1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.12.12. 11:08 HaFr

Egy politikai szélhámos fogságában

Az a fideszes szemfényvesztés, hogy a Nyugat válságban van, súlyos áldozatokat fog követelni a magyar néptől, amelynek nagy részének -- fogalmazzunk finoman -- nincsen pontos képe arról, hogy mi tesz egy civilizációt sikeressé.

Kollektív meg nem értés van azzal kapcsolatban, miért fontos intézmény a piac, amelyet az állam szabályozzon átláthatóan és hatékonyan (van erre tér), de ha elkezdi becsmérelni és rombolni, korrumpálni és hazugságokkal övezni, akkor az automatikusan és szükségszerűen hozza magával egy közösség erkölcsi romlását és elszegényedését. A minél szabadabb (egyensúlyi) piac forráselosztó és értékteremtő képessége páratlan. A lehető legkisebb veszteséget termeli, a lehető legtöbb embernek nyújtja azt a lehetőséget, hogy (eladható) értéket teremtsen, önmagát "megtalálja" és fejlessze, hozzájáruljon a közösség boldogulásához. Minél fejlettebb, műveltebb, tanultabb emberek kapcsolódnak be a piaci mechanizmusba, az annál nagyobb hozzáadott érték előállítására képes. A tudásnak nem alternatívája a "munka": az országot belőni arra a közműveltségi szintre, ahova fideszes urai tették, egyenes út az elszegényedés felé.

Alapvető dolgokkal nincsen tisztában a magyarok többsége. A kapitalizmus folyamatos versenyhelyzetet teremt, amely egyszerű elven nyugszik: a jobb győz. Kell ennél igazságosabb mérce egy versenyben? Ha vannak árnyoldalai, azok nem a piaci logika hibáiból, hanem a szabályozás (az állam) korruptságából erednek. A lobbizás, a cronyzmus és az oligarchia, a versenyjog gyengesége, a közbeszerzés átláthatatlansága, az asztal alatti egyezségek, az adókörnyezetek egyenlőtlensége világszerte probléma, és világszerte az államok "sara", ami a piaci szereplők -- egyébként önmagában érthető, bár immorális -- érdekeivel találkozva rombolja az egyensúlyi piacot (döntően a nem piaci alapú, tehát veszteségeket okozó döntések elszaporodása miatt). Ezért kell a centralizált államok illetékességét jelentősen csökkenteni a közpénzek elosztásában, illetve kizárólag a közszolgáltatásokra és az igazságosság alapvetői szempontjainak érvényesítésére korlátozni. De ha ez a mai, korrupt állapot az államok reformja helyett a piac egyoldalú kritikájába torkollik; ha maga a probléma (a korrupt állam) tűnik fel az egyetlen intézményes "megoldás" színében, mint Magyarországon; ha a "Nyugatot" és a kapitalizmust alapjában, és nem a rátelepülő hibás mechanizmusok miatt támadják, akkor az elszegényedés szükségszerűen még radikálisabb ütemre vált át. Ennek látjuk már jeleit Magyarországon, amely folyamatos lecsúszásban van már a régiós versenytársai mögött is.

Magyarországon a kormányzást már régóta a handabandázás és a korrupció helyettesíti. A politikai alkalmazottak könyékig turkálnak a piac által előállított GDP-ben, rombolják az erőforrásokat, élősködnek, közben gyalázzák a béna és félvak, de még mindig működő értékteremtési rendszert. Közben a magyarok bedőlnek a nacionalista, államelvű, Nyugat-ellenes propagandájuknak, mert nincsenek ismereteik -- tegyük fel, egy részük látja is őket -- a zürichi, monacói, aix-en-provence-i, new yorki, szingapúri kirakatok mögött rejlő komplexebb intézmények működéséről, amelyek nélkül ezek a kirakatok nem volnának. A magyarok könnyű szívvel azt hiszik, van királyi út a gazdagsághoz, konkrétan nem kell ehhez kapitalistává válnia egy ország gazdasági kultúrájának, és amit ez jelent: alapvetően erkölcsös társadalmat, átlátható államot, és a magántulajdont üzemeltetni. Azt hiszik, Felcsúton jött el újra a Megváltó. Nem az jött el. Egy politikai szélhámos jött el, amelyik, mint minden szélhámos, precízen tudja, mit szeretnének tőle hallani az áldozatai. És lám.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr978159224

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Egy politikai szélhámos fogságában 2015.12.12. 16:26:01

Az a fideszes szemfényvesztés, hogy a Nyugat válságban van, súlyos áldozatokat fog követelni a magyar néptől, amely nagy részének nincs pontos képe arról, hogy mi tesz egy civilizációt sikeressé.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.12. 11:54:34

Nem.

A jelenlegi helyzet arról szól, hogy a gazdag országok azért gazdagok, mert kisájították a világgazdaságot. Így ne lehetséges beépülni már a klubba, nincs már tagfelvétel.

Azaz a magyar érdek a klubszabályzat megváltoztatása, azaz a liberális rend szétzúzása.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.12. 11:58:35

@bircaman szerkesztő maxval: nincs tagfelvétel? Hát Bulgáriában meg Magyarországon tényleg nincs.. de kérdezzük meg az észteket, a lengyelek, a románok. Praktikusan mindenkit, aki nem orosz balalajkára táncol

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.12. 12:03:20

@bircaman szerkesztő maxval: Mellesleg ilyen hozzászólások alkalmával mindig megfogalmazódik bennem, vajon mit hisz a tisztelt véleményező, mi a büdös lókaki fogja az álomországában helyettesíteni a tőkét, az emberi invenciót meg az optimális forráselosztási mechanizmust? Csak nem a neofasiszta pártbölcselet? Nem volt elég a 20. századból már? Jézus segíts

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.12.12. 12:44:16

Birca vajon milyen szert tol? Olyat kérek én is :D

zipe moha 2015.12.12. 13:09:02

@HaFr: ...a nyugatra-és a kapitalimus alapjaira rátelepülő mechanizmusok...hozták létre a korrupt államokat...azok pedig a szervilis értelmiséget...az egész rendszer pedig olyan átható módon bűzölög..hogy csak a vak nem látja mi folyik..
e közben az általad említett piac nincs sehol..legföljebb a tankönyvekben...hiába akarod visszafordítani a 19-századi vonalakba...a XXI.sz-dra és Magyarországra találj ki valamit...mert az amiről írsz nem is volt ..de nem is lesz sehol praxis...ma pedig praxis kell..praxis ( rátelepülő mechanizmusok ellen)...

nem az államokról jött a fertőzés a piacra...hanem a " piacról" az államra...ideje őszintén és nyíltan ( még ha nem is annyira kellemes , mit az angol-szász metodikát alátámasztani akkor is ha már mindenki alatta van..) beszélni, mert egyre többen értik is amit írtok, nemcsak olvassák

2015.12.12. 13:16:15

@HaFr:
bulgária a fekete-tengeri szabad kereskedelem nélkül nem működőképes. amit nyilván az oroszok fognak dominálni. a krím után a donbass de facto oroszország része. de jure egyesülés idő kérdése. aki azt gondolja, hogy don és a donyec völgyében amerikai típusú liberális demokráciát csinál legalább annyira naiv, mintha valaki azt mondja, hogy mississippi-missouri völgyében kommunizmus lesz. a zsidóság egyszerűen el van tájolva. ukrajna hagyományosan egy szárazföldi katonai határőrvidék. ami eredendően hetmanátus (magyarosan atamánság).
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Location_of_Cossack_Hetmanate.png
a legjobb magyar focista egy bizonyos dzsudzsák. budzsák besszarábia (bazarábföld) déli része. ez részben egy szemita terület. ahogyan galicsina (galicia vagy lengyelesen halics). schwartz bácsi nem érti, hogy ezek fenntartásához keleties/vidékies zsidók kellenek. errefelé nem nagyon lehetnek amerikai típusú metropoliszok. ezek a térségek metropóliák. egy részük hagyományosan a keleti keresztségben fejlődött. a népeknek nem nagyon akarnak atlantistává és transzatlantistává válni. a kérdés, hogy ez az érdekszféra hol ér véget. illetve hol lesznek vegyes zónák. az erőviszonyok alapján ez tűnik esélyesnek :
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Great_Schism_1054_with_former_borders.png
vagyis ezer év alatt túl sok minden változott.

Carmichael 2015.12.12. 13:19:33

@bircaman szerkesztő maxval:
A Prezi, és hasonló invenciók is mutatják, hogy nincs olyan, hogy örök állami világgazdaság-kisajátítás, lehet, létezik átrendeződés, de csak piaci/érték alapon, fokozatosan, és persze nem a két szép szemünkért.
Ez nem jár egy nemzetnek, pusztán azért mert létezik, meg ezeréves múltja van. Aki a jelenben alkot és képes olyat letenni az asztalra, ami piacképes, na annak van jövője, és persze csak ott, ahol van még verseny...mondjuk jelenleg nyugati irányban.
Az államok gazdagsága pedig arrafelé összefügg a vállalkozásaik sikerességével. Korrupt állami cégek "versenye" vagy a tehetségek elsorvasztása kritkán aluli oktatással nem teremt sikeres vállalkozásokat, csak egyszeri fecskéket, akik viszont - hiába innen indulnak - pont nem kis hazánkban lesznek sikeres cégek vagy vezetők.

excopp 2015.12.12. 13:47:13

-ahogy olvasom a vitaindítót (és a korábbiakat is) + a kommenteket, az jön le, hogy:
1. Orbán nélkül minden jobb lesz és
2. a piac mindent megold
- nos, az elmúlt negyedszázadban 16 évig nem O.V volt a kormányos, a piac mégsem működött, pedig
- a gyeplőt bedobták a kormányok (értsd a központi akarat alig működött)
- és elszaladt az államdósság és mégsem lett számottevő eredménye a pénz gazdaságra zúdításának
- kicsit olyan az érzésem, mintha csak topogás lenne körbe-körbe, praktikus megoldások nélkül
- pedig tényleg érdekelne, miképpen kellene átalakítani a magyar valóságot, ahhoz, hogy élhetőbb legyen az ország
- az OECD adatai szerint az egyik fő gond a jövedelmi egyenlőtlenség lehet
-Szlovákiában és (a magyarok mindig is titkos vágyának számító )Ausztriában az alsó és felső jövedelmi ötöd közötti különbség 4x, nálunk 5x
- ezen kívül számos átalakítási javaslat kellene, amelyet legitim érvekkel támaszthatók alá, ilyeneket nem nagyon sikerül felvetni
- mondjuk az oktatási területen a szabad iskolaválasztási jog felszámolása

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.12. 13:54:05

@excopp: se az 1-t se a 2-t nem állítottam, és nem is lehet következtetni ezekre a szövegem értő olvasása alapján

Wikus Van De Merwe 2015.12.12. 14:03:20

@HaFr:

Mi lenne, ha a birca túlpörgetett hozzászólásait a helyén kezelve meglátnánk benne azt is, hogy azért egy hangyányit igaza van. Mert hát a poszt

"A minél szabadabb (egyensúlyi) piac forráselosztó és értékteremtő képessége páratlan. A lehető legkisebb veszteséget termeli, a lehető legtöbb embernek nyújtja azt a lehetőséget, hogy (eladható) értéket teremtsen, önmagát "megtalálja" és fejlessze, hozzájáruljon a közösség boldogulásához"

gondolatsorában a "lehető legtöbb ember" hazánkban jelen pillanatban, és még hosszú évekig, elég kevés embert jelent. És még nem hallottuk, hogy a gondolatsor írója azzal kampányolt volna, hogy a jövöbeni jóért, a jövőbeni felemelkedésért és fejlődésért a jelen "veszteseinek" újabb(további!) lemondását, áldozatvállalását kéri. Azt sem láttam leírva még itt, hogy a páratlan értékteremtő piac megvalósulásáért eddig bizony egyetlen kormány sem tett semmit.
Talán nem véletlenül...
A példaként felsorolt három nemzetet pedig most inkább viccnek, vagy a szerző idő előtti bejglimérgezésének tekintem.Nem kellene a DK szinvonalát hajkurászni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.12.12. 14:07:10

@Carmichael: ennyi. De a legtöbben immunisak a világnézetükbe nem illő tényekre.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.12. 14:16:46

@HaFr:

Nincs. A klub bezárt, s egyre szemtelenebb. Ököllel kell szétzúzni.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.12. 14:17:33

@HaFr:

A tőke tőke marad, de el kell venni azt azoktól, akik maguknak habzsolták össze.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.12. 14:17:52

@Wikus Van De Merwe: nem értem, mi nem érthető az idézett mondatban -- nem értem, miért ne segítené elő a nemzet boldogulását, ha minél több ember bekapcsolódik a piaci értékteremtésbe? és hogy jön ehhez birca meg a DK-- whatever

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.12. 14:25:02

@bircaman szerkesztő maxval: ó értem, bocs- - és nem neked? tehát elvennéd mások tulajdonát, de akkor azok miért dolgozzanak érte? Miről beszélünk?! mondd ki, neofasiszta állami korporatizmust akarsz--- mellesleg, meg is kaphatod hamarosan, épp arrafelé haladunk?

2015.12.12. 14:34:09

@Carmichael:
a magyar felzárkózáshoz nem prezi kell, hanem olyan iskolaszámítógép, amilyen a sárisápi új élet mgtsz által gyártott primo akart lenni. a magyar felzárkózáshoz a magyar fiatal reálértelmiséget egy közös platformra kell terelni. kell egy "little lenovo". a prezi opcionális. ők nem feltétlen kellenek. mert ők uralkodni akarnak. a prezi nem tud semmit, amit nem tudhat akárki. a prezibe nem azért kell pénzt tenni, mert ott valamilyen különleges képesség felhalmozódott. hanem mert a cél, hogy a világ összes prezije (vagy legalább a többség) egyetlen cégnél legyen tárolva. és ez ne a microsoft legyen. vagy a microsoft, de az vásárolja a prezit. a százcsillió dollár kockázati tőke befektetés csak így térülhet meg.

egy probléma van, hogy a microsoft élén indiai áll. azért, mert az android fejlesztőrészleget is egy indiai vezeti. és ezek után a google vezérigazgatója egy másik indiai lett. a lejtőre került redmond elemi érdeke volt, hogy mountain view számára kiegyezést kínáljon. így ők is indiait választottak. a zsidók kiszorultak. ezért nem ér olyan sokat a prezi.

hiába magyarázza mindenki, hogy az etnikai hovatartozásnak nincs jelentősége. mert az airbust is nem húsz ország szereli össze. a 21. századi (első?) tőzsde válság óta zártabb, irányítottabb, szabályozottabb gazdaság felé halad a világ. a prezi szuper jó, mert elforgatja az "A" betűt úgy, hogy közben eltolja és ki is nagyítja. ha a prezis srácok magyar érzelműnek vallják magukat, akkor be vannak fogadva. függetlenül attól, hogy zsidó származásuktól és a nemi irányultságuktól. ha nem, akkor mehetnek amerikába. a magyar polgárosodás nem ezen múlik. hanem például azon, hogy lesz-e magyar iskolaszámítógép. azt nem fogják megteremteni a zsidók. mert az a magyaroknak jó és nem a zsidóknak. és ez a két kultúra - jelenleg - ellentmondásban áll egymással.

egyetmondok 2015.12.12. 14:46:52

@bircaman szerkesztő maxval:
" A tőke tőke marad, de el kell venni azt azoktól, akik maguknak habzsolták össze. " --

A Gyurcsány,Bajnai,Orbán,Lázár, Szijjártó,stb.,stb.,családok vagyonára gondolsz ?
Vagy olyanokra is érted ezt,akik államhatalmi tisztséget sose töltöttek be ? Csányi,Demján, Széles Gábor, Bige,stb.? Nem semmi program...

No,persze ez azért elindult,nyugi...,csak kissé furcsa módon: három - millió manyup tag, tízezres takszöv-tagság, dohányáruval kereskedő,stb, igen-igen egyszerű ember esetében. Azért már van a tőke ellen küzdés,Max,nem lehetsz elégedetlen tehát a NER-rel.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.12. 14:59:47

@HaFr:

Nem elvenni kell, hanem változtatni a szabályokon, melyek miatt minden kevés kézben összpontosul.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.12. 15:01:07

@egyetmondok:

Gyurcsány, Székely, Orbán, stb. csak magyar szemmel tűnnek gazdagnak. Itt a nemzetközi tőkéről beszélünk, melynek szemszögéből egy Gyurcsány és egy hajléktalan között a különbség jelképes.

egyetmondok 2015.12.12. 15:19:33

@bircaman szerkesztő maxval:
Az etnikailag idegen tőkéseket kell megrendszabályozni?

egyetmondok 2015.12.12. 15:20:37

@bircaman szerkesztő maxval:
" Nem elvenni kell, hanem változtatni a szabályokon, melyek miatt minden kevés kézben összpontosul. " --

most akkor el kell venni,vagy nem kell, elvenni?

egyetmondok 2015.12.12. 15:21:35

@bircaman szerkesztő maxval:
Magyarországon egy Gyurcsánmy felfoghatatlanul gazdag. Magyarországon miért nézzünk angol szemmel?

egyetmondok 2015.12.12. 15:24:51

@bircaman szerkesztő maxval:
a manyup-tagok vagyona 3000milliárd volt Max. Az kb. tíz-milliárd euro,hát ez azért szingapúri,tokiói és New-York-i szemmel is kurva nagy tőke. Be is húzta magyar állam,de mint a sicc...,szavad nem lehet.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.12. 15:28:09

@egyetmondok:

Nem számít az etnikum. A lényeg itt nemzetközi.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.12. 15:28:43

@egyetmondok:

Olyan feltételet kell teremteni, melyben nem megy minden vagyon a magországokba.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.12. 15:29:26

@egyetmondok:

A MANYUP-akció a vagyon visszavétele volt a spekulánsoktól. Pozitív lépés.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.12. 15:29:56

@egyetmondok:

Mert a világ globális, s semmi értelme másképp nézni a dolgokat.

zipe moha 2015.12.12. 15:31:59

@egyetmondok: ..nem szabadna lenézni a komment társaidat... az a lenyulás pontosan illeszkedett a neoliberális lehúzások sorába...a politikából ( képviseleti úton eltávolított)tényleges érdekképviselet nélkül maradt tömegektől történő reálvagyon átcsoportosítás folyamatába....semmi !! különbség...csak akkor ez a célcsoport lett a target...majd mások...minden kiürül..:)

ui: tiltakozhattál volna vagy szervezkedhettél volna a 3 millió sorstárs között... nem tetted..akkor egyet értettél?

zipe moha 2015.12.12. 15:35:49

@bircaman szerkesztő maxval: " MANYUP-akció a vagyon visszavétele volt a spekulánsoktól. Pozitív lépés. "...
sajnos nincs igazad...akkor lett volna visszavétel...ha állami egyéni számlákon jóváírásra került volna...így csak lenyúlás..+ a továbbiakban a nyudíj kasszába folydogáló bevétele=...nyugdíjra így nem kellet hitelt felvenni..lehetett felvenni másra...:))...és elkölteni..

gellért mária 2015.12.12. 15:36:10

Ez is egy nagyszerű írás.Birkákkal és társaikkal nincs idő, lehetőség foglalkozni.Ha nem értik, úgy maradnak.

zipe moha 2015.12.12. 15:40:10

..kb csak 3 csavar volt rajta...ezt azért még lehetne követni..:)...persze csak prekoncepciók nélkül...azzal már az első csavar után elvesztél..

zipe moha 2015.12.12. 15:51:58

...a neoliberális társdalom-és gazdaság szervezés célja, hogy a sok rohangáló kis ürge ( köztük én) társa fenn a saját társadalmi szükségleteit ÚGY, hogy fölözhető járadékozható is legyen..legyen fedezete a magánveszteségnek és... a magánnyereségnek is...természetesen..:)

Khonsu 2015.12.12. 16:04:50

@bircaman szerkesztő maxval: Az elmúlt években keleti- és déli-nyitás címen körbeudvarolták a BRICS országokat, akik egyértelművé tették, hogy szívesen üzletelnek velünk, de nem segítenek. Piac kell csak nekik is, az a klub ugyanolyan zárt, mint a gazdag országoké. Két zárt klub közül kell tehát választanunk. Bekerülni egyikbe sem könnyű, de földrajzi és szövetségi okokból a nyugati magországhoz még így is több sanszunk lenne csatlakozni.

A globális kapitalizmus ma olyan amilyen, alaposan át kéne gondolni az egészet, de attól, hogy a nyilvánvaló hibáit ismételgetjük még semmi sem fog megváltozni.

Egyértelmű reform elképzelések kellenének a hogyanra, na ilyenek nincsenek. Amíg nincsenek, addig nem lenne bölcs dolog szétzúzni a rendszert, mert nagy pofára esés lenne a vége.

Mellesleg úgy néz ki, hogy szétzúzásra nem is lesz szükség, mert magától is összedől, úgyhogy sietni kéne azzal az alternatívával, mert a politikai felhangok nem nevezhetők annak.

Laptop7712 2015.12.12. 16:07:46

@unionista᠍᠍᠍᠍:
A politikai elit nagyon nem tudja azt, hogy mit jelent az, hogy lokális értékteremtési folyamat, és hogy ez a lokális értékteremtési folyamat hogyan tud részt venni a regionális, vagy a globális kapitalizmus építésében. Azért nem érti, mivel ebből a szisztémából csak akkor lehet milliárdos klientúrát építeni egy-egy szerződéssel, ha működő termékalapú rendszereket hoznak létre. Erre a politikai elit képtelen. De arra képes, hogy néhány céget pénzzel tömjön ki, továbbá komplex üzleti rendszereket építsen ki egy-egy sémára, ilyen a közbeszerzési rendszer. Így történhet az, hogy az elit kész modellekkel bárkit fel tud emelni. Tehát bárki lehet milliárdos, madár mindegy, hogy rokon, haver, vagy mi.
Eddig a történet. A baj az, hogy a játék nagyon nem értékteremtés alapon megy. A nyugat azért sikeres, mivel engedi az egyénnek azt, hogy komplex támogatással – helyi, állami támogatással- maximálisan támogatja az egyént az értékteremtési folyamatban, azért, hogy helyi szintről nemzetközi céggé válva erősítse az ország gazdasági rendszerét, így kapitalistává válik, ami nagyon szép mindenkinek.
A hazai oligarchák ott tolták túl, hogy leváltak a valóságtól, és ami lovét megkeresnek, nem fektetnek be helyi szintre és nem emelik a helyi gazdaság versenyképességét. Ha oda mennék bármelyik oligarchához, hogy kellene pár milliárd, hogy piaci alapon, lokálisan globális üzleti terv alapján kifejlessze valaki – például az általad említett iskola számítógépet – saját tőke nélkül, azt mondaná rá, hogy figyu, gyere vissza akkor, ha van pénzed is.
Kimegy nyugatra, megcsinálja ott, ezért meg utálják is rendesen.

Ebből következik az, hogy ezek az emberek egy szabad piacon nem lennének sehol sem, nem hogy milliárdosok. Nálunk ez is hungarikum, ezért szánalmas.
Nem látok az elmúlt 25 évben globális fizikai terméket, amit hazai inputokra terveztek volna.
Ez szánalmas, az egész politikai, és közgazdást elit leszerepelt, és úgy, ahogy van, hiteltelen.

Erre mondják azt sokan, hogy a hazai milliárdosok elmehetnek oda, ahova akarnak, mivel roppantul nem érdekli őket a helyi gazdaság. Ez nyugaton nagyon nem divat.
Az hogy ránk rohad az egész ország, az csak azért van, mivel a politika nagyon nem képes értelmezni az ország szerepét a globális kapitalizmusban, ezért képtelen támogatni, egyáltalán megérteni azt, hogy egy lokálisan globális üzleti terv lényege miben is áll. Ezért élesedett ki a liberális -„nemzeti” ellentét, ami csak fokozódni fog. A nép ugyanazt akarja minimum, mint ami Romániában van, ahol a korrupcióellenes hivatal bilincsben viszi el a politikusokat. És roppant gyorsan szeretné mindezt, pillanatok alatt.
2018-ra szépen el fog fogyni a levegő, mindkét oldal körül.. A vidék meg csendben élesíti a kaszát.
Egyszerűen mára olyan szinten ömlik vissza a szar mindkét oldalra, hogy nagyon nem védhető semmi, semmilyen oldalról, szépen „kiüresedett a demokrácia”.

