1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2012.12.27. 21:18 HaFr

Az új miniszterelnök

A magyar politikai kultúra szélsőségesen személyiség- (és nem intézmény-) központú. Nem sokakat érdekel, hogy a társadalom és az állam intézményei hogyan néznek ki, hogy a jognak és a szokásoknak mi volna az optimális konfigurációja a nemzet számára -- ellenben csüggünk a párt- és népvezérek ajkain, hamarabb lesz autoritás két nap alatt egy jó időben színre lépő karakterből, mint az Alkotmánybíróságból (amit a mai állapot a kelleténél vaskosabban is illusztrál). Ezt a körülményt meglehetősen fontosnak és változtathatatlannak érzem a politikai valóságunkkal kapcsolatban, és nem válik a javunkra a szó semmilyen értelmében.

Orbán nagyhangú, dezintegrált, kiszámíthatatlan és elnyomó volta sok szempontból kijelöli azt a személyiséget, amelyik leválthatja őt, de -- ami kézenfekvő választásnak tűnne -- Bajnait mégsem tartom megfelelő alternatívának. Ugyanis nem mindannak az ellentétére van szükség, ami Orbánt éltette és meggyőződésem szerint a végét jelenti majd. Hanem egy moderált formájára. Bajnait -- számára optimális esetben -- a körülmények tehetik kormányfővé (meglehet, ez időtájt túl sok körülmény együttállása kell hozzá), de Bajnait a személyisége szerintem nem teszi alkalmassá a politikai vezető szerepére. (Nem mintha látnék bárki mást a horizonton.) Nem a múltja terheltségét kárhoztatom (ami szintén gyengíti), hanem annak hiányát, ami Orbánban hipertrófikus (túltengő) formában van meg: a kiállást, a szuggesztív erőt, a víziót, és az önmagába vetett hitet. Bajnai nem megfelelő választás a magyaroknak, noha megfelelő miniszterelnök lehetne. Úgy eshet, hogy a választási pszichózis nem fog kedvezni neki. Ahogy ő és környezete, vagy éppen a többi ellenzéki párt nem képesek kiválasztani egy kormányfő-jelöltet az ismeretlenből (mert a pártlogikájuk kontraszelektív, csak egy bizonyos -- a polgárok számára már többé-kevésbé amortizálódott -- személyt tudnak az élre lökni), úgy lehet (lesz) hátrányban Bajnai a választási mechanizmusban a magyarok vezérimádatával szemben, és noha jó miniszterelnök lehetne belőle, meg fog bukni a szelekciós mechanizmusban, és amit végül kapunk, az nem az optimális megoldás lesz.

Ez a hátránya annak, ha (kiélezve) az intézmények és a józan ész helyett az akaratok és a vágyak irányítják a világunkat. A klasszikus liberalizmus és a fasizmus százéves harcát éljük újra. A tömegdemokrácia színre lépése egykor aláásta a tradicionális politikai kultúrát, az imperializmussal együtt romba döntötte a hagyományos politikai értékeket, amelyek ma csak nyomaikban élnek tovább. Magyarországon a nyomok is alig látszanak.

280 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr964984040

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

champagneM 2012.12.28. 09:09:48

"A klasszikus liberalizmus és a fasizmus százéves harcát éljük újra. A tömegdemokrácia színre lépése egykor aláásta a tradicionális politikai kultúrát, az imperializmussal együtt romba döntötte a hagyományos politikai értékeket, amelyek ma csak nyomaikban élnek tovább. Magyarországon a nyomok is alig látszanak."

ezen főleg jót röhögtem.
olyan sötét vagy.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.28. 09:14:06

:) sőt, olyan sötét, hogy el se tudod képzelni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.12.28. 09:17:43

@champagneM: na szóval, vagy liberó...vagy faszizmusz...
kicsit egyszerű ez így nem?
és akkor mi legyen? cenzus a tömegdemo helyett? hoppá....hoppá. benne vagyok.

malanya 2012.12.28. 09:20:36

A magyarok számára nincs ideális jelölt. Szerintem teljesen mindegy ki a miniszterelnok. Jézus Kristus se lenne jó... azert mert nem a 2-300 politikussal van csupán a gond, ők csak tünetei egy teljesen megzakkant közossegnek. Majd 50 ev mulva térjünk vissza erre a témára, addig meg cserelődjenek az orbanok, gyurcsanyok es klonjaik. Ennyire futja a rendelkezesre allo emberanyagból...

The_Goat 2012.12.28. 09:21:49

jó a cikk. a magyar nép birka, birkának meg ez való. aki fiatal és esze van az meg már elment, vagy menni készül. jól teszi.

a magyarok mindig a messiást várják de csak a korrupt hataloméhes középszerűséget kapják. és nem ébrednek fel. mert halottak. az országgal együtt.

Képtelen 2012.12.28. 09:24:00

Orbán csak tünet, a beteg társadalom tünete.

Mr. Waszabi 2012.12.28. 09:26:59

?? Volt a klasszikus politikai kultúra, majd színre lépett a tömegdemokrácia? Na ne viccelj.
A demokrácia bizony tömegnek született, pár ezer éve a görögöknél. Akkoriban a klasszikus politikai kultúra pedig az autokrácia volt.
Vagy ezt már az Orbán-féle neoklasszikus történelem könyvből idézted?

Creative destruction · http://t7.hu/0v1l-1984 2012.12.28. 09:28:23

Orbán rossz! Persze ebből még nem következik, hogy az ellenkezője, azaz Bajnai jó lenne. Bajnai sajnos alkalmatlan.
Szánalmas, hogy nem képes jobbat kitermelni magából a baloldal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.28. 09:29:11

@Mr. Waszabi: Ühüm. Kicsit térj vissza a Wikihez, azt javaslom.

baromArtz 2012.12.28. 09:37:33

Az, hogy milyen a politikai kör Magyarországon, azt a választások bizonyítják igazán. Pontosabban a távolmaradó választók. Nem azért nem megy el a fele szavazni, mert más fontos közfeladatot lát el, hanem azért, mert ezekből nem akar választani. Ebből a sok xarból nem. Ezek nem érdemlik meg, hogy szavazzanak rájuk, hogy népük legyen. Ezek a szavazók is szavaznak, mégpedig az a voksuk, hogy ezek ne kerüljenek be. És mégis bekerülnek. Az időközire már csak 31% körül mennek voksolni. 23 éve halljuk, hogy reform, jobban élünk, ügynöklista, az előző kormány, adócsökkentés, megszorítás, csomagok, megilyenek. És 23 éve hallunk elementáris hazugságokat, és éljük a népnyúzásokat. xar alakok.

Pop40 2012.12.28. 09:41:04

@Állítsátok meg Arturo Uit!:

"Bajnai sajnos alkalmatlan." Miért is?

MACISAJT 2012.12.28. 09:42:56

"(Nem mintha látnék bárki mást a horizonton.)"

Hát ez az.
Ezért is vakarták elő végső kétségbeesésükben a libaszakértőt, az eleve beáldozásra ítélt 2014-es választásokra.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.12.28. 09:44:09

ha jól értem ez a szokásos elitista ballibsi fanyalgás...?!
ha nem ők vannak hatalmon, akkor felfalta a tömegdemokrácia a liberális politikai kuttúrát, illetve fasizmus küzd ésatöbbi. persze bajnai tök jó szinte maga a politikai kuttúra, csak a vezérimádó ostoba lények nem értik meg őt....sírás.
aztán ha meg véletlenül hatalomra jutnak? akkor az maga a demokrácia csúcsa, és minden oké hirtelen.
na kb. 20 éve ugyanezt nyomjátok. unalmas ám.

Mr. Waszabi 2012.12.28. 09:46:27

A képlet nem ennyire bonyolult. Van jelenleg a lehető legrosszabb kormányzás, amit orbitális hazudozással sem lehet megvédeni, annyira blőd. Sőt inkább mese, ami hajaz a Király új ruhája című történetre.
Védőbástyái e királyságnak olyan korábbi "nemzeti" sérelmek, amelyeknek legalább a felét a jelenlegi miniszterelnök találta ki, és terjesztette el a köztudatban, hogy egyetlen választási lehetőségnek feltüntetve magát, a vezetői székbe kerülhessen.
És most objektíven az ő hazugságai alapján születnek "komoly" szakértő elemzések arról, hogy nincsen neki alternatívája?
Na ez tényleg betegség - hiánybetegség. A gondolkodás hiánya okozza.

felcsutisuttyo 2012.12.28. 09:46:37

Ekkora marhaságot..Ez is egy Fidesz provokációs cikk....Bajnai helyet netán a Vona lenne a jó min. elnök..? vagy mi? Mesterházy az igazodó kismalac?..
Igenis BAJNAI az egyetlen elismert személyiség külföldön, a világban és itthon is.
(ha nem gyilkolja a karakterét a Fidesz Bandita csürhe, akkor ilyen csak Gyurcsány lett volna)
BAJNAI kell, mert már egy év alatt is bebizonyította, hogy rendbe lehet hozni a gazdaságot, de legalább is megakadályozni a szakadékba zuhanást. Ezt maga NEMZETI GAZEMBER TÖRPE IS ELISMERTE ( igaz csak külföldön)

Lencsés István 2012.12.28. 09:47:53

Nem lesz új miniszterelnök hisz most van a legjobb .

Rogerius 2012.12.28. 09:48:53

@Állítsátok meg Arturo Uit!:"...Szánalmas, hogy nem képes jobbat kitermelni magából a baloldal..."

nem a baloldallal van gond hanem az összmagyar politikaí kultúrával amely "népvezéreket" igényel és holmi suttyó kamaszként lelkesedik a verbunkos muzsikára és a csillogo-villogó huszár szerelésre...na meg a kiosztott, kiosztandó kokik és sallérok gondolatára.

2012.12.28. 09:49:54

Orbán vagy Bajnai? Miért két rivális maffiacsoport között kell választani?

felcsutisuttyo 2012.12.28. 09:50:54

Itt már nincs jobb oldal baloldal, hanem egy beteg gonosz Diktátor és csürhéje van és a Demokrata oldal.

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.28. 09:51:12

A baloldalon mindig feltűnik valaki, akiről kiderül, hogy az egész országban ő az egyedüli, aki képes lenne kivezetni minket a válságból. Mind képességei mind tapasztalatai egyedülállóak, hát mégis ki, hanem ő? Aki kicsit is értelmes, az beláthatja, hogy csak vele van esélyünk.

Aztán amikor kiderül, hogy nem mennek utána az emberek, akkor mindig jön egy újabb Superman, aki persze szintén egyedülálló tehetség, mindenki látja, hogy csakis ő... A többség már csak röhögni tud ezen az egészen :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.28. 09:53:09

MODERÁLÁSI ALAPELVEK: szélsőségesen és mosdatlan száj vagy funkciótlan káromkodás, a vita szándékos rombolása, mások halálba kívánása.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.12.28. 09:53:11

@felcsutisuttyo: jól nyomod...ha provokátor vagy szuperül csinálod, ha nem akkor egy újabb érv arra, hogy miért is kell a fideszre szavazni...

Szevasztok 2012.12.28. 09:53:26

Ha jól számolom lassan 10 éve (1 év megszakítással) ilyen "túltengő" alak a miniszterelnök. Nem lehet, hogy sokaknak már egyszerűen elegük van ebből a stílusból?

Na ezért lehet BG mégis jó jelölt, mert azt adhatja amire nagyon sokan vágyunk - a lázas politizálás végét.

felcsutisuttyo 2012.12.28. 09:54:00

lecsúszott Nemzet vagyunk. Nekünk nem jutottak 2010 ben entellektuális vezető(k)
Csak 3 suttyó (állam pénzén taníttatott, átbukdácsoltatott)közjogi BUGA JAKAB vezeti az országot...minegyikről a suttyóság lerí...
ez jutott a magyar Nemzetnek. Nemzeti Suttyók!

felcsutisuttyo 2012.12.28. 09:56:41

@HaFr: na most vetted le az álarcod:)))

Mr. Waszabi 2012.12.28. 09:56:53

@HaFr: talán csak el tudnád magyarázni pár szóban, miben tévesek ismereteim a tieidhez képest, nem de? Ha segítenél behatárolni a tananyagot, megköszönném.

capacete 2012.12.28. 09:57:17

@MACISAJT: Ez a Miniszterelnöki Hivatal hivatalos álláspontja?

felcsutisuttyo 2012.12.28. 09:57:33

csak a bajnai ócsárolása megengedett itt...akkor ez Orbán nyalós blog ? mi? hehehehhe

Pop40 2012.12.28. 09:57:51

@Lencsés István:

Hát persze, hogy most van a legjobb:)

És most, hogy kinyilatkoztattad a tutit, vissza is dughatod a fejed a seggébe.

Sir Galahad 2012.12.28. 09:59:05

Bajnai nem a személyiségjegyei miatt alkalmatlan az ország vezetésére. Idősebbek emlékezhetnek: az első Orbán-kormány veszte az a Medgyessy Péter lett, aki nagyjából hasonló karakter, mint Bajnai (csöndes, halk szavú, nem igazán jó szónok, de hozzáértő szakember benyomását kelti, mosolygós, rokonszenvesnek látszó figura). Szerintem a HaHa stratégái azt gondolják, ezt a meccset el lehet játszani még egyszer, ez elég lesz. Nos, ez nem lesz elég. Bajnai tényleg nem mozgatja meg a tömegek fantáziáját, de a hibát máshol kell keresni, nem az ő személyes karakterében.

felcsutisuttyo 2012.12.28. 10:00:01

Ez a BIRKAMENET blogja....? Bocsi...eltévedtem:))Már nemcsak a lóláb, hanem a ló is kilóg:)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.28. 10:00:45

@Mr. Waszabi: Persze, nézd meg az anyagot az athéni demokrácia és a tömegdemokrácia összehasonlítása ügyében, a neo-klasszikus szót, a klasszikus liberalizmus fogalmát. Utána beszéljünk.

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.28. 10:03:19

@felcsutisuttyo: Aki kritizálni meri a szent vezetőt, az csakis békemenetes lehet.

Egyszerű ember, egyszerű világkép :)

Rwindx 2012.12.28. 10:07:08

Ezen állításoknak sem látom létjogosultágát. Sem nem látom a választók személyközpontúságát (esetleg talán abban hogy ki ki ellen protestál), sem fasizmust, sem klasszikus liberalizmust nem látok, ezektől minden politikai formáció olyan messze van mint Makó Jeruzsálemtől.

Bajnai személyiségét meg nem ismerem, de nekem ettől függetlenül tűnik nem megfelelő miniszterelnöknek.

Pop40 2012.12.28. 10:08:36

@Állítsátok meg Arturo Uit!:

Hát ez elég gyér egy poszt. Tulképp azért nem jó, mert megyó meg kovács meg szanyi. Jópofa :D

"ilyen bajnai-félék, akikről megírta a népszava, hogy milyen remek miniszterelnök volt, továbbá alapítványa is van, illetve a szélsőlibsi amerikai körök pénzelik"

Aztaqrva, micsoda érvek
Máris rettegek ettől a gonosz Bajnaitól.

"Annyi kétes gazdasági ügyben volt benne, amennyit egy nagyobb munkabírású menedzser két dolgos évtized alatt fel tud mutatni"

Igen, annyiban.

Meg ennyiben: fn.hir24.hu/itthon/2009/07/16/bajnai_magyar_nemzet_7_0

Amúgy valóban pofátlan, hogy dolgozott mielőtt politikus lett, és nem a napot lopta egész életében, mint Orbán.

"Gyakorlatilag folytatta az ország csődbevitelét"
Kár, hogy a mutatók nem ezt mutatták :D

Nyilván, aki CÖF-ös fizetett seggnyalók propagandái alapján választ, annak persze vállalhatatlan, másnak nem hinném. A csapatok közt meg lehet válogatni, akinek a Matolcsy-féle eredményesség a szimpatikus, az szavazzon fideszékre, akinek meg Oszkóék, azok Bajnaiékra:)
Részemről maradok az utóbbinál.

romkocsmában merengő félázsiai származék 2012.12.28. 10:09:06

Miért volt szükség válságkezelésre, annak a kormánynak a bukása után, amelyikben Bajnai Gordon gazdasági miniszter volt?

béla a görög (törölt) 2012.12.28. 10:11:27

Nem igazán érdekel, hogy nem ideális/optimális Bajnai. Azt tudom, hogy ennél az állatnál jobb. Azt tudom, hogy ezt az állatot el kell tüntetni. Ennyi nekem meg elég. Ott az X.
Ja és nincs vezérimádatom. 'Magamnak vezénylem magam hajtom végre'. Nem akarok együvé tartozni és nem akarok nemzeti szolidaritani. Azt akarom, hogy hagyjanak békén.
Nem akarom, hogy a miniszterelnöknek viziói legyenek. A jelenleginek vannak és majd pár év múlva össze lehet számoli, hogy mi anyagi kárt okoztak a viziói.
Az intézményrendszer pl. az Alkotmánybiróság meg szép, de tetszettek volna a MANYUP államositásnál elküldeni a miniszterelnököt a halálba.

Mr. Waszabi 2012.12.28. 10:12:21

@HaFr: köszi, azt hiszem nem szükséges.
Ha jól értem, úgy gondolod, hogy ne legyen itt minden senkiházinak szavazati joga, csak bizonyos kasztoknak. És ehhez természetesen előbb ki kell alakítani a kasztokat társadalmunkban. A bibi csak az, hogy a jelenlegi vezetés is a plebszből emelkedett fel, tehát nem nagyon van jogi, erkölcsi alapja annak meghatározására, ki lehessen szavazó és ki ne.
Majd meglátjuk, mit szólnak ehhez a "nem szólhat bele" kasztba sorolni szándékozott emberek.

