1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.04. 16:57 HaFr

Túl korán csatlakoztunk az EU-hoz 2004-ben

Képtalálat a következőre: „EU flag juncker”

Eltaknyolt rendszerváltás, eltaknyolt EU-csatlakozás. A mai reality show fényében, ami még mindig csak az első felvonásnál, a nemzeti szocialista néplélek megmutatkozásánál tart és vissza van a második, a nemzeti képességek gyengeségének teljes feltárulkozása egy jelentős gazdasági visszaesés és a társadalom további szétesésének (további tömeges kivándorlásnak és szociális dezintegrációnak) formájában, már egészen világos, hogy 2004-ben elsiettük a csatlakozást. 

Ma nagyon úgy néz ki, hogyha "nem lenne Brüsszel", akkor rég nem lenne már Orbán, de semmiképpen sem tudta volna megcsinálni, amit ma tesz -- az EU finanszírozásában és a nacionalista tudat hergelésében. Továbbá, ha nem vettek volna fel túl korán az EU-ba, magasabb lenne a GDP-nk, biztosan magasabb lenne az életszínvonal és versenyképesebb a gazdaságunk, mert olyan feszítő kompetencianövelési pályára kellett volna állnunk, hogy bírjuk a megnövekedett kockázatok és exportköltségek árát, hogy az mára egy teljesen más társadalmi képet eredményezett volna -- sokkal jobbat. Vélhetően nagyobb lenne a hazai vállalatok aránya a hozzáadott értéknövelésben, és ha még az elsietett privatizáció sem történt volna meg a 90-es években (és most ne firtassuk a korábbi "spontán" magánosítást, jóllehet ennek kisebb kára volt), akkor a hazánkban maradó és újra befektetett, növekvő arányban exportképes tőke viszonylag organikus módon tudott volna fejlődni. Továbbá, nem mellesleg, az EU is jobb bőrben lenne, a brexit sem történt volna meg. Ma ellenben az EU-nak nemcsak a monetáris és a külpolitikája, de az egész intézményrendszere néz ki úgy, mint Augiász istállója. Egy lyukas garast nem érnek az elvek, semmi sincs szinkronban semmivel. A mi helyünk még mindig rajta kívül lenne, társult tagként, speciális feltételekkel, ugyanakkor NATO-tagsággal. (Nyilván lehet és kell is ezzel a nézettel vitatkozni, de közben azt se felejtsük el, hogy nem ismertek olyan komolyabb tanulmányok, amelyek megvonnák az EU-tagságunk eddigi mérlegét. Ami nem csoda, tekintve, hogy a kifizetett pénzekről sincs semmilyen elszámolás, a megtérülésükről meg aztán pláne. Ennél bonyolultabb dolgokról meg ne is beszéljünk. Káosz az egész.) 

Csakhogy a korabeli országvezetés és szellemi elit -- amely alapvetően ugyanaz, mint ma -- akkor is éppen olyan gyenge volt, mint ma, és nem tudta felmérni, hogy a sajátos etnicista hagyományainkkal, a feudalizmusban gyökerező politikai kultúránkkal és a gyenge társadalmi képességeinkkel nem vagyunk még EU-érettek. Azt hitték, egységugrással fel lehet zárkózni, kollaterális kockázatok nélkül. Holott az ellenkezőjét belátni nem lett volna szégyen, hanem ellenkezőleg, bölcsesség. Persze pontosan ismerniük kellett volna az országot és a helyzetet.

Az EU mára éppen a legfontosabb feladatát mondta fel irányunkban, ami a gazdaság és a politikai kultúra felzárkóztatása lenne. Ne feledjük, közel hasonló szituációban, amikor Németországot kellett reintegrálni a civilizációba a II. világháborút követően, a pénzügyi segély és szakértelem mellett katonai megszállással garantálták a szövetséges hatalmak, hogy Németország nem kezdi a saját szakállára és belátása szerint értelmezni a "reintegráció" programját. Magyarországon -- amely hasonlóan az 1945-ös Németországhoz formálisan biztosan ellensége volt a Nyugatnak a rendszerváltás előtt még egy perccel is -- ellenben semmiféle garanciáját nem biztosította az EU az integrációnak. Nyilván nem azt mondom, hogy megszállásra lett volna szükség (ez itt több szempontból sem lett volna indokolható), de a megszállás és sok ezermilliárd forint hozomra való átadása és vele egy lassan ellenséges rezsim finanszírozása között vannak még fokozatok.

Az egész gondolatmenetnek hibás olvasata volna, hogy most az EU-ból való kilépésünkkel helyrehozható lenne a belépés elsietettsége. Ennek -- más okok miatt, amelyek azóta beépültek a rendszerünkbe -- hatalmas kárát látná az ország. De ne higgyük egy pillanatig is, hogy 2004 és utána a mérhetetlenül gyenge Gyurcsány-kormány a rendszerváltás megkoronázását és biztonságát adta volna, amelyet Orbán tör most szét. Ez nem ilyen egyszerű. Az a biztonság -- mint gyakorlatilag minden a történelmünkben -- végiggondolatlan és hazug volt. Ha Bibó elemezné, valahova 1867 mellé tenné. És lenne igazsága benne.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr713549849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.06. 19:29:30

@HaFr:
a magyar félfeudális-félkapitalista elittel szemben egy brutális ellenkultúra szerveződött. és ennek eredménye lett trianon és auschwitz. és ennek eredménye a 17-es soros ördögi terve elleni kampányhadjárat, a 18-as sorsdöntő (~soros döntő) év. ezekkel lehet választást nyerni. a világias zsidó kultúra felszámolásával. kiegyezés az izealitákkal (izraellel), orosz támogatással és német néppárti asszisztálással. ez kényszerbetelepítésből következő brutális etnikai konfliktus lezárása. magyarország felszámolására törekednek. az a lételemük. gazdasági eszközökkel (eladósítás, és a közvagyon eladása, nincs köztulajdon, közbirtokosság, vagy minden az, brutális szélsőségekben való gondolkodás), kulturális eszközök (nincsenek magyar nemzetségek, csak kisebbségek vannak, nemzeti kisebbségek sincsenek, határ mentén, határon túli magyarok elszakítása, agárkultúra felszámolása). a helyi társadalmakkal szembeni brutális ellenérzés, a globalizáció áll mindenek felett. egy évtizede ez uralkodott. és jelen állás szerint évtized végére nem lesznek sehol. és ez a vallási-faji ellentét, az etnikai alapú konfliktus a magyar közéletben felülír szinte mindent.

2018.01.06. 19:47:01

@Lavinia Pinkerton:
azért van állami stadionépítés, mert a magyar iparnak arra van kapacitása. ha az orvosi műszergyártást fejlesztés helyett leépítik, majdnem teljes egészében felszámolják, akkor nincs medicina. mert nincs medicor. a vidéki gyógyszergyárakat teljes egészében eladják. az egészségügyben a termelői oldalon nincs szinte semmi. gyógyvizek és gyógyturizmus. ez rendben van. de ahhoz tartozó gyógynövények, gyógyhatású készítmények, gyógyászati segédeszközök segédeszközök gyártása nincs. mondván, hogy az nem kell. mert globális fogyasztói társadalom leszünk. és nincs szükség helyi iparra. hanem az civilizált világ nagyjából 3000 multinacionális vállalatok alkalmazottaivá válik. ezeknek rendelődik alá a világ.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 19:51:00

@444:

"a magyar félfeudális-félkapitalista elittel szemben egy brutális ellenkultúra szerveződött. és ennek eredménye lett trianon és auschwitz."

Puszta állítás (kinyilatkoztatás) bármiféle támogató adatok vagy érvek nélkül; nem éri meg az elektronokat amivel publikálásra kerül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 19:57:29

@444:

"azért van állami stadionépítés, mert a magyar iparnak arra van kapacitása."

Helyesen: azért vannak állami stadionépítések, mert a rezsim így (is) vásárol szavazatokat az építőipari munkások (és hozzátartozóik) körében.

"gyógynövények, gyógyhatású készítmények, gyógyászati segédeszközök segédeszközök gyártása nincs. mondván, hogy az nem kell."

Valóban: a fogyasztók azt mondják, hogy _nekik_ nem kell _azokon az árakon_ amiken a helyi termelők azt adni kívánják.

"ezeknek rendelődik alá a világ."