2015.12.12. 16:07:49

@egyetmondok:
ennek a pénznek fele mögött semmiféle valós vagyon volt, hanem szimplán államadósság volt. tehát az állam nyomott színes papírokat, amiket megvásároltak magánpénztárak. és ezen pénzt kerestek. az államadósság pedig folyamatosan növekedett. mert a nyugdíjkifizetéseknek egyre kevesebb volt a járulékos fedezete. és ezt a nyugdíjkorhatár emelésével sem lehetett ellensúlyozni.

anno oszkó blogján megkérdeztem, hogy nem lenne jó az, hogy az állampapír részleget államosítják és a részvénypakettek maradnak a magánpénztárban. és oszkó azt mondta, hogy ez nem jó, mert az úgy túl kockázatos. azzal egy tőzsdeválságban mindent el lehet veszteni. tehát lényegében a külföld is vegyesgazdaságot akar. csak úgy, hogy a biztos nyereség ne az országban maradjon, hanem kifelé vándoroljon.

külföldi bankok lényegében azért kellenek, hogy a magyarországon termelő külföldi vállalatot támogasson, és a külföldnek bérmunkát végző magyarok pénzét kezeljék. illetve azért, hogy a magyar pénzintézeti rendszert biztosítsák és az ország pénzügyi stabilitását garantálják. messze nem kell annyi idegen pénzintézet, mint ami jelenleg van.

az érdekes az, hogy ki az, aki munkaadóként a magyar munkavállalóval tisztességes béralkut kötni. kik magyarország külföldi szövetségesei. ez egy politikai kérdés. lehetnek az oroszok, az amerikaiak, lehet kínai vagy törökország is. de leginkább a németek. és esetleg a svájciak. és ausztria. rajtuk kívül csak kisebb pénzalapok kellenek. ha a magyar lakosság brit, francia vagy olasz kolóniákba akarja fektetni a pénzét. lehet egy kínai-magyar eximbank. de lényegében egy nagyobb hungária pénzintézeti központ kellene. állami tulajdonú k&h, mkb, mfb, fhb. ezzel versenyez a budapest bank, a főváros bankja és az otp, ami az országé. többségi állami tulajdonúvá vált a tőzsde. és összeomlott? miért omlott volna össze. az a magyar gazdaság piaci állapotát (állam - állapot - state - état) mutatja. lehet állami és piaci tulajdonban is. lehet így is, úgy is.

kérdés, hogy kelet-közép európában mi válik modell értékűvé? vélhetően a többségi állami/városi tulajdon mellett működő kisebbségi magántulajdon. közép-nyugat európában ez fordítva van. ott a nagyvállalatoknak a tartományi kormányoknak kisebbségi tulajdonuk van. a nyugat leginkább amerika. ott lehet, hogy minden privát marad. ázsiában mindent államosítanak. másképp japán sem tud növekedni. és a két korea nem képes egyesülni. szabad piaci keretek között india sem tud fejlődni. nincs univerzális gazdasági modell, vagy ha van, akkor az a vegyes gazdaság.

egyetmondok 2015.12.12. 16:11:05

@zipe moha:
De zipe tettem. Akit csak lehetett,elértem és győzködtem,hogy ne dőljön be a zsarolásnak. Többségük nem is ment vissza a vagyonával az állami pillérbe,és meg is maradt a pénzük.

egyetmondok 2015.12.12. 16:16:32

@bircaman szerkesztő maxval:
" Olyan feltételet kell teremteni, melyben nem megy minden vagyon a magországokba. " --

egy szingapúri cég itteni haszna mehet Szingapúrba,egy német cég itteni haszna ne menjen Németországba ?
Az indiai Apollo magyar gumigyárának haszna mehet Indiába,egy brit cégé nem mehet az Egyesült Királyságba ? És egy szlovák vagy lengyel cég ? Egy kínai, egy orosz ?

Hogyan ?

egyetmondok 2015.12.12. 16:18:28

@unionista᠍᠍᠍᠍:
" ennek a pénznek fele mögött semmiféle valós vagyon volt " -- ez tévedés. Kemény 3000milliárd forint volt.
Három-millió magyar állampolgár munkájának sok-sok éves termése.

zipe moha 2015.12.12. 16:25:34

@egyetmondok: ...nyilván azoknak van nagyobb esélye befűzni a tűbe a cérnát...akiknek nem remeg egyfolytában a keze..:)

borzimorzi 2015.12.12. 16:27:50

@bircaman szerkesztő maxval: Ja, a komcsik már megtették. Láttuk, hogy a SZU milyen baromi sikeres lett. Kösz, nem.

A poszt nagyon rendben van. Annyit azért hozzátennék, hogy az állami beavatkozás pontos helyét szerepét tisztázni kell. A redisztribúciónak állami monopóliumnak kell lennie, nem jó az, ha amerikai mintára a milliárdosok az adójukból levonva adakozgatnak kedvük szerint. A cégeknek sem hagynám, de persze ez itthon nem fog megvalósulni, amíg a Fidesz van hatalmon. Itt a a cégek szinte meg vannak zsarolva annak érdekében, hogy a TAO befizetése helyett a kormányfő szívének kedves stadionba öntsék a pénzt a Kincstár helyett.

Mivel a piac sem old meg mindent, tisztázni kell a kormányzat pontos szerepét, feladatát és azt is, hogy ezen túl nem mehet.

A verseny elengedhetetlen. Ahhoz azonban, hogy ezt a tőkések is elfogadják, és támogassák a PKP-t, meg kell érteniük, hogy a cégeiknek nem az a jó, ha 4-8 év habzsidőzsi után 4-8 év éhkopp következik, amikor el kell bocsátani a jól dolgozó alkalmazottakat is, annyira nincsen bevétel. Aztán amikor megint az ő pártjuk kerül hatalomra, akkor meg annyi a megrendelés, hogy lasszóval kell fogni a munkatársakat. A kiegyensúlyozott, stabil megrendelésállomány a jó minden cégnek. Ahogy az emberi testnek se az a jó, ha 2 hétig zabál valaki, aztán 2 hétig meg éhezik, hanem az, ha kiegyensúlyozottan étkezik. Idővel a polgárosodás folyamatában a crony capitalism haszonélvezői is rájönnek, hogy csak simán polgárnak lenni és szabadon versenyezni a piacon: biztosabb, stabilabb megélhetést jelent, Így nem kell folyton a kedvét se keresni az épp aktuális fővezírnek. Igaz, hogy az adót is be kell fizetni, nem lehet ellógni haveri kapcsolatok alapján.

Igen szórakoztató film is készült erről, olyan világsztárokkal a főszerepekben, mint Sophia Loren, Marcello Mastroianni és Vittorio de Sica. Ajánlom mindenki figyelmébe, sok szeretettel:
www.youtube.com/watch?v=JSBRk7W2aLA

Üdv:
b

borzimorzi 2015.12.12. 16:30:40

@HaFr: Nemcsak haladunk a korporatista neofasizmus felé, hanem már benne is vagyunk, csak még nem teljesedett ki teljesen.

Üdv:
b

borzimorzi 2015.12.12. 16:31:12

@borzimorzi: Uccsó szó törlendő, bocsánat.

Carmichael 2015.12.12. 17:36:41

@unionista᠍᠍᠍᠍:
A zsidózást nem is kommentálom.
Nem kell senkit terelgetni sehova, olyan környezet kell, ahol a magyar gyermek Magyarországon képes a saját tehetségét
1. felismerni
2. szabadon kiteljesíteni (ha külföldön tanul ezért, akkor is itthon(ról) akar és TUD a későbbiekben sikeres lenni, ezzel mellékesen nekünk értéket teremteni)
Magyarok által alkotott értékről beszélünk, ami a magyar gazdaságot erősíti a világban (tőkét hoz pl. haza). Ehhez színvonalas oktatás, vonzó jogi és gazdasági környezet, vállalkozási és adómorál, tőke, miegymás kell idehaza. Ennek még terv szinten sincs nyoma hazánkban, és ez nem külföldi összeesküvők műve, hanem a magyar elit szégyene.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.12. 17:43:23

@egyetmondok:

A cél: a magyar gazdaságban a magyar cégeknek legyen elsősorbna hasznuk.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.12. 17:44:00

@borzimorzi:

A SZU marxista gazdaságot akart, ezért nem ment.

explanatus 2015.12.12. 17:49:07

Cipolla (Fidesz) hatalma alatt Mario (kétharmad) minden parancsot teljesít, de egy megalázó mozzanat után felriad a varázslat alól és rádöbben, mit tettek vele. A közönség (mi) csöndesen, tehetetlenül szemléli varázsló trükkeit.

2015.12.12. 17:55:42

@Laptop7712:
a többségi külföldi oligopóliumokat fel kell számolni és a belföldi oligarchák kisebb részben el kell számoltatni. engem az sem zavarna különösebben ha mindet felakasztanák. alacsony részvétel mellett egy olyan párt a parlamentbe könnyen bekerülne (egy százalékot majdnem biztosan elérne), amelyik ezt követelné. a nyugati polgárosodásnak ez is része.
mek.oszk.hu/01200/01267/html/img/nagy/08133.jpg
a "nagy képes világtörténelem" szerint.
mek.oszk.hu/01200/01267/html/index.htm
a jobbikot jobbról is meg lehet előzni. persze ez nem feltétlen cél. legalábbis részemről. azért, mert azt gondolom, hogy az oligarchák elszámoltatása másodlagos.

az ország hosszú távú érdekeit tekintve sokkal fontosabb, hogy azokból az ágazatokból ahol nincs szükség többségi külföldi tulajdonra a kormány majdnem teljesen kizárja az idegen befektetőket. ez egy elég xenofób kijelentésnek hangzik. ehhez azonban nem félelem, hanem sokkal inkább bátorság kell.

az orbán kormány azt csinálja, hogy a kereskedelmi-pénzügyi-szolgáltató cégekre különadót vet ki. és ebből a pénzből megveszi őket. ez az államosítás a privatizáció korrekciója. erre szükség van. nekem az a véleményem, hogy hungária pénzintézeti központ kellene, aminek része az állami biztosító (piaci elven, de többségi állami kézben működő tébé), a k&h, az mkb, az mfb és az fhb. ez utóbbiak nyereségéből lehetne tisztességes pénzt fizetni az egészségügyi dolgozóknak. tehát abból a pénzből, ami lényegében reálgazdasági termelés nélkül kimegy külföldre. és ebben az esetben az egészségügyi szolgáltató szektorban elindulhatna a privatizáció. az orvosok az európai bérből vásárolják ki az ágazat egy részét. úgy, hogy a társadalombiztosítási kassza teljes egészében állami kézben marad. úgy, hogy kiegészítő magánbiztosítások természetesen köthetők. ha ezt 18-ig meglépné a kormány, amire kevés esély van, akkor a nyugdíjas szoci szavazók egy jelentős részét is megnyerné magának. szerintem ez a "hungária" projekt a gazdasági rendszerváltás kulcs eleme. felőlem ezt meghirdetheti bajnai is. és ő is választást nyerhet. a budapest bank lehetne a főváros bankja. amin keresztül budapest a saját vállalatait finanszírozni tudja. de ha azokat csődbe viszik, akkor a polgárság betéteit is elbukja. viszont majdnem ingyen jut hitelhez. tehát esély nyílik a főváros fejlesztésre anélkül, hogy a kormánytól folyamatosan pénzt kellene kérni. a vidék bankja pedig az otp lenne. a közművek államosítása után a hipermarketeket is folyamatosan adóztatni kellene. lényegében azt kellene kimondani, hogy csak a kivitelből származhat nyereségük. ha behoz valaki százezer tonna olcsó árut ázsiából az még nem kereskedelem. hanem csak az ha ugyanilyen értékben honi gazdaság termékeit eladja. ez egy korlátozott szabad kereskedelmet jelent. a kereskedelem nyereségessége lényegében a helyi gazdaság teljesítményének függvénye. ez az, ami brutális módon ellentmond az ortodox zsidó közfelfogásnak. ők ugyanis kifejezetten azt kultiválják, hogy az árumérleget be kell dönteni. mert ezek után a népeket el lehet adósítani. és azok a közvagyont eladni kényszerülnek. ez az ortodox zsidó pénzügyi-kereskedelmi kultúra. ezért gyűlölik a zsidóságot szinte mindenhol. kivételt képez amerika és izrael, ahol ezt nem teszik meg. magyarországon elég látványosan a nemzetellenes (filo) szemita világ érvényesült és ebből következik az antiszemitizmus. ami brutális mértékű.

értem persze, hogy a "nemzeti nagytőkések" egy része is a szefárd kultúrát képviselő balkáni zsidó despota, és esetenként nagyobb gazemberek, mint az ellentábor "filozófusai". akik a szabadságot és a jólétet alapvetően jó szándékkal hirdetik meg. és még a magyarellenességet is meg lehet érteni. de két nemzetgyilkossági kísérlet volt. egy zsidó és egy magyar. hogy ebből kiegyezés vagy kivonulás lesz azt meglátjuk. szerintem 17-ig ezt el kellene dönteni. mert amíg ez a kérdés nem rendeződik, addig magyarországon nem lehet értelmes közbeszéd.

az oligarchákra visszatérve. például csányi arra kellene, hogy vásárolja ki a francia élelmiszeripart és a francia élelmiszer kereskedelmi részlegeket. ez a nemzeti érdek. az egy társadalmi kérdés, hogy ezek után mi legyen vele. ha ő oligarchából nagypolgárrá akar válni, akkor ennek megtalálhatja a módját. bőkezűen adakozhat, non profit módon közraktárakat üzemeltethet, a vagyona egy részét az államra hagyhatja, stb. ezzel a kettős átmenet kétes dicsőségű, de mégis inkább elismert "nagytőkése" lehet. de a vagyonát el is lehet kobozni. ebben az esetben egy gyűlölt hadúrrá válhat. egy "döbrögi" is lehet belőle.

a külföldet és a belföldet egyszerre nem lehet elszámoltatni. a közakarat első körben a külfölddel ment szembe. persze olyan ágazatokban kell különadókat kivetni és államosítani ahol van aki a kivonulók helyébe lép. a dunai németek érdekei nem sérülhetnek. ha rajnaiak és a németalföldiek támadják az országot, akkor azt fogadni kell. ebből nem lesz jobban működő gazdaság. csak egy új helyzet.

Barkalot 2015.12.12. 18:11:32

@explanatus:

Az a baj, hogy ezek nem fognak felriadni a "varázslatból" sohasem. Vagy nem merik bevallani majd, hogy rossz lóra tettek.

zipe moha 2015.12.12. 19:22:44

@unionista᠍᠍᠍᠍:
" a dunai németek érdekei nem sérülhetnek. ha rajnaiak és a németalföldiek támadják az országot, akkor azt fogadni kell. ebből nem lesz jobban működő gazdaság. csak egy új helyzet. "..

ezt hogy' érted?

A varázsló születésnapja 2015.12.12. 19:39:49

@unionista᠍᠍᠍᠍: csak erre jártam öregem, de le a kalappal előtted.
Nem akarsz indulni a választáson??

egyetmondok 2015.12.12. 20:05:27

@bircaman szerkesztő maxval:
Tök jó. Mi köze ehhez a német,szingapúri,orosz,brit, szlovák,lengyel,india,stb.akármi más országbeli tőkének,amely itt befektet ? Semmi.

2015.12.12. 20:45:17

@Carmichael:
vegyük az informatikát. ezen a téren arra lenne szükség, hogy az állam ingyenes tárhelyszolgáltatást nyújtson a honi vállalatok számára. a cégbejegyzés egyben domain regisztrációt is jelent. és a tárhely mérete arányos az alaptőkével, a postafiókok száma megegyezik a munkadók és a munkavállalók számának összegével. az országon belüli adatforgalom ingyenes.

persze lehet mondani, hogy mi lesz azokkal hazai vállalatokkal, akik pontosan ugyanezzel a profillal működnek. értékeljék fel ezeket. és vásárolja ki őket az állam. fizessen bánatpénzt. és az alkalmazottakat adott esetben vegyék át az önkormányzatok. a másik lehetőség, hogy ez valamilyen állami franchise rendszerben működjön garantált haszonnal. ami kvázi közalkalmazotti státuszt jelent. persze az állam követelje meg az ehhez szükséges műszaki végzettséget. az alapvető infrastruktúrát köztulajdonban kellene tartani és közösségi módon kellene üzemeltetni.

ez nem a prezi üzleti modellje. mert náluk a közösségi azt jelenti, hogy annak hasznát egy ismeretlen érdekcsoport szedi. amire a népek úgy fejtenek meg, hogy a "zsidók". és ezek a cégek többségében tényleg zsidók. ez az ortodox zsidó üzleti logika. ebben az nyer, aki a legtöbb pénzt tudja gründolni. és valaki elnyeri az összes többi pénzét. hanuka idején hagyományosan ilyet játszanak a gyerek a családban a pörgettyűvel. az ortodox zsidó világban ezt jelenti a "közösségi". mindig is ezt jelentette. nem azt állítom, hogy ez feltétlen rossz, vagy gonosz. hanem azt, hogy ez a kultúra ilyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.12. 21:29:44

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"arra lenne szükség, hogy az állam ingyenes tárhelyszolgáltatást nyújtson a honi vállalatok számára"

Honnét veszi az állam a tárolóberendezéseket? Csak azt ne mondd hogy a tárolóberendezések gyártóinak adóban befizetett tárolóeszközeiből ... ugyanis nem lesznek tárolóberendezés-gyártók akik adóznának, hiszen nem vesznek majd a vállalatok tárolóberendezéseket, mert az állam "ingyen" nyújtja azt.

egyetmondok 2015.12.12. 21:34:26

@bircaman szerkesztő maxval:
Hát persze. Azért hülyének ne nézz:
"Olyan feltételet kell teremteni, melyben nem megy minden vagyon a magországokba."

Laptop7712 2015.12.12. 21:42:23

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Van egy axióma, ami bármilyen gazdaságszervezési modellre igaz. Az axióma kimondja azt, hogy az egy értéklánc mellett kialakuló homogén árualap érték, és piaci potenciálja magas. A baj azzal van, hogy a mai gazdaságszerkezet mellett nem érti a mostani politikai gazdasági stratégiai tervezés ennek a jelentőségét.
Csányi azt felejti el, hogy nem tudja ellenőrizni a teljes értékláncot, amivel oldalról eléggé instabil. Mivel a hazai élelmiszergazdasági potenciálok minden korban a lokális ellátásra épültek rá, ezért egy bizonyos fizikai potenciál felett nincs értelme potenciált üzemeltetni azért, mert az üzem lokális, regionális alapanyaggal nem ellátható, ezt a szocialista üzemtervezés, és programozás megmutatta.
Amúgy szépen tisztára simították az utat csányinak, ezért kellett leállítani két tradicionális húsipari potenciált. Ezek a tények. Tehát oldalról szépen kitisztították neki az ellátási láncát. Nincs ezzel semmi baj, ha lokálisan jó árat fizet az alapanyagért, vagy ha kifizeti a nyugati bért az alkalmazottaknak. Félek tőle, ilyen nem lesz.
Az út, amit felvázoltál, eléggé rögös, és nagyon nem értik az emberek, hogy mire ez a nagy potenciál átcsoportosítás. A másik meg az, hogy nincs jele annak, hogy a potenciál átcsoportosítás után bármilyen potenciális kézzelfogható eredménye lenne a történetnek. Sem termékfejlesztés oldaláról nézve a dolgot, sem a melós nem kap a nyugatit megközelítő bért a munkájáért. Tehát rendszerszervezés oldaláról a játék verhető.
A másik. Ha a fidesz komolyan gondolná a dolgot, elkezdhetné a kulimunkát, és minden olyan történetet érdemben támogatnia kellene, ami bármilyen szinten a hazai félkész, vagy készterméket akar külpiacra vinni, főleg a 100% hazai tulajdonú saját termékkel rendelkező KKV-k részéről merülhet fel ilyen igény. A mai világban nem jelent semmit, az hogy milyen potenciálokkal rendelkezel, sokkal nagyobb szerepe van annak, hogy milyen potenciálokhoz fér hozzá a rendszerszervező. Ezért van az, hogy tönkre lehet verni egy nagyot, mozaik potenciálok rendszerbe szervezésével, ebben a japánok nagy mesterek, ehhez a mai világban már pénz nagyon nem is kell. - Branson után szabadon -
Tehát nekem hiányzik a második szint a történetből, ami azt takarná, hogy bevágná magát a kamarai melós egy kocsiba, és összekukázná az országban fellelhető 100%-ban magyar KKV termékeket, szabad potenciálokat, és megkezdené az árualapok összerendezését. Ehhez már kellene mérnöki tudás, olyan mérnöki tudás kellene hozzá, ami most nincs az országban.
Pár milliárd, amit nem a haverok kapnak, az export ügyintézők nem a körmüket festegetnék, hanem ahogy azt kell, végeznék a kulimunkát a vállalkozó érdekében. Olyan baromi egyszerű indokkal: Ezek a vállalkozások fizetik az adót, amiből fizetik őket.
Értem én, hogy át kell rendezni a konverziós potenciálokat, csak semmi, ismétlem semmi garancia nincs arra, hogy ez úgy is lesz, ahogy írod. Persze,mindenki jól jár. Pár év profitját megint el lehet tolni Nevadába, kell ez későbbre. Az átlagpolgár azt érzi, hogy szarabb lesz neki, a politikus haver megint céget vett, alakul az új tőkés osztály, közben a politikusok fiai, lányai külföldön élnek szépen, ahogy kell.
Ebből azért lehet balhé,mivel a köznép nem látja át, mi történik. Idejük meg már középtávon sincs (egy év). A jobbik a nyakukra teszi a kést legkésőbb 2018-ban, vagy előbb.
Értem én a komplex gazdasági stratégiát is mögötte, amit kb. úgy lehet megfogalmazni, hogy: „nem ért kicsit félni, mivel mi tudjuk azt, hogy milyen koncepció alapján haladunk, lehet, hogy a te iparágad lesz a következő” Ebben is van logika, nincs is ebben semmi hiba.
Hanzinak egy kicsit majd fel kell emelnie a béreket, hogy tudjon lasszóval embert fogni az összeszerelő üzembe, mert Lajos, meg Pista helyett Rafael, Rómeó, Ronaldó nem fog gályázni az erőforrásokon.
Roppantul kellene nekik egy olyan program, ahol a talpas melós, meg kényszervállalkozó érezné azt, hogy jobban él.
Érdekes módon az össze oligarchát utálják kis hazánkban, mint a friss tehénszart a sonka mellé a fatányéron. Hiteltelen az összes az átlagember szemében, mivel ismeri a félmúltat.
Nyugaton, főleg Angliában, a gazdagok tanítják, és menedzselik, segítik megrendeléssel a kezdő vállalkozásokat, mert érdekük az, hogy mindenki építse a kapitalizmust, és sikeres legyen.
Amúgy a külgazdasági apparátusunk a kulimunkában nagyon nincs otthon, és ez nagyon komoly probléma. Nézz rá, mit szerencsétlenkedik a Magyar exportot segítő kereskedelmi szervezet. Szánalmas.
Amúgy mindenki attól fél, hogy úgy vadásszák le, mint az 50-.es években. Remélem, hogy egy kicsit konszolidálják a helyzetet, és elmagyarázzák a népnek azt, hogy mi történik.
Kb olyan a helyzet, mint a futó, aki lefutotta a maratont, de célszalag előtt majdnem összeesik. Vagy összekapja magát, és elsőként fut át a célszalagon, vagy ottmarad, és a hátára tapos a győztes.

