1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2012.12.30. 11:31 HaFr

Hazugságok III: A multik

A multikkal kapcsolatos népi ellenérzések különösen erősek, illetve a kritikátlanság -- etatista liberális oldalon -- különösen szembetűnő olyan tőkeszegény (tőkeimportőr) országokban, amelyek egyúttal alacsony hozzáadott értéket is képviselnek a multinacionális ellátási láncokban. A globkritbe bukó magyar népi frusztrációt tovább fokozza a hagyományosan fals önértékelésünk (részint "a magyar tehetségre", részint a nemzeti múltra vonatkozóan), amely azt a meggyőződést táplálja a magyarok jelentős részében, hogy velünk kitolnak, minket messze érdemeinken alul értékelnek, sőt a világ hajlamos össze is fogni ellenünk, noha éppenséggel hálásnak kellene lennie nekünk. A kormányzati szintre emelt antiglobalista, multiellenes tódítások erősítik az arra fogékonyakban a Washington-Brüsszel-Tel Aviv tengely boldog pörgésének képzetét, a visszatérő magyarellenes titkos tanácskozások előkelő helyének faktumát a nagyhatalmi napirenden, a mindenkori magyar szabadságharccal szembeni nyugati egységfront ötletét, és további ökörségeket.

Közelebb áll az igazsághoz, hogy egy, Magyarország nem szuverén ország a szuverenitás teljességének értelmében, de mi ahelyett, hogy a helyi értékén kezelnénk ezt a tényt, felhergeljük magunkat, és szívós munkával tovább rontjuk  a pozíciónkat; kettő, a multik valóban nem a szeretetre és a szolgálatra építik a filozófiájukat, egyúttal azonban -- mindent összevetve -- szeretnének racionálisan működni. A szuverenitás felemlegetésének -- főleg XVI. századi (!) kritériumok alapján -- csak egy letűnt civilizációs paradigmában van értelme, de az érzelmi létjogosultságát megértem. (A nemzeti érzelem a nacionalizmus törzsökös fája.) A multik pedig tényleg sok szempontból nem erkölcsi minták, mert gyakran korruptak és ahol tehetik, kihasználják a helyi emberjogi, gazdasági, környezetvédelmi stb. szabályozásokban lévő lyukakat, nem ugyanazt a minőséget viszik mindenhova, a nyereséget viszont rosszabb környezetből repatriálják -- mégis, ahol az államok nem korrumpálhatók túlságosan és nem szabják lelkesen a gazdasági környezetet egy megrendelő ízlésére, ott a versenynek, a globalizációnak és szabványoknak jelentős civilizatórikus hatása van a fejlődő környezetekre. Tehát az összkép legalábbis megértendő, a multik, hogy ne mondjam, megérnek egy misét.

Amellett, hogy a multik nélküli Magyarországon (beleértve azt is, hogy minden korábbi állami vagyontárgy "nemzeti" kézben marad) ma elképzelhetetlen nyomor tombolna, az ország nem volna az EU és a NATO tagja, és minden bizonnyal folyamatos utcai harcokkal és anarchiával kellene szembenéznünk, szóval mindemellett a multik mai szelektív megadóztatása és pfujolása nem tűnik éppen heroikus tettnek. Ez csak a gyávák nagyszájúsága. Az energetikai, telekom cégek, bankok megadóztatása sem túl bátor, ha azt vesszük, hogy a beágyazott infrastruktúrájuk és befektetett eszközeik miatt alig mehetnek el innen komoly veszteségek nélkül, ráadásul, ha rosszul sülnek el, a különleges intézkedések árát sem az állam és nagyszájú felkentjei viselik, hanem a nép (amelyik momentán viseli is).

A multikkal szembeni kormányzati retorika tehát annak a gyanús nacionalizmusnak a része, amiről egy korábbi posztban már megemlékeztem. Mindez nem jelenti, hogy a kormányzatnak ne volna kutya kötelessége kialakítani azt a gazdaságszerkezeti és makrogazdasági egyensúlyt, amelyben a hazai vállalkozások szimbiózisra léphetnek a multikkal, megtanulva tőlük, ami jó, és megtartva maguknak, ami a saját értékük, és ne kellene okosan tárgyalniuk -- a hőzöngés helyett -- a generális piaci szabályozókról multikkal, érdekképviseletekkel, mindenkivel, akivel kell. De minden ökölrázás és nagyszájúság dacára a magyar kormányzatnak nincsen távlatos gazdaságpolitikája, a hazai vállalkozások versenyhelyzete romlik, a korrupció és a fekete gazdaság nő, a gazdasági szabályozás romló minőségű, a növekedés alapjai több évre előre megroggyantak. Magyarán a nemzet szabadságharca minden frontján merő fikció csupán, a kormánynak nincs nemzeti gazdaságpolitikája (hatalompolitikája van), amire jó példa, hogy az állam legújabban milliárdokat juttat közpénzből rosszul gazdálkodó vagy tőkekivonással szándékosan megrabolt húsos cégeknek, hogy ideig óráig elkerülje munkahelyek ezreinek megszűnését. No, erről meg az állami tulajdon veszélyei kapcsán írtam a Hazugságok sorozat első részében. (Képzeljük el, mennyire racionális gazdálkodást folytat majd a Pápai Hús jövőbeni többségi tulajdonosa  -- a Pápai Önkormányzat. Viszont cserében virtigli magyar cég gyártja majd -- amíg gyártja -- a pápai párost. Csak győzzük számolni majd az elfolyó pénzünket.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr704987486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatuman 2012.12.30. 17:24:02

tizenhány multival írt alá idén a kormány stratégiai megállapodást?

addig egyetértek, h az hazugság, h a multi csakis káros lehet, de ezt a kormányra ráhúzni: na ez ugyanekkora hazugság.

Bicepsz Elek 2012.12.30. 17:26:19

Azert mar szentte ne avassuk oket!! Vannak hasznos multik (pl. telefontarsasagok), meg elsokodok (bevasarlokozpontok). Kulonbseget kell tenni kozottuk.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.30. 17:28:50

Azért az Audi és mondjuk, a Suez között van némi különbség.

Az írás már eleve azért balliberális, kormányellenes propaganda, mert ezt a különbséget egyáltalán nem említi. Pedig nagyon lényeges.

Az egész így egy kalap szart nem ér, hiszen elég nyilvánvaló, hogy a kormány a multik között különbséget tesz.

Az, hogy minden multi rossz, ugyanakkora baromság, mint az, hogy minden multi jó.

Domini 2012.12.30. 17:31:39

Én még emlékszem arra az időkre, mikor még nem voltak multik. Ellenben volt saját iparunk, működő mezőgazdaságunk. stb. Ja és kevesebb volt az adósságunk és nem utolsó sorba nem fagytak meg az emberek saját lakásunkba. Azt hiszem nem kell tovább sorolnom.

borisz 2012.12.30. 17:36:53

@Domini: ja, és volt szovjetúnió, ami megvette a szarjainkat.

MiKeyRuLeS 2012.12.30. 17:37:10

A multik hozták be a normális kereskedelmi kultúrát az országba. A kisboltokban pl. addig mindenki minden egyes alkalommal puszta kézzel nyúlt a felvágotthoz, előrecsomagoltat nem is lehetett kapni, így azt is megkaptuk, ami az eladó kezén volt. A multik bejövetele óta van egyáltalán normális higiénia ez élelmiszerkereskedésben.

A mai kiskereskedések nagy része tapasztalatom szerint még mindig többször és jobban átvágja a vevőket, mint a Tesco vagy a többi. Visszajáróval becsapják a gyerekeket, míg a multiknál a rendszer zárt, és a pénztáros személyesen nem érdekelt a pénz mennyiségében, ami a pénztárban van, hanem inkább a helyességében. Ha penészes, lejárt szavatosságú terméket látunk a multinál, akkor a botrány hatására leveszik a termékeket a polcról, a kisboltos csak megrántja a vállát, és azt mondja, ha nem tetszik, húzzak el. És hol tudsz panaszkodni a helyi önkormányzati képviselő cége ellen? Sehol.

A multiknál ráadásul sokkal könnyebben lehet a garanciát érvényesíteni, a hibás cuccot visszavinni, kicseréltetni, mint a kisboltnál. Ott a legtöbbször elhajtanak. Sok ruházati nagyboltnál pár napon belül bármit kicserélnek, hol teszi meg ezt nekünk egy magyar butikos?

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2012.12.30. 17:43:31

"Mit adtak nekünk a rómaiak?"
Brian élete

Domini 2012.12.30. 17:45:46

@borisz: Most mi vesszük meg a nyugat szarját.

portis · http://www.online-szallas.com 2012.12.30. 17:47:03

Multik nélkül nyomor lenne? Nem valószínű, nyilván más lenne mint most, lehet hogy alacsonyabb lenne az életszínvonal, de még az sem biztos. A vidéki Magyarország egy része megdöbbentő körülmények között él jelenleg is.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.30. 17:51:13

@MiKeyRuLeS: Nem tudom te hová jártál, de mire a multik bejöttek, kötelező volt becsomagolni a kenyeret, a közértekben rengeteg volt a becsomagolt árú, a kimért felvágottakhoz pedig nem kézzel, hanem villával nyúltak.

Annyi, hogy a multik már nem papírzacskóba csomagolták a kenyeret, hanem nejlontagyót téphettél le.

Mellettünk a közértes amúgy már régen csődbe ment volna, ha lejárt szavatosságú terméket árul, tehát szólni sem kell ehhez neked.

Egyébként én jártam zacskós tejjel a nagy melegben nyáron ami savanyú volt és amit a közértes sűrű elnézések között ki is cserélt, pedig dátum szerint aznap még jó volt. Ráadásul ott nem is szoktam vásárolni, tehát életében nem látott.

Ami a műszaki cikkek garanciát illeti, én is ezt hittem, amíg PDA-mat egy magyar cégnél meg nem vásároltam és el nem romlott.
Be sem kellett mennem, futár jött érte, majd hozta vissza, még egy ajándék képernyővédő fóliát is kaptam tőlük, mert 4 napig nem tudtam használni. Ez ráadásul 4 éve volt.

hehe64 (törölt) 2012.12.30. 17:54:11

Magyarországon ma a rendszerváltás előtt elképzelhetetlen nyomor "tombol" milliók számára.
Ez a multiknak, és a velük összefonódott politikai elitnek "köszönhető".
A nemzeti vagyon forrásteremtéshez szükséges mértékű kiárusítása helyett a nemzeti vagyon egyéni érdekek mentén történő ingyenes átjátszása történt, és történik.

A posztoló hozzáállása pedig kiváltképp undorító.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2012.12.30. 18:01:46

Ez egy elég egyoldalúan megközelített, szemellenzős poszt.

A multik nélkül ma nem lenne tele a polc sem ennyi minden a fa alatt, nem lenne (egyeseknek) ilyen magas életszínvonal, tény, de anarchia és mély szegénység sem, ez nettó baromság.

Rosszul ült a lóra kedves posztoló: nem azért nem lenne EU tag az ország mert nem lennének multik, hanem azért nem lennének multik, mert nem lennénk EU tagok.

"A multikkal szembeni kormányzati retorika"
Nem igazán van értelme különösebben boncolgatni ezt a retorikát, mert ez is csak egy aktuális szerep, amit pártunk és kormányunk eltáncol a népnek, mindenféle valós szándék nélkül. Viktorék ugyanúgy asszisztáltak az ágazatok szétveréséhez anno és most is, nem több ez színes dísznél a kalapon!

01234567 2012.12.30. 18:01:46

Ez úgy fasz írás ahogy van. Meg egy-két komment is.
A hazai ipar, mezőgazdaság, kereskedelem lerombolása, ellopása, kiárusítása teremtett teret nekik.
Kedvet az adómentesség, a szakszervezetek kizárása a működésükből, az alacsony bérek, és az ehhez mérten irreálisan magas fogyasztás.
Ha nem jöhettek volna, csak a hazai termelés, társadalom átállítása, éretté tétele után a kapitalizmusra, a hazai gazdaság megerősítése, szinten tartása után a piacgazdaságra. És ugyan olyan feltételekkel mint nyugat-európában. Akkor most nem jelentős, de számottevő szerves részei lennének egy virágzó ország több lábon álló gazdaságának. Így rabszolgatartók, aki a rabszolgáiknak, a béreikhez viszonyított irreális áron adják a termékeiket el. Nekik jó.

Pernahajder Viktor 2012.12.30. 18:02:36

@Anti Anyag: ez az örökös önigazolási kényszer ami full hiteltelenné tesz. De lökjed csak.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2012.12.30. 18:06:15

@Bicepsz Elek: Figyu, ha ez így van, hogy a bevásárlóközpontok élősködők, akkor miért vásárolnak ott az emberek? Direkt élvezik, hogy élősködnek rajtuk?
(Nem mondom, hogy egynémely kereskedelmi gyakorlatuk nem undorító, sőt. De azt se, hogy ez ennyire egyszerű kérdés.)

ggaborx 2012.12.30. 18:10:57

Kell a mindennapi ellenségkép így év végére is, mi?

Az igazság az, hogy multi így, multi úgy az egyes munkahelyeken - a takarítótól az üzletvezetőig - jellemzően magyarok dolgoznak. Pontosan ugyanúgy mint bármely magyar kisvállalkozásban.

A különbség egyrészt a rendelkezésre álló tőkéből (nagyobb gyár, bevásárlóközpont), de sokkal inkább az üzletvezetési, vállakozási szakértelemből adódik. A "gonosz" nyugati multik egy egészen más megközelítést alkalmaznak az üzleti döntéseikben mint a "hagyományos" magyar vállalkozó.

A kormányok felelősségét én inkább abban látom, hogy a multik beengedését a kisvállalkozók módszeres ellehetetlenítésével párhuzamosan végezték. Így nálunk nem tudott kifejlődni az a fajta üzleti hozzáállás, illetve a magyar vállalkozók nem sajátították el azt a tudást, ami a nyugati multikat saját alapításuk (mindenki kicsiben kezdte!) után sikeressé tette.

Tehát a gond az, hogy az átlag magyar vállalkozó nemcsak, hogy nem tudja azt, hogy hogyan vállhatna "ő maga" is nemzeközileg sikeres multivá, de ennek a lehetőségét még csak el sem tudja képzelni.

Jellemzőbnek látom inkább a magyar üzleti életben a mindent átható kapcsolati láncolatokat, az aktuális kormány holdudvarához való tartozás fontosságát, vagy kicsiben a lehető "legokosabb" folyamatos harácsolást, nyerészkedést és az ügyfelek szükséges rossznak tekintését a pénzhez vezető úton.

Nem nagyon van olyan magyar (kis)vállalkozó, aki valóban a saját álmát igyekszik megvalósítani. Ha van is ilyen ezek inkább hobbi-garázs cégek, azzal a jelmondattal, hogy csak a megélhetésre legyen elég és már jól jártam.

Nem lenne rossz egy nyugati típusú vállalkozói közegben élni itt nálunk, de ennek talán a legnagyobb akadálya a folyamatosan kiszámíthatatlan és nem véletlenül gonosz adórendszer - a szükséges mentalitás hiánya mellett.

Káposztakukac 2012.12.30. 18:14:50

@Anti Anyag: Mert a PDA-dat a magyar cég gyártotta és a garanciális ügyintézést is ők végezték, és nem a gyártó, ugye?

vladimir964 2012.12.30. 18:19:59

Bocsánatot kívánok! 1999-ben esztet teccettük választani, mármint a büdös-francos-elnyomó-kizsigerelő-hazafiatlan kapitalizmust. Hát akkor tessenek annak játékszabájai szerint jáccani!
Tudomásul kell venni, hogy a kereskedelem már rég túlnőtte a nemzeti kereteket, egyszerűen másként nem tud működni a dolog. Ennek köszönhetően már nem pult alól kell venni a banánt, mindig van Pick szalámi, nem kell becsempészni a farmert, nem kell a 80 éves nagymamát a wartburgba ültetni, hogy Bécsből behozzuk a Gorenje hűtőládát stb. stb.
Hagyni kell a vállalkozókat vállalkozni, a kereskedelmet kereskedni, az ipart termelni, a művészt alkotni, a tudóst felfedezni, nem belerondítani mindenféle középkori elmebetegséggel.
Amióta világ a világ, és kiléptünk az ősközösségből, a kereskedelemre mindig szükség volt. (lásd: borostyánút, selyemút stb.)
A kapitalizmusban pedig hát bizony-bizony benne van a tönkremenetel is a pakliban, hát ettől verseny. Hagyni kell a piaci versenyit, az majd szépen leszabályozza magát mindenféle seggfej nélkül.
Hiszen maga a természet is úgy működik, hogy a selejtet megeszik a ragadozók, akiknek épp az életképesség megőrzése a feladatuk.

Domini 2012.12.30. 18:24:23

Csak egy-két adalék.

Amíg havi szinten a hazai vállalkozások tucatjai mennek csődbe, addig velük szemben a multinacionális cégek pozitív diszkriminációt élveznek, ugyanis Magyarországon minden cégóriás 6 millió forintot (!) kap minden egyes általuk teremtett munkahely után, míg egy hazai vállalkozás sajnos semmit. Vérlázító ez a megkülönböztetés, ugyanis a munkahely az munkahely marad függetlenül attól, hogy ki teremtette.
Miközben a lakosságot megszorítások tömkelege sújtja, hazánk adja a legtöbb támogatást (a GDP 2,38%-át) az Európai Országok közül egy multinak.

Visszaélnek a magyar termékekkel és hungaricumnak számító jellegzetességeinkkel. Megvásárolják a gyártási jogokat, majd külföldön, külföldi alapanyagból állítják elő a hazainak hitt ízeket, megtévesztve vásárlók millióit.

Ezt nem én találtam ki:hungaropiac.hu/tag/multi-ellenesseg/

Nick Leeson 2012.12.30. 18:26:18

@Domini: Tipikus 50-60 évesek demagóg röfögése!!!
Mióta kihaltak a szoci autók, azóta eltűnt a hétvégi autót barkácsoló családfők az utcákról. Mióta lehet nyugati tv-t, és egyéb műszaki cikket kapni azóta pl. a tv szerelő szakma jóformán kihalt.
Tehát ne gyere azzal, hogy a szocialista ipar remekei helyett, hogy a nyugat szarát használjuk!!!

Persze gondolom Te még mindig ladával jársz és elektronyika tv-t nézel...

dr. mesterséges színezék 2012.12.30. 18:26:40

@borisz: "és volt szovjetúnió, ami megvette a szarjainkat."

... és akkor is volt adósságspirálunk, hogy finanszírozhassuk a szarok megtermelését.

zombika 2012.12.30. 18:28:41

A mocskos multi adózik,a "hazai vállalkozók" többsége alig. És hogy a kormányra ne hárítsuk a felelősséget az egy vicc, mert semmit sem tesz a hazai piac megvédéséért. Semmit.

Szociknak vége 2012.12.30. 18:29:08

HaFr

Magyarországon a multik nélkül elképesztő nyomor tombolna.....nyehehe. A multik előtt elképesztő nyomor tombolt?

A multiknak megvan a helyük a gazdaságban, ha túl erős biz. ágazatokban az biza káros. OV kormánya egyébként a kommunikációban használja a multiellenességet, a tettekben nem(Szlovákiában is magasabb a bankadó pl., feleannyi lakossal).
Igaz, hogy ma Mo-n a multiknál lehet a legjobban keresni, az is igaz, hogy ott a legfejlettebb a vállalati kultúra, de azt azért ne felejtsük ki, hogy egy multi helyén 1000 kkv élne meg ugyanabból a munkából, több munkahelyet teremtve.=normális állam amely saját középosztályt és tőkésréteget akar építeni/fenntartani a kkv-t támogatja a multival szemben. A multi nem szorul támogatásra, kizsarolja úgyis amit csak lehet.

borisz 2012.12.30. 18:30:18

@Domini: de ezért a mindenkori törvényhozás, meg a korrupt kormányzás a felelős, nem a nemzetközi vállalat!

Anti Anyag (törölt) 2012.12.30. 18:31:16

@Pernahajder Viktor: Veled ellentétben haver, tényeket írtam.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.30. 18:32:39

@Káposztakukac: A garanciális ügyintézést ők végezték és az új alkatrészt is ők szerelték be.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.30. 18:35:33

@zombika: Jó nagy baromság, amiből látszik, hogy te biztosan nem vagy hazai vállalkozó, nem is voltál soha.

A multi sokkal könnyebben megkerül jogszabályokat és egy témán nagyobbat is tud tépni. (Pld. lejárt szavatosságú áruk, túlfoglakoztatás, stb).

Domini 2012.12.30. 18:37:44

@Nick Leeson: Szerencsére nincs igazad, de van még egy előnyöm veled szembe. Nincs kimosva az agyam. Számolj egy kicsit . Elmúlt a úgynevezett rendszerváltozás óta 23 év. A háború után az agyonbombázott, kisemmizett ország 23 év után működött az iskola, közlekedés, voltak gyáraink, mezőgazdaságunk, és a sok hibájával szembe, még az egészségügy is jobb volt. Vagy soroljam még?
Annak a rendszernek is volt számos hibája és sokk sebből vérzett, az emberek nagy részének élhetőbb volt mint ez 23 év után.

Kandabula 2012.12.30. 18:38:35

Ez idő szerint az tényleges kapitalizmust a multik képviselik. A többi - néhány kivételtől eltekintve - kényszervállalkozás, vagy buli. Magánszférában buli, állami szférában politikailag motivált korrupciós pókháló.

anothernick 2012.12.30. 18:40:19

@Domini: ne vedd meg, bammeg... vegyük már tudomásul: a multikat MI tartjuk el. Ha holnap mindenki eldöntené, hogy nem vesz több Nokiát, meg CocaCola-t, bezárna a cég és kész. NEKÜNK gyártják, NEKÜNK kell. csak és kizárólag az szünteti meg őket, ha nem vesszük a szarokat (feleslegesen). Nem akarok demagóg lenni, mert kell a mobil, a tv, stb. DE nem divatozni kell vele. az a baj, hogy a multik az emberek hülyeségét használják ki, hogy azt elhiszik, hogy ettől tényleg jobbak, okosabbak, szexisebbek leszünk. Én ezért nem a multikra, hanem MAGUNKRA haragszom. meg az oktatásra, ahol ezt el kellene mondani a gyerekeknek...

Pernahajder Viktor 2012.12.30. 18:40:46

@Anti Anyag: haverod az Orbán Viktor. Én pont fordított dolgokat tapasztalok. Ezek is tények. Akkor? Most mi következik a tényekből?

veracity 2012.12.30. 18:43:21

Majd akkor lesz sok multi, ha Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon vezet szebb utakra bennünket!

Ezténírtam 2012.12.30. 18:50:47

Én csak azt nem értem, hogy ha ilyen sok kommentelő szerint annyira jó volt 1989 előtt, akkor miért nem szavazzuk vissza a kommunizmust? Demokrácia van, bármit lehet választani, államformát is... Ja, hogy a többség szerint mégiscsak jobb most? Akkor ezt el kellene fogadni vagy eltakarodni Észak-Koreába...

Az, hogy a rendszerváltás előtt sokkal jobban éltek az emberek és kevesebb volt az adósság, egy mocskos hazugság. Olyan ez, mintha azt mondanánk, hogy valaki heroinozott 3 évig és nagyon jó volt neki, csak azt nem tennénk hozzá, hogy 3 év után meghalt tőle. A kommunista rendszer finanszírozhatatlan és fenntarthatatlan volt, azért dőlt össze.

A posztoló szemléletmódja tetszik, csak azt jobban kidomborítanám a sok vadbaromnak, hogy a Mo-t lenyúló multik nem a tesco meg tmobile, hanem a ruszki haverjaitok, a gazprom és barátai, akinek kb. a megtermelt javaink 10-20%-át kifizetjük üzemanyagra meg gázra, inkább azzal kéne foglalkozni, csak ahhoz túl buták vagytok, mert gazprom áruház nincs az M0-ás mellett, csak tesco.

01234567 2012.12.30. 18:50:54

@Nick Leeson: Te elme te!Az autók változtak meg mechanikusan. Laptop nélkül már semmire nem mész, egy jobb motortétben a nem márkaszervízben, kódokkal rendelkező autószerelő sem tud belenyúlni. Te puha agyú, a TV javítása már nem éri meg, azért nincs szerelő, vagy csak ritkán. Eleve ott is olyan áramkörök vannak már, hogy csak ah beadod szervízbe tudják javítani, mint a mosógép, telefon, számítógép, mert már ezekhez sem jön a szerelő sokszor. Öccsém vazzeee, hány éves vagy? Ez technikai fejlődés, és nem a multik miatt van teeeeeee...

01234567 2012.12.30. 18:51:56

Ja és amúgy minden Kínai, szerinted ott milyen a társadalmi berendezkedés teeeeee

postabelyeg 2012.12.30. 18:53:34

"A multikkal kapcsolatos népi ellenérzések különösen erősek"

Hogy tetszett lemérni? És mi számít erősnek? Mi számít gyengének?

Squid 2012.12.30. 18:54:25

Bájos hogy a kommentelők fele a "Multik" alatt a kereskedelemben részt vevő cégekre és csak azokra asszociál.

A valóság közben az, hogy az adóelkerülést generációk által nemzeti sport szinten űző országunkban, a multiknál dolgozó párszázezer ember fizeti az SZJA kétharmadát.

Röhejes, hogy senki nem látja az IBM,DT,BP,MorganStanley és még számtalan más globális cég magyarországra telepített kutató és üzleti folyamat kiszolgáló bázisait.

Az ott dolgozó emberek azok akik a minimálbéresek milliói mellett, valódi jövedelmük után adóznak és fizetnek járulékot és tartják el adójukból erő felett ennek a nyomorult országnak fiataljait, nyugdíjasait és államháztartását.

Orbán és a multiellenes eszement retorikája ezeket a cégeket űzi el innen, és ezeknek az embereknek szünteti meg a munkahelyét. És ami a legrosszabb, hogy ugyanezen politika miatt kezdik elvinni itthonról ezeket a szolgáltatóközpontokat és kutatóbázisokat, és rohadtul nem fogják ezeket visszahozni többet ide.

Köszi Viktor! Köszi Unorthodoxia! Köszi Fidesz szavazók!

Pipas 2012.12.30. 18:57:20

@Nick Leeson: "Mióta lehet nyugati tv-t, és egyéb műszaki cikket kapni azóta pl. a tv szerelő szakma jóformán kihalt."

Hát mondjuk ez nem azért van, mert multik vagy nem multik, hanem azért, mert a technológia megváltozott. Az autószerelő példádhoz meg annyit, hogy autót most is szerelnek, annyi a különbség, hogy egy frappánsan kiválasztott elektronikus alkatrész cseréjéért simán kifizetsz annyit, amennyiből még most is tudsz venni úgy kábé 2,4 ladát.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.12.30. 19:03:29

A múúúúltikhoz is jár a zombucman?Mert a közmunkásokat már elsiratta, jó volna bekopogtatna pár múúúltihoz is.

Szociknak vége 2012.12.30. 19:04:01

@Squid: Eddig kit üztek el? Csak kérdezem.

deci-feles 2012.12.30. 19:07:03

A multikkal egyáltalán nincs baj, bizonyos dolgok óriáscégek nélkül nem is lennének. A baj akkor van, ha az ellátási lánc valamelyik szintjén óriási erőfölénnyel rendelkeznek és vissza is élnek vele.
Egy Audi nyilván rendelkezik ezzel a beszállítóik felé, de nem érdeke tönkretenni a beszállítót, mert a gyártás megakadása, új beszállító keresése túl nagy költség lenne. Egy kereskedelmi multit viszont nem érdekel a szállító túlélése, legfeljebb elfogy a polcról. Egy energetikai multinak nincs versenytársa (gyakorlatilag), szarhat a fogyasztóra. Az ilyenekkel van a gond...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.12.30. 19:12:50

@deci-feles: Persze egy Audi beszállítót nem lehet összehasonlítni, mondjuk egy Tesco beszállítóval.

profilo 2012.12.30. 19:12:59

@Nick Leeson:

"Mióta lehet nyugati tv-t, és egyéb műszaki cikket kapni azóta pl. a tv szerelő szakma jóformán kihalt."

Ez így,ebben a formában nem igaz.
Sok szerelő tudná neked elmondani,hogy hányszor hallja azt,hogy:
-Ha 5000-nél többe kerül,akkor veszek másikat!
Vajon mennyit rontott helyzetükön a 90-es évek elejétől kb. 15 évig tartó használt cikkek behozatalából élő lomosok dömpingje,ahol pár ezer forintér kaphattak működő készüléket.
Tudnának mesélni a készülékek és a technika fejlődését nem követő alkatrész üzletek hiányos kínálatáról és ezen boltok megszűnéséről.(Például a legnagyobb alkatrészüzlet megszüntette hazai raktárát,és több napos szállítási határidővel és EU árakkal szolgál ki Németországból.)
Vagy a gagyi kínai no-name készülékekhez való alkatrészek nehéz beszerezhetőségéről.
Vagy a panelszintű javításra redukálódott plazma tévék tulajdonosinak elképedt arcát is letudnák festeni,akik egy 30-40e forintos javítási összeg hallatán futva menekülnek a szervízből és rohannak újat venni a Tesco-ban.

És nem beszéltünk az oktatás hiányosságairól,amikor a 90-es évek végén olyan könyvekből oktattak,melyek már 89 előtt is elavultak voltak.

Punxsutawney Mormota 2012.12.30. 19:13:13

@Domini: Havercsótány! 20 éves vagy, avagy 75? Csak ez a két lehetőség van arra, hogy ennyire ferdén lásd a világot. Bocs :)

Ezténírtam 2012.12.30. 19:13:29

@Squid: azt azért ne felejtsd el, hogy elvileg, bár ez nem garantálható, de a magyar tulajdonú cégek bár elcsalják a jövedelemadót, de a képződött nyereséget itthon költik el (bár az offshore cégek világában a fene se tudja).

Egyébként ezek az indulatos blogok és kommentek valahol full gázak, ha ebben az országban nem a népesség kb. 5%-a tudna használhatóan angolul és olvasnának néha külföldi weboldalakat vagy újságokat, akkor mindenki tudhatná, hogy annyira tűélesen SEMMI különbség nincs a velünk egy szinten lévő nominális GDP/fő-vel rendelkező országokhoz képest, hogy az rémisztő.

Az a baj, hogy mi nem a sorsunk jobbításán dolgozunk, hiszen egyelőre az utat sem látjuk... Mindenki a saját pitiáner következő 3 évével foglakozik (különösen a borzalmasan ostoba nyugdíjas-sáskaraj, akik egyáltalán nem termelték meg a nyugdíjuk fedezetét abban a kellemes langymelegben, ahol éltek), ahelyett, hogy megnéznénk néhány országot, akik sokat fejlődtek az elmúlt 20 évben és azokat utánoznánk. Nincs semmiféle magyar út, ebben totál igaza van a posztolónak, csak munka van és annak eredménye, ha okosan csinálják, a többi csak a nevetséges pofázás a semmiről.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.30. 19:15:20

Nagyszerű, hiánypótló cikk!

A multik azonban nem csak pénzt hoztak be, hanem kultúrát is, ezt ne felejtsük el! A 80-as évek végén, a 90-es évek elején Mo. erősen alulkultúrált ország volt. Az emberek nem dolgoztak, lusta vállalkozók meg meditáltak vállalkozás helyett. A 40 évig tartó ebédszünetnek vetett véget a multik bejövetele.

Az általuk behozott haszon pénzben nem is mérhető!

Punxsutawney Mormota 2012.12.30. 19:20:12

@Domini: Bocs, sokkal inkább arra gondolok, hogy 130 éves vagy. Utoljára, működőképes iparunk a kiegyezés utáni korszakban volt. Tudod mi volt akkor? Piacgazdaság, kapitalizmus, gyerekmunka. Olyan rohadt kizsákmányolás, amiről egy Tesco-pénztáros egy 24 órás műszak után sem álmodhat.

Mezőgazdaságunk tényleg volt egy időben. Ahogy más is rávilágított a KGST megvette a szarunkat is, hogy cserébe a KGST szarát vegyük és együk. Soha nem fogjuk megtudni, hogy boldog békeidőbeli mezőgazdaság mennyire volt versenyképes. A belső piacok jól működtek az bizonyos, viszont hogy gazdaságosabban termeltek-e itthon egy tonna kukoricát, mint mondjuk Franciaországban az már erőteljesen kérdéses, mert a nagybirtokrendszer nem tett jót a versenyképességnek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.12.30. 19:20:53

@Domini: Az az ipar olyan terméket állított elő, amire valódi fizetőképes kereslet nem volt. Nem igaz, hogy ez 20 év után sem lehet felismeri. A nagy KSGT Sokol rádiót gyártott, amikor kint már Discmant lehetet kapni. No comment...

Punxsutawney Mormota 2012.12.30. 19:24:26

@anothernick: Szia!
Én sem akarok demagóg lenni, de van róla fogalmad, hogy mennyibe kerülne egy mobiltelefon, ha nem a Nokia-gyártósoráról kerülne le, hanem egy helyes kis turulos manufaktúra gyártaná?

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 19:25:01

Inkább 100 multi,mint egy kínai.

3dom'f'speech 2012.12.30. 19:26:08

liberóbolsikám, a multik rengeteg pénzt raboltak el ettől az országtól, ezért nélkülük csak jobb lenne - voltak olyan országok, ahol nem volt rablóprivatizáció és ők semmivel sem állnak rosszabbul mint mi, sőt
undorító, pénzéhes rablóbanda és mocskos csinovnyik, aki a seggüket nyalja - szinte mindent amit a "multik" ellátnak, el tudnának látni helyi vállalkozók is, csak persze, mivel a szükséges tőkét gondosan kilopták a komcsiliberó elvtársak és később a multik, így megölve a konkurenciát, így már nehéz felvenni velük a versenyt

Squid 2012.12.30. 19:26:46

@MetroGoldwinMayer: MTelekom Csoport 1000 ember, Telenor 17%-os leépítés stb stb.. Emellett a Coca Cola például 20milliárdos fejlesztés helyett 2 milliárdot fejleszt és a különbözetet a környező országokban fekteti be a magyar jogrendszer destabilizációja miatt. A Vodafone 3500 emberes bővítését sem ide hozza a véget nem érő szopatás miatt, a lista igen-igen hosszú, nem művészet az indexen vagy a google-ban megtalálni. És akkor a bankoknál történt gigászi leépítésekről nem is kezdek beszélni...

Mielőtt valaki elkezdené emlegetni, hogy a multik visszaélnek a hatalmukkal és ezért kell őket szopatni, szeretném minden hasonló hozzászólóval megértetni, a multik csak és kizárólag addig mennek amíg a szabályozás és ezen keresztül a mindenkori kormány engedi őket.

Ebből adódóan Orbán a multik ellen "küzdelem" keretében magát minősíti és saját szabályzása ellen harcol, miközben a multikat fejőstehénnek használja.

profilo 2012.12.30. 19:28:02

@dr. Kóser Malac: @maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Bár kicsit durván fogalmazott a szőröstalpú,azaz a birka,de nagyjából igaza van.
És szerintem a munkakultúráról beszélt.

Gerilgfx 2012.12.30. 19:28:51

ennek cikknek már a lírása is hazugság. hisz magyarországon akkor sem volt elképzelhetetlen nyomor, amikor nem voltak jelen a szóban forgó multik.

a nato belekeverése a kérdésre a posztíró műveletlenségét, hozzá nem értését, tehetségtelenségét, tudatlanságát tükrözi.

szerintem ez az írás egy magyar népszuverenitás elleni szélsőséges, gyűlölködő agitáció, és javaslom mindenkinek, hogy eként tekintsen rá.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 19:30:04

@deci-feles: Egy energetikai multinak nincs versenytársa (gyakorlatilag), szarhat a fogyasztóra. Az ilyenekkel van a gond...
Válasz erre ;

Azért ez így teljesen nem igaz.
A főtáv és az Elmű sem fog szarni a fogyasztóira,ha megzuhan a bevételük,mert a lakosság 80%-nál ki kellett kapcsolni a villanyt és a gázt.

Makkasz 2012.12.30. 19:30:45

@tatuman: A stratégiaivá vált cégek sorsa a csőd (malév, kaposvári hús). Milyen egy ilyen stratégiai megállapodás? Leül a versenyben edzett cég vezetője egy balfasz kis politikus szolgával, és tudja, csak veszíthet. Ha nem tárgyal, veszít, különadó sújtja, nem kap beruházási engedélyt, bírságok. Ha nem egyezik meg, ugyanez. Ha megegyezik, akkor saját tulajdonosainak és a vásárlóknak veszteségeket okoz, külföddel szemben versenyhátrányt szenved.
Csak vesztes lehet a zsaroló politikával szemben.
Mi lehet a tartalma egy ilyen szaros maffia megállapodásnak:
- cég megfogadja, magyar terméket vesz, és a kormány szerint áraz (lásd beteg dinnyekartel),
- cég megfogadja, nem csökkenti alkalmazotti létszámot.

Mit adhat papíron az állam? Pl. adókedvezményt. A cég ésszerűtlen működéséért (túl sok alkalmazott, magas beszerzési költség) cserében elenged adót.

Tehát több adót kell beszedni tőlünk, és drágábbak lesznek a termékek.

STRATÉGIAI MEGÁLLAPODÁS=MAFFIAÁLLAM

profilo 2012.12.30. 19:31:11

@Dr. Furia:

A Borsodchem(volt BVK) tulajdonosa kínai.Kínai multi...
Ez szerinted probléma?
Az ott dolgozókat kérdezd.És meg fogsz lepődni...

Squid 2012.12.30. 19:31:26

@3dom'f'speech: "liberóbolsikám, a multik rengeteg pénzt raboltak el ettől az országtól, ezért nélkülük csak jobb lenne - voltak olyan országok, ahol nem volt rablóprivatizáció és ők semmivel sem állnak rosszabbul mint mi, sőt
undorító, pénzéhes rablóbanda és mocskos csinovnyik, aki a seggüket nyalja - szinte mindent amit a "multik" ellátnak, el tudnának látni helyi vállalkozók is, csak persze, mivel a szükséges tőkét gondosan kilopták a komcsiliberó elvtársak és később a multik, így megölve a konkurenciát, így már nehéz felvenni velük a versenyt"

Kedves turbómagyar szuperszittya kolléga! Ugyan mennyi SZJA-t és járulékot fizetsz egy évben, hogy ekkora barlangitrollpatrióta kinyilatkoztatásokat megengedhetsz magadnak?

Makkasz 2012.12.30. 19:32:36

Multik, gazdagok, banok. Mit jelent ez? Hogy válhattak ezek szitokszóvá, megbélyegzéssé?
Emberek, mind hülyék vagytok?

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.12.30. 19:33:28

@Squid: "a multik csak és kizárólag addig mennek amíg a szabályozás és ezen keresztül a mindenkori kormány engedi őket."
Jól látod! Amikor nem engedi őket a kormány, akkor meg odébbállnak. Ilyen a világ. Jó reggelt! :P

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 19:36:14

@Makkasz: Nem hülyék.
Csak ezek tehetnek a tömegek nyomoráról.
Többnyire.
Így ebből a megvilágításból már is jogos,hogy szitokszóvá váltak.

Makkasz 2012.12.30. 19:38:36

@deci-feles: A verseny hiányával van a gond, akár energiáról, akár másról beszélsz. Az állam adminisztratív intézkedései, stratégiai megállapodások, államosítások ezért csak rontanak a helyzeten.

