1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2012.12.27. 21:18 HaFr

Az új miniszterelnök

A magyar politikai kultúra szélsőségesen személyiség- (és nem intézmény-) központú. Nem sokakat érdekel, hogy a társadalom és az állam intézményei hogyan néznek ki, hogy a jognak és a szokásoknak mi volna az optimális konfigurációja a nemzet számára -- ellenben csüggünk a párt- és népvezérek ajkain, hamarabb lesz autoritás két nap alatt egy jó időben színre lépő karakterből, mint az Alkotmánybíróságból (amit a mai állapot a kelleténél vaskosabban is illusztrál). Ezt a körülményt meglehetősen fontosnak és változtathatatlannak érzem a politikai valóságunkkal kapcsolatban, és nem válik a javunkra a szó semmilyen értelmében.

Orbán nagyhangú, dezintegrált, kiszámíthatatlan és elnyomó volta sok szempontból kijelöli azt a személyiséget, amelyik leválthatja őt, de -- ami kézenfekvő választásnak tűnne -- Bajnait mégsem tartom megfelelő alternatívának. Ugyanis nem mindannak az ellentétére van szükség, ami Orbánt éltette és meggyőződésem szerint a végét jelenti majd. Hanem egy moderált formájára. Bajnait -- számára optimális esetben -- a körülmények tehetik kormányfővé (meglehet, ez időtájt túl sok körülmény együttállása kell hozzá), de Bajnait a személyisége szerintem nem teszi alkalmassá a politikai vezető szerepére. (Nem mintha látnék bárki mást a horizonton.) Nem a múltja terheltségét kárhoztatom (ami szintén gyengíti), hanem annak hiányát, ami Orbánban hipertrófikus (túltengő) formában van meg: a kiállást, a szuggesztív erőt, a víziót, és az önmagába vetett hitet. Bajnai nem megfelelő választás a magyaroknak, noha megfelelő miniszterelnök lehetne. Úgy eshet, hogy a választási pszichózis nem fog kedvezni neki. Ahogy ő és környezete, vagy éppen a többi ellenzéki párt nem képesek kiválasztani egy kormányfő-jelöltet az ismeretlenből (mert a pártlogikájuk kontraszelektív, csak egy bizonyos -- a polgárok számára már többé-kevésbé amortizálódott -- személyt tudnak az élre lökni), úgy lehet (lesz) hátrányban Bajnai a választási mechanizmusban a magyarok vezérimádatával szemben, és noha jó miniszterelnök lehetne belőle, meg fog bukni a szelekciós mechanizmusban, és amit végül kapunk, az nem az optimális megoldás lesz.

Ez a hátránya annak, ha (kiélezve) az intézmények és a józan ész helyett az akaratok és a vágyak irányítják a világunkat. A klasszikus liberalizmus és a fasizmus százéves harcát éljük újra. A tömegdemokrácia színre lépése egykor aláásta a tradicionális politikai kultúrát, az imperializmussal együtt romba döntötte a hagyományos politikai értékeket, amelyek ma csak nyomaikban élnek tovább. Magyarországon a nyomok is alig látszanak.

280 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr794984040

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Totof 2012.12.28. 13:13:54

@yatumux: A mezőgazdaságnak az idén elég rossz éve volt, ezt az egy érvet el tudtam volna fogadni, de annyi eszetek se volt (wagemmel együtt), hogy ezzel védekezzetek.
Külföldi beruházás azért nincs, mert naponta változnak a jogszabályok, a bankok nem hiteleznek. A lakosság pedig nem törleszt (persze azt is), hanem adót fizet, azért nem fogyaszt.
Most kellene hitel? Baszod, azt nem a bankok adnák, akik meg vannak terhelve a különadókkal?

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.12.28. 13:14:41

Bajnai egy olyan cégnek volt a vezető testületében, ami kb. 40 évnyi visszaesését okozott Kelet-Magyarország agráriparának, 9 családapa lett öngyilkos, a ki nem fizetett árú miatt!

Habár a bíróság nem marasztalta el, de egy demokratikus ország titkosszolgálata tett volna ellene...

Ma feltételezem, ma Bajnai miatt kb. minden közalkalmazott fizetése kevesebb havonta olyan 30 ezer forinttal... ugyanis ennyi adóval kevesebb a tönkretett állattartók miatt a mezőgazdasági adóbevétel!

A toll-hús-libamáj export is jelentősen (90%-al esett) ezért a deviza hitelesek is nagyon örülhetnek majd személyének... mert gyakorlatilag miatta buktak!

Pop40 2012.12.28. 13:14:55

@balage_81 reloaded:

"és meglepő módon így-úgy mind őt karaktergyilkolássza."

Maradjunk annyiban, hogy azt szeretné. :)

yatumux 2012.12.28. 13:15:35

@balage_81 reloaded: nagyot esett, ahhoz képest kicsit nőtt. Gazdasági törvényszerűség. Lengyelország nem egészen 1 milliárd $ IMF hitelt vett fel 2009 Ben, magyarorszag 25 milliárd $ 2009ben. Ennek az infuziónak egy része hozott vissza egy kicsit abból a -7%- ból. Tudod mennyi pénz 25 milliárd $ ? Hol van ?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 13:16:45

@yatumux: legalább annyit megtehetnétek már, hogy a többi fórumozó hibáiból tanultok, mielőtt felcsaptok fotelközgazdásznak

a 16%-os szja épp nem fogyasztásra, hanem megtakarításra ösztönözte a középosztályt. hoppá, az elméleted alapja már bukott

átlagon felüli a külföldi tőke? mihez képest? ezt levezetnéd? épp innen vonták ki a legtöbbet a régióban, mint 40%-át a teljes összegnek.

az imf egyébként a fidesz aljas hazugságaival ellentétben (amiket te gyönyörűen beszoptál) nem mondja meg, hogy mire mennyit lehet költeni. egy fenntartható, stabil, kiszámítható költségvetést vár. mert a részvényesei pénzét viszont is akarja látni

Pop40 2012.12.28. 13:17:18

@Con Storm:

Hú hallod. Miatta dőlt be a teljes toll-hús-libamáj export, miatta mentek tönkre a közalkalmazottak, 40 évnyi visszaesést okozott Kelet-Magyarország agráriparának....

Írd le nyugodtan, hogy Bajnai maga az Antikrisztus!

