1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.08.07. 23:09 HaFr

A Fidesz szétesése

Értekeztem már többször is a Fidesz elveszett (pontosabban soha meg nem talált) konzervatív pedigréjéről, amelyik először az antikommunizmus, második lépcsőben a modernizáló etatizmus feladásával vált nyilvánvalóvá. Sokan azt hiszik, hogy az ideológiák kora már lejárt, és ezek a veszteségek igazából a Fidesz erejét és modernségét (populizmusát) mutatják, amivel szembe tudott szállni az avítt politikai ideológiákkal. Akik azonban ezt hiszik, szemlátomást sok fideszes is, jókorát tévednek -- a saját kárukra.

Az ideológia egy politikai mozgalom/párt identitását adja. Amikor leszámolnak úgymond az ideologizálással, leszámolnak a politikai hatalomgyakorlás mindennapjai feletti ellenőrzés lehetőségével, legyen ez a lehetőség akár a választóké, akár a párt tagságáé. Nem marad más, ami kordában tartsa a praktikus hatalmi megfontolásokat és biztosítsa a társadalom felé a politikai munka értelmezését, ezért az ilyen párt hajlamossá válik a bezárkózásra, oligarchizálódásra -- vagy ellenkezőleg, a teljes káosz uralkodik el benne a hatalom csúcsain. Így vagy úgy, az ideológiavesztés, átmeneti felívelés után, mindig a politikai hatékonyságvesztés előszobája. Megtörtént ez tíz éve az MSZP-vel (eddigre üresedett ki a horni szociáldemokrácia érzülete és viszonylagos egyensúlyteremtő ereje a pártból, és vált a múlté az MSZP viszonylagos szervezeti hatékonysága és viszonylagos hitelessége), és történik a Fidesszel is azzal a különbséggel, hogy ez utóbbi a centralizált párti létéből fog eljutni a káosz szélére, mihelyt a tagság kritikus tömege számára nyilvánvalóvá válik, hogy a pártnak nincsen identitása és nincsen kohéziója, leszámítva azt, amit a szűk vezetői rétegeinek hatalmi és anyagi céljai és a vezetők félelemkeltő/korrumpáló taktikája biztosítanak neki. Ettől kezdve viszont csak idő kérdése, amint az előző posztomban szuggeráltam is, hogy a tíz kicsi fehér kollégistából melyek ismerik fel először a bomlás első jeleit, és kezdik el először felmondani a szövetséget és fognak eltűnni.

A Fidesz elfelejtette, hogy antikommunizmus pandanja (sőt célja) vagy a szabadság, vagy az erény: ez volt az amerikai konzervativizmusban is, ahonnan Felcsút ideológusai megtanultak ezt-azt, csak éppen a lényeget nem: hogy a szabadságot és az erényt nem lehet korrumpálni anélkül, hogy el ne tűnjenek azonnal az éterben -- és abban a pillanatban hiteltelenné válik az antikommunizmus is. Hasonlóan, az etatizmus egyetlen indokolható célja valamilyen pozitív katarzis kikényszerítése lenne. Az ő legprimitívebb, pótszeres völkisch-magyarosch "konzervativizmusuk" (Váci utcai etnicizmusuk) azonban nem szól semmi másról, mint a komcsi amoralitás háziasításáról, sok jobb sorsa érdemes fiatal (Mandiner, Jobbklikk stb.) megvezetése vagy -- a gyengébbek -- korrumpálása mellett, a jobboldaliság teljes lejáratásával. Mivel ez az Ersatz ideológia már csak a Jobbikkal áll versenyben, emiatt is vereséget fog szenvedni: a látható őszintétlenséget a radikáljobb hátország sem fogja sokáig emészteni, hanem kiköpi. A Fidesz zacckonzervativizmusa teljesen szembefordult előbb a nyugati konzervativizmusokkal, majd vereséget szenvedett a radikál- és szélsőjobbtól is: meglehet, még nem tudja. Hamarosan tudni fogja.

A konzervativizmus, amely 50 éve a szabadság és a kommunistákkal társutas liberalizmus elleni utolsó védőbástyája volt a civilizációnak (erről van egy nagyon szép könyv: Burnham Suicide of the West-jére gondolok), ma romokban hever Magyarországon. Felépülni sose fog anélkül, hogy azok a nacionalista államhívők (fidetatisták) és a semmiben sem, legföljebb a nép ostobaságában hívő felcsúti gazdáik, akik bitorolják egy ideje a jobboldaliság helyét, előtte eltűnnének a politikából. Igazi felszabadulás lesz az az idő minden félős, berottyantott konzervatívnak is.

Csakhogy, fájdalom, ezt az időt nem a szocik fogják elhozni nekik. Bizony nekik maguknak kell kitolni érte a feneküket a hidegbe (le Carré).

196 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr845450513

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Takaros portára vezet a slag a közkútról a Street View szerint 2013.08.08. 09:45:44

A Google kamerás autója érdekes képeket rögzített Ózdon a Mátyás király utca egyik udvara előtt. A Street View nem barátja a vízlopással a cigányokat vádoló ózdi polgármesternek. A felvétel itt készült. (Via 444.hu)

Trackback: Marék rizsért dolgoztat Orbán spanja Felcsúton? 2013.08.08. 09:39:38

Magának a bevétel 20%-át, míg 225 alkalmazottjának összesen a bevétel 3,5%-át adta. Tipikus magyar vállalkozó. Cége múlt évi bevételének közel 20%-át vette fel osztalékként, míg 225 alkalmazottja összes bérköltségére a bevétel 3,5%-át fordította. Més...

Trackback: A Fidesz szétesése 2013.08.08. 08:13:01

A Fidesz konzervativizmusa nem szól másról, mint a sok jobb sorsa érdemes fiatal (Mandiner, Jobbklikk stb.) megvezetése és korrumpálása mellett, a jobboldaliság teljes lejáratásáról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szuperkrumpli 2013.08.08. 11:55:35

A fidesz mára egy profi vállalttá vált, aminek az elsődleges célja, hogy pénzt szivattyúzzon át az államtól a haveri cégeknek! Az mszp-fidesz tandem jelét se mutatja, hogy érdemlegesen előre akarná vinni az országot! A sok ostoba parasztnak bőven megteszi, ha ígérgetnek nekik ezt azt! Ez a nagy büdös lófasz fog erre az országra várni az elkövetkező tíz évben!

komplikato 2013.08.08. 11:56:50

@Sexual Harassment Panda: "Hogyan adod el a jobbikot az eunak??"
Nehezen, de anno a FPÖ-t is valahogy lenyelték. Bár az is igaz, ha szélső jobber lennék, akkor simán becserélném őket az FPÖ-re. :D

komplikato 2013.08.08. 11:59:14

@Blogger Géza: "Egy darab népszavazást kezdeményezett a Fidesz 8 év alatt - ha ez nekik sok, menjenek el kapálni."

Azt is telibe sz*rták választások után ugye.
De legalább hoztak pár vicces törvényt, hogy más ne tudjon népszavazást összehozni ugye.
Persze hozzá tartozik a képhez, hogy itthon se ellenzék, se civilek nincsenek olyan tökösek, hogy legalább látszólag megpróbálnának bármi fontosban egy normális népszavazási kezdeményezést összehozni.

