1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.12.12. 11:08 HaFr

Egy politikai szélhámos fogságában

Az a fideszes szemfényvesztés, hogy a Nyugat válságban van, súlyos áldozatokat fog követelni a magyar néptől, amelynek nagy részének -- fogalmazzunk finoman -- nincsen pontos képe arról, hogy mi tesz egy civilizációt sikeressé.

Kollektív meg nem értés van azzal kapcsolatban, miért fontos intézmény a piac, amelyet az állam szabályozzon átláthatóan és hatékonyan (van erre tér), de ha elkezdi becsmérelni és rombolni, korrumpálni és hazugságokkal övezni, akkor az automatikusan és szükségszerűen hozza magával egy közösség erkölcsi romlását és elszegényedését. A minél szabadabb (egyensúlyi) piac forráselosztó és értékteremtő képessége páratlan. A lehető legkisebb veszteséget termeli, a lehető legtöbb embernek nyújtja azt a lehetőséget, hogy (eladható) értéket teremtsen, önmagát "megtalálja" és fejlessze, hozzájáruljon a közösség boldogulásához. Minél fejlettebb, műveltebb, tanultabb emberek kapcsolódnak be a piaci mechanizmusba, az annál nagyobb hozzáadott érték előállítására képes. A tudásnak nem alternatívája a "munka": az országot belőni arra a közműveltségi szintre, ahova fideszes urai tették, egyenes út az elszegényedés felé.

Alapvető dolgokkal nincsen tisztában a magyarok többsége. A kapitalizmus folyamatos versenyhelyzetet teremt, amely egyszerű elven nyugszik: a jobb győz. Kell ennél igazságosabb mérce egy versenyben? Ha vannak árnyoldalai, azok nem a piaci logika hibáiból, hanem a szabályozás (az állam) korruptságából erednek. A lobbizás, a cronyzmus és az oligarchia, a versenyjog gyengesége, a közbeszerzés átláthatatlansága, az asztal alatti egyezségek, az adókörnyezetek egyenlőtlensége világszerte probléma, és világszerte az államok "sara", ami a piaci szereplők -- egyébként önmagában érthető, bár immorális -- érdekeivel találkozva rombolja az egyensúlyi piacot (döntően a nem piaci alapú, tehát veszteségeket okozó döntések elszaporodása miatt). Ezért kell a centralizált államok illetékességét jelentősen csökkenteni a közpénzek elosztásában, illetve kizárólag a közszolgáltatásokra és az igazságosság alapvetői szempontjainak érvényesítésére korlátozni. De ha ez a mai, korrupt állapot az államok reformja helyett a piac egyoldalú kritikájába torkollik; ha maga a probléma (a korrupt állam) tűnik fel az egyetlen intézményes "megoldás" színében, mint Magyarországon; ha a "Nyugatot" és a kapitalizmust alapjában, és nem a rátelepülő hibás mechanizmusok miatt támadják, akkor az elszegényedés szükségszerűen még radikálisabb ütemre vált át. Ennek látjuk már jeleit Magyarországon, amely folyamatos lecsúszásban van már a régiós versenytársai mögött is.

Magyarországon a kormányzást már régóta a handabandázás és a korrupció helyettesíti. A politikai alkalmazottak könyékig turkálnak a piac által előállított GDP-ben, rombolják az erőforrásokat, élősködnek, közben gyalázzák a béna és félvak, de még mindig működő értékteremtési rendszert. Közben a magyarok bedőlnek a nacionalista, államelvű, Nyugat-ellenes propagandájuknak, mert nincsenek ismereteik -- tegyük fel, egy részük látja is őket -- a zürichi, monacói, aix-en-provence-i, new yorki, szingapúri kirakatok mögött rejlő komplexebb intézmények működéséről, amelyek nélkül ezek a kirakatok nem volnának. A magyarok könnyű szívvel azt hiszik, van királyi út a gazdagsághoz, konkrétan nem kell ehhez kapitalistává válnia egy ország gazdasági kultúrájának, és amit ez jelent: alapvetően erkölcsös társadalmat, átlátható államot, és a magántulajdont üzemeltetni. Azt hiszik, Felcsúton jött el újra a Megváltó. Nem az jött el. Egy politikai szélhámos jött el, amelyik, mint minden szélhámos, precízen tudja, mit szeretnének tőle hallani az áldozatai. És lám.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr68159224

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Egy politikai szélhámos fogságában 2015.12.12. 16:26:01

Az a fideszes szemfényvesztés, hogy a Nyugat válságban van, súlyos áldozatokat fog követelni a magyar néptől, amely nagy részének nincs pontos képe arról, hogy mi tesz egy civilizációt sikeressé.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2015.12.13. 19:10:50

A fidesz cirka öt éve van hatalmon. Az mszp ekkorra már elérte a 10%-os éves hiányt, a hazuttunk össze-vissza, a nem csináltunk semmit és az "annyival van túl az ország a lehetőségein" állapotot.

Ekkoriban az mszp már súlyos megszorításokkal próbálta meg visszarángatni az országot a szakadék széléről, tüntetések voltak a kormány ellen, amit brutális kegyetlenséggel meg is torolt a rendőrség egy-két napra rá.

Nos persze a tesco meg a bankok meg a különféle multiknak jól ment, a lakosság eladósodása ekkora már soha nem látott csúcsokat döntögetett, frankban, különféle valutákban vették fel az emberek a pénzt, épp mint az önkormányzatok és maga az állam. Dőlt a pénz a gazdaságba kölcsönből a kormány pedig európa kedvence volt, minden ezer dollár kölcsönből csináltak ötszáz dollár gdp növekedést amit aztán a multik elköltségeltek és kivittek svájcba leadózni.

A miniszterelnökünk pedig ekkorra már elmondta, hogy őt egyáltalán nem érdekli, hogy az ország nem akarja, hogy tüntetnek ellene, hogy fegyverrel kell levernie a lázadásokat.

De igen, nagyon sz@r nekünk a fidesz miatt, nagyon szeretnénk, ha végre már megint a komenisták uralkodnának felettünk...

BéLóg 2015.12.13. 20:04:03

@Pipas: Teljesen korrekt helyzetleírás. Én is PONTOSAN ezt éltem át. Mondjuk még idevenném az inflációt pl. Horn alatt 32% a ballibbeknél 20 körül, a pénzt hozó munkaerő szarráadóztatását 32%+4% szolidaritási adóval, a nagycsaládos kedvezmények megvonását és a segélyen élő nemdolgozó gyerekcsinálók feltápolását a megemelt CsP-vel, meg még egy csomó más népnyúzó megszorítást amit "muszálymeranyugatmegazájemef..." előírt.

@hívőlélek: Szar vasmarha.

