1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.04.12. 09:53 HaFr

A CEU-s oktató találkozása a Heti Válasszal a NER boncasztalán

Képtalálat a következőre: „CEU heti válasz”

Emlékszünk még, amikor -- az addig számomra és nyilván sok más honfitársam számára ismeretlen -- Ürge Vorsatz Dianának, önbevallása alapján addig Fidesz-szimpatizáns, a CEU elleni támadások apropóján eszébe jutott, hogy mégsem jó ez a rezsim így, és ez így már nem mehet tovább. Praktikusan hat évvel a NER megalakulása után. Most ugyanez jutott eszébe Borókai Gábornak, noha ez neki már a második lépcső a felismerésben. Az első akkor volt, amikor Simicska kiugrott a rendszerből és vitte magával a lapot, amelyet addig a szerkesztő -- hogy is mondjam -- kifejezett pártszellemben szerkesztett. Utána meg, ha méltányos akarok maradni, kb. 90 fokos fordulattal. Kétségkívül olvashatóbb lett a lap, de kérem szépen, mégis mennyire szép példája ez a polgárságunk hajlékonyságának, ami a szellemi táplálékát illeti. Olyat ismerünk, hogy valaki húsevőből hirtelen vegába megy át, sőt ennek a fordítottját is, de hogy egy tulajdonosváltozás után húsz újságíró hirtelen 90 fokban mást kezdjen el gondolni, az legalábbis elgondolkodtató. Így amikor azt mondom, nekem olvashatóbb lett a HV, az nem jelent mást, minthogy elkezdtem érteni a szavakat meg a mondatokat. Nem azt, hogy egy fokkal is hitelesebbé vált volna.

Ugyanez igaz a Simicska-portfólió bedőlése nyomán újra terítékre (kiterítésre) került Magyar Nemzetre, Lánchíd Rádióra és -- az egyelőre -- fennálló HírTv-re. Valamiért mindegyiknek a karrierjében szoros összefüggésben van az üléspont az állásponttal, és ez így lesz azt követően is, ha Ungár Péter "megmenti" ezeket. Reméljük, nem ő fogja, tekintve a pártja szerepét a magyar politikában. 

Ürge-Vorsatz és Borókai esete a megtévesztésig hasonló. Az egzisztenciális érdek hirtelen etikai mércéért kiállt és közüggyé tupírozza magát, holott nem az, vagy nem úgy. Közérdek lenne, hogy most az "árulóistára" felkerült Ürge-Vorsatz akkor is szóljon, ha nem fenyegetik az állását és Borókai akkor is rendíthetetlen maradjon, ha a tulajdonosai mást követelnek. De az egzisztenciális fenyegetettségük nem közügy, csak rossz szerencse vagy egy rossz döntés eredménye. A szememben a Simicska-portfólió és a munkatársai -- miközben megértem a személyes szorultságukat -- ugyanezt a rezsimet építették, míg a rezsim hagyta nekik. Míg bele nem kerültek akaratukon kívül a tűzvonalba, ahol már az "életükért" küzdenek. Túlélés minden áron. Nem akarok ezzel összefüggésben úgy tenni, hogy az embert fekete-fehér erkölcsi választások határozzák meg (ha, mondjuk, legalább minősítik is). De aki 2013-ban, nota bene 2015-ben még rendben volt a rendszerrel és csak tegnapelőtt jött rá, hogy valami nagyon nem okés, annak minimum súlyos számvetést kell tartania a szelleme és az erkölcse kettős ítélőszéke előtt, és semmi esetre sem tehet úgy, hogy csak tegnapelőtt vettek vállalhatatlan fordulatot az események. Röviden, a politikai osztály -- ideértve a sajtót, a politikusokat, a közéleti értelmiséget, a bloggereket stb. -- felelős mindenért, ami itt történt 2010 óta (meg előtte), és amikor vadonatúj ellenzéket követelünk, ilyen erővel követelhetnénk új nyilvánosságot is. A probléma az, hogy se azt nem tudjuk, kikből lenne ez az ellenzék, se azt, hogy ki írhatná tele az új sajtót. Magunk vagyunk, ugyanazok, és itt nem lesz egyhamar radikális -- ráadásul termékeny irányú -- megújulás.

