1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.11.14. 10:59 HaFr

A párizsi vérengzés utáni teendőkről

Ebben a hallatlanul bonyolult helyzetben nem alkalmas megoldás, hogy mindenki a maga korábbi álláspontját látja igazolva (bár a Willkomennskulturnak most nyilvánvalóan nehezebb dolga lett), hogy ezek mentén csak felerősödjenek az ellentétek Európán belül. Minőségi változásra van szükség a helyzet kezelésében. A minőségi változásnak elsősorban az értékválasztások világos megtételében és a gyors cselekvésben kell megnyilvánulnia -- mindabban, amiben eddig Európa rettenetesen elkésett a saját értékkonfliktusainak és bürokratikus mechanizmusainak felróhatóan.

Egyfelől aligha tagadható, hogy -- ha leszámítunk bármilyen nagyhatalmi szálat az események mögött, amelyet egyelőre nem tudnánk igazolni -- az iszlamista terror jelenti a legnagyobb fenyegetést az európai népek biztonságára, és a nyilvánvaló probléma ezzel kapcsolatban, hogy ez nehezen választható le a közvéleményben az iszlámtól általában, másrészt nehezen szűrhető ki a békés muszlimok -- itt élők, bevándorlók és menekültek -- sokaságából. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Nyugat felelős azért, ami a Közel-Keleten történik, mert az ottani káosz egy része az ő szorgalmának eredménye, ugyanakkor a menekültek egy része két közös ellenség, Asszad és az IS elől menekül, és ha harmadik ellenségként fordulnánk szembe velük, az egyszerűen aljas volna.

Ezzel együtt Európa viszonylagos integritásának megőrzése és az európai népek biztonsága megelőz minden egyéb szempontot, a közvélemény szemében -- amit a demokratikus intézményrendszernek az alapvető emberiességen túl képviselnie kell -- a biztonság egyre fontosabbá válik a szabadsággal é az emberi jogokkal szemben, és ezért minden bizonnyal szükség van egy finomhangolásra. Az életek védelme összecseng a kultúra távlatos érdekeivel is, és ha a kultúra sérül is keresztényi és emberjogi tekintetben is (tehát az egyes ember szintjén), az alapvető integritását és életképességét (a közösségi összetartó erejét) meg kell óvni, meg kell előzni az etnikai háborúkat, Európa és a nemzeteinek óhatatlan bezárkózását kísérő belső gyűlölethullámot és pogromokat.

A finomhangolásnak szerintem a bevándorláspolitikában és a belbiztonsági intézkedések terén kell bekövetkeznie: Európa határai védelmének, a menekülttáboroknak, a hosszadalmas és alapos menekülteljárásoknak és a kitoloncolásoknak nincsen alternatívája, ahogy nincs alternatívája a belső titkosszolgálati tevékenység erősítésének elsősorban muszlim közösségekben, a magánszférák némi korlátozásának, és a gyors, hatékony, fenntartható közel-keleti rendezésnek sem. Az álláspontom megegyezik a három-négy hónappal ezelőttivel, és felrovom az EU-nak azt, hogy bevárta az ilyen terrorcselekmények bekövetkezését. Ezek a halálos áldozatok a politikusok lelkén is száradnak.

Szerintem Európa erősebben fog kijönni ebből a válságból, a nemzetek közelebb kerülnek egymáshoz, megtanuljuk megvédeni, ha kell, sorrendbe tenni az alapértékeinket, és ebben a folyamatban Magyarországnak pozitív szerepe lehet -- reméljük, az is lesz.

233 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr38077494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

explanatus 2015.11.14. 22:59:38

@pityókabor sommelier: Mivel tudom mit jelent a pityóka, komoly embernek gondoltalak. Tévedtem. Megesik az ilyen.

1. Ennyi idő alatt nem tudtad végighallgatni a beszélgetést.

2. Az általad hivatkozott „gyűjtemény” nálam a mese kategóriába tartozik a természettudományos részen kívül.

Rövid ismeretségünk ezennel tünetmentesen el is múlt :)

pitcairn2 2015.11.14. 23:04:39

@pityókabor sommelier:

pl. az Irak-Iráni háború idején Szaddam még az USA támogatását élvezte

és mintha a szovjet-barát Kassim tábornok eltakarítása is jól jött volna az USÁ-nak

a CIA és a Szaddam közötti meglehetősen bensőséges kapcsolat úgy tűnik már akkoriban is felettébb érdekes volt...

Regime Change: How the CIA put Saddam's Party in Power
www.hartford-hwp.com/archives/51/217.html

pitcairn2 2015.11.14. 23:08:56

@pityókabor sommelier:

a II világháború alatt - a Közel-Keleten - még békés egyetértésben nyomultak az angolok az USA által felfegyverzett szovjetekkel...

Anglo-Soviet invasion of Iran
en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Soviet_invasion_of_Iran

pitcairn2 2015.11.14. 23:10:23

@pityókabor sommelier:

az "iszlám" terroristákba a CIA dollármilliárdokat ölt a 80-as években

Operation Cyclone
en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cyclone

pitcairn2 2015.11.14. 23:12:34

@pityókabor sommelier:

nem a "nyugat" felelős egyébként hanem a segghülye USA intervenció...

már ha nem akarunk Ádámig és Éváig visszamenni...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 00:20:55

@unionista᠍᠍:

"nem totálisan szabad piac. arra van szükség, hogy a városállam mondja meg, hogy mit lehet a területére behozni és onnan kivinni. mert másképp nem lehet gazdag."

Itt egy általános érvényű összefüggés létét állítod: tehát szerinted is vannak általános érvényű gazdasági elvek.

Egyébként pedig újra felfedezted a merkantilizmust:

en.wikipedia.org/wiki/Mercantilism

aminek semmi köze a szabadpiacos kapitalizmushoz.

kiazmarmegint 2015.11.15. 03:20:29

@unionista᠍᠍: Igen. Egy tamadot mar azonositottak, es Franciaorszagban szuletett, es ott is elt, Chartres varosaban. (Forras: www.lemonde.fr ) Ha mondjuk holnaptol egyetlen olyan ember se tehetne be a labat Europaba, aki nem ott szuletett, az sem jelentene azt, hogy nem lennenek ilyen tamadasok. A januari Charlie Hebdo merenyleteket is ket franciaorszagban szuletett arab kovette el.

kiazmarmegint 2015.11.15. 03:27:57

@unionista᠍᠍: "mondj mar egy termeket, amit nem kepesek a magyarok eloallitani a szomszedaikkal es a dunai nemetekkel".

Jo. Banan. Narancs. (Tudom, van Magyar Narancs, de az egy ujsag.)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 03:44:59

@kiazmarmegint:

A helyzet az, hogy ezeket a termékeket is elő lehet állítani: pl. hidroponikus termesztéssel.

A trükk ott van, hogy unionista kérdése figyelmen kívül hagy egy igen fontos peremfeltételt: névlegesen hogy "olcsóbban és/vagy jobb minőségben mint mások". Enélkül a feltétel nélkül valóban nem lehet megnevezni egyetlen terméket sem: Gyügyén is gyárthatnak utasszállító repülőgépeket megfelelő mennyiségű pénz beletolásával -- csak azok a repülőgépek nem lennének eladhatóak az előállítási költségüknél többért, ti. haszonért.

kiazmarmegint 2015.11.15. 03:52:17

@neoteny: Persze, igazad van, csak nem volt kedvem ennyit irni. Ha Montrealban lehet egy Biodome, ahol a kinti -20 fok ellenere tropusi meleg es p'aratartalom van, akkor Gyugyen is teremhet ananasz.