2015.12.12. 21:48:19

@zipe moha:
nekünk elsősorban ezt a térképet kellene magunk elé tenni.
media-2.web.britannica.com/eb-media/75/375-004-44E164A6.jpg
szerintem a duna-medence az legkisebb viszonylag zárt természeti egység, amelyik gazdasági értelemben képes szuverénné válni. középtávon ebben a térségben érhetjük el, hogy vannak szabad kereskedelmi kapcsolataink a világgal, de nincs függő helyzet. működő tőkét ezen a területen kívülről nem nagyon kell bevonni. és ugye ebben a térségben centrális helyzetben vagyunk. számunkra ezért a természetes nyugatról ausztriával és a dunai németekkel való együttműködés.

a nyugat-németek és a németalföldiek mondják azt, hogy legyen egy nyugati föderáció és egy keleti konföderáció. egy belső és egy külső schengen. mert ebben az esetben nyugat-európának, az új közös piacnak rajna vidék lenne a központja
media-2.web.britannica.com/eb-media/74/374-004-0BF2DC14.jpg
ez magyarország számára kevésbe előnyös. ebben az esetben visegrádi együttműködést kellene erősíteni. ez a csoport a jelenlegi schengen baráti kör.

akármelyik esetet vesszük. a holland, francia vagy az amerikai termelő vállalatokat érdemes kivásárolni. különösen olyan ágazatokból egy hazai szereplő a helyükbe léphet. akit könnyebb nyakon csípni ha offshore számlákra utal, stb. mert csányi ott van. tudjuk, hogy az a sanyi. meg tudjuk ragadni a grabancát. a bermudán bejegyzett bunge esetén ugyanez nem érvényes. de azzal, hogy mondjuk az élelmiszeripar magyar kézbe kerül még önmagában nem működik jobban a gazdaság. mert akkor azzal azt értük el, hogy a mindenki által ismert nemzeti "nagytőkesek" zsákmányolják ki a magyar népet. akik részben kormányzati támogatással jutottak ebbe a pozícióba. tehát építettünk egy félkapitalista-félfeudális világot. de ebben az esetben már lehet valamilyen elszámoltatás. a kis, közép és nagyvállalkozói réteg érdekei kormányzati és önkormányzati keretek között egyeztethetők. és lehet tárgyalni a szomszédokkal egy kárpát-medencei együttműködésről. mert a duna-medencén belül lényeges annak a "királyi" oldala. azt kellene a magyaroknak összefogni. persze lehet tárgyalni "császáriakkal". például lehet egy danubius idegenforgalmi konszern. de a magyarországi szállodákat magyar kézbe kellene venni. ahhoz nem kell külföldi, hogy egy szállodást üzemeltessünk. hanem a danubius szállodalánc lehet nemzetközi. ezzel a felfogással az probléma, hogy ez leszakítja a tisza medencét.
kepfeltoltes.hu/151017/tisza_basinb_www.kepfeltoltes.hu_.gif
tehát lényegében egy a kárpát-medence egészét átfogó gazdasági terv kellene. és még ott a székelyföld. ami egy külön kérdés. szóval ez a szomszédokkal és a dunai német szövetségesekkel is bonyolult. de akkor legalább már a saját utunkat járhatjuk. az atlantiak, transzatlantiak, sajnálatos módon a zsidók többsége (nem az összes) is bekavar ebbe.

zipe moha 2015.12.12. 22:01:58

@unionista᠍᠍᠍᠍: azt hiszem értem...szerintem jó... a németekről osztrákokról szólván viszont....új szimbolikaként kapcsolatunkban ki kellene önteni az országlándzsát és a korona mellé állítani...új nemzet, új alkotmány, új egység...NEM periféria hanem új centrum

zipe moha 2015.12.12. 22:09:03

csak egy dolog..hol voltak Rómához képest a gothok társadalmi fejeltségben..amikor " versenyben" legyőzték azt még is...és végül Német-római császárságot alapítottak..ahol a német került első helyre a római csak utalás...

az ókori fogadóirodákban.. keves fogadtak volna a gótokra ..mint Európa jövendő centrumára..100-ból száz azt mondta volna , hogy Róma lesz a centrum...nem a sok szalmakunyhós...nem lett volna igazuk...ma sincs másként még is sokan "Rómára" fogadnak....szeretnek veszíteni vagy nem tudnak nyerni...aki fönn volt lekerülhet..aki lenn volt felkerülhet..a történelem tanít..na persze semmiből nem lesz semmi...:)

FreeTibet 2015.12.12. 22:47:28

@zipe moha: És ugyan kire kellene fogadnunk szerinted? Oroszországra? Kínára? A muzulmán kalifátusra? Mert arról álmodozni, hogy mi leszünk az új centrum igencsak nagy képzrlőerőre vall, az okokat had ne soroljam föl mind, de hogy egy klasszikust idézzek "semmiből nem lesz semmi"

Szóval köszi, de inkább védelmezek egy részben válságban lévő, de olyan kultúrát, amiben felnőltem és amiben jól érrzem magam, mint hogy valami nem megszokott és mindannyiunk számára sokkal rosszab jöjjön helyette - a rómás példánál maradva, mondjuk egy többévszázados sötét középkor.

Tamáspatrik 2015.12.12. 23:01:02

A cikk megközelitését alapvetően jónak tartom, megfogalmazása helyenként túl sarkitott. Azt hiszem, hogy a kormányunk finoman szólva nem elég intelligens. Ahhoz nem elég intelligens, hogy az intelligencia és a kreativitás jelentőségét felismerje és támogassa, az érvényesülését elősegitse. Kőbaltás módszerekkel, eléggé durva ideológiai megközelitésekkel "operál" a szó kétféle értelmében. Az intelligencia jelenthetné számára a rendszerszervezést, az új gondolatokat, a finom aprómunkát, azonban valamiféle elméletieskedő szépelgéssel és spekulativ ravaszkodással azonositja. Valószinűleg mert nem ismeri, pl. Dél-Korea sikertörténetét. Vagy mondjuk Észak-Olaszországét. És nem is akarja megismerni, abszolút nem tanulékony, igy hát nekem is az érzésem, hogy eléggé egy helyben állunk. (Vagy van fejlődés kicsiben, csak én nem látom.)
Olyasmivel foglalkoznak a kormány ideológiai műhelyei, pl. a globális kapitalizmus, amihez sok közünk nincs. Az egér ne foglalkozzon a dzsungel törvényeivel, mert minek, az nem rá tartozik. Ott az ő kis világa, ne az elefánt takaróját használja, mert nagy rá. Ez csupán pótcselekvés és ideológiai magyarázkodás. Furcsa és visszataszitó jelenség, amikor Ványa és Iván a kis koleszes szobájukban szakadt mackó alsóban (habár vodka nélkül szinjózanon!) a világot akarják megváltani, néha mi sem vagyunk különbek. Mindig pozitiv gondolatok az érdekesek, a negativak sok figyelmet nem érdemelnek.

2015.12.12. 23:16:50

@Laptop7712:
erre mondom azt, hogy ha csányi és a "nemzeti nagytőkések" kivásárolnak egyes ágazatokat, akkor azzal az ország önmagánban nincs előrébb (hátrébb se). hanem van egy új helyzet. a kis, közép és nagyvállalkozói réteget le lehet ültetni egy asztalhoz, hogy egyeztessék az érdekeiket egymással és a magyar fogyasztókkal. mert lehet, hogy csányinak több pénze van, mint a magyar kisnyugdíjasok összes megtakarítása. csakhogy a nyugdíjasoknak van 3 millió (kétségkívül manipulálható) szavazata. persze ez a helyzetet tovább bonyolítja. mert aki csak fogyaszt, annak annyira nem rossz, hogy a piacon totális verseny van. ez jó a fogyasztóknak, a kereskedőknek, a szolgáltatóknak. termelői oldalról problémás. ott kevés kivételt leszámítva csak állami segédlettel fejlesztenek. van néhány kivétel a bécs-budapest korridoron. a pápahús is összeomlott. nemcsak a wallis és bajnai nem tudta szabad piaci alapon működtetni a húsipart, hanem szinte senki sem tudta. mindenki ilyen olyan támogatásból építette fel a birodalmát. ebben igazságot tenni úgy lehet, hogy tisztelt oligarchák tessenek valamit beáldozni. de ezt csak akkor lehet megtenni ha nem nagyon van külföldi. ebben az esetben esetleg azt is meg lehet csinálni, hogy a határon kívül a kisebbségi magyar területeken terjeszkednek. persze egyeztetni kell velük is. mert ők ugyanúgy államosíthatnak. a cél szerintem az, hogy nagyipari konszernek, félállami trösztök jöjjenek létre a kárpát-medence szintjén. de ezeket akár vidékre is le lehet vinni.

mivel kecskemét klasszikus mezőváros lehetne azt mondani, hogy legyen ott a globus központja. és ez lenne a nagy-magyar élelmiszeripar kereskedelmi zászlóshajója. csakhogy a globus debrecené. egész pontosan debrecenben levő bretonoké. debrecen is mondhatja, hogy ő a legnagyobb agropolisz agáregyetemmel. és legyen ott az élelmiszer kereskedelem központja. kecskeméten már úgyis van autógyár. vagy gödöllő is mondhatja. ő a fővárosi agglomeráció közvetlen része. kecskemét a kárpát-medence közepén van. de ha akarom, akkor gödöllő is ott van.

tehát két márka kell. lehet unicum egy italgyártásra szakosodott külkereskedelmi brand. globus food, unicum drink. ebben az esetben egyeztetni kell a zwack családdal. ha ők azt mondják, hogy nekik magyarország az elsődleges, akkor akár hazafias módon mondhatják, hogy legyen sokféle italféleségből unicum. feltéve, hogy nekik ez ügyben vétójoguk van. az ő családi márkanevük alatt akármit azért mégse forgalmazzanak. ha ezt elutasítják, akkor lehet találni másik nevet. vagy el is lehet tőlük venni. ami nyilván nem civilizált. azt gondolom, hogy lehetőség szerint ne vegyünk el semmit. ha nincs francia, holland, amerikai konkurens, akkor ezt a parti lejátszható. és az belföldi oligarchák politikai értelemben kényszeríthetők arra, hogy globális nagytőkésből helyi nagypolgárokká váljanak. tehát a vagyonukból, a hatalmukból áldozzanak. ha ezt nem teszik meg, akkor jön az, hogy elsöpri őket a népharag. és akár fel is akaszthatják őket. effektíve. jön egy szélsőjobboldali párt. visszavezethetik a halálbüntetést. és mint szálasit vagy ceausescut a népbíróság. persze ez egy extrém forgatókönyv. de egy gazdasági összeomlás, nem tervezett államcsőd eseten nem elképzelhetetlen. ha valaki azt akarja, hogy ténylegesen övé legyen a bankrendszer, az élelmiszeripar, az olajipar és a foci, akkor felteszem, hogy ezzel is kalkulál. de ha mindent összevásárolva beáldozza a vagyona egy jelentős részét, illetve hajlandó egyezkedni, akkor szerintem lehet olyan ágazati megoldásokat találni, hogy azt mindenki elfogadja. de az nem lehet, hogy egyetlen szűk érdekcsoporté legyen a teljes magyar dohányipar. lázárék ahhoz kellenek, hogy esetleg néhány kivételtől eltekintve kirakjanak minden külföldit. és utána lehet a dohányipar félállami. úgy, hogy a közhatalommal szerzett nyereséget legalább részben a közösség számára beáldozzák. mondjuk kiindulásként felezzük a vagyont.

persze ezt minden ágazatban nem lehet megcsinálni. élelmiszeriparban, jövedéki termékeket is beleértve meg lehet csinálni. és építőiparban. szerintem textiliparban is lehetne ezt csinálni. van a styl. a nyugati peremvidéken szombathelyen. ez a városias ruha. a keletin erdélyben lehetne folk. a vidékies népviselet. ezek a központok. de a matyóföld mondhatja, hogy ők is a folk félállami ruhaipari konszern részei lennének. akár a helyi családi "mucimpex". vagy akár a nyugdíjas hímzőkör.
www.polgarokhaza.hu/img/14/P9150011.JPG
lehet, hogy valakinek kell kézzel hímzett virágmintás terítő. lehet, hogy nem. de akkor majd varrják hobbiból. az etnobizniszt jelenleg a jobbik fogja össze. ők úgy szerezhetik meg a székelyföldi szavazatokat, hogy ígérnek nekik egy ilyen céget. de abba be lehet vonni románokat. gyártsanak hagyományos oláh viseletet és alsóneműt. ezt lehet, hogy a banka transilvania támogatná. és abban ott lesz a "mutumpex". kárpát-medencei egyezkedés eredményeként a hagyományos feldolgozóiparban létrejöhet egy kárpát-medencei vegyes gazdaság.

explanatus 2015.12.12. 23:24:15

@Laptop7712: Mai írásaiddal pár megdohosodott gondolatról lesöpörted a port.

Gyingizik 2015.12.12. 23:49:22

Nagyon meghatódtam ettől a nyugatos globálnyik-kapitalista szövegtől. "A kapitalizmus folyamatos versenyhelyzetet teremt, amely egyszerű elven nyugszik: a jobb győz. Kell ennél igazságosabb mérce egy versenyben? Ha vannak árnyoldalai, azok nem a piaci logika hibáiból, hanem a szabályozás (az állam) korruptságából erednek." Háppersze ezt magyarázd el a kis -és középvállakozónak, aki nem tud labdába rúgni a multi mellett. Aminek egyébként az állam adta át a piacot, az állam ad neki állami támogatást, adókedvezményt, ingyen telket a gyárépületnek, plázának. Röhögök! Ilyen béna, könnyne megcáfolható ellenféllel szemben könnyen győz a Zóórbánc.

2015.12.13. 00:17:07

@zipe moha:
ezt a dél-német nyelvterületet a lehető legjobban meg kellene osztani. a "földrajzos" közelítést kicsit feladva be azt lehet mondani, hogy a határterületről hozzuk svájcot. azért, hogy a svájc-ausztria semleges zóna kelet felé bővüljön. kecskemét mellett van helvécia. oda lehetne telepíteni az egyesített svájci óra-ékszeripart. és a 25 milliós kárpát-medencéből már lehetne hívni ötvösöket. ha mellette kecskemét központtal létrejön egy svájci jellegű coop (globus, unicum), és a helvetia hungária, akkor ez megteremtené a lehetőségét annak, hogy a hagyományos feldolgozóipar, és a házipari manufaktúra védett keretek között működni tudjon.

az államosítások után azt kellene előírni, hogy az országba annyi árut lehet behozni vámmentesen, mint amennyi értékben kivisznek. ez azt jelentené, hogy az exportimport vállalatok mellett a németek hordanák be az árut. mert ők állítják elő a kereskedelmi többletet. tehát ez német gazdaság brutális kiszolgálását jelentené. ennek az árát meg lehetne kérni. minden járásba egy bundesschulzentrum. minden megyébe egy industrieschule. ahhoz, hogy a magyar közoktatást és a szakképzést megerősítsük.

vesd össze azzal, hogy vannak a prezis srácok, akik mögött ott van százcsillió dollár a kockázati befektető alapoktól. és végtére is mindegy, hogy belejátszott-e, hogy zsidók. a prezivel a magyar köznép nincs előrébb. a prezi nem a magyar paraszti, jobbágy, nemesi észjárásra alapoz. az egy kis-német társadalmat akar joschka bácsival és marischka nénivel. ha a tőkepiaci mérleg elborul, akkor az árumérleget kell egyensúlyba tartani. és a munkaerőpiacon is lehetne azt mondani, hogy kivándorlók helyébe kelet-szász családokat telepítenénk szövetségi kormányzati támogatással. humán pedagógusokat és reálgazdaságot támogató iparosokat. lehet mondani, hogy nem jönnének. évszázadokon át jöttek. a kádár korban a kelet-német és a magyar lányok és fiúk hancúroztak egymással. genetikailag nincs túl nagy távolság. berlini értelmiség a multikultit hajszolja. ugyanazért, mint budapesten. "világváros" akarnak lenni. egy jelentős kisebbségnek nem fog tetszeni, hogy a muszlimokat kell kerülgetni. nyilván nem lehet szó hatalmas áttelepülésről, de néhány ezer vagy tízezer keleti szász család képes szemléletet formálni ott ahol azt mondják: hagyjad már, jól lesz az már, gyere igyunk egy felest. ezt kell megváltoztatni a tisza medencében ahhoz, hogy a térség a cseh-lengyel szintre zárkózzon.

azzal a magyarok nem tudnak polgárosodni, hogy két amúgy nyilván tehetséges zsidó gyerek mögé betoltak százcsillió dollárt. és magyarázhat akárki akármit, egy példát mondjon már valaki arra, hogy a zsidók maguk elé engedtek valakit, aki nem zsidó. csak azért, mert tehetségesebbnek látták. egy példát kérek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.13. 00:18:56

@Gyingizik: a KKV-k egy része jó megél a multik beszállítójaként, más része önállóan, a harmadik része elhullik, ezen belül néhány az állami terhek miatt . Jól van ez így. Kivéve az állami terhek miatt kihullókat. Azok egy jobb, kevésbé korrupt világban túlélhetnék. Au revoir

2015.12.13. 00:19:26

@neoteny:
a kínai népköztársaságból.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.13. 00:25:27

@unionista᠍᠍᠍᠍:

És mivel fizet "a kínai népköztársaságnak" az állam a tárolóberendezésekért?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.13. 00:35:00

@unionista᠍᠍᠍᠍:

és magyarázhat akárki akármit, egy példát mondjon már valaki arra, hogy a magyarok maguk elé engedtek valakit, aki nem magyar. csak azért, mert tehetségesebbnek látták. egy példát kérek.

egyetmondok 2015.12.13. 00:36:10

@Gyingizik:
" Háppersze ezt magyarázd el a kis -és középvállakozónak, aki nem tud labdába rúgni a multi mellett. Aminek egyébként az állam adta át a piacot, az állam ad neki állami támogatást, adókedvezményt, ingyen telket a gyárépületnek, plázának. " --

de ezen miért röhögsz ? Hát pont ugyanazt mondod,mint amit a poszt:
"Ha vannak árnyoldalai, azok nem a piaci logika hibáiból, hanem a szabályozás (az állam) korruptságából erednek ".

A saját véleményedet kiröhögöd...

Gyingizik 2015.12.13. 00:41:37

@HaFr: Az elhullókra két példa: családi vállalkozások pl. vas-műszaki bolt, háztartási vegyiáru bolt, ezeknek vége is lett, amint a megyeszékhelyekre bejött az OBI és a Tesco. Érdekes, az állami terhek miatti kihullókat sajnálod, az (állami támogatással felpumpált multik miatt) kihullókat nem sajnálod.

Gyingizik 2015.12.13. 00:44:09

@egyetmondok: Miért szted az állam jókedvéből ad a multiknak állami támogatást, adókedvezményt, telket stb. Nem véletlen diktátumot teljesít ezzel? Nem koorupció ez, hiszen az erő (gazdasági hatalom) birtokában levők diktátumát teljesíteni, az nem korrupció, erre más szavak vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.13. 01:00:48

@Gyingizik:

"Nem véletlen diktátumot teljesít ezzel?"

A választópolgárok diktátumát, akik elvárják az államtól hogy "munkahelyeket teremtsen". Aztán amikor az állam "munkahelyeket teremt" a korrupt állami támogatásokkal, a KKV-khoz képesti adókedvezményekkel meg az ingyen telkekkel stb., akkor ugyanazok a választópolgárok rinyálnak.

explanatus 2015.12.13. 01:05:27

@unionista᠍᠍᠍᠍: Te egyszerűen nem mered/tudod kimondani ami a gondolatrendszeredben benne van, hanem írod körbe-körbe, hogy ezzel meg azzal kellene összeállni. Azt hiszem értelek. Te nem hiszel a magyar ember eszében, kezében ezért mondod, hogy „ezer vagy tízezer keleti szász család képes szemléletet formálni”. A tízmillióra? Aztán hogy gondolod?

Van a mondás, biztos ismered, ha ugyanazok ugyanazt csinálják, ugyanaz jön ki belőle, vagy valami hasonló, mint eddig. Ezt az ugyanazt akarod megváltoztatni százalékban nem kifejezhető nem magyar embermennyiséggel. Nálad a hangsúly a nem magyaron van.

Nálam meg pont a magyaron. Nem hiszem, hogy köztünk nincsenek, akik meg tudnák csinálni. Meg tudnák, meg is fogják. A mai poszt világosan fogalmaz mi miatt nem tudunk előre lépni, a hozzá nem értés diktatúrája és klientúrája miatt. @Laptop7712: is nagyon jól leírta a helyzetet.

A svájci óragyáros példád nagyon jó, és gondolom azt is tudod hogy lett Svájc „óranagyhatalom” úgy, hogy vallási okok miatt az ötvösök munka nélkül maradtak, de hogy a tudás el ne vesszen áttértek az óragyártásra.

Kicsit lazítani kellene a gyeplőn, hogy a lovak a szántási tempótól szabadulni tudjanak és nekiindulhassanak. Ha már mondás akkor még egy, nyomtatós lónak nem kötik be a száját. Ehhez nem kell ide se svájci, se délnémet meg volt keletnémet se, hanem új kocsis a bakra, a szekér oldalából meg a saroglyából pedig ki kell szórni a potyautasokat és az ostorral a fülük közé csördíteni, hogy tisztességet, böcsületet tanuljanak.

2015.12.13. 01:38:23

@neoteny:
a legrosszabb esetben a bank of china leüti az entert. és a kincstár a hitelt különadókból (pl. távközlési adóból) törleszti. aminek következtében a szolgáltatók kivonulnak. kivéve egy szövetségest. amelyikkel egyezkednek. ezek a németek. ők a magyar állam mellett kisebbségi tulajdonossá válhatnak. ez szövetségi állammá alakítás. nagy-német föderalizáció, amivel párhuzamosan kialakul a kis-magyar feudalizmus.

az államok szövetségi támogatással és amennyiben szükséges keleti nyitással biztosítják az alapvető infrastruktúrát. a piacon helyi kis- és középvállalatok, valamint a német nagyvállalatok versenyeznek. ez jóskának azért jó, mert így összesen egy multival kell versenyeznie. és összefoghat pistával. és réspiacokon meg is előzheti. a németek nem félnek attól, hogy a kelet-közép európaiak képesek lesznek őket kiszorítani. mert valamilyen nyugati kapcsolatnak maradni kell.

a közműszektorból úgy rakták ki a külföldieket, hogy kintlevőségek a náluk maradnak. tehát azt nekik kell beszedni. nyilván eladják behajtó cégeknek. az állam tartozás nélkül vesz át mindent. az ügyfélszolgálati tevékenységet a magyar posta végzi. a bankrendszert jelentős részben államosították. és a hipermarketek is fizetik a különadót. illetve a jövedéki áruk piacán a dohány nagykereskedelmet is egy állami elosztó veszi át. az építőiparból kijjebb szorították ausztriát. és az élelmiszeripar még az a terület, ahol változtatni fognak. a textiliparban állami segédlettel létrejött szombathelyi ruhagyár. nyilván egy lépés, hogy az iskolai, katonai egyenruhákat, állami munkaruhákat ők varrják. kötelező dress code a hivatalokban. és félállami ruhagyár. a tankönyveket félállami keretek között az alföldi nyomda nyomja. ezen a területen is felvásárolták a kiadókat. ezekre is mind különadókból volt pénzük.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.13. 02:37:51

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Ha a szolgáltatók kivonulnak, akkor nincs különadó beszedve.

Ha egyezkedés van a némettel, akkor attól sincs különadó beszedve.

Vagyis nincs zsozsó amit ki lehetne csengetni a kínainak.

Az meg kivágja a szívedet egy láncfűrésszel ha nem köhögöd ki a pénzt.

Már megint ostoba árjákat szédítő dumákat eregetsz.

