1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.07.04. 09:02 HaFr

Konzervatív szempontból a sorosozás

 Képtalálat a következőre: „soros zsidó”

Mást se tekintek a közéleti célomnak manapság, mint a konzervativizmus megóvását attól, hogy belesodródjék a jobboldali csőcselék számára korrupt autokraták által gerjesztett hecckampányba. Szerencsére ez bizonyos szempontból könnyebb, mint tizenöt, de akár három éve, ahogy jó néhány korábban orbánista, majd csak hallgatag értelmiségi is sorban fedezi fel ennek a rezsimnek a veszélyeit.

A konzervativizmust a premodern, feudális, tradicionalista, vallásos gyökerei - amelyek a nyugatos polgári társadalmak és a meritokrácia hátterében állnak -- alapvetően megkülönböztetik a modern etnicizmusba és a tömegdemokráciák demagógiájába fordult politikai manipulációtól, amelynek valóban vannak már fasiszta ága-bogai. A kettő között -- noha mindkettő a jobboldalra helyezi magát -- véleményem szerint nagyobb a politikai szakadék, mint az utóbbi -- a nemzeti szósszal leöntött -- autokrácia és az antiliberális szocializmusok között. A nemzeti és nemzetközi szocializmus szemléleti -- adott esetben politikai -- szövetségét látni a NER-ben megközelíti az igazságot, noha a részleteiben hamis. Az egyik oldalon sincs szó szocializmusról, mert az ez iránti elkötelezettséget se a Fidesz, se az MSZP nem vállalja, inkább csak antiliberalizmusról. Miközben a liberalizmus -- legalábbis a liberális demokrácia rendszere -- a nyugati civilizációnak a kereszténység mellett a legfontosabb garanciája. Szemben a jobbos és balos identitáspolitikákkal, amelyek szembehelyezkednek vele.

A konzervativizmus civilizációs politikai gyakorlat. Ennek nézőpontjából a Fidesz sorosozó kampánya, amely a tömegszenvedélyek -- ráadásul nemzetromboló tömegszenvedélyek -- felkeltésére irányul, aljas és veszélyes játéknak hat (minimum az alsó regiszterében folyó zsidózás miatt), függetlenül Soros politikai véleményének megítélésétől, amely egyébként -- természetesen -- jóval kiegyensúlyozottabb migráció-ügyben is, mint azt a bűnöző rezsim beállítja. Sorossal egyetértek kulcspontokon: pl. hogy az EU intézményrendszere gyenge -- én azonban kulturálisan is iránytévesztettnek gondolom, amit nem látni megelőlegezi a válság további elmélyülését. Az EU-nak nincsen integrációs-asszimilációs stratégiája, ahogy a bukott multikulturalizmus kezelésére is csak egyetlen stratégiája van ötven éve: szembehunyás, reménykedés, közben nyerészkedés.

Sorosnak ugyancsak igaza van a külső határok megerősítésében, de nincs igaza adott számú menekült/migráns normatív befogadásában. (Miért háromszázezer? Mi lesz a háromszázerer-egyedikkel? Miért Magyarország is, ha az Egyesült Királyság/Hollandia/Portugália messze alkalmasabb ilyesmire a történelme és a domináns politikai kultúrái okán? Van-e közös európai gyakorlat az integrációjukra? Természetesen nincs. Stb.) Soros valós törekvése Európa kulturális, társadalmi és politikai képének megváltoztatására -- akármilyen, itt nem sorolandó, de egyaránt érdektelen okokból -- olyasmi, amivel mélyen nem értek egyet. Ebben az ultima ratióban Orbánék nem hazudnak. A tragikus a helyzetben, hogy ezt az ultima ratiót a bűnöző politikai kaszt az ország tönkretételére és szövetségi rendszerének bomlasztására használja. 

Magyarország problémája nem a migráns-probléma. Magyarország problémája az Orbán-probléma. A nemzeti identitásunk mint olyan, amely elviselhetővé tesz a relatív többség számára egy látványosan káros politikai kasztot. Ez évszázados probléma. És ennyivel is bonyolultabb, vészterhesebb.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2312639947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2017.07.04. 09:35:02

"Magyarország problémája az Orbán-probléma. A nemzeti identitásunk mint olyan, amely elviselhetővé tesz a relatív többség számára egy látványos káros politikai kasztot. Ez évszázados probléma."

Egyet tudnék érteni de inkább így:
"Magyarország problémája az Orbán-probléma. A nemzeti identitásunkat torzító XX. századi tapasztalatok, amelyek eltűrhetővé teszik a relatív többség számára egy látványos káros politikai kaszt regnálását. Ez évszázados probléma."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.04. 09:39:01

@DrGehaeuse: megengedő vagy, én nem -- a nemzeti identitásunk működik itt, nem annak a torzítása

Barkalot 2017.07.04. 09:52:25

Szerintem rohadtul kontraproduktív ez az egész sorosozás, de csinálják csak.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.07.04. 13:12:01

Magyarország problémája nem Orbán. Orbán a következménye Magyarország problémájának.

DrGehaeuse 2017.07.04. 14:39:49

@HaFr: Hogy a túróba lehetne eltekinteni az identitás kóros torzulásától és annak okaitól?
Azokról a borzasztó rossz hatású tapasztalatokról van szó amiket a tágabb értelemben vett XX. században (nálam 1867-2014) szenvedett el a nemzet.
Az első világégés előtt a még ki sem alakult politikai nemzet soha jól fel nem ismert és nem artikulált (ergo senki által helyesen nem képviselt) érdekeivel ellentétesen politizáló eltűrt hatalom (Habsburg monarchia és annak Bécsi és Budai kormányzata valamint az őket finanszírozó pénzmonopólium) illetve a neki elkötelezett lojális magyar nemesség és tőkés polgárság valamint a mindenkor államfüggő hivatalnokhad a parlamenti iszapbirkózások (lásd: obstrukció) közepette a trianoni tragédia és a kommün felé sodorta az országot.
A tömegdemokrácia korlátozott kialakulása idején a még mindig szűken értelmezett politikai nemzet alkotóelemeinek saját eltérő és többé-kevésbé széttartó identitása alakult ki.

Horthy idején a revizionista elit (és a tőlük függő rétegek) a saját identitását próbálta ráerőltetni a nemzet többi részére (a népesség egy részét meg kizárta - lásd zsidótörvények - a nemzetből)

1945 után még a "Nemzet" szót se nagyon volt ildomos kimondani nem még a sokkal bonyolultabb nemzeti identitás fogalmáról és tartalmáról vitatkozni.

A magyar nép teljes (magának képviselőt választani tudó) választóközösségére kiterjedő "Politikai Nemzet" még ma sem létezik. Nincs semmilyen közös alap amit mindenki egyaránt elfogad, kivéve talán a legelemibb emberi szabadságjogok tiszteletben tartását.

DrGehaeuse 2017.07.04. 14:41:44

@Fuxos (ex bömis):

Magyarország problémája az egész történelme, tele feldolgozatlan és kiheveretlen traumákkal.

2017.07.04. 15:50:04

azért tegyük már hozzá, hogy a soros elleni kampány ötletgazdája is zsidó. és az a nagy kereskedelmi tévécsatorna, amelyik a kampányt támogatja szintén zsidó tulajdonú. (sanyi a kútfúró haverom elmélete szerint ők a zsidók közé keveredett feketék vagy cigányok. ez "holtbiztos". sanyi ugyanis személyesen ismeri a damu roland apját. és ő cigány. tehát a roli is cigány és volt barátnője is, aki most vajna tímea. tehát andy vajna cigány vajda. ez a "levezetés". meg az, hogy majka is cigány. ezért megy andy csatornájára. és a ratyi klubban vannak a "zsidó buzik", avagy "buzi zsidók". sanyinak van egy haverja, aki hajdúhadházi. és nagyon utálta a "zsidó buzikat" avagy "buzi zsidókat". csakhogy egyszer hajdúhadházra elment fellépni a csonka andrás, aki ugye a népítéletben ez a kategória. a színpad mellett egy asztalon ki volt téve egy tál káposztás pogácsa. amit a sanyi rasszista, antiszemita, homofób ismerősének a húga sütött. a csonka andrás azt mondta: "megkóstolhatom?". mire ezt mondta, hogy egyél. és a csonka adrás azt mondta: hú, ez nagyon finom. ez csak arra példa, hogy leginkább a személyes kapcsolatokkal lehet sztereotipiák ellen küzdeni.) tehát ez vallási-etnikai konfliktus legalábbis részben egy zsidó belharc (sanyi "elmélete" szerint ennek a cigányok adnak egy gellert). na szóval ebben az egészben a többségi magyarok leginkább csak szemlélődőként vesznek részt. ezt azért nem árt tisztázni.

2017.07.04. 16:17:05

van egy teoretikus kérdés. mit szólnának a "liberálisok", hogy ha magyarországra telepítenének néhány ezer, vagy esetleg tízezer olyan őseurázsiai ujgurt, akik a hunok leszármazottainak mondják, europidok és ezért üldözik őket kelet-turkesztánban. és egyébként jelenleg iszlám vallásúak. mit szólnának a liberálisok ilyen kelet-ázsiai betelepítésekhez, akik indoszkíta (szittya) rokonságot és ebből következő turáni világképet erősítenék.

2017.07.04. 16:43:16

@DrGehaeuse:
szerinted a magyar etnikai többséggel rendelkező területek visszacsatolását (a horthy féle revíziót) a magyarok hány százaléka támogatta? és ha nem szinte mindenki, akkor kik voltak, akik nem. melyik vallásfelekezet?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.04. 16:48:22

@DrGehaeuse: mármint mihez képest torzult? Bibó sem tudja. Ez nem torzult, hanem ilyen

DrGehaeuse 2017.07.04. 17:34:22

@HaFr: OK! Nem jó a megközelítésem.
Nincs nekünk olyanunk, hogy (közös) nemzeti identitás. Kár ezért a (nem létező) nemzeti identitásunkat felelőssé tenni a zorv-bán rezsim regnálásáért.

Speciel az én sajátomnak tekintett "nemzeti identitás"-omból semmiképp sem következik a NER. Rühellem és megvetem ezt a rezsimet.
Ez a rezsim annak a néhány 10 ezezer vagy egy-két 100 ezer NER-társnak és a fityiszre szavazó 1,5 milliós kemény magnak az identitásából fakad és annak a további 800 ezer - 1 milliónak a "nemzeti identitás"-ából akik egy másfajta üzemmódban működő NER hívei (kb. szoci vezetésű).

