1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.01.10. 08:33 HaFr

Sötét veremben

Van egy barátom, aki kb. 2 éve - az unorthodoxia első evidens jelei óta -- azt mondja, hogy a Fideszt gazdasági lehetőségei beszűkülése fogja megbuktatni, mint elég sok autoriter rezsimet a múltban. A diktátorocskák és megváltócskák (horses' asses) globális uniójában a legelterjedtebb tévhit, hogy szembe lehet menni a világtrendekkel, és egy-két huszáros gesztussal hasmenést lehet kényszeríteni a domináns gazdasági logikára. Nos, ez nincs így. Különösen hamar derül ki az irracionalitás az olyan teljesen függő országok esetében, mint Magyarország, amelyeknek se felhalmozott exportképes -- vagy legalább a túlélőcsomagba elég -- tőkéje (már célkeresztben a kincstári ezüst, a devizatartalék), se ásványkincse, se belső piaca, se alternatív belső erőforrása (szürkeállomány, magas foglalkoztatottság), se reális víziója saját magáról (hazudik magának, mint a vízfolyás), viszont nyakig eladósodott, korrupt, és egymást váltják az inkompetensebbnél inkompetensebb kormányai (mindig az aktuális jelentve a mélypontot).

A gazdasági logika egyébkét alapvetően nem túl bonyolult. Jó esetben költs kevesebbet, mint amit megtermelsz, de legalábbis tudjad fizetni a hiteledet anélkül, hogy a makrogazdasági (kb. növekedési) egyensúlyt tönkre vágnád. Ehhez célszerű az országot valamilyen kiszámíthatóan kanyargó vágányra tenned, ha fenti típusba tartozol, akkor minden energiáddal növeld a hozzáadott-érték termelési képességedet, törd el a korrupciót, csökkents az államot és általában kövesd a hatékonyság parancsait. Kormánynak lenni nem olyan rettenetes nagy mutatvány, mint azt a mostani trupp beállítja. Adott a rendelkezésedre álló pénzmennnyiség, adottak a fix költségek, a különbséget kell okosak beosztani. Ha valami nem sikerül, korrigálj. Ha nincs elég információd, szerezz azoktól, akiknek van. Ha nagy is a hatalmad (pl. kétharmados), akkor is konzultálj, legyél kiszámítható, amennyire lehet, építs bizalmat, és ne terjessz hülyeségeket a nemzetközi partnereidről csak azért, hogy a vérgőzös, a gyerekszobát kényszerűen nélkülöző néped jól érezze magát. (Nemzetet ne hazugságokra építsünk, ha lehet.) Vedd észre, hogy hatalom és az információ centralizálása szükségképpen öngyilkos húzás, olyan nincs, hogy ebből jól ki lehet jönni, főleg nem lehet ezen a tájon, a fenti országjegyekkel. És hát, bármennyire is nehéz ezt elviselnie a megváltócskáidnak, lásd be, nem a hazai lyukakból tolják a passzát szelet.

Mindezt azért írom, mert egyre több jel mutat arra, hogy mostanra a kormánynak sikerült hosszú évekre hanyatló pályára állítania az országot, és éppen úton van afelé, hogy a versenyképesség utolsó morzsáit (az oktatási rendszer képében) az ebeknek vesse. A növekedés lassan elfeledett fogalommá válik nálunk, az államadósság a legutóbbi negyedéves adatok szerint elkezdett visszakúszni a kormányváltás előtti szintre, miközben nominálértéken sokkal több pénzt égettünk el finanszírozásra, mint a még mindig fennálló különbözet, és hát evidens jelei vannak a növekvő társadalmi nyugtalanságnak is. Nézzük csak, mi maradt még... Ja, mindjárt kezdődik az osztogatás a 2027-es büdzsé terhére, az lehet a hiányzó szög.

Az utolsó kapcsolja le a villanyt? Ugyan. Jó is volna. A villanyt mások fogják ránk leoltani, és mi itt maradunk magunkra ebben a sötét veremben.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr175009471

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.10. 12:00:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2013.01.10. 09:34:28

Hát ja, ezek ilyen egyszerű dolgok, amelyek ellen az elmúlt ezer évben a magyarok erőteljes agymosást kaptak:
1) A pénz alapjában véve jó dolog.
2) A profit alapjában véve jó dolog.
3) Pénzhez, profithoz jutni teljesítménnyel lehet.
stb.

