1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.01.02. 01:31 HaFr

Na jó, de akkor kire szavazzak?

Kérdezi tőlem valamelyik tiszteletreméltó kommentelőm off record, miért bántom szegény Bajnait (merthogy ő, bevallja, éppen Bajnai híve). Mindenkit bántok, mert mindenki megérdemli (ebben a körben), válaszolom. Jó, jó, akkor nyilatkozzam -- ha már itt tartunk -- hogy akkor végül kire fogok szavazni, megengedné nekem, "befogott orral".

Mondtam neki, "befogott orral" senkire. Befogott orral csak az szavaz, aki nem tett meg minden tőle telhetőt a tiszta levegőért. Maga csak ne szavazzon befogott orral, mondtam is neki nagy hirtelen, mert még elhiszi magáról, hogy különb azoknál, akikre szavaznia lehet. Befogott orral szavazni olyan előkelő. A politika meg olyan mocskos. Ja. Ha nincs igényed a házadat tisztán tartani, járhatsz benne befogott orral is, csak ne légy gőgös közben.

Neki erre nincs ideje, kedve, annyira nem is érdekli, úgy is mindegyik gazember stb. (B. is? -- kérdezem. "Ő a legkisebb." Whatever.) De mondjam meg, hogy én kire. Mondtam neki, hogy van egy kis pártunk, talán lesz belőle egy picit nagyobb, itt-ott jelöltekkel, arra. Ha nem lesz? (Azt a szívós mindenit!) Na, végül is ígértem neki egy politikusi rangsort, íme. Semmi komoly, interim megnyugtatás. Nullától százig terjedő skála, ahol a nulla Mesterházy (0) és a százas Széchenyi István (100). Az értékelési szempontok teljesen szubjektívek (komolyság, hitelesség, vízió, becsületesség, rendszeresség, tekintély, vonzerő, kiállás, drámaiság, kontextualitás, magyar sorstudat, sikeresség, akaraterő, realitásérzék, bölcsesség, megfontoltság, ravaszság, szervezőerő, uralmi képesség, áldozatosság, sikeresség megint stb. stb.), függenek a történelmi helyzet bonyolultságától, és pont annyira szubjektívek, mint egy átlagos választóé, aki nem fogja rendszerezni vagy súlyozni ezeket a tulajdonságokat, amikor választ. Mégis, egy szóval, egymáséval alig összemérhetően, a politikusok súlyáról beszélek (= a modern kori magyar történelemre gyakorolt hatása = a jelenünkre gyakorolt hatása szempontjából) történelmi távlatban, idevéve néhányat, akikre már értelemszerűen nem lehet szavazni.

Fodor (+0), Vona (+0), Gyurcsány (5), Schiffer (10), Bajnai (15), Batthyány Lajos (25), Orbán (30), Németh Miklós (35), Nagy Ferenc (35), Nagy Imre (50), Antall József (50), Horn Gyula (50), Tisza István (60), Kossuth (70), Horthy (70), Bethlen (75), Kádár (75), Deák (80), Tisza Kálmán (85).

Két megjegyzés. Egy, Bajnai tavaszi (max.) pontját jelöltem, amikor világossá vált számára, hogy a múlt őszi (egyébként 2 pontos, "pajzsra emelnek úgyis") énje kudarcot vallott, és egy rosszul megírt drámába, de mégiscsak drámába illő küzdelembe kezdett a szocikkal, amit idén őszre elbukott.* Gyurcsány értékelése az idei október végi csúcsát tükrözi, mára 0-hoz konvergál. Kettő, az értékelés nem kizárólag egy politikus kormányzati produktumát tükrözi (ha volt/van ilyen). Az átfogóbb politikusi-vezetőit.

Küldöm a kommentelőmnek (legelébb), remélem, így rendben leszek nála. Végül is, úgy látom, Bajnait nem pontoztam le annyira a kortársakkal összevetésben. (Bár sem ez, sem más nem segít már rajta.)

*Bajnai bukásában nagy szerepet játszott egyfelől Mesterházy erősen gyanítható összejátszása Orbánnal a baloldali térfél biztosításában, másfelől a balosok tökéletes tehetségtelensége a szimbolikus és identitáspolitikában. Bajnai technokrata imidzse jól megjátszva értékesebb lehetett volna az ellenzék számára, mint az MSZP puszta súlyfölénye.

komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr925720863

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Na jó, de akkor kire szavazzak? 2014.01.02. 14:26:01

Az értékelés nem tükrözi egyik politikus (valamikori) kormányzati produktumát sem. Kizárólag a politikusi-vezetőit.

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.02. 14:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 09:48:00

@kuszkusz1: Mert miniszterelnök akart lenni, és erre a Fidesz berkeiben Orbán ellenében nem lett volna lehetősége. Amit pedig a dinoszaurusz MSZP-sek hátbaszúrásnak értékeltek, az nem annak volt szánva, Gyurcsány igazából ma sem érti, miért torpedózták meg az MSZP modern nyugatos párttá való alakítását. Ha igazi jellem-beli hibája van, az szerintem az, hogy nem ismerte fel: az mszp-fidesz polipot nem lehet egyszerűen egy tollvonással kinyírni.

kuszkusz1 2014.01.03. 10:06:20

Egy dologban igazat adok neked:

"Gyurcsány igazából ma sem érti,..."

Nem és nem is fogja. Soha nem fog megérteni semmit.

2llkedő 2014.01.03. 10:11:38

@kuszkusz1: "Ezt sikerült Bajnainak leolvasztania azzal a hozzáállással és viselkedéssel ami az ő sajátja."

Azt a 14%-ot egyedül semmilyen módon nem tudta volna megnövelni úgy, hogy 2/3-a legyen. Márpedig 2/3 nélkül semmit nem tud kezdeni. Egy minimális többséggel pedig visszajönne a 2006-2010 közötti időszak hatványozottan, aminek az eredménye az, hogy a lyukas fog kihúzását tovább toljuk és közben szenvedünk.

