1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.03. 09:41 HaFr

A kapitalizmus köszöni, jól van -- és addig jó nekünk

Képtalálat a következőre: „global income distribution”

Néhány tény. Nagyon rövid időtávon is látszik a globális kapitalizmus legfontosabb hatása (lásd az ábrát), amelyhez képest a leggazdagabb 0,1% vagyonnövekedése vagy az offshore-ban parkoltatott pénzek aránya csak populista sallang. Ez a világban megszerzett éves összjövedelem eloszlásának növekvő egyenlősége. Ebben a játékban az alacsonyan képzett nyugati munkavállalók éppen a rövidebbet húzzák, de ez teljességgel érthető -- és helyes. Más kérdés, hogy ezzel olyan kulturális és szociális törésvonalak kerülnek felszínre, amelyeket korábban elfedett a közös nyugati projekt sikeressége. Most képzeljük el, mi lenne, ha a piac és a vállalatok helyett a nemzeti kormányok döntenék el, hova mennyi pénz jusson! Elmondom, mi lenne: globális kereskedelmi háború, folyamatos véres regionális háborúk és jelentős globális jövedelemvesztés.

Kapcsolódó képKapcsolódó kép

Az teljesen irracionális, hogy valaki -- gondolok itt konkrétan a hazai hard core baloldalra Pogátsától Bogáron és Krauszon át TGM-ig -- egyszerre ítélje el a globalizációt, a szegénységet, sajnálkozzon az amerikai középosztályok relatív vagyonvesztésén (!), akarja visszaszorítani a multik magyarországi befolyását, siránkozzon a nemzeti kultúra kommercializálódásán és az offshore-ozáson, közben meg szelektíven üdvrivalogjon a "keleti nyitáson" és a gazdasági stabilizációnk példaszerűségén. A globális folyamatok alapvető pozitív trendje "áldozatokat szed" (és első áldozata jellemzően az emberi értelem), és miközben az alaptrend a kapitalizmusnak hála világos -- egyre több ember bekapcsolódása a világgazdaságba, a szegénység csökkenése, a globális középosztály folyamatos bővülése, világbéke (elvtársak) --, ennek a regionális hatásai eltérőek. Aki az utóbbiakat az előbbitől függetlenül vizsgálgatja, teljesen inkoherensen szemezgetve belőlük egyszer az indiai underclass-t, másszor az amerikai ipari munkásságot siratva, közben-közben a magyar KKV-kat terhelő adókat vs. a migráció okozta angliai bérnyomást is körbehordozva mint véres kardot, nem megfeledkezve természetesen a plutokraták kártékonyságáról -- de éppen a lényeget sötétségben tartva, hogy ti. az említettek közül egyik sorsa sem választható el a többiétől és a nagy egésztől, azaz nem érti, az összkép miért nem takarítható meg a regionális és lokális folyamatok megértéséből, az legfeljebb "felháborodott", rosszabb esetben manipulatív lehet.

Vannak a balos felháborodottakat kivált birizgáló témák, pl. az offshore adóoptimalizálás. Mindjárt az elején hadd szögezzem le, ez nem az adóelkerülés (adócsalás) szinonimája, legalábbis ha nem tesszük zárójelbe az értelmet. Az adóoptimalizálás legális piaci viselkedés: döntően elhalasztott adófizetésként értelmezendő, a pénz nem tűnik el vele, de nem azért, mert okvetlenül átlátható minden adórezsim, hanem mert nincs oka eltűnnie (még egyszer, mert nem bűnözésből szerzett, hanem legális jövedelem legálisan kezelt része); ez a pénz ti. a kedvező befektetési lehetőséget várja ahelyett, hogy a tulajdonosai úgy döntöttek volna, átadják egy államnak, amelyiknél változó mértékben hasznosul. Lehet azon vitatkozni, hogy milyen joga van megítélni egy nagyvállalati vezetőnek, hogy az állam hogyan költi el a pénzét, de a nagyvállalati vezető stakeholderei nem az állam és az állampolgárok, hanem a részvényesei és a munkavállalói, és a vállalati statútumok szerint a CEO-nak törvényes keretek között ezek érdekét kötelessége szolgálni, ellenkező esetben perelhető. A kapitalizmusnak civilizációja van és az a kelet-európai balos-etatista kulturális kódokkal nem okvetlenül érthető. Nem véletlenül legális az adóoptimalizálás. Hogy ti. ne a nemzetállamok döntsék el a kapitalizmus jövőjét. Márpedig 50%-os adóék mellett, ami Magyarországon van, nem lehet piaci kapitalizmust csinálni (a Mészáros-jelenség ebben csak hab a tortán).

Ha a vállalatvezető úgy ítéli meg, a pénz jobb helyen van befektetésekben és/vagy a részvényesek között nyereségként felosztva, akkor ezt fogja tenni és nem viszi offshore a pénzt. Ha -- leegyszerűsítve -- a befektetése várható nyeresége nagyobb ma, mint az offshoreból repatriált tőke hozama holnapután, akkor nem fogja offshore vinni a pénzét. Mi az ördögért tenné?! Az offshore nem adócsalás, hanem adóoptimalizálás, sőt -- ami azt illeti -- a befektetési stratégia része. (Vannak persze szép számmal teljesen töketlen, hozzá nem értő vállalatvezetők, akik nem mellesleg fantáziátlanok és gyávák, ezért inkább nem forgatják a pénzt, hanem offshore viszik, de ez más lapra tartozik. Ám -- a félreértések elkerülése végett -- ezek sem tudják felvenni az offshore vitt pénzt, mert tipikusan egy nagyvállalatnak több ezer részvényese van és a pénz az övék, valamint mert személyi jövedelemadót mindenki ott fizet, ahol lakik, és viszonylag kevesen laknak a Seychelles-eken vagy Monacóban: az offshore pénz vállalati profit, nem személyes jövedelem, elvtársak.)

Képtalálat a következőre: „global annual tax loss offshore wealth”

Az éves offshore növekmény (export) a világban becslések szerint kb. féltrillió (500 milliárd) dollár -- a kb. 100 trilliós éves GDP fél százaléka. Lehet erre azt mondani, hogy sok vagy kevés, de még egyszer, ez a pénz nem tűnik el a rendszerből, mindössze nem talál megfelelő befektetési lehetőséget. Ugyanakkor ezzel a pénzzel szemben ott vannak a feketegazdaságok, amelyekkel az elvtársak sokkal kevesebbet foglalkoznak. A feketegazdaságban ténylegesen eltűnő jövedelmek az USÁ-ban is kétszer akkora kárt okoznak, mint az adóként elhalasztott offshore tőke. Az európai árnyéggazdaság az európai GDP 19%-ra rúg, a magyaré 25% körül van (értelemszerűen ennek kb. a felét kitevő potenciális adótartalommal). Hát nem lenne egyszerűbb az államoknak ezzel foglalkozni -- konkrétan ez tényleg az ő feladatuk lenne --, ahelyett, hogy a fél százaléknyi adóoptimalizálási célú vállalati vagyonra építenek populista narratívát!

283 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5713544935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.05. 11:14:37

@ijontichy:
szerinted hány magyar gondolja azt, hogy attól lesz jobb az országnak, hogy ha egy új labdarúgó stadion épül kozármislenyben. szerintem még orbán viktor sem ezt gondolja. de az ő hóbortjait azért legitimálja a magyarok többsége, mert azt demonstrálja, hogy ez is jobb annál, amit a liberálisok elképzelnek. azt, hogy minden eladó. mert az orákulum pörgeti az adósságszámlálót. ami a másik oldalon kamatkövetelés. és abból szabadon lehet vásárolni. erre találták ki a szociálliberális koalíciót. a szocialisták eladósítják az országot. a liberálisok pedig eladják. jött a medgyesy-gyurcsány kormány. megindult az eladósítás. és utána a bajnai-oszkó páros nekilátott felszámolni. ezen túl semmiféle elképzelésük, tervük nem volt. és ugyanezt csinálta a horn és bokros. és ez már a rendszerváltás előtt elindult. tehát az mszp-szdsz koalíció olyan nagyon nem volt meglepetés. csak ez egy ideig politikai váltógazdaságban rendre többséget szerzett. és nyilván ez esetben ezzel ki kényszerű módon ki kell egyezni. ennek vetett véget orbán. és most a többség a "demokratikus" ellenzéket kívánja leváltani. mivel a bukott rendszerváltáson és a globális kapitalista eszményképen és a nyugat felsőbbrendűségén túl az a szociálliberálisok és a neokonzervatíok nem kínálnak semmit.

Janossz 2018.01.05. 11:17:51

@444: "azért kell mészárossal megépíttetni a mátra erőművet, hogy ne akarják hazajönni."
Miért kellene valamit megépíttetni, ami évtizedek óta ott áll, üzemel??
Te kamugép, annyira dobog a szíved Debrecen, meg a környezete sorsáért, ezt se tudtad?
Leningrádtól messze van?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 11:23:03

@444:

"kapitalizmusban nem a legjobb szülészorvosnak lesz magánklinikája. még csak nem is orvosoknak."

És? Hol van az megírva, hogy egy jó szülészorvosnak jó vállalkozónak is kell lennie? Akad néhány jó szülészorvos, akinek van vállalkozói vénája is, de még akkor is ott van a legszűkösebb erőforrás, az idő: amíg szülést vezet le, nem tud a magánklinika (gazdasági) ügyeivel foglalkozni és viszont, amíg a magánklinika (gazdasági) ügyeivel foglalkozik, nem tud szülést levezetni (vagy terhes nőket megvizsgálni vagy hasonló szülészorvosi szakmai tevékenységet végezni).

"ők alkalmazottak lesznek."

Miért is? Lehetnek társak a vállalkozói készségekkel rendelkezőkkel. A szocializmusokban sokkal több szülészorvos alkalmazott: ott a vállalkozók helyett politikusok és bürokraták mondják meg a szülészorvosnak, hogy mit csináljon hol és mennyiért.

"piacosítják a szülést."