Arthur Bloch 2015.11.15. 07:46:16

Sokfélék vagyunk,lásd a kommenteket..- Egy azonban biztos: sok áldozattal,de élni fog egy új EURÓPA !Amikor a köznépet már nem csak a napi-politika fogja befolyásolni, - akkor a plebsz ki fogja kényszeríteni az egészséges együttműködés és a mindenkire érvényes törvényesség egyensúlyát.Ha élni akarunk,akkor ez bekövetkezik,ellenkező esetben: nem csak Európát,de a világrendet is átszabja a buta politika és a sokféle valláserkölcs.

2015.11.15. 09:26:59

@neoteny:
a merkantilisták azt mondják, hogy a gazdagság alapja az exporttöbblet, aminek következtében növekednek a megtakarítások. az árufölényből pénzügyi fölény következik. a pénzügyi fölényből technikai, technológia fölény. abból pedig katonai fölény. és ez merkantilista államok hegemóniájához vezet. ehhez az kell, hogy az állam a belső piacait megvédje és a kereskedelmi háborúkat sikeresen megvívja.

a liberális közgazdászok azt mondják, hogy a merkantilizmus egy idejét múlt dolog. egy probléma van. ezt csinálja kína. úgy, hogy a nagybankok állami kézben vannak. ezek a nyereségükből támogatják az exportra termelő vállalatokat. a kínai kisvárosok azért versenyeznek, hogy minél több versenyképes árut minél olcsóbban állítsanak elő, mert annál több állami támogatáshoz juthatnak. ebből lesz az, hogy 塞格德 városa előállítja a lehető legolcsóbb szeget és szegecseket, amit aztán a barkácsüzletben olcsón megvehető. ezzel egy magyar, de az esetek jelentős részében egy német kisüzem sem képes versenyezni. magyarországon szinte minden termelő vállalat állami támogatásra szorul. és akkor ugye kérdés, hogy a magyar állam milyen módon ossza el a támogatásokat. nyilván az export arányában kellene támogatni. kutyaharapást szőrével. csakhogy kína erre a célra nem lakosság és a reálgazdaság pénzét használja, hanem a kereskedelmi bankok nyereségét. kína nem klasszikus kapitalista, hanem kommunista, merkantilista.

a központi régióban a kínai modell átvétele sem ördögtől való ha magyarország regionális középhatalmi státuszt szeretne. ehhez államosítani kellene majdnem a teljes bankrendszert, egy szövetségi bankot csinálni. és néhány német-magyar vegyesvállalattal a termelést felfuttatni. tehát például a mercedes mellé beléphet a siemens hungária. ha az részben fővárosi (capital) tulajdon, akkor nem kell közbeszerzéseket kiírni. hanem budapest saját erőből felfuttatja a közvilágítást, a közüzemeket, a kötött pályás közlekedést, de akár a közegészségügyet. igaz, hogy ezekből nem lesz közvetlen nyeresége. de ez még mindig jobb, mint az ezekből származó rekord veszteség. ezzel magyarország a legszegényebb német szövetségi állam pozíciójára pályázhat, ami regionális középhatalmi státuszt jelentene, ami a vágyott regionális középhatalmi státusz. a kérdés az, hogy ennek érdekében mit szolgáltassunk ki. decentalizáltan minden megyébe telepedjen egy német cég, vagy a központi régiót németesítsük el. ez esetben kecskemétet is oda kellene kapcsolni. és azon kívül betelepíteni néhány szászt, együttműködni a szomszédainkkal és a lengyelekkel. a ötvözzük legjobb tradíciókat.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 09:42:49

@unionista᠍᠍:

"kutyaharapást szőrével."

Igen, az a tuti út a masszív alkoholizmushoz. :)

2015.11.15. 09:45:04

@kiazmarmegint:
a dunai németekkel elérhető az önfenntartás. minden áruféleséget elő tudunk állítani. ehhez elég néhány (német) szövetségi iparvállalat. banán úgy lehet ha magyar gazdaság azt valamivel ellentételezi. különben nem lehet, csak extra adókkal, vámokkal, vagy az államadósság terhére csak karácsonykor. az ország is képes behozni nagy tételben behozni banánt. és azt el lehet osztani a kiskereskedelmi üzletekben. de jöjjön be a tesco helyére a walmart. borítékolom, hogy a következő jobboldali kormány különadókat kell vet ki rájuk is.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 09:51:06

@unionista᠍᠍:

"ezt csinálja kína."

Vagyis szerinted a szegíny kismagyarnak a szegíny kiskínai életszínvonalán kellene élnie.

Biztos vagyok benne hogy nem ezt mondja a magyar nép.

zipe moha 2015.11.15. 10:18:43

@egyetmondok: ..."A szabad piac mindenhol korlátozva van valamilyen mértékben,és persze nem kell kiszolgáltatni az országot a külföldnek,erre csak azért kerül sor,mert a magyar állam elnyomja a legjobb magyar energiákat,ezektől retteg ugyanis.
S ha az állam retteg a saját polgárától,akkor világos és természetes,hogy idegenekhez fordul,akiktől nem fél annyira..."...legföljebb attól , hogy az képes " leváltani"...ellentétben a néppel...

na végre egyetmondok, tudod te mi a gond..csak eljut sz a KIMONDÁSÁIG is...

már csak 1 lképcsőfokot kell megtenned...ez lessz a legnehezebb számodra:

az a valódi baj a liberalizmussal, hogy a szabad piac korlátozását, a "a legjobb magyar energiák" állami elnyomását a szabadság nevében teszi.. ennél még a diktatúra is különb , ha nem festi magát, hanem megmondja , hogy kicsoda...ezért ez a "liberális" szisztéma csalók és ámítók szisztémája...kétségtelen a legtöbben rendelkezünk ilyen adottságokkal is...talán ezért lehet eljátszani ennyi ideig...szegény liberalizmus úgy járt mint a szocializmus...kizabálták belőle a velőt...úgyhogy jöhet a címke nélküli elit diktatúra..mert a tömeg a 99% egyenlőre tökfilkó, maga magát kézbe venni...

zipe moha 2015.11.15. 10:28:29

..." jó napot kívánok én vagyok a diktatúra a földért jöttem meg a vagyonért meg az alávetésért....jó napot kívánok, én vagyok a liberális jogállam, én nem a földért jöttem, nem a vagyonért, nem az alávetésért...áááááá...:)))..." ezt rágjuk itt egy ideje kb 1000 éve különböző változatokat kipróbálva...így nincs is nyugvópont, e mentén nem is lesz

egyetmondok 2015.11.15. 10:38:58

@zipe moha:
Nem zipe,nem úgy van az...
Pont azért fordul kis létszámú idegen felé,mert az nem képes leváltani,és pont azért fordul a sajátjai felé,mert azoktól ezért fél.

Amíg tövények lesznek,s azok csak legyenek,addig az egyén gazdasági döntései mindig valamiféle korlát alá esnek,s ha itt tartunk,akkor nekem bizony ez teljesen rendben van: a vagyon lehet hatalmi helyzet,amit nagyon is a szabadság miatt kell,hogy úgy mondjam,olykor államilag közelíteni.