Laptop7712 2015.12.13. 20:43:53

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Nagyon tetszik a legutolsó posztod, és csak remélni tudom, hogy nem megyünk akadémiai magaslatokba. Ami megfogott abban amit írtál, az nem más, mint a globális optimum kérdésköre. Amiről te beszélsz, amikor felveted a „globális hurok” problémakörét, azt úgy fordítják le egy-egy „globális head officeban”, hogy saját termékrendszer pillanatnyi területi potenciálja saját lokális ellátási láncban. Tehát a globális márkák saját ellátási láncán belüli termékrendszer pillanatnyi területi integrációs fokát vizsgálják, és elemezgetik azt, hogy hogyan is kellene a termékrendszer szerepét erősíteni a leképezett „globális hurkon”. Mivel a fenti példában a termékrendszer adott pillanatban elfoglal valamilyen helyzetet, ezt a helyzetet valamilyen elvárt optimummal hasonlítják össze. Általában ezt szerepkört finanszírozzák meg, nem többet.
Tehát ha azt akarjuk, hogy globális márkáink legyenek, akkor nagyon komolyan el kell gondolkozni azon, hogy tényleg hogyan is néz ki egy termékrendszer szerepe a saját ellátási láncban.
Ezeket a tervezési kereteket nagyon nem ismerik hazánkban, mivel egy gyarmaton nagyon nincs szükség arra, hogy az R&D szintről hogyan is kellene ilyen játékot tervezni úgy, hogy az pl. lokális szintre csatoljon vissza. A szépsége egy ilyen játéknak az, hogy bárhol, bármilyen gazdasági rendszerben versenyképes, és támogatott, nem ellenkezik a kapitalizmus elmélettel, sőt!
A baj az, hogy nem értjük azt, hogyan kell ilyen rendszereket tervezni.
Ez itt a nagyobb baj. Ha az ország képes lenne arra, hogy egy-egy ilyen rendszert „üzembe állítson”, akkor eléggé komoly lépést tenne abba az irányba, hogy először regionális, majd globális brandet hozzon össze. A középszerűség abban van jelen, hogy a mostani márka tulajdonosok nem rendelkeznek ezzel a tudással, és képességgel, hogy ezt a tudást megszerezzék. Ehhez nagyon nem tettek hozzá a belpestiek sem, mivel egy ilyen rendszer kialakításához izzadni kellene, nem egyszerű X % -os lóvé, vagy ügyvédi megbízási díj.
Ha bemennék az államhoz, hogy te figyu, adjál már holnap 2 mirdet KP-ben, mert egy történet globális optimumára szeretnék tervezni egy terméket, és hidd el mindenkinek tuti lesz, szerintem arcon röhögnének, és azt mondanák, menjek vissza, amikor bevettem a kis sárga gyógyszert.
Voltak ilyen gyerekek, akik egy.-egy termék globális optimumát keresték saját ellátási láncban, csak az a baj, hogy ezen termékek nem magyar ellátási láncokban lettek világszabványok.
Ha azt mondod, hogy meg kell mutatni azt, hogy hogyan röfög a disznó, meg merre forog a napraforgó, meg hogyan néz ki egy tehénlepény, vagy egy fejés, mivel a városi életstílus ilyen szinten elszállt a valóságtól, akkor miért nem vesszük a fáradtságot, hogy globális optimumot zászlóra tűzve erre rendszerterméket – magyar brandet – tervezzünk optimálisan? Ez nem biztos, hogy Hanzinak tetszene, mivel kevesebb ember akarna erőforrásokat összepakolni lokáli szinten.
Tehát ezzel a szöveggel azt akarom mondani, hogy a tudások kezdenek nagyon egyszerűen hozzáférhetővé válni, csak képtelenek vagyunk megérteni lényegét, ez nem pénz kérdése, hanem csak egy gondolatrendszer megfelelő használatára példa.
A hazai KKV rendszert megfelelő módon – un. Mozaik potenciál logikát – alkalmazva szerveznénk meg, akkor a mostani vergődéshez képest csodákra lenne képes, és integrálni lehetne nagyon komoly mérnöki tudásokat egy-egy végtermékhez. A mostani divatos coachoknak, és egyéb tanácsadóknak fogalmuk nincs miről szól ez a játéktér. Kínában meg egy-egy terület KKV-i kisrepülőt terveznek, és gyártanak. Ezért mondom azt, hogy szánalmas erőforrás pazarlás folyik 25 éve, az oligarcháik, meg a politikai elit a semmiből is képes kiszívni a lóvét, és eltüntetni.
Hogyan tovább? Ha oda teszem a mércét, hogy Miskolc lehetne 1990-től a hazai kisrepülőgépgyártás, vagy vadászrepülőgép gyártás központja,- ez lenne a lokális-globális optimum- akkor baromira messze vagyunk a játéktól, és simán számon lehetne kérni kedves vezetőinket, hogy ezt így hogy, de tényleg? Akkor most mekkora is legyen az a globális hurok? Termékalapú hurok legyen, vagy területalapú? Egyikben kell Hanzi összeszerelő üzeme, másikban nem biztos.

Pipas 2015.12.13. 21:09:34

@BéLóg: Volt ott minden, annyira, hogy a végén gyurcsány elvtársnak szólt az imf, hogy lehet menni a bánatba.

Ha zongorázni tudnám a különbséget az ország 2006-os meg a 2014-es állapota közt, akkor a bécsi filharmonikusok sírva könyörögnének a vendégszreplésért.

Egéridomár 2015.12.13. 23:08:24

@Pipas: @BéLóg: De egymásra találtatok lányok! Óvszert használjatok ám!

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 07:14:12

@neoteny:

Nem, arról van szó, hogy a magyar gazdaság haszna ne vándoroljon külföldre. Mert ez sosem jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.14. 07:39:42

@bircaman szerkesztő maxval:

"Mert ez sosem jó."

Az sem jó ha sokat fizet a magyar fogyasztó. Soha.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 07:48:10

@neoteny:

Így igaz. Ezért kell szétzúzni a liberális ketrecet.

egyetmondok 2015.12.14. 10:32:40

@bircaman szerkesztő maxval:
Mi az, hogy magyar gazdaság Max ?
A törvények szerint az AUDI magyarországi vállalata pont olyan magyar gazdasági társaság,mint a sarki fűszeres családi bt-je.
Akkor mégis csak, nem marad más, mint etnikai alapon törvényeket hozni a magyarországi vállalkozásokban megtermelődő haszonról.

És ez max,elmabaj,mert ha ebbe belekezdene a világ,igen érdekes állapotok jöhetnének...,mondjuk a szlovák kormány közölné,hogy az OTP ottani hasznát ugyan ne vigye már haza,ésatöbbi. Nem is beszélve a sok-sok kicsi-közepes magyar szlovákiai cégeiről...
Örüljünk max, hogy egyelőre a magyar állam csinálja,meri ezt egyedül.

egyetmondok 2015.12.14. 10:35:44

@andrásúr:
Tehát azzal semmi baj,ha egy magyar bejegyeztet egy céget Szingapúrban,az létrehoz itt egy vállalatot,amely szépen nyeri a közpénzt,s majd a cég hasznát a tulajdonos hazaviszi...,Szingapúrba.

Oké,ez nálam rendben,csak akkor mi a baj egyáltalán a külföldi tulajdonban lévő cégek itteni közpénz-nyerésével ?

tamas11 2015.12.14. 10:36:31

@bircaman szerkesztő maxval:
Zúzzál, zúzzál csak, de megvan még a liberális ketreced?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 12:14:18

@egyetmondok:

Ha a főtulaj külföldön van, az azt jelenti, hogy a haszon kiszökik az országból. Ez nem etnikai kérdés.

egyetmondok 2015.12.14. 12:22:05

@bircaman szerkesztő maxval:
Ja, tehát valahogyan azt is meg kéne akadályozza a jó állam,ha valaki, pl.magyar, külföldi cégének itteni tulajdonában álló leánycége viszi a hasznát...
S hogy ez nem etnikai kérdés...,na ez aztán a legtutibb etnikai kérdés Max: Ki az igazi magyar ?

2015.12.14. 12:23:46

@Laptop7712:
azt gondolom, hogy félállmi, nagyipari konglomerátumok, ágazati trösztök kellenek. úgy, hogy ebbe bekapcsolódhat a mittelstand, a kis- és középvállalkozói réteg. a régi rend létrehozta ezeket a vállalatokat, csak ki akarták szorítani a magánszektort, a maszekot. mert másképp nem lehet kommunizmus. az új azt mondta, hogy teljes egészében vonuljon ki az állam, mert ez a kapitalizmus. egyik sem jött be. filozófiai értelemben lehet így is, lehet úgy is. a politikának a kettő között kellene megtalálni az egyensúlyt.

azt is elfogadom, hogy a jelenlegi jobboldal és a szélsőjobb a közéletet sohasem látott mélységekbe nyomja. szerintem a magyar közélet 25 éve, de inkább 125 éve a szemita-antiszemita vita. ezt valamilyen irányba el kell dönteni. mégpedig civilizált módon. jelenleg nem ez az egyensúlykeresés folyik hanem a cél a politikai ellenfél megalázása, megfélemlítése, megsemmisítése. az aktívak körében majdnem teljesen súlytalan "demokratikus ellenzék" is ugyanezt csinálja. és a kormányerők is természetesen. az, hogy a kereskedelmi bankrendszert félig államosították és az ország nem omlott össze az előrelépés. a belföldi oligarchák önös érdekből meggyengítették, vagy felszámolták a külföldi oligopólumokat, a "gonosz multikat". orbán mondja: a nyugat csak néz, mint hal a szatyorban. az ilyen szöveg tetszik a népnek. csakhogy ezzel az ország nincs előrébb.

azt gondolom, hogy hiányzik az országból az, hogy legyen a gazdaságnak egy zászlóshajója. ez lehetne a _hungária_. az olyan despoták, mint csányi felajánlhatnák a vagyonuk egy részét. mert ezzel lényegében megdicsőülhetnének. ha ezt nem ajánlják fel önként, akkor valamilyen szélsőséges (széljobb, vagy akár szélbal) politika úgy is elveszi tőlük. ha mástól nem, akkor az örököseiktől. csányi simán felajánlhatná az otp részényeit. ezek mellett ott k&h, mkb, mfb, fhb. létre lehetne hozni a hungária pénzintézeti központot. és lehetne egy félállami biztosítási üzletága. így lehetne piacosítani a tébét. és ezek után lehetne ebbe a konglomerátumba bevonni az alapkutatásokat. a gyógyszergyártást és a biotechnológiát. egis pesten, ogyi. ehhez lehetne kapcsolni egy magyar alkaloida szegedet, chinoin pécsett. illetve veszprém. mikroelektronika, prototípus fejlesztés, rendszerprogramozás. kfki, sztaki. ehhez kapcsolódhatna miskolc és győr. illetve székesfehérvár. ebbe már meglévő kísérleti technológiát és kockázati tőkét kellene bevonni. ami német. ebbe a játszmába határon kívülieket is be kellene vonni. felvidéken rózsahegy környékén lehetne kutatóbázis. az alacsony tátra után a magas tátrát. így lehetne elérni kis-lengyelországot és krakkót.

