1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.02.26. 19:34 HaFr

Az Összefogás után

A Tárki -- átvéve a már Medián által is alkalmazott választási közvéleménykutatási módszert -- a Fidesz és a Jobbik jelentős, az LMP számottevő erősödését hozta ki a biztos szavazók körében, míg az Összefogást jóval a korábbi értékek alatt mérte: választási egységbe tömörülve ezek a pártok több százalékkal kevesebbet értek el, mint korábban külön-külön, összeadódva.

Nem tudok hozzászólni a választási módszerhez. De a lényeg nem is ez: a baloldal számára akár mellbeverőnek is nevezhető adatokat látva ismét, sokadszor bebizonyosodott az antidemokratikusan kiépített nyilvánosságnak, a Fidesz populista programja sikerének, ÉS a baloldal teljes hiteltelenségének együttes hatása. Nem lehet tudni, hogy az előzőek hiányában, csak a baloldali hiteltelenség mit eredményezett volna a közvéleménykutatási adatokban. De meg kell mondjam, nem is érdekel. A nyilvánosságunk valóban perverz módon antidemokratikus (ezt a Konzervatív Párt lehetőségeinek korlátosságából is ismerem), és a rezsicsökkentésen keresztül a kormánypárti populizmus is eddig ismeretlen "minőségre" tett szert. De ezek csak felnagyítják azt a lehetetlen helyzetet, hogy a baloldalon olyan politikusok és olyan politikai kultúra viszik a prímet, akik és amely látványosan leszerepeltek már a múltban, de valami okból mégis azt hiszik, hogy ennek ellenére le kell tolakodniuk a választók torkán. Értsék meg, nem megy. Gyurcsánytól Bokroson át Fodorig régen be kellett volna már látniuk, ahogy az őket támogató balos értelmiségnek is, hogy ennek az elitnek vége van (Mesterházy nem annyira a múltja, mint a tehetségtelensége okán tartozik ide). Ez teljesen független attól, hogy a közvéleménykutatók most éppen alul mérték-e őket.

A Fidesz többször kudarcot vallott már a magyar politikai életben, de mindannyiszor meg tudott újulni. A megújulásának sikereiből az látszik, hogy a magyar választók bármit elhisznek egy pimasz jövőképért cserébe, mert annyira nincs jelenük. A baloldal képtelen felfogni ennek a lelkiállapotnak a jelentőségét. A jelenért nem kárpótolja semmivel a magyarokat, viszont húzza maga után a múltját. Végzetes ostobaság. Jelentős cinizmus is, hiszen néhány ember és befolyási csoportjaik szűk személyes érdekek érvényesítése okán bénítják egy alternatív ellenzéki kultúra kialakulását. Ha a kormányoldal rombolja a magyarok képzelőerejét, az ellenzék a maga módján ugyanezt teszi. Ha az LMP meg tud erősödni annyira, hogy Schiffer korábbi elképzelései szerint felnőjön hozzájuk, esetleg idővel átvegye a baloldali ellenzék szerepét, akkor a kérdés megoldódhat. De egyelőre legfeljebb is csak hosszabb marakodás néz ki a státus megszerzése és/vagy megtartása körül.

Ahogy többször megírtam és várom, a magyar politikai rendszer még inkább jobbra fog tolódni áprilistól. Lassan egyértelmű lesz mindenkinek, hogy a magyar nép a radikális, gyors hanyatlást választotta. Csak ismételni tudom magam: nincs ellenemre. Bár könnyű útnak semmiképpen sem nevezném, ami előttünk áll.

354 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr805834155

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.27. 11:26:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A politikai innováció 2. - Új formák nélkül marad a régi, lejárt tartalom 2014.02.27. 09:24:10

 A múltkor azt vizsgáltuk meg, honnan érkezhet a politikai innováció. Most azt vizsgáljuk, hogy nekünk szükségünk van-e rá. A jelenlegi hatalom által erőltetett új politikai rendszerépítmény nyilván innováció. Na de kié is valójában? Lehet, hogy csak ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogyó 2 2014.02.27. 12:40:54

@Bogyó 2: "Orbánék mindezt ráadásul úgy oldották meg, hogy nem a lakosságra terhelték a megszorítások legnagyobb részét és ezért soha nem látott össztüzet kaptak a nemzetközi piacok és az EU bürokrácia felől."

Te komolyan beszopod ezt a kommunista-jobbpopulista dumát, hogy az egész Európai Unió vezetői mind szűk rétegeket képviselnek, csak a mi magyar fideszes vezetőink képviselik a nép érdekét?
Komolyan azt gondolod, hogy Angela Merkel, Barroso, Hollande vagy Sarkozy meg mind csak bábok a multik meg a bankok kezén, Orbán meg a szabadságharcos?
Hogy a magyar nép bölcsen felismerte 2010-ben, hogy kik védik a lakossági érdekeket, az európai emberek meg legyenek németek, franciák, hollandok vagy belgák mind hülyék és őket átverő embereket választanak?
Vagy csak direkt bennünket használnak ki?
Persze, hogy védeni kell a magyar érdekeket, de vajon az is az, ha egy amúgy tisztességesen kereső, de tisztességes bért és megélhetést nyújtó beruházó külföldit is kiseprűznek?
A Raiffeisen tényleg eltávolítandó, és sokkal rosszabb mint az OTP vagy az MHB?
A közműcégek tényleg talicskázzák kifelé a pénzt Európa 17. legnagyobb áramárával?
Igazad akkor lehetne, ha az Orbán-kormány alatt nem nőttek volna a társadalmi különbségek. Mert egyes korrupt szocik miatt a lakosság elszegényedik. De pont az ellenkezőjét látjuk, hogy a társadalmi mobilitás és a jövedelemkülönbségek nagyot ugrottak.
A klientúra és a gazdagok még gazdagabbá válnak, egyre zártabb jogilag is a környezet, mert egyre nagyobb tere van a politikai érdekek alapján történő pozícióosztogatásnak, a szegények meg szegényebbé válnak, sokak nagy egyetértésével, amikor leírják, hogy mennyire igazságos az egykulcsos adó, a munkanélküli segély harmadidőre csökkentése, a közmunkás bérnek már a minimálbérnél is alacsonyabban történő megállapítása. Miközben a közmunkára nem fogottak 28 500-ból tengődnek, ami a szoci idők alatt sokaknak jóval több is lehetett.
Ez a nagy sikertörténet.

Gondolkozz már egy kicsit!

Bogyó 2 2014.02.27. 12:45:11

@elwood: "senki sem nyilatkozott úgy hogy államiba megy, hanem azok nyilatkoztak akik a megfélemlítés ellenére vállalták a nyulvántartásba vételt és maradtak.

a törvény és az alkotmánybíróság szerint az a magántulajdonuk volt."

Az a legszebb az egészben, hogy információim szerint több magasrangú fideszes vezető is nyilatkozott a magánnyugdíjas rendszerben való maradás mellett. Több fenyegető hatást utólag visszacsináltak. Egy ismerősőmnél aki maradt, - sajnos én se voltam elég bátor- tavaly 11%-os volt a hozam.
Mi meg nézzük, hogy mikor lesz majd egyéni számla ahogy ígérték.
Kultúrországban ilyet nem csinálnak, vagy elzavarják őket a fenébe, de nálunk még sokan tapsolnak is ehhez.

Bogyó 2 2014.02.27. 12:47:41

@Lucky Larry Silverstein: Az (ál)konzervek meg azt hazudozzák, hogy itthon milyen jó.
Ami részben igaz.Közülük sokaknak tényleg jó. Csak a többségnek nem.

ursus artos 2014.02.27. 12:54:07

@fehérfarkas: kihagytad az M7-es felújítását.
A 3000 milliárdból meg 200 ment el folyó kiadásokra, a nagyrésze a visszavételkor "elégett" kétszáz még megvan kötvényekben, atöbbiből meg állami vagyon lett, Rába, meg ilyenek...

Barbaarb 2014.02.27. 12:56:53

@fehérfarkas: Én ezt mind értem, de azt is látni kell, hogy a kormányváltásra nem volt reális esély. Ezek alapján talán az lett volna a legjobb megoldás, ha inkább két csoportba egyesülnek (MSZP-E14 és többiek, vagy MSZP és többiek) és együtt működnek az egyéni helyekért. Sokban az sem különbözött volna, de kevesebb embert riasztott volna el tőlük. A választási győzelemhez ugyanis a bizonytalanokat kellene maguk mellé állítani, közülük pedig mindenki utálja egyiket, vagy másikat. Így, hogy egy helyre kerültek, összeadódott azok száma, akik valakit utálnak közülük és kb. senki sem fog a mostani bizonytalanokból rájuk szavazni.
Így választást nyerni semmiképpen sem lehet, ezért volt - szerintem szándékosan - fölösleges az összefogás.
Persze választást a másik úton sem nyerhettek volna, de addig semmiképp nem nyerhetnek, amíg nincs népszerűség, akárhogy matematikázhatnak. És persze a Fidesz is matekozhatna akárhogy, ha a szoclib oldal támogatottsága magas lenne.
Ha már mindenképp bukják a 2014-es választást, akkor hosszabb távra kellett volna tervezni, arra pedig jobb a külön út, mint ez.

elwood 2014.02.27. 13:01:07

@ursus artos: "atöbbiből meg állami vagyon lett"

MOL részvényt vett az állam 21000-ért (IMF hitelből amit a gonoszbajnai vett fel, mi költjük el és rákenjük), most 13000.
de persze a manyup volt aki eltőzsdézi a pénzt.

ursus artos 2014.02.27. 13:02:10

@elwood: nem a MOL-t, hanem a RÁBÁT hoztam fel példának.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 13:04:51

@Bogyó 2: Amikor a többségnek nem jó, olyankor szokott kormányváltás lenni.

elwood 2014.02.27. 13:05:35

@ursus artos: én meg az állami vagyont hoztam fel példának, milyen jól is bánik vele.

Bogyó 2 2014.02.27. 13:06:38

@z: "Az emberek nem a rezsicsökkentésre meg a húsz forintokra, az ígéretekre meg a nemzeti pátoszra szavaznak, amikor a Fideszt választják."

Dehogynem. Maguk mondják el, mint az a szerencsétlen is, akit nemrég odaállítottak a kamerák elé ezzel.

"Egyszerűen el kell ismerni, hogy a politikához kiállás meg tökösség kell, és ha így nézzük, akkor Magyarországon Orbánon kívül nincsen profi politikus"

Ha így nézzük, pont ezért fosnak Gyurcsánytól, ő ilyen tekintetben felveszi a versenyt Orbánnal. Csak nem volt eléggé aljas egy sikeres Orbán-karaktergyilkossághoz, meg az ő hívei kevésbé fanatikusak, elpártoltak tőle, amikor hibázott. Orbánnál tök mindegy mit csinál, minden ki van magyarázva.

"Ezek a se hús, se hal Mesterházyk meg Bajnaik mondtak valaha olyat, ami 5 percnál tovább is megmaradt volna akár egy pár ember fejében?"

