1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.11.14. 10:59 HaFr

A párizsi vérengzés utáni teendőkről

Ebben a hallatlanul bonyolult helyzetben nem alkalmas megoldás, hogy mindenki a maga korábbi álláspontját látja igazolva (bár a Willkomennskulturnak most nyilvánvalóan nehezebb dolga lett), hogy ezek mentén csak felerősödjenek az ellentétek Európán belül. Minőségi változásra van szükség a helyzet kezelésében. A minőségi változásnak elsősorban az értékválasztások világos megtételében és a gyors cselekvésben kell megnyilvánulnia -- mindabban, amiben eddig Európa rettenetesen elkésett a saját értékkonfliktusainak és bürokratikus mechanizmusainak felróhatóan.

Egyfelől aligha tagadható, hogy -- ha leszámítunk bármilyen nagyhatalmi szálat az események mögött, amelyet egyelőre nem tudnánk igazolni -- az iszlamista terror jelenti a legnagyobb fenyegetést az európai népek biztonságára, és a nyilvánvaló probléma ezzel kapcsolatban, hogy ez nehezen választható le a közvéleményben az iszlámtól általában, másrészt nehezen szűrhető ki a békés muszlimok -- itt élők, bevándorlók és menekültek -- sokaságából. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Nyugat felelős azért, ami a Közel-Keleten történik, mert az ottani káosz egy része az ő szorgalmának eredménye, ugyanakkor a menekültek egy része két közös ellenség, Asszad és az IS elől menekül, és ha harmadik ellenségként fordulnánk szembe velük, az egyszerűen aljas volna.

Ezzel együtt Európa viszonylagos integritásának megőrzése és az európai népek biztonsága megelőz minden egyéb szempontot, a közvélemény szemében -- amit a demokratikus intézményrendszernek az alapvető emberiességen túl képviselnie kell -- a biztonság egyre fontosabbá válik a szabadsággal é az emberi jogokkal szemben, és ezért minden bizonnyal szükség van egy finomhangolásra. Az életek védelme összecseng a kultúra távlatos érdekeivel is, és ha a kultúra sérül is keresztényi és emberjogi tekintetben is (tehát az egyes ember szintjén), az alapvető integritását és életképességét (a közösségi összetartó erejét) meg kell óvni, meg kell előzni az etnikai háborúkat, Európa és a nemzeteinek óhatatlan bezárkózását kísérő belső gyűlölethullámot és pogromokat.

A finomhangolásnak szerintem a bevándorláspolitikában és a belbiztonsági intézkedések terén kell bekövetkeznie: Európa határai védelmének, a menekülttáboroknak, a hosszadalmas és alapos menekülteljárásoknak és a kitoloncolásoknak nincsen alternatívája, ahogy nincs alternatívája a belső titkosszolgálati tevékenység erősítésének elsősorban muszlim közösségekben, a magánszférák némi korlátozásának, és a gyors, hatékony, fenntartható közel-keleti rendezésnek sem. Az álláspontom megegyezik a három-négy hónappal ezelőttivel, és felrovom az EU-nak azt, hogy bevárta az ilyen terrorcselekmények bekövetkezését. Ezek a halálos áldozatok a politikusok lelkén is száradnak.

Szerintem Európa erősebben fog kijönni ebből a válságból, a nemzetek közelebb kerülnek egymáshoz, megtanuljuk megvédeni, ha kell, sorrendbe tenni az alapértékeinket, és ebben a folyamatban Magyarországnak pozitív szerepe lehet -- reméljük, az is lesz.

233 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr418077494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2015.11.14. 11:13:23

Az egész szitu most már nem kiabál,de ordít az európai uniós állam iránt. Bele kell ebbe fogni,de sürgősen.

zipe moha 2015.11.14. 11:40:23

..""Cinikus politikai gazemberek és hasznos idiótáik hatékony közreműködésével."irja valaki a facen...finoman szólva...ennyi..09/11...o.2.....a 99% reakciója felmérve , kielemezve...200 év különbség van az 1% és 99% valóságérzékelése és érdeke között...minimum..

ördöngös pepecselés 2015.11.14. 12:10:33

Hogy fog így nyerni nálunk a DK vagy az EGYütt?! :((((

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 12:20:34

@ördöngös pepecselés: nem vetted észre, h ez nem a megfelelő blog -- mi nem aggódunk ezekért a pártokért, kevésbé, mint láthatóan te

ördöngös pepecselés 2015.11.14. 12:26:27

@HaFr:

Viszont a Fideszt akarod legyőzni. Kérdés sikerül-e 2018-ban? :) :D

pitcairn2 2015.11.14. 12:28:45

@egyetmondok:

na ja , egyértelmű, hogy kiknek jók az efféle "spontán" események...

pitcairn2 2015.11.14. 12:31:14

@HaFr:

"Szerintem Európa erősebben fog kijönni ebből a válságból,"

ez már a "spontán" menekültáradat megindulásakor is teljesen egyértelmű volt...

a folytatás is várható volt...

uncsi az egész...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 12:33:01

@ördöngös pepecselés: mindenesetre örvendek egyrészt annak, hogy itt nem a Mandinerről ismert alpári énedet reprodukálod, másrészt kérdőjelet teszel a 2018-as győzelmünk után, azaz vita tárgyát képezi nálad.. látod, kis lépésekkel meddig eljuthat egy kis párt is

pitcairn2 2015.11.14. 12:33:26

@HaFr:

"ahogy nincs alternatívája a belső titkosszolgálati tevékenység erősítésének elsősorban muszlim közösségekben, a magánszférák némi korlátozásának,"

ennél még a fegyvertartás teljes liberalizálása is értelmesebb ötlet lenne...

legalább lenne aki azonnal visszalőne...

PS.: ismerjük már ezt a lemezt pl. 2001-ből...

pitcairn2 2015.11.14. 12:36:37

@HaFr:

most komolyan efféle bohóckodástól kéne megoldást várni?!

2015 június 2.

US airport screenings fail to detect mock weapons in 95% of tests
www.theguardian.com/us-news/2015/jun/02/us-airport-security-raised-after-fake-weapons-missed-by-screenings

úgy hülyeség az egész ahogy van...

búvár kondér 2015.11.14. 13:05:50

Először is Tiszteletem és Elismerésem a szerzőnek, hogy egy ilyen tragédia után meg maradt gondolkodó embernek s nem lépett a politikai hullarablók útjára.

@egyetmondok: Teljes mértékben egyetértek veled. Európát és az európai kultúrát csak közösen lehet megvédeni! Konzervativizmussal, liberalizmussal , szociális érzékenységgel és a demokrácia alapjainak védésével. A terror ellen nem lehet illiberális eszközökkel , diktatúrával védekezni mert a terror az maga az illiberalizmus, az elnyomás, a másik érdekeinek semmibe vétele. Maga az iszlám állam a legkeményebb illiberális szerveződés!

S a párizsi nép - a válogatott mérkőzésről távozok tömegének közös himnusz a Marseille-s éneklése is azt fejezi ki számomra hogy az európai értékek védelme , a terror elleni fellépés csak közösen az illiberális eszmék teljes elvetésével lehet.

pucros 2015.11.14. 13:08:51

A terroristákat minden lehetőség érdekli, ami egymás ellen fordítja az európai muszlimokat és a befogadó társadalmakat.

A bevándorláshoz max. ennyi köze van.

Én most azért kalimpálnék, hogy a terroristák ne érjék el a céljukat: a társadalom továbbra is csak őellenük és ne a szélesebb kör, a muszlimok ellen forduljon, és hogy a radikalizálódás környékén ingadozó muszlim rétegek inkább tendáljanak a decens európai polgári lét felé. Ezekben a folyamatokban alakul a kontinens jövője.

Ha most elkezdenénk muszlimellenes intézkedéseket hozni, azzal nagy örömet szereznénk a terroristáknak, és megerősítenénk őket abban, hogy a vérengzés mint a szarkavarás hatékony módszere működik.

Azzal egyetértek, hogy Magyarországnak lehetőség szerint továbbra is ki kell maradnia.

Moin Moin 2015.11.14. 13:21:20

Az efféle merényletek éppen azt bizonyítják stratégiai szempontból, hogy a radikális iszlám (amely persze maga sem egyetlen egységes mozgalom/szervezet) mennyire gyenge is valójában – és hogy milyen kevés és csekély hatékonyságú eszköz áll a rendelkezésére, ami viszont a valóságos anyagi bázis jelentéktelenségére utal.

- Egyrészt: egy életerős és anyagi-technikai téren is potens militáns szervezet ui. nem kb. száz, hanem legalább több ezer-tízezer áldozattal járó támadásokat hajtana végre. (Pl. atom-, vagy biológiai fegyverekkel – amikkel viszont nem rendelkeznek, éppen e fegyverek költséges és bonyolult volta miatt.*)

- Másrészt: terroreszközökkel még sohasem sikerült egyetlen politikai szervezetnek sem elérni a céljait – valójában hosszabb távon csak önmagának ártott ezekkel.

A terrorista valójában az eszköztelen, frusztrált ember (aki adott esetben pszichopata is lehet) – és éppen ez akadályozza meg a sikerben: vagyis azok a személyes tulajdonságai, amelyek a polgári életben is sikertelenné és emiatt frusztrálttá tették őt, végső soron így téve őt terroristává is. Ilyen emberekből felépülő szervezet pedig érhet el ugyan lokális sikereket, de ezeket éppen a szervezetben lévő emberek kvalitásai és kelli állapota következtében képtelen folyamattá szervezni és tartós térnyeréssé alakítani. Ez a koherens történelmi, társadalmi és stratégiai tapasztalat a terrorizmusról.

…Mit kellene tenni ebben a helyzetben? Nos, én nem hiszek mindazokban az eszközökben, amelyeket ilyenkor emlegetni és alkalmazni szoktak: a titkosszolgálati munka „fokozásában” (ebben azért nem, mert e munka jellege éppen nem teszi sem lehetővé, sem kívánatossá az aktivitás fokozását!), a rendőri, katonai és ellenőrzési tevékenység megerősítésében. A terrorszervezet ui. „makroszinten” és a felsorolt védelmi szervezetek és technikáik számára „láthatatlan”, éppen az egyes akciók szintjén. Nem érnek túl sokat az informatikai felderítés eszközei sem: e-mailek ellenőrzése, vizsgálata, vagy a telekommunikációs lehallgatások. Mára a profi terrorszervezetek már nagy körültekintéssel kommunikálnak – tanultak a 2000-es évek veszteségeiből. Nyilván nem gmailes e-mailekben beszélik meg, hogy „Robbancsunk, itt és itt, ekkor és ekkor!” (Valójában éppen az a helyzet, hogy a pl. Európába települt terrorsejt nem is kommunikál a „központtal – pl. az iszlám Állammal – arról, hogy pontosan mit, hol és mikor fognak csinálni. az „alegységi önállóság” és az „egységparancsnok és katonák önálló cselekvési kompetenciái” mára a terrorkodás alapjaivá lettek.)

Szóval: tekintettel e terrorszervezetek valójában igen alacsony valóságos támadó kapacitásaira, a legokosabb lenne – szigorúan katonai-védelmi stratégiai nézőpontból – hagyni az egészet a francba. Hiszen a terrorista „arra élvez” (az a szakmai célja), hogy az ellenségnél pánikot keltsen és az ellenség vezető szerveit az eredeti akaratukban és stratégiájukban el nem tervezett és nem akart cselekvésekre bírja rá. Persze, ezt a látszólagos passzivitást a közvélemény és a média nyilván nem tűrné el: ezért kellenek az előbb sorolt látszatintézkedések.

Valódi és hatékony megoldás a terrorizmust létrehozó társadalmi stresszorok tompítása lehet – ez azonban nem „azonnal” lehetséges és persze sokba is kerül. Nyilvánvalóan szükséges lesz a terrorszervezet „magterületének” katonai elfoglalása, a szervezet fizikai likvidálása, majd az adott területen hosszú ideig tartó és átgondolt folyamatokban megnyilvánuló, az ottani társadalmi stratégiákat átépítő (a 2. vh. utáni japánban bevezetetthez hasonlítható) kormányzás és közigazgatás. Ez szintén hosszú (évtizedes) és nagyon drága folyamat – amely módszereiben és szemléletmódjában korántsem azonos azzal, amit az USA Afganisztánban, vagy Irakban tett. Kérdés, hoyg az euroatlanti társadalmak megértik-e azt, hogy ezen kívül nincs más igazi, tartós megoldás és ha megérti viselik-e ennek anyagi és emberi terheit? Vagy: inkább azt választják, hogy félévente a mostanihoz hasonló „rendkívüli helyzetek” következnek be, ki tudja, meddig?

*Belemehetnénk abba, hogy az egyes, az euroatlanti világgal többé-kevésbé „hadilábon álló” országok miért nem látják el a terroristákat ilyen eszközökkel – de ezt most ne nyissuk ki!)

pragmatika2 2015.11.14. 13:42:18

"minden bizonnyal szükség van egy finomhangolásra. "

Itt már rég nem finomhangolásra van szükség, hanem alapvető szemléletváltásra. A migránsok befogadása nem megoldás, sőt kifejezetten káros. Nem falakat bont le, ellenkezőleg, masszív falakat épít Európa társadalmain belül.
A problémát helyileg kell kezelni. Szíriában helyre kell állítani a rendet, ha Aszad-al akkor azzal.
Az iszlám államot pedig a földbe kell gyalulni, lássák, mit eredményez, ha merényelgetnek. Európából, pedig, a rendcsinálás után vissza lehet telepíteni a menekülteket.

"ugyanakkor a menekültek egy része két közös ellenség, Asszad és az IS elől menekül"

Maradjunk abban, hogy nem Aszad elől menekülnek (figyelted ? egy Sz-el írjuk) , hanem az Aszad megbuktatására szervezett fegyveres konfliktus és annak közvetlen és közvetett hatásai elől.
Nem elhanyagolható különbség. Az Aszad rezsim alatt viszonylagos nyugalom volt.

DrGehaeuse 2015.11.14. 13:54:15

@egyetmondok:
Amerika urainak célja egy Európai Egyesült Államok létrehozása amit az ő embereik vezetnek. Érdekes, hogy az IS milyen jól szolgálja ezt a törekvést....

búvár kondér 2015.11.14. 13:55:39

@Voznyák Pista: Nincs szükség abban az értelemben szemléletváltozásra amint írod!!! Migránsok befogadása nem megoldása s nem is előidézője a terrornak!
A Migráns kérdéstől függetlenül kell a terror ellen fellépni! A terror ellen az illiberalizmus ellen amely a terror megágyazója a világon.
A megoldásnak olyannak kell lenni amely megerősíti a demokratikus értékrendet, a liberális polgári konzervatív szociál demokrata lét lehetőségét!
Európa ellensége nem az iszlám vagy bármely más felekezet hanem a demokráciát szűkítő, szélsőséges illiberalizmus, a nemzeti és vallási fanatizmus amely már annyiszor lángba borította a világot!

búvár kondér 2015.11.14. 13:58:47

@DrGehaeuse: Nem Amerika urainak a célja hanem az európai emberek alapvető emberi-nemzeti-vallási érdeke egy Európai Egyesült Államok amely Európa népei közösen vezetnek irányítanak!!!!

