1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.07.12. 13:36 HaFr

Hozzászólás Kerék-Bárczy Szabolcs házasságról írt gondolataihoz

Kerék-Bárczy Szabolcs nagyon szimpatikus ember, olyannyira annak találom, hogy nagyon sajnálom, hogy a DK-ban politizál. Sok dologban egyetértek vele, a házasság kapcsán a Népszabadságban közölt gondolataihoz azonban hozzátennék egy-két szempontot.

KBSZ végeredményben a melegek házasodási joga mellett érvel, és a fő érvei, hogy 1.) "a legörökebb érték a szereteté, az általa vezérelt kapcsolatoké", és hogy 2.) "ha két felnőtt ember szabad akaratából dönt úgy, hogy családban kíván élni, s ezt a házasságkötés aktusával kívánja megpecsételni, valamint az ezzel járó jogokat és kötelezettségeket is vállalja, miért ne tegye? Minden ilyen közösség a stabilitás egy újabb kis szigetét hozza létre ugyanis, a szeretet eggyel több fellegvárának az alapjait rakja le, amely a nagy közösség, vagyis a társadalom integritását erősíti."

A szeretet egyfelől, a jogi stb. konzekvenciákkal is rendelkező stabilitás másfelől. Azt hiszem, ezek olyan érvek, amelyek valóban arra csábítanak, hogy ne tagadjuk meg a házasságot a meleg pároktól sem. KBSZ szerint is "mindebből logikusan következik, hogy a házasság fontos intézmény, függetlenül attól, hogy az abban részt vevők milyen neműek."

Sajnos azonban nem így van. Egy intézmény sok esetben nem változtatható tartalmilag anélkül, hogy maga az intézmény létjogosultságát ne vesztené. Ha egy parkban kerítéseket húzok fel és állatokat költöztetek belé, az attól kezdve nem park lesz, noha továbbra is lehet sétálgatni benne, hanem állatkert. A szeretet nem menti meg a házasság (ahogy a sétálás a park) intézményének eredeti értelmét -- hogy heteroszexuális pártok gyermekáldásban kiteljesülő kapcsolatának jogintézménye --, ha a jelentését kibővítjük, hanem ellenkezőleg, az eredeti értelme radikálisan sérül. Ez azért van, mert NEM a szeretet definiálja a házasságot. Ellenkező esetben valóban megnyithatnánk az intézményt a poligámia, a pedofília stb. előtt is. A házasság intézményével szemben más elvárások is érvényesülnek, amelyeket részint a jog, részint egy kultúra állít fel.

A másik érvről, hogy mi erősíti két ember kötelékét, illetve a társadalmi integritást, szintén nincsenek jó híreim. Egy, vagyonmegosztásra stb. vonatkozó jogbiztonságot lehet teremteni házasságon kívüli eszközökkel is. Kettő, minden második házasság felbomlik Magyarországon. Három, a melegek házassága jelenleg éppen a társadalmi dezintegrációt erősítené.

Magyarul, KBSZ jó szándékú érvei nem elégségesek. Én sokkal inkább azt látom a melegek házasságának megerősödő vágyában, hogy bevegyenek egy hagyományos intézményt -- csakhogy, mint írtam, ezzel radikálisan módosulna az intézmény jelentése általában is, de a tradíciók hívei számára különösen. Valójában tehát leginkább egy kultúrharcról van szó, amelyben mindegyik félnek igaza van a saját szempontjából, győztes érvet nem látok a színen, és a végső soron egyéni értelmezések, ízlések, értékítéletek döntik el, ki hova áll. Azon viszont nem szabad csodálkozni, hogy a hagyomány oldalán állók meg akarják majd védeni a világukat. Szerintem nem is érdemes őket (minket) támadni most -- erről lebeszélnék mindenkit. Ha tíz-húsz év alatt egymáshoz csiszolódnak majd a világnézetek, sokkal kevésbé antagonsztikusan lehet majd megoldani a kérdést. Amint írtam, úgy is minden a homogenizáció felé vezet, és a melegházasság csak egy lesz a civilizáció gyorsuló átalakulásának útján, amit egy konzervatív ugyan megsirathat, de sokat nem tehet ellene azon kívül, hogy nem maga szélesíti azt. Ebben különbözöm KBSZ-tól.

414 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr677619824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boross Bence 2015.07.12. 15:25:22

A konzervatív " sokat nem tehet ellene".

Amit viszont megtehet, azt meg kell tennie.

-Kiállás a hagyományos családok mellett.
-Tiltakozás a deviancia ellen.
- Pride-ot támogató cégek termékeinek bojkottja.
-Konzervatív pártokra szavazás.
-Anyagi támogatás küldése családvédõ szervezeteknek, egyházaknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 15:37:33

"heteroszexuális pártok"

Zsiga bácsi mosolyog. :)

Bryan élete 2015.07.12. 16:00:08

Itt már tényleg nincs más hátra, sem kiköpn i, sem lenyelni nem tudjuk a létezésüket, toleranciaszintünk nulla, tehát kezdjük el a újra üldözni a melegeket!
Csak úgy. Micsoda autodafékat lehetne rendezni egy-egy ilyen pride alkalmából mondjuk pl. a keresztényi vallás nevében!
Bár Jézus mindenkit elfogadott és befogadott a szeretetébe, de az igaz, hogy konkrétan a buzikról nem tett említést, tehát lehet bátran üldözni őket.
Aztán, ha végre elfogytak, jöhetnek a sérülten született csecsemők, a kékszeműek, stb....stb.
Mert embertelenségben, embertársaink megalázásában, legyilkolásában mindig tudtunk nagyot alkotni.
Bravo.
Tényleg nem értem, mit és kit befolyásol néhány millió homo a 7-8 milliárdnyi népességben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.12. 16:13:37

@Spániel: bravo, nem tudom, honnan vontad le mindezt a következtetést, de elismerésem a rabulisztikádért

almodhi 2015.07.12. 16:17:10

A szimbólumokért folytatott kultúrharcot most félretéve, egy dolog maradt, ami megkülönbözteti a házasságot a "regisztrált élletársi kapcsolat"nak nevezett tkp. polgári házasságtól: a gyerekek örökbefogadhatósága. (Vagy legalább a saját gyerek örökbefogadhatósága a másik fél által.)
Ha ez megvan, semmi akadálya annak, hogy (a konzervatívaknak tetsző módon) a gyakorlat és az idő meggyőzze az ellenzőket arról, hogy nincs igazuk.
Ahogy az amerikai legfelsőbb bíróság és az amerikai nép többségét is meggyőzte.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.12. 16:19:59

@almodhi: persze, bár ott sem az államok és törvényhozásaik mondták ki, tehát a meggyőzöttség nem annyira látványos

almodhi 2015.07.12. 16:25:59

@HaFr: Valóban, ez volt a döntő ellenérv az ellenző legfelsőbb bírák közt is (és nem a homoszexualitás maga). Az amerikaiak 60%-a támogatja, azokban az államokban ahol már a SC döntése előtt engedélyezték, még többen. Ez elég nagy többség ahhoz, hogy ne rendezzenek róla népszavazást (persze államonként).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.12. 16:28:52

@almodhi: jó, és ezt sem szabad elfelejteni, hogy ilyetén módon ez egy véleménytöbbség, ami ott megvan, itt nincs, tehát nem elég jó érv itt

Bryan élete 2015.07.12. 16:35:26

@HaFr: amúgy általában, konkrétan Boros Bencének.

kuksi1088 2015.07.12. 16:41:36

Szegény Kerék-Bárczy Szabolcs a DK-ban politizál. Ez borzasztó. :-)

Mariann19 2015.07.12. 16:44:08

@Spániel:
A melegházasság egy végkifejlet, amelyben az ezt az intézményt elutasítók inkább a homoszexualitás jelenlétét utasítják el. A melegházasság egy jó alkalom, hogy fel lehessen lépni a melegek ellen még erőteljesebb intenzitással.
Hogyan lehetne meggyőzni az embereket arról, hogy a társadalmat fenyegető kártékony jelenségeket szelektálják?
Vajon a melegek létezése nagyobb veszélyt jelent-e az emberek számára, mint azok a cselekedetek, amelyek fittyet hánynak a kialakult társadalmi normáknak? Amelyeket napi szinten kell elviselnünk testközelben, és amelyek testi és lelki károkat okoznak bennünk?
Vajon az ő jelenlétük jelent-e mindennapi életünkben drámai fordulatokat, vagy azok az emberek, akik miatt félelmekben kell élnünk, az utcán a fal mellé kell húzódnunk, mert nincs védekezési módunk ellenük?
Valóban egy mesterséges ellenségképről van szó, amely eltereli a figyelmet az életünket megnyomorító tényekről.

Boross Bence 2015.07.12. 16:51:15

@Spániel: Már nagyon sokszor találkoztam azzal a jelenséggel, hogy aki nincs a liberális állásponton, az gyûlölködõnek, kirekesztõnek, nácinak, fasisztának állítják be a liberálisok. Szerintük a világ fekete vagy fehér. Vagy velük, vagy ellenük vagy. Vagy támogatod a kultúrád felszámolását, vagy dzsihadista vagy. Jól leírja az általd is itt demonstrált szélsõliberális megközelítésmódot Veczán Zoltán a szombati Magyar Nemzetben:

m.mno.hu/velemeny/aki-nincs-veluk-az-ellenuk-van-1294801

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.12. 17:05:56

@Boross Bence: "A középületekre, sportlétesítményekre, múzeumi negyedre, kormányzati reprezentációra, atomerőműre és más, gazdasági értelemben többnyire improduktív beruházásokra fordított súlyos százmilliárdok nem a vezető politikusok nagyzási hóbortját tükrözik." LOL, tényleg nem, it is outright corruption and nepotism

egyébként meg tele van közhellyel, bár az mno nyilván nagyon karakánnak hiszi magát tőle

Bryan élete 2015.07.12. 17:26:23

@Boross Bence: én ezen az állásponton vagyok:

“Leszarom, ki kivel házasodik – semmi közöm hozzá. Miért kell ebből ekkora ügyet kreálni? A melegek házassághoz való joga a te boldogságod útjában áll?! Lószart. Hagyjuk már ezt az álszent dumát, és hagyjuk élni egymást.” Clint Eastwood

Boross Bence 2015.07.12. 17:57:53

@Spániel: Ez egy klasszijus individualista álláspont. Én viszont itt Közép-Európában nem vagyok individualista. Nem osztom Eastwood álláspontját, sem annak következményeit, amit már nem szívesen említenek meg a liberálisok.

Saját álláspontomat úgy fogalmaznám meg röviden, hogy pont úgy, ahogy nem vagyok a törökök, cigányok, szírek, zsidók ellen, de elutasítom a multikulturalizmust, nem vagyok a homoszexuálisok ellen sem, de elutasítom, hogy bármiféle liberális "tolerancia" jegyében kétségessé váljon keresztény kultúránk hagyományos családra épülõ heteroszexuális jellege.

Khonsu 2015.07.12. 18:03:02

Ugyan ez csak lazán kapcsolódik a tárgyhoz, de kíváncsi lennék, hogy a homoszexualitásnak mi lehet az evolúciós szerepe? Mert ahhoz túl sokan vannak, hogy csak valami furcsa véletlen legyen, ennek valami oka, szerepe van. Ráadásul az állatvilágban is megjelenik.

Erről lehet valamit tudni, van ezzel kapcsolatban valami kutatás?

Bryan élete 2015.07.12. 18:11:55

@Boross Bence: nem állítalak be semminek a felsoroltak közül, ilyet nem írtam,csak nem értem ezt az általános intoleráns viselkedést.
Más irányultságúak nyilván már az ősközösségekben is léteztek, azóta velünk élnek, de a kirekesztő gyűlölethullám ellenük csak a vallások kialakulása után mesterségesen lett gerjesztve. Kellett mindig egy ügyeletes bűnbak.Szerintem ma is a valláshoz kötődik leginkább a melegek kirekesztése, tényleg, hogy is nézne ki egy homár a templomban. fúj.
Tagadja le és házasodjon meg, akkor maradhat.
Hány ember él ilyen tragikus, magára erőszakolt álszent életet csak a látszat és a környezete kedvéért, nem számít.
Ez egy olyan hisztéria egy olyan népcsoport ellen, akik elenyésző kisebbségben vannak és évszázadok óta "jobb, ha meglapulnak."
Pedig emberek, mint bárki más, akik családot, szeretetet és főleg nyílt társadalmi beilleszkedést szeretnének, mint te vagy én.

aeidennis 2015.07.12. 18:15:41

@Spániel: Csináltál már szódából és szódából fröccsöt? Ha sikerül elnevezheted melegházasság-fröccsnek, sőt olyan híres is lehetsz mint mostanában a sóbertnorbi az alkolholmentes vbk-jával. :)

Bryan élete 2015.07.12. 18:20:02

@Mariann19: szia.
Az az, a mesterséges ellenségkép.
Első, avagy Nagy Finkelstein is megmondta, ellenségkép nélkül nincsen választási győzelem.
Kell, mint egy falat kenyér és főleg sulykolni kell.
Rövidesen fidesz-jobbik óriásplakátok lehetnek, ahol egy pride-felvonulás kép fölött egy óriási lengőteke lendül munkába.

Boross Bence 2015.07.12. 18:22:16

Sainos megint megjelenik a PKP gyengesége, vagyis hogy elnöke nem igazi politikus. Én leírhatom, hogy milyen politikai cselekvés következik az elnök álláspontjából, de õ nem, mert abból Németországban baja lenne. Így hát csak KBSZ, egy harmadvonalbeli gyurcsányista marad a bejegyzés címzettje. Ejnye , KBSZ, ez így nem lesz jó! - olvasható. De az átélhetô alternatívaállítás megint elmarad.

Bryan élete 2015.07.12. 18:22:33

@aeidennis: norbitól a hideg ráz, vele semmilyen körülmények között nem akarok említődni.

aeidennis 2015.07.12. 18:39:05

@Spániel: Pedig hasonlóan remek ötleteitek vannak. :)

Mariann19 2015.07.12. 18:42:57

@Spániel:
Jöhet a lengőteke,de az azért figyelemreméltó volt, hogy a melegfelvonuláson 15 ezren voltak.
Egy része szimpatizáns lehetett, aki felvállalta a nyilvánosságot is.

2015.07.12. 19:02:36

@Khonsu:
a homoszexualitás szerepe a heteroszexuális defektek javítása.

ha egy leszbikus pár nyaralni visz egy fogyatékos kisfiút korfura, akkor ezt vélhetően a leghülyébb fasiszták is elfogadják. mert a heteroszexuális problámák oldását vagy megoldását segítik. és ha a fogyatékos fiú ettől túlságosan nőies lesz (mert nem lát elég férfias mintát) és homoszexuálissá válik, akkor azzá válik. ez ellen megint nem tiltakoznának a fasiszták.

csakhogy a meleglobbi nem ezt követeli. hanem azt, hogy az egynemű párok ugyanúgy fogadjanak örökbe, mint a különneműek. dehogy is. eltérő a társadalmi szerepük. ez majdnem nyilvánvaló. a tasz, az amnesty international, a helsinki bizottság és társai nem a melegek társadalmi önszerveződéséből nőtt ki. hanem ezek kifejezetten hatalmi céllal létrejövő csoportok. etnikai hovatartozását mindenki találja.

gyermektelen különnemű párok nevelőszülőkké vagy keresztszülőkké válhatnak. a homoszexuálisok leginkább az ellenkező nemű gyerek nevelésébe segíthetnének be adott esetben.

tehát ha mondjuk egy kislányt nem szülne meg az egyedülálló anyja. mondjuk egy hivatalban. de egy meleg férfi munkatársa patronálja akár pénzzel, akkor a kislánynak lesz egy extra bácsikája. persze ebben az esetben valószínűleg a vér szerinti apa sem hagyja teljesen magára az anyát. mert nyilván nem akarja, hogy egy idegen meleg férfi nevelje a gyerekét. legfeljebb azt, hogy segítsen be időlegesen. és legyen a család kisegítő tagja. de ez már a gyerek számára nem feltétlen kínos. mert mondhatja az oviban, hogy van egy bácsikája, aki lehet, hogy "buzi". de ez az óvodások között inkább csak "vicces" dolog. az viszont elég kínos ha egy kisfiú esetén az anyák napi ünnepségre valakinek a két apuka ül be tüllszoknyácskába, mert ez a jövő kulturális progressziója vagy a szakállas néni.

itt már régen nem a toleranciáról van szó. hanem egy bizonyos csoportnak a többségellenes nyomulásáról közalapítványokban, a szabad sajtóban az állítólagos "baloldalon". meg kell nézni, hogy kik támogatják ezt az egész hajcihőt. kik támogatták mondjuk kijevben?

egy testvérháború közepén egy ukrán meleg a szerelméért aggódik, aki kint harcol a fronton. egy polgárháború közepén egy hétköznapi ukrán homoszexuális nem azért tüntet vasárnap, hogy ő szerelmét hétfőtől a házassággal egyenjogúnak ismerje el az alkotmány. ilyen nincs. a kijevi prájdot is pénzelték kívülről. a budapestit pénzelik. megcsinálták hozzá először a transzvesztitát, kérem szépen. médiasztárt csináltak belőle a lapok ugyebár. ennek meg van a forgatókönyve. és a hatalmi célja. tartok tőle, hogy ebben a leghülyébb fasisztáknak van igazuk.

2015.07.12. 19:26:04

@Mariann19:
egy 2,5 milliós agglomerációban 15 ezer ember 0,6% óriási médiafelhajtással nem kevés, de azért olyan nagyon nem is sok. csurka istván 150 ezer embert is kivitt az utcára. és annyi támogatója volt. a fővárosban azért támogatják a prájdot, mert a polgárság egy része úgy képzeli, hogy budapest csak így lehet nyugatos világváros.

csakhogy ez az egész vidéken brutális visszatetszést vált ki. és most már nem az ellentüntetők voltak a hangosabbak. a csendes többség könnyen azt gondolhatja, hogy a szélsőjobboldalnak van igaza. feltéve, hogy nem válnak militánssá. és a prájd könnyen kaphat etnikai színezetet. mert ez a rendezvény sem volt társadalmasítva. a zsidó és zsidóbarát liberálisok vonultak fel szivárvány színekben. bukott politikusokkal és liblingjeikkel kifejezetten hatalmi céllal.

2015.07.12. 19:32:57

@neoteny:
ez így működik. heteroszexuális pártok a jobboldaliak. az őseurázsiai és a balkáni kultúrát erősítik fel. a szexizmus, az etnicizmus és a familiaritás mozgatja a magyar politikát. azért, mert a közvetlen kiválasztás (természetes kiválasztódás) korlátozott. egy teljhatalmú vezetőt választunk. ilyenkor előtör a törzsiség, a nemiség. a hatalmi harcokban a származás, az élőhely védelme válik az elsődlegessé. a politika könnyen válik "állatiassá". a prájd is csak egy törzsi gyűlés volt, mint a többi békemenet.

Bryan élete 2015.07.12. 19:36:29

@unionista᠍᠍᠍: ugyanmár, hol és mikor váltott ki brutál visszatetszést és melyik vidéken? ma már csak legyintenek rá a vidéki emberek is, nem nagy ügy melegnek lenni, mint harminc éve.

Bryan élete 2015.07.12. 19:37:15

@Mariann19: sőt, szerintem legalább a fele szimpi volt.

2015.07.12. 19:39:19

@Boross Bence: "hogy bármiféle liberális "tolerancia" jegyében kétségessé váljon keresztény kultúránk hagyományos családra épülõ heteroszexuális jellege. " - júj, ez de fájt....tehát a "jellege" kétségessé válhat? szerintem máris kétséges, mert a melegek köszönik szépen, több ezer éve velünk vannak házasság és extra jogok nélkül is. nem látom, egy jogi aktus ezen mit változtatna.

nem értem azt a gyakran elhangzó érvet sem (á lá unionista), hogy ne neveljenek gyereket, mert akkor tán az is elferdül. tényleg? tessék mondani, a homoszexuálisok milyen szülők gyerekei? ja, hogy heteróké! akkor köszöntem, nincs több kérdésem.

Bryan élete 2015.07.12. 19:40:44

@aeidennis: sajnálom, hogy csalódást okoztam neked és többeknek azzal, hogy hiányzik belőlem a homofób faktor. Egyszerűen nem érdekel hogy vannak és mit csinálnak.
Majd gyúrok rá, hogy a kedvedben járjak.

2015.07.12. 19:41:19

@unionista᠍᠍᠍: az erőnek és a szexualitásnak semmi köze egymáshoz a te értelmezésedben. domináns fél a homokosoknál is van. minden másról pym fortuyn tudna mesélni, ha nem nyírták volna ki. esetleg jörg haider.

2015.07.12. 19:44:01

@unionista᠍᠍᠍: "a származás, az élőhely védelme válik az elsődlegessé." - ehhez képest a magyarok egészen jól elharcolgatnak saját magukkal, miközben pl zsidók vannak a fideszben, akiknek hivatalosan valamilyen liberális világösszeesküvés részének kéne lenniük. jut eszembe törzsiség: az megvan, hogy a melegházassággal a városlakók megengedőbbek, a vidékiek elutasítóbbak? namost hol lakik a legtöbb meleg: bingó, városban. vagyis azoknak, akik elutasítják, nem is kéne találkozniuk a melegekkel. rendes buzi nem megy falura.

2015.07.12. 19:55:54

@Spániel:
a népnyelvben a homoszexualitásra használták régen a "megszállta a szentlélek" kifejezést is.a köznépnek nem a melegekkel van problémája, hanem a magamutogató "buzikkal"

aeidennis 2015.07.12. 20:00:26

@Spániel: Mi az a homofób faktor és mi a mértékegysége? :) Amúgy, ha a melegek magukat melegnek hívják akkor mit jelent az, hogy homofób? Eszerint van olyan is, hogy pedofób meg incesztofób?

2015.07.12. 20:05:07

@storker:
a fidesz kampányát vezető finkelstein zsidó és homoszexuális. ő ortodox nacionalista. ő azért akarja kinyírni a prájdot és az azt támogató magyar zsidó baloldalt, hogy jeruzsálem ne váljon multikulturálissá és tel aviv ne váljon a melegek mekkájává. és persze azért, mert megfizetik. az enticizmus annál differenciáltabb, hogy ki a zsidó, és ki nem zsidó. de ennek a sztorinak ettől még etnikai színezete van. a törzsön belül is zajlik háború és a törzsek között is.

Boross Bence 2015.07.12. 20:10:59

@storker: Nem a homoszexualitás léte a probléma, nem az eltérô etnikum a probléma, hanem a "toleranciaként" hirdetett nihilizmus és a multikulturalizmus, a mindkettõben háttérben megbúvó, gyökértelenséget, atomizáltságot és társadalmi kiszolgáltatottságot eredményezõ liberalizmus.

2015.07.12. 20:19:18

@Boross Bence: ennyi erővel tüntethetnél a heteró házasság ellen is. mint a szerző is leírja, minden második felbomlik. nyilván te is tudod, hogy az alapja a vagyonmegosztás volt évszázadokkal ezelőtt, onnan jutott el oda, ahova. nem oda futnak ki a társadalmi folyamatok és szokások, ahova várjuk. a feltevésed csak azért nem teljes illúzió, mert már megvalósult, igaz, nem a melegek, még kevésbé a házasságuk miatt.

2015.07.12. 20:21:00

@Boross Bence: "toleranciaként" hirdetett nihilizmus és a multikulturalizmus" - ezeknek semmi közük a melegházassághoz. éppen nem nihilizmus azt mondani, hogy szerethessék egymást hivatalosan is azok, akik így boldogok. a multikultihoz végképp semmi köze.

2015.07.12. 20:23:21

@unionista᠍᠍᠍: "heteroszexuális pártok a jobboldaliak. az őseurázsiai és a balkáni kultúrát erősítik fel. " - na akkor finkelstein hogy is jön ide? jelzem, az, hogy jobboldal, csak keleten jelent már sovinizmust és macsóságot. nyugaton egyenlő a toleranciával (mármint azokkal szemben, akik nem akarják szétverni az egész európai kultúrát)

2015.07.12. 20:38:31

@storker:
nem az egyén a meghatározó hanem az, csoportban ki és mi válik dominánssá. az etnicizmus, a szexizmus, a familiaritás, a vezérkultusz és ellenkultuszok mozgatják a magyar politikát. egy törzsi háború zajlik.

aeidennis 2015.07.12. 20:49:38

@storker: A házasságok nem a "házasság" miatt bomlanak fel, hanem a házastársak házasságra való éretlensége miatt. A házasság köszöni szépen jól van, ellenben a házasulandókról ez már nem mondható el. Amúgy a házasság lényege az, hogy a szülők bioológiai gyermeke anyagi és érzelmi biztonságban nőhessen fel, ne haljon éhen, ne hagyják magára, legyen esélye apai, anyai, férfi és női szerepeket megtanulni. Ez a társadalom alapja is. Nem egy öncélú valami. Ameddig két férfi v. két nő egyesüléséből nem születik gyermek, addig a melegházasság abszolút nonszensz kategória. Akinek a természet (Isten, stb.) nem adta meg a fajfenntartás ösztönét, annak a jog sem fogja.

Boross Bence 2015.07.12. 21:10:36

@storker: A multikulturalizmust analógiaként említettem. Ugyanarra a rugóra jár a liberálisok agya mindkét esetben:
az individuum elsõdleges vagy kizárólagos, a társadalmi érdek másodlagos vagy nem létezõ valami, a társadalom hagyomânyos értékei béklyók, az együttélési normák az elnyomás megtestesítõi, szabadság = atomiázáltság, az egyetlen elfogadható formája a függésnek a szerzôdéses viszony stb., stb.

Jean Sol Partre 2015.07.12. 22:40:48

Sajnos még vitára is alkalmatlan a cikk, hiszen a "cáfolatokat" csak úgy érvek nélkül sorakoztatja egymás után. "Ez nem így van, az nem definiálja, amaz nem elégséges". De hogy "hogy van", "mi definiálja", mi köze a házasságok felbomlásának az egészhez és miért a dezintegráviót szolgálja... ezek nyilván triviális dolgok, ezért a posztoló nem is vesztegetett rájuk indoklást.
Csak hát így nem is mondott semmit azon kívül, hogy (szerinte) rendes konzervatív nem támogathatja a melegek házasságát.

2015.07.12. 22:43:39

@unionista᠍᠍᠍: nem zajlik semmilyen törzsi háború. egy szűk (kb max. 50 főből álló) politikus-oligarcha kör kisajátítja az országot. ehhez felhasználja többek között finkelstein tudását. ez a csoport egyébként vegyesen tevődik össze az mszp és a fidesz holdudvarából, részben pedig a volt szdsz-éből itt-ott. amit te állítasz, annak sehol semmi jele nincsen, itt egy dolog dominál, az pedig a pénz. minden más csak látszat.

2015.07.12. 22:48:44

@aeidennis: nem teljesen érthető, miért választod el a házasságot az emberektől, akik alkotják. nélkülük nehéz lenne létrehozni. a fajfenntartásra való ösztönről pedig csak te mondod a saját szubjektív nézetrendszered alapján, hogy előfeltétele kéne legyen a házasságnak. más országokban úgy tűnik, erről nem tudnak és köszönik jól vannak. a melegek is, a heterók is. még nem sikerült azon túllépni néhányaknak, hogy attól, hogy valakik boldogok úgy ahogy, másnak nem lesz rosszabb, kevesebb az élete. nyugodtan lehet gyereket nevelni heteró családban akkor is, ha a melegek boldog házasok a szomszédban.

@Boross Bence: nincs olyan, hogy a társadalmi érdek felülírja két ember boldogságát. sehol nem tudod igazolni, hogy ha két meleg összeházasodik, rosszabb lesz a társadalomnak, vagy kevésbé lesz erkölcsös. semmilyen hiátus nem jön ettől létre. persze ahol konzervatívnak lenni annyit tesz, másnak valamiből ne jusson, mert csak, no ott aztán komoly bajok vannak amúgy is.

2015.07.12. 22:55:06

@Boross Bence: egyébként visszatérve erre az eredeti gondolatra:

"hogy bármiféle liberális "tolerancia" jegyében kétségessé váljon keresztény kultúránk hagyományos családra épülõ heteroszexuális jellege. "

meséld el nekem légy szíves, miért is válik pontosan kétségessé a családra épülő heteroszexuális jelleg? talán kevesebb gyerek fog születni hetero családokban, mert a melegek elvehetik egymást?

Gábor2000 2015.07.12. 23:20:32

HaFr: Teljesen normális gondolatok. Jó, hogy egy pillanatra már nem az orbánfóbia dominál.

2015.07.12. 23:51:14

@storker:
a klánok tolvajlását valami legitimálja. és ezek kládok. (jelzem tolvajlás korábban is folyt.) annyi a változás még, hogy külföldi oligopóliumok szorulnak ki, és helyükre belföldi oligarchák lépnek.

Boross Bence 2015.07.13. 00:17:25

@storker: Tipikus liberális érvelés: szerinted a h, ázasság csak két emberre tartozik, és külsô érintettek nincsenek. Pedig vannak, ha nem is közvetelen anyagi értelemben. Egyszerûen arraól van szó, hogy egy intézmény átdefiniálása megszünteti az eredeti intézményt. Te azt állítod, hogy nem, mivel megmarad a neve és a konkrét cselekvés sem változik. De megváltozik a kontextus, amely eddig övezte, amibõl jelentõségét nyerte. Minden ilyen átdefiniálás roncsolja azokat a képzeteket és morális normákat, amelyek összetartják a társadalmat, hiszen nem tudnak új normát teremeni, maguk is az átdefiniálás alanyaivá válnak - lásd Kõszeg Ferenc írását a héten.Gondolom szerinted ezek a normák amúgy is béklyók, és meg kell tõlük szabadulni, mint ahogy azt Amerikában teszik. Szerintem viszont megérdemlik, hogy megvédjük ôket, és ne definiáljuk át egy nyelvi bûvészmutatvânnyal, hanem a magunk példájával töltsük fel õket tartalommal utódainknak.