És én erre mondom, hogy aki gondolkodik annak az értelmes szó megmarad. Aki nem gondolkodik, annak kell a külsőség, a pátosz, meg a többi. Szerinted Svédország vagy Svájc miniszterelnöke mennyire karizmatikus? Nem tudod, nem ismered? Talán azért mert nem is az? Lehet, hogy csak jó szakember?
Annál inkább van szüksége karizmára, jó fellépésre egy politikusnak, minél inkább bárgyúbbak és alacsonyabb intellektusúak a szavazói.
Értelmes ember átlát a demagógián, az álságos felvett pátoszon, a logikátlanságon, s a ráció, az értelem és az őszinte érzelem, meg a tények győzik meg. S nem számít az sem, ha beszédhibás egy politikus, mert a valóban jó döntések és intézkedések meghozatalához nem erre van szükség.
De ez csak néhány fejlettebb és kulturált nyugati államban adatik meg, nekünk az orbán-féle vezérek az etalonok főleg itt a posztszovjet Balkánon, az Iliescuk, Milosevicsek, Meciariok, Putyinok, Janukovicsok és Jelcinek vidékén.

Nekik terem a babér, de ez elég baj. S néha azért őket is megunják.

"Sajnos kell hozzá vezetői potenciál is, nem csak okos gondolatok."
Pont ezért kellene felvilágosítani az embereket, hogy ne a populizmust a demagógiát vegyék be, hanem számoljanak, figyeljenek, elemezzenek. De a jobboldal jelentős része erre nem is hajlandó. Most borítékolhatnánk a 2022-es szavazatát is. bármi is történjen, ha a párt megmarad.

Másik dolog, hogy Gyurcsány mellett Lázárt vagy Rogánt se gondolom kevésbé profinak. Orbán a politikai hatalom megszerzésében, s talán megtartásában is jó lehet, a valós életben történt munkájának hiánya miatt országvezetőként kártékony. Gyurcsány hasonló, csak ő a reálgazdasági teljesítménye ellenére is rosszul kormányzott, s komoly taktikai hibákat vétett, Orbán a sakkozásban jobbnak bizonyult, de nagyrészben a totális gátlástalansága miatt.

fvipera 2014.02.27. 13:12:15

@elwood: a visszamenőleges hatályú törvénykezéssel orbán normává tette a szószegés belföldön. ez a magatartás nem egy, hanem két generáció ég bele

az országot pedig külföldön járatja le a pávatáncával.

fvipera 2014.02.27. 13:14:19

@Bogyó 2: már csak cca. 60 ezren maradtunk a MANYUP-ban. kíváncsi vagyok, mikor és milyen okból fut neki orbán a következő manyup államosításnak.

Bogyó 2 2014.02.27. 13:18:55

@Lucky Larry Silverstein: "Amikor a többségnek nem jó, olyankor szokott kormányváltás lenni."

Kivéve, ha az emberek nem ismerik fel a valós érdekeiket. Ha választások nem mondhatók tisztességesnek.Ha virul a demagógia, a populizmus, ha nem kiegyensúlyozott a média, ha nem jutnak el a politikai információk a lakosság kevésbé tudatos részéhez, ha a hatalmi visszaélések miatt jellemző a megfélemlítés.

Ha nem nyúlt volna hozzá a Fidesz a médiszabályozáshoz, a választási rendszerhez (amellyel ugye 2/3-ot szerzett, tehát annyira rossz nem lehetett), ha nem kellene rányomtatni a számlákra, hogy mennyi a rezsicsökkentés minusza, de azt nem, hogy mennyi a 27%-os Áfa plussza, ha nem volna megfélemlítéssel vegyes lekenyerezés a közszférában munkahelyi párttitkárok, komisszárok által, akkor tényleg lehetne sokat vitatkozni ezen. Mondjuk, hogy mennyire tisztességes a CÖf-plakáterdő, mert ugye játsszuk el, hogy az csak egy kívülálló civil szervezet, amelyiknek éppen ez a véleménye és ezt így tudatosítani is akarja és tudja.
De miután ilyen szabályozások léptek életbe, ez azt mutatja, hogy a hatalom fél attól, hogy a nép informálódjon, fél attól, hogy a nép szabadon és kiegyensúlyozottan tájékozódjon, fél az esélyegyenlőségtől, attól, hogy a nép többsége esetleg mást akar, mert mást lát jobbnak. És a hatalom megtartása fontosabb nekik, mint hogy a nép szabad akaratából szabadon dönthessen arról, kik legyenek a vezetői.
Ezért antidemokratikus amit tesznek.

elwood 2014.02.27. 13:20:32

@fvipera: törvényileg most is tilos manyupot üzemeltetni. ( lehet, de nem számolhatsz el költséget, ami ugyanaz )

sztem csak kivárnak áprilisig aztán mennek innen dél-amerikából, mi visszamegyünk az állami habzsi-dőzsi nyugdíjba.

konrada 2014.02.27. 13:23:08

@elwood:
Előre szólok, mielőtt belefutnál: ne akarj úgy takarékoskodni bankszámlára, hogy közben bankból veszed fel a hitelt rá, mert nagy megdöbbenés lesz a vége.
Hiszen mire őrülnél annak mennyi pénz van a betéten, már ott lesz a (számodra) meglepi, az, hogy jóval több a tartozásod rá, mint amit kapnál, és ezért azt fogod észrevenni, hogy megtakarítás helyett viszik a házad is.

...ennyit arról, milyen a viszony a hitel és jövő nyugdíjasai közt.
Mert ha utánaszámolsz, neked is az fog kijönni: több lenne csak a kamatból a terhe az országnak, mint amit a jövő nyugdíjasainak kifizetne a manyup, azaz ami a te értelmezésedben a jövő nyugdíjasai ma fizetnek meg, az még mindig kevesebb, mint amit a jövő adózói fizetnének meg akkor.
...s ha egyenleget vonunk, akkor még mindig jobban jár az ország, ha ezt az adósságot inkább elkerüljük MA.

Moin Moin 2014.02.27. 13:27:09

@Lucky Larry Silverstein:

Ja, ha téged nem érdekelnek azok az alapok és módszerek, amelyekkel a hazádat-népedet sikeressé lehet tenni, akkor te egy igazi, tőrőlmetszett, büdös hazaáruló vagy!:-)

A te fajtád az, amelyikbe lusták, tehetségtelenek vannak és ezért kerülik a nyugati, azaz teljesítményalapú módszereket, de szeretnétek a Zállamtól ingyen jólétet magatoknak. Csak titeket tartson el valaki jól, és engedje, hogy höröghessetek - a többi, a következmények nektek nem számítanak. ...Komolyan: egyszer úgy a szemedbe néznék, hogy ki is vagy te és milyen ember is vagy te valjójában - de ti csak sunyítotok és onnan köpködtök. És ha közben le-leesik nektek Orbántól (azelőtt meg Kádártól) valami, akkor elélveztek.

Ja, és nem "ott esz a fene" - de ne kívánd azt, hogy egyszer odáig jussanak Magyarországon a dolgok, hogy a kollégáimmal és "üzemszerűen" kelljen odalátogatnunk!:-)

Szevasztok 2014.02.27. 13:27:48

@konrada: "ne akarj úgy takarékoskodni bankszámlára, hogy közben bankból veszed fel a hitelt rá, mert nagy megdöbbenés lesz a vége."

A manyup rendszer elindításakor az ország kapott jó néhány év türelmi időt, hogy az egyéb kiadások lefaragásával hozzák egyensúlyba a költségvetést.

Az hogy a kormány ezt cs*szte megtenni, azért nem a manyup rendszer a hibás.

Bogyó 2 2014.02.27. 13:29:58

@fvipera: Szerintem nem fog. Már nem akkora tétel és közülük is sokan ottmaradtak. Elég, hogy minket, a sok birkát beterelték a karámba.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 13:31:35

@Bogyó 2: 'Kivéve, ha az emberek nem ismerik fel a valós érdekeiket. Ha választások nem mondhatók tisztességesnek.Ha virul a demagógia, a populizmus, ha nem kiegyensúlyozott a média, ha nem jutnak el a politikai információk a lakosság kevésbé tudatos részéhez, ha a hatalmi visszaélések miatt jellemző a megfélemlítés.'

Hehehe, jó hülyék lehetnek a zemberek, nemde?

Orbán 3x lesz ME, mert nem látnak át rajta. Bezzeg a ballib ME-k egy ciklust is ritkán húznak ki, rajtuk könnyü átlátni...:)

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 13:32:26

@Moin Moin: Nyenyenye.

Felejtsd el az Összefogást.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.27. 13:33:05

@Bogyó 2: Azért nehéz lenne elvárni a jónéptől, hogy azokra szavazzon, akiket 2/3-dal küldött el a francba 4 éve. Vmiféle hiteles ellenzék kéne lenni, az meg nincs. Gyurcsány egy szélsőséges nézteket valló és képviselő politikus és mint ilyen, csak marginális társadalmi támogatottságot szerezhet. Szerepléseivel marginalizálja magát az Összefosást is, talán ezt látjuk a legújabb közv. kutatásokban is (bár erre mérget nem vennék, nem bízom bennük) Gyurcsányi riasztja a baloldali szavazók egy részét is és aktivizálja az ellentábort.
Arra meg vajmi kevés az esély, hogy áprilistól tiszta LMP többség lesz a parlamentben.

"Kivéve, ha az emberek nem ismerik fel a valós érdekeiket. "

Ha jól emléxem ez egy VI. Lényin idézet.

"Pont ezért kellene felvilágosítani az embereket, hogy ne a populizmust a demagógiát vegyék be, hanem számoljanak, figyeljenek, elemezzenek. De a jobboldal jelentős része erre nem is hajlandó."

Ez tömény hülyeség, mert de: hajlandó. Az emberek racionálisan hozzák meg döntéseiket többé kevésbé, nem kell hozzá Lényin (Te) aki megmondod mi az érdekük. Aki van olyan hülye, hogy azzal a jelszóval indul neki a választásnak, hogy "vesztes csapaton ne változtass" az megérdemli azt, amit kapni fog. Ettől függetlenül a választás a kispártok megerősödését hozhatja, mert sokaknak nem teccik a fidesz jónéhány lépése, de mint írtam LMP kormány sajna nem lesz 2014-től, talán 4 év múlva.

tamas11 2014.02.27. 13:35:37

@belgabela:
nem felejtem el, csak tisztán látom, hogy most más a probléma. Számodra hat-nyolc év alatt nem keletkezhet új probléma? Azokat elűzted, most úgy teszel, mintha a gyengus ellenzékből kiválasztódott Mesterhy - az orbáni "hagyatékkal" a nyakán, - az pont olyan lenne, mint a hazugbeszédes Gyurcsány?
Ezenközben elsikkad, hogy ma nem a gazdaság dübörög, hanem az állami garázdaság.
Aki lát benne fantáziát, az legyen erőnyerő?

