1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.11.18. 07:31 HaFr

A muszlimok kötelessége a liberális demokráciákban

A menekültek nyilván nem az ellenség, se kollektíve, se egyenként -- azt viszont, hogy ki a menekült, hogyan dönti ezt el, és mit kezd vele az Unió, azt rögzíteni kellene végre. A harmincas évekre emlékeztet ez az aggasztó cselekvésképtelenség, ami a professzionális politikusok körében mutatkozik.

A terrorizmus és a vallás összefüggései viszont más tészta. Azt, hogy az iszlám vallás a tiszta olvasatában támogatja-e a terrorizmust, nem szeretném megvitatni: nem is értek hozzá, nem is érdekel, sőt irreleváns. Amíg azonban az iszlám (akármelyik ága) NEVÉBEN lehet öldökölni, addig a hívőknek -- menekülteknek és régóta itt élőknek -- ki kell állniuk a vallás békés szándékai mellett nyilvánosan is, a jelenleginél összehasonlíthatatlanul nagyobb számban, intenzitással és felelősséggel. Vagy vállalniuk végre a vallás viszonylagos szekularizálását, a világi törvényeknek való megfelelését, ahogy a kereszténységgel megtörtént, és ami lehetővé tette az együttélést a későbbi liberális demokráciákban.

A muszlim vallás híveinek is kötelességei vannak a terrorizmussal szemben. Azt az agyrém ötletet, hogy őket kellene besorozni, és "hazaküldeni" rendet tenni, persze annyira támogathatja egy jobboldali, mint azt, hogy a magyar kivándorlókat kell visszaküldeni Magyarországra "rendet tenni" -- a logika hasonló, legfeljebb a tétek mások. Ugyanakkor a vallás és a terror (perverz) kapcsolata rámutat arra is, hogy egy csipetnyi sóval kell kezelni Európa itthon sokat emlegetett keresztény voltát: mi sem azt a kereszténységet szeretnénk érvényre juttatni, amelyik a szeretet nevében milliószámra ölte halomra az embereket néhány száz éven át. A vallás maga probléma, ha a fanatikusok veszik a szájukra. A vallás maga probléma, amíg bármit igazolni lehet vele. Persze igaz a másik véglet is: a vallás maga probléma, ha már teljesen kiürül, elveszti a normativitását, kulturális és transzcendens erejét. A középút nehéz és kacskaringós: az egyetlen szabály vele kapcsolatban a humanitás tisztelete. És ebben az esetben jól megfér a liberális demokráciával, illetve egyik vallás a másikkal.

Az iszlám és a kereszténység egyformán akkor szolgálja ennek a kontinensnek a prosperitását és kultúráját, ha szigorúan aláveti magát a világi törvényeknek, a hívei elsősorban emberek, másodsorban állampolgárok, és csak harmadsorban elkötelezett hívei bárminek. De vonatkozik ez bármilyen e világi hitre, így a nacionalizmusokra és etnicizmusokra is. Az nem megy, hogy a magyar etnicizmus vagy a radikális feminizmus nevében lehet intoleránsnak lenni, az iszlám nevében pedig nem -- a nem értőknek mondom: leszámítva a türelmetlenségek mai megnyilvánulásaiban lévő különbségeket. Egyik nevében sem szabad. Ellenben jelentősen erősíteni kell a liberális-polgári demokráciák legitimitását, hatékonyságát és erkölcsi erejét. Ezen áll vagy bukik az együttélés és Európa. Nem azon, hogy egyik vagy másik intolerancia kerül ki győztesen a folyamatos ideológiai háborúból és vérontásból. (Ja, és a miheztartás végett: Európa jó hely. Leginkább megőrizni kéne, nem temetni. Aki temetné, és radikálisan "javítaná", előbb nézzen szét a világban.)

138 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr88088030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.18. 07:53:40

A következtetés téves: a liberális demokrácia lebontása az egyetlen igazi megoldás.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.18. 07:57:48

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: micsoda ütős érv! hogy agyonverted és agyagba döngölted ezt a posztot a cizellált gondolatmeneteddel! Gratula

2015.11.18. 08:21:26

európában zsidóság és a zsidókereszténység által hirdetett szemitizmus az első számú fundamentális jellegű etnicista törekvés. ehhez jön még az iszlám. eredendően a sémiták az etnicisták. és az antiszemitizmus ezzel szembeni tiltakozás. és persze az is törzsi jelleggel megy végbe. a nyugati árják inkább a muszlimokat gyűlölik. a keletiek inkább a zsidókat. és van egy tippem, hogy ebben a játszmában rendhagyó módon a kelet-európaiak lesznek az erősebbek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.18. 08:27:48

@unionista᠍᠍:

"és van egy tippem, hogy ebben a játszmában rendhagyó módon a kelet-európaiak lesznek az erősebbek."

Akkor mégsem a svájciak fogják fellendíteni Debrecent és környékét, hanem az oroszok?

zipe moha 2015.11.18. 08:28:23

@HaFr: "Aki temetné, és radikálisan "javítaná", előbb nézzen szét a világban.)"...szétnéztem...a világ olyan amilyen MINDIG is volt....nem olyan amilyen lehetne, vagy amilyennek lenni kellene.... "liberális-polgári demokráciák" ( az idézőjel a kvázi tartalmat, a tartalom -csökkentett csomagolást jelöli)...amolyan "kisebbik rossz"...valóban.

ui: ..érdemes onnan közelíteni..hogy mit hagyományozunk az utánunk jövőknek...több vagy kevesebb problémát?...okoztunk-e fejlődést-növekedést?... e nélkül szintén jelszó-és hitvilág melletti pártoskodás mindössze a "liberális-polgári demokráciák" zászlócipelése...amolyan egyéni szemlélet, világlátás ami ugyan legitim...de se nem oszt-se nem szoroz a jövő magyar történelmében

egyetmondok 2015.11.18. 08:34:29

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes:
Főszerkesztőhelyettes úr ! És mi a fenét ajánlana helyette? Mi baja van magának a jogállammal és a népképviseleti,többpárti törvényhozással?

egyetmondok 2015.11.18. 08:42:35

"Az iszlám és a kereszténység egyformán akkor szolgálja ennek a kontinensnek a prosperitását és kultúráját, ha szigorúan aláveti magát a világi törvényeknek, a hívei elsősorban emberek, másodsorban állampolgárok, és csak harmadsorban elkötelezett hívei bárminek." --

akkor és ezek szerint a multikulti mégse bukott meg...érkezhet majd ezzel a nagy leponex,számon kérve a PKP elnökének szavahihetőségét.:-))

És valóban Hafr,rögtön adódik a kérdés,mert ez aztán az: Mi a fene az a multikulti,ami megbukott ?

Kellene írni egy jó kis posztot arról, hogy mi az asszmiláció,mit értsünk alatta,kell-e,stb.

miszlik 2015.11.18. 08:44:53

Az iszlám nem az európai kultúra része. Az egyetlen megoldás minden muszlimot kikergetni Európából. Avagy nem bizonyítják e a párizsi merényletek is,hogy mennyire működik az integráció?A multikulti megbukott.

zipe moha 2015.11.18. 08:46:16

@egyetmondok: ...jó kérdés...erről kellene hogy szóljon a közbeszéd...nem leszögezni, hogy ez minden...punk-tum...és addig folytatni makacsul a kísérletezést amíg felrobban a labor

ui: jól látszik, hogy főbb területeken rosszúl, vagy nem működik...a hitvilág -cipelők azzal érvelnek, hogy de "ez képes kijavítani magát" ( legalább oda már eljutottunk, hogy nem tagadják a nyilvánvaló entrópiát...ugye ez sem volt mindig így)

egyszerű dolgot mondok: ma sokan nyilatkoznak meg úgy, hogy a szocializmusban amikor az nyitottabá vált a reformokra...nem bíztak abban, hogy a szocializmus megreformálható...tehát benne éltek , de nem bíztak benne...kísértetiesen emlékeztet a mai magyar kor erre az időszakra...nyilvánvalóan, nem bíznak a magyarok ( sem ) már abban, hogy ez a szisztéma képes korrekcióra....ha a polgárokat megkérdezed, a legtöbbjük szerint a legnagyobb esélye annak van, hogy a szisztéma az entrópia elől inkább nyílt elit diktatúrába fordul...mint sem önkorrekciót hajtana végre..

miért: ...mert már túl van minden határon, nincs fék- nincs ellensúly....a fék lenne az erkölcs az ellensúly az érdekérvényesítésre képes tömeg..az ön szervezett Társdalom ....

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.18. 09:07:16

@egyetmondok: a multikulti teljesen huszadlagos kérdés -- megbukni a liberállis demokrácia tud megbukni

egyetmondok 2015.11.18. 09:14:32

@zipe moha:
Mondjad el zipe,mi legyen a jogállam és a népszuverenitáson nyugvó, választott,többségi törvényhozás államhatalmi szisztémája helyett.

egyetmondok 2015.11.18. 09:19:15

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes:
Nade basszus,édes egy főszerkesztő uram,ezt a kettőt együtt így hívjuk, hogy liberális demokrácia.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.18. 09:22:35

A multikulturalizmus nem tud megbukni. Sokkal rosszabb hírem van: a liberális demokrácia tud. Az előbbi az utóbbiból következik, önmagában értelmetlen. Ne az identitásmákonyt hintsék, hanem a liberális demokrácia legitimitásának erősítésén gondolkodjanak. Ha ez megtörténik, a megfelelő helyére kerül a multikulturalizmus is: védve lesz, de nem a saját jogán.

zipe moha 2015.11.18. 09:24:39

@egyetmondok: ...ha a szocializmus vs. liberalizmus analógiát tovább folytatjuk...a szocializmusnak két kifutási lehetősége volt: vagy átmegy agresszív diktatúrába vagy mint rendszer felszámolásra kerül... ( tartalmilag erkölcsi-gazdasági tekintetben ki lett ürítve, tényleg nem volt reformálható..)

a magyar liberalizmussal PONT ez történt...lehet e kiürített , semlegessé tett tartalmat visszagyömöszölni a zsákba?....szerintem úgy ahogy volt, nem

egyetmondok 2015.11.18. 09:26:55

@HaFr:
Ebben biztosan nem értünk egyet.

egyetmondok 2015.11.18. 09:30:55

@zipe moha:
A szocializmus versus liberalizmus, hogy egyáltalán versus lett, botrány. (Na jó,a marxizmusból más nem is következhetett.)
Mit szólsz ahhoz,ha azt mondom,hogy nagyobbat nem is tévedhetsz a politikáról,történelemről, Európáról, tisztességről,becsületről,bármiről,amit közösségi értelemben tisztelni érdemes, mint amikor ezt mondod:
" szocializmus vs liberalizmus " ?

zipe moha 2015.11.18. 09:36:12

@egyetmondok:

"Mondjad el zipe,mi legyen a jogállam és a népszuverenitáson nyugvó, választott,többségi törvényhozás államhatalmi szisztémája helyett. "

jogállam és népszuverenitás...nem színházi kellék...valódi...kezdetnek..

ui:esküdtbíráskodáshoz, nemzeti önrendelkezéshez ( és még néhány "aprósághoz" ragaszkodnék..)..

zipe moha 2015.11.18. 09:41:03

@egyetmondok: az összehasonlítás mint a jelen generációk birtokában lévő közvetlen tapasztalat és az azokból származtatható gyakorlatias, a jövőt előrejelző következtetések kedvéért valósult meg...

szenvedélyes hozzászólásod megerősít hogy hitvilág -zászlóhordozóként tárgyilagos,a magyar multból -és jelenből a jövő kockázatait feltáró, jó minőségű és élhető magyar jövő megalkotásban viszonylag alacsony kompetenciával tudsz csak hozzájárulni...:)

pitcairn2 2015.11.18. 09:45:43

@zipe moha:

a modern magyar "liberalizmus" lényegében újracsomagolt szocializmus volt

pitcairn2 2015.11.18. 09:47:54

@miszlik:

boldogok lennénk ha csak a "multikulti" bukott volna mag...