Ha egy magyar ember a TEVÁnak akarja "alárendelni" magát Mészáros Lőrinc helyett, akkor ahhoz neked mi közöd van?

Lavinia Pinkerton 2018.01.06. 20:04:34

@444:
Tudod, a pénzt arra találták ki pont a főníciaiak, hogy ne csak azt ehessük, amit megtermelünk, hanem bármi mást is vehessünk az árából.

Ez egy döntés, hogy Orbán dilijére költik a pénzt és nem bármi másra. Orvosi műszert és gyógyszert is lehet pénzen venni, de inkább stadiont vesznek.

Ha meg az építőipar annyira nem talál semmi építenivalót ebben az országban, akkor az egy válságtünet.
Komoly válság lehet az, amikor senki nem épít semmit, csak a debil kegyúr a játszókáját.

2018.01.06. 21:07:21

@Lavinia Pinkerton:
egy politikusoknál van költségvetés. a kassza a kulcsa. és neki abból szavazatokat kell vásárolni. ez a politikai gazdaságtan alapja. nem a szabad piac. hanem annak majdnem az ellenkezője. az illiberális demokrácia.

ha magyarország orvosi műszereket gyárt, akkor oda megy orbán (vagy akármelyik politikus) és azt mondja: magyarország orvosi műszergyártó nagyhatalommá vált. mert a magyarok arra teremtettek, hogy orvosi műszereket gyártsanak. és átadják az új eszközparkot. és abból rendelnek. de medicor nincs vagy csak erősen korlátozott termékkínálattal. nem kell mindent legyártani, de mondjuk félkész termékeket összeszerelni nem lenne túl bonyolult. növekszik a magyar hozzáadott érték. és növekszik a magyar politikai osztály elköteleződése.

magyarországon van egy magyarellenes politikai csoportosulás, amelyik azt mondja, hogy a magyar hozzáadott értéket csökkenteni kell, mert a céljuk magyarország felszámolása. "magyarország eladó nyrt". és ezzel szemben áll a "magyar közbeszerzési zrt". és elsősorban azt szerzi be, amit az ország előállít. az állam azt közvetíti.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 21:17:55

@444:

"politikusoknál van költségvetés. a kassza a kulcsa. és neki abból szavazatokat kell vásárolni. ez a politikai gazdaságtan alapja."

Tanulóképes vagy.

"nem a szabad piac."

A politikusok költései nem is lehetnek szabadpiaciak: a szabadpiacon a felek önkéntes beleegyezéssel cserélik el az általuk megtermelt javakat (praktikusan pénz közbeiktatásával). De a politikusok erőszakkal (ill. annak hiteles fenyegetésével) tesznek szert a jövedelmükre: adókat szednek. Így hát szabadpiaci tevékenységet csak nem-politikusok képesek folytatni.

"magyarországon van egy magyarellenes politikai csoportosulás"

Helyesen: Mo-n van egy népnemzetiszocialista-ellenes csoportosulás, akik főként nettó adófizetőkből állnak.

"a "magyar közbeszerzési zrt". és elsősorban azt szerzi be, amit az ország előállít. az állam azt közvetíti."

Helyesen: a "politikusoknál van költségvetés. a kassza a kulcsa. és neki abból szavazatokat kell vásárolni. ez a politikai gazdaságtan alapja."

Janossz 2018.01.06. 21:18:20

@Lavinia Pinkerton: Nos, az úgy volt, hogy mikor Viktor Király másodszor is trónra lépett, elgondolkodott, hogy tán építeni kéne valamit.
Egy pillanatra átfutott agyán,hogy fiataloknak, elfogadható bérleti díjért építhetnének a helyi önkormányzatok bérlakásokat, állami támogatással.
Talán nem ment volna el ennyi gyerek világgá, meg talán jobban nézne ki a születési statisztika.

De aztán gyorsan elhessentette a buta gondolatot magától...Valami nagyot, nagyokat akart alkotni, amibe a nevét is beleírhatják.
Hát egy húszlakásos bérház oldalán tényleg hülyén mutatna a réztábla: Épült Viktor Király 5. éves uralmában.

Így aztán lettek a betonmonstrumok, ha kell-ha nem alapon, kivándorolt építő-szakipar (azoknak nem sok kenyeret ad a stadion-biznisz), meg a szép demográfiai mutatók.

Réztáblából viszont egész jól állunk.

DrGehaeuse 2018.01.06. 21:19:00

@==T==:
1. Erre van valami adatok?
2. Akkó te egy büdös labancz vagy, már megbocsáss. Szapolyait a magyarok törvényesen, a rákosi végzés értelmében. https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Rákosi_végzés

DrGehaeuse 2018.01.06. 21:39:40

@HaFr: Mik azok az objektív változások amik ellen nehéz volt tenni? Mitől objektív egy változás?

2018.01.06. 22:19:42

@neoteny:
a kormányzati politikus alapvetően egy nemzeti korprorációkon alapuló államrendben érdekelt. amire te azt mondod, hogy az állam fasisztoid. na de a világon mindenhol fasisztoid. japánban a japánokkal, koreában a koreaiakkal, kínában a kínaiakkal, amerikában az amerikaiakkal, kubában a kubaiakkal, nigériéban a niggerekkel. mert ez az államalkotók érdeke.

a szórványban élők érdeke véleményem szerint vegyesvállalatok létrehozása. mondjuk siemens hungária német-magyar vegyesvállalat. és odaáll a magyar miniszterelnök. mintha ő hozta volna létre. de odáll a bajor tartományi miniszterelnök is. és úgy tesznek, mintha ők hozták volna létre. aláírnak valamilyen együttműködési megállapodást, keretszerződést. na de siemens élén sem von siemens áll, hanem ügyes üzletemberek. akik kevés kivételtől eltekintve semmivel sem jobbak, mint a politikusok. és ezek után kormányzati körök lenyúlják a pénzt. de ez a világban mindenhol így van.

a központi kormányzatot egy kiterjed önkormányzati hatalom képes korlátozni. brg, bhg (budapesti rádiótechnikai/híradástechnikai gépgyár) gyártanak rádiót, telefont. székesfehérváron a videoton játékgépeket, albacomp munkaállomásokat. erre mondhatod azt, hogy na jó. ezzel azt érted el, hogy a székesfehérvári műszertechnika vállalat felett majd széles gábor uralkodik. de ez esetben a székesfehérváriaktól nyúlja el a pénzt. és azzal majd versenyez budapest brg/bhg, vagy a debrecen electric company. és ebből összeáll egy magyar national instruments. amelyik kifelé próbál terjeszkedni. és az már a szövetségi siemens versenytársa.

na de ez esetben több központból egymástól független érdekcsoportok hoznak létre egy hálózatot. mert ha valaki mikroelektronikával foglalkozik, akkor elmehet a diósgyőri gépgyár mikroelektronikai részlegébe. vagy a primo iskolaszámítógép gyárba. amire te mondhatod, hogy ez még mindig népnemzeti szocializmus. a mezőgépgyár 1. és 2. számú gyáregysége versenyeznek. igen. de ezek lehetnek családi vállalakozások és csak részben kollektivizáltak. ez nem vörös csillag mgtsz. de majdnem. ebből félfeudális-félkapitalista világ következik. de alapvetően így polgárosodott a nyugat is. csak abban a kollektivizálás kevésbé volt hangsúlyos.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 22:40:55

@444:

"a kormányzati politikus alapvetően egy nemzeti korprorációkon alapuló államrendben érdekelt. [...] mert ez az államalkotók érdeke."

Helyesen: az összes politikus, bürokrata és istentelen senkiházi nettó adófogyasztó abban érdekelt, hogy megéljenek a nettó adófizetőktől az államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból.

2018.01.06. 22:52:50

@neoteny:
így működik egy populáció. és ha településeknek kiterjedt önkormányzatiságuk van, akkor azokból választhatsz. ha nincs, akkor csak a központi kormányokból. ez így megy a földkerekségen. mióta világon van ember. jött onga. és azt mondta, hogy ő lesz a király.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 22:56:06

@444:

"így működik egy populáció."

Így működik egy populáció az olyan istentelen senkiháziak törzsi tudata szerint mint amilyen te is vagy.

2018.01.06. 23:06:51

@neoteny:
mutass egy ellenpéldát.

