1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.01.02. 09:35 HaFr

Hazugságok IV: Erős ország

Többször megkapjuk, hogy a kormányellenes kül- vagy belföldi vélemények tulajdonképpen az országot támadják. Ugyanezt a logikát propagálja a kormány erejét az ország erejévé stilizáló enyhén militáns propaganda. Mindkettő nyilvánvaló hazugság. Magyarország ereje, ha bármit jelent, akkor az a magyar társadalom, gazdaság, kultúra, a magyarországi mindennapok stb. összesített produktuma, egyesített képessége, amelynek a mérőszámát egyelőre még nem találták fel, bár lehet, hogy a kormány már tud róla valamit, meg kell kérdezni Matolcsyt.

Magyarország nem erős. Sőt, Magyarország -- európai mércével mérve -- gyenge. A kormány ereje a magyar politikai intézményrendszeren belül azt a látszatot keltheti az arra fogékonyakban, hogy Magyarország összesített produktuma is erős -- holott a reláció éppen fordított. Az eszetlen és baljós hatalmi központosítás, a mögötte támadó korrupció, alacsony hatékonyság és szolgalelkűség elgyengíti a magyar társadalmat, gazdaságot és kultúrát, kiszívja szereplőiből az autonóm cselekvéshez való öntudatot, fantáziát és erőt. Az erős ország képzete csak a teljesen tájékozatlanokban vagy cinikusakban élhet, és többnyire a manipulációt szolgálja. Országunk erős, mint a Donnál elvérzett 2. magyar hadsereg volt -- papírtalpú bakancsokban és lovakkal indul a -30 fokba T-34-esek ellen, katonái hazaszeretete annál erősebbnek tűnik, minél közelebb lakik valaki a budai várhoz. Fagyáspont körüli testhőmérsékleten Voronyezsnél viszont gyakorlatilag nem létezik.

Egy ország nem a hatalmaskodó kormányzatok parancsára válik erőssé és öntudatossá. Ahhoz arra van szükség, hogy az országlakosok közül minél többen találják meg a kreatív élet lehetőségét és élményét, váljanak boldoggá, erősödjön meg az önbecsülésük és az önbizalmuk, nőjön a szabadságuk. Már középtávon sem propaganda kérdése, hanem a mindennapi élményeké és a mindennapi ambícióké.

Ennek a kormányzatnak az országa nem szabad. Az állampolgárai nem ismerik a szabadság élményét. Ez a nép hagyományosan nem tudja, mit jelent szabadnak lenni és minden kormányzatot aszerint megítélni, hogy a szabadságunkat hogyan védi -- mert a heroikus mítoszai és "szabadságharcos" múltja ellenére nem épült bele a kultúrájába, hogy a szabadság nem elvont luxus, hanem mindennapi oxigén. Ez a nép -- leszámítva ritka pillanatait -- valójában mindig kenyeret követelt, ha a láncaira nézett. A nagyon vakmerőek hosszabb láncot. Most talán a korábbiaknál is világosabb, ha eddig nem volt, hogy az, aki eltűri a hatalmaskodó kormányzatot maga fölött, annak sorsa a kormányzat, a kormányzati gazdálkodás, a kormányzati prioritások martaléka lesz, és végső soron elértéktelenedik. A személyes életek inflálódnak el a szemünk láttára.

Aki hagyja, hogy bármilyen adórendszernek, jogrendszernek, oktatási rendszernek, bürokráciának, államnak, és mindent összevetve a mindennapok emberellenességének alávessék, az világ életében ki lesz téve urai kegyeinek, kalkulációinak, hibáinak, bűneinek, manipulációjának, antidemokratikus "forradalmának", pártharcainak, mosolyának és haragvásának, dorgálásának és dicséreteinek, végső soron pedig néhány ezer ember érdekellentéteinek -- odakötve ezáltal a saját személyes, megismételhetetlen életét kétséges szándékok és kétes jellemek szeszélyeihez. Hogyan is lehetne egy ilyen ország erős? Hogyan lehetne az, ha az országlakosok többsége még mindig ezt választja a lelkében, elhíve, hogy a kormányzat feladata az emberi életek berendezése az éppen aktuális elgondolások, szociális és ideológiai hazugságok, kapcsolati hálók, nemzetmentő gondolatok alapján, és nem követeli vissza a saját életét?

Hogyan is válhatna ez a nép szabaddá, ha nem veszi vissza az uralmat tulajdona, élete, ambíciói, gondolkodása és sorsa fölött? Hogyan is válhatna szabaddá, ha nincs igénye a szabadságra? Tulajdonra, mozgásszabadságra, éltető gondolatokra, műveltségre -- az önmagáért való felelősségvállalásra, még ha kockázatosnak tűnik is? De kérdem, van-e manapság kockázatosabb, mint az állam szolgájának lenni?

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr184991037

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomasek 2013.01.02. 11:22:26

"Hogyan is válhatna ez a nép szabaddá, ha nem veszi vissza az uralmat tulajdona, élete, ambíciói, gondolkodása és sorsa fölött? Hogyan is válhatna szabaddá, ha nincs igénye a szabadságra? Tulajdonra, mozgásszabadságra, éltető gondolatokra, műveltségre -- az önmagáért való felelősségvállalásra, még ha kockázatosnak tűnik is? De kérdem, van-e manapság kockázatosabb, mint az állam szolgájának lenni?"

Mégis mit lehet várni egy olyan néptől, aki elnyomóit visszaszavazta a "rendszerváltás" után, ahol a megnyomorítók neve 22 évvel később is titkosak, ahol a politikai elit gyakorlatilag a letűnt kommunista-ávós elitből és annak a jó esetben a gazdasági elitbe, rossz esetben a maffiába beépült ivadékaiból áll?

Mert ez egy következmények nélküli ország, ez az ellopott rendszerváltás hozadéka, minden bűnök eredője.

Rwindx 2013.01.02. 11:36:24

papírtalpú bakancsok... omg

Plumper 2013.01.02. 11:38:58

@nyomasek: miért is hibáztatsz egy egész népet, a magyarokat?

idézet egy nagyszerű blogból: "Horthy az ország kétharmadáról Trianonban egy tollvonással lemondó, román segédlettel államcsínyt elkövető és Budapestre besunnyogó, a parlamentet terrorizáló, uralkodóját megpuccsoló, frankhamisító, újságírók meggyilkolását elrendelő, magyarul akcentussal beszélő, Hitlernek tövig benyaló, fajüldöző törvényeket helybenhagyó, zsidódeportáló, Magyarországot a németeknek és az ostromló bolsevistáknak odadobó, a saját fajtáját a Don kanyarban veszejtő, Szálasit „nemzetvezetővé” kinevező, tetovált antiszemita szarházi."

Brian Cohen 2013.01.02. 11:39:08

Nagyon igaza van a cikknek! Pl. Finnország erős volt a második viágháború idején. Noha az első világháború után a függetlenséget rögtön egy borzalmas polgárháborúval kezdték, sikerült közös hazát szervezniük. Mikor a Szovjetunió megtámadta őket mindenki inkább mindhalálig védte a hazáját. A balti államok nem álltak ellen. Az ottani lakosok nem tartották mindenáron megvédendőnek a közös szabadságot, ill. nem hitték hogy más is ugyanolyan keményen harcol velük együtt ill. azok a kevesek akik mégis harcoltak keservesen egyedül maradtak.

Tény, hogy amikor a németek megszállták a Magyar Királyságot, csak egy ember lőtt a megszállókra. Név szerint Bajcsz-Zsilinszky Endre. Más alkalommal az előszerettel szidalmazott Göncz Árpád is lőtt a megszálló németekre.

Akkor erős egy ország ha a lakosság tényleges többsége így gondolkodik. Akiknek nem "drágább rongy élete mint a haza becsülete".

Jelen esetben én mennék harcba Simicska vagy a legnagyobb törpe vezetésével. Még a végén egy hadifogolytáborba zárnának minket össze.

Rémbódess 2013.01.02. 11:39:38

@Rwindx: Ebben mi az omg? Cseppet sem túlzás, elég csak kicsit megismerkedni a hadiszállítók eszméletlen meggazdagodásának a hátterével...

Dr. foolproof 2013.01.02. 11:39:39

1 db villamosszék a tornyos ház bejáratához + 400 V = demokrácia reloaded.

Addig csak a sz*rt passzírozuk hiába, nem lesz belőle bélszín.

tisztítottVihar 2013.01.02. 11:43:00

"S ha mindenki elhitte a hazugságot, amelyet a Párt állított - ha minden írott emlék ugyanazt a mesét tartalmazta -, akkor a hazugság bevonult a történelembe, és igazsággá vált. „Aki, uralja a múltat - hirdette a Párt jelmondata -, az uralja a jövőt is; aki uralja a jelent, az uralja a múltat is.” Ám a múlt, változtatható jellege ellenére, sohasem változott. Ami igaz most, az igaz örökkön-örökké. Nagyon egyszerű az egész. Semmi másra nincs szükség, csak arra, hogy szünet nélkül újra meg újra legyőzze az ember az emlékezetét. „Valóságszabá-lyozásnak” nevezték ezt a módszert, újbeszélül: „duplagondol”-nak."

George Orwell: 1984 (részlet)

Sokika 2013.01.02. 11:46:38

Szándékosan írtál II. Doni hadsereget? Mert olyan nem létezett. Volt 2. magyar hadsereg a Don-kanyarnál, amit hívtak a doni hadseregnek is.

Brian Cohen 2013.01.02. 11:46:59

Helyreigazítás! Az alábbi mondat sajnálatosan értelmet zavaró hiányossággal jelent meg. em tudom mással magyarázni, hogy Simicska túl közel volt az eltőnt szóhoz :-)

A csonka mondat:
"Jelen esetben én mennék harcba Simicska vagy a legnagyobb törpe vezetésével. Még a végén egy hadifogolytáborba zárnának minket össze. "

Helyesen: Jelen esetben én NEM mennék harcba Simicska vagy a legnagyobb törpe vezetésével. Még a végén egy hadifogolytáborba zárnának minket össze.

Túrós (törölt) 2013.01.02. 11:54:51

@Rwindx: igen én is ezen gondolkoztam :D

Pan Modry 2013.01.02. 11:56:13

@Brian Cohen:
En biztos nem mennek harcba az ok vezetesevel. Minek harcolnek veluk, ha en kozel sem olyan orszagot akarok mint amilyet ok akarnak.

Ha az orban fajta bolsevikok valakit "harcba" hivnak az orszag neveben, akkor valojaban nem az orszag neveben teszik, hanem a sajat erdekukben.

Peldaul beallni az orbani gadasagi "szabadsagharc" moge az en szememben hazaarulas, ugyanis nem szolgalja ez a harc a haza erdekeit, ellenben itt az ellenszegules, a szabadsagharc ellehetetlenitese inkabb hazafias cselekedet, ugyanis egy olyan dolog ellen harcolsz ami hazad ellenere van.

tisztítottVihar 2013.01.02. 12:01:31

"Még soha senki nem hivatkozott Népre, Nemzetre, Hazára vagy Osztályra, ha adni akart neked valamit!
A fenti fogalmak kizárólag arra vannak fenntartva, hogy kérjenek, vagy rosszabb esetben: követeljenek Tőled."

Moldova György: A mocsári hajós (részlet)

dr. saint555 2013.01.02. 12:01:32

@Rwindx: Fel kell ütni valamelyik szlengszótárt. Benne lesz, minek is a szinonímája a papírtalpú bakancs.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.01.02. 12:04:41

Abban az országban ahol csak százezren álltuk ki a sort magunkért, a tulajdonunkért nincs és nem is volt igény a szabadságra. A magyar nem örül ha nem sz*ros a szája, a Kádárorbán rendszer a magyar sajátja :/

O. Kán 2013.01.02. 12:18:20

@Plumper:

"idézet egy nagyszerű blogból"

Idézet egy cionista, szarházi, magyargyűlölő blogból.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 12:21:53

@Plumper: Azért Horthy megítélése ennél komplikáltabb. Olvasd el pl a HVG-n a mai Ungváry Krisztián-interjút.

sántaturul 2013.01.02. 12:22:43

@Rwindx:ne feledkezzünk meg az oroszok ellen elsőként bevetett Első Magyar Gyorshadtestről sem. Biciklivel indultak az orosz frontra.

MEDVE1978 2013.01.02. 12:25:06

"Országunk erős, mint a Donnál elvérzett II. Hadsereg volt -- papírtalpú bakancsokban és lovakkal indul a -30 fokba T-34-esek ellen, katonái hazaszeretete annál erősebbnek tűnik, minél közelebb lakik valaki a budai várhoz. Fagyáspont körüli testhőmérsékletben Voronyezsnél viszont gyakorlatilag nem létezik."

Ezt nem értem, de biztosan elmagyarázza majd valaki. Igen, a doni hadsereg rosszul felszerelt volt és ennél fogva gyenge. De ez nem változtat azon, hogy a hazaszeretetük mekkora volt és, hogy meghaltak volna a hazájukért - csak éppen a Donnál nem ez volt a tét. Ízléstelennek érzem ezt a párhuzamot.

Rwindx 2013.01.02. 12:26:52

@Rémbódess: persze, persze

@dr. saint555: Tökmindegy minek a szinonímája, amikor jópáran szó szerint gondolják. Nyilván tisztában vagyok azzal hogy a gyengébben felszerelt és nem teljesen kiképzett 2. magyar hadsereget így kiküldeni gyalázat volt, de azért a hülyeséget ne szaporítsuk ha lehet.

Bélabáttya (törölt) 2013.01.02. 12:26:52

Amennyire nekem rémlik, a papírtalpú bakancs az I. világháborúban volt divatos. Persze, ez nem mérvadó.

Ezténírtam 2013.01.02. 12:27:53

Szerintem megint csak a poszt végén kerül említésre a lényeg: minél több pénzt kell keresni, termelni stb. Akinek sok pénze van, az kreatív, szabad, szuverén, jófej stb., az összes többi hülyeség semmit nem számít.

A történelmi példák pedig arra jók, hogy ne kövessünk el olyan hülyeségeket, amiket a múltban már elkövettek, akár mi, akár más népek, semmi jelentősége, hogy kinek a történelméből tanulunk, meg persze a sikersztorikat sem árt tanulmányozni. Az meg mégis kit érdekel, hogy milyen Horty megítélése? Mit számít ez a jövőnk szempontjából? Persze aki ettől érzi jól magát, hogy ő szereti Hortyt, szíve joga, de ez kb. annyira fontos, mint a kutyások vagy a house-rajongók tábora, egyik sem közügy...

MEDVE1978 2013.01.02. 12:33:07

Egyébként szép dolog ez a szabadság "túlmisztifikálása". Hasonló a másik kedvenc témámhoz, a demokrácia istenítéséhez.
Nem arról van szó, hogy a szabadság nem érték, de valójában a szükségleti létra egyik elég magas foka. Ha az ember körbenéz a világban a gazdag országok a legszabadabbak (értsd az egyén és a kisebb közösségek érvényesülési lehetősége ezeknél a legnagyobb), míg a szegényebb országokban sokkal több a diktatúra és kevesebb a szabadság. Ez nem véletlen: teli gyomorral, fűtött lakással és Ipaddel sokkal könnyebb az érvényesülésre gondolni, mint éhesen egy viskóban....

Szóval nem kell a szabadságot túlmisztifikálni. A magyar nép sem azért sírja vissza Kádárt és az aranyketrecet, mert rettenetesen kényelmes és alávaló, hanem azért, mert az ő idejében nem állt több kilométeres sor a Blaha Lujza téren ételosztáskor és létbiztonság volt. Senki nem zuhant hajléktalan létbe és senki nem gondolkodott azon, hogy a közműtartozás miatt kikapcsolhatják a villanyt.

O. Kán 2013.01.02. 12:33:44

@Ezténírtam:

"Persze aki ettől érzi jól magát, hogy ő szereti Hortyt, szíve joga, de ez kb. annyira fontos, mint a kutyások vagy a house-rajongók tábora, egyik sem közügy"

De hát ebben a postban pont nem az a releváns, hogy ki szereti Horthyt, hanem az, hogy ki utálja.

Bambulka 2013.01.02. 12:34:28

Ezt az erős ország vagyunk/leszünk cimü demagóg fordulatot minden diktátor hajlamú politikus előszeretettel alkalmazza. Mindig van egy réteg aki vevő rá.

I_Isti 2013.01.02. 12:34:38

@HaFr: A szabadság azt is jelenti, hogy az egyénnek, az állampolgárnak a saját sorsa alakításában elsődleges felelőssége és feladata van. Nem mutogathat a párt, állam, önkormányzat vezetőire önnön hibái következményének elviselésekor. Viszont sikerességének esetén az állam a sikereinek a gyümölcsét nem veheti el, mert az a polgáré. Az pedig, ami Magyarországon van, hogy a sikeres embereket, csoportokat szívatják meg a lehető legjobban maga a tökéletes nemzeti öngyilkosság. Ha megdöglik a szomszéd tehene is, akkor nem csak a szomszédnak nem lesz teje, hanem senkinek sem...

O. Kán 2013.01.02. 12:35:41

@Bambulka:

Merthogy te egy gyenge országban szeretnél élni?

rágógumó 2013.01.02. 12:36:36

Úgy válhatna szabaddá mint minden társadalom a múltban, nem kell feltalálni a spanyol viaszt... Jó gazdaságpolitikát kell csinálni, hogy az emberek ne éhezzenek, ne legyenek kiszolgáltatva a helyi kiskirályoknak, tolvajoknak és, hogy emiatt maguk se válljanak félállattá, akiket csak az hajt, hogy gyorsan, zabálni kell, mert ha nem zabálok, akkor felzabálja előlem más... csakhogy ehhez kulúrális váltás kellene, a váltáshoz meg egy olyan értelmiség, amely ha megragadja a hatalmat, akkor szintén ne arra használja, hogy mindent felzabáljon a 4 éve alatt amit csak tud. De egy olyan országban, ahol a valódi értelmiséget minden korban eluztek nyugatra, vagy legyilkolták mindez csak álom marad. Örökre. Valószinuleg.

O. Kán 2013.01.02. 12:38:40

@rágógumó:

"De egy olyan országban, ahol a valódi értelmiséget minden korban eluztek nyugatra, vagy legyilkolták"

Te melyikbe tartozol a két kategória közül?

Sir Galahad 2013.01.02. 12:40:54

A poszt szerzőjének igaza van: az ország gyenge. De amikor a miniszterelnök az ellenkezőjét állítja, az nem több, mint retorikai fordulat, lelkesítő szóvirág. A politika ilyen: nem szabad szó szerint venni,amit egy vezető mond. Kossuth pl. (nem mintha Orbánhoz hasonlítanám, csak a példa kedvéért) úgy fogalmazott: Magyarországot a poklok kapui sem dönthetik meg. Ez ugye önmagában is képzavar, ráadásul a szabadságharc elbukott... Ennyit tehát a címadó mondatról - a többi politikai véleménynyilvánítás, ezért különösebb szót nem érdemel.

Ezténírtam 2013.01.02. 12:41:36

@O. Kán: ezt csak azért írtam, mert totál hülye irányba tematizáljuk folyamatosan a közbeszédet, amiről szó van a sajtóban meg a tv-ben. Kit érdekel, hogy mi van Hortyval meg Kádárral meg a többi idiótával? A pénzről beszéljünk, bakker, mert persze aki eljut legalább a parlamentig, annak már van annyi esze, hogy tudja, pénzt kell keresni, az a lényeg, de a lakosság 90%-a szívesebben beszél minden másról, elnéző, megbocsátó a nem teljesítőkkel szemben, nem értékeli a fáradozást és a tudást, és persze maga sem igyekszik extra erőfeszítéseket tenni azért, hogy jobb legyen a sorsa (értsd: több pénzt keressen). És azért a pénzre kellene fókuszálni, mert az összes többi dolog (ki mitől boldog stb.) az egyéni kérdés, nem közügy, aki nem teljesen debil, az, hogyha elég pénze van, meg tudja találni azokat a dolgokat, amik boldoggá teszik.

Mária 2013.01.02. 12:43:50

Korrekt poszt, mint mindig. Örülök, hogy elkezdted írni a blogot.

Plumper 2013.01.02. 12:44:23

@O. Kán: micsoda érvhalmaz, fotelhuszár! :-)
szarházi nyilas szenny vagy amúgy.

Bambulka 2013.01.02. 12:46:17

@O. Kán: Mi az, hogy gyenge ország ?

Pl. Costa Rica gyenge, mert nincs hadserege, ugyanakkor gazdasági sikertörténet ?
Vagy Észak Korea erős, mert létszám szerint a világ 3. legnagyobb hadseregét tartja fenn ?

