1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.02.26. 19:34 HaFr

Az Összefogás után

A Tárki -- átvéve a már Medián által is alkalmazott választási közvéleménykutatási módszert -- a Fidesz és a Jobbik jelentős, az LMP számottevő erősödését hozta ki a biztos szavazók körében, míg az Összefogást jóval a korábbi értékek alatt mérte: választási egységbe tömörülve ezek a pártok több százalékkal kevesebbet értek el, mint korábban külön-külön, összeadódva.

Nem tudok hozzászólni a választási módszerhez. De a lényeg nem is ez: a baloldal számára akár mellbeverőnek is nevezhető adatokat látva ismét, sokadszor bebizonyosodott az antidemokratikusan kiépített nyilvánosságnak, a Fidesz populista programja sikerének, ÉS a baloldal teljes hiteltelenségének együttes hatása. Nem lehet tudni, hogy az előzőek hiányában, csak a baloldali hiteltelenség mit eredményezett volna a közvéleménykutatási adatokban. De meg kell mondjam, nem is érdekel. A nyilvánosságunk valóban perverz módon antidemokratikus (ezt a Konzervatív Párt lehetőségeinek korlátosságából is ismerem), és a rezsicsökkentésen keresztül a kormánypárti populizmus is eddig ismeretlen "minőségre" tett szert. De ezek csak felnagyítják azt a lehetetlen helyzetet, hogy a baloldalon olyan politikusok és olyan politikai kultúra viszik a prímet, akik és amely látványosan leszerepeltek már a múltban, de valami okból mégis azt hiszik, hogy ennek ellenére le kell tolakodniuk a választók torkán. Értsék meg, nem megy. Gyurcsánytól Bokroson át Fodorig régen be kellett volna már látniuk, ahogy az őket támogató balos értelmiségnek is, hogy ennek az elitnek vége van (Mesterházy nem annyira a múltja, mint a tehetségtelensége okán tartozik ide). Ez teljesen független attól, hogy a közvéleménykutatók most éppen alul mérték-e őket.

A Fidesz többször kudarcot vallott már a magyar politikai életben, de mindannyiszor meg tudott újulni. A megújulásának sikereiből az látszik, hogy a magyar választók bármit elhisznek egy pimasz jövőképért cserébe, mert annyira nincs jelenük. A baloldal képtelen felfogni ennek a lelkiállapotnak a jelentőségét. A jelenért nem kárpótolja semmivel a magyarokat, viszont húzza maga után a múltját. Végzetes ostobaság. Jelentős cinizmus is, hiszen néhány ember és befolyási csoportjaik szűk személyes érdekek érvényesítése okán bénítják egy alternatív ellenzéki kultúra kialakulását. Ha a kormányoldal rombolja a magyarok képzelőerejét, az ellenzék a maga módján ugyanezt teszi. Ha az LMP meg tud erősödni annyira, hogy Schiffer korábbi elképzelései szerint felnőjön hozzájuk, esetleg idővel átvegye a baloldali ellenzék szerepét, akkor a kérdés megoldódhat. De egyelőre legfeljebb is csak hosszabb marakodás néz ki a státus megszerzése és/vagy megtartása körül.

Ahogy többször megírtam és várom, a magyar politikai rendszer még inkább jobbra fog tolódni áprilistól. Lassan egyértelmű lesz mindenkinek, hogy a magyar nép a radikális, gyors hanyatlást választotta. Csak ismételni tudom magam: nincs ellenemre. Bár könnyű útnak semmiképpen sem nevezném, ami előttünk áll.

komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr185834155

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.27. 11:26:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A politikai innováció 2. - Új formák nélkül marad a régi, lejárt tartalom 2014.02.27. 09:24:10

 A múltkor azt vizsgáltuk meg, honnan érkezhet a politikai innováció. Most azt vizsgáljuk, hogy nekünk szükségünk van-e rá. A jelenlegi hatalom által erőltetett új politikai rendszerépítmény nyilván innováció. Na de kié is valójában? Lehet, hogy csak ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2014.02.26. 19:51:18

A gyors hanyatlást két alapvető történelmi tény hátráltatja:
1. Az Unió pénze,amely az egyáltalán nem hanyatló nyugati polgárság megtakarítása
2. Az Unió, ma itt Magyarországon immár egyedüliként létező alkotmányos fék/ellensúly funkciója az NER ellen.

Ez akár egy egész évszázadra leplezheti a magyar zsákutcát.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.26. 19:55:00

@egyetmondok: De nem tudja megakadályozni a régiótól való lecsúszást.

toportyánzsóti 2014.02.26. 20:09:07

Lórépát érnek a közvéleménykutatások narancsterror idején,ha nyerni akarnak jönnek az uzsorás cigóvajdák lácszavazói,persze nem mindenütt van elég cigány.

egyetmondok 2014.02.26. 20:14:40

@HaFr:
Igen,ám szerintem a NER tűnődés nélkül fogja tudni felmutatni a magyarság történelmi sérelmeit,sebeit,el nem ismert régiós (pont régiós)történelmi igényeit (akár pucér területi igényeinek sunyi fél-fel-emlegetése mellett is),amelyek folytonos hangsúlyozása a lemaradás ellenében a zsákutcában maradás parancsát,és az ez ellen való magyar elnémulás,elkussolás parancsát erősítik majd...,a legjobbjainkban is.

savanyujóska 2014.02.26. 20:34:31

„a magyar nép a radikális, gyors hanyatlást választotta.”
Nem lesz az annyira gyors, van itt még biztos számtalan ötlet az okos fiúk tarsolyában. Például jól láthatóan arra utaznak, hogy kiüldözzék innen a nyugati tulajdonú szolgáltató cégeket, és talán a bankokat is. Aztán az államosított cégeket lehet majd megint privatizálni, a megbízható orosz, azeri, kínai, és arab elvtársaknak. Az valami mámor lesz, ha az energiaellátást mondjuk egy azerbajdzsán, a bankszektort meg egy orosz konzorcium fogja dominálni. És mindig itt van a legmegbízhatóbb fejőstehén, az Unió. A Brüsszelbe delegált politikushulladékok egyetlen szempontot tartanak szem előtt, hogy nekik ne kelljen valamiben dönteniük, ne kelljen valamiért felelősséget vállalniuk, úgyhogy ha egy mód van rá, maradjon csak minden úgy, ahogy van, az a biztos. Inkább fizetnek tovább, csak ne kelljen a félázsiai futóbolondokkal foglalkozniuk. Sokkal nyugisabb elfoglaltság a tájidegen akácerdők visszaszorításán dolgozni. Az Orbán rendszert eddig is Brüsszel tartotta fenn, nagyrészt ők pénzelik a látványberuházásokat, amik a rendszer elsöprő sikereit vannak hivatva demonstrálni. És ha minden kötél szakad, még meg lehet menteni a biztosításokat, vagy ki lehet söpörni a nemzeti bankot. Miért ne? Lesz egy újabb rezsicsökkentés, és a nép még tapsolni is fog hozzá. Ha van egy kis eszük, és szerintem annyi van nekik, akár egy-két évtizedig is kihúzhatják. Aztán majd a csőd előtt öt perccel veszik a kalapjukat, és „Demokrácia van!” felkiáltással átadják a kormányt a díszként meghagyott ellenzéki pártoknak, mondván, ha akkora pofátok van, mutassátok meg, ti mit tudtok. Így aztán a ház nem az ő fejükre dől, hanem a hülye ellenzékére, mint annak idején szerencsétlen Antallékra. A nép pedig az ő véghetetlen bölcsességében -copyright Kuszkusz- nem őket, hanem az új kormányt fogja megutálni, ahogy annak idején Antallt jobban gyűlölték, mint Kádárt valaha is. Egy-két ciklus után aztán, ha a helyzet valamennyire rendeződik, a Fidesz, vagy valami utódpártféle, majd újra visszatér, rezsicsökkentést meg 14ik havi nyugdíjat ígérve, és kezdődik elölről az egész kör megint. Ez az ország nagyjából száz éve ezt csinálja. Egyfolytában önmaga körül kering, mint a saját farkát kergető macska.

explanatus 2014.02.26. 21:12:58

Pontos: "a magyar nép a radikális, gyors hanyatlást választotta". Miután a magyar nép, sok cikluson át mindent megpróbált, hogy megtalálja azokat, akik elvezethetnék oda, ahová tartozni szeretne, csődöt mondott, a közölt adatok alapján úgy döntött, eltünteti a közéletből a megújulni nem tudókat/akarókat/hajlandókat.

A magyar nép az összefogott baloldallal kezdi. Annyit megad még neki áprilisban, hogy "fájdalommentessé" teszi néhány "karizmatikus" alakjának a végső megsemmisülést, és együtt énekelhetik egyszer s utoljára "ez a harc lesz a végső" azután rákerülnek a történelemkönyvek azon oldalaira, ahol a sokat ártottak szerepelnek.

Ellenség híján az áprilisi győztesek, esetleg nekiállnak dolgozni (értünk, a magyar népért), ami eddigi teljesítményük alapján hiú ábránd, vagy, ami inkább elképzelhető, egymásnak esnek a szűkös (egymás között) elosztató javak feletti marakodásban.

"az antidemokratikusan kiépített nyilvánosság" miatt eltart egy darabig, amíg ennek a marakodásnak az eredménye megjelenik a nagy nyilvánosság előtt, de akkor majd oda jutnak, ahova mostanra "sikeresen" lavírozta magát az összefogott baloldal.

'14 után nem kétséges, meg fog jelenni az alternatíva iránti egyre nagyobb igény. Ebben szerephez jut a biológia, de a "vendégmunkások" tapasztalatai is rendelkezésre fognak majd állni. A nagy kérdés az, belátják-e a 14-es győztesek, hogy nem megy ez nekik, vagy végig akarják járni az összefogott baloldal dicstelen megsemmisülésének útját.

stoppos76 2014.02.26. 21:13:38

Analizáltam magamban a helyzetet nemrég. A közeljövőben ugye lesz egy választás. Ilyenkor a pártok felkészülnek, megtervezik a stratégiát, plusz reagálnak a menet közben változó helyzetre. Mivel a fidesz diktál jelenleg, így ők nemigen reagálnak, sőt ha kell sem reagálnak, csak nyomják orrba-szájba a saját cuccukat. A bal oldal, (Böszmefogás? Hogy nevezzem?) viszont iszonyat béna a helyzetekre reagálásban. Gondolom mire Ronnak lefordítják, addigra az egész értelmét veszti. Az egyetlen jó és kreatív megmozdulás eddig az volt, amikor Gordon alá betolták a Viktor szinkront.

Namost ugye, a választási kampányban alapvetően három fegyver kerülhet bevetésre:

1. A program. Ez egy idejétmúlt dolognak tűnik, hisz szinte senkinek nincs. Valószínű rájöttek, hogy nemhogy a programot, de a programról szóló összefoglaló cikkeket sem olvassa senki. (111 regény röviden, haladjunk, elolvastam annak a bevezetőjét, szerintem szar.)

2. Az ellen oldal fikázása és ígérgetés. Ez a rész, ahol mindkét oldal annyira túlteljesít, hogy Sztahanov visszaadná a díját. Ha ettől pörögne a gazdaság, Svájc sírva könyörögne a receptért. Viszont ugye ez nem tesz kenyeret az asztalra és alapvetően semmit nem árul el sem a pártról, sem arról, hogy mi is fog történni, ha ők kerülnének hatalomra. Nem tudom van-e még ember, aki elhisz ezekből bármit is.

3. A kormánypárt esetén az elért eredmények kidomborítása, az ellenzéknél pedig rámutatás az elkövetett hibákra. Na ennél a pontnál válik az egész Monty Python szerűvé. Az ellenzék konkrétan nem csinál semmit a sok ölükbe hullott esettel. Lehet túl sok és nem bírják feldolgozni, vagy nem tudják melyikre menjenek rá, franc sem tudja, töketlenkednek. A kormány közben a rezsicsökkentést nyomja. Ennek az üzenete a következő: Szavazzatok rám, mert az elmúlt négy évben nagyszerű eredményeket tettem le az asztalra. Csökkentettem néhány terméknek az árát, amiket amúgy is én határozok meg. Sulykoljuk: CSÖKKENTETTÜK OLYAN TERMÉKEKNEK AZ ÁRÁT, AMIKNEK AZ ÁRÁT AMÚGY IS MI HATÁROZZUK MEG! EZT ÉRTÜK EL 4 ÉV ALATT, SZAVAZZATOK RÁNK!

Csak azt akartam mondani ezzel, hogy én ugyan alapvetően egy optimista vagyok, de sajnos - szomorúan, lehajtott fejjel - egyet kell értenem veled abban, hogy amíg bele nem állunk a földbe, itt változás nem lesz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.26. 21:30:25

@savanyujóska: Ugyanarról beszélünk -- egy történelmi léptékben gyors és radikális

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.26. 21:32:53

@explanatus: @stoppos76:
sajnos egyetértünk

quendelapo 2014.02.26. 22:05:30

"Ahogy többször megírtam és várom, a magyar politikai rendszer még inkább jobbra fog tolódni áprilistól. Lassan egyértelmű lesz mindenkinek, hogy a magyar nép a radikális, gyors hanyatlást választotta. Csak ismételni tudom magam: nincs ellenemre. Bár könnyű útnak semmiképpen sem nevezném, ami előttünk áll."

1918-20 és 44-46, tragikus, de felemelő időszakai voltak a magyar történelemnek. Egyik esetben sem volt hiába való az áldozat. Mindkét krízis jelentősen hozzájárult a modern, polgári, európai értékrendű, társadalom és a virágzó gazdaság kialakulásához. Ezek a válságok jelentős, hosszú távú fejlődést alapoztak meg.
Igaz, HaFr?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.26. 22:17:05

@quendelapo: Nem. Ilyesmi várna ránk? Nem hiszem. Elkerülhetjük, ami vár ránk? Nem hiszem. Nagyon okosnak kell lenni ahhoz, hogy ezt állítsam? Nem hiszem.

Carmichael 2014.02.26. 22:50:37

Én jobban tartok attól, hogy nem lesz fejreállás, vagy kijózanodás, még annyi sem mint Ukrajnában, amikor rácsodálkoznak az aranyozott wc-kefére.

Kicsit a béka esete a forró vízzel. Ha beledobják, szembesül az elviselhetetlen hővel, azonnal ki is ugrik, de a mi békánk alatt lassan, fokozatosan melegszik a víz, mindig picit lesz elviselhettlenebb a dolog, és félek, ezt a békát itt lassan és biztosan megfőzik. Nem lesz szembenézés, nem lesz ráébredés, helyette jön a platina wc kefe...

csak egy néző 2014.02.26. 22:52:51

Meg kell hagyni ügyes taktikát talált ki a két gyűlöletkampány mágus Birnbaum és a Finkelnstein.
Elővették ezt a 8 évvel ezelőtti öszödi szivárogtatást és teljes erővel azt sulykolják, hogy micsoda új titokra derült fény. Pintér olajos maffiózó elvtárs bedob egy agyonsatírzott, semmi nóvumot nem tartalmazó nevetséges jegyzőkönyvet. Csak zárójelben a magáról szóló 1000 évre titkosított olajos aktákat persze nem merné. Az összes média rácuppan és szinte csak ezen csámcsognak mindkét oldalon, ügyesen elterelték a fidesz kormányzásról, mocskos ügyeikről a be nem váltott igéreteikről a szót. Úgy állitják be ezt a régen lerágott csontot, mintha ma is Gyurcsány lenne a felcsuti suttyó ellenfele, ezzel az ajvékolással mégjobban felhergelik a fidióta szavazótáborukat, hogy tuti elmenjenek szavazni és a bizonytalanokat mégjobban elbizonytalanítsák, mert a nem szavazók is nekik jönnek jól. Jó lenne, ha átlátnának az emberek a szitán.

eßemfaßom meg áll 2014.02.26. 22:59:50

" A nyilvánosságunk valóban perverz módon antidemokratikus (ezt a Konzervatív Párt lehetőségeinek korlátosságából is ismerem)"

Napi 2 posztban olvashatjuk tőled, hogy a nyilvánosság milyen antidemokratikus. persze nyilván szörnyű, hogy egy egyszemélyes blogpárt nem nyilatkozik naponta 3x minden hírműsorban.

sinclairzx81a 2014.02.26. 23:01:57

"Ahogy többször megírtam és várom, a magyar politikai rendszer még inkább jobbra fog tolódni áprilistól."

Volt aki csak reménykedett ebben választás előtt még októberben, de hát van amikor összenő ami összetartozott valaha.

" Napjainkra azonban megszűnni látszik a rendszer dualitása, s egy centrális politikai erőtér van kialakulóban, ami egyrészt a jobboldali konjunktúrának, másrészt a mi megerősödésünknek köszönhető. Hogy így néz-e majd ki ez a politikai erőtér a választásokat követően is, azt nem tudom, csak szeretném, ha így nézne ki. Annyi azonban bizonyos: megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza - és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli."

Természetesen még semmi nem dőlt el, van aki várja, és van aki csak reméli.

Ebben tehát akár igazat is adhatunk szerzőinknek.

A várakozás és a valóság aztán külön utakon kezd járni, bár a kései csalatkozást a - posztból most valahogy kifelejtett Bajnai -Bokros-Mesterházy lefelé szereplését még Schifferék bíztató támogatottsági mutatói sem tudják enyhíteni.

'Lassan egyértelmű lesz mindenkinek, hogy a magyar nép a radikális, gyors hanyatlást választotta. "'

Dehogy, a 'mindenki' fele sem gondolja már ezt, igaz ők nem írnak blogot.

Lassú, és határozottan biztató javulást lát a Tárki, a Medián által megkérdezettek demokratikus sokaságból vétetett minta, a 'mindenki' másik fele.

Természetesen lehet nemzethalált, radikális zsákutcát vizionálni, sokszáz évünk kedves borzongatási kellékei ezek.
Megkedveltük ezeket, szinte mindennapjaink szerves részévé váltak. Becsüljük is meg hagyományainkat!
Braun Robi bácsi pompásan szívhezszóló alakítása este már a vígjáték végjátékát fösti fel az előadás színpadi kellékeire.

sinclairzx81a 2014.02.26. 23:10:33

@explanatus:
'Annyit megad még neki áprilisban, hogy "fájdalommentessé" teszi néhány "karizmatikus" alakjának a végső megsemmisülést, és együtt énekelhetik egyszer s utoljára "ez a harc lesz a végső"'

Nagyon optimista megközelítés ez, nincs is sok realitása.
Kívánatos lenne ugyan, de ekkora szerencséje ritkán van egy országnak. Nem érdemli meg.
Tán a lengyel barátaink szerelvénye kápráztatott el;-)
De együtt szurkolunk!
barátsággal -egy nyolcbites-

Balt 2014.02.26. 23:15:03

@sinclairzx81a: Láttam (részben), priceless! :) Habzó szájjal ostorozta Lázárt, mert a "zsidó-magyar együttélés" kifejezés olyan megosztó, hogy azonnal távoznia kell a közéletből. E+f +áll. :))

high up! 2014.02.26. 23:15:28

haha, a magyar nép nem fogja eltüntetni a Nyócév ótvar arcait, ugyanis a kishülye Nyeszlettházit beszopatták az Összefosással, aminek a következménye az, hogy a követekező 4 évben a Nyócév összes trógere ott fog ülni a parlamentben. (az új maszopos generáció meg a kívülről fogja bámulni, hogy kiknek is adta át Nyeszlettházi az ő helyüket - bruhhahahhahhahaha!)

Szóval aki ambíciózus, a választás után már indítja is az új pártját, mert a következő ciklusban a Nemzeti maTROLLcsizmus alatt 1-2 éven belül végleg kifingik a nép. Majd akkor kellenek az új arcok, amikor már az összes régi gengszertől hányni fog még a 70%-nyi Átlaghülyemagyar tenyészállomány is.

Sexual Harassment Panda 2014.02.26. 23:20:13

@high up!: hogynehogyne..
mar 2 eve hallgatjuk hogy mostman aztan tenyleg csodbemegyunk/kirugnak/kilepunk/vege a vilagnak stb..
azt megse.
hogyisvanez?
megmondom mi lesz
a fidesz szerez 50%-ot amivel meglesz a 2/3-ad
osszefogas 25%
jobbik 20%
lmp 5%
es minden megy tovabb

Ellenzéki összeFOSÁS 2014.02.26. 23:22:01

"Az Összefogás után"

Kurva budos lesz, mert nem osszefogas lesz az, hanem osszeFosas.

cydelion 2014.02.26. 23:23:13

Nincs már olyan hogy jobb vagy bal oldal. Tök mindegy már.

Blogger Géza 2014.02.26. 23:34:08

@HaFr: Ez a mostani lecsúszás valójában csak a balos sajtó hazug propagandája. Ha megnézzük pl a 2013-as GDP növekedésünket (amelynél várhatóan mind a 2014-es, mind a 2015-ös jobb lesz), magasabb lett pl. a cseh (-1,2%), a szlovén (-1,6%), a horvát (-0,7%) de még a szlovák (0,8%) adatnál is.

Az igazi lecsúszás valójában 2010 előtt következett be.

ec.europa.eu/economy_finance/eu/countries/slovenia_en.htm

ec.europa.eu/economy_finance/eu/countries/czech_republic_en.htm

stb.

Mindig lehet találni egy országot, amelyiknek egy adata épp jobb, dehogy itt valami nagy lecsúszás lenne, az baromság. És persze mindezt az eladósodás csökkentése közben...

_most_ 2014.02.26. 23:34:39

ezek a közvélemény kutatások adatai valahogy nagyon hasonlítanak a tévés nézettségi adatokhoz, nem tudom milyen embereket kérdeznek meg, de ugyanannyira hihetetlen, hogy kétmillió ember nézze a Győzike show-t, minthogy épeszű ember a fideszre szavazzon.

Blogger Géza 2014.02.26. 23:39:10

@high up!: Csak egyszer magyaráznád el, hogy beteges elképzeléseidet mire alapozod (gyűlölet kevés), miközben épp a 4. legerősebb a gazdasági növekedésünk az EU-ban, a költségvetési hiány alacsony és stabil, infláció ugyanígy, az államadósságunkat soha nem látott alacsony kamatokkal finanszírozzuk miközben az is csökkenő pályán van, külker mérlegünk pedig egyre nagyobb aktívumot mutat fel.

_most_ 2014.02.26. 23:39:24

@Blogger Géza: 2012-ben 1,7%-al csökkent a gdp, amivel úgy 206 országnál teljesítettünk rosszabbul.

ügyfélszolgálatos 2014.02.26. 23:40:20

Ne feledjétek, hogy anno még volt olyan ember Berlinben aki még mindig hitte, hogy megnyerik a háborút, pedig már lehetett hallani az orosz ágyúzást. Mindezt azért mert a Göebbels doktor megmondta a rádióban, hogy megnyerik.. Itt is ez van. Amíg a legutolsó buta paraszt is be nem látja, hogy a Fidesz tönkreteszi az országot, addig sokat nem tehetünk.

Blogger Géza 2014.02.26. 23:42:20

@_most_: Tudod, te arra az ostoba autósra emlékeztetsz, aki nem akarja elhinni a híreket, hogy egy sofőr az autópályán a forgalommal szemben vezet, mert szerinte mindenki azt teszi, csak ő követi a helyes irányt. :)

Sexual Harassment Panda 2014.02.26. 23:42:25

@ügyfélszolgálatos: a fidesz semmivel sem roszabb mint az mszp volt.
szar ez is, de az is az volt.
es a jelenlegi helyzetert vastagon felelosek boszme es a haverjaI is

béla a görög (törölt) 2014.02.26. 23:44:30

Sokadszor mondom, NE foglalkozz a baloldallal.
Nem a te asztalod nem a re gondolkodásmódod.

Hogy a baloldali elit finoman szólva nem tökéletes? Ez igaz. DE ettől még az ember hátán feláll a a szőr ha arra a rahedli FALUSI PARASZTra nézek aki a másik oldalt képviseli. (most mint habitusra gondolok ilyenkor)
Nem véletlen a városokban/nagyvárosokban népszerű a baloldal. És ez a XXI. század.
Szóval nem marad más csak az a politikai elit aki VAN aki elérhető és az ember arra szavaz.

Hogy jobbra tolódik még? Tolódjon!
Össze is fosshatja magát a magyar a magyarságtudatában de ez a XXI. század! Materiális világ! Pénz, pénz, pénz! Márpedig a magyar csóró. Pénz a paraszt (jobboldal) felől nem fog termelődni. Innentől kezdve meg lehet vergődni. Aztán majd ha befejezték a vergődést akkor lehet balra fordulni.

Blogger Géza 2014.02.26. 23:45:18

@_most_: Ez igaz, de az egyetlen év volt, amelyben Simor balfaszságától kezdve az aszályon át a döglődő eurózónáig és a túlmegszorító EU-ig sok minden benne volt. No de már 2014-et írunk, és ezek csak rossz emlékek...

kertesz 2014.02.26. 23:47:32

1990-ben az Antall kormány dönthetett volna huszárosan egy teljes cezúráról, és akkor nem itt tartanánk.
DE itt tartunk. A posztkommunista holdudvar az utolsókat rúgja, vagy elaggottan próbálja magát átmenteni (fuck you, Pozsgay, fuck you Szűrös)
A Fidesz riasztóan öregszik mentalitásában, és látható, hogy a politikai vákuum balról közép felé terjed.
Lesz mit egerésznie a konzervatív pártnak, csak van egy kis bökkenő:
A mai politizálás rettenetesen erodálja valakinek a hitelességét, tiszteletreméltóságát.
Csak egy példa: egy iskolába járnak a gyerekeim egy prominens fideszes képviselőjéivel. A szülők feltűnően kerülik a kommunikációt ezzel az emberrel, pedig olyan kerületben lakok, amelyik mindig jobbra szavazott...

Blogger Géza 2014.02.26. 23:47:55

@béla a görög: "Nem véletlen a városokban/nagyvárosokban népszerű a baloldal." Ja, hát az angyalföldi panelprolikkal nem lehet bírni. :) Maradjon egyetlen örömük, hogy gyűlöljék a Fideszt, más úgyse nagyon jut nekik.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.26. 23:49:07

2006 óta bukóban a vörösök.

2010ben szénné szopták magukat, aztán jól szétestek.

2013 nyárig alakult volna valami, esély mondjuk nem lett volna győzni, de akkor a nagy öregek úgy döntöttek hogy vesztettek, ezért álljanak össze a Gordonnal, aztán meg még a Ferivel is, mert hát rosszabb már úgyse lehet. Ezzel persze kicsinálták Ateszt, akinek semmi szava nem volt ebben a dologban, de ki nem szarja le.

Ja, és én sem hittem volna 3 hónapja, hogy van lejjebb, ééés igen. Megcsinálták.

index.hu/belfold/2014/02/26/tarki_igencsak_vezet_a_fidesz/

Kis bolsi kampányolás és a Jobbik is megelőzi őket.

Sexual Harassment Panda 2014.02.26. 23:52:16

@Lucky Larry Silverstein: nagyon extrem esetben el tudom kepzelnI hogy a jobbik egyenlit az ossz3fogassal..

kertesz 2014.02.26. 23:53:37

@béla a görög:
Bélám, jól beszélsz. A vidéki régi HÖK-ösök vezetik ezt az országot... Nagyapám, aki egy falusi paraszt, igen rossz néven venné a megjegyzésedet. Lehet, hogy a kétágú villával igazítaná meg elölről a kabátod hátát...

Egyébként valahol olvastam egy tanulmányt a "bal", "jobb" szavazók társadalmi hátteréről, és igencsak meglepő, de a prolik, bármilyen korban éljenek, mindig "balra" szavaztak.

A helyzet az, hogy a klasszikus proletár réteg eltűnőben van, úgyhogy, az a nemzeti kötődés, amit avíttasnak látsz a 21. században marad még egy jó darabig...

Mezga Geza (törölt) 2014.02.26. 23:54:28

A jelenlegi fidesz a kadarizmus biztonsagara vagyo, kapitalizmusban csalodott valasztokat szolgalja ki. Oket nem zavarja as allami befolyas novelese, a korrupciot a rendszer velejarojanak tartjak ahhoz pedig butak hogy jelszavak mogott a valosagot eszrevegyek. Az ellenzeknek semmi eselye addig ameddig meg nem szabadul a region arcoktol mert a maradek szavazok hanynak a korrupciotol es koncepciotlansagtol amit ok kepviselnek. A gond ott van, hogy meg mindig ok diktalnak. Annak idejen kicsinaltak gyurcsanyt mert vissza akart venni a lopasbol, megajandekozva a fideszt egy ketharmaddal most pedig megakadalyozzak egy valos alternativa szuleteset.

_most_ 2014.02.26. 23:54:54

@Blogger Géza: látom, a kifogások keresése nagyon megy, gganítom előbb okolnád saját szüleidet a gdp csökkenésért, mint a fideszt, de most komolyan, neked fizetnek ezért, vagy tényleg ennyire átmosták az agyad.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.26. 23:58:46

@Sexual Harassment Panda: Az az igazán érdekes ebben a legutóbbi Tárkiban, hogy a bizonytalanok sokkal keevsebben vannak, és a 'sefidesztseemeszpét' LMP+Jobbik szavazók már annyian vannak mint az Összefogók.

Ez utóbbi nekem meglepetés, nem is kellemetlen.

béla a görög (törölt) 2014.02.27. 00:01:01

@Blogger Géza: Csúnya lenne ha az lenne az egyetlen öröm - az csak alap. Az is csúnya lenne ha más lehetőség nem volna.
Ja és nem Angyalföld meg nem egészen panel, meg nem egészen proli (ha pontos akarnék lenni műszaki értelmiség, de nyugodtan prolizhatsz, nem zavar / megtisztel)
Keress mást akit provokálhatsz. Most még finom voltam.

Sexual Harassment Panda 2014.02.27. 00:04:25

@Lucky Larry Silverstein: igen, igaz.
Nos a valasztasok meg nem most vannak, de extrem esetben lehetseges hogy az osszefogas es a jobbik is 20-20%-ot hoz, lmp 10-et, a fidesz meg 50%-al behuzza a 2/3-ot.
szoval szerintem nagyjabol ezek az aranyok maradnak mint amit a tarki mert, kis, par %-os elteressel.
gyakorlatilag marad minden ugyanigy.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 00:08:10

@Sexual Harassment Panda: Meg kell várni a többi februári felmérést, mert a Jobbik itt a Tárkinál nagyon kilóg az eddigi keretből.