Totof 2012.12.28. 13:18:31

@yatumux: De még mindig nem tudom, 2012-ben miért csökken. Mond már el légyszi. De Úgy, hogy ne cáfold magad és ne is kerülj ellentmondásba.

yatumux 2012.12.28. 13:19:18

@kolbászoszsömle: ez nem pénz. Néhány tízmilliárd. A büdzsé szempontjából lényegtelen összegek. Kifelejtetted a közszolgálati egyetemet és a várbazárt. Arra is fognak költeni. Vitathatod hogy mire lenne érdemesebb. Nézőpont kérdése. Nyilván mindenki pénzt kér.

indapass90210 2012.12.28. 13:20:38

@Con Storm: sőt, én biztos forrásból azt is tudom, hogy ez év dec. 21-én Bajnai a déli órákban meglasszózta a Nibiru kisbolygót, hogy Földdel ütközőpályára állítsa. A katasztrófát csak Budai Gyula hatékony fellépése előzte meg, amikor Oszkó Pétert egy Wizz Air gép botkormánya mögött keresve véletlenül a lasszókötélnek kormányozta a gépet amitől az elszakadt.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 13:22:14

@yatumux: épp macisajt idézte, hogy részben a hiány finanszírozására, részben a lejáró hitelek törlesztésére ment el, és valóban, nincsenek nagy trükkök, erre ment el. a bankok és a magánszféra, no meg a zemberek nem kaptak a nyakukba a világválság ellenére újabb terheket, viszont hozzá mert nyúlni pl a 13. havi nyugdíjhoz, amiért a fidesz ekézte is rendesen. és láss csodát, nőtt a gazdaság.

most fordítva ülünk a lovon, elveszünk a magánszektortól, hogy tömködjük a lyukakat, semmit nem reformálunk meg, nem csökkentjük a kiadásokat, inkább átrendezzük őket és pl focira, mtva-ra (67 mrd!) és kossuth-térre költjük. így viszont nincs termelés, nincs munkahely, ami ahhoz vezet hogy nincs adóbevétel és lakossági megszorítások jönnek bújtatva (tranzakciós adó, megemelt áfa). ez oda vezet hogy legalább a lakossági fogyasztás is csökken, ami miatt már a jegybank tartalékát kell mozgósítani.

hát ehhez a csodához asszisztálsz te és a barátaid nap, mint nap az interneten. vagyis próbálsz

yatumux 2012.12.28. 13:23:34

@Totof: hahó ! Figyelsz? Nem tud sokkal több külföldi beruházás jönni. Nézd meg a mo. Külföldi működő tőkét. Ezt nézd meg a szomszédos országokban. Jól állunk. Ahol nem állunk jól. A magyar cégek. A beruházás nem megoldható, ha nem ad hitelt a bank mert el vagy adosodva. Mert ezért nem hiteleinek a bankok. Én nem az index cikkekből veszem hanem az angol nagykövet és a bank igazgatók mesélik akikkel együtt dolgozom.

veracity 2012.12.28. 13:25:06

Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon a mi emberünk! Szuper jó miniszterelnökünk volt, kiválóan képviselte a szociálliberálisok érdekeit és minden tekintetben megfelelt a multitőke igényeinek is. Áldásos tevékenysége következtében a bankok is remek profitot vihettek külföldre és a haza társak is kaptak bőven időt, hogy a bűnös tevékenységeknek még a nyomait is elsöprögetehessék.
LLGG jóideig a Gyurcsány kormány vezető minisztereként is mindent megtett az ország eladósítására! Sose feledhetjük!

Csak LLGG lehet 2014-ben a miniszterelnökünk. Akkor is, ha nem rá szavaz a nép, nekünk szoclibeknek egyedül ő az üdvözítő figura. Na jó! Gyurcsányt is nagyon szeretjük, meg a Mesterházyt is! Mi már döntöttünk!

indapass90210 2012.12.28. 13:26:20

Amúgy azt, hogy pina, írta már valaki?

yatumux 2012.12.28. 13:27:22

@Totof: 2009 . IMF. Pénz. Injekció. Ez nem a te háztartásod. Tobb éves lecsengése. Lecsengett. Most törlesztünk. Hahó. Nekem ez a szakmám. Neked?

yatumux 2012.12.28. 13:32:16

@balage_81 reloaded: az első résszel egyetértek. Betömték a lyukakat. Nem akarlak megbántani, de a Kossuth tér és a többi demagóg. Ez nem tétel. Pld a honvédségnél költenének támogatnád? Én emlékszem a mupa, nemzeti, aréna is mennyi kritikát kapott hog lélegeztető gépeket kellene inkább venni. A foci támogatása tényleg Orbán alkalmatlanságának a jele. És szerintem is más sportra kellene költeni.

Totof 2012.12.28. 13:32:24

@yatumux: Hahó! Figyelsz? A bankok nem adnak hitelt, de nem (csak) az eladósodottság miatt, hanem mert tele vannak mindenféle különadókkal.

Totof 2012.12.28. 13:33:27

@yatumux: A GDP termelés. A törlesztés kiadás.

laci_52 2012.12.28. 13:34:08

Kár itt spekulálni és LiBajnairól merengeni.

Én már tudom, ki lesz '14-től a miniszterelnök.

Úgy hívják: Orbán Viktor!

Azt nem mondom, hogy biztosan jól járunk vele...

Pop40 2012.12.28. 13:35:47

@veracity:

Mondták már neked valaha, hogy milyen jó humorod van?
Nem?
Nem véletlenül.

Amúgy a "nép"nek és a szoclibeknek egyedül Orbán elvtársad az üdvözítő figura. Azt a tündérmesét, amibe az ő áldásos vezetésével került az ország, senki nem tudta még elérni:)
Gazdaság, felsőoktatás romokban, fideszes elvtársak mindenütt, koleszos haverok irányítják és rabolják le az országot, mit kívánhat magának épelméjű nép, ha nem ezt?:O

yatumux 2012.12.28. 13:35:51

@balage_81 reloaded: itt az alapokat kell megváltoztatni. Oktatás, egészségügy, korrupció, bürokrácia, nyugdíjrendszer, adórendszer, közigazgatás, önkormányzatok. És első sorban a lakosság hozzáállása... Inkább indulnék a gyűrűvel mordorba... :)

yatumux 2012.12.28. 13:38:47

@Totof: a törlesztés termelés erőforrást von el. Ami a pénz. Még a strukturális reformhoz is pénz kell. Egy ami proffom mondta vol. Okos, híres. Nyugogtan bontsd le egy családra a gazdaságot. Ua.

Pop40 2012.12.28. 13:39:13

@laci_52:
Ehelyett a libajnaizás helyett lesz valami új lemez valamikor, vagy 2014-ig ez fog menni?

Még egy jó lemeznél is unalmas, ha ugyanaz a karcos track szól folyamatosan, nemhogy ennél:)

"Én már tudom, ki lesz '14-től a miniszterelnök."

Akkor te egy boldog ember vagy:)

flippant 2012.12.28. 13:41:46

@Pop40: gá-gá-gá-gá-gá.
Ezt a 9 öngyilkos hajdú-bétes gazda családjának is mondjad, pupák.