DrGehaeuse 2015.11.18. 09:50:07

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes:

Gratulálok megint te lettél az első kommentelő!

egyetmondok 2015.11.18. 09:57:19

@zipe moha:
Még szerencse, hogy te itt vagy,a kompetenciák tárházával.
Kár,hogy semmit se tudsz viszont mondani arról,hogy a liberális demokráciát (demokratikus jogállamot) mi a fenével cserélnéd le.

2015.11.18. 10:00:22

@neoteny:
ha én svájci lennék, akkor azt mondanám, hogy az európai unió válságát használjuk ki és építsünk külső kantonokat.

ebben az esetben magyar munkások és svájci munkagépek dolgoznának a tiszai és a tiszántúli építkezésen. liebherr nem olyan jó, mint az amerikai caterpillar. de hátha le lehetne nyomni a pusztában és az erdőspusztában a parasztok torkán azt, hogy nem kell totális szabad kereskedelem, jó lesz ide a svájci is. a liebherr gyárt hűtőszekrényt is. az egyáltalán nem versenyképes a világban. adjuk el a magyaroknak. legyen hajdú hűtőszekrény. és cserébe kaphatunk a hajdúszoboszlói gyógyfürdőből vagy a nagyerdei klinikából. lehet ezen keresni.

csakhogy a derék svájci nép nem így képzeli a világot. nem mindenki, de a többség mégis csak azt mondja, hogy a 8 milliós svájc inkább abból legyen gazdag, hogy pakolgatják a pénzt az egyik trezorból a másikba. és befogadják a szegény kis-pakisztániakat. tehát nem külbirtokokat szerveznek. a liebherr élén vili bácsi és izolda néni svájci nyugdíjasok. csak kicsit több a nyugdíjuk, mint irmuska nénié. aki azt mondja, hogy tudja kisdrága, azok a svejciak a nagy jólétben el vannak hülyülve. lehet, hogy neki lesz igaza. mert most valamiért olyan a világ, hogy az egyszerű emberek igazsága érvényesül. és még az is lehet, hogy ez a demokrácia.

pitcairn2 2015.11.18. 10:01:41

@HaFr:

kb. innentől válik neccessé a poszt:

"Azt, hogy az iszlám vallás a tiszta olvasatában támogatja-e a terrorizmust, nem szeretném megvitatni: nem is értek hozzá, nem is érdekel, sőt irreleváns. Amíg azonban az iszlám (akármelyik ága) NEVÉBEN lehet öldökölni, addig a hívőknek -- menekülteknek és régóta itt élőknek -- ki kell állniuk a vallás békés szándékai mellett nyilvánosan is, a jelenleginél összehasonlíthatatlanul nagyobb számban, intenzitással és felelősséggel"

erre ugyanis már a Korán is meglepően toleráns választ adott...

People of the Book - In the Qur'an
en.wikipedia.org/wiki/People_of_the_Book#In_the_Qur.27an

a muzulmánokkal szemben a keresztények túlnyomó többsége __élből elutasítja__ a "könyv népei" interpretációt"...

"In Christianity, the Catholic Church rejects the similar expression "religion of the book" as a description of the Christian faith, preferring the term "religion of the Word of God""
en.wikipedia.org/wiki/People_of_the_Book

PS.: az un. "iszlám" terroristák kapcsán pedig elsősorban az ugrik be, hogy ezt a kártyát már __Max von Oppenheim__ óta használják az imperialista nagyhatalmak...

Oppenheim egyébként úgy érdemelte ki az __abu jihad__ azaz a dzsihád atjya "becenevet", hogy még muzulmán sem volt...

Max von Oppenheim
hu.wikipedia.org/wiki/Max_von_Oppenheim

pitcairn2 2015.11.18. 10:04:27

@HaFr:

pontosítás:

a Korán természetesen nem a "terrorizmusra" adott meglepően toleráns választ, hanem a keresztényekkel és zsidókkal szemben volt meglepően toleráns...

kb. a tolerancia volt az villámgyors iszlám terjeszkedés kulcsa...

zipe moha 2015.11.18. 10:08:01

@egyetmondok: ..nagyon őszintén: olyan érzésem van mikor beszélünk, mintha valaki a 80'-as évek derekán a szocialista erkölcsről győzködött volna...( miközben a táskájában ott volt a fél gyár..)...és már csak a vak nem láthatta hogy a nyugatra előállított extra minőségű termékek is mesterséges veszteségképző cserére szántak...szerintem el kellene kezdeni komolyan venni az embereket és tisztességesen hozzájuk állni...abbahagyni az egyéni érdekeknek olykor még megfelelő közbeszéd -hülyítést...megérzik az emberek...lehet, hogy nem tudják, de megérzik ha változik a beszédmodor és a hozzájuk állás

pitcairn2 2015.11.18. 10:13:56

@HaFr:

neccest írtam és nem viccest

és kb. azért necces, mert azzal indítasz, hogy jóformán semmit sem tudsz az iszlám vallásról, pedig az kb. az alapokhoz tartozik, hogy az "iszlám" terroristák tevékenysége __összeegyeztethetetlen__ a Koránnal...

entrpnr 2015.11.18. 10:13:59

@egyetmondok:

Erről mi a véleményed?

hu.wikipedia.org/wiki/Monarchia#Alkotm.C3.A1nyos_monarchia

"Jogállam", "népképviseleti,többpárti törvényhozás" mínusz liberális ideológia. Tökéletes, nem? :)

pitcairn2 2015.11.18. 10:15:46

@HaFr:

ez egyáltalán nem irreleváns...

""Azt, hogy az iszlám vallás a tiszta olvasatában támogatja-e a terrorizmust, nem szeretném megvitatni: nem is értek hozzá, nem is érdekel, sőt irreleváns."

a válasz pedig a következő:

az iszlám vallás a tiszta olvasatában egyértelműen nem támogatja a terrorizmust

zipe moha 2015.11.18. 10:17:36

@egyetmondok:
"Még szerencse, hogy te itt vagy,a kompetenciák tárházával.
Kár,hogy semmit se tudsz viszont mondani arról,hogy a liberális demokráciát (demokratikus jogállamot) mi a fenével cserélnéd le."

...nem arról van szó, hogy nem tudok mondani semmit...nem engedlek be egyelőre a virágos kertbe, amíg zászlót cipelsz...nem pedig rációt. miért engednélek ?...hogy szópisiléssel megöntözd a virágokat??

2015.11.18. 10:26:49

@miszlik:
annyit lehet kikergetni amennyi a fölösleg. annyi muszlim lehet dél-európában, mint ahány keresztény észak-afrikában és a közel-keleten. a földközi tenger medencéjében valamennyire össze lehet keveredni. a kontinens belsejébe a kereszténység bőven elég.

egyetmondok 2015.11.18. 10:27:11

@zipe moha:
Ez azért érdekes,mert amikor téged olvaslak,nekem leginkább egy,az ötvenes évekbeli,olyan igazi,erőszakos kommunista jut az eszembe,aki mást se hajtogat,mint a népet,a népet,a népet...
de azért olykor el tudom hessegetni ezeket az érzéseimet veled kapcsolatban.

egyetmondok 2015.11.18. 10:30:00

@entrpnr:
Svédország,Hollandia,az Egyesült Királyság,stb. alkotmányos monarchiák. Mind liberális demokrácia,mind az,demokratikus jogállamok.

A jogállam alkotmányos intézményei szabadságintézmények,a szabadság intézményei,így hát,maradok annál,amit Merkel mondott Orbánnak.

Én se tudok mit kezdeni az illiberális állammal.

2015.11.18. 10:30:49

@entrpnr:
a köznép alkotmányos anarchiát (uralkodó nélküliséget) nem akar. lehet mondani, hogy legyen monarchia (egy uralkodó). ki lenne a király. sanyi a kútfúró haverom lenne egyébként. csak tartok tőle, hogy nem ő lenne az egyetlen jelentkező.

2015.11.18. 10:34:11

@egyetmondok:
mi az, ami a jogi értelemben problémás. ami különbözik a nyugattól. az rendben van, hogy nem tetszik a személyzeti politika. de erről nyugaton is a pártok döntenek. nem működik, de az egy másik kérdés. ők is a többpárti népi demokráciát hívják jogállamnak. magyarországon pont ez van.

2015.11.18. 10:42:57

@pitcairn2:
a helyzet az, hogy a népek errefelé nem nagyon akarnak iszlámot. se békéset, se békétlent. az úgy lehetne, hogy N számú magyar tanul, dolgozik szíriában. és ennek megfelelően ugyanennyi szír élhet magyarországon. de azzal nem sokra lehet menni, hogy a értse már meg mindenki, hogy az iszlám a JÓ. uralkodó vallásból egy bőven elég. azért, mert két népcsoport egyazon élőhelyen nem élhet együtt tartósan ugyanazzal a környezeti igénnyel. az ortodox liberális zsidók és elvbarátaik (a libsik) is a saját vallásukat akarják gyakorolni mindenáron. a zsidókeresztény konzik is. és az iszlamisták is. ha a többség nemzeti kereszténységet akar, akkor legyen az uralkodó vallás. hitközségekben lehet ettől eltérni. de úgy, hogy legfeljebb iszlamista lehet dél-európában ahány keresztény van észak-afrikában. és az egy politikai döntés, hogy hányat engedünk. kvóták kellenek.

entrpnr 2015.11.18. 10:48:52

@egyetmondok:

Úgy értettem, hogy olyan királyságban, ahol a király és a királyi intézmény több egy kirakati elemnél, ott a liberalizmus, mint ideológia kiegészítőivel együtt (materializmus, evolucionizmus, énközpontúság, általános vallásellenesség vagy csupán cinizmus, gazdaság és pénzközpontúság, szélsőséges individualizmus stb.) azt gondolnám gyengébb. Ettől még azok az intézmények lehetnek, amiket mondtál. De az államszervező eszme nem liberális.