Carmichael 2015.12.13. 08:27:49

@unionista᠍᠍᠍᠍:
El kéne szakadni már az államtól, mint a versenyszféra direkt szereplőjétől. Az első bekezdésedet minden szocialista érzelmű ember megtapsolná, de nem, nem erre van szükség. Nem az ingyenesség, meg a helyzetbe hozás a megoldás, elég csak Bábolnát felidézni, hogy rájöjjön az ember. Az állam adjon megfelelő - tehát fair - kereteket a versenyhez, és készítse fel az állampolgárait (oktatás), hogy a tehetségüket ki tudják aknázni, elsősorban a saját javukra, ugyanis ebből jár jól az állam is az adózás által.

A kapitalizmus pedig nem a "tudjukkik" kizárólagos játszótere, legfeljebb ők a történelmük és kultúrájuk alapján jobban fel vannak készülve arra, hogy érvényesüljenek versenyhelyzetben, bár én tudok más identitású sikerekről is a gazdaságban.

Az pedig, hogy az élet értelme nem a pénz hajszolása és felhalmozása nem mond ellent annak, hogy egy ország, és annak állampolgárai gazdaságilag is sikeresek legyenenk, és megfelelő életkörülmények között éljenek, sőt! Épp a sikerek és a pénz hiánya rombolja a mentálhigiéniát is kis hazánkban.

HellerZ 2015.12.13. 09:18:19

@bircaman szerkesztő maxval:

hogy a magyar cégeknek legyen inkább haszna?

akkor ugye elintézed, hogy a nemzeti-keresztény CBA ne adja a kaját másfélszer annyiért a magyar honfitársaknak, mint a mocskosmulti tesco?

2015.12.13. 09:31:31

@explanatus:
most nagyjából tízezer fővárosi zsidó próbál szemléletet formálni. ez nem jött be. mert egy ötven éve nem tapasztalt antiszemitizmus lett úrrá. nem vagyok antiszemita. csak azt állítom, hogy ez nem működik. tehát valamit változtatni kell.

azt mondod: bízzunk a magyarokban, nem nagyon kellenek szövetségesek. van ahová nem kell. van ami véleményes. és bizonyos ágazatokba muszáj. vegyük a vegyipart. a tvk indiai, a borsodchem kínai kézben van. őket nem lehet kirakni csak úgy. mert úgy termelnek, hogy nincs egy oligarcha sem aki a helyükbe léphet. viszont ezek a cégek állami támogatás nélkül olyan nagyon fejleszteni sem akarnak. ezért tárgyalni kell. lehet, hogy magyar vállalatokkal meg lehet csinálni a kárpát-medencei vegyipart úgy, hogy az többségében magyar kézbe kerüljön. ez a cél. de ezek veszélyes üzemek. az átalakuláshoz kellenek a németek. rajnaiak azt mondhatják, hogy nekik eszük ágában nincs megteremteni a tiszai konkurenciájukat. nem ettek meszet. csakhogy ezzel nincs kínai és indiai konkurens. magyar-kínai-indiai együttműködésben a cél lehet akár a bayer kiszorítása. úgy, hogy a kincstár betol valamennyi pénzt. lehet mondani, hogy ez ellentétes a szabad piaccal. rendben van, de akkor a mercedestől is visszavesszük. és az is lehet, hogy avtovaz gyár lesz helyette. ez esetben magyar-kínai-indiai-orosz együttműködés lesz. ezekbe a konglomerátumokba esetleg bevonunk néhány törököt. őket csak szabad? a törökök európa nagy barátai. vagy perzsákat. de ebben az esetben a cél a német gazdaság elszigetelése. ha a nyugat kereskedelmi háborút akar vívni magyarország ellen, akkor új szövetségeseket kell találnunk. ha nem megy így, akkor esetleg majd megy amúgy. de persze a németek gondolhatják azt, hogy nekik egy nemzetieskedő tiszújváros vagy kazincbarcika a jobb. főleg úgy, hogy esetleg kisebbségi üzletrészük lehet. ebbe bevonják szegedet és a szerbeket. a rajnai németek összeállnak elzásszal és a németalföldiekkel. nyilván erősebbek maradnak, mint a többségi magyarok és a kisebbségi szerbek. a franciáknak ez nem jó. de az a francot nem érdekli. ők is megoldják. ez valójában nem ortodox nacionalizmus. föderalizáció. ezt az unió megtartásával kellene elérni. úgy, hogy a szabad piac totalitását feladjuk. mert az csak a legfejlettebbnek jó. és ez most nem európa.

HellerZ 2015.12.13. 09:33:32

@bircaman szerkesztő maxval:

a manyup pénz a tagok magántulajdona volt, te szerencsétlen. benne volt a vonatkozó törvényben. nem a spekulánsokat, hanem a saját polgárait zsarolta és lopta meg a fidesz. a manyup történet nem "gazdaságpolitika" volt, hanem mezei köztörvényes bűncselekmény. zsarolás, hivatali jogkörrel való visszaélés.
amúgy az "eltőzsdéző" zsidómulti manyupok kb 8%-10%-os hozamot hoztak össze a tavalyi évben a maradóknak. neked mennyi hozamot csináltak a gané fasiszta barátaid az egyéni számládon? jah, az nincs.
jól át lettél verve, aztán most utólag csinálsz hozzá magadnak mesét. tkp igaza van orbánéknak. nagy marhák lennének, ha nem húznák le alaposan a magadfajtát. max haszon, nulla kockázat, még tapsikolsz is hozzá. ismeri orbán gazda jól az ő hűséges népét. kitartás fajtárs! éljen orbán gazda! sztem dobd be a lakásodat meg a feleségedet is a NER-be.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 09:48:17

@HellerZ:

Ne légy ilyen primitív, te is tudod, hogy nem erről van szó.

Pont az a lényeg, hogy a Teszkó és a hasonlóak ne legyenek olyan erőfölényben, mely miatt lyen olcsón tudnak árulni.

2015.12.13. 09:53:06

@Carmichael:
az állam dolga az alapvető infrastruktúra biztosítása. mondjuk az informatikában. tehát az, hogy kincs karcsi gyügyén kap iskolaszámítógépet, szélessévú internet hozzáférést, tároló és számítási kapacitást a nagyobb kiszolgálókon feltéve, hogy rendelkezik az ehhez szükséges ismeretekkel. ezeket mind megkapja az országtól. a hazájától.

van egy az ortodox liberális zsidó csoport, amelyik azt mondja, hogy ez így nem lesz jó. mert majd a kockázati tőkealapok kiválasztják, hogy kinek adnak százcsillió dollárt. és a zsidó alapok valahogy mindig zsidóknak adják. de nem azért, mert ők összetartanak. egy vektografikus alakzatot senki sem tud eltolni a síkban, hogy közben elfogatja és ki is nagyítja. mert ezt tudja a prezi. és megy a parasztvakítás, hogy ez világszenzáció. nekem nincs problémám azzal, hogy a zsidók így működnek. ezek az emberek nem neumann jánosok. ahhoz értenek, hogy brutális pénzügyi fölényt próbálják átváltani hatalmi fölényre. és a népek felett uralkodni. a libsik ugyanúgy meg akarják mondani, hogyan gondolkodj, hogyan élj. ugyanolyan szemét társaság, mint a fasiszták. ugyanolyan törzsi világképük van. nem azt állítom, hogy nem kell prezi. mert lehet persze. ehhez ki kellene egyezni. csak nekem úgy tűnik, hogy ez az, amit senki sem akar.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.12.13. 09:53:29

Bezzeg a régi szép időkben, amikor az állam még nem szabályozta a piacot.
Amikor a multik még éhbérért dolgoztathattak embereket, és gyerekeket.
Milyen jó világ is volt.
Milyen frankón beszabályozta a verseny azt, hogy a legbefolyásosabb, legnagyobb résztvevő, azt tesz az alkalmazottaival amit csak akar.
Hogy valódi politikai hatalomra tettek szert.

Cseppet meglep, hogy Hafr ezeket az időket visszasírja, mondjuk nagyon nem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.13. 09:55:46

@Ballib Cenzúra: monnyuk amiről te beszélsz, az a NYugaton 80 éve nem létezik, én meg ráadásul pont az ellenkezőjét írom az állami szerepvállalásnak, mint amit tulajdonítasz nekem, de ez ne zavarjon téged, légyszi írj még több irreeleváns kommentet, ksz

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 10:20:11

@HellerZ:

Ez ballib téveszme. A MANYUP-pénzek adókból voltak. Ugyanúgy nem volt az emberek magántulajdona, ahogy a befizetett ÁFA sem az.

zipe moha 2015.12.13. 10:23:23

@FreeTibet: ..értem az érveidet és tiszteletben tartom...de a dolgokat elnézve a " sötét középkor" ( európa szétesésése) mindenképp bekövetkezik...mindössze az a kérdés hogy milyen állapotban találja ezt az országot..és az itt lakőkat..: szedett- vedett egymást utálókként..vagy szervezett célokkal és eszközökkel felszerelt állapotban....
miután az "istváni út" leül, végképp megfeneklik az 1000 éves szolgaság nyomása alatt kinőhet az centrum-kultura is akár......ne feledd: a trágyadobbon nőnek a legszebb virágok:)...persze ezt ma még nem láthatod, én is csak egy lehetségesként említem mindössze... a trágyadomb már meg van hozzá...megcsináltuk...együtt

Zoltán Farkas 2015.12.13. 10:30:15

@Gyingizik: magad mondtad, az "állam adta át"
Ha gond van a versennyel, azt az állam okozza, többek között a versenyfeltételeket torzításával.
Nincs olyan gazdasági, társadalmi modell, amelyik nagyobb jólétet tudna biztosítani, mint a demokráciában működő kapitalizmus. Nem hibátlan, henem a legjobb

Netuddki. 2015.12.13. 10:50:41

@HaFr: Mint már megjegyeztem, ezeknek a fideszes bértrolloknak a fideszes agitprop terjesztése és az olyan bogok szétoffolása a feladata, amik az orbán rezsimet támadják. Főleg ha valós, és felettébb kényelmetlen témát vetnek fel.

Ezért is vetettem fel, hogy mivel a fidesz már gyakorlatilag (közpénzen) megszállta az összes megszállható médiát a saját agitációs propagandájának a terjesztése céljából, minél kevesebb lehetőséget kellene teremteni a droidjaiknak a megszólalásra, az olyan médiafelületeken ahol a fidesznek (még) nincs befolyása. A közismert fidesztrollok a példa, hogy azért igyekeznek.
Ez nem egyenlő a szólásszabadság korlátozásával, mivel ma Magyarországon a fidesz jóvoltából NINCS szólásszabadság. De azért vannak még olyan médiafelületek ahova nem ér el az orbánék keze.

Tehát kezdetnek az orbán rendszer ellen úgy lehetne fellépni, hogy a bloggazdák kitiltanák az olyan közismert fidesztrollokat akik gyakorlatilag semmilyen hasznos hozzászólást nem generálnak. Legjobb példa a "más is lop" bullshit.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.13. 10:58:33

@bértrollbosszantó_kovi1970: persze, ez egy orosz módszer, egyre erősebb idehaza is, de meg kell tartanom az egyensúlyt a még emészthető, vitaképes gondolatok benntartása és a teljes szellemi önvédelem között.

Netuddki. 2015.12.13. 11:01:23

@Zoltán Farkas: Ahol az erőszakszervezetek nem az állam, hanem a hatalmat gyakorló, azzal visszaélő emberek kezében vannak, az állampolgároknak korlátozott ellenőrzési joguk van felettük, ami még a XXI. század elején is főleg a média, ott verseny sincs. Ott korrupció van, ami Hofi megfogalmazásával az amiből kihagynak. Tudott az öreg. Ha nincs korrupció akkor nem hagyhatnak ki semmiből, SENKIT.

Amit az orbánék csinálnak az alapjaiban ássa alá a jogállamot. Aminek mindenki tudja mi lesz a vége. A kérdés az, hogy ha "ezeket" erőszakkal kell eltávolítani a hatalomból, akkor az erőszakszervezetek melyik oldalra fognak állni? Arról már gondoskodtak, hogy a parancsot kiadók az ő oldalukon álljanak.

dr kíváncsivagyok 2015.12.13. 11:11:03

@HaFr:
" nincs tagfelvétel? "

Figyelmetekbe ajanlanék egy pár pici országot , amelyek nem gondolták úgy , hogy nincs tagfelvétel :
Ausztria , Dánia , Hollandia , Belgium...
Szándékosan nem írtam Svajcot...
Vajon miért olyan naluk az életszínvonal...amilyen ?
Hanyatlanak, mi ?

egyetmondok 2015.12.13. 11:11:58

@Gyingizik:
Az államot a világon semmi se kényszeríti arra, hogy a külföldi beruházóknak bármi engedményt,kedvezményt,stb adjon.

Carmichael 2015.12.13. 11:15:31

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Senki semmit nem kap az országától és a hazájától, mert ez utóbbiak "tulajdonosa", alapvető összetevője maga az egyén, tehát tulajdonképpen önmagának adja vissza azt, amit adó formájában befizet.

Az államot azért tartjuk jó esetben, hogy stratégiában gondolkodva megteremtse az elérhető ideális körülményeket az egyén boldogulása érdekében, legyen ez jogi/közbiztonsági, gazdasági, stb. Vannak az államnak közfeladatai is, de nem a versenyszféra eltorzítása árán és nem azon keresztül csörtetve végzi. Persze, az oktatási rendszer hatékonnyá tételéhez hozzájárulhat az állam akár ingyenes net biztosításával is, de ma messze nem ez a legnagyobb probléma az oktatásban, hanem az alapok és célok, itt kellene az államnak a feladatát elvégeznie.

A második passzusról inkább nem mondok semmit, ha te ebben élsz, akkor nincs mit tenni.

A prezi, mint példa pedig nem az alkalmazásról, mint világszenzációról szólt, hanem arról, hogy egy ilyen kis országból is el lehet indulni tudással, egy jó ötlettel és hatással lenni a világra, pénzügyi sikert és szakmai elismerést elérni - de csak valós versenyhelyzetben (bár ez nyugaton sem tökéletes persze), ám keletre ez gyakorlatilag elképzelhetetlen. A kérdés a prezi kapcsán az, hogy miért csak egy-két ötlet jut el ide (és az is csak külföldön valósulhat meg), és a válasz nem a nemzetközi összeesküvés-elméletekben található, hanem az elmúlt 25 év elpazarlásában arra, hogy versenyképessé tegyük magunkat a világban.

egyetmondok 2015.12.13. 11:16:21

@bircaman szerkesztő maxval:
Azzal a tételeddel csak két probléma van:
1. Mi a magország ?
2. Mi a minden vagyon ?

A mondatból egy ügy persze egészen világos,az abból kifele sütő bolsevik gőgöd, hogy ti. neked közöd van bárki más vagyonához,tulajdonához, hogy az mit csináljon,mit ne, menjen vagy ne menjen,stb. Bár, jól hangzik,olyan nagyon jól orbánosan, és Chavez papa is lelkesen tapsikol hozzá ott fenn.

dr kíváncsivagyok 2015.12.13. 11:17:52

@HellerZ:
Ennek hiába magyarázod,...ha az anyját basznák is azt mondaná: de neki is jó volt...

dr kíváncsivagyok 2015.12.13. 11:23:11

@bértrollbosszantó_kovi1970:

"ma Magyarországon a fidesz jóvoltából NINCS szólásszabadság. "

Már hogyne lenne...
Legfeljebb rabosítanak...
De ez még a Fodesznek belefér a szólásszabadságba...

Netuddki. 2015.12.13. 11:30:04

@dr kíváncsivagyok: Szólásszabadság alatt nem azt kell érteni, hogy büntetlenül dumálhatsz bármit a blogokon.

A szólásszabadság az, hogy egy újságíró bármilyen, a közt érdeklő kérdést feltehet a hatalom gyakorlóinak, amire nekik kutya kötelességük válaszolni is, a nélkül, hogy bármilyen retorzióra kellene számítani a kérdezőnek.

Ha ez nem teljesül akkor itt nincs szólásszabadság. Ennyi.

explanatus 2015.12.13. 11:38:24

@unionista᠍᠍᠍᠍: Értem. A hozzá nem értő magyar társadalmi/gazdasági elitet akarod „feljavítani” a felsoroltakkal. Már több, mint fél évszázada bizonyítják, ők olyan elit, amelyik más országok, régiók, város- faluszövetségek hasonló elitjeivel nem versenyképesek. Ezért ők nem „feljavítandók” hanem leváltandók, minél hamarabb, annál jobb (nekik is). Valami olyan utálat/félelem van az értékteremtő munkához értőkkel szemben, hogy az elképesztő.

A multik azért tudnak megélni, mert csak akkor jönnek, ha függetleníteni tudják magukat a magyar vállalkozókat sújtó gazdasági környezettől és ettől függetlent tudnak maguknak kicsikarni. Alapkőletételen és szalagátvágáson kívül esetleg megengedik, hogy stratégiai partnerként jelenjenek meg a külvilág felé, ami számukra egy lépcsőfokkal nagyobb függetlenedés. Visszafelé valahogy nem működik, hogy egy magyar oligarchát mondjuk a kecskeméti merci kérne fel stratégiai partnerségre, mert ő annyira jó, vagy mondjuk valamelyik bajor, svájci, indiai, kínai üzemének az ottaniak kínálnák ezt föl. Érdekes!

Ha a te elképzeléseid megvalósulnának, akkor az azt jelentené, hogy az általad felsorolt csoportosulások valamifajta enklávék sokaságát alkotnák, amelyek egymástól és a kétharmadtól is függetlenek lennének. A merci, az opel, az audi, az indiaiak, a kínaiak, az áruházláncok már most azok, ezért működünk (még). A színtiszta magyar oligarcha piaci viszonyok között nem működik. Itt a bibi. És nem azért nem működik mert magyar, hanem mert nem ért hozzá. Ha hozzáértő működtetné, akkor működne is.

A magyar (vállalkozó) saját eszétől, tehetségétől nem nőheti ki a kis- és legfeljebb középvállalkozási formát, mert akkor tovább nem kiszolgáltatottja a mindenkori hatalomnak. A pályáztok azt a célt szolgálják, hogy ezt a kiszolgáltatottságot életben tartsák.

Aprócska megjegyzés, hogy miért mondom, amit mondok. A németek keleti tartományai átesek mindenféle kísérleten, kezdve azzal, hogy nyugati tartományokból rájuk ültettek vezetőket, nem csak a közigazgatásban, hanem a gazdaságban is. A gazdasági részt, a nyugati managerek, arra használták fel, hogy a saját nyugati érdekeltségeikbe szivattyúztak át amit lehetett: pénzt, embert, ugyanúgy mint itt. Ezektől várod, hogy felhozzanak a saját színtükre?

Az elégedetlenséget (kezdetben) a legkönnyebb úgy kezelni/irányítani, hogy egy valami alapján jól beazonosítható csoport ellen hangoljuk az elégedetlenkedőket. A Jobbik ebből a felismerésből nőtt ki, hogy rajtuk keresztül ezekre a csoportokra zúduljon az (adófizető, közalkalmazott meg kisnyugdíjas) nép haragja. És működik! Megoldás nincs, de működik. Egy szemernyivel se nőtt a gazdaság hatékonysága amiatt, hogy a segélyért dolgozni kell, de legalább „emberséget” tanulnak.

A Jobbik nem a megoldás a gondokra, bajokra, hanem csupán egyike a (munkamegosztó) pártoknak. Aki a közmunka hatékonyságának növelésével akar eredményeket elérni, az mit fog majd kezdeni egy országgal? Óriási tudatbéli gondok/hiányosságok vannak elitéknél. (Csak zárójelben erre egy szemléltető példa: Hallottál olyanról, hogy pálinkaszentelés? És olyanról, hogy meggyfeldolgozó-gépsor szentelés?) Nincs több kérdésem. Ja, és nem ellened mondom amit, csak elindított bennem egy gondolatsort.

Jarnyn 2015.12.13. 11:41:26

Túlságosan általános, és túlságosan egyoldalú ugyanakkor "magasra célzó" írás, ami miatt kb értelmetlen is. Mivel ilyen cikk már született az elmúlt 10 évben több ezer.

Szóval még fölösleges is.

Sol Durka 2015.12.13. 11:43:55

Három dúlás volt Magyarországon, a tatárdúlás, törökdúlás és a most folyó Orbán-dúlás. Ez az írás nagyon is pontos elemzése az orbáni kollektivizálásnak (ti. a mi narancsos zsebünkbe folyjon minden, ami anyagilag, szellemileg értékes, a népnek kegyesen megengedjük, hogy a cselédünk lehessen). Ha néhány generáció múlva előveszik a h i t e l e s, és nem a hazudozásoktól bűzlő kormányzati beszámolókat, nem fogják megérteni, miért tűrtük el ennek a politikai szélhámosnak az ámokfutását?!

Jarnyn 2015.12.13. 11:51:01

@Sol Durka: Volt még azon kívül kommunista dúlás, horthysta dúlás, Habsburg-féle, és még magyar oligarchikus dúlás is párszor... mert ugye a Werbőczy vagy Szapolyai nevét sem kellene az áldott jóléttel párosítani. Ráadásul a rendszerváltás után ott volt az Antal- féle mdfes dúlás meg később az szdszes is.

Ahhoz képest Antal József lassan újmagyar szent lesz a politikai közbeszédben.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 11:57:33

@egyetmondok:

Magország = a fejlett nyugat.

A magországok gazdagságának az oka jelenleg nekik kedvező világrend.

profilo 2015.12.13. 11:59:40

@bértrollbosszantó_kovi1970:

Amit leírsz az nem a szólásszabadság.

egyetmondok 2015.12.13. 12:10:28

@bircaman szerkesztő maxval:
Szerintem nincsen világrend,én ilyet nem látok,mert hát hogyan jön Kína Kanadához,mint rend(szer),és csak sorolni lehet szinte a végtelenségig...,Szingapúr a globális gazdaság egyik magországa,de nem nyugati állam, Japán meg nagyon is nyugati állam.

Ne menjen Finnországba minden vagyon. Ez bullshit Max,süketelés.

Ám ha el is fogadnám,amit írsz,hogy tehát (a fene tudja,de valahogyan definiált) magországokba ne menjen minden vagyon,mit jelentsen ez a politika nyelvére lefordítva,mi legyen ez,mint politikai program,pl. egy párt,vagy gazdaságpolitika részére?

A követelésednek nincsen tartalma,az inkább csak valami olyat fogalmaz meg,ami a proletár irigységhez közelít.

Exploiter 2015.12.13. 12:14:16

Két dolog igaz:
A rossz politikai rendszerek képesek szétbarmolni a gazdasági szempontokat. Persze.
Magyarországon jelenleg rossz politikai rendszert tartunk fent. Persze.