Conchobar 2015.11.14. 14:02:28

Különös módon nem hallani, hogy Japánban is robbantgatnának és gyilkolásznának arab terroristák. Igaz Japán nem is küld bombázókat arab országok fölé, nem is avatkozik be mások belügyeibe, ott nem is jelszó a multikulti, meg nem is csalogatják humanitásra hivatkozva az idegenek invázióját. Humanitás, emberség meg az elesettek támogatása stb. mind-mind nagyonszép jelszó és eszmény, dehát már a francia forradalom (liberté, egalité, fraternité) óta tudhatnánk, hogyha nekilátunk a túl hangzatos jelszavakban foglaltak megvalósításához, az mindig gellert fog kapni, és valami egész más sül ki belőle (lásd még: "Tied a gyár magadnak építed", "Azé a föld, aki megműveli")

egyetmondok 2015.11.14. 14:07:13

@pitcairn2:
Én nem vagyok annyira ismerője a legtitkosabb világösszeesküvéseknek,mint Bogár László,Csurka István és Te.
Egy dolog azonban biztos. Akad három nagyhatalom,amelyek elemi érdekei ellen lenne egy erős,európai uniós államiság:
USA - Oroszország - Kína.
E három állam bőven kényelmesebben van el a saját érdekei képviseletében kisebb és nagyobb uniós tagállamokkal, mint egy nagyon erős állammal.

Conchobar 2015.11.14. 14:11:53

@búvár kondér: "az európai emberek alapvető emberi-nemzeti-vallási érdeke egy Európai Egyesült Államok amely Európa népei közösen vezetnek irányítanak!!!!" - Mennyivel jobb is lenne, ha egyetlen központból irányítanák az egész kontinenst. Például nem lenne ilyen kerítésépítő visegrádi különutasság, az lenne, amit a központban a fajsúlyos tényezők (a Merkel-Hollande tandemhez hasonlók) eldöntenek. Nem valószínű, hogy egy egységesült EU megváltoztatná a külpolitikáját, annyi lenne csak a különbség, hogy a más országok belügyeibe való beavatkozást egyetlen felségjelzés alatt tennék

nyíljon szét a mellkasa mint a biblia 2015.11.14. 14:15:15

libanonban kettős robbantásban hatvanan meghaltak, irakban hetente robbantanak esetenként többszáz halott van.
a liberális csürhe idehozta bejrútot nekünk, köszönjük, hálánk nem marad el!

búvár kondér 2015.11.14. 14:39:16

@nyíljon szét a mellkasa mint a biblia: az illiberális csűrhe hozta ide !!!!!!!!!!!!!! ... ugyan is a terroristák pont a liberalizmust támadják.

búvár kondér 2015.11.14. 14:49:27

@Conchobar: S mennyivel jobb hogy 27 központból akarják irányítani az egész kontinenst?
... már 1526-ban elhangzott vagy leíródott hogy az egyéni érdekek túlzott érvényre jutása az állam széthullásához vezet. ...lásd Mohács!

Conchobar 2015.11.14. 14:50:06

@búvár kondér: "ugyan is a terroristák pont a liberalizmust támadják" - Mekkora liberalizmus lehet ugyan Bejrútban, meg Irakban, hogy legsűrűbben ott támadnak a terroristák. Merkel meg Hollande pedig az illiberalizmus zászlóvivői, ugye?

Conchobar 2015.11.14. 14:53:18

@búvár kondér: "S mennyivel jobb hogy 27 központból akarják irányítani az egész kontinenst?" - Annyival, hogy úgy legalább van valami esély arra, hogy ne csak a fajsúlyos központ, hanem a periféria érdeke is érvényesülhessen

Conchobar 2015.11.14. 14:58:05

@búvár kondér: "már 1526-ban elhangzott vagy leíródott hogy az egyéni érdekek túlzott érvényre jutása az állam széthullásához vezet. ...lásd Mohács!" - Tehát evvel azt akarod mondani, hogy az individualista szemléletet visszább kéne szorítani a közösségi/csoport érdekkel szemben? Vagy egyszerűen csak a választási kampányt akarod folytatni (vs. Orbán-rezsim/Fidesz-klientúra)?

búvár kondér 2015.11.14. 15:09:17

@Conchobar: ..ha nem akarod érteni akkor ne értsd.

...de talán abban meg egyezhetünk, hogy az iszlám állam nem liberális ugye. ...az iszlám terrorista nem a liberalizmus hatalomra jutásáért öl.?

nagybátyád 2015.11.14. 15:17:00

@Voznyák Pista: Pista fiú, a menekültek között végzett felmérés szerint az IS ellen menekült 15 %, Asszad ellen pedig 50 %. És tudod, a faterja nevét kb. 40 éven keresztül két sz-el írtuk Hafez Asszad volt. Csak ennyit kell tudnod, Pityu

nagybátyád 2015.11.14. 15:18:39

@búvár kondér: ha nem ilyen rohadt szomorú apropóból írtad volna ezt, akkor mondanám, hogy de jót röhögtem.

nagybátyád 2015.11.14. 15:21:16

@nyíljon szét a mellkasa mint a biblia: Nem az a baj, hogy idióta vagy, az állampolgári jog. A baj az, hogy nem vagy szorosan őrzött zárt osztályon. Mert te veszélyesebb vagy a magyar társadalomra, mint az iszlám terroristák Európára.

Szalay Miklós 2015.11.14. 15:47:25

Aki még nem látta volna, annak az aktuális események fényében is csak ajánlani tudom a következő módszeres, körültekintő és kiegyensúlyozott összefoglalót a menekültkérdésről:

egyvilag.blog.hu/2015/09/30/egyeb_a_menekultkerdesrol_ketto

Annyiban is más, mint a többi, hogy megpróbál megállni középen, megfelelően figyelembe venni mind a menekültek, mind a befogadók érdekeit.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 15:52:58

@Moin Moin: "eszköztelen"? -- OMG, mi lenne, ha eszköze is lenne, mire gondolsz? ICB rakétára, anyahajóra?

nikmarcell 2015.11.14. 15:58:53

"A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Nyugat felelős azért, ami a Közel-Keleten történik, mert az ottani káosz egy része az ő szorgalmának eredménye, "

Ez egy ordas nagy csusztatas.Nem, nem a nyugat a felelos!

Netuddki. 2015.11.14. 16:38:38

@HaFr: Az isis egy maffia. A vallást csak felhasználják a saját kis aljas céljaik érdekében. Ki kell őket irtani mind egy szálig. Már régen meg kellett volna tenni. A "nyugatnak" maximum ennyi a felelőssége, hogy még nem lépett, de nem bújhat ki a felelősség alól.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.14. 16:40:45

'Ezek a halálos áldozatok a politikusok lelkén is száradnak.'

bátor, szókimondó állítás!

lássuk hát akkor KONKRÉTAN!!! kik is lennének ezek a politikusok !
végre szakít valaki a pc-vel, és nem maszatol, egyenesen, őszintén vállalja a véleményét!

hamár ...

camilló 2015.11.14. 16:40:53

Valóban az USA a fő felelős! Miért akarja azt a fajta társadalmi berendezkedést ráerőltetni, minden népre? Ennek jegyében beavatkozik közvetve !Chile, Nicaragua, Arab Tavasz, stb), és közvetlenül (Kuba, Vietnam,Grenada, stb.), majd csodálkozik, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt elképzelte. Kulturális antropológiából megbuktak! Azért az igazsághoz tartozik, hogy Szíriában amíg az USA (hozzáteszem az EU tevékeny hozzájárulásával) úgy nem döntött hogy Asszad diktátor, és veszélyes a népére, nem voltak ilyen jellegű gondok. Tudomásom szerint békében élt egymás mellett több vallás! Befogadó állam volt, nem pedig menekült kibocsátó. Palesztin menekültek ezrei éltek ott! Lehet kegyetlenül, hangzik, de bizony az IS-t nem lehet ám észérvekkel lebeszélni a terrorról. Ezek bizony csak az erőből értenek! Kedvenc klasszikusom szerint "pankrátorok ellen nem lehet görög-római stílusban küzdeni a győzelem esélyével". Libanonban a 80-as évek elején elfogták az egyik KGB fejest. Az ujját bedobták a követség épületébe, egy követeléseket tartalmazó írás kíséretében. Villámgyorsan elfogták az elkövető szervezet MÁSODIK emberét! A feje már ment is be a szervezet központjába. Fél óra múlva szabad volt a vezető. Szóval valami hasonló dolog hat rájuk. Minden más a gyengeség jele! Merkel asszony nem tudom, hogy számol el a lelkiismeretével, hogy ellenőrizetlenül fogadtat be menekülőket! Sok helyen megírtam már, hogy el fog jönni ez a pillanat, de nem hiszem, hogy valaki európai vezető vállalni fogja a felelősséget.

camilló 2015.11.14. 16:42:24

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Konkrét lista kell? USA vezetői, EU vezetői, Szaudi vezetők, stb.

Moin Moin 2015.11.14. 16:48:24

@HaFr: Mindenek előtt tömegpusztító fegyverekre, nagyüzemi mennyiségben.
Ha alaposan végiggondolod, a terror eszközével mindig is a gyengék éltek - ezzel akarják pótolni a valóságos erőforrásokat: a megfélemlítéssel.

2015.11.14. 16:52:01

"bár a Willkomennskulturnak most nyilvánvalóan nehezebb dolga lett"

ne hidd, a Willkommenskultur apostolai sose fogjak beismerni, hogy hulyeseget hirdettek, ilyen ez a ballibero szemellenzosseg
ferditik a tenyeket, manipulalnak, torzitanak, kimagyaraznak mindent, ha pedig kifogytak az ervekbol, akkor naciznak egy sort
az mindig megteszi ervek helyett

most majd kitalaljak, hogy az volt a baj, hogy az europaiak nem eleg nyitottak, nem voltak eleg befogadoak, a megoldas pedig meg tobb muzulman beengedese Europaba
kvotak kellenek, hogy a kirekeszto kelet-europaiak is reszesuljenek a muzulman betolakodokbol, hozzajuk is telepitenek majd par szazezer muzulmant, hogy Krakko, Varso, Praga, Brno, Pozsony, Kassa Budapest, Debrecen, Veszprem, Gyor, Bukarest, Kolozsvar is elvezhesse a multikultit. A muzulmanokat szet kell teriteni egesz Europaban, erzekenyiteni kell az europai lakossagot, varosreszbe mecsetet kell emelni, hogy nehogy kirekesztve erezzek magukat ezek az uj europai polgarok. Meg tobb bevandorlas a megoldas! Ez lesz a balliberok javaslata, en mar latom elore.
Mindig van lejjebb, mindig lehet a kretenseget meg tovabb tolni. Ebben kivaloak a ballibek.

dadddd 2015.11.14. 16:57:37

Most mi van? Két hónapja még imádtátok őket!

2015.11.14. 16:59:35

@Moin Moin: ja, a terror juttatta hatalomra a bolsevikeket, kommunistakat is
nem csak Oroszorszagban, hanem gyakorlatilag mindenutt a vilagon
vagy a valasztasi csalassal
gyengek voltak? igen, amig hatalomra nem kerultek, a hatalomra kerules nehezsegein atlendultek a terror eszkozeivel
amikor hatalomra kerultek, akkor meg hirtelen nagyon sokan lettek a zaszlajuk alatt, mert az ilyen sotet ideologiak vonzzak a sopredeket
igy aztan mar nem is voltak annyira gyengek, a bolsevizmus 70 evig uralkodott a vilag legnagyobb orszagaban, folyamatos terror, permanens forradalom, az ellensegkep fenntartasa reven
csak at kell lendulniuk a holtponton, onnantol mar aramlik felejuk a sok senkihazi, akinek szimpatikus a nacizmus, a
lasd Hitler es az Anschluss, mennyire ellenalltak az osztrak hazafiak anno Hitlernek, tomegesen vonultak ki es viragokkal dobaltak meg az autojat Becsben
vagy az ISIS... amint bevonul valahova a helyi szunni muzulmanok kozul rogton lesz annyi tamogatoja, hogy fenn tudja tartani a hatalmat

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.14. 17:07:42

@camilló: majd kedves bloggazdánk csak elárulja, kikre is gondolt.
arra gondolni sem merek, hogy csak úgy megint bele a világba, ennyi kockázatot csak fölvállal egyszer.
(persze egy orbán-aszad-putyin-tengely német titokzatos szolgai segedelemmel már volt, most már talán óvatoskodik egy kicsit. még.)
(szerintem nem)

2015.11.14. 17:13:19

@egyetmondok: Europai Egyesult Allamok... ja, mekkora otlet
a vezetoje nyilvan egy Merkel, Hollande, Juncker, Barroso kaliberu ember lesz, akik milyen sikeresen kuzdottek meg eddig is minden problemaval...
gorog valsag... ja, a gorogok meg mindig szarnak minden unios szabalyra, nem orzik a hataraikat, direkt bosszubol elarasztjak Europat migransokkal
migracio... meg se probaljak vedeni az europai emberek eletteret, az esemenyekkel sodrodnak, ket nap egymas utan nem voltak kepesek osszefuggoen hazudni
amerikai-europai szabadkereskedelmi egyezmeny... az USA azt csinal Europaval, amit akar, lehallgatja, migransokat szabadit ra, szembeforditja az egyik legnagyobb kereskedelmi partnerevel, Oroszorszaggal, valsagba viszi az europai gazdasagot az oroszokat bunteto szankciokkal, kozben erdekes modon az amerikai-orosz kereskedelem fellendult... Ukrajnaval kapcsoaltban is bena kacsakent vergodott Europa, meg a sajat haza tajan se tud beket fenntartani

Ha letrejon az Europai Egyesult Allamok, akkor a UK lesz az elso, aki nemet mond ra, nekik nem kellenek az EU diktatumai
akkor marad a francia-nemet tengely
Merkel, aki migransokkal arasztja majd el kvotak alapjan egesz Europat, meg Hollande, akit nemsokara levalt a Front National, mert arra van esze, hogy Libiaban meggyilkolja Gaddhafit, lerombolja az orszagot, destabilizalja Eszak-Afrikat, destabilizalja Sziriat (ami hagyomanyosan francia erdekszfera volt) ezekkel a lepesekkel utat nyisson az illegalis migracionak, jogellenesen kiutasitson Franciaorszagbol tobb ezer roman es bolgar unios allampolgart pusztan azert, mert a roma etnikumhoz tartoznak, de ahhoz nincs eleg esze, hogy Franciaorszagban rendet tartson es megvedje az orszagot a nyugati hatalmak altal krealt terrorveszellyel szemben

nyíljon szét a mellkasa mint a biblia 2015.11.14. 17:16:26

@nagybátyád: "Mert te veszélyesebb vagy a magyar társadalomra, mint az iszlám terroristák Európára."
megszólalt a genetikailag kódolt rettegő elmebeteg zsidaja.

egyetmondok 2015.11.14. 17:27:12

@tiller foch:
A vezetője nyilván az lenne,akit annak megválasztunk.

explanatus 2015.11.14. 17:44:06

@Conchobar: Amíg Európa, gazdaságilag erős országai akaratukat gazdasági, pénzügyi eszközökkel rá akarják kényszeríteni a kisebbekre, addig szó sem lehet semmilyen nemzeti önállóságot feladó Egyesült Európai Államokról. A Wende óta egy négyzetméter blühende Ladschaften”-se tudott Európa legerősebb gazdasága a volt keleti Bundeslandokban csinálni, hogy csinálna akkor mondjuk Bulgáriában. Azt látjuk, hogy sikerült ez Görögországban.

