1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.04.10. 20:16 HaFr

Az állam szétrohadása

A nagyban játszó, elkötelezett diktátoroknak és a kezdő vagy műkedvelő népmegváltóknak egyaránt kedvenc homokozója az állam, amely nélkül - joggal hiszik - nem képzelhető el szabályozott, eszközszerű, vagy még jobb esetben vegetatív létre kényszerített társadalom. A mi műkedvelő népmegváltónk, Orbán, azonban nagyon lazán kezeli ezt a kérdést. Nem régen hallhattuk Lázár úrtól, hogy néhány száz bürokrata akadályozza a grandiózus álom megvalósulását. Na de hát hogy lehet ez, kérem? A hóviharban a propaganda (aka hazudozás) indult meg először, a mentő alakulatok utoljára, mert se a helyzetfelismerő és döntési kompetencia, se a kommunikációs képesség, se a géppark nem állt rendelkezésre. Hogy is van ez, bürokraták? A véres szájú sajtómunkást kitünteti a miniszter a saját ismeretei ellenében? Ki a felelős? A legutóbbi napok fejleménye, hogy amikor már éppen megszokhattuk, hogy kréta, mosogatószer és fénymásolópapír (na és perspektíva) nélkül is elmehet egy iskola, kiderült, nem lesz elég iskolapad sem, miután az új kis elsősök vagy 3000-rel többen, mintegy orvul, tojva a NER szellemére, töltötték be a 6. életévüket. Nem lehet, hogy mégse a bürokrata a hibás, hanem az eszement politikai döntéshozók, akik végre kénytelenek szembenézni a centralizált állam, a megfélemlített, motiválatlan apparátus, és a pénztelenség áldásaival? Lám, azok is rosszul járnak, akik esetleg a hetekben akartak volna KRESZ-vizsgázni, mert hát lerobbant a közlekedési hatóság számítógépes rendszere, és by the way a Magyarorszag.hu sincs teljesen fogadóképes állapotban. Ami elromolhat, az el is romlik ebben az országban. A nyugdíjpénzek -- hol a Számvevőszék? -- eltűntek, mint szürke szamár a ködben. A bürokrácia kérdése lenne? Ugyan. Az egészségügyi intézmények teljesítmény korlátja sokkal erőszakosabb és igazságtalanabb privatizálását hozta a szolgáltatásoknak, mint a több biztosítós rendszer. A kimondott célokkal tökéletes ellentétben működik minden. Nem teljesít a rendszer? Egy fenét. Nem tud teljesíteni. A felső néhány száz fős lojális, javadalmazotti réteg irracionális vagy privát célok érdekében megpróbálja betörni a szakapparátust. A közjó kérdése fel sem merül a körükben. Az állami vezetők hazudnak, mint a vízfolyás, abból táplálkoznak és azt emelték kritikus szintre, amit Gyurcsány megkezdett: az állam privatizálását és átfogó elzüllesztését. De legalább Selmeczi polgártársnő férfiakat kapott maga mellé. Többen lesznek ősszel, akik vaníliás karikát osztogatnak majd a szeretet és a béke jegyében.

Az államot elidegenítették és eltávolították a polgároktól, az ország történetében sokadik alkalommal az önhitt butaság üli a torát a centralizálás és a megalománia lehetőségeit kutatva, miközben ezeknek egyetlen lehetőségük van: a salto mortale után a gerinctörés. Az állami hatékonyság nem fér össze a közjóval szembeforduló centralizált, túlterjeszkedő kormányzattal.

Kim Dzsong Unt utálja a hadserege fele, mondja egy hozzáértő, nálunk viszont a pocakos tábornokok és a repülő TV bemondók biztosan imádják Orbánt. A szembeszökően rossz döntések, a pénzkiáramlás és a személyes ellenszenvek gyűrűjében ott vergődik a közigazgatás, amit a települések devizahitelének köztartozássá alakításával a rendszer tovább korrumpál, a járások újjászervezésével centralizál, a vízfej minisztériumok képében megfoszt a maradék hatékonyságától. Az állam egy akarnok kormányfő hisztériájához asszisztálva végképp elveszti az önbecsülését, a kormány körüli oligarchák és hiénák gyűrűjében pedig a maradék tekintélye is lefoszlik róla. A rendőr továbbra is hatalmi tényező az utcán, de a vákuumot kihasználva felnőttek mellé a közterület-fenntartók, biztonsági őrök, fasiszta paramilitáris alakulatok, békemenetek, amelyek a folyamatos agressziót képviselik a honpolgárokkal szemben. Az állami tehetetlenség megszüli a saját torzszülötteit. A társadalom egy kézileg vezérelt, pórázon tartott állam vicsorgását, ugatását hallja, és néha a megrugdosott kutyától kap egy marást. Csak mert a kutya gazdája olyan, amilyen. Egy nagyon gyenge minőségű, nagyon kártékony kormányfő.

Az állami szervek a direkt kormányfői vagy -- ha éppen a hosszabb távú szavazatmaximálás a cél -- a párthatalom szolgálatába álltak. Az MNB, a Médiahatóság, az ügyészség, az Alkotmánybíróság, az OVB stb. közvetett vagy közvetlen módon kormányfői vagy pártszempontoknak vannak alárendelve, vagy különösebb rosszindulat nélkül ezzel vádolhatók, a megnyugtató állami tekintély jelei és a polgári kontroll minden esélye hiú ábránd. Mi folyhat ezekben a hivatalokban? Lojális, szakszerű munka? Kétlem. Túlélés, kiegyezés, csendes obstrukció, hatékonyságvesztés? Bizony.

Orbánt az állama -- egy ilyen állam -- nem tudja és nem is akarja már megvédeni a bukástól. Se önbizalma, se hatékonysága, se hitele, se jövője. Ha belegondolunk, mit alkotott ez az ember a szó klasszikus értelmében, miután egy vér gyenge szoci kormány ellenében a felhergelt magyar nemzet élére állt és kormányra került? Milyen mű marad utána, amikor kihátrál mögüle és összeomlik az állama is? 

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr965215640

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.12. 13:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rive 2013.04.11. 12:46:32

Stimmel.

Adóssághegy, az marad utána.

