1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.01.02. 01:31 HaFr

Na jó, de akkor kire szavazzak?

Kérdezi tőlem valamelyik tiszteletreméltó kommentelőm off record, miért bántom szegény Bajnait (merthogy ő, bevallja, éppen Bajnai híve). Mindenkit bántok, mert mindenki megérdemli (ebben a körben), válaszolom. Jó, jó, akkor nyilatkozzam -- ha már itt tartunk -- hogy akkor végül kire fogok szavazni, megengedné nekem, "befogott orral".

Mondtam neki, "befogott orral" senkire. Befogott orral csak az szavaz, aki nem tett meg minden tőle telhetőt a tiszta levegőért. Maga csak ne szavazzon befogott orral, mondtam is neki nagy hirtelen, mert még elhiszi magáról, hogy különb azoknál, akikre szavaznia lehet. Befogott orral szavazni olyan előkelő. A politika meg olyan mocskos. Ja. Ha nincs igényed a házadat tisztán tartani, járhatsz benne befogott orral is, csak ne légy gőgös közben.

Neki erre nincs ideje, kedve, annyira nem is érdekli, úgy is mindegyik gazember stb. (B. is? -- kérdezem. "Ő a legkisebb." Whatever.) De mondjam meg, hogy én kire. Mondtam neki, hogy van egy kis pártunk, talán lesz belőle egy picit nagyobb, itt-ott jelöltekkel, arra. Ha nem lesz? (Azt a szívós mindenit!) Na, végül is ígértem neki egy politikusi rangsort, íme. Semmi komoly, interim megnyugtatás. Nullától százig terjedő skála, ahol a nulla Mesterházy (0) és a százas Széchenyi István (100). Az értékelési szempontok teljesen szubjektívek (komolyság, hitelesség, vízió, becsületesség, rendszeresség, tekintély, vonzerő, kiállás, drámaiság, kontextualitás, magyar sorstudat, sikeresség, akaraterő, realitásérzék, bölcsesség, megfontoltság, ravaszság, szervezőerő, uralmi képesség, áldozatosság, sikeresség megint stb. stb.), függenek a történelmi helyzet bonyolultságától, és pont annyira szubjektívek, mint egy átlagos választóé, aki nem fogja rendszerezni vagy súlyozni ezeket a tulajdonságokat, amikor választ. Mégis, egy szóval, egymáséval alig összemérhetően, a politikusok súlyáról beszélek (= a modern kori magyar történelemre gyakorolt hatása = a jelenünkre gyakorolt hatása szempontjából) történelmi távlatban, idevéve néhányat, akikre már értelemszerűen nem lehet szavazni.

Fodor (+0), Vona (+0), Gyurcsány (5), Schiffer (10), Bajnai (15), Batthyány Lajos (25), Orbán (30), Németh Miklós (35), Nagy Ferenc (35), Nagy Imre (50), Antall József (50), Horn Gyula (50), Tisza István (60), Kossuth (70), Horthy (70), Bethlen (75), Kádár (75), Deák (80), Tisza Kálmán (85).

Két megjegyzés. Egy, Bajnai tavaszi (max.) pontját jelöltem, amikor világossá vált számára, hogy a múlt őszi (egyébként 2 pontos, "pajzsra emelnek úgyis") énje kudarcot vallott, és egy rosszul megírt drámába, de mégiscsak drámába illő küzdelembe kezdett a szocikkal, amit idén őszre elbukott.* Gyurcsány értékelése az idei október végi csúcsát tükrözi, mára 0-hoz konvergál. Kettő, az értékelés nem kizárólag egy politikus kormányzati produktumát tükrözi (ha volt/van ilyen). Az átfogóbb politikusi-vezetőit.

Küldöm a kommentelőmnek (legelébb), remélem, így rendben leszek nála. Végül is, úgy látom, Bajnait nem pontoztam le annyira a kortársakkal összevetésben. (Bár sem ez, sem más nem segít már rajta.)

*Bajnai bukásában nagy szerepet játszott egyfelől Mesterházy erősen gyanítható összejátszása Orbánnal a baloldali térfél biztosításában, másfelől a balosok tökéletes tehetségtelensége a szimbolikus és identitáspolitikában. Bajnai technokrata imidzse jól megjátszva értékesebb lehetett volna az ellenzék számára, mint az MSZP puszta súlyfölénye.

308 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr305720863

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Na jó, de akkor kire szavazzak? 2014.01.02. 14:26:01

Az értékelés nem tükrözi egyik politikus (valamikori) kormányzati produktumát sem. Kizárólag a politikusi-vezetőit.

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.02. 14:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2014.01.02. 02:59:26

Azt hiszem, Bajnai technokrata imidzsét ott tolták el, hogy nem a választókat, hanem a többi ellenzéki pártot akarták bevonzani vele, a választókat pedig azzal próbálták vonzani, hogy Bajnai majd be tudja vonzani a többi pártot.

Kemény lecke a sorrendről.

kuszkusz1 2014.01.02. 06:16:52

@nevetőharmadik:

Pontos meghatározás, gratulálok!

belevauvau 2014.01.02. 07:23:33

Horthyi. Kádár. Tisza Kálmán.
Aha, ja. Van a választásig három hónap. Na most a fenti urakat hogy támasszuk fel?
Az már látszik hogy a Gyurcsányt nem támogató szocik párton belüli befolyása még mindig nagyon erős. Pl. lásd reform elképzelések, amelyben az apparátus nem látta a maga helyét, ezért inkább nem támogatták egyik reform elképzelést sem. Talán közel jár az igazsághoz az a vélemény, amely azt elemzi,

toportyánzsóti 2014.01.02. 07:41:53

Látom nem vagy rabja az élő istenünknek,Horn Gyulát jóval többnek tartod.

belevauvau 2014.01.02. 07:48:02

hogy Orbán (Vonával a háttérben) tényleg kap még négy évet.
Gyurcsánynak szvsz el kellene felejteni a szocikat, és egy "technokrata-szolidális-keresztényliberális" koalícíóban kellene gondolkodni.
És az is lehetséges, hogy a Bajnai Mesterházi tandem célja a 49%, és újabb kényelmes négy évnyi árnyékboxolás.
Blogíróhoz visszatérve, egyenlőre a nagy történelmi neveket el kell felejteni, és a jelenlegi felhozatalból kell sz@rból várat építeni.

Szúrófény 2014.01.02. 08:02:54

A remete levele:
Kedves komám Gábor!

Régen nem írtam már, de most múszáj! Tudod mióta meg szűntem kuriózum lenni, a városba is meg szaporodék a „remete” Nem jönnek már felém se! Szóval üldögélek, bámészkodok a Bódva, meg a világ folyásán! Arra gyüttem rá, hogy mindig vótak szegények, gazdagok. Általjában, az ügyeskedő gazemberekbűl lettek a gazdagok, akik „nemes uraknak” neveztették magukat. Aztán vótak, akik színtén gazemberek, de szegények maradtak. No ezek kitalálták, hogy fellázítják a többit, a gazdagokat elűzik, oszt maguk ülnek a helyébe! Ők lesznek a gazdagok, az urak azontúl! No mivel nagy vót az ínség, a nyomor, sok a szegény ember, sokan mellé álltak, működött a dolog. A gazdagot, elűzték, agyonütték, vagy elmenekült. Sok senkiházi, a vagyonba, hatalomba béleült, oszt megállt a tudomány! Elfogyott, a lopni „államosítani” való! Maradt a rideg való, nem értünk semmihez, leginkább ahho, amihez kéne! Elvegyük a másét, addig tiszta sor! De ha ki írtottuk a mást, nem maradt kitűl elszedni! Államosítás, utána beszolgáltatás, Békekölcsön, külföldi kőccsőn,
Hogy valahogy működjön, az ostobák uralma!
No de ez se ment, végtelenségig. Kitalálták a rendszerváltást! Mégis jobb a régi! Ami szar vót, de működött, az övék meg nem működik! No váltottak, mint a részeges váltókezelő, a „renndszerváltók” de a sínhez nem nyúltak! Az a régi maradt! Meg a masiniszták, állomásfőnökök, így maradt a régi vonal, a pálya, amely az Istennek se megy az jólét fele csak a pusztagödör fele, amerre építették majd ötven évig! Köccsön már nem kapnak, a megszorítás járja! A pórnépnek, igavonónak! Garantált minimál bér, hogy éhen ne dögöljél, azér! (a kódussá tetteknek segély, meg közmunka! Nem rabszolga, csak elrendelt, a valódi helyett! Piramis helyett meg stadion, az majd olyan régi!) Maguknak ötször annyinál kezdődik, mert ők állapítják meg!
Közbe alakul ám a menjország! Már a kisrádiómat is bevágtam mérgembe a Bódvába! Hazudjon másnak, nekem ne! Mára a régi szép kommunista időket is felülmúlja! El nem kopnak az önfényező smirgli alatt! Már gondolom semmi se maradt, csak hiányzik a marha gyerek, ki megmondaná „A király meztelen!”
No ennyi morgásom van mára! Isten megáldjon fijam, te hogyan viseled, ezeket az új, korábbinál is butább majmokat?
2014-01-02.
Közreadja a címzett.

Doberdo 2014.01.02. 08:12:08

Nem szavazok a Horn Gyulára, pedig ő még az Antal Jóskánál is jobb ! Majd "megláttyuk" ?

explanatus 2014.01.02. 08:23:51

Már többször akartam mondani, a posztokat (nem csak ezt, úgy általában) sokan kijavítandó iskolai dolgozatnak tekintik és mondatonként elemezgetik, holott én úgy gondolom egy bejegyzésben nem azt kell keresni, mi az amibe bele lehet kötni, (hiszen mindenbe bele lehet) hanem mi az amit, ha továbbgondolunk közelebb jutunk a megoldáshoz. Jelen esetben ugye, hogy kire szavazzunk.

Akinek eddig nem lett volna világos egy továbbgondolásra érdemes idézet a cikkből „...van egy kis pártunk, talán lesz belőle egy picit nagyobb, itt-ott jelöltekkel..”

Olvasva a blogon a hozzászólásokat (nem csak ezen) sokszor olyan érzés fog el, istenem, ez a sok okos gondolat ha egy irányba tudna hatni, akkor nem azon meditálnánk, hogy milyen ---befogott orrú tetszési index--- visz bennünket az urnákhoz, hanem a niknevek mögött vannak-e „itt-ott jelöltek”, mert az „étlapon” szereplő választék helyett ők meg tudnák mozgatni (választási) körzetüket.

Továbbgondolva a mai blogbejegyzést, azt gondolom, a blogokon megjelent gondolatok materializálására jelen blog szerzője fentebb meghirdette a választási „tiszta levegő” programot és felajánlotta, hogy az „itt-ott jelöltek” mellett legyél a jelöltjük, legyél a segítőjük. Jó lenne, ha az „itt-ott jelöltek” lista bővülne az itt-ott okosakat, előremutatókat írókkal.

Az egyre intenzívebb munkát végző ---dolgozatjavítók--- pedig azt az érzést erősítik, van mitől tartaniuk.

kuszkusz1 2014.01.02. 09:26:53

A címben feltett kérdés bennem is föl szokott merülni szinte azonos megfogalmazásban.

Szinte.

Vajon ki a túróra kéne szavaznom, ha egyáltalán képes leszek magamat elvonszolni az urnáig?

Merthogy mindegyik politikai tényezővel torkig vagyok.

Az egyikkel ezért, a másikkal azért...a problémán való némi tökölődés után a pályaudvarra beáll a menetrendszerű dühöngés és fogaknak csikorgatása.

Melyiket szeressem?

Azokat akik nyíltan, őszintén, szívük legmélyéből lenéznek engem - hülyének, baromnak, féleszűnek, rasszistának tartanak - vagy inkább azokhoz húzzak akik fröccsöntött, világító fejű Szűz Máriát ábrázoló kulcstartóval kedveskednek nekem?

Melyiküktől fordul fel kevésbé a gyomrom?

A választó

Hidvégi Mihály 2014.01.02. 09:43:44

Az, aki egyszer nekem hazudott, soha az életben nem fog bizalmat kapni. Így soha nem szavaznék Orbánra, ahogy nem szavaztam volna 2010-ben sem rá, hiszen már ellenzékben annyi hazugság volt mögötte.

Ugyanígy soha nem szavaznék Gyurcsányra, ugyanezen okból. S ha lenne negatív pont, akkor Gyurcsány nálam kisebbet kapna, mint Orbán, kisebb a kára talán. Orbán kártétele óriási, így ha valamit jól is tett (véletlenül?), számomra a 30 pont értelmezhetetlen.

Bajnai? Nálam ő kapna 30-at legalább, politikusként bizonyára nem olyan erős, mint Orbán, de haszna összemérhetetlenül nagyobb volt a társadalomra nézve.

mikocami 2014.01.02. 09:58:57

Nem szavazni,választani kell egy olyan kormányzatot,aki soha nem másítja meg a szavát.Van ilyen!
Ne bízzunk a földi emberekben.
Mégis sok egyház és politikai vezető arra buzdítja az embereket,hogy bízzanak bennük.
Csak egy érdekesség:3013 2/3 részében az aranyba való befektetésre esküdött a politika.Év végére mi történt?
"Ezüstjüket az utcákra dobják,és irtózattá lesz aranyuk...Lelkük nem elégszik meg,és nem töltik meg hasukat.Ez vétekbe ejtő botláskövükké lett.
A király keseregni fog.A fejedelem is elhagyatottságba öltözik.Az ország népének keze nyugtalanná válik.
Ezt a bibliai idézetet egy prófétai.e.613-591 közt írta.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 10:03:34

@kuszkusz1: :) hát igen, ez a döntés vár rád -- ha nem is idén, de távlatilag

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 10:05:28

@Hidvégi Mihály: De itt a politikai súlyt pontoztam, nem a kormányzati sikert, bár a kettőt főleg az időben visszamenve egyre nehezebb elválasztani

Hidvégi Mihály 2014.01.02. 11:04:18

@HaFr: Politikai súly? Számomra, mint polgár számára ilyen nincs. Hasznosság van és haszontalanság.

Lexa56 2014.01.02. 11:05:36

@mikocami: Bizony választani kell. Hűnek kell maradni Ahhoz, aki nem hazudik. De ilyen személy kormányzati tényezőként csak a megújult világban lesz (aki hisz benne), nevezzük ezeréves birodalomnak, vagy aminek akarjuk. Addig pedig a földi hatalomnak kellő szkepszissel és kritikával engedelmeskedni kell (amíg nem terjeszkedik túl eredeti felhatalmazásán és nem a lelkeken akar uralkodni), de nem isteníteni kell és nem összetéveszteni az isteni hatalommal. Mert akkor bizony bálvánnyá válik, és több árt okoz, mint hasznot.

tamas11 2014.01.02. 11:07:21

A jövőre vonatkozó kérdés nem úgy hangzik, hogy kire fogsz szavazni, hanem úgy, hogy mi fog történni.
Arra meg van is válasz: vagy folytatódik az, ami eddig történt, vagy sikerül elmozdítani azt a képet, amit nem akarnál látni.
A szavazásfétisiszták eszerint alapvetően kétfélék: aki tűri/szereti ami van, a másik, aki változtatni akar.

István Vajnorák 2014.01.02. 11:35:20

Kormányváltás nem lesz,ez tuti.
Nem is akarnak kormányra kerülni a most ellenzéknek titulált vizesnyolcasok.
Aki bekerül a Parlamentbe,az 4 évig szép pénzért elnavigál csendesen.
Bekerül /szerintem/ Fodor is Ungár Klára is/ mert ugye ,csak Pesten több mint 200000 "másfajta" szavazó létezik.
Még azt is el tudom képzelni,hogy a "kendermagos" Juhászt is beeszi a fene.

A vidék marad narancssárga,de legalább a bloggereknek lesz min rúgódzni még 4 évet.

Ui:- sajnos nekem sincs gőzöm sem arról ,hogy ezen palettáról kire szavazzak!