Az állam viszont nem lehet hatalmi helyzet,hanem az mindig hatalmi helyzet,ezért azt folyton korlátozni kell,ez a liberális demokrácia lényege,az tehát,hogy e korlátozáshoz nem szükséges mindig forradalmakat csinálni,amely elég fárasztó és időigényes dolog, helyette vannak azok a bizonyos alkotmányos,fékes-ellensúlyos intézmények.
Így juthat idő jó üzletek csinálni,amivel lehet szépen gyarapodni.

S természetesen a magyar állam nem a szabadságra hivatkozva nyomja el a legjobb magyar energiákat,hanem mert fél a magyaroktól.

A tömeg 99%-a Kanadában,Svájcban,stb. is tökfilkó,de mert tökfilkó,még nem kell félni tőle. A kanadai,svájci,stb.állam nem is fél a saját tökfilkóitól.

A liberális demokrácia köszöni szépen jól van,különösen azért,mert nem köll hozzá liberálisnak lenni...,persze Hofi után szabadon: nem tilos úgy gondolnod,hogy az egész Magyarországon világszerte megbukott.

zipe moha 2015.11.15. 10:45:51

@unionista᠍᠍: ...érdekes , hogy a merkantilizmust szóba hozod...többen jutnak el ma idáig...persze nem a nyílt közbeszédben...nekünk magyaroknak érdemes lenne felújítani ezt a gazdaság-szemléletet...szerintem is..
mivel a szabadpiacos kapitalizmus eleve korlátozott, másrészt rögzített csatornázottsággal rendelkezik... másrészt ha a rajthoz még is odaérsz egy dodzsemmel...csupa szörnyautóval versenyzel ( kíváncsi vagyok, hogy az egyiptomi 700 személyszállító vagont viszi -e a magyar ajánlat...vagy a német..)...szóval itt babér nem terem ezen a pályán... ha a magyar politika kiszabadulna végre a külső jelöltállítók szorításából a merkantilista szemlélethez igen közel álló gyakorlatot kellene folytatnia...igen látványos eredmények lennének...:)

zipe moha 2015.11.15. 10:50:12

@egyetmondok: Nem egyetmondok,nem úgy van az...
Pont azért fordul kis létszámú idegen felé,mert közvetlenül az állítja és bármikor megbuktathatja, ha nem fizet az uralomért,és pont azért fordul a sajátjai felé,mert azoktól ezért fél....hát kb így nem tegnaptól..I Péter óta ( cirka 980 éve..) na csak hogy tudd miről beszélünk..hitetlen Tamás ne legyél, nem érdekel nincs rá újabb 1000 év..inkább Roden Gondolkodó embere..

egyetmondok 2015.11.15. 10:50:32

@zipe moha:
Nyugvópont...,na az nincsen zipe. Nem mondom,lehet ilyet keresgélni,akár nagy közösségi erők is tudnak ilyenek keresni. A legelvetelmültebb diktatúrák, nácimzus, proletárdiktatúra,stb. tűzik ki célul maguknak a nagy nemzeti és nem nemzeti nyugvópontokat.
A rohadék diktatúrát képzelik nyugvópontnak.

2015.11.15. 10:51:36

@neoteny:
a liberális baloldal a fiskális alkoholizmust (~maszop) és a monetáris szadizmust (~szadesz) kombinálta. az illiberális jobboldal ezt fordította meg. fiskális szadizmus és monetáris alkholizmus folyik. kiáll a miniszterelnökség vezetője és azt mondja: a külföldi vállalatok feljelenthetik a magyar államot brüsszelben, de akkor majd újabb jogcímen újabb adókat kapnak a nyakukba. és ha ez nem tetszik nekik, akkor vonuljanak ki. mindez persze csak azokban az ágazatokban történik ahol van magyar konkurens. költségvetési eszközökkel kiszorítják a külföldieket. nincs egyenlő bánásmód. ezt el is mondják. ez addig lehet sikeres, amíg ezt a német szövetségi kormány támogatja. de ez végső soron jó a németeknek. és ehhez nagyon lazán társul a monetáris alkoholizmus. a magyar nemzeti bank kastélyokat, műkincseket vásárol. radikális kamatcsökkentés mellett lényegében egy feudális urizálás folyik.

egyetmondok 2015.11.15. 10:52:22

@zipe moha:
Dehogy buktatja meg zipe. Az AUDI,stb. tulajdonosai a magyar kormányt ? Erre teljesen képtelenek.

zipe moha 2015.11.15. 10:55:47

@egyetmondok: ...a te liberalizmusod egy rém ...egy hydra..előbb utóbb elfogy..persze ha a teremtői, a rémet életben tartók is elfogynak..

egyetmondok 2015.11.15. 10:55:57

@zipe moha:
Rodin szobra egy alkotmányjogászt ábrázol.

zipe moha 2015.11.15. 11:07:07

@zipe moha: ...a liberalizmus tiszta formában melynek tisztaságát, a az ember káini természetének kizárást az erre teremtett jog biztosítja kiváló lenne...a káini ember kell kivenni az egyenletből...ez nehéz...a rém újabb alakot vált, mert a rajongás csak az alakra vonatkozik nem a tartalomra

zipe moha 2015.11.15. 11:12:43

@egyetmondok: láttad a mozikban az Aliens vs. Predátor című filmet?...( ritka ócskaság volt...de példának jó lesz) melyikkel szimpatizáltál...??? ahogy elnézem te nagyjából a Predátornak..., még az emberek sem voltak szimpatikusak...nem volt 1 szimpatikus szereplő sem... így én egyiknek sem hanem felálltam és kimentem a büfébe..:))

2015.11.15. 12:15:41

@neoteny:
ezzel a politikával magyarország a legszegényebb német szövetségi állammá válhat. rövid távon ez lehet a cél. ennek érdekében a lehető legkevesebb várost vagy városrészt kellene kiszolgáltatni a németeknek. de valamit fel kell adni. a fővárost részben és a megyei jogú városok közül egyet, vagy néhányat.

a walmart nem azért lépne be, hogy az árut az országból kivigye. hiszen nincs versenyképes magyar áru. hanem azért, hogy tömegtermékeket behozzon. na most ehhez nem kellenek amerikaiak. ezt a cigányokkal is megoldjuk. behozni hatalmas mennyiségű árut nem egy nagy was-ist-das. azt fizilailag a város is be tudja hozni. és egy árutőzsdét az állam is képes fenntartani. nem nagy kunszt. latin-amerika behordja a banánt. rendben van. közép-európa és azon belül magyarország mit ad érte cserébe. lehet amerikaiakkal is kereskedni. vegyenek magyar árut. ugyanez vonatkozik a kínaiakra. az árumérleget lehetőleg egyetlen relációba se döntsük be. ezzel a tőkemérleg és a munkaerő-piaci mérleg bedől egy irányba. ezek a németek. tehát a magyar bérmunka a német működő tőkét a központi régióban kiszolgálja. ezzel elérhetjük az önfenntartást. ezek után szorosan együttműködünk a szomszédainkkal és lehet egy kutya-macska barátság a lengyelekkel. csak azért, hogy az orosz medvét elijesszük. és ezen túl szabad kereskedelmi megállapodások köthetők.