Persze a másik végletet sem támogatom (államegyház, kötelező "hit" stb.) De meg lehetne találni a középutat, ahogy Orbán is nemrég mondta: az "ideológiáktól mentes" utat. Magyarországon is, Európában is.

egyetmondok 2015.11.18. 10:54:04

@unionista᠍᠍:
Nem unionista, nyugaton a politikai köznyelvben ismeretlen a "népi demokrácia" nyelvi fordulata. Olyan van, azt ismerik, hogy "people's republic", na arról tudják,hogy az nem a nyugati államhatalmi berendezkedés,nem jogállam.

egyetmondok 2015.11.18. 10:55:20

@zipe moha:
Igen,ilyenek jutnak az eszembe veled kapcsolatosan olykor,de igyekszem elhessegetni magamtól az ilyen gondolatokat.

Khonsu 2015.11.18. 10:55:52

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Amiket egyetmondok írt, azok a liberális demokrácia elemei. Ebben az esetben a liberális arra utal, hogy nincs korlátozva egyik csoport sem, mindenki választó és választható.

Nem összekeverendő a folyamatos, intoleranciába forduló identitásharcokkal és a neoliberális gazdaságpolitikával. Ezek a "rossz liberalizmusok". Tegyünk különbséget.

Vegyünk csak egy példát, mi lenne, ha a káros liberalizmusokkal együtt kidobnánk a liberális demokráciát is?

Akkor jönne helyette valami, ami szépen megszerezné a hatalmat és ha tetszik, ha nem, onnantól ígyjárás.

Jelenleg nem ismerek semmi olyasmit, aminek ekkora, visszavonhatatlan hatalmat mernék adni. Ez nem zárja ki, hogy egyszer majd lesz ilyen, de ma még nincs.

egyetmondok 2015.11.18. 11:01:49

@entrpnr:
" Persze a másik végletet sem támogatom (államegyház, kötelező "hit" stb.) De meg lehetne találni a középutat, ahogy Orbán is nemrég mondta: az "ideológiáktól mentes" utat. Magyarországon is, Európában is. " --

ez komplett marhaság,ha finom akarok lenni. Ha durvább,akkor azt mondhatom, hogy Orbán úgy hazudik,mint a vízfolyás.

A helyzet az,hogy a liberális demokráciák mögött álló államszervező eszme a kereszténység moralitása (amely az antik görög és római társadalom és állam szervezési kísérleteken nyugszik,ez azért fontos),tehát szó nincsen valami ideológia-mentességről. Sőt.

entrpnr 2015.11.18. 11:07:06

@egyetmondok:

"a liberális demokráciák mögött álló államszervező eszme a kereszténység moralitása"

Hááát. Maximum részben van így. Maximum.

Milyen keresztényi erény is vezette a francia forradalmárokat, anarchistákat? Vagy azokat az amerikai radikális királyelleneseket, akik pl. a Bostoni eseményekről - mondjuk úgy - politikai céljaik szerint tudósítottak?

OK, értem én hogy voltak Locke-ok, meg Tocqville-ek, de ahogy tanulmányozom az újkori történelmet, egyre inkább rájövök, hogy nem ők voltak a mainsteam, sosem.

2015.11.18. 11:08:27

@egyetmondok:
nyugat-európában is népi demokrácia van. nincs közvetlen kiválasztás. nem azért választunk meg valakit, mert arra érdemes. hanem mert valamelyik pártvezér katonája. és az a brancs tűnik a kisebbik rossznak. ennek megfelelően bal és a jobboldal néppártok uralkodnak. illetve uralkodtak. mert mostanában leginkább a mérsékelt jobb és a radikális szélsőjobb verseng egymással. és egyre inkább az utóbbinak áll a zászló. ez következik ebből a szimplex jogrendből.

2015.11.18. 11:14:52

@entrpnr:
a windsor ház tagjai milyen keresztény erényeket követnek. oké, bözsi néni második generációsként a háborút felnőttként megélve, még felelősség nélkül megtanult néhány dolgot. a többiek lényegében mind bohócok. kinek milyen kalapja van típusú kivagyiság vezérli őket. és ebbe nőnek bele a gyerekeik.

zipe moha 2015.11.18. 11:15:00

@egyetmondok: ...ezentúl mindig..:)...ne hesegesd..:))

egyetmondok 2015.11.18. 11:17:35

@entrpnr:
A jogállam,joguralom eszméje mögött nem a felvilágosodás,a nagy polgári átalakulások, ritkábban forradalmak,és azok között az egy kisiklott francia jakobinus terror állnak,hanem a keresztény moralitás.

Nem szükséges tehát a francia forradalmárak között a keresztényi erények után kutatni,amely erények hiánya persze nem teszi ad acta a francia forradalom nagy eredményeit,még akkor se,ha az ő forradalmuk (lehet mondanunk,véletlenül,ebben semmi törvényszerűség nem volt ugyanis) súlyosan kisiklott,amely kisiklásnak brutális történelmi következményei lettek (pl.nálunk 48 kudarca mögött is ez áll), hiszen az attól való,nem ok nélküli európai riadtság azt eredményezte,hogy kb.egy évszázadra a feudális monarchiák össze tudták szedni a maradék erejüket.

És persze Locke és a többiek maradtak a mainstream,még ha ez nem is látszik annyira,de még mindig ők a világsztárok. (Érdemes legalábbis ehhez ragaszkodni,ha szabadságról gondolkodunk.)

egyetmondok 2015.11.18. 11:18:39

@zipe moha:
De,hát miért lenne szép dolog büdösparasztozni ? Az nem szép dolog zipe.

zipe moha 2015.11.18. 11:19:04

@Khonsu: +1..igen , ez igy van..kb önnan kellene folytatni az új, tisztességes közbeszédet ahol a a te kommented abban maradt...

zipe moha 2015.11.18. 11:20:12

@egyetmondok: ...értem, csak ez maradt meg..??...labdázgatunk??...labdázgassunk

egyetmondok 2015.11.18. 11:20:12

@unionista᠍᠍:
"nyugat-európában is népi demokrácia van".

A Föld meg lapos.

2015.11.18. 11:21:19

@egyetmondok:
magyarországon is a jog uralkodik. mindenre van jogszabály. orbán megmondta tarlósnak a buszon. pistám mondjad, hogy milyen törvény kell. megalkotjuk. ez 2010 előtt is így volt. csak addig a hátsó szobában dőltek el a dolgok. a kiválasztottak burkolt szabad rablása helyett nyílt alvilági politika van. liberális demokrácia helyett illiberális. micsoda különbség.

entrpnr 2015.11.18. 11:25:20

@entrpnr:

Néhány tanulmányozásra érdemes esemény, amelyek nem vonatkoztathatóak el a témánktól, a "liberális demokrácia hegemóniájától".
- XVI. Lajos törvénytelen pere
- Daniel Bliss és a félmillió amerikai royalista története (az akkori Amerika 20%-ról beszélünk)
- Hogyan vált a "tegnap szabadságharcosa" Washington a "ma elnyomójává" (Whiskey-lázadás) - jó, oké adót kell fizetni és ezért gyűjteni is, na de így?!
- Lincoln, John Brown és a többi radikális "demokrata" munkássága - munkásság alatt Amerika szétverését és a saját polgáraik ellen folytatott háborút értem.
- Texas, Hawaii annektálása, "I took Panama" stb.
- és akkor még nem is beszéltünk a modern kori "demokráciaművelésről", de arről már úgyis sokan sok helyen beszéltek.

Alapból nem is lenne akkora baj a "liberális demokráciával", ha ez nem egy "gumiideológia" lenne, aminek nevében sok gonoszságot meg lehet tenni.

entrpnr 2015.11.18. 11:28:37

@egyetmondok:

Az előző inkább erre ment.

Poroltó Ernő 2015.11.18. 11:30:40

@HaFr: "Az iszlám és a kereszténység egyformán akkor szolgálja ennek a kontinensnek a prosperitását és kultúráját, ha szigorúan aláveti magát a világi törvényeknek, a hívei elsősorban emberek, másodsorban állampolgárok, és csak harmadsorban elkötelezett hívei bárminek."

Te azt kívánod a hívőktől, amit a római császárok kívántak tőlük: helyezzék a világi hatalmat az isteni hatalom elé. Én a helyedben ezt átgondolnám még vagy kétszer!

egyetmondok 2015.11.18. 11:32:07

@unionista᠍᠍:
Magyarországon már nem a jog uralkodik,hanem a törvényhozási többség.

zipe moha 2015.11.18. 11:32:48

@entrpnr: ...egyszerű történet ez...a liberális nagypolgárúság a népfelség nevében, felhasználva a népfelséget ....az arisztokrácia helyére lép végül...ez bontakozik ki ma a szemünk előtt...van még néhány apró lépés...és kész..
a perifériákban a liberalizmus pedig illiberalizmussá más néven új feudalizmussá alakul...így végül a Társadalmak a fejlettségi színvonaluknak megfelelően betagozódnak az ÚJ Világrendben...kb ennyi a történet...400 év "polgári liberális " fejlődésének termése....
ui: mindössze az a kérdés, hogy mit szól ehhez a népfelség...szól -e?

egyetmondok 2015.11.18. 11:32:59

@zipe moha:
A népfelség nem bír meglenni büdösparasztozás nélkül zipe.

2015.11.18. 11:35:13

@egyetmondok:
2010 után nem volt semmilyen nagy közjogi változás. szimbolikus váltás történt azzal, hogy egy új, immár véglegesnek szánt alaptörvényt fogadtak el a nemzeti hitvallással. személyzeti politikában voltak változások. a jobboldal kibaszta a baloldal többséget. akiknek nem nagyon van esélyük visszakerülni. és most a szélsőjobb nyomul. de ez nagyjából így zajlik nyugaton is.

idejön az amerikai nagykövet. egy fél évig tanítják neki a beszédet, amit egy barbi babi modorosságával elmond a corvinus egyetemen. kiáll szijjártó ken és azt mondja. köszönjük a tanácsokat. magyarország nem az usa tagállama. különösen nem egy olyan asszonykától, aki vette magának a nagyköveti pozíciót. és a magyar kormány is vesz magának egy szélhámost a képviselőházból, hogy ossza ki az európai és eurázsiai ügyekért felelős hölgyet. bármit megtehet, csak ne zsidózza le, mert egy nőt nem illik még akkor sem ha zsidó. mindezt azután, hogy goodfriend pajtást informálisan kiutasították. mert ide mindig egy zsidót osztanak valahogy. amerikában is ez a muppet show a politika.

2015.11.18. 11:39:17

@egyetmondok:
németországban vagy franciaországban mégis hogy van? arrafelé a jog hogyan keletkezik? lehet mondani, hogy a briteknél a felkent bírók a béna parókáikban. de őket is a többség nevezi ki. így is hívják a britek a demokráciájukat. majoritarian. csak persze vadkeleten bolsevik jellegű lesz. többek között ezért sem lehet egy az egyben átvenni a jelenkori nyugati mintákat.

egyetmondok 2015.11.18. 11:41:15

@unionista᠍᠍:
" A magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyűjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez. Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy ezt az alkotmányos keretek között megvívott forradalmat elismeri és tiszteletben tartja.

Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek. A magyar nemzet e történelmi tettével arra kötelezte a megalakuló Országgyűlést és a felálló új kormányt, hogy elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül irányítsák azt a munkát, amellyel Magyarország fel fogja építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Mi, a Magyar Országgyűlés képviselôi kinyilvánítjuk, hogy a demokratikus népakarat alapján létrejött új politikai és gazdasági rendszert azokra a pillérekre emeljük, amelyek nélkülözhetetlenek a boldoguláshoz, az emberhez méltó élethez és összekötik a sokszínű magyar nemzet tagjait. Munka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai. " --

mondta ki a magyar országgyűlés.

És szerinted nem volt semmi nagy közjogi változás? Aha...,csak úgy létrejött egy új politikai és gazdasági rendszer,nagy közjogi változás nélkül.

Ja,a Föld meg lapos.

zipe moha 2015.11.18. 11:41:19

@egyetmondok: az nem a népfelség ..az egy liberális...:)))...

ui : csak jó gyakran tegyétek....legalább megvakítottak szeme is felnyílik...hogy ki -kicsoda...:) hajrá egyetmondok...minden hozzászólásodat ezután büdösparasztozással indítsd....nem mintha eddig nem azzal indítottál volna...csak nem írtad le..:))))...most már le is írhatod...íííírd, kérlek...

zipe moha 2015.11.18. 11:42:52

@egyetmondok:
"az nem a népfelség ..az egy liberális...:)))..."

bocs' így nem pontos..."liberális"... na így már pontos

egyetmondok 2015.11.18. 11:55:23

@zipe moha:
Erre én nem szorulok rá zipe.
A népfelség,népuralom (nemzeturalom,néphatalom, népnemzet uralom,stb.ahogyan tetszik)nekem semmit se jelent,fikció, arra jó csak,hogy valaki erre hivatkozva diktatúrát csináljanak.
A joguralom,az más,az nem szorul rá a büdösparasztozásra.

2015.11.18. 12:12:15

@egyetmondok:
ez egy szimbolikus változás volt. nem a jogrend változott meg alapvetően. hanem a hatalomgyakorlás módja. az, hogy most illiberális demokrácia van azt jelenti, hogy a parlementi többség semmilyen kérdésben nem egyeztet az ellenzékkel. azért, mert úgy ítélik meg, hogy abból folyamatos ellenkormányzás lesz. a szélsőjobboldal lezsidózza a baloldalt. a zsidókat zsidózza le. rámutat arra, hogy magyarországon létezik egy extrém liberális zsidó baloldal. ez nem a fasizmus, hanem a demokrácia része. az, hogy magyarországon igaz, hogy még nem a mainstream médiában, hanem még mindig csak underground jelleggel ki lehet mondani, hogy a fővárosi zsidóság egy jelentős brutális módon visszaélve a hatalmával a köznéppel szemben politizál és fölötte uralkodni akar. de végre ki lehet mondani. és ez előrelépés. a zsidókeresztények melléjük akarnak állni, akkor álljanak melléjük. és mondják, hogy a jobboldal és a szélsőjobboldal antiszemita és fasiszta. szerintem is azok. a baloldal szemita és antifasiszta. egyik kutya, másik eb. liberális demokrácia, illiberális demokrácia. vsecko jedno.

Khonsu 2015.11.18. 12:16:59

@pitcairn2: Olyan szinten nem támogatja, hogy erőszak alkalmazását kizárólag önvédelemből tartja elfogadhatónak. Ráadásul kifejezett kötelességének írja elő a muszlimoknak minden istenhívő védelmét és az összes vallás tiszteletét.

A tiszta olvasat szerint tehát nem csak hogy tilos lenne a terrorizmus a muszlimok számára, hanem még meg is kéne tőle védeniük mindenkit.

egyetmondok 2015.11.18. 12:18:36

@unionista᠍᠍:
Nem,nem szimbolikus változás volt,hanem valódi,komoly. Érdemes a parlamenti többséget komolyan venni,Orbán Viktorék nem hülyék gyülekezete.

zipe moha 2015.11.18. 12:21:41

@egyetmondok: ugyan egyetmondok...olyan joguralmat csináltál amilyet akartál..pontosabban amire képes voltál ( senki nem akadályozott, állítólag nem is befolyásolt)...erre voltál képes... látjuk, hogy mi lett belőle a végén...ja nem azt még nem látjuk azt majd fogjuk..:)...szánalmas ez a szópisilés amit csinálsz...minta jogállamod, már mint amit annak nevezel... mert csak szavak egymás után, személyes érdekből meggyőződés nélkül...mások felé képmutatásból...minden álarcod lekerült mára szevasz..:))

egyetmondok 2015.11.18. 12:23:36

@zipe moha:
Na, hát tessék,akkor előjönni a jogállam helyett a népfelség államával. Hogyan is lesz az ?

2015.11.18. 12:27:22

@Khonsu:
a kommunizmus meg az lett volna, hogy van mondjuk a skála metró. és akkor abba a népek képességeik szerint pakolják befelé az árut. és csak szükségleteik szerint pakolják kifelé. ez volt az elmélet. nem ez valósult meg. hanem aki azt mondta, hogy ez mégse lesz jó azt belelőtték a meszes gödörbe egy ideig. utána kádár jános kiegyezett az ő a népével a róla elnevezett rendszerben.

jézus se azt hirdette, hogy legyen egy istencsászár rómában. a katolikusok végig nyálazták a bibliát. és feltették a kérdést. mi a lényeg elvtársak. és nekik ez jött ki. valakinek csak kell uralkodni a földkerekség felett. ne aprózták el. ha valakinek ez nem tetszett, akkor jött a szent inkvizíció. és utána kiegyeztek. maradjon elég az aranyból. de a szentatyához időnként beengednek egy nagyon szegény embert a kutyájával. és diskurál vele benedek pápa tíz percig. ezt lefotózzák. és feltötlik a twitterre. így már ez egy nagyon modern kereszténység. jézus tanításai kiteljesedtek. mondhatni.

2015.11.18. 12:30:02

@egyetmondok:
a hatalomgyakorlás módja változott meg. maga a jogrend lényegében ugyanaz.

egyetmondok 2015.11.18. 12:35:56

@unionista᠍᠍:
Egy korábbi jogrendre nem épülhet új politikai és gazdasági rendszer.

2015.11.18. 12:37:38

@egyetmondok:
olyan nincs, hogy többségi diktatúra. az csak kisebbségi lehet. a demokrácia lehet többségi. ha le se szarják az ellenzéket, akkor illiberális. ha előzetesen egyeztetnek, de leszarják, akkor liberális. ez a különbség. és van a mese a joguralomról. a jogot emberek alkotják. és sajnos majdhogynem kényük kedve szerint. azok már a lényeget kevéssé érintő ízlésbeli dolgok, hogy ezt a láthatatlan alkotmányból vezetik le, a szent koronából vagy az isten lova faszából. nyilván utóbbi nem illendő. de lehet, hogy most olyan a helyzet, hogy abból kellene a törvényeket levezetni.

2015.11.18. 12:51:05

@egyetmondok:
dehogynem épülhet. lényegét tekintve a politika változott meg. és a gazdaságban a külföldi oligopóliumokat el kezdték kiszorítani a belföldi oligarchák. és ez ellen felszólalt a nyugat. kivéve a németeket. mert velük kiegyeztek. és amikor az osztrák bankoknak azt mondták, hogy őket sem űzik ki végérvényesen, ők is benne maradnak a pakliban, csak a többit szórják ki, akkor bécs is megnyugodott. csak a kerítés projekt nem tetszett egy hétig. de aztán ők is építettek kisajtót oldalelemekkel. a politikai pártok ilyen típusú primitív államrendet produkálnak. van egy választott törzsi vezető. most éppen egy cigányvezér. és most az ennek megfelelő törzsi kultúra érvényesül. a politika cigánykodás. az ellenpólus zsidózik. zsidókat zsidózzák le. és ebből következően nincs magyar baloldal ellenzék. mert a munkások a szélsőjobbra szavaznak. és ha a parasztok is melléjük állnak, akkor ők következnek. ha nem, akkor marad a cigányvezér. az értelmiség a korán értelmezésén vitázik. a liberálisok megállapítják, hogy nem minden bevándorló terrorista. igen ám, de jön a biztonságpolitikai szakértő, aki megállapítja, hogy minden terrorista bevándorló. és ez összefüggés. mire a liberálisok azt mondják: nem összefüggés. ez az összemosás. és toporzékolnak. a nép követeli, hogy tapossák el őket. ez van.

egyetmondok 2015.11.18. 13:18:28

@unionista᠍᠍:
"olyan nincs, hogy többségi diktatúra. az csak kisebbségi lehet. a demokrácia lehet többségi. " --

a demokrácia lehet többségi,és lehet olyan többségi,amely többségi politikai akarat ellenében léteznek a jogállam alkotmányos,közjogi intézményei,mint fékező,ellesúlyozó erők.
Ez a demokratiukus jogállam.

Ha ez nincsen,ha ilyenek nincsenek,vagy olyan intézmények közé szorítottak,mint az alaptörvényi intézmények,akkor lehet mondani,hogy nem jogállami többségi demokrácia van. Az meg tisztán politikai ízlés kérdése,hogy erre valaki azt mondja, hogy ez a többség diktatúrája,vagy azt mondja,mint te is, hogy többségi diktatúra nincsen,mert a demokrácia a többség uralma.

Egyet nem lehet mondani,mert az hazugság. Azt nem lehet mondani, hogy ha nincsnek közjogi intézményes fékek és ellensúlyok,akkor is jogállam van. Az nincsen már.

2015.11.18. 13:46:49

@egyetmondok:
kezdjük az "a" betűnél. a demokratikus döntéshozatal a világban zajlik, hogy a népet vagy a népképviselet időnként megkérdezik. és ezek után a politikusok vagy a nézőgyerekek többségi alapon döntenek. hiába van az egyik tábornak valamennyi szavazata, ha a másiknak csak eggyel több, akkor már eldőlnek a dolgok. leszámítva a nagyon fontosakat. mert ott a főokosok azt mondták, hogy kétharmad szükséges. lehetett volna három negyed, vagy hét nyolcad is. de kétharmadot írtak elő. ezzel most a egy bizonyos párt rendelkezik majdnem. és ennek megfelelően döntenek, vagy majdnem. ez így működik. de ez 2010 előtt is pontosan így ment. csak akkor formálisan egyeztetettek. vitatkoztak. most meg már le szarják ezeket a vitákat. de korábban se volt túl nagy jelentősége ezeknek. a pártok ezeket a kérdéseket előre eldöntötték. csak úgy vettek valamit napirendre ha már a politikai döntés előzetesen megszületett. a parlament egy színjáték. de ez így van nagy britanniában is. csak ott teátrálisabban adják elő. mert százötven éve nyírják a füvet, vagy micsoda. és most már olyan fejlett a demokrácia, hogy londont vezetheti egy konzervatív drogos is. aki férfiként büszke arra, hogy gyerekét egy leszbikus nő szüli meg. aki egy másik nővel él. de nem probléma, mert már időközben szakítottak, ő viszont még mindig együtt él a barátjával, aki a fia lehetne. nem is lenne ez akkora probléma, de ő a konzervatív jelölt. diszlexiás és kétszer kísérelt meg öngyilkosságot. nagyon menő. egy világváros jobb kezekbe nem is kerülhetne. és ez nem egy monthy python jelenet, hanem a valóság.

