1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.01.02. 09:35 HaFr

Hazugságok IV: Erős ország

Többször megkapjuk, hogy a kormányellenes kül- vagy belföldi vélemények tulajdonképpen az országot támadják. Ugyanezt a logikát propagálja a kormány erejét az ország erejévé stilizáló enyhén militáns propaganda. Mindkettő nyilvánvaló hazugság. Magyarország ereje, ha bármit jelent, akkor az a magyar társadalom, gazdaság, kultúra, a magyarországi mindennapok stb. összesített produktuma, egyesített képessége, amelynek a mérőszámát egyelőre még nem találták fel, bár lehet, hogy a kormány már tud róla valamit, meg kell kérdezni Matolcsyt.

Magyarország nem erős. Sőt, Magyarország -- európai mércével mérve -- gyenge. A kormány ereje a magyar politikai intézményrendszeren belül azt a látszatot keltheti az arra fogékonyakban, hogy Magyarország összesített produktuma is erős -- holott a reláció éppen fordított. Az eszetlen és baljós hatalmi központosítás, a mögötte támadó korrupció, alacsony hatékonyság és szolgalelkűség elgyengíti a magyar társadalmat, gazdaságot és kultúrát, kiszívja szereplőiből az autonóm cselekvéshez való öntudatot, fantáziát és erőt. Az erős ország képzete csak a teljesen tájékozatlanokban vagy cinikusakban élhet, és többnyire a manipulációt szolgálja. Országunk erős, mint a Donnál elvérzett 2. magyar hadsereg volt -- papírtalpú bakancsokban és lovakkal indul a -30 fokba T-34-esek ellen, katonái hazaszeretete annál erősebbnek tűnik, minél közelebb lakik valaki a budai várhoz. Fagyáspont körüli testhőmérsékleten Voronyezsnél viszont gyakorlatilag nem létezik.

Egy ország nem a hatalmaskodó kormányzatok parancsára válik erőssé és öntudatossá. Ahhoz arra van szükség, hogy az országlakosok közül minél többen találják meg a kreatív élet lehetőségét és élményét, váljanak boldoggá, erősödjön meg az önbecsülésük és az önbizalmuk, nőjön a szabadságuk. Már középtávon sem propaganda kérdése, hanem a mindennapi élményeké és a mindennapi ambícióké.

Ennek a kormányzatnak az országa nem szabad. Az állampolgárai nem ismerik a szabadság élményét. Ez a nép hagyományosan nem tudja, mit jelent szabadnak lenni és minden kormányzatot aszerint megítélni, hogy a szabadságunkat hogyan védi -- mert a heroikus mítoszai és "szabadságharcos" múltja ellenére nem épült bele a kultúrájába, hogy a szabadság nem elvont luxus, hanem mindennapi oxigén. Ez a nép -- leszámítva ritka pillanatait -- valójában mindig kenyeret követelt, ha a láncaira nézett. A nagyon vakmerőek hosszabb láncot. Most talán a korábbiaknál is világosabb, ha eddig nem volt, hogy az, aki eltűri a hatalmaskodó kormányzatot maga fölött, annak sorsa a kormányzat, a kormányzati gazdálkodás, a kormányzati prioritások martaléka lesz, és végső soron elértéktelenedik. A személyes életek inflálódnak el a szemünk láttára.

Aki hagyja, hogy bármilyen adórendszernek, jogrendszernek, oktatási rendszernek, bürokráciának, államnak, és mindent összevetve a mindennapok emberellenességének alávessék, az világ életében ki lesz téve urai kegyeinek, kalkulációinak, hibáinak, bűneinek, manipulációjának, antidemokratikus "forradalmának", pártharcainak, mosolyának és haragvásának, dorgálásának és dicséreteinek, végső soron pedig néhány ezer ember érdekellentéteinek -- odakötve ezáltal a saját személyes, megismételhetetlen életét kétséges szándékok és kétes jellemek szeszélyeihez. Hogyan is lehetne egy ilyen ország erős? Hogyan lehetne az, ha az országlakosok többsége még mindig ezt választja a lelkében, elhíve, hogy a kormányzat feladata az emberi életek berendezése az éppen aktuális elgondolások, szociális és ideológiai hazugságok, kapcsolati hálók, nemzetmentő gondolatok alapján, és nem követeli vissza a saját életét?

Hogyan is válhatna ez a nép szabaddá, ha nem veszi vissza az uralmat tulajdona, élete, ambíciói, gondolkodása és sorsa fölött? Hogyan is válhatna szabaddá, ha nincs igénye a szabadságra? Tulajdonra, mozgásszabadságra, éltető gondolatokra, műveltségre -- az önmagáért való felelősségvállalásra, még ha kockázatosnak tűnik is? De kérdem, van-e manapság kockázatosabb, mint az állam szolgájának lenni?

358 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr984991037

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2013.01.02. 16:02:41

@Megfigyelo: Ugyanmár, a hoffmannrózsai oktatási rendszer gyökerei a legsötétebb rákosi korszakban leledzenek. Annyi a különbség, hogy a tudományos materializmust kicserélték római katolikus agymosodára.

blah 2013.01.02. 16:02:49

@armand: bakker, ez az, hogy nem éppen a hírportálokra építem a véleményem. Az, hogy a békement összejött és ennyien szavaznának még a szocikra és a fideszre az inkább azt mutatja mennyi ostoba ember van az országban. Ami miatt el lehet hitetni sok sok emberrel, hogy jó az irány... Egyszerűen ezeket a dolgokat ami most a tünete a gazdaságpolitikának már megjósoltam amikor 2010-11-ben kitisztult a kép a fidesz elképzeléseiről. Aztán a devizatartalékok seggéreverésének vannak hátulütői, azt sem szabad elfelejteni. Nagyon át kell gondolni mire költjük azt a pénzt, a hitelezés önmagában még nem jelent semmit. Közben a születési számoknak is utánanéztem, hát én nem látom azt a növekedést. A szocik válság utáni szintjét sem éri el. Na mindegy. Legyen neked igazad a devizatartalék felhasználásáról bár az eddigi érveid tükrében ennek a kijelentésednek semmi alapja. Viszont meguntam a fidesz propaganda szövegeire való válaszolgatást. Na csá.