2018.01.07. 00:34:13

@neoteny:
ez egy nagyfokú önkormányzatiságot jelent. van egy rakás archos. egyiknek sincs teljhatalma.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 00:42:45

@444:

"van egy rakás archos. egyiknek sincs teljhatalma."

Teljhatalma? Semmilyen hatalmuk sincs: nem uralkodók, hanem vezetők, akiket önkéntesen követnek a követőik.

Te egy istentelen senkiházi vagy; a te törzsi tudatod a polgártársaid fosztogatása a népnemzetiszocializmus zászlaja alatt.

2018.01.07. 00:49:21

@neoteny:
tgm követői költözzenek össze. és hozzák létre a spektákulum társadalmát. bokros lajos követői vegyenek meg néhány háztömböt és éljenek anarcho kapitalizmusban. ezek hitközségek valójában.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 00:53:31

@444:

"a kormányzati politikus alapvetően egy nemzeti korprorációkon alapuló államrendben érdekelt. [...] mert ez az államalkotók érdeke."

Helyesen: az összes politikus, bürokrata és istentelen senkiházi nettó adófogyasztó abban érdekelt, hogy megéljenek a nettó adófizetőktől az államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból.

screpes 2018.01.07. 07:31:09

@444:

"de ez a világban mindenhol így van"

Ez elég rossz duma, szerecsenmosdatós....
Nem azért mert a világban nincs gazdasági hatalommal való viszaélés,, hanem mert a folytatás a lényeg: mi történik ezekkel a figuárákkal másképp
Nálunk mi van másképp?
Országonként, korszakonként és kormányonként is jelentős változások vannak.
Páldául nem felejthető, hogy zajlik a harc a lenyúlások kiváltságok önhatalmúlag megszervezett előnyök ellen az egész társadalom részéről.
Vagyis a megítélésben nincs appelláta...
Aztán e küzdelmet közjogi formákba öltöztetik amik a gyakorlatban kijátszhatók - vagy SEM.
A jogosulatlan kiváltságok elleni jarc nyilvánosságának természete, mindent elárul, túl azon hogy VAN korrupció.Szart s em ér és sötét dolog a morál leátlagolása. A z érdemeseket elkaszálja, a silányakat zsinórban felmenti.

Már a blogokban megnyilvánuló felmentő megnyilvánulások is másak: Az USA-ban példádul egy működő nprmarendszer nyoma, nálunk pedig a silányság parttalan terjeszkedése... Te személyesíted meg itt, ezúttal.

chrisred 2018.01.07. 07:36:28

@Ballib vagyok rettegek: Ne de mi egyáltalán nem vagyunk piac, mert Magyarországon nincs fizetőképes kereslet. Ez a "visszakerül" duma akkor lenne logikus, ha az uniós költségvetést a Strabag meg a hasonló cégek befizetéseiből állnák, nem pedig az uniós polgárok befizetéseiből keletkezne.

chrisred 2018.01.07. 07:37:39

@neoteny: De csak ott, ahol a hatalmi elit törvényen felül áll.

screpes 2018.01.07. 07:41:47

@DrGehaeuse:
Nincs vita köztünk, és az "ellenzék" leleplezése sem hiba . Szükség is van tisztánlátásra abban, hogy miként határozzuk meg alkusz együttműködésüket.
Csakhogy ne feledjük: nem ők voltak a NER megalakotói, nem ők a működtetői, ők csak szerény kollaboránsok, és ezen belül is (sajnos) különbséget kell tennünk aszerint is, hogy ki az , aki fennhangon , kenyerét egzisztenciáját, épségét kockáztatva ÁGÁL ellene.
Mondjduk ki azt is: ebben a tekintetben sem szabad balosozni, mert az efajata kollaborálás akkor inkább jobboldali "hagyomány": él, virágugzik ezerrel..
Csak az a mentsége, hogy már nem tekinthető jobboldaliasnak.

screpes 2018.01.07. 07:44:32

@screpes:
az előző hsz-em közepe táján helyesen így hangzana:

... nem felejthető, hogy zajlik E a harc a lenyúlások ellen..
A kimaradt , kérdő kétkedő "E" a lényege a mondandómnak:

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 08:43:35

@chrisred:

Mivel a hatalmi elit

- hozza meg a törvényeket (törvényhozói ág)
- szerez érvényt a törvényeknek (végrehajtói ág)
- értelmezi a törvényeket (bírói ág)

a hatalmi elitnek rengeteg lehetősége adódik arra, hogy a törvényen felül helyezze magát.

Habár ez az esszé ("A Jogállam Mítosza") specifikusan az USA-val foglalkozik, a benne felvetett gondolatok megfontolandóak:

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/MythWeb.htm

2018.01.07. 09:13:08

@neoteny:
van izland. és felosztják négy részre. mert egyesek azt mondják, hogy ők a tengerparton közelében szeretnének élni. abból létrejön külső-izland. de vannak, akik szárazföld belsejében élnének inkább. és ebből úgy lesz belső izland. van akik a hegyvidéket szeretik. és abból létrejön felső izland. és vannak, akik az alföldet. és úgy lesz alsó izland.

ezek után valak azt mondja, hogy teremtsük meg a modern izlandot. és legyen egy új izland. és az óizlandi egyházon belül is marad egy csoport. amelyik azt mondja, hogy az izlandiaknak van egy ősanyja. és őrizzék apáik ősi igazságát. az ős izlandi izlandiságot.

de ez még nem elég, mert grün kitalálja, hogy létrehoz egy nemzeti kereskedőházat grönlandon. és így lesz kis-izland. és nagy-izland. utóbbinak része a grönlandi kikötő.

ezek után jön valaki és meghirdeti az egy izland politikáját.

itt két eset van. az egyik, hogy meghagyja a nagyfokú önkormányzatiságot. legyen izland alsó, felső, külső, belső. ősi, ó és új izland. kis és nagy izland. ez mind legyen. de ez legyen egy izland. ez a liberális kormányzó.

az illiberális kormány azt mondja, hogy most egy izland van. azért, mert vannak az anarchisták, akik azt mondják, hogy semmi se legyen. honnan van egyáltalán joguk arra, hogy izlandon bármit is birtokoljanak. hadd települjenek már a szegény kis norvégok. mert ott háború van. na de jönnek velük a norvég harcosok is. mit számít az. ezt találták ki montreál 47. utcájában. és ezt hirdetik "a" "civilek". az onnan finanszírozott ngo-k. és montreál gazdagabb. és azt mondják, hogy nincs se kis-izland, se-nagy izland, se ősizland, se óizland, se új izland. se semmi. nincs izland. nincsenek izlandiak. ez a fejlődés. nem lehet máshogy. és az anarcho-fasisztákat kiűzik a szigetről. menjenek montreálba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 09:42:22

@444:

"honnan van egyáltalán joguk arra, hogy izlandon bármit is birtokoljanak."

Az élet Istentől kapott ajándék

Istentől kaptuk az ajándékot, amely minden mást tartalmaz. Ez az ajándék az élet—testi, intellektuális és erkölcsi élet. De az élet nem tudja önmagát fenntartani. Az élet Teremtője ránk bízta azt a
kötelességet, hogy azt megőrizzük, kifejlesszük és tökéletesítsük. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk végezni, csodálatos képességek tárházával látott el bennünket. És sokféle természetes forrás közé helyezett minket. A képességeink alkalmazása által ezeket a természetes forrásokat termékekké változtatjuk, és használjuk őket. Ez a folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy az élet a kijelölt útján haladjon.

Élet, képességek, termelés—más szóval egyéniség, szabadság, tulajdon—ez az ember. A ravasz politikai vezetők fortélyai ellenére ez a három ajándék Istentől származik megelőzve az emberi törvénykezést, és magasabbrendű afelett. Élet, szabadság és vagyon nem azért léteznek, mert az ember törvényeket hozott. Ellenkezőleg, a tény az, hogy élet, szabadság és tulajdon már az előtt létezett, és az embert arra késztette, hogy törvényeket hozzon.

Mi a jog?

Akkor tehát mi a jog? Ez az egyéni jog jogos védelemre történő kollektív szerveződése. Mindannyiunknak természetes jogunk van—Istentől—arra, hogy megvédjük a személyünket, szabadságunkat és tulajdonunkat. Ezek az élet három alapvető feltételei, és az egyik megőrzése teljes mértékben függ a másik kettő megőrzésétől. Mert mik a képességeink, ha nem az egyéniségünk kiterjesztése? És mi a tulajdon, ha nem a képességeink kiterjesztése?

www.aahsz.hu/a_jog.pdf

Lavinia Pinkerton 2018.01.07. 10:11:30

@444: Akkor megmondanád, mint kósalaki, hogy Kósa mifaszér jön ide Budapestre rendezkedni ?
Miért nem buzultok ott magatokban, ahogy szoktatok ?
Lány a lánnyal, fiú a fiúval ?

