1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.01.07. 18:42 HaFr

Nem értem, mi annyira bonyolult a baloldali összefogásban

Tegyük fel, az összes baloldali párt rezsimváltást akar. Mivel világos, hogy a mai állás szerint egyéni mandátumot csak nehezen szerezhetnének bárhol is, ezért ha külön indulnak, mindegyik abszolút vesztese lesz a következő parlamenti választásoknak, legfeljebb listáról alakíthatnának majd, mondjuk, ketten, egy-egy frakciót. Relatív győztes viszont mindegyik lehet, ha az összes párt tartózkodik a választásoktól, ellenben alapítanak -- míg van idő -- egyetlen választási pártot, amelyen belül ésszerű arányokban elosztják az egyéni indulókat (itt különösen a billegő körzetekben lehet vita, de csak megoldható az osztozkodás, ha mindig emlékeznek arra, hogy kettő kivételével egyik sem jutna be a parlamentbe, és a másik kettőnek is több mandátum néz ki ezen a módon).  

A következő mozzanat lehet egyedül kritikus: a most ismert arcokat egy az egyben ki kell hagyni, max. egyéni mandátumokért indulhatnának, de célszerű ezekhez is helyben ismert és elismert embereket keresni, és mindenekfölött kell keresni egy alkalmas -- ma még ismeretlen -- listavezetőt, aki attól fogva nem ejti ki a szót a száján, hogy DK meg MSZP meg bármi más egyedül kudarcra ítélt formáció, Gyurcsány és Lendvai Ildikó akkor jutnak a médiához a legközelebb, amikor a TV-jüket porolják otthon, és mindenki csak az új választási párt nevében beszél, amit el lehet keresztelni akár Ellenzéki Pártnak is. Aminek természetesen épkézláb mondanivalója és programja lesz. Igen, természetesen világos a végkifejlet: ez a párt a parlamentbe jutását követően ideálisan átveszi a balos ellenzékiség képviseletét, a többiek bársonyosan elhalnak, és Magyarország lép előre egyet. (Vagy nem halnak el, hanem platformokat hoznak létre az EP-on belül, amelyek aztán kiválnak, ami persze kellően buta, de politikailag érthető volna.)

Persze, tudom én, hogy kinek miért nem tetszik ez a forgatókönyv, azt is tudom, hogy a sok elnök meg pártigazgató miért nem fogja szeretni, ha nem maradnak ekként a porondon, habár csak éppen egy picit kellene visszalépniük, ezért csak leírom a miheztartás végett: ha nem ez történik (hanem akárcsak az történik, hogy megegyeznek a pártok abban, hogy az egyik helyen az egyik, a másikon a másik indul, de a neveiket megtartják), sokkal rosszabb eredményekkel kell beérniük ezeknek az alakulatoknak. Ha ez a szereplő viszont elér egy kritikus tömeget, akkor aki nem csatlakozik hozzá -- pl. az LMP -- az óhatatlanul el fog sorvadni.

Ja, és ha az Ellenzéki Párt megszületik, még akkor is várhatóan kell neki szövetséges a kétharmadhoz. Legalább az alkotmányosság rendbetételéhez. És az vagy a Jobbik lesz, vagy senki. (Esetleg néhány Fidesz-renegáttal kiegészülve.) Mert bármennyire nem szeretik a Jobbikot, ez utóbbinak ugyanúgy érdeke Polt eltávolítása, az Alkotmánybíróság lecserélése és a többi. Ami a PKP-t illeti -- amely természetesen nem része ennek a folyamatnak --, az a mi gondunk. Az előbbiek megvalósítása viszont legyen végre már valaki gondja!

Ui.: Mivel ez egy kollektív cselekvési probléma optimális megoldása, ha mégsem valósul meg, az annak a jele lesz, hogy egy vagy több kulcsszereplő a játékban olyan rejtett motivációkkal rendelkezik (pl. lefizette őt/őket a Fidesz), amelyek miatt szándékosan akadályozzák a megoldást. A legrosszabb esetben is legalább kiöntjük a vakondot.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr428249976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Philip F. Queeg 2016.01.07. 19:22:36

Á, ez egy science fiction. Az "ésszerű arányokban elosztják az egyéni indulókat" résznél kezd, és az "akkor jutnak a médiához a legközelebb, amikor a TV-jüket porolják otthon" résznél válik igazán azzá.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.07. 19:27:04

@Philip F. Queeg: mindenki jobban jár így -- kivéve, ha le vannak fizetve

nevetőharmadik 2016.01.07. 19:49:28

@HaFr: Hát, bár nem kizárt, hogy tényleg le vannak fizetve, azért a jelenségre elég jó magyarázat a saját szellemi korlátoltságuk is. Ambíciózusak (pszichológiailag képtelenek félreállni) és tehetségtelenek (képtelenek haladni valamerre). Ragaszkodnak az utolsó kis pozícióhoz, még csepegő pártfinanszírozáshoz, nagyjából, mint az odúba tett mogyoróval megfogott páviánok. A Fidesznek nem kell közvetlenül lefizetnie őket, egyszerűen az adott pályán az ő mentális "setting"-jük nem engedélyez más eredményt.

Néha komolyan csodálkozom, hogy miért foglalkozol újra és újra a baloldallal, hacsaknem azért, mert ez a személyes blogod, és miért ne dokumentálhatnád, ha pár pillanatra átfut valami a fejeden. De hogy önmagad szórakoztatásán túl miféle egyéb haszna lenne ezeknek a posztoknak, azt én sajnos nem látom. Te nem érzed falra hányt borsónak?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.07. 19:56:11

@nevetőharmadik: nem, legalább látszik belőlük, hogy "népben és nemzetben" gondolkodom :), bár te talán nem is emlékszel erre a régi emdéefes szlogenre

nevetőharmadik 2016.01.07. 20:04:13

@HaFr: :D

(Nem, én csak a '90-ben alig több, mint 4 éves húgomra emlékszem, amikor a kampány alatt kijelentette, hogy ő a demokraták királya.)

Hát, ha akarsz értelmes baloldali pártot, a végén még neked kell megalapítanod azt is a jelenlegi mellé!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.07. 20:08:35

@nevetőharmadik: na, az már nem csak az erőmet, hanem az ízlésemet is meghaladná :)

Moin Moin 2016.01.07. 20:12:09

@nevetőharmadik: @HaFr: Azért foglalkozik annyit a baloldallal, mert a szíve mélyén nagyon szereti Lenint és fáj neki, hogy ma senki sem viszi tovább az ő fáklyáját Magyarországon...

