1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.07.30. 11:04 HaFr

A pártok versenye látszat. Pártokat keresztbemetsző érdekkörök irányítanak

Képtalálat a következőre: „planned political economy”

A kirobbant Botka vs. Molnár Zsolt-Gyurcsány háború mögött a legnaivabb vélemények a "demokratikus ellenzék" öngyilkosságát gyanítják, a reménykedők az MSZP "megtisztulását" várják, a szimpla párthívek az egyik vagy a másik pártnak drukkolnak (gondban most éppen csak a maszoposok lehetnek), a cinikusak (realisták?) látni vélik a Fidesz kezét -- véleményem szerint azonban egyiküknek sincs igaza.

Azt gondolom, hogy a pártrendszer Magyarországon eleve olyan nem-pártszerű (döntően titkosszolgálati, gazdasági/oligarchikus, alvilági és külügyi) érdekek fedősztorija, amely alkalmas izgalomban tartani a lúzer átlagpolgárt, miközben a játék valójában keresztbe metszi a posztkommunista pártokat (ezek ma éppen az MSZP, a DK, a Fidesz, kisebb mértékben bevonzva a Jobbikot is). Orbán célja 2010 óta semmi más, mint ennek a kétszintű rendszernek (a "háttérhatalomnak" és a pártokráciának) a stabilizálása az ő személye körül. Ezt szolgálja a saját vagyoni és vegyes -- szándéka szerint dinamikus egyensúlyban lévő, egymással szemben kijátszható és neki a lehető legnagyobb mozgásteret nyújtó -- külpolitikai bázisának kiépítése. A játszma valóban a legtisztábban "hatalmi" típusú, amelyben a társadalomnak mutatott narratíva hajlékonysága a hatalmi optimalizálást szolgálja.

Számos példát lehetne hozni erre a logikára a hőskorból (a 90-es évek privatizációs döntései, a közbeszerzések 70:30-as elosztása a Fidesz és az MSZP között), de idevág az MSZP 2014-es kampányának korrumpálása, a Fidesz és az MSZP közötti hagyományos összejátszás kiemelt ügyekben (pl. a 90-es évek olajügyeinek elkenésében, az aktanyilvánosság és a pártfinanszírozás rendbetételének elszabotálásában), idevág az MSZP-n belüli hatalmi viszonyok teljes átláthatatlansága, a Jobbikkal és az MSZP-vel szembeni fideszes taktikázás azok aktuális erejének függvényében. Ilyen maga a "demokratikus ellenzéknek" a makacs szétforgácsoltsága, néhány "független" sajtóorgánum változó helyezkedése a pártpolitikai térben különösen választások előtt stb.

A "centrális erőtérnek" elkeresztelt politikai rendszer a négyéves ciklusaiban csak egyetlen egyszer közelít valamelyest a demokráciához: a parlamenti választások napján, de -- tekintve a társadalomnak a négy év további részében történő "felkészítését" erre a napra -- még az adott pillanatban sem jutunk közelebb egy működő demokráciához. A magyar valóság beállítása az itt röviden leírt mederbe sokkal jelentősebb problémákat vet fel a demokrácia szempontjából, mint az ellenzék képtelensége az áttörésre (különösen ennek "bénázásként" való beállítása). Ebben a rendszerben akkor fog csak ellenzék hatalomra jutni -- és ez nem a posztkommunista "ellenzék" lesz --, ha a központosított politikai gazdálkodást eléri az összes tervgazdaság halála: hogy a saját alacsony hatékonysága miatt nem tudja biztosítani a széttartó tendenciák fölötti ellenőrzést, és a rendszer nagyon rövid időn belül eszkalálódó szétesésbe fordul. A politikai rendszerre ugyanis szintén igaz, ami a gazdasági rendszerekre: a leghatékonyabbak a strukturált szabadság rendszerei. A központosítás ellenben előbb-utóbb törvényszerűen fordul a központ ellen, amit nagyon gyorsan követ a vég.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1712700983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.30. 11:08:58

Mi is a jövő évi választás fő kérdése? Egyetlen egy: követni kell-e a nyugati, liberális modellt vagy sem. Minden más mellékes kérdés.

Gyakorlatilag 2 fő tábor van e tekintetben, s mindkettő 2 részre oszlik.

1. csoport: nem kell követni a nyugati, liberális modellt, helyes a 2010-es óvatos irányváltás, folytatni kell azt.

2. csoport: nem kell követni a nyugati, liberális modellt, helyes a 2010-es óvatos irányváltás, de Orbánék rosszul csinálják és alkalmatlanok, így őket leváltva kell ezt folytatni.

3. csoport: követni kell-e a nyugati, liberális modellt, ahogy ezt tette az ország 1990-2010 között.