egyetmondok 2015.11.18. 13:51:31

@unionista᠍᠍:
Nem,nem így működött 2010 előtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.18. 13:53:32

@unionista᠍᠍:

"az egyszerű emberek igazsága érvényesül"

Ezt Szilvási Lajostól loptad.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.18. 14:00:18

@Poroltó Ernő: :) Ernő, ezt egyszer is elég átgondolnom. Neked kéne többször.

egyetmondok 2015.11.18. 14:01:03

@unionista᠍᠍:
Londonban joguralom van (és nem a parlamenti többség uralma).
Nem marhára mindegy,hogy ki a konzervatív jelölt ? De.

pitcairn2 2015.11.18. 14:03:08

@unionista᠍᠍:

Még 1910-ben is a keresztének voltak többségben a kalifa-szultán székhelyén… (Isztanbulban)

Mi több meg merem kockáztatni azt, hogy az Oszmán Birodalomban 1910-ben a nemzeti vagyon többsége a keresztények és a zsidók birtokában volt…

(pl. Egyiptomban ma is a keresztény kisebbség birtokolja a nemzeti vagyon 40-50%-át… Iránban az örmény kisebbség még ma is masszívan felül van reprezentálva a jómódúak között…)

Szóval a tolerancia nem „elméleti” volt

A keresztényellenes pogromok pedig a szekuláris mozgalmak térnyerésével váltak mindennapossá (pl. lásd az ifjútörökök és a kemalisták tevékenységét…)

pitcairn2 2015.11.18. 14:30:46

@unionista᠍᠍:

a török szekuláris mozgalmak keresztényellenes dühét - a nacionalista megfontolásokon túl - egyébként jórészt a keresztények jóléte táplálta

a szultán-kalifa teokratikus államában aránytalanul gazdaggá váltak a keresztények

a mai török állam valószínűleg csődközeli állapotba kerülne, ha csak egy részét vissza kéne szolgáltatnia annak amit 1915 után lenyúltak

pl. ízelítő ebbeől

Confiscated Armenian properties in Turkey
en.wikipedia.org/wiki/Confiscated_Armenian_properties_in_Turkey

nemcsoda, hogy hallani sem akarnak erről a kérdésről...

2015.11.18. 14:58:15

@pitcairn2:
az európai unió 500 milliós, arab liga 400. nézzük meg, hogy mennyi a keresztény. tegyük fel, hogy nagyjából 20 millió. ennek fele egyiptom. nagyjából ezek az arányok. de pontosan meg kellene nézni. ennek megfelelően lehet 25 millió muszlim európában. 5%. nyilván a gyarmattartó országokban ennél több. a magyarok beírják, hogy a huszad huszada elég lesz. bevállalunk 25 ezer arabot és 100 ezer zsidót. fele férfi fele nő. nagyjából ennyi élhetne errefelé feltéve, hogy segíteni akarják magyarországot. de az rendesen fel sem merülhet, hogy zsidók vagy arabok üljenek a magyar kormányban. azért, mert ez nem a senki földje, hanem magyarország. a zsidó honfitársaink esetleg ezt próbálják meg elfogadni. azt kellene mondani, hogy a 100 ezer zsidóból 80 ezer éljen a központi régióban. 20 ezer pedig a régió központokban. és az fel sem merülhet, hogy a zsidóság ezeken a helyeken nincs jelen az önkormányzatokban. ezt a többségi magyarok próbálják elfogadni. de ha nem segítik a várost és az országot, akkor nyilván ki lehet űzni a zsidóságot. ez teljesen természetes. az arányokat vegyük a standard normális eloszlásból:
grants.hhp.coe.uh.edu/doconnor/PEP6305/Ncurve_SDs.gif

pitcairn2 2015.11.18. 15:13:35

@unionista᠍᠍:

istenigazában erre a kommentedre reagáltam (sajnos rosszhoz címeztem a válaszomat)

hafr.blog.hu/2015/11/18/a_muszlimok_kotelessege_a_liberalis_demokraciakban/full_commentlist/1#c28614416

és kb. azon állításodat vitattam mely szerint a gyakorlatban nem érvényesültek a Korán keresztényekkel kapcsolatos előírásai

gellért mária 2015.11.18. 15:22:35

Gratulálok HaFr-nek az írásához. Minden szavával egyetértek.A kommentelők úgy látom nem értik....a lényeget.A liberális demokrácia ellen, a liberalizmussal szemben úgy szoktak érvelni, azzal indokolják bukását, hogy teret enged mindenkinek aki nem liberális és nem demokrata, teret enged a liberális demokrácia ellenségeinek. a liberalizmus nevében.Ez azonban nem a liberalis demokrácia bukása, hanem működési zavara.Aki megoldásként más rendszerben szeretne élni, az valamilyen diktatúrát akar...igen , azt akar, de abban ő sem lesz szabad, mert ahol zsarnokság van, ott mindenki szem a láncban.Az a kérdés, hogy erősítsük a liberális demokráciát ellenségeivel szemben, hol van a liberalizmus határa, hol van a tolerancia határa. A jogrenddel nem lehet a terrorizmust megszüntetni,a jog a bekövetkezett bűncselekményeket bünteti. Ez elég, ha egyedi , deviáns személyiségű gyilkosokkal állunk szemben, de nem elég a tömeggyilkos vallási fundamentalista terroristákkal szemben.Senki ne remélje, hogy megváltoztathatók a liberális demokrácia eszméivel szembeni nézetei. Na itt kellene lennie a liberalizmus és tolerancia határának. Akinek nézetei ilyenek, aki radikális fanatikus, aki ezért nem képes integrálódni, aki a liberális demokrácia ellensége,akinek nem számít sem saját sem mások élete azt ki kell utasítani. Ők a liberális demokrácia ellenségei.Van elég hely a világon, ahol megvalósíthatja önmagát. Ki kell utasítani, mielőtt gyilkol. A hírek szerint a titkos szolgálatok jól fel tudják a mérni, térképezni ezeket a radikális fészkeket,nem elég nyilvántartani, figyelni őket, ki kell utasítani őket.Nem tudjuk az egész világgal szemben felvenni a harcot, megszüntetni a "gyökereket", ahogy azt sokan követelik, a társadalmak fejlődése lassúbb folyamat,de a mi liberális demokráciánkat tudjuk erősíteni, védeni, ha nem vagyunk dogmatikus, "fundamentalista" liberálisok.

pitcairn2 2015.11.18. 15:30:41

a klasszikus értelemben vett liberalizmus vmikor 1914 környékén meghalt...

a modern "liberalizmus" szimplán újracímkézett szocializmus...

pitcairn2 2015.11.18. 15:32:24

@gellért mária:

a 2001-es események tükrében vhogy semmilyen pluszkompetenciát sem adnék semmilyen állami, ill. szupranacionális szervnek...

egyetmondok 2015.11.18. 15:43:01

@gellért mária:
" Senki ne remélje, hogy megváltoztathatók a liberális demokrácia eszméivel szembeni nézetei. Na itt kellene lennie a liberalizmus és tolerancia határának. Akinek nézetei ilyenek, aki radikális fanatikus, aki ezért nem képes integrálódni, aki a liberális demokrácia ellensége,akinek nem számít sem saját sem mások élete azt ki kell utasítani. " --
mi legyen a liberális demokrácia azon ellenségeivel,tudatos és művelt emberekkel,akik az állam polgárai, velünk egy anyanyelvűek,állampolgárságukat azzal szerezték,hogy itt megszülettek,velünk ültek egy padban az iskolában és egyetemen,satöbbi,satöbbi...

Akik tehát nem idegenek. Velük mi legyen?

Simon Zoltán (az igazi) 2015.11.18. 15:58:19

@HaFr:

Mt 10.32
Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt.
Mt 10.33
De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.
Mt 10.34
Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot.
Mt 10.35
Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával.
Mt 10.36
Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége.
Mt 10.37
Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám, aki fiát vagy lányát jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám.
Mt 10.38
Aki nem veszi vállára a keresztjét, s nem követ, nem méltó hozzám.
Mt 10.39
Aki meg akarja találni életét, elveszíti, aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.
Mt 10.40
Aki titeket befogad, engem fogad be, aki pedig engem fogad be, azt fogadja be, aki engem küldött.
Mt 10.41
Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz, az igaz ember jutalmában részesül.
Mt 10.42
S ha csak egy pohár friss vizet ad is valaki egynek, akár a legkisebbnek is azért, mert az én tanítványom, bizony mondom nektek, nem marad el jutalma."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.18. 16:02:39

@Simon Zoltán (az igazi): szép, és? (esetleg összetéveszted az erkölcsi és az üdvözülésre vonatkozó passzusokat -- a felsoroltakat -- egy politikai társadalom működésével?)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.18. 16:03:02

@pitcairn2: ja, ezen kell túllépni végre

2015.11.18. 16:05:09

@egyetmondok:
csakhogy a világ mégse teljesen úgy működik, hogy van egy statikus jogrend és a piac. ez az ideális állapot esetenkét létre sem jön, vagy ha mégis, akkor időnként felborul. és olyankor a törzsi csoportosulások szerveződnek pártokba. az etnikai konfliktusok erősödnek fel. a hatalom újraosztása rendszerint így zajlik.

egyetmondok 2015.11.18. 16:08:32

@unionista᠍᠍:
Úgy van. Nincsen statikus jogrend.
A világ nem úgy működik,bizony igazad van.
Úgy működik,hogy új politikai és gazdasági rendszerhez új jogrend kell. Itt is ez történt 2010-ben.

Simon Zoltán (az igazi) 2015.11.18. 16:15:44

@HaFr:

"...egy jól megalapozott keresztény öntudat nem engedi meg olyan politikai programra vagy egyes törvényjavaslatra történő szavazást, amely ellentétes a hit és erkölcs alapvető tételeivel. A keresztény hit szerves egységet alkot és ezért nem lehetséges valamely részelemét kiragadni anélkül, hogy az egész katolikus tanítás ne sérülne. Az Egyház szociális tanításának egyes kiválasztott vonatkozása iránti politikai kötődés nem meríti ki a közjó iránti teljes felelősség vállalását. A katolikusok nem gondolhatják azt sem, hogy felelősségüket átruházhatják másokra, mivel Jézus Krisztus evangéliuma által arra hivatottak, hogy hirdessék és valóra váltsák az emberről és a világról szóló igazságot.

