1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.10.01. 11:48 HaFr

Így lehetne más a politika

A magyar politikai osztály teljesen eltévedt, de makacsul egyre mélyebbre hatol a tévedéseinek dzsungelében, mert nincs, aki megakadályozza ebben.

A tévedés óriási és köze van az elmaradt magyar polgárosuláshoz és féloldalas modernizációhoz. Ebben az óriási problémahalmazban a jelenlegi politikai minőség nem lenne képes rendet vágni akkor sem, ha akarna. De nem is akar. A magyar politikai osztály szűk látókörű, önző és cinikus. Hagyományosan az, ebben nőtt fel, ezt tanulta, így szocializálódott. Erkölcsi nívója gyenge, hazudni vagy megalkudni mindig kész, együttműködési képessége nem terjed túl a kollégiumi szobán. Ez nem populista retorika, ez tény: mutatja az ország állapota, hangulata, versenyképessége, jövőbe vetett alacsony hite. Tudjuk, hogy így van. Ebből a tudásból kellene kiindulnunk, ha újat akarunk.

Ami nem lesz könnyű. A magyar politikai osztály a sajtó, a lekenyerezett rétegek, az állami kényszer felhasználásával rabul ejtette a magyar társadalmat, semmiről sem vagyunk képesek már beszélni, csak az állam, a pártok és a pártpolitika körül folyó dolgokról, arról, amiről ők akarják, hogy beszéljünk, az ő szemüvegükön át nézzük a világot, azok kottájából játszunk, akiknek elvileg az urai lennénk. Aki meg már nem hajlandó erre, az inkább nem beszél, de nem hoz létre alternatív politikai tereket, nem törekszik kitörni a csapdából. Vergődünk. Vergődünk, mert eleve elfogadjuk azt érték- és érdekrendszert, értelmezési keretet, amit ránk kényszerítenek, és utána már csak ebben a keretben tudunk gondolkodni -- szükségképpen saját magunk ellenében.

Bár mindenki tudja, hogy a politikusok hazudnak és korruptak, mégis egyiktől a másikig szaladunk, és képesek vagyunk betörni egymás fejét ezek miatt -- vagy ha nem, hát visszavonulunk a magánéletbe. Mintha oda nem jönnének utánunk. Közben rossz a közhangulat, a legpesszimistább és a legbizalmatlanabb nép vagyunk a kontinensen. Mindez tény, nem populista retorika. De nem cselekszünk a tények alapján. A legjobb esetben is a legkisebb rosszat választjuk, ami a lehető legrosszabb, hamis realizmus. Mindez az elmaradt polgárosodásnak, a kifejletlen polgári öntudatnak, a gyenge együttműködési képességeknek és közbizalomnak, és a polgári egzisztencia hiányának a hatása. Nem hiszünk a saját megérzéseinkben, balsejtelmünkben, tudásunkban. Félünk. Közben meg várjuk a csodát, ami nem jön. És a politikai osztálynak érdeke, hogy ez így maradjon. Érdeke, hogy az általa felállított keretrendszerben gondolkodjunk róla, bizonytalanok, frusztráltak, megosztottak és reményvesztettek maradjunk -- függők.

A politikusaink korruptak, hazugok és hozzá nem értők. Az érdekeik már nagyon régóta szembemennek a társadalom saját jól felfogott érdekével, a közjóval. Aki függésben akar tartani egy népet, az nem akarhat jót neki. Óriási hiba lenne hát abban bízni, hogy ezek valaha is véget vetnének a korrupció, a szegényedés és a bizalmatlanság uralmának. Felmerül a kérdés, mégis meddig várjunk. Mennyire hosszan rakjuk még magunk előtt az utat a türelem, a gyávaság és az egymás iránti bizalmatlanság köveiből?

Tényleg lemondtunk volna a jó élet lehetőségéről? Ebben az egy életben, amely mindenkinek megadatott? Rettenetesen hangzik.

Ha mégse, akkor szokjuk meg a gondolatot: semmi sem lesz másképp, ha nem teszünk érte. Semmi. Oszt jó napot, minek éltél?

A mai utunkról mihamarabb le kell térni, túl sokáig koptattuk már a lábunkat rajta, és ahol kínálkozik egy elágazás, azt meg kell fontolni. Ez az elágazás egy másik, sikeres, boldogabb társadalom felé a politika visszavételén és a szolgáló, hatékony, ellenőrizhető államon át vezet. Amennyivel szabadabb vagy, öntudatosabb a társadalom, és amennyivel kisebb, hatékonyabb és ellenőrzöttebb az állam, annál több pénz marad a zsebedben, annál több esélye van az autonómiának, a társadalmi koordinációnak, a sikeres nemzetnek. A politikai osztály és az állam végérvényesen a fejünkre nőtt! A 2014-es költségvetés tervezete szerint a Fidesz-állam már a GDP 55%-át akarja magához vonni és újraosztani (tekintélyes részét önmagára): Mármost milyen világ az, amelyben az állam névleges urai (a polgárok) közül milliószámra élnek napi betevő és perspektíva nélkül, miközben a megbízottjuk számolatlanul hányják ki a pénzüket az ablakon?! Ezt a világot szolgaságnak hívják.

Amennyivel olcsóbbá, hatékonyabbá, ellenőrizhetőbbé  tudjuk tenni az államot, annyival kisebb érdeke lesz a rossz politikusoknak benne dolgozniuk. Kiszűrjük a rossz politikusokat.

Ha velünk akarsz tartani egy mozgalom és egy párt alapításában, amely többek között ezt tűzi ki célul, gyere el szombaton (október 5-én) de. 10 órára a Lurdy Konferenciaközpontba (Lurdy-Ház, Budapest IX., Könyves Kálmán krt. 12-14) egy beszélgetésre. Ne mondj le az országról, magadról és azokról, akik fontosak neked! Mi pedig adunk neked ehhez terepet, eszközöket, izgalmat és méretes feladatot.

Mert nem kisebb embert, mint Orbán Viktort és a szemléletét kell legyőzni! A többi utána már magától megy.

130 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr95543139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2013.10.01. 18:55:21

@zorki:
azok a pártirányítás alatt működő járási tanácsok kaphatnak önállóságot. és válhatnak kistérségi önkormányzatokká. csak én nem tudom elképzelni, hogy berettyóújfalu önállóságot akarna. és azt sem, hogy az ország többsége szavazna egy ilyen pártra.

de azt igen, hogy polgárosodott agglomerációk felismerik, hogy a viszonylagos önállóság kivívása elemi érdekük. és lehet találni egy olyan kompromisszumot, ami a leszakadó térségeket se hagyja magára. nem arra van szükség, hogy egy térség teljesen önálló legyen, hanem arra, hogy a fejlesztési forrásokról a polgárság a pártoktól függetlenül döntsön. a fejlesztési pénzeket a pártoktól majdnem teljesen elvonja.

lehetne budapesten egy kormányzati nagykerület (belbuda és pest nagykörúton belüli része), ami ahogyan most, legyen a pártoké. lopjanak ott. de ne rabolják le az egész országot.

nevetőharmadik 2013.10.01. 19:28:00

@unionista: oké, és te ezek szerint egy ilyen lázadást kivitelezhetőnek tartasz? Mert ugye azzal tisztában vagy, hogy egy ilyesfajta független önkormányzatot is finanszírozni kell? Ez a finanszírozás pedig szinte teljes mértékben a kormányzaton múlik, magyarul a kormányt kell kényszeríteni. Van róla elképzelésed, hogy ezt a kormányt mi képes kényszeríteni? Szerinted egy M7-es lezárás működne? Meddig? Hogyan? És kik zárnák le?

Mindenesetre úgy vélem, hogy egy olyan "polgári önállóságnak", ami egy ilyen akcióhoz kell, ha csak egy töredéke meglenne, a pártok már régesrég nem olyanok lennének, amilyenek most.

Vagy arra gondolsz, hogy egy-két független polgármester felülről át tudná alakítani a népet? Mert ez ugyanaz, amiről azt mondod, hogy egy országos párttal nem menne - hát ezzel a logikával kicsiben sem.

Pártellenes, függetlenkedő hozzáállást én alapvetően csak egy fajta romantikázásnak látom. A párt, mint olyan, azonos célú emberek érdekérvényesítő közössége. Legalább funkcionálisan szükségszerűen kialakul, akkor is, ha egy testület hivatalosan csupa függetlenekből áll és nem mondják ki a pártok létezését. Nem a pártokkal van baj, hanem ezekkel a konkrét pártokkal, ezek miatt a konkrét emberek miatt, akik most őket alkotják.