Szerintem lehet hogy csak azért hogy a kampányhajrában lehessen majd antiszemitizmussal, EU kilépéssel meg külföldisajtóval riogatni a befásult szavazni nem akaró balprolikat.

Lehet más az oka de elég furcsa.

Sexual Harassment Panda 2014.02.27. 00:11:11

@Lucky Larry Silverstein: persze, ez is ifaz, de igazabol lenyegtelen hogy a jobbik 15 vagy 20, az osszefogas 20 vagy 25%-os, kormanyvaltasra nem eleg.a fidesz ugy talalta ki, ha ok kapnak 50++%-ot, a tobbi mrg megoszlik akkor ok nyernek minimum kenyelmes tobbseggel.
pofaraeses akkor lenne ha az osszefogadba beszallna a jobbik!!

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 00:13:35

@Sexual Harassment Panda: 50% elég a 2/3-hoz? Mennyi volt 2010ben a fidesznek?

Sexual Harassment Panda 2014.02.27. 00:16:02

@Lucky Larry Silverstein: probald ki a mandatumkalkulatort.50% ga nem is a 2/3 hoz ,de a kenyelmes tobbseggez biztosan.
2010ben meg a regi rendszer volt, most maskepp lesz.nem ertem en sem pontosan eleg bonyolult.ha nincs igazam valaki homalyositson fel.

béla a görög (törölt) 2014.02.27. 00:21:46

@kertesz: Ne haragudj nem lehetek én tekintettel a nagyapádra. Ha az apámra se vagyok... Igaz ő nem vasvillázott a párezer hektáron és utolsó megjegyzése a földről csak annyi volt - zárjatok diliházba ha a földhöz nyúlnék.

Egyébként igen a proli igy működik, nem véletlen - de mindig mondom, ne akarja megérteni akinek nem inge.
És igen a klasszikus proli eltűnőben de attól még van aki dolgozni fog városban, elbibelődik nyelvekkel... nem a klasszikus paraszti munka na....
Mégis, ki a horihorgas f...szra szavazzon? egy nemzeti kötődésű parasztra? Azért hogy utána fordíthasson helyette meg keresse meg termelje meg az ő pénzét is?!
Na ugye... ez ilyen egyszerűen belátható volt. Ennyi.

dr kíváncsivagyok 2014.02.27. 00:21:46

A Fidesz többször kudarcot vallott már a magyar politikai életben, de mindannyiszor meg tudott újulni. "

Ez a mostani , nemzeti-szocialista "megújulása " valahogy nem nagyon tetszik ....
Ha lehet , maradnék a jó oreg demokráciánál !

Hajrá osszefogás !

Kozvéleménykutatás ?

Nem az volt 2002 - ben és 2006 - ban is ?

dr kíváncsivagyok 2014.02.27. 00:22:57

@Lucky Larry Silverstein

53

Sexual Harassment Panda 2014.02.27. 00:24:57

@dr kíváncsivagyok: mondom, ha 6.-an is 50-52%-a lesz a fidesznek, ujabb 2/3-ad.
lofax lesz itt nem kormanyvaltas..

dr kíváncsivagyok 2014.02.27. 00:25:19

@_most_:

"@Blogger Géza: látom, a kifogások keresése nagyon megy, gganítom előbb okolnád saját szüleidet a gdp csökkenésért, mint a fideszt, de most komolyan, neked fizetnek ezért, vagy tényleg ennyire átmosták az agyad. "

A Gézának nincs anyja...mar eladta fidesznek...

dr kíváncsivagyok 2014.02.27. 00:26:59

@Sexual Harassment Panda:

Mondok pár szót, hátha ossze tudod rakni :

Nyugta , Nap...
Medvebor , inni , elore...

dr kíváncsivagyok 2014.02.27. 00:28:47

@Sexual Harassment Panda:

"@dr kíváncsivagyok: mondom, ha 6.-an is 50-52%-a lesz a fidesznek, ujabb 2/3-ad.
lofax lesz itt nem kormanyvaltas.. "

Barátom,....2002 - ben 9 % - kal tobbet "jósoltak" a Fidesznek..

Oszt mi lett belole ?

Sexual Harassment Panda 2014.02.27. 00:32:41

@dr kíváncsivagyok: azt is mondtam hogy ha abbol indulunk ki hogy a tarkiehoz hasonlo eredmeny szuletik.
az azert erdekes hogy minden kozvelemenykutato 50% korul mer nekik.

Gera 2014.02.27. 00:35:30

Ez a nagy összefogás arra jó, hogy a következő választásig benyomja az összes régi arcot listán a parlamentbe, így aztán akkor se lesz semmilyen értelmes alternatíva, nem lesz semmiféle megújulás, megtisztulás, szembenézés és a többi divatos izé. Persze a következő választáson se lesznek szimpatikusabbak, így aztán addig fog ez tartani, amíg Orbánék el nem kúrják annyira, hogy ezt a szar bandát is megválasztja a sok hülye. Végülis ugyanez történt 2010ben is, csak fordítva.

Izgalmas ez nagyon.

program készítő 2014.02.27. 01:05:41

Március 20 körül kiderül,van egy csúnya ügy a tarsolyban,csak ügyesen kell kijátszani.(ha már a kormány azt mondja ne feszegessük az ügyet,mert megégetjük magunkat)

bkkzol 2014.02.27. 02:55:24

Hogy mit művelt magával a "balodal" az nagyon ciki. A "nagy öregek" foggal(?!)-körömmel ragaszkodnak a hatalomhoz. Pl. Kovács-" legalább az EP legyek még egy kicsit!..Na...?"
Középkorosztály eladta magát és az országot. Kínjukba már csak arra telik, hogy időnként feljelentik a hazájukat az EU egyik-másik intézményénél. Szóljanak már nekik, hogy ez nem tetszik még a saját balos szvazóiknak se...

röhögő 2014.02.27. 04:25:06

@Blogger Géza: Ez az Gizda! Te a híreknek hiszel, mi meg a számoknak. 2012-ben nőtt az államadósság és csökkent a GDP.

röhögő 2014.02.27. 04:27:32

@dr kíváncsivagyok: "A Gézának nincs anyja...mar eladta fidesznek... "

A Gizda (@Blogger Géza: ) egy Petri csészében fogant, narancs génekkel történt génmanipuláció után.

tamas11 2014.02.27. 04:43:46

@sinclairzx81a:
Legalább harmadszor idézed be ide Orbán beszédét, ezt a részét.
(hozzászólásod 3. bekezdése).
Csak az utolsó fél sorára adandó a válasz..... "ezt egy párt... a MAGA TERMÉSZETESSÉGÉVEL teszi"
Nanaana...

Itt van a kutya elásva: kinek természetes ez? Azoknak , akik erővel megcsinálták. Igaz, a kiindulópontot nem jellemezte erő, mert még a régi közjogi rend volt, amit az ellenfelek is felvállalhattak. Most már másként van.
Az idő csak annyira igazolta ezt az elméletet, amennyire meg is haladta.

belgabela 2014.02.27. 05:16:41

Sokan mondtuk, hogy az egyes elemek összege lehet alacsonyabb lesz mint az elemek külön-külön. Ez most beigazolódni látszik. Igaz, a Fletóék, a un. Liberálisok, és az Együtt-PM se biztos, hogy külön bejutott volna. Nem létezett a baloldalnak, ezekkel az arcokkal jó megoldás. Most már ezekkel a lejárt fazonokkal, a 2018-at is veszélyeztetik, pedig a Fideszt nagyon jó lenne, ha leváltanák, mert komoly károkat okoznak ők is! De ezek 2018-ban sem fogják. Érthetően nem fogják, ki választja újra azokat, akik ilyen csődöt hagytak hátra, miközben a környező államok mind kiemelkedően fejlődtek. Ezzel a Fideszt legalább nem lehet vádolni. Kisebbik rossz, de rossz.

Ezek, így nem nyernek 2018-ban sem.

Ezek máshogy sem.

belgabela 2014.02.27. 05:18:26

@röhögő: "Az Eurostat közlése szerint a legmagasabb GDP-arányos hiány Spanyolországban (10,6 százalék) és Görögországban (10,0) volt, míg a legalacsonyabb Észtországban (0,3 százalék) és Svédországban (0,5 százalék). Az adósság a legmagasabb Görögországban (156,9 százalék) és Olaszországban (127,0 százalék), míg a legalacsonyabb Észtországban (10,1 százalék) és Bulgáriában (18,5 százalék) volt.

A magyar államadósság így a GDP 79,2 százalékán állt 2012 végén, alacsonyabb szinten az egy évvel korábbi 81,4 százaléknál. Az unió egészében 85,3 százalékon állt tavaly a GDP-arányos adósságmutató, magasabban a 2011. év végi 82,5 százaléknál."

babbaba 2014.02.27. 05:25:31

Nem csoda, hogy csökken a támogatásuk. A gyurcsányival a régen nullára leszavazott szadeszosokkal, mit lehet elérni? Egyedül többre mentek volna a bolsik. Legalább a következő választásokra, hiszen van egy-két szimpatikus új arcuk, akiket most háttérbe toltak, a lejárt lemezek javára. Minek?

babbaba 2014.02.27. 05:31:46

@belgabela: Nem érdemes a primitív pártkatonák meggyőzésére hivatalos számokkal érvelni. Ők hisznek és az erősebb, mint a valóság. Álomvilágban élnek még egy hónapig.

Még jó, hogy egyre kevesebben vannak. Kihalnak. Az idő a bolsik ellen dolgozik, hacsak nem váltanak a fiatal káderekre. Persze azoknak is más stílus kellene, de ott legalább lenne egy kis reményük.

belgabela 2014.02.27. 05:35:35

@babbaba: Hát, ja. Nem is neki írom (ha névlegesen neki címzem akkor sem), mert nem üti meg azt a szintet. Csak azért teszem, hogy aki megüti, az lássa mit hazudoznak össze, hogy ne húsz, hanem huszonegy százalékuk legyen.:)).

belgabela 2014.02.27. 05:49:33

@Blogger Géza: A számok összezavarják őket.

Olyan jól kigondolták, hogy a 2007-es Flető féle kormány volt a jobb, mikor a tótok tíz százalékkal, a lengyelek, oláhok hat százalékkal, csehek öttel fejlődtek, mi meg nullával. Az volt a jobb időszak, mikor 2003 ás 20010 közt egyetlen V4 országot sem tudtunk egyetlen negyedévben sem megelőzni fejlődében.

Ők azt hiszik, és akkor az is van. A számok csak bezavarnak, de el nem tántorítanak.:))

.2llkedő 2014.02.27. 05:49:45

Kedves HaFr!

Amíg ez a kiindulási pont:
"ÉS a baloldal teljes hiteltelenségének együttes hatása.", addíg a baloldal a feje tetejére is állhat, akkor sem veszed észre a lényeget. Ahhoz, hogy megfelelő helyre tudd tenni a dolgokat, először is tisztán kellene látni.

"A Fidesz többször kudarcot vallott már a magyar politikai életben, de mindannyiszor meg tudott újulni.
Ha a párod féltékeny, akkor te lehetsz akármennyire is hűséges, a párod mindig is azt fogja a legapróbb dolgokban is látni, hogy Te megcsalod őt."

A szálkakas sohasem újul meg, csak mindig más irányból látod.

.2llkedő 2014.02.27. 05:52:09

@belgabela: "pedig a Fideszt nagyon jó lenne, ha leváltanák,"

Mégis a fidesznek kampányolsz, mégis azt igazolod, hogy a fidesz jobb, mint bármi más.

Niebur 2014.02.27. 05:52:53

@Blogger Géza:
"...az államadósságunkat soha nem látott alacsony kamatokkal finanszírozzuk miközben az is csökkenő pályán van,..."

1. Az államadósságunk január 31-n 22 840 milliárd Ft-ra "csökkent" ugye?
2. Varga miniszter:" A paksi kamatok 3.95-4.95 % között mozognak. Ennél jobb kamatot a piacról nem tudtunk volna elérni."
Ezek szerint mennyi az a soha nem látott alacsony kamat?

belgabela 2014.02.27. 06:03:15

@Niebur: Az év végét szokták számolni, és tájékoztatás miatt a negyedéveket. Azét ti számoljátok napra.

Egyébként is bonyolultabb ez, mert forintban számolják, de nem feltétlenül fizetünk forintban, mert van eurónk is dollárunk is, tehát az akciókra nem kell váltani, vagyis ténylegesen nem biztos, hogy többe van.

Azért figyelmedbe ajánlom, hogy az év végén 22.645 volt, február 22.727. szóval nem érdemes minden nap kiszámolni, csak, hogy egy magatoknak tetsző adatot idecitálhassatok.

2013 végén 75,3% volt az államadósság (előzetes adatok szerint), szemben a '12-es 79,2-vel és a '11-es 81,4-el. (Ezek már az Eurostaban is szerepelnek.)

vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan 2014.02.27. 06:05:24

@eßemfaßom meg áll:
Ezen az antidemokratikus nyilvánosságon én is annyit szoktam tűnődni - különösen az Indexet böngészve. Lehet, hogy néhány fogalmat újra kellene definiálni.

belgabela 2014.02.27. 06:12:11

@.2llkedő: Én az igazságnak kampányolok. Nem szeretem a hazudozást, a tényszámokat szeretem.

A Fideszről sok rosszat leírtam már. (Nem vagyok pártkatona, ha ez egyeseknek hihetetlen is. Én leírom amit gondolok, nem mérlegelem kinek jó, kinek nem.) Ha ezek neked a Fidesznek kampányolásnak számítanak:

"belgabela 2014.01.27. 09:47:03

Az iskolákban már krétát sem adnak, mert elfogyott és az igénylés (érted igénylés a központból) lassan megy, ha az ügyintéző éppen beteg. De furnérlemezzel "üvegezik" a belső ajtókat is, mert nincs pénz. Általában gányolnak, mert nincs pénz, semminek a pótlására, javítására. (A gázérzékelő hónapok óta hibásan üzemel egy iskolában, ahogy a tűzjelző is. A szénmonoxid mérő felszerelésére azt mondták, járjon utána a gondnok, milyen jogszabály alapján kell felszerelni! A gondnok, aki szakmunkás, nem jogász. Viszont a KLIK-ben van éppen elég jogász van! Miért nem néznek utána, miért lehet, nem miért kell?! Csak az isteni szerencse menti meg az iskolákat attól, hogy nem történt eddig egy nagy sok halottas tragédia.)

10.000 négyzetméterre, öt Domesztoszt (fertőtlenítő) vehetnek egy hónapra (pedig naponta kellene minimum egy az ötven WC mosdóra), de idén újra felszólították az iskolát, hogy csökkentsék ezt is húsz százalékkal.

Még mindig van, aki nem kapta meg a könyveit, a rosszul kihozottak az iskolában vannak, nem kell senkinek, a hiányzók nem jönnek. És sajnos folytathatnám. Ez az egyik, amit a Fidesz nagyon elszúrt.

belgabela 2014.02.01. 06:24:21
Közben meg az iskolákban elveszik az adminisztrátoroktól, pénztárosoktól a mankópénzt, ami legalább ötven éve járt nekik (havi tízezer), a kompenzációt sokaktól, akik nem tanárok (másik tízezer), ezzel harminc százalékkal csökkentve a fizetésüket. (2014. január hótól, hogy tévedés ne legyen.) Kommunikálják kinek osztogatnak havi tíz-húsz-harminc ezreket, közben jó százezer állami alkalmazottal kibasznak. Van olyan egyedül élő gyerekes anyuka, aki az eddig kilencvenöt helyett kb. hetvenötöt visz haza, és közben ugyanazt a melót csinálja, mit évek óta. A rezsit nem tudja most kifizetni. Humánus és egyébként sem hagynak senkit az ót mellett, csak aki dolgozik és könnyen kicserélhető másra, nameg nem csókos.

Egyébként felújítani sok mindent lehet, akár pályákat is, de nagy lelátókat építeni mikor az első osztályban van csapat aminek a látogatottsága ötszáz fő alatt van és az átlag is háromezres, de a legnagyobb is messze tízezer alatti. Az bizony pénzkidobás, méghozzá százmilliárdos, amiből bőven kompenzálhatnák az iskolai segítők százötvenezres, hat éve érdemi béremelést nem kapott, most meg bércsökkentett táborát. És nem csak a rossz időkben pazarlás. Maszek alapon nem is lenne ekkor építkezés, mert midnek. Ilyen csak állami pénzszórással lehet építeni. Lehet, de valóban minek? "

Szűrés
Válasz erre

vastagbor.blog.hu/2014/01/31/fontos_dontest_hozott_a_kormany#comment-form

Tudod a feleségem tanár. Van némi rálátásom az iskolaügyre, és kritikus is vagyok, akkor is, ha az asszony éppen kap némi (nem annyit mind mondják, de mégis) plusz pénzt. Mert az is hihetetlen volt, hogy egy kezdő tanár annyit kapott majdnem, mint egy kezdő takarítónő. És ez így volt egy évtizede legalább. De ettől még a takarítónő (iskolatitkár, karbantartó, stb.), nem tud megélni a havi hetvenötből amit éppen most csökkentettek, ahelyett, hogy emeletek volna.

belgabela 2014.02.27. 06:14:29

@.2llkedő: Ja és a Fidesz az összefogásnál sokkal jobb. A LMP-re szavaztam volna, de ez a bohóckodás a parlamentben ettől eltántorított. Most nem tudom kire fogok szavazni. Az is lehet, senkire.

vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan 2014.02.27. 06:16:51

@_most_: "de ugyanannyira hihetetlen, hogy kétmillió ember nézze a Győzike show-t, minthogy épeszű ember a fideszre szavazzon."

Az, hogy ki van a rács másik oldalán, az csak filozófiai kérdés.

agyamputáltak 2014.02.27. 06:26:40

@Blogger Géza: csak úgy hasít! 2,2% 4év alatt ez már döfi. infláció alacsony, baszhatod ha az árak meg huszon-harminc százalékokat emelkedtek egy rakat élelmiszernél, és nem keveset bankoknál, telefonnál (micsoda véletlen) ésatöbbi.
az államadósság meg magasabb már mint 2010. évvégén, eközben 3000mrd-ot elégettek. ja meg most még rábasznak 4000mrd körüli összeget tíz év alatt. :D
mész te a picsába propagandista gyökér.

belgabela 2014.02.27. 06:30:11

@agyamputáltak: Érted te az átlagos infláció értelmét?

Az államadósság meg éppen kevesebb. 6:03 Tényadatok, ellenőrizhetőek.

Éppen te tűnsz propagandistának a tényszámok ellenére és a gyökerezés miatt még gyökérnek is.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.27. 06:44:41

Az MSZP alatt ugye végletekig eladósodott az ország, és megduplázódott a munkanélküliségi ráta.

Most 4-5%-al csökkent a GDP arányos államadósság, és 4-5 évre visszamenőleg rekord alacsony a munkanélküliségi ráta.

Szóval meglehetősen ostobának, és MSZP csicskának tűnik, az aki most beszél hanyatlásról, és az MSZP 8 évét tartja kívánatosnak !

Blogger Géza 2014.02.27. 06:46:41

@Niebur: Soha nem figyelem az abszolút számot, nincs semmi értelme. AZ biztos, hogy 2013 év végén GDP-arányosan kb 6%ponttal alacsonyabb, mint 2010 közepén volt. (Akkor 85% volt)

Az utolsó diszkontkincstárjegyeket kb 3%-os kamattal kapkodták el. Ilyen korábban még soha nem volt. (A hosszabb kamatok persze nagyobbak, de azok is sokkal alacsonyabbak mit korábban.)

.2llkedő 2014.02.27. 06:47:50

@belgabela: "Nem szeretem a hazudozást, a tényszámokat szeretem."

Akkor ne felejtsd az összes részletet figyelembe venni. Ne felejtsd ki a nagy "adósságcsökkentésből" a lenyúlt manyup pénzeket se többek között. Ne felejtsd ki, hogy a manyupba azóta nem megy pénz, azaz nem kell rá hitelt felvenni (ugye erre hivatkoznak a fideszesek).
És ne felejtsd ki azt se, hogy a fidesz ellenzékben milyen egészpályás letámadást alkalmazott a minimális többségű kormánypártokkal szemben. A fideszt soha nem az orság érdekelte, hanem a hatalom. Mint most is. Ellenzékben demokráciáért harcolt, hatalmon pedig a diktatúráért.

Kíváncsi lennék arra, mi erről a véleményed:
„”””Az államnak pártatlannak kell lennie . Nem ügyeskedhet, nem változtathatja kénye-kedve szerint a törvényeket és a szabályokat. Ha az állam részrehajló, és magánérdekek kiszolgálójává alacsonyodik, magánérdekek foglyává teszi a törvényhozást, akkor saját működésének értelmét számolja fel. Ha az állam azt akarja, hogy tiszteljék, akkor tiszteletre méltónak is kell lennie.””””

„”””Magát az államot sem övezi erkölcsi megbecsülés, mert maga sem viselkedett erkölcsös módon. Miközben folyamatos áldozatvállalást várt el polgáraitól, egyre kevesebbet adott cserébe . Az államon sokak szerint valójában nincs már mit tisztelni, maradék tekintélye pedig a korrupciós botrányok sorozatával tovább porladt . Az állam a magánérdekek kiszolgálójává vált, a törvényalkotás lobbicsoportok áldozatául esett .””””
/ A Nemzeti Együttműködés Programja
Irományszáma: H/47
Érkezett: 2010. máj. 22. /

jog-ász 2014.02.27. 06:48:44

könnyen lehet hogy négy vagy nyolc év mulva a fidesz lesz a mérsékelt konzervatív párt, és közte meg jobbik és a pici liberális lmp között lehet majd választani.

nem értek egyet azzal hogy a csak a baloldal használódott el, a fidesz ugyanazokból a vezető arcokból áll legalább 16 de lehet hogy 25 éve, csak a baloldal nem tudott olyan erős lejáratást végezni

azzal egyetértek hogy biztos hogy komolyabb katasztrófa(államcsőd, eu elhagyása stb)kell, hogy mérsékeltebb józanabb(akár konzervativ, akár szocdem) politikai erők is szót kapjanak-de ez könnyen ellenkezője is lehet, lást ukrajna
simán lehetséges, hogy egy gazdasági katasztrófa a még szélsőségesebb politikai erőket tolja majd előre.

.2llkedő 2014.02.27. 06:50:09

@belgabela: "Fidesz az összefogásnál sokkal jobb"

Diktatúra építésében, és a saját vagyonok növelésében biztosan. Hogy az országnak jobb-e, azt messze nem merném állítani.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.27. 06:53:04

@.2llkedő:

MInden grafikon és statisztika azt mutatja, hogy az MSZP volt a legszarabb az egész EU-ban minden gazdasági szempont tekintetében.
Másként nem is lehetett volna hogy 2010-re EU utolsóak legyünk, úgy hogy 2002-ben még a szlovákok elött voltunk.

A Fidesz ugyanebben erős középmezőnyben van.

Íme, az Eurostat adatok, google data explorer:

https://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+gdp

https://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+unemployment

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.27. 06:53:13

@béla a görög:

ostobasagokat irsz

1. A bal es jobboldal hagyomanyos felosztasa ertelmetlen egyresz balrol eloztek a maszopot, rezsicsokkentes, stb. masreszt meg rendparti, tekintelyelvu, populista is. All in one. Meg a Jobbiktol is tud hoditani szavazokat, megvannak erre a megmondoembereik, akik kommunistaznak, zsidoznak, nagymagyarorszagos, kereszteny, Horthy nosztalgis hurjait pengetik

2. Akiket te balosnak tartasz, azok pont annyira nem balosok, mint amennyire a Fityesz nem jobbos

3. A balos nem jelent automatikusan europeer varosi prolit
Sok orszagban szocdem fedonev alatt futnak, szlovakoknal is meg mashol is, populistak, ennyi

4. A varosi polgari reteg pont egy klasszikus liberalis vagy jobboldali kormanyban menne erdekelt, de se igazi liberalis, se jobboldali part nincs Magyarorszagon
A balos igenyeket pont kielegiti a Fityesz a rezsicsokkentessel, adosmentessel.
Egyszeruen ezek annyira balos manoverek, hogy a balosnak cimkezett partok sem tudjak felullicitalni.

Az, hogy kinek a kormanyzasa alatt indult el az orszag a lejton egy erdekes kerdes.
Gyurcsany alatt mar valsag volt, egy ilyen picsanyi orszag ki van teve a nemzetkozi trendeknek. Egesz Europa szarban van, egy kormany se tud szellel szemben hugyozni.
Amit tehetnek, az az, hogy nem korruptak, viszonylag jol osztanak ujra, leepitik a vizfejeket. Na ebben se a maszop, se a Fidesz nem valami jo.
Amig ki nem halnak a regebbi maszoposok, addig nem is lesznek nepszeruek. Most is mindenki az Osszefogasban listas helyert toladokott, hogy nehogy kiessen a joletbol, nehogy vissza kelljen menni dolgozni. Igy a regiek befutnak, friss arcok meg nem johetnek.
Magyarorszagon nem valasztast nyernek a partok, hanem akkor kerulhetnek kormanyra, ha az elozo mar vegkepp lejaratta magat, megbukott. Ahogy 2010-ben is tortent. Nem a Fityesznek volt isteni programja, hanem a Maszopot gyulolte mar mindenki.

.2llkedő 2014.02.27. 06:53:43

@belgabela: Azt még elfelejtettem, hogy árokásásban is sokkal jobb a fidesz. A lopásokról nem is beszélve.

Alkibiadesz 2014.02.27. 06:59:36

Egyetértek (gondolom ezzel nem leptelek meg), de egy kérdésem lenne:
Biztos, hogy csak a mainstream "baloldal" befolyási csoportjai bénítják egy alternatív ellenzéki kultúra kialakulását?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.27. 07:04:12

ez csak azért van, mert az msz(m)p szavaznak a közvélemény kutatóknak (is), pedig valójában 1milliárdan vannak, és szellemi vezetőjük demokrata dopeman vezetésével biztosan 4/4-el nyerik a választásokat

erre több a bizonyíték, mint a szines rajzokkal igazolt evolúció elméletre, vagyis sziklaszilárd tény

xd

sok szerencsét 2014-hez elvtársak
szükségetek lesz rá ^^

savanyujóska 2014.02.27. 07:04:34

@HaFr: Igen, de ezt a történelmi léptéket nem árt hozzátenni, hogy világos legyen, miről van szó. Az ellenzékiek már az előző választás után is arról beszéltek, hogy a csodakormányunk két-három éven belül csődbe viszi az országot, és minden rossz gazdasági döntés után úgy jajveszékelnek, mintha most néhány napon vagy héten belül jönne a gazdasági összeomlás. És hogy ez nem történik meg, az a köznép szemében az ő hitelességüket ássa alá.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.27. 07:05:15

@wmiki: * az msz(m)p sazvazók HAZUDNAK a közvélemény kutatóknak (is)

ahogy a példaképeik **

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.27. 07:09:24

@béla a görög: eleg nagy zavar van a fejedben, ha azt hiszed, hogy minden jobboldali paraszt, videki, nem beszel nyelveket es persze nemzeti kotodesu, aki nem beszel nyelveket

Meg ugy altalaban. Mi az, hogy varosi?
Egy budapestinek egy gyori vagy debreceni is videki paraszt.
Akarmilyen munkat is vegez.

A klasszikus paraszti munkat vegzok aranya a magyar tarsadalomban ma mar nagyon alacsony. Amugy sokan kozuluk nagy MSZP-sek, aztan atnyergelnek Fideszesnek, ha ugy alakul.

Varosi jol kereso reteg pont hogy egy klasszikus liberalis politikaban erdekelt, de az pont nincs a palettan

Van a valasztekban nemzeti balos Jobbik, meg internacionalista balos oregemberes MSZP, meg egy kereszteny-tekintelyelvu balos orbanista Fidesz, zold-oko biciklisfutar balos LMP, meg meg kitudja milyen balos partok. Jobboldali es liberalis az pont nincs. Nem is szavazna rajuk senki.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 07:09:30

@Alkibiadesz: Nem, de szerepük van benne -- ahogy érzékeltettem, a nyilvánosság "szerkezetváltozása" a lényeg, de ez érzékelhető a baloldalon is: mi pártként itt is csak egzotikumként tudunk megjelenni, amennyiben Fidesz-kritikusak vagyunk, de gondosan vigyáznak arra, nehogy szisztematikusan prezentálják a gondolkodásunkat. Nem mintha másra számítottam volna, de íme..

belgabela 2014.02.27. 07:11:11

@.2llkedő: Ezek érzések, nem tények. A baloldal inkább a Fideszt tartja tolvajnak, a Fidesz meg a bolsikat. Én meg mindkettőt. (Nincsenek illúzióim, és van némi tapasztalatom, a világon majd mindenki gyanúsnak tartja a politikusokat. És azok is.)

Viszont az nem mindegy, hogy a nagy lopás közben előre megy az ország, vagy sem. Abban meg a Fidesz a számok alapján jobb. Ha az elvárásaimtól messze el is marad.

belgabela 2014.02.27. 07:11:55

@.2llkedő: Ajánlom figyelmedbe a számokat!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 07:12:32

@savanyujóska: Ez igaz. Itt nyilvánvalóan az évi 1-2%-os relatív lecsúszás és a növekvő szegénység és igazségtalanság fog összeadódni. De a rendszer még így is eltarthat 10 évig. Ez történelmi méretben valóban bakfitty- egy ember életében azonban túl sok, de ez van. A sok kis ember adja össze a történelmi választásokat.

belgabela 2014.02.27. 07:24:43

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára! Már 2007-ben válságban volt Magyarország. A világválság akkor még sehol nem volt.

Niebur 2014.02.27. 07:24:53

@belgabela: Értem. Ezért dicsekedtek egy negyedévi GDP növekedéssel.

belgabela 2014.02.27. 07:30:05

@Niebur: Mit is mondtam, hogy ezt te cáfolatnak érzed?

