1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.03. 09:41 HaFr

A kapitalizmus köszöni, jól van -- és addig jó nekünk

Képtalálat a következőre: „global income distribution”

Néhány tény. Nagyon rövid időtávon is látszik a globális kapitalizmus legfontosabb hatása (lásd az ábrát), amelyhez képest a leggazdagabb 0,1% vagyonnövekedése vagy az offshore-ban parkoltatott pénzek aránya csak populista sallang. Ez a világban megszerzett éves összjövedelem eloszlásának növekvő egyenlősége. Ebben a játékban az alacsonyan képzett nyugati munkavállalók éppen a rövidebbet húzzák, de ez teljességgel érthető -- és helyes. Más kérdés, hogy ezzel olyan kulturális és szociális törésvonalak kerülnek felszínre, amelyeket korábban elfedett a közös nyugati projekt sikeressége. Most képzeljük el, mi lenne, ha a piac és a vállalatok helyett a nemzeti kormányok döntenék el, hova mennyi pénz jusson! Elmondom, mi lenne: globális kereskedelmi háború, folyamatos véres regionális háborúk és jelentős globális jövedelemvesztés.

Kapcsolódó képKapcsolódó kép

Az teljesen irracionális, hogy valaki -- gondolok itt konkrétan a hazai hard core baloldalra Pogátsától Bogáron és Krauszon át TGM-ig -- egyszerre ítélje el a globalizációt, a szegénységet, sajnálkozzon az amerikai középosztályok relatív vagyonvesztésén (!), akarja visszaszorítani a multik magyarországi befolyását, siránkozzon a nemzeti kultúra kommercializálódásán és az offshore-ozáson, közben meg szelektíven üdvrivalogjon a "keleti nyitáson" és a gazdasági stabilizációnk példaszerűségén. A globális folyamatok alapvető pozitív trendje "áldozatokat szed" (és első áldozata jellemzően az emberi értelem), és miközben az alaptrend a kapitalizmusnak hála világos -- egyre több ember bekapcsolódása a világgazdaságba, a szegénység csökkenése, a globális középosztály folyamatos bővülése, világbéke (elvtársak) --, ennek a regionális hatásai eltérőek. Aki az utóbbiakat az előbbitől függetlenül vizsgálgatja, teljesen inkoherensen szemezgetve belőlük egyszer az indiai underclass-t, másszor az amerikai ipari munkásságot siratva, közben-közben a magyar KKV-kat terhelő adókat vs. a migráció okozta angliai bérnyomást is körbehordozva mint véres kardot, nem megfeledkezve természetesen a plutokraták kártékonyságáról -- de éppen a lényeget sötétségben tartva, hogy ti. az említettek közül egyik sorsa sem választható el a többiétől és a nagy egésztől, azaz nem érti, az összkép miért nem takarítható meg a regionális és lokális folyamatok megértéséből, az legfeljebb "felháborodott", rosszabb esetben manipulatív lehet.

Vannak a balos felháborodottakat kivált birizgáló témák, pl. az offshore adóoptimalizálás. Mindjárt az elején hadd szögezzem le, ez nem az adóelkerülés (adócsalás) szinonimája, legalábbis ha nem tesszük zárójelbe az értelmet. Az adóoptimalizálás legális piaci viselkedés: döntően elhalasztott adófizetésként értelmezendő, a pénz nem tűnik el vele, de nem azért, mert okvetlenül átlátható minden adórezsim, hanem mert nincs oka eltűnnie (még egyszer, mert nem bűnözésből szerzett, hanem legális jövedelem legálisan kezelt része); ez a pénz ti. a kedvező befektetési lehetőséget várja ahelyett, hogy a tulajdonosai úgy döntöttek volna, átadják egy államnak, amelyiknél változó mértékben hasznosul. Lehet azon vitatkozni, hogy milyen joga van megítélni egy nagyvállalati vezetőnek, hogy az állam hogyan költi el a pénzét, de a nagyvállalati vezető stakeholderei nem az állam és az állampolgárok, hanem a részvényesei és a munkavállalói, és a vállalati statútumok szerint a CEO-nak törvényes keretek között ezek érdekét kötelessége szolgálni, ellenkező esetben perelhető. A kapitalizmusnak civilizációja van és az a kelet-európai balos-etatista kulturális kódokkal nem okvetlenül érthető. Nem véletlenül legális az adóoptimalizálás. Hogy ti. ne a nemzetállamok döntsék el a kapitalizmus jövőjét. Márpedig 50%-os adóék mellett, ami Magyarországon van, nem lehet piaci kapitalizmust csinálni (a Mészáros-jelenség ebben csak hab a tortán).

Ha a vállalatvezető úgy ítéli meg, a pénz jobb helyen van befektetésekben és/vagy a részvényesek között nyereségként felosztva, akkor ezt fogja tenni és nem viszi offshore a pénzt. Ha -- leegyszerűsítve -- a befektetése várható nyeresége nagyobb ma, mint az offshoreból repatriált tőke hozama holnapután, akkor nem fogja offshore vinni a pénzét. Mi az ördögért tenné?! Az offshore nem adócsalás, hanem adóoptimalizálás, sőt -- ami azt illeti -- a befektetési stratégia része. (Vannak persze szép számmal teljesen töketlen, hozzá nem értő vállalatvezetők, akik nem mellesleg fantáziátlanok és gyávák, ezért inkább nem forgatják a pénzt, hanem offshore viszik, de ez más lapra tartozik. Ám -- a félreértések elkerülése végett -- ezek sem tudják felvenni az offshore vitt pénzt, mert tipikusan egy nagyvállalatnak több ezer részvényese van és a pénz az övék, valamint mert személyi jövedelemadót mindenki ott fizet, ahol lakik, és viszonylag kevesen laknak a Seychelles-eken vagy Monacóban: az offshore pénz vállalati profit, nem személyes jövedelem, elvtársak.)

Képtalálat a következőre: „global annual tax loss offshore wealth”

Az éves offshore növekmény (export) a világban becslések szerint kb. féltrillió (500 milliárd) dollár -- a kb. 100 trilliós éves GDP fél százaléka. Lehet erre azt mondani, hogy sok vagy kevés, de még egyszer, ez a pénz nem tűnik el a rendszerből, mindössze nem talál megfelelő befektetési lehetőséget. Ugyanakkor ezzel a pénzzel szemben ott vannak a feketegazdaságok, amelyekkel az elvtársak sokkal kevesebbet foglalkoznak. A feketegazdaságban ténylegesen eltűnő jövedelmek az USÁ-ban is kétszer akkora kárt okoznak, mint az adóként elhalasztott offshore tőke. Az európai árnyéggazdaság az európai GDP 19%-ra rúg, a magyaré 25% körül van (értelemszerűen ennek kb. a felét kitevő potenciális adótartalommal). Hát nem lenne egyszerűbb az államoknak ezzel foglalkozni -- konkrétan ez tényleg az ő feladatuk lenne --, ahelyett, hogy a fél százaléknyi adóoptimalizálási célú vállalati vagyonra építenek populista narratívát!

283 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4113544935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 10:34:29

A kapitalizmus immár 40 éve dülöngél mint egy szétesett aggastyán.

A mentőövet Kelet-Európa dobra nekik 30 éve. Hatalmas tőkeinjekciókkal élesztettük újjá a haldokló nagybeteget.

Jelenleg pedig az államkapitalista Kína adja a lélegeztetőgépet a nyugati rendnek.

A "szabad" piac "láthatatlan" keze helyett a kínai vezetés áll egyre inkább ma a rendszer mögött, ami mindenképpen a kisebbik rossz.

Amint Kína legyőzi a nyugatot, ehhez kell még 30 év, a lélegeztetőgépek áramellátása le lesz vágva, s fuss el véle kulákvilág!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.03. 10:35:15

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: hahahhahhahhaaaa (öblös, széles, gurgulázó, könnyes)

abdul hackeem 2018.01.03. 10:43:17

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A lélegeztetőgépek áramellátásáról jutott eszembe:
index.hu/gazdasag/2018/01/03/meszaros_lorinc_matrai_eromu/
Látod birca, milyen jó a magyar proliknak, hogy itt így dülöngél a kapitalizmus és az államkapitalista rezsiszilárdék így csökkentik a prolik kiadásait.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 10:57:58

@HaFr:

versben:

Forgolódik a nagytőke,
Profitot lop,
De éled a proletár ökle,
Új jövőt hoz!

Reszket Brüsszel és Soros,
Végetek közel,
Remeg a cégtulajdonos,
A kisember menetel!

2018.01.03. 10:58:59

mivel a pénz virtualizált és döntő többségben magánszámlákon van nyilvántartva. a globális jövedelemeloszlásról mindenki olyan ábrát készít, amilyet akar. ez az, ami nyilvános.
www.nationaldebtclocks.org/
és ez nehezen lesz tartható.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 10:58:59

@abdul hackeem:

Átmeneti állapot ez, az államilag felhízlalt nemzeti tőkések gyengítik az ország függőségét, de ez természetesen nem megoldás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 11:07:45

@444:

"és ez nehezen lesz tartható."

És mégis betervezi minden évben a ~3%-os "hiánycélt" a magyar kormányzat, és még többet is tervezne, ha nem kellene legalább nominálisan megfelelni az EU-követelményeknek.

Meg ugye eladósítja a magyarokat Paks2-vel meg a kínaiaknak építendő vasúttal. És ez az államalapító népek által alapított állam.

zipe moha 2018.01.03. 11:08:13

...a fanatizmus vakságot okoz...akár mit is állít piedesztálra...pedig objektivitásra volna szükség...a valós folyamatok valós leírására...

"az offshore adóoptimalizálás. Mindjárt az elején hadd szögezzem le, ez nem az adóelkerülés (adócsalás) szinonimája, legalábbis ha nem tesszük zárójelbe az értelmet.Az adóoptimalizálás legális piaci viselkedés: döntően elhalasztott adófizetésként értelmezendő, a pénz nem tűnik el vele, de nem azért, mert okvetlenül átlátható minden adórezsim, hanem mert nincs oka eltűnnie (még egyszer, mert nem bűnözésből szerzett, hanem legális jövedelem legálisan kezelt része); ez a pénz ti. a kedvező befektetési lehetőséget várja ahelyett, hogy a tulajdonosai úgy döntöttek volna, átadják egy államnak, amelyiknél változó mértékben hasznosul. "

egész egyszerűen: NEM erről van szó...nézzük miről:

az adótörvények megkerülése adócsalás, szögezzük le...amire a foglyul ejtett államok lehetőséget biztosítanak...mert...

amióta a pénznek nincs fedezete vagyis van...egyszerűen a munka érték- a fedezet a jegybankok a mindenkori gazdasági stimulációkhoz ( mesterséges, ráadásul monopol beavatkozás...hol van itt a piac)mindenkor szüséges! mennyiségben állítják elő a (bank) jeleket....amik mennyiségben messze felülmúlják a reálgazdaságok által előáállított reál értéket ( fedezetet)...ezért azokat a rendszerből ki kell vonni...ennek eszköze az offshor...a kivonás pedig azért önkéntes, mert a kivont jelek adót optimalizálnak vagy az eredetüket / keletkezésüket övezi olyan körülmény mely a kivonást optimális cselekvésnek állítja be..

bizonyítás: ha az offshor-pénzek hirtelen a reálgazdaságokban keresnének helyet...mega-hiper-szuper inflációval perzselnék fel a világot...kb azonnal...
ect..
kb a többi is ilyen..na most ehhez képest ilyeneket írni mint a bejegyzésben, háát...MIÉRT??...KINEK? ( ki eszi meg ezeket...nem így gondolják az emberek ..a Tömeg...az elit pedig tudja, hogy nem így van..még is kinek???....(gyorsan áthúzni , törölni az egészet...és újra belekezdeni..DE mostmár annak a mi van..kb..

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 11:15:36

@zipe moha:

"objektivitásra volna szükség...a valós folyamatok valós leírására..."

A teremtő emberi szellem számára MINDEN LEHETSÉGES. Az objektivitás meg a valós folyamatok valós leírása csak a földhözragadt materialisták vesszőparipája.

zipe moha 2018.01.03. 11:17:35

...az offshor a kamat-pénzrendszer miatt van annak a leeresztő zsilipe...ami kamat ha nem 0 vagy minusz kamat akkor a vége egy fekete lyuk...odázni alacsony olajárral és negatív kamat környezettel lehet..majd nem lehet...a "kapitalizmus" ( mi is az ma a 600 globális értéklánc tekintetében??) nincs jól...remélem tudják mit csinalnak azok, aki mögötte állnak..vagy majd kitalálják..

2018.01.03. 11:17:45

@abdul hackeem:
mészáros lőrinc (hitelből) gazdálkodik. egy izzig vérig kapitalista. egy ügyes üzletember, aki kormányzati védettséget élvezve erőműveket vásárol. szerinted mások hogyan teszik?

zipe moha 2018.01.03. 11:21:01

@neoteny: ...ilyenkor tekintettel kell lennem földhözragadt materialista partnereimre...nem indíthatnak rögtön teremtő szellemmel...akadályozza őket a szoros kapcsolat önnön materiális érdekeikkel..:))

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 11:22:08

@abdul hackeem:

Jó ez a videó: még egy bizonyíték arra, hogy már a rómaiak is magyarul beszéltek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 11:28:04

@zipe moha:

A bankárokat nem akadályozza a materializmus: számukra MINDEN LEHETSÉGES, ők képesek pénzt teremteni a semmiből.

zipe moha 2018.01.03. 11:35:21

@neoteny: ...már csak az eltüntetésének / kivonásának/ gazdasági hasznusulásának semlegesítésével akadnak gondok....az emberi mohóság , kapzsiság jelenvaló mennyisége sem elegendő, hogy kiporszívózza a rendszert...pláne mivel folyamatosan kellenek a stimulációk... ezért folyamatosan keletkeznek az újabb "feleslegek"...nem a kamatos-kamat rágja most a rendszert...hanem a pénz felesleg / különbözet újratermelése..

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 11:41:21

@zipe moha:

"mivel folyamatosan kellenek a stimulációk... ezért folyamatosan keletkeznek az újabb "feleslegek"..."

Ebben egyetértünk.

2018.01.03. 11:48:03

@ricardo:
most úgy tűnik, hogy kelet-közép európában a nemzeti nagytőkések győzhetnek a globális óriásvállalatokkal szemben.

GroundHog 2018.01.03. 11:52:00

Ilyen, amikor az elmélet elsuhan az élet mellett. (fölött, allatt, bárhol, de véletlenül sem találkoznak.)

Mert az, hogy a globális kapitalizmus százmilliókat húzott ki a mélyszegénységből tény. És ha globálisan nézzük, tényleg olyan picike a gazdagodó tőketulajdonosok köre, hogy szinte statisztikailag el is hanyagolható. Mint ahogy afölött is át lehet siklani könnyedén, hogy "Ebben a játékban az alacsonyan képzett nyugati munkavállalók éppen a rövidebben húzzák, de ez teljességgel érthető -- és helyes. Más kérdés, hogy ezzel olyan kulturális és szociális törésvonalak kerülnek felszínre, amelyeket korábban elfedett a közös nyugati projekt sikeressége."

De tényleg, nyugaton a leszakadó "dolgozó szegények" és a jövőjüket vesztő középosztály miért örvendetes mellékkörülmény? Az ebből fakadó protestszavazatok és a terjedő populizmus mennyivel tud többet, mint a jelenségekre süket és vak hagyományos centrumpártok? Az így bekövetkező globális átrendeződés eddigi haszonélvezői az autokrata és antidemokratikus rezsimek, akik egyébként nem a globális kapitalizmus iránti elkötelezettségükről híresek, de ez pontosan miért is jó? És hogyan járul hozzá a világbékéhez?

Az adóoptimalizálásnak is eléggé egyoldalú ez a bemutatása, mert egyfelől ami legális nem feltétlenül azért legális, mert társadalmi konszenzuson alapul, hanem mert bizonyos államok elitje saját pénzügyi hasznát látva törvényessé teszi. Ez a state capture tankönyvi példája. A globális jövedelemszerzés és a helyi adózási fennhatóság olyan széles kaput tár bizonyos kiválasztottak számára, amit erős túlzás lenne kiskapunak hívni. Szerintem a cikkben leírt elmélkedés erős csúsztatás és aligha alkalmazható például a világcégek által évekig használt és nem önként feladott "double Irish" sémájára, még akkor sem, ha ez is legális volt.

Ja, és ne felejtsük el az automatizálás és robotizáció gyors terjedését, ami szintén örvendetes a globális kapitalizmus szempontjából, hiszen tovább növeli a hatékonyságot, de pont azokat a százmilliókat teszi földönfutóvá egy-két évtizeden belül újra, akik gyarapodásán most annyira örvendezünk.

Értem én, hogy az állam minden rossz forrása, az adó lopás, aki pedig nem képes tőkéssé válni az dögöljön meg, ha épp nincs szerencséje, hisz bérrabszolgaként nem saját sorsának kovácsa. De ha a piac mindenek felett áll, akkor miért van az, hogy a globális kapitalizmust 2008-óta nem a piac tarja el, hanem azok a szerencsétlen adófizetők, akik nevében a jegybankok megmentették a túl nagyra nőtt bankokat és vállalatokat attól, hogy szembenézzenek saját maguk teremtette látszatviláguk kudarcával? Ingyenhitellel, likviditáspumpával sikerül a világnak nagyjából két százalékos növekedést elérni. Ha a kapitalizmus minden bajra ír, akkor miért van, hogy saját játékszabályait nem tartja be?

zipe moha 2018.01.03. 11:56:35

@neoteny: ...maguk a "kapitalisták" ismerik be..hogy a szabad piac nem kívánatos...amikor számtalan eszközzel szubvencióval " finomra hangolják"...ám amikor a "finomra hangolás" ( beavatkozás) válik a rendszer lényegévé, akkor a rendszer a beavatkozások ( eltérítések..melyek targetje a monopoliumuk elérése)versenye a továbbiakban...ekkor a kapitalizmus megszűnik...megszünt ui: valami más lett, de az már nem kapitalimus.. fél-uton van a magán tervgazdaság felé..:))

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 12:11:11

@zipe moha:

Nagyjából ebben is egyetértünk.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.01.03. 12:14:32

Gratula Béndek Úr.... Ez a poszt egy kicsit olyan Nietzschés... a posztíró nem hajlandó a begyökereződött konvekciók szerinti hazudozásra.

abdul hackeem 2018.01.03. 12:14:59

@neoteny: Mit adtak nekünk a rómaiak?
ROMANES EUNT DOMUS!

2018.01.03. 12:36:18

@zipe moha:
orbánék ezt el kezdték szépen lebontani. nacionalizálták a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort. úgy, hogy megtámogatták a városi gyáripart. vidéken maguk mellé állították a szakmunkásokat és a reálértelmiséget. és ha 18 tavaszán is nyernek, akkor az évtized végére átrendezik a terepet kereskedelmi média, kereskedelmi bankok, hipermarketek világában. nacionalizták közművek, közüzem nagy részét, a közlekedést a kormányok nem tudták eladni, a távközléssel eddig nem próbálkoztak. a brit kilépés után a vodafone védtelen lesz. csak persze ezzel egy újabb válságot generálnak. mert egyrészt a beruházások egy része nem fog megtérülni. másrészt tudnak majd termelő munkahelyenekét 10 millió forintokat adni. azzal, hogy orbán elárulta a nemzeti radikalizmust a fidesz kormánynak egy ellenfele van. a fidesz önkormányzati másodvonala. ők abban érdekeltek, hogy a rendszert még tovább bontsák.

2018.01.03. 12:38:46

természetesen vona árulta el a nemzeti radikalizmust. és így orbán előtt gyakorlatilag megnyílt egy újabb kétharmad lehetősége.

zipe moha 2018.01.03. 12:46:31

@444: ...bontani könnyű...építeni nehéz....ui: bontani könnyű pláne úgy, ha erre a megbízás (valamilyen oknál fogva ) globális térből érkezik..:)...még is mit gondoltál?...kísérleti projekt volt a kelet-európai átalakítás...ez is az...mire jó?...dinamizál egyrészt...( szokásos ciklus -elem)..másrészt, hááát..:))

2018.01.03. 13:10:54

@zipe moha:
orbán nem a globális kapitalisták kísérleti egere. hanem egy politikus. aki nem a hatalmat osztja meg, hanem a politikai ellenfeleit.

abdul hackeem 2018.01.03. 13:54:06

@444: Én is ügyes üzletember vagyok.
Ízig-vérig kapitalista.
Vennék erőművet.
Lehet?

2018.01.03. 14:26:20

@abdul hackeem:
ha kormány közeli pozícióba kerülsz, akkor bárki vehet. egy gázszerelő is. amint a mellékelt példa mutatja.

a szociálliberálisok eladták az erőműveket. kaptak érte pénzt. és azt kiosztották nyugdíjasok között. orbán azt mondja, hogy inkább vegyünk erőműveket. és úgy pénzt a nyugdíjasoknak. nyomtassunk színes papírokat árpád-házi szent erzsébettel. amiből lesz 3% infláció. ugyanez vásárlás helyett eladással kombinálva 30% inflációt eredményezett a világhírű közgazdászokkal.

Janossz 2018.01.03. 14:29:55

@abdul hackeem: Hogyne lehetne! Csak előtte igényelj csekket a Lendvai utcából, utalj egy sértőn túli összeget, a közlemény rovatba jelöld meg a vásárolni kívánt üzemet. Így megy ez.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 14:54:16

@444:

"amiből lesz 3% infláció."

"A kiemelt tóparti üdülőkörzetek közül leginkább a Velencei-tó környékén emelkedtek a lakásárak. A növekedés mértéke 37,1 százalék volt, míg a Balaton térségében 22,6 százalékos volt az áremelkedés az elmúlt három évben – közölte az FHB Bank az üdülőpiaci elemzésében."

"Átlagosan 11,6 százalékkal, reálértéken 8,6 százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak az idén az első negyedévben éves szinten, ami lassulás a 2016. év végi 15,2 százalékhoz, illetve 13,5 százalékhoz képest – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakásárindex-jelentéséből.

Az első negyedév alatt ugyanakkor nominális alapon 2,6 százalékos lakásár-emelkedést mutatott országos átlagban az MNB lakásárindex legfrissebb értéke, ami gyorsabb negyedéves dinamikát jelez az előző negyedév mintegy 1 százalékos növekedésénél.

A lakásárak negyedéves növekedése Budapesten az előző időszaki 2,4 százalékról 3,8 százalékra gyorsult, éves alapon azonban így is lassulás tapasztalható, miután a 2016. év végi 23,5 százalékról 2017 első negyedévére 16,9 százalékra mérséklődött az árak növekedési üteme.

Vidéken a városokban lassult a dinamika negyedéves és éves alapon is, azonban így is egy év alatt 9,2 százalékkal nőttek az árak.

A községekben az év végi csökkenés után az első negyedévben ismét a lakásárak 3,8 százalékos emelkedését lehet megfigyelni, amellyel éves alapon 11,2 százalékkal nőttek az árak."

"a kínálati bérleti díjak két év alatt 2012 és 2014 között több mint 36 százalékkal drágultak átlagosan"

"A lakásbérleti díjak emelkedése a vidéki régiókat sem kerüli el. Az egyetemi városok esetén ugyanis átlagban csaknem 6%-kal emelkedtek az árak, tény azonban, hogy ez a szám jelentős területi különbségeket takar. Míg Győrben és Debrecenben érdemi változás nem történt, addig Veszprémben 21%-os, Egerben pedig 17%-os emelkedés tapasztalható. Mindössze egyetlen egyetemi városban, Miskolcon csökkentek az árak, 2%-kal – derül ki az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből."

"A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2017. I. félévében átlagos havi 79 ezer forintos költésből a legtöbbet, egy főre vetítve átlagosan 21,3 ezer forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra fordítottunk. Tavaly ugyanebben az időszakban 8 százalékkal kevesebből megúsztuk"

"Az élelmiszerek azonban a legutóbbi szeptemberi adatokat figyelembe véve, egy év alatt az élelmiszerek ára 3,1 százalékkal emelkedett. Ezen belül a vaj, vajkrémé 16,5, a sajté 9,5, a sertéshúsé 8,5, a kávéé 7,1, a kenyéré 5,9, a párizsi, kolbászé 5,8 százalékkal. A baromfihús ára 12,9 százalékkal csökkent, köszönhetően az év eleji 27-ről 5 százalékra csökkentett áfának, azonban például a csirkemell kilója a tavaszi árakhoz képest mára mintegy 10 százalék drágult."