Bogyó 2 2014.02.27. 13:36:14

@Szevasztok: Így van, nem törvényszerű, hogy hitelből kelljen finanszírozni az országot, a nyugdíjrendszer alapvetően egy csökkenő lakosságú országnak nem jó üzlet. A magánnyugdíjrendszerbe nem lépők elfogyásával a terhek csökkennének, hiszen nem kell már annyi nyugdíjat fizetni a meglévőknek. Pont ez oldotta volna meg azt a helyzetet, hogy egyre több nyugdíjast kell eltartani egyre kevesebbnek. Igen, az egy dolog, hogy ha az ország az így kieső járulékokat csak hitelből tudja fedezni, akkor nem megy a dolog, de a gyereket nem kellett volna kiönteni a vízzel, csak így egyszerűbb, meg látványosabb, s elmondhatjuk, hogy amúgyis rossz gyerek volt. Pedig nem.

Moin Moin 2014.02.27. 13:38:20

@panelburzsuj:

Keversz két társadalmi csoportot-kategóriát – pontosabban úgy állítod be, mintha a kettő nagy közelítéssel egyenlő/azonos lenne egymással. Az orbáni szisztéma szerinti preferáltak (16%, a felső középosztálybeli devizahitel-spekulánsok „kimentése”, ill. az eleve Fidesz-szimpatizáns középosztály-hányad néhány ezer tagjának „készpénzes kifizetése”) egyáltalán nem esik egybe azok csoportjával, akiket teljesítményre alapozóknak neveztem. Ez utóbbiak hiába kaptak adókedvezményt és esetleg hiába éltek a devizahitel-megváltással is, egyáltalán nem szimpatizálnak a Fidesszel, ui. pontosan tisztában vannak azzal, hogy ez a szisztéma mennyit vesz ki a zsebükből és mennyivel rontja az ő hosszabb távú esélyeiket. Pl. tudják – mert tudnak számolni -, hogy mennyivel többet buknak a 300-310 körüli forint-euró árfolyam miatt, mint amennyi kedvezményt kaptak a kormánytól. És azt is tudják, hogy az egyszeri és rövidtávú döntések nem ellensúlyozzák a hibás politika miatti stagnálás okozta (személyes) károkat.

…Az a baj, hogy mindeme tudás mellé nincs egy politikai szereplő, aki alternatívát kínálna – éspedig nem csak szellemi téren, hanem a rámenős, gyakorlati közpolitikában is. Bajnaiban csalódtak, Gyurcsányt kiröhögik, a Jobbikról pedig tudják, hogy az a hülyék gyülekezete. Bokrost nem tekintik politikai tényezőnek (mert elméleti és erőtlen karakter). A PKP-tól pedig nem bombázzák őket naponta kézzel fogható akciókkal.

Marad a kivándorlás, vagy a kivárás.

fvipera 2014.02.27. 13:43:36

@Bogyó 2: 300 MDFt körüli a tét. a strukturális hiány nem csökken, a különadók pedig fenntarthatatlanok (kíváncsi leszek, 100% körüli hitel/betét mutatónál a bankok hajlandóak lesznek-e tőkeemelésre).

szükséges lesz elvenni mindent

konrada 2014.02.27. 13:45:45

@elwood: A Motorola részvényeit a nagytulajdonosoktól a Google a a piaci árfolyam 3x-osáért vette meg.
Ebből vagy az következik, hogy a te értelmezésed szerint a Google tulajai qrvára nem értenek az üzlethez, veled ellentétben...
...vagy esetleg nem értékpapírt vettek meg, hanem olyan tulajdonrészt, amivel a vállalat felett rendelkezési jogot kaptak.

S ha utána nézel, a MOL esetén az állam sem értékpapírt vett, hanem olyan tulajdonrészt egy ellenséges kivásárlótól, mellyel megelőzhették a konkurens mélyebb behatolását a cégbe, szabad kezet kapott a stratégiai döntésekre. (Majd olvass utána: mindez a hágai "aranyrészvény" döntés előtt volt egy olyan időszakban, mikor az orosz cég komoly felvásárlási offenzivában volt, és nem sok kellett volna már neki ahhoz, hogy döntési jogot szerezzenek.)

...és most se a MOL, de üzletrésze sem eladó, csak pár értékpapír, amivel a tulaja vagy várja az offenzivába lévő - így a nyereséget visszaforgató - cégtől a nem túl izmos osztalékot, vagy kitörli vele, esetleg játszik egy kis monopolit olyanokkal, akik ezzel tisztában vannak, így nem is fizetnek érte annyit, amennyi - ha forgatható volna - az igazi értéke.

elwood 2014.02.27. 13:45:50

@konrada: "ne akarj úgy takarékoskodni bankszámlára, hogy közben bankból veszed fel a hitelt rá"

eszembe nem jutna ilyet tenni.
(a kormány sem pont ezt tette, hanem neked volt pénzed, a kormány meg hiányt gyűjtött, amint mindig minden kormány elcseszi a pénzt, de legalább neked maradt valami.)

a kormánynak kellene takarékoskodnia.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.27. 13:47:08

@Moin Moin: "mennyivel többet buknak a 300-310 körüli forint-euró árfolyam miatt,"

miért mennyit buknak? Az EUR/USD is simán mozog ennyit.
Nem kell fétisizálni az árfolyam kérdést, ez amolyan bokrosista gondolkodás, még abból az időből amikor fix v. sávos árfolyamrendszer volt.
Nem mellesleg, mert azért romlik az árfolyam mert, a FED szép lassan elzárja a pénzcsapokat.

Bogyó 2 2014.02.27. 13:48:02

@greatwideopen: "Ha jól emléxem ez egy VI. Lényin idézet."

Akkor nyilván én vagyok a reinkarnációja, mert nem mostanában biztosan nem olvastam tőle semmit, de korábban se nagyon, csak ha muszáj volt a törikönyvből.

"Az emberek racionálisan hozzák meg döntéseiket többé kevésbé, nem kell hozzá Lényin (Te) aki megmondod mi az érdekük."

Igazad van, akkor a demagógia mint fogalom, értelmezhetetlen. Sztálin is biztosan azért volt népszerű, mert ő szolgálta legjobban az orosz nép érdekét, s Pozsgayt is azért választották volna meg anno köztársasági elnöknek, mert a nép tudta (volna) hogy ő a legalkalmasabb, s szó se volt arról, hogy a többi jelöltet nem is ismerték.

Az antidemokratikus folyamatok is pl. az AB hatásköreinek leépítése is pont olyan, amit Józsi bácsi is pontosan átlát mivel jár, de ő tudja, hogy ez neki érdeke ugyanúgy, mint az is, hogy a rezsiszámlán rajta legyen, hogy mennyi a rezsicsökkentés, mert valamilyen oknál fogva ahhoz mégse elég okos kiszámolni. S ugyanúgy érdeke, hogy egy álcivilszervezet teleszórja a plakáterdejével az országot, meg a Kormányt visszhangozza és az ellenzéket szapulja a közmédia, mert ennek tárgyszerű megítélésére mégsem képes, de amúgy meg igen, racionálisan hoz döntést.
Mindenféle politikai elemző műsor, választási kampány, újságcikk, felesleges és hatástalan, mert az emberek totálisan tisztában vannak mindennel és csak a saját lobbiérdekeik miatt nem szavaznak egyetlen pártra mindannyian.
Felesleges is itt megkövetelni a kiegyensúlyozott médiát, tisztességes kampányt, esélyegyenlőséget az informálódásban. Hát, persze.

konrada 2014.02.27. 13:49:19

@Szevasztok:
Ja kapott rá. Csak egyszerűen nem tudta kigazdálkodni, mert túl sok volt vele az elvonás.
...aztán amikor kérték, hogy azt akkor már hagy jelezzék, nem kapták meg.
...mert maga rendszer volt hibás, s az addigi kormányok ott cseszték el, hogy ezt nem merték észre venni, és tenni.

Bogyó 2 2014.02.27. 13:50:05

@fvipera: Miről beszélsz? Hiszen Magyarország jobban teljesít, sőt költségvetési többlete lesz!

Spacecake 2014.02.27. 13:50:44

en jo egeszseget es hosszu eletet kivanok minden jelenleg osszefosos politikusnak!!!
remelem meg jo sokaig nem hagyjak h kis maleszaju fiatal baloldaliak elturjak oket a fazektol!!:-)

az o osszefosasuk a jobboldal sikerenek zaloga!!!

elwood 2014.02.27. 13:54:25

@konrada: egy dolog manyup helyes vagy nem helyes léte.
egy másik, ha már valaki helytelennek gondolja, akkor jogállami eszközökkel megszünteti, és leépíti belőle az adósságot, vagy kirabolja és feléli a pénzt.

Egyallampolgar 2014.02.27. 13:55:44

Mesterházy MSZP elnökként rögtön alkalmatlan lett a XXI. századra.
Az MSZP egy szerencsétlen maradék a kádárizmusból.

Oka az, hogy 94-re sokan megcsömörlöttek a rendszerváltástól. Az MDF címerátrajzolásnál tovább nem terjedő teljesítményétől (na jó kárpótlási földrablás, privatizációs, olajszókítős gengszteritmus azért lett).

Elhitték, hogy Horn Gyuszival újra 3 Ft lesz a villamosjegy. Aztán mikor ez sem jött be, elhitték a trikolorba bújt Orbánnak vagy a náciknak.

Bogyó 2 2014.02.27. 13:59:51

@Lucky Larry Silverstein: "Orbán 3x lesz ME, mert nem látnak át rajta. Bezzeg a ballib ME-k egy ciklust is ritkán húznak ki, rajtuk könnyü átlátni...:) "

Igen, nyilván Putyin is a legjobban szolgálja az oroszok érdekeit, hiszen már mióta ott van, s nincs ebben semmi szerepe az autokrata dolgainak.
Orbán hasonlók miatt lehet sokáig még. Kiváló a hatalom megszerzésében, a politikai sakkjátszmákban, de ez nem azonos azzal, hogy ő szolgálja leginkább a nép érdekeit. Már csak azért sem, mert jobb helyeken egy két választást is egymás után elvesztő politikust menesztik az élről. De ő ügyesen megőrizte a pozícióját. 2010-ben meg bárki állt volna a Fidesz élén, akkor is nyernek.
A szociknál van verseny egy ilyen pozícióért, nem jár automatikusan valakinek. Ha hibázott, lapátra kerül.
Ez itt nem működik, s Orbán se lenne ilyen népszerű, ha a Fidesz nem volna katonai szervezetként működő antidemokraztikus, egyszemélyi hatalomban lévő párt, ha normális média működne. Akkor meg főleg, ha az ellenzék részéről volna egy valóban jó fellépésű hozzáértő hiteles kihívó.
De így marad nekünk Janukovicsként.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.27. 14:01:05

@Bogyó 2: "Felesleges is itt megkövetelni a kiegyensúlyozott médiát"

Kiegyensúlyozott közmédia soha nem volt, az aktuális hatalom mindig lenyúlta. Kivéve az Antall kormányt, ahol a média hisztérioliberálisok kezében volt.
Én nem látok problémát a Fidesz egészpályás letámadásában, hogy mindenhova a saját embereit teszi. Az ellenfél is így tett.

