1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.07.20. 14:01 HaFr

Miért ilyen gyenge a baloldal?

Hadd pontosítsak, a közkeletűen baloldalnak nevezett internacionalista baloldalról (etatizmusról) beszélek, és nem foglalkozom a közkeletűen jobboldalnak nevezett nacionalista baloldallal (etatizmussal). Nem foglalkozom még a népszerűbb dolgokkal: a baloldal velünk élő múltjával, a Kökény Mihánytól és Szekeres Imrétől a Kormos Katákig ívelő nevetségesen gyenge, hiteltelen vezetésével, és nacionalista baloldali ellenfelének jól eltalált politikai forrásgazdálkodásával (ti. azzal, ahogy belakta és dominálja a magyar közéletet).

A sok kizárás után mi marad? A baloldal eredendő gondja nyilván az, hogy nem baloldali se a szó redisztributív (egyenlőségnövelő), se a szó emancipatórikus (jogkiterjesztő) értelmében (az identitásának egyikhez sincs semmi köze), és bár az előzőben erős versenytársa is van a nacionalista baloldalon (rezsicsökkentés, közszféra beharangozott béremelési hulláma), az utóbbi kidomborításához se bátorsága, se képzettsége -- tehát elesik a mindkettőben rejlő lehetőségtől. Az előzőhöz: nem egyenlőségnövelés megalapozatlan ad hoc béremeléseket és nyugdíjemeléseket adni, visszavezetni a segélyekkel és mentességekkel kombinált progresszív adórendszert, ha ehhez el kell adósítani az országot. Ez egyszerű szavazatvásárlás. Még eggyel visszalépve tehát, a baloldalnak nincsen olyan markáns gazdaságpolitikája sem, amely egyrészt felvehetné a versenyt a Fidesz nepotista-piacellenes-nacionalista gazdasági víziójával, másrészt megalapozhatná az említett egyenlőségnövelő koncepciót: azaz ha károsnak, populistának és hazugnak is tűnik a Fidesz gazdasági rendszere a bizonytalanok szemében, a tehetségtelenség, a parlagiság, és a képzelőerő teljes hiánya még inkább sújtja az internacionalista baloldalt. (Magunk közt szólva gazdaságpolitikát egyébként sem lehet négy évre csinálni. Aki ezt teszi, eleve sarlatán, és hogy még is ilyen kényszer van, az további pofon az MSZP-nek -- az ország politikai kultúrájától, amelyet -- további csavar -- viszont ő táplál emberemlékezet óta. A kör bezárult, az MSZP legnagyobb ellensége az a magyar választói gondolkodás és politikai kultúra, amelyet ő barkácsolt össze -- viszont a Fidesz használ ki tökéletesen.)

Az egyenlőség programja azért is elvárás az MSZP-vel és szatellitjeivel szemben, mert ezt követelik a választói. A "borzalmas tagsággal" és a szavazókkal nem lehetne (pontosabban a mai interbalos káderfalanx nem képes és meg se kísérel) elfogadtatni egy olyan modernizációs programot, amelynek egyik folyománya az állam hatáskörének szűkítése (antietatizmus) és a piac konszolidálása (a tulajdonosi szemlélet erősítése és az átlátható, produktív versenykörnyezet létrehozása) lenne, ezért ettől kezdve a komcsik maradékai beszorulnak abba a versenybe, amelyben a Fidesz diktálja a szabályokat. Ettől kezdve ugyanis az etatista pártok közötti verseny egész pályás letámadásba megy át: nem pusztán racionálisan gazdaságpolitikai (Békesi type), hanem "nemzetpolitikai" színezetet ölt. Ettől kezdve nem érv egy gazdaságpolitika mellett, hogy eredményes lehet - ha nem válik mindjárt olyan holisztikus nemzeti programmá, amelyben a külhoni magyarság képviseletétől kezdve a Brüsszellel szembeni kokikon és a magyar nép eredményeinek visszatérő ajnározásán át a vizes VB rendezésének elnyeréséért minden belejátszik -- és a gazdasági racionalitás a legkisebb súllyal. Ez sajnos az etatizmus hátránya (mármint, hogy a legszívesebben a nacionalizmussal lép társbérletre, és ebben a szocik veresége húsz évre előre garantált), tehát amíg az interbal nem tudja kitalálni az etatizmus más elvek mentén történő, hatékonyabb mozgósítását a szavazatszerzés érdekében, hanem megmarad szürkének, lábszagúnak, és hazugnak, addig esélye sincs. Ahogy az "ügyeit" is elfelejtheti, mert a választók már elfelejtették őket -- mielőtt még meg akarták volna tudni, mik azok.

Ja és persze, apróságok, nincsen identitás, nincsenek issue-k, és nincs "kommunikációs stratégia" sem, csak ostoba, visszataszító vartyogás -- ami nem csoda, ha nincs mit "kommunikálni", és nincs, aki "kommunikálni" tudna. A magyar nép -- amelyik szomjas a vezéri hangra -- csalódottnak tűnik ilyen pimf ellenfél láttán, a Népszellem lefelé készül mutatni a hüvelykujját Mesterházy vérző teste fölött.

komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr485416179

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Politikai csöveseknek kínál vonzó otthont Bajnai Gordon 2013.07.21. 11:50:06

Ugyanitt remény és jó kormányzás is kapható. A hirdetésből, ami az MTI hírfolyamában jelent meg, nem derül ki, hogy a meghirdetett otthont megvásárolni, vagy bérelni lehet, netán egy privát hajléktalanszállóról van szó. Csak ennyit tudunk az ajánlatról...

Trackback: A fideszista vagy a bajnaista hívő mocskolódik jobban a neten? 2013.07.21. 11:48:37

"2014-ben nem a baloldal küzdelme zajlik majd a jobboldal ellen, hanem a normális Magyarország küzdelme zajlik majd Orbánország pénze, propagandája és zsoldoshadserege ellen" - jelentette ki Bajnai Gordon a Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesület alakul...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.21. 11:00:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Mi lesz a politikai kultúrával? 2013.07.20. 14:42:00

 A politikai kultúra fogalmát a politológia szűkebben használja, mint a köznyelv és a sajtó szokta. Míg az első egyének vagy csoportok politikához való viszonyulását (véleményt, beállítódást, értéket) jelenti, az utóbbi gyakran érti alatta a polit...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megfigyelo 2013.07.21. 16:23:13

@hondamonda: Azért az adórendszer jellege is fontos, és nem csak erkülcsi szempontból. Az Orbán kormány által bevezetett egykulcsos adó kb. évi 700 milliárd forint "nemzeti ajándékot" jelent a leggazdagabb 50-100 ezer embernek. Ebből kb. 200 milliárdot a szegények adójának emeléséből (adójóváírás eltörlése, minimálbér megadóztatása) veszik, a fennmaradó 500 milliárdot évről évre össze kell rabolni valahonnan: ezért nyúlták le a magányugdíjpénztárakat, és ezért vezették be az orszuág fejlődése szemponzjából katasztrofális hatású különadókat.
Arra számítottak, hogy az egykulcsoa adóval majd megdobják a fogyasztást, és ez meglódítja a gazdaságot, de az ellenkezője következett be. Minimális szociológiai tudással ezt persze előre is lehetett látni -- még is előre láttam --, mert a fogyasztás hirtelen növeléséhez a szegények és nem a gazdagok adóját kellett volna csökkenteni. (A gazdagok megtakarítják vagy külföldön költik el a többletpénz nagyját, míg a szegények felélnék.)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.21. 16:23:42

@iii:

Abszurd így nézni, hiszen nem akarjuk konzerválni a jelenlegi szintet, ugye?

Megfigyelo 2013.07.21. 16:26:45

@Kókadt-szegfű: 2008-ban kitört a világváldág.

prolee 2013.07.21. 16:32:12

Hüm... Szerintem a baloldal annyira erős, hogy nincs is jobboldal.
Az már más kérdés, hogy a magyarellenes baloldal és magyarkodó baloldal húsz éve marakodik a koncon.
Mindez nem jöhetett volna létre, ha 1990-ben leradírozzuk a politikai palettáról az MSZMP tagjait. Minthogy ez nem történt meg, most az ő fiaik, sőt unokáik irányítják - a megtanult pártállami technikákkal - ezt a szerencsétlen országot.
A tökkelütött idióta balliberális magyarellenes baloldal elkövette azt a súlyos hibát, hogy lehülyemagyarozta, lemélymagyarozta a választópolgárokat és ezzel olyan mély sebet ejtett, hogy soha vissza nem kerülhet a hatalomba.
A magyarkodó baloldal még erősen kapaszkodik, komoly aljzatbetonozásba fogott, de ha itt csak egy kis csírája lesz valamiféle alternatívának, úgy elsöprik őket - mert a választópolgárok töke már nagyon tele van velük is -, hogy nyomokban sem lesznek fellelhetők a Parlamentben.
Addig viszont most még kapnak újabb négy évet. Ki fogjuk bírni, mert két Gyurcsány kormányt is túléltünk.