Makkasz 2015.11.14. 17:46:54

Osszemosni a menekultproblemat a terrorral aljas HAZUGSAG.
15 eve tortennek terrorcselekmenyek, ez meg Europaban sem a legnagyobb.
ISIS vesztesre all, az idozites nem veletlen, es fatalis tevedese ISIS vezetoinek, ugyanis erositi a nemzetkozi osszefogast.
Magyarorszagnak nem kell, es nem is lehet szerepe EU biztonsagban (10 millios, elmaradott, jelentektelen orszag).
Viszont Magyarorszag mar leszerepelt, elbukott a biztonsagi jatszmaban: hol oroszokkal, hol arabokkal keres szovetseget, orosz atomeromuvet epit, mas EU allamokra tolta a menekultproblemat, kihuzta magat a kozos rendezesbol, gyuloletet keltett mas vallasu, rasszu szemelyekkel szemben. Magyarorszag az, ahol a politika maris meglovagolja az esemenyeket, mind Vona, mind Orban, meg te is Peter.
Duboroghetnek Magyarorszagon a biztonsagi intezkedesek, meg a gyasznappal lehet felfujni dolgokat, valosagban orban kiirta az orszagot komoly eu tagok kozul.

dadddd 2015.11.14. 17:48:20

@dadddd: Vagy még egy: (bár én szégyellem magam a magyarok nevében...)

www.youtube.com/watch?v=tsVZ4VepQdg

2015.11.14. 17:50:02

@Conchobar: Próbáltál te már elkeveredni a japánok között okoskám?

jágör68 2015.11.14. 17:50:43

A nagyhatalmi szálról- Dr Paul Craig Roberts- Reagen pénzügyminiszter- helyettese:

www.paulcraigroberts.org/2015/11/14/the-matrix-extends-its-reach-paul-craig-roberts/

2015.11.14. 17:52:17

Az irás egyetlen "megállapításávát" vitatnám: hogy a Nyugat felelős a közel keleti helyzetért. Mondja már meg valaki, hogyan okozhatta a Nyugat a túlnépesedést, a 2006-os szíriai szárazságot, vagy a 2011-es rossz gabonatermést?

jágör68 2015.11.14. 17:52:28

@Makkasz:

Már ha ez tényleg az ISIS volt.
Hollande már egy óra múlva magabiztosan nyomta a sztorit.

Ugye, ilyen magabiztossággal állították azt is, hogy
-az oroszok lőtték le a maláj gépet
-Oroszország lerohanta Ukrajnát

dadddd 2015.11.14. 17:53:11

@Makkasz: "mas EU allamokra tolta a menekultproblemat"

Mit kellett volna tenni? Már több mint egymillióan jöttek.

Elmaradott jelentéktelen ország? Óriásit tévedsz, ember!

egyetmondok 2015.11.14. 17:53:23

@dadddd:
A mai EU nem is állam,miért kéne számon kérni rajta a demokratikusságot ? Azt,olyat csak államon lehet számon kérni.

jágör68 2015.11.14. 17:53:54

@pityókabor sommelier:

Hát elég csúnyán rontott rajta.
Meg ott van még:
Irak, Afganisztán, Líbia, Tunézia, Jemen, Pakisztán-
itt talán Kína vagy Oroszország bombázott?

dadddd 2015.11.14. 17:57:24

@egyetmondok: És ki kéri számon az államot? A (szerinted is) antidemokratikus EU?

Makkasz 2015.11.14. 17:58:18

@jágör68: Az isis magara vallalta, mas meg nem. Ha az alkaida csinalta, mit sem valtoztat.
Orosz eszkozzel lottek le a malaj gepet, es ez mara bizonyitott.
Oroszok foglaltak el krimet es tamogattak a felkeloket katonaval, fegyverrel, es maig is oroszok vannak ukran teruleten, es nem ukranok orosz teruleten.
Mondd, te teljesen hulye vagy?

egyetmondok 2015.11.14. 17:59:20

@dadddd:
Az államot az állampolgárai kérhetik számon.

Makkasz 2015.11.14. 18:01:17

@dadddd: Resztvenni a kozos europai megoldasban, mert EU tagjai vagyunk, nagy haszonelvezokent, azt kellett volna.

Magyarorszag teljesen jelentektelen (lakossaga kisebb mint EU 2%-a, GDPje kisebb mint EU 1%-a, hadereje zero es nem nato kompatibilis), poluitikaja kiismerhetetlen, szovetsegeseit tobbszor elarulo, megbizhatatlan.
Ebredj fel!

dadddd 2015.11.14. 18:04:22

@Makkasz: Volt közös európai megoldás? Egyáltalán bármilyen megoldás?

Brix 2015.11.14. 18:10:03

@Makkasz: "Osszemosni a menekultproblemat a terrorral aljas HAZUGSAG "

Nem. A "menekültek" jelentős része potenciális terrorista, közöttük több ezer dzsihádista, katona, és köztörvényes bűnöző, akik bármikor bevethetők, ha a helyzet úgy kívánja. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek az emberek nem barátkozni jönnek ide , hanem elvenni a "bűnös" európaiaktól a jogos járandóságukat. Beintegrálni nem nagyon lehet őket, hiszen nem akarják elfogadni a felvilágosult nyugat alapértékeit, sőt, inkább harcolnak ellene...
A mostani terrorcselekmény elkövetésében is részt vehettek " menekültek":
" Egy görög miniszter a Reutersnek azt mondta, hogy a megtalált útlevél tulajdonosát október 3-án Lerosz szigetén regisztrálták..."

Conchobar 2015.11.14. 18:11:36

@Makkasz: "Osszemosni a menekultproblemat a terrorral aljas HAZUGSAG." - Nem-nem. A hazugság, illetve a vakság éppen az, hogy nem akarunk tudomást venni a valóságról. Úgy teszünk, mintha a terroristák és a terrorizmus hirtelen az égből pottyant volna ide. Mintha ők eddig a Hold túloldalán lettek volna. Nem akarunk tudomást venni arról, hogy a terrorizmust és terroristákat az arab társadalmak termelik ki, ők csak a jéghegy csúcsa. Bizony az arab/iszlám társadalmakat felbolygatja és fusztrálja a nyugati behatolás (életmód, politikai beavatkozás stb.), és az önazonosságát és hagyományait féltő társadalmak elutasító választ adnak. Ezen társadalmak legfusztráltabb és talán a maga igazáról leginkább meggyőződött tagjai tettekre is képesek. Harcolnak. Azzal, amilyük van, a saját eszközeikkel és módszereikkel. Csakhát ez a harc európai szemszögből maga a terrorizmus

Wikus Van De Merwe 2015.11.14. 18:11:51

@Makkasz:

Hát akkor neked is jó reggelt!
Mi is lenne az a közös európai megoldás?
Csak nem Frau Merkel első ötletmorzsáira gondolsz? Azokat támogattad?
És mi a véleményed a kiismerhető politákával operáló szomszéd országok menekültstratégiájáról?

2015.11.14. 18:16:28

@Makkasz:
nincs közös európai megoldás. és nem is lesz, amíg nem lesz közös európai államvallás. amíg nem jön létre a nemzeti keresztény európa.

Brix 2015.11.14. 18:20:39

@Makkasz: "Resztvenni a kozos europai megoldasban, mert EU tagjai vagyunk..." Miféle közös európai megoldásban? Amíg a határok lezárásában, a migrációs áradat megfékezésében nem jutnak dűlőre, addig maradnak a nemzeti megoldások. Amíg nem tudjuk megvédeni a határokat , nem tudjuk kontroll alatt tartani a folyamatot, nincs miről beszélni! Nem hogy kvótákról és elosztásról beszélni, amikor azt sem tudjuk hány millió érkezik még...
Az egyetlen, és kizárólagos megoldés a határok lezárása, amit - ha nem bíznak az európai vezetők magukban- REFERENDUM kell hogy megerősítsen. Az európai emberek közös erővel fognak nemet mondani a kultúránkat és életünket veszélyeztető illegális migrációra. Ha ebből az üzenetből sem értenek a "menekültek" akkor ki kell küldeni a határra a haderőt, és sortűz!

2015.11.14. 18:24:03

@egyetmondok: persze, most is nyilvan az a vezetoje az EU-nak, akit megvalasztottatok
ahogy azt Moricka elkepzeli...
az EU akkora demokracia-deficitben szenved mar most is, hogy elkepeszto
a Bizottsag kezdemenyezhet csak jogszabalyokat, de a Bizottsag nagyjabol felelotlen, ki tudja ez a Juncker hogyan kerult az elere? te szavaztal ra?
milyen alapon oktatja ki a megvalasztott europai vezetoket, hogy mit meg hogyan kellene csinalni, milyen alapon diktatorozza le Orbant, akit megvalasztottak, mikorben magat Junckert a kutya se valasztotta, en legalabbis nem lettem megkerdezve, hogy akarom-e ot

Merkelt ki valaszztotta meg? a nemetek
ennek ellenere egesz Europa jovojet meghatarozo donteseket hoz es utasitgat mas europai vezetoket, kinyitotta Europa kapuit az idegenek elott
most meg kvotakkal szet akarja teriteni a problemat egesz Europan
mindenben a nemet ipari konszernek igenyeit elegiti ki, akik meg tudjuk milyen sokat torodnek az europai emberekkel, sose hazudnanak nekik... VW-botrany, Siemens es nemet hadiipari cegek korrupcios botranyai Gorogorszagtol az iraki es sziriai vegyifegyverprogramokig, most meg Iranban probalnak kihasitani egy nagy szeletet a kecsegteto uzletekbol, ezert volt az irani atomporgrammal kapcsolatos nemet szerepvallalas is

ilyen elozmenyekkel es ilyen vezeto reteggel az Europai Egyesult Allamok egy diktaturahoz hasonlito szornyallam tervenek tunik, en nem kaptam kedvet hozza

egyetmondok 2015.11.14. 18:28:05

@tiller foch:
Tekintve,hogy nincsen európai uniós állam,azt felvetni,hogy az eu demokratikus vagy sem, komplett marhaság.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 18:28:26

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Orbán (+300 ezer migránst engedett át ebben az évben, nagy részüket regisztráció nélkül), Tsipras, Merkel, Juncker stb.

2015.11.14. 18:29:00

@egyetmondok: az EU ma kvazi allam, igy latjak a jogtudosok, nemzetkozi jogban bizony fellephet, szerzodest kothet, a jogforrasi hierarciajaban bizony az EU-s jog a tagallami jog, akar az alkotmanyok felett all
az, hogy nem demokratikus, az teny, de hogy akkor milyen alapon keri szamon a demokraciat es ilyen-olyan mondvacsinalt europai kozos ertekeket (amiket nem biztos, hogy mind tartalmaz az alajogi charta), az egy jo kerdes

mi a garancia arra, hogy ilyen elozmenyek utan a letrejovo Europai Egyesult Allamok egy demokratikus, felelos allam lenne?
eddig olyan jol megvoltak az europai vezetok felelosseg nelkul, nem fogjak korlatozni magukat

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 18:29:57

@Moin Moin: ja, és sikerül is, mivel a WMD-ket nem vetik be

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 18:31:21

@pityókabor sommelier: de felel az autokrata rezsimek megdömntéséért Iraktól kezdve az "arab tavaszig", amelyek valamiféle szekuláris alapú rendet tartottak fenn

egyetmondok 2015.11.14. 18:32:37

@tiller foch:
Na,ha kvázi állam,akkor kvázi van demokratikussága is.
De ki az az elmebeteg aki egy kvázi állam kvázi demokratikusságán tűnődik?

jágör68 2015.11.14. 18:41:40

Most kell kilépni a két gittegyletből (NATO, EU), még mielőtt nem késő.
Ezek az elmeháborodottak már Oroszország ellen készülődnek- természetesen Samu Bácsi unszolására/ zsarolására.
Nézzük, ki is az aggresszor:

humansarefree.com/2014/05/cold-war-2-has-begun-us-and-nato-are.html

Wikus Van De Merwe 2015.11.14. 18:47:03

@HaFr:

"Orbán (+300 ezer migránst engedett át ebben az évben, nagy részüket regisztráció nélkül..."

:DD

És mennyit kapott a képére azért, mert holmi vacak kerítéssel kerülőre kényszerítette szegényeket. Azt már meg sem említem, hogy amikor arról beszélt, hogy nem kellene-e esetleg a rendes évi menekültvándorlást megszüntetni, vagy az ide telelőre megérkezetteket vissza utaztatni, mit mondtak róla...

Wikus Van De Merwe 2015.11.14. 18:49:17

@HaFr:

Meglásd, most fogsz kapni ezért néhány "putyinpincsis" és "oroszok szekértólója" jellegű hozzászólást.

:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 18:53:00

@Wikus Van De Merwe: azt imádom, amikor a Mandineren a széljobbal, a FB-on a szélballal folyik párhuzamosan a csörte -- a legjobb azért itthon

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 18:54:21

@Wikus Van De Merwe: a kettő együtt igaz, sajna a legtöbben igyekeznek megfeledkezni valamelyikről, mert nem látják, ahogy Orbán tudatosan igyekszik alakítani a neki kedves Európát

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 18:55:12

@jágör68: és akkor mi lesz, ha kilépünk? elképzelted már?

Advanced Flight 2015.11.14. 18:55:46

@búvár kondér: látjuk most is a közös irányítást...Merkel dirigál, aki meg tiltakozni mer, az le van nácizva. Haggyukmá.

Advanced Flight 2015.11.14. 18:58:22

@tiller foch: kretenseget meg tovabb tolni

De ha fullba tolják a kretént, akkor Oscar bácsi nem gyün :-)

2015.11.14. 18:59:23

@HaFr:
itt van egy hatósággal ellenszegülő csoportosulás.
www.youtube.com/watch?v=ZMltKffIc7w
a rendőrök fogócskáznak, mint az óvodások, mert mást nem tehetnek. és az operatőr, aki felrúg egy bevándorlót, de az is lehet, hogy a rendőr lökte el egy kicsit, vagy csak elesett, mert nem tudott egyensúlyozni a nejlonszatyorral, a hátizsákkal és ölében gyerekkel. ezeket az embereket ebben a nemzetközi közösségben mégis hogyan kellett volna regisztrálnia. vállalva ezzel azt, hogy ezek után a betolakodók egy részt magyarországra vissza lehet toloncolni. orbán egy dolgot tehetett. a déli határra kihúzott egy gyorstelepítésű drótakadályt. legfeljebb azért lehet bírálni, hogy ezt nem elég gyorsan tette annak ellenére, hogy az idióta ellenzéke határozottan ellenezte.

Advanced Flight 2015.11.14. 19:00:25

@HaFr: na, mi? 2004-ig pl. egész jól elvoltunk, igaz, kevesebb kilátó épült meg kevesebb teret díszköveztünk le....

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 19:02:20

@Advanced Flight: irigylésre méltóan értesz a dolgokhoz... addig ugyanis az EU_csatlakozás perspektívája hozta a tőkét, a felmondása pedig úgy viszi el, hogy észre sem veszed. Ha csak 10%-a elmegy a működő tőkének, itt vér fog folyni az utcákon, hajrá

Wikus Van De Merwe 2015.11.14. 19:08:47

@HaFr:

Bár sokaknak nem fog tetszeni az amit most írok majd, de ha a +300 ezer átengedése azért történt, hogy ezzel a számára kedves Európát kialakíthassa, akkor politikusnak jobb, mint nyugat-európai kollégái. És ez igaz akkor is, ha ez a húzás gátlástalan, aljas és számító.

Bár szerintem nem így történt. Egyszerűen csak hamarabb eszmélt és a jobban menedzselhető opciót választotta a kínálatból.

Visceroid 2015.11.14. 19:10:18

"Európa erősebben fog kijönni ebből a válságból, a nemzetek közelebb kerülnek egymáshoz."

Igen, a széljobberek minden tagállamban remek jó tüntetéseket tartanak, hogy ugyan már jó lenne végre visszaállítani a határzárat meg a nemzetállamokat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 19:15:00

@Makkasz: nem értem, mit lovagolnék meg, hol itt a lovaglás? lássuk:

< Osszemosni a menekultproblemat a terrorral aljas HAZUGSAG. >

Nem mostam semmit, de így indítani egy kommnentet a messzi ékezetmentes országból, hogy a bloggazda aljas aljas és hazug, nem erősíti a hiteledet vagy a jó szándékomat.