De hogy a piac magában egy abszolút jó környezetet tudna megteremteni, azt egyre kevesebben veszik be. Mert a "jobb" győz? Mi számít "jobb"-nak?
Amelyik hatékonyabb? Mondjuk a hatékonyságot úgy értve, hogy az európai munkások helyett kínai gyerek-rabszolgákkal gyárt? Vagy az európai környezetvédelmi szabályozást megkerülve más országokba telepíti a gyárat, annyi mérget öntve a helyiekre, amennyit akar? Vagy mondjuk ostoba patent perek segítségével tesz tönkre versenytársakat, mert ő már levédette a "szögletes hosszúkás, lapos formát"?
A szabályozás nélküli piac magában nem jóléthez, hanem torz, kizsákmányolt társadalmakhoz vezet. Ezt ideje lenne megérteni.

borzimorzi 2015.12.13. 12:18:29

@explanatus: Stimmt. Plusz megemlítendő, hogy elképesztően hatalmas tőke kóvályog a világban, keres magának helyet, ahol befektethetne. Csak Kínából 500 milliárd dollár kelt útra az idén. És amíg ez az idióta, velejéig korrupt bagázs uralg itt a nyakunkon, esélyünk nincsen leakasztani belőle valamennyit. Pedig igen kiváló lehetőség lenne a ma még közmunkában dolgozó emberek számára, ha pl. lenne itt egy vasúti közlekedéssel jól kiszolgált depó, ahonnét el lehet osztani az árukat. De gyártókapacitás is jöhetne. Pl. textilipar. Lassan bérszínvonalban ugyanott tartunk úgyis.
Üdv:
b

egyetmondok 2015.12.13. 12:23:42

@Exploiter:
Csakhogy olyan piac még nem létezett a történelemben soha,amelyet a politikai hatalom ne befolyásolt volna.
Se az antik Rómában,se a kétezer évvel ezelőtt Kínában,se most.
Tehát súlyosan kétséges amit mondasz,hogy a szabályozás nélküli piac kizsákmányolt társadalmakhoz vezet. Ez merő feltételezés.

egyetmondok 2015.12.13. 12:30:05

@borzimorzi:
Az az 500milliárd dolláros kóválygó Kínai tőke valakié borzimorzi. Mit kéne csináljunk vele? Leakasztani belőle valamit? Ne má...
Miért nem azzal foglalkozunk,nekünk itt,magunktól mikor lesz mondjuk 2 milliárd kóválygásra szánt tőkénk? Miért a máséért ácsingózunk?

zaphodbeebthe1st 2015.12.13. 12:30:44

A címben szereplő politikai szélhámosság teljes mértékben megfelel a nyugati elvárásoknak. Miértis? Az úniós pénzek szabályok mentén érkeznek, járnak. Nálunk ezt szakmányban és gyors ütemben konvertálja a pénzügyi elosztórendszer jobbára haveroknak, okosba. Ebből következően ez a pénz eltorzítja a versenyszférát, elriasztja a nyugattal esetlegesen versenyképes kezdeményezéseket, különféle külföldi bankokban és trezorokban pihen. De nem hasznosul, nemzetgazdasági szinten max a vegetáláshoz járul hozzá.
Pontosan ez a nyugati gazdaságok, na meg persze jónéhány hazai kiszolgálójának érdeke. Kormányfüggetlenül.

profilo 2015.12.13. 12:35:26

Bár nem a piacról, de valami Platon nevű fickó gondolkodott imígyen:

"...a szertelen szabadságból támad a legvégső, legbőszebb szolgaság."

:)

Exploiter 2015.12.13. 12:54:39

@egyetmondok:

Mint ahogy feltételezés az is, hogy fekete lyukba repülni egészségtelen, mivel senki nem próbálta még ezelőtt.

Pedig csak logikusan végig kell gondolni, mint ahogy az is, hogy kinek mi az érdeke ebben a játékban. A nemzetek felett és azokon kívül álló globális nagyvállalatok érdeke nem egyezhet pl. nemzeti lakosságokéval. De még csak az elvont "emberiség" fogalmával sem.

mojszipupi 2015.12.13. 13:05:58

Ez lesz mikor a kizárólag a pillanatot uraló habonyi propaganda gépezet találkozik a tudatlan tömeggel. És van egy rossz hírem. Ez csak rosszabb lesz az értelmes réteg tömeges elvándorlásával. Tökéletesen látszik, hogy ennek az egyszerű rétegnek elég ha "megvédik" az országot a bevándorlóktól, az hogy közben a szemét is kilopták már fel sem fogja.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.13. 13:07:10

@profilo: azért, ugye, nem akarunk most lefolytatni egy Platón-vitát?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.13. 13:11:41

@Exploiter: a paicot tágabban kell értelmezni mint ami elhozza a kultúrák és erkölcsi rendszerek globalizálódását is, tehát lehet gyerekekkel dolgoztatni egy darabig (ami a cikk szempontjából irreleváns és természetesen nem szabálya, hanem perverziója a piacnak), de nem lehet túl sokáig. Épp ez a piac lényege. Másrészt azt is világosan megírom, hogy szabályozni kell a piacot. Nem 19. századi piacról beszélek, ami a korporációk erejénél fogva az akkori szabályozási szint mellett ma nem működne kiegyensúlyozottan,

vNHM 2015.12.13. 13:13:48

Halálosan unalmas! "Ásít"

egyetmondok 2015.12.13. 13:14:35

@Exploiter:
Szerintem a nemzet egyértelmű és világos érdeke az,hogy a politikai hatalom,az állam lehetőleg minél élesebben,világosabban el legyen választva a gazdaságtól. Az államot minél távolabbra szorítjuk a gazdaságtól,a nemzet annál jobban jár.

pamut 2015.12.13. 13:20:15

Orbán sokkal rosszabb mint egy szélhámos.

Orbán megakadályozza a magyar nemzetet abban hogy gyakorolja a demokratikus alapjogát, a népszavazást. Nem lehet népszavazni és pont. Volt hozzá jogunk, most meg már nincs hozzá jogunk, ennyi.

Ahol egy nemzet nem népszavazhat, ott nincs nemzeti önrendelkezés, ott nincs demokrácia. Ugyanis a népszavazás demokratikus alapjog.

Ilyen Magyarországon utoljára Kádár János alatt volt hogy elvették a magyar nemzeti önrendelkezés egyik legfőbb alapjogát, a népszavazást.

A Kádár János-i úton lépkedő Orbán ezzel nyíltan antidemokrata és hazaáruló lett.

Lehet választani: ki van a magyarokkal, és ki van Orbánnal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.13. 13:25:06

@pamut: valóban adekvátabb lett volna szélhámos helyett bűnözőt írni

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.13. 13:26:02

@vNHM: azért ásítás közben csak mozog a kezd is a billentyűzeten is, gratula, troll

2015.12.13. 13:30:04

@neoteny:
az induló tőkét a különadókkal szedik be. és a szolgáltatók ezek után vonulnak ki. az árbevételt sújtó 10% különadót a közműveknél így nevezték el: "rezsicsökkentés". és ezek után a szolgáltatók kivonultak. de a különadót előzetesen megfizették. abból volt pénzt az állami szolgáltató megszervezésére. úgy, hogy a németeknek jó pénzt fizettek a veszteséges részekért. velük kiegyeztek. a többit kiverték. értem, hogy ez a szabad piachoz képest politikai gengszterizmus. azt is értem, hogy ez egy veszélyes játék. ezt támogatja a nép.

2015.12.13. 13:33:29

@pamut:
ahol a nép az államfőt nem választhatja meg közvetlen. a főhatalomban nem lehet egyetlen egy ember sem, akit nem a pártok választottak ki, nem lehet senki eleve a pártok felett áll, ott nem kellene népszavazásról beszélni. először az úgynevezett demokratikus erők korlátozták a demokráciát. és utána az összes többi. ez egy folyamat. és tartok tőle, hogy a jelenlegi kormány nem is az utolsó eleme.

profilo 2015.12.13. 13:45:44

@HaFr:

Az idézetet ezen hsz.-hez @egyetmondok: szántam. De mivel az öreg elég elviselhetetlen, mogorva és szókimondó volt, azaz számomra szimpatikus, így akár vitázhatunk is róla...

:)

andrásúr 2015.12.13. 13:49:33

A szerző vagy nyugat imádó és magyarellenes, vagy ellenérdekelt, vagy hülye !
Miért baj az, ha magyar cég eredményeket ér el ?
A magánnyugdíj az államnak havonta 30 milliárdos hiányt keletkeztetett, az évente 360 milliárd FT közpénzből !
Minden közbeszerzést a magyar cégeknek !
A bértollnokok meg várják a nyugatiak adományait !

gellért mária 2015.12.13. 13:52:24

Akkor röviden: Egyetértek az írással.Igen, az a véleményem, hogy Orbán Viktor egy politikai szélhámos. Hogy miért? Erről szól az írás.Minden, feltételezzük nemes szándék, mint a hazai gazdaság erősítése és a többi amit hangoztatnak, ezzel a pávatánccal, hintapolitikával, hazardírozással, zsarolással,népbutítással stb. nem valósítható meg.Ha nem szélhámos, legyünk jóhiszeműek,akkor Orbán Viktor megmérettetett és könnyűnek találtatott.

egyetmondok 2015.12.13. 13:58:53

@profilo:
Jé..,milyen idézetet is szántál nekem ?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.13. 14:04:32

@andrásúr: jaj, bocs, más univerzumokban mozgunk, szeva

2015.12.13. 14:06:18

@zaphodbeebthe1st:
amikor a közbeszerzést rendre a strabag nyerte, akkor ők loptak. és a pénz bécsi trezorokban pihent. az rendkívül nagyon hasznot nyújtott a magyar gazdaságnak. sohasem látott növekedés volt. hja, nem. hanem magas államháztartási hiány, magas infláció, magas munkanélküliség volt. nem állítom, hogy ez most sokkal tisztességesebben megy. és azt sem állítom, hogy ezek nem mesterségesen vannak lenyomva. de.

csakhogy a polgárosodásban sokkal nagyobb érdek, hogy ha lopnak, akkor olyanok tegyék, akiket a köznép ismer. ha máshogy nem, akkor úgy, hogy látják a vezérrel együtt köpködik a napraforgót a felcsúti tribünön.

ha az építőipar tisztességes módon fejlődne, akkor nagyjából két vagy három építőipari konszern lenne. az egyik osztrák-magyar. nagyjából egy "wienerberger". a másik egy ruszin-magyar. egy "karpatia". és esetleg lenne egy harmadik román-magyar "transilvania". csak ez budapest számára nem túl jó, mert nem kizárólagosan onnan szerveződne a gazdaság. hanem a vidék nagy része csak körbekerülné. és a magyar fővárosban van egy szemét társaság, amelyik a saját országát akarja adószolgai helyzetbe hozni csak azért, hogy ő helytartó szerepkörben lehessen. erre a csoportra nem szavaz senki, a hithű liberálisokat és a megtévesztett nyugdíjasokat leszámítva alig valaki.

egyetmondok 2015.12.13. 14:12:55

@andrásúr:
Az is magyar cég,amelynek a tulajdonosa egy Szingapúrban bejegyzett vállalat ?

2015.12.13. 14:14:54

@mojszipupi:
az értelmesebb rétegnek szükségképpen kell elvándorolnia. ez nagyrészt orbán nélkül is elment volna. ez az egészségügyet leszámítva nem okoz komolyabb problémát. a kivándorlás a szabad munkavállalás egyenes következménye. az emberek nem azért mennek nyugatra, mert ott több joguk van, mint idehaza. hanem mert több pénzt kereshetnek. mivel ezt olyan nagyon nem lehet korlátozni. ezért magyarországon szűkebb elittel irányítottabb és tervezettebb gazdaságot kell csinálni. a globális liberalizmus mítosz, a totális szabadság utópia.

egyetmondok 2015.12.13. 14:17:44

@unionista᠍᠍᠍᠍:
" csakhogy a polgárosodásban sokkal nagyobb érdek, hogy ha lopnak, akkor olyanok tegyék, akiket a köznép ismer. ha máshogy nem, akkor úgy, hogy látják a vezérrel együtt köpködik a napraforgót a felcsúti tribünön. " --

miért nagyobb érdek ez ? Ez marhaság unionista. A köznép azokat is ismerte,akikről a vezér azt mondta,hogy lopnak,ezért ne szavazzanak rájuk.

jolaca 2015.12.13. 14:17:45

@bircaman szerkesztő maxval:
Csak csodálni tudom az évtizedes munkabírásodat, (nyilván nem haszontalan) kitartásodat. Meg azt, ahogy politikai közhelyekkel, lényeget kerülő egymondatos válaszokkal lovagolod meg szimultán játszmában blogok tömegét.
És azt is csak csodálom, hogy sokan még mindig vitapartnerként kezelnek.

Wikus Van De Merwe 2015.12.13. 14:24:00

@jolaca:

"politikai közhelyekkel, lényeget kerülő egymondatos válaszokkal"

Mint egy politikus. Hát nem?

:DDD

tamas11 2015.12.13. 14:40:05

@pamut:
Túl jótékony ez a kérdésfeltevés: lehet választani, ki van a magyarokkal, és ki Orbánnal......stb stb. Élesen hangzik, de mégis melléhord, méghozzá az i d ő b e n , a történések megítélésében.
Ez a választás ugyanis - vele vagy ellene - már megtörtént, és megtörténik nap mint nap. Van aki orbánnal tart, annak ellenére, amit ellenzékeként rég megfogalmaztunk.
Nekünk tisztán kell látnunk, hogy miért vannak "vele" mégis, és eldönteni, hogy leverjük e azokat, vagy felülmúljuk.
A felülmúlás nem lehet tisztán elméleties, "duma," vagy ígérgetés, mert annak nincs hitele, hatása. A társadalmilag hasznos cselekvések mezejáben esélytelen, mert hiszen arra szolgál, és nyeli erőinket a létező állam... Nem lehet erőszakos sem, , mert azt elutasítjuk, inkább mint amazok, akik az erőszak eszközeinek birtokában is vannak.
Marad tehát , úgymond a "választás", ahol ugyanezek a sematikus erővonalak érvényesülnek majd. (a kommunikációban megnyilvánuló erővel is gond adódik, mert a csatornákon szembe folyik a szar).

Itt tehát közel hárommillió embert szavazóként kell egyazon zászló alá állítani, és ez a szervező elv nem lehet azok végső kétségbeesése, hiszen az is elfogadhatatlan, és addig is pont mi magunk kell hogy segítsünk elkerülésében.
A magyar választói szerkezetben e tömeg csak különféle erők együtteséből adódik össze. Csak olyan stratégia fogadható el, ami megfelel a fenti elemzésnek.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.12.13. 14:56:02

@bircaman szerkesztő maxval: Nem értetted a lényeget. Egy korrupt társadalom mindig alacsony hatékonysággal működik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.13. 15:02:32

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: főleg egy centralizált korrupt állammal a tetején -- az öngyilkosság

pragmatika2 2015.12.13. 15:12:05

"A kapitalizmus folyamatos versenyhelyzetet teremt, amely egyszerű elven nyugszik: a jobb győz."

Tiszta sor. De vajon hova soroljuk akkor Kínát ?

Mert kína példája inkább azt sugallja, hogy sokkal inkább az számít, hogyan ágyazunk meg a fejlődésnek, hogyan csaljuk be a tőkét hugyér szarér dolgozó tömegekkel, és nem az, hogy milyen a társadalmi berendezkedés.

Számunkra pedig sajnos nincs más alternatíva mint a Kínai, miután a rendszerváltást követően komoly ipari, termelői kapacitásunk nem maradt.
Következésképp lehet itt szabad-versenyes kapitalizmusról álmodozni, de a főbb, mára a legfontosabb stratégiai ágazatokként számon tartott , gépipar, mikroelektronika, járműgyártás információtechnológia pl. Esélye sincs egy magyar startup-nak.
Számunkra csak a kínai út lehetséges, produktív tőke becsalogatása, termelői kapacitások behozatala, és aztán a beszállítói vonalról felfejlődött magyar cégeket támogatni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.13. 15:18:04

@Voznyák Pista: nem hinném, a magyar kapitalizmus alapja -- ha lesz ilyen, és nem csak alacsony HÉ bedolgozók leszünk -- a szellemi tőke lesz. Az éppen nem a kínai út. és éppen nem az, amit a fideszes bűnözők akarnak

tamas11 2015.12.13. 15:59:37

@Voznyák Pista:
A kínai út végén ott állt és ajánlkozott több százmilliónyi munkavállaló, ázsiai alázattal. (hozzáértve a belföldi piacot is, ami alsó fogyasztói szegmensei felől mézve ugyan szegényes, de nem lehet azt mondani, hogy nincs...)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.13. 16:09:55

@bircaman szerkesztő maxval:

A "rezsicsökkentéskor" arról van szó hogy keveset fizessen a magyar, de a CBA vs. TESCO esetében arról van szó hogy sokat fizessen a magyar?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.13. 16:18:24

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ez egy veszélyes játék. ezt támogatja a nép"

Az orosz rulett össznépi változata: a vezetés a nép fejéhez tartva húzogatja a revolver ravaszát.

tamas11 2015.12.13. 16:25:13

@neoteny:
már te is túl optimista vagy: ebben az orosz rulettben az a revolver MÁR ELALÁLTA a nép fejét.

BéLóg 2015.12.13. 16:29:13

Hát megint mit mondhatok erre a HaFr elemzésre? Mit lehet kezdeni ilyen sorokkal mint:
"... A minél szabadabb (egyensúlyi) piac forráselosztó és értékteremtő képessége páratlan. A lehető legkisebb veszteséget termeli, a lehető legtöbb embernek nyújtja azt a lehetőséget, hogy (eladható) értéket teremtsen, önmagát "megtalálja" és fejlessze, hozzájáruljon a közösség boldogulásához...."
Már a "Kapitalizmust vagy..." bejegyzéseddel sem tudtad megvédeni álláspontodat, erre megint itt a Világmegváltó Szabad Piac mint a megoldás.

EGYETLEN gondolatot adnék közre, de ahogy a matekban is igaz, ha akár tapasztalati úton tudunk cáfolni egy állítást (pl. hogy 2 + 2 az nem 5) akkor már nem kell bonyolult levezetéseket gyártani.

A Kapitalista Szabad Piacon tevékenykedő "versenyző" (ha-ha-ha) cégek annyira ki nem állhatják a VALÓDI versenyt, hogy folyamatosan konkurrenciájuk MEGSEMMISÍTÉSÉRE vagy ha másképp nem megy, felvásárlására törekszenek. Éppen most készül a Világ Legnagyobb Sörgyártó vállalata hogy rábólintottak két gigacég egyesülésére.
De ugyanez igaz például cukorfronton, az acélgyártásban, a bányászatban, a papírgyártóknál, az informatikai cégeknél, a telekommunikációban, satöbbi, satöbbi és még satöbbi.

A szabadverseny mondható, "ezer éve" nem létezik már, ha az állam nem avatkoik közbe durunggal, akkor ezek a multi-monopóliumok bármit megtesznek amit megtehetnek.

Szerettem volna otthonomba egy más internet szolgáltatást. A saját provider nem tudta ezt adni. Sebaj, úgyis nyomják a konkurencia ajánlatát. Ja. nyomni nyomják, csak az ÉN lakásomnál KIZÁRÓLAG az én providerem terjeszti az "igét", azaz a "mindent", lófasz lehetőségem van arra hogy érvényesítsem a "szabad piac értékteremtő képességeit" (C) HaFr.
Ez a provider évekkel ezelőtt az alig 12 éves és tökéletesen működő ISDN szolgáltatást kidobta a pitsába! Azaz megtarthattam volna az egészet, NÉGYSZERES árat fizetve ugyanazért. Többtízezer Ft-nyi tökéletesen működő technikát kellett kikukáznom az E-hulladék telepre!
Most ripsz és ropsz "lekapcsolták" az analóg TV kábelszolgáltatást, azaz van csak ilyen kóder megy olyan kóder kell, megint kukázhatok többtízezer Ft-nyi hibátlanul működő tévét csak mert nincs rajtuk Scart meg anyámkínja, muszáj lesz új tévéket + média konvertert (vagy egben a kettőt) venni.
És a többi, és a többi, és a többi.

Hát kurvára igaz hogy a "szabad piac" a megoldás meg hogy a nyeregben lévő cégeket bármi is érdekli a SAJÁT hasznukon kívül.
Faszkapitalizmus, faszabadpiac, ez van. Ha nem lenne a fidesz, évi százezrekkel fizethetnék többet a "korrekt" kapitalista szabadpiaci multiknak az ő jólétükért.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.13. 16:41:36

@BéLóg: :) sajnos annyi marhaság van ebben a kommentben, hogy -- mint a több esetében -- sem vállalkozom a kiigazításukra

2015.12.13. 16:42:09

@explanatus:
szerintem a gazdasági optimum minden korban egy viszonylag zárt városállami működés. ha megnézzük a világ legfejlettebb térségeit, akkor szinte mindegyik ilyen. japán városállamok viszonylag zárt közössége. amerikában több ilyen megarégió létezik. ezt kicsiben megcsinálta svájc. ugyanilyen jellegű katar, szingapúr, vagy az európai miniállamok. kulturális értelemben kell nyitottabbnak lenni. ezt a kettősséget a metropoliszok képesek megvalósítani.

az én válaszom a "metropólia". az, hogy a kárpát-medence a kapcsolódó adriai tengermellékkel egy kiterjedt félig városias, félig vidékies metropóliává szerveződjön. ebben a központi régió: budapest és környéke szövetségi város. a többségi magyar régióközpontok pedig a szomszédaink felé nyitottak. de ez nem ilyen egyszerű. mert erdély a szászokkal gazdaságilag majdnem teljesen szuverén, kulturálisan teljesen önálló régióvá fejleszthető. tehát meg lehetne abban állapodni, hogy minden város hívhat telepeseket. és szabadon kereskedhet. de a szomszédokon túl a működő tőkét egyetlen irányból korlátozottan fogadjuk. ez egy opció. tehát A, B, C, D, ... terveket kellene felvázolni. és megnézni, hogy melyeket támogatja a belföld és a külföld.

Laptop7712 2015.12.13. 16:44:25

@unionista᠍᠍᠍᠍: @explanatus:
Csányiék, meg a többi nem ért ahhoz, hogy hogyan kell komplex ellátási láncot üzemeltetni a reálgazdaságban, ez nem pénz kérdése. Elmondom, hogy miért. Ha ez a képesség meglett volna az elmúlt 25 évben, akkor már létezne néhány olyan kiválóan menedzselt világtermék, ami valamilyen szinten lefedett volna egy piaci szegmenst. Ilyen nincs, és hiába mondja a Zwack, hogy Ő a regionális integrátor, nem az, hiába szeretne ebben a szerepben tetszelegni. A márka, amit visz, nincs jelen a világ elit helyein. Tehát regionális brand, és vége. Az, hogy valamiből világmárka legyen, ahhoz kellene egy komplex business plan, ami flexibilis annyira, hogy integrálja azokat a képességeket, ami világmárkává teszi. Ilyent nem láttam az elmúlt 25 évben, a mostani rendszerek nagyon komolyan a komcsik által létrehozott rendszerelméletre épül, mivel azt gondolták, hogy elég az, ha kiegyeznek a betelepülő láncokkal, és megfelelően védik a megállapodásokat. Ahogy a dolgok állnak, kezdenek széthullani az integrátori szerepek. Erre az a válasz, hogy csányi integrálni akarja a teljes ellátási láncot az alapanyag termeléstől a piaci brandig. Nem fog neki összejönni – ahogy a mostani ábra mutatja -,csak részben, és csak akkor, ha nemzetközi szinten képes a rendszer integrációra.
Csak remélni tudom, hogy képes elemezni a saját nemzetközi márkapotenciálját, mert ha nem, nagyon rossz céltáblára fog lőni. Mindezt azért mondom, mert a telepítendő rendszerével 1000 éves működő hagyományt lő keresztbe egy amcsi típusú KATÜ rendszerrel, platform független megoldásként. Itt soha nem lesz 100 %-os potenciál kihasználás, ez csak egy meglátás a sok közül. A komcsik alatt Bábolna volt egyfajta integrátor szerepben, nem véletlenül.
A virtualizációval nagyon komoly kihívás elé kerültek a helyi potenciálok. Ha a Zwack, meg a többi komplex rendszer integrátorként akar fellépni, akkor képesnek kell lennie követnie a nemzetközi trendeket, és reagálni rá, megfelelő módon. Ez nincs így, ez a tudás hiányzik, ezért nem nemzetközi brand egyik sem. Nem is akarják megfizetni ezt a történetet. Persze, gázt, meg olajat lehet kapni húsért keleten, ez megérheti csányinak, de másnak nem. A bibi itt van. Tehát egy idő után a potenciál kihasználása esni fog.
Nézzük a téma másik oldalát. A rendszer nem lesz képes emelni a helyi szintű életminőséget – európai fizetések – e miatt a játék nagyon komoly folyamatos nyomás alatt lesz. Tehát bajos ez a közgazdaságtan, ami nem pénz kérdése. Csanyi kiválóan ért a bankrendszerhez, de a mezőgazdasághoz nagyon nem, ehhez másfajta menedzsment kultúra kell, mindig egy pénzügyi befektető marad, se több.
Ahogy az látható, Nyugat Magyarország – nagyjából a Duma vonaláig – azt mondja, hogy köszi szépen, szervezett módon kilátunk a világpiacra, mivel eddig is kiláttunk. A lőtéri kutya nem segített nekik soha, és a kormányzati rendszerbefektetések sem ide koncentrálódnak. Ez a mozgás már eléggé erős. A kormány nyomja le Nyugat Magyarországot, folyamatosan vonja el a pénzt. Itt fogják megunni először a játékot, és saját utakra lépnek. Ha Nyugat Magyarországon múlik, nélkülük nem lesz sem kecskeméti, sem gödöllői, sem debreceni élelmiszeripari zászlóshajó. Mindezt az eléggé erős helyi vásárlóerőre építik rá most is. Ez nagyon komoly ellentétet szül. Simicska meg Veszprémben telepedett le, hét mily meglepő. Tehát a kormánynak nagyon komolyan el kell gondolkoznia azon, hogy mit kezd a nyugati régiókkal, és hogyan akarja megvalósítani elképzeléseit.
Nincs új a nap alatt, csak az, hogy a nyugati rész mindig állam volt az államban. És szabadon kilát a világpiacra. Itt tartunk. Az idő elfogyott. Nagyon jó lenne ezeket a tényeket is belevenni az egyenletbe, mivel a végén nem lesz miről beszélni.

