1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.06.30. 08:24 HaFr

A magyar baloldaliság kilátástalansága

Amikor a magyar baloldaliság mainstreamje szövetségre lépett az ex-marxisták által összetákolt úgynevezett liberalizmussal (Demokratikus Charta, 1992), létrehozva a ma az MSZP-től a DK-n át a PM-ig terjedő progresszivizmust, se a teoretikusabb, se a politikusabb résztvevőinek nem volt fogalma arról, hogy milyen elveket és értékrendet tekintenek közösnek, illetve hogyha volt is valamilyen homályos aufklérista gondolat a háttérben, miként szerezzenek ennek érvényt. Az eredmény: 2010, majd 2014. Megrendítő látni, hogy a magyar progresszivizmus valójában mennyire üres, jelentés nélküli fogalommá züllött az utóbbi 25 évben. Egyet lehet tudni róla: amikor sikeres volt, azt mindig a szociális demagógiának köszönhette, de egyébként leginkább relativista, szubjektivista, miközben a felvilágosító modernizációs szándékaiból csak az intellektuális gőgje maradt fenn. A Brexit utáni értékelések fényében -- amennyiben a legtöbb bírálat a közvetlen demokráciával szemben éppen erről az oldalról érkezett -- azt se nagyon lehet mondani róla, hogy demokratikus lenne.

A magyar progresszivizmus egyetlen politikai kudarc, a politikai hatóereje 1994 óta folyamatosan csökken, és nem látni semmilyen szándékot, tehetséget, erőt a folyamat megfordítására. A progresszivizmus intellektuális és erkölcsi ereje elhanyagolható, pedig annyi egyetemi tanár vallja, mint égen a csillag, politikai szervezőereje folyamatos leszállóágban van, és legfőképp a saját tanakodó irányzatainak és korrupt politikusainak a rabja.

A magyar progresszivizmusnak nincs világképe, nincs erkölcsi rendje, amelyet megalkuvásmentesen képviselne -- csak érdekei vannak, amelyek a legjobb esetben is középszerű vezetőit visszatérően közelebb viszik az "újnyilas" (TGM) kormányzó erőkhöz, mint saját remélt szavazóbázisukhoz. A progresszívok csodálkoznak azon, hogy Magyarországon a politikai machiavellizmus az úr, pedig értékek és az objektív igazságba vetett hit nélkül, ami rájuk kiváltképp jellemző, a machiavellizmus az egyetlen potens politikai gyakorlat -- erre ezt is ellopták tőlük.

Magyarországon az utóbbi években -- amikor a legnagyobb szükség lett volna rá -- megszűnt az ideológiai munka a baloldalon. A relativizmus és a szubjektivizmus, ami kilúgozta az eszményeket és az objektív igazságba vetett hitet a posztmodernizált közegből, megöl minden súlyosabb gondolatot és szenvedélyt, amellyel inspirálni lehetne a választókat. A Nyugat problémáihoz nem tudnak hozzászólni, mert miközben elvetik a szocializmust, nem merik a szájukra venni a kapitalizmust sem, emberjogi kérdésekben teljesen elbizonytalanodtak a migráns-kérdésre adott első válaszaikra történt kulturális visszacsapások után (amiből látszik, hogy közük sincs valójában ahhoz, mennyire fontos egy ország politikai kultúrája az írott malaszttal szemben), de idáig sem kell elmenni: egyszerűen már az igénye se merül fel annak, hogy kitörjenek a Facebook-színvonalú fecsegésből és a pártok antiorbánista lózungjaiból.

A progresszvizmus úgy akarna hatalomra jutni, hogy maga sem tudja, mit kezdene az országgal. Kötőanyagot nem tud, karakteres policy-elképzelései nincsenek, hiányzik soraiból a leadership minimuma -- és közben csodálkoznak, hogy az ország valós kétharmada nacionalista, Fidesz- vagy Jobbik-hívő. Azt hiszem, mégiscsak bölcs dolog ez a demokrácia, hogy az ilyen semmittevőket nem engedi a hatalom közelébe.

39 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr888855732

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: A magyar baloldaliság kilátástalansága 2016.06.30. 12:39:01

A progresszvizmus úgy akarna hatalomra jutni, hogy maga sem tudja, mit kezdene az országgal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemodaBuda 2016.06.30. 09:09:00

Nna, és aztán mégiscsak elzavaródik innen az orbán, mégis lesznek új demokratikus intézmények és azokat védő, betonkeménységű törvények, rendőrség, katonaság és államigazgatás ! Hogyan van ez ? Hja, lesz új, demokratikus és konszenzuson alapuló, az államot helyre tévő és kezelő társadalmi szerződés, egy új Alkotmány is ! Lehet, hogy ez a baloldal-jobboldal egy kicsit már elavult volna ?

