMIT nem oldana meg (sajnos). Csak nyújtaná az agóniát. A magyar társadalom addig nem gyógyul meg, amíg ki nem ábrándul abból a hamis ideológiából, amit most olyan lelkesen szürcsöl. Ahhoz pedig jól be kell rúgnia tőle, okádni, és kijózanodni. Undorító lesz, de nincs más hátra. Amit még tehetek: kifejezem mélységes egyet nem értésemet azzal, ami történik és megpróbálok utolsó leheletemig ragaszkodni ahhoz, amit igaznak és helyesnek tartok.

quendelapo 2014.02.28. 15:47:51

@prognosys:
"a magyar baloldal legnagyobb átka a megújulásra való képtelensége"

Ez a nyafogás, siránkozás nagyon fárasztó. Megnézted már egyszer is kik vannak az Összefogás listáján? Hányan régi arcok közülük? Hányan jönnek tök más formációkból? Hányan vannak 35 év alattiak?
OK. Siránkozzatok tovább, ne menjetek szavazni április 6-án, vagy rajzoljatok pöcsöt a szavazólapra, de akkor meg minek írni és olvasni ezeket a postokat?
Orbán koncentrálja a hatalmát és a pénzét, ahogy tudja, mi meg élünk, ahogy tudunk. Szabadság meg nincs. Oszt jónapot

sinclairzx81a 2014.02.28. 15:56:30

@egyetmondok:
'ogy a kulturális nemzetet fenyegető veszedelemként mutassák fel a politikai konszenzuson nyugvó nemzeti létezést. '

Hát ezért vagyok kénytelen megint csak az eredeti szövegkörnyezethez visszatérni, még ha reménytelennek is látszik valamifajta együttgondolkodás a 2010-ben csődött mondott az addig a kultúrát uraló elittel.

'Magyarországon a legutóbbi időkig egy duális párterőtér alakult ki. A duális erőtér természetesen a kultúrát sem hagyta érintetlenül. Nem arról van szó, hogy a kultúra szereplőinek is el kellett helyezkedniük ebben az erőtérben - bár ez is igaz -, hanem elsősorban arról, hogy egy ilyen erőtérnek szükségszerű velejárója az állandó értékvita. Nincs egyetlen olyan közös érték, közös cél ebben a duális erőtérben, amit mind a két fél elfogadna, hanem folyamatos harcok zajlanak a legalapvetőbb kérdésekben is. Ha mi azt mondjuk, hogy családtámogatási rendszer, akkor ők megszüntetik; ha mi azt mondjuk, hogy kettős állampolgárság, akkor ők azt mondják: beözönlik 23 millió román. Állandó értékvitáink vannak. Nemcsak politikai küzdelmek, hanem értékviták is.'

Nos, így nézett ki a balliberális konszenzus 2010 előtt.

' Napjainkra azonban megszűnni látszik a rendszer dualitása, s egy centrális politikai erőtér van kialakulóban, ami egyrészt a jobboldali konjunktúrának, másrészt a mi megerősödésünknek köszönhető. Hogy így néz-e majd ki ez a politikai erőtér a választásokat követően is, azt nem tudom, csak szeretném, ha így nézne ki. Annyi azonban bizonyos: megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza - és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli.'

KÉPVISELI.
Azaz nem a leszerepelt balliberális kultúragyártókkal akarja tovább vívni ezt a meddő társalgást, hanem saját elképzeléseit a saját elitjében érleli ki. Ahogy sikerül.

'Ha tehát a kormányzati célokról és felelősségről gondolkodunk, a kérdés a következőképpen hangzik: olyan kormányzati, politikai magatartásformát akarunk-e folytatni, amely magában hordozza a duális rendszer visszaállásának lehetőségét? Vállaljuk-e ezt tudatosan, folytatjuk-e a magyar társadalomról szóló értékvitáinknak a napi politikai célok érdekében történő szétzilálását, az egész társadalmat újra és újra megosztó vitákat, vagy benn tartjuk az elit szűk köreiben, ahol a helye van? ...

.... Jómagam ebben a vitában azt javaslom, hogy az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát válasszuk, ne a másik féllel folytatott folyamatos és állandó küzdelem határozza meg gondolkodásunkat, hanem bizonyos nemzeti ügyek meggyőző erejű képviselete.'

No mégegyszer: KÉPVISELETE.
Mások is majd szépen elkészítik, kimunkálják az ő saját gondolkodásuk alapján a koncepcióikat, oszt űgy csinálnak, mint a derék demokratáknál szokás:

' Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk.'

No, ez lenne a kulturális fenyegetés lényege.

Hogy ezután nem az eddig megszokott 'száz neves aláíró értelmiségi' dönt az országban a kulturális világ sokszínűségéről sem, hanem az alternatívák alapján a liberális demokrácia legfőbb letéteményese: a szavazni/választani hajlandó demokratikus sokaság.

Bizony fenyegető jövőkép ez az eddigi langyos kulturdiktatúrában önfeledten pancsikoló, - 2010-ben a saját demokratikus játékszabályaik alapján 'ítélet alá került' derék elitünk számára.

Választás, mint fenyegető veszedelem ;-)

Rémületes, mi várhat ránk.

stoppos76 2014.02.28. 16:08:56

@HaFr: Papó története nem teljesen kerek, mert nem vádolt meg szemkilövetésekkel. Anélkül meg az egész nem ér semmit. :)

prognosys 2014.02.28. 16:09:33

@quendelapo:

"Megnézted már egyszer is kik vannak az Összefogás listáján? Hányan régi arcok közülük? Hányan jönnek tök más formációkból? Hányan vannak 35 év alattiak? "

Nem, de a vezetőik ugyanazok, akik korábban is voltak. A legénység lecserélése önmagában még nem garancia a megújulásra. Saját szavazóbázisuk sem tudja, hogy mire kérnek felhatalmazást és nem értik ezt a töketlenkedést sem.