WLaci 2013.04.11. 12:47:20

Jó a helyzetértékelés, mint már többször. Most akkor gondolkodjunk azon, mit lehet tenni state capture esetén.

dany82 2013.04.11. 12:57:04

Hiány 2012: 2,1% (soha nem votl ilyen alacsony)
Inflációs (2013 március): 2,0% (38 éve nem votl ilyen alacsony)
Jegybanki alapkamat: 5% (soha nem volt ilyen alacsony)

csökkenő (piacról finanszírozott) államadósság.

az állam rohad. nincs vita. nincs érv.

vége van, baloldal. Ennyi volt. ti még eljátszogattok egy kicsit a homokozóban hogy most akkor gyurcsánybajnai vagy házmester, meg szanyi kapitány és pm, de igazából ma már ez úgy igazán senkit nem érdekel.

értitek ti ezt? Az embereket már nem érdeklitek.

Blogger Géza 2013.04.11. 13:05:36

A nyugdíjpénzek nem "eltűntek", hanem csökkentették az államadósságot.

Ha a posztoló szerint a békemenet agresszív, forduljon pszichiáterhez.

Továbbá érdekes "vád" Orbán Viktorral szemben, hogy "gyenge", eddig mindig túlságosan erős diktátor volt, elé kéne már dönteni, mitől is rettegjünk, így marha nehéz. :)

Rive 2013.04.11. 13:05:45

@dany82: az megvan, hogy Orbánkáék úgy három bokroscsomagnyit kihúztak a gazdaságból, a keresőképesekből és a jövőből ahhoz, hogy egy eleve deflácis nemzetközi környezetben minimálisan elfogadható - ugyanakkor totálisan fenntarthatatlan - számokat hozzanak?

:vállvonás:
Gondolom nem is érdekel.

dany82 2013.04.11. 13:12:21

@Rive: ez mondjuk elég szép.

hisz bokros idejében elég szépen elindult a munkanélküliség felfelé, az inflációról már nem is beszélve. És még úgysem tudott ilyen alacsony hiány összehozni.

De nyilván ez azért volt, mert bokros nem értett hozzá.

Matolcsy meg látszólag ért. leszorította a hiányt soha nem látott mértékre úgy, hogy közben csökkent az államadósság, az alapkamat, az infláció és nem nőtt a munkanélküliség.

Egyébként ez nyilván fenntarthatatlan. Láttuk 2002ben, hogy ha a baloldal kormányra kerül semmi sem fenntartható.

Parajpuding 2013.04.11. 13:18:41

A blogmotor meg nem annyira jó:(

deruyter 2013.04.11. 13:27:48

@dany82:
Nem csökkenő államadósság. A törlesztések fedezésére kibocsátott állampapírok nagyon magas kamattal. Ergo növekvő kamattaherrel. Amit majd ki kell gazdálkodni. (Valszeg úgy időzítve, hogy csak 2014 végén bukik ki egyértelműen.)
Hiánycél elérése egyszeri döntésekkel.
GDP 2,x %-os csökkenése.
Reálbérek 3,x %-os csökkenése.
Soha nem látott mélységben a beruházások aránya. (Ami növekedést biztosíthatna ugyebár.)
Foglalkoztatotti létszám stagnál (vagy csökken)
300 körüli forint.
Szóval ügyesen kicsipegetted majdnem az összes olyan adatot, ami direkt módon irányítható, csak azok a fránya piaci folyamatok ne lennének, amik a többi valós mutatóban viszont egyértelműen rosz tendenciákat jeleznek. De Matolcsy bácsi - mindamellett, hogy általában alkalmatlan - ügyesen úgy terelgeti a folyamatokat, Viktor bácsival egyetértésben, hogy a jövőbe tolja a problémákat. Csak azt nem tudom mit kezdenek vele, ha kormányon maradnak. De majd a jobbikkal koalícióban betapasztják a pofánkat.

saci02 2013.04.11. 13:34:38

@Blogger Géza: annak azert orulok, hogy a diktatorsagot te sem cafolod! :)

deruyter 2013.04.11. 13:39:43

OV rájátszva a magyarok kádári gondolkodására, mindenért mást hibáztató attitűdjére, olyan államot épít, ahol a legfontosabb dolog az ellenségkép. Nem mondom, hogy nincsenek ellenségek, mindig mindenkinek vannak. Csak attól még nem lesz nekünk jobb, ha négy éven keresztül arról szól a kormányzás, hogy céltalanul hergeli a népet. Ellenzékben ez jól mutathat, vagy háborús helyzetben, de kormányzás címszó alatt eladni, ezt a szart... Önmagába és pártjába vetett hitében tényleg elhiszi, hogy ő önmagában minden probléma megoldásának letéteményese, vagy kegyesebb pillanataiban, egyes feladatokat delegál hithű bajtársainak. Minden döntést a frakció kemény magja és néhány miniszter,esetleg államtitkár hoz. Aki olvasott már állam és kormányzati elméletek témájában bármit, az tudja, hogy ez nem tudja a hatékonyságot szolgálni (szubszidiaritás elve stb.)Legalábbis az osrzág, a nép tekintetében nem.Viszont a pártja tekintetében igen. De annak is csak rövid távon jó, mert a szarkupac rá fog dőlni.

Állam-vizsga 2013.04.11. 13:48:10

@deruyter: csatlakozom.

A hiányt egyszeri tétellel vitték le, 13 évi megtakarításainkat elégetve azért hogy 1-2 évig díszfaszoskodhassanak.
Az inflációnál sokkal fontosabb a reálbér arról nem beszélve hogy az infláció azért alacsony mert a kereslet eleve visszaesett.
Az alapkamat mértéke csak irányadó. Pl. a hitelekhez amit manapság senki nem vesz fel, az államkötvényeket meg ennél jóval magasabban adják el piaci alapon.
De igazándiból teljsen feleslegesen írjuk ezeket. Csak pazaroljuk a bájtokat. Ezek a birkák megszavazzák ugyanezt a bandát 2014-ben. És ahogy Te is írod a Jobbikkal karöltve.
Csak az utolsó kapcsolja le a villanyt.

piefke 2013.04.11. 13:59:17

"...Neve: szolgálj és ne láss bért.
Neve: adj pénzt és ne tudd mért.
Neve: halj meg más javáért.
Neve szégyen, neve átok:
Ezzé lett magyar hazátok."

Ezt Vörösmarty 1846-ban írta - mi lenne, ha elmozdulnánk végre ettől az állapottól?
"...Csak úgy próbából" - ahogy egy másik klasszikus, Hofi mondta...:-)))

dany82 2013.04.11. 14:15:32

@deruyter:

volt egy mszp-szdsz kormány. gyurcsányista-bajnaista. amely végignézte, hogy eladósodnak az önkormányzatok, az egészségügy és amely egy megamonstrum hitelt vett fel az IMF-től, amelynek a törlesztését 1:1-ben a következő kormányra hagyta.