Martian (törölt) 2013.01.10. 11:09:39

A Magyar Nemzeti Banknak semmi köze sajnos a Magyar Államhoz.
A Baseli központi jegybank rendelkezik fölötte hatáskörrel, ami érdekes módon magántulajdon, a Rotschild családé, akiknek a becsült osztatlan családi vagyona 500 billió dollár. Nem vitatéma, gondolatébresztő.
A következő néhány napban, részletekben leközlök egy írást, amit, a magát
"Szabad Európának" nevező társaság állított össze.
Az írás figyelemreméltó tárgyilagossággal követi a középkortól (nem időrendi
sorrendben) napjainkig azt a vezérlő elvet, ami Magyarországot és a világot
idáig juttatta. A mi kirablásunk különösen vérforraló, ki-ki, döntse el, mit
érdemel az a bűnös... .De lássuk az első részt...
Mi történik ma, Magyarországon:
Egy ország fuldoklik egy érthetetlenül nagy adósság szorításában!
Beszéljenek a számok:
~ 1945-ben, a németek után az oroszok (szovjetek) szállták meg
Magyarországot.
~ 1956-ban a magyar nép megkísérelte visszaszerezni a hatalmat a
megszállóktól és a bábkormánytól.
~ 1957 tavaszára, a "van másik" bábkormány megszilárdította rémuralmát.
~ 1973-1989 között egymilliárd dollár érkezett be Magyarországra.
~ 1973-1989 között kifizetett a bábkormány tizenegy milliárd dollár kamatot
az egymilliárd dollár után.
~ 1989-ben: csődhelyzet, mert összegyűlt húsz milliárd adósság!
Tehát: kölcsön: 1 milliárd dollár!
Visszafizetve: 11 milliárd dollár!
Maradék adósság: 20 milliárd dollár!
Erre mondta Antal József: "Az adósságot vissza kell fizetni!" "Ez becsületbeli ügy!"
Vajon kinek a "becsülete" múlott azon, hogy ezt a szélhámos pénzügyi műveletet elismerjék, amit a megszállók és hű kutyáik a magyar nép nyakába varrtak?
~ 1989-2010 között felvettünk 50 milliárd dollárt.
~ 1989-2010 között kifizettünk 150 milliárd dollár kamatot.
~ 2010-ben tartozunk 132 milliárd dollárral, plusz kamataival.
Antall József, Horn Gyula, Orbán Viktor, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc
is fizette a kamatokat. Mindegyik hazudott erről a magyaroknak!
Orbán most megpróbál valamit, de mivel nem őszinte a kommunikációja, kevés
az esélye. Csak akkor vehetjük fel eséllyel a harcot a saját pénzkibocsátásért, ha nem azzal a porhintéssel foglalkozunk, hogy mennyi a
jegybankelnök fizetése, hanem azzal, hogy minden magyar tudja, hogy miért nem nyomtathatunk forintot, miért kell kölcsönt felvenni kamatra.
A rendszerváltás és az államadósság. Ki áll a magyar pártok mögött?
2010-ben hazánk 2321 milliárd forint, azaz 11, 6 milliárd dollárt fog fizetni csak kamatokra. Sok olvasónk szinte nem tudta felfogni ezt a számot.
Hihetetlen volt számukra ez a tény. Pedig az adat igaz! Egyetlen egy cáfolat
sem érkezett.
Menjünk vissza egy kicsit a rendszerváltás idejére. 1990 elején a magyar
államadósság mintegy 22 milliárd dollár. Zárójelben jegyezzük meg, hogy ma
135 milliárd dollár. Szóval 1990-ben Soros György és Andrew Sarlós felajánlja Antall József leendő miniszterelnöknek, hogy megvásárolják Magyarország adósságállományát.
Soros György 22 milliárd dollárt. Mit kértek cserébe? "Mindössze" a magyar nemzeti vagyon
értékesebb darabjait. Itt gondoljon mindenki, amire akar. (A magyar energetikai szektort, az infrastruktúrát, a kommunikációs cégeket, a
stratégiai cégeket, közlekedés, pénzügyi szektor, egészségbiztosítók, stb.)
Antall nem vállalta. Elgondolkodott rajta, de nem vállalta. Mint mondta:
"...ez kommunikálhatatlan, ezzel ő nem tud kiállni a magyar társadalom színe elé. Nem tudja elmondani, hogy a Nyugat (Soros és Sarlós!), amelytől a felszabadításunkat vártuk, azzal kezdi a felszabadításunkat, hogy az adósságunk fejében elveszi a nemzeti vagyonunkat."
Antall József miniszterelnök Antallal a nyugati pénzemberek, bankárok tudatosították, hogy mi az, amiről sem ő és a kormányzati rendszer egy tagja sem beszélhet sohasem. Ez pedig az államadósság kérdése volt! Amennyiben erről beszéltek volna, azonnali hatállyal "forradalmat" robbantottak volna ki Sorosék (lásd: TAXI-s blokád, és a néppel elsöpörtették volna az Antall-kormányt.) Tilos volt beszélni a fizetési könnyítésről és az átütemezésről is.
Tilos volt, és ma is tilos beszélni az adósságról!
Ez a doktrína még ma is érvényes. Az a politikai erő, mely erről beszél, halál fia. Ezért nem beszél erről a Fidesz sem. Tudni kell, hogy a nyugat a hiteleket a 70-es években arra használta, hogy a szocializmust gyengítse, és adósságcsapdába hajtsa a kommunista rendszert. Ezért joggal elvárható lett volna, hogy egy rendszerváltáskor ezek az adósságok, melyeknek eredeti célja a rendszer összeomlasztása lett volna, eltörlésre kerüljenek, de legalábbis ütemezési könnyítést kapjunk. De az elnyomó bankárok nem tudták megállni az újabb pénz szerzés lehetőségét, és Magyarországot azóta is pénzügyi sarc
terepévé tették. Antall Józsefnek azt is megtiltották, hogy a nemzeti vagyon kifejezést használja. A statisztikai évkönyvben, 1989-ben szerepelt utoljára a nemzeti vagyon kifejezés.
Antall halálával és 4 év elteltével 1994-ben a nép visszaszavazta a volt kádereket. A Kádár rendszer biztonsága sokakat csábított, és Horn Gyula elsöprő fölénnyel alakíthatott kormányt. A SZABAD EURÓPA véleménye szerint az IMF és Sorosék a háttérből megzsarolták Hornt. Vagy privatizál és fizeti a kamatokat, vagy repül, és jön a választás és a Fidesz. Horn is féltette hatalmát és engedett. Surányi fizette a kamatokat, Bokros megszorított, és
Suchmann Tamás privatizált. Mindent.
Surányi, Bokros, és Suchmann alatt beindult a nemzeti vagyon kiárusítása.
Így az a faramuci helyzet állt elő, hogy a 22 milliárd dollár adósságunk megháromszorozódott, pedig évente 5-10 milliárd dollár kamatot fizettünk, és
ráadásul az a nemzeti vagyon, amit Antall nem adott oda Sorosnak és Sarlósnak, mégis idegen kézbe került.
Miután Hornék elvégezték a piszkos munkát, a nyugati bankárvilág a Fideszt helyezte hatalomba, mert a mezőgazdaságra és a termőföldre is rá akarta tenni a kezét. Ennek érdekében megzsarolták Orbánt, hogy Torgyánnak adjon szabad kezet és pénzt a mezőgazdaságban. Ha nem veszi be a kormányba a Kisgazdákat, akkor a választást megnyerő és legtöbb mandátummal rendelkező MSZP-re sózták volna Torgyánt, és jött volna az MSZP-SZDSZ-FKGP kormány! Így Orbán engedett.
Orbán és Torgyán alatt megkezdődött a mezőgazdaság szétverése.
A SZABAD EURÓPA újságnál nekünk meggyőződésünk, hogy ennek az volt a célja,
hogy az addig még úgy-ahogy működő magyar mezőgazdaság a padlóra kerüljön,
és fillérekért fel lehessen vásárolni. Ekkor születtek a zsebszerződések.
Mikor Torgyánnal szétverették a mezőgazdaságot (emlékszünk, működésképtelen családi gazdaságokba döntötték a pénzt) megengedték Orbánnak, hogy eltávolítsa. Orbán megzsarolta Torgyánt - akárcsak Antall - az
ügynökmúltjával, Torgyán le is mondott. Jött a 2 éves költségvetés és Szabadi futópórázon.
A Fidesz is kihasította a saját sápját. Lásd: bábolnai gazdaságok privatizációja stb. De a nagy fölénnyel vezető Fidesz is pofára esett, mert nem lettek újraválasztva. Eddig Antall (Boross), Horn, és Orbán is kiszolgálta a nyugatot és Sorosékat, az IMF-t. De mindegyiket ejtették, és mindig az aktuális ellenzéket segítették helyettük. A 2002 évi választás eredménye fontos volt, mert az Orbán-Torgyán-féle mezőgazdasági ámokfutás
után már meg lehetett engedni a csatlakozást az Európai Unióhoz, és ráengedni a halálos ágyán vergődő magyar mezőgazdaságra a nyugati árukat.
Medgyessynek adtak kölcsönt, hogy megcsinálhassa a 100 napos programot, és
2004-ben a csatlakozás eufóriájában nem vették észre az emberek, hogy vége lett a magyar mezőgazdaságnak és kereskedelemnek is.
Medgyessy a kölcsönökből osztogatott.
A kölcsönökből megemelt fizetéseket és nyugdíjakat pár év alatt kiszivattyúzták az országból a multinacionális kereskedelmi egységek segítségével, a PLÁZÁK-kal, és bevásárló központokkal. A pénz elfogyott, az
adósság maradt, a nemzeti vagyon elveszett.
A 100 napos programra adott kölcsönöket egyből visszaszivattyúzták magukhoz.
Az 1990-ben 22 milliárd dolláros adósság időközben 135 milliárd dollárra
nőtt, miközben évi 5-10 milliárd dollár kamatot fizettünk. Miután a
baloldalt most engedik lejáratni (van is miért), újra a másik bábot, Orbánt
hozzák vissza a hatalomba. De ne legyenek illúzióink, Orbánt ugyanúgy
zsarolják (szintén van is mivel) és irányítják, mint Gyurcsányt. Míg
Gyurcsány, Bokros, és Surányi, ugye, a Rockefellerék és Sorosék által
irányított Bildenberg-csoport tagjai, addig ugye Orbán a szintén Rockefeller
érdekeltségű Trilateral Commission nevű csoport tagja (bábja). Így már talán
jobban érthető a Fidesz hintapolitikája is.
És egy kis ráadás.
"Magyarországon a szocializmusban kilencvennyolc százalék körül volt az
állami tulajdon aránya. Felgyülemlett egy hatalmas vagyon, amelyet,ha egy olyan típusú privatizációval értékesítettek volna, amely a bevételeket az államháztartásba vezeti be, az adósságokat ebből próbálja meg lefaragni, és
senki nem lop el semmit, akkor ma Európa egyik leggazdagabb állama lehetnénk" - mondta Bencze Izabella. A jogász azt mondja, hazánkban a
hivatalos kommunikáció szerint a reprivatizációt azért nem lehetett
választani, mert annak költségeit a költségvetés és az állam teherbíró
képessége nem viselte volna el.
Trianon miatt nálunk tilos volt a reprivatizáció!
Bogár László kijelentette, hogy a reprivatizáció, amelyet Csehországban
megvalósítottak, számunkra tiltva(!) volt. "Trianon miatt volt globális parancs a reprivatizáció megtiltása. A környező országok könnyen reprivatizáltak abból a rabolt vagyonból, amelyet véres koncként Trianon
után kaptak, s a magukénak tekintettek. Ezt a Nyugat, a globális hatalmi rendszer is elismeri. Mi lett volna, ha Magyarországon visszavezetjük a történelmi reprivatizációt? A Nyugatnak kényes kérdésben kellett volna
