1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.11.15. 08:25 HaFr

Meg akarja-e dönteni Amerika az Orbán-kormányt?

Természetesen.

Annyiban legalábbis biztosan, hogy a jelenlegi viselkedését megnyugtatóan visszaszorítsa, ám mivel ez egyenlő lenne Orbán személyes céljainak kudarcával, gyakorlatilag az orbánizmus végét is jelentené. A miniszterelnökünk viselkedésének egyetlen legfőbb mozgatórugója a hatalom -- nem pedig az anyagi haszonszerzés, amely csak eszköz az előbbihez, és nem magyarázná a rendszer teljes, szisztematikus korrupcióját. A szisztematikus korrupció mögött a bűntársi motivációk és félelmek rendszerének kiépítése áll (minden bűntárs az életét tette fel a rendszerre, és ennek megfelelő a lojalitása is hozzá), a korrupció célja pedig a hatalmi rendszer stabilizálása. Ez a hatalmi rendszer azonban olyan pályára tévedt -- elsősorban külpolitikai téren --, amely súlyos nyugati érdekeket sért, és a pávatánccal már nem hitelesíthető.

Amerika érdekeit sérti a Déli Áramlat és Paks, a keleti orientáció és a liberális demokráciák stratégiai jelentőségű bírálata. Ha nem a tutyimutyi Obama- és a kollaboráns Merkel-kormányzat volna hatalmon, az Orbán elleni támadás már megindult volna legkésőbb 2012-ben, így azonban meg kellett várnunk a 24. órát, mielőtt Magyarország végleg betér a Putyin-érába Orbán hatalmának remélt stabilizálása, büntetlensége biztosítása, valamint elhatalmasodó nagyzási hóbortjának és bosszúvágyának kielégítése céljából (szóval, nem vitás, "a magyarok" érdekében). Magyarországot egy félelmetesen atavisztikus gondolkodású ember akarata mozgatja, amit nem lehet nem figyelembe vennie az emelkedett (bár gyakorlati érvényességüket vesztett) eszmények alapján álló nyugati politikai kultúra barátainak, amikor az ellenszereket keresik. De hogy egyúttal semmi más (se eszme, se perspektíva, se értelem) nincsen a magyar politikai stratégia mögött, azt jól mutatja a rezsim végtelenül gyenge, hipokrita, irracionális politikai ideológiája (Tellér, Lánczi, G.Fodor) és kalandor, kártékony, ignoráns gazdaságtana (Matolcsy, Varga, Heim, Barcza). A "politikai kormányzás" egy humbug, és a humbug az eddig elmondottakat szolgálja.

Amerika hagyta volna békén Orbánt, ha az megelégszik néhány százmilliárd szétosztásával az övéi között, aztán pedig élnének, mint Marci hevesen. De sajnos Orbán rendszerszintű kockázatot vitt a nyugati kooperációba (rossz nyelvek szerint ezért és e célból kapta a paksi jutalmat), ami -- értse meg a kedves jobber harcos -- mások nemzetbiztonsági ügye is ettől kezdve. Magyarország meg a (nevetséges) magyar szuverenitásvágy nem érdekel senkit. Az érdekes, hogy mérgezővé tud-e válni a mégoly provinciális magyar kormány. És úgy tűnik, sikerült neki ezt a félelmet felébresztenie. Gratulálok. Momentán a kormányunk a szuverenitásunkra leselkedő legnagyobb veszély.

300 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1006898585

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ezt üzeni Andre Goodfriend a magyaroknak 2014.11.16. 09:57:50

Az USA budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője a diplomáciai mentessége mögé bújva mutogatja a felfelé tartott középső ujját vigyorogva kifelé. Kapjátok be, csicskák! A törvényeiteket meg feldughatjátok a s*ggetekbe! Mivan? Hogy ne sértegessem...

Trackback: Egy pinalógus is megszólalt a NAV-os csajok ügyében 2014.11.16. 09:54:26

Kovács László szerint jobb lenne, ha az USA-val szemben meghúznánk magunkat, mielőtt megsértődik, és kioszt egy kurva nagy sallert. Bocsesz, de ha ez az arc egykor volt valakiként elfogultan hülyeségeket nyilatkozik, akkor nem a szakértőt látjuk benne...

Trackback: A bukás 2014.11.15. 08:52:23

A nyugati civilizáció abban a tévhitben élt a XX. sz. második felében, hogy csak idő kérdése a nyugati ihletésű polgári liberális demokrácia elterjedése az egész világon. Az alapvető tétel szerint csak szabad és demokratikus választásokat kell rende...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasútlhíd 2014.11.16. 09:58:05

@Diorella Queen: Ja. Vagy a Templeton elkezdi nyomott áron eladni a magyar állampapírt és másnaptól senki sem vesz a Magyar Államkincstártól. Rövid úton becsődölünk, vagy IMF.

Fejesrob 2014.11.16. 09:58:36

@Red shield representatíve: Az a gond, hogy előbb mi csődölnénk be.

Az oroszoknak a németek "szerint" 4 évi tartaléka van. Azaz 4 évnyi totális gázelvonást bírnának ki. Úgy, hogy feltételezzük, Kína gázigénye nem nő.

2014.11.16. 09:59:36

@Fejesrob: Nem véletlen vásároltak be arannyal az oroszok.

Fejesrob 2014.11.16. 09:59:51

@Diorella Queen: Igen, az jó ötlet volt, persze nem a monitor, hanem a tömeg a rájukrepült ballibsi politikusokkal. Orbánék azonnal megértették miről van szó.

2014.11.16. 09:59:53

@Fejesrob: Valamire készültek és készülnek.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 10:00:36

@Fejesrob:

"Orbán nagyon jól tudja, hogy 4 évente nem Obamával, hanem saját választóival kell elszámolnia és ameddig Mo. érdekei ellentétetesek az USA itteni érdekeivel, addig Orbán "kénytelen" ellenállni az USA-nak."

Tökéletes megfogalmazás.

Egy balos ezt persze sose fogja érteni, mivel az ő lételeme a megalázkodás és a feltétlen hűség hol az egyik, hol a másik oldal nagyhatalma irányában.

2014.11.16. 10:00:51

@Fejesrob: A monitor is jó ötlet volt.
Kár hogy nem hívta fel a figyelmet az elektronikus hulladékokra.

Ad Dio 2014.11.16. 10:01:03

@Red shield representatíve:

Csakhogy az oroszok tudják, hogy ez lehetetlen, mert Európának _nincs_ más választása. Feltéve hogy a fagyhalált és az ipar leállását nem tekintjük alternatívának.

Valóban csak acsarkodás megy.

Mit gondolsz miért nem épült meg a Nabucco? Mert nem sikerült biztosítani azt, hogy a gáztermelők tartósan euroatlanti kézen legyenek. így Oroszország még mindig a kisebbik rossz az iszlám világhoz képest.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 10:02:09

@Diorella Queen:

"Mostanában kezd ráérezni a nép arra, hogy beleszólhat a kormányzásba ha akar.Elég hozzá csak annyi, hogy pár monitorral bebasszuk a fidesz székház ablakait meg hasonlók.:)"

Te nem a népről beszélsz, hanem a prolikról.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 10:04:01

@Red shield representatíve:

"Az oroszok meg azonnal becsődölnek ha Európa nem vesz gázt tőlük."

Hülye vagy. Az oroszok legnagyobb megrendelői nem az EU.

Ad Dio 2014.11.16. 10:04:08

@Fejesrob:

Nincs azoknak semmiféle tartaléka. Ha esik a szállítás, esik a gazdaság. A tartalékaik társadalmiak: Putyin helyzete atomstabil. Ennek erodálás lenne 4-5 év. Viszont közben befigyelhetne egy totális háború is. Mivel...

Európa elemi érdeke egy együttélés megvalósítása az Oroszokkal. Ebben a kérdésben nem kellene vakon követni az USA kívánalmait.

Fejesrob 2014.11.16. 10:04:37

@polyvinyl: Volt is hányingerem rendesen, amikor az LMP-s Schiffernek az volt az érve, hogy az USA erős ás jobb neki engedelmeskedni, mint ellenállni.

Persze ezeknek azért van pofájuk az 56-os parcellában oktatni a népet arról, hogy a demokráciáért igenis harcolni kell.

Mindig is az volt a véleményem, hogy ha harcolni kell, arra nagyon vigágyázok ne egy liberális "szellemiségű" kolléga legyen a hátam mögött.

Fejesrob 2014.11.16. 10:06:39

@Ad Dio: Ez a német lapok véleménye.

Teljesen egyetértek. Az oroszok realitás, az USA pedig a világhatalom megtartásáért harcol és egyenlőre most tart ott, hogy ezért már barátokat kell áldoznia.

Nincs afelől kétségem, hogy utánunk a szlovákok, osztrákok jbnnek.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 10:07:17

@Fejesrob:

"Én a balliberális pártok helyében most kiállnék Orbánék mellett. "

A balos csürhe egymással se képes összezárni - lásd az "Összefogás buktát - nem hogy az ellenféllel zárjon össze, ha a hazája belügyeibe ugatnak bele idegen hatalmak.