2012.12.28. 13:42:07

@veracity: Szánalmas ez a provokáció. A szavazókat szoclibsizni mert egyik szarból ki akarják szavazni magukat a másikba, tehát tömegeket felelőssé tenni az egyenlő egy nép elleni merénylettel. Ennek a fogalomnak az elnevezését pedig ismerjük jól. A nép érdeke az lenne hogy sem Orbán, sem Bajnai, sem Gyurcsány, tehát senki a jelenlegi politikai vezetők közül. Te pedig minden szavaddal igyekszel visszaterelni az antidemokratikus rendszer medrébe a párbeszédet.
Amikor egy kocsmában a vendégek sörözni akarnak és dumálgatni, te pedig mesterkedéssel egymásnak akarod ugrasztani őket, de ők továbbra is sörözni szeretnének, vélhetően kapsz egy akkora pofont valakitől hogy taknyod nyálad egybefolyik... és a vendégek söröznek tovább

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 13:42:08

ezt tanulmányozzák a fideszes trollok:

"Folytatódott a nyugati országok bankjainak forráskivonása az idén a második félévben is a közép-, kelet- és délkelet-európai országokból; 2011 júliusa és 2012 júniusa között közülük is Magyarországról vonták ki a legtöbb forrást e pénzintézetek - egyebek mellett ezt állapította meg a Bécsi Kezdeményezés jelentése, amelyet a szervezet pénteki brüsszeli közgyűlése tekintett át."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/magyarorszag_a_legnagyobb_vesztes_a_regioban_folytatodott_a_forraskivonas_bankokbol.536627.html

jeriko 2012.12.28. 13:42:24

Aki emlegeti az IMF hitelt, annak ajánlom, hogy gondolkozzon el az ilyen "Tömték a pénzt a magyar kincstárba" jellegű cikkeken, ahol nagy sikerként értékelik, hogy 20 milliárd forinttal többet tudtak eladni, mint remélték.

www.origo.hu/gazdasag/20121011-az-idei-legmagasabb-tuljegyzes-mellett-joval-a-meghirdetett-osszeg-felett.html

Nos, ez valójában hitelfevétel, a sokat emlegetett IMF hitelnél sokkal magasabb kamattal ("első részlet kamata 2,076 milliárd SDR-re 2,71 százalék, további 1,038 milliárd SDR-re 3,71 százalék, 1,099 milliárd SDR után pedig 4,71 százalék" - ehelyett jelenleg 6,3% kamatot fizetünk). Valamint érdemes összeadni, hogy egész évben mennyi ilyen aukció volt és mennyi állampapírt adtak el (itt érdemes keresgélni, nem véletlenül csak egy havi és egy típusú papír adati kérhetőek le egyszerre: www.akk.hu/aukcio.ivy?public.cat-sys-831CB809-1D7C-4ACE-B415-0238913A053E-filtergroup=lastKTV)

Most is veszünk hitelt, többet, és magasabb kamatra, mint 2009-ben az IMF-től - csak megy a dezinformáció és a kussolás róla.

Pop40 2012.12.28. 13:43:59

@flippant:

Meggyőztél, érveid kikezdhetetlenek.

EsteeSatmary 2012.12.28. 13:46:09

@Önnek megyünk: És úgy félnek az ujdonsült uraságok és a sleppjük a szakértelemtől, mint ördög a tömjénfüsttől. Grafikon??? a négy alapművelet? Minek,?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 13:48:29

@yatumux: vettem a fáradságot és elolvastam az LMP alternatív költségvetési javaslatát. mielőtt félreértés lesz, ki nem állhatom őket, de kíváncsi voltam, mit tudnak összehozni. azért csak levezették hogy minimum 467 milliárd a fidesz hülyeségének az ára. kezdve a magasabb kamattal, amit az orbán-matolcsy tandem miatt fizetünk, folytatva a sok kicsi, de egységében mégis óriási kiadással, mint pl a kossuth-tér, a stadionok, stb. és a legfontosabb, a hitelesség elvesztése, ami még gyurcsány alatt is megvolt. vicces egyébként hogy a jobboldalon egyszerre mondják hogy gyurcsányék kiszolgálták a nemzetközi tőkét és azt is hogy elvesztették a hitelességüket, ami ugye üti egymást.

hát orbán nem szolgálja ki. látszik is a gdp-n. és bocs, de amit az államadósságról és a növekedésről mondasz, az butaság. van ország, ahol a gdp 100%-a az államadósság, mégis nő a gdp. a hiteleket felveszi a magánszektor, termel, elad, adózik, ebből fizeti az állam az államadósságot, imf-hitelt. akkor kezd kihatni az államadósság a termelésre, ha az állam reformok helyett extra adókat vet ki a magán szektorra, ami így kivonja a tőkét, bezárja a gyárat és nem vesz fel hitelt, mert beledöglött a különadó megfizetésébe. ez az orbáni modell

megfejelve tranzakciós adóval, 27%-os áfával, bődületesen drága felsőoktatással és kevesebb államilag finanszírozott szakkal

innentől kezdve bárki bajnaizik, az hülye

Balt 2012.12.28. 13:56:17

@balage_81 reloaded: Finoman szólva is tévedsz: a maszopszadesz kapus módszerrel szemben a Fidesz a matricás rendszert preferálta, ahogy az M1-esen és M3-ason meg is valósították. Az M5 kötve volt a koncesszió miatt 2004-ig. Félegyházától viszont ppp-ben épült tovább, ahogy Macisajt mondja. (Itt adekvát, tehát idézzük fel Megyót, ki szerint "az szdsz tele van korrupciós ügyekkel".)

2llkedő 2012.12.28. 14:01:35

@flippant: "Ezt a 9 öngyilkos hajdú-bétes gazda családjának"

Ezt a kilenc öngyilkos gazdát honnan szedted?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:02:07

@Balt: mivel ez az ország tele van erőforrásokkal, két módon lehet autópályát építeni (ami a fidesz első kormányzása alatt szinte egyáltalán nem épült a hatalmas országépítés során): hitelből, vagy ppp-konstrukcióban. ugye ilyenkor felmerül hogy az mszp mit örökölt az mdf-kormánytól, vagy hogy a fidesz 98-02 között miért nem nyúlt ehhez. tény, az mszp alatt lett matricás az m5-ös. a jobboldalon általában tépik a szájukat a gazdaság építéséről, ami fürdők, átláthatatlan, gazdaságtalan széchenyi-terves butaságok és főterek képében jelenik meg (ld. ász-jelentés). az mszp simán becsatolt több nagyvárost a gazdasági vérkeringésbe, pl az m5-helyzet megoldásával is. kerül, amibe kerül, a gazdaság hitelből nő. pont.

slusszpoén, ezek még a saját bíráikkal sem tudják elfogadtatni a jogi ámokfutásukat:

index.hu/belfold/2012/12/28/ab_alkotmanyellenes_a_regisztracio/

veracity 2012.12.28. 14:04:03

@dr kotász: Én őszinte balliberális szavazó vagyok. Megyek regisztrálni is, hogy utána leadhassam voksomat az ország megmentő vezetőjére Libajnai Lúdmilla Goosey Gordonra.

