1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.10.29. 08:04 HaFr

A demokratikus gondolkodás csapdájában

Képtalálat a következőre: „Jobbik”
Nem állítom, hogy egyszerű elfogadni azt, hogy a Jobbik szalonképes és főleg releváns politikai erő Magyarországon (két értelemben is: támogatóinak számát és a politikai napirendre gyakorolt hatását illetően), de könnyíthet ezen a felismerésen, hogy a Jobbik szavazóbázisa döntően nem szélsőjobboldali, ill. ez a magyar politikai valóság/kultúra. Mivel nem a nyugati típusú demokrácia a legfőbb politikai érték Magyarországon, ettől kezdve a pártrendszert is másképp kell értékelni, ami nem engedmény a szélsőjobbnak, hanem a kontextusba való (értelemszerűen nem büszke) beletörődés.
A liberális értelmiségi gondolkodás nagyrészt akontextuális a mai Magyarországon, az alapvető üzenetei (jogállam, szociális piacgazdaság, államelvű szolidaritás, a pluralizmus iránti tolerancia) a társadalom tört részében találnak szimpátiára, ami önmagában -- nem beszélve most e pártok és szereplők jelentős hitelességi deficitjéről -- elég ahhoz, hogy tetemes versenyhátrányból induljon egy olyan politikai kultúrában, amely a Fidesz-Jobbik hatására jó időre levetette a politikai korrektség jármát. A balos ellenzék hasonló alapállásánál sokkal nagyobb vonzereje van az amorf antiorbánizmusnak. Ezért aki azt hiszi, hogy e puszta "negativitásnál" magasabb elveket találhat magának a "demokratikus ellenzék", az nagyot téved. Ebben az értelemben a Kossuth téri fütyülés többre vezethet, mint a Blaha lejárt lemezei. 
A "demokratikus gondolkodás" valójában az ellenzék önmagának állított csapdája, és végre fel kellene ismerniük, hogy a nemzeti modernizáció újfajta, produktív nacionalizmusával sokkal többre juthatnának. A probléma ezzel persze megint az, hogy a Blaha pódiumán állók soha (vö. "ebben a büdös életben"), nem fogják tudni magukat ebben a narratívában eladni. Ki kellene már mondani valakinek, aki számít ezen az oldalon, hogy a magyar balos ellenzék ebben a szervezeti és személyi összetételben soha nem fogja leváltani Orbánt, és minden egyes nap, amit a hivatalos ellenzék pozíciójában töltenek újabbal nyújtja el ennek a nemzetnek a szenvedéseit. Érvet még sosem hallottam ezzel szemben, persze szenvedélyt -- megveszekedett reménykedőktől -- annál többet. Ennyi. A Jobbik nélkül a mai felállásban nem lesz kormányváltás. Itt csak nagyon rossz vagy még rosszabb választások lehetségesek már -- amivel nem állítom, hogy a balos-Jobbik koalíció reális esély lenne ma, és azt se latolgatom, hogy ez mennyire lenne rossz választás. Mégis, akik -- reálisan -- hosszú időre terveznek, azoknak a legjobb lesz megvárni, amíg teljesen kicserélődnek a szereplők az ellenzékben, vagy -- ami ki tudja, mit jelent -- külső hatásokra gyökeres fordulatot vesz Magyarország sorsa. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7211913115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.10.31. 10:54:40

@neoteny:
janiczak dávid ezzel a filmmel kampányolva ózdon 64,5%-ot ért el. úgy, hogy az mszp/dk 3,25%-ot kapott.
www.youtube.com/watch?v=Fg5pyEjfsng
vona egy ilyen győzelemre pályázik. megnyeri magának a mérsékelt andikát a "szupertestével". és még irmuskát is. csak persze elvesztheti zolika szavazatát. vagy sanyiét. ők a nemzeti radikalizmust várják tőle. egy jobbik-lmp koalíciót éppenséggel a ceta is összehozhat. a kirúgott vagy a mellőzött fideszeseket (ángyán, mellár, chikán, pokorni) viszaveszik. és akár navracsics is legitimálhatja őket brüsszelben. és ezt összefogást támogathatja simicska médiabirodalma. ez komolyan meggyengítheti orbán közvetlen környezetében lévők erejét. és az mszp-dk-párbeszéd-moma kapcsolt listája örülhet ha megugorja a parlamenti bejutáshoz szükséges 15%-ot. ha vona van olyan ostoba, hogy a gyurcsány-karácsony-bokros trióval összeáll, akkor orbán magabiztosan kétharmadot szerez.

egy széteső európában egyik sem tudna kormányozni. és ez esetben a kérdés, hogy magyarország kinek a prédájává válik: a németek, az oroszok és a kínaiak jöhetnek szóba.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.31. 11:01:43

@unionista᠋:

Azt értem, hogy Janiczak fejte meg a teheneket, csomagolta be a sajtot és kalapálta helyre a manufakturális kütyüt -- de a gyereket is ő csinálta? Vagy a más teljesítményével büszkélkedett?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.31. 11:16:34

@unionista᠋:

"elvesztheti [...] összehozhat [...] legitimálhatja [...] támogathatja [...] meggyengítheti"

Az is lehet, hogy Orbán Viktor és Vona Gábor kézenfogva leugranak a tízemeletes ház lapostetejéről, és egy hirtelen széllökés visszarepíti őket oda. Bizonyítsd be, hogy nem lehet.

2016.10.31. 11:48:28

@neoteny:
a jobbik szexbotrányait látva lehet, hogy abba is besegítettek. vona ezeket az önkormányzati győzelmeket akarja megsokszorozni. de az úgy nem megy, hogy janiczák dávidot kinevezi gazdasági kabinet élére. toroczkait védelmi miniszternek. ha a fideszből kirúgott, mellőzött valamint az lmp jobboldalából szakértő kormányt verbuvál (erre használja a cukiság kampányt), a háttérben megígéri a belügyi tárcát a miniszterelnökség alá rendelve a haverjainak önkormányzati pozíciókat osztogat, akkor a politika szokásos kétarcúságával a mérsékeltek és a radikálisok igényeit egyszerre elégi ki.

Ivan Gyenyiszovics két napja 2016.10.31. 11:58:14

@neoteny: milyen linket keresel legkedvesebb vancouveri menekült neotenyünk, nem elég link vagy itt Te magad? :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.31. 12:07:31

@unionista᠋:

A Jobbiknak vannak szexbotrányai? Ezekről nem hallottam; hogy van az, hogy a hvg.hu meg a zsindex nem írja meg őket?

Szerintem a Fideszből kirúgott, mellőzött arcokból nem lehet ütős csapatot szervezni: épp' azok a tulajdonságaik, amik miatt kirúgták őket meg mellőzhetőekké váltak teszik őket alkalmatlanná. Ők már bizonyították, hogy lúzerek; márpedig kevés Churchill formátumú politikus létezik, aki a hatalomból egy évtizednyi kiesés után is képes visszatérni.

Vonában megvan az ambíció a hatalomra törésre; hogy megvannak-e a készségei is rá, majd kiderül. Nem fogadnék nagy pénzekben arra, hogy ő lesz belátható időn belül miniszterelnök, nem is gondolom azt, hogy egy aktuálpolitikai orákulum lennék.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.31. 12:13:52

@Ivan Gyenyiszovics két napja:

A @neoteny linket, ami arra a hozzászólásomra mutatott volna, amire "válaszként" írtad az abortuszos bugyogásaidat. Amikkel ugye beégtél, különösen azzal, hogy a szuperliberális fertőben tapicskáló Kanadában is akkora csökkenés volt az abortuszok számában, mint a tejjel-mézzel folyóban, a nemzet vezetőjének család- és gyerektámogató rezsimje alatt ... ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.31. 12:23:11

@Ivan Gyenyiszovics két napja:

Ezt írtam: "akkora csökkenés volt az abortuszok számában".

Helyesen: akkora csökkenés volt abortuszok számának arányában -- hiszen számokat nem közölt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

2016.10.31. 21:23:44

Nem Orbán, inkább a rendszer leváltása a cél... a rendszer nem függ Orbántól, Orbán nélkül is működni fog, pl. ha Vona pótolja. Ebben a rendszerben csupán kvázi ellenzék létezik. A társadalmi válság felszámolása nem biztos hogy Orbán megbuktatásán keresztül érhető el.

tamas11 2016.11.01. 07:56:23

@feher.b:
Úgy hittem, a PKP álláspontja hogy nem használja ilyen ortodox módon a baloldal kfejezést és fogalmat. (Béndek ebben iránymutató, sőt forradalmi volt).
Ebben az esetben te vagy nem vagy PKP, vagy pedig, ROSSZUL képviseled azt.
Utóbbi eset áll fenn. Emiatt (Máriától eltérően) én nem fogok elbúcsúzni Béndek publicisztikai munkásságától, amiben te csupán egy rosszulsikerült hozzászóló maradsz.
A pártelnök pedig, tudtommal Nagy Tamás. Remélhető, hogy megszólal, vagy uram bocsá, rendbetesz téged.

abdul hackeem 2016.11.01. 17:39:31

@Matt Daemon: Hú bazzz. AK van-e? :-)
Csatlakoznék ecsém!
(vigyázzá, mingyá lekapcsónak)

abdul hackeem 2016.11.01. 17:43:51

Na, a poszthoz: ha a külső hatáson aztat értjük, hogy a pénzcsapot elzárják, akkor azok, akik azonn függenek, mit fognak-e reagálni?
v.ö. simicska és tsai.
nem beszélve a szédített tsadalmi rétegekkel...
ha ha ha

Khonsu 2016.11.01. 19:16:54

@abdul hackeem:

A pénzcsapok elzárása, majd kaotikus átmenet során a regnáló (mind NER szövetséges mind ellenfél) politikai elitek bukása, később a pénzcsapok újbóli megnyitása, de már célzottan, csak a szövetségesek részére, taktikai jelleggel. Egy kis nagyhatalmi csörte, birodalmak formálódása. Ha még ekkor meg lesz a NER, akkor erődemonstráció, majd beavatkozás az eltávolításuk céljából.

Szerintem valahogy így jönnek majd sorban a "külső hatások". Azt eltalálta Viktor, hogy kemény időszak jön, de abban nagyot tévedett, hogy ennek során ő a "szerszám" melyik végén fog helyet foglalni.

abdul hackeem 2016.11.01. 19:51:40

@Khonsu: Az lehet.
De a rájuk szavazók is tévedtek. Meg fogjuk látni.
A poszternek valami igazsága van (sok).
Ha még valaki emlékszik az osztrák eseményekre...
Csak a sógorok gyorsan és jól jöttek ki belőle.
Mi meg még lógunk a szerszámon egy kicsit.

2016.11.02. 14:02:07

@Khonsu:
én meg a mai adótörvényekkel kapcsolatos hírek hallatán úgy látom, h lassan elérkezünk janibá' 2.0-hoz, amikor janibá' 2.0= orbánviktor, külső beavatkozás és megfelelő erővel rendelkező belső gazdasági dogmatikus gárda híján - ezeknek már egy vasárnapi boltbezáráshoz sincs elegendő erejük, egyéb gazdasággal kapcsolatos elképzelésük meg nincs is - sikeres lépéseket tesz a teljes közvélemény kivásárlásával egy új, örökké tartó boldog békeidők végtelenbe tartó útjára bocsátásához(hacsak valami globális pénzügyi háttérhatalmi ármány megint nem kényszerít ki egy eladósodást, mint janibá' 1.0-ban). aki ezek után rá valami rosszat mer mondani, az meg sem érdemli, hogy szavazhasson. vagyis elérhetjük, hogy a hon politikáját, decens polgári társadalmakhoz méltóan, már ténylegesen csak az arra valóban érdemesek határozhassák meg, amint azt, ha jól emlékszem tölgyessy p. joggal reklamálta.