2llkedő 2014.01.03. 10:13:08

@kuszkusz1: Feri többet ért, mint Te gondolnád.

bioLarzen 2014.01.03. 10:32:30

@félázsiai 2llkedő: Rossz a példa - ugyanis, ha a vizsgázó elmegy, akkor nem történhet rosszabb, mint ha nem menne el. Viszont, ha elkregetnek/leváltanak egy kormányt, akkor annál jöhet rosszabb.

Kérdezz csak meg egy csomó olyan "választópógárt", akik négy éve nem azért szavaztak a fideszre, mert őket akarták, hanem, mert elegük lett az MSZP-ből... aztán rájöttek, hogy ezt azért jobban át kellett volna gondolni. Nem, akkor sem az lett volna a döntés, hogy maradjunk az MSZP-nél - hanem inkább az, hogy se ez, se az.

bio

2llkedő 2014.01.03. 10:33:07

@kuszkusz1: Az Ő gondolatai egy lépéssel előrébb tartanak, mint a Tiéd. Ezért nem érted.

kuszkusz1 2014.01.03. 10:34:30

@félázsiai 2llkedő:

Biztos azért volt olyan jó kormányfő és pártelnök.

És milyen sikeres volt!

bioLarzen 2014.01.03. 10:34:48

@kuszkusz1: Szerintem ennél jóval egyszerűbb a helyzet, és mindössze egy nagyon átgondoltalan, elszúrt, rosszul időzített - és nagyjából minden más, szakmailag elrontható módon elrontott comeback volt az Bajnai részéről, ezért bukott, nem azért, mert ő az és úgy viselkedik, aki és ahogy.

bio

2llkedő 2014.01.03. 10:35:08

@bioLarzen: "Viszont, ha elkregetnek/leváltanak egy kormányt, akkor annál jöhet rosszabb."

Vagy jöhet jobb.

Viszont a vaddisznó is a szarban szeret dagonyázni. Úgyhogy igazad van, maradjon az a szar. Végül is meleg is, puha is, csak egy kicsit büdös.

2llkedő 2014.01.03. 10:36:38

@bioLarzen: "ezért bukott"

Mikor bukott?

2llkedő 2014.01.03. 10:38:57

@kuszkusz1: "És milyen sikeres volt!"

Egy gátlástalan, erkölcstelen, gerinctelen fidesz mellett senki nem lehetett volna sikeres.

Hogy mi lett volna, ha.., nem tudom. Ez nem derült ki, hogy ténylegesen milyen kormányfő valójában.

kuszkusz1 2014.01.03. 10:42:45

@bioLarzen:

Bocsáss meg, de ezt a comebackot akkor ki rontotta el?

kuszkusz1 2014.01.03. 10:45:34

@félázsiai 2llkedő:

Egy párhuzamos világegyetemben - egy másik országban, egy másik lakossággal, egy másik párttal, egy másik ellenzékkel nyilván sikeres lett volna.

De ez nem az.

2llkedő 2014.01.03. 10:55:05

@kuszkusz1: "egy másik ellenzékkel nyilván sikeres lett volna."

Egy normális ellenzékkel, akinek az ország a fontos és nem a saját hatalma.

A ellenzék kifejezés eleve hibás a parlamentben. Ellenzék 1989-ben volt. Azóta nem lehetne ellenzék a parlamentben. Olyaan sincs, hogy konstruktív ellenzék, mert milyen péel a fociban a konstruktív védő? Öngólt lő?
A parlamentnek nem arról kellene szólnia, hogy hogyan tapossam el a másikat. Arra a választások előtti kampányidőszak van.

Amikor Obamát először megválasztották, akkor felkérte az ellenfelét valamilyen pozícióra, aki azt elfogadta, és azt mondta, hogy innentől kezdve Obama a főnök az ország érdekében. Ez a normális hozzáállás.

kuszkusz1 2014.01.03. 11:10:44

Azt, hogy a Fidesz nem volt normális ellenzék, azt aláírom. Viktorunk nem ismert se istent, sem embert és most sem ismer ilyeneket.

De Gyurcsány ezzel a Fidesszel és ezzel az Orbánnal együtt vállalta el azokat a posztokat amelyeket elvállalt.
(Mint ahogy Bajnai is ezzel a Fidesszel szemben lépett porondra.)

Utólag nem lehet reklamálni, hogy kérem, a Fidesz csúnya és én kérek egy másik Fideszt és akkor majd én megmutatom...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.03. 11:12:12

@kuszkusz1: ez sajnos így van -- nem is csinálnak mást, mint várják, hogy bedőljön az ország vagy Orbán eltűnjön valamiért

2llkedő 2014.01.03. 11:21:33

@kuszkusz1: "Utólag nem lehet reklamálni, hogy kérem, a Fidesz csúnya és én kérek egy másik Fideszt és akkor majd én megmutatom..."

Ez nem reklamálás. Csak ugyan annyira nem tudjuk, hogy Feri mire képes, mint ahogy nem tudjuk azt se, hogy Meseházy, vagy Vona, vagy ET mire lenne képes. Te Ferivel kapcsolatban azt tudod, amit a fidesz beléd tömött. És nem gondolkodsz el azon, hogy Feri hogy-hogy nincs még mindig ott, ahol a helye van? Nem lehetséges, hogy csak megbélyegezték?

2llkedő 2014.01.03. 11:22:06

@HaFr: "nem is csinálnak mást, mint várják, hogy bedőljön az ország vagy Orbán eltűnjön valamiért"

Magyarországnak Mohács kell!

kuszkusz1 2014.01.03. 11:37:06

@HaFr:

Örülök, hogy ebben egyetértünk!

kuszkusz1 2014.01.03. 11:38:35

@félázsiai 2llkedő:

Hogyhogy nem tudjuk mire képes a Feri?

Volt már miniszterelnök, emlékezetem szerint kettő alkalommal.

kuszkusz1 2014.01.03. 11:42:23

@félázsiai 2llkedő:

"És nem gondolkodsz el azon, hogy Feri hogy-hogy nincs még mindig ott, ahol a helye van?"

Hol van a Feri helye?

2llkedő 2014.01.03. 11:43:39

@kuszkusz1: "Hol van a Feri helye?"

Kérdezd meg Piktort!