És? A parasztok meg piacosítják az élelmezést. A fodrászok piacosítják a hajvágást és -kezelést. A járműgyártók piacosítják a közlekedést. Mindenki, aki valamilyen terményt, terméket vagy szolgáltatást ajánl másoknak megvásárlásra piacosítja a kérdéses terményt, terméket vagy szolgáltatást. _Ebből_ származik a jólét: hogy az emberek képesek olyan terményeket, termékeket és szolgáltatásokat fogyasztani, amit nem ők termeltek meg -- cserébe az általuk megtermelt terményekért, termékekért és szolgáltatásokért.

"de építsenek olyan települést, vagy településeket, amelyik így működik."

Mutass olyan településeket, amelyek _nem_ így működnek.

"ahol a lakosság döntő többsége és még a környezetében levők nagy része is ezt szeretné."

No de hát a lakosságok döntő többsége és még a környezetében levők nagy része is ezt szereti: az emberek specializálódnak, mert úgy termelékenyebbek, és elcserélik az általuk előállított javakat mások által előállított javakra.

ijontichy 2018.01.05. 11:34:22

@444: "A butaság megsokszorozva is butaság marad, csak még nevetségesebb."

2018.01.05. 11:37:07

@neoteny:
európában sehol sincs teljesen piacosítva a szülés. de aki ilyet szeretne hozzon létre egy ilyen települést. piacosítsák ilyenformán londont. pakisztáni béranyákkal. adják fel a nemzeti kereszténységet és hozzák létre nyugat-iszlámabadot. és akinek ez a világ tetszik az költözzön oda.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 11:38:34

@444:

"európában sehol sincs teljesen piacosítva a szülés."

Úgy érted Európában vannak helyek ahol a szülészorvos fizetség nélkül vezeti le a szülést?

2018.01.05. 11:42:47

@ijontichy:
de az összes mondanivalód annyi, hogy a másik ember hülye. és a magyarok többsége is hülye. és itt megáll a tudományod. ezen túl nincs semmi. ugyanilyen @neoteny, @Janossz, @Moin Moin és a többiek. az a cél, hogy az olyanok, mint ti elmenjetek az országból úgy, hogy vissza se gyertek. azért kell újraválasztani a geci orbánt. addig gyűlölködjetek, amíg ki nem cserélődnek a sejtek. és úgy már nincs visszatérés.

2018.01.05. 11:44:25

@neoteny:
európa minden országában van társadalombiztosítás. az ugye nem piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 11:47:30

@444:

"európa minden országában van társadalombiztosítás. az ugye nem piac."

Hogyne lenne piac: csak egy monopolhelyzetben lévő központi kifizető vásárolja meg a szülészorvosok szolgáltatásait. Az is piac, csak nem _szabad_piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 11:48:16

@444:

"de az összes mondanivalód annyi, hogy a másik ember hülye. és a magyarok többsége is hülye."

Az internet nem felejt:

"a köznép közéleti kérdésekben hülye."

ijontichy 2018.01.05. 12:06:53

@444: De hát itt csak te gyűlölködsz :-)
A hülyeség meg akkor is hülyeség marad, ha felnagyítják. És légy szíves ne hülyézd a magyarokat.
Valami egészen elképesztő erőfeszítéssel idebugyogsz egy halom káoszt, aminek se füle, se farka.
"De éppen ezért kell mielőbb hangot adni a gúnynak, a távol tartó kacajnak, mert ez a kacaj egyben a lázadás és felszabadulás hírnöke lesz."
Mert ugye ez a legfőbb problémád, hogy nem fojthatod belénk a szót. Amit művelsz, sokszor rosszabb, mint a legköcsögebb kapitalizmus. Te aranyapám olyan szellemi imperializmusra vágysz, ahol te pengetheted a lantot.

2018.01.05. 12:08:50

@neoteny:
mondok egy konkrét példát. böszörményinének egy rokona leesett a létráról. 80 éves bácsi. koponyatöréssel bevitték a kórházba. az orvos azt mondta, hogy műthető. 10% az esély van arra, hogy magatehetetlen öregember lesz. 1% az esély arra, hogy felépül. a műtét közel 10 millió forintba kerülne. és az orvos azt mondta, hogy ha a család kéri, akkor elvégzi. 100 ezer forintért. de mivel teljesítmény volumen korlát van ezért lehetséges, hogy egy balesetet ért 20 éves fiatalt nem tudnak megműteni. akinek ennél jobb esélyei lennének. de ha kell, akkor a bácsit is megműtik. ő orvosként nem utasítja vissza. viszont 100 ezer forintot kér.

és ez egy szörnyű dilemma. 1% eséllyel visszakapják a nagypapát. de ezzel lehet, hogy megölnek valakit. a teljesítmény volumen korlát miatt. és az orvos dilemmája is. azt mondja, hogy ha kell, akkor megműtik, de teljesen ingyen nem végzi el. mert ha azt mondja, hogy de, akkor böszörményiné családja azt feleli, hogy 1% is esély. műtsék meg azonnal. mert ugye azonnali beavatkozást követelt. de mivel az orvos pénzt kért és elmagyarázta, hogy ezzel a bonyolult műtéttel a kassza kiürül és esetleg mások látják a kárát. erre azt mondták, hogy hagyják meghalni. persze lehet mondani, hogy az orvos erkölcstelen volt. ő volt a specialista. neki nem kellett volna feltétlen elvállalnia. mert már éppen nem ő ügyelt volna. de 100 ezer forintért bent marad. és elvégzi.

csodálkozom mindenkin, aki tudja a tuti megoldást. építsetek fel egy olyan települést, melyik teljes egészében szabad piaci. nem azt állítom, hogy nem lehet ilyen. hanem azt, hogy aligha lehet mindenhol a jelenkori magyarországon. de alakítsák át ilyenné londont.

2018.01.05. 12:23:35

@ijontichy:
te ezekben a kommentekben nem látsz semmiféle összefüggést, értelmet. azért, mert nem érted a közélet komplexitását.

az nem úgy van, hogy megoldja a szabad piac. a világban jelenleg nagyságrendileg 100 ezer milliárd dollár adósságot van kigenerálva. a semmiből. nem a megtakarítások vannak kölcsönadva. hanem ez a semmiből létrejött adósság. ez több, mint egy éves gdp a nagyvilágban. tehát ez nagyságrendben olyan, mintha a geci orbán belső 50 ezer milliárd forint adósságot (versenyelőnyt) generáltak volna egy körnek. így működik a kapitalista világ. ez az átlag. ennek a töredékét megtetették. mondjuk 5000 milliárd forint magán adósságot generáltak maguknak. amiből megveszik a balatont és az alpesi falvakat. az alpesekben az eximbank vezetője meghal. lehet, hogy nem ezért. csak orbán veszélyezteti a globális kapitalisták köreit. a többség azt mondja, hogy oké szorítsák ki "liberálisokat". és az jobb, hogy ők uralkodnak. mert ők már közvetlen leválthatók. vagy a rendszerük esetlegesen konszolidálható.

nyugat európában a többség azt mondja, hogy a globális kapitalizmus konszolidálható. ez a nyugati típusú gyarmatosító politika. de ehhez újabb gyarmati területek kellenek. erre a célra használnák ukrajnát. csak így belépnek az oroszok. budapestet akarják fogjul ejteni kijevért cserébe. de ez a nyugati típusú imperalizmus eredménye. az, hogy a liberálisnak mondott szalonok kényük kedvük szerint szórakoznak országokkal. és ezeknek az embereknek tapsikolsz. egyiknek se.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 12:24:36

@444:

"lehet, hogy megölnek valakit. a teljesítmény volumen korlát miatt."

No és ki állította fel ezt a "teljesítmény volumen korlátot"?

fee.org/articles/is-health-care-a-human-right/

Janossz 2018.01.05. 12:39:09

@444: "megáll a tudományod. ezen túl nincs semmi. ugyanilyen @neoteny, @Janossz, @Moin Moin és a többiek."
Ha egy nap arra ébredsz, hogy körülötted mindenki hülye, kezdj gyanakodni.
Ha súlyosbodik a helyzet azzal, hogy mindenkit gyűlölsz, aki nem te vagy, fordulj szakemberhez!
Addig, amíg úgy viselkedsz, úgy beszélsz, mint egy hülye, ne csodálkozz már rajta, ha hülyének tartanak!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 12:42:37

@444:

"te ezekben a kommentekben nem látsz semmiféle összefüggést, értelmet. azért, mert nem érted a közélet komplexitását."

Bullshit: azért, mert te szándékosan posztmodern stílusban irkálsz, hogy elkerüld a felmerülő kérdések egyenes tárgyalását.

"az nem úgy van, hogy megoldja a szabad piac."

Még nem mutattad meg, hogy _miért_ nem úgy van.

"és az jobb, hogy ők uralkodnak. mert ők már közvetlen leválthatók."

De ha nem kerül leváltásra az államalkotó népek által alkotott állam megtestesülése, a kormányzat, akkor annak a tevékenységeiből származó _minden_ következményért az államalkotó népek a felelősek: ők alkottak ilyen államot.

"nyugat európában a többség azt mondja, hogy a globális kapitalizmus konszolidálható. ez a nyugati típusú gyarmatosító politika."

Csak épp' az emberek azt akarják, hogy "gyarmatosítsák" őket: részesülni akarnak a globális kapitalizmus gyümölcseiből. Nem tulipánnal pingált cserépedények meg hímzett háziáldások garmadáját meg CGA monitorokat meg 1973-ban tervezett BMW-ket akarják birtokolni, hanem az iPhone-kat meg az LG monitorokat meg 2017-es BMW-kez (de legalább is 2007-es Opeleket vagy Skodákat) meg hasonlókat. És egy részük úgy gondolja, hogy ezekre úgy tud a legkönnyebben szert tenni, ha a LEGOnál vagy a TEVÁnál vagy a kecskeméti Mercedesnél vagy a győri Audinál vagy a ThyssenKrupp Prestánál bocsátja áruba a munkáját. És a TESCOban meg egyéb hipermarketekben vásárol, mert ott tud a legtöbbet kapni a pénzéért. Ha a népek elutasítanák a globális kapitalizmust, akkor nem akarnák megszerezni annak gyümölcseit; nem dolgoznának multiknál; nem vásárolnának multiknál. A tény, hogy ezt teszik megmutatja azt, hogy mik a preferenciáik.