> 15 eve tortennek terrorcselekmenyek, ez meg Europaban sem a legnagyobb.<

Tapsoljunk ennek a ténynek? És kik is követték el ezeket? Az IRA, az oroszok, a feketék? Na?

ISIS vesztesre all, az idozites nem veletlen, es fatalis tevedese ISIS vezetoinek, ugyanis erositi a nemzetkozi osszefogast.

< vesztésre áll, lehet... azért nézzük el gyorsan ezt a 150 embert, és tegyük le a fegyvert? Ez a messzi ember javaslata?

Magyarorszagnak nem kell, es nem is lehet szerepe EU biztonsagban (10 millios, elmaradott, jelentektelen orszag).

<Nem értem, most vagy a dublini rendszert nem ismered, vagy az elmúlt fél évben Magyarországon folyt harakirit a Keleti pu-tól a horvát határig,vagy egyiket sem. Miről van egyáltalán szó a kijelentésedben? >

Viszont Magyarorszag mar leszerepelt, elbukott a biztonsagi jatszmaban: hol oroszokkal, hol arabokkal keres szovetseget, orosz atomeromuvet epit, mas EU allamokra tolta a menekultproblemat, kihuzta magat a kozos rendezesbol, gyuloletet keltett mas vallasu, rasszu szemelyekkel szemben.

> érdekes, hogy ezt nekem írod, aki itt vagyok, és naponta írok erről, küzdök ellene a megértés maximumával és a jövőnket őrizve a Nyugat részeként >

Magyarorszag az, ahol a politika maris meglovagolja az esemenyeket, mind Vona, mind Orban, meg te is Peter.

< nem bánnám, ha megtanulnád a karaktergyilkosság ÁBC-jét, mielőtt nekifogsz. ez így legfeljebb röhejes >

Duboroghetnek Magyarorszagon a biztonsagi intezkedesek, meg a gyasznappal lehet felfujni dolgokat, valosagban orban kiirta az orszagot komoly eu tagok kozul.

< komoly EU-tag sosem voltunk, meg is fogjuk inni a levét Orbánnak, de ennek a felismerésével kicsit elkéstél >

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 19:15:54

@Visceroid: ezt másodlagos, tovább kell tekinteni, nincs más alternatíva, mint a szorosabb egység, okosabb nemzetekkel

2015.11.14. 19:32:51

@HaFr:
magyarországnak elsődlegesen néhány dunai német iparvállalatra van szüksége. kecskeméten ott a daimler-benz. ha mellé belép a siemens, akkor az ország lényegében mindent elő tud állítani, amire szüksége van. tehát akár azt is meg lehetne csinálni, hogy összesen egy várost adunk fel félig az ország közepén. határ mentén együttműködünk a szomszédainkkal. a megyei jogú városokat összekapcsoljuk a lengyelekkel. schluss.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 19:35:26

@Advanced Flight: nincs forrás, értelem van .. forrást kérsz arra, amit a jövő tartogat?

2015.11.14. 19:37:44

@egyetmondok: mondjuk az europai joggal foglalkozo jogaszok... magyarul is jelennek meg errol a problemarol tanulmanyok, konyvekben targyaljak, politikusok teszik szova

plane furcsa egy olyan szervezet, kvazi allam eseten a demokratikus deficit, amelyik a demokracia mellett kardoskodik allandoan, allitolagos europai ertekekrol papol, amikrol nincs konszenzus es senkit se koteleznek

kozben maga az EU egy felelotlen Bizottsaggal, egy impotens parlamenttel nyomul, de azert az europai vezetonek sehol meg nem valasztott Merkel meg Hollande is utasitgatna mindenkit, hogy mit tegyen, meg meddig tart a demokracia

nem baj, ha az EU nem demokratikus, csak akkor ne varja el a tagallamoktol, hogy azok hallgassanak ra, amikor az EU Bizottsag jatssza a demokracia vedoangyalat, persze a hatterben ilyen-olyan erdekeket elomozditva

en szeretnem, hogy az EU atalakuljon egy egyseges allamma, csak a mostani politikai elittel ez semmikeppen nem tunik ugy, hogy minosegi ugrast jelentene

pitcairn2 2015.11.14. 19:43:01

@HaFr:

istenigazából az lenne a legtutibb ha globális szinten monopolizálnánk a politikai kompetenciákat:)

pitcairn2 2015.11.14. 19:45:43

@tiller foch:

az EU de facto már rég állam

az utóbbi hónapok "spontán" eseményei semmilyen veszélyt nem jelentenek rá

a politikai-gazdasági elit mindenütt imádja az EU-t, mint a hatalmát garantáló oligarchikus szocializmus legfőbb letéteményesét:)

egy egység és a centralizáció majdnem teljesen biztos, hogy tovább fog mélyülni

pitcairn2 2015.11.14. 19:49:16

@HaFr:

a terroristák lényegében ott jönnek be ahol akarnak...

US airport screenings fail to detect mock weapons in 95% of tests
www.theguardian.com/us-news/2015/jun/02/us-airport-security-raised-after-fake-weapons-missed-by-screenings

szóval ebből a szempontból teljesen mindegy hogy nyitva vagy zárva van e a külső határ...

pitcairn2 2015.11.14. 19:51:01

@tiller foch:

nofene, hát te is ezt az "eretnek" megközelítést vallod? :)

pitcairn2 2015.11.14. 19:52:10

@tiller foch:

istenigazából az Európai Parlament sem számít sokat, hiszen az átlagos szavazónak __lövése sincs__ hogy mi folyik ott:)

kitűnő __kirakat__ a demokráciához:)

egyetmondok 2015.11.14. 19:57:00

@tiller foch:
Az EU mai politikai elitje a EU tagállamok politikai elitje,amelyet a tagállamok társadalmai,nyugodtan mondhatjuk,hogy fair választójogi rendszerekben,szabad döntéssel választottak.
(Na jó,a 2014es magyar választás már erősen billegős a fair minősítést illetően,de ez a nagy képen nem változtat döntő mértékben.)

pitcairn2 2015.11.14. 19:57:21

@tiller foch:

mint több ízben írtam a nemzetállam által felvetett problémákra nem a szupranacionális centralizáció, hanem a __decentralizáció__ az érdemi válasz

pl. Magyarország esetében nem európai szintre kell delegálni a valódi kompetenciákat, hanem a __megyék__ és a __települések__ felé...

persze ennek nincs sok racionalitása mostanság...

kis hazánk már rég felült a szupranacionális integráció "vonatára"

a politikai-gazdasági elit itt is emellett tette meg a tétjeit...

elvégre így tudja a leghatékonyabban bebetonozni a pozícióit

pitcairn2 2015.11.14. 19:58:14

jav.:

persze ennek nincs sok REALITÁSA mostanság...

kis hazánk már rég felült a szupranacionális integráció "vonatára"

a politikai-gazdasági elit itt is emellett tette meg a tétjeit...

elvégre így tudja a leghatékonyabban bebetonozni a pozícióit

Khonsu 2015.11.14. 20:03:54

Oda kell nekik csapni végre. Európának és szövetségeseinek vannak jól képzett hivatásos katonái, fejlett haditechnikája és elegendő pénze egy háború megvívásához. Be kell végre vetni mindezt az IS ellen.

Továbbá el kell fogadnunk, hogy a terrorista nem ember, neki nincsenek emberi jogai, ez egy rák. Nem kell finomkodni. Úgy kell velük leszámolni, hogy az elvegye a kedvét az utánpótlásuknak.

Ezek többségében egészséges fiatalok. Tökéletes alanyai lehetnének például gyógyszerkísérleteknek, akár évtizedekkel gyorsítva a fejlesztéseket, sok millió ártatlan életet megmentve.

A transzhumanisták (akikről sokat fogunk még hallani) is kiválóan hasznosíthatnák őket kibernetikai kísérletekhez, agykutatáshoz ugyancsak jelentősen gyorsítva a fejlődést, közelebb hozva a halál legyőzését és a technológiai szingularitást.

Akit sikerül élve elkapni, azt felhasználni, a többit megölni. Nem kell nekik börtön meg rehabilitáció.

Kísérleti telep meg hullazsák kell.

Féljenek most már a terroristák!

2015.11.14. 20:06:47

@HaFr:
ahhoz nem kellenek multik, hogy behozzuk az árut. kereskedni a cigányok is tudnak.

nyíljon szét a mellkasa mint a biblia 2015.11.14. 20:11:27

@Khonsu: teljesen igazat adok.
drónokkal kell szétlőni a teveszaros seggét a segélycsomagból guberált focimezes csürhének, a fehér ember ezerszer okosabb mint ezek a sivatagi majmok, csak a fegyvertelen gyanútlan csoportok ellen bátrak a fejlevágós fiúk, ha valódi harcosokkal kerülnek szembe, hanyatt homlok menekülnek. valahonnan ismerős ez a viselkedés.

pitcairn2 2015.11.14. 20:19:01

@Khonsu:

ott vannak már az oroszok

és ők nagyon hatékonyak a terroristairtásban...

szerintem hagyjuk rájuk, "Európának" az ég egy adta világon semmi nem kell csinálnia...

persze ettől még fog, hiszen vétel lenne veszni hagyni egy ilyen remek __ürügyet__...

pitcairn2 2015.11.14. 20:19:34

@nyíljon szét a mellkasa mint a biblia:

hát menj és lődd szét őket:)

személyesen...

pitcairn2 2015.11.14. 20:20:29

@unionista᠍᠍:

mi több a hozzád hasonló "megmondóemberek" nélkül is remekül elmegy a gazdaság...

csak úgy magától...

2015.11.14. 20:32:50

@pitcairn2:
mondj már egy terméket, amit nem képesek előállítani a magyarok a szomszédaikkal és a dunai németekkel. ez nem azt jelenti, hogy nem lehet harmadik országból való gyártmány. hanem azt, hogy nem feltétlen kell több külföldi gyártó. kereskedni minden népcsoport tud. akár a cigányság is.

pitcairn2 2015.11.14. 20:34:06

@unionista᠍᠍:

hagyjuk az efféle kérdéseket a fogyasztókra, a termelőkre és a kereskedőkre...

egyetmondok 2015.11.14. 20:56:25

@pitcairn2:
Az USA szövetségi állama az USA tagállamai tekintetében pont nem centralizáció,hanem a (hatalmi) decentralizáció szép közjogi szerkezete.

2015.11.14. 21:06:39

@pitcairn2:
ez most így van. és nem működik. a szabad piac totális méretekben lokális instabilitást eredményez és nem hoz létre a globális egyensúlyt.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.14. 21:09:54

@HaFr:
'Orbán (+300 ezer migránst engedett át ebben az évben, nagy részüket regisztráció nélkül),'

ön most tetteti, vagy tényleg az?

egyetlen uniós ország sem tehette meg jogszerűen ( JOGURALMI kérdésekben forduljon kedvenc párttársához), hogy a határán bejutott menedékkérőt táborba zárja, akadályozza a szabad mozgását.
az egész libdem média épp azért karaktergyilkolászta, hogy miért nem engedi szabadon Merkel Anyuhoz a szegény kisszíreket, a sógoroktól autókonvoj jött kimenekíteni őket, Bécsben össznépi táncikálással, tapsikolással egybekötött felszabadulási népünnepélyt rendeztek számukra.
Hogy aztán emberbarátilag segítsenek nekik végre a szabadság földjére eljutni.

Bakker, ha nem önnel beszélgettem volna online a Keletinél megesettekkel egyidőben, még azt hihetném, lemaradt valamiről.

Ott vannak, és Anyu mégsenem boldog, vajon miért?

De persze ezt ön nálam sokkal jobban tudja.
Az elegancia fájó hiánya, a kisstílüség ...

Önnek legalább van/volt egy minimális 'erkölcsi alapzata', akkor fogadta el a kerítést, amikor ezért libdem nyaktiló járt, azóta csak tolat vissza.

Merekelt megnevezni, mint aki személyes döntésével felelőssé tehető ezért a merényletért merész vállalás, de gratula hogy elvállalta.
Hollandet vajh miért hagyja ki? Csendestárs legalább, nem gondolja?

Juncker egy majom, róla joggal mondhatná:európai Non Entitás, de sajnos még ez nem így van ...

Tsipras mi a szart tehetett volna, még ha akart volna akkor se.

Merkel azért kárhoztatható, mert nem mert vagy nem tudott dönteni a józan ész szerint: akik bejönnek, azok majd mind itt fognak maradni, akármit is csinálunk.

De az ön kedvenc szabadon versenyző kapitalistái az igazi urak Németországban is, ott kéne hajkurásznia a valódi bűnösöket.

De a Közel-keleti, afgán exodusért megint csak ott kellene, a libdem kedvenc közegében keresgélnie.
Senki nem hívta őket, hogy hozzák el nekik elmaradottaknak a 'liberális demokráciát', vitték kérés nélkül is, bombázókkal, rakétákkal, urándúsított fegyverekkel, ...

Mentek a bombázók, jöttek a menekültek, remek üzlet.
Na kinek?

egyetmondok 2015.11.14. 21:13:01

@unionista᠍᠍:
Annál a lokális instabilitásnál és globális egyensúlytalanságnál amit a szabad piac csinál,csak egy rosszabb van: ami az állam csinál,ha megpróbálja a szabad piac lokális instabilitásait és globális egyensúlytalanságait (és ehhez persze valami globál-állam is kéne,nemde) "kijavítani".

egyetmondok 2015.11.14. 21:14:47

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
" egyetlen uniós ország sem tehette meg jogszerűen ( JOGURALMI kérdésekben forduljon kedvenc párttársához), hogy a határán bejutott menedékkérőt táborba zárja, akadályozza a szabad mozgását." --

tévedés. Ilyen tiltást a genfi megállapodások egyike sem rögzít. Természetesen táborba lehet zárni őket,Ausztria is ezt tette a magyar 56-osokkal.
Ez mese,amit írsz.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.14. 21:18:58

@egyetmondok: jó, de ez az Unió 'külső határain' történt, ami szerinted nincs, tehát meg sem történhetett, tehát orbán nem is engedhetett át senkit.
se a görögök, se a szlovének, se az osztrákok.
oszt valahogy Merkel Anyunál kötött ki mindenki, ki érti ezt?

egyetmondok 2015.11.14. 21:20:41

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Nem jó,mert hazudozol.