Niebur 2014.02.27. 07:32:04

@Blogger Géza: Neked is azt írom, hogy értem. Tehát mindig azt a számot kell nézni, ami kedvezőbb(?)
Egyébként örülök, hogy elismerted, sokkal nagyobb kamatokkal vettük fel eddig a hiteleket.
Annak is örülök, hogy örülsz, milyen sikerrel adósítjuk el magunkat.
Most már csak egy dolognak nem örülök: Miért hagytuk, hogy az átkozott IMF 2,5 %-S kamattal taszítson örök rabságba bennünket, mikor kitöthettük volna, hogy mi csak 3-4-5 vagy több %-l vesszük fel azt a bizonyos hitelt.

.2llkedő 2014.02.27. 07:40:04

@belgabela: "Abban meg a Fidesz a számok alapján jobb."

Igen, többet lopnak. Az más kérdés, hogy törvényesítve lopnak.

Az egyik lop egy csokoládét, a másik ellopja a egész csokoládéspultot, de még a boltot is, mégis az a tolvaj, aki a csokoládét lopta, mert nem akarsz tisztán látni. Eldöntötted, hogy a balosok, az összefogás szar, ezért eszerint vizsgálod a dolgokat.

belgabela 2014.02.27. 07:41:12

@Niebur: Az év végét kell nézni, a tendenciát, és a negyedéveseket a tájékoztató adatokkal. (Hónapokat is követik, de azok már önmagukban messze nem annyira lényegesek.) Az szakmai alapvetés. (A pénzmozgás, de még a gazdasági teljesítmények sem egyszerre keletkeznek és nem is arányosan elosztva. Csak, hogy te is megértsd.)Egy segédmunkás tarthat mást fontosnak, de egy szakember nem.

És mit számít egy segédmunkás?

belgabela 2014.02.27. 07:42:12

@.2llkedő: Hagyjuk! Pártkatonákkal nem lehet értelmesen vitatkozni! Azoknak a hit fontosabb, mint a tényszámok.

.2llkedő 2014.02.27. 07:43:49

@belgabela: A számokhoz írd hozzá a 3000 milliárd lenyúlt pénzt és az évi 300 milliárdot, ami helyett nem kell hitelt felvenni.

A számok pedig azt mutatják, hogy csak az év első hónapjában 800 milliárd hitelt vett fel Piktorod.

A manyup pénz lenyúlása Piktor érdeme, de annak az összegyűjtése az előző kormányoké. Erre kell büszkének lenni? Ez az a nagy teljesítmény? Arról nem is beszélve, hogy jelenleg ismét 80% felett van az adósságráta.

Emiksz 2014.02.27. 07:47:03

A mérés modszertani váltásához: az eddig jobbára 40-50%-os nemválaszolók aránya most feleződött. Vajon miért? Mert beszélgetek egy ismeretlen arccal, aki ahelyett, hogy egy kellemes csacsogás 12. percében megkérdezné, hogy és vasárnap kire szavazna, kezembe tol egy papírt, és egy tollat, hogy na tessék írásba adni! Betesszük a borítékba, meg minden, és bizisten anonim a cucc, és nem néz bele senki, csak miután összeöntöttünk 1000 borítékot, de becsszó... Hát nem tudom, a nyilvánvalóan az önkormányzatnál dolgozó gyerek, unoka munkahelyéért aggódó totál bizalmatlan polgár így mégkevésbé lesz őszinte. És írásban sokkal könnyebb hazudni, mint szóban, ezt minden pókeres tudja. A 22% gondolom az, aki üres lapot tesz a borítékba. Továbbá nem beszél senki sem hivatalosan arról, hogy egy ezres mintához kell vagy 5000 cím, mert 4000 be sem engedi a házba a kérdezőbiztost. Ha az közelmúlt időközijeit nézem, jobb/bal különbség nem lehet ilyen őrületes. Pl: múlt hét, Marcali, somogyi kisváros, egy lemondott fideszes helyére bekerült a balos jelölt, a jobbik kvázi sehol...

mirigy187 2014.02.27. 07:52:23

@belgabela: Mintha most nem a2012-es szinten állna az államadósság. mennyit is vizionált a kancsal 2010-ben?

Holle anyó 2014.02.27. 07:52:35

8 évet kaptak a magyar néptől, amivel visszaéltek, ezért eltakarítja őket. A Fidesz/kdnp is kap 8 évet és őket is el fogja takarítani a magyar nép.

Én pedig az LMP-re fogok szavazni, pedig aztán minden vagyok, csak baloldali nem. De a takarítást végig kell vinni. Először az Összefogást kell VÉGKÉPP kipucolni innen, négy év múlva jöhet a Fidesz/kdnp gigapárt agyonverése és sok kis párt létrehozása, felfejlesztése, bejuttatása.

Sok-sok évbe telik, mire véghezvisszük a tényleges rendszerváltást. Mégsem lőhetjük le a saját honfitársainkat csak azért, mert aljas módon politizálnak....

quendelapo 2014.02.27. 07:53:31

@HaFr:
Úgy látod, hogy Orbán oligarchikus autokráciát épít? Igen.
Az általad sulykolt taktika rövid távon kedvező Orbán számára? Igen.
Tudod, hogy mi vár ránk, ha jön az összeomlás? Nem.
Biztos, hogy Orbán győzelme összeomlást hoz? Nem.
Ha összeomlást hoz, az biztos demokratikus fordulatot is jelent egyben? Nem.
Lehet, hogy az Orbán rendszer a választási győzelem után hosszú távra berendezkedik? Igen.
Az Összefogás kormányzása alatt szabadabb lenne a média? Igen.
A szabadabb média és közélet kedvezőbb a politika megújulására Igen.

mirigy187 2014.02.27. 07:57:13

Volt már 77% szóval az az 1% nem sok minden

belgabela 2014.02.27. 07:58:53

@Holle anyó: Az LMP legalább nemzeti baloldal. Azért is akartam rájuk szavazni, a nemzeti miatt, meg mert értelmesen ők is a számok a tényadatok alapján gondolkodtak. A műbalhéik után azonban meggondoltam magam. a racionalitást legyőzte az irracionalitás. Mit tudom, mi lenen kormányon?

rozsé drazsé 2014.02.27. 07:59:10

@béla a görög:
Falusi paraszt? Most dícsérsz, vagy szidalmazol?
Azért az nagyon nagy kaland, hogy a balos posztoló parasztozik? Ezért hányok tőletek bazmeg. Zsidózni, cigányozni tilos, parasztozni meg lehet?
Undorító népség vagytok.
Remélem április 7-re lerendelted a szegfűs díszítésű koporsókat.

röhögő 2014.02.27. 08:00:24

@belgabela: Csakhogy ez 4 százalékos növekedés két hónap alatt. Lesz idén 4 százalékos növekedés? Vagy majd megint hópuszpókuszoltok hogy csökkent a GDP arányos államadósság?

röhögő 2014.02.27. 08:01:45

@rozsé drazsé: "dícsérsz" - ebből nagyjából tudjuk.

röhögő 2014.02.27. 08:03:51

@belgabela: "Pártkatonákkal nem lehet értelmesen vitatkozni! Azoknak a hit fontosabb, mint a tényszámok. "
- Ezért nem vitázunk veled, csak simán lealázunk.

belgabela 2014.02.27. 08:04:55

@röhögő: Újra:

Az év végét kell nézni, a tendenciát, és a negyedéveseket a tájékoztató adatokkal.

Hónapokat is követik, de azok már önmagukban messze nem annyira lényegesek. Az szakmai alapvetés. (A pénzmozgás, de még a gazdasági teljesítmények sem egyszerre keletkeznek és nem is arányosan elosztva. Csak, hogy te is megértsd.)Egy segédmunkás tarthat mást fontosnak, de egy szakember nem.

És mit számít egy segédmunkás?

rozsé drazsé 2014.02.27. 08:05:13

Végig olvastam ezt a sok ökörséget és a következőkre jutottam:
1. Heller Ágnesnek, Fischer Ivánnak, Radnóti fasztudjakinek üzenem: Magyarország sosem fogja megbocsátani Önöknek, hogy a komcsi III/III-asok és a moszados kettősügynökök nómenklatúráját újra és újra beleerőltetik a baloldali politikai térbe és emiatt a Fidesz megint 2/3-ot szerez.
2. Az Összefosásnak meg üzenem, hogy keressék föl az Új Köztemetőnél a kegyeleti szolgáltatók valamelyikét, mert áprilisban en bloc politikai hullákká válnak. És ez így jó.

.2llkedő 2014.02.27. 08:10:56

@belgabela: Ez a legegyszerűbb, ha szembesülsz a számokkal, a tényekkel.

sírjatok 2014.02.27. 08:11:01

@Niebur: "Miért hagytuk, hogy az átkozott IMF 2,5 %-S kamattal taszítson örök rabságba bennünket, mikor kitöthettük volna, hogy mi csak 3-4-5 vagy több %-l "

Hihetetlen, hogy ez a legenda legalább olyan szívós, mint az, hogy "a középkorban mindenki laposnak hitte a földet".

Az IMF hitelt racionális lépés volt felvenni Bajnaiéknak, mivel akkor már akkora szarban volt az ország, hogy a piacról csak elképesztően rossz feltételekkel szerezhettünk volna.

Viszont az IMF hitelt racionális lépés volt törleszteni Orbánéknak, mivel addigra annyira talpra állt az ország, hogy a piacról kedvezőbb feltételekkel tudtunk már hitelt szerezni.

hetivalasz.hu/uzlet/atveres-az-olcso-imf-hitel-66852/

privatbankar.hu/kotveny/ennyi-az-imf-hitel-kamata-valojaban-es-ezert-nem-tul-kedvezo-jelenleg-255578

röhögő 2014.02.27. 08:12:53

@belgabela: "És mit számít egy segédmunkás? " - na ezért nem veszünk semmibe.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 08:16:42

@quendelapo: Nem lenne szabadabb semmi. Csak az egyik oligarcha csoport. A balos. Ne legyenek illúzióid, az egész establishmentnek kell mennie.

PAPÓ38 2014.02.27. 08:18:06

Arról, hogy mit hisznek el a választók beszélhetnénk az ellenzékre vonatkoztatva is:"nagy a jólét", "dübörög a gazdaság" stb. Aztán annak az évnek (2006) október 1-től forint leértékelés, kb. 8 - 12 %-os fizetéscsökkentés, adók stb.
Ne legyünk egyoldalúak.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 08:18:29

Az Összefogás részei között antagonizmus van, ez eddig is tudható volt, s a legnagyobb gond az MSZP balos törzsszavazói és a liberálisok (= Gyurcsány) között van. Ezért csoda lett volna, ha a közös lista nem kapott volna kevesebb támogatást, mint külön-külön a részek.

Gyakorlatilag megismétlődik az MSZP-SZDSZ játszma. Gyakran hallom MSZP-szavazóktól, hogy az SZDSZ a hibás az MSZP összes bajáért.

A Jobbik és az LMP meg elviszi a protesztszavazatokat is most saját keménymagjukon kívül. Ha csak a szélsőjobbosokra építene a Jobbik, 7-8 %-nál többet nem érne el. Ugyanígy az LMP: ha csak a zöldekre számíthatna, nem jutna be a parlamentbe.

belgabela 2014.02.27. 08:20:26

@PAPÓ38: elfelejtik. Vagy nem, de úgy tesznek.

belgabela 2014.02.27. 08:22:11

@.2llkedő: Nem vagyok hajlandó, ugyanarra a butaságra ezerszer reagálni. Kár is erőltetned! Ha úgy veszed, hogy feladom, hát feladom! Szerinted mennyire számít ez?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 08:23:03

@kertesz:

"1990-ben az Antall kormány dönthetett volna huszárosan egy teljes cezúráról, és akkor nem itt tartanánk."

Erre nem volt lehetőség.

Egy részről az akkori SZDSZ világbotrányt csinált volna ebből.

Másrészt, az MDF jobbszárnya baráti viszonyban volt a volt MSZMP nagyimreista szárnyával, őket barátnak tekintette szemben a liberális ellenséggel.

Azaz Antallnak nem volt lehetősége ilyen lépésre.

ob.szerver 2014.02.27. 08:24:48

Vannak önsorsrontó népek. Ilyen a görög, a venéz, az argentin, és ilyen a magyar is. Közös jellemzőjük, hogy sokkal rosszabbul élnek anyagilag, és néhányan ráadásul kevésbé szabadon is, mint azt gazdasági, geopolitikai környezetük lehetővé tenné. Ezt az országot semmi sem menti meg a saját lakosságától és a folyamatos leszakadástól nemcsak Európától, de közvetlen szomszédaitól is. Perspektivikusan már az is közömbös, hogy az állammaffiát működtető rezsim 51 vagy 49%-ot kap. Ők eltűnhetnek 4 évre, de a támogatói maradnak.

Így hát egy, a gyermekei jövőéért felelősséget érző szülő csak egyet tanácsolhat nekik, az április 6-i eredményektől függetlenül: el innen, minél gyorsabban és minél messzebb.

sírjatok 2014.02.27. 08:28:48

@ob.szerver: hát igen, ilyenkor jön az "el kell hagyni az országot!!!" picsogás :)

zavaros 2014.02.27. 08:36:17

Népszabadság - Ipsos: tovább erősödött a Fidesz
nol.hu/belfold/ipsos__tovabb_erosodott_a_fidesz‎
2014 febr. 12 -

Már ekkor lehetett tudni, hogy gáz van az összefo(gdo)sással...
A Tárki ezt most, két héttel később csak megerősítette.

Nyilvánvaló, hogy az mszp-szdsz sokadik összeállásának hírét az addig passzív választóknak egy része úgy díjazta hogy talpra ugrott...
Meglátják a böszmét, meg az szdsz-es elnökeit, némi bokros lujassal és libaszakértővel spékelve, ron werber által feltálalva és máris rohannának szavazni.Ellenük.
(a mazsinak a hisztije meg a Jobbikot hozta fel).

stefiapo 2014.02.27. 08:36:36

Szerintem ez nem így van. Ha azt elfogadnátok, hogy van olyan aki nem akarja Orbánt ( márpedig miért ne gondolhatná ezt emberek kisebb-nagyobb csoportja ) azzal mi van?? Kiből lehet még válogatni? Bokrosnak miért lenne vége? Mert őszintén megmondja hogyan lábalhatnánk ki a szarból? Oké, Fodort rühellem én is. Gyurcsányt meg csak addig tartanám meg míg Orbán is VAN! Szóval azt sem hiszem el, hogy a fidesz képes volt megújulni. Ez nem igaz! A fidesz egy szélkakas arra forog amerről fúj a szél. Ez kurvára nem megújulás inkább szembeköpése önmaguknak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 08:38:32

@stefiapo: A politikában a látszat ezerszer többet ér, mint a tények. Ebből szempontból is gondold át az említett urak erejét.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.27. 08:38:43

@rozsé drazsé: ja. Ez a parasztozas eleg gusztustalan, bar en videki ertelmisegi szarmazasu vagyok, nem foldmunkas. Kulfoldon elek, de mindig le tud dobbenteni a magyar baloldal ketarcusaga.
Amugy ez a parasztozas a romak szohasznalatabol jon, ok hivnak minden magyart parasztnak. Persze ciganyt mondani tilos, meg ha nem is rasszista szohasznalatban is elhangzik, mar habzanak a szajak.

Azt se fogjak fel ezek a belpesti prolik, hogy a "parasztok" szavazatara is szukseguk lenne, hogy gyozzenek. Vagy olyanok lesznek, mint a szadesz, par budapesti keruletben erosek, mashol meg picsafust.
Az is aranyos, hogy azt hiszik, hogy videken nincs ertelmiseg, csak foldturok, senki nem bibelodik nyelvekkel (csak a nagy idegen nyelvu service centrek pont a nyelveket beszelo videkiek miatt telepulnek videkre) nincsenek mernokok se, egyetemek, orvosok... Persze...
Az is vicces, hogy kozben a budapestiek fele videkrol szarmazik vagy egyenesen onnan jar naponta dolgozni.

Hihetetlen ez a balos proli gog, pont olyan, mint a rasszizmus, ami ellen mindig szajalnak. Fel se fogjak. Zuschlag jut eszembe mindig, ove a tipikus balos politikai karrier Magyarorszagon.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2014.02.27. 08:42:26

@belgabela: Hát ahhoz képest ugye, hogy be lett darálva a GDP cirka 12-13%-ának megfelelő 3000 milliárd forintnyi nyugdíjmegtakarítás, plusz évente 360 milliárd forint nyugdíjpénz be lett csatornázva a költségvetésbe, nem igazán látom, hol van az a hatalmas államadósság-csökkenés.

Matolcsy egyébként 2014-re 65-70%-os államadósságot, 1,9%-os államháztartási hiányt, 4-6%-os GDP-növekedést és 25%-os beruházási rátát ígért. Gondolom, három éve azon verted magad, hogy minden úgy lesz, ahogyan Matolcsy György, a leendő magyar gazdasági csoda atyja megmondta. Úgy lett?

eßemfaßom meg áll 2014.02.27. 08:43:30

@Niebur: miért jó éveken át konstans hazudni ezt az occoimf hitelt, mikor mindenki tisztába van vele, hogy hazugság?

eßemfaßom meg áll 2014.02.27. 08:48:44

Ahogy nézem, most az jött le a pártözpontból a direktívában, hogy jobbhíján neki kell állni parasztozni a nemeurópaiértelembenvettbaloldalidemokratákat. Ennél azért többre is képesek voltak réged a köpködőosztagok, tényleg ennyire nincs már semmi munició igy pár héttel a választás előtt?

csak egy néző 2014.02.27. 08:49:30

@HaFr:
Meg kell hagyni ügyes taktikát talált ki a két gyűlöletkampány mágus Birnbaum és a Finkelnstein.
Elővették ezt a 8 évvel ezelőtti öszödi szivárogtatást és teljes erővel azt sulykolják, hogy micsoda új titokra derült fény. Pintér olajos maffiózó elvtárs bedob egy agyonsatírzott, semmi nóvumot nem tartalmazó nevetséges jegyzőkönyvet. Csak zárójelben a magáról szóló 1000 évre titkosított olajos aktákat persze nem merné. Az összes média rácuppan és szinte csak ezen csámcsognak mindkét oldalon, ügyesen elterelték a fidesz kormányzásról, mocskos ügyeikről a be nem váltott igéreteikről a szót. Úgy állitják be ezt a régen lerágott csontot, mintha ma is Gyurcsány lenne a felcsuti ellenfele, ezzel az ajvékolással mégjobban felhergelik a szavazótáborukat, hogy tuti elmenjenek szavazni és a bizonytalanokat mégjobban elbizonytalanítsák, mert a nem szavazók is nekik jönnek jól. Jó lenne, ha átlátnának az emberek a szitán.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 08:51:10

@csak egy néző: NA és, kérdem én, mit csinál eközben a "profi" baloldal, amelyiknek az a szakmája (politika), hogy ezt ellensúlyozza?

eßemfaßom meg áll 2014.02.27. 08:55:20

@HaFr: betolat a talpasaival minden poszt alá pár "humoros" animgifet meg yt videót

bekerült 2014.02.27. 08:56:16

Jópofa ez a blog !
Már a címe is jó, mert azt sugallja, hogy azok a politikusok akik az istennek se akarnak eltűnni az okai, hogy nincs másik garnitúra belőlük !

Azért nem tűnnek el, mert nincs tőlük jobb és más, esetleg különb !

Tegyük hozzá, hogy sajnos !

Ha lenne, akkor minden további nélkül el is tűnnének a régiek !

A gond a szemlélettel van és azzal, ahogy ez a blog is hozzááll a dolgokhoz, nem véletlenül !

A blogíró azzal segíti az Orbán csapatot, ha fanyalogva kritizál és megpróbál az LMP-hez hasonló álláspontot kialakítani !

Tessék már tudomásul venni, hogy senki nem tiltja meg senkinek, hogy politikus legyen !

Álljon ki és gyűjtsön szavazókat !

Győzze le a "régieket" és legyen ő a megfelelő ember !

Már alig várom !

quendelapo 2014.02.27. 08:58:49

@HaFr:
"Nem lenne szabadabb semmi." ???
Hazok után, amit Orbánról írsz Te komolyan gondolod, hogy az Összefogás kormányzása alatt nem lenne szabadabb a média és a közélet, mint most, akkor komoly fóbiákkal küszködsz és talán egyéb kihívásokkal is meg kell küzdened....
A másik, hogy mégis Orbán hatalmon maradásáért dolgozol.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2014.02.27. 08:59:18

@stefiapo: Bokrosnak, Gyurcsánynak meg a többi arcnak az Összefogásban azért van vége, mert nincs támogatottságuk, nem tudnak szavazatokat szerezni. Lehetnének a világ legjobb fejei (nem azok), akkor is alkalmatlanok Orbán ellenzékének, mert 2010-hez képest 4 év alatt a választók +5%-át sem tudták meggyőzni arról, hogy rájuk szavazzanak.

Egy ideális világban ezek a figurák belátnák, hogy elrepült felettük a nikkel szamovár, és 2018-ban egyáltalán nem indulnának újra, hagynának másokat kibontakozni. Ezzel mindenki csak nyerne, mivel a megrögzött baloldali nénikék úgyis elmennek leszavazni a baloldalra, bárhogy is hívják, új arcok pedig a kemény balos magon kívül másokat is meg tudhatnának szólítani.

Mondjuk ehelyett persze az lesz, hogy Gyurcsány, Bajnai meg Mesterházy a választás éjszakájától kezdve 2018-ig folyamatosan ölni fogják egymást, és mivel rajtuk kívül más nem jut szóhoz, 2018-ban a mostani blamázs ismétlődik meg, mi meg nagyon örülhetünk, ha 2022-re akad valami épkézláb kihívója Orbánnak. Ne legyen igazam.

is 2014.02.27. 09:02:50

@poszt: A 'baloldal hiteltelensége' most az új eposzi jelző. kb. bármely konkrét témában végiggondolod a gondolatod, aztán megnézed, hogy melyik párt mit mond, és azt találod, hogy egyetértesz velük. Paks? Te is úgy mondod, mint ők. Trafikügy? Földügy? A nyilvánosság elfogadhatatlan manipulálása? 3000 milliárd? Mind, mind passzol.

Ezek után felülsz fordítva a lóra, és közlöd, hogy de hiteltelenek, és ezért hiteltelenek, és ezért népszerűtlenek. Ha a vízen járnának, neked akkor is az lenne a kommented, hogy nem tudnak úszni, ez így hiteltelen.

A FIDESZ nem azért nyeri meg a 2014-es választásokat, mert az ellenzék hiteltelen. Azért nyeri meg, mert a buta 30%-át a szavazóknak, akik az orruknál tovább nem látnak, még Medgyessy jóléti forulatánál és 100 napos programjánál is nagyobb, az országot középtávon romba döntő, rezsirablással maga mellé állította. A Konzervatív Pártnak sincs más útja, ha nem akar a FIDESZ mellett megfulladni, minthogy ezt a 30%-ot edukálja, hogy ne dőljön be az ország vagyonát felélő rablásnak. Hát lássuk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 09:04:28

@bekerült: Szerintem a vlog vonalvezetése világos. A lehetőségeink és a korlátaink is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 09:05:59

@quendelapo: Remélem, egyik sem így van. Hadd legyek akkor még világosabb: egy dolog a politikai elit szabadsága (többnyire a rosszra) és egy ettől teljesen különböző dolog a társadalom szabadsága. Te az előbbiért harcolsz láthatóan, én az utóbbiért.

is 2014.02.27. 09:08:02

@Zigomer Trubahin: Bajnait 2012 októberében 15%-ra mérték. 2012 augusztusában Bajnai 0%-on állt. Nem tud szavazatot szerezni? Biztos vagy ebben? Gyurcsányt 2013 januárban sehova se mérték. 2014 januárban 5% köré mérték. Nem tud szavazatot szerezni? Biztos vagy ebben?

Nem arról van szó, hogy BÁRKI is kerülne az ellenzék élére, akkor a FIDESz teljes gőzhengerrel beindulna, hogy lejárassa, és hogy eddig már legalább négyszer sikerrel is járt? Hogy talán annak a 15%-nak, aki 2012 októberében megértett, hogy Bajnai az előre, annak fel kellene fogni, hogy Bajnait sározzák, de nem sáros, és kitartania, ahelyett, hoyg beszopja a FIDESZ-mantrát?

Azt hiszed, hogy majd jön a szőke herceg a fehér lovon, és amellett majd kitart ez a 15%? Hogy azt nem fogja a FIDESZ besározni tetőtől-talpig? Te még hiszel a mesékben? Hagynád ötödször-hatodszor-tizedszer is, hogy a FIDESZ tönkretegye a jelöltedet?

orient 2014.02.27. 09:09:08

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: az is vicces hogy minden videkinek van egy ilyen komplexusa a pestiekkel szemben, hogy az mind lenezi a videkit. Amerikai baratom aki videken el itt allandoan azt panaszolja, hogy elege van a magyar videki emberbol aki allando utalattal beszel a pestirol es budapestrol altalaban mikozben jo reszuk akar 10 eve be sem tette a labat pestre, es 10 pestivel beszelt az elmult 10 evben. Ez alapjan meg is iteli mind a 2 millio pestit. Igazad van ez sokkal jobb szemlelet mint a bekebzelt pestiek. Ja es ha nincs munkaja azonnal kulfoldre megy, de meg sem probalja pestet elotte mert ott mindenki bunko aki lenezi. Sajnos nekem meg ez a kepem a videkiekrol. Isszonyatos eloitelet van videken a budapestiekkel szemben szerintem alaptalanul.

belgabela 2014.02.27. 09:09:23

@Zigomer Trubahin: És az addigi évekhez képest dupla adósságszolgálat volt 2011-203-ban, azt elfelejted?

csak egy néző 2014.02.27. 09:10:36

@HaFr:
Egy ilyen gyenge baloldalnak esélye sincs. Amig arról szól minden, hogy ti is loptatok, hazudtatok, akkor mi is megtehetjük, csak mi úgyesebbek vagyunk, mert " törvényesen" csináljuk, no meg nekünk 2/3-os felhatalmazásunk van oszt' jó napot, addig nem is lesz itt semmi változás. Lehet, hogy én egyedül vagyok, de én akkor is egy azt nem mondom, hogy becsületes, mert ilyen nincs a politikában, de egy talán tisztább erdész talán feltünik a következő választásig
"Elfoglaltuk az erdőt .... a németek kizavartak minket az erdőből .... kizavartuk a németeket az erdőből .... a németek kizavartak minket az erdőből .... megint kizavartuk a németeket az erdőből .... ma hazajött az erdész mindenkit kizavart a p...ba az erdőből."

is 2014.02.27. 09:12:49

@HaFr: hál istennek nem profik. hanem valamennyire(!) erkölcsös emberek, és nem gátlástalan, erkölcstelen gazemberek. betartanak bizonyos normákat. természetesen nehéz úgy birkózni, amikor a másiknál pillangós kés is van, és néha azzal is döf egyet, ami ugyan teljesen szabálytalan, de még a bírót is megvették, meg a szpíker is azt harsogja, hogy a szabályosan birkózó a szabálytalan.

Alkibiadesz 2014.02.27. 09:13:41

@HaFr:
Jó kicsit álnaív volt a kérdésem. Nyilvánvaló, hogy van egy hatalmi harc Orbán "mainstream" és "underground" ellenzéke között, és ebben a harcban hátrányban vagyunk, mert kevesebb az erőforrásunk.
Én már azt is kezdem érezni, hogy a hivatalos ellenzék kudarcáért a "belső ellenség" illetve a "belgák" lesznek a hibásak.
A lényeg, hogy a hivatalos orbán ellenzék pozíciója vitathatatlan maradjon.

is 2014.02.27. 09:18:09

@sinclairzx81a: te valószínúleg 1988-ban elgondolkodtál Martonyihoz hasonlóan, hogy belépjél az MSZMP-be, hiszen a dolgok akkor is jól álltak, az emberek legalább fele lassú, de biztos fejlődést látott az országban, csak egy kisebbség hőzöngött folyamatosan.

ha 1988-ban még nem éltél volna, vagy még gyerek lettél volna, akkor mondom, hogy előadtad az MSZMP pártbrossúrát 1988-ból: vannak még hibák, de lassan, biztosan fejlődünk, biztonság van, rend van, jó ez nekünk.

sinclairzx81a 2014.02.27. 09:23:44

@tamas11:
"ezt egy párt... a MAGA TERMÉSZETESSÉGÉVEL teszi"
Nanaana...

Itt van a kutya elásva: kinek természetes ez? Azoknak , akik erővel megcsinálták."

Valóban nem ok nélkül idézgettem belőle, de láthatóan hiába.
Szerintem ahhoz, hogy valamit értelmesen kritizáljunk, előbb meg kell érteni!

Orbán ellenfelei össze-vissza óbégattak mindenféle elhalálozásról a média, a szólásszabadság, a jogállam, blablabla , hogy autokrácia meg féldiktatúra, demokratúra, ... pedig csak meg kellett volna érteni Orbán 2009-es üzenetét: a maga részéről befejezte az addigi tesze-tosza, minimális hatékonyságú mindent elmaszatoló 'konszenzuális demokráciagyakorlatot'.

Egy valóban politizálni akaró párt fogalmazza meg határozottan, merre akarja fordítani a kormánykereket ha hozzájutna. Felesleges mindenféle végnélküli és eredménytelenséggel kecsegtető 'egyeztetésekre' pocsékolni energiáját, idejét politikai ellenfeleivel.

A 'maga természetességével' saját értelmiségével jól megvitatja elképzeléseit, oszt a nagytekintetű Nép elé tárja.

Mert ugye természetesen verseny lesz, és a választók fognak dönteni ...

Erő nélkül meg ugye nevetséges lenne bármibe is belekezdeni.
Politikai elemzőink, 'véleményformálóink', megmondóembereink tényleg feketeöves mesternek képzelik magukat, de életükben soha ringbe nem mernének szállni.
Ott már kevés a szöveg.