2018.01.05. 13:03:59

@neoteny:
a biztosító állapítja meg. de ez független attól, hogy állami vagy magántulajdonú. és ha egy gazdag öreg esik le a létráról, akkor ott hagyják a balesetes szegény fiatalt. és megfordítva. mert ez a biztosító érdeke. magánpénztár profitot maximalizál, az állami biztosító veszteséget minimalizál.

a magánklinika általában a megelőző kis rutin műtétekben, az egy napos sebészetben hatékony. ha egy családnak nagyon sok pénze van, akkor a beteget persze nem hagyják meghalni. de egy magánbiztosító életmentő műtétekre olyan nagyon sok pénzt nem akar kifizetni. és majd úgy írják a szerződést. de majd lesz egy olyan ügyvéd, amelyik azt mondja, hogy ez megtévesztette az ügyfelét. amerikai rendszer. európában ez kéz kezet mos alapon működik. magyarországon különösen. mert kevés az eszköz, a humán erőforrás. nem a pénz. pénz annyi van, amennyit nyomnak.

na de ha magyarországon az öt gyógyszergyárból egy maradt magyar tulajdonban, a másik négyban csak alkalmazotti bért kapnak és egyáltalán nincs nagyobb orvosi eszköz gyára, akkor nyilván úgy nehéz jó egészségügyet csinálni úgy, hogy nincs tőkekivitel. mert luxemburgban sincs. csak ők ott az egy főre jutó külső adósság napi áron 1.72 milliárd (!) forint. az egy főre jutó gdp 6,731%-a. de ennél nagyobb a külső vagyon. mert nettó befektetők. ez megteremti a jólétet. írországban ez −185.3%. és az is jólétet teremt. izlandon −398.2%. izland el van adósodva, de kifelé olyan nagyon semmit se fektet be. hanem halásznak. és az egy főre vetítve gazdagabbak, mint a németek. ahol a nettó befektetői pozíció gdp arányosan +54.4%. magyarországon −58.9%. tehát a németek számára magyarország ideális célország. tehát a cél nem a felzárkózás. hanem hogy a különbség fent maradjon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 13:16:41

@444:

"a biztosító állapítja meg. de ez független attól, hogy állami vagy magántulajdonú."

"magánpénztár profitot maximalizál, az állami biztosító veszteséget minimalizál."

Mindkét állítás nem lehet egyszerre igaz.

"magyarországon különösen. mert kevés az eszköz, a humán erőforrás."

Mert az orvosi szolgáltatások terén a szocializmus uralkodik: hiánygazdálkodás történik.

"tehát a németek számára magyarország ideális célország."

Csak épp' az emberek azt akarják, hogy "célország" legyenek: részesülni akarnak a globális kapitalizmus gyümölcseiből. Nem tulipánnal pingált cserépedények meg hímzett háziáldások garmadáját meg CGA monitorokat meg 1973-ban tervezett BMW-ket akarják birtokolni, hanem az iPhone-kat meg az LG monitorokat meg 2017-es BMW-ket (de legalább is 2007-es Opeleket vagy Skodákat) meg hasonlókat. És egy részük úgy gondolja, hogy ezekre úgy tud a legkönnyebben szert tenni, ha a LEGOnál vagy a TEVÁnál vagy a kecskeméti Mercedesnél vagy a győri Audinál vagy a ThyssenKrupp Prestánál bocsátja áruba a munkáját. És a TESCOban meg egyéb hipermarketekben vásárol, mert ott tud a legtöbbet kapni a pénzéért. Ha a népek elutasítanák a globális kapitalizmust, akkor nem akarnák megszerezni annak gyümölcseit; nem dolgoznának multiknál; nem vásárolnának multiknál. A tény, hogy ezt teszik megmutatja azt, hogy mik a preferenciáik.

2018.01.05. 13:30:27

@neoteny:
na de sanyi 1973-as bmw classicot szeretne utángyártva. csak az a piacon nagyon sokba kerülne. te azt mondod, hogy erre biztosan nincs igény. senki se akar olyat. de, például sanyi. erre mondhatod, hogy azt nem veheti meg a kútfúró fizetéséből. de nem az a kérdés, hogy megveheti-e. hanem az, hogy öcsike alkatrészeket utángyárthatja-e, összeszerelheti-e a helyi autógyárban. miért ne csinálhatna abból kelet-magyarország népautót. amire te mondhatod, hogy ez olyasmi lesz, mint a szocializmus. 5 évet kell várni. mire öcsike összeszerelgeti. de ez azt jelenti, hogy autószerelő, autóösszeszerelő autógyáros. tulajdonos. ez vezethet el a polgárosodáshoz. és nem az, hogy az állam fizet azért, hogy a multinak, hogy alkalmazottja legyen. mert így az állam munkahelyet teremt. ezzel meg lehet nyerni a választást. mert most csökken a munkanélküliség és növekednek a reálbérek. és az infláció nem fog elszállni. legalábbis a magyar társadalom többségének értékeítélete szerint. drágul minden. ezt mondják. de akik rendszerváltást kínálnak azok 15-35% inflációt generáltak 1988-1998 között. ugyanazok a közgazdászok vannak a választás 18 munkacsoportban. bokros lajostól bod péter ákosig.

de ha az valahol többséget kap, akkor csináljanak helyi pénzre alapozva ekkora inflációt egy településen, vagy településrészen. ha úgy gondolják, hogy ez a jó, akkor csinálják.

tegyük fel, hogy sanyi elképzelése többséget kap. gyártsunk kollektíve régi bmw-t kelet magyarországon. abban lenne résztulajdonos. illetve öcsike. valaki azt mondja, hogy na jó. ilyen hülyeséget. költözzön oda, ahol nem találnak ilyeneket.

filozofikusan hogyan jutsz el odáig, hogy az biztosan rossz lesz. vagy addig, hogy az biztosan jó. a jó és a rossz transzcendens dolog. ha valaki ezekre hivatkozik, akkor úgy tisztességes, hogy isteni és a sátáni elképzelésnek mondja. de egyik sem. mert nem lehet így eldönteni. utána lehet számolni. kérdés, hogy meg van-e képesség a kelet-magyarországi szakképző centrumokban és mekkora lenne az igény kis elemszámra szakosodott iparra. de ez lehet az alternatívája az alkalmazotti létnek. az nem polgári lájfsztájl. ha valaki nagyon versenyképes és alkalmazott, akkor egyénileg nem versenyképes. azért alkalmazott. kollektíve viszont lehet versenyképes. ha olyat nem akar, mert az szocializmus, akkor az mondja azt, hogy marad a nyugati bmw gyárban munkavállaló. a másik a keleties bmw classic gyárban tulajdonos. ez egy lehetséges alternatíva. amire te azt mondod, hogy ez pont ugyanaz, mint szocializmus. de nem ez lokális kapitalizáció. csak ez esetben öcsike úgy általában a 70-es évek szintjén termel és fogyaszt. ami számára lehet, hogy előre lépés. miközben luxemburgban azt mondják: hö, hö, hö. kell genergálni egy főre 1.75 milliárd forint adósságot. abból lesz a profit. befektetjük. és van 2 milliárd forint kintlévőségünk. csak el ne vegyék. védje meg a luxemburgi haderő. erre a nagyhercegség lakói azt mondják, hogy inkább egy korrupt alkoholistát toljunk be az európai bizottság élére. európának is van egy jelcinje. amerikának ott van trump. ebben mezőnyben lassan putyin lesz a legjobb. persze az oroszok is elsősorban azért terjeszkednek magyarországon, hogy cserébe visszaszerezzék ukrajnát.

ijontichy 2018.01.05. 13:33:25

@444: Már megint műholdért kiabálsz, pedig csak a ceruzádat kell meghegyezni. Már megint a mások olyan problémáját akarod megoldani, amihez nem értesz. Már megint a mások üzlete felé vonzódsz.
Van egy olyan érzésem, hogy teljesen tévesen értelmezed a "szabad" szót a "szabad piac" kifejezésből.

Honfitársunk (igen, létező személy, és orvos) pont azt emelte ki óriási előnyként a jelen munkahelyén (és országában, ami persze nem Mo.), hogy neki nem kell semmi mással foglalkoznia, mint az elé kerülő betegeket a legjobb tudása (melyet persze tovább is képeznek) szerint gyógyítani. A gondolkodásodon sajnos nagyon rajta hagyta nyomát a létező szocializmus, meg egyes holliwudli filmek. Persze, van itt is "költségmegfontolás", de hát száz éve a fatornyos hazádban még jó eséllyel simán megpusztult az egyszeri vakbeles paraszt. Ehhez képest a mai magyar eü. is igen nagy előrelépés, de miért is kéne ebbe belenyugodni. Nejem egykori kolleginája párszáz kilométerre lakik tőlünk. Ő két éve jött ki, 8 hónap után kapott egy infarktust. Műtötték, nem volt "költségkérdés", azonnal kapott egy pacemakert is, meg némi szanatóriumot. Várták vissza dolgozni. Azóta is jól van.
Persze az egyszeri fidesznyik nem a kórházi fertőzéstől pusztul meg odahaza, hanem a dühtől, hogy nem láthatja a sorost, meg a nyugatot megmurdelni, nomeg vitya, és a magyar nemzethy virtus fényes győzelmét.

Egyébként a legrosszabb, hogy még magatoknak is hazudtok. Már 2002-re tele voltak a munkahelyek csöndes, rosszkedvű emberekkel, mert alig egy évtized után megint pártpropaganda harsogott mindenütt, ahol semmi keresnivalója. Többség? Sikerült lelkileg megnyomorítanotok a magyar társadalom kétharmadát az agresszív, köcsög komcsytempóval. Csak gratulálni tudok a nagy nemzethy sikerhez :-/.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 13:40:56

@444:

"magánpénztár profitot maximalizál, az állami biztosító veszteséget minimalizál."

Ami ugyanaz: mindkettő a bevételek növelésével és/vagy a kiadások csökkentésével történik.

