1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.09.07. 09:27 HaFr

Orbán hanyatlása

Néhány hónapja a négy évvel korábbihoz képest 600 ezer szavazattal kapott kevesebbet a Fidesz, ma küzdenie kell Budapestért -- és mindezt annak ellenére, hogy -- tudjuk -- (1) nem szégyell semmilyen erőforrást a maga javára fordítani, (2) és az ellenzéke 25 év legtehetségtelenebbje. Tegnap Kötcsén meggyőződhetett róla, aki akart, hogy Orbánból és tanácsadóiból kiveszett már a gondolati innováció is --  már csak görcsös propaganda és politikai agresszió van. Az illiberalizmus versenyképességéről való fantáziálás olyan ideológiai korcsmunka maradt, amelyikről már a kiötlői sem hiszik el, hogy több lehetne Orbán kezében mint a fideszes rablógazdaság perverz erkölcsiségének kódexe. A korszakos történelmi fordulat esélye elmúlt. A pártsajtóról kiderült, hogy inkább a tulajdonosaihoz hű: kézi vezérléssel bármikor Orbán ellen fordítható, ami feltehetően legalább annyira felboríthatta a párt maradék híveinek magabiztosságát, mint az RTL híradója a magyar háztartások politikai horizontját. A Magyar Nemzet és a HírTV változó valóság-reprezentációja olyan repedést okozott azon az edényen, amely az erejét éppen a kikezdhetetlenség logikájából merítette, hogy azt már senki soha nem forraszthatja össze, a gyakorlata változhat még, de az emléke megmarad. A jobboldali portálokon írogató jobbos hívek egyre türelmetlenebbek. Mindeközben az ország gazdasági ereje minden ellenkező mantra ellenére szisztematikusan romlik, illetve ami működik belőle, annak semmi köze a kormányzathoz, és értelemszerűen alá van vetve a nyugati konjunktúra esetlegességének. A Nyugaténak, amellyel szemben Orbán változatlanul járja a pávatáncát, amely viszont egy milliméterrel nem visz közelebb a keleti tőkéhez sem, sőt. Magyarország stratégiai pozíciója sosem volt még ilyen gyenge. Se a társadalma.

Orbán odajutott, hogy a legerősebb támaszává a parlamenti ellenzéke vált. A balos ellenzék inkompetenciája és illegitimitása tartja életben az illiberalizmust. Az önkormányzati választáson el kell küldeni ezt az ellenzéket, hogy a magyar társadalom ön- és politikai szerveződése újrakezdődhessen. Kockázatos? Messze nem annyira, mint fenntartani a jelenlegi választékot.

Dr Béndek Péter

Elnök, Polgári Konzervatív Párt

285 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr546676817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.09.08. 12:12:51

@IGAZI_kovi1970: Nos, azzal, hogy egy általad elképzeld helyzetre azt írod, hogy butaság azt hinni - ez sokat mondó ;)

Például, hogy a "Fidesz egyedüli párt marad" - ilyen nem lesz.

Például, hogy "Orbán és a volt kollégiumi haverjai önként és dalolva ki fogják engedni a hatalmat (és a vele járó közpénzcsapot) a kezükből" - tudod, a (politikai-fiskális) hatalmat csak ideigleignesen kapták meg, le fog járni az idejük. Nem kell senkinek semmit sem átengedni, hanem, legközelebb amikor esély lesz rá, akkor majd nem szabad a mai meghatározó ellenzéki pártokank, azok vezetőienk jelentőséget tulajdoni: láttuk, tudjuk mire képesek, megtapasztaltuk az alkalmasságukat.

Hozzám már csak valamiféle új párt hangja fog tudni eljutni - a többi, a meglévők nem érik el azt a szintet, hogy komolyan vegyem őket. És velük, az újakkal kapcsolatban bizalmi alapon fogok csak döntéseket hozni, hogy közben a lekiismeretem nyugodt maardhasson.

high up! 2014.09.08. 12:15:58

@$$$=$$$: "Blogíró figyelmét sajnálattal hívom fel arra, hogy 2018-ban is le lesz verve az ellenzék, és Orbán marad hatalmon"

Igen ez a valószínü, hogy az Átlaghülyemagyarja a Nyócév ballibsi nemzetrohasztás után 12 év Suttyó nemzetrohasztást akar magára.

A külföldre lelépett 600 ezer értelemmel bíró Magyar meg csak röhög a birkamenetben beragadt IQ károsult népen.

FOLYTASSUK!