Thanthia 2013.01.02. 16:03:15

@vakapad:
Politológiát nem tanultál?
Ez egy stratégiai fegyvere a kormányon lévőknek. A számukra veszélyes pártokat így is lehet kompromitálni.A nácik és a bolsevikok
ezt tökélyre fejlesztették. Az elháritásnál mint a dezinformáció részét képzi. Egyik ismert formája az ügynök beszervezése. "Magammal bemocskollak"
Majd, ha érdekemben áll kiszivárogtatom és senki sem áll szóba veled. IDŐZÍTETT ÜGYNÖKÜGYEK!
Szemkilövös értékelésnél az ellenzék felelősségének dezinformációs túlhangsúlyozása.
De, hát ti is megszavaztátok! VÁD!
A Jobbik szavazóbázisának dezinformációs összemosása.

nyomasek 2013.01.02. 16:05:21

@DezInf: Amúgy igen, már ott vannak.
Mekkora jövedelemnél is tolnák meg azt a fránya adót? 50-60 milliós jövedelemnél? Azért azt leszögezhetjük, nálunk sokkal tökösebbek még a bolsevistáink is, itt már 2-3 milliónál is csutkára tolták a padlássöprést. Hiába no, az örökség kötelez.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:05:25

@levike999: Ami a deportálásokat illeti, a zsidók 5/6-át már elvitték, amikor leállította, pedig az, hogy le tudta állítani, azt mutatja, hogy jó eséllyel megpróbálhatta volna az egészet megakadályozni. (A csendőrdég őrá esküdött fel, nem Eichmannra.) 44. márciusában emberileg és politikusként is megbukott, majd október 15-én ezt megkoronázta.

I_Isti 2013.01.02. 16:05:27

@armand: A cégünknél egy sor egyetemista gyakornok van. Ötből ketten már rendelkeznek külföldi tapasztalattal, és az igazi kockafejek szeretnének is külföldön tanulni, vagy dolgozni. (Hogy máshol mi van, én nem tudom, én csak velük tudtam beszélni személyesen.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.02. 16:06:35

@padisah: @Pan Modry: ( @Megfigyelo: )
Igazából mindegy, hogy erkölcsös-e, vagy sem.
A bevezetésének politikai oka volt.
Január 1.-től életbe lépett volna egy olyan változat, hogy 10 millióig 17% (kvázi egykulcsos mindenkinek), 25%(?) a felette lévő részre.
Ha ezt hagyják Orbánék, akkor a nép Bajnait dicsőíti. _Ezt csak úgy lehetett megakadályozni, hogy nagyobbat mondanak._ Ezért teljes 16%-osat vezettek be.
A baj az, hogy az a kevés nagyon jól kereső túl nagy részét fizeti be a teljes összegnek és ezt elbukta az állam a felső kulcs kivezetésével. Ezt úgy "oldották meg", hogy csináltak egy második kvázikulcsot. Egy bizonyos jövedelem felett nem a bruttó, hanem a szuperbruttó után fizetsz, azaz 16, helyett 20%-t.

Szevasztok 2013.01.02. 16:06:35

@DezInf: "Obama is kiállt a gazdagok megadóztatása mellett.......a bolsevikok már a spájzban vannak ?"

Na ja! És képzeljétek évi 450 ezer USD (kb havi 8m Ft) jövedelem fölött emelik az adókat!

Ez a mi káeurópai rögvalóságunkban megfelelne kb havi 2m Ft-nak. Egyébként ezt akár be is vezethetnék, és máris befolyna néhány 100mrd extra SZJA, és lehetne lazítani a Matolcsy csomagokon...

DezInf 2013.01.02. 16:07:48

@rozsé drazsé:

Gondolom azóta olvasod az Index.hu-t, mióta létrejött,elvált,kivált vagy mi a szösz az Origo.hu-tól-ból. Őszintén sajnálom,hogy nem lett olyan mint az a kurucos portál. Amennyiben rasszizmust szeretnél, nos nézz át oda,vissza,vagy mi a szösz .. izé....érted.

Thanthia 2013.01.02. 16:10:28

@genyamagyar:
Talált, de nem süllyedt?

sántaturul 2013.01.02. 16:11:11

@Ezténírtam: micsoda hülyeség, hogy eléggé akarnak-e? ki az, aki a nyomort választja a tisztességes megélhetés helyett? hiába van konkrét cél, ha nincs hozzá eszköz. milyen kocsit tolunk, amikor már a kocsi is eltünt?

Megfigyelo 2013.01.02. 16:11:15

@I_Isti: Ami az iskolák szervezését illeti, így igaz: mindkettő alattvalókat akart képezni. De a Rákosi korban az iskolák -- cum fas ac nefas -- elősegítették a társadalmi mobilitást, a mostani épp annak leállítását jelenti.

Szevasztok 2013.01.02. 16:11:18

@Lord_Valdez: " Egy bizonyos jövedelem felett nem a bruttó, hanem a szuperbruttó után fizetsz, azaz 16, helyett 20%-t."

Akarod mondani fizettek. Tegnaptól megszűnt a félszuperbruttó.

DezInf 2013.01.02. 16:11:24

@Szevasztok:

Követelhetnénk a kormánytól,hogy vezesse be a bolsevik-amerikai mintát amerikai életszinvonallal ?

veracity 2013.01.02. 16:12:32

@DezInf: Örülök nagyon, hogy hiányérzet keletkezett benned! Ez alapvetően szükséges ahhoz, hogy 2014-ben le tudjuk győzni a fasiszta csuti báró rezsimét! Összefogással, a szoclib individuális akaratok egyetlen nagy globális erőben egyesülnek és Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon miniszterelnöki karmesterünk vezényletével és elsöpörjük a kuszaszemek nemzeti magyarkodásainak hulladékait!