be lehet hozni törökországból mondjuk textiliát. lehet belőle konfekció terméket gyártani úgy, hogy összevarrjuk. a törököknek cserébe árut kell venniük, vagy hitelezniük. lehet mondani, hogy kapnak mondjuk kötött árut. tehát nekünk minőségi cérnát, fonalat kell gyártani. a török adnak fonott szőnyeget, mi adunk csipkét. elcseréljük a nemezt. és a német hajókra teszünk magyar kötelet. és lehajózunk isztambulba. ez versenyt jelent, de nem totális versenyt. gazdasági értelemben ez a felfogás is liberális, csak nem ortodox liberális.

egyetmondok 2015.11.15. 12:49:46

@zipe moha:
A filmek jók, és a szobrok is,ezen kívül fontos a szex és a tenisz,a könyvek,valamint a jól elkészített körömpörkölt.

zipe moha 2015.11.15. 13:30:12

@egyetmondok:.. már megint túlzásokba esel...:)))

2015.11.15. 13:42:30

@zipe moha:
a magyar nemzetgazdaság kereskedelmi mérlegét egyensúlyba kellene hozni. és a magyarországi többletet szövetségi gyártókkal kellene előállítani. működő tőkét bérmunkával lényegében csak egy irányba szolgáljuk ki. ezek a dunai németek. és ezen túl az árumérleget egyensúlyban tartva lehet szabadon kereskedelmi. ha a tesco szeretne behozni árut, akkor vigyen ki ugyanolyan értékben. a hipermarket azt mondja, hogy nem számít. majd eladósodik a háztartás és az államháztartás. és az állami vagyonból még többet kell majd eladni. még liberálisabbnak kell lenni. a közakarat ezzel szemben az, hogy a lófaszt. innentől kezdve ezt okosan kell megcsinálni. és ezt jelenti, hogy a gazdaságot nagyvonalakban tervezni kell és kismértékben folyamatosan be kell avatkozni.

egyetmondok 2015.11.15. 13:50:07

@zipe moha:
Lépést tartok veled: talán ha mindent végzetesen eltúlzok,kisebb az esélye,hogy erkölcsi kioktatásban részesülök tőled. Nagy dolog lenne.

zipe moha 2015.11.15. 13:54:27

@egyetmondok: tarthatnál kutyát -macskát-papagályt...miért pont egy hydrát kell etetned?...:)

egyetmondok 2015.11.15. 13:56:06

@zipe moha:
Úgy érted,hogy miért beszélgetek veled?

zipe moha 2015.11.15. 13:57:13

@unionista᠍᠍: ..a neoliberális kurzus leváltása nélkül ennek semmi esélye...ez pedig a jelenlegi teljes paletta

zipe moha 2015.11.15. 14:02:07

@egyetmondok: ...ez így nagyon olcsó...:)...nem, inkább ilyesmikre gondoltam: ..."a vagyon lehet hatalmi helyzet,amit nagyon is a szabadság miatt kell,hogy úgy mondjam,olykor államilag közelíteni."...konkrétan helyeseld az "állami közelítést", ami a közvagyon- és közbevétel folyamatos széthordását jelenti..ugyanakkor kritikus vagy ha a szörnyet kontroll alá helyeznék..

zipe moha 2015.11.15. 14:03:31

"helyeseld "
bocs'
helyesled

egyetmondok 2015.11.15. 14:05:29

@zipe moha:
Konkrétan undorodom attól a közelítéstől,ami a magántulajdonhoz, mint esetleges hatalmi helyzethez az állami tulajdon (nálad is, finoman:a közvagyon) és az állami bevételek értelmében mozdul.
Ez nekem büdös kommunizmus.

2015.11.15. 14:17:57

@pitcairn2: "emmútnyócév" Ezeknek az embereknek volt jó 50 évök rendbehozni a dolgaikat. Nem tették, ráfaragtak, ennyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 14:39:45

@unionista᠍᠍:

Vagyis szerinted a szegíny kismagyarnak a szegíny kiskínai életszínvonalán kellene élnie.

Biztos vagyok benne hogy nem ezt mondja a magyar nép.

zipe moha 2015.11.15. 15:07:46

@egyetmondok: ...tehát nem a széthordás okoz nálad lelkiismereti kérdést...hanem a kontról...mert ezt mondtad...a jogállam mire való?....egy finn , német, osztrák társadalom hogyan tudott volna fejlődni, ha nem a köz- és a magánvagyon folyamatos gyarapítása történt volna meg...hanem annak folyamatos széthordása? ...hiába címkézel, ez nem ideológia hanem életszemlélet kérdése..ez idióta individualizmus az oka, hogy ebben a lokalitásban nem marad semmi ott ahol van...az egyetlen ami biztos a változás..és ebben a ciklusban ez az egyetlen ami természetes...és ezért tűnik itt minden természete ellenesnek ami máshol természetesnek.....ha gazt vetsz...miért akarsz búzát aratni...gazat fogsz, megint

egyetmondok 2015.11.15. 15:25:09

@zipe moha:
" egy finn , német, osztrák társadalom hogyan tudott volna fejlődni, ha nem a köz- és a magánvagyon folyamatos gyarapítása történt volna meg...hanem annak folyamatos széthordása? " ---

csak nem arra a rablott vagyonra gondolsz,amit a szocializmus mocskos diktatúrája itt összelopott,és csak nem azt siratod ? Na ilyen valóban nem volt a finneknél, osztrákoknál, Svájcban, az USA-ban,Kanadában és még lehetne hála Istennek a liberális demokráciákat sorolni. Hát persze,hogy ezeken a helyeken gyarapodott a nemzet vagyona (magán és állami együtt).

A 90 előtt magyar állami vagyon esetére van egy szép mondás: ebül szerzett jószág ebül vész el. Nem bonyolult ez zipe,tetszett volna a magyar államnak nem rabolni a tulajdont.

egyetmondok 2015.11.15. 15:36:35

@zipe moha:
A helyedebne nem aggódnék. A neked kedves búza itt növekszik újra: a NER pont úgy fosztja meg a magyar állampolgárokat a vagyonuktól, mint azt a magyar állam neked nyilván a legszebb óráiban tette a 20.században.

2015.11.15. 15:49:08

@neoteny:
az extra profit a konkurens gyártók és a kereskedők kiszorításával realizálódik. a németeken kívül nem maradna külföldi gyártó az országban. leszámítva a határvárosokat. és esetleg a lengyeleket. lehet külföldi nem német gyártmány. de gyártó nem lehet. ha a szabad kereskedelem korlátozott, akkor a hipermarketek nyeresége is csökken. és ezt mind a termelő vállalatokhoz vándorol.

tehát ha irmuska néni venni szeretne egy mosógépet, akkor három választása van. az első a nemzeti "félautomata" hajdú. a második az "automata" szövetségi siemens. a harmadik a piacvezető "szuperautomata" mondjuk lg, amiben van "hatodik érzék". ezekhez irmuska egyre nagyobb felárral juthatna hozzá. ebben a modellben a német gyártó is védett. neki hátrányból csak a magyart kell legyőznie. a magyarnak meg leginkább csak a németet. és ha valaki meg akarja venni a világ legjobb mosógépét, akkor azért különadót, magas vámot kell fizetnie. de ez a kincstár bevétele. amiből fenntartható az industrieschule.

a szabad kereskedelmi modellben az eladó fölözi le a hasznot. ebben a korlátozott modellben a helyi gyártók kerülnek előnyös helyzetbe. a hajdú alapmodelljéből lehet gyártani kalocsai mintásat. és lehet, hogy török motor lenne ezekben. csak ebben az esetben a törököknek vásárolniuk valamit. mondjuk mikrokontrollereket, ami lehet utángyártott siemens. a magyar ipart így lehet össze "cigánykodni". szabályozással a profit átrendeződik.