ésmi nem foglalt 2014.01.02. 12:01:00

Kurva nagy segítséget tetszett írni! Értem én, hogy mindenkit kritizálni kell, meg mindenkinek vaj van a fején a 25 éves "rendszerváltás" óta! De, ugye, Ön érti a politikát, blogol, ír, véleményt nyilvánít, befolyásol, /engem is, aki olvasom/. Most tényleg, kitől kérjen az ember segítséget, tájékozódás gyanánt? Ha nem Öntől? Tudja, ez olyan, amikor azt mondják: ez is vacak, az is vacak, amaz is vacak... /én tudom, ki a legvacakabb, de nem árulom el/ ..de Te vagy a választó,én írogatok ezt azt, én okos vagyok:) te meg majd, buta ember, választol, én meg majd utána is lesajnállak! Lehetett volna blog nélkül is válaszolni! Akkor talán még el is hiszem, amit írogat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 12:16:42

@ésmi nem foglalt: :) jaj, jaj, bocs. Tessék Thürmerre szavazni, ő a titkos favorit, 7:1-hez a bukiknál.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 12:17:45

@ésmi nem foglalt: Komolyan, én csak szempontokat adok. Ennyit tudok.

Karcolt lendület 2014.01.02. 13:18:25

@István Vajnorák:
Az a 200000 eléggé összevissza fog szavazni, Fodoréknak esélye nincs, ő is csak valaki más listáján szeretne bekerülni. Mondjuk semmivel nem vonz több szavazót, mint egy akármilyen noname Együtt2014-es jelölt.

@belevauvau:
Gyurcsánynak leginkább el kellene tünnie a politikából. Teljesen hiteltelen, ugyanis gyakorlatilag egy troll, bármikor szembefordul a saját és párttársai két perccel korábbi véleményével, ha attól nagyobb feltűnést remél. Nem utolsó sorban neki (és a szociknak) köszönhető a demokratikus intézményrendszer tekintélyének olyan mértékű amortizálása, ami után a Fidesz azt csinálhatott vele különösebb felháborodás nélkül, amit akart.

ésmi nem foglalt 2014.01.02. 13:22:42

@HaFr: Nem, Te nem szempontokat adsz, hanem mindent és mindenkit hülyének nézel. Azt is, aki Hozzád fordul tanácsért, meg azt is, aki nem Hozzád fordul. Nem azt várom, hogy itt, most megmondd a tutit, de azt elvárom, hogyha valaki hozzád fordul, ne ki blogold, hanem beszélgess el Vele négyszemközt,gondolom, Ő sem egy blogra volt kíváncsi. Annyian lejáratnak minket, engem, Téged, a barátaidat, stb.... Neked nem kéne. A szempontokat meg megadhatod anélkül is, hogy a hozzád fordulót, ha tényleg volt valaki, nem csak kamu, butuskának nézel.

ésmi nem foglalt 2014.01.02. 13:26:35

Sajnos, valóban nem látszik olyan erő, hiteles párt, civil megmozdulás, akire, akikre nyugodt szívvel lehetne szavazni. Most megint úgy fogunk járni, mint midig... nem Valakikre, hanem Valakik ellen szavazunk.

zavaros 2014.01.02. 13:27:44

Én csak úgy kérdem. Mi a baj Schifferrel és az LMP-vel?

Korrupciós nem tapad a nevükhöz(na jó, valami pártpénztárnok éppen most bukott meg és le),
hazaárulásból is mértékletesek (főleg amióta
az a szárny elhagyta a pártot és csatlakozott az " együtt" nevű közeghez), zöldek is, liberálisok is.
Akkor meg ?

egyjózsi 2014.01.02. 13:35:12

@Karcolt lendület:
"Nem utolsó sorban neki (és a szociknak) köszönhető a demokratikus intézményrendszer tekintélyének olyan mértékű amortizálása, ami után a Fidesz azt csinálhatott vele különösebb felháborodás nélkül, amit akart.

Elsősorban neked, kedves Hozzászóló! Orbánt, te és a hozzád hasonlóan gondolkodók hozták a nyakunkra, s te most azzal védekezel, hogy a Gyurcsány miatt... Szánalmas kifogás! Aki látta a Fidesz ellenzékbeli politizálását, s elhitte Vikinéknek a "gyurcsányellenes és nagynépnemzetimegváltó" dumáját, az csak egy dolgot nem látott: a valóságot. Mint ahogy most sem látod, valójában ki mit képvisel. Az, hogy Gyurcsányt nem szereted, nem ment fel a felelősséged alól! Válassz mást, ha csalódtál, de legközelebb ne a Viktorra fogd, hogy Ő kényszerített bele a rossz döntésbe...

Szevasztok 2014.01.02. 13:40:32

@zavaros: "Én csak úgy kérdem. Mi a baj Schifferrel és az LMP-vel?"

Rajta bukott el az összellenzéki összefogás kb 1 éve. Amikor 2012 őszén megkereste az E14 az LMP-t még lett volna esélye egy olyan ellenzéki együttműködésnek, ahol nem a szocik fújják a passzátszelet.

Csak Schiffer finnyáskodott, és ennek következtében 3-4 hónap múlva megy az LMP a lecsóba a kormányváltás reményével együtt.

Moin Moin 2014.01.02. 13:42:17

@zavaros: Elmeséljem neked az LMP 2010-es kopogtatócédula-vásárlási sztoriját? Meséljek neked arról, hogy Sch. hogyan ment pénzért és napiparancsokért a Fideszhez?

Beszéljünk esetleg inkább arról, hogy valami csudálatos véletlenhalmaznak köszönhetően az LLP majd1 4 éven át nem volt képes egy markáns, a Fidesz egyértelmű antidemokratizmusának hatékony ellenpontját képező politikai erővé felnőni - jelentős részben épp Sch. féltékeny, kisszerű, a nálánál sokkal alkalamsabbakat kiszorító személyisége következtében? Vagy inkább arról beszéljünk, hogy vajon miért forgolóott az LMP és Schiffer mindig úgy, hogy a Fidesznek legfeljebb szóban és gesztusokban ártson, de annak valóságos negatív következményei ne legyenek?

...Eh, hagyjuk!:-)

Ja, és a zöldek egyáltalán nem liberálisok - hiszen épp a gazdasági liberalizmus ellen lépnek fel a legerősebben, az "önkorlátozás" szólamával. Nem véletlen az, hogy a színtévesztők épp a zöld színt keverik össze oly könnyen a vörössel.:-)

Szevasztok 2014.01.02. 13:43:05

@egyjózsi: "Orbánt, te és a hozzád hasonlóan gondolkodók hozták a nyakunkra,"

Orbánt leginkább Gyurcsány "trollkodása" hozta a nyakunkra...

troni 2014.01.02. 13:43:44

Érdekes lista. Szubjektív szempontokat emlegetsz, miközben objektíveket is sorolsz fel.Aki több cikluson keresztül tudja vezetni a saját pártját az hiteles. Pont. Persze nem feltétlenül számodra, csak a saját szavazói számára.
Aki pedig az utcáról a Parlamentbe be tud vinni egy pártot, akár a mainstream "elit" akaratával szemben az sikeres. Pont.
Lehetne még persze boncolgatni a többi szempontot is, de azokban talán több helye van a te szubjektivitásodnak.
Ami megnyugtat, hogy gyakorlatilag egy helyre teszed Vonát és Schiffert. Ez csak a te helyedet határozza meg a palettán. De azt pontosan. :(

Publius Decius Mus 2014.01.02. 13:45:56

Én küldtem Orbánt, engem okoljatok. Rá szavaztam és azt teszi ami a dolga, megsemmisíti az áldemokratikus baloldali diktatúramaradványokat.

Ha már elvégezte a munkáját jöhet valami új, esetleg egy valódi baloldal, aminek talán az LMP lehet csírája, talán valaki aki még nincs porondon.

De addig marad a prioritás, mert ezeknél nagyságrendekkel jobb bárki.

Antall és Horn 82%-t kótyavetyélték el a nemzeti vagyonnak. Mindent. Az MSZP-SZDSZ államánál valóban mindenki jobb gazda.

Moin Moin 2014.01.02. 13:46:16

Az igazi - polgárhoz méltó - kérdés nem az, hogy "Kit válasszunk?", hanem az, hogy ha nincs kit választanunk (mert csak gazemberek, pszichopaták és ködnaivak vannak a kínálatban), akkor pontosan hogyan kell legalább egy valóban vállalható politikai pártot létrehozni - és egyáltalán: hogy hajlandók vagyunk-e erre időt, energiát és fegyelmezettséget áldozni, vagy csak a "megváltásra" aspirálunk?

Mert az igazi polgár létrehozza és működteti a dolgokat - aki csak "turkál a polcokon", az csak egy fogyasztó.:-)

Szevasztok 2014.01.02. 13:53:30

@Publius Decius Mus: "Rá szavaztam és azt teszi ami a dolga, megsemmisíti az áldemokratikus baloldali diktatúramaradványokat. "

Pl miket értesz "diktatúramaradvány" alatt?

Gazz 2014.01.02. 13:57:08

@zavaros: "hazaárulásból is mértékletesek"
magyarán csak kicsit hazaárulók? Mi volt az a kicsi hazaárulás?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.02. 14:00:34

Kire nem?

Először is nem a szélsőségekre. Így kiesik a Jobbik és szélsbal verziói, Munkáspárt, 4K és hasonlók.

Másodsorban nem a bizonyítottan antidemokrata erőkre. Kiesik így a Fidesz is.

Harmadsorban nem az idiótákra. Kiesik így Bajnai Együttestül PM-estül.

Moin Moin 2014.01.02. 14:00:53

@Publius Decius Mus:

1.) Ha Orbán és a Fidesz valóban „megsemmisíti az áldemokratikus baloldali diktatúramaradványokat”, akkor vajon miért hozott létre egy ahhoz megszólalásig hasonló felépítésű és szellemiségű rendszert? Továbbá: ha a baloldali diktatúramaradványok megsemmisítésén fáradozik, akkor vajon miért akadályozza az ügynöklisták teljes nyilvánosságát, vagy éppenséggel miért nem hozott a „több mint kétharmad” olyan törvényt, amely (bizonyos időre) kizárta volna a közfunkciókra választhatóságból és a közügyek viteléből a volt MSZMP-tagokat, vezetőket? Miért csak Biszku Bélában látják a kommunistát, Pozsgaiban vagy Kövér Lászlóban vajon miért nem?:-)

2.) Megengedem, Antall és Horn „elkótyavetyélte” a nemzeti vagyok 82%-át… De: Antall nem az „MSZP-SZDSZ állam” része volt, hanem az MDF elnökeként lett miniszterelnök. Aztán: vajon mi történt volna a szocialista állam és gazdaság megszűnése után a nyugatiakkal szemben versenyképtelen és rendkívül tőkeszegény magyar vállalatokkal? Mennyivel jobb az eladásnál a csőd? És: Antall és Horn csak 82%-ot kótyavetyélt el, amint állítod, ám Orbán és Simicska & Co. az egész szép nagy Magyarországra tették-teszik rá az érdemtelen mancsaikat. Pl. államosítanak – mint a komcsik. Kormányhatározatokkal szabályozzák a piacot – mint a komcsik. A nyugat és a szabad vállalkozás ellen szabadságharcoknak – mint a komcsik. Az egyes vállalatok sikeressége nem azok valós versenyben mért teljesítményétől függ, hanem a pártfüggéstől – akár a komcsiknál. …Ja, és a „jobb gazda”: tudod-e, hogy a magyar gazdaság zászlóshajója, a Közgép a nyereségéből mennyit fogat vissza, mennyit költ innovációra és ezzel szemben mekkora hányadát veszik ki „készpénzben” a tulajdonosai? Ha netán ezt sem tudnád, itt pontosan megtalálod: hvg.hu/itthon/20120704_simicska_nyerges_milliardok

Sírköves Slomó 2014.01.02. 14:03:53

A skáládon annyi látszik hogy a halott politikus a jó politikus. Minnél régebben meghalt annál jobb.

Ezen a listán még Orbán is lehet Tisza Kálmán, majd 100 év múlva.

troni 2014.01.02. 14:03:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Ha igyekszel gondolkodni rájössz, hogy 10% feletti támogatással objektive nem lehetsz szélsőség. 20-szal meg pláne.

2014.01.02. 14:06:01

Szerintem Schiffer messze a legjobb vízióval rendelkező, legnormálisabb, legbecsületesebb politikus a rendszerváltás óta, talán az egy Göncz Árpádot kivéve (aki viszont nem volt érdekelt a pártpolitikában).

bioLarzen 2014.01.02. 14:10:59

@kuszkusz1: Ezzel nagyjéból meg is fogalmaztad a politikailag inaktív, a közvkutokban általában "bizonytalan/nem válaszol" címkével ellátott réteg egy jó részének állapotát: azokét, akik elég intelligensek ahhoz, hogy ne lelkesedjenek valakiért pusztán csak azért, mert az ellenfele annak, akit ők utálnak (vagyis, "éljen Orbán/Gyurcsány, mert bár nem tudom, milyen kvalitású, de ellenfele Gyurcsnynak/Orbánnak, akit én is utálok - ergo biztos ő a legjobb") - viszont a mai kínálatban nem találnak olyat, akit valamiféle valós tartalom miatt támogathatnának. Az ember az utcára sem vonul ki, ha nem látja azt, hogy kiért tenné azt, csak azt, hogy ki ellen... Azok, akiknek nem csak addig terjed a gondolkodásuk, hogy kit kell elsöpörni, hanem az a kérdés is felmerül bennük, hogy oké, ha elsöpörtük, akkor ki jöjjön helyére - mert az országot vezetni, "menedzselni" kell? Mert csak akkor érdemes a rosszat eltávolítani, ha van remény arra, hogy jobb jön helyette - és ezt a jobbat, biza, ma a józanul gondolkodó ember szerintem nem látja. Bajna, biza, csúnyán elrontotta a dolgot, például...

bio

Sírköves Slomó 2014.01.02. 14:11:14

@Fyall: Ahogy Schiffer se.

Olyan politikus szokott népszerü lenni, aki rég halott, v. nincs hatalma(elnökök), vagy nincs hatalma ezért azt mond amit akar=Sifer.

A kivétel ritka itt van mondjuk a Zorbán.

Szevasztok 2014.01.02. 14:12:04

@Fyall: "Szerintem Schiffer messze a legjobb vízióval rendelkező, legnormálisabb, legbecsületesebb politikus a rendszerváltás óta,"

Akkor viszont tök alkalmatlan a "lehetőségek művészetének" (néhányan ilyen fennkölt szavakkal illetik a politikát) művelésére.
Az ilyet hívják kontárnak.

is 2014.01.02. 14:12:45

Én a magam részéről nagyon köszönöm ezt a listát. Ritkán ilyen őszinte valaki, vállalva a most bekövetkezett kockázatot, hogy komolytalannak fogják gondolni.

Ez a lista teljesen komolytalan, újságcikkeken és történelemkönyveken alapszik, a konkrét személyt, tevékenységét, eredményeit, képességeit stb. konkrétan nemhogy nem veszi figyelembe, hanem egyenesen arról tanúskodik, hogy az összeállító nem is tudja ezeket.

Egy kispolgári propagandamosott listát olvastunk. Legyintsünk, foglalkozzunk ennél fontosabb dolgokkal.

is 2014.01.02. 14:16:23

@troni: Ha igyekszel nemcsak gondolkodni, de mondjuk Sztálin és Hitler, meg a szovjet és német XX. századi történelmet ismerni, akkor tudhatod, hogy 90% felett is lehet bármi szélsőséges. Ha unod a fenti kettőt, akkor dél-afrikai apartheid, Szaúd-Arábia vallásos törvények stb.

Sírköves Slomó 2014.01.02. 14:18:54

@is: Hitler miért lett volna szélsőséges?

A maga korában senki nem mondta rá hogy szélsőséges. De miután legyőzték külföldről sőt meg is halt már lehet rá mondani hogy szélsőséges volt, hisz valszeg senki nem fog vitatkozni.

dr kíváncsivagyok 2014.01.02. 14:22:54

"Mondtam neki, "befogott orral" senkire. Befogott orral csak az szavaz, aki nem tett meg minden tőle telhetőt a tiszta levegőért."

Orvbán 4 éves ámokfutása után ezt mondani nem kevesebb , mint hazaárulás !

2014.01.02. 14:23:41

@Sírköves Slomó: Tehát mindenki tehetségtelen, aki nem kapott választói bizalmat?

Amúgy annyiban mindenképpen egyetértek, hogy szakpolitikai kérdésekben néha hallgatni sem bírom a pártját (Osztolykánt hallgatni tényleges emberkínzás, nem tud elmondani 5 összefüggő mondatot), mert dilettáns és tehetségtelen, mint a zöldek általában.

Az viszont nagyon jó bennük, hogy közjogi kérdésekben tisztán látnak és a korrupciótól is mentesek.

kulcsar2011 2014.01.02. 14:24:01

Horthy (70)? Kádár (75)?