Mégegyszer, a gyengébb ballibek kedvéért ott a hátsó sorokban: a balliberális kormány 2008ban 20 milliárd eurós hitelt vett fel, amelynek a kamatainak és törlesztésének kitermelését 1:1ben a következő kormányra, a mostani Fidesz kormányra bízta.

Ezek után... illetve helyesebben: ennek ellenére ez a Fidesz kormány leszorított a hiányt történelmi mélypontra és további eladósodás helyett csökkentette az államadósságot.

Nota bene: a baloldal akkora kretén volt, hogy még ezzel a gigahitellel is csak arra volt képes, hogy -7%os gazdasági növekedést (az euban a legalacsonyabbat) tudjon felmutatni. 8 év alatt 52%ról 80% fölé nőtt hitel mellett.

és hogy miért nem hallgat már rátok egyetlen értelmes ember sem? Ezért.

elwood 2013.04.11. 14:16:01

@Blogger Géza: "A nyugdíjpénzek nem "eltűntek", hanem csökkentették az államadósságot."

és ez bizony nem nagy kunszt.

ki tudnád mutatni adatokkal mennyivel csökkent az adósság a nyugdíjpénzek fölött ?

vagy ami könnyebb mennyivel nőtt az adósságunk ha leszámítjuk belőle a manyup pénzek egyszeri hatását ?

elwood 2013.04.11. 14:18:04

@dany82: ez jó, Kósa, Lázár nyakig eladósította a városát de persze ez gyurcsány hibája

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.11. 14:21:24

Nyilvánvalóan fél a Fidesz az előrehozott választásokról: a külhonba szakadt siklósi fideszes ex-alpolgármester megüzente, nem mond le.
Az Internetre és a telefonra hivatkozva nem mond le önkormányzati képviselői mandátumáról a külföldön munkát vállaló fideszes Varga Tamás. A helyi civilekkel együttműködésben az LMP aláírásgyűjtést kezdeményezett, melynek során pár nap alatt háromszor annyian követelték a képviselő lemondását, mint ahány szavazattal mandátumhoz jutott.
A probléma kapcsán a polgárok láthatóan nem számíthatnak a Fideszre - jelentette ki az LMP.
Varga Tamás nyilatkozatban számolt be arról, hogy az Internet és telefonon világában a távolság nem akadály, és - külföldről is - el tudja látni képviselői munkáját.

A Pintér féle „közbiztonság” és a halálos Pintér féle rendőri kényszervallatás ellen ma 5 órakor demonstráció Pécsett a polgármesteri hivatal előtt!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.04.11. 14:27:48

@hümhüm: Kis kulturált gyerek vagy, méltó híve vezérednek. Az utcára is kivezényelnek néha?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.04.11. 14:29:02

@dany82: Tudod, mennyibe került mindez? 6-7 ezer milliárd? Számolj egy picit.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.04.11. 14:30:58

@Blogger Géza: Tényleg csökkentették? Ez újság.

Állam-vizsga 2013.04.11. 14:31:39

@dany82: Tétlenül nézte a Fideszes vezetésű önkormányzatok eladósodását. Ez igaz.

1998-2002 között a Fidesz is hiteleket - Bocsánat állampapírokat bocsátott ki - amelyeket a következő kormányoknak kellett kisarcolni. A hitelt mindig később szokták visszafizetni nem.

2008-ban volt valami gazdasági világválság nem?
A Fidesznek világválság nélkül is lóvéra volt szüksége, IMF helyett - mivel politikai okokból az volt az ellenség éppen - nem fordulhattak így a manyup pénzek elégetése 3000 milliárd tulajdonképpen látszat nélkül - ja nem van látszata, egy évre 2% volt a hiány - volt a megoldás. Szuper.
-7% gazdasági növekedést hol láttál?
Amúgy 52%-ról 2000-ben mozdult el az államadósság. A szocik csak folytatták a trendet mert ugyanúgy fostak rendberakni rendesen a költségvetést mint a Fidesz. Az egyik 19 a másik egy híjján 20.
Ennyi.

KériSzépen (törölt) 2013.04.11. 14:36:31

Hol az a nyűves párt, HaFr ? Kapitalista programmal, nemzeti programmal,amelyben a nemzet nem az etnikum, stb.
Gyerünk,gyerünk, mert fogy az idő.
(Ja, és azzal a hittel, hogy semmi baj azzal,ha jobbról-balról elátkoznak,kiátkoznak, árulóznak stb.stb. Mert arra a hitre nagy szükség lesz!)

dany82 2013.04.11. 14:38:29

@Állam-vizsga: na ettől a parttalan és végeláthatlatlan ballib baromságtól menekül mindenki.

Igen, Fidesz alatt csökkent, meg csökken, mszp alatt meg nőtt meg magas volt, de az nem úgy van.

merthogy mindegyik 19 a másik egy híján 20.

Az. Végülis az, hogy nő vagy csökken az államadósság, hogy mondjuk közel 10% a hiány vagy épp 2%, az, hogy az alapkamat épp 13% vagy 5%... szóval az igazából mindegy.

Nekem meg nem.

52%os államadósság a 2002 májusi adat.

Tudod, az Orbán-kormány utáni.

80% feletti szám meg 2010 májusi.

Tudod, a "szakértő kormány" utáni.

Anyám borogass.

Parajpuding 2013.04.11. 14:47:58

@dany82: Ja. Cserébe sokkal több a munkanélküli (az éhbéres közmunkásokat csak a narancszombik számolják bele), vállalkozások tömege ment és megy tönkre, kizsigerelik az embereket az adókkal, félmillió ember elmegy a tarthatatlan helyzetük miatt és lehet még bőséggel sorolni. Gondolom te csak a narancspropagandát tudot emészteni ilyen értelmi képességekkel. Sőt történelemből is gyengén muzsikálhattál, ha cserébe számodra elfogadható a kommunista pártállami berendezkedés kiépítése is.
Húzd ki öcsi a fejedet onnan, ahol tartod és lássál túl a fenséges faron.

mrZ (törölt) 2013.04.11. 14:51:54

"A felső néhány száz fős lojális, javadalmazotti réteg irracionális vagy privát célok érdekében megpróbálja betörni a szakapparátust."
~150.000 a száma a közép és felsővezetői apparátusnak, beleszámolva az állami és önkori érdekeltségeket.
A maradék 650.000 állami alkalmazott sem teljesen tiszta.
Szakapparátus: böbe, nagybácsi, haver, osztálytárs, etc....