Ismerős ugye, hogy a csúnya média nem vesz rólunk tudomást, pedig mi tudjuk mit kellene tenni, mi tudjuk hogyan kell kormányozni, mi tudjuk miért kell 2013-ban atomerőmű bővítés, de azt is tudjuk ma miért nem, ...

Egy magamfajta royalistának ugyan nem ez a 'liberális demokrácia' a létező politikai berendezkedések legjobbika, nem ez a saját magát felzabáló kapitalizmus a legjobb gazdasági rendszer, de ha ezek a keretek MOST, akkor ezeken belül kell igyekeznünk úgy berendezni a világunkat, ahogy legjobban lehet.

És majd a választók ...

No, ezt teszi Orbán - szerintem -, ezt NEM teszik politikai ellenfelei, és ezért lehet megint a kétharmad.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 09:27:31

@is: A profit én természetesen értékalapon is értettem meg szakmai alapon -- az, hogy valaki nem profi a hazudozásban és a tolvajlásban, nem érdekel, őrizzük meg a szavaink értelmét, please

sinclairzx81a 2014.02.27. 09:27:48

@is:
Nem, akkoriban a Szabad Kezdeményezésekkel kacérkodtam, Jurtába meg egyéb helyekre jártam. ÉS-t olvastam, tüntiken voltam ...
Az Mszmp-be a szerelmecském barátnőjének a barátja gondolta belépni, hogy belülről bomlasszon, de jól kiröhögtük.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2014.02.27. 09:29:49

@is: Bajnait azért mérték 15%-ra, mert a nép várta Orbán kihívóját, és amikor rájöttek, hogy Bajnai nem az, akkor le is ment szépen egy hónap alatt 7-8, aztán pedig 5%-ra.

Gyurcsány meg szinte kizárólag Bajnaitól szedett el szavazókat, akinek a szavazói eleve főleg az MSZP szavazói közül verbuválódtak, a három társulat szinte kizárólag ugyanazon a szűk, elkötelezett választói rétegen osztozik, és ezen kívül elenyésző számban képesek új szavazókat megszólítani. Van fix 1-1,2 millió szavazó, akik akkor is leszavaznak e közül a 3 társulat közül az egyikre, ha Fletó, Mesterházy meg Bajnai holnap elrendelik az összes elsőszülött meggyilkolását, szóval ezeknek a szavazatoknak a megszerzésében semmi érdem nincsen.

És nem kell itt fehér lovas megmentő, de megpróbálkozni legalább meg lehetett volna legalább egyetlen olyan alakkal, aki korábban nem exponálta magát ezerrel a 2010-ben megbukott szoci kormányzás mellett. Azon sokkal nehezebben találna fogást a Fidesz. De ilyen ember természetesen soha nem fog odaállni a 2002 és 2008 közti időszakot aranykorként beállító Fletó meg Mesterházy mellé.

belgabela 2014.02.27. 09:30:54

@is: Azért aki feddhetetlen, támadhatatlan, erkölcsileg magasan felettük áll, azt nehéz lenne sározni. Ha nem olylanok indulnak ellene, az nem az ő bűnük.

Kivlov 2014.02.27. 09:37:28

Az "összefogást" jól leírja a régi közhely: "összefújta a szemetet a szél."
nem tudom, hogy ezek komolyan azt hiszik, hogy így nyerhetnek, vagy azért csinálják, hogy ne nyyerjenek most???

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2014.02.27. 09:40:33

@belgabela: Ennek majd utánanézek, hogy is van, de te viszont annak nézz utána, hogy Orbánék az eljövendő hatalmas fellendülés reményében és a megszorítások elodázásának érdekében a megtakarítások egy jelentős részét, úgy 800 milliárd forintot belecsatornáztak a 2011-es költségvetésbe, és szépen elverték a nyugdíjpénzeket folyó kiadásokra. További százmilliárdok vesztek el a zuhanó tőzsdei árfolyamokon - így tűnt el a GDP 4-5%-ának megfelelő zsé eleve a semmibe.

quendelapo 2014.02.27. 09:41:20

@HaFr:
Nem HaFr, én azért küzdök, hogy Orbán hatalma csökkenjen és ismét olyan politikai légkör legyen, amiben új arcok tűnhetnek fel, új politikai formációk jöhetnek létre, ahogy ez 2006 és 2010 között megtörténhetett. Ma erre nincs esély és ha marad Orbán nem is lesz.
A Te taktikád célja is egyértelmű: Orbán hatalomban tartása.

eßemfaßom meg áll 2014.02.27. 09:42:08

@is: "Bajnait 2012 októberében 15%-ra mérték. 2012 augusztusában Bajnai 0%-on állt. Nem tud szavazatot szerezni? Biztos vagy ebben? Gyurcsányt 2013 januárban sehova se mérték. 2014 januárban 5% köré mérték. Nem tud szavazatot szerezni? Biztos vagy ebben?"

Ugye a választások nem 2012-ben lesznek hanem most, és bármennyire is sajnálod az összes összefogó támogatottsága annyi amennyi és az annyi nem sokkal több mint 2010-ben ugyanezen arcoké.

eßemfaßom meg áll 2014.02.27. 09:43:48

@quendelapo: "új politikai formációk jöhetnek létre, ahogy ez 2006 és 2010 között megtörténhetett."

Sorolnád azt a rengeteg új politikai formációt ami 2006-10 között jött létre? (kétfarkukutyapárt nem számit)

belgabela 2014.02.27. 09:45:54

@Zigomer Trubahin: Négy százalékos többlettel zárta az évet Magyaroszág.

Államdósság EU

https://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+gdp

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 09:51:54

@quendelapo: Jó, hát ha nem hisszük egymásnak, amit az mond, akkor kívül kerülünk egy civilizált vita keretein.

lilalalilalázik 2014.02.27. 09:56:55

Ez az Összefogás hasonló dologra jó mint a légyfogó. Odarepültek azok a balos és liberális politikusok, akik az utóbbi 10 évben minden tönkretettek bal és liberális oldalon. Remélem ráragadnak az édeskés légypapírra és ott is maradnak, hogy azután végre eltűnjenek a politikai szemétdombra, hogy igazi megújulás lehessen a liberális és bal oldalon, mert jelenleg nincs kire szavazni. Szóval csak így tovább fiúk, nyalogassátok csak a légypapírt :D

elwood 2014.02.27. 09:57:14

@belgabela: "Ezek érzések, nem tények. A baloldal inkább a Fideszt tartja tolvajnak, a Fidesz meg a bolsikat. Én meg mindkettőt."

Én is. Bár a fidesz egy nagyságrenddel többet lop, és még csak el sem pirul, nem ez az igazi különbség.

A szocik rosszul gazdálkodtak. A fidesz rosszul gazdálkodik ÉS szétveri a jogrendet.
A rossz gazdaságot néhány év alatt rendbe lehet tenni. A jogrend megszűnése egy generáció idejére rombol.

belgabela 2014.02.27. 09:58:34

@elwood: A számok azt mutatják, hogy a Fidesz jobba gazdálkodik. Nézd csak meg akár az előbb belinkelt adatokat.

Moin Moin 2014.02.27. 10:02:22

Már megint nagyon hasonló témát feszegettünk - te tollal, én láncfűrésszel.:-)

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.27. 10:07:42

Az összefosás láthatóan azt az elvet képviseli, hogy vesztes csapaton ne változtass!

De van itt egy sokkal fontosabb kérdés. Az a helyzet, hogy Gyurcsányi féle DK egyértelműen szélsőbalos alakulat, amialatt nem azt értem, hogy kommunista, hanem azt, hogy szélsőséges eszközökkel operál, s korábban is azokat alkalmazta (lásd pl. a 23 millió romános idegengyűlöletre rájátszó kampány, vagy az októer 23-i tömegbelővetés helyeslése.)
De ez - gondolom én - nem tetszik a baloldali választók többségének (néhány százezer elkötelezett idióta kivételével - ezek egy része ide is irogat.). Ugyanúgy, mint ahogy a JObbik és a FIdesz szavazótábora sem teljesen kompatibilis.
Ezért, az összeállásuk komoly szavazatveszteséggel járhat. A választás így a kis pártok megerősödését is hozhatja. Nem vagyok jós, nem tudom mi lesz, korlátozottan hiszek a közvéleménykutatásoknak, azt vallom, mint Kovács László, hogy nem közvéleménykutatást kell nyerni.
Majd április 7-én meglátjuk.

quendelapo 2014.02.27. 10:08:50

@HaFr:
Ezt a taktikát Te hirdeted, minden nap leírod. Nem hit vagy bizalom kérdése.
Azt mondod, hogy április 6-án: maradjon Orbán!

elwood 2014.02.27. 10:09:23

@belgabela: a jobb gazdálkodás a nyugdíjtakarékosság megszűnése. ennyi. ha az maradt volna, akkor most is 3% fölött lennénk.

a gazdálkodást szintén jellemzi a havonta változó adórendszer, kapkodva hozott követhetetlen tövénykezés. a gazdaság résztvevői csak kivárnak.

de ez mind másodlagos. a jogrend megszűnése sokkal nagyobb kárt okoz.

panPeter 2014.02.27. 10:13:17

Bajnai 2012-es 15 %-ához: az már akkor rövid úton kiderült, hogy az minden szakmaiságot nélkülözõ felmérés volt. Elõször feltettek vagy 5 Bajnaira "rávezetõ" kérdêst (hallott-e Bajnairól, az Összefogásról, stb.), és utána kérdezték, hogy kire szavazna. Na, így mértek 15 %-ot Bajnainak. Legközelebb semmi különös nem történt, csak tisztességeden csinálták a felmérést. Mindjárt visszament 5 %-ra a népszerûsége.

belgabela 2014.02.27. 10:17:02

@elwood: De az eredményesség ami a legjobban jellemzi. Én emlékszem mint vállalkozó, hogy a Veres is változtatta év közben az adókat, tételesen is Egyszer csak többet kellett fizetni, szeptembertől. Nem jó, de ebben nincs különbség. Az eredményekben van.

A jogrend meg rizsa. Ami neked jogos, másnak nem biztos, hogy az és fordítva.

elwood 2014.02.27. 10:26:17

@belgabela: a jogrend nem rizsa, hanem a társadalmi működés alapja. ha csak a gazdasági oldalát nézed, a gazdaság szereplői a jogrend stabilitásával számolva tudnak tervezni.

unikum, hogy a magántulajdont nem védi az alkotmány.

ha attól akinek pénze van mindig elveszik (manyup, trafik, szerencsejáték, különadók ) akkor senki nem ruház be mert nem érdemes.

Khonsu 2014.02.27. 10:26:52

@quendelapo: Elnézést, hogy beleszólok, de...

"Úgy látod, hogy Orbán oligarchikus autokráciát épít?"

Szerintem sokkal inkább végrehajt. Kiszolgálja az érdekeit a már létező arisztokráciának.

"Tudod, hogy mi vár ránk, ha jön az összeomlás?"

Nem pontosan, de jó tippjeim vannak.
Lesz egy a szélsőjobbot feltüzelő Jobbik, egy hanyatló, de a kiépült NER miatt még mindig erős Fidesz, és egy "valami", ami az ellenzék helyére jön be. Ha ez az lesz amit remélek, akkor egy olyan képződmény lesz ami nem igazán hasonlít semmire, amit eddig láthattunk. Ez lesz a 3 erős szereplő, a negyedik pedig a "rettegők", akik a mai ellenzékből hátramaradt maréknyi csoport, akik a politikájukat arra építik, mennyire félnek a másik háromtól.

"Biztos, hogy Orbán győzelme összeomlást hoz?"

Semmi sem biztos, de valószínű. A populizmusnak van egy nagy hátránya, mindig emelni kell a tétet a népszerűség fenntartásához, és eljön az idő amikor már nem lesz mit adni. Akkor az indulatok elszabadulnak, főleg ha a gazdaság is bedől mellé.

"Ha összeomlást hoz, az biztos demokratikus fordulatot is jelent egyben?"

Nem, illetve nem úgy, ahogy ezt legtöbben elképzelik.

"Lehet, hogy az Orbán rendszer a választási győzelem után hosszú távra berendezkedik?"

Ezen már túl vagyunk, már berendezkedett.

"Az Összefogás kormányzása alatt szabadabb lenne a média?"

Inkább "balosabb" mint szabadabb.

"A szabadabb média és közélet kedvezőbb a politika megújulására"

Nyilván igen, de a szabad (értsd mindennemű befolyástól is mentes) média olyan ritka, hogy nincs is.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 10:37:22

@elwood: 'unikum, hogy a magántulajdont nem védi az alkotmány.'

egyéb faszság?

Blogger Géza 2014.02.27. 10:43:28

@elwood: Hát ilyet neked kéne produkálnod, miért ne védené magántulajdont az alkotmány?

"V. cikk

Mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához.

XIII. cikk

(1) Mindenkinek joga van a tulajdonhoz és az örökléshez. A tulajdon társadalmi felelősséggel jár.

(2) Tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben meghatározott esetekben és módon, teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet."

Nem unjátok még sok hazudozást? Annyira unalmas.

fehérfarkas 2014.02.27. 10:52:47

@belgabela: "Az államadósság meg éppen kevesebb. 6:03 Tényadatok, ellenőrizhetőek."

Államadósság: 2010. tavaszától (kormányváltás) 19.300 milliárdról 22.800 millirádra nőtt az államadósság.

Azt magyarázd el nekem a hagyományos ortodox matematika révén (segítek: Obádovics matematika könyve), és nem pedig a Matelcsy unortodoxiája révén, hogy ha 4 év alatt a gazdasági növekedés összesen 1% (vagyis stagnálás), és közben 19.300 milliárdról 22.800 millirádra nőtt az államadósság, akkor az %-os arányban mégis hogyan csökkenhetett? Ez milyen matematika révén jön ki? Mert ha elmagyarázod nekem, akkor isten bizony a tűzre dobob Obádovics matek könyvét.

elwood 2014.02.27. 10:54:54

@Lucky Larry Silverstein: @Blogger Géza:

tudom, hogy tudjátok, csak a rend kedvéért:

ha a parlament hoz egy törvényt, hogy az összes larry és géza nevű blogger autóját elvesszük a köz érdekében akkor mit teszel? az alkotmánybírósághoz fordulsz.

az alkotmánybíróság pedig nem vizsgálhatja a törvényt a magántulajdon sérelme szempontjából amíg az államadósság 50% fölöt van, vagyis belátható időn belül.

olyan mintha az lenne benne, hogy a magántulajdonhoz joga mindenkinek, feltéve, hogy 3 méter magas.

elwood 2014.02.27. 10:56:22

@belgabela: az államadósság 82%-ról 80%-ra csökkent, 14%-nyi GDP (manyup) eltüzelésével.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 10:57:09

@quendelapo: Yes, te meg azt mondod, legyen Orbán ápr 6-ról 20 évre. Mert konzerválod az ellenzékét. És debil állapotban tartod az országot.

mokkaczuka 2014.02.27. 10:58:14

A szerző valamiről megfeledkezik. Minden népnek olyan csőcseléke van, amilyet kitermel. A magyar nép ezt bírta összehozni egyrészről, az Orsós-féle retardált rablóbandát másrészről. Lehet pampogni, hogy az Összefogás se elég jó, és mi tagadás, nem egy brit Konzervatív Párt, és a vezetői közt sincs Reagan, Thatcher vagy Franz-Josef Strauss, mint amilyen figurákra pl. én szavaznék szívesen. De egy lerobbant, hulladék csürhe, aminek a megélhetése 90 %-ban az államtól függ, és csak 10 %-ának van valami fogalma arról, mit jelent piaci verseny körülményei közt dolgozni, nem lehet számon kérni, hogy miért nem hoz létre nyugati értelemben vett polgári, demokratikus pártokat. Azért, mert kilenc és félmillió genetikai alattvalóval nem lehet demokráciát építeni, maximum olyan félzsódéros valamit, amit Orbán úgy cincált szét sec alatt, mint foxi a lábtörlőt, hogy létrehozzon egy, a kádárizmus és a horthyzmus legrosszabb elemeit ötvöző szörnyszülöttet. Nem tetszik a poszternek az Összefogás? Nekem se. De attól még tudomásul kell venni, hogyx egy európai értelemben vett, modern kampánytól az érintettek sikítva menekülnének, ilyennel elő se lehet állni. Ennek a népnek hazudni kell, illetve a közönyöseket felhergelni, hogy eltolják a seggüket a szavazóhelyiségig, EZ MOST A CÉL, nem pedig értelmiségi nyavalygás arról, hogy mi lenne, ha itt nem Balkán lenne. Ceterum censeo fidesinem esse delendam.

panelburzsuj 2014.02.27. 10:58:32

@Moin Moin:
progressziv.blog.hu/2014/02/27/gyozhetett_volna_az_ellenzek

"Meg kellett volna szólítaniuk azt a hiányzó több mint egymillió embert, akikkel most le vannak maradva a Fidesz mögött – de nem mérték fel azt, hogy erre a hiányzó tömegre mi minden hathat vonzóan. Azt sem mérték fel, hogy ez a tömeg messze nem egységes – noha van egy „legnagyobb tömbje”: az igazi nyugatosságot akaróké, azok, akik az egész életüket a jól teljesítésre tették fel."

Írd le ide: mennyien vannak ma Magyarországon, akik "egész életüket a jól teljesítésre tették fel", és mennyien azok, akik valódi versenyen kívül megszerzett státuszuk védelmét várják a politikától.

Mert amíg ezen nem esel túl, addig csak a fingot láncfűrészeled.

fehérfarkas 2014.02.27. 10:59:17

@belgabela: "Viszont az nem mindegy, hogy a nagy lopás közben előre megy az ország, vagy sem. Abban meg a Fidesz a számok alapján jobb. Ha az elvárásaimtól messze el is marad."

Ajánlom szíves figyelmedbe, hogy Orbán mit nyilatkozott még közvetlenül a 2010-es választásuk után, amíg el nem kezdett érdemben kormányozni:

És Orbán Viktor is ezt nyilatkozta Bajnairól 2010-ben:
"Ha nem Bajnai Gordon lett volna a miniszterelnök 2009-2010 májusa között, akkor valószínűleg csődbe ment volna az ország... Nem minden ember tudott volna, olyan pozitív gazdaságélénkítő tevékenységet végezni, mint ő..." Orbán Viktor 2010.10.11. Szombathely

"A magyar gazdaság és különösen a magyar pénzügyi mutatók az EU legtöbb államánál sokkal jobb állapotban vannak. (...) az államadósság mértéke (...) is inkább csak európai középmezőny-szám. Az európai gazdaságok körében a magyar gazdaság poziciója jelenleg jó." Orbán Viktor, ATV Egyenes Beszéd, 2010.06.23.

Csak miután Orbán egyetlen érdemi előrelépést sem tudott tenni, és 2010 nyarára már a Forintot is bedöntötte (pedig éppen hogy csak pár hónapja vette át a kormányzást), gyorsan ellenségképet kreált Bajnaiból (aki a világgazdasági válság kellős közepén húzta ki az országot csődközeli helyzetből), akit pár hónnap korábban még elismert.

quendelapo 2014.02.27. 11:01:24

@Khonsu:
Klassz!

Most akkor helyettesítsd be a Szociáldemokrata, Kommunista Nemzetiszocialista, Hitler szavakat a szövegedbe és már meg is kaptad egy 30-as évekbeli német, átlag polgár gondolat menetét.
Gratulálok! Cinizmusból jeles!

belgabela 2014.02.27. 11:06:02

@elwood: A jogrend megítélése, hogy neked megfelel vagy sem. Neked nem, másnak igen.

Az én vállalkozásaimból családi vagyonomból még csak a bolsik vettek el. Vagyis nem az enyémből, hanem a nagyapáméból. A mostaniak jogelődjei.

fehérfarkas 2014.02.27. 11:06:59

@belgabela: "Már 2007-ben válságban volt Magyarország. A világválság akkor még sehol nem volt."

Az adatokban a 2008/2009 év a világgazdasági válság éve.
Most nézzük meg Magyarország és legfontosabb exportpartnereink 2009-es gazdasági világválság adatait, meg a tavalyi évit:

2009 GDP változás (zárójelben 2012-es adatok):
Oroszország: -7,8% (+3,4%)
USA: -3,1% (+2,2%)
Szlovákia: -4,5% (+2,0%)
Lengyelország: +1,6% (+1,9%)
Ausztria: -3,8% (+0,8%)
Németország: -5,1% (+0,7%)
Románia: -6,6% (+0,7%)
Nagy-Britannia: -4,0% (+0,3%)
Franciaország: -3,2% (0,0%)
Csehország: -4,5% (-1,3%)
Magyarország: -6,5% (-1,7%)
Horvátország: -7,0% (-2,0%)
Szlovénia: -8,0% (-2,3%)
Olaszország: -5,5% (-2,4%)

Bajnai 1,2%-os GDP növekedéssel adta át a kormányzást.

Most a nagy fideszes sikerpropagandát megcáfolva jól látszik, semmilyen éllovasok nem vagyunk. Sőt inkább sereghajtók vagyunk.
ráadásul jól látszik a 2009-es és a 2012-es gazdasági környezet közti különbség is.
2009-ban a fenti országok közül 1 kivételével mindegyikben csökkent a GDP, 2010-ben pedig rajtunk kívül 4-ben csökkent, egyben stagnált, 8-ban pedig növekedett.
Az országokat a 2012-es, vagyis a tavalyelőtti éves GDP változás alapján tettem sorrendbe. Ebből jól látszik hol is volt tavalyelőtt Magyarország a sorrendben.
Na ennyit az éllovasságról. Ráadásul a világgazdasági válság mélypontjának számító 2009-cel ellentétben 2012-ben sokkal jobb volt a gazdasági környezet, de mi mégis a sereghajtók között voltunk.
(ez lenne a siker és éllovasság, vagy erről is a Gyurcsány-Bajnai tehet meg az elmúlt8év?)

belgabela 2014.02.27. 11:07:11

@fehérfarkas: De engem a számok érdekelnek, nem a szövegek. A politikusok beszélnek hülyeségeket, bármilyen oldaliak is legyenek.

2014.02.27. 11:07:13

"A nyilvánosságunk valóban perverz módon antidemokratikus"

Ez az egyik baj veletek liberálbolsevikokkal, hogy nektek semmi sem elég. Ahelyett, hogy örülnétek a holokauszt emlékéveteknek, továbbra is csak pimaszkodtok, követelődztök és ajvékoltok.

konrada 2014.02.27. 11:07:57

@elwood:
Nézd, sosem szabad a világot csak egy magunk által elképzelt piedesztál alapján nézni, legfeljebb azt magunknak írhatjuk elő.
Ezért - ha nem akarjuk magunkat egy belátásra, áttekintésre képtelen valakinek beállítani, úgy ildomos mindent komplexen nézni, tudomásul véve, hogy minden mindennel összefügg.
Ezért érdemes körülnézni, mielőtt kijelentünk an-bloc valamit.
Például azt, hogy egyik nagyságrendekkel többet lop, mint a másik. Mert ez esetben ezt bizonyítani kéne, kevés pár kiemelt esettel példálózni.
S ilyenkor kell elővenni a kockás lapot: megnézni milyen a nemzetközi gazdasági környezet, összehasonlítani a gazdasági mutatókat azzal, aztán a két időszak ilyetén összehasonlítását.

...s akkor kijön egy eredmény: ami vagy azt mutatja ki, hogy ha több maradt, tán mégsem lopnak többet, vagy a másikhoz képest még a nagyságrendekkel több lopással is nagyságrendekkel jobban gazdálkodnak, ha mindeközben nem 3-4x lassabban nő (illetve csökken az ország gazdasága, ha olyan korszak van), és nem kerül minden % GDP növekedés 3-4% adósságnövekedésbe, azaz nem hitelből, hanem a saját erőből nő, ha nő.

...mert bár valóban sok a birka a választók közt -s mindkét oldalt - de a gondolkodók közt igazából az dönt, hogy 2 rossz közül tudja, mindig a kisebbiket kell választani, mert tudja, a hitel vissza kell fizetni.

...s tudom, jön az IMF mantra: de egy tzapasztalt ember azt is tudja, jobb ha ő dönti el miből, mint amikor azt a végrehajtó dönti el.

belgabela 2014.02.27. 11:08:16

@fehérfarkas: Dehát engem igazolsz. Midnek V4 tagnál rosszabbul teljesítettünk. Bajnai alatt is.

quendelapo 2014.02.27. 11:08:24

@HaFr:
Nem HaFr, amit én akarok az egy szabadabb légkör, ahol egyáltalán lehet ellenzék. Te akarod az országot debil állapotban tartani azzal, hogy konzerválod Orbán hatalmát - ki tudja mennyi időre. Utána meg jöjjön az armageddon, igaz?

fehérfarkas 2014.02.27. 11:14:21

@belgabela:
de nézzük tovább az adatokat:

Akkor most nézzük a Fidesz propagandával szemben a tények a GDP növekedésről és az ipari termelés növeedéséről:

Magyarország GDP növekedése 2002-2010 között:
GDP növekedés %-ban (éves átlag)
2002: 4.3
2003: 4.1
2004: 4.6
2005: 4.3
2006: 4.2
2007: 1.1
2008: 0.4
2009: -6.5
2010: +1,2
2011: +1,3
2012: -1,7
2013: +1,2

Ipari termelés növekedése (%) :
2002: 2.8
2003: 5.9
2004: 8.3
2005: 7.3
2006: 10.1
2007: 8.1
2008: 0.0
2009: -17.7
2010: 10.7
2011: 5,4
2012: -1,4
2013: 1,4
www.akk.hu/object.6066a3b1-4c6d-4b97-84c5-cd883126b2ec.ivy

Ráadásul a szocik alatt épültek autópályák, jöttek új motorvonatok (23 db Siemens DESIRO, 10 db Bombardier TALENT, 60 db Stadler FLIRT = összesen 93db), vasúti szakaszokat villamosítottak, Combino villamosok a nagykörúton, a panelprogramban 190.000 lakás újult meg, stb...

A fideszesek által ócsárolt "elmúlt8évben" több autópálya épült ment előtte 4 évtized alatt.
1964-2002: 571km
2002-2010: 719km
És megépült az M0 északi hídja, meg a dunaújvárosi híd is.

Autópályák hossza időszakokra lebontva:
1963: 0km
1998: 534km
2002: 571km
2008: 1119km
2010: 1290 km
2013: 1355 km ("érdemi" 65km növekedés 3 év alatt vs. 719km a szocik alatt, amikor megduplázódott az autópályák hossza)

Sok hibát elkövettek a szocik, és alattuk is volt korrupció rendesen, de azért most úgy nőtt a Orbán-kormány alatt az államadósság (19.300 milliárdról 22.800 milliárdra, vagyis több mint 3000 milliárddal), hogy nem voltak nagy infrastruktúrális megaprojektek, az IMF készenléti hitelt elköltötte (és emiatt drgább kamatozású piaciból kellett visszafizetnie), és a Manyup 3000 mrd Ft-ját is államosította.

CSENDES 2014.02.27. 11:14:32

@Moin Moin: "Egyvalamit: bizalmi alapú politikát hirdethetne 1! "

A helyzet az, hogy ezek egy jó részét már meghirdette annak idején a Bajnai féle csoport.
Mondjuk kivéve az alaptörvény semmissé nyilvánítását leszámítva, mert arra az volt a válaszuk, miután megvizsgálták a kérdést, hogy akkor soha sem lehet az árkokat betemetni.
Tehát 1. kérdésre a válasz, alaptörvényből kiegyelni azt, ami oda be nem illik, lehetőség szerint a jobboldal támogatását megszerezve.
2. kérdésre a válasz az antikorrupciós csomag.
3. kérdéssel tudomásom szerint nem foglalkoztak, de szerintem ez lehetne az alaptörvény egyik módosítása társadalmi vita után.
4. Ahhoz azért tudnunk kellene, hogy kik ezek a személyek, illetve, hogy vannak e még élő személyek, tekintve, hogy azért mégiscsak 25 év telt el azóta.
5. Szerintem ezzel is foglalkoztak.
6. Végül a határidő mán megint elég kurta. Jóval kurtább, mint a Bokros féle. Ennek megint csak eszement törvényhozás lenne a az eredménye.

quendelapo 2014.02.27. 11:15:03

@Khonsu:
Klassz!

Most akkor helyettesítsd be a Szociáldemokrata, Kommunista Nemzetiszocialista, Hitler szavakat a szövegedbe és már meg is kaptad egy 30-as évekbeli német, átlagpolgár gondolatmenetét.
Gratulálok! Cinizmusból jeles!

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 11:16:06

@elwood: Senkinek nem vette el a magántulajdonát a kormány, ez alap.

Az Alaptv. ugyanolyan védelmet ad a magántulajdonnak, mint az Alkotmány.

Az Alkotmánybíróság nem bírálhatja felül a parlamentet, ez alapvető demokrácia lesson 1.

CSENDES 2014.02.27. 11:17:44

@Blogger Géza: "Mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához."