Erre nem lehet mit mondani.

dr kíváncsivagyok 2014.01.02. 14:24:44

@Fyall:
"Szerintem Schiffer messze a legjobb vízióval rendelkező, legnormálisabb, "

Volt alkalma korruptnak ,részrehajlónak lenni ??
Na latod...

Sírköves Slomó 2014.01.02. 14:26:10

@Fyall: 'Tehát mindenki tehetségtelen, aki nem kapott választói bizalmat?'

Mint ember nem ethetségtelen de mint politikus igen.

Amúgy addig lát mindenki tisztán meg addig iealista amíg döntési hatalomhoz jut. Ott már nincs fekete meg fehér csak a szürke 50 árnyalllatja...hehehe

2014.01.02. 14:27:12

@dr kíváncsivagyok: Igazából volt, a pártfinanszírozás körül és a képviselői juttatásoknál, vagy akár szimplán kommunikációs szinten az egyes közjogi kérdéseknél: trafik, földtörvény, devizahitel, elvándorlás vagy éppen a családon belüli erőszak.

dr kíváncsivagyok 2014.01.02. 14:27:13

@Sírköves Slomó:
" Hitler miért lett volna szélsőséges? "

Miért ? Orvbán a demokrácia ellensége ?
Na látod...
( Majd 10 - 20 év múlva,...akkor az lesz. Torténelmi távlatból...)

dr kíváncsivagyok 2014.01.02. 14:28:37

@Fyall: Semmilyen hatalmi pozíciót nem toltott be ....

troni 2014.01.02. 14:29:16

@is: Talán ott hibáztam el, hogy demokrataként demokratikus keretek között mertem gondolkodni. Nyilván egy diktátor, felhatalmazás és megerősítés nélkül akkor is szélsőséges, ha hasznosak a kormányzati lépései.

Dolgozónép 2014.01.02. 14:32:57

A helyes választói magatartás: szavazás helyett odaokádni a szavazóhelyiség küszöbére, hogy aki szavazni akar, annak keresztül kelljen rajta gázolnia. Ha ennek ellenére mégis szavaz, akkor utólag nem szólhat semmit, figyelmeztetve lett időben.

nevetőharmadik 2014.01.02. 14:35:56

@troni: Ott hibáztad el, hogy összekeverted a szélsőségest (pl. középúttól/józanságtól nagyon távol levő) a marginálissal (kis támogatottságú, jelentéktelen).

troni 2014.01.02. 14:41:28

@nevetőharmadik: Ki mondja meg, ki a józan? Mert az látszik a számokból, hogy a rendszerváltás óta eltelt idő minden volt, csak józan nem. Kádár népének középutas józansága valahogy nem működött a számok szerint. Pedig ugye azok makacs dolgok.

zavaros 2014.01.02. 14:51:43

@Gazz: ("magyarán csak kicsit hazaárulók? Mi volt az a kicsi hazaárulás? ")

Ez:
www.origo.hu/itthon/20110331-daniel-cohnbendit-budapesten-az-europai-zoldpart-rendezvenyen.html

Magára kicsit is adó párt(politikus), mint az LMP(Schifferék) nem keveredik össze, pláné nem Budapesten ezzel
a csürhével.

De ismétlem.Legyünk jóindulatúak.
Írjuk ezt a "régiek", az LMP "hazaáruló tagozatának", az eltávozottak számlájára.

zavaros 2014.01.02. 14:58:26

@Moin Moin: ("Elmeséljem neked az LMP 2010-es kopogtatócédula-vásárlási sztoriját? Meséljek neked arról, hogy Sch. hogyan ment pénzért és napiparancsokért a Fideszhez?")

Mesélni sok mindent lehet,de én már rég kinőttem a (gréczizsoltos) mesékből.

Ehelyett idéznék egy (szerintem példátlan) választási eseményt, a 2010-es első fordulóból:

ápr. 11. 22:00
LMP: a központba érkezett az amerikai nagykövet

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet három munkatársával az LMP központi irodájába érkezett. Schiffer András az LMP vezetőivel, a nagykövettel és a nagykövetségi dolgozókkal bezárkózott egy szobába. Néhány amerikain OVB-s kitűzőt láttunk, feltehetően választási megfigyelők. Hámori Hanna, az LMP sajtósa azt mondta, hogy a nagykövet asszony az LMP-vel ápolt jó viszonya miatt személyesen akart ellátogatni a pártközpontba a választás éjszakáján."

Szóval, ennyit a mesékről...

2014.01.02. 15:04:48

ez a gyerekes szavazósdi már a múlté, majd áprilisban ti is rájöttök

bandinyúl 2014.01.02. 15:10:01

A politikus jobb kezével adja a csokit a kisgyereknek,ballal meg kilopja zsebéből ahová az eltette.Itt tartunk.A rendszerváltási parlament első dolga volt a jövedelmük megszava-
zása.Nem a tied és nem az enyém ,az övék.Minden szerződést felmondtak a módosítás helyett.Konzervgyárak,ikarusz,stb.A piacokat elengedték pedig tudták hogy szerezni nehezebb
mint megtartani.Ez az orosz utálat miatt volt.A tartozás fejében olyan dolgokat is átvettek amik a szemétre valók voltak.Zil teherautók,mezőgazdasági gépek.A politikusok meg bólogattak szavaztak az ország meg lassan elsülyedt a szarba.Egyik igért a másik keresztbe tett.Orvosi hozzájárulás.Nem baj ha értelme van valaminek de nem a mi gyerekünk.
Nem kap védőoltást.Ha valaki ki akart törni elgáncsolták, mert mi ugye magyarok vagyunk.Menjen a levesbe.A szépen szólók szavát ittuk még ha "soha sem hazudtak" Igaz?
Most itt állunk szarosan és azt kell számon venni ,hogy ki kent kevesebbet ránk.Arra szavazzunk?Valakire kéne,mert utána nem mondhatjuk, hogy ugye én megmondtam!Vagy bejön vagy nem,de legalább vállaltam a felelősséget és szavaztam.Kire? Azt döntsd el magad és akkor legalább szemrehányást nem tehetsz magadnak,hogy én másképp szavaztam volna.Visz lát a fülkénél.

Sírköves Slomó 2014.01.02. 15:12:49

@bandinyúl: 'Minden szerződést felmondtak a módosítás helyett.Konzervgyárak,ikarusz,stb.A piacokat elengedték pedig tudták hogy szerezni nehezebb
mint megtartani.Ez az orosz utálat miatt volt.'

Esti mese. Már 78-tól együttmüködött az IMF-fel a komcsi rezsim és a módszerváltás után a hitelekért fizetni kellett. De mindig csak annyit hogy a hitel egyre több legyen a vagyon meg eltünjön.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 15:17:00

@ésmi nem foglalt: ? van amikor beszélgetek, van amikor nem, ez van -- ki ennek érez, ki annak. De szívesen beszélgetek veled, ha akad kicserélendő véleményünk.

s 2014.01.02. 15:17:29

@belevauvau: "Na most a fenti urakat hogy támasszuk fel?"

Kádár él. Mai neve orbán. Csak az orosz hadsereg hiányzik a teljességhez. Meg egy kis analitikai képesség, aminek az öreg a birtokában volt, ez a suttyó csuti paraszt meg nem.

bandinyúl 2014.01.02. 15:17:42

@Sírköves Slomó:
Nem gondoltam hogy IMF ilyen aljas szervezet.Meg áll az eszem .Mik ki nem derülnek.
Te melyik Magyarországban élsz.A sárgában vagy a piros-fehér-zöld-ben,az árpádsávosra nem is merek gondolni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 15:17:43

@zavaros: Politikusi súlyról van szó

Sírköves Slomó 2014.01.02. 15:19:04

@bandinyúl: Nem aljas hanem hietlezésből próbál megélni.

Kérdés ha ezt sem tudod akkor mit tudsz?

zollerbá 2014.01.02. 15:21:53

@Fyall: Göncz Árpád, Antall és Sólyom a módszerváltás legnagyobb bűnözői.
Árpi bácsi nem véletlenül kapta a tartótisztjétől a "patkány" fedőnevet, kívülről és belülről is hasonlított rá!
Mielőtt írogatunk érdemes olvasgatni, tájékozódni,
pl. ma este az M1-en 21.50-kor megnézni
"Az igazság soha nem késő" c. filmet az igazságtételi törvény elszabotálásáról!!!

lenoardo999 2014.01.02. 15:23:01

Hát ezt a listát akárhányszor nézem is át, mert nem akarok hinni a szememnek, az aspiránsok közül szép csendben messze Orbán, a patás ördög vezeti. A diktátor. És erről egy szó sem esik.

lobaszopiatej 2014.01.02. 15:28:36

Egy jó erőskezű diktátor, mint a Zorbán, az kell ide!

Még +40 évig, mint Kádár! Ő volt aztán a zigazi álamférfi!

Mer aki nem bólogat nyakonvágjuk! Nem ilyen teszetosza demokraták... áá.

dr kíváncsivagyok 2014.01.02. 15:33:56

A rendszerváltás után egy nagyon kártékony politikus kapott kétszer is hatalmat !
Harmadszor nem fog...
Az elozo vereség nagyon megviselte igdegileg ,..a mostani padlóra kuldi !

zavaros 2014.01.02. 15:35:32

@bandinyúl: ("Most itt állunk szarosan és azt kell számon venni ,hogy ki kent kevesebbet ránk.Arra szavazzunk?Valakire kéne,mert utána nem mondhatjuk, hogy ugye én megmondtam!Vagy bejön vagy nem,de legalább vállaltam a felelősséget és szavaztam.Kire? Azt döntsd el magad és akkor legalább szemrehányást nem tehetsz magadnak,hogy én másképp szavaztam volna.Visz lát a fülkénél. ")

Tudod, most hogy 93 nap maradt a választásokig, engem az zavar a leginkább hogy nem tudom és senki fel sem teszi a sok belpolitikával foglalkozók közül az alább kérdéseket.
Egyet kéne mindenképp feltenni az ellenzéknek.
Egyet meg a kormánypártnak.

Az első. Mi az önök programja? Az "antiorbánizmust" vagyis "mindent vissza.
Világos.
Az viszont egyáltalán nem világos, hogyan tetszenének ezt megvalósítani ha kormányra kerülnének?
Konkrétan hogyan tetszenének elbánni a "fideszes" köztársasági elnökkel, MNB Monetáris Tanáccsal, Legfőbb Ügyésszel Médiahatósággal,Költségvetési Tanáccsal, Állami Számvevőszékkel és sorolhatnánk.
No meg azzal a 2-2,5 millió választóval akik egyáltalán nem szeretnék a "mindent visszát".

Szóval, ezt a kérdést erőltetném.
A kormánypártnak meg a következőeket tenném fel.

Ha önök maradnak továbbra is négy évre.
Akkor ezalatt mik a terveik, mit szándékoznak tenni, az eddigi reformdüh ismeretében minek tetszenének a következő négy év alatt nekiesni?(baltával, fejszével vagy bárhogy).
Mi az ami eddig megmenekült, de a következő négy évet már nem úszná meg?
Konkrét, számon kérhető felsorolást kérek.

És ha ez megvan(meglesz),máris könnyebb a döntés az urnáknál.Legalábbis az el nem kötelezettekké.

s 2014.01.02. 15:42:29

@Publius Decius Mus: Hol a manyup pénz? Jobb gazdák.

Sírköves Slomó 2014.01.02. 15:42:30

@zavaros: Aki még mindig nem döntött,

Az majd az utolsó 7en vmelyik demagógiának meg a rezsiharc2-nek a hatására elmegy talán szavazni.

s 2014.01.02. 15:44:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Maradt valaki? Mert az lenne a lényeg.

s 2014.01.02. 15:48:25

@Sírköves Slomó: orbán előbb is rákerülhet, mint azt bárki - beleértve ebbe őt magát is - gondolná. Nem szeretjük a mártírokat, de ha csak így lehet jó politikust csinálni valakiből, akkor nosza.

tamas11 2014.01.02. 15:50:04

@lenoardo999:
tudod, egyszer a meteorológia hőmérséklet-adattérképén megjelent nyáron egy nagyon-nagyon hűvös adat, egy faluból. Megkérdeztem mailben, hogyan lehet ez.
Jött a válasz: MÉRÉSHIBA.

s 2014.01.02. 15:54:33

@is: 20%-kal is szélsőséges vagy, ha van melletted 80 darab 1%-os párt. Ez ritka dolog persze, de azért előfordulhat. :-)

nu pagagyí 2014.01.02. 15:56:36

Orbán előtt csak halott politikusok vannak a listán, gondolom ez a lista lényege. Egyszerűbben is leírhatta volna a posztíró, hogy saját szubjektív véleménye szerint Orbán a legmegfelelőbb, akkor nem nyúlt volna ilyen terjedelmesre ez az amúgy kínos poszt. Ha a teljesítmény nem számít, ha a személyes szabadság elleni merényletek rendben vannak, ha fel sem tűnik az egyeduralomra való törekvés, ha az erőszak és durva beszéd kívánatos, ha a kormány feladata, hogy saját népe többsége ellen háborúzzon egy pofátlanul vagyonosodó kisebbség érdekében, akkor persze értem a szubjektív szempontot.

s 2014.01.02. 15:56:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Talán te. Mert én azt, akit te pont kiejtettél.

Gera 2014.01.02. 16:03:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Az MSZP miért nincs az idióták között? Ők kormányzás közben bizonyították be, hogy teljesen hülyék az egészhez.

panelburzsuj 2014.01.02. 16:04:17

@nu pagagyí:
Elárulok egy titkot: az álló betűkkel szedettek élők, a dőltekkel holtak.

De ha van valami friss híred Németh Miklós állapotáról, oszd meg a közönséggel.

s 2014.01.02. 16:06:37

@Sírköves Slomó: hitlerre nem azért mondjuk, hogy szélsőséges, mert miután legyőzték már ezt is lehet. Azért mondjuk rá ezt, mert az általános gyakorlattól jelentős mértékben eltérő megoldások mellett köteleződött el, - sőt, erre kényszerítette egész Németországot is - és ezekről később bebizonyosodott, hogy zsákutcába vezetnek. Ha a németeknek akkor racionálisabb vezetése lett volna, nem kellett volna több évtizedet leélniük két részre osztva, egy elbaszott háború után. Ma sem állnak egyébként szarul, de hitler nélkül szerintem most sokkal előrébb lennének. Ez a lényeg.

s 2014.01.02. 16:10:47

@kulcsar2011: Miért, az orbán 30-ra lehet? Ez már a kocsmai filozófus szint. Van ennél lejjebb, de azért nem sok.

barli 2014.01.02. 16:12:20

Az a baj ezzel a "nem szavazok befogott orral, ezért el sem megyek szavazni" mentalitással, hogy ha minden "normális ember" otthon marad, akkor jönnek a nácik. A nem szavazás egyenlö a szélsöségre szavazással, mert ök bizony elmennek szavazni..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 16:13:29

@nu pagagyí: Nem erről szól a lista, nyomatékosan leírtam a posztban

s 2014.01.02. 16:18:54

@bandinyúl: "Most itt állunk szarosan és azt kell számon venni ,hogy ki kent kevesebbet ránk."

Van egy tény, amiről nem szabad megfeledkezni. A szaros ember megközelítőleg épp olyan jól lő sörétes puskával, mint a nem szaros. Oka viszont egy kicsivel több van a lövöldözésre. Erre kell figyelni.

házelnök 2014.01.02. 16:21:16

@barli:
Nincs itt kérdés.Jó volt, hogy ellopták a magánnyugdíjat, átbaszták a trafikosokat,meg a többi tolvajlás.
Jól teljesít a tolvajkormány?
Ha igen, akkor mucsaiak szavazzatok rájuk, ha nem akkor ha otthon matok, ugyanúgy azokat támogatjátok.
Kell még cgny miniszterelnök vagy nem, ez a kérdés!!!!!!!!!!!!!!!
Ha nem, menjetek és szavazzatok.

Gera 2014.01.02. 16:26:46

@HaFr: Nem elég nyomatékosan. Ezenkívül ez a lista aránylag értelmetlen. Politikusi súly. Most komolyan, mit ér ez önmagában? Pláne egy ilyen "kire szavazzak?" felvezetés után? Szerintem semmit. Csak félreértésekre ad lehetőséget.