2018.01.03. 15:13:47

@neoteny:
na de ezekkel a termelők haszna növekszik. és egyre inkább arra lesz igény, hogy visszavegyék a feldolgozóipart és a kereskedelmet.

2018.01.03. 15:14:51

@Janossz:
de ez 2010 előtt is így volt. csak a pártközpont másik utcában volt. másik városban. másik országban. egy másik kontinensen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 15:20:50

@444:

"na de ezekkel a termelők haszna növekszik."

A _nominális_ hasznuk növekedhet (az sem szükségszerűen minden termelő esetében), de a _reál_hasznuk nem növekszik, ugyanis többet kell fizetniük az inputjaikért (és a saját fogyasztásaikért is).

Ha a(z ár)infláció jó lenne a gazdaságnak, akkor a hiperinfláció lenne a legjobb a gazdaságnak: akkor Venezuelának lenne a legjobb gazdasága mai napság.

ijontichy 2018.01.03. 15:37:15

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: :-DDD Te tényleg képtelen vagy a saját élethossz kilátásaidon kívül eső módon gondolkozni.

Janossz 2018.01.03. 15:37:36

@444: "de ez 2010 előtt is így volt. csak a pártközpont másik utcában volt"
A játék neve hasonló volt, csak sokkal kisebb tétben.
És a törvény nem volt kibic hozzá.

Zuschlagot holmi 70 millióért börtönbe küldték, a kormányzó párt funkcijaként. Lőrinc bátyátok le se hajolna ennyiért.

abdul hackeem 2018.01.03. 15:59:02

@444: Ha orbán veszi az jobb? Miközben az MVM-nek 26,15%-os tulajdonrésze van a Mátrai Erőműben?
És még van pofád azt mondani, hogy "a szociálliberálisok eladták az erőműveket. kaptak érte pénzt." Baszki a támogatott hitel az RWE pénztárába ment, mégcsak nem is kaptunk semmit, csak rezsiszilárdot, meg pénztároslőrincet. Ez neked jó? Megáll a maradék eszem is a sunyi propagandától.

abdul hackeem 2018.01.03. 16:06:07

@Janossz: Ez jó, most már van know-how. :-)

2018.01.03. 16:19:43

@neoteny:
de ezzel egy időben a termelő eszközök és a föld vásárlását támogatják. és a kereskedelmi-szolgáltató szektort adóztatják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 16:27:26

@444:

Ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy az (ár)infláció nem 3%-os.

2018.01.03. 16:30:27

@neoteny:
amit orbánék csinálnak az messze nem jó, hosszú távon nem is lehet csinálni. de jelenleg nincs jobb.

2018.01.03. 16:36:51

@neoteny:
ez a magyar inflációs görbe.
www.inflation.eu/images/charts/infl-chart-3-1-36.jpg

a nagy privatizációs évtized:
1988 15.75 %
1989 17.13 %
1990 28.26 %
1991 34.85 %
1992 23.72 %
1993 22.52 %
1994 18.82 %
1995 28.25 %
1996 23.64 %
1997 18.32 %
1998 14.24 %

2018.01.03. 16:42:07

@neoteny:
tehát ebben a társadalomban nem az van, hogy az infláció 3% fölé megy, akkor majd mondják, hogy kormányváltást. pláne rendszerváltást. mert visszaemlékeznek, hogyan is volt a rendszerváltás. mennyi volt az infláció. úgy 15-35%.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 16:49:15

@444:

"de jelenleg nincs jobb."

Hogyne lenne: az államhatalom mértéke csökkentésre kerül. Egyre kevesebbet adóztat az állam, egyre kevesebbet támogat, egyre kevesebbet szabályoz. Egyre kisebb a szocializmus mértéke.

Ennek egyik lehetséges metódusa az államhatalom devolúciója az önkormányzatok felé, a helyi szintekre. De Mo-n épp' ennek a fordítottja történik: a központi államhatalom magához ragad mindenféle önkormányzati jogosítványokat, ha nem közvetlenül törvényekkel, akkor "a pénztárca hatalmával": attól tesz függővé önkormányzati finanszírozásokat/támogatásokat, hogy milyen mértékben járulnak hozzá az önkormányzatok a működésükbe beleszólásra a központi államhatalom által. Ha szerinted ez a lehetséges legjobb út, akkor nem világos, hogy miért bugyogsz arról, hogy a városállamoknak ki kellene harcolniuk a szabadságukat meg a "félszuverenitásukat".

abdul hackeem 2018.01.03. 16:52:47

@444: Ha orbán veszi az jobb? Miközben az MVM-nek 26,15%-os tulajdonrésze van a Mátrai Erőműben?
És még van pofád azt mondani, hogy "a szociálliberálisok eladták az erőműveket. kaptak érte pénzt." Baszki a támogatott hitel az RWE pénztárába ment, mégcsak nem is kaptunk semmit, csak rezsiszilárdot, meg pénztároslőrincet. Ez neked jó? Megáll a maradék eszem is a sunyi propagandától.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 17:01:16

@444:

"tehát ebben a társadalomban nem az van, hogy az infláció 3% fölé megy, akkor majd mondják, hogy kormányváltást."

A Nagy Recessziónak Mo-ra begyűrűzéséből mégis kikerekedett egy kormányváltás. Majd az lesz az érdekes, hogy mit csinál Orbán meg Matolcsy amikor a Fed meg az ECB elkezd kamatlábat emelni.

Janossz 2018.01.03. 17:26:38

@neoteny: Mit csinál?
Ráfogja a Sorosra.

2018.01.03. 17:50:30

@neoteny:
akkor jön az, amit drábikék mondanak. bocsássanak ki helyi pénzt. amivel persze egy újabb válságot generálnak.

2018.01.03. 18:00:27

@abdul hackeem:
egy szóval se állítottam se azt, hogy jól van. és azt sem nem. most mészárosék kapják a pénzt. aztán ez neked lehet, hogy nem tetszik. nyerjél választást. a liberálisnak mondott társasággal szemben szinte bármit csinálhatnak. ez a társaság nem érti, hogy egy 150 éves sztorinak vége van. ahogyan az oszmán török kornak is vége szakadt. csak most úgy tűnik, hogy a magyarországi németek hülyébbek. és nem hirdetik meg a nemzeti kereszténységet.

2018.01.03. 18:02:37

@Janossz:
soros az amerikai fed jelképe.

Janossz 2018.01.03. 18:06:10

@444: Szóval már most ráfogjátok, előre.

Janossz 2018.01.03. 18:07:58

@444: Mi az a 150 éves sztori? Ez már tegnap se volt tiszta egészen...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 18:17:48

@444:

Mo-n helyi pénz van: a magyar forint.

2018.01.03. 18:22:30

@Janossz:
találd ki, hogy magyarországon mi az amiből minden úgy 150 éves.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.03. 18:30:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Már önmagad karikatúrája vagy. Már komolyan nem lehet téged venni. Hozzáteszem, Stefi jobb volt mint te.

abdul hackeem 2018.01.03. 18:33:07

@444: Az RWE kapja a pénzt, mészárosék tulajdonrészt szereztek egy olyan vállalatban, amelyre azt mondták, hogy stratégiai, nemzethy, rezsiharc, stb. Ugyanez a Dunamenti Erőmű pepitában a garancsiékkal, az MKB lőrinccel, a turisztika tiborczcal stb. stb.
Nem választást akarok nyerni, hanem normális, kiszámítható kormányzást az orbáni karvalytőke és lopás helyett. Ahogyan itt: @neoteny: leírta.

2018.01.03. 18:33:25

@neoteny:
drábik ezt hirdeti:
en.wikipedia.org/wiki/Freiwirtschaft
a natürliche wirtschaftsordnung magyarországi képviselője a zsidó hertzka tódor volt. ezek a zsidók a budapestet a kárpát-medence egészének tőkepiaci központjává akarták tenni. nem értik, hogy auschwitz trianoni hazaárulásból következett. nem abból, hogy a magyar királyságot felosztották, hanem ahogyan felosztották.

2018.01.03. 18:34:37

@abdul hackeem:
mi az, amit nem tudsz kiszámítani. azt, hogy a hvg-t veszi meg schmitdt mariska, vagy az rtl klub mikor szűnik meg?

abdul hackeem 2018.01.03. 18:47:55

@444: "Orbán annyival csatlakozott Morawieckihez, hogy megjegyezte, ez a kérdés Oroszország és Németország között található, és ennek a térségnek meghatározó ereje Lengyelország, így Magyarországnak is érdeke, hogy erős maradhasson. Orbán nem hisz abban, hogy nemzeti tulajdonban álló gazdaság nélkül erősek tudnának lenni ebben a régióban.

Egyikünk sem akar német pénzen élni

– mondta Orbán, de arról nem beszélt, hogy mi a helyzet az Oroszország irányából érkező pénzzel."
index.hu/belfold/2018/01/03/orban_viktor_lengyel_orszag/
Pont leszarom a vén hazudozó szipirtyót, tévét meg időtlen idő óta nem nézek, nem kell a hülye troll terelésed, összekeversz valakivel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 18:54:00

@444:

"a magyar királyságot felosztották, hanem ahogyan felosztották"

Már a rómaiak megmondták: vae victis. Háborúkból vagy ki kell maradni, vagy meg kell nyerni azokat: elveszíteni őket rossz ómen az álmoskönyv szerint. De minimum jókor és jól kell tudni köpönyeget forgatni.

Janossz 2018.01.03. 19:02:00

@444: Te szegény! Azt nem mondták a népfőiskolán, hogy Ferenc Ferdinánd milyen térképeket rajzolgatott a Monarchia kisebbségeivel?
Nagyon hasonlítanak a trianoniakra... A Habsburgok is zsidók voltak tán?
Megtalálod itt, 1906-ból!
www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20150128-ha-ferenc-ferdinand-lep-tronra-fennmarad-a-monarchia.html

2018.01.03. 19:14:56

@Janossz:
konkrétan így nézett volna ki vereinigte staaten von gross-österreich (1906):
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Greater_austria_ethnic.svg
jelzem a térképet egy román rajzolta. amúgy a habsburgoknak kik hiteleztek? a csehszlovákok? a második háború után bécsben miből lesz pénz? magyarokat szidják. menjenek ausztriába.

midnightcoder2 2018.01.03. 19:25:51

"Ebben a játékban az alacsonyan képzett nyugati munkavállalók éppen a rövidebbet húzzák, de ez teljességgel érthető -- és helyes."

20 éven belül a jól képzett nyugati munkavállalók is a rövidebbet fogják húzni. Mert hogy addigra jól képzett munkavállaló Kínában és Indiában is lesz, és a gazdaság központja addigra már végképp átkerül abba a régióba. A világ másik feléből pedig nincs értelme oda szolgáltatni. Ráadásul addigra már jól megerősödik a robotika, és a mesterséges intelligencia - további melóhelyeket számolva fel, és nem csak a képzetlenek körében. És ezeket a robotokat a kicsi kínaiak fogják gyártani, és üzemeltetni.
A csóró európai pedig nyelheti majd az éhkoppot. Persze lehet, hogy ez neked nagyon tetszik itt és most, de 20 év múlva neked, vagy a gyerekednek már nem annyira fog.

midnightcoder2 2018.01.03. 19:31:15

@neoteny: "Hogyne lenne: az államhatalom mértéke csökkentésre kerül. Egyre kevesebbet adóztat az állam, egyre kevesebbet támogat, egyre kevesebbet szabályoz. Egyre kisebb a szocializmus mértéke."

Ja. Csak akkor fel kell számolni a szociális rendszert, a minimálbért, el kell törölni az emberi jogokat, és visszaállítani a vadkapitalizmust. Elvben akár működhetne is, csak az a gond vele, hogy Európa még ezzel együtt is vesztésre állna. Csökkenő népesség, amit ugyan növelhetsz déli bevándorlókkal, csak azzal felszámolod a kultúrát és lerombolod a közbiztonságot. A kicsi kínaiak ebből a szempontból sokkal jobb helyzetben vannak: bár már ők sem annyira szaporák, de még mindig szinte korlátlan mennyiségű olyan ember van a térségben, aki már 3000 éve is civilizációt épített.

2018.01.03. 19:32:29

@Janossz:
szóval ez nagyon egyszerű. a pesti zsidók közül az úgymond liberálisok ellenzik azt, hogy a többségi és a kisebbség összekapcsolódjon. és őket a nemzeti korporációk (amit együttműködésnek fordítanak, mintha az az kooperáció lenne) politikai értelemben kivégzik. soros alapítványi hálózatát. de ezt izrael legitimálja. és oroszország. és a német néppárt. és bécs. és varsó. mindenki, aki számít. ebben lényegében konszenzus van. és jelen állás szerin ezzel orbán megnyeri a 18-as választást is úgy, hogy lényegében nincs komolyan vehető kihívója. szél bernadett hogyan fogja központilag igazgatni komádit. szél bernadettnek hány embere ül várja, hogy átvegyék a kormányhivatalok irányítását. hol van az a legalább 10,000 főből álló szakapparátus, amelyik a térségek igazgatását átveszik alsó, közép és felső szinten átveszik. pesten lehet, hogy van egy megosztott ellenzék. azt verik szét. és ha kell, akkor budán is. ha a hülye németek (nem minden német hülye, hanem a hülye németek) melléjük állnak.

Janossz 2018.01.03. 19:36:01

@444: Nem tűnt fel neked, hogy ezek a térképek a Monarchia határain belüli közigazgatás újrafelosztásáról szólnak?
Van a birtokomban egy száz éves OBI katalógus.
Nem ám, Kiss Ernő és tsa. BP. Erzsébet körút... De olyan. Kétnyelvű. Német-magyar.
Az aradi Piata Obor-on tettem szert rá. Vagy egy kiló, nagyon szép grafika, nyomdai munka.
Ha a rasszizmus még nem falta fel az utolsó agytekervényed, próbáld meg elmagyarázni, mi érdeke lett volna az akkor hasító zsidó termelő-kereskedő cégeknek egy 50 milliós egységes piac szétrobbantásában. Kösz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 19:45:10

@midnightcoder2:

"el kell törölni az emberi jogokat"

Milyen emberi jogokat kell eltörölni?

"[a kínaiak] már 3000 éve is civilizációt épített[ek]"

_Milyen_ civilizációt építettek? Különféle kínai uralkodók fővesztés terhe mellett tiltották a tengeri (kül)kereskedelmet: a 16. században még a kétárbócosnál nagyobb hajók építését is halálbüntetéssel szankcionálták. Akkor, amikor a nyugati népek épp' elkezdtek kirajzani világszerte a hajóikon.

en.wikipedia.org/wiki/Haijin

abdul hackeem 2018.01.03. 19:47:12

@444: Neked a nemzeti korporáció az, hogy lőrinc bevásárolja magát az MVM mellé a Mátrai erőműbe. A kisebbség a többség mellé. Szó szerint. Félállami, mit szólsz?
Ha a fő uszítókat majd lecsukják, azonnal lesz 10000+ szakapparátus, ne aggódj.

abdul hackeem 2018.01.03. 19:52:41

@midnightcoder2: Ne aggódjál már, ha így megy tovább minden, akkor 20 év múlva minden csóró európai a mészáros&mészáros művekben fog gazdagodni.

Janossz 2018.01.03. 19:54:46

@444: " hol van az a legalább 10,000 főből álló szakapparátus, amelyik a térségek igazgatását átveszik alsó, közép és felső szinten átveszik. "
Sokan vannak, mint az oroszok. Csak az államapparátus működése valahogy khmm., nem látszik zökkenőmentesnek mostanában. Unokaöccsökkel, keresztfiúkkal nem úgy megy a királykodás. :-)
Külön pikáns lesz, ha egyszer elszánják magukat a létszámcsökkentésre, és persze nem a csókosokat, hanem a még ott lévő, megtűrt valamelyest hozzáértőket kezdik el kirugdalni. Inkább ne tudjuk meg!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.03. 20:03:02

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Én nem törekszem sztárságra, nem akarok "jó" lenni. Én leginkább az igazságtól és a jótól szerzek gyönyörérzést. Na jó, bevallom, vannak azért bizonyos külső és testi vágyaim is... de igyekszem őket nem előretérbe helyezni, pl. szeretem a pénzt és a női szépséget, de ezeket sose helyezem a lelki gyönyörök elé.

2018.01.03. 20:05:44

@Janossz:
a magyar királyságot akarták szétverni azért, hogy a magyar nemességet felszámolják. ahogyan ezt részben meg is tették az első és a második háború után. szedjük elő a kataszteri iratokat? és nézzük meg, hogy az első háborúban megnyomorított családokat kik adósították el? kik vették el a földjeiket, házaikat? kik vásárolták fel a belvárost. kik juttottak nagy összesgű hitelekhez. kik birtokolták a bankokat. egyes zsidó családok. nem az összes. hanem egyesek.

a serpenyő ellenkező oldalába is van mit rakni. debrecenben a városi múzeum úgy lett, hogy löfkovics bácsi mondta, hogy na jól van. érmegyűjteményét felajánlja a városnak. aztán kirobbant az első háború. és után már a cél a város kifosztása volt. debrecenben a belvárosnak nagyjából fele került a zsidóság kezébe. a városkörnyéki földek fele. a zsidók mondják, hogy milyen ügyesek voltak. mert ez a szabad piac. csak a szabadkőműves páholyiratok megmaradtak. és abból kiderült, hogy egyeseknek ez volt a tervük. a háborúval szétverik a térséget. és ezek után szabad piaci alapon kifosztják. ahogyan "liberalizálják" ukrajnát a "demokraták". a zsidóság egy istentelen része. és az izraelitákkal egyezett ki putyin. és orbán. és ennek az alkunak az eredménye az, hogy soros alapítványt felszámolják.

2018.01.03. 20:14:24

@neoteny:
magyarul hajóztak. hajin.

midnightcoder2 2018.01.03. 20:15:18

@neoteny: "Milyen emberi jogokat kell eltörölni?"
Szociális jogok, élethez való jog, méltányos bánásmódhoz való jog és ilyesmik. Akkor a vadkapitalizmust kell újra beizzítani. De így sem biztos, hogy működni fog: igazából a vadkapitalizmus és a protekcionizmus kombinációja a működőképes, lásd Kína. De ezzel is az a baj, hogy a robotizáció miatt ezt nem biztos, hogy még egyszer meg lehet ismételni.

"_Milyen_ civilizációt építettek? Különféle kínai uralkodók fővesztés terhe mellett tiltották a tengeri (kül)kereskedelmet: a 16. században még a kétárbócosnál nagyobb hajók építését is halálbüntetéssel szankcionálták. Akkor, amikor a nyugati népek épp' elkezdtek kirajzani világszerte a hajóikon."

Értem. Ezek szerint a civilizáció legfőbb ismérve más népek kifosztása, leigázása, lehetőség szerint kiirtása. Ezt eddig nem tudtam.

Janossz 2018.01.03. 20:17:11

@444: Tudjuk. A fingot meg óangolok thignek írták.

midnightcoder2 2018.01.03. 20:19:57

@abdul hackeem: Ennek is van némi esélye. 2050-re Nyugat-Európát el fogják árasztani a déli migránsok, amivel együtt jár majd az élet és vagyonbiztonság drasztikus zuhanása. A hülyébbjét persze simán agyonverik, de az értelmesebbje fogja a vagyonkáját és még idejében el fog húzni valamerre. Persze nagy része valószínűleg Kanadába vagy Ausztráliába megy, de szerintem elég sokan jönnek ebbe a régióba is.

Janossz 2018.01.03. 20:20:19

@444: Ezzel nem lehet vitatkozni.
Nálad összekeveredtek a zsidó Habsburgok a zsidó románok, a zsidó Princip, na meg a féldecik.
Attól tartok, örökre így maradsz.

Janossz 2018.01.03. 20:27:31

@midnightcoder2: " Ezek szerint a civilizáció legfőbb ismérve más népek kifosztása, leigázása, ..."
Igazad lehet. A civilizáció ismérve nyilván a bezárkózás, elszigetelődés.
Még mindig a dédédédédédédédapád barlangjában (vagy sátrában) csücsülnél.
És várnád a bunkóval az esetleg arra tévedő migránsokat.

2018.01.03. 20:34:33

@Janossz:
a magyar szabadkőművesek 80%-a zsidó volt. meg vannak a páholyiratok. ezt a saját nyilvántartásukból tudják. a tanácsköztársaság népbiztosai egy román kivételével mind zsidók voltak. ami nem azt jelenti, hogy a zsidóság körében nem voltak hazafiak. nem ezt jelenti, hogy nem tettek a magyar polgárosodásért. csak egy részük brutális magyarellenessé vált. ahogyan jelenleg is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 20:34:44

@midnightcoder2:

"Szociális jogok"

Mik a szociális jogok?

"élethez való jog"

Az élethez való jog eltörlése az, hogy bárkit büntetlenül meg lehet ölni. Ez a jog miért kerülne eltörlésre?

"méltányos bánásmódhoz való jog"

Mi a méltányos bánásmódhoz való jog?

"és ilyesmik."

Mik az ilyesmik?

"Értem. Ezek szerint a civilizáció legfőbb ismérve más népek kifosztása, leigázása, lehetőség szerint kiirtása."

Nyilvánvalóan nem érted: a civilizáció egyik legfőbb ismérve a szabad társulás jogának érvényesülése, ti. hogy minden _egyén_ azzal kereskedik -- vagy nem kereskedik -- akivel jónak látja.

nevetőharmadik 2018.01.03. 20:37:30

@ijontichy: Pedig valóban saját életén túl gondolkozik. Ő, a kapitalizmus abszolút haszonélvezője (már ha igaz az, amit az életstílusáról elmond) tét nélkül terjesztheti a fasságait, mert őneki már nem kell élveznie az eszméi gyümölcseit, ha netán mégis beérnének.

2018.01.03. 20:38:03

@Janossz:
a kínaiak mondják, hogy a hun és a han dinasztia testvérnépek. a magyar kínai kapcsolatoknak kulturális alapja ez az őseurázsiai kapcsolat.

2018.01.03. 20:51:05

@Janossz:
miből lett az angol thing szó? nem a fing szóból. de még azzal is összefügghet. az oxfordi nyelvészek összegyűjtik az ezzel kapcsolatos indoeurópai szavakat. és próbálják rekonstruálni a hangváltásokat és hangátvetéseket és jelentés átmeneteket. és arra jutnak, hogy az angol thing szó eredet az ősindoeurópai *tenk szó. ez egy rekonstrukció. és ennek jelentése "tág".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 20:53:49

@444:

"a magyar kínai kapcsolatoknak kulturális alapja ez az őseurázsiai kapcsolat."

No de Noé apánk révén mindenkivel kapcsolatban vagyunk: vagy a jelenhez időben közelebbi kapcsolatok erősebbek, mint a távolibbak?

Janossz 2018.01.03. 20:53:56

@444: Tudjuk ezt is.
Én meg csabai szlovákba oltott román vagyok, ha neked nem tetsző TÉNYEKET osztok meg egy kommentben.

De a te állításaidban ki kételkedhetne?
-68-ban népfelkelés volt Prágában
-ugyanakkor lázadás volt Pozsonyban
-de, ha éppen akkor lett volna 200 ezer menekült magyar lett volna Ausztriában, a ruszkik közelébe se menet volna Csehszlovákiának, sőt azonnal kivonulnak egész K-Európából.

Kaptatok a Főnitől 300 milliót turánkodásra, örvendj annak, a következő fél évet tréningezz a sámándobbal, az jobban áll neked az okoskodásnál!

2018.01.03. 20:59:43

@Janossz:
szóval nem én állítom, hogy thing és think a magyar "tág" (fejtágítás) szóval függ össze. hanem az oxfordi nyelvészek mondják, hogy ez a tág, tágít szóból jön. és azt szerintük az ősiségben úgy mondták: "tenk".

Janossz 2018.01.03. 21:05:43

@444: A hun szó rövidítés.
A kínai nagy falat a hunok ellen építették.