O. Kán 2013.01.02. 12:46:20

A totál hülye tematizálás része ez a post is, amit valamilyen balliberális hülyegyerek böffentett ide, az index meg kiteszi ezt a szarságot a főoldalra. Pontosan ez post és az index általi kitétele a közbeszéd hülye irányba való tematizálása, amiről egyébként beszélsz.

profilo 2013.01.02. 12:46:30

Ilyen egyszerű lenne?
Ezt írod:

"Aki hagyja, hogy az bármilyen adórendszernek, jogrendszernek, oktatási rendszernek, bürokráciának, államnak, és mindent összevetve a mindennapok emberellenességének alávessék, az világ életében ki lesz téve urai kegyeinek, kalkulációinak, hibáinak, bűneinek, manipulációjának, antidemokratikus "forradalmának", pártharcainak, mosolyának és haragvásának, dorgálásának és dicséreteinek, végső soron pedig néhány ezer ember érdekellentéteinek -- odakötve ezáltal a saját személyes, megismételhetetlen életét kétséges szándékok és kétes jellemek szeszélyeihez. Hogyan is lehetne egy ilyen ország erős?"

Kicsit kekeckednék.Akár mondhatod azt is,hogy demagóg vagyok,de:

Szerinted Oroszország erős ország?
Kína?
Egy átlag amerikai állampolgár hol helyezkedik el a te szabadság-skáládon?

És számunkra Maslow piramisának még a "közepe" is elérhetetlen:Szeretet-Összetartozás-Összefogás.(lásd:kommentek)

nyomasek 2013.01.02. 12:53:58

@Ezténírtam: "A pénzről beszéljünk, bakker, mert persze aki eljut legalább a parlamentig, annak már van annyi esze, hogy tudja, pénzt kell keresni, az a lényeg, de a lakosság 90%-a szívesebben beszél minden másról, elnéző, megbocsátó a nem teljesítőkkel szemben, nem értékeli a fáradozást és a tudást, és persze maga sem igyekszik extra erőfeszítéseket tenni azért, hogy jobb legyen a sorsa (értsd: több pénzt keressen). És azért a pénzre kellene fókuszálni, mert az összes többi dolog (ki mitől boldog stb.) az egyéni kérdés, nem közügy, aki nem teljesen debil, az, hogyha elég pénze van, meg tudja találni azokat a dolgokat, amik boldoggá teszik."

Vigyázat, ez a ki mennyit ér duma nagyon veszélyes. Innen már csak egy ugrás hogy megnevezd az eltartottakat mint okot az ország sikertelenségének okaként.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 12:54:31

@profilo: Szerintem egyik említett ország sem erős (legfeljebb az államaik), de -- kulturális okok miatt -- az állampolgáraik által elvárt szabadság sem ugyanaz, mint nálunk (lehetne). Az átlag amerikai polgár szabadsága lényegesen kiterjedtebb a mienknél, de távolról sem lennék elégedett vele, ha amerikai volnék. A szabadság alatt - nyilván észrevetted -- elsősorban autonómiát, ezen belül hangsúlyosabban negatív szabadságot és az ebből következő öntudatot értem, ami az állam korlátozásában mutatkozik meg, és pont nem az államtól való jóléti elvárásokban.

01234567 2013.01.02. 12:57:56

Én értem a hasonlatodat, a hatalomtól való távolság, és a hazaszeretet csökkenése között. Sőt azt is jelen esetben, békeidőben érted, és hogyan ezt. De tényleg elég silányul jön le, és kegyeletsértés is nyomokban. A poszt többi része jó, a hálás témából, jó profi, ritkán ír rosszat. Maximum egyoldalút, de ebben az országban ebben a témában egy oldal van csak. Mert vak aki nem látja, 25 éve becsapnak, szar hazugság ez az egész, és a végén éhen döglünk. Kevés kivétellel.
Azt meg nem értem, hogy történelmi tényeket, kurzusvakágában is, hogy cáfolhat valaki. Igen, Horthy a román fegyverek biztosítása mellett jött Pestre, amikor azoktól, az engedélyt erre megkapta, sőt Szegedről is, már a románok, és bizony a franciák engedélyével indulhatott. A románok bizony Győrnél álltak, és szétrabolták az országot. Trianont is, a Horthy éra hajnalán írták alá, egy szó ellenállás nélkül. Kis agymosás, pár bebörtönzés, kivégzés, cenzúra után pedig mehetett a hülyítés, vesszen Trianon, rohadt szőrös talpúak.

sántaturul 2013.01.02. 12:58:53

@Rwindx: nehogy már az akkori propaganda, hurrá optimizmust sugárzó hiradó filmje legyen a mérvadó. azért, mert pár csoffadt, a kor európai haditechnikájától messze lemaradó négykerekűt is felvonultattak, a "főerő" mégis csak a lovasság és a biciklisek voltak. Urána lehet olvasni, nem hiradó részleteket kell nézegetni.

armand 2013.01.02. 13:01:09

Szerintem a szabadság fontosságát egy kicsit eltúlozzuk. Szaud-Arábiában például erős cenzúra van, nem lehet az uralkodó családnak ellent mondani, nincs ellenzék, az emberek mégis boldogok, jólétben él egy átlagember is.

Szerintem nekik nincs igényük a szabadságra, hiszen mindenük megvan. Engem sem érdekelne, hogy ki kormányoz ha olyan jólétben élhetnék, mint egy szaudi. Az sem érdekelne, hogy nincs sajtószabadság és nem mondhatom azt az uralkodóról, amit akarok.

O. Kán 2013.01.02. 13:01:43

@profilo:

Logikát ne keress ebben az írásban. Ez egy egyszerű magyargyalázó, cionista írás, aminek a lényege egyrészt a magyarság (így a magyar történelem) gyalázása, másrészt Magyarország mindenáron való gyengítése. A cionistáknak az a rossz, ami a magyaroknak jó, úgyhogy minél inkább hisztériáznak, nekünk az annál jobb. :)

Mr.Fox 2013.01.02. 13:03:58

a papírtalpú bakancs nem az első vh.? mert mintha az a botrány vmikor az első világháború alatt robbant volna ki,'15-ben vagy '16-ban

Ezténírtam 2013.01.02. 13:06:06

@nyomasek: azok az eltartottak, akik jogtalanul részesülnek a jóléti állam által nyújtott szolgáltatásokból, mindenképpen hozzájárulnak a rendszer igazságtalanságához, de szerintem ez nem túl fontos.

A fontos az,hogy nap, mint nap miről beszélünk, mivel kelünk és mivel fekszünk, mit tekintünk sikernek. Ha azt, hogy valami jó kis biztos helyen tapicskoljunk a meleg fsban, mert az a mennyország, az gond. És ha állandóan csak erről van szó mindenhol, az pedig óriási gond.

Ma már nem kell félni attól, ha valaki pénzt keres és gazdag, ha minél többen vannak ilyenek. Ma már nem fog odamenni a párttitkár, nem fog b@sztatni (annyira). Más út a felemelkedéshez ugyanis NINCS (hacsak nem találunk hirtelen rohadt sok olajat), csak a munka és a törekvés a sikerre, a többi csak sz@r duma, mellébeszélés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 13:06:11

@01234567: Köszönöm, méltányos. Fenntartom azonban, hogy a hivatalos kegyelet a doni hadsereg esetében vágóhídi morált takart valójában, és -- bár nincsenek erre oral history adatok, amennyire tudom -- a lövészárkokban a hazaszeretet legfeljebb a mielőbbi hazatérés értelmében volt meg: a későbbi hősi halottak nem akartal hősi halottá válni. Kevés dolgot rühellek jobban, mint az itthon maradott gyávák államkultuszát a hullahegyek takarásában!!!!

sántaturul 2013.01.02. 13:07:22

@O. Kán: szerintem inkább a turul által tojottak hisztériáznak, de nagyon.

Dr.Bio74 2013.01.02. 13:08:14

@MEDVE1978:
"Igen, a doni hadsereg rosszul felszerelt volt és ennél fogva gyenge. De ez nem változtat azon, hogy a hazaszeretetük mekkora volt és, hogy meghaltak volna a hazájukét"

Hő. azaz állj !

A hazaszeretetbe bejátszott ám az erős ország. Azaz ha a behívóra nem mentél, akkor vittek, vagy igen igen megjártad. Meg az az erős ország ahol a korabeli körülmények között be lehetett etetni a néppel, hogy odamentek oszt magyarosan pofán veritek a szerbet, muszkát stb -t. oszt örülünk. A nagy többség pedig ment hiszen az okosok aztat mondták, hogy nem ügy ez, bagatell. És a nagy többség akkor az aktuális évi kalendáriumon kívül csak a Bözsi néni falu híradóját hallgatta.
Hazaszeretet? Biztos volt. De, hogy a párhuzamot nem ez teszi rossz ízűvé az biztos.

Ezténírtam 2013.01.02. 13:08:55

@armand: Szaúd-Arábia a tökéletes példa arra, hogy sok olajjal is lehet poklot csinálni. Inkább Norvégiát kellett volna mondanod, mert a szaúdiak felével biztos nem cserélnél (a nőkkel, tudod, akik az utcára sem mehetnek ki...)

O. Kán 2013.01.02. 13:11:56

@HaFr: Ennek megitélését bízd inkább az olvasókra.

Joe69 2013.01.02. 13:13:54

Harcolt a németek ellen az újvidéki híd őrsége meg a Vár testőrsége is. Nem sok, de valami volt. A tábornoki kar befeküdt nekik, jellemzően a fejesek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 13:14:36

@O. Kán: Ezt teszem. Ezért nem moderállak ki a sötét rasszizmusod miatt.

nyomasek 2013.01.02. 13:18:48

@Ezténírtam: "azok az eltartottak, akik jogtalanul részesülnek a jóléti állam által nyújtott szolgáltatásokból"

Itt jegyezném meg, hogy a mai nyugdíjasok 80%-ának nincs meg a ma érvényben lévő törvényi minimum. Plusz 20%-uk semmiféle befizetéssel nem rendelkezik.

Mostakkor mi legyen ezzel az iszonyat költséggel?

afazekas 2013.01.02. 13:18:56

Akkor még erősebb volt a hadsereg kedves libcsi blogíró!

Akkor még megverhettük volna a románokat. A szovjeteket nyilván nem!
De ezt nem is mondta senki!

Az igazi pofont a hadseregnek Rákosi-Kádát adta meg!
Na azóta a románok, szerbek minden akadály nélkül Budapestig mennének...

Vitéz László 2013.01.02. 13:20:42

mafiakormányzás...

a fides (és minden párt) bűnszervezet...

sántaturul 2013.01.02. 13:21:04

@HaFr: teljesen egyet értek. az én nagyapámat és a vele egykorú, hadrafoghatónak vélt sihedereket (kötelező) levente oktatáson a falu plébánosa egzecíroztatta hetenként többször is. fapuskával alakiztak. ennyi volt, aztán még be sem töltötte a 18-at, amikor huss (merő hazaszeretetből) kivitték a frontra. nem kellett két hét, már megsebesült. gondolom a többi meglőtt, odaveszett, megnyomorodott katona sem a hazaszeretetre, a hősies helytállásra gondolt a fél lábával, a meglőtt karjával, az elvesztett szemevilágával. az a melldöngető, vicsorgó hazaszeretet, amire sokan oly nagy kedvvel és oly sokszor hivatkoznak nem létezik, csak a hatalom (vagyis a katonákat frontra küldők) és az agyalágyultak fejében.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 13:21:09

@afazekas: Nem értem, a magad fajták miért tartják feltétlenül szükségesnek, hogy érveiket az ellenfél minősítésével nyomatékosítsák. Tényleg hálás volnék, ha segítenél ezt megérteni.

BigPi 2013.01.02. 13:22:14

@HaFr: Olvastam és nagyon jónak tartom az írást. Úgy érzem ugyan az a gond jelentkezik Kádár megítélésénél is. Egyik sem volt elég gonosz és rossz, hogy egy mondattal megítélhesük pálya futásukat.

01234567 2013.01.02. 13:22:24

@HaFr: A kegyelet abban az esetben is, az elesett személyének, és az ő elvesztett életének szól. A többi, pátoszos, politikai maszlag, az akkori, és az újra viruló kurzus nyerészkedése, szegény, becsapott, áldozattá vált embereken. Azt hiszem, ott katonaként, abban a felszerelésben ami jutott, fegyverzettel amit kaptak, a frontszakaszra számított 200 méterenként egy emberrel, hamar elpárologhatott, az induláskor esetleg még meglévő harci szellem. Sajnos a tisztek, a képzés okán, fanatikusok voltak, és önálló gondolkodásra nagy részt képtelen robotok. A legfelsőbb szinten pedig beszűkült, pozíciójukat féltő, a politikai hatalommal szemben, félelemből gátlásos, merev sznobok ültek, tábornoki mundérban. Szemben meg az orosz. Ez rossz halmozás volt, törvényszerű kimenetellel.

Rwindx 2013.01.02. 13:22:28

@sántaturul: bocs hogy biciklin vontatott gumitankokat kellett nézned. Akkor olvassunk:
mek.oszk.hu/02100/02185/html/61.html
www.hadakutjan.hu/feladatok_3_cikk.php

Azért király combizmaik lehettek, ha a 16. német gépesített hadosztállyal lépést tudtak tartani, bár nem értem miért került egy gumitankokat vontató biciklihadtest a 1. német páncéloscsoport kötelékébe...

Te hogy látod? :)

O. Kán 2013.01.02. 13:23:00

@HaFr:

Nem értem, a magad fajták miért tartják feltétlenül szükségesnek, hogy érveiket az ellenfél minősítésével nyomatékosítsák."

Ezt nem te írtad kettővel feljebb?

"Bolond vagy, apám."

:o)))

nyomasek 2013.01.02. 13:23:27

@afazekas: Namost ez sem igaz teljesen, van itt néhány ember, aki odatette magát tisztességgel:

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1rolyi_Mih%C3%A1ly

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 13:24:00

@O. Kán: Látod, amellett nem volt érv. Ez a rólad való lemondást volt hivatott kifejezni.

genyamagyar 2013.01.02. 13:25:45

Akik itt ugatnak hazaszeretetről, állítom, még katonák sem voltak!

Szarfaszú kis pöcsök.

Amúgy a blog jó.

O. Kán 2013.01.02. 13:28:25

@genyamagyar:

Nálad csak a nickedre kell rápillantani.

Jolka40 2013.01.02. 13:30:06

A Kormánynak az lenne a legfontosabb dolga, hogy feltérképezze: miből tud az ország gazdagabbá válni. Ezeket a területeket aztán előnyben részesíteni, ott teremteni munkahelyeket, a dolgozókat tisztességesen megfizetni. A nyomor egyenlő a szabadság teljes hiányával.

01234567 2013.01.02. 13:31:13

@afazekas: Te milyen buta vagy. Reálértéken, az oroszok által fegyverrel támogatott, évek, évtized alatt létszámilag irreálisra duzzasztott, az államháztartás recsegéséig-ropogásáig finanszírozott néphadsereget hasonlítod a fegyverkezési tilalom szűk egy évtizeddel azelőtti megszűnése után szinte csak önerőből, sebtében toldozott, foltozott, összekapott Horthy hadsereghez? Te is vak vagy. Még a fronton is a németeknek könyörögtek fegyverért.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 13:33:58

@Jolka40: Ne értek teljesen egyet. Én azt várom elsősorban a kormánytól, hogy hagyjon békén, a most beszedett adóknak csak a felét vigye el kezdetben, a másik felét pedig ne lopja el (illetve ha majd kialakul a nagyjából korrupció mentes politikai kultúra, akkor újra beszélhetünk arról, hogy a társadalom mennyit akar adók formájában beszedni és szétosztani). A mai kormány csak kihasználja, hogy a mai kultúránk az etatizmus és az egoizmus sajátos habarcsa, ahol a felelős individualizmus és kisközösségi lét iránti igény a béka segg alatt van.

genyamagyar 2013.01.02. 13:33:59

@O. Kán: "Nem értem, a magad fajták miért tartják feltétlenül szükségesnek, hogy érveiket az ellenfél minősítésével nyomatékosítsák."

Nyuszifül, nem vetted észre, hogy veled senki sem vitatkozik, érvel? Téged mindenki elhajt a redves picsába. A helyedben elgondolkoznék az okáról... :DDD

sántaturul 2013.01.02. 13:34:47

@Rwindx: szövegértési gondjai lehetnek. a belinkelt "hadakútján" szövegből éppen az derül ki, hogy milyen korszerűtlen volt a motorizált állomány. egy másik tanulmány pedig éppen azt boncolgatja, mekkora melléfogás volt a bicikli, a ló és a gépesített egységek egyszerre mozgatásának az elképzelése. naná, hogy a hadvezetés ezt az asztal mellett döntötte el, a gyakorlatról feltehetően fogalmuk sem volt. később még egy terv is készült, hogyan lehetne összehangolni a különböző egységek mozgását, hogy ne maradjanak le folyton a lovasok, meg a biciklisek.

belekotty 2013.01.02. 13:34:49

@O. Kán: "Ez egy egyszerű magyargyalázó, cionista írás, aminek a lényege egyrészt a magyarság (így a magyar történelem) gyalázása, másrészt Magyarország mindenáron való gyengítése. A cionistáknak az a rossz, ami a magyaroknak jó, úgyhogy minél inkább hisztériáznak, nekünk az annál jobb. "
- Melyik sorából derítetted ki a posztnak hogy cionista?

Filhipposz 2013.01.02. 13:35:08

Istenkém a légben! Boldog új évet, Hülyeség!

Az apróbb tévedéseket nem véve:

1. A központi hatalmak megsegítésére kiküldött magyar sereg a vállalt - elsősorban megszálló - feladathoz mérten meglehetősen erős volt
2. A legénység tisztességes bakancsot, a tisztek Bilgeri-csizmát viseltek.
3. Az ellátás és utánpótlás magyar részről tisztességesen meg volt szervezve, a transzportok időben kimentek. A fegyverek, ruha és élelem tényleges kézbestése német feladat lett volna, ez valamiért nem történt meg.
4. Harckocsikat nem a magyarok, mint megszálló segédcsapat biztosítottak, hanem a német alakulatok, akiknek a PzKpfw V és VI (tigris és párduc) formájában jóval fejlettebb technikájuk volt, mint a T-34.
5. Országunk jelenlegi gyengeségéért elsősorban a belső ellenség a felelős.

belekotty 2013.01.02. 13:36:08

@genyamagyar: "A helyedben elgondolkoznék az okáról..." - Gondolkodást vársz olyantól aki reflexből zsidózik?

belekotty 2013.01.02. 13:36:52

@Filhipposz: "5. Országunk jelenlegi gyengeségéért elsősorban a belső ellenség a felelős. " :-))

armand 2013.01.02. 13:40:22

Én elégedett vagyok a Fidesz kormánnyal. A Manyup pénzről nyilatkozhattam, hogy inkább megtartom, tehát jogsérelem nem ért. Az egykulcsos adó miatt a nettóm szépen emelkedett és ebben az évben még több jut majd a számlámra. Mivel van otthon 2 gyerek is, az adójóváírás miatt is több pénz marad nálam, szóval minden tök jó, a szavazatom az övék lesz 2014-ben is. Devizahitelem nincs, mivel nem dőltem be Gyurcsányéknak és nem adósodtam el. Szóval jól alakulnak a dolgok itt és egy erős Mo. kezd kialakulni, erős középosztállyal. Az olyan dolgok meg, hogy a Semjén plagizált-e vagy sem és mennyire szabad a sajtó, mennyit tesz zsebre a Közgép és hasonlók meg kit érdekelnek. Minden kormánynak megvannak a stiklijei. Egy ország akkor erős, ha erős középosztálya van és bizony Mo.-on a középosztály az egykulcsos adó miatt (is) szépen izmosodik. A lényeg, hogy én erősnek érzem Magyarországot, kezd talpraállni a szocik ámokfutása és a gazdasági világválság után.

genyamagyar 2013.01.02. 13:43:14

Emlékeztek még Lányi Zsoltra, az első Orbán kormány honvédelmi bizottságának elnökére?

Ő mondta:

"egy magyar katona szuronya 5000 amerikai rakétával."

(Lányi Zsolt az IPU magyar csoportjában a
magyar-román baráti tagozat alelnöke.)

A történelem visszaköszön.

genyamagyar 2013.01.02. 13:44:24

@belekotty: De amíg legalább "megpróbál" gondolkozni, addig is csöndben marad. :)

afazekas 2013.01.02. 13:44:27

@HaFr: Segítsék:
A blog poszt a szokásos ballib Rákosi-Meggyesy "merjünk kicsik lenni" hozzáállással paralell.
Most éppen harcászati szempontból közelíti meg kb 12 éves szinten!

Nem nekem kell magyarázkodnom, neked kell cáfolnod h nem így van!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 13:44:27

@armand: Azt gondolom, ez ez tisztesséfes vélemény más kérdés, hogy nem értek vele egyet. Az, hogy a középosztály kisebb része gyarapodik, nem szabadna, hogy eltakarja előled az ország nagyobbik részének lecsúszását, a gazdasági fundamentumok gyengülését (ma derült ki éppen, hogy a legutóbbi negyedévi államadósság is már nőtt -- az az adat, amiért a kormány gyakorlatilag beáldoz mindent.) Gyurcsány impotenciáját nem kell bizonygatnod, nem vagyok el- és lekötelezett annak a bagázsnak.
Más kérdés, hogy ez a poszt nem akar aktuálpolitizálni.

padisah 2013.01.02. 13:44:34

@O. Kán: Az nem minősítés volt, hanem ténymegállapítás.

afazekas 2013.01.02. 13:45:32

@nyomasek:

Ez most vmi vicc remélem ezt a dilettánst szerencsejátékfüggő Károlyit szobahozni ebben a témában!