Na ja. Csak közben a jogot a "Mi 2/3-unk" rángatja.

belgabela 2014.02.27. 11:19:22

@fehérfarkas: És minden V4-es országé jobb, 2003 és 2010 közt.

fehérfarkas 2014.02.27. 11:20:46

@belgabela:

Ha az neked igazolás, hogy a világgazdasági válságból Bajnai kihúzta az országot a csődközeli helyzetből (amit akkor még maga Orbán is elismert!!!), majd Orbán meg már konjunktúrában vitte le az országot duplabóvliba a hitelminősítők szemébe, a GDP a 4 év alatt 1%-kal növekedett csak (sőt az egyik évben még mínuszba is lement: -1,7% 2012-ben), az ipari termelés éppenhogycsak stagnál (de is még azon multiknak köszönhető, akik a 2. Orbán kormány előtt jöttek ide), az Euró 250-270 közti forintos árfolyam helyett 290-315 forintos között mozog, az államadósság pedig 3000 milliárd forinttal nőtt (ráadásul úgy, hogy közben a nagy infrastruktúrális projektek leálltak). Ha ez neked siker, akkor mi a kudarc?

ben2 2014.02.27. 11:22:08

1994-ben az akkoriban még csak szerveződő jobboldal nagyon hasonlóan omlott össze a választási vereség miatt, mint a baloldal 2010-ben.
1994-es választásokon 2/3-ot szereztek a balliberálisok, az MDF maradt az ellenzék vezető ereje, Torgyánék voltak a másodikak, a Fidesz meg mint az akkori szekértábor politika elutasítója alig 1 centivel a léc felett csúszott be a parlamentbe.
A 2010-es felállás tehát nagyon hasonló az 1994-eshez:
1994 MSZP-SZDSZ kétharmad -> 2010 Fidesz-KDNP kétharmad
1994 MDF -> 2010 MSZP
1994 Torgyán -> 2010 Gyurcsány
1994 Fidesz -> 2010 LMP
Az egyetlen komoly eltérés talán a Jobbik, ami az 1994-es minta alapján a Miépnek felelne meg, csak lényegesen nagyobb szavazóbázissal.
A helyzet tehát kísértetiesen hasonló, mégis teljesen más lett a ciklus végére az eredmény.
Az okokról egyetértek a posttal.
A 2014-es nyerési esélyeket nem a baloldali pártok, hanem a ballib értelmiség lehetetlenítette el.
1994 és 1998 között a jobboldali értelmiségi holdudvar felfogta, hogy Horn Gyuláékat a tehetségtelenül vergődő Antall kormányban leszerepelt arcokkal, mint Boross, Lezsák, Horváth Balázs, stb. lehetetlen behozni.
Az akkori jobboldal ráadásul sokkal komolyabb, a mai baloldali terminológia szerint "diktatórikus" hatalomkoncentrációval nézett szembe, mint a mostani baloldal.
Hornék kezében volt kb. minden, lakáj szakszervezetektől kezdve a kommunista diktatúrából átmentett és az MSZP-vel messzemenően lojális államigazgatási kádereken át a gazdasági a média pozíciók 99%-áig.
Ebben a reménytelen helyzetben ismerte fel a jobboldali értelmiség, hogy ha a Fideszt hozza helyzetbe, akkor képes lesz begyűjteni az SZDSZ "árulása" és rohamos korrumpálódása miatt a kormányoldalról leszakadó, középen álló szavazókat.
Ez vezetett odáig, hogy 1998-ban hiába az MSZP kapta listán a legtöbb szavazatot, az egységbe tömörülő jobboldal a közép-szavazókkal együtt le tudta váltani a kormányt.
Ezt a manővert lazán eljátszhatta volna ebben a ciklusban az LMP is, sőt meg is próbálta, de értelmiségi támogatás nélkül eleve esélytelenül indult. Ráadásul míg a Fidesz már 1994 előtt leszámolt az "SZDSZ-eseivel", addig az LMP-ben ez a tisztulási folyamat a ciklus közepéig húzódott.
Az eset tanultsága már csak a következő ciklusban hasznosítható, de két feltétel még hiányzik:
1. Az LMP-nek be kell jutnia a parlamentbe, mégpedig egyszerre jobb- és baloldali ellenszélben
2. A ballib értelmiségnek fel kell hagynia a személyes lobbiérdekek támogatásával, és le kell mondania a politika direkt kontrollálásának illúziójáról (értsd: fel kellene fogniuk, hogy a 1993-as Demokratikus Charta felett eljárt az idő)

Az első szerintem szorosan, de meglesz. Paks nagyon jól jött az LMP-nek, és meglepő módon a Fidesznek is, mert csak a baloldalon belül rendezte át a szavazati arányokat.
A második viszont esélytelen addig, amíg a ballib értelmiségi szent tehenek ki nem halnak.

elwood 2014.02.27. 11:23:00

@konrada: "nem kerül minden % GDP növekedés 3-4% adósságnövekedésbe, azaz nem hitelből, hanem a saját erőből nő, ha nő."

vedd ki a nyugdíjmegtakarítást a számításból (évi 1.5% felhalmozás és 3000 milliárd megtakarítás), és kiderül, hogy orbánék nagyjából úgy gazdálkodnak mint az elődeik.

a hitel a jövő nyugdíjasai nyújtják, valamint mostmár a jegybank is szórja ki az olcsó hitelt aminek a kamatkülönbözetét a következő kormányok fogják fizetni, valamint a rezsiharccal lerabolt infrastruktúra (ami a kádár rendszer egyik forrása is volt) helyreállítása is a következő kormányoktól felvett hitelnek tudható be.

de ismétlem nem a kormányzásképtelenségük a fő baj, hanem a jogrend szétverése.

CSENDES 2014.02.27. 11:23:49

@Lucky Larry Silverstein: "Az Alkotmánybíróság nem bírálhatja felül a parlamentet, ez alapvető demokrácia lesson 1."

Aztán ezt hol olvastad? Mert ilyet még a legdurvább Fidesz prókátorok sem állítanak. Ők azt állítják, hogy bármilyen jogilag szokatlan megoldást - ekkor még elég árnyaltan fogalmaztam - beépíthetnek a kalaptörvényükbe, s akkor azt nem vizsgálhatja az Alkotmánybíróság.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 11:24:05

@CSENDES: 'Na ja. Csak közben a jogot a "Mi 2/3-unk" rángatja.'

Még szép. Az baszna be ha az 1/3 rángatná....:))))

belgabela 2014.02.27. 11:24:18

@fehérfarkas: A többi hozzánk hasonló helyzetben lévő ország azt is jobban csinálta. Mi ebben a jó?

Ma meg mi vagyunk a jobbak.

Ha megnézzük pl a 2013-as GDP növekedésünket (amelynél várhatóan mind a 2014-es, mind a 2015-ös jobb lesz), magasabb lett pl. a cseh (-1,2%), a szlovén (-1,6%), a horvát (-0,7%) de még a szlovák (0,8%) adatnál is.

Az igazi lecsúszás valójában 2010 előtt következett be.

ec.europa.eu/economy_finance/eu/countries/slovenia_en.htm

ec.europa.eu/economy_finance/eu/countries/czech_republic_en.htm

fehérfarkas 2014.02.27. 11:25:21

@belgabela:

Azért én inkább élnék olyan országban, ahol épülnek az autópályák, panelprogram, új motorvonatokkal gyarapodik a vasút, a GDP 4% körül növekszik, az ipari termelés pedig 5% felett, és minden évben jönnek ide új multik gyárat építeni (gondolom tudod, hogy az utsó nagy multi a Mercedes a kecskeméti gyárának építésére még Gyurcsány-kormány idején kötötte meg a szerződést, csak a gyár felépülése, és a munkások betanítása miatt a termelés már csak Orbán-kormány idejn kezdődött meg).

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 11:27:26

@CSENDES: Ők azt állítják, hogy bármilyen jogilag szokatlan megoldást - ekkor még elég árnyaltan fogalmaztam - beépíthetnek a kalaptörvényükbe, s akkor azt nem vizsgálhatja az Alkotmánybíróság.

Még szép. Hogy vizsgálhatná? Nem tv-hozó szerv, a tartalomhoz nem nyúlhat.

A hatalom forrása a nép, a letéteményese az Ogy. lesson 1

Az AB nem az Alkotmányon, hanem annak az alapján dolgozik.

belgabela 2014.02.27. 11:28:21

@elwood: 2011-ben 4,3% plusz volt. az államháztartásban. Ki kellett fizetni az addig kétszerese tartozást, amit Bajnai és a Fletó volt kedves felvenni és éppen 2011 és 2014 közé időzíteni a visszafizetést.

Szó sincs róla, hogy nem a bolsik baszták el. 2006-ban 9% felett volt a hiány, mégis alig fejlődtünk. Mire ment el a pénz? 2007-ben már semmit nem fejlődtünk gyakorlatilag. Most mennyi, a nagy tartozás döntő részének kifizetése után?

Szevasztok 2014.02.27. 11:28:46

@Blogger Géza: "V. cikk

Mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett vagy az ezeket közvetlenül fenyegető JOGTALAN támadás elhárításához." (A kiemelés tőlem)

Vagyis ha jogszabályt hoznak róla, akkor az már nem lesz JOGTALAN.

Ilyen értelemben az 50-es évekbeli vagyonelkobzás zöme is JOGSZERŰ volt, hiszen hoztak rá jogszabályt.

belgabela 2014.02.27. 11:29:17

@fehérfarkas: Élj ott, ahol hitelből van minden és nincs fejlődés, a csőd közelít! Ki akadályoz benne!

elwood 2014.02.27. 11:29:18

@Lucky Larry Silverstein: "Senkinek nem vette el a magántulajdonát a kormány, ez alap."

erről a manyuposoknak más a véleménye, de a 98% adónak nevezett vagyonelkobzással sem tett semmit az alkotmánybíróság, strasbourgig kellett menni a jogorvoslatért.

béla a görög (törölt) 2014.02.27. 11:29:44

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

amit az 1-4 pontban leírsz az mind tökéletesen igaz. Csakhogy 1) Magyarországon vagyunk 2) Nézd meg mi a felhozatal és ki, mit próbál képviselni és kinek van támogatottsága.

van szocdempárt? nincs! van liberális párt? nincs! van jobboldali párt? nincs! (egyébként az is megérne egy misét, hogy hol a választóvonal jobb/bal/liberális között - aki azt gondolja, hogy azért mert megszűnőben a klasszikus proli amiatt megszűnik a baloldal is az mondjuk úgy - nagyon naiv. mint ahogy az a jobboldali is aki egyszerre akarja képviselni a hagyományt és a konzervatív értékrendet meg az innováció - én meg körberöhögöm.)
Elvi síkon lehet gondolkodni de az [X]-et azt be kell valakire húzni és csak arra lehet aki van. Azért meg nem hagyok ki választást mert a) nincs olyan aki klasszikus értelemben képvisel b) olyan a politikai elit amilyen.

Te is az egész fidesz dobnád át balra - mondván balról előz - erre mondom, hogy rossebb, legyen a jobboldal kutyájának kölke, rohadjon rájuk. Amit rezsicsökkentés cí<én mível az egy állatság. Gyurcsány miatt prüszköltek anno, hogy baloldali azt a tőkét képviseli. Végül is csak 20 egynéhány éve van kapitalizmus magyarországon...
Családban volt cégünk és alkalmazottként is dolgoztam/dolgozom cégben - láttam innen is onnan is a dolgokat. A magyar rögvalóságból még mindig a baloldal áll hozzám a legközelebb. Csak ennyi.

ben2 2014.02.27. 11:30:30

@fehérfarkas:

Bajnai nem húzta ki az országot a gazdasági válságból. Az IMF kölcsönnek köszönhetően kerültük el az utolsó pillanatban az összeomlást, Bajnai pedig nem csinált mást, mint az IMF kesztyűsbábjaként végrehajtotta az utasításokat. Közben a kormányzás minden egyéb területén a lovak közé dobta a gyeplőt.

Ami a sikereket illeti: a szakadékban éppen zuhanó vonat megállítása bizony siker még akkor is, ha lejjebb áll meg, mint amikor a mozdonyvezető a kezébe kapta a kormányt. Ha ezek után még el is tud indulni felfelé a leejtőn, az szinte csoda.
Orbánék mindezt ráadásul úgy oldották meg, hogy nem a lakosságra terhelték a megszorítások legnagyobb részét és ezért soha nem látott össztüzet kaptak a nemzetközi piacok és az EU bürokrácia felől. Jah és nem mellesleg mindez idő alatt 3% alatt tartották a költségvetési hiányt, ami addig egyetlen kormánynak sem sikerült.

fehérfarkas 2014.02.27. 11:31:47

@belgabela:

Na és a fő felvevő országaink adatai? Tudod, ahoá több mint 300.000 magyar vándorolt ki az elmúlt 4 évben munkát vállalni :D

Direkt azért tettem be a 2012-es adatokat, hogy ott bizony azok az országok, amelyek a fő felvevőpiacaink, azok bizony növekedtek, míg a mi GDP-nk -1,7%-kal csökkent.
Tavalayi évben is a mezőgazdaság, és a Mercedes meg az Audi húzta fel a gazdaságot, mert a német gazdaság és életszínvonal növekedése miatt megnőtt a kereslet ezekre. Sőt, a kecskeméti Mercikre (ami még Gyurcsány-kormány alatt jött ide) tavaly rekord kereslet volt Németországban. Tudod, ez az az imperialista hanyatlófélben levő nyugati EU-s ország, amely ellen éppen szabadságharcolunk. És a tavalyi évben emiatt nem lett csak mínuszos a gazdasági növekedésünk, mert a németek rekord mennyiségben vették a Magyarországon gyártott Merciket és Audikat. Ez nem Orbán, hanem Merkel gazdaságpolitikáját dícséri.

Szevasztok 2014.02.27. 11:33:05

@belgabela: "A jogrend megítélése, hogy neked megfelel vagy sem. Neked nem, másnak igen."

A magántulajdon alkotmányos védelme nekem fontos. Neked nem?

elwood 2014.02.27. 11:33:45

@belgabela: te is látod a számokat. a hitelt hitelből fizettük vissza. büszkén mondjuk, hogy józsinak már nem tartozunk, helyette bélának.

csak közben kiürült a spajz is.

ha a manyupot beleszámolod akkor most 94% körül lenne az adósság.

fehérfarkas 2014.02.27. 11:35:56

@ben2: "Orbánék mindezt ráadásul úgy oldották meg, hogy nem a lakosságra terhelték a megszorítások legnagyobb részét és ezért soha nem látott össztüzet kaptak a nemzetközi piacok és az EU bürokrácia felől. "

Látom te is a Matelcsy iskola tanítványa vagy és "az adókat a cégek nem terhelik a fogyasztókra" tananyagot hibátlanul bemagoltad.
Kár, hogy a kapitalizmus nem így működik.
A több mint 30 új adót, és a több mint 3000 milliárdos megszorítást a lakosság és a magyar vállalkozások egyaránt megérezték.

Szevasztok 2014.02.27. 11:36:19

@Lucky Larry Silverstein: "Az Alkotmánybíróság nem bírálhatja felül a parlamentet,"

Pedig éppen az a legfőbb feladata.

Moin Moin 2014.02.27. 11:36:36

@CSENDES:

1.) Az Alaptörvénynek a jobboldallal (értsd: Fidesz és annak törzstámogatói) konszenzusban történő átalakításáról álmodni felesleges: ez számukra önidentitás-kérdés. Ráadásul a jelenlegi Alaptörvényből levezetett bebetonozott közjogi konstrukció és személyi állomány a garancia arra a Fidesznek, hogy bármikor visszavehesse a hatalmat.
2.) Az MSZP-s, Együttes, Összefogásos antikorrupciós csomag(ok - mert több is van) csupán irányelveket és ígéreteket tartalmaznak, mindenféle, a végrehajtásura vonatkozó garancia nélkül. Ráadásul – mivel éppen ez lenne a bizalom megerősödésnek alapja – már bőségesen lett volna idejük arra, hogy ne csak az irányelveket, hanem magát a teljes, komplett antikorrupciós, átláthatósági és pártfinanszírozási csomagot is részletesen kidolgozzák és azt a választási programjuk központi elemévé tegyék. Ez nem történt meg, aminek csak egy oka lehet: nem akarják.
3.) Valóban!
4.) Itt nem „személyes ügyről” és nem konkrét célszemélyekről van szó, hanem egy, a demokratizmussal nem kompatibilis politikai célrendszert képviselő szervezetekben vezető posztokat betöltő személyeknek a közhatalomtól való ideiglenes távoltarásáról.
5.) Nem foglalkoznak ezzel – itt is csak lózungok vannak, konkrétumok, részletes terv és garanciarendszer nélkül, mint a 2. pontnál.
6.) Fél év bőségesen elegendő öt törvény megalkotására, a társadalmi vitával együtt is. Itt igen egyszerű, nagyobbrészt technikai-szakmai jellegű megoldások kodifikálásáról lenne szó. Ha van valódi szándék, az idő elegendő. Ráadásul a közbizalom megerősítése ellen hat, ha nyúlnak a dolgok a bizonytalan jövőbe. („Ezek is csak ígérgettek!”)

Vén Csataló 2014.02.27. 11:41:35

@fehérfarkas: Hamahama szóljál nekik, hogy megérezték, mert nagyon úgy tűnik, hogy olyan ezek a magyarok annyira de annyira hülyék, hogy nem tudnak róla, hogy megérezték. :D

CSENDES 2014.02.27. 11:41:46

@Lucky Larry Silverstein: Viszont te azt állítottad, hogy a parlament által hozott törvényeket nem vizsgálhatja az Alkotmánybíróság. Akkor mi a rossebet vizsgál? Mi a feladata?
24. cikk(1) Az Alkotmánybíróság az Alaptörvény védelmének legfőbb szerve.
(2) Az Alkotmánybíróság
a) az Alaptörvénnyel való összhang szempontjából megvizsgálja az elfogadott, de ki nem hirdetett törvényeket;
b) bírói kezdeményezésre soron kívül, de legkésőbb kilencven napon belül felülvizsgálja az egyedi ügyben alkalmazandó jogszabálynak az Alaptörvénnyel való összhangját;
c) alkotmányjogi panasz alapján felülvizsgálja az egyedi ügyben alkalmazott jogszabálynak az Alaptörvénnyel való összhangját;
d) alkotmányjogi panasz alapján felülvizsgálja a bírói döntésnek az Alaptörvénnyel való összhangját;
e) a Kormány, az országgyűlési képviselők egynegyede, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész vagy az alapvető jogok biztosa kezdeményezésére felülvizsgálja a jogszabályoknak az Alaptörvénnyel való összhangját;
f) vizsgálja a jogszabályok nemzetközi szerződésbe ütközését;
g) az Alaptörvényben, illetve sarkalatos törvényben meghatározott további feladat- és hatásköröket gyakorol.

Moin Moin 2014.02.27. 11:43:17

@panelburzsuj:

1.: Kb. 700.000-en
2.: Kb. 3-4-5.000.000-an

De: az előbbi hétszézezer termeli meg a GDP többségét (vagy: irányítja annak előállítását), így csak az ő megszervezésük kérdése az, hogy - ha úgy látják szükségesnek - "leállítsák" az országot, majd egy nekik kedvező (és mellesleg a többieknek is hosszú távon egyedül hasznos) irányba újraindítsák azt.

Ne feledd: sosem a szám szerint legnagyobb csoport vezeti-vezetheti a társadalmat és szabhatja meg a szabályokat, hanem a legszervezettebb és így legerősebb. Hogy ez mennyire igaz, a Fidesz valójában alig áll néhányszáz emberből.:-)

z 2014.02.27. 11:44:34

Az emberek nem a rezsicsökkentésre meg a húsz forintokra, az ígéretekre meg a nemzeti pátoszra szavaznak, amikor a Fideszt választják.
Egyszerűen el kell ismerni, hogy a politikához kiállás meg tökösség kell, és ha így nézzük, akkor Magyarországon Orbánon kívül nincsen profi politikus (és ezt nem azért mondom, mert én annyira szeretném, de szerintem ezt az ellenzék is látja és bevallja magának)..
Az emberek azt akarják látni, hogy valaki kiáll és azt mondja: megcsináljuk. Akinek van karizmája, lehet követni. Ezt a történelem is igazolta már jópárszor.

Ezek a se hús, se hal Mesterházyk meg Bajnaik mondtak valaha olyat, ami 5 percnál tovább is megmaradt volna akár egy pár ember fejében? Ki tudnak állni beszédet mondani úgy, hogy arra százezrek legyenek kíváncsiak? Nem.
Márpedig a politika itt kezdődik, ennyire primitív dolog az egész. A program meg a többi az csak ezek után jön. De aki annyira jellegtelen, hogyha a nevét nem írják rá a választási plakátra, akkor az emberek fel sem ismerik, az mit gondol, ki fogja őt követni? Nem magyar sajátosság ez, mindenhol ilyen a politika. Sajnos kell hozzá vezetői potenciál is, nem csak okos gondolatok.

fehérfarkas 2014.02.27. 11:45:46

@belgabela: "Élj ott, ahol hitelből van minden és nincs fejlődés, a csőd közelít! Ki akadályoz benne!"

Jelenleg ott élek: a stadionokon kívül nem épül szinte semmi. És az a kevés is EU-s forrásokból meg hitelből épül. Sőt, az államadósság annak ellenére növekedett 3000 milliárddal, hogy a nagy infrastrukturális beruházások leálltak. A gazdaság 4 év alatt növekedett 1%-ot. A hazai vállalkozások tavaly rekord számban mentek csődba. Nagy külföldi termelő cégek pedig 4 éve nem jöttek ide (az utolsó nagy külföldi gyártó cég még a Mercedes volt a Gyurcsány-kormány idején).
Ezt úgy hívják: 2. Orbán-kormány.

Moin Moin 2014.02.27. 11:46:16

@Lucky Larry Silverstein: ...és: az Alkotmánybíróság azon is őrködik (pontosabban kellene őrködnia), hogy az Országgyűlés nem élhessen vissza a néptől kapott hatalommal és ne hozhasson az alkotmányosság szellemével szemben álló törvényket, vagy hogy ne változtatgathassa akár magát az alkotmányt is így.

...De tudomm, ezt te soha meg nem érdet és persze (politikai elkötelezettségednél fogva) el sem fogad(hat)od!

CSENDES 2014.02.27. 11:46:32

@Moin Moin: Az 1. pontra vázoltak több alkotmányjoggal foglalkozó tudós ember véleményét tükrözik. Ez nem az én magánvéleményem. :-))

Barbaarb 2014.02.27. 11:50:20

"azt hiszik, hogy ennek ellenére le kell tolakodniuk a választók torkán. Értsék meg, nem megy. Gyurcsánytól Bokroson át Fodorig régen be kellett volna már látniuk, ahogy az őket támogató balos értelmiségnek is, hogy ennek az elitnek vége van"

Ezt te csak hiszed, hiszen ők pont ugyanúgy ott lesznek, és erre ez az összefogósdi volt az egyetlen megoldás.
Egy pillanatig sem foglalkoztatta őket a választási győzelem, hiszen reális esély rég nem volt rá, így viszont az arcok ott lesznek ahová vágynak.
Én azt gondolom, hogy ezeknek a szereplőknek is nyilvánvaló kellett, hogy legyen, hogy az összefogással nem fognak pozitív irányba mozdulni, ha a pórnép közül annyian láttuk ezt.
Mondjuk egy értelme talán volt, erre majd még fény derül, hogy így kevesebb szavazat vész el, mint ha mondjuk ezek közül csak két párt jutott volna be külön listával.

CSENDES 2014.02.27. 11:51:33

@Moin Moin: Mondjuk teljesen mindegy, mert az Alaptörvény is csak egy jogszabály, így bizony a nemzetközi szerződésbe ütköző jogszabályokat az alkotmánybíróság vizsgálja és megsemmisítheti.

Khonsu 2014.02.27. 11:55:35

@quendelapo: Nem látom a párhuzamot. Én inkább a mai görög és olasz politikai felálláshoz hasonlítanám amire gondoltam. Ahol van egy korábbi, a válság és saját hibáinak következményeibe belebukott, leszerepelt politikai elit, akik még azért kapaszkodnak minden erejükkel. Van egy hirtelen a semmiből létrejött és megerősödött új erő, ami olyan szinten unortodox tanokat hirdet, hogy ahhoz képest Matolcsy sehol sincs. És egy összességében még kezelhető, de hangos és vad szélsőjobb.

Nácikkal riogatni szerencsére még túlzás :)

Moin Moin 2014.02.27. 11:56:07

@CSENDES:

Más alkotmányjogászok szerint viszont eleve illegitim az Alaptörvény, így az nem is létezik - ergo: az érvénytelenítésével sem kell foglalkozni, csupán kimondani azt!

Ja, és ez utóbbiaknak van igazuk, még szigorú szakmai kritériumok alapján is.

Az a helyzet, hogy az általad idézett alkotmányjogászok nem értelmezték helyesen a helytetet és az abból következő kérdést/feladatot sem: ui. nem az a helyzet, hogy van egy érvényes Alaptörvényünk és azt hogyan lehet megváltoztatni, netán hatályon kívül helyezni, hanem az, hogy nincs is hatályos alkotmány.

További probléma az álzalad idézett véleményekkel, hogy ők amiatt is félenk az Alaptörvény érvénytelenségének deklarálásától, mivel (úgymond) az "megingatná a szilárd jogrendszerve vetett állampolgéri hitet" - ez azonban marhaság. Éppen az illegitim Alaptörvény és az arra felépített, ergo szintén illegitim Fidesz-jogrendszer ásta alá alapjaiban a sziládr, demokratikus jogrendet - így a megingató megingatása valójában a megingatás ellen hat!:-)))

...Csak bátorság és invenció kellene, ami nincs az Együtt-fiúkban.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 11:57:25

@elwood: A manyuposok véleménye senkit nem érdekel, ők nyilatkozták hogy odaadják, ami a bíróság szerint nem a magántulajdonuk

www.vg.hu/kozelet/politika/strasbourg-elutasitottak-a-magyar-panaszt-magannyugdijugyben-396744

és az EU most így 2 évvel késve igazat adott a kormány döntésének:

ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/hibas-volt-a-maganpenztari-modell

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 11:59:01

@Moin Moin: nincs alkotmányosság szelleme

főleg nem testesíti meg ezt egy alacsony legitimációjú szerv (AB) a legnagyobb legitimációjúval szemben

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 11:59:50

@Moin Moin: Nem az alkotmányosság hanem a komcsik szelleme kísért, hál Istennek egyre halványabban.

fehérfarkas 2014.02.27. 12:00:55

@Barbaarb:

Sokan nem tetszenek akik az Összefogásban benne vannak, de azt el kell ismerni, hogy Budapest belső kerületeiben (6, 7, 8, 9) és a legnagyobb kerületeiben (10, 11, 13, 14, 19) nagyon sokan miattuk szavaznak csak az összefogásra. Ugyanis itt él a liberális bázis, akik az SZDSZ kiesése után nem találta maguknak új pártot (és eze a kerületekben volt mindig is erős az SZDSZ - és a párt ugyan megszűnt, de a szavazóik még élnek).
Vidéken, ahol az SZDSZ soha nem volt erős, ott teljesen más a helyzet. De országos választást Budapest nélkül nem lehet megnyerni. Ezért kellettek az Összefogásba azok a politikusok is, akik a felsorolt kerületeken kívül sehol máshol nem tudnak szavazatokat hozni (de itt meg az ő szavazóik nélkül nem lehet a Fidesz leváltásához elég szavazót szerezni).
És mivel az új választási rendszer a koalíciózást nem támogatja, mert a nyertes mindent visz alapon lett létrehozni, így csak egységes pártlistán indulva van esély a győzelemre.
(nem véletlenül módosította így a Fidesz a választási törvényt, hogy az egymást zsigerből utáló ellenzéki szervezeteknek csak közös listán legyen esélyük bármire is;
decemberben úgy nézett ki, hogy az Összefogás teljesen életképtelen, mert nem tudnak egymással kompromisszunra jutni ezek a szervezetek;
Orbán nagy pechjére mégis össze tudtak egymással fogni és közös listát állítani)

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 12:01:43

@CSENDES: 'Viszont te azt állítottad, hogy a parlament által hozott törvényeket nem vizsgálhatja az Alkotmánybíróság'

Ilyet nem írtam.

Vizsgálhatja, abból a szempontból hogy összhangban vannak e a jogrenddel, alaptv-el (és nem a tvek szellemével amiről mindenki azt mond amit akar)

CSENDES 2014.02.27. 12:03:02

@Lucky Larry Silverstein: Ez mind nagyon jól hangzik. Akkor a hozamát miért fizették ki nekik? Mert olyan jó lelkűek voltak? Nahát, nahát.
Továbbá a strasbourgi bíróság nem azért utasította el a panaszt, mert az nem volt a megtakarítás nem volt a tagok tulajdona.

"A bíróság szerint a panaszos magántulajdonhoz fűződő joga nem sérült, hiszen a jövőben is joggal tarthat igényt nyugdíjra a foglalkoztatása alatt fizetett járulékok alapján, függetlenül attól, hogy azok állami vagy magánkézben lévő nyugdíjpénztárba folytak be."

Tudod, amikor megszüntették a zsarolási potenciált.

Szevasztok 2014.02.27. 12:03:39

@Lucky Larry Silverstein: "Még szép. Az baszna be ha az 1/3 rángatná....:))))"

Olyan nem lehet, hogy senki se RÁNGATJA?

fehérfarkas 2014.02.27. 12:05:52

@Lucky Larry Silverstein: Ha már idézed a cikket, akkor értelmezzed azt is, hogy mi áll benne:
"Az történt, hogy az állami nyugdíjakat fedező bevételből egy részt kikanyarítottak, és magánszámlákon helyeztek el, de arra nem volt törekvés, hogy a befizetéseket valóban privatizálják, vagy a kieső állami bevételt pótolják"
ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/hibas-volt-a-maganpenztari-modell#

Vagyis a szakértő szerint nem volt eléggé privatizált, nem volt elégg piacosított. + az államnak a kiseő bevételt ki kellett volna egészítenia, vagyis több járulékot szednie be (=járulékemelés).
Van egy olyan érzésem, hogy te nagy fideszesként, aki a 300 forintos vizitdíj ellen is tiltakoztál, és most az államosításokat támogatod, ezt a szakértő által elvárt megoldást sem helyeselnéd.

Szevasztok 2014.02.27. 12:09:28

@z: "Magyarországon Orbánon kívül nincsen profi politikus Magyarországon Orbánon kívül nincsen profi politikus "

Ha "politikus"="vezér", akkor egyetértek veled.

Kérdés: A XXI század európájában tényleg egy VEZÉR kell-e kis hazánk élére?

CSENDES 2014.02.27. 12:13:01

@Lucky Larry Silverstein: Konkrétan azt állítottad, hogy az Alkotmány nem vizsgálhatja felül a parlamentet. A parlament maga a törvényhozás. ezért nem magát a parlamentet (slendrián megfogalmazásod) vizsgálja felül az Alkotmánybíróság, hanem a parlament munkájának eredményét.