Így én is joggal feltételezem, hogy mára már csak a legelvakultabb hardcore balosok szavaznának rájuk, mert azoknak mindegy, csak ne Orbán legyen hatalmon, s elfeledkeznek arról, hogy igazából egyiknek sincs pozitív jövőképe

quendelapo 2014.02.28. 16:15:04

@Lexa56:
Értem, tehát azt akarod, hogy a jelenlegi mederben haladjanak a dolgok tovább április 7-én.

quendelapo 2014.02.28. 16:16:51

@prognosys:
Tehát voltaképpen nem tudod, hogy ki lenne az alternatíva, de akárki is az, inkább Orbánt támogatod.

prognosys 2014.02.28. 16:36:19

@quendelapo: De tudom! A baloldal számomra már rég kiürült és nem Orbánt támogatom ;)

Már csak azért ostorozom őket, hátha mégis akad egy karakán, értelmes fickó köztük, mert nekem alapvető filozófiám az, hogy elsősorban magyarok vagyunk és csak utána bármi más! Vagyis egy újbóli egypártrendszer vagy egy olyan kormány, akik pártoknak látszó csontvázakkal veszik körül magukat, az tragédia lenne ennek az országnak!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.28. 16:44:14

@quendelapo: Nem, szerintem nem. A magyarok szerint

quendelapo 2014.02.28. 16:57:14

@prognosys:
Két gombot lehet megnyomni A-t és B-t, ha nem nyomod meg B-t, akkor a rendszer automatikusan azt regisztrálja, hogy A-t nyomtál. Ennyire egyszerű.

quendelapo 2014.02.28. 17:00:11

@quendelapo:
Azt, hogy a magyarok szerint hogy is van ez, majd megtudjuk április 6-án. De azt már most is tudjuk, hogy Te arra biztatod az olvasóidat, hogy a választásokon támogassák Orbán hatalmát.

prognosys 2014.02.28. 17:00:14

@quendelapo: Én "harmadik utas" vagyok! Istenem! Nem lehetsz ennyire szűk látókörű!

quendelapo 2014.02.28. 17:12:20

@HaFr:
Azt, hogy a magyarok szerint hogy is van ez, majd megtudjuk április 6-án. De azt már most is tudjuk, hogy Te arra biztatod az olvasóidat, hogy a választásokon támogassák Orbán hatalmát.
(Bocs, mellé ment :)

quendelapo 2014.02.28. 17:15:57

@prognosys:
Premier:

A harmadik utas a halál

színes magyarul beszélő filmdráma
2. rész

Bemutató: 2014. április 6-án

MTVA
Magyarország Kormányának Támogatásával

quendelapo 2014.02.28. 17:17:33

@prognosys:
Ez egy olyan játék, ahol nincs harmadik utas. Ha nem döntesz, akkor Orbánt támogatod. Hozzá lehet menni panaszra is.

egyetmondok 2014.02.28. 17:30:54

@sinclairzx81a:
" Hát ezért vagyok kénytelen megint csak az eredeti szövegkörnyezethez visszatérni, még ha reménytelennek is látszik valamifajta együttgondolkodás a 2010-ben csődött mondott az addig a kultúrát uraló elittel. " ---

írod ZX81,és igen,amit írsz,abból is jól látható,és nem is kicsit igazolja (ezt köszönöm is valójában),amit a kommentemben írtam, hogy ti. itt egy a jobboldal által elképzelt a "kultúrát uraló" elittel lenne dolga a magyar politikának, és ennek okán a magyar államnak.

S aki evvel nem értene egyet,az kiírja magát abból a közösségből,amely államot alkothat.Ez van,ez a magyar jobboldali centrális erőtér lényege,s erre nincsen más válasza a magyar jobboldalnak,hogy tessék akkorát nyerni,mint ők. Nonszensz ilyen feladatot adni egy európai társadalomnak.

Te sem tudsz mást tenni, mint hogy ennek a posztnak a szerzőjét, s (ezért megtisztelő módon) engem is,csak mert alapvető kérdésekben nem értünk egyet a Fidesz-szel,szóval kénytelen vagy ahhoz a "kultúrához" sorolni,ami ellen a Fidesz hatékonyan összeszedni volt képes a magyar társadalom nagyobbik részét.

Igaz,amit Hafr ír:
"A kormányzati jobb és a szélsőjobb összeér az etnicista magyarság-képben. A különbség a használatának szemérmességében és korlátosságában van." ---

a jobb abban különbözik a széljobbtól, hogy szemérmesen kultúrális problémaként látja (miként azt Te magad is írod) a politikai versenyt, míg a széljobb bátran használja ugyanerre az etnikai jelzőt.