I_Isti 2013.01.02. 16:12:33

@Szevasztok: Erre mondom azt, hogy ha amerikai mértékű adót kellene fizetni, akkor 100%-osan meg lennék elégedve a gazdaságpolitikával...

Vegyük figyelembe azt is, hogy az usa-ban nincs ÁFA, (minimális fogyasztási adó van, de az sem minden államban).

Továbbá hogy ezekből a röhejes szövetségi adókból képesek fenntartani a világ egyik legütőképesebb hadiflottáját, hadseregét, tudományos intézményrendszerét satöbbi.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:13:20

@Lord_Valdez: Kétségtelen, hogy már Bajnaiék is egy nagy lépést tettek az egykulcsos adórendszer felé -- én ezt már akkor is helytelennek tartottam...

Szevasztok 2013.01.02. 16:14:15

@DezInf: "Követelhetnénk a kormánytól,hogy vezesse be a bolsevik-amerikai mintát amerikai életszinvonallal ?"

Hú milyen zsidózás kezdődne itt ettől bizonyos sajtótermékekben...

I_Isti 2013.01.02. 16:14:52

@I_Isti: ja, és egy gallon benzin mindössze valamennyivel több, mint négy dollár, és emiatt is már hőzöngenek a republikánusok...

2013.01.02. 16:15:39

"Hogyan is válhatna ez a nép szabaddá, ha nem veszi vissza az uralmat tulajdona, élete, ambíciói, gondolkodása és sorsa fölött? Hogyan is válhatna szabaddá, ha nincs igénye a szabadságra? Tulajdonra, mozgásszabadságra, éltető gondolatokra, műveltségre -- az önmagáért való felelősségvállalásra, még ha kockázatosnak tűnik is? De kérdem, van-e manapság kockázatosabb, mint az állam szolgájának lenni?"

Nagyon jó gondolatok. Egyre több hasonló szemléletű posztot lehet olvasni, végre.

Szevasztok 2013.01.02. 16:16:24

@veracity: Aranyapám! Hiába nyomatod itt az ál-ellenzéki dumádat, mindenki csak mosolyog rajtad. (Tudod ez olyan lesajnáló, szánakozó mosoly.)

I_Isti 2013.01.02. 16:16:53

@Szevasztok: Viszont az USA-ban nem szokás minimálbéren bejelenteni magát a vállalkozónak...

DezInf 2013.01.02. 16:17:13

@veracity:
Látom imám meghallgatásra talált:)
Az imámok tanácsa ítélkezzen feletted:D

I_Isti 2013.01.02. 16:19:07

@Megfigyelo: naja, csakhogy bizonyos társadalmi rétegek esetében a társadalmi mobilitás a szegényparaszti, munkás stb sorból értelmiségivé való válást jelentette, más rétegeknél meg a polgári létből a munkássá válást...

Megfigyelo 2013.01.02. 16:21:48

@Szevasztok: @padisah: Ez nevezéktani kérdés, és lehet, hogy nemzedéki oka is van -az eltárő szóhasznűlatnak -- énszerintem a magyar elég finom nyelv ahhoz, hogy megkülönböztessünk kispolgárt, burzsoát, polgárt, tőkést stb. Szerintem a polgár elsősorban az életvitelre, gondolkodásmódra, hagyományokra stb. vonatkozó fogalom, és nem függ közvetlenül össze az ember alkalmazotti/önálló stb. direkt gazdasági helyzetével.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:26:29

@I_Isti: Ez utóbbira vonatkozott a "cum fas ac nefas" megjegyzésem. Azonban társadalmi méretben (arányaiban) ez utóbbi elég ritka volt, és szerencsére a Rákosi kor szúk értelemben csak kb. 6 évig tartott. (Bár én még emlékszem, hogy igen borzasztó volt még gyerekként is megélni...)

levike999 2013.01.02. 16:28:53

@Megfigyelo: "Ami a deportálásokat illeti, a zsidók 5/6-át már elvitték, amikor leállította, pedig az, hogy le tudta állítani, azt mutatja, hogy jó eséllyel megpróbálhatta volna az egészet megakadályozni."

Ez nem igaz. Magyarország német megszállása után csak egy báb volt. (A németek még a korábbi miniszterelnökökre is vadásztak.) A román és bulgár front összeomlása adta a lehetőséget, valamint az előkerülő Auschwitz-levél győzte meg, hogy újra emancipálja magát: leváltotta Sztójay-t, és leállította a deportálásokat - amik a megszállás után kezdődtek egyébként. Közben kiküldte a titkos békedelegációt Moszkvába és megszervezte a kiugrási kísérletet.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:29:06

@Szevasztok: Hát igen, ők kapják az Orbán-rendszer "nemzeti ajándékát"...

nyomasek 2013.01.02. 16:29:13

@I_Isti: Miért, ott mit csinál a vállalkozó? Csak nem vállalkozik? Aztán ha megy a bolt fizet adót, ha meg nem, akkor nem adózik. Szemben a mi kötelező jellegű minimálbéres, akkor is fizetsz ha belegebedsz is attitűdünkkel szemben.

padisah 2013.01.02. 16:29:34

@Megfigyelo: az önálló jövedelem jelentősége abban rejlik, hogy nem kell egzisztenciális félelmeket átélnie miközben az őszinte véleményét fogalmazza meg a kormányról

ez egy állami alkalmazottról nem mondható el, és szavazáskor is oda fog hajolni keze, ahova az inaktívaké, akik az államtól kapják a pénzüket

ez alapvetően determinálja az ember attitűdjét, és független az összeg nagyságától

egy államtitkár akármennyit is keres sohasem fog tudni "független" gondolkodóként megjelenni

Megfigyelo 2013.01.02. 16:30:22

@levike999: Nem kellett volna elvállalnia a báb szerepét.