Boross Bence 2015.07.13. 00:57:03

@Boross Bence: Végülis mindegy, milyen elméleti ellenvetéseket hozok ide egy liberálisnak, a politikai gyakorlat fog dönteni, nem a racionális vita - még ha utóbbit nem is kultúrharcnak, hanem ideológiai és hatalmi harcnak nevezném, mert széles hatókörû társadalmi alapelvekrõl folyik egy konkrét ügy kapcsán. Könnyen lehet azonban, hogy jövõre éppûgy ránkkényszeríti az EU a homoszexuális házasság bevezetését, mint ahogy Amerikában a legfelsõbb bíróság rákényszerítette a fél országra. Mi pedig nem tehetünk semmit, hiszen õk adják a milliárdokat.

panellburzsij 2015.07.13. 05:49:15

kedves haFr!

', ha a jelentését kibővítjük, hanem ellenkezőleg, az eredeti értelme radikálisan sérül. Ez azért van, mert NEM a szeretet definiálja a házasságot. Ellenkező esetben valóban megnyithatnánk az intézményt a poligámia, a pedofília stb. előtt is....

Én sokkal inkább azt látom a melegek házasságának megerősödő vágyában, hogy bevegyenek egy hagyományos intézményt -- csakhogy, mint írtam, ezzel radikálisan módosulna az intézmény jelentése általában is...

Amint írtam, úgy is minden a homogenizáció felé vezet, és a melegházasság csak egy lesz a civilizáció gyorsuló átalakulásának útján, amit egy konzervatív ugyan megsirathat, de sokat nem tehet ellene azon kívül, hogy nem maga szélesíti azt. Ebben különbözöm KBSZ-tól.
'

Először is gratulálok a mégoly bátortalan, sirdogáló kiállásodért a fából vaskarika 'heterofób házasság' ellen!

Bencének tökéletesen igaza van több kommentjében is (szerintem, természetesen), és ami különösen fájó, de nagyon igaz:

'Sainos megint megjelenik a PKP gyengesége, vagyis hogy elnöke nem igazi politikus. Én leírhatom, hogy milyen politikai cselekvés következik az elnök álláspontjából, de õ nem, mert abból Németországban baja lenne.'

Posztod zárómondatában pontosan leírtad, miért marad teljesen súlytalan az általad vizionált és képviselt 'konzervativizmus'.

'amit egy konzervatív ugyan megsirathat, de sokat nem tehet ellene azon kívül, hogy nem maga szélesíti azt'

Aki látja ugyan a rosszat, de csak beletörődni tud, előre elsiratni a valódi konzervativizmus egyik mozdíthatatlan alapkövét a heteroszexualitáson alapuló házasságot, hiszen a modern 'barbársággal szemben' úgysem lehet mást tenni, mint összecsiszolódni ...

Aki ennyire bátortalan, ennyire kishitű, ennyire nem mer kiállni a konzervativ alapérték a 'házasság' mellet, az sosem lesz igazából konzervatív politikus.

Szerintem tökéletesen aktuálisak Radnóti súlyos szavai:
'
s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest,
már azt is gyűlölték, akár a pestisest.

Oly korban éltem én e földön,
mikor ki szót emelt, az bujhatott,
s rághatta szégyenében ökleit, -
az ország megvadult s egy rémes végzeten
vigyorgott vértől és mocsoktól részegen.
'

Nyilván erős túlzás erre a mostani irracionális heterofób erőszakos nyomulásra vonatkoztatni, de sajnos így igaz.

Péter, egy konzervatív NEM teheti meg, hogy ennyire gyáván feladja a 'házasság' konzervatív intézményét!
megrendült barátsággal: leponex

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.13. 06:44:00

@panellburzsij: én vagyok a gyáva? nem pedig te és Boross, ha már? ne röhögtess -- ez az, amikor kusza világképekkel jönnek is emberek igét hirdetni, és bírálni azt, aki -- szemben velük -- kidolgozza az álláspontját, és -- mivel ők vigyázva a távolságtartásukra -- természetesen nem is látnak semmit abból, ami a tettek mezején folyik, annál nagyobb szájjal öblögetnek egy blogon. Nehezen tudnám leírni ezt a szellemi igénytelenséget. Csináljatok már végre valami magatokkal, prókátorok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.13. 06:47:40

@Jean Sol Partre: khm, hát érteni tudni kell, és csak aztán hánytorgatni .. világosan leírtam, mit jelent, hogy valami (nem) definiál valami mást, a három rövid ellenérv pedig pont arra vonatkozik, ami le van írva: arra, hogy miért nem erősíti a melegházasság a társadalmi integritást. El kéne olvasni még egyszer, persze nem kötelező.

panellburzsij 2015.07.13. 06:56:57

@HaFr: miért is lennék én gyáva?
nem én álltam ki meghirdetni a konzervatív forradalmat, ... aztán a legkisebb prájdos szellentéstől már csak egy halavány sirdogálásra fussa elvi álláspontom megvédésére

'és bírálni azt, aki -- szemben velük -- kidolgozza az álláspontját'

Péter, én egy egyszerű vidéki kétkezi-eszű kommer vagyok, én a magam dolgát teszem, te pedig meghirdetted a nagy projektedet: meggyőzni a konzervativizmusra hajló polgárosulatlan pógárokat - például engem.
Szerintem nagy dolog, nagy feladat az.

Aztán a zászlóviő pártelnök lelkendezik a feri fanjának, és a szőnyeg alá bújva kér elnézést, hogy egy pici időt még hagyjanak neki összecsiszolódni a heterofób házasság elkerülhetetlenségéhez.

hajrá, kerdves Péter, hajrá ...

panellburzsij 2015.07.13. 07:03:12

@HaFr:
'annál nagyobb szájjal öblögetnek egy blogon'

szerinted egy kommer mit csináljon a blogodon -már aki komolyan vesz téged?
megfogalmazza a kritikáját, mert egy vérszegény, inkoherens, intoleráns 'konzervativizmust' lát maga előtt.
nekem nem kell -nincs is rá láthatásom- a tettek mezején kóricálnom, akit már meggyőztél az tegye.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.13. 07:04:09

@panellburzsij: a pártelnök úr -- szemben a sokat lopó, szédítő, de rád szemmel láthatóan nagy hatást gyakorló -- politikus bűnözőkkel emberi álláspontot akar és fog képviselni a politikában -- mivel ez neked nem tetszik,jobban szereted a bűnözők társaságát, nem is tudom, miért vagy itt. Talán azért, mert Orbán nem vezet blogot? Arról nem tehetek, hogy te kétkezi akárkiként vevő vagy a kárpát,medencei politikai kultúrára, amely elemésztette az általad idézett költőket is, és örülök, hogy így megfér a fejedben honunk minden mocska annak minden áldozatával. De hát áldozat vagy te is, téged is képvisellek -- empátiával és szándalommal.

panellburzsij 2015.07.13. 07:06:11

@HaFr:
'Nehezen tudnám leírni ezt a szellemi igénytelenséget.'

pedig ezt az igénytelenséget profin vágod az orbánrendszerkritikád meg a polgárosulatlan pógárog orrbavagdosásakor

panellburzsij 2015.07.13. 07:09:09

@HaFr:
' De hát áldozat vagy te is, téged is képvisellek -- empátiával és szándalommal. '

köszönöm Péter, nagyon köszönöm az együttérzésedet:)
leginkább talán az empátiád az, ami miatt számtalan kivégzésem ellenére itt vagyok a stockholmi szindróma élő példázataként ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.13. 07:13:51

@panellburzsij: jaj, hát azt hiszed, 700+ poszt kellett volna, hogy "kidolgozzam" a neked kedves politikai álláspontot? Íme? ez buzi, az ateista, amaz Brüsszelben jelenti fel a magyarságot. Éljen Orbán! Ennél Boross csak egy picit szofisztikáltabb, mert amit itt liberalizmus ügyben előadott -- na hallod... :)

Meggyőztelek? Tényleg,minek is a PKP, hisz parlagi gondolatokból és politikákból már Dunát lehet rekeszteni. Újfent kérdezem: miért vagy itt?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.13. 07:14:35

@panellburzsij: látod, tudsz te reflektálni magadra, ha nagyon akarsz --

panellburzsij 2015.07.13. 07:20:59

@HaFr: én mindig is az önreflexió, önirónia gyakorlására bíztatok mindenkit, magamon kezdve, jót tesz az hidd el.

'Tényleg,minek is a PKP, hisz parlagi gondolatokból és politikákból már Dunát lehet rekeszteni. Újfent kérdezem: miért vagy itt? '

Pontosan ezért, hogy ezeket a parlagi gondolatokat legalább a PKP elnöke ne szaporítsa - és minden gyakorlati tapasztalatom ellenére még mindig bizakodok hogy egyszer csak abbahagyja ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.13. 07:25:19

@panellburzsij: jaj, ez nagyon gyerekes volt, na menjél dolgozni, teremts valahol értéket

panellburzsij 2015.07.13. 07:34:16

@HaFr:
'Arról nem tehetek, hogy te kétkezi akárkiként vevő vagy a kárpát,medencei politikai kultúrára, amely elemésztette az általad idézett költőket is'

te tényleg nem értesz semmit kedves Péter.
idézek neked Radnótit, Józsefet, Babitsot, Kosztolányit, idézhetnék Ratkó Józsefet, Nádasdi Évát, Csalog Zsoltot,Moldovát,Hajdók Józsefet,Hajnóczyt,... Epiktétoszt,Comeniust, ... bárkit, neked fixen be van huzalozva az agyad egy szegmense egy sémára, oszt onnét kifele se befele se egy bit nem téved el semerre ...
be vagy zárva s hét toronyba és már nem menekülsz ...
megrendülve, de meg nem törve ...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 07:38:52

@panellburzsij:

"neked fixen be van huzalozva az agyad egy szegmense egy sémára, oszt onnét kifele se befele se egy bit nem téved el semerre"

Ez tőled, aki következetesen "heterofób házasságról" bugyog, különösen kemény. :)

panellburzsij 2015.07.13. 07:39:48

@HaFr:
'na menjél dolgozni'

megyek is, még ha tizenöt 'családnak' - tudod: egy férfi, egy nő és gyerekeik (ezt konzervatívul 'férjnek', 'feleségnek' meg 'kislánynak', 'kisfiúnak' mondják )- enni adni nem egy nagy teremtéstörténeti projekt ...
Jó legyél!

panellburzsij 2015.07.13. 07:42:10

@neoteny: kemény ugye, hogy egy 'házasság' csak 'heterofób' lehet?
de hát a természet már csak ilyen vaskalapos természetű
meg lehet szokni, csak hinned kell

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 07:45:52

@panellburzsij:

"csak hinned kell"

Már tisztáztuk hogy az igazhívő te vagy. :)

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.07.13. 08:06:24

@Jean Sol Partre: Szerintem nem az a baj a blogposzttal, hogy nincsenek benne érvek. Érv az szinte mindig, mindenben van. Egy öreg (Arisztotelész) definíciója szerint: "Az érv (...) olyan beszéd, amelyben bizonyos dolgokat feltéve valami más, tőlük különböző dolog következik belőlük és általuk." Vagyis minden érv, amely nem követi el az explicit "idem per idem" (ugyanazt ugyanazzal) hibát. Egy másik meghatározás szerint: "Az érv kijelentés, vagy kijelentések olyan sorozatából áll, amelyen keresztül, kísérletet teszünk arra, hogy növeljük egy állítás elfogadhatóságát." Ennek a legtöbb érvelés megfelel.
De ez csak egy logikai feltétel. A tartalmi feltétel az más. ;-) A blogposzter érvelése persze tartalmilag rossz, hibás. Hogy pontosan miért az, azt én nem írom le. Hiábavaló lenne, úgysem hinne nekem, feleslegesen meg nem koptatom a billentyűzetet. Ezek világnézeti alapú vélemények, nem lehet őket semmilyen racionális (és helyes) érveléssel megváltoztatni, csak úgy egyik napról a másikra.

aeidennis 2015.07.13. 08:16:05

@storker: Borzasztó naív vagy, ha azt hiszed semmi sem fog változni.
1, Mi lesz, ha Géza és Béla bemegy a plébániára, hogy atyám jöttünk házasodni? Az atya kidobja őket, másnap visszajönnek az emberijog vallás fanatikusai és kicsinálják. Előbb a papot, aztán az egyházat.
2, Mi lesz ha Anna nem hajlandó Gázának és Bélának esküvői tortát sütni? Ez: idokjelei.hu/2015/07/oregon-allam-nyilatkozatteteli-tilalmat-rendelt-el-a-kereszteny-hazaspar-szamara-a-meleg-eskuvo-ugyeben-nem-beszelhetnek-a-hitukrol/
3, Mi lesz ha Piroska, az anyakönyvvezető nem hajéandó összeadni őket? Kirúgják, megtörtént eset Franciaországban.
4, Volt egyszer egy "meleg" szavunk, amit értelmes ember a szájára sem vesz, anélkül, hogy körül ne nézne az utcán. De ugyanez történt volna a búvárszivattyú szóval, ha a lmbtxyz közösség arra telepszik rá. Belátható, hogy ugyanez fog történni a házasság szóval.
5, Ha egy klubba csak szigorú szabályok alapján lehetett eddig bekerülni, belátható, hogy ha enyhítünk a szabályokon a klub már nem marad ugyanaz.
6, A házassághoz tartozik a gyerekek örökbefogadásának joga. Ameddig egy meddő pár kezelteti magát, hogy gyereke lehessen, addig az egynemű pároknak ez nem szükséges. Miért?

MagyarVizsla 2015.07.13. 08:50:41

Szerintem HaFr világos, elvileg is elfogadható de egyben türelmes álláspontot fejtett ki. Amit KBSZ-ről írt azzal is egyetértek, emlékszem, hogy KBSZ a politikai családhoz tartozási igényével indokolta a csatlakozását a DK-hoz. Nem a legjobb család, de valójában a politikai térben akart maradni, így vagy úgy. Előélete és korábban megismert nézetei miatt szerintem inkább a PKP-ban lenne a helye, de lehet, hogy egzisztenciálisan is tud neki valamit nyújtani Gyurcsány.

Jean Sol Partre 2015.07.13. 10:05:21

@HaFr: Hidd el, elolvastam párszor, mert nehezen hittem el, hogy te ilyen összecsapott posztot írtál, nem ezt szoktam meg.

Írtál egy példát a parkról és az állatkertről, ahol az átdefiniálás elrontja az eredeti értelmezést. Sajnos azonban egy példa az nem bizonyíték, indoklásnak nem kielégítő. A többi állításod pedig lóg a levegőben.

"Sajnos azonban nem így van. Egy intézmény sok esetben nem változtatható tartalmilag anélkül, hogy maga az intézmény létjogosultságát ne vesztené. ... Ez azért van, mert NEM a szeretet definiálja a házasságot. ... A házasság intézményével szemben más elvárások is érvényesülnek, amelyeket részint a jog, részint egy kultúra állít fel."

Szóval ezek lennének az érvek, amikkel világosan leírtad. Kijelented, hogy NEM, mert más. Aham. Szóval ha NEM, és más, akkor legalább azt próbáld leírni, mik azok a más elvárások amiket részint a jog, részint a kultúra. Így nem érv, csak egy állítás a másikkal szemben.

"A másik érvről, hogy mi erősíti két ember kötelékét, illetve a társadalmi integritást, szintén nincsenek jó híreim. Egy, vagyonmegosztásra stb. vonatkozó jogbiztonságot lehet teremteni házasságon kívüli eszközökkel is. Kettő, minden második házasság felbomlik Magyarországon. Három, a melegek házassága jelenleg éppen a társadalmi dezintegrációt erősítené."

Ezek meg ugye lennének a három rövid ellenérv.
Az igaz, hogy a jogbiztonságot meg lehetne teremteni házasságon kívüli eszközökkel, de nincs megteremtve. Indok kéne, miért úgy kéne megteremteni. Mert ugye az, hogy valami máshogy is megtehető, nem jelenti azt, hogy mindenképp máshogy kéne megtenni.

A házasságok felbomlása továbbra sem tudom, hogy jön ide, mit erősít, vagy mit cáfol a melegházassággal kapcsolatban?

Na és a dezintegráció. Szép szó, de megint csak egy állítás, ami lehet, hogy alátámasztana valamit, de mivel nincs indokolva, nem támaszt. MIért erősítené a dezintegrációt?

Kimaradt valami? Mit nem olvastam el? Vagy mit nem olvastam el jól? Hol vannak az érvek amiket nem tudtam megérteni?

2015.07.13. 10:18:12

@Boross Bence: valóban nem önmagukban valók a dolgok, mégis igazat adok neked. például én azt látom ki ebből az egész témából már nagyon régóta, hogy itt mindenféle elvi meg erkölcsi alapokra állva valakik folyamatosan beleszólnak az életembe. a szabad vasárnappal, a nők szerepének sajátos értelmezésével, a vallással, mindennel. s bár én hetero férfi vagyok, tojhatnék az egészre, mégsem teszem, mert nekem az a normális, hogy nem jössz te és mondod meg másnak, hogy mi sérül attól, hogy ő ezentúl házasságban él a párjával. a jelek szerint a konzervativizmus ugyanolyan önkénnyé változik, mint a liberalizmus. azzal a különbséggel, hogy egy liberális soha nem tiltaná meg neked, hogy a magad módján élj. úgy tűnik, inkább a konzizmus hajlik mindig szélsőségbe. nota bene, valamiért mégis az van, hogy a házasság intézménye elavult, értéktelenné és sikertelenné vált. várnám a magyarázatot, mennyiben tehetnek erről a melegek pro és kontra.

2015.07.13. 10:23:22

@aeidennis: "A házassághoz tartozik a gyerekek örökbefogadásának joga" - nem tartozik hozzá. az örökbeadást alapos eljárás előzi meg. ha a szülőket alkalmatlannak találják a gyermeknevelésre, nem fogadhatnak örökbe.

amit pedig általában állítasz, érvénytelen és fogalmatlan összemosása a dolgoknak. az egyházat fölösleges belekeverni, attól egyház, hogy maga dönthet, a világi törvények nem igazak rá minden esetben (pl házasságot most is két helyen kell kötni, az állam ugyanis nem mindenhol ismeri el az egyházi esküvőt).

a bolti kiszolgálás esete más tészta. szexuális alapon nem kiszolgálni ugyanolyan, mint mondjuk fizikai alapon: én nem szolgálok ki tetováltat, sátánistát, kövéret, vagy simán bankárt. esetleg zsidót. na, most akkor mi van a melegekkel? egy plusz kategória nehezíti a világ működését, mert az ízlésem ellen való? a vevők egyenjogúak. akiknek nem tetszik, ne nyissanak boltot (egyébként én megveszekedett liberálisként nem írnám elő a kötelező kiszolgálást - menjen szépen csődbe, aki hülye, és válogat az ügyfelek között).

Tranquillius 2015.07.13. 10:46:11

@storker: Így értettem: Együttesen csak a házastársak (élettársak nem!) fogadhatnak örökbe (közös gyermekké fogadás). Egyedülálló személy által történő örökbefogadás esetén utólag a gyermeket csak a házastársa fogadhatja örökbe.
Esküvőt pedig egy helyen kell kötni, az anyakönyvvezető előtt, a másik opcionális és nem előzheti meg a polgárit.
Ha értelmezted volna a linkelt szöveget tudnád, hogy nem a kiszolgálás volt a probléma, hanem az, hogy egy ember enm kényszeríthető arra, hogy olyasmit írjon le, amivel nem ért egyet.

panellburzsij 2015.07.13. 10:48:47

@storker:
' hogy a házasság intézménye elavult, értéktelenné és sikertelenné vált. '

OK, de akkor MIÉRT erőlteti annyira ezt a sikertelen, elavult házasságot a modern, természeti béklyóitól épp megszabaduló homofil, heterofób 'társadalom', pontosabban az ezt hajkurászó 'liberális' média ??
MIÉRT???

2015.07.13. 12:07:18

@panellburzsij: a kérdés nem ez, hanem hogy ez másokat miért zavar. az ő dolguk, nem a tiéd.

@Tranquillius: mondom, én támogatom, hogy választani lehessen, kit szolgálok ki. csak akkor majd a mélymagyarokat sem lehet, meg a konzervatívokat. liberális cukrászhoz egyenesen ne is menjél keresztény szöveget kérve a tortádra. így is oké? most akkor miért nem lehet katolkus ügyfeleket elutasítani, ha én történetesen zsidó vagyok?

Jean Sol Partre 2015.07.13. 14:02:22

@aeidennis: "A házassághoz tartozik a gyerekek örökbefogadásának joga."

egyedülálló is fogadhat örökbe

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.13. 14:49:04

@Jean Sol Partre: szia
1. a park analógia volt, nem példa -- simán lehetne cáfolni az analógiát, de nem teszed
2. OK, akkor lássuk innen -- szerinted a szeretet definiálja a házasságot? Minden olyan kapcsolat, amely szereteten alapul, házasság -- vagy minimum maga után vonja a házasságot?
3. Csak azt írom, hogy a jogbizti megteremthető. Pl. kialakítasz egy intézményt, amely ugyanazt a jogbiztonságot nyújtja a melegeknek, mint a házasság a heteróknak, és elkereszteled valami másnak. A fantáziádra bízom.
4. A házasság bomlékonysága arra utal, hogy nem okvetlenül nevezhető a "stabilitás szigetének" (KBSZ)
5. Azért erősíti a dezintegrációt, mert a magyar politikai kultúra még nem hangolódott rá, antagonizálná a szemben álló feleket, radikalizálná az indulatokat.

Mariann19 2015.07.13. 15:03:14

@unionista᠍᠍᠍:
"Egy 2.5 milliós városban 15 ezer ember 0.6% óriás média felhajtásban nem kevés, de azért olyan nagyon nem is sok.
Bp csak így lehet nyugatias város."
A 15 ezer felvonulóból jelentősnek tűnik a szimpatizánsok részvétele.
Ennek az a magyarázata, hogy az emberek, különösen a fiatalok, elvi, eszmei átalakuláson mennek át, korszerűbb gondolkodásuknak az alapja az emberi jogok érvényesülése.
Felvállalni a homoszexuálisokkal a menetelést, az egy felfokozott tiltakozást is kifejezésre juttat.
A magyarokra nem jellemző, hogy egyes embercsoportok mellé érdek nélkül kiálljanak. Nézd meg a politikai tüntetéseink létszámát, csökkenő tendenciáját.
"A zsidó és a zsidóbarát liberálisok vonultak fel szivárványszínben."
Így hibás a megállapításod. Megfordítom a kérdést.
A homoszexuálisok egy része liberális, és individualista eszméket vall.
Tehát nem a liberálisok vonultak fel, hanem az eszme követőik közül a melegek.
Az, hogy a zsidókat miért kevered ebbe a vitába illetve beszélgetésbe, az számomra rejtély.

Jean Sol Partre 2015.07.13. 15:56:21

@HaFr:
1. példa, vagy analógia, mindegy, nem bizonyít semmit. Ezért nem érdemes cáfolnom sem, ha létezik olyan fogalom ahol a definíció bővítése nem teszi tönkre a fogalmat, az elég. Ilyet se mondok, de neked kéne bizonyítanod, hogy nincs, ahhoz, hogy bizonyítsd az analógiád helyességét.

2. nem, szerintem nagyon nem a szeretet definiálja a házasságot. Ettől azonban még lehet olyan definíció, amibe sikeresen beleillik a melegházasság. Megintcsak, neked kéne megmondanod, mi definiálja a házasságot, hogy láthassuk, nem bővíthető. KBSZ mondott egyet, az rossz, de nincs ott helyette az általad helyesnek gondolt.

3. ez így ok, de az, hogy megteremthető a jogbiztonság, nem teszi szükségtelenné a követelést. Tárgyalási alap, de nem igazolja azt, miért ne lehetne jó a melegházasság.

4. ok, megértettem :)

5. így már érv :) nem értek ugyan egyet vele, de ez már az én bajom :)

Most elolvastam KBSZ cikkét is. Bár én támogatom a melegek házasságát, de a cikk borzasztó, hagymázas marhaság, ez kicsit megmagyarázza nekem, miért ilyen a válasz :D

panellburzsij 2015.07.13. 16:09:52

@storker: mellébeszélsz, talán nem véletlenül

a posztban félénken, de ugyanez a kérdés ott van: MIÉRT akarják annyira erőltetni a fából vaskarika 'heterofób házasságot', ha az intézmény amúgy elavult, ósdi, a házasságok nagyobb része felbomlik, ...

SEMMI racionális érv nincs a heterofób 'házasság' mellett, semmi köze az alapvető emberi jogokhoz, semmi köze az egyenlőséghez ...

szóval MIÉRT IS?

HaFr javaslata nem új, találjanak ki hozzá egy saját elnevezést és használják békében, boldogan az együttélni kívánó heterofób felebarátaink.

DE valamiért nagyon fontos, hogy a 'házasság' ne maradjon, ne maradhasson az, ami valójában.

2015.07.13. 16:26:48

@panellburzsij: ez a te értelmezésed, meg akkor ezek szerint a szerzőé. semmivel nem tudod alátámasztani, hogy máshol, ahol már engedélyezett az esküvő melegeknek is, rosszabb lett volna, netán kiüresedett a házasság fogalma. neked és a hozzád hasonló társaidnak valami rejtett félelme van, a házasságot az utolsó mentsvárként véditek valamitől, amit konkrétan ti sem tudtok megfogalmazni. hogy akkor majd, ha a melegek is esküdhetnek, jön a VALAMI, de igazán nem világos, hogy mi is pontosan. hát azért nem, mert nem jön semmi. el kell majd viselnetek, hogy a világ nem lett rosszab hely attól, hogy azonos neműek is házasodhatnak, a problémáink viszont itt maradtak velünk. az életet el lehet ám úgy is viselni, hogy mások is kapnak abból, ami a miénk. főleg mivel úgy teszik ezt, hogy a heteró házasság semmivel nem lesz kevesebb.

panellburzsij 2015.07.13. 16:42:14

@storker: de még mindig nem ARRA válaszolsz, miért akarják maguknak a heterofób felebarátaink a természeténél fogva kizárólagosan egy férfi és egy nő tartós kapcsolatán alapuló 'házasság' definícióját?

mert EZ a kérdés, minden más csak utána jön ...

Miért akarják a heterofóbok a heteroszexuálisok intézményét maguknak is?

Ahogy egy remek hasonlat volt itt: fröccsöt csak borból ÉS szódából lehet készíteni, CSAK borból vagy CSAK csak szódából sosem lesz, hiába hívnád annak.

panellburzsij 2015.07.13. 16:49:21

@storker:
'a házasságot az utolsó mentsvárként véditek valamitől, amit konkrétan ti sem tudtok megfogalmazni. '

De, hogyne: Kőszeg Feri bácsi már a poligámia mellett érvel PONTOSAN ugyanazzal, amivel a fából vaskarika heterofób házasság mellett 'érvelnek'

Aztán - ha már a hatékonyság is számít majd (elvégre kapitalizmus van, szabadpiaci), hát miért ne lehetne házon belül megoldani, 1. szülővel, 2. szülővel 'házasságot' kötni, épp melyik szimpatikusabb, ott van a Blöki, őneki is vannak jogai, meg szeressük is őtet, egyébként is bent alszik a házban, ...

2015.07.13. 16:53:03

@Mariann19:
szerinted kijevben kik szervezték a prájdot? ha nem a zsidók, akkor kicsodák? a csehszlovákok? mert, hogy egy testvérháború közepén a kijevi melegeknek nem jut eszébe szombaton, hogy hétfőtől változtassák meg az ukrán alkotmányt az tuti. az ukrán prájdot is kívülről pénzelték. ha nem az ortodox liberális zsidó alapítványi hálózat, akkor micsoda?

2015.07.13. 16:57:33

@panellburzsij: szóval azzal, hogy valakik valamit megkapnak, másoknak akkor mégis kevesebb lesz. mer "a házasság akkor már nem házasság; de legalábbis nem OLYAN házasság". hát barátom, nem szeretnék én egy olyan világban élni, ahol ez az értékrend (a tiéd) dominál. nekem ne legyen valamim, mert akkor az téged zavarni fog. bár te ettől még boldogan élhetsz kedvedre.

válaszul a kérdésedre: gondolom szeretik egymást és úgy nőttek fel, hogy akik szeretik egymást, azok össze szoktak házasodni. egynjogúságot szeretnének elérni, miután semmilyen kár nem származik abból, hogy ők is lehetnek házasok és ezt így is hívják.

blöki ügyében semmi mást nem teszel, mint a szokásos ostobaságot hozod fel, persze sunyin és rosszul: a blöki nem nyilatkozhat róla, hogy akarja-e, ennél fogva nehéz konszenzuálisnak nevezni a témát.

poligámia: teljesen oké, arab országokban működik, sokan azokat állítják szembe a mi elkorcsosult fogyasztói társadalmunkkal (elfelejtve, hogy 13 évesen gyerekeket adnak férjhez és hasonló finomságok).

de különben ja, tőlem mehet a családon belüli szex is, ez a jelenség ugyanis létezik és nem, nem fog attól elterjedni, ha el is vehetik egymást, maximum jól kiröhögi őket a többség, és éli tovább az életét a maga módján.

bármennyire fura számodra, ezek a dolgok nem fertőznek. nem lesznek attól kívánatosak memások számára, hogy jogilag elfogadottá válnak. mondom, te félsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 17:06:02

@unionista᠍᠍᠍:

"szerinted kijevben kik szervezték a prájdot? ha nem a zsidók, akkor kicsodák?"

Bzzzt, hibás metódus: ha te állítasz valamit (a kijevi prájdot zsidók szervezték), akkor ezt neked kell bizonyítanod (vagy legalább is megpróbálnod bizonyítani), nem a vitatársadnak kell bebizonyítania a te puszta állításod hibásságát.

hu.wikipedia.org/wiki/A_bizony%C3%ADt%C3%A1s_k%C3%A9nyszere

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 17:16:28

"a házasság (...) heteroszexuális pártok gyermekáldásban kiteljesülő kapcsolatának jogintézménye"

Ezek szerint a terméketlen párok "házassága" nem is házasság?
Nem lehet, hogy valami más dolog a házasság értelme?

Mariann19 2015.07.13. 17:22:34

@unionista᠍᠍᠍:
Sajnos nem vagyok offé a kijevi melegfelvonulás szervezőinek kilétéről, de ha mégis zsidók is részt vettek benne, akkor mi a gond?
Ebben a témában nem a szervezők nacionáléja a kardinális kérdés, hanem a melegek elfogadása és a melegházasság létének a megítélése.
A probléma inkább az, hogy a zsidógyűlölők szinte valamennyi témában behozzák ezt a nemtelen érzetüket, és más irányt vet az alaptéma.
Már lassan oda jutunk, hogyha a macskaeledel komponenseiről van szó, a zsidók még abba a szituba is belekerülnek.