4. csoport: követni kell-e a nyugati, liberális modellt, de másképp, mint 1990-2010 között.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.30. 11:21:34

@maxval a mélyelemző birca: aha, jól megértetted a cikket, és kb úgy reflektáltál rá, ahogy várni lehetett tőled: egy beprogramozott droidként

screpes 2017.07.30. 12:00:05

@maxval a mélyelemző birca:
nem, nem ez a jövő évi választás fő kérdése.

2017.07.30. 12:13:00

@maxval a mélyelemző birca:
egyet mondj meg. bulgária képes lenne bármiféle szövetségi rendszerben létezni macedóniával. vagy szétverik az albánok. vagy mi lesz ott.

screpes 2017.07.30. 12:29:01

@444:
nincs jelentősége annak, hogy Maxval Birca (állítólag) Bulgáriában él, "odavalósi"

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.30. 13:55:27

@screpes:

"Maxval Birca (állítólag) Bulgáriában él"

A saját weboldalán megtalálható a link a személyes Facebook-oldalára, amelyen látható, hogy igen nagy valószínűséggel Bulgáriában él. Bircára sok mindent lehet mondani, de azzal nem vádolható, hogy bujkálna.

DrGehaeuse 2017.07.30. 14:24:56

Majdnem ugyanazt írod most amire lépten-nyomon próbálok rávilágítani hozzászólásaimban. A NERit elég jól kirajzolódik orv-bán körül, mióta kiegyezett a későkádári "elit"-tél és örököseivel (régi újgazdagok) és a módszerváltás zavaros vizeiben halászvan feltört maffiózó elit (újabb újgazdagok) érdekköreivel.
Ezáltal lett részes és jogfolytonos a fityisz az 56 elárulásárból létrejött hatalomtechnokrata étosznélküliség étoszában egyesülő ál-demokrata ál-elitnek.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.30. 15:44:48

@444:

Macedónia egy kitalált ország, történelem nélkül.

Igen, már van macedón identitás, kialakult kb. 50 éve, de fiatalsága miatt erősen instabil.

Ami biztos: Nyugat-Macedónia albán lesz előbb vagy utóbb, más nincs.

legeslegujabbkor 2017.07.30. 22:02:16

@maxval a mélyelemző birca:
Ha nem követjük a nyugati, liberális modellt, akkor mit akarunk? Királyságot? Beolvadni a FÁK-ba?

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.31. 06:33:58

@legeslegujabbkor:

A jót kell követni, ez a fő dolog.

Igazságosabb világ jön, ez biztos, mert az agonizáló liberalizmus nagyon igazságtalan.

screpes 2017.07.31. 07:43:16

@maxval a mélyelemző birca:

az a jó, ami Törökországban van, az például követendő?

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.31. 08:40:50

@screpes:

Az egy speciális helyzet. Obama puccsot szervezett a törökök ellen, azaz az egy háborús helyzet.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2017.07.31. 09:02:47

A párok színházi társulatok és a politikusok előadóművészek.

Ebben az abszurd humor előadói sem különbek:

Kétfarkú Kutya Párt teszt és bukta
erkolcstan.blog.hu/2017/07/28/ketfarku_kutya_part_teszt_es_bukta

nemecsekerno_007 2017.07.31. 09:03:35

"A pártok versenye látszat..."

A facebook demokrácia.

Egyébként nagyon jó amit leírsz, nagyjából ez a helyzet a politikában. Ettől függetlenül az emberek többségét - tegyük hozzá, hogy szererncsére - nem igazán érinti a hétköznapokban ez az egész pártpolitika.
Az viszont nagyon jó lenne ha ezt a hisztérikus közhangulatot végre magunk mögött tudnánk hagyni, mert sokat ront a teljesítményünkön.

Ki kell alakulnia egy erős, polgári rétegnek - a hozzá kapcsolódó kkv-al együtt - ahonnan aztán kiindulhatnak politikai, társadalmi kezdeményezések. Ez egyfajta immunitást ad mind a belpolitikai (központi ideológia), mint a külső hatások ellen (privatizáció, elszámoltatás hiánya) ellen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.31. 09:04:47

@maxval a mélyelemző birca:

"Obama puccsot szervezett a törökök ellen"

Vagy pedig Putyin szervezte a puccsot a törökök ellen, mert azok lelőtték az oroszok Szu-24-esét 9 hónappal korábban.

Vagy pedig Bassár el-Aszad szervezte a puccsot a törökök ellen, mert azok 2014-ben lelőttek egy szír harci helikoptert. Vagy azért, mert a törökök 2016 elején harci cselekményeket hajtottak végre szír területeken (Fırat Kalkanı Harekâtı).