állást foglalni: legitim döntésnek ismeri-e el a trianoni békeszerződést.
Ezt a Nyugat el akarta kerülni" - mondta Bogár László.
Top Secret! Szigorúan bizalmas anyagok!
A lenti adatokat erősen őrzik a nyilvánosság elől. A mi célunk, viszont az hogy minél több ember tudja meg őket. Küldje tovább minden megbízható ismerősének! Ha egyetért velünk, segítse munkánkat, azzal, hogy terjeszti
anyagainkat. Az elmúlt egy évben már 2 honlapunk "fagyott" le "véletlenül".
E-mail-kommunikációnkban a Szabad Európa szóösszetétel használata sokszor az e-mail küldést megakasztja. Nem csoda, az adatok megdöbbentőek, és még megdöbbentőbb, hogy egyetlen magyar politikus sem beszél róla, még
évértékelésben sem. Olvasson a sorok között!
Íme két hír, amit az emberek 99,9%-a el sem olvas, és nem is ért.
1. hír
Az ország államháztartási és külső finanszírozási helyzete látványosan
javult. ...
A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési
részlege átfogó összehasonlító elemzést állított össze a magyar és a lengyel
költségvetési helyzetről. A ház számításai szerint a magyar államháztartás
strukturális elsődleges egyenlege az idén (2010) a hazai össztermék (GDP)
5,3 százalékának megfelelő többletet mutat majd, ...
2. hír
Röntgen alatt Magyarország - elégedett Brüsszel az eredménnyel...
Magyarország tartja a gazdasági program megvalósításának irányát, javul
külső pénzügyi helyzete - állapította meg az Európai Bizottság, hétfőn közzétett, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együttműködésben készített
helyzetértékelésében. (.....) Az elfogadott 2010-es költségvetés összhangban
van a 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, és jelentős tartalékok vannak
benne.
Tényadat:
A vártnál kevesebb, 918,6 milliárd forint lett a 2009-es államháztartási hiány, azaz a GDP 3,6 százaléka. A Független Szabad Európa kiszámolta. Akkor most nézzük meg, mit jelent ez MAGYARUL.
1. A magyar államháztartás 2009 és 2010 között stagnál, azaz nem változik.
(Most tekintsünk el a pár tizedszázalékos csökkenéstől, vagy esetleges
emelkedéstől.)
2. A fenti tényadatból így könnyen kiszámítható, hogy a magyar költségvetés
1%-a 255 milliárd forinttal egyenlő. (Sima aránypár: Ha 918,6 milliárd 3,6%,
akkor 1% hány milliárd?) Tehát 1%: 255 milliárd forint!
3. Idén 2010-ben 5,3% lesz az államháztartás elsődleges többlete. Azaz 5,
3-szer 255 milliárd, vagyis 1352 milliárd forint. Ez az elsődleges egyenleg.
Vagyis 2010-ben ennyi pluszt termel MAGYARORSZÁG: 1352 milliárd forintot.
4. A 2. hír szerint mégis tartható lesz a 3,8%-os hiány!!! Ezek szerint 3,
8-szer 255 milliárd, azaz 969 milliárd forint lesz a hiány.
5. Kérdés: Hová tűnt az 1352 milliárd többlet, és miből keletkezett a 969
milliárdos hiány. Ez összesen 2321 milliárd forint, azaz 11, 6 milliárd
dollár. Hol ez a pénz?
Kapaszkodjon meg! Ez a pénz a KAMAT, amit mi MAGYAROK, 2010-ben fizetünk!
2321 milliárd forint, 11, 6 milliárd dollár.
Hogy érzékeltessük mennyi pénz ez, néhány példa:
2321 milliárd forint az:
az öt darab teljes és felépített 4-es METRO,
vagy 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., és 21. havi nyugdíj, vagy a teljes jelenleg már meglévő magyar autópályák felépítésének költsége!
vagy mintegy 50-szer annyi pénz, mint amennyit az eltörölt vagyonadóból várt
a kormány,
vagy 150 darab Grippen vadászgép,
vagy 2321 darab Combino villamos
vagy 46420 darab Zuschlag és általa ellopott pénz vagy minden magyarnak a csecsemőtől az aggastyánig 232.000 forint.
Ennyit fizetünk csak kamatra 2010-ben.
Mit tehetünk? Először is el kell érni, hogy ez közbeszéd tárgya legyen hazánkban, mert azoknak a kezében van a hivatalos és pártmédia, akik a kamatokat szedik tőlünk. Így soha, sehol nem hangoznak el ezek a számok.
Az a politikus, aki beszélne róla, holnaptól a süllyesztőben találná magát.
Kik ezek a befektetők?
Kik szedik a kamatokat?
David Rockefeller
Nicholas Rockefeller
Soros György
Kik tolják ki talicskával a pénzt az országból?
A hülyítés és porhintés:
AZ, HOGY LOPNAK!
BKV, Zuschlag, Tocsik, Tribuszerné, autópálya-építés, BAUMAG, Kaya Ibrahim,
Josip Tot, Hunvald, Orbán-papa bányái, Velence-tavi kaszinó telek,
HAJDÚ-BÉT, stb. Mindenkinek a kedve és pártállása szerint. De, bármennyit is
elloptak, ennek az ezerszeresét viszik ki az országból teljesen "legálisan"
valakik!
Figyelem! Kapaszkodjon meg! Elmondjuk, hol a pénz!
Ahhoz, hogy pontosan megértsük, miről van szó, meg kell néznünk néhány
mondatnak a jelentését, amiket nap, mint nap hallunk a híradókban, de nem
tudjuk, valójában mit is jelent!
1. A monetáris politika. Minden nap 20-szor halljuk. De mi is ez? A
monetáris politika egy gazdaságpolitikai tevékenység, melynek során az állam
a gazdaságban lévő pénzmennyiség mértékét befolyásolja. A legtöbb országban
a központi bank, vagy más néven jegybank a monetáris politikáért felelős
állami intézmény. A monetáris politika kivitelezésének legfontosabb eszköze
a legtöbb modern jegybank gyakorlatában az irányadó kamatláb szintjének
meghatározása.
Az irányadó kamatláb emelését, és ezen keresztül a pénz mennyiségszűkítését
restriktív monetáris politikának nevezik. A restriktívpolitika átmenetileg
visszafogja a gazdasági növekedést, ugyanakkor segít megfékezni az inflációt. Az irányadó kamatláb csökkentésével a pénzmennyiség növelését célzó intézkedéseket expanzív monetáris politikának hívják. Ez átmeneti
élénkülést hoz a gazdaságban, ugyanakkor infláció-növelő hatású lehet.
Nos, felteszek egy olyan kérdést, amire 100 magyarból 100 ugyanazt válaszolja, mert gyerekkora óta belenevelték, és ha írni, olvasni nem is tanították meg, de arra nagyon ügyeltek, hogy ezt beleégessék belülről a
homlokába. De vigyázat! Ez egy hazugság!
1. Adat.
A jegybank (a MAGYAR NEMZETI BANK) az ország tulajdonában van.
2. Adat.
A jegybank kizárólagos joga, hogy pénz bocsásson ki.
Kérdés: Mi van, akkor, ha egy ország költségvetése hiányt mutat?
A logikus válasz: A jegybank bocsásson ki pénzt a hiány fedezésére.
Most minden olvasó fejében az előre beprogramozott sziréna megszólal, és
elkezd villogni a vészfény.
TILOS!!! NEM SZABAD!!! NEM LEHET PÉNZT KIBOCSÁTANI, MERT INFLÁCIÓ LESZ!
(Ne lepődjön, meg, ha Ön is erre gondolt, mert Ön is a rendszer része, és Önt is beprogramozták).
A programozás része továbbá az is, hogy eddig tudjon a dolgokról. Itt álljon le a gondolkodása, fagyjon le, mint a Windows a számítógépen. És lám, az emberek nem is gondolkodnak tovább. Az előre beprogramozás nem engedi.
ITT ÉS MOST MI PROGRAMTÖRLÉST HAJTUNK VÉGRE!
3. Adat.
Az elmúlt 80 évben mindig hiány volt a költségvetésben.
4. Adat.
Mégis még mindig működünk.
Kérdés: Hogy' lehet ez? Nos, programozóink azt megtiltják nekünk, hogy pénzt
bocsássunk ki, de azt már nem, hogy ők adjanak nekünk pénzt.
Magyarul: a PLUSZ PÉNZ a hiány fedezésére mindenképpen bekerül a gazdaságba,
mert az különben azonnal összeomlana.
Miért nincs sziréna és vészfény?
NEM LEHET! PÉNZT KIBOCSÁTANI TILOS, MERT INFLÁCIÓ LESZ!
Pedig ez ugyanannyi mennyiségű pénz, mint amennyit mi magunk is
kinyomhatnánk, és valóban lesz is egy kis infláció 4-5%, - de akkor miért
nem mi adjuk ki a saját pénzünket? Hiszen látszólag ugyanaz a folyamat.
Pénz rakása a gazdaságba a hiány fedezésére.
DE CSAK LÁTSZÓLAG AZONOS A KÉT PÉNZ!
A mi általunk kibocsátott pénz okoz némi inflációt és ennyi!
A ő általuk kibocsátott pénz okoz némi inflációt (ugyanannyit) és....
KAMATOT KELL RÁ FIZETNI!
Ezért programoztak be minket arra, hogy ne tegyünk fel kérdéseket erről a
témáról.
És most kapaszkodjon meg, mert rosszul lesz!
5. Adat.
Becsüljük meg, mennyit lopnak a mi politikusaink rátartással!
Nézzük a 20 év "termését":
~ Tocsik 800 millió
~ Tribuszerné 2000 millió, azaz 2 milliárd
~ Zuschlag 50 millió
~ BKV 3000 millió, azaz 3 milliárd
~ Autopálya 100000 millió, 100 milliárd
~ Számoljunk minden képviselőre 100 milliót, az 40.000 millió,
azaz 40 milliárd
Adjuk össze: 145.850 millió, azaz 145 milliárd. Kerekítsünk felfele, legyen
150 milliárd. És, hogy biztosak legyünk a dolgunkban, szorozzuk be öttel. Az
750 milliárd forint. 20 év alatt ennyit lophattak el, úgy, hogy mi öttel
szoroztunk!!!!!
Ez 4 milliárd dollár! Ez persze iszonyú sok pénz, ha tud követni.
DE MOST JÖN E LÉNYEG! TUDJA-E ÖN, HOGY 20 ÉV ALATT MENNYI KAMATOT FIZETTÜNK
KI?
30. 000 MILLIÁRD FORINTOT, 162 MILLIÁRD DOLLÁRT!!!
DE LEGALÁBB TÖRLESZTETTÜNK?
20 éve tartoztunk 20 milliárd dollárral, azóta fizettünk 162 milliárd dollár
kamatot.
AZ EREDMÉNY: MA 135 MILLIÁRD DOLLÁRRAL TARTOZUNK NEKIK!
De kik "ők"?
Egy idézet a MAGYAR NEMZETI BANK-ról szóló törvényből:
I. Fejezet
A MAGYAR NEMZETI BANK JOGÁLLÁSA, ELSŐDLEGES CÉLJA ÉS ALAPVETŐ FELADATA
1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a Magyar Köztársaság
központi bankja. Az MNB a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja.
(2) Az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek, és nem fogadhatnak el utasításokat az Európai Központi Bank kivételével a Kormánytól, az Európai Unió intézményeitől és szerveitől,
tagállamainak kormányaitól vagy bármilyen más szervtől!
Magyarul: mi magyarok választjuk a PARLAMENTET. A Parlament (országgyűlés)
ellenőrzi a Kormányt*, a Kormány NEM ellenőrzi a jegybankot.
Következésképpen mi magyarok nem ellenőrizzük a jegybankot, és a pénzkibocsátást.
A jegybankot, a MAGYAR NEMZETI BANK-ot az Európai Központi Bank ellenőrzi.
És mit gondolnak: kik a tulajdonosai az Európai Központi Banknak?
Hát a jegybankok, akikre a saját nemzetük semmilyen befolyást nem gyakorolhat. Azok diktálnak, akiket oda vezető pozícióba helyeznek.
Azok diktálnak, akiket oda vezető pozícióba helyeznek.
És őket kik rakják oda?
David Rockefeller
Nicholas Rockefeller
Soros György