2015.07.13. 17:36:04

@neoteny:
békéscsabán is vannak melegek. és ott nincsen prájd. különösebb igény sincs rá. nincsenek zsidók és zsidó barát közalapítványok.

ha megnézzük, hogy kik nyitották meg a magyarországi prájdot, akkor zsidó nyelvész, zsidó államtitkár, zsidó színészek. az idén alföldi róbert és kulka jános szerelmi csókjával indult a buli. a legnagyobb médiatámogatók a !!!444!!! egy zsidó napilap. soros györgy tulajdonolja. az index szerkesztőségéből jött létre. az origó fölött györgy péter bábáskodott. a magyar homoszexuálisokat nem a tolna megyei népújság szervezi össze. hanem zsidó és zsidóbarát napilapok, és közalapítványok. a jogvédő csoportok valahogy nem a ruszinok, a sokácok, a bunyevácok közül kerülnek ki. pedig ők is kisebbségek. valahogy mindig a zsidók. három cég kezdeményezte, hogy a multik álljnak a budapest prájd támogatói közé. a google, az espell és a prezi. semmi probléma nincs ezzel, de ezek nem jugoszláv alapítású cégek.

persze lehet mondani, hogy ez gyűlöletkeltés, antiszemitizmus. szó nincs erről. ha a zsidók és a zsidóbarát értelmiség sorakozik fel, akkor nem mondhatjuk, hogy a burgenlandi parasztok. hanem a budapesti zsidó baloldal.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 17:44:58

@unionista᠍᠍᠍:

"békéscsabán is vannak melegek. és ott nincsen prájd. nincsenek zsidók és zsidó barát közalapítványok."

Izrael településeinek túlnyomó többségében sincs prájd -- pedig azok tele vannak zsidókkal.

2015.07.13. 17:55:58

@Mariann19:
nem vagyok zsidógyűlölő. kik azok a politikusok, akik nyitották a budapest prájdot? kezdetben demszky gábor, pető iván, ungár klára, tamás gáspár miklós. az ismertebb emberek közül nagyon kiváló nádasdy ádám, vagy az idén alföldi róbert-kulka jános celebpáros. ők egy bizonyos kisebbségből valók. ez nem egy össztársadalmi mozgalom. amihez csatalkoznak a matyóföldi melegek.

ez elég egyértelműen budapesti zsidó baloldalhoz és a velük szimpatizáló zsidóbarát értelmiségnek és a bukott politikusok felvonulása. nincs valós társadalmi háttere, egy szűk csoport pénzeli kifejezetten hatalmi céllal. semmiben sem segíti a melegek és a leszbikusok társadalmi elfogadottságát. sokkal inkább a "náci" pártok látens támogatottságát erősíti, és a szélsőjobboldal hatalomba emelését valószínűsíti.

panellburzsij 2015.07.13. 17:56:18

@storker:
'válaszul a kérdésedre: gondolom szeretik egymást és úgy nőttek fel, hogy akik szeretik egymást, azok össze szoktak házasodni. egynjogúságot szeretnének elérni, miután semmilyen kár nem származik abból, hogy ők is lehetnek házasok és ezt így is hívják.'

Jó, én se gondolom komolyan, hogy valóban lenne bármiféle értelmes érv arra, miért hívjunk ezentúl 'házasságnak' az olyan együttélést, ami természetszerűleg nem lehet az ...

Hívni természetesen most is annak hívják, aminek szeretnék, de miért ragaszkodnak ahhoz, hogy 'hivatalosan' is annak nevezze őket az 'állam', amik nem lehetnek.

Én hiába követelném hogy ezentúl nőnek tekintsenek, ha egyszer nem vagyok az.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 17:59:30

@storker:
"a házasságot az utolsó mentsvárként véditek valamitől, amit konkrétan ti sem tudtok megfogalmazni"
A házasság valóban az utolsó mentsvára (lehetne) annak az értékvilágnak, amely tagadja a kapitalista - szűkebben értelmezve a fogyasztói társadalom - értékszemléletét.
Egy "kapitalista" blogon ezt persze kevesen fogják belátni.
Ebből következik, hogy a házasság "tradicionális" fogalmának jobboldali védelmezői, csak a tradíció önkényesen kiválasztott, és nem is lényegi elemeit hangsúlyozzák (heteroszexualitás, gyermeknevelés). A tradícióban rejlő lényeg ezzel szemben az, hogy a házasság elsősorban önmagunk nevelésének, vagyis az erkölcsi tökéletesedésnek az eszköze. Márpedig ha a házasság elődleges célja nem a heteroszexuális párkapcsolat intézményesítése és nem is a gyereknevelés, akkor nyilvánvaló, hogy az egyneműek házassága ugyanúgy szolgálhatja a házastársak erkölcsi tökéletesedését, mint a hetero párok házassága!

2015.07.13. 18:09:12

@panellburzsij: "Jó, én se gondolom komolyan, hogy valóban lenne bármiféle értelmes érv arra, miért hívjunk ezentúl 'házasságnak' az olyan együttélést, ami természetszerűleg nem lehet az" - természetszerűleg? :)) már ne is haragudj, de ez volna az úgynevezett érv? és ugyan az ember mi, ha nem a természet része? és az miért ne lenne természetes, ha történetesen buzinak született a lelkem? ez lett belőle, ezt kívánta hát a természet. sőt, ilyennek teremtette a Jóisten!

amit te természetszerűnek hívsz, az nem feltétlenül az. nem feltétlenül CSAK az. nincs jogod ezt önkényesen eldönteni. az viszont nagyon vicces, ahogy próbálod ennek ellenkezőjét levezetni:)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 18:11:36

@Mariann19:
Bizonyos szempontból teljesen logikus a zsidóság emlegetése.
A zsidóság a metaforája mindannak, ami láthatatlan és megfoghatatlan, ami nem vezethető vissza valami ősi és eredendő és éppen ezért tisztának gondolt materialitásra.

2015.07.13. 18:15:39

@neoteny:
nem az összes zsidó, hanem egy koronacsoport. persze lehet mondani, hogy mivel nem lehet mérni, ezért erre nincs bizonyíték. most nem lehet, de egyszer mégis csak. és akár utólag is.

azt mindenesetre látnivaló, hogy a prájd magyarországon nem egy alulról szerveződő társadalmi mozgalom. békéscsabán nincs támogatottsága. pedig nyilván ezrével vannak ott is melegek. és még az is lehet, hogy ők se támogatják.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 18:18:37

@unionista᠍᠍᠍:
"persze lehet mondani, hogy ez gyűlöletkeltés, antiszemitizmus. szó nincs erről. ha a zsidók és a zsidóbarát értelmiség sorakozik fel, akkor nem mondhatjuk, hogy a burgenlandi parasztok. hanem a budapesti zsidó baloldal."
Akik - tudvalévő módon - gyűlölik "a magyarokat". Ugye?

2015.07.13. 18:20:58

@unionista᠍᠍᠍: ide figyelj te észlény:) a fiatalok nagy része jobbikos. az egyetemisták döntő többsége az. ugyanezek az egyetemisták a világ legliberálisabb módján élnek. kefélnek (pardon), füveznek, szarnak a nemzeti értékekre, az árpádsávos zászlóra meg a magyar gárdára. többségük a szabad, liberális, nyugatos eu valamelyik jóléti társadalmában képzeli a jövőjét. a LONDONI magyarok elmennek vona gábort nézni. mit hadoválsz te itt össze-vissza a hülye etnikai csoportjaidról?

Mariann19 2015.07.13. 18:23:30

@unionista᠍᠍᠍:
Kétségeim vannak afelől, hogy indokolt-e arról vitatkoznunk, hogy a zsidók és bukott politikusok mi okból vonultak a budapesti melegfelvonuláson és milyen célból tették ezt.
Ugyanis csak megalapozatlan hipotézisek kerülnének a bűvkörbe.
A részvételük magánjellegű, amelybe persze belefér annak demonstrálása, hogy nem ismerik el a diszkriminációt a melegekkel szemben.
Jelzem, Rogán Cecília is letette a voksát a pride mellett, gyanítom a férjnek sem volt ellenvetése, és nem bukott politikusi hitvesről van szó.
Azt azért könnyű belátni, hogy közéleti szerepük miatt nagyobb súlya volt a megjelenésüknek, mintha az általad emlegetett matyó ember menetelt volna névtelenül.
Most kihívom magam ellen a sorsot valószínű, de a zsidók részvétele a magyar elitben fölényben lévő szellemi képességeiknek a folyománya.
Miért nem rúgjuk ki őket elfoglalt helyeikről, ha alkalmatlannak találjuk a zsidókat a kijelölt feladatokra?

2015.07.13. 18:27:08

@raczsandor:
láthatóan a fővárosi zsidó többség és a velük szimpatizáló zsidóbarát értelmiség áll ki az ortodox liberalizmus mellett. a keresztények pedig ennek az egésznek a legnagyobb ellenzői. és ennek az egésznek törzsi jelleggel szerveződő "nácik" a legnagyobb politikai haszonélvezői.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 18:29:14

@unionista᠍᠍᠍:
Véletlenül se zavarjon, hogy volt egy kérdésem, amire a legutóbbi hosszásólásod nem válaszol. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 18:36:29

@unionista᠍᠍᠍:

"nem az összes zsidó, hanem egy koronacsoport."

Ezek a magyar Szent Korona zsidói? Ők a korona keresztjén keresztül fogják Elohim adását, nem a frigyládán keresztül?

2015.07.13. 18:37:41

@storker:
ezek szerint a magyar politikai pártok nem filozófia/életstílus alapján szerveződnek. akkor mégis mi alapján?

Mariann19 2015.07.13. 18:42:34

@raczsandor:
"A zsidóság a metaforája mindannak, ami láthatatlan és megfoghatatlan."
Sokáig magam is hasonlóan gondolkoztam a megítélésüket illetően.
Érdemes volt végig tanulmányoznom a zsidók magyarországi letelepedésének történelmét, és annak alapján alakítottam ki az álláspontomat.
A napjainkban tapasztalható, irántuk megnyilvánuló antipátia - úgy vélem - az ismeretek hiányából adódik.
A zsidóságot is besorolták a mindenkori ellenségkép pozíciójába, de az nem derül ki, hogy miért kártékony a jelenlétük a társadalomban.
Amennyiben ez egzakt módon kifejezésre jutna, akkor lehetne tovább folytatni a vitát.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 18:44:59

@unionista᠍᠍᠍:

"a magyar politikai pártok [...] filozófia [...] alapján szerveződnek"

No de te vagy az aki állandóan arról bugyog hogy "ez nem filosz, ez biosz". Akkor most a magyar politikai pártok filozófiai vagy biológiai alapon szerveződnek?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 18:52:46

@Mariann19:
A zsidók kártékonyságának egzakt kifejtésére azt hiszem hiába várunk. Az elvárás teljesítése ugyanis többszörösen is akadályoztatva van. Elsősorban azért mert erre a címzettekben nincs is igény, amit azzal igazolnak, hogy a zsidók (ki más?) eleve ellehetetlenítik az egzakt kifejtést.

2015.07.13. 18:54:06

@raczsandor:
az ortodox liberálisok célja a többségi társadalom (társadalmi többség) a nemzeti egység (egységes nemzet) felszámolása. és ez egy hatalmi mozgalommá szerveződik. etnicista, szexista és familiáris jelleget ölt ugyanúgy, mint a többi politikai politikai párt.

természetesen nem gondolom, hogy a zsidó baloldalt feltétlen magyarellenesség vezérli. azt gondolom, hogy a nemzet meghaladásának kísérlete eredendően biológia.

2015.07.13. 19:02:48

@neoteny:
a "nem" szót pontoztad ki. a jobbik is liberális életformát folytatnak. vélhetően homoszexuálisok is vannak közöttük. (egyes csoportjaik meleg fétis cuccokban vonulnak). mégse a fodor gábor mlp tagjai. mert ők egy másik csoportosulás. egy másik törzs.

Mariann19 2015.07.13. 19:04:42

@raczsandor:
Sándor!
Eszerint patthelyzetbe kerültünk megint ebben a kérdésben.
Az évek során sok beszélgetésem volt ebben a tárgyban, de még soha nem jutottunk a kölcsönös megegyezés állapotába.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 19:08:25

@unionista᠍᠍᠍:
Tehát nem a "magyargyűlölet" vezeti őket, hanem a biológiai kódjuk, ami ellen nem is tehetnek?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 19:13:45

@Mariann19:
Lehet, hogy tévedek. Lehet, hogy érdemes próbálkozni és a vitapartnerek egyszer csak hajlandóak lesznek alávetni magukat az érvelés szabályainak.
De amit én tudok erről az "ideológiáról" az kizárja ezt a lehetőséget. A fajelmélet hívője ugyanis nem hisz az érvelés jelentőségében. Az neki csak egy "zsidó trükk".

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 19:14:51

@unionista᠍᠍᠍:
Akkor ebből az is következik, hogy nem is lehet kiűzni "a zsidókat" Magyarországról?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 19:17:14

@unionista᠍᠍᠍:

Tehát akkor szerinted a magyar politikai pártok nem filosz hanem biosz alapján szerveződnek: egy párt tagjait összetartó egyetlen erő/motiváció a törzsi szolidaritás. A Jobbikos ifjú azért Jobbikos, mert oda tartoznak a vele azonos haplocsoportúak: az hogy füvet szív-e egész nap vagy Wass Albert-írásokat olvas, teljesen esetleges. Mint ahogy az is hogy egy multinál dolgozik-e, vagy lovászgyerek Gyügyén.

panellburzsij 2015.07.13. 19:28:26

@storker:
'nincs jogod ezt önkényesen eldönteni.'

én is azt gondolom, senkinek nincs 'joga' a természeténél fogva eleve 'heteroszexuális' alapját megkérdőjelezni a 'házasság' elnevezésű intézménynek.

és semmiféle érv nem is lehetséges a fából vaskarika 'heterofób házasság' abszurditására

nem a heterofob szexuális orientációról beszélünk, az tényleg magánügy, nem is foglalkozna vele senki.

De miért akarná egy heterofób párkapcsolatot ezentúl 'házasságnak' titulálni bárki ?

2015.07.13. 19:29:15

@unionista᠍᠍᠍: biztos megvolt az a hangfelvétel, amin mesterházy attila a fideszbe jelentkezett annak idején. biztos megvan, hogy a fidesz törzsgárdája városi liberális volt húsz évvel ezelőtt. tudod azt is, hogy bizonyos fideszes politikusok melegek, más liberálisok meg kő heterók voltak. ahogy a baloldal se csak szakszervezeti vezetőkből meg egykori mszmp-sekből áll. itt a pénz dominál. igen, van olyan, hogy valaki értékrend alapján áll be egy pártba. de vajon miért nem lép ki onnan, amikor látja, hogy az pont nem képviseltetik? sőt, hogyan lehet akkor - ha van etnikai determináció - annyi katolikus meg zsidó itt is, ott is, minden oldalon?

szerintem te egy nagyon szűkre szabott világban élsz, amiből láthatóan nem mersz kitörni, mert akkor elvakítana a fény.

2015.07.13. 19:33:23

@panellburzsij: persze, a melegek máris heterofóbok, nyilván:) ehhez képest elég jól elvannak a hetero kollégákkal, szomszédokkal, barátokkal és rokonokkal. inkább te lehetsz homofób:)

másfelől: nincs olyan, hogy a házasságnak a szexualitás az alapja. ezt megint te mondod, a jelek szerint ezt más országokban nem tudják, be is vezetik a melegházasságot és lám. amit írsz, nem a valóság, hanem a te illúziód.

senki nem kérdőjelezi meg a házasság heteroszexuális alapját. ennek kizárólagosságát már inkább. szóval nyugodtan lehet heteroszexuális alapon eztán is házasodni, ne félj, biztonságban vagy:)

2015.07.13. 20:13:19

@raczsandor:
a többségi társadalomhoz képest majdnem teljesen ellentétes gazdasági-kulturális preferenciákat alakítanak ki. de ez az esetek többségében ösztönös vagy legfeljebb félig-tudatos. ez nem az összes zsidóra jellemző, hanem az ősiségtől elszakadt koronacsoportokra. a zsidóság "magja" a másik véglet. ők ortodox nacionalisták. amiből kifejlődött a cionizmus.

a zsidó nacionalisták valószínűleg eleve kisebbségben voltak magyarországon. azért, mert a migráció nem természetes folyamat volt. nem a magyar parasztság, a nemesség akarta, hogy települjenek az országba idegenek. és ezt a vidéki polgárság is határozottan ellenezte. ilyen többségi magyar politikai cél a 19. században nem létezett. ezt legalábbis részben a bécsi udvar szervezte. a budapesti betelepítést majdnem teljes egészében. nem menekülő zsidók építették a nagy zsinagógát. tudatos, szervezett betelepítés folyt. és ez egy erőszakolt fejlődést eredményezett, amiben voltak erőszakos elemek. a berlin által szervezett és a magyarok

a koronacsoport célja eredetileg is az volt, hogy a magyar eredettöbbséget felszámolják. erre predesztinálja őket a nagyvárosi környezetük és a genetikai kódjuk.

2015.07.13. 20:20:49

@storker:
mesterházy egy piperkőc báb volt a szocialista pártban. őt elsősorban az érdekelte, hogy meghagyja vagy lenyírja a szakállát. és merre fésülje a haját. egyébként lehetett volna a "magyar d'artagnan" egy patrióta szociáldemokrata pártban. fel lehetett volna építeni és ő is érezte egyébként, hogy valami ilyesmit kellene csinálni. a baloldali zsidó értelmiség nem támogatta ezt vonalat. a politikában nagyon fontos a pénz. de ha csak a pénz érvényesülne, akkor kizárólag a külföld diktálna. de ez még a görög válságban sem feltétlen van így. pedig abban dollár trilliók forognak kockán.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 20:22:55

@unionista᠍᠍᠍:
"a migráció nem természetes folyamat volt. nem a magyar parasztság, a nemesség akarta, hogy települjenek az országba idegenek. és ezt a vidéki polgárság is határozottan ellenezte. ilyen többségi magyar politikai cél a 19. században nem létezett. ezt legalábbis részben a bécsi udvar szervezte. a budapesti betelepítést majdnem teljes egészében."

Jó, ezt egyszer már végigtárgyaltuk. Kiderült, hogy ezt csak az ujjadból szoptad, mert semmilyen forrást se tudsz megjelölni.
Kezdjük előröl?

"a többségi társadalomhoz képest majdnem teljesen ellentétes gazdasági-kulturális preferenciákat alakítanak ki. de ez az esetek többségében ösztönös vagy legfeljebb félig-tudatos. ez nem az összes zsidóra jellemző, hanem az ősiségtől elszakadt koronacsoportokra."
Nem érzékelsz valami ellentmondást itt?
ha az ősiségtől való elszakadás "ösztönös, vagy legfeljebb félig tudatos" preferenciákat jelent, akkor az ősiség tudatos?

És a legfontosabb kérdés még mindig megválaszolatlan:
Ha a zsidóságot nem a "magyargyűlölet" vezeti, hanem a biológiai kódjuk, ami ellen nem is tehetnek, akkor a fajelmélet alapján nem is lehet kiűzni "a zsidókat" Magyarországról, vagyis a nácik tévesen értelmezik a fajelméletet?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 20:33:44

@unionista᠍᠍᠍:

"nem az összes zsidó[...], hanem az ősiségtől elszakadt koronacsoport[...]"

No de az ősiség intézménye nem épp' a Szent Koronából fakad? A zsidó koronacsoport hogyan szakadhat el az ősiségtől, ha a Szent Korona zsidajai?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 20:57:47

@raczsandor:

"ezt csak az ujjadból szoptad"

Miért, van bármilyen állítása is amit nem az ujjából szop? És megpróbálja azokat bármiféle logikus érv-sorozattal igazolni?

Az ő taktikája az hogy vödör-számra zúdítja a bullshit-et ide; így lehetetlenné teszi annak tételes cáfolatát ... és ha a vitapartnere megpróbálja egy állításának hamisságát megmutatni úgy hogy pertinens kérdéseket tesz fel azzal kapcsokatban, akkor unionista vagy zavartalanul folytatja az irreleváns bullshit-szórást, vagy kifejti hogy a logika szabályai nem érvényesek az érvelésekre, vagy azt mondja hogy a bullshit állításai hamisságának megmutatása destruktív tagadás.

unionista nem azért van itt hogy logikusan érveljen az állításai vélt vagy valós igazsága mellett: ő egy echte troll.

2015.07.13. 21:01:35

@neoteny:
a jobbikban az őseurázsiai törzsi kultúra dominál. ez egy egyenes férfiági eredetcsoport. ők úgy mondják: "ősmagyar". ez történeti értelemben az íjfeszítő népek kultúrája. a hun-szittya műveltség. ami egy jelentős, de az akadémikus történetírás által maghamisított és eltagadott világ. éppen ezért lehetett erre egy jelentős etnobizniszt építeni. ennek a csoportnak a magja primitív etnicista. biológiai tulajdonságuk figyelni azt, hogy ki honnan ered. sanyi a kútfúró haverom ilyen. pontosan tudja, hogy a való világban hány cigány van. de amikor volt a goodfriend affér, és látta a tévében vida ildikót, akkor bemondta, hogy egy nagykunsági cigány. mindezt külső ismertetőjegyek alapján elég pontosan megtippeli. erre te azt mondod, hogy ezek iskolázatlan hülyék. csakhogy a jobbik elitje is magasan képzett. és titkosszolgálati kapcsolattal rendelkeznek. egyébként módszeresen feltérképezték a teljes politikai elitet. a jobbik egy rendkívül szervezett politikai csoportosulás. teljes médiaellenszéllel szemben akár a választást is megnyerhetik. és ennek a csoportnak a magját bajtársias összetartás adja.

egy autóbalesetben meghalt az egyik vezérszurkoló. a temetésén az ország minden pontjáról megjelentek a szurkolói csoportok. azok, akik egyébként egymás kurva anyját szidják hétvégenként.
www.youtube.com/watch?v=xDdRcagh8mQ

orbán többek között azért épít stadionokat, hogy ezt a csoportot leszerelje. lehet mondani, hogy ezek az emberek iskolázatlanok. döntően valóban szakmunkások. de például ennek a balesetben elnyunyt fiatalembernek az édesapja az egyik legjobb magyar kézilabda mesteredző. az anyja pedagógus. feltörekvő családok vannak komoly kulturális tőkével. és esetenként gazdasági értelemben is komoly anyagi háttérrel.

persze nem gondolom, hogy ez ennyire egyszerű. ez nem szimplán biológia. de az etnicizmus, a szexizmus és a familiaritás, a vezérkultusz és ellenkultuszok jelenkori magyar közéletben nagyon erős szerepet játszanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 21:08:32

@unionista᠍᠍᠍:

"persze nem gondolom, hogy ez ennyire egyszerű. ez nem szimplán biológia."

Te egy koronacsoportos zsidóbérenc agent provocateur vagy, aki szándékosan égeted itt az ősiség akol-szocializmusának puha kebelére visszatérni kívánó gyügyeieket. ;-)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 21:15:09

@neoteny:
ettől függetlenül még lehet hasznos :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 21:20:55

@unionista᠍᠍᠍:
Akkor van egy erős gazdasági háttere a jobbiknak.
Szerinted ez a gazdasági erő egy közös eredet megnyilvánulása.
De mi van, ha épp fordított a helyzet? Mi van, ha egy sikeressé váló gazdasági csoportosulás fabrikált magának valamiféle "ősi" eredetet?

2015.07.13. 21:25:16

@raczsandor:
egy evolúciós ágban az egyik csoport elszakad az ősiségtől. a másik része visszatér hozzá. koronként és esetenként térségenként is változik, hogy melyik élvez prioritást.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 21:30:14

@raczsandor:

Igen, ahogyan egy állatorvosi ló is hasznos az állatorvos-hallgatóknak: demonstrálja az összes logikai/érvelési hibát amit el lehet követni. :)

2015.07.13. 21:45:57

@unionista᠍᠍᠍: tulajdonképpen a szokásos forgatókönyvet írtad meg te is, először beszéltél ostobaságokat, amiket semmivel nem tudtál igazolni, aztán további konkrét kérdésekre egyszerűen elkezdtél másról adoválni - azt is logikai hibákkal teletűzdelve. mondd, neked tényleg nem tűnt fel, hogy mesterházyra kezdettől fogva a kutya nem volt kíváncsi? mármint az úgynevezett választók. ennek ellenére bajnait le tudta gyűrni. aztán persze a földbe állt a pártjával, ahogy várható volt. tök logikátlan, amit írogatsz, de legalább szórakoztató.

2015.07.13. 21:47:26

@unionista᠍᠍᠍: " de ha csak a pénz érvényesülne, akkor kizárólag a külföld diktálna. de ez még a görög válságban sem feltétlen van így. pedig abban dollár trilliók forognak kockán. " - őőőőő. épp ma derült ki, hogy a görög esetben teljes mértékben a pénz diktál. nem értem, miért nem vág ki a fórumról a bloggazda.

2015.07.13. 22:00:30

@raczsandor:
mint minden ősiség ez is rekonstruált. a cél az, hogy olyan a nemzetet a lehető legjobb színben feltüntető történetet alkossanak, amit a szomszédok elfogadnak és a lehető legkevesebb tény cáfol. ezt mindenki így csinálja. az amerikaiak, a britek, a franciák, a lengyelek, a csehek, a szlovákok, a románok, hadd ne soroljam.

2015.07.13. 22:01:49

@storker:
oké, csak ez a megállapodást végre kell hajtani a görög népnek. és az minimum kétesélyes.

2015.07.13. 22:03:27

@storker:
mesterházy a biztos bukás tudatában vállalata el a miniszterelnök jelöltséget. senkit se győzött le. őt tolták be.

2015.07.13. 22:12:54

@raczsandor:
szerinted bécsi udvarnak a zsidóság magyarországi betelepítésével mi volt a célja?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 22:16:05

@unionista᠍᠍᠍:

"szerinted bécsi udvarnak a zsidóság magyarországi betelepítésével mi volt a célja?"

Az hogy több adót tudjon beszedni?

2015.07.13. 22:25:43

@neoteny:
a gazdaság fellendítése céljából az udvar betelepíthetett volna német, osztrák vagy cseh-morva mesterembereket. bécs környékére is telepíthette volna a tehetős zsidó családokat: klánokat. de azokat pestre küldték. milyen céllal?

2015.07.13. 22:26:17

(mi volt ennek a politikai, hatalmi, uralmi célja?)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 22:31:12

@unionista᠍᠍᠍:

Az ősiség elve a Szent Koronából származik: ha az ősiséghez visszatérő ill. attól elszakadó koronacsoportokról bugyogsz, akkor azok csak a Szent Koronáról szólhatnak. Vagyis történelmi kladisztikusnak is rossz vagy.

2015.07.13. 22:32:44

@unionista᠍᠍᠍: 2014-ben mintha elkezdett volna bajnaival mérkőzni. de ne beszélj mellé. mit keresett volna a fideszben, oda akart menni először. ha egyszer kulturális-etnikai meghatározottságok vannak itt? erre válaszolj. ue. tölgyessyvel, fodorral, stb. meg magával a 20 éve liberális fidesszel. kösz a választ előre is:)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 22:33:06

@unionista᠍᠍᠍:

"azokat pestre küldték. milyen céllal?"

Hogy fellendítsék az ipart és a kereskedelmet a gazdaságilag elmaradott magyar fővárosban, és így nagyobb adóbevétele legyen a bécsi udvarnak?

vajasgiga 2015.07.13. 22:36:57

@unionista᠍᠍᠍: Na jól rádugrottak, mint tyúk a takonyra. Milyen rokksztárnak lenni?

2015.07.13. 22:49:53

@neoteny:
a magyar szabadságharcot ausztria csak cári segítséggel tudta legyőzni. és ezek után bécs célja szerinted az volt, hogy a magyarországot gazdasági értelemben fellendítse és nem az, hogy a magyar nacionalizmust letörje.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 22:55:40

@unionista᠍᠍᠍:

"bécs célja szerinted az volt, hogy a magyarországot gazdasági értelemben fellendítse"

Igen, mert több adót akart beszedni. A zsidók (legalább is egy részük) gyárakat építettek; meg pénzintézeteket hoztak létre. Mind-mind kiváló adóalanyok.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 23:01:09

@vajasgiga:

Na megjött ismét vajasgiga, a nemtelen támadások jóindulatú demonstrátora. :)

Pedig vagy két napja (ismét) végleg távozott ... ;-)

Ez bájos: a zoknibáb ugyanolyan Stockholm-szindrómában szenved mint az őt mozgató kéz.

2015.07.13. 23:03:01

@storker:
egy biztos vereség tudatában lúzerség elvállalni a miniszterelnöki jelöltséget. mesterházy is inkább csak kényszerből ment bele. senki sem akarta vállalni ezt a szerepet. bajnai sem. gyurcsány kifejezetten betlire játszott.

nincsen biológiai meghatározottság. legfeljebb pre-desztináció (előzetes céltételezés) van. csoportokról, félcsoportokról, csoportosulásokról van szó. és a helyzetet persze bonyolítja, hogy a zsidók egy része nem sémi.

ez a hölgy például natív cigány. ő jobboldali zsidónak van elkönyvelve.
keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2013/05/26/tv2-53070/tv2-53070-02442900.jpg
ők viszont natív sémik:
static.origos.hu/s/img/i/1501/20150119ferge-zsuzsa-ivanyi-gabor.jpg
(hangsúlyos, hogy se a cigány, se a zsidó nem szitokszavak.)

2015.07.13. 23:22:47

@neoteny:
de miért nem linzbe, sankt pöltenbe, klagernfurtba vagy grazba telepítették őket? miért pont a rebellis magyarországot akarták még tovább virágoztatni, és miért nem felső vagy alsó ausztriát erősítették, karintiát vagy stájerországot?

az egy másik kérdés, hogy a zsidók betelepítés után budapest gazdasága fellendült. de ez nem ok, hanem következmény. ezért bécs kénytelen volt kiegyezni.

vajasgiga 2015.07.13. 23:23:16

@neoteny: Pedig úgy tűnt. Mivel nickem említésre került. Spongya rá.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 23:28:39

@unionista᠍᠍᠍:

Mert Mo-nak (partikulárisan a fővárosnak) vált hasznára a gazdasági fejlődés (és ennek következményeként a bécsi udvar nagyobb adóbevétele).