2018.01.05. 13:41:51

@neoteny:
"magánpénztár profitot maximalizál, az állami biztosító veszteséget minimalizál."

Mindkét állítás nem lehet egyszerre igaz.

két gazdasági szereplő esetén miért ne lehetne egyszerre igaz. csak egy egy hullámzó gazdasági teljesítményt eredménye. ha sanyi elképzelése megvalósulna és debrecenben lenne bmw classic utángyártás, akkor abban a detroit típusú felemelkedés és detroit típusú összeomlás lehetősége egyaránt benne van. és ezek egyenlege kérdéses. filozofikusan addig lehet eljutni, hogy ez egy vagy jó lesz, vagy nem lesz jó. 50 éves konstrukciót fejleszteni őrültség. sanyi szerint számítsák ki az okosok, hogy ez jó, vagy nem jó. de szerinte az jó lenne. és ha az okosok is azt mondják, akkor abba befektetne. és ezen múlna öcsike jövője. erre lehet mondani, hogy jó hülye ez a sanyi. de filozfikusan csak azt lehet mondani: vagy hülye, vagy nem hülye. nem tudjuk.

2018.01.05. 13:51:30

@neoteny:
profit/loss = revenue - cost

ezt lehet minimalizálni és maximalizálni. ez a szocializmus és a kapitalizmus. minimalizmusnak és maximalizmusnak is lehetne nevezni. a generál probléma az, hogy a kapitalizmus az adósságra van építve. tehát kapitalizmus akkor lehetne, maximum feladatot akkor lehetne megoldani ha a gazdaságban nem lehetne kettőből kivonni hármat. de az egész rendszer arra épül, hogy a bankok előzetesen bármennyi veszteséget/adósságot generálnak, amiből szabadon lehet felvásárolni. és ez versenyelőny valójában. és így működik a rendszer. csak ez még így is hatékonyabb annál, hogy legyen közös a gatya is. de úgy tartható fent, hogy háborúkat generálnak és kifosztanak országokat.

tehát ha ukrajna célország akar lenni, akkor legyen az. és kijev adósítsa el magát. menjen be az imf. de esetleg engedjék meg a szomszédos donyecknek, hogy oda menjen be az orosz ipar. csak persze ez elvi megoldás. a gyakorlatban azonnal el kezdenék egymást lőni. hiszen az amerikanizált oligopóliumok békés módon aligha maradhatnak fent. jelzem az oligarchák birodalma sem. tehát ezeket konszolidálni kellene a helyi társadalmaknak.

2018.01.05. 13:59:45

@neoteny:
tehát egy olyan várostérségben működhet bmw classic utángyártás, ahol diverzifikált ipar van. és ezzel éppenséggel felzárkózhat. de azzal a nyugatinál nagyobb jólétet nem teremthet leszámítva, hogy van egy retro őrület. ami szintén nem elképzelhetetlen. ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a 70-es években gyártott termékek annyival rosszabbak voltak a jelenlegieknél. sanyinak meg van a régi rádiós magnója. videoton. és működik. ő hallgatja a 80-as évek kazettáit. "brúsz szpringsztínt". "bor' in de júesz éj" szerinte ez azt jelenti: borozás a debreceni éjszakában. csak mi az a "júesz". az nem kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 14:03:47

@444:

"na de sanyi 1973-as bmw classicot szeretne utángyártva. csak az a piacon nagyon sokba kerülne."

Erről van szó: Sanyi olyasmi után vágyakozik, aminek a költségét nem hajlandó (vagy nem képes) megfizetni.

"de nem az a kérdés, hogy megveheti-e."

Nem? Akkor nincs kérdés: Sanyi vágyakozhat, a vágyakozása pedig kielégítetlen marad.

"hanem az, hogy öcsike alkatrészeket utángyárthatja-e, összeszerelheti-e a helyi autógyárban. miért ne csinálhatna abból kelet-magyarország népautót. amire te mondhatod, hogy ez olyasmi lesz, mint a szocializmus. 5 évet kell várni. mire öcsike összeszerelgeti. de ez azt jelenti, hogy autószerelő, autóösszeszerelő autógyáros. tulajdonos. ez vezethet el a polgárosodáshoz."

Nem vezethet el a polgárosodáshoz: ez az inputok (erőforrások) gazdaságtalan(abb) felhasználása, ebből csak lemaradás származik, de nem felzárkózás.

"filozofikusan hogyan jutsz el odáig, hogy az biztosan rossz lesz."

Ld. az előző pontot. Ha egy termék előállításához Anna X mennyiségű inputot (erőforrást) használ fel, Béla meg 1.1 X-nyit, akkor Béla soha nem fog felzárkózi Annához. Erre mérget vehetsz.

"csak ez esetben öcsike úgy általában a 70-es évek szintjén termel és fogyaszt. ami számára lehet, hogy előre lépés."

A veszteséges termelés még a semmit sem termeléshez képest sem előrelépés. Ha Öcsike havi 200 rugó veszteséggel termel a 70-es évek szintjén az állami gazdaságban, akkor még az is jobb, ha a nyereséggel termelők összeadnak havi 100 rugót és azt Öcsikének ajándékozzák: pl. feltétel nélküli alapjövedelmet adnak Öcsikének, hogy ne dolgozzon, ne termeljen nagyobb veszteséget mint a feltétel nélküli alapjövedelem összege.

Te azt hiszed, hogy az a fontos, hogy az emberek dolgozzanak. De nem: az a fontos, hogy olyan javak megtermelésre kerüljenek, amik kielégítik az emberek szubjektív igényeit. Nekem semmi kifogásom sincs a mannaeső vagy ingyenebéd ellen: _ha_ megszervezhetőek, akkor nyilvánvalóan preferálandóak azzal szemben, hogy az embereknek kellene dolgozniuk a manna vagy az ebéd előállításán. _Pillanatnyilag_ nem megszervezhető a mannaeső és/vagy az ingyenebéd: _most még_ szűkösen állnak rendelkezésre a javak, _most még_ gazdálkodást kell folytatni (ti. eldönteni azt, hogy mit és mennyit hasznos termelni), beleértve a munkaerővel történő gazdálkodást. De most sem az a _cél_, hogy az emberek dolgozzanak (munkát végezzenek), hanem az emberek által szubjektíven kívánt javak termelése a cél. Sanyi az általa kifúrt kutakért kapja a pénzt, nem azért, mert dolgozik a kútfúráson. Ha Sanyi képes lenne ráolvasással kutat fúrni, a kutakért ugyanúgy fizetnének a népek: mert a népeknek a kutak kellenek, nem az, hogy Sanyi dolgozzon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 14:05:06

@444:

Ez a két állítás nem lehet egyszerre igaz:

1) "a biztosító állapítja meg. de ez független attól, hogy állami vagy magántulajdonú."

2) "magánpénztár profitot maximalizál, az állami biztosító veszteséget minimalizál."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 14:07:12

@444:

"profit/loss = revenue - cost

ezt lehet minimalizálni és maximalizálni."

Mivel egy fogalomról van szó (loss is negative profit), nem igaz az, hogy "ezt lehet minimalizálni és maximalizálni".

2018.01.05. 14:12:42

@neoteny:
az egy függvény (a kibocsátás függvénye), aminek vannak maximum és minimum helyei. sanyi nem arra vágyik, amit meg "tudna" vásárolni. hanem amit szerinte ő, a környezetében élők, a fia "öcsike" képes lenne gyártani. tehát ő nem a fogyasztói, hanem termelő-fogyasztói társadalmat hirdeti.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 14:45:45

@444:

"az egy függvény (a kibocsátás függvénye), aminek vannak maximum és minimum helyei."

Bullshit: mivel a bevételek tetszőleges mértékben meghaladhatják a költségeket ill. a költségek tetszőleges mértékben meghaladhatják a bevételeket, nincsenek maximum és minimum helyek.

"sanyi nem arra vágyik, amit meg "tudna" vásárolni."

Kár, hogy korábban ezt írtad:

"na de sanyi 1973-as bmw classicot szeretne utángyártva."

Már megint össze-vissza hazudozol.

"hanem amit szerinte ő, a környezetében élők, a fia "öcsike" képes lenne gyártani. tehát ő nem a fogyasztói, hanem termelő-fogyasztói társadalmat hirdeti."

Csak azért termelünk, hogy fogyaszthassunk. Termelni csak olyasmit érdemes (hasznos!) amit valaki(k) szubjektíven úgy ítél(nek) meg, hogy azok fogyasztása számukra hasznos, hogy az valamilyen szubjektív igényüket kielégíti. Ha Sanyi egy utángyártott 1973-as BMW Classic-ot szeretne, akkor gyártson egyet magának; és attól, hogy ő olyat szeretne, nem szükségszerű az, hogy akár egyetlen más magyar is akad, aki szintén olyat szeretne _valamilyen partikuláris áron_. Így hát semmi jelentősége sincs annak, hogy Sanyi mit szeretne gyártani: olyan jószágokat kell előállítania, amit _mások_ szeretnének fogyasztani és ennek az igénynek a kielégítéséért hajlandóak elcserélni valamilyen mennyiségű jószágot azokból, amiket ők állítanak elő (praktikusan pénz közbeiktatásával).

2018.01.05. 15:26:05

@neoteny:
filozofikusan megfejted, hogy ez esetben a profit maximum a végtelen kibocsátásnál van. de nem. mert az nem valós megoldás, mivel nem véges.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 15:29:49

@444:

"ez esetben"

Mely esetben?

"az egy függvény (a kibocsátás függvénye), aminek vannak maximum és minimum helyei."

Bullshit: mivel a bevételek tetszőleges mértékben meghaladhatják a költségeket ill. a költségek tetszőleges mértékben meghaladhatják a bevételeket, nincsenek maximum és minimum helyek.