Abban egyetértünk,hogy rémes dolgok várnak,várhatnak ránk, mert ez a kultúrharc, amint azt Orbán egyébként megmondta, nem nyerhető meg...,de azért ész nélkül belefogott.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.28. 17:55:43

@quendelapo: Tizenötödször értesz félre, no problem

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.28. 17:57:07

@egyetmondok: Ez az utolsó mondat a lényeg, azt hiszem. Ez az út a semmibe vezet. Mást meg nem ajánl a vezért, ezért egyre mélyebbre vezet a sűrűbe.

egyetmondok 2014.02.28. 18:23:25

@HaFr:
Mást még ajánl, nagyon is gazdasági értelemben:

egy,inkább a szocializmusra (és pont nagyon nem a keleti, kistigreses modellekre) hajazó,államkapitalista kísérletet,annak minden szörnyű,a gazdaság hatékonyságát pusztító jellegével együtt.
Ezt szépen fel lehet mutatni,s ezzel el is lehet érni, hogy valóban tömegek higgyék el,hogy itt 1990 után tudatosan "csökkentették" az állam szerepét,miközben ennek az ellenkezője az igaz,abban az értelemben, hogy valszeg a magyar az az állam, amely a többi,környékbeli proletárdiktatúra államával ellentétben, borzasztó túlsúllyal maradt a gazdaság nyakán. Az eddig nem normális súlyú állam(háztartás) további növelése,valami klasszikus keynesi sitmulus érdekében itt semmire se vezet,ez látszik bármely kivetítésben,bármely összevetésben.

sinclairzx81a 2014.02.28. 19:08:34

@egyetmondok:
'S aki evvel nem értene egyet,az kiírja magát abból a közösségből,amely államot alkothat.'

??

És ezt most miért?

Ki akar kiírni bárkit bárhonnan?

Bár a liberális kultúraalakítók egykor valóban kacérkodtak a gondolattal:

':"Debreczeni József: Orbán Viktor c. könyve Osiris kiadó 2002. 239 oldal. „De vannak ennek az elképesztő öntudatnak ennél sokkal durvább megnyilvánulásai is. Azé a Gádor Iváné, aki a Magyar Hírlap vezérpublicistájaként 1993 szeptemberében a Visegrádról Budapestre tartó Médiahajó fedélzetén a sokadik pohár után úgy este tíz körül az arcába mondja pár elképedt fideszesnek: Mi csináltunk belőletek nagy pártot. De most összegyűrünk és visszadobunk titeket oda, ahonnan egykor előszedtünk: a szemétkosárba."'

Nem sikerült, láthatóan, bár az akkori 40%-ból épp csak bejutás lett.

'Ez van,ez a magyar jobboldali centrális erőtér lényege' - írod, és talán nem lesz nehéz visszafordítani ezt a leszerepelt liberális kultúrateremtők felé.

Ugye emlékszel a Nemzeti körüli óberkodásra, hogy a lábát be nem teszi oda az egykor kultúráért 'felelős' Fodor Gábor?
De csak annyi kellett, hogy Alföldi lehessen a házigazda, mindjárt fanklub nőtt oda.
Most megint mucsa van ...

Nyilván a liberális konszenzus megnyilvánulásaként.

'kénytelen vagy ahhoz a "kultúrához" sorolni'

Mikor soroltam én oda itt a blogon bárkit is?
Tisztelt bloggazdánk szerintem a konzervativizmust csúfolja meg, amikor ezeket a - tényleg nem tudok jobb szót találni rá - szamárságait ragozza a végtelenségig, mindenki hülye, senki nem ért a kormányzáshoz, Bokros a konzervativizmus kihunyt üdvöskéje, de azért beférne a Bajnai-Bokros-Mesterházy kormányzati vízióba, majd még Orbánnál is rosszabbak lesznek.
Horthy 50 pontjával meg az államfők jobbik felébe vagyon sorolva az ő pontozása alapján.

Orbán meg maga a rettenet, a nemzethalál, az összeomlás, az Amageddon lovasa, amit akarsz.
A szeptember hetedikei népgyűlésből szkájpparti lesz, de majd áprilisban megest leszen Alternatív Alkotmányozó Nemzetgyűlés, ha jól emlékszem.
Már a tender is ki lett írva, hogy gyöhetnek a civil meg társadalmi szervetzetek támogatónak.

És különben 40 év kellene még akkor is, ha a PKP írányíthatná az országot.

De mivel még egy kis hangyafasznyi társadalmi szervezet sem hurcibálná a Konzervatív Forradalom Zászlóját, hát akkor vesszünk el mindahányan, oszt a Konzervatív Főnix majd csak eljő a füstölgő demokráciaromok közül.

Remek vízió, pompás hívószavak a társadalom felé: gyertek csak gyertek, ez vár rátok, majd én mutatom az utat!

(quendelapo-nak igaza van, még ha nagyon nem is értek egyébként egyet vele)

'míg a széljobb bátran használja ugyanerre az etnikai jelzőt.'

Gondolom a Rosszabbikra utalsz itt, az etnikaibűnözés ( liberális leánykori nevén 'Megélhetési bűnözés' ) nyelvi gerillaháborújára.

Egy folyamatosan szőnyeg alá söpört -szintén a PC nyelvi háború tragikus következményére.

Kirekesztheted a tünetet a politikai közéletből -az a legegyszerűbb. (Meg is érdemelnék.)
De ettől az még nagyobbra fog nőni.