A rövidítés "A pusztában nyargalászó birkazabáló, vad népek, akiktől jobb félni" kifejezésből ered, azt most hirtelen nem tudom óangol, vagy apacs nyelven.

Mivelhogy nem mutatták meg sose az útiokmányaikat, így vonultak be a köztudatba. Akár több tucat nép, nemzetség, alkalmi társulásokban. Ezért nem volt fővárosuk, székhelyük.

Európába is így került a csapat, itt se volt még Dublini Egyezmény, így Cataloneumnál az ördög tudja hány ilyen keleti migráns ikszelt Rómával...
A többit majd a Kurultájon megtudod.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 21:05:54

@444:

"hanem az oxfordi nyelvészek mondják"

Hol?

2018.01.03. 21:10:56

@Janossz:
68-ban népfelkelés volt prágában. és ha az 56-os magyarság nem széled szét hanem a környéken marad, mert bízik a hazatérésben, akkor 68-ban könnyen lehetett volna rendszerváltás. persze a felvetés történelmietlen. de nem minden tanulságok nélküli. az emigránsok egy része csak köpködi magyarországot. ahogyan te is. ne rettegj attól, hogy egy senkiházi ausländer leszel németországban. hiszen a német nép befogadó. annyira. amíg az érdekeik úgy tartják.

2018.01.03. 21:12:12

@neoteny:
thing (n.)
Old English þing "meeting, assembly, council, discussion," later "entity, being, matter" (subject of deliberation in an assembly), also "act, deed, event, material object, body, being, creature," from Proto-Germanic *thingam "assembly" (source also of Old Frisian thing "assembly, council, suit, matter, thing," Middle Dutch dinc "court-day, suit, plea, concern, affair, thing," Dutch ding "thing," Old High German ding "public assembly for judgment and business, lawsuit," German Ding "affair, matter, thing," Old Norse þing "public assembly"). The Germanic word is perhaps literally "appointed time," from a PIE *tenk- (1), from root *ten- "stretch," perhaps on notion of "stretch of time for a meeting or assembly."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 21:18:07

@444:

Linket adjál, ne kopipásztát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 21:33:50

@444:

Köszönöm.

Habár több oxfordi kiadvány is szerepel az oldal forrásai között ( www.etymonline.com/columns/post/sources ), az az állításod, miszerint "oxfordi nyelvészek mondják", a tőled megszokott féligazságok egyike. Az oldal nem az oxfordi nyelvészek által lett készítve, hanem egy magánember által. Sok munka nélkül lehetetlen megállapítani azt, hogy mit mondanak ténylegesen az oxfordi nyelvészek és hogy honnét származik egy partikuláris eredetsor, különösen ami a PIE szavakat illeti.

anyadmajma 2018.01.03. 21:51:22

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: te csak egy egyszerű hazaáruló bolsevik geci akarsz lenni.
ja, de hát már elérted, te szarevő.

2018.01.03. 21:53:25

@neoteny:
ezek akadémikus források. erre mondom azt, hogy "oxfordiak". és nem hiszem, hogy ilyenformán féligazságoknál sokkal tovább lehet jutni.

kínai teng szó eredete repülő sárkány. persze lehet mondani, hogy a sárkány a tágra nyíló határban repült. mert szárnyalt a képzelete. és ebből lett a repülő sárkány meséje. és a kínai teng ilyenformán összefügg az angol thing és think és a thank szavakkal. jelentésátmenetekkel lényegében bármelyik két nyelv összekapcsolható. ez adott esetben segíti az idegen nyelv tanulását és a diplomáciát.

Janossz 2018.01.03. 21:54:49

@444: ."ne rettegj attól, hogy egy senkiházi ausländer leszel németországban. "
Miért kéne ettől rettegnem?
Most már román-szlovák-németmigráns is vagyok?
Én itt élek, kalandvágyból. Még ha szittya nemzettestvéreim nem is tölti el ez nagy örömmel.
Az adómból finanszírozott turánakadémiákat viszont mindig szívesen fogadják,
Ki érti ezt?

Janossz 2018.01.03. 21:56:30

@Janossz:" ezek akadémikus források "
Népakadémiaik, mi? :-))))

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 21:59:30

@444:

"jelentésátmenetekkel lényegében bármelyik két nyelv összekapcsolható"

Helyesen: fékeveszett fantáziálgatással bármelyik két nyelv összekapcsolható.

2018.01.03. 22:03:44

@Janossz:
PRINCIPAL SOURCES

Barnhart, Robert K., ed., Barnhart Dictionary of Etymology, H.W. Wilson Co., 1988.
Beekes, Robert, Etymological Dictionary of Greek, Leiden, Netherlands, Brill, 2010.
Buck, Carl Darling, A Dictionary of Selected Synonyms in the Principal Indo-European Languages, University of Chicago, 1949, reprinted 1988.
Cassidy, Frederic G., and Hall, Joan Houston, eds., Dictionary of American Regional English, Harvard University Press, 1985-2002.
de Vaan, Michiel, Etymological Dictionary of Latin and the other Italic Languages, vol. 7, of Leiden Indo-European Etymological Dictionary Series, Alexander Lubotsky ed., Leiden: Brill, 2008.
Farmer, John S., Slang and Its Analogues Past and Present, London, 1890.
Fowler, H.W., A Dictionary of Modern English Usage, Oxford University Press, 1926.
Gamillscheg, Ernst, Etymologisches Wörterbuch der Französischen Sprache, Heidelberg: Carl Winter, 1928.
Grose, Francis, A Classical Dictionary of the Vulgar Tongue, London, 1785; 2nd ed., London, 1788; 3rd ed., London, 1796; expanded by others as Lexicon Balatronicum. A Dictionary of Buckish Slang, University Wit, and Pickpocket Eloquence, London, 1811.
Hall, J.R. Clark, A Concise Anglo-Saxon Dictionary, Cambridge University Press, 1894, reprint with supplement by Herbert D. Meritt, University of Toronto Press, 1984.
Hindley, Alan, Frederick W. Langley, Brian J. Levy, Old French-English Dictionary, Cambridge University Press, 2000.
Johnson, Samuel, A Dictionary of the English Language, London, 1755.
Kipfer, Barbara Ann, ed., and Robert L. Chapman, Dictionary of American Slang, 4th ed., HarperCollins, 2007.
Klein, Dr. Ernest, A Comprehensive Etymological Dictionary of the English Language, Amsterdam: Elsevier Scientific Publishing Co., 1971.
Lewis, Charlton T., Elementary Latin Dictionary, Oxford, 1890.
Liberman, Anatoly, Analytic Dictionary of English Etymology, University of Minnesota Press, 2008.
Liddell, Henry George, and Robert Scott, eds., Intermediate Greek-English Lexicon, Oxford University Press, 1883.
McSparran, Frances, chief editor, The Middle English Compendium, University of Michigan, 2006.
Room, Adrian, Place Names of the World, 2nd ed., McFarland & Co., 2006.
The Oxford English Dictionary, 2nd ed., Clarendon Press, 1989.
Watkins, Calvert, ed., The American Heritage Dictionary of Indo-European Roots, 2nd ed., Houghton Mifflin Co., 2000.
Weekley, Ernest, An Etymological Dictionary of Modern English, John Murray, 1921; reprint 1967, Dover Publications.
Whitney, William Dwight, ed., The Century Dictionary and Cyclopedia, New York: The Century Co., 1902.
Zoëga, Geir T., A Concise Dictionary of Old Icelandic, reprint, University of Toronto Press, 2004.

2018.01.03. 22:06:04

@neoteny:
igen. de az nyugat-indoeurópai és a szláv nyelvek is így vannak összekapcsolva. a magyar-finn szópárhuzamokból egy komplett mothy python sorozatot lehetne forgatni.

2018.01.03. 22:17:05

@neoteny:
egy nyelvet elsődlegesen önmagából érdemes származtatni. a magyart magából a magyarból. ami nem azt jelenti, hogy nincsenek jövevényszavak.

talál szó etimológiája: Örökség, uráli kori tő magyar képzéssel. ⊗ A tőhöz vö.: cser. (KH., U., B.) tola- ’jön’; finn tule- ’ua.lesz’; ? ;lp. (K.) tollı̊- ’jön’; – szam. jur. to- ’ua.’; szam. szelk. tü-, tǖ- ’ua., megy’; stb. uráli *tule- ’jön’.

az, hogy (északról) vonulnak népek és tülekednek. az lehet, hogy innen ered. de hogy a magyar "talál" abból ered, hogy a lappok, arra, hogy "jön" azt mondják: "tolli". és ebből lett a magyar "talál". persze meg lehet magyarázni, hogy "rájön" valamire. ez a népies "tanál" választékosabb formája.

a népfőiskola azt mondja, hogy a magyart elsődlegesen magából a magyarból magyarázzuk. és utána keressük a kapcsolatot. akár a finnel. de egyik nyelvvel sem kizárólagosan.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 22:27:14

@444:

"de az nyugat-indoeurópai és a szláv nyelvek is így vannak összekapcsolva."

Te már mondtad azt is, hogy a LEGO nem ajándékozott játékokat magyar óvodáknak.

Te már mondtad azt is, hogy a Soros Alapítvány nem adott egy centet sem a magyar közoktatásnak.

Te már mondtad azt is, hogy a TESCO nem fizet iparűzési adót Debrecenben.

Te már mondtad azt is, hogy az International Student Union (ISU) által szervezett nemzetközi ételnap a debreceni önkormányzat által szervezett ételosztás volt.

A te állításaiddal kapcsolatban különösen fontos a _caveat emptor_ elv alkalmazása.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 22:28:48

@444:

"a népfőiskola azt mondja, hogy a magyart elsődlegesen magából a magyarból magyarázzuk."

Semmitmondó posztmodern bullshit: lingvisztikai szolipszizmus.

2018.01.03. 22:37:19

@neoteny:
ha magyart a magából magyarból magyarázzuk, akkor a "talál" a "tanál" választékosabb formája. erre az akadémia azt mondja, hogy ez népi etimológia. szerintük lehetetlenség, hogy ez ezzel függ össze. ez finnugor örökség. a lappok arra, hogy valaki "jön" azt mondták: "tolli". és ebből lett a magyar "talál". nem abból, hogy "tanál". azt csak a nép okoskodja ki. a népfőiskola azt mondja, hogy a lapp "tolli" szó összefügghet a tülekedik szóval. de azt elsődlegesen nem abból eredeztetjük. hanem magából a magyarból. tol, tolakodik, tülekedik. és rájön. ez egy finn-ugor kapcsolat. de nem eredet.

2018.01.03. 22:52:00

@neoteny:
tehát a tolakodik, tülekedik, dulakodik, düledezik. de ezek egy része nyelvújítás. de attól még, hogy nyelvújítás lehet valamilyen kapcsolata az ősiséggel.

a tülekedik éppenséggel összefügghet azzal, hogy tolli (jön) és a tülekedik azzal, hogy tülkölnek. amikor az északi népek jönnek. jelentés átmenetekkel nyilván lehet összefüggéseket találni. pláne úgy, hogy hangváltások és hangátvetések is megengedettek. de ez egy esetleges kapcsolat. semmiképpen nem eredet. a népfőiskola szerint. mert a magyart magából magyarázzuk. az akadémia szerint nem. ez a vita.

vallási kérdés. a mta magyargyűlölő. és azt mondja, hogy a "talál" nem lehet a "tanál" változata.

2018.01.03. 22:55:46

@neoteny:
az akadémia álláspontja az, hogy a magyart lehetőség szerint sohasem a magyarból magyarázzuk. ezt Janossz, iontichy, Moin Moin, te is és a többiek, akik valamiért gyűlölitek ezt a népet. azért lett a geci orbán, orbán geci megválasztva, hogy elkergessen benneteket. és szétverje azt a politikai kultúrát, amelyik magyargyűlölő. és ez részben zsidó, részben német. de nem az összes zsidó, és nem az összes német.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 23:02:30

@444:

"ha magyart a magából magyarból magyarázzuk"

Semmitmondó posztmodern bullshit: lingvisztikai szolipszizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 23:03:32

@444:

"akik valamiért gyűlölitek ezt a népet"

Azért ne lovagold el magad: te és a többi népfőiskolások nem vagytok azonos a magyar néppel.

2018.01.03. 23:18:36

@neoteny:
a magyarok többségét gyűlölitek.

2018.01.03. 23:22:09

@neoteny:
az angolok az angolt elsősorban magából az angolból magyarázzák. az óangolból. és ezek után keresnek kapcsolatokat a többi nyelvvel. és az angol szavakat szógyökökre vezetik vissza. azért, mert az óangol is toldalékolt. a népfőiskola ugyanígy jár el a magyar nyelvvel. ezt nem fogadod el.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 23:22:15

@444:

"a magyarok többségét gyűlölitek"

Azért ne lovagold el magad: te és a többi népfőiskolások nem vagytok azonos a magyarok többségével.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 23:24:39

@444:

"az angolok az angolt elsősorban magából az angolból magyarázzák. az óangolból."

Amit meg a PIE nyelvből magyaráznak. Tehát szó sincs arról, hogy az angolok az angolt elsősorban magából az angolból magyaráznák. Ilyen ostobaságokat csak a te törzsi tudatod mondat veled.

2018.01.03. 23:37:16

@neoteny:
*kwo- also *kwi-, Proto-Indo-European root, stem of relative and interrogative pronouns.
It is the hypothetical source of/evidence for its existence is provided by: Sanskrit kah "who, which;" Avestan ko, Hittite kuish "who;" Latin quis/quid "in what respect, to what extent; how, why," qua "where, which way," qui/quae/quod "who, which;" Lithuanian kas "who;" Old Church Slavonic kuto, Russian kto "who;" Old Irish ce, Welsh pwy "who;" Old English hwa, hwæt, hwær, etc.

tehát leírják, hogy a who az kwo vagy kwi, de ennek semmi köze a magyar "ki" szóhoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.03. 23:39:05

@444:

"akik valamiért gyűlölitek ezt a népet"

Azért ne lovagold el magad: te és a többi népfőiskolások nem vagytok azonos a magyar néppel.

2018.01.04. 00:03:02

@neoteny:
az angolt egy feltétezett ősnyelvre vezetik vissza. ősi szógyökökre. a népfőiskola (czuczor féle) gyökelmélet ugyanezt mondja.

maradjunk a tág szónál. az a tár, vagy a táv (távolság) szavakkal összefügg. tágulj! felkiáltás jelentése: távozz! az akadémia azt mondja, hogy ezek nyelvújítások. kisebb részben azok. de nagyrészt ősi, vagy ómagyar szóképzés. és ehhez járult hozzá a nyelvújítás.

a tan. tán. talán. tanál. talál szavak összefüggnek. mert ezek ta- gyökből jönnek. és így épül fel a magyar alapszókincs. ezekhez járultak hozzá a jövevényszavak. ez a népfőiskolás elképzelés.

ezt tagadja az akadémia. szerintük a magyar alapszókincs döntő többségéről "bebizonyították", hogy finnugor örökség. és az összes többi magyar szó szláv, török vagy germán átvétel. vagy nyelvújítás. és ha nem, akkor ismeretlen eredetű.

lehetnek átvételek. de főleg a szlávval oda-vissza történtek hatások. és a török szavak egyezése részben ősi. dokumentáltan 16. századnál korábbi. hogyan vehették ezeket ha egyszer a magyarok a finnekkel éltek törzsközösségben. vándorkereskedők.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 00:07:25

@444:

"az angolt egy feltétezett ősnyelvre vezetik vissza."

Proto-Indo-European (PIE) is the linguistic reconstruction of the hypothetical common ancestor of the Indo-European languages, the most widely spoken language family in the world. Far more work has gone into reconstructing PIE than any other proto-language, and it is by far the best understood of all proto-languages of its age. The vast majority of linguistic work during the 19th century was devoted to the reconstruction of PIE or its daughter proto-languages (e.g. Proto-Germanic), and most of the modern techniques of linguistic reconstruction such as the comparative method were developed as a result. These methods supply all of the knowledge concerning PIE since there is no written record of the language.

en.wikipedia.org/wiki/Proto-Indo-European_language

2018.01.04. 00:21:19

@neoteny:
ez politika. rengeteg pénzt költöttek arra, hogy az angolt világnyelvvé tegyék. de az akadémikus nyelvészet (amire azt mondom, hogy "oxfordi") nem jutott addig, hogy elővegyen egy magyar szótárt. állítólag london a második legnépesebb magyar város. de nem akadt még egy ember, aki ezeket észrevette volna. dehogy nem. tehát ezek nem új felismerések. ezt már károliék is mondták. amikor bibliafordításokat összevetették. vagy vörösmarty. a magyar felvilágodás. és ezt kellett kulturálisan elnyomni. előbb német, később zsidó nyomásra. tessenek már megnézni, hogy kikből állnak a filoszemiták. csak nem az összes német. nem az összes zsidó.

de a komment csatornában tesztelve is nyilvánvaló, hogy jelentős részben ebből a körből kerül ki a magyar gyűlölet.

maradjunk a kérdőszavaknál: Old English hwær, hwar "at what place". hol? erre még senki sem jött rá? oxfordiak rengeteg pénzt költve keresték ezeket a szó párhuzamokat. csak épp eddig nem jutottak el. dehogy nem. hanem az a cél, hogy ilyen kapcsolat ne legyen. mert ez németek, majd a zsidók kívánsága. és oxfordi bölcsészek a politikai szolgálói. a brit birodalmi politikai kiszolgálói.

ijontichy 2018.01.04. 00:26:05

@444: "a magyarok többségét gyűlölitek" Ez a tünet nálatok már rég klinikai szintű kezelésre szorulna. Mondhatni népbetegség :-/
Hiába no, tanulhatsz bármennyit, valahol még mindig Móricz Tragédiájának Kis Jánosa vagy.

2018.01.04. 00:43:18

@ijontichy:
de basszus, te csak személyeskedsz. mondj már egy dolgot, amit magadtól gondolsz vagy legalább fele részben eredetinek találsz. amit IJONTICHY gondol. az micsoda.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 01:36:25

@444:

"a magyar gyűlölet"

Azért ne lovagold el magad: te és a többi népfőiskolások nem vagytok azonos a magyarokkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 02:10:47

@444:

"te csak személyeskedsz"

Még ha így is lenne a helyzet, ezzel épp' neked mi problémád lehetne?

ijontichy 2018.01.04. 02:37:44

@444: Az a mérhetetlen mennyiségű hablaty, amit itt felbugyogsz, sok szóra nem érdemes. Valahogy a mennyiség az istennek se akar átcsapni minőségbe.

Csak a népfőiskolán hiszik azt, hogy vannak még polihisztorok. Népfőiskolai téveszme a sokoldalú középszerűség mindenek felett álló tökélyével áltatni magunkat. Ez a műkedvelő nyelvész, történész, szervező, informatikus, etnográfus és valahány rovat a FEÁOR-ban (bis digitálisz népművelő) nagyon szép... de mikor ültél neki komolyan megcsinálni legalább egy megvalósíthatósági tanulmányt? Mert a világ nem csak brainstorming-ból áll. "Rómában élj úgy, mint a rómaiak" - szól a mondás. Kimegy a népfőiskolás a határon túl, oszt öt percre nem képes befogni a száját. Az első lélegzetvételnyi szünetben már előadja, hogy "mi magyarok ezt meg azt, így meg úgy szoktuk csinálni". Ex cathedra + egy szelet papír (hogy magasabb legyen). Amikor rázizzen, hogy a kutya se kíváncsi rá, elkönyveli, hogy mindenki bunkó, meg utálja a magyarokat. Legendás ahogy '45 után a japók mindenfelé mentek és fényképeztek, jegyzeteltek... tanultak! Nem a világot akarták a japán stíl mindenek felett álló nagyszerűségéről meggyőzni.
Ami pedig a bizniszt (mármint a MÁSOK! biznisze iránti vonzalmadat) illeti:
A katkó templom előtt, a kapu két oldalán áll két koldus. Az egyik kezében kereszt Jézussal, a másiknál a Dávid csillag. Vége a misének, jönnek kifelé a hívek. Látják a két koldust. A keresztet tartó kalapjába bőven hull az alamizsna, a másik egy petákot se kap. Egy jólelkű szamaritánus odalép hozzá:
- Ember, hát nem látja, hogy ez egy keresztény templom? Menjen máshova, vagy dugja el azt a csillagot, mert így éhenhal.
Mire emberünk elvigyorodik és átkiált a másik koldusnak:
- Hallod Chaim, ez a mesüge akar minket az üzletre tanítani.

Gyűlölet? Szó nincs róla.

2018.01.04. 08:20:16

@ijontichy:
de mi az, amit IJONTICHY gondol. az, hogy nincsenek polihisztorok. nehogy már valaki széleskörűen legyen művelt. miért ne lehessen? mert te liberális vagy. egy nagy francokat. senkiháziak vagyok.

2018.01.04. 08:21:42

@ijontichy:
in rome do as romans do. szól a mondás. remek. ez setben magyarországon élj úgy, mint a magyarok.

2018.01.04. 08:25:42

@ijontichy:
a vicced arról szól, hogy kohn und grün ügyeskednek. rendben van. ezzel mit akarsz mondani? hogy a zsidók nem árutermelők, hanem ügyeskedők?

Lavinia Pinkerton 2018.01.04. 08:37:26

@444:
A vicc arról szólt, hogy a magyarok az ostoba zsidógyűlöletükkel olyan átláthatók, hogy a zsidók még ezen is jól tudnak keresni.

Most tűzd ezt is a széleskörű műveltséged mellé a polihisztidbe, mert ingyen tanítlak, te nép.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 08:38:48

@444:

"nehogy már valaki széleskörűen legyen művelt."

Te összekevered a fékeveszett fantáziálgatásra való hajlamosságot a széleskörű műveltséggel.

2018.01.04. 10:11:39

@Lavinia Pinkerton:
magyarországon van két kényszerbetelepített népcsoport. a magyar nép sose akarta, hogy idejöjjenek. mert mindkettő kultúrája az, hogy uralkodni akar a többi népcsoport felett. ez a németség és a zsidóság. ebből tartósan legfeljebb az egyik maradhat úgy, hogy a magyarok azoknak alá vannak vetve. a németek kitalálták, hogy a zsidókat tegyék be a sparheltbe. nem a magyarok találták ki, hanem a németek. nem a magyar társadalom masírozott az utcákon, hanem a német. és a magyarországi németség forszírozta ezt az egészet. azért meg egy adott területen ugyanazzal a környezeti igénnyel két populáció jól megkülönböztethető populáció tartósan nem léphet fel.

és erre kitalálták, hogy a zsidókat ne lehessen megkülönböztetni. a zsidókat ne lehessen lezsidózni. na jó, de mérő laci bácsi le se tagadhatná, hogy zsidó. és miért is tagadja. hiszen ő egy matematikus, aki csak népszerűsíteni szeretné a természettudományt. nem akarja a magyarokat megnyomorítani. még akkor se ha az apjának úgy kellett kimásznia a marhavagonból. nem lehet persze olyan egyszerűen túllendülni. de az idő megoldja ezeket a problémákat. és a népfőiskola azt mondja, hogy azért húzzuk rá a zsidókra is a vizes lepedőt. trianon következménye auschwitz. az, hogy a nyugat nem hozta létre nagy-lengyelországot és felszámolták nagy-magyaroszágot. és így semmi se korlátozta a hitlert és sztálint. mert így döntött a nyugat. a franciák és az angolok. amerika és wilson elnök a saját elveit köpte szembe.

az a probléma, hogy kis népesség távoli vidékekről nem nagyon uralkodhat többi nemzet felett. a szomszédokkal még lehet keveredni. és azon túl még esetleg egy szövetségi kapcsolat. de az kisebbségi önkormányzat és vegyesvállalat. a neokon németség azt mondja, hogy ezt nem fogadja el. hanem beáll a neolib zsidók mellé lábszagú parasztozni.

a probléma az, hogy a magyarországi németség döntő többségében fel sem merül, hogy ők egy idegen országban akarnak a semmiből megélni. mert ez a magyarországi németség nem gyáriparos. az orvosdinasztiák kihaló félben vannak. erről is a magyar parasztok tehetnek? az lehet a megoldás, hogy aki németes fejlődést akar az menjen németországba. vagy fogadjanak el egy olyan szövetségi államrendet, amiben a kisebbségnek kiterjedt jogai vannak. de nem uralkodhat a többség felett. ez rendben is lenne. egy probléma van. németország befogadott több millió muszlimot. és a törökök többsége is erdogan parancsnok mellé áll. a németalföldön is. tehát ha a kisebbségi jogok kiterjedtek, akkor nyugat-európában létrejön új kalifátus, a régi németrómai birodalom területén pedig új rumélia. egy nagy rumli lesz.