Másrészt a balos csürhének nincs is hazája, ebből következően nem szereti és sose védené meg semmilyen támadás ellen a hazáját.

A balos csürhe hazátlan.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 10:12:13

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

": Egyszerű lenne. Csak virítani kéne a "bizonyítékokat". Honnan van a szíjjártónak 170milkás vityillója, az orbán hogyan lett pár év alatt földbirtokos. "

A balos csürhe SOSE verné emiatt az asztalt.

Hiszen akkor a saját elvtársai érdekes történetű vagyonosodásáról is el kellene számolnia.

Ezért a balos csürhe igen örül annak, hogy az USA rátámadt a jobboldalra, hiszen ettől két fejleményt is remélhet:

1. a balos - és USA felé lojális - elvtársak vagyonosodása nem lesz bolygatva.

2. Reményük van arra, hogy az Orbán-kormány megpuccsolása után, demokratikus választások NÉLKÜL, a többség támogatása NÉLKÜL az USA majd visszaültetné őket a hatalomba.

Fejesrob 2014.11.16. 10:14:24

@polyvinyl: Lényegtelennek tartom, mert kicsi a támogatottságuk, de ugyanakkor azt fontosnak tartom, hogy a ballibsik, vagy legalább a balos része alapvetően nemzeti irányba törjön ki.

Persze olyan vastag és általános kommunista szemlélettel amely ott uralkodik, nyilván nehéz lesz. Most azért már odáig eljutottak, hogy a kommunizmusban is tevékeny vezetőik már kínosak számukra, egy ilyen már nem automatikus út a karrierig.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 10:17:50

@Diorella Queen:

"@Fejesrob: Akkor volt a nemzeti fásultság mélypontja szerintem. Ebből mostanában kezd kilábalni a nép."

Álmodj királylány!

A magyar nép NEM kér a baloldali levitézlett arcokból. Se Tóbiásból, se Mesterházyból, se Bajnaiból, se Fodorból, se Szigetváriból, se Demszkyből meg a sleppjéből, se Karácsonyból, se a nevükre se emlékszem LMP-s, meg PM-es balfaszokból és balpinákból.

Ezek az emberek mind mennek a történelem szemétdombjára.

És ez így lesz, akárhány fizetett aktivistát, meg buta arcú, viszkető pinájú naiv egyetemista kislányt vezényeltek ki a fővárosi utcákra.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 10:25:48

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

"Még az is lehet, hogy '56-ot is a ruszkik intézték. Ugyanúgy mint most Ukrajnában."

Ostoba.

Az ukrán konfliktust nem a ruszkik intézték, hanem az USA és az EU boltolta le egymással, amikor esélyesnek tűnt, hogy az ukrik mégse akarnak csicskának állni az uniónál.

Az EU ódzkodott picit a demokratikus választáson megválasztott ukrán kormány megpuccsolásától, de az USA erélyesen rájuk szólt.

Ha nem hiszed, keress rá a Youtube-on a releváns telefonbeszélgetéses videóra, amit a kijevi USA-követséget lehallgató oroszok tettek fel, miután az első hülyegyerekek kivonultak a Majdanra.

dr doktorka 2014.11.16. 10:32:48

Azért hatalmas egy csapás Orbán-nyaloncnak lenni. Ennek a skizofrén bolsi beteg faszinak a cselekedeteit éltetni, utána meg magyarázni.

Mekkora szopás már egy fidesz trollnak, hogy eredetileg szidni kell a komcsikat, de aki Orbánya elvtárs körül van komcsi (meg a fidióta táborban), azoknek a seggét ki kell nyalni.

Mekkora szopás már egy fidesz trollnak, hogy hazaáruló zsidózni kell a Kertészt, majd utána parancsra az ő seggét is ki kell nyalni és megmagyarázni, hogy mekkora író és hazafi is ő.

Mekkora szopás már egy fidesz trollnak, hogy pocskondiázni kell az EU-t, majd utána benyalni a támogatásért és dícsérni a szervezetet.

Mekkora szopás már egy fidesz trollnak, hogy pocskondiázni kell a multikat, majd utána tapsolni Orbánya eftársnak, amikor odamegy fontoskodni az üzem átadásokra és megmagyarázni, hogy a multi nélkül a magyar gazdasag elképzelhetetlen.

Mekkora szopás már egy fidesz trollnak, hogy 2010-ig hazaárulózni kellett arra, aki az oroszokat megemlítette, most meg már a fidióta birkája Lenin életmüvét akarja átültetni Magyaro-ra.

Mekkora szopás már egy fidesz trollnak, hogy Orbánya elvtárs minden moslékot meg tud vele zabáltatni!

Netuddki. 2014.11.16. 10:33:09

@polyvinyl: Ostoba fideszes csicska. Az ilyeneknek tetszenek azok a vezetők akik ellopják a közpénzt. Mint a janukovics is, meg az orbánod. Aztán előbb-utóbb akad pár "hülyegyerek" aki megdönti ezknek az élősködőknek a hatalmát. Ez már persze nem tetszik annyira mi? Nem csodálom. Erkölcsileg egy nagy nullák vagytok kicsirigó, és csak azt nézitek hogyan húzhattok hasznot a többi becsületes emberből. Anyádat oktasd ki faszfej fideszes!

Mr. Waszabi 2014.11.16. 10:35:08

@Ad Dio: biztos igazad van, nem mélyedtem el benne. Azonban eltérő a szemléletünk - szerintem kell tudni, hogy mik a céljai valakinek és ahhoz tartania magát, áldozatok árán is. El kell tudni dönteni, mi fontosabb, mi ér többet. Szerintem az ország hosszútávú fejlődése szempontjából az orosz gáz csak egy kis rész, nagyon pici. Aki pillanatnyi érdek, vesztéstől, áldozattól való félelem miatt eladja a jövőjét, az csak sodródik a körülményekkel, mások akarata szerint és sosem ér célhoz. Ez igaz az egyes emberre épp úgy, mint egy országra - ezért nincs semmi valóságos alapja Orbán elképzeléseinek.
Az orosz függés szorosabbra vonása nem teszi lehetővé, hogy fejlődjünk. Nem fogják engedni, hogy náluk fejlettebbek legyünk, ki fognak használni, zsigerelni, akármilyen eszközzel. Amint ez történt a szocreálban is, és amin látszik a közvetlen szomszédai felé tanusított putyini politikából.

Mindenre van megoldás - csak gyakorta válság helyzet szükséges a változtatáshoz. Senki nem ilyennek képzelte a jövőt, más tervezett. Ezt a kanyart nehezen veszi mindenki.
A CRT még az LCD megjelenése után 20 évvel is uralta a piacot, mert senkinek nem volt érdeke áttérni az új, drágább technológiára, annak tökéletesítésébe invesztálni. Az autóipart az olajár emelkedése kényszerítette rá a fejlődésre,
hát most a gázhasználaton a sor, itt is takarékosabb magoldások kellenek, ehhez viszont áldozni kell az elején.
Gondolkodásmódbeli változás kell ahhoz, hogy esetleg elfogadjuk: invesztálni kell új technológiákba, amelyek életviteli költségeink között nagyobb arányt követelnek, azonban idővel megszokjuk.
Takarékoskodni, hatékonyítani kell, ott, ahol lehet, idővel majd megszokjuk, hogy drágább a gáz. De még mindig kevesebb áldozattal, kárral jár, mintha eladjuk magunkat tokkal-vonóval az oroszoknak, akár gazdasági berendezkedésünket is beáldozva. Remélem, nálunk erre nem kerül sor, befejeződik az a komcsi őrület (központi tervgazdálkodás), s nem az lesz az ára, hogy visszasüllyedünk a 80-as évekbeli Románia körülményeihez. Mert ami most kinéz itt strukturálisan, hatékonyságban, abból az akkori magyar állapotok már nem jönnek ki, ezt azért tisztán kell látni.

Netuddki. 2014.11.16. 10:37:34

@polyvinyl: "Te nem a népről beszélsz, hanem a prolikról."

Mégis ki a faszom vagy te kis fideszes szarcsimbók, hogy leprolizod a becsületes, magyar állampolgárokat? Azokat, akiknek elege lett a balfasz, megosztó, kártékony, szellemileg leépült orbánodból...

dr doktorka 2014.11.16. 10:41:29

@polyvinyl: "Ezért a balos csürhe igen örül annak, hogy az USA rátámadt a jobboldalra,"

Jobboldal? Barátom, a jobboldal az az öntudatos polgári és európai ember. A fidesz maffia szövetkezetben egy darab polgár nincs, csak trikolór színekben ugrabugráló ostoba parasztok és kádári prolik birka tábora.

Amíg ezek elhiszik Orbánya hülyítését, hogy ez a proli sereg az EU gyorsnaszádja és IQ vezére, addig Orbánya be tudja zsebelni a szavazataikat. Amikor viszont felébred a prolija a kábításból (mint 2006 után), akkor már csak az lesz a kérdés hogy akasztják-e a fideszes bünbandát vagy csak leváltják.