Rwindx 2013.01.02. 13:45:51

@sántaturul:
"ne feledkezzünk meg az oroszok ellen elsőként bevetett Első Magyar Gyorshadtestről sem. Biciklivel indultak az orosz frontra. "

Mindezek fényében akkor ezen korábbi kijelentésed helytálló vagy demagóg?

genyamagyar 2013.01.02. 13:46:38

@Filhipposz: Namármost, ha - ahogy írod - minden rendben volt a magyar sereggel, akkor nem lehet más magyarázat a csúfos vereségre, mint hogy a magyarok gyáván megfutamodtak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 13:47:45

@afazekas: nem segítettél barátom, mert azzal, hogy te a lehető legostobább módon Rákosival identifikálsz engem, liberálbolsizol stb., sem a szimpátiámat nem vívod ki, sem a elmémet nem mozgatod meg. Szerintem lepöröghetsz rólam, foglalkozz azokkal, akik válaszra méltatnak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 13:49:02

@armand:

Igen, van pár ilyen ország, de ezek inkább kivételek. Az óriási természeti kincsből az ország urai képesek kielégíteni az országlakók igényeit, így azok lemondanak a szellemi igényekről. De ha nincs ilyen természeti kincs, akkor jellemzően a szabadság hiánya gazdasági problémákat is maga után hoz.

A másik lehetőság pedig tudatosan lemondani a demokráciáról, valamilyen egyéb cél érdekében. Pl. Belarusz vagy Szingapúr a jó példa, ott a lakosság többsége szabad akaratból támogatja, hogy ne legyen demokrácia.

Etniez 2013.01.02. 13:49:12

@Bélabáttya: Emlékeim szerint a doni-hadsereg légelhárító- és páncélosok leküzdéséhez szükséges fegyverekkel rendelkezett kis számban, ruhájuk volt. Na majd utánanézek megint.

afazekas 2013.01.02. 13:49:40

@01234567:

A románok, szerbek az 50 évektől kezdve akadálytalanul eljutnak Budapestig.

"Dicső" szocialista néphadseregünk alkalmatlan lett volna a haza védelmére ellenük!

sántaturul 2013.01.02. 13:50:48

@Rwindx: 100 százalékig fenntartom, mint azt már korábban is megírtam. nem értem, mi abban a demagóg, ha leírom, hogy biciklivel küldték meghalni a magyar katonákat a nagy Oroszországba. Ez vitathatatlan tény. A demagógia ezt megkérdőjelezni és szépre pingálni a megbocsájthatatlan bűnt.

indapass90210 2013.01.02. 13:52:15

@Brian Cohen: "Helyesen: Jelen esetben én NEM mennék harcba Simicska vagy a legnagyobb törpe vezetésével. Még a végén egy hadifogolytáborba zárnának minket össze."

Pedig nem biztos, hogy nem lenne rossz összezárva velük pár hónapig/évig.

Szerintem az ország jövőjének igen meghatározó része is vadászatokon és teniszezés (esetleg orgiák) közben dől el. Ezek ilyen csapatépítő dolgok.

padisah 2013.01.02. 13:52:22

Orbánék úgy értik az erős országot, hogy erős állam. Vagyis, a nekik alárendelt, az ő utasításaikat végrehajtó rendszer, az állami bürokrácia, az erős. Nem az ország, hanem az ország állama, az ország állampolgárával szemben. Kifelé már az is harmatgyenge.

Az ország maga gyenge, különösen anyagi értelemben az, de a társadalom lényegi szervezettségét tekintve is az.

Nehéz lenne elhinni, hogy a magyar foglalkoztatási ráta egy jól szervezett, erős társadalom képét vetíti előre.

Az ország(=társadalom) erejét egy funkcionális társadalmi mobilitás, csökkenő általános adósságállomány, megtakarítások, magas reprodukciós ráta, és emellett fejlődő gazdaság jellemezné, tehát mindaz ami nincs.

Ami helyette van az az újraelosztás felpörgetése, államosítás, inaktív társadalmi csoportoktól való szavazatvásárlás, és az aktívak nemzeti színnel való bekábítása. És közben a mobilitás nullára levágása a tandíj bevezetésével, és a pozíciók egymás közt való lezsugázása, és persze a közpénzek ugyanilyen módon való elköltése.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.02. 13:53:11

A szabadság felelősség és kockázat. A magyar ember elszokott ettől. Vagy inkább sose szokott hozzá, ezért nem is értékeli nagyra.

@O. Kán:
Pont ezt használják ki a hataloméhes emberek. Mindenki szeretne erős országban élni. Ezért jobb érzés azt hinni, hogy az ország, amiben élsz, az erős. Akkor is, ha nem az. Elhitetik veled, hogy kurva fasza gyerek vagy és máris önként mész a vágóhídra harcolni.
A bökkenő, hogy a valóságot azonban nem érdekli, hogy te mit hiszel magadról. Azt csak az érdekli, hogy valójában mennyire vagy erős.
Ha te Bruce Leenek hiszed magad és neki mész a kidobóembernek, az laposra ver.
Ha azonban tisztában vagy a valós képességeiddel, akkor annak megfelelően keménykedsz.

armand 2013.01.02. 13:54:12

@HaFr: én sem akarok feltétlen politizálni. De látni kell azt honnan indultunk 2010-ben és most hol vagyunk. Szerintem most sokkal erősebb az ország, mint volt 2010-ben. És az is egy örömteli dolog, hogy a középosztály ahelyett, hogy lecsúszna, inkább erősödik ebben az országban. Persze a gazdaság még nem áll teljesen szilárd lábakon, de ez is javulni fog, amikor Simort leváltják az MNB éléről. Szóval én nagyon nem értek egyet azzal a mondattal a posztban, hogy "Magyarország -- európai mércével mérve -- gyenge.". Albánia gyenge, a szerbek is és a görögök is, de Mo. messze nem az. Óriási tartalékokon csücsülnek az MNB-nél is, egy gyenge országnak nem lenne ilyen mértékű tartaléka.

padisah 2013.01.02. 13:55:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: kétlem hogy erről a bármely ország lakosságát megkérdezték volna

Rwindx 2013.01.02. 13:58:17

@sántaturul:
Te a gyorshadtestről írtál vazze, mintha az kerékpárosokból állt volna, harckocsi zászlóaljak nélkül. Ennek cáfolata nem szépre pingálás, hanem a demagóg hazugság elvetése.

genyamagyar 2013.01.02. 13:59:23

@armand: "Szerintem most sokkal erősebb az ország, mint volt 2010-ben."

Az ország erősségét az érdekérvényesítő képessége határozza meg. Ma Magyarországot nagyívben leszarják, a véleménye annyit sem ér, mint egy lepkeszellentés.

arizmendi 2013.01.02. 14:00:06

armandnak: és azt az MNB-s (deviza)tartalékot talán 2010 után sikerült felhalmozni?

padisah 2013.01.02. 14:00:14

@armand: az a tartalék nyugatról kölcsönkért pénz, amiért kamatot is kell fizetni

és így is jobban megéri azért kamatot fizetni, mintha nem lenne tartalék, és az elvárt hozam nem 7% lenne hanem 12% a többi adósságon

egyáltalán nem állunk jobban, viszont elvertük a magánnyugdíj megtakarításokat, magunkra haragítottuk a nyugati szövetségeseket, a foglalkoztatottságban csak a közmunka jelentett változást, az meg állami pénzbe kerül, nem adófizetőket generál, tehát több kárt csinál mint hasznot

a hírre hogy Simor helyett Matolcsy lesz a jegybankelnök 3 forintot emelkedett az EUR árfolyamat... inkább hosszabbítani kéne még 5 évet, azzal jobban járna az ország

Etniez 2013.01.02. 14:01:37

@genyamagyar: Nem futamodtak meg, egyszerűen elfogytak. A hídfőállásokban kivéreztették, kifárasztották a magyar hadsereget és mi nem tudtuk pihentetni, újra felszerelni a katonáinkat, míg orosz részről több komplett hadsereg állt készen bevetésre.

Tehát a doni-hadsereget ne gyalázd, ne magadból induljál ki. A helyzethez képest jól helytálltak, de esélyük sem volt a többszörös túlerővel szemben. Azt meg sem említem, hogy a németek meg inkább magukat mentették, minket meg tankok és légvédelem nélkül hagytak...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 14:03:08

@genyamagyar: Yes: Az ország erősségét az érdekérvényesítő képessége határozza meg.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 14:03:22

@padisah:

Belaruszban és Szingapúrban demokratikus választásokon nyertek a demokrácia ellenfelei, s ma is népszerűek. Szingapúrban az életszínvonal a többszöröse a környező országokénak, ezt a szingapúriak annak is tudják be, hogy nincs demokrácia, nincs "vita" és akadékoskodó ellenzék, a felvilágosult diktatúra pedig jó gazdaságpolitikát folytat.

Belaruszban pedig megmaradt a volt szovjet társadalmi infrastrúktura, ismeretlen egy csomó probléma, mely más ex-szovjet államokban mindennapos jelenség: a bűnözés kicsi, működik az egészségügy, nincsenek milliárdos oligarchák, nincs munkanélküliség, az alapszint garantált minden állampolgárnak, stb. Ukrajnához képest pl. Belarusz paradicsomnak tűnik, elég csak az átlagfizetésekre gondolni: Ukrajnában az átlag kb. 25 ezer forint, Belaruszban meg 75 ezer.

vakapad 2013.01.02. 14:03:26

@armand:

Jó ez a politikamentes közeg. Így aztán tisztán a rációra alapozhatva mondhatjuk, hogy ha Simort végre elpucolják az útból, akkor a devizatartaléknak is seggére lehet verni. Kár, hogy ezt nem minden évben lehet megtenni, pedig akkor gazdaságilag is erős országgá válhatnánk.

Etniez 2013.01.02. 14:04:20

@armand: A manyup pénz 3700 milliárd forint volt. Óriási tartalék! Most hol van?

Szerinted az MNB-tartalék hol lesz 2015-ben? Sehol. Az elvárt adó meg ugyanennyi lesz, azzal a különbséggel, hogy folyamatosan csökken az adófizetők tábora, mert a valós (nem közmunkás) munkahelyek évek óta folyamatosan csökkennek.
A te erősödésed is délibáb, az nem működik sokáig, hogy egy ország 90%-a szív. Annak általában forradalom a vége, remélem is vértelen lesz!

sántaturul 2013.01.02. 14:05:22

@Rwindx: látom, sikerült a vicsorgást kiváltanom. nem baj, jól esik:) a gyorshadtest része volt a lovas és biciklis egység is, ergo belekalkulálandók. egy szóval sem írtam, hogy motorizált járművek ne tartoztak volna hozzá. mi a gond ezzel? attól még tekertek a szerencsétlenek, mert küldték őket.

nyomasek 2013.01.02. 14:06:58

@padisah: Kétlem hogy jobban járna az ország.

A 20-30, sőt, már a 40-es korosztály jelentős része, pontosabban a hozzáadott értéket előállítani képes része veszi a batyuját. Eszméletlen mértékű a kivándorlás.

Egész egyszerűen nem lesz aki adót fizet. Az a néhány multi pedig nem tudja eltartani az országot, miután a cégek sorra buknak el.

armand 2013.01.02. 14:08:41

@padisah: Simornak már rég mennie kellett volna. Nem azért mert nem ért a szakmájához. Ő egy kiváló szakember, ezt senki nem vitatja. A baj az, hogy nem tud együttműködni a kormánnyal, így a gazdaság sem működhet megfelelően. Együttműködés, azonos irány kell, csak az vezet ki a bajból.

A nyugati szövetségesek is csak addig "szövetségesek", amíg az anyagilag megéri nekik. Szóval inkább ne beszéljünk szövetségesekről, inkább érdekszférákról. Mo. mérete lévén soha nem volt erős az érdekérvényesítésben és soha nem is lesz az. Szerintem ez nem változott semmit. Az viszont igen, hogy itthon végre a kormány nem riad meg attól sem, hogy a kezére csapjon egy külföldi multinak - a bankoknak például. Ez is inkább arra utal, hogy az ország erős és nem hagyja magát.

vakapad 2013.01.02. 14:10:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Így van. Magyarországon is mindig a Hazafias Népfront nyert bőven 95 % feletti szavazattal, azaz az ország polgárai demokratikus választásokon juttatták hatalomra a Pártot.

Pipas 2013.01.02. 14:12:48

Vicces dolog, hogy a "papírtalpú bakancsot" mindenki a magyar állam aljas tettének gondolja, amivel gyakorlatilag halálra ítélte a frontra küldött katonákat.

Közben meg az történt ugye, hogy külső beszállítók silány felszerelésekkel becsapták a hadsereg a busás haszon érdekében. Lehet, hogy meg kellett vesztegetni néhány állami alkalmazottat, de a lényeg az, hogy nem az állam és nem a hadsereg kapzsisága okozta a tragédiát, hanem bizonyos beszállítók aljassága. Az eset az egyike volt azoknak a történéseknek, amik a háború után sajnálatos módon erősödő antiszemitizmussal köthetők össze.

Pan Modry 2013.01.02. 14:14:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A peldaid santitanak. Szingapur eseten valoban nem beszelhetunk a nyugat europai ertelemben vett demorkaciarol, viszont a maga korlatolt demokraciajaban Szingapurban nagyon eros a meritokracia, a tarsadalom meritokracia szintje kozelebb van a Skandinav orszagokehoz inkabb. Ezzel szemben magyarorszagon a meritokracia helyett inkabb a lojalis haver, ismeros stb.. a kivalasztas alapja.

Magyarorszag inkabb kozelit Belorussziahoz a meritokracia tekinteteben, semmint Szingapurhoz.

Pan Modry 2013.01.02. 14:16:11

@armand:
..es ezeket a tartalekokat elkezdik felelni, akkor lehet felvenni a short pozikat a HUF-ra :)))

ha esetleg magyarorszag bedol (bar remelem nem igy lesz), akkor en keresni akarok rajta :)))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.02. 14:16:16

@armand:
A jegybanknak nem az a dolga "együttműködjön". Sőt, azért van a jegybanki függetlenség doktrínája, hogy a jegybank képes legyen ellensúlyozni a kormányt.
A kormánynak ugyanis érdeke a korlátlan pénzkiáramlás. Ha a jegybank ebben együttműködne, akkor az az infláció elszabadulását jelentené.

Minden szövetséges a saját érdekét nézi, de attól leszünk szövetségesek, mert az érdekeink egy része közös.

Az pedig, hogy a kezére csaptunk pár multinak igazából nem az erő jele (ld. Argentína), hanem a gyengeségé. Ha erősek lennénk nem lett volna szükség arra, hogy megfejjük őket.

Rwindx 2013.01.02. 14:17:31

@sántaturul:
Ott van amit írtál? Ott.
"Első Magyar Gyorshadtestről sem. Biciklivel indultak az orosz frontra."

Magyarázkodással akarsz kimenekülni az demagógia bélyege alól? Vagy pedig egyszerűen nem képtelen vagy megfogalmazni a gondolataidat írásban. Kár.

Vicsorgás? Ez olyan biztos, mint a papírtalpú bakancs.

blah 2013.01.02. 14:20:25

@armand: basszus, ez aztán az érvelés. Azzal, hogy a vásárlóértéke nőtt e fizetésednek vagy az a tény, hogy a népesség mekkora részét érinti a számszerű növekvés ne is foglalkoztasson. Azon sem érdemes agyalni, hogy a gazdaság, tudod ami eltartja az országot milyen állapotba került a fidesz alatt sem túl érdekes. Lényeg, hogy úgy érezd erős országban élsz. Biztosan tetszett a szocik osztogatása is, akkor is úgy érezhetted erősebb lett az ország. Gondolom akkor még rájuk szavaztál.

sántaturul 2013.01.02. 14:20:57

@armand: ez így nem igaz. a kormánnyal való együttműködés mostanában pusztán azt jelenti, hogy behajol az akaratuknak. béget, bólogat és végrehajtja az eszement ötleteiket. simor legalább tudott nemet mondani. meg lehet nézni majd március után, hogy mi lesz az mnb-vel. meg sajnos velünk is. mellesleg nem ártana kicsit felfrissíteni a közelmúlt történéseit, amikor járai volt az mnb elnöke és folyamatosan 12 százalékon tartotta az alapkamatot, hogy betegyen az aktuális kormánynak és megkösse a kezét.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.02. 14:22:25

@O. Kán:
Csak ismeretterjesztés végett:
a cionisták célja a világ zsidóinak összegyűjtése Izrael földjén. Hogy Magyarország erős, vagy gyenge, vagy egyáltalán létezik-e, az mélységesen hidegen hagyja őket.

@Pipas:
Pedig 41-ben már nem igen volt zsidó beszállítója hadseregnek.

Egyébként a vereségnek volt egy olyan komponense is, hogy több embert mondtunk a németeknek, mint amennyink tényleg volt.

armand 2013.01.02. 14:23:32

@nyomasek: már évek óta mondogatják bizonyos portálokon, hogy mekkora a kivándorlás, közben a statisztikák nem ezt mutatják. Ha olyan eszméletlen nagy lenne a kivándorlás, akkor az ország már rég tönkrement volna és kiürült volna.

Az egykulcsos adó pont a hozzáadott értéket előállítani képes egyéneknek kedvez a leginkább, így ők nem is mennek sehova.

sántaturul 2013.01.02. 14:23:48

@Rwindx: nyugalom, mert jön a guttaütés. én senkit sem sértegettem, ugyanis ez bizonyos kultúrális fok felett már nem ildomos.ez a véleményem és pont. ennyi. ez nem demagógia, hanem szabad vélemény. ezt még egyelőre (ki tudja meddig?) megfogalmazhatom, nem?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 14:25:45

@vakapad:

Rossz párhuzam. A HF idejében eleve nem volt szabad választás.

Ezténírtam 2013.01.02. 14:26:41

@HaFr: szerintem irreális dolog azt várni, hogy az adók egyelőre jelentősen csökkenjenek, mivel akkora ingyenélő réteget építettünk magunk köré, akiket etetni kell, mert különben polgárháború lesz, hogy ebből nem lehet egykönnyen kimászni.

De elkezdeni mindenképpen el kellene, nem pedig visszafelé lépegetni. Az új adók bevezetésében egyébként a fidesznek jó ötletei vannak, mert inkább a gazdagokat próbálják adóztatni, az viszont, hogy folyamatosan az állami tulajdont akarják növelni mindenhol, egy hülye megoldás.

Szerintem inkább "el kellene adni" újra az országot a vagyonosabb magyaroknak, ez lenne az állam feladata, vagyis meggyőzni őket arról, hogy alapítsanak bankot, mobiltelefonos céget stb. Ebből látszik egyébként, hogy a mindenkori kormány mennyire béna az üzletben, egyáltalán nem próbálják visszacsábítani pl. az offshore pénzeket. Mert arra gyorsan rá kellene jönni, hogy ma már erőszakkal senki nem megy semmire, a pénzét és a munkaerejét mindenki oda viszi, ahova akarja, ebbe a kormány egyáltalán nem tud beleszólni.

Pipas 2013.01.02. 14:28:39

@Lord_Valdez: "Pedig 41-ben már nem igen volt zsidó beszállítója hadseregnek."

No igen, csakhogy a papírbakancsos sztori is jóval előbb történt.

"Az Est 1915. március 20-i vezércikke szembeállította a német hősiességet a honi posztócsalók árulásával."

Rwindx 2013.01.02. 14:29:18

@sántaturul:
???

A 2x2=5 is lehet egy vélemény természetesen.
Hagyjuk.

Ezténírtam 2013.01.02. 14:30:15

És itt jön szerintem elő az a nagyon fontos dolog, hogy a magyarok valójában NEM AKARNAK gazdagok lenni, sőt, lenézik azt, akinek több pénze van, az erkölcsi győztes pedig mindig mindenben a "szegény ember".

Pl. a híradókban is mindig ilyen szerencsétleneket mutogatnak, hogy nincs mit enniük meg nincs mivel fűteniük, de ez ki érdekel, basszus? Én sikersztorikat akarok nézni, azokat, akik megcsinálták, akik jól élnek, ne azt állítsuk már be fontosnak, aki egy lúzer éhező szerencsétlen (persze általában jó sok gyerekkel, biztos, ami biztos...)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 14:30:18

@sántaturul: Amivel elévülhetetlen érdemet szerzett a devizahitelezés elharapózásában is..

sántaturul 2013.01.02. 14:31:03

@Rwindx: vitát lezártam, értelme nincs. mentő jött már?

Szindbad 2013.01.02. 14:31:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mintha Fehéroroszországban 2011-ben majdnem összeomlottak volna a kiváló diktátoruknak köszönhetően.

jun85or 2013.01.02. 14:32:55

Még egy hiányzó eleme van az erőnek: az itthon nem nagyon létező visszacsatolási mechanizmusok.

Okos ember más hibájából is képes tanulni, a buta meg a sajátjából sem. Szerintem ez népekre is általánosítható.