2014.09.08. 12:19:27

@IGAZI_kovi1970: Sajnos elfeledtem a hozzászólásod másik részére reagálni. Az ország kivezetése az EU-ból, ez egy olyan esemény, ami nem fog bekövetkezni. Bizonyára lehet hathatósan érvelni amellett, hogy Orbán majd ezt fogja tenni, és lehet ellene is érvelni. Tekintsünk tehát el ettől, és érd be annyival: megalapozott véleményem az, hogy nem fogja kivezetni az országot az EU-ból.

A blogíró, pontosabban dr. Béndek Péter pedig a saját pártját építgeti: illenék tisztelni a személyét is, a munkásságát is (ez nem jelenti azt, hogy Őt, vagy a munkásságát ne lehetne kritizálni, de azt is illlnedő módon érdemes csak.)

Selmeczi Gabriella megdöbbent 2014.09.08. 12:21:11

@Blogger Géza: Azt hiszem, természetes, hogy a Simonka-féle helyi kiskirályság jobbágyai joggal félnek egzisztenciális retorzióktól, ha kiteregetik a Simonka György nevű, gátlástalan patkány fideszes tolvaj földesúr szennyesét.

Mondd, neked milyen értékrend alapján felel meg az, hogy közpénzen dolgoztat saját földön, terrorizálja a polgárokat, és megfélemlítéssel tartja fenn a hatalmát?

Ezek szerint te régen önként, dalolva szavaztál a Hazafias Népfront által állított egyetlen jelöltre?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.09.08. 12:23:06

@Blogger Géza:

"Jó, hát aki csak magyar Narancsból tájékozódik, az persze egy egész más világot láthat, ismerkedj meg a valósággal is:"

A Magyar Narancsból is a Simonka által mondottakat idéztem, a sajtótájékoztatóban is ő beszél. Hogyan szólhatna az egyik "a valóságról" míg a másik "egy egész más világról"?

Mindkét helyen ugyanarról van szó: hogy közpénzen (értsd adófizetők pénzén) dolgoztatnak embereket. Mindkét helyen arról van szó hogy a munkahelyek "kapcsolatba hozhatók" Simonka (vagy rokonai/ismerősei) által (részben) birtokolt vállalkozásokkal, ill. azok tulajdonát képező földterületekkel. Egyik helyen sincs szó arról hogy a közpénzen megtermelt (vagy létrehozott) javak hogyan kerülnek értékesítésre: hogy mennyi ezekből a különféle Kft-kben résztulajdonos önkormányzat jövedelme (és van-e jövedelme -- és mennyi -- a nem-önkormányzati tagoknak a közpénzből megteremtett értékekből).

A baj nem azzal van hogy dolgoznak a helyiek: hanem azzal, hogy az adófizetőknek kell szubvencionálniuk a bérüket. Amiből az következik hogy vagy
- nem termelnek annyi értéket amiből a munkabérük (és azok járulékai) kifizethetőek lennének, vagy
- termelnek ugyan annyit, de a munkájuk által megteremtett értékből nem az ő bérük (és azok járulékai) kerülnek kifizetésre, hanem az mások számlájára kerül.

high up! 2014.09.08. 12:27:35

@Sexual Harassment Panda: "e orbán bármilyen rendszerben nyert volna"

Ez baromság. Orbaneszku azzal nyert, hogy nem csukta le gyúrtcsányt meg Libást, plusz a maszop egy Nyeszlettházit válaszott meg, aki meg nem is akart szakítani a maszopban megmaradt őskomcsikkal. Nem a rendszerével nyert Orbaneszku, hanem az ellenfelinek a múltjával és silányságával.

2014-ben bárki megverhette volna a fideszt, ha nem a fennt nevezett begázshoz tartozik és eljuttatta volna az átlagemberekhez az üzenetét a fidesz elszámoltatásáról.

A Magyar szavazók 80%-a Átlaghülyemagyar, akit az orránál fogva lehet vezetni, akinek elég 1 bünös, 1 ígéret a rózsaszín jövöröl és az idönkénti hordószónoklat. Aki megérti, hogy mi az a 2-3 dolog,amivel ezt a 80%-nyi Átlaghülyemagyart meg lehet fogni, annak minimum 2 ciklusnyi kormányzás biztosított.

Egy polgári párt csak akkor tud nyerni Félázsiában, ha van olyan szárnya, amelyik az Átlaghülyemagyar igényeire van megteremtve.