Macropus Rufus 2013.08.08. 12:00:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Hofi mondta anno (nem tudom pontosan idézni, tehát ezért nincs idézőjel): ez a mocskos nyugat, haldoklik! Ez úgy tetszet nekik.
Szóval az olló innen ment: mocskos nyugat haldoklil (olló indúl), és ha meg majd eltemetik, nem ő fog éjfélkor feljönni kísérteni. Mimegyünk le hozzájuk enni!

Valahogy az a qurva mocskos nyugat tartja már magát egy jó pár évtizede. Valahogy abban a kizsákmányoló mocskos ipmerialista rendszerben több nagyságrendel jobban élnek mint pl. itt.
Kár temetni őket. Ott nincsen annyira begyöpösödve a gondokodás mint erre felé.
Meg fogják találi a megoldásokat. Továbbá amíg pl. mi inkább egy balkáni régióra hajazunk, addíg ne várjuk el, hogy ők is úgy fognak viselkedni velünk mint egymással...
ok okozat összefüggés. De sem bratyiznál akárkivel.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.08. 12:04:03

már írtam máshol is:

annyira vicces, hogy nálunk a baloldal siratja a jobboldalt és akarja megtanítani, hogy milyennek kellene lennie és vica versa a jobboldal szintén. :)

Sexual Harassment Panda 2013.08.08. 12:08:50

@komplikato: a jobbiknak qrvára nem érdeke a koalíció.

Boross Bence 2013.08.08. 12:12:35

@Nemzetstratégia: Én komolyan veszem HaFr-t, de abban igazad van, hogy egyre több itt a kérdõjel. A pártalapítás furcsa kacskaringói, a demonstráció- nagygyûlés bejelelentése majd lemondása, a titkolózás, a folytonos Fidesz-támadás, miközben legfôbb rivâlisa Bokros lenne, és persze az a legérdekesebb kérdés, hogy lehet, hogy fél év alatt sem talált szerzõtársakat, írni tudó elvbarátokat. Nagyon rejtélyes a dolog, a szerzõ célja nem világos, ide-oda csapong.

A "filozófus vagy politikus legyek" dilemma megoldódott: egyik sem, publicista lett.

panelburzsuj 2013.08.08. 12:13:32

@Sexual Harassment Panda:

"Az EU" nem ad-vesz pártokat.

A "nyugati közvélemény" meg már most tudja, hogy a Orbán képmutató vagy Vona kérkedő szagától undorodjon-e jobban.

Moin Moin 2013.08.08. 12:14:54

„…Az ideológia egy politikai mozgalom/párt identitását adja. Amikor leszámolnak úgymond az ideologizálással, leszámolnak a politikai hatalomgyakorlás mindennapjai feletti ellenőrzés lehetőségével, legyen ez a lehetőség akár a választóké, akár a párt tagságáé. Nem marad más, ami kordában tartsa a praktikus hatalmi megfontolásokat és biztosítsa a társadalom felé a politikai munka értelmezését…” – írod.

Nem csak egy ideológia „tarthatja kordában” a hatalmi megfontolásokat, hanem az erkölcs és a megfelelő szocializáció, „kondicionálás” is. Sőt: valójában számos ideológia éppen hogy korlátozatlanná tette a hatalmat (náci, sztálinista, maoista), viszont ha etikus, demokrataként szocializálódott és a teljesítményelvűségre kondicionált politikusok gyakorolják a hatalmat, akkor valószínű a jó közpolitika.

Ezen kívül hatásos módszer az is, ha lebonthatatlan és kikerülhetetlen automatizmusokat épünk bele az államhatalomba.

Magyarországon azért van politikai válság, mert nincs jelen egyetlen olyan számottevő politikai erő sem, amelynek mind a „vezérkara”, mint a „talpasai” etikus, demokrataként szocializálódott és a teljesítményelvűségre kondicionált személyek lennének. Amíg ez meg nem lesz, addig tart a mai világ!

Sexual Harassment Panda 2013.08.08. 12:16:14

@panelburzsuj: A nyugati közvéleményt sem vona, sem orbán, sem magyarország nem érdekli.
Egyedül a balleoberális sajtó lebegteti, tartja szinten a témát, és hatalmas baromségokat, kamukat lebegtetnek, mint hogy micsoda rasszista a kormány, stb.

komplikato 2013.08.08. 12:23:23

@doggfather: Pláne mert, és ezzel nem vagyok egyedül, sokan gondolják, hogy nálunk NINCS és nem is volt baloldal és jobboldal. kivétel talán utolsó próbálkozókat a kékcédulás buli előtt, de az sem biztos.

Blogger Géza 2013.08.08. 12:29:08

@jog-ász: Annak, hogy a Fideszt a biztos pártválasztó szavazók 46-50% támogatja a közvélemény-kutatások szerint, semmi köze ahhoz, milyen a választási rendszer. Ekkora tömeggel háta mögött kényelmesen kormányozna a 2010 előtti (AB és EU által is kritizált elavult) választási rendszerben is. Mint ahogy a 2010-es 53%-kal is elvan most.

Blogger Géza 2013.08.08. 12:31:19

@komplikato: Sokan vannak, akik azt hiszik, csak az a jobboldal, meg a baloldal, ami az ő fejükben van, és ha a valóságos ettől némileg eltér, akkor az már nem is az. Ezekben az ostobákban fel sem merül, hogy esetleg az ő fejükben lévő nézetek elmaradottak, nem pedig a valósággal van a baj.

Moin Moin 2013.08.08. 12:33:49

…Nem állhatom meg, hogy még megtoldjam!:-)

Legalábbis Napóleon óta tart a vita, hogy „kell-e ideológia” egy államnak ahhoz, hogy sikeres legyen? (Ideológia alatt most valami filozófiai konstrukciót, hitet, mittudoménmit értek, nem pedig a politikai lépések „megideologizálását”.) Sokan azt állítják, hogy Napóleon épp amiatt bukott el, mert „ideológiamentes” volt ő maga és az általa létrehozott állam is. Ez nem igaz: bukását a rossz stratégiai döntései hozták el – és ezek ingatták meg a belé vetett közbizalmat és hitet is.

Jó ellenpélda az ideológiamentességet veszélyesnek tartó érvekre Poroszország esete: ez egy tök ideológiamentes állam volt, amely viszont éppen az erkölcsösségre és a teljesítmény-centrikusságra alapozott. Bukását éppen az okozta, amikor (1890 felé és később) „elkezdett ideologizálódni”. (A „prenácizmus” ui. már ott volt a II. Vilmos körüli „új német szellemi elitben” is!)

…Magyarul: ha jól működő, stabil és teljesítőképes államot/országot akarsz akkor ne ideologizálj, hanem alakíts ki a hatalom birtokában kodifikált meritokráciát!:-)

panelburzsuj 2013.08.08. 12:41:10

@Sexual Harassment Panda:

A nácoid idiotizmusokon valóban csak "baloldali" közvélemény parázik folyamatosan.