Radio Silicon 2013.01.02. 14:33:05

Nem tudom, nekem, és a barátaimnak jól megy. Pedig egyikünk se FIDESZ-csecsen lógó államszolga. Akinek meg nem, az elment Londonba. Amúgy nincs igaza a szerzőnek. Ez az ország erős, úgy, ahogy valami erős lehet, mert van benne potenciál. Az országban ami gyenge az ezek a cikkek, mert a több soron keresztül végrehajtott nyafogás biztos nem vezet semmire, viszont rá szántam erre az egész hülyeségre majdnem 10 percet. Na ez az igazi baj.

Pipas 2013.01.02. 14:33:32

@Lord_Valdez: "A kormánynak ugyanis érdeke a korlátlan pénzkiáramlás."

Miért lenne az? Miért lenne jó bármelyik kormánynak is az elszabadult infláció, a tüntetések, a polgári engedetlenségi hullám, az államcsőd, a fizetésképtelenség? Miért lenne a kormánynak érdeke az, ha nem választanák őket újra?

sántaturul 2013.01.02. 14:34:19

@HaFr: ez 100 százalékban igaz. a devizában felvett hiteleknek ez volt a fő oka. érdekes, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság éppen járait nem kérdezgette arról, hogy is, mint is volt az anno? be sem hívták meghallgatni.

Ezténírtam 2013.01.02. 14:34:44

@Lord_Valdez: de igenis a jegybank dolga, hogy együttműködjön a kormánnyal, egy nagy baromság a fékek és ellensúlyok rendszere, sőt, azt sem értem, mi a fenének van külön jegybank, miért nem a pénzügyminisztérium irányít? Persze ennek az előfeltétele, hogy ha a mandátum lejártával az ország nem prosperál, vagyis nem ér el egy előre meghatározott célt, akkor a kedves miniszter/menedzser/akárki kerüljön börtönbe úgy 5 évre... Akkor ilyen matolcsy féle fogyatékosok biztos nem annyira igyekeznének megszerezni azt a széket...

O. Kán 2013.01.02. 14:35:37

@belekotty:

" Melyik sorából derítetted ki a posztnak hogy cionista?"

A cikk logikátlanságából (amit még a mondanivalóval többé-kevésbé szimpatizálók is észrevettek) következik.

Merthogy hogy is kerül a csizma(itt: papaírtalpú bakancs) az asztalra? Miért hoz elő a posztíró egy ilyen, hajánál fogva előrángatott párhuzamot? (Ami ráadásul még hazugságon is alapul, hiszen nem a II. világháborúban volt ez probléma, hanem az elsőben.) Nyilván azért, hogy összeköthesse a Horthy-korszakot a mostani kormánnyal, eszmei rokonságot mutattatva és sugallva a két korszak között.

A Horthy-korszak folyamatos felemlegetése (és azon keresztül a zsidótörvények,a holokauszt borzalmainak ecsetelése), párhuzamba állítása az Orbán-kormánnyal már eleve cionista késztetést sejtet, mert az ilyen, megerőszakolt párhuzamok felállítása Magyarországon szinte kizárólag hozzájuk köthető.

De ha ez még nem is lenne elég, jön a másik, szintén rájuk jellemző attitűd (bár ebben a szocialistákkal erős versenyben vannak), Magyarország kicsinységének, gyengeségének folyamatos sulykolása, az erős nemzet igényének folyamatos gúnyolása.

Kérdés, hogy aki magyarnak vallja magát, az hogy gúnyolódhat a magyarokat erős nemzetté óhajtó megnyilvánulásokon? És - továbbmenve - hogy állíthatja ezt a vágyat párhuzamba a náci, fasiszta ideológiával (ehhez kell a Horthy-korszak és a holokauszt állandó felemlegetése)?

A postnak ez a két - lényegi - vonulata teszi az írást cionistává, mert a kettő együtt már nem egyszerűen balliberális megnyilvánulás, hanem túlmutat ezen az ideológián.

Szindbad 2013.01.02. 14:37:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Fehéroroszország: 2011 53%-os infláció, 2012 66%-os infláció.

veracity 2013.01.02. 14:38:01

Hafr: Szerintem egy hétköznapi magyargyűlölő, hazaáruló. Nehezebb időkben a hazaárulásnak mi szokott a büntetési tétele lenni?

Etniez 2013.01.02. 14:38:27

@armand: Milyen statisztika mutatja a kivándorlás mértékét? Azt hogyan mérik?

"Az egykulcsos adó pont a hozzáadott értéket előállítani képes egyéneknek kedvez a leginkább, így ők nem is mennek sehova."

Hülyeség. A gazdagok járnak jól, akik egyre kevesebben vannak. Ha nem akarod folytatni a hazudozást, maszatolást akkor írd le: "Én jól jártam a FIDESZ-kormánnyal, ezért szeretem őket. Az ország 90%-át meg leszarom."

sántaturul 2013.01.02. 14:38:37

@Ezténírtam: az a baj, hogy az orbán-érának köszönhetően már az ország 3/4-e lúzer, éhező és nem azért, nem akar gazdag lenni, hanem azért, mert viktor elvette tőle a lehetőségeket. az, hogy valakinek momentán szerencséje van és jól keres, van állása, munkája, még nem azt jelenti, hogy holnap is lesz. és nem azért, mert nem akar, hanem ellehetetlenítik.

O. Kán 2013.01.02. 14:39:35

@Lord_Valdez:
"a cionisták célja a világ zsidóinak összegyűjtése Izrael földjén."

Cionista szövetség most is van Magyarországon, és már távolról sem ezzel a fő céllal, hiszen Izrael állam már rég megvalósult, a cionizmus (a harcos zsidók soviniszta megnyilvánulása) pedig még mindig él és virágzik.

Szevasztok 2013.01.02. 14:40:09

@armand: "Én elégedett vagyok a Fidesz kormánnyal. A Manyup pénzről nyilatkozhattam, hogy inkább megtartom, tehát jogsérelem nem ért. Az egykulcsos adó miatt a nettóm szépen emelkedett és ebben az évben még több jut majd a számlámra. Mivel van otthon 2 gyerek is, az adójóváírás miatt is több pénz marad nálam, szóval minden tök jó, a szavazatom az övék lesz 2014-ben is. "

Na ezt hívják "panelproli"-nak. Tudom nem panelban élsz és még kétkezi munkás se vagy. De a mentalitásod az egy ócska panelproli mentalitás.

Ezténírtam 2013.01.02. 14:40:16

@O. Kán: te elég súlyosan paranoiás vagy, már bocs...

Amúgy hogy lehetne a magyar nagy nemzet? Vagy kihez képest? Szerintem nekünk a 9-11 millió lakosú országokkal kellene versenyezni (+/- 10%), ami azért jó, mert azokból pontosan 15 van ( en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_population ), így könnyű folyamatosan megmérni magunkat...

armand 2013.01.02. 14:41:02

@blah: én nem csak úgy érzem, hanem úgy is tapasztalom, hogy erős országban élek. Végre nem csak a nyugdíjasok pénze lett több, hanem az én fizetésem is az egykulcsos adó miatt. Van például egy TEK, ami sorra fogja el a nagyobbnál nagyobb bűnözőket és már az alvilág is retteg tőlük. Persze, igazad van, sokan lecsúsznak, dehát a versenyképtelen emberekre előbb-utóbb úgyis ez a sors vár. Aki tud, szorgalmas, keresi a lehetőségeket és elébe megy a dolgoknak az ma jól meg tud itt élni. A születések száma is növekedésnek indult.

genyamagyar 2013.01.02. 14:41:24

@Etniez: "A 2. magyar hadsereg a Magyar Királyi Honvédségnek az 1941/1942-ben érvényes hadrendben nem szereplő alakulata volt, amelyet 1942-ben állítottak fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A hadsereg 1943. januárjában a Sztálingrád körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a -40 fokos orosz télben. A Főparancsnokság és az ország vezetésének mozgástere a katasztrófa elkerülésére teljesen beszűkült."

Wikipedia

Szevasztok 2013.01.02. 14:43:38

@armand: " És az is egy örömteli dolog, hogy a középosztály ahelyett, hogy lecsúszna, inkább erősödik ebben az országban. "

A KSH szerint a "középosztály" alsó harmada a létminimum alatt él. Gratulálok az emelkedéshez!
Vagy te azt a felső 3%-ot hívod középosztálynak, akik többet nyertek az 1 kulcsos SZJA-val, mint veszítettek a többi területen?

genyamagyar 2013.01.02. 14:44:03

@armand: "Aki tud, szorgalmas, keresi a lehetőségeket és elébe megy a dolgoknak az ma jól meg tud itt élni."

A gazdaság milyen területére gondolsz? Hol lehet állást találni, merthogy nem egy ismerősöm éppen munkát keres.

Ezténírtam 2013.01.02. 14:44:04

@sántaturul: Ezt vajon honnan tudom? Beszéltél az ország 3/4-ével, ami 7,5 millió embert jelentene? Nem hiszem...

Szerintem ezek csak spekulációk és amíg nem az lesz a vezérlőelvünk, hogy gazdagok akarunk lenni, addig nem is leszünk azok. Milyen lehetőséget venne el ez a kormány, ugyanmár...

Szerencsére már gyengék, hiszen EU-tagok vagyunk, nagyon korlátozottan pattoghatnak szerencsére.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.02. 14:44:15

@Pipas:
Nagyon egyszerű. Az infláció nem érdeke a kormánynak, de az, hogy ne kelljen adót emelni, vagy kiadást visszafogni igen. Ennek legegyszerűbb és legkevésbé feltűnő módja, ha nyomtat egy kis pénzt. Illetve a régi uralkodók a pénz aranytartalmát csökkentették.

@Ezténírtam:
A fékek és ellensúlyok rendszerét azért találták ki, mert nincs Törpapa, aki mindig becsületes, mindenki szereti és mindig igaza van. Azaz minden ember tévedhet, lehet alkalmatlan, vagy aljas. Ha nem léteznek korlátozó intézményi mechanizmusok, amik ilyenkor megakadályozzák a totális kártételt, akkor egy-egy ilyen esetben az egész országot magával tudja rántani a csődbe, vagy zsarnokságba.

Ha a világ ilyen egyszerű lenne. Vegyük pl. Thatchert. Utálták, mint a szart, de kirántotta az országot és most szobra van a parlamentben. Vagy Perónt, akit mindenki imádott, de összeroppanáshoz vezetett. Azaz, egy politikus tevékenységét nem feltétlenül lehet azonnal megítélni.

Ezténírtam 2013.01.02. 14:45:51

@genyamagyar: www.profession.hu/
itt tudnak keresni az ismerőseid pl., meg még sok ilyen oldal van

Pipas 2013.01.02. 14:47:29

@Lord_Valdez: "Az infláció nem érdeke a kormánynak, de az, hogy ne kelljen adót emelni, vagy kiadást visszafogni igen. Ennek legegyszerűbb és legkevésbé feltűnő módja, ha nyomtat egy kis pénzt."

Ma már az óvodások is tudják, hogy akkor infláció lesz. ;) De nem ez a lényeg. A lényeg a "korlátlan pénzkiáramlás" és a "nyomtat egy kis pénzt" közti hatalmas különbségben van. Amiről azt gondoltad, hogy nem veszem észre. :D

Kissé magasabb szinten megfogalmazva: miért is ellentétesek a jegybank és a kormány érdekei? Hogy engedhetjük meg, hogy így legyen? Ha nem ellentétesek, akkor miért is olyan fontos a jegybank függetlensége?

armand 2013.01.02. 14:48:06

@Szevasztok: mért akkor mit kellene csinálnom, hogy ne legyek panelproli? Dühöngenem kellene, hogy miért lett több a fizetésem és miért kapok több pénzt a gyerekek után? Vonuljak utcára, hogy de én háromkulcsos adót akarok, mert noha nekem rossz lesz akkor, de a butáknak meg jobb? Bocs, de a kapitalizmusban mindenkinek magának kell boldogulnia és aki szakképzett az él, mint hal a vizben. Nos, én lubickolok a vízben, mert megdolgozom érte és tanultam/tanulok sokat. Ha ez a panelproliság, akkor az vagyok, bár én inkább mondanám azt, hogy egy polgár vagyok és a középosztályhoz tartozom.

Vitéz László 2013.01.02. 14:49:33

ez egy hitvány rohat ország...
pusztulásra van ítélve...
a fides mindent szétQr és szétlop...
a paraszt magyar elpusztul...
a polgár pedig külföldön tovább él...

genyamagyar 2013.01.02. 14:50:12

"További sajnálatos tény az is, hogy a magyar hadvezetés amennyire támogatta a hadsereg "lehető legjobb" felszerelését a kivonulás előtt, annyira "megfeledkezett" a hadsereg további ellátásáról az 1942-es év második felében. Az elhasználódott, nem megfelelő felszerelést nem pótolták, téli ruha nem érkezett megfelelő mennyiségben, a (javarészt tartalékos) katonákat, tiszteket bizonytalanságban tartották felváltásuk idejét illetően. Úgy tűnik, a magyar hadvezetés minden ellátási és harcászati probléma megoldását a németektől várta, és a 2. magyar hadsereg vezérkarának ismételt segélykérései süket fülekre találtak."

Szevasztok 2013.01.02. 14:50:33

@Pipas: "Miért lenne jó bármelyik kormánynak is az elszabadult infláció,"

Azért, mert ez automatikusan növeli az adóbevételeket, míg a kiadásokat nem. Ezáltal pedig több pénz felett tud dönteni a kormányzat, ami tudvalevőleg az egyik legkedvesebb tevékenysége a politikusoknak.

Etniez 2013.01.02. 14:50:46

@genyamagyar: Ne haragudj, de jobban hiszek a történészek kutatásainak, mint a kádár-korszakban íródott történelem könyvek wikipédia másolatának.

Te is olvashatsz, ha akarsz:
http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Ungvary_Krisztian_A_masodik_vilaghaboru_Nemzet_es_emlekezet_&id=35702&type=22

www.rubicon.hu/magyar/oldalak/don_kanyar/

genyamagyar 2013.01.02. 14:50:51

"Ezek közül csak a kivonulás után kapott 50 és 75 mm-es lövegek voltak alkalmazhatók a szovjet T-34-esek ellen, de 1942-ben már ezek sem számítottak korszerűnek. További probléma volt – és az uralkodó állapotokat jól jellemezte – hogy például az 50 mm-es ágyúkat kezelő tüzérek kiképzése hiányos volt, sokuk még életében nem adott le éles lövést a gondjaira bízott fegyverrel"

O. Kán 2013.01.02. 14:51:30

@Ezténírtam:

"Amúgy hogy lehetne a magyar nagy nemzet?"

Na, végre egy releváns kérdés..:) Nyilván nem úgy, hogy folyamatosan saját gyengeségünket emlegetjük, és mint axiómát fogalmazzuk meg.

Úgy gondolom, hogy az erős nemzetté válást célként igenis ki kell tűzni a magyar nemzet elé, mert ilyen cél nélkül a magyar nép elveszik a nemzetek versenyében (ugyanis a nemzetek - minden ellenkező híreszteléssel szemben - erősek szeretnek lenni).

A kérdés nem is ez - hiszen az erősség óhajtásának kell axiómának lenni, nem a gyengeségnek - hanem, hogy a cél elérése érdekében mit kell tennünk. Ebben versenyezhetnének a pártok, de amíg a Fideszen kívül minden párt gyenge Magyarországot akar, addig a Fidesz ezen a téren monopolhelyzetben van.

Pan Modry 2013.01.02. 14:52:12

@armand:
En peldaul egyetertek az egykulcsos szja-val, meg a gyerekkedvezmennyel is, ennek ellenere ugy latom hogy az orszag egyaltalan nem eros.

A breuhazasok volumene csokken, az orszag finanszirozasa nagyon draga (kb otszor annyi kamatot fizet a magyar allam az allamkotvenyek utan mint a cseh allam)

A gazdasag csokken vagy stagnal, es az allamadossag sincs fenntarthato palyan. Picit olyan az egesz mint amikor valaki elmegy egy luxusmyaralasba kolcsonbol es a csaladja meg az ismerosei ezt nem tudjak es az illetot anyagilag erosnek hiszik.

Ezténírtam 2013.01.02. 14:52:52

@Lord_Valdez: ez OK, csak a szándékokat és törekvéseket ha lefékezzük, akkor sokszor az erejüket is elvesszük, szerintem a felelősségre vonás sokkal jobb megoldás, minthogy állandóan oldalazva lépegetünk.

Félreértettél, én nem azt mondom, hogy nem kell már menet közben ellenőrizni, amit a kormány csinál és nem kell megakadályozni a csődöt vagy zsarnokságot, de sokan azt pl. szakmailag indokolatlannak tartják (én nem tudom megítélni), hogy a kb. 130 Mrd dolláros államadóssághoz van 40 Mrd dollár devizatartalékunk...

Persze gazdaságpolitikát itt nem fogunk megvitatni, de az tény, hogy szerintem minden szereplőnek közös erővel kellene dolgoznia azon, hogy emberek tömegei élhessenek sokkal jobban...

Van amúgy Szingapúr helyett egy sokkal jobb példa, Svájc. Ott szerintetek demokrácia van? 1959 óta koalícióban kormányoz a 4 nagy párt, vagyis a választásokon csak az dől el, hogy ki mennyi miniszteri posztot kap... Szerintem ez a legjobb megoldás.

genyamagyar 2013.01.02. 14:53:05

@Etniez: Idézet a te linkedről:

"„mi, katonák is messze vagyunk a lelkesedéstől. Egyszerűen kikerülhetetlen kényszer folytán megyünk, ahova kell, kötelességet tenni.”

Szevasztok 2013.01.02. 14:54:16

@armand: "mért akkor mit kellene csinálnom, hogy ne legyek panelproli? "

Ismered azt a mondást, hogy: "Soha ne azt nézd, hogy mit ad neked az országod, hanem azt, hogy mit adhatsz te az országodnak!"

Ha ezt megérted, akkor rájössz, miért "panelproli" a hozzáállásod.

"bár én inkább mondanám azt, hogy egy polgár vagyok"

Polgár majd akkor leszel, ha nem fizetésből élsz, hanem te adsz megélhetést másoknak. Továbbá, ha aktívan teszel azért, hogy MÁSOKNAK is jobban menjen ne csak neked.

genyamagyar 2013.01.02. 14:54:19

@Etniez: Egyébként melyik, általam idézett mondattal nem értesz egyet?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.02. 14:54:21

@O. Kán:
Azért rángatja elő a Horthy-korszakot, mert ugyanazt a tünetet produkálja, mint te. Azaz összekeveri azt, hogy valaki erős és azt, hogy valaki erősnek képzeli magát.
A Horthy-korszak propagandája is olyan, mint Orbáné. Elhiteti az emberekkel, hogy ők most nagyon erősek. Aztán a Don-kanyar úgy jött a képbe, hogy ott találkoztunk a Valósággal, akit viszont nem érdekelt, hogy mi mit beszéltünk be magunknak.
Ezért ez a poszt nem Magyarország erősítésének vágyát ekézi, hanem az önbecsapás vágyát. Ugyanis kurvára nem ugyanaz, hogy elmész gyúrni, vagy az, hogy megnézed a Rockyt és elhiszed magadról, hogy te vagy itt a Helyi Menő Csávó.

Van cionista szövetség, de rohadtul nem célja Magyarország gyengítése. Izrael erősítése a célja.

genyamagyar 2013.01.02. 14:57:02

@Ezténírtam: Svájc tényleg kitűnő példa. Gyurcsány számtalanszor nyújott békejobbot a fidesznek, hogy közösen húzzák ki az országot a slamasztikából, de a fidesz (Orbán) mindig visszautasította.

Ezért tartunk itt.

O. Kán 2013.01.02. 14:59:01

"Azaz összekeveri azt, hogy valaki erős és azt, hogy valaki erősnek képzeli magát."

Erőssé csak akkor válhatunk, ha szeretnénk is erősek lenni. Ezt pedig a Fideszen kívül más párttól még nem láttam megfogalmazni. Egyébként a Fidesztől én nem láttam olyan kijelentést, ami azt mondja, hogy most erősek vagyunk, hanem azt, hogy erőssé szeretnénk válni.

Ezzel az akarattal meg az égvilágon semmi baj nincs, sőt.

Megfigyelo 2013.01.02. 14:59:24

@afazekas: Én úgy tudom, hogy a román hadsereg a "Rákosi-Kádár" korszak *előtt* foglta el kétszer Budapestet: 1919-ben egyedül, mert egyes urak voltak szívesek a rendelkezésükre bocsájtani a hazáját védő magyar Vörös Hadsereg haditerveit és diszlokációa adatait, 1944/45-ben meg az oroszok segédcsapataiként jöttek.

Megfigyelo 2013.01.02. 15:00:35

@O. Kán: Orbűn állította nemrég...

armand 2013.01.02. 15:00:40

@Szevasztok: hát nem tudom. Szerintem én baromi sokat teszek az országért. Tisztességesen fizetem az adót, nem is keveset, nevelek két gyereket, soha nem voltam segélyen, nem voltam munkanélküli. Ennél többet tenni nem tudok. Mivel fizetek adót, amiből fizetik a közmunkásokat, így közvetetten foglalkoztatok embereket, tehát nevezhetem magam polgárnak.