2015.11.15. 16:15:37

@zipe moha:
ez elsősorban a németeken múlik. az osztrák-bajor-sváb alapítású andrássy egyetem lehet az új ceu. a "soros györgyözés" is berlin jóváhagyással zajlik. ez egy német néppárti bábkormány. orbán a külpolitikában önállósította magát.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 16:26:36

@unionista᠍᠍:

Vagyis szerinted a szegíny kismagyarnak a szegíny kiskínai életszínvonalán kellene élnie.

Biztos vagyok benne hogy nem ezt mondja a magyar nép.

2015.11.15. 17:47:02

@neoteny:
a kínai modell célja a globális árufölény kialakítása. ennek érdekében a termelési költségeket világméretekben minimalizálják. a legalacsonyabb bérköltséget kell produkálni. tehát azzal, hogy ők gyártják a legtöbb árut a kínai piaci teljesen nyitottá válik. tehát nem az van, hogy a legnyitottabb piacból lehet a leginkább fejlett. hanem fordítva a legfejlettebből a leginkább nyitott.

hong kong mellett schenzen állítja elő a legolcsóbb és a legjobb munkaállomásokat. találhatsz még jobbat és olcsóbbat, mint a lenovo. tajvan gyártja a legjobb és legolcsóbb játékgépeket. mellettük az amerikai gyártók is egyre kevésbé rúgnak labdába. a német siemens vagy a németalföldi philips sehol sincs. globális versenyben a nokia is elbukott. az ortodox liberálisok azt mondják, hogy még jobban ki kell nyitni a gazdaságot. és lejjebb kell vinni a munkabéreket. azaz korlátozni a keresletet. a másik lehetőség, hogy a kínálatot korlátozzuk. a magyar gyári munkás így nominálisan többet kereshet, de nem lesz folyamatosan olcsó samsung tévé. csak mondjuk karácsonykor úgy, hogy koreai behozatalt ellentételezzük magyar kivitellel. és csak ebben az esetben lehet a kereskedelem vámszabad. térbeli és időbeli korlátozások vannak. különben olcsón azt a magyarországon gyártott tévét veheti meg, amit a jászfényszarui gyár előállít. de az lehet akár nemzeti kézben. orion márkanévvel. tehát karácsonyra elő kell jegyezni az új samsung tévé csodát. a kínálat korlátos. nem fogom többször elmagyarázni, mert ha elsőre nem érted, akkor vélhetően ezt sem akarod megérteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.15. 19:41:55

@unionista᠍᠍:

Dél-Korea úgy vált ipari nagyhatalommá hogy diktatúra volt, és a dél-koreai ipari munkásság életszínvonala igen alacsony volt -- az agrármunkásságé pedig még alacsonyabb.

Biztos vagyok benne hogy nem ezt akarja a magyar nép.

zipe moha 2015.11.15. 20:44:30

@egyetmondok: ...nekem kedves?..valamit félreértesz...nekem csak azzal van bajom, hogyha én sem tarthatom meg amiért megdolgoztam...nem érted ezt , úgy látom...a kedves búza egyébként a te "liberális" vetésed gyümölcse, ugyan annak a vetésnek a termése...tetszettek volna jobban csinálni...

egyetmondok 2015.11.15. 21:09:53

@zipe moha:
A szabadság nagyon veszedelmes. Még jó, hogy ezt páran tudják: Te,Orbán,satöbbi.

zipe moha 2015.11.15. 23:05:08

@egyetmondok:..." A szabadság nagyon veszedelmes. Még jó, hogy ezt páran tudják: Te,Orbán,satöbbi."...ne nyafogj...ezt vetetted... gazat az ugarba...megint nem tetszik?...neked semmi nem jó...olyan játékos vagy akinek csak akkor tetszik a játék ha azon kizárólag csak nyerhet...a szabály szerint..rendben , de akkor jobban kellet volna játszanotok...gyenge is a játék és nyerjetek is???...aki viszont nem nyer az veszít..kezdetben keveset később mindent..

zipe moha 2015.11.15. 23:09:35

@egyetmondok: "A 90 előtt magyar állami vagyon esetére van egy szép mondás: ebül szerzett jószág ebül vész el. Nem bonyolult ez zipe,tetszett volna a magyar államnak nem rabolni a tulajdont."..rablóktól rabolni??..az örök magyar körforgás...csak a föld marad ugyan ott...:)

egyetmondok 2015.11.15. 23:12:30

@zipe moha:
Hát,ha te is úgy gondolod az állami tulajdonról,akkor igen,ez marad az örök magyar körforgás.

zipe moha 2015.11.15. 23:13:05

@egyetmondok: "A neked kedves búza itt növekszik újra: a NER pont úgy fosztja meg a magyar állampolgárokat a vagyonuktól, mint azt a magyar állam neked nyilván a legszebb óráiban tette a 20.században. "...nem pont úgy, még nem...

zipe moha 2015.11.15. 23:14:58

@egyetmondok: ...rablóktól lehetett csak rabolni akit aztán szintén kiraboltak ...rablók...akiket majd más rablók fognak kirabolni...jó kis játék ez...nem akarjátok lerakni, hát nem..

egyetmondok 2015.11.15. 23:16:22

@zipe moha:
De, úgy, mert az,hogy nem deportálták a magánnyugdíj pénztárak tagjait,nem teszi szebbé ezt a történetet.

zipe moha 2015.11.15. 23:21:09

@egyetmondok: ..egyúttal ez a válasz a kommunistázó , jogállamozó, fasisztázó, demokráciázó hablatyokra...csak a rablás csak az menjen...ez jogos rablás, mert csak visszavettem... ez nem jogos rablás mert elvették tőlem...megint... leg pooriasabb gondolkodásmód amit föld hordott a hátán..

zipe moha 2015.11.15. 23:25:20

@egyetmondok: ...szerintem is deportálni kellett volna...bár van valami rézérc ami kitermelésre vár ...meg néhány ezer négyzetkilométer fenyőerdő szibériában amit fel kell majd dolgozni..

egyetmondok 2015.11.15. 23:25:46

@zipe moha:
Ez hát: az állam ne azzal foglalkozzon,hogy tulajdonos legyen. Abból a pozíciójából takarodjon csak kifele. Legyen elég neki a hatalom.

zipe moha 2015.11.15. 23:30:12

@egyetmondok: ...de például nyugdíjat majd fizessen neked , holott 1 ft vagyonod sincs...vagy ingyen diplomázzanak a gyerekeid ( merta te gyerekeid még ingyen diplomáztak....de ha több milliós a műtéted azt is fizesse ki...legyen közbiztonság ...ect nem is sorolom, megint szélsőséges vagy..

pitcairn2 2015.11.15. 23:32:51

@zipe moha:

inkább piacinak álcázott szocialista

zipe moha 2015.11.15. 23:32:59

@egyetmondok: ...minek neked a tulajdon???..nem tudod működtetni...ha van tulajdonod folyamatosan igényt tartasz a közadó- bevételekből való járadékokra is...minek neked a vagyon, de tényleg???

zipe moha 2015.11.15. 23:37:50

...ezt a volt magyar nemesi réteghez hasonló , impoduktív, örökké eltartásra, állami vagyonból való részesedésre, jövedelem -járadékra szoruló ,nem adózó réteget a társdalom legaljára vetném...a nemzet folyamatosan ott süllyed el hogy ekkora koloncot kell vinnie a nyakán..a teremtőképesek és a hasznosak meg elmennek hagyományosan...