ebből a körből debrecen és erdély esik ki. ezeket kantonizálni lehetne. a debreceni biogal és az atomki lehetne svájci-magyar. a biogal jelenleg kiváló zsidóké. ők kockázati tőkével beszállhatnak az alapkutatásba. akár a szegedi alkaloidába is. ami most tiszaújvárosi és indiai. ők is. nem a zsidó természettudományos törekvésekkel van a probléma hanem az ortodox zsidó bölcselettel. illetve még azzal sincs. egész egyszerűen arról van szó, hogy az izraelbe való. mivel ugyanúgy törzsi jellegű, mint az iszlám vagy az ősmagyarkodás. errefelé a népek nyilván utóbbit választják. a zsidók vallási és világi hitközségeikbe vonulhatnak vissza. ha kisebbségi szerepben a hungária részvénytársaságba be akarnak szállni, akkor szálljanak be. csakhogy szerintem eszük ágában nem lenne. nekik nem céljuk magyarország fejlődése. debrecenben jártak arabok. mondták, hogy befektetnek az egészségturizmusba. a richter el is kezdett építkezni. aztán az arabok rájöttek, hogy ők inkább a sivatagba fektetnének be és nem a pusztába. na most németország, ausztria és svájc célja csak azért lehet az, hogy viszonylagos teremtsen, mert regionálisan egy kalapban vagyunk velük. ha a kárpát-medence az eurázsiai újpogány népek gyűjtőhelye, akkor az ebből szerveződő alvilág a többségében idegenekből és nyugdíjasokból álló bécset majdnem biztosan beborítja. ha létrejön lesz egy nagy-bosnyák-török és az nagy-orosz-ukrán alvilág, akkor a brute force feudalizmus a nyugati civilizációt beborítja. és ebből svájc sem maradhat ki. tehát a svájcból és ausztriából álló semleges zónát kell kelet felé kiterjeszteni. ezt baráti lépésként értékelnék az oroszok is. így lehetne leépíteni paksot. viszont ehhez erőműveket kellene építeni a dunán és a tiszán. valahol vukovárnál és titelnél. törpe vízműveket a dráván. a rendszerváltók addig jutottak el, hogy ne épüljön meg nagymaros. rendben. mi épüljön helyette. negyedszázada nincs válasz. hanem az van, hogy leraktuk a globális kapitalizmus alapjait. csak a geci orbán felszedte. egy részét felmarkolta. az országot mindkét tábor szétlopta. itt tart a politika és a hogyan továbbra nincs válasz.

SomTom · http://www.csapatepiteszenelve.info 2015.12.14. 12:34:49

A cím hatásos ugyan, de súlyos felelősséget vállal fel, amikor egyetlen “szélhámosra” fogja rá a magyar gazdaság teljesítőképességének alacsony szintjét. Sajnos, ez a “szélhámos” csupán befogta a vitorlájába a közgondolkodást. Egyedül azt róhatjuk fel neki, hogy nem formálja jó irányban a közgondolkodást, hanem megelégszik a saját privát hasznával. Nem államférfiú. Csupán egy sikeres politikus.

Az írás olyan gondolatokat tartalmaz, amelyeket már évek óta hiányolok a közéletből. A leghálásabb ezért a mondatért vagyok neki: “Minél fejlettebb, műveltebb, tanultabb emberek kapcsolódnak be a piaci mechanizmusba, az annál nagyobb hozzáadott érték előállítására képes.”

Aki ezt a cikket írta, érti a kapitalizmusnak, mint eddig legjobb rendszernek a 100 évvel ezelőtti fejlettségi szintjét. (Talán érti a mostani fejlettségi szintjét is, de az nem derül ki az írásból.)
Két gondolatot tennék hozzá. Mindkettő fontos és súlyos tanulságokkal bír.
1. Úgy szoktam fogalmazni, hogy a magyarok irigylik azt az életszínvonalat, amin a svájciak élnek. Arra gondolnak-e ezek a honfitársaink, hogy ott 800 éve nem lőttek egymásra az emberek? {Ha Göncz Árpád közbe nem avatkozik, akkor Magyarországon 24 év lenne ez a szám, így is csupán 59. :( }
2. Andrew Carnegie 100 évvel ezelőtt bízta meg Napoleon Hillt, hogy 500 sikeres emberrel készítsen interjút a sikerhez vezető lépésekről. Napoleon Hill könyve (The low of success) 1928.-ban jelent meg. Azóta a - kapitalista - vállalkozók 3. nemzedéke építi a vállalkozását olyan elvekre, amelyekről a magyar közgazdászok, politikusok és közéleti személyek mélyen hallgatnak. Tán némelyikük ismeri ezen elveket, de nem mer róla nyilvánosan beszélni? Nem tudom.
A világ fejlettebbik - kapitalista - felén annyira nyilvánvalóak és elfogadottak ezek az elvek, hogy a legújabb “Kis herceg” c. film is az “álmot” népszerűsíti, mint leghatékonyabb gazdasági tevékenységet.

egyetmondok 2015.12.14. 12:58:35

@SomTom:
" 1. Úgy szoktam fogalmazni, hogy a magyarok irigylik azt az életszínvonalat, amin a svájciak élnek. Arra gondolnak-e ezek a honfitársaink, hogy ott 800 éve nem lőttek egymásra az emberek? " ---

azt is irigylik,amin az amerikaiak élnek. Ott pedig a 19.században polgárháborúra mentek.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 12:58:37

@egyetmondok:

Ismétlem: a kérdés nem etnikai.

A tulaj lehet akár kongói is, ha Mo-on van és Mo-n marad a haszon.

egyetmondok 2015.12.14. 13:00:22

@bircaman szerkesztő maxval:
Tök jó. Akkor szerinted mi a feladata ebben a kérdésben az államhatalomnak ? Van-e feladata,ha a jó kongói befektető úgy dönt,hogy minden hasznát hazaviszi Kongóba, és nem hagy itt egy petákot se?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 13:32:20

@egyetmondok:

Az állam feladata az államérdek védelme, a megfelelő keretek megteremtése.

egyetmondok 2015.12.14. 13:34:53

@bircaman szerkesztő maxval:
Van-e feladata az államnak Max,ha a jó kongói befektető úgy határoz,hogy minden itt megtermelt petákját hazautalja Kongóba ? S ha igen,akkor konkrétan mi ez a feladat Max ?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 14:07:43

@egyetmondok:

Pont ezért nem szabad az országot kiárusítani, hogy ilyen probléma ne legyen.

egyetmondok 2015.12.14. 14:30:30

@bircaman szerkesztő maxval:
Ühüm...,de azért most már válaszolhatnál végre max,hogy van-e,és ha igen,micsoda dolga az államnak, ha a jó kongói befektető úgy határoz,hogy minden itt megtermelt vállalati profitját hazaviszi szépen Kongóba ?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 14:46:46

@egyetmondok:

Ne hajtogasd ezt.

A lényeg: ne legyen olyan helyzet, hogy az egész gazdaság kongói befektetők jóakaratától függ.

A probléma gyökerét nézd!

egyetmondok 2015.12.14. 14:51:35

@bircaman szerkesztő maxval:
Max, mitől menekülsz,hogy nem mersz válaszolni?
A probléma gyökerét nézem,nem mást: a cégem befektet Szlovákiában, Kongóban, Oroszországban, Németorzságban,akárhol. Vagy a Te céged. Vagy akárkié.
Van-e dolga,és ha igen,micsoda a szlovák,kongói,orosz,német,stb.államoknak,ha a cégem,vagy a te céged,vagy akárkié az ott megtermelt profitját haza kívánja vinni,ide,oda,akárhova ?

Nem olyan bonyolult ez a kérdés Max,ha a gyökerénél vizsgáljuk. No ?

egyetmondok 2015.12.14. 16:13:11

@bircaman szerkesztő maxval:
Tudod,olvastam valahol a minap,már nem is emlékszem,hogy hol, egy nagyon okos választ arra, hogy mi a kapitalizmus. Úgy szólt a válasz, hogy az olyan,mint a gravitáció. Tökéletes,pompás tétel: mint a gravitáció.