Szevasztok 2013.01.02. 16:30:55

@Megfigyelo: "Szerintem a polgár elsősorban az életvitelre, gondolkodásmódra, hagyományokra stb. vonatkozó fogalom, és nem függ közvetlenül össze az ember alkalmazotti/önálló stb. direkt gazdasági helyzetével."

Hát ezt mondom én is! Attól, hogy valaki egyfajta jómódban él még nem lesz automatikusan "polgár". Kellenek hozzá olyan extrák, mint az AKTÍV felelősségvállalás a környezetéért. (Környezeten itt értendő minden ami körülvesz - emberek, közösség, társadalom, lakóhely, stb.) Tehát nem elég csak a fotelből helyeselni valamit, azt gyakorolni is kell.

padisah 2013.01.02. 16:34:08

@Szevasztok: szerintem ez egy másik halamaz, a patrióták halmaza, lehet lokálpatrióta is

de lehet hogy még ezzel a saját véleményemmel se értek egyet :)

a "polgár" szónak van egy középkorból eredeztethető jelentése, ahol a királyi városok kézművesei/kereskedő voltak a polgárok, és pont az különböztette meg őket, hogy nem voltak senkinek a hűbéresei vagy a szolgái - ebből lett aztán egy valamilyen polgár fogalom a 20 századra

DezInf 2013.01.02. 16:35:04

@Megfigyelo:

Az utolsó megállapításoddal mélyen egyetértek.
Persze van itt olyan kommentelő is aki nem így gondolja,ezért is kínos amit megpróbál eladni:)

Megfigyelo 2013.01.02. 16:36:08

@padisah: Egy tisztességes országban egy állami alkalmazottnak sem kell félnie attól, hogy kimondja az önálló véleményét. Id. Antall József is úgy volt magasrangú minisztériumi tisztviselő (pl. menekültügyi főbiztos), hogy közben közismert volt, hopgy az ellenzéki Kisgazdapártban politizál, annak egyik vezetője. (Pedig a Horthy-rendszerről sok rosszat elmondanak -- és joggal.)

Pipas 2013.01.02. 16:40:57

@Megfigyelo: "minden normális társadalomban polgári szinten él"

Nincs olyan, hogy "polgári szinten él", olyan van, hogy "polgári módon". A parasztból akkor sem lesz polgár, ha meggazdagszik és a polgár akkor is polgár marad, ha elszegényedik.

levike999 2013.01.02. 16:41:13

@Megfigyelo: "Nem kellett volna elvállalnia a báb szerepét."

Még egyszer leírom: ezeket tudta megtenni, mert nem vonult vissza:

leváltotta Sztójay-t,
leállította a deportálásokat,
kiküldte a titkos békedelegációt Moszkvába,
megszervezte a kiugrási kísérletet.

Mindezek közül csak a második pontnak lett pozitív eredménye Magyarországra nézve, de ha sikerült volna a kiugrás, akkor ma nem lennénk Hitler utolsó csatlósa, és lehet, hogy nagyobb lenne az ország.

sulcus (törölt) 2013.01.02. 16:41:48

Politikusnak, papnak hinni hülyeség!
Ők a hazugságból élnek, ez a foglalkozásuk, ezért kapják a fizetést (a mi adónkból)!
Amíg a magyarok legnagyobb része ezeknek hisz addig megérdemli a sorsát, nincs miért panaszkodni.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:43:28

@levike999: Egyébként bolgár front egyáltalán nem volt: Bulgária német szövetséges volt, de nem hadviselő -- a cárnak volt elég esze. Ezért, amikor 1944. szeptember 8-án (ha jól emlékeszem) a szovjet csapatok elérték a bolgár határt, akkor a Szovjetúnió üzent hadat Bulgáriának. Ott másnap új kormány alakult, azonnal aláírták a fegyverszünetet, úgyhogy a bolgár hadseregnek csak a rézfúvós egységei fogadták a bevonuló szovjet csapatokat. Egy-két napon belól Bulgária hadat üzent Námetországnak, és attól fogva részt vett a szövetségesek hadműveleteiben.

ne most 2013.01.02. 16:45:01

@levike999: Saját hatalmát akarta menteni.

Pipas 2013.01.02. 16:47:25

@ne most: "Saját hatalmát akarta menteni. "

Miközben visszautasította, hogy megkoronázzák... ügyes. :)

Megfigyelo 2013.01.02. 16:50:22

@levike999: Még valami: voltak már 41-ben is deportálások (Kőrősmező--Kamenyec Podolszkij), főleg a "visszacsatolt" Kárpátaljáról, tisztán magyar kezdeményezésre, aminek kb. 30.000 áldozata volt. (Akkor Horthy még nem volt "báb".) Eut akkor a németek állították le, mert még "nem győzték" a deportáltak legyilkolását.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:55:01

@levike999: Én soha nem értettem meg, hogy ha Faragho Horthy tudtával és megbízásából aláírta a fegyverszüneti egyezményt, akkor a proklamációban Horthy miért azt mondta, hogy "fegyverszünetet kértem", és miért nem azt, hogy "fegyverszünetet kötöttem". Szerintem ez is a gyávaság egy megnyilvánulása volt, más magyarázatom nincs.

ne most 2013.01.02. 16:56:33

@Pipas: A királyi jogokat a kormányzó gyakokorolta. Akkor ugyanis királyság volt Mo-n.

belekotty 2013.01.02. 16:56:34

@veracity: Olyan vagy már mint wmiki vagy endike. Beböfögöd ugyanazt a hülyeséget mindenhová.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:57:22

@levike999: Ha Horthy 1944. március 19-én lemond, azzal nagy szolgálatot tett volna az országnak. Azzal, hogy a helyén maradt -- elárulta.

kishelyi 2013.01.02. 16:58:36

Fél-ázsiai hadvezérünk többször kijelentette: "Magyarország a szabadságharcosok földje". Aztán olyasfélét is mondott: a kormány lépéseivel szemben semmiféle elégedetlenség, sztrájk vagy tömeges tiltakozás nem volt.
Hát akkor hol az a sok szabadságharcos?

indapass90210 2013.01.02. 17:03:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerintem az a 75000 csak Belaruszban 75000. De még ott is 1000 ahhoz képest a benzin, meg 3.60 a kenyér (dollárban), a határon túl meg amúgy is csak 37500-at ér.