A legröhelyesebb az állami mobilcég ötlete volt.

Emlékszel 90 előtt várni kellett évekig a telefonra, akkor 49.000 Ft-ot 8többhavi fizetés) kellett fizetni érte. Aztán jött a profitorientált de sokáig monopol matáv.

Akkot mi a jobb, az állami vagy a monopol, oligopol?
Persze, a verseny a legjobb. Sajnos a korámny azt hiszi, mindent leszábályozhat, irányíthat. Beteg zsákutca, kommunizmus.

whoamiohmy 2012.12.30. 19:39:05

Kb. 10 éve mondom, hogy Magyarországot nem elsősorban a politikai elit hozta olyan előnytelen helyzetbe, amilyenben van, hanem FŐLEG a társadalom fogyasztói magatartása.

Mért is kellenek nekünk a multik? Nos, röviden azért, mert Magyarországon az emberek SZARNAK a gazdaságra. A GDP-nk alig 16%-át fektetjük vissza a gazdaságba, ezzel sereghajtók vagyunk, és a gazdaságfejlesztő beruházások 98%-a külföldi tőkéből történik. A megtakarítási hajlandóság a béka seggét veri egy kilométerről, mialatt olyan vígan eladósodtunk, mint a pinty. És természetesen főleg fogyasztási hiteleket vettünk fel.

Vegyünk egy példát: itt van egy nagyon korrekt kis tanulmány:

www.scribd.com/doc/19214355/Lorant-Karoly-A-Magyarorszag-eladosodasaval-kapcsolatos-legfontosabb-tudnivalok

Tökéletesen áttekinti, hogy Magyarország mért adósodott el 1973-tól kezdődően. Kb. 2004-től kezdve az eladósodásunkat LEGINKÁBB a Magyarországon működő külföldi tőke, azon belül is a kereskedelmi bankok profitkivitele dominálta.

Igen ám, de arról persze nem szól a cikk, hogy MIÉRT ment ki a pénz a kereskedelmi bankokon keresztül? Pedig gyorsan meg lehet érteni, ha végiggondoljuk, hogyan működik egy bank.

Ugye a banknak vannak betétesei, akik pénzt raknak a bankba, a bank ezt a pénzt kihitelezi, majd a hitelek után kamatot szed. Miután a hitelekre kapott kamat magasabb a betétek után fizetett kamatnál, ezért a bank ezen keres. Az így megtermelt nyereségből pedig egyrészt fejleszti saját magát, másrészt osztalékot fizet a részvényeseknek.

Már önmagában az is HATALMAS probléma, hogy Magyarországon nincsenek főleg magyar tulajdonban lévő bank-részvénytársaságok (a teljes BÉT részvényállományának kb. 75%-a van külföldi tulajdonban, tehát még a magyar részvénytársaságok is túlnyomórészt külföldi részvényesek kezében vannak, nemhogy a bankok), de még ennél is nagyobb gond, hogy Magyarországon az alacsony megtakarítási hajlandóság miatt annyira kevés a betét, hogy nem tudják finanszírozni a hitelezést. Tehát egyszeri multinacionális bankunk mit csinál? Bankközi hitelt vesz föl KÜLFÖLDRŐL. Ez után a hitel után kamatot fizet, amit a saját hiteleiből befolyt kamatokból kell kipengesse.

Ha Magyarországon az emberek képesek lennének megtakarítani, nem csak felelőtlenül költekezni, akkor a bankok honi forrásból tudnák finanszírozni a hitelezést, és nem kellene külföldi tőke. Vagyis a hitel kamatai után befolyt nyereség itthon maradna, és az itthoni gazdaságot erősíteni. Ehelyett kifolyik, mi meg adósodunk.

Ezténírtam 2012.12.30. 19:39:07

@Gerilgfx:

"ennek cikknek már a lírása is hazugság. hisz magyarországon akkor sem volt elképzelhetetlen nyomor, amikor nem voltak jelen a szóban forgó multik.

a nato belekeverése a kérdésre a posztíró műveletlenségét, hozzá nem értését, tehetségtelenségét, tudatlanságát tükrözi.

szerintem ez az írás egy magyar népszuverenitás elleni szélsőséges, gyűlölködő agitáció, és javaslom mindenkinek, hogy eként tekintsen rá. "

a LÍRÁSA szó vajon mit jelent? na mindegy...

nem, mert előtte a szovjetek uralkodtak, előtte nyomor volt(1920-1945), előtte meg Mo szűk 400 évig nem volt önálló ország...

A te hozzászólásod szélsőséges, és az pontosan mit is jelent, hogy a "magyar népszuverenitás"??? Segítek, semmit. 10 000 éve mindig az szuverén és sikeres és jófej, aki több pénzt tud csinálni, mint a többiek. 50-60 ével ezelőttig ehhez egyszerűbb volt háborúzni, most már sajna dolgozni kell, ennyi a nagy titok...

Domini 2012.12.30. 19:39:14

@molnibalage:Tégy egy látogatást Nyírségbe, vagy belső Somogyba és látni fogod, hogy nem hogy
Discmant, de még Sokolt sem tud hallgatni, mert nincs elemre pénze, és a villanyt kikapcsolták nála.

profilo 2012.12.30. 19:40:04

@Gerilgfx:

Nem.A posztoló egy álmodozó.
Él benne egy kép a tökéletes államról,egy tökéletes társadalomról.
Szerintem mire a posztjai végére ér nagyjából teljes képet kapunk arról,hogy ez miként épül fel,hogyan működik.
Ezzel semmi probléma nincs,még talán hasznosnak is mondható.

A probléma ott van,hogy szerintem abban is hisz,hogy ez kis hazánk lakóival,polgáraival is felépíthető,létrehozható és működtethető.
Ez már sci-fi....

Gerilgfx 2012.12.30. 19:41:24

@Ezténírtam: természetesen. bár nem értem, hogy ezen meglátásod miben cáfolná az én állításomat például a nyomorról, vagy hogy miből gondolod, hogy a munkáról alkotott véleményeddel nagyrészt miért ne értenék egyet.

whoamiohmy 2012.12.30. 19:44:39

@Ezténírtam:

"10 000 éve mindig az szuverén és sikeres és jófej, aki több pénzt tud csinálni, mint a többiek. 50-60 ével ezelőttig ehhez egyszerűbb volt háborúzni, most már sajna dolgozni kell, ennyi a nagy titok... "

Bingó, ott a pont. Ez az, amit ma Magyarországon senki nem akar megérteni.

Illetve még annyival egészíteném ki az általad írtakat: sok pénzt azt fog tudni csinálni, akinek eleve sok pénze van. Vagyis a legfontosabb a TŐKEFELHALMOZÁS. Akinek már most is van, az örül, akinek nincs, az dolgozik, mint az állat, hogy legyen neki (lásd pl. kínaiak az elmúlt 35 évben).

Makkasz 2012.12.30. 19:46:08

@Dr. Furia: A tömegek nyomoráról a tömegben lévő egyének tehetnek, akik elviselik a tehetségtelen politikai elit kizsákmányolását.

Érdeke, lelkiismerete, pénze csak az egyénnek van, az államnak egyik sincs. Aki mást állít hazudik.

Amit te leírtál, hogy a tömegek nyomoráról a multik, bankok és a gazdagok tehetnek, egy világraszóló baromsá, ostobaságod örök mementója.
Pontosan a tudatlanság és a tévhitek tartják nyomorban az embereket. Ezek fejlesztése, fenntartása mindig is érdeke volt a hatalomnak.

Kiváncsi vagyok a szemétláda bankok hogyan kényszerítették a szegény adósokat hogyy hiteleket vegyenek fel. Aztán aljas módon visszakérik a pénzt. Köpet.

A tesco hogyan épít fel hatékony beszerzési láncot, adja feléért a terméket, és kényszeríti a vásárlót hogy ne az őt folyton átbaszó zöldségestől vegyen, hogy lehet ha visszaviszed a hibás terméket nem magyarázkodást meg visszautsítást kapsz, hanem visszafizetik az árát?

Az a gazdag, tőkés, befektető, vállalkozó aki a forrása az állam összes adóbevételének, az mit vétett?

Milyen nyomorról tehet a multi, a bank, meg a gazdag? Öregem, te akkora balfasz vagy, hogy a fal adja a másikat.

Ezténírtam 2012.12.30. 19:46:57

@kovacsjancsYYYZZZ: teljesen egy egyetértek, de ez nem valami "big invention", minden velünk egy szinten lévő országban nagyjából így van. Az emberek szellemi színvonala egyelőre alacsonyabb annál, minthogy a jövőre gondoljanak, tervezzenek és megtakarítsanak. A bankok vagy bárki pedig akkor csinál nagy profitot, ha hagyják, de mivel a tervezés mellett a magyarok és a hasonló szinten lévő országok lakói számolni sem nagyon tudnak, ezért nyakra-főre felvettek mindenféle hiteleket.

Mi még a 10 millió hülyegyerek országa vagyunk, úgy is bánnak velünk a politikusok meg a külföld meg mindenki és amíg nem ismerjük fel a valódi érdekeinket és nem kezdünk el valamiféle közös célokért dolgozni, addig ez így is marad.

Ganyé 2012.12.30. 19:50:18

Hát igen, a sokat szidott multik...A magyar vállalkozásoknál dolgozó emberek többsége csak arra a napra kap fizetést amikor dolgozik!!! Betegállomány? Szabadság? Ugyan már...Én egy multinál dolgozom 8 éve! Mindig tisztességesen és időben kifizettek, minden törvényes! Egy ismerősömet 8 év után rúgta ki a magyar vállalkozó, az volt a végkielégítése hogy megtudta, 8 éve nincs bejelentve, nincs TB-je...Ez egy multinál nem fordulhat elő!

whoamiohmy 2012.12.30. 19:50:48

@Makkasz:

Tegyük hozzá, hogy azért nem kell félteni a multinacionális vállalatokat. Ha ki lehet használni egy helyzetet, akkor kihasználják. A Tesco erre pont jó példa: olcsón megveszik a magyar beszállítótól a terméket, sokszor nem is fizetnek, vagy csak hónapokkal később, és aztán így levert árakon kiütik az összes többi versenytársat (főleg a kiskereskedelmi hálózatot).

A multi alapvetően a saját érdekeit nézi (mint mindenki a világon), ezen nem kell csodálkozni.

A probléma ott van, hogy Magyarország adott egy hatalmas mattot saját magának: multinacionális tőke nélkül NEM MŰKÖDIK a magyar gazdaság, mivel saját tőkénk nincs, azt nemes egyszerűséggel elbasztuk hülyeségekre (pl. elautókáztuk, a Levegő Munkacsoportnak volt egy ragyogó 2004-es tanulmánya erről, vagy 150.000 milliárd forintot elautókáztunk 1970 óta).

A multinacionális tőke viszont csak olyan feltételekkel hajlandó ide jönni, ami számunkra rettentően kedvezőtlen. Például nem igazán akaródzik nekik adót fizetni, legalábbis annyit nem, amennyit a féktelenül költekező állam (amilyen a nép, olyan a kormánya is, ugye) elvárna tőlük, így a multik adókedvezményeket kapnak, a magyar KKV-k meg olyan adóterhek alatt nyögnek, hogy esélyük sincs helyzetbe hozni a honi gazdaságot.

Amíg a magyar társadalom ÉLÉN a magyar kormánnyal meg nem változtatja a saját fogyasztási és pénzügyi szokásait, és el nem kezdünk KŐKEMÉNYEN takarékoskodni, addig ez így is marad. A külföldi tőke helyzetben lesz, amit kőkeményen ki is fog használni.

Makkasz 2012.12.30. 19:51:09

A posztolónak 100%ig igaza van. Sok rosszat el lehet mondani a multikról, de nélkülük semmi nem lenne az országban. Ott ahol a GDP 10%-át a MOL (tulnyomó többségben külföldi tualjdon!), másik 10-et audi, másik 10-et paks meg tesco teszi össze, semmi nem lenne.

3 év várakozás telefonra, az lenne. A lábad lejárása hogy legyen sál, sapka, meg rántani való hús és zöldség meg aszpirin, 1 nap beszerző körút alatt. 2 év várakozás ladára.

Iriny eltartott, tehetetlen ökrök benyelik ezt a multizást.

Punxsutawney Mormota 2012.12.30. 19:52:08

@3dom'f'speech: Idióta nyócosztályos!

A rablóprivatizációt tipikusan honfitársaink követték el jobbról-balról egyaránt folytatólagosan és bűnegységben.

Tételezzük fel, bár kétlem, hogy egy hozzád hasonlónak valaha is lenne 5 forint tőkéje, hogy van öt forint tőkéd, amit mondjuk be tudsz fektetni egy jemeni tengervíz sótalanító-üzem építésébe. Megépül az üzem, kezd a pénz begyünni, amiből törleszted az ötforint tőkédre felvett 20 forint hiteledet a banknak (mert hogy ugyebár az üzem megépítése 25 forintba kerül és kénytelen voltál egy népnyúzó bankot bevonni, mert egyetlen turulos cimbid sem volt, akik összeadták volna a maradékot), fizeted a helyi adókat, az alkalmazottak bérét illetve a járulékait - hoppá, de nem is, hiszen pont azért mentél Jemenbe, mert nincs szja! és társasági adó - a keletkezett csinos profitodon pedig elgondolkodsz, hogy hova is tegyed. Mondjuk építesz egy-két óvodát vagy iskolát a környéken, ingyenes fogászati ellátást biztosítasz a helyieknek, hogy jó legyen az imidzsed. Esetleg tárgyalásokat kezdesz az ország vezetőivel egy másik üzem építéséről is... De ha mindez nem elég, akkor megneszeled, hogy Vanuatun nagy gebasz van, mert a globális felmelegedés hatására el-elmaradozik az esős évszak, ami feltöltené ivóvízzel a ciszternákat és sürgősen szükségük volna egy jó kis tengervíz-lepárló/sótalanító üzemre, mielőtt még szomjan halnak. Hajlandóak koncessziót adni 50 évre, csak valaki építse meg már azt a kurva üzemet.
Erre te fogod magad, kivonod a profitot Jemenből, és Vanuatun fekteted be - Te mocskos kapitalista állat, mert a világ így működik.

Felhívom a gyengeelméjű figyelmedet, hogy mind Jemen, mind pedig Vanuatu létező állam, továbbá a tengervíz-sótalanításról sem a Star Trekből értesültem. Az egyetlen sci-fi, hogy Te valaha is felfogod a fenti sorokat.

Tudom, hogy te meg az összes turulos hülye egy fillérig mindent odaadna mindenkinek, hiszen az igaz magyar ember arról ismerszik meg, hogy még a családi kasszát is minuszosba fordítsa át, csak hogy segíthessen szegény embertársain. És mindenki más, aki nem így tesz, az mocsok liberálkomcsi, de hogy zsidó az tuti!

Menj vissza jóember az általánosba és olvasgasd a Brumi meséit. A többit meg hagyd olyanokra, akik mondanak is valamit, nem csak beszélnek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.30. 19:52:20

"mellett, hogy a multik nélküli Magyarországon ma elképzelhetetlen nyomor tombolna,"

És? Nekik van pénzük, nekünk nincs. A lényeg, hogy le kell húzni őket, ahogy csak lehet, anélkül, hogy elmenjenek. Ennyi.
A megadóztatás kissé baltamódszer, de különösebben nem fogom sajnálni őket.

A bankok, és az áruházláncok nem nagyon fognak elmenni, mert nekik minden piac fontos.

EU és NATO tagság - a NATO mondjuk nekem olyan mindegy, de az EU tagság nélkül sajnos olyan vámok lennének körülöttünk, hogy mindenféle export lehetetlen lenne. Márpedig az aztán okozna nyomort. Ez igaz.

Ganyé 2012.12.30. 19:52:43

Persze ez csak akkor igaz, ha a multi cég saját állományú dolgozója vagy! Ha bérmunkásként alkalmaznak akkor megint csak egy magyar vállalkozón múlik a helyzeted...

zotyikaa 2012.12.30. 19:53:11

@kovacsjancsYYYZZZ:

Én is felelőtlenül kifizettem a 37.000 ft-os központi fűtés számlámat, a 12.500 forint (télen-nyáron) készenléti díjat a fűtőműnek, a 3.200 ft gázátalányt a tűzhelyre, a 10.800 ft közösköltséget, a 7.500 ft villanyszámlát, 3.700 ft tv előfizetést, 4.500 ft telefonszámlát, egyszer elmentem moziba 2.400 forintért (kukoricával).

A maradék 20.000 forintot felelőtlenül kajára költöttem, ahelyett, hogy az OTP-be vittem volna.

Köszi. Igazad van.

zotyikaa 2012.12.30. 19:55:04

@ColT: MIért még exportálunk valamit amit nem a multik gyártatnak itt??? Hahaha

A vámok épp nekünk lennének jók Akkkor a LIdlis csoki helyett életben maradt volna a szerencsi.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 19:55:19

@Makkasz:

Nem a hitelek felvételéről és visszafizetéséről van szó, a baj nem ezzel van hogy vissza kell fizetni a kölcsönt.
A baj azzal van,hogy a bankok gyakorlatilag uzsorásokként viselkednek,ehhez az állam asszisztál, a tesco pedig azt hiszi hogy ez ázsia,és éhbérért lehet dolgoztatni.
A gazdagokkal meg annyi a baj,hogy azt már felsorolni is nehéz lenne de megpróbálom;
1 -90%-k nem tisztességes úton lett gazdag,ebben az országban ez véleményem szerint lehetetlenség,hogy valaki a saját tehetsége folytán kitörjön a nyomorból.
2 -szarnak a magyar gazdaságra és inkább a tőzsdén szórakoznak ahelyett,hogy inkább munkahelyeket teremtenének.
3-kiviszik a lóvéjukat az országból,és nem itthon költekeznek.

kb hirtelen ennyit a gazdagokról.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.30. 19:55:47

@Punxsutawney Mormota: Ellenben ha a jemeni kormányzat nem hülye, akkor megteszi a lépéseket, hogy annyira azért ne vond ki a profitot.

Másrészt, van az a folyamat, amiből elegem van, hogy bank nélkül már semmilyen tőke sincs. Tehát akármit csinálsz, valamelyik, amúgy teljesen ingyenélő bandának (nem kívánok belemenni, hogy miért is azok), bele kell folynia. Ez nem teljesen véletlen.

Makkasz 2012.12.30. 19:55:48

@kovacsjancsYYYZZZ: Nem kell félteni a multikat. A nyomott beszerzési árral nehezitik a termelők helyzetét, de végül a saját döntése hogy szerződik a Tescoval. A Tesconak nem érdeke a "magyar" termelő tönkretétele, szarik rá. Szerződés és jog szerint dolgozik, különben felszámolnák.
A konkurens kisvállalkozásokat sem a beszerzéssel teszi tönkre. Ha dömpingáron árulna, akkor lenne igazad, de az bűncselekmény lenne.

A többiben teljesen igazad van.

De a multi is a verseny hiánya miatt okoz bajt. A verseny hiánya a baj. Nincs verseny, csak az öntelt, buta, pazarló állam.

whoamiohmy 2012.12.30. 19:56:07

@Ezténírtam:

Az a poén egyébként, hogy a szocializmus alatt az állami kontroll sokkal inkább kézben tudta tartani ezt a féktelen költekezést.

Csak egy példa: ugye a magyar valuta valamikor - ha jól emlékszem - 2001 körül lett konvertibilis. Ez előtt csak azt a devizát tudtuk elkölteni, amit előtte megkerestünk valahonnan. Vagyis ha nem volt exportbevétel, akkor nem volt import se. Honpolgáraink tehát csak akkor kaptak dollárt, amiből kimehettek költekezni a Marienhilfestrasse-ra, ha a gazdaság - és benne ők maguk is - jól teljesített.

De sajna 1973-ban a regnáló magyar kormány hozott egy döntést: a jólét fokozása érdekében (ami a puha diktatúra elemi politikai érdeke volt) növelni kell a valutaállományt, még annak árán is, hogy ezt csak adósságokból tudtuk fedezni, mert az exportunk nem volt elég versenyképes, hogy több külföldi valutát tudjon termelni.

Na, EKKOR kezdődött a magyar gazdaság vesszőfutása. Hitelből tehát dollárt, amiből lehetett kimenni venni a nyugati használt autót meg a Grundig videómagnót Bécsben. A magyar örült, hiszen fogyaszthatott, csak arra nem gondolt senki, hogy szép csöndben nőtt az adósság, és ami még rosszabb, jöttek a kamatok is. Merthogy ugye ingyen nem adják azt a fránya hitelt.

2001 után még tovább romlott a helyzet, mivel ekkor konvertibilissé vált a forint, vagyis annyit importáltunk, amennyi "belénk fért".

Nosza, gyorsan föl is éltük a szocializmus alatt fölszaporodott megtakarításokat, sőt, még el is adósodtunk. Így aztán nem volt pénzünk tőkésíteni a gazdaságot, így aztán kellett a külföldi tőke. Jött is az, de ő se dolgozik ingyen... most meg törölgethetjük a homlokunkon gyöngyöző izzadságot, hogy se pénzünk, se saját gazdaságunk, csak hitelünk van, de az dögivel...

kvadrillio 2012.12.30. 19:56:20

hmmm.......mááááás megközelítésbebn, A MULTI, NEM EGY ÖNMAGÁBAN LÉTEZŐ GLOBALISTA GÓLEM, HANEM EGY KAPZSI, PÉNZÉHES FASZFEJ !!!!!

...csak mert "MULTIELLENES" LESZEK EGÉSZ ÉLETEMBEN !
KIZSÁKMÁNYOL, MILLIÁRDOKAT SÖPÖR BE MINDENFÉLE ADÓKEDVEZMÉNYEKKEL...STB...STB....KAPZSI, PÉNZÉHES PERCEMBERKE ! EZ ÁLL A "MULTI" MÖGÖTT !
ÉS EZ ÍGY NEM JÓ SENKINEK, CSAKIS EGYEDÜL NEKI !!!!!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.30. 19:56:57

@zotyikaa: Exportálunk. De ha nem is exportálnánk, ami pedig fontos lenne, akkor meg az országba lenne drágább bármit behozni. Az se lenne jó! Lenne szerencsi csoki, csak az ájfónod (ha nem az van, akkor az, ami van) 3x annyiba kerülne.

profilo 2012.12.30. 19:57:05

@zotyikaa:

A kukorica nem kellett volna.Ez a kulcs...

:-)

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2012.12.30. 19:57:14

Kár értelmesen kommentelni. Ez az írás nettó hülyeség.

zotyikaa 2012.12.30. 19:59:00

@Makkasz:

Te kevered a multikat a külföldi tulajdonosokkal. Az nem ugyanaz ám, csak keress rá a goglival vagy a közgázon.

zotyikaa 2012.12.30. 20:01:02

@ColT:

1. A kukoricának momentán magasabb az ára mint bármikor.

2. A Vámot mi magunk vetjük ki, tehát ha mindenkinek iPhont akarnánk akkor arra nem raknánk vámot. A samsung meg nyalná a seggünket hogy az is vámmentes legyen.

Punxsutawney Mormota 2012.12.30. 20:01:29

@ColT: A bank a szükséges rossz. Ez kétségtelen. Van egy b@szott jó film a 2008-as összeomlásról. Az amerikai pénzügyminiszter már éppen azt hiszi, hogy kurva jól megoldották a helyzetet, amikor minden lejtmenetbe kapcsol. A leginkább akkor képed el, amikor a General Electric CEO-ja telefonál, hogy mi az isten zajlik, mert a saját bankhálózatuk (amelynek mellesleg a Budapest Bank is tagja) nem jut pénzhez a piacról illetve sehonnan és képtelen ellátni elsőszámú feladatát a General Electric folyamatos finanszírozását.

Magyarán: a világ legnagyobb ipari konglomerátuma a General Electric is folyamatos finanszírozásra szorul. Döbbenet, mi?

kvadrillio 2012.12.30. 20:04:03

@kovacsjancsYYYZZZ: HMM.....ez a magyar gazdaság kiválóan működött a szocializmusban, ÉS MESSZE NEM VOLT ANNYIRA ELADÓSODVA, MINT EBBEN AZ ÁLTALAD AGYON DICSÉRT KAPITALISTA MULTIVILÁGBAN !!!
AKKOR IS GYÁRTOTTUNK RUHÁT, VOLT TEXTILÜNK, GYÁRTOTTUNK CIPŐT, BŐRT, GYÁRTOTTUNK EDÉNYT...VAS- ÉS ACÉLÁRÚT, BÚTORT..., EGYEBEKET...ÉS ÖNELLÁTÓK VOLTUNK ÉLELMISZER-ZÖLDSÉG-GABONAKERESKEDELMI VONALON......STB..
MOSTANRA ÁTVETTÉK, KIRABOLTAK AZ UN. MULTIK, ŐK GYÁRTJÁK AZ EDÉNYEKET, CIPŐT, RUHÁT, ŐK SZEREZTÉK MEG A GABONAKERESKEDELMET, FAGYASZTOTT SZAR HÚS JÖN BE KAMCSATKÁBÓL MEG A TÚLVILÁGRÓL, CSAKIS AZÉRT, HOGY 1-1 MULTI, MULTI-MILLIÁRDOS LEHESSEN A NAGY KAPITALISTA-TŐKÉS-ÁLOM ELKÉPZELÉSE SZERINT !
KELL A FRANCNAK EZ !
DE NEM A TÖBBSÉGNEK !!!!!

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:04:15

Azért arra kíváncsi lennék,hogy ha holnaptól törvénybe hoznák,hogy a tesco-s pénztáros fizetése annyi kell legyen,mint az angliai tesco-s pénztárosé,nettóban (!!),akkor mit lépnének erre a multik.
És ugyan ez minden multira vonatkozzék.

Ezténírtam 2012.12.30. 20:05:12

@Dr. Furia:

"1 -90%-k nem tisztességes úton lett gazdag,ebben az országban ez véleményem szerint lehetetlenség,hogy valaki a saját tehetsége folytán kitörjön a nyomorból."

Na EZ az a tipikus (egyelőre még) nagyon hülye elképzelés, ami általános vélekedés nálunk. DE IGEN, MEG LEHET CSINÁLNI, csak tanulni kell és dolgzni....

Ezténírtam 2012.12.30. 20:06:32

@Dr. Furia:

"Azért arra kíváncsi lennék,hogy ha holnaptól törvénybe hoznák,hogy a tesco-s pénztáros fizetése annyi kell legyen,mint az angliai tesco-s pénztárosé,nettóban (!!),akkor mit lépnének erre a multik.
És ugyan ez minden multira vonatkozzék. "

Igen, csak akkor annyiba is kerüljön minden, mint az angliai teszkóban, nagyokos... Mondjuk és akkor is meg tudnám venni, te valószínűleg nem...

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:06:45

@Punxsutawney Mormota:
Én dolgoztam a GE-nél.
Jó volt,szerettem és jól fizetett.

Punxsutawney Mormota 2012.12.30. 20:07:32

@ColT: Ha van profitod, akkor előbb-utóbb elrabolnak a beduinok Jemenben. Ha nincs profitod, akkor is :)
De viccen kívül, nyilvánvaló, hogy egy okos, értelmes kormány a privatizáció során megtesz bizonyos lépéseket annak érdekében, hogy a profit a lehető leghosszabb ideig az országban maradjon. Viszont annak a kormánynak

a) nem szabad korruptnak lennie (hahahaha)
b) olyan helyzetben kell lennie, hogy ő szabhasson bizonyos feltételeket.

Ez még a világon sehol nem teljesült.
Ugye Kína nyiltan szembehugyoz bármilyen multit és feltételeket szab, amelyekre a multik buzgón bólogatnak, mert a szemük előtt az 1.3 milliár lakos jelentette szinte szűz felvevőpiac lebeg. Ellenben a kormányzat korrupt minden szinten (na most basztam el a kínai vízumomat).

Nálunk sem egyik, sem másik feltétel nem teljesült soha. Szívesen jöttek a multik, de nem mindenáron, és a könnyen meggyőzhető politikusok miatt olyan privatizációs szerződések születtek, amilyenek. Illetve amit tudtak azt meg kijátszottak a cimbiknek.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:08:25

@kvadrillio: A könnyűiparunk akkor szűnt meg,amikor a kanaiak bejöttek az országunkba.
És ez viszont biztos mert én szemtanúja voltam ahogy leépültek a több száz nőnek munkát adó kis varrodák,kötödék.

kvadrillio 2012.12.30. 20:08:40

MER...MIJAZ, HOGY 1 MILLIÓ HEKTÁR TERMŐFÖLDET AZ OSZTRÁKOK MŰVELNEK NÁLUNK, OCCT KIVISZIK A TERMÉNYT MEG A MILLIÁRDOS HASZNOT HE ???!
GYARMATOKKÁ VÁLTUNK ???!A MAGYAR MEG ÉHEZIK, NYOMOROG, MUNKANÉLKÜLIKÉNT TENGŐDIK SAJÁT SZÜLŐHAZÁJÁBAN ???!A MULTIK GAZDAGODÁSÁÉRT ?????! HE ???!KAPZSI, PÉNZÉHES FASZFEJEK MIATT ?! HE ???!MEGSZEREZTZÉK A GABONA-VETŐMAGKERESKEDFERLMET OCCZ HAJTJÁK FÖL AZ ÁRAKAT VESZETTÜL ???! HE ???!TŐZSDÉZNEK EZERREL, MERT ETTŐL NŐNEK AZ OFFHORE-SZÁMLÁIK ???!
MENJENEK HAZA A P.BA !

whoamiohmy 2012.12.30. 20:08:59

@zotyikaa:

Oké, gondoljuk végig a helyzetet a te szemszögedből.

Van ugye 37.000 + 12.500 + 3.200 + 10.800 + 7500 + 3.700 + 4.500 + 2.500 + 20.000 forint jövedelmed, vagyis összesen 101.700 forint havonta.

Mért is ennyi ez?

Nos, elsősorban azért, mert hiszed vagy sem, az általad megtermelt gazdasági érték 80%-át állam bácsi beszedi.

Egy az, hogy Magyarországon az adóék most már jóval 50% fölött van (vagyis a munkáltatód és magad által befizetett járulékok és adók után kevesebb, mint a fele marad meg neked nettóba), de itt nem áll meg a történet, mert az ÖSSZES felsorolt tétel után 27%-os áfát fizetsz, meg még ugye jövedéki adó (A kukoricára pl. idén már azt is fizetheted), multiadó, sőt, a gázvezeték után is fizetsz idén már, ami a lakásodba hozza a gázt (amit szintén fizetsz áfástul, ugye).

Tehát valójában kb. 500.000 forint lenne a fizetésed, ha állam bá nem gazdálkodna olyan okosan, ahogy.

Ha a németeket veszed pl., ott a teljes elvonás (adóékkel, áfával, különadókkal, minden kutyafülével) kb. 60% most. Nem tűnik soknak a 20% különbség, de ha belegondolsz, egy német a megtermelt 500.000 forintból 200.000-et vinne haza. KAPÁSBÓL kétszer annyit, pedig nem dolgozott többet, mint te, és még csak jobban se (tehát se a termelékenysége, se a ledolgozott munkaóráinak a száma nem volt magasabb).

DE ha megnézed pl. az angolokat, ott olyan 50% az elvonás mértéke, még inkább padlót fogsz viszont, ha megnézed a VÁLLALKOZÓI szférát. Van angliai és németországi vállalkozásom is, úgyhogy tudom, miről beszélek. A németországi vállalkozó az általa megtermelt gazdasági érték 34-35%-át perkálja be, az angol - most figyelj - HETES százalékot. Könyvelővel együtt fizettem 2012-re most 11%-ot. TIZENEGYET!!!! Persze vállalkozóéknál sok minden függ az egyéni helyzettől is, de ami itthon van, az konkrétan a magyar vállalkozások tömeggyilkossága.

Részletes elemzést erről itt találsz:

jakabandor.blog.hu/2011/07/27/tolem_ezert_nem_kapsz_munkat

No, de itt nem ér véget a történet: nézzük meg, mire is költi el állam bá ezt a temérdek zsetont.

Nos, elsősorban arra, hogy az inaktívakat támogassa belőle. Magyarországon ma 3.800.000 embernek van munkája, amiből 750.000 közalkalmazott, 130.000 pedig közfoglalkoztatású. Vagyis KEVESEBB, mint 3.000.000 ember próbálja eltartani ezt a szerencsétlen országot. A gáznál pl. az a helyzet, hogy az állam tőled levonja az áfát meg még a vezetékadót is (amit a szolgáltató természetesen vígan továbbhárít rád), azért, hogy gázártámogatásban kifizethesse ugyanezt a 40 évesen nyugdíjba elment tűzoltónak, aki baszik bármit is csinálni.

Ja, a nyugdíjakhoz még annyit: ugye tudjuk, hogy Magyarországon a jelenlegi nyugdíjasok 80%-ának nincs meg a 40 szolgálati éve, vagy nem érte el a nyugdíjkorhatárt? A nyugdíjkassza most olyan 5600 milliárd... ennek a zsetonnal a 80%-a egyszerűen nem jogosultan van kiutalva minden áldott hónapban.

És csodálkozunk, hogy szarul megy...

kvadrillio 2012.12.30. 20:10:46

@Dr. Furia: NUHÁÁÁÁÁT ÉPPEN EZAZ !! SOKKAL JOBB ÁRUKAT ÁLLÍTOTTAK ELŐ A MAGYAR MESTEREMBEREK ANNO, MINT AMIKBE MOST KÉNYSZERÍTIK NAGYON KEVESEK A MAGYAR EMBEREKET ! B.SZAMEG !

Ezténírtam 2012.12.30. 20:11:32

@kvadrillio: Úristen, te nagyon buta vagy, már ne haragudj...

A szocializmusban remekül működött a magyar gazdaság (elképesztő, a világpiacból kiszakadva, a valósággal nem szembenézve ideig-óráig működött valahogy, maradjunk ennyiben)... De amúgy most is remekül működne, ha csatlakoznánk valamelyik nálunk gazdagabb országhoz, ugyanis 1947-1989 között Mo. technikailag a Szovjetúnió része volt, ezt ne felejtsd el, 0 saját döntési hatáskörrel... Szerintem Németország szívesen pénzelne minket, ha csatlakoznánk, nem lenne saját kormányunk stb., persze ha valaki turulkodna, vinnék a börtönbe, ilyesmi, az tetszene, hm?

whoamiohmy 2012.12.30. 20:11:37

@Makkasz:

Ez egy érdekes kérdés, voltaképpen már-már világnézeti probléma. Szerintem a verseny sem old meg mindent, illetve nincs is olyan, hogy tökéletes versenygazdaság. Valami mindig közbe fog jönni.

Vannak funkciók, amiket jobb, ha az állam működtet, nonprofit alapon. Az egészségügy pl. tipikusan ilyen. Nézd meg az USA-t, mennyire szarul jártak azzal, hogy mindent a magánszféra visz. Felsőoktatás szar, egészségügy szar, és mindkettő horribilis pénzekbe kerül.

DE! Az állam csak akkor fog működni, ha szorgos, dolgos embereket szolgál, akik KIKÖVETELIK maguknak, hogy az állam jól és okosan gazdálkodjon a méltányos adóterhekből beszedett pénzecskéjükkel. Ezt Magyarországon elfelejtheted, mert hiányzik a szorgos, dolgos réteg, illetve olyan abszolút kisebbségbe kerültek, hogy gyakorlatilag egy választásuk maradt: elhúzni innen a vérbe.

Punxsutawney Mormota 2012.12.30. 20:11:50

@Dr. Furia: Remélem nem a jogi osztályon dolgoztál, mert ott csupa idióta ül, aki a company policy-t mélyebb áhitattal forgatja, amint SP az új Alkotmányt :)

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:13:53

@Ezténírtam: Ha tanulsz és dolgozol,akkor is maximum lesz belőled egy agysebész,már amennyiben a a szüleid anyagi háttere megengedi azt,hogy kitaníttassanak jó sok pénzért....

De én az igazán gazdagokról beszéltem.
Az nem lehetsz ebben az országban pusztán a tehetséged és tudásod folytán.
Kell hozzá a gigászi szerencse is és még az is kevés.Te is tudod én is tudom.
A fentiekhez kell még egy hatalmas összeköttetés mely tőkét és munkát vagy mindkettőt biztosít.
Hogy ki mennyire lesz szerencsés életében az már az óvodában eldől.Az már ott eldől,hogy a szüleid melyik oviba írattak téged,melyik iskolába jársz és milyen ismerőseid lesznek a továbbiakban,akik hozzásegíthetnek a meggazdagodáshoz.
Ez nem csak ebben az országban van így,ezt szeretném jelezni.
De külföldön nagyobb az esélyed arra,hogy ha kitalálsz valami új dolgot,ha találsz egy kék óceánt,akkor meggazdagszol vele,mivel a nyugat európai emberek valamiért lényegesen nyitottabbak is minden újdonságra.
Szerintem ennyit a meggazdagodásról.

Ezténírtam 2012.12.30. 20:14:28

@kvadrillio:

"MER...MIJAZ, HOGY 1 MILLIÓ HEKTÁR TERMŐFÖLDET AZ OSZTRÁKOK MŰVELNEK NÁLUNK, OCCT KIVISZIK A TERMÉNYT MEG A MILLIÁRDOS HASZNOT HE ???!
GYARMATOKKÁ VÁLTUNK ???!A MAGYAR MEG ÉHEZIK, NYOMOROG, MUNKANÉLKÜLIKÉNT TENGŐDIK SAJÁT SZÜLŐHAZÁJÁBAN ???!A MULTIK GAZDAGODÁSÁÉRT ?????! HE ???!KAPZSI, PÉNZÉHES FASZFEJEK MIATT ?! HE ???!MEGSZEREZTZÉK A GABONA-VETŐMAGKERESKEDFERLMET OCCZ HAJTJÁK FÖL AZ ÁRAKAT VESZETTÜL ???! HE ???!TŐZSDÉZNEK EZERREL, MERT ETTŐL NŐNEK AZ OFFHORE-SZÁMLÁIK ???!
MENJENEK HAZA A P.BA ! "

hát az csak annyi, hogy amellett, hogy nincs tőkénk, a nagyszerű szocializmus miatt úgy lemaradtunk szakértelem terén is, hogy az borzalom...

sárkányfő 2012.12.30. 20:14:35

Egy törzsi társadalomnak igenis joga van ellenségképhez és joga van gyűlölni, mivel ki kell elégítse a napi gyűlölet-igényét.

A törzsközösségnek igenis joga van a világtól az ismeretlentől való félelmét paranoid gyűlöltbe és hisztériába konvertálni. Ez egyben kiválóan levezeti a tehetetlenségéből és reménytelen versenyképtelenségéből fakadó örök frusztrációt és kisebbségi komplexust.

whoamiohmy 2012.12.30. 20:15:16

@kvadrillio:

Ne ordibáljál, mert agyvérzést kapsz.

Ha majd képes leszel a véleményedet normálisan, kultúremberhez méltó stílusban és helyesírással megfogalmazni, akkor hajlandó leszek veled kommunikálni. Addig javaslom a magyar irodalom kiválóságainak olvasgatását. Ott tanulhatsz némi jó modort.