Gera 2014.01.02. 16:28:01

@barli: Ezzel a hülyeséggel etetnek minket húsz éve és közben szarrá megy az ország.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 16:28:34

@Gera: Értem, szóval új problémák akadtak hirtelen a poszttal. Kétségkívül nem tökéletes.

s 2014.01.02. 16:31:04

@zavaros: A fidesz a 2010-es választást is úgy nyerte meg, hogy semmit nem mondott. Miért kellene bármit mondania 2014-ben? Tovább menve, miért is kellene bárkinek bármit mondania arról, hogy mit akar csinálni. A sok locsogás csak feszélyezné, amikor hatalomra kerül és épp megszegi azt a sok mindent, amit ígért. A magyar szavazó egy kibaszott birka. Olyan, aki nem bassza pofán azt, aki valamit ígért, aztán nemes egyszerűséggel baszik megcsinálni, sőt, még ki is rabolja az egyszerű népet. A magyar szavazó annyira hülye, hogy pont ezért már ígérni sem kell neki. Minek. Felesleges.

Ne gondolkozzatok, menjetek a békemenetre. Majd az orbán megmondja nektek, hogy mi a véleményetek mindenről. Kussoljatok, bazdmeg.

troni 2014.01.02. 16:32:33

@Gera: 20? Inkább 24. Az igazság meg az, hogy Magyarországon az összes náci elfér egy kisbuszban. a többi csak KISZ-es púder.

s 2014.01.02. 16:33:20

@Gera: Ezt mindenki kormányzás közben bizonyítja.

Gera 2014.01.02. 16:34:35

@HaFr: Emellett nehezen is tudom értelmezni ezt a politikusi súly dolgot. Nekem Orbáné nem 30, hanem sokkal magasabb (na jó, az Orbán-Simicska duóé, amiről továbbra sem tudom eldönteni, ki van felül). Vagy nem tudom, mi az a politikusi súly, ami könnyen lehet, mert elég nehezen tudnám definiálni.

kuszkusz1 2014.01.02. 16:35:27

@bioLarzen:

Tényleg fel kell sorolni a Bajnai baklövéseit?

barli 2014.01.02. 16:35:43

@házelnök: bravó!

@Gera: ez legalább igaz

Gera 2014.01.02. 16:39:20

@s: Szerintem ha valaki elég ügyes ellenzékben is ki tud magáról alakítani olyan képet, hogy tökhülye a kormányzáshoz. De bizonyítani tényleg csak kormányzás közben lehet.

De ez nem lényeg. Engem az érdekel, hogy maxval milyen alapon nem sorolja az idiótákhoz az mszpt. Mert azt még akár elfogadom, hogy nem szélsőségesek és nem antidemokratikusak, de hogy sík hülyék a kormányzáshoz, azt igenis vastagon bebizonyították.

2llkedő 2014.01.02. 16:43:59

@bioLarzen: "Mert csak akkor érdemes a rosszat eltávolítani, ha van remény arra, hogy jobb jön helyette - és ezt a jobbat, biza, ma a józanul gondolkodó ember szerintem nem látja."

Mindig van remény a jobbra, de amíg nem távolítod el a rosszat, addig nem veszed észre azt, mert mindig megtalálod, hogy miért is jó az a rossz. Mint az a zasszony, akit ver a részeges férje, de nem válik el tőle, mert amikor nem iszik, akkor áldott jó az a zember. És ez addig megy, amíg elő nem kerül a konyhakés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 16:49:34

@Gera: A modern kori magyar történelemre (perspektivikusan) gyakorolt hatása = a jelenünkre gyakorolt hatása közvetlenül vagy áttételesen -- persze nem egyszerű.

Lasombra 2014.01.02. 16:55:14

furcsa módon kurva egyszerű helyzetben van az ellenzéki szavazó:

- ha több név lesz az ellenzéki oldalon, akkor úgyis mindegy, a csuti újrázni fog.

- ha egy név lesz az ellenzéki oldalon, akkor meg nem kell gondolkodni.

és igen, a szarra is simán ráhúzom az ikszet, ha az alternatíva a szarabb.
ez ilyen egyszerű.

Gera 2014.01.02. 16:59:17

@HaFr: És Orbánnak kisebb hatása lenne, mint Hornnak? Nemár.

lenoardo999 2014.01.02. 16:59:46

Ha már a posztoló semmit nem reagál arra, hogy a posztja kifejezetten arra biztat, hogy mint még élő listavezetőre, Orbán Viktorra szavazzunk, hadd írjam, le, hogy könyörgöm, ne szavazzunk Orbánra és a Fideszre. És könyörgöm, ne szavazzunk Mesterházyra és a Bajnaira, Vonáról nem is szólok. Ne tegyük! Ne!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:02:00

@Gera: Igen, azt gondolom, mindkettő egész eddigi pályáját ideértve

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:04:07

@lenoardo999: Kétségkívül nagyon gyenge az ellenzék. Ha valaki azért akar szavazni, hogy ne Orbán legyen, egyébként meg semmilyen más elvárása nincs, akkor természetesen szavazzon Mesterházyra.

Amadeus62 2014.01.02. 17:04:55

@Gera:

Bármennyire is kibaszott demagóg Mesterházy azon szólama, hogy az idei választás népszavazás lesz ov-ról, viszont kurvára igaza van. Márpedig ha igaza lesz az fideszeseknek, hogy színjáték amit csinálnak és valójában március 15-én összeállnak...szóval legyen igazuk, akik azt állítják, hogy színjáték, hogy nem akarnak egyesülni. Csak várnak.

panelburzsuj 2014.01.02. 17:05:45

@HaFr:
Akkor Rákosit is csak be kéne valahova szuszakolni a sorba. (Magam a Kossuth-Kádár szakaszba raknám...)

Amadeus62 2014.01.02. 17:06:56

@HaFr:

És ha tényleg összeáll a mszpegyüttdk? Még van pár hónapjuk a döntésig. Bajnai meg lesz ME jelölt. Vagy valamelyik a 3 közül.

Gera 2014.01.02. 17:08:28

@HaFr: Szerintem Orbán hihetetlen romboló hatással volt/van a magyar társadalomra. Gazdaságilag ugyan az mszp lökött minket a szakadékba, de abból könnyebb kimászni, Orbánéból szinte lehetetlen. Szerintem nagyobb hatása van Hornnál. Lehet szépeket mondani Horn tevékenységéről, de az inkább annyiban merült ki, hogy nem volt hülye (bár ez is értékelendő).

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.01.02. 17:11:29

kire szavazzunk?
hát a fideszre, mint ahogy a többi normális ember **

Gera 2014.01.02. 17:11:54

@Amadeus62: Úgy lesz népszavazás, ahogy az előző választás is az volt az mszpről. Kurva sokat nyertünk vele, nemigaz?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:12:04

@Amadeus62: Akkor komolyabb mérlegelésre kerülhet sor. Mert, ugye, most nincs egyelőre helye a komoly gondolkodásnak az ellenzékkel kapcsolatban,

troni 2014.01.02. 17:13:05

Teljesen mindegy, hogy vörös vagy narancs KISZ-es jön a következő 4 évben. Marad ami volt, a mutyi meg a 70/30. Amit tehetünk, hogy felmutatunk egy rendszerkritikus sárga lapot Jobbik vagy LMP-re szavazással. Hogy 18-ban már Fidesz-MSZP szövetségben kelljen indulniuk. No meg hogy reális legyen a félelmük, hogy a következő csapat tényleg kiborítja az agyontitkosított bilit.

s 2014.01.02. 17:13:25

@Gera: "de hogy sík hülyék a kormányzáshoz, azt igenis vastagon bebizonyították"
Ez így van.

Az emberek nem racionális lények. Maxval sem az. Tehát nem az történik, hogy az ember készít egy listát, aztán az alapján eldönti, hogy kire fog szavazni, hanem pont fordítva. Tudja, hogy kire fog szavazni, aztán készít egy listát, ami nem a döntése alapja lesz, hanem a döntése magyarázata. Maxval ezen megfontolásokból vélhetően mszp szavazó.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:13:57

@Gera: Nem látom egyelőre tartósnak Orbán hatását -- ha esetleg menne 2014-ben, és konstruktív, jó kormányzás és alternatív szimbolikus politizálás valósulna meg nyugatos-polgári értékek nevében (a kettő esélye egyszerre csaknem nulla), akkor az eddigi hatás visszafordítható.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:16:08

@panelburzsuj: Nem akartam a kifejezett fasisztákkal kezdeni, sőt már Gömböstől is eltekintettem, Sztójay, Rákosi szóba se jött.

Gera 2014.01.02. 17:16:59

@HaFr: Ja, visszafordítható, csak ennek az esélye szinte nulla, tehát szinte visszafordíthatatlan :)

s 2014.01.02. 17:17:10

@HaFr: Rossz tanács volt.

2llkedő 2014.01.02. 17:18:58

@HaFr: "Ha valaki azért akar szavazni, hogy ne Orbán legyen, egyébként meg semmilyen más elvárása nincs"

Van elvárás:

„”””Az államnak pártatlannak kell lennie . Nem ügyeskedhet, nem változtathatja kénye-kedve szerint a törvényeket és a szabályokat. Ha az állam részrehajló, és magánérdekek kiszolgálójává alacsonyodik, magánérdekek foglyává teszi a törvényhozást, akkor saját működésének értelmét számolja fel. Ha az állam azt akarja, hogy tiszteljék, akkor tiszteletre méltónak is kell lennie.””””

„”””Magát az államot sem övezi erkölcsi megbecsülés, mert maga sem viselkedett erkölcsös módon. Miközben folyamatos áldozatvállalást várt el polgáraitól, egyre kevesebbet adott cserébe . Az államon sokak szerint valójában nincs már mit tisztelni, maradék tekintélye pedig a korrupciós botrányok sorozatával tovább porladt . Az állam a magánérdekek kiszolgálójává vált, a törvényalkotás lobbicsoportok áldozatául esett .””””

""""Megkezdődött a szavak jelentésének félremagyarázása, a cinikus relativizálás, az önigazolás és a felelősség minél szélesebb körre történő kiterjesztése. Az ezáltal gerjesztett feszültség végül a lehető legkártékonyabb folyamatokat eredményezte: felszámolta a kimondott szó hitelét, ellehetetlenítette az őszinte beszédet, megfojtotta az igazságot, lebénította a demokratikus intézményeket, és végül táptalajul szolgált a radikális csoportok megerősödésének.""""

""""Magát az államot sem övezi erkölcsi megbecsülés, mert maga sem viselkedett erkölcsös módon. Miközben folyamatos áldozatvállalást várt el polgáraitól, egyre kevesebbet adott cserébe . Az államon sokak szerint valójában nincs már mit tisztelni, maradék tekintélye pedig a korrupciós botrányok sorozatával tovább porladt . Az állam a magánérdekek kiszolgálójává vált, a törvényalkotás lobbicsoportok áldozatául esett .""""

Amadeus62 2014.01.02. 17:18:59

@s:

Maxval hülye. Össze-vissza fikáz mindenkit, de azért fog szavazni. Bulgáriából. Mintha érintené őt bármi is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:19:13

@s: Szívesen veszek jobbat is

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:20:17

@félázsiai 2llkedő: Ezek mind szépek. És teljesülni fognak?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:21:09

@Gera: Akkor 2018-ban majd máshogy fog kinézni ez a lista

lenoardo999 2014.01.02. 17:24:04

@HaFr: "természetesen szavazzon Mesterházyra"

De hát ember, Mesterházyra kalibráltad a listád 0 értékét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:25:37

@lenoardo999: Ember, mert a fickó nullát ér (szerintem). De ettől még ő áll (ha nem is deklaráltan) az ellenzék élén. Sz*r ügy, de ez van. Ilyen a brancs.

kvadrillio 2014.01.02. 17:26:55

ÉJJEN A MUNNNKÁSPÁRT !!!!! :)

explanatus 2014.01.02. 17:31:01

@s: Megírta a posztban, mit javasol.

„Mondtam neki, hogy van egy kis pártunk, talán lesz belőle egy picit nagyobb, itt-ott jelöltekkel, arra.”

Erre addig noszogatjátok, amíg nem mond valamit, persze az se tetszik.

Akkor lefordítom: Azt mondja szavazzatok rá, meg a pártjára.

Gera 2014.01.02. 17:31:12

@HaFr: Egyébként ő akkor most végülis ugyanazon a listán nulla? Engem nem zavar, mert ő tényleg nulla, csak azért kérdem, hogy tehát akkor Széchenyi 100 a politikai súly skálán? Mert azzal se értek egyet :) Gondolom jó lett volna, ha Széchenyi 100 lett volna, de nem volt. A 100 a politikai súly skálán az a Hitler-Sztálin kategória szerintem :)

kuszkusz1 2014.01.02. 17:32:46

@félázsiai 2llkedő:

Teljesen igazad van, csak azt nem tudjuk - kollektíve -, hogy ki/kik fogják ezeket megvalósítani.

És nemcsak az államot, de a politikusokat sem övezi erkölcsi megbecsülés, beleértve ebbe az ellenzékieket is.

Ha lenne olyan politikusi gárda amelyet ilyesmi övez - mármint erkölcsi megbecsülés - akkor nem kéne föltenni a kérdést, hogy 'kire is szavazzunk?'

Akkor tudnánk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:33:47

@explanatus: Nem mondok még ilyet, milyen alapon tenném. Ha eljön az ideje, esetleg.

s 2014.01.02. 17:34:02

@HaFr: Egy politikus hatását az idő dönti el. Reális értékeléssel persze eldönthetjük mi is most, de ehhez ki kellene tudni tekinteni a mindennapok zűrzavarából és hosszabb időtávon gondolkozni.

Az orbán kormánya által létrehozott majd minden dologra igaz, hogy nem fogja kiállni az idő próbáját. Csúnya dolog ilyesmiket mondani, de ez a helyzet. Az EU-tól való elfordulás, a piaci folyamatok semmibe vétele, a nyugdíjas probléma fel nem ismerése (a magán megtakarítások lenyúlása rövid távú előnyökért), egyáltalán a rövid távú gondolkozás a hosszú távú, egymással harmóniában lévő intézkedésekkel szemben egy akarnok, szűk látókörű, korlátozott belátó képességű ember benyomását keltik, aki sodródik a történésekkel. orbán nem jelentős államférfi, ha államférfi egyáltalán. gyurcsány sem volt az, mielőtt bárki rákezdene. Ezek tsz elnökök maximum. Abból is a seggrészegre bebaszott fajta, falunapon.

s 2014.01.02. 17:35:28

@HaFr: ÖÖÖÖ . . . Ne szavazzon mesterházyra. Ez az.

2llkedő 2014.01.02. 17:36:01

@kuszkusz1: "Teljesen igazad van, csak azt nem tudjuk - kollektíve -, hogy ki/kik fogják ezeket megvalósítani."

Te is azért nem válnál el a párodtól, mert hogy "de ki lesz helyette?"

s 2014.01.02. 17:36:16

@explanatus: Nem ismerem. Kik ők?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:37:35

@Gera: A magyar történelemre gyakorolt hatása szempontjából Széchenyi -- és a maga meg nem valósult programja, amelyik ott kísért minden jó döntés, illetve a hiánya minden rossz döntés mögött -- a legsúlyosabb politikus. De elismerem, ez egy kicsit túlfeszített így. Helyesebb volna azt mondani, hogy egy vágyott jövőből visszanézve Széchenyi lesz az egyértelmű viszonyítási alap.

lenoardo999 2014.01.02. 17:38:16

@HaFr: "Ember, mert a fickó nullát ér (szerintem). De ettől még ő áll (ha nem is deklaráltan) az ellenzék élén. Sz*r ügy, de ez van. Ilyen a brancs."

Akkor viszont semmit nem ér a listád. Ha Mesterházyt nullára értékelted, és mégis rá kéne szavazni, akkor nem szól semmiről a cikk (csak rólad).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:40:22

@lenoardo999: Nem, nem igaz. Mesterházy egy politikai fekete lyuk. Orbán nélkül nem lenne funkciója, elszívja a kreatívabb ellenzéki energiákat. HAtása semmi a folyamatokra.

Shopping 2014.01.02. 17:44:13

de orbán meg beteg.
nehogy már egy sérült vezesse az országot...

Gera 2014.01.02. 17:46:16

@HaFr: Nekem semmi bajom Széchenyivel, sokféle lista élén állhatna ő, a gondom csak annyi, hogy a valódi (nem a vágyott) politikusi súlya nem 100. Azt mondtuk, ugye, hogy milyen hatással volt ő, mint egyén a történelemre, tehát nem a kvalitásairól beszélünk vagy arról, mennyire szimpatizálunk vele. Persze mondhatjuk, hogy ha még ma is mérce, akkor ez azt jelenti, hogy a súlya is nagy, hiszen máig hat, csak ez akkor kicsit más értelmezése ennek a súlynak. Mondjuk Mesterházy így is nulla :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:47:17

@HaFr: Már úgy értem, pozitív hatása..