2017.07.04. 17:38:11

@HaFr:
azért ezt nem annyira nehéz megfejteni. az indoeurópaiak településhez kötődnek. a nyugatosok városhoz, a keletiesek vidékhez. az úgynevezett proto-európaiak nyelvhez. az északi-germánok nyitott, a délszlávok zárt társadalmi jelleggel. a cigányok a pillanatnyi érdekekhez igazodnak a sémiták pedig az elvekhez ragaszkodnak.

ebből a magyarok többsége vidékies, zárt, pillanatnyi érdekeken alapuló. azért, mert a magyarok többsége kelet-európai, délszláv vagy cigány eredetű. de ez nem feltétlen a rosszabb ág. hanem a másik. tehát meg kellene engedni a vidékies, zárt, a pillanatnyi érdekeken alapuló fejlődést. amire a "nyugatosok" azt mondják, hogy olyan nincs. mert ezeket az ortodox "liberális" elvek éppen kizárják. ezért van illiberális demokrácia. és az is lesz amíg orbán rendszer össze nem borul, vagy azt a nép önkormányzati keretek között le nem bontja.

DrGehaeuse 2017.07.04. 17:40:12

Ratkó József:

Tánc
Fábry Zoltánnak

Magyarország temetőföld,
posztumusz humusz.
Történelme soha el nem
évülő priusz.

Bűnjel itt a csillag is, mert
megragyog s lehull.
Kard lángol az éjszakában
attilátlanul.

Bűnjel itt minden – halotti
anyakönyv a rög.
Írva benne jó magyar, vad
tatár és török,

írva benne arcról arcra
minden holtjai;
följegyezve ázsiai,
európai.

Magyarország temetőföld,
toroz és vigad.
Holtjaiból kóstolót küld
szomszédinak.

Duna-környék szétszóratott,
éhes népei,
vagyunk ma is ama székely
György vendégei.

Magyar, oláh, szláv – mindigre
ebhitű pogány,
csűrdöngölőt járunk ma is
Ady homlokán.

Hát múlassunk! – egyiket se
gyűlölöm, hiszen
énérettem él az is, ki
engemet eszen.

Magyarország temető föld
posztumusz humusz.
Történelme soha el nem
évülő priusz.

Életet aki ha itt vet,
húsba vet magot.
Holtból bú elő a kisded,
jövendő halott.

Mégis: hogyha szűlni már egy
ringyó sem akad,
hónom alatt költöm ki a
fiacskáimat.

2017.07.04. 17:49:32

@DrGehaeuse:
neked nincs. de úgy egyébként a magyaroknak miért ne lenne. a magyar nép a nagyrészt a kárpát-medencében szerveződik, magyarul beszél és vallásában nemzeti keresztény. ebből következően része lehet a magyarokat elfogadó többi nép, közte a cigányság (sanyi szerint ők harcostársaink) és kapcsolódhatnak hozzá az izraeliták és iszmaeliták is. a neohindik is. ők ezt elfogadják. és ők is be vannak fogadva. van egy népcsoport, amelyiknek egy része ezt nem fogadja el. mondván, hogy ők éppen ezzel állnak harcban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.07.04. 17:57:50

@DrGehaeuse: van egy átfogó nemzeti identitás, amely meghatározza az ország történelmi és versenyképességi pályáját is a rögzült kompetenciái alapján, Ezt a nemzeti identitást az ún. függetlenséfi nacionalizmus hozta létre a XVII- század végétől a rendi nacionalizmustól a mai etnikai/xenofób nacionalizmusig. Ezek strukturált sora definiálja a nemzetünket. A magyar nemzet egyenlő a függetlenségi nacionalizmus alakváltozásai által létrehozott kompetenciákkal, amelyek rombolják a nemzetet. Vö. permanens önsorsrontás

2017.07.04. 18:09:59

@DrGehaeuse:
kétszer mondtam verset nagy nyilvánosságban. egyszer weöres sándort az óvodában. amiből kisebb balhé volt.

később kisdobosként vagy már talán kis úttörőként ratkó józsef történelem című versét osztották rám a szavalóversenyre. borzalmas vers. nem feltétlen irodalmi értelemben. azt nem tudom megítélni, mert nem vagyok irodalmár. elmondtam, mert végső soron főnix madaras történet. néztem előre nagyon erősen. hansúlyoztam ahogyan kell. láttam, hogy ezt szereti a pártbizottság. a végén meghajoltam. azt még jobban szerették. tovább is akartak juttatni. de nem akartam tovább jutni.

ez a vers.

Ratkó József: Történelem

Minden nap ünnep, forduló,
születésnap, halálnap.
Ünnepe lelket földúló
születésnek, halálnak.

Hétfőn múlt ezer éve, hogy
térdre esett az ország,
siratni, elsiratni rossz
papokra bízta sorsát.

Csütörtökön, körülbelül
hét-nyolcszáz éve ennek,
mellének tatár-nyíl szegült,
s kihalt a fele-nemzet.

És hogy gazdátlan ne legyen
király nélkül az árva,
kiadta a történelem
művelni — harmadába.

S a halál ügyes gazda volt,
megkoronázta Dózsát,
munka közben himnuszt dalolt,
taposott őszirózsát.

Lépes György, rongy Szapolyai
Haynau, Tisza István,
Horthy, pióca Prónay
volt itt a botosispán.

Halálos centenárium
a szita-szita péntek.
Tüdőt-lelket köptek falun
tízezer jó cselédek.

Szombaton másfél millió
koldus tengerre szálla.
Fölbúgott, indult a hajó
a Föld túloldalára.

Csomagot lestünk, híreket,
asszonynép várta jöttük. —
Óriás sírhantok, hegyek
púpozódnak fölöttük.

S minden nap ezernyi halott
és tíz- és százezernyi,
míg leltünk egy vasárnapot
gyászolni, ünnepelni.

De újra kezdődött a hét.
Földet és pofont adtak,
gázolták növekvő hitét
a munkásnak, parasztnak.

A földbe ember vettetett,
vérben csávázott holt mag. —
Szabadság, műveld földedet,
s teremnek majd e holtak.

2017.07.04. 18:12:44

@HaFr:
az önsorsrontás alapja az, hogy itten kérem egy téves nemzeti identitás lakozik. hogy tudniillik az nem egészen nyugatos. pedig annak kellene lennie, mert nyugaton az istenek laknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.04. 18:21:16

@444:

"meg kellene engedni a vidékies, zárt, a pillanatnyi érdekeken alapuló fejlődést. amire a "nyugatosok" azt mondják, hogy olyan nincs."

Valóban: a zárt, a pillanatnyi érdekeken alapuló rendszerben lehetetlen a fejlődés. Ti. olyan fejlődés, ami az egy ilyen rendszerben élő (csaknem) összes ember életszínvonalának emelkedését jelenti.

Még Észak-Korea sem teljesen zárt: pl. szenet adnak el a kínaiaknak, meg szolganépeket a lengyeleknek. Valamint Kim Dzsongun lapostévéit meg LCD monitorait sem az észak-koreai elektronikai ipar állította elő. És az észak-koreaiak többségének nincs lapostévéje vagy LCD monitora.

2017.07.04. 19:12:53

@neoteny:
na de a zárt nem azt jelenti, hogy teljesen zárt. hanem azt, hogy viszonylag zárt. az áru fele részben helyi. és olyan fejlődés azért lehet. mondjuk az ipart lehet félkész árucserére alapozni.

egy 21,5 collos samsung monitor van előttem. éppenséggel lehetne olyan a politika, amelyik azt preferálja, hogy az áru fele részben legyen helyi (beleértve a kereskedelem és a szolgáltatás (szerviz) hozzáadott értékeit). az áru csak úgy válhat vámmentessé. ez ugye zártságra, de nem teljesen zártságra törekvő politika. (teljes zártságban nincs import. teljes nyitottságban nincs vám.)

ha fejlesztési miniszter ezt az iskolát követné, akkor azt mondaná, hogy ha egy termék akkor lehet vámmentes, ha legalább fele részben kapcsolódik a helyi gazdasághoz. ha nem, akkor vámot kell fizetni hacsak nem valamilyen életmentő készítményről van szó. mert a magyar gazdasági iskola nem kizárólag fogyasztói, hanem termelői-fogyasztói optimumot keresi. a kommunistákat csak a termelés érdekelte, a kapitalistákat csak a fogyasztás. az ezeket diktálók képtelenek voltak az elveiket középre igazítani. de a magyar iskola induljon ki középről. ha a vegyegazdaság nem jó a nyugatnak és a nyugatos zsidóknak, akkor esetleg jó lesz a nemzeti keresztény magyaroknak.

de értem, hogy ezzel minden egy kicsit drágább lenne. mert ez esetben valószínűleg a főalkatrészt lehetne behozni (ez esetben a led panelt) és a helyi iparnak minden mást le kellene gyártani vagy vámot kellene fizetni. csakhogy a jövedelmek is inkább magyar kézbe kerülnének. és ez azért verseny. csak nem teljesen nyitott gazdasági modellben.

2017.07.04. 19:36:02

"A nemzeti identitásunk mint olyan, amely elviselhetővé tesz a relatív többség számára egy látványosan káros politikai kasztot".

nem könnyű ezt megérteni, mert ennél több is van benne, mert az van benne, hogy angol, francia, v hasonló népséggel, pl Trianont se lehetett volna megcsinálni és azok nem a főnökökre vártak volna, hogy mit lépnek erre. No most ettől kezdve mindennek tökre másként kellene lenni. Nem lett volna Horthy, vagy inkább nem Horthy lett volna, Más lett volna a történelem, más lenne a kultúra, De a népet nem lehet leváltani ! Persze az is lehet, hogy már más neve lenne az országnak és mi nem lennénk.

2017.07.04. 19:52:23

@Bánegressy:
a németség szerepét kellene alaposan tanulmányozni. csak nem berlinből. mert most is berlinből írják a cikkeket az index címlapjára.

DrGehaeuse 2017.07.04. 20:01:06

@HaFr: Ez inkább a "nemzeti sorstalanság" definíciója mintsem az identitásé.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.04. 20:03:26

@444:

"na de a zárt nem azt jelenti, hogy teljesen zárt. hanem azt, hogy viszonylag zárt."

Ami azt jelenti, hogy viszonylag nyitott.

"az áru fele részben helyi."

A másik fele meg idegenektől származik, amit vagy istentelen idegenek hordanak be, vagy hazaárulók.

"mert a magyar gazdasági iskola nem kizárólag fogyasztói, hanem termelői-fogyasztói optimumot keresi."

Mivel minden termelő fogyasztó is, az optimum az, ami a fogyasztóknak optimális.

"de értem, hogy ezzel minden egy kicsit drágább lenne."

Helyesen: ezzel minden drágább lenne. És amennyivel minden drágább lenne, annyival mindenki szegényebb lenne, aki a zárt rendszerben él.

"csakhogy a jövedelmek is inkább magyar kézbe kerülnének."

De ha a _reál_jövedelmek csökkennének (mert minden drágább lenne), akkor a zárt rendszer adott a szarnak egy pofont.