2015.11.15. 23:56:16

@neoteny:
a felzárkózásban koreának nem volt szövetségese. hanem teljesen bezárta a gazdaságát. ezért volt az egy erőltetett menet. kína esetén pedig azért, pedig globális játékossá akartak válni. és ennek érdekében minimálisra szorították a béreket.

ebben a modellben van egy szövetségi kapcsolat. a belső piac védett. de a határvárosokban, határmegyékben a szomszédsági kapcsolatok előnyt élveznek. tehát csak részben protekcionista. a kárpát-medence és az adriai tengermellék földrajzi-történeti egységének informális helyreállítására törekszik. a gazdaság egy természetes rendet követ. részben fiziokrata. szabad kereskedelmi kapcsolatok vannak. a szorosabb értelemben vett nemzetgazdaságban kereskedelmi mérleg egyensúlyára kell törekedni. a szövetségi kapcsolatból következik egy mérsékelt árufölény. részben merkantilista.
itt egy móricka ábra:
kepfeltoltes.hu/151115/135307055375-004-44E164A6_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

egyetmondok 2015.11.16. 00:31:22

@zipe moha:
" ...minek neked a tulajdon???..nem tudod működtetni...ha van tulajdonod folyamatosan igényt tartasz a közadó- bevételekből való járadékokra is...minek neked a vagyon, de tényleg??? " --

milyen kedvesen érdeklődő az ügyész elvtárs...
csak nehogy összekeverje a vádiratot az ítélettel,az ilyen esetekből később gúnyos filmeket lehet csinálni,tessék tehát erre ügyelni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.16. 03:47:24

@unionista᠍᠍:

"a felzárkózásban koreának nem volt szövetségese. hanem teljesen bezárta a gazdaságát."

Teljes bullshit; kezdheted újra az elemzést. :)

egyetmondok 2015.11.16. 09:16:52

@unionista᠍᠍:
"kína esetén pedig azért, pedig globális játékossá akartak válni. és ennek érdekében minimálisra szorították a béreket." --

egyáltalán nem szorították le a béreket Kínában. Honnan szedsz ilyen ökörséget?
A bérek olyan alacsonyak voltak,tekintve,hogy ott is szocializmus volt.
Amióta áttértek a kapitalizmusra,de milyen keményen áttértek,azóta a bérek folytonosan növekednek.

Senki se szorította le a béreket.Nem volt rá szükség.

2015.11.16. 11:30:52

@neoteny:
korea és japán csak a mintákat vette át nyugatról. nem kerestek külső szövetségest, nem engedték be működő tőkét, nem vállaltak bérmunkát. hanem kizárólag önerőre támaszkodtak. ezt magyarországon csak érintőlegesen lehet követni. leginkább a keleti és a nyugati peremvidéken vagy őrvidéken. ilyen terület lehet az osztrák-magyar burgenland. ahol a könnyűipar magas szintre felfuttatható úgy, hogy a bundeswehr beszállítói lesznek. és ezek mellett működhet a szabad piaci luxus termékek előállítása. tehát szomszédsági keretek között szövetségi kormányzati beavatkozással és önerőből felfuttatható a piac könnyűiparban a nyugati peremvidéken. ez nem ortodox liberalizmus és nem ortodox nacionalizmus. nacionalista, mert a radeczky indulóra sabaria bakancsban menetelnek a katonák. mellette luxus cipők is gyárthatók. szentgotthárd is átalakítható részben hadiipari üzemmé. mert a jövőben kevesebb lakossági, több katonai dízeljárműre lesz szükség. de ez megint csak szövetségi kormányzati beavatkozás. viszont ehhez nincs szükség további működő tőkebehozatalra. az alpokalján elegendő az, ami rendelkezésre áll.

hasonlót lehet csinálni a keleti peremvidéken: a székelyföldön, illetve nehéziparban magyar-román-szász együttműködésben a királyföldön.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Sz%C3%A9kely_Land.PNG
tehát nagyszeben, brassó, szászrégen és beszerce környékére visszatelepedő keleti németekkel. ez a románok elsődleges nemzetgazdasági érdeke. ha bukarest nem rendelkezik közép-európai kapcsolattal, akkor a a keleti kárpátákon túl a regát a senki földjén van. az erdélyi magyaroknak kultúra és az agrárkultúra szempontjából előnyös lépés.
www.youtube.com/watch?v=ZeBEUSlOUu0
a németek ugye elfoglalják nagy-románia közepét. és nagy-magyarország közepét is. tehát ez budapest, bukarest és berlin közös érdeke. és bécs is támogathatja. hiszen ebben az esetben nagy-ausztria a rábáig vagy akár a marcalig ér. nagy-magyarország pedig a lajtáig.

tehát ez nem ortodox nacionalizmus és nem ortodox liberalizmus. értelmi és az érzelmi elemek összekapcsolódnak. az ortodox nacionalisták (a "nácik") csak érzelmi, az ortodox liberálisok (a "libsik") csak értelmi oldalról közelítenek.

2015.11.16. 11:31:49

@neoteny:
és legyen ez az a pont, amikor befejeztük.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.16. 16:17:02

@unionista᠍᠍:

"nem kerestek külső szövetségest, nem engedték be működő tőkét"

Teljes bullshit; kezdheted újra az elemzést. :)

pitcairn2 2015.11.16. 17:36:47

@unionista᠍᠍:

már bocsi, de pl. az orosz-japán háború idején a katonai böüdzsé 50%-a a WALL STREET-ről érkezett...

"What was perhaps Schiff's most famous financial action was during the Russo-Japanese War,......These loans were the first major flotation of Japanese bonds on Wall Street, and provided approximately half the funds needed for Japan's war effort"

en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Schiff

különben akkoriban Japán afféle brit CSATLÓS colt...

1902 - Anglo-Japanese Alliance
en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Japanese_Alliance

mi több akkoriban a nyugati tőke jelenléte is meglehetősen jelentős volt Japán, különösen a hadiiparban

pl. Vickers armstrong kulcsszerepet - tulajdonosként az ország legnagyobb vállalatában..

"Japan Steel Works was set up with investment from BRITISH firms Vickers, Armstrong Whitworth and Mitsui"

Japan Steel Works
en.wikipedia.org/wiki/Japan_Steel_Works

pitcairn2 2015.11.16. 17:41:23

@unionista᠍᠍:

egyébként ezt még hosszasan lehetne cizellálni

pl. a korai csoda első fele a japán gyarmatosítás alatt ment végbe, a második fele meg az amerikai protektorátus alatt...

semmi olyan nem volt ott amiről te fentebb fantáziálsz...

pitcairn2 2015.11.16. 17:42:35

@pitcairn2:

jav.:

koreai csoda...

a többi félregépelést most inkább hagyjuk:)

2015.11.16. 19:28:50

@pitcairn2:
usa gdp alakulása:
www.businessweek.com/the_thread/economicsunbound/archives/long_15361_image001.gif
a koreai gdp alakulása:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/South_Korea%27s_GDP_%28PPP%29_growth_from_1911_to_2008.png
a fejlődés 60-as években indul meg katonai vezetéssel, tervezett, irányított ment végbe. korea nagyvállalatai lényegében önerőből épültek, azokat nem az amerikai tőke hozta létre őket.