MACISAJT 2012.12.28. 10:14:04

@romkocsmában merengő félázsiai származék:
("Miért volt szükség válságkezelésre, annak a kormánynak a bukása után, amelyikben Bajnai Gordon gazdasági miniszter volt? ")

Ha már nosztalgiázásnál tartunk, nézzünk egy ballib orgánumot, hogyan tálalta anno a remek libaszakértői gazdasági teljesítményt:

Meglepően jó lett a magyar GDP-adat
[origo]|2010. 02. 12., 9:13

Meglepően jó lett a GDP-adat, bár a rendszerváltás óta így is a legnagyobb visszaesést produkálta a magyar gazdaság 2009-ben. A várt 6,7 százalék helyett 6,3 százalék lett az esés.
-------

Hiába no, ez volt a libaszakértő "eredménye", 13 milliárd euró IMF hitel felvétele és abból 9,5 milliárd eltapsolása után...:D

És lássuk,még milyen választói nosztalgiára alapozná a libaszakértő(vezette ballib nagyszövetség) a választási esélyeit...:D
Mit is csinált konkrétan(nem elméletben) az MSZP-s miniszterelnöki casting győztese, a böszme gazdasági minisztere, immár miniszterelnökként?

Elsősorban ezt, idézzük fel a csomagját:
www.fn.hir24.hu/itthon/2009/04/02/brutalis_bajnai_csomag/

Másodsorban pedig felvett ténylegesen 13 milliárd euró IMF hitelt, amiből a lelépéséig nyomtalanul elköltött 9,5 milliárdot("nagyvonalúan" meghagyva 3,5 milliárdot)...és gondosan a következő kormányra és ciklusára hagyva a visszafizetést.

Teljesen világos, hogy ezt az aranykorszakot a választók csakis visszakívánhatják..:D

dunaparti 2012.12.28. 10:17:48

A kérdés:
1. Orbánra akar-e szavazni majd 2014-ben, mert ő legjobb? Folytatja a négy évet.
2. Bajnaira, mert jobb mint Orbán. Ki tudja húzni az embereket a szarból, de évek kellenek hozzá?
3. Olyan embert szeretne miniszterelnöknek aki lepottyan az égből, magyarán nem tudja kire? Egy fantasztikumra, egy csodatévőre aki nem is létezik, de kihúzza az országot a szarból?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 10:18:13

@MACISAJT: "Ezért is vakarták elő végső kétségbeesésükben a libaszakértőt, az eleve beáldozásra ítélt 2014-es választásokra. "

miközben lehetne azon vitatkozni, hogy te minisztériumi tisztségviselőként írhatsz-e ilyeneket, azért azt halkan megjegyezném, hogy bajnai annyira alkalmatlan, és az ellenzék annyira beáldozta a '14-es választásokat, hogy a magad fajták és a cöf minden létező alkalommal habzó szájjal siettek kihirdetni az alkalmatlanságát

pajtás, ha alkalmatlan, akkor te miért kampányolsz ellene, miért nem dőlsz inkább hátra?

majd én megmondom: mert be vagy tőle szarva a barátaiddal együtt. mert pontosan tudod, hogy a jelenlegi bagázs egy közepes kft-t nem tudna rendesen elvezetni

javaslom maradj a kaptafánál vagy legalább az olcsó karaktergyilkolászás művészetét tanuld ki rendesen. és ez vonatkozik a többi fideszes trollra is

profilo 2012.12.28. 10:19:29

Van igazság abban amit írsz,de megjegyezném,hogy Bajnai jelenleg az egyetlen és - így természetesen - a legjobb választása az ellenzéki oldalnak.

Persze kiállíthatnák azt az emberüket is,akiben megvan a "kiállás,a szuggesztív erő, a vízió, és az önmagába vetett hit",de azt hiszem,hogy Orbán ellenpárja,a mentális deficittel küzdő Gyurcsány Ferenc nem nyerő,nem menő....és sosem lesz már az.(szerencsénkre)

22 év politikai lövészárokharcát látva,még igaza is lehet az ellenzéknek.Egy kísérletet megér az,hogy politikai elitünk okozott-e már annyi kárt,hogy egy ilyen "alkalmatlan" jelölt" befutó lehessen.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.12.28. 10:19:33

@Lencsés István: Márhogy szerinted. Viszont te buta vagy, úgyhogy mindegy a véleményed. Igaz, legalább nem vagy "anoním". :-)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.12.28. 10:23:43

A posthoz:

Sajnos az elmúlt időszak alapján Bajnai valóban nem ideális jelölt. Persze, ha Európában képzeljük el a jövőnket, akkor nincs nála ideálisabb. Mit nem adnék egy szép csöndben dolgozó, szakemberekből és nem politikusokból álló, akár pártfüggetlen kormányért. Nem népvezér / világmegváltó / udvari bolond / showman kellene ide, hanem szakember. Erre alklamas lenne Bajnai, de választást nyerni lehet, hogy nem az.
Ráadásul bárki váltja a fideszt, olyan kártékony ellenzéket kap, hogy a 2002 utáni időszak elbójhat mellette. Akkor is mit művelt a fidesz ellenzékben, most képzeljük el ugyanazt sokkal több elsíbolt mannával és a független hatalmi ágakba bebetonozott pártfunkcikkal.

Alkibiadesz 2012.12.28. 10:23:55

@Mr. Waszabi:
Korlátozottak a történelmi ismereteid :)

MACISAJT 2012.12.28. 10:25:03

@balage_81 reloaded: ("miközben lehetne azon vitatkozni, hogy te minisztériumi tisztségviselőként írhatsz-e ilyeneket,")

Hát akkor vitatkozzál...:D
Mármint azon hogy én "minisztériumi tisztségviselő"(?) volnék vagy sem...:D

Amúgy én bizony régóta és nyilvánosan támogatom ballibák összefogásos ötletet.

Legyen csak egy összevont Orbán-ellenes koalíció 2014-re.
Benne mindenki "aki számít".
Oszt ha buknak( márpedig mindenképpen *buknak), akkor szépen egymáshoz kötözve, láncolva mennek majd a süllyesztőbe.
Ahogyan az 2006 őszén történt, mikor Orbán ultimátumára ész nélkül rohantak fel mindannyian a böszme hajójára, és még azt sem vették észre hogy az oldalára az van ráfestve:"Titanic".
(A következmények ismertek: szdsz leves, mszp szétverve, kétharmados vereség 2010-ben.
Most nem a böszme hajójára rohannának fel, hanem egy "közösre" - de bőven elég az is ha a böszme rajta van...)

*márpedig mindenképp buknak

Tegyük fel, hogy valami ördögi werberizmus nyomán mégiscsak győzne a választásokon egy ilyen ballib "olajfa".( Hogy kétharmaddal, arról még álmodni se nagyon mernének.)
És akkor ott állnának másnap, egyrészt egymással is szemben, mondjuk a konc szétosztása még menne.
Hanem (minimum) a fél országgal.
Valamint a MNB, Alkotmánybíróság, köztársasági elnök, Költségvetési Tanács (és sorolhatnám)intézményeivel.
"Jessusmária, győztünk" (c. by Beke Kata)
Az agyonvert ballibák ugyanis minden hullámhosszon revansról, bosszúról álmodoznak.
És még az sem jut az eszükbe, hogy 2014-re a "legreményteljesebb" titkos jelöltjük egy bohócforradalmár, házmesteri aki gyurcsány "cuslágos" államtitkára volt, meg a libaszakértő, gyurcsány volt gazdasági minisztere, a 2008-as mszp-s miniszterelnöki casting győztese...:)

Hát itt tartanak.
2014 tétje megint csak nem az lesz hogy ki kormányozzon.
HANEM HOGY KI NEM.
Nos ezek biztos nem.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.12.28. 10:28:49

@Önnek megyünk: Ó, drága barátom, te sem vagy bonyolultabb, csak narancs színben pompázol.

romkocsmában merengő félázsiai származék 2012.12.28. 10:30:11

Gyurcsányék 2006-ban, egy prosperáló világgazdasági időszakban vitték csődbe az országot.
A válság csak 2008-ban kezdődött.
Gyurcsány 2 éves válságkezelése olyan remek állapotba hozta az országot, hogy a válság kitörésekor elsőnek dőlt be. Bajnai „Nem értettünk hozzá” Gordon, eközben gazdasági miniszter volt.

tinyurl.hu/917D/

béla a görög (törölt) 2012.12.28. 10:33:14

@dunaparti: "2. Bajnaira, mert jobb mint Orbán. Ki tudja húzni az embereket a szarból, de évek kellenek hozzá?"

Az 'embereket'/országot még sokáig nem húzza ki a szarból Bajnai se. Senki se.
Egy lakáshitelt is 10-25 évre veszel fel. És fizeted.
Az hogy Orbánnál értelmesebb Bajnai az valóban ok arra, hogy X-eljen rá az ember. De ennyi.
Elkezdhet 'lapátolni' de jó nem lesz hip-hop.
Nem lesznek sec perc alatt befektetések, nem fog felpörögni a termelés és a fogyasztás nem kezdd el forogni a pénz.
És idő amig az emberek rájönnek, hogy magukra maradtak és maguknak kell segiteniük magukon.

rezvez 2012.12.28. 10:34:45

Itt a fasizmus? Nofene! Nincs itt csak sunyiság, tehetetlenség, sültgalamb várás...

Pop40 2012.12.28. 10:34:49

@MACISAJT:

"A várt 6,7 százalék helyett 6,3 százalék lett az esés. Hiába no, ez volt a libaszakértő "eredménye"

Csúnya gonosz emberek valami válságról suttognak 2009 kapcsán, ez persze csakis rágalom lehet, tuti hogy Bajnai egyedül baszta el, sőt, nemcsak ezt, de a külföld GDP-jét is, ami kivétel nélkül esett ebben az időszakban.

Orbánnál persze más a helyzet, ő szegény kőkemény válságban kénytelen "dolgozni", igaz, hogy külföldön max enyhe recesszió van, nem pedig válság, mint Bajnai alatt, de ez biztos valami gonosz komcsilibcsi ármány.

"Másodsorban pedig felvett ténylegesen 13 milliárd euró IMF hitelt, amiből a lelépéséig nyomtalanul elköltött 9,5 milliárdot"

Szerintem a 13-ból minimum 14-et költött el. Ez az alak bármire képes:)

Még arra is, hogy a maradékot berakja a jegybankba tartaléknak, hogy aztán Orbán elvtársnak legyen miből Molt vásárolnia majdnem 4 éves csúcson :)

vénkujon 2012.12.28. 10:37:19

bárki is nyerne vikin kívül, jönne megint a kétezerhatos bagázs. égne budapest. a békemenetet meg átkeresztelnék viktormenetre.

3dom'f'speech 2012.12.28. 10:38:49

libajnai pislogó békafiú semelyik országban nem lenne megfelelő miniszterelnöknek, ezért nem is hívták sehova - nem véletlen :)

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 10:40:02

@MACISAJT: a szófosás és a vagdalkozás nem viszi előrébb a küldetést, inkább arról mesélj, hogyan lehetünk idén recesszióban, ha nő a német gazdaság? még a vezér is azt mondta tavaly a rádióban, hogy tőlük függünk és ha nőnek, mi is növünk. akkor miért van ott +1, itthon -1,5%-os "növekedés" ?

Mr. Waszabi 2012.12.28. 10:40:11

@Alkibiadesz: ja, kösz, sokat segítettél.
Nem akarok pofátlan lenni, de még többet segítene, ha konkrétumokról beszélgetnénk.
A posztoló leírt egy mondatot, amire én rácsodálkoztam. Majd megkértem, hogy ugyan homályosítson fel, mit értek félre. Ehhez képest viszont csak az jön vissza, hogy nem értek én ehhez, tények viszont nem hangzottak el. Ha nem tudom, hogy mit nem tudok, ugyan hogyan tanulhatnám meg?

Szevasztok 2012.12.28. 10:42:05

@MACISAJT: "Tegyük fel, hogy valami ördögi werberizmus nyomán mégiscsak győzne a választásokon "

Nem kell ide semmiféle ördögi machináció, elég egy fidesz féle új választási rendszer. (Gyk a 106 egyéni körzetben elegendő az egyszerű többség már az első és egyetlen fordulóban.)

Ha belegondolsz ebben a rendszerben egy 40%-os párt is simán szerezhet 2/3-ot.

dunaparti 2012.12.28. 10:43:36

@béla a görög: Viszont rengeteg pénz felszabadulna, ha nem Orbán lenne. Például felmondanák azt az államközi szerződést amit Bajnai fel akart mondani csak nem volt már ideje rá és nem az ukrán nyudíjasokat tömnék az ONYF pénzével.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.28. 10:44:13

Ja, ilyen alapon én is az lennék, ha jóban lennék az MSZP-vel, egyebekkel.

Bajnait kár erőltetni, leszerepelt, a múltja is rendesen foltos.

Egyébként Orbán egyik "tulajdonsága", hogy nemzeti, itt nincs jó vagy rossz, mert egyszerűen csak alkalmazkodik az osztrák, francia, német versenytársakhoz, akik ugyancsak nemzetiek a maguk országában, a maguk vállalataival.

Azaz bárki más aki legalább ennyire nem nemzeti nem jó, mert a nemzeti érdekvédelmet jelent még akkor is, ha ezt pld. egy francia cég kirekesztésként élni meg. Balliberális módra ennek összeurópai erkölcsiségét lehet górcső alá venni, de értelmetlen, hiszen ez védi a gazdaságot, az osztrákok sem véletlenül alkalmazzák a mienkénél jóval komolyabban, miközben amúgy iszonyatosan európaiak, ha feltűnik a kék csillagos zászló és alatta kelet-európai van, tuti ott egy osztrák is.

A másik "tulajdonság" a gazdasági merészség, új piacok szerzése a világ gazdasági erőegyensúlya mentén. Ebben a németek nagyon nagyok, én csak röhögök azon a ballibsin, aki azt veti Orbán szemére, hogy Azerdbajdzsánban nem sittelték le a baltás gyilkost. Az iszonyatosan európai németek és franciák már akkor nyomultak pld. kínában, amikor a lakosság fele még kényszermunkás volt, az eredményt látjuk, a német luxusautók és a francia luxustermékek legnagyobb felvevő piaca Kína.

A ballibsik persze ezt a két országot tartják a demokrácia fellegvárának.

Szóval összegezve, a sikeres gazdaságpolitikához alkalmazkodni kell, el kell menni tűréshatárokig, pofátlannak kell lenni, nyomulni kell, ki kell használni az "ázsiai gyökereket", ki kell törni a nekik lehet, de nekem nem és én az ő kölcsöneikből élek szerepből. Kis ország sok mindent megengedhet magának, mert kicsi.

Szóval ide, ennek az országnak egy visszahúzódó, szinte katatón Bajnai kaliber a maga kis "rengeteganáci", "kölcsönökből is van élet" ballibsi táborával nagyon nem jó.

Pop40 2012.12.28. 10:46:24

@MACISAJT:

Életedben először sikerült igazat írnod:)

"2014 tétje megint csak nem az lesz hogy ki kormányozzon.
HANEM HOGY KI NEM.
Nos ezek biztos nem."

Igen, a legtöbben valóban ez alapján fognak 2 év múlva szavazni. Hogy ezeket soha többet.

Hogy kit értenek majd "ezeken", Bajnait, vagy az akkor már 4 éve "kiválóan" és "eredményesen" kormányzó narancsmaffiád, az pedig 14' tavaszán kiderül :)

jet set 2012.12.28. 10:46:36

@Pop40: Mi egyebet csinált azon kívül, hogy végrehajtotta az imf utasításait?
Ha megnézed a 2010-es költségvetést, akkor Orbánnak valóban igaza volt, hogy 7%-os hiányt sikerült produkálniuk és az azonnal bevezetett különadók nélkül elég nagy gáz lett volna. Akkor még nem kezdődött el Matolcsy ámokfutása, azt a hiányt bizony a Bajnai garnitúra alkotta. Szóval miért is lenne jó? Hoztak bármilyen reformdöntést, amit esetleg Orbánék egy tollvonással megsemmisítettek volna? Nem.

Mr. Waszabi 2012.12.28. 10:48:00

@romkocsmában merengő félázsiai származék:
2006-ban már nem prosperált a világgazdaság, hanem igencsak akadozott. A piaci árak emelkedése globálisan, minden szektorban az azt jelzi, hogy valami nem stimmel a világgazdaságban. Ez a folyamat pedig már 2006 első negyedév végén egyértelműen látható volt.
Az más kérdés, hogy mindenki próbált úgy tenni, mintha nem volna baj.

Pop40 2012.12.28. 10:49:00

@3dom'f'speech:

Ja, nem is hívták sehová, soha:) Az usában is minden hülye taníthat egyetemen, pláne, ha magyar. :D

Az tény, hogy nincs olyan sikerlistája, mint a vezérednek, akinek kitűnő portfóliója van olyan kulcsfontosságú személyekkel, mint pl az azeri vagy az albán elnök :D

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 10:49:39

@Anti Anyag: akkor tőled is megkérdezem, mert láthatóan imádsz hülyeségeket írni, miért vagyunk idén recesszióban? a német gazdaság nőtt 1%-ot, kéretik figyelembe venni hogy az istenített lángeszű vezéred maga mondta, addig nem módosítja lefelé a gdp-növekedési előrejelzést, amíg a németek sem, mert olyan mértékben függünk tőlük. na? akkor hogy lehet hogy itthon idén recesszió van?

zsombordeak 2012.12.28. 10:52:08

@Szevasztok: "Na ezért lehet BG mégis jó jelölt, mert azt adhatja amire nagyon sokan vágyunk - a lázas politizálás végét."

Nekem is pont ezert szimpatikus. Nem harcosokra, hanem nyugodt szakemberekre van szukseg. Remelem, sikerul neki.

Wagem 2012.12.28. 10:52:20

@Pop40: Ad-1 TOLVAJ..
Ad-2 CLINTONÉK BÁBJA..
Ad-3..soroljam??

Salzburg1 2012.12.28. 10:55:04

@jet set: A forint árfolyama nem véletlenül volt 255 Bajnai idején,és nem véletlenül 300 most,sok jó dolgot csinált,ezt a forint árfolyama is tükrözte,az jól mutatja,hogy vezetik az országot.

MACISAJT 2012.12.28. 10:56:26

jet set 2012.12.28. 10:46:36
@Pop40: Mi egyebet csinált azon kívül, hogy végrehajtotta az imf utasításait?")