2018.01.07. 10:24:49

@Lavinia Pinkerton:
nyilván azért, mert egy magyarország van. és főváros népessége nem használhatja helyzeti előnyét örök időkre. hanem a hatalmi pozíciókét cserébe folyamatosan meg kellene győznie a vidéket arról, hogy a nemzet egészének fővárosa mosonmagyaróvártól kézdivásárhelyig.

erre a szocialisták azt mondják, hogy ez a nagy-magyarországosdi a fasizmus. battonyától nemesmedvesig tart a haza. ahogyan azt a szovjet szocialista és az amerikai liberális demokrata elvtársak kijelölték. és különben is. a szocik eladósítják az országot. a libsik pedig eladják.

erre az a válasz, hogy ezt a szociálliberális elitet szét kell verni. orbán viktor felcsútról nekik megy egyenesen. kósa a fegyverhordozója. karácsony geri pedig cicát simogatva ül be a listavezetői pozícióra.

nyilván nem kell ekkora főváros. különösen a pesti oldalon. és azt felcsútról szétverik. és endi etyeken alcsúti útról.

screpes 2018.01.07. 10:57:47

@Lavinia Pinkerton:
Mi ez a lokális helyi buzulás? Volt valami kormányközeli nemi inzultus, amiből kétszeresen is kimaradtam?

2018.01.07. 10:58:23

@neoteny:
na de ezek szerint a hegyvidéki és hegyaljai magyarok létrehozhatják a felvidéket. felső magyarországot. mint egy hálózatot? igen. és a szlovákok énekelhetik azt, hogy fenn a tátra ormán villámok cikáznak.
www.youtube.com/watch?v=jvyCTic-RsA
ami erőteljesen hasonlít "azt mondják, nem adnak engem galambomnak" népdalra. de joguk van csehül beszélni és létrehozni szlovákiát. és összekapcsolni a nagy morva ősiséggel. de a magyaroknak is ugyaígy joguk van. így lehet ungarische (magyarische-slovakische) oberland. úgy budapest és pozsony is elveszti a kizárólagos jogát, hogy kassa, losonc vagy komárom-komarno felett uralkodjon. hanem ezek vívják ki a szabadságot. a rába traktor és nagy-morva zetor konkurálnak. a tátra teherautó és a mátra pótkocsi, a mávag és a vagónka szerelvénye összekapcsolódik. ahhoz csatlakozik a rába hungarocamion a gönyűi kikötőben. amihez kapcsolódik komárom-komarno szabad város. csepeli szabadkikötőben csepel teherautót szerelnek. és ezek versenyeznek. aztán ezeket összekapcsolja a danubia hajógyár mahart hajói. dunaújvárosi dunaferr acélszerelvényeivel és a szállítmányt a dunapack csomagolja. és ebből létrejön egy hálózat. csak ugye erre azt mondják, hogy ez már nem lesz hatékony. mert mindezt sokkal olcsóbban megcsinálják a nagyvilágban. na de kisalföldön, a dunakanyarban a magyarok és szlovákok diktálják a jogot magyarországi németekkel. alakítsák úgy, hogy jó legyen nekik. ez a térségi, tartományi kormány, kerületi, kistérségi önkormányzatiság. csak persze azért ezt is korlátozni kell valamelyest. vagy legalább felügyelni. ahhoz kellenek az államok. szövetségi államrendben összeállnak a szomszédok a nemzeti keresztségben. aztán ebből félfeudális-félkapitalista gazdagrét következik agrárszocialista elemmel megtűzdelve. de jogukban áll a népeknek ilyet csinálni? miért ne lenne joguk. csak ez nem jó a demokratáknak new york 57. utcájában. ahol a globális pénzhatalomnak alárendelt egyközpontú világrendet képzelnek el. újabban orbán viktor, ficó róbert, babis andrás összekacsintanak. a lengyeleknél zsidó beáta után jön moravicki mátyás uram.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 11:04:42

@444:

"csak persze azért ezt is korlátozni kell valamelyest. vagy legalább felügyelni. ahhoz kellenek az államok."

Helyesen: ahhoz kellenek az államok, hogy az összes politikus, bürokrata és istentelen senkiházi nettó adófogyasztó meg tudjon élni a nettó adófizetőktől az államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból.

2018.01.07. 11:08:36

@neoteny:
de az kormányzati, önkormányzati együttműködést is össze lehet hangolni. ehhez kell a nemzet. másrészt szabad külpolitikát csinálni. és például ehhez kell a szövetségi állam. nemzetköziséghez. és ez azzal ütközik összeg, hogy egyesek nemzetek felett állónak képzelik magukat.

2018.01.07. 11:09:06

és velük szemben választják meg az illiberális demokratákat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 11:16:13

@444:

"csak persze azért ezt is korlátozni kell valamelyest. vagy legalább felügyelni. ahhoz kellenek az államok."

Helyesen: ahhoz kellenek az államok, hogy az összes politikus, bürokrata és istentelen senkiházi nettó adófogyasztó meg tudjon élni a nettó adófizetőktől az államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból.

2018.01.07. 11:32:03

@neoteny:
na de azokat választják. te a szelekciót tagadod. azt gondolod, hogy az szabad piaci. de nem, vagy legalábbis nem kizárólag.

csinálj 1 olyan települést ahol 0 archos él. és lássuk, hogy az hogyan működik. hol és mikor volt totális anarchia valaha is a történelmemben leszámítva a háborút és a polgárháborúkat?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 11:35:06

@444:

"csinálj 1 olyan települést ahol 0 archos él. és lássuk, hogy az hogyan működik."

en.wikipedia.org/wiki/Icelandic_Commonwealth

2018.01.07. 11:45:59

@neoteny:
az alapvető gazdasági probléma az, hogy a pénzt mind az "államok" mind a "piacok" a semmiből teremtik. és így egyesek korlátlan versenyelőnyhöz jutnak. és felszámolták a természetbeli adózást. a közbeszerzések szabad piaci tevékenység nélkül is elnyerhetők. de a multik igazgatótanácsaiban pontosan úgy gazdagodnak, mint a minisztériumokban. a siemens élén nem von siemens feltaláló ül, hanem ügyes üzletemberek. nyilván az nyer, aki a szabályokat hozza. és a közakarat az, hogy a multik vs. államok versenyt nyerjék az utóbbiak. azért, mert az állami vezetők már közvetlen leválthatók. de előbb olyanokat választanak meg, akik a multikat lépésről lépésre kiszorítják. a pénzügyi kereskedelmi-szolgáltató-szektorban ez már megtörtént. cserébe meg kellett támogatni a gyáriparosokat. de azok az élénkülő munka erőpiaci kínálat miatt nem tudnak elég olcsón termelni. és ugye ha ezek vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutottak, akkor át lehet alakítani vegyesvállalattá. aztán ha nem tetszik, akkor menjenek. és ezek után lehet a mezőgazdaságban. ezzel a világgazdasági növekedés csökken. de a magyar tulajdon részaránya a magyar hozzáadott érték
növekszik. és most ez a cél.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 11:48:55

@444:

"az alapvető gazdasági probléma az, hogy a pénzt mind az "államok" mind a "piacok" a semmiből teremtik."

Ez csak a te istentelen senkiházi törzsi tudatod.

2018.01.07. 12:04:02

@neoteny:
volt 4 térség/régió (fjörðungar). abban volt 9 bíró/ruler (goðar). és 36 tagú államtanács bíráskodott egy a becslések szerint körülbelül 50,000 lakosú szigeten. nagyjából 1,000-1,500 főre jutott 1 archos. akit az izlandiak kiválaszthattak. akiket követhettek.