Szevasztok 2013.04.11. 14:56:00

@dany82: "csökkenő (piacról finanszírozott) államadósság. "

A költségvetés kamatterhe SOHA nem volt ilyen magas, és soha nem nőtt ilyen ütemben. Ez az a pénz ami SEMMILYEN értéket nem teremt az országban - akár a klotyón is lehúzhatnánk.

Jolka40 2013.04.11. 14:58:11

@toportyánzsóti: "Ez az etatista etnokrácia a mai változó világban,tökéletesen versenyképtelenné teszi Magyarországot.Csak arra alkalmas hogy a narancsmaffia uralhassa az ország erőforrásait.Ha nem találnak valamilyen kincset a földben ami fedezné a veszteségeket tönkremegy az ország és az itt élők."
Van egy rossz hírem: Nem is keresnek. A földtani kutatás a rendszerváltozás óta nem működik. Pedig a mi országunk is rejt még igazi kincseket a földjében, de kit érdekel! Megvesszük a másét, pénzünk, mint a pelyva!

deruyter 2013.04.11. 14:59:29

@dany82: Ne személyeskedj, én sem tettem. A 7% igazából 6,3%. Az EU-ban ugyanekkor 2,x %-kal csökkent a GDP. A mezőgazdaság pl. több, mint 15%-kal csökkent Mao.-on, gondolom ennek semmi köze az időjáráshoz. stb. Az egész kormányzati időszakot tekintve növekedés volt. Bár a 2. négy év valóban elég szarra sikerült. Volt közben egy válság. Bár pont a gonosz IMF hitel miatt, ebből itthon sokan nem éreztek semmit. Csak éppen a bankok hónapokig szinte teljesen befagyasztották a hitelezést a pénzügyi válság miatt. Nem akarom védeni, mert nem volt dicsőséges az sem. Csak éppen arra hívom fel a figyelmet, hogy ami most van legalább ugyanolyan szar. Pedig a fő export piac Németország köszöni jól van, a bankok adnának hitelt, ha lenne aki fel merne venni bármit. Az adósság - pontosabban annak kamata - valóban nagy teher, de azt azért tudni kell, hogy Orbánék nem fizettek vissza semmit. Mivel az adósság nem csökkent. Csak kiváltották magasabb kamatú forrásokkal. Ez szerinted visszafizetés?

Szevasztok 2013.04.11. 14:59:55

@dany82: "volt egy mszp-szdsz kormány. gyurcsányista-bajnaista. amely végignézte, hogy eladósodnak az önkormányzatok,"

És van egy kormány amelyik végignézte, hogy a Fideszes önkormányzatok adóssága másfélszeresére nőtt 2010 óta. És erre hálából megsimogatja a buksijukat..

vega4 2013.04.11. 15:05:20

@dany82: "Ezek után... illetve helyesebben: ennek ellenére ez a Fidesz kormány leszorított a hiányt történelmi mélypontra és további eladósodás helyett csökkentette az államadósságot."

Na de milyen áron?
Mindenáron.

percenként százhuszat verő gumibot 2013.04.11. 15:35:54

A 2012-es államháztartási deficitet elképzelhetetlenül alacsony szintre sikerült levinni, az infláció szintén 38 éve nem látott alacsony szintre, 2,2%-ra süllyedt, az MNB gazdaságélénkítő csomagja ellen mostanáig nem sikerült komoly kifogást találni az ajvékolóknak

Akkor tehát beszéljünk inkább valami másról - ezt a jelszót adták ki most a libsi oldalon. A rohattszemétcigánynácikommerorbán szöveget a célközönségnek mindig el lehet adni, akár esik akár fúj

Blogger Géza 2013.04.11. 15:43:41

@elwood: Kb 3000 ezer milliárd Ft lesz a végleges számla (még mindig van az államdósság és nyugdíjalapban, másrészt a törülközőt sorban bedobó manyup tagoktól folyamatosan áramlik még be a pénz, szóval a folyamat nem zárult le). Ha ez nem történik meg, akkor bizony most ennyivel (plusz a kamataival) magasabb lenne az államadósság.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.04.11. 15:46:00

@percenként százhuszat verő gumibot: Bakker, az alacsony infláció lehet ugyanolyan rossz jel is, amennyire jó. Az alacsony infláció utalhat növekedésképtelenségre, életszínvonal-zuhanásra is -- és kapaszkodj meg, nálunk erre utal. MNB gazdaságélénkítő csomag? Vicces. Először is nem az MNB feladata gazdaságot élénkíteni. Másrészt a családi ezüstöt vágják a csatornába. Harmadrészt amire elköltik, azok többnyire versenyképtelen, eladósodott magyar kisvállalkozások. Pont annyira fogja ez a gazdaságot élénkíteni, mint a szobabiciklizésed.

Blogger Géza 2013.04.11. 15:47:04

@Szevasztok: Ezzel szemben a valóság az, hogy soha nem voltak ilyen alacsonyak az állampapírok kamatlábai, és emiatt idén várhatóan 100 milliárd Ft-tal kevesebb lesz a kamatkiadás a tervezettnél...

Szevasztok 2013.04.11. 15:50:41

@percenként százhuszat verő gumibot: Rólad a viccbeli cigány jut eszembe: Mire a lova megszokta az éhezést hát nem meghalt!

Szép is lenne ha reálbércsökkenés meg recesszió mellett nem csökkenne az infláció...
(Egyáltalán tudod miről beszélek?)

Szevasztok 2013.04.11. 15:51:24

@Blogger Géza: ...és ez mennyivel lesz magasabb mint 2010-ben?

