1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.07.15. 18:17 HaFr

A konzervatívok szabadsága

A Churchillnek tulajdonított mondás szerint a demokrácia a legrosszabb államforma, kivéve az összes többit. Ez az -- egyébként kétezer-ötszáz éves belátáson alapuló -- politikai norma egy másikkal együtt adja a politikai szabadság modern konzervatív foglalatát: ez a másik pedig a klasszikus skót-angol-amerikai alapvetés, miszerint az individualizmus tiszteletén alapuló (liberális) intézményrendszer azért támogatandó, mert ez adja a legkisebb lehetőséget arra, hogy a (természetüknél fogva) rossz emberek kárt okozzanak egymásnak. A politikai szabadságunk alapja ebben a felfogásban az antropológiai pesszimizmus: az ember rossz, bűnös, a hagyományok és Isten segítségére szorul értelmi és erkölcsi képességeiben, a politikai hatalom koncentrációja pedig ellentétes az érdekeivel (anti-autoritarianizmus).

Ez a modern (liberális) konzervatív -- tkp. brit -- politikai világkép élesen elüt a kontinentális szabadság-hagyománytól, amely (a rendkívül kártékony, a humánumot deszakralizáló) Kant nyomán az ideologikus "emberi méltóságot" tette meg a politikai szabadság forrásának, illetve Rousseau nyomán az embert eredendően jónak és politikailag megválthatónak gondolva előkészítette a talajt egyfelől a "rendszerkritikai" gondolkodás, másfelől az egyenlőségelvű diktatúrák előtt, amelyek az így vagy úgy felfogott emberi eszménynek akarnak érvényt szerezni a társadalomban. Míg a naturalista brit hagyomány pesszimista az emberrel kapcsolatban, és a politikai szabadságot az emberi károkozás lokalizálása és minimalizálása érdekében a hatalom korlátozásával és szétaprózásával támogatja, addig a kontinentális szabadságfogalom magasztos, folyamatosan a lényeget felmutatni akaró ideologikus emberképébe belefér a "szabadságra" való kényszerítés (vö. a progresszivizmus romantikája, végén a "szocialista  embertípussal"), belefér az emberi esetlegességek és személyes különbözőségek kollektív akarattal való felszámolása (antinaturalizmus) -- a szabadság politikája híján a szabadság metafizikája. A brit politikai szabadságfogalom eredendően feudális-jobboldali-naturalista, a kontinentális aufklérista-baloldali-konstruktivista. A brit szokásjogi-tradicionalista, a kontinentális állami-ideologikus. A brit az érzelmek és az érvelő belátás egyensúlyán, a kontinentális triumfáló (ész)elveken alapul. Nem annyira a szabadságok aktuális tartalma vagy kiterjedése, mint ez a szemléletbeli kettősség választja el egymástól a konzervatívok és a progresszívok szabadságértelmezését, röviden: a pesszimista és az optimista emberkép, a van (intézményei) és a legyen (kikényszerítése) közötti különbség, és az ezeknek megfelelő politikai vs. ideologikus érvelés.

A kontinensen sosem értették a brit politikai szabadságfogalmat (hogy az nem az [ön]megvalósítás, hanem az önvédelem eszköze), ezért nem értik a vegyesállami, ugyanakkor (minimum) deista amerikai alkotmányosságot sem (politika és erkölcs eltérő illetékességét), a britek viszont mára szemmel láthatóan áldozatul estek a demokrácia népszuverenista tévképzetének, amit elősegített a jobboldali szabadságfogalom utóbbi húsz évnyi erodálódása és elmoralizálása is (elég ehhez a Konzervatív Párt Cameron alatti balra tolódását megfigyelni). A brit politikai kultúra az utóbbi húsz évben egyre többet veszített magából, és egyre többet vett át a populista-egyenlőségelvű kontinentális késztetésekből, ami egyenesen vezetett a Brexithez -- ez a Brexit tehát egy lényegileg rossz változás indikációja, mégis lehetőség egyúttal a korlátozott, képviseleti demokrácia és a liberális szabadság visszavételére is, miközben mi a kontinensen a nacionalista és a föderatív kollektivizmusok között őrlődünk majd. Tehát Churchillnek igaza van bár, mégis a demokrácia korrupciója ebben az esetben az észhez térést is segítheti, ami a szabadság visszavételében juthat kifejezésre. Ehhez azonban merni kell fellépni egyrészt a beszüremkedett kontinentális hagyományok, másrészt a multikulturalizmus politikailag korrekt kezelésével szemben, amely az eltérő politikai világképeknek engedve idáig rombolta a szabadság britanniai hagyományát.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr348892038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almodhi 2016.07.15. 20:00:09

Hogy fokozzam a zűrzavart: annak is megvan az esélye, hogy Nagy-Britannia most már kifejleszti a kontinentális hagyomány brit változatát...