2018.01.05. 15:43:28

@neoteny:
különböző technológiai fejlettségi szintek vannak. egy korábbi technológiát alkalmazó relatív olcsó gyártósornak a profit maximuma feltétlen nem ott van, ahol újabb és drágább gépsor esetén. de egyik sem a végtelenben van.

tehát a kérdés, hogy mennyibe kerülne bmw classic gyár. és az mit tudna gyártani a beszállítóival. és kérdés, hogy mekkora a kereslet a sanyi által megálmodott "régi nszk" világra. relatíve olcsó gépsorok kis elemszámú utángyártással megtérülnek-e. egy bmw classic után gyártása valószínűleg sokba kerülne. és évi 10 ezret után gyártása? el lehetne abból adni 100 ezret, vagy 1 millió darabot? sanyi szerint öcsikének a szakképzési centrumban a bmw classic lehetne gyakorlati tananyag. a tanműhelyben gyártsanak le egy működő autót. vagy egy sorozatot. és tanszünetben tuningolják. rendezzenek gyorsulási versenyt. azért, hogy öcsike becsajozzon. és sanyi azt mondja, hogy ez "régi nszk" kellene magyarországra. ez lehet a miénk. jelenleg az a cél, hogy a multik államilag támogatott munkahelyén legyen alkalmazott. de ez így aligha lesz tartható. sanyi azt mondja, hogy öcsike és társaik építsenek autógyárat. a lehető legmagasabb technológia szinten. csak 50 évvel ezelőttin tudnak belépni. de nem probléma. mert neki az a kedvence. tehát ő megvenné. kérdés, hogy lehetne abból népautó. és a válasz az: nem tudjuk. de elvben lehetne nemzeti konzultációt tartani a nemzeti korporációk konszolidált rendszerében.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 15:58:46

@444:

"egy korábbi technológiát alkalmazó relatív olcsó gyártósornak a profit maximuma feltétlen nem ott van, ahol újabb és drágább gépsor esetén."

A "relatív olcsó gyártósor" ill. az "újabb és drágább gépsor" megalapozatlan feltételezések. Továbbá ezek csak költségek: nem mondanak semmit arról, hogy a rajtuk megtermelt jószágokból milyen bevételekre tesz szert a gyártó.

"de egyik sem a végtelenben van."

Nem is kell a végtelenben lennie: elégséges, ha a bevételek növelhetőek és/vagy a költségek csökkenthetőek ill. fordítva: ha a bevételek csökkennek és/vagy a költségek nőnek. Persze sem a költségek, sem a bevételek nem csökkenhetnek 0 alá, de a másik irányban nem létezik ilyen határ.

"tehát a kérdés, hogy mennyibe kerülne bmw classic gyár. és az mit tudna gyártani a beszállítóival. és kérdés, hogy mekkora a kereslet a sanyi által megálmodott "régi nszk" világra."

Mekkora a kereslet _egy partikuláris áron_. Olyan nem létezik, hogy árfüggetlen kereslet: ha az 1973-as utángyártott BMW-nek egy milla az eladási ára, más lesz a kereslet mértéke, mint ha 10 milla az ára.

"és sanyi azt mondja, hogy ez "régi nszk" kellene magyarországra."

Senkit sem érdekel az, hogy Sanyi mit mond: az ő preferenciája nem kell, hogy egybeessen bárki más preferenciájával. És mivel Sanyi azt nem árulja el, hogy _mennyiért_ kellene ez a "régi NSzK" Mo-ra, a személyes preferenciájának kinyilvánítása ráadásul tét nélküli: ezzel az erővel bárki mondhatja azt, hogy új Ferrarik kellenének Mo-ra. Fékeveszett fantáziálgatás.

"sanyi azt mondja, hogy öcsike és társaik építsenek autógyárat."

Miből?

Janossz 2018.01.05. 16:02:56

@444: "kérdés, hogy lehetne abból népautó. és a válasz az: nem tudjuk. "
Nagyonis tudjuk. Sehogy. Meseországban talán.
A világ halad, mér Fehérgyarmaton is, Debrecenben is, és egy ötven évvel ezelőtti jármű károsanyag-kibocsátási értéke + törésteszt eredménye kizárná, hogy Európában forgalomba helyezzék.
Viszont jól mutatna a debreceni kertvárosban kerti törpe helyett.

2018.01.05. 16:20:01

@neoteny:
van egy gyár, vagy gyártósor. annak a kibocsátását jelölje: x. az árbevétel a kibocsátás függvényében revenue(x). a költség a kibocsátás függvényében cost(x). és ennek különbségéből adódik egy profit/loss(x) függvény.

nem igaz, hogy a kibocsátás növekedésével a fajlagos költség folyamatosan csökken. és a profit növekszik. a valóságban nincs exponenciális növekedési pálya. mert több munkás egy főre vetítve több bért követel. a gépsor fizikailag nem tud bármennyit kibocsátani. egy ponton szétesik. ha jobb anyagból készül, akkor pedig drágább. tehát ez egy hullámfüggvény.

vegyünk példának egy internet szolgáltatót. van x ügyfele. megduplázzák. és lesz 2x. a profit növekszik. megháromszoroznák. de nem megy. mert ahhoz a hálózatot jelentős mértékben fejleszteni kell. új ügyfélszolgálati nyitni, egy újabb fejállomásokat beállítani. ezzel a nyereség csökken. persze a kibocsátással utána újra emelkedik. hullámzik.

a globális cégek azt mondják, hogy a francokat. egy óriás hitelcsomaggal elfoglalnak térséget. leütik az entert. és ott a pénz. és felosztják a piacot. mondjuk ukrajnában. csak helyi szolgáltató ne lépjen be. mert az a nacionalizmus. és ehhez keresik a filozófusokat, a tanácsadókat. csak hogy ez ellen lépnek fel. lásd soros györgy ördögi terve. sorsdöntő év lesz. sors/soros döntő év lesz. nyilván ezeket mondják majd. és a közönséget a multik ellen hangolják. miközben támogatják őket. tehát ez hosszú távon nem megy működő rendszer, de arra jó, hogy megnyerje a választást. utána meg ki tudja.

2018.01.05. 16:25:31

@Janossz:
nem is kell, hogy a német környezetvédelmi előírásokat teljesítse. amit a német gyártók se teljesítenek. mert hazudtak folyamatosan. 491-es úton nem feltétlen kell érvényesülnie annak töréstesztnek, ami németországban érvényes. ezeket a németek azért írják elő, hogy mások lehetőség szerint ne gyártsanak autót. az első lépés, hogy ne a németek által diktált szabályok szerint kelljen versenyezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 16:31:19

@444:

"nem igaz, hogy a kibocsátás növekedésével a fajlagos költség folyamatosan csökken. és a profit növekszik. a valóságban nincs exponenciális növekedési pálya."

Ezt meséld el J. K. Rowling-nak vagy a Tetris készítőinek.

2018.01.05. 16:55:16

@neoteny:
ez virtualizált környezet gazdasága. és az lehet globalizált. grand theft auto játék eladása. sanyi szerint az autógyártásnak a lokalitás kultuszán kellene alapulnia.

egy német nem ülne be egy ilyen autóba.
i.pinimg.com/736x/26/68/1d/26681d21d2d1df6d3096507a7473625a--bmw-classic-instagram.jpg
nem is ülhet be, mert ez nem teljesíti a német környezetvédelmi előírásokat. ez nem megy át a törésteszten. a németek olyan szabályokat alkotnak, hogy ilyen autójuk nekik biztosan ne lehessen. rendben. de hol van az előírva, hogy mindenkinek a német szabályozást, a német társadalom kulturális igényeit kellene követni.

tehát az a kérdés, hogy magyarországon a szakképzési centrumok kötvénykibocsátásával ezeknek az üzemeknek hány részvényese (munkaadója), dolgozója (munkavállalója) és vevője (megrendelője) lenne. ez ugye klasszikus liberális kapitalizmus. csak ezzel mondjuk ezzel a modellel a balkánt lehet célozni.
i.pinimg.com/736x/26/68/1d/26681d21d2d1df6d3096507a7473625a--bmw-classic-instagram.jpg
ilyen autója németnek már nem is lehet. nem teljesíti az előírásokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 17:13:04

@444:

"sanyi szerint az autógyártásnak a lokalitás kultuszán kellene alapulnia."

Kit érdekel Sanyi preferenciái?

"tehát az a kérdés, hogy magyarországon a szakképzési centrumok kötvénykibocsátásával ezeknek az üzemeknek hány részvényese (munkaadója), dolgozója (munkavállalója) és vevője (megrendelője) lenne. ez ugye klasszikus liberális kapitalizmus."

Erről van szó: ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása a (magán)vállalkozók feladata, nem a politikusoké, bürokratáké és az általuk a nettó adófizetőktől erőszakkal eltulajdonított javakkal fizetett "reálértelmiségi" "szakértőké".

2018.01.05. 17:26:14

@neoteny:
a piac szereplője sanyi és nem az ufók. tehát ha a franciák többségében újra francia autót akarnak franciaországban, akkor előbb utóbb megválasztják azt a nacionalista kormányt, önkormányzatokat amelyik ez szabályozással katalizálja ezt a piaci igényt. és ez esetben kiszorítják a németeket. ez nyugaton is így működik. sőt még úgyabbul.

ijontichy 2018.01.05. 17:28:49

@444: Nekem ilyen tütü kéne (a lokalitás kultuszán).
www.youtube.com/watch?v=kaIZWjItReI
mennyiér' gyártja le a sanyi? :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 17:33:11

@444:

"a piac szereplője sanyi"

Amikor _beszél_ a preferenciáiról Sanyi, akkor nem piaci szereplő. Amikor valamilyen piaci tevékenységet folytat -- kutat fúr vagy 100-ért vesz vagy 200-ért elad vagy csempét vásárol a fürdőszoba-felújításhoz --, akkor piaci szereplő.

Janossz 2018.01.05. 18:20:33

@444: " megválasztják azt a nacionalista kormányt, önkormányzatokat amelyik ez szabályozással katalizálja ezt a piaci igényt. és ez esetben kiszorítják a németeket."
Megint sikerült megtalálnod szarva közt a tőgyét...
A magyar gyártású Mercedes CLA-k nagy többségében RENAULT motor dolgozik...:-)

2018.01.05. 19:06:52

@neoteny:
ez esetben pénzpiaci szereplő. de a piac nem kizárólag pénzpiac.