és ezt hogyan oldjuk meg. erre nincs válasz. csak ezt nem lehet leírni etnicista módon, mert az nem polkorrekt. polkorrekt módon viszont nem lehet megbeszélni. szóval ez egy dilemma.

jotekony koc 2018.01.04. 10:41:49

@444: Kezdesz meggyőzni, hogy valami Napóleonnak képzeled magad, aki országos gondok között hánykolódik az őrültekházában.

ijontichy 2018.01.04. 10:59:31

@444: "a németek kitalálták, hogy a zsidókat tegyék be a sparheltbe. nem a magyarok találták ki" De azért lelkesen csenték már akkor is a morzsát, potya ezüsteccájgra fenve a fogukat. Na jah, a vér nem válik vízzé. Eleink is úgy jöttek ojrópába, hogy végigdézsmálták ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 11:17:54

@444:

"nem a magyar társadalom masírozott az utcákon, hanem a német."

Viszont 200,000 magyar kimasírozott a Don-kanyarba -- mert az államalkotó népek olyan államot alkottak, amelyik kimasíroztatta őket.

Janossz 2018.01.04. 16:11:24

@444: ." a németek kitalálták, hogy a zsidókat tegyék be a sparheltbe. nem a magyarok találták ki, hanem a németek. "
Mondja ezt a népfőiskola. A valóságban a fajelméletek kidolgozásában, a zsidóság törvényi diszkriminációjában
megelőztük a németeket, mintegy mintát adva.

1946.-ban (!) halálos áldozatokat követelő pogromok voltak többfelé az országban. Biztos Kunmadarason meg Miskolcon németek öldököltek. Messze esik Debrecentől, nem jutott hozzád híre?

2018.01.04. 17:05:04

@Janossz:
debreceni zsidóságnak több, mint a fele pusztult el. messze nem az összes. mert a városi reformátusság hagyományosan a zsidóság oldalán állt és áll jelenleg is feltéve, hogy a magyar támogatják a magyar nacionalizmust. magyarul a magyarok oldalán állnak. vannak hazafias zsidók, és akik semlegesek. és vannak ellenségesek. debrecenben 49-es népszámlálás ~4000 zsidó maradt. és összesen ~5000 hajdú megyében. a vidéki városok és megyék közül ez a legtöbb.

nézzük meg, hogy miféle családok öldököltek és költözködtek be. felőlem nézzük, hogy mennyien voltak magyar parasztok és mennyien a cigányok. ha ez annyira fontos, akkor nézzük meg. a magyar paraszt volt fasiszta. akit most mindenki köpköd. vagy egy nagy lófaszt. a magyarországi németség és hogy jöttek létre a nagyobb városi, esetenként belvárosi cigánytelepek. mert ugye az megy, hogy a házmester. kié volt az ingatlan. ki bízta meg a házmestert. nézzük már meg, hogy kik uralták a bankokat. kik kapták a nagy összegű hiteleket ahhoz, hogy gyárakat építsenek. vettem a fáradságot, megnéztem a kataszteri nyilvántartást. az nyilvánvaló, hogy egyetlen embernek a haja szála ne görbülhessen meg csak a származása vagy a vallás alapján. de az, hogy ebben a csoportosulásban egyesek úgy vélték, hogy a szabad piac az államvallás és az alapján mindent szabad. és ez alapján nem ismernek se istent, se embert. ezek nem zsidók voltak, hanem senkiháziak. ezek a családok területen kívüliséget akarnak élvezni és nemzetek felett állást hirdetnek. tamás gáspár miklósnak mi köze van a zsidó kultúrához, vagy valláshoz. de nézzük meg, hogy az szdsz mennyiben volt egy zsidó párt. tgm faji-vallási alapon szerveződve került főhatalomba, vagy sem. nézzük meg, hogy a liberálisnak mondott lapok mennyiben szerveződnek faji-vallási alapon mondván, hogy csak az lehet a szabadság, amit egyes szerkesztőségek diktálnak. és a magyarellenesség honnan ered.

az egyik megoldás, hogy ezeket leszámláljuk. a másik, hogy ezt most hagyjuk a picsába. mert úgy is csak mindenki azt mondja, hogy a másik felelős. a zsidók is ezt mondják. nézd meg a propagandát. egy sorozatban lehetne bemutatni azt, hogy igen is voltak egyes zsidó családok, akik a háborúban látták az üzletet, utána szétcsatolt, megnyomorított országban olcsón vegyenek és drágán adjanak. mert ez a vallásuk. és ez szerintük csak jó lehet. mert ez a szabad piac. azon semmi se kényszerű. akkor se ha a család egyik fele a határ túl oldalán van, a férfiak egy rész odaveszett a háborúban, vagy súlyosan megsérült. és ez esetben a népesség eladósítása és vagyon eladásának kikényszerítése volt a cél. és egyeseknek ma is ugyanez a célja. ugyanez a forgatókönyv megy ukrajnában.

annak a pártján állok, hogy ezt most hagyjuk a picsába. csak azért van egy nagyon kicsi értelme ennek, hogy lássuk a magyarellenességet. aki nem-nemzeti liberális az magyarellenes. vagy azt gondolja, hogy ne legyen magyarország, vagy azt, hogy a magyarok ne rendelkezhessenek a közösségi tulajdon felett a megmaradt ország területén sem. a határon kívül pláne nem. mert az a revízió. az a cél. a revízió. mi más lenne. mert, mit számít az.

2018.01.04. 17:26:14

@neoteny:
nézzük meg, hogy a magyar hadsereg felsővezetésében kik voltak elsősorban német-barátok. nyilván a magyarországi németség. de nem gondolom, hogy most akkor rájuk kellene húzni a vizes lepedőt. pláne olyanokra, akik akkoriban kis gyerekek voltak. de most ez az egész ott tart, hogy a többségi magyar államalkotó jobbágyparasztok akartak a kárpát-medencén kívülre az oroszok ellen vonulni.

a paraszt törzsi tudata tájegységben való gondolkodás. van a kisfalu (egyutcás) és a nagyközség (ahol van körút, ott már körbe jár a busz), a járás a kistáj, a megye középtáj, a tartomány a nagytáj és az ország óriástáj. nagy-magyarország. a kárpát-medence. és az a cél, hogy ebben legyen egy többségi magyar városhálózat. ami nem zárja ki a vidékiességet. mert a város és a vidék valójában egyek. városkörnyék a vidék.

ki találta ki azt, hogy terjesszük ki az életteret a volgáig. a magyar parasztok mondták ezt? vagy a német társadalom jelentős része hitt ezekben a tervekben. a felsőbbrendű németek megindítják a fejlődést. gyarmatosító háborúkkal. ez a nyugati imperializmus. mondván, hogy ez a fejlődés. nem lehet máshogy. tehát az, hogy a penny market igazgatótanácsában azt mondják, hogy nekik joguk van mások tulajdona felett (491-es út) szabadon rendelkezni. miféle vallású emberek?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 17:28:17

@444:

"és ez esetben a népesség eladósítása és vagyon eladásának kikényszerítése volt a cél."

Ha meg nem adtak volna hitelt, akkor azért lettek volna népnyomorítók.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 17:32:29

@444:

"nézzük meg, hogy a magyar hadsereg felsővezetésében kik voltak elsősorban német-barátok."

És? Az államalkotó népek által alkotott államhatalom ezeket a németbarát főtiszteket nevezte ki a vezetői pozícióikba.

Janossz 2018.01.04. 17:34:27

@444: Ezt a túláradó, parttalan rasszista hablatyod nem olvastam végig. Nem ér annyit.
És írhatsz ötszörös terjedelemben is ilyeneket, de nem változtat a tényen:
Kunmadarason az volt az események kiváltó oka, hogy némely zsidó (halottnak hitt) polgár hazatért.
Ki lágerből, ki fogságból (mondjuk az is láger, csak másmilyen a tapéta).
És ezek a "visszamigráltak" nem átallották kérni a nemzeti érzelmű magyar jómunkásemberektől a széthordott
javaik visszaszolgáltatatását. Télikabát, csizma, bútorok, ilyesmi.
Ekkora szemtelenséget nem hagyhattak vér nélkül a derék nagykunságiak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 17:43:28

@444:

"a magyarok ne rendelkezhessenek a közösségi tulajdon felett"

Először is: honnét származik ez a "közösségi tulajdon"?

Másodszor: a "közösségi tulajdon" felett csak akkor rendelkeznének "a magyarok", ha a köz _minden egyes tagja_ képes lenne rendelkezni a "közösségi tulajdon" felett, minimum úgy, hogy eladhatná a "közösségi tulajdonból" rá eső részt. Mivel ez nem áll fenn, "a magyarok" "közösségi tulajdon" feletti rendelkezése csak porhintés, parasztvakítás. Ugyanúgy, mint a létezett szocializmusban "a népvagyon" volt: habár nem volt a párttitkár nevén a SzOT-üdülő, de ő rendelkezett afelett: az ő engedélye kellett egy beutaló megszerzéséhez. Semmiféle magyarok általi rendelkezés nem volt a "közösségi tulajdon" felett.

2018.01.04. 17:49:02

@Janossz:
na de nézzük meg, hogy a kunmadarosan a magyar parasztok öldököltek. szerinted ugye így van. de az is lehet, hogy a cigányok.

nézzük meg, hogy mondjuk a bárándy család (tudod a bárándy fiú az ifjú szocialista). ne az a család hogyan lett arrafelé az első háború után földbirtokos. az ügyvédek felvásárolják a földeket. ezt mondják a "szocialisták". rendben van. kik voltak az ötletgazdák? mészáros spekulál a tőzsdén. maga vásárolja fel a saját részvényeit. azért, hogy nagy összegű hitelekhez jusson? kik voltak az ötletgazdák?

te azt mondod, hogy az elkövetők magyar parasztemberek voltak. és semmi közük nem volt a cigánysághoz. mert az rasszizmus. nézzük meg tényszerűen. vagy mondjuk azt, hogy most ezt hagyjuk a picsába. arról legyen szó, hogy 2018-ban mi legyen kunmaradarosn. lássuk, hogy kinek van jobb elképzelése.

ilyenkor jön az, hogy neked nem lehet elképzelésed. mi a lófasznak van közélet. az magyarországon csak arról szólhat, hogy te szidod a magyarokat. a magyar parasztokat. rendben van. de ez esetben lehessen szidni mindenkit. nézzük már meg objektíven, hogy kik kerültek helyzeti előnybe. kik akik ezzel visszaéltek magyarország kárára. nézzük végig a tanácsköztársaságot, trianont, a gulágot, a rendszerváltás utáni spontán privatizációt és a többit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 17:58:32

@444:

"itt egy szövetkezeti üzletrész."

És? Az üzletrész vásárlója _önkéntesen_ döntött arról, hogy megvásárolja-e ezt az üzletrészt az elidegenítési szabályok ismeretében.

"a te liberalizmusod a közbirtokosság fogalmát kizárja."

Valóban: mert a "közbirtokosság" fogalma porhintés, parasztvakítás.

2018.01.04. 18:03:04

@neoteny:
ebből lett ez a debreceni üzlet.
elelmiszer.hu/image/original/93850.jpg
és erre az volt a válasz, hogy ez így nem lesz jó. hogy összeállnak a városi kalmárok és a vidéki parasztok. és úgy még lesz cognac is. nehogy már összeálljanak. mert ahhoz nincs joguk. mert csak a szabad piac totalitása. de az egy vallás, hogy nem jöhet létre település. vannak olyan emberek, akik nem gondolkodnak abban, hogy egy közösségben élnek. és annak vannak szabályai. menjél a másik településre. de az se tetszik. de ez esetben menjél a harmadikra. az se tetszik. menjél innen. ha idegen vagy, akkor találj egy olyan országot, amelyiknek a többségi lakóival együtt tudsz élni. esetleg ne köpködd magyarokat külföldről. tedd meg. de az a cél, hogy álljanak össze a magyarellenesek. és menjenek a picsába.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 18:04:48

@444:

"nehogy már összeálljanak. mert ahhoz nincs joguk."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 18:06:24

@444:

"vannak olyan emberek, akik nem gondolkodnak abban, hogy egy közösségben élnek."

A közösségi élet nem csak szocializmus lehet.

2018.01.04. 18:09:32

@neoteny:
ha fehérgyarmaton 8000 ezer tulajdonosból 6000 azt mondja, hogy legyen közút. és tegyük fel, hogy 2000 azt mondja, hogy ne legyen. hanem privatizálják. ők vannak kisebbségben. hozzák létre kisgyarmatot. és annak az útját adják el. és az adott településen élők fizessenek a privát tulajdonosnak. élvezzék annak előnyeit és hátrányait.

szerintem fehérgyarmaton nem találsz 1 embert se, aki azt mondaná, hogy ne legyen közút. amit bokros lajos szeretne. vagy ha mégis, akkor minden legyen köztulajdon. amit tgm szeretne. álljanak össze. és bokros lajossal vagy tamás gáspár miklóssal költözzön össze aki akar.

2018.01.04. 18:13:55

@neoteny:
na de nem azt mondom, hogy ne működhessen egy kommuna úgy, hogy mindenki addig van nyitva, ameddig akar. egy opció. kocsord felsőn így van. kocsord alsón amúgy. lehet így is. lehet úgy is. és ez a libertáriusság. és nem az, hogy egy kommunában mint egy társaságban ne hozhatnának szabályokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 18:17:11

@444:

"ha fehérgyarmaton 8000 ezer tulajdonosból 6000 azt mondja, hogy legyen közút."

Csak épp' a kérdés nem az Fehérgyarmaton, hogy legyen-e közút; hanem az, hogy a Penny Market használhassa-e a közutat arra, hogy olcsó(bb) túrót importáljon Fehérgyarmatra. Fehérgyarmati Feri, a túróüzem tulajdonosa szerint ne használhassa; de mindazok szerint, akik meg akarják vásárolni az olcsó(bb) túrót _is_, használhassa. Ha pedig a közúttal a köz összes tagja rendelkezik, akkor nem érvényesülhet Fehérgyarmati Feri akarata -- és nem azért, mert kisebbségben van, hanem azért, mert akad _egyetlen_ fehérgyarmati is, aki azt akarja, hogy a Penny Market használhassa a közutat. Vagy rendelkezik a köz összes tagja a közúttal, vagy nem. Ha igen, akkor egyetlen fehérgyarmati akarata is elég ahhoz, hogy a Penny Market használhassa a közutat; ha pedig nem, akkor az, hogy a köz rendelkezik a közúttal csak porhintés, parasztvakítás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 18:21:02

@444:

Ez jól hangzik -- mindaddig, amíg nem _kötelező_ egy település összes lakójának belépnie a települési kommunába.

Janossz 2018.01.04. 18:40:57

@444: Tipikus rasszista szöveged van.
Ha valamivel beégsz egy kisebbség kapcsán, azonnal egy másikra hárítasz...
Lehettek a cigányok. Vagy a pirézek. Esetleg a longolierek.
Szánalmas.

2018.01.04. 18:53:39

@Janossz:
na a magyarokat parasztokat szidod. azt szabad? engem az érdekel elsősorban, hogy most mi legyen kunmadarassal. de ha téged a múlt érdekel, akkor azt tárjuk fel tényszerűen. vagy egyezzünk meg abban, hogy most hagyjuk az egészet a picsába. de az, hogy te kizárólag a magyarokat szidod. miféle magyar vagy te? próbálj meg úgy érvényesülni a németországban, hogy a befogadó ország többégi társadalmát szidalmazod. aztán utána sírd tele a világlapokat, hogy miután csődbe vitted az országot nem választottak újra. és az a fasizmus. pedig milyen jól csinálták. de nem. a magyar lakosság döntő többségének ez a véleménye. azt lehet mondani, hogy orbán se jobb. de jelenleg nincs semmiféle alternatíva. még csak körvonalaiban sem. tudsz mondani bárkit a magyar közéletből, akinek bármiféle elképzelése lenne. aki legalább mondaná az ötleteket. nincs ilyen.

Lavinia Pinkerton 2018.01.04. 19:22:30

@444:
Miért ne szidhatná valaki a maga nemzetét ?
Azt legalább jól ismeri.
Rossznak is tarthatja, mert más az értékrendje, mint a felcsutkáknak.
Ebben az országban mindenkinek nem lehet egyforma mindenről a véleménye.
Többség is csak akkor lehet, ha vannak mások, más véleményen.
De ha ti, fidesznyikek még szarni is csak együtt mentek, akkor lehetnek mások, akiknek ez a kommunásdi nagyon büdös.

Janossz 2018.01.04. 19:23:40

@444: " a németek kitalálták, hogy a zsidókat tegyék be a sparheltbe. nem a magyarok találták ki, hanem a németek. " Ezt ki írta, pajtikám.?

Mikor rámutatok, hogy nem egészen úgy volt a dolog:
"miféle magyar vagy te?"
"te kizárólag a magyarokat szidod."

Szembenézek a múlttal. Nem vagyok mindig büszke.
Te is megtehetnéd. Te se lennél mindig büszke.
Te nem teszed, ezért egyfolytában büszke vagy, és gyűlölsz mindenkit, aki ezt megteszi. Te dolgod.
És még azt se érted, hogy ebben a felállásban te vagy a magyargyűlölő. Ezt nem fogom kifejteni, sose értenéd meg.

A történelem nem úgy van, hogy : Csak a szépre emlékezem.... Az egy régi sláger.

2018.01.04. 19:28:14

@Lavinia Pinkerton:
szidhasson. de ez esetben bárkit lehessen. és olyan lesz a közélet, amit próbálok demonstrálni. ha ez jó, akkor felőlem legyen ilyen. csak szerintem ez így nem jó.

2018.01.04. 19:35:46

@Janossz:
na de ez esetben úgy nézzél szembe a magyar múlttal, hogy nézzük meg, hogy magyar többségében magyar parasztok ültek a korabeli hadvezetésben, vagy magyarországi németek. és nézzük meg azt is, hogy a magyar cigányság számarányát figyelembe véve milyen mértékben vett részt a vagyonfoglalásban. hogyan jöttek létre a városi, esetenként belvárosi cigánytelepek. nézzük meg ezt is. és azt, hogy a korabeli zsidóság milyen mértékben élt vissza a pénzhatalommal. meg vannak a szabadkőműves páholyiratok. és ez alapján nyomon követhető, hogy milyen szerepet játszottak a magyar királyság szétverésében. és a tanácsköztársaságban. illetve a kommunista időkben és a rendszerváltás idején.

te úgy ítéled meg, hogy a fasiszta, a kommunista és a nyilvánvalóan elbukott rendszerváltásban a többségi magyar parasztság játszott vezető szerepet. ez a hipotézised. nézzük meg tényszerűen, hogy ez mennyiben igaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 19:46:05

@444:

"a korabeli zsidóság milyen mértékben élt vissza a pénzhatalommal"

Ha nem adtak volna hiteleket, akkor meg azért lettek volna népnyomorítók.

Janossz 2018.01.04. 19:58:21

@444: " a korabeli zsidóság milyen mértékben élt vissza a pénzhatalommal "
Nekem arról vannak emlékeim, hogy az OTP a rendszerváltás után hogy élt vissza a pénzhatalommal.
Zsidók nélkül. Csányi úr köszöni, jól van azóta is.

Jó srác vagy te, csak hát gyűlölöd pár nap termése alapján:
- a zsidókat
- a németeket
- a szlovákokat
- a románokat
- a cigányokat
- a neked nem tetsző TÉNYközlő magyarokat.

Így folytatod, előbb-utóbb magadat is gyűlölni fogod. (Ha eddig nem)

2018.01.04. 20:13:33

@Janossz:
még egyszer. úgy látom, hogy ezt nem érted. nem értek egyet azzal, hogy a magyar közéletről ilyenformán folyik a diskurzus. de ha el kezded szidni a magyar parasztokat, akkor essék szó mindenkiről. szerinted a 20. században a fasiszta, a kommunista kísérletért és az elbukott rendszerváltásért a többségi magyar parasztság a legfőbb felelős. mert ők hozták a politikai döntéseket. a vidéki magyar parasztság gyilkolászott. nézzük már meg kicsit pontosabban.

Janossz 2018.01.04. 20:26:11

@444: " szerinted a 20. században a fasiszta, a kommunista kísérletért és az elbukott rendszerváltásért a többségi magyar parasztság a legfőbb felelős. mert ők hozták a politikai döntéseket "
Ezt hol olvastad?
Megint a számba adsz soha nem mondott dolgokat?
Aljas vagy.

2018.01.04. 21:14:10

@Janossz:
na de akkor mégis felelős a magyar parasztság? mert ugye ezek határozzák meg magyarország sorsát. egy fasiszta, egy kommunista és egy globális kapitalista kísérlet. a szabad piac totalitása. és az abból következő bukott rendszerváltás. aminek az eredménye, hogy orbán ragadta magához a hatalmat. jobb híján. mivel senki semmiféle elképzeléssel nem rendelkezik. azt szajkózzátok, hogy a nyugat gazdagabb. de izland egy főre vetítve gazdagabb, mint németország. halásszon mindenki. luxemburg még gazdagabb. legyen mindenki fiktív irodaszolgáltató. írország gyorsan fejlődik. de az egy főre jutó külső adósság írországban 122 millió forint. nem az ír háztartásoké, hanem az írországban bejegyzett vállalatoké. mindenhová nem lehet big data centereket telepíteni. és persze értem, hogy magyarrország természetes módon megvédi a .hu domain-t és azt mondja, hogy azt magyarországi szerverekhez lehet fizikailag kötni. és ezt minden ország meglépi, akkor az írországi beruházások összeomlanak. de így lehet magyarországra nagyobb szerverparkokat telepíteni. írország kárára. mert a globális kapitalisták oda betoltak annyit, hogy ott lesz az összeurópai központ. egyközpontú világrendben és nem egy elosztott hálózatban gondolkodnak. és ezzel szemben rősödik a nacionalizmus. és ezzel szemben állnak a senkiháziak. akik elhagyják a hazájukat. rendben van. de utána ne akard megmondani, hogy mi legyen magyarországon. a magyar parasztok a 20. században, vagy akár csak jelenleg is mégis miben játszanak aktív vezető politikai szerepet. csak abban, hogy le akarnak váltani egy magyarellenes szemét társaságot, akik csődbe vitték az országot. eladósították azért, hogy utána a közvagyont végképp felszámolják. szerinted világhírű közgazdászok. de a többség velük szemben szinte bárkit megválaszt. mészáros lőrincet németh szisszivel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 21:27:40

@444:

"a magyar parasztok a 20. században, vagy akár csak jelenleg is mégis miben játszanak aktív vezető politikai szerepet."

Mi akadályozza meg őket abban, hogy aktív vezető politikai szerepet játsszanak?

"csődbe vitték az országot. eladósították"

Mert az államalkotó népek ilyen államot alkottak maguknak.

"azért, hogy utána a közvagyont végképp felszámolják."

Milyen közvagyont? A közvagyon közrendelkezést feltételez; de közrendelkezés nem létezik, így a "közvagyon" duma csak porhintés, parasztvakítás.