Khonsu 2016.11.02. 14:55:23

@Bánegressy:

Ezek már lassan a monarchiát építik újjá, csak akkor legalább hoznák vissza a Habsburgokat is. Ők legalább valamicskét értettek a kormányzáshoz.

2016.11.02. 20:32:02

@Khonsu:
én már a fülkeforradalom után megmondtam, h ez a veritas intézete valszínűleg házi feladatul kapja a családfájában valamely nagy európai dinasztiával való rokonság kinyomozását. lehet, h ez a feladat egy kissé túl nagy falat egy ilyen kis költségvetésű intézetnek, de van az a pénz és lehet egy olyan dinasztia, amely végül sikert eredményezhet. nem biztos, h a Habsburg lesz a nyerő a végén. errefelé (Balkán) még nem elég népszerűek, de érdemes dolgozni rajta

zipe moha 2016.11.03. 10:05:56

..igen, a demokratikus gondolkodás csapdába ejtette a tömegeket...de nem az " eliteket"!..ma már vannak eszenciális gondolatok azzal kapcsolatban , hogy beazonosításra kerüljön, hogy mi is történt...s ne kelljen a libacombért képességei árulására szakosodott magas értelmiség manipulációit befogadni..íme egy Gondolat..:

"Az emberiség még önállóan gondolkodni képes része kétségbeesésében az elitek bukásáról beszél, nem teljesen alaptalanul. Azonban ez csak a felszín, mivel az elit nem szuverén, ráadásul elit mivolta is több sebből vérzik.

Hosszú, de nem túl összetett út vezetett idáig. Csaknem ötven év. Európai szemmel e fél évszázadnyi idő első felében a hatvannyolcas (emlékezzünk: ekkor vonulnak be a Varsói Szerződés csapatai Csehszlovákiába, nálunk pedig elkezdődik az új gazdasági mechanizmus) párizsi diáklázadások vezetői és szellemi harcostársai európai kulcspozíciókba kerülnek. A kilencvenes évek második felétől pedig, a globalizáció totálissá válásával, azaz a világcégek, ezen belül is elsősorban a pénzügyi világ politikai hatalmának kiépülésével párhuzamosan a hagyományos bal- és jobboldal, pontosabban a balközép és a jobbközép letéteményesei önkéntesen (önkényesen!!!), új tartalommal töltötték fel magukat."

"A mai európai baloldal (cultural left) már rég nem munkavállaló-centrikus, nem a jövedelemelosztás igazságtalanságaival foglalkozik. Vitatja viszont a nemzetállamok létjogosultságát, intenzíven foglalkozik a genderelmélettel és -gyakorlattal, különös tekintettel a melegek jogaira. Alapvetéseit kritikán felül állónak tekinti, támadja az ellene fellépő véleményeket.
A mai európai jobboldal (corporate right) finanszírozásában – ez persze a másik oldalra is igaz – egyre nagyobb mértékben vesz részt a nagytőke a maga kozmopolita értékrendjével. Így e pártok értékrendjei is megszűnnek .."

"Mindkét oldal ( már nem oldal, csak hatalmi konkurens falkák..)következetesen, és határozottan ellenséges minden, tőlük elütő véleménnyel szemben, az általuk definiált politikai korrektség jegyében..."

"A baj csak az, hogy nézeteik gyökeres változásáról a pártok elfelejtették értesíteni szavazóikat, ezért közöttük látványos elszakadás kezdődött, és e folyamatnak még koránt sincs vége.
A szavazó, az átlagember, a médiák által – saját hibájából is – kiszolgáltatott és a hosszú időn át folyamatosan szedált egyén erősen elbizonytalanodik..."

"Korunk világvezetőinek önkéntes vagy felkent szószólói tendenciájukban egyre alacsonyabb színvonalat képviselnek külföldön és idehaza egyaránt. Ez mindenesetre reménykeltő. Bizonyosra vehető, hogy egy érdemi letisztulás után a politikai paletta sokszínűsége színvonalban és morálisan is helyreáll. Ettől még sokunk szörnyülködése és türelmetlensége a mai állapotok láttán több mint indokolt..."

mindez a magyar időkben...persze a szerző egyetemi tanár, megír néhány körítést is...biztos , ami biztos ..ugye...de a mondandója lényege ez..már megint a sorok közül kell olvasni ebben a demokratikusan csapdába esett világkorszakban is...:)

Khonsu 2016.11.03. 13:17:24

@zipe moha:

"Bizonyosra vehető, hogy egy érdemi letisztulás után a politikai paletta sokszínűsége színvonalban és morálisan is helyreáll."

Na ez az ami nem fog bekövetkezni, a romlás megállíthatatlanul folytatódni fog politikai téren.

Miközben:

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2016/11/03/digitalis_paradigmavaltas_a_bankrendszerben/

És ez csak egy lépés az úton. Szolgáltatásként testet öltő ideológiák szövete reformálja meg a világot (épp a szemünk előtt, már egy ideje), miközben a hagyományos politikai elitek szépen elsüllyednek. Ezen új világ szövete hamarosan olyan sűrűvé válik és ereje akkorára növekszik, hogy a politikai eliteknek többé nem lesz hatalmuk fölötte.

zipe moha 2016.11.03. 13:36:54

@Khonsu: ...ez magyarul annyit jelent, hogy a gazdasági monopol elitek..kicsavarják a társadalmi képviseletet, a tömeg képviseletét saját kezéből..már kicsavarták...a politika látszat-képviselő..saját-és monopol érdekeket közvetít...ám a monopol -csoportoknak érdekük marad a továbbiakban is, hogy maguk elé tartsanak "társdalmi eliteket"...a nem szuverén politikára ( tömeg -és közcsalásra) vállalkozók és magas értelmiségieket a digi...akarom mondani az ideológizálásra, a közbeszéd ( közgondolkodás) további manipulációs kézben tartására...az ember végül is nem túl bonyolult

Khonsu 2016.11.03. 14:16:34

@zipe moha:

Amint azt a fentebb általad idézett irományból láthatod, ezek az elitek már rég nem a "társadalmat" vagy a "tömeget" képviselik, így azok kezéből nincs mit kicsavarni.

Ellenben, ha a politikai elitekben ezen tömegek teljesen elveszítik bizalmukat, könnyedén szövetségesre találhatnak az új gazdasági elitben a régi elitek ellen. Különös tekintettel arra, hogy ezek képviselői nemrégiben, vagy épp mostanában emelkedtek/emelkednek ki a tömegből, vagyis "közülünk valók" és a szolgáltatásaikon nőnek fel a "tömeg" új generációi, nekik mondhatni már ez az életük, amiért hajlandóak harcolni is, ha kell (ez alapvető kódolt ösztön). Ezt a kötődést és egymásra utaltságot erősítik a megosztáson alapuló és egyéb olyan szolgáltatások, ahol a szolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő, termelő és fogyasztó, vállalat és társadalom nem válik el egyértelműen egymástól, nem egyértelműek sem a határok, sem a szerepek ("közösségi kapitalizmus").

Szóval, amint ez a frigy létrejön, a hagyományos politikai eliteknek vége, velük együtt pedig a hagyományos képviseleti demokráciának és magának az államhatalomnak is.

Megvalósul az anarchia, mégpedig annak egy jól kiegyensúlyozott, stabil változata.

Ennek létrehozásában gyakorlatilag mindenki szövetséges, aki a jelenlegi "nyugati" eliteket gyengíti (akkor is, ha egyáltalán nem ezzel a céllal teszi), arra azonban vigyázzanak az érintettek, hogy nehogy túltolják, mert az elitek idő előtti összeomlása túl nagy port verne fel és nagyon eldurvíthatja a normális esetben amúgy teljesen békés átmenet folyamatát.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.03. 14:36:22

@Khonsu:

"a hagyományos politikai elitek szépen elsüllyednek"

Tegyük fel, hogy széles körben elterjed egy digitális kriptopénz, mint pl. a BitCoin: úgy működik, mint készpénz, vagyis nem lehet tudni, hogy ki eszközöl vele fizetést, csak azt, hogy érvényes pénz. Az eléggé alapvetően változtatná meg a világot -- de a rendőr attól még börtönbe zárhat (és ott tarthat, amíg át nem utalod a BitCoinjaidat egy állami digitális pénztárcába), kilakoltathat, elveheti az autódat stb.

A pénz "felszabadítása" (decentralizálása) egy igen fontos cél -- de nem megoldás minden társadalmi problémára.

Khonsu 2016.11.03. 14:39:36

@Khonsu:

Ezzel és a korábbiakkal úgy érzem le is írtam mindent a témával kapcsolatban amit "publikusnak" szántam. Útmutatásnak, felkészítésnek ennyi elég (ha valakit érdekelt egyáltalán a sok hülyeségem). :)

Khonsu 2016.11.03. 14:40:58

@neoteny:

Idézném magamat:

"És ez csak egy lépés az úton."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.03. 15:10:49

@Khonsu:

Az érdekes kérdés az: mik a következő lépések az úton?

Közben ezt írtad:

"a szolgáltatásaikon nőnek fel a "tömeg" új generációi, nekik mondhatni már ez az életük, amiért hajlandóak harcolni is, ha kell (ez alapvető kódolt ösztön)."

Étienne de La Boétie már vagy négy és fél évszázaddal ezelőtt feltette a kérdést: miért engedelmeskednek az emberek az ura(lkodó)iknak? Még csak harcra sem lenne szükség -- elég az, ha a (kritikus méretű) tömeg nem hajlandó kooperálni az uralkodóval (és annak támogatóival). De a gyakorlat azt mutatja, hogy az emberek túlnyomó része mégis csak aláveti magát a(z állam)hatalomnak. Ezen a "szokáson" nem lesz könnyű túllépni.

Khonsu 2016.11.03. 15:46:29

@neoteny:

Valóban nem könnyű ezen túllépni, kell is hozzá egy kettős (gazdasági+társadalmi) generációváltás.

A kulcs, hogy az emberek eléggé kiábránduljanak a régi politikai elitből és ezzel párhuzamosan növekedjen bizalmuk leendő új szövetségeseikben.

Ha pl. huzamosabb ideig azt látják, hogy az egyik csak generálja a problémákat míg a másik megoldja, hogy az egyik hátat fordít nekik, míg a másikkal gyakorlatilag együtt élnek, az idővel megteszi a hatását.

"Az érdekes kérdés az: mik a következő lépések az úton?"

Keresni egy problémát, megoldani és szolgáltatásként eljuttatni a megoldást a tömegekhez, majd keresni egy másikat, megoldani és...

Ez a dolog organikusan épül, nem egy csettintésre, terv szerint. Nincs sem egyértelmű kezdete sem vége, és a lépések sorrendje és mibenléte sem látható előre, míg azok ténylegesen meg nem történtek.

Ez egy "rekonfiguráció", a rendszer újrarendezi önmagát.

Nem leírható, hogy pontosan mi is történik.