BéLóg 2015.12.13. 17:30:13

@HaFr: Jaj barátom, milyen ócsó és silány kifogás ez.
A kapitalista cégek úgy irtóznak a Valódi Szabad versenytől mint ördög a tömjénfüsstől.
Kartellezés, felvásárlás, saját cég mint "konkurrens"...
Tudtad hogy a Staurn és a Média Markt AZONOS cég? Ne mondd hogy meglepődtél!
Aldi Süd és Aldi Nord. Ja. Konkurrencia.
Cementkartellek, étolajkartellek, hirtelen csak kettő amelyikkel bebuktak.
A Microsoft kanosszajárása az EU-val. A Gugli célkeresztbe vétele ugyanez miatt...
A magyar telefon-net-tv piac TERÜLETI felosztása a "versenytársak között...
A folyamatos cégfelvásárlások, Orbitális (sic) Monopóliumok kialakítása, mint ez a legutóbbi sörös...

Ne szégyellősködj, cáfold meg ezeket aztán adjál nekem! Segíts megtornáztatni a szürke agysejtjeimet, mert ez így nagyon unalmas.

Ja és talán tudod: Hallgatás = beleegyezés.

pamut 2015.12.13. 17:49:47

@tamas11:
Azt próbáltam kiemelni, hogy miután Orbán hazaáruló, ezért nem pártpolitikai kérdés hogy ki van vele vagy ellene, hanem már sokkal több: nemzeti kérdés. Aki a magyarokkal van az nem lehet Orbánnal.

tamas11 2015.12.13. 18:10:33

@pamut:
Én meg rádobtam még egy lapáttal, mert MÁR nem
árulják, hanem ELKELT.

2015.12.13. 18:12:20

@Laptop7712:
magyarországról ki a világhírű? király viktor szerepelt az egyik amerikai tévécsatornán. de a nácik már ezen a ponton megfejtik, hogy király család zsidó (tényleg az) és ők azért képesek menedzselni a gyermekeiket, mert meg van a kapcsolatrendszerük. és nyilván van legalább 100 magyar énekes, aki hasonlóan jó hangú, helyes lány vagy jópofa srác. melyiket válasszuk ebből. 7 milliárd ember teljesítményét egyre nehezebb összemérni.

a magyar foci válogatott kijutott az európa bajnokságra. és mindenki örül, hogy izlanddal kerültünk egy csoportba. őket meg szoktuk verni általában. de ez az izland oda-vissza verte azt a hollandiát, amelyik az előző válogatón még nyolc góllal tömte ki a magyar válogatottat. sok hasonló képességű csapat van. kinek hogy jön ki a lépés. a női kézilabda csapat 17 góllal kapott ki montenegrótól. másnap 7 góllal verte a házigazda favorit dániát.

lehet mondani, hogy ilyen a művészet és a sport. a tudomány nem ilyen. az legalább stabil módon teremti az értéket. egy szeszes itallal már nagyon nehéz globális szereplővé válni. gyógyszergyártásban lehet. indiában egyes kasztoknak bizonyos gyógyszerféleségeket nem adnak, mert rájöttek, hogy bizonyos genetikai háttérrel rendelkező embereknél az egyes molekulák több kárt okoznak, mint hasznot. persze ebben az esetben jön az, hogy személyre szabott orvoslás lesz. oké és egyetlen emberen hogyan fogunk kísérletezni. erre a válasz az, hogy majd klónozunk.

nekem erős a gyanúm, hogy nincs globális optimum. tehát nincs olyan, hogy megteremtettük a világon "a" legjobb italt. gumibogyószörp jó aprajafalván. de egy kicsit odébb a népek már másra esküsznek. persze lehet mondani, hogy a coca cola azért ilyen globális brand. még nem találkoztam olyan emberrel, aki nem ismerte volna? néha játszom a hülyét, és meg szoktam kérdezni, hogy figyeljetek már olvastam valahol, hogy "pepsi". az micsoda? és volt aki azt mondta. az egy kóla márka volt, nem tudtad? csak már nem gyártják. tehát ennyivel megvezethető. hogy nem tudom micsoda. és azt mondják, hogy akkor biztos nem gyártják már, mert a másik ennyire hülye nem lehet. de én is csak nézek. az egyik ismerősöm azt mondta: barátnőjével ki mennek a farmer expóra. alig várják. mert annyira szeretnék megnézni, hogy azok az állatok, amiket esznek hogyan néznek ki valójában. kérdem, hogy szeretnétek megnézni a marhákat vagy a disznókat? azt meg akarjátok? és mondják, hogy igen a disznóra kíváncsiak a legjobban az tényleg röfög? lokális értékteremtés van. és egyre kevésbé lehet kilépni a piacra. gyere ide és nézz meg bennünket. ezek vagyunk mi a mi kis rezervátumunkban. a világversenyek egyre inkább arról szólnak, hogy focizzunk egy jót. és az nyer, akinek jobban jön ki a lépés. persze ennek azért elég sok dolog ellentmond.

nem mindegy, hogy a gyerekeket miként tanítjuk. matematikában nem mindegy. egyetemen tapasztaltam meg, hogy amikor formális axiomatikus elméletet nem naiv módon oktatnak, akkor az érthetőség erősen függ az előadó nemzetiségétől. és nem a beszélt nyelv érthetőségéről van szó. hanem a helyzet az, hogy a formális-axiomatikus közelítés is lehet is sokféle. és egy tételt is sokféle módon lehet kimondani. és szerintem ezek biológiai programokat, genetikai kódot közelítenek. és az apró eltérések felerősödnek. tehát nem arról van szó, hogy a szuperintelligensek, hanem ahol zsidók vannak többségben ott ők tűnnek intelligensebbnek. és ha ezt elvesztik, akkor nevetségesnek, és hülyének. de ez igaz mindenféle népcsoportra. gálvölgyi vagy kern addig volt jó parodista amíg elég sok zsidó színész és tévés személyiség volt. és valamiért őket tudták utánozni. naná.

és a kérdés, hogy miféle élőhely az, amire optimalizálunk. egy globális hurkot milyen mértékben húzunk össze.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/P1S2all.jpg
a föld egyik fele a "nyugat" optimumát keressük? vagy európa optimumát? vagy kárpát-medencéjét? vagy csak a kis-magyarországét? az ott élők közül valószínűleg sokan egyetértenek azzal, hogy erdély optimumát keressük. de az már nem feltétlen a legjobb a partium számára. a beregben nagyon egyértelmű, hogy az orosz-ukránok (a ruszinok) irányba kellene nyitni. ugyanez mondjuk szentgotthárdon teljes abszurditás.

Pipas 2015.12.13. 19:10:50

A fidesz cirka öt éve van hatalmon. Az mszp ekkorra már elérte a 10%-os éves hiányt, a hazuttunk össze-vissza, a nem csináltunk semmit és az "annyival van túl az ország a lehetőségein" állapotot.

Ekkoriban az mszp már súlyos megszorításokkal próbálta meg visszarángatni az országot a szakadék széléről, tüntetések voltak a kormány ellen, amit brutális kegyetlenséggel meg is torolt a rendőrség egy-két napra rá.

Nos persze a tesco meg a bankok meg a különféle multiknak jól ment, a lakosság eladósodása ekkora már soha nem látott csúcsokat döntögetett, frankban, különféle valutákban vették fel az emberek a pénzt, épp mint az önkormányzatok és maga az állam. Dőlt a pénz a gazdaságba kölcsönből a kormány pedig európa kedvence volt, minden ezer dollár kölcsönből csináltak ötszáz dollár gdp növekedést amit aztán a multik elköltségeltek és kivittek svájcba leadózni.

A miniszterelnökünk pedig ekkorra már elmondta, hogy őt egyáltalán nem érdekli, hogy az ország nem akarja, hogy tüntetnek ellene, hogy fegyverrel kell levernie a lázadásokat.

De igen, nagyon sz@r nekünk a fidesz miatt, nagyon szeretnénk, ha végre már megint a komenisták uralkodnának felettünk...

BéLóg 2015.12.13. 20:04:03

@Pipas: Teljesen korrekt helyzetleírás. Én is PONTOSAN ezt éltem át. Mondjuk még idevenném az inflációt pl. Horn alatt 32% a ballibbeknél 20 körül, a pénzt hozó munkaerő szarráadóztatását 32%+4% szolidaritási adóval, a nagycsaládos kedvezmények megvonását és a segélyen élő nemdolgozó gyerekcsinálók feltápolását a megemelt CsP-vel, meg még egy csomó más népnyúzó megszorítást amit "muszálymeranyugatmegazájemef..." előírt.

@hívőlélek: Szar vasmarha.

Laptop7712 2015.12.13. 20:43:53

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Nagyon tetszik a legutolsó posztod, és csak remélni tudom, hogy nem megyünk akadémiai magaslatokba. Ami megfogott abban amit írtál, az nem más, mint a globális optimum kérdésköre. Amiről te beszélsz, amikor felveted a „globális hurok” problémakörét, azt úgy fordítják le egy-egy „globális head officeban”, hogy saját termékrendszer pillanatnyi területi potenciálja saját lokális ellátási láncban. Tehát a globális márkák saját ellátási láncán belüli termékrendszer pillanatnyi területi integrációs fokát vizsgálják, és elemezgetik azt, hogy hogyan is kellene a termékrendszer szerepét erősíteni a leképezett „globális hurkon”. Mivel a fenti példában a termékrendszer adott pillanatban elfoglal valamilyen helyzetet, ezt a helyzetet valamilyen elvárt optimummal hasonlítják össze. Általában ezt szerepkört finanszírozzák meg, nem többet.
Tehát ha azt akarjuk, hogy globális márkáink legyenek, akkor nagyon komolyan el kell gondolkozni azon, hogy tényleg hogyan is néz ki egy termékrendszer szerepe a saját ellátási láncban.
Ezeket a tervezési kereteket nagyon nem ismerik hazánkban, mivel egy gyarmaton nagyon nincs szükség arra, hogy az R&D szintről hogyan is kellene ilyen játékot tervezni úgy, hogy az pl. lokális szintre csatoljon vissza. A szépsége egy ilyen játéknak az, hogy bárhol, bármilyen gazdasági rendszerben versenyképes, és támogatott, nem ellenkezik a kapitalizmus elmélettel, sőt!
A baj az, hogy nem értjük azt, hogyan kell ilyen rendszereket tervezni.
Ez itt a nagyobb baj. Ha az ország képes lenne arra, hogy egy-egy ilyen rendszert „üzembe állítson”, akkor eléggé komoly lépést tenne abba az irányba, hogy először regionális, majd globális brandet hozzon össze. A középszerűség abban van jelen, hogy a mostani márka tulajdonosok nem rendelkeznek ezzel a tudással, és képességgel, hogy ezt a tudást megszerezzék. Ehhez nagyon nem tettek hozzá a belpestiek sem, mivel egy ilyen rendszer kialakításához izzadni kellene, nem egyszerű X % -os lóvé, vagy ügyvédi megbízási díj.
Ha bemennék az államhoz, hogy te figyu, adjál már holnap 2 mirdet KP-ben, mert egy történet globális optimumára szeretnék tervezni egy terméket, és hidd el mindenkinek tuti lesz, szerintem arcon röhögnének, és azt mondanák, menjek vissza, amikor bevettem a kis sárga gyógyszert.
Voltak ilyen gyerekek, akik egy.-egy termék globális optimumát keresték saját ellátási láncban, csak az a baj, hogy ezen termékek nem magyar ellátási láncokban lettek világszabványok.
Ha azt mondod, hogy meg kell mutatni azt, hogy hogyan röfög a disznó, meg merre forog a napraforgó, meg hogyan néz ki egy tehénlepény, vagy egy fejés, mivel a városi életstílus ilyen szinten elszállt a valóságtól, akkor miért nem vesszük a fáradtságot, hogy globális optimumot zászlóra tűzve erre rendszerterméket – magyar brandet – tervezzünk optimálisan? Ez nem biztos, hogy Hanzinak tetszene, mivel kevesebb ember akarna erőforrásokat összepakolni lokáli szinten.
Tehát ezzel a szöveggel azt akarom mondani, hogy a tudások kezdenek nagyon egyszerűen hozzáférhetővé válni, csak képtelenek vagyunk megérteni lényegét, ez nem pénz kérdése, hanem csak egy gondolatrendszer megfelelő használatára példa.
A hazai KKV rendszert megfelelő módon – un. Mozaik potenciál logikát – alkalmazva szerveznénk meg, akkor a mostani vergődéshez képest csodákra lenne képes, és integrálni lehetne nagyon komoly mérnöki tudásokat egy-egy végtermékhez. A mostani divatos coachoknak, és egyéb tanácsadóknak fogalmuk nincs miről szól ez a játéktér. Kínában meg egy-egy terület KKV-i kisrepülőt terveznek, és gyártanak. Ezért mondom azt, hogy szánalmas erőforrás pazarlás folyik 25 éve, az oligarcháik, meg a politikai elit a semmiből is képes kiszívni a lóvét, és eltüntetni.
Hogyan tovább? Ha oda teszem a mércét, hogy Miskolc lehetne 1990-től a hazai kisrepülőgépgyártás, vagy vadászrepülőgép gyártás központja,- ez lenne a lokális-globális optimum- akkor baromira messze vagyunk a játéktól, és simán számon lehetne kérni kedves vezetőinket, hogy ezt így hogy, de tényleg? Akkor most mekkora is legyen az a globális hurok? Termékalapú hurok legyen, vagy területalapú? Egyikben kell Hanzi összeszerelő üzeme, másikban nem biztos.

Pipas 2015.12.13. 21:09:34

@BéLóg: Volt ott minden, annyira, hogy a végén gyurcsány elvtársnak szólt az imf, hogy lehet menni a bánatba.

Ha zongorázni tudnám a különbséget az ország 2006-os meg a 2014-es állapota közt, akkor a bécsi filharmonikusok sírva könyörögnének a vendégszreplésért.

Egéridomár 2015.12.13. 23:08:24

@Pipas: @BéLóg: De egymásra találtatok lányok! Óvszert használjatok ám!

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 07:14:12

@neoteny:

Nem, arról van szó, hogy a magyar gazdaság haszna ne vándoroljon külföldre. Mert ez sosem jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.14. 07:39:42

@bircaman szerkesztő maxval:

"Mert ez sosem jó."

Az sem jó ha sokat fizet a magyar fogyasztó. Soha.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 07:48:10

@neoteny:

Így igaz. Ezért kell szétzúzni a liberális ketrecet.

egyetmondok 2015.12.14. 10:32:40

@bircaman szerkesztő maxval:
Mi az, hogy magyar gazdaság Max ?
A törvények szerint az AUDI magyarországi vállalata pont olyan magyar gazdasági társaság,mint a sarki fűszeres családi bt-je.
Akkor mégis csak, nem marad más, mint etnikai alapon törvényeket hozni a magyarországi vállalkozásokban megtermelődő haszonról.

És ez max,elmabaj,mert ha ebbe belekezdene a világ,igen érdekes állapotok jöhetnének...,mondjuk a szlovák kormány közölné,hogy az OTP ottani hasznát ugyan ne vigye már haza,ésatöbbi. Nem is beszélve a sok-sok kicsi-közepes magyar szlovákiai cégeiről...
Örüljünk max, hogy egyelőre a magyar állam csinálja,meri ezt egyedül.

egyetmondok 2015.12.14. 10:35:44

@andrásúr:
Tehát azzal semmi baj,ha egy magyar bejegyeztet egy céget Szingapúrban,az létrehoz itt egy vállalatot,amely szépen nyeri a közpénzt,s majd a cég hasznát a tulajdonos hazaviszi...,Szingapúrba.

Oké,ez nálam rendben,csak akkor mi a baj egyáltalán a külföldi tulajdonban lévő cégek itteni közpénz-nyerésével ?

tamas11 2015.12.14. 10:36:31

@bircaman szerkesztő maxval:
Zúzzál, zúzzál csak, de megvan még a liberális ketreced?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 12:14:18

@egyetmondok:

Ha a főtulaj külföldön van, az azt jelenti, hogy a haszon kiszökik az országból. Ez nem etnikai kérdés.

egyetmondok 2015.12.14. 12:22:05

@bircaman szerkesztő maxval:
Ja, tehát valahogyan azt is meg kéne akadályozza a jó állam,ha valaki, pl.magyar, külföldi cégének itteni tulajdonában álló leánycége viszi a hasznát...
S hogy ez nem etnikai kérdés...,na ez aztán a legtutibb etnikai kérdés Max: Ki az igazi magyar ?

2015.12.14. 12:23:46

@Laptop7712:
azt gondolom, hogy félállmi, nagyipari konglomerátumok, ágazati trösztök kellenek. úgy, hogy ebbe bekapcsolódhat a mittelstand, a kis- és középvállalkozói réteg. a régi rend létrehozta ezeket a vállalatokat, csak ki akarták szorítani a magánszektort, a maszekot. mert másképp nem lehet kommunizmus. az új azt mondta, hogy teljes egészében vonuljon ki az állam, mert ez a kapitalizmus. egyik sem jött be. filozófiai értelemben lehet így is, lehet úgy is. a politikának a kettő között kellene megtalálni az egyensúlyt.

azt is elfogadom, hogy a jelenlegi jobboldal és a szélsőjobb a közéletet sohasem látott mélységekbe nyomja. szerintem a magyar közélet 25 éve, de inkább 125 éve a szemita-antiszemita vita. ezt valamilyen irányba el kell dönteni. mégpedig civilizált módon. jelenleg nem ez az egyensúlykeresés folyik hanem a cél a politikai ellenfél megalázása, megfélemlítése, megsemmisítése. az aktívak körében majdnem teljesen súlytalan "demokratikus ellenzék" is ugyanezt csinálja. és a kormányerők is természetesen. az, hogy a kereskedelmi bankrendszert félig államosították és az ország nem omlott össze az előrelépés. a belföldi oligarchák önös érdekből meggyengítették, vagy felszámolták a külföldi oligopólumokat, a "gonosz multikat". orbán mondja: a nyugat csak néz, mint hal a szatyorban. az ilyen szöveg tetszik a népnek. csakhogy ezzel az ország nincs előrébb.

azt gondolom, hogy hiányzik az országból az, hogy legyen a gazdaságnak egy zászlóshajója. ez lehetne a _hungária_. az olyan despoták, mint csányi felajánlhatnák a vagyonuk egy részét. mert ezzel lényegében megdicsőülhetnének. ha ezt nem ajánlják fel önként, akkor valamilyen szélsőséges (széljobb, vagy akár szélbal) politika úgy is elveszi tőlük. ha mástól nem, akkor az örököseiktől. csányi simán felajánlhatná az otp részényeit. ezek mellett ott k&h, mkb, mfb, fhb. létre lehetne hozni a hungária pénzintézeti központot. és lehetne egy félállami biztosítási üzletága. így lehetne piacosítani a tébét. és ezek után lehetne ebbe a konglomerátumba bevonni az alapkutatásokat. a gyógyszergyártást és a biotechnológiát. egis pesten, ogyi. ehhez lehetne kapcsolni egy magyar alkaloida szegedet, chinoin pécsett. illetve veszprém. mikroelektronika, prototípus fejlesztés, rendszerprogramozás. kfki, sztaki. ehhez kapcsolódhatna miskolc és győr. illetve székesfehérvár. ebbe már meglévő kísérleti technológiát és kockázati tőkét kellene bevonni. ami német. ebbe a játszmába határon kívülieket is be kellene vonni. felvidéken rózsahegy környékén lehetne kutatóbázis. az alacsony tátra után a magas tátrát. így lehetne elérni kis-lengyelországot és krakkót.

ebből a körből debrecen és erdély esik ki. ezeket kantonizálni lehetne. a debreceni biogal és az atomki lehetne svájci-magyar. a biogal jelenleg kiváló zsidóké. ők kockázati tőkével beszállhatnak az alapkutatásba. akár a szegedi alkaloidába is. ami most tiszaújvárosi és indiai. ők is. nem a zsidó természettudományos törekvésekkel van a probléma hanem az ortodox zsidó bölcselettel. illetve még azzal sincs. egész egyszerűen arról van szó, hogy az izraelbe való. mivel ugyanúgy törzsi jellegű, mint az iszlám vagy az ősmagyarkodás. errefelé a népek nyilván utóbbit választják. a zsidók vallási és világi hitközségeikbe vonulhatnak vissza. ha kisebbségi szerepben a hungária részvénytársaságba be akarnak szállni, akkor szálljanak be. csakhogy szerintem eszük ágában nem lenne. nekik nem céljuk magyarország fejlődése. debrecenben jártak arabok. mondták, hogy befektetnek az egészségturizmusba. a richter el is kezdett építkezni. aztán az arabok rájöttek, hogy ők inkább a sivatagba fektetnének be és nem a pusztába. na most németország, ausztria és svájc célja csak azért lehet az, hogy viszonylagos teremtsen, mert regionálisan egy kalapban vagyunk velük. ha a kárpát-medence az eurázsiai újpogány népek gyűjtőhelye, akkor az ebből szerveződő alvilág a többségében idegenekből és nyugdíjasokból álló bécset majdnem biztosan beborítja. ha létrejön lesz egy nagy-bosnyák-török és az nagy-orosz-ukrán alvilág, akkor a brute force feudalizmus a nyugati civilizációt beborítja. és ebből svájc sem maradhat ki. tehát a svájcból és ausztriából álló semleges zónát kell kelet felé kiterjeszteni. ezt baráti lépésként értékelnék az oroszok is. így lehetne leépíteni paksot. viszont ehhez erőműveket kellene építeni a dunán és a tiszán. valahol vukovárnál és titelnél. törpe vízműveket a dráván. a rendszerváltók addig jutottak el, hogy ne épüljön meg nagymaros. rendben. mi épüljön helyette. negyedszázada nincs válasz. hanem az van, hogy leraktuk a globális kapitalizmus alapjait. csak a geci orbán felszedte. egy részét felmarkolta. az országot mindkét tábor szétlopta. itt tart a politika és a hogyan továbbra nincs válasz.

SomTom · http://www.csapatepiteszenelve.info 2015.12.14. 12:34:49

A cím hatásos ugyan, de súlyos felelősséget vállal fel, amikor egyetlen “szélhámosra” fogja rá a magyar gazdaság teljesítőképességének alacsony szintjét. Sajnos, ez a “szélhámos” csupán befogta a vitorlájába a közgondolkodást. Egyedül azt róhatjuk fel neki, hogy nem formálja jó irányban a közgondolkodást, hanem megelégszik a saját privát hasznával. Nem államférfiú. Csupán egy sikeres politikus.