2018.01.07. 12:07:17

@neoteny:
és nyilván volt olyan, aki úgy gondolta, hogy jobb lenne ha az idegen norvégok uralkodnának. hazaáruló izlandiak, akik az államcsődre játszottak. adósítsuk el a szigetet, adjuk el. ők voltak izlandon a "tudjuk kik".

abdul hackeem 2018.01.07. 12:09:35

@444: Ti b+, minden értelmes lényt el fogtok innen űzni:
index.hu/belfold/2018/01/07/a_hivatal_mostantol_cenzurazza_a_tanarok_nyilatkozatait/
Remélem, hogy a tanárok elmagyarázzák a diákjaiknak, hogy mi is folyik itt ebben az országban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 12:09:52

@444:

"nagyjából 1,000-1,500 főre jutott 1 archos."

Miféle archos? Senki sem uralkodott: vezetők voltak, akiket önkéntes választásukból követtek a követőik.

"csinálj 1 olyan települést ahol 0 archos él. és lássuk, hogy az hogyan működik."

en.wikipedia.org/wiki/Icelandic_Commonwealth

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 12:19:02

@444:

"és nyilván volt olyan, aki úgy gondolta, hogy jobb lenne ha az idegen norvégok uralkodnának."

Helyesen: voltak olyan istentelen senkiháziak, akik leszopták a norvég királyt, hogy uralkodjon felettük és így ők politikusokká, bürokratákká és nettó adófogyasztókká válva a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból tudtak megélni.

2018.01.07. 12:24:26

@neoteny:
ez valós önkormányzatiság. tegyük fel, hogy fehérgyarmat két pártra szakad. az egyik azt mondja, hogy nyissunk keletre. és éljünk abból, hogy mtz traktorokat szerelünk, szervizelünk. mert szerintük ez teremt gazdagságot. a minszki traktarni zavod.

erre a másik tábor azt mondja, hogy ez fehérorosz gyarmati sor. ne ez legyen fehérgyarmaton. hanem termeljünk fehérrépát. hozzuk létre a szövetkezeti fehérgyarmatot.

és még amit szeretnének. és ennek érdekében összeszerveződnek. úgy, hogy választanak egy vezetőt. és azt követik. le is válthatják.

2018.01.07. 12:34:14

inkább az ilyen ellenzékiekre kell figyelni(akinek van fb elérése) www.facebook.com/pappattila68/videos/1754353244595121/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 12:34:19

@444:

"ez valós önkormányzatiság."

Vagyis működik az anarchia: an-archos, uralkodó nélküliség.

2018.01.07. 12:41:32

@neoteny:
és volt, aki leszopta a norvég királyt, hogy azért, hogy szabadon bocsásson ki pénzt. és abból gazdagodott meg. mert az emberek nem hiszik el, hogy ilyen van. rajzoltak bankjegyeket azért, mert úgyse jönnek érte az aranyért. és utána már semmi se kellett. hanem egyszeri költségért, és kamatos kamatért bocsátják ki a hitelleveleket. ez csúcsosodik ki abban, hogy hozzál be évente legalább 1 millió bevándorlót. ehhez pénzügyi megállapodásokat kötne. beírják a nagy könyvbe, hogy európa tartozik. és ezek után követel. és ez vágja ki a biztosítékot. és ezt használja ki orbán. és ezzel pesten a liberális zsidó kultúrát felszámolja. a soros alapítvány és a ceu jelenti a pénzügyi és szellemi utánpótlását. de orbán erről kiegyezett izraellel és az oroszokkal. és mázlija volt, mert az amerikai demokrata párt elvesztette az elnökválasztást. és a bevándorláspárti merkel és schulz pozíciói is meggyengültek. így ehhez eddig legalább is asszisztál a német néppárt és az európai unió. a hollandok tiltakoznak. a holland külgazdaságot veszélyezteti. és majdnem bunyós pityu haverja lett a kormányfő. de az új holland kormány is szétesés szélén áll. németországban sem tudnak kormányt alakítani. tehát ahová sikeresen benyomták a migránsokat ott társadalom egyik fele benácul, a másik fele nem tudja, hogy mitévő legyen. csakhogy jelen állás szerint orbán ezzel szemben simán választást nyer. vona gábor nem veszélyes, mert elárulta a nemzeti radikalizmust. van még karácsony gergő, aki cicát simogatja. ők a kihívói.

2018.01.07. 12:43:28

@neoteny:
ha azt hívod anarchiának, hogy nincs monarchia (egy személyi uralkodó), akkor igen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 12:43:45

@444:

"és ennek érdekében összeszerveződnek. úgy, hogy választanak egy vezetőt. és azt követik. le is válthatják."

Ha csak egy (1) vezetőt választhatnak, aki minden parancsát (általa hozott törvényt) mindenkinek követnie kell (azoknak is, akik nem rá szavaztak), akkor az nem vezető, hanem uralkodó.

Ha annyi szervezetbe szerveződnek össze amennyibe jónak látják, és minden ilyen szervezetnek saját vezetője van, és a követőik átválthatnak más vezető követésére vagy akár új vezetőt követhetnek, akkor ezek a vezetők nem uralkodók: nem tudnak erőszakkal senkit arra kényszeríteni, hogy a parancsaikat bárki is végrehajtsa. Meg kell győzniük a követőiket, hogy azok számára (minden egyes követő számára kivétel nélkül) hasznos az, hogy őket kövessék (az általuk kijelölt feladatokat végrehajtsák).

2018.01.07. 12:49:43

@neoteny:
válasszanak egy igazgatótanácsot. az mtz hungária @ fehérgyamat élére. amelyik úgy határoz, hogy nem lesz chief executive officer. hanem majd konszenzusra törekedve döntenek. aztán ha ez tartósan nem sikerül, akkor létrehozzák a mezőgép 1. és 2. számú gyáregységet. és azok külön gazdálkodnak.

2018.01.07. 12:56:28

@neoteny:
a hitelezés úgy indult meg, hogy város tanácsánál jegyezték be az ügyleteket.

Debrecen, 1552. május 4.
Sabbato ante dominicam Jubilate

- Gombai (Gombaj) Bertalan, Megyeri (Megery) Ferenc legénye előttünk kijelentette, hogy a megejtett számadás után Ferencnek, urának tartozik 91 forinttal.

- A néhai Madarász (Madaraz) Albert fia, Kristóf kijelentette előttünk, hogy eladta az örökölt puszta telkét, amely Bagos Albert szomszédságában van, 25 dénárért Fazekas Gergelynek, felelvén mindezek tanúbizonyságával visszavonhatatlanul.

- Varga Pál letartatja Hartyányi (Harthanj) Imre házát 54 forintra, hogy más hitelezők előtt visszakapja a magáét.

- A somogyi (Simigiensis) Szabó (Zabo) János zárolja a néhai Szakállas (Zakalos) Szabó Jánosnak nála letétbe helyezett ezüst tárgyait 29 forintig, hogy más hitelezői előtt macáét megkapja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 12:57:25

@444:

"és volt, aki leszopta a norvég királyt, hogy azért, hogy szabadon bocsásson ki pénzt."

Hogyan tett szert a norvég király a pénzkibocsátás jogára? Nem a norvég király bányászta ki az aranyat meg az ezüstöt.

"rajzoltak bankjegyeket azért, mert úgyse jönnek érte az aranyért."

Aztán amikor mégis jöttek az aranyért (bank run), akkor kiderült a turpisság. Ezért a bankárok összeszövetkeztek az államhatalommal, amelynek a bírói ága kimondta, hogy a banknál elhelyezett (nemesfém) pénz nem _megőrzésre_ kerül átadásra a banknak (amelyet bármikor visszakövetelhet a letétes), hanem _kölcsönként_ lett átadva a banknak, amelyet a bank úgy forgat, ahogy jónak lát, és ha nem tudja azt visszaadni a letétesnek amikor az követeli, akkor a bank nem követett el _csalást_, hanem csak _tartozik_ a letétesnek. Amely tartozásra a polgári törvények vonatkoznak, nem a büntetőjogi törvények, mint a csalásra.

A téma részletes tárgyalásáért ld. mises.org/sites/default/files/The%20Ethics%20of%20Money%20Production_2.pdf

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 12:58:27

@444:

"válasszanak egy igazgatótanácsot."

Ne válasszanak egy (1) igazgazótanácsot: válasszanak annyi igazgatótanácsot, amennyit jónak látnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 13:02:58

@444:

"a hitelezés úgy indult meg, hogy város tanácsánál jegyezték be az ügyleteket."