"egyetlen uniós ország sem tehette meg jogszerűen ( JOGURALMI kérdésekben forduljon kedvenc párttársához), hogy a határán bejutott menedékkérőt táborba zárja, akadályozza a szabad mozgását." --

honnan szedsz te ilyet?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.14. 21:26:14

@egyetmondok: persze hogy hazudok, uniós külső határokat, schengeni előírásokat ...
olvass inkább, neo barátunk is utálja az irodalmat, te a JOGOt, ő a politikát látja csak meg az orra előtt:

'“KÖLTŐNK ÉS KORA”
Hatvany Bertalannak
Ime, itt a költeményem.
Ez a második sora.
K betűkkel szól keményen
címe: “Költőnk és Kora”.
Ugy szállong a semmi benne,
mintha valaminek lenne
a pora...
Ugy szállong a semmi benne,
mint valami: a világ
a táguló űrben lengve
jövőjének nekivág;
ahogy zúg a lomb, a tenger,
ahogy vonítanak éjjel
a kutyák...
Én a széken, az a földön
és a Föld a Nap alatt,
a naprendszer meg a börtön
csillagzatokkal halad -
mindenség a semmiségbe’,
mint fordítva, bennem épp e
gondolat...
Űr a lelkem. Az anyához,
a nagy Űrhöz szállna, fönn.
Mint léggömböt kosarához,
a testemhez kötözöm.
Nem való ez, nem is álom,
ugy nevezik, szublimálom
ösztönöm...
Jöjj barátom, jöjj és nézz szét.
E világban dolgozol
s benned dolgozik a részvét.
Hiába hazudozol.
Hadd most azt el, hadd most ezt el.
Nézd ez esti fényt az esttel
mint oszol...
Piros vérben áll a tarló
s ameddig a lanka nyúl,
kéken alvad. Sír az apró
gyenge gyep és lekonyúl.
Lágyan ülnek ki a boldog
halmokon a hullafoltok.
Alkonyúl.
1937. szept.'

egyetmondok 2015.11.14. 21:33:36

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Gratulálok, szép vers leponex. Érdemes elolvasni,megtettem, tehát légy oly kedves és meséld el,hogy te honnan szedsz ilyen gigantikus ostobaságot:

"egyetlen uniós ország sem tehette meg jogszerűen ( JOGURALMI kérdésekben forduljon kedvenc párttársához), hogy a határán bejutott menedékkérőt táborba zárja, akadályozza a szabad mozgását."

2015.11.14. 21:33:53

@pitcairn2:
maradjunk a terrorizmusnál. mindenki azt mondja, hogy az iszlám államot verjék le. rendben van. de mi épüljön utána. tehát milyen jövőképet nyújt európa az itt élő muszlim közösségeknek túl azon, hogy a többség nem akarja őket integrálni és ők sem akarnak integrálódni. mi a megoldás? földközi tengeri szabad kereskedelem és iszlám városállamok. de ez nem totálisan szabad piac. arra van szükség, hogy a városállam mondja meg, hogy mit lehet a területére behozni és onnan kivinni. mert másképp nem lehet gazdag. ha a kereskedelmi mérleg elborul, akkor az adott városban a polgárság egy része csak úgy gazdagodhat, hogy a gazdasági erőfölényével visszaélve kihasználja vagy becsapja a másikat. mert nincs elegendő áru. és ez a háború egy idő után nemcsak a városon belül zajlik, hanem a városok között is. a főváros számára a multik azért kellenek, hogy a pénzügyi fölényt és az árufölényt megteremtsék. ebből létrejön egy külföldtől és a külföldiektől függő pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektor. ezen túl a gazdaság szinte kizárólag az eladásra és az eladósodásra épül. ami az ország eleve szegényebb részein nyomort teremt. és a periféria perifériáján megjelenik a terrorizmus.

2015.11.14. 21:55:10

@jágör68: No lássok csak:
Irak: először Iránt támadta meg, majd Kuwaitot rohanta le. Afganisztán: ki járt ott a nyolcvanas években? Csak nem a szovjetunió? Hoppácska!! 2002-ig pedig a tálibok voltak az urak az egész országban, mostanra vissza lettek szorítva, bár még erősek.
Líbia: egymásnál csak khadafit utálták jobban, amig volt mit enni, addig kussoltak, majd jött a 2011-es gabonaválság, és már nem volt semmi vesztenivalójuk.
Tunézia: Elkergették ben alit, köszönik, megvannak, bár az isis őket is megkóstolta.
Jemen: siiták és szunniták ölik egymást egyiket Irán, másikat Szaúd-Arábia támogatja, utóbbi nyiltan.
Pakisztán: ide menekültek a tálibok.
Hol vagyunk mi itt?

2015.11.14. 21:58:26

@HaFr: behatóbban kellene tanulmányozni az arab tavasz okait (ld. pl 2011. évi gabonatermés, Szíria időjárása 2006 óta, és az általa kiváltott tömeges és gyors vándorlás vidékről városba).

2015.11.14. 22:04:31

@egyetmondok:
most az a szemlélet, hogy az országban nem kell gyártani szeget. hiszen mennyibe kerül az acélhoz szükséges vasat és szenet kibányászni és azt hengerelni, kovácsolni, megmunkálni, az acélt tovább ötvözni és korrózióvédelemmel ellátni. majd valahol legyártják a világnak az összes szeget és szegecset. ezt megoldja 塞格德 városa. és ezek után jöhet egy multinacionális kereskedő, aki behozza az országba. és a praktiker árulja az olcsó szeget és szegecseket. csakhogy ez az ország egészén nem teremti meg az országban a gazdagságot. legfeljebb az ország egy pontján. ott, ahol a praktikernek a legnagyobb lerakata van. lehet, hogy ez mondjuk budaörs számára jó. de mivel azt a honi ipar nem ellentételezi ezért budaörs lényegében mások kárára, mások rovására gazdagodik. és persze ebből kialakul egy csoport, amelyik azt mondja, hogy a magyar gazdaság versenyezzen 塞格德 városával és állítson elő olcsóbb szeget. de ezt a szabad piac korlátozásával nem lehet megteremteni lényegében egyetlen termék esetén sem. innentől kezdve a kereskedelmi-szolgáltató szektor és a pénzügyi szektor profitábilis. ezen a területen külföldi oligopóliumok jönnek létre. és a termelés csak állami támogatással válhat nyereségessé. a kecskeméti mercedes profitját is a magyar állam teremti meg azzal, hogy direkt vagy indirekt módon támogatást nyújt. és a németeket helyzetbe hozza. ez néhány szövetségi gyártó esetén éppenséggel lehet indokolt. de általában véve nem lehet. ma magyarországon termelő munkahely nem jöhet létre állami támogatás nélkül. nemcsak a honi iparban, hanem egyáltalán nem. tehát vagy a szabad piacot kell korlátozni, vagy az ország egészét ki kell szolgáltatni a külföldnek.

egyetmondok 2015.11.14. 22:08:37

@unionista᠍᠍:
A szabad piac mindenhol korlátozva van valamilyen mértékben,és persze nem kell kiszolgáltatni az országot a külföldnek,erre csak azért kerül sor,mert a magyar állam elnyomja a legjobb magyar energiákat,ezektől retteg ugyanis.
S ha az állam retteg a saját polgárától,akkor világos és természetes,hogy idegenekhez fordul,akiktől nem fél annyira.

explanatus 2015.11.14. 22:25:45

@pityókabor sommelier: Ha behatóbban akarod tanulmányozni a folyamatokat, az ő előadásai nagy segítségedre lesznek.

www.youtube.com/watch?v=r3LPhWp2J9M

2:34 -től 2014-ben a világ napi olajszükséglete 88 millió hordó volt. Egy idei előadásában kereken 90 millió hordóról beszél a nálunk kevésbé ismert svájci békekutató történész Dr. Daniele Ganser.

nagybátyád 2015.11.14. 22:31:12

@nagybátyád: @nyíljon szét a mellkasa mint a biblia: miért vagytok ti ennyire primitívek? A brancsod másik fele bőszen cigányozik. És az sem zavarja a húgy agyadat, hogy én aztán nem félek tőled, tőletek, baromállat. Mivel sosem fogom megtudni, ki a jó kurva anyád vagy, ha itt kitör a balhé, három olyan állatot fogok kibelezni, mint amilyen te vagy. Mert van belőletek bőven errefelé is. Már alig várom, hogy kezdhessem :D :D .D

2015.11.14. 22:53:26

@explanatus: enyi erővel akár Győzikét és idézhetted volna: en.wikipedia.org/wiki/Daniele_Ganser

pitcairn2 2015.11.14. 22:59:24

@pityókabor sommelier:

az ne tegyünk úgy mintha nem lett volna az 1980-as évek előtt imperialista szarkavarás a Közel keleten

pl. az 1907-es Anglo-Russian Entente is már gyakorlatilag arról szólt, hogy érintett nagyhatalmak gyakorlatilag felosztották egymás között a __prédát__...

en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Russian_Entente#The_Anglo-Russian_Convention_of_1907.5B4.5D

az 1910-es évektől kezdve egyre inkább az USA lépett a brit s@zarkavarók örökébe

lényegében a világháborús USA intervenciók a brit érdekszféra fenntartásáról, ill. modernizált átvételéről szóltak...

explanatus 2015.11.14. 22:59:38

@pityókabor sommelier: Mivel tudom mit jelent a pityóka, komoly embernek gondoltalak. Tévedtem. Megesik az ilyen.

1. Ennyi idő alatt nem tudtad végighallgatni a beszélgetést.

2. Az általad hivatkozott „gyűjtemény” nálam a mese kategóriába tartozik a természettudományos részen kívül.

Rövid ismeretségünk ezennel tünetmentesen el is múlt :)

pitcairn2 2015.11.14. 23:04:39

@pityókabor sommelier:

pl. az Irak-Iráni háború idején Szaddam még az USA támogatását élvezte

és mintha a szovjet-barát Kassim tábornok eltakarítása is jól jött volna az USÁ-nak

a CIA és a Szaddam közötti meglehetősen bensőséges kapcsolat úgy tűnik már akkoriban is felettébb érdekes volt...

Regime Change: How the CIA put Saddam's Party in Power
www.hartford-hwp.com/archives/51/217.html

pitcairn2 2015.11.14. 23:08:56

@pityókabor sommelier:

a II világháború alatt - a Közel-Keleten - még békés egyetértésben nyomultak az angolok az USA által felfegyverzett szovjetekkel...

Anglo-Soviet invasion of Iran
en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Soviet_invasion_of_Iran

pitcairn2 2015.11.14. 23:10:23

@pityókabor sommelier:

az "iszlám" terroristákba a CIA dollármilliárdokat ölt a 80-as években

Operation Cyclone
en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cyclone

pitcairn2 2015.11.14. 23:12:34

@pityókabor sommelier:

nem a "nyugat" felelős egyébként hanem a segghülye USA intervenció...

már ha nem akarunk Ádámig és Éváig visszamenni...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 00:20:55

@unionista᠍᠍:

"nem totálisan szabad piac. arra van szükség, hogy a városállam mondja meg, hogy mit lehet a területére behozni és onnan kivinni. mert másképp nem lehet gazdag."

Itt egy általános érvényű összefüggés létét állítod: tehát szerinted is vannak általános érvényű gazdasági elvek.

Egyébként pedig újra felfedezted a merkantilizmust:

en.wikipedia.org/wiki/Mercantilism

aminek semmi köze a szabadpiacos kapitalizmushoz.

kiazmarmegint 2015.11.15. 03:20:29

@unionista᠍᠍: Igen. Egy tamadot mar azonositottak, es Franciaorszagban szuletett, es ott is elt, Chartres varosaban. (Forras: www.lemonde.fr ) Ha mondjuk holnaptol egyetlen olyan ember se tehetne be a labat Europaba, aki nem ott szuletett, az sem jelentene azt, hogy nem lennenek ilyen tamadasok. A januari Charlie Hebdo merenyleteket is ket franciaorszagban szuletett arab kovette el.

kiazmarmegint 2015.11.15. 03:27:57

@unionista᠍᠍: "mondj mar egy termeket, amit nem kepesek a magyarok eloallitani a szomszedaikkal es a dunai nemetekkel".

Jo. Banan. Narancs. (Tudom, van Magyar Narancs, de az egy ujsag.)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 03:44:59

@kiazmarmegint:

A helyzet az, hogy ezeket a termékeket is elő lehet állítani: pl. hidroponikus termesztéssel.

A trükk ott van, hogy unionista kérdése figyelmen kívül hagy egy igen fontos peremfeltételt: névlegesen hogy "olcsóbban és/vagy jobb minőségben mint mások". Enélkül a feltétel nélkül valóban nem lehet megnevezni egyetlen terméket sem: Gyügyén is gyárthatnak utasszállító repülőgépeket megfelelő mennyiségű pénz beletolásával -- csak azok a repülőgépek nem lennének eladhatóak az előállítási költségüknél többért, ti. haszonért.

kiazmarmegint 2015.11.15. 03:52:17

@neoteny: Persze, igazad van, csak nem volt kedvem ennyit irni. Ha Montrealban lehet egy Biodome, ahol a kinti -20 fok ellenere tropusi meleg es p'aratartalom van, akkor Gyugyen is teremhet ananasz.

Arthur Bloch 2015.11.15. 07:46:16

Sokfélék vagyunk,lásd a kommenteket..- Egy azonban biztos: sok áldozattal,de élni fog egy új EURÓPA !Amikor a köznépet már nem csak a napi-politika fogja befolyásolni, - akkor a plebsz ki fogja kényszeríteni az egészséges együttműködés és a mindenkire érvényes törvényesség egyensúlyát.Ha élni akarunk,akkor ez bekövetkezik,ellenkező esetben: nem csak Európát,de a világrendet is átszabja a buta politika és a sokféle valláserkölcs.

2015.11.15. 09:26:59

@neoteny:
a merkantilisták azt mondják, hogy a gazdagság alapja az exporttöbblet, aminek következtében növekednek a megtakarítások. az árufölényből pénzügyi fölény következik. a pénzügyi fölényből technikai, technológia fölény. abból pedig katonai fölény. és ez merkantilista államok hegemóniájához vezet. ehhez az kell, hogy az állam a belső piacait megvédje és a kereskedelmi háborúkat sikeresen megvívja.

a liberális közgazdászok azt mondják, hogy a merkantilizmus egy idejét múlt dolog. egy probléma van. ezt csinálja kína. úgy, hogy a nagybankok állami kézben vannak. ezek a nyereségükből támogatják az exportra termelő vállalatokat. a kínai kisvárosok azért versenyeznek, hogy minél több versenyképes árut minél olcsóbban állítsanak elő, mert annál több állami támogatáshoz juthatnak. ebből lesz az, hogy 塞格德 városa előállítja a lehető legolcsóbb szeget és szegecseket, amit aztán a barkácsüzletben olcsón megvehető. ezzel egy magyar, de az esetek jelentős részében egy német kisüzem sem képes versenyezni. magyarországon szinte minden termelő vállalat állami támogatásra szorul. és akkor ugye kérdés, hogy a magyar állam milyen módon ossza el a támogatásokat. nyilván az export arányában kellene támogatni. kutyaharapást szőrével. csakhogy kína erre a célra nem lakosság és a reálgazdaság pénzét használja, hanem a kereskedelmi bankok nyereségét. kína nem klasszikus kapitalista, hanem kommunista, merkantilista.

a központi régióban a kínai modell átvétele sem ördögtől való ha magyarország regionális középhatalmi státuszt szeretne. ehhez államosítani kellene majdnem a teljes bankrendszert, egy szövetségi bankot csinálni. és néhány német-magyar vegyesvállalattal a termelést felfuttatni. tehát például a mercedes mellé beléphet a siemens hungária. ha az részben fővárosi (capital) tulajdon, akkor nem kell közbeszerzéseket kiírni. hanem budapest saját erőből felfuttatja a közvilágítást, a közüzemeket, a kötött pályás közlekedést, de akár a közegészségügyet. igaz, hogy ezekből nem lesz közvetlen nyeresége. de ez még mindig jobb, mint az ezekből származó rekord veszteség. ezzel magyarország a legszegényebb német szövetségi állam pozíciójára pályázhat, ami regionális középhatalmi státuszt jelentene, ami a vágyott regionális középhatalmi státusz. a kérdés az, hogy ennek érdekében mit szolgáltassunk ki. decentalizáltan minden megyébe telepedjen egy német cég, vagy a központi régiót németesítsük el. ez esetben kecskemétet is oda kellene kapcsolni. és azon kívül betelepíteni néhány szászt, együttműködni a szomszédainkkal és a lengyelekkel. a ötvözzük legjobb tradíciókat.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 09:42:49

@unionista᠍᠍:

"kutyaharapást szőrével."