CSENDES 2014.02.27. 12:19:18

@CSENDES: Javítva: Alkotmány= Alkotmánybíróság

quendelapo 2014.02.27. 12:22:42

@Khonsu:
Olaszország tele van hazai kis és közepes vállalattal és milliónyi mikró céggel, széles a középosztály, erős a polgári kultúra, nincsenek nagy társadalmi különbségek.
Nálunk mindezek hiányoznak, van viszont 1 millió románk, kb ugyanannyi rasszistánk és további 3-4 millió ember, aki csak nulla összegű játszmákban tud gondolkodni.
Ez sokkal inkább a 30-es évekre hajaz, mint a 21. századi Itáliára.

Bogyó 2 2014.02.27. 12:26:14

@ben2: Látom,te aztán jól betanultad a pártpropagandát!

"Az IMF kölcsönnek köszönhetően kerültük el az utolsó pillanatban az összeomlást"

Igen, de ez volt a kihúzás módja.

"Bajnai pedig nem csinált mást, mint az IMF kesztyűsbábjaként végrehajtotta az utasításokat."

kötöttek egy szerződést, szerinted nem kellett volna betartani? Bajnaiék nem azserint kommentáltak politikai eseményeket, hogy láéthatatlan IMf szervezetet fényezzenek, de nézd meg a most nekünk pénzt nyújtó oroszok megítélését a közmédiában, pl Ukrajna kapcsán. Szinte egyedüliként az oroszokat visszhangozva terroristáztak! Hát ha valaki kesztyűsbáb akkor az most pont Orbán Putyin ujján!

"Közben a kormányzás minden egyéb területén a lovak közé dobta a gyeplőt."

Na ez meg szimplán hazugság, főleg minden tény nélkül. Megléptek jópár népszerűtlen intézkedést, de persze, ha meglépik akkor kesztyűsbábok, ha nem akkor meg lovak közé dobják a gyeplőt.

"Ami a sikereket illeti: a szakadékban éppen zuhanó vonat megállítása bizony siker még akkor is, ha lejjebb áll meg, mint amikor a mozdonyvezető a kezébe kapta a kormányt."

Ezt pont Bajnai tette meg látható a 2010-es adatokból, ami elsősorban még hozzá köthető, hiszen nyáron adták át a kormányzást, s a Fidesz semmi különöset nem lépett még akkor.
És utána mivel kezdődött? magánynyugdíjak.

Orbánék mindezt ráadásul úgy oldották meg, hogy nem a lakosságra terhelték a megszorítások legnagyobb részét és ezért soha nem látott össztüzet kaptak a nemzetközi piacok és az EU bürokrácia felől.

"Jah és nem mellesleg mindez idő alatt 3% alatt tartották a költségvetési hiányt, ami addig egyetlen kormánynak sem sikerült."
Miután a nyugdíjjárulékok mind nekik folynak be, nem nagy kunszt, miután meglépték a Tb sok szempontból indokolt, de korábban általuk mégsem támogatott (mert a szociknak nem volt 2/3)átalakítását, még kevésbé nagy szám, miután az önkormányzati szféra kiadásait több milliárddal csökkentették (ebből ment a néphez eljutó adósságrendezés, de az Ök bevétel-csökkentésről, megyei önkorik leépítéséről, feladatfinanszírozásról a polgártársak nem sokat tudnak, s az ellenzék sem dumálja agyon, mert hatalomra kerülve nekik is kedvező lehet).Szóval mindezt mérlegre téve, s látva a körbnyező országokat, ez a hatalom, amely korlátlanul uralkodik az országon, bármiről dönthet, s ennyi a teljesítménye, nos, ez nagyon siralmas.
Pluszban szétverték a fejletlen demokratikus közállapotokat a jogállamot, aminek a gazdaságra nézve is meg lesznek a következményei, illetve a beruházások ezért is maradnak el. Bizonytalan a jogi környezet. S az is lesz, amíg nem zavartak el minden külföldit, lenyúlva az üzleteiket. Kevés kivétellel, ahol meg ki tudja mit sejthetünk a háttérben.
Válasz erre

Moin Moin 2014.02.27. 12:26:15

@Lucky Larry Silverstein:

Nem tudom, ismered-e a német Alkotmánybíróságot, annak közéletbe-közszellembe ágyazottságát és működését? Azt hiszem, minden német nevetségesnek tartaná azt a megjegyzésedet, hogy "nincs alkotmányosság szelleme", vagy hogy az Alkotmányíbróság legitimációja alacsony.

...Pedig ők nem komcsik!:-)

Szoros az összefüggés az alkotmányosság szelleme, a valódi polgári közmorál és a jól teljesítő ország között.

(Egyébként: 2002 és 2010 között éppen a Fidesz támaszkodott mind az alkotmányosság szellemére - persze csak szavakban és politikai eszközként hazsnálva azt -, mind pedig magára az Alkotmánybíróságra - ezzel hogy számolsz el fejben?)

elwood 2014.02.27. 12:33:23

@Lucky Larry Silverstein: " ők nyilatkozták hogy odaadják, ami a bíróság szerint nem a magántulajdonuk "

ennyire régen lett volna ? elgurult a cavinton ?

senki sem nyilatkozott úgy hogy államiba megy, hanem azok nyilatkoztak akik a megfélemlítés ellenére vállalták a nyulvántartásba vételt és maradtak.

a törvény és az alkotmánybíróság szerint az a magántulajdonuk volt.

elwood 2014.02.27. 12:34:53

@quendelapo: dél-amerikai felépítésű a társadalmunk és olyan módon is vezetik most.

Khonsu 2014.02.27. 12:37:23

@quendelapo: Szerintem meg igen, a görög és olasz helyzethez sokkal közelebb állunk. A lecsúszás relatív, nekik ugyanúgy fáj, mint nekünk, még ha hozzánk képest sokkal jobban is állnak anyagilag. Ők a saját korábbi helyzetükhöz viszonyítanak nem hozzánk. Romák helyett vannak bevándorlók (köztük romák is), náluk ellenük hergel a helyi Jobbik.
Lecsúszott, de kapaszkodó elitnek ott vannak a válság előtti nagy pártjaik. Nálunk erre a sorsra jut majd a Fidesz és csatlósai, esetleg az MSZP is hozzájuk csapódik a "közös ellenség" ellen, mint az említett országokban.
És hogy mi lesz az Összefogás után? Sziriza, 5 Csillag Mozgalom.
Izgalmas lesz.

panelburzsuj 2014.02.27. 12:39:02

@Moin Moin:
A számokon nyilván lehetne finomítani - de a defenzív alapállású választók sokszoros túlerejét mindketten látjuk.

Ha tehát az a kérdés, hogy a további teljesítménynövelésre, versenyzésre, hódításra képes és kész kisebbséget hogyan lehet(ne) "radikalizálni", akkor azt kéne először végiggondolni, hogy ennek a rétegnek tényleg annyira beszűkült-e mozgástere, ahogyan azt közhelyszerűen állítjuk?

Ilyenekre gondolok:

- magasabb keresetű alkalmazottak pacifikálása 16 százalékkal és családi bónuszokkal

- jobb státuszú "hitelkárosultak" kimentése

- bevállalósak korrumpálása (trafik, föld, közbeszerzés, EU-pénzleosztás)

Szóval a kérdés magva: tényleg olyan közállapotok lennének Magyarországon, amit az "újelitek" elviselhetetlennek tartanak?

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 12:39:10

@Moin Moin: És nem is érdekel. A libbantak mindig hazudoznak hogy külföldön milyen jó, mégis itt eszi őket a fene.

Bogyó 2 2014.02.27. 12:40:54

@Bogyó 2: "Orbánék mindezt ráadásul úgy oldották meg, hogy nem a lakosságra terhelték a megszorítások legnagyobb részét és ezért soha nem látott össztüzet kaptak a nemzetközi piacok és az EU bürokrácia felől."

Te komolyan beszopod ezt a kommunista-jobbpopulista dumát, hogy az egész Európai Unió vezetői mind szűk rétegeket képviselnek, csak a mi magyar fideszes vezetőink képviselik a nép érdekét?
Komolyan azt gondolod, hogy Angela Merkel, Barroso, Hollande vagy Sarkozy meg mind csak bábok a multik meg a bankok kezén, Orbán meg a szabadságharcos?
Hogy a magyar nép bölcsen felismerte 2010-ben, hogy kik védik a lakossági érdekeket, az európai emberek meg legyenek németek, franciák, hollandok vagy belgák mind hülyék és őket átverő embereket választanak?
Vagy csak direkt bennünket használnak ki?
Persze, hogy védeni kell a magyar érdekeket, de vajon az is az, ha egy amúgy tisztességesen kereső, de tisztességes bért és megélhetést nyújtó beruházó külföldit is kiseprűznek?
A Raiffeisen tényleg eltávolítandó, és sokkal rosszabb mint az OTP vagy az MHB?
A közműcégek tényleg talicskázzák kifelé a pénzt Európa 17. legnagyobb áramárával?
Igazad akkor lehetne, ha az Orbán-kormány alatt nem nőttek volna a társadalmi különbségek. Mert egyes korrupt szocik miatt a lakosság elszegényedik. De pont az ellenkezőjét látjuk, hogy a társadalmi mobilitás és a jövedelemkülönbségek nagyot ugrottak.
A klientúra és a gazdagok még gazdagabbá válnak, egyre zártabb jogilag is a környezet, mert egyre nagyobb tere van a politikai érdekek alapján történő pozícióosztogatásnak, a szegények meg szegényebbé válnak, sokak nagy egyetértésével, amikor leírják, hogy mennyire igazságos az egykulcsos adó, a munkanélküli segély harmadidőre csökkentése, a közmunkás bérnek már a minimálbérnél is alacsonyabban történő megállapítása. Miközben a közmunkára nem fogottak 28 500-ból tengődnek, ami a szoci idők alatt sokaknak jóval több is lehetett.
Ez a nagy sikertörténet.

Gondolkozz már egy kicsit!

Bogyó 2 2014.02.27. 12:45:11

@elwood: "senki sem nyilatkozott úgy hogy államiba megy, hanem azok nyilatkoztak akik a megfélemlítés ellenére vállalták a nyulvántartásba vételt és maradtak.

a törvény és az alkotmánybíróság szerint az a magántulajdonuk volt."

Az a legszebb az egészben, hogy információim szerint több magasrangú fideszes vezető is nyilatkozott a magánnyugdíjas rendszerben való maradás mellett. Több fenyegető hatást utólag visszacsináltak. Egy ismerősőmnél aki maradt, - sajnos én se voltam elég bátor- tavaly 11%-os volt a hozam.
Mi meg nézzük, hogy mikor lesz majd egyéni számla ahogy ígérték.
Kultúrországban ilyet nem csinálnak, vagy elzavarják őket a fenébe, de nálunk még sokan tapsolnak is ehhez.

Bogyó 2 2014.02.27. 12:47:41

@Lucky Larry Silverstein: Az (ál)konzervek meg azt hazudozzák, hogy itthon milyen jó.
Ami részben igaz.Közülük sokaknak tényleg jó. Csak a többségnek nem.

ursus artos 2014.02.27. 12:54:07

@fehérfarkas: kihagytad az M7-es felújítását.
A 3000 milliárdból meg 200 ment el folyó kiadásokra, a nagyrésze a visszavételkor "elégett" kétszáz még megvan kötvényekben, atöbbiből meg állami vagyon lett, Rába, meg ilyenek...

Barbaarb 2014.02.27. 12:56:53

@fehérfarkas: Én ezt mind értem, de azt is látni kell, hogy a kormányváltásra nem volt reális esély. Ezek alapján talán az lett volna a legjobb megoldás, ha inkább két csoportba egyesülnek (MSZP-E14 és többiek, vagy MSZP és többiek) és együtt működnek az egyéni helyekért. Sokban az sem különbözött volna, de kevesebb embert riasztott volna el tőlük. A választási győzelemhez ugyanis a bizonytalanokat kellene maguk mellé állítani, közülük pedig mindenki utálja egyiket, vagy másikat. Így, hogy egy helyre kerültek, összeadódott azok száma, akik valakit utálnak közülük és kb. senki sem fog a mostani bizonytalanokból rájuk szavazni.
Így választást nyerni semmiképpen sem lehet, ezért volt - szerintem szándékosan - fölösleges az összefogás.
Persze választást a másik úton sem nyerhettek volna, de addig semmiképp nem nyerhetnek, amíg nincs népszerűség, akárhogy matematikázhatnak. És persze a Fidesz is matekozhatna akárhogy, ha a szoclib oldal támogatottsága magas lenne.
Ha már mindenképp bukják a 2014-es választást, akkor hosszabb távra kellett volna tervezni, arra pedig jobb a külön út, mint ez.

elwood 2014.02.27. 13:01:07

@ursus artos: "atöbbiből meg állami vagyon lett"

MOL részvényt vett az állam 21000-ért (IMF hitelből amit a gonoszbajnai vett fel, mi költjük el és rákenjük), most 13000.
de persze a manyup volt aki eltőzsdézi a pénzt.

ursus artos 2014.02.27. 13:02:10

@elwood: nem a MOL-t, hanem a RÁBÁT hoztam fel példának.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 13:04:51

@Bogyó 2: Amikor a többségnek nem jó, olyankor szokott kormányváltás lenni.

elwood 2014.02.27. 13:05:35

@ursus artos: én meg az állami vagyont hoztam fel példának, milyen jól is bánik vele.

Bogyó 2 2014.02.27. 13:06:38

@z: "Az emberek nem a rezsicsökkentésre meg a húsz forintokra, az ígéretekre meg a nemzeti pátoszra szavaznak, amikor a Fideszt választják."

Dehogynem. Maguk mondják el, mint az a szerencsétlen is, akit nemrég odaállítottak a kamerák elé ezzel.

"Egyszerűen el kell ismerni, hogy a politikához kiállás meg tökösség kell, és ha így nézzük, akkor Magyarországon Orbánon kívül nincsen profi politikus"

Ha így nézzük, pont ezért fosnak Gyurcsánytól, ő ilyen tekintetben felveszi a versenyt Orbánnal. Csak nem volt eléggé aljas egy sikeres Orbán-karaktergyilkossághoz, meg az ő hívei kevésbé fanatikusak, elpártoltak tőle, amikor hibázott. Orbánnál tök mindegy mit csinál, minden ki van magyarázva.

"Ezek a se hús, se hal Mesterházyk meg Bajnaik mondtak valaha olyat, ami 5 percnál tovább is megmaradt volna akár egy pár ember fejében?"

És én erre mondom, hogy aki gondolkodik annak az értelmes szó megmarad. Aki nem gondolkodik, annak kell a külsőség, a pátosz, meg a többi. Szerinted Svédország vagy Svájc miniszterelnöke mennyire karizmatikus? Nem tudod, nem ismered? Talán azért mert nem is az? Lehet, hogy csak jó szakember?
Annál inkább van szüksége karizmára, jó fellépésre egy politikusnak, minél inkább bárgyúbbak és alacsonyabb intellektusúak a szavazói.
Értelmes ember átlát a demagógián, az álságos felvett pátoszon, a logikátlanságon, s a ráció, az értelem és az őszinte érzelem, meg a tények győzik meg. S nem számít az sem, ha beszédhibás egy politikus, mert a valóban jó döntések és intézkedések meghozatalához nem erre van szükség.
De ez csak néhány fejlettebb és kulturált nyugati államban adatik meg, nekünk az orbán-féle vezérek az etalonok főleg itt a posztszovjet Balkánon, az Iliescuk, Milosevicsek, Meciariok, Putyinok, Janukovicsok és Jelcinek vidékén.

Nekik terem a babér, de ez elég baj. S néha azért őket is megunják.

"Sajnos kell hozzá vezetői potenciál is, nem csak okos gondolatok."
Pont ezért kellene felvilágosítani az embereket, hogy ne a populizmust a demagógiát vegyék be, hanem számoljanak, figyeljenek, elemezzenek. De a jobboldal jelentős része erre nem is hajlandó. Most borítékolhatnánk a 2022-es szavazatát is. bármi is történjen, ha a párt megmarad.

Másik dolog, hogy Gyurcsány mellett Lázárt vagy Rogánt se gondolom kevésbé profinak. Orbán a politikai hatalom megszerzésében, s talán megtartásában is jó lehet, a valós életben történt munkájának hiánya miatt országvezetőként kártékony. Gyurcsány hasonló, csak ő a reálgazdasági teljesítménye ellenére is rosszul kormányzott, s komoly taktikai hibákat vétett, Orbán a sakkozásban jobbnak bizonyult, de nagyrészben a totális gátlástalansága miatt.

fvipera 2014.02.27. 13:12:15

@elwood: a visszamenőleges hatályú törvénykezéssel orbán normává tette a szószegés belföldön. ez a magatartás nem egy, hanem két generáció ég bele

az országot pedig külföldön járatja le a pávatáncával.

fvipera 2014.02.27. 13:14:19

@Bogyó 2: már csak cca. 60 ezren maradtunk a MANYUP-ban. kíváncsi vagyok, mikor és milyen okból fut neki orbán a következő manyup államosításnak.

Bogyó 2 2014.02.27. 13:18:55

@Lucky Larry Silverstein: "Amikor a többségnek nem jó, olyankor szokott kormányváltás lenni."

Kivéve, ha az emberek nem ismerik fel a valós érdekeiket. Ha választások nem mondhatók tisztességesnek.Ha virul a demagógia, a populizmus, ha nem kiegyensúlyozott a média, ha nem jutnak el a politikai információk a lakosság kevésbé tudatos részéhez, ha a hatalmi visszaélések miatt jellemző a megfélemlítés.

Ha nem nyúlt volna hozzá a Fidesz a médiszabályozáshoz, a választási rendszerhez (amellyel ugye 2/3-ot szerzett, tehát annyira rossz nem lehetett), ha nem kellene rányomtatni a számlákra, hogy mennyi a rezsicsökkentés minusza, de azt nem, hogy mennyi a 27%-os Áfa plussza, ha nem volna megfélemlítéssel vegyes lekenyerezés a közszférában munkahelyi párttitkárok, komisszárok által, akkor tényleg lehetne sokat vitatkozni ezen. Mondjuk, hogy mennyire tisztességes a CÖf-plakáterdő, mert ugye játsszuk el, hogy az csak egy kívülálló civil szervezet, amelyiknek éppen ez a véleménye és ezt így tudatosítani is akarja és tudja.
De miután ilyen szabályozások léptek életbe, ez azt mutatja, hogy a hatalom fél attól, hogy a nép informálódjon, fél attól, hogy a nép szabadon és kiegyensúlyozottan tájékozódjon, fél az esélyegyenlőségtől, attól, hogy a nép többsége esetleg mást akar, mert mást lát jobbnak. És a hatalom megtartása fontosabb nekik, mint hogy a nép szabad akaratából szabadon dönthessen arról, kik legyenek a vezetői.
Ezért antidemokratikus amit tesznek.

elwood 2014.02.27. 13:20:32

@fvipera: törvényileg most is tilos manyupot üzemeltetni. ( lehet, de nem számolhatsz el költséget, ami ugyanaz )

sztem csak kivárnak áprilisig aztán mennek innen dél-amerikából, mi visszamegyünk az állami habzsi-dőzsi nyugdíjba.

konrada 2014.02.27. 13:23:08

@elwood:
Előre szólok, mielőtt belefutnál: ne akarj úgy takarékoskodni bankszámlára, hogy közben bankból veszed fel a hitelt rá, mert nagy megdöbbenés lesz a vége.
Hiszen mire őrülnél annak mennyi pénz van a betéten, már ott lesz a (számodra) meglepi, az, hogy jóval több a tartozásod rá, mint amit kapnál, és ezért azt fogod észrevenni, hogy megtakarítás helyett viszik a házad is.

...ennyit arról, milyen a viszony a hitel és jövő nyugdíjasai közt.
Mert ha utánaszámolsz, neked is az fog kijönni: több lenne csak a kamatból a terhe az országnak, mint amit a jövő nyugdíjasainak kifizetne a manyup, azaz ami a te értelmezésedben a jövő nyugdíjasai ma fizetnek meg, az még mindig kevesebb, mint amit a jövő adózói fizetnének meg akkor.
...s ha egyenleget vonunk, akkor még mindig jobban jár az ország, ha ezt az adósságot inkább elkerüljük MA.

Moin Moin 2014.02.27. 13:27:09

@Lucky Larry Silverstein:

Ja, ha téged nem érdekelnek azok az alapok és módszerek, amelyekkel a hazádat-népedet sikeressé lehet tenni, akkor te egy igazi, tőrőlmetszett, büdös hazaáruló vagy!:-)

A te fajtád az, amelyikbe lusták, tehetségtelenek vannak és ezért kerülik a nyugati, azaz teljesítményalapú módszereket, de szeretnétek a Zállamtól ingyen jólétet magatoknak. Csak titeket tartson el valaki jól, és engedje, hogy höröghessetek - a többi, a következmények nektek nem számítanak. ...Komolyan: egyszer úgy a szemedbe néznék, hogy ki is vagy te és milyen ember is vagy te valjójában - de ti csak sunyítotok és onnan köpködtök. És ha közben le-leesik nektek Orbántól (azelőtt meg Kádártól) valami, akkor elélveztek.

Ja, és nem "ott esz a fene" - de ne kívánd azt, hogy egyszer odáig jussanak Magyarországon a dolgok, hogy a kollégáimmal és "üzemszerűen" kelljen odalátogatnunk!:-)

Szevasztok 2014.02.27. 13:27:48

@konrada: "ne akarj úgy takarékoskodni bankszámlára, hogy közben bankból veszed fel a hitelt rá, mert nagy megdöbbenés lesz a vége."

A manyup rendszer elindításakor az ország kapott jó néhány év türelmi időt, hogy az egyéb kiadások lefaragásával hozzák egyensúlyba a költségvetést.

Az hogy a kormány ezt cs*szte megtenni, azért nem a manyup rendszer a hibás.

Bogyó 2 2014.02.27. 13:29:58

@fvipera: Szerintem nem fog. Már nem akkora tétel és közülük is sokan ottmaradtak. Elég, hogy minket, a sok birkát beterelték a karámba.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 13:31:35

@Bogyó 2: 'Kivéve, ha az emberek nem ismerik fel a valós érdekeiket. Ha választások nem mondhatók tisztességesnek.Ha virul a demagógia, a populizmus, ha nem kiegyensúlyozott a média, ha nem jutnak el a politikai információk a lakosság kevésbé tudatos részéhez, ha a hatalmi visszaélések miatt jellemző a megfélemlítés.'

Hehehe, jó hülyék lehetnek a zemberek, nemde?

Orbán 3x lesz ME, mert nem látnak át rajta. Bezzeg a ballib ME-k egy ciklust is ritkán húznak ki, rajtuk könnyü átlátni...:)

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 13:32:26

@Moin Moin: Nyenyenye.

Felejtsd el az Összefogást.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.27. 13:33:05

@Bogyó 2: Azért nehéz lenne elvárni a jónéptől, hogy azokra szavazzon, akiket 2/3-dal küldött el a francba 4 éve. Vmiféle hiteles ellenzék kéne lenni, az meg nincs. Gyurcsány egy szélsőséges nézteket valló és képviselő politikus és mint ilyen, csak marginális társadalmi támogatottságot szerezhet. Szerepléseivel marginalizálja magát az Összefosást is, talán ezt látjuk a legújabb közv. kutatásokban is (bár erre mérget nem vennék, nem bízom bennük) Gyurcsányi riasztja a baloldali szavazók egy részét is és aktivizálja az ellentábort.
Arra meg vajmi kevés az esély, hogy áprilistól tiszta LMP többség lesz a parlamentben.

"Kivéve, ha az emberek nem ismerik fel a valós érdekeiket. "

Ha jól emléxem ez egy VI. Lényin idézet.

"Pont ezért kellene felvilágosítani az embereket, hogy ne a populizmust a demagógiát vegyék be, hanem számoljanak, figyeljenek, elemezzenek. De a jobboldal jelentős része erre nem is hajlandó."

Ez tömény hülyeség, mert de: hajlandó. Az emberek racionálisan hozzák meg döntéseiket többé kevésbé, nem kell hozzá Lényin (Te) aki megmondod mi az érdekük. Aki van olyan hülye, hogy azzal a jelszóval indul neki a választásnak, hogy "vesztes csapaton ne változtass" az megérdemli azt, amit kapni fog. Ettől függetlenül a választás a kispártok megerősödését hozhatja, mert sokaknak nem teccik a fidesz jónéhány lépése, de mint írtam LMP kormány sajna nem lesz 2014-től, talán 4 év múlva.

tamas11 2014.02.27. 13:35:37

@belgabela:
nem felejtem el, csak tisztán látom, hogy most más a probléma. Számodra hat-nyolc év alatt nem keletkezhet új probléma? Azokat elűzted, most úgy teszel, mintha a gyengus ellenzékből kiválasztódott Mesterhy - az orbáni "hagyatékkal" a nyakán, - az pont olyan lenne, mint a hazugbeszédes Gyurcsány?
Ezenközben elsikkad, hogy ma nem a gazdaság dübörög, hanem az állami garázdaság.
Aki lát benne fantáziát, az legyen erőnyerő?

Bogyó 2 2014.02.27. 13:36:14

@Szevasztok: Így van, nem törvényszerű, hogy hitelből kelljen finanszírozni az országot, a nyugdíjrendszer alapvetően egy csökkenő lakosságú országnak nem jó üzlet. A magánnyugdíjrendszerbe nem lépők elfogyásával a terhek csökkennének, hiszen nem kell már annyi nyugdíjat fizetni a meglévőknek. Pont ez oldotta volna meg azt a helyzetet, hogy egyre több nyugdíjast kell eltartani egyre kevesebbnek. Igen, az egy dolog, hogy ha az ország az így kieső járulékokat csak hitelből tudja fedezni, akkor nem megy a dolog, de a gyereket nem kellett volna kiönteni a vízzel, csak így egyszerűbb, meg látványosabb, s elmondhatjuk, hogy amúgyis rossz gyerek volt. Pedig nem.

Moin Moin 2014.02.27. 13:38:20

@panelburzsuj:

Keversz két társadalmi csoportot-kategóriát – pontosabban úgy állítod be, mintha a kettő nagy közelítéssel egyenlő/azonos lenne egymással. Az orbáni szisztéma szerinti preferáltak (16%, a felső középosztálybeli devizahitel-spekulánsok „kimentése”, ill. az eleve Fidesz-szimpatizáns középosztály-hányad néhány ezer tagjának „készpénzes kifizetése”) egyáltalán nem esik egybe azok csoportjával, akiket teljesítményre alapozóknak neveztem. Ez utóbbiak hiába kaptak adókedvezményt és esetleg hiába éltek a devizahitel-megváltással is, egyáltalán nem szimpatizálnak a Fidesszel, ui. pontosan tisztában vannak azzal, hogy ez a szisztéma mennyit vesz ki a zsebükből és mennyivel rontja az ő hosszabb távú esélyeiket. Pl. tudják – mert tudnak számolni -, hogy mennyivel többet buknak a 300-310 körüli forint-euró árfolyam miatt, mint amennyi kedvezményt kaptak a kormánytól. És azt is tudják, hogy az egyszeri és rövidtávú döntések nem ellensúlyozzák a hibás politika miatti stagnálás okozta (személyes) károkat.

…Az a baj, hogy mindeme tudás mellé nincs egy politikai szereplő, aki alternatívát kínálna – éspedig nem csak szellemi téren, hanem a rámenős, gyakorlati közpolitikában is. Bajnaiban csalódtak, Gyurcsányt kiröhögik, a Jobbikról pedig tudják, hogy az a hülyék gyülekezete. Bokrost nem tekintik politikai tényezőnek (mert elméleti és erőtlen karakter). A PKP-tól pedig nem bombázzák őket naponta kézzel fogható akciókkal.

Marad a kivándorlás, vagy a kivárás.

fvipera 2014.02.27. 13:43:36

@Bogyó 2: 300 MDFt körüli a tét. a strukturális hiány nem csökken, a különadók pedig fenntarthatatlanok (kíváncsi leszek, 100% körüli hitel/betét mutatónál a bankok hajlandóak lesznek-e tőkeemelésre).

szükséges lesz elvenni mindent

konrada 2014.02.27. 13:45:45

@elwood: A Motorola részvényeit a nagytulajdonosoktól a Google a a piaci árfolyam 3x-osáért vette meg.
Ebből vagy az következik, hogy a te értelmezésed szerint a Google tulajai qrvára nem értenek az üzlethez, veled ellentétben...
...vagy esetleg nem értékpapírt vettek meg, hanem olyan tulajdonrészt, amivel a vállalat felett rendelkezési jogot kaptak.

S ha utána nézel, a MOL esetén az állam sem értékpapírt vett, hanem olyan tulajdonrészt egy ellenséges kivásárlótól, mellyel megelőzhették a konkurens mélyebb behatolását a cégbe, szabad kezet kapott a stratégiai döntésekre. (Majd olvass utána: mindez a hágai "aranyrészvény" döntés előtt volt egy olyan időszakban, mikor az orosz cég komoly felvásárlási offenzivában volt, és nem sok kellett volna már neki ahhoz, hogy döntési jogot szerezzenek.)

...és most se a MOL, de üzletrésze sem eladó, csak pár értékpapír, amivel a tulaja vagy várja az offenzivába lévő - így a nyereséget visszaforgató - cégtől a nem túl izmos osztalékot, vagy kitörli vele, esetleg játszik egy kis monopolit olyanokkal, akik ezzel tisztában vannak, így nem is fizetnek érte annyit, amennyi - ha forgatható volna - az igazi értéke.

elwood 2014.02.27. 13:45:50

@konrada: "ne akarj úgy takarékoskodni bankszámlára, hogy közben bankból veszed fel a hitelt rá"

eszembe nem jutna ilyet tenni.
(a kormány sem pont ezt tette, hanem neked volt pénzed, a kormány meg hiányt gyűjtött, amint mindig minden kormány elcseszi a pénzt, de legalább neked maradt valami.)

a kormánynak kellene takarékoskodnia.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.27. 13:47:08

@Moin Moin: "mennyivel többet buknak a 300-310 körüli forint-euró árfolyam miatt,"

miért mennyit buknak? Az EUR/USD is simán mozog ennyit.
Nem kell fétisizálni az árfolyam kérdést, ez amolyan bokrosista gondolkodás, még abból az időből amikor fix v. sávos árfolyamrendszer volt.
Nem mellesleg, mert azért romlik az árfolyam mert, a FED szép lassan elzárja a pénzcsapokat.