Úgy mellékesen pedig (szerintem) ez a folyamat lesz a következő néhány évtized legnagyobb üzlete, tehát a motivációért sem kell messzire menni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.03. 16:24:13

@Khonsu:

"Ha pl. huzamosabb ideig azt látják, hogy az egyik csak generálja a problémákat míg a másik megoldja, hogy az egyik hátat fordít nekik, míg a másikkal gyakorlatilag együtt élnek, az idővel megteszi a hatását."

Csak épp' a politikai elitek állandóan azt a propagandát tolják, hogy ők oldják meg az emberek problémáit (mo-i példa: "rezsicsökkentés"). És ezzel a propagandával meglehetősen sikeresek is.

"Ez a dolog organikusan épül, nem egy csettintésre, terv szerint. Nincs sem egyértelmű kezdete sem vége, és a lépések sorrendje és mibenléte sem látható előre, míg azok ténylegesen meg nem történtek."

Ezzel egyetértek, és hivatalosan visszavonom a kérdésemet arra vonatkozóan, hogy mik a következő lépések az úton: ez egy alapvetően hibás kérdés volt a részemről. :)

Khonsu 2016.11.03. 16:45:19

@neoteny:

"Csak épp' a politikai elitek állandóan azt a propagandát tolják, hogy ők oldják meg az emberek problémáit (mo-i példa: "rezsicsökkentés"). És ezzel a propagandával meglehetősen sikeresek is."

Az emberek pedig nem hülyék. Látható a növekvő kiábrándulás a politikai elitekből, miközben a fiatalabb korosztályokhoz már el sem jutnak azok üzenetei. Vagy azért, mert már annyira más a gondolkodásmódjuk, hogy nem érdekli őket, nem az ők világuk, meg se hallják, vagy mert ténylegesen el sem jutnak hozzájuk a politikai üzenetek, mert az új generációkat nem érik el a hatalom hagyományos csatornáin keresztül. Pl. mert nem használják a hagyományos médiát. Az újak pedig az új gazdasági elit kezében vannak, így ott már ők szabják a játékszabályokat (és a híreket).

Khonsu 2016.11.03. 16:49:54

@Khonsu:

Még annyi, hogy Magyarország más világ, ebben az esetben a fejlett "nyugatról" van szó, Mo. legfeljebb a második körben kerülhet ebbe bele. Van még addig 10-20 "boldog" évünk az autokráciában.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.03. 16:57:01

@Khonsu:

"ebben az esetben a fejlett "nyugatról" van szó"

Az USA-ban a fiatalok nagy része azon van fennakadva, hogy elnyomják őket a hatalmas diákhitelekkel: azt akarják, hogy fizesse ki helyettük az állam (legalább is azt a részét, amit államilag garantált hitelekként vettek fel). Clinton egyik ígérete az, hogy "ingyenessé" teszi a felsőoktatás első 4 évét (ti. a főiskolákon/egyetemeken elérhető bachelor fokozatot).

Khonsu 2016.11.03. 17:06:30

@neoteny:

Íme egy megoldandó probléma. Vajon meddig is lesz még szükség intézményesített oktatásra? Kik fogják igénybe venni a megszerzett tudást? Megéri-e esetleg nekik maguknak megadni azt? Vajon előnyben lesz-e az, aki pont azt tudja amit kell, egy általános alaptudássál az egyetemről kilépővel szemben?

zipe moha 2016.11.03. 17:08:37

@Khonsu: ...azzal egyetértek,hogy mára már lehet tudni, hogy mi történt..és ennek az ismeretnek a birtokában a továbbra is közcsalni akaró értelmiségiek ( nem a rejtőzködő elit maga, hanem az előretolt, használt részei..) másodperc tört része alatt lepleződnek le...s hogy mi lesz ebből??...veled ellentétben, nem várok korszakváltást...csak a szokásos ...ami mindig...

zipe moha 2016.11.03. 17:14:21

@Khonsu: ..semmi magasztos, semmi eszményi, semmi ideális....aljas, mocskos,undorító és pusztító..mint mindig

Khonsu 2016.11.03. 17:16:38

@Khonsu:

Mellesleg hiába ígérik le a csillagokat is az égről, a 2 elnökjelölt népszerűtlenségi csúcsokat döntöget, leginkább épp a fiatalok körében. Két ilyen pocsék jelölt még nem volt.

A régi elitre nézve pedig bármelyik is nyerne, katasztrófa.

Továbbá érdekes részlet, hogy arrafelé nem díjazzák annyira a populizmust sem, mint itt a végeken. Európai szemmel nézve Bernie Sanders lett volna az ideális jelölt, skandináv típusú szociális rendszert akart csinálni az USA-ban. Gondolná az ember, hogy ez garantált győzelem, mert milyen jó lenne nekik.

Az amerikaiaknak kellett, mert szerintük "kommunizmust" akart...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.03. 17:21:57

@Khonsu:

A 4 éves felsőoktatás a diákok egy nem elhanyagolható méretű része számára a közel folyamatos bulizásra ad lehetőséget -- amit a munka közbeni tanulás esetén nehezen tudnának megvalósítani. Az ambícióval rendelkező fiatalok vevők lehetnek a felsőoktatás elhagyására:

Michael Dell, Dell founder, dropped out at 19
Steve Jobs, Apple founder, dropped out at 19
Julian Assange, Wikileaks founder, dropped out at 19
Bill Gates, Microsoft founder, dropped out at 20
Evan Williams, Twitter co-founder, dropped out at 20
Mark Zuckerberg, Facebook founder, dropped out at 20
Larry Ellison, Oracle founder, dropped out at 20
Jan Koum, WhatsApp founder, dropped out at 21
Travis Kalanick, Uber founder, dropped out at 21
John Mackey, Whole Foods founder, dropped out at 22

de ők közel sem az átlagot képviselik. Persze biztosan volt és van sok más fiatal, aki otthagyja a felsőoktatást (vagy bele sem kezd) és azzal együtt "jóravaló" lesz -- de sokan úgy gondolják, hogy "joguk" van a 4 év lazuláshoz, és hajlandók arra szavazni aki biztosítja számukra ezt a "jogukat".

Khonsu 2016.11.03. 17:27:00

@zipe moha:

A korszakváltás már elkezdődött, nem kell arra várni, itt van.

Mit értesz "szokásos" alatt?

"..semmi magasztos, semmi eszményi, semmi ideális....aljas, mocskos,undorító és pusztító..mint mindig "

Ezt, vagy ez másra ment?

Khonsu 2016.11.03. 17:33:32

@neoteny:

Mint írtam, megoldandó probléma. Nem tudni, hogy elhagyással/nem elhagyással, hogy külső, kiváltó szolgáltatással, vagy épp a képzési rendszerbe beépülővel, vagy mindkettővel, vagy egyikkel sem.

Ha tudnám, akkor már szervezném a csapatot az ezt megoldó startuphoz, ami aztán nem kevés pénzt hozna nekünk.

Lesz aki rájön a hogyanra, és megteszi ezt? Lesz.

Khonsu 2016.11.03. 17:47:55

@Khonsu:

Egyébként ebben a konkrét esetben a probléma gyökerét a borzasztóan magas tandíjak jelentik, ez megkönnyíti a "célzást". A következő lépésben jöhetnek a "miértek" és a "hogyanok".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.03. 20:29:22

@Khonsu:

Onnét indultunk, hogy te ezt írtad:

"Az emberek pedig nem hülyék. Látható a növekvő kiábrándulás a politikai elitekből, miközben a fiatalabb korosztályokhoz már el sem jutnak azok üzenetei."

Erre hoztam példaként az USA fiataljainak egy részét, akik igencsak fogékonyak a politikai elitnek a felsőoktatási költségek enyhítését célzó ígéreteire.

Khonsu 2016.11.03. 23:10:44

@neoteny:

Ezt mondjuk Sanders-től vette át, aki eléggé népszerű volt a fiatalok körében viszonylagos "fiatalos" rendszerellenességével és reformerségével. Ezért is nyúlt tőle Clinton, mert az ő saját programjára (mint régi elit) rá se bagóztak a fiatalok. (értsd úgy: Y és Z generáció, kiegészítve az X generáció mondjuk úgy "netpolgár" részével)

Kivételek mindig lehetnek, de ez még nem jelenti azt, hogy az üzenetek többsége átmenne. Mert akármennyire is fogékonyak 1-2 üzenetre, valahogy még mindig a bányászbéka alatt leledzik Clinton népszerűsége a fiatalok körében, és gyanítom, sokan nem az ígéretei miatt szavaznak rá, hanem csak azért, mert nem Trump-nak hívják.

A másik táborban ilyen "kivétel" a korrupcióellenesség, onnan az ment át, ettől függetlenül Trump sem ostromol népszerűségi csúcsokat.

Vagyis egy-két kilengés még nem változat meg egy trendet.

Tehát egyetértek abban, hogy semmi sem teljesen fekete vagy fehér (túl egyszerű lenne), de azért az általában megállapítható, hogy az adott árnyalat melyikhez áll közelebb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.03. 23:51:10

@Khonsu:

OK. Akkor már csak azt hozom fel, hogy az amerikai szövetségi kormányzat napi 10 milliárd dollárt költ el. Ettől nehezen függetleníti magát bárki.

Khonsu 2016.11.04. 00:16:46

@neoteny:

"az amerikai szövetségi kormányzat napi 10 milliárd dollárt költ el"

...a beszedett adókból. Ha ugyanezt az összeget az állam közbeiktatása nélkül, a rendszerbe természetes módon illeszkedő entitások hatékonyabban használják fel, osztják újra mint a szövetségi kormány, akkor miért ne akarnák tőle függetleníteni magukat?

Megtaláltad az egyik olyan sarkalatos pontot, melyben az új gazdasági elit és a társadalom könnyedén egymásra találhat, mivel érdekazonosságuk egyértelműen fennáll.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.04. 02:02:29

@Khonsu:

"az új gazdasági elit és a társadalom könnyedén egymásra találhat, mivel érdekazonosságuk egyértelműen fennáll"

... ami szöges ellentétben áll a politikai elitek érdekeivel. Amely politikai elitek kezében van a "jogos" erőszakmonopólium.

Lehet, hogy mégis csak a decentralizált pénzrendszerek fogják elhozni a megoldást: természetben adókat szedni hasonló problémákba fut, mint pénz nélküli, tiszta cserekereskedelmet folytatni.

2016.11.04. 15:12:37

@neoteny:
az államoktól függetlenített virtualizált globális pénzeken államoktól függetlenített virtualizált globális szolgáltatások vagy illegális termékek vásárolhatók. a katari emír nagy tételben aligha adna olajat az államoktól függetlenített titkosított bitsorozatért cserébe. a bitcoin arra lehet jó, hogy a népek letöltik a trónok harcát. persze kérdés, hogy ezek után mit kezd vele forgalmazó hbo ha annak létét az államok nem ismerik el. (ha elismerik, akkor nyilván tőlük függ.) az ilyen típusú pénzt leginkább területen kívüliséget élvező offshore világokba menekíthető. amíg azokat az atlanti/amerikai, kínai/csendes illetve indiai el nem foglalja. vagy "óceánia" ki nem vívja függetlenséget.
www.youtube.com/watch?v=F43DqnMoWi0
de ezen a ponton jön egy filozófus. és a bitcoinok egyenlő/egyenlőtlen elosztásáról ír egy értekezést. és megkezdődik a bitcoin kommunisták és a bitcoin kapitalisták harca. a középutasok előállnak a vegyes bitcoin gazdaság ötletével.