A piacot, jogbiztonságot, vállalkozásokat szétfötrő fidióták viszont minden olyan "nyugatit" idegesítenek, akinek nyugdíjalapokban, kötvényekben, részvényekben van a biztosítása, nyugdíja, vagyona kisebb-nagyobb hányada.

leponex 2013.08.08. 12:41:24

@HaFr:
Türelemben verhetetlenek vagyunk :)

Tudod, amikor a Bokros úr gyorsan elvette a gyermekek után járó akkor még 600 Ft adójóváírást, és egyúttal a képviselői fizetéseket egyharmaddal, az inflációt meg majd 30%-ra tornázta fel mérhetetlen szakértelmében - igen, Horn úr echte szociáldemokrata kormányzása idején :( -, no akkor ez az úr egy életre elásta magát itthon, nem is vitte sokra ...

És Te, aki utolsó reményedet láttad veszni Bajnaiban, mert a Mesterházy fenekébe bújt volna ( asszem emígyen intonáltad a történést ) , nem sokkal később meg felkonferálod a Bajnai min.elnök, Bokros pénzügyér, Mesterházy frakcióvezető triumvirátust, mint kévánatos trojkát a Patás elűzésére ...

Hogy tudnánk így komolyan venni országépítő vízióidat?

És mit szólnak hozzá a legjobbak, akiket azóta sem leltél fel kis hazánkban?
:)

panelburzsuj 2013.08.08. 12:45:11

@Moin Moin:

Tipp: nem lehet, hogy épp ezt az "erkölcsösségre és a teljesítmény-centrikusságra alapozott" véleletnül se ideológiát hívják egyesek konzervativizmusnak?

Moin Moin 2013.08.08. 12:46:36

@Blogger Géza:

...Aha! És hány százaléka is a teljes választókorú népességnek, vagy akár csak az aktív választóknak is a biztos szavazók tábora? 56%-a. Ez nagyjából 4,5 millió ember. (A külmaygarokat is ideszámítva az arány még kisebb: a mintegy 8,4 millió, szavazati joggal rendelkezőből mindössze 54%.)

Mennyi is létszámban ma a Fidesz támogatottsága? Kb. 2 millió fő. (Ha a külmagyarokat is, akiknek Orbánék adtak szavazati jogot, egy az egyben ideszámítanánk, akkor is csak 2,4 millióan lennének)

...Nos: annak idején, 2006-ban Gyurcsány (a Szadesszel együt) több szavazatot kapott, 2.677.451 szavazatot. (Önállóan az MSZP 2.336.705-öt - ez még jóval több, mint ahol ma belföldön a Fidesz áll!)

Ha nyertek, nem azért fogtok nyerni, mert annyira szereti a gazdáidat a Jónép, hanem azért, mert nincs rendes ellenzék... Magyarán: nem a jó teljesítmény lesz az oka - ez meg azárt gáz!:-)

Jolka40 2013.08.08. 12:49:52

@Ándi bácsi: És akkor már nem lesz senk más, csak a Fidesz. Mintha lett volna már M.o-n ilyen.

Moin Moin 2013.08.08. 12:49:54

@panelburzsuj: Nem: a konzervativizmus - nagyon vulgárisan - azt jelenti: "Nekem már fasza, maradjon is így!"

Tudom, van ekörül egy maszlag, hogy "régi szokások", meg "az erkölcs", de ezek valójában csak azt jelentik, hogy "Azt megszokott berendezkedést támogatjuk, amely minket akár teljesítmányünktől függetlenül is privilegizált helyzetben tart.", ill. "Erkölcsös az, ami nekünk hasznos!".:-)

...Azért annyira ne dőlj be HaFr vakításának!:-))))

Blogger Géza 2013.08.08. 12:56:06

@Moin Moin: Teljesen fals választáson megjelentek számát összevetni választási időszakon kívüli megkérdezések extrapolált számaival. Ugyanis két választás között sokan felelik azt, hogy "elmenne-e most vasárnap tartandó választásra", hogy nem, mivel esze ágában sincs most ilyennel vacakolni. Majd elmegy a választások idején.

Egyébként is kit érdekel, hogy az őszödi beszéd előtt hányan támogatták az MSZP-SZDSZ-t, ez már történelem, a hazugsággyár leleplezőse előttről, amit jó eséllyel belátható időn belül nem ér el még egyszer az a banda.

komplikato 2013.08.08. 13:02:06

@leponex: Még jó, hogy a KDNP nem sírta tele a sajtót, amikor csökkenteni akarták a képviselői fizetéseket, hogy rongyos netto 750.000-ből nem lehet megélni. Az is szép volt amikor a képviselőknek megszavazták a HAVI 60.000 HUF óvoda támogatást (értsd SEGÉLYT!) szegény rászoruló képviselőknek. A hab a tortán meg az, amikor a nyugdíjasok munkavállalását korlátozó törvény csak az azt kidolgozó arcokra nem vonatkozik ugye.

panelburzsuj 2013.08.08. 13:09:32

@Moin Moin:

Nagyapáim fele olyan self-made-man, aki a "méltóságos úr" címig lépegetett a Horthy-adminisztrációban, úgyhogy olyan nagyon azért nem vagyok HaFr vezetésére szorulva a fölmenőim és a szíjártópéterek megkülönböztetésében.

panelburzsuj 2013.08.08. 13:11:49

@Moin Moin:

Update: és talán maó-maókra sem ...

:)

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2013.08.08. 13:13:13

Hátbasszameg, akárki is írta a posztot, biztosan jogászfajta, vagy valami agyament bölcsész. 3x futottam neki hogy értelmezzem, de feladtam. Faszé nem lehet egyszerű vagy egyszeresen bővített mondatokban megfogalmazni a mondandót?

Mi a pék faszáért kell ilyen körmondatokban ömleszteni az ostobaságot:

".... Megtörtént ez tíz éve az MSZP-vel (eddigre üresedett ki a horni szociáldemokrácia érzülete és viszonylagos egyensúlyteremtő ereje a pártból, és vált a múlté az MSZP viszonylagos szervezeti hatékonysága és viszonylagos hitelessége), és történik a Fidesszel is azzal a különbséggel, hogy ez utóbbi a centralizált párti létéből fog eljutni a káosz szélére, mihelyt a tagság kritikus tömege számára nyilvánvalóvá válik, hogy a pártnak nincsen identitása és nincsen kohéziója, leszámítva azt, amit a szűk vezetői rétegeinek hatalmi és anyagi céljai és a vezetők félelemkeltő/korrumpáló taktikája biztosítanak neki. ..."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.08. 13:17:59

@Magánvéleményem: Hogy kiszűrjem, akik nem tudnak olvasni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.08. 13:18:44

@doggfather: és most akkor a blogger hova tartozik?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.08. 13:23:20

@Boross Bence: Bence, te meg egyre többet foglalkozol az én pszichémmel, de egészségedre. Azt viszont nem javasolnám, hogy a mostani hozzászólásod beteg címzettjével bármiben asszociálódj.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.08. 13:24:36

@Moin Moin: Sajna ez nem igaz, és nem jó a párhuzam sem. A tömegtársadalmak kora azóta beköszöntött és az ideológiák szerepe teljesen megváltozott a politikai menedzsmentben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.08. 13:25:57

@leponex: Mert még nem exponáltad magad, alig várooooom pedig.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2013.08.08. 13:26:56

@HaFr: Valld be nyugodtan, belekeveredtél a mondandóba, csak épp nem volt kedved átgondolni, oszt úgymaradt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.08. 13:27:05

@Moin Moin: MM, nem kapnál katedrát mindenhol..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.08. 13:28:46

@panelburzsuj: Pedig az enyéim közt kegyelmes is volt..

leponex 2013.08.08. 13:32:42

@komplikato: Még jó, mert ölég ordas nagy demagógia a 'horribilis' egymillió alatti képviselői fizetéseken háborogni.
Egy országgyűlési képviselőnek legyen rendes fizetése - legalább mint egy kisebb bank vezetőjének - de semmi egyéb jövedelemforrása, cégek, honoráriumok, meg ilyenek.
Oszt akkor lehet számon kérni rajtuk jogosan.