Bogyó 2 2014.02.27. 13:48:02

@greatwideopen: "Ha jól emléxem ez egy VI. Lényin idézet."

Akkor nyilván én vagyok a reinkarnációja, mert nem mostanában biztosan nem olvastam tőle semmit, de korábban se nagyon, csak ha muszáj volt a törikönyvből.

"Az emberek racionálisan hozzák meg döntéseiket többé kevésbé, nem kell hozzá Lényin (Te) aki megmondod mi az érdekük."

Igazad van, akkor a demagógia mint fogalom, értelmezhetetlen. Sztálin is biztosan azért volt népszerű, mert ő szolgálta legjobban az orosz nép érdekét, s Pozsgayt is azért választották volna meg anno köztársasági elnöknek, mert a nép tudta (volna) hogy ő a legalkalmasabb, s szó se volt arról, hogy a többi jelöltet nem is ismerték.

Az antidemokratikus folyamatok is pl. az AB hatásköreinek leépítése is pont olyan, amit Józsi bácsi is pontosan átlát mivel jár, de ő tudja, hogy ez neki érdeke ugyanúgy, mint az is, hogy a rezsiszámlán rajta legyen, hogy mennyi a rezsicsökkentés, mert valamilyen oknál fogva ahhoz mégse elég okos kiszámolni. S ugyanúgy érdeke, hogy egy álcivilszervezet teleszórja a plakáterdejével az országot, meg a Kormányt visszhangozza és az ellenzéket szapulja a közmédia, mert ennek tárgyszerű megítélésére mégsem képes, de amúgy meg igen, racionálisan hoz döntést.
Mindenféle politikai elemző műsor, választási kampány, újságcikk, felesleges és hatástalan, mert az emberek totálisan tisztában vannak mindennel és csak a saját lobbiérdekeik miatt nem szavaznak egyetlen pártra mindannyian.
Felesleges is itt megkövetelni a kiegyensúlyozott médiát, tisztességes kampányt, esélyegyenlőséget az informálódásban. Hát, persze.

konrada 2014.02.27. 13:49:19

@Szevasztok:
Ja kapott rá. Csak egyszerűen nem tudta kigazdálkodni, mert túl sok volt vele az elvonás.
...aztán amikor kérték, hogy azt akkor már hagy jelezzék, nem kapták meg.
...mert maga rendszer volt hibás, s az addigi kormányok ott cseszték el, hogy ezt nem merték észre venni, és tenni.

Bogyó 2 2014.02.27. 13:50:05

@fvipera: Miről beszélsz? Hiszen Magyarország jobban teljesít, sőt költségvetési többlete lesz!

Spacecake 2014.02.27. 13:50:44

en jo egeszseget es hosszu eletet kivanok minden jelenleg osszefosos politikusnak!!!
remelem meg jo sokaig nem hagyjak h kis maleszaju fiatal baloldaliak elturjak oket a fazektol!!:-)

az o osszefosasuk a jobboldal sikerenek zaloga!!!

elwood 2014.02.27. 13:54:25

@konrada: egy dolog manyup helyes vagy nem helyes léte.
egy másik, ha már valaki helytelennek gondolja, akkor jogállami eszközökkel megszünteti, és leépíti belőle az adósságot, vagy kirabolja és feléli a pénzt.

Egyallampolgar 2014.02.27. 13:55:44

Mesterházy MSZP elnökként rögtön alkalmatlan lett a XXI. századra.
Az MSZP egy szerencsétlen maradék a kádárizmusból.

Oka az, hogy 94-re sokan megcsömörlöttek a rendszerváltástól. Az MDF címerátrajzolásnál tovább nem terjedő teljesítményétől (na jó kárpótlási földrablás, privatizációs, olajszókítős gengszteritmus azért lett).

Elhitték, hogy Horn Gyuszival újra 3 Ft lesz a villamosjegy. Aztán mikor ez sem jött be, elhitték a trikolorba bújt Orbánnak vagy a náciknak.

Bogyó 2 2014.02.27. 13:59:51

@Lucky Larry Silverstein: "Orbán 3x lesz ME, mert nem látnak át rajta. Bezzeg a ballib ME-k egy ciklust is ritkán húznak ki, rajtuk könnyü átlátni...:) "

Igen, nyilván Putyin is a legjobban szolgálja az oroszok érdekeit, hiszen már mióta ott van, s nincs ebben semmi szerepe az autokrata dolgainak.
Orbán hasonlók miatt lehet sokáig még. Kiváló a hatalom megszerzésében, a politikai sakkjátszmákban, de ez nem azonos azzal, hogy ő szolgálja leginkább a nép érdekeit. Már csak azért sem, mert jobb helyeken egy két választást is egymás után elvesztő politikust menesztik az élről. De ő ügyesen megőrizte a pozícióját. 2010-ben meg bárki állt volna a Fidesz élén, akkor is nyernek.
A szociknál van verseny egy ilyen pozícióért, nem jár automatikusan valakinek. Ha hibázott, lapátra kerül.
Ez itt nem működik, s Orbán se lenne ilyen népszerű, ha a Fidesz nem volna katonai szervezetként működő antidemokraztikus, egyszemélyi hatalomban lévő párt, ha normális média működne. Akkor meg főleg, ha az ellenzék részéről volna egy valóban jó fellépésű hozzáértő hiteles kihívó.
De így marad nekünk Janukovicsként.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.27. 14:01:05

@Bogyó 2: "Felesleges is itt megkövetelni a kiegyensúlyozott médiát"

Kiegyensúlyozott közmédia soha nem volt, az aktuális hatalom mindig lenyúlta. Kivéve az Antall kormányt, ahol a média hisztérioliberálisok kezében volt.
Én nem látok problémát a Fidesz egészpályás letámadásában, hogy mindenhova a saját embereit teszi. Az ellenfél is így tett.

" ugyanúgy érdeke, hogy egy álcivilszervezet teleszórja a plakáterdejével az országot, meg a Kormányt visszhangozza "

Jó az a plakát! Egyébként álcivilszervezetek a másik oldalon is voltak, vannak. Ebben nincs változás.

"antidemokratikus folyamatok is pl. az AB hatásköreinek leépítése"

Ez bizony gáz!

"amit Józsi bácsi is pontosan átlát mivel jár, de ő tudja, hogy ez neki érdeke ugyanúgy, mint az is, hogy a rezsiszámlán rajta legyen, hogy mennyi a rezsicsökkentés, mert valamilyen oknál fogva ahhoz mégse elég okos kiszámolni."

Nemk tudjuk, hogy a kormány ügyesnek tetsző szavazatvásárlási űzelmei végül is hogy sülnek el, s hogy Jószi bácsi mit is gondol, majd áprilisban kiderül.

konrada 2014.02.27. 14:01:55

@elwood:
Látom, nem ismered a rendszert. A manyupot úgy hozták létre, hogy nem volt benne pénz. Abból a pénzből szándékoztak feltölteni, melyet elvontak a kirovó-felosztó biztosítási rendszerből. Az elvont pénz viszont - mivel nem új pénzként került be - hiányzott a nyugdíjrendszerből. A nyugdíjasoknak meg nem mondhatták, hogy a 30-40 év múlva nyugdíjba menők érdekében mondjanak le az egyébként befizetett és így nekik járó nyugdíjuk egy részéről, ezért azt a költségvetésből kellett kipótolni. Abból a költségvetésből, mely eleve nem tudott kijönni a bevételeiből.

No ezért kellett a manyupba átszipkázott pénz pótlására hitelt felvenni.
...mert elhiszem, hogy neked úgy romantikusabb, hogy egy magántársaságba megy a pénz, aztán azt nem az állam b.ssza el, de remélem annyira tán mégsem vagy romantikus, hogy ne fogd azt fel: az állam akkro is eb.ssza azt a pénzt, legfeljebb nem nyugdíjjárulékodból, hanem az adódból és ha az kevés, úgy hitelből.
...tán nem véletlen nőtt a manyup fennálása alatt (többek közt a kiszipkázott pénz pótlása miatt is) a GDP arányos adósság 60%-kal (nem %ponttal, mielőtt valaki kapkodna), és tán azért sem nő most, mert például az az évi 2% nem megy magáncégek számláira,hanem abból kifizetik a nyugdíjat.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 14:06:23

@Bogyó 2: 'Igen, nyilván Putyin is a legjobban szolgálja az oroszok érdekeit, hiszen már mióta ott van, s nincs ebben semmi szerepe az autokrata dolgainak.'

Orbánról beszéltem nem Putyinról. De ha már így megkérdezted igen, Putyin a SZU vége óta a legnagyobbatt lépett előre Oroszországgal.

konrada 2014.02.27. 14:06:47

@elwood:
Nézd: 80%-nyi adósságszintnél cca. évi 4% csak a kamat. Ennyit kell kifizetni a GDP-ből évente ahhoz, hogy ne nőjön tovább.
Ha kiszámolod, összeadod, lehet, te is rájössz, hogy ez mennyit rabolt ki, mennyit él fel....

Narancskommunista (törölt) 2014.02.27. 14:08:48

Én leszarom a baloldalt, engem az érdekelne, hogy mi lenne kiút a populizmusból? Pontosabban úgy fogalmaznék, hogy hogyan tudná legyőzni a Fideszt egy olyan politikai irányzat, amely a realitásokra és nem a populizmusra építené a gazdaságpolitikáját, hogyan tudná meggyőzni a gazdasági realitásoktól eltávolodott, vagy arról tudomást venni nem akaró tömegeket?

ben2 2014.02.27. 14:09:25

@fehérfarkas:

Ez az "áthárítják" mantra megint a szokásos ballib kommunikációs bullshit.
Egy magáncég _minden_ költségét - a nyersanyagtól kezdve a céges buli költségéig mindent - igyekszik áthárítani a fogyasztóira, különben nem termelne nyereséget.
A kérdés tehát nem az, hogy a költség növekedést áthárítja-e egyáltalán a cég, hanem hogy _mennyit_ tud belőle áthárítani.
Ha pedig egy cég egy az egyben áremeléssel tudja szinten tartani a profitját egy adóemelést követően, az három dolog miatt lehetséges:
1. a cégvezetés idiótákból áll, mert ha piacvesztés nélkül tud árat emelni, akkor addig nem a legoptimálisabb árszintet alkalmazták
2. a piaci szereplők kartelleznek (értsd: gazdasági bűncselekményt követnek el), hogy piacvesztés nélkül az összes szereplő egyszerre tudjon árat emelni
3. nincs az adott piacon valódi verseny és a monopolhelyzetben lévő cég piacvesztés nélkül tud bármikor árat emelni

Amikor tehát magáncégek adójáról beszélünk, akkor bármilyen állami elvonás értelem szerűen megjelenhet az árakban, ha a fenti három feltétel valamelyike teljesül.
Egy gazdasági kormányzat pedig az adótörvények megalkotásakor nyilván nem indulhat ki abból, hogy a cégvezetők hülyék, bűnözők, vagy monopolhelyzetben vannak.
Ha elfogadnánk, hogy a cégeket nem szabad adóztatni, mert az végső soron a lakosságra hárul, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy egy államnak _semmilyen_ eszköze nincs a magáncégekkel szemben (az államosítást vagy a betiltást kivéve), ha azok bűncselekményt követnek el vagy mondjuk természeti katasztrófát okoznak.
Elvégre ha minden költséget a fogyasztóra lehet hárítani, akkor pl. környezetvédelmi bírságot sem szabad kiszabni, hiszen azzal nem a céget, hanem az áremelkedést követően a lakosságot büntetjük.
Ez nyilvánvaló nonszensz, ahogy az a ballib mantra is, hogy a cégek megemelt adóját az átlagpolgárok fizetik meg.

z 2014.02.27. 14:12:59

@Szevasztok: A "csak az nem hibázik, aki semmit sem csinál" elvét követve még mindig jobban tetszik nekik egy vezér, mint mondjuk egy Gyurcsány, aki saját maga mondta, hogy "nem csináltunk semmit".

Ezt fejben kiterjesztik a többi, jellegtelen teszetoszára is (itt van most a játékban pl. Fodor is, akinek az egykori pártja a sorkatonaság eltörlésén kívül semmit nem tudott felmutatni húsz év alatt, el is tűnt a süllyesztőben).

Az embereknek látványos eredmények is kellenek, panem et circenses, ezt figyelembe kell venni. Senkit nem érdekel, mi változik a makrogazdaságban, ha minden ugyanúgy néz ki, egy lerobbant közteret nem újítanak fel, a kormáyzati negyedüket hiába tervezgetik, abból se lesz semmi, mittudomén már hány lépés programot jelentenek be, de abból sem látszik semmi, se az adócsökkentési programból, semmiből.

Ezzel a "programmal" nagyon nehéz azonosulni.

ben2 2014.02.27. 14:15:48

@Narancskommunista:

Ez attól függ, hogy mit nevezünk populizmusnak.
Ha a kormányzat azt teszi, amire az állampolgárok felhatalmazták, vagy a ciklus közben úgy alakítja a politikáját, ahogy a többség érdeke megkívánja, azt nem populizmusnak hívják, hanem demokráciának.
Ha populizmus alatt azt értjük, hogy hitelekből fizetjük a "jóléti rendszerváltást" és a 13. havi nyugdíjat, akkor 2010-ben már megbukott a populizmus.
Persze ha valójában azt értjük populizmus alatt, hogy nem egy maroknyi ballib gazdasági- és médiaelit dönt a többség sorsáról, akkor reméljük Magyarország örökre populista marad.

panelburzsuj 2014.02.27. 14:16:29

@Moin Moin:
Marhaság lenne egyenlőséget tenni a két csoport közé - nem is tettem. A "lekenyerezettek" nyilván sokkal szűkebb - de amint te magad is mondod, a politikai kérdés az, hogy melyik politikai erő tett egyáltalán BÁRMIFÉLE lépést a "teljesítményre alapozók" megnyerésére? Vagy másképpen: melyik párt tett erőfeszítéseket arra, hogy ebből az eredendően apolitikus - (a nyilvános, látványosan elkötelezett közszerepléstől irtózó) - merítési bázisból ne csak szavazókat, hanem arcokat, véleményformálókat, "élő társadalmi kapcsolatokat" horgásszon elő?

belekotty 2014.02.27. 14:18:56

@konrada: Ja hogy a kamatokat se fizetik?!

balfék 2014.02.27. 14:19:56

@Egyallampolgar: Most akkor már jó volna , ha idéznél mikor ígértek Hornék 3,60-s kenyeret? Ez is mint annyi minden más a városi legenda része.

ben2 2014.02.27. 14:21:55

@Bogyó 2:

"A szociknál van verseny egy ilyen pozícióért, nem jár automatikusan valakinek. Ha hibázott, lapátra kerül."

Tehát ha egy szoci miniszterelnök zárt körben kijelenti, hogy nem kormányozott és hazudott éjjel-nappal, majd ez nyilvánosságra kerül, akkor vagy azonnal lemond, vagy a párttársai lemondatják.
Ja nem.

z 2014.02.27. 14:24:05

@Bogyó 2: Svédországban és Svácjban van pénz, ez ennyire egyszerű.

Magyarországon nézheted a gazdasági érdekeidet, de azt már azért ennyi idő után mindenki érzi, hogy még jó ideig nem lesz itt olyan életszínvonal, mint mondjuk Nyugat-Európában. Havi nettő nyolcvanat, százat meg százhuszat, max. kétszázat fog keresni az átlagember mindegyik kormányzás alatt, ez ellen sokat nem is lehet tenni, nem fog ez se új törvényektől, se tíz-, száz- meg ezerlépés programoktól, Széchenyi-tervektől sem megváltozni egyik napról a másikra.

Ha nincs sok pénze az embernek, pont akkor mondja, hogy minden mindegy, veszek rajta valami szépet inkább, mit tartogassam. Na, ezt az élményt megkaphatják Orbánéktól is, a Kossuth téren is lesz majd a csatahajótól emlékközpontig minden.
Ha van mit félteni, akkor jönnek a képbe a szakemberek, de mivel itt a legtöbbeknek nincs, majd arra szavaznak, aki szebben beszél a tévében. Mert attól se lesz jobb neki, de legalább nem egy balfaszt kell néznie máricus 15-én a tévében.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 14:24:32

@ben2: A populista nem negatív jelző.

A demokrácia lényege a populizmus. Az a kérdés, hogy mit áldoznak fel a populizmusért, főleg, hogy milyen pénzt.

Megkeresett pénzt vagy hitelpénzt?

Pipas 2014.02.27. 14:26:33

@ben2: Jah, ez a "hibázott lapátre kerül" dolog nekem is feltűnt. Már egy sem lenne... :D

ben2 2014.02.27. 14:26:51

@balfék:

Ez volt Hornék kampányának a lényege: lakossági fórumokon 3.60 ft-os kenyérről nosztalgiáztak és bizony beígérték, hogy ha ők jönnek, akkor visszahozzák azt az időszakot. Ez alatt a hivatalos MSZP program, amit a külföldi gazdasági szereplőknek mutogattak megszorításokat tartalmazott.
Aztán ha számon kérték őket, akkor hol az egyik, hol a másik vállalásukat tagadták le, attól függően, hogy kivel beszéltek.
Ez a fajta kétkulacsos szoci politika, azaz a nincstelen prolikkal beszavaztatjuk magunkat a parlamentbe, majd velük fizettetjük meg az elk..rt gazdaságpolitika árát pukkant ki 2010-ben.

elwood 2014.02.27. 14:37:39

@konrada: " mert például az az évi 2% nem megy magáncégek számláira,hanem abból kifizetik a nyugdíjat. "

látom nem ismered a rendszert. 5% volt a költség egyszeri befizetés után (nem évente), ebből átlag 20 évig kezelik a pénzt. te mennyiért vállalsz vagyonkezelést 0,25% -nál olcsóbban-e ?

"A nyugdíjasoknak meg nem mondhatták, hogy a 30-40 év múlva nyugdíjba menők érdekében mondjanak le az egyébként befizetett és így nekik járó nyugdíjuk egy részéről"

látom ezt a rendszert sem ismered. ők nem fizettek be sehova semmit, hanem az ő nyugdíjasaiknak fizették a nyugdíját.
talán nem kéne minden évben infláció fölött emelni a nyugdíjat, és nem menne ki pénz számolatlanul. miért is nem mondhatták ? nekünk simán megmondták, hogy elveszik a nyugdíjunkat.

balfék 2014.02.27. 14:38:54

@ben2: És a rezsicsökkentést ennek fényében hová teszed?

csak egy néző 2014.02.27. 14:41:16

Azért még vidéken is találtok még fidesz szavazót bőven.
www.youtube.com/watch?v=cgV60CbZdqs

elwood 2014.02.27. 14:41:42

@konrada: "80%-nyi adósságszintnél cca. évi 4% csak a kamat. ...
Ha kiszámolod, összeadod, lehet, te is rájössz, hogy ez mennyit rabolt ki, mennyit él fel.... "

no akkor számold ki, hogy a 80% adósságszintnél a 14% GDP-nek megfelelő összeget adósságkezelésre fordítva, mennyi lenne most az adósság (66%) és mennyi valójában (80%)
és melyik kormányt tartjuk egyedül felelősnek az eladósításért.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 14:42:31

@balfék: A rezsicsöki egyértelmüen népboldogító szavazatvásárlás. Persze ezt is várja a nép, a népboldogítást.

de most van rá keret

2006ban is volt 13. nyugdíj, akkor folyamatos eladósodásból finanszírozták az újraválasztást, ki is pukkadt amikor rájuk szakadt a szar.

Pipas 2014.02.27. 14:55:05

@elwood: "no akkor számold ki, hogy a 80% adósságszintnél a 14% GDP-nek megfelelő összeget adósságkezelésre fordítva, mennyi lenne most az adósság (66%) és mennyi valójában (80%)"

A pénz egy jelentős részét nyilván arra kellett fordítani, hogy ne legyen annyi a hiány, mint az MSzP alatt. Ugye?

elwood 2014.02.27. 14:58:27

@Pipas: mire gondolsz ? az éves hiányt az éves költségvetésben minden kormány magának gyártja.

Pipas 2014.02.27. 15:02:35

@elwood: Egyszerű. Adott egy kormány (csak úgy általánosságban), éves szinten 10% államháztartási hiányt termel. Jön egy másik, brutális politikával 10%-ot lefarag a költségvetésből (vagy növeli a bevételeket ugyanennyivel).

Mennyivel csökken az államadósság? Semennyivel, egyszerűen csak nem kell 10% kölcsönt felvennie.

konrada 2014.02.27. 15:12:35

@elwood:
Te totál biztos vagy abban, hogy 1998-ban befizették a GDP 5%-át a manyupokba, és azóta egyetlen fillér se ment bele???? (Vagy csak nem értetted meg, hogy a manyupokba a nyugdíjpénztárból elvont, átirányított pénz a GDP évi 1,5-2%-a volt a folyamatos befizetés mellett évente.)
...és pont ezt írtam én is. Ők befizették az ő nyugdíjasaiknak, ezért elvárhatták, hogy a most dolgozók meg kifizessék az övéket.
...akkor is, ha azok befizetésének egy részét átírányították a manyupokhoz. Ezért kellett máshonnan oda rakni pénzt, és mint ahogy a tények mutatják, alapvetően ezt hitelből.

...egyébként: na ja. De ez a 14% nem egyszerre jelent meg, ebből kellett az IMF törlesztést is kigazdálkodni, meg a kamatot is, meg ez adott valamennyire mozgásteret is a kormánynak, ez is tény...
...mert azért elég egyértelmű hogy mindenképpen azé a felelősség, amelyiknél a GDP arányos adósság nőtt.

elwood 2014.02.27. 15:31:27

@konrada: "Ők befizették az ő nyugdíjasaiknak, ezért elvárhatták, hogy a most dolgozók meg kifizessék az övéket."

helyes. ők is eltartottak fejenként 0.5 nyugdíjast, nekem is el kell tartanom fejenként 1 nyugdíjast, és ha én nyugdíjas leszek akkor is elfognak tartani engem az adózók fejenként 1.5 nyugdíjas között. ez így helyes és igazságos.

"mindenképpen azé a felelősség, amelyiknél a GDP arányos adósság nőtt. "

ha nem akarsz gondolkodni akkor egyszerű. első orbán kormány idején az mfb-be gyűjtötte az adósságot, amit medgyesynek kellet beleszámolni az adósságba a később érvényes eu-s metodológia szerint, ezért ott jelent meg.
aztán felvették a fideszes önkormányzatok a hiteleket központi biztatásra, amit gyurcsány nyakába lehet varrni.
aztán felhalmoztak 3000 milliárd tartalékot, az alatta keletkezett hitelt persze felrójuk a szociknak, a pénzt meg elköltjük, és szidjuk a szocikat az eladósításért.
és végül felvettek IMF hitelt amiből szintén maradt 3 milliárd euró, amit orbán költött el és bajnait szidja érte.

egy szóval nem mondom, hogy a szocik jól gazdálkodtak, de ha a számokat megnézed a fidesz ugyanúgy továbbadósított az országot és kb. ugyanolyan ütemben.

Moin Moin 2014.02.27. 16:04:01

@greatwideopen:

Az EUR/USD-árfolyam 2010 és 2014 között az 1,3-as érték körül INGADOZOTT, ellentétben a HUF/EUR-árfolyammal, amely ebben az időszakban stabilan és egyenletesen EMELKEDETT a 275-ös szintről a 300-as fölé. Így hamis az a megjegyzésed, amelyben azt sugallod, hogy az euróhoz viszonyítva a forinttal párhuzamosan a dollár is ROMLOTT VOLNA.

Az árfolyamból (275-ről a 300-310-es árfolyamra) könnyen kiszámolgatod magad is, hogy mennyit buktak az emberek. Ráadásul ez a bukás annál inkább bekövetkezett, minél inkább vásároltak részben vagy egészben nem magyar eredetű termékeket és vettek igénybe nem magyarországi szolgáltatásokat – és ez egyértelműen a közép- és felsőközép-osztályra jellemző. Így az árfolyamváltozás vesztesége jórészt épp e rétegeknél realizálódott, jóval túlhaladva a „nekik kedvező” adópolitikával (és esetleg a devizaalapú hitelek kedvező törleszthetőségével) nekik „adományozott” összegeket.

Hamis az az állításod is, hogy az árfolyam a FED miatt romlik – hiszen a forint-euró árfolyamának emelkedése nem fél éve kezdődött, hanem konzekvensen tart a Fidesz kormányra kerülése (és ezzel együtt a „nem bokrosista”, hanem matolcsysta, „unortodox”, teljességgel szakmaiatlan és megalapozatlan gazdaságpolitika országra-gazdaságra szabadítása) óta. 2010 és 2013 vége között végig erősen működött a FED-pénzpumpa – és lám: mégis egyre csak romlott a magyar fizetőeszköz. Az is bizonyítja, hogy elsődlegesen nem külső, hanem belső okai vannak ennek a konzekvens folyamatnak, mert a környező, hasonló adottságú országok fizetőeszközei (Csehország, Lengyelország, stb.) korántsem erodálódtak a forinthoz hasonlóan.

Moin Moin 2014.02.27. 16:18:15

@panelburzsuj:

A teljesítményre alapozók megnyerésére igazi, átütő és hosszú ideig konzekvensen működtetett mechanizmusokat eddig egyik kormány sem működtettet. (Ebből a szempontból a Bajnai-éra sem volt kivétel, mert az alatt nem strukturálták át az állam stratégiai elképzeléseit és az ehhez tartozó szabályokat.) És persze arcokat sem akartak ebből a közegből horgászni – hiszen mi is történt volna a derék, kontraszelektált pályákon pozícióikba emelkedett pártkáderekkel, ha bekerülnek ezek a teljesítőképes, felkészült fejek?:-)

…Tényleg, most, hogy mondod ezt a tehetséghorgászás-dolgot: nem akarsz miniszter lenni HaFr kormányában? Jó főnök az öreg: állítólag nem is nagyon szokta verni a cselédséget!

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.27. 16:28:09

@Moin Moin: Ez hülye maszopos picsogás!
Miaz, hogy 1,3 körül mozog az EUR/USD
Az általad hivatkozott időszakban az EUR/USD minimuma 1,18, maximuma 1,49 az 26,27%-os különbség (1,49/1,18)
Az EURHUF minimuma 260, maximuma 315 (315/260)21 %-os különbség. Tehát a dollár többet mozgott az euroval szemben, mint a forint.
Való igaz, hogy az EUR/USD most oldalazó trendet mutat, az EUR/HUF meg romlót, de a dollárnak is volt romló időszaka. De ha a heti trendet nézzük az is romló.
A PLN/HUF 66 és 74 között oszcillál, most az év elején romló trendet mutat, valszeg a kamatcsökkentési ciklus miatt. De tavaly is 67-69 körül volt. Abba kéne tán már hagyni a csökkentést.

Hosszabb távon nézve a dollár volt mikor erősebb volt, mint az auro. Jó a gyengébb dollár vagy sem? Nem kell fétisizálni az árfolyamot, nem véletlenül hangsúlyozza a jegybank, hogy nincs árfolyamcélja.

CSENDES 2014.02.27. 16:32:11

@Lucky Larry Silverstein: Neked aztán vannak aranyköpéseid. "A demokrácia lényege a populizmus."
Nem lehetsz (s szerintem nem is vagy) ilyen ostoba.

A "nép nevében" kvázi népakaratból kormányozni (közvetlen demokrácia és sok népszavazás), vagy a nép által kiválasztott, megszavazott elit által kormányozni (parlamentális demokrácia) egyike sem egyenlő magával a populizmussal. A populizmus lényege, hogy a nép akaratára hivatkozással, azt azonban nem bizonyítva egy a nép által kiválasztott elit nevében és helyett hoz döntéseket, ellenzékben pedig a nevükben háborog. Ez persze vitatható és vitatott is, de szerintem ez a gyakorlati és lényegi különbség is.

CSENDES 2014.02.27. 16:36:01

@Lucky Larry Silverstein: Ennek örömére bevált Varga Miska ötlete, az egyszer majd csak elromlik a háztartásokban a hűtő gazdaság fellendítő hatása helyett, a társasházak vitrinekkel való ellátásának GDP növelő forradalmi teljesítése.

"Tíz éve megvan ez a termékünk, de azóta ugrott meg ennyire a kereslet, mióta ki kell függeszteni a rezsicsökkentési értesítőket. Igazából nem is készültünk fel eléggé. Ez nem olyan termék, ami áll a raktárakban, ezért most le kell gyártanunk a megrendelésekre” – mondta a hvg.hu-nak egy olyan cég képviselője, amely több más termék mellett zárható fali vitrineket is gyárt. "

CSENDES 2014.02.27. 16:42:42

@Lucky Larry Silverstein: Lejárt e a műsszk, avagy a "sportorvosid" nem érvényes?

Ma Baker 2014.02.27. 16:47:20

A blog jobb felső sarkában lévő vezető idézetéhez egy kis adalék wikipédiáról:
Apponyi György: "Belépett a Nemzeti Szabadelvű Pártba (1935), a budai választókerületben az egyesült ellenzéki pártok listavezetőjeként ismét országgyűlési képviselő (1935–39)"

Ahogy az idézetben is, úgy a politikai felállásban is ismétli magát a történelem. Ugyanez az egybesült ellenzéki banda volt '35-ben is.

Moin Moin 2014.02.27. 17:05:57

@greatwideopen:

Hm… Nehéz olyasvalakivel makrogazdasági kérdésekről és trendekről, valamint ezek okairól értekezni, akinek (a kommentjeiből ítélve) az alapvető szakmai alapjai sincsenek ehhez meg. Tudhatnád, hogy az egyes devizák egymáshoz képesti jellemző viselkedését nem szélsőértékekből, hanem a hosszabb távon működő trendekből szokás megítélni – hiszen e trendek mutathatnak rá a mögöttes okokra.

Egyszerű példa: az általános egészségi állapotodat sem úgy méri fel egy egészségbiztosító, hogy megméri a testhőmérsékletedet egyszer, amikor épp influenzás vagy és 40°-os lázad van, majd pedig amikor egész nap raftingoltál és szarrá fagytál a jeges vízben – és e két szélsőértékből kijelenti, hogy „Ez a csávó döglődik!”.