Olvass Márait elvtárs, ha tudni akarod hogy mi az a polgárság és jobboldal.
Apropó jobboldal, Mária pont ezt a mai fajta suttyó, nemzet rohasztó jobboldalt is a pokolba küldte anno, mert ez a fideszes fajta "jobboldal" már akkor is létezett és lerohasztotta az országot és a nemzetet.

Ad Dio 2014.11.16. 10:43:43

@Mr. Waszabi:

Van igaz abban amit mondasz (főleg a hatékonyság növelésben és a takarékosságban), de azt gondolom a következtetésed nem helyes a végén, mert ez csak javít az egyenlegen, de nem oldja meg a kérdést. Mert nem tudja.

Oroszországgal magában semmi bajunk nem kellene hogy legyen. Olyan amilyen, de hosszú évekig elvagyunk egymás mellet - kölcsönös egymásra utaltságban - békességben. A jelenlegi konfliktust nem az oroszok kezdeményezték, hanem a Nyugat, vagyis "mi". Ezt nem szabadna elfelejteni.

Az energiahordozók problémája meg nagyon összetett. Lehet képzelegni, meg vakreményekbe kapaszkodni (összeesküvés elméletek, progresszív víziók, technológiai fejlődés töretlenségébe és mindent megoldó képességébe vetett hit stb), de a realitás az, hogy ez bizony egy olyan probléma ,amire jelenleg nincs megoldás és a kutatások nem nagyon kecsegtetnek rövidtávú megoldással. Sajnos.

Így viszont azzal kell főzni, ami van. ezért volna fontos, hogy a realitások szabják meg az utat és ne a z ideológiai hangoltság, szimpátia/unszimpátia meg a vágyak.

ördöngös pepecselés 2014.11.16. 10:47:16

@polyvinyl:

Gyere holnap te is tüntetni az orbán rezsim ellen, ne itt a blogokban trollkodj bacod!

nu pagagyí 2014.11.16. 10:47:45

@$pi$: Év végére felduzzad a közintézmények, közszolgáltatások belefulladnak az adósságba (az egészségügy már 100 milliárd minusznál jár), amit év elején visszaadnak, mert ki kell fizetni valamikor a beszállítókat. Az állami cégeknek visszaadják a vásárolt állampapírokat, mintha az állam nem is tartozna nekik, aztán persze év elején ismét megjelenik adósságként. Az a probléma, hogy egyre többet kell ügyeskedni, mert a valós hiány egyre duzzad. A kormány igyekszik is. Útonálló módszerrel kiszámíthatatlanul adóztatja össze-vissza, visszamenőlegesen is az értékteremtő szektort, ami egyszeri gyógyír, de következő évben újabb adókat kell kifundálni, mert a fejős tehén odébb áll.

Netuddki. 2014.11.16. 10:52:45

@Ad Dio: "Oroszországgal magában semmi bajunk nem kellene hogy legyen."

Ha csak az nem, hogy bekebelezték a Krímet, harcok folynak Ukrajna keleti felének (vagy akár az észnek) az elszakítása és Oroszországhoz csatolása miatt. Igen, azt az Ukrajnát támadják a ruszkik aminek annak idején megígérték, hogy meg fogják védeni.

Az energia meg nem vész el csak átalakul. Az EU-nak gáz kell, a ruszkiknak meg pénz. Ez ilyen egyszerű. Kár ezt túlragozni.
A ruszkiknál meg még jó ideig nem lesz fejlett a gazdaság, köszönhetően a diktatúrának, és az állami maffia gazdálkodásnak. Ez is ilyen egyszerű.
Az orbán meg annyira hülye, hogy nem látja át ezt a nagyon egyszerű dolgot. Vagy mégis mit vár? A ruszkik olcsóbban fogják adni a gázt ha hozzájuk törleszkedik? A barom...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 10:55:03

@Guestenye:

"Gyere holnap te is tüntetni az orbán rezsim ellen, ne itt a blogokban trollkodj bacod!"

Nem megyek tüntetni Orbán ellen, mert NINCS helyette reális alternatíva, akinek a hatalomra jutása MELLETT tüntethetnék.

Úgy meg csak a hülye tüntet, hogy azt mondja, hogy ez "monnyonle", de nem tud épkézláb jelöltet állítani helyette.

Ugye megbocsátasz, ha nem akarom hatalomra juttatni se Tóbiást, se Mesterházyt, se Szigetvárit, se Bajnait, se Fodor Gábort, se a vérlibsi LMP-s, Együttes, PM-es sleppet?

:)

vasútlhíd 2014.11.16. 10:55:38

@Ad Dio: "A jelenlegi konfliktust nem az oroszok kezdeményezték, hanem a Nyugat, vagyis "mi"

- ja! El is felejtettem, hogy az USA annektálta a Krímet.

vasútlhíd 2014.11.16. 10:56:34

@polyvinyl: De talán azért érdemes lenne, hogy a Fidesz maffia egy értelmesebb Don-t válasszon!

igazi Ténytár 2014.11.16. 10:58:41

@Diorella Queen: "Azért egy pár USA ellenes transzparenst szeretnék látni a holnapi tüntetésen,"

Te vagy a BKV ellenőr?

""Buzi, mocskos, alpári geci amerikai vagy!" - üvöltötte egy ellenőr a 49-es villamoson egy utasnak. "

"mert nehogy azt higgyék már az amcsik, hogy vígan szopja a magyar nép a farkuka"

Igazad van, mert ne verjük át őket. A büszke magyar nemzeti az hatalmas orosz f@szt szereti szopni, nem a puha amerikait.

444.hu/2014/06/23/orban-viktor-leszopta-putyint/

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 10:59:17

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

"Mégis ki a faszom vagy te kis fideszes szarcsimbók, hogy leprolizod a becsületes, magyar állampolgárokat?"

Viszakérdeznék:

Mégis ki a faszom vagy te kis szockó szarcsimbók, hogy a NÉP akaratának a képviselőiként állítasz be párezer hőzöngő lumpent, viszkető pinájú naiv diáklányt, meg a diplomájához nyelvvizsgát szerezni képtelen ki-ha-én-nem hülyegyereket?

vasútlhíd 2014.11.16. 10:59:40

@polyvinyl: "a releváns telefonbeszélgetéses videóra, amit a kijevi USA-követséget lehallgató oroszok tettek fel,"
- aha. tehát egy lehallgató kérdéseket tesz fel, az releváns. Ez a hét vicce.
De hülyék ezek az usákok, képtelenek egy nagykövetség telefonvonalait titkosítani. Ez mennyire hihető! Egy fideszesnek. ja, annak igen.

igazi Ténytár 2014.11.16. 11:00:26

@polyvinyl: Akkor egyetértesz az orban rezsimmel. Nem baj, csak akkor ne játszd itt hogy te elítéled őket ha NEM szavazol, vagy tüntetsz ellene.

vasútlhíd 2014.11.16. 11:01:08

@polyvinyl: "meg a diplomájához nyelvvizsgát szerezni képtelen ki-ha-én-nem hülyegyereket?"
Ki a faszom vagy te szarcsimbók aki hiszel angol nyelvvizsgát szerezni képtelen NAV elnöknek?

vasútlhíd 2014.11.16. 11:02:34

@polyvinyl: Ez a viszkető pinájú diáklány dolog nagyon megfogott téged. Ínhüvely gyulladása van az ötcombú asszonykádnak? :-))

vasútlhíd 2014.11.16. 11:03:49

@Fejesrob: "USA pedig a világhatalom megtartásáért harcol és egyenlőre most tart ott, hogy ezért már barátokat kell áldoznia."
- Sokkal egyszerűbb renitens szövetségeseket megreguláznia, aki minden csak nem barát.

vasútlhíd 2014.11.16. 11:04:58

@polyvinyl: Ki az oroszok legnagyobb megrendelői? melyek lennének azok a nem EU tagországok?

vasútlhíd 2014.11.16. 11:05:51

@Diorella Queen: "Nem véletlen vásároltak be arannyal az oroszok"
Amin máris buktak egy csomót.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 11:06:06

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

"Az ilyeneknek tetszenek azok a vezetők akik ellopják a közpénzt. "

A Tóbiás, a jelenlegi MSZP-s pártvezető nem dézsmálta-e évekig a közpénzt például azzal, hogy "elfelejtette", hogy fővárosi lakosként nem kellene havonta többszázezret felmarkolni útiköltségre, meg lakhatásra?

És ennél a saját pártja vezetésében csak rosszabb arcok vannak.

Vagy ott van a Gyurcsány, akkora bűnöző, hogy jelenthetne neki bármelyik szicíliai keresztapa. Sajnos nem lehetett felelősségre vonni, mert elévült az ügye, addig halasztgatták a kivizsgálását az elvtársak.