HaD 2017.07.31. 09:13:49

Rézben igaz(szerintem:)) a cikk...az tévedés hogy "Orbán célja 2010 óta...". Ez a forgatókönyv nem 2010-ben íródott hanem jóval a renszerváltásnak nevezett fosztogatás megindulása elött. Valamikor akkor amikor Reagen elkezdte az olaj/gáz ár letörését egyuttal a fegyverkezés felgyorsítását...két legyet ütve egy csapásra. Az mszmp megkapta moszkvából az üzenetet hogy elvtársak szét lehet hurcolni a vagyonkát ezentúl oligarcha alapon szervezödik a keleti blokk. Ennek a mai "elitnek" a feladata,amire kiképezték öket,hogy úgy lehessen az emberek orra elött lenyúlni azt amiért a felmenüik megdolgoztak hogy még tapsikoljanak is nekik. A hatalom megszerzése illetve gyakorlása pedig egyszerü kérdés ha kellö pénz és támogatottság megvan...jó példa erre lenin beidézése egy fénykép erejéig! Magyarországon nem létezik és nem is volt tervben demokratikus berendezkedés. A népnemzeti atitüd meg a nemzetiségi kérdés történelem órai tananyag a magyarság megvezetéséhez,a parlamenti "csatározások" meg semmi másra nem valók mint a mübalhék kreálására amit a cigányok tök jól alkalmaznak mimkor lopni akarnak(hangoskodásra odafigyelö nézelödök kifejezetten jó terep a lopásra:))...nos a cigány megvan a mübalhé adott és soros bácsi(demján/csányi/vajna stb...)meg jót mosolyog,és nem csak a végén hanem folyamatosan...Mindemelett van egy gyanúm hogy létezhet egy bájos forgatókönyv arra hogy az oroszok elvtársak a strómanjaikon keresztül kilóra felvásárolják Magyarországot melyhez legalább 30 éve találnak is megfelelö kollaboránsokat. lásd pl.antal józsef, dunai imre vagy demján sándor vagy csányi sándor akiket egész jól összefog rahimkulov...tessék csak megnézni pl. az Àltalános Èrtékforgalmi Bank(meg tulajdonosi szerkezetét és vezetö testületét) emút 30 éves szerepvállalását. orbán gyurcsány meg ezek "csak" a stróman szervezet irányítói..relative kis játékosok...cserélhetöek.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.31. 09:15:03

@neoteny:

S azért szólt Putyin?

Ne viccelj!

Kinek az érdeke volt az egész? Az oroszoké nem. Az oroszoknak a kisebb rossza egy mérsékelt iszlamista rezsim, mint ami a mostani Törökországban, mint egy szekuláris euroatlantista.

Asszad meg örül, hogy hatalmon maradt, nincs ereje külföldön akciózni.

HaD 2017.07.31. 09:15:54

bocs Reagan Reagen helyett:)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.31. 09:20:33

@maxval a mélyelemző birca:

"S azért szólt Putyin?"

Miért szólt volna? Megszervezhette a puccskisérletet csendben.

"Kinek az érdeke volt az egész? Az oroszoké nem."

Miért ne lehetett volna az oroszok érdeke? A törökök lelőtték egy harci gépüket.

"Asszad meg örül, hogy hatalmon maradt, nincs ereje külföldön akciózni."

Egy puccs(kisérlet) szításához nem szükséges nagy erő. Mindenesetre Asszadnak jobb indoka volt, mint bárki másnak: az országa területén akciózgattak a törökök, ennél nyilvánvalóbb szuverenitás-sértés kevés akad.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.31. 09:39:45

@HaD: Arra utaltam, hogy Orbán jobban tudja 2010 óta, hogy mi a játék, jobban lát a pályán, és praktikusan is jobban csinálja a centralizációt

HaD 2017.07.31. 10:03:08

@HaFr: Szerintem meg egyszerüen csak a gyurcsány féle(elöre eltervezett) provokációt követö lépést hajtja végre. gyurcsánnyal megágyaztattak egy "demokratikus" fordulatnak,melyet aztán ez az orbán meg tanult haverjai(kövér és társai) szépen levezényeltek. Jelenleg a totális hatalom kialakítása és a nép torkán történö lenyomása a cél...ehhez adott páncél paripa. Az un. ellenzéket meg vagy megvezetik vagy azokat is bevonták a buliba....pl. az mszp nyílvánvalóan azt a szerepet tölti be hogy ammeddig csak lehet játsza el az "esélyes a kormányváltásra,szavazzatok ránk" szerepét holott valójában csakis az a feladata hogy az elégedetlenkedöket begyüjtse majd orránál fogva vezesse. A radikálisabbak esetében pedig torgyán/csurka/vona volt van lesz a gyüjtötábor.Idöközben a társadalmi morál teljes lebontására hajtanak a médiák hathatós közremüködésével,amivel a totalitáris hatalom gyakorlását készítették elö(a lopás sikkasztás szó ma már természetes velejárója a hatalom gyakorlásnak...a primitiv ösztönszintü életszemlélet sztárosítása pedig mindennapos)