zenonküp 2016.07.15. 20:03:13

Nekem most a szerző szövegéből a mégis volt a legfontosabb. Meglátni a Brexitben a jelzést, ugyanakkor a demokrácia onkorrekciojanak lehetoseget, az utaniban a mégis jobbat a kontinentálisnal. Igen tisztelem Kantot s a kelleténél jobban kedvelem Rousseaut. Hát bizony ok is kontinentálisak kicsinyeg, villant rá a blogiro. Ez igaz, noha nem igazán esett jól. Ne legyünk hát elfogultak, sem kicsiny, sem nagy kérdésben. Őrizzük hat jozan eszünket s elfogulatlan, teljes belatasunkat makacsul, miként a jegyzetiro teszi. Neki sem lehet könnyű))

Lexa56 2016.07.15. 20:22:24

Rajtunk sajnos az sem segít, ha Britannia visszatér magához. És annak ellenére, hogy magam is kedvelem az angolszász gondolkodásmódot azt is látni kell hogy ők sok ronda dolgot csináltak a világban saját felsőbbrendűségük tudatában.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2016.07.15. 20:41:43

Sok, általam tisztelt gondolkodó esik abba a hibába, hogy valami politika-filozófiai kontextust akar adni a Brexitnek. A Brexitnek nincs ilyen. A primitív gondolkodás diadala. Ennyi és nem több. Kár ragozni.

integrans 2016.07.15. 22:36:53

Ahol egyáltalán le lehet rombolni a szabadságot, meg nem az emberi jogok a zsinórmértékek, ott nincs is semmiféle demokrácia, meg jogos jogállam.

Az meg nem lehet demokratikus politikai norma, hogy több száz éve egyre fokozódóan elcsalva történik a javak újraelosztása. De még csak nem is tényleges piacgazdaság.

Ráadásul akik nyomán itt, ott meg így meg úgy haladnak, - másolnak, félreutánoznak, el szakmaiatlanodnak, azok sokszor úgy viszik véghez a dolgokat, hogy már vagy még nem is értik az eredeti alapvetőségeket.

Irtózatos tévedésekbe esve

FreeTibet 2016.07.15. 22:37:15

Innen a kontinentális Európa keleti perifériájáról és a történész, bölcsész, filozófus kaszton kívülről beleböfögve az értelmiségi diskurzusba: miközben a túlzásba vitt kollekivizmusért és a fontolvahaladó totyorgásért sem rajongok különösebben, illetve minden tiszteletem az angolszász polkult hagyományoké, de mindezektől függetlenül mi itt a németekkel egész jól elműködünk és fejlesztünk világszínvonalú termékeket prozess szerint. Ugyan nem mi fújjuk a passzátszelet és igen innovációban sem mi vagyunk a legerősebbek, de hogy egy az EU-tól függetlendő, saját konzlib gyökereit megtaláló Brittannia/Anglia lesz a követkető kúlság, arra nem mernék fogadni. Egyrészt az utópista merengésen kívül feltételezhető, hogy nem az utóbbi fog bekövetkezni, másrészt az angol technológiai tudást nem lebecsülve, az a helyzet, hogy kb. a második ipari forradalom óta mi (németek) sokkal jobbbak vagyunk.

gono 2016.07.15. 22:45:25

Szerintem sikeresen belegaloppíroztad magad ezzel a nagyívű röptével egy komoly gubancba: Jézus szerint minden ember jóember tehát aufklérista (no annyira nem tiltakozom, mondhatjuk így is egyébként ;) .

Lexa56 2016.07.16. 06:15:36

@gono: hát azért kíváncsi lennék rá, hogy miből olvasod ki, hogy Jézus szerint mindenki jó? A Bibliában ugyanis ennek pont az ellenkezője van. Jézus maga kérdezi az ifjútól: "Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak az Isten". Vagy ahogy Pál apostol megfogalmazza a római levélbe: nincs köztük jó, nincsen egy sem. De ha tudsz ennek ellentmondó idézetet a Bibliából, szívesen elolvasom.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.16. 08:21:54

@Lexa56:

János 10:11 és 10:14-ben Jézus a jó pásztornak nevezi magát.