2017.07.04. 20:40:03

@neoteny:
ugyanezt a mondókát el tudom mondani "liberálisul" is. és "nacionalistául" is mivel nemzeti liberális vagyok.

ebben a rendszerben azok a családok lennének szegényebbek, akik csak a fogyasztás oldaláról kapcsolódnak a gazdasághoz. mert a termelői oldalon nincs totális verseny.

budapest a következőt mondja. a világ összes termelője vernyezzen mondjuk abban, hogy ki állítja elő a legjobb led paneleket. a kis kijelzőktől az óriás méretekkel. és a főváros ezekkel szolgáltat. és így lehet viszonylag olcsó a buli negyed, vagy mondjuk a sziget. ez a magát liberálisnak, nyugatosnak és kapitalistának mondó elit a kizárólag a fogyasztói szempontokat veszi figyelembe. mert egyébként a nyugati típusú liberális kapitatalista gazdagságok valóban elsősorban a fogyasztásra épülnek. de ennek feltétele, hogy az adott ország nettó tőkeexporttőrré váljon. tehát mondjuk hollandia kiszervezi a sörgyártást sopronba. és nem a soproni sörgyár szervezi a termelést amszterdamban. és ezért a fogyasztáson alapuló gazdaság hollandiában működik. magyarországon nem működik. annyira, hogy a hollandoknak nem számít, hogy mondjuk a philips piacot veszít. egészen addig amíg tőkejöevedelmek pótolják. ők majd fogyasztanak.

a budapesti kocsmában nem lesz mondjuk videoton kijelző. mert az a helyi piac védettsége nélkül nem aligha fogja legyőzni a többi gyártót. ez a felfogás azt mondja, hogy a videoton legyen egy védett közösségi brand. mert a szocializmusban hozták létre. legyen mindenkié. és esetleg gyárstunk videoton kijelzőket. vagy ha ez túl bonyolult, akkor a led főalkatrészekhez tegyük hozzá azokat az elemeket, amelyek egyszerűbbek. és a szabályozás preferálja azt, hogy a lehető legtöbb hozzáadott érték legyen helyi. és így lehet videoton kijelző.

persze ha valaki ettől függetlenül azt mondja, hogy ő létrehozna egy gyárat, akkor hozza létre. de állami garanciavállalás nélkül aligha kap nagy összegű hiteleket. és esélye nincs versenyezni a világgal. de lássuk, hogy kik azok az ortodox liberálisok, akik ezt megteszik hardverben. de a videoton tv computer lehetne szoftveresen is erős. találékony öltetes, játékok futnak rajta.

csak nyilván ez az egész szemben áll a fővárosi mainstream gazdasági elittel. és részben a műszaki elittel is. azzal, amit a corvinus, elte, vagy bme képviselnek. őket lényegéban az érdekli, hogy miként lehetne az országot kiszolgáltatni a külföldnek. és egy szarozás megy. minden szar. és menjen mindenki külföldre. de ez ugye még inkább felerősíti azt, hogy akkor belföldnek kell összezárnia. és ha "liberálisokkal" szemben történik meg, akkor 18 után lesz megint vagy negyedmillió ember, akit kiűznek. de ez még tovább erősíti a nacionalizmust. tehát ez önmagát gerjesztő folyamat. és kérdés, hogy ezek után képes lesz-e orbán a saját rendszerét konszolidálni. jelen állás szerint azt nagyon nehezen tudom elképzelné, hogy a többség újra a "liberálisokra" szavazna. ami nem jelenti azt, hogy ilyen nem lesz. majd kiderül, hogy mi lesz.

2017.07.04. 20:45:23

@444:
a németség is előbb "kiizzadott" egy olyan főnökséget, amelyik hasonló válaszokban gondolkodott az őt ért kihívásokra, mint a magyarok főnökei.
csak a németek elég sokan vannak ahhoz, hogy könnyen össze lehessen gereblyézni belőlük egy kezdeményező kész európai birodalomra valót.
régebben imádták a kaszárnyát, a tankokat, a háborút tht. nem volt kérdés, h mit fognak lépni.
csak aztán az amúgy alapértelmezett birodalmi mentalitásuk - némi hezitálás és néhány millió áldozat után - kapott előbb egy kétfrontos és aztán a marshall terv végrehajtása révén egy atlanti irányú sokkot és ezt a mentalitás nem állta ki teljesen(most még úgy tűnik).
ez az eu ugyan sok szempontból magában hordoz egy fajta német mentalitást, de ebben egyelőre benne van az atlanti hatás
de addig jó

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.04. 20:52:10

@444:

"ebben a rendszerben azok a családok lennének szegényebbek, akik csak a fogyasztás oldaláról kapcsolódnak a gazdasághoz. mert a termelői oldalon nincs totális verseny."

Posztmodern szósaláta.

"de értem, hogy ezzel minden egy kicsit drágább lenne."

Helyesen: ezzel minden drágább lenne. És amennyivel minden drágább lenne, annyival mindenki szegényebb lenne, aki a zárt rendszerben él.

2017.07.04. 21:11:06

@neoteny:
na de több jövedelem képződne.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.04. 21:17:07

@444:

Több nominális jövedelem, de kevesebb reáljövedelem.

2017.07.04. 21:37:17

@neoteny:
van mondjuk egy samsung kijelző. a főalkatrész 100 dollár. ebből mondjuk a gyártó haszna 20 dollár. és kijelző többi eleme része 100 dollár. és ezen is van 20 dollár haszna a gyártónak.

jön a protekcionista gazdaságpolitika. és ez azt mondja, hogy a samsung akkor kap vámmentességet ha a hozzáadott érték fele helyi. a debrecen electric company behozza a főalkatrészt. 100 dollárért. ezen a samsung haszna továbbra is 20 dollár. és ezek után legyártja a maradék 100 dolláros elemeket 90 dollárért. és azon 10 dollár haszon. az reálprofit.

Roland Oranky 2017.07.04. 22:15:45

Magyarorszag problemaja nem Orban. Hanem azon indoeuropai orszagok akik megalaztak minket Trianon-nal . Az hogy 1990 ota semmit sem sikerult elorelepni kisebbsegi ugyekben ahol lehetett volna "liberalis" vagy klasszikus" demokratikus " modon is elorelepni az USA es az EU felelosege. Ezt mi meghaladni korrupt politikusainkal akik elvtelenul eladtak mindent es kiszolgaltatotta tettenk minket nem tudjuk. A problema joval Orban elott keletkezett es ha ot az USA esEU keresere felreallitana a balliberalis tarsadalom sem szunne meg. 1990-Ben volt Meg remeny de ma mar az sincs mert a kornyezo orszagok sem sikeresek csak hozzank kepest kevesse sikertelenek. Ha akar demokraciat a Nyugat akkor engedje el a magyar adossagot akarcsak a lengyeleknel Es segitsen kisebbsegi ugyekben 1956 utan es miatt szunt Meg a Magyar Autonomia Erdelyben ha igazan akarnak segiteni akkor allitsak vissza. Ha ezt a kettot megteszik kerhetnek amit akarnak de ok sose fogjak megtenni. Minek akkor nyalni nekik???

anyadpicsaja2 2017.07.04. 22:33:20

Nevetséges Béndek "konzervativizmusa" ami csupán egy álcázott, a mára közönségessé vált liberalizmusnak csak egy kissé modorosabban előadott változata. Mi lenne ebben konzervatív? A nemzeti karakterre való buta hivatkozás? Mit visel el a nemzeti karakter és mit szeretne Béndek? Ezek szerint azt, hogy ne viseljék el a kormányt amit megválasztottak, vagyis éppen azt mint Soros emberei vagy a liberálisok akarnak: kormánybuktatást, véres lincselő forradalmat, ahol az önön hatalmától megrészegült csőcselék a Kossuth tér közepén erőszakolja meg Rogán Ceciliát, miközben Rogán Antalt egyszerűen véres cafatokra tépi, közben a háttérben drogoznak és megy a GOA party. Na ez lenne a konzervatív szemmel előadott hablaty.

A konzervativizmus mindenek előtt a legkonzervatívabb elem, az állam védelmét kell, hogy jelentse, amit Sorosék és a liberálisok bizony megtámadtak. Sorossal nem az egyetértéseket és véleménykülönbségeket kell keresni, hanem az egész bandájával együtt ki kell vágni az országból.
Szóval az állam vezetésének a megtámadása, miközben kívűlről is támadva van, bizony sokkal inkább mocskos kommunista vonás, mint konzervatív. Béndek mentalitása kommunista.

Khonsu 2017.07.04. 23:18:10

Sajnos továbbra is az a helyzet, hogy a NER-t egy ugyancsak nemzeti mázzal leöntött radikális újbal tudná legyőzni (magyar Sziriza). Mégpedig olyan módon, hogy kőkemény szociális demagógiával felheccelné a vesztes tömegeket a kiváltságos réteg ellen.

Mivel azonban ilyenünk nincs, így ez a lehetőség (és vele a NER legyőzése) nem játszik.

A NER legyőzése és eltávolítása nélkül pedig a legvalószínűbb (és legjárhatóbb) út a túlélésre való berendezkedés. Ami úgy nézhet ki, ahogy korábban írtam. A NER legyőzésére képtelen, de vele azonosulni sem képes rétegből létrejön egy párhuzamos társadalom, mely hallgatólagosan kiegyezik a NER-el, cserébe azért, hogy békén hagyják. Amolyan belső (majd fokozatosan külső) emigrációvá alakul.

Ennek a létrehozásában nagyon fontos szerepet tudna vállalni a polgári oldal (is). Nem egy NER döntögetés, de a semminél több...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.04. 23:30:20

@444:

"van mondjuk"

A Samsung nem $200-ért fogja adni a kijelzőt, mert versenyben van a Sonyval meg az AOC-al meg még egy rahedli más gyártóval. És ha már akár csak $190-ért adja, akkor az általad elképzelt rendszerben a Debreceni Electric Company képtelen haszonra szert tenni. Ha pedig $190-nél alacsonyabb áron adja a Samsung a kijelzőt (és azzal még mindig profitra tesz szert, le egészen a $160-as árig), akkor a Debreceni Electric Company csak veszteséggel lenne képes gyártani.

Akkor hát mit gyártson a DEC? Két lehetősége is van:

1) olyasmit, aminek az előállításában abszolút előnye van a Samsunggal szemben

2) olyasmit, aminek az előállításában komparatív előnye van a Samsunggal szemben

Az 1-es lehet pl. szoftver, ha a magyar szoftverfejlesztő képes ugyanazt a szoftvert olcsóbban (termelékenyebben) kifejleszteni, mint a dél-koreai szoftverfejlesztő.

A 2-es lehet pl. a következő eset:

A dél-koreai melós 1 nap alatt 10 kijelzőt tud gyártani, vagy 3 ultrahang-készüléket.

A magyar melós 1 nap alatt 4 kijelzőt tud gyártani, vagy 2 ultrahang-készüléket.

Vagyis a dél-koreai melósnak abszolút előnye van mindkét termék gyártásában.

De:

2 nap alatt 1 dél-koreai gyárt 10 kijelzőt és 3 ultrahang-készüléket; 2 magyar meg gyárt 8 kijelzőt és 4 ultrahang-készüléket. Vagyis az össztermelés 18 kijelző és 7 ultrahang-készülék a 2 nap alatt. De ha az 1 dél-koreai átáll csak kijelzők gyártására, a 2 magyar meg átáll csak ultrahang-készülékek gyártására, akkor 2 nap alatt 20 kijelző és 8 ultrahang-készülék készül el: vagyis az össztermelés megnövekedik 2 kijelzővel és 1 ultrahang-készülékkel. És a dél-koreai cserélhet a két magyarral kijelzőt ultrahang-készülékre: mindnyájan jobban járnak, hiszen mindenkinek több terméke van amit elcserélhet.