Az írás olyan gondolatokat tartalmaz, amelyeket már évek óta hiányolok a közéletből. A leghálásabb ezért a mondatért vagyok neki: “Minél fejlettebb, műveltebb, tanultabb emberek kapcsolódnak be a piaci mechanizmusba, az annál nagyobb hozzáadott érték előállítására képes.”

Aki ezt a cikket írta, érti a kapitalizmusnak, mint eddig legjobb rendszernek a 100 évvel ezelőtti fejlettségi szintjét. (Talán érti a mostani fejlettségi szintjét is, de az nem derül ki az írásból.)
Két gondolatot tennék hozzá. Mindkettő fontos és súlyos tanulságokkal bír.
1. Úgy szoktam fogalmazni, hogy a magyarok irigylik azt az életszínvonalat, amin a svájciak élnek. Arra gondolnak-e ezek a honfitársaink, hogy ott 800 éve nem lőttek egymásra az emberek? {Ha Göncz Árpád közbe nem avatkozik, akkor Magyarországon 24 év lenne ez a szám, így is csupán 59. :( }
2. Andrew Carnegie 100 évvel ezelőtt bízta meg Napoleon Hillt, hogy 500 sikeres emberrel készítsen interjút a sikerhez vezető lépésekről. Napoleon Hill könyve (The low of success) 1928.-ban jelent meg. Azóta a - kapitalista - vállalkozók 3. nemzedéke építi a vállalkozását olyan elvekre, amelyekről a magyar közgazdászok, politikusok és közéleti személyek mélyen hallgatnak. Tán némelyikük ismeri ezen elveket, de nem mer róla nyilvánosan beszélni? Nem tudom.
A világ fejlettebbik - kapitalista - felén annyira nyilvánvalóak és elfogadottak ezek az elvek, hogy a legújabb “Kis herceg” c. film is az “álmot” népszerűsíti, mint leghatékonyabb gazdasági tevékenységet.

egyetmondok 2015.12.14. 12:58:35

@SomTom:
" 1. Úgy szoktam fogalmazni, hogy a magyarok irigylik azt az életszínvonalat, amin a svájciak élnek. Arra gondolnak-e ezek a honfitársaink, hogy ott 800 éve nem lőttek egymásra az emberek? " ---

azt is irigylik,amin az amerikaiak élnek. Ott pedig a 19.században polgárháborúra mentek.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 12:58:37

@egyetmondok:

Ismétlem: a kérdés nem etnikai.

A tulaj lehet akár kongói is, ha Mo-on van és Mo-n marad a haszon.

egyetmondok 2015.12.14. 13:00:22

@bircaman szerkesztő maxval:
Tök jó. Akkor szerinted mi a feladata ebben a kérdésben az államhatalomnak ? Van-e feladata,ha a jó kongói befektető úgy dönt,hogy minden hasznát hazaviszi Kongóba, és nem hagy itt egy petákot se?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 13:32:20

@egyetmondok:

Az állam feladata az államérdek védelme, a megfelelő keretek megteremtése.

egyetmondok 2015.12.14. 13:34:53

@bircaman szerkesztő maxval:
Van-e feladata az államnak Max,ha a jó kongói befektető úgy határoz,hogy minden itt megtermelt petákját hazautalja Kongóba ? S ha igen,akkor konkrétan mi ez a feladat Max ?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 14:07:43

@egyetmondok:

Pont ezért nem szabad az országot kiárusítani, hogy ilyen probléma ne legyen.

egyetmondok 2015.12.14. 14:30:30

@bircaman szerkesztő maxval:
Ühüm...,de azért most már válaszolhatnál végre max,hogy van-e,és ha igen,micsoda dolga az államnak, ha a jó kongói befektető úgy határoz,hogy minden itt megtermelt vállalati profitját hazaviszi szépen Kongóba ?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 14:46:46

@egyetmondok:

Ne hajtogasd ezt.

A lényeg: ne legyen olyan helyzet, hogy az egész gazdaság kongói befektetők jóakaratától függ.

A probléma gyökerét nézd!

egyetmondok 2015.12.14. 14:51:35

@bircaman szerkesztő maxval:
Max, mitől menekülsz,hogy nem mersz válaszolni?
A probléma gyökerét nézem,nem mást: a cégem befektet Szlovákiában, Kongóban, Oroszországban, Németorzságban,akárhol. Vagy a Te céged. Vagy akárkié.
Van-e dolga,és ha igen,micsoda a szlovák,kongói,orosz,német,stb.államoknak,ha a cégem,vagy a te céged,vagy akárkié az ott megtermelt profitját haza kívánja vinni,ide,oda,akárhova ?

Nem olyan bonyolult ez a kérdés Max,ha a gyökerénél vizsgáljuk. No ?

egyetmondok 2015.12.14. 16:13:11

@bircaman szerkesztő maxval:
Tudod,olvastam valahol a minap,már nem is emlékszem,hogy hol, egy nagyon okos választ arra, hogy mi a kapitalizmus. Úgy szólt a válasz, hogy az olyan,mint a gravitáció. Tökéletes,pompás tétel: mint a gravitáció.

Lehet max neked is kínlódni,hogy igen,igen,de a gravitáció itt ilyen,ott meg olyan,attól függően,hogy valami komoly politikai többségnek mi a gravitációról a véleménye,de nem érdemes bele állnod ebbe. Fogadd inkább el te is,hogy a gravitáció az gravitáció,és pont,jöhetnek számodra is szimpi politikai szélhámosok,akik olyan hihetően tudják előadni,hogy a gravitáció az az,amit a többség annak tart,és majd másnak is lehet saját gravitációja,tessék választást nyerni...,de ez baromság max, semmi értelme.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 18:14:36

@egyetmondok:

A probléma gyökere: a gazdaság zöme legyen hazai kézben, a nyeresége maradjon az országban.

egyetmondok 2015.12.14. 21:21:31

@bircaman szerkesztő maxval:
Mit jelent,hogy hazai ? Az AUDI magyar cége a törvény szerint pont olyan hazai,mint a sarki fűszeres családi bt-je.
Mit jelent,hogy hazai ? A cégtulajdonos a magyar etnikumhoz tartozik?

BéLóg 2015.12.14. 21:24:03

@Egéridomár: Mondd, te mit csinálsz ha találsz valakit akivel egyet értesz?
Hát ne magadból indulj ki!

egyetmondok 2015.12.14. 22:24:40

@bircaman szerkesztő maxval:
Hogy antikapitalista vagy-e,az még nem bírt kiderülni. Tekintve,hogy nem adsz választ egészen egyszerű kérdésekre,attól tartok,hogy de Max,te virtigli kelet-európai nemzeti kommunista vagy,amely az antikapitalizmus jellegzetes,máshol a világon nem is látható jelensége.

Gyingizik 2015.12.14. 22:28:01

@Zoltán Farkas:
Köszönjük ezt az elhivatott, nyugatos, neoliberálynik-globalista vallomást. Már kb 15 éve tonnaszám jelennek meg a tanulmánykötetek külföldön és Magyarországon, hogyan vette át a nyugati "demokráciákban" a nagytőke az irányítást a gazdasági hatalma + média hatalma által. Az egész folyamat illegitim, hiszen a nagy cégek, bankok nem indultak a választáson, nem lehet rájuk szavazni. Ezen cégek iránytói sem demokratikus úton kerültek a pozíciójukba (cégen belül). A versenyfeltételek torzítását a multik javára a nemzetközi pénzvilág írta elő - az állam, ahol a multik végrehajtói ülnek pedig tagadhatatlan hogy végrehajtja. De az egész mocsok a pénzvilágból indul, a felkérés keringőre innen érkezik. Habár tagadhatatlan az állam is bűnös ezek kiszolgálásában.

Gyingizik 2015.12.14. 22:34:47

@egyetmondok: Nem tudom ugyanazon a bolygón élünk-e, én az elmúlt 15 évből vagy 20 könyvet fel tudnék sorolni, amiben globalo-kritikus közgazdászok írják le a multik, bankok antidemokratikus és illegitim térnyerését az államhatalom (és annak választói) rovására. A multira és a bankra nem lehet szavazni, mégis önálló hatalmi ágként lép fel (gazdasági+média hatalom). Részletesen leírásra kerül Nobel díjas közgazdász tollából, hogy gyakorolnak ezek a szervezetek pressziót az államra, hogy elősegítse profitjuk növelését pl. állami támogatással, piac átadással, állami vállalat felszámolásával, adókedvezménnyel, pénzgazdálkodási jogkör átadásával, magas jegybanki alapkamattal stb. Remélem nem tőlem hallja ezeket először. Talán nem csak neoliberálnyik-globalista blogokat, pénzügyi "elemzéseket" (értsd manipulációkat) kellene olvasnia.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.14. 22:41:31

@Gyingizik:

"a nagy cégek, bankok nem indultak a választáson, nem lehet rájuk szavazni"

Hogyne lehetne: minden egyes alkalommal amikor a fogyasztó üzletet köt egy nagy céggel vagy bankkal, "szavaz" rá azáltal, hogy fizet neki a termékért vagy szolgáltatásért. Ez az igazi demokrácia: nincs kényszerítve a fogyasztó hogy igénybe vegye a terméket vagy szolgáltatást, azt azért teszi mert úgy gondolja hogy valami olyasmit kap a pénzéért ami számára többet ér mint amennyit fizet érte.

Gyingizik 2015.12.14. 22:43:13

@neoteny: Ejnye, az a rohadt választópolgár, hát ennek még elvárásai vannak?! Miközben éhen kellene dögölnie, hogy országa egy nagy szaktudású, brit, hitelminősítőnek is megfelelő GDP adatot produkáljon.
De abban igaza van, hogy nem úgy kell(ett volna) munkahelyet teremteni (nem teremteni) hogy pl. egy nullszaldós céget feltőkésít az állam külföldi hitelből, majd utána eladja a multinak jelképes egy forintért, mondván, hogy az országban nincs tőke a gyár meg nem volt versenyképes.
És ezek a cégek munkahelyet teremtettek? Mifelénk nem, inkább munkahelyet csökkentettek, úgyhogy ez nem rinyálás.

Gyingizik 2015.12.14. 22:48:18

@neoteny: Mint pl. amikor egy külföldi cég megveszi a közműveket? Vezettessem a gázt az ország másik végéből a lakásomba, vagy hogy gondolta? Másik példa: 1990 és 2005 között a Microsoft maffia módszerekkel rátenyerelt a világ szoftver piacára. (Sőt a hardverre is az IBM-el szövetkezve.) Mondhatjuk, hogy eléggé leszűkült a kínálat ezekben az időkben, de most se sokkal jobb a helyzet. Vagy pl. az USA-ban a FED (egy magáncég) viszi a jegybankot, mondhatja a választópolgár, hogy ő másik jegybankot szeretne? Még hány példát szeretne olvasni?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.14. 22:53:47

@Gyingizik:

"az a rohadt választópolgár, hát ennek még elvárásai vannak?!"

Lehet az az elvárása is hogy szarból épüljön vár, mégsem fog az elvárása teljesülni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.14. 23:00:48

@Gyingizik:

"Mondhatjuk, hogy eléggé leszűkült a kínálat ezekben az időkben, de most se sokkal jobb a helyzet."

Aha, azért gyárt(ott) mindenki meg a kutyája PC klónokat, meg volt még jópár operációs rendszer a Windows mellett. Én pl. már másfél éve nem használok Windows-t sem a munkahelyemen, sem otthon.

"az USA-ban a FED (egy magáncég) viszi a jegybankot, mondhatja a választópolgár, hogy ő másik jegybankot szeretne?"

Hogyne mondhatná: 1837-től 1864-ig ún. free banking volt az USA-ban, ahol a bankok saját bankjegyeket bocsátottak ki. A FED-et a szövetségi kormányzat hozta létre törvénnyel: Federal Reserve Act (ch. 6, 38 Stat. 251, enacted December 23, 1913, 12 U.S.C. ch. 3).

egyetmondok 2015.12.14. 23:31:28

@Gyingizik:
" Nem tudom ugyanazon a bolygón élünk-e, én az elmúlt 15 évből vagy 20 könyvet fel tudnék sorolni, amiben globalo-kritikus közgazdászok írják le a multik, bankok antidemokratikus és illegitim térnyerését az államhatalom (és annak választói) rovására " --

azért csak soroljad. Elég tíz is.

BéLóg 2015.12.14. 23:42:25

@neoteny: Helló!
Ezzel amit írtál igen erősen egyet értek. De a Gyingiziknek is van igazsága.
Én is leírtam. Hiába "van" konkurrencia, ha ott ahol én élek csak EGY szolgáltató van. Akkor miből válasszak illetve a te szavajárásoddal kire "szavazzak"?
Most hogy lesz egy giga-orbitális-multi sörgyár-szövetség-birodalom :-) mégis hogyan vegyek "konkurrens" sört?

Utóbbinál éppen Németországban vettem részt egy "sörös" vitatkozáson. Az ökológiai lábnyomról volt szó. Például hogy a legfinomabb bajor sört Berlinben (mondjuk!) 8 EUR-ért kéne adni ha valóban megfizetnék az összes "öko-lábnyom-terhet", viszont odahaza meg kijönne 2-ből. Hasonlóan a Berliner Kindl'-nek 8-nak kéne lennie Münchenben, otthon meg ez is mehetne 2-ért.
De ezek a nagy "versenytársak" megegyeztek, hogy hát az a jó ha minden sör 5 EUR mindenhol, akkor simán árulhatunk bárhol bármit. Így duplán több lesz a hasznunk mert:
Drágábban adják mint kéne.
Nem fizetik meg azt a terhet a társadalomnak, amit VALÓJÁBAN arra raknak különböző formában.

A sör csak egy érdekes példa és akár még azt is mondhatnánk, kérem, én AKAROK sörválasztékot, jól van ez a drágább ár érte.
De pontosan ugyanez van a cementtel is és ezer más dologgal, aminél tök mindegy hogy X vagy Y gyártotta (azonos paraméterek mellett)! A vevők DRÁGÁBBAN kapják meg MERT a multik lepapírozták hogy mindenki mehessen mindenhova és ennek a terhét szépen szétterítik a termék árában így mindenki azt hiszi hogy van "választék".
Utolsó példa, amit az Opel gyár látogatásakor mondtak: Ha a GYÁRBAN veszem meg a kocsit ki KELL fizetnem az úgynevezett "kereskedői díjat", AZÉRT, hogy nehogy olcsóbban kaphassam meg az autót mintha valahol egy márkakereskedőnél tettem volna.

egyetmondok 2015.12.14. 23:51:49

@Gyingizik:
" az USA-ban a FED (egy magáncég) viszi a jegybankot, mondhatja a választópolgár, hogy ő másik jegybankot szeretne?" --

a Magyar Nemzeti Bankot csak 1947-ben államosították,és annak külföldi részvényesei 1967-ig kellett várjanak a kártalanításukra.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 05:58:59

@egyetmondok:

Hazai az, aki nem viszi a hasznot idegen földre.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 06:00:12

@egyetmondok:

Aki ellenzi azt, hogy a kapitalizmus a magországok érdekében működhessen csak, az nem feltétlenül antikapitalista.

egyetmondok 2015.12.15. 07:49:25

@bircaman szerkesztő maxval:
" Hazai az, aki nem viszi a hasznot idegen földre. " --
ugyan már max,ez pőre szómágia. Az se hazai,aki ki se teszi innen a lábát,de a hasznát kiviszi....,hogy pl,.Szlovákiában beruházzon ? Magyar,de nem hazai ? :-)
Vagy a kolozsvári magyar,ha itt céget csinál,és Kolozsvárra viszi a hasznát,idegen földre vitte...,mert neked Kolozsvár idegen föld.... No,mindegy is, hiszen a kérdés így is,meg úgy is ugyanaz marad:

Van-e,és ha igen,micsoda dolga az államnak azzal a vállalkozóval,aki a megtermelt hasznát elviszi ?

egyetmondok 2015.12.15. 07:52:17

@bircaman szerkesztő maxval:
" Aki ellenzi azt, hogy a kapitalizmus a magországok érdekében működhessen csak, az nem feltétlenül antikapitalista. " --

antikapitalista az ilyen akkor lehet max,ha szépen kifejti,hogy az államnak miféle dolga akad azzal az esettel,ha a nála beruházó a megtermelt hasznát kiviszi,elviszi. Mondjad el, hogy mi a dolga az államnak ebben az esetben,van-e dolga és micsoda,abból fog ti. kiderülni max, hogy te antikapitalista vagy vagy sem.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 08:29:47

@egyetmondok:

Pont ezért kell arra törekedni, hogy a gazdaság ne legyen külföldi kézben.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 08:30:49

@egyetmondok:

Jóléthez haszon kelll. Ha a haszon kimegy, az mások jólétét növeli. Ezért minden egészséges társadalom célja a haszon bent tartása.

egyetmondok 2015.12.15. 08:42:11

@bircaman szerkesztő maxval:
A társadalom nem cselekszik. Az állami hatalom cselekvőképes a vállalati hasznok ügyében,és akkor ismét feltenném a kérdést,hogy mi a dolga az állami hatalomnak,ha a haszon tulajdonosa úgy dönt,hogy a hasznát elviszi az adott államból.
Van-e dolga és az micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.15. 09:00:53

@bircaman szerkesztő maxval:

"Jóléthez haszon kell"

Tévedés: jóléthez a fogyasztói termékek és szolgáltatások bősége kell. A haszon reménye ill. a veszteség elkerülése biztosítja a motivációt ahhoz, hogy az emberek előállítsák a fogyasztói termékek és szolgáltatások bőségét, amiből a jólét származik.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 10:00:22

@egyetmondok:

A dolga az, hogy ne engedje idáig fajulni a helyzetet.

egyetmondok 2015.12.15. 11:00:38

@bircaman szerkesztő maxval:
Azt te komolyan valami elfajulásnak tartod,ha egy vállalkozás,vállalat tulajdonosa maga dönt a haszon sorsáról,akár úgy,hogy ide vagy oda elviszi ?

Az AUDI magyar cége 2013-ban 900milliárd forintot vitt ki innen. Ezt te valami elfajulásnak tartod,és annak,hogy a magyar állam rosszul végezte a dolgát ?
De,hát ez az AUDI pénze max,basszus.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 11:09:55

@egyetmondok:

Ismét nem a gyökeret nézed. A gond más: miért van a magyar gazdaság idegen kézben?

egyetmondok 2015.12.15. 11:17:18

@bircaman szerkesztő maxval:
A gyökerét nézem: Mi az,hogy idegen ?
Etnikailag ?
És mi idegen,egy vállalat ? Az nem lehet, mert a törvények szerint az AUDI magyar vállalata éppen olyan magyar jogi személy,mint a sarki fűszeres bt-je.

zipe moha 2015.12.15. 11:21:00

@egyetmondok: ..nyilvánvaló birca álláspontjának igazságtartalma....nem egy svájcból érvelsz egyetmondok ,hanem innen..

mi az állam dolga...?..attól függ hogy mikor...egy rendszerváltáskor a piaci fundamentalisták kilógatása például..súlyos számonkérés és felelősségre vonás azért, hogy a magyar termelőeszközöket lezüllesztették...és olyan tulajdonosokat engedtek be aki nyilvánvalóan az itt megtermelhető profitért jöttek eleve...egyébként viszont az itt lévőket már szerintem sem kell piszkálni..termeljenek, vigyék el leköttnek 400 embert..van még lekötetlen magyar kapacitás..azt kell kiépíteni párhuzamosan...a lényeg , hogy le kell kászálódni egy olyan modellről ami már a fundamentalisták által is tagadhatalanul gyártja hátrányokat...
de csinálhatja azt is az állam amit most csinál...az összeomlásig vagy míg 4 millió ember fogja magát magyarnak mondani ( azok is a baksisért)..mert a többi miután elmegy azt is letagadja , hogy valaha köze volt ehhez a kócerájhoz..

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 11:48:46

@egyetmondok:

Ne legyen külföldi kézben a gazdaság zöme. Ez a lényeg. Az, hogy jogilag a külföldi is belföldi lényegtelen.

egyetmondok 2015.12.15. 11:56:15

@zipe moha:
Igen zipe, az állam a felelős,nem csak azért,mert az emberek mennek,hanem azért is,amiért a vagyon,a tőke megy. (És milyen régen megy, s ha csak a tizede igaz,attól tartok annál több igaz abból,hogy mi pénz ment innen kifele,offshore stb,és megy mai is,akkor ez bizony tragédia)

De persze ennek az egésznek valami törvényi,adminisztrációs eszközzel való megakadályozása,a tiltás,az okos és kurva erős állami ököl, na ez csak csak ront az egészen, s nem vagyok biztos benne, hogy max ebben velem egyetért, hiszen még mindig nem hajlandó válaszolni arra az igen egyszerű kérdésre,amit feltettem neki...

egyetmondok 2015.12.15. 11:57:04

@bircaman szerkesztő maxval:
Ha jogilag lényegtelen,akkor hogyan lényeges ? Etnikailag ?

egyetmondok 2015.12.15. 14:32:42

@bircaman szerkesztő maxval:
Országilag. És ennek mi értelme ?
Itt a MET Zrt esete,amelynek a tulajdonosa a svájcban bejegyzett MET Holding,amelynek tulajdonosai szinte bizonyosan magyarok,köztük a Garancsi nevű vállalkozó.
No,ez a svájci cég potom 50milliárdot vitt ki a saját vállalatából,ha jól emlékszem 2013-ban. Mitől lenne ez idegen cég max ? Magyar tulajdon ez, Garancsi úr pont úgy magyar,mint én,vagy te.
Csányi úr vagyona átlépte a bűvös 1milliárd dollárt,s a Forbes-ban lehetett olvasni,hogy Csányi szingapúri cége - amely magyarországi cégek tulajdonosa is - feltehetően sokkal vagyonosabb,mint korábban gondolni lehetett,valószínű, hogy Csányi úr ottani cégében 100milliárd forint körüli vagyont tart. De max,az egész magyar tulajdon,Csányi pont annyira magyar,mint te vagy én.
A baráti társaságomból többen is vannak,akik kisebb-nagyobb magyarországi cégeikkel megcsinálták,hogy átadták általuk Szlovákiában alapított társaságoknak az itteni üzletrészeiket. Mitől ne lennének már ezek a cégek magyar tulajdonban ?
Olvasni lehetett,hogy a Fornetti gyorspéksüti hálózatot eladták valami Lichtensteinben bejegyzett cégnek, amiről azt pletykálják,hogy a Fornetti magyar tulajdonosainak a tulajdona...,ha így van,mitől ne lenne a Fornetti változatlanul magyar tulajdonban...

És persze marad a kérdés, hogy mit kéne tegyen az állam,ha a vállalat tulajdonosa úgy dönt,hogy a megtermelt profitot elviszi,kiviszi. Van-e dolga itt az államnak,s ha igen, micsoda ?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 14:44:20

@egyetmondok:

Te is tudod, nem gond, ha van befektető és van tőkemozgás. A gond, ha az ország gazdaságát idegenek uralják, s kozmikus porszívóként szívja ki a nyugat a vagyont.

egyetmondok 2015.12.15. 15:02:33

@bircaman szerkesztő maxval:
Milyen idegenek max ? Csányi úr, mint idegen....,ez már komoly. Esetleg idegenszívű ? Vagy ő lehetne talán az a bizonyos hígmagyar, max ?

No,de hát talán végre választ kaphatnék egy nagyon is egyszerű kérdésre, hogy ti. van-e dolga,és ha igen,micsoda az államnak, ha egy vállakozás,cég tulajdonosa úgy dönt,hogy elviszi,kiviszi innen az összes itt megtermelt hasznát ? No, max ?

borzimorzi 2015.12.15. 15:13:54

@egyetmondok: Azért kell a máséra ácsingóznunk, mert neki van befektetni való tőkéje, nekünk meg nincsen. És amíg ez így van, addig bizony nekünk kell udvarolnunk neki, hogy nálunk fektessen be és ne Malayziában vagy Zimbabwéban. Majd ha nekünk lesz 500 milliárd dollárunk befektetni való, akkor majd nekünk udvarolnak.