Mert a demokrácia deficites fasiszta Fidesz diktatúrát le kell váltani. Az ellopott manyupokat mind vissza kell adni és a bankadó helyett be kell vezetni a progresszív adózást. Csak a minimálbéresek lehetnek adómentesek, aki 300 ezer felett keres, annak 50 %os szjat kell majd fizetni!
LLGG garantálja, hogy az energia árak 4 év altt minimum megduplázódnak, mert a külföldi tőke csak akkor érzi jó magát, ha extraprofitot szerezhet. A megbízható, kiszámítható gazdasági környezet érdekében minden segítséget meg fog LLGG adni a multiknak.

Benne bízhatunk, mert Amerikában kapta kiképzését és olyan szelíden beszél, mint a bégető bárány vagy a gágogó liba! Ő nagyon jó ember! A mi szoclib emberünk. Nekünk nem kell a csuti báró, nekünk a tapasztalt szakértő kell szakértő kormánnyal szakértő párttagokkal.

Balt 2012.12.28. 14:05:20

Ja, link:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Díjfizetés_Magyarország_gyorsforgalmi_útjain

Magyarország első közvetlen
díjfizetéses autópályája az M1-es
ELMKA által épített Győr-Nyugat és
Hegyeshalom közötti szakasza volt. [8]
Az 1996 -ban megnyílt szakaszon az
útdíj szedését a le- és felhajtókon,
illetve a Mosonmagyaróvár mellett
felépített nyílt pályai kapusoron
bonyolították. 1997 . január 1-jén az
M5-ös addig szabadon használható
Budapest és Kecskemét közötti
szakaszán kezdte meg a díjszedést a
szakasz tulajdonjogát megszerző AKA
Rt . Az útdíjat itt is újonnan kiépített
kapuk rendszerével szedték. (Az M1-
esen a Magyar Transroute Rt, az M5-
ösön az Intertoll nevű társaság végezte
a díjszedést.) [9] Az alföldi autópálya
díjszedési rendszerét kiterjesztették az
1998 -ban átadott Kecskemét–
Kiskunfélegyháza szakaszra is. Az M5-
ösön az Újhartyán és Kiskunfélegyháza
határában felépített nyílt pályai, illetve
három további csomóponti
fizetőkapunál lehetett leróni az útdíjat.
Kapu helyett matrica
Fizetőkapu maradványai az
M5-ös autópálya örkényi
csomópontjában
1998 -ra már nyilvánvalóvá váltak a
közvetlen díjszedés kedvezőtlen
hatásai is. A befektetők túlságosan
magas útdíjakat szabtak meg és
vonakodtak, amikor az autópályákat
gyakran használó autósok
kedvezményeket kértek. Míg az M1-es
autópálya esetében a forgalom nagy
része egyszerűen továbbra is a régi 1-
es utat választotta, addig az M5-ös út
esetében a korábban már az
autópályára szoktatott forgalom tért
vissza a régi ötös út melletti
települések belterületére. A magas
útdíj és az egyre növekvő forgalom
miatt a díjas autópályák körzetében
egyre többször került sor
tiltakozásokra, blokádokra. [9][10] Az
1994 és 1998 között kormányzó MSZP –
SZDSZ-kormány a használattal arányos
díjfizetést támogatta, ezért az M3-as
autópályára és annak újonnan épített
szakaszára is ki szerették volna
terjeszteni a kapus díjszedést. 1998
nyarára a felújított M3-ason is
felépültek a díjfizető kapuk, ám az
újonnan felálló Fidesz -kormány már a
matricás rendszerű díjszedéssel
rokonszenvezett. [2] Ezért az M3-ason
kettős rendszer lépett életbe: a
díjfizető kapuknál ki lehetett fizetni a
kilométerenként megszabott használati
díjat, de 1999 januárjában bevezettek
egy bérlet jellegű matricát is. A
Szekszárdi Duna-híd felépítésére
ajánlkozó török Bejendik Group
kormányzati elutasításában is szerepet
játszhatott az, hogy a vállalat a kapus
díjszedésen alapuló üzleti modellt
választotta. [11] A Bejendik Group
ajánlata volt a kapus üzleti modellen
alapuló utolsó magyarországi útépítési
terv.
Az M3-ason kipróbált matricás
rendszer gyorsan népszerűvé vált az
autósok között, ezért ezt a díjfizetési
módot terjesztették ki 2000 . január 1-
jén az M1-es addig ingyenes
Budapest– Győr szakaszára is. Egy évvel
később, az ELMKA ellehetetlenülése
után az M1-es Győr és államhatár
közötti szakaszán, 2003 -ban pedig az
M7-es autópályán vezették be az
állami matricás fizetési módot. [12] A
2002 -es kormányváltás után
Medgyessy Péter kormánya lépéseket
tett annak érdekében, hogy az addigra
bevált és elfogadott matricás fizetési
módot az utolsó, még kapus
díjszedéssel működő M5-ösön is
bevezessék. Erre 2004 márciusában
került sor. [13] A fizetőkapukat még egy
ideig matricaárusító helyként
üzemeltették, majd lebontották. [14]
[15]

Mellesleg: ha csak annyit tettek volna Orbán 1.0-ék, hogy visszaveszik az M1-et külföldi kézből, már az is bőven übereli a korrupciókkal teli maszopszadesz autópálya-építési teljesítményét (országos haszon / ktsg. alapon).

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:08:41

@Balt: ez a "vegyék vissza" a ti mániátok. most nincs korrupció persze, nincs közgép. nem volt 12 eladott állami gazdaság és nem volt taggyűlés ahol ne ők nyerjék a legtöbbet. ezért nem érdemes fideszesnek lenni, mert az ember kénytelen nap, mint nap ugyanazokat az értelmetlen zagyvaságokat mantrázni magának, hogy valamennyire életben maradjon az egója. igen, az mszp is lopott. meg az szdsz is. de mesélj már nekem arról, hogy miért csökkent idén a gdp? ezt feltettük másoknak is a mai napon, értékelhető válasz nem igazán jött. márpedig az itt és most a fontos, ez alapján szavazunk (remélem).

Balt 2012.12.28. 14:11:45

@balage_81 reloaded: Az már kb. kiderült, hogy az M6-os egy kvázi 4-es metró: soha nem lesz rentábilis. Tényleg koncesszióba kéne adni - persze nemBokros-féle garantált 8%-is haszon alapon. :)

veracity 2012.12.28. 14:17:42

Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon felemeli majd az MNB alapkamatját legalább 10 %-ra, mert ő a Simor szakértő társa.