És ők csak a kandírozott gyümidísz a szarhabos szockó torta csúcsán.

nu pagagyí 2014.11.16. 11:07:23

@Ad Dio: Milyen konfliktust is kezdeményezett a Nyugat az oroszokkal? Úgy tudom, nem nyugati tankok császkálnak Ukrajnában és Grúziából sem a Nyugat harapott ki részeket, ahogy Csecsenföldön sem beszélhetünk nyugati terrorról. Az oroszok ismét elkezdtek egy agresszív, terjeszkedő politikát, semmisnek tekintve a korábbi birodalom szétesése után függetlenné vált országok jogait és a velük kötött szerződéseket. Az oroszok még sehová nem vittek jólétet, ahová betették a lábukat, nem csoda, ha csak fegyverrel tudnak érvényt szerezni hatalomvágyuknak.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 11:08:31

@napelemügynök:

Nézd, Európa csak innen nézve látszik nagynak :)

Máshonnan nézve Európa csak Ázsia félszigete, egy szarcsimbók a világ valagán.

déjá vu39 2014.11.16. 11:09:55

@Fejesrob: Van választásunk. Eldönthetjük, hogy Oroszország vagy a Nyugat. Több választási lehetőség nincs, teljes függetlenség ebben a földrajzi helyzetben és ekkora országméret (gazdasági- és katonai potenciál) mellett kizárható. Valamekkora függetlenség elérhető.
Ha lehet, én a nyugatot választom. Csak, mert éltem mindkét befolyási övezet tagjaiként, jártam mindkét övezet országaiban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 11:11:18

@napelemügynök:

Az USA is és az EU is elismerte a hangfelvétel valódiságát.

Innentől fogva hülye vagy, felesleges tovább égetned ezügyben magad.

Netuddki. 2014.11.16. 11:12:04

@polyvinyl: Na és akkor mi van ha a maszop alatt is loptak? Szerintem a végeredményen nem változtat. Ugyanolyan tolvajok vagytok.

Lassan meg kéne szakítani a hagyományt, hogy a soron következő kormány azért nem csukja le az előző kormány tolvajait, hogy egyrészt ők is lophassanak, másrészt nehogy a következő kormány őket is lecsukja a lopásért...

vasútlhíd 2014.11.16. 11:13:09

@polyvinyl: Mellesleg az EU miért is ismerné el egy kijevi USA nagykövetség telefon beszélgetését valódinak?
Link?

explanatus 2014.11.16. 11:14:47

@Diorella Queen: Meg magyar zöldséggel gyümölccsel.

hvg.hu/gazdasag/20110722_zoldseg_export_oroszorszag/

„a magyar éves összes zöldség-gyümölcs export 8-10 százaléka kerül Oroszországba”

www.agrotrend.hu/hirek/feldolgozo-elelmiszeripar/a-magyar-zoldseg--es-gyumolcskivitel-30-szazalekat-oroszorszagba-vinnek

„most a magyar zöldség-gyümölcs kivitel mindössze 5 százaléka irányul Oroszországba”

„A magyar zöldség-gyümölcs ágazat exportjának a 30 százalékát 2020-ig Oroszországba szeretnék kivinni a magyar termelők”

2011-től 2014-ig leesett a felére. Erről az 5 százalékos szintről öt év alatt meg fog hatszorozódni?

Hogyan? A jelenlegi felvevőpiacok kárára, vagy a termelést úgy akarják fellendíteni, hogy ez a meglévő piacok feladása nélkül történjen meg? Ha az előbbi, akkor feladjuk a már megszerzett piacainkat egy álomért, amiből ha felébredünk, akkor a régi, már nincs meg, az új meg nem lesz meg. (veréb túzok közmondás)

Tudjuk egyáltalán mit akarunk? Nem csak a zöldség-gyümölccsel? Vagy csak zöldségeket beszélünk?

vasútlhíd 2014.11.16. 11:15:36

@polyvinyl:

"Kiszivárgott Ashton-telefonbeszélgetés: A Majdan vezetői is lövettek a tüntetőkre?

A mesterlövészeket, akik a kijevi tüntetőkre lőttek még február végén állítólag a Majdan vezetői bérelték fel - legalábbis erről beszél Urmas Paet észt külügyminiszter és Catherine Ashton az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy most kiszivárgott telefonbeszélgetésben."

Hehe. Nem is kijevi beszélgetés, nem is az USA nagykövetség. Na ennyire vagy te hiteles! :-))
Idióta fidesz zombi! Még azt sem tudod hogy mire hivatkozol!

vasútlhíd 2014.11.16. 11:16:51

@polyvinyl: "a releváns telefonbeszélgetéses videóra, amit a kijevi USA-követséget lehallgató oroszok tettek fel,"
Na akkor erről lesz link, vagy csak ordenáré hülyeségeket írtál? :-))
Ki is a hiteltelen?

déjá vu39 2014.11.16. 11:16:51

@Fejesrob: Az orosz kapcsolatokból profitálunk? Mit?

Mr. Waszabi 2014.11.16. 11:18:15

@Ad Dio: elég racionálisan gondolkodom. E szerint, ha az utcánkban az első ház lakója már kirabolta vagy sarcolja a 2., a 3. és szembe lakó 5. ház lakóit, akkor elkezdek gyanakodni, hogy rám is sor kerül, hiába lakom 10 házzal arrébb. És ha eszem van, akkor nem behódolok az 1. számú lakónak, hanem összefogok a még maradék szabadokkal, mert együtt megállíthatjuk. Mert mondjuk nem engedjük be a boltba, ami az utca felső részére esik. Stratégia használhat stratégia ellen, s ha az aktuális érdek nem illik a stratégiába, vagy egyenesen ellentmond annak, akkor abból biztos veszteség származik. Ezt tapasztalják utcánk zsarolt lakói, akik a pénzükért nem kapnak semmi ellenszolgáltatást, viszont nem tudnak fejlődni sem, csak vegetálni. Elég logikus, hogy mi a helyes döntés, cselekvés egy ilyen helyzetben.
Azért nem jut sehova az országunk, vagy csak nagyon lassan, mert nem volt stratégiája évekig, pillanatnyi érdekek szerint sodródott, ami pedig most van, az sajnos a kommunizmus felé visz, ami konkrét zsákutca. Én nem szeretném megélni még egyszer, de szokom a gondolatot, hogy muszáj lesz, és persze ki fogom bírni, mert egyszer már kibírtam. A nagy baj azoknál lesz, akiknek fingjuk nincs arról, hogy jövőképükhöz képest milyen beszűkülést jelent, és nem lesznek képesek megbírkózni a lemondás gondolatával ott és akkor sem, amikor a valóság rá fogja szorítani őket. Akkor fogják tudni, hogy semmilyen pénzt nem ér meg egy diktátor barátsága, ha az nem egy veéünk azonos súlycsoportú ország, hanem sokkal nagyobb, és emellett kinyilvánítottan erőből diktál bárkinek - csak onnan kihátrálni utóbb, az még több veszteséget jelent majd. Viszont, ahogy fogy a della a veszteségeken, úgy lesz egyre nehezebb áldozatot hozni - sztem ez az, amit nem vesznek sokan figyelembe a mérlegelés során. Nekünk itt már nincs túl sok dellánk...elment stadionra, meg sok más hülyeségre, ami nem lehet se eladni, se megenni, de még eltüzelni sem.
Jellemzően ez az ország rövid látó volt az elmúlt 20 évben is, lásd pl. eladósodás ideiglenes jólét látszatáért, tehát a gondolkodásmódon kell először változtatni. Ezért valószínű, hogy nem hoz megoldást egy újabb rövidlátó döntés.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 11:18:22

@déjá vu39:

"Ha lehet, én a nyugatot választom."

Te mit kaptál a nyugattól az elmúlt 25 év alatt, hogy annyira kapaszkodsz utánuk? A Gorenje hűtőn, meg a gyümölcsjoghurton kívül mit kaptál, te kis konzumidióta.

Mert én emellett az ország mezőgazdaságának, könnyűiparának, feldolgozóiparának a leépítését, meg a fél ország lecsúszását, elszegényítését, sőt lerablását is kaptam.

Nekünk eddig Európából csak az idehordott szemétbálák, a turkálós ruhák, az uzsorahitelek meg az ott takarmányként se eladhatő, szépen felcímkézett ipari hulladék "élelmiszerek" jutottak a csillivilli áruházak polcán.

csivava ellen dobócsillag nuncsaku 2014.11.16. 11:18:48

@polyvinyl: "keress rá a Youtube-on a releváns telefonbeszélgetéses videóra, amit a kijevi USA-követséget lehallgató oroszok tettek fel"
Te miről beszélsz?

déjá vu39 2014.11.16. 11:19:35

@Diorella Queen: Nézd, Te lehet hogy szopod valakiét.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 11:20:39

@napelemügynök:

Ott van a felvétel a Youtubeon, ezt RAJTAD KÍVÜL mindenki tudja. Szerintem te is tudod, és kurva nagyot tévedsz, ha azt hiszed, hogy én most elmegyek neked linket túrni :)

nu pagagyí 2014.11.16. 11:22:02

@polyvinyl: Látom az agymosás áldozatai képtelenek a valóság érzékelésére. A lakhatási támogatás felvétele rendszerszintű volt. Vidéki képviselő felvette, akkor is, ha lett volna hol laknia Budapesten. Lásd Kósát, akiről szintén kiderült, hogy évek óta van lakása az elitnegyedben, igaz a felesége nevén, hogy ne tűnjön fel. Gyurcsányt is előszeretettel szokták mindenfélének nevezni, de azzal nem vádolható, hogy hatalmával visszaélve gazdagította volna családtagjait. Amikor gazdagodott nem volt hatalma, amikor lett még a fizetéséről is lemondott és nem helyezte rokonait, vejét stb. zsíros állami állásokba, ahogy azt a családbarát kormány tagjai teszik.

nu pagagyí 2014.11.16. 11:24:23

@polyvinyl: Az is olyan, mint a photoshoppolt kép a maláj repcsi lelövéséről?

igazi Ténytár 2014.11.16. 11:26:47

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: ""Mégis ki a faszom vagy te kis fideszes szarcsimbók, hogy leprolizod a becsületes, magyar állampolgárokat?""