Az egészségügyi ellátás gondolom ugyanolyan szar, mint Ukrajnában.

A korrupciót állami szintre emelték. Oligarchák meg persze, hogy nincsenek, ha minden értékes vagyonelemre ráírták, hogy kájé. Mármint Lukasenkájé.

Aztán, ha neked nem elég az a 75000nek mondott 37500, és mondjuk kezdenél valami vállalkozásba, ne adj isten' még jól is megy, de megtetszik valamelyik helyi deputátnak, akkor jön a rendőr, elvisz, kiveri a fogaidat, aztán tudod mit kapsz, ha panaszt emelsz? Pont azt, amit akkor, amikor fordítva ülsz a lóra (alulról).

Megfigyelo 2013.01.02. 17:03:28

@Pan Modry: A "potom 40.000 EUR" Magyarországon egy egyetemi tanár fizetésének kétszerese. Franciaországban persze nem...

Pipas 2013.01.02. 17:07:28

@ne most: Azért ha valaki annyira szereti a hatalmát az nem mondott volna nemet a koronára. Nem?

ne most 2013.01.02. 17:11:13

@Pipas: A győztes hatalmak, akik támogatták Horthyt nem éppen királyságot akartak látni a Monarchia helyén. Ausztriából kitiltották a Habsburgokat. Annyira azért Horthy se volt hülye, hogy nyiltan király akarjon lenni, ráadásul volt már király IV Károly.

Megfigyelo 2013.01.02. 17:12:11

@Pipas: Fel se vetődött, hogy Horthyt megkoronázzák: az ország államvallása a római katolikus volr, Horthy meg protestáns. A katolikus arisztokrácia végig, a klérus nagyon sokáig lenézte...

J.László 2013.01.02. 17:13:10

"...papírtalpú bakancsokban és lovakkal indul a -30 fokba T-34-esek ellen"

A papírtalpú bakancsokat, tudjuk, miféle "vállalkozók" szállították.

A második világháborúban csak a brit és az amerikai hadsereg volt teljesen gépesítve, tehát egyáltalán nem használt állati vonóerőt. Az összes többi haderő, beleértve az oroszt és a németet is, távolról sem volt egészen gépesítve, azaz lovak százezreit vette igénybe.

Pipas 2013.01.02. 17:14:01

@ne most: Ez már csak kínos magyarázkodás. :)

Ezténírtam 2013.01.02. 17:14:13

@sántaturul: az eléggé akarni számomra azt jelenti, hogy ha állítólag éhezek meg a blahán állok sorba ételért, vagy nyomorgó cigány vagyok, akkor kimegyek a parlament elé hisztizni, hogy dolgozni akarok. Láttatok ti már olyan tüntetést, ahol a társadalom legszegényebb rétegei a munkáért tüntettek volna? Én nem nagyon emlékszem ilyenre...

Mert az, hogy a leendő közgazdászok meg jogászok tüntetnek a tandíj ellen, ami amúgy a jövőben megkeresendő összes bevételük kevesebb, mint 1%-a lenne, elég vicces...

Megfigyelo 2013.01.02. 17:14:34

@kishelyi: Mint tudjuk, Thököly óta minden magyar szabadságharc elbukott...

levike999 2013.01.02. 17:15:54

@Megfigyelo: "Ha Horthy 1944. március 19-én lemond, azzal nagy szolgálatot tett volna az országnak."

De miért? Egy konkrétumot írj már?

A bulgár fronttal kapcsolatban igazad van, csak az egyszerűség kedvéért írtam. A kárpátaljai deportálások valóban fekete része a magyar történelemnek, de valójában - eredetileg - nem magyar állampolgárok visszatoloncolása volt, nem deportálás. És akkor még nem lehetett tudni a haláltáborokról.

"fegyverszünetet kértem" - "fegyverszünetet kötöttem"

Szerintem ez nem lényeges.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 17:16:20

@levike999:

Bulgária 1943-ben mondott nemet Hitlernek a zsidók deportálására, 1 évvel a magyar deportálások előtt, akkor amikor a németek jóval erősebbek voltak? Mi lett? Semmi, a németek beletőrödtek, hogy a bolgár szövetséges nem fogadja el a zsidókérdés német megoldását. Horthy ugyanezt meg sem próbálta, mert nem akarta megpróbálni.

Pipas 2013.01.02. 17:18:34

@Megfigyelo: "vezető politikusok kísérletet tettek Horthy trónra-juttatására, de Horthy az ajánlatot határozottan visszautasította"

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 17:20:56

@Dövan:

Az átlagember nem így látja Belaruszban.

Ismerem a helyzetet. Egyszerűen NEM IGAZ, hogy Lukasenka az emberek akarata ellenére van hatalmon.