2015.11.16. 19:45:36

@pitcairn2:
mondj már egy japán nagyvállalatot, amit az usa hozott létre.

pitcairn2 2015.11.16. 20:24:27

@unionista᠍᠍:

Japán 1945-től de facto en block USA protektorátus...

az 1920-as évekig brit csatlósállam volt

utána (az 1930-as évektől...) egy kicsit próbáltak "függetlenkedni", de szabályszerűen __eltaposták__ őket

PS.: a II világháború utáni japán csoda is kb. azzal indul, hogy aktívan támogatták a koreai félszigeten harcoló amerikai csapatokat...

a zseton és a technológiatranszfer akkor is az USÁ-ból gyütt...

"As stated earlier, the Korean War was an unexpected shot in the arm for the Japanese economy, which, before it had managed to rehabilitate itself, was drowning in a stabilization crisis. It gave Japan a springboard for rapid recovery in the 1950s and for rapid economic growth in the 1960s. It may even be said that the Korean War changed the entire outlook of the Japanese economy."

Japan - Rehabilitation and Technology Transfer
archive.unu.edu/unupress/unupbooks/uu36je/uu36je03.htm

pitcairn2 2015.11.16. 20:26:16

@unionista᠍᠍:

a dél-koreai csodát a USAID tervezte és finanszírozta

a dél-koreai hadsereg pedig 1979-ig 100%-ban USA vezetés alatt állt...

pitcairn2 2015.11.16. 20:29:41

@unionista᠍᠍:

+ a dél-koreai csatlósállam teljes mellszélességgel részt vett az USA "mesterek" mellett a vietnami háborúban

ez kb. olyan szerepet játszott a dél-koreai "take off-ban", mint a koreai háború a japán take off-ban...

pitcairn2 2015.11.16. 20:39:14

@unionista᠍᠍:

1978-ig egy csapat USA tiszt irányította a dél-koreai hadsereget...

ezt vhogy nem nevezném független államnak...

a fehér "mesterek" még "dísznek" se pakoltak oda néhány sárgát...

"For some twenty-five years, the United Nations Command headquarters, which had ___no South Korean officers in it__, was responsible for the defense of South Korea, with operational control over a majority of the units in the Republic of Korea Armed Forces, the South Korean military. "

en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Command#1953_onwards

pitcairn2 2015.11.16. 20:52:02

@unionista᠍᠍:

pl. a Hyunday anno USAID pénzzel és __Barclays__ (UK) hitelekkel tört be a világpiacra...

USAID támogatás híján valószínűleg nem hiteleztek volna neki ilyen nehézsúlyú nemzetközi bankok...

"Longer ago, in 1971, having failed to gain support from Japanese companies to build a shipyard, Mr Chung approached Britain's __Barclays Bank__ to secure a loan ___worth more than the total assets___ of Hyundai at the time."
www.economist.com/node/185337

TÖBB PÉNZT fektetett a Barclays a Hyunday-ba, mint amit akkor az egész cég ért!!!!

és itt egy link a Hyunday USAID támogatáshoz is...
books.google.hu/books?id=be-AAAAAQBAJ&pg=PA57&lpg=PA57&dq=hyundai+usaid&source=bl&ots=SkMniIomlb&sig=3h138QY5pgsezDpXczS8ns_365w&hl=hu&sa=X&ved=0CBsQ6AEwAGoVChMIt-i1z9qVyQIVoWtyCh38CwuY#v=onepage&q=hyundai%20usaid&f=false

no ennyit az "önerőből" való felkapaszkodáshoz...

pitcairn2 2015.11.16. 20:57:18

@unionista᠍᠍:

summa summarum

a LEGNAGYOBB Dél-Koreai cég - azaz a Hyundai - lényegében UK és USA tőkével tört be a világpiacra...

USAID + Barclays = Hyundai:)))

pitcairn2 2015.11.16. 21:06:21

@unionista᠍᠍:

és persze a Vietnami háborúról se feledkezzünk meg a Hyundai sztori az ottani katonai megrendelésekkel indul

1965-ben még csak cirka 100 dolgozója volt a Hyundai-nak 30 év múlva pedig vmi 160 ezer...

pitcairn2 2015.11.16. 21:36:48

@unionista᠍᠍:

persze ezzel nem akarom a japánok vagy a koreaiak valóban jelentős érdemeit csökkenteni csak arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy ez távolról sem vmi "önerőre" épülő elszigetelt csoda volt...

pl. a japánok a XIX. század végéig jóformán __semmilyen__ állami piacvédelemmel sem élhettek az un. _egyenlőtlen szerződések_ miatt

en.wikipedia.org/wiki/Unequal_treaty#Unequal_treaties_imposed_on_Japan

lényegében odamentek a nyugati nagyhatalmak a hadihajóikkal és megnyitották Japánt a szabad kereskedelem előtt...

(előtti vmi 200 éven át Japán tudatosan elszigetelte magát a külvilágtól... és igen BÉKÉS társadalom volt...)

az __egyenlőtlen szerződéseket__ csak naaagy brit-japán összeborulás után tudták kivezetni, annak azonban igen kemény ára volt

konfrontálódniuk kellett a naagy orosz birodalommal (amit végül a jobbára wall street-i pénzből felszerelt japán hadsereggel sikerrel meg is tettek...)

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.16. 22:45:07

@pitcairn2:
vagyis lényegében önerőből zárkóztak fel. volt kapcsolatuk a külvilággal, de nem alakult ki függés. nem akarok vitatkozni veled, ne haragudj.

pitcairn2 2015.11.17. 09:14:21

@unionista᠍᠍:

Amiről te beszélsz az inkább a Tokugawa shogunátus alatt időkre illik és az akkori állami pénzekből szponzorált „holland tanulmányokra” (Rangaku)

Rangaku

en.wikipedia.org/wiki/Rangaku

És ez vhogy nem volt osztatlan sikertörténet…

pitcairn2 2015.11.17. 09:22:51

@unionista᠍᠍:

ihol lennének a japán elektrotechnika szerény kezdetei...

"On July 17, 1899 the revised treaty between Japan and the ___United States___ went into effect. Nippon Electric Company, Limited was organized the same day with ___Western Electric Company___ to become the first Japanese joint-venture with foreign capital.[5] Iwadare was named managing director. __Ernest Clement__ and __Carleton__ were named as director"

en.wikipedia.org/wiki/NEC#1898_to_1919

pitcairn2 2015.11.17. 09:25:16

@unionista᠍᠍:

"Western Electric was the first company to join in a Japanese joint venture with foreign capital. In 1899, it invested in a 54% share of the Nippon Electric Company, Ltd. Western Electric's representative in Japan was Walter Tenney Carleton."
en.wikipedia.org/wiki/Western_Electric

pitcairn2 2015.11.17. 09:59:57

@unionista᠍᠍:

szóval:

1. az 1850-es évektől kezdve robbanásszerűen nőtt a japán külkereskedelem (az "önerő építkező fejlődés" teóriája már ezen a ponton megbukik...)
2. a japán kormány kezdetben jelentős külföldi kölcsönöket vett fel (ezért kellett később jóformán mindent privatizálni mert egyébként csődbe mentek volna)
3. az 1870-es évektől jóformán MINDENT PRIVATIZÁLTAK, onnantól kezdve még a vasutak is magántőkéből épültek, az állam mindössze a hadiipari komplexum körül szorgoskodott...
4. az 1890-es évektől egyre jelentősebb szerepet játszottak a külföldi működőtőke befektetések
5. az 1900-as évektől a japán kormány rengeteg __külföldi hitelt__ vett fel, pl. a japán orosz háború idején a katonai büdzsé 50%-a a Wall Street-ről érkezett

pitcairn2 2015.11.17. 10:19:37

@unionista᠍᠍:

különben bocsi a meglehetősen cirkalmas "link-címekhez", azért használtam ezeket mert nagyon jó könyvhöz vezetnek

érdekes azzal szembesülni, hogy a XX. század elején milyen jelentős szerepet játszott a nyugati működőtőke Japánban....

még az un zaibatsu-k is masszívan összefonódtak ezzel...