A Bokros meg egy érzéketlen, primitív 'szakbarbár' volt, nem ok nélkül hajtotta el Horn sem - persze a piszkos munka után ... Mert a választás előtt ugyi már a negyedével emelte a nyugdíjakat Horn Gyula - a következő kormány kontójára.
Ahogy a csodatévő Bajnai úr is 'rendbe tette' az államháztartást kölcsönből, amit a Patásék meg fizethettek.

Lencsés István 2013.08.08. 13:35:51

A FIDESZ nem esett szét .

leponex 2013.08.08. 13:36:24

@HaFr:
Miért, nem a Te blogodon vagyunk?
Egy hónap, és lehull a lepel ... :))
Időben szólj, hol kell gyülekeznünk :)

panelburzsuj 2013.08.08. 13:36:44

@HaFr:

És határőr-tábornok? :)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.08.08. 13:41:08

@Boross Bence: ugyanarról beszélünk.

Nyugodtan komolyanveheted, mint ahogy a ripacsot is komolyan veszik (amíg végül kiderül ripacs mivolta)...

Amennyi vargabetűt leírt, ha éles helyzetben (pl. politikai verseny, választás, előválasztás, stb) lett volna, már rég eltűnt volna a süllyesztőben.

Csak ugye a képernyő sokmindent elbír, itt tét nélkül lehet mondani a hülyeséget.

Amit fontos észrevenni, nekem is mostanság esett le: az agitációs propaganda szinte minden elemét fellelhetjük az állítólagos konzervatív(?) szerzőnél.

érzelmi hatáskeltés ("seggfej fidesz"), a hordószónoki , megmondóemberi szerepre való törekvés ("majd én megmondom milyen az igazi konzervatív!) a progresszió apostola (majd én elhozom a fényt a balkáni sötétségbe!)... más eszme szolgálatában de pontosan ugyanezt csinálták a bolsevikok, meg persze a többi világmegváltó orosz forradalmár.

Régen utcasarkokon szédítették a népet, ma meg blogokon szórják az igét. Nincs új a nap alatt.

csak egy rövid ismertető, hogy ne a levegőbe beszéljek:

"Az agitációs propaganda valamilyen cselekvésre akarja rávenni a közönségét, például valamilyen berendezkedés megváltoztatására, megdöntésére, ezért ez a konfliktushelyzetek, a szembenállás propagandája. A cél ilyenkor a népesség erejének és áldozatkészségének rövid idejű fókuszálása valamilyen körülhatárolt célra. A felizzításhoz általában a legegyszerűbb érzelmekre szokás apellálni: főként a dühre. Kommunikációs médiumai a beszédek, a plakátok és a pletyka vagy a suttogó propaganda."

dühre apellál-kipipálva
elégedetlenség keltése ('izgatás', ez az agitáció szótári jelentése)-kipipálva
csak az ellenféllel foglalkozunk (szembenállás), magunkról alig árulunk el valamit -kipipálva
fókuszálás körülhatárolt célra: na itt megbukott, volt itt minden, mint a bucsuban :), tehát még agitátornak is silány amit előad
:))

Mondjuk az világosan megmutatkozik hogy libertárius eszme mennyire épít a századeleji forradalmi agitációs eszköztárra.. valóban érdekes.

Barnalány 2013.08.08. 13:42:46

@Blogger Géza:

Hali, már bocsesz – de lófaszt fals!

1994 óta még egyetlen esetben sem történt még meg az, hogy 8-9 hónappal a választások előtt egy-egy nagypárt támogatottsága 5-700.000 fővel lett volna kisebb, mint majd a választásokon. Ráadásul a rejtőzködő szavazók legkevésbé éppen a Fideszt támogatták – vagy a radikális jobboldal kapta a voksaikat, vagy a baloldal (mint 2002-ben is). Így a bizonytalanok és rejtőzködők között éppenséggel a Fidesznek van a legkisebb tartaléka. Gondolj csak a 2002-es „Mindenki hozzon még egy embert!”-re: az sem ért el komoly eredményt. A Fidesz az a párt, amelynek a választások között mérhető támogatottsága a leginkább korrelál a valós, voksokban is megjelenő támogatottsággal – mondhatni: a fideszesek a legbüszkébben a hülyeségükre!:-)

…Ami pedig a „hazugsággyárat” illeti: A Fidesz a 2010-es kampányában sokkal nagyobbakat hazudott/hallgatott el (mert a gyurcsányi „hazugságok” legjava is éppen elhallgatás volt!). A Fidesz-kormányzás központi elemét és valóságos célját jelentő extrém hatalom- és gazdasági befolyás-koncentráló törekvések egyetlen szóval sem jelentek meg a 2010-es választási kampányban, mint ahogy a hatalomkoncentrálás legfőbb eszközei, az alkotmányozás és a rendszerszerűen az egyéni képviselői indítványokon alapuló törvénykezés sem. (Az alkotmányozás lehetőségére csak igen halványan és csak egyszer utalt Orbán, és csupán újságírói kérdésre – de teljesen elmismásolva. Márpedig, ha valaki egy ilyen horderejű dologra készül a hatalomban, azt legalábbis illő a kampánya központi elemévé tennie, különben a megszerzett hatalma ilyen tekintetben illegitim.)

De ennek ellenére: nagyon örülhetne az ország annak, ha a Fidesz csak hazugsággyárat üzemeltetne!:-)

Persze, tudom: téged az Isten se győzne meg a Fidesz-kormányzás „sötét oldaláról” és az ország jövőjére nézvést rendkívül káros és veszélyes voltáról. Nem tudom, ki vagy – de ha egyszer majd azt látom, hogy Orbánt olyan szorosan követi valaki, hogy a feje a seggében van, akkor tudni fogom, te vagy az!:-)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.08. 13:50:18

@leponex: Szólok, és meg fogom köszönni személyesen, hogy megtakarítottál nekem két-három országjárást, mert direkt betekintést engedsz a magyar rögvalóba.

Moin Moin 2013.08.08. 13:53:43

@HaFr: Sajna ez nem igaz, és nem jó a párhuzam sem. A tömegtársadalmak kora azóta beköszöntött és az ideológiák szerepe teljesen megváltozott a politikai menedzsmentben.

A tömegtársadalmak kora éppenséggel a XVIII. sz. második felével köszöntött be, így éppenséggel megállnak a párhuzamok. És nem az ideológiák, hanem a (média-)tematizálás az, ami döntő a tömegeknél. Ezt szokás összetéveszteni az ideológiával – de pl. a szabadság és demokrácia fogalmai az egyszerű nép körében egyáltalán nem azt takarják, amit a szellemi elit hisz. (Különösen így van ez a nem fejlett demokráciákban.) Aki „elitfejjel” akar ideologizálni, politizálni és kommunikálni, az csupa olyasmivel fogja a népet traktálni, ami annak egyszerűen semmit sem jelent – vagy csak egyszerűen félreérti. Ez nem „a populizmus dicshimnusza” akar lenni – egyszerűen csak arról van szó, hogy nem szabad a fennkölt ideológiát összekeverni azzal, ahogyan az emberekkel hatásosan lehet kommunikálni.