Vagyis a specializálódásból és cseréből (kereskedelemből) mindkét fél jobban jön ki, mint ha autarkiát (csak magának termelést) folytatott volna -- még akkor is, ha az egyik félnek _nincs abszolút előnye semelyik jószág gyártásában_ (de van komparatív előnye az egyik jószág gyártásában, ti. magyarok hatékonyabban tudnak ultrahang-készüléket előállítani, mint kijelzőt [mert a magyar melósnak 1 ultrahang-készülék gyártásáért csak 2 kijelző gyártásáról kell lemondania, míg a dél-koreai melósnak 1 ultrahang-készülék gyártásáért 3 és 1/3-ad kijelző gyártásáról kell lemondania]).

Khonsu 2017.07.04. 23:32:48

@anyadpicsaja2:

Hogy finoman fogalmazzak, nem okozna nálam különösebb lelki törést, ha egy ilyen "véres lincselő forradalom" szabadítaná meg az országot ettől a díszes társaságtól, de komolyra fordítva a szót, ennek az esélye egyenlő a nullával.

Tudom, hogy most ez az új parancs, hogy ezt a sületlenséget kell terjeszteni, de a magyar népnek egyszerűen nem ilyen a habitusa. Ezt a népet úgy megtörték lelkileg az utóbbi 1-2 évszázad során, hogy még egy komolyabb békés tiltakozásra is nehéz az embereket rávenni, nem hogy ilyen véres, lincselős történetre.

Szerintem ezt ti ott pontosan tudjátok, de hát a munka az munka, el kell végezni...

Khonsu 2017.07.04. 23:44:55

@anyadpicsaja2:

Mellesleg a szélsőséges államelvűség eléggé jellemző kommunista vonás, ha már...

inquisitor amentiae 2017.07.05. 00:34:30

@Khonsu: Nem erről van szó, @anyadpicsaja2 valójában nem hiszi el, amit mond. Azt hiszi, hogy azt hiszi, hogy a liberálisok megtámadták az országot, de közben azt hiszi, hogy a liberálisok nem támadták meg az országot. Ti. aki megtámad egy országot, azt becsukják, legalábbis megpróbálják, még a legdemokratikusabb demokráciákban is; lásd Edward Snowden. Ha azt hinné, hogy a liberálisok megtámadták az országot, akkor folyamatosan azon dolgozna, hogy feljelentse őket, de legalábbis megpróbálná elérni, hogy valaki feljelentse őket, vagy minimum őszintén meglepődne, ha senki sem jelentené fel őket. De ehelyett annak szurkol, hogy a liberálisokat szorítsák ki a politikai pozíciókból (ami véletlenül éppen egybeesik valakinek a politikai érdekeivel... különös). Ha nem világos a különbség az "azt hiszi, hogy azt hiszi" és az "azt hiszi" között, illusztrálom egy párbeszéddel:
- Van egy sárkány a garázsomban.
- Igen? Láthatnám?
- Nem, ez egy láthatatlan sárkány.
- Akkor odamegyek, megpróbálom megérinteni.
- Nem, ez egy nagyon félénk sárkány, és nagyon ügyesen elkerüli az embereket.
- Akkor lisztet fújok szét a levegőben, attól majd kirajzolódik.
- Nem, nem, nagyon különleges anyagból van, a liszt áthatol rajta.
Sít., sít., sít.
Az emberünk a párbeszédből úgy tesz, mintha azt hinné (más szavakkal: azt hiszi, hogy azt hiszi), hogy van egy sárkány a garázsában, de a várakozásai megfelelnek annak, mintha azt hinné, hogy nincs sárkány.

2017.07.05. 09:24:33

@neoteny:
ha a szoftvert tudja beszállítani, akkor azt tudja. a távkapcsolót, akkor azt. ha a hullámkarton papír dobozt, akkor azt. a lényeg az, hogy az áru értékének felét adja hozzá. a hozzáadott érték a helyi márkakereskedés fenntartása vagy szerviz is. a samsung akkor kap vámmentességet ha a samsung termékekből a helyi gazdaság kiveszi a részét.

a kapitalizmusban nem muszáj így csinálni. a fővárosban meg lehet azt csinálni, hogy generálnak egy rakás hitelt. és valaki a led falat megveszi hitelből. és az majd megtérül a nagyrendezvényeken. sziget fesztiválon, red bull air race, stb. tehát nem abban, hogy lérehozzák kijelzőt, hanem kizárólag abban, hogy leamortizálják. és általában a fővárosok gazdagsága ezen alapul.

ha ez nettó tőkeexporttal párosul, akkor ez éppenséggel fenntartható. de budapest az ország szempontjából a legnagyobb tőkeimportőr. tehát a főváros egész egyszerűen szopóágra küldi az országot. mondván, hogy ez így nyugatos.

2017.07.05. 09:37:06

@HaFr:
a magyar keresztény államiság védelme szent istán óta valóban a legerősebb hagyomány. ezt az ortodox kommunisták és az ortodox liberálisok próbálták felszámolni. a komcsik csak a nemzeti kereszténységet, a libsik az államot, a kereszténységet és a nemzetet.

DrGehaeuse 2017.07.05. 09:45:29

@anyadpicsaja2: A saját nickneved lenne a legjobb válasz.
Csak röviden jelezném, hogy az államot összemosni a kormánnyal, az pedig a kormányon lévő párttal, majd pedig azonosítani annak vezető személyeivel az a tipikus bolsevo-brezsnyevista szemlélet nem a Béndeké.

Az állam mi vagyunk mindannyian. Ha a kormány fölösleges dolgoka költ (stadionok, díszterek plakátkampányok) vagy pénzt pumpál pénztároslőrincz cégbirodalmába meg az arrogánstóni-takonyárpi-andymackósugárdedi trojka pénzszivatyúzós projektjeit tömi milliárdokkal és ezért netán támadják, akkor nem a magyar államot támadják hanem orv-bán bandáját amely szemfényvesztő választási csalásokkal és hazugságokkal szerzett 2/3-os hatalmat és ezzel most vastagon visszaél.

DrGehaeuse 2017.07.05. 09:55:29

@anyadpicsaja2: Sorost akkor kellett volna kib..ni amikor betette a lábát magyarországra. Erre orv-bánnak lett volna lehetősége már 1998-tól, olyan koalíciós partnerrel az oldalán mint Torgyinátor (R.I.P.) simán lenyomhatta volna. A távolkeleti sortolásai miatt akkoriban nemzetközileg is nagy hátszél volt ehhez.

2017.07.05. 09:56:30

@DrGehaeuse:
a fidesz nemzeti bolsevik párt, a jobbik nemzeti mensevik. de inkább ezeket választják, mint a neolib, neokon, neoszoci pártokat. aztán erre lehet mondani, hogy ez neonacionalizmus, a kormány fasiszta, vagy legalábbis fasisztoid. ez részben igaz. de az ellentábor ugyanúgy fasisztoid. szóval szerintem senki se hergelje bele ebbe magát. egyszerűen csak válasszon. és amelyik győz az győzött.

2017.07.05. 10:10:59

@DrGehaeuse:
á! van egy csomó ember(tömeg) akik csak a fölöttük álló hatalom útmutatásai alapján képesek az életüket élni.
az a hatalom pedig, amelyik inkább ilyenekre támaszkodik, mint önálló egzisztenciákra, az végső soron a tömeg egyedeinek az elvetemültségét is integrálja.
ők biztosan nem képesek elvetemültségre első szándékból saját célra, de jó ha a hatalom lebegteti a lehetőséget számukra a "haza védelmében" :D "ellenségeivel" szemben, akik rendszerint(békeidőben) megegyeznek a az ilyenek sztereotípiáival.
a kommunistázáson sem csodálkozom.
ha élt/volna a kommunizmusban legalább munkásőr, vagy pártmunkás lett volna, de vsz nem tudja, h az sok szempontból hasonló tevékenység, mint amit itt bemutat.

Brezsnyevnek ehhez kb annyi köze, mint ellenbergen mondjuk Mussolininak, vagy a führer és ideológusi csapatának.
vagyis sok, de a lényeg nem a diktátor személye, hanem az "eszméivel" való azonosulás ez pedig a rend!
engem ne háborgassanak az én számomra élhető rendet "felforgató" nézetekkel.
kuss ! :D

2017.07.05. 10:19:57

@DrGehaeuse:
Soros jól kever-kavar, mert ha jól emléxem 1996-ban a romániai önkormányzati választások után még azzal vádolták, hogy el akarja foglalni, vagy kivásárolni Erdélyt a magyaroknak. :D
Sőt! ott nem kisebb személyiségeket gyanúsítottak soros-hálózati tagsággal, mint Sütő Andrást, Domokos Gézát stb.
Jó mi?
a politika :D

2017.07.05. 10:27:05

@neoteny:
a példád. ha a koreai termelékenység A/B termékből 5/3. a magyar ugyanebből 4/2.

2-2 nap alatt gyártanak 10/6+8/4 => 18/10 darabot.
specializálódva 4 nap alatt => 20/8 vagy 16/12 darabot.

totális versenyeben (mindenféle piaci korlátok nélkül) a fejletlenebb olyat se gyárthat, amiben a lemaradása kisebb. mivel azt is ugye drágábban állítja elő. csak úgy tud felzárkózni, hogy védi a belső piacait és azzal megcsapolja a fejlettebbek hasznát. csak ez általában véve nem jó a gyarmatosítóknak. persze a protekcionizmus sem feltétlen jó. de teljesen nyitott gazdasággal sehol a világban nem ment végbe felzárkózás. nincs ilyen történelmi példa. amit a liberálisok mondanak az egy őrültség. a hazai termelő kapacitások majdnem teljes leépítéséhez és az ország kiszolgáltatottságához vezet. és erre mondják azt a körúton belül. mi a probléma. mit itt csak fogyasztunk. iszogatjuk a koktélokat. és ebből jól élünk. miért nem csináljátok ti is. és most ezt a balliberális helytartó elitet zavarják el a kormányból, a parlamentből és részben az országból. akadémikusan nézve valóban fasisztoid módszerekkel.

2017.07.05. 10:46:32

@444
a körúton belülieket ennyire fölértékelni az akadémikusan nézve az ellenségképzés, ellenségkép fenntartás(ügyi államtitkár pl. miniszterelnöki megbízott :D) klasszikus módszere olyan hatalom/rendpártiak részéről, akiknek a teljesítményéhez bőven férnek kétségek, de ennek ellenére, ezzel együtt csak isszák a koktélokat(ők inkább páleszt, sört, fröccsöt) és dumálnak a világba, viszont fölöttébb zavarja őket bizonyos körúton belüliek jelenléte, vagy puszta léte.,

DrGehaeuse 2017.07.05. 10:57:49

@444: Ba...ki a falábam Unionista! Hát nem érted mi a baj?