2llkedő 2014.01.03. 11:45:45

@kuszkusz1: "Hogyhogy nem tudjuk mire képes a Feri?"

Piktorról mit tudsz? Tudod-e, hogy egy minimális többséggel hogyan kormányozna? Gondolom nem tudod. Ugyanúgy azt se tudod, hogy hogyan kormányozna Feri egy 2/3-os többséggel.

kuszkusz1 2014.01.03. 12:17:31

@félázsiai 2llkedő:

A Piktor válaszát el tudom képzelni, de én nem beszélek ilyen csúnyán.

Te mit mondasz?

bioLarzen 2014.01.03. 12:20:54

@félázsiai 2llkedő: Miért, ha a comeback idejáben neked valaki azt mondta volna, hogy 2014 januárjában bajnai, illetve a formációja úgy fog állni, ahogy most tényleg állnak, te azt hogy értékelted volna?

bio

bioLarzen 2014.01.03. 12:22:25

@kuszkusz1: Vélhetően ő és a stábja. Én azonban úgy gondolom, hogy nem az ő SZEMÉLYE. Szerintem ilyen rosszul megtervezett/előkészített "berobbanási" kísérlettel bármelyik másik politikus is nagyjából hasonlóan leszerepelt volna, nem csak ő.

bio

bioLarzen 2014.01.03. 12:23:12

@félázsiai 2llkedő: Na látod, pontosan erről beszélek. Ez a veszélyes hozzáállás.

bio

biohouse 2014.01.03. 12:26:56

@nemecsek ernő áruló: Érdekesen kommunikálsz, mivel azt állítod , hogy istenitem az LMP-t, holott erősen a kételyeimet fogalmaztam meg velük kapcsolatban (Orbán bábok-e.)

Innentől kezdve tökéletesen mindegy mit állítasz a DK-ról, mert hiteltelen vagy, vagy elfogult.

Soha nem olvasok pártprogramokat, lózung az egész.

Logikus, következetes amit csinálnak, vagy sem.
Az általad említett korrupciós ügy beleillik abba a logikába, hogy a Fidesz előbb meg kívánta erősíteni az LMP-t, de most hogy látja, hogy ez inkább öngól, megpróbálja gyengíteni.

bioLarzen 2014.01.03. 12:43:12

@félázsiai 2llkedő: Egyetlen nagy gond van: hogy nem feltétlen az nyer a választásokon, aki a legrátermettebb, hanem az, aki a legjobban el tudja adni magát. Gyurcsány pedig - mégha ő is lenne a legalkalmasabb (amit nagyon nem hiszek), a választók legnagyobb részénél eljátszotta a hitelét. Tény, hogy a fidesz igencsak hathatós közreműködésével, de akkor is. Gyurcsány minimum 15-20 éven belül nem lesz annyi ember számára ismét vállalható politikus, amennyivel választásokat lehetne nyerni.

És, mielőtt jönne a viszontválasz, felhívnáma figyelmet arra, hogy én arról beszélek, hogy Gyurcsány a választók összességének a szemében milyen, nem arról, hogy valójában. Úgyhogy felesleges tovább sulykolni, hogy a fidesz járatta le csupán, mert ez egyrészt nem a teljes ugazság, másrészt, még ha az is lenne, ez sajna a politika része. Nem véletlen, hogy bár Osztrák Piktor sokkal, de sokkal több kárt okozott az országnak, mint Gyurcsány, ő még mindig stabilan áll, nem mentek ki ellene tömegek tüntetni az utcára, fel sem vetődött, hogy megingana a hatalma. nem azért, mert ő jobb ember/politikus lenne - hanem azért, mert őt jól védi a mechanizmus. Gyurcsány elmulasztott hasonlóan hatékony védelmi gépezetet kiépíteni - szerintem (és ez hangsúlyozottan magánvélemény) leginkább azért, mert elnagyképűsködte a dolgot, nagyobbnak és stabilabbnak képzelte magát, illetve a pozícióját, biztos volt benne, hogy az őszödi eset csak vihar a biliben, és el se éri a szekle, nemhogy megingatná.

Véleményem szerint Gyurcsány pont olyan mint orbán: a politikának ahhoz a részéhez ért, ami a választók fanatizálásáról szól. Remek szónok (míg orbán remekül tematizál) - de nem véletlen, hogy senki sem beszél a Gyurcsányi gazdasági/államigazgatási csodáról...

bio

2llkedő 2014.01.03. 12:44:31

@kuszkusz1: Szerintem most is ott van, ahol lennie kell.

2llkedő 2014.01.03. 12:45:56

@bioLarzen: "Ez a veszélyes hozzáállás."

Melyik?
Az, hogy élvezzük a szarban dagonyázást, vagy pedig az, hogy lehet jobb is?

2llkedő 2014.01.03. 12:50:35

@bioLarzen: Én mindig azt mondom, hogy most nem szabad nekik nyerni. Viszont nem tehetik meg azt, hogy ne hangoztassák, hogy nyerhetnek, mert ha azt teszik, akkor a fidesznek 4/3-a lesz.

Addig, amíg a fidesz saját magát le nem győzi és a walesi bárdok nem vállalják inkább a tűzhalált, mint a király istenítését, addig nem lesz változás. Az embereknek fel kellene fogni, hogy az Ország csak együtt fog tudni felemelkedni, de nem a NER szellemében.
Az árokásás csak a gödör mélyítésére jó.

2llkedő 2014.01.03. 12:57:08

@bioLarzen: "Gyurcsány pedig - mégha ő is lenne a legalkalmasabb (amit nagyon nem hiszek),"

Nyalván vannak nála sokkal alkalmasabbak is. Nem tudom, hogy az, amit anno elképzelt, az jó lett volna-e, vagy rosszabb. Viszont az biztos, hogy ha a fidesz normális ellenfélként viselkedik, akkor ma mindent a Feri nyakába lehetne varrni.

"a választók legnagyobb részénél eljátszotta a hitelét."

Nem ő játszotta el a hitelét, hanem a fidesz akasztotta rá a hiteltelenséget a hazugságaival.

"nem mentek ki ellene tömegek tüntetni az utcára, fel sem vetődött, hogy megingana a hatalma."