Blogger Géza 2013.04.11. 16:08:46

@Szevasztok: Arányaiban szerintem alacsonyabb lesz. Nyilván nem a Ft-ban kifejezett abszolút szám a mérvadó, hanem GDP-hez vagy az összkiadáshoz mért arány.

deruyter 2013.04.11. 16:17:27

@percenként százhuszat verő gumibot: És a GYúcsánytakarodj komenyista, idegenszívű elmútnyócév, balliba stb. duma az mi? Maradjunk az érvek szintjén. Ha elolvasod, amit írtam láthatod, hogy nem fekete-fehérben látom a két oldalt. Pontosabban Gyúcsányékról már nem is akarok nyilatkozni, mert ő már csak műkedvelő politikus. Nem tényező. Hidd el nem kell semmilyen utasítást kiadni, ahhoz, hogy én például szarnak lássam ezt a kormányzást. Szarnak láttam az előzőt is, nem is szavaztam rájuk. De a maiakra sem. Az MNB csomagot kíváncsian várom. Bár ha MGyuri azt gondolja valóban, hogy 2% marzs-ért a kerbankok kapkodni fognak, kicsit optimista. Szerintem a teljes kockázatot bevállalni 2% haszonért meglehetősen merész dolog, amikor KKV körökben tudomásom szerint 4-5% az elvárás. Ha nem megy a program, akkor majd ismét a bankok lesznek a hibásak. Ja hogy nekik tekintettel kell lenniük a befektetésük kockázatára, mert magántulajdonosaik vannak, Gyurinak meg nem, mert csak kinyomtassa a pízt....

deruyter 2013.04.11. 16:21:39

@Blogger Géza: Ebben azért mélyedj el. Mindig a "mihez képest"-et kell nézni. Ezt fejezi ki a kamatfelár. A kormányzat mindig azt az adatot ragadja ki, ami épp jónak tűnik. Csak éppen nem azt kell nézni, mondjuk egy magyar deviza államkötvény kibocsátásakor, hogy most mennyi hozama a három évvel ezelőttihez képest, hanem azt, hogy mennyi a hozama a más országok által kiobocsátott devizakötvényekhez képest.

s 2013.04.11. 16:23:10

Kár a picsogás. Ami szar volt eddig a történelem során, az előbb-utóbb szétesett. Soha nem volt ez másként, most sincsen máshogy, és a jövőben is pont így lesz.
orbán gyenge pöcs, képtelen olyan rendszert kialakítani, ami megtarthatná őt és a népes stábját. Ehhez ugyanis egy széles tömegen nyugvó általános megelégedettség kellene, kiszámítható viszonyokkal, ami azt jelentené, hogy nem csak most jó, de ez így is marad a jövőben.
Sok ellenséget szereztek maguknak. Nem csak a multikat, azokat is, de nem csak őket egyedül. Ott vannak a volt manyup tagok, a pedagógusok, a diákok, az átlag alatti keresetűek. A társadalom jelentős tömegei számára orbán már nem jelenti azt, amit még gyurcsány időszakában jelentett. Akkor ott volt egy jobb lehetőség reménye, de mára ebből semmi nem maradt. Csak az igazán fanatikusok képtelenek ezzel szembenézni, de ilyen agymosott idiótából van bőven éppen gyurcsány táborában is.
Egyszer le kellene számolnunk ezekkel a rózsaszínű ábrándképekkel. Itt az idő.

deruyter 2013.04.11. 16:26:21

@s: Na ja. Csak jó lenne, ha az ország nem nyolc éves kanyarokban rúgná ki az ilyen bandákat, hanem max. négyben.

Fejesrob 2013.04.11. 16:26:26

Rájöttem. Minél szarabbul állnak a ballibsik, annál magabiztosabbak.

Azért a többség inflációt, államháztartási hiányokat ilyesmiket néz. A balliberális lózungok nem indítják be a gazdaságot és bizony a balliberális nagy tételben és igen pofátlanul lop.

Szóval mielőtt Orbánt fikáznám, ránéznék pár kimutatásra.

Fejesrob 2013.04.11. 16:33:17

@deruyter: Azért te nem gondolod komolyan, hogy a magyar vállalatok őrülten exportálnának, van is hová hiszen a németek szárnyalnak, de hát a bank nem ad hitelt.

Ha e mentén történnének a dolgok, Szlovákia eleve be sem vezette volna a bankok adóját, de nyilván Orbán sem.

Az pedig egy baromság, hogy Orbán nem csinált semmit, hiszen csak máshonnan finanszírozta az adósság visszafizetését.
Először is elkerült egy csődöt, amit Bajnainak nem sikerült, azért is kellett az IMF hitel, továbbá nem növelte az államadósságot, rendben tartotta az államháztartási hiányt, amit Gyurcsányék nagyon elkúrtak.
Nem mindegy, hogy úgy gazdálkodsz, hogy a hátad mögött 54%, vagy pedug 83% az adósságteher.

Az a gond, hogy kb. ugyanilyen naív és leegyszerűsített a többi érv is, még ha nem is a tied.

Fejesrob 2013.04.11. 16:35:54

@HaFr: Kurvára nem a családi ezüstöt vágják a csatornába, ha már blogolsz, legalább annyi fáradtságot vegyél, hogy megnézd, honnan van az a pénz, az összes videót megtalálod szerintem a HírTV weblapján. Ráadásul ezzel a pénzzel Eu-s pénzek is elérhetők, tehát a kihozatala egész jó is lehet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.04.11. 16:40:30

@Fejesrob: Na akkor mit? Segítenél? ÉN is segítek: fáradság, nem fáradtság.

Blogger Géza 2013.04.11. 16:46:58

@deruyter: Sajnos egy más ország más helyzetben van és ez rajtunk biza nem sokat segít. A magyar költségvetés szempontjából igenis az a döntő, hogy most 5% körüli kamatozással bocsátunk ki Ft-os meg devizás kötvényeket is, és ezek biza kedvezőbb kamatozásúak, mint a korábbiak. Hiába a sok "okos" károgó, nem jöttek be a jóslataik...

s 2013.04.11. 16:51:52

@Fejesrob: pl. az én manyup pénzemből is. Le is lövök valami gecit, ha nem számol el vele kibaszottul kurva gyorsan.

s 2013.04.11. 16:53:50

@deruyter: Kevés politikust akasztunk fel, ez a mi nagy hibánk. Más országokban ez nincs így, és ezek szép eredményeket érnek el. Tessék átlapozni a történelmet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.04.11. 16:54:35

@Blogger Géza: Ja, és nem találod furcsának, hogy ugyanannyit fizet az állam forintkamatra és devizakamatra. 5,5% on adjunk a rövid határidejű EUR kötvényeket, amikor a devizaövezetben 0.5% ha kapsz értük. Ez az eredmény? Rövid távon még a hülye is vesz ilyeneket, ennek örültök? És pont kétszer annyival finanszírozzuk, mint az IMF kölcsönt tudtuk volna. Micsoda eredmény! És mindez három év után, amikor a növekedési és a beruházási ráta a bányász béka segge alatt. Micsoda vircsaft. De nyugodj meg, a Matolcsy hárommilliárdja egy részének is a seggére vernek a fiúk, csodálkoznék, ha nem off shore landolna.