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.17. 11:10:08

@pitcairn2:
nézd, azt gondolom, hogy a magyar gazdaságnak szüksége van külföldi konglomerátumokra, de csak korlátozott körben.

A) szerintem a rendszerváltás idején azt kellet volna mondani az amerikaiaknak, hogy települjön be a general electric és a general motors úgy, hogy rajtuk kívül ne is nagyon legyenek külföldiek.

ez nem a japán és a koreai modell. tokio és szöül nem engedte, hogy a szigeteken illetve a félszigeten amerikai alapítású nagyvállalatokat hozzanak létre. a hitelek és a támogatások egy másik kérdés. magyarországra elég sok nagybank települt, itt van a british council, a norway grants és swiss contribution. meg lehetett volna csinálni csak nem _country_, hanem _county_ szintjén kellett volna próbálkozniuk. és innentől kezdve egy másik stratégia. nem centralizált, hanem decentalizált módon próbálunk tőkét vonzani. de helyi szinten továbbra is koncentráltan egyfelől.

B) mondjuk a nyírségből "small scandinavia" épül. próbálkoztak persze ezzel. nyíregyházon ott van a svéd electrolux, a dán lego. ha mellé települ a finn nokia, a telenor és a norvég alap, akkor akkor ez a részben hasonló földrajzi adottságokkal rendelkező középtájat könnyedén felhúzzák. az egyházi hagyományok is hasonlók. a tirpákok evangelikus tótok voltak. a skandinávok többsége is evangelikus ugyebár. a lutheránus nyíregyháza mellett épülhetett volna a kálvinista debrecen svájci hozzájárulással. hasonló szemléletben. és ugyanígy lehetett volna miskolc egy "mini manchester". tehát a brit, a skandináv vagy a svájci gazdaság kicsiben, de koncentráltan megépül. és így válik gazdaságilag hatékonnyá. és ezen túl védelmi szerepet tölt be. így létrejövő protestáns tömb kizárja az oroszok gazdaságot. vagy mondjuk a mezőföld lehetett volna a magyar németalföld. ha a holland mezőgazdálkodást sikerre viszik, akkor fejér és tolna megye lenne, mint kishantos. ehhez kapcsolódik a duna. és akár a tisza. az amszterdami liberális közgondolkodás levihető szegedre, ami balkáni kultúrát zárja ki. ez a stratégia a dél- és kelet-magyarországot a lehető legtöbb szállal a protestáns északhoz és nyugathoz kapcsolja.

csakhogy nagy-britannia, norvégia, svájc, hollandia, kormányai nem ezt a stratégiát követték. ők lényegében a budapesti zsidóságnak és a zsidó-keresztény értelmiségnek utalták ki a pénzt. olyan embereknek, akik a vidékies magyar gazdaságát semmi esetre sem akarják fejleszteni és a magyar kultúrát, sem az agrárkultúrát nem kívánják erősíteni. a céljuk ennek éppen ellenkezője. tehát a brit, a holland, a norvég vagy a svájci és lényegében az összes nyugat-európai kormány a szemita értelmiséget támogatta. az amerikai kormány különösen. az usa nyíltan demonstrálja, hogy ők a zsidó és zsidókeresztény értelmiségen kívül másokat nem támogatnak. és ha valaki ezen kívül esik, akkor a liberális demokrácia és az atlanti és a transzatlanti civilizáció ellensége. csakhogy magyarországon ez a politika megbukott. egy kicsit sem vagyok antiszemita, de ők győztek. a magyar társadalom elsődleges célja, hogy a zsidó és zsidókeresztény értelmiséget a közéletben marginalizálja. és ezt a politikát a magyarországi svábok és a németországi bajorok többsége támogatja. lényegében akármit csinálhat orbán. a válasz az, hogy ez még mindig jobb, mintha az ortodox liberális zsidóság és a zsidóbarát értelmiség kerülne újra a hatalomba. ez nem az összes zsidó természetesen, hanem a "libsi" a velük szimpatizáló zsidóbarát "szoci" és a zsidókeresztény "konzi" értelmiségről van szó. velük szemben állnak a "nácik". és ez utóbbira szavaz a magyarok többsége. a fiatalok döntő többsége. ezt a politikát nyugatról már csak a dunai németek támogatják. visegrádi országok közül pedig elsősorban a lengyelek. tehát a szövetségi politikát az elkövetkező évtizedekben szint bizonyosan ehhez kellene igazítani. a kérdés: hogyan.

pitcairn2 2015.11.17. 11:29:11

@unionista᠍᠍:

azért azt nem felejteném ki ebből, hogy Japán és Dél-Korea még ma is de facto USA protektorátus...

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.17. 16:45:03

@pitcairn2:
a föld északi féltekén a 30 és 60 szélességi fok között az áru vagy körbeforog, vagy nem forog körbe.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/World_map_2004_CIA_large_1.7m_whitespace_removed.jpg
létrejöhet egy az államok által szabályozott globális kereskedelmi útvonal, de addig befelé zárkózás lesz. lehető legkevesebb idegennel önfenntartásra kellene törekedni. ami persze egy háborús logika. de most ez következik. a szabad kereskedelmi egyezmények is lényegében kereskedelmi háborúk hadüzenetei.

először is a szomszédos népekkel kellene jóban lenni. ez nekik legalább annyira érdekük, mint a miénk. rajtuk kívül összesen két szövetségesünk van. németország és lengyelország. ezeken túl bárkivel lehet kereskedni. de a magyar áru a történelmi magyarország belső piacán kívül sajnos túlságosan sokfelé nem kelendő.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.17. 16:52:23

@unionista᠍᠍:

"az áru vagy körbeforog, vagy nem forog körbe"

Tertium non datur.

"a szabad kereskedelmi egyezmények is lényegében kereskedelmi háborúk hadüzenetei"

WAR IS PEACE
FREEDOM IS SLAVERY
IGNORANCE IS STRENGTH

DrGehaeuse 2015.11.18. 09:23:03

@búvár kondér:

Az európai úniót sajnos nagy mértáékben ugyanazok irányítják, akik a háttérből az USA-t is.
Egy Európai Egyesült Államok még annyira se lenne demokratikus mint a mai Únió, és még kevésbé szolgálná az európai népek érdekei. Viszont az eddigieknél is jobban kiszolgálná a globális multináci cégek (lásd TTIP) és a globális pénzügyi martalócok (pl. Soros) érdekeit.
süti beállítások módosítása