Squid 2012.12.30. 20:15:17

@kvadrillio: "MER...MIJAZ, HOGY 1 MILLIÓ HEKTÁR TERMŐFÖLDET AZ OSZTRÁKOK MŰVELNEK NÁLUNK, OCCT KIVISZIK A TERMÉNYT MEG A MILLIÁRDOS HASZNOT HE ???!
GYARMATOKKÁ VÁLTUNK ???!A MAGYAR MEG ÉHEZIK, NYOMOROG, MUNKANÉLKÜLIKÉNT TENGŐDIK SAJÁT SZÜLŐHAZÁJÁBAN ???!A MULTIK GAZDAGODÁSÁÉRT ?????! HE ???!KAPZSI, PÉNZÉHES FASZFEJEK MIATT ?! HE ???!MEGSZEREZTZÉK A GABONA-VETŐMAGKERESKEDFERLMET OCCZ HAJTJÁK FÖL AZ ÁRAKAT VESZETTÜL ???! HE ???!TŐZSDÉZNEK EZERREL, MERT ETTŐL NŐNEK AZ OFFHORE-SZÁMLÁIK ???!
MENJENEK HAZA A P.BA !"

Te magadtól vagy ennyire sötét vagy vettél különórákat egy fekete lyuktól?

Kiknek a hibája ha 1 millió hektárt osztrákok művelnek? Kinek a hibája ha a multik kiviszik a hasznot?

A szabályzásé aranyapa amit a Nagy Költők Házában ott a Dunaparton igazgatnak! Ha mindenáron rühellni akarsz valakit, rühelld az elmúlt 23 év politikusait, akik az érdekeik és a pénztárcájuk érdekében olyan szabályrendszert alakítottak ki amiben ez megtehető!

De elsősorban magadat/magunkat rühelld, hogy ezt az egészet hagytuk!

profilo 2012.12.30. 20:17:05

@Punxsutawney Mormota:

"Van egy b@szott jó film a 2008-as összeomlásról."

Több is van.A két legjobb: Inside Job és a Válság a Wall Street-en!
Szívesen megnéztem volna élőben is azt a jelenetet - már csak az arcok kedvéért - amikor a "kilencekkel" közlik,hogy akkor is kapnak tőkeinjekciót,ha nem akarnak,mert nincs szükségük rá.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:17:34

@Punxsutawney Mormota: A GE-nél?:)
Nem.
Én hegesztettem a lámpákat az újpesti üzembe.DDDD

Squid 2012.12.30. 20:18:32

@kovacsjancsYYYZZZ: ott hagytam abba az olvasást amikor leírtad, hogy "felsőoktatás szar, egészségügy szar"...

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:19:48

@sárkányfő: Én imádom a magyar kommentelőket.
Fasza a humoruk,tökéletesen negatívak tudnak lenni,akár csak én és kellőképpen szórakoztatóan meg tudják cifrázni a káromkodást,amire egy angol a satnya és fejletlen szókincsével sosem lenne képes.:)

2012.12.30. 20:20:09

többek között az ilyen multi imádó idióta fogyatékosok miatt kell elhúzni ebből az országból

tapolcai evolucionista 2012.12.30. 20:20:58

@kovacsjancsYYYZZZ: "Ezt Magyarországon elfelejtheted, mert hiányzik a szorgos, dolgos réteg, illetve olyan abszolút kisebbségbe kerültek, hogy gyakorlatilag egy választásuk maradt: elhúzni innen a vérbe. "
- Nagyjából igazad van, mert nem fogják megvárni amíg olyan nyomorba kerül az ország hogy a tömegek kénytelenek lesznek dolgozni. Igaz már akkor kínai bérszínvonalon.

whoamiohmy 2012.12.30. 20:21:00

@Squid:

Viszonyítás kérdése. A magyarhoz képest jó. Viszont ahhoz a pénzhez képest, amibe kerül, kifejezetten rossz.

Ha jó egészségügyet akarsz látni relatíve kevés pénzből, az angol pl. nem rossz. De - horribile dictu - még a kubai is jobban teljesít, mint az amerikai, pedig ott évente 250 dollárt költenek egy ember egészségére, az USA-ban több, mint 18.000-et.

Ha jó oktatást akarsz látni méltányos mennyiségű pénzből, akkor Finnországot ajánlom szíves figyelmedbe.

Ezténírtam 2012.12.30. 20:21:17

De egyébként ez is csak a butaság és tájékozatlanság miatt kérdés. MINDEN országban, ami az elmúlt 50 évben felemelkedett, a menetrend az volt, hogy először jöttek a külföldiek, akik értettek hozzá, nekik dolgoztak a hazaiak, eltanulták tőlük a szakmát és utána saját vállalkozások keretében már saját maguk gyártottak... El kellene fogadni, hogy mi SEMMIHEZ nem értünk világszínvonalon (ez jórészt annak az eredménye, hogy csak bő 20 éve vagyunk a világpiacon, előtte MINDIG elzárkóztunk a valóság elől, mivel Mo. az elmúlt 500 évben 20 év kivételével nem létezett, csak a tartománya volt valaki másnak - és igen, az a 20 év volt a legszarabb sajna), ezért MINDEN területen szükséges, hogy tanuljunk, még ahhoz is, hogy az erőforrásainkat ki tudjuk aknázni. Igen, bénák vagyunk a mezőgazdaságtól kezdve a gépgyártásig mindenben, le vagyunk maradva a nagyon versenyképesektől, de még a versenyképesektől is...

tapolcai evolucionista 2012.12.30. 20:22:14

@Barát Csaba: És hova húzol? Szomáliába? Vagy esetleg nyugatra egy multihoz dolgozni? :-))

kvadrillio 2012.12.30. 20:22:41

@kovacsjancsYYYZZZ: VISSZA KELL VENNI A GYÁRAKAT, VÁLLALATOKAT ÉS KIZAVARNI A MULTIKAT, AKIK ELPRIVATIZÁLTÁK, MEGSZEREZTÉK A MAGYAR ÁLLAM ÁLTAL ÁTJÁTSZOTT CÉGEKET, TERMELŐEGYSÉGEKET ! 1,5 MILLIÓ MUNKASHELY SZÜNT ÍGY MEG A RENDSZERVÁLTOZÁS UTÁN, MILLIÓK KERÜLTEK UTCÁ
RA ÉS A MINDENKORI ÁLLAM HOZTA AZOKAT A TÖRVÉNYEKET, AMIK ALAPJÁN ELMEHETTEK EGYESEK NYUGDÍJBA ESETLEG A LEÉPÍTŐ MULTI ÁLTAL MEGELŐLEGEZVE AZT ! TÖRVÉNYT HOZTAK ERRŐL !
AZÉRT, HOGY NE LEGYEN EMBEREVÉS..., ÁLLAMI EMBEREK KANNIBALISTA ELFOGYASZTÁSA A KISEMMIZETT NÉP ÁLTAL !

mOST NEM KÉNE ÚGY CSINÁLNI, HOGY EZT NEM AZ ÁLLAM IDÉZTE ELŐ, HANEM A KURVAORSZÁG, KURVANÉPE A HIBÁS !
JA, HOGY NEM TETSZIK Az emlékezet ?! hát pedig sokan emlékeznek a történésekre !

nem kellenek multik, kapzsi, harácsoló multimilliárdos embereket kizsákmányoló percemberkék !
ÉS NEM KELL AZ A MÓDSZERÜK SEM, HOGY ADÓSSÁGBA, HITELEKBE HAJSZOLJÁK AZ EMBEREKET AZ ÁLTALUK GYÁRTOTT TERMÉKEK, CIKKEK, MEGVÁSÁRLÁSÁRA KÉNYSZERÍTVE, SAJÁT GAZDAGODÁ
SUK ÉRDEKÉBEN !!! EMBEREK VÉRÉN ÉLŐSKÖDŐ, AZOKAT KISZIPOLYOZÓ, ALATTOMOS KIZSÁKMÁNYOLÓ VÉRSZÍVÓ PIÓCÁK A "MULTIK" !

Squid 2012.12.30. 20:23:46

@kovacsjancsYYYZZZ: A szomorú helyzet az, hogy a számaid az SZJA bevételről közel sem pontosak.

Itt a 2010-es adat ennél frissebbet nem találtam de talán jobb is, mert még borzasztóbb eredmények lennének!

www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/27000/27549_ados.jpg

tapolcai evolucionista 2012.12.30. 20:23:53

@Ezténírtam: "Igen, bénák vagyunk a mezőgazdaságtól kezdve a gépgyártásig mindenben" - Hát igen. Láttam egy műsort a BMW egyik gyáráról. Elképzelni sem tudom hogy mi magyarok saját erőből egy ilyet össze tudjunk hozni.

whoamiohmy 2012.12.30. 20:24:53

@kvadrillio:

Amit mondtam, megmondtam. Tessék megtanulni értelmesen kommunikálni. Amíg ez nem megy, addig ordibáljál saját magadnak.

Bicepsz Elek 2012.12.30. 20:25:54

Hat az igazsag nagyjabol kozepen van. Regi story ez. Kadarek elarultak az orszagot(akkor is), amikor nem tamogattak a magyarorszagi szemelyauto gyartasat, holott se Lengyelorszagban, se Jugoszlaviaban, se Romaniaban nem volt hagyomanya ennek, de ok megis gyartottak. Persze a szocialista rendszer eleve sz.r volt. Most neztem egy filmet a youtubeon. A trabant tervezomernokei is megszolaltak benne. Kiderult, hogy az NDK gazdasagi vezetese miatt nem tudtak se eleg trabantot gyartani, pedig vezeto expprtcikk lehetett volna (Hollandiaba, Belgiumba es Olaszorszagba is adtak el), sem fejleszteni (igy az 1970-es evek kozepetol nott meg igazan a Trabant lemaradasa pl. a Volkswagen mogott. Szoval tiszta piaci viszonyok eseten Kelet-Europa jol jart volna a szovjet tommbwtl. 1989. utan aztan gyarmatositot csereltunk. Elotte a buta oroszok voltak itt, akik feluletesen raboltak le. A nyugati allamok/cegeiken keresztul/ azonban mind a 7 bort igyekeznek lehuzni. Ha nem lett volna szocializmus(gyanitom technologiailag gondot okozott volna egy ilyen rendszer lehallgatasa), akkor nyugati segitseg nelkul is gyorsan kiepult volna a vonalas telefonvonal-halozat is. A foldgazhalozatot is a lakossag epitette ki sok helyen az 1970-80-as evekben.
A problema azonban nem az epito-jellegu multikkal van, hanem a monopolmultikkal. pl. a Tesco: ugyanannyiert arul, mint Nyugat-Europaban. Magyarorszagon nincsen konkurrense, Angliaban van vagy 5 hozza hasonlo ceg es egy rakas kisebb.
Az autoipart azert hoztam fel, mertvrengeteg penzt viszi ki az orszagbol: alkatresz, benzin stb.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:26:23

Ne bántsátok a multikat!
Az obi-t pl kifejezetten imádom és a tescoval sincs gond,bár én előszeretettel bojkottálom az önkiszolgáló pénztárukat azzal,hogy azért sem használom azt!:)
A nyomorról nem a multik tehetnek.
A beszállítókra is gondoljatok,hány és hány beszállítótól veszik meg a zöldséget a tejet stb-t.
Szóval nem a multik a közellenség.

kvadrillio 2012.12.30. 20:26:48

@Ezténírtam: MI VAN NEKÜNK SAJÁTUNK ???! :o)))))))))))A SAJÁT SZARUNK ! AZ ! :o)
ÉS MOST KIHEZ IS TARTOZUNK ??! :DDDDDDDDDDD
csatlós állam voltunk mi mindig is ! TENAGYONOKOSKA ! :o)))))

JA...HOGY MOST A ZOLBÁN MÁSOKNAK PÁVATÁNCOL NEM A RUSZTKIKNAK ?! HÁT....TÉLLEG CSAK EZ A HUMOROS EBBEN A RENCERVÁLTOSZÁSDBAN ! :)

nincs1itt 2012.12.30. 20:27:39

@Squid: Na figyu, járj utána, hogy az adó- és járulékkedvezmények, amiért a "multik" méltóztattak megtelepedni átmenetileg(!), mit is jelentenek, pl a MorganStanley zérus közlei befizetései az államkasszába, miközben a megtermelt "hasznot" is hazaviheti... Bosszúból a magyar alkalmazottat a honos alkalamzott bérének töredékével "tiszteli" meg! Sorolhatnánk a "multik" előnyeit. A munkakúltúra, amiről nyelvész maxval birka próbálódákat zengeni, gyakorlati ismeretek nélkül, abban merül ki Hátsó Hátasztánban átmenetileg megtelepedett multinál, hogy a melós az hajcson, mer' mekkora megtiszteltetés, hogy ennél a multinál, húúú. Szóval, ha elballagnál az Audi központjába és megkérdeznéd a hasonló besztású, ottani alkalmazott bérét+javadalmazását, akkor meglehetősen meglepődnél...

Ezténírtam 2012.12.30. 20:27:43

@Dr. Furia:

"Ha tanulsz és dolgozol,akkor is maximum lesz belőled egy agysebész,már amennyiben a a szüleid anyagi háttere megengedi azt,hogy kitaníttassanak jó sok pénzért....

De én az igazán gazdagokról beszéltem.
Az nem lehetsz ebben az országban pusztán a tehetséged és tudásod folytán.
Kell hozzá a gigászi szerencse is és még az is kevés.Te is tudod én is tudom.
A fentiekhez kell még egy hatalmas összeköttetés mely tőkét és munkát vagy mindkettőt biztosít.
Hogy ki mennyire lesz szerencsés életében az már az óvodában eldől.Az már ott eldől,hogy a szüleid melyik oviba írattak téged,melyik iskolába jársz és milyen ismerőseid lesznek a továbbiakban,akik hozzásegíthetnek a meggazdagodáshoz.
Ez nem csak ebben az országban van így,ezt szeretném jelezni.
De külföldön nagyobb az esélyed arra,hogy ha kitalálsz valami új dolgot,ha találsz egy kék óceánt,akkor meggazdagszol vele,mivel a nyugat európai emberek valamiért lényegesen nyitottabbak is minden újdonságra.
Szerintem ennyit a meggazdagodásról. "

ez azoknak az önmentegetése, akik nem sokra vitték...

persze fontos az iskola meg az óvoda meg minden, de sokkal fontosabb a hozzáállás és a szorgalom... amúgy azt nem nagyon értem, hogy ezt Mo-ra miért mondjuk, mert itt aztán sokkal könnyebb "igazán" meggazdagodni, mint mondjuk Svájcban (1 milliárd Ft már igazi gazdagság?), ha tudnád, hogy kik itt a gazdag emberek, látnád, hogy nagy részük a semmiből emelkedett fel sok munkával...

A nyugatiak sokkal nyitottabbak az újdonságokra? Vajon miért? Remélem, annyira nem vagy buta, hogy nem tudod a választ... Igen, azért, mert sokkal okosabbak, mert ott nem a butaság kultúrája az uralkodó és nem a nyugdíjasok a legfontosabb társadalmi réteg, akiknek mindenki játszik, és akik között érettségizettet is csak elvétve találni...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.30. 20:29:44

@Punxsutawney Mormota: Na hát igen. Hős kormányaink (egytől egyig az összes!) urai voltak a... saját zsebüknek.

A bank nem szükséges, ezt ő is tudja. Magát tette a bankrendszer szükségessé, mert így juthat nagyobb bevételhez. De sajnos ez sehova nem vezet hosszútávon. Fejlődéshez meg főleg nem (a fejlődés aatt nem a GDP és a bevételnövekedést értve, hanem _valódi_ tudományos, technikai, filozófiai előrelépéseket).

@Ezténírtam: Hát lehet jobban menne a szekér német fennhatóság alatt... Főleg, ha kiszórnánk ezzel a magyar pártokat :D

@zotyikaa: Aham. Szép elképzelés.
A környező országok vetnének ki vámokat, hogy onnan ide bármit be lehessen hozni. (Volt már hasonló pár száz éve.)

A kukorica meg egy termék. És van még egy csomó minden, amiből meg importra szorulunk.

kvadrillio 2012.12.30. 20:30:23

...amúgy pedig...az én gyerekem....ENNEK A KURVANAGY GEBASZNAK AZ ÁLDOZATA LETT !35 ÉVESEN, 6 ÉV MUNKANÉLKÜLISÉG UTÁN.
JA. LEÍRTAM...MERT MÁR ELEGET SÍRTAM ÉS SÍRNI FOGOK MIATTA.
ÉS, HA EZ MIATT KEGYETLEN LENNE VALAKI VELEM, AZZAL ÉN IS KEGYETLEN LESZEK...HALÁLOMIG.

kvadrillio 2012.12.30. 20:31:14

@tapolcai evolucionista: MIVAN ??? átmentél debííílbehhh ???:O)())))

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:31:41

@Ezténírtam:
Mutass egyetlen olyan igazán gazdag embert,aki nem az összeköttetései útján lett az ami,hanem a saját tehetsége folytán.És a közelmúltban (utóbbi 3 év) lett gazdag.

Ezténírtam 2012.12.30. 20:32:22

@kvadrillio: neked lehetnek gondjait, legalább olvasd el, amit írtam... Az ilyenek miatt lehet, most is jobb lenne, ha valakinek a csatlósai lennék, mert magunktól nem sokra leszünk képesek...

Vegyük vissza a gyárakat meg mindent, THEN WHAT? A szocialista gyárak nem azért mentek tönkre, mert az ördög megjelent, hanem mert senki nem vette meg a szaraikat a világpiacon...

Bicepsz Elek 2012.12.30. 20:34:02

kvadrillo:
Meselj!!!! Miert lett aldozat????

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:34:16

@Ezténírtam:
Micsoda???!
A nyugatiak nem azért nyitottabbak az újdonságra,mert okosabbak,hanem mert megtehetik a pénztárcájuk vastagságából adódóan,hogy kipróbáljanak minden újdonságot amit ez a kor nyújtani képes nekik!
De degradáld már ennyire le a magyar embereket.Ők is kipróbálnák ha tehetnék,ők is nyitottabbak lennének ha tehetnék.
Csak nem tehetik.
Ez a különbség.
Nincs pénz.
Nyugat EU-ban van pénz.
Ezért ebből következik hogy ott nyitottabbak mindenre.
A következményeit pedig könnyű kitalálni.

kvadrillio 2012.12.30. 20:34:18

@Dr. Furia: jahh... a nyomorról nem ők tehetnek..., CSAK ŐK IDÉZTÉK ELŐ A MINDENKORI KORMÁNNYAL EGYÜTT, HOGY A HORTHY-KORDZAK 3 MILLIÓ KOLDUS ORSZÁGÁBÓL MÁRA A 6 MILLIÓ KOLDUS ORSZÁGA LETTÜNK ÉS KILÓMÉTERES SOROK ÁLLNAK INGYEN TÁL LENCSÉÉRT !+!!!!

...na megyek hányni...

Squid 2012.12.30. 20:35:14

@nincs_itt: Tudom miről beszélek 15 éve multiknak melózok, tudom mennyi adókedvezményt kapnak és tisztában vagyok mennyi pénzt visznek ki.

DE!

Azzal is tisztában vagyok, hogy mennyit hoznak be szellemi és anyagi tőke terén, tisztában vagyok hány embert foglalkoztatnak és mennyi adót és járulékot fizetnek utánuk. Ezt Magyarországon semmilyen "magyar" cég nem tudná és nem is akarná megtenni.

Nézd meg az általam belinkelt táblázatot és gondold át hogy az a 300k ember aki az SZJA 2/3-át fizeti be vajh hol dolgozik!!?

A multikat adókedvezménnyel kell behozni és értelmes felsőoktatással és kiszámítható jogrendszerrel kell itt tartani kezdésképp..

Bicepsz Elek 2012.12.30. 20:36:34

Dr. Furia: persze, hogy kell az osszekottetes. De tehetseg nelkul csak a bekerulest segiti, a megmaradast nem !!! Es az osszekottetest is keresni kell. Ez kb. mint a kurvak es a kliensek is keresik egymast, es elobb utobb egymasra is talalnak.

Ezténírtam 2012.12.30. 20:36:48

@Dr. Furia: nem mondok neveket, de te ezek szerint nem sok gazdag embert ismersz... Összeköttetések alatt mi értesz? Hogy valaki el tudott adni valamit vagy el tudott végezni egy munkát és ezért megbízták vele? Vagy hogy kéne meggazdagodni? A pénz csak emberek között létezik, a világűrben steril körülmények között senki nem tud meggazdagodni...

párnalárva 2012.12.30. 20:37:18

"Amellett, hogy a multik nélküli Magyarországon (beleértve azt is, hogy minden korábbi állami vagyontárgy "nemzeti" kézben marad) ma elképzelhetetlen nyomor tombolna"

A 90-es évekig egy multi sem volt Mo.-n és még sem tombolt a nyomor. Hogy is van ez?
A nyomor pontosan a multik miatt van akik kiszivattyúzzák a profitot.
Illetve nem is a multik miatt hanem azok a politikusok miatt akik kiárusították nekik az országot egyéni meggazdagodásaik reményében.

tapolcai evolucionista 2012.12.30. 20:37:59

@kvadrillio: ".na megyek hányni." - nem kellett volna annyit inni! :-))

kvadrillio 2012.12.30. 20:39:39

@tapolcai evolucionista: hülye.magas a vérnyomásom, gyógyszert szedek rá.ez nem vicc.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:41:56

@párnalárva:
Nem értem miért a multik lettek a bűnbakok most hirtelen.
Vagy te valami fideszes vagy aki éppen mosakszik és másra akarja kenni a szart?
A nyomorról a mindenkori kormány tehet egy országban és nem a multi.

dennisthemenace 2012.12.30. 20:44:18

@zotyikaa: Menj mar vissza az iskolaba,mert akkora baromsagokat irsz, hogy a lo is megdoglene tole, ha ertene..

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:44:49

@Bicepsz Elek:
Tehát a golfklubba kéne járnom kurválkodni munkáért?
Igazad van.
Már mondtam a páromnak hogy menjünk golfozni,de ő attól fél,hogy a labda helyett lefejezi az ütővel valamelyik faszfejet a klubba.:)

különvélemény 2012.12.30. 20:45:57

"Amellett, hogy a multik nélküli Magyarországon (beleértve azt is, hogy minden korábbi állami vagyontárgy "nemzeti" kézben marad) ma elképzelhetetlen nyomor tombolna, az ország nem volna az EU és a NATO tagja, és minden bizonnyal folyamatos utcai harcokkal és anarchiával kellene szembenéznünk"

Ekkora baromságot már rég olvastam.

benchmade 2012.12.30. 20:46:06

Aki szerint fasza volt az életszínvonal a szocializmusban, annak szeretném felhívni a figyelmét, hogy azt is a nyugat finanszírozta, ugyanis kibaszott magas volt az államadósság, többször volt az ország az államcsőd határán. Lehet, hogy túlzás anarchiáról és utcai harcokról beszélni, de a magyarországi szocializmus nem volt gazdaságilag rentábilis, és ha a kapitalista nyugat a rendszerváltás hiányában benyújtotta volna a számlát, akkor ki tudja mi lenne itt.

kvadrillio 2012.12.30. 20:48:24

@Bicepsz Elek: depressziós lett. nem bírta tovább.
MERT A MUNKANÉLKÜLISÉG MEGÖLI A PSZICHÉT.
EZ AZ ÉN SZEMÉLYES TRAGÉDIÁM IS. ÉS DÜHÖS VAGYOK, GYILKOS GONDOLATAIM VANNAK, AZOK MIATT, AKIK EZT A HELYZETET, MUNKANÉLKÜLISÉGET EBBEN AZ ORSZÁGBAN ELŐIDÉZTÉK....ÉS ... MERT A SZÍVEM, LELKEM MAJDNEM TELJES EGÉSZÉBEN SZAKADT KI. TUDOM, HOGY SOKAN VANNAK ÍGY...DE !!! SOKAN VISZONT TORT ÜLNEK RAJTAM IS !
NU, EZÉRT......TUDNÉK ÖLNI IS.
OLVASD......AZÉRT ÍRTAM LE....MERT MUSZÁJ VOLT, HOGY LEÍRJAM. MERT ERŐSEBB VAGYOK ÍGY IS A GYÉMÁNTNÁL IS.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:50:36

@benchmade:
Sok könyvet olvastam már életemben,de soha nem hallottam vagy olvastam olyat,hogy a szocializmust a nyugat finanszírozta volna.
Miért lett volna ez a nyugatnak jó üzlet?

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 20:52:51

@kvadrillio:
6 évig munka nélkül?
mi volt a szakmája?
űrhajós?

mrs. white 2012.12.30. 20:53:00

Szeretem az ennyire leegyszerűsített dolgokat mint, hogy a multik általában.
Egy közepes Tesco áruház mondjuk csinál 2 milliárd forgalmat/hó. Van max 150 alakalmazottja. Nagy többsége minimálbér környékén. Alkupozíciója miatt egy rakat beszállító hónapokra jut a pénzéhez, ha egyáltalán belistázzák. Kizárólag a volumen miatt köt szerződést, hogy a eladja a termékét az árrést meg másokon próbálja behozni. 2 milliárd forgalmat megcsinált havi 5 millás forgalommal 400 családi bolt 3 alkalmazottal az 1200 plusz 400 vállalkozó. Tehát 1600 embernek jutatott munkát szemben a mostani 150-el. Országosan csak a tesco aki 20.000 állást vont ki összeségében a munkaerő piacról. Mielőtt még valakiben felmerülne, hogy de a közösségnekjó az olcsóság miatt, annak ajánlom kezdje el összeírni az árakat. A behúzó pár száz terméken kívűl csak lehúzó árak vannak. Átlag árrés Kis Ferenc sarki fűszeresnél pontosan oda lukad ki. Csak neki max 20% árrése van rajta a Teconak pedig 100%.
Nos, akkor jó volt bejönni a multinak, vagy sem?
Ja, ez az a cég akit dícsér a századvég és a kormány együttmüködési szerződést kötött vele.

Squid 2012.12.30. 21:00:12

@mrs. white: Multi nem egyenlő a Tescoval ezt végre meg kéne érteni..

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 21:00:55

@mrs. white:
Egyik nap pont ezen gondolkodtam,hogy vajh csináltak e valaha is pontos felmérést arról,hogy egy adott kerületben egy (maradjunk a tesco-nál) hány embernek nyújt munkát és ha nem lenne,akkor hány vállalkozásnak és családnak lehetne munkája?
Készült erről valaha pontos felmérés valahol?
Egy kis közért 2 alkalmazott minimum de inkább 3 + a tulajdonos.Az 4.Egy kerületben vajh hány kis közértre lenne szükség ha nem lenne tesco vagy hasonló multi?
De ne csak az élelmiszert számoljuk,mert a tesco pl nem csak élelmiszert árul ugye.
Ide számolhatjuk a műszaki boltokat is,a vasedényt (olyan már nincs is de most ez jutott eszembe) a virágboltot és a bababoltokat is.

35up (törölt) 2012.12.30. 21:07:08

@Dr. Furia: "Sok könyvet olvastam már életemben,de soha nem hallottam vagy olvastam olyat,hogy a szocializmust a nyugat finanszírozta volna."

Kadarek kitol vettek fel a hiteleket szerinted? Mit olvastal te eddig, Dormogo Domotort?

"Miért lett volna ez a nyugatnak jó üzlet?"

Hogy miert jo uzlet a kolcson? Talan mert kamatot fizetnek ra? Tenyleg nem tudom eldonteni, hogy te most vajon trollkodni probalsz, vagy tenyleg ennyire sotet vagy.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.12.30. 21:07:30

lesz Hazugságok IV. is?
pl. lehetne ez a témája: A Fidesznek van alternatívája

ha esetleg nem lenne ebből poszt, akkor összefoglalom:

igazság: nincs (legalábbis a valóságban... a képzeletben természetesen igen, rögtön az evolúció, meg az ősrobbanás után)

Én is itt vagyok 2012.12.30. 21:12:40

Én biztos forrásból értesültem, / a szomszéd lányának a takarítónője mondta, kinek a fia jobbikos/ hogy a Mocskos, liberálbolsi zsidók azt akarják, hogy rátegyék a kezüket erre a szupergazdag országra. Ők teszik tönkre az egészségügyet is, hogy mindannyian haljunk meg!
Csak azt nem értem ebből, hogy ha rátehetnék a kilincsorúak a kezüket mondjuk a Copa Cabana-ra, vagy a Cote D'Azurra is, akkor mi a fasznak kell nekik a Rottenbiller utca, meg Mátészalka??

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.12.30. 21:15:50

@Domini: Én ennek a mai helyzetnek mi közze ahhoz, hogy a régi magyar ipart egy vicc volt...?

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 21:16:07

@35up: Logikátlan.
A szocializmusnak nem volt szüksége a nyugat finanszírozására,lévén hogy ellátta magát a burzsoától elszedett lóvéval.
Továbbá a nyugatnak nem volt érdeke a szocializmus finanszírozása,ha az lett volna,akkor most Dél Korea is kommunista ország lenne.De nem lett az.
Még tovább a kommunizmus halálát pontosan a hermetikus elzártság okozta.
Elzárt rendszer volt olyannyira,hogy nem hogy finanszírozója nem volt,de végül fenntartani sem tudta saját magát.
Befektetőket sem találtak volna,ha akartak volna,akkor sem.
Mit nyújtott volna fedezetként a kommunizmus egy nyugati tőkés befektetőnek?

Bambano 2012.12.30. 21:21:07

jó kis önellentmondásos cikk, de hát megszoktam.

"velünk kitolnak": persze, hogy kitolnak, ez a multi alaphozzáállása, amit utána pár mondattal később szépen le is írsz.

amin változtatni kellene először az az, hogy nem sötétben bujkáló antiszemita-cionista-mittomén milyen támadás áldozatai lettünk, hanem simán csak így működik a kapitalizmus. Mihelyst elfogadnánk azt a tényt, hogy nem rendkívüli esemény, amit velünk tesz a nyugat, hanem a rendszer szokásos működése, mindjárt könnyebbé válna elfogadni, hogy nem forradalmi, rendkívüli eszközökkel kell küzdeni ellene, hanem rendszerbeli, szokásos megoldásokkal.

Egyből jobban haladnánk. "Jönnek a bankok, kirabolnak a zsidók"- mondják. Hát mi a búbánatos francért alapított volna bankot, ha nem azért, hogy kamatot szedjen? Nem zsidó összeesküvés, hogy kirabol, a bank alapvető működése ez, függetlenül a nációtól, aki alapította. Nem fülkeforradalmat kell ellene csinálni, meg szektoradókat kivetni, hanem ha magas a kamat, csinálj bankot, ami alacsonyabb kamattal is üzemel. Ennyi. Ha utálod, hogy a tmobile kilapátolja az országból a profitot, mert mi a bánatot csinálna, ha nem ezt, akkor csinálj saját, jobban működő, olcsóbb szolgáltatót.

Kényszerítsd piaci versenyre, fölözd le a hasznát, rúgd ki legális kapitalista eszközökkel. Ezt a játékot kellene végre játszani, saját pályájukon megverni az ilyen cégeket. A közműadóból nem fog tanulni, csak megy sírni brüsszelbe, hogy má' megin' mit tettek vele. Abból fog tanulni, ha a jobb szolgáltatás miatt elmegy tőle 300 ezer ügyfél és nincs hova menni panaszra, mert nem speciálisan kitoltak velük, hanem a saját fagyijuk visszanyalt.

Azt gondolom, elég okosok vagyunk hozzá, hogy ezt megtegyük.

Punxsutawney Mormota 2012.12.30. 21:24:48

@profilo: Válság a Wall Streeten.
Szerintem Hollywoodi mércével mérve meglehetősen objektíven hozták le a tényeket és történéseket. Persze egyikünk sem ült ott, de az azóta eltelt időben senki nem kapálózott, hogy "ez kérem nem egészen így történt."

Én is itt vagyok 2012.12.30. 21:25:58

@Dr. Furia:
Egy dolgon elgondlokoztam mostanság. a kummunizmus alatt megmaradtak az ország értékei, vagyona.
Különben nem lett volna mit privatizálni.
Antallék kezdték szédítő sebességgel, és a többiek meg folytatták. Ezért lép mosz Ovi ekkorákat, hogy a maradékot is eltudja lopni.
Na ezekből lett a mai burzsoázia.
Mára az országnak semmi vagyona nem marad, mindent elloptak a korábbi kormányok és persze a mai is.
A szoci, legalább megőrizte. Akkor még nem mertek ekkorát lopni..

Én is itt vagyok 2012.12.30. 21:28:38

@Bambano: Kéne!!
El kéne fogadni, hogy a piacon nekünk is lehet kereskedni és akkor meglátnánk, hogy tudjuk e olcsóbban, jobban csinálni...

mrs. white 2012.12.30. 21:29:46

@Squid: Szerintem pont ezt mondtam én is. Van értelmes és hasznos multi is. A tesco nem az. Ha viszont a tesco nem az akkor nem dicsérem őket és kötök velük megállapodást, vagy ha ilyet kötök akkor sajnos alkalmatlan vagyok kormányzásra mert a gazdaság alapvető működéseiről nincsennek fogalmaim.

Mindfield 2012.12.30. 21:29:57

Hát a multik nélkül sem lenne szegénység ugyanis a multi csak oda megy, ahol pénz van. Meg lehet nézni, hogy nálunk keletebbre sokkal kevesebb a multi, mert a vásárlóerő kisebb, bár szerintem ez idővel még fordulhat.

Punxsutawney Mormota 2012.12.30. 21:31:11

@ColT: Bank, befektető egyre kutya. Már az ókorban is voltak pénzváltók, akik aztán kvázi szövetségbe tömörülve elfogadták egymás váltóit, hogy az embereknek, kereskedőknek ne kelljen sok pénzzel utazniuk. Bankok és bankárok finanszírozták a nagy földrajzi felfedezések jó részét. Az uralkodók háborúit stb. Igazságos Mátyás királyunk is elzálogosította a királyi regálék egy részét, hogy zsoldot fizethessen a Fekete Seregnek vagy, hogy valamelyik háborúját finanszírozhassa.
Szerintem a haladás, a gyorsan többre vágyás iránti szándék termelte ki a bankokat.

Punxsutawney Mormota 2012.12.30. 21:32:30

@Dr. Furia: Egész röviden válaszolva a kérdésedre: a status quo-t.
A politikai stabilitást.

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2012.12.30. 21:38:04

@Domini: "Vérlázító ez a megkülönböztetés, ugyanis a munkahely az munkahely marad függetlenül attól, hogy ki teremtette."

Ja persze. Amig Mo.-on tengettem eletem kozel 1mio brutto volt a BEJELENTETT, utolso fillerig leadozott fizetesem. KKV-k mennyit fizetnek bejelentve? En meg olyat nem hallottam, hogy KKV-k barkit is teljes fizuval bejelentenenek, ami raadasul messze messze van attol amit egy multi tud adni.

"Visszaélnek a magyar termékekkel és hungaricumnak számító jellegzetességeinkkel. Megvásárolják a gyártási jogokat, majd külföldön, külföldi alapanyagból állítják elő a hazainak hitt ízeket, megtévesztve vásárlók millióit."
Ez a tipikus blodseg. a HUngarikum az az ami altalaban Mo.-on hiresnek kepzelt. Lehetne sorolni. Turo Rudi - orosz. Gyartastechnologiajabol adodoan, ahogy a nickem is mondja, sajnos jelenleg elelmiszeripari hulladek a nagyon magas hozzaadott hidrogenezett zsirok (transzzsirsavak miatt). Mo.-on ez kell mert olcso. Kulfoldon a kutyanak nem kell, eleg ha elolvassa a cimket.
Szalamik: A magyar szalami minosege jelenleg annyira gyatra, hogy az a kutyanak nem kell errefele. Nemetorszagban a Metro, Real, Galerie Kaufhof tele van Pick szalamival. Mind ropog, mert nincs rendesen kiinazva. Mindenki csak 1x veszi, a legolcsobb Aldis minoseg is messze felette all. A teli szalami technologiaja meg hungarikum, hanem Olasz technologia!
Paprika: A nagy hungarikum. De NEM lehet kapni a boltokban megfelelo minoseget!! Csak vmi felutott pudert.
Igy mit akarunk versenyezni??

--------------------------------
A multikkal egy a problema. Az, hogy Mo. nem a magas hozzaadott erteku munkak piacat vonza ide, hanem a kiskinai osszeszerelo munkakert jonnek a multik foleg. Azon nem lehet keresni egy orszagnak. A multikat ide kell vonzani, tanulni kell toluk, fel kell epiteni a sajat tudasbazist es ki kell lepni versenyben a multik piacara kesobb! Azzal a minoseggel amit mam MO. megtermel es azzal a hozzaadott erteku tudassal nem csoda, hogy a multik leszedik a tejszint..

hexa 2012.12.30. 21:38:44

"Amellett, hogy a multik nélküli Magyarországon (beleértve azt is, hogy minden korábbi állami vagyontárgy "nemzeti" kézben marad) ma elképzelhetetlen nyomor tombolna"

Ezt a liberális mítoszt az szülte, hogy figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a modern hódítást pénzzel (tovább bontva tulajdonnal) lehet véghezvinni. Ergo ha anno nem adunk el mindent üveggyöngyökért az így "megmentett" tulajdonunkkal és okos gazdálkodással mi is azt csinálhatnánk máshol mint a "multik" ma nálunk. Persze ez magával vonja azt is, hogy más, tőlünk gyengébb országban kell a profittranszfert véghezvinni.

Be kell látnunk, hogy -mint minden történelmi korszakban- látványos gyarapodást csakis rabszolgatartással lehet elérni. A modern rabszolgatartás az, amit a multik művelnek. Ez messzire vezet, de a tisztánlátás végett meg kellett említeni. (Menjen csak el a kínai gyárba lobogtatni az iPhoneját a blog szerzője, ahol azt egyébként a biorobotok összeszerelik)

Gazdaságilag pedig ne felejtsük el, hogy azok voltak mindig is sikeresek, akik a liberális dogmákat (értsd: szabad verseny) követték. Olyan helyekre törtek be, ahol behozhatatlan előnyt élveztek valami módon (többnyire tőkével). Így teheti meg például a T, hogy ingyen szolgáltat egy nagy cégnek, piacot szerezve egy magyar középvállalkozástól, aki (nyilván) nem engedheti meg, hogy az egyébként jól jövedelmező bizniszét csak úgy 2 évig ingyenessé tegye (beleroppanna, vagy megszűnne). Ehelyett válságintézkedésként kapkodva új piacokat próbál szerezni és leépít.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 21:40:27

@Punxsutawney Mormota: Ha te befektető lennél,adnál e hitelt egy olyan országnak,mint pl É-Korea?
Ahonnan egyáltalán nem biztos,hogy vissza kapod a pénzedet valaha is?

DezInf 2012.12.30. 21:41:15

@wmiki:

Te szerencsétlen !