...Ami meg azt illeti, hogy a végén még neki kellene megalapítania egy értelmes baloldali pártot is: előbb lássuk, sikerül-e egy értelmes jobboldalt gründolni!:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.07. 20:14:17

@Moin Moin: villás nyelved mérget szór, Mágua

Geo_ 2016.01.07. 20:18:47

geo1.blog.hu/2016/01/07/nem_ertem_mi_annyira_bonyolult_a_demokratikus_oldal_osszefogasaban

De hogy ne kellejen kattintani:

Az általam tisztelt szerző nem érti, mi annyira bonyolult a baloldali összefogásban

"Tegyük fel, az összes baloldali párt rezsimváltást akar." - kezdi az írását. Ez alapján nagyon könnyű a magyarázat: kezdjük azzal, hogy

Tegyük fel, az összes demokratikus erő rezsimváltást akar. Innentől kezdve pedig önmagának is felteheti a kérdést.

nevetőharmadik 2016.01.07. 20:19:15

@Moin Moin: Kihagysz egyszer is egy övön aluli ütést? :D

Moin Moin 2016.01.07. 20:46:26

@nevetőharmadik: @HaFr: Én eredetileg mindig a fejre célzok - de hát tehetek én róla, hogy ők meg örökösen a fejükön állnak, nem a talpukon (ahogy Marx mondta Hegelről) és így folyton övön alul ér testet az akció?!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.07. 20:52:40

@Moin Moin: de még így is jócskán mellétrafálsz, ha elképzeled a szcenáriót

pannonfunk 2016.01.07. 22:30:18

Pl. az a nehéz benne, hogy vannak eltérések, hogy milyen programot akarnak?

nevetőharmadik 2016.01.07. 22:47:52

@pannonfunk: Nem a programjuk hiányzik, hanem egy átgondolt jövőkép, amiért tömegek tudnának lelkesedni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.07. 23:41:01

@nevetőharmadik:

Mi a különbség a "program" és az "átgondolt jövőkép" között?

A tömegek tudnak lelkesedni sok mindenért: Napóleon föllelkesítette a franciákat a 'gloire' ígéretével, Mussolini az olaszokat az új Római Birodalom igézetével, Adolf meg a németeket az Ezeréves Birodaloméval. És a SzU-ban meg Mao Kínájában is voltak fellelkesült tömegek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.01.07. 23:49:15

Ez nem új. Hasonló felmerült a 2014-es választások előtt is, úgy hívták, "technikai koalíció". A végén felkapta még Bokros is. Nem lett belőle semmi, a Jobbik nélkül nem megy. A Jobbik nélküli változata létrejött, meg is kapta a magáét a választásokon.

gellért mária 2016.01.08. 00:07:51

Álom álom, édes álom...

nevetőharmadik 2016.01.08. 03:20:39

@neoteny: A program például egy épületnél a szerkezeti csomópontok 1:20-as arányú kiviteli tervei. Az átgondolt jövőkép pedig a gyönyörű látványterv a házról.

Az előbbi létfontosságú, de az utóbbi miatt veszik meg és építtetik fel a házat. Az utóbbi nélkül az előbbi csak egy halom haszontalan papír -- nézd csak meg Szigetváriékat, hogy porosodik a szakértelmük!

És igen, az általad említett "urak" azért is érhették el azt, amit, mert tudták, hogy az emberek így működnek. Na és? Vagy ezt a kulcsot az emberekhez meghagynád az említett típusú "uraknak", mert koszos lett?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.08. 03:56:36

@Holger Hartland: ez nem ugyanaz, de mindegy -- nem fogom magam összetörni ezért a vita szintjén sem, nem az én dolgom

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.08. 03:58:12

@pannonfunk: nem kell ide program, egy minimálterv, legnagyobb közös osztó, koncepció, jövőkép, új arcok kellenek -- programokkal teli a padlás, arra valók, hogy lehúzza az ember a WC-n

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 05:07:21

@nevetőharmadik:

"Az átgondolt jövőkép pedig a gyönyörű látványterv a házról."

@HaFr:

"nem kell ide program"

A "gyönyörű látványterv" már elkészült:

hafr.blog.hu/2015/09/12/polgari_vagy_liberalis_demokraciat_egy_retardalt_kor_utan

"A polgári demokrácia liberális, de annál jóval több is. Cselekvésre, részvételre és gondolkodásra ösztönöz. A közösségi kapitalizmussal (vö. Mackey-Sisodia, George R. Tyler,) együtt, amely a piac köré a valamikori, 18. századi liberális kezdeteknek megfelelően (!) erkölcsi és közhasznossági hálót von, a fenntartható egyéni életstratégiák keretét jelenti; a kettő korlátozza az állami és korporatív túlsúlyt és a nekik való kiszolgáltatottságot az életvilágokban, erősíti a kooperációt, hatékonyabbá teszi a versenyt, szétteríti a nyereséget, nagyban csökkenti a korrupciót, és növeli a boldogságot. A legjobb keretét adja egy kompetenciáiban erősen hiányos társadalom magára találásának és folyamatos fejlődésének. A részletekről később."

Az utolsó mondat nem "a program" ígérete?

l ember 2016.01.08. 06:28:28

@HaFr: A poszt állítása azzal a prekoncepcióval működik, hogy a választó vezérre, vagy legjobb esetben is egy snájdig fiatalemberre szavaz. Azokat, akik programra szavaznak, tökre nem fogja meghatni, hogy a politikus arcok együtt indulnak, ha közben nem tesznek le semmit az asztalra. Persze értem én, hogy az ilyenek kisebbségben vannak, de engem jobban érdekel, hogy hatalomban tartsak olyan -akár törpepártokat, akik megmutatják, hogy így is lehet.

Moin Moin 2016.01.08. 07:20:42

@HaFr: Ha elképzeled a szcenáriót, akkor az úgy van, hogy ha valaki a talpán áll és egy szabályos, azaz fentről lefelé haladó ütést mérsz a fejére, akkor az a fej tetején landol - azaz: az ütés beleütközik a fejbe.

Ezzel szemben, ha valaki a fején áll és ebben a pozíciójában indítasz fölüle - szintén fentről lefelé haladó - ütést, akkor az ütés elsiklik a két lába között, és épp ott landol, ahol Nevetőharmadik megadta.

nevetőharmadik 2016.01.08. 08:13:40

@neoteny: Úristen, ez lenne a gyönyörű látványterv? Ez a ház elektromos hálózatának a kapcsolási rajza, és hiába lettek jelölve rajta a bekötött szórakoztató elektronikai termékek, ez egy kriksz-kraksz, amit elsőnek értelmezni kell, nem pedig csak befogadni...

Nem, ha ezt ilyen könnyű lenne megcsinálni, már én lehetnék a legnagyobb ellenzéki párt vezére. De a látványtervben az a jó, hogy a legegyszerűbb ember is be tudja fogadni, el tudja hinni, és amikor meglátja, megdobban a szíve, hogy hú, ebbe bele tudom képzelni magam, és nagyon jó érzés... ennek megfelelőt a politikában csinálni (amibe beletartozik a jövőkép kommunikációja is, nem csak az "információs anyag megléte").