2016.11.04. 17:25:10

és ugye ha megindul a bitcoin alapú hitelezés, akkor jönnek a bitcoin nácik, hogy a bitcoin zsidók hatalmas több terra bitcoin-t felhalmoztak anélkül, hogy valós értéket hoztak volna létre. a bitcoin szüli a bitcoint. és ezt a bitcoin bankárok derivatív ügyletekkel próbálják még megsokszorozni. a bitcoin kommunisták és a kapitalisták tegyék félre az ideológiai ellentéteiket. és hirdessék meg a bitcoin nácik elleni antifasiszta koalíciót. velük szemben felsorakoznak a bitcoin radikálisai. a bitcoin zöldek pedig mozgalmat indítanak azért, hogy megmentsék óceániát és a bitcoin kizsákmányolástól és a a bolygót a bitcoin pusztítástól. technikai koalíciót ajánlva a bitcoin a gárdistáknak. az urbánus bitcoin judaisták erre azt mondják, hogy erősíteni kell a bitcoin diplomáciát a világban. az elitisák követelik a bitcoin elfogadását a félállami b777-esen. a protestáns bitcoin keresztények vidékies bitcoin izrealitákkal szövetkezve bitcoin reformációt hirdetnek.

ezek a szabad piac totalitásából következnek.

Khonsu 2016.11.04. 17:45:52

@neoteny:

"... ami szöges ellentétben áll a politikai elitek érdekeivel. Amely politikai elitek kezében van a "jogos" erőszakmonopólium."

Trója is elesett. A fennálló rendszer szépsége, hogy gyönyörűen kijátszható önmaga, és ezáltal az államszervezet ellen. Ha az elitek meggyengültek, akkor bejuthat a lovacska, és beviszi a kegyelemdöfést.

"Lehet, hogy mégis csak a decentralizált pénzrendszerek fogják elhozni a megoldást: természetben adókat szedni hasonló problémákba fut, mint pénz nélküli, tiszta cserekereskedelmet folytatni."

Érdekes gondolat, ez is egy hatékony módja lehet a rendszer meggyengítésének. A funkciója mégis inkább abban áll, hogy biztosítsa a pénzmozgás zavartalanságát és egyben láthatatlanságát akkor is, amikor majd a régi elit vesztét érezve ellentámadásba lendül és megpróbálja az államhatalmat kihasználva megszorongatni kihívóit.

Khonsu 2016.11.04. 17:54:47

@unionista᠋:

Ebben a konkrét esetben nem a bitcoin a lényeg, hanem a hitelesítési mechanizmus.

Lehetővé teszi a biztonságos pénzmozgást a bankok közreműködése nélkül is. Ráadásul nem csak lehetővé teszi, fel is gyorsítja, és nem csak bitcoin-al működik.

Tehát a katari emír ugyanúgy tud olajat dollárért eladni, de nem lesz hozzá szüksége egy bankra, gyorsabban lezajlik a tranzakció és bónuszként senki sem látja a pénzmozgást rajta és a vevőn kívül.

Khonsu 2016.11.04. 18:17:28

@zipe moha:

Ne add fel a reményt. Itt csak a rendszer száraz logikáját írtam le, nem mentem bele a "mélylélektanába" (már így is széttrollkodtam a topicot), de hidd el, nem lesz ez rossz (én se várnám, ha rossz lenne), történetesen a legjobb lehet minden közül amit eddig az emberiség megtapasztalt.

Csak egy két morzsa:

A rendszer nyitott és fejlődő. Bárki hozzáadhatja az álmát. A rendszer fennállásával időben egyre több és több probléma oldódik meg, és a folyamat sohasem áll le, egyre csak fejlődik és tökéletesedik, mindenkiért és mindenki által, ideológiáktól mentes logikája által hajtva, miközben lerázza magáról az elnyomókat.

Regényt lehetne írni róla, mennyi magasztos, eszményi, ideális lehetősége rejlik ebben, gyakorlatilag bármi megtörténhet és annak ellenkezője is.

"ALTERNATÍVÁT" szeretnél? Erre vársz. :)

Khonsu 2016.11.04. 18:19:39

Most már viszont tényleg becsukom a "mesekönyvet" :)

2016.11.04. 19:04:56

@Khonsu:
az rendben van, hogy elvben megoldható, hogy a katari emír nem színes papírlapokat gyűjtöget, nem is egy centralizált oracle adatbázisba írják, hogy kinek mennyi pénze van hanem decentralizált usb kulcsokba. elektronikus pénztárcákba. amit nehezen lehet feltörni. ez addig működik, amíg egy bitsorozatért cserébe bitsorozatot kapsz. legálisan nézheted a trónok harcát. így lehet processzor időt, tároló kapacitást cserélgetni. de a katari emír az egyesült államoktól függetlenített bitsorozatért nem fog túl sok olajat adni. ő azért dollárt kér. valamilyen formában. és ha azt nem fogadja el egy ország mondván, hogy az fedezet nélküli és semmit sem ér, akkor az háborút jelent. de pokémon gós bizbaszokkal gyűjthetsz marketing pontokat. és azzal kaphatsz kedvezményt a kocsmában. és erre szerveződhet egy global company százcsillió dollár kockázati tőkével. a legnagyobb forgalmú hírportálok azt mondják, hogy itt a forradalmian új elektronikus kupon. az egész világ ezen pörög. felrobbant az internet. regisztráld magadat. és ők kiszolgálnak hirdetéseket szolgálnak. ha játszva összegyűjtöd a pokémonokat, akkor a hirdetésekre kattintva kaphatsz kedvezményt. de olyan nem nagyon lesz, hogy valaki az államoktól függetlenített bitsorozatért cserébe nagy mennyiségben gabonát ad. értem, hogy azért elvben vásárolhat akármi mást. de az első válságnál a rossz fiúk azt mondják, hogy a titkosított bitek kellenek a francnak. mert a valóságban a gabona sokkal többet ér, mint egy hexdump. persze ettől még lehet elektronikus elszámolás. ami nem az államoktól független, hanem a globális világtól. ilyen a svájci wirtschaftsring. svájci vállalatoknak van egy belső elszámolási rendszerük. 1 wir = 1 chf. a tranzakciók költsége minimális. a résztvevők alacsony kamatozású tagi kölcsönöket biztosítanak egymásnak. maga a wir egy szövetkezet. magyarul a svájci bankok nem "zsákmányolják ki" a saját vállalataikat. és a lakosságot sem. minden kantonnak van egy saját bankja.

ha valaki bármi hasonlót felvet, akkor azonnal jönnek a "liberálisok", hogy a kommunisták a spájzban vannak. és ha ezt a fővárosi csoportot nem teljesen alaptalanul "lezsidózzák", akkor jön az, hogy a fasiszták a zsidókat be készülnek belelőni dunába, stb.

Khonsu 2016.11.04. 19:20:03

@unionista᠋:

Dollárt kap. Pont úgy, mint ma, ma is csak dollárt jelképező bitsorozat az a dollár. Annyi változik, hogy nem látják kíváncsi tekintetek ezt a bitsorozatot, ami lehet dollár, euró, bitcoin, vagy pokemon go token. Amit a katari emír szeretne, és nem kell hozzá bank.

Olvass utána, miről van szó, mert nem érted.

2016.11.04. 20:17:49

@Khonsu:
te nem érted. a dollár mögött ott áll az állami erőszakszervezete. az amerikai haderő. és az biztosítja, hogy azt a pénzt a világban mindenütt elfogadják. az emír nyilván azt szeretné, hogy az egész világ katari rijálban kereskedjen. a világ népei dobják ki a többi pénznemet, mert az mi a francnak. elvben elég lenne egy világpénz, ami egyszerre senkié és mindenkié. mert mindenki másképp egyforma. de a valóságban ilyen nem lehet. mert létrejöhet egy akármilyen szupertitkos pénznem. valaki annak tudja a nyitját. és ha még meg is ölnék a létrehozóját és a családját, akkor is megfejtenék a titkosítást előbb vagy utóbb. és most az van, hogy néhány száz, vagy ezer szuperfamilia uralkodik a világ pénzügyi rendszere felett. és ha egyébként matolcsy györgy is odakerül, akkor ő is alapíthat egyetemet. ahogyan a druszája.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.04. 20:33:25

@unionista᠋:

"a dollár mögött ott áll az állami erőszakszervezete. az amerikai haderő. és az biztosítja, hogy azt a pénzt a világban mindenütt elfogadják."

És ez miért nem igaz az orosz rubelre? Vagy a kínai renminbire?

A svájci frankot miért fogadják el fizetőeszközként Svájc határain kívül? Rettegnek a népek, hogy a zsidókeresztény pápa rájuk küldi a svájci gárdistáit?

2016.11.04. 21:04:20

@Khonsu:
államoktól függetlenített virtualizált pénzért államoktól függetlenített virtualizált áru kapható. valós pénzért valós áru.

ha a pénz arany, akkor azért lehet gabonát vagy olajat vásárolni. ezt akarja véghez vinni a brics. függetlenedni az usa dollártól. ha véletlen trump nyer, akkor éppenséggel megcsinálhatják egy svájci elszámolóközponttal. az alpesekben a megbízott bankok az aranytömböket átrakják az egyik páncélteremből a másikba. csak ugye az orosz alvilág kevéssé bízik meg svájcban. és kérdés, hogy erre mit lépne a globális pénzvilág. a frankot is bedönthetik, vagy az árfolyamot megemelik az egekbe. a brics országok világ népességének 40%-át, a gdp 20%-át adják. ők azt mondják, hogy a világkereskedelemben háttérbe szorítják a dollárt.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/BRICS_leaders_meet_on_the_sidelines_of_2016_G20_Summit_in_China.jpg
ez amerikában nyilván nem tetszik. az arany árfolyama emelkedik. erre is lehet játszani. dobjuk el a sok dollárt. és váltsuk be aranyra. az nem egy darab fecni. és lehet spekulálni, hogy ki mit gondol. csak ez az egyesült államok és a brics országok politikájától mégsem teljesen független. mert nyilván ők is beavatkoznak. és ez a játszma vagy eldől és létrejön egy új egyensúlyi állapot, vagy nem dől el. általában minden marad a régiben.

helyi pénzért helyi árut lehet vásárolni. magyarországon ebben van a legtöbb lehetőség. de az a globális pénzvilágtól függetlenedést jelent. és a magyar államisággal való szorosabb kapcsolatot. úgy, hogy maguk az önkormányzatok szerezhetnek nagyobb önállóságot. soproni kékfrankos, balatoni korona, bocskai korona. határokon átnyúló vásárszövetség. összefogott derecske és érmihályfalva (valea lui mihai). ez aligha rengeti meg a globális pénzvilágot. de az ilyen kezdeményezésekből lehet valami.

persze lehet csinálni valamilyen globális marketing fizetési eszközt. de az sajnos nem úgy működik, hogy akárki megcsinálhatja és elterjed a világban. hanem vannak világlapok, amelyek telekürtölik, hogy itt a forradalmian új pokémon go token. gyűjtögesd. és az egész mögött áll egy kockázati tőkealap. és abban ott egy rakás dollár, amit az egyesült államok segítségével generáltak. és abból lehet egy újabb világcég. persze nyilván ilyet akarnak a japánok a sony telefonokban vagy a playstation felhasználóknak. vagy koreaiak. töltsd meg kedvezményes áruval az okos lg hűtőszekrényt. lg capital money group szed valamilyen tranzakciós díjat. de ez esetben az lg és a tesco szerződnek. tehát ebből lehet az államoktól független global power. csak ugye a világ népeinek egy jelentős része (köztük a magyarok jelentős többsége) ettől akar függetlenedni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.04. 21:19:38

@unionista᠋:

"a magyarok jelentős többsége) ettől akar függetlenedni"

Ha a magyarok jelentős többsége ettől akarna függetlenedni, akkor nem járna a TESCO-ba vásárolni, hanem a Palóc Nagyker által üzemeltetett CBA-kban vásárolna. Irmuska néni nem a MediaMarktban venne made in Russia LG mosógépet, hanem a Hajdu mintaboltban Hajdu mosógépet.