A libaszakértő mára már megszépült..:)

Ha újra hatalomra kerülne ő és üzemeltetői(ne feledjük, ő csak egy báb),
másnaptól bizonyára nem kéne visszafizetni azt az IMF hitelt amit "ezek" felvettek és nagy részben nyomtalanul eltapsoltak...
nem kéne az egész ország nyakába szakadt miskulanciát kicserélni, a szakadt 40 éves metrókocsiktól kezdve a kettéeső BKV buszokig...
lenne 4-es metró Hegyeshalomig, ingyen BKV, 18.havi nyugdíj, adómentes minimálbér, 850 ezer rokkant(nyugdíjjal), korkedvezmények 40 éveseknek, a gáz-és villany no meg a benzin ára csökkenne ( a nulla felé)...vagyis Hawai..:D
És még a nap is másképp sütne..:D

Lenne "közszolgálati" tévé, Pártkeltéstől, friderikuszostól(" a jobboldalnak ha tévé kell, hát vegyen magának" mondta a D209- jelzem , a jobboldal megfogadta a tanácsot, vett magának. Ideje lenne hogy a ballib is megfogadja a sajátját, mégiscsak snassz egy
vallási szektával társbérletben, egy vidám vasárnap("Feltámadt! Csacsacsa), egy kálmánolga, egy fásiádám, egy bulgáravarmészáros:D), lenne mozi, színház, kultúra á lá hillerpifta, ócsított autópályák és gazdaság á lá kóka&libaszakértő...

HÁT KELL ENNÉL TÖBB?:D

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 10:56:53

@Wagem: fejtsd ki azt a részt hogy miért clintonék bábja, erre mi a bizonyíték és clintonéknak miért érdekük, hogy legyen itt egy bábjuk? eddig annyit tudok, hogy ez az ország egy közepes amerikai állam vásárlóerejének negyedét sem teszi ki, a rakétavédelmi pajzsot nem ide telepítenék (ha egyáltalán telepítik valaha), tehát légy szíves, adok egy esélyt egy buta trollnak, fejtsd már ki a fentieket, tényleg, érdekelne. és orbán akkor kinek a bábja? a kínai főtitkárnak, akihez pénzért könyörög? az jobb?

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.28. 10:59:21

@pocakos focista: "Ó, drága barátom, te sem vagy bonyolultabb, csak narancs színben pompázol. "
Pont erről beszéltem (gyak.: aki nem ért egyet, az egy fideszes barom), köszönöm, hogy alátámasztottad :)

gébics · http://www.geebics.blog.hu 2012.12.28. 11:00:42

@Mennyei sárkány: Egyetértek mennyei Sárkánnyal. Ez a nép beteg, jobb lenne, ha valamelyik idegen hatalom megszállná! Tényleg, elgondolkodtató, hogy Magyarország mindig csak egy idegen hatalom fennhatósága alatt tudott virágozni! (Lásd Osztrák-Magyar Monarchia; Kádár-korszak!)

MACISAJT 2012.12.28. 11:01:43

@Salzburg1: ("A forint árfolyama nem véletlenül volt 255 Bajnai idején,és nem véletlenül 300 most,"')

Ekkorákat nagy nyilvánosság előtt hazudni , ez már ronwerber munkássága?:D
Egyfelől , a forint nem "300"(az egy másik film,bizonyos spártaikról:D), hanem bizonyos karácsonyi manipulációknak köszönhetően, mikor a piacok zárva voltak, 290-291 és erősödik vissza...

És akkor szintén a tények kedvéért, mert bizony még ez is a Bajnai-érában volt, idézem:

Megint 280 felett az euró
2010.05.20. 10:22 - MTI
A szerdai esést követően csütörtök reggel tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon: az eurót csütörtök délelőtt fél tízkor 280,40 forinton jegyezték a szerda délutáni 279,70 forint után. Az MTI által megkeresett devizapiaci kereskedők elmondták, már a kora reggeli nyitáskor 282 forint volt az euró árfolyama, majd folyamatosan erősödtek a régiós devizák, így a forint a 279,40-es euró árfolyamig is eljutott.
----

*A biztonság kedvéért, felidézném a kormányváltás dátumát is:

Index

2010. május 31., hétfő 17:07 | [aznap frissítve]
Az átadás-átvétel folyamatáról és az első kormányülésről szólt Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter valamint Nagy Anna kormányszóvivő első sajtótájékoztatója.
--------

Pop40 2012.12.28. 11:03:08

@jet set:

Valaki mesélje már el nekem, mik voltak az "IMF utasításai"? Mert legutoljára Orbánéktól pl FENNTARTHATÓ gazdaságpolitikát kívántak. (ugye a manyup ellopása meg a különadók nem az.)

Bajnai eddig 1 évben volt miniszterelnök, épp a válság csúcsán. Innentől kezdve eleve lehetetlen bárki olyan miniszterelnökkel összehasonlítani, akinek sokkal többb ideje volt, sokkal jobb körülmények között. Túl ezen, mikor átadta a kormányzást, a mutatóink felfelé tendáltak, nem úgy, mint jelenleg.

Reformdöntést meg nem csak úgy lehet megsemmisíteni, hogy összetéped a határozatát, hanem úgy is, hogy létrehozol egy teljesen átláthatatlan, a vezér szeszélyei szerint működő (illetve nem működő) gazdaságot, ennek a levét isszuk most.

Mégis ebből mi a francból lenne fellendülés? Külföldi befektető be nem teszi ide a lábát.
Fellendíthetné a gazdaságot még a belföldi konjunktúra is, csak az sajnos nagyon nincs. A lakosság fogyasztani nem fog, mert nincs rá pénze, s a jövőben nem is igen lesz, új munkahelyek nincsenek (a nagyon produktív közmunkákat kivéve) a vállalkozások pedig kivéreztetve, tervezhetetlen környezetben haldokolnak épp.
Nézd meg Chikán Attila-Mellár Tamás és hasonló "baloldali" közgazdászok véleményét a jelenlegi helyzetről. Volna egy tippem, hogy ők pl egy Matolcsy-Oszkó választás esetén kire voksolnának. (Hát, nem a zápult agyú kancsalra.)

Anti Anyag (törölt) 2012.12.28. 11:03:33

@balage_81 reloaded: Ha nem találod ki magadtól, ideírom.

Mert a Gyurcsányék által felvett hiteleket TÖRLESZTENI kell, holott mehetne ez gazdaságfejlesztésre is, most jól is jönne a válság idején.

Ízlelgesd:

2008 54% államadósság
2010 82% államadósság+IMF hitel, ráadásul épp 2010-től induló visszafizetéssel.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 11:04:02

@MACISAJT: neked a recesszióra kéne reagálnod komám, ne kavarj itt az árfolyamokkal, amik egy turbulens piacon, közvetlenül a pénzügyi válság után voltak. annál is inkább, mert orbánék első kormányzása másról sem szólt, mint az orosz válságra mutogatásról. rajta, mi az oka a recessziónak te szájaló?

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.28. 11:04:49

@gébics: Ha nem a baloldal van hatalmon, akkor nem, hogy nem demokraták a magyarok, de egyenesen betegek :)

Anti Anyag (törölt) 2012.12.28. 11:05:15

@Pop40: guglizd ki.

Ami pedig a külföldi befektetőket illeti, elég megnézned az Index tegnapi és mai címlapját.

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.28. 11:06:55

@Mr. Waszabi: Végre valaki, aki felismerte, hogy gáz a 2006-os elkúrást az évekkel később esedékes válsággal magyarázni. A magyarázat persze így is szánalmas, de a szándékot azért értékeljük :)

Anti Anyag (törölt) 2012.12.28. 11:08:25

@balage_81 reloaded: Ha Gyurcsányék nem marnak fel annyi hitelt, annyira sem éreztük volna meg a recessziót mint pld. a szlovákok.

Az exportunk ugyanis jó.

Salzburg1 2012.12.28. 11:08:39

@MACISAJT: Igazad van,végülis lehet csak 295 forint volt az euro most,nem 300,és tudjuk, a nemzeti tv-n már bemondták,hogy ez a piacok zárása miatt,meg az USA a hibás ezért,természetesen nem Matolcsy és nyilatkozatai és tudjuk,amikor 320 volt az euro pár hónapja a vezéred idején akkor is az USA volt a hibás meg a piacok voltak zárva.Ami meg Bajnait illeti,elő tudok keresni én is olyat amikor 255 volt...

MACISAJT 2012.12.28. 11:10:31

@Pop40: ("Innentől kezdve eleve lehetetlen bárki olyan miniszterelnökkel összehasonlítani, akinek sokkal többb ideje volt, sokkal jobb körülmények között.")

Milyen igaz..:)
Zongorázni sem lehetne a különbséget aközött ha valaki FELVESZ 13 milliárd euró IMF hitelt , amiből eltapsol nyomtalanul 9,5 milliárd eurót, miközben mínusz 6,5% a gazdasági "növekedés"...

és aközött akinek ezt VISSZA KELL FIZETNIE.

Vagy a MOL,Postabank, Airport, Postapalota, MTV székház, MÁV Cargó eladásai és az abból keletkezett bevételek nyomtalan eltüntetése..és az azok visszavásárlása között.

Végül ott van a legfőbb kolonc az ország nyakán, amit 2004 óta a ballibáknak "köszönhetünk", az EU-s túlzottdeficit eljárás.
És amit most éppen Orbánék szüntetnek meg.

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.28. 11:10:35

@Salzburg1:
"A forint árfolyama nem véletlenül volt 255 Bajnai idején,és nem véletlenül 300 most,sok jó dolgot csinált,ezt a forint árfolyama is tükrözte,az jól mutatja,hogy vezetik az országot."

A véleményed alapján Bajnai sem lehetett valami jó miniszterelnök. Ha valóban úgy van, ahogy mondod, akkor ez a grafikon bizonyítja az alkalmatlanságát.

www.tozsdeasz.hu/deviza/1/eur_huf/5_ev.html

Totof 2012.12.28. 11:11:06

@Anti Anyag: Ott bukik az amit írtál, hogy 9 multival kötött OV stratégiai partnerséget, köztük a Tescoval. Innentől kezdve Orbán nem nemzeti (egyébként se). A gazdasági merészséget nem igazán értem egy olyan ember (vagy mi) esetén, aki nem hajlandó csökkenteni a költségvetés kiadási oldalát és nem képes növelni a bevételit.

Pop40 2012.12.28. 11:12:18

@Wagem:

"Ad-1 TOLVAJ..
Ad-2 CLINTONÉK BÁBJA..
Ad-3..soroljam??"

1, Hol és mit lopott?
Mert a Magyar Nemzet pártlap netes oldalán rogyadozik a tárhely a Bajnaira vonatkozó helyreigazításoktól.
2, Ez, még ha igaz is lenne, engem speciel nem különösebben érdekel, ha az ország jó irányba halad alatta.
(Megjegyzem, Orbánt nagyjából mindenki kiröhögi külföldön, ebből következően nyilván az ellenfelét támogatják, ebben nincs semmi különös. Ritka eset, de most a külföld és a belföld érdeke egybeesik.)
3, Megkérlek rá.

Szociknak vége 2012.12.28. 11:12:42

Aki 'leváltásban' reménykedik, az az mszp-t kívánja vissza. Ennyi. Vagyis egy komplett közgazdasági idióta. Kell még 6 vagy 10 év a romeltakarításra, ebből 6 szvsz meg is lesz a fidesznek.

sárkányfő 2012.12.28. 11:13:45

Bocs az fél-offért, de most derült ki, hogy a magyar gazdaság versenyképességének további rontásával fizeti ki Orbán rezsicsökkentést :)

hvg.hu/gazdasag/20121228_Az_ipar_versenykepesseget_utheti_agyon_a

"A magyarországi közép- és kisvállalkozások vilalmosenergia költségei 11-12 százalékkal emelkedhetnek a január 1-től érvényes, új hálózati tarifák alapján, a nagyfeszültségen vételező ipari energiafogyasztók ugyanakkor, akár 30 százalékkal is többet fizethetnek kilowattóránként az áramért."

Magyarul: Debil-országban a kormány rontja az ipart, hogy a jófej pózában feszíthessen a maradék hívei előtt. Taps!

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 11:14:20

@Anti Anyag: igen, itt a baj, hogy ti a pénzügyi és a gazdasági kérdéseket nem tudjátok megfelelően megkülönböztetni. neked is sikerül számokkal dobálózni, de értelmezni már nem tudod azokat. na, akkor segítek:

1. hiteleket folyamatosan fizetünk vissza és veszünk fel. tehát az, hogy "most kell elkezdeni törleszteni, jelentős baromság:)
2. az elmúlt 2 évben a korábban megnövekedett adósság ellenére nőtt a gazdaságunk, idén nem
3. a német gazdaság növekszik. az, hogy nekünk az imf-hitelt törlesztenünk kell, SEMMILYEN viszonyban nincs azzal, hogy a termelő vállalataink és a gazdaságunk erre a piacra termelhessen. ha a magánszektor tudna hiteleket fölvenni (nem tud, mert orbánék szétkúrták a rendszert a különadóikkal és a váratlan húzásaikkal), akkor a cégek likvidebbek lennének, tudnának beruházni, termelni, a bankok adnának hiteleket, nem pedig kivonnák innen a forrásokat (a régióból kivont források 40%-a tőlünk távozott, nézz utána)
4. orbán tavaly azt ígérte (erre elegánsan semmit nem reagáltál) hogy növekedni fog a gazdaság, matolcsy már idén tündérmeséről beszélt. hogy lehet ez, ha egyszer tudták, milyen törlesztési kötelezettségek vannak az idei évre? mindezt úgy, hogy maga orbán mondta, hogy addig nem módosítja a gdp-előrejelzést, amíg a németek sem. tavaly novemberi rádió interjú

akkor ismét: miután bajnai egy növekvő gdp-t adott át, hová tűnt az erő a gazdaságból? azt most nem firtatom, hogy ő közvetlenül egy világválság után lett min. elnök, mert úgyis kidumálnád valami olcsó fideszes teóriával. maradjunk csak orbánék idejénél ha kérhetem

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.28. 11:14:34

@Salzburg1: "Ami meg Bajnait illeti,elő tudok keresni én is olyat amikor 255 volt... "
B+... Tehát mindkét miniszterelnök idejéből keresel egy adott ponton mért számadatot (Orbántól a legnagyobbat, Bajnaitól a legkevesebbet), és az alapján következtetsz az árfolyam több alakulására az egész idpszakban?

Modd azt, hogy még csak általános iskolás vagy. Így is szégyellem magam az oktatási rendszerünk miatt, de ha nem így lenne, az egy újabb mélypontot jelentene.

Szociknak vége 2012.12.28. 11:14:44

@Totof: A gazdasági merészséget nem igazán értem egy olyan ember (vagy mi) esetén, aki nem hajlandó csökkenteni a költségvetés kiadási oldalát és nem képes növelni a bevételit.

Az egyenleg mégis varázslatos módon javul...www.portfolio.hu/gazdasag/renduletlenul_zajlik_az_adossagvalsag_utani_alkalmazkodas.177579.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Waldi! 2012.12.28. 11:15:33

Konnyorgom, Orbant meg Medgyessy Peter, ismetlem Medgyessy "Utelagazodas" Peter is legyozte, Gyurcsany meg konkretan felmosta vele a padlot.

Pop40 2012.12.28. 11:15:46

@Anti Anyag:

Megnéztem, ha lehet pontosítsd, mert ez így soványka.

"Nem mer ujjat húzni
a taxisokkal a kormány?"
"Évi két hónapra kölcsönadhatnak minket
És januártól nem lesz átlagkereset sem"
"Keresik az ötödik Hummert" kábé ezek vannak fent, meg valahol még írtak egy háromlábú borjúról is.

Sorban álló befektetőkről nem nagyon olvastam, de ez biztos az én hibám, ha megmutatod, hogy mire gondolsz, megnézem.

sárkányfő 2012.12.28. 11:16:41

Megjegyzem jelenleg Mesterházy tűnik sokkal esélyesebbnek - sajnos - miniszterelnök-jelöltnek, kicsit le vagytok maradva. Az mszp jóval népszerűbb az e14-nél.

Totof 2012.12.28. 11:16:46

@balage_81 reloaded: Ez már csak azért is érdekes kérdés, mert az ipar, azon belül a feldolgozóipar nőtt, tehát követte a német trendet.

Totof 2012.12.28. 11:17:41

@MetroGoldwinMayer: Ez a gazdasági merészség? Hát gondok vannak a fogalmaiddal.

sárkányfő 2012.12.28. 11:18:04

Bár akárki is lesz az ellenzék jelöltje, csak röhögve hátra kell dőlnie és nézni ahogy kinyírja magát a fidesz. Orbán tisztára Gyurcsány útját járja.

Id. Lencsés István 2012.12.28. 11:18:31

@pocakos focista:

Nagyon igazad van! Szerintem a Fidesz bukja a választásokat, ha nem csalnak.

Remélem nem marad nekik 1/3-ad sem. A gond ottt lesz, hogy MNB elnök, dr. Handó, dr. Polt marad a helyén. Valószínűleg a teljes kasszát kifosszák magánérdekből.

Gondolkodniuk kell, hogy 2014 elején kiosztanak-e 3-5 ezer milliárdot a választóknak és nyernek, vagy inkább nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

2014-ben bárki nyer egy lepukkant gazdaságot örököl, melyet helyre tenni igen nehéz lesz.

Salzburg1 2012.12.28. 11:18:33

@Önnek megyünk: Közgazdász vagyok,nem keresek olyat ami Orbánnál a legnagyobb,Bajnainál meg a legkevesebb,nincs is értelme,mert Orbánnál volt 320 is,még Bajnainál 300 fölé se ment az árfolyam,max. akkor amikor átvette Gyurcsánytól,azután folyamatosan erősődött a forint

gono 2012.12.28. 11:19:46

@MACISAJT: szépen fel tudod mondani a központból terjesztett hazugsagokat. szamithatsz a buksismire.

MACISAJT 2012.12.28. 11:20:00

@MetroGoldwinMayer: ("Aki 'leváltásban' reménykedik, az az mszp-t kívánja vissza. Ennyi. Vagyis egy komplett közgazdasági idióta.")

Én csak egyszerűen azt szoktam kérni az agyonvert ballibáktól, mikor a borzasztó múltat próbálják fényesíteni(a régi hagyományos módszerrel, ráköpve, újságpapírral:))

Hogy mondjanak EGY területet, amire a nyolc éves ballibák uralma után azt lehet mondani hogy "igen, ez rendben van, ehhez hozzá sem kell nyúlni még évekig".
EGYET.