2018.01.04. 21:56:49

@neoteny:
dél-magyarországon megválaszthatják, hogy lázár vagy csányi várárolja fel a földeket. mert ott mészáros koma most még nem terjeszkedik. persze lehet, hogy mégis. ez az egyik opció. a másik, hogy olyanok veszik meg a földet, akiket utána nem tudnak leváltani.

most a "magyar közbeszerzési zrt" és a "magyarország eladó nyrt" a választás. de egyikbet se a magyar parasztság vezeti. vagy ebből a körből kikerülő agrárértelmiség. annak a kistérségi önkormányzatokban, helyi gazdakörökből szerveződő szakszövetkezetekben lenne esélye. de ilyesmit esetleg egy jobbik-lmp koalíció hirdethetett volna meg. de mondjuk az lmp is kreatúra párt. lásd lmp-új kezdet. ron werber terméke.
zarojel.hu/wp-content/uploads/2017/12/D__TT20171216014.jpg
led fal, hópihe, kitűző,. van a momentum. az is ilyen. és ugye van a nemzeti radikalizmust eláruló vona gábor.

nekem az fixa ideám, hogy a belpolitikát legfeljebb helyi önkormányzati szinteken lehet viszonylag értelmesen és tisztességesen művelni. azért, mert a társadalom egészében rengeteg történelmi sérelem. és mindenki azt mondja, hogy a másik a felelős. tehát a bűnbak keresés nem csak a zsidóságot sújtja, hanem az összes társadalmi csoportot. tehát így csak az van, hogy találjunk egy közös ellenséget. és ez lett az egyik oldalon orbán. a másikon soros. és most ez a választás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 21:59:43

@444:

"de egyikbet se a magyar parasztság vezeti."

Miért nem?

"nekem az fixa ideám, hogy a belpolitikát legfeljebb helyi önkormányzati szinteken lehet viszonylag értelmesen és tisztességesen művelni."

Mégis az államalkotó népekről vered a nyáladat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 22:15:47

@444:

"nekem az fixa ideám, hogy a belpolitikát legfeljebb helyi önkormányzati szinteken lehet viszonylag értelmesen és tisztességesen művelni."

Az valószínű, hogy értelmesebben lehet művelni, mint távolabbi hatalmi központokból. Az viszont, hogy tisztességesebben lehet-e művelni, véleményes: önkormányzati szinten is mennek a panamák ezerrel, legfeljebb a főösszegek kisebbek (de ez függ attól is, hogy mekkora a település ill. a "vonzáskörzete"). Tudom, hogy te azt hiszed, hogy a közelebb lévő politikusokat könnyebben képes ellenőrizni a polgárság, de ezt az álláspontodat még nem próbáltad érvekkel alátámasztani, így hát figyelmen kívül hagyom.

Mindemellett még mindig egyetértek veled abban, hogy a hatalmi devolúció kívánatosabb, mint a hatalmi koncentráció. De az általad megálmodott népnemzetiszocializmus épp' arra alapozódik, hogy a nettó adófizetők távol vannak (pl. a bűnös Budapesten), míg a nettó adófogyasztók helyben vannak. Mindaddig, amíg ragaszkodsz a helyiek ingyenebéd-lehetőségéhez (amit a távoli nettó adófizetőknek kell finanszírozniuk), addig nem leszel képes magad elkötelezni a lokális szuverenitás mellett.

2018.01.04. 22:35:53

@neoteny:
az államalkotás a külpolitikai szuverenitáshoz, vagy félszuverenitáshoz szükséges. kormányzati ajánlások kidolgozása. illetve az önkormányzatok működésének felügyelete lehet állami feladat. engem meggyőztél arról, hogy most semmi ilyesmivel nem érdemes foglalkozni. a hozzád hasonló idiótákkal nem kell egyezkedni. tehát mondjuk pécsen kirúgtak valakit egy közintézményben, mert ő civilként kiállt soros mellett. persze, hogy kirúgják. ha ő sorostól akar pénzt, akkor ne legyen közalkalmazott. hanem lépjen be az ngo-k körébe. és ott harcoljon a magyar nemzeti keresztény államiság felszámolásáért. rendben. de ugyanezt hirdeti az ellentábor. ez egy vallásháború.

tehát nem arról van szó, hogy az pécsi civil rendelkezik egy jó elképzeléssel. csak nem tudja megvalósítani. hanem ő egyszerre akar pénzt a soros alapítványból és közalkalmazott lenni. és erre mondja azt, hogy szabad piac. csak most nem mszp-szdsz kormány van. amelyik azt mondja, hogy ez a modernitás, a progresszió, a nyugat, bla, bla, bla. hanem azt mondják, hogy ha soros mellett állsz, akkor ne legyél szakács az iskolában. majd lesz, aki helyedre áll. és majd főzi a napköziben a tejbegrízt.

ez így megy. de meggyőztél, hogy ha egy csoportosulás vallásos áhítattal óhajtja az anarchiát, addig arra válasz a közéleti brutalitás lesz. megértettem, hogy számodra a világon sehol sem létező, de még csak közelítőleg sem létező szabadság és észak korea egy és ugyanaz. képtelen vagy differenciálni. mert az elveidbe nem fér bele semmi. mert bármire lehet mondani, hogy azt mindenki elfogadja. ha sanyi valamit nem fogad el, akkor az blokkolja a világegyetemet. mert azt a kérdést nem teszed fel, hogy a penny market honnan szerzi a jogot, hogy 491-es út mellé települjön. jelenleg a magyar államtól. ezt a jogot a magyar állam biztosítja a számára. és ő is veheti el. ezt lehet finomítani, hogy kistérségtől. vagy azt kellene mondani, hogy a szabad kereskedelem joga totális és az istentől ered. ez a szabad piac. de ez kereskedelmi háborúkat eredményez a gyakorlatban. értelmetlen ezeken vitázni. most majd marad orbán. és jön egy horror ciklus. mert a nép legtimálja azt is, hogy épüljön új labdarúgó stadion kozármislenyben. mert anélkül kozármislenyiek létezni nem tudnának. ezt is inkább elfogadják annál, hogy köztulajdonhoz semmiféle jog nem fűződik. mert az nincs is. és egyébként nemzetek is csak egy fikció. mert van egy nemzetek felett álló fizetési lista. csak ennek van egy állami konkurenciája. az mégis csak közvetlen választott. közvetlen leváltható.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 22:52:42

@444:

"az államalkotás a külpolitikai szuverenitáshoz, vagy félszuverenitáshoz szükséges. kormányzati ajánlások kidolgozása. illetve az önkormányzatok működésének felügyelete lehet állami feladat."

Hogyne: azért alkottak az államalkotó népek olyan államot, amilyen van.

" azt a kérdést nem teszed fel, hogy a penny market honnan szerzi a jogot, hogy 491-es út mellé települjön."

Onnét, hogy a fehérgyarmati népek (valamekkora része) kereskedni akarnak a Penny Markettel.

"jelenleg a magyar államtól. ezt a jogot a magyar állam biztosítja a számára. és ő is veheti el."

És ha elveszi, akkor azon fehérgyarmatiak jogait sérti, akik kereskedni akarnak a Penny Markettel.

"a szabad kereskedelem joga totális és az istentől ered"

Nem: az emberek joga a szabad társulás, hogy azokkal kereskedjenek -- vagy ne kereskedjenek -- akikkel jónak látják.

"de ez kereskedelmi háborúkat eredményez a gyakorlatban"

Helyesen: a te törzsi tudatod szerint kereskedelmi háborúkat eredményez. De még ez is csak egy ostobaság: a kereskedelmi háború nem azt jelenti amit te hiszel, hogy jelent.

"és jön egy horror ciklus."

Nocsak, nocsak: miért nem akadályozzák meg ezt az államalkotó népek olyan állam alkotásával, amelyik nem horror ciklust hoz rájuk?

"közvetlen leváltható."

Ha pedig nem kerül leváltásra hanem egy horror ciklust hoz, akkor az államalkotó népek csak saját magukat okolhatják azért, hogy milyen államot alkottak maguknak.

2018.01.04. 22:52:47

@neoteny:
debrecenben elég nagy visszhangot váltott ki az, hogy egy anyuka megszülte a hármas ikreit. de a szülés komplikációjába belehalt. és erre a szülészeti klinika azt mondta, hogy nem történt műhiba. higgyék el, hogy hármas ikreket nem szülnek minden nap. ők odafigyeltek az anyukára. hanem van egy ritka betegség, amit nem tudtak kezelni. na de most erre a problémára lehet azt mondani, hogy legyen minden szülészeti klinika privát. és a verseny eldönti. na de ha verseny van, akkor a versenytárs azt mondja, hogy ha valaki azon a klinikán szül, akkor meghal. vagy ha komplikációk lehetnek, akkor nem vállalják. mert olyan betegsége van az anyának, hogy lehet, hogy a hármas ikerszülést nem éli túl. és ezt nagyon sok pénzért tudják vállalni. tehát csak kell valami közkórház, amelyik nem utasíthatja vissza.

na de a polgármester nem érdekelt abban, hogy azt mondja, hogy igen. a szülészek hibáztak. és az egyetem vezetése se érdekelt ebben. miközben lehet, hogy nem hibáztak. és erre egy lehetséges megoldás az, hogy az államfő hivatala esetleg azt mondja, hogy nézzük meg ezt az esetet. a nyilvánosságban az index újságírója eldönti. két cici villantós hír között. mert ennél többet nem ér kattintásban. na de az államfő hivatala mondjuk rendelkezhet egy ellenőrző szakapparátussal. túl azon, hogy vannak kormányhivatalok és önkormányzatok. és erre is lehet mondani, hogy ilyen mértékű hivatásrend már nem kell. inkább legyen szabad piaci alapú szülés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.04. 23:06:11

@444:

"tehát csak kell valami közkórház, amelyik nem utasíthatja vissza."

Volt közkórház; nem utasíthatta vissza; mégis belehalt.

"na de az államfő hivatala mondjuk rendelkezhet egy ellenőrző szakapparátussal."

Mekkora a költsége ennek az ellenőrző szakapparátusnak? Milyen "valós" szolgáltatást nyújt kiknek?

ijontichy 2018.01.05. 05:41:08

@444: Erősen piacos eü-ben igazi "szakapparátusa" a biztosítónak van. Relatíve kicsi, területenként a legjobbak legjobbjai konzultálnak és jó vastag a boríték, hogy feddhetetlenek maradjanak.
Az egyéb területek (a valós munkavégzés) pedig egymást ellenőrzik, méghozzá a természetüknél fogva a rendszer részeként létező természetes ellenérdekeltségek alapján, annak maximális kihasználásával. Csak "be kell árazni" (de nagyon jól) a folyamatokat/szereplőket, azután a betegek-háziorvosok-szakrendelők-kórházak majd elvégzik a többit. Mert az önérdek a legnagyobb erő. Időbe telik, míg rájönnek, de a jól kitalált/kiegyensúlyozott rendszer működik. Így már relatíve "kicsi" és "olcsó" ellenőrzés is egész jó hatékonysággal működhet - ez most neked fájni fog! - a profitmaximalizálás érdekében. Lesznek nagyon "szakmai" kérdések, nomeg annak árgus szemekkel figyelése, hogy a "háló" egyes pontjain, speciális körülmények nem hozhatják-e létre a szereplők között olyan "kartelltevékenység" lehetőségét, amelynek haszna túlmutat(hat) a természetes ellenérdekeltségükből nyerhető hasznon.
Nyalván hasonló lesz a vitya eü-je is, de most még a közeü lepusztításánál tart a lassú békafőzés módszerével. "Akinek semmilye sincs, az annyit is ér!"; jó eséllyel meg fogja tapasztalni a saját bőrén a mezei talpas fityisz-szavazó is. Mondhatnám (némi pikírtséggel): váljék egészségére! :-/

2018.01.05. 08:24:02

@ijontichy:
és ha van állami biztosító, akkor ugye az államfő hivatalának legyen egy szakapparátusa, amelyik ellenőrzi az állami vagy félállami (részben állami finanszírozású) intézményeket.

persze ha az anyának magánbiztosítása van, akkor a biztosítónak érdeke, hogy felügyelje a szülészeti klinikát. de magánbiztosítók általában kizárják a vis maior eseteket. és ha esetlegesen történik egy műhiba, akkor a klinika azt mondja, hogy előre nem látható ritka betegség. amit nagyon sok pénzbe került volna előzetesen tesztelni. ha ezek piaci szereplők, akkor közvetlen anyagi érdekük mosni kezeiket. aztán persze lehet mondani, hogy a magánbiztosítók versenye ezt megoldja. vagy megoldja, vagy nem oldja meg. ezt aligha lehet eldönteni általánosságban. a filozófia örök kétségek birodalma. aztán persze mindenki hihet egyik vagy másik megoldásban. vagy valamilyen vegyes stratégiában.

te azt mondod, hogy teljes egészében piacosítani kellene a szülészetet. olyanokkal hozz létre egy települést, ahol ez piacosítva van. és a szegényebbeknek ingyen abortusz tablettát osztanak. és béranyákat importálják. a leszbikusokat elűzik. mert rontják a szülészek üzletét. hozzál létre egy ilyen világot. de ne az egész világon. hanem építs fel így egy települést. annak minden előnyével és hátrányával.

ijontichy 2018.01.05. 08:50:58

@444: "te azt mondod, hogy teljes egészében piacosítani kellene" Én nem ezt mondtam (a költészet a te műfajod, ÉS eddig voltam hajlandó ezirányú - mások által sokszor felhánytorgatott - kis személyiségi problémád felett szemet hunyni).
Arra hívtam fel a figyelmed, hogy a sok bukolikus líra az agyadra ment. Nem, nem jön vissza a "hőskor", my dear Don Quijote, sem a céhek, sem a derék, bölcs és feddhetetlen Cincinnatusok kora (kiket még az eke szarva mellől is elő lehet szedni). A szervezési elvek nem változnak, csak épp az állam (általában) satnyább emberanyagból kénytelen dolgozni. Ezért talán még fontosabb (lenne) a természetes ellenérdekeltségekre alapozni. Csak ugye mindezt egy olyan apparátussal összehozni, amelyik ab ovo satnyább és ellenérdekelt... ÉS ÁLLANDÓAN ÉLETPÁLYAMODELLT AKAR MAGÁNAK CSINÁLNI például eü. biztosítási rendszer helyett, az elég nehéz.
De azért te álmodozz továbbra is derék hősökről a lokális önkormányzatban, jeansben, vagy pattogó sarkantyúkkal, kakastollal, darutollal, édesmindegy. Legyen az álmod szép.

2018.01.05. 09:16:42

@neoteny:
ha van egy állami biztosító, akkor nyilván célszerű fenntartani egy biztosítási felügyeletet. és azt az államfő hivatalához érdemes rendelni. mert a végrehajtó hatalom birtokosai (kormányzat és az önkormányzatok) aligha érdekeltek abban, hogy esetleges saját felelősségüket a nyilvánosság elé tárják. ha hármas ikerszülés sikeres, akkor papp polgármester az anyukának visz egy ajándékkosarat. mert a politikusok már csak ilyenek. de egy ilyen esetben kevéssé érdeke az esetleges hiányosságokat a nyilvánosságban feltárni. és a kormány sem fog kampányolni azzal, hogy megállapították: a szülészeten hiányoznak az eszközök vagy a humán erőforrás. az egyetemi klinika vezetője ilyen esetben nyilván elrendel egy belső vizsgálatot. de ezt nyilván nem céljuk nyilvánosságra hozni. és az is lehet, hogy nem hibáztak. de egy lejárató kampányt lehet indítani. szabad piaci alapon is.

általában véve vegyes stratégiában hiszek. legyen lehetősége állami/félállami és magán intézmény között választani. az a ritka betegség nem kizárólag költség. hanem bevételi lehetőség. az információt eladják egy magánklinikának, magángyógyszergyárnak. ami persze valaki mondhatja azt, hogy azt ne kerüljön mások kezébe. még anonim módon se. mert az ő személyes adata. tehát mindig lehet azt mondani, hogy valami miért ne legyen.

tegyük fel, hogy az a szabály, hogy két egymást követő évben senki se ülhet a főhatalomban. ha a szülészeti klinika élén egy váltás van, akkor az új főigazgató érdeke az, hogy sürgősen be kell szerezze a hiányzó műszereket, felvegyen nővéreket, vagy jobban megfizesse őket. és presszionálhatja az intézmény fenntartóit. a várostérség, a tartományi egyetem vezetését. és ezt egy év alatt elvégezheti különösen úgy, hogy előtte észlelte a hiányosságokat. és ez esetben már papp polgármesternek is érdeke, hogy átadja az új, vagy a felújított részleget. ha évente vezetőváltás van és az előző kollégája súlyosat hibázott, akkor az új főigazgató érdeke az, hogy ezt kivizsgálja. de az is, hogy ne járassa le az intézmény egészét. a szabad sajtó érdeke az, hogy mindent, mindenkit lejárasson. az is lehet, hogy semmit sem hibáztak. annak vagyok a híve, hogy a legfelső politikai vezetésben legyen éves rotáció. egyetemi tanács kidolgoz egy 10 éves stratégiát. de minden tanévben van valamilyen célkitűzés. és ennek érdekében valamilyen programot kidolgoznak. na de erre is lehet mondani, hogy egy köztiszteletben álló intézményvezető váltsunk le. majd utána oda kerülhet. de most éven át az intézményt egy esetlegesen kevésbé alkalmas vezesse. miért válasszunk meg olyat, aki kevesebb szavazatot kapna. miért korlátozzuk a főhatalmat? azért, mert azzal vissza lehet élni. ha a bírói székben évente váltás van, akkor könnyebb megfékezni a korrupciót. pláne úgy, hogy főkapitányok is váltakoznak. persze erre is lehet mondani, hogy ez fölösleges. majd párba állva összejátszanak. és még nagyobb lesz a korrupció. mert a korrupciót csak a teljes nyilvánosság állíthatja le. a közbeszerzések nyilvánosak. a kezdetektől fogva korruptak. megírják, hogy lopnak. az átlag ember azt mondja, hogy neki majdnem mindegy, hogy ki lopja el. őt vonják be valahogy. legtimálja, intézményesíti a korrupciót a kijáróemberekkel. így működik az amerikai közélet. az usa a lobbitevékenységre van alapozva. és úgy képzelik, hogy ebből építenek egy egyközpontú világot. egyvilágrendet. az nem számít, hogy mit gondolnak fehérgyarmaton. honnan lenne nekik joguk rendelkezni a 491-es út felett. arról mi rendelkezünk. mennyi pénzt generált egy másodperc alatt az orákulum.
www.nationaldebtclocks.org/
ehhez képest mennyi tejet adtak a tehenek. az lehet, hogy el akarja adni a tejtermékeket. de majd mi eladjuk helyette. mert az orákulum korlátlan pénzből mindent felvásárol. ennek egyetlen alternatívája a spektákulum. az, hogy közös lesz a gatya is.

2018.01.05. 09:28:14

@ijontichy:
vagyis nem állítasz semmit. hanem csak személyeskedsz. egy célod van, hogy megdöntsd a geci orbánt, az orbán gecit. de ez miben jobb annál, hogy végezzék ki sorost. két brutális destrukcióból válasszunk ki egyet. amelyik többséget kap. és ha a kisebbségbe kerülő nem tudják elviselni, akkor menjenek az országból. te fel akarod a magyar nemzeti keresztény államiságot (ami nem orbán, hanem a tradíció) teljes egészében fel akarod számolni. mondván, hogy te már olyan okos vagy, hogy csak na. építs egy olyan települést. ha kimész svédországba, akkor ott jobb lesz élet. néhány generáción belül ha az unokáid a svéd társadalomba beolvadnak, akkor esetleg bekerülnek a svéd elit másod, harmadvonalába. hacsak nem lesznek élsportolók vagy nobel díjas tudósok. mert különben csak olcsó munkaerő. semmi egyéb. de ezt diktálja a szabad piaci logika. ha ezt szeretnéd, akkor megkaphatod. és most csak annyi a cél, hogy ha nem tudod elviselni a magyarok többségét, akkor ne gyere vissza. nélküled a versenyképes szuperász nélkül is működik az ország. miközben az előző kormányok csődbe vitték. aztán lehet mondani, hogy majd ezek is azt teszik. de azért nincs értelmes közélet, mert nincs tisztázva az, hogy errefelé a többség nem akar feltétlen nyugatos országot. de te olyat szeretnél. ez esetben oda kell letelepülnöd. a nyugat nyugaton van. és most már csak köpködsz visszafelé.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 09:45:02

@444:

"ha van egy állami biztosító, akkor nyilván célszerű fenntartani egy biztosítási felügyeletet."

Igen, a szocializmus működtetéséhez még több szocializmus kell. Ezt a folyamatot írta le Hayek az _Út a szolgasághoz_ c. művében.

ijontichy 2018.01.05. 10:06:32

@444:
1. utálom a skandináv klímát;
2. utálom a brit klímát;
3. Mo-ot szeretem, csak évek óta nagyon erős orbánszag van. mint régen nagytétény-budafok (büdifok?) környékén, míg állt az egykori sertéstőzsde mellett a hizlalda;
4. a délspanyolt szeretem, csakúgy, mint a ligurt;
5. de ahhoz a zsetont könnyebb szar(Saar)földön megkeresni;
6. Mo-on is könnyebb lenne megkeresni, csak annyi Daedalon már ártalmas, amivel a lét elviselhető lenne;

Te viszont továbbra is paranoiás vagy, bár ez fidesznyik körökben nem ritka. Ki nem sz@rja le a Vityát. Úgy néz ki szerinted, mint egy jó nő, akit mindenki meg akar dönteni? Akkor a szemed is elég rossz. Minél később bukik, annál több zsetont lehet majd keresni utána. Az én szülőhazám iránti honfiúi tisztességem max. annyit diktál, hogy én szóltam. A "tanulópénz" mennyisége már rajtatok áll. :-)

2018.01.05. 10:26:21

@neoteny:
a kapitalizmushoz még több kapitalizmus kell. és az ugyanúgy út a szolgasághoz.

2018.01.05. 10:28:56

@ijontichy:
azért kell mészárossal megépíttetni a mátra erőművet, hogy ne akarják hazajönni. nem kell ez a duma. hogy te felsőbbrendű lénnyé váltál. ha nem kizárólag a pénzért mentél ki, hanem mert úgy gondolod, hogy nyugaton feltétlen több jogod lesz, akkor telepedj le ott.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 10:46:11

@444:

"a kapitalizmushoz még több kapitalizmus kell. és az ugyanúgy út a szolgasághoz."

Csak épp' az elmélet és a gyakorlat is mást mutat -- a te nagy fájdalmadra.

ijontichy 2018.01.05. 10:54:35

@444: "azért kell mészárossal megépíttetni a mátra erőművet, hogy ne akarják hazajönni."
Ahá, csak kibújt a szög a zsákból. Tehát nem azért, hogy a szülőföldjükön élő magyar embereknek jobb soruk legyen. Ennyit a nagynemzethy hablatyról.

2018.01.05. 11:00:28

@neoteny:
kapitalizmusban nem a legjobb szülészorvosnak lesz magánklinikája. még csak nem is orvosoknak. ők alkalmazottak lesznek. hanem majd kiválogatódnak az ügyes üzletemberek, akik piacosítják a szülést. és a cselédek majd vállalják a béranyaságot. út a szolgasághoz. de építsenek olyan települést, vagy településeket, amelyik így működik. és azt vezessék az ügyes üzletemberek. abból szerveződő klánok. és ennek a világnak rendelődjenek alá össze azok a leszármazási sorok, kládok, amelyeket feltétlen módon hirdetik. működhet ez? miért ne működhetne. aki ebben hisz az építsen ilyen településeket. ahol a lakosság döntő többsége és még a környezetében levők nagy része is ezt szeretné. és abból lehet egy global capital city. például londonban. győzzék meg az angolokat, hogy hülyeség ez a nemzetesdi és nemzetköziség, nemzetközösség. ezt meghaladták. ők most már a nemzetek felett állnak. álljanak az angolok felett feltéve, hogy azok ezt támogatják. igen, mi angolok nem akarunk saját fővárost. hanem átadjuk a szegény kis pakisztániaknak. legyen london nyugat-iszlámabad. mert ez a fejlődés. nem lehet máshogy. ha a britek ebben hisznek, akkor adják fel a nemzeti kereszténységet. és lehet london egy ilyen ilyen világfőváros. ahol mindenki másképp egyforma. semmiféle közösségi identitás nem létezik. mert akkor mégse teljesen igaz az, hogy mindenki másképp egyforma. és szerveződjön így london. majd a magyarok mennek kajásfiúnak. mert versenyképesek. menjenek.