Az átlagember így gondolkodik:
- úgyse leszek gazdag,
- ha bevezetjük a nyugati demokráciát és a korlátlan piacgazdaságot, akkor az lesz, mint Oroszországban Jelcin alatt és manapság Ukrajnában - káosz, bűnözés, munkanélküliség, meredeken zuhanó életszínvonal,
- a lényeg, hogy ÉN hogy élek, s nem az, hogy demokrácia van - ha a demokrácia az életszinvonalamat leviszi, akkor nem kérek belőle,
- Lukasenka békén hagy, csak azokat bántja akik nyíltan ellene beszélnek, az meg csak párszáz nyugatbarát értelmiségi, ők le vannak szarva.

ne most 2013.01.02. 17:22:44

@Pipas: Nem magyarázkodás, tény, ami zavarja álomvilágod és semmit nem tehetsz ellene.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 17:25:19

@Megfigyelo:

Hozzáteszem: mindez nem segített Bulgária sorsán, ugyanúgy kommunista diktatúrát vezettek be a szovjetek.

Talán az egyetlen pozitívum: a Romániától visszaszerzett revíziós területet nem kellett visszaadni a románoknak. (A jugoszlávoktól és a görögöktől visszaszerzett területet viszont vissza kellett adni.) De nem biztos, hogy ez a fentiek következménye, inkább az állhatott a háttérben, hogy Sztálin ezzel akart leckét adni nem elég hű románoknak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 17:26:25

@ne most:

Hát, nem éppen. Kettő darab belarusz kollégám van, s egyik se számol be ilyesmiről.

Pipas 2013.01.02. 17:28:55

@ne most: Mi a tény? Az, hogy "nem éppen királyságot akartak látni a Monarchia helyén"? Hát akkor mi volt az ország? Magyar Köztársaság? Magyar Népköztársaság? Nem ugye?

"Ausztriából kitiltották a Habsburgokat" Mint ahogyan magyarországról is. Bejött, elhajtották, visszament. Nem a királysággal volt bajuk, hanem a csávó családjával.

"Annyira azért Horthy se volt hülye, hogy nyiltan király akarjon lenni, ráadásul volt már király IV Károly" Nem, nem volt. Elhajtották, trónfosztott volt.

A tény tehát az, hogy megpróbálták trónra juttatni, valószínűleg gond nélkül ment is volna, de ő határozottan visszautasította.

Ez a tény, a találgatásaid, meg tévedéseid ezen nem változtatnak semmit.

J.László 2013.01.02. 17:36:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A háború után - persze leszámítva Himler Mártont a mi drága kommunistáinkat - eszébe sem jutott senkinek Horthyt háborús bűnökkel vádolni. Nyilván nem véletlenül.

Horthy családját a száműzetésben zsidók pénzelték. Ez sem lehetett véletlen.

1941-ben maguk a magyarországi zsidó vezetők lobbiztak Horthynál annak érdekében, hogy Magyarország vegyen részt Németország oroszországi hadjáratában.

ne most 2013.01.02. 17:42:11

@Pipas: A valóságban semmiféle trónfosztás nem volt ugye, sőt:
"1921. március 27. és április 5. között visszatért Magyarországra, és Horthy Miklós kormányzótól követelte a hatalom átadását. Horthy ekkor még le tudta beszélni erről, a környező antantállamok katonai beavatkozásának veszélyére és a belpolitikai helyzetre hivatkozva. IV. Károly visszavonult Szombathelyre, majd újra – ezúttal levélben – felszólította Horthyt a hatalom átadására. Időközben Szombathelyre gyűltek a királyhű arisztokraták, és az ott állomásozó katonaság is a király mellett állt. Horthy – rövid habozás után – ismét elutasította a hatalom átadását, és utasította a katonai parancsnokot, hogy távolítsa el a királyt az országból. Mivel IV. Károly ekkor még ellene volt az erőszakos hatalomátvételnek, tudomásul vette a történteket, és antant katonák kíséretében visszatért Svájcba."

Pipas 2013.01.02. 17:51:00

@ne most: Hát azt, hogy mennyire fosztották meg és mennyire "lemondott" azt nyilván nálam okosabb emberek feszegetik. Azonban:

"1918. november 11-én Ausztriában, 13-án Eckartsaui nyilatkozatával Magyarországon lemondott uralkodói jogairól."

Amikor visszatért Magyarországra a trón reményében, akkor nem véletlenül mondták neki, hogy "te meg öreg mi a fenét keresel itt?" :)

sántaturul 2013.01.02. 17:53:15

@Ezténírtam: több sebből vérzk az érvelés: 1. a borsodi munkanélküliek tavaly télen elgyalogoltak a parlamentig. mi lett belőle, semmi.2.mint a korábbi bejegyzésemben írtam, az általam ismert "lecsúszott", nélkülözők nem ebbe a társadalmi csoportba tartoznak, hanem a korábban konszolidáltan élők közé. csakhát azóta tett róla a nemzeti kormány, hogy megváltozzon a státuszuk.3. a diákoknak pedig elismerés jár, mert ők legalább mernek kiállni az igazukért. micsoda eljárás az, hogy valakit évtizedekre eladósítanak? elveszik a jövőjét, a boldogulásuk reményét is. mikor tud például egy leendő orvos 15 milliót kamataival együtt visszafizetni? A tandíj szedésével magam is egyetértek, de nem ilyen mértékűvel, ráadásul egyik napról a másikra megváltoztatva a régi rendet! az indokoltan rászoruló, tehetséges embereket pedig támogatni kell egy normális ösztöndíjrendszerrel. nem kellett volna az ostoba népszavazásnak bedőlni és futni szavazgatni. akkor ma az egészségügy sem olyan állapotban lenne, mint amilyen.

ne most 2013.01.02. 18:01:40

@Pipas: Kért oldallal feljebb még trónfosztásról beszéltél, most kiderült még Horthy sem gondolta, hogy lemondott.
"Az 1920 I. törvény hatályon kívül helyezte az 1918-19-es forradalmak intézkedéseit,míg az államfői teendők ideiglenes ellátására bevezette a kormányzó intézményét. Március 1-jén Horthy Miklóst Magyarország kormányzójává választották: létrejött a király nélküli királyság."

benchmade 2013.01.02. 18:02:11

@armand: Az a kérdés, hogy hol az az erős középosztály, mikor 1,2 millió háztartás tartozik valamilyen közműszolgáltatásért, 150 ezerben pedig már kikapcsoltak mindent. Ez olyan 4 millió ember. Add hozzá azt a ~ 700 ezret a kimenekült az országból.

levike999 2013.01.02. 18:07:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Bulgária 1943-ben mondott nemet Hitlernek a zsidók deportálására, 1 évvel a magyar deportálások előtt, akkor amikor a németek jóval erősebbek voltak?"