Lehet oktatás, önkormányzat, gazdaság, hitel-és bankrendszer, közlekedés, kultúra, egészségügy.BÁRMI.
EGYET.

Totof 2012.12.28. 11:22:13

@Anti Anyag: Ha az exportunk jó, mégis recesszióban vagyunk, az azt jelenti, hogy a belső piac visszarántja a teljes gazdaságot. Nem igaz, hogy ennyit nem értesz.

Pop40 2012.12.28. 11:24:31

@MACISAJT:

Eltapsol? :) Orbánék miből is vettek akkor mol-részvényt?:)

"és aközött akinek ezt VISSZA KELL FIZETNIE."
Csak úgy érdeklődés szintjén, mivel is fizetjük vissza? Azokkal az állampapírokból befolyó bevételekkel, amiket a piacinál jóval magasabb kamattal adunk el, a kiváló szabadságharc miatt ugyanis felárat kell rájuk ígérni, hogy a befektetők elvigyék?

Orbánék a hiányra egy ok miatt figyelnek: Ha az Eu leállítja a folyósításokat, ennek a bandának lőttek. Részint nem lesz mit ellopni, és nem lesz mivel kitömni a koleszos haverokat, részint pedig esélyük sem lesz osztogatni választás előtt, mivel az idióta gazd poljuk "eredménye" bevételt nem nagyon hoz.

Totof 2012.12.28. 11:25:58

@Id. Lencsés István: A gond ott lesz, hogy ha nem a Fidesz nyer, a teljes csürhe lángba borítja az országot.

Foxtrotty 2012.12.28. 11:26:11

Bajnai nem alkalmas hogy megválasszák minelnöknek, de választás nélkül se igazi alternatíva. Irányt kijelölni soha nem fog, az meghaladja a személyisége kereteit. Beosztottként részletfeladatokra jó lenne, csak sajna túlságosan elkötelezett a Gyurcsány-Veres meg hasonszőrű gengsztereknek. Kár érte

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.28. 11:27:14

@Salzburg1:
"Közgazdász vagyok,nem keresek olyat ami Orbánnál a legnagyobb,Bajnainál meg a legkevesebb,nincs is értelme,mert Orbánnál volt 320 is,még Bajnainál 300 fölé se ment az árfolyam,max. akkor amikor átvette Gyurcsánytól,azután folyamatosan erősődött a forint "

Ha közgazdász lennél, akkor nem egy-egy pontszerű adatot ragadtál volna ki (amikről úgy gondolod, hogy alátámasztja az érvelésedet), hanem hoztál volna egy grafikont arról, hogy hogyan alakult az árfolyam a két miniszterelnök idején.

Tessék, itt egy ilyen: www.tozsdeasz.hu/deviza/1/eur_huf/5_ev.html

(Tudom, a grafikont biztos csúnya fideszes békemenetesek csinálták, mert Bajnaira nézve kedvezőtlen adatokat mutat, és aki őt bátsa az csakis...)

Itt szeretnélek emlékeztetni, hogy mit írtál korábban:
"A forint árfolyama nem véletlenül volt 255 Bajnai idején,és nem véletlenül 300 most,sok jó dolgot csinált,ezt a forint árfolyama is tükrözte,az jól mutatja,hogy vezetik az országot."

De az, hogy valaminek az alakulását egy időintervallumban nem egy adott pontban mért értékkel jellemezzük, az 8 osztály+ esetén evidens. Ez egyértelmű még érettségi nélkül is, nem, hogy diploma nélkül.

2012.12.28. 11:27:29

A cikkben a "politikai valóságunkkal" kifejezést így javítanám: "politikai ÁLvalóságunkkal"

Nagyot téved a posztíró, nagyon látszik a tévedés miértje is.
Amennyiben a magyar politikai kultúra szélsőségesen személyiség- (és nem intézmény-) központú, akkor a megoldás valószínűleg nem a személyekben lenne (pl Orbán - Bajnai), akik mint tudjuk Kádár emlőin nőttek fel mindannyian. Óriási tévedés az hogy a jelenlegi politikai szereplők között kellene keresgélni...
A szélsőséges személyiség központúságot éppen az intézmény és közösség központúsággal lehet szembeállítani és Orbán ellenfeleként szemlélni. A posztíró kifelejtett egy fontos szereplőt aki/ami a legalkalmasabb lenne hogy leváltsa a jelenleg regnáló fidesz-mszp-jobbik-E14-stb borzalmat, és ez a szereplő a nép, amely képes a személyi központúságot intézmény központúsággá alakítani. A tömegdemokráciával nem lenne baj, ha azt nem álcaként használnák...

Totof 2012.12.28. 11:27:38

@MACISAJT: Egyet mondj, amit OV nem b@szott szét még jobban

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 11:28:00

@MACISAJT: házhoz jössz a pofonért kiskoma?:) a "ballibák" alatt több száz km autópálya épült. debrecen, szeged, nyíregyháza, hogy mást ne mondjak. akkor az "egy" meg is volna.

465 milliárd forintot kaptunk a reptérét, amit a buzi orbánod persze folyamatosan próbál visszaszerezni, mert neki mindenen rajta kell tartania a kezét, plusz a közgép is gondolom szívesen felújítaná a kifutópályát úgy 200 milliárdért. és még csak el se adtuk, mert bérbe van adva, vagyis visszaszáll az államra a távoli jövőben. plusz kivágtak egy rakás közszolgát, meg akarták reformálni az önk. rendszert, amit a barátaid, mivel 2/3-os tv. volt, az 'ezeréves' megyerendszer megvédése miatt szépen megakadályoztak. a vizitdíj hozott szépen a háziorvosoknak, a tandíj finanszírozta volna a felsőoktatás, de azt is el kellett kaszálni hogy most kevesebb szakot támogasson az állam, mert nincs pénz.

a gdp folyamatosan nőtt. egyetlen év volt, amikor recesszió volt, ez 2009, közvetlenül a világválság idején, amikor az írektől a németeken át az amerikaiakig mindenkinek csökkent a gdp-je, kb csak kínának nem.

na, kb ennyi, szemezgess nyugodtan.

nekünk most úgy sikerül egy igen magas, 1,5%-os recessziót produkálnunk, hogy a németek nőnek, a világ szerényen, de nő. mi csökkenünk egy egyébként sem magas 2010-es bázishoz képest.

te pedig magad vagy a bizonyíték arra, hogy be vagytok fosva bajnaitól, különben nem kampányolnál itt ellene

Szociknak vége 2012.12.28. 11:30:15

@balage_81 reloaded: akkor ismét: miután bajnai egy növekvő gdp-t adott át, hová tűnt az erő a gazdaságból?

2009 GDP -(minusz)6,7% milyen növekedésről beszélsz?

Csetepaté márki 2012.12.28. 11:30:24

@Waldi!: "Konnyorgom, Orbant meg Medgyessy Peter, ismetlem Medgyessy "Utelagazodas" Peter is legyozte, Gyurcsany meg konkretan felmosta vele a padlot. "

Akkor indítsátok medgyessyt vagy gyurcsányt!
Ideje lenne most már tényleg felmosni újra a padlot...

MACISAJT 2012.12.28. 11:30:45

@Pop40: ("Eltapsol? :) Orbánék miből is vettek akkor mol-részvényt?:)")

Emlékeztetőül:

Már elköltöttük az EU-IMF hitel javát
MTI
2010. szeptember 7., kedd 17:21
A magyar államnak jelenleg 3,5 milliárd euró összegű devizabetétje van a Magyar Nemzeti Banknál, és nagyjából ennyit használhat fel a következő években lejáró devizaadósság törlesztésére - közölte az MTI kérdésére az MNB sajtóosztálya.

Tévhit tehát, hogy azt a közel 13 milliárd eurós összeget, amelyet a kormány az IMF-EU hitelszerződés révén eddig már felvett, azt a jövőben adósságtörlesztésre lehet fordítani.

A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte. Azaz ebből finanszírozta a folyó költségvetési hiányt és a lejáró adósságot - közölte a jegybank sajtóosztálya.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az adósságtörlesztés miatt a jelzett 3,5 milliárd eurónál nagyobb összegre van szüksége az államnak, akkor az Állami Adósságkezelő Központnak (ÁKK) forintban államkötvényt kell kibocsátania, és aztán ezt a forintforrást az állam az MNB-nél devizára váltja, amelynek nyomán az MNB devizatartalékai csökkennek."
-------

No mégegyszer: "A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte."

Vagyis a böszme -libaszakértő páros felvett 13 milliárd eurót.
Ebből nyomtalanul elköltött 9,5 milliárdot.
Nagylelkűen meghagyva 3,5 milliárdot az utódnak- és persze a teljes visszafizetés kötelezettségét 2014-ig, a választásokig gondosan időzítve.

No ebből a 3,5 milliárdból lett a MOL.És a Rába.
És még hagytak is valamit.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 11:31:20

@MetroGoldwinMayer: és 2009-ben volt kormányváltás te nagyon hülye? 2010-ben nőtt a gdp. az éves költségvetést pedig az előző kormány fogadta el, vagyis a bajnai-kabinet. de sötét vagy, te úristen...

NA YA! 2012.12.28. 11:31:44

@poszt:"Bajnai nem megfelelő választás a magyaroknak, noha megfelelő miniszterelnök lehetne."

Én megelégednék Bajnaival, ha csak "megfelelő miniszterelnök" lenne! Ja, ennyi!

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 11:33:38

@MACISAJT: drága macisajt, az olvasás nem erősséged:

"... és a lejáró adósságot ".

tehát részben a lejáró adósságra költötte, részben pedig a folyó hiányra, ami bevett gyakorlat, hiszen olyanunk most is van. csókoltatlak, még karaktergyilkoláshoz is hülye vagy. a fidelitas B szintet sem ütöd meg

MACISAJT 2012.12.28. 11:34:36

@balage_81 reloaded: ("a "ballibák" alatt több száz km autópálya épült. debrecen, szeged, nyíregyháza, hogy mást ne mondjak. akkor az "egy" meg is volna.")

Ahogy azt malacka elképzeli..:)
Sajnos, azok az ocsított autópályák sincsenek kifizeteve, a derék ballibák PPP konstrukcióban "építették" azokat...

Csak az M5-ös és M6/M60-as autópályák PPP-díja eléri az évi 100 milliárd forintot, miközben az autópálya-matricák értékesítéséből származó árbevétel - nem ezen a két sztrádán, hanem az összesen - mindössze évi 50 milliárd forint.

Pop40 2012.12.28. 11:35:19

@MACISAJT:

"A libaszakértő mára már megszépült..:)"

Hú de dögunalmas már ez a libázás, mikor a pártlap tárhelye rogyadozik a helyreigazításoktól:)
Amúgy alapban is érthetetlen, hogy is kívánhatja vissza bárki Bajnaiékat, az Orbán-féle nagyszerű, sikerekben gazdag kormányzás tündérmeséje után :D

"Ha újra hatalomra kerülne ő és üzemeltetői(ne feledjük, ő csak egy báb), "

Igen, ő tutira az. Még szerencse, hogy most független és önálló kormányfőnk van, akinek még véletlenül sem a koleszos haverja mondja meg, hogy kiket rakjon a minisztériumokba, lásd Érettségizett Lászlóné, aki egy okból került oda: Simicska volt kollégája, és Lajosék tudják, hogy általa akadálytalan lehet majd a lenyúlás.
Szép is a függetlenség:)
De említhetnénk Nyergesék állatorvos öccsét, aki bizonyára kiváló pályázati tanácsadó lesz :)

"másnaptól bizonyára nem kéne visszafizetni azt az IMF hitelt amit "ezek" felvettek és nagy részben nyomtalanul eltapsoltak..."

Mol-részvényekre, majdnem 4 éves csúcson?:)

"nem kéne az egész ország nyakába szakadt miskulanciát kicserélni, a szakadt 40 éves metrókocsiktól kezdve a kettéeső BKV buszokig..."

Nem, ezeket csak Orbán alatt nem kell, Bajnai alatt mindenképp kéne :))

"Lenne "közszolgálati" tévé, Pártkeltéstől, friderikuszostól"

Bizony, szegény balosok, nincsenek olyan kitűnő újságíróik és riportereik, mint pl Bencsik
internetfigyelo.files.wordpress.com/2012/01/bencsik_nepszabadsag_1986_10_17.jpg

vagy Obersovszky ugye, aki még mindig keresgéli a nyelvét smittpali seggében :DDDDD

Vagy a független rádiósok, akik a kormány álláspontjáról győzködik a diáktüntetőt :DDDDDDDDDDDDD
Hiába, fontos a függetlenség, ez most abszolút megvalósult :))

Brix 2012.12.28. 11:36:04

@MACISAJT:" 2014 tétje megint csak nem az lesz hogy ki kormányozzon.
HANEM HOGY KI NEM." Nem , nem ez a tétje a 2014-es választásoknak, hanem az hogy Magyarországon visszaállítsuk a pártok egyenlő versenyén és váltógazdálkodásán alapuló, demokratikus közjogi rendszert. Vissza kell állítani a demokratikus államberendezkedést és a hatalmi ágak függetlenségét a mindenkor regnáló kormánytól. Nem arról van szó hogy MSZP vagy FIDESZ kormányozzon, hanem arról, hogy meg kell szabadulni az elmúlt 60 év korrupt, feudális struktúráitól amelyek legjobb képviselője a fidesz. Most, a fidesznek egyetlen szerencséje vam: az ellenzéki oldal nagyon gyenge és megosztott. Jelenleg még nem látszik az sem ,hogy ki lesz a vezető erő 2014-ben, ezért túl korai kérdés a lehetséges miniszterelnök kérdése is. Most, először azokban az elvekben kell megállapodni megállapodni, amely alapján együtt lehet működni. Orbánék egyre inkább veszítik el a támogatóikat, ezt felismervén próbálják megnehezíteni a választást, de ha nem lesz elég szavazójuk, akkor úgyis bukni fognak. Van egy réteg, amelytől rettegnek, mint ördög a tömjéntől, ez réteg a "panelproletár" réteg. Ha őket valamilyen úton sikerül az ellenzéknek mobilizálni, akkor Orbánék mennek a levesbe. Eddig, amikor igazán sok ember ment el választani 2002-ben és 2006-ban a fidesz mindíg vereséget szenvedett

nnnnnnnn 2012.12.28. 11:36:16

@balage_81 reloaded: neked nincs munkád hogy folyton csak a blogokban kommentelsz? vagy ezért kapsz pénzt?

Szociknak vége 2012.12.28. 11:36:36

@balage_81 reloaded: Nem a ktgvetés elfogadása hanem a betartása és a zárszámadás adja a dolog lényegét.

Hány pluszos ktgvetést fogadtak el a ballib kormányok 2002 óta? Mind ilyen volt. Hány évben lett mégis deficit? Mindegyikben....:(

szintetikus 2012.12.28. 11:36:37

@The_Goat: Nehéz felfogni, hogy van akinek itt is jól megy. Budapest az egyik legbulisabb város, minek kellene elhagyni? :)

Salzburg1 2012.12.28. 11:38:46

@Önnek megyünk: Ok,nézzük a grafikont,Orbán idején 2012 január 320 forint,még Bajnai idején kb. 2010 április 260 forint.Teljesen egyetértek veled,nézzük meg a grafikont!habár tudjuk 2012 januárjában biztos zárva voltak a piacok,azért volt 320 az árfolyam!

Pop40 2012.12.28. 11:41:54

@MACISAJT:

"A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte. Azaz ebből finanszírozta a folyó költségvetési hiányt és a lejáró adósságot "

"Vagyis a böszme -libaszakértő páros felvett 13 milliárd eurót.
Ebből nyomtalanul elköltött 9,5 milliárdot."

Annyira nyomtalanul elköltötte, hogy fölötte beraksz egy idézetet, amiben szó szerint le van írva, hogy mire? :) "ebből finanszírozta a folyó költségvetési hiányt és a lejáró adósságot"
Na ez aztán a nyomtalan elköltés. Még szerencse, hogy Orbánnak maradt valami molra ezután a nyomtalan után.

De emiatt nem kell többet aggódnod, 2010 óta tökéletesen átlátható a gazdálkodás, ilyen "nyomtalanok" többet nem fordulhatnak elő, lásd pl a manyupok ellopott pénzének tökéletesen transzparens, átlátható elköltését :D

Fahrenheit451 2012.12.28. 11:42:17

Itt már csak az anarchia segíthet ebben a kibaszott országban.Jobb és baloldali politikai garnitúra lefejezése,indokolatlanul magas vagyonok elkobzása.Amíg ez a két bűnözői csoport játszik demokráciásat addig az emberek beledöglenek.

remekelek64 2012.12.28. 11:43:11

Bajnai a jelenleg ismert jelöltek közül a legkevésbé rossz választás. Szerencsére, ezt egyre többen ismerik fel/el. Remélhetőleg, ezen emberek/választók száma eléri/túllépi a 3 milliót 2014-ben...

Szociknak vége 2012.12.28. 11:44:19

www.portfolio.hu/gazdasag/minek_koszonhetjuk_kettos_bizalmi_fordulat_magyarorszagon_-.177571.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

www.portfolio.hu/gazdasag/renduletlenul_zajlik_az_adossagvalsag_utani_alkalmazkodas.177579.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Most az a kínos helyzet állt elő liberráltjainknál, hogy annak ellenére, hogy NINCS (nem is lesz) IMF megállapodás, és a kormány állami tulajdonba vesz külföldi monopolcégeket, és elmenekültek(..:DD) a bankok, csökken az alapkamat, nő az export, csökken az import, elkapkodják az állampapírt 6%-on, még a lakosság is állampapírt vesz, a ktgvetés hiánya 20 éve nem látott mélybe süllyedt.

Kíváncsi vagyok 2 év múlva hogyan fog müködni a két éve tartó államcsőddel való riogatás....:)). Sok szerencsét hozzá szükségetek lesz rá.