Üdv:
b

egyetmondok 2015.12.15. 15:50:45

@borzimorzi:
Ebben biztosan nem értünk egyet.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 15:53:37

@egyetmondok:

Ennek megelőzése a legkönnyebben akkor érhető el, ha a gazdaság zöme nincs idegen kézben.

Idegenszívű? Nos, ez lényegtelen, ez tisztán gazdasági kérdés.

zipe moha 2015.12.15. 16:07:02

@borzimorzi: ...látod borzimorzi...itt fogták meg a és csalták lépre a "piaci fundamentalisták" a gazdasághoz nem értő, amatör, naív ( elves), de pénz-és hataloméhes egyedeket -és a zsákolás kedvéért belőlük ácsolt csoportocskákat is..

" Azért kell a máséra ácsingóznunk, mert neki van befektetni való tőkéje, nekünk meg nincsen. És amíg ez így van, addig bizony nekünk kell udvarolnunk neki, hogy nálunk fektessen be és ne Malayziában vagy Zimbabwéban. Majd ha nekünk lesz 500 milliárd dollárunk befektetni való, akkor majd nekünk udvarolnak."....

nekünk így sose lesz..érted már?...mintha egy tábortűznél ülve Kunta Kinte arról magyarázna a törzsnek..." de lássátok be az angolok mennyivel fejlettebbek.."...szerintem nem ...csak sok az áruló ,kollaboráns,oppurtunista közöttünk...mert ilyen a korszellem...

szellem-váltásra van szükség...:) a jelen szellemen belül kár keresni a lehetőségeket..mert el vannak zárva...:))

egyetmondok 2015.12.15. 16:33:20

@bircaman szerkesztő maxval:
És akkor mi is a teendő azzal a vállalattal,amely úgy dönt, hogy fogja és kiviszi az összes hasznát ? Van-e, és ha igen, mi az állami feladat ebben az esetben ?

zipe moha 2015.12.15. 17:39:58

@egyetmondok: ...egyetértek veled hogy a profit jó dolog...olyan mint a tűz , hajt meleget ad vagy felperzsel mindent...

aki tüzet rak tanulja meg kordában tartani...és ha kell eloltani...majd újra meggyújtani...

a profitot a klasszikus elmélet szerint , a tőke a termelőeszközök és a munkaerő keltezteti...melyből a kapitalizmusban a tőke kisajátítja a termelőeszközt és a profitot...ezzel nincs is gond.
ha modern társdalomban akarunk élni akkor a tőke kompenzálja a profit előállítása során szerzett előnyét.két fajta módon : a lehető legmagasabb munkabéreket fizeti meg...( ez keletkeztet belföldi keresletet, felhalmozást, vásrlóerőt, megtakarítót) másrészt a lehető legmagasabb adót fizeti meg...( ez keletrkezteti az államszervezést, a közszolgáltaásokat, az élőerő regenerálását, újrakeletkeztetését...

a legmagasabb, nem biztos, hogy a legmagasabb...de mindenképpen az elérhető legmagasabb...ezután tényleg senkinek semmi dolga -és köze nincs a profit helyével felhasználásának módjával kapcsolatban...

mivel semmi sem a fent leírtak szerint működik, teljes joggal merül fel a piaci fundamentalizmussal szemben egy állami vasököl igénye...amit a piac zsebében lévő politika nyilván nem akar kiszolgálni...

zipe moha 2015.12.15. 17:58:44

tehát ha a forneti a legutolsó péklegénynek is minimum 1000 euró munkabért ( és a hozzá kapcsolódó járulékokat) fizetett és árbevételében tisztességgel kimutatta a nyereségét ( nem trükközött az ismert 1 millió módon9..és a nyereség után megfizette a jelenleg érvényes 16%-ot...akkor semmi dolga senkinek ...és köze se...így volt?
..mert van néhány magyar vállalkozás aki így működik...és be is fejezik szépen a működést és csomagolnak..mert a korszellem képviselői nem ezt díjazzák....

egyetmondok 2015.12.15. 20:29:53

@zipe moha:
Nem érdemes azon tűnődni,hogy a profit jó vagy rossz.
Azon érdemes tűnődni,hogy az államnak milyen,miféle köze van,lehet egy vállalati profithoz.
(Nézzük csak: Max egy egészen egyszerű kérdésre sem mer válaszolni.)

egyetmondok 2015.12.15. 20:31:55

@zipe moha:
Ha csomagolnak,akkor nagy baj van,na nem velük zipe,hanem azzal a törvényi környezettel,ami körülveszi őket.

zipe moha 2015.12.15. 20:53:05

@egyetmondok: ...csomagolnak bizony..:)..és nem a biosz hanem az anti filosz miatt...aimért ezt az országot megint egy periférikus , folyamatosan kopasztott országgá silányította az önkiválasztó / kinevezett politikai osztály-és hitelesítő értelmiség ...és amikor becsapják az ajtót már nem magyarul álmodnak..csak ha rosszul alszanak..:)

egyetmondok 2015.12.15. 20:55:19

@zipe moha:
Igen zipe,de ez sajnos nem új jelenség,mondhatni történelmi hagyomány: az igaz magyarnak bitó vagy emigráció, az igazinak nagy hivatal,nagy vagyon.

zipe moha 2015.12.15. 21:01:41

@egyetmondok: ...nagyapám mondása volt..hogy a trágyadombon a gaz között nőnek a legszebb virágok ( József Attila,Ady,Bibó ect....van azért)...végül is benne van, hogy egyszer a trágyadomb lesz a legszebb virágoskert...ha kap egy olyan kertészt aki szereti a virágokat..:)

egyetmondok 2015.12.15. 21:16:13

@zipe moha:
De mennyire zipe,az öregek,öregeink tudtak dolgokat.
(S bakker,így, már közelebb a hatvanhoz,mint az ötvenhez,néha rám szakad,hogy mi,na jó,oké,legyen inkább: én nem leszek ilyen, olyan, olyan öreg,mint a tied,meg az enyimek voltak. Szar ez zipe.)

zipe moha 2015.12.15. 21:23:56

@egyetmondok: ne szomorkodj.. legalább a trágyához mi is hozzá tudtunk járulni.....ez is valami..semmi

egyetmondok 2015.12.15. 21:47:17

@egyetmondok:
Nem,én nem szoktam szomorkodni zipe. Ez más. Ez inkább talán valami szégyen,hogy ahhoz képest,amilyen életem nekem volt,lett, általuk leginkább,bár,oké,nem voltam sose lusta,de mégis,...,ahhoz képest,ami nekik jutott...,hű,baszki, milyen semmi vagyok hozzájuk képest.
Ja,lehet,nekem tetszik,legyünk trágyák,így az élet ucssó harmadában,mondjuk , többre tán nem is tellik (majd a Hafr - féle fiataloknak,nekik nagyon is!!!): oksi, jó,legyünk trágyák az új magyar szabadság talajában. Jó cucc ez.

Abban a talajban jó cucc trágyának lenni.

egyetmondok 2015.12.15. 21:50:15

@zipe moha:
Nem,én nem szoktam szomorkodni zipe. Ez más. Ez inkább talán valami szégyen,hogy ahhoz képest,amilyen életem nekem volt,lett, általuk leginkább,bár,oké,nem voltam sose lusta,de mégis,...,ahhoz képest,ami nekik jutott...,hű,baszki, milyen semmi vagyok hozzájuk képest.
Ja,lehet,nekem tetszik,legyünk trágyák,így az élet ucssó harmadában,mondjuk , többre tán nem is tellik (majd a Hafr - féle fiataloknak,nekik nagyon is!!!): oksi, jó,legyünk trágyák az új magyar szabadság talajában. Jó cucc ez.

Abban a talajban jó cucc trágyának lenni. --

jaj,cavinton...,magamhoz beszélek,miközben hozzád szólnék...:-)

zipe moha 2015.12.15. 22:02:16

@egyetmondok: ...azért kösz, megtisztelsz s bár szikrázó vitáink voltak / vannak örülök hogy a kortársam vagy...de nem ez a vége..:)

egyetmondok 2015.12.15. 22:33:00

@zipe moha:
Apám ismerte Bibót. Az milyen lehetett zipe...,mint valakinek ismerni Petőfit, Deákot, Széchenyit.
Bibó mondta,hogy ép erkölcsi érzékkel,értékkel, jobbról vagy balról,tök mindegy,nem lehet máshova jutni,mint egy,azonos politikai platformra.

Lehet, ez,a tied,az enyim,az Orbánok,Gyurcsányok platformjához képest ócska,szar egy hokedli, hát,mi erre állhatunk föl...,zakson..., olyan leginkább csak,mint amin a nagyanyám ült...,miközben mi a nagyasztalnál ettük a főztjét...,szar egy hokedli,korhadt fából,úgy már tábeszesen.

De a koszt zipe, azt ezek nem is tudják. De majd biztatjuk a Hafr-féleségeket,te,meg én,szinte semmiben se egyetértve, hogy mondják el, az milyen volt. (Pl.a krumpliganca,az pl.egy kifejezetten NER-gyilkos egytál.)

Így szépen,kivégezzük,könnyeden fejbe lőve,nagyanyáink hokedlijére próbálva feltápászkodni, a magyar szabadság ellenségeit.
Puff,puff,puff.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.16. 05:32:41

@egyetmondok:

Ismét nem érted.

Kb. mintha azt kérdeznéd: mi a teendő, ha a gyalogos az autó alatt van már? Miközben én zebra felfestésének szükségességéről beszélek.

A konkrét esetben már túl késő lépni.

egyetmondok 2015.12.16. 09:41:21

@bircaman szerkesztő maxval:
Hogyne érteném max. Te balesetként tekintesz arra,amikor én, te, akárki eldönti, hogy hol tartja a pénzét,itt,ott vagy amott.

Ókos 2015.12.16. 10:06:03

@bircaman szerkesztő maxval: Igaz, hogy kozmikus porszívóként szívja ki a nyugat a vagyont, de attól még az ő liberális rendszere hanyatlik, a keleti illiberális rendszerek meg virágoznak. Az erkölcsi fölény nálunk Magyaroknál van! Mostmár csak Chavez-szerűen államosítani kéne minden nem magyar kézben lévő vállalatot és akkor a kisemberek is jól járnának, mint Venezuelában.

Sol Durka 2015.12.17. 15:46:02

Jarnynak: Olvasd el kérlek, a professzor ebben kiválóan összefoglalta, hogy a szennyes Orbán társaság milyen történelmi bűnöket követett el a magyar néppel szemben. Antalról nekem megvan a véleményem, de még ő se dúlta végig úgy az országot, mint a csútiék!

nepszava.hu/cikk/1079484-vissza-a-tortenelem-szemetdombjara

BéLóg 2015.12.17. 15:56:07

@Sol Durka: barátom, te ezt el is hiszed?
Akkor sajnállak. Tudod már csak az évek száma alapján 1948-1990 is KÉPTELENSÉG amit állítasz, de ha idevesszük a szemkilövő gumibotozókat, akkor meg még le is lehetne téged köpni.
Tudod a dolog a kékcédulákkal kezdődött, aztán folytatódott Mansfeld Péter nagykorúvá válásának megvárásával (hogy kivégezhessék), meg a többtízezer fizikailg is megsemmisített emberrel, meg a többszázezer lelkileg megnyomorított emberrel a gengszterváltásig. Ami előtt az egész országot kommunista "nagytőkések" kezére privatizálták.
Tudod ha a fidesz még száz évig lop, akkor is legfeljebb utoléri a maszopot és szadeszt abban, amit 1990-ig, mondom 1990-ig elloptak.

(Feléd néz, kiköp.)
A Népszava meg még arra se jó hogy az ember a seggét kitörölje vele, mert még utóbbiban is több érték van mint abban a lapban.

zipe moha 2015.12.17. 16:26:56

@Ókos: ...mindössze annyi történik, hogy a politikai osztály-és a hitelesítő értelmiség még sem mondhatja bele a mainstream médiába, hogy ...." a nyugat kozmikus porszívóként szívja ki a vagyont a perifériákról..."...azonnal felmondanának nekik, mire tarják őket elvégre is, hogy a saját lokalitásukat gazdagítsák...??? ..helyette van a "nemzethezés"...a globális piacnak nem kell félnie, hogy hatalmas szeleteket hasít ki a magyar gazdaságpolitika...és az a rengeteg magyar multi...:)

jól is van ez így egyébként, mert akkora az ellentmondás a valóság és az agyon csomagoltan is átlátszó cselekedetek között...ami már nem megy vissza a szőnyeg alá....

Venezuela pedig érthetetlen...pontosabban nem az...manduró elvtárs nincs a helyzet magaslatán...nem tudja kezelni a belső kollaboránsokat...sem az amerikai nyomást...2 frontos harcot vívtak..előbb kívül -majd belül is elvesztették...én azért szurkolok a venezuelai népnek...ekkora ásványi vagyonnal igen gazdagnak kellene lenniük...szerintem a hátráltató okok jó része magyarországról nézve is akár ismerős is lehet....

mellékelek egy szerintem igen szinvonalas írást...magyar vonatkozásokkal is...( ..miután elolvastam, az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy ..." hogyan nem lesz"...háááát...nem 5 %-al, és kibekkeléssel a szakadékig.. egészbiztos)

tldr.444.hu/2014/09/24/igy-lesz-magyarorszagbol-latin-amerika/

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.17. 16:54:10

@zipe moha:

A cikk kiváló: köszike hogy linkelted.

zipe moha 2015.12.17. 17:06:16

@neoteny: ...szívesen...sokan és különbözők vagyunk..nem "latin-amerikai" magyra jövőben érdekeltek...a többinek pedig mindnek olvasnia kellene...aki nem ilyen jövőt akar legalább a következő generációra hagyományozni..

Sol Durka 2015.12.17. 17:13:04

BéLog a stílus maga az ember. A hamis legendagyártók szövegét lököd. A Kádár-rendszernek én is tanúja voltam, tudom mi és hogyan történt. Nem a Népszava való a segg kitörlésére, ha nem a te álságos hazug elmebuggyanásod. De nem pazarlom rá a jobb sorsra érdemes papírt.

BéLóg 2015.12.17. 18:06:47

@Sol Durka: Nahát, és ezt éppen MAGADNAK mondod a tükör előtt?
A stílus, főleg az enyém intenzíven igazodik a beíró stílusához. Szennyes Orbán, töténelmi (b+ b+) bűnök, dúlta végig, CSÚTIÉK.
Véletlenül nem az angolkisasszonyok nevelő testületének etikettfőnöknőjéhez van szerencsém, amennyire meglepődtél a válaszomon?

Tudod nem hamis legendák szövegét lököm, mert fogadni mernék hogy idősebb vagyok mint te. majdnem elhittem hogy "tudod" a Kádár rendszer történetét. Gondolom a Népszavából.
Hol hazudtam Kádár rendszerről? A kékcéuláknál? Mansfeld Péternél? A kivégzett tízezreknél? A megnyomorított százezreknél?
Vagy később?
A GENGSZTERváltásnál? A kommunista privatizátoroknál? A szemkilövő Gyurkaferkónál?
Álságos elmebuggyanás, ja.
Hogy oda ne rohanjak kitörölni a DIGITÁLIS papírddal a selyhalyomat (sic)!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.12.17. 19:16:09

@BéLóg: "Hol hazudtam Kádár rendszerről? [...]Mansfeld Péternél?"

Pl. ott, igen.

Az akkor hatályos jog szerint a terhére rótt bűncselekményért 16 éves kor felett lehetett kiszabni halálbüntetést.

"Tudod ha a fidesz még száz évig lop, akkor is legfeljebb utoléri a maszopot és szadeszt"

Neked se az ország a fontos, hanem a törlesztés.

BéLóg 2015.12.17. 20:37:30

@Counter: Ja. És mit is?
Ez mondd neked valamit:
mno.hu/migr_1834/az-itelet-vegrehajthato-736570
Vagy ez:
mkdsz1.freeweb.hu/n54/tor-161mansfeld.htm
Esetleg a Wiki?
hu.wikipedia.org/wiki/Mansfeld_P%C3%A9ter

18 év alatti fiatalokat nem lehetett kivégezni! Ezért megvárták míg néhány nappal átlép ezen a határon és akkor kivégezték:
"...A tizennyolcadik életévét akkor csak tizenegy napja betöltött fiú kivégzését díszes társaság nézte végig 1959. március 21-én délelőtt. Jelen volt Guidi Béla, a tanács elnöke, Balogh János fogalmazó, Doktor János ügyész, Fáber Viktor bírósági orvos, Szabó Ernő börtönorvos, Sárközy Tibor főhadnagy, Csúcs Mátyás ítélet-végrehajtó, Karácsonyi Sándor és Fülöp István, az ítélet-végrehajtó segédei..."
(Idézet az első műből, mert elolvasni te sosem fogod.)
A Wikin meg megnézheted, mi is volt a vád. Ebből melyikért is járt egy fiatalkorúnak halál?
"...A Mansfeld Péter elleni vádak a következőek voltak: népi demokratikus államrend vagy népköztársaság elleni szervezkedés és az erre irányuló szövetkezés BHÖ 1 (1, 2), robbanóanyag rejtegetése BHÖ 33 (1), fegyver- és lőszerrejtegetés BHÖ 34 (1), lopás BHÖ 230, 232 (2), gyilkosságra való szövetkezés BHÖ 350, rablás BHÖ 433, hatósági közeg elleni erőszak BHÖ 98 (1), személyes szabadság megsértése BHÖ 379 (1), 34 (3), fogoly szökés BHÖ 218 (1), veszélyeztetés BHÖ 374, lopás BHÖ 422, 427/c, f, 429 (1), 431 (1). Első fokon (tanácsvezető bíró: Guidi Béla) életfogytiglanra, másodfokon (tanácsvezető bíró: Vágó Tibor) halálra ítélték..."

Fiatalkorúak kivégzése olyan durva, hogy a legtöbb ország még ha diktatúra is, inkább nem teszi meg. Kádáréknek is volt türelme kivárni a megfelelő napot. Mosdasd csak a gyilkosokat. Végülis neked ezután elég kipakolni minden tükröt a lakásból.

A második megjegyzésedre meg karaktert se érdemes vesztegetni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.12.18. 00:58:21

@BéLóg:
1. www.sze.hu/~kallay/letolt/2011/marcius/mansfeld.pdf

A halálbüntetést anno ki lehetett szabni, ha az elkövetéskor a 16. életévét betöltötte a terhelt, a jogszabályok kissé kusza rendszeréről ld. a fenti 5 oldalt.
Mansfeldre 18. éve betöltését követően mondták ki, szóval eleve nem értelmezhető, hogy az ítélethozatal után várták volna meg (1. lábjegyzet) – nem volt mire.

"18 év alatti fiatalokat nem lehetett kivégezni!"

Erről valami közvetlen jogszabályi forrás?

2. Egyértelműen hitet tettél amellett, hogy számodra az ország kifosztásánál nagyobb probléma, ha azt nem a megfelelő színű rablóbanda hajtja végre.

andrásúr 2015.12.19. 05:55:57

@egyetmondok: A példádban szereplő cég ha itthon fektet be, akkor magyar munkaerőt alkalmaz, adót, járulékot fizet, így érdemes a támogatásra !
Ahhoz, hogy tisztán magyarok vállalkozhassanak csak nálunk, nem kellett volna eladni korábban az ország iparát és főleg nem a szolgáltatási szektort !
Az lenne a jó, ha egyet mondasz, kettő lenne belőle !

egyetmondok 2015.12.19. 12:14:22

@andrásúr:
" Ahhoz, hogy tisztán magyarok vállalkozhassanak csak nálunk, nem kellett volna eladni korábban az ország iparát és főleg nem a szolgáltatási szektort !" --

ezt úgy érted,hogy a magyar állam egy zrt,aminek minden magyar a társtulajdonosa,és tök jó,ha az ipar és a szolgáltatás vállalatai magyar állami tulajdonban vannak, mert azzal mi magyarok vállalkozunk ? Így valahogy ? Hűha...

"A példádban szereplő cég ha itthon fektet be, akkor magyar munkaerőt alkalmaz, adót, járulékot fizet, így érdemes a támogatásra !" --

a kormány természetesen eldöntheti,hogy kinek ad és mennyi pénzt,csak azért,hogy vállalatot alapítson itt. Én ezt ugyan egyáltalán nem támogatom,mert ez egy veszedelmes marhaság,de ha neked ez tetszik,akkor oké.
Ez azonban mit sem változtat azon, hogy ha a vállalkozás úgy dönt,simán elviszi a pénzét innen máshova,akár kapott ajándékba mindenki adójából egy kalap pénzt a kormánytól,akár nem.

andrásúr 2015.12.19. 13:49:14

@egyetmondok: Folytatva az előző eszmefuttatást, nem maradt volna minden állami tulajdonban, de a jól prosperáló szektorokat meg kellett volna tartani állami tulajdonban. Ilyenek: Alumínium feldolgozás, cukor ipar, gyógyszergyártás stb !
Az, hogy egy vállalkozás elviszi a hasznot ez egy elfogadható dolog, de csak akkor, ha nálunk leadózott !
A rendszerváltás után mivel csábítottuk ide a külföldi tőkét, azzal hogy itt olcsó a munkaerő ! Még most is ez az egyik szempont a külföldi befektetőknek, a másik meg a képzett munkaerő, munka morál stb. !
A most meghirdetett magyar cégek támogatása program jó irány, de sok kritika fogja érni az ellenzék részéről / Mészáros és Mészáros Kft, Csányi féle húsfeldolgozó stb. !
Egyébként, amíg nyögjük az államadósságot, addig kevés összeg fog jutni az ilyen jellegű támogatásra !
A magyar cégeknek nehéz betörni a piacra, mert nem egyenlőek a feltételek, többségében csak beszállítók, alvállalkozók lehetünk !
Várom azt az időt, amikor magyar cégek is befektetnek külföldön !

egy1963as 2015.12.26. 01:05:32

A fenti hosszas beszélgetésből is látszik,hogy talán egy középút a legjobb ahol bizonyos állami felügyelet alatt ill.bizonyos fontosabb szegmensek állami tulajdonban tartása mellet valós piacgazdaság működik.Tehát ami elkezdődött, csak még igen gyerekcipőben járt a nyolcvanas években(gebi,gmk,stb) ezt kelett volna tovább fejleszteni,és nem kiabálni,hogy ruszkik haza-most kellenek-és nem úri módon az egyetemi padbol kikerülve a gazdaságban sosm dolgzva csak várni,hogy átutalják az én befizetett adómból a fizetést kapjon, én ezalatt vállakoztam ha jóldolgoztam voltfizetésem ha lettvolna -fidesz,mszp,lmp,jobbik-pártkönyvem nagyonsokat kereshettem voln.Mostpedig kiderül,hogy tök fölöslegesvolt gürizni mert nincs jobb,az én vállakozásom semmit nem ér a könyvek nélkül-njncs EU-s pnz,nincs hitel,nincs közbeszerzé-Így az én életemből elloptak HUSZON ÖT évet,mert ha tudom maradok alkalmazott gmk-zok teszem a dolgom.Köszönöm minden magyr politikusnak,hogy megfiatalítottak,mert mindent kezdhetek ott min 1990-ben KÖSZÖNÖM.

BéLóg 2016.01.03. 23:44:08

@Counter: Tudod mit? Éljenek boldogan vagy nyugodjanak békében a gyilkosok, ha már van olyan "ember" aki mentőövet tud nekik dobni.
Lám, egy mocskos komcsitól kell keresztényi szeretet tanulnom. Hálás is vagyok érte.
Ezért is kívánom, hogy adjon az ég sok-sok lehetőséget arra, hogy megbocsáthass az ellened vétőknek!
Kezdjed mindjárt velem.
süti beállítások módosítása