Szerintem valójában bármilyen módszer, ami csak egy részterületet céloz meg, mint megreformálandót, szükségszerűen elbukik. Nem lehet csak a politikusokat lecserélni, vagy csak önkormányzati szinten változásokat hozni, vagy csak a nép gondolkodását befolyásolni. Minden szintet egyszerre kell "megtámadni", mert minden mindennel összefügg és befolyásolja a másikat. Úgy is mondhatnám, megengedve egy kis történelmi áthallást: rendszert kell váltani, de az egész rendszert, nem csak elemeit.

unionista (törölt) 2013.10.01. 19:46:15

@nevetőharmadik:
nincs most kedvem túl sokat vitázni.
nem értünk egyet.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.01. 20:03:27

@nevetőharmadik:

unionistának különbejáratú fogalomkészlete van. Így hát a "nem értünk egyet" az ő használatában ezt jelenti: "mivel az fogalmain nem egyeznek, innentől kezdve értelmetlen minden vita. a legokosabb kölcsönösen hülyének tartjuk egymást."

nevetőharmadik 2013.10.01. 20:15:20

@neoteny: nem nagy baj. A libsibolsizós-fideszdroidos anyázásnál sokkal kulturáltabb így.

nevetőharmadik 2013.10.01. 20:17:04

@nevetőharmadik: jav: fideszdroidoZÓs.

Nem akartam azt sugallni, hogy unionista esetleg fideszdroid, és rájuk jellemző módon libsibolsizna.

aszterixagall 2013.10.01. 20:26:59

@unionista:
Igen, de valahogy meg kell szüntetni az felülről történő szervezést, ahhoz, hogy alulról lehessen szerveződni. Másként fogalmazva, nem lehet helyi szinten, önkéntes kooperációval csinálni semmit, ha a "helyiek" és "önkéntesek" összes erőforrását elvonja a központ. Hogy a centrumot leépítsük, ahhoz sajnos el kell venni a hatlamat azoktól, akik kiépítették. Amiket leírsz, az nme jöhet létre úgy, hogy az állam az erőforrások 55%-át birtokolja.

unionista (törölt) 2013.10.01. 20:30:17

@nevetőharmadik:
csináltam egy egyszerű számítást a gdp megyei alapú bontását figyelembe véve. kistérségit nem találtam.

a szabad pénzeszközöket nyilván úgy kell leosztani, hogy az figyelembe vegye a fejlettséget, de valamennyi pénzt azért elvegyen a gazdagabb vidékektől, a leszakadóknak pedig osszon. erre lehet mondani képleteket. egy négyzetes leosztást választottam.

abból ez jött ki (kerekített adatok):

Budapest 123% (budapestre egy főre jutó költségvetési bevétel 123%-a jutna. több, mint az átlag, de nem vihet el mindent a főváros.)
Pest 96%
Fejér 99%
Komárom-Esztergom 101%
Veszprém 92%
Győr-Moson-Sopron 106%
Vas 97%
Zala 95%
Baranya 90%
Somogy 90%
Tolna 93%
Borsod-Abaúj-Zemplén 89%
Heves 91%
Nógrád 83%
Hajdú-Bihar 93%
Jász-Nagykun-Szolnok 91%
Szabolcs-Szatmár-Bereg 87%
Bács-Kiskun 91%
Békés 88%
Csongrád 93%

ha ezeket lakosságarányosan súlyozzuk, akkor a költségvetés bevételeinek 98%-át osztottuk el. a ennek a 103%-a lehet. ami azt jelentené, hogy a kormány a költségvetés 5%-a felett rendelkezne. ez cca. 700-800 mrd forint.

mindenki abban lenne érdekelt, hogy minél jobban teljesítsen. mert annál több költségvetési bevételhez jutna. de egy egyszerű automatizmus ezt lefölözné. és marad valamennyi a kormánynak. de most a költségvetésnek nem az 5%-a fölött rendelkeznek a pártok, hanem ki tudja mennyi fölött. teljesen önkényesen mondják meg, hogy hová mennyi jusson.

nem arról van szó, hogy én lehetetlen helyzetbe hoznám a pártokat. még csak arról sem, hogy le akarnám váltani orbán viktort. legyen az a miniszterelnök, akit a többség megválaszt. azt mondom, hogy a kormány hatalmát korlátozni kellene. de ez a szocialistákat is korlátozná. bajnait is, vagy schiffer andrást, vagy vona gábort is. egy szűk érdekcsoport ne rendelkezhessen hatalmas pénzek fölött úgy, hogy az egész ország annak a szűk körnek van kiszolgáltatva.

Hidvégi Mihály 2013.10.01. 20:36:33

@leponex:

Nem, nem szokásom alapból a durvaság, nem szeretnék ilyen szokást felvenni. Ne aggódj, csak valahogy kezdeni kellett a hozzádszólást, s látod, így mindjárt tudtad ki szól itt.

Azért elég nehéz nekem téged megfejteni. Vagy nem is tisztem :-) ?

A mai első itteni hozzászólásodban is erős cinizmust érzek, s ne haragudj meg ezért, hogy ezt mondom, nem bántani akarlak, csak a megfejtési kényszerem miatt írom. S ez a vélt cinizmus hatott rám úgy, hogy ezért is úgy kezdtem, ahogy.

S ismét úgy írtál utóbb is, mint aki nem nagyon tud, akar hinni senkinek. Higgy!, ezért írtam, hogy ha itt HAFR-nak nem hiszel, akkor higgy máshol, de a hited mellé párosuljon szúrós szem is, s ha rosszat látsz, hát ne menj el mellette szótlanul.

Ne légy hitetlen, te sem, más sem, aki nem hisz valamiben az feladja. Nem adhatjuk fel, hogy lehet ennél sokkal jobb országot alkotni.

unionista (törölt) 2013.10.01. 20:52:53

@aszterixagall:
az önkormányzati törvénynek le kell osztani a pénzeket valamilyen automatizmus szerint. egy elég egyszerű képletet választottam. ami a gazdagoknál egy négyzetes lefölözés, a szegényebbeknél egy négyzetgyökös feltornázás. szerintem ez nem rossz. a számok fenti kommentben. de lehet akármi a képlet. a lényeg, hogy az pártsemlegesen megmondja, hogy kinek mennyi jut. figyelembe véve a lakosságarányt és a gazdasági teljesítményt. és azért senkit se hozzon lehetetlen helyzetbe. és legyen a politikai kormánynak valamilyen maradványösszeg.

az jött ki, hogy budapest cca. 3250 milliárd forintból gazdálkodhatna. úgy, hogy ebben nincs benne a nyugdíj, az adósságszolgálat. mert az egy külön kassza. és még ebben benne van havi 25000 forint alapilletmény. a jelenlegi kedvezmények helyett.

3250 milliárdból kellene a fővárosban az egészségügyet, a közoktatást, az infrastruktúrát, az igazgatásrendészetet fenntartani. ebből kellene műemlékvédelemre fordítani, ebből lehetne beruházni. de ezért nem kellene kuncsorogni a főpolgármesternek. hanem ez az összeg rendelkezésre állna. na most a fővárosi költségvetés ennek az 1/10-e. persze ennél sokkal több jut a fővárosnak. mert ilyen-olyan támogatási címeken kap pénzt. és a minisztériumok is leosztanak rengeteg pénzt. összességében nem is tudjuk, hogy pontosan mennyit költ a főváros. kapjon jóska 1 milliárdot műcsarnokra az egy napi hír. de ha ennyi pénzt elvesznek, akkor elvették. ebből a pénzből kellene fenntartani a pető intézetet. de ezeket nyilván le lehetne osztani ugyanígy a kerületek és a főváros között. és akkor kezelhető költségvetés lenne ez.

panelburzsuj 2013.10.01. 20:55:33

@nevetőharmadik:

"Ez a finanszírozás pedig szinte teljes mértékben a kormányzaton múlik, magyarul a kormányt kell kényszeríteni."

'azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az Ön ellen folytatott szabadságharcomat támogatni és és finaszírozni szíveskedjék".

Folytatás itt:

www.youtube.com/watch?v=Ozkdjp6pDBo

unionista (törölt) 2013.10.01. 21:07:03

@panelburzsuj:
az jött ki, hogy a dombóvári kistérség évi 16 milliárdból gazdálkodhatna úgy, hogy minden jogosult kapna nyugdíjat, mindenki kapna havi 25000 forint alapilletményt (egy főre jutó tizedet). van ugye adósságszolgálat. ezen felül 16 milliárd jut az egészségügyre, oktatásra, fejlesztésre, rendvédelemre, falunapra, nem tudom mire. fejenként cca. évi 500 ezer forint. évi 300 ezer forint alapilletmény. és a nyugdíjasok kapják a járadékot még ezen felül. tehát ez ugye 2 havi nyugdíj extra. csak nincs utazási kedvezmény. nincs forrás a rezsicsökkentés költségvetési hatásaira, stb. fix 50% újraosztást előfeltételezve.

panelburzsuj 2013.10.01. 21:17:57

@unionista:

A te modelled teljesen oké, egyre nem láttam eddig ötletet nálad: a jövedelmileg gyakorlatilag független egységeket milyen erő kényszerítse a közös kiegyenlítő mechanizmusba?