@l ember: Az a baj, hogy mi, racionális részletbuzik, kisebbségben vagyunk, ahogy állítod. Velünk nem lehet választást nyerni, még az 5%-ot sem lehet megugrani. De nevezhetjük-e magunkat racionálisnak, ha nem vagyunk képesek elfogadni ezt a tényt, és felülemelkedni azon az érzelmi szükségletünkön (merthogy ez is az!), hogy precíz, részletekbe menő tervek ismeretével támogassuk meg a döntéseinket? Jó, hát kell a program, de nem program kell ide, hanem valami más, ami eléri a célját (tömegek megszólítása, ezt neveztem lelkesítő jövőképnek, avagy csodálatos látványtervnek). Ez utóbbinak a létrehozása emiatt sokkal magasabb prioritást kell élvezzen, mint egy program. Ezt a jelek szerint HaFr jól érzi, bár szerintem a megoldás még nincs meg neki (de nekem sem, úgyhogy innen drukkolok, hogy zseniálisabbnak bizonyuljon nálam :P).

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 08:21:42

@nevetőharmadik:

"A program például egy épületnél a szerkezeti csomópontok 1:20-as arányú kiviteli tervei. Az átgondolt jövőkép pedig a gyönyörű látványterv a házról.

Az előbbi létfontosságú, de az utóbbi miatt veszik meg és építtetik fel a házat."

Ezzel az analógiával az a(z egyik) probléma hogy hogy "a gyönyörű látványterv", amivel "eladják a házat" (annak tervét _és_ kivitelezését) egy szerződéshez vezet: amiben az építész megígéri hogy elkészíti "a programot", a kivitelezési tervdokumentációt, amiből egy kompetens építővállalkozás képes megépíteni a házat. A vásárló perelhet ha az építész nem készíti el kivitelezési tervdokumentációt, vagy olyat készít amiből egy kompetens építővállalkozás nem képes elkészíteni a "gyönyörű látványtervben" bemutatott házat.

A politikai ígéretek viszont nem szerződések: nem lehet törvényes úton kényszeríteni a (választási) ígéreteket ("gyönyörű látványterv") tévő politikust annak betartására. A (részletes) politikai program léte egy bizonyos mértékű (habár nem túl nagy) biztosíték arra, hogy az ígéretet ("gyönyörű látványterv") tévő politikusnak legalább van egy "kivitelezési tervdokumentációja", nem csak üres ill. alaptalan politikai marketinget folytat.

A (legalább formailag legitim) választások eredményeit, és különösen azok következményeit, nem lehet "visszacsinálni", nem lehet visszaállítani az előzőleg fennálló helyzetet. A választásokra abszolút módon érvényes az ősi figyelmeztetés: "caveat emptor"; a választó -- még az is amelyik a győztes párt(ok)ra szavaz -- mindig "zsákbamacskát vásárol" (valamilyen mértékben), és nem képes érvényesíteni utólag azt a panaszát hogy ő "nem ilyen lovat akart". Ezért kell különösen szkeptikusnak lennie a "gyönyörű látványtervvel" szemben -- még inkább akkor ha még egy (párt)program sincs mellé vagy mögé rakva.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.08. 08:26:37

@neoteny: de, persze, de nekünk más a pozíciónk a politikai vresenyben

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 08:26:57

@nevetőharmadik:

"ez lenne a gyönyörű látványterv?"

Igen, ez az "átgondolt jövőterv". Vagy nem az?

"erkölcsi és közhasznossági hálót von, a fenntartható egyéni életstratégiák keretét jelenti; a kettő korlátozza az állami és korporatív túlsúlyt és a nekik való kiszolgáltatottságot az életvilágokban, erősíti a kooperációt, hatékonyabbá teszi a versenyt, szétteríti a nyereséget, nagyban csökkenti a korrupciót, és növeli a boldogságot"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 08:36:57

@HaFr:

"nekünk más a pozíciónk a politikai vresenyben"

Mindegyik ellenzéki pártnak más a pozíciója a politikai versenyben: ezért bonyolult a baloldali összefogás (is).

nevetőharmadik 2016.01.08. 08:45:11

@neoteny: "Igen, ez az "átgondolt jövőterv". Vagy nem az?"

Nem! Ez nem gyönyörű, a szó általános értelmében (hiszen egy mérnöknek egy bonyolult szerkezeti rajz gyönyörű ugyan, de a laikusoknak többnyire tökéletesen értelmezhetetlen és befogadhatatlan). Nézd csak meg: az idézetedben nem találsz három (!) olyan egymást követő szót, ami szókapcsolatként a köznyelvben előfordul! Hogyan várod el, hogy ez bármiféle pozitív érzelmi reakciót csiholjon ki a széles hallgatóságból?

(A többiről később, indul a nap)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 09:01:30

@nevetőharmadik:

"Ez nem gyönyörű"

Te voltál az aki analógiát állított fel "az átgondolt jövőkép" és a "gyönyörű látványterv" között; most már nem is analógiáról van szó, hanem literális egyezésről? Nem az átgondoltság a kritérium, hanem a "gyönyörűség" -- a retorikai virtuozitás?

"Hogyan várod el, hogy ez bármiféle pozitív érzelmi reakciót csiholjon ki a széles hallgatóságból?"

Van benne minden jó, földidió, mogyoró: erkölcs, közhasznosság, fenntartható egyéni életstratégiák, túlsúly és kiszolgáltatottság korlátozása, kooperáció erősítése, verseny hatékonyabbá tétele, nyereség jobb elosztása, korrupció-csökkentés, és általános boldogságnövelés.

gellért mária 2016.01.08. 10:05:47

HaFr:Nem értem, mi annyira bonyolult...."Nem kell mindent értened, érted?" /Q Tarantino Django/

Másrészt, jobb oldalon sem volt összefogás, most sincs, csak pénz..pénz.kuss..megélhetése politika van.Mindenki meg van vásárolva. Most a Vajdaságban folyik a vásárlás, 2018-i választásokra.

nevetőharmadik 2016.01.08. 10:10:26

@neoteny: " Nem az átgondoltság a kritérium, hanem a "gyönyörűség" -- a retorikai virtuozitás?"

Nos igen! Lényegéből fakadóan (hiszen a retorikát tkp. erre találták ki) ez a tömegek meggyőzésének a útja. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy _helyes_ lenne kizárólag az esztétikai minőségre koncentrálni (és amit egyébként az előző kommentedben írsz a szerződésekről, stb, az teljesen igaz). Az analógiámnak (ami itt-ott akár literális egyezés is lehet) a célja az, hogy megmutassa, hogy a döntéshozatalt mely tényezők mekkora mértékben befolyásolják. Így:

szépség (érzelmi azonosulás) > átgondoltság > tökig kidolgozottság

Azt állítom, hogy az emberek fogyasztási döntéseit -- minden területen és nyilván a nagy átlagra vetítve -- elsősorban az érzelmek/tetszés határozza meg, és csak azután jön a többi, ha jön. Sokszor nem is jön, és a tökig kidolgozottságig a legtöbben el sem jutnak eközben.

És ha azt a bizonyos idézetet (bár van benne piros alma, mogyoró) elkezded mondani embereknek, a zömük érdeklődését elveszted már a második tagmondatnál, és mire a végére érsz, százból ha ketten maradnak veled. Ezeknek a konkrét mondatoknak ugyanis nem hogy esztétikai jelentősége nincs a legtöbb ember számára, hanem semmilyen -- nem értik. Bonyolult szavak, amiktől nem jól, nem okosnak, hanem összezavartnak érzik magukat.

