1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.12.21. 08:07 HaFr

Beszámoló a PKP állapotáról

A Polgári Konzervatív Párt azért polgári, mert a nevezettek részvételével és támogatásával (mindösszesen a katarzisa mellett) fog eljutni oda, ahova el fog. A PKP mindig a polgárság adott szellemi, kulturális, anyagi és erkölcsi állapotát tükrözi az országban, ha kicsi (mint most), akkor így, ha nagyobb lesz (mint, reméljük, lesz), akkor úgy. A PKP-t civilek csinálják a szó klasszikus értelmében: polgári foglalkozásukból élő, semmilyen bel- vagy külföldi pénzügyi alap által nem támogatott, semmilyen más párt által járszíjra nem fűzött, ismertséget semmilyen más politikai csatornán korábban nem szerzett, a nemzet felemelkedése iránt az átlagnál elkötelezettebb emberek.

Talán csak ez utóbbi -- a közjó iránti elkötelezettség -- az, ami megkülönböztet minket egy átlagpolgártól (ami szükséges különbség egy olyan országban, amelyben a nemzetet eltartó, a saját jogán értéket teremtő polgárságnak -- ne tévesszük ezt össze a dzsentrivel és a nagytőkével -- még sosem volt politikai képviselete, jobbára, mert ilyen polgárság sem volt kellő tömegben, és ami volt belőle, annak nem tellett -- pénzből és törődésből -- elegendő mértékben közcélokra): igen, ez az elkötelezettség és önfeláldozás az, ami lehetővé tette, hogy párt alakuljon, és az -- ha nagyon lassan is, lásd a fentieket -- nőjön és fejlődjön. A polgárság állapotából következően senki nem hiszi közülünk, hogy ilyen alapon politikai karriert lehetne befutni ebben az országban, azt viszont hisszük, hogy meg kell mutatni a hiányt. Ki kell alakítani az igényt. Ez a párt tehát legalább annyira fakadt társadalmi, mint politikai gondolatból.

A Polgári Konzervatív Párt konzervatív, mert a polgárság nyugat-európai felemelkedését lehetővé tevő (azóta megreccsent) erkölcsi alapon -- a munka révén képződő tőke, a megtakarítás, a tulajdon, az érdem, a lehető legszabadabb piaci verseny által megalapozott együttműködés, a kis állam, az erős autonómiák, az alacsony adók, az önbecsülés és a könyörület, a hellén-zsidó-keresztény kultúra és erkölcsi komolyság, ugyanakkor a folyamatos emberi reflexió, és minden összevetve az értékes emberi élet képviseletének alapján -- áll, az ember evilági megváltásával, a nagy kollektív gondolatokkal, a progresszió és a növekedés mantráival, és a mindenkori újrakezdéssel szemben. A társadalmi (nemzeti) összetartozás élményét nem nacionalista és szociális demagógiával, hanem a közös értékteremtés és a közös sikerek intézményrendszerének ápolásával akarjuk elérni.

A PKP politikája az elmondottak miatt szemben áll az összes ismert párt (és "független" képviselő) hatalomközpontú, "pragmatikus" (valójában amorális), NER-konform (a NER semmi más, mint az előtte is ismert magyar politikai morál vegytiszta megmutatkozása, a közhiedelemmel szemben nem a minőségében, csak a koncentráltságában tér el a rendszerváltás első húsz évének értékrendszerétől), item, társadalomellenes, radikális (a legtöbbször szocialista), keleties alapállásával. 

A PKP sosem lesz nagy párt, de ha elég nagy lesz, azzal érzékelhető változásra lesz képes a NER-konformitás tengerében. Mi mindig jelen leszünk, hogy felmutassuk az alternatívát a saját tehetségünk és lehetőségeink szerint. Ugyanakkor minden plusz tehetséget és lehetőséget szívesen veszünk, illetve a felkínálkozása pillanatában elbírálunk. Mindig éppen annyira vagyunk erősek, mint az autonóm polgárság. Mi mindig éppen  akkorák vagyunk, mint amennyire sikeres az ország.

99 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr837001213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.12.21. 08:45:33

A legnagyobb gond a társadalom nagy részének kiskorúsága, akik képtelenek önálló gondolatokra, képtelenek önmagukért cselekedni, tenni.
Folyamatos marketinggel szépen terelhetőek, etethetőek. Akármivel, mivel a rendszer sci mintára félépítve működik...
A narancsbolsevik párt ezt felismerve alakítja a kleptokrácia rendszerét, hamis lózungokkal, szimplán lenyúlva bámit, miközben kutya közönséges marketingkormányzást folytat. Erre van igény abban a másfél millió birkában, akiknek az irányítás iránti igényét bolsevik pártunk és kormányunk kielégíti. Ma így, holnap úgy, nekik mindegy, csak kolomp legyen. Ők sosem nőnek fel ahhoz, hogy cselekvőképes emberek legyenek, maradnak a birkák, akiket akárhová el lehet terelni. Komolyan még csak le sem kell butítani egy részét, mert adott a szint, te is megtapasztalod itt, amikor a marketingkommandó bolsevik hívői rád vetik nagukat... :)
Kívánok erőt a továbbiakhoz és igaz hitet!

wantaan 2014.12.21. 09:19:06

"A Polgári Konzervatív Párt azért polgári, mert a nevezettek részvételével és támogatásával (mindösszesen a katarzisa mellett) fog eljutni oda, ahova el fog"

Tudom , hogy még kora reggel van s tegnap vagy ma egy kicsit sok szesz fogyott, de értelmezze már valaki ezt az első mondatot az írásból. .... mert ugye oda fog eljutni ahova el fog jutni ..... mert hova juthatna máshová? S ha a nevezettek helyben akarnak maradni a nevezettek támogatásával és részvételével akkor nem jutnak sehova? ..... vagy nincsenek is?
Picit magas a mérce nem férek el alatta.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.21. 09:34:44

@wantaan: Hát, akkor nem tudok rajtad segíteni

2014.12.21. 10:20:40

"Ki kell alakítani az igényt"

Én - megvallom - voltam már párttag. Helyi szinten vezetői pozícióm volt. Sok éve már annak, hogy párttalanítottam magamat. Könnyen ment.