Lehet max neked is kínlódni,hogy igen,igen,de a gravitáció itt ilyen,ott meg olyan,attól függően,hogy valami komoly politikai többségnek mi a gravitációról a véleménye,de nem érdemes bele állnod ebbe. Fogadd inkább el te is,hogy a gravitáció az gravitáció,és pont,jöhetnek számodra is szimpi politikai szélhámosok,akik olyan hihetően tudják előadni,hogy a gravitáció az az,amit a többség annak tart,és majd másnak is lehet saját gravitációja,tessék választást nyerni...,de ez baromság max, semmi értelme.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.14. 18:14:36

@egyetmondok:

A probléma gyökere: a gazdaság zöme legyen hazai kézben, a nyeresége maradjon az országban.

egyetmondok 2015.12.14. 21:21:31

@bircaman szerkesztő maxval:
Mit jelent,hogy hazai ? Az AUDI magyar cége a törvény szerint pont olyan hazai,mint a sarki fűszeres családi bt-je.
Mit jelent,hogy hazai ? A cégtulajdonos a magyar etnikumhoz tartozik?

BéLóg 2015.12.14. 21:24:03

@Egéridomár: Mondd, te mit csinálsz ha találsz valakit akivel egyet értesz?
Hát ne magadból indulj ki!

egyetmondok 2015.12.14. 22:24:40

@bircaman szerkesztő maxval:
Hogy antikapitalista vagy-e,az még nem bírt kiderülni. Tekintve,hogy nem adsz választ egészen egyszerű kérdésekre,attól tartok,hogy de Max,te virtigli kelet-európai nemzeti kommunista vagy,amely az antikapitalizmus jellegzetes,máshol a világon nem is látható jelensége.

Gyingizik 2015.12.14. 22:28:01

@Zoltán Farkas:
Köszönjük ezt az elhivatott, nyugatos, neoliberálynik-globalista vallomást. Már kb 15 éve tonnaszám jelennek meg a tanulmánykötetek külföldön és Magyarországon, hogyan vette át a nyugati "demokráciákban" a nagytőke az irányítást a gazdasági hatalma + média hatalma által. Az egész folyamat illegitim, hiszen a nagy cégek, bankok nem indultak a választáson, nem lehet rájuk szavazni. Ezen cégek iránytói sem demokratikus úton kerültek a pozíciójukba (cégen belül). A versenyfeltételek torzítását a multik javára a nemzetközi pénzvilág írta elő - az állam, ahol a multik végrehajtói ülnek pedig tagadhatatlan hogy végrehajtja. De az egész mocsok a pénzvilágból indul, a felkérés keringőre innen érkezik. Habár tagadhatatlan az állam is bűnös ezek kiszolgálásában.

Gyingizik 2015.12.14. 22:34:47

@egyetmondok: Nem tudom ugyanazon a bolygón élünk-e, én az elmúlt 15 évből vagy 20 könyvet fel tudnék sorolni, amiben globalo-kritikus közgazdászok írják le a multik, bankok antidemokratikus és illegitim térnyerését az államhatalom (és annak választói) rovására. A multira és a bankra nem lehet szavazni, mégis önálló hatalmi ágként lép fel (gazdasági+média hatalom). Részletesen leírásra kerül Nobel díjas közgazdász tollából, hogy gyakorolnak ezek a szervezetek pressziót az államra, hogy elősegítse profitjuk növelését pl. állami támogatással, piac átadással, állami vállalat felszámolásával, adókedvezménnyel, pénzgazdálkodási jogkör átadásával, magas jegybanki alapkamattal stb. Remélem nem tőlem hallja ezeket először. Talán nem csak neoliberálnyik-globalista blogokat, pénzügyi "elemzéseket" (értsd manipulációkat) kellene olvasnia.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.14. 22:41:31

@Gyingizik:

"a nagy cégek, bankok nem indultak a választáson, nem lehet rájuk szavazni"

Hogyne lehetne: minden egyes alkalommal amikor a fogyasztó üzletet köt egy nagy céggel vagy bankkal, "szavaz" rá azáltal, hogy fizet neki a termékért vagy szolgáltatásért. Ez az igazi demokrácia: nincs kényszerítve a fogyasztó hogy igénybe vegye a terméket vagy szolgáltatást, azt azért teszi mert úgy gondolja hogy valami olyasmit kap a pénzéért ami számára többet ér mint amennyit fizet érte.

Gyingizik 2015.12.14. 22:43:13

@neoteny: Ejnye, az a rohadt választópolgár, hát ennek még elvárásai vannak?! Miközben éhen kellene dögölnie, hogy országa egy nagy szaktudású, brit, hitelminősítőnek is megfelelő GDP adatot produkáljon.
De abban igaza van, hogy nem úgy kell(ett volna) munkahelyet teremteni (nem teremteni) hogy pl. egy nullszaldós céget feltőkésít az állam külföldi hitelből, majd utána eladja a multinak jelképes egy forintért, mondván, hogy az országban nincs tőke a gyár meg nem volt versenyképes.
És ezek a cégek munkahelyet teremtettek? Mifelénk nem, inkább munkahelyet csökkentettek, úgyhogy ez nem rinyálás.

Gyingizik 2015.12.14. 22:48:18

@neoteny: Mint pl. amikor egy külföldi cég megveszi a közműveket? Vezettessem a gázt az ország másik végéből a lakásomba, vagy hogy gondolta? Másik példa: 1990 és 2005 között a Microsoft maffia módszerekkel rátenyerelt a világ szoftver piacára. (Sőt a hardverre is az IBM-el szövetkezve.) Mondhatjuk, hogy eléggé leszűkült a kínálat ezekben az időkben, de most se sokkal jobb a helyzet. Vagy pl. az USA-ban a FED (egy magáncég) viszi a jegybankot, mondhatja a választópolgár, hogy ő másik jegybankot szeretne? Még hány példát szeretne olvasni?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.14. 22:53:47

@Gyingizik:

"az a rohadt választópolgár, hát ennek még elvárásai vannak?!"

Lehet az az elvárása is hogy szarból épüljön vár, mégsem fog az elvárása teljesülni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.14. 23:00:48

@Gyingizik:

"Mondhatjuk, hogy eléggé leszűkült a kínálat ezekben az időkben, de most se sokkal jobb a helyzet."

Aha, azért gyárt(ott) mindenki meg a kutyája PC klónokat, meg volt még jópár operációs rendszer a Windows mellett. Én pl. már másfél éve nem használok Windows-t sem a munkahelyemen, sem otthon.

"az USA-ban a FED (egy magáncég) viszi a jegybankot, mondhatja a választópolgár, hogy ő másik jegybankot szeretne?"

Hogyne mondhatná: 1837-től 1864-ig ún. free banking volt az USA-ban, ahol a bankok saját bankjegyeket bocsátottak ki. A FED-et a szövetségi kormányzat hozta létre törvénnyel: Federal Reserve Act (ch. 6, 38 Stat. 251, enacted December 23, 1913, 12 U.S.C. ch. 3).

egyetmondok 2015.12.14. 23:31:28

@Gyingizik:
" Nem tudom ugyanazon a bolygón élünk-e, én az elmúlt 15 évből vagy 20 könyvet fel tudnék sorolni, amiben globalo-kritikus közgazdászok írják le a multik, bankok antidemokratikus és illegitim térnyerését az államhatalom (és annak választói) rovására " --

azért csak soroljad. Elég tíz is.

BéLóg 2015.12.14. 23:42:25

@neoteny: Helló!
Ezzel amit írtál igen erősen egyet értek. De a Gyingiziknek is van igazsága.
Én is leírtam. Hiába "van" konkurrencia, ha ott ahol én élek csak EGY szolgáltató van. Akkor miből válasszak illetve a te szavajárásoddal kire "szavazzak"?
Most hogy lesz egy giga-orbitális-multi sörgyár-szövetség-birodalom :-) mégis hogyan vegyek "konkurrens" sört?

Utóbbinál éppen Németországban vettem részt egy "sörös" vitatkozáson. Az ökológiai lábnyomról volt szó. Például hogy a legfinomabb bajor sört Berlinben (mondjuk!) 8 EUR-ért kéne adni ha valóban megfizetnék az összes "öko-lábnyom-terhet", viszont odahaza meg kijönne 2-ből. Hasonlóan a Berliner Kindl'-nek 8-nak kéne lennie Münchenben, otthon meg ez is mehetne 2-ért.
De ezek a nagy "versenytársak" megegyeztek, hogy hát az a jó ha minden sör 5 EUR mindenhol, akkor simán árulhatunk bárhol bármit. Így duplán több lesz a hasznunk mert:
Drágábban adják mint kéne.
Nem fizetik meg azt a terhet a társadalomnak, amit VALÓJÁBAN arra raknak különböző formában.