Lexa56 2016.07.16. 09:10:03

Ő a jó pásztor, de nem a jók pásztora! Az nagy különbség. Nem az egészségesekhez jöttem, hanem a betegekhez - mondja magáról. Az önigazakhoz nemigen van mondanivalója.

zipe moha 2016.07.16. 10:01:17

...az ideális ( ami kisebb mint az abszolut..)optimumot, sem a brit hagyomány sem a kontinentális progresszió nem hordozza önmagában..néhány évszázadon keresztül, ellentmondásokkal terhelten szervezni-kikényszeríteni lehetett az emberek egymás közötti viszonylatait....mára mindössze olyan mesekönyvek lapjai melyek őseink tapasztalatait tartalmazzák..miközben gyakorlatban vetették össze a filozófiákat az ember valódi természetével..

a filozófiától elvárható a 21.században, hogy miközben szintetizálja a múltat annak summázataként...előre lépjen...mert ez korkövetelmény....ehhez önnáló gondolkodásra , új ideák kijelölésére ..és igen , a felfedezők bátorságára van szükség...az a filozófia ami a múltba mereng hosszan...visszaküldi a jövőt a már megismert, megtapasztalt múltak valamelyikébe ...régi ciklust indít újra...ebből következően pedig kifejezett károkozó...miközben persze nem a károkozás az elsődleges szándék..hanem például valamilyen előjog védelmezése...

...aki pedig az előjogait védelmezi...elveszíti azt....aki pedig mások jogait érvényre juttatja...megtartja a sajátját..

werecke 2016.07.16. 10:15:27

@neoteny: Viszont kiverte a kufárokat a templomból igen helyesen. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.16. 10:29:48

@werecke:

Ugyanakkor a három szolgáról szóló példabeszédében (Máté 25:14-30) azokat a szolgák kapnak jutalmat, akik fialtatják ("kereskedék azokkal") a rájuk bízott vagyont, aki pedig elássa a rá bízott részt és hozam nélkül adja azt vissza a tulajdonosnak, az "gonosz és rest szolga".

pitcairn2 2016.07.16. 10:56:40

@hafr

Churchill maga a megtestesült "betüremkedett kontinentális hagyomány"...

The Real Churchill
mises.org/library/real-churchill

Rethinking Churchill
mises.org/library/rethinking-churchill

pitcairn2 2016.07.16. 10:57:49

@almodhi:

azt már a Churchill-hez hasonló ipsék rég megtették:)

pitcairn2 2016.07.16. 11:00:04

@FreeTibet:

az EU-t az anglo-amerikai elit találta ki:)

American Committee on United Europe
en.wikipedia.org/wiki/American_Committee_on_United_Europe

2016.07.16. 13:47:47

a nemzeti keresztény európa politikai értelemben 5 részre osztható
-- skandinávia (észak) és a balti államok
-- atlanti világ (nyugat): nagy-britannia, franciaország
-- közép-európa: németország, németalföld és a visegrádi szövetségesek (beleértve horvátországot és szlovéniát)
-- mediterrán (dél-európa): ibéria, itália és hellász
-- balkán (kelet-európa): bulgária, szerbia és románia

2016.07.16. 14:07:10

@FreeTibet:
szükségszerűen csak hadiiparban van verseny. lehet, hogy a németek gyártják a legjobb autót, de előbb utóbb a britek, franciák, az olaszok, spanyolok saját népautókat akarnak. de a csehek, lengyelek, románok és a szerbek is.

Moin Moin 2016.07.16. 16:55:22

"Nicht zuletzt böte die Öffnung der Bundeswehr für Bürgerinnen und Bürger der EU nicht nur ein weitreichendes
Integrations- und Regenerationspotenzial für die personelle Robustheit der Bundeswehr, sondern wäre auch ein starkes Signal für eine europäische Perspektive." - áll a Bundeswehr 2016-os Fehér könyvében (61. oldal, Personalstrategie)

...Szóval: most, hogy nagy nehezen sikerül (egy idióta brit lépésnek hála!) kibaszni a briteket az EU-ból, végre meg lehet nyíltan csinálni a német vezetésű egyesült Európát, egy német szervezésű közös, erős hadsereggel!

Mármost: ezek után kit érdekel és miért lenne az fontos, hogy háromszáz-kétszáz éve mit gondoltak "liberális demokráciának" egyes, a brit s-középhez tartozó auktorok?:-)

(A demokrácia pedig nem arra jó, amiről írsz - és a "kontinentális demokraták" sem nem jónak, sem nem rossznak tartják az emberi fajt: egyszerűen csak egy hierarchikus csoportokat alkotó, e csoportokon belül közös konstrukciók létrehozására képes, ám eközben folyamatosan vetélkedő főemlős-fajnak, amelynek semmi köze semmiféle istenkéhez és reális viselkedése semmiképp sem filozófiai spekulálgatással fejthető meg...)

Es lebe Kant - lesz még német Königsberg!!!:-))))))))

zipe moha 2016.07.16. 17:26:36

@Moin Moin: ...de az is lehet, hogy úgy jár mint Róma...szétverik és kirabolják a "barbárok"....:)))))

zipe moha 2016.07.16. 17:31:56

@Moin Moin: ...a fantaszták sose tanulnak a múltból...de szívesen indítanának újra olyan ciklusokat ami a történelem fekete lapjait adja...