Hat ki lenne?

Kosa Lajos, Bayer Zsolt, Bencsik András híve aki gyalázza a magyar népet!

______
www.hetek.hu/belfold/200905/kosa_es_a_politikai_ellentmondasok

KÓSA Lajos (Fidesz)

3-4 millió embernek van komoly tartása, identitása, a többi 6-7 millió viszont nem rendelkezik ezzel.

Kósa szerint a társadalom többsége NEM IS IGÉNYLI, hogy rendelkezzen morális tartással.

______________

BENCSIK András (fidesz) : "A magyar népesség alapvetően a homo kádáricus alfajához tartozik. Erre a speciesre a tudósok szerint az alábbi tulajdonságok a jellemzők:
gyáva, önző, irigy, lusta, kicsinyes, sunyi, hazudós."

(Demokrata, 2004. december 9.)"
____

BAYER Zsolt

„Magyarország fele, ha van egy segg valahol, odaszalad, és kinyalja.”

a magyar társadalom fele proletármentalitással él. „Az pedig nem más, mint a magabiztos, feltörhetetlen ostobaság. Olyan hülye vagyok mint a föld, ellenben rettenetesen magabiztos "

www.csikszentkiraly.ro/sajto.php?id=165
____

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 11:29:59

@nu pagagyí:

Nem, az nem olyan. A fotosoppolt hangfelvétel az volt, amikor a Déri Balázsotok, meg a Török Zsoltitok leleplező videót forgatott Baján ;)

déjá vu39 2014.11.16. 11:33:06

@polyvinyl: Nem vagy elég tájékozott a múltról.

Amikor szétesett a keleti blokk, Antall József kormánya majd később Viktor is erősen orosz ellenes politikát folytattak (pl egyszer sem voltak látogatóba. Pedig annak jelentősége van, hogy kit ki látogat meg, és hogy kit ki fogad.) Akkor még megvették volna a magyar almát, meg az ipari terméket, csakhogy a nevezett vezetők azt mondták, hogy az akkora érték, hogy oda nem adjuk.

Apám akkoriban egy élelmiszeripari üzemben voltközépvezető. Tőle tudom, hogy a legnagyobb vevőjük a Szovjetúnió volt, a másik az akkori NSZK. Aztán nem volt gyár (nem eladták: leépült, mert nem lehetett az orosz piacra vinni a cuccot). Az oroszok meg elkezdték vásárolni a nyugati holmikat (ma is azt veszik inkább).

A Gorenje hűtő egyébként nem nyugatról jött, hanem az akkor még létező Jugoszláviából.

Ami meg azt illeti, én jártam moszkvai élelmiszerboltban, moszkvai sörözőben (volt vagy 3), az akkori GUM-ban és a Detszkij Mir-ben is.

Sőt: jártam ott WC-ben is.

Szóval, a világ nem fekete és fehér.

igazi Ténytár 2014.11.16. 11:33:08

@polyvinyl: Mert az oroszoktól mit kaptál a 40 éves megszálláson es az orszag lerombolásán, vegig erőszakolasan kívül?

Ja, hogy most szeretjük az oroszokat és a megerőszakolt magyar nők azok kurva nacik voltak akik megérdemelték?

ja hogy MAI NAPIG AZ OROSZ szlengben a kurva megfelelője a VENGERKA?

Nem baj utald a Nyugatot mert Orban most epp a keletit szereti szopni.

déjá vu39 2014.11.16. 11:34:09

Te írtál a szopásról. Én ilyen stílust csak akkor használok, ha valakit idézek.

nu pagagyí 2014.11.16. 11:34:13

@polyvinyl: Arra a felvételre gondolsz, amelyikről kiretusálták Lomniczyt?

nu pagagyí 2014.11.16. 11:44:55

@polyvinyl: Visszatérve az ukrán helyzetre. Csak egy biztos tényt ismerünk. Az oroszok elfoglalták a Krímet és már társasutazásokat szerveznek az állami alkalmazottaknak. Az összes többi összeesküvés-elméleten a szarkeverés szándéka szaglik. Hasonlatos a magyar kormánypropaganda belföldön alkalmazott "csodafegyveréhez", amely szerint az éppen kifosztott áldozatok pofátlanul agresszíven viselkednek.

dont be such a jew 2014.11.16. 11:46:04

Amerika nyilván meg szeretné dönteni Orbánt, de az egyetlen alternatíva egy másik fidesz kormány lenne.

Emléxünk: választások előtt Bajnai és Mesterházy is kiment az usa-ba eligazításra, de ott úgy döntöttek hogy ezekre nem fogadnak nagy tételben.

A szarkeverést is inkább a választás utánra hagyták. Egyelőre nem tünik levajazottnak a projekt. Csehországban is korrupció+nőügyek voltak a kormányváltás demonstrált indokai, de a cseh kormány népszerüsége nem volt Orbánéhoz mérhető.

Ráadásul nem ideális helyzet, hogy az atlantista balos ellenzékkel azonos súlyú széljobb is van.

Tehát marad a fidesz, de megpróbálnak majd vkit Orbán ellen tolni.

Nagyon izgi.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 11:46:23

@nu pagagyí:

A Déri Balázsék home videóján a Lomnici is rajta volt? Bár végül is akik igazán látványosan szoptak az ügyben, azok is lemaradtak róla :D

H2 bomba 2014.11.16. 11:48:36

@polyvinyl: elképesztő, mennyire hiszel a jelenlegi diktatórikus tekintélyelvű, hatalomhajhász, hazafiatlan regnáló politikusoknak. Egyetlen kérdésre válaszolj légyszives, hogy a picsában van az, hogy egy 2/3 al rendelkező bármit megtehetek kormány vezetése alatt, egyetlen egy vezető politikus az elmúlt 25 évből nincs számonkérve és megérdemelt módon leültetve. Pedig a jelszó: "nem leszünk következmények nélküli ország" Nyomod ezt a ballibsik a rohadt árulók, mindenért ők a hibásak arogáns sztorit. Azt magyarázd meg nekem a Gyurcsány a Demszky és a többi mocskos gazember miért nincs még börtönben a szuperdemokratikus igaz hazafi elitpártod által elitélve? Ja mert kéz kezetmos alapon a politikusaink 25 éve lopják szét az országot és beleköpnek a pofánkba hogy rohadjunk csak meg ,te meg ennek örülsz. Gratulálok

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 11:49:47

@dont be such a jew:

"Csehországban is korrupció+nőügyek voltak a kormányváltás demonstrált indokai,"

Mennyivel könnyebb lenne az usákok dolga, ha a ballereket akarnák nőügyekkel megbuktatni:

444.hu/2014/02/06/idozitett-bombakent-ketyegnek-az-mszp-s-felesegek/

Igazán parádés lenne a felhozatal :)

dont be such a jew 2014.11.16. 11:51:11

@a Ténytár: hagyd ezt a butaságot.

nem kell választanunk az oroszok és az amerikaiak között. Merkel sem teszi, és egészen élhető gazdaságot tud igy kiépíteni.

konkrét projektek esetén viszont dönteni kell. Akarjuk-e, hogy Paksot ne oroszok fejlesszék tovább? Nem (ez volt az orbán előtti kormány egyértelmü választása is).

Akarjuk-e, hogy a MOL eladja a horvát INA pakettjét? Igen. Ha az usa aggódik az orosz befolyásszerzés miatt, vegye meg ő.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 11:57:10

@H2 bomba:

"Azt magyarázd meg nekem a Gyurcsány a Demszky és a többi mocskos gazember miért nincs még börtönben "

Gondolom azért, mert aduásznak tartogatják őket arra az esetre, ha a ballereknek nagyon kinyílna a csipájuk.

Ahogy Goodfriend elkezdte verni a faszát, a Fidesz egyből elővette a Simon Gábor aktáját, például :)

És Mesterházynak is nagyon sürgős volt, hogy a médiában haknizva bizonygassa, hogy nincs kitiltva korrupció miatt az USA-ból :D

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 11:59:23

@nu pagagyí:

"Az oroszok elfoglalták a Krímet "

Az oroszok nem foglalták el a Krímet.

panelburzsuj 2014.11.16. 11:59:53

@déjá vu39:
A Stadler-birodalom, az akasztói stadion nagyrészt ebből épüét.