'mert ez a kultúrharc, amint azt Orbán egyébként megmondta, nem nyerhető meg'

Nem tudo, hol olvastad, nincs más választásom, megint idéznem kell:

"És Bibóval folytatva, ez az elitre nézve is nagyon fontos következményekkel jár. Az elit irodalom ugyanis nagyon világosan megmondja: ahhoz, hogy az elit teljesíthesse a kultúrateremtésen keresztül fennálló kötelezettségét, néhány létformát nem választhat - már amennyiben szépen, nemesen és választékosan kíván élni. Ez az a minta ugyanis, ami kívánatos lenne, ha a társadalomban elterjedne. Szépen, nemesen és választékosan márpedig nem lehet élni, ha az elit az önteltség állapotában van. Akkor sem, ha az önelégültség, akkor sem, ha a törtetés állapotában van, akkor sem, ha az állandó támadás, vagy éppen a szorongás állapotában leledzik, s akkor sem, ha a számonkéréstől való félelem, az önvédelmi reflexek vagy az állandó önigazolási kényszer határozza meg mindennapjait. Ezt mind el kell kerülni. Úgy gondolom tehát, hogy a következő kulturális kormányzatnak az a dolga, hogy a magyarországi kulturális elit számára ezeket a létformákat elkerülhetővé tegye, és a nyugodt lelkiállapothoz, a teremtő alkotáshoz, valamint a szép, nemes és választékos élethez szükséges feltételeket megteremtse és biztosítsa."

Ennyit a megnyerhetetlen kultúrharcról.

Köszönöm korrekt soraidat,
barátsággal -egy négybites-

quendelapo 2014.02.28. 19:19:55

@HaFr:
Aha.
A Fideszre szavazzunk vagy az Összefogásra?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.28. 19:33:07

@quendelapo: Megírtam már:

A "jó, de akkor kire szavazzak konzervatív párt híján" kérdésre: minden irónia nélkül, ha rám hallgatsz, arra szavazol, akire akarsz. Vérmérséklet dolga. Ha radikális konzervatív vagy, a fideszre szavazol, hogy hamarabb jöjjön a vég. Ha puha konzervatív, akkor a szocikra (alias Összefogás), és reménykedsz a jogállam visszanövesztésében, de ezzel elnyújtod a társadalmi válságot. Ha a legkisebb rosszra hajlasz (kikerülöd a lényeges kérdéseket), akkor az LMP-re.

panelburzsuj 2014.02.28. 19:44:10

@HaFr:
Igaza van változékony közös barátunknak: slendrián alak vagy, két tisztaság után már le is állsza gyűjtögetéssel.

Úgyhogy bővítsd csak szépen a sort: tiszta kultúrát az elfajzott helyett!

Ja és tiszta szénbányászt is!

index.hu/belfold/2014/02/27/orban_mar_szinte_szegyellni_kell_ha_egy_orszagnak_szene_van_es_ki_akarja_banyaszni/

explanatus 2014.02.28. 19:55:39

Van bejegyzés (ezen) a blogon, ami 47.523 kattintást generált. A sajtó ezt úgy hozná, persze csak abban az esetben, ha bekerülne a nagyok híranyagába: Majd fél-százezren tolongtak a blogon!

Van, ami ennek töredékét. Ezt meg úgy: Érdektelenségbe fulladt a -gyalázatos- kísérlet a választópolgárok megtévesztésére.

Akkor a választópolgárok megtévesztéséről pár szót. Nem az a nagy kérdés, ki és mennyivel nyer. Az se, hogy ki lesz a bűnbak, ha -mint kaparós sorsjegyen- a választási bizottság kiosztja a nem nyert feliratú cédulákat. A nagy kérdés az, nekem, Neked, Önnek ez az eredmény hogy fogja befolyásolni a …

Kell-e majd örülni az ikszedik rezsicsökkentésnek, és ha elfogy a csökkenthető rezsi, akkor mi lesz kevesebb, a munkahely, a minimálbér esetleg a közmunka, netán az esély? Ha a másik oldal nyer, no, azon egyelőre nem kell elmélkedni. Sokkal inkább azon. Jó ez így? Jó ez így, hogy ütjük egymást, mint Botond a várkaput? Jó ez így, hogy védelmi vonalakat építünk és harcolunk?

Jó lenne, ha lenne egy hely, ahol megbeszélhetnénk közös dolgainkat, csak úgy, nem legyőzve a másikat, hanem ahogy az öregjeink tették, kukoricafosztás közben.

Jó lenne, ha felismernénk, számtalan „jó fej” él ebben az országban, de amíg ezek az állapotok fennállnak, ők nem érvényesülhetnek, de nem is karnak. No, azon kéne alakítani valamit, hogy a „jó fejek” jó fejekké válhassanak, értem, Érted, Önért.

quendelapo 2014.02.28. 20:13:12

@HaFr: Az összeomlásra játszó cinikus konzervatív.
A háromból két megoldás Orbánt támogatja.
Mik is a szabadság pártján állók legfontosabb kérdései ezen a választáson? A sajtószabadság helyreállítása és egy új választási törvény, nem? Tehát, ha ezt akarom szavazzak Orbánra?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.28. 20:17:35

@quendelapo: Nem fogadod el, hogy valaki más logika mentén politizál, mint az elmúlt húsz év, ez van. De még meg sem értettél igazán, mert semennyire sem tudsz kibújni a sátradból.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.28. 20:56:20

Egyébként is mehetne nekem az Összefogás támogatása ilyen ellenféllel szemben?