Szóval jó pár éve már annak, hogy nekiláttam a feladatnak; pusztán a mondott (nem írott, hanem mondott) szavaim erejére, hatására támaszkodva próbáltam egy kicsi politikai közösséget verbuválni. Úgy okoskodtam, ha leszünk elegen, akkor majd közösen eldöntjük azt, hogy milyen jogi keretek közt vállalunk konkrét szerepeket - tevékenységet.

Az idő múlásával könnyű volt belátnom, hogy egy kistelepülésen nem igazán lehet embereket találni (az aktívak kötöttek is), de azért néhányat sikerült. Eleinte gondolkoztam azon, hogy majd így valahogy helyi, politikai karriert futhatok be, de szép lassan elmaradtak ezek a gondolatok. Azt a kérdést, hogy akarok-e politikai karriert építeni, hát még magamnak sem válaszoltam meg, vagyis nem tudom, de egyre távolodom tőle. Ráadásul az említett módon kialakult - mini - közösség nem fog csak úgy jogi kereteket vállalni -- egyelőre. Még egy éve is az volt a tervem, ha mindenkinek patentos, akkor eleve egy un. "kész helyi szervezettel" jelentkezem a fenti címen. Aztán lesz, ami lesz. Erre még hajlandó vagyok (vasat nem veszek ki a tűzből), de ma már vannak feltételeim. Ezek biztosan őrültségnek tűnnek. Például olyan helyi szervezetben érezném jól magam, amely nem azon dolgozik, hogy választáson jelöltet/jelölteket állítson, majd kampányoljon, ahogy szokás. Olyanban, amely egész ciklus alatt aktív (véleményez, építő kritikák, stb), és elhalmozza az embereket szemléletmódokkal, melyekből építkezve elvárásokat fogalmazhatnak meg... Egyelőre ilyesmi az elképzelésem, de mint mondottam is, ha ez a kis miniközösség felvállal jogi kereteket, és úgy látja, akkor egy "kész helyi szervezet"-tel együtt fogok a fenti címen elbírálásra bejelentkezni. ÉS fogalmam sincs, hogy az mikor lesz.

wantaan 2014.12.21. 10:25:00

@HaFr: ...nem tudsz segíteni?, pedig Én akartam rajtad. De nem akartalak bántani sőt minden elismerésem az erőlködésedért hogy legyen egy "polgárinak" mondható alakulat Magyarországon. ....de majd úgy 100 vagy 200 év múlva kellene próbálkoznod. Tudod pl az angol gyephez is idő kell ...és persze megfelelő klíma. (ami segíti a gyep kialakulását és sok sok gyomlálás .... a sok kétszínű akarom írni kétszikű nagyon el tudja rondítani még a több száz éves gyepet is) S ahhoz hogy megfelelő rálátásunk legyen a mai magyar polgárságra nem elég holmi kis friss vakondtúrásra ráállni , mert csak be süpped alattunk s akkor elveszthetjük még azt a magassági előnyt is amit elméletben pl egy vakondtúrás adhat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.21. 10:27:11

@megamind: hát, én se tudom, de jól hangzik.. pont erre van szükség

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.21. 10:27:52

@wantaan: na de hát miért írod ezt, mégsem olvastad el a posztot?

explanatus 2014.12.21. 11:25:42

@Boli – Ch.T. is, meg hát!: Én másként látom. Én úgy látom, a magyarok legerősebb tulajdonsága a túlélőképesség. Túléltünk: törököt, tatárt, Trianont, Don-kanyart, ideiglenes állomásozást, vas-és acél országát, téeszesítést, rendszerváltást. Most éppen a kétharmad ránk kényszerített illiberalizmusát.

Mi a felsoroltakban a közös? Az erőszak. A külső erőszakot elviselni az egyszerűbb, mert majd elmennek, ha leraboltak bennünket. Sajátjaink erőszaka kíméletlenebb és pusztítóbb, mert ők nem mehetnek el, így olyan rendszer (horthysta, szocialista, illiberális) erőszakos (kétharmad-erőszakos) viszonyait kényszerítik ránk, melyek ellen a kisember csak egyféle stratégiát ismer. Túlélni.

Túléltük a padlássöprést, túléltük a rendszerváltásnak nevezett hatalomátmentést. Túl fogjuk élni a kétharmadot is. Nem szeretem sem birkázást sem a hülyemagyarozást. Mi magyarok nem vagyunk semmivel sem birkábbak, sem hülyébbek, mit jobblétben élő országok népei. Nem attól jobb az ember, hogy vagyonosabb, hanem attól, hogy a világos játékszabályok mindenkire, - - a hangsúly a mindenkire esik -- egyformán érvényesek. Nincsenek Gyevi-bírók! Amíg vannak Gyevi-bírók, addig lesznek Gyevi-bíró éltetők. Ilyen egyszerű.

Ha a kisember már nem bírja elviselni az erőszakkal (vagy demokratikusan) hatalomra kerültek szorongatásait, akkor ötvenhatozik, mobillal villog. Amikor a zsugorfóliába kényszerített kisember mozgástere megszűnik, szét fogja azt repeszteni, vagy akik rákényszerítették mértéktelen kapzsiságukkal olyan feszesre tekerik köré, hogy amiatt szakad szét.

Jó, hogy karácsony jön. Jó, hogy az éljük túl valahogy a hétköznapokat mellett vannak ünnepeink, amikor idő és alkalom adódik arra, hogy értékeljünk. A magam részéről bizakodó vagyok, hogy az egyre népesebb „sosem volt politikai képviselete” csoport túlélési lehetőségeit keresve egyszer csak ráakad erre a

"polgári foglalkozásukból élő, semmilyen bel- vagy külföldi pénzügyi alap által nem támogatott, semmilyen más párt által járszíjra nem fűzött, ismertséget semmilyen más politikai csatornán korábban nem szerzett, a nemzet felemelkedése iránt az átlagnál elkötelezettebb emberek.” alakította pártra.

(Adjon az Úristen) Áldott karácsonyt mindannyiótoknak!