2018.01.05. 19:08:47

@Janossz:
na de a piac többségében német. és erre jönnek a franciák, hogy legyen francia autó legyen francia. az olasz olasz. lokalitás kultusza. csak te egy senkiházi vagy. és ezt nem érted.

2018.01.05. 19:13:51

@Janossz:
tehát most az van, hogy a siemens és az alstom globális szövetkezet nyerné el az összes közbeszerzést. mert az igazgatótanácsok versenyt akarnak. a monopolkapitalisták versenypártiak. arról híresek. a technológia fejlődésével a nemzeti szint alá lehet vinni a gyártást. nem igaz az, hogy 20+ országnak kell együttműködni. az éppen a verseny kizárását szolgálja.

ijontichy 2018.01.05. 19:21:20

@444: A PSA egész jól együtt gyárt a Toyotával Szlovákiában (vagy Csehországban?). Annakidején kisebb platformra (C1, Aygo stb.)
Az olaszék a Multijet engine-t a HDI-ből közösködték ki. A PSA-val. Ahol az jó nekik, konkurálnak, ahol meg az, ott kooperálnak. Na ez az amit nem értesz. Gurulj végig Ligurián, annyi C3-ast látsz a Fiat őshazájában, hogy csak na. Magam is meglepődtem. Lokalitás kultusza? Hol élsz te?

2018.01.05. 19:48:04

@ijontichy:
így van. és a szlovák állam fizetett nekik nagyszombati gyárért. (munkahelyenként 44 ezer eurót, ami nagyjából 13.5 millió forint). az államilag támogatott új munkahelyeket a meglévők kárára támogatják. áttérés kézi vezérlésre. magyarországon is ez a helyzet. és szlovákiában is. ez a húzd meg, ereszd meg lényegében csak arra jó, hogy egy miniszteriális csapat veszi át a gazdaság irányítását. mert nagyobb termelő beruházás vissza nem térítendő állami támogatás nélkül nem jön létre. ezzel egyébként nőnek a szakmunkás reálbérek. de még mindig messze elmaradnak az európai átlagtól. ez azonban elvezet egy következő válsághoz.

a felvidéken majd akkor lesz polgárosodás ha nagy-morva-szlovák tatra teherautó húzza a mátra a pótkocsit. polgári konzervatizmus alapja lokalitás kultusza. kelet-európában legalábbis. de tartok tőle, hogy nyugaton is az lesz a cél, hogy a következő válság után az lesz az elképzelés, hogy a francia autó újra kultikusan francia legyen. és az olasz olasz. és legyen kultikus kis-lengyel polski. és volvo legyen újra a skaninávoké.

szerinted a polgárosodás az államilag támogatott francia-japán autóipari egyesülés szlovákiában. mert ez a szabad piac.

Janossz 2018.01.05. 19:48:54

@444:" csak te egy senkiházi vagy."
Ha te mondod...
Te meg egy fogalmatlan hülye vagy, aki a világ működéséről semmi információval nem bír, mégis okoskodik itt bele a világon mindenbe, nyelvészettől építészettörténetig, aztán napjában párszor pofára esik, de mindig kezdi elölről.
Te vagy az utolsó poliÉSZTER. :-)))

2018.01.05. 20:26:54

@Janossz:
na, de te annyit állítasz, hogy a másik a hülye. ezen túl semmi elképzelésed nincs. hanem azt állítod, hogy ami a világban folyik szabad piac. iontichy előadja, hogy az a szabad piac győzelme, hogy szlovákiában létrejött egy toyota-peugeot gyár. munkahelyenként 13.5 millió forintért.

ezzel kvázi egypártrendszer jön létre szlovákiában is. egy minisztériumi csapat kézileg vezérli a gazdaságot. brüsszeli pénzből a mezőgazdaságot és a helyi kisipart, állami forrásból a termelő multikat. nacionalizálják a kereskedelmet és a szolgáltatásokat. és ehhez a néppárt asszisztál amíg a gyáriparos lobbi kapja a költségvetési pénzt és az állami megrendelést.

lényegéban a nyugat és a multik biztosítják orbán, ficó és társainak hatalmát. ők hozzák létre. és a szöveg a jogállamiságról, az emberi jogokról. ebből egy újabb gazdasági válság lesz. hogy mekkora azt nem lehet tudni. mert az nemzetközi környezettől is függ. kínától és amerikában. európa nem tényező. németország sem.

és ezzel párosul kulturális válság. etnikai konfliktusok. azt demonstrálom. aztán mondhatod, hogy ez egy idióta. nem érted, hogy ez egy szerep. nem azt állítom, hogy ez a jó. ez a minta. hanem felsorolom az opciókat. ebből a mese a szabad piac. olyan nincs. miféle szabályozás eredményez polgárosodást a helyi társadalomban. ez a kérdés. nem az, hogy melyik totalitárius ideológia győzedelmeskedik. mert nyilvánvalóan egyik se.

Janossz 2018.01.05. 20:30:48

@444: csak te egy senkiházi vagy. és ezt nem érted.

ijontichy 2018.01.05. 20:56:08

@444: "a szlovák állam fizetett nekik nagyszombati gyárért. (munkahelyenként 44 ezer eurót" Na látod, ezért sokkal jobb a pénzemet (adómat) a piacra bízni. Itt is hogy herdálta a közös lóvét a szlovák állam (amiből persze biztos pár fitying visszacsurgott valami formában). Hát hogy lehetne ilyen kókler, közpénzen eltartottaktól várni, hogy majd valami igazi közjót csinálnak. Ezek - a napi tolvajláson - kívül max némi életpályamodelleket tudnak rajzolgatni, hogy a karrierbürokratáknak is legyen valamivel kiszúrni a szemét :-).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 21:35:31

@444:

"a piac szereplője sanyi"

Amikor _beszél_ a preferenciáiról Sanyi, akkor nem piaci szereplő. Amikor valamilyen piaci tevékenységet folytat -- kutat fúr vagy 100-ért vesz vagy 200-ért elad vagy csempét vásárol a fürdőszoba-felújításhoz --, akkor piaci szereplő.

2018.01.05. 21:39:25

@ijontichy:
na, de amit te a multik világba beleképzelsz (szabad piac) valójában nem létezik. az ír csoda alapja az, hogy írországban az egy főre jutó külső adósság több, mint 100 millió forint. nem az ír háztartásoknak van ennyi hitele. hanem ez az összeg az írországba telepített lányvállalatok nyakába van varrva. de ezt a pénzt a tőkepiac generálta az egyesült államok közreműködésével. így rogán antalnak is lehetnek szerver parkjai a (magyar) állam közreműködésével. és ez a nagyságrendben 100 ezer milliárd dollár semmiből teremtett fiktív jel az értékét a meglévő pénzmennyiségből meríti. és ezt költik, illetve parkoltatják offshore számlákon. és ebből próbálják a világot felvásárolni. újabb célországokat kellene kijelölni. demokrácia export/import. nem működik. abból csak háborúk, polgárháborúk következnek. az egészet nem lehet elkölteni mars utazásra. amit te szabad piacként érzékelsz az legfeljebb félig szabad akárhol a világban, és egy orbitális csalássorozat, amiben orbán kismiska.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 21:47:45

@444:

"na, de te annyit állítasz, hogy a másik a hülye."

Az internet nem felejt:

"a köznép közéleti kérdésekben hülye."

"a gyáriparos lobbi kapja a költségvetési pénzt és az állami megrendelést."

Ez a "magyar közbeszerzési zrt".

"lényegéban a nyugat és a multik biztosítják orbán, ficó és társainak hatalmát. ők hozzák létre."

No de Orbán "közvetlen leváltható."

"miféle szabályozás eredményez polgárosodást a helyi társadalomban. ez a kérdés."

Erre könnyű a válasz: semmiféle. A javakat előállítását nem a szabályozások végzik.

2018.01.05. 21:56:57

@neoteny:
a profit a reálgazdaságban a szabályozásból fakad. a virtualizált tőkepiacon pedig a szabályozatlanságból. a grand theft auto játékban mindenki kirabolhatja a másikat. de ugyanez a valóságban brutális háborúkat jelent. ami ebben közös az nem filosz, hanem matek. a gta játékban is számol a spektákulum, és a pénzügyi világban az orákulum. a probléma az, hogy egyesek amikor a gta virtualizált világát akarják a valóságra kiterjeszteni. és ebben hasznos idióták az anarchisták.

2018.01.05. 22:08:25

@neoteny:
építs egy olyan települést, amiben csak közgazdasági törvények vannak. és azon túl nincsenek szabályok. nincs jog. mert mindenki azt csinál, amit akar.

te mondhatod, hogy ha vita van, akkor kérdezzék meg a rabbit. rendben. de ez egy hitközség. ez innentől kezdve vallás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 22:11:27

@444:

"a profit a reálgazdaságban a szabályozásból fakad."

Helyesen: profit (haszon) = bevételek - költségek

Próbálkozz újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 22:13:36

@444:

"nincs jog. mert mindenki azt csinál, amit akar."

Pontosan az a jog érvényesülése, hogy mindenki azt csinál, amit jónak lát -- hogy senki sincs erőszakkal kényszerítve arra, hogy azt csinálja amit _a másik_ lát jónak.

2018.01.05. 22:20:05

@neoteny:
na de mi garantálja, hogy az anarchiában nem szabadul el a pokol. ugyanúgy, ahogyan a gta játékban.

2018.01.05. 22:23:44

@neoteny:
a szabályozásból fakad az, hogy vannak mértékegységek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 22:25:49

@444:

"a szabályozásból fakad az, hogy vannak mértékegységek."

Akkor hát nem igaz az, hogy "a profit a reálgazdaságban a szabályozásból fakad."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 22:27:30

@444:

"na de mi garantálja, hogy az anarchiában nem szabadul el a pokol."

Az anarchiában az archoszok számára szabadul el a pokol; azok számára, akik abból élnek, hogy másokat szabályoznak/adóztatnak.

2018.01.05. 22:33:32

@neoteny:
ha nincs szabályozás, akkor nincs metrika. úgy nem tudsz kivonni. (már összeadni sem).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 22:46:31

@444:

"ha nincs szabályozás, akkor nincs metrika. úgy nem tudsz kivonni. (már összeadni sem)."