HaD 2017.07.31. 10:29:23

még valami...ez a manapság felkapott libeláris/konzervativ vita is egy a valódi tartalomtól megfosztott gazdaságipolitikai elméletek kiherélt majd a marakodó csöcselék elé vetése. Ösi hatalmi módszer a problémákért való aktuálisan "felelös"-ök felhasználására rossazbb esetben feláldozására...mint pl. jelen esetben kis hazánkban. Ugyan mitöl liberális egy mszp aki úgy képzeli el a javak elosztását hogy ellopja? Avagy mitöl konzervativ egy matolcsit mint gazdasági gurut futtató fidesz? Azt a matolcsit futtató akinek unortodox-nak titulált a gazdaság politikai nézete? Azt a matolcsit aki vaskosan szerepet vállalt a privatizációban mint kormánybiztos(illetve mint a privatizáció kiötlöje 1995-98 közötti idökben)...tehát szintén a lopás társadalmi szintre emelése az érdeme...ez konzervativ? gyurcsány tanítványa meg liberális???..az a gyurcsány aki a telejes magyar aluminium ipart 12 milliáért(kölcsönböl...) kiprivatizálta? Sorolhatnám....

Andy73 2017.07.31. 11:40:40

A kérdés alapvetően filozófiai: mindennek van egy felszíni rétege, látszata, és van valami mögötte, a mélyben, ami csak részben ismerhető meg. A blogger írása sem bizonyítja, hogy jobban látja a dolgok mélyét, mint bárki más. Van egy elképzelése, egy elmélete, de ez legfeljebb részben igaz. De még azt sem mondanám, hogy a felszínt jól látja.

1) Ha a blogger tényleg azt gondolja, hogy nyugaton a pártok függetlenek a "titkosszolgálati, gazdasági/oligarchikus, alvilági és külügyi" érdekektől, akkor nagyon naiv.
2) Ha azt gondolja, hogy mindegy, hogy melyik párt van hatalmon Magyarországon, akkor is. Elég nagyok a különbségek 2010 előtt és után. Ez tény, nem csak a látszat.

2017.07.31. 11:53:31

@HaD: @HaFr:
meg még az, hogy központosított politikai gazdálkodás célja egyebek közt az újonnan létrehozott gazdasági elit, az oligarchák föltőkésítése (még mindig) és csak akkor tudnak széttartó tendenciák erőteljesebben megjelenni, ha ezeknek már lesz annyi, hogy kényszerét érzik új területeken is a befektetéseknek, ha nem akarják a lopott offshore számláik látványos elértéktelenedését. még az is lehet, hogy nem is a mostani generáción belül fog ez elindulni.
nem mindenki pénztáros lőrinc.
kell hozzá még 20-30 év
persze azt még meg is kell érni

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.31. 12:44:01

@Andy73: nagyon rejtélyes vagy... a blogger szerint a nyugati pártok valóban sokkal autonómabbak a jelzett érdekektől, mert a politikai rendszer a polgári értékvilágban jött létre, nem az etatista maffiózó értékvilágban, mint nálunk... és a blogger valóban hosszú traktátusokat tudna írni -- és már írt is -- arról, hogy a mai rendszer sokak kártékonyabb, mint a 2010 előtti, pl. mert beeresztette az orosz tényezőt a pártok hátterébe stb

Andy73 2017.07.31. 16:08:55

@HaFr: "a mai rendszer sokak kártékonyabb, mint a 2010 előtti,"

Én fordítva gondolom, és a választók többsége szintén, hiszen töretlen a kormánypártok népszerűsége. Persze erre jöhetsz azzal, hogy ez csak a média miatt van, de párt- és kormánypropanda mindig is volt, mégis megbuktak a rossz kormányok amióta ismét vannak szabad választások.

"pl. mert beeresztette az orosz tényezőt a pártok hátterébe stb" - miből gondolod, hogy 1990-2010 között nem volt ott?

DrGehaeuse 2017.08.01. 09:47:16

@HaFr: Az oroszok már 2010 előtt is a spájzban voltak.

2017.08.01. 09:59:42

@DrGehaeuse:

Klasszikus:

www.youtube.com/watch?v=fvdbGlwytGQ
www.youtube.com/watch?v=P5f-n0nGA7g&t=3s

Nota bene: ez még a '80-as évek reagan-i neokonzervativizmusának idejében készült, amikor a piacpártisághoz még kulturális konzervatvizmus kötődött, a kulturális baloldalisághoz pedig erős, marxista etatizmus.

Ma már a szerepek kvázi felcserélődtek.

Az orosz medvének akkor sem, és most sincsenek elvei.

screpes 2017.08.01. 10:44:47

@Andy73:

"A mai rendszer kártékonyabb, mint a 2010 előtti sokan gondoljuk így, te
AZ ELLENKEZŐJÉT gondolod.
oké, tehát neked a 2010 előtti a kártékonyabb, mint a mostani.

