1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.12.31. 12:11 HaFr

Boldog új évet, plurális Magyarország!

Van, aki magyarként Jeruzsálemben is otthon érzi magát, van, aki Székelyföld kopjafás temetőiben, van, aki Szentpéterváron, van, aki csak Szegeden. Igazibb magyar lenne-e bármelyik is a többinél? Európa plurális kultúrájáról mondanánk véleményt lépten-nyomon pro vagy kontra, de közben a saját plurális magyarságunkkal sem vagyunk hajlandók megbirkózni. Mit kezdjünk vajon azzal, hogy vannak keresztény szocialisták, aztán azzal, hogy vannak mélyen hívő katolikusok, akik mellesleg homoszexuálisok, sőt nyugszanak a kopjafás temetőkben kaftános zsidók is? Vannak ateista konzervatívok, liberálisok, akik nem fogadnának be egy fia szír menekültet sem, és abortuszellenes feministák? Felfoghatatlan ellentmondások feszülnek a "jobb" és a "bal" politikai konstrukciói és az élet között. És vissza-visszatérően az utóbbi szenved vereséget. Az élet pluralizmusát maga alá temeti az ellenségképekből építkező -- mert egyébként máshoz sem értő, parazita -- politika.

Az egész közéletünk ettől kezdve csak hazugság lehet. Nem az emberi élet bonyolultságához igazodik, hanem kihasít és gyárt belőle magának, a maga legitimálásához egy-egy darabot, amelyet igazságokként ad el: az egyik oldal ezt, a másik amazt. Közben az ember belehal ebbe. Részint önként teszi. Egyikünk eladja magát az egyik oldalnak, másik a másiknak, a maradék meg önvédelemre rendezkedik be, kivonul a közéletből, miközben mindegyikben jócskán van az az aktuálisan ellenkező oldalból, és még több abból, ami egyik oldalt sem érdekli. De aki így tesz, szépen lassan -- vagy éppen gyorsan -- feladja magát. Feláldozza magát egy uralmi beszédmódnak vagy -- ha nem, hát -- elmenekül. Ezért a magyar politika nem autentikus, a nemzet, amelyet elképzel, propagál, és vezetne, nem az életünket táplálja, hanem elvesz belőle, az ember, akit jobb sorsra kellene segítenie, fonnyad a nyomása alatt.

Identitásügyekben ("jó magyarságra", "jó európaiságra") tanítjuk egymást, többnyire ásatag, doktriner módon, miközben halódik a polgári demokráciánk, amelyet mindenkinek óvnia kellene, hogy senkinek ne kelljen a kiszolgáltatottság, a fenyegetettség, a hazugság állapotában élni, hanem szabadon vitázhasson a másikkal, és alakítsa Magyarország arculatát. Éppen csak az életünket nem mentjük meg. Politikai ellenségképek szabdalják a jobb sorsa érdemes nemzeti közösséget, miközben nyilvánvalóan senki sem ellensége a magyar nemzetnek -- hiszen mindenki, aki itt van, benne él, hozzá kötődik. Áldozatai vagyunk önmagunk zárójelbe tételének és megtagadásának, a személyes életünk és a szabadság intézményrendszere kettős feladásának, áldozatai vagyunk a saját nemzeti konstrukciónknak, a polgári szabadság (a SZABADSÁG) hiányának, amelyhez társadalomnak és államnak alkalmazkodnia és amit szolgálnia kellene. Szolgálniuk kellene az autentikus, értékes emberi életet.

Pedig a szabadság intézményrendszerének megóvása nélkül senki sem lehet szabad: az sem, aki uralmon lévőnek érzi magát. Az uralom nem hoz szabadságot az uralmon lévőnek sem, mert ha kiirtja maga körül a szabad embereket és közösségeiket, elvesznek azok az interakciók, emberi érintkezések, amelyekben a szabadság tenyészik, értelme van, megnyilvánul. A politikai elitünk ezért ennyire mogorva, szigorú, lélektelen: már a szabadság nélküli uralom állapotában él. Azon van, hogy ilyen országot hozzon létre.

Én viszont úgy köszöntöm az új évet a nyilvánosságban, ahogy a poszt címében áll. Csak azért is.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr388216024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2015.12.31. 13:42:38

"Nem mintha hiányoztak volna belőle a személyes elfogultságok, sőt; mégis dacára e nagyon határozott, nagyon szubjektív, nagyon egyoldalú meggyőződéseknek – személyiségének éppen ezek adták meg oly tiszta vonalú és oly ragyogó arcélét – volt benne kellő megértés minden más szempont iránt, és engedte érvényesülni őket a gyakorlatban is. Nem kétséges, hogy „spiritualista” és „ideológus” volt, mert mindig absztrakt elvekből, közvetlen lelki alapélményekből indult ki. De ezt ellensúlyozta magasan fejlett szellemi rugalmassága, ama képessége, hogy mindenkor igazodjon – idomuljon azokhoz a „kísérleti feltételekhez”, melyeket a valóság kísérletei során rászabott. Rendkívül szívós és maradi volt elmélet dolgában, és éppily mozgékony és haladásra képes, amikor elméleteit az életre alkalmazta; s e kettős tulajdonság csakugyan alapfeltétele minden termékeny gondolkodásnak és cselekvésnek.”