ParaZita2 2014.12.21. 11:46:27

@explanatus: mindig szépen írsz és mindig átjön az életerőt tükröző optimizmusod. Köszönet érte.
(mindemellett persze kicsit szomorú, hogy emberöltők telnek el, s közben emberek milliói (csak a magyarokra gondolok, nyilván más népeknél is sok ilyen van) sötét-nehéz életet élnek saját nemzetének farkasai között. Továbbá, gyevi-bírók mindig is lesznek, hacsak igen legitim (széles közmegegyezéses, többszörös népszavazáson megerősített) alapszabályokat nem alkotunk és fogadunk el.
Mondom, kötelező tantárgy kellene legyen a gyermeknevelés, a szeretet. Akkor szép lassan az emberek vérébe beívódna az alázat az élettel szemben és felelősség az utódokkal szemben, s nemcsak úgy, hogy a 'lányomat Lausanne-ban taníttatom ugyan-ki-tudja-honnan-szerzett-15MFt/12hó-tandíjon', hanem arra is figyelünk, minél több fiatalnak legyen lehetősége minél nagyobb tudásra szert tenni. Ekkor lesz jövő.

ParaZita2 2014.12.21. 11:55:45

@HaFr: Megtisztelő az emberi hang.

De!
Mi ez?
Hattyúdal?
(despoták megfenyegettek, maffiózók fölkerestek?)

Más:
két közeli ismerősöm tudományos kutató: egyik fizikus, másik vegyész. Kérdés: vajon nekik mi közük a (netán konzervatív) polgársághoz? Gondolkoztam rajta, de nem tudom megfogalmazni világosan. Magyarán, attól tartok, a 'polgári' bizonyos értelemben szűkítő ('fosztóképző' - mint
volt annak idején a "fejlett szocializmusban" a "fejlett" jelző), és lehet, hogy én kissé szélesebb
kategóriát tudok elképzelni. Pl. 'ember'. (hoppá, lehet, hogy 'nagyot akar a szarka, nem bírja a farka' effektus következne be?)

ParaZita2 2014.12.21. 12:04:12

@HaFr:
nekem (saját bajom és hibám) több proaktivitást szeretek tapasztalni, s a radikalizmus nem feltétlen szocialista, lehet az érzéketlen, szigorú és még humánusan könyörtelen is (cf. virtuális-kivégzés).

"...Mi mindig pont akkorák vagyunk, mint amennyire sikeres az ország...."
Fontos csattanó!
Megjegyzem, lehet pozitív visszacsatolással építeni és erősíteni, mindkettő oldalt. S nemcsak 'bekövetkezik'.

dr. jenőke (jenőke) 2014.12.21. 12:05:36

A Polgári Konzervatív párt konzervatív - és: pont.
Ennyi elég lett volna.
Úgy tűnik, sokat akar a farka, de nem bírja a farka.

ricardo 2014.12.21. 12:22:45

("pont annyira", "pont akkorák". Ettől mindig kiráz a hideg. Polgári párt, kérem, figyeljen oda. Éppen annyira, éppen akkorák. Pont a mondat végén van. :))

Kim Dzsong Un 2014.12.21. 12:32:42

A PKP jelenlegi állapota...

A PKP jelenlegi állapotáról azt lehet mondani, hogy a PKP nem létezik. Legfeljebb a bloggazda fejében, meg ezen a blogon. További jó vonatkerék-pumpálást!

zipe moha 2014.12.21. 12:42:38

...fentiek alapján is ..és Te, Péter most már ki is mondod...ÉREZHETŐ, hogy nem a polgári konzervativizmus lesz a jelen problémájára sem a válasz sem a MEGOLDÁS...

ha nem annak szánják nem is tud az lenni...

ez az oka , ami miatt nem szabad megsértődni ("az emberek nem értenek meg, fejletlenek...ez Magyarország...ect.")

...kávé tea lefőzve , függöny behúzva, gyújtsunk rá egy szivarkára...ismét jót beszélgettünk....

a legnagyobb felelősség azoké, akik vállalkoznak valamire...sokan ezért is nem vállalkoznak semmire...:)

hattyúdal, nekem is ez jutott eszemben..messzire jutottál gondolatokkal (nagyra értékellek...)ám most kiáltál oldalra...

mindez akkortól változott így amikor nem akartál mertél eredeti, új-újító lenni továbbra is ...inkább "követőként" álltál (klasszikus opportunista magyar cselekedet a helyzetben mely nagyobb mint amit felvallani képesnek látjuk magunkat..)egy soha nem volt és soha nem lesz elavult ideológia leporolásával szöszmötölsz...

Egy időre most elköszönök Tőled!
Szia Péter

wantaan 2014.12.21. 12:48:25

@Kim Dzsong Un: csak ne szólja le kérem a vonatkerék pumpálókat! Igenis fontos szerepe van minden vonat kerék pumpálónak. ugyanis rávilágíthat arra , hogy ha lennének vonat kerék pumpálók és pumpálható kerekek akkor mennyivel kényelmesebb lenne az utazás a vonaton.

DrGehaeuse 2014.12.21. 12:50:21

@Kim Dzsong Un:
Most igennagy királynak érezheted magad!? :-)

DrGehaeuse 2014.12.21. 12:54:53

@zipe moha:
Várunk vissza! Hiányozni fogsz.
De másik nick alatt beszólogatni holnap nem ér! :-)

zipe moha 2014.12.21. 13:01:51

DrGehaeuse:
...nehéz lesz megállni, sok értékes emberre leltem itt, gondolatok alapján barátra:)..természetesen nem lesz másik nick..ez lesz amikor visszajövök, vagy/és Ti jöttök

most viszont szükségét érzem átmenetileg a távolmaradásnak...forrjanak azok a gondolatok ,érjen a vetés..:)

Kanguru76 2014.12.21. 13:55:38

Sokszor szívesen látogattam - és talán fogok is még - erre a blogra mert jó pár érdekes írást és kommentet olvastam eddig. Nem minden részlettel értettem egyet (ezt normális dolognak tartom) de sok olyan gondolattal találkoztam amit a szerző vagy a kommentelő nyomán érdemes volt újragondolni.
Ez a cikk nem tetszik. A PKP eljut majd oda ahova el fog... Tényleg? A fene se gondolta volna!. "A PKP sosem lesz nagy párt..." Kár hogy a cikkíró így látja, én abban bízom hogy a konzervatív gondolkodásnak sok híve van és egy konzervatív párt akár kormányzóképes is lehet idővel. Nem biztos hogy a PKP lesz az! Ha a PKP kis párt - vagy mondjuk csak egy elmélkedő műhely - akar lenni akkor az lesz. Majd lesz mellette (helyette) más konzervatív párt aki magába szívja a konzervatív gondolkodókat és ráadásul az ország lakossága számára is tudatosítani fogja hogy éppen erre (vagy arra) az adott pártra érdemes bízni az ország sorsát.