Minden unortodox Orbán döntést visszacsinál, kuszaszemet megbünteti!

Az államadósságot felemeli a GDP 100%-ára egy hét alatt, felvesz annyi IMF kölcsönt, amennyit 50 év alatt se tud Orbán és bandája visszafizetni. De nekünk, szoclib társainak sok-sok jó kis kommunikációs megbízást! Eladjuk majd a Velencei tavat is biennáléstól.

És LLGG idején a házasság sem lesz többé unortodox! Hehehe! Két farok vagy két muff is ér majd egy családot!

Balt 2012.12.28. 14:18:21

@balage_81 reloaded: Nem ma szavazunk. Mellesleg az államadósság is érdemben csökken, miközben nem lábalt ki a világ az általános világgazdasági válságból, ami Európa perifériáját különösen sújtja, ezen belül is pláne a magas adósságrátájú gazdasáokat.

yatumux 2012.12.28. 14:19:24

@balage_81 reloaded: drága barátom. Nem hülye. Bajnai, Orbán, Gyurcsány egy kaliber, elhasznált, hiteltelen. Új, ideológia mentes arcok kellenek. Orbán, Bajnai nem jó irányba mennek. Itt nincs jobb agy baloldali. Vagy aki tényleg az hát talán párezer ember. A többség valós teljesítményt és nem ideológiai maszlagot var el a kormánytól. Nem ez lenne a jó amice? Én erre vágyom. Feláll a szőr a hátamon h azt hallom h jobb v bl oldali. Mekkora ökörség!

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:25:30

@Balt: azt mondtam hogy az "itt és most" a fontos. nem azt, hogy ma szavazunk. volnál szíves és elolvasnád rendesen, mielőtt reagálsz? itt és most: azt jelenti, a mostani kormány tevékenységét minősítjük a választáson. nem a kettővel ezelőttiét. bár az M5-vitánk ettől még ragozható, úgy általában nem értem, ki miért hoz fel 8 évvel ezelőtti kormányokat

@yatumux: te is félreolvasol, hihetetlen. és te dolgozol az angol nagykövettel? a biztonsági őre vagy? :) én azt írtam, hogy a jobboldalon szokták gyurcsányékat ellentmondásosan kritizálni. egyik állításuk üti a másikat. egyébként köznyelvi értelemben van jobb- és baloldal. azokat a pártokat értjük alatta, amik így nevezik meg magukat. hogy a programjuk mit tartalmaz, az megint más kérdés. de te sem válaszolsz érdemi felvetésekre, hanem elkezdesz teljesen másról beszélni, így ezt mára abba is hagytam.

veracity 2012.12.28. 14:27:42

Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon nem baloldali! Ő szakértő! Egy szakértő kormány leendő szanértő miniszterelnöke!

Teccik érteni? Szakember!

Kérem kapcsolja ki! Vagy be.

Malvin vele egykorú. Alatta járt iskolában. A vízből veszi kia za oxigént. Goosey így magyarázta ki nekünk, liberálisoknak!

2llkedő 2012.12.28. 14:28:18

@yatumux: Bajnai milyen ideológiához tartozik?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:28:36

@Balt: frászt. megint a közhelyek. ahogy a német gazdaság nőtt idén majd 1%-ot úgy illett volna nekünk is legalább egy felet. helyette mély, 1,5%-os recesszió. még írország is nőtt idén, pedig ott is volt imf-hitel!!!

Totof 2012.12.28. 14:28:43

@Balt: Nem lenne ez az érdemi államadósság-csökkenés akkora hülyeség, ha igaz lenne.
hvg.hu/gazdasag/20121228_Kovacs_Arpad_a_GDParanyos_magyar_allamad
www.akk.hu/ktgvetesadossag.ivy
Én itt még csökkenést se látok mindenhol.

Szevasztok 2012.12.28. 14:29:30

@yatumux: "Nekem ez a szakmám. Neked?"

Nekem is. És ennyi szakmai hozzáértéssel van aki ad neked fizetést???

Totof 2012.12.28. 14:34:05

@Szevasztok: Van. Ahol pont ennyi hozzáértés szükséges...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:36:43

ismét egy ingyenes oktatási anyag fideszes barátainknak. kérem egyúttal a tisztelt habony-kommunikációs stábot, dolgozzon ki új válaszokat a bérkommentelők számára

az ír példa:

"Noonan hangsúlyozta, hogy nem állt szándékukban a szükségesnél jobban beavatkozni a piacok szabad működésébe, ugyanis véleménye szerint a piaci szereplők (például a munkaadók és a munkavállalók) is felismerték, hogy a közös konszenzus mindenkinek a közös érdeke."

"Az írek saját teljesítménye ellenére Noonan tisztában van vele, hogy a növekedés csak a nemzetközi segítségnek, többek közt az IMF-nek, köszönhetően volt elérhető. „Az IMF nélkül semmire sem mentünk volna. Eme intézmény szerepe a jövőben egészen bizonyosan növekedni fog az egész euró övezetben” – emelte ki egyik záró megjegyzésében."

index.hu/gazdasag/vilag/2011/11/09/egyedul_nem_megy_interju_az_ir_penzugyminiszterrel/

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:37:35

@Szevasztok: ja várj, megvan! te a gazdasági minisztériumban dolgozol ugye? :)

Szevasztok 2012.12.28. 14:53:51

@balage_81 reloaded: "ja várj, megvan! te a gazdasági minisztériumban dolgozol ugye? :)"

Persze, én vagyok a fűtő. Képzeld itt még ehhez is közgáz diploma kell...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:55:07

@Szevasztok: persze hogy nem neked akartam reagálni, elbasztam..

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:55:46

@yatumux: na, akkor most helyesen. de már mindegy, így már nem is poén. hol dolgozol?

baphomet 2012.12.28. 14:56:27

Puzsér egyszer mondott erre egy találót: Orbánt egy növényevő politikus tudja leváltani.

yatumux 2012.12.28. 14:58:19

@balage_81 reloaded: értelek de nem ez a jövő. Nincs, nem lehet bal v jobb oldal.

yatumux 2012.12.28. 14:59:05

@balage_81 reloaded: wc pucoló vagyok. Nem dolgozok neki. Beszélgettünk.

Szevasztok 2012.12.28. 15:00:26

@balage_81 reloaded: "persze hogy nem neked akartam reagálni"

Ezt sejtettem. Ezért a válaszomat annak a nevében írtam, akinek eredetileg szántad a kérdésed. :)

yatumux 2012.12.28. 15:02:58

@Szevasztok: nem arra akarom kiegyezni hogy kinek nagyobb. ( nekem :) Ismered bajait? Találkoztal vele, beszélgettel vele? Meg lehet hogy nálad is vannak tapasztaltabb, képzettebb emberek akik közelről ismerik politikai elitunket...

yatumux 2012.12.28. 15:07:07

Ezt nem én mondom ő. 4 k, stb, stb.