Nem tudom a nevem (törölt) 2013.04.11. 17:09:40

@s: "orbán gyenge pöcs, képtelen olyan rendszert kialakítani, ami megtarthatná őt és a népes stábját."
Tehát ez alapján mind hazug disznók azok, akik azzal vádolják Orbánt, hogy olyan rendszert épít ki, ami örökre bebetonozza a hatalmát?

Blogger Géza 2013.04.11. 17:14:49

@HaFr: Tévedés, olcsóbb az utolsó 5 éves dollárkötvényünk aktozása, mint amennyiért az IMF adta volna hitelt - méghozzá sokkal rövidebb időre és sokkal durvább feltételekkel.

Pont azért tudtuk csökkentei a növekvő adósságunkat, mert vissza lettek fogva nemzetgazdasági beruházások. Korábban szép magas (önmagában semmit nem érő) beruházási rátánk volt, ami ásta meg a sírunkat, ugyanis nem volt rá meg a fedezet. Épültek a mostaninál magasabb kamatozású kötvényekből a síkvidéki alagutak, a terhek meg át lettek tolva a következő kormányzatokra.

toportyánzsóti 2013.04.11. 17:19:19

@s: Azt sem kell elfelejteni,a politikus a bankárok,oligarchák és maffiózók zsebében vannak.Kezdhetnénk az akasztást simicska-nyerges-széles triásszal,na meg viktorkával.

Foxtrotty 2013.04.11. 17:26:02

Ez a ballibbant tábor már csak ilyen: ha övék az államhatalom akkor erősíteni kell, ha meg nem akkor szétrohasztani

Ahogy Lenin elvárs mondá: "Minden hatalmat a szovjeteknek!" - amikor nem volt még övék az államhatalom. Amikor övék lett, akkor már másként látta, és formálissá tették a korábban túlburjánzó HaHa szerű szervezetek (ők szovjetnek mondták, de a működését tekintve kb. ugyanaz) működését

Egyébként meg mindig jól jön a hasonló típusú megszállottaknak egy kis szómágia

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.04.11. 17:26:30

@Blogger Géza: Hát ezt az előbbit nem tudom, utánanézek azért. AZ utóbbit nem tekintem érvnek. A termelő beruházásokról van szó, nem a kétségtelenül korrupt infrastruktúra ügyéről. Azért ne tekintsük már a gazdaság megújulásának és növekedésének alapfeltételét tehernek, különösen, ha a kis Kína projektben gondolkodunk.

s 2013.04.11. 17:26:35

@Nem tudom a nevem: Nem egészen. Az, hogy nem sikerül neki, nem azt jelenti, hogy meg sem próbálja. Szünet nélkül ezen munkálkodik, hogy legyen kikezdhetetlen a hatalma, de nem lesz az, sőt, kurva nagyot fog bukni. Az ok egészen egyszerű. Ahhoz, hogy nagy és megdönthetetlen hatalomra tegyen szert valaki, nem az kell, hogy csak erre koncentráljon, semmi egyébre. Az ilyen hatalomhoz az kell, hogy a társadalom jelentős hányada megtalálja a számítását, és képes legyen boldogulni. Mert ezek az emberek tudnak csak hatalomban tartani, senki más. Aki elveszíti a tömegek támogatását, hosszú távon semmi jóra nem számíthat. orbán nem érti a diplomácia nyelvét, ami nagyrészt a szívességek és ellenszolgáltatások bonyolult hálózatában való kiigazodást jelenti. Erőből megy neki mindennek, pedig ésszel többre jutna. Megjegyzem, ezzel nem csak ő, de mi is jobban járnánk. Sajnos a helyzet nem ez, az összes történés ezt látszik alátámasztani.

s 2013.04.11. 17:31:35

@toportyánzsóti: Egymás zsebében vannak. Egy huszáros leszámolás sokat javítana a korrupciós besorolásunkon, de ehhez itt nincs elegendő bátorság. A leginkább geci, tűzrevaló politikusainkat is csak lapogatjuk, mint tót a picsát. Ebből persze azt következtetik ki, hogy itt következmények nélkül lehet tenni bármit. Velünk, itt élő emberekkel van a baj, hogy képtelenek vagyunk megmutatni, hogy meddig van az addig. Eddig, és ne tovább.

takant 2013.04.11. 18:26:49

Az írás jó, de egy dolgot felejt el HaFr: nem most kezdődött az állam lerohasztása, hanem már 90-ben. Ahogy váltották egymást a kormányok, úgy vesztett függetlenségéből a közszolgálat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.04.11. 18:48:48

@takant: Adtam kreditet gyurcsánynak ebben, szerintem ott állt be az eső jelentősebb törés

takant 2013.04.11. 18:52:43

Ó, dehogy, ahogy az alma is lassan rohad el, egy kis folttal már 90-ben megindult, majd jött Torgyán dr...

takant 2013.04.11. 18:55:21

II. rész (bocsi!): Persze, a miniszter politikai megbízott, de miért kell – feltételezve, hogy szakmailag jó, márpedig (akár hiszitek, akár nem) sok jó szakember dolgozik ott – leváltani, elküldeni főosztályvezetőt, osztályvezetőt? Hogy a lobbik, a saját érdekek mutassák az utat, ne legyen ellenvélemény. Eljutottunk ismét az "aki nincs velem, ellenem van" állapotába. Csak azért, mert balra szavaz, nem szolgálhatja tisztességgel a jobboldali kormányt? Én szolgáltam mindkettőt. Mindegyiknek voltak jó ötletei, megoldásai… és voltak rosszak. De mindegyiket tisztességgel szolgáltam, mint a katona, mert ez volt a feladatom, ezért fizettek.

takant 2013.04.11. 18:56:32

és a III.: Ez nem jobb vagy bal, Fidesz vagy MSZP kérdése, hanem a normális politikáé, államé. A bürokrata is csak egy dolgozó, lehet jó vagy rossz, mint a cipész, orvos, vagy vállalatigazgató. A gond ott kezdődik, hogy a politikus urak azt hiszik, hogy ők – és államigazgatást soha nem látott szakértőik – tudják a tutit. Az ellenkező vélemény "aknamunka. Fel sem merül bennük, hogy annak komoly szakmai okai lehetnek, ha egy minisztérium vagy háttérintézmény azt mondja, hogy nevezett politikai cél megvalósíthatatlan vagy sokba fog kerülni. Addig nem lesz rend és béke az országban, amíg a rendőr nem lehet csak rendőr, a bíró bíró, a hivatalnok hivatalnok, hanem "politikai" érdekeket kell szolgálnia, minden szakmai racionalitás ellenében. Fejétől bűzlik a hal!

kekex 2013.04.11. 19:18:03

@dany82:
Neked ugye halványlila dunsztod nincs a közgazdasági alapfogalmakról sem? Amit felsoroltál, azok a stagfláció tünetei,
hogy jobban értsd: szappanozott lejtőn csúszunk lefelé!