Puzsér megmondó ember szerint "azért kampányol Gyurcsány ezzel a brutálisan népszerűtlen témával - ahogy többek közt a tandíj általánossá tételével, meg azzal, hogy nincs esély nyugdíjemelésre baloldali fordulat esetén - mert a Mesterházy által vezetett Összefogás lehető legnagyobb mértékű kudarcában érdekelt. Egy szoros vereség ugyanis szinte biztosan bebetonozná Mesterházyt pártja és egy MSZP által vezetett 2018-as Összefogás élén. Ha azonban a Fidesz idén ismét a földdel teszi egyenlővé a baloldalt, ne adj' Isten, megint kétharmadot szerez, nos, akkor Gyurcsány négy év múlva újra miniszterelnök-jelölt lehet. Egy szenvedélyes demokrata, a hazai baloldal hőse, aki már kétszer legyőzte Orbánt."

camilló 2014.02.28. 21:29:21

@PAPÓ38: Eléggé tudat hasadt gondolkodás először szidni a baloldalt, majd keseregni azon, hogy amit a "létezett szocializmus" megteremtett azt kiárulták külföldnek. A kiárulásban élen jártak a jobboldaliak a liberálisokkal karöltve. A rendszerváltás óta vagy jobboldali, vagy liberális kormányok voltak. A baloldal soha nem fogadja el az ember, ember általi kizsákmányolását. Innen tudhatod, hogy baloldali vagy valami egészen más. A többi csak hablaty!

camilló 2014.02.28. 21:32:48

@HaFr: Mihez képest baloldal az Összefogás? A Szocdemek is túl baloldaliak nekik. Ha valóban a fidesz ellen lenne, akkor valami nemzeti egységfrontot kellett volna létrehozniuk. Olyasmire gondolok, mint a háború alatt létezett.

egyetmondok 2014.02.28. 21:40:05

@sinclairzx81a:
" Úgy gondolom tehát, hogy a következő kulturális kormányzatnak az a dolga, hogy a magyarországi kulturális elit számára ezeket a létformákat elkerülhetővé tegye, és a nyugodt lelkiállapothoz, a teremtő alkotáshoz, valamint a szép, nemes és választékos élethez szükséges feltételeket megteremtse és biztosítsa." ---

elképesztő,ez után a négy év után így visszaolvasni Orbán szavait,amelyek még a választások előttiek,nemde. (2010 febr.)

Mára látjuk,mi szükséges ahhoz,hogy az állam pucér hatalma,a "kulturális kormányzat" (milyen finom fordulat ez! Viktor,gratula !)bizonyos "kulturális létformákat elkerülhetővé tegyen":
- például a gazdasági alkotmányosság felszámolása,na az nagyon szükséges volt,
- például a magyar bírói kar lefejezése,amely szintén szükséges volt,
- például az alkotmánybíráskodás lerontása,amely szintén bizonyos kulturális létformák elkerülhetőségét szolgálta,
- jogerős bírói ítéletek törvényhozás általi megsemmisítése,az is nyilván kulturális létformák elkerülhetősége érdekében történt...,és még tudnám sorolni,de bőven.

Hát,ZX81,szerintem pont erről ír itt Hafr:

" A tiszta, az esszenciális, a mély-magyarság magában. Ahogy lennénk, élősködők nélkül.
Nem kell ezen felhördülni, a tiszta logika ez. Lehetnek benne taktikus megalkuvások, a beavatatlanok értetlensége, összekacsintás kísérte engedmények vagy éppen kezelendő kilengések, sőt ami azt illeti, egyszerű manipuláció is, és van benne természetesen (ugye?) két fix gát: a formális jogegyenlőségé és az élet szentségéé -- de az eszmény adott. "

Mindezt "kulturális létformák" elkerülhetősége érdekében,ugyebár Kedves Barátom, SinlcairZX81. És majd az állam megmondja,hogy kik az élősködők.

S abban is milyen igaza volt Hafr barátunknak múltkori posztjában,hogy most, a holokauszt emlékév nagyívű fideszes programja okán a zsidók milyen helyesen ismerték fel, hogy az ő magyarságuk ebben a fideszes harcban, bizonyos "kulturális létformákért" bizony nagyon is bajos,hogy finom legyek...

Nagy tisztesség a jövő magyar nemzete számára, amely majd nem gondolja,hogy az állami hatalom bizonyos kulturális létformák közötti hatalmi erővel való döntésekről kell szóljon,szóval,nagy tisztesség,hogy a zsidók ellenállnak (egyelőre).

Micsoda gyalázatos politikai gondolatokat idéztél barátom,micsoda gyalázatos politikaikat. Abban kultúra egy darab nincsen ugyanis,csak pusztító etnicizmus,persze PC, gyönyörű píszi-korrekt szavakkal....:-)))

Csodálható ezek után,hogy az a liberális alkotmányosság,az a 89/90-es,amely nem is foglalkozott "kulturális létformákkal" az első számú ellensége lett a Fidesznek ? Ugye Barátom, jósokbites (nem szükséges ám,de picit se,hogy itt Te valami "népi-eccerűnek" mutatkozzál,az maradjon Orbán mostani színpadi hebehurgyája),ugye ez nem is csodálható.

Lexa56 2014.02.28. 22:02:31

@quendelapo: nem akarom, de jelen körülmények között nem tudom megakadályozni

unionista (törölt) 2014.02.28. 22:10:28

úgy látszik, hogy nem lehet elégszer leírni.
a magyarok többsége KELET-indoeurópai, ŐS-eurázsiai, és a protoeurópaiak DÉLI csoportjától ered. ez egy oroszos, törökös, balkáni nép. a magyar társadalom eredendően NEM nyugatos.

a népnemzeti gondolkodás alapja az etnikai-alapú (ortodox) nacionalizmus. ami közel áll az ortodox keresztséghez, az ortodox liberalizmushoz és az ortodox kommunizmushoz egyaránt. ez egy kompakt eszmerendszer, amin nem nagyon lehet fogást találni. tudomásul kell venni, hogy ilyen van. a nagy-szerbség, a nagy-bolgárság, a nagy románság mellett felsorakozik a nagy-magyarság is.