Így végső soron azt mondom, hogy ha nagy számban el akarsz adni valamit, akkor olyan marketingstratégiát kell alkalmaznod, ami a piac nagy többségénél működik, és az erőforrásaid zömét erre kell fordítanod. Az igencsak kisebbségben levő, hozzánk hasonló erőszakos részletbuziknak való megfelelés szabotálja a végcélt.

Klütaimnesztra 2016.01.08. 10:16:40

Ez mind nagyon szép, a kérdés csak az: kik viszik véghez ezt a pédás összefogást?
Ha a mostani karosszékbajnokoknak félre kell állniuk, nem tudom, van-e mögöttük potens fiatal erő, eddig nemigen látszik.
Ami pedig a PKP-t illeti, csak nem a mérleg nyelve szerepére pályázik, kedves Béndek úr?

Khonsu 2016.01.08. 10:20:02

@neoteny:

Az új, életerős totális ideológiai rendszereknek hipnotikus ereje van. Úgy vannak felépítve, kommunikálva, hogy az "anyag" hasson, és hat is. Az említett illetők egy-egy ilyennek álltak az élén, így könnyű dolguk volt. Ma már nem sokan élnek olyanok, akik egy ilyen ébredő ideológiai rendszer erejét megtapasztalták, és a többség képtelen elképzelni mit képesek ezek művelni az elmével, mert az már nem csak egy egyszerű lelkesedés.

Tömeghipnózis nélkül azért egy kicsit nehezebben megy a dolog, de egy jó jövőkép csodákra képes.

Khonsu 2016.01.08. 10:38:53

A leírt forgatókönyv jó megoldás lehetne egy új baloldal létrehozására (ha már sajnos a "Syriza-jelenség" elkerülte az országot), de nem tudom mivel lehetne rávenni a vezetőket a távozásra.

Mondjuk úgy néz ki alakul a következő válság, az nálunk is felrázhatja a dolgokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 10:53:14

@Khonsu:

"a többség képtelen elképzelni mit képesek ezek művelni az elmével"

"A többségnek" el kellene olvasnia Eric Hoffer "The True Believer" c. könyvét ( en.wikipedia.org/wiki/The_True_Believer )

"egy jó jövőkép csodákra képes"

Pontosan ez a probléma lényege: kinek jó? A hallgatóság azt hiszi, hogy neki (mert a szónok mindenkinek ígér 'jót', de a fizetendő ár ritkán kerül szóba), pedig a szónoknak és támogatóinak jó: ők kerülnek hatalomra, ahol már azt teszik ami nekik jó.

A szabadságnak, az önrendelkezésnek, a szabad (gazdasági és egyéb célú) társulásnak soha nem lesz ugyanakkora vonzereje "a többség" számára mint a "megváltó" ígéreteknek: hogy ha követsz engem (hatalmat adsz a kezembe), akkor majd én elhozom neked a földi Kánaánt.

A demagóg mindig lenyomja a racionális programot meghirdetőt (ha nincsenek effektív intézményes korlátai a hatalomgyakorlásának): mert az utóbbi nem ígér meg olyat amiről tudja hogy nem képes "szállítani", míg az előbbinek nincsenek ilyen skrupulusai.

camilló 2016.01.08. 10:58:50

@HaFr: Mi olyan érthetetlen? Amikről azt mondja a média, hogy baloldali, az tudjuk, hogy nem baloldali! Vannak egy választásnak győztesei, és nyertesei. Nos a majd mindenki által baloldalinak tekintett pártok nyertesek szeretnének lenni. A valódi baloldali pártok, pedig győzni akarnak. A nyertesek a nyereményért, a győztesek a győzelemért küzdenek! Egy valódi baloldali embert, nem motiválnak a személyes anyagi előnyök. Innen egyenesen levezethető, hogy az általad is baloldalinak mondott (nem vagyok biztos benne, hogy azoknak is tekinted őket), pártok bizony a koncért marakodnak. Had' írjak egy szép példát! A választások előtti évben felmerült a "nagy összefogás" gondolata. No, le is ültek pártok, egy tájékozódó beszélgetésre. Gyurcsány rögtön jelezte, hogy ő bizony nem hajlandó egy asztalnál ülni, nem demokratikus pártokkal. Ezek a nem demokratikus pártok a Thürmer féle párt, és a Vajnai féle párt volt. nagy szerencsénk van, hogy egy olyan politikus, mint Gyurcsány, eldöntheti, hogy ki a demokratikus, és ki nem, anélkül, hogy akár egy szó is elhangzott volna! Ez jellemzi a liberálisokat, hogy majd ők megmondják, ki a baloldali, meg ki a demokratikus, meg egyébként is... Amikor megtörtént a "nagy egymásra borulás", kibújt a szög a zsákból! Elkezdődött a marakodás, hogy kinek hány hely. Szóval a klasszikus koncért való küzdelem! Szóval kedves HaFr ezektől milyen összefogást szeretnél??:)

camilló 2016.01.08. 11:02:15

@nevetőharmadik: Mi után lelkesedjen az emeber gyereke?? Eljön majd hozzám is 3 napra Gyurcsány??? Határozatlan, ötlettelen bagázs! Megérdemelnék, hogy eltűnjenek! Nekem csak az a fájdalmas, hogy a tájékozatlanok, ezeket azonosítják a baloldallal!!

pannonfunk 2016.01.08. 11:07:38

@nevetőharmadik: Fején találod a szöget. Ez már sokadszor jön elő, hogy egyrészt a fideszt szidja mindenki, hogy "nincs programja", aztán amikor meg azon megy a lamentálás, hogy hogyan kellene választást nyerni, akkor meg kiderül, hogy "nem is kell program". Node mi kell? Hát jövőkép, hangzatos, könnyen befogadható üzenetek. Na, pont az van Viktoréknak. Amiért ők maguk a megtestesült ördögök. Majd kiderül, hogy minden más párt is pont ugyanilyen megtestesült ördög szeretne lenni, mert azzal lehet választást nyerni. De akkor mi is a baj a Fidesszel? Az, hogy ők ügyesebbek, jobban értik, hogy hogyan lehet választást nyerni, és ezért ők nyerik? És akkor ezek a pártok nevezik magukat "demokratikus ellenzéknek", akik el akarják vitatni a politikai ellenfelük jogát attól, hogy választást nyerjenek, retorikájukban kriminalizálva, bűnként emlegetve azokat választástechnikai dologokat, amelyekkel, mint kiderül, a legnagyobb probléma az, hogy ők nem képesek olyan profin csinálni, mint a politikai ellenfelük.

Na, pontosan emiatt az agyf.sz miatt tart ott a hazai politikai élet, ahol.