A sör csak egy érdekes példa és akár még azt is mondhatnánk, kérem, én AKAROK sörválasztékot, jól van ez a drágább ár érte.
De pontosan ugyanez van a cementtel is és ezer más dologgal, aminél tök mindegy hogy X vagy Y gyártotta (azonos paraméterek mellett)! A vevők DRÁGÁBBAN kapják meg MERT a multik lepapírozták hogy mindenki mehessen mindenhova és ennek a terhét szépen szétterítik a termék árában így mindenki azt hiszi hogy van "választék".
Utolsó példa, amit az Opel gyár látogatásakor mondtak: Ha a GYÁRBAN veszem meg a kocsit ki KELL fizetnem az úgynevezett "kereskedői díjat", AZÉRT, hogy nehogy olcsóbban kaphassam meg az autót mintha valahol egy márkakereskedőnél tettem volna.

egyetmondok 2015.12.14. 23:51:49

@Gyingizik:
" az USA-ban a FED (egy magáncég) viszi a jegybankot, mondhatja a választópolgár, hogy ő másik jegybankot szeretne?" --

a Magyar Nemzeti Bankot csak 1947-ben államosították,és annak külföldi részvényesei 1967-ig kellett várjanak a kártalanításukra.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 05:58:59

@egyetmondok:

Hazai az, aki nem viszi a hasznot idegen földre.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 06:00:12

@egyetmondok:

Aki ellenzi azt, hogy a kapitalizmus a magországok érdekében működhessen csak, az nem feltétlenül antikapitalista.

egyetmondok 2015.12.15. 07:49:25

@bircaman szerkesztő maxval:
" Hazai az, aki nem viszi a hasznot idegen földre. " --
ugyan már max,ez pőre szómágia. Az se hazai,aki ki se teszi innen a lábát,de a hasznát kiviszi....,hogy pl,.Szlovákiában beruházzon ? Magyar,de nem hazai ? :-)
Vagy a kolozsvári magyar,ha itt céget csinál,és Kolozsvárra viszi a hasznát,idegen földre vitte...,mert neked Kolozsvár idegen föld.... No,mindegy is, hiszen a kérdés így is,meg úgy is ugyanaz marad:

Van-e,és ha igen,micsoda dolga az államnak azzal a vállalkozóval,aki a megtermelt hasznát elviszi ?

egyetmondok 2015.12.15. 07:52:17

@bircaman szerkesztő maxval:
" Aki ellenzi azt, hogy a kapitalizmus a magországok érdekében működhessen csak, az nem feltétlenül antikapitalista. " --

antikapitalista az ilyen akkor lehet max,ha szépen kifejti,hogy az államnak miféle dolga akad azzal az esettel,ha a nála beruházó a megtermelt hasznát kiviszi,elviszi. Mondjad el, hogy mi a dolga az államnak ebben az esetben,van-e dolga és micsoda,abból fog ti. kiderülni max, hogy te antikapitalista vagy vagy sem.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 08:29:47

@egyetmondok:

Pont ezért kell arra törekedni, hogy a gazdaság ne legyen külföldi kézben.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 08:30:49

@egyetmondok:

Jóléthez haszon kelll. Ha a haszon kimegy, az mások jólétét növeli. Ezért minden egészséges társadalom célja a haszon bent tartása.

egyetmondok 2015.12.15. 08:42:11

@bircaman szerkesztő maxval:
A társadalom nem cselekszik. Az állami hatalom cselekvőképes a vállalati hasznok ügyében,és akkor ismét feltenném a kérdést,hogy mi a dolga az állami hatalomnak,ha a haszon tulajdonosa úgy dönt,hogy a hasznát elviszi az adott államból.
Van-e dolga és az micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.15. 09:00:53

@bircaman szerkesztő maxval:

"Jóléthez haszon kell"

Tévedés: jóléthez a fogyasztói termékek és szolgáltatások bősége kell. A haszon reménye ill. a veszteség elkerülése biztosítja a motivációt ahhoz, hogy az emberek előállítsák a fogyasztói termékek és szolgáltatások bőségét, amiből a jólét származik.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 10:00:22

@egyetmondok:

A dolga az, hogy ne engedje idáig fajulni a helyzetet.

egyetmondok 2015.12.15. 11:00:38

@bircaman szerkesztő maxval:
Azt te komolyan valami elfajulásnak tartod,ha egy vállalkozás,vállalat tulajdonosa maga dönt a haszon sorsáról,akár úgy,hogy ide vagy oda elviszi ?

Az AUDI magyar cége 2013-ban 900milliárd forintot vitt ki innen. Ezt te valami elfajulásnak tartod,és annak,hogy a magyar állam rosszul végezte a dolgát ?
De,hát ez az AUDI pénze max,basszus.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 11:09:55

@egyetmondok:

Ismét nem a gyökeret nézed. A gond más: miért van a magyar gazdaság idegen kézben?

egyetmondok 2015.12.15. 11:17:18

@bircaman szerkesztő maxval:
A gyökerét nézem: Mi az,hogy idegen ?
Etnikailag ?
És mi idegen,egy vállalat ? Az nem lehet, mert a törvények szerint az AUDI magyar vállalata éppen olyan magyar jogi személy,mint a sarki fűszeres bt-je.

zipe moha 2015.12.15. 11:21:00

@egyetmondok: ..nyilvánvaló birca álláspontjának igazságtartalma....nem egy svájcból érvelsz egyetmondok ,hanem innen..

mi az állam dolga...?..attól függ hogy mikor...egy rendszerváltáskor a piaci fundamentalisták kilógatása például..súlyos számonkérés és felelősségre vonás azért, hogy a magyar termelőeszközöket lezüllesztették...és olyan tulajdonosokat engedtek be aki nyilvánvalóan az itt megtermelhető profitért jöttek eleve...egyébként viszont az itt lévőket már szerintem sem kell piszkálni..termeljenek, vigyék el leköttnek 400 embert..van még lekötetlen magyar kapacitás..azt kell kiépíteni párhuzamosan...a lényeg , hogy le kell kászálódni egy olyan modellről ami már a fundamentalisták által is tagadhatalanul gyártja hátrányokat...
de csinálhatja azt is az állam amit most csinál...az összeomlásig vagy míg 4 millió ember fogja magát magyarnak mondani ( azok is a baksisért)..mert a többi miután elmegy azt is letagadja , hogy valaha köze volt ehhez a kócerájhoz..

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 11:48:46

@egyetmondok:

Ne legyen külföldi kézben a gazdaság zöme. Ez a lényeg. Az, hogy jogilag a külföldi is belföldi lényegtelen.

egyetmondok 2015.12.15. 11:56:15

@zipe moha:
Igen zipe, az állam a felelős,nem csak azért,mert az emberek mennek,hanem azért is,amiért a vagyon,a tőke megy. (És milyen régen megy, s ha csak a tizede igaz,attól tartok annál több igaz abból,hogy mi pénz ment innen kifele,offshore stb,és megy mai is,akkor ez bizony tragédia)

De persze ennek az egésznek valami törvényi,adminisztrációs eszközzel való megakadályozása,a tiltás,az okos és kurva erős állami ököl, na ez csak csak ront az egészen, s nem vagyok biztos benne, hogy max ebben velem egyetért, hiszen még mindig nem hajlandó válaszolni arra az igen egyszerű kérdésre,amit feltettem neki...

egyetmondok 2015.12.15. 11:57:04

@bircaman szerkesztő maxval:
Ha jogilag lényegtelen,akkor hogyan lényeges ? Etnikailag ?

egyetmondok 2015.12.15. 14:32:42

@bircaman szerkesztő maxval:
Országilag. És ennek mi értelme ?
Itt a MET Zrt esete,amelynek a tulajdonosa a svájcban bejegyzett MET Holding,amelynek tulajdonosai szinte bizonyosan magyarok,köztük a Garancsi nevű vállalkozó.
No,ez a svájci cég potom 50milliárdot vitt ki a saját vállalatából,ha jól emlékszem 2013-ban. Mitől lenne ez idegen cég max ? Magyar tulajdon ez, Garancsi úr pont úgy magyar,mint én,vagy te.
Csányi úr vagyona átlépte a bűvös 1milliárd dollárt,s a Forbes-ban lehetett olvasni,hogy Csányi szingapúri cége - amely magyarországi cégek tulajdonosa is - feltehetően sokkal vagyonosabb,mint korábban gondolni lehetett,valószínű, hogy Csányi úr ottani cégében 100milliárd forint körüli vagyont tart. De max,az egész magyar tulajdon,Csányi pont annyira magyar,mint te vagy én.
A baráti társaságomból többen is vannak,akik kisebb-nagyobb magyarországi cégeikkel megcsinálták,hogy átadták általuk Szlovákiában alapított társaságoknak az itteni üzletrészeiket. Mitől ne lennének már ezek a cégek magyar tulajdonban ?
Olvasni lehetett,hogy a Fornetti gyorspéksüti hálózatot eladták valami Lichtensteinben bejegyzett cégnek, amiről azt pletykálják,hogy a Fornetti magyar tulajdonosainak a tulajdona...,ha így van,mitől ne lenne a Fornetti változatlanul magyar tulajdonban...