Az EU a tagországok összjövedelmének tán 1,5-2 százalékát osztja újra. A NER meg a "tagok" jövedelmének 55 százalékát.

És mi az EU-s újraosztás egyik legfőbb kockázati tényezője?

A potyautas-viselkedés: a befizetés kerülése egyik oldalon, a csibészkedő felhasználás a másikon.

Tovább tudod vinni, ugye?

leponex 2013.10.01. 21:20:53

@Hidvégi Mihály:
" Nem adhatjuk fel, hogy lehet ennél sokkal jobb országot alkotni."

No, ebben egyetértünk.

Ezért is élcelődök az ilyen 'végtelenül elkeseredett' sopánkodásokon, szolgalelkűzésen, diktátorozáson, reménytelenkedésen,
" Vergődünk. Vergődünk, mert eleve elfogadjuk azt érték- és érdekrendszert, értelmezési keretet, amit ránk kényszerítenek, és utána már csak ebben a keretben tudunk gondolkodni -- szükségképpen saját magunk ellenében."

ÍGY soha nem lesz, se jobb, se élhetőbb.

Lószart se kényszerítik rá semmire ,önálló entitásként a Piacon eladott tudásával szabad állampolgárként nyilvánosan pártot is alapíthat, ha komolyan gondolja.

Eric Berne remek könyvében írja le azt a játszmát, amikor eredménytelenségét valaki azzal magyarázza, hogy sosem engedték meg neki, pedig ha ...

Tessék, HaFr barátunk meghirdette a népgyűlést, szkájpoltak egy kicsit helyette, összeállította csuklóból a 2015-ös költségvetést, mindenki kap minimum 100 ezer pénzt ( a magasabb jövedelműek többet, természetesen, mert tőlük többet vett el az állam, az a randa szőrös izé, akikkel a gyerekeket kell majd riogatni ), pártocskákat lízingelt volna ...
mire végre tényleg Pártot alapít!

Tiszta beszéd !
Berne is ezt javallta a játszma megszakítására: tessék, csináld, ahogy gondolod!
(Csak az a thermopűlei fíling ne lett vón ;-) )

nevetőharmadik 2013.10.01. 21:26:05

@panelburzsuj: igen, valahol pont itt van a probléma. Ha a gazdaságilag függő lázad, akkor elég nagy a valószínűsége, hogy róka fogta csuka-csuka fogta róka eset lesz, vagy csak simán elfajulnak a dolgok az erőszak irányába.

@unionista: érdekes elgondolás, mintha egy szövetségi államról lenne szó. Ugyanakkor felmerül bennem a kérdés, hogy az ilyen pici (megyényi) egységek gazdaságosak-e? Melyek azok a közszolgáltatások, amik a "szövetségi" kormány szintjén maradnak, melyek azok, amik megyeszinten lesznek külön-külön megoldva mindenhol... mindenesetre gondolatébresztő modell.

Mellesleg jól értem, 25.000 Ft-os alapjövedelemről beszélsz?

panelburzsuj 2013.10.01. 21:29:21

@leponex:

Egy dolgot sose tudsz überelni, lepó: HaFr volt az első, aki nem a hősies hasbeszélőt játszotta abban a partiban, ami ezen a blogon eddig lezajlott.

És nem azért bújt elő a paraván mögül, mert a Totó nevű kiskutya megugatta - csak épp Leponex néven bujkálva... :)

panelburzsuj 2013.10.01. 21:32:39

@nevetőharmadik:

Gyerekbiliztetésben egy háztartás is gazdaságos.

Légkörvédelemhez egy emberiség is kevés.

leponex 2013.10.01. 21:37:00

@egyetmondok:
"Hogy a hazudozás milyen méretet képes ölteni,...- Navracsics minapi mondata holokauszt ügyben a legfényesebb bizonyíték.

A magyar állam felelős a holokausztért,mondta a miniszter.Így,ilyen egyszerűen.

No,mostan vagy ő hazudik,vagy az alaptörvényi hitvallás,amely szerint 1944 március 19.napján megszűnt a magyar állami szuverenitás, és állami felelősséget (nem pedig néhány vezető állami ember erkölcsi elrongyolódását, vagy bábbá válását)emlegetni olyan állam esetében,amelynek nincsen szuverenitása,teljes képtelenség. De akkor ki hazudik ?"

Ó kedves neoteny2!

Mivelhogy nem a magyar állam szűnt meg, csak annak szuverenitása, ezért természetesen az aktuális államrezon felelőssége változatlanul fennállt folyamatosan.

Ahogyan egy beszámíthatatlanná vált polgártársunk felelőssége is fennáll az általa elkövetett bűncselekményért, de ő beszámíthatatlansága miatt nem büntethető.

Hidvégi Mihály 2013.10.01. 21:39:31

@leponex:

Te valamit igen félreértesz szerintem.

Mikor Hafr azt mondja:
" Vergődünk. Vergődünk, mert eleve elfogadjuk azt érték- és érdekrendszert, értelmezési keretet, amit ránk kényszerítenek, és utána már csak ebben a keretben tudunk gondolkodni -- szükségképpen saját magunk ellenében."
akkor nem ő, nem én vergődik, hanem az átlag magyar, épp ostorozza a népet, hogy ezt a mentalitást nem szabad megtűrni, nem lehet belenyugodni a posványba. S te ezt felrovod neki, ejnye, ejnye.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.01. 21:39:43

@leponex:

"Ó kedves neoteny2!"

Na azt megnézem mi lesz erre egyetmondok reakciója ... :)

panelburzsuj 2013.10.01. 21:42:35

@Hidvégi Mihály:

Nem félreérti, hanem félreviszi.

Mi másér kavarna?

unionista (törölt) 2013.10.01. 21:44:55

@panelburzsuj:
az úgynevezett népnek kellene ezt kikényszeríteni.
ebben a számításban van évi 300 ezer forintos alapilletmény. ami azért nem tűnik rossznak. és ez a nyugdíjasoknak is járna. tehát ezt a szocialista párt éppenséggel magáévá is tehetné. de akár a fidesz is. ez nem orbán viktor ellen van, vagy mesterházy attila mellett. szó nincs erről.

nagyvonalakban úgy kalkulálok, hogy a gdp 30.000 milliárd huf. 50% újraosztás. a költségvetés 15.000 milliárd huf. ennek a fele kötött felhasználású. 3.000 milliárd nyugdíj. 3.000 milliárd alapilletmény. 1.500 milliárd adósságszolgálat.

és a maradék 7.500 milliárdot próbáljuk elosztani igazságosan. figyelembe véve a teljesítmény elvet és a lakosságszámot. na most ez a mechanizmus olyan, hogy fejlettségi egyenlőtlenségek miatt képződik egy maradványösszeg. azzal rendelkezzen a kormány.

tehát nem az történne, hogy egy valaki megnyeri a választást. és utána nem lehet lopni. hanem arról van szó, hogy a kormány ezt a maradványösszeget költheti el. a népek ezek után nem a pártokat szidnák, hanem a saját önkormányzati vezetőjüket. hogy miért így építették meg a felüljárót. ezt a reálértelmiséggel kellene megbeszélni. a pártok meg vitázhatnának arról, hogy a szent istván kerületben kinek állítsanak szobrot. és a piaci át ötszöröséért felújíthatnák a lánchidat.

100-200 elosztó központ lenne. budapest mellett 176 járás van jelenleg. ebben benne vannak a megyejogú városok is. mondjuk úgy, hogy 176 agglomeráció. ezek nyilván szétválhatnának, vagy egyesülhetnének. duna-kanyarnak saját önkormányzata van. vagy a balatonnak, akkor az szerintem elég jó.

leponex 2013.10.01. 21:45:10

@panelburzsuj:
Asszem az elsők között voltam, akik gratuláltak HaFr barátunknak a pártalapítási projekthez.
Még ha a legtöbb kérdésben más is a véleményem.
HaFr barátunk a családdal kapcsolatos ordenárésága miatt nálam elvesztette a hitelét szinte teljesen.
Pedig lett volna lehetősége korrigálni.

A költségvetési hókuszpókuszt meg kizárt, hogy komoly képpel végig lehetett olvasni, de hát szerencsére sokfélék vagyunk:)

panelburzsuj 2013.10.01. 21:51:15

@leponex:

Nálad nem "csak" elvesztette a hitelét - te aktívan rombolod a hitelét.

Ami persze belefér a kommentelés szokásos üzletmenetébe - és csakis a bloggazda által szabott kereteken múlik, hogyan élsz vagy élsz vissza a lehetőségekkel.