Hogy a "hivatalos" magyar külker etette az oroszokat - a juhászból lett nagykereskedő meg fölvette az "ideológiailag" eldobott szálat.

(És ennél is tanulságosabb, hogy a lengyelek milyen elánnal igyekeztek folyamatosan fenntartani a kapcsolatokat, üzletet kötni, az amúgy leplezetlenül, nyilvánosan utált oroszokkal. És pont eből következően részeben éppen a finnyáskodó magyarokat túrták kia az orosz piacokról, rögtön a renszerváltás sűrűjében, a következő pár évben. Pont amikor mi pökhendin konyeceztünk - tulajdonképpen magunknak... )

panelburzsuj 2014.11.16. 12:01:11

@panelburzsuj:
magyar külker etette az oroszokat

HELYETT

magyar külker ejtette az oroszokat

Ehhhh... :))

H2 bomba 2014.11.16. 12:04:26

@polyvinyl: és arról mi a véleményed amikor a Deutch Tomit a bordélyházból kifele kapták el. Ja ő csak eltévedt véletlenül mi? Szánalmas hogy a véleményed szerint minden Fidesznyik politikus a megtestesült jó aki a hazáért és értünk van, mindenki más hazaáruló mocsok galád. Hol mosták ennyire át az agyad, én is elmennék, hogy végre legyen egy kis örömöm a politikában. Nem veszed észre, hogy 100 éve szopatnak minket a vezetők a saját jólétük érdekében.

2014.11.16. 12:07:53

@nu pagagyí: az LMP-bol a lanyok is siman felvettek a lakhatasi tamogatast, pedig sem Budakeszi, sem Godollo nincsenek a vilag vegen (plusz a vele jaro valasztokeruleti potlekot). A lopas oldalfuggetlen. GyF hitelbiztositeki csalasbol gazdagodott meg a 90'-es evekben, ugyhogy a helyen kezelte a dolgokat, amikor nem hajolt le az aproert anno.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.16. 12:10:48

@déjá vu39:

"Amikor szétesett a keleti blokk, Antall József kormánya majd később Viktor is erősen orosz ellenes politikát folytattak (pl egyszer sem voltak látogatóba."

Ezzel lehetett akkoriban megszólítani a választókat. A választók akkor még nem tudták, hogy 25 év múlva, a "nyugat" részeként rosszabbul élnek majd, mint akkor, amikor a SZU összeomlott.

---

"Akkor még megvették volna a magyar almát, meg az ipari terméket, csakhogy a nevezett vezetők azt mondták, hogy az akkora érték, hogy oda nem adjuk."

Az akkori politikusok a nyugat seggét nyalták ezekkel a gesztusokkal.

Cserébe a nyugat bevonult azokra a FÁK-országbeli piacokra, ahonnan a büszke magyar kivonult :)

---

"Aztán nem volt gyár (nem eladták: leépült, mert nem lehetett az orosz piacra vinni a cuccot). Az oroszok meg elkezdték vásárolni a nyugati holmikat (ma is azt veszik inkább)."

Amelyik cég kivonul egy bejáratott piacról, ne csodálkozzon, ha a konkurencia elfoglalja az egykori piacát.

Ezt nem érti most se a magyar: nekünk gazdasági szempontból egy-egy nyugati tagállam NEM a "barátunk", hanem a konkurenciánk.

---

"A Gorenje hűtő egyébként nem nyugatról jött, hanem az akkor még létező Jugoszláviából."

A Gorenje hűtőt a jugók gyártották valami nyugati licensz alapján, a nyugati piacra. Ezért ment a magyar a hűtőért Bécsbe, és nem Eszékre vagy Szabadkára.

nu pagagyí 2014.11.16. 12:17:08

@polyvinyl: Ha jól tudom, nem Déri Balázs készítette a videót, ő is kapta valahonnan és továbbadta a HVG-nek. Nem sok minden derült ki azóta sem a tényleges alkotókról. Szerintem az MSZP-t egyszerűen csőbe húzták. A Fidesz módszereit ismerve, nem lepne meg, ha kiderülne, ők szervezték az egészet néhány korrupt cuclistát felhasználva. Az MDF-fel kapcsolatos behatolási kísérletüket anno, látványosan demonstrálta az UD-ügy, miért ne próbálkoztak volna máshol is hasonlóan? Cui prodest? Csak a Fidesz járt jól a videóval, mert előre hiteltelenítette azokat a bejelentéseket, amik a megrendezett videón is bemutatott, de ténylegesen is elkövetett csalásokra vonatkoztak. A videóval kapcsolatos lejárató infók is azonnal elkezdtek ömleni a jobboldali médiából, mintha előre betáraztak volna.

Ad Dio 2014.11.16. 12:21:38

@napelemügynök: @nu pagagyí: @nicktolvajmentesítő_kovi1970:

Nekem ne :-))).

Az orosz-nyugati konfliktust nyugat kezdeményezte azzal, hogy betört Oroszország érdekterületére. Ne álszenteskedjünk és ne álmoralizálgassunk. Ez történt és nem más. a kezdeményező fél a nyugat volt. Oroszország meg tette amit tennie lehetett/kellett. Ennek vége Krím annektálása, illetve lassan Donyeck leválasztása Ukrajnáról. Eszetlenül ostoba húzás volt ez a részünkről (Nyugat). Zárójelben jegyezném csak meg, hogy Krímen valójában a dolgok jelenleg sokkal inkákk haladnak a kisebb feszültség irányába mint annak előtte.

De ez a múlt. Nem kéne újabb hibákkal tetézni a helyzetet. Oroszországgal élhető viszonyt kell kialakítani. Ez mindkét fél érdeke, nem pedig a folyamatos cicaharc, ami pedig valójában mindkét fél elszegényedéséhez vezet.

alfacharlybravo 2014.11.16. 12:39:09

@polyvinyl: Egyébként a szovjet megszállás és Magyarország kirablása egy rohadt cionista propaganda volt. Ha jobban megnéztük volna a számokat és dollárban, hogy mit adtunk és kaptunk a Szovjetuniónak és megnéztük volna az élet színvonalat mindkét helyen akkor azért nem kellet volna bedőlni. Jöttek hozzánk orosz kollégák és körülnéztek és el voltak szörnyedve, hogy az ő pénzükön micsoda dőzsölés folyik itt és van pofánk elégedetlenkedni, majd megnéztem, hogy hogyan élnek ők, hát éget a pofámon a bőr. Az egész szocialista tábor egy agyon támogatott kirakat volt amit az oroszok finanszíroztak jórészt. Az álom, ha megszabadulunk tőlük itt munka nélkül kitör a nyugati jólét? Jött Soros Gyuri és mondta itt nem a jólét jön hanem a jóvátétel az elvesztett hideg háború miatt. Ennyit a nyugati jótevőinkről, hát ennél már az oroszok is kedvesebbek voltak. Antal Józsi bácsi kérdezte Soros Gyuri bácsit, hogy ezt hogyan mondja meg a népnek? Na jó ha nem megy majd megcsináljuk okosba spontán privatizációval, vagyis a helyi fiók intézmény önállóan Antal hozzájárulása nélkül kirabolta az országot, miután befejezték szépen eltűntek, abban a hitben hogy majd az IMF kormányzó direktben fog itt uralkodni. Hát tévedtek egy kicsit, de most beindult a korrekció az RABLÓ párt felépítése. A cseheknél és más szoci országokban azért volt nemzeti öntudatos párt ami nem engedte ezt így megcsinálni.

MEDVE1978 2014.11.16. 12:42:40

Eléggé szar, kettős helyzet. EGy részről ott van kedves Vezérünk, a maga korrupt és gátlástalan sleppjével, akit nem véletlenül támadnak. Nem véletlenül támadják őket a magyarok, Brüsszel és az amcsik sem.
De ettől teljesen független, hogy most az USA az egész EU és ezen belül például fokozottan Magyarország hímtagjával veri a csalánt. Ugyanis Uncle Sam nem fog fázni, ha esetleg a ruszkik elzárják a gázt és a gazdasága sem áll le. Emellett nem fog szenvedni a kieső kereskedelmi forgalom, illetve turizmus miatt sem....
Szóval egyszerre van az embernek hányingere Vittorio sleppjének panamáitól, illetve az amcsiktól, akik pedig valószínűleg simán elviselnék, ha néhány ellenzékit börtönbe zárnának, ha Viktor egyébként mindenben támogatná Ukrajnát.

nu pagagyí 2014.11.16. 13:03:57

@Ad Dio: Akkor várjuk ki, hogy Magyarországot is megszállják az oroszok, hiszen a mi országunk is jár nekik, elfoglalták már egyszer. Sajnos ők így is gondolják, de neked (feltételezem) magyar emberként nem kellene már előre kollaborálnod a potenciális megszállóval.