Helyesen: a hitelezés úgy indult meg, hogy szerződéseket kötöttek, amely szerződéseknek vita esetén _valamilyen_ döntő testület előtt érvényt szereztek. Ezeknek a döntő testületeknek nem kellett a városi tanácsoknak lenniük: lehettek bármilyen döntő testületek amiben a szerződő felek megegyeztek a szerződéskötéskor. Mint ahogy a mai napig léteznek választottbíróságok, különösen a nemzetközi kereskedelemben.

Lavinia Pinkerton 2018.01.07. 13:07:48

@444:

Nincsen semmilyen nemzet fővárosa. Ez itt az én városom, mert itt élek benne a családommal 150 éve minimum.
A városom ugyanúgy önmagának vezényeljen, mint ahogy itt téped a szádat az önkormányzatiságon mindenféle más faluval-várossal kapcsolatban.

Kicsi kósalaki ! Az a vágyott önkormányzatiság hogyhogy egyedül csak a Budapestre nem vonatkozik ?

Budapest minden szottyadt vidéki tulajdona meg külföldieké is,
viszont a talajnépség dolgába ne szóljon bele senki ?

Nem érzed ezt egy picikét furának ?

2018.01.07. 13:22:46

@Lavinia Pinkerton:
ahhoz, hogy budapest független legyen hozza létre azt a gazdaságot, ami a vidék magyarországa nélkül is működik. úgy lehet független.

Lavinia Pinkerton 2018.01.07. 13:39:08

@444:
Akkor ezidáig milyen önkormányzatiságról csacsogtál végnélkül ?

A mucsai cukorrépatermelők, ha van elég cukorrépájuk, akkor már önkormányzat lehetnek, mert leülnek a földre és egész évben csak cukorrépát rágnak, mert működnek mindenki más nélkül ?

Ha késre lenne szükségük, máris nem önellátók, mert a répaföld nem gyárt késeket.

De beállítanának a pestiek és azt mondanák neked, hogy kósalaki barátom, egy nemzet cukorrépája vagytok, most akkor én fogom megenni a cukorrépát.
Felkapnád a fejed a cukorrépából ?

Mert Budapestre bárki idecsámpázik, hogy a nemzet nevében elvegyen valamit és megmondja, mi hogy lesz...

2018.01.07. 13:49:09

@Lavinia Pinkerton:
a mucsai cukorrépatermelők úgy lehetnek szabadok, hogy vannak szövetkezeti cukorgyárak és szövetkezeti koronás cukor kereskedésük. összefognak a parasztok az iparosokkal és a kerekedőkkel. szövetkeznek.

csak ezeket bezáratták. mondván, hogy szabad piac azt jelenti, hogy magyarországnak csak egy üzeme lehet. korlátozott termeléssel. mert ez a szabad piac. és nem volt nemzet fővárosa, amelyik azt mondta volna, hogy a francokat zárjuk be. egy társaság felszámolt mindent, ami agrár. mondván, hogy arra már nem lesz szükség. mert egy új űrkorszakba léptünk, lépünk. és az majd eltartja egész magyarországot. big data centerek lesznek. és elég lesz a lábat lógatni. mert a komputerek kiokoskodnak, mint helyettünk. és jön a spektákulum társadalma és a transzhumanizmus.

Lavinia Pinkerton 2018.01.07. 14:06:23

@444: Nem egészen értelek.

Kósa összefogott volna a kósalakiak ellen, hogy eladja és aztán bezárja a kis cukorfőző üzemüket ?

És mi köze lett volna ehhez bárkinek, aki pesti ?

2018.01.07. 14:20:05

@Lavinia Pinkerton:
nem, akkor éppen nem kósalaki kormányzott. de ők se szóltak. orbán azt mondta a kósalakinek. ide figyeljél lajos. ezek a gyárbezárásokkal jól beleszaladnak a késbe. és miénk lesz a kétharmad. az uniójó azt mondja, hogy cserébe ide dobja a pénzes zsákot. mi majd nem ugrunk el előre. és úgy lett. a geci orbán számítása vált be. vagy szerencséje volt. de neki lett igaza.

chrisred 2018.01.07. 14:54:45

@neoteny: Ha a társadalmon belül ugyanaz a klikk tartja irányítás alatt az összes hatalmi ágat a törvényhozástól az igazságszolgáltatáson át egészen a médiáig, véleményem szerint nem oka, hanem az eredménye annak, hogy a törvények felett állnak.

chrisred 2018.01.07. 14:57:17

@neoteny: Az archos vezetőt jelent, az anarchia a központi hatalom nélküli társadalom.

Lavinia Pinkerton 2018.01.07. 15:34:26

@444: Akkor miért nem szól a derék Kósa a másik törpikének, hogy Vikike, ne stadiont építsél a hozzád vágott pénzből, hanem cukorgyárat, pajtásom, mert a kis kósalakiaknak ez minden vágyuk, hogy zsidózás közben répát termeljenek a Mészáros barátod répaföldjén ?

2018.01.07. 15:43:04

@Lavinia Pinkerton:
amíg ezzel is választást nyernek, addig nem variálnak. amíg a köznép a teljesen alkalmatlan ellenzéket le nem váltják addig marad a jelenlegi politika. aztán ezzel lehet, hogy kvázi egypárt rendszer lesz, de olyan már volt. az időebbek hozzá vannak szokva. a fiatalabbak is szívhatnak egy pártállami ájert. és akinek nem tetszik az mehet londonba kajásfiúnak. bödőcs tibin nevetnek. nagyjából itt tart a politika. és ennél jobb öltlete senkinek sincs.

2018.01.07. 15:48:48

@neoteny:
létrehozhatnak egy másik kompániát. és azok fenntartják a közintézményeket. nyilván úgy, hogy a fölösleges árut elcserélik egymás között vagy a jobbak eladják a nagyvilágba.

Lavinia Pinkerton 2018.01.07. 16:38:25

@444:
Akkor ezt úgy érted, hogy befogod a szád, és élvezed az Orbán alatti ájert?

2018.01.07. 16:40:11

@Lavinia Pinkerton:
amíg nincs jobb mégis mit kellene tenni. soros alex vezesse a civileket azért, hogy befogadjuk szomáliát?

Lavinia Pinkerton 2018.01.07. 16:44:02

@444: Ahhoz képest, hogy élvezed, elég sok tervezgetést követsz itt el. Nem kellene beszüntetned a gondolkodást ? Orbán alatt semmi értelme a közügyeken gondolkodni, hiszen úgyis Orbán lopása mindennek az alfája és omegája, meg ahogy mondod, a hatalommegtartás.
Ahhoz meg ugye, hogy hogyan csapolják le a mocsarat, a békák kuruttyolására nincs szükség...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 18:13:09

@chrisred:

"Az archos vezetőt jelen"

Habár a Wiktionary ( https://en.wiktionary.org/wiki/ἀρχός ) három jelentést is ad: ruler (uralkodó), leader (vezető) és prince (politikai értelemben: valamilyen területi egység egyeduralkodója), politikafilozófiai értelemben az uralkodót jelenti, ld. ἄρχω https://en.wiktionary.org/wiki/ἄρχω#Ancient_Greek

Minden uralkodó vezető, de nem minden vezető uralkodó.

"az anarchia a központi hatalom nélküli társadalom"

Ez így van. Ebből az következik, hogy az anarchiában nincs(enek) uralkodó(k): olyan egyén(ek), aki(k) _kizárólagos hatalommal_ lenn(én)e(k) felruházva arra, hogy szabályokat/törvényeket hozzon/hozzanak és ezeket a szabályoknak/törvényeknek erőszakkal (vagy annak hiteles fenyegetésével) érvényt szerezzen(ek), amely erőszak-alkalmazásra monopóliumuk van. De az nem következik, hogy az anarchiában nincs(enek) vezető(k): olyan egyén(ek), akik utasításait (nem parancsait!) önként hajtják végre a követőik, amely önkéntesség a követők abbéli meggyőződéséből fakad, hogy a vezető utasításainak végrehajtása az utasítást végrehajtó követő számára is hasznos (a követő is jobb helyzetbe kerül az utasítás végrehajtásával, mint amiben volt előzőleg).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 18:37:30

@chrisred:

"Ha a társadalmon belül ugyanaz a klikk tartja irányítás alatt az összes hatalmi ágat a törvényhozástól az igazságszolgáltatáson át egészen a médiáig"

1) a médiák nem hatalmi ág.