ParaZita2 2014.12.21. 14:02:23

Miért gyanítom, hogy Pétert megfenyegették?
Különben mi indokolná, hogy ennyire "meghátrált"?

Lazlo44 2014.12.21. 14:14:55

Kedves HaFr!
Hogyan tudok belépni a PKP-be, hogyan tudok Önnel kapcsolatba lépni személyesen, ha segíteni szeretnék?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.21. 14:18:19

@ParaZita2: senki nem fenyegetett meg, OMG, azt rögtön nyilvánosságra hoznám

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.21. 14:18:55

@Lazlo44: kedves Lazlo44, a blog/párt email címén pkonzervativok@gmail.com

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.21. 14:21:55

@zipe moha: nem tudom, mit hittél idáig, de csak nem gondoltad, hogy a posztban közölt eszmék 2018-ra 30%-os pártot eredményeznek -- a cél az 5-10%, örülni fogunk neki, kár emiatt venni a sátorfád, inkább növeld az aktivitásod -- én "követő"? Na és kit követek? "Oldalra"? Eddig is ott voltam. Azon dolgozunk, hogy az oldal legyen a mainstream, semmi változás

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.21. 14:22:55

@Kanguru76: ha így lesz, jó lesz :) kétlem

toportyánzsóti 2014.12.21. 14:30:53

Sok sikert kívánok a PKP-nak.

Kanguru76 2014.12.21. 14:50:28

@HaFr: Akkor tehát nemcsak a magukat baloldalinak nevező különböző pártok vannak válságban hanem már a konzervatívok is?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.21. 14:55:37

@Kanguru76: Válságban? Magyarország van válságban 100 éve. Lehet, hogy nem érzékeled a probléma horderejét? Kár azt hinni, hogy kipattanhat egy konzi párt a semmiből, legfeljebb a fejemből, de utána kínkeserves munkát igényel. lehet ebből kiállni beállás nélkül, de azzal is csak az ország állapotát -- és a poszt igazságát -- igazolja, aki így tesz.

2014.12.21. 15:28:37

@HaFr: azért annyiban igazuk van a poszt kritikusainak, hogy így nem szabad/lehet politizálni, győzni akarás kell, erre buknak a népek. nektek más dolgotok nincsen, mint szervezni egy országosan működő pártot x taggal, odaállni a választók elég és várni hogy a fidesz megverje magát. a jelek szerint jó úton járnak ehhez, plusz lesz idővel nyugati segítség is - nem nektek - amikor kiengedik a lehallgatási anyagokat (remélem:DDD)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.21. 15:56:22

@storker: Így csak az beszél, aki még nem próbálta. Én úgy beszélek, mint aki csinálja, és a realizmusból építkezik

Khonsu 2014.12.21. 16:00:43

Ez szép és jó, csak úgy érzem a PKP által megcélzott réteg olyan kicsi Magyarországon (vagy nem is létezik), hogy arra nem nagyon lehet építeni. Talán szerencsésebb lenne nyitni a nagyobb tömegek irányába és a megnyerésük mellett ennek a polgári rétegnek a megteremtésére, kiszélesítésére törekedni. A jelen álláspontot eléggé passzívnak érzem.

2014.12.21. 16:16:08

@HaFr: elhiszem, hogy pártot építeni nagyon nehéz dolog. de azt is, hogy a csalódottság és a nyugati nyomás megtöri ezt az állapotot és akkor készen kell lenni valamivel. nem kell hozzá polgárság, elég egy csalódott tömeg, ami választani akar és hazamenni, nem pedig tüntetni és siránkozni. minden tisztelet a tiétek

Hidvégi Mihály 2014.12.21. 16:47:51

@Kim Dzsong Un: Egy polgári véleményt írok neked: kíbicnek kuss! Nyilván nem vagy polgár, nyilván az állami emlőn éldegélsz s asszed a Fidesz forever, neked kuss!

Hidvégi Mihály 2014.12.21. 16:50:53

@Khonsu: Meg fogjuk próbálni a nyitást a tömegek felé, ezt a marhát (Orbán) nem lehet leváltani maroknyi emberrel. Meg kell egyrészt érni a helyzetnek, most a hazugság-gépezet által a populista hazugnak áll a zászló, de az irány az, hogy változás lesz.

laparoszkóp 2014.12.21. 17:32:41

@HaFr:
Mit gondolsz, mekkora csáberővel bír a PKP, ha a tömegek felé nyitást HM polgári aktivista így gondolja demonstrálni:

'Egy polgári véleményt írok neked: kíbicnek kuss! Nyilván nem vagy polgár, nyilván az állami emlőn éldegélsz s asszed a Fidesz forever, neked kuss! '

Vagy ez már a konkrét ideológiai megvalósulás, és ' a polgárság adott szellemi, kulturális, anyagi és erkölcsi állapotát tükrözi az országban'
?
Csak kérdem.

Kanguru76 2014.12.21. 17:40:14

@HaFr: Egy új konzervatív párt nem a semmiből pattanna elő. A konzervatív gondolkozású polgárok korábban az MDF-ben (némelyek az FKgP-ben) találták meg a helyüket. Később amikor Orbán - hataloméhségtől vezetve - a liberális FIDESZ-t nemzeti-populista párttá alakította és sikerült belső válságba vinnie az MDF-et, az FKgP-t, akkor a konzervatívok egyik része a FIDESZ-ben ill. a KDNP-ben vélte megtalálni a helyét. Másik részük háttérbe vonult, jelenleg is keresi a helyét. Van tehát konzervatív tábor csak tudni kell őket megszólítani. Elismerem hogy ez nem könnyű de megvan az igény.
A cél tehát megvolna: megszólítani és egységbe kovácsolni a konzervatív gondolkodókat.

Kanguru76 2014.12.21. 17:46:00

@Hidvégi Mihály: Nyitni a tömegek felé, egyetértek. Éppen ezért lennék nyitottabb a tüntetések irányában is. Ott ugyanis a NER-rel elégedetlenek vannak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.21. 17:56:52

@laparoszkóp: nekem is voltak már kevésbé szerencsés megszólalásaim, ugye, ahogy neked is.. egyikünk sem tökéletes.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.21. 17:58:31

@Kanguru76: igen, ennyit én is tudok -- és nyilván meg is fognak tisztelni minket az érdeklődésükkel, amint eléri őket is a Fidesz bűzös lehelete... ha hamarabb nem is

almodhi 2014.12.21. 18:22:21

@ricardo: pont magyarul nem tudsz...

almodhi 2014.12.21. 18:26:48

"A PKP azért polgári, mert a nevezettek részvételével és támogatásával ... fog eljutni oda, ahova el fog."