Igen, az a tuti út a masszív alkoholizmushoz. :)

2015.11.15. 09:45:04

@kiazmarmegint:
a dunai németekkel elérhető az önfenntartás. minden áruféleséget elő tudunk állítani. ehhez elég néhány (német) szövetségi iparvállalat. banán úgy lehet ha magyar gazdaság azt valamivel ellentételezi. különben nem lehet, csak extra adókkal, vámokkal, vagy az államadósság terhére csak karácsonykor. az ország is képes behozni nagy tételben behozni banánt. és azt el lehet osztani a kiskereskedelmi üzletekben. de jöjjön be a tesco helyére a walmart. borítékolom, hogy a következő jobboldali kormány különadókat kell vet ki rájuk is.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 09:51:06

@unionista᠍᠍:

"ezt csinálja kína."

Vagyis szerinted a szegíny kismagyarnak a szegíny kiskínai életszínvonalán kellene élnie.

Biztos vagyok benne hogy nem ezt mondja a magyar nép.

zipe moha 2015.11.15. 10:18:43

@egyetmondok: ..."A szabad piac mindenhol korlátozva van valamilyen mértékben,és persze nem kell kiszolgáltatni az országot a külföldnek,erre csak azért kerül sor,mert a magyar állam elnyomja a legjobb magyar energiákat,ezektől retteg ugyanis.
S ha az állam retteg a saját polgárától,akkor világos és természetes,hogy idegenekhez fordul,akiktől nem fél annyira..."...legföljebb attól , hogy az képes " leváltani"...ellentétben a néppel...

na végre egyetmondok, tudod te mi a gond..csak eljut sz a KIMONDÁSÁIG is...

már csak 1 lképcsőfokot kell megtenned...ez lessz a legnehezebb számodra:

az a valódi baj a liberalizmussal, hogy a szabad piac korlátozását, a "a legjobb magyar energiák" állami elnyomását a szabadság nevében teszi.. ennél még a diktatúra is különb , ha nem festi magát, hanem megmondja , hogy kicsoda...ezért ez a "liberális" szisztéma csalók és ámítók szisztémája...kétségtelen a legtöbben rendelkezünk ilyen adottságokkal is...talán ezért lehet eljátszani ennyi ideig...szegény liberalizmus úgy járt mint a szocializmus...kizabálták belőle a velőt...úgyhogy jöhet a címke nélküli elit diktatúra..mert a tömeg a 99% egyenlőre tökfilkó, maga magát kézbe venni...

zipe moha 2015.11.15. 10:28:29

..." jó napot kívánok én vagyok a diktatúra a földért jöttem meg a vagyonért meg az alávetésért....jó napot kívánok, én vagyok a liberális jogállam, én nem a földért jöttem, nem a vagyonért, nem az alávetésért...áááááá...:)))..." ezt rágjuk itt egy ideje kb 1000 éve különböző változatokat kipróbálva...így nincs is nyugvópont, e mentén nem is lesz

egyetmondok 2015.11.15. 10:38:58

@zipe moha:
Nem zipe,nem úgy van az...
Pont azért fordul kis létszámú idegen felé,mert az nem képes leváltani,és pont azért fordul a sajátjai felé,mert azoktól ezért fél.

Amíg tövények lesznek,s azok csak legyenek,addig az egyén gazdasági döntései mindig valamiféle korlát alá esnek,s ha itt tartunk,akkor nekem bizony ez teljesen rendben van: a vagyon lehet hatalmi helyzet,amit nagyon is a szabadság miatt kell,hogy úgy mondjam,olykor államilag közelíteni.

Az állam viszont nem lehet hatalmi helyzet,hanem az mindig hatalmi helyzet,ezért azt folyton korlátozni kell,ez a liberális demokrácia lényege,az tehát,hogy e korlátozáshoz nem szükséges mindig forradalmakat csinálni,amely elég fárasztó és időigényes dolog, helyette vannak azok a bizonyos alkotmányos,fékes-ellensúlyos intézmények.
Így juthat idő jó üzletek csinálni,amivel lehet szépen gyarapodni.

S természetesen a magyar állam nem a szabadságra hivatkozva nyomja el a legjobb magyar energiákat,hanem mert fél a magyaroktól.

A tömeg 99%-a Kanadában,Svájcban,stb. is tökfilkó,de mert tökfilkó,még nem kell félni tőle. A kanadai,svájci,stb.állam nem is fél a saját tökfilkóitól.

A liberális demokrácia köszöni szépen jól van,különösen azért,mert nem köll hozzá liberálisnak lenni...,persze Hofi után szabadon: nem tilos úgy gondolnod,hogy az egész Magyarországon világszerte megbukott.

zipe moha 2015.11.15. 10:45:51

@unionista᠍᠍: ...érdekes , hogy a merkantilizmust szóba hozod...többen jutnak el ma idáig...persze nem a nyílt közbeszédben...nekünk magyaroknak érdemes lenne felújítani ezt a gazdaság-szemléletet...szerintem is..
mivel a szabadpiacos kapitalizmus eleve korlátozott, másrészt rögzített csatornázottsággal rendelkezik... másrészt ha a rajthoz még is odaérsz egy dodzsemmel...csupa szörnyautóval versenyzel ( kíváncsi vagyok, hogy az egyiptomi 700 személyszállító vagont viszi -e a magyar ajánlat...vagy a német..)...szóval itt babér nem terem ezen a pályán... ha a magyar politika kiszabadulna végre a külső jelöltállítók szorításából a merkantilista szemlélethez igen közel álló gyakorlatot kellene folytatnia...igen látványos eredmények lennének...:)

zipe moha 2015.11.15. 10:50:12

@egyetmondok: Nem egyetmondok,nem úgy van az...
Pont azért fordul kis létszámú idegen felé,mert közvetlenül az állítja és bármikor megbuktathatja, ha nem fizet az uralomért,és pont azért fordul a sajátjai felé,mert azoktól ezért fél....hát kb így nem tegnaptól..I Péter óta ( cirka 980 éve..) na csak hogy tudd miről beszélünk..hitetlen Tamás ne legyél, nem érdekel nincs rá újabb 1000 év..inkább Roden Gondolkodó embere..

egyetmondok 2015.11.15. 10:50:32

@zipe moha:
Nyugvópont...,na az nincsen zipe. Nem mondom,lehet ilyet keresgélni,akár nagy közösségi erők is tudnak ilyenek keresni. A legelvetelmültebb diktatúrák, nácimzus, proletárdiktatúra,stb. tűzik ki célul maguknak a nagy nemzeti és nem nemzeti nyugvópontokat.
A rohadék diktatúrát képzelik nyugvópontnak.

2015.11.15. 10:51:36

@neoteny:
a liberális baloldal a fiskális alkoholizmust (~maszop) és a monetáris szadizmust (~szadesz) kombinálta. az illiberális jobboldal ezt fordította meg. fiskális szadizmus és monetáris alkholizmus folyik. kiáll a miniszterelnökség vezetője és azt mondja: a külföldi vállalatok feljelenthetik a magyar államot brüsszelben, de akkor majd újabb jogcímen újabb adókat kapnak a nyakukba. és ha ez nem tetszik nekik, akkor vonuljanak ki. mindez persze csak azokban az ágazatokban történik ahol van magyar konkurens. költségvetési eszközökkel kiszorítják a külföldieket. nincs egyenlő bánásmód. ezt el is mondják. ez addig lehet sikeres, amíg ezt a német szövetségi kormány támogatja. de ez végső soron jó a németeknek. és ehhez nagyon lazán társul a monetáris alkoholizmus. a magyar nemzeti bank kastélyokat, műkincseket vásárol. radikális kamatcsökkentés mellett lényegében egy feudális urizálás folyik.

egyetmondok 2015.11.15. 10:52:22

@zipe moha:
Dehogy buktatja meg zipe. Az AUDI,stb. tulajdonosai a magyar kormányt ? Erre teljesen képtelenek.

zipe moha 2015.11.15. 10:55:47

@egyetmondok: ...a te liberalizmusod egy rém ...egy hydra..előbb utóbb elfogy..persze ha a teremtői, a rémet életben tartók is elfogynak..

egyetmondok 2015.11.15. 10:55:57

@zipe moha:
Rodin szobra egy alkotmányjogászt ábrázol.

zipe moha 2015.11.15. 11:07:07

@zipe moha: ...a liberalizmus tiszta formában melynek tisztaságát, a az ember káini természetének kizárást az erre teremtett jog biztosítja kiváló lenne...a káini ember kell kivenni az egyenletből...ez nehéz...a rém újabb alakot vált, mert a rajongás csak az alakra vonatkozik nem a tartalomra

zipe moha 2015.11.15. 11:12:43

@egyetmondok: láttad a mozikban az Aliens vs. Predátor című filmet?...( ritka ócskaság volt...de példának jó lesz) melyikkel szimpatizáltál...??? ahogy elnézem te nagyjából a Predátornak..., még az emberek sem voltak szimpatikusak...nem volt 1 szimpatikus szereplő sem... így én egyiknek sem hanem felálltam és kimentem a büfébe..:))

2015.11.15. 12:15:41

@neoteny:
ezzel a politikával magyarország a legszegényebb német szövetségi állammá válhat. rövid távon ez lehet a cél. ennek érdekében a lehető legkevesebb várost vagy városrészt kellene kiszolgáltatni a németeknek. de valamit fel kell adni. a fővárost részben és a megyei jogú városok közül egyet, vagy néhányat.

a walmart nem azért lépne be, hogy az árut az országból kivigye. hiszen nincs versenyképes magyar áru. hanem azért, hogy tömegtermékeket behozzon. na most ehhez nem kellenek amerikaiak. ezt a cigányokkal is megoldjuk. behozni hatalmas mennyiségű árut nem egy nagy was-ist-das. azt fizilailag a város is be tudja hozni. és egy árutőzsdét az állam is képes fenntartani. nem nagy kunszt. latin-amerika behordja a banánt. rendben van. közép-európa és azon belül magyarország mit ad érte cserébe. lehet amerikaiakkal is kereskedni. vegyenek magyar árut. ugyanez vonatkozik a kínaiakra. az árumérleget lehetőleg egyetlen relációba se döntsük be. ezzel a tőkemérleg és a munkaerő-piaci mérleg bedől egy irányba. ezek a németek. tehát a magyar bérmunka a német működő tőkét a központi régióban kiszolgálja. ezzel elérhetjük az önfenntartást. ezek után szorosan együttműködünk a szomszédainkkal és lehet egy kutya-macska barátság a lengyelekkel. csak azért, hogy az orosz medvét elijesszük. és ezen túl szabad kereskedelmi megállapodások köthetők.

be lehet hozni törökországból mondjuk textiliát. lehet belőle konfekció terméket gyártani úgy, hogy összevarrjuk. a törököknek cserébe árut kell venniük, vagy hitelezniük. lehet mondani, hogy kapnak mondjuk kötött árut. tehát nekünk minőségi cérnát, fonalat kell gyártani. a török adnak fonott szőnyeget, mi adunk csipkét. elcseréljük a nemezt. és a német hajókra teszünk magyar kötelet. és lehajózunk isztambulba. ez versenyt jelent, de nem totális versenyt. gazdasági értelemben ez a felfogás is liberális, csak nem ortodox liberális.

egyetmondok 2015.11.15. 12:49:46

@zipe moha:
A filmek jók, és a szobrok is,ezen kívül fontos a szex és a tenisz,a könyvek,valamint a jól elkészített körömpörkölt.

zipe moha 2015.11.15. 13:30:12

@egyetmondok:.. már megint túlzásokba esel...:)))

2015.11.15. 13:42:30

@zipe moha:
a magyar nemzetgazdaság kereskedelmi mérlegét egyensúlyba kellene hozni. és a magyarországi többletet szövetségi gyártókkal kellene előállítani. működő tőkét bérmunkával lényegében csak egy irányba szolgáljuk ki. ezek a dunai németek. és ezen túl az árumérleget egyensúlyban tartva lehet szabadon kereskedelmi. ha a tesco szeretne behozni árut, akkor vigyen ki ugyanolyan értékben. a hipermarket azt mondja, hogy nem számít. majd eladósodik a háztartás és az államháztartás. és az állami vagyonból még többet kell majd eladni. még liberálisabbnak kell lenni. a közakarat ezzel szemben az, hogy a lófaszt. innentől kezdve ezt okosan kell megcsinálni. és ezt jelenti, hogy a gazdaságot nagyvonalakban tervezni kell és kismértékben folyamatosan be kell avatkozni.

egyetmondok 2015.11.15. 13:50:07

@zipe moha:
Lépést tartok veled: talán ha mindent végzetesen eltúlzok,kisebb az esélye,hogy erkölcsi kioktatásban részesülök tőled. Nagy dolog lenne.

zipe moha 2015.11.15. 13:54:27

@egyetmondok: tarthatnál kutyát -macskát-papagályt...miért pont egy hydrát kell etetned?...:)

egyetmondok 2015.11.15. 13:56:06

@zipe moha:
Úgy érted,hogy miért beszélgetek veled?

zipe moha 2015.11.15. 13:57:13

@unionista᠍᠍: ..a neoliberális kurzus leváltása nélkül ennek semmi esélye...ez pedig a jelenlegi teljes paletta

zipe moha 2015.11.15. 14:02:07

@egyetmondok: ...ez így nagyon olcsó...:)...nem, inkább ilyesmikre gondoltam: ..."a vagyon lehet hatalmi helyzet,amit nagyon is a szabadság miatt kell,hogy úgy mondjam,olykor államilag közelíteni."...konkrétan helyeseld az "állami közelítést", ami a közvagyon- és közbevétel folyamatos széthordását jelenti..ugyanakkor kritikus vagy ha a szörnyet kontroll alá helyeznék..

zipe moha 2015.11.15. 14:03:31

"helyeseld "
bocs'
helyesled

egyetmondok 2015.11.15. 14:05:29

@zipe moha:
Konkrétan undorodom attól a közelítéstől,ami a magántulajdonhoz, mint esetleges hatalmi helyzethez az állami tulajdon (nálad is, finoman:a közvagyon) és az állami bevételek értelmében mozdul.
Ez nekem büdös kommunizmus.

2015.11.15. 14:17:57

@pitcairn2: "emmútnyócév" Ezeknek az embereknek volt jó 50 évök rendbehozni a dolgaikat. Nem tették, ráfaragtak, ennyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 14:39:45

@unionista᠍᠍:

Vagyis szerinted a szegíny kismagyarnak a szegíny kiskínai életszínvonalán kellene élnie.

Biztos vagyok benne hogy nem ezt mondja a magyar nép.

zipe moha 2015.11.15. 15:07:46

@egyetmondok: ...tehát nem a széthordás okoz nálad lelkiismereti kérdést...hanem a kontról...mert ezt mondtad...a jogállam mire való?....egy finn , német, osztrák társadalom hogyan tudott volna fejlődni, ha nem a köz- és a magánvagyon folyamatos gyarapítása történt volna meg...hanem annak folyamatos széthordása? ...hiába címkézel, ez nem ideológia hanem életszemlélet kérdése..ez idióta individualizmus az oka, hogy ebben a lokalitásban nem marad semmi ott ahol van...az egyetlen ami biztos a változás..és ebben a ciklusban ez az egyetlen ami természetes...és ezért tűnik itt minden természete ellenesnek ami máshol természetesnek.....ha gazt vetsz...miért akarsz búzát aratni...gazat fogsz, megint

egyetmondok 2015.11.15. 15:25:09

@zipe moha:
" egy finn , német, osztrák társadalom hogyan tudott volna fejlődni, ha nem a köz- és a magánvagyon folyamatos gyarapítása történt volna meg...hanem annak folyamatos széthordása? " ---

csak nem arra a rablott vagyonra gondolsz,amit a szocializmus mocskos diktatúrája itt összelopott,és csak nem azt siratod ? Na ilyen valóban nem volt a finneknél, osztrákoknál, Svájcban, az USA-ban,Kanadában és még lehetne hála Istennek a liberális demokráciákat sorolni. Hát persze,hogy ezeken a helyeken gyarapodott a nemzet vagyona (magán és állami együtt).