Csak ne akarj már az álarcra is álarcot húzni, mert nehezen fogsz levegőt kapni... :)

leponex 2013.10.01. 21:53:29

@Hidvégi Mihály:
"akkor nem ő, nem én vergődik, hanem az átlag magyar, épp ostorozza a népet"
Így értettem én is, ezért utaltam a megszokott fennsőbbrendűségére;-)

HaFr barátunk pedig a projektindítás előtt mintegy borítékolta a thermopűleiek hősies, de szomorú végét. Hogy legalább megcselekedtük, amit megkövetelt a Haza.
No, akkor minek neveznéd, amikor maga sem hisz annak sikerében, amit szervez?
Posványba ragad tán?
Együtt az önszolgalelkekkel?

egyetmondok 2013.10.01. 21:54:01

@unionista:
" az, hogy nem az állam szintjén kell reformálni." ---

Te is az államot akarod reformálni,hiszen minden kommentedből az látszik,hogy olyan önkormányzatiságban gondolkodsz (használva az egyébként szerintem bőven,történelmi értelemben teljesen felesleges megyerendszert is),amelyben az önkormányzatiság szuverenitásai sokkal bővebbek és erősebbek,mint ma.
Valami miatt,amit én nem értek egyébként,úgy hiszed,hogy ami nem sikerül a központi kormányzatnál, vagy -ban,az sikerülhet a helyiekben.
Mi az ,ami a helyi,"kis"közösség esetében (ami "még" bőven százezres,sokszázezres lélekszám) egészen másként működik, mint a nagy,az egész társadalom esetében,és olyan nagy különbséget jelent,hogy ekkora döntő változást remélsz tőle ?

leponex 2013.10.01. 21:57:18

@panelburzsuj:
" te aktívan rombolod a hitelét."
Ja, meg aknamunkálok és aláások.

Te komolyan gondolod, hogy egy mezei kommer bárki hitelét akárcsak megkarcolhatja?
Te, aki az elfáradt lócombok közét reámhagytad volna utógondozásra? He ? :))

panelburzsuj 2013.10.01. 21:58:12

@unionista:
Bakke, nem a nyugdíjas részvétele kérdése, hanem a neoteny meg a Makkasz gusztusa.

Csak a játék kedvéért: mi biztosítaná a "felségterületek" sérthetetlenségét? Hogy Paks ne akarjon jövőre Fejér megyéhez, azután meg inkább Bácskiskunhoz tartozni - attól függően, hogy melyik megye keni meg jobban az erőmű menedzsereit a pluszpénre pályázva? (Ld: Skócia. Lombardia. Plusz neoteny... :)

leponex 2013.10.01. 21:59:34

@panelburzsuj:
"Nem félreérti, hanem félreviszi."

Lószart.
De ahogy gondolod, önignorálom magam.

panelburzsuj 2013.10.01. 22:00:04

@leponex:

Mezei blogger - mezei kommer.

panelburzsuj 2013.10.01. 22:03:48

@egyetmondok:

"ami nem sikerül a központi kormányzatnál, vagy -ban,az sikerülhet a helyiekben"

Mondjuk kétszáz kistérség az kétszáz kísérlet évente - egy nagyállam meg egy kísérlet.

Ezér van egy árokparton húszféle gaz. Mind sikeresebb valamiben a többinél. És együtt meg ők a gyöp.

panelburzsuj 2013.10.01. 22:04:40

@leponex:

Mezei kommer mit hathat rád?

unionista (törölt) 2013.10.01. 22:05:40

@egyetmondok:
de nem a kormány mondja meg, hogy mi legyen az egészségyüggyel. nem az van, hogy 150 kórházat reformálnak egyszerre. ül ágnes a minisztériumban, és megszüntet egy, vagy két osztályt pécsett. hanem majd azt ott eldöntik. nem az van, hogy zárjon be egy vidéki főiskola. mert minek annyi. hanem azt majd ők eldöntik, hogy az nekik fontos, vagy sem. nem az van, hogy a kormány megmondja, hogy meddig tart a napközi. a konkrét reform lépések nem az állam szintjén mennek végbe. és az önkormányzatiságot sem feltétlen ott kell kivívni.

lehet 1 önkormányzat is az egész országban. ha az éppen kivívta. persze olyan a néplélek, hogy akkor már mindenki akarna. de elvben nem kell önkormányzatiság mindenhová. ha egy kistérségben semmilyen elképzelés nem körvonalazódik, hogy azzal a pénzzel mégis mit kezdenének, akkor addig nem is szabad automatikusan leosztani. mert nagyobb káosz lenne, mint eddig.

az sem lenne jó ha most hirtelen szétterítenénk a pénzt. ezt az átalakulást se egy lépésben kellene csinálni, mert az veszélyes. hanem a kisebb, polgárosodottabb kiemelt agglomerációknak kellene először szabadságot adni. és utána szép sorban mindenkinek.

egyetmondok 2013.10.01. 22:05:47

@leponex:
Ezek szerint a teljes magyar állam beszámíthatatlanná vált 1944 március 19-én? :))) Akkor miért nem ez van a hitvallás szövegében ?

" Ahogyan egy beszámíthatatlanná vált polgártársunk felelőssége is fennáll az általa elkövetett bűncselekményért, de ő beszámíthatatlansága miatt nem büntethető. " --- ne butáskodj.

Azért nem büntethető ez a honfitársunk,mert nem felelős a cselekedeteiért. A felelős-ség áll az egész büntethetőségi kérdés mögött, Lepo. A beszámíthatatlanság kizárja cselekvésért való felelős-séget.

Ha nincsen állami szuverenitás,akkor nincsen felelős állami cselekvés sem,ez világos pl. egy külső katonai hatalom általi megszállás esetében.

egyetmondok 2013.10.01. 22:09:15

@panelburzsuj:
A társadalom tán mégse gaz.

egyetmondok 2013.10.01. 22:12:24

@unionista:
Mitől működne másként egy helyi, az önkormányzatiság legtágabb ,legszebb szuverenitásaival felruházott döntési folyamat,mondjuk Pécsett,mint mondjuk a központi kormányzatban ?

panelburzsuj 2013.10.01. 22:15:05

@egyetmondok:

Mit tippelsz, mi a "gyöp" a botanika nyelvén?

panelburzsuj 2013.10.01. 22:17:19

@egyetmondok:

(Egyébként kurva nehéz úgy társalogni, hogy egyetlen mozdulattal keresztbecseréled az összetevőket az egésszel. És nem rosszindulatból... )

unionista (törölt) 2013.10.01. 22:19:45

@panelburzsuj:
ha nekem politikai ambícióm lenne, akkor én minden nyugdíjasnak adnék évi 300.000 forint extrát. ez ugye nem 13. havi nyugdíj, hanem az átlag esetén annál több. igaz, hogy el kellene felejteni az ingyen máv utazást, a kedvezményes buszbérletet, múzeumlátogatást, mit tudom még mit. az egészségügyi ellátást persze nem, csak ami külön a nyugdíjasoknak jár. illetve a rezsicsökkentés felét (a vizet, távhőt). de ez egy elég jó ajánlat.

ezzel választást lehet nyerni. de ehhez nem kell pártot alapítani. felőlem lehet, de én nem akarok. hanem ezt elvben átvehetné akárki. a szocialisták is. nyerjék meg a választást. csak ennek az lenne az ára, hogy nem rendelkezhetnének a költségvetés egészéről, hanem csak az egyenlőtlen fejlődésből adódó maradványról. ami most 5%. de az is elég pénz. nem azt mondom, hogy ők ne lopjanak. hanem azt, hogy ebből újítsák fel a parlamentet, vagy a bazilikát, vagy amit jónak látnak.

a másik, hogy azt se mondom, hogy jóska a vidéki építési vállalkozó ne lopjon. hanem csak azt, hogy egy zárt kasszából teheti ezt meg. ami azt jelenti, hogy a polgárság jobban ügyel rá.

de ehhez nem kell új párt. felőlem bárki szervezhet. én biztos nem leszek tagja. de elvben egy ilyen mechanizmust az lmp és a jobbik egyszerre támogathat. nyernek tiszaújvárosban, és akkor ott lopják el a pénzt. ha a polgárság ezt nekik megengedi.

na most persze nyilván ezután is lenne számvevőszék. de az ugye nem nagyon látja el a feladatát. kovács árpád mindenre azt mondja, hogy törvényes.

persze félre értés ne essék, nem lopásra bíztatok. hanem csak azt mondom, hogy ez igazodhat a magyar néplélekhez, még a pártérdekekhez is.

de ezt nem valószínűsítem. hanem csak mint elvi lehetőséget fenntartom.

panelburzsuj 2013.10.01. 22:19:45

@egyetmondok:

Amitől a sodrófa meg a pinamegvonás is jobban hat a részeges férjre, mint a kirendelt pártfogó szentleckéi.

leponex 2013.10.01. 22:22:22

@egyetmondok:
:)
"a bíróság dönti el, hogy az elkövető elmeállapota felmenti-e a bűncselekmény felelőssége alól."

Ugye, ha nem is volt felelőssége, akkor AZ alól felmenteni se lehet.
Ha viszont VAN felelőssége, de elmeállapota olyan, akkor felmenthető ezen felelőssége alól, azaz nem vonható érte felelősségre.
Mert volt neki, csak felmentették alóla a körülmények miatt.