(…Lenin már csak elég mélyen volt ideologikus, ám a pétervári munkásoknak mégsem a marxizmusról és az osztályharcról papolt, hanem kenyérről és arról, hogy most megbosszulhatják a cáron a négyévi háborús szenvedéseiket…)

Moin Moin 2013.08.08. 13:56:09

@HaFr: Én nem katedrát akarok, hanem parlamenti többséget - ehhez meg nem a tankönyvi definíciók kellenek, hanem annak a gyakorlatias ismerete, hogy mi is motiválta-motiválja minden kor konzervatívjait. (És itt ne keverd össze az ízlésbeli, vagy filozófiai-műveltségbeni konzervativizmust a politikai-hatalmi és társadalmi konzervativizmussal!)

panelburzsuj 2013.08.08. 14:05:12

@Moin Moin:

"nem katedrát akarok, hanem parlamenti többséget"

Nem emelékszem: ezt mikor mondta a csuti?

DFK 2013.08.08. 14:11:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Pedig lehetséges: 100 EVK + 35 listás = 2/3.

felcsutisuttyo 2013.08.08. 14:14:26

SEMMI VÁLASZTÁS!!! Az úgyis Nemzeti Gazemberek elcsalt választása lesz...
Nem arra kell készülni, hanem az elcsalt választás utáni "LÁZ-ADÓ"--ra.....a Nemzeti Szarok elzavarására!!!!!A Politikából való végleges kizárásra, elszámoltatásra..és leszámolásra....( ha nem tetszik nekik akkor jön az igazi NEMZETI ÚTHENGER")

DFK 2013.08.08. 14:22:10

@felcsutisuttyo: Vagyis előre bejelented, hogy veszíteni fogtok. S csalásra fogtok hivatkozni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.08. 14:23:15

@Moin Moin: Ühüm. Akkor tessen világosan elválasztani a diszciplínákat a legelején, illetve tessék szólni újak bevezetése esetén. Mert én se az ízlésbeli, se a hatalmi és társadalmi konzervativizmussal nem találkoztam még, ellenben végig a politikai konzervativizmusokról beszéltem, ami ha pragmatikus is, szellemi termék és bizony megvitatható a katedrákon, semmi baj azzal, elvégre nem vagyunk vademberek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.08. 14:24:22

@Moin Moin: Itt sajnos műveltségbeli falak tornyosulnak közöttünk, nem mi tehetünk róla. És nem érdekel Lenin.

leponex 2013.08.08. 14:27:29

@HaFr: Szívesen.
Az országjárás hiánya valóban látványosan átüt posztjaidon ;-)
De azért vannak a barátok, hogy segítsenek :)

Conchobar 2013.08.08. 14:28:03

Tetszetős a blog gondolatmenete, csak az egész valahogy légüres térben mozog. Az ideológia jelenlevősége köré épül és nem foglalkozik a pártok létezésének egy másik, döntő feltételével: a szavazói támogatottsággal. Hiába csak 'zacckonzervativizmus', addig nem fog széthullani, amíg a riválisainál ügyesebben meg tudja szólítani a választókat, illetőleg a riválisainál jobban ráérez a választói vágyakra, nézetekre. A választói igényekre történő folyamatos reagálás tűnhet messziről 'zacckonzervativizmus'-nak, és igazából a Fidesznek talán soha nem volt sajátja se liberalizmus, se konzervativizmus, hanem csak a választókat, támogatottságot elnyerni kívánó pragmatizmus

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.08. 14:32:03

@Conchobar: Igen, arról beszéltem, hogy ez az, ami egy idő után nem működik, a választóknak nem elég a sikeres kormányzás (akkor se, ha lenne), hanem tartós identifikációt várnak, és ez 2010-ig meg is volt az ellenségkép invenciózus színezésében, de ugyanez egyre kevésbé elég -- és látszik a fidesz egyre unalmasabb és kiszámíthatóbb kommunikációján

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.08. 14:32:35

@leponex: OK, barát -- meg fogjuk hálálni

panelburzsuj 2013.08.08. 14:33:24

@Conchobar:

Na és ki a jobb kocsmáros?

Aki az utolsó fillért is kiforgatja a részegeiből, vagy aki a fejét már nagyon lógatót hazaküldi az asszonyhoz?

Pragmatikus válasz kéretik, ideológia előfeltevések nélkül!

sörtelen 2013.08.08. 14:34:50

@HaFr: Hahh, éljen az azonosság... :)
orbán bukását vagyona fogja okozni. Lehet a konyhaasztalon klottgyatyában övéi körében: minden magyar állami vezetőnél mérhetetlenebb gazdagodása oda fog vezetni, mint Ceausescué.
Hogy is mondtuk róla 30 évvel ezelőtt: "nem fog vízszintesen meghalni".
Tanulságos kijelentés volt.

egyetmondok 2013.08.08. 14:41:23

S ha mindehhez Hafr,odatesszük,hogy az ideológiai, elvi nullaság, semmiség-semmisség, jobb esetben kegyetlen zagyvaság előállít a Fidesznél egy olyan,eddig sohasem látott államháztartási (nem nevezném gazdaságpolitikának,mert olyan itt nincsen) politikát,amely egyszerre ragaszkodik görcsösen a ránk ragadt posztkádári jóléti állam minden,bármely "vívmányához" (eü,nyugdíj,felsőoktatás,igazgatás területein,stb), s közben a világcsúcs szinten tartott állami újraelosztással igyekeznek szinte minden képződő nemzetgazdasági jövedelmet (kivéve az ipari multikét,mert simán csak ők produkálhatnak pluszos statisztikai GDP adatot)soha nem látott adókon keresztül felszippantani,majd tetszőleges,napi demagóg politikai marketing,kommunikációs érdekeknek megfelelően újraosztani, hát szóval ha még ezt is hozzátesszük a képhez,amit felrajzoltál, akkor áll előttünk egy valami olyan államiság,amely bármely eresztékében úgy hamis,ahogyan van.

Conchobar 2013.08.08. 14:48:09

@panelburzsuj: Nem egészen értem a kérdést, de az biztos, hogy előbb-utóbb minden kocsmárostól hazamennek a vendégek, és minden kocsmáros igyekszik a vendég zsebébe nyúlni, illetőleg a lőréjét a vendégre tukmálni (már, ha érted)

nu pagagyí 2013.08.08. 14:51:44

"A konzervativizmus, amely 50 éve a szabadság és a kommunistákkal társutas liberalizmus elleni utolsó védőbástyája volt a civilizációnak"

Azért ez a kommunistákkal társutas liberalizmus némi magyarázatra szorulna, mert így első látásra totális hülyeségnek hangzik.

Boross Bence 2013.08.08. 14:52:57

@HaFr: Talán nem meglepö, ha egy (leendö) politikus motivációit, a teljesítményelv hirdetöjének teljesítményét, a következetes elvszerûséget másokon számonkérõ megmondóember következetes elvszerûségét is tárgyalja a publikum.

komplikato 2013.08.08. 14:55:25

@egyetmondok: Állatorvosi döglött elefánt?