"a zsidók betelepítés után budapest gazdasága fellendült. de ez nem ok, hanem következmény"

Ok volt a betelepítésre, hogy a bécsi udvar élvezhesse a következményeit, ti. a megnövekedett adóbevételeket.

2015.07.14. 00:15:00

@neoteny:
ha egy birodalomban egy ország függetlenedni akar, amit az udvar nem akar, akkor nem kezdik el annak az országnak a fővárosát fejleszteni. mert azzal az gazdasági szuverenitást. és ha ráadásul az ott élő népek másik nyelvet beszélnek, akkor kulturálisan autonómmá válnak. ez biztosan nem lehetett bécs politikai célja. de mindegy.

2015.07.14. 00:16:57

ha az adóbevételek növelése volt a cél, akkor miért nem a szomszédos pozsonyt fejlesztették, vagy miért nem a szövetséges zágrábot? miért pont a rebbelis magyarok fővárosába telepítették a zsidókat?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 00:27:21

@unionista᠍᠍᠍:

"ha egy birodalomban egy ország függetlenedni akar, amit az udvar nem akar, akkor nem kezdik el annak az országnak a fővárosát fejleszteni."

Ez miféle zsidókeresztény univerzális elmélet tőled?!

2015.07.14. 10:36:40

@neoteny:
ez nem egy elmélet. nagyobb részt nem egyenes állításokat tartalmaz, hanem negációt. azt, hogy valami nem igaz. ha bécs az adóbevételeit akarta volna növelni, akkor pozsonyba vagy zágrábba telepíti a zsidókat. és nem budapestre, mert azzal a magyarok gazdasági szuverenitását erősíti. nyilvánvalóan nem lehetett ez a céljuk. ez legfeljebb következmény. a szabadságharc után a bécsi udvar elsődleges hatalmi célja a nacionalizmus felszámolása volt. és egyébként a budapesti zsidóság egy jelentős része ma is ezt tekinti elsődleges politika céljának.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 10:48:31

@unionista᠍᠍᠍:

"ez nem egy elmélet. nagyobb részt nem egyenes állításokat tartalmaz, hanem negációt. azt, hogy valami nem igaz."

Vagyis destruktivista, nem konstruktivista.

Míg az én elméletem konstruktivista: azért telepítette be a zsidókat a magyar fővárosba a bécsi udvar hogy az elmaradott ipart és gazdaságot (amit már Széchenyi is megírt) fellendítse, és így több adóbevételhez jusson.

A te "lógyikád" szerint az én elméletem a jó.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.14. 11:36:26

@unionista᠍᠍᠍:
Akkor kezdjük el újra!
Nem az a kérdés, hogy mi volt Bécs célja a betelepüléssel, hanem az, hogy egyáltalán Bécs telepítette-e be a budapesti zsidóságot.
Szóval mi bizonyítja azt, hogy a bécsi udvar telepítette be a budapesti zsidóságot?
Nyilván nem az, hogy válaszolunk a következő kérdésre: „mi lehetett a célja Bécsnek azzal, hogy betelepítette a budapesti zsidóságot?”.

Jean Sol Partre 2015.07.14. 11:39:47

@unionista᠍᠍᠍: mekkora érték ez a nacionalizmus, hogy ennyire védeni kelljen? Mi olyat ad és kinek, hogy ennyire fontos?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.14. 11:41:16

@neoteny:
Kár belemenni ebbe a csapdába.
Ha válaszolsz a kérdésre aminek egy bizonyítást nélkülöző mondat az alapja, akkor azzal igazolod azt.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 11:46:44

@raczsandor:

Köszönöm a tanácsot; megfontolás tárgyává teszem.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.14. 13:12:06

@unionista᠍᠍᠍:
Néhány tény ami cáfolja az elméleted:
- A német és cseh területekről érkező zsidók betelepülése már a 18. században elkezdődött.
- Az 1848 as áprilisi törvények emancipálták a Magyar Királyság területén élő zsidókat.
- A szabadságharc során több tízezer zsidó harcolt a Honvédség kötelékeiben.

2015.07.14. 13:42:23

@raczsandor:
nem a 18. században betelepülő zsidókról van szó. hanem a szabadságharc leverése budapestre érkező csoportról. arról, amelyik európa legnagyobb zsinagógáját építette. és amelyik egy idő után a magyarországi zsidóság nagy része fölött uralkodott és amelyik a magyarok fölött is uralkodni akar. akik szét akarják verni a magyar többséget.

a szabadságharc leverése előtt miért nem épültek zsinagógák. és utána hirtelen miért épültek mindenfelé? ha mindvégig csak házaló zsidók telepedtek be és nem volt szervezett betelepítés, akkor ez hogyan lehetséges?

ezt a kérdést a régészek fogják egyértelműen eldönteni. egy ágon belül is meg tudjuk különböztetni a különféle csoportokat. a zsidók azt mondják, hogy semmiféle összetartás nincs. aki ilyet állít az idióta és fasiszta. de az is lehet, hogy a leghülyébb fasisztáknak lesz igazuk. és akkor az ő igazságuk érvényesül.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.14. 14:05:01

@unionista᠍᠍᠍:
Remélem nem felejtesz el válaszolni a korábbi kérdésemre se. :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.14. 14:20:32

@unionista᠍᠍᠍:
"a szabadságharc leverése előtt miért nem épültek zsinagógák. és utána hirtelen miért épültek mindenfelé?"
Úgy hogy 1848 áprilisában az utolsó rendi országgyűlést törvényt hozott a zsidók emancipációjáról.
Ez magába foglalta a költözködés, a gazdálkodás, a földvásárlás, építkezés és a vallásgyakorlás szabadságjogait.

Ahogy erről a nem 1848 után betelepülő Büchler Sándor is írt:
„A telek, melyen a hatalmas és díszes voltával imponáló templom felépült, báró Baldácsy Antalnak képezte valaha tulajdonát. A rajta levő házat a hozzá tartozó kerttel a báró 1837 május 14-én harminczkét esztendőre adta bérbe a hitközségnek, mely ugyanekkor 47.000 pengő forintot és 50. cs. kit. aranyat tábláztatott rá. A zsidók örök áron szerették volna megvásárolni, de ennek meggátlója az volt, hogy egyes sz. kit. városokban, köztük Pesten, a zsidók ebben az időben tulajdonilag még nem szerezhettek ingatlanokat. A pestiek szigora következtében bérházakban, nagy költség fejében kellett vallási és culturális intézményeiket elhelyezni. Hiába folyamodtak1812-ben, hogy engedtessék meg nekik zsinagóga, iskola építésére szolgáló terület megvásárlása, kérésüket elutasították. Hasonló próbálkozásuk 1825-ben ugyancsak sikertelenül járt.”
Ja és a hitközség már 1845-ben eldöntötte az a templomépítést.

2015.07.14. 14:59:22

@raczsandor:
rendben van. de akkor mikor alakult ki az, hogy a magyar nacionalizmust a zsidóság egy részének szét kell vernie? szerinted egy 20. századi elképzelés? mert ugye valamikor kialakult. szerinted mikor? (azt gondolom, hogy ez a betelepüléssel egy időben létezett. és egy zsidó csoportosulást, klánokat erre a célra használt bécs. te azt állítod, hogy semmi ilyen nem volt. ezt ugyanúgy nem lehet bizonyítani. a nemzetellenesség valahogy csak kialakult.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.14. 15:03:08

@unionista᠍᠍᠍:
Ezt kérdezted:
"szerinted bécsi udvarnak a zsidóság magyarországi betelepítésével mi volt a célja?"

Erre írtam azt, hogy:

Akkor kezdjük el újra!
Nem az a kérdés, hogy mi volt Bécs célja a betelepüléssel, hanem az, hogy egyáltalán Bécs telepítette-e be a budapesti zsidóságot.
Szóval mi bizonyítja azt, hogy a bécsi udvar telepítette be a budapesti zsidóságot?
Nyilván nem az, hogy válaszolunk a következő kérdésre: „mi lehetett a célja Bécsnek azzal, hogy betelepítette a budapesti zsidóságot?”.

Jean Sol Partre 2015.07.14. 15:12:10

@unionista᠍᠍᠍: "mikor alakult ki az, hogy a magyar nacionalizmust a zsidóság egy részének szét kell vernie?"

kialakult ilyen?
egyáltalán mit értesz magyar nacionalizmuson? és mit értesz azon, hogy a zsidóság szétveri?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.14. 15:25:25

@unionista᠍᠍᠍:
Van két premisszád:
- A szabadságharc után Bécs le akarta törni a magyar nacionalizmust.
- A budapsti zsidóság jelenleg le akarja törni a magyar nacionalizmust.

Ebből a két premisszából vezeted le azt a konklúziót, hogy "a budapesti zsidóságot Bécs telepítette be, azért, hogy letörje a magyar nacionalizmust.

A "gond" az, hogy az a nacionalizmus, amit bécsi udvar le akart törni nem azonos azzal, ami "a budapesti zsidóság" számára aktuálisan elfogadhatatlan.

A szabadságharc nacionalizmusa liberális-nacionalizmus volt, ami a jogegyenlőség elvén alapult. Ez a reformkor jogkiterjesztő asszimilációs programjából következett, ami az áprilisi törvényekben öltött testet. Az áprilisi törvények eltörölték a jobbágyság intézményét és egyenjogúsították a Magyar Királyság területén élő zsidókat. Ezért csatlakozott olyan sok zsidó a Honvédséghez. Ugyanez az oka annak is, hogy a magyarországi németeken kívül egyedül a magyarországi zsidók olvadtak be tömegesen a magyarságba.

A jelenleg uralkodó nacionalizmusnak semmi köze a jogkiterjesztő asszimiláción alapuló liberális nacionalizmushoz. A jelenleg uralkodó nacionalizmus etnicista vagyis antiliberális nacionalizmus. Ennek eredete a kultúrharc, ami a 19. század végén kezdődött. Akkor, amikor a saját társadalmi pozícióját megkérdőjelezhetetlennek vélő magyar dzsentri hirtelen szembesült azzal a gazdasági, kulturális ér politikai kihívással, ami a frissen asszimilálódott zsidó elit részéről érte. Mivel a zsidóság ugyanazt a nacionalizmust gyakorolta amit korábban a magyar nemesi elitek is, ezért ez utóbbinak valami más nacionalizmust kellett kitalálni. Olyat, amihez a zsidóság nem csatlakozhatott. Ez volt az antiliberális, vagyis a jogkiterjesztés elvét tagadó etnicista nacionalizmus.

"azt gondolom, hogy ez a betelepüléssel egy időben létezett. és egy zsidó csoportosulást, klánokat erre a célra használt bécs. te azt állítod, hogy semmi ilyen nem volt. ezt ugyanúgy nem lehet bizonyítani. a nemzetellenesség valahogy csak kialakult."
Ez így egy szép nagy csúsztatás!
Azt állítom, hogy a te állításodra nincsenek bizonyítékok. Ezt pedig az (is) bizonyítja, hogy te magad is elismerted, hogy nincsenek bizonyítékaid, hogy az egész "sztori" csak azon alapul, hogy te így akarod látni.

2015.07.14. 15:44:00

@Jean Sol Partre:
nincs ilyen? hányan és hányszor regélték el, hogy a nacionalizmus minden rossznak a hordozója. bármiféle nemzeti egység csak és kizárólag szenvedést és pusztulást eredményezhet. ki állítják azt, hogy többségi társadalom sem létezik. csak kisebbségek? ezt többségében a liberális zsidó filozófusok, szociológusok mondják. ha egy listába felsoroljuk őket, akkor azt kapjuk, hogy ők nem a magyar társadalmat reprezentálják, hanem ez többségében egy balos zsidó társaság.

ezt kimondani nem antiszemitizmus. ebben az országban nem lesz szociáldemokrácia, és általában véve demokrácia ha ez a társaság akar az egyik politikai oldal a kettőből. de úgy, hogy ők lennének az egyetlen civilizált csoportosulás. a népítélet az lesz, hogy egy magyarellenes szemét társaság.

2015.07.14. 15:48:18

@raczsandor:
a reformkori és a jelenkori nacionalizmus is arányos képviselet akart adni a nemzetiségeknek. ehhez mit szólsz.

Jean Sol Partre 2015.07.14. 15:50:08

@unionista᠍᠍᠍: még egyszer megkérdezem, mit értesz nacionalizmuson?
És aztán válaszolhatsz a magad által feltett kérdésekre is: hányan és hányszor regélték el, hogy a nacionalizmus minden rossznak a hordozója. bármiféle nemzeti egység csak és kizárólag szenvedést és pusztulást eredményezhet. ki állítják azt, hogy többségi társadalom sem létezik. csak kisebbségek?

Jean Sol Partre 2015.07.14. 15:57:39

@unionista᠍᠍᠍: a nemzeti érzület nem tud se arányos képviseletet adni, se a zsidók nem tudják szétverni. Jobbat mondj, olyat, amire stimmel amiről beszélsz.

2015.07.14. 15:58:08

@Jean Sol Partre:
nézd meg !!!444!! komment csatornáját. szerinted kik azok, akik azt mondják, hogy a magyar nép végleg megérett a pusztulásra. milyen etnikai háttérrel rendelkeznek? megmondom neked: ők zsidók és a zsidók által pénzelt zsidóbarát értelmiség. és lehet mondani, hogy erre nincs bizonyíték. tényleg nincs. de az ellenkezőjére sincs. lehet, hogy sokácok.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.14. 16:00:38

@unionista᠍᠍᠍:
Azt hogy a reformkorban ilyen biztos nem volt.
A jogkiterjesztő asszimiláció tervezetének lényege az volt, hogy a polgári jogokért "cserébe" a nemzetiségiek asszimilálódnak.

Jean Sol Partre 2015.07.14. 16:00:54

@unionista᠍᠍᠍: valami konkrétabbat légyszi. Olyat, amit komolyan lehet venni. Eddig nemzethalált vizionáltál és zsidó összeesküvést, erre egy komment csatornával jössz?

2015.07.14. 16:07:17

@Jean Sol Partre:
dehogy nem tud. ha van egy - esetünkben magyar, de lehet francia, vagy akármilyen nyelvű - eredettöbbség, akkor az a nemzetiségeknek biztosíthat arányos képviseletet. ez a nem ortodox nacionalizmus. az ortodox változata az, hogy a kisebbségeknek semmiféle joguk nincs.

ma a magyar nacionalista jobboldal és a magyar nép többsége nem azt mondja, hogy a zsidóknak ne legyenek semmiféle jogaik. erről szó nincs. a többség arányos képviseletet követel a közéletben. a zsidók ne legyen elnyomva, de túlhatalmuk se legyen. erre ők azt mondják, hogy ez így nem jó nekik. nincs olyan, hogy magyar eredettöbbség. nem létezik olyan, hogy többségi társadalom. aki ilyet kitalál az fasiszta vagy idióta.

miért kell befogadni a menekülteket? azért, mert az gyengíti az eredettöbbséget. miért nem kell befogadni? azért, mert az veszélyezteti. erre a primitív logikára épül a politika. miért menő a prájd. azért, mert az egy kisebbségi kultúra. és ezt egyenrangúnak kell elismerni a többséggel. sőt még valami kulturális progressziót is bele kell látni. miért nem menő a prájd? azért, mert ez a többségi társadalom ellentétes. nem a homoszexualitás, hanem a homoszexuális és az azzal szimpatizáló heteroszexuális magamutogatás. ez:
static.origos.hu/s/img/i/1507/20150711pride-2015-gyurcsany-ferenc.jpg

lehet mondani, hogy a prájdnak semmi, de semmi köze nincs a budapesti zsidósághoz. nézzük meg sorban, hogy kik nyitották meg. akár idén is. de a kezdetektől. fele részben zsidók. ez a mozgalom sincs társadalmasítva. hanem fővárosi zsidó dominancia van benne. lehet mondani, hogy aki ilyet állít az idióta és fasiszta. akkor az idióta fasisztáknak lesz igazuk.

Mariann19 2015.07.14. 16:08:08

@raczsandor:
Sándor!
Tegnap neoteny feltett egy linket a bizonyítás kényszeréről, mely a vitázók véleménycseréinek etikájától szólt.
Üdvös lenne minden poszt fejlécében szerepeltetni ezt a szabályt, mert következetessé tenné a kommentelőket.

2015.07.14. 16:10:24

@Jean Sol Partre:
a zsidó és a zsidóbarát értelmiség retteg attól, hogy végük lesz. a sötét diktatúra árnyékában élnek jönnek a nácik és a maradékot is belelövik a dunába.

Jean Sol Partre 2015.07.14. 16:10:32

@unionista᠍᠍᠍: akkor tovább: mi az a magyar eredettöbbség? és ki az a magyar nép?

Jean Sol Partre 2015.07.14. 16:12:57

@unionista᠍᠍᠍: ezekre kéne a konkrét válasz:
hányan és hányszor regélték el, hogy a nacionalizmus minden rossznak a hordozója. bármiféle nemzeti egység csak és kizárólag szenvedést és pusztulást eredményezhet. ki állítják azt, hogy többségi társadalom sem létezik. csak kisebbségek?

Te tetted fel ezeket a kérdéseket költőien, mintha triviális lenne a válasz. Ha van rá válasz, nyilván tudod is. Én meg nem, ezért kérdezem.

2015.07.14. 16:16:03

@Mariann19:
te azt állítod, hogy a prájd vezető szervezői és a fővárosi ortodox liberális zsidóság között nincs semmiféle kapcsolat. nézzük meg, hogy kik nyitották meg a prájdot. és legalább fele részben zsidók. a zsidó és velük szimpatizáló zsidóbarát értelmiség. van összefüggés? hogyne lenne. ez politikai kijelentésként megállja a helyét. egy komment csatornán ennél többet ne várj. történészi alapossággal is meg lehet vizsgálni. ha a "nácik" hatalomra jutnak, akkor nyilván lesz, aki majd ebből doktorál.

Mariann19 2015.07.14. 16:40:26

@unionista᠍᠍᠍:
Szeretek veled beszélgetni, mert a veled való disputa felgyorsítja az agytekervényeim működését.
Ez abban mutatkozik, hogy még az ütközési pontot sem találjuk el, mert elbeszélünk néha egymás mellett, és keresnem kell az összefüggéseket.
Ez nem baj!
Nevezetesen most a pride-on szereplő zsidók jelenlétének megítélésében is erről van szó.
Nem vitatom, hogy zsidó személyek is részt vettek a felvonulás szervezésében, a megnyitó beszédekben jeleskedtek, azonban - mint tegnap is feltettem ezt a kérdést - mi ebben a kivetni való?
Miért kell a jelenlétüket egyáltalán kiemelni, miben különböznek magyar állampolgárként az általad emlegetett matyóktól, de említhetjük a svábokat, palócokat, a tótokat stb.
"Ez politikai kijelentésként megállja a helyét."
Arra gondolsz, hogy a zsidók folytonos felemlegetése politikai kérdés?
Ebben igazad van.
A kérdésem az, hogy miért kell politikai kérdésnek tekinteni a zsidóság hazai jelenlétét, hiszen magyar állampolgárok, mint etnikai csoport nem káros az országra, tevékenyen részt vesz az állam mindennapi életében, stb.
A zsidózás inkább fóbiának tekinthető, mert - mint tegnap már írtam - ismerethiány okozza ezt a sértő megkülönböztetést.
Rajtad azért csodálkozom, mert az írásaid alapján kiművelt, informált, felvilágosult emberként lépsz fel, de ebben a kérdésben nem tudsz felülemelkedni.

2015.07.14. 16:41:55

@Jean Sol Partre:
a kelet-közép-indoeurópai eredettel rendelkező (~ a parasztok) és velük rokon őseurázsiaiak (~ a jobbik). jelenleg ez az egyenes férfiági magyar eredettöbbség. az átfogó európai kutatás szerint ennek a csoportnak együttesen magyarországon abszolút többsége van. a délszlávokkal együtt majdnem biztosan.

természetesen nőági eredettöbbség is létezik. de annak nincs etnikai háttere. a férfiági eredet sem jelent az egyénre nézve túl sok mindent. nagy átlagban a csoportok viselkedéséről állít valamit.

a humán filozófia, szociológia és mindenféle mainstream bölcselet azt mondja, hogy ez lehetetlen. egyáltalán ilyen, hogy eredet semmiféle jelentőséggel nem bírnak a modern politikában. aki ilyet állít az nem tudja, hogy mit beszél. a zsidó szociológia a magyar politikában egy kalap szart se ér. nem érvényesül. a magyar társadalom nem úgy szerveződik, ahogyan azt az "akadémikusok" elképzelik. a szociográfus reif bácsi tud erről valamit. de őt is kiszorítják. értem, hogy zsidó. ezért publikálhat a lapokban, hívják meg néha az átévébe. de ő nem libsi. ő nem a zsidó mainstream.

a magyar jobboldal egy férfiaskodó, nemzetieskedő politikával az egyenes férfiági eredettöbbség összeszervezésére tett kísérletet. a magyar baloldal nem sikeres keresztplatformokat keresve egy nőági politikát valósított meg. hanem az ortodox liberális zsidóság vezetésével a többségi társadalmat és a nemzeti egységet próbálja szétverni. csakhogy ez éppen velük szemben alakul ki.

Jean Sol Partre 2015.07.14. 16:59:40

@unionista᠍᠍᠍: nekem úgy tűnik, az egész definíció csak arra való, hogy a zsidók ne legyenek benne.

Azt állítod, hogy a magyar jobboldal össze akarja szervezni gyakorlatilag egész középeurópát és majdnem Mongóliáig ázsiát, legalábbis a férfiakat? Vagy csak azokat akik jelenleg Magyarországon élnek? Vagy a többiek is csatlakozhatnak bármikor?

És minek?

És mi ez a hablaty a nőági eredettöbségről, aminek nincs etnikai háttere? Akkor milyen háttere van és mitől eredettöbség? És egyáltalán hogy lehet külön női és férfi? A férfiakat nem a nők szülték?

És mi köze ennek a nemzethez? Meg a nemzettudathoz?

Adjál már légyszi valami linket az átfogó európai kutatásokról, mert ez így totál érthetetlen.

2015.07.14. 17:05:45

@Mariann19:
ha a prájdon matyóföldiek vonulnának fel népviseletben, akkor őket lehetne kiemelni. ebben az esetben a prájd társadalmasítva lenne. csak ez nyilván nem működne. a prájd nem klappol a magyar nemzetiségek kultúrájával. értem, hogy a bajorral sem. csakhogy itt keleti és déli eredet van többségben. és a belső ázsiaiak is jelentős számban is jelen van. a mainstream humanitás azt mondja, hogy ennek a közéletben semmiféle jelentősége nincs. de amint a mellékelt ábra mutatja mégis csak van. és ezekből mindkét tábor politikai tőkét próbál kovácsolni magának. és ebből az egyik oldalon egy "antiszemita" "náci", a másik oldalon egy "magyarellenes" "libsi" csoport lesz. ők fognak összetűzni. remélhetően civilizált módon.

2015.07.14. 17:14:06

@Jean Sol Partre:
nem a magyar jobboldal a többségi magyarokat szervezi össze. és ha nem vetted volna észre, akkor egymás után kétszer brutális vereséget mért a politikai ellenfeleire. a harmadik csapás is borítékolható, sőt akár egy negyedik megsemmisítő. akármit csinálhatnak, amíg velük szemben a zsidó és a zsidóbarát értelmiség áll. kisebbségi hegemónia kísérlettel szemben a többség szupremáciát hirdet. és a folyamatos jobbra tolódás borítékolható. a többség megvédi az élőhelyét, vagy ha így jobban tetszik az életterét. ez nem a fasizmus, hanem az elemi biológia. ebből fasizmus akkor lesz ha a kisebbség nem ért a szép szóból. ez a világ minden táján így működik. ez biosz és nem filosz.

2015.07.14. 17:14:46

@Jean Sol Partre:
nem adok linket. ha nem hiszed, akkor ne hidd el.

2015.07.14. 17:54:02

@raczsandor:
az asszimiláció előfeltétele az volt, hogy a nemzetiségek elfogadják a kárpát-medencei magyar eredettöbbséget. (ami akkoriban még éppen létezett) és cserébe arányos képviseletet kapnak. bécs célja az volt, hogy a magyar nemzetiségű többséget (a többségi magyar nemzetet) felszámolja.

2015.07.14. 18:15:35

@raczsandor:
szóval ha ezt aktualizáljuk és modernizáljuk, akkor van egy R, I, E, J csoport.

R - angolszász, nyugat-közép-kelet-indoeurópai/őseurázsiai (magyarországon utóbbiak dominálnak)
I - protoeurópai (északi-germán, délszláv) (magyarországon ebből megint az utóbbiak dominálnak)
E - "cigány"
J - zsidókeresztény

R adja a magyar többséget. mivel ez gyenge és megosztott ezért RI, RE, RJ lehetnek a stabil pártpolitikai csoportok.

RI - többségi szociáldemokrata (északi germán hatás miatt)
RE - ökoszociális, modern kori kisgazda
RJ - keresztényszociális, a némethez hasonló kereszténydemokrata

szóval ez egy megújult mszdp, fkgp, kdnp hármas. mögötte a societas, jobbik és a fidelitas lehet az ifjúsági tagozat. a zsidóknak lehetnek kisebbségi szószólóik.

közvetlen államfőválasztással lehet ez a magyar társadalom új egyensúlyi állapota? lehet. igazságos ez? majdnem.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 18:22:42

@unionista᠍᠍᠍:

"ebből fasizmus akkor lesz ha a kisebbség nem ért a szép szóból."

Mondta ezt már árja is, szálas, nem csak ilyen, a Fácánhoz címzett ivóbeli nyálas ... aztán végül vagy felrobbantották őket, vagy főbe lőtték magukat, vagy ciánt nyeltek, vagy John C. Woods vette kezelésbe őket.

Jean Sol Partre 2015.07.14. 18:24:55

@unionista᠍᠍᠍: hogy a pokolba jön ide, hogy hányszor mért megsemmisítő vereséget és kire? Ha nem tudsz válaszolni valamire, akkor előjössz valami harcos dumával? Magadat akarod lelkesíteni vele, vagy engem megijeszteni? Vagy ha kétszer győztek akkor az bizonyíték minden elméletre?

2015.07.14. 18:33:28

@Jean Sol Partre:
mintha nem észlelnéd a politikai jelenségeket. te nem ilyen belvárosi sok bölcsészdiplomás hülyegyerek vagy véletlen?

2015.07.14. 18:34:17

@neoteny:
a nagy- és a kis-németek nem minden háborút buknak el.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 18:38:34

@unionista᠍᠍᠍:

De a te előképed, Alfred Rosenberg, bukott -- amíg a kötél meg nem állította.

Mariann19 2015.07.14. 18:46:03

@unionista᠍᠍᠍:
"Ha a prájdon matyóföldiek vonulnának fel népviseletben, akkor őket lehetne kiemelni."
Elég nehéz a gondolatmenetedet követni, hiszen fenti mondatoddal ellentmondasz annak a megállapításodnak, hogy a pride politikai beütést kapott a liberálisok jelenléte miatt.
A matyóknál fel sem merülne magasztos eszme, a vonulásukat l' art pour l'art értékelnénk.
Megpróbáltam a fejemben folyamatábrán rendezni a beszélgetésünk lényegét.
A kezdő állapot maga a pride, amelynek támogatói és ellenzői vannak, melynek oka a világnézeti különbségekből adódik.
Idáig ez tiszta ügy, szárnyaljon szabadon a szellem.
A probléma ott kezdődik, amikor a pridet a szabadelvűséghez kötik /pejoratív felhanggal, holott nem az/ és máris a liberálisok demonstrációját látják abban manifesztálódni.
Igy már lehet politikai jelleget belevinni a tüntetésbe az ellenzők retorikájába, mert a liberális eszme torz módon értékeli a szabadságjogokat is, és egyébként is pfúj!
Aztán jön az érvelésekben a szónoki nyomaték:
Liberális = zsidók, és már célt ér a feneketlen, ám értelmetlen gyűlölködés.
Egyszerre. A melegek, a liberálisok és a zsidók ellen.
Végül is a folyamatábrámban elértem a végállapotot, nem több, mint egy helyzetelemzés, ahol csak a sorok között olvasható ki, hogy mely oldalon állok.
A te érveid dehonesztálóak a zsidóságra nézve, hiszen nemzetrontóként, a nemzetet szándékosan szétverni kívánó populációnként látod, de azt még mindíg nem soroltad fel, hogy melyek azok a tényezők, amelyek ezt a véleményedet alátámasztják.

2015.07.14. 18:54:57

@raczsandor:
szóval te egy IJ felállást szeretnél. csakhogy annak csekély a politikai támogatottsága. azért, mert RI a legbiztosabb eredettöbbség. te megmagyarázod, hogy egy ilyen proto-indourópai többség nemzeti öncélúsághoz vezet. tényleg ahhoz. egy látszólagos nemzeti egységhez. de ha ez nincs, akkor teljes politikai széthúzás van. és a többségi társadalom politikai önszerveződésének hiányában nincs szolidaritás.

az IJ ortodox és nem ortodox változatban a szerb és horvát többségi nemzetet adhatja. a különbség alapja is az, hogy ezek a dunai és a dinári szlávok különféle csoportjai alkotják. és ezek eltérő viszonyulnak a zsidókereszténységhez. szóval valójában egy szerb mintát követsz magyar identitással. és nem érted, hogy ha te a politikai nemzettel kezdeni akarsz valamit, akkor igazodnod kell a parasztokhoz, és a jobbikhoz. nélkülük nincs nemzet, stb.

Jean Sol Partre 2015.07.14. 19:02:20

@unionista᠍᠍᠍: és mi a lófasz köze van a politikai jelenségeknek ahhoz, hogy mi az eredettöbség, és a többi amiről eddig beszéltünk?

Vagy csak eddig olvastad a brossúrát amiből az okosságaidat szedted és most már csak az jön, hogy igazad van, mert a kedvenc csapatod már többször is győzött? Nem egy agyatlan balfasz náci vagy véletlenül?