Minek pofázol ide ? Ma még senki sem küldött el ....... ?
Ennyire mazochista majom vagy?
Keresgéld az elgurult gyógyszered.
Ott van a fidesz párttagsági könyved meg az evolúció között. Az ősrobbanással meg vigyázz, mert megtalálod az igazságod ( odaát )

De szép is lenne:)

Ezténírtam 2012.12.30. 21:46:41

@A te anyád!:

"Egy dolgon elgondlokoztam mostanság. a kummunizmus alatt megmaradtak az ország értékei, vagyona.
Különben nem lett volna mit privatizálni.
Antallék kezdték szédítő sebességgel, és a többiek meg folytatták. Ezért lép mosz Ovi ekkorákat, hogy a maradékot is eltudja lopni.
Na ezekből lett a mai burzsoázia.
Mára az országnak semmi vagyona nem marad, mindent elloptak a korábbi kormányok és persze a mai is.
A szoci, legalább megőrizte. Akkor még nem mertek ekkorát lopni.. "

Tudja egyáltalán valamelyik idióta, aki erről beszél, hogy mit jelentett a privatizáció??? Nem, nem azt, hogy a remekül működő szocialista vállalatok tulajdonjogát megszerezték valakik, akik aztán átnevezték a céget és milliárdokat kerestek. Sokkal inkább abból, hogy megszerezték a szocialista csődtömegek tulajdonjogát és anyag- meg telekárban eladták az egész putrit, mert másképp egy fillért nem lehetett belőle kipréselni... Azokat a romhalmazokat senki nem tudta volna normálisan menedzselni

mrs. white 2012.12.30. 21:47:33

@Dr. Furia: Rögtönzött, elnagyolt felmérés amit csináltam de kb megfelel a valóságnak. Az első emlékem az a tescoról, hogy mint kereskedő elmentem megnézni, hogy mit vásároljak a boltomba. Vettem egy gyöngyhagyma konzervet de csak azért, hogy a kasszánál kijöjjek. Semmi nem volt jó árban. Szép lassan tönkre tette a termelőket beszállítókat a piaci fölényével. Most már azért olcsó mert a kisbolt nem jut hozzá semmihez jó árban. Kvázi ők lettek a nagykerek. Nagyon hiányzik az az 570 milliárd ami forgalmuk van más boltokból. 20.000 munkanélküli a mai hírek szerint fáj vagy havi 2 milliárd közhasznú bérbe.

Squid 2012.12.30. 21:50:43

@hexa: Szerinted a "Nagy Magyar Szoci Termelőcégek" az átkosban mi mások voltak mint a teljes foglalkoztatás érdekében létesített felnőttnapközik csak a KGST blokkban eladható szarokkal?

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 21:52:25

@Punxsutawney Mormota:
De..... most ugye nincs új status quo!!!!?

Zka77 2012.12.30. 21:53:07

@kvadrillio: hülye vagy, és ez senkinek nem jó, még neked se. De sose fogod felfogni, mert hülye vagy.

Kanstruktív 2012.12.30. 21:53:34

Nagyon jó a poszt, értelmes, józan hang. Micsoda felüdülés...

Ezténírtam 2012.12.30. 21:54:18

És még annyit, hogy az "államnak" a Lajtától keletre nincsen vagyona. Itt ami elvileg közösségi vagyon, azt a politikusok az erkölcsök (és a számonkérés) hiánya miatt a sajátjukként kezelik, magyarul az állami tulajdonnál még az is jobb, ha minden a külföldieké, akkor legalább tudjuk, hogy mennyit termel az adott egység, így viszont zsákszámra lopják ki a pénzt a drága vezetőink.

Zka77 2012.12.30. 21:54:41

@Bambano: ha elég okosak volnánk ezt megtenni, nem itt tartanánk ahol, hanem kb Ausztria szintjén.

Squid 2012.12.30. 21:57:44

@Zka77: Ha elég okosak volnánk akkor nem hagynánk, hogy az írja a nemkommunista alkotmányt aki az 56-os forradalmárokat hasadtkörmű úrigyerekeknek nevezte MSZMP főkölomposként.

Globetrotter2014 2012.12.30. 21:57:51

@portis: a multik jelentős része (Audi, Mercedes, és jópár(száz) cég) nem a magyar piac miatt van itt, ha ők nem itt gyártanának akkor más nem gyártana helettük csúcstechnológiás termékeket, prémiumautókat, mobiltelefonokat.

Az a rühejes hogy még a "gyűlölt" multik is jelentős mértékben magyar termelésre támaszkodnak és sok esetben jelentősen emelték a tétet a szinvonalban.

Globetrotter2014 2012.12.30. 21:59:03

@Ezténírtam: ez így baromság. Köze nincs a valósághoz amit írsz a privatizációról, olvass el pár szakirodalmat (komolya elemzéseket, nem a barrikád.hu-ról).

porte 2012.12.30. 21:59:25

Nahát a cikk erős marhaság. Annyiban igaza van, hogy a multik is hajtanak a magyar lakkosságnak minimális hasznot, és az ilyen mint a Mercedes annak ellenére, hogy a profitot ő is kiszívja tényleg jó jó hogy itt van, mert fejlet ipart telepít ide.

De a Tesco szét osztó hálozatának az Auchennel meg Aldival együtt semmi értelme nincsen.

Erre a szinte bármlyik magyar kiskereskdeő hálózat fel tudott volna nőni. Jó így már nem tudja Tescot lenyomni, de ha nem lenne Tesco profil szivattyú sokkal jobb lenne.

A cikk írónak oriási felelőletnség felületet biztosítani bárhol is. Nevetséges kijelentés a cikk legelső mondata már.

Zka77 2012.12.30. 22:00:11

@anothernick: amiről beszélsz az nem a "multik" hanem a fogyasztói társadalom és ez a jelenleg ismert egyetlen mód az általános jólétre. Neked is zavar van a fejedben.

Globetrotter2014 2012.12.30. 22:02:45

@Dr. Furia: sajnos ebben nem tudok egyet érteni. VAn egy erős kivéreztetés-hatás a poénzügyi szitu miatt, de mentaéitás és nagyon más.

A baj az hogy maíg nem názünk szembe ezzel a ténnyel, addig a kiindulási pontok és célok is hibásak lesznek. Sajna ez árad a hoffman rózsa féle szerencsétlenekdésekből is.

Az kotatásban jelenleg még a diagnózis is zozál rossz, hátmég a gyógymód...

Ezténírtam 2012.12.30. 22:03:17

@ZF2:
"@Ezténírtam: ez így baromság. Köze nincs a valósághoz amit írsz a privatizációról, olvass el pár szakirodalmat (komolya elemzéseket, nem a barrikád.hu-ról). "

nem kell elolvasni semmilyen szakirodalmat, írhatod a példákat, amelyik cégen olyan tökéletesek, hogy ma is működnek...

Én is itt vagyok 2012.12.30. 22:06:24

@Ezténírtam: Nem a cégekről beszéltem, de arról is beszélhetünk. Valamiből csak lett pénz. Lehet, hogy a putrinak is jó ára volt? Nem, de az infrastruktúrára rálehetett építeni. S akkor az új cég már megszedhette magát. Földekről, gyáarakról nem beszéltem, de azok is érdekes módon rögtön értékesebbek lettek m,agánkézben.

Ezténírtam 2012.12.30. 22:07:04

@porte:

"De a Tesco szét osztó hálozatának az Auchennel meg Aldival együtt semmi értelme nincsen."

csak annyi, hogy nem volt egy magyar cég, aki meg tudta volna oldani ezt a feladatot, amikor elmúlt az állami előírások kora, mert még EHHEZ is hülyék vagyunk... Amúgy nem is értem, hogy a Jobbik meg a többi nagy nemzetvédő miért nem amellett agitál, hogy magyar boltokba járjanak vásárolni a magyarok... mert azért ma is vannak magyar tulajdonú boltok és igen, kicsit drágábbak, de a nemzettudat csak megér ennyit, nem?

Punxsutawney Mormota 2012.12.30. 22:08:24

@Dr. Furia: Elmagyarázom mire gondoltam.

A Nyugatnak érdekében állt finanszírozni Magyarországot miután beléptünk az IMF-be 1982-ben, mivel a tönk szélén álltunk és fogalmuk sem volt arról, hogy mi következne egy esetleges összeomláskor? Magyarország határain belül maradna a dolog, avagy átterjedne más kommunista országra is? Ha átterjedne, akkor mi lenne? Polgárháború, éhséglázadás? Rengeteg bizonytalan tényező volt.

Mivel a politika alapjában véve a kompromisszumok művészete és a stabilitást a kiszámíthatóság adja, így a Nyugat a "better the Devil you know than Devil you don't" elvből kiindulva felvett minket az IMF-be és hajlandó volt pénzelni az országot. Ez akkoriban az IMF részéről sokkal inkább politikai, mint racionális gazdasági döntés volt, ellenben világosan mutatta, hogy csatát nyertek az oroszok / kommunizmus / szocializmus ellen, mivel az egyik csatlós állam az IMF alá menekült - nyilván az oroszok legalább hallgatólagos engedélyével.
Akkora a Szovjetúnió már nem volt képes pénzelni az egész blokkot, mivel belerokkantak a fegyverkezési versenybe, az afganisztáni háborúba illetve az egész rendszer gazdasági nonszenszébe.

Ami a kérdésed egy másik részét illeti: Magyarország soha, nyomokban sem volt hasonlatos az észak-koreai rezsimhez. Ha így lett volna, akkor nem vettek volna fel minket az IMF-be, még politikai indíttatásból sem.

Amikor 88-89 táján megindult a lavina, a Nyugat, élén Margaret Thatcher-rel és George Bush-sal ezerrel üzengetett az ellenzéki kerekasztalnak, hogy lassítsanak, nem kell annyira rohanni, mert féltek az oroszok reagálásától illetve attól, hogy Gorbacsovot lenyomják az ortodox komcsik és megint tankokat küldenek az országba és felborul az istenített status quo. Az egy szál komolyan vehető és fajsúlyos nyugati vezető Helmut Kohl volt, aki meg azt mondta, hogy csinálják, ha akarják.

Ezténírtam 2012.12.30. 22:09:15

@A te anyád!:

"Nem a cégekről beszéltem, de arról is beszélhetünk. Valamiből csak lett pénz. Lehet, hogy a putrinak is jó ára volt? Nem, de az infrastruktúrára rálehetett építeni. S akkor az új cég már megszedhette magát. Földekről, gyáarakról nem beszéltem, de azok is érdekes módon rögtön értékesebbek lettek m,agánkézben."

hát ez az, hogy mi túl hülyék voltunk ahhoz, hogy ráépítsünk a bármire bármit is, ez a fő gond... Melyik gyár maradt meg úgy, hogy nem importált teljesen új technológiát, segíts már, mert nem emlékszem...

porte 2012.12.30. 22:09:18

@hexa: te hülye vagy? az egy dolog, hogy a szabad versenynek vannak jó tulajdonságai és igen a szabadverseny modern ipart szülhet. De a Multikról úgy beszélni mint az emberiség megmentőiról az már nonszensz.

A multi az egyátalán nincs a szaporodásért, meg az országért se, kínálat kereslet alapján meghatározza a piac a te munkabéredet "oszt jó napot", te meg dolgozhatsz ottan. A multi a profit kiszívásért jön, nem azért hogy neked legyen gyereked.

Vannak jó cégek nálunk, szó se róla. De Tescoékat ki kéne innen terelni, persze ez a Mission Impossible filmnek beillene kb.

Globetrotter2014 2012.12.30. 22:11:33

@Dr. Furia: a tesco (még) és az Aldi nem konkurense a helyi kisközérteknek.
@kvadrillio: na akkor tistzűzzuk: a rendszerváltozás során megpróbáltak átkonvertálni egy csomó értelmetlen és hazsnevahetetelen és hasraötéssel meghatározott értékű vállalatot, ami mind "srtatégiai" fontosságú volt.

Tudod, amikor egy utlsó segédmunkás tevékenysége ugyanannyit ért mint egy mérnöké, és midnen olcs votl legfejlebb nem lehetett kapni vagy 5 évet kelett várni rá. Ráaádsul midnezt az utolsó 10-20 évben az átkos kapitalisták (pl IMF) könyöradoményaival megsegítve...

MEDVE1978 2012.12.30. 22:11:56

A cikk felvezetőjének sok mindenben igaza van, de ez amolyan tankönyvszerű és egyoldalú igazság. Teljesen olyan, mint egy neoliberális közgáz tankönyv. Holott alapvetően éppen azok az érdekes részek a kérdésben, amiről nem beszél.

Például amellett, hogy a multik megadóztatása nem "heroikus" a cikkíró szerint, az olyan szektorokban ahol nagy az árverseny, erősek a szereplők, nincs nagy fejlesztési igény (ez tipikusan a kereskedelem) jó ötlet az állam részéről, mert viszonylag kicsi társadalmi vagy gazdasági fejlődési károk nélkül jelentős többletbevételhez juttatja. (A bankszektor is ilyen lenne, ha nem éppen a válság közepén adóztatnák).

Illetve a szerző teljesen ignorálja az úgy nevezett szigetgazdaságok problémáját, amely pontosan, hogy egy, ha nem a legnagyobb multi- és transznacionális vállalatokkal kapcsolatos nehézség. Ennek lényege, hogy X külföldi vállalat betelepül Z országba, mert olcsó a munkaerő (vagy van piac, jó éppen ott az infrastruktúra, esetleg képzett a munkaerő stb.). Mindenesetre felépíti a gyártócsarnokot, esetleg még egy két utat is hozzá. Majd mondjuk a gyártáshoz szükséges anyag 90%-át külföldről hozza, a beszállítói között alig van Z országbeli. X vállalat 15 évig adókedvezményt kap, szinte semmit nem kell fizetnie. Amit lényegében hozzáad Z ország gazdasági fejlődéséhez az a párszáz dolgozó foglalkoztatása, az azután fizetett adók és a pár út.

A fejlesztéspolitika legnagyobb kérdése, hogy egy ilyen betelepülésnek van-e értelme, hoz-e érdemi gazdasági fejlődést. Ez egy tipikusan latin-amerikai probléma, de hazánkban is találni pár ilyen nemzetközi összeszerelő vállalatot. Szóval a kormány fasz, mert idióta multiellenes szöveget nyom, ez tény, de sajnos az is tény, hogy a multik igazából szarnak arra, hogy a magyar állampolgár éppen éhenhal-e és az afrikaiakhoz hasonlóan légy repül-e a szemébe.

Globetrotter2014 2012.12.30. 22:14:33

@Ezténírtam: Antallék pont ott hibáztak hogy túl soakt vártak a privatizációval, túl értéeksnek gondolták ezeket a vállalatokat, miközben azok se nem voltak versneyképesek, ráadásul veszteséget termsltek a amygar államnam.

Nem arról van szó hogy ezek manapság is siekresek, hanem hogy már akkor (89ben) sem voltak azok.

Egyszerűbb volt a muéltiknak zöldmezős beruházásban a semmiből felhízni valamit mint tökölni a szerencsétlen komcsi architektúrákkal, szakikkal káderekkel, az egész beépített munkanélküliséggel.

porte 2012.12.30. 22:14:35

@Ezténírtam: Igen erről beszélek én is, hogy anno tényleg nem volt. Mert nem volt tőke, de most már talán fel tudnának nőni ilyen szintre. Kis boltok nem hiszem h versenyképesek a tescoval sajnos.

Nem csak az árak miatt, hanem bevásárlási kultura miatt sem. A Tescoban minden van, egy helyen.

Ipar kell. de abban is tudnánk jók lenni, mert azért van itthon szakember gárda. Igaz kell a külföldi innováció a fejlődéshez, de abban is tudnánk jók lenni.

Punxsutawney Mormota 2012.12.30. 22:15:13

@Dr. Furia: Mindig van új status quo a politikában. Szerinted a Nyugat miért nem söpri el a tömeggyilkos szíriai rezsimet? Mert fogalmuk sincs arról, hogy ki fogja magához ragadni a hatalmat utána. Lehet, hogy mérsékelt iszlamisták. Lehet, hogy keresztények. De az is lehet, hogy szélsőséges iszlamisták, akiket aztán sem Izrael, sem pedig Törökország nem tud megfékezni. Mit gondolsz, miért bohóckodtak az izraeliek húsz éven keresztül Arafattal? Mert őt már ismerték és kiismerték és persze korrumpálható volt.
A Nyugat lassan és nagy fájdalmak árán megtanulta, hogy a beavatkozás sokszor ezer darabban hullik vissza a fejünkre. Mintha egy szolid üstököst lőnél szét egy atomrakétával. Nem csapódik be egyben, ellenben milliárd darabra széthullva és radioaktívan beteríti a fél bolygót. No, kell ez nekünk? :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.30. 22:15:56

@porte: Nem értem, menj be egy CBA-ba, vagy a még drágább és lepukkantabb átlag-COOP-ba, beszerzési társulásként alig kisebb cégek,mint a Tesco, mégis drágábbak, a primőr minőség erősen hullámzó (pl. Budán, Budaörsön, Ny-Magyarországon jobb, de máshol ugyanolyan vagy gyengébb, mint az Auchan/Tesco), minden más ugyanolyan, a választék gyérebb, az időd relatíve drágábban jön ki. Nyitva hagyom a kérdést, hogy többet hagynak-e a beszállítóknál, de meglepődnék. Abba sem vagyok biztos, hogy a Baldaufék stb. többet adóznak itthon, mint a Tesco, de az szentségesen biztos, hogy a több közpénz megy el rájuk ide-oda tekeregve.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.30. 22:19:00

@MEDVE1978: Hát akkor kevés dologban nem értünk egyet... különösen ahhoz képest, amit beharangoztál.

porte 2012.12.30. 22:21:54

@MEDVE1978: Ez igaz. Amit írtál. Kivéve azt hogy szerintem a kis hibával ugyan de jól kommunikál.Csak néhány média ezt erősen elferdíti. Orbán sem hülye, nincs a multik ellen, ezért volt ott az új győri csarnok átadásakor is és tisztában van vele, hogy kellenek nekünk bizonyos mértékig.

De jobb lenne ha a kkv legalább a multik területéből le tudnának csipedni kicsit, mert azok a pénzek itthon maradnak biztosan.

És az ilyennel mint az Audi meg a Flextronicsal van tán a legkisebb baj. Mert ha hosszútávon itt vannak és a sok invásztálnak ide be a magyar munkaerő piaci helyzetnek jót tehetnek.

A kormány hülye lenne ellenük beszélni. Ők nem ellenük beszélnek szerintem, csak a magyar vállalkozól mellett.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 22:22:56

@ZF2: a tesco (még) és az Aldi nem konkurense a helyi kisközérteknek.
Válasz erre;
Ezt mondd el személyesen a kis közérteseknek is.:)
De arcvédőt vigyél magaddal,mert a faklumpa nagyot tud koppanni az arc csontján.DDD

Squid 2012.12.30. 22:27:54

@porte: "A kormány hülye lenne ellenük beszélni. Ők nem ellenük beszélnek szerintem, csak a magyar vállalkozól mellett."

Itt konkrétan milyen cégekre gondolsz?

Globetrotter2014 2012.12.30. 22:28:40

@Dr. Furia: itt van mellettünk egy gazárzsközért, telejsen jól elvan, a másik is azért szűnt meg mert kidobták őket. A "sarki fűszeres" vegyesbolt nem konkurála hipermarketekkel. A CBA sokkal inkább ezen a területen vadászik, mégsincs senkinek baja vele...

benchmade 2012.12.30. 22:28:56

@Dr. Furia: Szerinted a Szovjetunió adott nekünk hitelt? Mert szerintem az NSZK és a Világbank. Kamatról hallottál már? Plusz ott van a gazdasági és politikai befolyás. Olvass többet.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 22:35:02

@benchmade: Nem fér több információ már a fejembe.

MEDVE1978 2012.12.30. 22:35:46

@porte: Éppen az a gond, hogy rosszul is kommunikál és a lépések egy része is rossz.
Ahogy írtam, néhány szektorban lehet sarcolni a multikat nagyobb társadalmi vagy gazdasági károk nélkül. Sajnos a kormány nem ezt teszi, például lesarcol olyan szektorokat, ahol nagy fejlesztési beruházási igény van (közműadóval sújtott cégek). Az Audi kicsit beépül a magyar gazdaságba, a Flextronics tudomásom szerint alig....

Orbán Viktor nem kommunista, tehát nincs is a "multik ellen". A nagyobb baj, hogy egyrészt hosszútávú stratégia nélkül sarcolgatja őket, másrészt egyeseknek folyamatosan hazudik (bankok).

Az, hogy a magyar vállalkozó mellett van-e, hazai vállalkozóbarát-e ez a szabályozás, megér még pár misét.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 22:36:43

@ZF2: Aha.
Azért én szeretnék látni egy kerületet,ahol ha egyáltalán nem lenne cba ossan meg tesco gazdaságos,ott mennyi kis közért lenne és kis üzlet.
Csak úgy,kísérleti célból.

Ezténírtam 2012.12.30. 22:39:17

@Dr. Furia: te nem vagy túl intelligens... Szerintem ha a kisboltok nem tudnak megélni, menjenek tönkre a picsába, senkinek nem fog hiányozni a sok kis mocskos lyuk... Vagy össze is állhatnának végre, vagy beléphetnek valamelyik szövetségbe vagy millió más lehetőségük van, sőt, akár a szolgáltatási szint emelésével még magasabb áron is eladhatnak...

csavari 2012.12.30. 22:40:22

Ma jólét lenne a multik nélkül Magyarországon ha nem kapják meg ajándékba az országot!
Meg lenne a teljes mezőgazdaságunk az ehhez tartozó élelmiszeriparral egyetemben, meglenne az Ikarus, az Orion, a gyógyszergyáraink, nem lenne ennyi hitelünk és lenne az embereknek munkahelye ami által nem kerültek volna az utcára és fosztották ki volna őket is! ja és még egy nagyon lényeges kérdés alakult volna másképp mégpedig a tolvaj, lakhely áruló bűnbanda teljes vagyon elkobzás mellett börtönben ülne! A függetlenségünk is meglenne és nem lennénk gyarmat és főleg nem zsidó felségterület!

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 22:43:33

@Ezténírtam: Szerintem az nem intelligens,aki elkezd személyeskedni egy ilyen vitánál ha nem értenek egyet vele.
Tönkre mentek és még többen tönkre is fognak menni.De ennek te ne örüljél,mert annyival kevesebb lesz majd a nyugdíjad és annál nagyobb lesz majd a bűnözés.Valamiből nyilván nekik is meg kell majd élniük,ha másból nem tud,akkor majd jól fejbe csap téged és a hozzád hasonlókat egy darab füstölt sonkáért.
Ostoba kretén!Előbb gondolkoznál, mielőtt behányod ide a baromságaidat rakásra!

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 22:45:53

@benchmade: Ugye nem gondolod,hogy majd 22 óra 44 perckor neki állok egy mini betűkkel írt,több kiló méter hosszúságú eszmefuttatást olvasgatni?

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.12.30. 22:48:02

Én differenciáltabban állnék a multikhoz.

Véleményem szerint igenis vannak gazdasági értelemben rossz multik és jó multik (az etikát most hagyjuk, arról is lehetne regélni, de nem most).
Én gazdaságilag hasznos multinak azt tekintem, amelyik olyan nóvumot hoz/hozott Magyarországra (legyen az technológia, szervezeti kultúra/tudás, vagy egyéb "know-how"), amit mi "nem tudtunk", magyarán hozzájárult a hazai technikai-gazdasági fejlődéshez. A telekom cégek tipikusan ilyenek voltak, de ide lehetne sorolni néhány bankot is, illetve a feldolgozó ipar egy részét is.
Gazdasági értelemben rossz multinak pedig azokat nevezem, akik csak a piacért jöttek, de semmi olyan nóvumot nem hoztak magukkal, ami fejlesztőleg hatott volna a gazdaságra. Ilyet például a kereskedelmi szektorban találni.
A "rossz" multikkal sem igazán az a baj, hogy vannak, hanem az arányuk. Szerintem a rendszerváltást pont ott szúrtuk el leginkább (köszönhetően a híresen "zseniális" közgazdászainknak és híresen korrupt politikusainknak), hogy sokkterápiával próbáltunk átállni a kapitalista rendszerre, és ezért ész nélkül privatizáltunk. Ennek köszönhetően az egykori szocialista államok közül Magyarországon a legnagyobb a multik aránya, ennek pedig az a gazdasági értelemben vett hátránya, hogy a magyar piacon képződött profit nagy hányada örökre elhagyja az országot, nem itt kerül befektetésre, nem itt teremt munkahelyet és nem nyújt plusz forrást a gazdaság fejlődéséhez sem (pl. hitel formájában). Az a bizonyos pénzszivattyú, amit a kormányon lévők emlegetnek létezik, és gazdaságilag káros, de:
1. Rövid távon nemigen lehet ellene tenni, pláne nem kormányzati izmozással.
2. Nem abból fakad, hogy a multik rosszindulatúak, hanem egyszerűen abból hogy racionálisan működnek.

A jelenlegi gazdasági struktúra, a multik ilyen nagy aránya tehát szerintem nem jó. De mivel rövid távon nem tudunk rajta változtatni, együtt kell élni vele. Ugyanakkor ki kell dolgozni, olyan hosszútávú, piackonform kormányzati stratégiát, amely segítségével:
1. Versenyképesség tesszük a magyar cégeket, azaz segítjük őket a multik által behozott újítások gyors átvételében, és a gazdasági értelemben rossz multik kiszorításában.
2. Kijelölünk néhány olyan (magas szintű technológiát használó és fejlesztő) gazdasági területet, amiben komparatív előnyünk van, vagy tudunk ilyen előnyt szerezni (pl. számítástechnika, űrtechnika, gyógyszeripar, hadiipar stb.). Ide csábítunk olyan multikat, amelyek ezeken a területeken tevékenykednek (pl. humán infrastruktúra biztosításával, adókedvezményekkel, beszállítók támogatásával.

Azt pedig kerülni kell, hogy minden kormányváltáskor új stratégiát dolgozunk ki. Az olyan, mintha nem is lenne stratégiánk. Azt pedig méginkább kerülni kell, hogy laissez faire elv alapján a lovak közé dobjuk a gyeplőt. A sikeres országok manapság nagyon tudatosan beleavatkoznak a gazdaságba, és próbálják a hazai vállalatokat, vállalkozókat támogatni, a piacukat védeni.

johevi 2012.12.30. 22:49:19

A multiknál dolgozik a hivatalosan, szabályosan bejelentett munkavállalók 35%-a. Ez a 35% adja az államnak a befizetett adók, járulékok kb 75%-t... Maga az állam lenne a legnagyobb szarban, ha berágnának rá a multik.

Ezténírtam 2012.12.30. 22:49:30

@csavari: miért beszélsz állandóan arról, hogy nekünk mink volt vagy lehetne? Neked gondolom semmid se volt és most sincs... Mo. 89 előtt volt csak igazán zsidó felségterület, emlékszel Rákositól kezdve a srácokra... Az a baj, hogy a hozzád hasonlók teszik ki a társadalom derékhadát, a 8 millió ostobát, az ilyenek miatt toporgunk egyelőre egy helyben

Ezténírtam 2012.12.30. 22:52:39

@Dr. Furia: értem, szóval az a megoldás, hogy ha elveszted a munkádat, mint kisboltos, akkor bűnöző leszel, ugye? Gondolkozz már, ember... Esetleg lehet valami újat tanulni, mással próbálkozni stb. vagy az ki van zárva??? Egyszerű vagy, mint egy barlangrajz.

MosoMasa 2012.12.30. 22:53:41

@Domini: Te ilyen időszakra nem emlékszel és nem is emlékezhetsz.
az azonban lehetséges, hogy dolgokról nem hallottál.
Hofi szavaival: Nálunk nincs munkanélküli .............. összeírva!

Squid 2012.12.30. 22:55:00

@johevi: "A multiknál dolgozik a hivatalosan, szabályosan bejelentett munkavállalók 35%-a. Ez a 35% adja az államnak a befizetett adók, járulékok kb 75%-t... Maga az állam lenne a legnagyobb szarban, ha berágnának rá a multik."

Ééés a versenyszféra ezen területéről lett leépítve 50k ember.. (mások szerint 100k de az erős lenne)

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 22:56:19

@Ezténírtam: Az persze eszedbe sem jut,hogy a kis közértes mögött nincs akkora tőke,hogy bármi másba kezdjen,főleg nem dohányüzletbe 8 milláért.
Nem,semmi sincs kizárva.Ebben a "jóléti" társadalomba semmit sem lehet kizárni.Továbbá voltam már minden (kereskedő,boltvezető,vállalkozó,takarítónő,betanított munkás,konyhalány,szakács,mosogató,ügyvezető igazgató),szerintem ezek mögé simán befér a barlangrajz is.
Ugye egyetértesz?

Ezténírtam 2012.12.30. 22:58:14

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: szerintem nincs igazad. Nincsenek rossz multik, akik idejöttek, mind hoztak valami újat. Ti tényleg nem emlékeztek arra, hogy pl. 89 előtt mennyire gáz boltok voltak? Áfész meg Skála meg ilyenek, jézusom... Mindegyik külföldi cég új tudást hozott, azért tudták megvetni a lábukat, ezt ne felejtsük el...

benchmade 2012.12.30. 22:59:14

Azért az hogy van, hogy Ausztriában, Németországban, Svájcban stb. ugyanazok a multik vannak mint nálunk, mégis irigyeljük az ország szervezettségét, a rendet, tisztaságot, a jövedelmüket, az egészségügyüket, az oktatást, a kisebb bürokráciát, egy szóval az élhetőséget. Ezt részben a multik pénzén hozták létre és finanszírozzák. Oda menekülnek ki a gyerekeink. Ott nem basszák szét az országot a geci multik? El kéne gondolkozni, hogy akkor nálunk mi a helyzet és miért.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 22:59:50

@Squid: Volt egy csöpp elírás azért ebben a 35%-ban.
Így közelebb állna a valósághoz a dolog;

A multiknál dolgozik hivatalosan a lakosság 70%-s melyből a bejelentett foglalkoztatott 35% a többi az bérmunkás,akik után nem fizetnek járulékot a Váci úti buzi centerekbe lévő munkaerő kölcsönző cégek,így a fennmaradt 35 % adja a befizetett blablabák akárhány százalékát!

Ezténírtam 2012.12.30. 23:01:38

@Dr. Furia: egy kis közértes szerintem a 8 általánosával bátran elmehet egy gyárba betanított munkásnak vagy hasonló munkakörbe, miért is kéne neki jól élnie és versenyeznie a teszkóval, miközben semmit nem tanult és semmit nem tett a rendszerbe? Nem értem....

Ezténírtam 2012.12.30. 23:04:30

@Dr. Furia: nemtom, hallottál-e a Mercedesről, most nyitott... Meg ki mondta, hogy Mo-n? El is lehet menni innen bátran, aki nem szeretne itt próbálkozni, senkinek nem fogtok hiányozni...

benchmade 2012.12.30. 23:05:04

@Dr. Furia: Crtl+ és ha intelligens a böngésződ nagyítja a betűket:)
Ha eszmefuttatásnak gondolod, akkor itt megtalálod az eredeti jegyzőkönyveket és nagykövetségi levelezéseket is:
www.archivnet.hu/gazdasag/magyarorszag_csatlakozasa_az_imfhez_es_a_vilagbankhoz_i._resz.html

De nekem az is elég, ha később olvasod el.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 23:05:34

@Ezténírtam: De igazad van.Tanulnom kéne.Agysebésznek,hogy a magadfajtákat mentesíteni tudjam a saját ostobaságuktól.Esetleg egy agylékeléssel rálátásod lehetne a véres valóságra hogy mennyi lehetősége van valakinek nem a 8 általánossal,mert azzal még elkelhet mert nem kell járulékot fizetni utána a munka adónak,meg ha rokkant akkor is esélyes vagy ha start kártyás,ellenben ha ezek közül egyik sem,és még véletlen többje van mint 8 ált.akkor beszopta a faszt ebben az országban!

Squid 2012.12.30. 23:05:58

@Dr. Furia: Nagyon el vagy tévedve.. Én nem kevés multinál dolgoztam vezető pozícióban és pontos és alapos rálátásom volt mind a pénzügyekre mind a személyzeti ügyekre. Egy multi semmilyen szinten nem engedhet meg magának semmi fekete szarakodást, ezek a cégek szinte mind tőzsdén jegyzett bandák, bármilyen szarakodás befolyásolja a részvényárfolyamukat aminél rosszabb dolog nincs számukra épp ezért rohadtul nem engedik meg maguknak.

Ami kartellezés és mocskos biznisz van az a politika közreműködésével és támogatásával történik, a személyzetis szarakodás nem éri meg nekik.

Plusz nem velem vitatkozol hanem ezzela táblázattal:

www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/27000/27549_ados.jpg

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 23:07:45

@Ezténírtam:
Dehogynem.
Ki takarítaná le a wc deszkádról a kula darabot amit minden reggel oda produkálsz?
Tán a műkörmös naccsasszony 120 kilós nejed lenyalja?
Hmm?

Globetrotter2014 2012.12.30. 23:09:15

@Dr. Furia: így is van dögivel. Csak a multik megadják a szinvonalat ár értékarányban mellettük vannak kis boltok igényes kínálattal pofátlan drágán (próbáld ki az All in-t a kolozsi térnél), a másik végleten pedig a kis garázsközértek alacsony szinvonallal, drágán, de így nem kell autóba vagy tömegeközelekdsére ülni.

A számomra legrosszabb pélad Svájc volt. Pár "nemzeti" közértlánc uralja, maags szinvonalon, csillagászati áron, de a választákot hírből sem ismerve.

Jó bizonítk volt hogy az EU-n kívül nincs élet...

komplikato 2012.12.30. 23:11:45

@kvadrillio: "VISSZA KELL VENNI A GYÁRAKAT, VÁLLALATOKAT ..."

Persze, persze. Ajánlom figyelmedbe a Magyar Királyi Postát 2013-2014 években milyen gyorsan fog földbe állni a többi értelmesebb versenyzővel szemben.

Gondolom akkor az olyan szemét multikat is szét kéne bombázni mint a MOL, OTP, CBA vagy a Szingapúrba adózó 16 cégből álló CSIM azaz Csányi Birodalom ...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.30. 23:13:25

@Bicepsz Elek: "...meg elsokodok (bevasarlokozpontok)" - mitől is élősködő? hogy olcsón lehet ott vásárolni? hogy nem muszáj a magyar termelő drágább termékét megvenni csak azért, hogy neki nagyobb legyen a profitja? mit is tett értem ez a magyar termelő, amiért nekem ilyen jó fejnek kéne lennem vele?

már a második kommentben megjelent egy oltári nagy hülyeség, várható is volt.

Flúgatlan 2012.12.30. 23:14:13

Van pár megfontolandó dolog az írásban, de piszok egyoldalú.

Nem, nem lenne nyomor nélkülük. Rosszabbul élnénk, de azért, mert most egy-egy ágazat X%-át ők adják, akkor kivonulásukkal nem csökkenne (100-X)%-ra az ágazat termelése, mert a hiányt részben betöltenék magyar cégek.

Nemzeti gondolkozású vagyok, de nem vagyok ész nélkül multi-ellenes. Vannak azonban esetek, amikor pofátlanul visszaélnek tömegükből fakadó erejükkel és ilyenkor igenis rájuk fér egy kis rendszabályozás. Semmi bajom nincs pl. a kialakított Erzsébet-utalvány rendszerrel, az előd francia cég haszonkulcsai elfogadhatatlanok voltak. Rájuk fért az, hogy kiszorítsák őket. A távközlési cégek is genyó módon viselkednek nálunk, kirívóan magas tarifákkal dolgoznak: nem ártana őket is rendbe tenni. (Kár, hogy ez nem igazán sikerült a telekom-adóval.)

A nagy élelmiszer-láncok viszont nekem, vevőnek egyértelműen pozitív hozadékúak. Eleinte én is próbáltam a kisboltoknál maradni, de amikor a helyi kisboltban már sokadszorra vettem romlott tejterméket, akkor betelt a pohár és azóta megyek a multihoz, ahol ilyennel nem találkoztam. (Kenyeret azonban a Lipóti pékségnél veszek, mert az jobb.)

Szóval, a szélsőséges véleményekkel vigyázni kell és ez a cikk is szélsőségesen csak az egyik oldalt mutatja be.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.12.30. 23:16:13

1. Kampányblog.
2. "A Multi" nem morális szempontokat mérlegelő személy hanem egy személytelen gépezet, amely, mint a növény, ott növekszik ahol kedvező az életkörülmény számára. A kertészen (értsd: a - szuverenitás illúzióját megőrizni óhajtó - államon) múlik hogy a multi haszonnövényként a nemzetgazdaság érdekét szolgálja vagy gyomnövényként élősködik a nemzet földjén.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 23:16:22

@Flúgatlan: Én ezt nem mondhatom el.A tesco húsáruja pl olyan, hogy ha azonnal nem főzöd meg,akkor másnap tuti a kuka.

komplikato 2012.12.30. 23:18:04

@Ezténírtam: Elmész a jó francba a pár munkahellyel a Mercédeszben, már kormány propagandában is gázul jött ki a milliónyi munkanélküli mellé bejelentett pár ezer munkahely. Elmenni meg lehet, mondjuk az olyanoknak mint te. Jó messzire, tényleg nem fogsz hiányozni.

Bolti melóhoz meg nem meglepő módon nem 8 általános kell, hanem kereskedelmi végzettség és abból egy ideje már sima szakmunkás képzős se játszik.

csavari 2012.12.30. 23:19:21

@Ezténírtam:
Te biztos a lázár féle tolvajokhoz és zsidó telepítőkhöz tartozol ha neked ez az állapot a jó! Na tőled és a hasonlóktól nem kérek kioktatást akik az anyjukat is eladják egy tál lencséért! A rosenfeld testvéred után a csermanek érában tinektek kissé vissza kellett fogni a pofátokat ha emlékszel rá! Téged azok neveltek ilyen tolvajjá és lakhely árulóvá mert a haza áruló minősítést nem éred el mert ahhoz túlságosan aljas vagy!

komplikato 2012.12.30. 23:20:16

@Karmadealer: Én bennem a hiba ha azt látom a "kampányblog" utolsó bekezdésében amit leírtál a 2-es pontban és csak egyetérteni lehet vele?

Ezténírtam 2012.12.30. 23:21:53

@Dr. Furia: és azt sajnálni kell, aki semmit nem tanult? vagy mit kellene csinálni? nincsen nekem feleségem különben, főleg nem 120 kilós...

A legnagyobb gond egyébként, és ez remek téma, hogy a társadalom mobilitása abban az értelemben (is) alacsony szintű, hogy az emberek nem hajlandóak menni a munka után és elköltözni, mindenki azt várja, hogy a munka jöjjön oda, ahol ő él, de ez soha nem fog már így működni...

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.12.30. 23:23:50

Egyébként a blog csúsztat, mert nem a multik lettek szelektíve megadóztatva hanem az elmúlt évtizedekben extra nyereséges ágazatok, így az OTP-t pl. pont ugyanúgy sújtja a bankadó mint a külföldi bankokat. A kormányt sok mindenért lehet szidni, de a fogyasztás alapú adóztatás előtérbe helyezése pont az igazságos és előremutató húzásai közé tartozik.
Ráadásul a legelvakultabb szocioliberális kampányhiéna sem tudja úgy kommunikálni hogy a bankadó, még ha tovább is hárítanák egy az egybe a kuncsaftokra, a szegény ember adója lenne.

Ezténírtam 2012.12.30. 23:26:29

komplkato, csavari, Dr. Furia: ti vagytok azok az emberek, akik soha nem lesznek képesek önkritikára, hátralépni és elgondolkodni, higgadtan értékelni a lehetőségeket és utána azok ismeretében meghozni a legjobb döntést... Amíg a hozzátok hasonlókkal van tele ez az ország, addig csak toporogni fogunk.