A változást minimum évtizedekben kell mérni, és csak remélhetjük, hogy a külső környezet segít majd a lehető legjobb irányba fordulnunk, és addig nem veszítünk túl sokat az erőforrásainkból. De ezt éppen ezért pozitív tónusban szeretném befejezni Borókai és minden meg nem nevezett kapcsán: ugyanezen ok miatt ezek lassú fordulata és coming outja, éppen az, ami optimálisan várható. Optimálisan egyre többen lesznek ilyenek, és végül megfordul az egész politikai piac is. Persze ugyancsak az elmondottak miatt simán el tudom képzelni azt is, hogy megfelelő tulajdonos mellett Borókai & Tsai újra Kövér László hangfekvésében fogják tolni az evangyéliumot. Ha már végképp nem hajlandók erre, akkor pedig azt kockáztatják, hogy előbb-utóbb felkerülnek Ürge-Vorsatz mellé az "árulólistára", amelynek léte önmagában elégséges bizonyíték arra, hogy a történelem mely lapjaira tartozik az Orbán-rezsim. Meglátjuk, ki hogyan dönt ezekben a vészterhes időkben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6113827904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2018.04.12. 11:19:20

Majomországban a majok teljhatalmat szereznek és beszántják a nem majmokat. Így van rendjén.

Lexa56 2018.04.12. 11:20:12

Majomországban a majok teljhatalmat szereznek és beszántják a nem majmokat. Így van rendjén.

Weöres Sándor: Majomország

Hej de messze majomország,
ott terem majomkenyér,
majomablak majomrácsán
majomnótát ráz a szél.

Majomtéren, majomréten
majomhősök küzdenek,
majomszanatóriumban
sírnak majombetegek.

Majomtanártól majomlány
majomábécét tanul,
gaz majom a majombörtönt
rúgja irgalmatlanul.

Megépül a majommalom,
lesz sok majommajonéz,
győzve győz a győzhetetlen
győzedelmes majomész.

Majompóznán majomkirály
majomnyelven szónokol,
egyiké majommennyország,
másiké majompokol.

Makákó, gorilla, csimpánz,
pávián, orángután,
mind majomújságot olvas
majomvacsora után.

Majomvacsoraemléktől
zúg a majomreterát,
majombakák menetelnek,
jobbra át és balra át.

Rémületes majomarcot
vágnak majomkatonák,
majomkézben majomfegyver,
a majmoké a világ.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.04.12. 11:41:55

HaFr: Borókai urat sosem az egyenes gerincéért és a nagy eszéért szerették. :)

2018.04.12. 12:30:10

@Lexa56:
az a kérdés, hogy kik a "majmok". orbán viktor és szavazói. vagy soros és migránsok?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.12. 12:36:38

@444:

"az a kérdés, hogy kik a "majmok". orbán viktor és szavazói. vagy soros és migránsok?"

Igen.

2018.04.12. 12:47:25

@neoteny:
ne engedjük, hogy magyarország majomországgá váljon. na de ahhoz mi is kellene? az egyik válasz az, hogy soros alapítványt verjék szét. és ez megtörténik utána orbán még kormányozhat. és az majd kiderül, hogy mit akar. mert hogy az új kormány terveiről keveset tudunk. és most úgy tűnik, hogy az ellenzék a továbbiakban is önmagával lesz elfoglalva.

Lexa56 2018.04.12. 12:48:40

@444: hogy töltsd ki kedved szerint. Az én véleményem természetesen titok :) :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.12. 12:59:45

@444:

"az egyik válasz az"

De felőled lehet a másik válasz is.

Moin Moin 2018.04.12. 13:12:00

Én még emlékszek a Szécheniy Stefire: az is hogy megváltotatta a véleményét, amikor egzisztenciálisan nem lett kinevezve őrnaggyá!

screpes 2018.04.12. 14:09:51

@444:
Hamis, vagy buta a kérdésed?
A majmokkal szemben nem soros és migránsok, hanem a másféle szavazók állnak, akik változást akartak, és öbbségben voltak.
Vagy Weöreshez térjünk vissza, aki azt írja: majmoké a világ.
Van még álkérdésed?