2016.07.16. 17:52:07

@Moin Moin:
a franciák egy németek vezetésű kontinentális európában aligha maradnának bent. az unió gazdasági értelemben megbukott. katonai tömbbé akkor állhat össze ha kisebb föderációk jönnek létre és a tagállamokban közös lesz az államvallás. azaz a népek (nyugaton a fundamentalista iszlámmal, keleten az extrém liberális judaizmussal szemben) nemzeti kereszténységet hirdetnek. ez azért nem lesz egyszerű, mert a német tartományok politikai értelemben széthúznak. a német társadalmat egy világias pártkoalíció tartósan nem tudja egyben tartani. a vallásnak lesz jelentős szerepe. ha ausztriában a szabadságpárt megnyeri a választást, akkor abból vagy nyílt fasizálódás, vagy nemzeti keresztény államvallás következik. ugyanez a helyzet a visegrádi országokban is.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.07.16. 18:26:16

@unionista᠋: A németeknek van egy félelmetes tulajdonságuk, az elején (szinte) mindig egy véleményen, egy akaraton vannak, igaz utána többnyire megbánják. Honecker beszédein a mai napig www.youtube.com/watch?v=_THiV8cWU50 1:25- 1:27 mindenkinek könnybe lábad a szeme a nevetéstől amikor ki akarja mondani, hogy Genossen und Genossinnen.

Mostanában az álláshirdetéseknél már nem írják ki mindenhol teljesen például, hogy Berufskraft­fahrer/in hanem csak Berufskraft­fahrer (m/w) Pár évvel ezelőtt a hirdető arcára fagyott volna a mosoly, ha úgy jelenteti meg a hirdetését, hogy nem hangsúlyozza ki, hogy mindkét nemre vonatkozik.

Európában akkor volt béke, amikor a németek nem gondolták magukról, hogy erősek. Mostanában nagyon odavannak az exportweltmeisterségük miatt.

„a franciák egy németek vezetésű kontinentális európában aligha maradnának bent” A brexit egyik oka lehetett, a britek úgy gondolták, Isten óvja a királynőt - Angélától :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.16. 18:40:53

@Moin Moin: sicher, hanem mindez megfejthető zoológiai ismeretek alapján ...

hebab 2016.07.17. 02:56:48

ez az angolszász/kontinentális világkép leírása durván leegyszerűsítőre sikerült. Dworkint, aki az angolszász emberi jogi gondolkodásnak ma a legmeghatározóbb alakja, hová teszed? mellesleg az ő meglátásait követi a német alkotmánybíróság is, sőt, a magyar liberális emberi jogi gondolkodás is. történetesen az emberi méltóságot helyezik a középpontba, amiről azt állítottad, hogy szemben az angolszászokkal Kant nyomán a kontinentális felfogásban a szabadság forrása.
szóval a helyzet sokkal bonyolultabb, mint hogy egy ekkora posztban lehetne róla bármi értelmeset is mondani...

Tamáspatrik 2016.07.17. 08:37:37

Azon az állásponton vagyok, hogy az egyes filozófiai rendszereket jobb elfelejteni, viszont érdemes használni és szintetizálni a filozófusok egyes gondolatait.
Sem Kant sem Hegel és egyik filozófus után sem a rendszere maradt fenn, hanem egyes gondolatai az időtállóak.
Amikor egyes rendszereket kizárólagosnak állítunk be a másikkal szemben, akkor a marxizmus hibájába esünk és "antagonisztikus ellentéteket" látunk ott, ahol olyanok nincsenek, mint inkább egymást kiegészítő gondolatok.

A mostani magyar kormánypárt és a politikai elit szabadságértelmezése mindkettőtől gyökeresen eltér, és érdemes is foglalkozni vele. Az egyéni szabadságot a minimálisan kötelező szintre szorítja vissza és maximálisan tágítani igyekszik a KÖZÖSSÉGI szabadságot, elsősorban a nemzet szabadságát. Ez a tevékenység az egyének mozgásterét jelentősen korlátozza, beszűkíti: pl. legyen jó katolikus vagy protestáns, esetleg evangélikus, legyen min. három gyereke, az életét meghatározó rengeteg szabályzásnak önként és dalolva tegyen eleget, keményen dolgozzon az a kisember és ne gondolkozzon, ne szervezkedjen... Kb. 18.századi magyar nemesség (mint nemzet) szabadságeszménye.

nevetőharmadik 2016.07.17. 10:02:29

@Tamáspatrik: Pont ebből látszik, hogy a "közösségi szabadság" mekkora hazugság, ugyanis nem jelent mást, mint a közösség _vezetőinek_ a hatalmát a közösség tagjai felett.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.18. 12:39:37

@hebab: nem éppen -- a kantianizmus az amerikai politikai gondolkodásban a 70-es évektől egy jól kitapintható válságtünete annak a folyamatnak, amit leírtam, nincs ebben semmi különös
süti beállítások módosítása