Khonsu 2016.11.04. 21:22:26

@unionista᠋:

És majd a BRICS országok bedöntik a pénzrendszert és ezáltal a fizetőképes keresletet azokban az országokban, ahova az exportjuk irányul, ahonnan a tőkeberuházásokat kapják, és amelyeknek a dollár, euró és frankkötvényeinek ezermilliárdjain ülnek...

Nem tudom mit kéne beszedniük a vezetőiknek, hogy ennyire elmenjen az eszük, de durva cucc lenne az biztos :D

2016.11.04. 22:14:21

@neoteny:
azért, mert a nato hadereje a legnagyobb. és azt az usa vezeti. az oroszoknak is van néhány vazallusa. de az kevés. a brics országok is kevesek ahhoz, hogy a dollárt háttérbe szorítsák. oké, mondjuk az egy laza szövetség. az európai unió szorosabb együttműködés. de mivel európának nincs saját hadereje, akkor az euro sem lehet világpénz. tehát az usa ezt a játszmát a maga szempontjából jól csinálja. csak így lassan az egész világ ellenük fordul.

2016.11.04. 22:22:56

@Khonsu:
a függetlenedés nem azt jelenti, hogy nincs kapcsolat. hanem azt, hogy nincs függés. ne az egyesült államokhoz kötődő tőkepiac mondja meg, hogy mennyi az olaj és a gáz ára. hanem tőlük függetlenül eldöntik az oroszok és az arabok. nem biztos, hogy ez európának jó lenne. rövid távon majdnem biztos, hogy rosszabb. de ettől még van ilyen cél. kínának egyre kevésbé sem lesz szüksége tőkeimportra. és onnantól kezdve nacionalizálnak. lehet mondani, hogy oda az amerikai adósság. azok papírok. a kérdés az, hogy ki mekkora részben rendelkezik a csendes óceán felett. vagy meddig ér az orosz befolyási övezet. ha európának nem lesz önálló hadereje, akkor megnézheti magát.

2016.11.04. 22:47:31

@neoteny:
a hajdúsági iparművek csúcskészüléke jelenleg a régi keverőtárcsás mosógép. és a különálló centrifuga. a biztonsági fedélkapcsolós. (lásd ndk turmixgép a kivehető ajtós.) ha a tanműhelyek, kisüzemek képessé válnak arra, hogy ilyeneket szereljenek össze, akkor abból lehet a local power. az samsung/lg vagy siemens főalkatrészekkel működő hajdúsági háztartási gépek. ott van nyíregyházán az electrolux. mindjárt van alkatrészgyártás, összeszerelő üzem, és belső piac. és azokkal állnak össze, akik vásárolnak a piacról. ha a ruszkik konzervet, akkor velük. vegyenek a koreaiak is jó kis májkrémet. vagy valamit. a németek megveszik a kacsát. vagy gyártunk velük csapágyat, akkor az is egy opció. az árut közvetlen cserélődik egy adott relációban vagy körben forog egy globális hurokban. ebben a modellben a tőkepiaci trükközések háttérbe szorulnak. a cél valós árut termelni. és erre budapest belvárosa azt mondja, hogy ők csak fogyasztanának és szolgáltatnának. elvárják, hogy a belvárosi étterem megkapja a konyhakész pecsenyekacsát. kisütni már elég egyszerű. de ha a termelői piacokon totális verseny van, akkor szinte az összes hasznon az ellátási lánc végén van. ezt próbálja kihasználni a főváros. és ez ellen lázadt fel a vidék. foglalják vissza a magyaroknak. és ehhez képest másodlagos, hogy mennyit lopnak rogánék. a lényeg, hogy a "liberális" hazaáruló elitet zavarják szét.

Khonsu 2016.11.04. 22:47:31

@unionista᠋:

Nem nem az olaj és gázárat akkor sem tudnák "megmondani", nem ezért akarnak saját pénznemükben elszámolni. Egyszerűen csak mert a dollárt nem ők bocsátják ki, így ha az USA valahogyan korlátozza a hozzáférésüket, akkor nagyon megnehezítheti a kereskedelmüket (ezáltal pl. könnyebben érvényesítenek szankciókat). Tehát tényleg függetlenedni akarnak, de nem úgy, ahogy írtad. Bedönteni pedig végképp nem akarják. A globalizálódott gazdaságban bárki essen is pofára, mindenkinek fájni fog.

2016.11.04. 23:08:00

@Khonsu:
az, hogy a gazdaság teljes egészében globalizált egy mítosz. és az is, hogy ez a haladás. a technológia lehetővé teszi, hogy az áru jelentős részét helyben állítsák elő. a németek is ezt csinálják. svájc is. ausztria is egyre inkább. azt a kazánt használják, amit a faluban legyártanak. és a magyarok is ezt mondják. csak búbos kemencével és a cserépkályhával. erre mondja azt a német kisiparos, hogy ha kap kormányzati támogatást, akkor jönne ide gyártani. mert kapja piacot. és ez működik. kis védett piacok. aztán majd 10-20-30 év múlva a magyar gazdaságot be lehet kapcsolni a nagy globalizációba. feltéve, hogy lesz még olyan egyáltalán. mert a trend az lesz, hogy gyártsd le helyben. tehát nem az lesz, hogy lesz 1 autógyár, aki elektromos autót gyárt. hanem majd gyárt ilyet india, kína. japán, korea, az usa, brazila, oroszország, nyilván a britek, a skandinávok, a franciák, a spanyolok, az olaszok, a németek, a csehek, a lengyelek. és ehhez kellene felzárkózni a magyaroknak. de nem úgy, hogy a magyarok fogják elárasztani kínát elektromos autókkal. nagyrészt a helyi és a szomdszédos országok piacára gyártanak. jelenleg a cél, hogy budikefe biznisz is legyen globális. miért kellene azzá válnia. totális munkaverseny egy faszság. ázsiai társadalmakat őrült droidokká nevelik. ami neked is tetszik. az a cél, hogy takarodjál magyarországról. ezért választják orbánt. mert inkább őt, mint téged és a hozzád hasonlókat. te előadhatod a globális keveredés mesét a lokális instabilitás igényével. ti lényegében káoszt akartok. rendben. de ne magyarországon.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.04. 23:33:36

@unionista᠋:

"a dollár mögött ott áll az állami erőszakszervezete. az amerikai haderő. és az biztosítja, hogy azt a pénzt a világban mindenütt elfogadják."

És ez miért nem igaz az orosz rubelre? Vagy a kínai renminbire?

A svájci frankot miért fogadják el fizetőeszközként Svájc határain kívül? Rettegnek a népek, hogy a zsidókeresztény pápa rájuk küldi a svájci gárdistáit?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.04. 23:34:09

@unionista᠋:

"a magyarok jelentős többsége) ettől akar függetlenedni"

Ha a magyarok jelentős többsége ettől akarna függetlenedni, akkor nem járna a TESCO-ba vásárolni, hanem a Palóc Nagyker által üzemeltetett CBA-kban vásárolna. Irmuska néni nem a MediaMarktban venne made in Russia LG mosógépet, hanem a Hajdu mintaboltban Hajdu mosógépet.

Khonsu 2016.11.04. 23:55:49

@unionista᠋:

Ez összetettebb dolog annál, hogy az árut helyben állítják elő. Ezt egyébként tényleg lehetővé teszi a technológia, és lesz is elmozdulás ebbe az irányba, ami egy pozitív fejlemény, ha ugyanis a gyártás jelentős hányada visszatér a fejlett világba, csökken a kitettség. Másrészt erőteljes decentralizáció is várható, mert kisvállalkozások vagy akár magánemberek számára is megnyílik a lehetőség, hogy olyan termékeket állítsanak elő otthon, melyekhez eddig komoly gyáregységekre volt szükség.

Azonban amint elkezdesz kereskedni, befektetni, kapcsolatokat építeni, vagy akár csak kommunikálni vagy szórakozni globális csatornák igénybevételével, azonnal a globalizmusban találod magad.

"totális munkaverseny egy faszság. ázsiai társadalmakat őrült droidokká nevelik."

Tényleg totális f.ság, mert azon munkákat, melyeket eddig "biorobotok" végeztek, hamarosan igaziak fogják. Azokkal pedig nem tud a kínai szalagmunkás sem versenyezni.

"ami neked is tetszik."

Nekem ugyan nem tetszik, de arról nem tehetek, hogy mindig hamarabb írsz, mint értelmezel. Bár bevallottan troll vagy, így ha nem haragszol az ilyesmit már automatikusan nem veszem komolyan.

"az a cél, hogy takarodjál magyarországról."

Köszi, kedves vagy... :)

"ti lényegében káoszt akartok."

Én ugyan nem, úgy látom nem sok infó ment át, de nem is neked szántam elsősorban eszmefuttatásaimat.

"rendben. de ne magyarországon."

Részemről is rendben, bár már ezt is leírtam párszor, de akkor most megint...

Nem hiszem, hogy Magyarországon a közeljövőben változás álljon be, a NER-nek van még vagy 10-20 éve, országon belülről semmi sem veszélyezteti.

Az én elképzeléseimhez pedig az ország társadalmi fejlettsége túl alacsony, így nem is tervezem azokat itthon semmilyen formában sem megvalósítani.

Én a "nyugatot" vettem célba, ezek a dolgok ott ülnének, az ottani változások részesévé kívánok válni, egyelőre még itthonról, később terveim szerint már ottaniként (ismételten köszi a biztatást), mert Magyarországon ez olyan kevés embert mozgatna meg, hogy próbálkozni sincs igazán értelme vele.

Szóval ne aggódj, semmilyen veszélyt nem jelentek szeretett Orbánodra és rendszerére, és ebben nem is lesz változás. Tőlem még sokáig élvezheted az uralkodását.

Már egyenesen ott tartok, hogy részemről lesz.rom.

2016.11.05. 00:09:32

@neoteny:
svájc elég sokat tud az illegális pénzügyletekről. és például ezt kihasználják. és a svájci bankok nem szopatják be a svájci lakosságot. és a vállalatokat. szemben a magyarországi "bankárcsaládokkal". ide abból a szar jutott. akik hozzád hasonlóan gyűlölik ezt az országot.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.05. 00:14:15

@unionista᠋:

"akik hozzád hasonlóan gyűlölik ezt az országot."

Ahogy a másik szálon megjegyeztem, ez Istennel helyez engem közös álláspontra. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.05. 02:19:50

@unionista᠋:

"soproni kékfrankos, balatoni korona, bocskai korona."

Ezeket azért fogadják el a népek, mert Sopronnak, Veszprémnek meg Hajdúnánásnak van a legnagyobb hadereje.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.05. 05:22:54

@unionista᠋:

"a svájci bankok nem szopatják be a svájci lakosságot."

Mert nem adnak lakossági ingatlanhiteleket?