Programra SZÜKSÉG VAN. Még akkor is, ha per pillanat a választók tekintélyes része nem ez alapján választ. De egy pár százalék igen. Ugyanakkor azzal a pár százalékkal nem csak pár százalékot lehet nyerni, hanem pont azt a pár százalékot, aki aztán hajlandó lenne aktívan kampányolni, és egy nagyságranddel több szavazót megnyerni. Engem per pillanat, ha megkérdeznek, azt mondom, hogy a PKP ugyan egy szimpatikus kezdeményezés, de egyelőre csak lózungokat mondanak, tiszta káosz a kommunikációjuk, és nem látszik, hogy képesek lennének-e jól kormányozni, ha kormányra kerülnének. Töketlen banda képét mutatják eddig, velősen, bár keresetlen szavakkal összefoglalva. DE. A lehetőség adott, hogy ezen változtassanak.

Másrészt abba kellene hagyni a választástechnikai eszközök démonilázálását és kriminalizálását. Csak feszültséget kelt, és mint ilyen, csak erősíti a status quot, hogy az a párt képes választást nyerni, amelyik a leginkább démonizálni tudja a politikai ellenfelét. Márpedig a fidesz ebben egyre tökéletesebbere fejlesztette magát.

nevetőharmadik 2016.01.08. 12:00:14

@pannonfunk: Nekem nagyon szimpatikus, amit mondasz, pontosabban az, amit szeretnél. Csak épp nem így látom azt, hogy a dolgot hogyan kell súlyozni.

Leszögezném: program kell. Jó program nélkül nem lehet jó országot építeni. Olyan nincs, hogy véletlen sikerül.

Azt is leszögezném, hogy én is epedve várok egy jó programot, ami végképp meggyőz arról, hogy így menni fog - enélkül hiányérzetem van, alighanem hasonlóan, mint neked.

De.

Ez nem rólam szól. Ez arról szól, hogy a PKP megnyerje a választást, ez pedig akkor fog megtörténni, ha sikerül belelkesítenie nagy tömegeket. Ja, hogy te meg én nem tudunk tökéletesen tiszta lelkiismerettel beállni mögé egyelőre részletes program hiányában, és nem tudjuk tiszta szívből kívánni, hogy nyerjen a PKP? Ez a mi egyéni szoc problémánk (mert nagyon kevesen vagyunk).

A választásokat a nagy többség érzelmi döntése fogja eldönteni. A "probléma" az, hogy kampányolni a párt mellett nem az tud, aki már döntött mellette, hanem aki már fellelkesült tőle és ezt a lelkesedést adja tovább. Viszont az önnön lelkesedését csak annak tudja továbbadni, aki ugyanattól a dologtól tud lelkessé válni. Ezért sajnos az, hogy minket esetleg meggyőz a PKP egy programmal, és ettől baromi lelkesek leszünk, nem leszünk képesek hatékonyan kampányolni. Mert a többségnek semmit nem jelent az, amiért mi lelkesek vagyunk.

A pártnak ezért hasznosabb, ha arra koncentrál, hogy kidolgozza a többség számára alkalmas muníciót.

Ha lelkiismeretes és jó szándékú a párt, útközben kidolgozza a programot is, amivel minket is megnyer a végén. És mivel egy kampánynak idő kell az eredmény eléréséhez, a következő választásokig pedig még van bő 2 év, azzal kell inkább foglalkoznia, ami többet hoz, nem pedig azzal, ami kevesebbet.

Nos, igen, ez azt jelenti, hogy egy nyerésre játszó pártnak jelentős mértékben emberi gyarlóságra kell építenie. Ez borzalmas, csak éppen megkerülhetetlen. Hogy mi teszi mégis jobbá, mint a Fidesz? A nemesebb célok és nemesebb kivitelezés (pl. hazugságok mellőzése). Kevés? Nincs több.

Ez van, meg a megelőlegzett bizalom. A másik oldalon bár ott van a bizalom alapja, senki nem épít rá (vagy kb 2%). És választani kell.

sztd 2016.01.08. 12:06:48

Ezt próbálták szerintem 2014-ben. Lényegében mindenkit begyűjtöttek egyetlen közös listára, idultak, és megkapta a Fidesz a 2/3-ot.

Ha őszinték akarunk lenni, az ideális forgatókönyv a programnál elakadna. Már az Együttnek sem volt értelme, hiszen a nyugdíjharc miatt létrejött Szolidaritás lényegében mit kereshetett a nugdíjeltörlő Bajnai oldalán, és az egykulcsos adót pártoló liberálisok sem értelmezhetők a PM mellett.

Az ideális forgatókönyv az, hogy a pártok építik magukat, vagy a parlamenten kívül, vagy belül, kialakítják a programjukat, és vagy elérnek egy akkora méretet, hogy legyőzzék a Fideszt (hiszen a Fidesz is így kezdte), vagy elhalnak. Ez egy olyan rendszer, amiben (baloldalon nagy) csak egy maradhat. Közöttük kell eldőlnie, hogy ki lesz az, és mi lesz a programja/hitvallása.

sztd 2016.01.08. 12:18:11

Többekkel ellentétben a program alatt az alapprogramot értem, nem a választásit. Az a kérdés 2014-ben, hogy mit kezdünk a 2015-ös migránsáradattal és a 2017-es gazdasági válsággal, és nyilvánvaló, hogy még 2014-ben fel sem merültek ezek, így válaszokat sem kereshettek a választók.

A program az lehet, hogy milyen országot szeretnék, és ahhoz hogyan jutok el, mi az, amit az állam csináljon, és mi az, amit ne. Az a feladat, amit az állam végez el, azt hogyan tegye, amit nem az állam végez el, az pedig hogyan lesz elvégezve. Ennek az érdekében politizál a párt az elkövetkező 20 évben ellenzékben és/vagy kormányon.

Aki azért küzd 2016-ban, hogy hogyan váltja le a Fideszt 2018-ban, az sehova nem fog eljutni. 2017 tavaszától lehetne egy évig 2018-ról beszélni úgy, hogy az jó eséllyel ne avuljon el addigra.

FreeTibet 2016.01.08. 14:07:04

Nem értem, mi annyira bonyolult a baloldali összefogásban, hiszen a baloldali pártok (incl. Jobbik) együtt tartják hatalmon a baloldali Fideszt. Haha. (Tudom, hogy ez egy tipikus libsi narratíva, de akkor is.)

Amúgy ha az MSZP-t és a DK-t nem, mondjuk egy ilyen álamreformot és arányos választási rendszert létrehozó, egy választásig létező Ellenzéki Pártot támogatnál belülről / kívülről?

explanatus 2016.01.08. 14:34:27

ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK VÁLASZTÁSA 2014. április. 6 valasztas.hu//hu/ogyv2014/index.html

Bejelentett jelölőszervezet: 94. A 8 millió választóból 5 millió szavazott.
Két pártkoalíció, és két önállóan induló párt jutott a parlamentbe.
A maradék majd 90 párt együttesen (négy!) 4% szavazatot kapott.
Összes jelölt (egyéni és listás) száma 3.348, azaz egy parlamenti helyre 16,8 jelentkeztek.
A be nem jutott jelöltekre átlagosan alig 100 szavazat jutott.
Volt olyan (párt)jelölt, akire tizenketten szavaztak.
- - -
Nem tévedünk nagyot, ha fentiek alapján kijelentjük, a sikeres szereplés alapfeltétele az országos ismertség. Nem véletlen a megjelenési felületért éppen folyó háború. A PKP mellett szimpatizálók a párt médiamellőzöttsége ellen úgy tehetik a legtöbbet, ha az internetes megjelenési felületeken a maguk eszközeivel a közösségi oldalakon -www.facebook.com/ , twitter.com/ - hírt adnak a párt létéről, törekvéseiről Garbolctól Felsőszölnökig, Füzértől Beremendig, a Lajtától Londonig.