2015.07.14. 19:40:07

@Mariann19:
nem látom a zsidóságot nemzetrontóként. a köznép gyűlöli őket. erről nem én tehetek. nehogy már én legyek a hibás azért, hogy számtalan kisebbség közül a népek pont a zsidókat utálják. és ha velük fel akarnak vonulni a magamutogató buzik, akkor a népek őket is utálni fogják. mert azt gondolják, hogy normális melegek nem vonulnak hatalmi céllal. nem mondják azt, hogy ez valamilyen kulturális progresszió, stb. értem, hogy ezt nyugaton így gondolják. és azt kell utánozni. és azt gondoljátok, hogy a magyar társadalom többsége hülye és ez a közösség alávaló. rendben van. a szavazatokat majd megszámoljuk. ebben csak az a problémás, hogy amíg a prájd az alternatíva, addig a kormány akármennyit lophat, csalhat, hazudhat. a libsik magyarországon belátható időn belül nemhogy választást nem fognak nyerni, hanem a parlamentbe is egyre nehezen fognak bekerülni. és amikor végleg eltűnnek, akkor a magyar társadalom egy jelentős része örömtüzeket fog gyújtani.

2015.07.14. 19:44:32

@Jean Sol Partre:
te azt gondolod, hogy ez nem számít. akkor miért ne lehetne azt mondani valakire, hogy zsidó. úgyse számít.

2015.07.14. 19:52:51

@neoteny:
nem fogok kitelepíteni senkit. a népek játsszák ezt a törzsi háborút. nem látok ebbe bele semmiféle magas filozófiát, elemi biológiát annál inkább. azt látom, hogy van egy politikai csoport, amelyik képtelen elfogadni, hogy nem ők győznek.

egy csoport magyarázza, hogy ők a "baloldal", a "liberálisok", a "civilek", a "progresszió", stb. a népek azt mondják, hogy ez a "zsidó baloldal", a "zsidó liberálisok", a "zsidó civilek", a "zsidó progresszió", stb. zsidó vagy zsidóbarát. és tényleg. ha ez tartósan kisebbségben marad, akkor ez nem a fasizmus. hanem ez is a demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 19:57:58

@unionista᠍᠍᠍:

"nem fogok kitelepíteni senkit."

Csak "hitközségi" gettókba akarsz záratni embereket.

"nem látok ebbe bele semmiféle magas filozófiát, elemi biológiát annál inkább"

Der Stürmer is csak azt látott benne.

"ha ez tartósan kisebbségben marad, akkor ez nem a fasizmus. hanem ez is a demokrácia."

A többség diktatúrája nem alkotmányos demokrácia. Egyébként is, te már beígérted a fasizmust:

"ebből fasizmus akkor lesz ha a kisebbség nem ért a szép szóból."

2015.07.14. 20:14:40

@neoteny:
ez egy játszma. ez demokratikus keretek között eldől. ha a demokráciát felszámolják, akkor polgárháború lesz. fölösleges ezen ennyit rugózni. majd kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 20:29:24

@unionista᠍᠍᠍:

"ha a demokráciát felszámolják, akkor polgárháború lesz."

Valóban: és a többség diktatúrája az alkotmányos demokrácia felszámolása.

"fölösleges ezen ennyit rugózni."

Mivel te lengetted be a fasizmus fenyegetését, magadat intsd meg.

vajasgiga 2015.07.14. 22:10:43

Törzsi háború. index.hu/index2/#bloghu/spiler/2015/07/14/a-londoni-pokol

Persze tudjuk ezt egy náci írta.

Most jöttem onnan. Szép. De nekem nem tetszik mégse.

Jean Sol Partre 2015.07.14. 22:25:04

@unionista᠍᠍᠍: elhiszem, hogy számít, ha megmagyarázod.
Ha nem győzött volna, nem lenne igaz? Ha majd egyszer elmenne a picsába akkro majd megint hamis lesz az elmélet? Megszűnik az eredettöbbség? Csak akkor létezik amikor jobboldali kormány van?

panellburzsij 2015.07.14. 23:26:58

@neoteny:
Jó, tudjuk hogy nálatok már megszűntek a világpiaci energiaárak, de olyan csacskaságokat is képes vagy leírni, hogy na:

'"ha ez tartósan kisebbségben marad, akkor ez nem a fasizmus. hanem ez is a demokrácia."

A többség diktatúrája nem alkotmányos demokrácia.'

Miért lenne az 'többségi diktatúra', ha egy csoport a politikai versenyben tartósan, több cikluson keresztül kisebbségben marad?
Mert nem szavaznak rájuk elegen.
Miért lenne diktatúra csak azért, mert Semjén Zsolt vezetéséve a Kdnp bizonyos hogy a János Jelenésekig sem fog soha többségbe kerülni, még jó ha tartósan de megmarad mint kisebbség?

egyetmondok 2015.07.15. 07:29:49

@Jean Sol Partre:
Unionistával akkor lehetséges aránylag konszolidált beszélgetést folytatni,ha elfogadod,hogy a nem politikai jelenségek a politikai jelenségek.
Ő ugyanis politikai jelenségként kezeli,hogy ki,pontosabban mi volt az anyád-apád,és persze "klasszikusan",de nagyon: azt ti.ő mondja meg, hogy ki volt,mi volt az anyád-apád.

egyetmondok 2015.07.15. 08:30:26

@panellburzsij:
Fair választójog létezése esetén a kisebbség nem tud parlamenti többséghez jutni,csak a többség.
Mi legyen ennek a többségi hatalom gyakorlásnak a korlátja,ha egyáltalán ilyenre szükség van?

2015.07.15. 08:42:10

@egyetmondok:
senkinek sem mondom meg/írom elő, hogy ki az anyja, apja.

2015.07.15. 08:46:36

@Jean Sol Partre:
azt állítom, hogy ha egy populációban a természetes kiválasztódás (humán populációban ezt a közvetlen kiválasztás) korlátozott, akkor felerősödik az szexizmus, az etnicizmus és a familiaritás. és ez uralja a közösséget (humán populációban a közéletet). ez ötödik osztályos környezetismeret (ember és természet) tananyag.

a "jobboldal" stratégiája az, hogy egy közös platformra terelik a magyar eredettöbbséget. a "baloldal" azt, hogy velük szemben egy platformra terelik a kisebbségeket. ebből lesz egy "libsi" vs. "náci" összecsapás. ez uralja a közéletet. 18-ban erről a kérdésről döntünk. remélhetően demokratikusan.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.15. 08:49:08

@unionista᠍᠍᠍:
Olvastad Wesselényitől a "Szózat a magyar és szláv nemzetiség ügyében" című művet?
Nyilván nem, mert akkor nem írnál olyanokat, hogy "az asszimiláció előfeltétele az volt, hogy a nemzetiségek elfogadják a kárpát-medencei magyar eredettöbbséget".
Kölcsey, Kossuth, Deák ugyancsak "elmulasztotta", hogy a "magyar eredettöbbségről" írjanak. Talán azért, mert a politikai hatalom birtokosai "eredetkisebbséget" alkottak.

egyetmondok 2015.07.15. 08:50:09

@unionista᠍᠍᠍:
Hát dehogynem. Ennek hiányában fel se tudnád vázolni és részletezni itt napról-napra a haplo-, duplo-,iglo-csoportok indoeuropolinéziai jegyeit,amelyek gazdaságpolitikától jogaálkotáson át az állami hatalom alapvetései (nálad).

(És akkor még szót se ejtettem a titkos, tízdolláros, zsebben hordható elemes fajmeghatározódról.)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.15. 09:12:17

@unionista᠍᠍᠍:
Többszörös tévedés, csúsztatás, szándékos félreértelmezés.

"szóval te egy IJ felállást szeretnél (...)az IJ ortodox és nem ortodox változatban a szerb és horvát többségi nemzetet adhatja. (...)szóval valójában egy szerb mintát követsz magyar identitással"

Az hogy te mit akarsz látni abból amit én szeretnék jórészt köszönő viszonyba sincs azzal, amit én valójában szeretnék.
Te X-módon akarod látni a világot, de semmi se cáfolja azt a feltevést, hogy ennek az X-módnak semmi köze ahhoz ami a világból valóban látható látható.

Amit én szeretnék az viszonylag egyszerűen leírható: visszatérés a magyar politikai közösség integritását megalapozó politikai-kulturális hagyományokhoz. Ennek pedig nem sok köze van a balkáni politikai kultúrához.

"te megmagyarázod, hogy egy ilyen proto-indourópai többség nemzeti öncélúsághoz vezet. tényleg ahhoz. egy látszólagos nemzeti egységhez. de ha ez nincs, akkor teljes politikai széthúzás van. és a többségi társadalom politikai önszerveződésének hiányában nincs szolidaritás."
Nem érzékeled itt az ellentmondást.
Az etnicista alapon elképzelt többség koncepciója valóban a "nemzetei öncélúsághoz", a látszólagos nemzeti egységhez vezet.
Majd azt mondod, hogy ebből a látszólagos nemzeti egységből "a többségi társadalom politikai önszerveződése" jön ki.
Mégis hogy?
Látsz itt bármiféle jelet az önszerveződésre?
Én nem.
A fidesz minden önszerveződést megpróbál az uralma alá vonni, vagy ha ez nem megy, akkor lerombolja.
A jobbik végezné az önszerveződést?
Amit ezen a téren fel tud mutatni, az nem több, mint egy erőszakos kisebbség önszerveződése, aminek amúgy sincs sok köze a politikához.

"nem érted, hogy ha te a politikai nemzettel kezdeni akarsz valamit, akkor igazodnod kell a parasztokhoz, és a jobbikhoz. nélkülük nincs nemzet, stb."
A mondat akkor lesz korrekt, ha kivesszük képletből a jobbikot. A "parasztokhoz" valóban igazodni kell!
Nekem ezt nem kell elmagyarázni!
Azt viszont nem a jobbik fogja megmondani, hogy milyenek a parasztok. Az kétségtelen, hogy sok "parasztnak" bejön az, amit a jobbik mond. De semmi se cáfolja azt, hogy hogy a jobbik kisajátíthatná magának a "parasztokról" és a "parasztokkal" folytatott beszédet.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.15. 09:17:33

@Mariann19:
Csak magamért tudok felelősséget vállalni. Remélem nem szegtem meg a bizonyítás kötelezettségét :)

2015.07.15. 10:34:16

@raczsandor:
te az írtad, hogy nemzeti egységet soára kellene alapozni. azt mondod, hogy ember és ember között ne tegyünk különbséget. halott és halott között mégis csak. ezt eddig jól értem?

Jean Sol Partre 2015.07.15. 11:03:28

@unionista᠍᠍᠍: "ha egy populációban a természetes kiválasztódás (humán populációban ezt a közvetlen kiválasztás) korlátozott"

ez mit jelent? nem halnak meg a gyengék és betegek? vagy mi?
megnéztem az 5 osztályos könyveket (a lányomnak megvan), nem találtam erre utalást.

Jean Sol Partre 2015.07.15. 11:08:14

@unionista᠍᠍᠍: ráadásul még mindíg nem tisztáztuk az eredettöbséget sem. Szóval miért van külön férfi és női? És hogy lehet, hogy a nőinek nincs etnikai háttere? Akkor mije van?

2015.07.15. 11:11:08

@Jean Sol Partre:
ha egy populációban kevés vezetőt választunk ki közvetlen, akkor az emberre jellemző természetes kiválasztódás rendkívül korlátozott. túl kevés embernek van túl sok hatalma. ha ezt nem érted és felnőtt vagy, akkor egyben hülye. sorry.

Jean Sol Partre 2015.07.15. 11:20:44

@unionista᠍᠍᠍: vagy hülyeségeket beszélsz. Használsz fogalmakat, amikről halvány lila fogalmad sincs, mit jelentenek, keversz szezont fazonnal, olyanokat mondasz, hogy "az asszimiláció előfeltétele az volt, hogy a nemzetiségek elfogadják a kárpát-medencei magyar eredettöbbséget" amiből az is látszik, hogy az asszimiláció szót sem érted, meg a 19. századi történelmet sem. Széleskörű európai kutatásokra hivatkozol, de ilyenek nincsenek, az 5-es környezetismeret tankönyvre, de valószínűleg már a 3-ost sem olvastad. Neked valószínűleg a chemtrail ártott meg, kevesebbet kéne a szabadban tartózkodnod, főleg, ha jönnek a repülők.

2015.07.15. 11:23:16

@Jean Sol Partre:
a törzsi háborúk jelentős része úgy zajlott, hogy vesztesek között a férfiakat, de még a fiúkat is megölték. és a győztesek a lányokat és az asszonyokat magukévá tették. és az egyik törzs nőtagjai szültek gyermeket a másik törzs férfiainak. ebből alakult ki a biodiverzitás az ókorban. a nőágak etnikai értelemben összekeveredtek. a tradíció férfiágon örökítődött tovább. a középkorban a férfiági öröklésmenet uralta a politikát. az újkori emancipációs mozgalmak lehetővé tették a feminin társadalomszervezést.

te abban hiszel, hogy van egy legújabb kor, amiben a származás már nem befolyásolja a közéletet. rendben. de akkor lehessen mondani, hogy zsidó. úgysem befolyásol semmit.

Jean Sol Partre 2015.07.15. 11:30:45

@unionista᠍᠍᠍: csak a nőágak keveredtek össze? hisz a nőket még azok a férfiak nemzették, akiket a győztesek kiirtottak, tehát a győztesek által nemzett gyerekek is hordozták a legyőzöttek génjeit is.
No meg aztán voltak olyan korok is, amikor csak úgy spontán mindenféle kiirtás és legyőzés nélkül mindenféle férfiak mindenféle nőket tettek magukévá, önként. Ott aztán mindeféle keveredett. Szóval nem értem, főleg itt a Kárpát medencében nagy a katyvasz, hogy bogozod ezt ki minden emberben?

2015.07.15. 11:45:18

@Jean Sol Partre:
az asszimiláció hasonulást jelent. a kisebbségeknek a magyar eredettöbbséghez kellett volna hasonulniuk. csak ezt ők nem tették meg. hanem ők is nemzetieskedni kezdtek.

errefelé voltak ruzicskáék. ők cukrászok voltak. és azt mondták, hogy ők a többségi magyarokhoz akarnak hasonulni. az őslakosokhoz. annak ellenére, hogy ők ősszlávok. valamiért betelepültek. de szeretnék ha elfogadnák őket. ruzicskánál a gyerekek kértek egy gombóc fagyit, akkor még egyet rátettek. feltéve, hogy jól viselkedtek. ruzicskáék nem spekuláltak, hogy most mi lesz a nyereséggel. ők ettől függetlenül tisztességesen megéltek. már régen meghaltak. de még mindig emlékeznek rájuk egyesek, hogy emlékeztek, itt éltek ruzicskáék. ők integrálódtak.

a zsidók egy jelentős része azt mondta, hogy ő nem lesz ilyen. ő nem fog a parasztok oldalára állni. mert csökken a nyeresége. és megölték őket. akiket nem ölték meg azokat szétzavarták. akiket nem tudtak szétzavarni azokat kiutálják.

nem az a probléma, hogy valaki kisebbséghez tartozik. hanem az, hogy képtelen a többség oldalára állni. ebből következően ő nem tartozik a nemzethez. ez a csoport azt is mondja, hogy ők ezt meghaladták. én sem vagyok ortodox nacionalista. szerintem kellenek szupranacionális szerveződések. de nem gondolom, hogy ez feltétlen meghaladná a nemzetet. ha megnézzük az unió politikáját, akkor bizonyos ügyekben finoman szólva is ostoba. azért, mert az európa parlamenti képviselők nem közvetlen válogatódnak ki.

van 21 magyarországi ep képviselői hely. ez lehetne a 19 megye és 2 budapesti képviselő. oké, hogy lakosságarányban inkább 3 kellene. találjunk egy olyan beosztást, ami igazságosabb. nagyjából félmillió lakos adjon 1 képviselőt. a megyéknek legyen képviseletük az unióban.

csak azt a fővárosi zsidó és zsidóbarát értelmiség nem fogadja el. mert akkor az ország egésze képviselve lenne. és ez a népcsoport azt mondja, hogy a területi felosztást nem fogadja el. rendben van. országos listán szevezdődjön ez. de akkor bizony a szexizmus, az etnicizmus és a familiaritás fogja uralni a politikát. nem azt mondják tolnában, hogy X vagy Y képviselje őket. és közvetlen számon kérhető, hogy mi épül arrafelé. hanem a többségi alapon szerveződő magyar jobboldalé legyen a hatalom vagy a többségi magyarellenes baloldalé. ezt játsszuk. és ha ezt nem értitek, akkor ti vagytok a hülyék.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.15. 11:57:38

@unionista᠍᠍᠍:
"a zsidók egy jelentős része azt mondta, hogy ő nem lesz ilyen. ő nem fog a parasztok oldalára állni. mert csökken a nyeresége. és megölték őket. akiket nem ölték meg azokat szétzavarták. akiket nem tudtak szétzavarni azokat kiutálják."
Ebben nagyon tévedsz!
A a vidéki zsidóságot válogatás nélkül megölték!
Nem nézték, hogy ki a "jó zsidó" meg ki a "rossz zsidó". Mindenki ment a vagonokba. Még az erdélyi szombatosokat is elvitték, mert a csendőröknek ők is csak zsidók voltak.

2015.07.15. 11:58:25

@Jean Sol Partre:
a vesztes csoport férfiainak és fiainak többségét megölték. ebből következően az a férfiág majdnem teljesen kihalt. az egyik legyőzte a másikat. a nőágak keveredtek.

mondhatod, hogy ezek után a közékorban mindenki mindenkivel keveredett. valóságban a parasztok és a nemesek többsége ott élt, ahol élt. volt persze keveredés. de a férfiági öröklésmenet dominanciája megmaradt. és ehhez zárkózott fel a nőiség. most egy alapvetően maszkulin és egy feminin társadalomszervezési koncepcióra van lehetőség. ez a jobbos és a balos. csak a baloldal élharcosainak többsége budapesti zsidó. amire a @Mariann19 nick azt mondja, hogy mit számít az. ő nem feminin társadalomszervezést képzel el, nem emancipációt akar, hanem azt mondja, hogy jaj szegény kiscigányok, jaj szegény kismelegek, jaj szegény kismenekültek, jaj szegény kiszsidók. és azt mondja, hogy semmi probléma azzal ha a kisebbségeket a zsidóság szervezi össze a többséggel szemben. ha 19 az életkora, akkor ez megbocsátható. a szomszéd irmuska nénit is így csapja be az átévé. rájött, hogy az egy zsidó tévé. tényleg az. és azt mondja, hogy lehet, hogy ezután nem a gyurcsány feri, hanem kisunokája pártját fogja, aki jobbikos.

Jean Sol Partre 2015.07.15. 12:07:03

@unionista᠍᠍᠍: a genetika nem osztható szét nőágra meg férfiágra. Vannak ugyan dolgok, amik csak női vagy csak férfi kromoszómákhoz ötődnek, de alapvetően az utód az anya és az apa génjeinek keveredése lesz.
Mivel az anya ebben az esetben eredetileg egy másik törzs gyermeke, az ő génjei hordozzák az anyja és az apja génjeit is, akik mindketten a legyőzött törzs tagjai. Hiába ölik meg az apját, a lányban benne marad.
Ebből az következik, hogy bárki is teszi magáévá ezt a nőt, az apja génjeit is tovább fogja adni, tehát a születendő gyermek, még ha a győztes törzs férfija is tette magáévá, ha fiú, ha lány, valamilyen részben a (már halott) nagyapja génjei benne lesznek.
Ezért sem az nem igaz, hogy a nők másképp keverednek mint a férfiak, sem az nem igaz, hogy a férfiágak tisztán tudnak maradni.

2015.07.15. 12:18:01

@raczsandor:
azért, mert a zsidók többsége nem állt a parasztok oldalára. ma sem áll oda.

alföldi róbert megtehetné, hogy évről évre kiválaszt egy tájegységet. és azt mondhatná, hogy a prájd helyett táncolna a parasztokkal. de abban férfi páros táncok is vannak. ha azt szeretné. csak neki büdös a kapca. vagy mondjuk városi ünnepi játékokat rendezhetne az alföldön. a debreceni virágkarneváli próbán az olasz zászlóforgató fiúkat vagy a nagybotos legényeket is instruálhatná. ha ő homoerotikus viszonyok iránt vágyakozik, akkor megtalálhatná ezt a vidéki paraszti és vidéki városi kultúrában. és még a nemzetköziséget is. csak ez nem a metropoliszok világa. ő arra vágyik. de akkor költözzön ezekbe. a kocsmai haverjaim biztosan innának arra ha alföldi eltakarodik az országból. lehet mondani, hogy azért, mert ők iskolázatlanok. valójában átlagos magyarok. meg lehet magyarázni, hogy a magyarok idegengyűlölők. ugyanúgy azt is, hogy a zsidók többsége magyarellenes.

értem, hogy ebből nincs megoldás. de az ortodox liberális társadalomszervezési koncepció lehetetleníti el az értelmes párbeszédet. mert egy közhatalomtól megfosztott atomizált társadalmat képzelnek el.

panellburzsij 2015.07.15. 12:24:37

@egyetmondok:
'Fair választójog létezése esetén '
a magyar még az angolnál is fairabb, ha már.

5% szavazattal a kisebbség tényleg nem tuda parlamenti többséghez jutni, ez kétségtelen ...
neked nyilván az lenne a fair, ha a neked kedves 5% alakíthatna kormányt ...

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.15. 12:29:51

@unionista᠍᠍᠍:
Persze, persze.
Abból amit te állítasz, hogy volt egy kisebbség, akik a parasztok mellett álltak.
Ezeket is elvitték! Meg a szombatosokat is.
Ebből is látszik, hogy az egésznek semmi köze se volt ahhoz, hogy ki hova állt.

egyetmondok 2015.07.15. 12:32:38

@panellburzsij:
Úgy van, fair választójog esetén a kisebbség nem tud parlamenti többséghez jutni.
Mi legyen tehát a fair választójog szerinti parlamenti többség hatalomgyakorlásával?
Kell annak korlátja legyen,és ha igen,az mi lenne?

2015.07.15. 12:36:04

@Jean Sol Partre:
képzeld azt, hogy ennek nincs jelentősége.

Jean Sol Partre 2015.07.15. 12:56:54

@unionista᠍᠍᠍: ha nincs jelentősége, akkor mire az elmélet? Ha ezzel akarsz magyarázni dolgokat, nem ártana, ha igaz lenne, nem? Hamis elmélettel csak hamisan magyarázhatsz.

2015.07.15. 13:23:03

@raczsandor:
ahhoz volt köze, hogy többség hová állt. és a kisebbség is úgy járt, ahogyan a többség. ez a demokrácia következménye. és mindegy, milyen volt a választójog. a magyarok többsége nem állt a zsidók oldalán. és megfordítva.

ezek után nem azokat támadták meg, akiket esetleg kellett volna, hanem akik a leginkább védteleneket. ez a háború következménye.

ezt 100 emberből 99 így gondolja. aki ezt nem érti az egy óvodás szocializációjának szintjén sem áll. lehet mondani, hogy a magyarok között ennyi a fasiszta. ennyi.

panellburzsij 2015.07.15. 13:31:31

@egyetmondok:
mert mit kellene tenni az éppen kormányzó aktuális többségnek?
konszenzusra jutni minden kérdésben?

mit tehet ez a többség, ha már a hatalomra jutása ELŐTT megüzeni neki a kisebbségben maradó addig volt többség, hogy nem tekinti legitimnek, nem tekinti demokratikusnak, és semmiben sem kíván vele együttműködni?

kénytelen vagyok a kötcseiből idézni, szerintem pontos választ ad a kérdésedre:

'Ha tehát a kormányzati célokról és felelősségről gondolkodunk, a kérdés a következőképpen hangzik: olyan kormányzati, politikai magatartásformát akarunk-e folytatni, amely magában hordozza a duális rendszer visszaállásának lehetőségét? Vállaljuk-e ezt tudatosan, folytatjuk-e a magyar társadalomról szóló értékvitáinknak a napi politikai célok érdekében történő szétzilálását, az egész társadalmat újra és újra megosztó vitákat, vagy benn tartjuk az elit szűk köreiben, ahol a helye van? Egyszerűbben szólva: vagy egy olyan kormányzati rendszert próbálunk felépíteni, amely minimálisra csökkenti a duális erőtér visszaállásának esélyét, és helyette hosszú távon egy nagy centrális erőtérben rendezi el a politikai kérdéseket; vagy ellenkormányzásra készülünk, és akkor a duális erőtér vissza fog állni.

Meggyőződésem, hogy nem ellenkormányzást kell folytatni, hanem a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítani. Ebből természetesen nagyon sok minden következik a kormányprogramra, a stílusra, a kormányzat felépítésének szélességére és még számos direkt politikai kérdésre nézve. Azt gondolom, hogy a jobboldalnak érdemes megvitatnia ezt a kérdést a következő időszakban, hogy hosszabb távon, tizenöt-húsz év távlatában milyen politikai erőtérben látja az ország érdekeit leginkább biztosítva. Jómagam ebben a vitában azt javaslom, hogy az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát válasszuk, ne a másik féllel folytatott folyamatos és állandó küzdelem határozza meg gondolkodásunkat, hanem bizonyos nemzeti ügyek meggyőző erejű képviselete. Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk.'

a PKP egy alternatívát kínál, türelmesen megvárjuk, miképpen fognak a választók dönteni.

2015.07.15. 13:33:09

@Jean Sol Partre:
ha úgy képzeled, hogy a humán viselkedést nem befolyásolja a származás, akkor képzeld azt. ha úgy gondolod, hogy ennek a közéletben nincs jelentősége, akkor gondold ezt. nem kell bebizonyítanom, hogy nincs igazad. és azt sem, hogy nekem van igazam. innentől kezdve ez egy politikai kérdés. de akkor helyben is vagyunk. mert ez egy politikai blog.

Jean Sol Partre 2015.07.15. 13:37:56

@unionista᠍᠍᠍: én nem képzelem sehogy. Te kezdtél el beszélni az eredettöbbségről, mint a nemzeti érzület (meg minden) alapjáról. Majd az eredettöbbség magyarázatául előadtál egy elméletet. Ami viszont nem igaz. Nem politikailag, hanem szimplán sehogy, mert értelmetlen.

Innen kezdve te képzelj amit akarsz, én meg tudom amit tudok.

2015.07.15. 13:43:19

@Jean Sol Partre:
tartsuk kölcsönösen idiótának egymást.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.15. 13:44:21

@unionista᠍᠍᠍:
Ehhez képest "a magyaroknak" se sikerült kilépni az óvodás szocializációjukból, amikor Trianonról van szó.

2015.07.15. 13:56:40

@raczsandor:
persze. te úgy gondolod, hogy ha a trianont és a soát egy racionális narratívába rendeznénk, akkor ebben a háborúban békét lehetne kötni. csakhogy senki sem akar békét. a "libsik" a "nácikat" akarják végleg a szemétkosárba dobni. és megfordítva. ez a két csoport nem kompatibilis egymással. dönteni kell.

egyetmondok 2015.07.15. 14:30:10

@panellburzsij:
Én nem azt kérdeztem,hogy mit tegyen vagy mit ne tegyen a parlamenti többség,hanem azt, hogy a parlamenti többség hatalomgyakorlása miféle korlátok közé szorított kell legyen, ha egyáltalán szükségesek ilyen korlátok.

(Igen,magam is úgy gondolom,hogy a 2010 utáni magyar államhatalom illegitim,erről Hafr írt már,és igazat adok neki. Ám ez nem érinti a kérdésemet, hogy ti. szükséges-e valami korlát a parlamenti többség hatalomgyakorlásával szemben,vagy sem,s ha igen,akkor az mi legyen.)

panellburzsij 2015.07.15. 14:37:24

@egyetmondok: ez a mostani parlamenti gyakorlat ugyanolyan keretek közé van szorítva, mint bármelyik más eu-s demokrácia.
és amint már láthattuk sokszor, az uniós tagság miatt ez inkább szűkebb ma már, mint volt előtte.

egyetmondok 2015.07.15. 14:52:54

@panellburzsij:
No,akkor alapvetően ellent is mond a kötcsei ideológiának. Még ilyet...

Mariann19 2015.07.15. 15:31:30

@raczsandor:
"Remélem nem szegtem meg a bizonyítás kötelezettségét."
Szó sincs róla!
Elvi általánosságban szándékoztam megbeszélni veled a kommentelés etikáját, ezen belül azt, hogy melyik félnek a feladata a bizonyítás.

Mariann19 2015.07.15. 15:40:30

@unionista᠍᠍᠍:
Alaposan kiveséztük a pridet, a libsiket és az ehhez mesterségesen hozzárendelt zsidóságot.
Jelzem, üdítő volt a vita, de nem tudtuk egymást meggyőzni, egyikünk sem kapitulált. Gyakoroltuk a vélemény szabadságát.
Abban viszont egyetérthetünk, hogy a liberálisok nem jutnak a parlamentbe a közeljövőben.
Nem azért, mert az eszmerendszere nem követhető, hanem a hírdetői tévútra keveredtek, a végrehajtásban kárt okoztak a liberalizmusnak.

panellburzsij 2015.07.15. 15:54:07

@egyetmondok:
Még ilyet... Választások, alternatíva ...
Brrrr!

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.15. 15:54:22

@unionista᠍᠍᠍:
Választani "kell" két óvodás közül?
Ugyan már!

2015.07.15. 17:09:18

@raczsandor:
igazad van, nem racionális döntés vagy választás lesz, hanem a nép mond majd ítéletet. ha a fiatalok bátortalanok lesznek, akkor nem lesz polgárosodás. ők is elbuknak, ahogy a szüleik és a nagyszüleik. ha túl bátrak, akkor úgy járhatnak, mint a dédszüleik. majd meglátjuk.

Jean Sol Partre 2015.07.15. 17:23:24

@egyetmondok: nagyjából a teljes valóságot elég szabadon kezeli

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.15. 17:26:37

@unionista᠍᠍᠍:
Az mond ítéletet, akinek elég pénze van arra, hogy megmanipulálja a saját szája ízének megfelelő "népítéletet". A nép önmagától se nem racionális se nem irracionális. Mindig az elit teszi ilyenné vagy olyanná.

Visszatérve a "zsidókérdésre". Remélem ugyanakkora szenvedéllyel magyarázod el a "náci" barátaidnak,hogy a magyarság megérdemelte Trianont, mint ahogy "a zsidóknak" magyarázod, hogy megérdemelték a Soát.