:-)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.31. 13:46:30

@Moin Moin: megtisztelő kontextusba lennék helyezve?

integrans 2015.12.31. 14:04:14

Volt egyszer egy ország, ami aztán sokszor és legutóbb is egész másnak alakult, mint aminek feltüntették.

Ez az fel nem ismert ellentmondások sosem volt országa.

Ez a kifordítom befordítom mégis bunda a bunda látszatországa.

Ez a kollektív kész átverés show országa.

Ahol se a "krém" se a "slepp" sem érzékeli a tények azonos valóságát. Még.

Moin Moin 2015.12.31. 14:40:07

@HaFr: Amennyiben számodra egy mogorva, göthös homokos, akinek krumpli van a sírján, megtisztelő kontextus, akkor igen!:-)

Moin Moin 2015.12.31. 14:42:04

@Döntsük meg Orbán diktatúráját egy újabb blogbejeg: Ó, hát persze!:-)

...Csak épp a valóság mond ellent az állításodnak: ha igazad lenne, Orbán és a Fidesz a hatalom közelébe sem kerülhettek volna!:-)

abdul hackeem 2015.12.31. 14:49:00

Mindenkinek Boldog Új Esztendőt!

integrans 2015.12.31. 14:51:09

Nem csak általános identitás zavarok vannak, hanem alapvető helyzetértékelési zavarok is terhelik a világot igen rég óta. - 300 éve egyre erősödő kontraszelekciós folyamatok közepette.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.31. 14:58:12

@Moin Moin: krumpliról nem tudtam, ez már sok

Moin Moin 2015.12.31. 15:06:29

@HaFr: de.academic.ru/pictures/dewiki/71/Grabplatte_Friedrich_II._Schuschke.jpg - Ne finnyáskodj: lehetne rajta marharépa is, vagy tök, esetleg focilabdák!

oremus 2015.12.31. 16:40:04

"Politikai ellenségképek szabdalják a jobb sorsa érdemes nemzeti közösséget, miközben nyilvánvalóan senki sem ellensége a magyar nemzetnek -- hiszen mindenki, aki itt van, benne él, hozzá kötődik." Na, ez egy nagy tévedés. van egy szűk kör, amelyik a nemzetének él, a többség pedig a nemzetéből. Valaki azt kérdezi, mit adott nekem ez a nemzet és van, aki azt, hogy én mit adhatok ennek a nemzetnek. Vannak emberek, akik, ha érdekeik úgy kívánják, egy tál lencséért eladnák a nemzetet, sőt, vannak olyan politikusok, akik szerint maga a nemzet és a haza is idejétmúlt fogalmak.Bizonyos értelemben a gazda is kötődik a disznajához, de ha megéhezik, levágja.

gellért mária 2015.12.31. 17:42:47

Bölcsességek helyett gratulálok az íráshoz, minden szavával azonosulok.Az én identitásom a plurális Magyarország és ez nem utópia, van ilyen ország a világon.Csak olyan ország bírja el a pluralizmust, ahol a szabadság az első érték.Csak szabad országban, a szabadság talaján van kikezdhetetlen nemzeti összetartozás.

Sikeres és Boldog Új Évet kívánok.

DrGehaeuse 2015.12.31. 20:21:35

Bravo!
Ez jó szilveszteri poszt. Emelkedett, mégsem patetikus, lelkesítő anélkül hogy demagóg lenne.
Boldog Újévet Kívánok!

borzimorzi 2016.01.01. 00:58:20

BÚÉK mindenkinek, aki erre jár, járt vagy járni fog!
Üdv:
b

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2016.01.02. 13:02:53

Akármekkora pluralitás nem fér bele. Valamiben azért egyet is kell érteni, ha már közösségről beszélünk. Nem lehet mondjuk egyszerre köztéri menórát állítani és dönteni, egyszerre előtérbe helyezni a magyarságot és az európaiságot, és, általánosságban, egyszerre elfogadni mindazt, amit a Magyarországon jobboldalnak és baloldalnak nevezett izék állítanak. Ezek logikailag kizárják egymást.

DrGehaeuse 2016.01.02. 18:14:41

@peetmaster:
Persze hogy kizárják egymást, hiszen mindegyik külön-külön egyenként is logikátlan ideológiájú hatalomtechnikai bűnszövetkezet.

na egy mondatot 2016.01.02. 18:16:16

Boldogabb Újévet Önnek is kedves HaFr!
süti beállítások módosítása