Ja, és Gyügyétől a világ másik sarkáig.

aeidennis 2016.01.08. 15:29:13

Van valami különösebb oka annak, hogy a kezdőképen az öt pártlogó mellett a Jobbik Ifjúsági tagozata szerepel?

gellért mária 2016.01.08. 16:22:37

@pannonfunk: Én nem nevezném profizmusnak vagy ügyességnek a Fidesz módszereket! Hatalommal való visszaélés, csalás, hazudozás, lopás, népbutítás stb stb. inkább!Tudjuk, a bűnöző mindig a bűnüldöző előtt jár...akkor ismerjük el jobbnak?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.08. 16:26:36

@Klütaimnesztra: á ne, ha nem vette volna észre, mi vagyunk a mérleg meg a szűzpecsenye is rajta

Potyka Kálmán 2016.01.08. 17:08:21

:DDDD

Hallgasd meg őket: www.atv.hu/videok/video-20160108-kell-e-elovalasztas-a-baloldalon

... és mindent megtudsz.

ps: tudod mi az egyetlen egy dolog ami számít nekik? a saját pozíciójuk. Na jó, Gyurcsánynak az uniós támogatás is, amit a cége kap. És te ettől akarod megfosztani őket?

:DDDD

jet set 2016.01.08. 17:16:00

Azt hittem, már túlléptünk azon, hogy orbántakarodj.
De ezek szerint még mindig ugyanaz a lemez.
Mi lenne az Összefosás Párt programja? Orbántakarodj? Visszaállítjuk a demokráciát, azaz a mi embereinkkel töltjük fel az Alkotmánybíróságot, stb?
Miért szavazzak az Összefosásra, ha a résztvevők felétől felfordul a gyomrom, a másik fél meg addig volt szimpatikus, amíg össze nem állt az okádék másik féllel?
Miért nem lehet a szlovén receptet követni, ahol egy év alatt a semmiből született egy párt, amelyik leverte az összes többit? A szar attól még szar marad, ha másik pincér szolgálja fel, de a séf ugyanaz.

6.Lenin 2016.01.08. 17:29:17

@jet set:

"Miért nem lehet a szlovén receptet követni, ahol egy év alatt a semmiből született egy párt, amelyik leverte az összes többit? A szar attól még szar marad, ha másik pincér szolgálja fel, de a séf ugyanaz. "

Ez jó.Jött 1 másik pincér.
A séf?

Potyka Kálmán 2016.01.08. 17:32:36

Látod, imádd a kommentjeimet, amint hozzászóltam, kiemelt lettél, hogy ne lehessen a kommentet látni :p

Sinistroll 2016.01.08. 17:44:38

Most komolyan...
Ezt az újbalos hülyeség mikor kerül már le a napirendről?
Ki nem unja még?
Együtt? Sehol. PM? Sehol. Civilek? Öt perc alatt hülyét csinált magából mind a netadó tüntetéseken. LMP? Mackósajtban a brummogás.

Ennek az országnak annyi. Főleg mert ilyen hülyeségeket gongyolkodik az értelmiség jó része.

Benderik 2016.01.08. 18:24:04

A politika kontraszelektív szakma: aki a megválasztása utáni tényleges munkára alkalmas lenne, valahol útközben kiszáll hányni.

Mindamellett a jelöltnek jó gyomorral kell rendelkeznie, mert ama "tényleges munka" is sötét tájakon át vezet, sok érdek közt ügyesen lavírozva, sok rövid távon hányingerkeltő alkun át hosszabb távon szép célokért.
Szóval harcedzett, kemény figura kell, aki egy kampánytól ha félreáll is hányni, aztán visszaszáll.
Rövid távon kemény realista, hosszú távú céljaiban idealista.

Csak hát az ilyen cégvezetőként is sokra viszi, s talán még a magánélete is szép, így nehéz olyan balekot találni közülük, aki vállára venné egy ország (kampánnyal együtt legalább) 6-7 évét.

Potyka Kálmán 2016.01.08. 18:26:51

@Sinistroll:

héhéhé, a "gondolkodik" szót még csak nem is ismerték, amíg az azóta elhalálozott blogomnak ezt a címet nem adtam.

Ne bántsd a gondolkodást. Ahhoz nekik semmi közük.

Ez olyan mintha a szociális érzékenységre lennél dühös, nem a sok léhűtő "elméleti" költségvetési millárdtologatására.

pannonfunk 2016.01.08. 18:28:39

@gellért mária: Nem muszáj annak nevezni, de ha nem érted meg a politikai technikákat, amivel el tudod érni, hogy választást nyerjél, akkor nem fogsz választást nyerni :)

Andy73 2016.01.08. 18:30:41

"Ja, és ha az Ellenzéki Párt megszületik, még akkor is várhatóan kell neki szövetséges a kétharmadhoz. Legalább az alkotmányosság rendbetételéhez. És az vagy a Jobbik lesz, vagy senki."

A Jobbik nem ellenzéki párt?
A Jobbikkal akartok koalícióra lépni?
A Jobbik-féle alkotmány demokratikus lenne?
Voltak már egyeztetések a Jobbikkal erről?

Érdekes felvetések, de eléggé nonszenszek.

A realitás most inkább a Fidesz-kétharmad, mint az ellenzéki, de próbálkozni azért lehet bárkinek.

6.Lenin 2016.01.08. 18:46:54

@Andy73:

"A realitás most inkább a Fidesz-kétharmad, mint az ellenzéki, de próbálkozni azért lehet bárkinek. "

Ez se rossz.
Próbálkozni mindig a kiskutyák szoktak, a népi bölcsesség szerint.
Kiskutya=kis párt

Sokan szeretnének bejutni a Parlamentbe, de minek.
szerintem igazán nyerni talán egyik sem szeretne.
Piszkos nagyot lehetne vele bukni (kiderülne, hogy semmi nincs az akarat mögött)
Cirkuszt csinálni a parlamentben, tv-kben nyilatkozni, hogy mi, majd... az a menő. Semmi felelősség.
Vagy itt álmodozni, az se rossz.

tamas11 2016.01.08. 18:50:18

@jet set: @Sinistroll:

Ha a választási szituáció alapvetőem kétosztatú marad, egy olyan futamban képtelenség lesz a hatalmat megverni. (ez a "modell" egyébként pont a hatalom eszközeivel, a kommunikáció szintjén (csak azzal) fenntartható, és a fidesz törekszik is erre.
Mondhatjuk erre, hogy háromosztatú lett a paletta ( a Jobbik jelenlétével) ez azonban nem igaz: a hagyományos logika szerint ők a Fidesszel egy parton tűnnének fel., gyakorlatilag kényszeresen a kétosztatú felállásból kiindulva , a régi frontok közül választva.
(Ne karcolgassuk most azt, hogy mennyi hamisság kell ehhez, mert az bőven lesz...)
A három osztat úgy döntheti el a hazai viszonyok közt Orbán ellenében a választást, ha Vona csatlakozik a z Ún.demokratikus ellenzékhez.. Tűz és víz - szinte. Ha megtenné, akkor azért tenné, mert Orbánt le akarhatja váltani -eddig nem hagyott kétséget felőle. Milliós erőként már vagy önálló marad, vagy csapódik sodródik valahová. A változtató szándék egyszerűen a kvázi bal mellé rendeli. (ennyiben tök más ez, mint pl a szlovén helyzet)nekünk az nem másolható).
Vona ezzel lehetne nagy államférfi, mert pusztán hatalomközelbe juthat úgy is, ha Orbánhoz csapódik, de akkor történelmi szemét lesz belőle hamar, nem pedig emlékezetes pozitív történelmi figura.
Emlékeztetnék arra, hogy vert helyzetben, rossz szerepben vannak a volt bal oldali pártok maradványai, de nem hal meg a baloldaliság: óriási vákumba lép majd be,, amint meg tudja formálni újragondolt értékeit. A térvesztésének EGYIK oka amúgyis az, hogy megvalósultak a fejlett világban a szociáldemokrata irányú történelmi követelések.
Jó az, hogy Béndek mindezt pedzegeti, jóllehet abból az apropóból, hogy semmi köze hozzá..
Például itt tudunk üzenni Vona Gábornak. Ő nyilván nem olvas PKP-s blogot, korifeusai pedig hallgatnak arról, hogy mit vár a nemzet egy része tőlük...
De ahhoz, amit az ország többsége vár, ahhoz a célhoz egyetlen út vezet.
A baloldali összefogásban az a bonyolult, hogy jobboldalinak kéne lennie.

gellért mária 2016.01.08. 19:05:29

@pannonfunk: Már miért ne érteném meg...csak nem tartom követendőnek, sőt nagyon károsnak tartom, mert máris minta pl. neked. Szerintem tisztességesen is lehet választást nyerni.

Afrika steht an der Elbe 2016.01.08. 19:25:52

@Andy73:
"A Jobbikkal akartok koalícióra lépni?"

Pontosan. A Jobbikkal akarnak koalícióra lépni. Ez 2014. áprilisa óta sejthető és vannak bizonyos jelei.

6.Lenin 2016.01.08. 19:26:57

@gellért mária:

Jelenleg Mo-on a választani hajlandó választópolgárok által leadott érvényes szavazatok többségével lehet tisztességesen választást nyerni.
Valamiről lemaradtam?

hívőlélek 2016.01.08. 19:41:03

Kell egyáltalán szavazni??? ....ez kell a népnek és kész, megmondta a zújság is ....no meg a DK és az MSZP tartja életbe az orbán rezsimet!
Mondj nemet a választásokra! Mondj nemet s a haza fényre derül.

Éhbérkommentelő 2016.01.08. 20:29:53

"ha az Ellenzéki Párt megszületik, még akkor is várhatóan kell neki szövetséges a kétharmadhoz"

A PKP ezek szerint nem bízik abban, hogy egyedül meglesz a kétharmada? Micsoda kishitűség!

pannonfunk 2016.01.08. 20:33:02

@gellért mária: Azt honnan szedted, hogy ez nekem minta? Kezdjük ott, hogy eszem ágában nincs választáson egyáltalán elindulni. Akkor milyen mintáról beszélünk?

2016.01.08. 21:03:20

@camilló: "Egy valódi baloldali embert, nem motiválnak a személyes anyagi előnyök."

De jót nevettem! Én már elég öreg kiskakas vagyok. Amikor fiatal voltam, gondosan begyűjtöttem Mao Cetung kis piros kézikönyvét. Ott olvastam, hogy: "...úgy lehet megtalálni a kommunistát, hogy ő a falu legszegényebb embere. Mert ő egész életét a közjónak szenteli, és nem ér rá a vagyona gyarapítására." (Ezt csak emlékezetből idézem, mert a kis Mao könyvemet ifjú forradalmárok tanulmányozzák, nincs a kezem ügyében)
Most vagy igaza volt Mao-nak, vagy te vagy kissé idealista.

camilló 2016.01.09. 07:50:28

@Nyírjeslakó: Nincs közöm a Mao által értelmezett kommunizmushoz! Azért mert Te nem ismersz ilyen embereket, még nem jelenti azt, hogy nincsenek. Voltak, vannak, és lesznek is. nincsenek rivaldafényben, csak élik a mindennapi életüket, és bizony ami Neked idealizmusnak tűnik az nekik a természetes. Ezek az emberek (most szokatlant fogok írni, látom hogy felszalad majd a szemöldököd) hasonlóak ahhoz a 36 emberhez, akik a zsidó legendákban szerepelnek."És ha azt mondják rólunk, hogy romantikusak vagyunk, hogy javíthatatlan idealisták vagyunk, hogy a lehetetlent képzeljük el: akkor százszor is azt kell felelnünk, igen, ilyenek vagyunk." Mao-val és a követőivel kapcsolatban nézz utána Sanghaj bevételéről írt történetnek. Azért különleges az a történet, mert a kegyetlen harcok után vonultak be Mao csapatai és nem a várt módon viselkedtek. Igaz akkor még nem volt ami "megrontsa" a katonákat. Ismerek olyan embereket akik a 70-es évek Mao-ista pereiben vádlottak voltak. Ők a mai napig annak a fajta egyenlőségnek a hívei (kivéve persze azokat, akik menthetetlenül a jobboldalra csúsztak át, és had' ne soroljak ismert embereket). Az általam idézett embertől osztom azt az álláspontot is, hogy egy vezetőnek személyesen kell jó példával elől járni, mert másként nem lesz erkölcsi alapja számon kérni a beosztottait. De lehet úgy is fogalmazni, mint ahogy a Vörös Hadsereg repülőinek a szolgálati szabályzata is leírja." A parancsnok az élen repülve vezeti harcba a beosztottait!"
Szóval vagy keresd meg a Mao könyved és legyél az aki, vagy gondolkodj el.....