Megfigyelo 2013.07.21. 16:32:58

@Kókadt-szegfű: Soha nem volt Magyarország Ausztria szintjén. Mária Terézia valamikor 1770-ben felszámolta a jobbágyságot Ausztriában, de Magyarországon a magyar nemesség nem hagyta, és fennmaradt 1848-ig. Ezt a 3/4 századot azóta se tudtuk behozni.

Megfigyelo 2013.07.21. 16:39:49

@prolee: A kormányoldal nem baloldali: használ baloldalinak túnő populista szlogeneket, de nagyon durva jobboldali politikát folytat. A baloldal--jobboldal megkülönböztetés mindenekelőtt arról szól ugyanis, hogy "ki fizeti a számlát": nálunk a szegénytől elvesznek, hogy a gazdagnak edják: ez kifejezetten durva jobboldali politika,

hondamonda 2013.07.21. 16:43:53

@Megfigyelo: Nem hiszem, hogy az "ajandek" szo barmilyen formaban kimondhato annak kapcsan, hogy az allam nagy kegyesen hajlando volt a dolgozoknal hagyni a beruk felet. Amugy ugy volt ahogy irod. Amit nem szedtek be a "gazdagoktol" azt beszedtek masoktol. Az fel sem merulhetett, hogy esetleg nem kene beszedni...

Megfigyelo 2013.07.21. 16:44:35

@Kókadt-szegfű: Te betű szerint ismétled magad. Ez azért komolytalan. (Mint különben az egész szöveged is...)

ottomoll 2013.07.21. 16:46:05

@iii: Érdekes, az boldogult szdsz állandóan az egykulcsos adó bevezetését sürgette...

midnight coder 2013.07.21. 16:49:10

@Megfigyelo: Na most, kik is azok, akik ennek az egykulcsosnak a nyertesei ?

A politikusokon és a mutyicégeken kívül leginkább azok a fiatal-középkorú emberek akik nyelveket beszélnek, jó szakmájuk van, és jó eséllyel ma is egy multinál húzzák a belüket, vagy más olyan pozícióban vannak a versenyszférán belül, ahol ezt a pénzt megkeresik.

Ezek a polgárok fél lábbal már ma is kinn vannak az országból, mert látják hogy itt nem nagyon van esélye egy normális irányba történő változásnak. Ezeket adóemeléssel még tovább motiválni az ország elhagyására elég hülye ötlet.

Megfigyelo 2013.07.21. 16:49:39

@hondamonda: Ha valaki sokkal többet kap, mint azelőtt, anélkül. hogy ezért bármit tett volna, azt én "ajándéknak" tekintem. Egyébként sehol a civillizált világban nincs egykulcsoa adó, csak itt a Vadkeleten: nálunk és Oroszorszégban. (A szlovákiai nem volt igazán egykulcsos, és már azt is felszámolják/ták.) Még az előző pápa is kifejtette, hogy a progresszív adó az
erkölcsös...

egyetmondok 2013.07.21. 16:53:38

@midnight coder:
Egyetértünk. Az öngondoskodás intézményes rendszerei, nyugdíjtól, eü-n át a felsőoktatásig nem bírnak már középtávon se együtt létezni azzal az etatizmussal,amely ma is tombol ebben az országban.

Megfigyelo 2013.07.21. 16:56:04

@midnight coder: Mennek azok az egykulcsos adó mellett is: legalább olyan fontos számukra, hogy megszünt az elemi jogbiztonság -- bárkit, bármikor, bármiért visszamenéleg el lehet lehetetleníteni. (És el is lehetetlenítik naponta...)

egyetmondok 2013.07.21. 16:59:19

@Megfigyelo:
Nincsen olyan jobboldali politika a világon,amely kapitalizmus ellenes lenne. Na a magyar ilyen, tehát nem érdemes elakadni ott,hogy a fidesz a gazdagokat támogatja a szegényektől elvett pénzből,ez így egyébként nem is teljesen igaz. A jobboldaliság ott kezdődik, hogy piacgazdaság. A Fidesz nem is óhajt idáig eljutni,s persze az így jó kérdés marad, hogy akkor a Fidesz micsoda ? Baloldali,jobboldali...tök mindegy. Egy alkalmatlan tévedése a magyar történelemnek,tán a legnagyobb,mert a poszt szerzőjének nagyon igaza volt a múltkor,amikor azt írta, hogy külső katonai megszállás hiányában ilyen politikát csinálni...ez eddig még nem fordult elő.

hondamonda 2013.07.21. 16:59:37

@Megfigyelo: A fizetest nem az allam adja ajandekba, hanem a munkaltato a vegzett munka ellenertekekent. A dolgozo a sajat penzebol kap ajandekot?

Mint mondtam, nem kulcsok szama a lenyeges. Tolem lehet 30 kulcs is, ha nem akarnak kifosztani.

Megfigyelo 2013.07.21. 16:59:59

@willdataa: Az semmi, de az új Alaptákolmány lényegében hatályosnak ismerte el az Aranybullát is, meg a boszorkányégetésre vonatkozó középkori törvényeket, mint az "akotmányos hagyomány" részeit...

agyamputáltak 2013.07.21. 17:01:43

@Kókadt-szegfű: remélem direkt csinálod (elég szarul), és nem vagy tényleg ennyire balfasz :)

Megfigyelo 2013.07.21. 17:02:15

@hondamonda: A fizetést nem az állam adja ajándékba, de ha az egyik percről a másikra az állam nagyságrendileg lecsökkenti az adót, amit beszed, az ajándékként funkcionál.

midnight coder 2013.07.21. 17:02:23

@Megfigyelo: Igazából az a kérdés, hogy ki fizeti a számlát: az aki dolgozik és termel, vagy az aki fogyaszt.

És ezért tettem fel a kérdést a topic elején: kivel van a baloldal ? A dolgozó polgárral aki tanul és dolgozik, vagy a 8 elemis szabolcsi lumpenproletárral akinek 10 generációig vissza tudják vezetni a családfájukat, hogy közülük érdemben soha senki nem dolgozott.

Ma ugyanis nem a csúf gonosz kapitalista a legfőbb kizsákmányoló, hanem állam bácsi, és rajta keresztül a segílykések, közszolgák, mutyicégek.

midnight coder 2013.07.21. 17:03:55

@egyetmondok: Ennek ára viszont a szociális elemek felszámolása lenne.

Megfigyelo 2013.07.21. 17:06:14

@egyetmondok: De van antikapitalista jobboldali poitika: prekapitalista és fasiszta. A magyar jobboldalon mindig megvolt ez a feudális hagyomány, és könnyen összemosódott a fasiszta törekvésekkel.

midnight coder 2013.07.21. 17:06:32

@Megfigyelo: Az emberek 99.9999%-át ez nem igazán érinti. Nem a jogbiztonság itt a probléma, hanem a megélhetés. Az átlagpolgárt az sem zavarná túlzottan, ha az aktuális kúrmány a Kossuth téren minden órában szüzeket áldozna, amíg őt vagy a közvetlen környezetét nem érinti a dolog, ha a kis pénztárcája rendben van.

midnight coder 2013.07.21. 17:11:52

@Megfigyelo: A fasizmus önmagában nem minden elemében volt rossz dolog, járhatóbb út volt mint a mai multikulti.

Megfigyelo 2013.07.21. 17:15:21

@midnight coder: Ez egy másik aspektus, nem igazán értelmezhető a jobboldal--baloldal koordinátákban. De alapvetően a fogyasztás túladóztatása, ami ma Magyarországon van, elsősorban a szegények ellen irányul, tehát jobboldali politika: a gazdagok jövedelmük jelentős részét úgy költik el, hogy eközben nem fizetik ki a hazai 27%-os ÁFÁ-t, (Külföldön élik fel, pl. luxusutakon, külföldre mennek nagyobb bevásárlásokra, ingatlant vesznek, befektetnek...)

hondamonda 2013.07.21. 17:15:44

@Megfigyelo: A rablo pedig ajandekot ad, amikor nem nem veszi el az osszes penzed. :)

Szavakon torteno lovaglasnak tunik, megis nagyon lenyeges, ugyanis megmutatja azt a kozteherviselessel kapcsolatos hozzaallasbeli kulonbseget, ami elvalaszt minket.

hondamonda 2013.07.21. 17:18:27

@Megfigyelo: Akikrol te beszelsz az a berbol elok talan egytized szazaleka lehet, sokmillios bruttokkal.

prolee 2013.07.21. 17:21:09

@Megfigyelo: Ja, hát nyilván azért csóró Székely Gábor, Gyurcsány Ferenc, Kóka János és még sorolhatnám.....
Ki fizeti a MILYEN számlát? Mert ugye a segélyeket én fizetem az adómból.
Ne fájjon, már, hogy több marad a középosztálynál. Én, aki a középosztályhoz tartozom, nem hajfestésre és műkörömre költöm azt, amit nálam hagytak, hanem a gyerekeim oktatására, így (túl azon, hogy a egyetemi tandíjban már eleve visszafizetem az államnak, amit kaptam) adófizető polgárt tudok nevelni. Enélkül viszont nem tudnék kipréselni magamból ilyen magas tandíjat.
Aki meg szegény, az nem tud nevelni adófizető polgárt akkor sem, ha 10.000 forinttal több segélyt, vagy fizetést kap. Azért, mert ehhez nem ilyen nagyságrendek szükségesek.