2018.01.05. 11:14:37

@ijontichy:
szerinted hány magyar gondolja azt, hogy attól lesz jobb az országnak, hogy ha egy új labdarúgó stadion épül kozármislenyben. szerintem még orbán viktor sem ezt gondolja. de az ő hóbortjait azért legitimálja a magyarok többsége, mert azt demonstrálja, hogy ez is jobb annál, amit a liberálisok elképzelnek. azt, hogy minden eladó. mert az orákulum pörgeti az adósságszámlálót. ami a másik oldalon kamatkövetelés. és abból szabadon lehet vásárolni. erre találták ki a szociálliberális koalíciót. a szocialisták eladósítják az országot. a liberálisok pedig eladják. jött a medgyesy-gyurcsány kormány. megindult az eladósítás. és utána a bajnai-oszkó páros nekilátott felszámolni. ezen túl semmiféle elképzelésük, tervük nem volt. és ugyanezt csinálta a horn és bokros. és ez már a rendszerváltás előtt elindult. tehát az mszp-szdsz koalíció olyan nagyon nem volt meglepetés. csak ez egy ideig politikai váltógazdaságban rendre többséget szerzett. és nyilván ez esetben ezzel ki kényszerű módon ki kell egyezni. ennek vetett véget orbán. és most a többség a "demokratikus" ellenzéket kívánja leváltani. mivel a bukott rendszerváltáson és a globális kapitalista eszményképen és a nyugat felsőbbrendűségén túl az a szociálliberálisok és a neokonzervatíok nem kínálnak semmit.

Janossz 2018.01.05. 11:17:51

@444: "azért kell mészárossal megépíttetni a mátra erőművet, hogy ne akarják hazajönni."
Miért kellene valamit megépíttetni, ami évtizedek óta ott áll, üzemel??
Te kamugép, annyira dobog a szíved Debrecen, meg a környezete sorsáért, ezt se tudtad?
Leningrádtól messze van?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 11:23:03

@444:

"kapitalizmusban nem a legjobb szülészorvosnak lesz magánklinikája. még csak nem is orvosoknak."

És? Hol van az megírva, hogy egy jó szülészorvosnak jó vállalkozónak is kell lennie? Akad néhány jó szülészorvos, akinek van vállalkozói vénája is, de még akkor is ott van a legszűkösebb erőforrás, az idő: amíg szülést vezet le, nem tud a magánklinika (gazdasági) ügyeivel foglalkozni és viszont, amíg a magánklinika (gazdasági) ügyeivel foglalkozik, nem tud szülést levezetni (vagy terhes nőket megvizsgálni vagy hasonló szülészorvosi szakmai tevékenységet végezni).

"ők alkalmazottak lesznek."

Miért is? Lehetnek társak a vállalkozói készségekkel rendelkezőkkel. A szocializmusokban sokkal több szülészorvos alkalmazott: ott a vállalkozók helyett politikusok és bürokraták mondják meg a szülészorvosnak, hogy mit csináljon hol és mennyiért.

"piacosítják a szülést."

És? A parasztok meg piacosítják az élelmezést. A fodrászok piacosítják a hajvágást és -kezelést. A járműgyártók piacosítják a közlekedést. Mindenki, aki valamilyen terményt, terméket vagy szolgáltatást ajánl másoknak megvásárlásra piacosítja a kérdéses terményt, terméket vagy szolgáltatást. _Ebből_ származik a jólét: hogy az emberek képesek olyan terményeket, termékeket és szolgáltatásokat fogyasztani, amit nem ők termeltek meg -- cserébe az általuk megtermelt terményekért, termékekért és szolgáltatásokért.

"de építsenek olyan települést, vagy településeket, amelyik így működik."

Mutass olyan településeket, amelyek _nem_ így működnek.

"ahol a lakosság döntő többsége és még a környezetében levők nagy része is ezt szeretné."

No de hát a lakosságok döntő többsége és még a környezetében levők nagy része is ezt szereti: az emberek specializálódnak, mert úgy termelékenyebbek, és elcserélik az általuk előállított javakat mások által előállított javakra.

ijontichy 2018.01.05. 11:34:22

@444: "A butaság megsokszorozva is butaság marad, csak még nevetségesebb."

2018.01.05. 11:37:07

@neoteny:
európában sehol sincs teljesen piacosítva a szülés. de aki ilyet szeretne hozzon létre egy ilyen települést. piacosítsák ilyenformán londont. pakisztáni béranyákkal. adják fel a nemzeti kereszténységet és hozzák létre nyugat-iszlámabadot. és akinek ez a világ tetszik az költözzön oda.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 11:38:34

@444:

"európában sehol sincs teljesen piacosítva a szülés."

Úgy érted Európában vannak helyek ahol a szülészorvos fizetség nélkül vezeti le a szülést?

2018.01.05. 11:42:47

@ijontichy:
de az összes mondanivalód annyi, hogy a másik ember hülye. és a magyarok többsége is hülye. és itt megáll a tudományod. ezen túl nincs semmi. ugyanilyen @neoteny, @Janossz, @Moin Moin és a többiek. az a cél, hogy az olyanok, mint ti elmenjetek az országból úgy, hogy vissza se gyertek. azért kell újraválasztani a geci orbánt. addig gyűlölködjetek, amíg ki nem cserélődnek a sejtek. és úgy már nincs visszatérés.

2018.01.05. 11:44:25

@neoteny:
európa minden országában van társadalombiztosítás. az ugye nem piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 11:47:30

@444:

"európa minden országában van társadalombiztosítás. az ugye nem piac."

Hogyne lenne piac: csak egy monopolhelyzetben lévő központi kifizető vásárolja meg a szülészorvosok szolgáltatásait. Az is piac, csak nem _szabad_piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 11:48:16

@444:

"de az összes mondanivalód annyi, hogy a másik ember hülye. és a magyarok többsége is hülye."

Az internet nem felejt:

"a köznép közéleti kérdésekben hülye."

ijontichy 2018.01.05. 12:06:53

@444: De hát itt csak te gyűlölködsz :-)
A hülyeség meg akkor is hülyeség marad, ha felnagyítják. És légy szíves ne hülyézd a magyarokat.
Valami egészen elképesztő erőfeszítéssel idebugyogsz egy halom káoszt, aminek se füle, se farka.
"De éppen ezért kell mielőbb hangot adni a gúnynak, a távol tartó kacajnak, mert ez a kacaj egyben a lázadás és felszabadulás hírnöke lesz."
Mert ugye ez a legfőbb problémád, hogy nem fojthatod belénk a szót. Amit művelsz, sokszor rosszabb, mint a legköcsögebb kapitalizmus. Te aranyapám olyan szellemi imperializmusra vágysz, ahol te pengetheted a lantot.

2018.01.05. 12:08:50

@neoteny:
mondok egy konkrét példát. böszörményinének egy rokona leesett a létráról. 80 éves bácsi. koponyatöréssel bevitték a kórházba. az orvos azt mondta, hogy műthető. 10% az esély van arra, hogy magatehetetlen öregember lesz. 1% az esély arra, hogy felépül. a műtét közel 10 millió forintba kerülne. és az orvos azt mondta, hogy ha a család kéri, akkor elvégzi. 100 ezer forintért. de mivel teljesítmény volumen korlát van ezért lehetséges, hogy egy balesetet ért 20 éves fiatalt nem tudnak megműteni. akinek ennél jobb esélyei lennének. de ha kell, akkor a bácsit is megműtik. ő orvosként nem utasítja vissza. viszont 100 ezer forintot kér.

és ez egy szörnyű dilemma. 1% eséllyel visszakapják a nagypapát. de ezzel lehet, hogy megölnek valakit. a teljesítmény volumen korlát miatt. és az orvos dilemmája is. azt mondja, hogy ha kell, akkor megműtik, de teljesen ingyen nem végzi el. mert ha azt mondja, hogy de, akkor böszörményiné családja azt feleli, hogy 1% is esély. műtsék meg azonnal. mert ugye azonnali beavatkozást követelt. de mivel az orvos pénzt kért és elmagyarázta, hogy ezzel a bonyolult műtéttel a kassza kiürül és esetleg mások látják a kárát. erre azt mondták, hogy hagyják meghalni. persze lehet mondani, hogy az orvos erkölcstelen volt. ő volt a specialista. neki nem kellett volna feltétlen elvállalnia. mert már éppen nem ő ügyelt volna. de 100 ezer forintért bent marad. és elvégzi.

csodálkozom mindenkin, aki tudja a tuti megoldást. építsetek fel egy olyan települést, melyik teljes egészében szabad piaci. nem azt állítom, hogy nem lehet ilyen. hanem azt, hogy aligha lehet mindenhol a jelenkori magyarországon. de alakítsák át ilyenné londont.

2018.01.05. 12:23:35

@ijontichy:
te ezekben a kommentekben nem látsz semmiféle összefüggést, értelmet. azért, mert nem érted a közélet komplexitását.

az nem úgy van, hogy megoldja a szabad piac. a világban jelenleg nagyságrendileg 100 ezer milliárd dollár adósságot van kigenerálva. a semmiből. nem a megtakarítások vannak kölcsönadva. hanem ez a semmiből létrejött adósság. ez több, mint egy éves gdp a nagyvilágban. tehát ez nagyságrendben olyan, mintha a geci orbán belső 50 ezer milliárd forint adósságot (versenyelőnyt) generáltak volna egy körnek. így működik a kapitalista világ. ez az átlag. ennek a töredékét megtetették. mondjuk 5000 milliárd forint magán adósságot generáltak maguknak. amiből megveszik a balatont és az alpesi falvakat. az alpesekben az eximbank vezetője meghal. lehet, hogy nem ezért. csak orbán veszélyezteti a globális kapitalisták köreit. a többség azt mondja, hogy oké szorítsák ki "liberálisokat". és az jobb, hogy ők uralkodnak. mert ők már közvetlen leválthatók. vagy a rendszerük esetlegesen konszolidálható.

nyugat európában a többség azt mondja, hogy a globális kapitalizmus konszolidálható. ez a nyugati típusú gyarmatosító politika. de ehhez újabb gyarmati területek kellenek. erre a célra használnák ukrajnát. csak így belépnek az oroszok. budapestet akarják fogjul ejteni kijevért cserébe. de ez a nyugati típusú imperalizmus eredménye. az, hogy a liberálisnak mondott szalonok kényük kedvük szerint szórakoznak országokkal. és ezeknek az embereknek tapsikolsz. egyiknek se.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 12:24:36

@444:

"lehet, hogy megölnek valakit. a teljesítmény volumen korlát miatt."

No és ki állította fel ezt a "teljesítmény volumen korlátot"?

fee.org/articles/is-health-care-a-human-right/

Janossz 2018.01.05. 12:39:09

@444: "megáll a tudományod. ezen túl nincs semmi. ugyanilyen @neoteny, @Janossz, @Moin Moin és a többiek."
Ha egy nap arra ébredsz, hogy körülötted mindenki hülye, kezdj gyanakodni.
Ha súlyosbodik a helyzet azzal, hogy mindenkit gyűlölsz, aki nem te vagy, fordulj szakemberhez!
Addig, amíg úgy viselkedsz, úgy beszélsz, mint egy hülye, ne csodálkozz már rajta, ha hülyének tartanak!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 12:42:37

@444:

"te ezekben a kommentekben nem látsz semmiféle összefüggést, értelmet. azért, mert nem érted a közélet komplexitását."

Bullshit: azért, mert te szándékosan posztmodern stílusban irkálsz, hogy elkerüld a felmerülő kérdések egyenes tárgyalását.

"az nem úgy van, hogy megoldja a szabad piac."

Még nem mutattad meg, hogy _miért_ nem úgy van.

"és az jobb, hogy ők uralkodnak. mert ők már közvetlen leválthatók."

De ha nem kerül leváltásra az államalkotó népek által alkotott állam megtestesülése, a kormányzat, akkor annak a tevékenységeiből származó _minden_ következményért az államalkotó népek a felelősek: ők alkottak ilyen államot.

"nyugat európában a többség azt mondja, hogy a globális kapitalizmus konszolidálható. ez a nyugati típusú gyarmatosító politika."

Csak épp' az emberek azt akarják, hogy "gyarmatosítsák" őket: részesülni akarnak a globális kapitalizmus gyümölcseiből. Nem tulipánnal pingált cserépedények meg hímzett háziáldások garmadáját meg CGA monitorokat meg 1973-ban tervezett BMW-ket akarják birtokolni, hanem az iPhone-kat meg az LG monitorokat meg 2017-es BMW-kez (de legalább is 2007-es Opeleket vagy Skodákat) meg hasonlókat. És egy részük úgy gondolja, hogy ezekre úgy tud a legkönnyebben szert tenni, ha a LEGOnál vagy a TEVÁnál vagy a kecskeméti Mercedesnél vagy a győri Audinál vagy a ThyssenKrupp Prestánál bocsátja áruba a munkáját. És a TESCOban meg egyéb hipermarketekben vásárol, mert ott tud a legtöbbet kapni a pénzéért. Ha a népek elutasítanák a globális kapitalizmust, akkor nem akarnák megszerezni annak gyümölcseit; nem dolgoznának multiknál; nem vásárolnának multiknál. A tény, hogy ezt teszik megmutatja azt, hogy mik a preferenciáik.

2018.01.05. 13:03:59

@neoteny:
a biztosító állapítja meg. de ez független attól, hogy állami vagy magántulajdonú. és ha egy gazdag öreg esik le a létráról, akkor ott hagyják a balesetes szegény fiatalt. és megfordítva. mert ez a biztosító érdeke. magánpénztár profitot maximalizál, az állami biztosító veszteséget minimalizál.

a magánklinika általában a megelőző kis rutin műtétekben, az egy napos sebészetben hatékony. ha egy családnak nagyon sok pénze van, akkor a beteget persze nem hagyják meghalni. de egy magánbiztosító életmentő műtétekre olyan nagyon sok pénzt nem akar kifizetni. és majd úgy írják a szerződést. de majd lesz egy olyan ügyvéd, amelyik azt mondja, hogy ez megtévesztette az ügyfelét. amerikai rendszer. európában ez kéz kezet mos alapon működik. magyarországon különösen. mert kevés az eszköz, a humán erőforrás. nem a pénz. pénz annyi van, amennyit nyomnak.

na de ha magyarországon az öt gyógyszergyárból egy maradt magyar tulajdonban, a másik négyban csak alkalmazotti bért kapnak és egyáltalán nincs nagyobb orvosi eszköz gyára, akkor nyilván úgy nehéz jó egészségügyet csinálni úgy, hogy nincs tőkekivitel. mert luxemburgban sincs. csak ők ott az egy főre jutó külső adósság napi áron 1.72 milliárd (!) forint. az egy főre jutó gdp 6,731%-a. de ennél nagyobb a külső vagyon. mert nettó befektetők. ez megteremti a jólétet. írországban ez −185.3%. és az is jólétet teremt. izlandon −398.2%. izland el van adósodva, de kifelé olyan nagyon semmit se fektet be. hanem halásznak. és az egy főre vetítve gazdagabbak, mint a németek. ahol a nettó befektetői pozíció gdp arányosan +54.4%. magyarországon −58.9%. tehát a németek számára magyarország ideális célország. tehát a cél nem a felzárkózás. hanem hogy a különbség fent maradjon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 13:16:41

@444:

"a biztosító állapítja meg. de ez független attól, hogy állami vagy magántulajdonú."

"magánpénztár profitot maximalizál, az állami biztosító veszteséget minimalizál."

Mindkét állítás nem lehet egyszerre igaz.

"magyarországon különösen. mert kevés az eszköz, a humán erőforrás."

Mert az orvosi szolgáltatások terén a szocializmus uralkodik: hiánygazdálkodás történik.

"tehát a németek számára magyarország ideális célország."

Csak épp' az emberek azt akarják, hogy "célország" legyenek: részesülni akarnak a globális kapitalizmus gyümölcseiből. Nem tulipánnal pingált cserépedények meg hímzett háziáldások garmadáját meg CGA monitorokat meg 1973-ban tervezett BMW-ket akarják birtokolni, hanem az iPhone-kat meg az LG monitorokat meg 2017-es BMW-ket (de legalább is 2007-es Opeleket vagy Skodákat) meg hasonlókat. És egy részük úgy gondolja, hogy ezekre úgy tud a legkönnyebben szert tenni, ha a LEGOnál vagy a TEVÁnál vagy a kecskeméti Mercedesnél vagy a győri Audinál vagy a ThyssenKrupp Prestánál bocsátja áruba a munkáját. És a TESCOban meg egyéb hipermarketekben vásárol, mert ott tud a legtöbbet kapni a pénzéért. Ha a népek elutasítanák a globális kapitalizmust, akkor nem akarnák megszerezni annak gyümölcseit; nem dolgoznának multiknál; nem vásárolnának multiknál. A tény, hogy ezt teszik megmutatja azt, hogy mik a preferenciáik.

2018.01.05. 13:30:27

@neoteny:
na de sanyi 1973-as bmw classicot szeretne utángyártva. csak az a piacon nagyon sokba kerülne. te azt mondod, hogy erre biztosan nincs igény. senki se akar olyat. de, például sanyi. erre mondhatod, hogy azt nem veheti meg a kútfúró fizetéséből. de nem az a kérdés, hogy megveheti-e. hanem az, hogy öcsike alkatrészeket utángyárthatja-e, összeszerelheti-e a helyi autógyárban. miért ne csinálhatna abból kelet-magyarország népautót. amire te mondhatod, hogy ez olyasmi lesz, mint a szocializmus. 5 évet kell várni. mire öcsike összeszerelgeti. de ez azt jelenti, hogy autószerelő, autóösszeszerelő autógyáros. tulajdonos. ez vezethet el a polgárosodáshoz. és nem az, hogy az állam fizet azért, hogy a multinak, hogy alkalmazottja legyen. mert így az állam munkahelyet teremt. ezzel meg lehet nyerni a választást. mert most csökken a munkanélküliség és növekednek a reálbérek. és az infláció nem fog elszállni. legalábbis a magyar társadalom többségének értékeítélete szerint. drágul minden. ezt mondják. de akik rendszerváltást kínálnak azok 15-35% inflációt generáltak 1988-1998 között. ugyanazok a közgazdászok vannak a választás 18 munkacsoportban. bokros lajostól bod péter ákosig.

de ha az valahol többséget kap, akkor csináljanak helyi pénzre alapozva ekkora inflációt egy településen, vagy településrészen. ha úgy gondolják, hogy ez a jó, akkor csinálják.

tegyük fel, hogy sanyi elképzelése többséget kap. gyártsunk kollektíve régi bmw-t kelet magyarországon. abban lenne résztulajdonos. illetve öcsike. valaki azt mondja, hogy na jó. ilyen hülyeséget. költözzön oda, ahol nem találnak ilyeneket.

filozofikusan hogyan jutsz el odáig, hogy az biztosan rossz lesz. vagy addig, hogy az biztosan jó. a jó és a rossz transzcendens dolog. ha valaki ezekre hivatkozik, akkor úgy tisztességes, hogy isteni és a sátáni elképzelésnek mondja. de egyik sem. mert nem lehet így eldönteni. utána lehet számolni. kérdés, hogy meg van-e képesség a kelet-magyarországi szakképző centrumokban és mekkora lenne az igény kis elemszámra szakosodott iparra. de ez lehet az alternatívája az alkalmazotti létnek. az nem polgári lájfsztájl. ha valaki nagyon versenyképes és alkalmazott, akkor egyénileg nem versenyképes. azért alkalmazott. kollektíve viszont lehet versenyképes. ha olyat nem akar, mert az szocializmus, akkor az mondja azt, hogy marad a nyugati bmw gyárban munkavállaló. a másik a keleties bmw classic gyárban tulajdonos. ez egy lehetséges alternatíva. amire te azt mondod, hogy ez pont ugyanaz, mint szocializmus. de nem ez lokális kapitalizáció. csak ez esetben öcsike úgy általában a 70-es évek szintjén termel és fogyaszt. ami számára lehet, hogy előre lépés. miközben luxemburgban azt mondják: hö, hö, hö. kell genergálni egy főre 1.75 milliárd forint adósságot. abból lesz a profit. befektetjük. és van 2 milliárd forint kintlévőségünk. csak el ne vegyék. védje meg a luxemburgi haderő. erre a nagyhercegség lakói azt mondják, hogy inkább egy korrupt alkoholistát toljunk be az európai bizottság élére. európának is van egy jelcinje. amerikának ott van trump. ebben mezőnyben lassan putyin lesz a legjobb. persze az oroszok is elsősorban azért terjeszkednek magyarországon, hogy cserébe visszaszerezzék ukrajnát.

ijontichy 2018.01.05. 13:33:25

@444: Már megint műholdért kiabálsz, pedig csak a ceruzádat kell meghegyezni. Már megint a mások olyan problémáját akarod megoldani, amihez nem értesz. Már megint a mások üzlete felé vonzódsz.
Van egy olyan érzésem, hogy teljesen tévesen értelmezed a "szabad" szót a "szabad piac" kifejezésből.

Honfitársunk (igen, létező személy, és orvos) pont azt emelte ki óriási előnyként a jelen munkahelyén (és országában, ami persze nem Mo.), hogy neki nem kell semmi mással foglalkoznia, mint az elé kerülő betegeket a legjobb tudása (melyet persze tovább is képeznek) szerint gyógyítani. A gondolkodásodon sajnos nagyon rajta hagyta nyomát a létező szocializmus, meg egyes holliwudli filmek. Persze, van itt is "költségmegfontolás", de hát száz éve a fatornyos hazádban még jó eséllyel simán megpusztult az egyszeri vakbeles paraszt. Ehhez képest a mai magyar eü. is igen nagy előrelépés, de miért is kéne ebbe belenyugodni. Nejem egykori kolleginája párszáz kilométerre lakik tőlünk. Ő két éve jött ki, 8 hónap után kapott egy infarktust. Műtötték, nem volt "költségkérdés", azonnal kapott egy pacemakert is, meg némi szanatóriumot. Várták vissza dolgozni. Azóta is jól van.
Persze az egyszeri fidesznyik nem a kórházi fertőzéstől pusztul meg odahaza, hanem a dühtől, hogy nem láthatja a sorost, meg a nyugatot megmurdelni, nomeg vitya, és a magyar nemzethy virtus fényes győzelmét.

Egyébként a legrosszabb, hogy még magatoknak is hazudtok. Már 2002-re tele voltak a munkahelyek csöndes, rosszkedvű emberekkel, mert alig egy évtized után megint pártpropaganda harsogott mindenütt, ahol semmi keresnivalója. Többség? Sikerült lelkileg megnyomorítanotok a magyar társadalom kétharmadát az agresszív, köcsög komcsytempóval. Csak gratulálni tudok a nagy nemzethy sikerhez :-/.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 13:40:56

@444:

"magánpénztár profitot maximalizál, az állami biztosító veszteséget minimalizál."

Ami ugyanaz: mindkettő a bevételek növelésével és/vagy a kiadások csökkentésével történik.

2018.01.05. 13:41:51

@neoteny:
"magánpénztár profitot maximalizál, az állami biztosító veszteséget minimalizál."

Mindkét állítás nem lehet egyszerre igaz.

két gazdasági szereplő esetén miért ne lehetne egyszerre igaz. csak egy egy hullámzó gazdasági teljesítményt eredménye. ha sanyi elképzelése megvalósulna és debrecenben lenne bmw classic utángyártás, akkor abban a detroit típusú felemelkedés és detroit típusú összeomlás lehetősége egyaránt benne van. és ezek egyenlege kérdéses. filozofikusan addig lehet eljutni, hogy ez egy vagy jó lesz, vagy nem lesz jó. 50 éves konstrukciót fejleszteni őrültség. sanyi szerint számítsák ki az okosok, hogy ez jó, vagy nem jó. de szerinte az jó lenne. és ha az okosok is azt mondják, akkor abba befektetne. és ezen múlna öcsike jövője. erre lehet mondani, hogy jó hülye ez a sanyi. de filozfikusan csak azt lehet mondani: vagy hülye, vagy nem hülye. nem tudjuk.

