1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.07.23. 13:32 HaFr

Hogyan kell megváltoznia a helyzetnek a Nyugaton?

A populista demokrácia előretörésének csak apropója az iszlám (kulturális sokk), mögötte ott van az is, hogy a kapitalizmus a gazdasági és politikai elit érdekeinek megfelelő jogszabályi környezetben fokozatosan elveszítette a szabad piacra jellemző mobilitását (az ún. amerikai álom vége), ennek köszönhetően nőnek az egyenlőtlenségek, erősödik az erkölcsi ellenállás az igazságtalan, korrupt, a közcélokat tekintve impotens, oligarchikus intézményrendszerrel szemben, amire a tömegek az állami szerepvállalás iránti tovább erősödő igénnyel válaszolnak, ez azonban csak elmélyíti a problémákat, úgyhogy végül nem látszik, hogy a rezsim alapvető korrekcióra lehetne képes, amivel elveszíti a mai vesztesek perspektivikus lojalitását is. Nő az ellenállás és a polgárháborús riogatás divatja, mígnem divatos lesz a gyakorlata is.

Az események haszonélvezői (a keleti diktátorok, a nyugati szélsőséges pártok és a feltörekvő demagógok) az eseményekkel a saját elgondolásaikat legitimálják, össze-vissza hazudozva stabilitásról, nemzeti érdekekről, jövőről, miközben azért változatlanul a Nyugat pénzén élnek, az országaik értékteremtő ereje csekély, a saját hatalmi cinizmusuk viszont már globális érdekű. A Nyugat-kritikájuk tendenciózus és hamis, a megoldásaik fenyegetést jelentenek -- immár valóban globális méretekben.

A Nyugat megérett a változásra, és a változásnak erős, kompetens kormányoktól kell származnia, amilyen -- jószerivel utolsóként -- a német. Nem csodálkoznék ezért, ha a müncheni merényletnek ilyen körülmények között újra lenne orosz szála, ami végighúzódik Aleppótól a balkáni menekültútvonalon át Kölnig. A német kormánykoalíció megrendítése alapvető célja lehet Putyinnak és az FSZB-nek, aminek az utóbbi száz év legkártékonyabb amerikai elnöke, Obama, ha akarna, se tudna ellentartani. Hirtelen nagyon magányosan lettek Európában az európaiak, miközben a magyarokat megint ellátják Tusványosról egy egész évre szóló programmal. Ez utóbbi most a NATO-val versengő európai és a mindkettővel versengő V4-haderőről szól, arról, hogy az iszlámnál nagyobb ellenség Brüsszel, és Európában mi vagyunk a jövő, Ausztria esetleg csatlakozhat még, de ne siessük el a V4 bővítését (indirekte: Románia pl. ne próbálkozzon).

Őrült beszéd, de van benne rendszer, lehet érvelni mellette, és főleg nincs alternatívája, amíg az első bekezdésben foglalt problémák nemhogy megoldatlanul, de megszólítatlanul maradnak. A szólongatást potens hatalomnak kell megkezdenie, mielőtt a V4-ek egy hirtelen ötlet folytán elkezdenek kiegészülni Moszkvával meg Ankarával, és a tervezett NATO vezetési pont is végképp nemkívánatos entitás lesz magyar földön -- ahogy a NATO-haderő eleve az.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr648909294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.23. 15:08:42

A V4 valóban az új Európa alapja. S Románia is bátran csatlakozhat, csak le kell mondani liberális szélsőségeiről. Minden ellentét megoldható a nemzetek között, ha a közös antiliberális értekeket nézik.

Khonsu 2016.07.23. 15:24:36

@a BircaHang Média szerk.:

Melyek azok a "közös antiliberális értekek"?

Az antiliberálisság előnye ugyebár eléggé nézőpont kérdése, ha teszem azt, jönne egy a mostani antiliberálisokkal szemben antiliberális rezsim, azt hiszem lenne vinnyogás.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.23. 15:58:07

@Khonsu:

Ez attól függ. Antiliberalizmus lehet sokféle.

grafjeno 2016.07.23. 16:09:14

...a szép új világban a kgst ből a töke láncos kutyái lettek...