Amikor a politikai tevékenység összeütközésbe kerül az erkölcsi elvekkel, amelyek nem engednek meg kivételt, kompromisszumot vagy korlátozást, a katolikus elkötelezettség még nyilvánvalóbbá és felelősségteljesebbé válik. Az alapvető és elidegeníthetetlen etikai követelmények fényében a keresztényeknek észre kell venni, ha az emberi személyiség igazi javát érintő, erkölcsi értékek forognak kockán." (Katolikusok részvétele és magatartása a politikai életben. A Hittani Kongregáció dokumentuma – 2003. január 16. --- uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=147)

egyetmondok 2015.11.18. 16:20:12

@pitcairn2:
" a klasszikus értelemben vett liberalizmus vmikor 1914 környékén meghalt...

a modern "liberalizmus" szimplán újracímkézett szocializmus... " --

ez nagyon jó,csak nehogy valaki félreértse,és kicsapja,mint macsekot sza...i a liberális demokráciát.

gellért mária 2015.11.18. 16:54:58

@egyetmondok: Én a terroristákról beszélek, egy jól jellemezhető csoportról,bevándoroltak közötti radikálisokról akik a titkosszolgálat szerint látótérben vannak, akik több tényező egybeesése miatt, mint vallási fundalizmus+integrációs zavar+deviáns személyiség+ megjárja Szíriát, stb.Ők potenciális gyilkosok.Ez egy speciális helyzet, több tényező együttese és kockázatelemzés lehet az alap. Magányos deviáns gyilkosok ellen nem lehet védekezni, lásd az amerikai bennszülött, nem iszlám, jó körülmények között élő, ottani kultúrában. felnőtt, stb. iskolai lövöldözőket, tömeggyilkosokat, vagy lásd a norvég Breivik esetét.Amerikában is van egy plusz tényező,a szabad fegyverviselés., ezért gyakori Amerikában.Önmagában más nézetek nem veszélyesek.

pitcairn2 2015.11.18. 17:02:07

@gellért mária:

semmiféle korreláció sincsen a szabad fegyverviselés és a fegyveres erőszak között

pl. Európában a svájci a legjobban felfegyverzett társadalom és azt vhogy nem az erőszak képével társítja az átlagember...

pedig ott (Svájcban...) jóformán minden otthonban van egy automata karabély + néhány maroklőfegyver...

az USÁ-ban - tagállami és megyei bontásban - sem lehet __semmilyen__ korrelációt sem kimutatni a lakosság legális felfegyverzettsége ill. a lőfegyverrel elkövetett bűnesetek száma között

szóval a felfegyverzettség kérdését max úgy lehet idekeverni, hogy abban az esetben ha több lenne a legálisan felfegyverzett ember __nehezebb__ dolga lenne a terroristáknak...

lenne aki azonnal __visszalőne__...

pitcairn2 2015.11.18. 17:08:33

@HaFr:

ellenkezőleg, állandóan tudatosítani kell...

különben a klasszikus értelemben liberális társadalmakban minden további nélkül eltűrték a különböző vallási csoportok „alternatív életfelfogását”

Pl. az amishok a szó szoros értelemben a premodern időkben felejtették magukat és még az állami oktatásból sem kértek…

abból sem csináltak különösebben problémát…

de hosszan lehetne sorolni még itten a különböző mennonita és egyéb csoportokat is…

eszük ágában sincsen "asszimilálódni" a többséghez...

és ezt vhogy több száz éve eltűrik nekik...

ez lenne a valódi liberális megközelítés

ha valaki a Biblia vagy a Korán alapján akarja élni az életét és közben másnak nem árt, ám legyen...

pitcairn2 2015.11.18. 17:15:39

@gellért mária:

A titkosszolgálatok tevékenységéhez...

2012 Defense Intelligence Agency document: West will facilitate rise of Islamic State “in order to isolate the Syrian regime”
levantreport.com/2015/05/19/2012-defense-intelligence-agency-document-west-will-facilitate-rise-of-islamic-state-in-order-to-isolate-the-syrian-regime/

és arról se felékezzünk meg, hogy honnan indul a modern iszlamista terrorizmus...

Operation Cyclone
en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cyclone

2015.11.18. 17:17:07

@pitcairn2:
azért az nem ugyanaz, hogy lehet, vagy kötelező. svájcban kötelező. és az sem mindegy, hogy milyen mértékű és eloszlású a jólét.

pitcairn2 2015.11.18. 17:23:15

@unionista᠍᠍:

a svájci katona a saját __otthon tartott_ fegyverével slattyog el a milíciának becézett helyi csapatépítő klubba

+ rengeteg egyéb lőfegyver is van a lakosság keze ügyében...

nagyon könnyen hozzá lehet jutni időtlen idők óta és efféléket nem szokott eldobálni az ember:)

"Gun politics in Switzerland are unique in Europe. ..... Switzerland thus has a relatively high gun ownership rates (31% in 2005, declining).....A referendum in February 2011 rejected stricter gun control"

en.wikipedia.org/wiki/Gun_politics_in_Switzerland

pitcairn2 2015.11.18. 17:36:10

@unionista᠍᠍:

az USÁ-ban is inkább a drogbandák működésével lehet korrelációt találni mint a szegénységgel...

sőt ha már a statisztikai összefüggéseknél tartunk a legszegényebb vidéki területek - az állig felfegyverzett lakosságuk ellenére - meglehetősen biztonságosak, míg a gazdag városi területek - a relatíve alacsony legális fegyverviselés ellenére - jóval veszélyesebbek...

pl. hosszú éveken Washington DC volt a legveszélyesebb város az USÁ-ban

egy időben US murder capital-nak is becézték

Washinton DC 1992-es rekordja (több mint 80 gyilkosság / 100000 lakos) kb. 70-szer volt magasabb mint a jelenlegi magyar átlag...

(leginkább drogkereskedők hozták össze egyébként ezt az iszonyatos statisztikát, köszönhetően a "bölcs" USA drogpolitikának...)

2015.11.18. 17:43:17

@pitcairn2:
oké, de ez úgy működik svájcban, hogy aki katonaviselt az tartalékosként köteles otthon fegyvert tartani. ezt éppenséggel be lehetne vezetni. úgy, hogy biztonsági cégeknek viszont nem lehet. egy bizonyos csoport megint tiltakozna. nyilván az, aki magánhadsereget tart fent. de azt előzetesen le kellene szerelni feltéve, hogy a felelős magyar kormány ilyen döntést hoz. mert különben könnyen elszabadul a pokol.

gellért mária 2015.11.18. 18:09:30

@pitcairn2: Elfogadom, helyesen idézted az amerikai statisztikai adatokat, de azt nem mondtam, hogy ha nem lenne szabad fegyverviselés, akkor nem lennének Amerikában efféle tömeggyilkosok. Mindenesetre a helyzetüket megkönnyíti.Ez az adat csak azt bizonyítja, hogy nem kell Amerikában megtiltani a szabad fegyverviselést...ami egyébként is nehezen lenne kivitelezhető.Hangsúlyoztam, hogy több tényezőnek kell együtt lenni, ezt a te svájci példád is bizonyítja., önmagában a fegyverviselés nem elég.

pitcairn2 2015.11.18. 19:28:45

@gellért mária:

aki gyilkolni akar az módot fog rá találni, pl. az USÁ-ban sem a fegyveres ámokfutókhoz kötődnek a legdurvább terrorcselekmények, hanem pl. a legálisan beszerzett __műtrágyából__ összeeszkábált bombával végrehajtott támadásokhoz

ez az elmebeteg pl. a helyi iskolát robbantotta fel...

Bath School disaster
en.wikipedia.org/wiki/Bath_School_disaster

de Oklahomában is műtrágyából készített bombával robbantottak

pitcairn2 2015.11.18. 19:32:03

@gellért mária:

a több tényezőben természetesen egyetértünk + szerintem érdemes a 2001 óta "kirobbantott" war on terror című "különszám" "eredményein" is eltörpölni egy kicsit, még mielőtt automatikusan másolni kezdjük azt a "hej-de-eredményes" szakpolitikát...

Tamáspatrik 2015.11.18. 19:38:45

Ebben a kaszinóban mintha kártyapartik mennének:
kontra-rekontra-piros ulti-liberalizmus-demokratizmus-jogállamiság-népfelség-
(Hofit idézve lehetne még Fedák Sári-Farkas Berci-Kubaszov!)
Ezek a kategóriák nem valódi dolgok csak a fejekben levő homályos elképzeléseket irják le. Emiatt csinján bánnék velük.

A cikkhez kapcsolódva, a biológiában oly bevált, a társadalomban kulturális szinten jól alkalmazható evolúció elméletet javaslom a jelenségek értelmezésére: az arab világ "átlagembere" a kulturális evolúció szintjén megrekedt párszáz évvel korábbi állapotban, sok tekintetben a nálunk levő cigányokhoz hasonló. (Nem véletlen, hogy a börtönöket a franciáknál kb. olyan arányban töltik meg az arabok mint nálunk a cigányok, - de ez a téma messze vezet.) A lényeg, hogy az iszlám militarizmusa sokban hasonlit a középkori kereszténység erőszakosságához. Ez persze mindkét esetben csupán azt jelenti, hogy bizonyos illetők, csoportok FELHASZNÁLJÁK az alapvetően békét, szolgálatot és együttműködést hirdető vallásokat a saját militáris céljaikra. A helyzetnek nincs "megoldása", csak több oldalú párhuzamos megközelitése. Éppúgy mint fertőző betegségekre sem létezik egyetlen csodapirula sem, a szervezet erősitése mellett antibiotikumok is kellenek.

Emellett felhivnám a figyelmet arra, hogy hasonló jelenségek előfordultak már az utóbbi évtizedekben Európában (és a világ más tájain méginkább), csak ritkán szóltak ilyen nagyot. Egy kitűnő irás volt erről itt a Blog.hu-n,de nem találtam: lényegében suhancok, éretlen kamaszgyerekek lázadásáról van szó. Csak nem szóltak ilyen nagyot pár évvel ezelőtt a londoni és párizsi zavargások, mert nem volt olyan szervezet, amely gépfegyvert és bombát adott volna a kezükbe. A múlt században azonban ott volt a Baader-Meinhof és több más neomarxista terrorszervezet, valamint az IRA és az ETA nacionalista szervezetei is, most ÚGY TŰNT SZÁMUNKRA, HOGY EURÓPA MAGA MÖGÖTT HAGYJA A TERRORIZMUST, AZONBAN EZ CSAK EGY RÖVID IDŐSZAKNAK BIZONYULT.

2015.11.18. 20:14:21

@pitcairn2:
azt gondolom, hogy alapvetően annak lehet saját tulajdonú lőfegyvere, aki tartalékos tiszt. ha valaki szeret lövöldözni, akkor tagja lehet egy lövészklubnak, vagy egy vadásztársaságnak, de saját fegyvert csak úgy tarthat ha katonai szolgálatra jelentkezik. tisztként szerel le. tartalékos szolgálatot vállal. ebben az esetben akár azt is elő lehet írni, hogy az otthonában köteles fegyvert tartani. ha hosszabb időre elhagyja a körletet (ami a kerületnél kisebb városrész, lényegében a járás), akkor bejelentési kötelezettsége van. tehát ők lényegében tartalékos járőrök akik időnként összetartanak a megyében. ellenőrzik a mentális és fizikai állapotukat. természetesen ezért juttatásban részesülnek feltéve, hogy civilben nem biztonsági őrök. mert ezt attól meg kell különböztetni. ezeket az embereket semmilyen módon nem lehet kivásárolni. és abból magánhadsereget szervezni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.18. 21:21:01

@Tamáspatrik: igen, én is néztem ezt a főnök gyereket, akit állítólag megöltek most, mennyi lehet, 20-22? Valamelyik imám telebeszélte a fejét, oszt annyi neki

pitcairn2 2015.11.18. 21:43:23

@unionista᠍᠍:

nem kell erről fantáziálni, csak guglizni kell...