" ugyanúgy érdeke, hogy egy álcivilszervezet teleszórja a plakáterdejével az országot, meg a Kormányt visszhangozza "

Jó az a plakát! Egyébként álcivilszervezetek a másik oldalon is voltak, vannak. Ebben nincs változás.

"antidemokratikus folyamatok is pl. az AB hatásköreinek leépítése"

Ez bizony gáz!

"amit Józsi bácsi is pontosan átlát mivel jár, de ő tudja, hogy ez neki érdeke ugyanúgy, mint az is, hogy a rezsiszámlán rajta legyen, hogy mennyi a rezsicsökkentés, mert valamilyen oknál fogva ahhoz mégse elég okos kiszámolni."

Nemk tudjuk, hogy a kormány ügyesnek tetsző szavazatvásárlási űzelmei végül is hogy sülnek el, s hogy Jószi bácsi mit is gondol, majd áprilisban kiderül.

konrada 2014.02.27. 14:01:55

@elwood:
Látom, nem ismered a rendszert. A manyupot úgy hozták létre, hogy nem volt benne pénz. Abból a pénzből szándékoztak feltölteni, melyet elvontak a kirovó-felosztó biztosítási rendszerből. Az elvont pénz viszont - mivel nem új pénzként került be - hiányzott a nyugdíjrendszerből. A nyugdíjasoknak meg nem mondhatták, hogy a 30-40 év múlva nyugdíjba menők érdekében mondjanak le az egyébként befizetett és így nekik járó nyugdíjuk egy részéről, ezért azt a költségvetésből kellett kipótolni. Abból a költségvetésből, mely eleve nem tudott kijönni a bevételeiből.

No ezért kellett a manyupba átszipkázott pénz pótlására hitelt felvenni.
...mert elhiszem, hogy neked úgy romantikusabb, hogy egy magántársaságba megy a pénz, aztán azt nem az állam b.ssza el, de remélem annyira tán mégsem vagy romantikus, hogy ne fogd azt fel: az állam akkro is eb.ssza azt a pénzt, legfeljebb nem nyugdíjjárulékodból, hanem az adódból és ha az kevés, úgy hitelből.
...tán nem véletlen nőtt a manyup fennálása alatt (többek közt a kiszipkázott pénz pótlása miatt is) a GDP arányos adósság 60%-kal (nem %ponttal, mielőtt valaki kapkodna), és tán azért sem nő most, mert például az az évi 2% nem megy magáncégek számláira,hanem abból kifizetik a nyugdíjat.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 14:06:23

@Bogyó 2: 'Igen, nyilván Putyin is a legjobban szolgálja az oroszok érdekeit, hiszen már mióta ott van, s nincs ebben semmi szerepe az autokrata dolgainak.'

Orbánról beszéltem nem Putyinról. De ha már így megkérdezted igen, Putyin a SZU vége óta a legnagyobbatt lépett előre Oroszországgal.

konrada 2014.02.27. 14:06:47

@elwood:
Nézd: 80%-nyi adósságszintnél cca. évi 4% csak a kamat. Ennyit kell kifizetni a GDP-ből évente ahhoz, hogy ne nőjön tovább.
Ha kiszámolod, összeadod, lehet, te is rájössz, hogy ez mennyit rabolt ki, mennyit él fel....

Narancskommunista (törölt) 2014.02.27. 14:08:48

Én leszarom a baloldalt, engem az érdekelne, hogy mi lenne kiút a populizmusból? Pontosabban úgy fogalmaznék, hogy hogyan tudná legyőzni a Fideszt egy olyan politikai irányzat, amely a realitásokra és nem a populizmusra építené a gazdaságpolitikáját, hogyan tudná meggyőzni a gazdasági realitásoktól eltávolodott, vagy arról tudomást venni nem akaró tömegeket?

ben2 2014.02.27. 14:09:25

@fehérfarkas:

Ez az "áthárítják" mantra megint a szokásos ballib kommunikációs bullshit.
Egy magáncég _minden_ költségét - a nyersanyagtól kezdve a céges buli költségéig mindent - igyekszik áthárítani a fogyasztóira, különben nem termelne nyereséget.
A kérdés tehát nem az, hogy a költség növekedést áthárítja-e egyáltalán a cég, hanem hogy _mennyit_ tud belőle áthárítani.
Ha pedig egy cég egy az egyben áremeléssel tudja szinten tartani a profitját egy adóemelést követően, az három dolog miatt lehetséges:
1. a cégvezetés idiótákból áll, mert ha piacvesztés nélkül tud árat emelni, akkor addig nem a legoptimálisabb árszintet alkalmazták
2. a piaci szereplők kartelleznek (értsd: gazdasági bűncselekményt követnek el), hogy piacvesztés nélkül az összes szereplő egyszerre tudjon árat emelni
3. nincs az adott piacon valódi verseny és a monopolhelyzetben lévő cég piacvesztés nélkül tud bármikor árat emelni

Amikor tehát magáncégek adójáról beszélünk, akkor bármilyen állami elvonás értelem szerűen megjelenhet az árakban, ha a fenti három feltétel valamelyike teljesül.
Egy gazdasági kormányzat pedig az adótörvények megalkotásakor nyilván nem indulhat ki abból, hogy a cégvezetők hülyék, bűnözők, vagy monopolhelyzetben vannak.
Ha elfogadnánk, hogy a cégeket nem szabad adóztatni, mert az végső soron a lakosságra hárul, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy egy államnak _semmilyen_ eszköze nincs a magáncégekkel szemben (az államosítást vagy a betiltást kivéve), ha azok bűncselekményt követnek el vagy mondjuk természeti katasztrófát okoznak.
Elvégre ha minden költséget a fogyasztóra lehet hárítani, akkor pl. környezetvédelmi bírságot sem szabad kiszabni, hiszen azzal nem a céget, hanem az áremelkedést követően a lakosságot büntetjük.
Ez nyilvánvaló nonszensz, ahogy az a ballib mantra is, hogy a cégek megemelt adóját az átlagpolgárok fizetik meg.

z 2014.02.27. 14:12:59

@Szevasztok: A "csak az nem hibázik, aki semmit sem csinál" elvét követve még mindig jobban tetszik nekik egy vezér, mint mondjuk egy Gyurcsány, aki saját maga mondta, hogy "nem csináltunk semmit".

Ezt fejben kiterjesztik a többi, jellegtelen teszetoszára is (itt van most a játékban pl. Fodor is, akinek az egykori pártja a sorkatonaság eltörlésén kívül semmit nem tudott felmutatni húsz év alatt, el is tűnt a süllyesztőben).

Az embereknek látványos eredmények is kellenek, panem et circenses, ezt figyelembe kell venni. Senkit nem érdekel, mi változik a makrogazdaságban, ha minden ugyanúgy néz ki, egy lerobbant közteret nem újítanak fel, a kormáyzati negyedüket hiába tervezgetik, abból se lesz semmi, mittudomén már hány lépés programot jelentenek be, de abból sem látszik semmi, se az adócsökkentési programból, semmiből.

Ezzel a "programmal" nagyon nehéz azonosulni.

ben2 2014.02.27. 14:15:48

@Narancskommunista:

Ez attól függ, hogy mit nevezünk populizmusnak.
Ha a kormányzat azt teszi, amire az állampolgárok felhatalmazták, vagy a ciklus közben úgy alakítja a politikáját, ahogy a többség érdeke megkívánja, azt nem populizmusnak hívják, hanem demokráciának.
Ha populizmus alatt azt értjük, hogy hitelekből fizetjük a "jóléti rendszerváltást" és a 13. havi nyugdíjat, akkor 2010-ben már megbukott a populizmus.
Persze ha valójában azt értjük populizmus alatt, hogy nem egy maroknyi ballib gazdasági- és médiaelit dönt a többség sorsáról, akkor reméljük Magyarország örökre populista marad.

panelburzsuj 2014.02.27. 14:16:29

@Moin Moin:
Marhaság lenne egyenlőséget tenni a két csoport közé - nem is tettem. A "lekenyerezettek" nyilván sokkal szűkebb - de amint te magad is mondod, a politikai kérdés az, hogy melyik politikai erő tett egyáltalán BÁRMIFÉLE lépést a "teljesítményre alapozók" megnyerésére? Vagy másképpen: melyik párt tett erőfeszítéseket arra, hogy ebből az eredendően apolitikus - (a nyilvános, látványosan elkötelezett közszerepléstől irtózó) - merítési bázisból ne csak szavazókat, hanem arcokat, véleményformálókat, "élő társadalmi kapcsolatokat" horgásszon elő?

belekotty 2014.02.27. 14:18:56

@konrada: Ja hogy a kamatokat se fizetik?!

balfék 2014.02.27. 14:19:56

@Egyallampolgar: Most akkor már jó volna , ha idéznél mikor ígértek Hornék 3,60-s kenyeret? Ez is mint annyi minden más a városi legenda része.

ben2 2014.02.27. 14:21:55

@Bogyó 2:

"A szociknál van verseny egy ilyen pozícióért, nem jár automatikusan valakinek. Ha hibázott, lapátra kerül."

Tehát ha egy szoci miniszterelnök zárt körben kijelenti, hogy nem kormányozott és hazudott éjjel-nappal, majd ez nyilvánosságra kerül, akkor vagy azonnal lemond, vagy a párttársai lemondatják.
Ja nem.

z 2014.02.27. 14:24:05

@Bogyó 2: Svédországban és Svácjban van pénz, ez ennyire egyszerű.

Magyarországon nézheted a gazdasági érdekeidet, de azt már azért ennyi idő után mindenki érzi, hogy még jó ideig nem lesz itt olyan életszínvonal, mint mondjuk Nyugat-Európában. Havi nettő nyolcvanat, százat meg százhuszat, max. kétszázat fog keresni az átlagember mindegyik kormányzás alatt, ez ellen sokat nem is lehet tenni, nem fog ez se új törvényektől, se tíz-, száz- meg ezerlépés programoktól, Széchenyi-tervektől sem megváltozni egyik napról a másikra.

Ha nincs sok pénze az embernek, pont akkor mondja, hogy minden mindegy, veszek rajta valami szépet inkább, mit tartogassam. Na, ezt az élményt megkaphatják Orbánéktól is, a Kossuth téren is lesz majd a csatahajótól emlékközpontig minden.
Ha van mit félteni, akkor jönnek a képbe a szakemberek, de mivel itt a legtöbbeknek nincs, majd arra szavaznak, aki szebben beszél a tévében. Mert attól se lesz jobb neki, de legalább nem egy balfaszt kell néznie máricus 15-én a tévében.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 14:24:32

@ben2: A populista nem negatív jelző.

A demokrácia lényege a populizmus. Az a kérdés, hogy mit áldoznak fel a populizmusért, főleg, hogy milyen pénzt.

Megkeresett pénzt vagy hitelpénzt?