2018.04.12. 15:32:25

@screpes:
csak kérdem, hogy kikre gondol?

screpes 2018.04.12. 17:44:49

@444:
weöres aligha politikai blokkokban gondolkodott, végképp nem választási csoportosulás szerint. Inkább épp azt nyomja az arcunkba, hogy mennyire majmok vagyunk, lehetünk.
Azt, hogy miként élünk.

te élezted ki, hogy ez is soros kontra OV ügy ...
Az biztos, hogy majomkodsz, illetve majom is vagy (szerepeket játszol).

Janossz 2018.04.12. 19:32:17

@444:
"csak kérdem, hogy kikre gondol? "

A vers 1955-ben datálódott. Valószínű a longolierekre gondolhatott akkor. Vagy a jedikre.

2018.04.12. 19:58:40

@Janossz:
az érdekelt, hogy lexa56 nick kikre gondol? nem árulja el. oké.

Janossz 2018.04.12. 19:59:42

@444: "oké"
A világ a majmOKÉ. Ja.

Janossz 2018.04.12. 20:05:03

@444: Oda írta, hogy titok. Te meg helyezd el magad a palettán, ott a kérdőív, csak ki kell töltened.

Nem érzed 55 levegőjét? A rezsim (ahogy akkor mondták : A nép) ellenségeit akkor sem listázták a sajtóban, szépen körülírták őket.
Jövő héten a kétezernek a lakcímét, telefonszámát is lehozza valami Fidesz-kurír?

Hogy 55-öt írunk, nem vitás. Csak az a kérdés, lesz-e 56 jövőre.?

2018.04.12. 20:12:06

@Janossz:
aki mondja. na ez már tényleg a dedó.

az nyilvánvaló, nincs mód kiegyezésre. és nincs kiegyezési kényszer. a fidesz azt csinál, amit akar. első körben rombolni fognak. stop soros. de ha valami, akkor ez legitim. mert hogy egyetlen párt sincs, amelyik kiállna soros alapítvány ngo-i mellett. az a társadalmi modell, hogy soha senki által meg nem választott emberek, akiket kívülről pénzelnek fizetési listákká szerveződve látják el az ellenőrző feladatokat azért, hogy az államot felszámolják. a nyílt társadalom koncepció egy nyílt hazaárulás gyakorlatilag.

Janossz 2018.04.12. 20:18:44

@444: " első körben rombolni fognak. "
Fognak??? Mi az amit építettek nyolc év alatt?
Stadionon, meg luxusdácsákon kívül?
Miben nyúltak a jó öreg kádárista struktúrákhoz, eü-től a nyugdíjrendszerig?
Hány reformjuk volt a dohányforgalmazáson túl?
Magadnál vagy?

Janossz 2018.04.12. 20:20:02

@444: A dedó meg ott van, hogy mikor kénytelen vagy beismerni hülyeséged, hát odaírod: oké.
Na ez a dedó, Majom!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.12. 20:24:02

@444:

"a fidesz azt csinál, amit akar."

Helyesen: a Fidesz azt csinál, amit akar -- meg amire képes. Mert mannaesőt, ingyenebédet meg mindenkinek támogatást a Fidesz sem képes csinálni.

2018.04.12. 20:27:10

@Janossz:
na de ezek a szervezetek illegitimnek tekintik az orbán kormányt. nyilván az orbán kormány is illegitimnek tekinti őket. és ezeket korlátozza. jelzem a figyelő társtulajdonosa ungár péter az lmp parlamenti képviselője.

2018.04.12. 20:40:01

@neoteny:
magyarországon a pártoskodásból történetileg rendre a nemzeti liberalizmus kerül ki győztesen. a nem-nemzetiek is elbuknak. és azok is, akik nem eléggé liberálisok. mindkettő. a kérdés csak a sorrend. és erről döntött 18.4.8. orbánnak lesz lehetősége nemzeti liberális fordulatot vennie. de előtte nyilván ezeket civilnek mondott csoportosulásokat egy törvénycsomaggal "szétveri". elegendő lenne az idevágó amerikai törvényt lefordítani.

Janossz 2018.04.12. 20:43:38

@444: Bárkinek joga van illegitimnek tekinteni a kormányát. Akár egy szervezet részeként is.
A kormány nem tekintheti illegitimnek a polgárait, akár szervezetekbe tömörülteket is.