2014.11.16. 13:11:07

Itt mindenki kurva n agy történész.
Majd 20 év múlva kiderül a tankönyvekből, hogy kinek volt igaza!

egyetmondok 2014.11.16. 13:42:39

@Krisz11:
A nyugati civilizációt nem lehet megdönteni.
Én veszélyt írtam az új magyar államot illetően.

rozsé drazsé 2014.11.16. 13:44:08

@a Ténytár:
"Az amerikaiak a Paksi Atomerőműben is látogatást tettek, amelynek egyik vezető munkatársa azt mondta nekik: reméli, hogy a kipróbált „orosz tervezés érvényesül majd” a továbbiakban is Pakson, mert a magyarok nem akarnak az amerikai Westinghouse kísérleti nyulai lenni."
forrás: www.mandiner.hu
Gyengénlátókkal nem fogok céllövő versenyt rendezni. Ugyhogy nem várok választ.

rozsé drazsé 2014.11.16. 13:48:46

@ericghar:
MÁR HOGYNE HAJOLT VOLNA LE AZ APRÓÉRT! SŐT AZ APRÓ MEG LEHAJOLT ÉRTE. ÍGY KEREK A VILÁG! VILÁG TITKOSSZOLGÁI EGYESÜLJETEK. DAZENTMETTÖR IF IT WAS KGB, vagy CIA, vagy Bolgár titkosszolgálat, alias dobrev elvtárs.
Most épp az a hold van fenn, hogy a CIA alkalmazza a volt keleti titkosszolgálatok volt elvtársait (valami melő kell nekik is, nemdebár). Ezért hiperaktív a gyuriferi orbánbuktatásban.

rozsé drazsé 2014.11.16. 13:52:08

@dont be such a jew:
Lószart Mama!
Meg kéne venni a PKN Orlent is, meg az ÖMV-t is, meg a román kócerájt. Vagy legalább valami fúzió kellene velük.

Ad Dio 2014.11.16. 14:43:24

@Mr. Waszabi:

Nagyon sok mindenben igazat adok Neked (ami pl. az eladósodást illeti). A kezdő párhuzamod azonban szerintem sántít. Ugyanis - ellentétben az ember-ember közti viszonyoknál - itt messze-messze nem egyenlő felek vesznek részt a játékban és nincs is egyértelmű viszonyítási rendszer vagy törvény.

Itt erők játéka van és ez mint ilyen ellenáll a moralizálásnak. Ha úgy néznénk, az USA semmivel sem "erkölcsösebb" játékos mint az Oroszok, csak nem olyan helyen élünk, ahol ezt a bőrünkön éreznénk. Persze csak kérdezd meg mit gondolnak erről azok, akik olajban gazdag, ámde katonailag gyengébb/megosztottabb országok lakói :-/. Az USA ha kell valami és megteheti, odamegy és elveszi. Mint bármelyik másik hatalom. Lehet ezen moralizálni, de nincs értelme. Érdemesebb elfogadni, hogy ez így van és punktum.

De még 1x: ezek a kérdéseket szvsz nem sok értelme van a a magánszemélyekre jellemző módon kezelni, mert csak félrevezet és fals, szélsőséges következtetésekre vezet. Inkább a fenomenológia racionalitását javasolnám: megfigyelni a nálunk erősebb szereplők mozgását, és ahhoz igazítani a magunk mozgásterét, miközben arra törekszünk, hogy a kölcsönös függéseket, erőtereket a lehető legfeszültségmentesebben tartsuk.

Ad Dio 2014.11.16. 14:48:57

@nu pagagyí:

Na még 1x: nekem neeeee....

Én senkivel nem kollaborálok. Különösen nem az oroszokkal, akikkel szemben elég jól fejlett előítéleteim vannak. Szerencsére annyira le tudtam építeni őket, hogy ne akadályozzanak egy helyzetértékelésben. Az oroszok - szerencsére - már nem akarnak minket megszállni. Nem is nagyon tehetnék ezt meg, de nincs is értelme: a hadviselés megváltozott, nem elemi stratégiai érdeke minket is megszállni. Aki ezzel riogat, az nettó rövidtávú haszonszerzésből csinálja, ami nem túl okos dolog, de lelke rája. Csak ne nekem nyomja a süketet, mert nem vagyok rá vevő. Az oroszok kicsit szeretnék a befolyásukat növelni a régióban. Ez tény. De ha ebből lehet profitálni, felőlem nyugodtan tegyék. Ezzel semmi bajom nincs.

Laptop7712 2014.11.16. 15:55:37

Látom, van egyfajta vitakultúrátok, és nagyon komoly vitapartnerek vagytok. Csak így tovább. Röhejes.

borzimorzi 2014.11.16. 21:57:31

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ez pontosan így van. Azt nem állíthatom, hogy ne lehetett volna szalonképesebben megfogalmazni, de a veleje való igaz.
Üdv:
b

borzimorzi 2014.11.16. 22:13:50

@Laptop7712: :-D "Ha olyan kapitalizmus lenne itthon is, mint Angliában, vagy Németországban..." Na ja, ha az a "Ha" ott nem lett volna!

Magyarországon nem tudott olyan kapitalizmus kialakulni 25 év alatt, mert hiányzott hozzá a civil társadalom. Hiányoztak hozzá, hogy mást ne mondjak, az évszázados beágyazottságú szakszervezetek, amelyek százezres tüntetéseket képesek az utcára vinni, ha egy koszos fűszeresbót előírja, hogy a menstruáló alkalmazottai sárga szalagot hordjanak a homlokuk körül (Lidl), vagy ha Rózsika drága a kötelező portfoliófeltöltés címén irdatlan mennyiségű szellemi termékhez juttatja az államot ingyért, vagy ha a Kuszafogú Szőke Démon úgy megvédi a manyup-okat, hogy mind ellopja a pénzünket az uccsó piculáig. Meg még olyan apróságok is hiányoztak, mint a felelősen gondolkodó és szavazó választópolgárok, meg a tisztességes politikusok. Emiatt aztán itt valóban csak a XIX. századi mintájú, a feneketlen önzésre épülő, a tőkefelhalmozás korát élő korai kapitalizmus tudott kialakulni az elmúlt 25 évben. De ez nem a kapitalizmus hibája. Mi vagyunk hozzá hülyék, hogy modern kapitalizmust és valódi jóléti rendszert építsünk ki.

A baloldal valóban abba bukott bele, hogy "a baromi nagy demokrácia építésében semmit nem tett azért, hogy az átlagember jobban érezze magát", de légy erős, a (magát jobboldalinak csak álcázó) Fidesz is pont ebbe fog belebukni. Ebbe a Kádárista agybajba. Ugyanis nem a kormányzat dolga ezért tenni. A kormányzatnak csak az a dolga, hogy az esélyt, a lehetőséget megteremtse mindenkinek a boldogulásra. Egy épeszű s nem naponta változó, hanem hosszú távon is kiszámítható adórendszerrel, például... De közpénzen boldogítani mindenkit: ez nem a kormányzat dolga.

Ez meg kabaré: "Mára, a hazai átlagfizetéseknek el kellene érnie a német, vagy angol nettó fizetések legalább 75-80 %-át, minden pozícióban, ugyanilyen makrogazdasági pálya mellett." Hogyne, persze. Ha úgy tudnánk dolgozni, ha olyan érdekérvényesítő képességünk lenne és ha olyan fizetőképességű piacokra termelnénk, annak megfelelő marketinggel. Na, ezek a peremfeltételek mind nem valósulnak meg.

Az meg nem kérdés, hogy lehet-e valamit tenni, hanem kategorikus imperativus, hogy kell valamit tenni az ország tönkretétele ellen. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy "van még idő 2018-ig". Ugyanis, ha az oroszoknak igazán megjön az étvágya, akkor előbb lesznek a spájzban, mint 2018... És Orbán baromságai miatt senki, de senki nem fog bennünket kihúzni a szarból. Mert ez az isten barma már összerúgta a port az EU-val is, meg a NATO vezető erejével is ...

Üdv:
b

DrGehaeuse 2014.11.16. 22:22:18

@borzimorzi:
Merkel és Obama nem szorult semmi közé. Most éppen az van, hogy amerika urai bele kényszerítik európa urait egy olyan játszmába a ruszkik ellen, ami csak az amcsiknak jó. Orv-bán csak egy kellemetlen mellékszereplő, aki egyébként jó érzékkel a német vezetés érdekével egybevágó manővereket végezve szolgálja a hazai maffiák és oligarchák harácsolását. Nem véletlen, hogy igazi pofonokat csak az amerikai oldalról kap. Pökhendi módon visszapofázgat az usa-nak mert még mindíg maga mögött érzi Merkel támogatását.

Laptop7712 2014.11.17. 08:53:15

@borzimorzi:
Maximálisan egyet tudok érteni azzal amit írsz. Az elmúlt 25 év a szabad rablású kapitalizmusról szolt, és egyre többen nézegetik azt, hogy mi is történt 1989 után. Pusztán azért, mert az átlagember baromira nem érti azt, hogy a hihetetlen fejlett demokráciában mi a tökömért nem tudja legalább eltartani a családját.