Összekevered az aritmetikát a szabályozással.

In a study published last summer in the Proceedings of the Royal Society B, Kevin C. Burns of Victoria University of Wellington in New Zealand and his colleagues burrowed holes in fallen logs and stored varying numbers of mealworms (beetle larvae) in these holes in full view of wild New Zealand robins at the Karori Wildlife Sanctuary. Not only did the robins flock first to the holes with the most mealworms, but if Burns tricked them, removing some of the insects when they weren’t looking, the robins spent twice as long scouring the hole for the missing mealworms. “They probably have some innate ability to discern between small numbers” as three and four, Burns thinks, but they also “use their number sense on a daily basis, and so through trial and error, they can train themselves to identify numbers up to 12.”

www.scientificamerican.com/article/how-animals-have-the-ability-to-count/

2018.01.05. 22:52:07

@neoteny:
ha nincs szabályozás, akkor hogy lesz mértékegység. hogy lesz valami 1 méter?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 22:56:24

@444:

Úgy, hogy megegyeznek emberek abban, hogy mi az 1 méter?

2018.01.05. 23:02:16

@neoteny:
de választott köztestületek nélkül mégis hogyan egyezik meg az emberiség? anélkül ki mondja, hogy mennyi egység. és mi garantálja azt, hogy valaki nem fog kicsit kevesebb szövetet 1 méternek tekinteni. vagy kicsit kevesebb lisztet 1 kilónak. ki mondja meg, hogy az mennyi valójában? a mérleggyáros?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 23:47:24

@444:

"de választott köztestületek nélkül mégis hogyan egyezik meg az emberiség?"

Ahogy tette az idők kezdete óta?

De te ugye gyengeelméjű vagy: te nem tudsz összeadni és kivonni szabályozás nélkül.

2018.01.05. 23:51:26

@neoteny:
az si mértékegységrendszert a 20. század második felében fogadták el. az angolszász mértékegységekhez is kellett a királyi udvar. a bécsi mértékegységekhez a császár. vagy a magyar királyság. ha ezek nem lettek volna nem tudtak volna mérni a zsidók. csalni se.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.05. 23:54:23

@444:

"az si mértékegységrendszert a 20. század második felében fogadták el."

És?

"ha ezek nem lettek volna nem tudtak volna mérni a zsidók."

A zsidók már akkor mértek amikor még a magyarok csak makogva tanulták a nyelvet a szamojédektől.

De te ugye gyengeelméjű vagy: te nem tudsz összeadni és kivonni szabályozás nélkül.

2018.01.06. 00:30:46

@neoteny:
de miben mértek? a hosszat is pénzben. az űrmértéket is pénzben mérték.

2018.01.06. 00:31:42

@neoteny:
ha nincs egység, akkor hogy tudsz összeadni, vagy kivonni a fizikai valóságban? 3 micsodából vonsz ki 2 micsodát?

2018.01.06. 00:33:33

a te világodban nincs 1. mert az egység. az már a fasizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 00:36:05

@444:

"de miben mértek?"

Te egy istentelen senkiházi vagy, aki nem tanulmányozta a Bibliát.

És ugye te gyengeelméjű is vagy: te nem tudsz összeadni és kivonni szabályozás nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 00:36:39

@444:

"ha nincs egység"

Miért ne lenne egység?

De te ugye gyengeelméjű vagy: te nem tudsz összeadni és kivonni szabályozás nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 00:37:44

@444:

"a te világodban nincs 1. mert az egység. az már a fasizmus."

Helyesen: az államhatalmi erőszakkal létrehozott egység a fasizmus.

De te ugye gyengeelméjű vagy: te nem tudsz összeadni és kivonni szabályozás nélkül.

2018.01.06. 09:21:41

@neoteny:
szabályok nélkül nem lehet összeadni és kivonni elvben sem. szabályozás nélkül a gyakorlatban.

ezek szerint a brit királyi mértékegységek bevezetése egyet jelentett a fasizmussal. és ugye ezek után si mértékegységek használata is államhatalmi erőszakkal lett kikényszerítve. az a posztfasizmus.

ezeket mind el kellene törölni. mindenki úgy mérjen ahogy akar. ez egy kiló. nem számít, hogy csak fél kiló. akkor is kiló. hívják oda a rabbit, hogy döntse el kinek van igaza. és ezért fizessenek neki. vagy döntse el a mérleggyáros. az egyik így mér. a másik úgy. de ne legyen semmiféle archos vagy archos-ok, akik döntenek a mértékegységekről, az egységről. vagy ezt államhatalmilag ne kényszeríthessék ki. mert az a fasizmus.

csinálj egy ilyen világot. erre vevő lesz az idióta iontichy és a többiek. költözzetek össze.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 09:27:32

@444:

"szabályok nélkül nem lehet összeadni és kivonni elvben sem. szabályozás nélkül a gyakorlatban."

Ez az istentelen senkiháziak törzsi tudata.

2018.01.06. 09:40:53

@neoteny:
ki határozza meg az, hogy a jelek mit jelentsenek. elmesélek egy történetet. általános iskola első osztályában év második felében érkezett egy gyerek, aki korábban angliában tanult. mert a szüleivel volt kiküldetésben, de valamiért hazajöttek.

ez a gyerek nem úgy írta a hetest, mint mi. magyarországon hullám, ferde vonal, áthúzva volt a hetes. de ő angliában nem így tanulta, hanem kisív ferde vonal. és neki olyan nagyon nem tetszett a hazajövetel. angliában akkoriban mutatták be a star wars-t. és volt űrlegója, kvarcórája ami akkoriban magyarországon nem volt elterjedt. szóval egy visszalépés volt számára. és ezért dacolt a világgal. és a hetest úgy írta, mint az angolok.

erre a poroszos erzsike néni az óraadó azt mondta, hogy ez így nem lesz jó. ő megérti, hogy angliában így írják a hetest. de magyarországon nem így írjuk. tegyen úgy, ahogyan a többi gyerek. de ani néni a napközis tanár, aki azt játszotta, hogy francia nevelőnő azt mondta, hogy a hetesnek lehet kétféle írásmódja. egy angol és egy magyar. és mivel ő angliából jött ezért engedjük meg neki, hogy angolul írja. a többieket még angolul számolni is megtanította. amire erzsike néni azt mondta, hogy na jó. legyen magyar és angol hetes. ezzel az államhatalmi erőszak kizárólagossága szűnt meg.

aztán jött az igazgató bácsi és azt mondta, hogy az iskolába érkeznek a szovjet elvtársak. úgy, hogy mindenki szépen írjon a füzetébe. mert azokat a szovjet szakfelügyelők be fogják szedni. és meg fogják nézni. erre erzsike néni azt mondta. hogy fogjuk megmagyarázni ezeknek, hogy itt van egy gyerek. aki nem úgy írja a hetest, mint a többiek. azért, mert angliából jött. és mi azt mondjuk, hogy hadd írja úgy. a gyereknek el kezdtek könyörögni. aztán jöttek a szovjet elvtársak. de nem derült ki, hogy az egyik gyerek másképp írja a hetest. illetve utána ő se dacolt a világgal. látva, hogy a dogmatikus elhajlás esetenként galibákat okoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 09:51:10

@444:

"elmesélek egy történetet."

Minek? Ezek a sztorizgatások csak megerősítik azt, hogy te az istentelen senkiháziak törzsi tudatával rendelkezel.

2018.01.06. 10:12:52

@neoteny:
és szent háborút kell hirdetni. ebből lesz a dzsihád.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 10:18:36

@444:

A népnemzetiszocializmus győzelméért -- amiben a "reálértelmiségiek" 227 oldalas tanulmányokban megmondják a kocsma népének, hogy mit csináljanak. Amely "szakértésért" a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból kerülnek megfizetésre az istentelen senkiháziak.

2018.01.06. 10:29:57

@neoteny:
a dunai németséggel ki lehet egyezni.
a tiszai cigányokkal ki lehet egyezni.
az erdély románokkal és romákkal ki lehet egyezni.
a környező szláv népekkel (ruszinokkal, szlovákokkal, szlovénekkel, szlavónokkal, szerbekkel) ki lehet egyezni.
a szomszédos ausztriával ki lehet egyezni.
az izraelita zsidósággal ki lehet egyezni.

de a szabad piac totalitását hirdető anarchistákkal nem lehet. mert ti lényegében a közéletet akarjátok felszámolni. totalitárius kapitalizmust hirdető pénzhatalommal nem lehet egyezkedni. mondván, hogy ők a baloldaliak, a liberálisok és a demokraták. nem kell velük egyezkedni. nem azért, mert zsidók. hanem mert az összes többi nép felett állónak képzelik magukat. mert egyesek úgy képzelik, hogy nekik univerzális törzsi tudatuk van. rajtuk kívül még a német társadalom gondolja időnként, hogy felsőbbrendűek a többinél. de nem.

hazafias zsidó be vannak fogadva. ha patrióta, vagy lokálpatrióta. ha a németek támogatják a magyar nacionalizmust, akkor be vannak fogadva. ami nem erőszakot jelent. hanem azt, hogy legyen egy kisebbségi területekre kiterjedő kárpát-medencei magyar városhálózat. és ahhoz vegyesvállalatok formájában társuljanak a németek. leginkább talán így tudják a német gazdasági érdekeiket, a magyar kulturális értékekkel összekapcsolni. és ehhez szükséges a nemzeti keresztény államvallás. amiből az izraeliták és az iszmaeliták sincsenek feltétlen kirekesztve.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 10:35:16

@444:

"de a szabad piac totalitását hirdető anarchistákkal nem lehet."

Miért akarnának a szabadpiac totalitását hirdető anarchisták kiegyezni az istentelen senkiháziakkal, akik szopják az államhatalom faszát azért, hogy részesüljenek a nettó adófizetők államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javaiból?