(by neoteny3)

(elnézést, de önignorációba kell vonulnom, még félrekavarom a sokszáz kiemelten polgárosodott agglomeráció végleges rendezési tervét, a burzsuj meg ki tudja, mit hagyna rám megint ;-) )

panelburzsuj 2013.10.01. 22:22:50

@unionista:

A külső keret szilárdságát most is kerülöd.

A "nép" nem követelőzik, hanem keres magának jobb helyet.

Amelyik megteheti.

Nem kötelező népnek lenni.

panelburzsuj 2013.10.01. 22:24:24

@leponex:

Tartóztatni nem foglak - elkergetni nincs módom.

Úgyhogy ne mutogass - te döntesz.

panelburzsuj 2013.10.01. 22:25:44

@panelburzsuj:

Az üledéknek pedig: "teccetek volna néppé lenni..."

unionista (törölt) 2013.10.01. 22:26:56

@egyetmondok:
országosan van 150 kórház. pécsett meg 1. azt nyilván könnyebb megreformálni. és megszorítani sem kell. mert az eü reform helyben kaphat prioritást. persze lehet, hogy nem ezzel kezdenék. ezt döntsék el a pécsiek.

ezek után lehet, hogy a pécsi mintára alakítják át a kaposvári kórházat. vagy megfordítva. az önkormányzati vezetők vagy az intézményi vezetők összeülhetnek egy regionális konferenciára, vagy országosra is. de ott már nem arról van szó, hogy A oldal, vagy B oldal. hanem az, hogy mi van a kórházzal.

és ugyanaz vonatkozik minden egyébre.

tegyük fel, hogy 15 kórházat el kezdenek átalakítani. mert az elképzelések szabad utat kapnak. és mondjuk ebből a szegedi

aszterixagall 2013.10.01. 22:27:36

Gyerekek!

két hete itt ülök és azon gondolkozok, hogy mennyire lehet komoly ez a mozgalom. Nagyon szeretném, ha az lenne, de egyszerűen nincs viszonyítási alapom. Elegem van abból, hogy csak kommentelgetek, szeretnék is tenni valamit a magam szerény kis eszközeivel, de nem akarom, hogy kárba vesszenek az erőfeszítéseim. Őszintén kérem, adjatok tanácsot. Na mi legyen? Valaki mondjon valamit, mer istenúccse, belépek!

unionista (törölt) 2013.10.01. 22:27:41

a legjobb, akkor azt a mintát a többiek átvehetik. szóval a reformok terén verseny van.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.01. 22:27:58

@panelburzsuj:

"a sodrófa meg a pinamegvonás is jobban hat a részeges férjre"

"The beatings will continue until morale improves."

Sztavrosz_ (törölt) 2013.10.01. 22:34:48

Akkor van esély a lakosság érdekérvényesítésére, ha nemcsak belső kontrol hanemz civil kontrol is lesz a rendőrség és a bíróságok felett. És ha bármikor visszahívhatóak lesznek a jelöltek. Addíg minden szerv az aktuális belügyminiszter és kormány valagát fogja nyalni. Hajlongó szolgaként teljesítik minden kívánságukat.
Mi fizetjük őket, mi választjuk azokat akik ezeket irányítják. Nem véletlenül sunnyog mindenki eme kérdések felett. Jah hogy felelősség is dukál a hatalom mellé? Azt már nem! Ez a baj.

panelburzsuj 2013.10.01. 22:44:53

@aszterixagall:

Veszteni nem fogsz vele.

HaFr nem tűnik egy igazán penge O'Brien-nek.

Más kockázat meg nincs. Legföljebb a csalódás.

egyetmondok 2013.10.01. 22:51:19

@leponex:
" "a bíróság dönti el, hogy az elkövető elmeállapota felmenti-e a bűncselekmény felelőssége alól." --- ezt nem tudom,hogy kitől van,nem pontos ugyan,de aránylag rendben van.
A bíróság megállapítja a felelősség hiányát. Tehát,hogy az nincsen.

No,és akkor hogyan is legyünk az adott állam felelős állapotával,ha annak az adott államnak megszünt a szuverenitása ? Ha nincsen szuverenitása,amely az állami cselekvéséért való felelős állami állapotot megteremthetné. Akkor mi legyen ?

Tyreo 2013.10.01. 22:52:42

@aszterixagall: Ha eljössz és segítesz akkor pont annyival lesz komolyabb amit Te beletettél. :)
Amúgy tudsz bárki másról akikhez érdemes lehet csatlakozni?

egyetmondok 2013.10.01. 22:53:17

@aszterixagall:
Ott a posztban, hogy szombaton hol-hánykor. Másképpen nem lehet nekifogni,nemde.

high up! 2013.10.01. 22:55:36

Nem kell álmodozni elvtásrsak és polgártársak, a magyar ember genetikailag alkalmatlan a haladásra, illetve a világ megértésére. Erről szól az 1100 éves történelem: amikor vége a rabló hadjáratnak és alkotni kellene (saját erőből), meg haladn a világgal, abból mindig összeomlás lett középtávon. Mára a középtáv meg már gyakorlatilag csak egy parlamenti ciklust jelent.

Szóval nem segít itt semmi kutyafasza új érzelmi alapú mozgalom, kutyafasza ismeretlen emberekkel. Ez csak álmodozás.

Az egyetlen reális járható út 2014-ben az lenne a mintegy 1-1,5 millió még nem agyelsorvasztott magyarnak, ha kikövetelik Ángyántól, hogy inditsa el aktívan a polgári pártját. És hozzon be szakértőket, legfőképpen gazdaságiakat (a Drábik vomalasokat meg zavarja el a Szovjetunióba) Csak Ángyán mellé lehet felsorakozni, más nincs, akit ismernének az emberek és nem kell a nulláról felépíteni.

Ángyán lenne az 1-1,5 millió nemzeti, európiai és polgári orientációjú emberek védőpártja a két maffia nagy párt ellenében. Ha kap 10%-ot, valszeg ő lesz a kormány csináló, és mint ilyen, mindent bekövetelhet, ami ma nem adatik meg a normális és becsületes embereknek.
Minden egyéb kutyafasza ismeretlen emberek csak az idejüket pazarolják, ha nem képesek felfogni, hogy nekik nincs se média megjelenésük, se hiteleségi track recordjuk és semmi egyebük.

egyetmondok 2013.10.01. 22:58:06

@unionista:
A megreformálásban való döntési folyamat érdekelne engem.
Mitől lesz az szörnyű vitáktól,kemény érdekütközésektől sokkal kevésbe mentes ott,helyben,mintha erről fenn Pesten döntenének ?
Pécsett nem lesz senki,aki a kórház mondjuk privatizációjára (ha ez merül fel) azt mondja majd,hogy szörnyű nemzetellenes bűn ?
A pécsi lakosság megcsinálja magának a pécsi egészségbiztosítót, és szépen mindenki kezdi fizetni maga után a szükséges egészségbiztosítást, hiszen miért ne ? És egyébként változatlanul kötelesek az állami adókat is fizetni,amiket az eü ellátásért a bérére kivet a törvény ? Vagy Pécs kiiratkozik a nem is létező társadalombiztosításból ?

tükörfúró 2013.10.01. 23:02:31

Csak azt felejti el a TiszteltSzerző, hogy ez egy felülről irányított jogfolytonos rendszer. Itt nem a civilszféra nem hozott létre politkai tereket, macik bránerét kéremszépen, ugy intézték, fentről..hogy ilyesmire nehogy sor kerülhessen.
Ez egy olyan áldemokrácia volt eddig is, ahol a demokrácia addig tartot, amig a meghatározott kör megengedte, amig az általuk a rendszer valódi természetét eltakaró paravánokra demokratikus jeleneteket kellett festeni.
Ezek pedig egy idő után nem nagyon engedtek be maguk közé mást, sőt igyekeztek kilökdösni akit lehetett.

20éve irogatják bizonyosfajta emberkék ezeket a képzelgéseket uj pártokról, meg a 4évenkéánti állitolagos "szabad választásokról" ahol majd akár (?!) ezek az uj pártok nyernek.

Najó, ilyesmi diskurzus 2006-2008ig csak eldugott belső fórumokon, a nyilvánosság által agyrémnek és összeesküvéselmélet bolondnak tartott dühöngőkben folyt.

Mindenki "ugy tudta", azt volt illenső mondani, írni, egyetérteni...itt igazi nyugati mintájú demokrácia van, midnen rendben.
Páran szóltak, hogy izé, azért annyira nem, és nagy baj lesz, le voltak hülyézve, ki lettek röhögve.

Pedig elhangzott ennek a habókos okfejtésnek a pontos cáfolata ezerszer, uj államigazgatást, szolgálatokat, karhatalmat, elitet, értelmiséget, hivatalnoksereget. stb nem lehet a kalapbol "kihuzni".