Jelzem: hülye vagy, Ungár Péter meg nem számít semmit.
A tény, hogy az állam már nyilvánosan listázza a neki nem tetszőket, na az számít!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.12. 20:45:35

@444:

"a fidesz azt csinál, amit akar."

Helyesen: a Fidesz azt csinál, amit akar -- meg amire képes. Mert mannaesőt, ingyenebédet meg mindenkinek támogatást a Fidesz sem képes csinálni.

2018.04.12. 21:02:37

@Janossz:
Az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntett miatt öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Janossz 2018.04.12. 21:14:30

@444: Az az állampolgár, aki a magyar kormány működésének antidemokratikus gyakorlatát szóvá teszi, kritikával illeti, az nem feltétlen "Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából" teszi.

Mondom, hogy hülye vagyol. Mindegy, jó éjt!

2018.04.12. 21:38:46

@Janossz:
ne viccelj már. az ngo-k nem egyszerűen bírálják a kormány tevékenységét. hanem az orbán kormányt illegitimnek tekintik. nem fogadják el a választások eredményét mondván, hogy az nem demokratikus és nem fogadják el a fennálló alkotmányos rendet sem mondván, hogy az autoriter.

minden magyar állampolgárnak jogában áll nem elfogadni. de külföldi kormánnyal, vagy külföldi szervezettel az államrend megdöntésére legális módon nem szövetkezhet. mert ezt a büntető törvénykönyv tiltja. hanem szabad javaslatokat tenni a nyilvánosságban. a parlamenti képviselőknek és az államfőnek jogában áll benyújtani a törvényjavaslatot. konstruktív ellenzékiség keretei között szabad választásokon leváltható a kormány.

az ellenzék választhatja azt is, hogy obstruálja a kormány tevékenységét, vagy destruktívvá válik. semmilyen javaslattal nem áll elő. a választók szabad választáson eldönthetik, hogy az ellenzék ezen tevékenységét méltányolják, vagy sem. bíznak abban, hogy a totális ellenzékiség képviselői képesek lesznek kormányt alakítani, vagy sem. és ha ebbe bíznak, akkor az rendszerváltás. és egyébként lehetséges, hogy az orbán rezsim ilyenformán megbukik. gulyás máron azt javasolja, hogy az ellenzéki képviselők a parlamenti mandátumokat se vegyék át. ne asszisztáljanak ehhez diktatórikus színjátékhoz. parlamenten kívüli politikával, utcai demonstrációkkal szólítsák meg a néptömegeket és ezzel lemondásra kényszerítsék a kormányt. ezt megtehetik. de ha ehhez külföldi kormányok, vagy külföldi szervezetek segítségével képzelik el, akkor felvetődik, hogy az hazaárulás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.12. 22:14:51

@444:

"nem fogadják el a fennálló alkotmányos rendet sem mondván, hogy az autoriter"

Helyesen: te mondod azt, hogy nem fogadják el a fennálló alkotmányos rendet.

"az államrend megdöntésére"

A 2006 októberi sajnálatos események a Gyurcsány-kormány megdöntését vagy az "államrend" megdöntését célozták?

"és ezzel lemondásra kényszerítsék a kormányt. ezt megtehetik. de ha ehhez külföldi kormányok, vagy külföldi szervezetek segítségével képzelik el, akkor felvetődik, hogy az hazaárulás."

Csak azokban vetődik fel, akik a mindenkori kormány elleni politikai tevékenységeket az alkotmányos rend megsértésének tekintik.

2018.04.12. 22:45:53

@neoteny:
meg lehet kérdőjelezni a alkotmányos rend helyességét, arányosságát, igazságosságát, méltányosságát, stb. és az alkotmányos rendet parlamentáris keretek között meg lehet változtatni. de ha mindez külföldi kormányok, külföldi szervezetek segítségével teszik, akkor felmerül, hogy az esetlegesen hazaárulás. magát az alkotmányos rendet akarják megdönteni azért, hogy kiszolgáltassák az országot.

kijevi polgárság medöntötte janukovics autokratikus rendszerét. ez eddig nem hazaárulás. hanem sokkal inkább hazafias cselekedet. de ha az így hatalomra kerültek azok kiszolgáltatják az országot csak épp nem az oroszoknak, hanem amerikaiaknak, akkor az nem egy valódi demokratikus fordulat, hanem hazaárulás. azért igyekeznek a hatalomba, hogy kiárusítsák ukrajnát. ez a szó szoros értelmében vett hazaárulás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.12. 22:59:21

@444:

Helyesen: te mondod azt, hogy "magát az alkotmányos rendet akarják megdönteni azért, hogy kiszolgáltassák az országot."