Svájcban a legalacsonyabb a lakossági otthon-birtoklási ráta:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate

2016.11.05. 11:27:41

@neoteny:
amikor a debreceni repülőtérre 33 darab szu-24m jelű vadászbombázó volt telepítve, akkor rubel elszámolás volt. és amikor ez a 767. számú repülőezred visszavonult kirovgrad térségébe, akkor megszűnt a rubel elszámolás. de ez nem egy véletlen egybeesés. ezek nyilvánvalóan összefüggnek egymással. csak az ortodox liberális filozófusok mondják azt, hogy a piacnak nincs szüksége védelmére.

létre lehet hozni az államoktól függetlenített pénznemeket, de annak a piacát ugyanúgy meg kell védeni, mint minden egyéb dolgot. ez nyilván jogi (logikai) és katonai (fizikai) védelem. és ugyanez a helyzet a helyi pénzzel. ha valaki bocskai koronát akar, akkor meg kell indokolnia, hogy az miért jó a helyi termelőnek, kereskedőnek, fogyasztónak. hajdúnánáson nagyjából 100 elfogadóhely van és a helyi piacon nagyjából 100 ezer euro értékű utalvány forog. a fogyasztó ezért kap 1-10% közötti kedvezményt. és visszaváltás átlagos költsége 1%. ez leegyszerűsítve így működik. kérdés, hogy ez miért jó a helyi kereskedőnek? miért éri meg racionálisan ebben kereskedni. a vevőknek kedvezményt adni. és még visszaváltáskor fizetni a kibocsátónak. és erre a válasz az, hogy túlságosan nem éri meg. de mégis használják. mert ha az egyik pék elfogadja a bocskai koronát, akkor nyilván a másik is. tehát ez valójában egy marketing eszköz. de akkor lehet sikeres ha van bocskai aranykorona. és ehhez már kell a bocskai dandár.

a hajdúvárosok piacán agrárterményből fölösleg van. bányászati termékből hiány. hajdúszoboszló térségében a gyógyvíz mellett van valamennyi gáz. de a pusztában nincs vasérc, terméskő vagy rönkfa. az erdőspuszta vízellátása sincs igazán megoldva. ha valaki erdőt akar telepíteni, akkor építeni hozzá vízhálózatot. ami a hegyek felől érkező folyó egy részét elvezeti. ebből csinálhat idegenforgalmat. de erre alapozva nem építhet óriás faipart. hanem a bányászati termékeket el kell hozni kárpátaljáról és erdélyből. az árucserét támogatjatja a kisebbségi magyar területeken futó kisvasút és a bocskai aranykorona. és ehhez kell a bocskai dandár. ez a típusú kapitalizáció a volt egyszer egy vadnyugathoz hasonló.
www.youtube.com/watch?v=2s0-wbXC3pQ
csak ez elsődlegesen nem a belvárosi "zsidók", hanem a kültelki "cigányok" kultúrája. a pestiek azt mondják, hogy ilyet ne akarjál.
www.debrecenhotels.hu/wp-content/uploads/2010/04/Zsuzsi-train.jpg
mert ez nem globalizált virtuális szolgáltatóközpont. oké, de a népek mégis csak így polgárosodhatnak vámospércsen.
zsuzsivasut.hu/images/zsuzsi/page/1342700296terkep.jpg
az római kori ördög árok mellet van a csereerdő. és mellett van nagycsere. (haláp mellett halastó van). vámospércsen vámolnak. persze ott lehet vámszabad terület. és ugye ez is tradíció. az ördögárok római kori. ilyen mintákkal integrálhatók cigányok. alföldön, kárpátalján, erdélyben vagy a felvidéken. "once upon a time in the west" mintájára. úgy, hogy embert azért ölnek. ezért érdemes ezt összekapcsolni a modern kori nemzeti kereszténységgel. de ettől még a reformált zsidó hitközség nyithat levi strauss szabóságot. és bérelhet üzletrészt a csapó utcában, ahol egykor a gubacsapók árulták szűrt. nem azt mondom, hogy feltétlen tegyük ki a zsidók szűrét. hanem, hogy rakják be a gubát és ezek után köthetők kölcsönösen előnyös üzletek. andika varrni szeret és védett piacot akar. akkor a zsidók nyissanak neki egy szabóságot. az áru egyik felét termeljék a helyi piacra. és andika a munkabér felét kapja bocskai koronában. amiből megveheti hajdúsági iparművek szerelte és szervizelte "szexmóson" (six motion = hatféle (dob) mozgás) mosógépet. ebben a modellben az induló állapot (állam) az áru fele részben helyi. te ezekre azt mondod, hogy az ilyesmi nem működik. vagy működik, vagy nem működik. klasszikus kisvárosi kapitalizmus. szerintem nagyjából 1 milliós üzemméretig nagyon nincs is másik pálya. legfeljebb az, hogy mindent külföldiek kezébe adni. és elég nagy erőkkel folyik az el/vissza németesítés.

2016. november 3.
Az IT Services Hungary (ITSH) Kft. három vidéki telephelyén, Szegeden, Debrecenben és Pécsen 4,6 milliárd forintos beruházással 360 új munkahelyet hoz létre - mondta Szijjártó Péter sajtótájékoztatón.
A külgazdasági és külügyminisztérium kiemelte: a kormány 650 millió forintos támogatásban részesíti a beruházást, amelynek révén az infokommunikációs vállalat még több céget tud majd kiszolgálni. itt azt magyarázza, hogy a repülőipar repíti a gazdaságot. nekünk ők a "világelsők".
www.youtube.com/watch?v=tH-LN82L2ik
ez egy unortodox elköteleződés. mert orbán oroszokkal, arabokkal, kínaiakkal is üzletel. a hiányzó termelő kapacitást hozzuk be a szövetségiektől (ezek a németek). a kereskedelem ezek után viszonylag szabaddá válik. ha eurót akarunk, akkor szükséges az európai uniós haderő. ha kiegészítő pénznemként bocskai (arany) koronát, akkor bocskai dandár. visegrádi koronához varsói szerződés 2.0. "lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát". az unió keretein belül.

2016.11.05. 11:48:02

@neoteny:
svájcban a kantonoknak saját bankjuk van. és a svájci vállalatoknak van egy saját elszámolási rendszerük. a svájci bankrendszer a helyi gazdaságon közvetlen nem nyerészkedik. ha budapest bank legalább fele részben fővárosé lenne, akkor tarlósnak nem kell pitiznie, hogy a metró felújításhoz adjon pénzt orbán, illetve a miniszterelnökségen lázár. csak persze ha a beruházás veszteséget termel, akkor ezek után a fővárosiak megtakarítása veszne oda. és ha részleges állami garanciát akarnak, akkor a bankban legyen részleges állami tulajdon. és akkor mégis csak tárgyalni kell lázárral. de a főváros ebben legalább egyenrangú fél. és így válhat viszonylag szabaddá. már ez is előrelépés lenne. a jobboldal politikai ellenfelei azt mondják, hogy a polgárság úgy válhat teljesen szabaddá ha teljesen alárendelődik az atlanti és a transzatlanti világnak. és majd bokros lajos vagy az imf tudja, hogy mi lesz jó. és ennek is van támogatója. néhány tíz vagy százezer. orbán és vona tábora több milliós.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.05. 11:55:17

@unionista᠋:

"létre lehet hozni az államoktól függetlenített pénznemeket, de annak a piacát ugyanúgy meg kell védeni, mint minden egyéb dolgot."

Értelmetlen szósaláta.

A katari emír azért fogad el amerikai dollárt az olajáért, mert azért tud vásárolni amerikai termékeket és szolgáltatásokat: amerikai egyetemre tudja küldeni a gyerekeit, iPhone-okat tud venni nekik, Apple és Dell és HP PC-ket/laptopokat tud venni, amerikai kórházakban tudja gyógyíttatni magát, Caterpillar munkagépeket tud venni a projektjeihez, Boeing meg Beechcraft repülőket tud venni, amerikai autókat tud venni (ha arra fáj a foga), az autóira amerikai gumikat tud venni, amerikai ipari berendezéseket tud venni, amerikai mozifilmeket tud venni ... és nem utolsósorban: amerikai fegyvereket tud venni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.05. 12:13:08

@unionista᠋:

"svájcban a kantonoknak saját bankjuk van."

Nem mindegyiknek. Továbbá a kantonális bankok a svájci bankiparnak csak a harmadát képviselik.

"és a svájci vállalatoknak van egy saját elszámolási rendszerük."

A WIR Bank egy légypiszok méretű bank a svájci gazdaságban.

"a svájci bankrendszer a helyi gazdaságon közvetlen nem nyerészkedik."

Ne viccelj már: a svájci bankok kamatmentesen hiteleznek svájci magánembereknek és svájci vállalatoknak?

"ha részleges állami garanciát akarnak"

Értsd: ha az adófizetők pénzéből akarják a veszteségeiket "biztosítani" ...

"orbán és vona tábora több milliós."

És? Mészáros Lőrincnek jachtja van, a gyügyei parasztnak pedig hat évvel a fülkeforradalom után még mindig kilóg a csupasz valaga a tyúkszaros mackónadrágjából. A Palóc Nagykereskedelmi Kft. bukott orra, nem a TESCO vagy az Aldi vagy a Lidl.

2016.11.05. 12:22:43

@neoteny:
például azért, mert balatoni koronában nem lehet felhalmozni. nincs balatoni aranykorona. amivel már lehetne kikötőt bérelni úgy, hogy a balatoni polgár az aranyat letétbe teszi. és erre alapozva már lehet hitelezni. mivel a balatoni idegenforgalom jelentős. ezért érdemesebb lenne a balatoni koronát euróhoz kötni. és így kibocsátható balaton kártya. nyugat felé is könnyebb lenne eladni, hogy mindezt fogadják el. mert ez az euro övezethez való csatlakozás "előszobája". és vissza lehet vele csalogatni ndk turistákat. a megtakarításaik egy részét utalják balaton kártyára. és cserébe 10-20-30-50% kedvezményt kapnak. globális kapitalizmus vs. lokális kapitalizáció.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.05. 13:21:05

@unionista᠋:

Csak épp' a cikk nem erről ír: Leitold László, a Balatoni Korona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az emberek nem elég öntudatosak.

2016.11.05. 13:23:22

@neoteny:
nem teljesen kamatmentesen, hanem olcsón. nemrég láttam egy budapest bank plakátot. évi 10% kamatra nyújtanak kölcsönt. ami lakosság esetén rendben lenne. "balliberális" kormányok idején 40-50% is volt a személyi kölcsön éves kamata. provident esetén a heti kamat volt 10%. tehát egy évre 400-500% fejében adtak kölcsön. mert ilyen feltételeket teremtettek a "világhírű" közgazdászok.

nézzük hogyan néz ki ez helyi pénzzel. van a bocskai korona. mögötte a civis ház, a civis bankház és a civisváros. a civis ház a városi vagyonkezelő. a civis bankház a város bankja. és a civisváros a helyi kereskedelmi, ipari és agrárkamara. debrecen megyei jogú város és ehhez csatlakoznak a hajdúvárosok közte a hajdúnánási holding.