Blogger Géza 2013.04.11. 19:22:54

@HaFr: Segítek:

az IMF mindössze 0,09 százalékos "alapkamatot" határoz meg. Azonban a szervezet szabályai szerint, ha egy ország hitelt kér, akkor erre automatikusan 1 százalékos felár tevődik, vagyis a legkedvezőbb IMF-hitel kamata is 1,09 százalékról indul. Azt is figyelembe kell venni azonban, hogy ha egy ország túllépi IMF-kvótájának 300 százalékát, akkor az afeletti hitelre automatikusan további 2 százalékos kamatot számít fel a Valutaalap. Magyarország jelenleg a kvótája 374,61 százalékánál jár a szervezet honlapján található adatok szerint, vagyis egy újabb hitelfelvétel esetén a teljes összegre vonatkozna a 2 százalékos kamatfelár, amivel máris 3,09 százalékra ugrana egy esetleges hitel kamata. Ha egy ország három évig folyamatosan kvótája 300 százaléka felett van, akkor az további egy százalékpontos kamatfelárat jelent.

kekex 2013.04.11. 19:23:52

@dany82:
Atyaég! Te tényleg hülye vagy, de minek fitogtatod?
Eladósodtak a FIDESZES önkormányzatok, csak azért is (zum trucc!)
MINDEN kormány az előző kormányok adósságait nyögi. Gyurcsány fizette I.Orbánét meg a lakáshitelek kamattámogatását.
Az IMF hitel nagy része meg most is benne van a devizatartalékban, a nagy részét meg ORBÁNÉK hívták le! Pl MOL részvényekre.

Blogger Géza 2013.04.11. 19:24:07

folytatás:

Ha a fentiekhez hozzávesszük, hogy az IMF szabályzata szerint a lehívott hitel 0,5 százalékát ki kell fizetni jutalékként, míg a dollárkötvények esetében az ÁKK mindössze 12,5 bázispontos (azaz 0,125 százalékos) jutalékot fizet, akkor az látszik, hogy nem csinált rossz üzletet a kormány azzal, hogy a piacról biztosította a devizafinanszírozást, hiszen a négyszer akkora jutalékkal együtt az IMF-hitel drágább lett volna.

m.napi.hu/tozsdek-piacok/tul_nagy_arat_fizetett_magyarorszag_a_dollarkotvenyekert.546629.html

Blogger Géza 2013.04.11. 19:25:45

@kekex: Orbánék semmiféle IMF-hitelt nem hívtak le. Ez is egy közkeletű tévedés, amit grafikont és táblázatokat értelmezni nem tudó emberek terjesztenek.

kekex 2013.04.11. 19:30:02

@percenként százhuszat verő gumibot:
Nem, ballib oldalon azt mondják, hogy El Tolcsy képtelen egy költségvetést kiszámolni és felesleges volt a dupla Bokros csomag "nemmexorítás" sokkal kevesebb is elég lett volna! Ami nem teszi gajra a gazdaságot!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.04.11. 19:32:46

@Blogger Géza: De nem értem, miért nem idézed a saját magad által belinkelt cikk folytatását is?

Az más kérdés, mi lett volna, ha valóban csak egy védőhálót kaptunk volna a Valutaalaptól, majd annak birtokában ugyanúgy a piacról finanszírozta volna magát Magyarország. Nehéz megbecsülni, hogy az IMF jelenléte önmagában mennyit jelentett volna a hozamokban a piaci kötvényeknél. Összehasonlításként Románia példáját érdemes felhozni: Bukarest nem sokkal a magyar kötvénykibocsátás előtt közel egy százalékkal olcsóbban adtak el hasonló dollárkötvényeket. Ez egyrészt a román IMF-programnak köszönhető, másrészt pedig annak, hogy délkeleti szomszédunk az egyik nagy hitelminősítőnél még a befektetésre ajánlott kategóriában van.

kekex 2013.04.11. 19:33:02

@Blogger Géza:
Az egy dolog, hogy te hülye vagy, de minket már ne nézz annak! Saját bevallásuk szerint is a lenyúlt manyup nagy része folyó kiadásokra ment el, és csak annyit fordítottak az adósság csökkentésére, amit nem lehetett másra: a MAGYAR állampapírokat csak be lehetett darálni.

kekex 2013.04.11. 19:35:12

@Fejesrob:
Pl ránéznél a nemzeti közpénzgép 200 milliárdjára? (az kétszázezer szer millió)
És összevetnéd Zuschlag pártíz milliójával?
Sok szerencsét!

Blogger Géza 2013.04.11. 19:37:04

@kekex: Hol ez a "saját bevallás"?

kekex 2013.04.11. 19:37:25

@Blogger Géza:
A 100 mrd stimmel - csak nem osztogatják, hanem, fosztogatják. Az IMF megállapodás megkötése esetén lehetett VOLNA megtakarítani annyit!
Most meg ennyivel TÖBBET fizetünk a KÜLFÖLDI befektetőknek: azaz Orbánék kiárusítják az országot.

Blogger Géza 2013.04.11. 19:38:42

@HaFr: "Az más kérdés, mi lett volna, ha valóban csak egy védőhálót kaptunk volna a Valutaalaptól," Az IMF többször közölte kerek perc, hogy nem akar semmiféle védőhálót, drága hitelt akar a nyakunkba sózni a kemény belepofázási jogokkal, és kész.

Blogger Géza 2013.04.11. 19:40:39

@kekex: Te keverd a gizikét a gőzekével. Erről van szó:

"A Takarékbank elemzője szerint az év egészét tekintve 100 milliárd forintos kamatteher-csökkenést eredményezhet, hogy a költségvetés tervezésének idejéhez képest 150-200 bázisponttal alacsonyabbak a magyar állampapírok hozamai."

www.magyarhirlap.hu/teljesitheto-az-idei-allamhaztartasi-hianycel

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.04.11. 19:49:40

@Blogger Géza: Ühüm. A védőháló itt nem készenlétit jelent.