"de ha az így hatalomra kerültek azok kiszolgáltatják az országot csak épp nem az oroszoknak, hanem amerikaiaknak"

Te vagy az, aki állandóan szövetségi rendszerről bugyog _egy_ szövetségessel.

"azért igyekeznek a hatalomba, hogy kiárusítsák ukrajnát."

Az Orbán-rezsim meg kiárusítja Mo-t pl. az oroszoknak: orosz hitelből építtet (jórészt) oroszokkal atomerőművet Pakson, amely hitelt a magyar nettó adófizetőknek kell visszafizetni. "ez a szó szoros értelmében vett hazaárulás."

2018.04.12. 23:02:15

@neoteny:
arra is van mód, hogy valaki úgy kondicionálja magát, hogy a mindenkori hatalommal szemben áll. és a hatalomgyakorlásnak semmilyen formáját nem fogadja el. ha valaki ezen célból külföldi kormányokkal, vagy külföldi szervezetekkel szövetkezik, idegen érdekeket akar érvényre juttatni valamilyen személyes meggyőződés, vagy sértettség okán. ilyen van. de ha egy csoportosulás szervezett módon teszi, akkor felmerül, hogy az hazaárulás. egy jogállamban az ellenzékiségnek is vannak korlátai.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.12. 23:11:20

@444:

Helyesen: te mondod azt, hogy "ha valaki ezen célból külföldi kormányokkal, vagy külföldi szervezetekkel szövetkezik, idegen érdekeket akar érvényre juttatni".

"egy jogállamban az ellenzékiségnek is vannak korlátai."

Egy jogállamban a kormányzásnak is vannak korlátai -- például az, hogy nem lehet az ellenzéket hazaárulónak minősíteni _pusztán azért_, mert külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn.

2018.04.12. 23:14:06

@neoteny:
jogodban áll azt gondolni, hogy a magyar kormány külföldiekkel szövetkezve veszélyezteti az ország függetlenségét a paksi szerződéssel. ezt hirdeti például az lmp. és jogában ezt hirdetni. ha az ellenzék nyert volna kétharmaddal, akkor a parlamenti képviselők olyan főügyészt választanának, aki büntetőeljárást indít. a többpárti parlamentarizmus keretében az ellenzékiek elégtételt vehetnek orbán kormányon. de ez ellen orbán is tehet ellenlépéseket. benyújtják a stop soros törvénycsomagot. ez egy hatalmi játszma.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.12. 23:19:33

@444:

"jogodban áll azt gondolni, hogy a magyar kormány külföldiekkel szövetkezve veszélyezteti az ország függetlenségét a paksi szerződéssel."

Te lököd a propagandát az országok kiszolgáltatásáról, kiárusításáról, a szó szoros értelmében vett hazaárulásról.

2018.04.12. 23:27:12

@neoteny:
Az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntett miatt öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

ez a passzus korlátozza a kormányt, de ugyanúgy korlátozza az ellenzéket és a civil szervezeteket is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.12. 23:31:52

@444:

"egy jogállamban az ellenzékiségnek is vannak korlátai."

Egy jogállamban a kormányzásnak is vannak korlátai -- például az, hogy nem lehet az ellenzéket hazaárulónak minősíteni _pusztán azért_, mert külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn.