Sírköves Slomó 2014.01.02. 17:47:55

@HaFr: Szécsényi csúnyát mindott a zsidókról, így nagyon gyorsan szedd el a 100 pontyát!

s 2014.01.02. 17:47:59

@HaFr: ?

Akkor orbán nem lehet 30 úgy hogy horn 50. Ugyanis 40 év múlva azt fogjuk mondani orbánra, hogy egy faszkalap volt (én nem várok azért ennyit), viszont horn mégis egybenyitotta a kisszobát a nappalival. Ennek az emléke (ha más nem is) megmarad, mivel ez egy jelentős felismerés volt annak idején.

lenoardo999 2014.01.02. 17:48:16

OK: De akkor ne mondd, hogy valaki is szavazzon rá. Nem. Ne szavazzon rá senki. Pont azért, amiért írod: miatta, miattuk nincs baloldali ellenzék.

lenoardo999 2014.01.02. 17:48:35

@HaFr: OK: De akkor ne mondd, hogy valaki is szavazzon rá. Nem. Ne szavazzon rá senki. Pont azért, amiért írod: miatta, miattuk nincs baloldali ellenzék.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:49:43

@Gera: ebben van igazság, azért vannak a posztban teljesen szoft tényezők, amelyek SZéchenyinek esélyt adnak :) az ő hatása sokkal kevésbé kézzelfogható standionokban meg lágerekben, max egy hídban, egy tudományos akadémiában, de legfőképp szellemi mérce, és "a legnagyobb magyar" - így hat, remélem, előbb-utóbb definitíve

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:50:17

@HaFr: és persze a halála is jellemzi az országot :(

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 17:51:05

@s: jó, én viszont nem vagyok egy négydimenziós ájnstájn

2llkedő 2014.01.02. 17:56:04

@kuszkusz1: "Ha lenne olyan politikusi gárda amelyet ilyesmi övez - mármint erkölcsi megbecsülés - akkor nem kéne föltenni a kérdést, hogy 'kire is szavazzunk?'"

A puding próbája az evés.

Piktorék is milyen szépen leírták, hogy mi ellen, és miért harcolnak, oszt választás után azt csinálják, ami ellen harcoltak.

Sírköves Slomó 2014.01.02. 17:57:21

@félázsiai 2llkedő: 'Piktorék is milyen szépen leírták, hogy mi ellen, és miért harcolnak, oszt választás után azt csinálják, ami ellen harcoltak.'

- akkor a tavaszi Orbángyőzelem az ellenzéké lesz.

czjanos 2014.01.02. 18:06:15

Nekünk nem Széchenyi, Kossuth, Deák, stb. jutott, hanem Csurka, Torgyán, Orbán, akikre hallékony volt a társadalom ( milyen jól megmondta), aztán mikor Orbán meg is csinálta (a másik kettőnek szerencsére nem volt rá lehetősége), akkor a társadalom kezdett észbe kapni. Ezt akartam? Így akartam? Ma még nagyon sokan vannak, akik ezt akarták. A választás nem azokon fog múlni, akik elmennek, hanem azokon, akik különböző okok miatt otthon maradnak. 2010-ben is így volt: Orbán 2/3-a lett az eredménye. Az idén is így lesz? Az Orbán-Mesterházy paktum túl sok ember fejében fordult elő ahhoz, hogy ne lenne valóság-alapja. Lehet, hogy nem személyesen Mesterházy, hanem azok, akik őt "megcsinálták" pártelnöknek.
Számomra az a szomorú, hogy az a normális hang és szó, amit Bajnai Gordon nap-mint nap küld a társadalom felé, nem talál fogékony, értő fülekre. Nem talál elég fogékony, értő fülre. A rezsicsökkentés, meg a csökkentettük az államadósságot hazugságai könnyebben találtak utat.
Mondtam sokszor, nem tudom elégszer mondani: szavazzatok a közös baloldali jelöltekre és Bajnai Gordon listájára!

2llkedő 2014.01.02. 18:17:32

@Sírköves Slomó: Remélem nem. A francnak se kell hatványozott 2006-2010.

panelburzsuj 2014.01.02. 18:19:53

@czjanos:
"Nekünk nem Széchenyi, Kossuth, Deák, stb. jutott, hanem Csurka, Torgyán, Orbán, akikre hallékony volt a társadalom"

Az első háromra sokáig egyáltalán nem volt "hallékony" a társadalom: ám épp azért volt/van politikai súlyuk, mert idővel mégis képesek voltak az általuk fontosnak tartott sűrűsödési pontokba átterelni előbb a közbeszédet, majd a politikai cselekvéseket is.

Az utóbbi három viszont simán csak eszmevigéc: meglevő, kész "keresleteket" igyekeznek kitapogatni, fölpumpálni, és aztán az általuk fölkarolt/fölgerjesztett "divat" hátán magasabb székbe mászni. (És ugyanez áll a többi kortárs magyar politikusra is.)

Sírköves Slomó 2014.01.02. 18:22:48

@panelburzsuj: Ja, régen minden jobb vót. Paraszgecik pl. nem szavaztak.

odamondó 2014.01.02. 18:26:02

Olyan pártra kell szavazni aki még nem volt kormányon. Ennyi. Aztán majd ha ők is elbuknak lehet keresni újat.

Sírköves Slomó 2014.01.02. 18:28:04

@odamondó: Erre már az mszp is rájött úgyhogy a tavaszi bukta után megint új neve lesz.

bandinyúl 2014.01.02. 18:28:08

@Sírköves Slomó:
Lehet hogy felületesen olvastad csak az írásomat.Szándékom az volt hogy az IMF pénzére
gunyorosan utaljak.Azért jobb volt mint a rubel,és ráadásul többet is ért.Haszon nélkül senki sem ad kölcsön, hacsak nem hülye.Beosztásomnál fogva ha nem is teljes mértékben de beleláttam egy két dologba.Lehet hinni meg nem hinni.Az eddigiek közül mindenki dobott egy lapáttal ránk.Most azt kéne részben lesöpörni.

lenoardo999 2014.01.02. 18:29:10

@HaFr: Ok. De még hiányzik tőled a következtetés: nem, szerintem semmiképpen se szavazzatok Mesterházyra, mert nekik nullát adtam miközben a Orbánnak 30 pontot egy százas skálán. A 30 sokkal több mint a nulla.

panelburzsuj 2014.01.02. 18:33:02

@Sírköves Slomó:
Nem kell külön reklámoznod, hogy te a bocskoros bunkókrácia, a "megélhetési kortesek", a lefizetett, itatott-etetett "kiváltságosok" egyenesági jellembéli leszármazottja vagy - ez minden mondatodból süt.

2llkedő 2014.01.02. 18:36:25

@odamondó: Válasszunk az óvodások közül. Ők még talán szűzek.

biohouse 2014.01.02. 18:42:30

Szerintem először is daklarálnunk kéne egy választási szövetséget Bokrossal, kizárólag erre a választásra és különállóként indulva.
Ez a választási szövetség felajánlhatná a támogatását az LMP-nek valamilyen szigorú feltétel teljesítése esetén.

Sírköves Slomó 2014.01.02. 18:46:55

@biohouse: Az kemény lenne. 6 hónap alatt meg is lenne a megállapodás.

odamondó 2014.01.02. 18:47:58

@félázsiai 2llkedő: igen, mert a 2 szar közti ugrálás megfelelő stratégia a jövőt illetően.

Sírköves Slomó 2014.01.02. 18:49:25

@odamondó: Az az stratégia fel sem merül hogy takaroggy dolgozni?

tamas11 2014.01.02. 19:17:10

@biohouse:
Jó a logika, de a szereposztáson változtatnék.
Eleve nem világos, kit tartasz MI-nek, azaz, ki deklarálna szövetséget?
Az LMP nincs feltűnő helyen az esélytérképen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 19:34:17

@lenoardo999: Igen, ez Orbán fölényét tükrözi a magyar politikai kultúrában. Csak ennyi. Semelyikről sem mond többet, se jót, se rosszat. Csak azt, hogy jobban szinkronban vannak.

lenoardo999 2014.01.02. 19:46:41

@HaFr: "Igen, ez Orbán fölényét tükrözi a magyar politikai kultúrában. Csak ennyi. Semelyikről sem mond többet, se jót, se rosszat. Csak azt, hogy jobban szinkronban vannak."

És ez viszont nyilván jó. Én azonban ennek ellenére azt mondom, hogy Mesterházy mint az abszolút nulla fok persze szóba sem kerülhet, de könyörgöm ne szavazzatok Orbánra!

tatuman 2014.01.02. 20:05:56

Kádár??? 75 ponttal??? Menj a faszomba poszter. Ilyen ertekrendu partot nem is engednek letrehozni.

zFuly 2014.01.02. 20:13:10

Ez a lista viccböl van, ugye?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 20:19:47

@zFuly: Np nem, de azért nem is kell véresen komolyan venni.. ahogy nem is teszed, helyes.

házelnök 2014.01.02. 20:48:33

@wmiki:
Hát te sem vagy normális.

♔batyu♔ 2014.01.02. 21:16:06

Jé, dobják bajnait a ballibsik. Rájöttek, hogy egy politikai hullába kapaszkodtak olyan sokáig.

zFuly 2014.01.02. 21:24:17

@HaFr: Ha maradunk következetesen a leírtaknál, akkor az aktívak közül csak az LMP marad.
Lehet, hogy Schiffer helyett Széll Dettit kellene feltenned a listára 45-tel? ;)

zFuly 2014.01.02. 21:45:49

@HaFr: Bocs, kicsit bekavartam a fejemben a szövegeket.
Tényleg nem értékeltél, az a mandiner-en van.
Ettől függetlenül az a véleményem, hogy a demokráciasértés olyan méreteket öltött (hitelesség, vízió, ilyesmi részpontszám), hogy legalább figyelmeztetés értékkel kell lenni más használható erőnek Orbánon, Bajnain és Mesterházyn kívül is.

♔batyu♔ 2014.01.02. 22:04:59

@panelburzsuj: Biztosan nem mondok újat, de általad teljesen megfelelőnek tartott balliberális nevek ennél még jobban elszörnyesztik a jobbos választókat. Pld. engem.

Szekeres, Baja, Kuncze, Fodor, Bajnai,. stb. (Direkt, innen-onnan válogattam).

panelburzsuj 2014.01.02. 22:41:36

@♔batyu♔:
Az se nagy újdonság, hogy egy ordenáré seggfej vagy.

Itt például azért, mert az álztlad sorolt nevek nálad nem férnek be "többi kortárs magyar politikus" rubrikába.

Kalmár 2014.01.02. 22:48:30

Aki Nagy Imre gyilkosát az áldozat elé helyezi, az számomra erkölcsi hulla.
Egy olyan ávóst pedig, aki a hazája ellen harcolt fegyverrel -0ra kellene értékelni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.02. 22:49:43

@Kalmár: te nagyon tökös egy moralista lehecc, de attól a feladatot nem értetted

- egy erkölcsi hulla

Balt 2014.01.02. 23:09:53

Hehe, kíváncsi volnék a viszontválaszra. :)

odamondó 2014.01.02. 23:23:49

@Sírköves Slomó: te mire próbálkoztál válaszolni? Sikertelenül.

biohouse 2014.01.02. 23:59:57

@tamas11:
Mi = Polgári Konzervatív Párt

Logika: Én a Fidesz-MSZP dualizmus szétverését preferálom elsődlegesen.

Egy éket kell először beverni: ez az ék az LMP, mint a leginkább esélyes párt az 5%-ra. (A DK-t MSZP szatellitnek tekintem.)

Szerintem mindenképp meglesz a 3-4%-uk a biztos pártválasztók között , de hiányzik oda még egy picike.

Persze Schiffer nem állna szóba Bokrossal alapjáraton, de mi van, ha szorul a hurok?

Biztos meglenne az a retorika, amely szerint Bokros mégis elfogadható.

Az alapkérdés persze az, hogy Schiffer Orbán bábja, vagy sem. Gondolatom csak akkor áll, ha nem az.

A PKP célja most nem lehet más, mint az ismertség bővítése. Ehhez ismert figurák hátán kéne kapaszkodni, a jobb ma egy uszadékfa, mint holnap egy csónak jegyében.

Sírköves Slomó 2014.01.03. 00:51:37

@biohouse: 'Logika: Én a Fidesz-MSZP dualizmus szétverését preferálom elsődlegesen.'

- Ezt sok bujdosó elárvult komcsi preferálNÁ, hiszen az Mszp-nek már úgyis vége

'Egy éket kell először beverni: ez az ék az LMP, mint a leginkább esélyes párt az 5%-ra.' bullshit legalább 2 törpepárt minden kkv-ban előzi

a többit hagyjuk

bioLarzen 2014.01.03. 01:58:38

@félázsiai 2llkedő: Számomra az anarchia nem alternatíva. ha pedig nem látom a jobb alternatívát, mégis eltávolítom az aktuálisat, akkor kockáztatom, hogy ugyanolyan rossz, esetléeg még rosszabb -. vagy a legrosszabb: a semmi követi.

Ebben szerintem nagyon nem árt biztosra menni. Az "ennél rosszabb már nem lehet" nekibuzdulást valahogy mindig az szokta követni, hogy kiderül: hajjaj, dehogynem lehet...

bio

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 07:52:15

@zavaros: Tudom, hogy ezért rengeteget fogok kapni, de jelenleg egyetlen pártnak van számonkérhető programja: a Demokratikus Koalíciónak. A többi leragadt a "fujjcsúnyaorbán"-nál, meg a "haldokló nyugat" meg a "bankok tehetnek mindenről" jellegű komcsi jelszavaknál. Gyurcsányék programjával lehet nem egyet érteni, de nekik legalább van. A többi kizárólag a szellemi fogyatékosokra játszik a szellemi fogyatékosok országában. Eddig úgy tűnik, bejön.

kuszkusz1 2014.01.03. 07:52:32

@félázsiai 2llkedő:

Ezt a pudingot csak négyévente lehet kiköpni és akkor sem biztos, hogy van jobb helyette az étlapon.

Megkérdezte tőlem valaki, hogy mi a baj Bajnaival.

Vajon a nevezett mit tett azért, hogy megnyerje a választókat? Hogy megszerezze a bizalmukat?
Tett-e ezért egyáltalán valamit?
Fontosnak tartotta-e, hogy megnyerje magának a lakosság megnyerhető részét?
Igyekezett-e a viselkedésével gondolkozásbéli és érzelmi azonosulást kiváltani a potenciális szavazóiból?
Olyannak mutatkozott-e a szimpatizánsok előtt amely benyomás alapján az embernek gusztusa támadt rábízni az országot?
Keltette-e azt a benyomást, hogy hatalmi pozícióban mindig a legjobb, legigazságosabb, legtisztességesebb döntést fogja meghozni?
Szerzett-e annyi személyes tekintélyt, hogy reménye legyen megnyerni a választást?

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 08:09:32

@biohouse: "(A DK-t MSZP szatellitnek tekintem.)"
Mert elhiszed a Fidesz propagandáját. Gyurcsány még amikor MSZP tag volt, akkor sem számított igazi MSZP-snek, igazából minden ellen volt mindig is szavakban és tettekben is, ami az MSZP alapvetéseit jelenti, saját "barátai" szúrták hátba, nála MSZP-távolabbit nehéz elképzelni, még a Fidesz és a Jobbik is közelebb van a szocikhoz, mint a DK.

biohouse 2014.01.03. 09:03:10

@nemecsek ernő áruló: Nem olvasok (Magyar Nemzet, Mandiner), nem nézek (HírTV, EchoTV) és nem hallgatok (Lánchíd Rádió)Fidesz propagandát.