Kérdés: Mikor, mitől tud majd megváltozni ez a nézeted?
(nevezetesen, hogy a régi a kártékonyabbb, - AMI NINCS IS már).

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.08.01. 12:32:38

Érdekes kiegészítés az íráshoz. A lényeg: a valódi demokráciában szükségszerű, hogy a pártok csak azzal foglalkoznak, hogy a választók számára mi az, ami még elfogadható:

szabadsagfilozofiaja.blog.hu/2017/07/31/ketdemo

2017.08.01. 12:42:06

@Nuntiulus Noster:
hát ez az! és ezért szopja be mindenki az önkényuralmi jelképekkel kapcsolatos őrjöngéseket is. nem a jelkép számít, hanem az önkény(mint alapelv és doktrína :D ) ezt tudja jól a volt kgb-s orosz elnök és ezért jól elvan a történelmi szimbólumokkal, miután a szovjet megbukott. ugyan az az ember, két önkényuralmi rendszert is kiszolgált, az egyiket uralt, köszöni jól megvan hiszen az ő szerepe, felfogása az önkénnyel kapcsolatban nem változott.

a szvasztika azért egy picit más és annak a gyakorlatát nehéz is lenne legalább valamiféle a náci múltra vonatkozó szimbolikus utalás nélkül fölújítani. bár ki tudja?

screpes 2017.08.01. 12:54:23

@maxval a mélyelemző birca:
Mit jelent számodra az, hogy egy társadalomfelfogás (esetünkben a liberális) agonizál? Nem vezet sehová? Akármit jelent is, tisztáznod kéne hogy a problémái abból fakadnak e, hogy megvalósult, vagy abból, hogy nem?
Miként kezeli a hevenyészett elméletecskéd azt, hogy az illiberalizmus jegyében, kimondottan a szabad elvek ellenében alakítják a hatalmak politikai környezetünket? Ki a direktívák tulajdonosa?
Tulajdonos, vagy köztesgazda, Négy éven át?!
2010 ben a fülkében még kivonult oroszokra, bevonult únióra, csökkenő munkabnélküliségre korrupciómentes politikára és közéletre szavaztunk..
Mindehhez most szabadelvűség társítandó vagy az illiberális felfogás? Utóbbi tán sikeres?
(látom Khonsu is ezt pedzegeti...)

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.01. 13:26:29

@screpes:

A liberalizmus megvalósult, pont innen jönnek a gondok. Így láthtaó leginkább: nem működik.

Az utolsó oltsa le a lmápát!

Kevered a "szabad" és a "liberális" szót, ez ősrégi liberális csúsztatás.

Én mindig arra szavazok, aki leginkább erősíti a közjót. Egyik pártnak se vagyok a híve.

screpes 2017.08.01. 13:52:37

@maxval a mélyelemző birca:
melyik párt erősíti legjobban a közjót? van választék?

screpes 2017.08.01. 14:18:51

@maxval a mélyelemző birca:

Nincs rád szükség, mint szófejtőre.
Liberális = szabadelvű. Ebben maradhatunk tán.
Te meg nem vagy az.
Megírtad, hogy az voltál, csak aztán, úgy lett, Hogy nem úg lett..
Értjük.
Korábban tévedtél, de úgy döntöttél,, hogy nem folytatod, jó neked benne, megtaláltad a helyes zsákutcád, már megint.

Az utolsó oltsa le a lámpát?! ezt javaslod?
Ki a csoda lehetne az, aki itt még lámpást olt? Itt már csak illiberálisok olthatnk lámpát. Hoffmann Rózsikás iskolákban, Németh Szilárdos ügyvivőkkel, Semjénnel, Habonnyal...Miféle utolsó liberálisos lámpát akarsz még oltatni? nem miattatok setétedik már 2002 óta? Csökkenő népesség, csökkenő nemzetközi presztízs, maradó államadósság, dinamika nélküli gazdaság, egymillió kontraszelktáló kivándorlás, foglallkoztatási gondok, súlyosan , tartósan meghasadt , sőt meghasított társadalom...
Nehogy már nekem nyújtsd be a számlát, meg a liberalizmusnak!

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.01. 14:25:13

@screpes:

Ezen az alapon kommunista = közösségelvá, azaz aki nem kommunista, az közösségellenes. Vicces, nem?

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.01. 14:27:28

@screpes:

Amit leírsz, az mind aliberális rend eredmánye.

Ami pedig engem illet, én mindig a Jót követem. 1999 óta nincs kedvenc pártom. S liberális voltam kétszer is életemben, végleg 2008 körül szakítottam vele.