A fenti mondat kapcsán érdekes szövegértési verseny bontakozott itt ki. Fáj, hogy milyen sokan kudarcot vallottak.

DrGehaeuse 2014.12.21. 18:55:39

@Kanguru76:
A probléma az általad konzervatívnak gondolt taborral, de legalábbis a nagyrészével, hogy a fidesz-jobbik tengely mentén különböző mértékben meg vannak mergezve az allmelvűség mákonyával. Nem hisznek a közösségi elvben, ami a valódi értékekén alapuló tevékeny közösségekbe való önkéntes és önérdekű szerveződést igényli tőlük. Ilyen értelemben nagyon szűk a konzervatív tábor.

enderszeg 2014.12.21. 19:05:49

@HaFr:
Ne légy kishitű, neotennyel együtt már megközelítitek a tökéletességet:)

téridő2 2014.12.21. 19:14:24

@Hidvégi Mihály: Írod: "ezt a marhát" "nem lehet leváltani maroknyi emberrel".
:) Hát, sztem le lehetne. A minap azt álmodatam, március 15-e van, Putyin és O. Viktor egy emelvényen voltak, ott volt velük Petőfi Sándor és Orbán Ráhel is, és még sokan. Sütött a nap, szép tiszta idő volt, OV épp Petőfit méltatta, amikor elrepült felettük pár méterre egy kis drón és spriccelt rájuk valami ebola vírusos permetet. A következő képben már a HírTV-ben OV halálhírét közölték. Érdekes volt. Tanulság: alkalmas biológiai apróságokkal bármekkora hatalmat le lehet venni a lábáról. (lehet, h sok, ócska akciófilmet néztem mostanság?)

Kim Dzsong Un 2014.12.21. 19:23:12

@Hidvégi Mihály: látom, az elnök úr a párt esze, Hidvégi úr, ön pedig a párt ökle.

2014.12.21. 19:53:04

@DrGehaeuse: hisznek benne csak értelmetlennek találják. ezt a kormányt egy sokkal nagyobb közösség, az európai unió sem tudta megbuktatni. sőt, a nemhülyék még azt is tudják, jelenleg nem is akarj. nem találna a helyére mást. így meg értelmetlen kisközösségeket alakítani, mert minek. létrejön száz. és? létrejön kétszáz. na és? majd ha valaki vállalható alternatívát kínál (konzervatív vagy liberális, édesmindegy, csak ne legyen ilyen állatias, mint a fidesz), akkor lesz hová szavazniuk és kimennek az agorára is. addig? minek?

profilo 2014.12.21. 19:53:18

@almodhi:

Csodálkozom,hogy te ezen csodálkozol.

2014.12.21. 19:54:23

@DrGehaeuse: hozzá tenném, van bőven elég civil szervezet, klub, társulás ebben az országban. a polgári attitűd megvan. csak pénz, hírverés és közös cél nincs. ennek volna csatornája egy működő konzervatív politikai párt.

DrGehaeuse 2014.12.21. 20:10:45

@Kim Dzsong Un:
Én meg a párt fogadatlan prókátora vagyok.
És úgy látom az elvtársnak trollkodni teccik.
Nem kéne.

Trollum ignorandum esse..

DrGehaeuse 2014.12.21. 20:14:30

@storker:

Vanni van, de a pályázati pénzekre sokuk igényt tart, ezért ódzkodik a politikai aktivitástól.
Sajnos ez se lehet bázisa a PKP-nak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.21. 20:17:27

@enderszeg: @Kim Dzsong Un: nem hagyjuk, h megosszanak minket, itt és ott is van minden

almodhi 2014.12.21. 20:19:32

@profilo: "Csodálkozom,hogy te ezen csodálkozol."

Nem csodálkozom. Fáj. :-)

Adam Ant 2014.12.21. 20:30:36

@almodhi:

Én értem ezt a mondatot. Lehet, hogy a " szövegértési versenyt " a magyar nyelv értésének silány képességeivel lehetne magyarázni egyeseknél, de mindenki nyugodjon le, már jön a tolmács. Nézzük a mondatot: " A PKP azért polgári, mert a nevezettek részvételével és támogatásával ... fog eljutni oda, ahova el fog."

Értsd: a PKP azért viseli nevében is a " polgári " jelzőt, mert tagjai polgárok ( értsd. a történelmi, társadalmi, értelemben vett polgársághoz tartoznak ) és a PKP, a tagságát képező polgárok támogatása által annyi és olyan eredményt fog elérni, amennyit tagsága önerejéből ( vagyis pl. nem külső rámogatással ) el tud érni.

Igy már capisco?:) Másképpen is meg lehetett volna fogalmazni, de így isérti, aki akarja. Nem akarásnak persze nyögés a vége....

Lexa56 2014.12.21. 20:31:19

@ParaZita2: magam is vegyész lennék és kutató, de van közöm a polgársághoz :)

DrGehaeuse 2014.12.21. 20:40:55

@storker:

A polgár legfőbb erénye, hogy ki megy az agórára ha van közügy ami miatt úgy érzi hallatnia kell a hangját.
A demokrácia sorvadása annak a tévhitnek a következménye, hogy a polgár eleget tesz ha szavaz a neki megfelelő pártra.
Ezért m már csak 4-5 rossz közül tud választani, a legkisebb rossz elve alapján. A hazája meg a balkán legvidámabb sikátora lett.

wantaan 2014.12.21. 21:12:50

@HaFr: Nem megosztani! Összefogni. Láttuk látjuk hova vezet a megosztás a megosztottság. Fogjatok-fogjunk össze , mert kell lenni egy nemzeti minimumnak ami összeköt. S utána próbáljátok -próbáljuk egymást meggyőzni ...de akkor ha egy nemzeti minimumban meg tudunk egyezni. S jelenleg egy ilyen nemzeti minimumnak kell lenni ,hogy a nemzet és keresztény ellenes rezsim rombolási lehetőségeit szűkíteni kell s ezért igenis össze kell fogni. Az elkövetkező időszakban nem a párt érdekeket hanem a nemzet legalapvetőbb érdekeit kell szem előtt tartani.
Akkor is lehet valaki párt elnök vagy bármi ha egy nemzeti minimumot a sok teendő közt elfogad.