De úgy gondolom, kár is ezt magyaráznom. Az állam nem jótékonyságból hagy több pénzt nálam, hanem azért, hogy majd jól meg tudja adóztatni a kölykeimet. Mert Lakatos Mariska 9 darab, összesen 9 osztályt végzett gyerekét nem tudja majd adóztatni.

Megfigyelo 2013.07.21. 17:24:35

@midnight coder: Szégyelld magad! A gyilkosok pártján állsz!

01234567 2013.07.21. 17:31:40

Magyarország? Itt a baloldaliak liberális lózungokkal operálnak, a jobboldaliak szocialistákkal, a szélsőjobb üzleti alapon szervezi önmagát és alig várja hogy ő is lophasson, a liberálisok amíg voltak mindent megtettek hogy ne legyen szabad verseny csak a korrupció, a protekció,és igazából mindnek egy célja van, az országot eladni, szétlopni, saját zsebre dolgozni, sógor koma retye-rutya. Agyonlőni mindet.

lilalalilalázik 2013.07.21. 17:35:41

Lehet itt lenne az ideje az "etatizmus" helyes használatára, persze előtte meg kéne tanulni mi is az... aztán majd bátran lehet használni blogbejegyzésekben is :D Három bekezdésben ennyi butaságot összeharodani, no, sebaj, de legalább jót röhögtem :D

sárkányfő 2013.07.21. 17:36:03

@midnight coder:

A fasizmus a sátán ideológiája.

Szégyelld magad azért amit képes voltál leírni.

vénkujon 2013.07.21. 17:37:22

a magyarok balódalát csakis a ballibsik és az eu tette tönkre

vakapad 2013.07.21. 17:40:31

@Megfigyelo:

Hitler alatt Németországban sok autópálya épült (a katonai egységek könnyű mozgathatósága volt a cél).

És ha minden mást kiveszünk a fasizmusból, és csak az autópálya marad, akkor a fasizmus jó dolog. Nemde?

vakapad 2013.07.21. 17:42:08

@vénkujon:

Hát igen. És Kádár apánk is meghalt.

midnight coder 2013.07.21. 17:45:13

@Megfigyelo: A történelemben elég kevés olyan ideológia van, aminek a nevében nem öltek meg egy rakás ártatlan embert. A legtöbbet épp a baloldali eszmék mentén gyilkolták meg. Ezzel együtt bizonyos elemei bizony hasznosak lehetnek, Pl. az antikommunizmus, a protekcionalizmus, és igen az állami szerepvállalás is. Persze nem feltétlenül ott ahol jelenleg, és nem feltétlenül úgy ahogy jelenleg. De vigyázó szemeitek Kínára vessétek.

Az ugyanis elég vicces, hogy a legtöbb honi kulturhérosz feltétlenül a fejlett nyugathoz próbál közelíteni minket - holott az adottságaink fényévekre vannak a fejlett nyugattól. Mi nem tartottunk gyarmatbirodalmakat, mi nem fosztottunk ki egész kontinenseket, mi nem tudtuk kihagyni a 40 év cuculizmust. Nekünk a liberális piacgazdaság kb. olyasmi, mint amikor a szerencsétlen, medencét soha nem látott csóró afrikai úszó elindult a olimpián, és kis híján belefulladt a medencébe. Nem kimondottan sok esélye volt a szerencsétlennek, ahogy nekünk sem nagyon van a liberalizált piacon.

Mindfield 2013.07.21. 17:48:06

"Miért ilyen gyenge a baloldal?"

Azé' mer' Gyurcsányi elkúrta, oszt megverték a zembereket, most meg senki nem akar rájuk szavazni, mert az emberek nem szeretik, ha verik őket! Ezért!

okosallah 2013.07.21. 17:51:45

Olvasva a posztokat a múlt jut az eszembe amikor a "Párt" állandó ideológiai vitákat folytatott, hogy a kínai model v. a szovjet model vagy a Ceausescu model a jobb. A XX párthatározat vagy a XXI. határozat a jobb.

Sajnos az ideológiai szájtépés mellett sem akkor se most nem elemzi senki, hogy mi mért van ahogy van.

Szerintem két történelmi oka van amit senki se tud már korrigálni, midegy, hogy mi a duma.

1. Az elmaradottság a Nyugathoz képest a dualizmus idején a feudalizmus miatt alakult ki csakúgy mint az Oroszoknál a Cár alatt.

2. '45 után a nulláról lehett volna indulni amit pld. Európa nagyobb része meg is tett, nálunk viszon jött a 6 elemis komcsi proli-diktatura 50-évig.
Az eredmény:

Annek ellenére, hogy van egy vékony európai szintű városi polgári réteg - kb.15-20% - a lakosság túlnyomó része 8 általános végzettségű funkcionális vidéki analfabéta.

Ez van uraim.
Ez a nyersanyag és ezzel kell operálni. A legnagyobb demagógia ellenére se lesz Ausztria M.o.-ból pedig az kisebb és csak hegyek meg hó van arra - velünk ellentétben.

Nem véletlen, hogy a régi pártiskolát végzett kádereknek f*ngjuk sincs, hogy mit kell csinálni és főleg, mit lehet csinálni a mai nemzetközi versenyban.
E pillanatban az átlag magyar ember nem önálló vállakozó típus mint az amerikai - talán az új nyugatos generáció olyan lesz - addig csak egy "jóindulatú" intelligens autokratizmus a megoldás mint ami Kínában meg Putinéknál van.

Erre a buzisággal elfoglalt neo-Marxisták nem alkalmasak.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.07.21. 17:52:36

@midnight coder: Ez így igaz. A fasizmus az egyetlen gyógyír mindarra az ótvaros kelésre, melyet a nemzetköziek ideológiai ténykedése okozott a népek testén.

vakapad 2013.07.21. 17:52:55

@midnight coder:

Igaz. A KGST jobb volt. Csak semmi liberalizáció.

vakapad 2013.07.21. 17:55:21

@Wind Callman tér:

Elképzeltem, ahogy Európa fasizálódott országai egymást nevezik ki alsóbbrendű fajnak. Igaz, a zsidó közös lesz.

vakapad 2013.07.21. 17:58:42

@okosallah:

Ahhoz előbb ki kell lépnünk az EU-ból, és akkor a jó kis autokratizmusunknak annyi. Majd kapjuk a nyakunkba a védővámokat doszt, és mivel a belső piacunk nem hasonlítható az oroszhoz és a béreink se a kínaihoz ...

midnight coder 2013.07.21. 18:02:52

@vakapad: A KGST-ből hiba volt kiszállni. Azt az utat kellett volna járni anno, mint amit ma Kína csinál, azaz becsábítani a cégeket az olcsó munkaerővel. Akkor mára a volt keleti blokk lehetne a világ vezető gazdasági hatalma.

okosallah 2013.07.21. 18:17:52

@vakapad:
Még nem vetted észre?
Most a brüsszeli autokratizmus alatt élünk. Hát nem az van amit Barroso-ék elrendeltek?
Nézd meg a Portugál, Spanyol, Görög összeomlást és munkanélküliséget amit a nyugati "autokraták" művelnek.

Egy "tisztességes" "nemzeti" autokrata lagalább a hazai érdekeket szolgálná.
*********************************************

@midnight coder:
Keleten nincs meg a szellemi-intellektuális tömegbázis.
Keleten soha semmi használhatót se találtak fel csak ha a keleti pacák nyugatra költözött.
A lakosság nagy része analfabéta még ha járt is iskolába. Ne a Nóbel díjasokrol itéld meg az átlagot.