O. Kán 2013.01.02. 15:02:02

@Megfigyelo: Hozz egy linket erről az állításról.

Szevasztok 2013.01.02. 15:02:14

@armand: Nem tudom, hogy te mennyire jártál jól az 1 kulcsos SZJA-val, de van egy tippem, hogy csak üveggyöngyöket kaptál és örülsz neki.

Akkor sokkollak figyeld:

A kiengedett 500mrd Ft 80%-a azaz 400 mrd Ft, az a legfelső 200ezer adózó zsebében landolt. Ez átlagban 2 millió Ft/év adómegtakarítás. Na a tiéd mekkora?

Ezténírtam 2013.01.02. 15:03:07

@O. Kán:

"A kérdés nem is ez - hiszen az erősség óhajtásának kell axiómának lenni, nem a gyengeségnek - hanem, hogy a cél elérése érdekében mit kell tennünk. Ebben versenyezhetnének a pártok, de amíg a Fideszen kívül minden párt gyenge Magyarországot akar, addig a Fidesz ezen a téren monopolhelyzetben van. "

Én nem hiszem, hogy minden más párt gyenge Mo-t akarna, de az biztos, hogy csak a Fidesz kommunikál valamit arról, hogy hogyan képzeli el az erős Magyarországot. Csak azt kellene már észrevenni, hogy ők a MÁV rendszerében felnőtt emberek szája íze szerint alakítják az egész országot, miközben az Apple világában élünk...

Dimenziókkal odébb kellene tartanunk a gondolkodásban ahhoz, hogy tiszteletet vívjunk ki magunknak, amit külön plakátokon óhajtunk. A pofázás miatt ma már senki nem fog tisztelni, mert a pofázás súlytalan. Akkor tisztelnek, ha odamész egy rakat pénzzel és megkérdezed, hogy mennyibe fog kerülni, ha ez vagy az így vagy úgy lesz és fizetsz. Ennyi.

afazekas 2013.01.02. 15:03:30

@Megfigyelo:
" román hadsereg" elfoglalta Budapestet.

Mert egyes urak leszerelik a milliós hadsereget, hogy zavartalanul átadhassák a hadsereget a komcsiknak...

A románok nem is mertek támadni amíg rá nem jöttek h a magyarok milyen balfaszok!

blah 2013.01.02. 15:04:16

@armand: Érdekes, hogy tapasztalat és tapasztalat között mekkora különbség van. Akkor inkább csak olyanokon gondolkodj el, hogy vajon az, hogy ha a gazdaság nagyobb szereplőitől elvonod a forrásokat akkor annak milyen hatása lesz a gazdaságra. Illetve jól mutatja az, hogy valahogy a sikerek és erősödés közepén csökken a versenyszférás munkahelyek száma és a vizionált adósságcsökkentés sem nagyon jön össze. De nem baj, hiszen számszerűleg nőtt a fizetésünk (az ország kb 10-15%-a tartozik ebbe bele) és azt ugye a versenyszféra nagy szörnyetegein hajtjuk be. Akik majd a nem létező pénzen teremtenek új munkahelyeket, aminek a nem létező pénzét költik majd el a versenyszféra kisebb szereplőinél az emberek. Aztán a hitelezés visszaszorulása meg pont jó, ahogy az is, hogy új beruházásokkal inkább a környező országokban rombolják a természetet. Így is lehet látni meg úgy is. Aztán, hogy a TEK meg mivel tette jobbá és erősebbé az országot azt nem tudom. Nincsenek rendőrségi statisztikáim de olyan kiemelkedőt biztosan nem alkottak, hogy ennyire emlegetni kéne őket. A boldogulás ma úgy néz ki, hogy vagy egy multinál vagy jó pozícióban vagy vállalkozol és nem fizetsz járulékokat. Ez tényleg egy biztos és erős gazdaság alapja.

Etniez 2013.01.02. 15:04:56

@genyamagyar: Mi a németekre voltunk bízva, nem volt légvédelmünk és normális páncélosunk/elhárítónk.
A németek viszont nem állták a szavukat és szarban hagytak minket, sajátjaikat védték az áttörésnél.
Ez annyiban a magyar hadvezetés hibája, hogy elhitték a németek szavát.

Megfigyelo 2013.01.02. 15:05:30

@Pan Modry: Az utólsó hasonlat jó. Az egykulcso adóval viszont becsületes ember nem érthet egyet, a pápa is ellenzi...

I_Isti 2013.01.02. 15:05:52

@O. Kán: Az irreális álmodozás nem azt jelenti, hogy tényleg erőssé "tudunk" válni. Csak azt, hogy egyesek teljesítmény, szorgalom, valódi érték nélkül tudnak uralkodni azokon, akik elhiszik a vallási propagandájukat. Magyarországnak nincs esélye arra, hogy erőssé váljon. A fidesz uralma után maximum arra van esélye, hogy ne 180 év alatt pusztuljon ki, hanem már mondjuk 80 év alatt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.02. 15:05:53

@Pipas:
"A lényeg a "korlátlan pénzkiáramlás" és a "nyomtat egy kis pénzt" közti hatalmas különbségben van."
Sajnos, nem. A kormány abban az évben csak egy kis pénzt nyomtat. De
1. Ha ezt megteheti, akkor megteheti több pénzzel is
2. Ha egyszer megtette, akkor megteheti a következő évben is (elvégre a hiány nem csökkent)
Tehát csak idő kérdése a hiperinfláció

"miért is ellentétesek a jegybank és a kormány érdekei?"
Nem igazán érdekellentétről van szó.
A kormány a fiskális politikáért felel. A jegybank a monetárisért. A kettő nem ellentétes, hanem más aspektus.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a kormány rövidtávú érdeke nem azonos a kormány és az ország hosszú távú érdekével. A jegybank dolga az, hogy a hosszútávú érdeket képviselje (az árstabilitás kikényszerítése által).

@Ezténírtam:
És ugyanerről van szó: a hosszú és rövidtávú érdekek ütközéséről. Pl. egy durva megszorítócsomag rövid távon mindenkinek szopás. Hosszabb távon, azonban megalapozhatja a növekedést. Most, akkor felelősségre kell-e vonni az illetőt? Attól függ, hogy mikor teszed fel a kérdést.
Hasonlóképp az MNYP szétverése rövidtávon nagyon jó volt. Hosszútávon szopás lesz. Most akkor mit tegyünk?

vakapad 2013.01.02. 15:06:22

@O. Kán:

"Ma Magyarország, és most, hogy kimondom, még én is meglepődöm, valójában erős ország" – mondta Orbán, és ezt azzal támasztotta alá, hogy jól álljuk a válságot, kiszámíthatóbbak, szilárdabbak lettünk.

Thanthia 2013.01.02. 15:06:32

@armand:
Tetszik ez a hozzáállás.
Azoké ez akik erössé teszik ezt az országot.

armand 2013.01.02. 15:06:54

@Szevasztok: ez valóban sokkoló adat, de én az üveggyöngyöknek is örülök. A szocik alatt a szja 39%-os volt és mégis tönkrement az ország, szóval nem értem miért kellene kevésbé örülnöm az egykulcsos adónak.

sántaturul 2013.01.02. 15:07:37

@Ezténírtam: ezt bizony saját tapasztalat alapján tudom. a közelebbi és távolabbi ismerőseim köréből vagyok kénytelen értesülni, mégpedig olyanoktól, akik nem azért veszítették el a munkájukat, mert alulképzettek lennének. a többség értelmiségi, aki megfelelő egzisztenciát teremtett az egykori, ma már aligha létező középosztály tagjaként. megszünt a munkahelyük, mert a tulaj feladta, helyette nincs más. a csekkeket folyamatosan fizetni kell, mégpedig egyre többet. a vállalkozó szféra is döglődik, mert alig van megrendelés. amit keresnek az megy a különféle adókra. marad a semmi. a megtakarítások, a hajdani tartalék pedig elfogyott. ennyi, ilyen egyszerű. ki kellene lépni a saját kis stanicliból és körbenézni a világban!

Etniez 2013.01.02. 15:07:48

@genyamagyar: És? Mondtam én, hogy a doni-hadsereg dalolva ment több száz km-re "védeni a hont"? Tök irreleváns amit idehoztál.

épészmérnök 2013.01.02. 15:08:10

"Magyarország -- európai mércével mérve -- gyenge"

Magyarország nem csak európai mércével gyenge.

"Hová érdemes gyereket szülni" címmel kutatást végzett az Economist, sokféle gazdasági és szociális mutató alapján besoroltak 80 országot. Magyarország a 46-ik, számos ázsiai és latin-amerikai ország is megelőzi.

(The International Lottery of Life)

vakapad 2013.01.02. 15:09:55

@Thanthia:

Az már most is látszik, hogy mennyire erősek vagyunk. Főleg, amit Orbán is említett, a kiszámíthatóságunkból. Mert nem hogy iszámítani, de akár biztosra is lehet venni, hogy holnap megint egy kiszámíthatatlan lépés következik.

Pan Modry 2013.01.02. 15:10:03

@Megfigyelo:
a papa az evolucioban sem hisz, en viszont igen...

Megfigyelo 2013.01.02. 15:10:32

@afazekas: Az a "milliós hadsereg" nem magyar hadsereg volt, hanem császári, és magát szerelte le: az összeomlás után mindenki ment haza, olyan gyorsan, ahogy csak bírt...

Megfigyelo 2013.01.02. 15:12:15

@Pan Modry: A pápa speciel hisz az evolúcióban, és valahogy trükkösen összeegyeztethetőnek tartja a világnak Isten által való teremtésével...

Szevasztok 2013.01.02. 15:12:17

@armand: "hát nem tudom. Szerintem én baromi sokat teszek az országért. Tisztességesen fizetem az adót, nem is keveset, nevelek két gyereket, soha nem voltam segélyen, nem voltam munkanélküli. Ennél többet tenni nem tudok. Mivel fizetek adót, amiből fizetik a közmunkásokat, így közvetetten foglalkoztatok embereket, tehát nevezhetem magam polgárnak."

Tényleg nem személyeskedni akarok, és még csak azt se szeretném ha rosszul éreznéd magad, de felteszek néhány kérdést:

1. A te személyes döntéseidtől hány ember és mekkora jövedelme múlik?
2. Mi volt a legutolsó olyan alkalom, amikor pénzt költöttél és nem te voltál a haszonélvezője?
3. Milyen fontos cél érdekében dolgoztál utoljára ingyen?
4. Áldoztál-e az utóbbi 1 évben pénzt és időt KÖZVETLENÜL arra, hogy a szűkebb vagy tágabb lakóhelyeden (akár az országban) valamely rossz dolog jobbra forduljon?

Ha ezekre mind tudsz pozitívan válaszolni, na akkor hívhatod magad polgárnak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.02. 15:12:45

@afazekas:
Ez egyébként rohadtul nem így történt, viszont nem érek rá történelemórát tartani, mert dolgoznom kell.
A lényeg, hogy nem volt ott milliós hadsereg és a románok se emiatt nem támadtak addig (hanem egy egyezmény miatt).

armand 2013.01.02. 15:17:11

@blah: én megint csak azt tudom mondani, hogy a saját tapasztalatom más. Például a cég, ahol dolgozom folyamatosan veszi fel az új embereket, bővül és egyre nagyobbá válik. Igen, itt Magyarországon történik ez. Nagyon meg vagy vezetve az ellenzéki portálok által. Nem olyan rossz a helyzet, ahogy azt megpróbálják elhitetni. Ha olyan rossz lenne, akkor lett volna itt egy félmilliós békement tavaly? Ne ess kétségbe, a jó úton járunk. Majd a hitelezés is beindul, ha végre az MNB pénzek rendelkezésre állnak, akkor pedig csúcsra fog pörögni a gazdaság.

Thanthia 2013.01.02. 15:17:40

@genyamagyar:
Csak azért nyújtogatta a "békejobbott", hogy
később a mocskait is megossza és a másik
fejére tudja olvasni a saját bűneit.
Bár ezt enélkül is megteszi.

vakapad 2013.01.02. 15:19:26

@armand:

Úgy hallottam, akkoriban volt egy világválság is, amelynek hatásait előszeretettel szokás a szocik nyakába varrni. Egyébként jelenleg GDP-ben pont a 2010-es szinten vagyunk (2,5 év eltelte után), csak beruházási rátában, az adók számában és hitelminősítői besorolásban sikerült az akkori szintet mára alulmúlni.

Szevasztok 2013.01.02. 15:20:18

@armand: "de én az üveggyöngyöknek is örülök. A szocik alatt a szja 39%-os volt és mégis tönkrement az ország, szóval nem értem miért kellene kevésbé örülnöm az egykulcsos adónak."

Akkor képzeld el, hogy az egykulcsos adóval teljesen feleslegesen kiengedett 400 mrd Ft-ot nem kellene a gazdaság szereplőin egyéb módokon, 15 féle különadóval beszedni. Ez pl eredményezne nagyobb levegőt a cégeknek, több beruházást, fejlődő gazdaságot, kisebb finanszírozási igényt, kisebb kamatkiadást stb.

Egyébként Te kiváló célpontja vagy a Fidesznek (vö "Oszd meg és uralkodj"): örülsz, hogy kaptál egy keveset és lesz*rod, hogy másoknak rosszabb.

Megfigyelo 2013.01.02. 15:21:36

@armand: Akad akár több mint félmillió megtévesztett ember is ebben az országban. De a többség már ébredezik.

Ha meg majd lerabolják az MNB devizatartalékait, mint tervezik, akkor ugyan lehet majd látszat-fellendülést csinálni a választások idejére, de utána olyan összeomlás lesz itt, hogy az unokáink is attól koldulnak...

O. Kán 2013.01.02. 15:21:40

@Megfigyelo:

Rendben, köszi.

Orbán úrral vitakoznék a jelenlegi helyzet megitélésében, de ez egyrészt semmit nem jelent, másrészt én a saját gondolataimat fogalmaztam meg nem az övét.

vakapad 2013.01.02. 15:22:24

@Thanthia:

Valahogy nem egészen világos, melyek azok a gyurcsányi saját bűnök, amelyeket Gyurcsány mások fejére olvasott. Remélem, segítesz megtalálni ezeket.

armand 2013.01.02. 15:23:37

@Szevasztok: ebből a kérdőívből nekem az jön le, hogy a világ országaiban nem polgárok élnek akkor, hanem panelprolik. Bármelyik országról is van szó, erre a kérdőívre nagyon kevesen tudnának igennel válaszolni.

I_Isti 2013.01.02. 15:23:41

@armand: A május elsejei felvonulásokon jóval többen voltak, akkor ezek szerint az a rendszer is jó volt?

Etniez 2013.01.02. 15:23:48

@armand: Én meg veled ellentétben azt látom, hogy a 35 alattiak rohannak ide (Londonba) dolgozni. Összesen nem kerestek meg annyian, mint az utóbbi egy évben. Pánik van a fiatalok körében. Nem akarnak úgy élni, mint a szüleik, ezért álmukat feladva jönnek ide mekibe, pizzát hordani, stb.

Írtam, jó hogy neked jó, de fel kell fogjad, TE VAGY A KISEBBSÉG. Tudod, vannak olyan adatok, mint reálbér, átlagbér, munkahelyek száma, beruházások, hitelek... Mindegyik csökken, csak a hitelek stagnálnak. Érted ez mit jelent? Pár év és elfogy a kalács.

Etniez 2013.01.02. 15:25:14

@armand: Rávilágítottál a lényegre. Ezért tart itt az ország, mert a lakosai hozzád hasonlóak. Ha nekem jó, akkor minden szép, mind jó, hajrá tovább...

Szevasztok 2013.01.02. 15:26:37

@armand: "az MNB pénzek rendelkezésre állnak, akkor pedig csúcsra fog pörögni a gazdaság."

Van itt egy általános tévhit, mert az emberek nem tudják megkülönböztetni a pénzt a pénztől. A banküzemben a pénz a legfőbb munkaeszköz. És ha a munkaeszközt eladják, vagyis a pénzeszközt készpénzre váltják, akkor csökkennek a lehetőségeik. Az MNB egyik feladata pl. az árfolyam védelme. Ehhez SOK pénzeszközre van szükség, ezért kell a tartalék.

belekotty 2013.01.02. 15:27:20

@vakapad: "Egyébként jelenleg GDP-ben pont a 2010-es szinten vagyunk (2,5 év eltelte után), csak beruházási rátában, az adók számában és hitelminősítői besorolásban sikerült az akkori szintet mára alulmúlni. "
- Ez nem igaz, mert a GDP arányos adóterhelésben igenis felülmúltuk a szocikat.

rozsé drazsé 2013.01.02. 15:28:27

Ehhez a cikkhez mindenek előtt az Indexet működtető cég honlapjáról letöltött időzettel szeretnék hozzászólni.

Az Index.hu 1999 májusa óta a magyar internetezők legkedveltebb hírportálja. Eredeti stílusa, független (???) hír (???) szolgáltatása révén fogalommá lett a médiapiacon, ma az Index a vezető hazai hírportál és a legkarakteresebb internetes brand.

A független médium a "hír (???) + vélemény (???) + közösség" modellt valósítja meg, látogatói folyamatosan frissülő információkat, cikkeket, publicisztikát olvashatnak.

Tehát, ha ezt összevetjük a fenti bloggal, akkor a kérdőjeles részekre minden vonatkozásban választ kaphatunk:

ad 1. Nem független, csak a jobboldali, konzervatív iránytól, de attól nagyon. De a szocik és libsik seggét irdatlan nyelvcsapásokkal. És ha épp azokét nem, akkor a magyarság megmentőiét mint pl. Eon, UPC, stb. Ki miért fizet ugyebár...

Hír? Nem. Hír az nincs. Ami hírnek látszik, valójában vélemény. leginkább a hírnek látszó eseménytörténeti leírások beválogatási módja, valamint leírása. Nincs olyan indexes cikk, amiben egy mondaton belül ne lenne tényállítás és annak azonnali véleményezése, vagy véleménnyel felérő jelzős szerkezetbe helyezése.

Vélemény: soha semmilyen vélemény nem jelenik meg, csak az idiótáké, akik jogosultak blogot nyitni, esetleg a neüket nem vállaló szerkesztőségieké. A más vélemény ki van irtva a honlapról, csak a blogokban jelenik meg kommentként, de az is moderálva. Az igazán éles (nem tárgár, hanem a vékonyba menő) hozzászólásokat kimoderálják. Tehát Vélemény az nincs, csak az egyik oldalról.

Namármost itt ez a blog vagy poszt vagy mi.
Idézem:
"Az állampolgárai nem ismerik a szabadság élményét. Ez a nép hagyományosan nem tudja, mit jelent szabadnak lenni és minden kormányzatot aszerint megítélni, hogy a szabadságunkat hogyan védi -- mert a heroikus mítoszai és "szabadságharcos" múltja ellenére nem épült bele a kultúrájába, hogy a szabadság nem elvont luxus, hanem mindennapi oxigén. Ez a nép -- leszámítva ritka pillanatait -- valójában mindig kenyeret követelt, ha a láncaira nézett. A nagyon vakmerőek hosszabb láncot."

Ez netto rasszizmus. Amit ma, all around the wolrd, csak izrael enged meg magának, és Kertész Ákos. Meg az Index.

Ne tessenek csodálkozni, ha Jobbikos Máriók kilövik az ilyen Cipollákat, ma, vagy holnap, a nyílt utcán.

Nem fogom megakadályozni.
Már nem vagyok rá hajlandó. Mert lehet, hogy ezt érdemlik. A máriók és a cipollák is.

Végignézem és röhögök...kínomban

armand 2013.01.02. 15:28:48

@Szevasztok: egy kicsit valóban teszek rá, hogy másoknak most rosszabb. Nekem rossz volt végig a szocik alatt a 39%-os szja miatt, mégsem jutott előbbre az ország, sőt, hátrébb csúszott. Örülök, hogy most végre "jutalmazzák" azokat akik szorgalmasak és értenek valamihez.

Rwindx 2013.01.02. 15:29:12

@sántaturul:
"én senkit sem sértegettem, ugyanis ez bizonyos kultúrális fok felett már nem ildomos"
vs
"mentő jött már?"

Úgy tűnik azt az általad áhított fokot még nem sikerült elérned :)

"vitát lezártam, értelme nincs"
Én előtted 2 perce már megtettem.

vakapad 2013.01.02. 15:30:19

@belekotty:

Azt írtam, hogy az adók számában alulmúltuk az akkori szintet (azaz többfajta adó van). Hogy adóterhelésben is (azaz a GDP-re vetített adóterhelés magasabb), arról nem írtam. Bár, hogy mondod, írhattam volna.

Etniez 2013.01.02. 15:31:28

@armand: Na akkor maradj meg ezen a szinten, szia!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 15:31:55

KÖZBEVETŐLEG. A SZÖVEGEKNEK PERSZE SAJÁT ÉLETÜK VAN, ENNEK AZ EREDETI INTENCIÓJA AZT VOLT, HOGY EGY OLYAN ÉVSZÁZADOS KULTURÁLIS MINTÁRA (AZ ETATIZMUSRA ÉS AZ ALATTVALÓI MENTALITÁSRA) HÍVJA FEL A FIGYELMET, AMIT HORTHY, KÁDÁR, GYURCSÁNY ÉS ORBÁN (HOGY CSAK A SZALONKÉPESEBBEKET EMLÍTSEN) IS TÁPLÁLT ÉS KIHASZNÁLT. PISZKOSUL NEM VOLT SZÁNDÉKOM ÖSSZEHASONLÍTANI EZEKET A JÓEMBEREKET, EGYRÉSZT VISZOLYGOK MINDEGYIKTŐL, MÁSRÉSZT A POSZT LÉNYEGÉT TEKINTVE EGYIK KUTYA, MÁSIK EB.