2018.01.05. 13:51:30

@neoteny:
profit/loss = revenue - cost

ezt lehet minimalizálni és maximalizálni. ez a szocializmus és a kapitalizmus. minimalizmusnak és maximalizmusnak is lehetne nevezni. a generál probléma az, hogy a kapitalizmus az adósságra van építve. tehát kapitalizmus akkor lehetne, maximum feladatot akkor lehetne megoldani ha a gazdaságban nem lehetne kettőből kivonni hármat. de az egész rendszer arra épül, hogy a bankok előzetesen bármennyi veszteséget/adósságot generálnak, amiből szabadon lehet felvásárolni. és ez versenyelőny valójában. és így működik a rendszer. csak ez még így is hatékonyabb annál, hogy legyen közös a gatya is. de úgy tartható fent, hogy háborúkat generálnak és kifosztanak országokat.

tehát ha ukrajna célország akar lenni, akkor legyen az. és kijev adósítsa el magát. menjen be az imf. de esetleg engedjék meg a szomszédos donyecknek, hogy oda menjen be az orosz ipar. csak persze ez elvi megoldás. a gyakorlatban azonnal el kezdenék egymást lőni. hiszen az amerikanizált oligopóliumok békés módon aligha maradhatnak fent. jelzem az oligarchák birodalma sem. tehát ezeket konszolidálni kellene a helyi társadalmaknak.

2018.01.05. 13:59:45

@neoteny:
tehát egy olyan várostérségben működhet bmw classic utángyártás, ahol diverzifikált ipar van. és ezzel éppenséggel felzárkózhat. de azzal a nyugatinál nagyobb jólétet nem teremthet leszámítva, hogy van egy retro őrület. ami szintén nem elképzelhetetlen. ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a 70-es években gyártott termékek annyival rosszabbak voltak a jelenlegieknél. sanyinak meg van a régi rádiós magnója. videoton. és működik. ő hallgatja a 80-as évek kazettáit. "brúsz szpringsztínt". "bor' in de júesz éj" szerinte ez azt jelenti: borozás a debreceni éjszakában. csak mi az a "júesz". az nem kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 14:03:47

@444:

"na de sanyi 1973-as bmw classicot szeretne utángyártva. csak az a piacon nagyon sokba kerülne."

Erről van szó: Sanyi olyasmi után vágyakozik, aminek a költségét nem hajlandó (vagy nem képes) megfizetni.

"de nem az a kérdés, hogy megveheti-e."

Nem? Akkor nincs kérdés: Sanyi vágyakozhat, a vágyakozása pedig kielégítetlen marad.

"hanem az, hogy öcsike alkatrészeket utángyárthatja-e, összeszerelheti-e a helyi autógyárban. miért ne csinálhatna abból kelet-magyarország népautót. amire te mondhatod, hogy ez olyasmi lesz, mint a szocializmus. 5 évet kell várni. mire öcsike összeszerelgeti. de ez azt jelenti, hogy autószerelő, autóösszeszerelő autógyáros. tulajdonos. ez vezethet el a polgárosodáshoz."

Nem vezethet el a polgárosodáshoz: ez az inputok (erőforrások) gazdaságtalan(abb) felhasználása, ebből csak lemaradás származik, de nem felzárkózás.

"filozofikusan hogyan jutsz el odáig, hogy az biztosan rossz lesz."

Ld. az előző pontot. Ha egy termék előállításához Anna X mennyiségű inputot (erőforrást) használ fel, Béla meg 1.1 X-nyit, akkor Béla soha nem fog felzárkózi Annához. Erre mérget vehetsz.

"csak ez esetben öcsike úgy általában a 70-es évek szintjén termel és fogyaszt. ami számára lehet, hogy előre lépés."

A veszteséges termelés még a semmit sem termeléshez képest sem előrelépés. Ha Öcsike havi 200 rugó veszteséggel termel a 70-es évek szintjén az állami gazdaságban, akkor még az is jobb, ha a nyereséggel termelők összeadnak havi 100 rugót és azt Öcsikének ajándékozzák: pl. feltétel nélküli alapjövedelmet adnak Öcsikének, hogy ne dolgozzon, ne termeljen nagyobb veszteséget mint a feltétel nélküli alapjövedelem összege.

Te azt hiszed, hogy az a fontos, hogy az emberek dolgozzanak. De nem: az a fontos, hogy olyan javak megtermelésre kerüljenek, amik kielégítik az emberek szubjektív igényeit. Nekem semmi kifogásom sincs a mannaeső vagy ingyenebéd ellen: _ha_ megszervezhetőek, akkor nyilvánvalóan preferálandóak azzal szemben, hogy az embereknek kellene dolgozniuk a manna vagy az ebéd előállításán. _Pillanatnyilag_ nem megszervezhető a mannaeső és/vagy az ingyenebéd: _most még_ szűkösen állnak rendelkezésre a javak, _most még_ gazdálkodást kell folytatni (ti. eldönteni azt, hogy mit és mennyit hasznos termelni), beleértve a munkaerővel történő gazdálkodást. De most sem az a _cél_, hogy az emberek dolgozzanak (munkát végezzenek), hanem az emberek által szubjektíven kívánt javak termelése a cél. Sanyi az általa kifúrt kutakért kapja a pénzt, nem azért, mert dolgozik a kútfúráson. Ha Sanyi képes lenne ráolvasással kutat fúrni, a kutakért ugyanúgy fizetnének a népek: mert a népeknek a kutak kellenek, nem az, hogy Sanyi dolgozzon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 14:05:06

@444:

Ez a két állítás nem lehet egyszerre igaz:

1) "a biztosító állapítja meg. de ez független attól, hogy állami vagy magántulajdonú."

2) "magánpénztár profitot maximalizál, az állami biztosító veszteséget minimalizál."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 14:07:12

@444:

"profit/loss = revenue - cost

ezt lehet minimalizálni és maximalizálni."

Mivel egy fogalomról van szó (loss is negative profit), nem igaz az, hogy "ezt lehet minimalizálni és maximalizálni".

2018.01.05. 14:12:42

@neoteny:
az egy függvény (a kibocsátás függvénye), aminek vannak maximum és minimum helyei. sanyi nem arra vágyik, amit meg "tudna" vásárolni. hanem amit szerinte ő, a környezetében élők, a fia "öcsike" képes lenne gyártani. tehát ő nem a fogyasztói, hanem termelő-fogyasztói társadalmat hirdeti.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 14:45:45

@444:

"az egy függvény (a kibocsátás függvénye), aminek vannak maximum és minimum helyei."

Bullshit: mivel a bevételek tetszőleges mértékben meghaladhatják a költségeket ill. a költségek tetszőleges mértékben meghaladhatják a bevételeket, nincsenek maximum és minimum helyek.

"sanyi nem arra vágyik, amit meg "tudna" vásárolni."

Kár, hogy korábban ezt írtad:

"na de sanyi 1973-as bmw classicot szeretne utángyártva."

Már megint össze-vissza hazudozol.

"hanem amit szerinte ő, a környezetében élők, a fia "öcsike" képes lenne gyártani. tehát ő nem a fogyasztói, hanem termelő-fogyasztói társadalmat hirdeti."

Csak azért termelünk, hogy fogyaszthassunk. Termelni csak olyasmit érdemes (hasznos!) amit valaki(k) szubjektíven úgy ítél(nek) meg, hogy azok fogyasztása számukra hasznos, hogy az valamilyen szubjektív igényüket kielégíti. Ha Sanyi egy utángyártott 1973-as BMW Classic-ot szeretne, akkor gyártson egyet magának; és attól, hogy ő olyat szeretne, nem szükségszerű az, hogy akár egyetlen más magyar is akad, aki szintén olyat szeretne _valamilyen partikuláris áron_. Így hát semmi jelentősége sincs annak, hogy Sanyi mit szeretne gyártani: olyan jószágokat kell előállítania, amit _mások_ szeretnének fogyasztani és ennek az igénynek a kielégítéséért hajlandóak elcserélni valamilyen mennyiségű jószágot azokból, amiket ők állítanak elő (praktikusan pénz közbeiktatásával).

2018.01.05. 15:26:05

@neoteny:
filozofikusan megfejted, hogy ez esetben a profit maximum a végtelen kibocsátásnál van. de nem. mert az nem valós megoldás, mivel nem véges.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 15:29:49

@444:

"ez esetben"

Mely esetben?

"az egy függvény (a kibocsátás függvénye), aminek vannak maximum és minimum helyei."

Bullshit: mivel a bevételek tetszőleges mértékben meghaladhatják a költségeket ill. a költségek tetszőleges mértékben meghaladhatják a bevételeket, nincsenek maximum és minimum helyek.

2018.01.05. 15:43:28

@neoteny:
különböző technológiai fejlettségi szintek vannak. egy korábbi technológiát alkalmazó relatív olcsó gyártósornak a profit maximuma feltétlen nem ott van, ahol újabb és drágább gépsor esetén. de egyik sem a végtelenben van.

tehát a kérdés, hogy mennyibe kerülne bmw classic gyár. és az mit tudna gyártani a beszállítóival. és kérdés, hogy mekkora a kereslet a sanyi által megálmodott "régi nszk" világra. relatíve olcsó gépsorok kis elemszámú utángyártással megtérülnek-e. egy bmw classic után gyártása valószínűleg sokba kerülne. és évi 10 ezret után gyártása? el lehetne abból adni 100 ezret, vagy 1 millió darabot? sanyi szerint öcsikének a szakképzési centrumban a bmw classic lehetne gyakorlati tananyag. a tanműhelyben gyártsanak le egy működő autót. vagy egy sorozatot. és tanszünetben tuningolják. rendezzenek gyorsulási versenyt. azért, hogy öcsike becsajozzon. és sanyi azt mondja, hogy ez "régi nszk" kellene magyarországra. ez lehet a miénk. jelenleg az a cél, hogy a multik államilag támogatott munkahelyén legyen alkalmazott. de ez így aligha lesz tartható. sanyi azt mondja, hogy öcsike és társaik építsenek autógyárat. a lehető legmagasabb technológia szinten. csak 50 évvel ezelőttin tudnak belépni. de nem probléma. mert neki az a kedvence. tehát ő megvenné. kérdés, hogy lehetne abból népautó. és a válasz az: nem tudjuk. de elvben lehetne nemzeti konzultációt tartani a nemzeti korporációk konszolidált rendszerében.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 15:58:46

@444:

"egy korábbi technológiát alkalmazó relatív olcsó gyártósornak a profit maximuma feltétlen nem ott van, ahol újabb és drágább gépsor esetén."

A "relatív olcsó gyártósor" ill. az "újabb és drágább gépsor" megalapozatlan feltételezések. Továbbá ezek csak költségek: nem mondanak semmit arról, hogy a rajtuk megtermelt jószágokból milyen bevételekre tesz szert a gyártó.

"de egyik sem a végtelenben van."

Nem is kell a végtelenben lennie: elégséges, ha a bevételek növelhetőek és/vagy a költségek csökkenthetőek ill. fordítva: ha a bevételek csökkennek és/vagy a költségek nőnek. Persze sem a költségek, sem a bevételek nem csökkenhetnek 0 alá, de a másik irányban nem létezik ilyen határ.

"tehát a kérdés, hogy mennyibe kerülne bmw classic gyár. és az mit tudna gyártani a beszállítóival. és kérdés, hogy mekkora a kereslet a sanyi által megálmodott "régi nszk" világra."

Mekkora a kereslet _egy partikuláris áron_. Olyan nem létezik, hogy árfüggetlen kereslet: ha az 1973-as utángyártott BMW-nek egy milla az eladási ára, más lesz a kereslet mértéke, mint ha 10 milla az ára.

"és sanyi azt mondja, hogy ez "régi nszk" kellene magyarországra."

Senkit sem érdekel az, hogy Sanyi mit mond: az ő preferenciája nem kell, hogy egybeessen bárki más preferenciájával. És mivel Sanyi azt nem árulja el, hogy _mennyiért_ kellene ez a "régi NSzK" Mo-ra, a személyes preferenciájának kinyilvánítása ráadásul tét nélküli: ezzel az erővel bárki mondhatja azt, hogy új Ferrarik kellenének Mo-ra. Fékeveszett fantáziálgatás.

"sanyi azt mondja, hogy öcsike és társaik építsenek autógyárat."

Miből?

Janossz 2018.01.05. 16:02:56

@444: "kérdés, hogy lehetne abból népautó. és a válasz az: nem tudjuk. "
Nagyonis tudjuk. Sehogy. Meseországban talán.
A világ halad, mér Fehérgyarmaton is, Debrecenben is, és egy ötven évvel ezelőtti jármű károsanyag-kibocsátási értéke + törésteszt eredménye kizárná, hogy Európában forgalomba helyezzék.
Viszont jól mutatna a debreceni kertvárosban kerti törpe helyett.

2018.01.05. 16:20:01

@neoteny:
van egy gyár, vagy gyártósor. annak a kibocsátását jelölje: x. az árbevétel a kibocsátás függvényében revenue(x). a költség a kibocsátás függvényében cost(x). és ennek különbségéből adódik egy profit/loss(x) függvény.

nem igaz, hogy a kibocsátás növekedésével a fajlagos költség folyamatosan csökken. és a profit növekszik. a valóságban nincs exponenciális növekedési pálya. mert több munkás egy főre vetítve több bért követel. a gépsor fizikailag nem tud bármennyit kibocsátani. egy ponton szétesik. ha jobb anyagból készül, akkor pedig drágább. tehát ez egy hullámfüggvény.

vegyünk példának egy internet szolgáltatót. van x ügyfele. megduplázzák. és lesz 2x. a profit növekszik. megháromszoroznák. de nem megy. mert ahhoz a hálózatot jelentős mértékben fejleszteni kell. új ügyfélszolgálati nyitni, egy újabb fejállomásokat beállítani. ezzel a nyereség csökken. persze a kibocsátással utána újra emelkedik. hullámzik.

a globális cégek azt mondják, hogy a francokat. egy óriás hitelcsomaggal elfoglalnak térséget. leütik az entert. és ott a pénz. és felosztják a piacot. mondjuk ukrajnában. csak helyi szolgáltató ne lépjen be. mert az a nacionalizmus. és ehhez keresik a filozófusokat, a tanácsadókat. csak hogy ez ellen lépnek fel. lásd soros györgy ördögi terve. sorsdöntő év lesz. sors/soros döntő év lesz. nyilván ezeket mondják majd. és a közönséget a multik ellen hangolják. miközben támogatják őket. tehát ez hosszú távon nem megy működő rendszer, de arra jó, hogy megnyerje a választást. utána meg ki tudja.

2018.01.05. 16:25:31

@Janossz:
nem is kell, hogy a német környezetvédelmi előírásokat teljesítse. amit a német gyártók se teljesítenek. mert hazudtak folyamatosan. 491-es úton nem feltétlen kell érvényesülnie annak töréstesztnek, ami németországban érvényes. ezeket a németek azért írják elő, hogy mások lehetőség szerint ne gyártsanak autót. az első lépés, hogy ne a németek által diktált szabályok szerint kelljen versenyezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 16:31:19

@444:

"nem igaz, hogy a kibocsátás növekedésével a fajlagos költség folyamatosan csökken. és a profit növekszik. a valóságban nincs exponenciális növekedési pálya."

Ezt meséld el J. K. Rowling-nak vagy a Tetris készítőinek.

2018.01.05. 16:55:16

@neoteny:
ez virtualizált környezet gazdasága. és az lehet globalizált. grand theft auto játék eladása. sanyi szerint az autógyártásnak a lokalitás kultuszán kellene alapulnia.

egy német nem ülne be egy ilyen autóba.
i.pinimg.com/736x/26/68/1d/26681d21d2d1df6d3096507a7473625a--bmw-classic-instagram.jpg
nem is ülhet be, mert ez nem teljesíti a német környezetvédelmi előírásokat. ez nem megy át a törésteszten. a németek olyan szabályokat alkotnak, hogy ilyen autójuk nekik biztosan ne lehessen. rendben. de hol van az előírva, hogy mindenkinek a német szabályozást, a német társadalom kulturális igényeit kellene követni.

tehát az a kérdés, hogy magyarországon a szakképzési centrumok kötvénykibocsátásával ezeknek az üzemeknek hány részvényese (munkaadója), dolgozója (munkavállalója) és vevője (megrendelője) lenne. ez ugye klasszikus liberális kapitalizmus. csak ezzel mondjuk ezzel a modellel a balkánt lehet célozni.
i.pinimg.com/736x/26/68/1d/26681d21d2d1df6d3096507a7473625a--bmw-classic-instagram.jpg
ilyen autója németnek már nem is lehet. nem teljesíti az előírásokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 17:13:04

@444:

"sanyi szerint az autógyártásnak a lokalitás kultuszán kellene alapulnia."

Kit érdekel Sanyi preferenciái?

"tehát az a kérdés, hogy magyarországon a szakképzési centrumok kötvénykibocsátásával ezeknek az üzemeknek hány részvényese (munkaadója), dolgozója (munkavállalója) és vevője (megrendelője) lenne. ez ugye klasszikus liberális kapitalizmus."

Erről van szó: ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása a (magán)vállalkozók feladata, nem a politikusoké, bürokratáké és az általuk a nettó adófizetőktől erőszakkal eltulajdonított javakkal fizetett "reálértelmiségi" "szakértőké".

2018.01.05. 17:26:14

@neoteny:
a piac szereplője sanyi és nem az ufók. tehát ha a franciák többségében újra francia autót akarnak franciaországban, akkor előbb utóbb megválasztják azt a nacionalista kormányt, önkormányzatokat amelyik ez szabályozással katalizálja ezt a piaci igényt. és ez esetben kiszorítják a németeket. ez nyugaton is így működik. sőt még úgyabbul.

ijontichy 2018.01.05. 17:28:49

@444: Nekem ilyen tütü kéne (a lokalitás kultuszán).
www.youtube.com/watch?v=kaIZWjItReI
mennyiér' gyártja le a sanyi? :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 17:33:11

@444:

"a piac szereplője sanyi"

Amikor _beszél_ a preferenciáiról Sanyi, akkor nem piaci szereplő. Amikor valamilyen piaci tevékenységet folytat -- kutat fúr vagy 100-ért vesz vagy 200-ért elad vagy csempét vásárol a fürdőszoba-felújításhoz --, akkor piaci szereplő.

Janossz 2018.01.05. 18:20:33

@444: " megválasztják azt a nacionalista kormányt, önkormányzatokat amelyik ez szabályozással katalizálja ezt a piaci igényt. és ez esetben kiszorítják a németeket."
Megint sikerült megtalálnod szarva közt a tőgyét...
A magyar gyártású Mercedes CLA-k nagy többségében RENAULT motor dolgozik...:-)

2018.01.05. 19:06:52

@neoteny:
ez esetben pénzpiaci szereplő. de a piac nem kizárólag pénzpiac.

2018.01.05. 19:08:47

@Janossz:
na de a piac többségében német. és erre jönnek a franciák, hogy legyen francia autó legyen francia. az olasz olasz. lokalitás kultusza. csak te egy senkiházi vagy. és ezt nem érted.

2018.01.05. 19:13:51

@Janossz:
tehát most az van, hogy a siemens és az alstom globális szövetkezet nyerné el az összes közbeszerzést. mert az igazgatótanácsok versenyt akarnak. a monopolkapitalisták versenypártiak. arról híresek. a technológia fejlődésével a nemzeti szint alá lehet vinni a gyártást. nem igaz az, hogy 20+ országnak kell együttműködni. az éppen a verseny kizárását szolgálja.

ijontichy 2018.01.05. 19:21:20

@444: A PSA egész jól együtt gyárt a Toyotával Szlovákiában (vagy Csehországban?). Annakidején kisebb platformra (C1, Aygo stb.)
Az olaszék a Multijet engine-t a HDI-ből közösködték ki. A PSA-val. Ahol az jó nekik, konkurálnak, ahol meg az, ott kooperálnak. Na ez az amit nem értesz. Gurulj végig Ligurián, annyi C3-ast látsz a Fiat őshazájában, hogy csak na. Magam is meglepődtem. Lokalitás kultusza? Hol élsz te?

2018.01.05. 19:48:04

@ijontichy:
így van. és a szlovák állam fizetett nekik nagyszombati gyárért. (munkahelyenként 44 ezer eurót, ami nagyjából 13.5 millió forint). az államilag támogatott új munkahelyeket a meglévők kárára támogatják. áttérés kézi vezérlésre. magyarországon is ez a helyzet. és szlovákiában is. ez a húzd meg, ereszd meg lényegében csak arra jó, hogy egy miniszteriális csapat veszi át a gazdaság irányítását. mert nagyobb termelő beruházás vissza nem térítendő állami támogatás nélkül nem jön létre. ezzel egyébként nőnek a szakmunkás reálbérek. de még mindig messze elmaradnak az európai átlagtól. ez azonban elvezet egy következő válsághoz.

a felvidéken majd akkor lesz polgárosodás ha nagy-morva-szlovák tatra teherautó húzza a mátra a pótkocsit. polgári konzervatizmus alapja lokalitás kultusza. kelet-európában legalábbis. de tartok tőle, hogy nyugaton is az lesz a cél, hogy a következő válság után az lesz az elképzelés, hogy a francia autó újra kultikusan francia legyen. és az olasz olasz. és legyen kultikus kis-lengyel polski. és volvo legyen újra a skaninávoké.

szerinted a polgárosodás az államilag támogatott francia-japán autóipari egyesülés szlovákiában. mert ez a szabad piac.

Janossz 2018.01.05. 19:48:54

@444:" csak te egy senkiházi vagy."
Ha te mondod...
Te meg egy fogalmatlan hülye vagy, aki a világ működéséről semmi információval nem bír, mégis okoskodik itt bele a világon mindenbe, nyelvészettől építészettörténetig, aztán napjában párszor pofára esik, de mindig kezdi elölről.
Te vagy az utolsó poliÉSZTER. :-)))

2018.01.05. 20:26:54

@Janossz:
na, de te annyit állítasz, hogy a másik a hülye. ezen túl semmi elképzelésed nincs. hanem azt állítod, hogy ami a világban folyik szabad piac. iontichy előadja, hogy az a szabad piac győzelme, hogy szlovákiában létrejött egy toyota-peugeot gyár. munkahelyenként 13.5 millió forintért.

ezzel kvázi egypártrendszer jön létre szlovákiában is. egy minisztériumi csapat kézileg vezérli a gazdaságot. brüsszeli pénzből a mezőgazdaságot és a helyi kisipart, állami forrásból a termelő multikat. nacionalizálják a kereskedelmet és a szolgáltatásokat. és ehhez a néppárt asszisztál amíg a gyáriparos lobbi kapja a költségvetési pénzt és az állami megrendelést.

lényegéban a nyugat és a multik biztosítják orbán, ficó és társainak hatalmát. ők hozzák létre. és a szöveg a jogállamiságról, az emberi jogokról. ebből egy újabb gazdasági válság lesz. hogy mekkora azt nem lehet tudni. mert az nemzetközi környezettől is függ. kínától és amerikában. európa nem tényező. németország sem.

és ezzel párosul kulturális válság. etnikai konfliktusok. azt demonstrálom. aztán mondhatod, hogy ez egy idióta. nem érted, hogy ez egy szerep. nem azt állítom, hogy ez a jó. ez a minta. hanem felsorolom az opciókat. ebből a mese a szabad piac. olyan nincs. miféle szabályozás eredményez polgárosodást a helyi társadalomban. ez a kérdés. nem az, hogy melyik totalitárius ideológia győzedelmeskedik. mert nyilvánvalóan egyik se.

Janossz 2018.01.05. 20:30:48

@444: csak te egy senkiházi vagy. és ezt nem érted.

ijontichy 2018.01.05. 20:56:08

@444: "a szlovák állam fizetett nekik nagyszombati gyárért. (munkahelyenként 44 ezer eurót" Na látod, ezért sokkal jobb a pénzemet (adómat) a piacra bízni. Itt is hogy herdálta a közös lóvét a szlovák állam (amiből persze biztos pár fitying visszacsurgott valami formában). Hát hogy lehetne ilyen kókler, közpénzen eltartottaktól várni, hogy majd valami igazi közjót csinálnak. Ezek - a napi tolvajláson - kívül max némi életpályamodelleket tudnak rajzolgatni, hogy a karrierbürokratáknak is legyen valamivel kiszúrni a szemét :-).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 21:35:31

@444:

"a piac szereplője sanyi"

Amikor _beszél_ a preferenciáiról Sanyi, akkor nem piaci szereplő. Amikor valamilyen piaci tevékenységet folytat -- kutat fúr vagy 100-ért vesz vagy 200-ért elad vagy csempét vásárol a fürdőszoba-felújításhoz --, akkor piaci szereplő.