és ezek után a helyi termelők a helyi adót részben vagy egészben természetben fizetik meg. tehát a hajdúsági pékek a péksütemények egyik felét a közintézményekbe szállítják. a másik felét pedig a szabad piacon értékesítik. (közbeszerzés a piaci részesedést követi. ha a pék rosszabb minőségű árút szállít az iskolába, akkor annak a pék a szabad piacon látja kárát.) ezek után a hajdúhadházi cigány gyerek bocskai koronáért vásárol. például úgy, hogy családfenntartó szolgálatot teljesíti bocskai dandárban. vagy a debreceni állami gazdaságban vagy a hajdúhadházi kisszövetkezetben dolgozik. és ebben a félállami rendszerben a bére egy részét bocskai koronában kapja. teljes egészében azért nem kaphat konvertibilis pénzt, mert nem szabad piacon, hanem hanem egy védett gazdaságban vállal munkát. (a multinacionális vállalatok működhetnek a koronától függetlenül.) tehát a családfenntartó ha máshogy nem, akkor a helyi állami gazdaságban vagy szövetkezetben előteremti a bocskai korona ellenértékét. és ezért fele részben helyi árut vásárol. a hajdúvárosok a fölösleges agrárterményt elcserélhetik bányászati termékre. az utalvány beváltható téglajegyre. és mindjárt lehet építkezni. a bocskai koronát beváltja a helyi gulyás tüzép. a városi ingatlankezelő a civis ház biztosítja a terveket. és a civis bankház adott esetben biztosít hitelt. a lakosságnak 10%-ra. és így lehet a lakásban aranyozott alföld porcelán. a valódi árufedezettel rendelkező pénz beváltható bocskai aranykoronára. erre való a civis bankház. és itt jön be az, hogy ez a vállalatoknak non profit 1% kamatra hitelez. azért, hogy hajdúhadházon felépüljön az alföldi porcelángyár. ha nem épül fel vagy veszteséget termel, akkor az a városé. annak működését felügyeljék a polgárok. classic liberalism. workfare economy. neoprotestantism, reformed gypsy culture. és ehhez kapcsolódjanak a helyi reformált zsidók ha akarnak. ilyesmi a debreceni iskola. ha budapestiek azt mondják, hogy ők elsősorban egy a fogyasztáson alapuló globális szolgáltatóközpontra alapozzák a gazdaságot, akkor alapozzák arra. hajdúhadházi helyőrségi művelődési házban lehet tiszti kaszinó. nem vagyok erkölcscsősz. arany bika szálloda bárjában lehessen nyitni kuplerájt. szerintem kizárólag erre nem lehet alapozni a gazdaságot. a "liberálisok" hite az, hogy elsősorban erre lehet. alapozzák arra. hozzák létre az ortodox liberális drogos-buli-buzi negyedet a "világhírű" transzvesztita művészekkel és a "világvárosi" hajléktalanokkal. debreceni zsidók csináljanak andikának levi varrodát. építsenek a gubacsapókkal közösen posztócsarnokot. a kápolnás utcai zsinagógában nyissunk polgár sakkiskolát, stb. bródy játsza el a magyar folklórhoz kapcsolódó zsidó coutry-t a kölcsey központban.
www.koncert.hu/uploads/concerts/normal/koncert-20160712-21181-brody-70-lesz-meg-egyszer-474-279-81456.jpg
ha a közéleti viták nem totális ideológiákról, hanem konkrét politikai konstrukciókról folynának, akkor talán legalább részben racionális lenne a párbeszéd. de jelenleg egy vallásháború folyik. a helyi pénz az idióta, fasiszta kretének találmánya. csak az usa dolláré és az amerikanizált világé lehet a jövő. ezt mondja bródy, mert a gyerekei amerikában élnek. nyilván amerikára próbál optimalizálni. elsősorban a biosz mozgatja és nem a filosz. és ezért még egy ideig folytatódik a kis világok harca. csak így a magyar zsidó kultúra eltűnik. sajnos.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.05. 13:56:36

@unionista᠋:

"nem teljesen kamatmentesen, hanem olcsón."

Akkor nyerészkednek.

""balliberális" kormányok idején 40-50% is volt a személyi kölcsön éves kamata. provident esetén a heti kamat volt 10%. tehát egy évre 400-500% fejében adtak kölcsön. mert ilyen feltételeket teremtettek a "világhírű" közgazdászok."

Te már mondtad azt is, hogy a LEGO nem adományozott játékokat magyar óvodáknak. Egybe sem. Meg hogy Soros György nem adományozott a magyar közoktatásnak. Egy centet se. A te "visszaemlékezéseid" nem túlságosan hitelesek.

"a helyi termelők a helyi adót részben vagy egészben természetben fizetik meg. tehát a hajdúsági pékek a péksütemények egyik felét a közintézményekbe szállítják. a másik felét pedig a szabad piacon értékesítik."

A szabad piacon értékesítik -- dupla áron, hiszen be kell szedniük a termelésük adóként beszolgáltatott felének árát is, hiszen annak előállítására is költségük volt. Mert arra semelyik pék sem képes, hogy megvesz 100 zsömlére való lisztet meg élesztőt meg energiát a kisütésükre (és még akkor szó sem volt a tőkeeszközök amortizációjáról), 50-et leszállít a "közintézménybe", 50-et meg elad a szabad piacon önköltségi áron. No way, no how.

Te csak bohóckodsz.

2016.11.05. 13:58:53

@neoteny:
nem vagyok ortodox nacionalista. és nem gondolom, hogy kizárólag a nemzeti öntudatra nevelt polgárokra van szükség.
www.youtube.com/watch?v=nt4IRuRQZ28
ezt a filmet megnézheted "ingyen".
yahmaib3ai.com/hwz8ke2h3dod
úgy, hogy feljön valami szex hirdetés ha nincs ad blockered. és erre alapozhatók virtualizált globális szolgáltatások. pénz, pina, picsa. és a drog. az ez emberiség állatias ösztönei. az ezekből fakadó örömök és bánatok mozgatják a nagyvilágot. persze az alapvető emberiességen túl lehet, hogy van egy magasztos eszme. csak szerintem egyéni önzés van és a viselkedés legalábbis részben környezetfüggő. tehát be kell üvegezni az ablakokat. és hátha nem törik be újra. persze mellette a bűnt muszáj üldözni. ezekre a túl általános problémákra, nincs egyértelmű megoldás. az sem feltétlen igaz, hogy hálót kell adni és nem halat. hanem inkább az, hogy a nőknek halat és a férfiaknak hálót. persze ilyenkor jönnek azzal, hogy ez szexizmus. még nem találkoztam olyan filozofikus elképzeléssel, amit többre tartanék féligazságok halmazánál. beleértve a saját gondolataimat is. a közéletet sztereotípiákra lehet alapozni. és részben matematikára. hogy ennek is ellentmondjak. de ennek is ellent lehet mondani. elég a józan parasztész. vagy nem elég. inkább nem. vagy de. ki tudja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.05. 14:27:46

@unionista᠋:

Csak épp' a cikk nem erről ír: Leitold László, a Balatoni Korona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az emberek nem elég öntudatosak.

2016.11.05. 16:28:16

@neoteny:
neveljék a népeket hazafias öntudatra. most ennek van keletje. a bezárt menekült tábor helyén elindult a határvadász képzés. és erre úgy lesz pénz, hogy hajdúszoboszlótól beszednek 200 millió forint szolidaritási adót. egész véletlen baloldali/független a polgármester. debrecen is fizethet 70 milliót. budaörs 2,3 milliárdot. és ezeket ha kell, akkor 48 óra alatt majdnem zéró ellenállással átverik a parlamenten. lehet mondani, hogy ez így nem liberális demokrácia. tényleg nem az. de eddig sem volt az. gyurcsányék idejében a kórházigazgatók pénteken kaptak egy levelet, hogy ha nem írják alá a reformról szóló megállapodást hétfőre, akkor kirúgják őket. csak az ilyen oldaliak odatelefonáltak, hogy ugye nem. és a válasz az, hogy persze csak az ellenoldaliakat. legyen magánorvoslás. de ebből sem lehet ideológiát faragni. azt mondani, hogy csak a szabad piaci orvoslás a jó. általában leginkább azt lehet mondani, hogy valamilyen vegyes rendszerre volna szükség. és a helyi viszonyok döntik el, hogy miként jön létre az egyensúlyi állapot.

debrecenben az orvostudományi egyetemhez tartoznak klinikai pavilonok. van egy hagyományosan vidékhez tartozó közkórház. és mellette működik városi egészségügyi szolgálat. a közintézményrendszer a város-vidék egyensúlyára épül. és ehhez az a finanszírozásban az illeszkedik, hogy van az állami biztosító. és mellette mondjuk a főnix magán-egészségpénztár. csak ilyenkor jönnek az oszkó péterek, hogy mindent magánosítani. és persze, hogy a leszakadó térségekben az kap többséget, hogy inkább mindent államosítani. ezek után az oszkó péterek azt mondják, hogy minden össze fog omlani. mert az állam rossz gazda. a közakarat az, hogy ezek az ultraliberálisok már eleget kormányoztak. a reformokat független önkormányzati keretek között véghez vinni. úgy, hogy a központi kormánynak gyenge/erős vétójoga van. de ugye itt is egy nehezen eldönthető kérdés, hogy milyen erős legyen a centrális hatalom. a nagyobb horderejű döntésekben lehet erős vétó. mert a gyenge vétó mellett kisebb is lehet lépésekben reformálni. és az ha az működik, akkor a nagy egész koncepció is többséget kap. de mi a nagy és a kis döntés. azok logaritmikus nagyságrendek. oké, de és mi van ha azok határai nem egyértelműek. akkor alkalmazzunk valami tízes skálát. és miért pont tízest. mert a legtöbb főemlős így csinálja. úgy szoktuk. a gépiesítés a biteltolást, a kettővel szorzást és osztást preferálja. kombináljuk azzal. ebből adódik a vegyes gazdaság. lehet mondani, hogy ez vegytiszta ezotéria. oké. filozofikusan sokkal szebb a dekontrukció vagy a politikafilozófiában az ortodoxia primitívség. nyugat = jó. kelet = rossz. piac = jó. állam = rossz. stb. ebből adódik a vallásháború. ami ha tartós, akkor egy kultúrának időlegesen vége szakad. a háborúnak ritkán van két győztese.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.05. 17:49:41

@unionista᠋:

Nem hazafias öntudatról van szó, hanem arról, hogy az emberek nem mérték fel, hogy a balatoni korona használatával hazai munkahelyeket tudnának megtartani. Lehet, hogy nem a sajátjukét, hanem a szomszédjukét. De ez nem mozgatja meg az embereket.

2016.11.05. 22:10:52

@neoteny:
a gazdaságot alapvetően szabad piaci hitelekkel lehet élénkíteni. ez meg ugye nem az. az utalványra beváltott forintot letétbe helyezik. tehát lényegében az történik, hogy a pénzforgalommal szemben térbeli és időbeli korlátokat állítanak. mindezt a polgárság egy részének szabad akaratából teszik.