Blogger Géza 2013.04.11. 19:57:48

@kekex: Csakhogy Zuschlag azt a pénzt ellopta, a Közgép (és konzorciumi társai) meg annyiért több éven át tartós dolgokat építenek fel. Ez nagy különbség. Tudod, mint Gizike meg gőzeke...

kekex 2013.04.11. 20:00:25

@Blogger Géza:
"A múlt keddi bejelentés óta kiderült az is, hogy a vételárat a Gyurcsány-kormány által még 2008-ban lehívott IMF-hitelből fizetik majd ki; abból a tartalékból tehát, amit Szijjártó Péter sokszor hangoztatott korábbi állítása szerint a szocialista kormány "fölélt".
magyarnarancs.hu/gazdasag/mol-reszvenyeket_vesz_a_kormany_-_nagyot_tankol-76213
hetivalasz.hu/vilag/aprilis-vegere-szuletett-meg-az-egyezseg-38083

kekex 2013.04.11. 20:02:40

@Blogger Géza:
"Hiába a sok "okos" károgó, nem jöttek be a jóslataik..."
MÉG!!!
De olvasd el Király Júlia nyilatkozatát az okok és következmények közötti összefüggések felismerésére képtelen lezüllesztett MNB apparátusról.

Blogger Géza 2013.04.11. 20:05:35

@kekex: Nagyon édes vagy, hogy saját magad cáfolod a hülyeségeidet, ez tényleg cuki! :)

"a Gyurcsány-kormány által még 2008-ban lehívott "

olvasásból hányas voltál?

Blogger Géza 2013.04.11. 20:07:49

@kekex: Király Júliától mint Simor csicskásától nem is lehet mást várni. Jót erősödött a Ft, mikor elhúzott a fenébe végre. (Korábban kellett volna Simorral együtt, és akkor most jobban állnánk...) Eljárt felette az idő.

gomorra 2013.04.11. 20:55:38

@Blogger Géza: Pajtás, a gyenge emberekből lesznek diktátorok. Érdekes, ugye?

A most elhunyt Thatcher erős volt. Nem diktatúrát csinált, hanem a demokrácia keretei között alakította át Angliát.

Ez a hülye (Orbán) gyenge, demokratikus keretek között nem tud versenyképes gazdaságot létrehozni. Csak erőlködik, addig,addig, amíg beszarik. Az ország pedig rámegy. A tavalyi 2,1 % hiány s a tavalyi 5% körüli infláció mellett.

Többször leírtam már: erőt csak az erkölcs adhat. Ez a hülye annyit hazudott, lopott (a vazallusain keresztül) már, hogy szemernyi erkölcse nem maradt, ergo gyenge a végtelenségig.

Foxtrotty 2013.04.12. 00:21:56

@gomorra:
Szodoma és Gomorra erkölcsét jól beárazták a választók 2010-ben. De nem csüggedj, jövőre újra megpróbálhatjátok eladni nekik

narmer 2013.04.13. 08:54:10

@deruyter: Mit bácsizol itt? Ja, hogy ettől szellemesebb,esetleg kiskorú vagy?

Pussy Riot (törölt) 2013.04.13. 12:27:08

@toportyánzsóti: TGM ide Wárpád oda, olyan szó, hogy etnokrácia nincs!

A varánuszon legalább néha lehet röhögni, és nem mindig tudja az ember eldönteni, hogy komolyan gondolják, vagy poénkodnak.

toportyánzsóti 2013.04.13. 16:39:09

@Pussy Riot: Nem az ujjamból szoptam,fogsz még találkozni vele.

Bicepsz Elek77 2013.04.15. 05:07:02

A fejetol buzlik a hal. Igaz ez a mondas!!! De alapvetoen a rendszer se jo nem csak aktualpolitikai okok miatt. A jogrendszer is egy nagy sz.r, mert pl. illegalitasba kenyszeriti a rendoroket, ha azok hatekonyan akarnanak intezkedni. Emiatt lett szukseg onvedo csoportokra, ami lehet egy 300 fos nagycsalad is meg egy orszagos militans szervezet is.

kra, ami egy lehet nagycsalad

kekex 2013.04.16. 08:09:05

@Bicepsz Elek77:
Szoruljanak is "illegalitásba" a jogellenesen eljáró, kényszervallató és GYILKOS rendőrök!
Nincs szükség ilyen "hatékonyságra"!
Jogállamban az így nyert "bizonyítékot" kizárják és a gyanúsított szépen elsétálhat - a rendőrök hibájából!

_pataj 2013.04.20. 10:23:07

@Blogger Géza: "Király Júliától mint Simor csicskásától nem is lehet mást várni. Jót erősödött a Ft, mikor elhúzott a fenébe végre. (Korábban kellett volna Simorral együtt, és akkor most jobban állnánk...) Eljárt felette az idő."
Munkásságod szép darabja ez a mondat. Az MNB fidelitaszos gyerekekkel feltöltése felett érzett örömödet nem osztom..... Balog Ádádmnak konkrétean fogalma sincs a makrogazdaságról, Nagy Rózának is csak annyi amit Moszkvában (1975?) az útépítő suli közgaz szakirányán tanult. A kinevezéseknél egyetlen kritérium volt. Találd ki mi.
A fenti vitához ezt a kis cikket csatolnám:
www.portfolio.hu/gazdasag/magyarorszag_rosszabbul_teljesit_a_kormany_szerint_is.182766.html

deruyter 2013.09.16. 22:38:10

@Blogger Géza: Te tényleg nem érted amiről beszélek. Én örülök neki, hogy most alacsonyabb kamattal megy az állampapír, csak azt írom, hogy ebben semmi művészet nincs. A hitelt nagyjából akkor kell felvenni, amikor hiány van, tehát a piachoz képest elért kamat minősíti a hitelfelvevő ügyességét. Nagy mennyiségben nem lehet bespájzolni, mert akkor olyan pénzért fizeted, hónapokig vagy évekig az akár alacsony kamatot is, amire nem is volt szükséged. De majd keress meg egy MNB-st vagy ÁKK-st, majd elmagyarázza.

deruyter 2013.09.16. 22:39:52

@Foxtrotty: Lásd. még :polgári kör, békemenet

Blogger Géza 2013.09.16. 22:45:50

@deruyter: Képes voltál 5 hónap múlva ezt a semmitmondást beírni válaszként? :)

deruyter 2013.09.16. 22:49:02

@Blogger Géza: Kekeckedünk, kekeckedünk?

Foxtrotty 2013.09.17. 13:16:58

@Blogger Géza:
Úgy látszik darabbérben jön neki a zsozsó
süti beállítások módosítása