És persze marad a kérdés, hogy mit kéne tegyen az állam,ha a vállalat tulajdonosa úgy dönt,hogy a megtermelt profitot elviszi,kiviszi. Van-e dolga itt az államnak,s ha igen, micsoda ?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 14:44:20

@egyetmondok:

Te is tudod, nem gond, ha van befektető és van tőkemozgás. A gond, ha az ország gazdaságát idegenek uralják, s kozmikus porszívóként szívja ki a nyugat a vagyont.

egyetmondok 2015.12.15. 15:02:33

@bircaman szerkesztő maxval:
Milyen idegenek max ? Csányi úr, mint idegen....,ez már komoly. Esetleg idegenszívű ? Vagy ő lehetne talán az a bizonyos hígmagyar, max ?

No,de hát talán végre választ kaphatnék egy nagyon is egyszerű kérdésre, hogy ti. van-e dolga,és ha igen,micsoda az államnak, ha egy vállakozás,cég tulajdonosa úgy dönt,hogy elviszi,kiviszi innen az összes itt megtermelt hasznát ? No, max ?

borzimorzi 2015.12.15. 15:13:54

@egyetmondok: Azért kell a máséra ácsingóznunk, mert neki van befektetni való tőkéje, nekünk meg nincsen. És amíg ez így van, addig bizony nekünk kell udvarolnunk neki, hogy nálunk fektessen be és ne Malayziában vagy Zimbabwéban. Majd ha nekünk lesz 500 milliárd dollárunk befektetni való, akkor majd nekünk udvarolnak.

Üdv:
b

egyetmondok 2015.12.15. 15:50:45

@borzimorzi:
Ebben biztosan nem értünk egyet.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 15:53:37

@egyetmondok:

Ennek megelőzése a legkönnyebben akkor érhető el, ha a gazdaság zöme nincs idegen kézben.

Idegenszívű? Nos, ez lényegtelen, ez tisztán gazdasági kérdés.

zipe moha 2015.12.15. 16:07:02

@borzimorzi: ...látod borzimorzi...itt fogták meg a és csalták lépre a "piaci fundamentalisták" a gazdasághoz nem értő, amatör, naív ( elves), de pénz-és hataloméhes egyedeket -és a zsákolás kedvéért belőlük ácsolt csoportocskákat is..

" Azért kell a máséra ácsingóznunk, mert neki van befektetni való tőkéje, nekünk meg nincsen. És amíg ez így van, addig bizony nekünk kell udvarolnunk neki, hogy nálunk fektessen be és ne Malayziában vagy Zimbabwéban. Majd ha nekünk lesz 500 milliárd dollárunk befektetni való, akkor majd nekünk udvarolnak."....

nekünk így sose lesz..érted már?...mintha egy tábortűznél ülve Kunta Kinte arról magyarázna a törzsnek..." de lássátok be az angolok mennyivel fejlettebbek.."...szerintem nem ...csak sok az áruló ,kollaboráns,oppurtunista közöttünk...mert ilyen a korszellem...

szellem-váltásra van szükség...:) a jelen szellemen belül kár keresni a lehetőségeket..mert el vannak zárva...:))

egyetmondok 2015.12.15. 16:33:20

@bircaman szerkesztő maxval:
És akkor mi is a teendő azzal a vállalattal,amely úgy dönt, hogy fogja és kiviszi az összes hasznát ? Van-e, és ha igen, mi az állami feladat ebben az esetben ?

zipe moha 2015.12.15. 17:39:58

@egyetmondok: ...egyetértek veled hogy a profit jó dolog...olyan mint a tűz , hajt meleget ad vagy felperzsel mindent...

aki tüzet rak tanulja meg kordában tartani...és ha kell eloltani...majd újra meggyújtani...

a profitot a klasszikus elmélet szerint , a tőke a termelőeszközök és a munkaerő keltezteti...melyből a kapitalizmusban a tőke kisajátítja a termelőeszközt és a profitot...ezzel nincs is gond.
ha modern társdalomban akarunk élni akkor a tőke kompenzálja a profit előállítása során szerzett előnyét.két fajta módon : a lehető legmagasabb munkabéreket fizeti meg...( ez keletkeztet belföldi keresletet, felhalmozást, vásrlóerőt, megtakarítót) másrészt a lehető legmagasabb adót fizeti meg...( ez keletrkezteti az államszervezést, a közszolgáltaásokat, az élőerő regenerálását, újrakeletkeztetését...

a legmagasabb, nem biztos, hogy a legmagasabb...de mindenképpen az elérhető legmagasabb...ezután tényleg senkinek semmi dolga -és köze nincs a profit helyével felhasználásának módjával kapcsolatban...

mivel semmi sem a fent leírtak szerint működik, teljes joggal merül fel a piaci fundamentalizmussal szemben egy állami vasököl igénye...amit a piac zsebében lévő politika nyilván nem akar kiszolgálni...

zipe moha 2015.12.15. 17:58:44

tehát ha a forneti a legutolsó péklegénynek is minimum 1000 euró munkabért ( és a hozzá kapcsolódó járulékokat) fizetett és árbevételében tisztességgel kimutatta a nyereségét ( nem trükközött az ismert 1 millió módon9..és a nyereség után megfizette a jelenleg érvényes 16%-ot...akkor semmi dolga senkinek ...és köze se...így volt?
..mert van néhány magyar vállalkozás aki így működik...és be is fejezik szépen a működést és csomagolnak..mert a korszellem képviselői nem ezt díjazzák....

egyetmondok 2015.12.15. 20:29:53

@zipe moha:
Nem érdemes azon tűnődni,hogy a profit jó vagy rossz.
Azon érdemes tűnődni,hogy az államnak milyen,miféle köze van,lehet egy vállalati profithoz.
(Nézzük csak: Max egy egészen egyszerű kérdésre sem mer válaszolni.)

egyetmondok 2015.12.15. 20:31:55

@zipe moha:
Ha csomagolnak,akkor nagy baj van,na nem velük zipe,hanem azzal a törvényi környezettel,ami körülveszi őket.

zipe moha 2015.12.15. 20:53:05

@egyetmondok: ...csomagolnak bizony..:)..és nem a biosz hanem az anti filosz miatt...aimért ezt az országot megint egy periférikus , folyamatosan kopasztott országgá silányította az önkiválasztó / kinevezett politikai osztály-és hitelesítő értelmiség ...és amikor becsapják az ajtót már nem magyarul álmodnak..csak ha rosszul alszanak..:)

egyetmondok 2015.12.15. 20:55:19

@zipe moha:
Igen zipe,de ez sajnos nem új jelenség,mondhatni történelmi hagyomány: az igaz magyarnak bitó vagy emigráció, az igazinak nagy hivatal,nagy vagyon.

zipe moha 2015.12.15. 21:01:41

@egyetmondok: ...nagyapám mondása volt..hogy a trágyadombon a gaz között nőnek a legszebb virágok ( József Attila,Ady,Bibó ect....van azért)...végül is benne van, hogy egyszer a trágyadomb lesz a legszebb virágoskert...ha kap egy olyan kertészt aki szereti a virágokat..:)

egyetmondok 2015.12.15. 21:16:13

@zipe moha:
De mennyire zipe,az öregek,öregeink tudtak dolgokat.
(S bakker,így, már közelebb a hatvanhoz,mint az ötvenhez,néha rám szakad,hogy mi,na jó,oké,legyen inkább: én nem leszek ilyen, olyan, olyan öreg,mint a tied,meg az enyimek voltak. Szar ez zipe.)

zipe moha 2015.12.15. 21:23:56

@egyetmondok: ne szomorkodj.. legalább a trágyához mi is hozzá tudtunk járulni.....ez is valami..semmi

egyetmondok 2015.12.15. 21:47:17

@egyetmondok:
Nem,én nem szoktam szomorkodni zipe. Ez más. Ez inkább talán valami szégyen,hogy ahhoz képest,amilyen életem nekem volt,lett, általuk leginkább,bár,oké,nem voltam sose lusta,de mégis,...,ahhoz képest,ami nekik jutott...,hű,baszki, milyen semmi vagyok hozzájuk képest.
Ja,lehet,nekem tetszik,legyünk trágyák,így az élet ucssó harmadában,mondjuk , többre tán nem is tellik (majd a Hafr - féle fiataloknak,nekik nagyon is!!!): oksi, jó,legyünk trágyák az új magyar szabadság talajában. Jó cucc ez.