Totál mellékes, kinek mi a faji szimpátiája, kinek melyik izmus tetszik jobban, ki fasiszta és ki náci.

A NER-rel az a baj, hogy hosszú távon még az esélyét is el fogja pusztítani annak hogy a magyar gazdaság a saját innovatív teljesítményére alapozva, a tehetség és teljesítmény alapján boldoguló piaci szereplők virágzó terepe legyen.
Mert a NER nem szól másról mint a pénztároslőrincek meg a takonyárpádok gátlástalan érvényesüléséről mindenféle teljesítménytől és társadalmi hasznosságtól függetlenül. És a NER-társak (akiknek 70-80%-a vagy maga is "elvtárs" volt 89 előtt vagy az apj volt kádárnacsalnyik vagy a nagypja volt párttitkák vagy tömbbizalmi vagy ÁVÓ-s verőlegény vagy III/3-as stb.) és oligarchák kontraszelektált vízfejének bővitett újratermelése folyik a "kalandvágyból" itthonmaradt 1-2 millió még dolgozni hajlandó és/vagy dolgozni kénytelen hazánkfia kontójára.

2017.07.05. 11:14:13

@Bánegressy:
ebben az értelemben a konzervativizmus is lehet egy nem totális ideológián alapuló rendszerben fölforgatás

DrGehaeuse 2017.07.05. 11:27:10

@Bánegressy: Ebben a megközelítésben még nem gondoltam végig. Csak remélni tudom, hogy ennyire nem rossz a helyzet.

Sajnos az elvetemültség - ha egyszer belevette magát a zemberek mentalitásába - nehezen űzhető ki onnan nagyobb katarzis nélkül.

Dizavul 2017.07.05. 11:35:37

Térjünk hát -sokadjára- vissza soros bácsihoz és az ő Magyarországgal kapcsolatos "áldásos" tevékenységére.

Hallott még valaki az un. Kékszalag Bizottságról?

Erről 1995-ben Rabár Ferenc így számolt be a Magyar Nemzetben egy újságcikkben.

„Antall József szólt nekem 1990. februárjában, hogy lesz Londonban egy tárgyalás, melyet Soros György szervez és témája a magyar adóssághiány kezelési módja. A meghívót Soros György elküldte az akkor alakuló pártok közgazdasági szakértőinek. Tardos Márton fogta össze az utazási ügyeket, s tőle kaptam egy előkészítő anyagot, amelyet tudomásom szerint Szalkai István, az MNB korábbi elnökhelyettese készített. Az írást áttanulmányoztam, és konzultáltam róla Tardos Mártonnal. Ezután ment ki a csapat Londonba. A látogatás magánjellegű volt, noha az akkori kormány (a Németh Miklós vezette kormányról van szó) néhány szakértője is részt vett a csapatban. Az angol fővárosba Tardos Márton, Surányi György, Csillag István, Szalkai István, valamint jómagam utaztunk el, és Antall József kérésére csatlakoztak hozzánk az ő külföldi szakértői: Tar Pál és Osváth György.
Az 1990-es választások előtt esélyesnek tekintett pártok képviselőiből és a velük már kapcsolatban álló kormányzati szakértőkből tevődött ki a csoport.
A megbeszélések nemcsak az adósság kezeléséről, hanem a követendő privatizációs stratégiáról is zajlottak. A kétnapos londoni vizit keretében a Rothschild Bankházzal kizárólag a privatizációról tárgyaltunk. A második napon Soros György a Wallburg Bankház szakértőit hívta meg, és e társaságban ismertette az adósságállománnyal kapcsolatos téziseit. Az elképzelés gerince az előzetes tanulmányban is szerepelt már, lényege egy „debt equity swapping” művelet volt, azaz az adósságért a hitelkezelőknek magyar tulajdonnal fizettünk volna. Ez szorosan kapcsolódott a privatizáció kérdéséhez, hiszen a részvénytársasággá alakított magyar vállalatok papírjait kellett volna a hitelezők rendelkezésére bocsátani. Önkéntes hitel- vagy kamatelengedésre nem volt esélyünk. A velünk csak kicsit is szimpatizáló külföldi bankárok egyértelművé tették: az adósság-elengedési kérelmek csak rontanának a helyzeten.”

A Rabár interjúra ugyancsak a Magyar Nemzetben, 1995. augusztus 26-án válaszol Szakolczai György, a Budapesti Műszaki Egyetem közgazdászprofesszora.
Szakolczai megjegyzi hogy: „ezek a magánjellegűnek mondott beszélgetések meghatározták az ország sorsát!”
„A helyzet tehát az – folytatja Szakolczai, aki egyben a londoni látogatás végeredményét is ismerteti, hogy a Kékszalag Bizottság által megnevezett és semmiféle alkotmányos felhatalmazással nem rendelkező, és tárgyalásainak tartalmat mindeddig szigorúan homályban tartó csoport megbeszéléseinek (vagy akár hallgatólagos megállapodásainak) folytán alakultak ki a rendszerváltás utáni magyar gazdaság – sőt társadalompolitika – legfontosabb alapelvei! Ezek szerint Magyarország – és egyedül Magyarország: a.) nem kezdeményez adósságkönnyítést, b) elutasítja a reprivatizáció minden formáját, c) kizárja a széles rétegeket a nemzeti termelőtőke tulajdonából, és d) megindítja a nemzeti termelőtőke külföldiek javára való nagymennyiségű értékesítését, bevételszerzési célból.”

Hát így. Szerencsétlen antallékat úgy megzsarolták, hogy ijedtükben még a kádár-grósz elődök adósságait és kamatos kamatait is bevállalták..
Miközben a lengyelek és a bolgárok röhögve feleztek...

A soros(ok) egykor valóban , szokásukhoz híven megpróbáltak egy politikusi generációt Magyarországon (is) kinevelni, maguknak.(Az más kérdés, hogy ezt a ballib ma úgy állítja be mintha "soros pénzéből" lett volna, pedig semmi más mint kreatív adótrükkökkel megspórolt , adófizetés elől , a világban alapítványokban menekülő forró , spekulációs pénz...Bezzeg , mikor valóban a saját pénzéről van szó, a vén kujon még egy jew-york-i lakást is sajnált a kidobott és megunt szeretőjétől...
hvg.hu/ingatlan/20110812_soros_brazil

Szóval, a Fidesznek is megvolt a neki szánt szerepe:
lehetett (volna) az " SZDSZ Ifjúsági Tagozata".
Csakhogy mikor Orbánék látták hogy mivé fejlődött a "harcos antikommunista"(muhaha) szdsz, a taxisblokádtól a chartáig, ami aztán logikusan elvezetett a 94-es dicsőséges mszp-szdsz nászig és kétharmadig..
akkor Orbánék ezt a szerepet lerázták magukról mint kutya a vizet.
A természetüknél fogva soros-pártiak pedig, egy sikertelen puccsot követően, elhagyták a Fideszt és távoztak a természetes közegükbe, az szdzs-be, fodor gáborral, ungár klárával, vágvölgyivel és az összes hasonszőrűt most hadd ne soroljam, mancsostól...

2017.07.05. 11:45:33

@DrGehaeuse:
sorost és alapítványi hálózatát ebből a mezőnyből csak orbán rombolhatja le. és ezek után orbán leváltható vagy az orbán rendszer konszolidálható. fordítva nem működik. orbánnal szemben csak sorosnak és társainak van lehetősége fellépnie. azoknak, akiket a nyugat-európa és észak-amerika támogat. de az a politika feltételevze a demokrácia minimumát az ország nagy részén nem alkalmazható. a céljuk az erőszak kiprovokálása. ezért hajigálták a festékpatronokat. és ezért akarnak kordont bontani a prájdon. meg kell kérdezni a németországot, ausztriát és svájcot. ha ők is ezt a világot akarják, akkor egy időre búcsút kell inteni a nyugatnak. mert különben sohasem lesz normális társadalom. hanem néhány ezer vagy néhány tízezer anarchista fog hőbörögni szivárványos, vagy akármilyen zászlók alatt. ők semmivel sem jobbak mint a "vecsési" szélsőségesek. egyikből következik a másik.

ami szabad 2017.07.05. 12:07:00

@444: Hidd el, semmit. Néhány ezer ember, még nem torzít el egy országot, ha amúgy a beilleszkedést elősegítve sikerül integrálni. Erre példa egész történelmünk, melynek során a betelepítések ennél jóval nagyobb arányban is megtörténtek. Az etnikai homogenitáson csak röhögni tudok, hiszen összesen nem tudna itt senki 50 echte magyart összeszedni, az egész országban! Ami ezt a hányásos ötletet, a sosrosozós plakátkampányt illeti: túl azon, hogy szánalmas, veszélyes, és egysejtűeken kívül senkit nem befolyásol, az azért jól látszik, hogy a lassan egy évtizede tartó agy-és lélek mérgezés, nem volt teljesen hiábavaló! Nem tudom, volt-e valaha megosztottabb az ország népe, de azt hiszem, ritkán. ( Tán tényleg az István- Koppány féle iránykijelölés lehetett ennyire megosztó. ) A szánalmas csak az, hogy jött már megint egy seggdugó, aki saját lelki zavarait, komplexusait megalomán elmebajjal kombózva taccsra pakolja ezt az országot, már megint. Lassan törvényt hoznék, hogy 180 alatti ffi nem lehet ME, de még szimpla miniszter sem, ne rajtunk kompenzálja kamaszkori sérelmeit! Ami meg ezt a rasszista bolhacirkuszt illeti, ami mai napság szép Parlamentünk kormányoldali padjait koptatja: egy forintot sem adnék az egész bagázsért együttvéve sem, csak a lét ráznám ki a számláikról, bármi áron. Mindjárt lenne itt élhető ország! Mondjuk azt, a másik oldalon ülő szegfűsökből is ki kell lantozni, 30 évre visszamenőleg!

2017.07.05. 12:09:44

@444: A gondolatmeneted hibás. A rendszer csak akkor termel hasznot, ha külföldre el lehet adni a terméket. Ha a debreceni electric nem versenyképes a nemzetközi piacon, akkor a pénzt átraktuk egyik zsebből a másikba a lakossági értékesítéssel. A koreai cég meg keresett rajtunk....