Pipas 2014.02.27. 14:26:33

@ben2: Jah, ez a "hibázott lapátre kerül" dolog nekem is feltűnt. Már egy sem lenne... :D

ben2 2014.02.27. 14:26:51

@balfék:

Ez volt Hornék kampányának a lényege: lakossági fórumokon 3.60 ft-os kenyérről nosztalgiáztak és bizony beígérték, hogy ha ők jönnek, akkor visszahozzák azt az időszakot. Ez alatt a hivatalos MSZP program, amit a külföldi gazdasági szereplőknek mutogattak megszorításokat tartalmazott.
Aztán ha számon kérték őket, akkor hol az egyik, hol a másik vállalásukat tagadták le, attól függően, hogy kivel beszéltek.
Ez a fajta kétkulacsos szoci politika, azaz a nincstelen prolikkal beszavaztatjuk magunkat a parlamentbe, majd velük fizettetjük meg az elk..rt gazdaságpolitika árát pukkant ki 2010-ben.

elwood 2014.02.27. 14:37:39

@konrada: " mert például az az évi 2% nem megy magáncégek számláira,hanem abból kifizetik a nyugdíjat. "

látom nem ismered a rendszert. 5% volt a költség egyszeri befizetés után (nem évente), ebből átlag 20 évig kezelik a pénzt. te mennyiért vállalsz vagyonkezelést 0,25% -nál olcsóbban-e ?

"A nyugdíjasoknak meg nem mondhatták, hogy a 30-40 év múlva nyugdíjba menők érdekében mondjanak le az egyébként befizetett és így nekik járó nyugdíjuk egy részéről"

látom ezt a rendszert sem ismered. ők nem fizettek be sehova semmit, hanem az ő nyugdíjasaiknak fizették a nyugdíját.
talán nem kéne minden évben infláció fölött emelni a nyugdíjat, és nem menne ki pénz számolatlanul. miért is nem mondhatták ? nekünk simán megmondták, hogy elveszik a nyugdíjunkat.

balfék 2014.02.27. 14:38:54

@ben2: És a rezsicsökkentést ennek fényében hová teszed?

csak egy néző 2014.02.27. 14:41:16

Azért még vidéken is találtok még fidesz szavazót bőven.
www.youtube.com/watch?v=cgV60CbZdqs

elwood 2014.02.27. 14:41:42

@konrada: "80%-nyi adósságszintnél cca. évi 4% csak a kamat. ...
Ha kiszámolod, összeadod, lehet, te is rájössz, hogy ez mennyit rabolt ki, mennyit él fel.... "

no akkor számold ki, hogy a 80% adósságszintnél a 14% GDP-nek megfelelő összeget adósságkezelésre fordítva, mennyi lenne most az adósság (66%) és mennyi valójában (80%)
és melyik kormányt tartjuk egyedül felelősnek az eladósításért.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 14:42:31

@balfék: A rezsicsöki egyértelmüen népboldogító szavazatvásárlás. Persze ezt is várja a nép, a népboldogítást.

de most van rá keret

2006ban is volt 13. nyugdíj, akkor folyamatos eladósodásból finanszírozták az újraválasztást, ki is pukkadt amikor rájuk szakadt a szar.

Pipas 2014.02.27. 14:55:05

@elwood: "no akkor számold ki, hogy a 80% adósságszintnél a 14% GDP-nek megfelelő összeget adósságkezelésre fordítva, mennyi lenne most az adósság (66%) és mennyi valójában (80%)"

A pénz egy jelentős részét nyilván arra kellett fordítani, hogy ne legyen annyi a hiány, mint az MSzP alatt. Ugye?

elwood 2014.02.27. 14:58:27

@Pipas: mire gondolsz ? az éves hiányt az éves költségvetésben minden kormány magának gyártja.

Pipas 2014.02.27. 15:02:35

@elwood: Egyszerű. Adott egy kormány (csak úgy általánosságban), éves szinten 10% államháztartási hiányt termel. Jön egy másik, brutális politikával 10%-ot lefarag a költségvetésből (vagy növeli a bevételeket ugyanennyivel).

Mennyivel csökken az államadósság? Semennyivel, egyszerűen csak nem kell 10% kölcsönt felvennie.

konrada 2014.02.27. 15:12:35

@elwood:
Te totál biztos vagy abban, hogy 1998-ban befizették a GDP 5%-át a manyupokba, és azóta egyetlen fillér se ment bele???? (Vagy csak nem értetted meg, hogy a manyupokba a nyugdíjpénztárból elvont, átirányított pénz a GDP évi 1,5-2%-a volt a folyamatos befizetés mellett évente.)
...és pont ezt írtam én is. Ők befizették az ő nyugdíjasaiknak, ezért elvárhatták, hogy a most dolgozók meg kifizessék az övéket.
...akkor is, ha azok befizetésének egy részét átírányították a manyupokhoz. Ezért kellett máshonnan oda rakni pénzt, és mint ahogy a tények mutatják, alapvetően ezt hitelből.

...egyébként: na ja. De ez a 14% nem egyszerre jelent meg, ebből kellett az IMF törlesztést is kigazdálkodni, meg a kamatot is, meg ez adott valamennyire mozgásteret is a kormánynak, ez is tény...
...mert azért elég egyértelmű hogy mindenképpen azé a felelősség, amelyiknél a GDP arányos adósság nőtt.

elwood 2014.02.27. 15:31:27

@konrada: "Ők befizették az ő nyugdíjasaiknak, ezért elvárhatták, hogy a most dolgozók meg kifizessék az övéket."

helyes. ők is eltartottak fejenként 0.5 nyugdíjast, nekem is el kell tartanom fejenként 1 nyugdíjast, és ha én nyugdíjas leszek akkor is elfognak tartani engem az adózók fejenként 1.5 nyugdíjas között. ez így helyes és igazságos.

"mindenképpen azé a felelősség, amelyiknél a GDP arányos adósság nőtt. "

ha nem akarsz gondolkodni akkor egyszerű. első orbán kormány idején az mfb-be gyűjtötte az adósságot, amit medgyesynek kellet beleszámolni az adósságba a később érvényes eu-s metodológia szerint, ezért ott jelent meg.
aztán felvették a fideszes önkormányzatok a hiteleket központi biztatásra, amit gyurcsány nyakába lehet varrni.
aztán felhalmoztak 3000 milliárd tartalékot, az alatta keletkezett hitelt persze felrójuk a szociknak, a pénzt meg elköltjük, és szidjuk a szocikat az eladósításért.
és végül felvettek IMF hitelt amiből szintén maradt 3 milliárd euró, amit orbán költött el és bajnait szidja érte.

egy szóval nem mondom, hogy a szocik jól gazdálkodtak, de ha a számokat megnézed a fidesz ugyanúgy továbbadósított az országot és kb. ugyanolyan ütemben.

Moin Moin 2014.02.27. 16:04:01

@greatwideopen:

Az EUR/USD-árfolyam 2010 és 2014 között az 1,3-as érték körül INGADOZOTT, ellentétben a HUF/EUR-árfolyammal, amely ebben az időszakban stabilan és egyenletesen EMELKEDETT a 275-ös szintről a 300-as fölé. Így hamis az a megjegyzésed, amelyben azt sugallod, hogy az euróhoz viszonyítva a forinttal párhuzamosan a dollár is ROMLOTT VOLNA.

Az árfolyamból (275-ről a 300-310-es árfolyamra) könnyen kiszámolgatod magad is, hogy mennyit buktak az emberek. Ráadásul ez a bukás annál inkább bekövetkezett, minél inkább vásároltak részben vagy egészben nem magyar eredetű termékeket és vettek igénybe nem magyarországi szolgáltatásokat – és ez egyértelműen a közép- és felsőközép-osztályra jellemző. Így az árfolyamváltozás vesztesége jórészt épp e rétegeknél realizálódott, jóval túlhaladva a „nekik kedvező” adópolitikával (és esetleg a devizaalapú hitelek kedvező törleszthetőségével) nekik „adományozott” összegeket.

Hamis az az állításod is, hogy az árfolyam a FED miatt romlik – hiszen a forint-euró árfolyamának emelkedése nem fél éve kezdődött, hanem konzekvensen tart a Fidesz kormányra kerülése (és ezzel együtt a „nem bokrosista”, hanem matolcsysta, „unortodox”, teljességgel szakmaiatlan és megalapozatlan gazdaságpolitika országra-gazdaságra szabadítása) óta. 2010 és 2013 vége között végig erősen működött a FED-pénzpumpa – és lám: mégis egyre csak romlott a magyar fizetőeszköz. Az is bizonyítja, hogy elsődlegesen nem külső, hanem belső okai vannak ennek a konzekvens folyamatnak, mert a környező, hasonló adottságú országok fizetőeszközei (Csehország, Lengyelország, stb.) korántsem erodálódtak a forinthoz hasonlóan.

Moin Moin 2014.02.27. 16:18:15

@panelburzsuj:

A teljesítményre alapozók megnyerésére igazi, átütő és hosszú ideig konzekvensen működtetett mechanizmusokat eddig egyik kormány sem működtettet. (Ebből a szempontból a Bajnai-éra sem volt kivétel, mert az alatt nem strukturálták át az állam stratégiai elképzeléseit és az ehhez tartozó szabályokat.) És persze arcokat sem akartak ebből a közegből horgászni – hiszen mi is történt volna a derék, kontraszelektált pályákon pozícióikba emelkedett pártkáderekkel, ha bekerülnek ezek a teljesítőképes, felkészült fejek?:-)

…Tényleg, most, hogy mondod ezt a tehetséghorgászás-dolgot: nem akarsz miniszter lenni HaFr kormányában? Jó főnök az öreg: állítólag nem is nagyon szokta verni a cselédséget!

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.27. 16:28:09

@Moin Moin: Ez hülye maszopos picsogás!
Miaz, hogy 1,3 körül mozog az EUR/USD
Az általad hivatkozott időszakban az EUR/USD minimuma 1,18, maximuma 1,49 az 26,27%-os különbség (1,49/1,18)
Az EURHUF minimuma 260, maximuma 315 (315/260)21 %-os különbség. Tehát a dollár többet mozgott az euroval szemben, mint a forint.
Való igaz, hogy az EUR/USD most oldalazó trendet mutat, az EUR/HUF meg romlót, de a dollárnak is volt romló időszaka. De ha a heti trendet nézzük az is romló.
A PLN/HUF 66 és 74 között oszcillál, most az év elején romló trendet mutat, valszeg a kamatcsökkentési ciklus miatt. De tavaly is 67-69 körül volt. Abba kéne tán már hagyni a csökkentést.

Hosszabb távon nézve a dollár volt mikor erősebb volt, mint az auro. Jó a gyengébb dollár vagy sem? Nem kell fétisizálni az árfolyamot, nem véletlenül hangsúlyozza a jegybank, hogy nincs árfolyamcélja.

CSENDES 2014.02.27. 16:32:11

@Lucky Larry Silverstein: Neked aztán vannak aranyköpéseid. "A demokrácia lényege a populizmus."
Nem lehetsz (s szerintem nem is vagy) ilyen ostoba.

A "nép nevében" kvázi népakaratból kormányozni (közvetlen demokrácia és sok népszavazás), vagy a nép által kiválasztott, megszavazott elit által kormányozni (parlamentális demokrácia) egyike sem egyenlő magával a populizmussal. A populizmus lényege, hogy a nép akaratára hivatkozással, azt azonban nem bizonyítva egy a nép által kiválasztott elit nevében és helyett hoz döntéseket, ellenzékben pedig a nevükben háborog. Ez persze vitatható és vitatott is, de szerintem ez a gyakorlati és lényegi különbség is.