2018.01.06. 10:56:30

@neoteny:
el lehet indulni a választásokon. le lehet váltani orbánt. azzal a céllal, hogy feloszlatni a parlamentet. ez lenne az anarchia. ami lényegében polgárháborút az államalkotó többséggel szemben. csak ezt most pénzhatalmi eszközökkel vívják az ngo-k. az egy fizetési lista. az nem elég, hogy a pénzpiac átvette a világgazdaság egésze felett az irányítást. fel kell számolni a közjogot. mert csak ez vezethet el az egyén korlátlan szabadságához. az államok, a nemzetek felszámolásához.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 10:57:26

@444:

"de a szabad piac totalitását hirdető anarchistákkal nem lehet."

Miért akarnának a szabadpiac totalitását hirdető anarchisták kiegyezni az istentelen senkiháziakkal, akik szopják az államhatalom faszát azért, hogy részesüljenek a nettó adófizetők államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javaiból?

Laikus Érdeklődő 2018.01.06. 11:03:42

@neoteny: A demokráciához hasonlóan a kapitalizmus és a szabad piac működéséhez is szükség van fékekre és ellensúlyokra, különben a hozzád hasonló gátlástalan nácik veszik át a hatalmat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 11:06:40

@Laikus Érdeklődő:

"a kapitalizmus és a szabad piac működéséhez is szükség van fékekre és ellensúlyokra"

Ezt azok hirdetik, akik a másoktól erőszakkal eltulajdonított javakból akarnak élni: rablók, tolvajok, csalók, politikusok, bürokraták és nettó adófogyasztók.

ijontichy 2018.01.06. 11:25:51

@444: Izé... amikor a Star Wars-t bemutatták, én ugyan már a gimi padjait koptattam, de akkortájt már az általános iskolák erzsike nénijeinek legfőbb problémája az volt, hogya kis ebadták a kisdobos őrsöket miért Som Lajosra, meg Piramisra akarják keresztelni. A szovjet elvtársakat úgy kábé pont lesz...ák, az Ifiparkba sem kellett már zakó-nyakkendő és egyre inkább elég volt egy-egy lemezért a Rózsavölgyiig, Oszi boltjáig stb. menni Újvidék helyett. Nekünk már Cseke Laci bácsi "fütyülős" RH Teenager partija smafu volt. A Bem rakparton Török Ádiék, a Parkban Mobil, vagy a szocialista nemzetköziség jegyében SBB-East élőben, az őszi sulikezdet pedig midig egy jó Kisstadionnal kezdődött. A fekete korongokról meg jött Stones-tól a Floydig minden. Az igazgatónőnknek láthatóan elég nagy erőfeszítésébe került megőrizni komolyságát, midőn bejelentette, hogy a soros április 4-i felvonulás kötelező, és vigyorogva közölte, hogy intéz egy kóla-virsli párost, szóval kár lenne a "kötelezőt" kihagyni...
Namármost, ha ekkor te még "szovjet elvtársas" környezetben éltél, akkor már érthető, hogy miért is ez a vágyakozás, nagy lokális biztonságra törekvés, ahol még azt is megmondja az "államtanítóbácsinéni" miként kell a hetest vésni. Én azidőtájban már minden kétpöttyös rövid ékezetet egy darab vízszintes vonással helyettesítettem (jah, az idő pénz). Ebből lett némi vitám, de meggyőző érvelésem előtt - ti. következetes vagyok, és a hosszút mindig kiteszem, azaz pontosan, megkülönböztethetően írok, a magyar helyesírásnak megfelelően - meghajolt a magyar tanerő is. A szovjet elvtársak meg felénk nem jártak, de gyanítom ha jártak is volna, meg lett volna nekik magyarázva, hogy "ez itten kérem Magyarország". Ebből is látszik, hogy - szerencsémre - engem mindig a szó legjobb értelmében vett "pedagógusokkal" hozott össze az élet, holmi "tanárok" helyett.
Hja kérem, az elvtelen tekintélytisztelet hiánya, zsenge ifjúkorban komoly tányező az egészséges személyiségfejlődéshez ;-).

Laikus Érdeklődő 2018.01.06. 11:42:36

@neoteny: A tömegek józanságát kétféleképpen lehet meghekkelni: propagandával vagy marketinggel.
A propaganda a politikai nácik fegyvere, a marketing a gazdasági náciké.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 11:56:46

@Laikus Érdeklődő:

"A propaganda a politikai nácik fegyvere, a marketing a gazdasági náciké."

Helyesen: a (politikai) propaganda a politikusok fegyvere, a marketing azoké, akik el akarnak adni valamit.

Az igen lényeges különbség abban van, hogy azokat, akik nem akarják elfogadni a politikai propagandát, a politikusok képesek erőszakkal (értsd törvényekkel) kényszeríteni, hogy úgy viselkedjenek mint ha elfogadnák a politikai propagandát; míg azokat, akik nem akarják elfogadni a marketinget (a reménybeli eladók által kifejtett propagandát) a reménybeli eladók nem képesek erőszakkal kényszeríteni, hogy úgy viselkedjenek mint ha elfogadnák a marketinget.

2018.01.06. 12:36:48

@ijontichy:
örsvezetőnek választottak. az első őrsi gyűlésen azt mondtam, hogy döntsük el, hogy miféle őrs legyünk. ki mit gondol. többség az orion űrhajó fantasztikus kalandjai sorozat nyomán "ufó" őrsre szavazott. az őrsválasztott nótája ez volt: "felszállt az orion. megtámadták a varangyok. mclane és tamara csókolóznak a kabinban". úgy voltam vele, hogy ha bármi lehet, akkor legyen ez.

na de a csapatvezető elvtárs azt mondta, hogy ez így nem lesz jó. ufó őrs nem lehet. mert az ufó nem magyar szó. és azon filóztam hogy mondjam el a többieknek. na az van, hogy az ufó őrs nem lehet. mert az nem magyar szó. legyünk inkább kolumbusz kristóf őrs. mert ezt javasoltam volna. első körben hagytam, hogy az legyünk, amit a többiek akarnak. és azt gondoltam, hogy a gyerekek majd azt mondják, hogy nem. legyünk ufó. de nem ez történt. hanem azt mondták, hogy ez az. az őrs jelmondata legyen az, hogy "ég s víz között a vezérhajó útra kész. vigyél el minket arra, hol még senki se járt. santa maria." mert akkor ez vezette a slágerlistákat. és a piramis.

erre a csapatvezető elvtárs azt mondta, hogy kolumbusz kristóf. felfedezete amerikát? ez valami lázadás? és erre azt mondtam, hogy az lehet. mert benne van a világ és az emberben. ami gyermek enciklopédia volt. és azt mondta, hogy alkalmas vagyok rajtitkárnak. mondtam neki, hogy nem akarok az lenni. de elküldtek egy rajtitkár képzésre. ahol az első foglalkozásról a szünetben hazamentem. illetve küldtek.

Lavinia Pinkerton 2018.01.06. 14:17:50

@Laikus Érdeklődő:
A politikai nácik mindig gazdasági nácik is.
Hiszen azért gyűlölik a többi embert, mert van valamijük, amire irigyek, és ezért fognak össze egymással, hogy elvegyék, vagy tönkretegyék, ami a másé.
Olyan náci még nem született, amelyik vagyonostul segítené föl a zsidókat a repülőre.

Laikus Érdeklődő 2018.01.06. 14:38:01

@neoteny: A marketingesek kifinomultabb módszereket használnak mint a propagandisták, ez igaz. Ahogy a csalók is kifinomultabbak mint a rablók.
Másrészt viszont a "Pénzt vagy életet" őszintébb, kis túlzással humánusabb mint a TV-shop.

Lavinia Pinkerton 2018.01.06. 14:45:18

@444:
Olyanokkal tudtok csak kiegyezni, akik -ság, vagy -ség.

Vagyis kisebb kolóniákkal, akiknek vezetőjük van.

A szabad emberekkel nem tudtok mit kezdeni, mert azok lábbal szavaznak, elhúznak a vérbe, máshol vásárolnak,
meg se hallgatják, ha kiálltok szónokolni, szarnak a fejetekre.
Most már csak az a kérdés, hogy mennyi szabadon járó, nem beszervezett, magára számító ember van, aki utálja a klikkek zsugázását a közpénzekkel,

meg a titkos tárgyalásokon paktáló kisebbségi görényeket.

Lavinia Pinkerton 2018.01.06. 14:57:23

@Laikus Érdeklődő:

A marketingesek kifinomultan követik a politikai propagandát.
Amikor az előző elmúltnyolcban mentek a reklámok, mindig visszacsengett belőlük, hogy - mert megérdemled -. Mintha az évtized az egyéni kiválóságért elnyert jutalomról szólna. A győzelemről.

Ebben az elmúltnyolcban itt a felcsutklán alatt az összes reklám azt erőlteti, hogy - mi magyarok -.
Mintha azért kellene ez, meg az az áru, mert ezzel sikerül majd jól beolvadni egy buzi kommunába, ahol az egyformák laknak, egyforma neműek, akik mindent együtt csinálnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.06. 16:51:57

@Laikus Érdeklődő:

"A marketingesek kifinomultabb módszereket használnak mint a propagandisták, ez igaz. Ahogy a csalók is kifinomultabbak mint a rablók."

A "kifinomultabb eszközök" használatától még nem válik csalássá a marketing.

screpes 2018.01.07. 07:50:45

@Laikus Érdeklődő:

..." a propaganda apolitikai nácik fegyvere"

Teljesen elhibázott, elprivatzált bon mot ez az utolsó mondatod, amben nincs BON....
A propaganda ugyanis minden elmélet és fogalomhasználat szerint is a Marketingen belül van, a marketing a piaccal való foglalkozások rendszere, a propaganda annak részeként értelmezhető.
Független attól, hogy gazdasági célú, vagy politkai, tehát a vevők valamely csoportérdekre, társas mondandóra fogékonyek e, vagy fizikai termékekre, egyéb szolgáltatásra.

helyesen tehát: a nacionalizmus (nácizás) a gazdaságban (nem más mint) politikai propaganda egyik lehetséges eszköze: meggyőzni a vevőket, hogy valamit megvegyenek, mert nekik kedves /fontos. nevezetesen anemzeti tartalom vélelme..

És hát igen a politikai "közlési vágy", a hatalom áhítása, élémkebb érzelem, mint az, hogy eladni valamit...
süti beállítások módosítása