2012.12.28. 11:45:46

@Brix: "Nem , nem ez a tétje a 2014-es választásoknak, hanem az hogy Magyarországon visszaállítsuk a pártok egyenlő versenyén és váltógazdálkodásán alapuló, demokratikus közjogi rendszert. "

Volt olyan itt valaha? Amennyiben Orbán bukik, akkor ki fogja ezt visszaállítani? Miért a pártok versenyén alapszik a közjogi rendszer?
Ezt sem értem, a pártok normál esetben, valódi demokráciában, a népképviselet és népakarat alapján alakítják a közjogi rendszert.

Totof 2012.12.28. 11:46:57

@MetroGoldwinMayer: És csökken a GDP, azaz a belső piac leállt. Ez ám a siker b+
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qpt007i.html

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.28. 11:47:43

@Salzburg1:
" Ok,nézzük a grafikont,Orbán idején 2012 január 320 forint,még Bajnai idején kb. 2010 április 260 forint.Teljesen egyetértek veled,nézzük meg a grafikont!habár tudjuk 2012 januárjában biztos zárva voltak a piacok,azért volt 320 az árfolyam!"

És szerinted ezen a két napon mért árfolyam az jellemzi az egész időszakot? :O

Az "árfolyam egy adott" napon és az "árfolyam alakulása" kifejezések között tényleg nem dereng semmi különbség?

Ha tényleg ilyen közgazdászaink vannak, akkor Isten irgalmazzon az országnak. Némileg megmagyarázza, hogy "a szakma" miért volt szinte teljesen tehetetlen a válság idején :(

Szociknak vége 2012.12.28. 11:51:09

@Totof: Bajnai örült volna ha csak ennyire áll le a belső piac az ő évében. Ugye?

yatumux 2012.12.28. 11:52:29

Krízis helyzetben nagyon fontos a gyors döntéshozatal. Nem véletlenül a centralizált vezetésű országok prosperálnak, a " békeidőkre" berendezkedett túl bürokratikus eu béna kacsa, holott a világ legnagyobb gazdasági és katonai ereje. De vogonok irányítják... :) se Bajnai, se Orbán. Tilos jobb, bal oldalassat játszani. Egy új erő kell. Teljesen ideologia mentességgel. Hiszen egy igazi kormány mindenkit képvisel, támogat és elfogad. Buzit, zsidót, cigányt, svábot, csángót, jobbikost, munkáspártit, azaz magyart.

Totof 2012.12.28. 11:53:50

@MetroGoldwinMayer: Hát, mindenesetre nem ment csődbe 707 építőipari vállalkozás egy hónap alatt.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 11:54:27

@MACISAJT: az M5 koncesszióját még az mdf-kormánytól örökölték és ki lett vásárolva, ha jól emlékszem a magyar posta vette meg 105 milliárdért. ugyanennyire vehető komolyan a többi állításod is, miután a kormány az mfb révén akarta finanszírozni az építéseket, ami miatt járai felnyomta őket brüsszelben. akkor persze még nem volt baj, ha valaki árulkodik...

na, próbálkozz, fuss neki újra, rendesen

Szociknak vége 2012.12.28. 11:56:22

@Totof: Valóban ez egy igen fontos dolog, akkor az ország ment csődbe...:)

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 11:57:39

@MetroGoldwinMayer: egy mondatban leírni egy ordító hülyeséget, majd önmagad rögtön cáfolni, az nem semmi. a fideszes hívők nívójához is kevés vagy öcsém

mert ugye "pluszos költségvetést elfogadni" nem lehet, hiszen az elején nem tudhatod, pluszos, vagy mínuszos lesz-e. de mivel magad írod le azt , hogy a betartás a lényeg, ezért eleve pluszosan elfogadni nehéz is volna tehát.

miután viszont a rendszerváltás óta minden költségvetésünk, így a mostani is mínuszos (3% alatti HIÁNY), ezért kimondható, hogy akkora ökör vagy, hogy titokban talán még a fideszes kommentelők is kiröhögnek

Szociknak vége 2012.12.28. 11:58:49

@Totof: Amúgy meséld már el mit jelent az hogy 707 építőipari vállalkozás csődbe ment(azon kívül hogy jól mutat mint szalagcím), mi az pontosan hogy építőipari vállalkozás, mennyi ment csődbe a korábbi években, és mennyi újat alapítottak közben.

Hátha együtt rájövünk mit is jelent ez a szám.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 11:58:56

@$$$=$$$: kérdezi a főtroll, 11:36-kor délután. egyébként mindenhol két ünnep közti szünet van, te szerencsétlen hülye, én pedig a családi vállalkozásunkat viszem, így ezt most erősen buktad.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 11:59:52

@MACISAJT: az idei recesszióra még mindig nem válaszoltál kispofám. erre nem kaptál pamfletet a központból?

Szociknak vége 2012.12.28. 12:00:38

@balage_81 reloaded: Mennyire mínuszos a mostani? A többihez képest?

Tényleg ez a max amire képes vagy?

Totof 2012.12.28. 12:00:47

@MetroGoldwinMayer: Ha csődbe ment volna, OV nem dícsérte volna Bajnai munkáját. Éppen az egyenlegjavítás miatt.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 12:01:59

@Önnek megyünk: neked inkább hallgatni kéne, miután tegnap le tudtad írni hogy az ember fizetését az kéne, hogy megszabja, hogy a termék, amit előállít, mennyiért kel el a világpiacon. neked inkább elő kéne venni egy közgáz tankönyvet, és kinyitni az első fejezetnél, mielőtt bemerészkedsz a fórumokra

Pop40 2012.12.28. 12:02:47

@Anti Anyag:

"Bajnait kár erőltetni, leszerepelt, a múltja is rendesen foltos."

Ha te mondod, biztos úgy van:)

fn.hir24.hu/itthon/2009/07/16/bajnai_magyar_nemzet_7_0

Ha gondolod, linkelek még sok ilyet:)
De mondogasd csak, előbb vagy utóbb hátha igazzá válik :DDD

"Egyébként Orbán egyik "tulajdonsága", hogy nemzeti"

Muhahaha :DDDDDDDD És ezt honnan tudod? Ő mondta, személyesen?:DDDD
Mint nemzeti, lopja szét az országot a koleszos haverjaival, veri szét a gazdaságot, a felsőoktatást, idegeníti el a külföldi szövetségeseket?

Még szerencse, hogy ő "nemzeti", mi lenne, ha nem lenne az. De biztos az, ha ő mondta, hisz ő még sosem hazudott, és ezt is ő maga mondta, tehát biztos így igaz. (Tandíj sincs ugye, csak fizetni kell a képzésért:P)

"Balliberális módra ennek összeurópai erkölcsiségét lehet górcső alá venni, de értelmetlen, hiszen ez védi a gazdaságot,"

Hát bizony ja, az elmúlt 3 év másról sem szólt, mint hogy Orbánék megvédték a gazdaságot.

Mint a manyupokat ugye, azokat is megvédték, ahogy ígérték. :)

"A másik "tulajdonság" a gazdasági merészség, új piacok szerzése a világ gazdasági erőegyensúlya mentén."

Ebben is kitűnően haladunk, a méltán elismert azeri vagy albán piac meghódítását senki nem vitathatja el a vezértől :)

"én csak röhögök azon a ballibsin, aki azt veti Orbán szemére, hogy Azerdbajdzsánban nem sittelték le a baltás gyilkost."

Én úgy tudtam, azt vetették a szemére, hogy kiadta, holott mindenki mondta neki, hogy ez lesz a vége...
Na de a híres jobboldali értékelvű keresztény erkölcs mindenek előtt van, ugye :)

"Szóval összegezve, a sikeres gazdaságpolitikához alkalmazkodni kell, el kell menni tűréshatárokig, pofátlannak kell lenni, nyomulni kell, ki kell használni az "ázsiai gyökereket", ki kell törni a nekik lehet, de nekem nem"

Ezt Orbán valóban mindet megcsinálta, de esetleg lehet, hogy a sikeres gazdpolhoz nem csak ez kell? Mert mintha a "sikeres gazdpol" csak a kancsal tündérmeséiben létezne.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 12:02:53

@MetroGoldwinMayer: te írtad hogy a balos kormányok csak mínuszost tudtak elfogadni, erre válaszoltam, hogy ez minden kormány alatt így volt. plusz ktg.vetése tán norvégiának van egyedül. mikor kiderül hogy hülyeséget írtál, akkor mindig témát váltasz?

Guillaume sous guillotine 2012.12.28. 12:03:06

"elnyomó volta" mintha a népszava.hu-t olvasnám. legyetek már egy kicsit objektívek.

Lencsés István 2012.12.28. 12:07:11

@felcsutisuttyo: Tanulj meg írni , aztán kommunikálhatunk . :) ;)

@Pop40: Nincs benne te anonim , szóval ezt beszoptad . :) ;) :D

@pocakos focista: Nem csak szerintem hanem a többség szerint is . Azaz az IGAZ MAGYAR EMBEREK szerint . Te pedig csak egy anonim geci vagy , így neked meg tök mindegy ki a miniszterelnök . A sértegetésed lepereg , mert élőben névvel - arccal már nem vállalnád . :) ;) Ha idézel legalább pontosan tedd , köszönöm szépen . :) ;)

Totof 2012.12.28. 12:07:19

@MetroGoldwinMayer: Nekem nem kell rájönni, én már tudom.

Salzburg1 2012.12.28. 12:09:02

@Önnek megyünk: Egyetértek az árfolyam alakulását illetően,nemcsak 1 napot kell nézni! Ha megnézed a grafikont, Bajnai idején folyamatosan javult az árfolyam,tehát nem 1 napot nézünk,még most Orbán idején újra majdnem 300,tehát nemcsak a januári 320-at nézzük,hanem a mostani 300at is!!! tény,igaz,most kb. 20-al jobb!!!

MACISAJT 2012.12.28. 12:10:16

" balage_81 reloaded 2012.12.28. 11:54:27
@MACISAJT: az M5 koncesszióját még az mdf-kormánytól örökölték és ki lett vásárolva, ha jól emlékszem a magyar posta vette meg 105 milliárdért. "

Ha jól emlékszel..:D

Hadd segítsek, naprakészen:

Friss autópálya információk

[ M5 - 150 km ] 2012. december 27., 08:26 [ M5 - 150 km ] teszt

A PPP konstrukcióban épült M5-ös autópálya üzemeltetési feladatait az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. látja el (bővebb információk a társaság honlapján, a www.aka.hu oldalon találhatók).

Az ÁAK Zrt. csupán a bevezető szakasz, a Budapest közigazgatási határától az M0-ig terjedő 4,4 km-es pályarész üzemeltetéséért felelős. Ezen kívül díjszedési és (kamerás) díjellenőrzési feladatokat lát el a pálya teljes hosszában.

MACISAJT 2012.12.28. 12:12:46

@Salzburg1:(" Bajnai idején folyamatosan javult az árfolyam")

Ebbe a hazugságba ma már egyszer beleszaladtál..:D

És igen, éppen a libaszakértő végén volt a csökkenő árfolyam,( a görög válság 2010 áprilisi kiújulása miatt amúgy, ami aztán Orbánékat is telibe kapta és azóta is tart világszerte- )...

Salzburg1 2012.12.28. 12:15:39

@MACISAJT: Látom Te is megetted ezt a hülyeséget,hogy a görög válság,meg zárva vannak a piacok stb..Nincs semmifajta válság a szlovákoknál,lengyeleknél stb. mindenhol nő a gazdaság,csak itt csökken jelentősen.Úgy néz ki őket nem érintik görög dolgok!

parandroid 2012.12.28. 12:15:39

@Önnek megyünk: arra a grafikonra gondolsz, amelyik szerint bg miniszterelnöksége alatt a forint CSÖKKENŐ TENDENCIÁT mutatott?

Pop40 2012.12.28. 12:15:41

@MACISAJT:

Ha már kormányváltás és forintárfolyam, a Kósa-Szíjjártópetike tandem shortolós buliját nem akarod felidézni?

Hogy is szoktatok háborogni, azzal hogy a ballib az "országot mószerolja" külföldön? (jellemzően olyan dolgokban, amik mellesleg igazak.) ebben az esetben, mikor az országnak szándékosan rossz hírét keltették külföldön valótlan hírekkel, ez a híres jobboldali erkölcs valahogy nem nyilvánul meg :)

Pop40 2012.12.28. 12:16:54

@Lencsés István:

Látom, hogy nincs benne, ezért írtam. Dugd vissza gyorsan, mielőtt kihűl. :)

Wagem 2012.12.28. 12:17:55

@balage_81 reloaded: Kibaszott unalmas már ez az "erre nem kaptál utasítást a közponból"duma.
Mi a faszt írogatsz itt,ha nem tudod elviselni a másik véleményét csak úgy hogy az valami központi utasítás lenne.
Szerencsétlen..!!

parandroid 2012.12.28. 12:18:37

@MACISAJT: arról nyilván hallottál már (csak a csúsztatás gondolom jobban eshetett), hogy a piac mindig a jövőt árazza. kérlek, vess egy pillantást a forint grafikonjának a választást követő időszak tekintetében.

nem mintha ez lenne a fő kérdés.

Totof 2012.12.28. 12:21:12

@Wagem: Akkor a te eltérő véleményeddel magyarázd már meg, miért csökken a GDP, ha máshol nő? Meg hogy miért csökken a feldolgozóiparon (tudod, ami exportérzékeny) kívül minden egyéb?

Wagem 2012.12.28. 12:22:31

@Pop40: Akkor csak gondolj a Göncz "kispatkány"Kinga-Tabajdi duettre.
Semmi más dolguk nincs,csak az ország /persze nem az övéké../besározása.
Nyomorult tetű társaság.
De egyszer talán visszaeszi őket a penész.
Tömlöc vár rájuk.

parandroid 2012.12.28. 12:23:24

@Pop40: bocsáss meg, de az kifejezetten ügyes húzás volt. nem egy kültéri medence épült abból az akcióból, márvány járólappal. az vesse rájuk az első követ, aki nem lépte volna meg a helyükben. instant milliók, forint megashorttal, forradalom ünneplése gyanánt.

Wagem 2012.12.28. 12:26:42

@Totof: Ha indexet,HVG-t,netán napi gazdaságot olvasol akkor persze ez jön le.
Hol az a máshol??
Egyébként..
Mit vársz az olyan feldolgozó ipartól,amit a libsi-bolsi bűnbanda kivéreztetett?

prometheus_X 2012.12.28. 12:33:00

Itt a flémelésből páran már nem látnak ki, szóval leszarom ki mit vág a másik oldal fanjához és leírom: mind a két oldal BEKAPHATJA BŐNYÁLLAL :)

Ez a kibaszott tandem megy 23 éve! Mennyi agyműtéten vagy genetikai degeneráción kell átmennie valakinek ahhoz, hogy még mindig ne vegye észre, hogy EZEK, EGYÜTT, KETTEN basszák szét EZZEL A MÓDSZERREL az egész országot?!

Akkor fogom elhinni, hogy bármi is változott ebben a szarszagú, ocsmány kuplerájban amit ma szégyen és gyalázat, de Magyarországnak hívnak, ha majd 3 életképes miniszterelnök-jelölt kijut. NONSZENSZ, hogy három millióból még mindig nem találni egyet, aki alkalmas!! Nem bazdmeg, négy és fél millióból találni csak egyet! FASZT!

Hülye népnek hülye népnyúzó csürhe jár!

Totof 2012.12.28. 12:37:52

@Wagem: Upsz, ahogy a német mondaná. Ha olvasni megtanultál volna, lehet, hogy tudnád a választ. Vegyük át megint.
Németországban nő GDP. Mi meg ugye nagyrészt oda feldolgozunk. Emiatt nőtt a feldolgozóipar teljesítménye. Minden másé csökkent, ami ugye asztat akarná jelenteni, hogy a belső piac áll lefele.
Ha annyira ki lenne véreztetve, nem nőne a feldolgozóipar. Sem.
Tehát mégegyszer: Miért is csökken minden gazdasági ág teljesítménye, miközben máshol nő?
Máshol: Bulgária, Dánia, Németország, Írország,Franciaország... a tököm... böngészgesd:epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00115

yatumux 2012.12.28. 12:39:16

@Totof: mondjuk Pld hogy Gyurcsány polgárháborús helyzetet teremtett, és rommá adósította az üzleti, magán, önkormányzati, állami szektort. És mire is költöttünk azt az irgalmatlan sok pénzt... ? Te szavaztak meg Ferit. Én nem. Most csittolj és gondolkozz el...

sanyix 2012.12.28. 12:40:02

nagy szakértők itt az árfolyam alakulásával példálóznak, ami ezerni tényezőtől függ, és semmit sem mutat. A dzsídípí persze a hiánnyal együtt nézve már többet mond.

2014-ről meg annyit hogy el kell tüntetni a jelenleg garnitúrát, orbán cárt és szobatársait és antidemokrata gyurcsányt és az ő haverjait is (ebbe bajnai az elkúrós is beletartozik), szarházyékat és pártjukat is. Értelmes új embereket tenni a politikába.
Persze ilyen nem lesz, marad továbbra is a maszop(ebbe persze beletartoznak a szatelitszerverezetek is, mint a ludmilla, meg a dk) fityisz váltórablógazdálkodás amíg be nem csődöl az ország, vagy el nem hagyja mindenki.

yatumux 2012.12.28. 12:40:56

@Totof: szóval nem tudom mivel foglalkozol, de ha akarod elmagyarázom. Talán én értem, látom élesben...

yatumux 2012.12.28. 12:41:51

@sanyix: Bingo. Teljesen egyetértek.

Totof 2012.12.28. 12:45:11

@yatumux: Akkor miért nőtt 2011-ben?

Totof 2012.12.28. 12:49:24

@yatumux: Szóval akkor miért nőtt deviszontellenben 2011-ben? Akkor nem hatott rá Gyurcsány?
Nem szavaztam soha se ferire, se a szocikra.
Szóval miért csökken 2012-ben a GDP, ha máshol nő, úgy, hogy 2011-ben nőtt itt is?

yatumux 2012.12.28. 12:53:06

Mert előtte óriási nagyot esett. Kompenzált, nem nőtt. A GDP növekedést az előző évhez viszonyítccsák. 2009-Ben majdnem -7% ! A jelen struktúrában van még egy garantált növekedés potenciál. A szociális háló lefaragása.,szeretnéd? Én éltem egy pár helyen. Nyugaton visszasírnád a magyar egészségügyet Pld.