Ezért kell, hogy Piktor nyerjen egy minimális többséggel a tavasszal.

"Véleményem szerint Gyurcsány pont olyan mint orbán"

Mindketten Ikrek jegyűek.

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 13:05:46

@biohouse: "most hogy látja, hogy ez inkább öngól, megpróbálja gyengíteni."
Belülről. Na ja. Ha hiszel a mesékben, akkor nem sokat tudok kezdeni veled.

Lehet, hogy olyat mondtam, ami húsbavágó igazságot tartalmazott legalább részben, és ezért akarod nem figyelembe venni a szavaimat? :O

Szerintem a demokratikus reflexhez tartozik, hogy tudjuk, mit várhatunk el egy párttól, mielőtt rá fogunk szavazni, és mi az, amire adott esetben megválasztásuk után egy lakossági fórumon érdeklődhetünk.

Azzal a polip által terjesztett bulldózer kommunikációval, hogy úgyis mindenki tolvaj, borzalmas károkat okoznak hazánknak, de ahogy érzed, feküdj be nyugodtan te is bégetni, a fene se akar meggyőzni. ;)

kuszkusz1 2014.01.03. 13:07:49

@bioLarzen:

Nehéz a Bajnai személyét elválasztani az ő viselkedésétől.
Egy politikusnál nem csak az tud rémes lenni amit mond vagy tesz, hanem az is amit elmulaszt mondani vagy megtenni.

A stábot pedig ő maga állította össze, Szigetváritól kezdve a Juhászig és a másikig - nem jut eszembe a neve.

Azt viszont nagyon is valószínűnek tartom, hogy Bajnai a saját színvonalához képest alulteljesít.
Ennek a felelősségét nem/sem lehet áthárítani másra és érdekes következtetésekre juthatunk, ha föltesszük a kérdést: miért pocsék Bajnai önmagához viszonyítva?

2llkedő 2014.01.03. 13:12:59

@kuszkusz1: "miért pocsék Bajnai önmagához viszonyítva?"

Mint már említettem volt, lehet, hogy nem is a nyerés a célja jelenleg.

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 13:14:48

@bioLarzen: "de nem véletlen, hogy senki sem beszél a Gyurcsányi gazdasági/államigazgatási csodáról..."
Persze, hogy nem. A krízis miatt 2008-ban. Amit egyébként úgy sikerült végiglavírozni, hogy Magyarországon szinte egyedülálló módon egyetlen fillér állami pénzt sem kellett bank-mentésre áldozni.

nemecsek ernő áruló 2014.01.03. 13:16:58

@kuszkusz1: Mert igazából tudja, hogy ami ez után a 4 év után jön, az maga alá fogja temetni a kormányzati erőket, és igazi tiszta szívből egy józan ember sem akarhat nyerni most.

kuszkusz1 2014.01.03. 13:33:08

@félázsiai 2llkedő:

Azt nem tudom, hogy mire számít jelenleg, de 2012. október 23-én még nyerni akart ez biztos.

kuszkusz1 2014.01.03. 13:35:22

@nemecsek ernő áruló:

Nem lett volna tisztességes a porondra lépnie azzal az igénnyel, hogy úgysem nyer, viszont legalább megosztja az ellenzéki voksokat.

Bajnai tisztességével viszont nincs baj.

kuszkusz1 2014.01.03. 13:37:07

@félázsiai 2llkedő:

A Bajnai pocsékságát - önmagához képest -, ki fogom fejteni kis idő múlva.

2llkedő 2014.01.03. 13:39:07

@kuszkusz1: Miért? Mit mondjon?

Piktor is 2006 után mondta meg, hogy igazából ő nem is akart nyerni.

2llkedő 2014.01.03. 13:40:37

@kuszkusz1: Tedd meg! És azt is fejtsd ki, hogy mekkora esélye lenne egy jó kormányzásra a körülmények figyelembe vételével.

2llkedő 2014.01.03. 14:34:47

@kuszkusz1: Meghalt Mátyás (magyar hangja), oda az igazság!

Nyugodjék békében!

kuszkusz1 2014.01.03. 15:30:54

@félázsiai 2llkedő:

Ma már nem rugaszkodom neki, majd holnap reggel frissen, üdén.

Halihó!

2llkedő 2014.01.03. 15:50:15

@kuszkusz1: Akkor jó pihenést! Üdv!

bioLarzen 2014.01.03. 22:42:36

@félázsiai 2llkedő: Az, hogy a "lehet jobb is" egyenlő azzal, hogy "jobb lesz".

bio

bioLarzen 2014.01.03. 22:44:15

@félázsiai 2llkedő: Hát, nézd, azért elég komikusan hangazna most bármelyik ellenzéki párttól is, hogy bizakodnak bármiféle nyerési esélyt illetően az idei választásokkal kapcsolatban... Kb., mintha Rotterdamban 6:1-nél azt mondta volna az edző a játékosoknak, hogy nyomsőá, srácok, még nincs lefutva :)

bio

bioLarzen 2014.01.03. 22:45:58

@félázsiai 2llkedő:

"Nem ő játszotta el a hitelét, hanem a fidesz akasztotta rá a hiteltelenséget a hazugságaival."

Ő pedig nem volt annyira hiteles, hogy ezt túlélje, és nem volt képes lerázni a vádakat...

bio

bioLarzen 2014.01.03. 22:47:50

@félázsiai 2llkedő: "Ezért kell, hogy Piktor nyerjen egy minimális többséggel a tavasszal."

Minimális többséggel???

Ezt komolyan gondolod? Már ahhoz egyfajta ellenzéki csoda kellene a jelenlegi állás és tendenciák szerint, hogy ne legyen ismét 2/3, vagy a mostaninál még nagyobb győzelmük... minimális többség??? Komolyan, hol élsz?

bio

bioLarzen 2014.01.03. 22:48:51

@kuszkusz1: Szerintem te azt hiszed, hogy én védeni próbáltam Bajnait... pedig nem ;)

bio

kuszkusz1 2014.01.04. 07:23:54

Az, hogy Bajnaival baj van már a visszatérése előtt sejthető volt.