2015.07.15. 17:53:38

@raczsandor:
nem azt állítom, hogy megérdemelték. hanem azt, hogy felelősek voltak a történtekért. 70 éven át a sztorinak csak az egyik felét volt szabad elmesélni.

2015.07.15. 18:03:10

@Mariann19:
komment csatornán senkinek sem feladata a bizonyítás. fyi.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.15. 18:07:08

@unionista᠍᠍᠍:
Részletkérdés.
Mindenesetre feltételezem, hogy "a náciknak" ugyanolyan hévvel magyarázod, hogy "a magyarok" felelősek Trianonért, mint amilyen hévvel "a zsidóknak" magyarázod, hogy ők a felelősek a Soáért.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.15. 18:09:27

@unionista᠍᠍᠍:
Feltéve, hogy nem tart igényt arra, hogy komolyan vegyék :)

2015.07.15. 18:39:33

@raczsandor:
nem "a", hanem "is". részletkérdés. egyébként persze.

2015.07.15. 18:40:29

@raczsandor:
eszembe nem jutott, hogy igényt tartsak bármire is.

2015.07.15. 20:39:23

@raczsandor:
nem a meggyőzés érdekel. hanem az, hogy az úgynevezett értelmiség hogyan reagál a kocsmai érvekre. szóval ez részemről közönséges trollkodás. a másik oldalról is trollkodtam persze. és a tapasztalatom lesújtó. semmiféle racionális átjárás nincs. érzelmi sodródás van.

vajasgiga 2015.07.15. 20:52:16

@unionista᠍᠍᠍: ez se matek. Mitől lenne racionális?

2015.07.15. 21:08:19

@vajasgiga:
a matek nem a racionalitásról szól kizárólagosan. a racionalitás és az irracionalitás adja a valóságot. a valóság és a képzelet a komplexitást.

egyetmondok 2015.07.15. 21:34:58

@panellburzsij:
Választások...,na,bizony ez is az egyik lehetséges opció.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.16. 12:35:36

@unionista᠍᠍᠍:
Az se épp ésszerű dolog, hogy sót hintesz az eleven sebbe, majd várod a racionális reakciót.

2015.07.16. 17:42:51

@raczsandor:
engem az érdekel, hogy a humán értelmiség mit tudna kezdeni a szélsőjobb hatalomba emelésével vagy választási győzelmével. nekem úgy tűnik, hogy semmit. az érdekel, hogy a fővárosi értelmiség milyen mértékben vidékellenes. úgy tűnik, hogy jelentős mértékben. azon nyilván értelmetlen vitázni, hogy a humán populáció viselkedésének van-e biológiai háttere. mert ez triviálisan létezik, akkor is ha ezt a bölcselet ezt minden eszközzel tagadja.

ezzel együtt nem vagyok zsidóellenes. mert ezeket az etnikai csatározásokat a világ legtermészetesebb dolgának tartom. és azt gondolom, hogy ezek a törzsi háborúskodások általában civilizált módon lefolytathatók. anélkül, hogy a köznépnek komoly áldozatokat kellene hoznia. a nép mindig egy kicsit jobban akar élni. és ez többnyire megteremthető. azzal együtt, hogy a fejlődés nem nyílegyenes.

abban igazad van, hogy a 20. századi történelem nincs társadalmi értelemben feldolgozva. a radikális jobboldali választók rendelkeznek egy nemzeti érzelmű, koherens világképpel. nagyjából azt mondják, hogy az első háború után magyarországot az etnikai határokat semmibe véve igazságtalanul osztották fel. a vidéki polgárság és a parasztság egy részét gazdasági értelemben kisemmizték. a második háború után magyarország szabadon választott politikai elitjét a hatalomból majdnem teljesen kiszorították. a forradalom idején az országot európa cserben hagyta. és a rendszerváltás után a közvagyon jelentős részéhez ingyen hozzájutva az országot kifosztották. az államadósság jelentős részéből nem a jólét teremtődött meg. számtalan szélsőjobboldali toposz van a múltban, vagy akár a jelenkorban is az aranykészlet eladásától a fiskális és monetáris hóhérkodásig. ezek többnyire a zsidósághoz köthetők. a prájd. hosszasan lehetne sorolni. ezzel együtt én nem vagyok zsidóellenes. de nyilvánvaló, hogy ezt az álláspontot nem lehet demokratikus módon kiszorítani a közéletből. azt sem, hogy a zsidóság betelepítése a többségi magyarok ellenében történt. és ezt bécs vezérelte. a zsidóság a jogaikat nem demokratikusan, hanem akarnok módon vívta. nyilván a többi nemzetiséggel együtt nekik is jogokat kellett adni magyarország egyben tartása érdekében. a kitelepítés berlin szervezte és német megszállás alatt történt, stb. értem, hogy ez mind nemzeti érzelmű beállítása a történelemnek. de ehhez a magyar népnek joga van. ahogyan a magyarországi zsidóságnak is jogában áll ezzel szembehelyezkedni. ezt meg is teszik. a nyelvészetben képtelen dolgokat állítanak. a szélsőjobboldal rendelkezik itt is egy koherens elképzeléssel. ez azt mondja, hogy a magyar egy izolált proto-indoeurópai nyelv. és minden ezt mutatja, hogy ősmagyarok inkább az íjfeszítő népek kultúrájához kapcsolódtak, stb.

szerintem ez a nemzeti érzelmű tematika ki fogja szorítani a jelenlegi akadémikus bölcseletet. a kérdés az, hogy az mit vált ki a népekből. természetesen ezzel semmiféle valós probléma nem lesz megoldva. a nemzeti radikálisok hatalomba kerülése remélhetően arra lesz jó, hogy a szimbolikus vitákat egy időre le lehessen zárni. borítékolni lehet, hogy ez a ló túlsó felére való áteséssel zajlani. mert másképp budapest nem lehet újra magyar érzelmű.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.16. 19:17:33

@unionista᠍᠍᠍:
Akkor ha jól értem azért trollkodsz a fővárosi, baloldali értelmiségiekkel, mert teszteled, hogy mit tesznek majd a jobbik uralomra jutása esetén.
Feltételezed, hogy a jobbik is ugyanígy trollkodna a baloldali értelmiséggel, vagyis szórná a sót ezerrel a még elven sebekbe.

Az világos, hogy te csak tesztelsz. De mi az értelme a jobbik trollkodásának? Őket mi motiválja, hogy sót szórjanak az elven sebekbe?

Valóban az lenne az vidék érdeke, hogy valakik sót szórjanak azok sebeibe, akikről egyesek úgy tartják, hogy ők tehetnek mindenről?

Ilyen feltételek mellett miben nyilvánulhatna meg a fővárosi értelmiség általad kívánatosnak tartott vidékpártisága? Abban, hogy önként és dalolva tűrjék a "sózást" és, hogy mindenért őket teszik felelőssé?

Jól értem, hogy szerinted az lenne a "jó zsidó" vagy "jó értelmiségi", aki a hatalomra kerülő jobbik trollkodása ellenére is képes lenne megőrizni a racionalitását?

2015.07.17. 07:49:08

@raczsandor:
a nemzetté válás előfeltétele, hogy az ország fővárosa a történelem egy pontján nemzeti érzelművé váljon. ezt blokkolják "libsik". ezt támadják a "nácik". ha demokrácia lesz és nem jön az us/imf/nato trió, akkor valószínűleg utóbbiak kerülnek relatív többségbe, akár választást is nyerhetnek. engem az érdekelt, hogy a liberális-konzervatív erre az esetre milyen alternatív narratívával rendelkezik. és úgy tapasztaltam, hogy semmilyennel. nekünk van igazunk, a nyugati tankönyvekben az van, amit mi mondunk. a magyar nép hülye. nagyjából ez volt az álláspont. én azt képviseltem, hogy a nyugatosság eredendően nem filosz, hanem biosz. magamra húztam a "náci" mezt. azt tapasztaltam, hogy ebből nem lesz racionális párbeszéd. úgy tűnik, hogy budapest "visszafoglalásának" ára az lesz, hogy magyarország kormányozhatatlanná válik.

pitcairn (törölt) 2015.07.17. 09:40:49

@unionista᠍᠍᠍:

a nemzeti integráció mindössze a nemzetközi integráció előszobája:)

A nemzetállam által létrehozott fenntarthatatlan rendszerek, piaci torzulások nemzetközi kooperációért kiáltanak:)

Aktuális példa:

Görögország

Kitűnően szemlélteti azt, hogy mi az un. „nemzetállami projekt” kifutása:)

Az ottani jelszó a következő:

__Túlélés bármi áron__

Ha az állami rendszerek fenntartása az ország szuverenitásának a teljes feladását jelenti, akkor akár azon az áron is…

2015.07.17. 10:02:51

@pitcairn:
ezt értem. te azt mondod, hogy a nemzet teljes egészében meghaladott. görögország is hova került. csakhogy a népek egy jelentős része veled szemben azt mondja, hogy a globális kapitalizmus az, ami alávaló. és lehet, hogy görögországba is egy ortodox nacionalista párt kellene. a globális pénzalapoktól elszakadva kell újrafelépíteni hellászt. mert az elég sok ember számára még mindig jobb "brand", mint akármelyik globális multi. lehet, hogy azokat kell bedobni a szemétkosárban. erről a köznép dönt feltéve, hogy demokrácia lesz. ha azt felszámolják, akkor polgárháború következik.

pitcairn (törölt) 2015.07.17. 10:42:37

@unionista᠍᠍᠍:

félreértettél, én a következőt mondtam a magam körmönfont módján:

a hozzád hasonló emberkék - de facto - a nemzetközi integráció szekértolói

a nemzet mint közösség nem meghaladott, ellenben ha erre __hivatkozva__ egy rakás fenntarthatatlan rendszert működtetsz, akkor egy bizonyos ponton választanod kell azok és a nemzeti függetlenség között...

a görög példa is erről szól

felettébb tanulságos...

2015.07.17. 11:02:25

@pitcairn:
én unionista vagyok. nem ortodox nacionalista, hanem nem-ortodox liberális. szóval én forszírozom azt, hogy legyen uniós törvényhozás és a legfelső szinteken (közép-európai) szövetségi bíráskodás. európát kisebb föderációkból kellene összerakni. ezek célja az európai jogegység létrejötte. csakhogy ez nem lehet egy totális jogegység. ezek főszabályokat fogalmazhatják meg. lehetnek ezektől eltérő nemzeti ajánlások. és a helyhatóságok kísérleti jelleggel akár ezektől is eltérhetnek.

ez az ortodox liberalizmussal ütközik. a "libsik" azt mondják, hogy a nemzeti szinteken és az alatt mindenféle közhatalmi formációt szét kellene verni. mert ezek a helyi társadalmak érdekei korlátozzák a szabad piacot és a kultúrában a nemzeti vagy nemzetiségi tradíciókat támogatják. szerintem ez a demokrácia és a köztársaság alapja. ez a nézet a liberális dogmatizmussal nem kompatibilis. az ortodox nacionalizmussal sem. ezért nem fogok se a "libsik", se a "nácik" oldalára állni. de valószínűleg ez a két csoport fog összecsapni a következő választáson vagy választásokon. és ha a "libsik" vesztenek, akkor ők lesznek a vesztesek. ha a nácik ezt a csoportot a zsidósághoz kapcsolják, akkor az ortodox liberális zsidóság lesz kiszorítva. ők nyilván mindent meg fognak tenni azért, hogy magyarországot megbüntessék és a demokráciát felszámolják. ha sikerrel járnak, akkor polgárháború lesz. és akkor ez a tábor fizikailag kerül veszélybe. remélem, hogy nem fog eldurvulni a helyzet. az is lehet, hogy a globális konjunktúra megoldja a problémákat. csak ezt az országok további eladósításával lehet elérni, vagy az adósságok részbeni vagy esetenként teljes elengedésével. egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy újratárgyalják az adósságot, akár a határokat. és lesz mondjuk egy harmadik bécsi döntés. nem tartom valószínűnek, de teljesen lehetetlennek sem. egy ilyen helyzetben nyilván nemzeti kormányra és nemzeti érzelmű fővárosra lesz szükség.

Jean Sol Partre 2015.07.17. 11:16:07

@unionista᠍᠍᠍: "engem az érdekelt, hogy a liberális-konzervatív erre az esetre milyen alternatív narratívával rendelkezik. és úgy tapasztaltam, hogy semmilyennel. nekünk van igazunk, a nyugati tankönyvekben az van, amit mi mondunk. a magyar nép hülye. nagyjából ez volt az álláspont"

mégis te voltál az, aki bármilyen értelmes kérdésre ami az elméleteid koherenciájára vonatkozott, csak tereltél és nem válaszoltál. azaz pont te képviselted a "nekem van igazam és kész" álláspontot. nyilván persze ebben sem látsz majd semmi ellentmondást :)

2015.07.17. 13:00:20

@Jean Sol Partre:
egyáltalán nem akartam senkit meggyőzni. nagyon sokszor közbevetettem, hogy ez részemről közönséges trollkodás. és szándékoltan pozicionáltam a kommenteket a gyűlöletbeszéd határára. mindenki azt vesz komolyan belőle, amit akar. magamra húztam a "libsi" és a "náci" mezt is. és folyamatosan azt tapasztaltam, hogy egyik tábor sem akar párbeszédet, hanem ezt a játszmát mindkét fél dűlőre akarja vinni.

erdély ügyében magamra húztam "magyarellenes" mezt is úgy, hogy azért hajlottam a kompromisszumra. de erre nem voltak vevők az erdélyi magyarok. és nyilván a románok sem lettek volna. aztán magamra húztam egy "románellenes" mezt, amelyik azért megint csak hajlott a kompromisszumra. de az sem tetszett senkinek. ez ügyben a megoldást nyilván nem abba az irányba kell a megoldást keresni, amerre én gondoltam, vagy a problémát nem most kell megoldani. vagy nem lehet megoldani.

Jean Sol Partre 2015.07.17. 13:08:05

@unionista᠍᠍᠍: amit mondasz az hihető (mármint a tapasztalataid). bár azt hiszem, a szélsőség pont azért szélsőség, mert nem igazán lehet vele kompromisszumra jutni.

egyetmondok 2015.07.17. 22:21:09

@unionista᠍᠍᠍:
A nemzet és a globális kapitalizmus nem egymás ellentétei,össze sem dugható fogalmak,olyan közösség nincsen, hogy globális kapitalizmus,míg olyan van, hogy nemzet.

A gyügyei paraszt nem is gondolkodik ilyeneken,ezt te, városi flaszter-paraszt találod ki és tolod. (És persze a holland,angol,szerb, svájci,kínai,stb., paraszt se gondolkodik ilyeneken.)

2015.07.17. 23:46:56

@egyetmondok:
a globális kapitalizmus első számú ellenségének a nacionalizmusokat tekinti.

zipe moha 2015.07.18. 00:09:40

@unionista᠍᠍᠍: ...a globális kapitalizmus (neoliberalizmus) a nacionalizmust kifejezetten kedveli, mert használja.:))...az is Ő... ( bizony itt fognak mellé a jobbikban reménykedők, mert nem kivezet, hanem bevezet..nem megold hanem felszámol..)
amit nem kedvel az a Patriotizmus és a lokál patriotizmus...ezeket nagyon nem...igaz nincs is igazi kínálat..nem véletlenül tartja magát távol a patriotizmustól a lakáj értelmiség.......jelenleg unionista bármerre is mennél pont oda jutsz el ahova eleve is mennél...az idő...ez az ami eltérő 1 év az egyik úton 10 év a másikon 5év a harmadikon...és nincs aki eltérő Ajánlatot adna

egyetmondok 2015.07.18. 09:19:49

@unionista᠍᠍᠍:
Tévedés. A globális kapitalizmust a legsikeresebb nemzetállamok vállalkozásai csinálják,stabil,sikeres nemzetállamot pedig nacionalizmus nélkül nem lehet létrehozni.

2015.07.18. 09:23:30

@zipe moha:
te azt mondod, hogy a globális kapitalizmus gerjeszti polgárháborúkat. felszámolja a demokráciát. és arra játszik, hogy ebben a helyzetben az extrém nacionalisták fasisztákká válnak. és ezek után meg lehet magyarázni, hogy minden probléma forrása a nemzeti érzület. ez rendben van. de mondjuk a görög ortodox nacionalizmus képes lehet beborítani a globális kapitalizmust.

2015.07.18. 09:38:43

@egyetmondok:
a globális sikeres nemzetállamok versenyelőnyét konzerválja. a többieket leszakítja. és ugyanígy van országon belül. a globális kapitalizmus előnyeit a főváros élvezi. ez a vidéket leszakítja. a népek a fővárosi konzi-libsi értelmiséget en bloc megvetik. a pkp nemhogy szavazatokat nem tudna szerezni egy vidéki kocsmában, béndek péter élete is veszélyben lenne. a zsidókereszténységgel szemben az újpogány mozgalmak politikai értelemben sokkal sikeresebbek. ezért nem tud semmiféle középpárt a parlamenti küszöb közelébe jutni. egy új váltópárt szélsőbaloldalról szerveződhet. ha ilyen nem lesz, akkor a nemzeti radikalizmus előbb-utóbb be fogja venni a fővárost. 18-ban kormányzati, 19-ben komoly önkormányzati pozíciókat szerezhetnek.

zipe moha 2015.07.18. 09:46:34

@unionista᠍᠍᠍: ... igen, jól írod le...így van! a görög nacionalizmus pedig azért veszélyes mert patriotizmus ...van még egy nemzet, aki nagyon hasonló....a magyar!...a jobbiknak zárt doga a terelés...zsidózni és a cigányok ellen fordulni...ezzel szétzilálódik a patriotizmus...onnantól mindenkinek csak a saját "eredet története" válik egyetlen létezővé.....
ui:az olyan mintha az athéniak athénoznának, a spártaiak spártaiznanának...1000 sziget szigetezne...és nem úgy gondolnának magukra , hogy mind együtt görögök..
a cél: megakadályozni a magyar patriotizmust...csak ilyen ajánlat lehet kint...az emberek pedig mint a hangfelvevők ismétlik az agyukba bemosott paneleket....

hogy mit kell tenni, nekünk magyaroknak egyszerű: nézd meg mi a legkellemetlenebb az ellenfelednek...és azt...

még abban sem értünk egyet, hogy kik az ellenfeleink...szánalmas:(

zipe moha 2015.07.18. 09:51:02

bocs"..."...a jobbiknak zárt doga a terelés...zsidózni és a cigányok ellen fordulni...ezzel szétzilálódik a patriotizmus..."

helyett...

a jobbiknak azért dolga a terelés...zsidózni, cigányok ellen fordulni...mert ezzel szétzilálja a patriotizmust

egyetmondok 2015.07.18. 10:03:18

@unionista᠍᠍᠍:
" a globális sikeres nemzetállamok versenyelőnyét konzerválja " --

nincsen globális nemzetállam. Nem létezik, a "globális nemzetállam" (kitalációd)fából vaskarika, a nemzetállam lokális,nem lehet más, és nem is más.

2015.07.18. 11:13:41

@zipe moha:
az ezer görög sziget külön-külön nem önfenntartó. együtt működőképesek. görögországban az ortodox nacionalizmus lehet az a sikeres politikai irányzat, amelyik a globális pénzalapoktól képes lehet függetlenedni.

a magyar polgárosodáshoz nagyobbrészt nem ortodox nacionalizmus (nemzeti liberalizmus) kellene. abban igazad van, hogy a jobbik nem ilyen. csakhogy a magyar többségi társadalom elsőszámú célja jelenleg nem polgárosodás hanem a nemzetté válás. a jobbik azért sikeres, mert budapest konzi-libsi polgárságának többsége nem magyar érzületű. az ortodox nacionalizmus (nemzeti radikalizmus) ahhoz kell, hogy a gazdasági és kulturális hegemóniára törekvő zsidókeresztény hatalmi csoportokat politikai értelemben felszámolja. a jobbikos haverjaimtól azt szoktam kérdezni, hogy polgár jutkával mi legyen. ő egy zsidó lány és elég jól sakkozik. kenterbe verne mindenkit. ilyenkor azt mondják, hogy "az más". tehát szó nincs arról, hogy a valós szellemi teljesítményt nem ismerik el. persze ettől az újpogány mozgalomtól polgár judit megriadhat. és azt mondhatja, hogy ő is elköltözik az országból, ahogyan zsuzsa és zsófi tette. ők izraelben vannak és utánuk megy. erre a jobbikos haverjaim azt mondják, hogy ha polgár judit nem látja át ezt az egészet, nem érti, vagy nem érzi, hogy mit akarnak a többségi magyarok, akkor szabadon távozhat. ha érti és érzi, mert szuperintelligens, akkor úgy is maradni akar.

de a kocsmai haverjaim szerint az, hogy a fővárosi belső kerületeiből a több diplomás fiatalok tömegével kivándorolnak valójában nem a probléma, hanem a megoldás. két szempontból is. egyrészt azért, mert a külső kerületekből magyar értelmiség léphet a helyükbe. beljebb költöznek. kiszorítják a zsidókeresztény csoportokat. ők ha akarnak, akkor törzsi jelleggel szerveződjenek össze a többségi magyarok ellen. de a cél, hogy elfoglalják előlük a kormányzati és önkormányzati pozíciók jelentős részét. a zsidókeresztényeket hitközségekbe szorítják. a zsidókeresztény köztársaság visszaállítását meggátolják. és a hegemónia lehetőségének az illúzióját is elvegyék ettől a csoporttól.

ezek a célok természetesen a legritkább esetben tudatosak. az esetek kisebb részében félig tudatosak, a lakosság döntő többségében tudat alatt zajlanak. de ez a kollektív összetartás erősödik. és ez egyre inkább egy többségi nemzettudat. a polgárosodás folyamatából semmit sem fog megoldani. de könnyen lehet, hogy az előfeltétele.

2015.07.18. 11:23:57

(szóval itt az a választóvonal, hogy a kisebbségek elfogadják, hogy a magyar eredettöbbség létezését elfogadják, vagy sem. a magyar nemzeti liberalizmusnak ez az alapja. gondolkodhat valaki különös, vagy akár idegen módon, de magyar érzelműnek kell lennie.)

2015.07.18. 11:26:59

egész pontosan: el kell fogadnia a kisebbségi létet és magyar érzelműnek kell lennie vagy asszimilálódnia kell. a magyar nacionalizmusban nem megengedett se a zsidó, se a zsidókeresztény hegemónia törekvés. de a libertárius francia nacionalizmus is ilyen.

egyetmondok 2015.07.18. 11:59:43

@unionista᠍᠍᠍:
A magyar nemzeti liberalimzus is,mint bármely más európai nemzeti liberalizmus, alkotmányos,tehát politikai alapokon nyugodott,nem pedig etnikai,eredet,vagy egyéb, nem politikai társadalmi jelenségeken.
Más alapokon,mint az alkotmányosság,politika, ma sem lehet nemzeti liberalizmust csinálni,létrehozni.

2015.07.18. 12:10:15

@egyetmondok:
az alkotmányosság egy üres lózung. a kérdés, hogy a népek azt hogyan képzelik el.

egyetmondok 2015.07.18. 12:38:25

@unionista᠍᠍᠍:
Nem,nagyon nem az. Az európai antik és az arra épülő keresztény társadalom szervezési kísérletek és folyamatok alapján van mit alkotmányosságnak nevezni,és van mit nem alkotmányosságnak tartani.

Az persze nem vitás,hogy a népek,ha úgy gondolják,hogy az is alkotmányosság,ha deportáljuk a zsidó állampolgárokat,akkor az alkotmányos deportálás lesz (már akinek az lesz).

De,azért olvass utána,amikor a két háború közötti magyar állam elkezdte felszámolni a zsidók jogegyenlőségét,senki sem hivatkozott valami nemzeti liberalizmusra, hogy tehát a nemzeti liberalimzus miatt lenne szükség a zsidók jogegyenlőségét megcsökkent felszámolni...Nem volt akkoriban nagy népszerűsége a nemzeti liberalizmusnak,hogy finoman fogalmazzak.

2015.07.18. 13:34:56

@egyetmondok:
az alkotmányosság alapja demokráciában az, hogy minden hatalom a néptől ered. az alkotmányosság nem csak egyféleképpen valósulhat meg. van ahol köztársaság, van ahol alkotmányos királyság és van ahol az abszolút monarchia lesz belőle, mint szaud arábiában vagy katarban. és a külső hatalmak adott esetben ezeket is legitimálják. különféle közjogi konstrukciók léteznek. ezek egyike sem univerzális. hanem az a lakosság etnikai összetételével (leginkább biológiai, földrajzi, nyelvi, történeti, vallási eloszlásával) függ össze.

2015.07.18. 13:35:54

(és persze az adott politikai helyzettel)

egyetmondok 2015.07.18. 14:37:40

@unionista᠍᠍᠍:
A népszuverenitás elve szerint az állami hatalom forrása a nép,az azonban,hogy a hatalom a néptől ered (s nem Istentől),még nem jelenti azt, hogy az állam alkotmányos hatalom, és azt sem jelenti,hogy a nép gyakorolná a hatalmat,azt mindig igen-igen kis létszámú csoportok gyakorolják,fő helyen a törvényhozás együttesei,jó kevés ember legalábbis --- a hatalom forrása a nép,de a hatalom forrása nem maga a hatalom,amely dönt.

Fontos,hogy ne keverjed össze unionista az államformát a kormányformával,amely a hatalomgyakorlás módja. Semmi értelme nincsen a szaúdi monarchiát az európai antik és különösen keresztény társadalom szervezési kísérletek szerinti alkotmányossággal felruházni,ez alapján,magyarázni,de akár elítélni sem. Milyen jogon tehetnénk ezt?

Még olyan államformák között is érdemes látni a különbséget,mint az európai alkotmányos monarchiák,hiszen alkotmányos monarchia volt a Corvin Mátyásé,mégpedig az akkori európai sztenderdek szerinti, igen komoly alkotmányos hatalom volt,mégsem okos dolog azt hinnünk,hogy az azonos például a mai holland vagy svéd,vagy éppen brit alkotmányos monarchiákkal,mert ezek ma (már) joguralmi államhatalmak,idegen fordulattal liberális demokráciák: az állami hatalomgyakorlás módja a liberális demokrácia.

Az bizonyos,hogy egyes hatalom gyakorlási formák jelentős mértékben függnek össze az adott társadalom történetével, vallásával, kulturális jellemzőivel akár; én sem hiszek abban,hogy Kínában joguralom lenne bármikor is,a kínai államhatalom morális igazoltságát a kínai társadalom úgy tűnik,hogy képes megoldani az igen-igen régi konfuciánius filozófia (erkölcsiségének) segítségével.

A probléma az olyan társadalmakkal van,mint a miénk,amely nem tud mit kezdeni azzal,amire egyébként fennhéjázón olyan büszke: az európai antik és keresztény társadalom szervezési folyamatok nagy politikai eredményével,az alkotmányossággal, ezért amikor saját politikai eredménytelenségét, kudarcosságát, közössége egyensúlytalanságait magyarázza, ingerülten mutogat mindig másokra, például a szaúdiakra,kínaiakra, stb.,akiktől senki nem is várja,hogy európai és keresztény államot csináljanak.

Ezért találnak ki veszélyes,szélsőséges agitációk olyanokat, hogy mi fél-ázsiai nép lennénk,vagy mint a te szövegeid, hogy mi indoalsohegyhátpolinéziai haplo-,duplo-,iglo csoportokhoz tartoznánk, nagy történelmi szükség idején és szerint a Szíriusz bolygóról telepített ide bennünket Jézus,a parthusmagyar herceg-asztronauta,csudás űrhajón...,

nem másért, csak,hogy ne kelljen szembesülni azzal a magyar feladattal,amely nem más,mint bármely európai társadalom feladata: nemzetté válni,mint a brit,a holland,a német,a svájci,a finn,stb., mostanra szépen lassan,de beérkezve a lengyel,szlovák,szlovén, észt,stb.,stb...,tudod,a sikeresek,akik a globális kapitalizmusban dógoznak, azt csinálják,a maguk szép örömire,persze mind mint stabil nemzetállamok...,csak mi nem tudunk azzá lenni,nemzetállammá, mert jönnek a hozzád hasonlók,akik reggeltől estig máson se agyalnak,mint hogy a magyarok között ki is a nem magyar.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.18. 15:14:31

@unionista᠍᠍᠍:
Hogy lesz valaki nemzetellenes?
A nácik szerint ez genetika, biosz.
Valaki vagy nemzeti érzésűnek születik, vagy nemzetellenesnek.
Szerintem is van "nemzetellenesség", de ez csak egy reakció. Egy torz nemzetkoncepcióra adott hibás reakció.
Mivel a náci jelmez viselése nálad csak póz, feltételezem érdekel a második válasz.

A torz nemzetkoncepció az etnicizmus. Ez a biológiai, apolitikus úton képződő többség zsarnokságát tekinti a kívánatosnak. Az etnicizmus apolitikus, mert többség-kisebbség reláció nem a közjóról folytatott viták hatására alakul ki, vagyis nem esetre változik, hanem eleve adott. Vannak akik a többségbe születnek és vannak akik a kisebbségbe. Ezen a felosztáson pedig a nyilvános vitában elhangzó érvek semmit se változtatnak. Ebből következik az etnicizmus másik jellemzője. Mivel nem hisz az érvelés erejében azt a lehetőséget is kizárja, hogy többféle módon lehet nemzetinek lenni. Ezért gondolják azt, az etnicisták, hogy csak ők a nemzetiek és mindenki más nemzetellenes.

Az etnicizmusra adott hibás reakció az, amikor a kisebbség "beveszi" az etnicista szöveget és elhiszi, hogy a nacionalizmus csak ilyen lehet. A hibás előfeltevésre épülő következtetés pedig csak az lehet, hogy el kell vetni a nacionalizmust. Pedig eredendően senki se nemzetellenes. A "nemzetellenesek" se születnek annak. Csak azt látják, hogy ha nem akarják elfogadni a genetikai keretek között értelmezett antidemokratikus politikát, akkor a nacionalizmus is el kell vetni.

A megfelelő reakció tehát nem az antinacionalista demokrtatizmus lenne, hanem a demokratikus nacionalizmus.
Ebben az esetben az is kiderülne, hogy nem a "nemzeti" és a "nemzetellenes erők között van a határvonal, hanem a demokratikus és az antidemokratikus nacionalizmus között.