Totof 2012.12.28. 12:54:25

@yatumux: OK, kompenzált. Azóta miért csökken?

2012.12.28. 12:59:41

@sanyix:

Az eltüntetéssel egyetértek, azzal viszont nem hogy itt mindenki keresgél hogy ki lehetne, ki lenne alkalmas... Miért mindig mástól várjátok a megoldást? Ez a messiásvárás ugyanolyan veszélyes mint az hogy engedjük a parlamenti rablókat regnálni. Alulról építkezve, közös akarattal, szolidaritással működik a demokrácia és nem felülről kell várni az égi mannát.
A hallgatók lázadása rést ütött a Kádár fiúk pajzsának a falán, oda kell állni és széttörni a pajzsot.

Pop40 2012.12.28. 13:01:08

@parandroid:

Hát, nem tudom. Amennyiben neked ügyes húzás az, hogy kormányzati pozícióba kerülvén azzal kezded a tevékenységed, hogy valótlan hírekkel rossz hírét kelted az országnak és elbizonytalanítod a befektetőket azért, hogy kereshess 1-2 millát, akkor valóban ügyes húzás volt.

A választóik is joggal gratulálhatnak nekik, bizonyára ezért szavaztak rájuk.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 13:04:25

@MACISAJT: tehát nem bontod ki az igazság minden szeletét. te kis huncut te.

gazdasag.ma.hu/tart/rcikk/c/0/97266/1

bizony, ezt még az mdf-kormány szúrta el, amikor sietve, egy borzalmas konstrukciót bevállalva vonta be a magántőkét ebbe a dologba. elérve ezzel azt (mert ez önmagában nem bűn) hogy az M5 legyen európa egyik, ha nem a legdrágább autópályája.

a te kérdésed az volt, mi olyat tettek balos kormányok, ami jó volt, nem kell vele már foglalkozni. az ő idejük alatt vették vissza és tették matricássá az M5-öst, majd ért el szegedig. kérdezd a szegedieket hogy ez mennyire volt rossz döntés. jut eszembe, ugye nem azt akarod mondani, hogy ebben az országban az autópályák nem hitelből épülnek? vagy ppp-konstrukcióban.

@Wagem: mert ezek a tények kispofám. csupa új regisztráció a blog.hu-n, mióta bajnai megjelent. és meglepő módon így-úgy mind őt karaktergyilkolássza. egyébként nyugodj le, kicsit frusztrált fiú vagy

@yatumux: "kompenzált" :))))) és azt azért le tudnád vezetni hogy ez a "kompenzálás" mit jelent?

yatumux 2012.12.28. 13:05:10

Mert nincs pénz. Magyarországon nem a külföldi beruházások hiányoznak. A gazdaságban így is átlagon felüli a külföldi tőke. A belföldi termelés hiányzik. Pld a mezőgazdaság pár % a GDP-Ben.! A lakosság nem fogyasz, törleszt. Az állam nem beruházási, törleszt. A cégek törlesztenek. Most kellene hitel, és gazdaságélénkítés. Ez lenne az IMF. Ennek csupán egy ára lenne. Soha nem visszafizethető adósság és teljes függés az IMF- től aki NEM egy karitatív szervezet. A saját lábunkon kell megallnunk...

Pop40 2012.12.28. 13:10:05

@Totof:

Ezt a linket ne csak ő, hanem a fenti jóemberek is böngészgessék, akik Bajnai 2009-es GDP-jével szoktak példálózni.

Kiválóan össze lehet hasonlítani a 2009-es és a jelenlegi magyar GDP-változást a külföldivel.

Aztán a fideszesek értelmezhetik, melyik év adatsorában van nagyobb eltérés a külföldhöz képest.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.28. 13:12:14

@yatumux: Annyira nincs pénz, hogy pl. a metróra sem sikerült még pár milliárdot találni, meg a cenzúrahivatalnak találni pár milliárdot, meg a focira pár milliárdot sem sikerült találni.
Sőt, már az egyházaknak sem jut kiegészítő normatíva utáni kompenzáció kompenzációja!
Egyszerűen nincs pénz!
Arra se, hogy felújítsuk a vágányokat, Margit hidat, Kossuth teret, lezárjuk a Ferenciek terét.

Egyszerűen nincs pénz!

Totof 2012.12.28. 13:13:54

@yatumux: A mezőgazdaságnak az idén elég rossz éve volt, ezt az egy érvet el tudtam volna fogadni, de annyi eszetek se volt (wagemmel együtt), hogy ezzel védekezzetek.
Külföldi beruházás azért nincs, mert naponta változnak a jogszabályok, a bankok nem hiteleznek. A lakosság pedig nem törleszt (persze azt is), hanem adót fizet, azért nem fogyaszt.
Most kellene hitel? Baszod, azt nem a bankok adnák, akik meg vannak terhelve a különadókkal?

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.12.28. 13:14:41

Bajnai egy olyan cégnek volt a vezető testületében, ami kb. 40 évnyi visszaesését okozott Kelet-Magyarország agráriparának, 9 családapa lett öngyilkos, a ki nem fizetett árú miatt!

Habár a bíróság nem marasztalta el, de egy demokratikus ország titkosszolgálata tett volna ellene...

Ma feltételezem, ma Bajnai miatt kb. minden közalkalmazott fizetése kevesebb havonta olyan 30 ezer forinttal... ugyanis ennyi adóval kevesebb a tönkretett állattartók miatt a mezőgazdasági adóbevétel!

A toll-hús-libamáj export is jelentősen (90%-al esett) ezért a deviza hitelesek is nagyon örülhetnek majd személyének... mert gyakorlatilag miatta buktak!

Pop40 2012.12.28. 13:14:55

@balage_81 reloaded:

"és meglepő módon így-úgy mind őt karaktergyilkolássza."

Maradjunk annyiban, hogy azt szeretné. :)

yatumux 2012.12.28. 13:15:35

@balage_81 reloaded: nagyot esett, ahhoz képest kicsit nőtt. Gazdasági törvényszerűség. Lengyelország nem egészen 1 milliárd $ IMF hitelt vett fel 2009 Ben, magyarorszag 25 milliárd $ 2009ben. Ennek az infuziónak egy része hozott vissza egy kicsit abból a -7%- ból. Tudod mennyi pénz 25 milliárd $ ? Hol van ?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 13:16:45

@yatumux: legalább annyit megtehetnétek már, hogy a többi fórumozó hibáiból tanultok, mielőtt felcsaptok fotelközgazdásznak

a 16%-os szja épp nem fogyasztásra, hanem megtakarításra ösztönözte a középosztályt. hoppá, az elméleted alapja már bukott

átlagon felüli a külföldi tőke? mihez képest? ezt levezetnéd? épp innen vonták ki a legtöbbet a régióban, mint 40%-át a teljes összegnek.

az imf egyébként a fidesz aljas hazugságaival ellentétben (amiket te gyönyörűen beszoptál) nem mondja meg, hogy mire mennyit lehet költeni. egy fenntartható, stabil, kiszámítható költségvetést vár. mert a részvényesei pénzét viszont is akarja látni

Pop40 2012.12.28. 13:17:18

@Con Storm:

Hú hallod. Miatta dőlt be a teljes toll-hús-libamáj export, miatta mentek tönkre a közalkalmazottak, 40 évnyi visszaesést okozott Kelet-Magyarország agráriparának....

Írd le nyugodtan, hogy Bajnai maga az Antikrisztus!

Totof 2012.12.28. 13:18:31

@yatumux: De még mindig nem tudom, 2012-ben miért csökken. Mond már el légyszi. De Úgy, hogy ne cáfold magad és ne is kerülj ellentmondásba.

yatumux 2012.12.28. 13:19:18

@kolbászoszsömle: ez nem pénz. Néhány tízmilliárd. A büdzsé szempontjából lényegtelen összegek. Kifelejtetted a közszolgálati egyetemet és a várbazárt. Arra is fognak költeni. Vitathatod hogy mire lenne érdemesebb. Nézőpont kérdése. Nyilván mindenki pénzt kér.

indapass90210 2012.12.28. 13:20:38

@Con Storm: sőt, én biztos forrásból azt is tudom, hogy ez év dec. 21-én Bajnai a déli órákban meglasszózta a Nibiru kisbolygót, hogy Földdel ütközőpályára állítsa. A katasztrófát csak Budai Gyula hatékony fellépése előzte meg, amikor Oszkó Pétert egy Wizz Air gép botkormánya mögött keresve véletlenül a lasszókötélnek kormányozta a gépet amitől az elszakadt.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 13:22:14

@yatumux: épp macisajt idézte, hogy részben a hiány finanszírozására, részben a lejáró hitelek törlesztésére ment el, és valóban, nincsenek nagy trükkök, erre ment el. a bankok és a magánszféra, no meg a zemberek nem kaptak a nyakukba a világválság ellenére újabb terheket, viszont hozzá mert nyúlni pl a 13. havi nyugdíjhoz, amiért a fidesz ekézte is rendesen. és láss csodát, nőtt a gazdaság.

most fordítva ülünk a lovon, elveszünk a magánszektortól, hogy tömködjük a lyukakat, semmit nem reformálunk meg, nem csökkentjük a kiadásokat, inkább átrendezzük őket és pl focira, mtva-ra (67 mrd!) és kossuth-térre költjük. így viszont nincs termelés, nincs munkahely, ami ahhoz vezet hogy nincs adóbevétel és lakossági megszorítások jönnek bújtatva (tranzakciós adó, megemelt áfa). ez oda vezet hogy legalább a lakossági fogyasztás is csökken, ami miatt már a jegybank tartalékát kell mozgósítani.

hát ehhez a csodához asszisztálsz te és a barátaid nap, mint nap az interneten. vagyis próbálsz

yatumux 2012.12.28. 13:23:34

@Totof: hahó ! Figyelsz? Nem tud sokkal több külföldi beruházás jönni. Nézd meg a mo. Külföldi működő tőkét. Ezt nézd meg a szomszédos országokban. Jól állunk. Ahol nem állunk jól. A magyar cégek. A beruházás nem megoldható, ha nem ad hitelt a bank mert el vagy adosodva. Mert ezért nem hiteleinek a bankok. Én nem az index cikkekből veszem hanem az angol nagykövet és a bank igazgatók mesélik akikkel együtt dolgozom.

veracity 2012.12.28. 13:25:06

Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon a mi emberünk! Szuper jó miniszterelnökünk volt, kiválóan képviselte a szociálliberálisok érdekeit és minden tekintetben megfelelt a multitőke igényeinek is. Áldásos tevékenysége következtében a bankok is remek profitot vihettek külföldre és a haza társak is kaptak bőven időt, hogy a bűnös tevékenységeknek még a nyomait is elsöprögetehessék.
LLGG jóideig a Gyurcsány kormány vezető minisztereként is mindent megtett az ország eladósítására! Sose feledhetjük!

Csak LLGG lehet 2014-ben a miniszterelnökünk. Akkor is, ha nem rá szavaz a nép, nekünk szoclibeknek egyedül ő az üdvözítő figura. Na jó! Gyurcsányt is nagyon szeretjük, meg a Mesterházyt is! Mi már döntöttünk!

indapass90210 2012.12.28. 13:26:20

Amúgy azt, hogy pina, írta már valaki?

yatumux 2012.12.28. 13:27:22

@Totof: 2009 . IMF. Pénz. Injekció. Ez nem a te háztartásod. Tobb éves lecsengése. Lecsengett. Most törlesztünk. Hahó. Nekem ez a szakmám. Neked?

yatumux 2012.12.28. 13:32:16

@balage_81 reloaded: az első résszel egyetértek. Betömték a lyukakat. Nem akarlak megbántani, de a Kossuth tér és a többi demagóg. Ez nem tétel. Pld a honvédségnél költenének támogatnád? Én emlékszem a mupa, nemzeti, aréna is mennyi kritikát kapott hog lélegeztető gépeket kellene inkább venni. A foci támogatása tényleg Orbán alkalmatlanságának a jele. És szerintem is más sportra kellene költeni.

Totof 2012.12.28. 13:32:24

@yatumux: Hahó! Figyelsz? A bankok nem adnak hitelt, de nem (csak) az eladósodottság miatt, hanem mert tele vannak mindenféle különadókkal.

Totof 2012.12.28. 13:33:27

@yatumux: A GDP termelés. A törlesztés kiadás.

laci_52 2012.12.28. 13:34:08

Kár itt spekulálni és LiBajnairól merengeni.

Én már tudom, ki lesz '14-től a miniszterelnök.

Úgy hívják: Orbán Viktor!

Azt nem mondom, hogy biztosan jól járunk vele...

Pop40 2012.12.28. 13:35:47

@veracity:

Mondták már neked valaha, hogy milyen jó humorod van?
Nem?
Nem véletlenül.

Amúgy a "nép"nek és a szoclibeknek egyedül Orbán elvtársad az üdvözítő figura. Azt a tündérmesét, amibe az ő áldásos vezetésével került az ország, senki nem tudta még elérni:)
Gazdaság, felsőoktatás romokban, fideszes elvtársak mindenütt, koleszos haverok irányítják és rabolják le az országot, mit kívánhat magának épelméjű nép, ha nem ezt?:O

yatumux 2012.12.28. 13:35:51

@balage_81 reloaded: itt az alapokat kell megváltoztatni. Oktatás, egészségügy, korrupció, bürokrácia, nyugdíjrendszer, adórendszer, közigazgatás, önkormányzatok. És első sorban a lakosság hozzáállása... Inkább indulnék a gyűrűvel mordorba... :)

yatumux 2012.12.28. 13:38:47

@Totof: a törlesztés termelés erőforrást von el. Ami a pénz. Még a strukturális reformhoz is pénz kell. Egy ami proffom mondta vol. Okos, híres. Nyugogtan bontsd le egy családra a gazdaságot. Ua.

Pop40 2012.12.28. 13:39:13

@laci_52:
Ehelyett a libajnaizás helyett lesz valami új lemez valamikor, vagy 2014-ig ez fog menni?

Még egy jó lemeznél is unalmas, ha ugyanaz a karcos track szól folyamatosan, nemhogy ennél:)

"Én már tudom, ki lesz '14-től a miniszterelnök."

Akkor te egy boldog ember vagy:)

flippant 2012.12.28. 13:41:46

@Pop40: gá-gá-gá-gá-gá.
Ezt a 9 öngyilkos hajdú-bétes gazda családjának is mondjad, pupák.

2012.12.28. 13:42:07

@veracity: Szánalmas ez a provokáció. A szavazókat szoclibsizni mert egyik szarból ki akarják szavazni magukat a másikba, tehát tömegeket felelőssé tenni az egyenlő egy nép elleni merénylettel. Ennek a fogalomnak az elnevezését pedig ismerjük jól. A nép érdeke az lenne hogy sem Orbán, sem Bajnai, sem Gyurcsány, tehát senki a jelenlegi politikai vezetők közül. Te pedig minden szavaddal igyekszel visszaterelni az antidemokratikus rendszer medrébe a párbeszédet.
Amikor egy kocsmában a vendégek sörözni akarnak és dumálgatni, te pedig mesterkedéssel egymásnak akarod ugrasztani őket, de ők továbbra is sörözni szeretnének, vélhetően kapsz egy akkora pofont valakitől hogy taknyod nyálad egybefolyik... és a vendégek söröznek tovább

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 13:42:08

ezt tanulmányozzák a fideszes trollok:

"Folytatódott a nyugati országok bankjainak forráskivonása az idén a második félévben is a közép-, kelet- és délkelet-európai országokból; 2011 júliusa és 2012 júniusa között közülük is Magyarországról vonták ki a legtöbb forrást e pénzintézetek - egyebek mellett ezt állapította meg a Bécsi Kezdeményezés jelentése, amelyet a szervezet pénteki brüsszeli közgyűlése tekintett át."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/magyarorszag_a_legnagyobb_vesztes_a_regioban_folytatodott_a_forraskivonas_bankokbol.536627.html

jeriko 2012.12.28. 13:42:24

Aki emlegeti az IMF hitelt, annak ajánlom, hogy gondolkozzon el az ilyen "Tömték a pénzt a magyar kincstárba" jellegű cikkeken, ahol nagy sikerként értékelik, hogy 20 milliárd forinttal többet tudtak eladni, mint remélték.

www.origo.hu/gazdasag/20121011-az-idei-legmagasabb-tuljegyzes-mellett-joval-a-meghirdetett-osszeg-felett.html

Nos, ez valójában hitelfevétel, a sokat emlegetett IMF hitelnél sokkal magasabb kamattal ("első részlet kamata 2,076 milliárd SDR-re 2,71 százalék, további 1,038 milliárd SDR-re 3,71 százalék, 1,099 milliárd SDR után pedig 4,71 százalék" - ehelyett jelenleg 6,3% kamatot fizetünk). Valamint érdemes összeadni, hogy egész évben mennyi ilyen aukció volt és mennyi állampapírt adtak el (itt érdemes keresgélni, nem véletlenül csak egy havi és egy típusú papír adati kérhetőek le egyszerre: www.akk.hu/aukcio.ivy?public.cat-sys-831CB809-1D7C-4ACE-B415-0238913A053E-filtergroup=lastKTV)

Most is veszünk hitelt, többet, és magasabb kamatra, mint 2009-ben az IMF-től - csak megy a dezinformáció és a kussolás róla.

Pop40 2012.12.28. 13:43:59

@flippant:

Meggyőztél, érveid kikezdhetetlenek.