Abban a talajban jó cucc trágyának lenni.

egyetmondok 2015.12.15. 21:50:15

@zipe moha:
Nem,én nem szoktam szomorkodni zipe. Ez más. Ez inkább talán valami szégyen,hogy ahhoz képest,amilyen életem nekem volt,lett, általuk leginkább,bár,oké,nem voltam sose lusta,de mégis,...,ahhoz képest,ami nekik jutott...,hű,baszki, milyen semmi vagyok hozzájuk képest.
Ja,lehet,nekem tetszik,legyünk trágyák,így az élet ucssó harmadában,mondjuk , többre tán nem is tellik (majd a Hafr - féle fiataloknak,nekik nagyon is!!!): oksi, jó,legyünk trágyák az új magyar szabadság talajában. Jó cucc ez.

Abban a talajban jó cucc trágyának lenni. --

jaj,cavinton...,magamhoz beszélek,miközben hozzád szólnék...:-)

zipe moha 2015.12.15. 22:02:16

@egyetmondok: ...azért kösz, megtisztelsz s bár szikrázó vitáink voltak / vannak örülök hogy a kortársam vagy...de nem ez a vége..:)

egyetmondok 2015.12.15. 22:33:00

@zipe moha:
Apám ismerte Bibót. Az milyen lehetett zipe...,mint valakinek ismerni Petőfit, Deákot, Széchenyit.
Bibó mondta,hogy ép erkölcsi érzékkel,értékkel, jobbról vagy balról,tök mindegy,nem lehet máshova jutni,mint egy,azonos politikai platformra.

Lehet, ez,a tied,az enyim,az Orbánok,Gyurcsányok platformjához képest ócska,szar egy hokedli, hát,mi erre állhatunk föl...,zakson..., olyan leginkább csak,mint amin a nagyanyám ült...,miközben mi a nagyasztalnál ettük a főztjét...,szar egy hokedli,korhadt fából,úgy már tábeszesen.

De a koszt zipe, azt ezek nem is tudják. De majd biztatjuk a Hafr-féleségeket,te,meg én,szinte semmiben se egyetértve, hogy mondják el, az milyen volt. (Pl.a krumpliganca,az pl.egy kifejezetten NER-gyilkos egytál.)

Így szépen,kivégezzük,könnyeden fejbe lőve,nagyanyáink hokedlijére próbálva feltápászkodni, a magyar szabadság ellenségeit.
Puff,puff,puff.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.16. 05:32:41

@egyetmondok:

Ismét nem érted.

Kb. mintha azt kérdeznéd: mi a teendő, ha a gyalogos az autó alatt van már? Miközben én zebra felfestésének szükségességéről beszélek.

A konkrét esetben már túl késő lépni.

egyetmondok 2015.12.16. 09:41:21

@bircaman szerkesztő maxval:
Hogyne érteném max. Te balesetként tekintesz arra,amikor én, te, akárki eldönti, hogy hol tartja a pénzét,itt,ott vagy amott.

Ókos 2015.12.16. 10:06:03

@bircaman szerkesztő maxval: Igaz, hogy kozmikus porszívóként szívja ki a nyugat a vagyont, de attól még az ő liberális rendszere hanyatlik, a keleti illiberális rendszerek meg virágoznak. Az erkölcsi fölény nálunk Magyaroknál van! Mostmár csak Chavez-szerűen államosítani kéne minden nem magyar kézben lévő vállalatot és akkor a kisemberek is jól járnának, mint Venezuelában.

Sol Durka 2015.12.17. 15:46:02

Jarnynak: Olvasd el kérlek, a professzor ebben kiválóan összefoglalta, hogy a szennyes Orbán társaság milyen történelmi bűnöket követett el a magyar néppel szemben. Antalról nekem megvan a véleményem, de még ő se dúlta végig úgy az országot, mint a csútiék!

nepszava.hu/cikk/1079484-vissza-a-tortenelem-szemetdombjara

BéLóg 2015.12.17. 15:56:07

@Sol Durka: barátom, te ezt el is hiszed?
Akkor sajnállak. Tudod már csak az évek száma alapján 1948-1990 is KÉPTELENSÉG amit állítasz, de ha idevesszük a szemkilövő gumibotozókat, akkor meg még le is lehetne téged köpni.
Tudod a dolog a kékcédulákkal kezdődött, aztán folytatódott Mansfeld Péter nagykorúvá válásának megvárásával (hogy kivégezhessék), meg a többtízezer fizikailg is megsemmisített emberrel, meg a többszázezer lelkileg megnyomorított emberrel a gengszterváltásig. Ami előtt az egész országot kommunista "nagytőkések" kezére privatizálták.
Tudod ha a fidesz még száz évig lop, akkor is legfeljebb utoléri a maszopot és szadeszt abban, amit 1990-ig, mondom 1990-ig elloptak.

(Feléd néz, kiköp.)
A Népszava meg még arra se jó hogy az ember a seggét kitörölje vele, mert még utóbbiban is több érték van mint abban a lapban.

zipe moha 2015.12.17. 16:26:56

@Ókos: ...mindössze annyi történik, hogy a politikai osztály-és a hitelesítő értelmiség még sem mondhatja bele a mainstream médiába, hogy ...." a nyugat kozmikus porszívóként szívja ki a vagyont a perifériákról..."...azonnal felmondanának nekik, mire tarják őket elvégre is, hogy a saját lokalitásukat gazdagítsák...??? ..helyette van a "nemzethezés"...a globális piacnak nem kell félnie, hogy hatalmas szeleteket hasít ki a magyar gazdaságpolitika...és az a rengeteg magyar multi...:)

jól is van ez így egyébként, mert akkora az ellentmondás a valóság és az agyon csomagoltan is átlátszó cselekedetek között...ami már nem megy vissza a szőnyeg alá....

Venezuela pedig érthetetlen...pontosabban nem az...manduró elvtárs nincs a helyzet magaslatán...nem tudja kezelni a belső kollaboránsokat...sem az amerikai nyomást...2 frontos harcot vívtak..előbb kívül -majd belül is elvesztették...én azért szurkolok a venezuelai népnek...ekkora ásványi vagyonnal igen gazdagnak kellene lenniük...szerintem a hátráltató okok jó része magyarországról nézve is akár ismerős is lehet....

mellékelek egy szerintem igen szinvonalas írást...magyar vonatkozásokkal is...( ..miután elolvastam, az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy ..." hogyan nem lesz"...háááát...nem 5 %-al, és kibekkeléssel a szakadékig.. egészbiztos)

tldr.444.hu/2014/09/24/igy-lesz-magyarorszagbol-latin-amerika/

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.17. 16:54:10

@zipe moha:

A cikk kiváló: köszike hogy linkelted.

zipe moha 2015.12.17. 17:06:16

@neoteny: ...szívesen...sokan és különbözők vagyunk..nem "latin-amerikai" magyra jövőben érdekeltek...a többinek pedig mindnek olvasnia kellene...aki nem ilyen jövőt akar legalább a következő generációra hagyományozni..

Sol Durka 2015.12.17. 17:13:04

BéLog a stílus maga az ember. A hamis legendagyártók szövegét lököd. A Kádár-rendszernek én is tanúja voltam, tudom mi és hogyan történt. Nem a Népszava való a segg kitörlésére, ha nem a te álságos hazug elmebuggyanásod. De nem pazarlom rá a jobb sorsra érdemes papírt.

BéLóg 2015.12.17. 18:06:47

@Sol Durka: Nahát, és ezt éppen MAGADNAK mondod a tükör előtt?
A stílus, főleg az enyém intenzíven igazodik a beíró stílusához. Szennyes Orbán, töténelmi (b+ b+) bűnök, dúlta végig, CSÚTIÉK.
Véletlenül nem az angolkisasszonyok nevelő testületének etikettfőnöknőjéhez van szerencsém, amennyire meglepődtél a válaszomon?

Tudod nem hamis legendák szövegét lököm, mert fogadni mernék hogy idősebb vagyok mint te. majdnem elhittem hogy "tudod" a Kádár rendszer történetét. Gondolom a Népszavából.
Hol hazudtam Kádár rendszerről? A kékcéuláknál? Mansfeld Péternél? A kivégzett tízezreknél? A megnyomorított százezreknél?
Vagy később?
A GENGSZTERváltásnál? A kommunista privatizátoroknál? A szemkilövő Gyurkaferkónál?
Álságos elmebuggyanás, ja.
Hogy oda ne rohanjak kitörölni a DIGITÁLIS papírddal a selyhalyomat (sic)!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.12.17. 19:16:09

@BéLóg: "Hol hazudtam Kádár rendszerről? [...]Mansfeld Péternél?"