Ráadásul: a világ két legnagyobb gazdasági egységének (EU, USA) egymáshoz képesti pillanatnyi szélsőérték-pozícióiban számos olyan hatás is jelen van, amelyek a magyar fizetőeszköz árfolyamában nem…

A magyar jegybank pedig kínjában mondja azt, hogy nincs árfolyamcélja – továbbá azért, mert annak vezetője nem ért a gazdasághoz, hülye mind a fiskális, mind a monetáris politikához (ezt mindkét funkciójában bizonyította), valamint azért sem lehet mostanában az MNB-nek „saját árfolyamcélja”, mivel az MNB-t is Orbánék kézivezérlik – ők pedig hol ezt álmodják, hol azt, hol ez az érdek és elképzelés érvényesül, hol egy másik… Ezt a helyzetet más néven kiszámíthatatlan, bizonytalan és veszélyes gazdasági környezetnek nevezik.:-)

"Maszopos" pedig nem vagyok - ha tudnád...!:-)

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.27. 17:13:20

@orient: 1. nem vagyok komplexusos, itt egy arc beszólt, hogy mekkora paraszt jobbos minden vidéki, és nyelveket se beszélnek... és hogy ő városi proli és ettől mennyivel különb

2. volt magyarországi munkám, nem a megélhetés miatt jöttem kölföldre, 15000 kilométerre Magyarországtól
egyszerűen családi okok, szerelem, meg a jó élet (nem csak a sok pénzt értem ez alatt)

Budapesten minek is próbáltam volna meg élni, dolgozni? Mert mi is Budapest egy Bécshez, Münchenhez, Londonhoz, Melbourne-höz, Sanghajhoz, Szingapúrhoz képest?
Mert hogy ezeken a helyeken is lehet nyomulni nyugodtan, akkor minek maradtam volna Budapestnél?
mentem 15000 kilométert és a budapesti bérek sokszorosáért, egy csodálatos környzetben dolgozhatok
nem dacból, egyszerűen így alakult

amúgy Pozsonyba is elég elmenni, vagy Prágába vagy Bécsbe, ha már többet akar keresi az ember, mint Budapesten

3. nem kizárólagos budapesti betegség, hogy lenézik a vidékieket
a bécsieknél faszarcúbbat nem nagyon lehet találni, még a többi osztrákot is lenézik
közben annyi, hogy Bécsben születtek, hát mondhatom nagy dolog
pedig az osztrák is magasról tekint pl. a németekre is... na a bécsi még náluk is magasabban hordja az orrát

a lengyeleknél is megvan a faszarcú varsói sztereotípiája, nem is véletlenül, tényleg faszarcúak a többi lengyelhez képest
tapasztaltam
van ilyen
valahogy néhány ember azért, mert a fővárosba fosta a gólya, azt hiszi, hogy különb, ez önmagában mások fölé emeli
nem magyar sajátosság

minden országban vannak, akik lenézik a saját országuk parasztjait, vidéki lakosait
nem probléma, mások meg őket nézik le (külföldiek a koszlott budapestieket)
ki nem szarja le, őszintén?!

na ezt azért ragoztam eddig, mert akinek válaszoltam a kommentemben, az parasztozott, nyomta a hülyeséget, közben nem fogja fel hogy az általa imádott baloldal sem lesz sehol soha, ha nem nyeri meg magának a vidéket is
lehet a vidékieket műveletlen parasztozni, nem baj, hogy esetleg képzettebbek is nála, esetleg már nem is vidékiek, hanem expatként tengődnek ötször annyi fizetésért, mint egy pesti, de ha a "baloldal" leköpi a vidékieket, akkor ne is számítson a szavazatukra
na ennyi
egyelőre Magyarország egy ország, a szavazatok jönnek mindenhonnan, még külföldről is
ezért sem célszerű köpködni azt, akinek a szavazatára számít a politikus

és ennyi a lényeg: magánemberként azt nézel le, akit akarsz, csak politikusként ez eléggé vissza tud ütni
lásd: SZADESZ végig kizárólag pár nagyvárosban tudott sikeres lenni, végül meg csak Budapest pár belső kerületében
valahogy ezt a tendenciát látom a mostani ellenzéknél is: hipszter balos, sötétzöld biciklisfutárok esetleg szavaznak a PM-re, LMP-re, de más nem nagyon

explanatus 2014.02.27. 17:39:03

@Moin Moin: „ (1) Az a baj, ...nincs egy politikai szereplő, aki alternatívát kínálna – éspedig nem csak szellemi téren, hanem a rámenős, gyakorlati közpolitikában is. … (2) A PKP-tól pedig nem bombázzák őket naponta kézzel fogható akciókkal... (3) Marad a kivándorlás, vagy a kivárás. „

A következő cikk, akár ebből a három tételből is állhatna. Tömören foglalja össze, miért nem jutunk egyről a kettőre.

(1. pont) Mert ha van/lenne is alternatíva, független média hiányában (a már most is meglévő alternatíva) nem jut(hat) nyilvánossághoz.

Ebből adódóan a (2. pont) értelmezhetetlen, mert nincs kit bombázni. A sajtó az éppen aktuális hatalom dicső tetteinek felmagasztalásával voltak/vannak elfoglalva és nemhogy „Ötszáz, bizony, dalolva ment Lángsírba velszi bárd” nincs, de egyetlenegy se, ki azt mondaná, hé emberek, azért itt álljunk meg egy szóra.

Tragédiáink abból adódnak, sehol egy velszi bárd, hanem pusztán „megélhetési” írástudók győzködik a népet arról, itt minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel LEGYETEK megelégedve.

Igen, jól látod (a 3. pont) marad, amíg marad.

bekerült 2014.02.27. 18:05:12

A blogíró el van tájolódva !

Ki akadályozza meg akár Schiffert is, hogy ő legyen a baloldal vezére ?

A saját töketlensége !

Na nehogy már úgy követeljék itt egyesek a marsallbotot, hogy a nyomába se érnek még a régieknek sem !

Tessék meggyőzni a választókat az újaknak és lehet vezetni a választókat !

Eddig még az LMP csak segítséggel jutott be a parlamentbe !

Most is ezt gyakorolják a közvélemény kutatók !

Tolják azokat, akik segíteni tudják a FIDESZT !

Mert az Összefogástól vesznek el szavazókat úgy gondolják !

Fanyalognak a politikai garnitúrán, miközben ők még a fasorba sincsenek !
Igen, van különbség a politikusok között és mindegyiknek van gyenge pontja !

Azt azért jó lenne megszívlelni, hogy a választók döntenek ebben a kérdésben is !

Azzal, hogy besározzuk és mindenfélének titulálják az ellenzéki pártokat, csak az Orbán szekerét tolják !

Minden OK. !
Nekik ez felel meg !
Törődnek is az ország, pláne a baloldal sorsával !
Nekik a bazsarózsa szakértője fontosabb, mint a baloldal !
Rendben, de akkor ne ócsároljanak másokat, mert ők még olyanok sincsenek !

Bebizonyították ezt már a működésük során !
Nem Lehet Más a Politika !
szétrúgták saját magukat is, kiebrudaltak a saját táborukból embereket, hogy meg tudjanak felelni a jobboldalnak !

Nem ér ez egy pofa bagót se !

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 18:12:47

@Moin Moin: Pedig akkora bazi bombát nevelgetek itt a télikertemben, mint Makó és Jeruzsálem. Felemelni se lehet, nem hogy elhajítani. De nem írok többet, mert minnyár itt terem a TEK és felássa a property-t. Van egy szerencsétlen ifú, akit négy hónapot töltött börtönben Ámerikában, mert a League of Battles (vagy Nations?) közben egy rosszat csetelt. A munkahelyéről vitték el bilincsben terrorizmus vádjával -- tudnám, minek dolgozunk ezért a világért, ha az emberi hülyeség univerzalitásán úgy sem lehet seggíteni

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 18:15:28

@Ma Baker: Már akkor is jobban szeretted volna a ropogós magyar nyilasokat, ugye?

Niebur 2014.02.27. 19:20:26

@belgabela: Nagyon okos.
Akkor drága kormányunk miért a negyedéves adatokkal dicsekszik? 2012-ben nagyon rossz volt az adat, ehhez viszonyítva hurrázunk a mostani emelkedéssel. Most is ott tartunk mint 2010-ben.
@sírjatok: Mi lenne, ha visszamenőklegesen elolvasnád a hozzászólásokat? Akkor talán tudnád mihez szólsz hozzá.
@eßemfaßom meg áll:Pontosan mi a hazugság?

fehérfarkas 2014.02.27. 21:36:38

@Barbaarb:

Ebben igazad van, hogy a választók számára jobb lett volna külön indulni (és eredetileg ez is lett volna), de az új választási törvény a "gyöztes mindent visz elve" alapján lett átírva.

fehérfarkas 2014.02.27. 22:21:38

@greatwideopen:
Érdekes, hogy ti fidesznyikek a szoc kormány idején 270 Ft/Euró árfolyamnál már a nemzethalált vízionáltátok (hogy a Ft teljesen elértéklenedett), 310 Ft/Euró árfolyamnál meg azt magyarázzátok, hogy ez miért is olyan jó nekünk. Furcsa egy logikátok van. Matelcsy sulijában ezt tanítják közgáz címén?

fehérfarkas 2014.02.27. 22:27:39

@konrada: ".tán nem véletlen nőtt a manyup fennálása alatt (többek közt a kiszipkázott pénz pótlása miatt is) a GDP arányos adósság 60%-kal (nem %ponttal, mielőtt valaki kapkodna), és tán azért sem nő mos"

Speciel a manyup államosítása óta több mint 3000 milliárddal nőtt az államadósság: 2010 tavaszi 19.300 milliárdról 22.800 milliárdra.
Vagyis a Fidesz 3000 millird ft manyup pénzt államosított + ennek ellenére mégis több mint 3000 milliárd ft-tal nőtt az államadósság (a kettő együtt 6000 milliárdot tesz ki).

fehérfarkas 2014.02.27. 22:32:40

@ben2: "Tehát ha egy szoci miniszterelnök zárt körben kijelenti, hogy nem kormányozott és hazudott éjjel-nappal, majd ez nyilvánosságra kerül, akkor vagy azonnal lemond, vagy a párttársai lemondatják.
Ja nem."

Ha pedig egy fideszes miniszterelnök éjjel-nappal hazudik (és naponta cáfolja meg a korábban kinyilatkoztatott szavait), és közben igazmondónak nevezi magát, akkor meg a Duna jegén királlyá avatják. Vagy legalábbis ti fidesznyikek már avatnátok királlyá - de mi inkább arra várunk, hogy mikor szakad be alatta Közgép által épített jégpálya (mert az építésre szánt pénzt lenyúlták, és így csak selejtes gagyira futotta, ami nem bírja el még a pocakos focista súlyát sem). :D :D :D

fehérfarkas 2014.02.27. 22:49:49

@Pipas: "Egyszerű. Adott egy kormány (csak úgy általánosságban), éves szinten 10% államháztartási hiányt termel. Jön egy másik, brutális politikával 10%-ot lefarag a költségvetésből (vagy növeli a bevételeket ugyanennyivel).
Mennyivel csökken az államadósság? Semennyivel, egyszerűen csak nem kell 10% kölcsönt felvennie."

Akkor nézzük az államháztartási hiány tényadatit is:
2002 (kormányváltás éve, választási költségvetés): -9,0%
2003: -7,3%
2004: -6,5%
2005: -7,9%
2006 (választási év, választási költségvetéssel): -9,4%
2007: -5,1%
2008: -3,7%
2009: -4,6%
2010 (választási év, választási költségvetéssel): -4,3%
2011: -4,3%
2012: -2,0%
(forrás: www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/teina200.html )

Most nézzük meg a gazdasági növekedési adatokat is.

Magyarország GDP növekedése 2002-2010 között:
GDP növekedés %-ban (éves átlag)
2002: 4.3
2003: 4.1
2004: 4.6
2005: 4.3
2006: 4.2
2007: 1.1
2008: 0.4
2009: -6.5
2010: +1,2
2011: +1,3
2012: -1,7
2013: +1,2

És most nézzük meg az ipari termelés adatait is:

Ipari termelés növekedése(%):
2002: 2.8
2003: 5.9
2004: 8.3
2005: 7.3
2006: 10.1
2007: 8.1
2008: 0.0
2009: -17.7
2010: 10.7
2011: 5,4
2012: -1,4
2013: 1,4
www.akk.hu/object.6066a3b1-4c6d-4b97-84c5-cd883126b2ec.ivy

Ráadásul a szocik alatt épültek autópályák, jöttek új motorvonatok (23 db Siemens DESIRO, 10 db Bombardier TALENT, 60 db Stadler FLIRT = összesen 93 db), vasúti szakaszokat villamosítottak, Combino villamosok a nagykörúton, a panelprogramban 190.000 lakás újult meg, stb...

A fideszesek által ócsárolt "elmúlt8évben" több autópálya épült ment előtte 4 évtized alatt.
1964-2002: 571km
2002-2010: 719km
És megépült az M0 északi hídja, meg a dunaújvárosi híd is.

Autópályák hossza időszakokra lebontva:
1963: 0km
1998: 534km
2002: 571km
2008: 1119km
2010: 1290 km
2013: 1355 km ("érdemi" 65km növekedés 3 év alatt vs. 719km a szocik alatt, amikor megduplázódott az autópályák hossza)

Sok hibát elkövettek a szocik, és alattuk is volt korrupció rendesen, de azért most úgy nőtt a Orbán-kormány alatt az államadósság több mint 3000 milliárd Ft-tal (19.300 milliárdról 22.800 milliárdra), hogy nem voltak nagy infrastruktúrális megaprojektek, az IMF készenléti hitelt elköltötte (és emiatt drgább kamatozású piaciból kellett visszafizetnie), és a Manyup 3000 mrd Ft-ját is államosította.

fehérfarkas 2014.02.27. 23:12:26

@greatwideopen:

HUF/EUR deviza éves átlagárfolyamok:
2003: 253.51
2004: 251.68
2005: 248.05
2006: 264.27
2007: 251.31
2008: 251.25
2009: 280.58
2010: 275.41
2011: 279.21
2012: 289.42
2013: 296.92
demo.mtieco.hu/Pages/hist.aspx?sub=1&CategoryId=19&lang=hun&menuid=f86de2d3-4f83-4952-852e-14a09776a2f2&year=2003&histtype=3

Itt pedig az átlagárfolyamokkal ellentétben az elmúlt 6 évre lehet vissza megnézni grafikonokat és a sávokat hogyan mozgott a forint árfolyama:
www.mkb.hu/friss_informaciok/arfolyamok/mnb_kozeparfolyamok/index.html

2008. júl. 21-én 229 Ft/Euró volt az árfolyam (és 141 Ft/CHF és 144 Ft/USD), ekkor volt a szoci kormány idején a legerősebb forint. De 2008-ban március közepétől október közepéig 260 ft/euró alatt volt az árfolyam (és március előtt is 260-270 között).
2009 márc. 10-én volt a szoci időszakban a leggyengébb az árfolyam: 310 ft/euró. (a gazdasági világválság hatása)
2010 márc. 19-én 262 ft/euró volt. (a szoci kormány utolsó hetei a választások előtt)

2010 május 10-én a középárfolyam 273 ft/euró.
2010 jún. 7-én már 287 ft/euró.
2010 júl. 29-én ment föl 289 ft/euró (ez volt az Orbán-kormány első évének csúcsa).
2011. nov 15-én, vagyis 2 évvel Bajnai után a középárfolyam, megdöntve a gazdasági világválság idején elért rekordját: 316 ft/euró.
2012. jan. 16-án, vagyis 3 évvel a szoci időszak mélypontja után az euró/ft árfolyam újra a csúcspontján: 316 ft/euró.
2013. márc 13-án 307 ft/euró.
2014. febr. 20-án 313 ft/euró.

De nézzük a Svájci Frank árfolyamát is:

HUF/CHF deviza éves átlagárfolyamok:
2003: 166.71 Ft/CHF
2004: 163.01 Ft/CHF
2005: 160.20 Ft/CHF
2006: 168.02 Ft/CHF
2007: 153.03 Ft/CHF
2008: 158.45 Ft/CHF
2009: 185.82 Ft/CHF
2010: 199.94 Ft/CHF
2011: 226.90 Ft/CHF
2012: 240.11 Ft/CHF
2013: 241.20 Ft/CHF

Egyáltalán nem mindegy, hogy a 1 svájci frank = 160 ft vagy 240 ft.
Az elmúlt 6 év Ft/CHF árfolyamának minimumai és csúcspontja
2008. júl 21: 141 Ft/CHF (a szoci kormány alatti legerősebb Ft)
2009. márc. 21: 215 Ft/CHF (a szoci kormány alatti leggyengébb Ft)
2011. aug. 9: 257 Ft/CHF
2012. jan. 6: 259 Ft/CHF
2013. márc. 22: 251 Ft/CHF
2014. jan. 20: 257 Ft/CHF
A 2. Orbán-kormány alatt a legtöbbet érte a Ft az svájci frankkal szemben 2010. nov. 2-án: 196 Ft/CHF

fehérfarkas 2014.02.27. 23:25:47

@fehérfarkas:

Ja, és mielőtt a fidesznyikek az inflációra hivatkoznának akár az árfolyamok, akár a GDP növekedés, akár az államadósság miatt, beteszem az inflációs adatokat is:

1990: 28,9% (rendszerváltás éve)
Antall-kormány teljes évei:
1991: 35%
1992: 23%
1993: 22,5%
1994: 18,8% (kormányváltás éve)
Horn-kormány teljes évei:
1995: 28,2%
1996: 23,6%
1997: 18,5%
1998: 14,2% (kormányváltás éve)
1. Orbán-kormány teljes évei:
1999: 10,0%
2000: 10,0%
2001: 9,2%
2002: 5,2% (kormányváltás éve)
Szoci kormányok teljes évei:
2003: 4,7%
2004: 6,8%
2005: 3,5%
2006: 4,0%
2007: 7,9%
2008: 6,0%
2009: 4,0%
2010: 4,7% (kormányváltás éve)
2. Orbán-kormány teljes évei:
2011: 3,9%
2012: 5,7%
2013: 1,7%
www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsieb060.html
www-958.ibm.com/software/analytics/manyeyes/datasets/az-inflacio-alakulasa-magyarorszag-9/versions/1

Jól látszik, hogy nagyon magas infláció (10% körüli) utoljra az 1. Orbán-kormány alatt volt. 2002-2010 között átlagosan 5% körül volt. És a brutális inflációs adatk pedig a 90-es évekre voltak a jellemzőek (20-35% közöttiek).

Az előtt lemaradt a Ft/USD árfolyam:

HUF/USD deviza éves átlagárfolyamok:
2003: 224,44 Ft/USD
2004: 202,63 Ft/USD
2005: 199,66 Ft/USD
2006: 210.51 Ft/USD
2007: 183,83 Ft/USD
2008: 171,80 Ft/USD
2009: 202,26 Ft/USD
2010: 208,15 Ft/USD
2011: 200,94 Ft/USD
2012: 225,37 Ft/USD
2013: 223,70 Ft/USD
demo.mtieco.hu/Pages/hist.aspx?sub=1&CategoryId=19&lang=hun&menuid=f86de2d3-4f83-4952-852e-14a09776a2f2&year=2003&histtype=3

Akárhogy nézzük a számokat, a szocik alatt a Ft az USD-hez, az EUR-hoz, és a CHF-hez képest is jelentősen erősebb volt mint most.
(és függetelenül a különböző pénznemek egymás közti erősségének viszonyától, a Ft az elmúlt évben mindegyikhez képest jelentősen gyengült)

Egyallampolgar 2014.02.27. 23:28:36

@balfék:
Egy szóval sem állítottam, hogy Hornék 3,6-as kenyeret ígértek.
Spec én villamosjegyről írtam a kommentben. S arra céloztam, 90-94 létbizonytalansága, inflációja, erkölcsi válsága 50+% mandátumot adott az MSZMP utódpártnak. Kézenfekvő a magyarázat, sok szavazó csalódott a rendszerváltókban.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.28. 09:12:36

@Moin Moin: "Hm… Nehéz olyasvalakivel makrogazdasági kérdésekről és trendekről, valamint ezek okairól értekezni, akinek (a kommentjeiből ítélve) az alapvető szakmai alapjai sincsenek ehhez meg. Tudhatnád, hogy az egyes devizák egymáshoz képesti jellemző viselkedését nem szélsőértékekből, hanem a hosszabb távon működő trendekből szokás megítélni – hiszen e trendek mutathatnak rá a mögöttes okokra."

Kicsit késő van már a válaszra, de nem ülök itt egész nap. Egyrészt LOL, másrészt pedig a devizákat nem csak a trendekből ítéljük meg, hanem a szélső értékekből is. A trend pedig többféle lehet, attól függően, hogy milyen távon tézzük. Az általan behivatkozott dollárgyengülés nem egy kiugrás volt, hanem egy rövidebb trend szélsőértéke, aztán később visszaerősödött.

Hosszú távon volt már, hogy a dollár erősebb volt mint az EURO, az EURO indulása után, most sokkal gyengébb.

De mint mondtam nem kell az árfolyamot fetisizálni, a gyenge árfolyam pl. jó az exportnak, turizmusnak (mármint azoknak, akik itthon ebből élnek), nem jó a devhiteleseknek és a költségvetést is át kellhet tervezni, gondolom Varga ezért is szólt be Matolcsynak.

"A magyar jegybank pedig kínjában mondja azt, hogy nincs árfolyamcélja – továbbá azért, mert annak vezetője nem ért a gazdasághoz, hülye mind a fiskális, mind a monetáris politikához"

Nem, azért nem mondja - nagyon helyesen -, hogy ne a piac ne spekuláljon rá. Ezt tapasztalatból teszi, mert ezt már egyszer az MNB megszívta, megnevezett árfolyamcélt, holott azt tilos megtenni. Gondolom azért tette, mert hozzád hasonló hülyék voltak vezető pozícióban.

Blogger Géza 2014.02.28. 09:44:14

@elwood: Nyilván te is tudod, hogy ez hülyeség. Az AB természetesen vizsgálhatna egy ilyen jogszabályt és alkotmányellenesnek is nyilvánítaná, ha nincs kártalanítás.

Blogger Géza 2014.02.28. 09:47:10

@fehérfarkas: Jól látszik, hogy valójában az I. Orbán-kormány vitte véghez arányaiban a legnagyobb inflációcsökkentést (kb harmadára, 14%-ról 5%-ra), és hasonlóan sikeres volt ebben a 2. Orbán-kormány is.

Barbaarb 2014.02.28. 10:52:13

@fehérfarkas: Igen ez kényszeríthette volna őket az összefogásra, de igazi jelentősége ennek is csak akkor van, ha van reális esély a választási győzelemre. Ahhoz, hogy ezen kívül minél jobb eredményt érjenek el (pl.: ne legyen 2/3) szerintem az én fenti megoldásom jobb, mert ugyanúgy nem vész el szavazat a parlamentbe való be nem jutás miatt, vagy egyéniben, ugyanakkor viszont a bizonytalanok közül többen találhatnak maguknak olyat, akire nyugodtabb szívvel szavazhatnak.
Például egy MSZP-többiek felállásnál, aki utálja Gyurcsányt, Bokrost, Fodort vagy Bajnait, szavazhat az MSZP-re. Ezzel sztem jobb eredményt értek volna el a 2014-es választáson és a 2018-asra is jobb körülmények között készülhetnének.

tamas11 2014.02.28. 13:47:01

@Blogger Géza:
Nincs olyan, hogy valaki "véghezvitte" az inflációcsökkentést...
Jó lenne, ha egy szakértő felfrissítené, hogy miből ered, és mivel jár az infláció, és annak mozgása. (Nem rád gondolok.)
A vásárlóerő és a fogyasztás is közrejátszik.
Nincs ugyanis áremelkedés - nem fogadná el a stagnáló piac.

fehérfarkas 2014.02.28. 15:12:00

@greatwideopen: "De mint mondtam nem kell az árfolyamot fetisizálni, a gyenge árfolyam pl. jó az exportnak, turizmusnak (mármint azoknak, akik itthon ebből élnek), nem jó a devhiteleseknek és a költségvetést is át kellhet tervezni, gondolom Varga ezért is szólt be Matolcsynak."

És Járai Zsigmond neve mond neked valamit? Tudod, ő volt az 1. Orbán-kormány énzügyminisztere, akiből utána az MNB elnöke lett, és a szoci kormány idején folyamatosan azért tartotta magasab a jegybanki alapkamatot, hogy erős legyen az árfolyam.
És valahogy ti amnéziában szenvedő fidesznyikek, akkor éljenezve tapsoltátok Járait és mindenkit lehazaárulóztatok, aki egyetlen szóval is bírálni merészelte.
Örülök, hogy ennyire jól pofán tudjátok magatokat köpni. De egy fidesznyiktől érvelésben nem is várok mást.
Tudod, vannak akik nem amnéziások a propaganda médiáitok ellenére sem, és emlékeznek még az évekkel ezelőtti dolgokra.

fehérfarkas 2014.02.28. 15:13:39

@Blogger Géza:

3 évig 10% körül tartotta az inflációt, majd az utsó vben a választásokéra 5%-ra levitte. Meg iugye emlékezel az ún. alúl tervezett költségvetésre? Remélem van halvány sejtelmed arról, hogy mit is neveztek így, és miért is?

Blogger Géza 2014.02.28. 15:16:38

@fehérfarkas: Nagyon helyes, ha van egy költségvetésben tartalék. Sajnos az MSZP-s költségvetésekben rendre akkora "negatív tartalék" volt, hogy el is szálltak rendesen, akár 9% feletti hiányt produkálva.

fehérfarkas 2014.02.28. 15:21:19

@Blogger Géza:

Csak a költségveti tartalékot nem úgy kell elérni, hogy tudatosan az infláció alá tervezik a költségvetési kiadások. Ugyanis ez azt is jelentette, hogy az intézmények (iskolák, óvodák, hivatalok, múzeumok, könvytárak, rendőrség, mentők, stb...) még az inflációnak megvelelő összeget sem kapták meg. Ezzel pedig tovább romlott az állapotuk és a szolgáltatási minőségük.
De ugyanez volt igaz az infrastrukrúlási beruházásokra is, azokból pedig emiatt kevesebb valósulhatott meg.

ursus artos 2014.02.28. 16:00:07

@fehérfarkas: "és a szoci kormány idején folyamatosan azért tartotta magasab a jegybanki alapkamatot, hogy erős legyen az árfolyam. "
Ugyanis arról volt szó, hogy 2004-re euró lesz. És nem mind1, hogy 220 vagy 250 forinton lesz a váltás.
Tetszik tudni?

fehérfarkas 2014.02.28. 16:56:06

@ursus artos:

És amikor kiderült, hogy 2004-ben mégsem lesz Euró, akkor vajon miért tartotta magasan az alapkamatot? És miért erősítette drasztikusan a forintot?
Ugyanis az Euró bevezetésének a követelményei szígorúek, ráadásul előtte 2 évig az ERM-II rendszerben kell lennük 3% alatti áht hiánnyal. Vagyis a 2004-es euró bevezetéséhez már az 1 Orbán kormányna mindent meg kellett volna tennie 2001.dec. 31-ig, hogy 2002.01.01-től az ERM-II-be kerüljünk és ott további 2 évig bizonyíthassunk. Jarainak ezt nagyon jól kellett tudnia, mivel ő volt a Fidesz pénzügyminisztere a 2 éves költségvetés elfogadásáig, majd pár hónappal utána meg már a jegybankelnök.

ursus artos 2014.02.28. 17:04:32

@fehérfarkas: nem tudom,. csak azt, hogy Medgyessy is 2004-es euróról beszélt a 2002-es kampányban.
Tudom, hogy összesküvést és hazaárulást szeretnél Orbánra bizonyítani, de nem fog menni, ne erőlködj...
(A kétéves költségvetésnek pozitív üzenete van: kiszámíthatóság. Egyébiránt a kétéves költségvetés az csak egy keret volt...)

fehérfarkas 2014.02.28. 17:11:03

@ursus artos:
Valóban volt szó ilyenről, amikor még 2001-ben elkezdődött a kampány. De a kormányváltás és a 100 napos programok valóraváltása után kiderült, hogy a 2004-es dátum irreális.
Ráadásul ahhoz meg kellett volna hozni a nagy ágazati reformokat, amiket nem tudott sem ő, sem utódai megtenni.

2014.03.01. 10:10:47

A nem rég még egy vályúban mosakodók szétrebbentek és a nemzeti vagyon lenyúlásával, meg a hozzátartozó trükközésekkel gyors vagyongyarapodásra tettek szert. Majd létrehozták a működésükhöz szükséges köztársaságot, ahol 10 analfabéta leszavazhat 9 Nobel díjast, és ezt elnevezték demokráciának. Jelenleg itt tartunk. Azt azonban figyelmen kívül hagyták, hogy az igazi társadalom, és különböző csoportjai cseppenként alakul ki, idő kell hozzá.A forradalmi társadalomátalakítások elindításuk pillanatában magukban hordozzák bukásukat, (lásd a munkásosztály kulturális forradalmát).A magyar királyság szétrombolása, az arisztokrácia és mások száműzése és gazdasági kifosztása nem emelt fel senkit, mert a folyamatokat , a tudás átadásának lehetőségét megszüntette. Ha a nagy történelmi családok kialakulásának, fejlődésének folyamatát vizsgáljuk,láthatjuk, mire soraikban olyan államférfiak megszülettek, mint Zrinyi Miklós, Rákóczi Ferenc, Széchenyi Ferenc, Széchenyi István stb. két-három száz éves kulturális gazdasági tudást, tapasztalatot kellett felhalmozniuk. Hogy a magyar arisztokrácia kiegyenlítő szerepe mennyire hiányzik naponta tapasztaljuk. A magyar arisztokrácia kártalanítása ( természetesen nem a mindent vissza elve alapján, de a minden és semmi között vannak lehetőségek)és újra helyzetbe hozása, ma már mindenki érdeke. Addig marad a vályog elit, a maga papírral és pénzel rendelkező egyszerűségével.
süti beállítások módosítása