EsteeSatmary 2012.12.28. 13:46:09

@Önnek megyünk: És úgy félnek az ujdonsült uraságok és a sleppjük a szakértelemtől, mint ördög a tömjénfüsttől. Grafikon??? a négy alapművelet? Minek,?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 13:48:29

@yatumux: vettem a fáradságot és elolvastam az LMP alternatív költségvetési javaslatát. mielőtt félreértés lesz, ki nem állhatom őket, de kíváncsi voltam, mit tudnak összehozni. azért csak levezették hogy minimum 467 milliárd a fidesz hülyeségének az ára. kezdve a magasabb kamattal, amit az orbán-matolcsy tandem miatt fizetünk, folytatva a sok kicsi, de egységében mégis óriási kiadással, mint pl a kossuth-tér, a stadionok, stb. és a legfontosabb, a hitelesség elvesztése, ami még gyurcsány alatt is megvolt. vicces egyébként hogy a jobboldalon egyszerre mondják hogy gyurcsányék kiszolgálták a nemzetközi tőkét és azt is hogy elvesztették a hitelességüket, ami ugye üti egymást.

hát orbán nem szolgálja ki. látszik is a gdp-n. és bocs, de amit az államadósságról és a növekedésről mondasz, az butaság. van ország, ahol a gdp 100%-a az államadósság, mégis nő a gdp. a hiteleket felveszi a magánszektor, termel, elad, adózik, ebből fizeti az állam az államadósságot, imf-hitelt. akkor kezd kihatni az államadósság a termelésre, ha az állam reformok helyett extra adókat vet ki a magán szektorra, ami így kivonja a tőkét, bezárja a gyárat és nem vesz fel hitelt, mert beledöglött a különadó megfizetésébe. ez az orbáni modell

megfejelve tranzakciós adóval, 27%-os áfával, bődületesen drága felsőoktatással és kevesebb államilag finanszírozott szakkal

innentől kezdve bárki bajnaizik, az hülye

Balt 2012.12.28. 13:56:17

@balage_81 reloaded: Finoman szólva is tévedsz: a maszopszadesz kapus módszerrel szemben a Fidesz a matricás rendszert preferálta, ahogy az M1-esen és M3-ason meg is valósították. Az M5 kötve volt a koncesszió miatt 2004-ig. Félegyházától viszont ppp-ben épült tovább, ahogy Macisajt mondja. (Itt adekvát, tehát idézzük fel Megyót, ki szerint "az szdsz tele van korrupciós ügyekkel".)

2llkedő 2012.12.28. 14:01:35

@flippant: "Ezt a 9 öngyilkos hajdú-bétes gazda családjának"

Ezt a kilenc öngyilkos gazdát honnan szedted?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:02:07

@Balt: mivel ez az ország tele van erőforrásokkal, két módon lehet autópályát építeni (ami a fidesz első kormányzása alatt szinte egyáltalán nem épült a hatalmas országépítés során): hitelből, vagy ppp-konstrukcióban. ugye ilyenkor felmerül hogy az mszp mit örökölt az mdf-kormánytól, vagy hogy a fidesz 98-02 között miért nem nyúlt ehhez. tény, az mszp alatt lett matricás az m5-ös. a jobboldalon általában tépik a szájukat a gazdaság építéséről, ami fürdők, átláthatatlan, gazdaságtalan széchenyi-terves butaságok és főterek képében jelenik meg (ld. ász-jelentés). az mszp simán becsatolt több nagyvárost a gazdasági vérkeringésbe, pl az m5-helyzet megoldásával is. kerül, amibe kerül, a gazdaság hitelből nő. pont.

slusszpoén, ezek még a saját bíráikkal sem tudják elfogadtatni a jogi ámokfutásukat:

index.hu/belfold/2012/12/28/ab_alkotmanyellenes_a_regisztracio/

veracity 2012.12.28. 14:04:03

@dr kotász: Én őszinte balliberális szavazó vagyok. Megyek regisztrálni is, hogy utána leadhassam voksomat az ország megmentő vezetőjére Libajnai Lúdmilla Goosey Gordonra.

Mert a demokrácia deficites fasiszta Fidesz diktatúrát le kell váltani. Az ellopott manyupokat mind vissza kell adni és a bankadó helyett be kell vezetni a progresszív adózást. Csak a minimálbéresek lehetnek adómentesek, aki 300 ezer felett keres, annak 50 %os szjat kell majd fizetni!
LLGG garantálja, hogy az energia árak 4 év altt minimum megduplázódnak, mert a külföldi tőke csak akkor érzi jó magát, ha extraprofitot szerezhet. A megbízható, kiszámítható gazdasági környezet érdekében minden segítséget meg fog LLGG adni a multiknak.

Benne bízhatunk, mert Amerikában kapta kiképzését és olyan szelíden beszél, mint a bégető bárány vagy a gágogó liba! Ő nagyon jó ember! A mi szoclib emberünk. Nekünk nem kell a csuti báró, nekünk a tapasztalt szakértő kell szakértő kormánnyal szakértő párttagokkal.

Balt 2012.12.28. 14:05:20

Ja, link:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Díjfizetés_Magyarország_gyorsforgalmi_útjain

Magyarország első közvetlen
díjfizetéses autópályája az M1-es
ELMKA által épített Győr-Nyugat és
Hegyeshalom közötti szakasza volt. [8]
Az 1996 -ban megnyílt szakaszon az
útdíj szedését a le- és felhajtókon,
illetve a Mosonmagyaróvár mellett
felépített nyílt pályai kapusoron
bonyolították. 1997 . január 1-jén az
M5-ös addig szabadon használható
Budapest és Kecskemét közötti
szakaszán kezdte meg a díjszedést a
szakasz tulajdonjogát megszerző AKA
Rt . Az útdíjat itt is újonnan kiépített
kapuk rendszerével szedték. (Az M1-
esen a Magyar Transroute Rt, az M5-
ösön az Intertoll nevű társaság végezte
a díjszedést.) [9] Az alföldi autópálya
díjszedési rendszerét kiterjesztették az
1998 -ban átadott Kecskemét–
Kiskunfélegyháza szakaszra is. Az M5-
ösön az Újhartyán és Kiskunfélegyháza
határában felépített nyílt pályai, illetve
három további csomóponti
fizetőkapunál lehetett leróni az útdíjat.
Kapu helyett matrica
Fizetőkapu maradványai az
M5-ös autópálya örkényi
csomópontjában
1998 -ra már nyilvánvalóvá váltak a
közvetlen díjszedés kedvezőtlen
hatásai is. A befektetők túlságosan
magas útdíjakat szabtak meg és
vonakodtak, amikor az autópályákat
gyakran használó autósok
kedvezményeket kértek. Míg az M1-es
autópálya esetében a forgalom nagy
része egyszerűen továbbra is a régi 1-
es utat választotta, addig az M5-ös út
esetében a korábban már az
autópályára szoktatott forgalom tért
vissza a régi ötös út melletti
települések belterületére. A magas
útdíj és az egyre növekvő forgalom
miatt a díjas autópályák körzetében
egyre többször került sor
tiltakozásokra, blokádokra. [9][10] Az
1994 és 1998 között kormányzó MSZP –
SZDSZ-kormány a használattal arányos
díjfizetést támogatta, ezért az M3-as
autópályára és annak újonnan épített
szakaszára is ki szerették volna
terjeszteni a kapus díjszedést. 1998
nyarára a felújított M3-ason is
felépültek a díjfizető kapuk, ám az
újonnan felálló Fidesz -kormány már a
matricás rendszerű díjszedéssel
rokonszenvezett. [2] Ezért az M3-ason
kettős rendszer lépett életbe: a
díjfizető kapuknál ki lehetett fizetni a
kilométerenként megszabott használati
díjat, de 1999 januárjában bevezettek
egy bérlet jellegű matricát is. A
Szekszárdi Duna-híd felépítésére
ajánlkozó török Bejendik Group
kormányzati elutasításában is szerepet
játszhatott az, hogy a vállalat a kapus
díjszedésen alapuló üzleti modellt
választotta. [11] A Bejendik Group
ajánlata volt a kapus üzleti modellen
alapuló utolsó magyarországi útépítési
terv.
Az M3-ason kipróbált matricás
rendszer gyorsan népszerűvé vált az
autósok között, ezért ezt a díjfizetési
módot terjesztették ki 2000 . január 1-
jén az M1-es addig ingyenes
Budapest– Győr szakaszára is. Egy évvel
később, az ELMKA ellehetetlenülése
után az M1-es Győr és államhatár
közötti szakaszán, 2003 -ban pedig az
M7-es autópályán vezették be az
állami matricás fizetési módot. [12] A
2002 -es kormányváltás után
Medgyessy Péter kormánya lépéseket
tett annak érdekében, hogy az addigra
bevált és elfogadott matricás fizetési
módot az utolsó, még kapus
díjszedéssel működő M5-ösön is
bevezessék. Erre 2004 márciusában
került sor. [13] A fizetőkapukat még egy
ideig matricaárusító helyként
üzemeltették, majd lebontották. [14]
[15]

Mellesleg: ha csak annyit tettek volna Orbán 1.0-ék, hogy visszaveszik az M1-et külföldi kézből, már az is bőven übereli a korrupciókkal teli maszopszadesz autópálya-építési teljesítményét (országos haszon / ktsg. alapon).

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:08:41

@Balt: ez a "vegyék vissza" a ti mániátok. most nincs korrupció persze, nincs közgép. nem volt 12 eladott állami gazdaság és nem volt taggyűlés ahol ne ők nyerjék a legtöbbet. ezért nem érdemes fideszesnek lenni, mert az ember kénytelen nap, mint nap ugyanazokat az értelmetlen zagyvaságokat mantrázni magának, hogy valamennyire életben maradjon az egója. igen, az mszp is lopott. meg az szdsz is. de mesélj már nekem arról, hogy miért csökkent idén a gdp? ezt feltettük másoknak is a mai napon, értékelhető válasz nem igazán jött. márpedig az itt és most a fontos, ez alapján szavazunk (remélem).

Balt 2012.12.28. 14:11:45

@balage_81 reloaded: Az már kb. kiderült, hogy az M6-os egy kvázi 4-es metró: soha nem lesz rentábilis. Tényleg koncesszióba kéne adni - persze nemBokros-féle garantált 8%-is haszon alapon. :)

veracity 2012.12.28. 14:17:42

Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon felemeli majd az MNB alapkamatját legalább 10 %-ra, mert ő a Simor szakértő társa.

Minden unortodox Orbán döntést visszacsinál, kuszaszemet megbünteti!

Az államadósságot felemeli a GDP 100%-ára egy hét alatt, felvesz annyi IMF kölcsönt, amennyit 50 év alatt se tud Orbán és bandája visszafizetni. De nekünk, szoclib társainak sok-sok jó kis kommunikációs megbízást! Eladjuk majd a Velencei tavat is biennáléstól.

És LLGG idején a házasság sem lesz többé unortodox! Hehehe! Két farok vagy két muff is ér majd egy családot!

Balt 2012.12.28. 14:18:21

@balage_81 reloaded: Nem ma szavazunk. Mellesleg az államadósság is érdemben csökken, miközben nem lábalt ki a világ az általános világgazdasági válságból, ami Európa perifériáját különösen sújtja, ezen belül is pláne a magas adósságrátájú gazdasáokat.

yatumux 2012.12.28. 14:19:24

@balage_81 reloaded: drága barátom. Nem hülye. Bajnai, Orbán, Gyurcsány egy kaliber, elhasznált, hiteltelen. Új, ideológia mentes arcok kellenek. Orbán, Bajnai nem jó irányba mennek. Itt nincs jobb agy baloldali. Vagy aki tényleg az hát talán párezer ember. A többség valós teljesítményt és nem ideológiai maszlagot var el a kormánytól. Nem ez lenne a jó amice? Én erre vágyom. Feláll a szőr a hátamon h azt hallom h jobb v bl oldali. Mekkora ökörség!

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:25:30

@Balt: azt mondtam hogy az "itt és most" a fontos. nem azt, hogy ma szavazunk. volnál szíves és elolvasnád rendesen, mielőtt reagálsz? itt és most: azt jelenti, a mostani kormány tevékenységét minősítjük a választáson. nem a kettővel ezelőttiét. bár az M5-vitánk ettől még ragozható, úgy általában nem értem, ki miért hoz fel 8 évvel ezelőtti kormányokat

@yatumux: te is félreolvasol, hihetetlen. és te dolgozol az angol nagykövettel? a biztonsági őre vagy? :) én azt írtam, hogy a jobboldalon szokták gyurcsányékat ellentmondásosan kritizálni. egyik állításuk üti a másikat. egyébként köznyelvi értelemben van jobb- és baloldal. azokat a pártokat értjük alatta, amik így nevezik meg magukat. hogy a programjuk mit tartalmaz, az megint más kérdés. de te sem válaszolsz érdemi felvetésekre, hanem elkezdesz teljesen másról beszélni, így ezt mára abba is hagytam.

veracity 2012.12.28. 14:27:42

Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon nem baloldali! Ő szakértő! Egy szakértő kormány leendő szanértő miniszterelnöke!

Teccik érteni? Szakember!

Kérem kapcsolja ki! Vagy be.

Malvin vele egykorú. Alatta járt iskolában. A vízből veszi kia za oxigént. Goosey így magyarázta ki nekünk, liberálisoknak!

2llkedő 2012.12.28. 14:28:18

@yatumux: Bajnai milyen ideológiához tartozik?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:28:36

@Balt: frászt. megint a közhelyek. ahogy a német gazdaság nőtt idén majd 1%-ot úgy illett volna nekünk is legalább egy felet. helyette mély, 1,5%-os recesszió. még írország is nőtt idén, pedig ott is volt imf-hitel!!!

Totof 2012.12.28. 14:28:43

@Balt: Nem lenne ez az érdemi államadósság-csökkenés akkora hülyeség, ha igaz lenne.
hvg.hu/gazdasag/20121228_Kovacs_Arpad_a_GDParanyos_magyar_allamad
www.akk.hu/ktgvetesadossag.ivy
Én itt még csökkenést se látok mindenhol.

Szevasztok 2012.12.28. 14:29:30

@yatumux: "Nekem ez a szakmám. Neked?"

Nekem is. És ennyi szakmai hozzáértéssel van aki ad neked fizetést???

Totof 2012.12.28. 14:34:05

@Szevasztok: Van. Ahol pont ennyi hozzáértés szükséges...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:36:43

ismét egy ingyenes oktatási anyag fideszes barátainknak. kérem egyúttal a tisztelt habony-kommunikációs stábot, dolgozzon ki új válaszokat a bérkommentelők számára

az ír példa:

"Noonan hangsúlyozta, hogy nem állt szándékukban a szükségesnél jobban beavatkozni a piacok szabad működésébe, ugyanis véleménye szerint a piaci szereplők (például a munkaadók és a munkavállalók) is felismerték, hogy a közös konszenzus mindenkinek a közös érdeke."

"Az írek saját teljesítménye ellenére Noonan tisztában van vele, hogy a növekedés csak a nemzetközi segítségnek, többek közt az IMF-nek, köszönhetően volt elérhető. „Az IMF nélkül semmire sem mentünk volna. Eme intézmény szerepe a jövőben egészen bizonyosan növekedni fog az egész euró övezetben” – emelte ki egyik záró megjegyzésében."

index.hu/gazdasag/vilag/2011/11/09/egyedul_nem_megy_interju_az_ir_penzugyminiszterrel/

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:37:35

@Szevasztok: ja várj, megvan! te a gazdasági minisztériumban dolgozol ugye? :)

Szevasztok 2012.12.28. 14:53:51

@balage_81 reloaded: "ja várj, megvan! te a gazdasági minisztériumban dolgozol ugye? :)"

Persze, én vagyok a fűtő. Képzeld itt még ehhez is közgáz diploma kell...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:55:07

@Szevasztok: persze hogy nem neked akartam reagálni, elbasztam..

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 14:55:46

@yatumux: na, akkor most helyesen. de már mindegy, így már nem is poén. hol dolgozol?

baphomet 2012.12.28. 14:56:27

Puzsér egyszer mondott erre egy találót: Orbánt egy növényevő politikus tudja leváltani.

yatumux 2012.12.28. 14:58:19

@balage_81 reloaded: értelek de nem ez a jövő. Nincs, nem lehet bal v jobb oldal.

yatumux 2012.12.28. 14:59:05

@balage_81 reloaded: wc pucoló vagyok. Nem dolgozok neki. Beszélgettünk.

Szevasztok 2012.12.28. 15:00:26

@balage_81 reloaded: "persze hogy nem neked akartam reagálni"

Ezt sejtettem. Ezért a válaszomat annak a nevében írtam, akinek eredetileg szántad a kérdésed. :)

yatumux 2012.12.28. 15:02:58

@Szevasztok: nem arra akarom kiegyezni hogy kinek nagyobb. ( nekem :) Ismered bajait? Találkoztal vele, beszélgettel vele? Meg lehet hogy nálad is vannak tapasztaltabb, képzettebb emberek akik közelről ismerik politikai elitunket...

yatumux 2012.12.28. 15:07:07

Ezt nem én mondom ő. 4 k, stb, stb.

2llkedő 2012.12.28. 15:07:43

@yatumux: "bal."

Miben nyilvánul meg?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 15:11:33

@yatumux: majdnem így hangzott pedig:

"Én nem az index cikkekből veszem hanem az angol nagykövet és a bank igazgatók mesélik akikkel együtt dolgozom. "

lényegtelen amúgy

Szevasztok 2012.12.28. 15:14:56

@yatumux: "Ismered bajait?"

Melyik bajaira gondolsz?

A lényegre térve: az ország legnagyobb gondja az a túlfűtött forradalmi hevület, amit elsősorban OV személyisége gerjeszt immár 14 éve és erre jól rezonált GyF tevékenysége. Ha kivonnánk a politikából ezt a két figurát a hozzájuk csapódó, de nélkülük nímand lakájhaddal együtt, akkor szinte minden aktuális problémára sokkal egyszerűbben lehetne megoldást találni.

Lencsés István 2012.12.28. 15:21:02

@Pop40: Az olvasás nem megy neked és az iróniád is KURVA GYENGE . :) ;) :D

2012.12.28. 15:33:08

@Szevasztok:

"Ha kivonnánk a politikából ezt a két figurát a hozzájuk csapódó, de nélkülük nímand lakájhaddal együtt, akkor szinte minden aktuális problémára sokkal egyszerűbben lehetne megoldást találni. "

Mindenkit és minden szervezetet akiknek, aminek köze volt az ellenzéki kerekasztal tárgyalásokhoz. Nem csupán Gyurcsányon és Orbánon múlik a nép jelenlegi megosztása és sötétségben tartása.

yatumux 2012.12.28. 15:39:55

@Szevasztok: Bajnai bocs az iPod átír mindent... :)

Szevasztok 2012.12.28. 15:42:49

@dr kotász: " Nem csupán Gyurcsányon és Orbánon múlik a nép jelenlegi megosztása és sötétségben tartása."