és mi történik? gyakorlatilag semmi. az sincs, amivel az ortodox liberálisok riogatnak. összeomlik a világ. és az sem, amit az unortodox nacionalisták mondanak. fellendül a gazdaság. mert nincs benne nagy szélhámosság és senki sem vállal túl nagy kockázatot. ebben a formában lényegében egy "jó móka". lehet vele néhány milliót keresni és nagyjából ugyanennyit bukni. a soproni kékfrankos mellett van rábaközi tallér.
www.rabakozitallerinfo.hu/
de ez a tallér nem olyan, mint a semmiből teremtett dollár. az hitelpénzként létrejön. és azzal szabadon lehet vásárolni gyakorlatilag bárhol a világban. és ezt a népek elfogadják. a drábik/bogár/boross/varga vonalon tiltakoznak. de ők "iditóta", "fasiszta", "kretének".

nyíregyházán is volt egy kezdeményezés. ezt írják:
A Nyíregyházi Helyi Pénz projekt az eredeti formájában most ***nem működik***, ugyanis kiderült, hogy egy igazi negatív kamatozású helyi pénz beindításához először közösségre és az egymás közötti bizalom erősödésére van szükség.
Ezért a helyi pénzes körből nőtt ki a Nyíregyházi Kosár Közösség, amely már konkrét lépést jelent a helyi gazdaság fejlesztésében és amely társadalmi folyamat eredménye lehet, hogy egyszer visszatérünk a Nyíregyházi Helyi Pénz bevezetéséhez.
Amennyiben te is hiszel abban, hogy a helyi pénz bevezetése az egyik kitörési pont lehet a jelenlegi kamatos pénzrendszer strukturális rabságából, akkor gyere a Kosárba!
ez a három lány/asszony szervezi a nyíregyházi kosár közösséget.
www.nyiregyhazikosar.hu/kapcsolat/
mit mondhat erre egy liberális: szervezzék. ez is vallásháború pénze. az ortodox liberálisok szerint helyi pénz rossz. mert korlátoz. az unortodox liberálisok szerint jó, mert valamennyire mégis csak kiszorítja a multikat. a tesco nem válik elfogadóhellyé. mert ugye negatív kamatra neki kellene a kibocsátónak fizetni. a kulturális elrettentés része, ami tesco számára nyilván nem üzlet.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.05. 23:15:35

@unionista᠋:

Csak épp' a cikk nem erről ír: Leitold László, a Balatoni Korona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az emberek nem elég öntudatosak.

Nem hazafias öntudatról van szó, hanem arról, hogy az emberek nem mérték fel, hogy a balatoni korona használatával hazai munkahelyeket tudnának megtartani. Lehet, hogy nem a sajátjukét, hanem a szomszédjukét. De ez nem mozgatja meg az embereket.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.05. 23:28:29

@unionista᠋:

"A Nyíregyházi Helyi Pénz projekt az eredeti formájában most ***nem működik***, ugyanis kiderült, hogy egy igazi negatív kamatozású helyi pénz beindításához először közösségre és az egymás közötti bizalom erősödésére van szükség."

A kommunizmus győzelméhez szükséges az Új Ember megjelenése.

"az unortodox liberálisok szerint jó [a helyi pénz], mert valamennyire mégis csak kiszorítja a multikat."

És kinek jó az, hogy a multikat kiszorítják? Akkor nem megy tönkre a Palóc Nagykereskedelmi Kft., amelyik drágábban árulta a termékeket, mint a TESCO? A "felzárkózáshoz" vezető út a fogyasztók/vásárlók elszegényítésén keresztül megy?

Te csak bohóckodsz.

2016.11.05. 23:52:04

@neoteny:
a nyíregyházi kosár közösség tagja szerveződnek a dózsa györgy utcában. és mellette ott a korzó bevásárló központ.
members.chello.hu/bulcsuotthon/kepek-hungary_pictures/large_pictures/Nyiregyhaza_Korzo_panorama.jpg
ezt már andikával is lejátszottam egyszer. rossz kedvem volt. mondtam neki, hogy ő azt szeretné, hogy legyen olcsón divatos ruha a bangladeshi munkásokra alapozva. de a multik a szegény kis magyarokat ne zsákmányolják ki. hanem a helyi áru kapjon árelőnyt. de úgy a bangladeshi ruha nem lehet olcsó. hiszen az általa készített ruha drágább lenne. és azt mondta, hogy ezt érti. de azért vannak az okosok, hogy ezt megoldják.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.06. 00:38:49

@unionista᠋:

"de azért vannak az okosok, hogy ezt megoldják."

Mint ahogy Széles Gábor is megoldja az antigravitációt.

Andika arra van ítéltetve, hogy azokra szavazzon, akik (ködös) ígéreteket tesznek neki, hogy majd ők megoldják a problémáit. Pedig nem: látszat- és részmegoldásokat kínálnak Andikának az őket hatalomba helyező szavazatáért. Amely hatalom birtoklása lehetővé teszi számukra, hogy megoldják a _saját_ megélhetésük problémáját. Maguk számára elég jól.

2016.11.06. 13:07:27

@neoteny:
andika problematikája olyan, hogy annak csak partikuláris megoldása van. a nyugati világ úgy oldja meg, hogy a gyarmatosítással tőkejövedelmet oszt vissza a lakosságnak. kelet népe azzal próbálkozik, hogy kiszorítsa a gyarmatosítókat. magyarország a kulturális törésvonalon van. és ezért az ortodox liberális "judaisták" és az unortodox, illiberális "nemzeti keresztények" sorakoztatják fel a híveiket.

a racionális az lenne, hogy a straussék azt mondják: rendben, a debreceniek védjék meg a piacokat. és zsidónegyedben nyitnak egy levi szabóságot. és a behozott alapanyagért, vagy félkész termékért cserébe andika bérmunkát végez. vagy vásárolnak az alföldről bőr kiegészítőket. tehát a globális márkák lokalizált változatai versengnek egymással. a debreceni levi's, a hajdúsági wrangler, és ezzel verseng a magyar retro jeans. amire a népek azt mondják, hogy így szinte minden egy kicsit magyar. ha ebbe irányba tendál a közakarat, akkor ehhez is lehet alkalmazkodni. miért ne lehetne.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.06. 13:40:02

@unionista᠋:

"andika problematikája olyan, hogy annak csak partikuláris megoldása van."

Ez egy tautológia: minden személyes problémának csak partikuláris megoldása van.

"a racionális az lenne, hogy a straussék azt mondják: rendben, a debreceniek védjék meg a piacokat."

A piacvédelem csak a termelők számára racionális: a fogyasztók számára nem.

"ha ebbe irányba tendál a közakarat"

A "közakaratnak" semmi köze ahhoz, hogy Irmuska néni milyen mosógépet vesz. Irmuska néni mosógép-vásárlása nem "közügy".

2016.11.06. 16:56:58

@neoteny:
straussék termelők.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.06. 17:19:58

@unionista᠋:

"straussék termelők"

Aha; és ezért racionális számukra, hogy a debreceniek az ő termékeiktől védjék meg a piacokat.

Te csak bohóckodsz.

2016.11.06. 19:14:35

@neoteny:
a védett piac straussék számára is jó. mert ezekre bevisznek kisüzemeket. decentralizálják a termelést. lokalizálják a termékeiket. aztán mondhatod, hogy így minden drágább lesz. a helyi pénzekkel az inflációt elegyengetik. nem azt állítom, hogy ez történik. hanem azt, hogy erre a problematikára ez is egy megoldás. és a nacionalista kelet-közép kelet európában már most ezt megéri megcsinálni ott ahol helyi pénzekkel játszanak.

ha helyi áru kapható bocskai koronára, akkor levi strauss helyi szabósága durván elfoglalja a piacot. úgy, hogy a gubacsapókkal kezet fognak. és a parasztoknak azt mondják, hogy gyártsanak bőr kiegészítőket. hordják azt az igaz magyar leventéknek. vagy tarsolylemezt. levi gatyával és ugye az lesz helyi. ehhez a klasszikus liberalizmushoz és a városias kiskapitalizmushoz kellene visszatérni. fischerék kis boltjához. ahol még irmsuka kislánykorában vásárolt.

a tengerentúli metropoliszok ehhez a modellhez valószínűleg nem tudnak visszatérni. a protestáns amerikához. hanem fehérekből, feketékből, latinokból, arabokból, ázsiakból létrejön egy kevert fajú népesség. ami nem lesz magasabb rendű. alacsonyabb rendű sem persze. hanem létrejön egy új típusú liberális társadalom. ahol a legfőbb közéleti kérdéssé a transzneműek mellékhasználati jogának kiterjesztése válik. vagy az, hogy nem elég a "he" és a "she". mindenkinek lehet saját neme. és kötelezhet másokat, hogy úgy szólítsa. például ha valaki a többiek számára kötelezővé teheti a "mein führer" személyes megszólítást. mert ha ez nincs, akkor az emberi jogai sérülnek. és ez nem a brian élete. hanem az amerikai/kanadai közélet.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.06. 19:43:46

@unionista᠋:

"a védett piac straussék számára is jó."

Csak akkor, ha nagyobb haszonra tudnak szert tenni, mint a "védetlen" (szabadpiaci) körülmények között. És honnét származna ez a többlethasznuk?

2016.11.06. 21:58:47

@neoteny:
oké, és szerinted kik tudnának ezekre a védett kelet-közép-európai városokba kisüzemekkel visszatelepedni. a szegény kis pakisztániak vagy a zsidók? tehát a levi's a lokalizált termékeivel növelné, vagy csökkentené a részesedését?

a vidéki zsidóságot nagyrészt kiirtották (nem győzöm mondani, hogy brutálisan embertelen módon). az 1949-es népszámlálás szerint hajdú-bihar megyében 5.116 fő volt izrealita vallású
library.hungaricana.hu/hu/view/NEDA_1949_09/?pg=105&layout=s
tehát a városias kiskapitalizmus kisüzemekkel és kis üzletekkel ha nagyon akarták volna, akkor visszaállíthatnák volna. csak persze nem akartak. a totalitárius ideológiákban hittek. a totális kommunizmusban, vagy a totális kapitalizmusban. a többség mái napig ezekben. egy kis részük a totális zöld mozgalomban. ők mentik meg a bolygót. mókás. egyáltalán nem utálom a zsidókat. a természettudósaikat tisztelem, az izrealita vallást tudomásul veszem, a filoszemita bölcseletet nevetségesnek tartom. szóval értem persze megint, hogy nincs kulturális cél. csak az számít, hogy hány dollárt keresnek. rendben. de ez esetben miért probléma, hogy az ortodox nacionalisták kibasznák az összeset. mondván, hogy errefelé egyáltalán ne kereskedjenek. hanem az is legyen a többségi magyaroké. mert csak az számít, hogy ki mennyi pénzt keres. ez szerintem is számít. de a kulturális összetartás legalább ugyanennyire fontos. vagy legalábbis is fontos lenne. ha ez működne. de nem működik. szóval ez gazdasági és kulturális kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.06. 23:02:25

@unionista᠋:

"a védett piac straussék számára is jó."

Csak akkor, ha nagyobb haszonra tudnak szert tenni, mint a "védetlen" (szabadpiaci) körülmények között. És honnét származna ez a többlethasznuk?

2016.11.07. 09:28:47

@neoteny:
ha decentralizálják a termelést, akkor ugyan emelkednek bérek, de az árak is. és továbbra is ott vannak a nyugatos márkák a piacon. nem szorítja ki őket az asia center. persze mondhatja azt a levi's, hogy ők ezt nem teszik meg. nem térnek vissza a klasszikus városi kiskapitalizmushoz. mert azt a levik meghaladták. ez esetben kelet-közép európában elpusztulnak straussék. megöli őket a nacionalizmus. mert képtelenek voltak alkalmazkodni a népekhez. ostobának, gyengének bizonyultak. ha feladják a dogmáikat, akkor a zsidóság új életre kelhet. és reparálhatják a 20. század borzalmait ebben a térségben. a természet eldönti, hogy melyik érvényesül.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.07. 09:46:53

@unionista᠋:

"ez esetben kelet-közép európában elpusztulnak straussék. megöli őket a nacionalizmus. mert képtelenek voltak alkalmazkodni a népekhez. ostobának, gyengének bizonyultak."

oké.
süti beállítások módosítása