azért van néhány különbség. például az, hogy a vallási vezető a kormányzó úr, és a pátriárka szerepét a kormányzó úr helyettese tölti be. aki a pápaság primátusát elismeri. szemben az ortodoxokkal. ez a KELETI KATOLIKUS vallás a (relatív) többségnek bejön.

az első és legfontosabb: tudomásul venni, hogy ez eredendően nem rossz, vagy gonosz. függetlenül attól, hogy mi van a felszínen. nem úgy kell politizálni, hogy a másik eredendően rossz, vagy gonosz. mert abból a jelenlegi kétpártrendszer (a szoci-náci ellentét) következik.

unionista (törölt) 2014.02.28. 23:27:32

@HaFr:
ha a feudalizmust akarod megszüntetni, akkor ahhoz jobboldali nézőpontból keresztényszocialistának kellene lenni.

értem persze, hogy te a konzervativizmust a liberális kapitalizmussal akarod összekapcsolni. nagyjából úgy, ahogy bokros lajos képzeli. ez lenne a kiindulási pont. csakhogy ez európában majdnem mindenhol megbukott. a szigetországban és a tengerentúl persze nem, de a kontinensen előbb-utóbb minden párt szocialista lesz. az egyik szociálliberális, a másik keresztényszocialista. és mellettük nemzeti szocialisták és az elvtelen kommunisták sorakoznak.

és nem arról van szó, hogy választást csak szocialista programmal lehet nyerni. hanem arról, hogy szinte csak azzal lehet elindulni. semmi mással. akinek ez nem tetszik annak önkormányzati politikát kell csinálni. vagy lehet az etatizmussal reménytelenül hadakozni.

egyetmondok 2014.02.28. 23:51:36

@unionista:
A népnemzeti gondolat mögött nem az etnikai közösség áll,hanem az a (történeti)politikai élmény,hogy rajtuk(rajtunk)idegenek uralkodnak,hogy tehát van ugyan államunk,van nemzeti keretünk,de azt nem tudjuk mi magunk birtokba venni.
S ebből az élményből - nem magából az etnikumból - táplálkozik az a szörnyű jelenség,hogy amikor ez az állapot,tehát az idegen uralom megszűnik,már nincsen,a közösség nem bír kikeveredni abból a hitéből, hogy örökké (etnikailag) idegeneket kell kutatni,akkor már valójában a sajátjai között is.

Ez egyáltalán nem kompakt eszmerendszer,hanem egy politikai alkati zavar. Semmi köze az etnikai hovatartozáshoz.

egyetmondok 2014.03.01. 00:01:19

@unionista:
Biztos,hogy gazdasági okok,vagy ahogyan te írod,újraelosztási okok szüntették meg a feudalizmust ? Szerintem nem.

unionista (törölt) 2014.03.01. 03:47:20

@egyetmondok:
nem azt mondom, hogy "szüntették", hanem azt, hogy "szüntetnék".

debrecenben a polgárosodás úgy indult el, hogy megépítették a kilenc lyukú hídat a hortobágyon. örültek a parasztok, mert nem kellett a mocsárban hajtani az állatokat. a fahíd elkorhadt ugyanis. de aztán kiderült, hogy a hidat a "kűbűl" azért építette a város, hogy könnyebben tudjon vámot szedni. egyetlen járható út vezetett a vásárba. a paraszt úgy érezte: átverték. azért, mert a vámból nem osztottak neki vissza semmit. mindegy, hogy mennyit kell fizetni. a lényeg, hogy legyen visszaosztás. mert mit tudom én miért. így gondolja.

amíg nem voltak idegenek, addig a következő történt. jött a paraszt, behajtotta az állatot a város közepébe, a piacz utczába. ott pöffeszkedett a civis és alkudoztak. csakhogy a hídépítő povolny, meg a barátja egy skalniczky, meg egy löfkövits és még néhányan kitalálták, hogy megépítik a belvárost. jött sesztina, ruzicska, rickl, weiss. és a helyiek között alig volt, aki értette ezt az egészet. bika bálint tudta, hogy akkor egy szállodát kell építeni. a paraszt azt mondta: minek ide az a fogadó. ékszer üzlet? minek az? egyáltalán mire jó az ékszer? kinek kell olyan? és az állatvásár a város közepéből kiszorult a külső vásártérre. majd azt mondták neki, hogy a jószágot vigye egyenesen a vágóhídra. ott feldolgozzák, és eladják az üzletekben. az állatot felszolgálják a fogadóban. az urak megvásárolták a nyakéket az asszonynak. a polgárság falatozott. a paraszt úgy érezte: átverték. a polgárosodáshoz még az is kellett volna, hogy a város intézményesen visszaosszon a vidéknek. ezt várja az "ősmagyar", de tartja a markát az "ősszékely" és az "őscigány" is. ehhez kell igazodni. és ezt orbán viktor teszi meg egyedül.

odaírja a számlára, hogy mennyit nyertél a rezsicsökkentéssel. és a népeket nem érdekli, hogy mennyi az áfa. azt sem, hogy félre kell tenni fejlesztésre. neki kell valami bónusz. mindegy, hogy micsoda. csak legyen.

quendelapo 2014.03.01. 11:03:57

@HaFr:
Nehéz veled vitázni, mert soha nem a konkrét kérdésre válaszolsz.