01234567 2013.07.21. 18:26:39

@midnight coder: "A történelemben elég kevés olyan ideológia van, aminek a nevében nem öltek meg egy rakás ártatlan embert. A legtöbbet épp a baloldali eszmék mentén gyilkolták meg."
No ebben erőst tévedsz. A legtöbb embert vallási ideológiák mentén, és gyanítom a kereszt és a félhold között célfotó döntene. a kommunizmus hozzájuk képest ipari tanuló, és ideje is csak töredéknyi volt. De ezt az emberek szeretik elfelejteni.

vajdasagi 2013.07.21. 18:29:35

@egyetmondok: Nézd, nincs közöttünk érdemi nézetkülönbség. Én csak azt állítom, hogy a Mrcinél nemcsak a hasznot kell nézni, mert a profitot azt természetes, hogy kiviszik mindenféle ügyes módon (ezt mindenki mindenhol így teszi). Azt a többezer munkást kell nézni, akik fizetést kapnak a Mercitől (méghozzá nem borítékban), SZJA-t meg TB-t fizetnek utánuk, egyszóval biztosítja a Merci a megélhetésüket. Iparűzési járulékot fizet a Merci Kecskemétnek, meg tucatnyi más módon segíti hazánk jobbulását is. Nyilván nem testvéri szeretetből, hanem KÖLCSÖNÖS haszon reményében, de mégiscsak.

Azt is tudom, hogy nem a Merci fogja elhozni hazánk virágzását, hanem többtucat olyan cég, mint a MOL, az OTP, a Fornetti, a Prezi, a reméljük egyre több nemzetközileg versenyképes cég (talán egyszer az enyém is). De mégis: mi még hosszú évtizedekig, de lehet hogy egy évszázadig biztosan nem tudunk monkát adni annak a többszázezer embernek, akiknek a multik munkát adnak. És ha azok a százezrek nem kapnának munkát, akkor a kormány minket (hazai vállalkozókat) fejne meg még jobban, mint most, és akkor semmi esélyünk sem lenne a nemzetközi versenyben. Hát ezért nem szabad a Merciket lebecsülni.

Lenne még érvem, de így is hosszú lett, és az a vicc, hogy mi nem is vagyunk olyan messze a nézeteinkkel - gondolom én. De pl. én a Mercinek fogok (talán) szolgáltatni Kecskeméten, és ha nagyon jól csinálom ezt, és még szerencsém is lesz, akkor egyszer talán az itteni Merci-vezetők ajánlásával a Stuttgarti Mercinek is. Nos ezt a faktort ne hagyd ki a számításaidból (amelyek lényegében azért helyesek).

Végezetül én azt látom, hogy minden multi, akiknek én szolgáltatok (és sokan vannak) leállítja a beszerzéseit, csökkenti a költségeit, befékez, mert a korményunk megfeji őket. Nos, azt gondolom, hogy sokkal több kár lesz ebből, mint amennyi a rövidtávú haszna ezeknek a multi-ellenes kirohanásoknak és szektorális-adóknak csúfolt rablásnak.

01234567 2013.07.21. 18:35:22

@vakapad: Magyarországon pont annyit értenek meg az EU szabályaiból, mennyit a kapitalizmus működésének lényegéből. ezzel nem azt mondom az EU megfelelő, és a kapitalizmus szerethető, de az egyiknek számunkra nincs alternatívája, a másiknak meg nincs másik gazdasági, társadalmi megoldása. Kicsit olyan, mint amikor rohadt komcsiznak, meg Varsói Szerződés, KGST-znek, mintha Jaltában, meg Potsdamban nem minket is felírtak volna azokra a szalvétákra. Oszt annyi. Hozzáteszem mintha Kádár azt egy idő után kicsit jobban csinálta volna, okulva saját és előde(i) hibáján, mint ezt itt ezek az elmúlt 20 évben.

okosallah 2013.07.21. 18:35:53

@01234567:
Középkori vallásháborúkat és Torquemada inkvizícióját összehasonlítani XIX. sz. Kommunista tömeggyilkossággal aminek áldozatai még ma is köztünk élnek - egy hamis érvelés.

Letölthető .pdf-ben a "Kommunizmus Fekete Könyve" - francia szerzőktől magyarul.

Ameddig még élő tanuk vannak addig még korai a Bolsevizmus fehérre mosdatása.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.21. 18:36:57

@01234567:

"A legtöbb embert vallási ideológiák mentén"

Nem igaz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.21. 18:38:37

@Megfigyelo:

"tekintem. Egyébként sehol a civillizált világban nincs egykulcsoa adó, csak itt a Vadkeleten: nálunk és Oroszorszégban"

Nem igaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.21. 18:43:49

@01234567:

"No ebben erőst tévedsz. A legtöbb embert vallási ideológiák mentén"

Lehetetlen; Pol Pot ill. a Khmer Rouge egyedül mintegy 2,000,000 kambodzsait vágott haza, annyit mint az összes keresztes hadjárat (átlagbecslés).

Ezen a listán a Harmicéves Háború (az első ami vallási háborúként jelenik meg) csak a 14. helyre érdemes (ha a halottak számának alsó becslése szerint rendezünk):

en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_and_anthropogenic_disasters_by_death_toll

vajdasagi 2013.07.21. 18:47:42

@okosallah: Ez teljesen meddő vita. Nem maga a kommunista eszme ölte meg az embereket, hanem az eszmével visszaélő vezetők. Fogadjuk el, hogy sajnos nem vagyunk az eszmére méltók, és keressünk mást. De:

1. Meddő azt számolgatni, hogy melyik múltbéli eszme hány ember halálát eredményezte. És nincs is jelentősége.

2. Attól, hogy a 20. században a kommunizmus próbálkozása olyan végzetes sikertelenség volt, nem zárnám ki, hogy 500 vagy ezer év múlva egy újabb kisérletnek megint ugyanez lenne a kimenetele.

3. Jelenleg a kapitalista piacgazdaságban hiszünk jobb híján (és magam is kapitalista vagyok), de azért sok-sok ember halálát okozta a kíméletlen kapitalista kizsákmányolás is.

4. A kapitalizmus válságát felemlegetni és emiatt államilag beavatkozni a gazdasági folyamatokba Magyarországon: ez több kárt okoz majd, mint hasznot. És gyanítom, hogy nem is a jobbító szándék mozgatja, hanem az újabb-és-újabb lenyúlási lehetőségek vannak ezekben az állami beavatkozásokban, lásd Takarékszövetkezetek lenyúlása.

okosallah 2013.07.21. 18:49:12

@neoteny:
Hát nem tudod?
A kommunisták "a jó ügy érdekében" gyilkolták a "nép ellenségeit". Az vörös terror az jogos és humanista volt. (vicceltem).

LallyPop 2013.07.21. 18:51:34

@01234567: Egyetlen háború sem zajlott még ideológiák miatt. Ez csak a szósz, a háborúban érdekelteknek sziklaszilárd pénzügyi érdekeik vannak és ehhez csomagolnak egy kis szószt a prolinak hogy küldje a fiát bátran meghalni.

Ez lehet vallás vagy bármi.

betongyar (törölt) 2013.07.21. 18:53:34

Figyelem minden magyarnak!

2014 a választás éve. Sajnos ez sorsfordító lehet a magyarság életében, ugyanis Rózsa Mihály a liberális blogger eldöntötte, hogy ismét visszaszerzi a hatalmat az ország felett!!!
Gondolom ennek a következményeit felesleges ecsetelni itt bárkinek is, ennek megtörténte egyet jelent az ország totális elpusztulásával mind átvitt, mind fizikai értelmében. Liberálisként Rózsa Miháy a liberális blogger arra tette fel az életét, hogy mindent elpusztítson ebben az országban ami magyar.
Nemzetközi kapcsolatait és vagyonát kihasználva sajnos nagyon komoly esélye van, hogy újra hatalomra kerüljön!
Ebben az esetben Rózsa Mihály a liberális blogger el fog pusztítani minden magyar csecsemőt, gyermeket, felnőttet és öreget, hogy a helyüket aztán feltöltse liberálisokkal.
Jelenleg az ENSZ és a NATO segítségét próbáljuk kérni Rózsa ellen, sajnos az ő hatalma már most túlnőtt azokon az erőkön amelyeket itthon mozgosítani tudtunk!!!

Aki nem ismerné, annak itt az ellenség arca:
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg
Ő Rózsa Mihály liberális blogger, minden magyarok legfőbb ellensége.

Ne hagyjuk, hogy ismét hatalomra kerüljön, akadályozzuk ezt meg jövőre a választásokon!
Nem szabad Rózsára szavazni semmilyen esetben sem!!!!

Könyörgöm mindenkinek, hogy juttassa el ezt az üzenetet midnenkinek!
Ez a túlélésünkre az egyetlen esély!!!!

okosallah 2013.07.21. 18:57:14

@vajdasagi:
A kommunista eszme világszerte diszkreditálva van, É. Korea és Kuba kivételével.
+ a Thürmer.