Pan Modry 2013.01.02. 15:32:31

@Szevasztok:
Igen, illetve ha ez a tartalek csokken, akkor az MNB lehetosegei szukulnek ami az intervencios lepeseket illeti, tehat ha short poziciok risk rewardja megno, es ha sokan elkezdenek emiatt short poziciokat felvenni a HUF-ra, az csokkenti az arfolyamot.

Szevasztok 2013.01.02. 15:32:47

@armand: "Bármelyik országról is van szó, erre a kérdőívre nagyon kevesen tudnának igennel válaszolni."

Ezt nem vitatom - ez is jelzi, hogy még sok a tennivalónk, elsősorban a saját fejünkben. De állítom, hogy azokban az országokban, amikhez mi is szeretnénk hasonlítani, az ilyen emberek aránya nagyságrendekkel nagyobb mint nálunk.

"a világ országaiban nem polgárok élnek akkor, hanem panelprolik."

Hát ezért tudnak hatalomra kerülni időnként ilyen néptribun félék. Pedig állítom, hogy az emberek értelmesebbek annál, mint azt a politikusok képzelik. Csakhát attól félnek, hogy ha az állampolgárok felnőnek, akkor elzavarnák az ilyeneket.

vakapad 2013.01.02. 15:34:22

@armand:

Hát a valamihez értés az nem árt. Hogy ez növekedjen, elárulom, hogy bár nekem is jól jött az egykulcsos, és egyetértek abban, hogy ez a legjobb, jelenleg az ország csak a gazdaság megfojtásának az árán tudta bevezetni, és ez túl nagy ár.

Példa:
Ha a gyerek jól tanul, és ezért jutalomként neki adom azt az összeget zsebpénznek, amit a villanyszámlára tettünk félre, akkor ez a gyereknek most jól jön, de később már nem annyira.

Thanthia 2013.01.02. 15:34:39

@armand:
Én is bízom az ország felemelkedésében.
A rendelkezésre álló pénz csak akkor tud
hosszú távon segíteni, emelni akár az életszínvonalat, ha a segítségével olyan "termékeket" lehet előállítani, amikre "igény" van. Önmagában a pénzbőség még kevés.Hibátlan pályázattal, majd becsődöltetett projektekkel a "hiénák" is már készülnek erre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.01.02. 15:36:11

@rozsé drazsé: Hidd el nekem, fogalmad sincs, mi az a rasszizmus. Olvass Adyt, Berzsenyit, Vörödsmartyt. Az én "rasszizmusom" nulla az övékéhez képest.

Szevasztok 2013.01.02. 15:36:39

@armand: "Nekem rossz volt végig a szocik alatt a 39%-os szja miatt,"

Ad1: ha a jövedelmed jelentős része esett a 39%-os kulcs alá, akkor nem lehetett neked olyan nagyon rossz.
Ad2: ha csak kis része esett oda, akkor meg tényleg csak üveggyöngyöket kaptál. Ebben az esetben lelked rajta, hogy ezért képes vagy mások nyomorát lesz*rni. (lásd panelproli mentalitás)

armand 2013.01.02. 15:36:46

@Etniez: na erre én csak azt tudom mondani, hogy badarság. A környezetemben csak fiatalok dolgoznak, én is 34 éves vagyok, tehát nem olyan öreg. Egyáltalán nem lehet olyan nagy a kivándorlás. Aki meg kimegy Angliába sz*rt lapátolni vagy pizzát hordani az menjen is, megérdemli, nem számít, itthon úgyis csak munkanélküli lenne és az adófizetők pénzén élne. A szakmájában nem fog fejlődni, így örökre marad pizzafutár. Azzal amúgy semmi baj nincs, ha a fiatalok kimennek dolgozni egy időre, én is dolgoztam külföldön 3 évet és hasznomra is vált itthon is. Én sem zárom ki, hogy egyszer külföldre menjek, de jelenleg nagyon jól megélek itthon is.

genyamagyar 2013.01.02. 15:39:14

@rozsé drazsé: Te ki a hányás vagy, kicsi huszár?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.02. 15:39:20

@rozsé drazsé:
Valójában a jobboldali és a konzervatív az, amit itt látsz. Téged az tévesztett meg, hogy mind a Fidesz, mind a Jobbik jobboldalinak nevezi magát. Valójában ez két baloldali párt.

Megfigyelo 2013.01.02. 15:39:29

@armand: Több baj is van az egykulcsos adóval. Előszöris kirívóan erkölcstelen, mert ugyanakkora részt vesz el a kenyérre valóból, mint a kaviárra valóból, pedig az utóbbit könnyebb nélkülözni. Nincs is egykulcsos adó sehol a fejlett világban, csak itt a Vadkeleten. Másrészt, amikor 2011-ben bevezették az egykulcsos adót, akkor a felső 30-50.000 vagy (talán) 80-100.000 ember kapott 700 milliárd Ft "nemzeti ajándékot", amiből kb. 200 milliárdot a szegények adójának megnövelésével (az ún. "adójóváírás megszüntetésével) szerezték, a többi meg azóta is folyamatosan hiányzik a költségvetésből, és csak mindenféle (részben a nemzetközi jogba ütközö) különadókkal teremtik elő, amitől lebénult a hitelezés, megszüntek a távközlési és energetikai fejlesztések, stb., egyszóval leginkább ez okozza a recessziót, amiben vagyunk. Az volt az elképzelés, hogy a lecsökkentett SZJA a fogyasztás fellendülését okozza, és ezen keresztül meglódul a gazdaság. Azonban Matolcsyék hijján vannak a legelemibb szociológiai ismereteknek: ezt a célt a szegényebb rétegek adójának csökkentésével lehetett volna elérni, mert ők rögtön felélik a jövedelmüket, a gazdagabbak meg előrehozott hiteltörlesztésre, Kanári Szigetekre való utazásra, vagy egyszerüen megtakarításra fordították a náluk hagyott pénz túlnyomó részét. Summa sumárum: a fogyasztás nem nőtt, hanem csökkent.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.02. 15:41:02

@armand:
Nekem az öcsém és barátnője vándorolt ki, valamint az egyik pókerpartnerem és barátnője. Egyik se volt munkanélküli....

Ezténírtam 2013.01.02. 15:41:25

@sántaturul: szerintem nem érdemes konkrét példákat hozni, mert akkor felmerülnek olyan kérdések, hogy a te ismerőseid eléggé akarnak újra dolgozni stb. ami nagyon messzire vezet

Ahogy írtam is, gazdaságpolitikát nehéz egy blogon megvitatni, meg nem is értünk hozzá, de az biztos, hogy nagyon várom azt a pártot, aki kiáll és azt mondja, hogy erős Mo-t szeretne, amit a lehető legtöbb pénz megtermelésével és idevonzásával tart megvalósíthatónak és minden intézkedését ez fogja vezérelni. Akkor legalább tudjuk, hogy merre megyünk...

Mert ez a félig elvont, magyarkodós, turulozós de közben zsidókkal is haverkodós, pökhendi és erőszakos stílusú vezetés soha nem tudom, hogy merre vezet, ezért van megzavarodva mindenki.

Ha kitűznénk végre egy konkrét célt, akkor mindenki beállhatna csatasorba és tolhatnánk a szekeret, ahogy megtettél ezt pl. az írek vagy a svájciak vagy Dél-Korea (illetve Kína is, csak ott nem a konszenzus miatt, hanem mert a hatalom kikényszerítette... lehet, itt is azt kellene amúgy)

Megfigyelo 2013.01.02. 15:41:50

@Lord_Valdez: A Fidesz par excellence jobboldali párt: a szegények adóját növelte, a gazdagokét csökkentette. Az egy másik kérdés, de nem igazán számít, hogy közben populista szövegeket nyom: azt kell figyelni, amit csinál, nem azt, amit beszél.

Thanthia 2013.01.02. 15:44:38

@vakapad:
Nem az Orbánról beszéltem.
Hanem a @armandot dicsértem meg.

Megfigyelo 2013.01.02. 15:45:20

@Szevasztok: Hát úgy tűnik, ő az, akit olcsón meg lehetett vesztegetni. Egyszer majd talán benő a feje lágya...

Pan Modry 2013.01.02. 15:45:35

@vakapad:
En nem mondanam hogy a gazdasag megfojtasa volt ennek az ara. Lehetett volna ezt a penzt az allami kiadasok csokkentesevel is eloteremteni.

Peldaul MTVA kiadasai, MAV racionalizalas, presztizsberuhazasok lefujasa stb...

A gazdasag nem az egykulcsos szja miatt fuldoklik, hanem egyeb unorthodox megoldasok miatt.

Szevasztok 2013.01.02. 15:45:56

@armand: " Aki meg kimegy Angliába sz*rt lapátolni vagy pizzát hordani az menjen is, megérdemli, nem számít, itthon úgyis csak munkanélküli lenne és az adófizetők pénzén élne."

Ismerek olyant (a fiam óvodástársának apja), aki Tesco árufeltöltő volt és kiment és képzeld ott is Tesco árufeltöltő. (ez ám a nemzetközi karrier ;-) )
Az unokaöcsém itthon recepciós volt egy magánklinikán, és november végén kiment Londonba valami hasonlót csinálni.

Na ők már nem itthon fizetnek adót.

padisah 2013.01.02. 15:46:53

@armand: én is olyan cégnek dolgozok, amely veszi fel az embereket, de ez egy esetleges dolog, szerencsém van hogy itt dolgozok, és ez egy növekvő cég

nem a kormány politikája teszi erre képessé, hanem annak ellenére is képes rá

vannak dolgok a mai világgazdasági szituációban, amelyeken a magyar kormány nem tud változtatni, nem fogja tudni eltüntetni a válságot, az nem Magyarországról indult ki (bár erősen részesei voltunk és vagyunk is)

a többin változtathatna, és az elsősorban pont azt jelentené, hogy nem adóemelésekkel próbál egyensúlyt teremteni, hanem a kiadáscsökkentéssel

csakhogy a kiadáscsökkentés elvi okból ellentétes az "erős ország" szlogennel, az az állam pozícióinak, fontosságának, az alkalmazottai számának, és a párt hatalmának a gyengülésével járna, és pont ezért nem akarják

így viszont sohasem fognak tudni egy fenntartható növekvő pályára állni

az a fajta túlzott újraelosztásra épülő rendszer, aminek a Fidesz épp a reneszánszát kívánja megteremteni, pontosan az az ország gyengeségének a fő oka, az elmúlt kb 30 év veszteségeinek és problémáinak a forrása

a mai magyar államadósság problémája a rendszerváltás előtti időszakról származik, azóta is görgetjük magunk előtt, úgy hogy közben az folyamatosan hízik, gyorsabban mint a gdp

az egy általános struktúrális probléma jele, hogy a gdp növekedése mindig kb 4%al kisebb mint az állam költségvetési hiánya, most hogy be kell tartani a 3%os hiánycélt, recesszióba süllyedtünk, ha a Fidesz végerhajthatta volna a tervezett programját a 7%os államháztartási hiánnyal, akkor lenne 3%os növekedés ... ami persze mindig kisebb mint az államadósság növekedése

Pan Modry 2013.01.02. 15:47:14

@Megfigyelo:
A fidesz nem nevezheto jobboldali partnak, ugyanis a teljes adoek nem csokkent...

A Fidesz ilyen szempontbol akkor lehetne valodi jobboldali part, ha peldaul 4 ev alatt csokkentenek az allami redisztribuciot 5-10%-kal.

Vitéz László 2013.01.02. 15:48:00

énekejjük el közösen a grízbég himnuszt !

www.youtube.com/watch?v=bIIZWY9BIGs

nyomasek 2013.01.02. 15:48:01

@vakapad: Nagyon nem jó a példád, mert az hogy mindenki arányos pofont kap az aktuális erőszaktevőtől, nem egyenlő azzal mikor jutalmazunk valakit.

A helyzet ahhoz hasonló, mikor azért reklamálsz, mert a másik is csak annyi pofont kap mint te, pedig neki nagyobb az arca, ergó több elférne rajta. (megjegyzem az egykulcsos is jövedelemarányos, a valóban igazságos az lenne, ha a jövedelem nagyságától független, azonos összegű lenne az adó, tehát minden polgár azonos nagyságú és azonos számú pofont kapna)

armand 2013.01.02. 15:48:26

@Megfigyelo: érdekes, én úgy emlékszem, hogy az ország akkor ment tönkre, amikor a szja még 3 kulcsos volt. Szóval az egykulcsos egyáltalán nem olyan káros, mint írod. Egyszerre ösztönzi a munkát és itthon tartja a legjobbakat. Igaz, vannak negatív, nemkívánt hatásai, de minek nincsenek. És mondom, a 3 kulcsos adórendszer sem volt a tökély, nem robogott a gazdaság, az államadósság is nőtt.

I_Isti 2013.01.02. 15:48:59

@Lord_Valdez: Inkább baloldali populista.

Szevasztok 2013.01.02. 15:49:40

@armand: Ennyi vita után egyébként meg szeretnélek egy hatalmas BARÁTI ÜDVÖZLÉSBEN részesíteni, mert Te azon ritka kommentelők közé tartozol, akikkel ÉRTELMESEN lehet vitázni. (Sajnos a trollok vannak nagy többségben)

Szóval hatalmas RESPECT ezért neked!

Megfigyelo 2013.01.02. 15:49:43

@Szevasztok: A "polgár" nem azonos a "burzsoávaé". Pl. egy orvos vagy tanárember nem munkaadója senkinek, de minden normális társadalomban polgári szinten él, gondolkodik -- szóval polgár. Egy egyetemi tanárról, bíróról, főtisztviselőről nem is beszélve...

Pan Modry 2013.01.02. 15:50:12

@Megfigyelo:
Ha nem vezetik be az egykulcsost akkor Magyarorszag vegkepp versenykeptelenne valt volna a kepzett munkaeronek.
Eleg siralmas volt, hogy peldaul eves potom 40 ezer euros jovedelem utan is 38% szja kellett fizetni.

Az egykulcsos egy jo lepes volt abba az iranyba hogy Magyarorszag relativ versenykepessege a kepzett munkaero szamara ne csokkenjen annyira.

A Fidesz szerintem szar, de eppen az egykulcsos miatt tamadni elegge bolsevik attitudre vall.

DezInf 2013.01.02. 15:51:04

@veracity:
Mizu?
A kommunikációs központ letiltotta a Bajnai-Gyurcsány szövegedet?
Nekem kimondottan tetszett,hihetetlenül debilnek láccottál vele:)
Kérdezd már meg a főnököd,hátha zöld utat kapsz megint. Én támogatlak:)

Megfigyelo 2013.01.02. 15:53:06

@armand: Az egyetemet végzett ill. végző fiatalok közül a tehetségesebbje mind megy el, és a dolgok jelenlegi állása mellett nem is jön már vissza. ("Te tetted ezt király!", idézhetném Aranyt.)

genyamagyar 2013.01.02. 15:53:06

@Megfigyelo: Az államosítás is a jobboldaliság isméreve, ugye? Na ne viccelődjünk kérem!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.02. 15:53:54

@Megfigyelo:
Ez inkább csak egy következetlenség volt részéről. Ők úgy tervezték, hogy senki se fog rosszabbul járni, csak nem erősségük a számtan.

DezInf 2013.01.02. 15:54:42

@Pan Modry:
Sosem hittem volna,hogy az USA kongresszusa és képviselőháza bolsevikekből áll. Erről még ráadásul a mostani megállapodásuk is egyértelműen tanúskodik. Obama is kiállt a gazdagok megadóztatása mellett.......a bolsevikok már a spájzban vannak ?

padisah 2013.01.02. 15:55:51

@Megfigyelo: a progresszív adó mélyen erkölcstelen, mert ugyanazon vagy épp gyengébb állami "szolgáltatásért" cserébe azon az alapon követel többet hogy az illetőnek "több van"

ami már egyébként maga is hazugság, mert a "több van"-t nem a vagyonra, hanem a jövedelemre érvényesítik, teljesen figyelmen kívül hagyva hogy a jövedelem milyen módon áll elő, és milyen költségek járulnak hozzá - a szegénységből fakadóan

megmondom mi a szegények adója: az az szja és tb járulék, amit az után a pénz után fizet ki, amit a lakáshitel kamatára, vagy az albérletre fizet ki az ember

merthogy, ez a pénz, a lakáshitel kamat, vagy az albérlet ára az a pénz amit a vagyonnal nem rendelkező embernek kell kifizetnie hogy élhessen valahol, az állam viszont az ilyen célra kifizetett pénzt *megadóztatja*

ezek mellett az egykulcsos szükségszerű volt, de kevés, ezt kombinálni kellett volna szuperbruttósítással is

az igazi lineráris (és igazságos) adózás az az amikor mindenki pontosan ugyanazt az összeget fizeti be adóként a jövedelméből, függetlenül attól mekkora az a jövedelem

akkor teljesül az hogy azonos szolgáltatás = azonos fizetség

Pan Modry 2013.01.02. 15:56:04

@DezInf:
A teljes adoek az USA-ban lenyegesen alacsonyabb a magyarnal, majd ha az USA-ban is 45% felett lesz a redisztribucio ott is lehet hasonlokrol beszelni.

levike999 2013.01.02. 15:57:10

@Plumper:
az ország kétharmadáról Trianonban egy tollvonással lemondó: igaz;
román segédlettel államcsínyt elkövető: nem igaz;
Budapestre besunnyogó: igaz;
a parlamentet terrorizáló: nem igaz;
uralkodóját megpuccsoló: kényszerből, de igaz;
frankhamisító: nem tudom, tudott-e róla;
újságírók meggyilkolását elrendelő: valami konkrétum erről?;
magyarul akcentussal beszélő: nem igaz;
Hitlernek tövig benyaló: nem igaz;
fajüldöző törvényeket helybenhagyó: igaz;
zsidódeportáló: igaz, de félidőben leállította;
Magyarországot a németeknek és az ostromló bolsevistáknak odadobó: kényszerből, de igaz;
a saját fajtáját a Don kanyarban veszejtő: igaz;
Szálasit „nemzetvezetővé” kinevező: csak formailag igaz, mivel szóban kijelentette az aláíráskor, hogy csak fia életének megkímélése miatt teszi meg;
tetovált: kit érdekel?;
antiszemita: igaz, bár korántsem volt olyan antiszemita, mint amennyire ma az átlag magyar cigánygyűlölő;
szarházi: ez nem ténykérdés.

Megfigyelo 2013.01.02. 15:57:56

@genyamagyar: Ez egy érdekes megfigyelés, és mutatja a klasszikus fogalmak változékonyságát. (Bár már Hitler is állami ellenőrzés alá vonta a kulcsiparágakat...)

De a jobb- és baloldaliság szempontjából mindig az a kritikus, hogy "ki fizeti a számlát". És ezen a próbán a Fidesz tisztán jobboldalinak bizonyult, (És határozottan jobboldali az új oktatási rendszer is...)

padisah 2013.01.02. 15:58:29

@DezInf: ...sajnos nem a spajzban hanem a parlamentben

I_Isti 2013.01.02. 15:59:21

@Megfigyelo: Az, hogy nem pénzügyi tőkéje van, nem azt jelenti, hogy nincs tőkéje. Ebben az esetben például elsősorban humán tőkéje van, amit ki tud aknázni. Ez ugyanolyan pénzre váltható dolog, mint mondjuk egy rakás Apple részvény. A polgár nem attól polgár, hogy jól él, hanem attól hogy AUTONÓM - nem függ az államtól. Ebből a szempontból a fidesz orbánviktori álma pontosan nem a polgárság megerősítése, hanem az alattvalók és vazallusok tömegeinek kitermelése.

armand 2013.01.02. 16:00:36

@Megfigyelo: erre van valami hiteles adatod? Az egyetemisták nagy része szerintem nem megy külföldre csak SZERETNE menni. Mivel azonban a magyar fiatalok nyelvtudása nevetségesen gyenge, ez többnyire nem is jön össze vagy ha mégis, akkor sírva jönnek haza pár hónap után, hogy átverték őket. De ha valaki pizzafutárként akarja leélni az életét Angliában, akkor az tegye. Szerintem egy idő után megöregszik az ember és jön helyére egy fiatalabb, nagyobb teherbírású ember és így a mi kis magyar (volt) egyetemistánk meg megy a levesbe. És persze jön haza a segélyért.

Szevasztok 2013.01.02. 16:02:00

@Megfigyelo: "A "polgár" nem azonos a "burzsoávaé". Pl. egy orvos vagy tanárember nem munkaadója senkinek, de minden normális társadalomban polgári szinten él, gondolkodik -- szóval polgár. Egy egyetemi tanárról, bíróról, főtisztviselőről nem is beszélve..."