2018.04.13. 01:59:26

"Magunk vagyunk, ugyanazok, és itt nem lesz egyhamar radikális -- ráadásul termékeny irányú -- megújulás." - megmontammá' Péter, Horn Gyula örökbecsűje most is igaz: egyedül vagyunk, Tibor :)))))

abdul hackeem 2018.04.13. 07:00:54

Nem évtizedek azok, ahogy megmutatta a 2010-es "fordulat". Ahogy fogy majd a "mások" pénze, úgy döbben rá fokozatosan az utolsó nerkonform is, hogy máshova kell szavazni. El fog hangzani még néhány orbáng..i kijelentés.

abdul hackeem 2018.04.13. 07:22:29

Nem boncasztal, hanem koncasztal.

kritizator 2018.04.13. 12:24:51

húsz újságíró hirtelen 90 fokban mást kezdjen el gondolni

Az ujsagiro nem gondolkodó hanem zsoldos: mindket oldalon

kgaba82 2018.04.13. 21:28:11

@neoteny:
A 2010-es választások előtt teljes egyetértésben volt az MSZP a Fidesszel Paks 2-ről. Ahogy korábban mindig a mostani erőmű üzemidejének meghosszabításáról.
Paks 2-t meg hülyeség az orosz befolyás növekedésének beállítani, hiszen a mostani erőművet fogja kiváltani. Ahogy a 3-as metrónál is a felújított fosok is a saját 30 éves metrószerelvényeiket váltják ki.

A keleti nyitást meg a bal és jobb törzsszavazók egyaránt bekajálták (látom te is). Az előbbieknek lett kitől rettegni, az utóbbiak meg álmodozhatnak egy nagy piacról, amely hátha olyan lesz, mint a KGST-s időkben amikor minden szart el lehetett adni nekik, mert a WC papírért is sorban álltak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 21:45:20

@kgaba82:

"A 2010-es választások előtt teljes egyetértésben volt az MSZP a Fidesszel Paks 2-ről."

És?

"Paks 2-t meg hülyeség az orosz befolyás növekedésének beállítani, hiszen a mostani erőművet fogja kiváltani."

Egyrészt: ha figyelmesen olvastál volna, akkor nem "az orosz befolyás növekedésé"-ről volt szó, hanem egy ország "kiárusításáról".

Másrészt: az tény, hogy az oroszok hitelezik meg a projektet (legalább 4,000 milliárd Ft összegben) és hogy (jórészt) az oroszok építik meg Paks2-t. Ehhez semmi köze sincs annak, hogy "a mostani erőművet fogja kiváltani".

kgaba82 2018.04.13. 22:12:27

@neoteny:
Bocs, de Te így írtad:
"Az Orbán-rezsim meg kiárusítja Mo-t pl. az oroszoknak"
A kiárusítás ebben az értelemben hazaárulás (te is fogalmaztál így), vagyis külföldi befolyásolás elősegítése.
Mindegy. A lényeg, hogy nem értek egyet.
Ismerve a magyar állam szervezőképességét, plusz a 3%-os hiány tartásának kötelezettsége miatt túl sok finanszírozási forma lehet, hogy nem is jöhetett szóba.
A pártok csak ellenzékben orosz ellenesek. Egy kivétel volt eddig. A 98-02-es fidesz kormány.

Egyébiránt kell egy erőmű, ami a hálózat gerincét adja, mert stabilan számítani lehet rá. Ezt a feladatot a németeknél a széntűzelésű erőművek töltik be.

Egyébiránt van egy rakás téma amiben támadni lehet a kormányt, miért kell az ellenzéknek Pakssal hitelteleníteni magát?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 22:26:24

@kgaba82:

"e Te így írtad:
"Az Orbán-rezsim meg kiárusítja Mo-t pl. az oroszoknak"
A kiárusítás ebben az értelemben hazaárulás (te is fogalmaztál így)"

Ha figyelmesen olvastál volna, akkor láttad volna, hogy az állítást a hazaárulásról idézőjelek közé tettem: _nem én_ fogalmaztam úgy, hanem a vitatársam állítását reprodukáltam.

"Egyébiránt kell egy erőmű, ami a hálózat gerincét adja, mert stabilan számítani lehet rá."

Hogyne: az érdekes kérdés az, hogy _milyen áron_?

kgaba82 2018.04.13. 23:02:26

@neoteny:
Az idézőjeles "hazaárulás" összekapcsolódott a nem idézőjeles kiárusítással.
Mindegy zárjuk le ezt azzal a kompromisszummal, hogy @444 idióta.
És hogy, Paks 2 helyett épüljön meg Nagymarosnál a vízierőmű és szivattyús-energiatározós erőműveket a Dunakanyarba és a Zemplénbe. Aztán jöhet a szél és napenergia telepek ezerrel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 23:13:49

@kgaba82:

"Az idézőjeles "hazaárulás" összekapcsolódott a nem idézőjeles kiárusítással."