A bizonyíték az, hogy az összes tegnapi vörös egy jobb egérgombbal "átnevezte" magát liberálisnak, zöldnek, "demokratának" - akárminek ami ártatlanul hangzik.

--Én komenyista? -kérdi az volt munkásőr.
--Én nem vótam soha, mindíg liberális vótam.

vajdasagi 2013.07.21. 19:05:41

@okosallah: Én is ezt mondtam, csak a Te agyad nem befogadóképes. Azt mondtam, hogy 500-1000 évig nem érdemes újragondolni.

Persze lehet, hogy annyi év után már nem lesznek olyanok, mint Te. De addig semiképpen nem szabad megpróbálni.

01234567 2013.07.21. 19:07:22

@Ándi bácsi: A Keresztes háborúkban mi volt az üzlet? Az pusztán ideológiai alapon próbálta visszaszorítani egy konkurens vallás előretörését. A keresztény egyházon belül a Harmincéves háború sem hiszem hogy gazdasági érdekek mentén folyt volna. Most tisztán háborúnak nem minősíthető vallásüldözéseket pont a fentebb is emlitet pl. katolikus-protestáns ellentétekben ne is említsünk. De ha már, mert ugye ez a kommunizmus terrorjának okán elhalálozottak mentén indult vita volt, az inkvizíciót sem nevezném babazsúrnak, és tartott 4-5-ször annyi ideig mint a kommunizmus Európában.

01234567 2013.07.21. 19:14:42

@neoteny: Kösz a listát! Bakker ilyenről lövésem sem volt hogy van, relatív a számok hitelesnek is tűnnek, nálad a pont. Minden esetre két dolog érdekes, egy: Kínában minden konfliktus egy népirtás. A második: Mitől vannak akkor még ennyien? :)

midnight coder 2013.07.21. 19:18:14

@01234567: "A Keresztes háborúkban mi volt az üzlet?" Arany, föld... elég jó pénzt lehetett ott szakítani, lásd még templomosok.

"az inkvizíciót sem nevezném babazsúrnak, és tartott 4-5-ször annyi ideig mint a kommunizmus Európában."
Viszont az áldozatok száma elenyésző volt a kommunizmushoz képest.

valaki senki 2013.07.21. 19:18:19

@Kókadt-szegfű: Részigazságok. Igen,a privatizációnak hívott hmmm izén, minimum megtollasodtak jó néhányan. Engem azonban az is érdekelne, miért tartod kisebb bűnnek, ha visszavásároljuk dupla áron? Akár a MOL részvényeket, akár az E-ON-t nézzük, lazán a piaci ár 1,5-szöröséért vettük meg. Szerinted, ezen tán nem tollasodanak, a mi pénzünket herdálva? Engem az kicsit sem vígasztal, hogy loptak azok is! És lássuk be, szervezetlenül, hiéna mód tették. Most a helyzet anniyban romlott, hogy halálosan szervezetten, ha kell visszamenőleges jogszabályalkotásokkal megy a lenyúlás, de összegszerűségében, ha a szar gazdaságpolitika káraival együtt nézzük, 3 év alatt össze tudtak hozni annyi kárt, mint a másik 8 év alatt. Most legyünk erre büszkék, hogy milyen ügyesek, és jól szervezettek?

LallyPop 2013.07.21. 19:19:24

@01234567: A keresztes háború természetesen gazdasági okokból folyt. Mielőtt kommentelsz nyugodtan tanulmányozd hozzászólásaid tárgyát.

Akkor a kereszténység és az iszlámellenesség volt a szósz, a közelmúlt közel keleti hadjárataiban pedig a demokrácia és a terrorellenes harc.

De a valódi cél most is a pénz.

nu pagagyí 2013.07.21. 19:21:36

@01234567: Régen kevesebb ember élt a Földön, ezért számszerűleg kevesebbet lehetett kiírtani. Az arány érdekes. Mondjuk az indiánok kiírtása Észak-amerikában az őslakosok összlétszámához mérten elég tetemesnek mondható.

01234567 2013.07.21. 19:23:40

@okosallah: Nem szerecsent mosdatok, csak nálunk nagy divatja van a kommunista gyűlöletnek, ez van, de ennek mentén úgy tesznek, mintha a kommunizmus valami kirívóan szemét, aljas gyilkos rendszer lett volna. Nem. Csak egy átlagosan aljas szemét rendszer volt, elég gyerekcipőben és komoly tévúton. Mondják gulag, egy olyan országban ahol a cár már egy évszázada küldte Szibériába a neki nem tetsző arcokat. Mondják KGB, amikor ott a Ohrana már évtizedeket felölelő előkép volt. Nekem ez kicsit olyan, mint amikor az angolok meglepődtek a náci koncentrációs táborokon, amikor ezt ők találták fel. Ezzel együtt mind a nácizmus, mind a sztálinizmus elítélendő ideológiák. De azért a világtörténelemben nem egyedülállóak és sajnos nem kirívóak, ha realisták tudunk maradni ebben a kérdésben.

01234567 2013.07.21. 19:25:59

@midnight coder: Ha a dél és közép amerikai indiánokat odaszámolom, szubjektíve persze lehet nem, de azért akkor nem olyan biztos.

nu pagagyí 2013.07.21. 19:28:31

@okosallah: A kommunisták semmiben nem különböztek azoktól, akik most a Fideszben kommunistáznak. A jó kommunista hitt eszméje felsőbbrendűségében, aki nem vele volt az ellenség, az ellenséggel szemben minden eszközt megengedhetőnek tartott. A fideszes hisz eszméjének felsőbbrendűségében, aki nem vele van az ellenség...

01234567 2013.07.21. 19:32:45

@Ándi bácsi: A most az nekem is nyilvánvaló. De szerintem te már felül írt érveket hangoztatsz, gazdasági, kereskedelmi jelentőségük nem nagyon lehetett Konstantinápoly eleste előtt. És én ottani nagy aranylelőhelyekről, egyéb javakról sem tudok. Annyiból lehetett más, személyes gazdasági oka, hogy az oda harcolni ment lovagok jórészt másodszülöttek voltak, kis jelentéktelen alig, vagy birtok nélküli "senkik", a katonák is relatíve földönfutók Európában, ott valamelyest "karriert" csinálhattak. De ennyi. A templomosok pedig az újdonságként kialakított bankrendszerüknek és a szállítások bevételeinek köszönhetően gazdagodtak meg, de ezt lehet nem te írtad.

01234567 2013.07.21. 19:34:23

@nu pagagyí: Dél és közép Amerika indián lakosságának 90%-a pár évtizeddel a spanyolok bejövetele után kihalt.

midnight coder 2013.07.21. 19:35:24

@nu pagagyí: Azért apróbb különbség, hogy Orbánék nem gyilkoltak le ideológiai okokból százmillió embert, míg az MSZP testvérpártjai meg igen. Hozzájuk képest az MSZ(M)P kispályás volt a maga pár tucat kivégzett politikai foglyával, meg a pár ezer koncentrációs táborba hurcolt polgárral.

midnight coder 2013.07.21. 19:36:24

@01234567: Ebbe azért a járványok is belejátszottak.

LallyPop 2013.07.21. 19:52:58

@midnight coder: @01234567: Igen, ez így van, de járványok nem lettek volna spanyolok nélkül.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.07.21. 20:01:32

@HaFr: veled ellentétben én ezt épp fordítva látom. annyiban egyetértek veled, hogy a 2 nagy oldal szerintem is kb azonos alapokon nyugszik. de nem baloldaliak, csak max. látszólag azok.

bővebben:
-egyik oldalon: Urbánnal, turullal és családbarátsággal és borozgatással, lovaglással van ez leöntve.
-másik oldalon: látszólagos szociális érzékenységgel és távoli virtuális romaszeretettel (azaz nem segít rajtuk semmit).

szóval 2 neolib/neokon párt/konglomerátum
kezében van az ország MIÓTA IS ?
1994-óta, 4-5 viszonylag szabad évünk volt.
(89/90-94/95, az külön történet)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.07.21. 20:08:29

@szorokin:

szóval azt állítom, hogy magyarhonban gyakorlatilag 1994-óta neoliberális gazdaságpolitika vagyon, versenyügyi, korrupció-/lopás-ügyi és szociális torzulásokkal, - szociális torzulás, mert egy igazi neoliberális/neokonzervatív (mert a kettő, ha a gazdaságot nézzük azonos!!!) semennyire sem szociális.

a fityiszről:
az orbán kormány "szembefordulása" a hegemón/mainstream/uralkodó kánonnal, az max. látszólagos, orbán beszélt az IMF ellen így meg úgy, de csak megállapodott (őszintén kis ország vagyunk és nem vagyunk abban a helyzetben hogy mindent egyedül csináljunk) velük, és a multikkal is, és a multiknak ill a nemzetközi tőkének és a pénzeseknek kedvező, - nem szociális ill kevésbé szociális - adórendszert vezetett be.
[ 1 kulcs szja, európában legmagasabb áfa
banki tranzakciós adó - még tavaly is úgy volt, h a lakossági tranzakciók a bankiaknak a duplája voltak, ill volt a bankiaknak egy tranzakciós plafonja = 6000ft ]

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.21. 20:09:37

@Ándi bácsi:

"járványok nem lettek volna spanyolok nélkül"

Ez igaz, de ha mindenki maradt volna a seggén Afrikában akkor az amerikai őslakosok nem lettek volna érzékenyek az európai kórokozókra, amikkel nem találkoztak abban a ~14,000 évben amióta bevándoroltak az Amerikákba.