2llkedő 2012.12.28. 15:07:43

@yatumux: "bal."

Miben nyilvánul meg?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 15:11:33

@yatumux: majdnem így hangzott pedig:

"Én nem az index cikkekből veszem hanem az angol nagykövet és a bank igazgatók mesélik akikkel együtt dolgozom. "

lényegtelen amúgy

Szevasztok 2012.12.28. 15:14:56

@yatumux: "Ismered bajait?"

Melyik bajaira gondolsz?

A lényegre térve: az ország legnagyobb gondja az a túlfűtött forradalmi hevület, amit elsősorban OV személyisége gerjeszt immár 14 éve és erre jól rezonált GyF tevékenysége. Ha kivonnánk a politikából ezt a két figurát a hozzájuk csapódó, de nélkülük nímand lakájhaddal együtt, akkor szinte minden aktuális problémára sokkal egyszerűbben lehetne megoldást találni.

Lencsés István 2012.12.28. 15:21:02

@Pop40: Az olvasás nem megy neked és az iróniád is KURVA GYENGE . :) ;) :D

2012.12.28. 15:33:08

@Szevasztok:

"Ha kivonnánk a politikából ezt a két figurát a hozzájuk csapódó, de nélkülük nímand lakájhaddal együtt, akkor szinte minden aktuális problémára sokkal egyszerűbben lehetne megoldást találni. "

Mindenkit és minden szervezetet akiknek, aminek köze volt az ellenzéki kerekasztal tárgyalásokhoz. Nem csupán Gyurcsányon és Orbánon múlik a nép jelenlegi megosztása és sötétségben tartása.

yatumux 2012.12.28. 15:39:55

@Szevasztok: Bajnai bocs az iPod átír mindent... :)

Szevasztok 2012.12.28. 15:42:49

@dr kotász: " Nem csupán Gyurcsányon és Orbánon múlik a nép jelenlegi megosztása és sötétségben tartása."

Ez igaz, de kezdetnek nagy lépés lenne a két legproblémásabb figurával kezdeni. Aztán jöhet a többi...

Szevasztok 2012.12.28. 15:46:36

@yatumux: "Bajnai bocs az iPod átír mindent... :)"

Nem ismerem, de az ő "növényevő" habitusa(Puzsér után szabadon) nagyon kellene már az utóbbi 10-15 év túlhevültsége után. De nem ragaszkodom hozzá, felőlem jöhetne más is... (csak nem nagyon jön)

yatumux 2012.12.28. 15:48:26

@Szevasztok: jól kezded de te is vadolsz. Az úgy kezdődött kérem hogy visszalottek... :) ismerjük a sztorit. Új történet kell új szereplőkkel. Szerinted csak kompromittalt emberek élnek ebben az országban? D209 , kisztitkar1, kisztitkar2, őszödi pajti, stb.... Grrrr....

2llkedő 2012.12.28. 15:52:19

@yatumux: "Új történet kell új szereplőkkel."

És kik lennének az új szereplők?

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 15:55:56

@jeriko: Csak azt ne feledd, hogy az IMF részletek kamata progesszíve emelkedik - azaz a következő hitelt te már 4.71% kamatra veszed fel ;-) AZ viszont már nem lesz messze attól a 6.3%-tól...

Egyébként ha az IMF-től sokkal jobb konstrukciókkal lehet felvenni hitelt, akkor hogyan létezhet az IMF-en túl bármilyen hitel? Ők a mazochistákból élnek vagy azokból, akik nem hallottak az IMF-ről?

;-)

Szevasztok 2012.12.28. 16:08:07

@Muhammad Aliyah: "Ők a mazochistákból élnek vagy azokból, akik nem hallottak az IMF-ről?"

Az IMF annak ad hitelt, aki a piacról nem vagy nehezen kap. És a közvélekedéssel ellentétben nem profitra hajtanak, hanem az a céljuk, hogy az "ügyfelüknek" ne kelljen hozzájuk fordulni legközelebb (vagyis álljon meg a saját lábán).

Ennek érdekében szólnak bele az illető ország gazdaságpolitikájába, tkp az ország HOSSZÚ TÁVÚ érdekeit szolgálva (ami persze sokszor ellentétes a politikai vezetés RÖVID TÁVÚ érdekeivel - mondjanak azok bármit is).

Balt 2012.12.28. 16:08:46

@balage_81 reloaded: @Totof:

www.portfolio.hu/gazdasag/renduletlenul_zajlik_az_adossagvalsag_utani_alkalmazkodas.177579.html

Nos, friss:

2012 III. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) a szezonális hatások kiszűrésével 1028 millió euro, a GDP 4,2 %-a volt. Ez 0,3 százalékponttal magasabb az előző negyedév GDP arányos adatánál - áll a jegybank mai jelentésében.

(...) 2012 III. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) a szezonális hatások kiszűrésével 1028 millió euro, a GDP 4,2 %-a volt. Ez 0,3 százalékponttal magasabb az előző negyedév GDP arányos adatánál - áll a jegybank mai jelentésében.

www.portfolio.hu/gazdasag/renduletlenul_zajlik_az_adossagvalsag_utani_alkalmazkodas.177579.html

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 16:08:54

@Muhammad Aliyah: az imf bizonyos feltételekkel adja a hitelét, ráadásul ez egy keret, ha kapsz a piacon olcsóbbat, nem hívod le és kész.

de mint látod, nálunk is többet ér a választás, mint az, hogy felelős gazdálkodásra kényszerítsenek. a két kamatszint (4,71-6,3) közötti különbséget mi fizetjük, ezért felháborító már az is, hogy megjegyzed, hogy nem olyan nagy a különbség köztük.

Szevasztok 2012.12.28. 16:14:45

@yatumux: "Szerinted csak kompromittalt emberek élnek ebben az országban?"

Nem. De aki k*rvának áll ne csodálkozzon ha megb*sszák. Vagyis, a politikus már azzal kompromittálódik, ha kiáll a nyilvánosság elé. ("Ide lőjetek!") Ezt meg a legtöbben nem vállalják.

jeriko 2012.12.28. 16:15:25

@Muhammad Aliyah: "Egyébként ha az IMF-től sokkal jobb konstrukciókkal lehet felvenni hitelt, akkor hogyan létezhet az IMF-en túl bármilyen hitel? Ők a mazochistákból élnek vagy azokból, akik nem hallottak az IMF-ről?"

Ha állampapírt adsz ki, akkor te szabod a feltételeket: mikor, kinek, mennyit és milyen kamatra adsz. Legfeljebb ha olyan feltételeket szabsz (kamat vs. piac által látott országkockázat) akkor a kutya nem veszi meg.