CSENDES 2014.02.27. 16:36:01

@Lucky Larry Silverstein: Ennek örömére bevált Varga Miska ötlete, az egyszer majd csak elromlik a háztartásokban a hűtő gazdaság fellendítő hatása helyett, a társasházak vitrinekkel való ellátásának GDP növelő forradalmi teljesítése.

"Tíz éve megvan ez a termékünk, de azóta ugrott meg ennyire a kereslet, mióta ki kell függeszteni a rezsicsökkentési értesítőket. Igazából nem is készültünk fel eléggé. Ez nem olyan termék, ami áll a raktárakban, ezért most le kell gyártanunk a megrendelésekre” – mondta a hvg.hu-nak egy olyan cég képviselője, amely több más termék mellett zárható fali vitrineket is gyárt. "

CSENDES 2014.02.27. 16:42:42

@Lucky Larry Silverstein: Lejárt e a műsszk, avagy a "sportorvosid" nem érvényes?

Ma Baker 2014.02.27. 16:47:20

A blog jobb felső sarkában lévő vezető idézetéhez egy kis adalék wikipédiáról:
Apponyi György: "Belépett a Nemzeti Szabadelvű Pártba (1935), a budai választókerületben az egyesült ellenzéki pártok listavezetőjeként ismét országgyűlési képviselő (1935–39)"

Ahogy az idézetben is, úgy a politikai felállásban is ismétli magát a történelem. Ugyanez az egybesült ellenzéki banda volt '35-ben is.

Moin Moin 2014.02.27. 17:05:57

@greatwideopen:

Hm… Nehéz olyasvalakivel makrogazdasági kérdésekről és trendekről, valamint ezek okairól értekezni, akinek (a kommentjeiből ítélve) az alapvető szakmai alapjai sincsenek ehhez meg. Tudhatnád, hogy az egyes devizák egymáshoz képesti jellemző viselkedését nem szélsőértékekből, hanem a hosszabb távon működő trendekből szokás megítélni – hiszen e trendek mutathatnak rá a mögöttes okokra.

Egyszerű példa: az általános egészségi állapotodat sem úgy méri fel egy egészségbiztosító, hogy megméri a testhőmérsékletedet egyszer, amikor épp influenzás vagy és 40°-os lázad van, majd pedig amikor egész nap raftingoltál és szarrá fagytál a jeges vízben – és e két szélsőértékből kijelenti, hogy „Ez a csávó döglődik!”.

Ráadásul: a világ két legnagyobb gazdasági egységének (EU, USA) egymáshoz képesti pillanatnyi szélsőérték-pozícióiban számos olyan hatás is jelen van, amelyek a magyar fizetőeszköz árfolyamában nem…

A magyar jegybank pedig kínjában mondja azt, hogy nincs árfolyamcélja – továbbá azért, mert annak vezetője nem ért a gazdasághoz, hülye mind a fiskális, mind a monetáris politikához (ezt mindkét funkciójában bizonyította), valamint azért sem lehet mostanában az MNB-nek „saját árfolyamcélja”, mivel az MNB-t is Orbánék kézivezérlik – ők pedig hol ezt álmodják, hol azt, hol ez az érdek és elképzelés érvényesül, hol egy másik… Ezt a helyzetet más néven kiszámíthatatlan, bizonytalan és veszélyes gazdasági környezetnek nevezik.:-)

"Maszopos" pedig nem vagyok - ha tudnád...!:-)

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.27. 17:13:20

@orient: 1. nem vagyok komplexusos, itt egy arc beszólt, hogy mekkora paraszt jobbos minden vidéki, és nyelveket se beszélnek... és hogy ő városi proli és ettől mennyivel különb

2. volt magyarországi munkám, nem a megélhetés miatt jöttem kölföldre, 15000 kilométerre Magyarországtól
egyszerűen családi okok, szerelem, meg a jó élet (nem csak a sok pénzt értem ez alatt)

Budapesten minek is próbáltam volna meg élni, dolgozni? Mert mi is Budapest egy Bécshez, Münchenhez, Londonhoz, Melbourne-höz, Sanghajhoz, Szingapúrhoz képest?
Mert hogy ezeken a helyeken is lehet nyomulni nyugodtan, akkor minek maradtam volna Budapestnél?
mentem 15000 kilométert és a budapesti bérek sokszorosáért, egy csodálatos környzetben dolgozhatok
nem dacból, egyszerűen így alakult

amúgy Pozsonyba is elég elmenni, vagy Prágába vagy Bécsbe, ha már többet akar keresi az ember, mint Budapesten

3. nem kizárólagos budapesti betegség, hogy lenézik a vidékieket
a bécsieknél faszarcúbbat nem nagyon lehet találni, még a többi osztrákot is lenézik
közben annyi, hogy Bécsben születtek, hát mondhatom nagy dolog
pedig az osztrák is magasról tekint pl. a németekre is... na a bécsi még náluk is magasabban hordja az orrát

a lengyeleknél is megvan a faszarcú varsói sztereotípiája, nem is véletlenül, tényleg faszarcúak a többi lengyelhez képest
tapasztaltam
van ilyen
valahogy néhány ember azért, mert a fővárosba fosta a gólya, azt hiszi, hogy különb, ez önmagában mások fölé emeli
nem magyar sajátosság

minden országban vannak, akik lenézik a saját országuk parasztjait, vidéki lakosait
nem probléma, mások meg őket nézik le (külföldiek a koszlott budapestieket)
ki nem szarja le, őszintén?!

na ezt azért ragoztam eddig, mert akinek válaszoltam a kommentemben, az parasztozott, nyomta a hülyeséget, közben nem fogja fel hogy az általa imádott baloldal sem lesz sehol soha, ha nem nyeri meg magának a vidéket is
lehet a vidékieket műveletlen parasztozni, nem baj, hogy esetleg képzettebbek is nála, esetleg már nem is vidékiek, hanem expatként tengődnek ötször annyi fizetésért, mint egy pesti, de ha a "baloldal" leköpi a vidékieket, akkor ne is számítson a szavazatukra
na ennyi
egyelőre Magyarország egy ország, a szavazatok jönnek mindenhonnan, még külföldről is
ezért sem célszerű köpködni azt, akinek a szavazatára számít a politikus

és ennyi a lényeg: magánemberként azt nézel le, akit akarsz, csak politikusként ez eléggé vissza tud ütni
lásd: SZADESZ végig kizárólag pár nagyvárosban tudott sikeres lenni, végül meg csak Budapest pár belső kerületében
valahogy ezt a tendenciát látom a mostani ellenzéknél is: hipszter balos, sötétzöld biciklisfutárok esetleg szavaznak a PM-re, LMP-re, de más nem nagyon

explanatus 2014.02.27. 17:39:03

@Moin Moin: „ (1) Az a baj, ...nincs egy politikai szereplő, aki alternatívát kínálna – éspedig nem csak szellemi téren, hanem a rámenős, gyakorlati közpolitikában is. … (2) A PKP-tól pedig nem bombázzák őket naponta kézzel fogható akciókkal... (3) Marad a kivándorlás, vagy a kivárás. „

A következő cikk, akár ebből a három tételből is állhatna. Tömören foglalja össze, miért nem jutunk egyről a kettőre.

(1. pont) Mert ha van/lenne is alternatíva, független média hiányában (a már most is meglévő alternatíva) nem jut(hat) nyilvánossághoz.

Ebből adódóan a (2. pont) értelmezhetetlen, mert nincs kit bombázni. A sajtó az éppen aktuális hatalom dicső tetteinek felmagasztalásával voltak/vannak elfoglalva és nemhogy „Ötszáz, bizony, dalolva ment Lángsírba velszi bárd” nincs, de egyetlenegy se, ki azt mondaná, hé emberek, azért itt álljunk meg egy szóra.

Tragédiáink abból adódnak, sehol egy velszi bárd, hanem pusztán „megélhetési” írástudók győzködik a népet arról, itt minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel LEGYETEK megelégedve.

Igen, jól látod (a 3. pont) marad, amíg marad.

bekerült 2014.02.27. 18:05:12

A blogíró el van tájolódva !

Ki akadályozza meg akár Schiffert is, hogy ő legyen a baloldal vezére ?

A saját töketlensége !

Na nehogy már úgy követeljék itt egyesek a marsallbotot, hogy a nyomába se érnek még a régieknek sem !

Tessék meggyőzni a választókat az újaknak és lehet vezetni a választókat !

Eddig még az LMP csak segítséggel jutott be a parlamentbe !

Most is ezt gyakorolják a közvélemény kutatók !

Tolják azokat, akik segíteni tudják a FIDESZT !

Mert az Összefogástól vesznek el szavazókat úgy gondolják !

Fanyalognak a politikai garnitúrán, miközben ők még a fasorba sincsenek !
Igen, van különbség a politikusok között és mindegyiknek van gyenge pontja !

Azt azért jó lenne megszívlelni, hogy a választók döntenek ebben a kérdésben is !

Azzal, hogy besározzuk és mindenfélének titulálják az ellenzéki pártokat, csak az Orbán szekerét tolják !

Minden OK. !
Nekik ez felel meg !
Törődnek is az ország, pláne a baloldal sorsával !
Nekik a bazsarózsa szakértője fontosabb, mint a baloldal !
Rendben, de akkor ne ócsároljanak másokat, mert ők még olyanok sincsenek !

Bebizonyították ezt már a működésük során !
Nem Lehet Más a Politika !
szétrúgták saját magukat is, kiebrudaltak a saját táborukból embereket, hogy meg tudjanak felelni a jobboldalnak !

Nem ér ez egy pofa bagót se !

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 18:12:47

@Moin Moin: Pedig akkora bazi bombát nevelgetek itt a télikertemben, mint Makó és Jeruzsálem. Felemelni se lehet, nem hogy elhajítani. De nem írok többet, mert minnyár itt terem a TEK és felássa a property-t. Van egy szerencsétlen ifú, akit négy hónapot töltött börtönben Ámerikában, mert a League of Battles (vagy Nations?) közben egy rosszat csetelt. A munkahelyéről vitték el bilincsben terrorizmus vádjával -- tudnám, minek dolgozunk ezért a világért, ha az emberi hülyeség univerzalitásán úgy sem lehet seggíteni

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.27. 18:15:28

@Ma Baker: Már akkor is jobban szeretted volna a ropogós magyar nyilasokat, ugye?