Én minek menjek el? Tanultam, van diplomám, beszélek 3 nyelven a magyaron kívül, remekül megélek, nincs semmi bajom, menjen el az, aki nem érzi itt jól magát...

komplikato 2012.12.30. 23:26:54

@Ezténírtam: Ez a téma bonyolult, itthon szokás, sőt elvárt minimum a "saját lakás". Ez a jó szokás vezetett a lakosság totál eladósításához is. És ez a rossz szokás teszi inmobilissá a vidéki munkavállalókat.
Nem lehet eladni a lakást, mert "vidéken" van és mert nincs munkalehetőség.
El lehet adni a lakást, de amúgy is beomlott ingatlan piacon még sokkal kevesebbért, pont mert vidéken van. A kapott pénzt meg emberünk kenheti hajára, elmegy albérletezni és bármi gebasz van, feléli a tartalékait, de lakása se lesz.

Suna bácsi 2012.12.30. 23:27:16

@HaFr: te akkora szamárságokat írsz édes fijjam, hogy leülhetsz, 1-es...
Már a bemutatkozásod is szép, ideológiától "mentes": liberális konzervatív. Ezzel mondtál egy pohár vizet... Olyan ez, mint a Rózsaszín Párduc más színben. Te magad vagy az albínó néger.
Te a Magyarország 1%-át sem kitevő de mégis magát valakinek, egy tényezőnek képzelő csoporthoz tartozhatsz, azokhoz, akik se Budapesten, se New Yorkban, de még a Golán-fennsíkon sincsenek otthon, nem ismerik azt, hogy haza. Azt meg végképp nem, hogy Haza.

Multik... hmm... na ja, szó esett már itt arról, hogy mennyi adókedvezményt kaptak, mennyi vagyont vittek ki, mennyi munkahelyet tettek tönkre.
Nemzeti érzés... HA meg tudtuk volna védeni a magyar vállalatokat, vállalkozásokat, termékeket, márkákat, akkor nem itt tartanánk.
Vesszük a francia metrószerelvényt, a német villamost, a német trolit, a német, holland, ilyen-olyan használt buszokat, kanadai (vagy ki tudja már milyen) vonatokat... a Ganzot meg tönkretettétek, a Rábát is, az Ikarust is. Nem mellesleg a teljes energia- és távközlési (bocsánat: hírközlési) szektort idegen kézre adtátok TI internacionalista, hazátlan, nemzet-tudatlan libsi-bolsi hiénák. Így a nyereség, pontosabban osztalék meg megy kifelé az országból (A MOL-t már sikerült visszaszerezni, remélem folytatódik a nemzeti VAGYON visszaszerzése).

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 23:27:47

@Ezténírtam: Nekem van munkám,de veled ellentétben én tudom mi a véres magyar valóság és nem ugatok hülyeségeket.Ismerem az érem mindkét oldalát.Az,hogy van munkám csak annak köszönhetem hogy rendkívül sokoldalú vagyok,rettentő rugalmas és ha kell takarítani is elmegyek a szargyárba!Ha kell, akár egy üzletet is képes vagyok elvezetni,de a xfaktort is képes lennék felkonfelrálni Ördög Nóri helyett.De nem mindenki ilyen mint én, a többség nem ilyen és nem is várható el hogy egyformák legyünk!És nem ez a normális!Ezt is tegyük hozzá!Nem várható el egy embertől hogy ha adott 2-3 szakmája,akkor még 50-60 évesen újat tanuljon.Csak mert rohadt sok pénz is többek között és rohadt sok idő!Vágod már,vagy magyarázzam még?Bár gyógypedagógus végzettségem még nincs,lehet érdemes lenne a magad fajták miatt azt is kitanulnom!

komplikato 2012.12.30. 23:28:18

@Ezténírtam: Én csak élni szeretnék ... és itt ... csak a lehetőségei nem adottak és egyesek dolgoznak rajta nem keveset, hogy így is maradjon.

Squid 2012.12.30. 23:29:44

@Karmadealer: ROFL Szegény OTP mi ő is vállal helyettünk nagy magyar cégként??

Eközben a valóság:

www.otpbank.hu/portal/hu/IR_Tulajdonosi_struktura

A bankadó szerinted nem kerül továbbhárításra? Csak a gazdagok fizetik?

És te beszélsz kampányhiénákról....

Ezténírtam 2012.12.30. 23:31:33

@Suna bácsi: te is csatlakozhatsz a másik háromhoz... Pontosan mennyit is profitálsz a "nemzeti vagyonból"? Gondolom, semmit... Annyira nevetséges ez, hogy sokan nosztalgiáznak a 89 előtti időkre gondolva, közben meg utálják a kommunistákat meg az akkor elnyomott nemzeti érzés is lobog bennük... Kicsit nem skizofrén ez a dolog??? Szerintem eléggé.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 23:32:42

@komplikato: Ne törődj vele.Tipikus fidesznyik stílus és antiszociális viselkedése van.Neki van munkája mert beszopta magát a mutyigyárba és mindenki más hulladék és selejt a szemében.Nem vagy az,ne engedd hogy lehúzza az önbecsülésedet ez a szarjankó.
Majd az jó isten helyre fogja tenni őt idővel.Az ilyeneket mindig megbünteti előbb utóbb.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.12.30. 23:32:59

Az is félrevezetés hogy a húsos cégeket hozza példaként a blogszerző, hiszen ezek a cégek pont a szoci éra disznóságai miatt váltak olyan szarkupaccá, hogy most minden szekrényből csontvázak ezrei dőlnek kifelé. Ezekből a cégekből korábban szívlapáttal hordta ki az üzemi szintű eredményt a posztkádárista tulajdonosi kör, és a szokásos modell szerint a "senkinek se drága" banki finansz1rozással tartották életben őket amíg rájuk nem borult a szekrény.

Ezténírtam 2012.12.30. 23:34:11

@Dr. Furia: öööööööö, miféle magyar valóságot ismersz te? Hány ember sorsát ismered alaposan? Talán 100-ét a 10 millióból? A véleményedet vajon mire építed? Találgatásra? Vagy az RTL híradójára? Ki tudja...

Mi az, hogy nem várható el, basszus, akkor? Akkor talán te eltartod? Mert én nem szeretném...

Ezténírtam 2012.12.30. 23:35:25

@komplikato: nemtom, nekem sikerül megélni... Vajon veled van a gond vagy a rendszerrel, amiben élsz? Egy biztos, változtatni csak magadon tudsz...

Squid 2012.12.30. 23:36:32

@Suna bácsi: A fogalomzavaros zsidózásra nem reagálnák, sem a sírvaröhögős átkos 89előtti romantikára sem ami vérciki egy jobber/náci arctól.

Ellenben a "MOL-t visszaszereztük" már nem marad szó nélkül!

ir.mol.hu/hu/mol-csoportrol/tulajdonosi-struktura/

Tessék itt a mol tulajdonosi szerkezete, a 25% ami a MNV Zrt tulajdonában van az a MNYP tagok által kifizetett és a kormány által elrabolt magánvagyon.

A MOL kb annyira a "Miénk" mint az OTP aranyapa! Olvass egy kicsit a náculás közben!

Ezténírtam 2012.12.30. 23:36:53

@Dr. Furia: most akkor zsidó vagyok vagy fidesznyik, döntsük már el...

persze, majd az Isten megbüntet, mert ő olyan, a hozzád hasonló elképesztően jó embereket pedig megjutalmazza... egy kis takarítónősködéssel, ahogy írtad

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.12.30. 23:37:29

@Squid: sokkal igazságosabb mint bármi más, akárhogy is fáj neked. (Talán egy fogát szívó bankár vagy?) Hirtelen a ballib oldalon annyian remegnek a bankok lelki békéjéért.
Pedig egyszerű, minél többet bankolsz, annál többet fizetsz. Egyértelmű hogy nem a fizujukat egyetlen tranzakcióval ATM-ből felvevő szegényebbek fizetik meg, hanem azok akiknek nem kenyérből kell kevesebbet venniük a pár száz forintos plusz bankköltség miatt.

Ezténírtam 2012.12.30. 23:39:04

@Squid: :D elképesztőek ezek a figurák, sose értettem, hogy most akkor 89 előtt jó volt, amikor még volt rába meg izé, vagy rossz, mert nem lehetett magyarkodni...

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 23:39:31

@Ezténírtam:
Nem féled te az istent mondd csak?!
Nem félsz te attól,hogy ha te leszel rokkant vagy öreg netán munka nélküli,akkor majd egy magadhoz hasonló,ugyan ezt fogja mondani?
Szoktál te néha gondolkodni egyáltalán?
A diplomádat meg nyilván kacsáért vehetted,mert egy intelligens ember nem nyilatkozik ilyen érzéketlenül és antiszocisan.

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 23:41:45

@Ezténírtam: Szerintem idősebb lehetek nálad.
Hidd el,meg fog büntetni.
Én sem hittem fiatalabb koromban,csak miután párszor elszórakozott velem.Visszagondolva is
Büntet, ha gonosz vagy!
És tenyerén hord ha jó vagy!
Majd megtapasztalod te is.

Suna bácsi 2012.12.30. 23:42:27

@HaFr: Ha jó indulattal tekintek rád, azt mondom: nem jártál még a Lajtán túl, azért beszélsz szamárságokat.
Erre persze felhördülsz most, hogy te márpedig bejártad a világot, mindent láttál, te pontosan tudod, hogy ki fújja a passzátszelet, stb.
Ez esetben viszont azt mondom, hogy te meg egy hazug szemétláda vagy, fizetett uszító, bértollnok.
Ha jártál már fejlett országban, láthattad, mit jelent a Nemzeti érzés. Usában, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, de akár Ausztriában... egy-két seggfej Hitlerrel rémisztget itt... na ők veled egy kategória: vagy nem jártak a falutáblán túl, vagy hazudnak: pl. a németek már csak röhögnek rajta (Hitleren), meg az azzal rémisztgetőkön is. A franciák is, pedig ők kapták a legnagyobb valagba rúgást anno.
Csak New York és Tel-Aviv szajkózza még mindig... tudod azok, akik itt Magyarországon az 1%-ot sem érik el népesség arányban...

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 23:45:51

@Ezténírtam: most akkor zsidó vagyok vagy fidesznyik, döntsük már el...
Válasz erre;
Tapasztalatlan fiatalnak tűnsz,aki túl nyegle és túl magasan ül azon a lovon.
Vegyél vissza.
Lehet hogy én fizettem eddig a tanulmányaidat hogy eddig eljutottál.
Próbálnád csak most megszerezni a diplomádat,miután fizetni kell érte.
Továbbá a diplomád nem jogosít fel arra hogy így viselkedj embertársaiddal.
Neked kellene példát mutatnod az ostobábbaknak.De nem a nyegleséget és a kivagyiságot!
És főleg nem az érzéketlenséget a szerencsétlenebbek iránt!
Szégyelld magad!
Ha orvos vagy,akkor megbocsájtom,de meg nem értem a viselkedésedet!

Squid 2012.12.30. 23:45:55

@Karmadealer: "sokkal igazságosabb mint bármi más, akárhogy is fáj neked. (Talán egy fogát szívó bankár vagy?) Hirtelen a ballib oldalon annyian remegnek a bankok lelki békéjéért.
Pedig egyszerű, minél többet bankolsz, annál többet fizetsz. Egyértelmű hogy nem a fizujukat egyetlen tranzakcióval ATM-ből felvevő szegényebbek fizetik meg, hanem azok akiknek nem kenyérből kell kevesebbet venniük a pár száz forintos plusz bankköltség miatt."

Már melyik része igazságosabb? Az amikor Orbán azt mondta, hogy nem az emberekkel fizettetik me aztán mégis, vagy az hogy emiatt teljesen befagyott a banki hitelezés a kkv szektornak is akik még ráadásul addicionális adóterheket kaptak?

Szerinted az igazságos, hogy az emberek kaptak egy újabb adót, a vállalkozások nem jutnak hitelhez és 2600vállalkozás/hó sebességgel mennek tönkre ma magyarországon recesszióba és nyomorba fojtva a következő 10 évet?

Mindezt új stadionokért, TEK-ért,közgépért meg békemenetre idefuvarozott lengyelekért?

Eszednél vagy ember?

Zka77 2012.12.30. 23:46:42

@csavari: lakhely áruló, hihetetlen bazzeg :) A magadféle antikapitalista komcsi-náci keverék a világ legérdekesebb állatfajtája.

Ezténírtam 2012.12.30. 23:47:08

@Dr. Furia: és téged büntet?

álljálljállj, egy szóval nem mondtam, hogy aki rokkant vagy öreg, azt nem kell támogatni és eltartani, erre én is igényt tartanék, mint egy fejlett társadalom tagja...

azonban az, hogy Mo-n százezrek élnek vissza a jóléti társadalom eszköztárával, elfogadhatatlan, a rengeteg 45 éves nyugdíjas rendőr, meg a kamurokkantak csapatai

a munkanélkülieket nem támogatni kell, hanem minden eszközzel rászorítani őket arra, hogy dolgozzanak, aki nem dolgozik, annak ebben a társadalomban nincs helye, ezt mindenkinek meg kellene tanulnia, mert a boldogulásunk, erőnk, nemzettudatunk, bárki bárminek nevezheti, CSAK attól függ, hogy mennyi pénzünk van, az összes többi csak kamu, vagy lehetünk még a kellemetlen kis férgek, amit most csinálunk, de én Észak-Korea útját hosszú távon nem javaslom...

rohadjmegARCgeci 2012.12.30. 23:49:38

@Ezténírtam:
Ebben az országban akik nem dolgoznak azok ott ülnek a parlamentben.
Mindenki más dolgozik.A munkanélküliek is és még a hajléktalanok is.Ezt nyugodtan elhiheted nekem.

komplikato 2012.12.30. 23:50:07

@Ezténírtam: "Vajon veled van a gond vagy a rendszerrel, amiben élsz? Egy biztos, változtatni csak magadon tudsz..."

El tudom képzelni velem a baj, csak aztán körbenézve az országban ... ennyi ember nem lehet egyszerre mind hibás, így marad az, hogy a rendszer nem jó, nagyon nem.

Magamon való változtatás folyamatban van, csak lassan halad és néha fájdalmasabb mint egy gyökér kezelés.

Annak meg örülök ha neked mind pusztán a képességeid okán sikerült ami sikerült. De az előző munkahelyemen egy nagy nemzetközi cégnél az ilyen képességű emberek bagóért dolgoztak a fejük felett lévő, szakmai hozzáértés helyett puszta szociális tőke alapján pozícióba kerülő középvezetők HELYETT. Aztán némelyiknek kinyílt a szeme és nagyon sok pénzért elment külföldre.

Makkasz 2012.12.30. 23:50:58

@Dr. Furia: Tiszta gyagya vagy:

1. A bankok nem uzsorásként viselkednek, hanem bankként. Hiteleznek, kamatot fizetnek betéteseiknek, és több kamatot szednek be azoktól akinek kölcsönöznek. A betétesek védelmében az alacsony kamatú, hosszú távú hitelekre biztosítékot kérne, jelzálogot ingatlanra. Az igaz, magyarok teljesen éretlenek a pénzpiacra, devizahitelre, egyáltalán a felelősségvállalásra.

2. Tesco pont annyit fizet embereinek, amennyiért oda mennek dolgozni, annyiért adja termékeit, amennyiért megveszik. A fizetés pont annyi, amennyit a magyar munkaerőpiac megkíván. Megállapodásait munkavállalói felé betartja, senkit sem kényszerít hogy ott dolgozzon, vagy vág át.

3. A gazdagok 99% becsületesen lett gazdag, de kár a számokkal dobálózni. Csak a pénzzel rendelkezők által befektetett pénzből, a vállalkozásokból származik az összes adó. A pénzét meg mindenki ott költi el ahol szeretné. A magyar 80%-os adóék megfizetése után, had költse el ahol akarja.

A te elvárásod szerint a bank hitelezzen alacsony kamattal, viselje a nemfizetés kockázatát. Fizessen jó kamatot a betétesnek, garantált legyen a betétes kifizetése.

A tesco, alkalmazzon drágábban mint a piac embereket, drágábban, szittya terméket vegyen, de a magasabb munkaerő és beszerzési költsége ellenére olcsóbban adja a terméket.

A gazdagja meg magyar boltban, magyar terméket vehessen, csak, és mindennap verje el Ludas Matyi, de te majd megmondod pontosan mit csináljon ő a becsületesen megkeresett, általad írigyelt pénzével.
OMG.

Zka77 2012.12.30. 23:51:17

@Ezténírtam: mondjuk én tökre nem tudom elhinni, hogy ebben az országban felvilágosult, értelmes fiatal jól érzi magát. Kivéve persze, ha leszarja mi lesz mondjuk vele nyugdíjaskorában, vagy a gyerekével. Az itt is szép számban reprezentált antikapitalista idióta és az erősen eltolódó korfa miatt az ország egészen biztosan rettenetes csődre van ítélve.

Ezténírtam 2012.12.30. 23:51:29

@Dr. Furia: és végre üljön már fel mindenki arra a kurva magas lóra és helyezzük a fókuszba a PÉNZCSINÁLÁST!

Még egyszer nem elfelejtve, hogy nagyon fontos a szociális biztonság meg minden egyén ilyen dolog, de a legfontosabb, hogy minél több pénzünk legyen, mert csak akkor leszünk függetlenebbek, szabadabbak és sikeresebbek, a többi csak duma

komplikato 2012.12.30. 23:52:10

@Ezténírtam: "a munkanélkülieket nem támogatni kell, hanem minden eszközzel rászorítani őket arra, hogy dolgozzanak, ..."

Egy szó: MUNKAHELY

Minden más "megoldás" kamu, látszat, átverés.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.30. 23:53:54

@Domini: volt iparunk ja. és mit is gyártott? videoton tévéket? a kgst piacaira versenyképtelen, elmaradott, politikai okokból megvásárolt gagyit? mennyire volt jó az az ipar, aminek le kellett fojtani a kapacitásait, hogy a csehek és a ruszkik láthassanak el bennünket autóval? meg a csodás ndk a trabantjaival. a nép közben ha tehette, rohant gorenjét venni bécsbe. ennyi volt a véleménye a csodás magyar iparról

Ezténírtam 2012.12.30. 23:56:30

@Zka77: az a baj, hogy ti nem ismertek gazdag embereket (Furia, amúgy hidd el, nagyon szívesen beszélnél te egyszer valakivel, aki ott ül a parlamentben, sokat dolgoznak azok és okosak, nem olyan könnyű azért odajutni...)

Akinek van mondjuk 100 M Ft-ja, és ennyi pénze meglepődnétek, mennyi embernek van, semmivel sem él rosszabbul, mint valaki, akinek ugyanennyi pénze van, csak Londonban lakik vagy Dubaiban vagy bárhol a világon, a gazdagoknak ez nem fontos, a királyok régen is jól éltek...

Jó, persze, itt nincs annyi jó koncert, de itt meg mondjuk fél óra egy jó kis gyógyvizes fürdő, kinek mi a fontosabb...

komplikato 2012.12.30. 23:56:49

@Zka77: " Kivéve persze, ha leszarja mi lesz mondjuk vele nyugdíjaskorában, vagy a gyerekével."

Lehet hihetetlen, de én sem magam miatt aggódóm, az én életemet megette a fene, de aggódom a saját gyerekeim meg úgy még pár millió ember csemetéi miatt.

Biztos úgy van rendben minden, hogy azon filózom most a gyerekem vajon el tud külföldre menni tanulni vagy megélni, ha eljön az ideje? Mert semmi olyat nem látok amiből azt kéne álmodnom, hogy 15-20 év múlva élhetőbb és nem élhetetlenebb és ellenségesebb lesz a környezet itt a polgárokra.

Suna bácsi 2012.12.30. 23:58:57

@Squid: gondolom a bankok miniszterelnöki utasításra nem adnak hitelt, mi? Mondjuk azon sem csodálkoznék, legalább nem adósodnánk el még jobban... De neeem... a bankok látják, hogy nincs fizetőképes hitelfelvevő, ezért nem adnak... A cégek is azért mennek tönkre, szűnnek meg, mert nincs fizetőképes kereslet...
Ember, ha 8 évig nem "hazudtunk reggel éjjel meg este" ment volna, akkor lehetne arról beszélni, hogy fizetőképes kereslet... de most kb. rosszabb a helyzet, mint '98-ban volt. Most nem hogy üres az emberek pénztárcája, hanem erősen mínuszos... fejenként van cca. 2,4 millió Ft adósságunk. Ismétlem, perfő! Mind a 10 millió magyarnak, csecsemőtől aggastyánig. Ebből csinálj fizetőképes keresletet, tőkeerős (piac)gazdaságot.
Közgép... na ez is az anti-nemzeti szajkózás egyik eleme. A Strabagot és társait szabadott volt 8 évig tömni, mi? Hát inkább Közgép és Vegyépszer, mint Strabag és Colas...

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.12.30. 23:59:34

Az ország működtetését finanszírozni kell. A jövedelemadót nem választod meg hogy fizeted-e vagy sem. Fogyasztani viszont nem kötelező. Ennyi. Ha azt mondod stadion, én azt mondom völgyhíd. Lehet a hülyeségeket egymással szembe állítani de nem ettől lesz vagy nem lesz a hajónak iránya. A békemenetre idefuvarozott lenygelekkel pedig a szoci demagógia olyan csúcsára jutottál el, hogy azt már csak egy lélegeztetőgéppel tudnád megfejelni. Ostoba szoci.

komplikato 2012.12.30. 23:59:35

@Ezténírtam: Én csak két gazdag embert ismertem közelről, konkrétan milliárdosok voltak. És biztos marha jól éltek ... volna. Ha a nap nagyobb felét nem a cégüknél töltöttek volna, ha az elhasználódott kocsi helyett sportkocsiban feszítettek volna, de ők ostoba módon még azt a lóvét is befektették, így még erősebb lett a cégük, még több embernek adtak munkát.

Makkasz 2012.12.31. 00:00:47

@zotyikaa: Szerencsétlen, az audi, MOL, tesco, mitől nem multi? Csak meg akartam előzni, hogy valaki azzal jöjjön, a MOL magyar cég. Egyébként több mint 50 országban tevékenykedik, szlovák GDP nek is 10%-át adja, gyanúm hogy horvátnak is. Ezért multi, nem a tulajdonosi szerkezete miatt. Paks nem multi, nem is állítottam.

Ezténírtam 2012.12.31. 00:02:04

@komplikato: az "ismerni" alatt mit értesz? Persze kinek mit jelent az életminőség, de gondolom, jó helyen laktak, jó kaját ettek, jó orvosokhoz jártak stb. ugyanúgy, mint a londoni társaik

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.12.31. 00:02:43

Az ember szidja a kormányt mint a bokrot, de azért jó hogy vannak ilyen blogok mert a kommentelőket olvasva egyre több mindent megbocsátok az Orbánéknak, mert ezekkel tényleg nem lehet másképp bánni.

rohadjmegARCgeci 2012.12.31. 00:03:33

@Ezténírtam: A parlamentben ülők és köztem van egy univerzum,ezért nem látjuk egymás problémáit és ezért nem tudnak segíteni az ország és benne az egyszerű állampolgárok problémáján.

Engem nem izgat annyira a pénz mint téged,én már rájöttem rég,hogy nem fogják utánam talicskázni a javakat a másvilágra.
_Annyira van szükségem mindössze,hogy a gyerkőcömnek adjak pár szakmát a kezébe és hogy ne fagyjak meg vagy ne haljak éhen.A többit megtarthatja a vitya meg a bandája.
Legyenek vele boldogok.

Ezténírtam 2012.12.31. 00:04:53

@Suna bácsi: 2,4 M Ft/fő az sok vagy kevés? Nemzetközi összehasonlításban nem sok, meg az átlagos magyar éves jövedelemhez képest sem? Mi az, hogy inkább Közgép, mint Strabag? Olyat nem lehet, hogy egyik sem, mert nyilvánosságra hozzuk az összes rohadt pályázat minden adatát és a nyertes árat is? Az nem lenne jobb?

Makkasz 2012.12.31. 00:06:09

@kovacsjancsYYYZZZ: Amerikában a felsőoktatás nem szar, hanem a világon a legjobb. Tényleg szarul megy nekik, mert az egészségügy nem állami:)))))))))).
Valóban, nincs tökéletes szabad verseny, és a problémára már Winston rájött (szintén amerikai elnök), ezért az államnak szigorúan fel kell lépni a kartelezés, a monopol vállalatok ellen. De nem neki kell vállalatokat vinni, az mindig csak katasztrófa, pénztemető.
A multik meg aztán tényleg nem tehetnek a verseny hiányáról. Ő akar lenni a legjobb, legerősebb, leghatékonyabb, legkedveltebb fogyasztók által. Vigyázni kell, el ne guruljon az aszpirinjük, visszaéljenek monopol helyzettel. Ennek sem a poszt sem én nem momdtam ellen.

rohadjmegARCgeci 2012.12.31. 00:07:13

@komplikato: Neked nincs miért aggódnod,a te gyereked nem a kéynelembe és nem az arany kalitkába nő fel.
Azoknak van aggódni valója az utódok miatt,akik milliárdokban lubickolnak.Milyen értéket tud egy ilyen szülő felmutatni szerinted?
Nézz szét a sztárok közt vagy a gazdagok közt.Mindegyik drogos,alkoholista és depressziós.
Rettentő kevés van aki normálisan tudja felhasználni a pénzért és boldogan tud élni a lehetőségeivel.
A gyerekeik meg tragédiák,kivétel nélkül.Elkényeztetett életképtelen csemeték.
Nekik kell aggódni,mert nekik van miért.
A túl sok pénz méregként hat.

Ezténírtam 2012.12.31. 00:08:10

@Dr. Furia: dededededededededede nagyon is érdekeljen a pénz! Mindenkit érdekeljen! Mit gondoltok te meg a többi zseni, hogy a zsidók, a svájciak meg az amerikaiak miért élnek olyan jól???? Miért van akkora hatalmuk? Azért, mert ők minden reggel úgy kelnek fel, hogy pénzt akarnak csinálni, így mennek dolgozni és sokat tesznek ezért. Ahhoz túl nagy a verseny, hogy a kevéssé motiváltak győzzenek...

Makkasz 2012.12.31. 00:08:30

@zotyikaa: Szerencsémre én a közgázon védtem a doktorimat. Te?

Ezténírtam 2012.12.31. 00:10:16

@Dr. Furia:

"Neked nincs miért aggódnod,a te gyereked nem a kéynelembe és nem az arany kalitkába nő fel.
Azoknak van aggódni valója az utódok miatt,akik milliárdokban lubickolnak.Milyen értéket tud egy ilyen szülő felmutatni szerinted?
Nézz szét a sztárok közt vagy a gazdagok közt.Mindegyik drogos,alkoholista és depressziós.
Rettentő kevés van aki normálisan tudja felhasználni a pénzért és boldogan tud élni a lehetőségeivel.
A gyerekeik meg tragédiák,kivétel nélkül.Elkényeztetett életképtelen csemeték.
Nekik kell aggódni,mert nekik van miért.
A túl sok pénz méregként hat. "

Úristen, ezeket a baromságokat honnan szeded??? Talán ismered mindenkinek a gyerekét, akinek több, mint 1 millió dollár a vagyona? Rémisztő dolgokat bírsz írni, komolyan, ne a blikkből tájékozódj, az ENYHÉN torz világkép...

rohadjmegARCgeci 2012.12.31. 00:11:30

@komplikato: Én is ismertem gazdagokat.Keresztények voltak ezerrel,meg imádkoztak Jézushoz,mindenütt kereszt volt stb.
Azt olyan irigy volt,hogy képes volt a szikla kertjét átrakatni a ház mögé,nehogy már a szomszédja gyönyörködjön benne akit utált.
A másik is egy rohadék volt,az sem kerülte el a büntetését.

Squid 2012.12.31. 00:12:18

@Suna bácsi: @Karmadealer:

Drága két eszetlen szemellenzős jóember! A Fidesz pont azért kapott 2/3-ot, mert az emberek (valahogy elfelejtették az első uralkodásukat) nem akarták többet a szoci mutyit és az uram bátyám világot!!

Ha ti nekem most el akarjátok adni, hogy a Fidesz mocskos ügyei rendben vannak, mert a szocik ugyanezt csinálták akkor csak azt a konklúziót tudom levonni, hogy a lopás,csalás,korrupció rendben van számotokra ha a jobb oldal csinálja.

Ennek támogatása és a mellettük kardoskodás finoman szólva nem patriotizmus és semmilyen jobboldali értékkel nem összeegyeztethető. Ha ezek mellé rakjuk a 89 előtti magyar vállalatok iránt érzett romantikát és ennek emlegetését akkor csak egy konklúzió marad.

Nektek nem a lopással,csalással vagy a puha szocialista diktatúrával van bajotok, hanem az MSZP-vel és a többi nem fidesz párttal.

Vagy ahogy Orbán mondta:

"nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát"

Ergo ugyanolyan kommerek vagytok mint a töketlen béna szocik.

komplikato 2012.12.31. 00:13:16

@Suna bácsi: "A Strabagot és társait szabadott volt 8 évig tömni, mi?"

Mert most nem a Starabg, Switelski és társai csinálják a KÖZGÉP projektjeit, mi??? :D

"Hát inkább Közgép és Vegyépszer, mint Strabag és Colas..."

Vegyépszer? Aki 30 MILLIÁRDOT nem fizetett ki és ami miatt vagy másfél száz cég nyiffant ki, de még ejnye bejnyét sem kapott? Meg a Közgép aki HELYETT most fizettek ki 700 millió kötbért?
Hát igen, sokkal jobb.

Nem azért lett cserélve a gagyi sunyi mutyizó és lopkovic kormány, hogy ne így folytatódjon? Vagy nekem átlagpolgárnak mitől jobb ha más csinálja ugyan olyan rosszul vagy még rosszabbul? Drukkolnom kéne ki tud többet lopni vagy mi?

Hát nem.

Squid 2012.12.31. 00:14:00

@Suna bácsi: Ja és elfelejtettem megemlíteni, hogy a Közgép egyik legnagyobb alvállalkozója a Strabag!

Nézz utána, tanulságos lesz! :D

rohadjmegARCgeci 2012.12.31. 00:14:06

@Ezténírtam: Engem mint nőt,max egyetlen ok miatt érdekelhet a pénz.Semmi másért,mint a biztonság érzése miatt.
Neked egészen más a motivációd mint nekem.Egy férfinak a szép autók, a csillogás a flancos telefon a jó nők meg hasonló értelmetlen giccsek miatt van szüksége a pénzre.
Érzékeled a különbséget?

rohadjmegARCgeci 2012.12.31. 00:15:20

@Ezténírtam: Biztosan nyomon követem a külföldi sztárocskák életét.
Olvasgatok híreket,könyveket rendszeresen, és tág az érdeklődési köröm.

rohadjmegARCgeci 2012.12.31. 00:17:00

@Squid: Sokáig kutatsz,akkor kiderül mindjárt hogy a fidesz meg az mszp egy és ugyanaz a párt mint az mszmp.:))

Ezténírtam 2012.12.31. 00:20:22

@Dr. Furia: akkor miből gondolod azt, hogy minden gazdag embernek idióta a gyereke???

nem azért kell a pénz a férfiaknak vagy nőknek, hogy értelmetlen giccseket vegyenek, úristen, de egyszerű vagy... hanem azért, hogy be lehessen fektetni és még több pénzt csinálni, mert akié a pénz, azé a hatalom és a szabadság, egész eddig erről volt itt szó

macitalp 2012.12.31. 00:22:42

Ápoltak, elmebetegek, idióták, és minden posztoló.

1. A szemét Tesco-ról, Auchan-ról, meg a többiekről.
Koromnál fogva (50) jól emlékszem milyen volt a bevásárlás mielőtt "ezek" idejöttek volna. Szóval szombat reggel elindultunk. Mentünk a pékhez friss kenyérért és péksüteményényért. Aztán a zöldségeshez, a közértbe és a henteshez. Ha kellett valami műszaki cikk, mondjuk egy villanykörte, akkor a Keravillba is. Mivel ezek nem egymás mellett voltak fél napunk elment vele, úgy hogy kocsival jártunk. Aki villamossal ment, annak majd az egész napja ezzel telt. Most bemegyek a szemét multihoz és max. 2 óra alatt bevásárolok.
2. A szuper magyar iparról. Műszaki egyetemistaként végiglátogattunk jópár akkori iparvállalatot a 80-as évek közepén. Orion, Videoton, EAG, BEAG, Remix, BRG, stb. A Videoton kivételével katasztrofális állapotban voltak. Ha volt egy automata (nyugati) gép körbeálltuk és tátott szájjal bámultuk.
3. A szétvert mezőgazdaságról.
A művelt földterület 88% 5 hektáros vagy ennél kisebb "birtok". Van 1 milló földtulajdonos az országban. Ez a szerkezet életképtelen. Nem a szemét multik csinálták hanem az Antal kormány meg a kisgazdák. (Hajrá Torgyán!) A feldolgozóipar tönkrement, 5 hektáros "gazdákra" nem lehet építeni.
4. Ha a hülyeség fájna, ebben az országban nem lehetne megmaradni az ordítástól. Lassan így sem lehet.

heck 2012.12.31. 00:25:52

@Dr. Furia: Híresek a nők arról, hogy nem költik a pénzt. A férfiak meg shoppingolnak minden nap.

rohadjmegARCgeci 2012.12.31. 00:29:57

@Ezténírtam: Hatalom és szabadság?
Milyen hatalom?
Az a pár alkalmazott feletti hatalom lenne az?
És főleg milyen szabadságról beszélsz,ha a pénz rabja vagy?:)
Nem paradoxon ez egy kicsit?

rohadjmegARCgeci 2012.12.31. 00:32:41

@heck: A férfiak giccsei és relikviái szerintem sokkal többe kerülnek mint a nőké.
Nők;
-fodrász
-kozmetikus
-illatszer
-új ruhák cipők
-plasztikai sebész (talán ez a legdrágább mind közt)
pasik;
-autó
-műszaki kütyük
-félkarú rabló (devizatőzsde)
-fiatal ribik

Szerinted melyik kerül többe?

punkfrog 2012.12.31. 00:36:02

Na jó! a rómaiak nem adtak nekünk nicket!

Ezténírtam 2012.12.31. 00:37:03

@Dr. Furia: ööööööööööööö, nem tudom, mennyit tudsz a gazdaság működéséről, vagy hogy képes vagy-e elvonatkoztatni legalább minimálisan... szóval ez úgy van, hogy ha vannak emberek, akiknek van pénzük, akkor be tudnak fektetni vállalkozásokba, amik tudnak terjeszkedni, tudod, ezek a multik. A világ nem valami megfagyott tájkép, biztos hallottál már erről, a magyaroknak sem tilos pénz keresni, cégeket alapítani, amik terjeszkednek és akkor mi leszünk majd a szemét multik máshol, érted? vagy nem és mindegy is már neked, mert onnan, ahol vagy, nem nagyon van visszaút?

rohadjmegARCgeci 2012.12.31. 00:40:26

@Ezténírtam:
Ezt sosem lehet tudni.Isten útjai kifürkészhetetlenek...
Csináljunk pénzt inkább!
Nincs véletlen egy tök fölösleges 19.század eleji flamand tálalód, márványlappal 80 ezerért,amit el tudnék adni neked 300 -ért?
:))

rohadjmegARCgeci 2012.12.31. 00:41:17

00,40
nekem fellőtték a hálósipkát!
Jóccakát mindenkinek!:)

komplikato 2012.12.31. 00:41:44

@Dr. Furia: Ehhez annyira nem kell sokat kutatni, elég megnézni hol van a legtöbb volt MSZMP, KISZ, Munkásőr és hasonszőrű fontos elvtárs most. Vagy azt, hogy minden híresztelés ellenére tök ugyan azok a "nem oligarchiák" rángatták őket az idők során zsinóron.

Ezténírtam 2012.12.31. 00:44:05

@Dr. Furia:
inkább valami piacképes dologgal próbálkozz szerintem... remélem, a mai kis szócsata után másképp látod valamelyest a világot és nem fogsz soha többé olyan hülyeségeket beszélni, hogy te ismered a magyar valóságot meg hogy minden gazdag ember gyereke drogozik...

Jó éjt!

komplikato 2012.12.31. 00:49:27

@heck: " Híresek a nők arról, hogy nem költik a pénzt."

Nos, ha a "nőt" nem Al Bundy feleségéről mintázták hanem átlag európai, arab, japán, stb. háziasszonyról akkor a nő arról híres, hogy Ő osztja be a háztartásra a pénzt. És jól.

merre 2012.12.31. 01:45:42

Nyomor lenne a multik nélkül? Aki ezt állítja, az egyszerűen egy barom.

Bicepsz Elek 2012.12.31. 01:58:01

@heck: Ott a pont!!!!
Persze nem minden no szorja a penzt (foleg mas penzet), de pont azok a nok szoktak azt mondani, hogy oket nem erdekli a penz, akik nem a sajatjuket szorjak!!!
A legtobb vackot nok veszik meg, hogy kompenzaljak magukat.
Amugy sohase a milliardosok mondjak, hogy a penz nem minden, meg nem szamit, hanem az eloskodok (vallasalapitok, kommunistak, csovezo filozofusok stb. ).

Makkasz 2012.12.31. 02:00:31

@merre: Nyomor lenne fejlett gazdaság nélkül, aminek részei a nagyvállalatok. Magyarországon hiányukban nyomor lenne. A posztoló a politikai maszlagra hívta fel a figyelmet, amit a multik, bankok ellen használ a politika, ami nettó pöcsség.
Nem arról van szó, ha nem lettek volna multi vállalatok, nem lehetett volna egy lassabb, kevésbé jelentő fejlődés, de ha ma kivonod őket a gazdaságból, pokol lenne. Sokkal jobb velük mint nélkülük. Aki meg cégeket aszerint ítél el, hogy hány országban dolgoznak, mekkora a tőkéjük, hitellel foglalkoznak-e, az balfasz.

Érdeke, lelkiismerete, pénze az egyénnek van, az államnak egyik sincs. Érdeke, lelkiismerete a multinak sincs, nem is kell legyen. Semmilyen vállalkozásnak nincs. A jogi, társadalmi, vevői elvárásoknak felel csak meg, és pénzt csinál. Ennyi. A multi ugyanúgy mint a sarki zöldséges.

Bicepsz Elek 2012.12.31. 02:02:32

@komplikato: Na ez vitatema lehet. Saud-Arabiaban vitaztak par eve, hogy milyen mertekben lehet elverni a sokat koltekezo asszonyt.

Bicepsz Elek 2012.12.31. 02:14:10

@Makkasz: Tesco titkok. Ajanlott olvasmany!!!
Van hasznos multi is azert, de ma idehoz munkahelyet Nemetorszagbol, holnap tovabbmegy Ukrajnaba, Egyiptomba, Kinaba. Minden multi mogott ott all az anyaorszaga. A USA lobbizik pl. az Apple-ert, az UK a Tescoert,Vodafonert, a Nemetorszag a sajat cegeiert, Franciaorszag a pecsi dolgok miatt verte ki a balhet. Mindenki a sajatjat favorizalja.
Senki se tudja mi lenne multik nelkul. A Keravill mellett lenne egy rakas masik uzlet es egy rakas munkahely ea valasztek. Lehet sokminden olcsobb is lenne. Ki az a barom, aki csak levesz egy noname tvt a polcrol?? A marka igenis szamit. A sok hulye fizet annyit egy bev. kabatert, amennyi penzert ruhaboltban minoseget kapna!!! Szanalmas, hogy hetvegen az a program, hogy megyunk bevasarolni a ..ba/piacra.

komplikato 2012.12.31. 02:43:57

@Bicepsz Elek: Mivel a válaszom pont akkora idióta sztereotípia volt mint amire írtam teljes joggal lehet vita tárgya. :)
Pont azt nézném hülyének aki bármelyiket habókra elfogadná.