Ha az IMF-től akarsz hitelt, akkor meg ő szabja meg a feltételeket: mennyi, mikor és milyen kamatra ad, esetleg olyan feltételeket szab, hogy a kormány tegyen olyan gazdasági lépéseket, amelyek miatt legközelebb nem kell az IMF felé fordulnia.

Tudod, aki uzsorástól vesz fel kamatot, az se azért teszi, mert nem létezik olcsóbb - van, csak nem adnak, mert jó eséllyel nem fogja tudni visszafizetni.

Szevasztok 2012.12.28. 16:17:09

@Muhammad Aliyah: "AZ viszont már nem lesz messze attól a 6.3%-tól..."

Egyébként a 2013-as költségvetésbe 100mrd Ft megtakarítást terveztek be ezen kamatkülönbség miatt. Ez a 4-szerese annak, amit jövőre elvonnak a felsőoktatásból! Szóval nem csekélység...

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 16:24:43

@balage_81 reloaded: Csak mint írtam, az már nem 4.71% lesz, hanem több. Mennyi is? Mert a 6.3%-at ismerjük.

A bizonyos feltételek pedig érdekesek. Mik is azok? Lehet róluk olvasni konkrétan?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 16:26:20

@Balt: ez rendben is van, de az érdemi részére nem válasz, ti. miért nincs gazdasági növekedés, munkahelyek, bármi (közmunka nem ér, az a mi pénzünkből van). tessék elolvasni, ott az ír példa, volt imf-hitel (nekünk is lehetne), reformokkal, kiadáscsökkentéssel fellendült a gazdaság, jól is fel lehet használni a pénzt. mi 2 évig imf nélkül kísérleteztünk, levittük ugyan a hiányt, de ezt megsínylette a gazdaság egésze. ha unortodoxia és ad-hoc ötletelés helyett kiszámítható pályára álltunk volna 2010-ben, akkor ma együtt nőhetnénk a főbb piacainkkal és a régióval

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 16:28:22

@Muhammad Aliyah: nem, a 6,3% amin most vesszük fel a hiteleket a piacról. az imf-hitel ennél kevesebbért jönne, ezt jeriko írta, erre riposztoltad azt hogy a 4,7 és a 6,3 között már nem akkora a különbség. ha te mások büszkeségét akarod finanszírozni, csak rajta, de ne az én pénzemmel szórakozz

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 16:30:07

@Muhammad Aliyah: az előzőről igen, hiszen fle is vettük, hadd ne én mondjam most el. erről nem, mert megy a hülyítés, kitalál valamit az mno, felkapja a fidesz és melegében meg is cáfolja. az imf meg néz, mert ő egy mukkot se tud az egészről. többek között ez is politikai felelősség és ezért is bűnhődniük kell. aki libázik, ezt is vegye figyelembe, alatta ilyen nem volt

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 16:33:36

@balage_81 reloaded: Mégegyszer. Elfelejtetted, hogy az IMF PROGRESSZÍV. Azaz nem lesz 4.7%, több lesz annál. Mennyi is?

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 16:38:27

@balage_81 reloaded: Na erre volnék kíváncsi, mik voltak azok a feltételek.

Szevasztok 2012.12.28. 16:43:05

@Muhammad Aliyah: "A bizonyos feltételek pedig érdekesek. Mik is azok? Lehet róluk olvasni konkrétan?"

Egyszerű: Hosszútávon(!) fenntartható költségvetési pálya és ezt támogató gazdaságpolitika. (a MANYUP einstand, a bankadó és társai nem hosszútávon fenntartható elemek.) A konkrét intézkedések kitalálását meg rábízzák a kormányra. Csak aztán be is kell tartani, amit vállalnak...

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 16:47:28

@Szevasztok: Hol lehet erről olvasni hivatalos felületen? Mert ez így elég képlékeny, gondolom ez ennél komolyabb ügy, minthogy egy mondattal elintézzük.

Szevasztok 2012.12.28. 16:55:41

@Muhammad Aliyah: "Hol lehet erről olvasni hivatalos felületen? Mert ez így elég képlékeny, gondolom ez ennél komolyabb ügy, minthogy egy mondattal elintézzük."

Nem értem, milyen konkrétumokat szeretnél olvasni. Az IMF nem szokta megmondani sehol, hogy konkrétan mit csináljon a kormány. Legfeljebb javaslatai vannak (esetenként erősen ajánlott javaslatai, ha van valami kirívó tétel), de azokhoz sem ragaszkodik, ha a kormány máshogy is meg tudja oldani.

Nem fogják a házi feladatot senki helyett elvégezni. Az egyetlen céljuk, hogy az intézkedések hatására ne kelljen többet hozzájuk fordulni.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 17:00:13

@balage_81 reloaded: és már korrigálok is, mert nem feltételek, csak közszféra bérbefagyasztása és 13. havi nyugdíj elvétele. ezek történtek, valljuk be, értelmes lépések voltak. a fidesz persze kritizálta a nyugdíj elvételét.

részlet a naracs-cikkből, miszerint békesi egykori pü. miniszter még kifogásolta is, hogy az imf nem támasztott szigorúbb feltételeket, a nagy elszívó rendszerek reformját. és tényleg.

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 17:10:22

@balage_81 reloaded: Ebből nekem az jön le:

A hirszerzős cikk már 2009-ben kamatcsökkentésről, 2-3%-ról ír. Ennek ellenére 4.7%-ot fizetünk, ami messze feljebb van mint a 3%. Chikán is 2-3%-ról beszél.

Ki hazudik?

Pop40 2012.12.28. 17:21:54

@Lencsés István:

Akkor nekem sz@r.
De te azért csak dugd vissza a fejed :)

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 17:31:29

@Muhammad Aliyah: nem tudom ennek mi a jelentősége, ha a piaci kamat 6,3%, tehát így is jóval veri az imf-hitel, de ott van a cikkben, hogy a kamat annak függvényében emelkedik, hogy a kvótánk hányszorosát hívjuk le. minél több részletet hívunk le, annál nagyobb kamat, így lehet az hogy az első hitelrészlet még alacsonyabb jóval, de a legutolsó sem éri el a normál piaci kamatot és pont ez a lényeg. a kvótákat pedig a befizetés mértékében állapítják meg és hát nem nehéz kitalálni hogy nekünk kicsi a kvótánk mert keveset is fizetünk tagdíjként. nem hazudik senki, csak orbán.

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 17:47:42

@balage_81 reloaded: Pedig ennek van jelentősége. Először is, hol van az leírva, hogy a többszöri részletlehívás miatt progrediálódó kamat nem érheti el a piacit? Ha Chikán és a hírszerzős cikk 2-3%-ról beszél, akkor mi ez a 4.7% és miért nem említették a szóbanforgóak? Ha pedig ez "mellékes" információ akkor milyen olyan "mellékes" információk vannak még, amiről nem ártana még tudni? Hiszen, ha fontos számunkra a 6.3-4.7 = 1.6% különbség, akkor ugyanilyen fontos kellene legyen a 4.7-3 = 1.7% különbség is.