Kezd nagyon elege lenni abból, hogy semmilyen kérdésére nincs válasz a politika részéről. Ha visszanézel 1989-re, amikor az emberek kiálltak a térre, és éltették a köztársaságot, akkora már szépen látták azok, akiknek látniuk lehetett, hogy milyen makrogazdasági pálya van kialakulóban, és mi lehet belőle.
A kisember elbukott mindent, és most már lassan eljut arra a szintre, hogy nem lesz vesztenivalója! Az országban a lakosság fele szegény, (ha angol, vagy német mércével nézem akkor 70 %).

A rendszerváltó elit (mind a jobb, mind a baloldalon) totálisan megbukott, ezen nincs mit szépíteni, keresem, de nem nagyon találom azt az ideológiai alapot, melyet a kisember magáénak érezhet a „89-es szabadságvívmányokból”. 1989 után nagyjából 5 év alatt sikerült mindent eladni, de úgy, hogy ír magja nem maradt.

Ezt jelentette átállni a baromi nagy demokráciára, és kapitalista rendszerre. A fejlett nyugaton azt szokták mondani, hogy a kapitalizmus a szabad vállalkozások rendszere. Ott valahogy van egy egyensúly a demokratikus berendezkedés, és a kapitalista üzleti rendszer között, ami vérrel lett kikövezve. Nálunk ugyanez kb. 5 év alatt letisztult, és lett belőle az, amit ma látsz. nyugaton az üzletemberek példaképek – akik saját erőből érték el azt amit – otthon röhögsz egyet, mivel az élvonalban nem találsz – ritka kivételtől eltekintve- példaképet, csak privatizátort.

Az, meg hogy a kormányok lenyúlják azt is ami nincs, az azért van, mert félrelőttek.

Ha nem adtak volna el mindent, és egy-egy céget felfejlesztettek volna állami szinten, és a haszna a kisemberek felé lecsorogna úgy, hogy érezze a barom, hogy az állam tesz valamit érte – mivel nyugaton így van – akkor egyszerűbb lehetett volna lopni is, csak ez a megoldás elég cizellált logikát, és hosszú távú gondolkodást takar.

A fizetések meg azért ilyen alacsonyak, mivel ott, 1989-ben, senki, de senki nem védte meg az ország munkavállalóinak érdekeit, senki nem vállalta be. De azóta sem, se a jobb, sem a baloldal.
Semmi köze hozzá, hogy milyen piacokra termelsz, milyen a kereslet. Állami döntés kérdése, és szevasz. USA, Anglia szépen tudja azt, hogyha a szomszéd cég x %-al többet fizet, akkor oda megy a melós, ennyi. Pillanatok alatt le tudja húzni a rolót.
A mai generáció meg nagyon nem akar részt venni a játékban. Ha olyan transzparencia lenne otthon is, mint pl. Angliában, azt gondolom, hogy szépen felszínre kerülne néhány olyan játék, ami állami szinten minimum 25 éve változatlan formában jelen van zárványként a hazai politikában.
Vagy lesz idejük 2018-ig, vagy nem. Egy biztos, ha nem, akkor most, ahogy kinéz, nagyon úgy néz ki, hogy a jobbik szépen és nagyon hosszútávra rendezkedhet be.

Mr. Waszabi 2014.11.17. 20:37:46

@Ad Dio: mennyiben tudományos megközelítése bármely problémának, ha annak legfontosabb paraméterét kihagyod a képletből? Mennyire adhat egy ilyen képlet jó eredményt, amely megoldja a problémát? Semennyire. Ezért is nem oldódnak azok, amelyeket ilyen se hús, se hal válaszokkal akar megoldani bárki. Ez a legsúlyosabb oka annak, hogy az EU töketlenül, megoldásképtelenül viszonyul saját problémáihoz sok év óta. Kezdve mondjuk a szarajevói válsággal, 20 évvel ezelőtt, ahol 3 évig tehetetlenül nézték az EU tagállamok civil tömegek kínlódását, halálát, mészárlását, embertelen gonoszságok művelését - s végül az USA-nak kellett beavatkoznia.
S még pár dolog a valóság talajáról.
Egy: nem a történelem ismétli önmagát, ez csak egy közhelyes, kényelmes hazugság olyan emberektől, akik a felelősségüket el akarták hárítani. Elhitted? Nem voltál egyedül. De ha olyanok könyveiből tanultál, akik csak olvasták, és elhitték, akkor egy mezei hazugságot tanultál. A történelmet emberek csinálták és csinálják 90 %-ban, több ezer év óta - a természet csak a maradék 10%-ba szólt bele ez idő alatt.

Kettő: "nem oldhatjuk meg problémáinkat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük azokat." /állítólag Albert Einsteintől, de tök mindegy kitől, nagyon logikus, nincs mit magyarázni rajta/

Három: írásod fényében gondolj a következőkre: mit adtak az oroszok a világnak? Nem tudok semmi fontosat említeni, pedig éltem uralmuk alatt is, meg azután is kb ugyanannyi időt, 20 és 27 évet. Ennek okán azt is tudom, mit vettek el az emberek életéből. Utóbbi lista hosszú, előbbi nulla hosszú. Csak elvettek.

Négy: mit adott az USA más nemzetek életéhez? Ha a demokrácia modernkori eszméjét és gyakorlatát nem nézem, annak következményei közül azért szemeznék párat: most nem írogatnál itt, mert nem volna hol (csomagkapcsolt hálózat, 1969), nem volna mivel (személyi számítógép, 1975 / okos telefon 2004). A konyhában nem állna mosogatógép (Ohio, 1893), a fürdőben pedig automata mosógép (ami szintén az USA-ban lett hétköznapi használati cikk, habár nem ott találták fel), s az autó sem volna az átlag ember hétköznapi használati tárgya (Henry Ford csinált belőle közemberek számára is elérhető használati cikket, habár nem ő találta fel az autót). Ezen felül a háromfázisú elektromos hálózat, a villanyégő, rádió ( nem Marconi találta fel, hanem Tesla). És még sok olyan dolgot sorolhatnék, amire filozófiai okfejtésed árnyéka sem vetült, még is, sokkal fontosabb szerepet tölt be a szerinted nélkülözhető, mellőzhető emberi életek 95%-ában, mint az a száraz okfejtés, amit leírtál. A fejlett világ lakosainak 95%-a életében értem, ami mintegy 2 milliárd ember, és akik közé e is tartozol, gondolom. Akkor mennyiben is igaz az, hogy mindegy, hogy az USA a domináns, vagy az oroszok? A te személyes életminőséged szempontjából, amely azért nem mellékes annyira, hogy ne ölnél érte végszükség esetén?
1987-ben még volt alkalmam beszéni élőben volt magyar amerikai hadifogollyal. Egészen mást mesélt, mint akik az orosz frontról jöttek haza, ahhoz is volt szerencsém még a 80-as években. Kvára nem egy tétel, már ami a következményeket illeti.

Javaslom bárkinek, hogy amit nem látott, amit nem tud, arra tegyen szert saját tapasztalatból - s a tanultakat, olvasottakat próbálja meg a valóság tényeivel. Sok hazugság ki fog derülni, ami eredményesebb, hatékonyabb probléma megoldást fog eredményezni életében, vagy éppen másokéban, akikhez köze van.

igazi Ténytár 2014.11.18. 03:45:30

@rozsé drazsé: "Gyengénlátókkal nem fogok céllövő versenyt rendezni. Ugyhogy nem várok választ. "

Ha csendben maradtál volna!

Ilyen amikor anélkül másolják a fidesz propagandát es leszopja a f@szt és meg büszkén vilagga is kialtja hogy a KELETI Nyitast utalja mert amerikainak hisz a fideszes barma!

Legalább annak néznél mar utána mennyire is amerikai az a ceg amit bemásoltál!

____
(Westinghouse Electric Corporation)

Owners:
Toshiba (87%) (majority owner)
KazAtomProm (10%)
IHI (3%)[2]
____

JAPAN ES KAZAH tulajdonu! SZOPACS EZERREL!

Beallhat az buzi amerikázó BKV ellenőr melle, egy szinten vagytok az usa bashingban.

s.g.l. 2014.11.18. 10:52:00

@Laptop7712:

"Az elmúlt 25 év a szabad rablású kapitalizmusról szolt, és egyre többen nézegetik azt, hogy mi is történt 1989 után. Pusztán azért, mert az átlagember baromira nem érti azt, hogy a hihetetlen fejlett demokráciában mi a tökömért nem tudja legalább eltartani a családját.

Kezd nagyon elege lenni abból, hogy semmilyen kérdésére nincs válasz a politika részéről."

És mindemellett azok akik felesküdtek az ország és népe érdekében fognak dolgozni, azok közben esküjüket megszegve pártérdeket ill. annak vezetőinek érdekét nézik és közben erősen gazdagodnak, 100 milliókkal, ingatlanokkal, sőt az ország minsizterelnöke meg csóró srácból 24 év alatt többszörös milliárdos lett komoly ingatlangyűjteménnyel sőt falusi budija sarkába 10 mrd közpénzből stadiont és futballiskolát építettett.

igazi Ténytár 2014.12.03. 05:52:15

@ hat jelenleg az EU (és bolgárok) intett be az utolsó csatlósoknak!

index.hu/kulfold/2014/12/02/deli_aramlat/
süti beállítások módosítása