Éhbérkommentelő 2016.01.09. 09:17:29

@camilló:
Nem akarom megzavarni a vitátokat, de ha már baloldali pártokról van szó, hadd kérezzem meg melyik számít Magyarországon maoistának? Csak hogy tudjam kire ne

camilló 2016.01.09. 09:33:28

@Éhbérkommentelő: Egyik sem! A 70-es években volt "divat" a Maoizmus. Volt belőle párt fegyelmi, és ha jól tudom büntető per is. Azok, akik megmaradtak Maoistának, véleményem szerint hithű, és becsületes emberek maradtak. Voltak olyanok akik megtagadták az akkori hitüket, és azon emberek táborát szaporítják, akiket én rongyembereknek nevezek. Ilyen rongyember a 800 ezer volt (MSzMP-s) tag között is akad szép számmal. Lehet őket politikai szélkakasnak is nevezni, de ez a jelző nem meríti ki azt, amit valójában takar. Kerültek elő egykori Maoisták a rendszerváltásnál az SzDSz színeiben.
Összegzésképpen, nem kell aggódnod, nem tudsz hazánkban Maoista pártra szavazni!:)

l ember 2016.01.09. 09:47:04

@nevetőharmadik: szerintem a felelősségvállalás és a garancia jól eladható üzenetek, még a tömegeknek is. Ha nem, akkor mindegy.

nevetőharmadik 2016.01.09. 11:04:35

@l ember: Ez szerintem is így van (már ha az emberek nem váltak még ehhez is túl apatikussá), sőt, ha az tényleges garancia, valószínűleg az nagyot ütne. Csakhogy ténylegesen mire garancia egy program? Az csak egy fecni, nem szerződés.

2016.01.09. 14:07:14

@camilló:

Okos emberek (ha a kínai kultúrát is számításba vesszük) 8000 év alatt bizony sok okosat összeírtak.

Szun Ce vagy 2500 éve írt ilyesmit: ... menj ki a folyó partjára, nézd sokáig a vizet, és látni fogod, ahogy az összes ellenséged elúszik előtted.

Ez némileg ahhoz hasonló gondolat, mint Mahatma Gandhi filozófiája. De minden szépsége ellenére nem emlékszem, hogy az emberiség történetében (amely ugye, állítólag a háborúk története) ez számottevő eredményre vezetett volna.

Ami a vezetői példamutatást illeti: az jó. Az szép. Az nagyon helyes. "A jó hadvezér nem azt mondja, hogy előre, hanem azt, hogy utánam!"

Ez már a bushido törvényei szerint élő japánoknak sem vált be a tűzfegyverekkel szemben. A briteknek sem vált be 670 huszár, ulánus és könnyűdragonyos öngyilkos rohamánál a Krím-félszigeti Balaklavánál. (Könnyűlovasság támadása.)

Nem nagyon hiszek a "jó vezetőben" ("jó király"-ban) sem. Tisztelet a kivételnek, de a "jó vezető", jó király, jó császár vagy véreskezű gyilkosként kezdte (mint hadvezér), és később javult meg, vagy jó emberként kezdte, és később lett gazember. Olyanról, aki születésétől a haláláig jó volt, csak egyről tudok: a megfeszítettről. (Amúgy egyébként ateista vagyok.)

Az a problémám, hogy az idealista emberek abból indulnak ki, hogy az embereknek _milyennek kell(-ene) lenniük_. A realisták meg abból, amilyenek valójában. Vagyis, hogy minden ember gyarló.

Én szkeptikus vagyok. Nem hiszek az idealista tanításban, akkor sem, ha a Krsna tudatú hívők adják elő, meg akkor sem, ha filozófusok.

Tudod, a bűnözés és a prostitúció ellen is sokezer éve harcolunk, de elszánt és buzgó csapataink nem állnak győzelemre.

Egyszer majd bizonyosan jó világ lesz. De azt majd csak a feltámadáskor fogom megtapasztalni. Ha lesz olyan.

Éhbérkommentelő 2016.01.09. 15:39:03

@camilló:
Kár, pedig úgy elmentem volna egy vidám átnevelőtáborozásra!

l ember 2016.01.09. 15:51:42

@nevetőharmadik: garancia az, ha személyes, anyagi felelősséget vállal egy párt bizonyos törvények meghozásáért, és ezeket élesen elválasztja azoktól, amiket "majd meglátjuk" alapon ígér meg. Nyilván ez utóbbiból lesz a több, hisz pl a költségvetéssel összefüggő törvények erősen függnek a pillanatnyi helyzettől, viszont átláthatóságra, piacgazdasági szabályozókra, számonkérhetőségre vonatkozó szabályozókat simán meg lehet ígérni bármennyire előre, egyértelműen

camilló 2016.01.09. 17:55:28

@Nyírjeslakó: Örömmel olvasom, hogy olvasod Szun Ce-t. Írt Ő mást is. Az Ő szavai alapja volt a bushidónak, ami a szamurájokat vezette az út keresése közben. A japánoknál a személyes parancsnoki példamutatás pont nem volt jellemző, mivel teljesen más a gondolkodásuk. Ők kötelességnek érzik azt, ami nekünk mint egy szívesség, tehát ez rossz példa!:)A történelemben, voltak azért hadvezérek akik személyes példaadással vezették harcba a csapataikat, Nagy Sándortól, Hunyadi Jánoson át egészen napjaink hadvezéreikig. Majd mindig eredményes volt. Ha Zrínyi kirohanását vizsgálom, akkor az erkölcsi győzelem itt is megvolt, de hasonló harcoknál, hasonló eredmények születtek.
Ha a kor tükrében vizsgájuk, több olyan jó királlyal is találkozhatsz, aki ahogy kezdte, úgy is végezte. (hangsúlyozom az adott korban nézd, ki a kegyetlen, és ki nem)Van fogalmam, milyenek az emberek valójában, de kedves testvérem az úrban, ha meg sem próbálod, akkor nem is tudsz változtatni. Emlegetted a távol-keleti filozófiát. Ott valami olyasmiről is írnak, hogy csak akkor nem érsz az utad végére, ha el sem indulsz. Túl a filozófián, tisztában vagyok a valósággal, és bizony tanítottak(!) pszichológiát is, amiből ragadt is rám valami. vannak esetek, amikor 2-300 ember is az irányításom alá tartozik, így akármit is mondasz a személyes példamutatás helyességén, nem is akarok vitatkozni!:) Ha már harc, akkor van ezer dolog amivel tisztában kell lenned, de minek is szaporítsam a szót, ha Szun Ce-t olvasod! Lehet az Általad említett harcban nem a megfelelő eszközöket használtuk, esetleg nem megfelelő a társadalmi berendezkedés, és sorolhatnám. Végezetül, egy másik idézet amiben hiszek: "Én nem vagyok sem Krisztus, sem jótékonykodóember... egy Krisztusnak én éppen az ellentéte vagyok.... minden lehetséges fegyverrel harcolok azért, amiben hiszek, és inkább megpróbálom elpusztítani az ellenségeimet, mintsem engedjem, hogy felszögezzenek egy keresztre vagy bármi mást tegyenek velem."

camilló 2016.01.09. 17:56:22

@Éhbérkommentelő: Ha ez a vágyad Észak-Korea tárt karokkal vár!:))

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2016.02.05. 12:05:47

"amit el lehet keresztelni akár Ellenzéki Pártnak is"

Nomen est OMEN?! :P

- vagy netán mégis győzne, máris át kellene keresztelni "Kormánypárt"-ra? :O
süti beállítások módosítása