2012.12.31. 06:28:33

@Squid: " bármilyen szarakodás befolyásolja a részvényárfolyamukat aminél rosszabb dolog nincs számukra épp ezért rohadtul nem engedik meg maguknak."

Azért el kell mondjam, hogy a Tescoban (is) kihasználják a gazdaság által adott lehetőségeket. A pénztárban például gyakran Meló-Diák "diákmunkások " ülnek. 50 évesen. Hja, a magyar szeret tanulni!
Vagy rendszer volt, hogy fél évente elküldték egy év munkanélkülire a dolgozót...
Vajon miért?

2012.12.31. 06:37:55

@merre:" Nyomor lenne a multik nélkül? Aki ezt állítja, az egyszerűen egy barom."

Elméletileg nem. Gyakorlatilag igen.
Például nem lennénk EU tagok. Minden terméket VÁM-mal kapnánk, Ugyanígy exportálnánk. Ez viszont levinné a vállalatok nyereségét.
Mivel nyersanyagaink nincsenek, így drágán szereznénk be az alapanyagot, technológiát nem lennénk képesek vásárolni, fejleszteni még kevésbé, eladhatatlan, elavult termékeink lennének.
A mezőgazdaság meg szóra sem érdemes!
Az EU ugyanis védi a sajátját, nem lennénk (ahogy nem is vagyunk) versenyképesek a lengyel krumplival, a francia/olasz tejjel.

Szóval? Mitől lennénk gazdagok?
Hogy megadóztatnád az importot, így kibaszva a nyugati gyártókkal? Nem . Így a magyar vásárlókkal basznál ki.
Tehát kettős bukta.

csavari 2012.12.31. 06:58:00

@Zka77:

Anyádról meg apádról beszélsz? Ti akik hazudjátok a toleranciát csak az frankó amit Jordán partján belétek vernek? A zsidóknál nagyobb fasiszta soha nem létezett a földön!

malanya 2012.12.31. 07:16:10

"A multikkal kapcsolatos népi ellenérzések különösen erősek"

Mint mindennel kapcsolatban, ami épeszu, civilizalt, vagy nyitott. Magyarországon az a legnagyobb gond, hogy rossz az oktatás. Az iskolák ontják magukból a félmuvelt idiótákat, akik azután bármiben képesek hinni, ami kellően leegyszerusitett, fekete-fehér a háttérben némi titokzatossággal és sok-sok bunbakkal. Nem csoda, hogy Mo mindenben az utolsó Európában, és egyik hazug rendszer valtogatja a másikat.

2012.12.31. 07:17:14

macitalp OTT a pont. mindenesetre az is igaz, hogy még egy ilyen Birka népet ritkán találni. (t. a kivetelnek akik ritkák mint a fehér holló)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.12.31. 07:19:57

@Ezténírtam:

"Egyszerű vagy, mint egy barlangrajz."

Ezt a barlangrajzo(ló)k nevében visszautasítom.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.12.31. 07:38:12

@Zka77:

"A magadféle antikapitalista komcsi-náci keverék a világ legérdekesebb állatfajtája."

Ne felejtsd el a 'szocialista' részt a 'nemzetiszocialista' összetételben.

Csak angolul tudom idézni, de ezt modta Hitler az új Kancellária alapkő-lerakási ünnepségén 1938. aug. 2-án:

But above all, this new German republic is neither a boarder nor a lodger in the royal chambers of bygone days! While others are living in the Kremlin, in the Hradschin, or in a citadel, we will enshrine the prestige of the Reich in buildings born of our own times. Who will move into these buildings I do not know. God willing, the best sons of our Volk, no matter what their class background.
But one thing I do know: No one in the whole world should look down on these sons of our Volk for coming from the lowest classes.

Flúgatlan 2012.12.31. 07:49:42

@Dr. Furia: "A tesco húsáruja pl olyan, hogy ha azonnal nem főzöd meg,akkor másnap tuti a kuka. "

Igaz. Nem is mondom, hogy minden jobb a nagy áruházakban. Húst is jobb szeretek hentestől venni, kenyeret meg péktől. Csakhogy az általános, mindenféle élelmiszert árusító kisboltokkal is rossz a tapasztalatom: azoktól is csak fenntartásokkal merek húst venni.

Sok szemét kapható kis és nagyboltban egyaránt. De ez nem a méret függvénye, hanem (saját tapasztalat szerint) inkább a márkáé.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.12.31. 07:55:15

@Dr. Furia:

"Mindenki más dolgozik.A munkanélküliek is és még a hajléktalanok is.Ezt nyugodtan elhiheted nekem."

Miért kellene ezt elhinni neked?

Különbség van aközött hogy valaki "elfoglalt" meg "termel". Az előbbi is felfogható "munkaként", de ha nem állít elő olyasmit amit el tud fogyasztani -- vagy el tud cserélni az általa elfogyasztott vagy elfogyasztani kívánt jószágokra -- akkor a "dolgozása" nem hasznos, még magának sem.

Ez az, amit sokan nem hajlandóak megérteni: ha nem termelsz, nem is tudsz fogyasztani... kivéve ha az újraelosztás eredményeként kapsz. Ezért lényeges az, hogy minél többen termeljenek minél többet: mert akár erős újraelosztás is csak abból lehetséges ami megtermelésre -- és ezáltal elfogyasztásra -- kerül.

Mivel pl. benzint meg földgázt nem termelnek Mo.-n számottevő mértékben, _valamit_ termelni kell azért cserébe. Valami olyasmit amit a kőolaj/benzin/földgáz kitermelője hajlandó megvásárolni. Mert lehet paprikát kilotonnaszámra termelni, ha azt nem lehet jó arányban benzinre/földgázra cserélni, akkor megbaszhatja a "munkáját" a paraszt: attól még csóró marad, és fűtetlen lesz a tanya meg nem megy a furgon.

Mo.-n a legalacsonyabb a foglalkoztatottak aránya a közép-keleteurópai térségben, a hivatalos munkanélküliségtől függetlenül. Mo.-n termelnek a legkevesebben a népesség arányában: és még azoknak a termelékenysége sem a legmagasabb. Akkor hogy' a megmeredtbe élhetne jól a nép? Miből?

napijaras · www.napijaras.hu 2012.12.31. 08:58:14

Üdv.
Először is leszögezném hogy szerintem jelen esetben sajnos sok (szomorú és felháborító) igazság van a posztban, bár ennek ellenére próbálom foggal-körömmel tagadni a fent leírtakat. Sajnos a jelenlegi állapotot csak magunknak köszönhetjük. Vagy azért mert nem igazán törődtünk saját érdekeink védelmével (termelés,feldolgozóipar), vagy azért mert nem megfelelően tájékoztattak a minket érintő rendelkezésekről, döntésekről (ismét termelés,feldolgozóipar).
Bár nem vagyok közgazdász, de úgy gondolom hogy ha nem rombolják le ezalatt tizenév alatt ezt a két fontos ágazatot akkor nem itt tartanánk (persze akkor sem tejjel folyna a méz). Élelmiszerre mindig szükség van ipari termékekre nem (lásd most).
Sajnos jelen esetben úgy tűnik hogy a ránk erőltetett biorobot állapot nem életképes, bár nagyon logikus lépés a nyugat-európai országok részéről.
Nekem úgy tűnik a posztoló inkább felháborodást akart kelteni és a kommentekből ítélve sikerült is.
Ja és még egy. Nem mindenki akar-akart továbbtanulni mérnöknek és agysebésznek, és ez így van rendjén ezért nem kell őket lenézni. Rájuk is nagy szükség van egy egészséges társadalomban.

reálisan 2012.12.31. 09:25:40

Én liberálisként hiszem, hogy a multik Magyarországra segíteni jöttek csak. És azt is, hiszem, hogy az USA nem megy csődbe, mert nagyon rendes állam, csak van egy kis államadóssága!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.12.31. 09:26:10

@Suna bácsi: Akkor nyaljad csak Simicska seggét, ha neked a Közgép!

beszállító 2012.12.31. 09:29:45

@mrs. white:

Eddig bírtam olvasni a sok hülyeséget a Tescoról és tsiról...
Volt itt sok aromság, kezdve, hogy nincs versenytársa, monopol helyzetben van (csak az Auschan, Spar, Lidl, Aldi, CBA, Coop stb. he?)egészen odáig, hogy nem fizet a beszállítóinak és az árrés és stb. Én egy cégnél dolgozom, aki beszállít több kereskedőnek. A Tesco fizeti a legmagasabb árat és 30 napon belül kiegyenlíti a számlát. Próbáld ugyanezt a szittya-magyar CBA-val... Ami meg Kis Ferenc vállalkozó boltját illeti, ő a Metrónál veszi meg a termékemet, amit ugyanannyiért adok el a Metronak, vagy többért, mint a Tesconak... Nem tudom, milyen árréssel dolgozik, nem is érdekel... de az biztos, hogy sokkal keváésbé hatékonyan dolgozik, mert nincs olyan logisztikai háttere, olyan forgási sebessége, ezért nem tud olccsóbb lenni... hogy valamennyire olcsó legyen, feketén foglalkoztatja Marikát, ő meg minimálbérezik, ezért túl sok szja és járuláékfizetés sem keletkezik a garázsboltokból. A gaz multiknál legalább bejelentve dolgoznak az emberek, legalább rendesen adóznak, legalább rendesen kiegyenlítik a számlát és legalűbb normális áron ellátják a lakosságot. "Csak" ennyit tesznek, ezért érdemes őket utálni.

gigacherry 2012.12.31. 09:33:39

@Flúgatlan: Én egy multinál dolgozom. Diplomával, két nyelvtudással. Sok munkát várnak, de a ledolgozott túlórákat, esetleges ünnepnapokat szépen megfizetik. Mindent szabályosan. Egy magyar cégnél ennél jóval kevesebbet kereshetnék, ha magánzó lennék, akkor pedig az időm felét az tenné ki, hogy rohangálnék a munka és a pénzem után. Tapasztalatszerzésnek sem rosszak a multiknál ledolgozott évek.

silent76 2012.12.31. 09:50:49

Azt nem értem, hogy "alacsony hozzáadott értéket is képviselnek", mit jelent. Április 29-én ugyanazt a munkát végeztem Budapesten 142.000 HUF bruttó fizetésért. Május 2-án kezdtem ugyanebben a munkakörben Svájcban, 4800 CHF (4000 CHF nettó, kb 920.000 HUF) fizetésért. Akkor most két nap alatt nött meg a "hozzáadott értékem" vagy ez csak átvarés a multik részéröl, hogy igenis éhbérért kizsigereljék a népet.

Bicepsz Elek 2012.12.31. 09:53:13

@Könnyen elkaptuk, uram!:
www.agromonitor.hu/index.php/agrarpiacok/36-agrarpiacok/7147-felhaborodott-baromfitartok-korlatozas-nelkuel-joen-a-brazil-csirke

Felháborodott baromfitartók: korlátozás nélkül jön a brazil csirke
PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Agromonitor.hu
2012. április 11. szerda, 16:12

Feláldozza a mezőgazdaságát és termelőinek piacait az Európai Unió
(EU) a dél-amerikai Mercosur-országokkal kötött szabadkereskedelmi
egyezménnyel - írja a Magyar Hírlap. Brüsszel gyakorlatilag megkötések
nélkül engedi az unió területére a brazil, argentin baromfi- és
pulykahúst, cserébe pedig gépiparának, pénzügyi szolgáltatásainak
meghonosítását várja a másik kontinens államaitól.

Szépen csendesen évről évre emelkednek az EU azon exportkvótái,
amelyekkel a dél-amerikai, úgynevezett Mercosur-országoknak
kedveskedik Brüsszel. (A Mercosur a dél-amerikai országok 1991-ben
alapított kereskedelempolitikai szervezete.) Kiderült, hogy a korábbi
kétoldalú megállapodásokat megfejelve a jelenlegi vámrendszert is
teljesen lebontaná az EU, s ez beláthatatlan következményekkel járna a
szakemberek szerint. A közösség ugyanis gyakorlatilag már most is
szabadon, szinte megkötések nélkül engedi az unió területére a brazil
vagy éppen argentin baromfi- és pulykahúst, cserébe pedig gépiparának,
híradástechnikájának, pénzügyi szolgáltatásainak meghonosítását, banki
szektorának letelepítését várja a másik kontinens államaitól.
"Az ipari és pénzügyi lobbi felülírja a józan észt. Értetlenül állunk
az uniós döntés előtt" - kommentálta a lapnak az EU-termelők piacainak
elvesztését jelentő "kebelbarátságot" Bárány László. A Baromfi Termék
Tanács elnöke kifejtette: az unió-ba áramló brazil baromfihúsexport
már tavaly átlépte az évi háromszázezer tonnát, s ez a mennyiség a
teljes magyarországi termelést is meghaladja. "Miközben Brüsszel
drákói szigorral ellenőrzi az uniós, így a magyar termelőket is,
luxuskörülmények közötti tartást előíró állatjóléti intézkedéseket
hoz, mindenféle kontroll nélkül, a közegészségügyi kockázatokat
figyelmen kívül hagyva engedi a közösségi országok piacaira áramolni a
tizenháromezer kilométerről érkező húst. Az európai baromfitartók és
-termelők szervezete, az AVEC évek óta bombázza az Európai
Bizottságot, hozzon előírásokat, állítson fel követelményeket a
Dél-Amerikából érkező exportra, de a testület elengedi a füle mellett
az aggályokat" - jelentette ki Bárány László. Hangsúlyozta, jól
jellemzi az unió Janus-arcúságát és kettős mércéjét a húsvét előtti
uniós tojásmizéria. "A ketreces tartás betiltása miatt tojáshiány
alakult ki Euró-pában, ám ahelyett, hogy közösségen belül oldotta
volna meg a kérdést Brüsszel, kedvezményes vámkvóta alkalmazásával
Törökországból és az Egyesült Államokból hozott be tojást az unióba" -
szemléltette az unió politikáját Bárány László.
A szakember kijelentette: a magyar termelők is nehéz helyzetbe
kerülnek, és óriási a felháborodás. "Egyelőre még nettó exportőr a
magyar baromfiszektor, miután évente 65-68 ezer tonna baromfihúst
viszünk ki az unióba, miközben 13-15 ezer tonna uniós és 3-5 ezer
tonna brazil import kerül a serpenyőbe. Pulykahúsból 28-32 ezer tonnát
exportálunk évente, és 8-9 ezer tonna az import, de ennek a felét már
a brazil pulykahús adja" - mondta Bárány László.
Módosítás dátuma: 2012. április 12. csütörtök,

egysmás 2012.12.31. 09:59:53

@silent76: Az alacsony hozzáadott érték az, amikor egy marék alkatrészből mobiltelefont csinál valaki...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.12.31. 10:07:38

@silent76:

"Akkor most két nap alatt nött meg a "hozzáadott értékem" [...]"

Először is nem két nap alatt nőtt meg az általad hozzáadott érték: egy hónap alatt fogod hozzáadni azt az értéket amiért a(z első havi) svájci fizetésedet kapod. Másrészt a munkaköröd lehet ugyanaz, de nagyobb hatékonysággal fogsz dolgozni, ha nem is feltétlenül többet. Harmadrészt az általad hozzáadott érték magasabb lesz, mert többért lehet majd a terméket eladni, amihez te is hozzáadsz értéket... többek között azért mert a nagyobb tőkebefektetés révén adva lesznek számodra az eszközök/munkakörülmények hogy több értéket tudj a termékhez hozzáadni.

Ha pedig ugyanazt a terméket állítod majd elő ugyanolyan minőségben és mennyiségben mint Mo.-n, akkor a mo.-i munkáltatód kiszorítja majd a svájci munkáltatódat a piacról azáltal, hogy olcsóbban adja a terméket amit Mo.-n kevesebb költséggel állít elő.

beszállító 2012.12.31. 10:07:45

@Bicepsz Elek: nincs veszélyben a magyar baromfiexport, mert más minőségi osztályt képvisel. Amit exportálunk, azok a nemes részek, pl. filézuett mell, a behozatal pedig aőrólék, belsúőség, brazíliából főleg máj érkezik. (Melléktermék.)

dr kíváncsivagyok 2012.12.31. 10:12:38

"A szuverenitás felemlegetésének -- főleg XVI. századi (!) kritériumok alapján -- csak egy letűnt civilizációs paradigmában van értelme, de az érzelmi létjogosultságát megértem. (A nemzeti érzelem a nacionalizmus törzsökös fája.) ... mely Orvbán kormányzása alatt át-átcsap nacionalizmusba ( lásd a náciknak adott gesztusok sokasága !!!)
Csak egy (kis) lépés volt...és Orvbán liberál-demokratából nemzeti -konzervatív lett,...ugyanilyen kis lépés (és egy paraszthajszál ) múlva nemzeti szocialista lesz !!!

Bicepsz Elek 2012.12.31. 10:17:01

@beszállító:
Ez csak egypelda volt a sok kozul. Kulonben meg oda van irva, hogy tojastermeles, meg ugye a naposcsibek, akiket hajokon koltenek ki.

index.hu/gazdasag/2012/12/28/tengeren_kene_gyartani_a_vamok_ellen/

www.origo.hu/gazdasag/hirek/20060807megsem.html
Mégsem büntetik a kínai cipőket
[origo]|2006. 08. 07., 7:50|Utolsó módosítás:2006. 08. 07., 8:07|
Címkék:Vietnam, Kína, Európa, bőrcipő, büntetővám, Európai Bizottság, EU Bizottság
Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU 25 tagállama közül 14 elvetette az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében a Kínából származó bőrcipőkre 16,5, a Vietnamból származókra 10 százalékos büntetővámot vetettek volna. A jóváhagyáshoz 13 ország igen szavazata kell.
Fotó: MTI

Dömpingvám a kínai és vietnámi cipőkre (képünk illusztráció)
MNB JEGYBANKI SZÓTÁR

MNB JEGYBANKI SZÓTÁRKeresendő kifejezés:
MNB jegybanki szótár

Játék

Nyerjen lakást!Játékunk nyertese még idén beköltözhet új otthonába.
Ajánlat

A gazdaság további híreit itt olvashatja

A büntető vámot azon a címen akarták kivetni, hogy a lábbeliket az előállítási ár alatt értékesítik az unióban. Brüsszel az áprilisban bevezetett és október 7-éig érvényes átmeneti büntetővámok helyett először kvóta bevezetését javasolta, de ezt épp a legerősebb cipőiparral rendelkező déli országok - köztük Olaszország, Spanyolország és Portugália - mellett Lengyelország utasította el azzal, hogy nem elég hatékonyan védik az európai ipart.

Az ehelyett javasolt büntetővámokat azonban a tagországok többsége, köztük a termelésüket már korábban Ázsiába kihelyező északi államok elvetették, mint ahogy a kiskereskedelmi és fogyasztói érdek-képviseleti szervek is. A brüsszeli javaslat elfogadásához a 25 tagállam közül legalább 13 jóváhagyása lett volna szükséges. Brüsszel szeptemberben még előállhat új javaslattal, de ennek elfogadása az idő rövidsége miatt kevéssé valószínű.

A vámot fokozatosan emelték, 4 százalékról 19,4 százalékra a kínai, és 16,8 százalékra a vietnami cipők esetében. A fokozatosságot az indokolta, hogy a kiskereskedők is fel tudjanak készülni az árak változására. Mennyiségi korlátozást azonban nem alkalmaztak.

A tavalyi textilháború óta, az Európai Bizottság nagyobb figyelemmel kísérte a Kínából és Vietnamból érkező cipők mennyiségének és árának alakulását, mert brüsszeli megítélés szerint az európai cipőipart, az ottani munkahelyeket veszélyezteti az ázsiai cipők rendkívül alacsony ára, ami a hagyományosan alacsony béreken, tovább az európaihoz képest elenyésző munkavédelmi, környezetvédelmi és szociális kiadásokon kívül, a jelentős állami támogatásnak is köszönhető.

A bizottság vizsgálata szerint az Európai Unióban tavaly eladott 2,5 milliárd pár cipő fele Kínából érkezett: a bőrcipők bevitele 450 százalékkal, 1,25 milliárdra emelkedett 2004-2005 között, és 1000 százalékkal 2001 óta. A vietnami bevitel csökkent ugyan 1 százalékkal tavaly 2004-hez képest, 265 millió párra, elsősorban a Kína támasztotta, nagyobb verseny miatt, 2001-2005 között azonban 95 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a cipők ára átlagosan 28 százalékkal csökkent az elmúlt négy évben.

A Magyarországra bejövő kínai és vietnámi import 10 százalékát teszik ki a bőrcipők. Számítások szerint a vámemelés 1 euró növekedést jelent a cipők árában, amit valószínűleg a kiskereskedők nem fognak beépíteni az árba. A magyar bőripar termelésének alakulását pedig továbbra is a piac alakulása befolyásolja, azt még nehéz megmondani, hogy a vámbevezetés hogyan hat majd az importra - hangsúlyozta a szóvivő.

Persze az olasz cipoipar mar tonkretette a magyart kulonfele felvasarlasokka 1989. utan.

Izraelen keresztul is rengeteg atcsomagolt USA termekkerulbe az Eu-ba csokkentett vammal.Esmeg rengeteg orszaggal vannak kulonmegallapodasok.

A vamok eltorlesevel az Eu piacot vett. Ha a .. multilancnak draga a magyar tej, akkor pl. Szlovakiabol stb. hozat vammentesen. Persze ezt egy KKV meglehetosen korulmenyesen tudna megtenni.
Az Eu tamogatasok valoszinuleg alig haladjak meg a volt vedovamokat, ha meghaladjak!!!

dr kíváncsivagyok 2012.12.31. 10:18:32

@csavari:

"A zsidóknál nagyobb fasiszta soha nem létezett a földön! "

Ja...ja...majdnem ki is irtották a németeket...

Golota 2012.12.31. 10:20:46

@silent76:

Nem. Ez azt jelenti, hogy a multik nem emberbaráti szeretetből ruháznak be az anyaországon kívül, hanem többek között (bár nem kizárólag) az alacsony munkabérek miatt.

Mielőtt ezt valaki számonkérné rajtuk, az alábbiakat javaslom figyelembe venni:

A magyar tulajdonú gyártók egyre jelentősebb része gyártat Kínában. Nyilván nemzeti érzelmektől vezérelve, mert kizárólag a haza és a saját munkavállalói boldogulása vezérli.

A képzett(!) magyar munkavállaló bérköltsége (nem nettó fizetése) sajnos erősen közelíti pl az amerikait. Lényegesen különbség, hogy itt a munkáltatói járulékok és a munkabér adóterhei miatt a nettó fizetésben már óriási különbségek mutatkoznak. Ez pedig nem a "multik" bűne, mint ahogyan az sem, hogy az átlagos amerikai ÁFA tartalomhoz képest a magyar háromszor annyi forgalmi adót fizet, mint külföldi munkatársa.

Ha valaki azt mondaná egy magyar cégtulajdonosnak, hogy vigye már az üzlete egy részét mondjuk Albániába, mert ugyan ott 10-20%-al olcsóbban kijön, de a munkavállalók majd csak negyedannyit visznek haza, mint az itthoniak,- köszönhetően a korrekt, vállalkozásbarát ottani adórendszernek-, cserébe szenvedhet a nyelvi lés kulturális különbségek meg hasonló nyalánkságok miatt, akkor nyilvánvalóan kapna az alkalmon és rohanna Albániába.

Ez persze a "gonoszmultitól" teljesen jogosan elvárható.

dr kíváncsivagyok 2012.12.31. 10:21:17

@malanya:
""A multikkal kapcsolatos népi ellenérzések különösen erősek""

Talán amiatt , hogy egyezik a kormány propagandájával....
Vagyis ez maga kormánypropaganda ...

Mayday 2012.12.31. 10:25:35

"Amellett, hogy a multik nélküli Magyarországon (beleértve azt is, hogy minden korábbi állami vagyontárgy "nemzeti" kézben marad) ma elképzelhetetlen nyomor tombolna, az ország nem volna az EU és a NATO tagja, és minden bizonnyal folyamatos utcai harcokkal és anarchiával kellene szembenéznünk, "

bizonyíték, bármi objektív ok, ami erre mutat? Egy jó reklámszerződés, hogy ird ezt le ?

" Az energetikai, telekom cégek, bankok megadóztatása sem túl bátor, ha azt vesszük, hogy a beágyazott infrastruktúrájuk és befektetett eszközeik miatt alig mehetnek el innen komoly veszteségek nélkül, "
Ez meg igy konkrétan hülyeség, ui pl a T a Deutsche Telekom ott kint leselejtezett eszközeit hozta ide, azaz ha elmegy, nem veszít SEMMIT a hardveren, ellenben elveszíti Európa egyik legdrágább piacát... Hollandiában a Voda pl. olyan csomagot ad, hogy napi 2 EUR korlátlan minden Európa 40 országában. Ehhez képest a T nem volt képes megoldani, hogy az adatroaming menjen rendesen 650 HUF/10 MB ELŐRE levont díjjal.
Az általad annyira dicsért multik jórészt átvették a infrastruktúrát (nem fúrtak kutat, nem nagyon építettek jelentős gázvezetéket, stb), a Tesco és tsai meg arra jók, hogy tizede annyi embernek adjon munkát ugyanakkora kg-ban mért forgalom mellett, mint előtte a kisbolt, cserébe a 3 nap alatt megromló uborkát 90 napos határidővel fizesse ki és még jó szar minőségű terméket adjon el. Hát erre nincs szükség.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.31. 10:25:48

@dr kíváncsivagyok: A fasizmus nem azonos a nácizmussal, pláne nem csak pár nemzet sajátossága az az ideológia. Csak a zsidók nem irtottak népeket.

vallatas 2012.12.31. 10:31:42

Annyira gonoszok a multik, mint mindenki más.
Azt is emberek vezetik, a kis vállalkozásokat is.
A kis vállalkozás az ügyfélnek nem ad számlát így csal, vagy Szlovákiában regisztrálja a cégét, a multi meg több támogatást kap viszont ugye nem tud a vevőnek nem számlát adni, vagy feketén alkalmazni.

Komolyan nem értem mi itt a probléma. :-)
Volt egy kis városban egy magyar vállalkozás németeknek gyártottak kekszet, és a munkások 70% nem volt bejelentve, éhbéren dolgoztatva valami kézbe 75 ezer volt a bér. A nyereséget meg tudtommal valahol máshol realizálták. :-)
A cég mellett volt egy másik cég igaz nem magyar tulajdonossal, de gépsoron dolgoztak nettó 120 ezerért, biztos kaptak támogatást nem úgy mint a fészerházban működő igazi magyar tulajdonosokkal rendelkező vállalkozás.

beszállító 2012.12.31. 10:32:44

@Bicepsz Elek: A kereskedelem, a szabad kereskedelem mindenkinek jó. Nő a közjó. Persze, ez azzal is jár, hogy a korábban vámokkaél védett, nem versenyképes iparágak kihalnak, átadják helyüket az importnak és helyette olyasmit termel a korábbi gyártó, amiben versenyképes. A. Smith, D. Ricardo réges-rég bebizonyította a közgazdaságtan.

Ma az OECD végez erre vonatkozó kutatásokat, naprakészen elemezve a bilaterális és multilaterális szabadkereskedelmi egyezmények hatásait. És: jó nekünk, ha van ilyen, ha hiszed, ha nem.

silent76 2012.12.31. 10:40:32

@neoteny: Szerintem pont itt van a turpisság.
Mert a svájcban elöállított termék ugyanannyiba kerül, mint az itteni, a nyereséget, amit meg azon keres, hogy nekünk kevesebbet fizet, egyszerüen zsebre vágja. Miért van az, hogy a bérköltség a magyar cégnél 15%, a külföldinél meg 40%?

mrs. white 2012.12.31. 10:43:12

Én konkrétan a tesco miat zártam be. Már 20 éve amikor nyitottam a boltot tudatosan vidékre mentem mivel (hehe) egy hasznos multinál dolgoztam tudtam, hogy a tervek alapján mi várható 5-10 éven belül a kereskedelemben. Nem is volt gond. Nyithatott jé a penny a profi. A kutyát nem érdekelte mert jól csináltam akciókba beszálltam nem voltak sokkal olcsóbbak nálam. A tescora külön rákészültem. Nyítás előtt (tőlem 20 km-re) menyezetig volt a bolt jó árú termékekkel. Aztán néztem, másfél évig hogy havonta csökken 100-200 e forinttal a forgalmam, úgy hogy az emberek drágábban veszik a termékeket. Kivéve azt a 100-200 terméket ami miatt azt hiszik, hogy olcsó. nehéz azzal versenyezni amikor Ő 189 -ért adja a tejet te meg kapod 250-ért, mint kereskedő. Ez a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés. Beszállítókról. Akkor ne legyen a tesco hanem pl a Metro. ő konkrétan egyetlen cégnek fizetett anak idején 14 napra. Az a Coca Cola volt. mindenki más kegyelemből 30-180 nap között. Volt olyan csokis cég aki azzal dőlt be, hogy 180 nap után visszavitette a lejárt szavidejű termékeket mert hát ugye aminek lejárt a szavideje azt már sem eladni sem kifizetni nem akaródzott. Ennyire nagy üzlet beszállítani egy nagy multinak. 15 éve ha levettem 3 raklap cocát akkor jobb árban tudtam lenni mint a julius meinl. Most nagyon jó esetben kb 10-30 forinttal veszed olcsóbban a cocát mintha a multiba mész. Csak nekik 100% van rajta azon az áron. Te meg ahoz képest kapod 10%-al olcsóbban. Egyenlő pályák egyenlő esélyek. Mindegyik genyo. Cba a leggenyóbb, de ő is multi. Mert a multi nem azt jelenti, hogy külföldi. Inkább általánosan azt, hogy nagy forgalmú sok egységgel rendelkező. Szigoruan véve a cba multinacionális mert brüsszelben van boltja a parlament mellett. A tescoban egyébbként van fekete munkás nem egy nem kettő. Ugyanugy minimálbért fizet mint egy egyszerű kereskedő. A tescoban akiket látsz dolgozni azok töredéke alkalmazott a cégnél. A többi bérmunkás feketén. Szóval azon kívül, hogy 20.000 munkahely megszűnéséért felel csak az eladási és kb ennyi a beszállítói körben miért is hasznos számunkra?

vallatas 2012.12.31. 10:45:08

@silent76:
SVájcban láttad mennyibe kerül bármi is a boltban?:-)
De jó példa a hús Ausztriában, amit ott frissel pultból veszel, vagy ottani csomagolás az 2x olyan drága mint a magyar hentesnél, vagy magyar multinál vásárolt hús.
Tehát bizony ezeknél be be kell építeni a helyi munkaerő költségét az árképzésbe.

csőcsere 2012.12.31. 10:47:43

@Domini: emlékszem a 90 előtti időkre. Rosszabbul éltünk, a családom és én, mint most. Szürke, beszűkült, középszerű, szegény, lehetőségektől mentes idők voltak. Nekem most sokkal jobb, nem is lehet összehasonlítani.
Ez még mindig nem az igazi, még sokat kell tenni, hogy egy valóban élhető ország legyünk.

vallatas 2012.12.31. 10:48:22

@mrs. white:
pedig a CBA díszmagyar multi.
:-)
Ha tényleg feketén dolgoztat a Tesco, akkor tessék bíróságra vinni az ügyet, egy ekkora Multi egy ilyen botrányt nehezen vészelne át olcsón.

Egyébként CBA miért a leggenyóbb?
Mit csinálnak?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.12.31. 10:51:14

@silent76:

"Mert a svájcban elöállított termék ugyanannyiba kerül, mint az itteni, a nyereséget, amit meg azon keres, hogy nekünk kevesebbet fizet, egyszerüen zsebre vágja."

Ez teljesen valószínűtlen (ti. hogy a mo.-n gyártató multi nem próbál nagyobb piaci részesedést szerezni azáltal hogy alacsonyabb áron adja az alacsonyabb költségen előállított terméket), de ha így van: akkor meg nagyobb a tőkemegtérülése. Ha multi, akkor valószínűleg nyílt részvénytársaság: akkor meg venni kell a részvényeit mint a cukrot, mert vagy több osztalékot fizet, vagy jobban nőnek a részvényei ára mint az alacsonyabb tőkemegtérüléses vállalatoké.

silent76 2012.12.31. 10:55:43

@vallatas: Akkor miért nem emeljük fel holnaptól itt is minddennek azárát osztrák / svájci szintre a fizetésekkel együtt?

silent76 2012.12.31. 10:56:47

@neoteny: Zrt. A választ meg megirtad, hogy miért. És nem norvég a tulajdonos.

beszállító 2012.12.31. 10:57:29

@mrs. white: te magad írod, hogy a cba dettó, sőt... ezzel egyetértek. De értsd meg, ez nem multi, nem multi probléma, még csak nem is magyar sajátosság, világszerte így van. Egy közgazdasági jelenség áll mögötte, a neve: mérethatékonyság. Jelesül, hogy nekem, mint beszállítónak jobban megéri egy kamion árut lerakni a logisztikai központban, mint körbe-körbe járni 200 kis bolt között 5 kiló cuccal. Ezért már nincs is bolti kiszállítás szinte sehol. Ha mégis, csak drágábban tudja adni, mint egy láncnak nagy tömegben. Marad a kisboltoknak a Metro, csak hát a Meteo is rárakja a maga árrését, kétszer van az áru szállítva, az is költség. Nem tud versenyezni árban. Ha akar, másban kell. Mosolyban, kedvességben, apró szolgáltatásokban. Csakjhogy ez egy ilyen országban, ahol mindenkinek számít 10 forint, most nem megy.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.31. 10:57:35

@silent76: Ha osztrák szinten lennének az árak, akkor kevesebb lenne az adóbevétel, ugyanis az osztrák árak általánosságban alacsonyabbak, mint a magyar árak.

Csak a bérek alacsonyabbak itt.

A bérek meg azért alacsonyak,mert a kormány megengedi, hogy alacsonyak legyenek.

silent76 2012.12.31. 10:59:48

@kolbászoszsömle: erröl van szó. At vagyunk k*rva.

mrs. white 2012.12.31. 10:59:53

@vallatas: Ugyanolyan beszer ár mellet pl drágábban adja mint a coop. Ami miatt meg igazán genyo azt sajnos nem lehet elmondani ezen a forumon de engedd el a fantáziád. Ki kinek a barátja ki alapított most focicsapatatot stb. , vagy ha bedőlt mostanában egy élelmiszeripari cég akkor ki miatt dőlt és ki vette át utána.

beszállító 2012.12.31. 11:01:03

@vallatas: A CBA pl. nem fiet időben. Mi faktoráltatjuk a számláikat, még így is jobban megéri. Amúgy nagyon nyomott árakat fizetnek a beszállítóknak. Az a baj velük, hogy több szintű rendszer, van a központ, vannak regionális központok, meg maga a bolt. Mind külön vállalat, aki nyer eséget akar, ezért háromszor szedi ki a profitot, szembe pl. a tescoval, ahol csak egyszer. Ezért a legkevesebbet fizeti a beszállítóknak, alkalmazottaknak, mégis a legdrágább.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.12.31. 11:01:15

@silent76:

No akkor örülj hogy Svájcban vagy képes jóval nagyobb bért kapni.

val 2012.12.31. 11:07:06

@mrs. white: Igen-igen, ezt hívják liberális szabadversenynek. Amikor versenyezhetsz gyalog a BMW ellen. Vagy gyorsulhatsz vele a camping bicikliddel 100-ról 200-ra. Hátha nyersz is. :)

kerekparwebaruhaz.com/sites/default/files/imagecache/uc_category/camping.jpg

vallatas 2012.12.31. 11:07:14

@mrs. white: @beszállító:
Akkor majd csinálok egy ilyen táblát a Viktor beszédére:
"Le a magyar népet nyúzó magyar multival,
a CBA-val!" :-)

mrs. white 2012.12.31. 11:08:17

@beszállító: Minden szavad igaz. Sajnos a világ így működik ezért lesz egyere kevesebb munkahely. Ha felfogná az istenadta nép saját magát szopatja ezzel a vásárlási szokással akkor talán megváltozna minden de ez nyílván nem megy. Külföldön annyival másabb a történet, hogy ezen már részben túl vannak. Ott kezdenek visszatérni a hagyományos módszerekhez. itt azonban a jövedelmi helyzet miatt ettől fényévekre vagyunk.
Egy dologban nem értek csak egyet. Egy csomagolt nem itt előállított termék esetében, hogy a fenében van, hogy az olasz metro és a magyar között 80% különbség legyen nem a mi javunkra. Nem elég hogy többet keresnek de még az árak is olcsóbbak náluk. Arról nem is beszpéle, hogy az idei év botránya volt, hogy ide még a termékekbe is silányabb cuccokat tesznek mint nyugati csomagolásba. Mi ez ha nem genyoság és a klasszikus kizsákmányolás.

vallatas 2012.12.31. 11:10:15

@silent76:
Azok az országok amelyek ma elsők, azoknak mind van valami olyanjuk ami a többinek nincs, vagy sokkal fejlettebb.
Az igazán nagy olajos országokkal például senki nem tud versenyezni életszínvonal tekintetében!
A svájciak meg speciel eset, náluk ott a bankrendszer, a banktitok és ez mind Európában a sok nagy ország mellett egy kis ország vígan elél ebből a kivételes szolgáltatásból.
A probléma, hogy nálunk ilyen kivételes szolgáltatás, irányvonal nincs.
Talán csak a munkát terhelő járulék adóban vagyunk kivételesen kiemelkedő pozícióban. :p

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.31. 11:12:52

Minden – nagyon szomorú – jel szerint, a magyar nép, ezúttal mindegy milyen történelmi/pszichológiai traumák nyomán, lemondott sajét sorsénak irányításáról. Ez nem jelenti azt, hogy sorsával elégedett. De mert irányításáról lemondott, egyúttal a felelősség alól, hogy az hogyan alakul, önmagát föl is mentette. Elégedetlenségét így csak fölötte, mellette, kívüle állókra háríthatja. A célra éppen úgy megfelelnek személyek, intézmények, etnikai vagy más értelemben jól vagy roszul azonosítható csoportok, országok, bármi. Ezek egyike a „multik” és ezért éri őket annyi vád. Hogy azért ba van hazai működésókkel nem vitatható, De amennyiben kevésbé korrektül működnek nálunk, mint sok más helyen, azért sjűt mindenkori vezetsünk a felelős, amely számukra a mi számunkra előnytelen föltételek között működést megengedi.