Janossz 2016.07.23. 17:07:34

@a BircaHang Média szerk.: A V4 sose volt, sose lesz Európa alapja. Periféria vagyunk, voltunk, meg leszünk is még. Kérdés, kié?
Ne egyél herét frissen, krumplihéjat főzés nélkül, mert ilyenek lesznek belőle.

exterminador 2016.07.23. 17:52:41

De miért Obama? Az ifjabb Bush sokkal kártékonyabb volt. Obamát pedig gúzsba köti a republikánus többségű Kongresszus.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.23. 18:03:31

@exterminador: szerintem páratlanul rossz -- ami nem jelenti, hogy ifj Bush ne lenne rosszabb karakter, de erre az egészre nehéz egzakt mércét kitalálni

exterminador 2016.07.23. 18:20:29

@HaFr: gondolom a közel-keleti ténykedésére gondolsz. Szerintem egyszerűen nem teheti meg, hogy visszatérjen Irakba, pár évvel azután, hogy kivonultak, mert azzal végképp lerombolná a hitelességét. Az iraki helyzet is Bush bűne, aki elintézte Szaddamot. Szíriát is kezelhetné jobban, de képzeljük csak el, mekkora lenne a felhördülés, ha nekiállna eltakarítani Asszadot; vagy ha nem támogatná egyáltalán az ellenzéki csoportokat. Szóval nem is tudna jót lépni.

incze 2016.07.23. 18:54:09

@HaFr: kérdés: miért. válasz: szerintem.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.23. 19:04:47

@Janossz:

Pont ez változhat meg. A zuhanó, homoszexuális, pedofil, kizsákmányoló, ateista, erkölcstelen nyugatot helyre kell pofázni, ehhez kell pár bivalyerős keresztény, keleti pofon Kelet-Európából.

Janossz 2016.07.23. 19:23:32

@a BircaHang Média szerk.: Helyre kell pofázni... ez jó!
Pont ez a hivatásod, helyre pofázni.
Te, meg a többi bivalyerős (ál) keresztény keletről, igaz azok ortodoxok, sebaj, majd megmutatjátok.
Mert ott nincs zuhanás (de van, hajjaj), kizsákmányolás, erkölcstelenség, meg úgy általában, az Ígéret Földje...Ezt az ígéretet már hallottuk 46-ban.
Mondjuk a kereszténység helyett akkor másik eszme divatolt épp, tudod, hogy Putyin-főnök megtalálta a párttagkönyvét?

CharlesNow 2016.07.23. 19:55:56

Péter, miért gondolod, hogy a német kormány helyesen kezeli a dolgot? Továbbá, a FB-on írtad, hogy a német rendőrség professzionálisan intézkedett, de nem jött le, hogy miért ez a véleményed.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.23. 20:40:11

@CharlesNow: Hi. Nem gondolom, hogy helyesen kezeli, ezt írtam: "A Nyugat megérett a változásra, és a változásnak erős, kompetens kormányoktól kell származnia, amilyen -- jószerivel utolsóként -- a német." Innen jöhet az erő, és remélhetőleg a változás a szemléletükben előtte. A tegnapi helyzetről, viszonylag hamar felállt a kordon, lezárták a területet, értesítették a lakosságot, a rendőrségi szóvivő kifejezetten szimpatikusan nyilatkozott, nekem OK volt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.23. 20:43:41

@exterminador: + Irán, Izrael, Oroszo./Ukrajna, bankmentés-korporatícv politika, Obamacare, rasszista konfliktusok, ilyesmi

CharlesNow 2016.07.23. 21:34:08

@HaFr: Köszönöm! Tehát pusztán azért, mert a németről van szó, ezért gondolod erősnek és kompetensnek?