Flúgatlan 2013.01.10. 11:18:32

Jól hangzó poszt. De egyoldalú.

A fene nagy ortodox Gyurcsány-Bajnai kormányzás mit ért el? Szerintem még durvább volt a visszaesés.

Sok hülyeséget csinál a mostani kormány, de hogy a külső diktálmányok csak rontanak a helyzetünkön, az már többször beigazolódott, ezért az unortodox próbálkozásoknak van értelme. Hogy lehetett volna okosabban, az valószínű, de a cikk mondnaivalója, hogy csak úgy lehet csinálni a gazdaságot, ahogy diktálja a környzet, nem megoldás semmire.

barli 2013.01.10. 11:20:38

kicsit off:
mondjuk a zindex is követhetné a nemzetközi trendeket és leállhatna ezzel az új semmi platformon sem vagy csak döcögve müködö semmiresejó indexkettes frames 8 megás izével..
Én megelégednék egy gyorsan betölthetö átlátható HÍRportállal is p*na és b*zmegolás nélkül.

on:
nem az a baj hogy szembemennek néhány tényleg ordító igazságtalansággal, hanem az a baj, hogy ész és koncepció nélkül teszik.

Aureliano Buendía ezredes 2013.01.10. 11:25:05

A Fidesz is ugyanazt mondja, mint Te a második bekezdésben, csak minden mondat elé odabiggyesztenek egy NEM-et :D

@Flúgatlan: Nem csak úgy lehet, azt látjuk. Létre lehet hozni egy ilyen fekete lyukat, mint ez az ország jelenleg. Avagy széllel szemben hugyozni csak nagy farokkal érdemes.

almahaboru 2013.01.10. 11:25:23

szia, alapjában véve tetszett az írásod, csak egy kicsit nagyképű vagy :)

"Kormánynak lenni nem olyan rettenetes nagy mutatvány, mint azt a mostani trupp beállítja."