A Világgazdaság idézte egy mondatát, miszerint "a politikusok nem mondhatják meg az igazat a választóknak mert akkor nem választják meg őket."

Ettől lekonyultam mint a bili füle, mert ez a kijelentés a néplenézés eszenciája.

A tehetséges politikus képes úgy fogalmazni, hogy a mondanivalója igaz is legyen és mégse menjenek tőle világgá a választói. Ez a politikusi tehetség egyik ismérve.

Azt hiszem, mi, akik visszavártuk a Bajnait (azért elég sokan voltunk) úgy képzeltük, hogy csinál egy saját pártot, föltehetőleg az alapítványa nevét kölcsönvéve Haza és Haladás néven.
Bajnai abban a ritka és kivételes helyzetben volt amely lehetővé tette volna egy sikeres párt létrehozását.
Anyagilag is hozzá tudott volna járulni - egy párt finanszírozása rengeteg pénzbe kerül - volt tekintélye, a kormányzás során szerzett erkölcsi tőkéje és
az ismeretségi köréből kitűnő embereket kérhetett volna föl a pártjának vezérkarába.

Egy jó párt a vezetőség létrehozásával kezdődik, nem a tagság szervezésével. Az, hogy egy pártnak alulról kell szerveződnie, az egy marhaság. A párt fejének kiemelkedő intellektusnak és kitűnő szakmai ismeretekkel rendelkező valakinek kell lennie, mert minden párt - a jellegénél fogva - az ország vezetésére aspirál.
Tehát szó se lehet arról, hogy az 'utca embere', az átlagpolgár vezessen pártot.

Bajnai esetében viszont a szakmai tudás és tekintély néplenézéssel párosult amitől az egész vállalkozása gellert kapott.

Először is, egy már létező társaságra röppent rá.
Valami olyasmit gondolhatott, hogy az előtérben lévők - Juhász, Kónya - majd hozzák a népeket, míg ő háttérben a szakmai munkát végzi. Ő nemigen szándékozik a népekkel érintkezni, amely népekről az a véleménye ami.
A szakmai munka alatt nyilván az ellenzéki pártok összefogása szerepelt a fő helyen. Mindegyik párt behozza a közösbe a saját szimpatizánstáborát amely együttvéve képes lesz majd legyőzni a Fideszt.
Téeszesítés Bajnai módra.

És akkor ő lényegileg megússza a kampányolást, a szimpatizánsszerzést amihez nem fűlik a foga.

És hogy kik kampányoljanak őhelyette?

Pl. Juhász Péter.

"Bajnai szerint Juhász egy "politikai őstehetség", aki a mai politikai színtér "leginkább rendhagyó, újhullámos figurája". Egy olyan ember, akit nem a hatalom érdekel, és "karakterében sokban hasonlít egy, a hite mellett elkötelezett szerzetesre, aki minden idegszálával azért küzd, amiben hisz".

Az idézett szövegrész forrása:

kepviselofunky.blog.hu/2013/12/20/az_egyutt_a_fidesz_2006-os_kampanyaval_tamad#comments

A fenti mondatok Juhász Péter őstehetség mivoltáról (Bajnai előadásában) Juhász Péter kiadványában szerepelnek.

"Szerénység elvtársak, szerénység! Amit a legjobban szeretek magamban az a szerénység."

2llkedő 2014.01.04. 07:26:12

@bioLarzen: A jövőben mindig csak a lehetőség van meg. Te abból indulsz ki, hogy ha a fidesz el lenne zavarva, akkor csak rosszabb lehet, ezért inkább maradjon a fidesz, akármennyire is büdös. Ez a rossz hozzáállás.

2llkedő 2014.01.04. 07:28:57

@bioLarzen: Nem egészen. A közvélemény kutatások szerint van előnye a fidesznek vagy a maszoppal, vagy a dk-val, vagy az együttel szemben. És rengeteg a bizonytalan, akikről nem tudjuk, hova ixelnek.

2llkedő 2014.01.04. 07:36:18

@bioLarzen: A hamis vádakat nem könnyű lerázni. És nem azért, mert elvesztette a hitelét.

Ott van péel az M6-os autópálya. Egész pályás letámadás történt, lényegtelen volt, hogy milyenek a természeti adottságok, milyen a talajviszony. Az emberekbe az lett sulykolva, hogy azért drága, azért kell alagút, völgyhíd, hogy a csókosoknak jusson. Aki nem ért hozzá (márpedig jellemzően nem értenek hozzá), az szépen beszopta a dumát. Most az M4-es autópálya jóval drágábban épül, alagút, völgyhíd nélkül, a hangadóknak ez nem szúrja a szemét, mivel a pártjuk és kormányuk építi.

""""Kikhez kell a propagandának szólnia?

A művelt intelligenciához, vagy a kevésbé képzett tömegekhez?
Mindig csak a tömegek felé kell irányulnia!

A propaganda feladata nem az egyesek tudományos kiképzése, hanem a tömegnek bizonyos tényekre, eseményekre, szükségszerűségekre stb. való figyelmessé tétele úgy, hogy azok jelentősége a tömeg érdeklődésének középpontjába kerüljön.
Minden propagandának népszerűnek kell lennie és szellemi színvonalát a felvilágosítandók legkevésbé képzett rétegének befogadóképességéhez kell szabni.
Minél nagyobb az a tömeg, amelyre hatást kell gyakorolni, annál kevésbé legyen magas a propaganda szellemi színvonala. Ha tehát a propaganda a háborúban való kitartás fokozását célozza, és éppen ezért az egész népre irányul, a túlságosan magas szellemi előfeltételek kerülésére a legnagyobb gondot kell fordítani.
Minél kisebb a tudományos tehertétel és minél inkább a tömeg érzelméhez szól a propaganda, annál átütőbb az eredmény. Ez a propaganda helyességének és helytelenségének legkitűnőbb fokmérője, és semmi szín alatt sem egynéhány tudósnak vagy esztétikai ifjoncnak a kielégítése.
A tömeg befogadóképessége nagyon korlátolt, értelme kicsiny és éppen ezért nagyon feledékeny. Ezekből a tényekből kifolyólag tehát minden hathatós propaganda csak néhány pontra kell, hogy szorítkozzék. Ezt a néhány pontot és néhány tételt addig kell vezérszavakban ismételni, amíg az utolsó is megérti ebből a szóból azt, amit akarunk. Mihelyt az ember ezt az alaptételt feláldozza és sokoldalú akar lenni, akkor a hatás elaprózódik, mert a tömeg a nyújtott anyagot sem megérteni, sem megemészteni nem tudja. Ezáltal azonban az eredmény is tovább gyengül mígnem végleg elmarad.""""