Fekete Mamba 2016.07.23. 22:17:08

@HaFr: ha az ember arra gondol, hogy pusztán ráültek a schröderi reformokra 11 éve, vagy hogyan állítják le az atomerőműveket, hogy milyen volt a görög ügy kezelése tavaly, a híres migráns-meghívás, a német kotta alapján született EU-török alku, nos akkor azért esetleg felmerülhet, hogy lenne lehetőség a javulásra. Ez akkor is igaz, ha egy relatív rangsorban európai viszonylatban jelenleg nem feltétlenül szerepelnek rosszul, de ez inkább a mezőnyt minősíti.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.23. 22:55:39

@CharlesNow: nyilván nem, hanem azért, mert Németországban viszonylag kiegyensúlyozott és hatékony kormányzás zajlik Markel alatt, és persze zajlott előtte is, és az ország kellően erős ahhoz, hogy az általam hiányolt szerepet betöltse

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.23. 22:57:38

@Fekete Mamba: én is így gondolom, kissé leegyszerűsítve? ha Németország nem lenne kb abban a formájában, ahogy ma, az EU sem lenne -- a migránsok meghívása és a görög válság középtávon jól szolgálja a német érdekeket, akár Európáéval szemben is

Amator 2016.07.23. 23:14:33

Mennyivel egyszerűbb volt a világkép 25-30 évvel ezelőtt, amikor még a Cocom lista is élt. Amikor a globalizmus átvette az irányítást, akkor szabadult ki a szellem a palackból. Néhány politikuson nagyon látni, hogy nem a saját szövegét nyomja, ez alól a németek sem kivételek. Hozzájárul még a tehetetlenséghez, hogy a nyugati oktatási rendszerek szinte agymosás szintjén kinevelik a gyerekekből az önvédelmi reflexeket, emiatt felnőttekként is csak néznek ki a fejükből, amikor hülyeséggel, vagy ordas eszmékkel találkoznak, teljesen védtelenek, az agyuk is sokkal lassabban forog, mint a mi kelet-európai eszünk. Iskolapéldája a Brexit, amit az elején mindenki blöffnek gondolt, aztán két bohóc megpuccsolta, mire a sikeres akció után mindketten vissza is vonultak, nehogy már számonkérjék akkor rajtuk az igéreteiket. Szép, felelős magatartás. Mintha Magyarországon járnánk.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.24. 08:02:03

@Janossz:

A kommunizmus elavult eszme, ráadásul nyugati, semmi szükség rá.

exterminador 2016.07.24. 09:24:53

@HaFr: Az Obamacare zseniális és régóta szükséges lépés volt, az Iránnal való kiegyezésben sem látok semmi rosszat, ahogy abban sem, hogy nem támogatja feltétlenül az elmeroggyant Netanjahut. Oroszország - Ukrajna: ott mi lett volna a jó lépés? Putyinnak sajnos van egy csomó atomja, és én kinézem belőle, hogy elvakultságában használja is. A rasszista konfliktusokat nem fognám rá, a bankmentésről nem sokat tudok.

Tamáspatrik 2016.07.24. 10:10:54

A liberális demokráciák valóban válságban vannak, változásra szorulnak, sokkal inkább mint 10 vagy 20 éve. Nem kiforrott még, hogy milyen irányba kell elindulni, továbbfejlődni. Sokan mint Orbán ezt kihasználják és fokozzák a zűrzavart. Szerencsére Orbán tettekben némileg más mint szavakban, nem koherens. Másrészt egészen mást mond például Németországban mint Tusványoson. Azért nemzetközi szinten mégiscsak egy elszabadult hajóágyú, egy bajkeverő törpe.

2016.07.25. 21:52:55

A történelmet ismerve a nyugat nem tud úgy változni, hogy ne az önzése növekedjen. Majd szépen szelektál a pénzcsapok közt, melyiket éri meg csordogálni hagyni, de el is lehet zárni párat.
A mostani helyzetben ide nem tudom, h megéri-e még csorgatni.
Majd kiviszik a működő beruházásaikat, vagy a hiányzó munkaerő pótlásaként fogják idehozni a gyáraikbe az arabjaikat, törökökeiket, 'oszt tegyél ellene, ha nem tetszik.
süti beállítások módosítása