2018.01.05. 21:39:25

@ijontichy:
na, de amit te a multik világba beleképzelsz (szabad piac) valójában nem létezik. az ír csoda alapja az, hogy írországban az egy főre jutó külső adósság több, mint 100 millió forint. nem az ír háztartásoknak van ennyi hitele. hanem ez az összeg az írországba telepített lányvállalatok nyakába van varrva. de ezt a pénzt a tőkepiac generálta az egyesült államok közreműködésével. így rogán antalnak is lehetnek szerver parkjai a (magyar) állam közreműködésével. és ez a nagyságrendben 100 ezer milliárd dollár semmiből teremtett fiktív jel az értékét a meglévő pénzmennyiségből meríti. és ezt költik, illetve parkoltatják offshore számlákon. és ebből próbálják a világot felvásárolni. újabb célországokat kellene kijelölni. demokrácia export/import. nem működik. abból csak háborúk, polgárháborúk következnek. az egészet nem lehet elkölteni mars utazásra. amit te szabad piacként érzékelsz az legfeljebb félig szabad akárhol a világban, és egy orbitális csalássorozat, amiben orbán kismiska.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 21:47:45

@444:

"na, de te annyit állítasz, hogy a másik a hülye."

Az internet nem felejt:

"a köznép közéleti kérdésekben hülye."

"a gyáriparos lobbi kapja a költségvetési pénzt és az állami megrendelést."

Ez a "magyar közbeszerzési zrt".

"lényegéban a nyugat és a multik biztosítják orbán, ficó és társainak hatalmát. ők hozzák létre."

No de Orbán "közvetlen leváltható."

"miféle szabályozás eredményez polgárosodást a helyi társadalomban. ez a kérdés."

Erre könnyű a válasz: semmiféle. A javakat előállítását nem a szabályozások végzik.

2018.01.05. 21:56:57

@neoteny:
a profit a reálgazdaságban a szabályozásból fakad. a virtualizált tőkepiacon pedig a szabályozatlanságból. a grand theft auto játékban mindenki kirabolhatja a másikat. de ugyanez a valóságban brutális háborúkat jelent. ami ebben közös az nem filosz, hanem matek. a gta játékban is számol a spektákulum, és a pénzügyi világban az orákulum. a probléma az, hogy egyesek amikor a gta virtualizált világát akarják a valóságra kiterjeszteni. és ebben hasznos idióták az anarchisták.

2018.01.05. 22:08:25

@neoteny:
építs egy olyan települést, amiben csak közgazdasági törvények vannak. és azon túl nincsenek szabályok. nincs jog. mert mindenki azt csinál, amit akar.

te mondhatod, hogy ha vita van, akkor kérdezzék meg a rabbit. rendben. de ez egy hitközség. ez innentől kezdve vallás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 22:11:27

@444:

"a profit a reálgazdaságban a szabályozásból fakad."

Helyesen: profit (haszon) = bevételek - költségek

Próbálkozz újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 22:13:36

@444:

"nincs jog. mert mindenki azt csinál, amit akar."

Pontosan az a jog érvényesülése, hogy mindenki azt csinál, amit jónak lát -- hogy senki sincs erőszakkal kényszerítve arra, hogy azt csinálja amit _a másik_ lát jónak.

2018.01.05. 22:20:05

@neoteny:
na de mi garantálja, hogy az anarchiában nem szabadul el a pokol. ugyanúgy, ahogyan a gta játékban.

2018.01.05. 22:23:44

@neoteny:
a szabályozásból fakad az, hogy vannak mértékegységek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 22:25:49

@444:

"a szabályozásból fakad az, hogy vannak mértékegységek."

Akkor hát nem igaz az, hogy "a profit a reálgazdaságban a szabályozásból fakad."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 22:27:30

@444:

"na de mi garantálja, hogy az anarchiában nem szabadul el a pokol."

Az anarchiában az archoszok számára szabadul el a pokol; azok számára, akik abból élnek, hogy másokat szabályoznak/adóztatnak.

2018.01.05. 22:33:32

@neoteny:
ha nincs szabályozás, akkor nincs metrika. úgy nem tudsz kivonni. (már összeadni sem).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 22:46:31

@444:

"ha nincs szabályozás, akkor nincs metrika. úgy nem tudsz kivonni. (már összeadni sem)."

Összekevered az aritmetikát a szabályozással.

In a study published last summer in the Proceedings of the Royal Society B, Kevin C. Burns of Victoria University of Wellington in New Zealand and his colleagues burrowed holes in fallen logs and stored varying numbers of mealworms (beetle larvae) in these holes in full view of wild New Zealand robins at the Karori Wildlife Sanctuary. Not only did the robins flock first to the holes with the most mealworms, but if Burns tricked them, removing some of the insects when they weren’t looking, the robins spent twice as long scouring the hole for the missing mealworms. “They probably have some innate ability to discern between small numbers” as three and four, Burns thinks, but they also “use their number sense on a daily basis, and so through trial and error, they can train themselves to identify numbers up to 12.”

www.scientificamerican.com/article/how-animals-have-the-ability-to-count/

2018.01.05. 22:52:07

@neoteny:
ha nincs szabályozás, akkor hogy lesz mértékegység. hogy lesz valami 1 méter?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 22:56:24

@444:

Úgy, hogy megegyeznek emberek abban, hogy mi az 1 méter?

2018.01.05. 23:02:16

@neoteny:
de választott köztestületek nélkül mégis hogyan egyezik meg az emberiség? anélkül ki mondja, hogy mennyi egység. és mi garantálja azt, hogy valaki nem fog kicsit kevesebb szövetet 1 méternek tekinteni. vagy kicsit kevesebb lisztet 1 kilónak. ki mondja meg, hogy az mennyi valójában? a mérleggyáros?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 23:47:24

@444:

"de választott köztestületek nélkül mégis hogyan egyezik meg az emberiség?"

Ahogy tette az idők kezdete óta?

De te ugye gyengeelméjű vagy: te nem tudsz összeadni és kivonni szabályozás nélkül.

2018.01.05. 23:51:26

@neoteny:
az si mértékegységrendszert a 20. század második felében fogadták el. az angolszász mértékegységekhez is kellett a királyi udvar. a bécsi mértékegységekhez a császár. vagy a magyar királyság. ha ezek nem lettek volna nem tudtak volna mérni a zsidók. csalni se.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 23:54:23

@444:

"az si mértékegységrendszert a 20. század második felében fogadták el."

És?

"ha ezek nem lettek volna nem tudtak volna mérni a zsidók."

A zsidók már akkor mértek amikor még a magyarok csak makogva tanulták a nyelvet a szamojédektől.

De te ugye gyengeelméjű vagy: te nem tudsz összeadni és kivonni szabályozás nélkül.

2018.01.06. 00:30:46

@neoteny:
de miben mértek? a hosszat is pénzben. az űrmértéket is pénzben mérték.

2018.01.06. 00:31:42

@neoteny:
ha nincs egység, akkor hogy tudsz összeadni, vagy kivonni a fizikai valóságban? 3 micsodából vonsz ki 2 micsodát?

2018.01.06. 00:33:33

a te világodban nincs 1. mert az egység. az már a fasizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 00:36:05

@444:

"de miben mértek?"

Te egy istentelen senkiházi vagy, aki nem tanulmányozta a Bibliát.

És ugye te gyengeelméjű is vagy: te nem tudsz összeadni és kivonni szabályozás nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 00:36:39

@444:

"ha nincs egység"

Miért ne lenne egység?

De te ugye gyengeelméjű vagy: te nem tudsz összeadni és kivonni szabályozás nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 00:37:44

@444:

"a te világodban nincs 1. mert az egység. az már a fasizmus."

Helyesen: az államhatalmi erőszakkal létrehozott egység a fasizmus.

De te ugye gyengeelméjű vagy: te nem tudsz összeadni és kivonni szabályozás nélkül.

2018.01.06. 09:21:41

@neoteny:
szabályok nélkül nem lehet összeadni és kivonni elvben sem. szabályozás nélkül a gyakorlatban.

ezek szerint a brit királyi mértékegységek bevezetése egyet jelentett a fasizmussal. és ugye ezek után si mértékegységek használata is államhatalmi erőszakkal lett kikényszerítve. az a posztfasizmus.

ezeket mind el kellene törölni. mindenki úgy mérjen ahogy akar. ez egy kiló. nem számít, hogy csak fél kiló. akkor is kiló. hívják oda a rabbit, hogy döntse el kinek van igaza. és ezért fizessenek neki. vagy döntse el a mérleggyáros. az egyik így mér. a másik úgy. de ne legyen semmiféle archos vagy archos-ok, akik döntenek a mértékegységekről, az egységről. vagy ezt államhatalmilag ne kényszeríthessék ki. mert az a fasizmus.

csinálj egy ilyen világot. erre vevő lesz az idióta iontichy és a többiek. költözzetek össze.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 09:27:32

@444:

"szabályok nélkül nem lehet összeadni és kivonni elvben sem. szabályozás nélkül a gyakorlatban."

Ez az istentelen senkiháziak törzsi tudata.

2018.01.06. 09:40:53

@neoteny:
ki határozza meg az, hogy a jelek mit jelentsenek. elmesélek egy történetet. általános iskola első osztályában év második felében érkezett egy gyerek, aki korábban angliában tanult. mert a szüleivel volt kiküldetésben, de valamiért hazajöttek.

ez a gyerek nem úgy írta a hetest, mint mi. magyarországon hullám, ferde vonal, áthúzva volt a hetes. de ő angliában nem így tanulta, hanem kisív ferde vonal. és neki olyan nagyon nem tetszett a hazajövetel. angliában akkoriban mutatták be a star wars-t. és volt űrlegója, kvarcórája ami akkoriban magyarországon nem volt elterjedt. szóval egy visszalépés volt számára. és ezért dacolt a világgal. és a hetest úgy írta, mint az angolok.

erre a poroszos erzsike néni az óraadó azt mondta, hogy ez így nem lesz jó. ő megérti, hogy angliában így írják a hetest. de magyarországon nem így írjuk. tegyen úgy, ahogyan a többi gyerek. de ani néni a napközis tanár, aki azt játszotta, hogy francia nevelőnő azt mondta, hogy a hetesnek lehet kétféle írásmódja. egy angol és egy magyar. és mivel ő angliából jött ezért engedjük meg neki, hogy angolul írja. a többieket még angolul számolni is megtanította. amire erzsike néni azt mondta, hogy na jó. legyen magyar és angol hetes. ezzel az államhatalmi erőszak kizárólagossága szűnt meg.

aztán jött az igazgató bácsi és azt mondta, hogy az iskolába érkeznek a szovjet elvtársak. úgy, hogy mindenki szépen írjon a füzetébe. mert azokat a szovjet szakfelügyelők be fogják szedni. és meg fogják nézni. erre erzsike néni azt mondta. hogy fogjuk megmagyarázni ezeknek, hogy itt van egy gyerek. aki nem úgy írja a hetest, mint a többiek. azért, mert angliából jött. és mi azt mondjuk, hogy hadd írja úgy. a gyereknek el kezdtek könyörögni. aztán jöttek a szovjet elvtársak. de nem derült ki, hogy az egyik gyerek másképp írja a hetest. illetve utána ő se dacolt a világgal. látva, hogy a dogmatikus elhajlás esetenként galibákat okoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 09:51:10

@444:

"elmesélek egy történetet."

Minek? Ezek a sztorizgatások csak megerősítik azt, hogy te az istentelen senkiháziak törzsi tudatával rendelkezel.

2018.01.06. 10:12:52

@neoteny:
és szent háborút kell hirdetni. ebből lesz a dzsihád.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 10:18:36

@444:

A népnemzetiszocializmus győzelméért -- amiben a "reálértelmiségiek" 227 oldalas tanulmányokban megmondják a kocsma népének, hogy mit csináljanak. Amely "szakértésért" a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból kerülnek megfizetésre az istentelen senkiháziak.

2018.01.06. 10:29:57

@neoteny:
a dunai németséggel ki lehet egyezni.
a tiszai cigányokkal ki lehet egyezni.
az erdély románokkal és romákkal ki lehet egyezni.
a környező szláv népekkel (ruszinokkal, szlovákokkal, szlovénekkel, szlavónokkal, szerbekkel) ki lehet egyezni.
a szomszédos ausztriával ki lehet egyezni.
az izraelita zsidósággal ki lehet egyezni.

de a szabad piac totalitását hirdető anarchistákkal nem lehet. mert ti lényegében a közéletet akarjátok felszámolni. totalitárius kapitalizmust hirdető pénzhatalommal nem lehet egyezkedni. mondván, hogy ők a baloldaliak, a liberálisok és a demokraták. nem kell velük egyezkedni. nem azért, mert zsidók. hanem mert az összes többi nép felett állónak képzelik magukat. mert egyesek úgy képzelik, hogy nekik univerzális törzsi tudatuk van. rajtuk kívül még a német társadalom gondolja időnként, hogy felsőbbrendűek a többinél. de nem.

hazafias zsidó be vannak fogadva. ha patrióta, vagy lokálpatrióta. ha a németek támogatják a magyar nacionalizmust, akkor be vannak fogadva. ami nem erőszakot jelent. hanem azt, hogy legyen egy kisebbségi területekre kiterjedő kárpát-medencei magyar városhálózat. és ahhoz vegyesvállalatok formájában társuljanak a németek. leginkább talán így tudják a német gazdasági érdekeiket, a magyar kulturális értékekkel összekapcsolni. és ehhez szükséges a nemzeti keresztény államvallás. amiből az izraeliták és az iszmaeliták sincsenek feltétlen kirekesztve.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 10:35:16

@444:

"de a szabad piac totalitását hirdető anarchistákkal nem lehet."

Miért akarnának a szabadpiac totalitását hirdető anarchisták kiegyezni az istentelen senkiháziakkal, akik szopják az államhatalom faszát azért, hogy részesüljenek a nettó adófizetők államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javaiból?

2018.01.06. 10:56:30

@neoteny:
el lehet indulni a választásokon. le lehet váltani orbánt. azzal a céllal, hogy feloszlatni a parlamentet. ez lenne az anarchia. ami lényegében polgárháborút az államalkotó többséggel szemben. csak ezt most pénzhatalmi eszközökkel vívják az ngo-k. az egy fizetési lista. az nem elég, hogy a pénzpiac átvette a világgazdaság egésze felett az irányítást. fel kell számolni a közjogot. mert csak ez vezethet el az egyén korlátlan szabadságához. az államok, a nemzetek felszámolásához.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 10:57:26

@444:

"de a szabad piac totalitását hirdető anarchistákkal nem lehet."

Miért akarnának a szabadpiac totalitását hirdető anarchisták kiegyezni az istentelen senkiháziakkal, akik szopják az államhatalom faszát azért, hogy részesüljenek a nettó adófizetők államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javaiból?

Laikus Érdeklődő 2018.01.06. 11:03:42

@neoteny: A demokráciához hasonlóan a kapitalizmus és a szabad piac működéséhez is szükség van fékekre és ellensúlyokra, különben a hozzád hasonló gátlástalan nácik veszik át a hatalmat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 11:06:40

@Laikus Érdeklődő:

"a kapitalizmus és a szabad piac működéséhez is szükség van fékekre és ellensúlyokra"

Ezt azok hirdetik, akik a másoktól erőszakkal eltulajdonított javakból akarnak élni: rablók, tolvajok, csalók, politikusok, bürokraták és nettó adófogyasztók.

ijontichy 2018.01.06. 11:25:51

@444: Izé... amikor a Star Wars-t bemutatták, én ugyan már a gimi padjait koptattam, de akkortájt már az általános iskolák erzsike nénijeinek legfőbb problémája az volt, hogya kis ebadták a kisdobos őrsöket miért Som Lajosra, meg Piramisra akarják keresztelni. A szovjet elvtársakat úgy kábé pont lesz...ák, az Ifiparkba sem kellett már zakó-nyakkendő és egyre inkább elég volt egy-egy lemezért a Rózsavölgyiig, Oszi boltjáig stb. menni Újvidék helyett. Nekünk már Cseke Laci bácsi "fütyülős" RH Teenager partija smafu volt. A Bem rakparton Török Ádiék, a Parkban Mobil, vagy a szocialista nemzetköziség jegyében SBB-East élőben, az őszi sulikezdet pedig midig egy jó Kisstadionnal kezdődött. A fekete korongokról meg jött Stones-tól a Floydig minden. Az igazgatónőnknek láthatóan elég nagy erőfeszítésébe került megőrizni komolyságát, midőn bejelentette, hogy a soros április 4-i felvonulás kötelező, és vigyorogva közölte, hogy intéz egy kóla-virsli párost, szóval kár lenne a "kötelezőt" kihagyni...
Namármost, ha ekkor te még "szovjet elvtársas" környezetben éltél, akkor már érthető, hogy miért is ez a vágyakozás, nagy lokális biztonságra törekvés, ahol még azt is megmondja az "államtanítóbácsinéni" miként kell a hetest vésni. Én azidőtájban már minden kétpöttyös rövid ékezetet egy darab vízszintes vonással helyettesítettem (jah, az idő pénz). Ebből lett némi vitám, de meggyőző érvelésem előtt - ti. következetes vagyok, és a hosszút mindig kiteszem, azaz pontosan, megkülönböztethetően írok, a magyar helyesírásnak megfelelően - meghajolt a magyar tanerő is. A szovjet elvtársak meg felénk nem jártak, de gyanítom ha jártak is volna, meg lett volna nekik magyarázva, hogy "ez itten kérem Magyarország". Ebből is látszik, hogy - szerencsémre - engem mindig a szó legjobb értelmében vett "pedagógusokkal" hozott össze az élet, holmi "tanárok" helyett.
Hja kérem, az elvtelen tekintélytisztelet hiánya, zsenge ifjúkorban komoly tányező az egészséges személyiségfejlődéshez ;-).

Laikus Érdeklődő 2018.01.06. 11:42:36

@neoteny: A tömegek józanságát kétféleképpen lehet meghekkelni: propagandával vagy marketinggel.
A propaganda a politikai nácik fegyvere, a marketing a gazdasági náciké.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 11:56:46

@Laikus Érdeklődő:

"A propaganda a politikai nácik fegyvere, a marketing a gazdasági náciké."

Helyesen: a (politikai) propaganda a politikusok fegyvere, a marketing azoké, akik el akarnak adni valamit.

Az igen lényeges különbség abban van, hogy azokat, akik nem akarják elfogadni a politikai propagandát, a politikusok képesek erőszakkal (értsd törvényekkel) kényszeríteni, hogy úgy viselkedjenek mint ha elfogadnák a politikai propagandát; míg azokat, akik nem akarják elfogadni a marketinget (a reménybeli eladók által kifejtett propagandát) a reménybeli eladók nem képesek erőszakkal kényszeríteni, hogy úgy viselkedjenek mint ha elfogadnák a marketinget.

2018.01.06. 12:36:48

@ijontichy:
örsvezetőnek választottak. az első őrsi gyűlésen azt mondtam, hogy döntsük el, hogy miféle őrs legyünk. ki mit gondol. többség az orion űrhajó fantasztikus kalandjai sorozat nyomán "ufó" őrsre szavazott. az őrsválasztott nótája ez volt: "felszállt az orion. megtámadták a varangyok. mclane és tamara csókolóznak a kabinban". úgy voltam vele, hogy ha bármi lehet, akkor legyen ez.

na de a csapatvezető elvtárs azt mondta, hogy ez így nem lesz jó. ufó őrs nem lehet. mert az ufó nem magyar szó. és azon filóztam hogy mondjam el a többieknek. na az van, hogy az ufó őrs nem lehet. mert az nem magyar szó. legyünk inkább kolumbusz kristóf őrs. mert ezt javasoltam volna. első körben hagytam, hogy az legyünk, amit a többiek akarnak. és azt gondoltam, hogy a gyerekek majd azt mondják, hogy nem. legyünk ufó. de nem ez történt. hanem azt mondták, hogy ez az. az őrs jelmondata legyen az, hogy "ég s víz között a vezérhajó útra kész. vigyél el minket arra, hol még senki se járt. santa maria." mert akkor ez vezette a slágerlistákat. és a piramis.

erre a csapatvezető elvtárs azt mondta, hogy kolumbusz kristóf. felfedezete amerikát? ez valami lázadás? és erre azt mondtam, hogy az lehet. mert benne van a világ és az emberben. ami gyermek enciklopédia volt. és azt mondta, hogy alkalmas vagyok rajtitkárnak. mondtam neki, hogy nem akarok az lenni. de elküldtek egy rajtitkár képzésre. ahol az első foglalkozásról a szünetben hazamentem. illetve küldtek.

Lavinia Pinkerton 2018.01.06. 14:17:50

@Laikus Érdeklődő:
A politikai nácik mindig gazdasági nácik is.
Hiszen azért gyűlölik a többi embert, mert van valamijük, amire irigyek, és ezért fognak össze egymással, hogy elvegyék, vagy tönkretegyék, ami a másé.
Olyan náci még nem született, amelyik vagyonostul segítené föl a zsidókat a repülőre.

Laikus Érdeklődő 2018.01.06. 14:38:01

@neoteny: A marketingesek kifinomultabb módszereket használnak mint a propagandisták, ez igaz. Ahogy a csalók is kifinomultabbak mint a rablók.
Másrészt viszont a "Pénzt vagy életet" őszintébb, kis túlzással humánusabb mint a TV-shop.

Lavinia Pinkerton 2018.01.06. 14:45:18

@444:
Olyanokkal tudtok csak kiegyezni, akik -ság, vagy -ség.

Vagyis kisebb kolóniákkal, akiknek vezetőjük van.

A szabad emberekkel nem tudtok mit kezdeni, mert azok lábbal szavaznak, elhúznak a vérbe, máshol vásárolnak,
meg se hallgatják, ha kiálltok szónokolni, szarnak a fejetekre.
Most már csak az a kérdés, hogy mennyi szabadon járó, nem beszervezett, magára számító ember van, aki utálja a klikkek zsugázását a közpénzekkel,

meg a titkos tárgyalásokon paktáló kisebbségi görényeket.

Lavinia Pinkerton 2018.01.06. 14:57:23

@Laikus Érdeklődő:

A marketingesek kifinomultan követik a politikai propagandát.
Amikor az előző elmúltnyolcban mentek a reklámok, mindig visszacsengett belőlük, hogy - mert megérdemled -. Mintha az évtized az egyéni kiválóságért elnyert jutalomról szólna. A győzelemről.

Ebben az elmúltnyolcban itt a felcsutklán alatt az összes reklám azt erőlteti, hogy - mi magyarok -.
Mintha azért kellene ez, meg az az áru, mert ezzel sikerül majd jól beolvadni egy buzi kommunába, ahol az egyformák laknak, egyforma neműek, akik mindent együtt csinálnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 16:51:57

@Laikus Érdeklődő:

"A marketingesek kifinomultabb módszereket használnak mint a propagandisták, ez igaz. Ahogy a csalók is kifinomultabbak mint a rablók."

A "kifinomultabb eszközök" használatától még nem válik csalássá a marketing.

screpes 2018.01.07. 07:50:45

@Laikus Érdeklődő:

..." a propaganda apolitikai nácik fegyvere"

Teljesen elhibázott, elprivatzált bon mot ez az utolsó mondatod, amben nincs BON....
A propaganda ugyanis minden elmélet és fogalomhasználat szerint is a Marketingen belül van, a marketing a piaccal való foglalkozások rendszere, a propaganda annak részeként értelmezhető.
Független attól, hogy gazdasági célú, vagy politkai, tehát a vevők valamely csoportérdekre, társas mondandóra fogékonyek e, vagy fizikai termékekre, egyéb szolgáltatásra.

helyesen tehát: a nacionalizmus (nácizás) a gazdaságban (nem más mint) politikai propaganda egyik lehetséges eszköze: meggyőzni a vevőket, hogy valamit megvegyenek, mert nekik kedves /fontos. nevezetesen anemzeti tartalom vélelme..

És hát igen a politikai "közlési vágy", a hatalom áhítása, élémkebb érzelem, mint az, hogy eladni valamit...
süti beállítások módosítása