Ha a gyilkosságoktol és semmitől vissza nem riadó, kvázi a paravánok mögött szervezett bűnszövetkezetként funkcionáló pártok, pláne mostmár az egy nyertesen kikerült "legerősebb-família" mindent és mindekit a zsebében tart, ott nincs felszabadulás, nincs kitörés az ördögi körből.

egyetmondok 2013.10.01. 23:05:22

@high up!:
Ángyán érdekes eset,de nem is kicsit bonyolult. Minden létező szart megszavazott ugyanis zeneszóra Orbánnak.
Ez a blogszerző itten nekünk ennyivel biztosan tuttibb: ez a pasi semmit se szavazott meg Orbánnak,hogy törvény legyen belőle. Nagy az előnye tehát Ángyánnal szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.01. 23:08:08

@tükörfúró:

"a rendszer valódi természetét eltakaró paravánokra demokratikus jeleneteket kellett festeni"

Szerencsére Patyomkin herceg szabadalma már elévült: nem kellett jogdíjat fizetni.

panelburzsuj 2013.10.01. 23:09:07

@egyetmondok:

Egy darabig azér ugyanabban a Polgári Szemlében nyomták az okosságaikat. Az Ángyán meg a HaFR ...

panelburzsuj 2013.10.01. 23:10:22

@egyetmondok:

Amúgy mi van gazokkal?

Nincs ott semmi látnivaló, halaggyunk? :)

Sztavrosz_ (törölt) 2013.10.01. 23:12:22

Az alkotmány is azért volt "ideiglenes" mivel senkinek se vol pofája a lakosság megkérdezése nélkül átírni mindent gyökerestől. Pláne hogy közben demokrataként döngetjük a mellünk.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.01. 23:13:02

@panelburzsuj:

Nem kevered te a Polgári Szemlét a Magyar Szemlével?

panelburzsuj 2013.10.01. 23:16:17

@neoteny:

Nem ugyanaz???

Aki polgár, velünk ugrál...

egyetmondok 2013.10.01. 23:17:03

@panelburzsuj:
Azta hétszentségit !? Együtt nyomták ? A Polgári Szemle ? Ez melyik ország törvényhozása,és milyen nyelven van az,hogy " Polgári Szemle " ? A szemle a szejm egyik változata botanikusista nyelven ?
Nem tudtam, hogy a Hafr is volt már parlamenti képviselő ! Majd jól kikérdezem erről,mert ez érdekel.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.01. 23:18:03

@panelburzsuj:

"Nem ugyanaz???"

Amikor kettőt egynek látsz, azt hogy' nevezed?

unionista (törölt) 2013.10.01. 23:18:15

@panelburzsuj:
a nyugdíjas szerinted mire szavazna? a rezsicsökkentésre, vagy havi 25000 forint alapilletményre? vagy mondjuk a nagycsaládos. a családi pótlék most 12200-17000 forint között mozog. ez kapásból emelkedne. mire szavazna a cigány kubikos? a segély összegét akkor is megkapná ha dolgozik. és akkor persze ő is kapna teljesítménybért. de azért mert valami fix mindig járna ezért erre szavazna. az ortodox liberális értelmiség lenne felháborodva, hogy ne legyen egyenlősdi. szerintem korlátozott mértékben, de legyen. ezt megkapná minden szabad ember. a hajléktalan is. vegyen belőle ágyhelyet az üdvhadseregnél. de ha a kapualjba pisál, akkor büntessék meg. szerintem szavaznának erre. ha ezt akármelyik párt ezt képviselné.

mert én tényleg nem akarok egyik oldalra se beállni. nem akarok hajbókolni a bíborosnak, és nem akarom megkérni a virágárus nénit, hogy ossza a szórólapokat. mert ha pártod van, akkor ezt kell tenni. meg kell mondanod: orbán viktor mellett állsz, vagy gyurcsány ferenc oldalán.

engem az nem érdekel. nem azért, mert félek bármelyiktől. felőlem akasszák fel mind a kettőt. de felőlem lehet orbán a kormányzó örök időkre. ha így dönt a nép. építsen maracana stadiont a költségvetési maradványból. de csak abból. de felőlem lehet akárki. én andor lászlóra szavaznék. de csak a külpolitika miatt. mert ő az, aki kiegyezhetne brüsszellel, berlinnel, béccsel. de ha a nép arra szavaz, hogy orbán vágja orrba barrosot, akkor legyen ez az irány. válasszák meg dopemant.

ezzel elvben schiffer andrás is kampányolhatna. mert ez a program kellőképpen balos, meg lehet zöld is. és mondhatja, hogy az önkormányzatok hajsák végre a zöld fordulatot. az önkormányzatok indítsanak energia programot, vagy vegyen mindenki szélkereket. de nem kényszerítheti őket. vagy csak nagyon korlátozottan. éppenséggel elő lehetne írni, hogy a költségvetés minimum mekkora része legyen zöld beruházás. mutasson irányt az unió és az országgyűlés. de legyen önkormányzati mozgástér. és mivel a költségvetés a pártoktól független nem kell a központtal egyeztetni. simán ülhetnek függetlenek is. de azért maradna pénz a pénztárnokoknak is. szóval ilyesmi kompromisszum ELVBEN szerintem vállalható.

tükörfúró 2013.10.01. 23:18:26

@egyetmondok: Általában a hazai politika már csak ilyen, minden xart megszavazunk zeneszóra, mert fent az igazi hatalom, az infrmativ és anyagi hatalom, az ogy. képviselő csak egy csicska, akinek van egy picike saját takaros szemétdombja, ahova leszórnak pár garast is a nagyok, ha ügyesen nyom és ha kell, fapofával hazudozik hozzá.

egyetmondok 2013.10.01. 23:18:31

@Sztavrosz_:
Azért volt még egy "apró" indok,ami miatt nem kellett átírni az alkotmányt,azt az "ideiglenest",az hogy ugyanis tökre rendben volt.

panelburzsuj 2013.10.01. 23:19:05

@egyetmondok:

Te is kaptál egy bögre boldogsághormont.

Grátisz.

Hajtd föl, aztán elő azokkal a gazokkal...

high up! 2013.10.01. 23:23:21

@egyetmondok:

Nem fáraszt téged ez a fajta demagógia? Jelcin SZKP tag volt, Mózes meg Dávid embert öltek. Aztán mindegyiküket más miatt jegyzi a történelem.

Amúgy a maszop meg a libsik szintén megszavazták kivétel nélkül Medgyessy és gyúrtcsány minden ország rontását. Na akkor most velük mi van? Akkor mindenki el fog tünni 2014-ben és maradtál te egyedül hiteles szakembernek?

Amúgy segítek a logikai deficiteden: Ángyán valszeg minden törvényt megszvazott, ami nem az ő szakterülete volt. Ami meg a övé volt és személyes felelőssége és elhivazása volt a témában, azt meg nem szavazta meg.
Sőt, nyílt harcot vívott Orbánescuval az államlag irányított korrupció ellen.

Na teccik tudni, ettől Ángyán egy Ángyán, hogy hozzá hasonló eddig nem volt még a magyar parlamentben. Erről ismerik Ángyánt az emberek, nem pedig a te demagóg lejárató logikádról.

Ettől van Ángyánnak már most nem jelentéktelen szavazó bázisa, míg kutyafasza ismeretlen mozgalmaknak, amelyek még semmit nem tettek le az asztalra, nekik meg nulla a szavazó bázisuk. És nem is lesz több, ha nem találnak maguknak ismert és hiteles arcokat, akiket a választók követnek.

Sztavrosz_ (törölt) 2013.10.01. 23:26:32

@egyetmondok: Szerintem is, de ez elhanyagolható apróság részükröl, hiszen senki se borogatott kukákat ergo nemszámít.
De nekem is úgy rémlik hogy nyugaton is elismerték, sőt!

egyetmondok 2013.10.01. 23:31:28

@high up!:
" Sőt, nyílt harcot vívott Orbánescuval az államlag irányított korrupció ellen. " -- tényleg ?
Erre én nem emlékszem,Ángyán ugyanis megszavazta a trafik cuccot,a manyup cuccot, sőt,ha jól emlékszem megszavazta a takarékszövetkezeti kistulajdonosok állami kifosztását is.

A Hafr meg egyik ilyen szart se szavazta meg.Nála a hitelesség, Ángyánhoz képest.

panelburzsuj 2013.10.01. 23:31:57

@unionista:

"A külső keret szilárdságát most is kerülöd."