2017.07.05. 12:25:28

@Bánegressy:
vegyük példának az indexet. a tulajdonosai a wallis, spéder és simicska. ők mind hatalmi céllal vásárolták meg. az index oligarchikus üzleti konstrukcióban működik. a wallis liberális propaganda gépezetként használta. spéder zsarolni próbálta az orbán kormányt. addig tartja fent az ellenzékiséget amíg nem lehet övé az, amit kért. simicska egyszerűen bosszút akar állni. németh sándor azért tolja a balliberálisokat az átvében, hogy a hitgyülekezete államilag elismert egyház legyen. miközben mondjuk debreceni fideszes önkormányzattal puszi pajtások. vagy mondjuk a helyi vagyonkezelő azóta leváltott vezetője kóka üzlettársa volt még az szdsz-es időkben. persze kóka is azóta már a fidesztől kapja a diplomáciai védettséget.

szóval ez klasszikus alvilági játszma. van két hatalmi csoportosulás, amelyik nem teljesen független egymástól. és ebből az egyik maradhat. nyilván az, amelyik inkább kiszolgálja a lakosság irracionális érzelmeit és helyi vállalkozások racionális érdekeit. és ezt a fidesz szolgálja ki.

a szociknak az fkgp felszámolása után lett volna esélyük. ha a városi kinyugdíjasok mellé a vidéki őstermelőket megnyerik azzal, hogy szövetkezeti programot meghirdetnek. csakhogy ez is szembemegy a "nyugatos" "liberális" ideológiával. ez utóbbi réteget még esetleg a jobbik szerezheti meg magának. a többinek nincs esélye legfelábbis errefelé.

chrisred 2017.07.05. 12:36:22

@Dizavul: Tudtommal a lengyel államadósság nagy része felvett hitelekből állt, aminél megoldható volt az elengedés/átütemezés, míg a magyar adósság kötvénykibocsátásból.

room_101 2017.07.05. 12:38:24

Rémes, hogy mennyi ideologizáló baromságot vagytok képesek csűrni-csavarni, hogy az egyik legősibb bűnt, a lopást észrevétlenné, de legalábbis eltűrhetővé tegyétek. Mert ha a "mi kutyánk kölyke" nem lophatja ki a szemeteket, akkor jönnek ám a libernyákok, meg a divernyákok. De jó lesz ez nektek még évtizedekig, éhen halni nem fogtok, akinek meg ez fáj, majd elmegy innen, vagy itt "vesz le" minden sültgalambvárót.

room_101 2017.07.05. 12:41:00

Az államadósságot kritizálóknak meg felhívnám a figyelmét, hogy a kamatok annyira lementek, hogy szinte ingyen vágják az államkincstár után a felesleges pénzt, tehát ne hivatkozzon senki az adósságra, az szinte semmilyen terhet nem jelent mostanság.

2017.07.05. 12:55:51

@Könnyen elkaptuk, uram!:
ez esetben a debrecen electric company a pénzt egyik debreceni zsebéből átrakta a másikba. no de ez már profit. az a helyi piacon is keletkezik.

persze kérdés, hogy a főalkatrészt hogyan veszik meg. azzal szemben mi áll? az lehet valamilyen alaktrész gyártás, amit felhasznál a samsung, lehet az, hogy az elkészült samsung/lg készülékeket egy részét tovább értékesítik, szervizelik. debrecen electric company ellátja a samsung kelet-magyarországi márkaképviseletét. és szállíthat kisváradra, vagy a határmenti magyaroknak nagyváradra. ez vállalatok közötti közvetlen árucsere. nem azt állítom, hogy csak így lehet. hanem azt, hogy akár így is lehet. egy város maga köré diverz kisipart épít. létrehoz egy mindent félig legyártó "csebolt". ezt leginkább debrecenben lehet megcsinálni. egy megyényi üzemméretben. de működik nagyobban. a kárpát-medence magyarok is megcsinálhatják, vagy a kárpát-medence egésze alkotnak egy viszonylag zárt gazdasági egységet.

2017.07.05. 13:00:43

(mondjuk ezek az órák csalnak. mert a gdp is növekszik. de a magyar gazdaságból hiányzó egyik "ezer milliárd" a kamatkiadás.)

2017.07.05. 13:19:54

@Dizavul:
@444: @room_101:

szerintem ez egy lényeges mondat azért: "szóval ez klasszikus alvilági játszma. van két hatalmi csoportosulás, amelyik nem teljesen független egymástól. és ebből az egyik maradhat. nyilván az, amelyik inkább kiszolgálja a lakosság irracionális érzelmeit és helyi vállalkozások racionális érdekeit. és ezt a fidesz szolgálja ki."

és ez nem annyira ideológia.
a fidesznek ugyebár meg volt a lehetősége, hogy az országot kvázi saját tulajdonként áruba bocsátó, magánjellegű alkukon alapuló korrupt menedzslést (aminek a far- és oldalvizein evezve azért ők is kiépítették a saját, külön, viszont zárt gazdasági birodalmukat) felváltsa, . . . az amit ígértek. És az nem az volt, hogy ők még egy, az elődeiknél is szűkebb, baráti, üzlettársi kör és világnézeti klub, egy kvázi szindikátus tulajdonosi portfóliójává változtassák az országot, amivel - a vagyonával aztán az ő belső köreik megegyezésével üzleteljenek.
Államosítsanak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a az államot privát vállalkozásként működtetve megrendelői bázist létesítsenek a privát cégeiknek. És privatizáljanak, ami azt jelenti, hogy magáncégeik profitot termelhessenek az állami megrendelésekből.
Ez még jó esetben is befele szűkülő spirál lehet a gazdaságnak.
Hogy aztán hogyan sikerülnek az ő szintén privátnak tekinthető külügyi-külkereskedelmi vállalkozásaik és sikerül e tartósan idekötni külföldi befektetőket, meg a meglévő multikat . . . ?
meglátjuk mi jön ki ebből?

2017.07.05. 13:44:46

@DrGehaeuse:
akadémikusan a totalitárius, nacionalista és korproratív rezsimeket szokás fasisztának mondani. tehát ebben az értelmezésben nem kell hozzá fizikai erőszakot sem elkövetni. és ebben az értelemben a fidesz egy fasiszta, vagy legalábbis fasisztoid párt. csakhogy a népítélet az, hogy ez semmivel se rosszabb, mint az, amit liberalizmusként hirdetnek, sőt az ellen fellépni csak így lehet.

az ortodox "liberalizmus" ugyanis azt mondja, hogy a keveredéssel feltétlen magasabb rendű emberek jönne létre. de ez ugyanúgy nem igaz, mint a náci (ortodox nacionalista) fajelmélet amelyik azt mondta, alacsonyabb rendű emberek jönnek létre. a népeket nem lehet teljesen elválasztani egymástól. és szükségük van keveredére. de nincs szükség totális kevertségre.

sanyi azt úgy magyarázza, hogy a zsidók azt akarták, hogy a kisebb cigányok leszaporodják a többségi magyarokat. csak előbb a zsidókat és a zsidókeresztényeket szaporodták le. és ezzel megszűnt a régi rend. a zsidó baloldal és a zsidókeresztény jobboldal alkotta köztársaság. és létrejött a cigány principátus. mert ötödikben rómánál még figyelt. és valóban a cigány kultúra hirdetett elsőbbséget.

mussolini őseredetében fekete volt. legalábbis ezen fórum szerint.
www.theapricity.com/forum/archive/index.php/t-106641.html
ugyanabból az egyenes férfiágból származott, mint hitler, michelangelo vagy sir attenborough. tehát nincsenek feltélen jó és rossz eredetek. állítólag hitler is jó volt művészetekben és természetrajzban. tehát ha a frankfurti iskola nem szorítja ki a szociológiából az etnicizmust, akkor esetleg hitler lehetett volna kiváló néprajzos. persze minden ilyen felvetés történelmietlen.

room_101 2017.07.05. 14:25:49

@444:
Nem hiányzik. Az adósság kb. fele belföldi hitelezőtől van.
Ez a rész tehát csak jövedelemátcsoportosítás.
Mellesleg amennyi itt egy főre jut (9300USD), nekem ennek úgy a tízszerese lakossági állampapírom van. Tehát jobb felől is, meg bal felől is nekem fütyöl.

De most az egy éves állampapír (nem lakossági) kamata 0.11%
Mikor kapott ennyiért hitelt Fekete János, Antall, Horn, pláne Fletó?

DrGehaeuse 2017.07.05. 14:36:51

@room_101: Remélem nem rám gondolsz?!
Semmilyen ideologizáló baromságot nem csűrök-csavarok, hogy az egyik legősibb bűnt, a lopást észrevétlenné, de legalábbis eltűrhetővé tegyem.
Sőt minduntalan az orv-báni harácsgépezetet szapulom itt amikor csak van rá apropóm.

igazi hős 2017.07.05. 14:45:51

@444: Öcsém, te megrekedtél a 70-es évek világhírű Ikarusainál. Támogassuk a hazai ipart és akkor versenyképes lesz? Teljesen hihető, akárhova nézek a zsurki vodkagyártól a Nemstróman Mészáros cégekig, egyik sem lopta el a támogatást, hanem világhírű termékeket állít elő. Igazad van, én vagyok a helikopter.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.07.05. 15:11:45

@Dizavul: "Térjünk hát -sokadjára- vissza soros bácsihoz és az ő Magyarországgal kapcsolatos "áldásos" tevékenységére."

Nekem is tele a zacsim Sorossal. Állandóan ellopja az uzsonnám. Micsoda egy csúnya bácsi.

2017.07.05. 15:20:51

@room_101:
az állam, egy állami bank, vagy az állami engedéllyel egy magánbank kvázi ingyen nyomhat pénzt. matolcsy vagy valamelyik rokona privilegizált üzemmódban leüti az entert. és ott a (hitel) pénz. kis túlzással így működik a rendszer. nyilván az a pénz a meglevő pénzmennyiségből merít értéket. a hitelpénznek ez a természete. lehet belőle venni sörgyárat, vagy balatoni szállodákat, vagy internetes portált. vagy amit kitalálnak. aztán ha az ebből létrejön egy vállalatbirodalom. annak fenn kell tartania magát. persze aki nagy összegű hitelhez az hatalmas versenyelőnyt kap. de ez eddig is így volt. ehhez nem kell az államot eladósítani. miért kellene.

államadósság ahhoz kell, hogy a közalkalmazottak kapjanak magasabb bért. ha valaki meg akarja emelni az ápolók vagy a tanárok reálbérét, akkor át kell csoportosítani a hivataloktól vagy el kell adósítania az államot. vagy több nyugdíjat akar adni. orbánék ezért inkább erzsébet utalványt nyomtak.

2017.07.05. 15:32:06

@igazi hős:
ipar nélkül lesz fenntartani a gazdaságot. van egy túlméretezett főváros. ami kizárólag szolgáltatni akar. dubai-ban egy 3 csillagos szállodai szobát napi 10 ezer forintért kínálnak. 5 csillagost 30 ezerért. na jó lehet kapni 100 ezer forintért is, vagy még többért. a határ a csillagos ég. bármennyi pénzt el lehet duhajkodni dubajban. de az átlag ember a 10-20-30-50 ezer forintos hotelszobát választja. mit kínál ezért budapest? a sarki kocsmában is lehet olcsón a piálni. lehet persze erre is építeni. de a magyar gazdaság egészét erre aligha lehet alapozni.

adósság --> szolgáltatás/fogyasztás --> nyereség -----> adósságszolgálat

nem azt állítom, hogy vessük be a margitszigetet is kukoricával azért, hogy a magyar gazdaság többet termeljen. de kizárólag fogyasztásra nem lehet felépíteni egy országot vagy egy várost hacsak nem nettó tőkeexportőr. de budapest a legnagyobb tőkeimportőr. az értelmiség fele budapesten összpontosul, de azok az országot eladni, eladósítani akarják. ahhoz érettségi se kell.