Ugyanakkor az amerikai őslakók is "visszavágtak" a szifilisszel (legjobb tudomásunk szerint onnét került át Európába). Habár nem sikerült adatokat találnom arra vonatkozóan hogy hányan haltak meg szifiliszben Európában, de sok áldozata volt, különösen ahhoz képest hogy (túlnyomórészt) szexuális úton terjedt (nem pedig pl. cseppfertőzéssel ami ugye jóval könnyebbé teszi egy fertőző betegség terjedését).

LallyPop 2013.07.21. 20:19:22

@neoteny: Ady indián nőt dugott? A kis piszkos.

Fekete Pestis 2013.07.21. 20:33:01

@iii:
"egyenlőségnövelő és jogkiterjesztő"

az a baj hogy az egyenlösdit nem érdemek alapján, hanem alanyi jogon képzelik el.
Ennek a következménye az adópolitika. Ugye, a balosok szerint "gazdag", aki évi 6M bruttót keres.
Ergo : el kell töle venni.
Aki meg képtelen erre, annak adójóváírást kell adni ( hogy a minimálbérrel csaljanak ).

Na, ezért nem fogok SOHA sem a baloldalra szavazni : nekik az a brandjuk, hogy más pénztárcájába turkálnak és a tehets'gesebbre meg a szorgalmasabbra irigykednek.

LallyPop 2013.07.21. 20:35:05

@Fekete Pestis: Én se, soha. Illetve balos érzelmüként az mszp szóba nem jön, meg Bajnai se.

Fekete Pestis 2013.07.21. 20:37:11

@iii:

"Ahova mennek, ott is progresszív adórendszer van, jobb ha tőlem tudod."

Bocs, a kommerek alatt 2006-2010 ig a 6MFt-s bruttónak az effetkív adókulcsa 5X% volt.
6MFt= 20.000 EUR. Ennek az adókulcsa NyEu-ban úgy 30% körül van.
Évi 30 millióra fizetnek az emberek 41% effektív adót.

(5X-41)%*30 millió = 1X% * 30 millió
vagyis egy középkategóriás autó ára.

LallyPop 2013.07.21. 20:43:58

@Fekete Pestis: Ne vitatkozz az adószakértő komcsikkal, egy csirkefarhátast nehéz meggyőzni róla, hogy a közvilágítást az utcájában, az utat a lába alá, az orvosát és a tanárát más fizeti helyette, most a reform után is.

Az én közteherviselésem úgy néz ki, hogy effektíve mindenki tartozik az államnak pl. 60E Ft-tal havonta, függetlenül attól hogy munkanélküli, 1 Mft-t vagy 100 Mft-t keres évente.

egyetmondok 2013.07.21. 21:19:41

@vajdasagi:
Egyetértünk,azt hiszem mindenben. magam is hiszek abban,hogy ha egyre nagyobb a beszállítói hányad itthoni székhelyű magyar cégektől,az mindenkinek csak jó. De azért én mindenkit arra kérek,hogy gondolkodjon el,az ipari multik nem tegnapelőtt jöttek ide,nem csak az Audi és Merci van itt,mások is bőven, két évtizede,és én nem látom azt az ipari hátteret,amely méretben jelentős hazai beszállító lenne.
Minden ilyen esetnek nagyon kell örülni,és büszkének kell lenni,ha ebből egyre több van,de én nem látom ebben azt a fejlődést,amit a politika ettől vár. (Sok oka lehet ennek,én is a magyar kis-közép vállalati világot lerabló adórendszert látom,s nemcsak az adómértékek miatt: a hatóság viselkedése,az adórendszer komplett érthetetlensége/még egy közepes cég vezetője is,nem hogy a kicsi,egyetemmel-fősikolával a zsebében is brutálisan ki van szolgáltatva a könyvelőnek,könyvelő cégeknek,annyira bonyolult az egész/ és lehetne sorolni.)

Én a Tescot se becsülöm le: foglalkoztat legálisan, közterheket fizetve kb 25000 embert ebben az országban.

A nagy baj itt az,hogy ha kivesszük a teljes magyar kibocsátásból azt,ami külföldi, iszonyú romlás látható,nem egyszerűen rossz a szám,az adat, hanem romlás van. És az MSZP-FIDESZ párostól ebben semmi sem várható.

Fishwalker 2013.07.21. 21:40:32

@Fekete Pestis:
az a baj, hogy te is csak az orrodig látsz el, és leszarod azt ami mellette van. De azért próbálok segíteni: (A számok nem adatok, csupán nagyságrendeket jelez) 100 fogyasztónak az élelmiszer igényét 10 ember látja el. Egyéb szolgáltatásra kell még 10. (Víz, villany, gázszerelő, pincér, eladó, tanár, stb.) Számolhatunk még 10-et egyébre. (Programozok, diszpécserek, közmunka) Tehát ott vagyunk, hogy 100 emberből maximum 30-nak kell dolgoznia. No de persze a maradék 70-ben, optimális népességeloszlás esetén van 10 anya, 30 diák, 10 nyugdíjas. Ezeket persze már el kell tartani, de ha ezeket leveszem, akkor is marad 20 olyan ember akinek az égadta világon semmi dolga nincs azon kívül, hogy fogyasszon, mert ha kiesik, akkor már nem lesz meg a 100 fogyasztó, tehát ki kell rúgni pár embert abból a 30-ból aki dolgozik.

Véleményem szerint egy jól működő rendszer esetén:
Az, hogy te dolgozhatsz az egy kiváltság, amivel rengeteg teher és rengeteg előny is jár. Fizetni kell az adókat, de cserébe elmehetsz külföldre nyaralni, igénybe tudod venni a kényelmes utazási formákat, lehet saját autód, elmehetsz étterembe, elmehetsz moziba. És ezekkel a tevékenységekkel fenntartod annak a másik 29 dolgozó embernek a munkahelyét.

2013.07.21. 21:42:28

@Fekete Pestis: Az isten megáldjon mind a két kezével, ne hasonlítsd már a hazai adórendszert össze a nyugati keresetekkel!

Amit meg mondasz, az érdem szerinti "egyenlőség", az nem egyenlőség, hanem meritokrácia, feudalizmus, semmi köze a baloldalhoz.

okosallah 2013.07.21. 22:17:12

@01234567:
Tudom jól, hogy ma is vannak főleg Nyugaton vérkommuisták akik kiirtanák az "osztályellenséget" habozás nélkül.
Pld. USA Communist Party
www.cpusa.org
*************************************************************
@nu pagagyí:
Kérlek ismertesd hány embert zárt börtönbe a FIDESZ mert szidta OV-t.
A kommunisták ezrével börtönözték be a "klerikális reakciót" a "zsiros parasztokat" és az "imperialista burzsuj lakájokat".
Te jó ég, már ez is le van tagadava?
******************************************************
@vajdasagi:

Ezt írod:" Nem maga a kommunista eszme ölte meg az embereket, hanem az eszmével visszaélő vezetők."

Ismerjük a szöveget.

Nem a kommunizmus elmélete a rossz hanem:
1. Nem a megfelelő emberek vezették
2. Igazából azok elárulták a munkásosztály érdekeit.
3. "Vannak még hibák" (Kádár idézet)
4. Mi, Mesterházy, Gyurcsány stb. vagyunk az IGAZI vezetők, mi aztán megvalósítjuk a az emberiség vágyát...

Ahogy a feka elnök nyilatkozta:
Obama "We are the ones we have been waiting for"
(Mi vagyunk azok akikre az emberek vártak. A we itt mindenkit jelent)

Fishwalker 2013.07.21. 22:55:33

@okosallah:
Pontosítsunk: A kommunizmus az ölte az embereket. A kommunizmus az ami lett egy eszme kiforgatásából. Marx nem kommunizmust álmodott, vagy ha ragaszkodunk a szóhoz, akkor nem ilyet.
A felsorolásra:
1. tény
2. tény
3. mindig minden rendszerben vannak
4. nem ezt mondja mindegyik politikus függetlenül attól, hogy melyik oldalon van?