Úgyhogy mint minden a hazai közéletben, az ezzel kapcsolatos problémák is az itt leírtakhoz vezethetők vissza:

www.kibulizottorszag.net

Amíg a magyar nép az ott fölvázolt alap problémáján, becsapottságán, amelyet eltűr, nem változtat, semmi érdemlegesen nem fog tudni változtatni legyenek azok multik vagy egyebek.

vallatas 2012.12.31. 11:13:09

@mrs. white:
megoldás a kérdésedre:
-itthon nagyobb az áfa
-sok elektronikai eszközön artisjust adó van, amiről nem tudsz.
"Hogy egyértelmű legyen mi a baj, például egy iPod nano esetén a 27 százalékos áfán felül, további 10 000 forintot fizetünk ki az Artisjusnak." - handras.hu

Ami lehet ott nincs, de itt van irreálisan magas plusz adó és itt jön ki.

mrs. white 2012.12.31. 11:14:53

@val: Igaz. Tehát akkor a gazdagabb országokkal nem érdemes versenyezni. Ha nem megy a roller a Bmw-vel szemben nem megy a kisbolt a multival szemben akkor itt is bele kell törődni a szegénységbe. Ezt a részét valahogy pedig senki nem akrja elfogadni, pedig ez a logikus végkövetkeztetés. Pedig micsoda perspektiva minimálbér környékén leledzeni kivéve azt a szerencsés esetet, hogy vlamelyik multinál valamilyen jó fizetős állást találsz. Addig amig öreg nem leszel és ki nem rúgnak.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.31. 11:17:23

Előző beírásom javított kiadása (elnézést a sok melléütésért):

Minden – nagyon szomorú – jel szerint, a magyar nép, ezúttal mindegy milyen történelmi/pszichológiai traumák nyomán, lemondott saját sorsának irányításáról. Ez nem jelenti azt, hogy sorsával elégedett. De mert irányításáról lemondott, egyúttal a felelősség alól, hogy az hogyan alakul, önmagát föl is mentette. Elégedetlenségét így csak fölötte, mellette, kívüle állókra háríthatja. A célra éppen úgy megfelelnek személyek, intézmények, etnikai vagy más értelemben jól vagy roszul azonosítható csoportok, országok, bármi. Ezek egyike a „multik” és ezért éri őket annyi vád. Hogy azért baj van hazai működésükkel nem vitatható. De amennyiben kevésbé korrektül működnek nálunk, mint sok más helyen, azért saját mindenkori vezetésünk a felelős, amely számukra a mi számunkra előnytelen föltételek között működést megengedi.

Úgyhogy mint minden a hazai közéletben, az ezzel kapcsolatos problémák is az itt leírtakhoz vezethetők vissza:

www.kibulizottorszag.net

Amíg a magyar nép az ott fölvázolt alap problémáján, becsapottságán, amelyet eltűr, nem változtat, semmi érdemlegesen nem fog tudni változtatni, legyenek azok multik vagy egyebek.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.12.31. 11:17:39

@vallatas:

"a banktitok"

Az már a múlté: az amerikaiak is, a németek is durván rázuhantak a svájci bankokra hogy adják ki az amerikai/német állampolgárságú számlatulajdonosok adatait. Az UBS fizetett az amerikaiaknak (legalább) $780 milliót és átadta 52,000 amerikai állampolgárságú számlatulajdonos adatait - miután a svájci törvényhozás engedélyezte a banktitok feloldását (legalább ezekre a számlatulajdonosokra).

vallatas 2012.12.31. 11:18:10

@mrs. white:
Amerikában a kis vállalkozások úgy versenyeznek a nagy vállalkozásokkal, hogy a helyi közösséget helyi specialitásokkal, helyi varázzsal fűszerezik meg. Vagy hát egyszerüen egy helyi borda barbekjú annyival jobb mint a multi hálózatának egy boltjában készült, hogy képesek inkább kicsit többet áldozni és a helyi kisvállalkozásnál veszik meg a füstölt bordát.
Ez szerintem Magyarországon is kezdik páran kapiskálni, több olyan kis bolt van amelynek saját kis péksége van, egyedi kenyerek, egyedi péktermékek által vonzza be a vevőt a boltjába... Hiába van Tesco, Cba, Coop így is piacon tud maradni, egy szeletet le tud csípni.

mrs. white 2012.12.31. 11:21:13

@vallatas: Nézzük a jó oldalát. Minél magasabb az Áfa annál jobban megéri elcsalni. Ebből egy pár cég remekül megél valamint azok is akik ezt elnézik nekik. Lehet, hogy kevesebb Áfával több jönne be mert nem érné meg elcsalni.Olyan ról már nem is beszélek, hogy aki valaha is dolgozott kereskedelemben kapásból megmondja hova kellene menni ellenőrizni csak hát ez nav-nál nem jön össze.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.31. 11:22:20

@silent76:
"Azt nem értem, hogy "alacsony hozzáadott értéket is képviselnek", mit jelent. Április 29-én ugyanazt a munkát végeztem Budapesten 142.000 HUF bruttó fizetésért. Május 2-án kezdtem ugyanebben a munkakörben Svájcban, 4800 CHF (4000 CHF nettó,.."

Ne hazudozzunk már, könyörgöm.

vallatas 2012.12.31. 11:22:42

@neoteny:
Igen ott kezd recsegni ropogni a dolog, Uniótól is egyre nagyobb a nyomás, viszont már annyi pénzt kezelnek, ott, hogy egy darabig szerintem ők még mindig meg fognak élni "banktitok"-ból!
:-)
Na majd mi átvesszük Svájctól a stafétabotot, ha már nem leszünk EU tagok, csak az OECD velünk is legyen olyan kegyes mint Svájccal!

mrs. white 2012.12.31. 11:26:26

@vallatas: Egy 1987 ben végzett nemzetközi felmérés szerint az emberek 67% fizet többet ha minőséget kap. Szerintem ez az arány attól most már sokkal rosszab. Egy olyan országban ahol a legfrisebb felmérések szerint az emberek 87%-nak nincs megtakarítása ott nem nagyon tudsz ezzel operálni. Az ötlet jó pesten vagy viszonylag gazdagabb környékeken működhet. Vidéken halálra vagy ítélve. Vannak falvak ahol már se bolt se kocsma nincsen.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.12.31. 11:27:14

@vallatas:

"Na majd mi átvesszük Svájctól a stafétabotot, ha már nem leszünk EU tagok"

Erről van szó: Mo. mint Közép-Keleteurópa adóparadicsoma, offshore fellegvára és pénzmosodája! Lesz annyi pénz hogy a legmodernebb fegyvereket tudja megvenni az ország az oroszoktól és sikeresen visszaver bármiféle támadást az EU-tól, Amerikától vagy bárkitől! ;)

Zabaalint (törölt) 2012.12.31. 11:27:56

A multikkal szerintem a következő a helyzet:

Mivel nyilvánvalóan mindenki felismerte, hogy legjobban azokkal a multikkal járunk legjobban, amelyek külföldi piacra termelnek itthon, lásd pl. Audi, Mercedes, és azokkal nem járunk jól, legalábbis anyagi értelemben, amelyek itthon árulnak valamit, pl. kereskedelmi láncok, ezért született meg a jó multi és rossz multi különbségtétel az legegyszerűbbnél egy nagyon kicsit okosabb magyarok fejében, nyilván a bankokat is a rossz multikhoz sorolva, mert csak a lakossági devizahitelezést látják, a vállalati hitelezést, ami szükséges a gazdasági fejlődéshez, nem. Így a minden idők legpopulistább kormánya is ennek megfelelően veti ki a különadóit.

Ahol téved a nép és a kormány is, az az, hogy ha azt szeretnénk, hogy a "jó multik" nálunk beruházzanak, nem tehetjük meg, hogy megszívatjuk a "rossz multikat", mivel ha ezt tesszük, akkor az előbbiek is megijednek, mert nyilván ők is bármikor bekerülhetnek a "rossz multi" kategóriába, ha éppen Orbán bal lábbal kel fel. Így aztán általánosan rossz híre lesz az országnak, és elkerülik a külföldi befektetők.

Más:
Szerintem az sem célszerű, hogy a CBA-t és a Coop-ot előnybe hozza az állam. Ugyanis ezek a cégek pont akkor tudtak fejlődni legjobban, amikor ilyen nem volt, a CBA külföldön is. Ha itthon előnybe hozzák, elkényelmesedik, és nem lesz versenyképes külföldön, mert a hazai piacon itt van neki a tuti. Holott a CBA-ra, mint magyar központú multira lenne leginkább szükség.

vallatas 2012.12.31. 11:28:34

@mrs. white:
Jogos, főleg azért nem is működik itthon ez mert köztudott, hogy a magyar árérzékeny de baromira.
:-)
Viszont igen a kocsmák mindenhol üzemelnek javarészt szép nyereséggel, hehe azok még nincsenek a multik kezében. :P

vallatas 2012.12.31. 11:32:27

@neoteny:
Ez nagyon liberális gondolkodás, most az arabok seggét nyaljuk meg a gyengék mellett kardoskodunk.
Csak nem, végre nem hősi halált akarunk halni?
Ó adná az ég, hogy végre mi basszuk a gyengébb kutyákat! :-)de hova lenne a nemzeti büszkeségünk. Pénzért vásárolnánk fel a Felvidéket és tennénk magunkévá, és nem fegyverrel, zászló lobogtatással? Mocskos dolog volna. :D viszont lehet sikeres.

haggyadaszt 2012.12.31. 11:32:33

Én 7 éve dolgozom multiknál. Szeretem, mert jól keresek - értelemszerűen ez a pénz a multiktól érkezik.

Ha nem keresnék jól, nem tudnám belelapátolni a pénzt a "magyar" termelők és szociális élősködők zsebébe.

Aki nem ért egyet, leszophat.
BÚÉK :)

nincs1itt 2012.12.31. 11:32:59

@Squid: Látom, hogy multinál dolgozol... Maradjunk annyiban, hogy amit befizet, azt adó-kedvezmény és egyéb "támogatások" formájában, amihez a kkv-k NEM FÉRNEK HOZZÁ, kapja vissza... Vagyis, a behozott "anyagi és egyéb tőke", sokszorosan megtérül számukra. Beruházást, fejlesztést NEM hajtanak végre... Nem csak a tesco és tsai-ra gondolok. Az autóipari multik, csak addig maradnak, amíg megéri nekik a gyártás, vagyis amíg a kedvezményeket megkapják és a hasznot kivihetik. Illetve a hazai munkaerő töredékébe kerül, mondjuk a nyugatinak és itt szennyezheti a környezetet, ahogy Németországban nem tehetné... Szóval a zöme a multinknak leginkább árt, minimálbéren foglalkoztatja a mérnöktől a segédmunkásig, mindenkit.

vallatas 2012.12.31. 11:41:15

@nincs_itt:
Vannak multik ahol hajtanak végre fejlesztéseket, Magyarországon.
A profit kivitele, meg nem teljesen mindegy?
Tartsa magyar bankba? Ami lényegében már külföldi OTP? Vagy utalja be az államnak a profitot? Akkor tuti itt marad! Ki lehet közgépezni... :-)

Ha egy magyar vállalkozás tulajdonosa a pénzét használja ami ugye az ő nyeresége volt, oszt ebből külföldi nem magyar kocsit, vesz vagy külföldön nyaral, vásárol akkor bizony kivisz a hasznot az országból.
Nincs mese vissza kell állítani a fizikai határokat, és a vámot jól meg kell emelni és magyar autót gyártani, hogy a magyar pénz, haszon maradjon itthon!

vallatas 2012.12.31. 11:43:59

@nincs_itt:
Még annyi, tegyük fel, hogy az autógyárak addig maradnak ameddig kaptak adó kedvezményt ez asszem Mercedes esetében 5év, viszont 5év x ezer embernek van munkája, lényegében az államnak nem kellett ezeket az embereket eltartania, a piac tartotta el. NEM?
Ja és azért áfát a fizetése után biztos fog fizetni, ami nem adó kivétel.
De, ha Jóska Pista akar Kecskeméten autógyárat nyitni 2000 emberrel lehet ő is kap adótámogatást, csak teremtsen munkát.

vallatas 2012.12.31. 11:46:13

@vallatas:
fizetése után áfát fog fizetni úgy értem, ha kap fizetést akkor elkölti, és ott az áfa. :)
csak mielőtt valaki jövedelem adózna.

bebe tv 2012.12.31. 11:51:42

@macitalp: A Videoton kivételével katasztrofális állapotban voltak. Ha volt egy automata (nyugati) gép körbeálltuk és tátott szájjal bámultuk.

Hajdanán egy állami textilipari gépgyárban húztam le mint műszaki jó 15 évet.Az általunk gyártott gépek lényegében az 1935-ös angol Platt gépek másolatai voltak még 1985-ben is.
Nem csoda, hogy a gépeink többségét csak Etiópiába, Irakba és Egyiptomba lehetett eladni.
Közben alkatrész beszállítói voltunk az SKF-nek és a Zinsernek.
Egy reklamáció kapcsán volt szerencsém 1989-ben 4 napot a Zinser-nél lenni, ahol képet alkothattam az akkori nyugat-német textilipari gépgyártás színvonaláról.Ha az ő gépeik voltak akkor a Forma1, akkor a mieink mellettük Trabantnak is csak jóindulattal feleltek meg.
Hát ez a remek ipar dőlt be 1990 után.

Zabaalint (törölt) 2012.12.31. 11:54:55

@vallatas:
A másik, hogy az Audi meg mióta itt van. Közvetve pedig nem csak annyi munkahely jön létre általuk, mint amennyit ők maguk és a beszállítóik nyújtanak, hiszen az alkalmazottak is költenek.

Kerek négyszög 2012.12.31. 11:56:57

@vallatas:
"Nincs mese vissza kell állítani a fizikai határokat, és a vámot jól meg kell emelni..."

No ebbe pusztulna bele az ország.

"...és magyar autót gyártani, hogy a magyar pénz, haszon maradjon itthon!"

Ez csak vágyálom. Ugyan olyan szarokat gyártanánk mint az utolsó Ikarusz buszok, amik az orosz igényeket sem elégítették már ki a végén, nemhogy a világszínvonalat.

vallatas 2012.12.31. 11:57:34

@Zabaalint: Arról nem beszélve, hogy ezek a multik nem a magyar autóipart vágják tönkre, hisz az nincs. Ergo itt nincs is konkurenciájuk, nem vádolható azzal az ő támogatásuk, hogy a magyar vállalkozásokat fojtják meg. Tehát én tényleg nem értem a felháborodás okát, inkább csak fogom a fejemet.
A szlovákok bezzeg, nem tököltek, el is léptek.
60-70 ezer állást köszönhetnek az autóiparnak.

bebe tv 2012.12.31. 11:58:05

@nincs_itt: Az autóipari multik, csak addig maradnak, amíg megéri nekik a gyártás, vagyis amíg a kedvezményeket megkapják és a hasznot kivihetik.

Miért mit kéne csinálniuk a haszonnal? Ajándékba adni a Matolcsy-nak? Ha már ennyire okos vagy akkor hónap végén ami megmarad a fizetésedből ne hagyd a számládon, hanem ezentúl add nekem. Így már OK a dolog?

vallatas 2012.12.31. 11:59:13

@kerek négyszög:
én ezeket iróniából, vicc javaslatként említettem, hogy mennyire nem életképes/életszerű megoldások. Viszont sokan a kettőt összemosva, fél igazságok alapján vizionálnak valami olyan rendszert ami szerintük tökéletes lenne.

Reformista Pista 2012.12.31. 11:59:28

Ezenkívül felhívnám a figyelmet még egy dologra: attól, hogy egy vállalat székhelye mondjuk Németországban van, az még nem jelenti azt, hogy német tulajdonú. A multik ugyanis szinte kivétel nélkül nyrt formában működnek, és a szabad tőkeáramlás miatt teljesen kevert tulajdonosi kör jön létre. Csak egy példa:

www.allianz.com/en/investor_relations/share/shareholder-structure.html

(4. diagram)

És akkor folytassuk egy picit: az nyilvánvaló, hogy attól még, hogy nem jönnek ide multik, ha termelni akarunk valamit, ahhoz be kell ruházni, ahhoz meg megtakarítás kell.
Tehát tegyük fel, hogy nem kell ide tesco, mi építjük ki az áruházhálózatot, mondjuk 200 milliárd forintból. Ezt megteheti az állam, ekkor neki kell beruházni ->magasabb adók/hitel(szintén külföldi, mivel belső megtakarítás alacsony), vagy összedobhatja a lakosság vmilyen módon (pl. egy tervezett beruházási alapon keresztül), de akkor ezek szerint van nála 200 milliárdnyi tőke.
Na most tegyük fel, hogy hagyjuk inkább mégis idejönni a tescot, de ha már itt van ez a 200 milliárd tőke azt befektethetjük tesco részvénybe, és kb. ugyanott vagyunk.

Ez kicsit sarkos, de valóban így működik, azaz a nettó tulajdonosi jövedelemáramlás a felhalmozott befektetői pozícióktól és azok aktuális hozamától függ.

Azaz annyi az egész, hogy jelentősen emelni kell a megtakarítások arányát, így hiába külföldi székhelyű cégek fektetnek be, de ugyanúgy tulajdont lehet szerezni abból a pénzből, amibe kerülne kiépíteni hazai irányítású cégeket.

Ebből is kifolyólag ez a prosztó multiellenesség teljesen ezo szint, kb. mint az "orvoslás" a bp tv-n.

Squid 2012.12.31. 12:18:10

@nincs_itt: A KKV-k azért nem férnek hozzá semmihez, mert nincs semmiféle érdekképviseletük, valamint a kkv támogatásokat a mindenkori kormány a maga sleppjének osztja ki. (lásd Széchenyi terv)

Másrészről a kkv réteg semmit a világon nem fog befektetni egy olyan országban ahol az állam kedvére zabrálhat el szektorokat, lehetetlenít el egész ágazatokat, államosít és visszamenőlegesen törvénykezik. Amíg a Fidesz hatalmon van SENKI ne vállalkozzon Magyarországon, mert vagy adóoldalról kap új fizetnivalókat, vagy ha neadjisten sikeres akkor úgy jár mint a mobilfizetés, a szemétszállítás, a játékgépek stb stb.

Igen multiknál dolgoztam, és nem minimálbérért hanem furcsa módon olyan fizetésért ami európai szintes sem volt rossz, céges autóval év végi bónusszal. Van némi tippem mi hogyan működik a multiknál így 15+ év rutinnal.

Az hogy nem ruháznak be és nem fejlesztenek, idáig a nap hülyesége pedig még csak dél van! Szerinted ki fejlesztette a Magyar Telekom hálózatát a 70-es évek katasztrofális állapotaiból? Szerinted kik és hogyan hoznak létre kutatólaborokat a BME-n az IBM vagy a CBA? A lista nagyon nagyon hosszú és itt csak az anyagi befektetésről van szó és nem mentem bele a nyugati típusú management és pénzügyi kultúra és know how magyar kollégáknak átadásáról!

Autóipari multik nem maradnak itt? Audi megvan? Az első TT óta itt vannak az meg 1998-ban jött le a szalagról.

Te és még sokan nagyon nagy tévedésben vannak a multik dolgai felől.

Meg kéne értenetek, hogy a kereskedelmi és bármilyen másik multi csak és kizárólag addig megy el ameddig a szabályzás lehetővé teszi!!!

Nem a multi zsákmányol téged ki és teszi tönkre a KKV szektort vagy a kisboltodat hanem az elmúlt 23 év politikusai akik olyan szabályzást hoznak amivel ezt megteheti az ide betelepült multi!!

Ne a Tescora haragudj ha kibasznak a melóhelyedről táppénz alatt, hanem a kormányra aki olyan törvényeket hozott hogy ez megtehető!

Nem a Metro tette tönkre a kisközértedet hanem annyi történt. hogy emelkedett az áfa, emelkedett a jövedéki adó, emelkedett a munkavállalók utáni teher.

Nem a multik miatt nem tudsz fejleszteni és tőkét bevonni a vállalkozásodba, hanem azért mert a tőke menekül az országból az államosításokat látva és a bankok nem hiteleznek a véglegesített bankadó miatt.

És végül nem utolsó sorban!!! Nem azért magas az áfa és a jövedéki adó stb stb a külföldhöz képest mert csak, hanem azért mert a 4,5 millió munkavállaló nagy része adó és járulékcsaló akarva akaratlanul.

Lehetne itt nyugati típusú társadalom, csak nekünk Magyaroknak nemzeti sportunk az adócsalás a rendszerváltás óta. Mindenki követel és az államtól vár mindent, de cserébe adót minimálbér után fizet és a többi megy a zsebbe. 300 e ember fizeti az SZJA bevételek 70%-át a 4,5millió aktív korú foglalkoztatottak közt. Ez mindent elmond!

Don Quixote de la Ferko 2012.12.31. 12:29:28

@silent76:

"Akkor most két nap alatt nött meg a "hozzáadott értékem" vagy ez csak átvarés a multik részéröl, hogy igenis éhbérért kizsigereljék a népet. "

Inkább részedről átverés.
Kérhetném a lakhatás és az élet költségeit?

mis 2012.12.31. 12:30:30

@Bicepsz Elek: A TESCOban legalább lehet kapni ékezetes billentyűzetet. Ha másért nem is ezért mindenféleképpen betérhetnél... :)

silent76 2012.12.31. 12:34:36

@Don Quixote de la Ferko: Mit szeretnél?
Fizetési kivonatot? Nem kell elhinned, ha nem akarod, irigykedj tovább. Milyen lakhatás és élet költségeit szeretnél?
Bruttó fizetés: 4800 CHF, ebböl
3960 jön kézhez (mivel külföldi vagyok, nekem levonják az összes adót (quellensteuer)

Lakás: 1411 CHF (víz, fütés benne van)
Krankenkasse: 295.5 CHF/hó
Villany kb.:30 CHF
Internet, TV telefon, mobil: 100 CHF
Mit akarsz még tudni?

FGSuperman 2012.12.31. 12:41:56

@Dr. Furia: na persze
- mert a nők nem szeretik belepakolni a picsájukat a szép autóba - mi'nnyá kiderül, hogy te az 1200-es Ladára buksz
- a műszaki cuccokkal is hasonló a helyzet - gondolom Junoszt-TV-t nézel és Commodore +4-ről írogatsz

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.31. 12:46:49

@FGSuperman: nem érted! A jó nők a pénzes pasikra buknak.
A nőket viszont nem érdekli a pénz.
A nők viszont nem érdeklik a férfiakat. Annyira legalábbis nem,hogy költsenek rájuk.

Ellentétben a jó nőkkel, mert azok viszont érdeklik annyira a férfiakat, hogy akár még dolgozni, és költeni is hajlandók azért, hogy legyen nekik olyanjuk.

Fikalnyik Eugén 2012.12.31. 12:49:35

@Squid:
"Szerinted ki fejlesztette a Magyar Telekom hálózatát a 70-es évek katasztrofális állapotaiból?"

na azért ez nem ilyen fekete-fehér, ha csak szimplán a közműalagutakat nekik kellett volna piaci áron kiépíteni a meglévők helyett be se teszik a lábukat ide. A gáz és elektromos cégek al- és felépítményeiről már nem is beszélve (amiket a fogyasztók fizettek ki anno önköltségen)...

csomagos 2012.12.31. 12:53:50

"Amellett, hogy a multik nélküli Magyarországon (beleértve azt is, hogy minden korábbi állami vagyontárgy "nemzeti" kézben marad) ma elképzelhetetlen nyomor tombolna, az ország nem volna az EU és a NATO tagja",........" és minden bizonnyal folyamatos utcai harcokkal és anarchiával kellene szembenéznünk"......!!!!!!!

1. A multik és a NATO... Érdekes összefüggés. Át kéne gondolnod, már csak időrendben...
Anarchia, utcai harcok. Mi van? Kérlek fejtsd ki bővebben! Nem fikázás, tényleg érdekel, hogyan vezeted le ezeket a gondolatokat!

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.31. 12:57:01

@silent76: te azért szeretsz vetíteni, igaz?

Mercel 2012.12.31. 12:57:56

@macitalp:

+1 a hozzászólásért, mert van igazságod, bár az éremnek van másik, sőt ez esetben több oldala is.
A sérelmeknek azért van alapjuk bőven.

++++1 ezért
"4. Ha a hülyeség fájna, ebben az országban nem lehetne megmaradni az ordítástól. Lassan így sem lehet."

Ezt pedig bizonyítja az évenként több tízezer honfitárs aki úgy gondolja, hogy nincs kedve stresszesen magyarkodni, nincs kedve birkát játszani, és közben azt gondolja ne rajta gyakorolják a hamis hazaszeretet prezentálását.
Különös iróniája a dolognak, hogy kétszeresen verik le döbrögin azzal, hogy elmennek - egyrészt nem adóznak, nem fogyasztanak többé itthon, másrészt pedig nagy számukkal naponta bizonyítják, hogy elcseszett kézivezérléssel nem lehet (soha nem lehetett máshol sem) csodát tenni.

"Frigyes"

Don Quixote de la Ferko 2012.12.31. 13:03:06

@silent76:

"Fizetési kivonatot?"

Tojok rá. Veled együtt.

"irigykedj tovább. "

Egyszerű életed egyszerű létét ne vetítsd ki másokba. Felesleges.

Bár nem fogod felfogni agyilag a kérdés lényegét, az érdekel, mennyi marad. Hogy még jobban megzavarjam egyszerű gondolkodásodat, nem összegszerűen, arra mint említettem, veled együtt tojok, hanem arányaiban. Mennyi marad? Ha nem érted a kérdést, nem baj, hőzöngj tovább, az is egy megoldás.

reálisan 2012.12.31. 13:07:09

Kár a multikat védeni, ne hazudjatok liberálisok. Rengeteg magyar vállalkozás lett életképes a mezőgazdaságban de még az iparban is. Ami rossz van ebben az országban az az elmúlt 8 év liberális politikája miatt van, kiárúltátok az országot, a kereskedelmi TVk rongálják a közerkölcsöt, minden ami a liberalizmushoz kötödik az ártalmas és káros. Ti vagytok a világ rákfenéi. És máig ti éltek a legjobban sajnos és ti károktok arról, hogy milyen rossz itt élni!

Don Quixote de la Ferko 2012.12.31. 13:08:30

@Mercel:

" nem adóznak, nem fogyasztanak többé itthon"

Ahogy azt hinni teccik. Dokinál meséli 50-es nő, hogy a lányának íratja a gyógyszert, aztán küldi ki neki.

Remélem minél hamarabb rendezik a tb befizetés ellenőrzését, és valóban csak azt látja el a doki, aki fizetett is valamit.

Don Quixote de la Ferko 2012.12.31. 13:10:45

@reálisan:

A közerkölcs Győzikét tette a legnézettebbé.
Nézőszáma kb. háromszorosa volt a teljes liberális-maszop tábornak.
Ugye nem kell segítség, a maradék kétharmad honnan került ki.

Reformista Pista 2012.12.31. 13:10:53

@reálisan: Nah, te nagy magyar!
a károk, meg a kiárúl az mit jelent?
Tanulj meg magyarul te buta g.ci

Mercel 2012.12.31. 13:11:52

Nincs kedvem közel négyszáz kommentnyi hőbörgést végigolvasni, így csak megtippelve szokás szerint a közhangulatot jelezném, hogy a multik sokszor valóban visszaélnek a fölényükkel DE..

Van/volt a mindenkori Magyar kormány ami meghatározza a Magyarországi gazdasági feltételeket.
úgy nagyjából 1990 óta kormánypártoktól és az épp aktuális ellenzéktől függetlenül el lehet mondani, hogy súlyosan elcseszték, az utóbbi 10, és főleg az utolsó 2.5 évben.

Nem a sokat és joggal szidalmazott tesco, madaras tesco és társai hibásak a Magyar kiskereskedelem nyomora, a saját nyomorunk miatt, hanem a mindenkori kormányzat.

Már többször elmondtam, hogyha a gyerekeimet felzabálja a kerti medencében egy rakás cápa, akkor nyilván sósavat öntök a medencébe, de miután lehiggadtam fogok egy vadászpuskát és megkeresem azokat akik cápát telepítettek a medencébe.
I. A cápák nem véletlenül kerülnek a medencébe.
II. A cápák tökéletes gyilkológépek akik azt csinálják amihez értenek illetve ami az életben maradásukhoz szükséges.
III. A multinacionális vállalatok pontosan úgy működnek mint egy rakás cápa.

Ez ilyen egyszerű.
Nem a multikra kell elsősorban hörögni, azok profitorientált vadak és lelki kérdések nélkül zsigerelnek ki piacokat és munkavállalókat a világ minden országában.
De látni kell, hogy nagy sikerrel ezt csak olyan országokban tudják ezt megvalósítani ahol béna, korrupt az államháztartás.

Amúgy nem a multik védelmében, de azért csendesen megjegyezném, hogy ma Magyarországon tisztességes bejelentést, szabadságolást többnyire pont a rohadék multiknál lehet megkapni munkavállalóként.

"Frigyes"

Mercel 2012.12.31. 13:18:15

@Don Quixote de la Ferko:

Nem mondtam, hogy minden Magyar aki elmegy innen az az erkölcs bajnoka.
A TB.-vel visszaélés azért ne számítson már se adózásnak, sem kereskedelmi fogyasztásnak.

Nem fizet ide sem jövedelem adót, sem fogyasztási adót semmilyen formában, ott adózik, ott fogyaszt ahol él. Tiszta?

A TB. visszaélésről meg annyit, hogy feketén fehéren nézve természetesen fujj.
Nade ismerek pár embert akik egy családi ház árát fizették be a TB rendszerbe, 'oszt mit is kapnak érte? Tudod mit? Én is kihasználnám.
Másrészt elmesélném azt a titkot, hogy a legtöbb értelmes kivándorló még évekig fenntartja a TB. jogviszonyát pontosan azért, hogy egy esetleges betegség esetén ne kelljen egy lakás árát kicsengetnie.

"Frigyes"

Squid 2012.12.31. 13:19:42

@Fikalnyik Eugén: "na azért ez nem ilyen fekete-fehér, ha csak szimplán a közműalagutakat nekik kellett volna piaci áron kiépíteni a meglévők helyett be se teszik a lábukat ide. A gáz és elektromos cégek al- és felépítményeiről már nem is beszélve (amiket a fogyasztók fizettek ki anno önköltségen)..."

Nem kevés helyen ők és a Pantel/Invitel/SiemensTraficom/stb stb csinálta meg ezt is! Nem is beszélve a teljes fizikai hálózat modernizációjáról és a városi alhálózatok kiépítéséről. És ezek csak a tyúkbelek, az aktív/passzív hálózati eszközökről, a számlázási rendszerről és a millió más dologról nem is beszélek!

Don Quixote de la Ferko 2012.12.31. 13:21:58

@Mercel:

És pont ezért fizessen ott a gyógyszerért, ahol van. Nem visszaélés, csalás. És gusztustalan.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.31. 13:23:29

@reálisan: Tökre azt hittem, hogy Orbán vezette be a közműadót, amitől a falu élhetetlen lesz.

Don Quixote de la Ferko 2012.12.31. 13:24:39

@Mercel:

Tegyük mellé még az önkormányzatokat.
Nehéz úgy kigazdálkodni egy üzlet költségeit, ha a helységet, amit kapsz, valakitől bérled vagyonokért, ő meg fizet érte gombokat az önkorinak. Régen azért ez nagy divat volt, nem tudom, most mi a helyzet, de ez is benne van a pakliban és erősen hozzájárult a kialakult helyzethez.

Don Quixote de la Ferko 2012.12.31. 13:26:01

@kolbászoszsömle:

Kádár rendszer, Antall kormány...
Nem folytatom, mindig a fejétől bűzlik a hal.

FGSuperman 2012.12.31. 13:27:29

@kolbászoszsömle: értem én

a gond, hogy lassan már a rossz nők közül is egyre többen a pénzes pasikra buknának

lelkük rajta

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.31. 13:28:49

@Don Quixote de la Ferko: Azé' be kell látni, hogy Kádár sem volt a falu ellehetetlenítésében akkora ász, mint Vitya.

Lekapcsoltatja az Internetet, kábeltévét és magától elmegy onnan a nép.
Még aludni sem megy falura!
Zseniális!

ANTI-SQUIRREL 2012.12.31. 13:44:14

Ugy tunik hogy a szerzonek elgurult a gyogyszere! 25 evvel ezelott amikor nem voltak multik nem hogy 30 ezer, de meg 300 hajlektalan sem volt Budapesten. Dul a szegenyseg es a nyomor szo szerint. Meg hogy multik nelkul szegenyseg lenne?!
Nelkuluk normalis gazdalkodas lenne es nem ehezne a fel orszag bakker, mert kib@szott korrupcio van mindenhol!!!
Sem a multik es sem a kib@szott nyugati bankok nem hianyoztak nekunk.
Ha errol tartananak nepszavazast kivancsi lennek ki tenne X-et a bank/multi rublika melle.
Kb. 1 millio ember van barlistan a 10 milliobol. Ja nem mellesleg a nagy mutik fel, egy ev mulva fizetnek a beszallitoknak miutan atvettek es eladtak az arut. Pont ugy mint a libas sztori, ahol tobb szaz vallakozot tettek tonkre azzal hogy nem fizettek nekik.
Ezt csinaljak a multik nem csak otthon, de mindenhol mashol a nagyvilagban. Termeszetesen a problema a korrupt 20 fillerert megveheto kormanyzatban van, ahol kivetel nelkul mindenki lop/csal/hazudik.

Leulni, egyes!

2012.12.31. 13:52:02

Nézzük a nem politikai dumát:
"Ha nem lennének a multik, nyomorban tobzódnánk."
-Érdekes. nem voltak multik és nem nyomorogtunk. Most vannak, és nyomor a "köbön".
"nem lenne EU, nem lenne NATO".
-Ki a büdös francnak hiányozna? A sok hülye szavazót megvezették szépen, ahogy most is, legutóbb. Mindenki áradozott a bővülő piacokról, holott elég lett volna csak egy kicsit kitekinteni a szomszédokhoz, mekkorát szívtak azzal, hogy tagok lettek anno. Azt hittük, a piac az lesz, hogy majd mindent el tudunk adni. nem gondoltuk, hogy a piac az lesz, hogy mindenünket kinyírnak és mi majd megvesszük az ő szarjaikat. Nincs állattenyésztésünk, nincs iparunk. Hurrá!
De vannak multijaink. Akik nem itt adóznak, akik éhbérért dolgoztatnak, akik heti (!!!) szerződéseket kötnek a dolgozókkal. Akik mindent megtehetnek, mert a törvényeinket ők alkották, a pénz alkotta. Ki vagyunk szolgáltatva nekik. Ha a zalai Flextronics 9 ezerről 2 ezerre akarja redukálni a létszámot, hát ennyi, nem tudunk ellene tenni semmit. Mert ugye milyen jó is volt, amikor annyi ember dolgozott nekik szaré-hugyé, amikor ment a szezon. Azután meg mindenki le van szarva. És igen! Megtehetik, mert a jog őket, nem a munkásokat védi. Jöhettek akármilyen dumával, a multik miatt és az EU miatt tartunk ott (az éppen aktuális kormány asszisztálása mellett) ahol a part szakad. Vajon miért indultak el százezrek a határok fele? Mert itthon csak éhen dögleni lett jogunk. Ez már nem élet.
A vidéki ember is szenved, mert nincs már semmije. Nincsenek állatok, kert. Mert sem ideje, sem lehetősége. A nap 24 órájában azért gürizik, hogy azokat a kurva csekkeket befizesse. Nem tud nyúlni semmihez sem. Nincsenek csirkék, sertés, amihez nyúlhatna, ha nincs pénze enni. Én magam is vidéken lakom, de egy kezemen meg tudom számolni, hány háznál vannak állatok. Én innen úgy látom, hogy a legnagyobb hibát pont Antallék követték el. Onnan már nem volt nehéz hibázni. Hisz minden kormány kivette a részét ebből, megvesztegetni nem volt nehéz (és most sem az) senkit. Most jönnek a földek, mert az a nagy biznisz. Azt még el lehet adni. Vajon miért jön annyi Holland, Belga, minden genyó ide hozzánk és vesz meg mindent, amit csak lehet? Mert otthon már nem tud! MERT NINCS! De majd mi eladjuk a hazánkat megint és megint. Rohadjon meg az EU. Nem hiszem el, hogy nem látjátok, mire megy ki a játék? Ők csak úgy tudják fenntartani a jólétüket, ha mi a rabszolgáik leszünk, ha minket kizsákmányolnak. Menjetek már ki külföldre, nézzetek már körül! Évek óta kint dolgozom, nem lehet nem észrevenni. Most jön Románia. Most ott szabad a rablás. Minket már leraboltak. Itt már nincs semmi, csak a föld. Még...
(Nyíregyházán hatalmas állami támogatással épült anno a Flextronics ipari park. Kérdem én, hol van ma? Sehol. Hol van az a pénz?)

2012.12.31. 13:55:02

@kolbászoszsömle:

"A bérek meg azért alacsonyak,mert a kormány megengedi, hogy alacsonyak legyenek."

És mi értelme lenne a minimálbér-emelésnek?

A minimálbérrel pont az az alapvető probléma, hogy horror magas Magyarországon.
Amíg egy kínai üzemben egy munkás 1,6 dollárért (durván 600 forint) elvégzi havonta ugyanazt a betanított munkát az elvárt minőségben, épeszű cég nem fog nálunk dolgoztatni kötelezően legalább 130 ezres bérköltségért havonta.
Csak nagyon kevés multi jön ide Magyarországra, többnyire csak a kedvezményekkel lehet idecsalogatni őket.
Ha emelnénk a minimálbért, akkor egy nagyon jelentős munkavállalói réteg végleg kiesne a magyar munkaerőpiacról.
Most mondhatnánk, hogy makroszinten esetleg nem is lenne rossz, ha tényleg a jelenleginél jóval szűkebb, de európai szinten kvalifikált szakemberekből álló, minőségi munkaerőpiac alakulna ki Magyarországon a kötelezően magas bérek miatt. Viszont akik ebbe a körbe tartoznak, azok meg messze nem minimálbért keresnek állami kényszer nélkül sem...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.31. 13:57:18

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ne csodálkozz az 50 év körüli diákmunkásokon. A diploma nélküli közalkalmazottak jelentős része a nyugdíj előtt rájön, hogy diplomával magasabb bért érhet el és a nyugdíj előtti években kapott bért nagyobb súllyal veszik figyelembe, ezért nagyon sokan beiratkoznak valamilyen szociális munkás vagy hasonló szakra. Persze ők csak azért kaptak fizetésemelést az utóbbi 10 évben, mert a minimálbér alá csökkent a bértábla szerinti bérük, így nem kell csodálkozni, hogy a munkahelyük mellett pénztárba is beülnek... A másik kategória az OKJ-s kereskedelmi szakot végzők hada a munkaügyi központok által támogatott képzésekről, de vannak felnőttek gimnáziumában tanulók is...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.31. 14:02:18

@tff: A kínai munkások legendás olcsóságáról annyit, hogy a nagy elektronikai üzemekben a gyártósoron dolgozók bére már a havi 60-70 ezer forintos kategóriában van. Nem véletlen, hogy több amerikai cég tervezi az USA-ba visszavenni a gyártást, mert a hazatelepülési adókedvezménnyel már megérheti nekik.

zotyesz11 2012.12.31. 14:07:25

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Te figeyjj!
Milyen alap- és nyersanyagokról beszélsz?

A földgázt és a kőolajat Ukrajna felől Oroszországtól kapjuk.(Vámolva)
A vasat szintén.
Szerintem az összes ötvözőt és színesfémet is...
A búzát nem.
A tej és a tojás jó részét viszont az Eu-tól...
(micsoda nagyszerű vívmány)

Mit kapunk az Eu-tól olyan nagyon olcsón?
Demokráciát?
A Internetet?
Ja a t-mobil, meg a telenor szolgáltatókat, azokat kaptuk (a nyakunkba), mint jó multikat.
Meg kaptunk még olcsó deviza hiteleket, a raiffeisen meg erste nevű leányvállalatokon keresztül.

Ja. Drágábbak lennének - sokkal - bizonyos termékek. Mint az Ájfón meg a többi okos telefon? Szerintem ezek most is drágábbak, mint mondjuk Németországban.