A 90 előtt magyar állami vagyon esetére van egy szép mondás: ebül szerzett jószág ebül vész el. Nem bonyolult ez zipe,tetszett volna a magyar államnak nem rabolni a tulajdont.

egyetmondok 2015.11.15. 15:36:35

@zipe moha:
A helyedebne nem aggódnék. A neked kedves búza itt növekszik újra: a NER pont úgy fosztja meg a magyar állampolgárokat a vagyonuktól, mint azt a magyar állam neked nyilván a legszebb óráiban tette a 20.században.

2015.11.15. 15:49:08

@neoteny:
az extra profit a konkurens gyártók és a kereskedők kiszorításával realizálódik. a németeken kívül nem maradna külföldi gyártó az országban. leszámítva a határvárosokat. és esetleg a lengyeleket. lehet külföldi nem német gyártmány. de gyártó nem lehet. ha a szabad kereskedelem korlátozott, akkor a hipermarketek nyeresége is csökken. és ezt mind a termelő vállalatokhoz vándorol.

tehát ha irmuska néni venni szeretne egy mosógépet, akkor három választása van. az első a nemzeti "félautomata" hajdú. a második az "automata" szövetségi siemens. a harmadik a piacvezető "szuperautomata" mondjuk lg, amiben van "hatodik érzék". ezekhez irmuska egyre nagyobb felárral juthatna hozzá. ebben a modellben a német gyártó is védett. neki hátrányból csak a magyart kell legyőznie. a magyarnak meg leginkább csak a németet. és ha valaki meg akarja venni a világ legjobb mosógépét, akkor azért különadót, magas vámot kell fizetnie. de ez a kincstár bevétele. amiből fenntartható az industrieschule.

a szabad kereskedelmi modellben az eladó fölözi le a hasznot. ebben a korlátozott modellben a helyi gyártók kerülnek előnyös helyzetbe. a hajdú alapmodelljéből lehet gyártani kalocsai mintásat. és lehet, hogy török motor lenne ezekben. csak ebben az esetben a törököknek vásárolniuk valamit. mondjuk mikrokontrollereket, ami lehet utángyártott siemens. a magyar ipart így lehet össze "cigánykodni". szabályozással a profit átrendeződik.

2015.11.15. 16:15:37

@zipe moha:
ez elsősorban a németeken múlik. az osztrák-bajor-sváb alapítású andrássy egyetem lehet az új ceu. a "soros györgyözés" is berlin jóváhagyással zajlik. ez egy német néppárti bábkormány. orbán a külpolitikában önállósította magát.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 16:26:36

@unionista᠍᠍:

Vagyis szerinted a szegíny kismagyarnak a szegíny kiskínai életszínvonalán kellene élnie.

Biztos vagyok benne hogy nem ezt mondja a magyar nép.

2015.11.15. 17:47:02

@neoteny:
a kínai modell célja a globális árufölény kialakítása. ennek érdekében a termelési költségeket világméretekben minimalizálják. a legalacsonyabb bérköltséget kell produkálni. tehát azzal, hogy ők gyártják a legtöbb árut a kínai piaci teljesen nyitottá válik. tehát nem az van, hogy a legnyitottabb piacból lehet a leginkább fejlett. hanem fordítva a legfejlettebből a leginkább nyitott.

hong kong mellett schenzen állítja elő a legolcsóbb és a legjobb munkaállomásokat. találhatsz még jobbat és olcsóbbat, mint a lenovo. tajvan gyártja a legjobb és legolcsóbb játékgépeket. mellettük az amerikai gyártók is egyre kevésbé rúgnak labdába. a német siemens vagy a németalföldi philips sehol sincs. globális versenyben a nokia is elbukott. az ortodox liberálisok azt mondják, hogy még jobban ki kell nyitni a gazdaságot. és lejjebb kell vinni a munkabéreket. azaz korlátozni a keresletet. a másik lehetőség, hogy a kínálatot korlátozzuk. a magyar gyári munkás így nominálisan többet kereshet, de nem lesz folyamatosan olcsó samsung tévé. csak mondjuk karácsonykor úgy, hogy koreai behozatalt ellentételezzük magyar kivitellel. és csak ebben az esetben lehet a kereskedelem vámszabad. térbeli és időbeli korlátozások vannak. különben olcsón azt a magyarországon gyártott tévét veheti meg, amit a jászfényszarui gyár előállít. de az lehet akár nemzeti kézben. orion márkanévvel. tehát karácsonyra elő kell jegyezni az új samsung tévé csodát. a kínálat korlátos. nem fogom többször elmagyarázni, mert ha elsőre nem érted, akkor vélhetően ezt sem akarod megérteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 19:41:55

@unionista᠍᠍:

Dél-Korea úgy vált ipari nagyhatalommá hogy diktatúra volt, és a dél-koreai ipari munkásság életszínvonala igen alacsony volt -- az agrármunkásságé pedig még alacsonyabb.

Biztos vagyok benne hogy nem ezt akarja a magyar nép.

zipe moha 2015.11.15. 20:44:30

@egyetmondok: ...nekem kedves?..valamit félreértesz...nekem csak azzal van bajom, hogyha én sem tarthatom meg amiért megdolgoztam...nem érted ezt , úgy látom...a kedves búza egyébként a te "liberális" vetésed gyümölcse, ugyan annak a vetésnek a termése...tetszettek volna jobban csinálni...

egyetmondok 2015.11.15. 21:09:53

@zipe moha:
A szabadság nagyon veszedelmes. Még jó, hogy ezt páran tudják: Te,Orbán,satöbbi.

zipe moha 2015.11.15. 23:05:08

@egyetmondok:..." A szabadság nagyon veszedelmes. Még jó, hogy ezt páran tudják: Te,Orbán,satöbbi."...ne nyafogj...ezt vetetted... gazat az ugarba...megint nem tetszik?...neked semmi nem jó...olyan játékos vagy akinek csak akkor tetszik a játék ha azon kizárólag csak nyerhet...a szabály szerint..rendben , de akkor jobban kellet volna játszanotok...gyenge is a játék és nyerjetek is???...aki viszont nem nyer az veszít..kezdetben keveset később mindent..

zipe moha 2015.11.15. 23:09:35

@egyetmondok: "A 90 előtt magyar állami vagyon esetére van egy szép mondás: ebül szerzett jószág ebül vész el. Nem bonyolult ez zipe,tetszett volna a magyar államnak nem rabolni a tulajdont."..rablóktól rabolni??..az örök magyar körforgás...csak a föld marad ugyan ott...:)

egyetmondok 2015.11.15. 23:12:30

@zipe moha:
Hát,ha te is úgy gondolod az állami tulajdonról,akkor igen,ez marad az örök magyar körforgás.

zipe moha 2015.11.15. 23:13:05

@egyetmondok: "A neked kedves búza itt növekszik újra: a NER pont úgy fosztja meg a magyar állampolgárokat a vagyonuktól, mint azt a magyar állam neked nyilván a legszebb óráiban tette a 20.században. "...nem pont úgy, még nem...

zipe moha 2015.11.15. 23:14:58

@egyetmondok: ...rablóktól lehetett csak rabolni akit aztán szintén kiraboltak ...rablók...akiket majd más rablók fognak kirabolni...jó kis játék ez...nem akarjátok lerakni, hát nem..

egyetmondok 2015.11.15. 23:16:22

@zipe moha:
De, úgy, mert az,hogy nem deportálták a magánnyugdíj pénztárak tagjait,nem teszi szebbé ezt a történetet.

zipe moha 2015.11.15. 23:21:09

@egyetmondok: ..egyúttal ez a válasz a kommunistázó , jogállamozó, fasisztázó, demokráciázó hablatyokra...csak a rablás csak az menjen...ez jogos rablás, mert csak visszavettem... ez nem jogos rablás mert elvették tőlem...megint... leg pooriasabb gondolkodásmód amit föld hordott a hátán..

zipe moha 2015.11.15. 23:25:20

@egyetmondok: ...szerintem is deportálni kellett volna...bár van valami rézérc ami kitermelésre vár ...meg néhány ezer négyzetkilométer fenyőerdő szibériában amit fel kell majd dolgozni..

egyetmondok 2015.11.15. 23:25:46

@zipe moha:
Ez hát: az állam ne azzal foglalkozzon,hogy tulajdonos legyen. Abból a pozíciójából takarodjon csak kifele. Legyen elég neki a hatalom.

zipe moha 2015.11.15. 23:30:12

@egyetmondok: ...de például nyugdíjat majd fizessen neked , holott 1 ft vagyonod sincs...vagy ingyen diplomázzanak a gyerekeid ( merta te gyerekeid még ingyen diplomáztak....de ha több milliós a műtéted azt is fizesse ki...legyen közbiztonság ...ect nem is sorolom, megint szélsőséges vagy..

pitcairn2 2015.11.15. 23:32:51

@zipe moha:

inkább piacinak álcázott szocialista

zipe moha 2015.11.15. 23:32:59

@egyetmondok: ...minek neked a tulajdon???..nem tudod működtetni...ha van tulajdonod folyamatosan igényt tartasz a közadó- bevételekből való járadékokra is...minek neked a vagyon, de tényleg???

zipe moha 2015.11.15. 23:37:50

...ezt a volt magyar nemesi réteghez hasonló , impoduktív, örökké eltartásra, állami vagyonból való részesedésre, jövedelem -járadékra szoruló ,nem adózó réteget a társdalom legaljára vetném...a nemzet folyamatosan ott süllyed el hogy ekkora koloncot kell vinnie a nyakán..a teremtőképesek és a hasznosak meg elmennek hagyományosan...

2015.11.15. 23:56:16

@neoteny:
a felzárkózásban koreának nem volt szövetségese. hanem teljesen bezárta a gazdaságát. ezért volt az egy erőltetett menet. kína esetén pedig azért, pedig globális játékossá akartak válni. és ennek érdekében minimálisra szorították a béreket.

ebben a modellben van egy szövetségi kapcsolat. a belső piac védett. de a határvárosokban, határmegyékben a szomszédsági kapcsolatok előnyt élveznek. tehát csak részben protekcionista. a kárpát-medence és az adriai tengermellék földrajzi-történeti egységének informális helyreállítására törekszik. a gazdaság egy természetes rendet követ. részben fiziokrata. szabad kereskedelmi kapcsolatok vannak. a szorosabb értelemben vett nemzetgazdaságban kereskedelmi mérleg egyensúlyára kell törekedni. a szövetségi kapcsolatból következik egy mérsékelt árufölény. részben merkantilista.
itt egy móricka ábra:
kepfeltoltes.hu/151115/135307055375-004-44E164A6_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

egyetmondok 2015.11.16. 00:31:22

@zipe moha:
" ...minek neked a tulajdon???..nem tudod működtetni...ha van tulajdonod folyamatosan igényt tartasz a közadó- bevételekből való járadékokra is...minek neked a vagyon, de tényleg??? " --

milyen kedvesen érdeklődő az ügyész elvtárs...
csak nehogy összekeverje a vádiratot az ítélettel,az ilyen esetekből később gúnyos filmeket lehet csinálni,tessék tehát erre ügyelni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.16. 03:47:24

@unionista᠍᠍:

"a felzárkózásban koreának nem volt szövetségese. hanem teljesen bezárta a gazdaságát."

Teljes bullshit; kezdheted újra az elemzést. :)

egyetmondok 2015.11.16. 09:16:52

@unionista᠍᠍:
"kína esetén pedig azért, pedig globális játékossá akartak válni. és ennek érdekében minimálisra szorították a béreket." --

egyáltalán nem szorították le a béreket Kínában. Honnan szedsz ilyen ökörséget?
A bérek olyan alacsonyak voltak,tekintve,hogy ott is szocializmus volt.
Amióta áttértek a kapitalizmusra,de milyen keményen áttértek,azóta a bérek folytonosan növekednek.

Senki se szorította le a béreket.Nem volt rá szükség.

2015.11.16. 11:30:52

@neoteny:
korea és japán csak a mintákat vette át nyugatról. nem kerestek külső szövetségest, nem engedték be működő tőkét, nem vállaltak bérmunkát. hanem kizárólag önerőre támaszkodtak. ezt magyarországon csak érintőlegesen lehet követni. leginkább a keleti és a nyugati peremvidéken vagy őrvidéken. ilyen terület lehet az osztrák-magyar burgenland. ahol a könnyűipar magas szintre felfuttatható úgy, hogy a bundeswehr beszállítói lesznek. és ezek mellett működhet a szabad piaci luxus termékek előállítása. tehát szomszédsági keretek között szövetségi kormányzati beavatkozással és önerőből felfuttatható a piac könnyűiparban a nyugati peremvidéken. ez nem ortodox liberalizmus és nem ortodox nacionalizmus. nacionalista, mert a radeczky indulóra sabaria bakancsban menetelnek a katonák. mellette luxus cipők is gyárthatók. szentgotthárd is átalakítható részben hadiipari üzemmé. mert a jövőben kevesebb lakossági, több katonai dízeljárműre lesz szükség. de ez megint csak szövetségi kormányzati beavatkozás. viszont ehhez nincs szükség további működő tőkebehozatalra. az alpokalján elegendő az, ami rendelkezésre áll.

hasonlót lehet csinálni a keleti peremvidéken: a székelyföldön, illetve nehéziparban magyar-román-szász együttműködésben a királyföldön.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Sz%C3%A9kely_Land.PNG
tehát nagyszeben, brassó, szászrégen és beszerce környékére visszatelepedő keleti németekkel. ez a románok elsődleges nemzetgazdasági érdeke. ha bukarest nem rendelkezik közép-európai kapcsolattal, akkor a a keleti kárpátákon túl a regát a senki földjén van. az erdélyi magyaroknak kultúra és az agrárkultúra szempontjából előnyös lépés.
www.youtube.com/watch?v=ZeBEUSlOUu0
a németek ugye elfoglalják nagy-románia közepét. és nagy-magyarország közepét is. tehát ez budapest, bukarest és berlin közös érdeke. és bécs is támogathatja. hiszen ebben az esetben nagy-ausztria a rábáig vagy akár a marcalig ér. nagy-magyarország pedig a lajtáig.

tehát ez nem ortodox nacionalizmus és nem ortodox liberalizmus. értelmi és az érzelmi elemek összekapcsolódnak. az ortodox nacionalisták (a "nácik") csak érzelmi, az ortodox liberálisok (a "libsik") csak értelmi oldalról közelítenek.

2015.11.16. 11:31:49

@neoteny:
és legyen ez az a pont, amikor befejeztük.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.16. 16:17:02

@unionista᠍᠍:

"nem kerestek külső szövetségest, nem engedték be működő tőkét"

Teljes bullshit; kezdheted újra az elemzést. :)

pitcairn2 2015.11.16. 17:36:47

@unionista᠍᠍:

már bocsi, de pl. az orosz-japán háború idején a katonai böüdzsé 50%-a a WALL STREET-ről érkezett...

"What was perhaps Schiff's most famous financial action was during the Russo-Japanese War,......These loans were the first major flotation of Japanese bonds on Wall Street, and provided approximately half the funds needed for Japan's war effort"

en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Schiff

különben akkoriban Japán afféle brit CSATLÓS colt...