2) minden társadalomban, amelyikben van államhatalom -- és annak gyakorlati megnyilvánulása, a kormányzat --, szükségszerűen egy "klikk" tartja irányítás alatt az összes hatalmi ágat: és ennek a "klikknek" a neve kormányzat.

Pl. a törvényhozók szükségszerűen "a törvények felett állnak", hiszen ők hozzák meg a törvényeket; hogyan lehetnének alárendelve annak (a törvényeknek), amit ők hoznak létre? A politikafilozófiai válasz az, hogy alá vannak rendelve a metatörvénynek, az alkotmánynak, amely alkotmányban lefektetett szabályok (törvények) korlátozzák a törvényhozók által meghozható törvényeket (és így a törvényhozók sem állnak a törvény felett); de az alkotmányt (mint metatörvényt) is a törvényhozók* hozzák meg (még ha legitimizálják is az alkotmányt egy esetleges népszavazással).

(* amely törvényhozók lehetnek felruházva csak egyszeri törvényhozási hatalommal, mint pl. az alkotmányozó országgyűlések tagjai)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 18:40:33

@444:

"létrehozhatnak egy másik kompániát. és azok fenntartják a közintézményeket."

Miféle közintézményeket?

chrisred 2018.01.07. 18:53:40

@neoteny: 1) Az információs társadalomban a média hatalmi ág, ahogy a közjavak elosztása, úgy az információ eljuttatása is társadalmi szükséglet.

2) Nem igaz. Elég az angolszász igazságszolgáltatási rendszerből kiindulni, ami a kormányzattól függetlenül, és annak a beavatkozásától folyamatosan magát védő rendszerként fejlődött ki.

A jogállamban a törvényhozók nem állhatnak a törvény felett, mivel a törvényalkotásra is vonatkoznak jogszabályok. És vannak olyan szervek a más hatalmi ágak részéről, amik a törvényhozók jogalkotási tevékenységét ellenőrzik. Lásd Trump rendeleteit, amiket nyilvánvalóan abban a hiszemben hozott meg, hogy az amerikai elnök a törvényen felül áll.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 19:28:04

@chrisred:

1) "társadalmi" (helyesen egyéni) szükségletek kielégítésére szerveződött vállalkozások nem hatalmi ágak: ha így lenne, akkor az élelmiszerellátásban, lakásellátásban, energiaellátásban, közlekedésben és információszolgáltatásban résztvevő vállalkozások is hatalmi ágakat alkotnának.

2) ez az önvédelem nagy mértékben sikertelen volt: a common law csaknem teljes mértékben kodifikálásra került csaknem minden országban.

"mivel a törvényalkotásra is vonatkoznak jogszabályok"

Igen, az alkotmányos szabályok -- amely alkotmányos szabályokat szintén emberek hozzák meg, értelmezik és szereznek nekik érvényt. Milyen jogszabályok vonatkoznak az alkotmányos szabályok megalkotására és értelmezésére?

Lavinia Pinkerton 2018.01.07. 19:34:25

@neoteny:
Hát igen. Semmi olyan szabály nincs, ami Orbánékra is vonatkozna.
Tehát... nincs olyan szabály, amit be kell tartani, csak egyetlen szabály, az ökölszabály.
Aki erősebb, az mondja meg a másiknak, hogy mi hogy lesz.
Az ökölszabály az egyetlen működő és betartott jogrendszer ebben az országban, amelyik visszasüllyedt az őskorba a fideszes okosságaival.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 19:46:31

@Lavinia Pinkerton:

"Semmi olyan szabály nincs, ami Orbánékra is vonatkozna."

Mivel ők hozzák az összes szabályt (törvényeket) -- beleértve az alkotmányos/alaptörvényi szabályokat (törvényeket) --, egyszerre tudnak törvénykövetők és törvény felett állók lenni.

2018.01.07. 21:12:43

@neoteny:
az általad elképzelt szigeteden van több kompánia. azokat szabadon létre lehet hozni. de ezek nem kötődhetnek földrajzi helyhez, településekhez. csak egyének hozhatnak létrehozhatnak kuratóriumokat. közalapítványok nincsenek. nincs intézményes igazságszolgáltatás. hanem a bíráskodás harmadik fél megkérdezésével kizárólag peren kívüli egyezségeken alapul. bárki bocsáthat ki pénzt. a belügy alapja az, hogy magánhadseregek vannak. és mi a külpolitika alapja? a népszavazás?

2018.01.07. 21:14:48

@Lavinia Pinkerton:
már sokszor leírtam, hogy ez részemről nem egy intellektuális nekifeszülés, nagyrészt a kocsma álláspontját közvetítem. sanyi a kútfúró szerint beata szydlo is 'sidó. de tényleg így kell ejteni: sid(l)o.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.07. 21:38:05

@444:

"ezek nem kötődhetnek földrajzi helyhez, településekhez"

Miért ne kötődhetnének? A túrricsei kocsmai kuglikör Túrricséhez kötődik.

"közalapítványok nincsenek."

Helyesen: nincsenek az államhatalom által a nettó adófizetőktől erőszakkal eltulajdonított javakból finanszírozott "közalapítványok".

"nincs intézményes igazságszolgáltatás."

Helyesen: nincs az államhatalom által a nettó adófizetőktől erőszakkal eltulajdonított javakból finanszírozott erőszakmonopólium.

"hanem a bíráskodás harmadik fél megkérdezésével kizárólag peren kívüli egyezségeken alapul."

Mi más egy per mint "harmadik fél megkérdezése"?

"bárki bocsáthat ki pénzt."

És senkinek sem kell elfogadnia bármelyik partikuláris pénzt. Azok a pénzek kerülnek használatra, amelyeknek "becsületük" van: vagy árucikk-pénzek (tipikusan nemesfémből készített érmék), vagy ezek hiteles pénzhelyettesítői (pl. a pénzként szolgáló árucikk[ek]re fix rátán beváltható bankjegyek).

"a belügy alapja az, hogy magánhadseregek vannak."

Amik most is vannak: az őrző-védő vállalkozások, a biztonsági cégek és a különféle vállalatok által alkalmazott biztonsági emberek mind "magánhadseregek". Egy éjjeliőr is "magánhadsereg".

"és mi a külpolitika alapja?"

A szabadkereskedelem.

chrisred 2018.01.08. 05:24:24

@neoteny: 1. Te valóban az egyéni létfenntartás szükségleteiről írtál, amiről az embernek akkor is gondoskodnia kell, ha egy lakatlan szigetre vetődik. Én viszont a közösség/társadalom életében való részvételhez szükséges közösségi rendszerekhez való hozzáférhetőségről, mint a társadalmi érdekképviselet (törvényhozói hatalom) vagy az egyéni jogérvényesítés lehetőségéről (igazságszolgáltatás). A XXI. században a közösségi információkhoz való hozzáférés ugyanolyan társadalmi szükséglet, mint az előzőek.
2. Itt is történt egy kis csúsztatás, mert egyértelműen nem az anyagi jogról írtam, hanem az igazságszolgáltatás szervezetrendszeréről. Amúgy a kodifikációtól függetlenül a bíró alkotta jog továbbra is szerves része az angolszász jogrendszereknek.

"Igen, az alkotmányos szabályok -- amely alkotmányos szabályokat szintén emberek hozzák meg, értelmezik és szereznek nekik érvényt."

Nem az a kérdés, hogy emberek, hanem hogy kik. A törvényhozók kiváltsága saját maguknak értelmezni az alkotmányos szabályokat?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.08. 06:05:25

@chrisred:

"A XXI. században a közösségi információkhoz való hozzáférés ugyanolyan társadalmi szükséglet, mint az előzőek."

Attól, hogy valami "társadalmi" (helyesen: interperszonális) szükséglet, az ezen szükségletet kielégítő magánvállalkozások nem alkotnak hatalmi ágat.

"Amúgy a kodifikációtól függetlenül a bíró alkotta jog továbbra is szerves része az angolszász jogrendszereknek."

The Anglo-American legal system is often referred to as a common law legal system. This is unfortunate, given the anachronistic contemporary understanding of the term “common law.” Currently, common law is associated with “judge-made” law. For most of the formative period of the common law, however, judges did not make the law, but merely presided over proceedings where disputes were resolved according to the accepted principles of customary law. Hence, describing the English common law as judge-made law is akin to describing the market as something created by economists.