2llkedő 2014.01.04. 07:49:13

@kuszkusz1: "A Világgazdaság idézte egy mondatát, miszerint "a politikusok nem mondhatják meg az igazat a választóknak mert akkor nem választják meg őket."

Ettől lekonyultam mint a bili füle, mert ez a kijelentés a néplenézés eszenciája."

Pedig tökéletesen igazat mondott. Ez nem néplenézés, hanem az egyszerű ember gondolkodásának a felismerése.

Az igazmondás csak hosszútávon lehet eredményes, akkor, amikor a hazug lejáratja magát, amikor kiderülnek a hazugságok, mint egyre többször Piktornál. Persze ennek is vannak fokozatai. Az igazság nem teljes kibontása is hazugság.

"Bajnai abban a ritka és kivételes helyzetben volt amely lehetővé tette volna egy sikeres párt létrehozását."

A fidesszel és a törzsgárdájával szemben nem lehetett volna sikeres. Elég csak a liba szót kiejteni, az egyszerű ember már nem is gondolja végig, hogy mit is szeretnének. Amíg a zemberek szeme ebből a hazugságból is fel nem nyílik, nem tudnak sikeresek lenni. Ehhez kell, hogy a fidesz saját magát járassa le. Ez az Ország egyetlen érdeke, nem pedig, hogy egy esetleges ellenzéki párt, vagy tömörülés nyerjen. Lehet a műtétet halogatni, előbb utóbb úgy is szükség lesz rá. Csak kérdés, melyik a jobb? Hamarabb túl lenni rajta, vagy tovább szenvedni, és esetleg még nagyobb károkat okozni a szervezetben?

kuszkusz1 2014.01.04. 08:29:10

@félázsiai 2llkedő:

"A fidesszel és a törzsgárdájával szemben nem lehetett volna sikeres."

Senki sem azt várta Bajnaitól, hogy a Fidesz törzsgárdáját hódítsa meg.
Azokat kellett volna megnyernie akiknek tele van a hócipőjük a Viktorékkal.

Ez az ami nem sikerült.

kuszkusz1 2014.01.04. 08:43:47

Szobordöntögetős b*zmeg-performansszal a kormányváltásért ...
hacsaknem.blog.hu/.../szobordontogetos_b_zmeg-performansz_ezt_igy_...‎
2013 szept. 30 - Nem tudom, hogy az Együtt-PM frontemberének... ... Orbán fejének virtuális letépése, a bazdmegelés meg az őrjöngés ... politikusként Bajnai Gordon, félek, hogy egyre többen lesznek azok, akik ... fotó: www.origo.hu ...... hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130930_Bajnai_Gordon_esete_a_kozmikus_tehenne

Így jár az a politikus aki - amikor pedig megtehetné - nem a legjobb emberekkel, nem a legkitűnőbb intellektusokkal veszi körül magát.

Bajnai nem korpa közé keveredett, hanem egyenesen fejest ugrott a korpába.

kuszkusz1 2014.01.04. 08:58:09

hacsaknem.blog.hu/2013/09/30/szobordontogetos_b_zmeg-performansz...‎

Remélem ez a link jobb lesz, a fenti nem működik csak darabjaira szedve.

kuszkusz1 2014.01.04. 09:09:20

www.origo.hu/itthon/20130930-az-egyutt-pm-politikusai-orban-szobranak-ledonteserol.html

Aki ilyen emberekkel veszi körül magát arra nem az ilyen emberek hoznak szégyent.

Ő maga a szégyen.

2llkedő 2014.01.04. 09:44:11

@kuszkusz1: Ismered a kabátlopási ügyet?

Amíg az emberekben nem tisztulnak le a dolgok, addig a feje tetejére is állhat, rajta marad az, hogy benne volt valami kabátlopási ügyben.

És már mondtam, az Ország jó irányba tereléséhez nem lehet széthúzni. Ez nem azt jelenti, mint a NER, hanem azt, hogy a véleményeket ütköztessük, de ne gáncsoskodjunk. A döntés pedig mindig az éppen hatalmon lévő kezében van. És ez független attól, ki is van kormányon. A NER ezzel szemben azt mondja, hogy Csak a fidesz. Vagy bólogatsz nekik, vagy el leszel taposva.

2llkedő 2014.01.04. 09:48:19

@kuszkusz1: "A szeretet ellentéte nem a gyűlölet. A gyűlölettel szemben a racionális érvelés általában hatástalan." (Popper Péter)

A fidesz sikeresen alkalmazta a gyűlölet politikát. Innentől kezdve a racionális érvelés hatástalan.

2llkedő 2014.01.04. 09:53:51

@kuszkusz1: Mi volt a problémád vele? Az, hogy Sztálinhoz hasonlították?

2llkedő 2014.01.04. 10:00:03

@kuszkusz1: "Így jár az a politikus aki - amikor pedig megtehetné - nem a legjobb emberekkel, nem a legkitűnőbb intellektusokkal veszi körül magát."

Mikor vette körbe magát Bajnai a Dopeman-hoz hasonlóakkal?

kuszkusz1 2014.01.04. 10:13:01

Ha a Bajnairól van szó akkor próbálj elszakadni a Fidesztől.

A Bajnai-féle társaságnak nem a Viktor-féle politikai giccs baloldali megfelelőjének kellene lennie.

2llkedő 2014.01.04. 10:26:37

@kuszkusz1: Bajnai arról nem tehet, hogy azok, akiknek meg van a véleményük Piktorról, azok nyíltan ki is mondják, amit gondolnak. Ha Bajnai elmondja a véleményét, annak csak a gondolkodó ember számára van jelentősége. Az egyszerű ember abból nem ért semmit.