Ugyanekkor pontosan ugyanezt tette Magyarország is. Pontosabban Hitler folyamatosan követelte a deportálásokat, amiket Horthy megtagadott. Még egyszer hangsúlyozom, hogy a deportálások Magyarország német megszállása után kezdődtek. Tudtommal Bulgáriát nem szállták meg.

Ezténírtam 2013.01.02. 18:09:01

@sántaturul: ja, csak ne 3000 ember vagy nem tudom mennyi gyalogoljon ide, hanem 300 000 kezdjen el tombolni a Kossuth téren, hogy munkát akar és dolgozni, mindjárt más lenne a helyzet...

Miért, szerinted egy orvos mennyit keres? Nem nagyon ismerek olyat, aki kevesebb, mint havi 1 milliót termelne nettóban (persze, a mentőorvosok, de az ő hitelüket fizethetné a mentőszolgálat, amíg ott dolgozna), illetve ha már minden orvos kivándorolt, aki még itthon van, annak muszáj lesz fizetni, mert különben lesz aztán tényleg elégedetlenség...

Én ebben a lecsúszós szövegben nem nagyon hiszek, azért még mindig van elég lehetőség, csak akarni kell

Etniez 2013.01.02. 18:09:44

@armand: " ez többnyire nem is jön össze vagy ha mégis, akkor sírva jönnek haza pár hónap után, hogy átverték őket. De ha valaki pizzafutárként akarja leélni az életét Angliában, akkor az tegye. Szerintem egy idő után megöregszik az ember és jön helyére egy fiatalabb, nagyobb teherbírású ember és így a mi kis magyar (volt) egyetemistánk meg megy a levesbe. És persze jön haza a segélyért."

Kedves idióta! Egyszerűen jobb szó nem jut eszembe. Innen nem nagyon mennek haza az emberek, talán az 1%-a. Te otthon játszod az agyad, hogy ilyen ügyes vagy meg olyan, de ha egyszer kijönnél ide, tudnád, hogy heti 50 óra munkával többet spórolhat az ember egy hónapban, mint amit te összesen megkeresel. Ezért lesz az, hogy 2 év múlva, amikor haza szándékozom menni, meglesz egy lakás ára egyben, készpénzben. Neked?

Maradjál a hülyeségeiddel és ne véleményezd azt AMIRŐL KURVÁRA SEMMIT NEM TUDSZ!

Ezténírtam 2013.01.02. 18:15:01

@Etniez: hát nem tudom, most hányan fognak visszajönni, de úgy olvastam, 56-ban sem jött be annyira mindenkinek...

De ez szerintem egy természetes dolog, a kizárólag helyben igénybe vehető szolgáltatásokért többet fizetnek ott, ahol gazdagabbak az emberek, ilyen pl. a fodrász, pincér,orvos, ezekért senki nem fog külföldre utazni onnan sem...

Egy szoftverfejlesztő mérnök ugyanakkor nem vagyok biztos benne, hogy sokkal többet keres ott, mint itthon, ha egy ugyanolyan profilú cégnél dolgozik...

sántaturul 2013.01.02. 18:25:13

@Ezténírtam: a hit egészen addig tart, ameddig a személyes tapasztalat nem cáfolja meg. szerencsés vagy, hogy a saját bőrödön még nem tapasztaltad meg, de nyugi, előbb, utóbb sor kerül rá. na, akkor kell hinni, de nagyon erősen.

Ezténírtam 2013.01.02. 18:36:45

@sántaturul: épp most tapasztalom, dec 31-től megszűnt a munkám, de ettől még nem fogok kétségbe esni...

komissarlajos 2013.01.02. 18:39:44

@padisah: Hosszú voltál és értelmetlen gondolatokkal untattál bennünket.

komissarlajos 2013.01.02. 18:43:52

@Etniez: @Megfigyelo: És előtte a Budai Nagy Antal féle!!! Ő a felelős mindenért, meg Gy. F.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 18:51:06

@levike999:

Látod, rosszul tudod.

Bulgáriát a németek már 1941-ben megszállják. A deportálási kérés 1943-ban jön. A bolgár hatóság át is adja a németeknek az összes, bolgár területen lévő nem-bolgár állampolgárságú zsidót, akiket Vidinben hajóra szállítanak és Bécsbe visznek. Ezután a bolgár állampolgárságú zsidók átadását megtagadja a bolgár parlament, ehelyett kitelepítik a zsidókat Szófiából, zsiódtörvényeket léptetnek életbe, s magában Bulgáriában hoznak létre koncentrációs táborokat a bolgár zsidóknak. A németek tiltakoznak kezdetben, majd beletörődnek.

sántaturul 2013.01.02. 18:51:15

@Ezténírtam: ja, két nap telt el azóta. még van helye az optimizmusnak. majd jövő ilyenkor, a tartalékok lassú, de folyamatos elolvadása, a számtalan megalázó elutasítás, átverés, hitegetés, próbálkozás után kicsit másképpen néz majd ki a világlátásod.

komissarlajos 2013.01.02. 18:52:04

@Ezténírtam: Mondanám azt, hogy ilyen ostoba dolgot ne írj többet! 8x-or többet keresek mint Cegléden. (4.200 Euro/hó)

Filhipposz 2013.01.02. 19:00:41

@genyamagyar: Kedves Gedva,

Nyugodtam olvasd el a kommentemet, mielőtt reagálsz rá.