1902 - Anglo-Japanese Alliance
en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Japanese_Alliance

mi több akkoriban a nyugati tőke jelenléte is meglehetősen jelentős volt Japán, különösen a hadiiparban

pl. Vickers armstrong kulcsszerepet - tulajdonosként az ország legnagyobb vállalatában..

"Japan Steel Works was set up with investment from BRITISH firms Vickers, Armstrong Whitworth and Mitsui"

Japan Steel Works
en.wikipedia.org/wiki/Japan_Steel_Works

pitcairn2 2015.11.16. 17:41:23

@unionista᠍᠍:

egyébként ezt még hosszasan lehetne cizellálni

pl. a korai csoda első fele a japán gyarmatosítás alatt ment végbe, a második fele meg az amerikai protektorátus alatt...

semmi olyan nem volt ott amiről te fentebb fantáziálsz...

pitcairn2 2015.11.16. 17:42:35

@pitcairn2:

jav.:

koreai csoda...

a többi félregépelést most inkább hagyjuk:)

2015.11.16. 19:28:50

@pitcairn2:
usa gdp alakulása:
www.businessweek.com/the_thread/economicsunbound/archives/long_15361_image001.gif
a koreai gdp alakulása:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/South_Korea%27s_GDP_%28PPP%29_growth_from_1911_to_2008.png
a fejlődés 60-as években indul meg katonai vezetéssel, tervezett, irányított ment végbe. korea nagyvállalatai lényegében önerőből épültek, azokat nem az amerikai tőke hozta létre őket.

2015.11.16. 19:45:36

@pitcairn2:
mondj már egy japán nagyvállalatot, amit az usa hozott létre.

pitcairn2 2015.11.16. 20:24:27

@unionista᠍᠍:

Japán 1945-től de facto en block USA protektorátus...

az 1920-as évekig brit csatlósállam volt

utána (az 1930-as évektől...) egy kicsit próbáltak "függetlenkedni", de szabályszerűen __eltaposták__ őket

PS.: a II világháború utáni japán csoda is kb. azzal indul, hogy aktívan támogatták a koreai félszigeten harcoló amerikai csapatokat...

a zseton és a technológiatranszfer akkor is az USÁ-ból gyütt...

"As stated earlier, the Korean War was an unexpected shot in the arm for the Japanese economy, which, before it had managed to rehabilitate itself, was drowning in a stabilization crisis. It gave Japan a springboard for rapid recovery in the 1950s and for rapid economic growth in the 1960s. It may even be said that the Korean War changed the entire outlook of the Japanese economy."

Japan - Rehabilitation and Technology Transfer
archive.unu.edu/unupress/unupbooks/uu36je/uu36je03.htm

pitcairn2 2015.11.16. 20:26:16

@unionista᠍᠍:

a dél-koreai csodát a USAID tervezte és finanszírozta

a dél-koreai hadsereg pedig 1979-ig 100%-ban USA vezetés alatt állt...

pitcairn2 2015.11.16. 20:29:41

@unionista᠍᠍:

+ a dél-koreai csatlósállam teljes mellszélességgel részt vett az USA "mesterek" mellett a vietnami háborúban

ez kb. olyan szerepet játszott a dél-koreai "take off-ban", mint a koreai háború a japán take off-ban...

pitcairn2 2015.11.16. 20:39:14

@unionista᠍᠍:

1978-ig egy csapat USA tiszt irányította a dél-koreai hadsereget...

ezt vhogy nem nevezném független államnak...

a fehér "mesterek" még "dísznek" se pakoltak oda néhány sárgát...

"For some twenty-five years, the United Nations Command headquarters, which had ___no South Korean officers in it__, was responsible for the defense of South Korea, with operational control over a majority of the units in the Republic of Korea Armed Forces, the South Korean military. "

en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Command#1953_onwards

pitcairn2 2015.11.16. 20:52:02

@unionista᠍᠍:

pl. a Hyunday anno USAID pénzzel és __Barclays__ (UK) hitelekkel tört be a világpiacra...

USAID támogatás híján valószínűleg nem hiteleztek volna neki ilyen nehézsúlyú nemzetközi bankok...

"Longer ago, in 1971, having failed to gain support from Japanese companies to build a shipyard, Mr Chung approached Britain's __Barclays Bank__ to secure a loan ___worth more than the total assets___ of Hyundai at the time."
www.economist.com/node/185337

TÖBB PÉNZT fektetett a Barclays a Hyunday-ba, mint amit akkor az egész cég ért!!!!

és itt egy link a Hyunday USAID támogatáshoz is...
books.google.hu/books?id=be-AAAAAQBAJ&pg=PA57&lpg=PA57&dq=hyundai+usaid&source=bl&ots=SkMniIomlb&sig=3h138QY5pgsezDpXczS8ns_365w&hl=hu&sa=X&ved=0CBsQ6AEwAGoVChMIt-i1z9qVyQIVoWtyCh38CwuY#v=onepage&q=hyundai%20usaid&f=false

no ennyit az "önerőből" való felkapaszkodáshoz...

pitcairn2 2015.11.16. 20:57:18

@unionista᠍᠍:

summa summarum

a LEGNAGYOBB Dél-Koreai cég - azaz a Hyundai - lényegében UK és USA tőkével tört be a világpiacra...

USAID + Barclays = Hyundai:)))

pitcairn2 2015.11.16. 21:06:21

@unionista᠍᠍:

és persze a Vietnami háborúról se feledkezzünk meg a Hyundai sztori az ottani katonai megrendelésekkel indul

1965-ben még csak cirka 100 dolgozója volt a Hyundai-nak 30 év múlva pedig vmi 160 ezer...

pitcairn2 2015.11.16. 21:36:48

@unionista᠍᠍:

persze ezzel nem akarom a japánok vagy a koreaiak valóban jelentős érdemeit csökkenteni csak arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy ez távolról sem vmi "önerőre" épülő elszigetelt csoda volt...

pl. a japánok a XIX. század végéig jóformán __semmilyen__ állami piacvédelemmel sem élhettek az un. _egyenlőtlen szerződések_ miatt

en.wikipedia.org/wiki/Unequal_treaty#Unequal_treaties_imposed_on_Japan

lényegében odamentek a nyugati nagyhatalmak a hadihajóikkal és megnyitották Japánt a szabad kereskedelem előtt...

(előtti vmi 200 éven át Japán tudatosan elszigetelte magát a külvilágtól... és igen BÉKÉS társadalom volt...)

az __egyenlőtlen szerződéseket__ csak naaagy brit-japán összeborulás után tudták kivezetni, annak azonban igen kemény ára volt

konfrontálódniuk kellett a naagy orosz birodalommal (amit végül a jobbára wall street-i pénzből felszerelt japán hadsereggel sikerrel meg is tettek...)

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.16. 22:45:07

@pitcairn2:
vagyis lényegében önerőből zárkóztak fel. volt kapcsolatuk a külvilággal, de nem alakult ki függés. nem akarok vitatkozni veled, ne haragudj.

pitcairn2 2015.11.17. 09:14:21

@unionista᠍᠍:

Amiről te beszélsz az inkább a Tokugawa shogunátus alatt időkre illik és az akkori állami pénzekből szponzorált „holland tanulmányokra” (Rangaku)

Rangaku

en.wikipedia.org/wiki/Rangaku

És ez vhogy nem volt osztatlan sikertörténet…

pitcairn2 2015.11.17. 09:22:51

@unionista᠍᠍:

ihol lennének a japán elektrotechnika szerény kezdetei...

"On July 17, 1899 the revised treaty between Japan and the ___United States___ went into effect. Nippon Electric Company, Limited was organized the same day with ___Western Electric Company___ to become the first Japanese joint-venture with foreign capital.[5] Iwadare was named managing director. __Ernest Clement__ and __Carleton__ were named as director"

en.wikipedia.org/wiki/NEC#1898_to_1919

pitcairn2 2015.11.17. 09:25:16

@unionista᠍᠍:

"Western Electric was the first company to join in a Japanese joint venture with foreign capital. In 1899, it invested in a 54% share of the Nippon Electric Company, Ltd. Western Electric's representative in Japan was Walter Tenney Carleton."
en.wikipedia.org/wiki/Western_Electric

pitcairn2 2015.11.17. 09:59:57

@unionista᠍᠍:

szóval:

1. az 1850-es évektől kezdve robbanásszerűen nőtt a japán külkereskedelem (az "önerő építkező fejlődés" teóriája már ezen a ponton megbukik...)
2. a japán kormány kezdetben jelentős külföldi kölcsönöket vett fel (ezért kellett később jóformán mindent privatizálni mert egyébként csődbe mentek volna)
3. az 1870-es évektől jóformán MINDENT PRIVATIZÁLTAK, onnantól kezdve még a vasutak is magántőkéből épültek, az állam mindössze a hadiipari komplexum körül szorgoskodott...
4. az 1890-es évektől egyre jelentősebb szerepet játszottak a külföldi működőtőke befektetések
5. az 1900-as évektől a japán kormány rengeteg __külföldi hitelt__ vett fel, pl. a japán orosz háború idején a katonai büdzsé 50%-a a Wall Street-ről érkezett

pitcairn2 2015.11.17. 10:19:37

@unionista᠍᠍:

különben bocsi a meglehetősen cirkalmas "link-címekhez", azért használtam ezeket mert nagyon jó könyvhöz vezetnek

érdekes azzal szembesülni, hogy a XX. század elején milyen jelentős szerepet játszott a nyugati működőtőke Japánban....

még az un zaibatsu-k is masszívan összefonódtak ezzel...

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.17. 11:10:08

@pitcairn2:
nézd, azt gondolom, hogy a magyar gazdaságnak szüksége van külföldi konglomerátumokra, de csak korlátozott körben.

A) szerintem a rendszerváltás idején azt kellet volna mondani az amerikaiaknak, hogy települjön be a general electric és a general motors úgy, hogy rajtuk kívül ne is nagyon legyenek külföldiek.

ez nem a japán és a koreai modell. tokio és szöül nem engedte, hogy a szigeteken illetve a félszigeten amerikai alapítású nagyvállalatokat hozzanak létre. a hitelek és a támogatások egy másik kérdés. magyarországra elég sok nagybank települt, itt van a british council, a norway grants és swiss contribution. meg lehetett volna csinálni csak nem _country_, hanem _county_ szintjén kellett volna próbálkozniuk. és innentől kezdve egy másik stratégia. nem centralizált, hanem decentalizált módon próbálunk tőkét vonzani. de helyi szinten továbbra is koncentráltan egyfelől.

B) mondjuk a nyírségből "small scandinavia" épül. próbálkoztak persze ezzel. nyíregyházon ott van a svéd electrolux, a dán lego. ha mellé települ a finn nokia, a telenor és a norvég alap, akkor akkor ez a részben hasonló földrajzi adottságokkal rendelkező középtájat könnyedén felhúzzák. az egyházi hagyományok is hasonlók. a tirpákok evangelikus tótok voltak. a skandinávok többsége is evangelikus ugyebár. a lutheránus nyíregyháza mellett épülhetett volna a kálvinista debrecen svájci hozzájárulással. hasonló szemléletben. és ugyanígy lehetett volna miskolc egy "mini manchester". tehát a brit, a skandináv vagy a svájci gazdaság kicsiben, de koncentráltan megépül. és így válik gazdaságilag hatékonnyá. és ezen túl védelmi szerepet tölt be. így létrejövő protestáns tömb kizárja az oroszok gazdaságot. vagy mondjuk a mezőföld lehetett volna a magyar németalföld. ha a holland mezőgazdálkodást sikerre viszik, akkor fejér és tolna megye lenne, mint kishantos. ehhez kapcsolódik a duna. és akár a tisza. az amszterdami liberális közgondolkodás levihető szegedre, ami balkáni kultúrát zárja ki. ez a stratégia a dél- és kelet-magyarországot a lehető legtöbb szállal a protestáns északhoz és nyugathoz kapcsolja.

csakhogy nagy-britannia, norvégia, svájc, hollandia, kormányai nem ezt a stratégiát követték. ők lényegében a budapesti zsidóságnak és a zsidó-keresztény értelmiségnek utalták ki a pénzt. olyan embereknek, akik a vidékies magyar gazdaságát semmi esetre sem akarják fejleszteni és a magyar kultúrát, sem az agrárkultúrát nem kívánják erősíteni. a céljuk ennek éppen ellenkezője. tehát a brit, a holland, a norvég vagy a svájci és lényegében az összes nyugat-európai kormány a szemita értelmiséget támogatta. az amerikai kormány különösen. az usa nyíltan demonstrálja, hogy ők a zsidó és zsidókeresztény értelmiségen kívül másokat nem támogatnak. és ha valaki ezen kívül esik, akkor a liberális demokrácia és az atlanti és a transzatlanti civilizáció ellensége. csakhogy magyarországon ez a politika megbukott. egy kicsit sem vagyok antiszemita, de ők győztek. a magyar társadalom elsődleges célja, hogy a zsidó és zsidókeresztény értelmiséget a közéletben marginalizálja. és ezt a politikát a magyarországi svábok és a németországi bajorok többsége támogatja. lényegében akármit csinálhat orbán. a válasz az, hogy ez még mindig jobb, mintha az ortodox liberális zsidóság és a zsidóbarát értelmiség kerülne újra a hatalomba. ez nem az összes zsidó természetesen, hanem a "libsi" a velük szimpatizáló zsidóbarát "szoci" és a zsidókeresztény "konzi" értelmiségről van szó. velük szemben állnak a "nácik". és ez utóbbira szavaz a magyarok többsége. a fiatalok döntő többsége. ezt a politikát nyugatról már csak a dunai németek támogatják. visegrádi országok közül pedig elsősorban a lengyelek. tehát a szövetségi politikát az elkövetkező évtizedekben szint bizonyosan ehhez kellene igazítani. a kérdés: hogyan.

pitcairn2 2015.11.17. 11:29:11

@unionista᠍᠍:

azért azt nem felejteném ki ebből, hogy Japán és Dél-Korea még ma is de facto USA protektorátus...

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.17. 16:45:03

@pitcairn2:
a föld északi féltekén a 30 és 60 szélességi fok között az áru vagy körbeforog, vagy nem forog körbe.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/World_map_2004_CIA_large_1.7m_whitespace_removed.jpg
létrejöhet egy az államok által szabályozott globális kereskedelmi útvonal, de addig befelé zárkózás lesz. lehető legkevesebb idegennel önfenntartásra kellene törekedni. ami persze egy háborús logika. de most ez következik. a szabad kereskedelmi egyezmények is lényegében kereskedelmi háborúk hadüzenetei.

először is a szomszédos népekkel kellene jóban lenni. ez nekik legalább annyira érdekük, mint a miénk. rajtuk kívül összesen két szövetségesünk van. németország és lengyelország. ezeken túl bárkivel lehet kereskedni. de a magyar áru a történelmi magyarország belső piacán kívül sajnos túlságosan sokfelé nem kelendő.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.17. 16:52:23

@unionista᠍᠍:

"az áru vagy körbeforog, vagy nem forog körbe"

Tertium non datur.

"a szabad kereskedelmi egyezmények is lényegében kereskedelmi háborúk hadüzenetei"

WAR IS PEACE
FREEDOM IS SLAVERY
IGNORANCE IS STRENGTH

DrGehaeuse 2015.11.18. 09:23:03

@búvár kondér:

Az európai úniót sajnos nagy mértáékben ugyanazok irányítják, akik a háttérből az USA-t is.
Egy Európai Egyesült Államok még annyira se lenne demokratikus mint a mai Únió, és még kevésbé szolgálná az európai népek érdekei. Viszont az eddigieknél is jobban kiszolgálná a globális multináci cégek (lásd TTIP) és a globális pénzügyi martalócok (pl. Soros) érdekeit.
süti beállítások módosítása