Pl. ott, igen.

Az akkor hatályos jog szerint a terhére rótt bűncselekményért 16 éves kor felett lehetett kiszabni halálbüntetést.

"Tudod ha a fidesz még száz évig lop, akkor is legfeljebb utoléri a maszopot és szadeszt"

Neked se az ország a fontos, hanem a törlesztés.

BéLóg 2015.12.17. 20:37:30

@Counter: Ja. És mit is?
Ez mondd neked valamit:
mno.hu/migr_1834/az-itelet-vegrehajthato-736570
Vagy ez:
mkdsz1.freeweb.hu/n54/tor-161mansfeld.htm
Esetleg a Wiki?
hu.wikipedia.org/wiki/Mansfeld_P%C3%A9ter

18 év alatti fiatalokat nem lehetett kivégezni! Ezért megvárták míg néhány nappal átlép ezen a határon és akkor kivégezték:
"...A tizennyolcadik életévét akkor csak tizenegy napja betöltött fiú kivégzését díszes társaság nézte végig 1959. március 21-én délelőtt. Jelen volt Guidi Béla, a tanács elnöke, Balogh János fogalmazó, Doktor János ügyész, Fáber Viktor bírósági orvos, Szabó Ernő börtönorvos, Sárközy Tibor főhadnagy, Csúcs Mátyás ítélet-végrehajtó, Karácsonyi Sándor és Fülöp István, az ítélet-végrehajtó segédei..."
(Idézet az első műből, mert elolvasni te sosem fogod.)
A Wikin meg megnézheted, mi is volt a vád. Ebből melyikért is járt egy fiatalkorúnak halál?
"...A Mansfeld Péter elleni vádak a következőek voltak: népi demokratikus államrend vagy népköztársaság elleni szervezkedés és az erre irányuló szövetkezés BHÖ 1 (1, 2), robbanóanyag rejtegetése BHÖ 33 (1), fegyver- és lőszerrejtegetés BHÖ 34 (1), lopás BHÖ 230, 232 (2), gyilkosságra való szövetkezés BHÖ 350, rablás BHÖ 433, hatósági közeg elleni erőszak BHÖ 98 (1), személyes szabadság megsértése BHÖ 379 (1), 34 (3), fogoly szökés BHÖ 218 (1), veszélyeztetés BHÖ 374, lopás BHÖ 422, 427/c, f, 429 (1), 431 (1). Első fokon (tanácsvezető bíró: Guidi Béla) életfogytiglanra, másodfokon (tanácsvezető bíró: Vágó Tibor) halálra ítélték..."

Fiatalkorúak kivégzése olyan durva, hogy a legtöbb ország még ha diktatúra is, inkább nem teszi meg. Kádáréknek is volt türelme kivárni a megfelelő napot. Mosdasd csak a gyilkosokat. Végülis neked ezután elég kipakolni minden tükröt a lakásból.

A második megjegyzésedre meg karaktert se érdemes vesztegetni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.12.18. 00:58:21

@BéLóg:
1. www.sze.hu/~kallay/letolt/2011/marcius/mansfeld.pdf

A halálbüntetést anno ki lehetett szabni, ha az elkövetéskor a 16. életévét betöltötte a terhelt, a jogszabályok kissé kusza rendszeréről ld. a fenti 5 oldalt.
Mansfeldre 18. éve betöltését követően mondták ki, szóval eleve nem értelmezhető, hogy az ítélethozatal után várták volna meg (1. lábjegyzet) – nem volt mire.

"18 év alatti fiatalokat nem lehetett kivégezni!"

Erről valami közvetlen jogszabályi forrás?

2. Egyértelműen hitet tettél amellett, hogy számodra az ország kifosztásánál nagyobb probléma, ha azt nem a megfelelő színű rablóbanda hajtja végre.

andrásúr 2015.12.19. 05:55:57

@egyetmondok: A példádban szereplő cég ha itthon fektet be, akkor magyar munkaerőt alkalmaz, adót, járulékot fizet, így érdemes a támogatásra !
Ahhoz, hogy tisztán magyarok vállalkozhassanak csak nálunk, nem kellett volna eladni korábban az ország iparát és főleg nem a szolgáltatási szektort !
Az lenne a jó, ha egyet mondasz, kettő lenne belőle !

egyetmondok 2015.12.19. 12:14:22

@andrásúr:
" Ahhoz, hogy tisztán magyarok vállalkozhassanak csak nálunk, nem kellett volna eladni korábban az ország iparát és főleg nem a szolgáltatási szektort !" --

ezt úgy érted,hogy a magyar állam egy zrt,aminek minden magyar a társtulajdonosa,és tök jó,ha az ipar és a szolgáltatás vállalatai magyar állami tulajdonban vannak, mert azzal mi magyarok vállalkozunk ? Így valahogy ? Hűha...

"A példádban szereplő cég ha itthon fektet be, akkor magyar munkaerőt alkalmaz, adót, járulékot fizet, így érdemes a támogatásra !" --

a kormány természetesen eldöntheti,hogy kinek ad és mennyi pénzt,csak azért,hogy vállalatot alapítson itt. Én ezt ugyan egyáltalán nem támogatom,mert ez egy veszedelmes marhaság,de ha neked ez tetszik,akkor oké.
Ez azonban mit sem változtat azon, hogy ha a vállalkozás úgy dönt,simán elviszi a pénzét innen máshova,akár kapott ajándékba mindenki adójából egy kalap pénzt a kormánytól,akár nem.

andrásúr 2015.12.19. 13:49:14

@egyetmondok: Folytatva az előző eszmefuttatást, nem maradt volna minden állami tulajdonban, de a jól prosperáló szektorokat meg kellett volna tartani állami tulajdonban. Ilyenek: Alumínium feldolgozás, cukor ipar, gyógyszergyártás stb !
Az, hogy egy vállalkozás elviszi a hasznot ez egy elfogadható dolog, de csak akkor, ha nálunk leadózott !
A rendszerváltás után mivel csábítottuk ide a külföldi tőkét, azzal hogy itt olcsó a munkaerő ! Még most is ez az egyik szempont a külföldi befektetőknek, a másik meg a képzett munkaerő, munka morál stb. !
A most meghirdetett magyar cégek támogatása program jó irány, de sok kritika fogja érni az ellenzék részéről / Mészáros és Mészáros Kft, Csányi féle húsfeldolgozó stb. !
Egyébként, amíg nyögjük az államadósságot, addig kevés összeg fog jutni az ilyen jellegű támogatásra !
A magyar cégeknek nehéz betörni a piacra, mert nem egyenlőek a feltételek, többségében csak beszállítók, alvállalkozók lehetünk !
Várom azt az időt, amikor magyar cégek is befektetnek külföldön !

egy1963as 2015.12.26. 01:05:32

A fenti hosszas beszélgetésből is látszik,hogy talán egy középút a legjobb ahol bizonyos állami felügyelet alatt ill.bizonyos fontosabb szegmensek állami tulajdonban tartása mellet valós piacgazdaság működik.Tehát ami elkezdődött, csak még igen gyerekcipőben járt a nyolcvanas években(gebi,gmk,stb) ezt kelett volna tovább fejleszteni,és nem kiabálni,hogy ruszkik haza-most kellenek-és nem úri módon az egyetemi padbol kikerülve a gazdaságban sosm dolgzva csak várni,hogy átutalják az én befizetett adómból a fizetést kapjon, én ezalatt vállakoztam ha jóldolgoztam voltfizetésem ha lettvolna -fidesz,mszp,lmp,jobbik-pártkönyvem nagyonsokat kereshettem voln.Mostpedig kiderül,hogy tök fölöslegesvolt gürizni mert nincs jobb,az én vállakozásom semmit nem ér a könyvek nélkül-njncs EU-s pnz,nincs hitel,nincs közbeszerzé-Így az én életemből elloptak HUSZON ÖT évet,mert ha tudom maradok alkalmazott gmk-zok teszem a dolgom.Köszönöm minden magyr politikusnak,hogy megfiatalítottak,mert mindent kezdhetek ott min 1990-ben KÖSZÖNÖM.

BéLóg 2016.01.03. 23:44:08

@Counter: Tudod mit? Éljenek boldogan vagy nyugodjanak békében a gyilkosok, ha már van olyan "ember" aki mentőövet tud nekik dobni.
Lám, egy mocskos komcsitól kell keresztényi szeretet tanulnom. Hálás is vagyok érte.
Ezért is kívánom, hogy adjon az ég sok-sok lehetőséget arra, hogy megbocsáthass az ellened vétőknek!
Kezdjed mindjárt velem.
süti beállítások módosítása