2llkedő 2014.01.04. 10:28:07

@kuszkusz1: Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel? Jézus mit ért el vele?

kuszkusz1 2014.01.04. 10:49:58

@félázsiai 2llkedő:

Nem az a baj, hogy a Bajnait körülvevők kimondják a véleményüket a Viktorról, hanem az, hogy milyen színvonalon mondják ki.

bioLarzen 2014.01.04. 11:48:52

@félázsiai 2llkedő: Félreértettél: nem, nem abból indulok ki, hogy ha bukna a fidesz (sajna kizártnak tűnik), akkor csak rosszabb jöhetne, hanem abból, hogy nem látom a jobbat, ami jöhetne.

A kettő nem ugyanaz.

bio

bioLarzen 2014.01.04. 11:49:46

@félázsiai 2llkedő: Tudnál mutatni nekem egyetlen, bármilyen módon hitelesnek tűnő közvéleménykutatást, ami kicsit is szoros eredményt jósol tavaszra?

bio

bioLarzen 2014.01.04. 11:55:06

@félázsiai 2llkedő: Ragozhatod ahogy akarod, egy népszerű, és politikailag stabil/felkészült/profi vezető ki tudja védeni a nemtelen támadásokat - pláne hatalmi pozícióból. Gyurcsány nem tudta - sőt, csúfosan megbukott.

Ezért kizárólag a fideszt hibáztatni olyan kb., mintha egy bokszoló sértődötten mondaná, hogy azért kapott ki, mert az a bunkó ellenfele állandóan ütötte...

Ez (is) a politika. Ha te vagy hatalmon, az összes ellenfeled támadni fog, és le akar váltani. Hogy milyen eszközökkel, az persze őket minősíti - de nem menti fel a vezetőt a felelősség alól, hogy nem tudja megvédeni a hatalmát (pláne, ha az legitim).

Gyurcsányt azzal védeni, hogy nemtelen támadások áldozata lett (még, ha történetesen teljesen igaz is), kb. olyan szánalmas szerintem, mint maguk azok a nemtelen támadások. Ugyanis ezzel a védekezéssel csupán politikusi alkalmatlansága bizonyosodik be - lásd a bokszolós hasonlatot.

bio

bioLarzen 2014.01.04. 11:57:56

@félázsiai 2llkedő: Gondolom, te azt sem ismered el, hogy populizmusban Gyurcsány azért nagy és szoros versenyt vívott/vív a fidesszel...

bio

2llkedő 2014.01.04. 12:01:44

@bioLarzen: Amíg nem zárod le a múltat, azaz nem nyitod meg az új kaput, nem is fogod meglátni a lehetőséget.

2llkedő 2014.01.04. 12:03:05

@bioLarzen: Senki nem tudja megmondani, hogy a bizonytalanok hova fognak szavazni. Meg különben is, még rengeteg idő van addig, és még sok víz le fog folyni addig a Dunán.

2llkedő 2014.01.04. 12:07:23

@bioLarzen: "Ezért kizárólag a fideszt hibáztatni olyan kb., mintha egy bokszoló sértődötten mondaná, hogy azért kapott ki, mert az a bunkó ellenfele állandóan ütötte..."

Nem állandóan a fidesz hibáztatásáról van nagyba szó, hanem arról, hogy nem lehet tudni, hogy Feri elképzelése mit hozott volna ha... És arról van szó, hogy nem egyértelműen Gyurcsány a hibás.

A bokszolós hasonlatod pedig azért nem jó, mert ebből is az látszik, hogy az Ország sehol sincs. Csak az egymás püfölése, gáncsolása, legyőzése a cél. Mint az Újpest-FTC meccsen. Az, hogy mi folyik a pályán, lényegtelen. Pedig arról kellene szólnia a dolognak.

2llkedő 2014.01.04. 12:25:55

@bioLarzen: "Ez (is) a politika. Ha te vagy hatalmon, az összes ellenfeled támadni fog, és le akar váltani."

Ez csak az egoistáknak, a hatalommániásoknak a politikája.
Az ország érdekében Széchenyi és Kossuth is össze tudott állni.

Már többször leírtam, hogy ez olyan, mint a rally verseny, azzal a különbséggel, hogy itt a versenyautó hátsó ülésén majd 10 millióan ülnek.
A kormánynál ülőnek is és a mitfahrernek is az kellene, hogy legyen a célja, hogy az autó az utasokkal végig menjen a pályán, esetleg megelőzve a többi versenyző autót. Ha a mitfahrer önző, egoista módon a jó irányt is rossznak mondja, csak azért, hogy bizonyítsa, hogy aki a kormánynál ül, az alkalmatlan a vezetésre, és erről meggyőzi az utasokat is, akik utána nyomást gyakorolnak a kormánynál ülőre akkor annak az eredménye nem a célba jutás. A normális mitfahrer nem ráncigálja a kormányt, nem nyomogatja össze vissza a féket és a gázt az utasok segítségével, hanem mondja az irányokat. A döntés mindig azé, aki a kormánynál ül.

Amikor pedig az autó beér a célba, akkor az utasok eldönthetik, hogy kipróbálják-e a fordított felállást, vagy a mitfahrert ültetik a kormányhoz, és keresnek új mitfahrert. Ez a választás. De csak akkor, amikor már beértek a célba.

2llkedő 2014.01.04. 12:28:00

@bioLarzen: Populizmusban a fidesz, élükön Piktorral verhetetlen. Feri egy amatőr hozzájuk képest.

tamas11 2014.01.04. 13:13:20

@bioLarzen:
Téged csak az győzne meg, ha a komcsi csőcselék a közvéleménykutató kérdezőbiztosok háza előtt tüntetnének, az LMP-sek pedig már a kerítésgyárban cibálnák a készülő kordonkerítést, mint fizetett tesztelőcsoport.

bioLarzen 2014.01.04. 17:45:46

@félázsiai 2llkedő: Esküszöm, hogy nem szándékom sértegetni, de azért nem kicsit örülök, hogy nincs közöd az államigazgatáshoz... Te simán belevinnél egy országot a tök ismeretlenbe...

bio

bioLarzen 2014.01.04. 17:46:33

@félázsiai 2llkedő: Azt elhiszem, hogy szeretnéd így látni. De sajna, bár piktorral kapcsolatban egytértek, Feri nagyon is a nyakán liheg.

bio

bioLarzen 2014.01.04. 17:47:30

@tamas11: Ejnye... úriemberek beszélgetésébe beleszólni?

bio

2llkedő 2014.01.04. 18:09:53

@bioLarzen: Mi köze az államigazgatáshoz a lehetőségek meglátásához?