Blogger Géza 2013.08.08. 14:55:38

@Barnalány: "1994 óta még egyetlen esetben sem történt még meg az, hogy 8-9 hónappal a választások előtt egy-egy nagypárt támogatottsága 5-700.000 fővel lett volna kisebb, mint majd a választásokon"

És honnan tudod te most pontosan, hogy mekkora lesz jövőre a választásokon a részvétel? Ennek így semmi értelme, a százalékok döntenek, a résztveveők számának nem sok jelentősége van.

" rejtőzködő szavazók legkevésbé éppen a Fideszt támogatták"

Az elmúlt hónapokban egyre több "rejtőzködő" szavazó lett kevésbé rejtőzködő, és hopp, a legtöbben pont a Fidesz mellé álltak.

Semmi értelme az alkotmányozást központi témává tenni választásokon, amikor még fogalmad sincs, meglesz-e a 2/3. Ha nem lett volna még, jó eséllyel alkotmányozás sincs. És akkor ott vagy az értelmetlen beváltatlan ígéreteiddel. A 2/3 birtokában viszont értelemszerűen nem lehetett nem alkotmányozni, ez politikai szükségszerűség volt, ezt egyébként a két forduló közötti nyilatkozatok egyértelművé is tették, csak a nagyon hülyéket érhette ez meglepetésként.

Boross Bence 2013.08.08. 14:56:56

@panelburzsuj: Rövid távon az elöbbi, hosszú távon az utóbbi.

panelburzsuj 2013.08.08. 15:01:58

@Conchobar:

@Boross Bence:

"választókat, támogatottságot elnyerni kívánó pragmatizmus"

Kinek ígérjen több boldogságot: a zembereknek (rövidtávon) vagy a zasszonyoknak (középtávon)?

Blogger Géza 2013.08.08. 15:03:03

@Moin Moin: Na, ezzel most 100%-ig egyetértek. Az ilyen íróasztal-bölcsészek elméletben nagyon okosak, a való életben meg ezért nem érnek el semmit. (Max. más íróasztal-bölcsészek felnéznek rájuk.)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.08. 15:05:34

@Macropus Rufus:

A dolgok nem statikusak, a változások nem pillanatok alatt mennek végbe. Én folyamatokról beszélek.

panelburzsuj 2013.08.08. 15:09:19

@Blogger Géza:

Akkor talán én se véletlenül kérdeztem rá, hogy Mai Maónk vajon

1. Orbántól vagy

2. Csautól

irigyelte-e el az "ideológiamentes pragmatizmus" dicső pályáját.

(X: Pető Iván '94 version...)

Conchobar 2013.08.08. 15:11:08

@egyetmondok: "ránk ragadt posztkádári jóléti állam minden,bármely 'vívmányához' (eü,nyugdíj,felsőoktatás,igazgatás területein,stb)" - Nem tudom, pontosan hogyan érted te ezeket a mondataidat, de egy biztos nyugat-európában a társadalmi feszültségeket, csak efféle 'posztkádári vívmányokkal' tudták leszerelni (pl. vannak olykor tüntetések, de munkásmozgalom már nincs). Ha ezekhez a 'posztkádári vívmányok'-hoz komolyan hozzányúlnának, akkor az társadalmi feszültségeket eredményezne

panelburzsuj 2013.08.08. 15:12:16

@Blogger Géza:

Hohy kimondjama határozatot: olyan szépen összeilletek ti, mint a jing meg a jang.

panelburzsuj 2013.08.08. 15:16:52

@panelburzsuj:

Mindketten a hagyományon túli, autonómián inneni örök rablómezőkre vágyakoztok.

És az átalakulás kínjainak művi késleltetését hívjátok "kétpárti váltó"-nak.

Conchobar 2013.08.08. 15:21:15

@panelburzsuj: "Kinek ígérjen több boldogságot: a zembereknek (rövidtávon) vagy a zasszonyoknak (középtávon)?" - Úgy értve, hogy a választók (az emberek) kedvében járjak, vagy az értelmiségi elit (az asszonyok), netán a gazdaság főszereplői, a bankok, a multik és a magyar újburzsoázia kedvében. Népuralom (demokrácia) csak úgy tud lenni, ha a választók/ a választók többségének akarata/vágya/törekvése érvényesül, és nem ilyan-olyan kisebbségeké

Boross Bence 2013.08.08. 15:26:47

@panelburzsuj: A sikeres kormányzás receptje: rövid távú ígérgetéssel hatalmat kell szerezni, majd az ellenfelet is bevonva bele kell fogni egy (maximum kettõ) terület átgondolt átalakításába. Ha nem vonja be a nyertes oldal a vesztest bizonyos gesztusokkal az átalakítási folyamatba, akkor a következõ ciklusban az képes és lerombolja, visszacsinálja. Erre láthattunk sok példát Magyarország elmúlt 23 évében.

panelburzsuj 2013.08.08. 15:27:31

@Conchobar:

Úgy értem, hogy kenyrete és cirkuszt követelő prolik helyett felelős hivatással és tulajdonnal felszerelt választókat "akarjanak".

Például: a játékszabályok alakításával. Ha már névleg pont azért veszik fel a fizut.

panelburzsuj 2013.08.08. 15:29:07

@Boross Bence:

Tegyél eléje bátran még 150-180 évet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.08. 15:31:12

@komplikato: ezt meg már hozzá se mertem tenni, hogy e jelzőzés (bal-jobb) itthon amolyan skarlátbetűzés számba megy...

@HaFr: hát a blogger magát Friedrich A. Hayek idézettel mutatja be a jobb fölső sarokba, szóval nem az a tipikus jobboldali, nem?? Sajnos a magyar sajátosság miatt, hogy csak 2 lehetőséget "ismer el" a nép is, meg a politikusok is mi marad?

Conchobar 2013.08.08. 15:41:05

@panelburzsuj: Ne a választókat akarjad megváltoztatni (a kommunisták megpróbálkoztak vele, Kambodzsában és Kínában el is értek kétes eredmémnyeket, de végül nekik se sikerült), vezetőként te magad akarjál változni, hogy a választóid érdekeit/vágyait kielégítsd. Ám ha a XXI.sz-i, európai kultúrkörhöz tartozó választóidat semirekellő, haszontalan népségnek tekinted, amelyről úgy véled, hogy unalmában ingyen cirkuszra és kenyérre vágyik, akkor jobb lesz neked, ha távozol a politikából

panelburzsuj 2013.08.08. 15:47:06

@Conchobar:

Az általad idézett, széltében-hosszában idézett politikai babona csodás módon azok között a "jobbos" érzelmű entitások között fertőz legvidámabban, akik borzadva mutogatnak ugyanennek az elvnek a felfoghatóbb méretű megvalósulásaira: "nem járatom hittanra a gyereket, hogy szabadon választhasson", "nem adok a bébire kéket/rózsaszínt, hogy szabadon választhasson" ... undsoweiter.

komplikato 2013.08.08. 15:49:08

@Blogger Géza: Én kérek elnézést ha a politikai iránytűnek jobban hiszek. Vagy a liberálisból keresztény konzervatívvá lett szalonnában nem bízom, pláne ha közben ordas komcsi anti-kapitalista agymenésekkel és durva államosítgatásokkal operál.