Niebur 2014.02.27. 19:20:26

@belgabela: Nagyon okos.
Akkor drága kormányunk miért a negyedéves adatokkal dicsekszik? 2012-ben nagyon rossz volt az adat, ehhez viszonyítva hurrázunk a mostani emelkedéssel. Most is ott tartunk mint 2010-ben.
@sírjatok: Mi lenne, ha visszamenőklegesen elolvasnád a hozzászólásokat? Akkor talán tudnád mihez szólsz hozzá.
@eßemfaßom meg áll:Pontosan mi a hazugság?

fehérfarkas 2014.02.27. 21:36:38

@Barbaarb:

Ebben igazad van, hogy a választók számára jobb lett volna külön indulni (és eredetileg ez is lett volna), de az új választási törvény a "gyöztes mindent visz elve" alapján lett átírva.

fehérfarkas 2014.02.27. 22:21:38

@greatwideopen:
Érdekes, hogy ti fidesznyikek a szoc kormány idején 270 Ft/Euró árfolyamnál már a nemzethalált vízionáltátok (hogy a Ft teljesen elértéklenedett), 310 Ft/Euró árfolyamnál meg azt magyarázzátok, hogy ez miért is olyan jó nekünk. Furcsa egy logikátok van. Matelcsy sulijában ezt tanítják közgáz címén?

fehérfarkas 2014.02.27. 22:27:39

@konrada: ".tán nem véletlen nőtt a manyup fennálása alatt (többek közt a kiszipkázott pénz pótlása miatt is) a GDP arányos adósság 60%-kal (nem %ponttal, mielőtt valaki kapkodna), és tán azért sem nő mos"

Speciel a manyup államosítása óta több mint 3000 milliárddal nőtt az államadósság: 2010 tavaszi 19.300 milliárdról 22.800 milliárdra.
Vagyis a Fidesz 3000 millird ft manyup pénzt államosított + ennek ellenére mégis több mint 3000 milliárd ft-tal nőtt az államadósság (a kettő együtt 6000 milliárdot tesz ki).

fehérfarkas 2014.02.27. 22:32:40

@ben2: "Tehát ha egy szoci miniszterelnök zárt körben kijelenti, hogy nem kormányozott és hazudott éjjel-nappal, majd ez nyilvánosságra kerül, akkor vagy azonnal lemond, vagy a párttársai lemondatják.
Ja nem."

Ha pedig egy fideszes miniszterelnök éjjel-nappal hazudik (és naponta cáfolja meg a korábban kinyilatkoztatott szavait), és közben igazmondónak nevezi magát, akkor meg a Duna jegén királlyá avatják. Vagy legalábbis ti fidesznyikek már avatnátok királlyá - de mi inkább arra várunk, hogy mikor szakad be alatta Közgép által épített jégpálya (mert az építésre szánt pénzt lenyúlták, és így csak selejtes gagyira futotta, ami nem bírja el még a pocakos focista súlyát sem). :D :D :D

fehérfarkas 2014.02.27. 22:49:49

@Pipas: "Egyszerű. Adott egy kormány (csak úgy általánosságban), éves szinten 10% államháztartási hiányt termel. Jön egy másik, brutális politikával 10%-ot lefarag a költségvetésből (vagy növeli a bevételeket ugyanennyivel).
Mennyivel csökken az államadósság? Semennyivel, egyszerűen csak nem kell 10% kölcsönt felvennie."

Akkor nézzük az államháztartási hiány tényadatit is:
2002 (kormányváltás éve, választási költségvetés): -9,0%
2003: -7,3%
2004: -6,5%
2005: -7,9%
2006 (választási év, választási költségvetéssel): -9,4%
2007: -5,1%
2008: -3,7%
2009: -4,6%
2010 (választási év, választási költségvetéssel): -4,3%
2011: -4,3%
2012: -2,0%
(forrás: www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/teina200.html )

Most nézzük meg a gazdasági növekedési adatokat is.

Magyarország GDP növekedése 2002-2010 között:
GDP növekedés %-ban (éves átlag)
2002: 4.3
2003: 4.1
2004: 4.6
2005: 4.3
2006: 4.2
2007: 1.1
2008: 0.4
2009: -6.5
2010: +1,2
2011: +1,3
2012: -1,7
2013: +1,2

És most nézzük meg az ipari termelés adatait is:

Ipari termelés növekedése(%):
2002: 2.8
2003: 5.9
2004: 8.3
2005: 7.3
2006: 10.1
2007: 8.1
2008: 0.0
2009: -17.7
2010: 10.7
2011: 5,4
2012: -1,4
2013: 1,4
www.akk.hu/object.6066a3b1-4c6d-4b97-84c5-cd883126b2ec.ivy

Ráadásul a szocik alatt épültek autópályák, jöttek új motorvonatok (23 db Siemens DESIRO, 10 db Bombardier TALENT, 60 db Stadler FLIRT = összesen 93 db), vasúti szakaszokat villamosítottak, Combino villamosok a nagykörúton, a panelprogramban 190.000 lakás újult meg, stb...

A fideszesek által ócsárolt "elmúlt8évben" több autópálya épült ment előtte 4 évtized alatt.
1964-2002: 571km
2002-2010: 719km
És megépült az M0 északi hídja, meg a dunaújvárosi híd is.

Autópályák hossza időszakokra lebontva:
1963: 0km
1998: 534km
2002: 571km
2008: 1119km
2010: 1290 km
2013: 1355 km ("érdemi" 65km növekedés 3 év alatt vs. 719km a szocik alatt, amikor megduplázódott az autópályák hossza)

Sok hibát elkövettek a szocik, és alattuk is volt korrupció rendesen, de azért most úgy nőtt a Orbán-kormány alatt az államadósság több mint 3000 milliárd Ft-tal (19.300 milliárdról 22.800 milliárdra), hogy nem voltak nagy infrastruktúrális megaprojektek, az IMF készenléti hitelt elköltötte (és emiatt drgább kamatozású piaciból kellett visszafizetnie), és a Manyup 3000 mrd Ft-ját is államosította.

fehérfarkas 2014.02.27. 23:12:26

@greatwideopen:

HUF/EUR deviza éves átlagárfolyamok:
2003: 253.51
2004: 251.68
2005: 248.05
2006: 264.27
2007: 251.31
2008: 251.25
2009: 280.58
2010: 275.41
2011: 279.21
2012: 289.42
2013: 296.92
demo.mtieco.hu/Pages/hist.aspx?sub=1&CategoryId=19&lang=hun&menuid=f86de2d3-4f83-4952-852e-14a09776a2f2&year=2003&histtype=3

Itt pedig az átlagárfolyamokkal ellentétben az elmúlt 6 évre lehet vissza megnézni grafikonokat és a sávokat hogyan mozgott a forint árfolyama:
www.mkb.hu/friss_informaciok/arfolyamok/mnb_kozeparfolyamok/index.html

2008. júl. 21-én 229 Ft/Euró volt az árfolyam (és 141 Ft/CHF és 144 Ft/USD), ekkor volt a szoci kormány idején a legerősebb forint. De 2008-ban március közepétől október közepéig 260 ft/euró alatt volt az árfolyam (és március előtt is 260-270 között).
2009 márc. 10-én volt a szoci időszakban a leggyengébb az árfolyam: 310 ft/euró. (a gazdasági világválság hatása)
2010 márc. 19-én 262 ft/euró volt. (a szoci kormány utolsó hetei a választások előtt)

2010 május 10-én a középárfolyam 273 ft/euró.
2010 jún. 7-én már 287 ft/euró.
2010 júl. 29-én ment föl 289 ft/euró (ez volt az Orbán-kormány első évének csúcsa).
2011. nov 15-én, vagyis 2 évvel Bajnai után a középárfolyam, megdöntve a gazdasági világválság idején elért rekordját: 316 ft/euró.
2012. jan. 16-án, vagyis 3 évvel a szoci időszak mélypontja után az euró/ft árfolyam újra a csúcspontján: 316 ft/euró.
2013. márc 13-án 307 ft/euró.
2014. febr. 20-án 313 ft/euró.

De nézzük a Svájci Frank árfolyamát is:

HUF/CHF deviza éves átlagárfolyamok:
2003: 166.71 Ft/CHF
2004: 163.01 Ft/CHF
2005: 160.20 Ft/CHF
2006: 168.02 Ft/CHF
2007: 153.03 Ft/CHF
2008: 158.45 Ft/CHF
2009: 185.82 Ft/CHF
2010: 199.94 Ft/CHF
2011: 226.90 Ft/CHF
2012: 240.11 Ft/CHF
2013: 241.20 Ft/CHF

Egyáltalán nem mindegy, hogy a 1 svájci frank = 160 ft vagy 240 ft.
Az elmúlt 6 év Ft/CHF árfolyamának minimumai és csúcspontja
2008. júl 21: 141 Ft/CHF (a szoci kormány alatti legerősebb Ft)
2009. márc. 21: 215 Ft/CHF (a szoci kormány alatti leggyengébb Ft)
2011. aug. 9: 257 Ft/CHF
2012. jan. 6: 259 Ft/CHF
2013. márc. 22: 251 Ft/CHF
2014. jan. 20: 257 Ft/CHF
A 2. Orbán-kormány alatt a legtöbbet érte a Ft az svájci frankkal szemben 2010. nov. 2-án: 196 Ft/CHF

fehérfarkas 2014.02.27. 23:25:47

@fehérfarkas:

Ja, és mielőtt a fidesznyikek az inflációra hivatkoznának akár az árfolyamok, akár a GDP növekedés, akár az államadósság miatt, beteszem az inflációs adatokat is:

1990: 28,9% (rendszerváltás éve)
Antall-kormány teljes évei:
1991: 35%
1992: 23%
1993: 22,5%
1994: 18,8% (kormányváltás éve)
Horn-kormány teljes évei:
1995: 28,2%
1996: 23,6%
1997: 18,5%
1998: 14,2% (kormányváltás éve)
1. Orbán-kormány teljes évei:
1999: 10,0%
2000: 10,0%
2001: 9,2%
2002: 5,2% (kormányváltás éve)
Szoci kormányok teljes évei:
2003: 4,7%
2004: 6,8%
2005: 3,5%
2006: 4,0%
2007: 7,9%
2008: 6,0%
2009: 4,0%
2010: 4,7% (kormányváltás éve)
2. Orbán-kormány teljes évei:
2011: 3,9%
2012: 5,7%
2013: 1,7%
www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsieb060.html
www-958.ibm.com/software/analytics/manyeyes/datasets/az-inflacio-alakulasa-magyarorszag-9/versions/1

Jól látszik, hogy nagyon magas infláció (10% körüli) utoljra az 1. Orbán-kormány alatt volt. 2002-2010 között átlagosan 5% körül volt. És a brutális inflációs adatk pedig a 90-es évekre voltak a jellemzőek (20-35% közöttiek).