Nem a kommunizmus/szocializmus ölte meg azokat az embereket, hanem akik erre hivatkozva kiadták a tűzparancsot/meghúzták a ravaszt.
Ha az eszméről lemosod azt a sok mocskot amit rákentek/kennek, akkor rájössz, hogy miért tudott annak idején elterjedni.

Ezenkívül az elv sosem valósulhat meg, mert az ember önmaga a legnagyobb akadály ebben.

okosallah 2013.07.21. 23:50:09

@Fishwalker:
A többségtől eltérően én nem vagyok filozófus és szerintem az ideológia-filozófia nem egzakt tudomány mint a matek v. fizika ahol a törvények mindenhol érvényesek még a világűrben is.

Az ideológiát és a fogalmak értelmét mindenki a maga ízlése szerint tekerheti ki amit a kávéházi filozófusok meg is tesznek.

Elkerülendő a szócséplés: szerintem a kommunizmus ellentétes az alapvető emberi természettel és hajlamokkal - legyenek azok rosszak v. jók - mert az emberek nem egyformák.
Vágyaik, képességeik, ismeretük, kulturájuk, DNA-jük különbözik egymástól.

A kommuniszmus lényege az emberek "egyformasítása", egybeolvasztása egy közös masszává amit csak erőszakkal lehet megpróbálni.
A kollektívizmus és az egyén szembeállításából csak anarchia születik.

Minden Marxista próbálkozás vérfürdővel végződött mert az "Újtípusú Szocialista Ember" ép olyan irreális ötlet mint az Übermensch volt.

--Azért tudott elterjedni ami miatt minden Utópista hit amely az emberi nyomoruságra megoldást ajánl, népszerű és terjeszthető.
A keresztény paradicsomi igéret is meg a kommunizmus is egy megérinthetetlen emberi vágy ami nem létezik a valóságban.
Ez a vak hit lényege és ereje.

Fishwalker 2013.07.22. 00:04:56

@okosallah: Szerintem ezt mondtam én is csak másképpen. De ettől még aki hisz abban, hogy lehetséges a szocializmus valamilyen szintű megvalósítása, attól még nem lesz tömeggyilkos. A kapitalizmus ép olyan rossz, mint a kommunizmus, csak még nem találtak fel jobb formát. De ha minden típust kizárunk amit már kipróbáltunk (őseink) és becsődölt, akkor már nem marad semmi. Tehát valami köztes variációt kell(ene) alkotni, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy meghallgassuk a másikat, és ne utasítsuk el csak mert jobboldali/baloldali/libeláris, stb.

okosallah 2013.07.22. 01:48:33

@Fishwalker:
Teljes objektivitással nézve minden gazdasági, tudományos vivmány ami az emberiség jólétét szolgálja kapitalista körülmények között jött létre.
Marxista ideológia sehol se produkált mást mint Trabantot v. terrort.

Tessék tényekkel megcáfolni, ha ez nem igaz.

Hogy a francba lehet azt állítani, hogy a kapitalizmus ugyanolyan rossz mint a kommunizmus? Hogyan lehet valaki annyira elvakult, hogy ne lássa a különbséget a két viágnézet materiális eredményei között?

Én még arra is emlékszem, hogy az Erika írógépemet be kellett jelentenem a rendőrségnek, nehogy népi demokrácia ellenes írásokra használjam.

Madách már megmondta a Tragédiában, hogy a "cél halál, az élet kűzdelem és az ember célja a kűzdés maga."

Ennél senki se volt okosabb. C'est la vie.

Fekete Pestis 2013.07.22. 08:07:07

@iii:

Mióta feaudalizmus a "meritokrácia"?

És miért ne hasonlítsam a magyar rendszert a külföldihez, amikor az input ( szakkönyv, számítógép, kaja, stb ) ugyanannyiba kerül, mint külföldön ?

@Fishwalker:
Azt én értem, hogy a "pénznek gurulni kell" [mert ez az, amit 20 sorban magyarázol], de ez így ilyen formában nem tartható.
Ugyanis mor'laisan elfogadhatatlan, hogy 30 ember úgy tarton el másik X-et, hogy ezért még csak nyugdíjra sem lesz jogosult.

és ha már a "pénznek gurulni kell" elvröl beszélünk : meg tudod mondani, hogy miert a középosztály ( és nem p.l. a multik vagy az extrém gazdag emberek ) pénzének az újraelosztásáról beszélünk ?

"Az, hogy te dolgozhatsz az egy kiváltság" - bocs, de ez egy marhaság.
Pontosabban kiváltság, de csak akkor ha olyan feladatot látsz el, amire mások is alkalmasak.
Namármost döntöen aki ennyi pénzt keres, az nem olyan feladatot lát el, amire mások is alkalmasak ( mert akkor nagy lenne a kinálat => alacsony lenne a bér ).

Amit te mondasz, az egy téves (és káros) eszme, ami azon alapul, hogy minden ember egyenlö.
Hát nem egyenlö minden ember, mert nem azonos tulajdonságokkal rendelkeznek.

@Ándi bácsi: Ez így igaz, nézd csak meg, hogy kik válaszoltak még nekem.

Fishwalker 2013.07.22. 08:49:09

@okosallah: Nos bár a módszert amivel létrehozta nem értek egyet és nem sírom vissza, de felhasználni lehetne: a TSZ-ek.
Gyártott még mosógépet, ami nem ment 5-10 év alatt tönkre, gyártott rádiót/Tv-t ami nem ment 2-10 év alatt tönkre.
Úgy lehet mondani, hogy a mostani kapitalizmus kiöli az emberséget az emberből, azt a tulajdonságát amivel idáig vitte. Ha leszarod a közösséget, akkor ne várd el, hogy ő foglalkozzon veled és problémáiddal. Az erősebb kutya ugat, és jelen esetben az éhező tömeg lesz az erősebb.

@Fekete Pestis:
Egy szóval nem mondtam, hogy a gazdagokat (multik mögött is ők vannak, így különválasztani értelmetlen) békén hagyjuk, sőt az általam vázolt rendszerben minél többet keres valaki annál több teher rakodik rá. (És nem egyenes arányossággal)
Nyugdíj igenis meg nem is. Kell lenni egy alap összegnek, amit mindenki megkap, ami csak a tisztességes életben maradáshoz elég. Ezt ki kell egészíteni egyéb magánnyugdíjjal ha többet is szeretne az ember.
Te is csak egy tégla vagy a rendszerben, mindig mindenki helyettesíthető. Tény vannak olyanok akik könnyebben vannak akik nehezebben.
És bizonyos értelemben egyelő. És szerintem a te vadkapitalista nézeted a hibás, mert nem veszi észre, hogy a nemdolgozó fogyasztóra éppannyira szükség van, mint a dolgozóra.

Gyingizik 2013.07.22. 09:01:26

Haha, ez jó volt. Mindenesetre elindult egy jó folyamat: nevezeten, hogy a "baloldali" véleményformálók, bloggerek szemlátomást rájöttek, hogy a gyúrcsány-bajnai vonal nem nyerhet. Hiszen az nem baloldali, hanem egy technokrata szabad piacos - kapitalista társaság, amelynek az a feladata, hogy a központból (Wall Street alközpont Brüsszel) kapott megszorítÓSDIt keresztülverje. Csak ez ugyebár egyszerűen lehetetlen a kádárjános bácsisok szavazatával!

Fishwalker 2013.07.22. 09:27:17

@Gyingizik: Nem tűnt fel, hogy Orbán is ugyanazt verte keresztül, csak közben mást mondott.

Gyingizik 2013.07.22. 14:08:57

@Fishwalker: Valóban nem túl nagy váltás a másik oldalhoz képest, de legalább csökkent a jegybanki alapkamat, van bankadó, nem csökkentek a nyugger díjak 25%-al (mint pl. Romániában), hanem még emelkedtek 2%al. stb. Van bankadó, rezsicsökkentés, tanári béremelés (görögöknél pl. bércsökkentés van) - ha nem is akkora, mint orbit mondja - de legalább van. Jelképes apró dolgokban van változás, és a célirányos rombolásnál meg a nullánál még ez is jobb.

okosallah 2013.07.22. 16:00:19

@Fishwalker:
A legelső posztomban írtam, hogy soha senki nem vizsgálja meg azokat a történelmi okokat ami miatt M.o.-ból 1000 év alatt se lett mondjuk egy gazdag Dánia.
Ezen senki se tud változtatni belátható időn belűl függetlenül az ideológiájától.