Nyilván. Ha a közgazdaság oldaláról, a gazdasági törvényszerűségek oldaláról nézzük, akkor egy valódi szakember-miniszter hipp-hopp beállíthatná a gazdaságot egy kiszámítható pályára, persze ehhez nem elmeregoggyant, ezoterikus, tévés jós szintű - M. úr kellene, hanem egy közgazdász.
A bökkenő csak az, hogy kormányozni nem ennyit jelent. Ott van a sok korrupt, hazug, buta, kretény szavazó, akiket ki kell elégíteni, és ezek nagyon sokfélék, az egyiknek nyugdíjemelés kell, a másiknak ellenségkép pl. a zsidók, cigányok, vagy a buzik formájában, a harmadiknak zsíros állami állás kell, a negyediknek meg éppen erőfitogtatás, és persze van akik az igazságot szeretnék stb. stb. - és itt borult is az amit írtál és elkezdődik a Valóság. A politikusnak beszédeket kell tartania, tévébe kell járnia stb. ahol minden potencionális szavazónak azt kell mondania, amiért majd rád voksol. Ésatöbbi. Szóval ennyit arról amit írtál :) szép mese volt, jó éccakát :D Ez nem magyar jelenség, máshol is igy van, csak az arányok a mások... ahol jobb az oktatás, kevesebb a buta, gazdasági analfabéta, ahol jobb a gazdaság, nyitott a kultúra ott kevesebb a fotelnáci... és még sorolhatnánk. Magyarroszág 50 év múlva is ilyen lesz :) fogadunk?

barli 2013.01.10. 11:25:26

annyit meg hozzátennék, hogy ha van rajtuk sapka az aa baj, ha nincs, az a baj. Akkor meg már miért ne próbáljanak meg valami újat?
Ha csökken a nyugdíj vásárlóértéke,akkor az a baj, ha növelik a nyugdíjat, az.
Ha nö az adó, az a baj, ha csökken, az a baj
Ha van segély, az a baj, ha nincs, az a baj.

Pedig csak az a baj, hogy nincs épkézláb alternatíva...

I_Isti 2013.01.10. 11:26:59

@Martian: Az esti mese előadásához nem egészen jó időpontot választottál!

Globetrotter2014 2013.01.10. 11:31:55

@Martian: na jó ezt most fogalld össze nekünk 5 mondatban, :)

Aureliano Buendía ezredes 2013.01.10. 11:37:37

@ZF2: összefoglalom én Neked egy mondatban nagy tudású barátunk eszmefuttatását: Zsidók, zsidók mindenütt!! :D

Melchi Zadok 2013.01.10. 11:50:11

@Flúgatlan: ezaz haver nyomjad: "emútnyócév"

a fosztóképző elhagyása erősen indokolt.

Feketecsuklya 2013.01.10. 11:54:00

@I_Isti: gondolom, akkor tudod cáfolni tényekkel soronként.
Hajrá!

Aureliano Buendía ezredes 2013.01.10. 11:56:13

@Feketecsuklya: Martian cikkében hol vannak tények? Légből kapott állítások,következtetések, összefüggések és a kisujjából szopott számok.

Feketecsuklya 2013.01.10. 12:02:38

@Aureliano Buendía ezredes: gondolom téged sem akadályoz meg ennek semmi a TÉNYSZERŰ cáfolásában.
Kezd mondjuk az MNB státuszával, és a pénznyomtatás helyett hitel cáfolásával.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.01.10. 12:07:42

@Feketecsuklya: eloszor bizonyitani kellene ezeket az allitasokat osszefuggeseiben ahhoz, hogy legyen mit cafolni...:-)

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 12:09:05

@barli: "Akkor meg már miért ne próbáljanak meg valami újat?" - mondjuk azért, mert ez nem egy kísérleti labor, hanem 10 millió ember élete. és a mellékelt ábra szerint elég rosszul sült el

@Martian: fantasztikus hülyeség-gyűjtemény, de ugye nem gondolod, hogy ezt bárki elolvassa? vagy hogy bármit elérsz vele. te lángész, te.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 12:11:07

@Feketecsuklya: ide figyelj te agyas gyerek. láttál te már sikeres országot? hallottál a baltiak fejlődéséről, az ír csodáról, a szlovák és lengyel modellről? mielőtt beköpsz ide hülyeségeket, legyél képes megérteni, hogy egy költségvetés = bevételek és kiadások összessége. majd ha megy a gyakorlat, után ugorj át a nemzetközi összeesküvések szintjére, addig ne nagyon

Aureliano Buendía ezredes 2013.01.10. 12:12:35

@Feketecsuklya: Az MNB a Szibériában bujkáló ufó-cigányok kezében van, akik bábként mozgatják Obamát és Putyint, hogy elrabolják a magyar nők petefészkét. Azért nem szabad pénzt nyomtatni, mert ezek az ufók pénzt izzadnak, így arra már nincs szükségük.

Tessék, te meg cáfold meg ezt, légy oly kedves :)

politikus-omm 2013.01.10. 12:17:30

HaFr

De buta vagy. Most hogy kezd látszani hogy Matolcsy kezeli a válságot megfelelően, a libbantak meg szart sem tudtak, Bajnai sem, kezdhetsz izgulni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.01.10. 12:17:48

@Aureliano Buendía ezredes: "hogy elrabolják a magyar nők petefészkét"

es persze az orszag paratlan vizkincset is amit a foldalatti bunkerekbol ejszaka felszallo izraeli lopakodok szallitanak..:-)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2013.01.10. 12:19:52

Qrva unalmas. Ezt az elmúlt két évben sok ezer cikk és blog le0rta, sok ezerszer mondták el ellenzéki politikusok.

Mit kellett neked ahhoz tenned, hogy kitegyék az Indexre?!

Komolyan, a két évvel ezelőtti lottószámok újraközlése is érdekesebb volna.

Muad\\\'Dib 2013.01.10. 12:21:58

"...Jó esetben költs kevesebbet, mint amit megtermelsz..."
A vicc az, hogy a világ vezető hatalmai sajnos ezt az alaptételt nem tartják magukra érvényesnek. Pedig nem ártana, ha legalább ők normális viselkedéssel mutatnák mit is kéne csinálni...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 12:34:55

@Muad\\\'Dib: őket megéri finanszírozniuk a világ bankjainak, mert visszaadják a pénzt kamatostól. de kötve hiszem, hogy nálunk senki ne akarna nyugdíjas szavazatokat vásárolni, csak mert amerika példásan gazdálkodik. ezt ugye te sem hiszed komolyan.

blah 2013.01.10. 12:36:26

@politikus-omm: mond már el miből látszik, tényleg érdekelne

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.10. 12:38:27

a jó orbánista nem gondolkozik.
Így kezdődik a kátéjuk.
Innentől fogva a többi csak hablaty...

Martian (törölt) 2013.01.10. 12:41:13

@balage_81 reloaded: "láttál te már sikeres országot? hallottál a baltiak fejlődéséről, az ír csodáról, a szlovák és lengyel modellről?"

Nincs akkora kontraszt... fellendülés sok helyen volt (különösen akik eleve gödörből kapaszkodtak fel), de pl. az írek az utóbbi időben eléggé szopóágra kerültek és a válság a többi országot is érinti.

"egy költségvetés = bevételek és kiadások összessége"

A bepumpált pénz megy a bevételi oldalra és érdekes módon az uniós kohéziós pénzek sem áztatták el a forintot... akkor viszont jogos a felvetés, hogy miért ne pumpálhatna - kellő mértékkel - a MNB forintot?

politikus-omm 2013.01.10. 12:45:26

@Martian: akkor viszont jogos a felvetés, hogy miért ne pumpálhatna - kellő mértékkel - a MNB forintot?

- ismered a jegybanktörvényt? Az MNB semmire sem jogosult, az EKB-től függ.