Az előtt lemaradt a Ft/USD árfolyam:

HUF/USD deviza éves átlagárfolyamok:
2003: 224,44 Ft/USD
2004: 202,63 Ft/USD
2005: 199,66 Ft/USD
2006: 210.51 Ft/USD
2007: 183,83 Ft/USD
2008: 171,80 Ft/USD
2009: 202,26 Ft/USD
2010: 208,15 Ft/USD
2011: 200,94 Ft/USD
2012: 225,37 Ft/USD
2013: 223,70 Ft/USD
demo.mtieco.hu/Pages/hist.aspx?sub=1&CategoryId=19&lang=hun&menuid=f86de2d3-4f83-4952-852e-14a09776a2f2&year=2003&histtype=3

Akárhogy nézzük a számokat, a szocik alatt a Ft az USD-hez, az EUR-hoz, és a CHF-hez képest is jelentősen erősebb volt mint most.
(és függetelenül a különböző pénznemek egymás közti erősségének viszonyától, a Ft az elmúlt évben mindegyikhez képest jelentősen gyengült)

Egyallampolgar 2014.02.27. 23:28:36

@balfék:
Egy szóval sem állítottam, hogy Hornék 3,6-as kenyeret ígértek.
Spec én villamosjegyről írtam a kommentben. S arra céloztam, 90-94 létbizonytalansága, inflációja, erkölcsi válsága 50+% mandátumot adott az MSZMP utódpártnak. Kézenfekvő a magyarázat, sok szavazó csalódott a rendszerváltókban.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.02.28. 09:12:36

@Moin Moin: "Hm… Nehéz olyasvalakivel makrogazdasági kérdésekről és trendekről, valamint ezek okairól értekezni, akinek (a kommentjeiből ítélve) az alapvető szakmai alapjai sincsenek ehhez meg. Tudhatnád, hogy az egyes devizák egymáshoz képesti jellemző viselkedését nem szélsőértékekből, hanem a hosszabb távon működő trendekből szokás megítélni – hiszen e trendek mutathatnak rá a mögöttes okokra."

Kicsit késő van már a válaszra, de nem ülök itt egész nap. Egyrészt LOL, másrészt pedig a devizákat nem csak a trendekből ítéljük meg, hanem a szélső értékekből is. A trend pedig többféle lehet, attól függően, hogy milyen távon tézzük. Az általan behivatkozott dollárgyengülés nem egy kiugrás volt, hanem egy rövidebb trend szélsőértéke, aztán később visszaerősödött.

Hosszú távon volt már, hogy a dollár erősebb volt mint az EURO, az EURO indulása után, most sokkal gyengébb.

De mint mondtam nem kell az árfolyamot fetisizálni, a gyenge árfolyam pl. jó az exportnak, turizmusnak (mármint azoknak, akik itthon ebből élnek), nem jó a devhiteleseknek és a költségvetést is át kellhet tervezni, gondolom Varga ezért is szólt be Matolcsynak.

"A magyar jegybank pedig kínjában mondja azt, hogy nincs árfolyamcélja – továbbá azért, mert annak vezetője nem ért a gazdasághoz, hülye mind a fiskális, mind a monetáris politikához"

Nem, azért nem mondja - nagyon helyesen -, hogy ne a piac ne spekuláljon rá. Ezt tapasztalatból teszi, mert ezt már egyszer az MNB megszívta, megnevezett árfolyamcélt, holott azt tilos megtenni. Gondolom azért tette, mert hozzád hasonló hülyék voltak vezető pozícióban.

Blogger Géza 2014.02.28. 09:44:14

@elwood: Nyilván te is tudod, hogy ez hülyeség. Az AB természetesen vizsgálhatna egy ilyen jogszabályt és alkotmányellenesnek is nyilvánítaná, ha nincs kártalanítás.

Blogger Géza 2014.02.28. 09:47:10

@fehérfarkas: Jól látszik, hogy valójában az I. Orbán-kormány vitte véghez arányaiban a legnagyobb inflációcsökkentést (kb harmadára, 14%-ról 5%-ra), és hasonlóan sikeres volt ebben a 2. Orbán-kormány is.

Barbaarb 2014.02.28. 10:52:13

@fehérfarkas: Igen ez kényszeríthette volna őket az összefogásra, de igazi jelentősége ennek is csak akkor van, ha van reális esély a választási győzelemre. Ahhoz, hogy ezen kívül minél jobb eredményt érjenek el (pl.: ne legyen 2/3) szerintem az én fenti megoldásom jobb, mert ugyanúgy nem vész el szavazat a parlamentbe való be nem jutás miatt, vagy egyéniben, ugyanakkor viszont a bizonytalanok közül többen találhatnak maguknak olyat, akire nyugodtabb szívvel szavazhatnak.
Például egy MSZP-többiek felállásnál, aki utálja Gyurcsányt, Bokrost, Fodort vagy Bajnait, szavazhat az MSZP-re. Ezzel sztem jobb eredményt értek volna el a 2014-es választáson és a 2018-asra is jobb körülmények között készülhetnének.

tamas11 2014.02.28. 13:47:01

@Blogger Géza:
Nincs olyan, hogy valaki "véghezvitte" az inflációcsökkentést...
Jó lenne, ha egy szakértő felfrissítené, hogy miből ered, és mivel jár az infláció, és annak mozgása. (Nem rád gondolok.)
A vásárlóerő és a fogyasztás is közrejátszik.
Nincs ugyanis áremelkedés - nem fogadná el a stagnáló piac.

fehérfarkas 2014.02.28. 15:12:00

@greatwideopen: "De mint mondtam nem kell az árfolyamot fetisizálni, a gyenge árfolyam pl. jó az exportnak, turizmusnak (mármint azoknak, akik itthon ebből élnek), nem jó a devhiteleseknek és a költségvetést is át kellhet tervezni, gondolom Varga ezért is szólt be Matolcsynak."

És Járai Zsigmond neve mond neked valamit? Tudod, ő volt az 1. Orbán-kormány énzügyminisztere, akiből utána az MNB elnöke lett, és a szoci kormány idején folyamatosan azért tartotta magasab a jegybanki alapkamatot, hogy erős legyen az árfolyam.
És valahogy ti amnéziában szenvedő fidesznyikek, akkor éljenezve tapsoltátok Járait és mindenkit lehazaárulóztatok, aki egyetlen szóval is bírálni merészelte.
Örülök, hogy ennyire jól pofán tudjátok magatokat köpni. De egy fidesznyiktől érvelésben nem is várok mást.
Tudod, vannak akik nem amnéziások a propaganda médiáitok ellenére sem, és emlékeznek még az évekkel ezelőtti dolgokra.

fehérfarkas 2014.02.28. 15:13:39

@Blogger Géza:

3 évig 10% körül tartotta az inflációt, majd az utsó vben a választásokéra 5%-ra levitte. Meg iugye emlékezel az ún. alúl tervezett költségvetésre? Remélem van halvány sejtelmed arról, hogy mit is neveztek így, és miért is?

Blogger Géza 2014.02.28. 15:16:38

@fehérfarkas: Nagyon helyes, ha van egy költségvetésben tartalék. Sajnos az MSZP-s költségvetésekben rendre akkora "negatív tartalék" volt, hogy el is szálltak rendesen, akár 9% feletti hiányt produkálva.

fehérfarkas 2014.02.28. 15:21:19

@Blogger Géza:

Csak a költségveti tartalékot nem úgy kell elérni, hogy tudatosan az infláció alá tervezik a költségvetési kiadások. Ugyanis ez azt is jelentette, hogy az intézmények (iskolák, óvodák, hivatalok, múzeumok, könvytárak, rendőrség, mentők, stb...) még az inflációnak megvelelő összeget sem kapták meg. Ezzel pedig tovább romlott az állapotuk és a szolgáltatási minőségük.
De ugyanez volt igaz az infrastrukrúlási beruházásokra is, azokból pedig emiatt kevesebb valósulhatott meg.

ursus artos 2014.02.28. 16:00:07

@fehérfarkas: "és a szoci kormány idején folyamatosan azért tartotta magasab a jegybanki alapkamatot, hogy erős legyen az árfolyam. "
Ugyanis arról volt szó, hogy 2004-re euró lesz. És nem mind1, hogy 220 vagy 250 forinton lesz a váltás.
Tetszik tudni?

fehérfarkas 2014.02.28. 16:56:06

@ursus artos:

És amikor kiderült, hogy 2004-ben mégsem lesz Euró, akkor vajon miért tartotta magasan az alapkamatot? És miért erősítette drasztikusan a forintot?
Ugyanis az Euró bevezetésének a követelményei szígorúek, ráadásul előtte 2 évig az ERM-II rendszerben kell lennük 3% alatti áht hiánnyal. Vagyis a 2004-es euró bevezetéséhez már az 1 Orbán kormányna mindent meg kellett volna tennie 2001.dec. 31-ig, hogy 2002.01.01-től az ERM-II-be kerüljünk és ott további 2 évig bizonyíthassunk. Jarainak ezt nagyon jól kellett tudnia, mivel ő volt a Fidesz pénzügyminisztere a 2 éves költségvetés elfogadásáig, majd pár hónappal utána meg már a jegybankelnök.

ursus artos 2014.02.28. 17:04:32

@fehérfarkas: nem tudom,. csak azt, hogy Medgyessy is 2004-es euróról beszélt a 2002-es kampányban.
Tudom, hogy összesküvést és hazaárulást szeretnél Orbánra bizonyítani, de nem fog menni, ne erőlködj...
(A kétéves költségvetésnek pozitív üzenete van: kiszámíthatóság. Egyébiránt a kétéves költségvetés az csak egy keret volt...)

fehérfarkas 2014.02.28. 17:11:03

@ursus artos:
Valóban volt szó ilyenről, amikor még 2001-ben elkezdődött a kampány. De a kormányváltás és a 100 napos programok valóraváltása után kiderült, hogy a 2004-es dátum irreális.
Ráadásul ahhoz meg kellett volna hozni a nagy ágazati reformokat, amiket nem tudott sem ő, sem utódai megtenni.

2014.03.01. 10:10:47

A nem rég még egy vályúban mosakodók szétrebbentek és a nemzeti vagyon lenyúlásával, meg a hozzátartozó trükközésekkel gyors vagyongyarapodásra tettek szert. Majd létrehozták a működésükhöz szükséges köztársaságot, ahol 10 analfabéta leszavazhat 9 Nobel díjast, és ezt elnevezték demokráciának. Jelenleg itt tartunk. Azt azonban figyelmen kívül hagyták, hogy az igazi társadalom, és különböző csoportjai cseppenként alakul ki, idő kell hozzá.A forradalmi társadalomátalakítások elindításuk pillanatában magukban hordozzák bukásukat, (lásd a munkásosztály kulturális forradalmát).A magyar királyság szétrombolása, az arisztokrácia és mások száműzése és gazdasági kifosztása nem emelt fel senkit, mert a folyamatokat , a tudás átadásának lehetőségét megszüntette. Ha a nagy történelmi családok kialakulásának, fejlődésének folyamatát vizsgáljuk,láthatjuk, mire soraikban olyan államférfiak megszülettek, mint Zrinyi Miklós, Rákóczi Ferenc, Széchenyi Ferenc, Széchenyi István stb. két-három száz éves kulturális gazdasági tudást, tapasztalatot kellett felhalmozniuk. Hogy a magyar arisztokrácia kiegyenlítő szerepe mennyire hiányzik naponta tapasztaljuk. A magyar arisztokrácia kártalanítása ( természetesen nem a mindent vissza elve alapján, de a minden és semmi között vannak lehetőségek)és újra helyzetbe hozása, ma már mindenki érdeke. Addig marad a vályog elit, a maga papírral és pénzel rendelkező egyszerűségével.
süti beállítások módosítása