2015.07.18. 17:01:00

@raczsandor:
én a többségi társadalom/nemzetellenesség fogalmát használtam. a jelenlegi "baloldali" ellenzék ilyen. ők szexista, etnicista módon próbálja összeszervezni a kisebbségeket. azt állítják, hogy a többségi magyarok elnyomják a cigányokat és homoszexuálisokat. és azt állítják, hogy ezeket a társadalmi csoportosulásokat a fővárosi liberális zsidóság képviseli leghitelesebben a magyar közéletben. és aki civilizált csatlakozik ezekhez. a prájd egy többségi magyarellenes mozgalom. a magyarok többsége azt mondja, hogy rendben, legyenek homoszexuálisok. mert a többség a környezetében egy "rendes" homoszexuális. de mégis az a közvélekedés, hogy ők ne párosodjanak ki nyíltan, hanem "csinálják a négy fal között". ez a többségi társadalom álláspontja. a prájd azt mondja, hogy ezzel ők szemben állnak. persze azt mondják, hogy az egész társadalom védelmében. de a prájd a kisebbség védelmét sem szolgálja. a melegek társadalmi elfogadottságát inkább gyengíti, mint erősíti. az egy kifejezetten hatalmi céllal "békemenet". az ellenzék is szexista, etnicista jelleggel szerveződik. és ezek élén familiáris módon szerveződő zsidó és zsidókeresztény klánok állnak. és velük szemben szerveződik meg a magyar jobboldal és a "náci" szélsőjobb. a cigányság pozitív diszkrimináció többségi nemzetellenes. ha úgy tetszik a "libsi" jogvédők cigány "fajvédők". de ők is jellemzően a zsidóság köréből kerülnek ki. értem, hogy ez egy "háborús" interpretációja a kortárs magyar közéletnek. de ez mozgatja a jelenkori politikát. a bevándorlás kérdése is ide sorolódik. ne felejtsük el, hogy magyarországon a lakhatás nem alkotmányos alapjog. az alkotmánybíróság ezt vezette le a "láthatatlan" alkotmányból, mert ha az nem lehet kilakoltatni, akkor a jelzáloghitelezés nem lehet extra profitábilis. ehhez képest biztonságos országokból érkező menekülteket kellene tömegesen befogadni. mondjuk a helsinki bizottság politikai törekvése többségi nemzetellenes. nem azt állítom, hogy az ellentábor egy jobb ennél. hanem azt, hogy ezt a játsszák le. (szerintem kifejezetten szemita koncepció, hogy a zsidó és zsidóbarát értelmiség szerveződjön hitközségeikbe. csak erre ez a csoport azt mondja, hogy én vagyok a fasiszta.)

én ebben a vitában nem állok sehol, de könnyen lehet, hogy a nemzeti radikalizmus a vidék polgárosodásának előfeltétele. a szociálliberalizmus helyébe a jobboldali nemzeti liberalizmus léphet. az városias formában egy mérsékelt nem ortodox liberalizmus, vidékies változata nem ortodox nacionalista. a trianoni határszélen megjelenhet és etnikai villongásokhoz vezethet. a politika egy veszélyes üzem. persze ebből határmenti önkormányzati együttműködés is lehet. ebben az esetben a cigányok lesznek a közvetítő nép. a magyarországi zsidóság többsége ellenzi a trianoni revíziót. a párizsi határokon átnyúló többségi magyar kerületek létrehozását és magyar királyi vármegyék uniós határmegyeként történő visszaállítását elfogadhatatlannak és megengedhetetlennek gondolja. ezzel a fővárosi zsidóság nem ért egyet. mert ez revízió. a "nácik" szerint azért, mert trianont ők tervelték ki, ezt ők hozták létre. vannak dokumentumaik, hogy mi tudom én mit mondott a temesvári zsidó rabbi, stb. úgy vagyok ezzel, hogy ezt játsszák le. a keresztények döntsék el hogy hova állnak. erdő (grünwald) péter és a klérus inkább a zsidók, mintsem az újpogányok pártján áll. lehet, hogy ebből nemzeti kereszténység lesz. ha a jobbik tartósan hatalomban marad, akkor az uralkodó államvallás is formálódhat. és lengyelország is ebbe az irányba tart. a cseh, szlovák vagy akár a horvát és a szlovén politikában is felerősödhet ez a nem ortodox kereszténység mint államvallás. ez nem az északi nyugati libertariánus felfogás, de nem is keleti vagy déli ortodox. hanem sajátosan kelet-közép európai.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.18. 17:25:47

@unionista᠍᠍᠍:
"én a többségi társadalom/nemzetellenesség fogalmát használtam."
Igen, ezt tudom. Mint elárultad "trollkodásból". De engem az is érdekelne, hogy mi van a trollkodásun túl.
A jobbik azt mondja, hogy egyedül csak ők a nemzetiek, és aki nem az ő útjukat követi az nemzetellenes.
Te azt mondod, hogy az érdekel, hogy mit tud erre reagálni az, aki nemzetellenesnek lettek kikiáltva. Arra agy kíváncsi, hogy van-e B-tervük arra az esetre, ha nem ők uralkodnak.
Van! Az antidemokratikus nacionalizmussal szembeállított demokratikus nacionalizmus, a liberális nacionalizmus.
No de jól tudjuk, hogy a jobbik számára ez is csak egy "zsidó trükk". Ha egyszer csak az ő útjuk az egyetlen igazi nemzeti út, akkor nem csak az A-tervet utasítják el, hanem a B, C, D, stb. tervet is.
Ezért kérdeztem, hogy milyen lenne a "jó zsidó" a jobbik szerint? Mi lenne az a B-terv amit a jobbik is elfogadna "a zsidóktól"?

2015.07.18. 19:21:17

@raczsandor:
a jobbik azt mondja, hogy ők az ősmagyarok. elfogadják, hogy vannak ősszlávok, őscigányok, őskeresztények és őszsidók. és nekik is joguk van élni a kárpát-medencében és azon belül magyarországon. egy feltétellel: ha elfogadják a magyar eredettöbbséget, amit az őseurázsiaiak a keleti és a nyugat-indoeurópaiakkal alkotnak. ha a zsidóság deklarálja azt, hogy ők egy kisebbség. és a magyar többséghez kívánnak integrálódni. ebben az esetben ők is a magyar nemzet részei.

erre lehet mondani, hogy így a többség feltétlen zsarnokoskodni fog a kisebbség felett. a jobbik azt mondja, hogy ha a kisebbségeknek túl sokat engednek, akkor ők válnak zsarnokká. ebben a kérdésben általában véve nem lehet igazságot tenni.

egyetmondok 2015.07.18. 20:12:08

@unionista᠍᠍᠍:
" erre lehet mondani, hogy így a többség feltétlen zsarnokoskodni fog a kisebbség felett. a jobbik azt mondja, hogy ha a kisebbségeknek túl sokat engednek, akkor ők válnak zsarnokká. ebben a kérdésben általában véve nem lehet igazságot tenni. " --

már hogyne lehetne igazságot tenni. Nincsen szükség zsarnokoskodásra,tök mindegy,hogy azt a többség vagy a kisebbség csinálja. Ezt nyugodtan el lehet hagyni a fenébe,és kész.

2015.07.18. 20:50:53

@egyetmondok:
a magyar igazságszolgáltatást néhány fővárosi klán uralja. ez nem zsarnokoskodás?

2015.07.18. 20:55:06

(persze nyilván kisarkítom ezt megint. nem akarjátok megérteni a problémákat. értelmetlen vitázni. induljatok el a választásokon és majd meglátjátok az eredményt.)

egyetmondok 2015.07.18. 21:16:02

@unionista᠍᠍᠍:
Ez mit jelent, hogy "néhány klán" uralja?
Úgy érted, hogy konkrét peres ügyekben nem a bíró dönt szabadon a törvények szerint,hanem mások, valami titokzatos csoportok?
Hát, szerintem ennél bőven rosszabb a helyzet: a törvényhozás került konkrét peres ügyek fölé 2010 után,mint végső bíróság, na ennél sokkal rosszabb, minthaha titkos társaságok igyekeznének a bíróságot befolyásolni,őket ugyanis lehet üldözni,jó esetben megfogni,börtönbe csukni --- de magát a törvényhozást, hát azt ugye hogyan ? :-(
---------------------
De, én pl. értem a problémát,már úgy értem a te problémádat (s persze a Fidesz,Jobbik,stb. problémáját: az államhatalom nem korlátozható (nálad sem),mert ha az korlátozott,akkor nem érvényesülhet a többségi akarat,az meg (neked is) pont egyenlő azzal,hogy (valami) kisebbség uralkodik a többség felett.

Erre a szörnyű dilemmátokra az európai antik görög,római és különösen a keresztény társadalom szervezési kísérletek adták eddig a leghasználhatóbb választ: a hatalmat szét kell osztani,az államhatalmakat egymástól el kell választani; nincsen annak jelentősége,hogy azt kik,kik birtokolják,az uralmi helyzetet,intézményt kell nézni,nem az (uralkodó,vagy arra vágyó) embert,és fel kell számolni az uralmi pozicíót,de nem annak megszüntetésével - az naivitás,utópia - hanem a szétosztásával.

egyetmondok 2015.07.18. 21:17:24

@egyetmondok:
"na ennél sokkal rosszabb, minthaha titkos társaságok igyekeznének a bíróságot befolyásolni,őket ugyanis lehet üldözni,jó esetben megfogni,börtönbe csukni --- de magát a törvényhozást, hát azt ugye hogyan ? :-( "

bocs,ez helyesen így van:

na ez sokkal rosszabb, mintha titkos társaságok igyekeznének a bíróságot befolyásolni,őket ugyanis lehet üldözni,jó esetben megfogni,börtönbe csukni --- de magát a törvényhozást, hát azt ugye hogyan ? :-(

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.19. 08:00:36

@unionista᠍᠍᠍:
"ebben a kérdésben általában véve nem lehet igazságot tenni"
Persze, mert eleve rossz a kérdés.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.19. 08:09:54

@unionista᠍᠍᠍:
"elfogadják a magyar eredettöbbséget"

"a zsidóság deklarálja azt, hogy ők egy kisebbség"
Mit jelent ez a két kritérium? Azt, hogy lemondanak a politikai ambícióikról?

"a magyar többséghez kívánnak integrálódni"
Hogyan integrálódik a magyar nemzethez egy kisebbség?

"lehet mondani, hogy így a többség feltétlen zsarnokoskodni fog a kisebbség felett. a jobbik azt mondja, hogy ha a kisebbségeknek túl sokat engednek, akkor ők válnak zsarnokká"

Tehát a jobbiknak nem a zsarnoksággal van baja, hanem azzal ha nem ők zsarnokoskodhatnak.

Miért nem vizsgálja meg a jobbik azt, hogy mi is a zsarnokság? Miért nem érdekli, hogy akkor van zsarnokság, amikor a politikai hatalom birtokosai nem a közjót szolgálják, hanem csak a saját önző érdekeiket?
Talán azért, mert nyilvánvaló, hogy "a zsidóság" kiszorítása önmagában semmit se old meg?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.19. 08:13:41

@unionista᠍᠍᠍:
"a magyar igazságszolgáltatást néhány fővárosi klán uralja. ez nem zsarnokoskodás?"

Most megint trollkodsz, vagy komolyan ezt gondolod?

2015.07.19. 10:46:34

@raczsandor:
ez trollkodás, persze. mert meg kellene nézni, hogy a fővárosi tanácsvezető bírák, legfelső bírák, a média által felkapott sztárügyvédek, a jogvédő irodák vezetői többségében tényleg zsidókeresztények? ezt nem tudjuk. engem őszintén szólva különösebben nem is érdekel. mert még akár abban is lehetne közmegegyezés, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjein a zsidókeresztények domináljanak. csakhogy a fővárosi értelmiség azt mondja, hogy közöttük nincs semmiféle összetartás. ennek a feltételezése is a fasizmus. a "nácik" ettől függetlenül összeírják, hogy ki honnan ered.

nem én fogom őket hatalomra juttatni. mert nem szavazok rájuk. de ha a jobbik bekerül a hatalomba, akkor lesz olyan magyar fiatal, aki abból írja a doktori disszertációját, hogy a királyi igazságszolgáltatást hogyan uralták el egyes klánok. mondjuk a bárándy család az első háború után nagybirtokossá vált. ha nem semmizték ki a parasztokat és a nemességet, akkor hogyan? a háború után a szegénységet kihasználták. és meg lehet nézni, hogy kiknek nyújtottak "egzisztencia" hitelt bankok. a rendszerváltás után is meg lehet nézni. és azt is, hogy kik voltak a bankárok. még egyszer nem én leszek az, aki ilyen dolgozatot ír. a fiatalok körében a jobbik a legnépszerűbb párt. engem az érdekel, hogy mi történik majd akkor ha valakik ezt tényszerűen alátámasztják.

2015.07.19. 11:10:49

@raczsandor:
a kisebbség akarata az önkormányzatokban érvényesülhet. vegyünk egy példát. gyügyén nincsenek cigányok. a szomszédos faluban újlakon sincsenek. de annak a szomszédjában sályiban elég sok cigány él. és a túlparton porcsalmán is. ezekből létrejövő szamos menti járásokban a cigányság a többségi magyarokhoz integrálódik. úgy, hogy a helyi társadalomban egyenlő jogaik vannak. létrejöhet munkamegosztást. visszaállíthatják akár a szász tradíciókat szatmárban.

a fővárosi zsidóság azt mondja, hogy ne akarjon senki a tisza és a mellékfolyói mentén járásokat szervezni. a járás egy feudális örökség és teljes mértékben meghaladott. azokban magyar és magyar-cigány faluközösségeket nem lehet szervezni. mi az, hogy a cigányság a többséghez integrálódik? nincs is többségi társadalom. majd a fővárosi jogvédő irodák és a "liberális" pártok. és nácik azt mondják, hogy ezek vezetői valahogy mindig a fővárosi zsidósághoz kötődnek. a "demokratikus oldal", a "baloldal", a "civilek". és erre mondják azt, hogy a "zsidók". pontosan értem, hogy ez egy primitív etnicizmus. ha én zsidó lennék, akkor is ezt mondanám. csak ebben az esetben ki lennék rekesztve. mert a többségük nem így képzeli. hanem van egy politikai irány. attól nem térnek el. és ezzel szembe menetel egy másik. döntsék el.

2015.07.19. 11:45:03

@raczsandor:
lehet, hogy egy rossz kérdés. de ez a demokrácia alapkérdése.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.19. 13:36:54

@unionista᠍᠍᠍:
"engem az érdekel, hogy mi történik majd akkor ha valakik ezt tényszerűen alátámasztják."
Tényszerűen?
Ha rossz az értelmezési keret, akkor teljesen mindegy, hogy milyen tényeket használunk.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.19. 13:45:05

@unionista᠍᠍᠍:
Tehát akárhogy nézzük a "magyar eredettöbbség" elfogadása azt jelenti, hogy aki zsidó annak nem lehetnek politikai ambíciói országos szinten.
Ráadásul mindenki zsidó, aki vitatni meri a "többség" irányvonalát.
Van egy politikai irány és aki attól nem tér el, az nem magyar.
Vitának helye nincs!
Ez a jobbik politikája.
Bizonyára eredményes lesz.
Kb. annyira mint a dogmatikus kommunizmus.

2015.07.19. 13:51:44

@raczsandor:
mert mégis mi a demokrácia alapkérdése ha nem az, hogy mi legyen a többség és a kisebbségek viszonya? ez egy olyan kérdés, amire nincs univerzális válasz. mert ha lenne, akkor minden demokrácia teljesen egyforma volna. bizonyos nézőpontból elég vicces azt mondani, hogy egy uralkodó család akár csak szimbolikusan is, de előjogokkal legyen felruházva egy nemzetközösségen belül. de a trónöröklés rendjén is vitáznak a népek. esetleg ne károly, hanem rögtön vilmos lépjen a trónra. kamilla helyett inkább katalin hercegné legyen a királyné. mert ott a kis györgy és kis sarolta. és ezt befolyásolja, hogy katalin hugának pippának milyen jó segge van, stb. ebben az univerzális elem a biológia. a filozófiát a politikai döntésekhez igazítják.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.19. 14:06:16

@unionista᠍᠍᠍:
Mielőtt ebbe belemennék tisztázzunk egy kérdést: Most csak a jobbik álláspontját tolmácsolod, vagy azon vitatkozunk, hogy jó-e a jobbik irányvonala?

2015.07.19. 14:22:11

@raczsandor:
ez azt jelentené, hogy egy natív sémi az átlagosnál kisebb eséllyel indulna a magyar miniszterelnöki posztért. de egy alföldi parasztból se nagyon lehet izraeli miniszterelnök. ez nem zárna ki semmit.

például polgár judit (aki közismerten magyar-zsidó) lehetne államfő. közvetlen kiválasztás esetén. a pártok nem bíznák meg, de a népek lehet, hogy mégis csak. mert a legutóbbi időkig ő ugye mégis csak jobban sakkozott, mint a világon az összes nő. és a legtöbb férfit is maga mögé utasította. saját viszonylag objektív a rangsor. miniszterelnök nem lehetne, de államfő mégis csak.

tehát ha nem egy törzsi vezetőt választunk, hanem van közvetlen államfőválasztás, akkor arra posztra mindjárt esélyesebbek a kisebbségek és a nők. csak ugye ezt a fővárosi zsidókeresztények (?) elutasították. a láthatatlan alkotmányból levezették, hogy ez nem lehetséges. mert akkor a közvetlen választott államfő túlságosan nagy befolyást szerezne és ellensúlyozná a kormányfőt. azt mondták, hogy a "checks and balances" ebben az esetben kifejezetten kártékony. mert kényelmesebbnek tűnt, hogy a "zsidó" baloldal és a "keresztény" jobboldal erről megegyezik. ők uralták a pártrendszert. és amikor sólyom lett az államfő, akkor ő hirtelen erős akart lenni. kvázi alkotmánybíróként akart tetszelegni. és ugyanez a sólyom magyarázza a katedrán, hogy van egy univerzális jogrend. a "láthatatlan" alkotmány, amit csak ő lát. amiből következik az, hogy neki jár egy lakás élete végéig. az állam nem köteles biztosítani a lakhatást. mert az nem alkotmányos alapjog. kivéve ha valaki illegálisan szökik be a határon. biztosítani kell a szállást és az ingyenes utazást, mert különben magyarország megsérti a genfi egyezményt és tiltakozik a helsinki bizottság és az ensz menekültügyi főbiztosa a magyar "fasizmus" ellen.

2015.07.19. 14:57:13

@raczsandor:
szerintem a jobbik irányvonala nem jó abban az értelemben, hogy nincs olyan közéleti kérdés, amire megfelelő válaszuk lenne. de egyetlen pártnak sincsenek adekvát válaszai.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.19. 15:29:29

@unionista᠍᠍᠍:
Na itt már majdnem mindenben egyetértünk.
A "rendszerváltás" szerintem is egy többszörösen hamis konstrukció volt.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.19. 15:36:11

@unionista᠍᠍᠍:
Akkor visszatérve a kérdésedre: "mégis mi a demokrácia alapkérdése?".
Ugyanaz, ami a monarchia és az arisztokrácia alapkérdése: a politikai közösség egészének (ezt nevezték a régi görögök államnak) a felvirágzása, a közjó érvényesítése.
A többség zsarnoksága erre nem alkalmas, ahogy az egyszemélyes zsarnokság, vagy az oligarchia se.
A többség zsarnoksága nem is demokrácia, hanem ochlokrácia, vagyis csőcselékuralom.

A közjó érvényesüléséhez túl kell lépni a részérdekek önzésen és a dogmatizmuson.

egyetmondok 2015.07.19. 15:40:28

@unionista᠍᠍᠍:
Hogy mi legyen a többség és kisebbség viszonya,arra bizonnyal nem létezik univerzális válasz, és értelme van ezt a kérdést tekinteni a demokrácia alapkérdésének.

Csakhogy: az európai politikai civilizáció egyedülállóan (ebben csak a kínai történet méárhető hozzá) jött rá arra - s ehhez nem ezer év kellett,hanem több -, hogy a hatalom erkölcsi igazoltságát,igazolását el lehet és el is kell választani a többség és kisebbség egész kérdéskörétől, hogy tehát a hatalmi helyzet nem attól erkölcsös vagy erkölcstelen, elfogadható vagy elutasítható, sőt,elfogadandó és elutasítandó,hogy azt sokan,nagyon sokan,vagy éppen kevesen,nagyon kevesen birtokolják.

Ez az európai történeti válasz világos módon nem univerzális,csak európai. De azért ez létező válasz,sőt, egészen egyedülálló válasz, hogy hogyan lehet elkerülni a zsarnokságokat,s minthogy a magyar európai nép,pont,mint a brit,vagy a finn,a holland és svájci,kérdés sem merülhet fel arról,hogy miféle államhatalom az,amely alatt élve ez a nemzet éppen olyan közösséggé válhat,mint a finn,a svájci,a brit vagy a német.

(Ehhez persze el kell jutnia a politikailag tudatosak közösségének ahhoz,hogy a, folyton a megválaszolhatatlan többség/kisebbség dilemmáját emlegető,és ezzel valójában a hatalmi helyzet szükséges, közösség által való, kötelező erkölcsi megmérését, az erre való közösségi igényt félresöprő agitációk,mint a tiéid is unionista,véglegesen a politikai élet legutálatosabbjai,legszélsőségebbjei közé sorolódjanak.)

2015.07.19. 16:32:40

@egyetmondok:
az összes szomszédos országban közvetlen államfő választás van. ausztriában is. magyarországon a parlament választja az államfőt. (ez következik a "láthatatlan" alkotmányból). németországban egy külön testület hoznak erre létre. melyik a helyes? melyik az, amelyik "nagyon európai"?

2015.07.19. 17:46:46

@raczsandor:
oké, de mi szolgálja a közjót. amit én a zsidóknak kínálnék (önkormányzati rendszerbe ágyazódó autonóm hitközsége) arra ők azt mondják, hogy a "fasizmus". mert nekik ez egy hatalmi visszalépés. szerintem az ő javukat is ez szolgálná. de ők azt gondolják, hogy sokkal erősebbek annál, semmint hogy visszavonuljanak. ebben az esetben mit lehet mondani. azt, hogy harcoljanak. vannak politikai ellenfeleik. döntsék el.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.19. 17:57:13

@unionista᠍᠍᠍:
"mi szolgálja a közjót?"
A rivális elképzelések nyitott versengése, a racionális párbeszéd, a kölcsönös tisztelet, az aktuális helyzet realista értelmezése, annak belátása, hogy nincs olyan "mesterterv" ami minden szituációban üdvözítő, annak belátása, hogy éppen ezért senkinek sincs örökös helye a közéletben.

egyetmondok 2015.07.19. 18:21:56

@unionista᠍᠍᠍:
- a brit államfőt választani se lehet,a poszt örökölhető,pont mint egy bicikli, és aki brti államfő egyébként pl. Kanada államfője is;
- az USA törvényhozási többsége nem tudja megbuktatni a kormányt,a kormányfő pedig egyben az államfő is;
- a briteknek nincsen írott alkotmánya, az egész olyan láthatatlan,mint a pinty: persze nem az,nagyon is látható és olvasható,ott van sokszázezer,tán millió jogerős bírói döntésben, amely sok-sok évszada jelenti a britek alkotmányát;
- a hollandoknak nincsen alkotmánybírósága,s a feles többségnek is joga van megváltozatni azt..,igaz,ezzel ki is írja a következő parlamenti választást,mert a hollandok úgy gondolják,hogy az alkotmány módosítása komoly dolog,ezért újra megmérik választáson azt a pártot,amely többségben alkotmányt módosítana,s a módosítás csak akkor léphet életbe,ha a párt újra nyer...,

és még lehetne sorolni napestig a nagyon-nagyon változatos közjogi megoldásait a liberális demokráciáknak,mert hogy a felsorolt álamhatalmak mind azok.

Mit szerettél volna kérdezni?

2015.07.19. 19:27:59

@egyetmondok:
az, hogy melyik a nagyon európai. arról beszélsz, hogy van egy nagyon európai fejlődési minta.

egyetmondok 2015.07.19. 19:54:29

@unionista᠍᠍᠍:
Ez mind az,meg persze a szlovák is.

egyetmondok 2015.07.19. 19:55:51

@unionista᠍᠍᠍:
Ja,és persze a japán államhatalom is az.

2015.07.19. 20:11:55

@raczsandor:
oké, csak a politika nem ez műfaj. (és most hagyjuk az erkölcsöt, tehát azt, hogy ki

orbán azt mondja, hogy a (pénzügyi, kereskedelmi, lakossági közmű) szolgáltatások esetén kiszorítja a külföldi vállalatokat. különadókat vet ki és államosítja azokat. az ipari termelésbe akarja bevonni a külföldieket. ezt mondja. erre azt mondja az ellenzék, hogy tartsuk tiszteletbe, amit orbán mond? azt mondja, hogy a különadók rendszerbe és a nacionalizációba belebukik. destruktív stratégiát választ. lehetne obstruktív. a többség csináljon, amit akar. és lehetne konstruktív. akár azt is mondhatná, hogy a távközlésben is legyen hatósági ár. mert abban egy gyengeáramú hálózatot kell üzemeltetni, ha erősáram is hatósági áras, akkor a rezsicsökkentésbe vonják be a kábelszolgáltatókat. nem lehet azt mondani, hogy ezt tartsuk tiszteletben, de legyen inkább minden magánkézben. mert a két elképzelés ütközik egymással. és a politika rendszerint ezeket hozza a felszínre.

2015.07.19. 20:13:13

(és most hagyjuk az erkölcsöt, tehát azt, hogy ki hogy ki mit lop)

egyetmondok 2015.07.19. 21:07:17

@unionista᠍᠍᠍:
Ja,és persze érdemes utána nézned Indiának.
Ott Indira Gandhi tán évtizedes politikai harcot folyatott az alkotmánybíróság jogköreinek korlátozásáért,amelyet végül elbukott. Ott a törvényhozás alkotmánymódosításait a bíróság felülvizsgálhatja,s ha ellentétesnek találja az alkotmánnyal, meg is semmisítheti.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.20. 13:06:24

@unionista᠍᠍᠍:
Az volt a kérdésed, hogy mi szolgálja a közjót.
A közjó pedig elve erkölcsi kategória, tehát nem lehet róla beszélni az erkölcsi szempontok figyelembevétele nélkül.

A másik kérdésről:
Orbán nem csak a pénzügyi szféra nacionalizációját csinálja.
Ezzel párhuzamosan felszámolja a politikai korrekció garanciáit is. Ellehetetleníti azt, hogy a helyzet változásával a nép egy másik politikai irányvonalat támogasson.
Itt nem csak az erkölcsről van szó, hanem arról hogy rövid vagy hosszútávú racionalitás határozza meg a politikai cselekvést. Az erkölcsi felismerések csak ezután jöhetnek.

2015.07.20. 15:09:58

@raczsandor:
a liberálisok liberalizálnak. a nacionalisták nacionalizálnak. mindkettő lehet legitim.

a köznépnek arra is joga van, hogy minden magánkézben levő külföldi vállalatot államosítson (mert nem akar világkapitalizmust építeni) vagy akár minden magánvállalatot (mert világkommunizmust akar építeni). ez egy politikai kérdés.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.20. 15:19:39

@unionista᠍᠍᠍:
Joga van persze.
De amíg az Európai Birodalom része vagyunk, addig nem sok esély van az államosításra.

2015.07.20. 15:38:04

@raczsandor:
a közép-európai birodalom részei vagyunk. orbán viktor addig nacionalizálhat, amíg nem sért német kormányzati érdekeket.

2015.07.20. 16:38:48

@raczsandor:
csakhogy ebből egy félfeudális-félkapitalista föderális fejlődés következik az unión belül. egy neoklasszikus polgárosodás.

az, hogy gyügyén kincs karcsinak a járásban szász tanítója van. szatmárnémetibe jár középiskolába és főiskolára. lipcsében végzi a mesterképzést. de az is lehet, hogy korábban elviszik. ez egy irányított és tervezett életpálya föderális kötöttségekkel. egy ilyen modell a budapesti zsidóság számára elfogadhatatlan. mert mi van ha a gyerek bostoni egyetemen akar tanulni. ez a liberális jogvédő gondolkodással nyilván ütközik. a német néppárt azt mondja, hogy a szabad demokratákat és utódszervezeteit kell kiszorítani a magyar közéletből. egy szavakban szemita, tettekben antiszemita politikát folytatnak.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.20. 18:41:44

@unionista᠍᠍᠍:
Nekik édes mindegy, hogy mi folyik itt, amíg nem sérülnek az érdekeik.
Amit megkaptak 2010 előtt azt most is megszerzik.

tamas11 2015.07.20. 19:13:16

@raczsandor:
Hadd kérdezzem: te mire gondolsz? (amit megkaptak...)

Munkaerőre?
Piacokra?
Külpol szövetségesre?
Mindhárom jelentősen változhat, változásban van.
A munkaerő-piac a migrációs folyamatok révén, a piacok (fogyasztói) túlsűágosan lehajolnak vásárlóerő híján, a beruházásihoz meg egyre rosszabb terep leszünk, végül a külpol térképen Orbán Putyin-orientációja kiszámíthatatlan helyzeteket hozhat.
Szerinted ebből mi lesz? hogyan fest majd az új katyvasz?

2015.07.20. 19:54:45

@raczsandor:
ezek az erőviszonyok:
https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:HUN:DEU&ifdim=region&hl=hu&dl=hu&ind=false

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.20. 19:55:14

@tamas11:
Az általad emlegetett változások tökéletesen beleillenek a technokrata neoliberalizmus logikájába.

2015.07.20. 19:55:34

http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:HUN:DEU&ifdim=region&hl=hu&dl=hu&ind=false

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.20. 19:58:52

@unionista᠍᠍᠍:
Persze periféria vagyunk.
Manapság se történik itt más, mint a "színlelt kapitalizmus, a feudális viszonyok kapitalista kihasználása".