Ha nem tudod, mi ragasztja egybe - mondd azt.

unionista (törölt) 2013.10.01. 23:34:11

@egyetmondok:
a törvények egységesek maradnának. és azt a parlament alkotná. a kormány és a kormányzó nem szólhatna bele az önkormányzatok működésébe. a pécsi polgármester a költségvetés cca. 2%-a fölött rendelkezne (mert lakosságarányosan ennyi jutna figyelembe véve a teljesítményelvet), a kormány pedig cca. 5% felett. mert az elosztásból adódna maradványösszeg. de persze, hogy lenne vita a kórházról. a törvényes kereteken belül lehetne privatizálni. ha ezt a parlament teljesen betiltaná, akkor nem lehetne. de lehetne ezzel akár a strassbourg-ig menni, hogy privát ellátást is kellene. és ha lenne renitens polgármester, akkor nem lehetne tőle elvenni a pénzt.

sokkal nagyobb szabadság lenne, és sokkal nagyobb felelősség lenne a polgárság vállán. de sokkal több lenne a lehetőség. és esély lenne arra, hogy magyarország ha nem is ausztria, de szlovákia, vagy csehország fejlettségi szintjére eljusson.

budapest brutális fejlődésnek indulna. és nem azért, mert a fővárosba sokkal több pénz jutna, hanem nem kellene alkudozni a kormánnyal.

panelburzsuj 2013.10.01. 23:35:21

@egyetmondok:

Szavazhatta? Igennel, nemmel, tartózkodással?

Mer engem nem kérdeztek a trafikokról.

Téged igen?

egyetmondok 2013.10.01. 23:48:45

@unionista:
Nem a pécsi önkormányzat (helyi) törvényhozói döntenének ? Vagy nálad,a te konstrukciódban nem is lenne ilyen testület ?
Ha viszont lenne helyi törvényhozói testület,mint ma,és mint minden ország önkormányzatisága esetében is van,akkor az miben,mitől lenne más,mint a parlament ma Pesten ?
Még mindig az érdekel,hogy a jogi normaalkotás (és az önkori testülete is normaalkotó testület) mitől lesz más,mint ma a parlament Pesten ?

unionista (törölt) 2013.10.02. 00:04:23

@egyetmondok:
ebben a modellben a felállás ez:
önkormányzatok -> parlament <- kormány

a törvényeket mindenkinek be kell tartania. és a parlament továbbra is felállítana egy számvevőszéket. és az felügyelné az önkormányzati gazdálkodást. de a kormányrendelet legfeljebb csak egy ajánlás lenne. nem lenne klik vagy kello. illetve lehetne. feltéve, hogy ezt a polgármesterek megyei, regionális, vagy országos szinten létrehozzák. ők a felsőházi terembe összegyűlhetnének. vagy akár tartományi gyűlést, vagy megyegyűlést is tarthatnának. függetlenül a kormánytól. és persze közben kalkulálniuk kellene, hogy a kello nevű intézménybe ők mennyi pénzzel szállnának be.

de debrecenben mondatnák azt, hogy van a 1561-es alapítású alföldi nyomda. aztán abban vásárol tulajdonrészt a város. és ott nyomtatja a könyveket. befektet és lesz olcsó tankönyv. munkahely is. hú de okos a civis. nyíregyháza meg mondhatja azt, hogy ő a nyomtatást kivinné gyulafehérvárra. és még olcsóbb lesz. de szervezhetnek tiszántúli könyvtárelosztót, vagy kelet-magyarországit. most az van, hogy a kormány kitalál valamit. és senki sem mondhatja, hogy ő meg nem így akarja. mert különben nem kap támogatást.

explanatus 2013.10.02. 00:06:52

Szóval, demokratikus játékszabályok szerint, akinek neve szerepel a szavazólapon, arra lehet szavazni. Ezen a blogon volt x-szer ezer leütés pro és kontra.

Ennek a HaFr csapatnak márpedig fel kell kerülni a szavazólapokra, aztán majd a népek ítélnek.

A mai ellenzék pártjai,amikor kormányon voltak nem-tevékenységükkel jócskán beszálltak a kétharmadba. Ha most ellenzékben még tárgyalási napirendi pontokon se tudnak megegyezni, akkor mi lenne ha megint náluk a varázspálca? Elvarázsolnák, ami még megmaradt.

HaFr = Alternatíva

Programpont 1: Indulni tavasszal
Programpont 2: Indulni ősszel

Programpont 3: győzni (bekerülni) tavasszal is ősszel is! Így lesz más a politika!

Van még kérdés??? :)

panelburzsuj 2013.10.02. 00:08:11

@unionista:

Az átlag fölötti erőforrásokkal/jövedelmekkel rendelkező "helyi társadalmak" miért akarnának részt venni egy olyan újraelosztásban, amely nem önkéntes társulás?

Trágárabbul: Pannoniának mi szüksége Hunniára?

unionista (törölt) 2013.10.02. 01:12:30

@panelburzsuj:
válaszolok az előző kérdésedre. ebben a modellben dombóvári kistérség költségvetése dombóvártól és az országtól függne. pakstól nem. az, hogy ők melyik megyéhez tartoznak neked mindegy. ők gdp arányosan kapnak egy jelentős összeget fejlesztésre (mivel az átlag felett vannak ezért lefölözve), kaphatnak támogatást a kormánytól és az európai uniótól. mehetnek a bankokhoz.

ha nagyon akarják, akkor csinálhatnak egy új megyét. dunaújvárossal létrehozhatják a mezőföldi önkormányzatot. ami elnyúlhat egész százhalombattáig. és akkor van egy energetikai központjuk. dunaföldváron építhetnek egy kis vízerőművet. sárbogárdon agárhulladékból csinálhatnak bioenergiát. a mezőföld egy szuper energetikai központ. nekik ez jó.

de dombóvárnak sem rossz. mert az elosztás függ az országos átlagtól. ha te attól relatíve le vagy szakadva akkor húz felfelé a négyzetes mechanizmus. de ha többet teljesítesz, akkor is jutsz előre. akárkinek jó, a többiek pozíciója is javaul. csak persze aki megy előre annak egy kicsit be kell áldozni.

a képlet (elméleti megfontolások alapján):
(1+sqrt(gdp%))/2
ez egy számtani és egy mértani közép egybe gyúrva.

a jól teljesítők élhetnek a szabadsággal. de akárki. dombóvár kitalálhatja azt, hogy kaposvár és szekszárd között mit csináljon. de a mecsek körül kialakulhat egy dombóvár-bonyhád-mohács-siklós-szigetvár gyűrű. ami azért lehet jó pécsnek, mert így biztosan régióközpont lesz szemben eszékkel. egy ilyen mecseki körgyűrű kölcsönösen előnyös lehet. pécsi egyetem esetleg kiszámolja, hogy ez mibe kerülne. és kérdés, hogy mi kellene ahhoz, hogy ezt gazdaságosan üzemeljen. el kellene hordani a mecsek egy részét. ehhez bánya kellene. vagy valami turisztika. de ettől még dombóvár mondhatja azt, hogy ez az út neki nem akkora prioritás, inkább lehet konzervgyár, sörgyár, gazdaképző, vagy akármi. ezt most nem lehet helyben kitalálni. ha én álmodnám meg a minisztériumban ezt az egészet, valószínűleg akkor is mondaná mindenki, hogy mit akar. döntsék el helyben. de lehet konferenciázni. a felsőházi terembe összegyűlhetne az összes polgármester. akár a székely lófőkkel. azért, hogy a kárpát-medence urai lehessünk.

igyekeztem ezt úgy összerakni, hogy ne az számítson, hogy egy régió szegény vagy gazdag. és az sem, hogy valaki miféle ideológia mentén gondolkodik.

a legalsó szinten a község dönthet, hogy melyik mezővárosi agglomerációhoz csatlakozik. aztán ezek megint dönthetnének arról hogy lesz ebből megye, régió. ezek túllóghatnak az országhatáron. de brüsszel ezt pénzelné. és berlin is. azért, mert ebből egy föderatív kárpát-medence alakulna. amit a bécsi helyőrség újra gyarmatosítana.

eax_ 2013.10.02. 02:08:06

"A többi utána már magától megy."

Veletlenul sem. Csak utana kezdodik a neheze.

aszterixagall 2013.10.02. 09:22:41

@panelburzsuj:

Az Orwell féle O'Brien-ről van szó? Ilyen félelmeim nem voltak :)

panelburzsuj 2013.10.02. 09:47:15

@unionista:
Azt gondolom, hogy itt van az alapvető szemléleti különbségünk:

Nálad:

"a jól teljesítők élhetnek a szabadsággal"
(Ami nálad körülbelül annyit tesz, hogy a kisebb "politikai részegység" a mostaninál nagyobb önállósággal dönthet a HATÁRAIN BELÜLI belüli újraelosztásról.)

Ezzel szemben nálam:

A jobban teljesítők szabadsága az, hogy BÁRMELYIK jobban teljesítő rendszerbe átléphetnek. Amely kevesebb erőforrást von el tőlük a krónikusan rosszabbul teljesítők megsegélyezésére.

Kettőnk szemlélete között a különbség az, hogy te csak két szinttel számolsz: (lokális="nemzeti") összkormányzat (="szuverén") - részkormányzat; míg én hárommal: hozzáteszem a "globális birodalmat" - azaz azt a "makrorendszert", amely az alapvető politikai/osztozkodási keretek stabilitását igyekszik biztosítani.

Nálad a teljesítmény centruma/célja a (kis)térség, a polisz, a civitas.