"In order to purchase most weapons, the purchaser must obtain a weapon acquisition permit (Art. 8 WG). Swiss citizens over the age of 18 who are not psychiatrically disqualified nor identified as posing security problems, and who have a clean criminal record can request such a permit. "

en.wikipedia.org/wiki/Gun_politics_in_Switzerland#Regulation

a svájci állampolgárok közül gyakorlatilag mindenki vehet

__automata karabélya__ persze csak katonának lehet...

ő azonban leszerelés után is megtarthatja azt ha félautomatává alakítják át azt...

"At the end of military service period the previously used gun can be converted to a privately owned gun after a weapon acquisition permit has been granted (fully automatic weapons will be rebuilt into semi-automatic ones)."

en.wikipedia.org/wiki/Gun_politics_in_Switzerland#Regulation

2015.11.18. 22:20:17

@pitcairn2:
oké, de mégis csak az van a gyakorlatban, hogy aki katona az hazafias kötelességből tart otthont fegyvert. és aki a katonaságot elkerüli az olyan nagyon nem akar lődözni. szóval ez megint egy nyilvánvaló dolog. fegyvere tartalékos katonának lehet. otthon leginkább tisztnek, vagy legalább tiszthelyettesnek. nem lehet megengedni, hogy bárki vegyen. akkor ugye minden bevándorló vehet tetszőleges mennyiségben. szuper lenne bevezetni. mert ezt írja a google. gondolkozz már te szerencsétlen.

pitcairn2 2015.11.18. 23:16:50

@unionista᠍᠍:

A bevándorlókkal kapcsolatos kérdésen se kell sokat törpölni csak guglizni kell:)

idézet az előbbi linkről:

"valid official identification or passport (and must be older than 18 who are not psychiatric-ally disqualified nor identified as posing security problems, and must not be a citizen of the following countries (Art. 12 WV): Serbia, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Macedonia, Turkey, Sri Lanka, Algeria and Albania)"

szóval egy sor ország esetében __diszkriminálják__a bevándorlókat, persze ezt csak addig tehetik amíg az illető nem lesz teljes jogú svájci állampolgár, az meg nem olyan könnyű feladat:)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.19. 06:55:12

'A muszlim vallás híveinek is kötelességei vannak a terrorizmussal szemben. '

Gondolja ön kedves Péter, talán közvetlenül az érintettekkel kellene erről beszélgetnie, biztosan meggyőzné őket ;-)

Oszt ha mégsenem sikerülne - csak húsz évet visszanézve állíthatjuk hogy egyáltalán nem - egy rövid elmélkedés, egy gondolat arra: miért nem!

boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2015/11/18/szomszedok_zsarnokok_gyilkosok

'Bevándorlás és terror nem függ össze. Hanem ugyanaz. A kettő inkább intenzitásában különbözik, lényegében nem. Persze állításom magyarázatra szorul, s természetesen nem is maradok adós vele, ám mielőtt belemelegednénk, vegyük a kategorikus szillogizmusok egy szép példáját, amelyet – hogy Behemótot idézzem – „bizonyosan érdeme szerint megbecsülnének olyan szakértők is, mint Sextus Empiricus, Martianus Capella, sőt maga a nagy Arisztotelész.”
Nos, ha a jelenünkben zajló európai iszlamista terrortámadásokat évtizedek óta Európában élő, esetleg már itt született mohamedánok, második, harmadik generációs bevándorlók követik el, azaz a ma terroristái a tegnap bevándorlói, akkor feltételezhető, hogy a ma bevándorlói, illetve gyermekeik közül néhányan a holnap terroristái lesznek.

...Az összes közel-keleti diktátor a mi európai békénket és biztonságunkat vigyázta, illetve, akik még hatalmon vannak közülük, azok most is lelkesen őrzik az Európa-gyepüt. Marokkótól Lappföldig székes félkörben őrködnek határainkon. S cserébe csak annyit kérnek, hadd zsákmányolják ki ők az övéiket. Ezt mi kegyesen engedélyezzük, s határőreinket ellátjuk bombákkal, géppuskákkal és szőke kurvákkal, ha netán megunnák a hazai kínálatot.
De, ha mi, európaiak egyszer csak úgy gondoljuk, hogy a baráti zsarnokokra nincs szükségünk, hogy előnyösebb nekünk, ha nem ők, hanem mégis inkább mi zsákmányoljuk ki az ő népeiket, s így javunkra válik az ő felkoncolásuk, jó a demokrácia és szabadság ott is, ahol eddig ők ezt nem engedték, akkor bizony kevés lehetőség közül választhatunk. Vagy mellékeljük a demokráciához az európai életszínvonalat, vagy elkezdjük magunk őrizni a határainkat, esetleg megtanuljuk tudomásul venni, hogy időnként lemészárolnak közülünk néhány tucatot. Bizonyosan ez utóbbi a legolcsóbb megoldás – s ebben a tekintetben, különösen nagyvállalkozói, befektetői szemmel nézve fölöttébb vonzó –, de lehet, hogy mégsem a legjobb… '

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.19. 10:32:49

@pitcairn2:
és szerinted az lehetetlen, hogy hugyos hugó magyar állampolgárnak azt mondják, hogy vegyen már fegyvert. és adja oda hasszánnak.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.19. 11:10:39

@pitcairn2:
és akkor jönnek zsidó éceszgéberek, hogy liberalizálni kell. és így hugyos hugó magyar állampolgár lesz a liberalizált fegyverbolt és fegyvergyár tulajdonosa. és azt irányítja hasszán. nem a liberalizáció irányába kell lépni, és a fontolva haladó nekonzervatizmus sem megoldás. nemzeti radikalizmusra volna szükség, csak persze nem ész nélkül.

zipe moha 2015.11.19. 11:59:04

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

" ..Az összes közel-keleti diktátor a mi európai békénket és biztonságunkat vigyázta, illetve, akik még hatalmon vannak közülük, azok most is lelkesen őrzik az Európa-gyepüt. Marokkótól Lappföldig székes félkörben őrködnek határainkon. S cserébe csak annyit kérnek, hadd zsákmányolják ki ők az övéiket. Ezt mi kegyesen engedélyezzük, s határőreinket ellátjuk bombákkal, géppuskákkal és szőke kurvákkal, ha netán megunnák a hazai kínálatot.
De, ha mi, európaiak egyszer csak úgy gondoljuk, hogy a baráti zsarnokokra nincs szükségünk, hogy előnyösebb nekünk, ha nem ők, hanem mégis inkább mi zsákmányoljuk ki az ő népeiket, s így javunkra válik az ő felkoncolásuk, jó a demokrácia és szabadság ott is, ahol eddig ők ezt nem engedték, akkor bizony kevés lehetőség közül választhatunk."....

ú, ez bizony nagyon érdekes felvetés ...gondold ez végig magyar relációba helyettesítsd be a dátumokat és a helyszíneket...mire jutottál??...

érdekes , mi magyarok tűpontosan látunk dolgokat..másoknál ( és ez nem gúny , tényleg így van....csak a sajátunkhoz közelítve vakulunk meg...

zipe moha 2015.11.19. 12:00:47

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ...még érthetőbben állítsd kelet-nyugati relációba amit írtál...egyébként gratula ,mert így néz ki..

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.19. 13:43:20

@zipe moha:
alapvetően kétféle romboló jellegű érdek/cél létezik
- oligopólimok felszámolása
- oligarchák elszámoltatása
a kettő együtt nem megy, mert a magyar gazdaság abban az esetben majdnem biztosan összeomlik. tehát választani kell. a külföldi kizsákmányolókat gyűlöljük inkább, vagy a belföldieket. és a többség válasza, hogy a külföldet természetesen. csányi gyűjtögesse csak a százmilliárdokat. azt tőle bármikor elvehetjük. és egy részét esetleg még önként is felajánlhatja a kincstárnak. nagyobb gazember is kapott már kiskeresztet. a lényeg, hogy a külföldieket verjék ki azokból az ágazatokból, ahol nincs rájuk szükség. az egyik terület a hagyományos feldolgozóipar és a kiskereskedelem. itt lépjenek a helyükre. a másik a pénzügyi-szolgáltató és a közmű szektor. itt államosítani kell. ez történik. csak ezzel erőteljesen visszaélnek. ebben az esetben léphet be a jobbik és esetleg az lmp/függetlenek. a többi párt felejtős. az egy nagy eredmény lenne ha az mszp/dk/együtt nem kerülne be a parlamentbe. lengyel modell érvényesülne. és ők egyezkedhetnek a poroszokkal. a magyarok pedig a bajorokkal és a svábokkal. illetve lehet lengyel-magyar együttműködés.

lengyel solaris buszok és a magyar ikarus.
www.solarisbus.com/
a pesa és a mávag.
www.pesa.pl/?lang=en_us
tehervagonokat tudunk gyártani, mint a román astra.
www.astrarail.com/
ez esetben jöhetnek szomszédsági keretek, a tisza medencébe esetleg lehetne telepíteni keleti szászokat. nemcsak pénzt és technológiát, hanem humán tőkét hozni. a lengyelek nyugat-(elő)-pomerániából.

annyi a változás, hogy a kiegyezés után 150 évvel a zsidók helyére újra a németek lépnek. és ebből következően nem egy nyitott, hanem egy viszonylag zárt gazdasági-kulturális egység jön létre. de ezek vagyunk, mi magyarok. a zsidókeresztényeknek sem kell térítgetniük. vallási kisebbségként létezhetnek a nemzeti keresztségben. nagyjából ezt gondolják a többségi magyarok iskolázottságtól függően öntudatosan, féligtudatosan, tudat alatt, sanyi haverom aki végig bukta az általánost tudattalanul.

zipe moha 2015.11.19. 19:11:54

@unionista᠍᠍: ..."alapvetően kétféle romboló jellegű érdek/cél létezik
- oligopólimok felszámolása
- oligarchák elszámoltatása
a kettő együtt nem megy, mert a magyar gazdaság abban az esetben majdnem biztosan összeomlik. "

mindenképpen omlik ...másrészt te csak a megbízó és a megbízott között teszel különbséget...
az a gond , ha a megbízott le is vágja a megbízót ( részben , úgy ahogy..) rögtön keres egy másikat!!! ...és véletlenül sem a népfelséget...ez a csiku-csuki szintén ezeréves, egy zsákmányország valósága

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.20. 08:01:30

@zipe moha:
- nem én, a sajtkészítők
- természetesen mindenkinek meg lehet a hobbija, a blogtulaj az egyetlen igazi konzervatív forradalmat barkácsolja, te az Állandó Megbízó és a Változó Megbízott játssz ma keretében látod ezt a Bogaras világot, ahol a Létező Világok Legjobbika, a Szabadversenyes Kapitalista Liberális Demokrácia Alias Jogállam ( leánykori nevén Internacionalista Kommunizmus), mint az emberiség egyetlen és örök boldogságtermelő gazdasági-társadalmi formációja tesz boldoggá, gazdaggá és zsákmányol ki mindenkit.