Nekem elég, hogy Gyurcsány beköltözik Avasra kutyát sétáltatni.
+ ez: atlatszo.hu/2012/09/27/kis-oligarchatarozo-gyurcsany-ferenc/

biohouse 2014.01.03. 09:11:54

A kérdésem pedig: vajon Fidesz-báb az LMP?
A Schiffer - Orbán korábbi ügyvédi kapcsolat, valamint az LMP tavalyi frakcióalakítása elgondolkoztató.
Miért lehetett érdeke a Fidesznek, hogy az LMP-nek frakciója lehessen? Csak azért, mert szavazatokat hoz el az Együtt-től és a DK-tól.
Mindkettőt meg lehetett volna billenteni akkor annyira, hogy ne érhessék el a parlamenti küszöböt külön-külön.
Ez nem jött össze és ezután felbukkant az LMP körül Ángyán és Horváth András.
Most nekem úgy tűnik az LMP a legesélyesebb párt arra, hogy a Fidesztől szavazókat csaljon el.
Vajon öngól ez a Fidesz részéről? Lehet, hogy pont ezen múlik majd az új kétharmaduk.

kuszkusz1 2014.01.03. 09:12:04

@nemecsek ernő áruló:

"Gyurcsány még amikor MSZP tag volt, akkor sem számított igazi MSZP-snek, igazából minden ellen volt mindig is szavakban és tettekben is, ami az MSZP alapvetéseit jelenti, saját "barátai" szúrták hátba, nála MSZP-távolabbit nehéz elképzelni,.."

Ha ez így van, akkor miért várod el az emeszpésektől, hogy Gyurcsány igaz barátai legyenek?

Úgy képzeled az emeszpés lelkivilágot, hogy a pártelnök/miniszterelenök minden lehető és lehetetlen fórumon anyázza/gyalázza a saját pártját és a szocik cserébe szívből szeressék?

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 09:12:21

@biohouse: Látod, már megint egy általános hibába esel: azt hiszed, hogy csak az említett médiumok nyomják a fidesz-propagandát.

Gyurcsány pedig nem oligarcha. Láthatóan az átlátszónak sincs fogalma a szó jelentéséről. És itt, és most nem vitatom a Horn-Puch-stb dolgokat, és konkrétan leszarom az Apró házasságot, John T. Rockefeller óta tudjuk, hogy nagyobb vagyonra szert tenni tisztességesen nem lehetséges; ami 2006-2008 között történt, az végleg ellökte őt az MSZP-től, innen minden más csak a fidesz propagandája.

Egyébként az általad annyira istenített LMP épp a napokban szaladt bele egy akkora korrupciós pofonba, hogy Lázár Jánosnak már csak egy kávét kellett kérnie. Programja átböngészése után ezerszer inkább egy Gyurcsány, mint egy (félkomcsi) Schiffer vagy (fullkomcsi) Atis.

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 09:13:44

@kuszkusz1: Várjál, itt valami félreértés van. Én nem várom el az emeszpésektől, hogy Gyurcsány igazi barátai legyenek, sőt: az ő ellenkezésük minden egyes pillanata engem igazol. Lásd még MSZP-Fidesz árnyékkoalíció.

2llkedő 2014.01.03. 09:23:19

@bioLarzen: "ha pedig nem látom a jobb alternatívát, mégis eltávolítom az aktuálisat, akkor kockáztatom, hogy ugyanolyan rossz, esetléeg még rosszabb -. vagy a legrosszabb: a semmi követi."

50% az esély arra, hogy jobb, vagy rosszabb követi. Ha megmaradsz a rossznál, akkor 100%, hogy megmarad a rossz.

Ez olyan, mint amikor az egyetemista nem megy el a vizsgára, mert fél, hogy nem sikerül. Ha elmegy, akkor sikerülhet. Ha nem megy el, akkor garantált, hogy nem sikerül.

kuszkusz1 2014.01.03. 09:26:20

@nemecsek ernő áruló:

Valójában Gyurcsány szúrta hátba azt a pártot amelyik miniszterelnököt és pártelnököt csinált belőle. Nem nagy tekintélyű emeszpés politikus óhajtott lenni - aki szép lassan megváltoztatja a pártban azt ami nem tetszik neki - hanem "eszdéeszes" aki rugdossa és lenézi a szocikat.
Ez a fertelmes viselkedés sokaknak tetszett, sőt sokak még azt is elvárták volna a szerencsétlen szociktól, hogy ők is tapsoljanak a saját gyalázásukhoz.

2llkedő 2014.01.03. 09:26:50

@kuszkusz1: "Vajon a nevezett mit tett azért, hogy megnyerje a választókat? Hogy megszerezze a bizalmukat?"

Amíg előítélet van árkivel szemben is, addig az a bárki a feje tetejére is állhat, nem fogja tudni magát belopni az előítéletes szívébe. Márpedig a fidesz a "fogd rá a nyuszira" stílusával az állandó előítéletet tartja fenn. Ezért szükséges, hogy a fidesz egy minimális többséggel nyerje a mostani választásokat, hogy utána lehúzhassa saját magát a klotyón, és a zembereknek kitisztuljon a szemük.

kuszkusz1 2014.01.03. 09:28:12

Gyurcsány egy ostoba, jellemtelen, hisztérika volt és van.

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 09:30:26

@kuszkusz1: Igazából ez is azt mutatja, hogy távol áll az MSZP-től, de te egy lépéssel tovább mész, és ezzel gyakorlatilag kijelented, hogy soha nem volt igazi MSZP-s, ergo az MSZP szatelitjének tekinteni minimum csacsiság. Köszönöm a megerősítést! ;)

kuszkusz1 2014.01.03. 09:32:06

@félázsiai 2llkedő:

Amikor Bajnai visszajött 14%-os népszerűségre ugrott azonnal - fideszes propaganda ide vagy oda.

Az Együtt volt az ellenzék legnépszerűbb politikai tömörülése.

Ezt sikerült Bajnainak leolvasztania azzal a hozzáállással és viselkedéssel ami az ő sajátja.

kuszkusz1 2014.01.03. 09:41:17

@nemecsek ernő áruló:

Ha soha nem volt igazi emeszpés akkor milyen alapon vállalta el az MSZP által felkínált miniszterelnöki funkciót?
Sőt: mi a fészkes fenének lépett be a pártba?
Mi a túrónak lett Medgyessy miniszterelnök tanácsadója?
Mi a fészkes fenének lett még a párt elnöke is?

Aki nem szereti, sőt utálja az emeszpét az ne ácsingózzon az MSZP által felkínált posztok után.

Azt hiszem az MSZP - gondoljunk és érezzünk irántuk bármit - joggal várhatja el a tagjától, miniszterelnök/pártelnökétől, hogy legyen szolidáris a saját pártjával és ne az ő rovásukra fényezze magát.
Gyurcsány jellemtelen alak.

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 09:48:00

@kuszkusz1: Mert miniszterelnök akart lenni, és erre a Fidesz berkeiben Orbán ellenében nem lett volna lehetősége. Amit pedig a dinoszaurusz MSZP-sek hátbaszúrásnak értékeltek, az nem annak volt szánva, Gyurcsány igazából ma sem érti, miért torpedózták meg az MSZP modern nyugatos párttá való alakítását. Ha igazi jellem-beli hibája van, az szerintem az, hogy nem ismerte fel: az mszp-fidesz polipot nem lehet egyszerűen egy tollvonással kinyírni.

kuszkusz1 2014.01.03. 10:06:20

Egy dologban igazat adok neked:

"Gyurcsány igazából ma sem érti,..."

Nem és nem is fogja. Soha nem fog megérteni semmit.

2llkedő 2014.01.03. 10:11:38

@kuszkusz1: "Ezt sikerült Bajnainak leolvasztania azzal a hozzáállással és viselkedéssel ami az ő sajátja."

Azt a 14%-ot egyedül semmilyen módon nem tudta volna megnövelni úgy, hogy 2/3-a legyen. Márpedig 2/3 nélkül semmit nem tud kezdeni. Egy minimális többséggel pedig visszajönne a 2006-2010 közötti időszak hatványozottan, aminek az eredménye az, hogy a lyukas fog kihúzását tovább toljuk és közben szenvedünk.

2llkedő 2014.01.03. 10:13:08

@kuszkusz1: Feri többet ért, mint Te gondolnád.

bioLarzen 2014.01.03. 10:32:30

@félázsiai 2llkedő: Rossz a példa - ugyanis, ha a vizsgázó elmegy, akkor nem történhet rosszabb, mint ha nem menne el. Viszont, ha elkregetnek/leváltanak egy kormányt, akkor annál jöhet rosszabb.

Kérdezz csak meg egy csomó olyan "választópógárt", akik négy éve nem azért szavaztak a fideszre, mert őket akarták, hanem, mert elegük lett az MSZP-ből... aztán rájöttek, hogy ezt azért jobban át kellett volna gondolni. Nem, akkor sem az lett volna a döntés, hogy maradjunk az MSZP-nél - hanem inkább az, hogy se ez, se az.

bio

2llkedő 2014.01.03. 10:33:07

@kuszkusz1: Az Ő gondolatai egy lépéssel előrébb tartanak, mint a Tiéd. Ezért nem érted.

kuszkusz1 2014.01.03. 10:34:30

@félázsiai 2llkedő:

Biztos azért volt olyan jó kormányfő és pártelnök.

És milyen sikeres volt!

bioLarzen 2014.01.03. 10:34:48

@kuszkusz1: Szerintem ennél jóval egyszerűbb a helyzet, és mindössze egy nagyon átgondoltalan, elszúrt, rosszul időzített - és nagyjából minden más, szakmailag elrontható módon elrontott comeback volt az Bajnai részéről, ezért bukott, nem azért, mert ő az és úgy viselkedik, aki és ahogy.

bio

2llkedő 2014.01.03. 10:35:08

@bioLarzen: "Viszont, ha elkregetnek/leváltanak egy kormányt, akkor annál jöhet rosszabb."

Vagy jöhet jobb.

Viszont a vaddisznó is a szarban szeret dagonyázni. Úgyhogy igazad van, maradjon az a szar. Végül is meleg is, puha is, csak egy kicsit büdös.

2llkedő 2014.01.03. 10:36:38

@bioLarzen: "ezért bukott"

Mikor bukott?

2llkedő 2014.01.03. 10:38:57

@kuszkusz1: "És milyen sikeres volt!"

Egy gátlástalan, erkölcstelen, gerinctelen fidesz mellett senki nem lehetett volna sikeres.

Hogy mi lett volna, ha.., nem tudom. Ez nem derült ki, hogy ténylegesen milyen kormányfő valójában.

kuszkusz1 2014.01.03. 10:42:45

@bioLarzen:

Bocsáss meg, de ezt a comebackot akkor ki rontotta el?

kuszkusz1 2014.01.03. 10:45:34

@félázsiai 2llkedő:

Egy párhuzamos világegyetemben - egy másik országban, egy másik lakossággal, egy másik párttal, egy másik ellenzékkel nyilván sikeres lett volna.

De ez nem az.

2llkedő 2014.01.03. 10:55:05

@kuszkusz1: "egy másik ellenzékkel nyilván sikeres lett volna."

Egy normális ellenzékkel, akinek az ország a fontos és nem a saját hatalma.

A ellenzék kifejezés eleve hibás a parlamentben. Ellenzék 1989-ben volt. Azóta nem lehetne ellenzék a parlamentben. Olyaan sincs, hogy konstruktív ellenzék, mert milyen péel a fociban a konstruktív védő? Öngólt lő?
A parlamentnek nem arról kellene szólnia, hogy hogyan tapossam el a másikat. Arra a választások előtti kampányidőszak van.

Amikor Obamát először megválasztották, akkor felkérte az ellenfelét valamilyen pozícióra, aki azt elfogadta, és azt mondta, hogy innentől kezdve Obama a főnök az ország érdekében. Ez a normális hozzáállás.

kuszkusz1 2014.01.03. 11:10:44

Azt, hogy a Fidesz nem volt normális ellenzék, azt aláírom. Viktorunk nem ismert se istent, sem embert és most sem ismer ilyeneket.

De Gyurcsány ezzel a Fidesszel és ezzel az Orbánnal együtt vállalta el azokat a posztokat amelyeket elvállalt.
(Mint ahogy Bajnai is ezzel a Fidesszel szemben lépett porondra.)

Utólag nem lehet reklamálni, hogy kérem, a Fidesz csúnya és én kérek egy másik Fideszt és akkor majd én megmutatom...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.03. 11:12:12

@kuszkusz1: ez sajnos így van -- nem is csinálnak mást, mint várják, hogy bedőljön az ország vagy Orbán eltűnjön valamiért

2llkedő 2014.01.03. 11:21:33

@kuszkusz1: "Utólag nem lehet reklamálni, hogy kérem, a Fidesz csúnya és én kérek egy másik Fideszt és akkor majd én megmutatom..."

Ez nem reklamálás. Csak ugyan annyira nem tudjuk, hogy Feri mire képes, mint ahogy nem tudjuk azt se, hogy Meseházy, vagy Vona, vagy ET mire lenne képes. Te Ferivel kapcsolatban azt tudod, amit a fidesz beléd tömött. És nem gondolkodsz el azon, hogy Feri hogy-hogy nincs még mindig ott, ahol a helye van? Nem lehetséges, hogy csak megbélyegezték?

2llkedő 2014.01.03. 11:22:06

@HaFr: "nem is csinálnak mást, mint várják, hogy bedőljön az ország vagy Orbán eltűnjön valamiért"

Magyarországnak Mohács kell!

kuszkusz1 2014.01.03. 11:37:06

@HaFr:

Örülök, hogy ebben egyetértünk!

kuszkusz1 2014.01.03. 11:38:35

@félázsiai 2llkedő:

Hogyhogy nem tudjuk mire képes a Feri?

Volt már miniszterelnök, emlékezetem szerint kettő alkalommal.

kuszkusz1 2014.01.03. 11:42:23

@félázsiai 2llkedő:

"És nem gondolkodsz el azon, hogy Feri hogy-hogy nincs még mindig ott, ahol a helye van?"

Hol van a Feri helye?

2llkedő 2014.01.03. 11:43:39

@kuszkusz1: "Hol van a Feri helye?"

Kérdezd meg Piktort!

2llkedő 2014.01.03. 11:45:45

@kuszkusz1: "Hogyhogy nem tudjuk mire képes a Feri?"

Piktorról mit tudsz? Tudod-e, hogy egy minimális többséggel hogyan kormányozna? Gondolom nem tudod. Ugyanúgy azt se tudod, hogy hogyan kormányozna Feri egy 2/3-os többséggel.

kuszkusz1 2014.01.03. 12:17:31

@félázsiai 2llkedő:

A Piktor válaszát el tudom képzelni, de én nem beszélek ilyen csúnyán.

Te mit mondasz?

bioLarzen 2014.01.03. 12:20:54

@félázsiai 2llkedő: Miért, ha a comeback idejáben neked valaki azt mondta volna, hogy 2014 januárjában bajnai, illetve a formációja úgy fog állni, ahogy most tényleg állnak, te azt hogy értékelted volna?

bio

bioLarzen 2014.01.03. 12:22:25

@kuszkusz1: Vélhetően ő és a stábja. Én azonban úgy gondolom, hogy nem az ő SZEMÉLYE. Szerintem ilyen rosszul megtervezett/előkészített "berobbanási" kísérlettel bármelyik másik politikus is nagyjából hasonlóan leszerepelt volna, nem csak ő.

bio

bioLarzen 2014.01.03. 12:23:12

@félázsiai 2llkedő: Na látod, pontosan erről beszélek. Ez a veszélyes hozzáállás.

bio

biohouse 2014.01.03. 12:26:56

@nemecsek ernő áruló: Érdekesen kommunikálsz, mivel azt állítod , hogy istenitem az LMP-t, holott erősen a kételyeimet fogalmaztam meg velük kapcsolatban (Orbán bábok-e.)

Innentől kezdve tökéletesen mindegy mit állítasz a DK-ról, mert hiteltelen vagy, vagy elfogult.

Soha nem olvasok pártprogramokat, lózung az egész.

Logikus, következetes amit csinálnak, vagy sem.
Az általad említett korrupciós ügy beleillik abba a logikába, hogy a Fidesz előbb meg kívánta erősíteni az LMP-t, de most hogy látja, hogy ez inkább öngól, megpróbálja gyengíteni.

bioLarzen 2014.01.03. 12:43:12

@félázsiai 2llkedő: Egyetlen nagy gond van: hogy nem feltétlen az nyer a választásokon, aki a legrátermettebb, hanem az, aki a legjobban el tudja adni magát. Gyurcsány pedig - mégha ő is lenne a legalkalmasabb (amit nagyon nem hiszek), a választók legnagyobb részénél eljátszotta a hitelét. Tény, hogy a fidesz igencsak hathatós közreműködésével, de akkor is. Gyurcsány minimum 15-20 éven belül nem lesz annyi ember számára ismét vállalható politikus, amennyivel választásokat lehetne nyerni.