Fontosnak tartod-e (1) a sajtószabadság / szabad média helyreállítását / kialakítását (2) a választási rendszer korrekcióját?

quendelapo 2014.03.01. 11:07:51

@Lexa56:
Meg tudnád, de a fóbiáid nem engedik, hogy racionálisan cselekedj.

egyetmondok 2014.03.01. 11:14:12

@unionista:
Nagyon szemléletes,tetszik,ahogyan leírtad.
Ám ebből az jönne ki,hogy a feudális viszonyok fennmaradásában pont annak a rendszernek a legkiszolgáltatottabbjai,a parasztok lenénnek leginkább érdekeltek,mert...,hát buták,vagy lemaradtak,bocs,nincsen jobb szavam,és ezért, ahogyan mostanában mondjuk az mszp/fidesz politikákra,"kilóra meg kell venni" őket és akkor fennmaradhat egy feudális-féle rend.

A "rendszerben" legrosszabbul járó lenne érdekelt a "rendszer" fennmaradásában ?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.01. 12:18:43

@quendelapo: Igen. Remélem, elég konkrét és specifikus voltam. (Annak ellenére is, hogy teszek egy megjegyzést zárójelben: szabad média mikor volt pontosan? MI is az?)

quendelapo 2014.03.01. 14:32:23

@HaFr:
Mintha azt írtad volna, hogy 2010 előtt szabadabb volt a média, mint most és Obán átépített vagy rosszul értettem ezt is?

"sokadszor bebizonyosodott az antidemokratikusan kiépített nyilvánosságnak"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.01. 16:03:56

@quendelapo: Ühm. Persze, hogy az volt. Szabadabb.

quendelapo 2014.03.01. 20:04:54

@HaFr:
Bocs, itt akkor választ kaptam -:)

de azért szavazzunk arra aki ezt "átépítette"?

unionista (törölt) 2014.03.01. 21:26:12

@egyetmondok:
magyarországon a lakosság egy része nem akar polgárosodni. ahogy mondjuk hegyet mászni se akar. lehet mondani, hogy akkor majd tanítjuk a polgárosodás technikáit az iskolában. oké, de akkor se. hiába tanítjuk a hegymászást annak, aki nem akar hegyet mászni.

mivel a lakosság többsége ilyen, ezért képes gátolni a kisebbséget a tisztességes előrejutásban. a teljesítményelvű "hegymászókaknak" kisebb közösségekben összefogva van esélyük. úgy, hogy beígérnek valamilyen igazságos/egyenlő újraosztást a többségnek. ezzel lehet kilőni a feudális elitet. szociális ígérettel. az oligarchák által felmarkolt támogatást megkapják a parasztok. a jobbikos gyári munkásnak adójóváírást kell adni. a munkahelyteremtő támogatást nem a multinak kell odaadni. hanem a munkavállaló bérpapírjára kell ráírni, hogy támogatva vagy öcsi. a munkavállaló majd ehhez igazítja a bruttó béreket. ilyen szempontból mindegy.

de akkor nem lehet mondani, hogy a rohadt geci kizsákmányoló multikat támogatják. nem lehet sógor komának támogatást osztogatni. mert mindenkinek ugyanannyi jár. és ehhez lehet kanyarítani egy balos szociálliberális ideológiát. de keresztényszocialista jobbos is. mert ez az isten előtti egyenlőségből következik.

egyetmondok 2014.03.01. 21:49:57

@unionista:
" magyarországon a lakosság egy része nem akar polgárosodni. " --- és még ki is fejted,ilyen-olyan példákkal.

és ezt Te honnan veszed ?

(Te Jó Isten,mintha a polgárosodás ilyen akarom-nem akarom kérdése lenne...)

unionista (törölt) 2014.03.02. 00:23:35

@egyetmondok:
nézz már körbe. a lakosság egy jelentős része támogatást akar. erre, arra, amarra. nem csak az inaktívak, hanem szinte mindenki. a szomszéd kapott ennyit, akkor nekem is jár legalább annyi. neki miért jár, nekem miért nem. a lakosság egy másik része be akar lépni az orbán csapatba. a nemzetvezető alemberének az alembere akar lenni. magyarországon számtalan dolog úgy szerveződik, hogy ki kinek a barátja, barátnője. az emberek többsége konkrétan azt várja, hogy megmondják neki: mit kell csinálnia. gazdag akar lenni. de nincs hozzá terve.

egyetmondok 2014.03.02. 00:39:18

@unionista:
Körbe nézek: akivel csak beszélek,leginkább azt akarja, hogy a politika hagyja végre békén. A sarki bót "kis" pénztárosa is,meg a "jól menő" tulaja is.A vállalkozók folyamatosan nem pénzt,támogatást, hanem kiszámítható,normális jogi-közgazdasági környezetet akarnak.
Nézem ezt tévét: ugyanezt hallom benne,olvasom a sajtót,ugyanezt olvasom belőle.
Annak az ellenkezője is pont annyira lehet igazolható,bizonyítható,amit írsz.

unionista (törölt) 2014.03.02. 08:40:48

@egyetmondok:
az összes párt támogatottsága 2/3 körüli. a jobboldal támogatottsága 1/2.

egyetmondok 2014.03.02. 12:15:47

@unionista:
É szerinted ebből,hogy a pártok támogatottsága mekkora,s hogy mekkora abban a jobboldal,szerinted lehet bármi következtetést arra szerezni,hogy "akar" vagy "nem akar" a magyar polgárosodni ?