Ez igaz: de még mindig az történt, hogy 444 elveit alkalmaztam az Orbán-kormány egy partikuláris tevékenységére.

"444 idióta"

Ezt könnyű belátni -- de ettől még fennáll az a probléma, hogy elég sokan osztják 444 idiotizmusát. És _az_ már gond a Mo-n élő magyarok számára.

2018.04.16. 18:03:28

@kgaba82:
paks2-vel az orosz befolyás növekszik. ha mindkét erőmű blokk megépül, akkor az 2×1200MW bruttó teljesítményt jelent a korábbi 4×500MW-tal szemben. tényszerűen közelítve. lehet mondani, hogy csak egy épüljön, vagy azt, hogy egy se. de ez esetben valamit mondani kell helyette. nagymarosi gát? az nagy népszerűségnek örvendene.

kgaba82 2018.04.16. 19:41:15

@444:
Így van. A nagymarosi vízerőmű, nap- és szélenergia telepek + szivattyús energiatározó. Ezekre van szükség. A lakosság javát nem érdekelné még egy népszavazás esetén sem. Legfeljebb eredménytelen lenne. Főleg, ha Pakssal és az oroszokkal lenne szembe állítva.

Egyébként milyen alternatívája van a "méregzöldeknek"? A megújulókról prédikálnak, s aztán semmi sem tetszik nekik a napenergiát leszámítva. Arra meg nem lehet hálózatot építeni.

2018.04.16. 20:46:47

@kgaba82:
na de a nagymarosi gát nem örvendene nagy népszerűségnek. az irónia volt a részemről. vízművet éppenséggel lehetne építeni a duna alsó szakaszán is. akár még orosz közreműködéssel. és úgy talán elég lenne az egyik paksi blokk.

2018.04.16. 20:47:21

@kgaba82:
(nyilván még megújulókkal. mert hogy egy vízmű nem váltana ki 1200MW-ot. de annyit nem is kellene.)

kgaba82 2018.04.16. 21:33:07

@444:
A nagymarosi 400 MWh-ra volt tervezve. Sajnos az a szocializmus megalomániájaként lett elkönyvelve, mint a táj esztétikába belerondító építmény. Jelkép lett belőle, mert ez volt az egyetlen dolog ami miatt kvázi rendszerellenes tüntetést szervezhettek. Emiatt aztán a fővárosiak és értelmiségiek ellene voltak és abszurd módon környezetvédelemre hivatkozva kicsináltak egy nemszennyező projektet.
Aminél még az sem számított, hogy összekaptunk miatta a szlovákokkal.
Mindegy. Az a hajó már elment.

Én úgy emlékszem, hogy Pest alatti szakaszon hajózási szakemberek javasoltak kisebb duzzasztókat. Nyílván némi energiatermelésre is használható lenne.

Paks esetében az egyblokkos megoldás vélhetően fajlagosan drágább lenne.

Az egyes beruházások szemezgetése helyett inkább komplett energiatermelési és hálózati koncepciókban kellene gondolkodni.

2018.04.16. 22:15:35

@kgaba82:
a tervek szerint az új 2×1200 MW blokk 25-ben és 26-ban megkezdi működését a régi 4×500 MW blokk 32, 34, 36, 37 végén áll le. ez az jelenti, hogy magyaroszág jelentős energiatöbblettel rendelkezne egy évtizeden át. (amival ugye a németeket szolgálnánk ki, mert hogy ők leállítanák az atomerőműveiket.) ha drága lesz az energia mondjuk 10-15 év múlva, akkor ez kurva jó lesz. de ha olcsó, akkor kurva szar.

kgaba82 2018.04.16. 22:41:49

Nekem mindegy. Inkább tervezgessenek el 10-20-100 milliárdot, aztán maradjon el az építés, ha nem igérkezik rentábilisnek. Nem tudod van-e még remény rá, hogy az EU elkaszálja? Gondolom, csak akkor ússzuk meg anélkül, hogy az oroszoknak tejelni kellene.

kgaba82 2018.04.16. 22:46:42

Úgy látom megvan minden engedély. Csak egy évvel később kezdődik az építés.
süti beállítások módosítása