Martian (törölt) 2013.01.10. 12:45:58

@balage_81 reloaded: "amerika példásan gazdálkodik"

Ja, csillagászati magasságokba szökött az államadósság, erre ők is elővették a pénznyomtatást...

Martian (törölt) 2013.01.10. 12:49:13

@politikus-omm: köszönöm, hogy alátámasztottad a bemásolt írás alapvető mondanivalóját! :)

nnnnnnnn 2013.01.10. 12:56:48

a posztíró egy gyökér. mért van az hogy ezen a retek indexen egy normális blog nincs soha csak ilyen balliberális fosok?

zdanee 2013.01.10. 12:58:20

@Martian: Összezavartál. Akkor most zsidózzak, cigányozzak, nácizzak vagy komcsizzak?

nnnnnnnn 2013.01.10. 12:59:51

@balage_81 reloaded: te, nem kéne neked 31 évesen inkább valami állás után nézned? tán több hasznot hajtanál az országnak ha 0-24 órás kommentelés helyett inkább dolgoznál valamit. vagy olyan jól fizetnek ezért?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 13:08:52

@Martian: szó szerint semmit nem értettél abból, amit leírtam. szájbarágó indul, de csak egyszer:

a balti és ír példa arról szól, hogy egy ország lesüllyedés nem törvényszerű, még kevésbé kell nemzetközi összeesküvés-elméletekkel és rotschildokkal magyarázni. a saját portánkon kell keresni a hibát. ugyanezért írtam le a költségvetés lényegét is, nem a világ tehet róla, hogy többet költünk, mint amennyi bevételünk van.

amerikáról pedig pont nem azt állítottam, hogy példásan gazdálkodik. válasz volt egy másik kommentre, olvasd el alaposabban

@$$$=$$$: túl azon, hogy jelentős tévedésben vagy engem illetően, miért is kellene érdemben válaszolnom neked bármire is? hiszen nem vagy több, mint egy olcsó, koszos kis trollocska.

Link Elek 2013.01.10. 13:11:08

Mo-nak az a legnagyobb baja, hogy a kozoktatasnak nem resze a sem gazdasagi alapismeretek sem a penzugyi alapismeretek oktatasa.

Vagyis egy atlagember teljesen fogalmatlan midna penzrol, mind a korulotte zajlo gazdasagi lehetosegekrol es azt gondolja, hogy a lopas/hazudozas/atveres/allami penz lenyulasa a meggazdagodas lehetosegei.

Ez az orszag megjavithatatlanul el van baszva. Addig kell elmenni amig lehet. Ha matolcsy lesz a jegybankelnok, akkor honapok alatt hiperinflacioba fogja hajszolni a forintot, utanna mar senkinek sem lesz penze benzinre/repulojegyre

nnnnnnnn 2013.01.10. 13:16:08

@balage_81 reloaded: te meg egy bérkommenter nyomi aki éjjel nappal ezt nyomja. beteg állat.

Martian (törölt) 2013.01.10. 13:17:50

@zdanee: szerintem Schwartz Samu sarki fűszeres nem tehet arról, hogy közös származása van jelentős befolyású pénzemberekkel.

Melchi Zadok 2013.01.10. 13:24:34

@$$$=$$$: mert az olyan takonygerincű fideszes gennyládáknak mint te, nem ebben, hanem egy párhuzamos univerzumban írják a blogokat.

ugye érted, te tökkelütött barma a világnak?

politikus-omm 2013.01.10. 13:25:53

@Link Elek: Ha matolcsy lesz a jegybankelnok, akkor honapok alatt hiperinflacioba fogja hajszolni a forintot, utanna mar senkinek sem lesz penze benzinre/repulojegyre

- Ezt gondolom abból gondolod, hogy az elmúlt 10 év legjobb ktgvetése volt a tavalyi.

politikus-omm 2013.01.10. 13:27:56

@Martian: szerintem Schwartz Samu sarki fűszeres nem tehet arról, hogy közös származása van jelentős befolyású pénzemberekkel.

- Nem szokott a Mazsihisz a cionistákra kiabálni, ellenkezőleg. Ezt pedig csak a Schwarcsamuk beleegyezésével teheti mert a Mazsihisz választott. Ergo a kollektív felelősség szükségszerü.

Melchi Zadok 2013.01.10. 13:27:56

@Martian: mert egy olyan gazdaságban, amelynek a fundamentumait az idióta unortodox rémmese gyakorlatilag porig rombolta, a bankóprés csak és kizárólag gyorsan növekvő inflációt fog generálni.

Martian (törölt) 2013.01.10. 13:28:52

@balage_81 reloaded: nem a Rockefellerek összeesküvése a lényeg, hanem hogy sok ország adósságcsapdába került és egyre inkább kerül... mert anno a hitelfelvételt egyoldalúan "hasznosnak" minősítették, a jegybanki pénzpumpát pedig ennek megfelelően "károsnak"... holott az igazság - mint sok más esetben - e két véglet között van.
És az is egyre inkább egyértelmű, hogy az aranyfedezeti rendszer fellazítása nemcsak a pénzügyi szabadságnak, hanem a rendszerrel való visszaélésnek is teret nyitott.

Melchi Zadok 2013.01.10. 13:29:21

@politikus-omm: "Ezt gondolom abból gondolod, hogy az elmúlt 10 év legjobb ktgvetése volt a tavalyi."

mármint az elkövetkező 10 évé nem?

Aureliano Buendía ezredes 2013.01.10. 13:34:03

@politikus-omm: És ha majd találnak idén is 3000 milliárdot, amit el lehet lopni a honpolgártól, akkor az idei év még fényesebb lesz. Parasztvakításban nagyon erősek ám.

Martian (törölt) 2013.01.10. 13:36:12

@politikus-omm: nincs kollektív felelősség, a "választási demokrácia" mindig is a felhatalmazási visszaélés rendszere volt... nem a szavazó választási szabadságáról szólt, hanem hogy a választandó képviselők mit voltak képesek lenyomni a torkán.

Ugyanígy az egyszerű német polgár a harmincas évek elején sem tehető felelőssé Hitler későbbi rémtetteiért, hiszen csak szabad mandátumot adhatott "Németország ráncbaszedéséhez"... ha már a "kisembert" felelősségre akarnánk vonni, inkább azért kéne, hogy egyáltalán minek ment el szavazni egy szabad felhatalmazású választási rendszerben...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 13:38:17

@Martian: ott a probléma, hogy fel sem teszed magadnak a kérdést, minek a hitelfelvétel, minek a bankóprés. azt nem vagy hajlandó felfogni, hogy ezeket a lépéseket megelőzi a túlköltekezés. azért pedig, hogy mások a hitelből üzletet csinálnak, nem érdemes felszólalnod, bárhogy is húznak hasznot belőle. de mondom, amíg a probléma feltárást eleve úgy kezded, hogy az első hibát elfelejted, addig nincs miről beszélni

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 13:40:06

@Martian: "nem a Rockefellerek összeesküvése a lényeg" - te kezdted a kommentelést a rotschildok hatalmával

politikus-omm 2013.01.10. 13:40:10

@Martian: Duma.

Hitlernek nem voltak semmilyen rémtettei. Ezt tanultad, mert a győztes írja a történelmet.

A zsidók deportálása a leglogikusabb lépés volt, a kutya sem sírt utánuk, hisz már 1934től bojkottálták a német árut a zsidók világszerte.
Meanwhile, az amerikai állampolgár japcsikat ugyanúgy lágerbe rakták az amcsik.

Martian (törölt) 2013.01.10. 13:42:25

@melchi zadok: a fundamentumokat jó húsz éve számolják fel...
Ha az EU kohéziós pénzpumpái nem okoztak infláció növekedést, akkor hasonló célokra a hazai forint sem okozna.
Az más kérdés, hogy bármilyen forrást szeretnek lenyúlni az oligarchiák, nemcsak orbánék alatt, hanem évtizedek óta.