2014.12.21. 22:12:05

@Boli – Ch.T. is, A legnagyobb gond a társadalom nagy részének kiskorúsága, akik képtelenek önálló gondolatokra, képtelenek önmagukért cselekedni, tenni.
Folyamatos marketinggel szépen terelhetőek, etethetőek...

Válasz erre;

Amiről te beszélsz, azt nem úgy hívják hogy marketing és nem is etetés.
Inkább úgy hívják hogy zsarolás és a munkával, munkahelyekkel.

Érzed a különbséget a kettő között?

ParaZita2 2014.12.21. 22:46:22

@Lexa56: bizonyára bennem van a hiba, de az ismerőseimben nem feltűnő (számomra) a polgárságuk.
(sem nem patrícius, sem nem plebejus, de nem is paraszt, ok, városlakó (citi-zen, burg-er, гражданин - cf. город). De ez nekem még nem jelent polgárt. Pontosabban, inkább azt mondom, ennél lényegesebb kritériumok is vannak az emberek életében. Tehát nem is volna szabad itt 'rontanom a levegőt'? Hisz' én nemcsak a polgárokért -úgymond- aggódom Magyarországon. Az emberek zöme nem is polgár (még jó ideig), viszont a jelen fórum az egyik legértelmesebben feltáró-megtárgyaló kisközösség 'out there'. :)

Hidvégi Mihály 2014.12.21. 22:55:54

@téridő2: Nem lenne polgári megoldás - akármilyen gazember is - drónnal levadászni. Így marad a békés leváltása.

ParaZita2 2014.12.21. 22:56:18

@HaFr: "...senki nem fenyegetett meg, OMG, azt rögtön nyilvánosságra hoznám..."
Ez jó hír, és a nyilvánosságot el is várnánk. Ám hinni nem hiszem, elég csak elképzelnem: diktálnak neked a 'pártközpontban' a munkásőrök (-bocsi, kevertem, a TEK-uritate-ra gondoltam), s akkor nyilván nem írhatnád azt, hogy bizony még csak nem is sugalltak semmit, az 'elvtársak'
(Majakovszkij utolsó szavai öngyilkossága előtt: Elvtársak, ne lőjetek...)

Hidvégi Mihály 2014.12.21. 23:01:28

@laparoszkóp: A tömegek megnyerése is lehetséges csúnya beszéddel is, egyrészt, a lényeg, hogy megértsék a mondanivalót, másrészt hiteles kell legyen. Nem szívesen használok ronda beszédet, de azt senki ne várja, hogy kötözködésre ne magyarul s ne érthetően reagáljak.

téridő2 2014.12.21. 23:08:01

@Hidvégi Mihály: "...drónnal levadászni"
A nyugati demokráciákban a polgárosodást nagyrészt a "levadászások" előzték meg, s nem kizárt, lélektanilag szükség is van rá (elkerülhetetlen). A minap hallottam,
Antoine Lavoisert is lefejezték a guillotine-nal, kiváló kémikus és fizikus is volt, s talán a kg mértékegység sztenderdizálásában is óriási érdemei voltak, csak szerencsétlen még Döbrögi is volt, amit a népi környezete nem igazán nézte el neki. Tehát ha a polgárosult nemzetek történelmét tekintjük, akkor úgy tűnik, elkerülhetetlen (mintegy szükséges előfeltétel) a "levadászás. Nem vagyok történész, de vajon a Ceausecu-féle levadászás előmozdította-e a romániai polgárosodást? (Elnökválasztásuk alapján talán igen... Szóval a magyar politikai "elit"-nek is szembe kell néznie még a levadászással. Ez van, ez a társadalmi fejlődés út-ja, elvtársak).

PFNA 2014.12.21. 23:57:51

@Kirschnerdrot 2014.12.21. 20:48:40
HaFr:
Ki akarna megosztani 'benneteket', kedves Péter?
A Mihályt, explanatus barátomat, a
toportyánzsótit, burzsujunkat, MM-et,...?

Miért kellene megosztani azt, aki egy kis iróniától is fél?

Én szóltam, mit keresnél Kész úr mellett?
Azóta már Debreczenyit is könnyűnek találtad...

Péter, engem kellett volna meggyőznöd a konzervativizmusod való(di)ságáról, a vidéki, polgári létre ácsingózó, nyitott, gyerekeit magyar egyetemre 'járató' egyszerű kétkezi-eszű, magát hóttkomolyan nem vevő kommert.
Ehelyett kitiltasz akárhányadszor is :), mint aki fenyegeti a konzervatív forradalmadat.

'Trackback: A liberálisok szeretik letiltani a kommentezést 2014.12.19. 21:00:45'
Rendíthetetlen barátsággal:
Békés Karácsonyt!

PFNA 2014.12.22. 00:00:12

@Hidvégi Mihály:
'A tömegek megnyerése is lehetséges csúnya beszéddel is'
Lehetséges kedves Mihály bátyám, lehetséges.
Neked menni fog, az biztos.
Legalábbis a csúnya beszéd.

Kim Dzsong Un 2014.12.22. 00:50:48

@PFNA: hehe. Téged hányszor tiltottak már ki innen?

Kim Dzsong Un 2014.12.22. 00:51:19

@PFNA: hehe. Téged hányszor tiltottak már ki innen?

toportyánzsóti 2014.12.22. 06:33:47

Programodat lehetne ismételgetni rendszeresen ahogy a kommenteket elnézem.Rengeteget számít mennyi időt töltesz a program elmékbe történő átültetésével a siker kutatók szerint.

Hidvégi Mihály 2014.12.22. 07:41:13

@PFNA: Rendíthetetlen barátágról beszélsz. Én is rendíthetetlennek érzem magam, ezért szólok most hozzád Karácsony előtt. Igaz röviden teszem.

Nem gondolkodtál még azon, esetleg valami oka is lehet a kitiltásodnak? Nem gondolkodtál még sosem? Én türelmes is vagyok, Péter is, mégis előfordult a kitiltásod. Biztos, hogy nem a te hozzáállásodban van hiba?
Nem szépelgek most elköszönésképpen, nem lenne tán őszinte részemről veled szemben. De mégis ide kell citáljak valamit.

Hazádnak rendületlenül.