Egyébként 1999-2008 között pont olyan típusú liberó voltam, mint a PKP. Azaz jól megértem e gond belső világát.

screpes 2017.08.01. 15:06:51

@maxval a mélyelemző birca:
Szamárság, és ellenszenves attitűd..
Azt gondolod, mindig a vesztős alternatívákat kell rangsorolgatni?
Minden jobb a hazai valóságban, ami változást hoz Gyurcsánytól MSZP-től már nem kell félni), hatalomhoz kell juttatni az újabbakat.
NEM baloldalról beszélek, hanem egy valamelyst közös, alakuló konglomerátumról - úgyis az lesz belőle , Csak az akérdés, hogy addig (hány évig?) tűrni lábon kihordani kell e a Fidesznyik országlást.

screpes 2017.08.01. 15:13:28

@maxval a mélyelemző birca:
neked is fel kell tenni a kérdést: meddig Demszky meg Magyar bálint meg Kóka az oka (és persze Gyurcsány) annak, ami zajlik az országban?!
Miféle marhaság ez? Hét éve teljhatalommal Fidesz van...
Te meg el akarod hitetni, hgy a szabadelvű eszme hozza kártételeit. Csakis, folyvást...
Meg persze soros, egy amerikai milliárdos, aki magyar érzelmű és feltőkésítette a civil érzületet...
Nem inkább orbánisztán ez az ország, immár faltól falig? azt hiszen az az x millió elégedetlen, vagy kritikus ember félreértve helyzetét, sorosbérenc álcivil?!
Kell ekkora marhának lenned? Mikor voltál kinn legutóbb az utcán?

screpes 2017.08.02. 06:16:51

@screpes:
A hőség az agyamra ment,
helyesen írva az előző hsz utolsó bekezdésésnek első sora így hangzik:

... Azt hiszed, hogy az az X millió elégedetlen, vayg kritikus ember ....

DrGehaeuse 2017.08.02. 08:54:38

@HaFr: régebben csak a veszélyes hulladékot hányták szét ahol állomásoztak.

DrGehaeuse 2017.08.02. 09:01:00

@Nuntiulus Noster: Az éhes medve élve eszi példáját, nem veszteget időt-energiát arra, hogy megölje. Úgyis meghalsz mire jóllakott.

2017.08.02. 09:13:01

@HaFr:
viszont a ruszinok (kis-oroszok) régóta vannak kárpátalján. ha az amerikai demokraták el akarják foglalni a kijevi ruszt, akkor moszkvából ellentámadást indítanak. ebből következik pesten a neoliberálisok pusztulása. amit izrael is legitimál. ha a nyugatos neokonok melléjük akarnak állni, akkor csak tessék. ez egy háború. az ortodox liberálisoknak okosabb lenne az underground világába visszavonulni. a konzervatívoknak támogatni a nemzeti kereszténységet.

DrGehaeuse 2017.08.02. 09:44:47

@HaD: pontosan! 2012-ben ezt írtam erről a 2006-os események Bjnai-HaHa féle felemás átértékelése kapcsán:
hazaeshaladas.blog.hu/2012/11/15/2006_osze_es_a_politikai_felelosseg/fullcommentlist/1#c18465679

DrGehaeuse 2017.08.02. 09:46:44

@HaFr: Semmi rejtély! Ez egy leponex klón.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.02. 09:52:24

@444:

"ha az amerikai demokraták el akarják foglalni a kijevi ruszt"

Már elfoglalták a balti országokat, Lengyelországot és Romániát. Sőt még a láncos kutyáik, a kanadaiak is ott vigéckednek pl. Lettországban. Ami pedig Ukrajnát illeti: július 9-10-én a NATO nagykövetei meglátogatták Ukrajnát, és a NATO-főtitkár beszédet mondott az ukrán parlamentben. Moszkva mégsem mért csapást Kijevre. Amit pl. a politikailag nagyon korrekt kanadaiak már nem is Kiev-nek írnak, hanem Kyiv-nek. Gondolom az utóbbi a város ukrán nevének átírása.

2017.08.02. 10:25:46

@neoteny:
nem kijevre mértek csapást. amerikában hatalomra juttaták trumpot, a briteket kiléptették az unióból. a francia elnöknek is nehéz dolga lesz, hogy megtartsa a hatalmát. lehet még marine le pen államnő. ha kell, akkor a német egységet szétverik. ha így haladunk, akkor nem lesz eu és nato addigra, amire ukrajna belépne. és kérdés, hogy ukrajnából mi marad. a krímet elcsatolták. és donbass is önállóságot követel. odessa szabadkikötővé alakul át és a ruszinok autonómiát kapnak, akkor nem lesz többé nagy-ukrajna. hanem lesz egy körbezárt kijev. a kanadaiak csak vigyék be a technológiát. csak utána nehogy az ukrán nemzeti kormányt hatalomra jutassák és a nyugati tőkét seperc alatt államosítsák.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.02. 10:31:42

@444:

"ha kell, akkor a német egységet szétverik. ha így haladunk, akkor nem lesz eu és nato addigra, amire ukrajna belépne."