2017.07.05. 15:39:30

@igazi hős:
tehát arról van szó, hogy nem kell ekkora főváros. és megindul egy hatalmi harc, hogy melyik csoportosulás maradjon. a pártok létrehozták a maguk civil, jogvédő, kereskelmi média, kereskedelmi bank, stb. egységeit. a a "nácik" és az "internácik" összecsapnak. soros a gonosz. a másik oldalon orbán a sátán. és mivel ennél jobb senkinek se jut eszébe, ezért most ebből lehet választani.

room_101 2017.07.05. 15:42:21

@444:
Hülyeség. Ha sörgyárat lehet venni "teremtett" pénzből, akkor orvost, nővért is lehet fizetni belőle.

Nagy különbség a 90-es évek előtti helyzethez képest, hogy a forint konvertibilis, azaz ha túl sok lesz belőle a "Teremtő" által, akkor az árfolyama elszáll. Márpedig egyáltalán semmi jelét ennek nem látni, 280 - 320 között hullámzik évtizede.

room_101 2017.07.05. 15:50:26

Szerintem két főbűn folyik itt rendületlenül.

A támogatási pénzek elitcserére költése a versenyképesség növelése helyett.

A versenyképes tudással bírók külföldre üldözése.

Emellé jön két mellékbűn,
a "járadékosok" megdolgozása, hogy ez nekik így jó,
meg a felelősség hárítása, hogy "segítenénk mi, de nem tudunk, mert sok az ellenség".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.05. 16:10:29

@444:

"ha a koreai termelékenység A/B termékből 5/3"

Helyesen: 10/3.

"totális versenyeben (mindenféle piaci korlátok nélkül) a fejletlenebb olyat se gyárthat, amiben a lemaradása kisebb. mivel azt is ugye drágábban állítja elő."

És? Ki akadályozza meg, hogy bármit is gyártson?

Ott a példa: ha mindkét ország azt gyártja, amire a (leg)kisebb a lehetőségköltsége, akkor több jószág kerül megtermelésre, mint ha mindkét ország autarkikus (önellátó) gazdaságpolitikát folytat. Ez a komparatív előnyök elve. Az, hogy ez számodra túlságosan bonyolult, nem jelenti azt, hogy ne lenne érvényes.

2017.07.05. 16:42:06

@neoteny:
A/B termékből koreai termelékenység napi 10/3, magyar napi 4/2 darab. specializálódva magyar-koreai koprodukcióban lehet napi 10/2. ez miért jobb, mint a szimplán koreai 10/3?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.05. 16:56:09

@444:

Azért, mert 2 magyarral számolva már 10/4, ami jobb, mint a 10/3.

2017.07.05. 17:07:20

@neoteny:
2 koreai és 2 magyar nem szakosodva 14/5 darabot állít elő. szakosodva 20/4 darabot. utóbbi vélhetően magasabb értéket képvisel. de a koreai nem fogja átengedni a második termék előállítását. legfeljebb kiszervezi a gyártósort magyarországra. és ez alkalmazotti létet eredményez. abból sohasem lesz tömeges felemelkedés. a polgárosodás abból fakad, hogy alkotó vállalkozások vannak.

a szocialista gyártósor helyett most kapitalista gyártósor mellett dolgozik jóska. az nem polgári létforma, hanem gyarmati sor. a fővárosban a "liberálisok" ezt kínálják. erre mondják azt, hogy "versenyképesség".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.05. 17:22:30

@444:

"2 koreai és 2 magyar nem szakosodva 14/5 darabot állít elő. szakosodva 20/4 darabot."

1 dél-koreai és 2 magyar nem szakosodva 18/7 darabot állít elő. Szakosodva 20/8 darabot, ami 2/1-el jobb.

"de a koreai nem fogja átengedni a második termék előállítását."

Át fogja engedni, mert a dél-koreai termelékenyebben tud előállítani kijelzőket, mint ultrahang-gépeket.

"ez alkalmazotti létet eredményez. abból sohasem lesz tömeges felemelkedés. a polgárosodás abból fakad, hogy alkotó vállalkozások vannak."

Az alkalmazottként dolgozó tervezőmérnök kevesebbet alkot, mint Béla, aki egyszemélyes vállalkozásként autót szerel? Ezt te sem gondolod komolyan.

"a szocialista gyártósor helyett most kapitalista gyártósor mellett dolgozik jóska."

Csak épp' a létező szocializmusban a gyártósorok egyetlen tulajdonosa, az állam, nem versenyzett Jóska munkaerejéért. A kapitalista gyártósorok tulajdonosai viszont versenyeznek, mert ha Jóska képes hasznot termelni, akkor mindegyik gyártósor-tulajdonos azt akarja, hogy Jóska nála termelje a hasznot, ne másnál.

2017.07.05. 17:34:33

@neoteny:
tehát a fejlettebb nem fogja csak úgy átengedni a kevésbé fejlettnek a piacot. hanem belekényszeríti gyarmati sorba. és gyártsanak magyarországon akkumulátor töltőket.

ez a budapesti gazdasági iskola. ide hoztuk a fejlett akkumulátor gyártást. megteremtettük a versenyképességet. a francokat teremtettük meg. ezzel koreai gyarmattá váltunk. a másik, hívjuk úgy, hogy debreceni iskola (mert az előzőhez képes erősen keleties) azt mondja, hogy lehetnek samsung/lg termékek a debrecen áruházban és a hajdúsági iparművek bemutatótermeiben. de vámmentesség feltétele, hogy a termék előállításából a helyi ipar kivegye a részét. létavértesen meghajlítják a lemezt. hosszúpályiban gyártanak műanyagot csöveket, hajdúbagoson csomagolnak. a debrecen electric company távkapcsolókat, vagy mikrokontrolleket gyárt.

erre a szöuli csebol azt mondja, hogy a francokat fogjuk ezeket nektek átengedni. mert azzal a samsung/lg profitja csökken. csak a főalkatrészeketet vennétek meg? rendben van. de majd a helyi kamara tárgyal a többi gyártóval. és lehet, hogy a philips/siemens lesz vámmentes, vagy a szlovén gorenje. vagy japán, vagy kínai. tehát a kereskedelmi, ipari és agrárkamara előzetesen tart egy versenytárgyalást. tegyenek termelői és fogyasztói ajánlatot.

DrGehaeuse 2017.07.05. 17:40:10

@room_101: Nem látok én itt komoly elitcserét. Ami van az 2010 óta nem igazán változik. Orv-báb cserélget néhány oligarchát a pixisben. Simicska ment pénztároslőrinc jött. Nyerges ment Garancsi jött. Spéder ment, helyette nem tudom ki jött (valami jegybanki fejes ifjonc talán).

Tisztogatás az volt még szép csendben. Ki lett ebrudalva a fityiszből az összes még nem a főnökseggét nyaló értelmes (Tóth Z. József, Ángyán Doki) akik meg nem azoknak szilencium.

Az újfiúknak látszó seggfejek csak a pöcegödörn másod-harmadvonalából felszinre buggyanó szardarabok.

2017.07.05. 17:45:26

@room_101:
A támogatási pénzek elitcserére költése a versenyképesség növelése helyett.
A versenyképes tudással bírók külföldre üldözése.

azért ezek még csak nem is fejezet, hanem kötet címek az ellenük szóló vádiratban.

rendben van, h szükség van elitcserére, mert a régi korrupt, nem kreatív, belterjes(?!) stb-stb, de mit nevezünk elitnek és mitől az, amelyiknek útjában vannak a versenyképes tudással bírók és amelyiknek az elit mivoltát egy határozott központ(i figura) dönti el. ő választja ki, h ki lehet az és ettől fogva ez az ő elitje. függő viszonyban van tőle.

2017.07.05. 17:46:37

@neoteny:
na jó, de a gyakorlatban 5 (dél) koreai van és 1 (kis) magyar. ezek az arányok. tehát ilyen kiszervezés esetleg működik kína esetében. a kínai kormány a a gazdaságot csak félig nyitotta ki. legfeljebb vegyesvállalatokat engedett. mert másképp nem jöttek volna létre a kínai gyártók. hanem nyugati gyártósorok mellett dolgoznának a kínaiak. de nem ez a helyzet. ma már kínai gyártósorok vannak.

tehát most van egy kis nyitott gazdaságod. és a kérdés az, hogyan fog felzárkózni. és a válasz az, hogy majd világraszóló oktatással, hazai tulajdonú termelés nélkül szolgáltatásokkal. hazai hardver gyártás nélkül kizárólag szoftverrel. mutass már egy országot, amelyik így zárkózott fel. ez arról szól, hogy néhány innovatív céget felvásároljanak a főváros belső kerületeiből. és az ország többi része gyarmati sorba süllyed.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.05. 18:00:25

@444:

"tehát a fejlettebb nem fogja csak úgy átengedni a kevésbé fejlettnek a piacot. hanem belekényszeríti gyarmati sorba. és gyártsanak magyarországon akkumulátor töltőket.

ez a budapesti gazdasági iskola. ide hoztuk a fejlett akkumulátor gyártást. megteremtettük a versenyképességet. a francokat teremtettük meg. ezzel koreai gyarmattá váltunk."

Ez egy nagy rakás vulgármarxista bullshit.

Az említett példában a dél-koreaiaké a kijelzők piaca és a magyaroké az ultrahang-készülékek piaca. És ebben a komparatív előnyökön alapuló rendszerben nagyobb a termelés (több jószág kerül előállításra), mint az autarkikus (önellátó) rendszerekben.

"erre a szöuli csebol azt mondja, hogy a francokat fogjuk ezeket nektek átengedni. mert azzal a samsung/lg profitja csökken. csak a főalkatrészeketet vennétek meg? rendben van. de majd a helyi kamara tárgyal a többi gyártóval. és lehet, hogy a philips/siemens lesz vámmentes, vagy a szlovén gorenje. vagy japán, vagy kínai."

Az is lehet, hogy Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor kézenfogva leugranak a tízemeletes ház lapostetejéről (mert Lázár még nem bontotta vissza azt). Jön egy erős széllökés, ami visszarepíti őket a tetőre. Bizonyítsd be, hogy nem lehet.

2017.07.05. 18:04:40

@neoteny:
na de ha 5 koreaira jut 1 magyar, akkor hogy jön ez ki. és miért adnák át egy magyar cégnek az ultrahang-készülékgyártást.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.05. 18:05:27

@444:

"na jó, de a gyakorlatban 5 (dél) koreai van és 1 (kis) magyar."

Nem minden dél-koreai dolgozik a Samsungnál, mint ahogy nem minden magyar dolgozna a DEC-nél.

"és a válasz az, hogy majd világraszóló oktatással, hazai tulajdonú termelés nélkül szolgáltatásokkal. hazai hardver gyártás nélkül kizárólag szoftverrel."

Ez a te hamis válaszod.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.05. 18:09:54

@444:

"na de ha 5 koreaira jut 1 magyar, akkor hogy jön ez ki."