Martian (törölt) 2013.01.10. 13:46:15

@balage_81 reloaded: jogos... de akkor úgy is meg lehet fogalmazni a lényeget, hogy ha a kormányok koszos keze elől elzárjuk a pénznyomdát, akkor viszont a hitelfelvételét és a különféle támogatásokat is el kéne!

Martian (törölt) 2013.01.10. 13:56:30

@politikus-omm: Hitler nekem gyanús figura, mert Kohn bácsiékat lágerbe csukatta, de bezzeg Rotschildékra nem küldött halálkommandót, hanem a színfalak mögött seftelt a cionistákkal.

Az is érdekes, hogy Izrael a hatnapos háborúban egy-az-egyben német villámháborús stratégiával győzött... vajon kik is tanították az izraeli katonai vezetőket..?

A jenkik mindig is szerették magukat szépnek meg jónak hirdetni, ugyanakkor ők is rengeteg mocskot követtek el... a japcsikat nemcsak lágerbe csukták, de sok esetben ki is fosztották őket és kivégzések is voltak ezekben a táborokban. Amerikai-japán ember mesélt arról, amit látott és tapasztalt... pedig ezzel együtt szereti amerikát.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 13:59:24

@Martian:

Kifelejtetted, hogy mindezt a zsidók csinálták, a zsidók mögött pedig a földönkívüliek álnak, aki szeretnék kipusztítani az emberiséget, mert az emberek helyén szeretnének pandákat tenyészteni a bolygón.

politikus-omm 2013.01.10. 14:01:51

@Martian: de bezzeg Rotschildékra nem küldött halálkommandót, hanem a színfalak mögött seftelt a cionistákkal.

- Befolyásos zsidók a háború kitörése előtt már mind elhagyták Németországot. De a kiszsidók is benne voltak a bojkottban. Hitler a cionistákkal nem bizniszelt, szerintem inkább megvezették. Már ha arra gondolsz, hogy '33ban a FED elnök és a Bank of England vezetői adták áldásukat a kancellárságára.

Pepibubó 2013.01.10. 14:04:56

@Martian:
"Erre mondta Antal József: "Az adósságot vissza kell fizetni! Ez becsületbeli ügy!"
Vajon kinek a "becsülete" múlott azon, hogy ezt a szélhámos pénzügyi műveletet elismerjék, amit a megszállók és hű kutyáik a magyar nép nyakába varrtak?"

Csillagos ötös! Itt van a kutya elásva! Antall elvtárs a vörös diktatúra mocskát védte, a kommunista-szocialista hatalom gazdasági hatalomba, magántulajdonba mentését felügyelte a "privatizáció" hazai változatával, és a diktatúra adósságának átvállalásával.

Amíg ezt nem tesszük rendbe, akár 2 évtized után is, addig semmi jó sem várható!

Martian (törölt) 2013.01.10. 14:05:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: kösz, hogy szóltál, a civilizáció helyzetét felmérve lehet, hogy a pandákkal jobban járna ez a bolygó! :))

Pepibubó 2013.01.10. 14:16:11

Tíz perc alatt NÉGY helyet estünk az Index címlapon. Túlságosan igazat írtam?
Bocsi, bloggazda...!

Pepibubó 2013.01.10. 14:37:44

Amúgy az Index címlapos blogok hozzászólásai mindig is legalább annyira érdekesek voltak, mint maga a blog.

Most "sikerült" egy kattintással távolabbra küldeni a hozzászólásokat az új címlapos formátummal, mivel nem jelennek meg rögtön, mint eddig. Még egy kis látogatottság visszaesést is megér a változtatás, ennyire "kell" félni a nép hangjától?

almatermelő 2013.01.10. 14:44:07

@Martian: Amit leírsz, logikusnak tűnik. Egy mondattal elintézni nem lehet/szabad/illő.

A leírásod logikájából az jött át, hogy az eredendő bűn "~ 1973-1989 között egymilliárd dollár érkezett be Magyarországra".
Ezt nehéz lett volna nyomtatott magyar forinttal helyettesíteni: nyugati gépek, technológiák kellettek, nem tetszett a KGST (vagy megettük, mert nem ízlett a KGST ebéd?).
Közbevetés. A kamat az én értelmezésemben teljesen elfogadható dolog: az ellenkezője elfogadhatatlan.Az esetek döntő többségében az is kiszámítható, hogy mennyit kell visszafizetni (ha valaki pillanatnyi előnyért kockázatot vállal, az is számítható lásd deviza alapú hitel).
Ha nem tudtuk visszafizetni a kölcsönt és a kamatait (ahogy helyesen írod ez lett a vége), akkor rosszul használtuk a kölcsövett pénzt. Ez viszont nem a kölcsönadó ármánykodásának eredménye, ezért talán nem kéne pejoratív felhanggal őket okolni (és valódi okokat/okozókat elfedni). Az 1mrd felvett és 100mrd felett visszafizetett keményen hangzik, de senki nem kényszerített ilyen feltételekkel kölcsönt felvenni (az oroszok biztosan nem, a nyugatiaknak meg nem volt eszközük, mert az orosz csapatok állomásoztak itt).
Szívesen olvasnám a véleményed a fenntiekről.

barli 2013.01.10. 14:55:16

@almatermelő:
mondjuk ha a pénz gazdája megvesz egy/több korrupt politikust, hogy az vegyen fel olyan hitelt, amit nem is lehet visszafizetni, az azért nem az erkölcs csúcsa.

Link Elek 2013.01.10. 14:57:22

@politikus-omm:
A hiperinflacio megoldja az allam adossag problemajat, csak mindenki massal (veled, velem,...) baszik ki.
Ez Matolcsy stilusa.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 15:01:05

@Martian: bocs, de már megint hülyeségeket írsz. írnád azt, hogy legyen jobb az oktatás, a köznevelés, legyen a közszolgálati és kereskedelmi tévékben minden nap 5 perc kötelező pénzügyi alapismeretek oktatófilm főműsoridőben. nem véletlenül nem akarja senki bevezetni az ilyesmit. volt modern képmesék, le is hurrogták a szerzőt rendesen, meg persze egyből kormánypropagandát kiáltottak. a hitel szükséges egy bizonyos mértékig. az a kérdés hogy mire költjük. lehet belőle utat építeni megy egyetemet, és persze lehet nyugdíjakra is költeni. utóbbit azért, mert 3 millióan elvárják.

Bicepsz Elek77 2013.01.10. 15:03:25

Nem csak azzal van a baj, amit csinalt a kurmany, hanem ahogy, illetve amit nem csinalt.
-pl. hulyesegek: nyugdijeinstand, uj adok, kettos allampolgarsag koncepcio nelkuli gyors bevezeteae
-korrupcio: BKV, uj hivatalok haveroknak
-kapkodas: gyors dontes aztan visszakozas
-nincs kiallas a hataron tuli magyarokert
-latszatintezkedesek bunuldozes teruleten (de keves jo jogszabaly)

A szerzo viszont nem erti meg: ez itt nem chilei diktatura!!! Itt van 2-3 millio nyugdijas szavazo!!! Es a nep valaszt (meg), nem az IMF stb.

Martian (törölt) 2013.01.10. 15:31:02

@almatermelő: a (hazai beszerzésű és kifizetésű) értéknövelő fejlesztés-részek jórészt finanszírozhatóak lennének (inflációt nem okozó) pénznyomtatással, így kevesebb hitel felvétele is elegendő lenne.
A hitelezők annyiban felelősek, hogy hitelfelvevőt nem tájékoztatják kellő korrektséggel a lehetséges csapdák felőla, ami tulajdonképpen az ő érdekük is lenne.
A mondás szerint ha egymillióval tartozol a banknak, az a te problémád... de ha ötszázmilliárddal, az már jórészt a bank problémája... az adósságcsapda legnagyobb baja, hogy a bizalmi kereteket mindkét oldalról szétfeszíti.