Hidvégi Mihály 2014.12.22. 08:22:04

@téridő2: Fontos dolgokat feszegetsz, ez biztos.
Meg az is biztos, hogy akkor s ott Ceausescut úgy kellett kivonni a forgalomból, ahogy tették, golyó által. Nem csupán a polgárosodás miatt, hanem humanitárius okok miatt inkább. Hogy ha meg nem teszik, sokkal nagyobb vérengzés lett volna.

Orbán nem Ceausescu. Gyáva kis senki mellette. (még diktátorból sem jut nekünk nagy hm...hm...) Itt (még) nincs megfélemllítés, legalábbis nem olyan fokú, mint volt '89 előtt Ro-ban.

De Orbán sem bűntelen, s ugye bűn nem maradhat büntetlenül.
Nem akarom most végig sorolni a bűneit, de egyet kiemelnék, ami nem politikai kategória.
Az a gyűlöletkeltés, ami folyik a közmédiában, az a végtelen nagy megosztás nem maradhat büntetlenül, a gyűlöletbeszéd a közmédiában kimerítésre kerül napjainkban s ez Orbán bűne. Igen súlyos bűn.

Lexa56 2014.12.22. 09:10:56

@Schanzcsavar: ha Orbán komolyan venné a kereszténységet, nagyon sokmindent másképp csinálna. Például nem hazudozna reggeltől estig, ez lehetne az első lelki gyakorlat ... A második pdeig az, hogy mgától legalább annyit várjon el, mint elenfeleitől.

Lexa56 2014.12.22. 09:16:49

@ParaZita2: magam is úgy gondolom, hogy a polgár elsősorban nem alattvaló, az autonóm, nem az állam tőgyén élő egyén, akinek igénye van arra, hogy az állam csak a szükséges mértékben avatkozzon bele magnéletbe. Persze ez felelősséggel jár, amit nem mindenki vállal. Nálunk valóban elég kevesen. Jobb az akolmeleg. Abban is egyetértünk, hogy ezen a fórumon lgalább nyomokban találkozni a polgári szemlélettel. Ez van, ennyi jutott nekünk, ezért is nem fogunk túllépni a jobbágyságon még akkor se, ha a környezetünkben már midenhol csak múzeumban fogják mutogatni őket velünk együtt.

Kanguru76 2014.12.22. 11:53:43

@HaFr: Ha ezt te is tudod akkor nem értem ezt a mondatodat: "A PKP sosem lesz nagy párt", hiszen az MDF vezető kormánypárt volt még nem is túl régen.
Még pontosabban fogalmazva csak úgy tudom értelmezni a kishitűséget hogy lélekben feladtad.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.22. 12:55:41

@Kanguru76: ez egy teljesen más szituáció -- amiről te beszélsz, az 20-25 éve volt!

Boross Bence 2014.12.22. 17:11:33

@Kanguru76: Én inkább azt olvasom ki a mondatból, hogy Béndek "elvi politizálást" szeretne. Lefordítva: egy viszonylag merev, ideologikus, a realitásokkal kevésbé szembenéző, "annál rosszabb a tényeknek" típusú, a konkrét cselekvést kerülő, távolságtartó, kisebb felelősséggel járó politikát csinálna, azaz megőrizné a PKP nem pártként viselkedne, hanem egy értelmiségi klubként. Ezért leplezheti le a hatalomközpontúságot, a "pragmatikusságot" mint amoralitást. Pedig ez a kapcsolat nem oksági: valójában minden választott hatalom sikeres működéséhez valamiféle morális elv szükséges, amit támogathatnak az emberek - nincs ez másképp Magyarországon sem.

Nem zárom ki, hogy a Debreczenyi indításával kapcsolatos kudarc tapasztalata szülte a félmondatot. Az elnök úr régóta őrlődik a politikusi és az ideológusi (blogger-megmondóember) szerepkör közötti választásban. Egyelőre Kis János 1989-es szerepét vette fel - azaz mindkettő egyszerre -, de Kis mellett akkor voltak sokan mások, a demokratikus ellenzék összeszokott csapata, akik közben építették a pártot. Itt nincs csapatépítés: másfél éve nem szólalt meg élő PKP-s ezen a blogon - a párt egyetlen működő nyilvános felületén - Béndeken kívül.

Boross Bence 2014.12.22. 17:31:28

Tölgyessy mai cikke (1. rész):

index.hu/belfold/2014/12/22/tolgyessy_peter_elemzes_elso_resz/

Vannak jó meglátásai, de sajnos nem tud elszakadni az 1990-2010 közötti közjogi berendezkedés, tkp. saját szellemi gyermeke védelmétől. Hibáit elfelejti megemlíteni, a rendszerváltás kudarcának felelősségét nemes egyszerűséggel a népre hárítja, mivel az nem jól töltötte ki a kereteket, Kádár-kori vágyaitól vezetve rendre bedőlt a silány politikusoknak.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.12.22. 17:41:57

@Boross Bence: Remélem nem gondolod komolyan, hogy az elvi politizálás azonos a "merev, ideologikus, a realitásokkal kevésbé szembenéző, "annál rosszabb a tényeknek" típusú, a konkrét cselekvést kerülő, távolságtartó, kisebb felelősséggel járó politiká"-val.
Az elvi politizálás azt jelenti, hogy ha azt mondjuk, hogy a korrupció rombolja az országot, akkor nem szállítunk saját cégünkkel sokszoros áron számítógépeket állami intézményeknek, ha azt mondjuk, hogy fel akarjuk zárkóztatni a romákat, akkor nem jelölünk rasszista kijelentéseket etvő személyeket képviselőnek, hogy csak két egyszerű példát mondjak.
Lehet, hogy elvi alapon lassabban érünk el egy politikai célt, de nincsenek olyan visszahatásai, mint pl. amit mostanában láttunk, a FIDESZ kormányrakerülésével, a tüntetők pártellenességével stb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.22. 18:20:44

@Boross Bence: Tudom, h te kedveled Tölgyessyt, én sajnos egy ideje már unalmasnak tartom, most meg megint rendszerváltó hangulatba került, és keresi a helyét, amit különösen nem tartok szimpatikusnak a Fidesz-frakcióbeli tagság és a lojális hallgatás évei után

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.22. 18:22:38

@Boross Bence: nem jól látod -- csak nagyon beleszoktál a szélsőséges magyar amoralitásba. Mi mindig választunk, akkor is, ha nem csinálunk semmit. Amennyi terünk van, azzal élünk. Lesz nagyobb is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.22. 18:23:35

@HaFr: A sikeres korokban a politika morális volt, ehhez tartjuk magunkat.