Multik nélkül nem lenne például több tíz ezer Tesco pénztárosi és anyagmozgatói állás.
Nyomor lenne, mint a 90-es években...

csőcsere 2012.12.31. 14:10:34

@mrs. white: miért játszottál középhaladó sakkozóként egy sakknagymesterrel sakkot? Hacsak nem a tanulásért, igaz. A vereség borítékolható volt. Miért nem más játszmában hívtad ki, amiben nem mester, sőt? Ez a kérdés a többi kisboltosnak is szól, apropó.

Vásárlóként a véleményem: a kisboltosok azt hiszik, a tecsót meg tudják verni a játékában. Mintha egy vézna kisgyerek hívna ki egy többszörös győztes bokszolót egy bokszmeccsre. Esélytelen.
Mi van akkor viszont, ha ez a vézna kisgyerek, aki pl. imád x-box-szal játszani, kihívja a digitális téren kihívásokkal küszködő bokszolót x-boxon egy bokszmeccsre? Ugye milyen máshogy néznek ki ebben az esetben az esélyek?

Kisboltosok nyelvére lefordítva: rengeteg a kisbolt, akik tele vannak olyan áruval, amit a tecsóban is megkapok. Miért venném a kisboltban?
Nagyítóval kell keresni viszont pl. a jó hentest és a jó zöldségest, ahol olyan húst és zöldség-gyümölcsöt kapnék, amit a tecsóban soha.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.31. 14:16:19

@nincs_itt: " minimálbéren foglalkoztatja a mérnöktől a segédmunkásig, mindenkit" - ez egyszerűen nem igaz.

Sir Galahad 2012.12.31. 14:16:51

@tff: Bocs, hogy beleszólok a vitátokba, de ez a mondat kiverte a biztosítékot: "A minimálbérrel pont az az alapvető probléma, hogy horror magas Magyarországon." Igen? Mondd csak, hogy tudsz belőle megélni? Ja, nem annyit keresel? Akkor meg honnan veszed, hogy magas? Igen, abból a szempontból lehet magas, hogy egy befektetőnek sokba kerül a munkavállaló... Oké, akkor ne a minimálbért emeljük olyan szintre, hogy meg lehessen élni belőle, csökkentsük helyette a megélhetési költségeket! Mondjuk a közüzemi díjakat... de jaj, jaj, megint sírnak a multik, mert ezzel meg az ő hasznuk csökken... Szóval csak arra akartam rávilágítani, hogy ez a kérdéskör elég bonyolult. Egyébként BÚÉK!

Makkasz 2012.12.31. 14:24:30

@Bicepsz Elek: Befektetés, tőke, tudás nélkül egy rakat szar lenne. Tudjuk mi lenne a multik nélkül, mert már megtörtént. Elfelejtetted?
- 2 év várakozás ladára,
- 3 év telefonra,
- egész napos bevásárlókörutak,
- minden termékkel végtelen szopás ha elromlik, nem megfelelő minőségű, a kiskeres magyarázkodik a garanciáról.

Ilyen lenne multi nélkül.

Tesco titok. Ugyan mond már meg, ki kényszeríti az embereket, hogy ott dolgozzanak?
Szittyafasz.

Squid 2012.12.31. 14:25:52

@Sir Galahad: Az adók horror magasak Magyarországon és az adóelkerülés, nagyjából az összes problémánk erre vezethető vissza.

nincs1itt 2012.12.31. 14:53:17

@vallatas: Egyedül vagy ilyen okos, vagy súg valaki??? Pl. Németország, oda áramlik az a profit is amit máshol termel meg! Mo.-on pedig marad a éhbérért dolgoztatott melós, mérnök és a fejletlen gazdaság...
@droid_: Cáfold meg! Szerinted szívjóságból van 2 féle minimálbér??? Halkan kérdezem csak, tudjátok ti mennyit kap egy német mérnök, szakmunkás Németországban ugyanazért a munkáért????
Fogalmatok sincs! Na, ezért van itt(átmenetileg) a "multi"!

2012.12.31. 15:06:34

@Sir Galahad:

Nyilván teljesen más az a kérdés, hogy meg lehet-e élni belőle (és ha igen, milyen szinten), de azt se feledjük, hogy a munkabár az nem szociális jogon jár, hogy a melós az ilyen-olyan szintű életszínvonalát fizethesse belőle
A bérfizetés és a melós csak egy szükséges rossz a profittermelési folyamatban a vállalkozó számára.

Egyébként még szerintem egy 30 ezer forintos minimálbér is pont 30 ezer forinttal több, mint a 0 Ft-os bér. És lehet, hogy sokan szívesen vállalnák ennyiért is, mert pl. van máshonnan is jövedelme a családnak, vagy megelégednének egy szerényebb életszínvonallal stb.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.31. 15:11:35

@tff: Az a baj, hogy a minimálbér nem elég a megélhetésre.
Ha valaki a munkájával nem keres annyit, hogy abból megéljen, akkor hülye, ha dolgozik, ha pedig nem termel annyi értéket, hogy abból jusson neki annyi, hogy abból megéljen, akkor azt a munkát, feladatot el sem kell végezni, mert nem éri meg elvégezni.

A minimálbér felemelése egy elvárt életszínvonal biztosítási szintjéig egyszerre két dolgot okozna: az alacsony értékteremtési képességgel rendelkező, emellett szükségtelen munkahelyek megszűnnének (ezek amúgy is csak a nyomort generálták), plusz az adócsaló vállalkozók is hozzájárulnának legalább olyan szinten a közterhekhez, mint ahogy azt az általuk folytatott életszínvonal alapján minimálisan elvárná az ember.

Ezen kívül kicsit zárulna az az olló, ami a megtermelt értékből való részesedést illetőleg figyelhető meg egy nyugati munkás és egy magyar munkás között.
Magyarul csökkenne a kizsákmányolás.

2012.12.31. 15:15:15

@Squid:

"Az adók horror magasak Magyarországon"

Ez így általánosságban nem igaz, vannak adók, amik valóban magasak, de pl. a jövedelemadózás EU-s viszonylatban kifejezetten kedvező.

Az adóelkerülés is egyszerűen azért magas, mert ilyen a magyar mentalitás, másrészt meg mert többnyire büntetlenül meg lehet tenni.

Ha összesen fél százalék közterhet kéne fizetni az állam felé, hidd el, hogy ilyen viszonyok mellett sokan azt sem fizetnék be.
De a 90%-os adót is befizetnék, ha azonnali és elkerülhetetlen szankciókkal járna az elmulasztása.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.31. 15:20:08

@nincs_itt: megcáfoltam. és van fogalmam róla, a kollégáimnak is, hogy a "kinti" mérnöki bér alig feléért-harmadáért dolgozunk, ami a minimálbér sokszorosa itthon.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.31. 15:20:37

@tff: Amióta a járulékból adót csinált Orbán, általánosságban is igazzá vált, hogy itt horror adók vannak.

heck 2012.12.31. 15:22:44

@tff: Ilyen adó politikával indult a náci párt is.

2012.12.31. 15:23:38

@kolbászoszsömle:

"az alacsony értékteremtési képességgel rendelkező, emellett szükségtelen munkahelyek megszűnnének (ezek amúgy is csak a nyomort generálták)"

Oké, ezt mondtam én is, csak akkor adódik a kérdés, hogy mi legyen azzal az uszkve egymillió alulképzett munkavállalóval, akik máshova nem kellenének...

Ami pedig a vállalkozók terheit jelentené, arról azért ne feledkezzünk el, hogy ma a vállalkozások túlnyomó többsége szerintem nem kimondott fényűzésben élő, rosszhiszemű bűnöző adócsaló, hanem olyan kényszervállalkozás, ami némi ügyeskedéssel ki tudja venni évi átlagban kb. egy család átlagbérét az üzletből, és esetleg még pár alkalmazottnak is adnak munkát.
Na ezeket is rögtön tönkretennénk a minimálbér-emeléssel.

heck 2012.12.31. 15:24:44

@tff: Az 5000Ft-os bér meg ötezer forinttal több mint semmi. Nagyon magvas gondolat.

heck 2012.12.31. 15:26:26

@tff: "alacsony értékteremtési képességgel rendelkező, emellett szükségtelen munkahelyek megszűnnének" és a bőség kosarából majd mindenki egyenlőn vehet?

2012.12.31. 15:28:52

@heck:

Költözz ki Észak-Koreába vagy Kubába, ott igen.

2012.12.31. 15:30:10

@mrs. white: Különbséget kellene tenni a multik között.

A kereskedelmi dolgozók itthon sajnos semmit sem keresnek, és még ki is vannak szolgáltatva. Tudom, még sok olyan ember van rajtuk kívül is, aki éhbért keres.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.31. 15:35:37

@tff: Most az van, hogy valami okból kifolyólag inkább végzünk minden munkát ár alatt, belekényszerítve egy negatív árversenybe a segédmunkástól a mérnökig mindenkit, mert úgy gondoljuk,hogy nem lesz majd munkája annak az egymilliónak, aki egyszerűen most sem termel elég értéket ahhoz, hogy abból megéljen.

Miközben sírunk a recesszió miatt, meg a szegénység miatt, meg az miatt, hogy itt nem fizetik meg a munkásokat, és elmegy mindenki, aki egy kicsit is többet akar.

Ez egy olyan spirál, amibe nagyon csúnyán beszálltunk és ebből ki kell törni.

A munkanélküliek száma egy 120k forintos minimálbértől nem emelkedne, csak annyi történne, hogy érdemes lenne dolgozni.
Az új munkatörvénykönyvvel egyidőben simán be lehetett volna vezetni, jut is marad is alapon.

csavari 2012.12.31. 15:49:15

@dr kíváncsivagyok:

Te hülye gyerek kb. 20 millió némettel van kevesebb a háború befejezése óta! Arról nem is beszélve, hogy a bolsevizmushoz több mint 100 millió halott tartozik! A bolsevizmust a zsidók hozták létre (mellesleg a fasizmust is) azok is üzemeltették! talán meg kellene ismerne
d a valós történelmet és nem azt amit ti össze hazudoztok!

heck 2012.12.31. 15:50:44

@kolbászoszsömle: A munkavállaló szinte minden munkát elvállal, akkor hogyan jön ki, hogy nem termel értéket. Elvégzi a munkát, amivel megbizzák. Mi köze neki az értékteremtéshez? Az útszéli örömlány milyen értéket termel havi 2 millióért adómentesen? 1 millió utcalány felvirágoztatná az országot? Azért van recesszió kis országban, mert haldoklik a szexipar?

heck 2012.12.31. 15:52:49

@csavari: Kár, hogy nem igaz, amit írsz. Részleteiben sem. Továbbá miköze a minimál bérhez?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.31. 16:08:29

@heck: Ha legális lenne a prostitúció, és a lányok bárcával üzemelhetnének legális bárokban, gyanúsan jobb lenne a helyzet. :)

Hogyhogy mi köze az értékteremtéshez?

Gyártasz zöld gumimacit. A zöld gumimaci gyártása munka, de a zöld gumimacit nem lehet eladni, tehát hiába dolgozik, nem termel értéket.

Ha a zöld gumimacit csak úgy éri meg gyártani, hogy azért csak 30k-et tud fizetni a munkáltató, akkor igazából nincs is szükség gumimacira.
Ha valaki olyan dolgot gyárt, amire nincs olyan igény, amiért érdemes azt gyártani, akkor arra a termékre nincs szükség.
Mert megfelelően alacsony árral _bármit_ el lehet adni, de nem kell _bármit_ eladni.

Gondolom fizetnél 5 forintot, hogy kirakja valaki a sétányodon a gyöngykavicsokból a macskád portréját.
Viszont ez két nap meló, meg két nap rákészülés.
Tehát egy hét, ami alsó hangon 100k, mert oda kell menni, van amortizáció, ezazamaz.
Ennyit viszont nem fizetsz érte, mert a valós bekerülési költségért nincs rá szükséged.

Ha úgy csinálunk, mintha az élőmunkának nem lenne valós bekerülési költsége, akkor azzal nyomort generálunk, mert ahogy a karbantartás hiányában egy darabig el lehet autózni, ugyanúgy el lehet melózgatni megélhetés alatt is, csak akkor bizonytalan lesz a termelés minősége, meg sok lesz a roki.

Mercel 2012.12.31. 16:24:01

@Don Quixote de la Ferko:

Most komolyan nem akarom mindenképp a magam igazát védeni, úgyhogy részemről ennyit tennék hozzá aztán mindenki azt csinál amit akar..

I. Senki nem mondta, hogy az általad felhozott példa tömeges lenne.
II. A forrásod az ismerek valakit aki ismer valakit aki azt mondta alapú - ez annyira nem hmm tényszerű.
III. A TB. jogviszonyt szerintem is helyesen egyre szigorúbban ellenőrzik - ezen kár görcsölni mert már most is megvan.
IV. Azt mondjuk honnan is tudod, hogy az illetőnek akiNEK felíratták a gyógyszert nincs itthon fenntartott TB. jogviszonya?
Most őszintén kint élsz mondjuk Írországban VAN itthon jogviszonyod (kb. havi 6000 forint), de a gyógyszerért haza kéne repülnöd amit esetleg számos oknál fogva nem tehetsz meg akkor nem kérnéd meg anyukádat erre? Mert szerintem akkora erkölcs bajnoka te sem vagy, hogy nem.. Csak nem most épp nem vagy abban a helyzetben és kaffogsz..

Ez így hangulatkeltés ami ostobaság. Még ha színtiszta csalás ahogy azt mindenképpen be akarod állítani (Mellesleg egy hallottam valamit a többit meg jól kikövetkeztetem alapon) akkor sem lehet ez alapján egyrészt az összes kint élő / dolgozó Magyart csalónak brigantinak beállítani bárhogy is szeretnéd, másrészt még mindig nem fér a fejembe, hogy hogyan lesz ebből tényleges fogyasztás ÉS adózás ITTHON.
Nálunk érted?

Arra próbáltam rávilágítani, hogy Magyarország, Mi a Zemberek, vagy pógárok és a Magyar állam bukunk azon nem keveset, hogy éves szinten egy kisvárosnyi Magyar gondolja úgy (nem kalandvágyból), hogy jobb lesz neki egy olyan országban ahol normális munkával de akármilyen munkával is nem lesz az élete mindennapi stressz, harc, nem kell rettegnie a sárga csekkektől a napi szinten kitalált lehúzásoktól, a szar közbiztonságtól a jövőtlenségtől, a seggfej politikusainktól.. soroljam még?

Konkrétan ezt írtam le, mire te jöttél valami hallomás alapon kitalált TB csalással.
Ehh...
A gond az, hogy nem csak nálad és nem csak a kommentelők között tapasztalom ezt a hozzáállást hanem a mindennapi életben is.

"Frigyes"

nincs1itt 2012.12.31. 17:06:36

@droid_: akkor Neked, máris jóóó!!! Éljenek a multik!!! Azért én, a helyedben utána számolnék, hogy 2-3x-os bérért szívatnak-e, vagy inkább 4-5x-ös a különbség... Az árszínvonal azonossága mellett!! Röviden, gyökér vagy, azokkal együtt, akik a jelenlegi "jólétükért" - csak a minimálbérhez képest, ott Hátsó Hátasztánban - simán megszívatják magukat és dolgozó társaikat, akiket még le is néznek...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.31. 17:27:42

@nincs_itt: utánaszámoltam. röviden, te vagy a gyökér, mivel hülyeségeket irkálsz olyasmiről, amiről fogalmad sincs ;)

nincs1itt 2012.12.31. 17:49:29

@droid_: Bizony, mert én a helyi viszonyokat ismerem... De sebaj, gondold magad okosnak, éhbérért!!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.31. 17:58:31

@nincs_itt: szóval a helyi viszonyokat mi? mert te multinál voltál mérnök itthon is, meg most bécsben is ugye? ha az lettél volna, nem írtál volna azt az ostobaságot, amit kijavítottam. a többi fröcsögésed, meg a fenti hülyeségek, amit megpróbálsz az én véleményemként beállítani (lenézés és társai), nem érdekel.

csavari 2012.12.31. 18:02:10

@heck:

Minden betű igaz amit írtam! Az meg, hogy nem vagy képes az összefüggéseket látni közte az mutatja hogy milyen szellemi szinten vagy! Nem kérek választ egy ilyen bunkótól!

Zedder 2012.12.31. 18:17:46

@nincs_itt: "Na figyu, járj utána, hogy az adó- és járulékkedvezmények, amiért a "multik" méltóztattak megtelepedni"

Pont leszarom ezt, amíg azt látom, hogy a tavalyi adóbevallásom szerint 3 millió forintnál is több SZJA-t fizettem. Na most számold ki, hogy ehhez még mennyi TB-t és nyugdíj fiszfenét fizetett be a munkáltatóm. Plusz még a céges juttatások, amelyek eredményeképpen több maradt a zsebemben, többet tudtam magyarországon elkölteni, a fogyasztásommal még az adók+járulékokon felül is támogattam az országot.

Ehhez képest az előző magyar KKV munkahelyemen 4 órára voltam bejelentve és gyakorlatilag zsebbe jött minden lóvé. Kvázi nulla juttatással, értelemszerűen kisebb fogyasztással.

A mocsok multi...

Tényleg, te mennyi adót is fizettél be, ha már ennyire magyarkodsz?

"Beruházást, fejlesztést NEM hajtanak végre... "

Ezt is sokszorosan megcáfolták már előttem. Amit mintha nem írtak volna: TUDÁST is átad és itthagy a magyaroknak. Ez az "ingyen" jött oktatás szinte felbecsülhetetlen, nemzetgazdasági szinten óriási pluszt jelent.

Zedder 2012.12.31. 18:20:52

@silent76:

"
Lakás: 1411 CHF (víz, fütés benne van)
Krankenkasse: 295.5 CHF/hó
Villany kb.:30 CHF
Internet, TV telefon, mobil: 100 CHF
Mit akarsz még tudni? "

Azt, hogy mit nem értesz a bérezések közti különbségen. Majd ha idehaza is 1500 frankot fizetsz egy lakásért, meg 50 frankot egy kilo csirkemellért (valamiért a kajaárakat nem nagyon írtad be!), 100-150 frankot a havi BKV bérletért, na akkor talán itthon se bruttó 142 papírt kapnál.

Mondjuk a hitetlenkedőket nem értem, kimondottan keveset keresel Svájcban, furcsállom, hogy ismerve a megélhetési költségeket, ezt így bevállaltad... De hát a te életed.

Zedder 2012.12.31. 18:25:32

@nincs_itt: "Azért én, a helyedben utána számolnék, hogy 2-3x-os bérért szívatnak-e, vagy inkább 4-5x-ös a különbség... Az árszínvonal azonossága mellett!!"

Milyen azonosság, hülyegyerek? Én holnaptól kezdek egy EU-s államban, viszlát abszurdisztán. Azt már látom, hogy csupán 2x annyit fogok keresni (volt honnan indulni, lásd az előző szólásom), ellenben a lakhatási költségem kb. 5x-e lesz a magyarnak. A többi még kérdéses, ki kell tapasztalnom, de az azonosság mindenképpen csúsztatás.

Persze akinek kifli-párizsi-zacskóstej és egy koszos-bérelt szoba az élet netovábbja, az lehet úgy látja, mint ahogy te tálalod.

heck 2012.12.31. 18:31:35

@csavari: A pincértől is azt rendeled amit nem kérsz, hogy emlékezzenek rád?

heck 2012.12.31. 18:33:01

@Zedder: A 3 milliót a család összevont jövedelme rovatba kell irnod!

Zedder 2012.12.31. 18:44:11

@heck: én ebben látom:

66. Levont, befizetett adó, adóelőleg (az 59. + 64. + 65. sor) együttes összege

Azért, mert te nem tanultál, küzdöttél és dolgoztál tisztességesen, másnak még bejöhet az élet. Annyira magyar dolog az irigykedés, muszáj lejáratnod magad?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.31. 18:44:13

@Zedder: Legálisan bérelted a lakásodat itt, és ez ötödannyiba került, mint amennyibe egy EU-s legális lakásbérlés kerül? :o

Zedder 2012.12.31. 18:47:00

@kolbászoszsömle: a saját lakásom törlesztője + rezsije összehasonlítva a kinti lakás bérleti díjával és rezsijével. Legálisnak tűnik mindkettő.

Zedder 2012.12.31. 18:48:58

@kolbászoszsömle: bár mielőtt belekötnél, legálisan bérelni is ugyanannyiért tudnék egy magyar lakást, kb. ugyanakkora méretben. A saját lakásom kb. 2x akkora, mint a leendő bérlemény.

A kinti sürgősen kellett, ez lett belőle ilyen áron. Lehet költözni fogok, ha túlleszek a munkahely és környezetváltással kapcsolatos dolgokon.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.31. 18:50:19

@Zedder: Ez a virsli összehasonlítása a mustárral olyan alapon, hogy mindkettő jár május elsején a sörhöz.

Zedder 2012.12.31. 18:52:22

@kolbászoszsömle: miért is? Olvasd hozzá a kiegészítésemet, hátha úgy tisztább a kép.

heck 2012.12.31. 18:59:45

@Zedder: Nem baj ha elrontottad és befizetted, visszakapod.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.31. 19:03:58

@Zedder: Összehasonlítod a "sürgősen kell"-t azzal, amit itthon el tudsz intézni magadnak a helyismerettel.

Amúgy, legyen! Lehet, hogy a lakás drágább, meg a kenyér, de vurszt, meg a knédl, meg a záverkrajt, meg a csoki, meg a gyereknek a játék, nekem úgy tűnt, kinn olcsóbb.
Meg a ruha, meg az autó, meg az üzemanyag, meg a sör, meg a...

Zedder 2012.12.31. 19:07:38

@kolbászoszsömle: nézd, én arra figyelek, hogy magyarországon is kell laknom, meg itt is. Ebből a szempontból kb. tökmindegy, kerül amibe kerül, legyen négy fal körülöttem és tető a fejem felett!

De ha még találok is olcsóbbat, akkor lehet lesz 3-4x annyi, de nem 5x. Na és? Mé mindig marha drága a hazai viszonyokhoz képest. Mert azt nyilván nem gondolhatod, hogy majd egál árban lesznek a bérlemények...

Ezténírtam 2012.12.31. 20:04:12

Végigolvastam a kommenteket azóta, amióta írkáltam és ebből megint csak a nagy sötétség meg a nagyképűség jön le. Észre kellene már végre venni, hogy Mo SEMMILYEN olyan dolgot nem tud előállítani saját erőből, amit külföldön megvesznek, ezért van szükségünk a külföldi tőkére és szaktudásra.

A minimálbér és bérköltség meg adók körüli vitához csak annyit, hogy Mon példátlanul magas szinten vannak a közszolgáltatások, talán a legmagasabb a világon (és ne írd, hogy így is szar, a mennyországhoz képest lehet, de a földi országokhoz képest nem), ezért szükségesek a relatíve magas adók. Pl. Kínával összehasonlítva, ahol jóval alacsonyabb a bérköltség:

- ott nincs nyugdíj
- nincs egészségügy (csak fizetős természetesen)

a brazil csirkeimportos meg kínai cipős kommenthez meg csak annyit, hogy bakker, ez itt Európa, mi nem fogunk tudni ilyen alacsony hozzáadott értékű termékeket előállítani, mert ahhoz nem lehet összefogdosni elég munkavállalót, 30e Ft-ért senki nem fogja csinálni. A mi célunk a magas hozzáadott értékű termékek piacán való jelenlét kellene, hogy legyen, mint pl.:

- gépgyártás (autók is, de az az alja, inkább orvosi műszer, IT, stb.)
- egészségügyi és rekreációs szolgáltatások
- kertrendszerű mezőgazdaság (nem szaros búzát vetni -amivel persze alig kell dolgozni- , hanem gyümölcsöket és zöldségeket próbálni exportálni)
- ha meg akkor termálvíz-hatalom vagyunk, vajon miért nem járunk élen a geotermikus technológiák fejlesztésében? lehetne itthon kísérletezni, aztán meg exportálni azt is, ezekkel kéne foglalkozni

ÉS MÉG EGYSZER, A LEGFŐBB KÖZÖS CÉLUNK AZ, HOGY AZ EGYÉNEK MINÉL GAZDAGABBAK LEGYENEK, MERT AKKOR SZABAD, MENŐ, NEMZETI, AKÁRMILYEN EGY ORSZÁG! (és nem a közvagyont kell próbálni növelni, mert azt a politikusok a sajátjukként hajlamosak kezelni)

Bicepsz Elek 2012.12.31. 20:46:49

Makkasz:
Multis..nyalo vagy sajna. De mondtam mar, hogy a magyar lakossag gazvezetek kiepitesere is alkalmas volt. 1989. utan rohamosan epult ki a telefonhalozat, es nem egy multinak koszonhetoen (persze kellett tokebefektetes).
A szocializmusnak vege. Akkor kb. volt 3 fele kerekparbol valasztek. Az 1990-es evekben mar 10 felebol, amikor bejottek a szakboltok, onnantol 50-100 felebol. Most bejott az internet es meg se lehet becsulni, hanyfele kerekparbol valogathatsz (minimum 30 000 felebol vagy meg tobbol). De a Teszkoban/Auchanban/Coraban stb. meg mindig csak kb. 10 fele gagyit kapsz. Te meg orulsz, mint majom a farkanak.

Bicepsz Elek 2012.12.31. 21:00:27

Ezertirtam:
Bas.od ez arrol szol, hogy a fejlett EU orszagok pl. Braziliaba exportalnak, cserebe az onnani elelmiszerimportot nem vamoljak. Ki van a f..z rossz vegen? Az EU mezogazdasagi termeloi. Mert a 3-ik vilagban(meg az USA-ban) a csirkeknek sincsenek jogaik, es emiatt tenyesztik ki oket olcsobban. Kinaban meg munkataborokban termelnek, a rabok meg kapnak kb. 36 dollart, kis moslekot, fekvohelyet cserebe. Es az EU meg nem ved meg ezen konkurenciatol. A sajat vamhatarok igen. Valoszinuleg pl. Anglia, Nemet- vagy Oroszorszag nem az elelmiszerbehozatalt vamoln'a meg (mert onmaguk lakossagat nem tudnak elelmezni) hanem egy magyar autoipart. Svajc se unios tag es Norvegia se, megis jol tudnak tarsulni az EU val. Ok. Nem kapnal lenyulhato unios tamogatasokat. Ezek sajnos sokkal karosabbak hosszu tavon (volt egy fil mAfrika segelyezeserol. Arra a konkluziora jutottak, hogy mindenki onmagatol fejlodik es orszagok is valhatnak potyalesokke, nem csak egyenek. Hosszu tavon ezzel sajat magukkal.szurnak ki).

Globetrotter2014 2012.12.31. 21:13:23

@Bicepsz Elek: ez így azért a tények durva elfrdítése, illetve nem igazán vay képben a dolgok súlyával, és pár miérttel.

zotyikaa 2012.12.31. 21:18:42

@kovacsjancsYYYZZZ:

Igen. De azt ne felejtsük el, hogy ameddig nem voltak a külön adók addig sem kaptuk meg az általad számolt különbözetet. Igen olcsón átvették az infrastruktúrát, amit azóta is csak foltozgattak.

Ezténírtam 2012.12.31. 21:20:32

@Bicepsz Elek: csak azt próbáld megérteni, hogy a világnak ezen a felén, Európában az élelmiszer-termelés a tökmindegy kategória, a magyar GDP-ből is kb. 5% a részesedése. Ha mi a csirketenyésztésben akarunk gondolkodni, az egy elképesztően rossz irány, mivel alacsony a hozzáadott érték, nem igényel nagy szaktudást és sok, igényes munkát. Azért írtam, hogy az ilyeneket el kell felejtenünk.

zotyikaa 2012.12.31. 21:20:55

@Makkasz: Aha akkor ezért tartunk itt mert ilyen a közgázon a képzés...

nincs1itt 2013.01.01. 09:26:09

@droid_: A világ nem Bécsig tart... De igen, eltaláltad...
@Zedder: Akkor hozod az olvasott színvonaladat... Ja 2x keresel többet, ami cca 2.500 EUR lesz, mert Te ugyi qrva komoly ember voltál, gyanítom anyuci mellett laktál 35 évesen, ki kell fizetni 4-600 EUR-t a lakásra, ha otthon találsz 100-200 EUR-ért lakást, bizony megnézném!
Tudatlan, arrogáns, nagyképű banda maradtatok, tisztelt diplomások... Rátok tényleg rá fér a multi, "ingyen hozott" kultúrája.

Zedder 2013.01.01. 10:30:49

@nincs_itt: A 2x annyi most 4000 EUR körül van (nettó), ezt könnyen ellenőrizheted, mivel leírtam, hogy mennyi magyar adót fizettem be tavaly. Saját lakás mellett.

Lehet, hogy neked könnyebb trollkodni, mint elfogadni a valóságot, lelked rajta. Nekem nem érdekem hazudni, inkább örülnék neki, ha inspirálni tudnék embereket, igenis vannak lehetőségek odahaza is meg külföldön is. Nem voltam nagy ember, egyszerű diplomás mérnök vagyok, aki tanult, dolgozott, fejlődött. Tenni kell érte, az már igaz. Ez nem nagyképűség, ezek a tények.

Persze mivel a kivetítés egy remek pszichológiai hárító mechanizmus, NEKED lehet valóban anyuci szoknyája adatott meg, miközben minden este azzal ostorozott: "fiam, még egy diplomát sem tudtál összehozni!"

Így volt? Szeretnél beszélni róla?

Nick Leeson 2013.01.01. 10:43:33

@01234567: Ez technikai fejlődés?
Aha és szerinted ki hozta ide a fejlett technikát te szerencsétlen? Nézd már meg a ruszkik máig milyen autót gyártanak! Egy rakás szar az egész! Esetleg a Skoda magától lett ilyen minőségű? Véletlenül sem azért mert megvette a Volkswágen? Mit gondolsz a ruszkik miért iPhone-al meg Nokiával, Samsunggal telefonálnak és nem Elektronyika telefonnal?
A multik hozták ide a fejlett világot és nem a hős szoci elvtársak agyalták ki!
Ébresztő Elvtárs!

Nick Leeson 2013.01.01. 10:48:53

@Domini: Persze, hogy élhetőbb volt. Egy mesterségesen létrehozott, fenntarthatatlan szarkupac volt az egész, aminek most keményen fizetjük az árát. A "teljes foglakoztatás" címszó alatt, olyan idióták is fizetést kaptak a nagy semmiért, akik ma szart lapátolni se lennének jók. Akik meg valós munkát végeztek, azokkal a szocialista ipar remekeit gyártatták. Amik már akkor is eladhatatlanok voltak a világ jelentős részén!

Nick Leeson 2013.01.01. 10:50:19

@Pipas: De azért Te sem ladával jársz ugye? Vajon miért?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.01.01. 11:21:26

@Zedder: Tudod, az a hihetetlen, hogy nekem kb 40k a rezsim, víz-gáz-fűtés-kuka-net.
Azt mondod, fizetsz törlesztőrészletet.
Mondjuk, az én kamatveszteségem legyen 60k havonta, tegyük fel, hogy te buzira értesz a pénzhez, ezért ennyit fizetsz egy ház építése után, törlesztőrészletet és akkor nagyvonalúan eltekintünk az önrészből adódó kamatveszteségtől.

Ez 100k HUF, aminek 500k forint az ötszöröse, ami viszont olyan 1650 euro.

Ami tulajdonképpen lehet is albérletár, a kérdés az igényszint.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.01.01. 11:24:35

@kolbászoszsömle: jah, és ha neked nagyobb volt a rezsid egy húszassal, és a törlesztőd is 120k volt, akkor kiderül, hogy a fizetésed nem elég a lakhatásra...

Mert ott kinn, ötszörannyiba kerül minden...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.01.01. 11:44:08

@nincs_itt: nézd már meg magad. leírod, hogy még a mérnök is minimálbért keres a multinál, leírom, hogy nem így van, mert pont rólam beszélsz, erre leírod, hogy gyökér vagyok, meg tudatlan, meg arrogáns banda. normális vagy? na mindegy, buék!

Zedder 2013.01.01. 11:56:47

@kolbászoszsömle: na a kedvedért utánanéztem.

A lakáshitelem euró alapú, fixen 130 eur / hónap. A magyar rezsim az elmúlt egy évre leosztva 290-es euróárfolyam mellett 122 eur / hó, tehát legyen szumma 250.

A kinti lakásom rezsivel 1200 körül lesz, nyilván függ majd a fogysztástól (áram, víz, fűtés), nem tudom belőni elsőre. Igazad van, nem 5x, csak 4.8x... Én kérek elnézést, hogy hasból mondtam számokat. Pont nem érdekel, hogy 4x vagy 5x annyi, JÓVAL TÖBB, és ez a lényeg.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.01.01. 12:15:57

@Zedder: Nekem a saját tulajdonú, kvázi passzív házam kerül 10000k-be havonta.
Mondjuk falu, drága a net, de nincs beleszámolva a közlekedés.
Hogy' a fészkes francba lehet neked ez az egész hitelfizetéssel 70k körül?

Tán csak nem egy 30 nm-es panel a tizenhetediken, a Tömő utcában? :D

Nem hagysz ki nagyvonalúan tételeket a magyar rezsiből, amit viszont külföldön beleszámolsz?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.01.01. 12:34:47

@kolbászoszsömle: "kvázi passzív házam kerül 10000k-be havonta." azé durva lenne a tízmilliós rezsi...
100k-es lesz az. :)

Zedder 2013.01.01. 12:38:08

@kolbászoszsömle: sose mondtam, hogy házam van, azt te képzelted bele.

Sima 60nm-es lakás, szigetelt, felújított házban, távfűtéssel (mért, tehát azon sokat tudok fogni). Mégegyszer ránéztem a rezsi excelemre, a közös költséget fent nem írtam, az plusz 20 eur, na puff neki, nem oszt, nem szoroz.

Víz, csatorna, fűtés, áram, net, szemétdíj: ezek voltak beleszámolva. Telefonom a cég fizeti mindkét helyen. Mint írtam, átlagrezsiről van szó, fogtam az éves kiadásaimat és leosztottam 12-vel (nyilván pl. a fűtés most télen drágább). Mit akarsz, álljak neki számlákat scannelni? Kezd szánalmas irányba elmenni ez a beszélgetés.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.01.01. 12:50:48

@Zedder: nem, nem kell szkennelni a számlákat, csak tényleg csodálkozom!

Én akárhogy számolom, egyszerűen százezer alatt nem jön ki a rezsim, ugyanazokkal a tételekkel, mint ami neked van. Plusz a minimum kamatveszteségem, amit a ház létezése miatt szenvedek el.

Zedder 2013.01.01. 13:18:43

@kolbászoszsömle: város és falu között sajnos nagyok pl. a net árbeli különbségek, nekem elég a legolcsóbb digis net 2700-ért, míg lehet te egy tizessel többet fizetsz érte. Társasházban nyilván jó, hogy valamennyire melegen tartanak a szomszédok, bár nálad passzívház van, nem tudom mennyi így a fűtésben az eltérés. Amit tudok, hogy amíg gyerekként családdal családi házban éltem, pl. az áram és a vízszámla jóval nagyobb volt, ott a kert, több elektromos fogyasztó, stb, nem lehet ezt összehasonlítani.

De ez nem is erről szól. Én leírtam a saját élethelyzetemet, elsőre becsültem, másodjára kiszámoltam, túl nagy különbség nem jött ki (vállveregetés magamnak:)). Teljesen normális, hogy másoknak teljesen más számok jönnek ki, nem vagyunk egyformák.

A lényeg az, hogy LEHET diplomásként magyar multinál JÓL, mondhatni magyar viszonylatban NAGYON JÓL keresni. És azzal a tudással, tapasztalattal pedig MÉG JOBBAN külföldön. Ellenben akármennyire csábító a magasabb fizetés, VANNAK dolgok, amelyek kint SOKKAL drágábbak. Ennyi, BUEK.:)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.01.01. 13:38:24

@Zedder: A pesti albérletem összességében tényleg olcsóbb, mint a falusi házam.

Mondjuk ilyen szempontból innen már Bp. is maga a Kánaán.
Kb. másfélszer annyit keresnek az emberek, és emellett minden határozottan olcsóbb, mint szinte bárhol, bármi más az országban.

nincs1itt 2013.01.01. 18:54:24

@Zedder: Gratula, csak olvasni nem tanultál meg... Ugyanis, leírtam, hogy én már évek óta külföldön élek és dolgozom... De sebaj, majd meglátod Te is a különbséget, ha észreveszed... Kiszámoltam, hogy nagyjából 1500 Eur. volt az otthoni nettód. A 4000 pedig eléggé az alja mérnöknek, de hát a multi téged ennyire értékel, mert Te megelégszel ennyivel is, mert azonnal forintosítasz, ahogy egy troll szokta! Illetve a lehetőségtől, máris überperfekt vagy a kinti viszonyokban, árakban! Sok sikert!

Zedder 2013.01.01. 22:33:45

@nincs_itt: vicces, hogy pont te jössz az olvasás, szövegértés témájával!

1. Fentebb még nyamvadt 2500-ra taksáltál, most már a 4000 is kevés. Szerinted. Érdekesen alakítod az aktuális álláspontodat, hogy az neked mindig kényelmes legyen.

Ehhez képest a Payscale.com szerint az adott helyen az adott poziban az átlagnál 50%-kal jobban keresek. De biztos kizsákmányol a multi, oké.:)

2. Pont én lovagoltam azon, hogy semmennyire sem érdekel a forintosított fizetés, mivel idekint kell megélnem belőle. Tehát ez is félrement. Továbbá leszel szíves nem nekem tulajdonítani olyan mondatokat, amelyek nem tőlem hangzottak el.

Szóval hálásan köszönöm, hogy meg akarsz menteni a kizsákmányoló multitól, és felnyitod a szemem, hogy nekem mennyire a "legalja" lesz itt. Tudod mit? Tényleg köszönöm, de fogadd el, hogy vannak, akiket nem menthetsz meg. Pl. engem sem, én jól elvagyok így.

Innentől ignore.

Don Quixote de la Ferko 2013.01.02. 08:50:35

@Mercel:

"Csak nem most épp nem vagy abban a helyzetben és kaffogsz.."

A fentiek igénybevétele nem a helyzeten múlik, hanem a neveltetésen.
Ennyire egyszerű. Aki arra volt nevelve, hogy lopjon, csaljon, hazudjon, az alapból erre áll be, tök mindegy hol él, akit nem erre neveltek, az meg kaffog ellene.

De ugye nem baj?

Szép a magyarázkodásod, ahogy véded a csalók becsületét, és az ez ellen fellépőt meg kaffogónak hívod, ez nagyjából bizonyítja, mennyit ér az, amit leírtál.

Don Quixote de la Ferko 2013.01.02. 08:56:29

@Ezténírtam:

"Észre kellene már végre venni, hogy Mo SEMMILYEN olyan dolgot nem tud előállítani saját erőből, amit külföldön megvesznek, ezért van szükségünk a külföldi tőkére és szaktudásra."

Itt a lényeg. Az oktatás és az azt felszívó alapanyag minősége a béka segge alatt. Igény hatalmas, tudás, amivel az igényeit megteremtse nem látható mértékű.
Tisztelet a nagyon kevés kivételnek, de a többség megszerzi a diplomát, és nem alkalmas arra, és nincs benne annyi tudás, hogy abból saját maga építse fel az életét.
süti beállítások módosítása