Se az MSZP-SZDSZ-DK kupacról nem gondolom, hogy valaha egy percig kiálltak volna huzamosabb ideig bármilyen értékrend mellett.

Az amit körül akarsz írni az a KÖPÖNYEGFORGATÁS. A kérdés csak az, hogy ideológiai beetetés céljából és okosan csinálták vagy ennyire nem tudták maguk sem mi a fenét akarnak?

Conchobar 2013.08.08. 15:52:57

@panelburzsuj: "Az általad idézett, széltében-hosszában idézett politikai babona" - Melyik idézetről beszélsz?

Amorphis 2013.08.08. 15:57:51

Klasszikus ideológiák mentén manapság már csak rétegpártok alakulnak, vagy a "történelmiek" éppen tűnnek el a süllyesztőbe. Idejétmúltak. A nagyobb pártok mind egyfajta politikai olvasztótégely módjára szerveződő néppárti módon működnek, melyek egyetlen "ideológiája" a politikai pragmatizmus. Jelenleg mindegyik mérhető táborral rendelkező pártunk képvisel hagyományosan jobb és baloldali értékeket egyaránt, az arányok persze eltérőek. A szocik is ugyanúgy ténykedtek ordas vadkapitalista módjára, mint ahogy a Orbánék is szívesen kínálják híveiket előszerettel egy kis langymeleg kádári gulyással. Az ellentmondásos példák száma végtelen.
Azt kell mondani, képviselni, megvalósítani (a három időben és térben elkülönülhet) ami pillanatnyilag politikailag a leghasznosabb. Ez persze a gyakorlatban óriási populizmust és demagógát jelent. A XXI. században egy párton fix ideológiát számon kérni naivitás. Ugyanakkor a szavazóbázis sokszor mégis a hagyományos ideológia mentén szerveződik.....

panelburzsuj 2013.08.08. 15:59:38

@Conchobar:

Segítek:

idézet: főnév

idézett: melléknévi igenév

Conchobar 2013.08.08. 16:16:02

@panelburzsuj: Sokat segítettél. Netán be vagy most lőve, és ennek tudható be az, hogy egyszerű, világos kérdésre egy irreleváns baromságot reagálsz?

Moin Moin 2013.08.08. 16:17:12

@HaFr: @Blogger Géza: Úristen! Odáig süllyedtem, hogy egyetértesz velem!

Lehet, hogy megvalósul a nemzeti egység - szegény jó HaFr kárára?:-)

Blogger Géza 2013.08.08. 16:29:44

@Moin Moin: Ő szegény egy álomvilágban élő fantaszta. Inkább lehet egyetérteni realista emberekkel, akik nem veszítették még el a kapcsolatot valósággal, még ha más szemszögből is látják a dolgokat.

egyetmondok 2013.08.08. 16:43:12

@Conchobar:
Értem én ezt,de akkor minek reggeltől-estig azt hazudozniuk,hogy a jóléti államnak annyi ? :-))) A Fidesz mást se tesz,mint azt tartja fenn,mára olyan adókkal,amik röviden szólva abnormálisak.
Másrészt,ezekről a társadalmi feszültségekről: igen,ezek előfordulhatnak. Hogy ez ne csináljon mégse társadalmi válságot,az kell tenni,amit mindenhol máshol megtettek: a nagy politikai erőknek ebben meg kell egyezni. Ezen a németek is átestek,de a svédek is,a szlovákok is,és még lehetne sorolni,hogy mely országokban sikerült államháztartási elosztó rendszeri reformokkal helyre billenteni az államot.
No,lássuk szépen,hogy erre az mszp kényszerből kétszer mert vállalkozni,egyszer Bokrossal,egyszer Gyurcsánnyal, mindkétszer kifaroltak mögülük,a Fidesz pedig attól ilyen népszerű, hogy szerintük semmi ilyenre semmi szükség...

Társadalmi feszültségek,mondod,igen, egyetértek,de szerinted ami itt elszegényedésben zajlik, az üzleti élet elsivatagosodásában zajlik ( néhány külön alkuval biztosított multi kivételével ),nos,az nem pont társadalmi feszültségeket csinál ? Szerintem de, sőt: sokkal rosszabbakat.

toportyánzsóti 2013.08.08. 16:51:19

@belgabela: Korrekt az önképed,hülyék menekülnek érvek helyett felebarátaik minősítésébe.Kicsit tovább kellett volna hittanra járnod,vagy el kellett menekülnöd a pap bácsik elől?

explanatus 2013.08.08. 17:20:03

Van itt ez a blog, heti többszöri blogbejegyzéssel meg több ezer kommenttel. Jópáran nagy élvezettel vetik magukat HaFr-ra, azaz írásaira, ékesen bizonyítva, nincs olyan dolog, amivel megfelelő (műveltséggel) ne lehetne kötözködni. Ha netán nem lenne, akkor jön egy felszólítás: írj programot, hogy legyen mit szétszedni, mit kutya a lábtörlőt. Vagy olyat állítani, amit a szerző meg sem említ, de jó kiindulási alap nekiesni.

Végül is miről van szó? Pusztán arról, hogy valaki nyilvánosan kijelenti, szerinte nem jó irányba mennek a dolgok a jelenben és rossz irányba mentek a múltban. Erre keres megoldást. Ahogy erre keresett megoldást a rendszerváltás generációja. Ők úgy gondolták/gondolják megtalálták a megoldást a privatizációval, a trafikkal, a rezsicsökkentéssel, hogy csak a legismertebbeket említsük.

HaFr pedig úgy gondolja, hogy ezek nem megoldások, ezek pusztán a mindenkori résztvevők anyagi jólétét megalapozó döntések voltak, hol az egyik, hol a másik oldalon. Viszont ez a mi hazánk (is), ezért jogunk van arra, hogy mi is jobban éljünk. A kommentekből kiolvasható, hogy vannak, akik már most vagy eddig is a jobban élünk kategóriába tartoztak/tartoznak és féltik megszerzett helyüket. Érthető.

Viszont egy demokráciában az is érhető, ha vannak HaFr-ok.

Vigyázz autókihajtás! (törölt) 2013.08.08. 17:32:39

@toportyánzsóti:
"Korrekt az önképed,hülyék menekülnek érvek helyett felebarátaik minősítésébe.Kicsit tovább kellett volna hittanra járnod,vagy el kellett menekülnöd a pap bácsik elől?"

Ezt mondod te? Az olvtárs írt egy mélyreható elemzést, amiben részletesen alátámasztja a véleményét. Ezt te lerendezted ennyivel:

"Nevetnem kell amikor 1 narancsbolsevik bolsizik,bolsevik iskolád volt csak? "

Saját tanácsot megfogad :)

LallyPop 2013.08.08. 18:10:24

Most van este 6.

Szétesett már a fidesz?

profilo 2013.08.08. 18:45:05

@Ándi bácsi:

Most már láthatod te is,hogy mekkora balfékek!
Mindjárt hét óra és még nem tudták szétverni magukat...
Már ezt sem lehet rájuk bízni.