Muad\\\'Dib 2013.01.10. 15:36:35

@balage_81 reloaded:
Nyilván, de azért érdemes szem előtt tartani, hogy már több ismert közgazdász figyelmeztette az USA-t, hogy ebből baj, amit csinál. Nem lehet a végtelenségig azt játszani, hogy sokszor a FED a legnagyobb államkötvény felvásárló, amit eszeveszett pénznyomtatással finanszíroz.

Martian (törölt) 2013.01.10. 15:48:05

@balage_81 reloaded: "minden nap 5 perc kötelező pénzügyi alapismeretek oktatófilm főműsoridőben"

Jóóó..! sőt, üdvös lenne az általános iskolai oktatás tananyagába is belevenni!

Viszont ennek anyaga legyen az önmenedzselő mikroökonómia alapismeretei.

A makroökonómiával ez az egyértelmű közoktatósdi már nehezebben megy, jópár - egymást is ekéző - eltérő szemléletű közgazdasági irányzat van, amelyek közül egyik sem képes hosszú távon (az egzakt tudományosság szintjén) megbízható elképzelésekkel szolgálni... sokszor túlidealizált, egyoldalú elképzeléseket képviselnek.

Már azon sem csodálkozik az ember, hogy a "tűzhöz közeliek" kritikussá válnak saját korábbi szemléletükkel szemben, pl:

en.wikipedia.org/wiki/David_Korten

en.wikipedia.org/wiki/When_Corporations_Rule_the_World

balage_81 reloaded (törölt) 2013.01.10. 15:52:12

@Martian: azt azért nyugodtan bele lehetne verni az emberek fejébe, hogy ha egy állam többet költ, mint amennyi bevétele van, akkor nő az adósság. és ha ez történik, azt mi fizetjük, és megszorítás a vége.

plusz, mai hír, szlovák barátaink már 1,8%-os kamatra adják az 5 éves lejáratú állampapírokat. wow.

almatermelő 2013.01.10. 15:57:39

@Martian: Kedves Martian! Köszönöm a reagálást.

Az első mondatod OK és a 70-es évek saját fejlesztéseire igaz is volt, csak nem a konkrét kérdésre vonatkozik a válaszod - szocializmus, keményvaluta, a fejlesztések nyugati technológia része stb. Banális példát mondok: kifejlesztettük a Trapper farmert, de a népnek Levi's kellett. Komolyabb: csináltunk custom IC-ket, de a mikroprocesszorokra lett hatalmas igény.

A tájékoztatás elmulasztása egy állam által kötött köcsönszerződésnél értelmezhetetlen, ezt nem lehet a kölcsönadóra fogni. Az elmúlt nyolcév emberénél talán, mert láttam már tisztességtelen üzleti magatartást, de megint nem ez a kérdésem, maradjunk a 70-es éveknél.

Szóval továbbra is az eredendő bűn a kérdés. A gondolatmenetedet ez annyiban érinti, hogy ha az első 10%-ban elvarratlan szálak vannak, akkor arra nem lehet még 90%-t építeni.
Igazad van: a dolgok eltitkolt részeinek felfedése a folyamatok megértését szolgálja, csak helyes diagnózisra lehet jó gyógymódot találni.
Vajjon közelebb jutottunk ahhoz, mit csináltunk rosszul, ki volt hozzá nem értő (esetleg korrupt, ahogy az egyik hozzászóló mondja)?

deruyter 2013.01.10. 16:20:29

A lényeg :

Az összeesküvés-elmélet egyfajta racionális magyarázatot kínál a benne hívőknek. Ebben az értelemben az összeesküvés-elmélet az emberi elmének a világ megértésére irányuló működésére vezethető vissza. Az összeesküvés-elméletek fontos tulajdonsága, hogy nem, vagy nagyon nehezen cáfolhatóak, ugyanis a cáfolatot a hívők jellemzően az "elmélet" megerősítéseként, a nyomok eltüntetésére tett kísérletként fogják fel.
Az összeesküvés elmélet arra is képes, hogy a valóságban komplex és gyakran követhetetlen eseményeket egyszerű morális kérdésekké változtasson, ahol a bajok oka a gonosztevők csoportja, és így a problémák megoldása (az összeesküvők megtalálása és legyőzése) is egyszerűvé és követhetővé válik. Könnyen belátható, hogy egy összeesküvés izgalmas és könnyen lezárt cselekményre ad lehetőséget.

Muad\\\'Dib 2013.01.10. 16:27:52

@deruyter:
De aztán megesik, hogy egyik-másik összeesküvés-elméletről kiderül, hogy nem volt teljesen alaptalan. Lásd pl. nagybankok, hedge fundok és quote stuffing...

Martian (törölt) 2013.01.10. 16:38:39

@balage_81 reloaded: "azt azért nyugodtan bele lehetne verni az emberek fejébe, hogy ha egy állam többet költ, mint amennyi bevétele van"

Jogos és ezt elvben tudják is a népek... de egyrészt nincs ráhatásuk, mert az aktuális kormány az igéretek ellenére úgy vágja át őket, ahogy akarja, másrészt sokan gondatlan mohóságból éppen úgy beleugranak egy kockázatos hitelbe, mint a (nem igazán) tisztelt kormányuk.

Martian (törölt) 2013.01.10. 16:40:16

@deruyter: a kölcsönös érdekek összeesküvés nélkül is összehozzák a feleket...

deruyter 2013.01.10. 16:40:58

na ja, egyetértek

a bankárok többségükben ugyanolyan sumák spílerek mint bármelyik másik vállalkozó. Nem is akarom őket kimosdatni.
A különbség, hogy mivel a kisember nem látja át a működésüket, sokkal nagyobb veszélynek érzi őket.
Én viszont sokkal nagyobb veszélynek érzem a személyes sorsomra nézve azt a kisvállalkozót, aki úgy köti be nekem a mosógépet, hogy angyonvág az áram.

deruyter 2013.01.10. 16:45:46

@Martian: ezt most nem tudom mire írtad.

Nekem is van egy összeesküvés elméletem. Úgy szól, hogy a politikai oldalak csak annyira basznak oda egymásnak, hogy nehogy kihúzzák a gyufát a másiknál, aki erre kiteregetné amit ő tud. A legtöbb ügynek nem az a célja, hogy az ellenfél sittre kerüljön (amit amúgy a jog szerint megérdemelne), hanem hogy lekerüljön a pályáról vagy legalábbis lebénuljon.
Ilyen ügy az ügynöklista is by the way.

Melchi Zadok 2013.01.10. 17:14:15

@Martian: semmi baj, fogalmad sincs miről beszéltem, de szerintem arról sem, hogy te miről. szerintem itt be is fejezthetjük.

Martian (törölt) 2013.01.10. 18:41:26

@melchi zadok: ha egymondatos szlogenekben kommunikálsz és végletekben fogalmazol, nem derül ki, hogy vannak-e magvas gondolataid.

Nyilván sok mindenben jogos a fideszes gazdaságpolitikát kritizálni, de a következő ciklusban a jelenlegi ellenzék sem biztos, hogy eredményesebb lesz... és az is könnyen előfordulhat, hogy a jelenleg "ortodoxnak számító" gazdasági elképzelések globálisan korrekcióra szorulnak.
A jelenlegi válságocska csupán szellő ahhoz a viharhoz képest, amit a nyersanyagok és energiahordozók csökkenő/dráguló hozzáférése hozhat...
süti beállítások módosítása