2016.06.30. 09:33:46

magyarországon a nacionalizmust leszámítva az összes eszmerendszer válságban van.

Geo_ 2016.06.30. 09:42:36

Hát, valami nagyot akartál mondani.
Amit írtál - abban rengeteg az igazság, de ugyanígy írhatnál a jobboldaliságról is...

Viszont méltánytalan a PM-et is besorolni - minden világnézeti, politikai/szakpolitikai vitám ellenére kifejezetten sokra tartom, hogy ők az értékeiket előbbre sorolták 2014-ben az identitásuknál. (Tény, hogy sokat veszítettek ezen - de ami méltánylandó, azt méltányolni illik.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.30. 09:43:47

@Geo_: hát írok is, ugye, amit mindketten tudunk

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.30. 09:48:00

@unionista᠋:

Már a nacionalizmus is válságban van: ld. a Jobbik újrapozicionálása mint "tömegpárt".

zenonküp 2016.06.30. 10:05:40

@IT jegyzet: Mert felall) Más nyelvszokast követve, mert van mondanivalója, ráadásul meg is tudja fogalmazni. Egyéb kérdés?)

zenonküp 2016.06.30. 10:11:00

Más. Hihetetlen éles kritika buvik meg abban, amikor progresszivnak titulalodnak azok, akiket Ady, Jaszi és Szaboek, mármint Ervin és Dezso, gondolkodás nélkül el-, ki- és letagadnanak.

Geo_ 2016.06.30. 10:43:37

@HaFr: viszont az lenne hasznosabb, ha arról beszélnénk, hogy az összes "iság" és izmus van kilátástalan helyzetben. Viszont lehetnének helyettük értékek, az adott helyzetre jó és rossz válaszok.

(Az első mondatomat már bánom - de amit a PM-ről írtam, azt tartom.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.30. 11:03:38

@zenonküp: ráadásul -- de liberálisok biztos nem

Khonsu 2016.06.30. 11:22:40

A magyar baloldaliság legnagyobb problémája, hogy nem létezik. Nagyon hiányzik az országból egy igazi, karakteres baloldal, egy magyar Syriza.

prognosys 2016.06.30. 13:01:59

@neoteny: Nah innentől kezdve már nem tudom eldönteni, hogy a politikai pártok és eszmerendszerük vagy a politika egésze van válságban.

Tartok tőle, hogy ez utóbbi. Ugyanis érvényes válasza senkinek nincs sem a migráns válságra, sem pedig a kormányzati túlkapásokra, így nyomokban már megjelent a helyi hatalmi önkény, ami igen csúnya világot vetít előre.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.30. 13:23:37

@prognosys:

Gondolj arra, hogy a hatalmon lévő párt(ok) számára a politika soha nincs válságban. Számukra akkor van válság, amikor kiesnek a hatalomból.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.06.30. 13:25:44

@Khonsu: Magyar Syriza.....a hátam közepére púpnak. Nem elég egy őrült. Mégegyet szeretnél. :)

prognosys 2016.06.30. 14:02:40

@neoteny: Az Orbán-kormánynak mindenképpen. Az MSZP kormányzása idején jellemzőek voltak a kisebb-nagyobb válságok.

A Horn-kormány egymás után ette a pézügyminisztereket, végül Bokrossal rávágta az ajtót a leszegényedő rétegre. Majd 2004-ben ismét válságba került (kormányon), amikor puccsot szerveztek(?) Medgyessy ellen.

A (II.-ik) Gyurcsány-kormánynak pedig már csak az első három hónapja volt talán válság mentes. Viszont az megmutatta az addigi demokrácia felépítmény összes gyengeségét - kezdve a hatalomhoz való gőgös ragaszkodással, a cinizmussal és a hatalommal való visszaélésen át az ország vagyonának elzálogosításáig mindent, ami ellene hatott egy élhető ország felépítésének.

Vagyis az MSZP egy rosszindulatú, kicsit sem kormányzóképes csődtömeg képét mutatta és mutatja a mai napig is.

Az Orbán kormány mindösszesen abban különbözik tőlük (ami sokaknak imponálhat), hogy kívülről úgy látszik bírja a nyomást. Nem nagyon mutatkozan válság jelek. De a kormányzásuk ugyanolyan pocsék.