English common law is, in fact, case-generated law; that is, law that spontaneously evolves from the settlement of actual disputes. Almost all of the law that provides the infrastructure of our contemporary society was created in this way. Tort law, which provides protection against personal injury; property law, which demarcates property rights; contract law, which provides the grounding for exchange; commercial law, which facilitates complex business transactions; and even criminal law, which punishes harmful behavior, all arose through this evolutionary process. It is true that most of our current law exists in the form of statutes. This is because much of the common law has been codified through legislation. [...]

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/Obvious.pdf

"A törvényhozók kiváltsága saját maguknak értelmezni az alkotmányos szabályokat?"

A törvényhozók kiváltsága meghozni azokat az (esetlegesen alkotmányos) szabályokat, amelyek alkalmazásával kiválasztásra/kijelölésre kerülnek az alkotmányos szabályokat értelmező egyének: az alkotmánybírók (vagy az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bírósági bírók).

Mindemellett még mindig megválaszolásra vár a kérdésem: milyen jogszabályok vonatkoznak az alkotmányos szabályok megalkotására és értelmezésére?

2018.01.08. 08:25:47

@neoteny:
dehogy nem. az igazságszolgáltatáson túl önálló hatalmi ágat alkotnak az orvosok. lásd orvoskamara. a tanárok és a diákok. tanári kar, diákköztársaság. a munkavállalók és a munkaadók. kereskedelmi, ipari és agrárkamara. önálló hatalmi ág a pénzügyi rendszer. hatalmi ág a törvényhozás/belügy. a diplomácia/külügy. hatalmi ág a hadügy. a média/civilek önszervezdődése (~internet) és az egyház. csakhogy ezek egymástól teljesen nem függetlenek. mert ez esetben a hadsereg venné át az irányítást. de ha az nem, akkor a pénzhatalom. és ez volt a kapitalizmus időszaka. amikor az értelmiség azt mondta, hogy még mindig jobb az, hogy a finánctőkések diktálnak annál, hogy jön kadhafi parancsnok a szocialista népköztársaság nagy forradalmának vezére és testvéri útmutatója. na de jött az internet. a kocsma népe a hatalomnak képes volt vissza beszélni. és a filoszemita bölcseletet legalábbis részben felülírta a népfőiskola. és ezt használja ki orbán. aki a filoszemitákat tiltja, a népfőiskolát tűri és a saját embereit megtámogatja. a hatalmi ágakat úrjaegyesítve vissza él pénzügyi rendszerrel korlátozza a ceu-t és felszámolja a soros alapítványi tevékenységét. és vélhetően megnyeri a következő választást. kérdés, hogy ezt a rendszer miféle módon lehet konszolidálni. de ez már nem vélhetően nem a sólyom féle jogászállamiság lesz. hanem induló állapotában tényleg autoriter rezsim, kvázi egypárt rendszer. aztán hogy ez hová fejlődik az elsősorban a helyi társadalmakon múlik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.08. 10:28:50

@444:

"önálló hatalmi ágat alkotnak"

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

Lavinia Pinkerton 2018.01.08. 10:36:18

@444: Az egypártrendszer nem fejlődik sehová.
Pártállam és állampárt egy múltszázadi képződmény.
Abszolút fejlődésképtelen.
Személyi kultusszal megbolondítva egy Csau rémálom, semmi más.
Orbánék a közpénzből felújított kastélyaikban szaporodnak ötösével, ti kósalakiak meg zsidóztok az orrotok alatt.

2018.01.08. 16:56:39

@Lavinia Pinkerton:
így megy valahogy. de alternatívát egyelőre senki sem tud mondani. körvonalaiban sem.

2018.01.08. 17:30:25

@neoteny:
merthogy miért állna a bírói szakma az orvosok vagy a tanárok felett? miért lenne önálló hatalmi ág az egyik, és miért ne lehetne a másik?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.08. 17:44:41

@444:

"merthogy miért állna a bírói szakma az orvosok vagy a tanárok felett?"

Mert a bíró ítéletet (vagy döntést) hozhat az orvos vagy a tanár felett és ennek az ítéletének (vagy döntésének) a végrehajtó hatalmi ág érvényt szerez az államhatalmi erőszakmonopólium alkalmazásával -- míg az orvos vagy tanár nem hozhat ítéletet (vagy döntést) a bíró felett, semmi esetre sem olyat amelynek a végrehajtó hatalmi ág érvényt szerezne az államhatalmi erőszakmonopólium alkalmazásával.

A bírónak hatalma van az orvos vagy a tanár felett; az orvosnak vagy tanárnak nincs hatalma a bíró felett (legalább is nem olyan, amilyen a bírónak van felettük).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.08. 17:48:41

@444:

"de alternatívát egyelőre senki sem tud mondani. körvonalaiban sem."

www.moma.hu/programpontok

program.momentum.hu

konzervativok.hu/politikai_program.html

Ismét bebuktál.

2018.01.08. 18:06:18

@neoteny:
na de ezek nem valódi alternatívák. üres lózungok? ha hatalomra kerül a moma, akkor mi változna komádiban?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.08. 18:16:40

@444:

"na de ezek nem valódi alternatívák."

Csak te ezt írtad:

"de alternatívát egyelőre senki sem tud mondani. körvonalaiban sem."

nem pedig azt, hogy

"de szerintem valódi alternatívát egyelőre senki sem tud mondani. körvonalaiban sem."

Az, hogy _szerinted_ mi valódi alternatíva csak olyan mértékben érdekes, hogy neked is van egy szavazatod -- de csak egy ugyanúgy, mint bármelyik más választónak. Vagyis a véleményed arról, hogy mi a valódi alternatíva pontosan annyit ér, mint bármelyik más magyar választóé: kb. 1/8,000,000,000-ot.

2018.01.08. 18:42:00

@neoteny:
tfh. hét végén a moma/momo/pkp megnyeri a választást? mi történne komádiban, mezőtúron vagy debrecenben?

bokros lajos, fekete győr andrás és fehér balázs pártelnök urak alkotta koalíció. tasó elvtársat leváltják.
www.almosd.hu/images/tasolaszlo.jpg
és mi történik a mögötte levő lányokkal, asszonyokkal és az urakkal.

tasó elvtárssal szemben a momentum jelöltje ismert.
Hajdú-Bihar 03. OEVK – Lakatos Árpád
29 éves, Tégláson nőtt fel. Tanulmányai és munka révén került Debrecenbe, ahonnan heti szinten
hazalátogat. Végzettségét tekintve munkavédelmi technikus, mely tudást kis családi vállalkozásában
kamatoztatja.

tehát odakerül egy 29 éves munkavédelmi technikus. és mi történik ahogyan laviniai pinkerton mondja a "kósalakiakkal"?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.08. 18:49:04

@444:

"és mi történik ahogyan laviniai pinkerton mondja a "kósalakiakkal"?"

Az, amit a kósalakiak tesznek magukkal meg egymással.

2018.01.08. 19:07:21

@neoteny:
de mi végre válasszák meg a 29 éves munkavédelmi technikust?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.08. 19:12:10

@444:

Mi végre válasszanak meg bárkit is?

Tamáspatrik 2018.01.08. 19:57:18

@HaFr: Az nem érv, hogy "nem érv". :) A szűklátókörűségnek vannak bizonyos előnyei, de akkor nem fair, hogy mindig Németországról írunk és nem tesszük oda a portugálokat vagy a spanyolokat. Aki szűk látókörű az legyen teljesen az. :) Typische ugarische "Wirtschaft"... oder waeren wir deutche, geistlich? :)

sztd 2018.01.10. 09:13:53

@Lavinia Pinkerton: Nem feltétlenül szép 5 nappal később válaszolni, de ezt akkor sem akartam szó nélkül hagyni.
Az államok sokkal korábban létrejöttek, mint a nemzetek, és nagyon sokáig nem volt a kettőnek közvetlen köze egymáshoz.

Abban igazad van, hogy fogalmaztam volna precízebben, talán nem egységet kellett volna írni, hanem közösség fejlettségi szakaszát. Semmiképpen nem az államra gondoltam, hiszen az származik a nemzetekből és nem fordítva. Nem véletlen van ebben a tekintetben megoldandó feladat azokban az államokban, ahol több nemzet is él együtt.

Ha (és ezért írok) tényleg azt hiszed, hogy a nemzet szónak nincs jelentése, akkor semmit nem értesz ebből a világból.
süti beállítások módosítása