Önvizsgálat helyett a többség elereszti a vágyvezérelt fantáziáját és kigondol egy képzeletbeli politikai rendszert amitől nálunk is " Amerika" lehetne.

A lényeg: teljesen azonos politikai rendszerek más és más eredményekre vezettek különféle országokban.
Ez szerintem azt bizonyítja, hogy az emberanyag tulajdonságai még fontosabbak mint maga az ideológia.

Ez erősen náci hangzású és tilos hangoztatni, hogy vannak fejletteb népek és elmaradottak.

Végül M.o. tragédiája a feudális-Monarchiában, majd az 50 éves primitiv 6 elemis proli diktaúrában gyökerezik.
Az ország 70% vidéki lakos, max. 8 általánossal, fogatlanul, funkcionálisan analfabéta.

Ezzel az anyaggal nem lesz itt Kánaaán csak ha majd a bűnös generáció kihal és egy új jön a helyébe.
Ezért bolyongtak a zsidók 40 évig a sivatagban, hogy a bűnösök ne juthassanak el az igéret földjére.

Szerintem jó az ötlet.

2013.07.22. 16:16:05

@Fekete Pestis: Közel van hozzá.

Mert a bérek nem ugyanazok, nagyon nem, ebből következően az életszínvonal sem. Ezt követelni vaskos demagógia.

Fishwalker 2013.07.22. 17:37:21

@Gyingizik:
A jegybanki alapkamat csökkenés pozitív, de hogy ezt azáltal érjük el, hogy felárat fizetünk a kölcsönökre, nem biztos hogy megéri.
A bankadónak köszönhetően jelentősen csökkent az ipari hitelek száma, ami azt jelzi, hogy fejlesztések, beruházások maradnak el. Ennek nem most, hanem 5-10 év múlva lesz hatása, ugyanúgy, mint a szektoradóknak.

A nyugdíjak egy részét nem emelni, hanem csökkenteni kéne.

Tanári béremelés nincs, ha az 50%-ot vezetik be, akkor sok tanárnak még csökkenni is fog valószínűleg. Mert közben elesik a túlóráktól.

Célirányos rombolás nem volt, ez egy demagóg baromság. Nézetek vannak, és a nézetek által kijelölt út. A világban bekövetkező változások határozzák meg, hogy az a lépés végül jó vagy rossz eredményt hoz. Pl.: Medgyesi és Gyurcsány azért ment bele az államadósság elengedésébe (Amiből a választási ígéreteiket próbálták meg megvalósítani. Volt amit sikerült, volt amit nem.) mert abban bíztak, hogy az előre jelzett gazdasági fellendülés bekövetkezik, és ennek hatására simán kifizeti az ország. De nem fellendülés jött, hanem válság, így egy elsőre gond nélküli lépésből teher lett.

Ami most megy, az pedig rövidtávon lehet változásnak tűnik, de hosszútávon egyértelműen romboló hatású.

Fekete Pestis 2013.07.22. 22:24:32

@Fishwalker:

1. "sőt az általam vázolt rendszerben minél többet keres valaki annál több teher rakodik rá."

Bocsika, ha 25%os lineáris adó van, akkor is minél többet keres valaki, annál többet fizet, nem ?!

2. "Nyugdíj igenis meg nem is. Kell lenni egy alap összegnek, amit mindenki megkap, "

Szóval akkor a társadalomképed olyan, hogy a jobban keresöt adóztassák csak szénné ( mert az úgy "igazságos" ), cserébe meg kapjon pont ugyanannyi nyugdíjat, mint a legutolsó eltartott, és ez csak az éhenhalásra legyen elég. Magyarul elveszed tóle azt a pénzt, amivel nyugdíjasként meg tudna élni, és rohadt ingyenéelóket tartatsz el vele.

Na látod, ezért nem fogok SOHA a baloldalra szavazni, még akkor sem, ha a patásorbán a saját gyerekeit erószakolja meg.

3. "Te is csak egy tégla vagy a rendszerben, mindig mindenki helyettesíthető. "

Pontosan. És ez azért van, mert túlszaporodás van : régen volt pestis meg háború.
A túlszaporodás eredménye, hogy embereket csak úgy el kell tartani, anélkül, hogy valami teljesítmént nyújtanának érte. Szellemit, szorgalmat, kockáztatást, valamit.

Tudod azért lenne jó az alacsony adó és az alacsony szoc. juttatás, mert úgy hiszem, a fizetés mértéke valamilyen pozitív korrelációt mutat az intelligenciával. Ha a pénzt szétosztod olyanoknak, akik csak a segélyt lesik, ezzel szaporodásra ósztönzöd öket, és így a génállomány felhigul.

ez eléggé kegyetlen, de vallamit tenni kéne, hogy ezt a folyamatot megállítsuk. Minden korlátozás ( éhinség, háború, betegség ) ki lett a rendszerböl kapcsolva : ez így nem lesz jó.

4 ."És bizonyos értelemben egyelő."
Igen, abban hogy két füle van, mégsem szatyor. ;)
Másban nem. És ez így jó.

@iii:
Én csak azt tettem szóvá, hogy sokkal kisebb bruttó fizetést sokkal nagyobb adókulccsal terheltek a kommunisták, mint a 5X magasabb fizetéseket Ny-Európában.

Fekete Pestis 2013.07.22. 22:29:38

@Fishwalker:
"mert abban bíztak, hogy az előre jelzett gazdasági fellendülés bekövetkezik, és ennek hatására simán kifizeti az ország. "

magyarul short pozit vettek fel jó nagy áttétellel és az az ország ( nem az ö ) fejére szakadt.

Te, nem erre mondják azt, hogy más faszával verték a csalánt ?

"De nem fellendülés jött, hanem válság, így egy elsőre gond nélküli lépésből teher lett.
"

Mert ugye a Lehman Brothers sem számolt annyi csóddel, amennyi bekóvetkezett, minek következtében a CDO-ik átégtek. Nem is lett volna gond a CDO-kból, ha nem jött volna a válság.

Csakhogy a LB a saját pénzét kockáztatta, nemigaz ?

2013.07.23. 08:20:33

@Fekete Pestis: De a kettőt nem lehet egy mondatba tenni sem, az isten megáldjon. Ha az itteni átlagbér adószintjét és az ottani átlagbér adószintjét hasonlítod össze (ami a korrekt), akkor már nincs különbség, sőt számos országban jóval magasabb adókulcsok vannak. Itt a szomszédban, Ausztriában, például 50%.

Kommunisták alatt pedig gondolom a Fideszt érted, mert hogy ott van a fél MSZMP és
- államosítanak egyfolytában,
- kézivezérléssel árakat módosítanak, akár az egykori Anyag- és Árhivatal,
- állampárti, hazug közmédiát működtetnek,
- a független médiát terrorizálják és befolyásolják,
- leépítették vagy meghódították az összes független intézményt
- lopnak ipari méretekben
- vazallus réteget alakítanak maguk körül

Kimaradt valami?

sörtelen 2013.07.23. 09:18:33

@neoteny:
Idéznék:
"Honnan jött? Az első megbetegedéseket hozó, gyengébb járvány 1818 tavaszán, egy amerikai katonai táborban ütötte fela fejét. Aztán a katonákat Franciaországba vezényelték, ahonnan átterjedt a kór Spanyolországba. Itt kezdett el tombolni, ahogy a neve is jelzi. De azon a tavaszon influenza pusztított Kínában is, a kínai munkások pedig egymásra tüsszögve vegyültek el egész Európában.
A végzetes hullám ősszel érkezett, valószínüleg a dél-oroszországi Ashkabadból indult, majd átszelte az iráni határt, az afgán oldalon, Mashhadban tört ki."

Kb. hat hétig (!) tartott. Ezalatt végzett 25 millió emberrel. Az I. világháboróban 8 538 313 katona esett el.
/Richard. A. Gordon: Nagy orvosi baklövések. Alexandra, 2006. 82-83. old/

Ugyanebben olvasható az "indiánok bosszúja", amiről csak ennyit:
"Az európaiak között pedig, akik elindultak, hogy birtokba vegyék a rézbőrűek illatos erdőit, tiszta prérijét és friss vizű folyóit, voltaire-i iróniával évi 320000 (2001 évi adat - sörtelen) áldozatot szed a nikotin. Elég drága ár a magánlaksértésért" (Id. mű: 22.old.)

bekerült 2013.07.23. 10:29:28

@Mindfield:

Marhaság !
Nyugaton naponta verik meg őket és semmi probléma ! Aki tüntetni, tankot rabolni, óberkodni megy, az ezt is bekalkulálja, vele jár !
Az más kérdés, hogy ezt tálalják neked és te beveszed kanyar nélkül.
süti beállítások módosítása