Boross Bence 2014.12.22. 18:36:40

@HaFr: Azért mondjuk Debreczenyi esetében megengedőbb voltál a Fideszes múlttal kapcsolatban. :)

Lehet, hogy Tölgyessy a cikke második részében előrukkol valami újjal.

mrbateman 2014.12.23. 02:29:44

Pedig nincsenek most kifejezetten rossz oddsok a PKP-ra, vagy bármely irányból érkező induló törpepártra, gondolatra. Realistább szempontból nézve, most nyílt ki a terület arra, hogy érdemes legyen megpróbálni a semmiből indulva, '89 óta most a legjobb a klíma a csírázáshoz.

Viszont így hezitálva, félszegen, félig komolyan gondolva nem lehet, sőt NEM IS SZABAD odaállni a rajtvonalra, vagy oda sem állni. Nem szabad azokkal szemben akik hisznek benned, mert benned látják az embert aki majd felkínál egy terméket.
Az még mindig jobb és korrektebb, ha azt mondod, hogy blogolni szeretnél, kritizálni, gondolatot ébreszteni, ahhoz nem kell PKP. Nem tehet ezért senki szemrehányást, érthető lenne, ha ezt választod.

Ha viszont PKP van, akkor nem lehet más deklarált cél, mint a közhatalom megszerzése. Félmegoldások nincsenek! Parlamenti többséget akarunk, aztán ha összejön 5% az már nagyon jó...de ez lényegesen más tartalom, mint ab start bevallani, hogy erre nincs igény, úgysem jön össze 5%, sajnos Mo-on nem volt igazi polgárosodás, úgyis esélytelen, stb.

Döntsél! Vagy told el a biciklit és ne kelts reményt, vagy maradj a táblán, de akkor vedd végre a feladathoz illő komolysággal!

Ha maradsz (remélem) akkor szerintem - a sikeresség érdekében - hagyd már ezt az elméleti maszturbálást, mert a fogyasztónak teljesen emészthetetlen, l'art pour l'art burjánzás, totálisan felesleges (még ha jól is esik neked és a blog olvasóinak...viszont ez csak akkor lenne szempont, ha politikus helyett blogger maradsz)

Határozz meg 8-10 értéket, ügyet, feladatot amiért küzdeni kíván a párt (pl: oktatás, EÜ, Nyugdíj reformja, kapitalizmus, tőkeszerzés-munkahelyteremtés, sajtószabadság, demokratikus intézményrendszerek restaurációja, civil szféra erősítése, környezetvédelem, stb), ugyanígy 8-10-et ami ellen küzdeni akar a párt (nem nehéz - és szavazatnövelésben ez a leghatékonyabb - beleszállni a fideszbe, amibe belefogtak, azt szinte mindent elbasztak, szabadon lehet csemegézni az elmúlt évek történéseiből)

Induljon el végre a termékfejlesztés, mert az, hogy mit gondolt Locke, M. Weber, Jászi Oszkár az nagyon érdekes, de legalább ennyire irreleváns!

wantaan 2014.12.23. 03:58:58

@Boross Bence: Tölgyesi???? Felejtsük el gyorsan. Nem Gyurcsánynak hanem a Tölgyesi féléknek, Sólyomnak, KissJánosoknak, Horngáboroknak TGM-eknek és tartatlan társaiknak köszönhető ,hogy ilyen mélyre süllyedt a nemzet. ...ők akik csak kábították a nemzetet s amikor valamit tenni kellett volna akkor a saját kisszerűségüket sem tudták átugorni s beálltak fszszopónak, de még azt sem merték nyíltan fölvállalni mert élniük kellett. Károsabbak voltak mint 100 Grószkároly vagy 50 TorgyánJózsi lett volna.

DrGehaeuse 2014.12.23. 13:14:05

@wantaan:
És féltő miért lenne most vállalható?
Igaz ugyan, hogy volt az öszödi beszédben néhány gondolat ami igazi reformról és az esélyegyenlőség javítása szándékáról szólt, de amikor a végrehajtásra került volna sor, még a medgyesinél is impotensebbnek bizonyult. Nem emlékszem egyetlen eredményre sem. Viszont emlékszem 16Mrd -ra amit eltapsoltak egy el sem kezdett kormányzati negyed beruházás előkészítésére.

DrGehaeuse 2014.12.23. 13:16:02

@DrGehaeuse:
Féltő = Fletó
ASUS prediktiv mód ördöge. :)

wantaan 2014.12.24. 08:30:41

@Boross Bence: " Döntően rajtunk múlik, mihez kezdünk vele." No ez eléggé fenyegető mondat a nemzet számára egy Tölgyessytől akli lefeküdt Orbánnak!!!! .....csak nehogy még Sólyom is megszólaljon.

törzsmókus 2014.12.24. 10:14:42

@ricardo: ja, levél meg a fán, és hinni a templomban kell.
semmi gond a „pont”-tal, kár h @HaFr: „javította”

Kanguru76 2014.12.24. 14:05:21

@Boross Bence: Egyetértek, nekem is úgy tűnik hogy Béndek "elvi politizálást" szeretne - ahogy írtad.
Írtad még: "... 'annál rosszabb a tényeknek' típusú, a konkrét cselekvést kerülő, távolságtartó, kisebb felelősséggel járó politikát csinálna..." Én is így látom, ezzel kapcsolatban írtam egy korábbi kommentemben hogy akkor ez egy gondolati műhely.
Akkor tehát ezt kell tudomásul venni és annak kell nevezni ami valójában lenni akar és nem PKP-nak. Egy filozófiai műhely és egy párt között hatalmas különbség van.

Kanguru76 2014.12.24. 14:50:32

@mrbateman: Sokkal árnyaltabban írtad le mint ahogyan én de a lényegben egyetértünk: el kell végre dönteni hogy PKP (vagyis politikai párt) legyen vagy pedig gondolati műhely.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.24. 15:10:08

@Kanguru76: én meg nem értek egyet, és ösztönzök minden megfigyelőt, hogy menjen át a résztvevői státusba, sokkal pontosabban fog látni mindent, kösz
süti beállítások módosítása