2llkedő 2014.01.04. 18:10:39

@bioLarzen: "Feri nagyon is a nyakán liheg."

Ki is fejtenéd részletesebben, vagy elég annyi, hogy kijelented?

2llkedő 2014.01.04. 18:21:14

@bioLarzen: "Feri nagyon is a nyakán liheg."

Ezzel hitegeted magad, meg ezzel próbálod védeni Piktorodat.

bioLarzen 2014.01.04. 22:25:27

@félázsiai 2llkedő: Te valamit nagyon félreértesz szerintem. 1990-ben szavaztam utoljára a fideszre.

bio

bioLarzen 2014.01.04. 22:27:28

@félázsiai 2llkedő: Ez most komoly kérdés volt?

bio

2llkedő 2014.01.05. 06:57:46

@bioLarzen: "Axiómát bizonyítani?"

Ja? Hogy ez a te axiómád? Nincs több kérdésem. A valóság ne is zavarjon.

2llkedő 2014.01.05. 06:58:23

@bioLarzen: Nem kérdés volt, hanem találat.

bioLarzen 2014.01.05. 13:46:25

@félázsiai 2llkedő: Vedd már észre a szmájlit, jóember.

bio

bioLarzen 2014.01.05. 13:47:53

@félázsiai 2llkedő: Magyarán, te nem tudod, mi köze egy állammenedzselésének a lehetőségek meglátásához?

bio

heki 2014.01.07. 17:42:02

Végigolvastam!
Mindenkit.

Probléma több.

1.
Mit és kit nevezünk politikusnak? Mit jelent ez a szó?
Az alapfogalmakat tekintve egyetértünk-e?

A poszthoz kapcsolódva:
elgondolkodtató, és a listaállítás szándéka tiszteletreméltó.

Ámde.
Alapfogalmaink azonosak? A politikus szó több kategóriát kell, hogy jelentsen.
Kell, pl.: (axióma-szerűen, :) utalva a fentebbi megjegyzésekre)több kategóriát állítani:

1. Államférfi
aki hazája érdekeit nézvést hosszú távon gondolkodván bizonyos morális töltettel jelentős, pozitív hatást tesz korára és hazának állapotjára. Mondjuk Széchenyi talán ilyen volt. Vagy szeretett volna lenni. De Deák mindenképpen.
2. Jelentős személyiség, nagy formátumú politikus.
Akinél a morál nem játszik, de korára rendkívül nagy hatással volt. Pl. Hitler v. Sztálin. Módszerei egyediek, de erkölcsileg megkérdőjelezhetők.
Nem tudom Horthy ide sorolható-e, talán.
3. Kamarilla-politikus
Aki mondjuk minden rendszert erkölcs nélkül kiszolgál és megfelelően nagy intellektuális képességekkel bír saját túlélése érdekében. Tudja, hogy akkor tud hatalmon maradni, ha bizonyos tömegtámogatás, vagy erő van a háta mögött.
Ugyanakkor nem biztos, hogy egyeduralomra vágyik, de cinkelt lapokkal játszik. Mondjuk Pozsgay. Vagy Horn.
Túlélési vágya jó esetben egybeesik az ország érdekeivel.
4. Politikus
Aki úgy tud hazudni, hogy az emberek többsége elhiszi, amit mond. Szimpátiát tud ébreszteni sok emberben, miközben rejtett szándékai nem kerülnek nyilvánosságra.
De meg tud bukni, akár négy, vagy akár nyolc vagy x év múlva.
Mondjuk Kádár.
5. Néptribunus
Aki féligazságokat dörgő hangon hirdet meg, és a nép jelentős része úgy érzi, rejtett vágyait artikulálta az illető.
Hosszú távon nem gondolkodik, mert képességei nincsenek meg hozzá.
Én Orbánt ide sorolom.
6. Hordószónok
Hasonló a néptribunushoz, de a maga sarkalatos dolgait szórakoztató és egyben elidegenítő módon fogalmazza meg.
Pl. Torgyán, vagy Csurka.
7. Pojáca
Aki azt hiszi, hogy ő számít valamit a közösségnek, saját viselkedése mentén mozog. Egy ideig szórakoztató.

Szóval ez hét különböző kategória.
Nem biztos, hogy pontos, mert pl. Churchillt, vagy Ferenc Józsefet hova sorolhatnánk? (Az elején valamelyik kategóriába.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.07. 17:54:06

@heki: Megfogtál. Asszem, mindegyik szóba jöhet adott esetben, aki közéletben közhatalommal foglalkozik választott, állami vagy önkorm. vezető pozícióban. A hatás számít.

heki 2014.01.07. 18:16:52

@HaFr:
Ebbe a hét kategóriába nem tartoznak bele a bábfigurák, ha már önkormányzatokról van szó. :)

Szúrófény 2014.04.06. 05:54:37

@2llkedő: Szabó Dezső: Mit jelent ez a jobb és baloldaliság? Azt, hogy az illetők egy az országot érintő egyetemes, vagy részletkérdésekben nem fizikai és pszihikai adottságok összes ismeretéből s a szóban forgó probléma elképzelhető minden hatásából alkotják meg az ítéletüket: hanem egy híg tudományellenes, elemeiben ellentmondó piszkos frázeológia szerint mely őket jobb- vagy baloldaliakká kötelezi” — aszerint, hogy melytől reméli a maga boldogulását, zsákmányát, mondom hozzá én. Melyikben volt, vagy lehet a hatalom kedvezményezett állatja, pártját aszerint választja!
süti beállítások módosítása