2015.07.20. 19:59:38

@raczsandor:
a technokrata neoliberalizmus a legfelső vonal:
https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:HUN:DEU:USA&ifdim=region&hl=hu&dl=hu&ind=false

2015.07.20. 20:09:43

és itt a technokrata neokonzervativizmus:
https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:HUN:DEU:USA:CHN&ifdim=region&hl=hu&dl=hu&ind=false

szóval ebből is látszik, hogy mennyire nem pálya a libsi-konzi közgazdászok által kínált teljesen nyitott pálya. ez nem lesz járható a németek számára sem.

vajasgiga 2015.07.20. 22:41:14

Jól elvagytok. De hová tűnt démonhill, akarom mondani Hafr?

tamas11 2015.07.21. 18:14:21

@tamas11:
ugye nem az enyém a technokrata neoliberalizmus?
A kérdés az volt, mit akarhat megkapni a német politika - változatlanul.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.22. 14:18:09

@tamas11:
Például az olcsó és rugalmasan használható munkaerőt.

panellburzsij 2015.07.22. 20:16:09

Merkel asszony rövid hozzászólása lehetne:

'Merkel elmondta: kiáll a diszkrimináció ellen. Emlékeztetett: huszonöt évvel ezelőtt még kevesen álltak ki azzal, hogy ők melegek; de szerencsére ez már a múlté, ma már élettársi viszonyban élhetnek egymással. Ugyanakkor személyes véleménye szerint a házasság egy férfi és egy nő közös életét jelenti. Merkel ettől függetlenül elfogadja, hogy ezen a téren különböző vélemények vannak, még a pártján és a kormányán belül is.

A Merkel-kormányzat májusban, az írországi melegházasság-népszavazás kapcsán azt közölte: a német kormánynak nem célja a melegházasság bevezetése.'

2015.07.22. 21:47:02

@panellburzsij:
az is egy lehetséges megoldás, hogy házasság fogalmát kiemelik a világi jogrendből. és marad a háztartás és a család fogalma. ezzel a válás is közjogi értelmét veszti. az értelmezhető úgy, hogy a szülők külön háztartásban élnek, de a gyerekeikkel együtt egy családot alkotnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.22. 22:08:12

@unionista᠍᠍᠍:

"a köznépnek arra is joga van, hogy minden magánkézben levő külföldi vállalatot államosítson (mert nem akar világkapitalizmust építeni) vagy akár minden magánvállalatot (mert világkommunizmust akar építeni). ez egy politikai kérdés."

Valóban, de amikor meg Venezuelára mutatok, akkor arról bugyogsz hogy az meg "ortodox kommunizmus". Vagyis nem minden válasz azonos "értékű" (vezet azonosan 'jó' kimenetelre).

2015.07.22. 22:50:20

@neoteny:
a népektől függ. a latin-amerikaiak a karibiakkal könnyen válnak ortodox kommunistává. ez cca. 20 millió km2 földterület, 600 millió ember. évi 6 (vásárlóerő-paritáson 8) ezer milliárd dollár össztermékkel.

ez az usa gazdasági teljesítményének nagyjából fele. csak ugyebár kétszer annyi ember produkálja. tehát 25% körüli szintről indulnak. spanyol, portugál, francia és vatikáni segédlettel az amerikai termelékenység felét bőven elérhetik. kína után a legnagyobb exportőrré válhatnak. "to big to fail" alapon simán elműködhetnek. csak persze kell hozzá egy "motoros" ember.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.22. 22:55:41

@unionista᠍᠍᠍:

"simán elműködhetnek"

Viszont most az van hogy a szocialista Venezuela szop, a szabadpiacos orientációjú kapitalista Chile meg Dél-Amerika leg-országa -- és a 'jó' dolgokban az.

2015.07.22. 23:11:51

@neoteny:
csak ugye vannak kulturális tényezők is.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.22. 23:19:38

@unionista᠍᠍᠍:

Úgy érted Venezuelában van kultúrája a szopásnak?

2015.07.23. 00:01:45

@neoteny:
papa francisco megdicsérte a katolikus morales elnököt. majd kiderül, hogy movimiento al comunismo vagy capitalismo lesz ebből. spanyolország erősen balra tart. portugália ősszel választ és alighanem a partido socialista nyeri a választásokat. egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a dél-amerikai és a dél-európai latinkeresztények überkapitalisták lennének.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.23. 06:23:12

@unionista᠍᠍᠍:

"majd kiderül"

Chilében és Venezuelában már kiderült.

2015.07.23. 09:36:14

@neoteny:
a népek egy emberöltőnként fellázadnak. nem a filosz, hanem a biosz dönti el, hogy milyen irányba. ezt nem olvasod ki a wikipédiából.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.23. 12:47:18

@unionista᠍᠍᠍:

"a népek egy emberöltőnként fellázadnak"

Ha ez így van, akkor ez azt jelenti hogy az emberöltőkénti lázadások mihasznák, hiszen nem hozzák el a Kánaánt: mert ha elhoznák, akkor nem kellene lázongania a következő emberöltőnek.

2015.07.23. 13:21:23

@neoteny:
mészöly dezső kötetet olvasok leginkább a villon fordítások miatt. dezső bácsi ezt írja:

világrend

megy a világ,
hol előre,
hol hátra,
s fittyet hány a
fenekedő bolhákra.

mert a világ
tudja jól azt,
hogy örök,
bárhogy ölnék
kis, fekete
ördögök,
kiknek képe
szigorú és
mogorva
s küldenék a
világot a
pokolra.

Megy a világ
hol előre,
hol hátra,
s fütyül minden
sorompóra,
korlátra.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.23. 13:43:20

@unionista᠍᠍᠍:

Költők nem felelősek a verseikben kifejezett attitűdök helyességéért. :)

2015.07.23. 15:15:33

@neoteny:
magyarországon a németek diktálnak. államosították a bankrendszert. berlintől veszteséges bankjaikat vették meg. béccsel kiegyeztek. kivetették a hipermarket adót. aminek a nagy vesztese a tesco. és részben a spar. de nemcsak a cba a nyertes, hanem az aldi és a lidl. a távközlési adót elbaszták. az internet adót rosszul adták el a népnek. a cél azonban az, hogy vodafone, a telenor és az upc kivonuljon a piacról. a magyar telekom beolvadna egy félállami konglomerátumba. ahogyan az e.on is. magyarországról gyakorlatilag az összes nem-német/osztrák pénzügyi, kereskedelmi és közműszolgáltató kivonulásra kényszerítik. és ezek után jöhetnek az ázsiai iparvállalatok. flextronics, a foxconn, a samsung, a hankook és a suzuki helyébe is németek léphetnek.

orbán orbitális faszságokat mond. és ezt valószínűleg tovább fokozza majd vona. magyarország szövetségi állammá alakítása zajlik. csak ezt nem csinálhatják nyíltan.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.23. 15:25:17

@unionista᠍᠍᠍:

"magyarországon a németek diktálnak"

Azt hittem a zsidók és a zsidóbarátok. :)

"kivetették a hipermarket adót. aminek a nagy vesztese a tesco."

Aminek a nagy vesztese a magyar fogyasztó. Mert ők fizetik meg a hipermarket-adót: a TESCO nem nyeli azt be.

2015.07.23. 15:42:55

@neoteny:
az a zsidókeresztény köztársaság elbukott. a fővárois zsidóság és a velük szövetséges keresztények azóta mondják, hogy sötét diktatúra és a fasizmus árnyékában élnek. a zsidó és zsidóbarát keresztény bölcseletet felszámolják. az is lehet, hogy a ceu közép-európai német egyetem lesz. a csikszentkirályi és krasznahorkai gróf fémjelezte intézménnyel összevonják.

az áthárítás szinte sehol sem jött be. a különadók után szinte minden cég veszteségessé vált és vagy a kivonulását tervezi vagy már ki is vonult.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.23. 16:01:57

@unionista᠍᠍᠍:

"a különadók után szinte minden cég veszteségessé vált"

No de azt írtad hogy a TESCO és a Spar rosszul járt, a CBA meg az Aldi meg a Lidl pedig jól.

uk.advfn.com/news/DJN/2015/article/67728562

Ez a cikk azt mondja hogy:

The [European] Commission has also prohibited Hungary's government from applying the progressive rates of the food chain inspection fee and also the tobacco tax until its investigation is concluded.

Mert hogy a élelmiszer-vizsgálati díj tényleg úgy lett megállapítva hogy a TESCO meg a Spar fizesse a kétharmadát -- de eszerint a hír szerint nem engedélyezi az EU a kivetését, legalább is egyelőre nem.

2015.07.23. 16:47:27

@neoteny:
ez egy kereskedelmi háború. orbán mögött ott áll a német néppárt. és a német szociáldemokratáknak is elmagyarázzák, hogy mi az ábra. lázár nyíltan állt ki azzal, hogy a bat és a philips morris újabb jogcímen fizetni fog. így járnak azok, akik a magyar kormányt beperelik. miközben colleen bell fintorogva magyarázza, hogy milyen finom a tepertő és a pálinka. próbál udvarolni. és azt is mondja, hogy az amerikai cégek kiszámíthatóságot akarnak. mert különben kivonulnak. az a cél, hogy kivonuljanak. vajna nem véletlenül készül összevásárolni a magyarországi amerikai hátterű médiavállalatokat. de ő sem lehet biztos abban, hogy a jobbik nem fogja nacionalizálni az egészet.

panellburzsij 2015.07.23. 17:56:37

@unionista᠍᠍᠍:
'leginkább a villon fordítások miatt.'
tényleg sokan próbálkoztak villon fordításával, és hiába gyalázták a szakemberek faludi 'átköltését', aki olvasott villont, az leginkább az ő tolmácsolásában szereti igazán, szerintem:)
és igazuk van, a faludi-villon fantasztikus ...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.23. 18:46:25

@unionista᠍᠍᠍:

"orbán mögött ott áll a német néppárt. és a német szociáldemokratáknak is elmagyarázzák, hogy mi az ábra."

Azt mondod hogy OV kiárulja az országot a németeknek?

2015.07.23. 19:00:16

@panellburzsij:
mészöly dezső "iparos" fordításába olvastam bele.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.23. 19:35:31

@neoteny:
németország a kína és az usa után a világ harmadik legnagyobb exportőre. nem tehetik meg, hogy szavakban ne a szabad kereskedelmet támogassák. termelői oldalról ami kell nekik a viszonylag olcsó, viszonylag képzett, államilag támogatott munkaerő. és a fogyasztói piac. a külföldi nem-német vállalatokat sorba pakolják ki magyaroszágról.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.23. 19:41:01

@unionista᠍᠍᠍:

OK, tehát akkor azt mondod hogy OV kiárulja az országot a németeknek.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.23. 20:03:52

@neoteny:
igen.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.23. 20:28:39

@unionista᠍᠍᠍:

Rendben van. Nincs ezzel különösebb probléma mindaddig amíg a németek hajlandóak tőkét befektetni Mo-n hogy a magyar melós termelékenyebb tudjon lenni -- mert csak azon keresztül tud több javakat előállítani és meggazdagodni.

Meg hát ugye az lenne a kívánatos ha a keleti végekre is elszűrődne ezen befektetések hatása.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.23. 23:26:20

@neoteny:
a legegyszerűbb megoldás lenne azt mondani, hogy budapestre vonuljon be berlin és bécs. debrecenbe a refomáció miatt svájc. határmentei városokat vegye meg ausztria. az iparvárosokat a bajorok. a dunántúli mezővárosokat svábok. a tisza vízgyűjtőjén a járásokat a szászok. a legszegényebb vidékeken ahol menő a simson motor ott akár a kelet-német ipar is működhet újratöltve.

és ezek után magyarország lehet egy ugyanolyan középeurópai szabadállam, mint ausztria vagy bajorország. csak ugye gazdaságilag mégis csak függ ezektől. közjogi értelemben egyenrangú.

a jogállamiság arra való, hogy konzerválja a tulajdonviszonyokat. a németeknek az a jó ha kivonul a tesco és az még jobb lenne nekik ha a vodafone is utána menne. mert mindegyik helyébe léphetnek német cégek. így ők annyira most nem érdekeltek a jogállamiságban. csak ezzel nyilván nem állhat ki merkel. ezért kell orbán és az, hogy magyarországon unortodox, illiberális demokráciát épít. de ennek a vége, hogy létrejön a középeurópai szövetségi bíróság és közép-európai szövetségi bank. utóbbi ahhoz kell ahhoz, hogy az ellenérdekelt külföldiek ne akarják bedönteni a forintot. előbbi pedig azért, hogy a paraszt egy ponton túl ne akarjon nacionalizálni.

Moin Moin 2015.07.24. 12:11:03

Nem azért természetes, hogy a melegek is összeházasodhatnak egymással, amivel Kerék-Bárczi érvel - ui. van egy sokkal alapvetőbb, elemibb és így előrébb való érv is a melegházasság mellet: az, hogy nem lehet (és ne is lehessen!) különbséget tenni az állampolgári és egyéni jogokhoz való automatikus hozzájutás tekintetében ember és ember között azon az alapon, hogy ő épp (amúgy nem a saját döntése alapján), a fütyit, vagy a puncit kedveli-e jobban.

Ha az állam elkezdi aszerint engedélyezni, vagy épp ellehetetleníteni az egyes jogokhoz való hozzájutást, hogy az egyénnek miféle veleszületett* tulajdonságai vannak (amelyeket, ismétlem, nem maga választ és befolyásolni sem tud a tudomány és a technika jelen állása szerint), akkor máris áthaladtunk a rasszizmus eseményhorizontján!

...Egyébként: vannak ősi kulturális hagyománnyal bíró - és amúgy kőkonzervatív - társadalmak, amelyekben a poligámia - vagy épp a legalizált pedofília, mint a hinduknál is - a napi társadalmi gyakorlat része, tehát ezzel sem lehet igazán érvelni a melegházasság ellen. Attól ui., hogy léteznek számunkra abszurd, vicces, vagy épp a mi szokásaink-értékrendünk és szocializációs mintáink szerint "undorító" házassági szokások, az ezekkel élő társadalmakat még egyáltalán nem lehet "dezintegráltaknak" és ezeket a szokásokat "a társadalmi dezintegrációt erősítőknek". tekinteni. (Hogy mennyire nem "lazulnak fel" adott esetben magától a poligámiától egyes, ezzel a szokással élő társadalmak, jó példa, hogy az iszlám épp felvirágzását éli -és ahelyett, hogy "dezintegrálódna", éppenséggel növekszik e közösségek kohéziója...)

*Itt természetesen olyan veleszületett tulajdonságokról van szó, amelyek nem korlátozzák radikálisan az egyén belátó-, mérlegelő és döntésképességét,mint pl. veleszületett agyi traumából, vagy genetikai rendellenességből fakadó masszív elmebaj esetén...

panellburzsij 2015.07.24. 13:36:57

@Moin Moin: összekevered a mindenkit megillető szexuális szabadsággal ( ami persze lehet abszolút 'természetellenes' formákban megnyilvánuló is) a kizárólagosan heteroszexuális alapú 'házasság' intézményét.

Ahogy egy körtét is hiába fogsz elnevezni almának, attól az még nem lesz az.
Ahogy a 'népi demokráciát' is elnevezheted demokráciának.
Ahogy fröccsöt is csak szódából és borból tudsz készíteni, kétszer kétdeci szódát a végtelenségig kevergetheted össze.

A többi csak halandzsa, masszív elmebaj, ahogy írod :)

Moin Moin 2015.07.24. 14:46:06

@panellburzsij: ...Akkor mégy egyszer, külön neked: itt nem arról van szó, hogy az állam megengedi-e vagy pedig szankcionálja azt, hogy fütyi a fütyivel, vagy punci a puncival. Itt az állampolgári jogegyenlőségről van szó: arról, hogy élhet-e minden egyes állampolgár egy, az állam és az alkotmány által működtetett intézménnyel. Csak hogy értsd (már amennyiben valóban érteni akarod és nem csupán értelmetlenül és öncélúan kötözködni, rendes szokásod szerint): itt nem egy társadalmi szokásban/hagyományban való részeltethetőségről van szó, nem csak valami olyasmiről, hogy húsvétkor csak a lányokat locsolják meg, a fiúkat pedig nem. Itt az állam azon működési alapelvéről van szó, amely szerint minden polgára egyenlő mindabban és mindazokban az ügyekben, amelyek és amelyek vitelét, nyilvántartását az állampolgárok közössége a saját maga által alapított és fenntartott közös, formális intézményre testált.

Abban a pillanatban, amint az állam egy ilyen aktusban, intézmény használatában való állampolgári részvételt egyeseknek pl. a szexuális preferenciáik szerint megtilt, már nem is beszélhetünk abban az államban szabadságról és az állam az állampolgárok urává válik. Ez természetesen lehet "legitim", abban az esetben, ha az állampolgárok közössége nem demokráciában és polgári jogállamban akar élni, hanem valamiféle Észak-Koreában... Ám amíg az állampolgárok nem nyilvánítják ki az erre vonatkozó egyértelmű óhajukat, addig az állam nem tehet különbséget a polgárai között.

Tehát: itt, a házasság esetében alkotmányjogi nézőpontból nem egy hagyományok létrehozta népszokásról, hanem egy állami intézményről van szó. Amit te firtatsz - és a poszt szerzője is - az pl. az egyház által megáldott házasságokra lehet igaz. Bár, ha az "Isten előtt mindannyian egyenlőek vagyunk" elvéből indulunk ki, akkor a eresztény felekezeteken belül is simán levezethető és megáll az a kánonjogi érvelés, hogy a Jézus Krisztus által az egész kereszténység és a keresztény lét alapjává tett szeretetparancs (ami nem más, mint az egyenlőség elve: szeress és fogadj el és be mindenkit, válogatás nélkül, egyenlően!) felette áll egy apostol (Pál) véleményének a házasságról - kb. úgy, mint az uniós jog a tagállami jogoknak, vagy az alkotmány az egyes törvényeknek. Ha az utóbbiak ellentétben vannak a hierarchiában felettük állókkal, akkor érvénytelenek. Így tkp. a keresztény egyházak egy részének elzárkózása a homoszexuális/leszbikus házasságok megszenteléstől totál szembemegy Jézus tanításaival.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.24. 18:53:23

@Moin Moin: ez világos (mármint mindkét álláspont), az utóbbiról csak annyit, hogy a nyugati konzervativizmust legalább kétszáz éve nem érdeklik más népek tradíciói (ezért a konzervativizmussal szemben nem érv, hogy máshol hányan fekszenek össze, ez a relativizmus)

Lexa56 2015.07.24. 20:07:43

@panellburzsij: A Fidesz uralmát is nevezheted demokráciának, attól még nem az ...

panellburzsij 2015.07.24. 20:34:02

@Moin Moin:
'Itt az állam azon működési alapelvéről van szó, amely szerint minden polgára egyenlő mindabban és mindazokban az ügyekben, amelyek és amelyek vitelét, nyilvántartását az állampolgárok közössége a saját maga által alapított és fenntartott közös, formális intézményre testált.'

Ó én azt egy pillanatig sem vitatom, hogy a 'liberális állam' a fenti pompás környüállásban bármit rátestálhat bármelyik intézményére.
(Volt, ahol például minden fiút körülmetéltek, akár akarta, akár nem, a rátestálás procedurája itt így működött.)

És igazad van, ha a háziállatkáidat is bevonja e tiszteletreméltóan liberális joggyakorlatba, jogszerűen elnevezheted 'házasságnask' - csak attól az még nem lesz az.

Egyébként az állam nem MEGTILTJA, hanem épp MEGENGEDI az épp érvényes szabályozásnek megfelelő esetekben, hogy egy nő és egy férfi házasságot kössön.
Ebben az égvilágon semmiféle 'diszkrimináció' nincs, ahogy abban sem ha egyidőben csak egy érvényes 'házassága' lehet valakinek, ha nem veheti el a saját gyerekét, anyját, apját, i tak dalse.

Természetesen, ha elegendően nagy támogatást szerez valaki a törvényhozói hatalom megszerzéséhez, akár még azt is becikkelyezheti amire annyira vágysz.
De természeténél fogva házasság csak férfi és nő közt lehetséges.

Vígasztalhatatlan vagy, látom, de hát ilyen ez a kegyetlen élet.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.24. 20:40:37

@panellburzsij:

"Egyébként az állam nem MEGTILTJA, hanem épp MEGENGEDI az épp érvényes szabályozásnek megfelelő esetekben, hogy egy nő és egy férfi házasságot kössön."

Igen, a genetikusan alattvalók így gondolják.

panellburzsij 2015.07.24. 20:41:08

@Moin Moin:
'Amit te firtatsz - és a poszt szerzője is - az pl. az egyház által megáldott házasságokra lehet igaz. '

Ami ugye épp abból a felismerésből származik (legalábbis a katólikus felebarátainknál), hogy a 'házasság' az EGY férfi és EGY nő szabad akaratából életfogytig tartó elköteleződésével és annak 'esküvel történő) kimondásával jön létre, abszolút függetlenül az esetleges egyházi áldástól.
Nem az egyház adja őket össze, csak tudomásul veszi és áldását adja rá. ( Természetesen csak akkor, ha nincs tudomása a házasság létrejöttének akadályairól.)

A 'házasság' egy férfi és egy nő között jöhet csak létre, ne haragudj meg ezért senkire.

panellburzsij 2015.07.24. 20:44:14

@neoteny:
Ja, a genetikusan liberális állam ezek szerint csak tiltani akar?

panellburzsij 2015.07.24. 20:46:42

@Lexa56:
hát ha nem., hát nem. nevezd valami másnak, oszt jónapot :)

panellburzsij 2015.07.24. 20:51:34

@Moin Moin:
's a keresztény lét alapjává tett szeretetparancs (ami nem más, mint az egyenlőség elve: szeress és fogadj el és be mindenkit, válogatás nélkül, egyenlően!)'

ezt majd beszéld meg a főtisztelendő lexa56 barátunkkal, de annyit én is elárulhatok neked hogy a mindenkire érvényes 'szeretetparancs' a személyre vonatkozik, nem a cselekedetére ...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.24. 20:57:18

@panellburzsij:

A klasszikus liberális állam tiltja azt minden polgárnak (és magának!) hogy bármelyik polgár élete, szabadsága és tulajdona ellen agressziót kezdeményezzen.

A klasszikus liberális politikaelmélet szerint a jogok forrása nem az állam; így az állam nem engedélyezhet semmit, mert minden, a más polgár életét, szabadságát és tulajdonát sértő agresszió kezdeményezésétől különböző cselekvés a polgárok természetes joga.

panellburzsij 2015.07.24. 20:58:52

@Moin Moin:
'Ám amíg az állampolgárok nem nyilvánítják ki az erre vonatkozó egyértelmű óhajukat, addig az állam nem tehet különbséget a polgárai között.'

Ja.

És akkor a 'te' férjed/feleséged az 'én' férjem/feleségem is leszen, elvégre a zállam nem tehet köztünk különbséget - na kábé ennyi értelme van e mondatodnak.

panellburzsij 2015.07.24. 21:07:07

@neoteny: oszt melyek azok a klasszikus liberális államok mostanság, csak úgy felsorolásszerűen ...

mert ezek szerint egyedül a klasszikus liberális államnak van elidegeníthetetlen és kizárólagos joga - nyilván az univerzumtól ab ovo kapott felhatalmazással - megdefiniálni a 'házasság' mibenlétét.

oszt szólj a miskolciaknak is, hogy mehetnek megint kanadába, már nem kell 'engedély' semmihez ...
röpjegyet se vegyenek, nem kell engedély felszállni a repülőre, ha nem kezdeményeznek agressziót senki ellen ...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.24. 21:09:15

@panellburzsij:

"a mindenkire érvényes 'szeretetparancs' a személyre vonatkozik, nem a cselekedetére"

Jézus ilyet nem mondott; Szent Augusztin 211-es levelében volt hogy "cum dilectione hominum et odio vitiorum".

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.24. 21:16:34

@panellburzsij:

"ezek szerint egyedül a klasszikus liberális államnak van elidegeníthetetlen és kizárólagos joga - nyilván az univerzumtól ab ovo kapott felhatalmazással - megdefiniálni a 'házasság' mibenlétét"

A klasszikus liberális államnak nincs joga arra sem hogy "megdefiniálja" a 'házasság' mibenlétét.

Emberek mindig is éltek érzelmi és vagyonközösségben: egyneműek is. Ha az állam úgy gondolja (szerintem helytelenül) hogy pozitívan diszkriminálja az érzelmi és vagyonközösségben ('házasságban') élőket azokkal szemben akik nem élnek ilyen helyzetben, akkor ezt a (szerintem helytelen) pozitív diszkriminációt mindenkire ki kell terjesztenie akik érzelmi és vagyonközösségben ('házasságban') élnek, nemre vagy számosságra való tekintet nélkül.

panellburzsij 2015.07.24. 21:38:29

@neoteny: neo. ne kezdj el már az elején halandzsázni, sorolj fel néhány klasszikus liberális államot, oszt onnét folytathatjuk ...

zipe moha 2015.07.24. 22:28:43

...azt azért érdemes végig gondolni, hogy Magyarországon alig 40 éve kevés kivételtől eltekintve azt sem tudták a népek, hogy mi az a liberalizmus...eszik-e vagy isszák.... a felsőoktatásban mosták be ennyire az agyakba? ( a hamis tartalmat..)...nyilván van értelme birtokba venni a "kulturális" értelmiséget...megdolgoznak a maguk 30 ezüstjéért .. a liberalizmus keveseknek "gyógyszer" (1 %) sokaknak méreg (99%)...minden jel szerint..a többi csak locsogás, míg telik az idő...halnak a régiek jönnek az újak, akik megint semmiről sem tudnak ..és bármit megesznek, ha megfelelő a csomagolás és a tálalás...minden azon múlik kit érdekel a tartalom...ahhoz hatalom is kellene azt meg vétek bízni a tömegre...de le kell foglalni lényegtelen körülmények látszat megvitatásának alibi feladatával..

panellburzsij 2015.07.24. 23:14:38

@neoteny:
'Nem. :)) '
gondoltam
unionista zseniális:))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.24. 23:22:43

@panellburzsij:

Igen, unionista jól emulálja a genetikai alattvaló dumát. De te hiszed is ... ;-)

panellburzsij 2015.07.24. 23:33:40

@neoteny: dehogy, unionista pompás használati utasítást adott, neked a rollert szánta :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.24. 23:36:37

@panellburzsij:

Dehogy, felbátorított téged arra hogy nyíltan kimondd miszerint az állam engedélyétől függ hogy mit tehet a polgár -- ami a genetikus alattvaló hiszekegye. :)

panellburzsij 2015.07.25. 01:33:23

@neoteny:
'hülye vagy' mondá vala lakonikus egyszerűséggel unionistánk, és ekkor bizonyosan nem trollkodott:)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.25. 05:21:46

@panellburzsij:

Gyanús vagy te nekem, leponex; kaptál te engedélyt arra hogy a nyílt színen hirdesd hogy egy genetikai alattvaló vagy? :)

nevetőharmadik 2015.07.25. 10:44:25

@Moin Moin: Meglehetősen tágan értelmezed Jézus szeretetparancsát: az nem terjed ki a bűnök elkövetésének elfogadására. A házasságtörő nő esetén sem úgy fejezi be Jézus, hogy "Én sem vádollak téged, eredj el és tégy, amit akarsz", hanem úgy, hogy "Én sem vádollak téged, eredj el és többé ne vétkezzél!"

Te sem mondanád azt a fiadnak, hogy szeretlek, úgyhogy kedvedre lophatsz a boltból. Nyilván, ha netán megtenné, attól még nem tagadnád ki, hiszen szereted, de ez nem jóváhagyás.

A fő kérdés az, hogy a homoszexuális életmód a Biblia tanítása szerint bűn-e.

Moin Moin 2015.07.25. 11:42:44

@nevetőharmadik: Jézus - feltéve, de meg nem engedve, hogy valóban ő és nem Odin a Mennyeknek Ura - megítélheti a vallási-erkölcsi felfogás szerint bűnnek tekintett dolgokat, de az állam nem, mivel az állam erkölcssemleges kell legyen, különben ott vagyunk az ISIS-nél!:-)

Ekképp a szeretetparancs éppen arra is vonatkozik, amit leírtam.

[...A fiamat csak akkor basznám le, ha lopna a boltban, ha CSAK lopna és nem gyilkolná le a boltban lévőket/dolgozókat (jó viking szokás szerint - ld. erről z Egil-sagát!) és aztán nem venné át a Züzltet - jó maffiózó/fideszes szokás szerint.:-)]

zipe moha 2015.07.25. 12:06:57

@Moin Moin: gondolom németországi liberális ismeretségi körödben lefolytatott viták kikristályosodott summázatának eredménye az álláspontod...többször volt már , hogy az ember Istennek képzelte magát...aki képes akár az Isteni renddel, természettel szemben álló parancsolatokat írni... persze a többi ember számára...mindig halálnak -halálával halt...csak másokat is magával rántott közben...én nem mennék veletek, ha nem haragszol és te is fordulj vissza...vagy ahogy gondolod...

nevetőharmadik 2015.07.25. 12:33:07

@Moin Moin: Ám itt nem is arról beszélünk, hogy az állam meg kell-e ítélje bibliai tanítás szerint a bűnnek tekintett dolgokat. Természetesen az államnak nem kell vallási felfogásokat érvényesítenie, hiszen hál'istennek (komolyan!) az állam és egyház szét vannak választva.

Így mivel a jézusi szeretetparancs létének nem lehet közjogi következménye, a közjogi állapotokra hivatkozva sem lehet átértelmezni a jézusi szeretetparancsot. Ha lehetne, akkor megszűnne az állam és egyház szétválasztása, éppen csak a másik, kevésbé hagyományos oldalról, és az állam mint vallási irányzat lépne fel, és máris ott vagyunk az ISIS-nél.

Tekintve, hogy a házasság egyházi szentesítése nem jogi, hanem pusztán egy kulturális aktus, a világi jogegyenlőségből nem kell következnie annak, hogy az egyház szentesítsen bármit is. Hiszen nincsen jelentősége.

Moin Moin 2015.07.25. 12:42:38

@zipe moha: Aha!... Ennél már csak az a szarabb, ha Isten képzeli magét embernek - oszt meghal a kereszten!:-)

...Te meg épelméjűnek képzeled magad...:-)

zipe moha 2015.07.25. 14:01:28

....@Moin Moin: ..nem bántani akartalak....átmenetileg levettem rólad a kereszteded, hogy cipeljem helyetted...ám mivel te gyorsan és erőszakosan visszavetted...hát cipeld, b.zd meg..:)))
süti beállítások módosítása