Ezek szerintem egyáltalán nem lényegtelen dolgok. Ja és nem ártana tudni arról, hogy az hitel elköltését miben korlátozza az IMF, mert az is lehet, hogy nekünk az pont nem jó.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 18:02:01

@Muhammad Aliyah: azért különböztess meg két dolgot: a már felvett hitel és a jövőben felvehető között jelentős a különbség. de mivel a feltételek előre vannak tisztázva, a piacról pedig bevonhatók források és ez esetben csak a készenléti díjat fizetjük az imf-nek, ezért nem kellene nagyon ott keresni a bűnbakot, ahol nincs. ahhoz képest, hogy mennyire aggódsz az országért, orbánról és a kamu listájáról még egy szavad nem volt...

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 18:11:18

@balage_81 reloaded: Egyelőre az IMF hitelről beszélgetünk, nem értem miért kellene nekem hirtelen orbánról és egyéb listákról beszélgetnem.
Továbbra sem látom tisztán egy felvehető IMF hitel letisztázott hitelkamatait. Azt viszont látom, hogy amiket írnak az nem nagyon vág egybe a későbbiekben megismert kamatokkal. Az kevés, hogy valaki igér fűt-fát, aztán 3%-ból 4.7% lesz kurtánfurcsán. Ráadásul kielégítő magyarázat sincs, hogy miért. Arról sincs, hogy mire költhető, maximum annyi, hogy költögesd a pénzt, aztán ha nekünk nem tetszik majd szólunk. Ez így azért elég idegesítő, nemigaz?

Így tehát gondolhatok arra, hogy valami mismásolás van a dologban és az a minimum, hogy ilyenkor gyanakodni kezdek, hogy ezek az IMF-es srácok se nyílt lapokkal játszanak. Ha pedig nem játszanak nyílt lapokkal, akkor érdemes kerülni őket!

veracity 2012.12.28. 18:15:56

Az az igazság, hogy 2014-ben már elegünk van mind a bal, mind a jobboldalból. Új politikusok kellenek, akik se nem bal, se nem jobb, se nem semmilyen oldali politikusok. Elég volt! Nem kellenek az elmúlt 23 év politikusaiból, a sok hazugságból. Új politikusokat akarunk, mi választók.

Addig is amíg megtaláljuk őket, addig i szavazzunk Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon bevált szakplitikusunkra! Mondjuk együtt: NEM HAGYJUK!

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 20:13:02

@Muhammad Aliyah: tehát te lusta vagy valaminek alaposan utána járni, ezért az IMF egyből cinkelt lapokkal játszik. aha. hát akkor egyszerűbb lett volna az elején megmondani ezt, és akkor nem állunk le magyarázni

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 21:10:11

@balage_81 reloaded:

"tehát te lusta vagy valaminek alaposan utána járni, ezért az IMF egyből cinkelt lapokkal játszik."

Lehet olyat kérni, hogy mellőzzük az érvelési hibákat?

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 21:21:29

@balage_81 reloaded: Úgy látom te sem tudsz válaszolni a kérdésekre. Felsorolom őket megint:

- Chikán és az újságcikked 2-3% ír, aztán kiderül, hogy a legmagasabb kamat mégis 4.7%?
- ha nem tudjuk az esetleges IMF hitel kamatát előre, akkor miből gondolod, hogy az kedvezőbb lesz mint 6.3%?
- az előzőekben írtad, hogy az IMF nem szabja meg mire mennyit lehet költeni de mégis vannak feltételei, amiket menet közben jelez. Ezt hogyan?

Ha nem tudsz ezekre a fontos kérdésekre egyértelmű válaszokat adni, akkor miből gondolod, hogy az álláspontod helyes? Nem kellene esetleg a dolgoknak utánanézned mielőtt nagy mellénnyel kiállsz ide az IMF-et védeni? Nem is biztos, hogy jó oldalon tetted le a voksodat...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 21:47:31

@Muhammad Aliyah: azért ez aranyos:) te vagy az, aki képtelen szöveget értelmezni, de azért diadalittasan megállapítod, hogy én voksolhattam rosszul. ilyenkor szoktam befejezni a narancstrollokkal a "vitát", mivel te már az elején eldöntötted, hogy neked van igazad. nos, akkor a linkelt hírszerző cikkből egy részlet:

"Az IMF-hitel kamatterhe elsősorban az átlagos SDR kamatlábtól függ. Az SDR a valutaalap "pénzneme", melynek kamatlábát az IMF hetente állapítja meg, és közzéteszi a honlapján. Ez az elmúlt egy év során jelentősen csökkent. 2008 közepén még 3 százalék körül alakult

Tavaly ősszel viszont arról szóltak a hírek, hogy az IMF-hitelt 5-6 százalékos kamattal vettük fel. Ez a kamat úgy jön ki, ha az akkori körülbelül 3 százalékos SDR-kamatlábhoz hozzáadjuk az akkor érvényes több mint 2 százalékos kamatfelárat és a rendelkezésre tartási jutalékot. 2009 elején 1 százalékra mérséklődött az SDR kamata, jelenleg pedig 0,3 százalék. Az alacsony kamatlábhoz hozzáadva a csökkentett kamatfelárat, az IMF hitel kamata a tavalyinál jóval kevesebb, körülbelül 2-3 százalék között lesz, amennyiben a kormány rábólint az új kamatfelár számításra. "

remélem, most nem vered majd azért az asztalt, hogy én 2013-ig vezessem le a kamatlábak változását és a 4,7% kialakulását. félve jegyzem meg, mert nem biztos hogy érteni fogod, amit az előbb is leírtam, hogy chikán is egy JÖVŐBELI imf-hitelről beszélt, aminek a kamata több tényezőtől is függ, és azért is lehet olcsóbb, mert a világgazdasági és a magyar pénzügyi helyzet lényegesen jobb, mint az első hitelfelvétel esetén. de mondom, nem vagyok benne biztos, hogy megérted az egész rendszer működését, mert jól láthatóan egy néhány soros cikk értelmezése is kihívások elé állít. tudod mit? írd be légy szíves még egyszer, hogy én talán rosszul szavaztam, aztán azt is, hogy nem tudunk eleget a feltételekről, majd vezesd le újra, hogy a biztos 6,3% tulajdonképpen jobb, mint az akár 4,7%-ig elmenő imf-hitel. de én ehhez azt hiszem nem kellek, így engedelmeddel be is fejeztem veled ezt a tartalmas beszélgetést. minden bizonnyal megmagyarázod magadnak hogy igazad van te zseni.
süti beállítások módosítása