Khonsu 2016.06.30. 14:11:11

@Fuxos (ex bömis): Függetlenül attól, hogy mennyire értek velük egyet, "igazi" baloldalnak a radikális, rendszerkritikus szocdemet tartom. Szükség van a hangjukra az egyensúlyhoz. Az egyensúlytalanságban, és az ebből következő negatív folyamatokban jelentős részt benne van az ilyen erők hiánya, nálunk és más országokban is. Ők a társadalom szociális lelkiismerete, a "nép hangja". Ha a nép néma, senki sem hallja meg. Amikor pedig üt, már késő.

Laikus Érdeklődő 2016.06.30. 14:52:05

@Khonsu: Kommunista, populista, demagógista lázítás. Abcug!

2016.06.30. 15:33:14

@neoteny:
a jobbik elszámoltatás közjogi megalapozásával nyerhet választást. valószínűleg nem fog, de azzal nyerhetne.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.06.30. 16:03:46

@Khonsu: Na jó....mint kényszerítő (motiváló) erőt elfogadom. :)..... ha nem jó csináljuk, akkor ezek jönnek alapon. :) :)

2016.06.30. 16:47:40

Szekta ez is, mint a Fidesz. Fel is vannak háborodva, hogy miért nem támogatja mindenki az ő remek 193. összefogásukat...

Laikus Érdeklődő 2016.06.30. 18:16:00

@Khonsu: Komolyra fordítva:
A szocdem nem radikális, inkább a békés középutat keresi a kapitalizmus és a kommunizmus között.

Magyarországon talán az LMP áll (állt?) legközelebb a szociáldemokráciához. Velük az a baj, hogy túl gyakran ragadja el őket az erő sötétzöld oldala és ilyenkor átváltoznak Greenpeace-es hülyékké.

Magyar Syrizának itt van nekünk a Jobbik, kb. azt a szerepet tölti be, mint a kevésbé náci országokban az occupy-mozgalmak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.30. 18:28:07

@unionista᠋:

Mo-n mindenki a szomszédját akarja elszámoltatni ... de tudja, hogy ezzel a szomszédja is így van. ;-)

kalbász 2016.06.30. 19:11:02

Szóról szóra igaz.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.06.30. 19:23:14

Látszik, hogy jövőre választási hajrá lesz, a birkabatyugéza féle génselejtes putyinista férgek elkezdték a baloldal ekézését.
Az ellopott Questor 100 milliárdokból fussa a fizetésükre.

2016.06.30. 20:24:44

abszolúte!
tömör, lényegi, jó.
ennyi!
a baloldal vezetői (kis)polgári emberek, különösebb vezetői képességek nélkül.
ideológiára és elméleti háttérmunkára akkor volt (lett volna) szükségük, amikor a két wh közötti rezsim ellenzéke voltak(lettek volna).
végülis a hatalom meglett enélkül is nekik 45 után.
minek annyit fáradni.
a jó baloldali teoretikusaikat (ha voltak olyanok) maga a baloldali - bocsánat, "baloldali" hatalom zavarta el időröl időre.
a jobboldalnak viszont (magyarul: elenberger) itt soha nem volt különösebb szüksége, de késztetése sem elméletieskedésre, mélyenszántó ideológiai gondolatokra: Isten, Haza, Család. (lényegében.)
európa meg majdcsak ellesz valahogy, meg benne mi is. bele-bele makogunk, nade pont mi fogunk beleszólni? :D
jobb is.

Voznyák Pista2 2016.06.30. 20:50:01

Végre egy jó írás.
Valóban, a ballib vonulatra ez a jellemző.
De mit is várnánk tőlük, mikor már a kezdeteknél is, egy kontraszelektált állománnyal kellett dolgozniuk ?
Haladónak, és liberálisnak gondolt lózungok szerviens átvétele az ún européer ballib mainstreem vonulatától, a nemzeti szempontok negligálása, és behelyettesítése valami ködös kozmopolitizmussal, (ködös, mert nem világos, hogy a történelem nagy vesztesének mi előnye származik abból, ha továbbra sem áll ki a nemzeti érdekei mellett ? Ja, nemzeti érdek alatt mi is értendő ugyebár?) Egyáltalán, a 2002 től 2010 ig terjedő időszak bénázásai, amelyre még rá is tettek egy lapáttal a "nem lesz gázáremelés" egyszerű ember számára is világos hazugságaival.
A migráns kérdésre sem adtak elfogadható választ, a határokon törvénysértő módon beözönlő megélhetési (többnyire) bevándorlók azonnali kritikátlan védelme.
Többnyire maguknak osztják a legnagyobb pofont.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.30. 21:03:01

@Voznyák Pista2: eddig is volt jó néhány legalább ilyen "jó" írás, legföllebb nem találkoztak az ízléseddel, azt ne feledd, hogy nem te vagy Hórusz szeme