Egy normális társadalomban az általad említett "polgárok"-at én inkább középosztálybelinek hívnám. "Polgár" attól lesz valaki, ha a saját személyes (és családja) igényein túl a KÖRNYEZETÉÉRT is elkezd felelősséget vállalni.

Tehát pl. egy egyetemi tanár attól még nem polgár, hogy Mercedes-szel jár, meg 200m2-es kertes házban lakik. Hanem attól, hogy ezen túlmenően mekkora felelősséget vállal MÁSOK boldogulásáért.

A polgári jelzőt ki kell érdemelni, az nem jár automatikusan a jövedelem mellé.

padisah 2013.01.02. 16:02:37

@Megfigyelo: ez teljesen téves meglátás, a polgárt az önálló független jövedelme azonosítja be

egy tanár vagy orvos, miután jelen rendszerben közalkalmazottak, lényegében egyik sem polgár

hanem csinovnyik, bürokrata, akit az állam fizet, és a (kormány által kinevezett) felettesétől függ, az ő seggét kell nyalnia ha nem akarja hogy kirúgják

az igazi polgár az akinek (különösképp a politikai végrehajtó hatalomtól) független jövedelme van, tehát pl. iparos, kereskedő, szolgáltató, vagy legalább ezek alkalmazottja

I_Isti 2013.01.02. 16:02:41

@Megfigyelo: Ugyanmár, a hoffmannrózsai oktatási rendszer gyökerei a legsötétebb rákosi korszakban leledzenek. Annyi a különbség, hogy a tudományos materializmust kicserélték római katolikus agymosodára.

blah 2013.01.02. 16:02:49

@armand: bakker, ez az, hogy nem éppen a hírportálokra építem a véleményem. Az, hogy a békement összejött és ennyien szavaznának még a szocikra és a fideszre az inkább azt mutatja mennyi ostoba ember van az országban. Ami miatt el lehet hitetni sok sok emberrel, hogy jó az irány... Egyszerűen ezeket a dolgokat ami most a tünete a gazdaságpolitikának már megjósoltam amikor 2010-11-ben kitisztult a kép a fidesz elképzeléseiről. Aztán a devizatartalékok seggéreverésének vannak hátulütői, azt sem szabad elfelejteni. Nagyon át kell gondolni mire költjük azt a pénzt, a hitelezés önmagában még nem jelent semmit. Közben a születési számoknak is utánanéztem, hát én nem látom azt a növekedést. A szocik válság utáni szintjét sem éri el. Na mindegy. Legyen neked igazad a devizatartalék felhasználásáról bár az eddigi érveid tükrében ennek a kijelentésednek semmi alapja. Viszont meguntam a fidesz propaganda szövegeire való válaszolgatást. Na csá.

Thanthia 2013.01.02. 16:03:15

@vakapad:
Politológiát nem tanultál?
Ez egy stratégiai fegyvere a kormányon lévőknek. A számukra veszélyes pártokat így is lehet kompromitálni.A nácik és a bolsevikok
ezt tökélyre fejlesztették. Az elháritásnál mint a dezinformáció részét képzi. Egyik ismert formája az ügynök beszervezése. "Magammal bemocskollak"
Majd, ha érdekemben áll kiszivárogtatom és senki sem áll szóba veled. IDŐZÍTETT ÜGYNÖKÜGYEK!
Szemkilövös értékelésnél az ellenzék felelősségének dezinformációs túlhangsúlyozása.
De, hát ti is megszavaztátok! VÁD!
A Jobbik szavazóbázisának dezinformációs összemosása.

nyomasek 2013.01.02. 16:05:21

@DezInf: Amúgy igen, már ott vannak.
Mekkora jövedelemnél is tolnák meg azt a fránya adót? 50-60 milliós jövedelemnél? Azért azt leszögezhetjük, nálunk sokkal tökösebbek még a bolsevistáink is, itt már 2-3 milliónál is csutkára tolták a padlássöprést. Hiába no, az örökség kötelez.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:05:25

@levike999: Ami a deportálásokat illeti, a zsidók 5/6-át már elvitték, amikor leállította, pedig az, hogy le tudta állítani, azt mutatja, hogy jó eséllyel megpróbálhatta volna az egészet megakadályozni. (A csendőrdég őrá esküdött fel, nem Eichmannra.) 44. márciusában emberileg és politikusként is megbukott, majd október 15-én ezt megkoronázta.

I_Isti 2013.01.02. 16:05:27

@armand: A cégünknél egy sor egyetemista gyakornok van. Ötből ketten már rendelkeznek külföldi tapasztalattal, és az igazi kockafejek szeretnének is külföldön tanulni, vagy dolgozni. (Hogy máshol mi van, én nem tudom, én csak velük tudtam beszélni személyesen.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.01.02. 16:06:35

@padisah: @Pan Modry: ( @Megfigyelo: )
Igazából mindegy, hogy erkölcsös-e, vagy sem.
A bevezetésének politikai oka volt.
Január 1.-től életbe lépett volna egy olyan változat, hogy 10 millióig 17% (kvázi egykulcsos mindenkinek), 25%(?) a felette lévő részre.
Ha ezt hagyják Orbánék, akkor a nép Bajnait dicsőíti. _Ezt csak úgy lehetett megakadályozni, hogy nagyobbat mondanak._ Ezért teljes 16%-osat vezettek be.
A baj az, hogy az a kevés nagyon jól kereső túl nagy részét fizeti be a teljes összegnek és ezt elbukta az állam a felső kulcs kivezetésével. Ezt úgy "oldották meg", hogy csináltak egy második kvázikulcsot. Egy bizonyos jövedelem felett nem a bruttó, hanem a szuperbruttó után fizetsz, azaz 16, helyett 20%-t.

Szevasztok 2013.01.02. 16:06:35

@DezInf: "Obama is kiállt a gazdagok megadóztatása mellett.......a bolsevikok már a spájzban vannak ?"

Na ja! És képzeljétek évi 450 ezer USD (kb havi 8m Ft) jövedelem fölött emelik az adókat!

Ez a mi káeurópai rögvalóságunkban megfelelne kb havi 2m Ft-nak. Egyébként ezt akár be is vezethetnék, és máris befolyna néhány 100mrd extra SZJA, és lehetne lazítani a Matolcsy csomagokon...

DezInf 2013.01.02. 16:07:48

@rozsé drazsé:

Gondolom azóta olvasod az Index.hu-t, mióta létrejött,elvált,kivált vagy mi a szösz az Origo.hu-tól-ból. Őszintén sajnálom,hogy nem lett olyan mint az a kurucos portál. Amennyiben rasszizmust szeretnél, nos nézz át oda,vissza,vagy mi a szösz .. izé....érted.

Thanthia 2013.01.02. 16:10:28

@genyamagyar:
Talált, de nem süllyedt?

sántaturul 2013.01.02. 16:11:11

@Ezténírtam: micsoda hülyeség, hogy eléggé akarnak-e? ki az, aki a nyomort választja a tisztességes megélhetés helyett? hiába van konkrét cél, ha nincs hozzá eszköz. milyen kocsit tolunk, amikor már a kocsi is eltünt?

Megfigyelo 2013.01.02. 16:11:15

@I_Isti: Ami az iskolák szervezését illeti, így igaz: mindkettő alattvalókat akart képezni. De a Rákosi korban az iskolák -- cum fas ac nefas -- elősegítették a társadalmi mobilitást, a mostani épp annak leállítását jelenti.

Szevasztok 2013.01.02. 16:11:18

@Lord_Valdez: " Egy bizonyos jövedelem felett nem a bruttó, hanem a szuperbruttó után fizetsz, azaz 16, helyett 20%-t."

Akarod mondani fizettek. Tegnaptól megszűnt a félszuperbruttó.

DezInf 2013.01.02. 16:11:24

@Szevasztok:

Követelhetnénk a kormánytól,hogy vezesse be a bolsevik-amerikai mintát amerikai életszinvonallal ?

veracity 2013.01.02. 16:12:32

@DezInf: Örülök nagyon, hogy hiányérzet keletkezett benned! Ez alapvetően szükséges ahhoz, hogy 2014-ben le tudjuk győzni a fasiszta csuti báró rezsimét! Összefogással, a szoclib individuális akaratok egyetlen nagy globális erőben egyesülnek és Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon miniszterelnöki karmesterünk vezényletével és elsöpörjük a kuszaszemek nemzeti magyarkodásainak hulladékait!

I_Isti 2013.01.02. 16:12:33

@Szevasztok: Erre mondom azt, hogy ha amerikai mértékű adót kellene fizetni, akkor 100%-osan meg lennék elégedve a gazdaságpolitikával...

Vegyük figyelembe azt is, hogy az usa-ban nincs ÁFA, (minimális fogyasztási adó van, de az sem minden államban).

Továbbá hogy ezekből a röhejes szövetségi adókból képesek fenntartani a világ egyik legütőképesebb hadiflottáját, hadseregét, tudományos intézményrendszerét satöbbi.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:13:20

@Lord_Valdez: Kétségtelen, hogy már Bajnaiék is egy nagy lépést tettek az egykulcsos adórendszer felé -- én ezt már akkor is helytelennek tartottam...

Szevasztok 2013.01.02. 16:14:15

@DezInf: "Követelhetnénk a kormánytól,hogy vezesse be a bolsevik-amerikai mintát amerikai életszinvonallal ?"

Hú milyen zsidózás kezdődne itt ettől bizonyos sajtótermékekben...

I_Isti 2013.01.02. 16:14:52

@I_Isti: ja, és egy gallon benzin mindössze valamennyivel több, mint négy dollár, és emiatt is már hőzöngenek a republikánusok...

2013.01.02. 16:15:39

"Hogyan is válhatna ez a nép szabaddá, ha nem veszi vissza az uralmat tulajdona, élete, ambíciói, gondolkodása és sorsa fölött? Hogyan is válhatna szabaddá, ha nincs igénye a szabadságra? Tulajdonra, mozgásszabadságra, éltető gondolatokra, műveltségre -- az önmagáért való felelősségvállalásra, még ha kockázatosnak tűnik is? De kérdem, van-e manapság kockázatosabb, mint az állam szolgájának lenni?"

Nagyon jó gondolatok. Egyre több hasonló szemléletű posztot lehet olvasni, végre.

Szevasztok 2013.01.02. 16:16:24

@veracity: Aranyapám! Hiába nyomatod itt az ál-ellenzéki dumádat, mindenki csak mosolyog rajtad. (Tudod ez olyan lesajnáló, szánakozó mosoly.)

I_Isti 2013.01.02. 16:16:53

@Szevasztok: Viszont az USA-ban nem szokás minimálbéren bejelenteni magát a vállalkozónak...

DezInf 2013.01.02. 16:17:13

@veracity:
Látom imám meghallgatásra talált:)
Az imámok tanácsa ítélkezzen feletted:D

I_Isti 2013.01.02. 16:19:07

@Megfigyelo: naja, csakhogy bizonyos társadalmi rétegek esetében a társadalmi mobilitás a szegényparaszti, munkás stb sorból értelmiségivé való válást jelentette, más rétegeknél meg a polgári létből a munkássá válást...

Megfigyelo 2013.01.02. 16:21:48

@Szevasztok: @padisah: Ez nevezéktani kérdés, és lehet, hogy nemzedéki oka is van -az eltárő szóhasznűlatnak -- énszerintem a magyar elég finom nyelv ahhoz, hogy megkülönböztessünk kispolgárt, burzsoát, polgárt, tőkést stb. Szerintem a polgár elsősorban az életvitelre, gondolkodásmódra, hagyományokra stb. vonatkozó fogalom, és nem függ közvetlenül össze az ember alkalmazotti/önálló stb. direkt gazdasági helyzetével.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:26:29

@I_Isti: Ez utóbbira vonatkozott a "cum fas ac nefas" megjegyzésem. Azonban társadalmi méretben (arányaiban) ez utóbbi elég ritka volt, és szerencsére a Rákosi kor szúk értelemben csak kb. 6 évig tartott. (Bár én még emlékszem, hogy igen borzasztó volt még gyerekként is megélni...)

levike999 2013.01.02. 16:28:53

@Megfigyelo: "Ami a deportálásokat illeti, a zsidók 5/6-át már elvitték, amikor leállította, pedig az, hogy le tudta állítani, azt mutatja, hogy jó eséllyel megpróbálhatta volna az egészet megakadályozni."

Ez nem igaz. Magyarország német megszállása után csak egy báb volt. (A németek még a korábbi miniszterelnökökre is vadásztak.) A román és bulgár front összeomlása adta a lehetőséget, valamint az előkerülő Auschwitz-levél győzte meg, hogy újra emancipálja magát: leváltotta Sztójay-t, és leállította a deportálásokat - amik a megszállás után kezdődtek egyébként. Közben kiküldte a titkos békedelegációt Moszkvába és megszervezte a kiugrási kísérletet.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:29:06

@Szevasztok: Hát igen, ők kapják az Orbán-rendszer "nemzeti ajándékát"...

nyomasek 2013.01.02. 16:29:13

@I_Isti: Miért, ott mit csinál a vállalkozó? Csak nem vállalkozik? Aztán ha megy a bolt fizet adót, ha meg nem, akkor nem adózik. Szemben a mi kötelező jellegű minimálbéres, akkor is fizetsz ha belegebedsz is attitűdünkkel szemben.

padisah 2013.01.02. 16:29:34

@Megfigyelo: az önálló jövedelem jelentősége abban rejlik, hogy nem kell egzisztenciális félelmeket átélnie miközben az őszinte véleményét fogalmazza meg a kormányról

ez egy állami alkalmazottról nem mondható el, és szavazáskor is oda fog hajolni keze, ahova az inaktívaké, akik az államtól kapják a pénzüket

ez alapvetően determinálja az ember attitűdjét, és független az összeg nagyságától

egy államtitkár akármennyit is keres sohasem fog tudni "független" gondolkodóként megjelenni

Megfigyelo 2013.01.02. 16:30:22

@levike999: Nem kellett volna elvállalnia a báb szerepét.

Szevasztok 2013.01.02. 16:30:55

@Megfigyelo: "Szerintem a polgár elsősorban az életvitelre, gondolkodásmódra, hagyományokra stb. vonatkozó fogalom, és nem függ közvetlenül össze az ember alkalmazotti/önálló stb. direkt gazdasági helyzetével."

Hát ezt mondom én is! Attól, hogy valaki egyfajta jómódban él még nem lesz automatikusan "polgár". Kellenek hozzá olyan extrák, mint az AKTÍV felelősségvállalás a környezetéért. (Környezeten itt értendő minden ami körülvesz - emberek, közösség, társadalom, lakóhely, stb.) Tehát nem elég csak a fotelből helyeselni valamit, azt gyakorolni is kell.

padisah 2013.01.02. 16:34:08

@Szevasztok: szerintem ez egy másik halamaz, a patrióták halmaza, lehet lokálpatrióta is

de lehet hogy még ezzel a saját véleményemmel se értek egyet :)

a "polgár" szónak van egy középkorból eredeztethető jelentése, ahol a királyi városok kézművesei/kereskedő voltak a polgárok, és pont az különböztette meg őket, hogy nem voltak senkinek a hűbéresei vagy a szolgái - ebből lett aztán egy valamilyen polgár fogalom a 20 századra

DezInf 2013.01.02. 16:35:04

@Megfigyelo:

Az utolsó megállapításoddal mélyen egyetértek.
Persze van itt olyan kommentelő is aki nem így gondolja,ezért is kínos amit megpróbál eladni:)

Megfigyelo 2013.01.02. 16:36:08

@padisah: Egy tisztességes országban egy állami alkalmazottnak sem kell félnie attól, hogy kimondja az önálló véleményét. Id. Antall József is úgy volt magasrangú minisztériumi tisztviselő (pl. menekültügyi főbiztos), hogy közben közismert volt, hopgy az ellenzéki Kisgazdapártban politizál, annak egyik vezetője. (Pedig a Horthy-rendszerről sok rosszat elmondanak -- és joggal.)

Pipas 2013.01.02. 16:40:57

@Megfigyelo: "minden normális társadalomban polgári szinten él"

Nincs olyan, hogy "polgári szinten él", olyan van, hogy "polgári módon". A parasztból akkor sem lesz polgár, ha meggazdagszik és a polgár akkor is polgár marad, ha elszegényedik.

levike999 2013.01.02. 16:41:13

@Megfigyelo: "Nem kellett volna elvállalnia a báb szerepét."

Még egyszer leírom: ezeket tudta megtenni, mert nem vonult vissza:

leváltotta Sztójay-t,
leállította a deportálásokat,
kiküldte a titkos békedelegációt Moszkvába,
megszervezte a kiugrási kísérletet.

Mindezek közül csak a második pontnak lett pozitív eredménye Magyarországra nézve, de ha sikerült volna a kiugrás, akkor ma nem lennénk Hitler utolsó csatlósa, és lehet, hogy nagyobb lenne az ország.

sulcus (törölt) 2013.01.02. 16:41:48

Politikusnak, papnak hinni hülyeség!
Ők a hazugságból élnek, ez a foglalkozásuk, ezért kapják a fizetést (a mi adónkból)!
Amíg a magyarok legnagyobb része ezeknek hisz addig megérdemli a sorsát, nincs miért panaszkodni.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:43:28

@levike999: Egyébként bolgár front egyáltalán nem volt: Bulgária német szövetséges volt, de nem hadviselő -- a cárnak volt elég esze. Ezért, amikor 1944. szeptember 8-án (ha jól emlékeszem) a szovjet csapatok elérték a bolgár határt, akkor a Szovjetúnió üzent hadat Bulgáriának. Ott másnap új kormány alakult, azonnal aláírták a fegyverszünetet, úgyhogy a bolgár hadseregnek csak a rézfúvós egységei fogadták a bevonuló szovjet csapatokat. Egy-két napon belól Bulgária hadat üzent Námetországnak, és attól fogva részt vett a szövetségesek hadműveleteiben.

ne most 2013.01.02. 16:45:01

@levike999: Saját hatalmát akarta menteni.

Pipas 2013.01.02. 16:47:25

@ne most: "Saját hatalmát akarta menteni. "

Miközben visszautasította, hogy megkoronázzák... ügyes. :)

Megfigyelo 2013.01.02. 16:50:22

@levike999: Még valami: voltak már 41-ben is deportálások (Kőrősmező--Kamenyec Podolszkij), főleg a "visszacsatolt" Kárpátaljáról, tisztán magyar kezdeményezésre, aminek kb. 30.000 áldozata volt. (Akkor Horthy még nem volt "báb".) Eut akkor a németek állították le, mert még "nem győzték" a deportáltak legyilkolását.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:55:01

@levike999: Én soha nem értettem meg, hogy ha Faragho Horthy tudtával és megbízásából aláírta a fegyverszüneti egyezményt, akkor a proklamációban Horthy miért azt mondta, hogy "fegyverszünetet kértem", és miért nem azt, hogy "fegyverszünetet kötöttem". Szerintem ez is a gyávaság egy megnyilvánulása volt, más magyarázatom nincs.

ne most 2013.01.02. 16:56:33

@Pipas: A királyi jogokat a kormányzó gyakokorolta. Akkor ugyanis királyság volt Mo-n.

belekotty 2013.01.02. 16:56:34

@veracity: Olyan vagy már mint wmiki vagy endike. Beböfögöd ugyanazt a hülyeséget mindenhová.

Megfigyelo 2013.01.02. 16:57:22

@levike999: Ha Horthy 1944. március 19-én lemond, azzal nagy szolgálatot tett volna az országnak. Azzal, hogy a helyén maradt -- elárulta.

kishelyi 2013.01.02. 16:58:36

Fél-ázsiai hadvezérünk többször kijelentette: "Magyarország a szabadságharcosok földje". Aztán olyasfélét is mondott: a kormány lépéseivel szemben semmiféle elégedetlenség, sztrájk vagy tömeges tiltakozás nem volt.
Hát akkor hol az a sok szabadságharcos?

indapass90210 2013.01.02. 17:03:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerintem az a 75000 csak Belaruszban 75000. De még ott is 1000 ahhoz képest a benzin, meg 3.60 a kenyér (dollárban), a határon túl meg amúgy is csak 37500-at ér.

Az egészségügyi ellátás gondolom ugyanolyan szar, mint Ukrajnában.

A korrupciót állami szintre emelték. Oligarchák meg persze, hogy nincsenek, ha minden értékes vagyonelemre ráírták, hogy kájé. Mármint Lukasenkájé.

Aztán, ha neked nem elég az a 75000nek mondott 37500, és mondjuk kezdenél valami vállalkozásba, ne adj isten' még jól is megy, de megtetszik valamelyik helyi deputátnak, akkor jön a rendőr, elvisz, kiveri a fogaidat, aztán tudod mit kapsz, ha panaszt emelsz? Pont azt, amit akkor, amikor fordítva ülsz a lóra (alulról).

Megfigyelo 2013.01.02. 17:03:28

@Pan Modry: A "potom 40.000 EUR" Magyarországon egy egyetemi tanár fizetésének kétszerese. Franciaországban persze nem...