Nem volt minden rendben, mert a németek (tudatosan, vagy nem, de) elszabotálták az utánpótlás kihelyezését a magyar egységekhez. A visszavonuláshoz, majd a vereséghez éppoly kevés közünk van, mint magához a háborúhoz, hiszen, mint írtam, egy segédcsapat voltunk a sokból.

A keleti front összeomlásának az oka pedig a Sztálingrádi csatavesztés, illetve az amerikai utánpótlási útvonalak felállása volt.

Ezténírtam 2013.01.02. 19:02:15

@komissarlajos: és mi a munkád?

@sántaturul: már csináljuk az új céget, lenne helyem amúgy, ahova mehetnék most is, de ebben az új dologban több fantáziát látok...

Lala bá ' 2013.01.02. 19:04:18

Sokan, akik még gondolkodnak, felteszik a kérdést magukban, hogy milyen ideológia követése alapján történik az ország átalakitása, aminek részesei vagyunk
Ezt a rejtélyt többen megpróbálták megfejteni, de sikertelenül. Több az érthetetlenség, mint az elfogadható magyarázat. Lehet, hogy ez az amerikából származó Chomsky "biblia", ami a tömeg manipulálásának eszközeit és a követendő gyakorlatot foglalja össze 10 pontban , fogódzót ad a hatalmat gyakorlók érthetetlennek érzett viselkedésének megértéséhez ?
Nem tudom, hogy igy van-e, de a magyar valóság és a Chomsky elmélete közötti hasonlóság nem lehet a véletlen műve.
Elgondolkodtam…
Lehet, hogy a fiúk ebből olvasnak lefekvés előtt ?

veracity 2013.01.02. 19:33:48

@Ezténírtam:

www.londonjobs.co.uk/job/c-developer-search-analytics-944990640?src=search

Hogy ne legyél biztos semmiben.

Ja, majd elfelejtettem már megint: Cskis Libajnai Lúdmilla Goosey Gordonnal!

veracity 2013.01.02. 19:45:54

@Ezténírtam: "muszáj lesz fizetni"

Nem lesz! A betegek egy kis része képes lesz megfizetni a mgánellátást, abban a magánkórházban lesz majd (csaknem)olyan orvosi fizetés, mint Bécsben. Az állami kórházban, megint szétválik az olló, aki beteg fizetőképes, az majd az első osztályon lesz elhelyezve és ha rendesen fizeti a paraszolvenciát, megkapja az ellátást aki meg nem tud fizetni, az egy szobába kerül a cigányokkal és olyan orvos kezeli majd, aki az egyetemet csak 15 év alatt tudta elvégezni, azt is csak a professzorok jóindulatából. Ott az állami egészségügyben a kukás fizetését kapja mindig is az orvos.

Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon legyen veletek!

O. Kán 2013.01.02. 20:23:07

@Rettenet Tábornok11:

Hazugságok V: Hogy hazudtam a hazugságok IV-ben papírtalpú bakancsokról a II. Magyar Hadsereg vonatkozásában?

Ezténírtam 2013.01.02. 22:13:21

@veracity: nem tudom pontosan, hogy ez milyen feladatot jelent, nem értek hozzá, de bizonyára igazad van

az orvoshoz: de nem lesz, érted... akkor mi lesz? egyszerűen nem lesz, aki gyógyítson, akkor muszáj lesz emelni a fizetéseket akár a nyugdíjak kárára is, mert a nyugdíjcsökkentés is szül társadalmi elégedetlenséget, de az semmi szerintem ahhoz képest, ha majd meghal egy-két kisgyerek, mert nem kap megfelelő orvosi ellátást

amit leírtál, az szerintem inkább a mostani helyzet... és lehet még rosszabb

2013.01.02. 23:39:29

@Ezténírtam:

"amit leírtál, az szerintem inkább a mostani helyzet... és lehet még rosszabb "

Nem csak szerinted. Ez valóban a jelenlegi helyzet. Ez a troll ahogy fentebb leírta, túlozni akart, de nem számolt azzal nem csak az általa utált formáció szarik a plebs életminőségére hanem azok is akiknek a seggét nyalja.

M. Péter 2013.01.03. 02:19:08

@Filhipposz: Központi hatalmak az 1. vh-ban voltak.

M. Péter 2013.01.03. 12:09:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A 100%-os infláció is mutatja, hogy milyen jól elkerülték a problémákat.

Jolka40 2013.01.03. 14:05:18

@HaFr: Momentán a baj sokkal nagyobb annál, hogy a kisközösségi lét meg az önmegvalósítás kérdéseiről töprengjünk. Sajnos.

pvcpadlo01 (törölt) 2013.08.31. 20:18:07

Bocsi! a papírtalpú bakancs az I vh terméke volt.

tamas11 2013.08.31. 21:51:12

@Sir Galahad:
"ha az eszme behatol a tömegek közé ott anyagi erővé válik."
Ha az eszméletlenség hatol be az erőtlenséggé válik.

kekex 2013.09.01. 23:31:18

@MEDVE1978:
A szabadság-gazdagság, szegénység-diktatúra összefüggés tényleg megfigyelhető, csak te fordítva ültél a lóra. Nem a gazdagság hoz szabadságot, hanem a szabad feltételek között van nagyobb esély a gazdagságra. Ahogy a diktatúra magával hozza a szegénységet is (legalábbis a többségnek)
Ezért hiába sunnyog és próbál a nép kibekkelni:
a szabadság hiánya előbb-utóbb érzékelhető lesz a gazdasági életében is.
Hova is sikerült leküzdenünk magunkat a szegény európai államok között? A harmadik helyre? Lesz ez még így se.
És amikor már tagadhatatlan lesz, hogy Románia és Bulgária is elhúzott mellettünk, azt már nemzetiszínű szósszal sem tudják a néppel megetetni.
süti beállítások módosítása