Tamáspatrik 2016.06.30. 21:56:20

Egy elvi hibára hívom fel a figyelmet, - ez talán a cikk értékét nem befolyásolja,- hogy a politikai bal, és jobboldal relatív. Rákosi szalámitaktikája az volt, hogy mindig a leginkább jobboldalt vágta, végül a szocdemek maradtak a jobboldalon majd a nem moszkovita kommunisták.
Tehát ha eltűnik netán a mai baloldal, akkor a jobboldal egy része válik azzá - a Fidesz középhez és a Jobbikhoz képest biztosan.
Az emberi testnek is két oldala van, olyat mégsem írunk le, hogy az egyik oldalamra nincs szükség. :))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.30. 22:07:18

Azért tegyük hozzá, hogy nagyon jó oka van annak, hogy ez így alakult. Az MSZP-t és az SZDSZ-t kezdetektől fogva nem sok minden kötötte össze. Nagyjából annyi, hogy az SZDSZ akarta a kapitalizmust, az MSZP nem akarta, de el tudta fogadni, míg az MDF elutasította. Az SZDSZ akart jogokat, az MSZP el tudta fogadni, az MDF fanyalgott tőle. Hasonlóan a nyugati orientációval, urbanizációval, fogyasztói társadalommal stb. Ez egy olyan házasság, ahol csak annyi van a két fél között, hogy nem undorodnak egymástól.

Ez minden, csak nem egy jó táptalaj valamiféle egységes szellemi hátország kiépítéséhez és ezzel még nincs vége az ideológiai nyomornak.
Az SZDSZ nem akart progresszív lenni, sőt ő maga se tudta, hogy mi akar lenni. Egyszerre próbált meg klasszikus és szociálliberális lenni, de azt nem lehet. Az MSZP szintén a modern szociáldemokrácia és a szocializmus között őrlődött, ami szintén nem kompatibilis.
Mindemellett az SZDSZ a rakománykultusz-problémától szenvedett. A tagjai elolvastak sok liberális szerzőt, klasszikusokat és szociálliberálisokat egyaránt. Tudták is, hogy miket gondolnak, de addig már nem terjedt a műveltségük, hogy azt is tudják, hogy miért mondták azokat a dolgokat. Olyanok voltak, mint a diák, aki csak a vizsgára tanulja meg az anyagot. Meg tudja oldani a típusfeladatokat, de igazából semmit nem ért belőle.
Ebből nagyjából lehet sejteni, hogy nem tud kinőni sem egy progresszív elit, sem egy kapitalista elit, de még egy szocdem se. A mostani balliberálisnak nevezett (és ez alatt nem a Fidesz által használt fogalmat értem, ami mindenkit idesorol, aki nem ő, vagy a Jobbik, de eleinte még a Jobbikot is ide sorolta) elit, ebből a közegből turmixolódott össze.

Aztán jött a Fidesz és szépen bemasírozott balra. Most jelenleg baloldalon olyan tumultus van, hogy ott esélye nincs. Ha megnézed a pártok és szavazók ideológiai térképét, akkor a bal-konzervatív sarokban (itt található a választók kb. 85%-a) ott pogózik a Jobbik, a Fidesz és az MSZP. Még,ha lenne is muníciója, akkor is mit tud csinálni, ami baloldali, konzervatív, de mégis eltér a Fidesztől és passzol a választói preferenciájához? Nem sokat. Nagyjából annyit, hogy nem 10%, hanem 30%-s rezsicsökkentést ígér.

Tamáspatrik 2016.06.30. 22:10:30

Témákat tudna találni a "progresszivizmus" (a PKP-t is ide sorolom, mert nem a szürke marhát és a lovas íjászatot tartja a legfőbb "húzóágazatoknak").

Szerintem nem kellenek ide ideológiák, mert éppen amiatt sült fel az SZDSZ-MSZP vonal, hogy nem volt elég gyakorlatias szemléletű.

Vannak viszont bőven lukas területek jelenleg: a környezetvédelem, az oktatás, a kultúra, innováció, sőt a kommunikáció fejlesztése.