Pipas 2013.01.02. 17:07:28

@ne most: Azért ha valaki annyira szereti a hatalmát az nem mondott volna nemet a koronára. Nem?

ne most 2013.01.02. 17:11:13

@Pipas: A győztes hatalmak, akik támogatták Horthyt nem éppen királyságot akartak látni a Monarchia helyén. Ausztriából kitiltották a Habsburgokat. Annyira azért Horthy se volt hülye, hogy nyiltan király akarjon lenni, ráadásul volt már király IV Károly.

Megfigyelo 2013.01.02. 17:12:11

@Pipas: Fel se vetődött, hogy Horthyt megkoronázzák: az ország államvallása a római katolikus volr, Horthy meg protestáns. A katolikus arisztokrácia végig, a klérus nagyon sokáig lenézte...

J.László 2013.01.02. 17:13:10

"...papírtalpú bakancsokban és lovakkal indul a -30 fokba T-34-esek ellen"

A papírtalpú bakancsokat, tudjuk, miféle "vállalkozók" szállították.

A második világháborúban csak a brit és az amerikai hadsereg volt teljesen gépesítve, tehát egyáltalán nem használt állati vonóerőt. Az összes többi haderő, beleértve az oroszt és a németet is, távolról sem volt egészen gépesítve, azaz lovak százezreit vette igénybe.

Pipas 2013.01.02. 17:14:01

@ne most: Ez már csak kínos magyarázkodás. :)

Ezténírtam 2013.01.02. 17:14:13

@sántaturul: az eléggé akarni számomra azt jelenti, hogy ha állítólag éhezek meg a blahán állok sorba ételért, vagy nyomorgó cigány vagyok, akkor kimegyek a parlament elé hisztizni, hogy dolgozni akarok. Láttatok ti már olyan tüntetést, ahol a társadalom legszegényebb rétegei a munkáért tüntettek volna? Én nem nagyon emlékszem ilyenre...

Mert az, hogy a leendő közgazdászok meg jogászok tüntetnek a tandíj ellen, ami amúgy a jövőben megkeresendő összes bevételük kevesebb, mint 1%-a lenne, elég vicces...

Megfigyelo 2013.01.02. 17:14:34

@kishelyi: Mint tudjuk, Thököly óta minden magyar szabadságharc elbukott...

levike999 2013.01.02. 17:15:54

@Megfigyelo: "Ha Horthy 1944. március 19-én lemond, azzal nagy szolgálatot tett volna az országnak."

De miért? Egy konkrétumot írj már?

A bulgár fronttal kapcsolatban igazad van, csak az egyszerűség kedvéért írtam. A kárpátaljai deportálások valóban fekete része a magyar történelemnek, de valójában - eredetileg - nem magyar állampolgárok visszatoloncolása volt, nem deportálás. És akkor még nem lehetett tudni a haláltáborokról.

"fegyverszünetet kértem" - "fegyverszünetet kötöttem"

Szerintem ez nem lényeges.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 17:16:20

@levike999:

Bulgária 1943-ben mondott nemet Hitlernek a zsidók deportálására, 1 évvel a magyar deportálások előtt, akkor amikor a németek jóval erősebbek voltak? Mi lett? Semmi, a németek beletőrödtek, hogy a bolgár szövetséges nem fogadja el a zsidókérdés német megoldását. Horthy ugyanezt meg sem próbálta, mert nem akarta megpróbálni.

Pipas 2013.01.02. 17:18:34

@Megfigyelo: "vezető politikusok kísérletet tettek Horthy trónra-juttatására, de Horthy az ajánlatot határozottan visszautasította"

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 17:20:56

@Dövan:

Az átlagember nem így látja Belaruszban.

Ismerem a helyzetet. Egyszerűen NEM IGAZ, hogy Lukasenka az emberek akarata ellenére van hatalmon.

Az átlagember így gondolkodik:
- úgyse leszek gazdag,
- ha bevezetjük a nyugati demokráciát és a korlátlan piacgazdaságot, akkor az lesz, mint Oroszországban Jelcin alatt és manapság Ukrajnában - káosz, bűnözés, munkanélküliség, meredeken zuhanó életszínvonal,
- a lényeg, hogy ÉN hogy élek, s nem az, hogy demokrácia van - ha a demokrácia az életszinvonalamat leviszi, akkor nem kérek belőle,
- Lukasenka békén hagy, csak azokat bántja akik nyíltan ellene beszélnek, az meg csak párszáz nyugatbarát értelmiségi, ők le vannak szarva.

ne most 2013.01.02. 17:22:44

@Pipas: Nem magyarázkodás, tény, ami zavarja álomvilágod és semmit nem tehetsz ellene.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 17:25:19

@Megfigyelo:

Hozzáteszem: mindez nem segített Bulgária sorsán, ugyanúgy kommunista diktatúrát vezettek be a szovjetek.

Talán az egyetlen pozitívum: a Romániától visszaszerzett revíziós területet nem kellett visszaadni a románoknak. (A jugoszlávoktól és a görögöktől visszaszerzett területet viszont vissza kellett adni.) De nem biztos, hogy ez a fentiek következménye, inkább az állhatott a háttérben, hogy Sztálin ezzel akart leckét adni nem elég hű románoknak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 17:26:25

@ne most:

Hát, nem éppen. Kettő darab belarusz kollégám van, s egyik se számol be ilyesmiről.

Pipas 2013.01.02. 17:28:55

@ne most: Mi a tény? Az, hogy "nem éppen királyságot akartak látni a Monarchia helyén"? Hát akkor mi volt az ország? Magyar Köztársaság? Magyar Népköztársaság? Nem ugye?

"Ausztriából kitiltották a Habsburgokat" Mint ahogyan magyarországról is. Bejött, elhajtották, visszament. Nem a királysággal volt bajuk, hanem a csávó családjával.

"Annyira azért Horthy se volt hülye, hogy nyiltan király akarjon lenni, ráadásul volt már király IV Károly" Nem, nem volt. Elhajtották, trónfosztott volt.

A tény tehát az, hogy megpróbálták trónra juttatni, valószínűleg gond nélkül ment is volna, de ő határozottan visszautasította.

Ez a tény, a találgatásaid, meg tévedéseid ezen nem változtatnak semmit.

J.László 2013.01.02. 17:36:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A háború után - persze leszámítva Himler Mártont a mi drága kommunistáinkat - eszébe sem jutott senkinek Horthyt háborús bűnökkel vádolni. Nyilván nem véletlenül.

Horthy családját a száműzetésben zsidók pénzelték. Ez sem lehetett véletlen.

1941-ben maguk a magyarországi zsidó vezetők lobbiztak Horthynál annak érdekében, hogy Magyarország vegyen részt Németország oroszországi hadjáratában.

ne most 2013.01.02. 17:42:11

@Pipas: A valóságban semmiféle trónfosztás nem volt ugye, sőt:
"1921. március 27. és április 5. között visszatért Magyarországra, és Horthy Miklós kormányzótól követelte a hatalom átadását. Horthy ekkor még le tudta beszélni erről, a környező antantállamok katonai beavatkozásának veszélyére és a belpolitikai helyzetre hivatkozva. IV. Károly visszavonult Szombathelyre, majd újra – ezúttal levélben – felszólította Horthyt a hatalom átadására. Időközben Szombathelyre gyűltek a királyhű arisztokraták, és az ott állomásozó katonaság is a király mellett állt. Horthy – rövid habozás után – ismét elutasította a hatalom átadását, és utasította a katonai parancsnokot, hogy távolítsa el a királyt az országból. Mivel IV. Károly ekkor még ellene volt az erőszakos hatalomátvételnek, tudomásul vette a történteket, és antant katonák kíséretében visszatért Svájcba."

Pipas 2013.01.02. 17:51:00

@ne most: Hát azt, hogy mennyire fosztották meg és mennyire "lemondott" azt nyilván nálam okosabb emberek feszegetik. Azonban:

"1918. november 11-én Ausztriában, 13-án Eckartsaui nyilatkozatával Magyarországon lemondott uralkodói jogairól."

Amikor visszatért Magyarországra a trón reményében, akkor nem véletlenül mondták neki, hogy "te meg öreg mi a fenét keresel itt?" :)

sántaturul 2013.01.02. 17:53:15

@Ezténírtam: több sebből vérzk az érvelés: 1. a borsodi munkanélküliek tavaly télen elgyalogoltak a parlamentig. mi lett belőle, semmi.2.mint a korábbi bejegyzésemben írtam, az általam ismert "lecsúszott", nélkülözők nem ebbe a társadalmi csoportba tartoznak, hanem a korábban konszolidáltan élők közé. csakhát azóta tett róla a nemzeti kormány, hogy megváltozzon a státuszuk.3. a diákoknak pedig elismerés jár, mert ők legalább mernek kiállni az igazukért. micsoda eljárás az, hogy valakit évtizedekre eladósítanak? elveszik a jövőjét, a boldogulásuk reményét is. mikor tud például egy leendő orvos 15 milliót kamataival együtt visszafizetni? A tandíj szedésével magam is egyetértek, de nem ilyen mértékűvel, ráadásul egyik napról a másikra megváltoztatva a régi rendet! az indokoltan rászoruló, tehetséges embereket pedig támogatni kell egy normális ösztöndíjrendszerrel. nem kellett volna az ostoba népszavazásnak bedőlni és futni szavazgatni. akkor ma az egészségügy sem olyan állapotban lenne, mint amilyen.

ne most 2013.01.02. 18:01:40

@Pipas: Kért oldallal feljebb még trónfosztásról beszéltél, most kiderült még Horthy sem gondolta, hogy lemondott.
"Az 1920 I. törvény hatályon kívül helyezte az 1918-19-es forradalmak intézkedéseit,míg az államfői teendők ideiglenes ellátására bevezette a kormányzó intézményét. Március 1-jén Horthy Miklóst Magyarország kormányzójává választották: létrejött a király nélküli királyság."

benchmade 2013.01.02. 18:02:11

@armand: Az a kérdés, hogy hol az az erős középosztály, mikor 1,2 millió háztartás tartozik valamilyen közműszolgáltatásért, 150 ezerben pedig már kikapcsoltak mindent. Ez olyan 4 millió ember. Add hozzá azt a ~ 700 ezret a kimenekült az országból.

levike999 2013.01.02. 18:07:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Bulgária 1943-ben mondott nemet Hitlernek a zsidók deportálására, 1 évvel a magyar deportálások előtt, akkor amikor a németek jóval erősebbek voltak?"

Ugyanekkor pontosan ugyanezt tette Magyarország is. Pontosabban Hitler folyamatosan követelte a deportálásokat, amiket Horthy megtagadott. Még egyszer hangsúlyozom, hogy a deportálások Magyarország német megszállása után kezdődtek. Tudtommal Bulgáriát nem szállták meg.

Ezténírtam 2013.01.02. 18:09:01

@sántaturul: ja, csak ne 3000 ember vagy nem tudom mennyi gyalogoljon ide, hanem 300 000 kezdjen el tombolni a Kossuth téren, hogy munkát akar és dolgozni, mindjárt más lenne a helyzet...

Miért, szerinted egy orvos mennyit keres? Nem nagyon ismerek olyat, aki kevesebb, mint havi 1 milliót termelne nettóban (persze, a mentőorvosok, de az ő hitelüket fizethetné a mentőszolgálat, amíg ott dolgozna), illetve ha már minden orvos kivándorolt, aki még itthon van, annak muszáj lesz fizetni, mert különben lesz aztán tényleg elégedetlenség...

Én ebben a lecsúszós szövegben nem nagyon hiszek, azért még mindig van elég lehetőség, csak akarni kell

Etniez 2013.01.02. 18:09:44

@armand: " ez többnyire nem is jön össze vagy ha mégis, akkor sírva jönnek haza pár hónap után, hogy átverték őket. De ha valaki pizzafutárként akarja leélni az életét Angliában, akkor az tegye. Szerintem egy idő után megöregszik az ember és jön helyére egy fiatalabb, nagyobb teherbírású ember és így a mi kis magyar (volt) egyetemistánk meg megy a levesbe. És persze jön haza a segélyért."

Kedves idióta! Egyszerűen jobb szó nem jut eszembe. Innen nem nagyon mennek haza az emberek, talán az 1%-a. Te otthon játszod az agyad, hogy ilyen ügyes vagy meg olyan, de ha egyszer kijönnél ide, tudnád, hogy heti 50 óra munkával többet spórolhat az ember egy hónapban, mint amit te összesen megkeresel. Ezért lesz az, hogy 2 év múlva, amikor haza szándékozom menni, meglesz egy lakás ára egyben, készpénzben. Neked?

Maradjál a hülyeségeiddel és ne véleményezd azt AMIRŐL KURVÁRA SEMMIT NEM TUDSZ!

Ezténírtam 2013.01.02. 18:15:01

@Etniez: hát nem tudom, most hányan fognak visszajönni, de úgy olvastam, 56-ban sem jött be annyira mindenkinek...

De ez szerintem egy természetes dolog, a kizárólag helyben igénybe vehető szolgáltatásokért többet fizetnek ott, ahol gazdagabbak az emberek, ilyen pl. a fodrász, pincér,orvos, ezekért senki nem fog külföldre utazni onnan sem...

Egy szoftverfejlesztő mérnök ugyanakkor nem vagyok biztos benne, hogy sokkal többet keres ott, mint itthon, ha egy ugyanolyan profilú cégnél dolgozik...

sántaturul 2013.01.02. 18:25:13

@Ezténírtam: a hit egészen addig tart, ameddig a személyes tapasztalat nem cáfolja meg. szerencsés vagy, hogy a saját bőrödön még nem tapasztaltad meg, de nyugi, előbb, utóbb sor kerül rá. na, akkor kell hinni, de nagyon erősen.

Ezténírtam 2013.01.02. 18:36:45

@sántaturul: épp most tapasztalom, dec 31-től megszűnt a munkám, de ettől még nem fogok kétségbe esni...

komissarlajos 2013.01.02. 18:39:44

@padisah: Hosszú voltál és értelmetlen gondolatokkal untattál bennünket.

komissarlajos 2013.01.02. 18:43:52

@Etniez: @Megfigyelo: És előtte a Budai Nagy Antal féle!!! Ő a felelős mindenért, meg Gy. F.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.02. 18:51:06

@levike999:

Látod, rosszul tudod.

Bulgáriát a németek már 1941-ben megszállják. A deportálási kérés 1943-ban jön. A bolgár hatóság át is adja a németeknek az összes, bolgár területen lévő nem-bolgár állampolgárságú zsidót, akiket Vidinben hajóra szállítanak és Bécsbe visznek. Ezután a bolgár állampolgárságú zsidók átadását megtagadja a bolgár parlament, ehelyett kitelepítik a zsidókat Szófiából, zsiódtörvényeket léptetnek életbe, s magában Bulgáriában hoznak létre koncentrációs táborokat a bolgár zsidóknak. A németek tiltakoznak kezdetben, majd beletörődnek.

sántaturul 2013.01.02. 18:51:15

@Ezténírtam: ja, két nap telt el azóta. még van helye az optimizmusnak. majd jövő ilyenkor, a tartalékok lassú, de folyamatos elolvadása, a számtalan megalázó elutasítás, átverés, hitegetés, próbálkozás után kicsit másképpen néz majd ki a világlátásod.

komissarlajos 2013.01.02. 18:52:04

@Ezténírtam: Mondanám azt, hogy ilyen ostoba dolgot ne írj többet! 8x-or többet keresek mint Cegléden. (4.200 Euro/hó)

Filhipposz 2013.01.02. 19:00:41

@genyamagyar: Kedves Gedva,

Nyugodtam olvasd el a kommentemet, mielőtt reagálsz rá.

Nem volt minden rendben, mert a németek (tudatosan, vagy nem, de) elszabotálták az utánpótlás kihelyezését a magyar egységekhez. A visszavonuláshoz, majd a vereséghez éppoly kevés közünk van, mint magához a háborúhoz, hiszen, mint írtam, egy segédcsapat voltunk a sokból.

A keleti front összeomlásának az oka pedig a Sztálingrádi csatavesztés, illetve az amerikai utánpótlási útvonalak felállása volt.

Ezténírtam 2013.01.02. 19:02:15

@komissarlajos: és mi a munkád?

@sántaturul: már csináljuk az új céget, lenne helyem amúgy, ahova mehetnék most is, de ebben az új dologban több fantáziát látok...

Lala bá ' 2013.01.02. 19:04:18

Sokan, akik még gondolkodnak, felteszik a kérdést magukban, hogy milyen ideológia követése alapján történik az ország átalakitása, aminek részesei vagyunk
Ezt a rejtélyt többen megpróbálták megfejteni, de sikertelenül. Több az érthetetlenség, mint az elfogadható magyarázat. Lehet, hogy ez az amerikából származó Chomsky "biblia", ami a tömeg manipulálásának eszközeit és a követendő gyakorlatot foglalja össze 10 pontban , fogódzót ad a hatalmat gyakorlók érthetetlennek érzett viselkedésének megértéséhez ?
Nem tudom, hogy igy van-e, de a magyar valóság és a Chomsky elmélete közötti hasonlóság nem lehet a véletlen műve.
Elgondolkodtam…
Lehet, hogy a fiúk ebből olvasnak lefekvés előtt ?

veracity 2013.01.02. 19:33:48

@Ezténírtam:

www.londonjobs.co.uk/job/c-developer-search-analytics-944990640?src=search

Hogy ne legyél biztos semmiben.

Ja, majd elfelejtettem már megint: Cskis Libajnai Lúdmilla Goosey Gordonnal!

veracity 2013.01.02. 19:45:54

@Ezténírtam: "muszáj lesz fizetni"

Nem lesz! A betegek egy kis része képes lesz megfizetni a mgánellátást, abban a magánkórházban lesz majd (csaknem)olyan orvosi fizetés, mint Bécsben. Az állami kórházban, megint szétválik az olló, aki beteg fizetőképes, az majd az első osztályon lesz elhelyezve és ha rendesen fizeti a paraszolvenciát, megkapja az ellátást aki meg nem tud fizetni, az egy szobába kerül a cigányokkal és olyan orvos kezeli majd, aki az egyetemet csak 15 év alatt tudta elvégezni, azt is csak a professzorok jóindulatából. Ott az állami egészségügyben a kukás fizetését kapja mindig is az orvos.

Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon legyen veletek!

O. Kán 2013.01.02. 20:23:07

@Rettenet Tábornok11:

Hazugságok V: Hogy hazudtam a hazugságok IV-ben papírtalpú bakancsokról a II. Magyar Hadsereg vonatkozásában?

Ezténírtam 2013.01.02. 22:13:21

@veracity: nem tudom pontosan, hogy ez milyen feladatot jelent, nem értek hozzá, de bizonyára igazad van

az orvoshoz: de nem lesz, érted... akkor mi lesz? egyszerűen nem lesz, aki gyógyítson, akkor muszáj lesz emelni a fizetéseket akár a nyugdíjak kárára is, mert a nyugdíjcsökkentés is szül társadalmi elégedetlenséget, de az semmi szerintem ahhoz képest, ha majd meghal egy-két kisgyerek, mert nem kap megfelelő orvosi ellátást

amit leírtál, az szerintem inkább a mostani helyzet... és lehet még rosszabb

2013.01.02. 23:39:29

@Ezténírtam:

"amit leírtál, az szerintem inkább a mostani helyzet... és lehet még rosszabb "

Nem csak szerinted. Ez valóban a jelenlegi helyzet. Ez a troll ahogy fentebb leírta, túlozni akart, de nem számolt azzal nem csak az általa utált formáció szarik a plebs életminőségére hanem azok is akiknek a seggét nyalja.

M. Péter 2013.01.03. 02:19:08

@Filhipposz: Központi hatalmak az 1. vh-ban voltak.

M. Péter 2013.01.03. 12:09:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A 100%-os infláció is mutatja, hogy milyen jól elkerülték a problémákat.

Jolka40 2013.01.03. 14:05:18

@HaFr: Momentán a baj sokkal nagyobb annál, hogy a kisközösségi lét meg az önmegvalósítás kérdéseiről töprengjünk. Sajnos.

pvcpadlo01 (törölt) 2013.08.31. 20:18:07

Bocsi! a papírtalpú bakancs az I vh terméke volt.

tamas11 2013.08.31. 21:51:12

@Sir Galahad:
"ha az eszme behatol a tömegek közé ott anyagi erővé válik."
Ha az eszméletlenség hatol be az erőtlenséggé válik.

kekex 2013.09.01. 23:31:18

@MEDVE1978:
A szabadság-gazdagság, szegénység-diktatúra összefüggés tényleg megfigyelhető, csak te fordítva ültél a lóra. Nem a gazdagság hoz szabadságot, hanem a szabad feltételek között van nagyobb esély a gazdagságra. Ahogy a diktatúra magával hozza a szegénységet is (legalábbis a többségnek)
Ezért hiába sunnyog és próbál a nép kibekkelni:
a szabadság hiánya előbb-utóbb érzékelhető lesz a gazdasági életében is.
Hova is sikerült leküzdenünk magunkat a szegény európai államok között? A harmadik helyre? Lesz ez még így se.
És amikor már tagadhatatlan lesz, hogy Románia és Bulgária is elhúzott mellettünk, azt már nemzetiszínű szósszal sem tudják a néppel megetetni.
süti beállítások módosítása