unionista (törölt) 2014.03.02. 13:46:14

@egyetmondok:
a jobboldaliak nem akarnak nyugatos polgárosodást. aki most orbán viktorra szavaz az vagy valamelyik alemberének az alembere akar lenni. vagy annak egy családja. a nyugdíjas anyuka elmegy a békemenetbe, hogy fiának helye legyen az állami hivatalban, vagy az államhoz közeli vállalkozásban. és úgy gondolja, hogy majd az unokájának is így lesz biztosítva a helye. a magyar jobboldal rokoni-baráti kapcsolatok alapján hűbéri rendszert próbál szervezni. és ezt támogatják a legalsó szintre kerülő parasztok is. akkor is ha ez rövid távon sem érdekük. így gondolkodik a magyar jobboldal. ez egy feudális csoport. az ideológusaik azt mondják, hogy geci liberálisok szétverték ezt a hierarchikus társadalmi rendet. gazdaságilag az ipari forradalommal, kulturálisan a felvilágosodással. folyik egy feudális restaurációs projekt. folyamatos az ellenreformáció. a nyugatos értelmiség ezzel hadakozik. védi a európát.

nem azt állítom, hogy a szekértáborok pontosan lefednek az eredet csoportokat. de azt igen, hogy van összefüggés. a közéleti gondolkodásnak biológiai alapja van. és aki stratégiát alkot az tudjon róla, hogy magyarországon a keleties nemzetieskedő feudális csoportok vannak többségben.

egyetmondok 2014.03.02. 19:30:06

@unionista:
Hát,Unionista, sok fideszt támogató ismerősöm van,s noha sok minden miatt húzzák az orrukat,hogy hát "vannak azért bajok",többnyire pont az ellenkezőjét hiszik,de őszintén.
Az Orbánék által megrajzolt "nemzeti középosztályt" ők egy igazi polgári középosztálynak hiszik,csak éppen nem idegennek,idegen-szívűnek, mint a baloldali(ak?) - na jó,itt már van egy kis zavar, mert azért két középosztály mégse létezik,de tán még ezt is elhiszik -,amely majd ha elég erős lesz,akkor itt lehet majd egy erős polgári demokrácia.

Szóval rendesen megsértődnének, ha őket magukat,mint valami feudális rend társadalmi alapját írnám le nekik.

unionista (törölt) 2014.03.02. 23:28:08

@egyetmondok:
de a nyugati értelemben vett polgárságot, vagy - ha így jobban tetszik a nemzeti középosztályt - nem a minisztériumok, miniszterek, és a miniszterelnök hozza létre, hanem ettől független szerveződik. ez nem a citoyen, nem a burger. a brit polgárság se az uralkodótól várták, hogy hazafias módon szervezze meg a belső piacot. magyarországon a jobboldaliak azt mondják, hogy ezt az egész polgárosodás izét oldjuk már meg központilag. nacionalista felhangokkal. azon az alapon, hogy mi magyarok vagyunk. ne legyünk másodrendű állampolgárok, hanem kapjunk előjogokat a saját hazánkban. a nemzeti kormánytól. de nyugaton éppen ezt írta felül a polgárosodás. magyarországon az istennek nem írja felül. oroszországban pláne nem.

a magyar baloldal mit is csinált. a nyugati vállalatoknak adott előjogokat. azért, mert ezek hozzák a tőkét, a munkakultúrát. az elképzelés az volt, hogy ezekhez kapcsolódva megy végbe a polgárosodás. az elképzelés az volt, hogy ebből lesznek nyugati bérek, ez eredményez majd tömeges felzárkózást. mire a jobboldal: így kizsákmányolnak bennünket az imperialisták. ki kell szorítani az idegeneket.

a baloldali gazdaságpolitika külföldi oligopóliumokat eredményezett. a jobboldal elképzelésékből belföldi oligarchák következnek. egyik se hoz fejlődést. de nem azért, mert a népek ilyet nem akarnak. mást se szeretnének.

erre a törzsi háborúra természettudományos magyarázatot keresek. azt gondolom, hogy ennek biológai okai vannak alapvetően. nekem az jött ki, hogy itt két eredet csap össze. nem olyan mértékben, mint az állatvilágban. és nem írható le olyan pontosan, mint a növényeknél. nincs jó, és rossz. olyan, mintha két allél viaskodna. a fehér és a pirosvirágúak. egy vad típusú R1a, és egy újabb változat, a mutáns R1b. ezek keveredhetnek, és előfordulhat kodominancia. van aki ezen kívül áll. senki sem rossz, vagy gonosz.

szerintem a bal, és a jobboldalnak is arra kell építeni a stratégiáját, hogy megérti: nem fogja a másikat kiszorítani végérvényesen. a magyar baloldalnak meg kell értenie, hogy számbeli hátrányban van. a jobboldalnak pedig azt, hogy minőségi hátrányban. a nagy államférfiak mind hordozták magukban nyugatosságot. aki ezzel szembehelyezkedik az történelmi léptékben elbukik. és ez sem filosz, hanem biosz.

PAPÓ38 2014.03.04. 09:42:10

@Hidvégi Mihály: Nem vagyok FIDESZ rajongó. Egyszerű magyar vagyok. Nem vagyok sem megvásárolható sem eladható. Nincs politikai hovatartozásom, csak saját értékrendem.
Miért kell az embert egyből fideszesnek nevezni, ha szereti a hazáját? Ebből a tranzitivítás elmélete szerint az fakad, hogy aki szereti a hazáját, népét az fideszes, aki nem az összefogásos? Ez színtiszta faék egyszerűségű logika. Tehát te, Hidvégi Mihály összefogásos vagy és nem szereted a hazádat, népedet.
Nem én mondom, te mondod saját magadról.
süti beállítások módosítása