Ez igaz, de kezdetnek nagy lépés lenne a két legproblémásabb figurával kezdeni. Aztán jöhet a többi...

Szevasztok 2012.12.28. 15:46:36

@yatumux: "Bajnai bocs az iPod átír mindent... :)"

Nem ismerem, de az ő "növényevő" habitusa(Puzsér után szabadon) nagyon kellene már az utóbbi 10-15 év túlhevültsége után. De nem ragaszkodom hozzá, felőlem jöhetne más is... (csak nem nagyon jön)

yatumux 2012.12.28. 15:48:26

@Szevasztok: jól kezded de te is vadolsz. Az úgy kezdődött kérem hogy visszalottek... :) ismerjük a sztorit. Új történet kell új szereplőkkel. Szerinted csak kompromittalt emberek élnek ebben az országban? D209 , kisztitkar1, kisztitkar2, őszödi pajti, stb.... Grrrr....

2llkedő 2012.12.28. 15:52:19

@yatumux: "Új történet kell új szereplőkkel."

És kik lennének az új szereplők?

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 15:55:56

@jeriko: Csak azt ne feledd, hogy az IMF részletek kamata progesszíve emelkedik - azaz a következő hitelt te már 4.71% kamatra veszed fel ;-) AZ viszont már nem lesz messze attól a 6.3%-tól...

Egyébként ha az IMF-től sokkal jobb konstrukciókkal lehet felvenni hitelt, akkor hogyan létezhet az IMF-en túl bármilyen hitel? Ők a mazochistákból élnek vagy azokból, akik nem hallottak az IMF-ről?

;-)

Szevasztok 2012.12.28. 16:08:07

@Muhammad Aliyah: "Ők a mazochistákból élnek vagy azokból, akik nem hallottak az IMF-ről?"

Az IMF annak ad hitelt, aki a piacról nem vagy nehezen kap. És a közvélekedéssel ellentétben nem profitra hajtanak, hanem az a céljuk, hogy az "ügyfelüknek" ne kelljen hozzájuk fordulni legközelebb (vagyis álljon meg a saját lábán).

Ennek érdekében szólnak bele az illető ország gazdaságpolitikájába, tkp az ország HOSSZÚ TÁVÚ érdekeit szolgálva (ami persze sokszor ellentétes a politikai vezetés RÖVID TÁVÚ érdekeivel - mondjanak azok bármit is).

Balt 2012.12.28. 16:08:46

@balage_81 reloaded: @Totof:

www.portfolio.hu/gazdasag/renduletlenul_zajlik_az_adossagvalsag_utani_alkalmazkodas.177579.html

Nos, friss:

2012 III. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) a szezonális hatások kiszűrésével 1028 millió euro, a GDP 4,2 %-a volt. Ez 0,3 százalékponttal magasabb az előző negyedév GDP arányos adatánál - áll a jegybank mai jelentésében.

(...) 2012 III. negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) a szezonális hatások kiszűrésével 1028 millió euro, a GDP 4,2 %-a volt. Ez 0,3 százalékponttal magasabb az előző negyedév GDP arányos adatánál - áll a jegybank mai jelentésében.

www.portfolio.hu/gazdasag/renduletlenul_zajlik_az_adossagvalsag_utani_alkalmazkodas.177579.html

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 16:08:54

@Muhammad Aliyah: az imf bizonyos feltételekkel adja a hitelét, ráadásul ez egy keret, ha kapsz a piacon olcsóbbat, nem hívod le és kész.

de mint látod, nálunk is többet ér a választás, mint az, hogy felelős gazdálkodásra kényszerítsenek. a két kamatszint (4,71-6,3) közötti különbséget mi fizetjük, ezért felháborító már az is, hogy megjegyzed, hogy nem olyan nagy a különbség köztük.

Szevasztok 2012.12.28. 16:14:45

@yatumux: "Szerinted csak kompromittalt emberek élnek ebben az országban?"

Nem. De aki k*rvának áll ne csodálkozzon ha megb*sszák. Vagyis, a politikus már azzal kompromittálódik, ha kiáll a nyilvánosság elé. ("Ide lőjetek!") Ezt meg a legtöbben nem vállalják.

jeriko 2012.12.28. 16:15:25

@Muhammad Aliyah: "Egyébként ha az IMF-től sokkal jobb konstrukciókkal lehet felvenni hitelt, akkor hogyan létezhet az IMF-en túl bármilyen hitel? Ők a mazochistákból élnek vagy azokból, akik nem hallottak az IMF-ről?"

Ha állampapírt adsz ki, akkor te szabod a feltételeket: mikor, kinek, mennyit és milyen kamatra adsz. Legfeljebb ha olyan feltételeket szabsz (kamat vs. piac által látott országkockázat) akkor a kutya nem veszi meg.

Ha az IMF-től akarsz hitelt, akkor meg ő szabja meg a feltételeket: mennyi, mikor és milyen kamatra ad, esetleg olyan feltételeket szab, hogy a kormány tegyen olyan gazdasági lépéseket, amelyek miatt legközelebb nem kell az IMF felé fordulnia.

Tudod, aki uzsorástól vesz fel kamatot, az se azért teszi, mert nem létezik olcsóbb - van, csak nem adnak, mert jó eséllyel nem fogja tudni visszafizetni.

Szevasztok 2012.12.28. 16:17:09

@Muhammad Aliyah: "AZ viszont már nem lesz messze attól a 6.3%-tól..."

Egyébként a 2013-as költségvetésbe 100mrd Ft megtakarítást terveztek be ezen kamatkülönbség miatt. Ez a 4-szerese annak, amit jövőre elvonnak a felsőoktatásból! Szóval nem csekélység...

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 16:24:43

@balage_81 reloaded: Csak mint írtam, az már nem 4.71% lesz, hanem több. Mennyi is? Mert a 6.3%-at ismerjük.

A bizonyos feltételek pedig érdekesek. Mik is azok? Lehet róluk olvasni konkrétan?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 16:26:20

@Balt: ez rendben is van, de az érdemi részére nem válasz, ti. miért nincs gazdasági növekedés, munkahelyek, bármi (közmunka nem ér, az a mi pénzünkből van). tessék elolvasni, ott az ír példa, volt imf-hitel (nekünk is lehetne), reformokkal, kiadáscsökkentéssel fellendült a gazdaság, jól is fel lehet használni a pénzt. mi 2 évig imf nélkül kísérleteztünk, levittük ugyan a hiányt, de ezt megsínylette a gazdaság egésze. ha unortodoxia és ad-hoc ötletelés helyett kiszámítható pályára álltunk volna 2010-ben, akkor ma együtt nőhetnénk a főbb piacainkkal és a régióval

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 16:28:22

@Muhammad Aliyah: nem, a 6,3% amin most vesszük fel a hiteleket a piacról. az imf-hitel ennél kevesebbért jönne, ezt jeriko írta, erre riposztoltad azt hogy a 4,7 és a 6,3 között már nem akkora a különbség. ha te mások büszkeségét akarod finanszírozni, csak rajta, de ne az én pénzemmel szórakozz

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 16:30:07

@Muhammad Aliyah: az előzőről igen, hiszen fle is vettük, hadd ne én mondjam most el. erről nem, mert megy a hülyítés, kitalál valamit az mno, felkapja a fidesz és melegében meg is cáfolja. az imf meg néz, mert ő egy mukkot se tud az egészről. többek között ez is politikai felelősség és ezért is bűnhődniük kell. aki libázik, ezt is vegye figyelembe, alatta ilyen nem volt

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 16:33:36

@balage_81 reloaded: Mégegyszer. Elfelejtetted, hogy az IMF PROGRESSZÍV. Azaz nem lesz 4.7%, több lesz annál. Mennyi is?

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 16:38:27

@balage_81 reloaded: Na erre volnék kíváncsi, mik voltak azok a feltételek.

Szevasztok 2012.12.28. 16:43:05

@Muhammad Aliyah: "A bizonyos feltételek pedig érdekesek. Mik is azok? Lehet róluk olvasni konkrétan?"

Egyszerű: Hosszútávon(!) fenntartható költségvetési pálya és ezt támogató gazdaságpolitika. (a MANYUP einstand, a bankadó és társai nem hosszútávon fenntartható elemek.) A konkrét intézkedések kitalálását meg rábízzák a kormányra. Csak aztán be is kell tartani, amit vállalnak...

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 16:47:28

@Szevasztok: Hol lehet erről olvasni hivatalos felületen? Mert ez így elég képlékeny, gondolom ez ennél komolyabb ügy, minthogy egy mondattal elintézzük.

Szevasztok 2012.12.28. 16:55:41

@Muhammad Aliyah: "Hol lehet erről olvasni hivatalos felületen? Mert ez így elég képlékeny, gondolom ez ennél komolyabb ügy, minthogy egy mondattal elintézzük."

Nem értem, milyen konkrétumokat szeretnél olvasni. Az IMF nem szokta megmondani sehol, hogy konkrétan mit csináljon a kormány. Legfeljebb javaslatai vannak (esetenként erősen ajánlott javaslatai, ha van valami kirívó tétel), de azokhoz sem ragaszkodik, ha a kormány máshogy is meg tudja oldani.

Nem fogják a házi feladatot senki helyett elvégezni. Az egyetlen céljuk, hogy az intézkedések hatására ne kelljen többet hozzájuk fordulni.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 17:00:13

@balage_81 reloaded: és már korrigálok is, mert nem feltételek, csak közszféra bérbefagyasztása és 13. havi nyugdíj elvétele. ezek történtek, valljuk be, értelmes lépések voltak. a fidesz persze kritizálta a nyugdíj elvételét.

részlet a naracs-cikkből, miszerint békesi egykori pü. miniszter még kifogásolta is, hogy az imf nem támasztott szigorúbb feltételeket, a nagy elszívó rendszerek reformját. és tényleg.

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 17:10:22

@balage_81 reloaded: Ebből nekem az jön le:

A hirszerzős cikk már 2009-ben kamatcsökkentésről, 2-3%-ról ír. Ennek ellenére 4.7%-ot fizetünk, ami messze feljebb van mint a 3%. Chikán is 2-3%-ról beszél.

Ki hazudik?

Pop40 2012.12.28. 17:21:54

@Lencsés István:

Akkor nekem sz@r.
De te azért csak dugd vissza a fejed :)

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 17:31:29

@Muhammad Aliyah: nem tudom ennek mi a jelentősége, ha a piaci kamat 6,3%, tehát így is jóval veri az imf-hitel, de ott van a cikkben, hogy a kamat annak függvényében emelkedik, hogy a kvótánk hányszorosát hívjuk le. minél több részletet hívunk le, annál nagyobb kamat, így lehet az hogy az első hitelrészlet még alacsonyabb jóval, de a legutolsó sem éri el a normál piaci kamatot és pont ez a lényeg. a kvótákat pedig a befizetés mértékében állapítják meg és hát nem nehéz kitalálni hogy nekünk kicsi a kvótánk mert keveset is fizetünk tagdíjként. nem hazudik senki, csak orbán.

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 17:47:42

@balage_81 reloaded: Pedig ennek van jelentősége. Először is, hol van az leírva, hogy a többszöri részletlehívás miatt progrediálódó kamat nem érheti el a piacit? Ha Chikán és a hírszerzős cikk 2-3%-ról beszél, akkor mi ez a 4.7% és miért nem említették a szóbanforgóak? Ha pedig ez "mellékes" információ akkor milyen olyan "mellékes" információk vannak még, amiről nem ártana még tudni? Hiszen, ha fontos számunkra a 6.3-4.7 = 1.6% különbség, akkor ugyanilyen fontos kellene legyen a 4.7-3 = 1.7% különbség is.

Ezek szerintem egyáltalán nem lényegtelen dolgok. Ja és nem ártana tudni arról, hogy az hitel elköltését miben korlátozza az IMF, mert az is lehet, hogy nekünk az pont nem jó.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 18:02:01

@Muhammad Aliyah: azért különböztess meg két dolgot: a már felvett hitel és a jövőben felvehető között jelentős a különbség. de mivel a feltételek előre vannak tisztázva, a piacról pedig bevonhatók források és ez esetben csak a készenléti díjat fizetjük az imf-nek, ezért nem kellene nagyon ott keresni a bűnbakot, ahol nincs. ahhoz képest, hogy mennyire aggódsz az országért, orbánról és a kamu listájáról még egy szavad nem volt...

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 18:11:18

@balage_81 reloaded: Egyelőre az IMF hitelről beszélgetünk, nem értem miért kellene nekem hirtelen orbánról és egyéb listákról beszélgetnem.
Továbbra sem látom tisztán egy felvehető IMF hitel letisztázott hitelkamatait. Azt viszont látom, hogy amiket írnak az nem nagyon vág egybe a későbbiekben megismert kamatokkal. Az kevés, hogy valaki igér fűt-fát, aztán 3%-ból 4.7% lesz kurtánfurcsán. Ráadásul kielégítő magyarázat sincs, hogy miért. Arról sincs, hogy mire költhető, maximum annyi, hogy költögesd a pénzt, aztán ha nekünk nem tetszik majd szólunk. Ez így azért elég idegesítő, nemigaz?

Így tehát gondolhatok arra, hogy valami mismásolás van a dologban és az a minimum, hogy ilyenkor gyanakodni kezdek, hogy ezek az IMF-es srácok se nyílt lapokkal játszanak. Ha pedig nem játszanak nyílt lapokkal, akkor érdemes kerülni őket!

veracity 2012.12.28. 18:15:56

Az az igazság, hogy 2014-ben már elegünk van mind a bal, mind a jobboldalból. Új politikusok kellenek, akik se nem bal, se nem jobb, se nem semmilyen oldali politikusok. Elég volt! Nem kellenek az elmúlt 23 év politikusaiból, a sok hazugságból. Új politikusokat akarunk, mi választók.

Addig is amíg megtaláljuk őket, addig i szavazzunk Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon bevált szakplitikusunkra! Mondjuk együtt: NEM HAGYJUK!

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 20:13:02

@Muhammad Aliyah: tehát te lusta vagy valaminek alaposan utána járni, ezért az IMF egyből cinkelt lapokkal játszik. aha. hát akkor egyszerűbb lett volna az elején megmondani ezt, és akkor nem állunk le magyarázni

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 21:10:11

@balage_81 reloaded:

"tehát te lusta vagy valaminek alaposan utána járni, ezért az IMF egyből cinkelt lapokkal játszik."

Lehet olyat kérni, hogy mellőzzük az érvelési hibákat?

Muhammad Aliyah 2012.12.28. 21:21:29

@balage_81 reloaded: Úgy látom te sem tudsz válaszolni a kérdésekre. Felsorolom őket megint:

- Chikán és az újságcikked 2-3% ír, aztán kiderül, hogy a legmagasabb kamat mégis 4.7%?
- ha nem tudjuk az esetleges IMF hitel kamatát előre, akkor miből gondolod, hogy az kedvezőbb lesz mint 6.3%?
- az előzőekben írtad, hogy az IMF nem szabja meg mire mennyit lehet költeni de mégis vannak feltételei, amiket menet közben jelez. Ezt hogyan?

Ha nem tudsz ezekre a fontos kérdésekre egyértelmű válaszokat adni, akkor miből gondolod, hogy az álláspontod helyes? Nem kellene esetleg a dolgoknak utánanézned mielőtt nagy mellénnyel kiállsz ide az IMF-et védeni? Nem is biztos, hogy jó oldalon tetted le a voksodat...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.28. 21:47:31

@Muhammad Aliyah: azért ez aranyos:) te vagy az, aki képtelen szöveget értelmezni, de azért diadalittasan megállapítod, hogy én voksolhattam rosszul. ilyenkor szoktam befejezni a narancstrollokkal a "vitát", mivel te már az elején eldöntötted, hogy neked van igazad. nos, akkor a linkelt hírszerző cikkből egy részlet:

"Az IMF-hitel kamatterhe elsősorban az átlagos SDR kamatlábtól függ. Az SDR a valutaalap "pénzneme", melynek kamatlábát az IMF hetente állapítja meg, és közzéteszi a honlapján. Ez az elmúlt egy év során jelentősen csökkent. 2008 közepén még 3 százalék körül alakult

Tavaly ősszel viszont arról szóltak a hírek, hogy az IMF-hitelt 5-6 százalékos kamattal vettük fel. Ez a kamat úgy jön ki, ha az akkori körülbelül 3 százalékos SDR-kamatlábhoz hozzáadjuk az akkor érvényes több mint 2 százalékos kamatfelárat és a rendelkezésre tartási jutalékot. 2009 elején 1 százalékra mérséklődött az SDR kamata, jelenleg pedig 0,3 százalék. Az alacsony kamatlábhoz hozzáadva a csökkentett kamatfelárat, az IMF hitel kamata a tavalyinál jóval kevesebb, körülbelül 2-3 százalék között lesz, amennyiben a kormány rábólint az új kamatfelár számításra. "

remélem, most nem vered majd azért az asztalt, hogy én 2013-ig vezessem le a kamatlábak változását és a 4,7% kialakulását. félve jegyzem meg, mert nem biztos hogy érteni fogod, amit az előbb is leírtam, hogy chikán is egy JÖVŐBELI imf-hitelről beszélt, aminek a kamata több tényezőtől is függ, és azért is lehet olcsóbb, mert a világgazdasági és a magyar pénzügyi helyzet lényegesen jobb, mint az első hitelfelvétel esetén. de mondom, nem vagyok benne biztos, hogy megérted az egész rendszer működését, mert jól láthatóan egy néhány soros cikk értelmezése is kihívások elé állít. tudod mit? írd be légy szíves még egyszer, hogy én talán rosszul szavaztam, aztán azt is, hogy nem tudunk eleget a feltételekről, majd vezesd le újra, hogy a biztos 6,3% tulajdonképpen jobb, mint az akár 4,7%-ig elmenő imf-hitel. de én ehhez azt hiszem nem kellek, így engedelmeddel be is fejeztem veled ezt a tartalmas beszélgetést. minden bizonnyal megmagyarázod magadnak hogy igazad van te zseni.
süti beállítások módosítása