Nem minden dél-koreai dolgozik a Samsungnál, mint ahogy nem minden magyar dolgozna a DEC-nél.

"és miért adnák át egy magyar cégnek az ultrahang-készülékgyártást."

Mert kijelzőket termelékenyebben tud gyártani, mint ultrahang-készülékeket. Hasznosabb számára, ha kijelzőket gyárt, és azok egy részét elcseréli ultrahang-készülékekre, mint ha jóval kevesebb kijelzőt gyárt azért, hogy kevés ultrahang-készüléket is gyártson. Mert számára túl magas az ultrahang-készülékek gyártásának kijelzőkben kifejezett lehetőségköltsége.

2017.07.05. 18:10:58

@neoteny:
erre a samsung azt mondja, hogy 5 koreaira jut 1 magyar. és a magyarok gyártsanak akkumulátortöltőt. vagyis ezzel magyarország koreai gyarmattá válik. és az átlag magyar alkalmazotti sorban robotol.

erre lehet mondani, hogy még mindig jobb mintha a magyar gazdaság összeomala. ez egy komoly érv. de ez akkor sem a polgárosodás programja. hanem a gyarmati sorba kerülésé.

2017.07.05. 18:20:03

@neoteny:
de ez esetban a magyar samsung ultrahangkészülékeket fog gyártani alkalmazottként. a szöülban nem fogják azt mondani szijjártó petyának, hogy átengedjük nektek az ultrahang készülék gyártást.

ilyen legfeljebb ricardo meséjéban van a borral és a ruhával. a portugálok a borra szakosodtak. az angolok a ruhaiparra. és ez jobb, mintha autarkiára törekedtek volna.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.05. 18:21:35

@444:

"erre a samsung azt mondja, hogy 5 koreaira jut 1 magyar."

És? Nem minden dél-koreai dolgozik a Samsungnál, mint ahogy nem minden magyar dolgozna a DEC-nél.

"és a magyarok gyártsanak akkumulátortöltőt. vagyis ezzel magyarország koreai gyarmattá válik. és az átlag magyar alkalmazotti sorban robotol."

Ez egy nagy rakás vulgármarxista bullshit.

2017.07.05. 18:24:23

@neoteny:
tehát ha ricardo meséje kapitalizmusban az, hogy a liszaboni kormány general százcsillió escudo-t. és azzal bevonul angliába. azért, hogy övék legyen az ottani textilipar. és londonban van egy elit, amelyik tapsol, hogy végre elfogalták nagy-britanniát a portugálok. mert ezzel anglia versenyképesebbé vált, mert pareto hatékonyság javítást hajtottak végre. ez így persze abszurd módon hangzik. de a magyarországon a fővárosi elit pont ilyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.05. 18:27:47

@444:

"ilyen legfeljebb ricardo meséjéban van"

Amely hihetőbb mese mint a te fantáziálgatásod arról, hogy a magyarok nem tudnak versenyképesek lenni semmi előállításában, ezért piacvédelmi eszközökkel kényszerítik majd az idegeneket arra, hogy Mo-nak adják a technológiájukat cserébe a hatalmas magyar piachoz történő elérésért. Amiért még koncessziós díjakat is fizetnek majd.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.05. 18:30:13

@444:

"ez így persze abszurd módon hangzik. de a magyarországon a fővárosi elit pont ilyen."

Te csak hülyéskedsz.

2017.07.05. 18:39:17

@neoteny:
fogd már fel, hogy a samsung szabad piaci viszonyok között nem azt mondja, hogy gyártsátok ti távkapcsolót és mobiltöltőt ők pedig tévét és telefont. és ezeket a komparatív előnyök és a lehetőségköltségek elmélete alapján jól elcseréljük. hanem azt, hogy gyártsatok samsung távkapcsolót és samsung mobiltöltőt. és legyetek samsung alkalmazottak. lenyomja a fejletlenebb országokat. abból nem lesz felzárkózás.

itt vannak a jászfényszarui ingatlanárak.
www.ingatlannet.hu/statisztika/J%C3%A1szf%C3%A9nyszaru
nem úgy tűnik, mintha oda akarna költözni és dolgozni a samsung gyárba. és ott nincs jelen az ingatlan buborék. a termelésben totális versenyt hirdetnek ezért senki se akar egy üzemben dolgozni. budapestre akar mindenki beköltözni, hogy jogvédő legyen, vagy hr/pr munkatárs. és magyarázzák, hogy ők a versenyképesek. egy doboz gyufát állítsanak már elő.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.05. 18:51:44

@444:

"hanem azt, hogy gyártsatok samsung távkapcsolót és samsung mobiltöltőt."

Ami bizonyítéka annak, hogy a magyar gazdaság nem versenyképtelen: ha az lenne, akkor a Samsung magának gyártaná a távkapcsolót és mobiltöltőt.

"és legyetek samsung alkalmazottak."

És ezzel mi a gond? Nem az a vágyad, hogy legyen minél több magyarnak munkája?

"lenyomja a fejletlenebb országokat."

Azzal nyomja le, hogy gyártást telepít a fejletlenebb országba? Nem azzal nyomná le, ha maga gyártaná azokat a termékeket is, amelyek gyártását a fejletlenebb országba telepíti?

Ez a lenyomja duma ostoba vulgármarxizmus.

"a termelésben totális versenyt hirdetnek ezért senki se akar egy üzemben dolgozni."

Nem akarnak egy üzemben dolgozni, de sír a szájuk, hogy tyúkszaros mackónadrágban járnak?

"budapestre akar mindenki beköltözni, hogy jogvédő legyen, vagy hr/pr munkatárs."

Hát tegyék azt -- ha képesek rá.

2017.07.05. 18:57:26

@room_101:
közalkalmazotti nővér és tanár a költségvetés szempontjából csak viszi a pénzt, mert ezek a szolgáltatások névlegesen legyalábbis "ingyenesek". ezek nem alapozhatók hitelre.

a sörgyár viszont igen. matolcsy generált egy rakás pénzt az unokatestvérének. aki megvette a sörgyárat. és az esetleg képes lesz visszatermelni azt a pénzt. és így övé lesz a sörgyár és a haszon. nem a legjobb sörfőzőjé lesz a sörgyár, hanem aki elég sok hitelt kap. a heinekken igazgatótanácsában se sörfőző mesterek ülnek. hanem a kormányokhoz közel álló "üzletemberek". vannak. legfeljebb néhány cég van, aminek szakmai befektetők és eredeti tőkefelhalmozók a tulajdonosai. legjobb esetben családi tulajdon megmaradt. ole bácsi gyártotta a legót. és az unokák próbálnak belőle hasznot húzni. de itt is ugye azért nagyrészt nagybefektetők vannak, akik óriás összegű hiteleket generálnak, aminek meg kellene térülniük. ezen alapul a kapitalizmus. generálnak egy adóssághalmot. és az majd megtérül.

de ezzel a közkórház és az iskola nem tud versenyezni. mert annak szabad piaci árbevétele. annak is generálhatsz hitelt. de az nagy valószínűséggel nem fogja visszafizetni. ekkor jön az, hogy ezeket is fel kell számolni. nem lesz állam. hanem a tőkepiaci szereplők átveszi a világ irányítását. és nekik nem 10x annyi állampapírjuk van, mint amennyi adóssága 1 magyarnak, hanem valamivel több.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.05. 19:19:51

@444:

"de ezzel a közkórház és az iskola nem tud versenyezni. mert annak [nincs] szabad piaci árbevétele."

Mert az állam "ingyenesen" "adja" ezeket a szolgáltatásokat. Amiből semmi sem igaz (sem nem ingyenes, sem nem adott), de amíg az államalkotó népek ilyen államot alkotnak maguknak, ez van.

2017.07.05. 19:24:26

Úgy látszik, a publicisták szeretnek blogbejegyzéseket és kommenteket olvasgatni, majd az újdonsült információkat a saját ideológiájukhoz igazítani:

mno.hu/velemeny/uton-az-egysegesebb-es-kisebb-eu-fele-2406477

2017.07.05. 19:34:11

@Nuntiulus Noster: Szerintem lényeges leszögezni, hogy:

1. Minden sikeres baloldali párt csak egy sikeresen modernizálódott kapitalista társadalomban tud érzékelhető eredményeket elérni.

2. A jóléti államokat sehol sem sámánok idézték elő (még a 100 éven át regnáló svéd szociáldemokrata kormányok* sem a semmire alapozták azt, ellentétben az újbalosok egyre hangosabb véleményével szemben: www.amazon.com/Debunking-Utopia-Exposing-Nordic-Socialism/dp/1944229396).

Valószínűleg terjedni fog a skandináv modell, de biztos, hogy nem a pannon puma

3. Az, hogy a gazdasági liberalizmushoz posztmodern értékrend kötődik ("neoliberalizmus"), az Nyugaton nem olyan régi fejlemény, mint azt a szerző beállítja: ezek a '90-es évek során jöttek csak létre. A thatcherizmushoz/reagenizmushoz (ezeket hívnám neokonzervatívnak) kötődött egyfajta kulturális konzervativizmus.

2017.07.05. 19:40:16

@Nuntiulus Noster:

*Valószínűleg terjedni fog a skandináv modell, de biztos, hogy nem a "pannon puma" fogja beindítani.

**Bár azért a Hansson-, Erlander-, Palme-kormányok sem ugyanabban a "miliőben" kormányoztak (sőt, elég "érdekes" viszonyt ápoltak a Német Birodalommal annak utolsó évtizedeiben, nem beszélve a '70-es évek végéig érvényben levő eugenikus törvényekkel). A '68-as vonalt leginkább Palme vezette be a svéd társadalomba.

anyadpicsaja2 2017.07.06. 11:54:50

@Khonsu: Hagyjuk már ezt a néphabitust, van amikor van véres lincselés és van amikor nincs. De abban talán egyetérthetünk, hogy a véres forradalom, vagy akármilyen forradalom nyálfolyatós igenlése nem konzervatív elem.

Khonsu 2017.07.08. 21:12:28

@anyadpicsaja2:

Tőlem aztán mindenki attól retteg, amitől csak akar.

Khonsu 2017.07.08. 22:52:54

@anyadpicsaja2:

Egyébként a konzervatív részre rátérve HaFr nem akar forradalmat, én pedig nem vagyok konzervatív, csak itt ragadtam a blogon, mert ezt a csapatot tartom jelenleg a legértelmesebbnek a magyar politikai felhozatalból.

Mellesleg én sem akarok forradalmat, mert az általában átmenetileg rombolással jár, az pedig a legkevésbé sem hiányzik az országnak, ha azonban mégis ilyen irányt vennének a dolgok, akkor a jelen út kilátástalanságára és a jövőre való tekintettel nem állnék az útjába, bár nem is bátorítanék rá senkit sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.07.08. 23:13:56

@Khonsu:

A forradalom emlegetése mindig apám szólására emlékeztet: "onnét lehet tudni, hogy a forradalomnak vége van, hogy elkezdik begyűjteni a fegyvereket".
süti beállítások módosítása