Amiben igazad is van, csak te arra vársz hogy eljő a másik Egyetlen Népfelség, aki majd nem.
A Godóra várva addig azért valamit csinálni kell, például e kárhoztatott transzfert nacionalizálni, amennyire lehetséges.
Ha már vízió, akkor u.
PS: ettől még a csökkentett habzású szimpátiám változatlan :)

zipe moha 2015.11.20. 09:01:07

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

..hogy ebbe a bohózatba ami világszinten politika címszó alatt fut a népfelség nevében, rá hivatkozva mindenütt, az hogy ebbe a népfelség tagjai közül egyre kevesebben kapcsolódnak be...az a kollektív bölcsesség megnyílvánulása...hogy saját magukkal akasztassák fel a népfelséget, ehhez egyre kevesebben asszisztálnak...talán már csak azok akik ezért kapnak fizetést vagy " nyereményt"..a többiéből...nyílván telik erre a 27 (33) %-os áfából...valamire költeni kell, nem lehet mindent ellopni invesztálni kell a folyamatos fenntarthatóságba is..

egyetmondok 2015.11.20. 09:43:29

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Olyan elő sem fordulhat, hogy a szír népnek simán csak teljesen tele lett a töke azzal,ami állami hatalom felette fél évszázada létezik, mint permanens rendkívüli állapot,az ellenzéki vezetők bebörtönzése,stb.stb....
Hát,ez biztos kizárt.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.20. 11:27:56

@zipe moha: ebben a világméretű bohózatba mindenki szem a láncban - te is :) - mondta kiváló szoc-lib-dem-népi költőnk, akinél pontosabban senki sem ismerhette a zsarnokság eme természetét ( kapott is tőlük Kossuth díjat, kétszer is a biztonság kedvéért ).
alternatívák ebben az esetben:
- nyílt behódolás ( liberók, szocik, fundamentalista dogmatikus JOGÁLLAMVALLÁSÚAK...)
Vagy ahogy a világhírű Nobel-díjas mondta:
az öngyilkos liberalizmus és az ő ostoba demokráciája.

- a végnélküli sopánkodással együtt járó tehetetlenséggel az Eljövendő Nagy Népfelségre várakozás - tugggyukki :)
- nagy hanggal párosuló mégnagyobb tehetségtelenség radikáljobb-bal ( Jobbik, TGM, ...)
- a megbicsaklott libdem csalódott hívei a konz-polg-konz- ... forradalom rögös útján jutnának vissza a Végre Tökéletes Libdem újraalapításáig, mérsékelt érdeklődés mellett
- a közhatalom-gyakorlás, gazdaság, és az önkormányzatiság tényleg remek újragondolásával - a mai állapotokat nézve csekély valószínűséggel: by unionista
- ... i tak dalse
- oszt van ez a nerszerűség is, aki megint egy másfajta újragondolásával kísérli meg a gazdaság és a társadalom szervezését, miközben tudja, hogy e globális bohózat fojtogató keretei között kell lavíroznia. Hol keménykedve, hol bólogatva, ha lehet együttműködve, hol táncikálni mint egy páva - és közben elnyomni a széles vigyort, ha ez kell, hát megkapjátok. (O. zseniális, na.)

Az általad kárhoztatott csekély érdeklődés meg azt is jelentheti, hogy az ön-sanyargó polgárosulatlan népek kíváncsi türelemmel/türelmetlenséggel várják, mi lesz belőle egy évtized alatt.
Ha nem tetszik a produkció, simán elzavarják ezt is.
Meglátjuk.
Szerintem.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.20. 11:42:21

@egyetmondok: semmi sem kizárt, ahogy Egyiptomban is a szabadságvágy egy radikális iszlámot juttatott hatalomra a szabad választásokon, alig lehetett a liberálisan demokratikus katonai erőszakkal rávenni az egyiptomiakat, hogy mit akarjanak igazából.

A szírek meg persze hogy spontán fellázadtak Aszad ellen ( volt is miért), csak akkor nem érthető, miért menekülnének, amikor összeállva az is-sel simán ledózerolhatnák a diktatúrát, és jöhetne a Népfelség hatalma.
Előttük az iraki példa: a nyugat egykori kedvencét elhajtották, és micsoda virágzásnak indult a liberális demokrácia, nemdebár?

Kadhafi elvtársról már ne is ejtsünk szót: az elmaradott balos diktatúrából a térség stabil, jólétet, megelégedettséget, virágzó demokráciát hajtott ki a forradalom.
Az ukrán diadalmas spontánnarancsos forradalom ha lassan is de beérett, ugye.
i tak dalse ...

Nem is értem, miért maradt el nálunk a libdem polgkonzforr a békés fülkeforr után?

egyetmondok 2015.11.20. 11:54:19

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
A szírek spontán fellázadtak Asszad ellen ?
Tehát nem az USA,és nem a nyugat állt e lázadás mögött,mint szervező. Úgy van leponex. Nem az USA,nem a nyugat,nem Soros György,stb.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.20. 13:19:29

@egyetmondok: hanem az Orbán, nem tudtad? A Putyinnal meg az Aszaddal összefogtak, hogy menekültekkel árasszák el a gyanútlan libdemeket.
Te mindenről lemaradsz;-)

egyetmondok 2015.11.20. 19:49:19

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Az Asszad-ellenes lázadás spontán,legitim volt.És persze igazuk volt. Putyin,Orbán,USA,Soros,stb. nem játszik. Simán igazuk volt.
Hogyan tovább?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.20. 22:46:59

@egyetmondok:
:))
tőlem kérsz tanácsot ?
lázadjatok ti is spontán, legitimen, oszt meglássuk mire mentek a Gyuri bácsiék nélkül
Vót anno egy nyár eleji spontánul elhalasztott népgyülivel megspékelt konzforr meghirdetve, (helyszín azóta is bizonytalan) noszogattalak már benneteket elégszer
Hajrá!
PS:
akkor miért is spannolnának kicsit (persze nem a túlzott nyilvánosságnak szánva) ezzel az Aszaddal mostanság a liberális demokráciák legelső veteményeskertjéből?

egyetmondok 2015.11.20. 22:51:12

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Hogyan tovább Szíriában?
Ha egyszer spontán,helyes,igaz és legitim a lázadás,a felkelés Asszad ellen.
Ott hogyan tovább leponex?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.20. 23:46:40

@egyetmondok: nincs tovább, Péter felvázolta a setét jövődet: az Európai Egyesült Államok segédnyugdíjasa leszel ...
kaputt.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.21. 09:02:45

@HaFr:
'igen, én is néztem ezt a főnök gyereket, akit állítólag megöltek most, mennyi lehet, 20-22? Valamelyik imám telebeszélte a fejét, oszt annyi neki '

Nos kedves Péter, mi lenne ha végre nem a muszlimok kötelezettségéről értekezne a liberális demokráciában, hanem e meglehetős kudarc felé masírozó 'minden világok legjobbika' elmulasztott kötelességéről?
Előbb-utóbb minden megtermi gyümölcsét ...

Böjte 'csuhás' egy visszafogott gondolatát ajánlanám figyelmébe:

„Európa első öngyilkos merénylője, nyugat Európában született és itt is nőtt fel, 26 éves lány, itt végzi a tanulmányait, megkap mindent mit a jóléti társadalom minden elkényeztetett gyereknek megad, bulizik, főiskolába jár és lám nem az élet mellett dönt, nem kacagva, békésen dolgozva a férje oldalán gyermekeket akar szülni, hanem felrobbantja önmagát és a feje véres felkiáltójelként kirepül egy ablakon!

Az elkeseredett, gyilkos bombázás helyett, úgy gondolom, hogy ma mindenki aki gyermekeket nevel, szülő, pap, tanár, politikus, mindenki el kellene csendesedjen, és nagyon mélyen el kellene gondolkodjon a történtekről! Van amin alázattal gondolkodjunk!
Milyen világot teremtettünk, teremtünk ma is verejtékes munkával magunknak? Milyen az iskolarendszerünk, ha a padokból még ki sem került fiataljaink lemészárolják társaikat, ha ezeket a gyilkos fiatalokat a rendőrség ötezer golyóval, mint valami veszett állatokat kell levadássza?! Döbbenetes! A terror hóhérai mind Európában nőttek fel, a mi iskoláinkban tanultak, a mi városainkban váltak felnőtté, sokan közülük nem is jártak soha keleten. Nagy - nagy alázattal el kell gondolkodnunk, mert sajnos nem csak azokban a Párizsban robbantó, gyilkoló fiatalokban, hanem sok sok fiatalban és bennünk felnőttekben is ott van a kisebb - nagyobb elégedetlenség iskoláinkkal, világunkkal, saját életünkkel szemben! '

Tényleg elégséges magyarázat egy telebeszélő imám, oszt annyi?

borzimorzi 2015.11.23. 18:58:40

A liberális demokráciának a számára látok elsősorban kötelezettséget. Mégpedig azt, hogy képviselője leüljön a muszlim vagy bármilyen más kiskölkök mellé a padba, és eléjük tegyen anyanyelvükön egy bizonyos dokumentumot. Ezt: mek.oszk.hu/00000/00056/html/228.htm

Aztán pedig elbeszélgessen velük az abban foglaltakról. Mintegy megértetni velük, hogy miben áll európainak lenni.

Később, felnőtt korban pedig kíméletlenül deportálni mindazokat, akik ezeket az alapelveket nem fogadják el. Mindegy, hogy az illető csak az idei népvándorlás során jött be, vagy a nagyapja volt csak bevándorló és ő maga már itt született. Az is mindegy, ha az őseivel és rokonaival van tömve a Gothai Almanach. Ha nem képes elfogadni azt, hogy neki nincsen joga sem vallása, sem származása, sem bőrszíne alapján felsőbbrendűnek minősítenie önmagát, és legyilkolandó, alsóbbrendű páriáknak minősíteni a többi embert, akkor itt nem maradhat. Ha van valamilyen arab nyelvtudása, muszlim kötődése, és eredetileg a Közel-Keletről illetve muszlim közegből jött a családja, akkor hamarosan lesz elég hely ez elnéptelenített Szíriában és Irakban számára is. Mehet újjáépíteni, hajrá! Itt többé segélyekre ne legyen jogosult, mert ott van munka bőven, mindenkinek jut. Ha pedig olyan, magát felsőbbrendűnek képzelő egyed akad, aki neonáci alapról képzeli magát feljogosítva az emberölésre és elő is készül rá, vagy meg is teszi, annak találni kell helyet valahol Grönlandon vagy a Spitzbergákon, aztán ott találja fel magát, ha tudja. De akár bérelhetünk e célra Szibériában is területet, akkor őrzés nem is kell, megoldja azt a távolság, és besegítenek a vadállatok. Pár év egy ilyen helyen megérteti a "felsőbbrendű"-vel, hogy milyen kis pondró ő a természet erőivel szemben. (Nem az én ötletem, a német BV már kötött bérrabtartási szerződést az oroszokkal évekkel ezelőtt.)

Üdv:
b
süti beállítások módosítása