Csakhogy a (szélső) jobboldal most mindent visz, náluk van a labda és mást nem engednek a közelébe. Az agresszív politika ellenszere jelenleg nincs meg.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.30. 22:21:50

@Tamáspatrik: igen, persze, sőt amit ma jobboldalnak neveznek, az legfeljebb nacionalista demagógia, ennyi

2016.07.01. 10:37:31

Szerintem az egész probléma; progresszivizmus, meg retrográd nacionalista demagógia ellentéte leegyszerüsíthető a szolgalelküség-urhatnámság ellentétére társadalmi (nemzeti) méretekben.
Erre a gondolatra a foci(ka) EB kapcsán folytatott meditációm segített eljutni.
Miért van az, hogy más csapatok Olaszok, Németek, sőt Hollandok is szoktak olykor kikapni, néha magyon, de kaki szagú parát csak a mi csapatunkon lehet érezni? (Jó, igaz 2 éve a Brazilokon is, de arról most inkább nem)
És ez sztm a Belga meccs elején döntő, volt, ha nem is tartott ki végig, de az első gól(ami sztm e-miatt esett) eldöntötte a további(helytelen) taktikát. Hiszen a Belgák már úgy jöttek a pályára, mint akik nagyon tudják mit akarnak, a mieink pedig láthatóan paráztak, be volt húzva a farkincájuk és még védekezni sem tudtak ettől szervezetten.
Mert emberileg, játékosilag nem érzik magukat egyenrangúnak.
Úgyanennek a fonáka, ami mostanában (ki tudja mért? :D) ugyan nem tapasztalható a fölényeskedés a gyengébb csapatokkal.
Amíg a "polgári berendezkedés" alapja a hagyományos személyi függelmi viszonyokon alapuló hierarchia (aminek közben az árát is az "alullévők" fizetik, sokan az "igazi" rend megérkezése felett érzett örömmel) addig a hazai nevelésű focika is ilyen lesz. Addig a progresszió-reakció ellentéte nem vitakérdés, egy magyar vezetőréteg van és egy magyar középosztály, amelyik függ(! egzisztenciálisan és mindenhogyan) a feletteállóktól és alulról bejutni ezekbe még igazi teljesítménnyel is csak úgy lehet, ha az aspiráns igyekszik valamilyen módon kifelyezni "ezért" a "feletteállóknak" a "nemzet iránt érzett háláját", amire egy baloldalli így, ebben a formában képtelen. (Amúgy baloldali hatalom itt minálunk ugyanígy működik a saját érvénysségi körén belül. Talán egy kicsit kevésbé feszesen, hiszen látjuk ezek a fideszesek mire vitték.)
Persze ugyan ez van felül egymás közt, csak most az ő kezükben a gyeplő. És fölényeskedés a vesztesekkel.
Én azonban még a keleti nyitást is (egyebek közt) így magyarázom.
Kell egy jó gazda, "szövetséges".
Aki biztosítja, hogy szabadon urizáljak az enyimeim felett, meg azok felett akik elnyomnák az enyimeimet, ha nem én tehetném szabadon, a pénzt meg elosszuk okosba. Erre utalt Szabó Dezső is csak az már egy torz szabadság volt, amikor a németbarátság volt a kialakult hierarchia, "polgári berendezkedés" fő biztosítéka és "támasza". Azért én a kiépülő polgári berendezkedésben ma is érzem ezt a hajlamot az ilyenfajta "nyitottságra".
Progresszó?! Ugyan mi az? Vegye megtiszteltetésnek, hogy ide hozhatja a pénzét egy valamilyen (műszaki, tudományos) progressziót megjelenítő vállalkozás és tisztelje a magyarokat, azaz adjon pénzt. Sokat. Vagy/és terjessze a magyarok jó hírét a világban.

2016.07.01. 10:41:41

bocs a helyesírás hibákért. kikapcsolt a helyesírás ellenőrzőm. hogy lehet visszakapcsolni?

Balt 2016.07.05. 20:13:35

@Geo_: "Viszont méltánytalan a PM-et is besorolni - minden világnézeti, politikai/szakpolitikai vitám ellenére kifejezetten sokra tartom, hogy ők az értékeiket előbbre sorolták 2014-ben az identitásuknál."

Hehe, gyönyörű megfogalmazása az LMP elárulàsának a Párbeszéd a Mandátumért "elv" mentén.

Geo_ 2016.07.05. 20:50:47

@Balt: lehet egy ilyen olvasata a dolognak - de más történt. Bajnai egy választási mozgalmat szeretett volna, az LMP lett volna az első csatlakozó, szinte vétójoggal a további bővítésre vonatkozóan. De Schiffer közben körbejárta a vidéket, s megfordította az LMP-t.

Ismerem annyira a PM-eseket, hogy tartsam az állításomat.

Balt 2016.07.05. 21:03:08

Ha ismered, lelked rajta, én csak Róna Péter* elbeszéléséből ismerem a történetet:
elniveresen.hu/rona-peter-levele-schiffer-andrasnak

*Valahogy az a sejtésem, hogy RP közel áll a szerzőhöz. Bár lehet, hogy RP túl baloldali neki.
süti beállítások módosítása