Már megint ez a fékeveszett fantáziálgatás tőled ...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.02. 10:45:15

@444:

"amerikában hatalomra juttaták trumpot"

És mire mentek vele? Az amerikai törvényhozás (aminek mindkét házában Republikánus többség van) most szavazott meg újabb szankciókat az oroszok ellen (habár még nem írta alá Trump a törvényt). És egyelőre az orosz külügyminiszter-helyettes az, akinek a gépe nem tudott leszállni Molodovában, mert alkalmazásra került rá egy korábbi szankció.

Az amerikaiaknak nem lesz sikerük azokkal a szankciókkal, amiket az oroszoktól Nyugat-Európába vezető gázvezeték építésére akarnak kiszabni. De pl. az ilyen személyre szabott utazási tiltások elszomorítják azokat, akik tényleg nem tudnak utazni pl. Európában: és az ilyen szankciók nem szívatják az átlagoroszt, nem úgy, mint a kereskedelmi szankciók.

Lehet, hogy a Fácánhoz címzett vendéglátóipari egység törzsközönségének középértéke szerint Putyin kemény, mint a vídia, és sikert sikerre halmoz, de azért a valós helyzet valamivel árnyaltabb. Habár az oroszoknak nagy tapasztalatuk van az imperializmusban, az amerikaiak sem nyeretlen kétévesek már ezen a pályán.

2017.08.02. 11:34:07

@neoteny:
ez a hidegháború új fejezete. magyarországon is ez zajlik. kérdés, hogy meddig élesedik. a rendszerváltás idején azt mondtam, hogy debrecenbe céllal be kellene hívni svájcot. a közép európai semleges zónát kelet felé tolni, mert különben könnyen visszatérhetnek az oroszok. a gyügyei parasztnak jó volt az, hogy az oroszok megvették az almát, akkor is ha tipikes, fuszikos vagy gubicsos volt. mert az a legjobb pálinkának. a bécsi piacra nehezebb lesz kivinni. svájcnak debrecenbe a tisza-medence központjába érdemes az előző generációs technológiát alapítványi (védelmi) jelleggel betolni. és nyíregyházát kis skandináviává alakítani. az ottani tirpákok hagyományosan evangelikus tótok. nyíregyházára be is ment a lego és az electrolux. de nem ment be a nokia, a telenor.

itt vannak a svájci befektetések. ha ezek egy városban, vagy egy vidéken vannak, akkor védve vannak. hiszen az adott térség függ tőlük.
image.slidesharecdn.com/pmcwhyhungary2014en-140925033734-phpapp02/95/why-locate-your-business-in-hungary-32-638.jpg
ezeket a kisüzemeket szétszórva könnyen levadásszák. különadókkal, akármivel. a svájci válallatok külföldön korruptak, mint a szar. a stadler a máv beszállítója. ez az úr a stadler élén nagyon kiváló üzleteket köt a máv vezetőivel.
www.youtube.com/watch?v=SMzapZyOp7k
persze ugyanilyen korrupt a siemens, az alstom és az összes többi. swietelsky magyar főnökének megtetszik mészáros lőrinc lánya. szerelem első látásra. van ilyen is.

mindenki azt mondta, hogy a védelmi célú befektetés egy hülyeség. szimplán gyarmatosítják a térséget. és majd a támogatásokkal megrendeléshez juttatják a vállalataikat. mert ez így verseny. a francokat. ez nyílt alvilági politikát eredményez. ebbe a játszmára az oroszok is beszállnak. mert ebben ők is elég jók.

2017.08.02. 12:06:25

@neoteny:

"Már megint ez a fékeveszett fantáziálgatás tőled ..."

Ha nagyon sokan elhiszik a hamis, hazug fantáziálást, akkor a hazugságból nagyon gyorsan valóság lesz.

Az intézmények az alapján nyerik el létüket és erejüket, hogy mennyien bíznak bennük. Nem önmagukban állnak fenn.

"Wirklichkeit ist das, was wirkt" - a KGB tudja ezt a legjobban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.02. 12:39:22

@444:

"ez a hidegháború új fejezete."

Nem mondod ...

A többi pedig a tőled megszokott fantáziálgatás. Illetve:

"a politikusokat kell korlátozni te szerencsétlen barom."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.02. 12:49:34

@Nuntiulus Noster:

"Ha nagyon sokan elhiszik a hamis, hazug fantáziálást, akkor a hazugságból nagyon gyorsan valóság lesz."

A hazugságokra is van fizetőképes kereslet -- mindaddig, amíg az egyénnek keveset kell fizetnie értük. De abban a pillanatban, amikor húsbavágóvá válik a hazugság elfogadása, az emberek túlnyomó többsége észreveszi, hogy hazugságot adnak el neki igazság-csomagolásban. Az olyan fényevés-hívők száma akik a hitük alapján is cselekszenek önszabályozó.