És, mielőtt jönne a viszontválasz, felhívnáma figyelmet arra, hogy én arról beszélek, hogy Gyurcsány a választók összességének a szemében milyen, nem arról, hogy valójában. Úgyhogy felesleges tovább sulykolni, hogy a fidesz járatta le csupán, mert ez egyrészt nem a teljes ugazság, másrészt, még ha az is lenne, ez sajna a politika része. Nem véletlen, hogy bár Osztrák Piktor sokkal, de sokkal több kárt okozott az országnak, mint Gyurcsány, ő még mindig stabilan áll, nem mentek ki ellene tömegek tüntetni az utcára, fel sem vetődött, hogy megingana a hatalma. nem azért, mert ő jobb ember/politikus lenne - hanem azért, mert őt jól védi a mechanizmus. Gyurcsány elmulasztott hasonlóan hatékony védelmi gépezetet kiépíteni - szerintem (és ez hangsúlyozottan magánvélemény) leginkább azért, mert elnagyképűsködte a dolgot, nagyobbnak és stabilabbnak képzelte magát, illetve a pozícióját, biztos volt benne, hogy az őszödi eset csak vihar a biliben, és el se éri a szekle, nemhogy megingatná.

Véleményem szerint Gyurcsány pont olyan mint orbán: a politikának ahhoz a részéhez ért, ami a választók fanatizálásáról szól. Remek szónok (míg orbán remekül tematizál) - de nem véletlen, hogy senki sem beszél a Gyurcsányi gazdasági/államigazgatási csodáról...

bio

2llkedő 2014.01.03. 12:44:31

@kuszkusz1: Szerintem most is ott van, ahol lennie kell.

2llkedő 2014.01.03. 12:45:56

@bioLarzen: "Ez a veszélyes hozzáállás."

Melyik?
Az, hogy élvezzük a szarban dagonyázást, vagy pedig az, hogy lehet jobb is?

2llkedő 2014.01.03. 12:50:35

@bioLarzen: Én mindig azt mondom, hogy most nem szabad nekik nyerni. Viszont nem tehetik meg azt, hogy ne hangoztassák, hogy nyerhetnek, mert ha azt teszik, akkor a fidesznek 4/3-a lesz.

Addig, amíg a fidesz saját magát le nem győzi és a walesi bárdok nem vállalják inkább a tűzhalált, mint a király istenítését, addig nem lesz változás. Az embereknek fel kellene fogni, hogy az Ország csak együtt fog tudni felemelkedni, de nem a NER szellemében.
Az árokásás csak a gödör mélyítésére jó.

2llkedő 2014.01.03. 12:57:08

@bioLarzen: "Gyurcsány pedig - mégha ő is lenne a legalkalmasabb (amit nagyon nem hiszek),"

Nyalván vannak nála sokkal alkalmasabbak is. Nem tudom, hogy az, amit anno elképzelt, az jó lett volna-e, vagy rosszabb. Viszont az biztos, hogy ha a fidesz normális ellenfélként viselkedik, akkor ma mindent a Feri nyakába lehetne varrni.

"a választók legnagyobb részénél eljátszotta a hitelét."

Nem ő játszotta el a hitelét, hanem a fidesz akasztotta rá a hiteltelenséget a hazugságaival.

"nem mentek ki ellene tömegek tüntetni az utcára, fel sem vetődött, hogy megingana a hatalma."

Ezért kell, hogy Piktor nyerjen egy minimális többséggel a tavasszal.

"Véleményem szerint Gyurcsány pont olyan mint orbán"

Mindketten Ikrek jegyűek.

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 13:05:46

@biohouse: "most hogy látja, hogy ez inkább öngól, megpróbálja gyengíteni."
Belülről. Na ja. Ha hiszel a mesékben, akkor nem sokat tudok kezdeni veled.

Lehet, hogy olyat mondtam, ami húsbavágó igazságot tartalmazott legalább részben, és ezért akarod nem figyelembe venni a szavaimat? :O

Szerintem a demokratikus reflexhez tartozik, hogy tudjuk, mit várhatunk el egy párttól, mielőtt rá fogunk szavazni, és mi az, amire adott esetben megválasztásuk után egy lakossági fórumon érdeklődhetünk.

Azzal a polip által terjesztett bulldózer kommunikációval, hogy úgyis mindenki tolvaj, borzalmas károkat okoznak hazánknak, de ahogy érzed, feküdj be nyugodtan te is bégetni, a fene se akar meggyőzni. ;)

kuszkusz1 2014.01.03. 13:07:49

@bioLarzen:

Nehéz a Bajnai személyét elválasztani az ő viselkedésétől.
Egy politikusnál nem csak az tud rémes lenni amit mond vagy tesz, hanem az is amit elmulaszt mondani vagy megtenni.

A stábot pedig ő maga állította össze, Szigetváritól kezdve a Juhászig és a másikig - nem jut eszembe a neve.

Azt viszont nagyon is valószínűnek tartom, hogy Bajnai a saját színvonalához képest alulteljesít.
Ennek a felelősségét nem/sem lehet áthárítani másra és érdekes következtetésekre juthatunk, ha föltesszük a kérdést: miért pocsék Bajnai önmagához viszonyítva?

2llkedő 2014.01.03. 13:12:59

@kuszkusz1: "miért pocsék Bajnai önmagához viszonyítva?"

Mint már említettem volt, lehet, hogy nem is a nyerés a célja jelenleg.

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 13:14:48

@bioLarzen: "de nem véletlen, hogy senki sem beszél a Gyurcsányi gazdasági/államigazgatási csodáról..."
Persze, hogy nem. A krízis miatt 2008-ban. Amit egyébként úgy sikerült végiglavírozni, hogy Magyarországon szinte egyedülálló módon egyetlen fillér állami pénzt sem kellett bank-mentésre áldozni.

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 13:16:58

@kuszkusz1: Mert igazából tudja, hogy ami ez után a 4 év után jön, az maga alá fogja temetni a kormányzati erőket, és igazi tiszta szívből egy józan ember sem akarhat nyerni most.

kuszkusz1 2014.01.03. 13:33:08

@félázsiai 2llkedő:

Azt nem tudom, hogy mire számít jelenleg, de 2012. október 23-én még nyerni akart ez biztos.

kuszkusz1 2014.01.03. 13:35:22

@nemecsek ernő áruló:

Nem lett volna tisztességes a porondra lépnie azzal az igénnyel, hogy úgysem nyer, viszont legalább megosztja az ellenzéki voksokat.

Bajnai tisztességével viszont nincs baj.

kuszkusz1 2014.01.03. 13:37:07

@félázsiai 2llkedő:

A Bajnai pocsékságát - önmagához képest -, ki fogom fejteni kis idő múlva.

2llkedő 2014.01.03. 13:39:07

@kuszkusz1: Miért? Mit mondjon?

Piktor is 2006 után mondta meg, hogy igazából ő nem is akart nyerni.

2llkedő 2014.01.03. 13:40:37

@kuszkusz1: Tedd meg! És azt is fejtsd ki, hogy mekkora esélye lenne egy jó kormányzásra a körülmények figyelembe vételével.

2llkedő 2014.01.03. 14:34:47

@kuszkusz1: Meghalt Mátyás (magyar hangja), oda az igazság!

Nyugodjék békében!

kuszkusz1 2014.01.03. 15:30:54

@félázsiai 2llkedő:

Ma már nem rugaszkodom neki, majd holnap reggel frissen, üdén.

Halihó!

2llkedő 2014.01.03. 15:50:15

@kuszkusz1: Akkor jó pihenést! Üdv!

bioLarzen 2014.01.03. 22:42:36

@félázsiai 2llkedő: Az, hogy a "lehet jobb is" egyenlő azzal, hogy "jobb lesz".

bio

bioLarzen 2014.01.03. 22:44:15

@félázsiai 2llkedő: Hát, nézd, azért elég komikusan hangazna most bármelyik ellenzéki párttól is, hogy bizakodnak bármiféle nyerési esélyt illetően az idei választásokkal kapcsolatban... Kb., mintha Rotterdamban 6:1-nél azt mondta volna az edző a játékosoknak, hogy nyomsőá, srácok, még nincs lefutva :)

bio

bioLarzen 2014.01.03. 22:45:58

@félázsiai 2llkedő:

"Nem ő játszotta el a hitelét, hanem a fidesz akasztotta rá a hiteltelenséget a hazugságaival."

Ő pedig nem volt annyira hiteles, hogy ezt túlélje, és nem volt képes lerázni a vádakat...

bio

bioLarzen 2014.01.03. 22:47:50

@félázsiai 2llkedő: "Ezért kell, hogy Piktor nyerjen egy minimális többséggel a tavasszal."

Minimális többséggel???

Ezt komolyan gondolod? Már ahhoz egyfajta ellenzéki csoda kellene a jelenlegi állás és tendenciák szerint, hogy ne legyen ismét 2/3, vagy a mostaninál még nagyobb győzelmük... minimális többség??? Komolyan, hol élsz?

bio

bioLarzen 2014.01.03. 22:48:51

@kuszkusz1: Szerintem te azt hiszed, hogy én védeni próbáltam Bajnait... pedig nem ;)

bio

kuszkusz1 2014.01.04. 07:23:54

Az, hogy Bajnaival baj van már a visszatérése előtt sejthető volt.

A Világgazdaság idézte egy mondatát, miszerint "a politikusok nem mondhatják meg az igazat a választóknak mert akkor nem választják meg őket."

Ettől lekonyultam mint a bili füle, mert ez a kijelentés a néplenézés eszenciája.

A tehetséges politikus képes úgy fogalmazni, hogy a mondanivalója igaz is legyen és mégse menjenek tőle világgá a választói. Ez a politikusi tehetség egyik ismérve.

Azt hiszem, mi, akik visszavártuk a Bajnait (azért elég sokan voltunk) úgy képzeltük, hogy csinál egy saját pártot, föltehetőleg az alapítványa nevét kölcsönvéve Haza és Haladás néven.
Bajnai abban a ritka és kivételes helyzetben volt amely lehetővé tette volna egy sikeres párt létrehozását.
Anyagilag is hozzá tudott volna járulni - egy párt finanszírozása rengeteg pénzbe kerül - volt tekintélye, a kormányzás során szerzett erkölcsi tőkéje és
az ismeretségi köréből kitűnő embereket kérhetett volna föl a pártjának vezérkarába.

Egy jó párt a vezetőség létrehozásával kezdődik, nem a tagság szervezésével. Az, hogy egy pártnak alulról kell szerveződnie, az egy marhaság. A párt fejének kiemelkedő intellektusnak és kitűnő szakmai ismeretekkel rendelkező valakinek kell lennie, mert minden párt - a jellegénél fogva - az ország vezetésére aspirál.
Tehát szó se lehet arról, hogy az 'utca embere', az átlagpolgár vezessen pártot.

Bajnai esetében viszont a szakmai tudás és tekintély néplenézéssel párosult amitől az egész vállalkozása gellert kapott.

Először is, egy már létező társaságra röppent rá.
Valami olyasmit gondolhatott, hogy az előtérben lévők - Juhász, Kónya - majd hozzák a népeket, míg ő háttérben a szakmai munkát végzi. Ő nemigen szándékozik a népekkel érintkezni, amely népekről az a véleménye ami.
A szakmai munka alatt nyilván az ellenzéki pártok összefogása szerepelt a fő helyen. Mindegyik párt behozza a közösbe a saját szimpatizánstáborát amely együttvéve képes lesz majd legyőzni a Fideszt.
Téeszesítés Bajnai módra.

És akkor ő lényegileg megússza a kampányolást, a szimpatizánsszerzést amihez nem fűlik a foga.

És hogy kik kampányoljanak őhelyette?

Pl. Juhász Péter.

"Bajnai szerint Juhász egy "politikai őstehetség", aki a mai politikai színtér "leginkább rendhagyó, újhullámos figurája". Egy olyan ember, akit nem a hatalom érdekel, és "karakterében sokban hasonlít egy, a hite mellett elkötelezett szerzetesre, aki minden idegszálával azért küzd, amiben hisz".

Az idézett szövegrész forrása:

kepviselofunky.blog.hu/2013/12/20/az_egyutt_a_fidesz_2006-os_kampanyaval_tamad#comments

A fenti mondatok Juhász Péter őstehetség mivoltáról (Bajnai előadásában) Juhász Péter kiadványában szerepelnek.

"Szerénység elvtársak, szerénység! Amit a legjobban szeretek magamban az a szerénység."

2llkedő 2014.01.04. 07:26:12

@bioLarzen: A jövőben mindig csak a lehetőség van meg. Te abból indulsz ki, hogy ha a fidesz el lenne zavarva, akkor csak rosszabb lehet, ezért inkább maradjon a fidesz, akármennyire is büdös. Ez a rossz hozzáállás.

2llkedő 2014.01.04. 07:28:57

@bioLarzen: Nem egészen. A közvélemény kutatások szerint van előnye a fidesznek vagy a maszoppal, vagy a dk-val, vagy az együttel szemben. És rengeteg a bizonytalan, akikről nem tudjuk, hova ixelnek.

2llkedő 2014.01.04. 07:36:18

@bioLarzen: A hamis vádakat nem könnyű lerázni. És nem azért, mert elvesztette a hitelét.

Ott van péel az M6-os autópálya. Egész pályás letámadás történt, lényegtelen volt, hogy milyenek a természeti adottságok, milyen a talajviszony. Az emberekbe az lett sulykolva, hogy azért drága, azért kell alagút, völgyhíd, hogy a csókosoknak jusson. Aki nem ért hozzá (márpedig jellemzően nem értenek hozzá), az szépen beszopta a dumát. Most az M4-es autópálya jóval drágábban épül, alagút, völgyhíd nélkül, a hangadóknak ez nem szúrja a szemét, mivel a pártjuk és kormányuk építi.

""""Kikhez kell a propagandának szólnia?

A művelt intelligenciához, vagy a kevésbé képzett tömegekhez?
Mindig csak a tömegek felé kell irányulnia!

A propaganda feladata nem az egyesek tudományos kiképzése, hanem a tömegnek bizonyos tényekre, eseményekre, szükségszerűségekre stb. való figyelmessé tétele úgy, hogy azok jelentősége a tömeg érdeklődésének középpontjába kerüljön.
Minden propagandának népszerűnek kell lennie és szellemi színvonalát a felvilágosítandók legkevésbé képzett rétegének befogadóképességéhez kell szabni.
Minél nagyobb az a tömeg, amelyre hatást kell gyakorolni, annál kevésbé legyen magas a propaganda szellemi színvonala. Ha tehát a propaganda a háborúban való kitartás fokozását célozza, és éppen ezért az egész népre irányul, a túlságosan magas szellemi előfeltételek kerülésére a legnagyobb gondot kell fordítani.
Minél kisebb a tudományos tehertétel és minél inkább a tömeg érzelméhez szól a propaganda, annál átütőbb az eredmény. Ez a propaganda helyességének és helytelenségének legkitűnőbb fokmérője, és semmi szín alatt sem egynéhány tudósnak vagy esztétikai ifjoncnak a kielégítése.
A tömeg befogadóképessége nagyon korlátolt, értelme kicsiny és éppen ezért nagyon feledékeny. Ezekből a tényekből kifolyólag tehát minden hathatós propaganda csak néhány pontra kell, hogy szorítkozzék. Ezt a néhány pontot és néhány tételt addig kell vezérszavakban ismételni, amíg az utolsó is megérti ebből a szóból azt, amit akarunk. Mihelyt az ember ezt az alaptételt feláldozza és sokoldalú akar lenni, akkor a hatás elaprózódik, mert a tömeg a nyújtott anyagot sem megérteni, sem megemészteni nem tudja. Ezáltal azonban az eredmény is tovább gyengül mígnem végleg elmarad.""""

2llkedő 2014.01.04. 07:49:13

@kuszkusz1: "A Világgazdaság idézte egy mondatát, miszerint "a politikusok nem mondhatják meg az igazat a választóknak mert akkor nem választják meg őket."

Ettől lekonyultam mint a bili füle, mert ez a kijelentés a néplenézés eszenciája."

Pedig tökéletesen igazat mondott. Ez nem néplenézés, hanem az egyszerű ember gondolkodásának a felismerése.

Az igazmondás csak hosszútávon lehet eredményes, akkor, amikor a hazug lejáratja magát, amikor kiderülnek a hazugságok, mint egyre többször Piktornál. Persze ennek is vannak fokozatai. Az igazság nem teljes kibontása is hazugság.

"Bajnai abban a ritka és kivételes helyzetben volt amely lehetővé tette volna egy sikeres párt létrehozását."