Barnalány 2013.08.08. 20:21:01

@Blogger Géza:

A jellegzetes fideszes reagálási-válaszadási módszerrel, a tereléssel és a dolgok egymásba csúsztatásával éltél a válaszodban - de nem baj, mert én meg résen vagyok.:-)

Onnan tudni, hogy legfeljebb mennyien lesznek a jövő tavaszi választáson, hogy legfeljebb mennyien voltak az eddigieken, ugyanis semmi nem indokolja azt, hogy annál többen menjenek el, sőt. (Ezen még az sem változathat, ha minden „újmagyar” rohan a Fideszre hálaszavazni.) Az előzetes vizsgálatok konzekvensen és koherensen azt mutatják, hogy nem növekszik szignifikánsan a választói aktivitás. Csak egy esetben lehet ebben változás: ha megjelenne a semmiből egy olyan új párt, amely megmozdítaná azokat a választókat, akik ugyan érdeklődnek a közélet, a közügyeik iránt és mennének is választani – csak éppen nincs arra általuk érdemesnek tartott párt. Ez egy kb. 700.000 – 1.000.000 fős társaság. Viszont ha ők találnak pártot, akkor az biztosan nem a Fidesz lesz, hiszen az az elmúlt 3 évben folyamatosan ott volt a válaszható listán és az értékpreferencia-vizsgálatok szerint ez a millió ember majd csak akkor fog a Fideszre szavazni ha a Duna visszafelé folyik.:-)
De most térjünk rá a csúsztatásaidra!
Gondolom, szándékosan mostad össze a rejtőzködő, a bizonytalan és az inaktív szavazói csoportokat egymással, annak érdekében, hogy engem ezzel cáfolhass. Csakhogy akiket a Fidesz mocskos kis szavazatvásárlási trükkje, a „rezsicsökkentés” behozott, azok eddig nem rejtegették a politikai preferenciáikat, hanem nem volt nekik. Ők a még éppen aktivizálható választók, akik az alapján szavaznak, hogy ma ki ad nekik valamicskével többet, nem foglalkozva azzal, hogy ez a mai kis többlet holnapután mekkora kárukat okozza majd. Ők eddig nem látnak, ők a „napról napra” és a „majdcsak lesz valahogy” népe, az ő támogatásukra egy magát a fejlett, tudatos polgári szellemiség letéteményesének hirdető párt nem lenne büszke.:-)
A rejtőzködő szavazók csoportja különbözik ezektől a politikailag a pillanatnyi benyomásaik alapján állást foglaló bizonytalanoktól. A rejtőzködő szavazónak ugyanis van pártja, csak titkolja. A rejtőzködő szavazóból nemigen lesz egy rezsicsökkentés hatására a kötődését-véleményét eldobó Fidesz-támogató, a szavazói lélek nem így működik! Így nem a rejtőzködők, hanem a megvehető bizonytalanok álltak kb. félmilliónyian a Fidesz mellé – ők azok, akik ha Gyurcsány aranyat szórna, akkor attól kezdve DK-szavazóknak mondanák magukat.

Na de most az igazán kemény dolog! Azt állítod, hogy „Semmi értelme az alkotmányozást központi témává tenni választásokon, amikor még fogalmad sincs, meglesz-e a 2/3.”. Öregem, te tényleg így gondolod ezt? Mert ha igen, akkor fogalmad sincs arról, hogy tulajdonképpen miért tartunk választásokat és mi az a demokrácia! Hiszen éppen azért kellett volna a kampány központi elemévé tenni azt, hogy át akarják szabi a magyar államot és jogot (a „sarkalatos törvényekkel”, amelyek mind-mind az új alaptörvényből következnek!), hogy én, a választó, el tudja, dönteni, hogy akarok-e egy olyan „átszabott Magyarországot”, vagy sem!

Itt nem arról van szó, amire hivatkozni próbálsz, hogy ha megígérik az alkotmányozást, de nincs meg hozzá a 2/3-uk, akkor ez egy „beváltatlan ígéret” lett volna, mert eleve úgy kellett volna fogalmazni a kampányban, hogy „Ha meglesz a lehetőségünk akkor alkotmányozunk.” Persze, értem én a sunyiságukat: ha elmondják, milyen országot-jogrendszert csinálnak a 2/3-oshatalom birtokában, akkor nem lett volna meg a 2/3, mert sok választó nem támogatta volna ezt – elegen ahhoz, hogy ne legyen meg az alkotmányozó többség. És akkor nem lenne új Vjt., nem lenne ellenőrizhetetlen hatalom, nem lennének 9 évre bebetonozott pártkatonák az állam és az igazságszolgáltatásban, meg az elvileg független kontrollszerveknél.

És akkor csak jó kormányzati teljesítménnyel lehetne megőrizni a hatalmat, nem pedig akár a választók túlnyomó többségének akarata ellenében is!

„A 2/3 birtokában viszont értelemszerűen nem lehetett nem alkotmányozni” – miért is nem? Mit is jelent az, hogy „ez politikai szükségszerűség volt”? ja, azt, amit fentebb írtam: alkotmányozni kellett az „örökké tartó” Fidesz-hatalomért. Barátom, ennyire lebuktatni a bandádat!:-)

tamas11 2013.08.08. 20:59:46

@Nemzetstratégia:
Itt írkálsz, egy ritka vak, korlátolt alak.... Tanui leehtünk amint észreveszed a tankönyv első oldalát... csóválod magad,te vagy a tézisek farka... Helyettesítsd be gügye a kenyéradód nevét, és a propagandaminimál lealázza azt is, amint téged, te kis minimálfüggő.

Blogger Géza 2013.08.08. 21:05:13

@Barnalány: "Onnan tudni, hogy legfeljebb mennyien lesznek a jövő tavaszi választáson,"

Csakhogy nem ez volt a kérdés (hiába próbálod félrevinni), hanem hogy PONTOSAN mennyien mennek el - és erre a sok hablatyod sem ad választ. (Nem is adhat.) Márpedig enélkül nem sok értelme van a konkrét számokkal való dobálózásnak.

"Az előzetes vizsgálatok konzekvensen és koherensen azt mutatják, hogy nem növekszik szignifikánsan a választói aktivitás."

Ez egyszerűen téves.

" A szakértő szerint az elmúlt hónapban sok inger aktivizálta a választókat, ezért csökkenhetett 55-ről 44 százalékra a bizonytalanok aránya. Hozzátette: a bizonytalanok többsége a Fideszhez és az MSZP-hez vándorolt."

www.atv.hu/belfold/20130319_zavecz_tibor

"+ha megjelenne a semmiből egy olyan új párt," álmodj, királylány...

"Mert ha igen, akkor fogalmad sincs arról, hogy tulajdonképpen miért tartunk választásokat és mi az a demokrácia! "

Szerintem meg neked nincs fogalmad arról, hogyan lehet Magyarországon megnyerni egy választást, és mit célszerű ott bedobni, és mit nem. Az új alkotmány részleteit már csak azért sem lehetett bedobni, mert sokáig tartó nemzeti konzultáció után kristályosodott ki, mi lesz pontosan benne.

Amúgy meg totál felesleges ilyenen hőbörögni, egyetlen kormény sem mondja el előre egzaktul, mi lesz pontosan abban a sok ezer jogszabályban, amit majd meg fog hozni. (Képtelenség is lenne.) A fő csapásirányokról lehet beszélni.
süti beállítások módosítása