2017.08.02. 13:50:06

@neoteny: A fényevést le lehet vizsgáztatni a külső valóságon és arra adott reflexión keresztül, de a NER "rajongói szolgáltatásait" nem.

A fényéves egy reális (külső) aktualitást ad el, míg a NER virtuális (belső) aktualitást.

Mivel a képzeletben/gondolatainkban vannak ezek a szolgáltatások, ezért borzalasan egyszerű és olcsó elővarázsolni azokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.02. 14:18:02

@Nuntiulus Noster:

"A fényevést le lehet vizsgáztatni a külső valóságon"

Nem is csak az, hogy le _lehet_; hanem hogy szükségszerűen levizsgáztatásra kerül ha a fényevő-hívő a hitét követve viselkedik. Vagyis annak számára, aki a hamis információ alapján (nem-)cselekszik, nagy mértékben megnövekszik a költsége: veszélybe kerül az élete.

Aki a NER-ben hisz, annak nincs nagy költsége arra, hogy ezt a hitét tartja: attól nem éhezik érzékelhetően nagyobb mértékben, mint ha nem hinne a NER-ben. Viszont számára a NER-hit jár bizonyos mértékű pszichikai haszonnal (jó érzést kelt benne az, hogy hisz valamiben): ennek megfelelően megmarad a hitében. Ahhoz, hogy kitérjen ebből a hitéből az kellene, hogy számára közvetlenül megtapasztalható módon költsége (kára) származzon a hitéből. Feltételezem, hogy a trafikosok között voltak olyanok, akik a Fideszre szavaztak 2010-ben: nem volt különösebb költsége számukra annak, hogy a Fidesz-kormányzást higgyék a (leg)jobb politikai ajánlatnak. De az már meglepő lenne (habár nem lehetetlen, csak nagyon valószínűtlen), hogy egy trafikos megmaradt a Fidesz-kormányzás jóságáról való hitében az után is, hogy a Fidesz meghozta a törvényt a Nemzeti Dohányboltok létrehozásáról, és ezzel kirántotta a megélhetési szőnyeget a trafikos lába alól. Amint megtapasztalhatóvá válik a költség, a hamis hit birtokosa hajlamossá válik arra, hogy revideálja a hitét.

Ezért nem szükséges az, hogy a Fidesz mind a 2 millió (vagy akármennyi) szavazójának egyenként javítson a helyzetén: elégséges az, ha nem ront a helyzetükön érzékelhető módon. Illetve még ronthat is, ha képes egy erős ellenségképet kreálni a Fidesz-hívő fejében, és azt mondani, hogy megvédi ettől az ellenségtől: akkor a Fidesz-hívő úgy gondol(hat)ja, hogy összességében jól jár, ti. több a hitéből fakadó haszna mint a költsége.

HaD 2017.08.03. 10:04:08

@Bánegressy: Álmodozás hogy ezek valaha is Magyarországon valódi hosszútávú befektetéseket terveznek. Egyrészt ez egy olyan faj/rassz/vallás ami soha semmikor nem mert/mer egy adott területen hosszabb távon tervezni mert azt tapasztált az emút 3500 évben hogy előbb utóbb lejár a szavatosságuk és akkor jó ha az életüket menteni tudják(ezért van off-shore, meg Svájc meg N.Y. DC. hogy egy "kicsit" mindig mobilak legyenek ). Másrészt mivel ebben a régióban amúgy is hagyománya van a szpáhi gazdálkodási modellnek és a népek ehhez vannak szocializálva ezért ezen "okos" ember nem változtat...legfeljebb ideológiát talál:)..most éppen a népnemzeti,melynek reklámarca(kabala állatkája) a vitéz sujtásos mentében pózoló dülledt szemű biboldó rogán:). Harmadrészt a háborút követően a harmadik nemzedék hozzáadott értékét lopják el és a strómanok bevonásával kb 5 az egy arányban tüntetik is el az országból vagy és csak egyszerűen ökrök ahhoz amit csinálnak.Ennek megfelelően fogalmuk sincs miből is lehetne és mit kitalálni amivel versenyképes MAGYAR termékeket lehetne előállítani.A háború előtt sem volt egy húzó gazdaság a magyar de aztán a lemaradás exponenciálisan növekszik. Egy jó kis bérmunkás és mg. alapanyag előállító szerep még jó is nekünk...ez van.

HaD 2017.08.03. 10:19:26

@444: nota bene. A stadler magyarországi vezérigazgatója annak a dunai miniszternek a fia aki anno szuper szerepet játszott az olaj ügyekben az orosz állam adósság elengedésében az orosz pénztőke magyarországi megágyazásában..ennek a fiacskája minden rendszer váltást követő kormánynak cukros beszállítója volt...talán ez az egy tény is elég hogy belássuk hogy "A pártok versenye látszat..." :)
süti beállítások módosítása