Nálam meg a "háztartás".

panelburzsuj 2013.10.02. 09:51:07

@aszterixagall:

Arra célozgattam.

Meg arra, hogy az eddig kibocsátott jelek értelmezésből azt szűrtem le, hogy a jelentkezőket pofánverés nem fenyegeti, max. pofáraesés... :)

egyetmondok 2013.10.02. 10:44:29

@unionista:
Én nagy híve vagyok a hatalmi ágak környékén történő olyan értelmű okoskodásnak,amely bővíti a hatalmi ágak körét,másrészt az egyes hatalmi ágak elválasztottságát erősíti.
Ez az erősítés értelemszerűen intézményi kérdés,tehát normaalkotási.(Nem személyi,úgy értem.)
Az önkormányzat(iság) is hatalmi ág,világos,mint a Nap.
De az úgy nem tud ám menni,hogy te könnyedén leírod,hogy egy kormány által kiadott rendelet csak ajánlás.
Itten,tetszik nem tetszik jogászkodni kell,mert különben nem lehet kialakítani a reformokat megvalósító intézményeket,s mintha azt látnám a kommentjeidben,hogy nagy zavar van a jogászkodás környékén (most én nem a sajnos ma nagyon jellemző werbőczyánus jogászkodásra gondolok persze).
Brutális káosz kerekedhet azokból az ötletekből,hogy egy rendelet ajánlás mindössze,tehát ha Te ennyire közigazgatás szempontú változásokban bízol,akkor ennek a kidolgozása,bemutatása, népszerűsítése jószerivel tisztán közjogi szakmunka kell,kéne legyen.
Erről azonban alig olvasok Nálad.

Barnalány 2013.10.02. 11:30:56

Két napja szakértőnek kellett jelentkezni, ma párttagnak, vagy mozgalmárnak. Ez mind szép is lenne, csakhogy én két napja el is küldtem egy e-mailt az akkor megadott címre (ezamihazank@gmail.com), az alábbi szöveggel:

"Kedves Bloggazda!

Elolvastam ma a Költségvetési program 2015 c. vitaanyagot és nem állhattam meg, hogy ne kommentezzem is azt, mivel véleményem szerint abban legalábbis vitatható elemek vannak felsorolva. Miután kvázi bíztatást kaptunk, mi, a blog olvasói, hogy jelentkezzünk itt, ezen az e-mailen, ha szeretnénk valamiben, valamilyen szakterületen a tudásunkat és a tapasztalatainkat felajánlani, így most ezt én is megteszem. De hogy ne legyen a dolog zsákbamacska, bemásolom ide a mai kommentemet is. Teszem ezt azért, mert ha túl nagy a távolság az én elképzelésim szerinti jó és hasznos politikától, akkor inkább ne erőltessük!"

Választ azt nem kaptam! Hozzátenném, hogy a kérdéseim és javaslataim egytől egyik kontruktívak voltak, és mégsem. Akkor most hogy is megy ez? Érdemes-e egy ilyen pártba, mozgalomba önkéntes segítőnek jelentkezni?

panelburzsuj 2013.10.02. 12:11:01

@Barnalány:

Volt valaha olyan csapat, amit "üzenetrögzítős párt", vagy "üzenetrögzítők pártja" néven emlegettek azok, akik kísérletet tettek a kapcsolatfölvételre.

Aztán ez e koleszcsapat addig fészkalódott, amíg kezére nem jutott több falnakment párt roncsapparátusa is - és lám, milyen ügyesen újrahasznosították a fijugg a gazdátlan apparatcsikókat! ...

unionista (törölt) 2013.10.02. 14:28:27

@egyetmondok:
a változásnak több útja van.

-- ebből az egyik a parlamentáris mód. az, hogy egy elképzelést el kezd hangoztatni egy ellenzéki párt. megnyeri a választást. koalíciós partnerekkel alkotmányozó többséget szerez. átalakítja a rendszert.

-- a második az, hogy a helyi szinteken megy végbe az átalakulás. helyi népszavazás, és különmegállapodás a kormánnyal. elég ha egy önkormányzatnál ez végbe megy.

-- a harmadik, hogy valamilyen tudományos műhely kezdeményez. ebben az esetben politikusan azt kell hangsúlyozni, hogy kifejezetten segíteni akarják a kormányt, és a kormányzó urat.

-- van egy negyedik: a népfelkelés. azt jelenleg kizárnám.

mindhez kell a belföld mellett külpolitikai támogatás. nekem ez egy hobbiprojekt. biztosan nem fogok pártot alapítani. lehet, hogy majd leírom ezt részletesen. és elküldöm az összes pártirodának. kezdjenek vele valamit. de a második-harmadik szintet favorizálom.

egyetmondok 2013.10.02. 14:39:55

@unionista:
Sorban:

-- kell ma alkotmányozó többség,mert szükség van alkotmányozásra,hogy rendszert váltsunk ?
-- miről állapodik meg egy helyi vezetés a kormánnyal, ha Te előtte még úgy gondolod, hogy alkotmányozni kellene ? Valami olyan, helyi "rendszerről",amely nem is passzol az ország egyébként létező alkotmányos berendezéséhez ?
-- a tudományos műhely verzió nem politizálás,engem nem érdekel
-- a népfelkelés tetszik, támogatnám

A külföldi támogatás ? Az minek,mire ? Nem volt,és nem is lesz ezekben a kérdésekben.

unionista (törölt) 2013.10.02. 15:29:32

@panelburzsuj:
itt a probléma az, hogy nem lehet úgy önkormányzatiság, hogy minden pénz helyben maradjon. mert akkor az 100-200 miniállamot jelentene. nem lehet ugyanazat csinálni, mint ami létrejött 1648-ban.
artist1900.files.wordpress.com/2011/09/heiliges-roem-reich-1648.png
de ezt a német fejlődési mintát próbálom adaptálni. egyrészt azzal, hogy minden egyes önkormányzat rendelkezzen valamilyen iránnyal, vagy irányokkal. ahogyan a nemesi családok, vagy a városállamok. persze mindezt felvilágosult módon, modern eszközökkel. az is német minta, hogy ezek alulról szerveződjenek nagyobb egységekbe. de mindezt a modern államisággal (szolidaritással) kombinálva. de nem lehet teljes egyenlősdi. na most ezt a feladványt kell megfejteni.

de nincs arról szó, hogy a háztartás szintje ebben nem vehet részt. és az sem, hogy ez ne érne el a globális szintekre. ha debrecen reformált helvét kanton, akkor rögtön globális szinten vagyunk. debrecen county helyhatóság az európai unióban. közép-európában a tiszántúli (transtheiss) magyar-román eurorégió központja. és azt képzelem, hogy lehetne egy nemzetgazdasági projekt. nem etnikai alapon a magyarokkal szemben szerveződne. még csak nem is a kormánnyal szemben. hanem a magyar közjogi hagyományokból kiindulva, a szabad királyi városok mintáját alapul véve, tekintettel az európai jogfejlődést, a globalizáció kihívásaira, stb, stb. de ezekre konkrét választ kell adni.

lehet, hogy idealistának tűnök. nyilván az is vagyok. de én az elosztáshoz egy konkrét elemi függvényt kerestem, ami bizonyos kritériumokat teljesít. debrecenben városrészekre, utcákra, esetenként ingatlanokra lebontva próbálom kitalálni, hogy mit is kellene tenni. vagy heti rendezvénynaptárt próbálok összeállítani. számomra ezek éppen olyan érdekesek, mint a világfolyamatok. de azért, mert ilyen széles a spektrum ezért ez egy hobbi projekt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.03. 06:41:20

@Barnalány: Ne haragudj, ha így volt, nem volt szándékos -- érdemes jelentkezni, mert a munkamegosztással majd több időm jut precízen megválaszolni mindent. De azért igyekszem megkeresni a hozzászólásodat és megválaszolni.

Barnalány 2013.10.03. 09:09:11

@fiss: Nem tudok, ui. Stockholmban élek.:-)

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.10.03. 19:50:26

"Ha mégse, akkor szokjuk meg a gondolatot: semmi sem lesz másképp, ha nem teszünk érte. Semmi. Oszt jó napot, minek éltél?"
Milyen igaz! "Jobb nem is jár, ha nekünk így is jó"
Egyedülálló lehetőség előtt áll a civil társadalom: visszaszerezheti a hatalmat a politikusoktól!
Egy valódi civil összefogás, mozgalom, amely nem akar hatalmat - csak az aktív ellenőrzés hatalmát -, amelyben meg tud állapodni jobb- és baloldali érzelmű a "tisztességes politika" nemzeti minimumáról, most talán kikényszeríthetné az ellenzék összefogását (mivel csak így lehet győztes az ellenzék).
De ehhez tenni, cselekedni kell! Tudatában lenni annak, hogy csak így és csak együtt lehet eredményes. Kezdjük a gondolat terjesztésével!
süti beállítások módosítása