A fidesszel és a törzsgárdájával szemben nem lehetett volna sikeres. Elég csak a liba szót kiejteni, az egyszerű ember már nem is gondolja végig, hogy mit is szeretnének. Amíg a zemberek szeme ebből a hazugságból is fel nem nyílik, nem tudnak sikeresek lenni. Ehhez kell, hogy a fidesz saját magát járassa le. Ez az Ország egyetlen érdeke, nem pedig, hogy egy esetleges ellenzéki párt, vagy tömörülés nyerjen. Lehet a műtétet halogatni, előbb utóbb úgy is szükség lesz rá. Csak kérdés, melyik a jobb? Hamarabb túl lenni rajta, vagy tovább szenvedni, és esetleg még nagyobb károkat okozni a szervezetben?

kuszkusz1 2014.01.04. 08:29:10

@félázsiai 2llkedő:

"A fidesszel és a törzsgárdájával szemben nem lehetett volna sikeres."

Senki sem azt várta Bajnaitól, hogy a Fidesz törzsgárdáját hódítsa meg.
Azokat kellett volna megnyernie akiknek tele van a hócipőjük a Viktorékkal.

Ez az ami nem sikerült.

kuszkusz1 2014.01.04. 08:43:47

Szobordöntögetős b*zmeg-performansszal a kormányváltásért ...
hacsaknem.blog.hu/.../szobordontogetos_b_zmeg-performansz_ezt_igy_...‎
2013 szept. 30 - Nem tudom, hogy az Együtt-PM frontemberének... ... Orbán fejének virtuális letépése, a bazdmegelés meg az őrjöngés ... politikusként Bajnai Gordon, félek, hogy egyre többen lesznek azok, akik ... fotó: www.origo.hu ...... hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130930_Bajnai_Gordon_esete_a_kozmikus_tehenne

Így jár az a politikus aki - amikor pedig megtehetné - nem a legjobb emberekkel, nem a legkitűnőbb intellektusokkal veszi körül magát.

Bajnai nem korpa közé keveredett, hanem egyenesen fejest ugrott a korpába.

kuszkusz1 2014.01.04. 08:58:09

hacsaknem.blog.hu/2013/09/30/szobordontogetos_b_zmeg-performansz...‎

Remélem ez a link jobb lesz, a fenti nem működik csak darabjaira szedve.

kuszkusz1 2014.01.04. 09:09:20

www.origo.hu/itthon/20130930-az-egyutt-pm-politikusai-orban-szobranak-ledonteserol.html

Aki ilyen emberekkel veszi körül magát arra nem az ilyen emberek hoznak szégyent.

Ő maga a szégyen.

2llkedő 2014.01.04. 09:44:11

@kuszkusz1: Ismered a kabátlopási ügyet?

Amíg az emberekben nem tisztulnak le a dolgok, addig a feje tetejére is állhat, rajta marad az, hogy benne volt valami kabátlopási ügyben.

És már mondtam, az Ország jó irányba tereléséhez nem lehet széthúzni. Ez nem azt jelenti, mint a NER, hanem azt, hogy a véleményeket ütköztessük, de ne gáncsoskodjunk. A döntés pedig mindig az éppen hatalmon lévő kezében van. És ez független attól, ki is van kormányon. A NER ezzel szemben azt mondja, hogy Csak a fidesz. Vagy bólogatsz nekik, vagy el leszel taposva.

2llkedő 2014.01.04. 09:48:19

@kuszkusz1: "A szeretet ellentéte nem a gyűlölet. A gyűlölettel szemben a racionális érvelés általában hatástalan." (Popper Péter)

A fidesz sikeresen alkalmazta a gyűlölet politikát. Innentől kezdve a racionális érvelés hatástalan.

2llkedő 2014.01.04. 09:53:51

@kuszkusz1: Mi volt a problémád vele? Az, hogy Sztálinhoz hasonlították?

2llkedő 2014.01.04. 10:00:03

@kuszkusz1: "Így jár az a politikus aki - amikor pedig megtehetné - nem a legjobb emberekkel, nem a legkitűnőbb intellektusokkal veszi körül magát."

Mikor vette körbe magát Bajnai a Dopeman-hoz hasonlóakkal?

kuszkusz1 2014.01.04. 10:13:01

Ha a Bajnairól van szó akkor próbálj elszakadni a Fidesztől.

A Bajnai-féle társaságnak nem a Viktor-féle politikai giccs baloldali megfelelőjének kellene lennie.

2llkedő 2014.01.04. 10:26:37

@kuszkusz1: Bajnai arról nem tehet, hogy azok, akiknek meg van a véleményük Piktorról, azok nyíltan ki is mondják, amit gondolnak. Ha Bajnai elmondja a véleményét, annak csak a gondolkodó ember számára van jelentősége. Az egyszerű ember abból nem ért semmit.

2llkedő 2014.01.04. 10:28:07

@kuszkusz1: Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel? Jézus mit ért el vele?

kuszkusz1 2014.01.04. 10:49:58

@félázsiai 2llkedő:

Nem az a baj, hogy a Bajnait körülvevők kimondják a véleményüket a Viktorról, hanem az, hogy milyen színvonalon mondják ki.

bioLarzen 2014.01.04. 11:48:52

@félázsiai 2llkedő: Félreértettél: nem, nem abból indulok ki, hogy ha bukna a fidesz (sajna kizártnak tűnik), akkor csak rosszabb jöhetne, hanem abból, hogy nem látom a jobbat, ami jöhetne.

A kettő nem ugyanaz.

bio

bioLarzen 2014.01.04. 11:49:46

@félázsiai 2llkedő: Tudnál mutatni nekem egyetlen, bármilyen módon hitelesnek tűnő közvéleménykutatást, ami kicsit is szoros eredményt jósol tavaszra?

bio

bioLarzen 2014.01.04. 11:55:06

@félázsiai 2llkedő: Ragozhatod ahogy akarod, egy népszerű, és politikailag stabil/felkészült/profi vezető ki tudja védeni a nemtelen támadásokat - pláne hatalmi pozícióból. Gyurcsány nem tudta - sőt, csúfosan megbukott.

Ezért kizárólag a fideszt hibáztatni olyan kb., mintha egy bokszoló sértődötten mondaná, hogy azért kapott ki, mert az a bunkó ellenfele állandóan ütötte...

Ez (is) a politika. Ha te vagy hatalmon, az összes ellenfeled támadni fog, és le akar váltani. Hogy milyen eszközökkel, az persze őket minősíti - de nem menti fel a vezetőt a felelősség alól, hogy nem tudja megvédeni a hatalmát (pláne, ha az legitim).

Gyurcsányt azzal védeni, hogy nemtelen támadások áldozata lett (még, ha történetesen teljesen igaz is), kb. olyan szánalmas szerintem, mint maguk azok a nemtelen támadások. Ugyanis ezzel a védekezéssel csupán politikusi alkalmatlansága bizonyosodik be - lásd a bokszolós hasonlatot.

bio

bioLarzen 2014.01.04. 11:57:56

@félázsiai 2llkedő: Gondolom, te azt sem ismered el, hogy populizmusban Gyurcsány azért nagy és szoros versenyt vívott/vív a fidesszel...

bio

2llkedő 2014.01.04. 12:01:44

@bioLarzen: Amíg nem zárod le a múltat, azaz nem nyitod meg az új kaput, nem is fogod meglátni a lehetőséget.

2llkedő 2014.01.04. 12:03:05

@bioLarzen: Senki nem tudja megmondani, hogy a bizonytalanok hova fognak szavazni. Meg különben is, még rengeteg idő van addig, és még sok víz le fog folyni addig a Dunán.

2llkedő 2014.01.04. 12:07:23

@bioLarzen: "Ezért kizárólag a fideszt hibáztatni olyan kb., mintha egy bokszoló sértődötten mondaná, hogy azért kapott ki, mert az a bunkó ellenfele állandóan ütötte..."

Nem állandóan a fidesz hibáztatásáról van nagyba szó, hanem arról, hogy nem lehet tudni, hogy Feri elképzelése mit hozott volna ha... És arról van szó, hogy nem egyértelműen Gyurcsány a hibás.

A bokszolós hasonlatod pedig azért nem jó, mert ebből is az látszik, hogy az Ország sehol sincs. Csak az egymás püfölése, gáncsolása, legyőzése a cél. Mint az Újpest-FTC meccsen. Az, hogy mi folyik a pályán, lényegtelen. Pedig arról kellene szólnia a dolognak.

2llkedő 2014.01.04. 12:25:55

@bioLarzen: "Ez (is) a politika. Ha te vagy hatalmon, az összes ellenfeled támadni fog, és le akar váltani."

Ez csak az egoistáknak, a hatalommániásoknak a politikája.
Az ország érdekében Széchenyi és Kossuth is össze tudott állni.

Már többször leírtam, hogy ez olyan, mint a rally verseny, azzal a különbséggel, hogy itt a versenyautó hátsó ülésén majd 10 millióan ülnek.
A kormánynál ülőnek is és a mitfahrernek is az kellene, hogy legyen a célja, hogy az autó az utasokkal végig menjen a pályán, esetleg megelőzve a többi versenyző autót. Ha a mitfahrer önző, egoista módon a jó irányt is rossznak mondja, csak azért, hogy bizonyítsa, hogy aki a kormánynál ül, az alkalmatlan a vezetésre, és erről meggyőzi az utasokat is, akik utána nyomást gyakorolnak a kormánynál ülőre akkor annak az eredménye nem a célba jutás. A normális mitfahrer nem ráncigálja a kormányt, nem nyomogatja össze vissza a féket és a gázt az utasok segítségével, hanem mondja az irányokat. A döntés mindig azé, aki a kormánynál ül.

Amikor pedig az autó beér a célba, akkor az utasok eldönthetik, hogy kipróbálják-e a fordított felállást, vagy a mitfahrert ültetik a kormányhoz, és keresnek új mitfahrert. Ez a választás. De csak akkor, amikor már beértek a célba.

2llkedő 2014.01.04. 12:28:00

@bioLarzen: Populizmusban a fidesz, élükön Piktorral verhetetlen. Feri egy amatőr hozzájuk képest.

tamas11 2014.01.04. 13:13:20

@bioLarzen:
Téged csak az győzne meg, ha a komcsi csőcselék a közvéleménykutató kérdezőbiztosok háza előtt tüntetnének, az LMP-sek pedig már a kerítésgyárban cibálnák a készülő kordonkerítést, mint fizetett tesztelőcsoport.

bioLarzen 2014.01.04. 17:45:46

@félázsiai 2llkedő: Esküszöm, hogy nem szándékom sértegetni, de azért nem kicsit örülök, hogy nincs közöd az államigazgatáshoz... Te simán belevinnél egy országot a tök ismeretlenbe...

bio

bioLarzen 2014.01.04. 17:46:33

@félázsiai 2llkedő: Azt elhiszem, hogy szeretnéd így látni. De sajna, bár piktorral kapcsolatban egytértek, Feri nagyon is a nyakán liheg.

bio

bioLarzen 2014.01.04. 17:47:30

@tamas11: Ejnye... úriemberek beszélgetésébe beleszólni?

bio

2llkedő 2014.01.04. 18:09:53

@bioLarzen: Mi köze az államigazgatáshoz a lehetőségek meglátásához?

2llkedő 2014.01.04. 18:10:39

@bioLarzen: "Feri nagyon is a nyakán liheg."

Ki is fejtenéd részletesebben, vagy elég annyi, hogy kijelented?

2llkedő 2014.01.04. 18:21:14

@bioLarzen: "Feri nagyon is a nyakán liheg."

Ezzel hitegeted magad, meg ezzel próbálod védeni Piktorodat.

bioLarzen 2014.01.04. 22:25:27

@félázsiai 2llkedő: Te valamit nagyon félreértesz szerintem. 1990-ben szavaztam utoljára a fideszre.

bio

bioLarzen 2014.01.04. 22:27:28

@félázsiai 2llkedő: Ez most komoly kérdés volt?

bio

2llkedő 2014.01.05. 06:57:46

@bioLarzen: "Axiómát bizonyítani?"

Ja? Hogy ez a te axiómád? Nincs több kérdésem. A valóság ne is zavarjon.

2llkedő 2014.01.05. 06:58:23

@bioLarzen: Nem kérdés volt, hanem találat.

bioLarzen 2014.01.05. 13:46:25

@félázsiai 2llkedő: Vedd már észre a szmájlit, jóember.

bio

bioLarzen 2014.01.05. 13:47:53

@félázsiai 2llkedő: Magyarán, te nem tudod, mi köze egy állammenedzselésének a lehetőségek meglátásához?

bio

heki 2014.01.07. 17:42:02

Végigolvastam!
Mindenkit.

Probléma több.

1.
Mit és kit nevezünk politikusnak? Mit jelent ez a szó?
Az alapfogalmakat tekintve egyetértünk-e?

A poszthoz kapcsolódva:
elgondolkodtató, és a listaállítás szándéka tiszteletreméltó.

Ámde.
Alapfogalmaink azonosak? A politikus szó több kategóriát kell, hogy jelentsen.
Kell, pl.: (axióma-szerűen, :) utalva a fentebbi megjegyzésekre)több kategóriát állítani:

1. Államférfi
aki hazája érdekeit nézvést hosszú távon gondolkodván bizonyos morális töltettel jelentős, pozitív hatást tesz korára és hazának állapotjára. Mondjuk Széchenyi talán ilyen volt. Vagy szeretett volna lenni. De Deák mindenképpen.
2. Jelentős személyiség, nagy formátumú politikus.
Akinél a morál nem játszik, de korára rendkívül nagy hatással volt. Pl. Hitler v. Sztálin. Módszerei egyediek, de erkölcsileg megkérdőjelezhetők.
Nem tudom Horthy ide sorolható-e, talán.
3. Kamarilla-politikus
Aki mondjuk minden rendszert erkölcs nélkül kiszolgál és megfelelően nagy intellektuális képességekkel bír saját túlélése érdekében. Tudja, hogy akkor tud hatalmon maradni, ha bizonyos tömegtámogatás, vagy erő van a háta mögött.
Ugyanakkor nem biztos, hogy egyeduralomra vágyik, de cinkelt lapokkal játszik. Mondjuk Pozsgay. Vagy Horn.
Túlélési vágya jó esetben egybeesik az ország érdekeivel.
4. Politikus
Aki úgy tud hazudni, hogy az emberek többsége elhiszi, amit mond. Szimpátiát tud ébreszteni sok emberben, miközben rejtett szándékai nem kerülnek nyilvánosságra.
De meg tud bukni, akár négy, vagy akár nyolc vagy x év múlva.
Mondjuk Kádár.
5. Néptribunus
Aki féligazságokat dörgő hangon hirdet meg, és a nép jelentős része úgy érzi, rejtett vágyait artikulálta az illető.
Hosszú távon nem gondolkodik, mert képességei nincsenek meg hozzá.
Én Orbánt ide sorolom.
6. Hordószónok
Hasonló a néptribunushoz, de a maga sarkalatos dolgait szórakoztató és egyben elidegenítő módon fogalmazza meg.
Pl. Torgyán, vagy Csurka.
7. Pojáca
Aki azt hiszi, hogy ő számít valamit a közösségnek, saját viselkedése mentén mozog. Egy ideig szórakoztató.

Szóval ez hét különböző kategória.
Nem biztos, hogy pontos, mert pl. Churchillt, vagy Ferenc Józsefet hova sorolhatnánk? (Az elején valamelyik kategóriába.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.07. 17:54:06

@heki: Megfogtál. Asszem, mindegyik szóba jöhet adott esetben, aki közéletben közhatalommal foglalkozik választott, állami vagy önkorm. vezető pozícióban. A hatás számít.

heki 2014.01.07. 18:16:52

@HaFr:
Ebbe a hét kategóriába nem tartoznak bele a bábfigurák, ha már önkormányzatokról van szó. :)

Szúrófény 2014.04.06. 05:54:37

@2llkedő: Szabó Dezső: Mit jelent ez a jobb és baloldaliság? Azt, hogy az illetők egy az országot érintő egyetemes, vagy részletkérdésekben nem fizikai és pszihikai adottságok összes ismeretéből s a szóban forgó probléma elképzelhető minden hatásából alkotják meg az ítéletüket: hanem egy híg tudományellenes, elemeiben ellentmondó piszkos frázeológia szerint mely őket jobb- vagy baloldaliakká kötelezi” — aszerint, hogy melytől reméli a maga boldogulását, zsákmányát, mondom hozzá én. Melyikben volt, vagy lehet a hatalom kedvezményezett állatja, pártját aszerint választja!
süti beállítások módosítása