Netuddki. 2014.09.08. 12:29:13

@$pi$: De attól a -24+4 az -20 lesz, te fideszbarma! Lefordítom a csökött agyadnak: a fideszed lófaszt csinált a 4 év alatt. De azért legyetek rá büszkék! Balfasz fideszesek, fideszes balfaszok.

Blogger Géza 2014.09.08. 12:32:30

@Selmeczi Gabriella megdöbbent: Már ezerszer cáfolták, nem dolgoztak közmunkások Simonka földjén. A Józsi bácsi nem érti a különbséget, mi a közalkalmazott, köztisztviselő, közmunkás, közérdekű munkára télt elkövető, mi a startmunkás, (meg az ide írogatók többsége sem) így aztán mindenki beszél össze-vissza. Erre a vádaskodók is hamar rájöttek, és azóta lapulnak is, mint szar a fűben. Nem véletlenül...

panelburzsuj 2014.09.08. 12:35:38

@quendelapo:
Honnan tudjam?

Nekem nem szívemcsücske a PKP (kérdezd meg erről Béndeket...) - de te nem ettől vagy olyan büdös, amilyennek szagítod magad. Hanem attól a végtelen sötét relativista demagógiától, amellyel a fertelmes Orbánra mutogatva akarnád magadat - az "oldaladat" - jobb színben feltüntetni.

Netuddki. 2014.09.08. 12:37:16

@megamind: Nem tudom mit csinál a Péter haverod, de a pártjáról maximum a blogjában lehet hallani. Hány éve is "építgeti"?
Szerintem meg csak beetetett ezzel az új párttal mindenkit, ami ahhoz azért jó volt, hogy a fidesz kilóra megvegye. Különben meg mivel magyarázod akkor, hogy beállt a "zellenzéket" köpködők népes táborába és a fidesz melletti szavazásra agitál? De majd talán megvédi ő magát, ha akarja.

Mindenesetre ha én egy valóban normális pártot csinálnék akkor nem a gyakorlatilag nemlétező "zellenzéket" meg a fideszt köpködném hanem azt publikálnám én mit képzelek el, mit kellene szerintem (és később persze azok szerint akik csatlakoznak) tenni, min kellene változtatni.
Csakis pozitív dolgokkal kampányolnék. De semmiképpen nem szállnék le a fidesz köpködő szintjére. Sajnos nem nehéz nagyon éles kritikát megfogalmazni a jelenlegi rendszerrel szemben a nélkül is, hogy akár egy rossz szót ejtenénk akár a fideszről, akár az orbán bandáról, akár a nemlétező "bal" oldalról...

$pi$ 2014.09.08. 12:38:04

@IGAZI_kovi1970: "De attól a -24+4 az -20 lesz, te fideszbarma! Lefordítom a csökött agyadnak: a fideszed lófaszt csinált a 4 év alatt. De azért legyetek rá büszkék! Balfasz fideszesek, fideszes balfaszok. "

Nem, rosszul látod. A fidesz +4-et csinált, az MSzP meg -24-et. Legalábbis a fenti számok szerint.

A -24+4 azt mutatja, hogy mit csinált az MSZP meg a fidesz együtt.

Ennél egyszerűbben nem tudom leírni.

Netuddki. 2014.09.08. 12:42:05

@Blogger Géza: "Már ezerszer cáfolták, nem dolgoztak közmunkások Simonka földjén."

Már, hogy dolgoztatott volna közmunkást a saját földjén? Az bűncselekmény, lecsukták volna érte... Muhaha!
Szar dolog a zinternet.

Netuddki. 2014.09.08. 12:46:52

@$pi$: Leszarom a maszopot meg a fideszedet! A lényeg, hogy a maszop alatt, a válság hatására ennyit fejlődtünk vissza. A fideszed ehhez pluszban, évente 1%-ot tudott hozzátenni. Sorban lehagytak bennünket a nagy unortodox gazságpolitika miatt a környező országok. Ez a probléma baszod! És ezt jelképezi a -20%. Még mindig a béka segge alatt vagyunk. Egyszerűbben én se tudom csak neked, csak most leírni.

Selmeczi Gabriella megdöbbent 2014.09.08. 13:02:54

@Blogger Géza: Mint látjuk, te beszélsz össze-vissza, keneheted a fekáliát, hogy minél érthetetlenebb legyen:

a Fidesz hatalmi rendszere a Simonka György és Mészáros Lőrinc - féle kiskirályokra épül, akik a környezetükben megfélemlítéssel biztosítják a szavazatok ngay részét.

Nézd meg, a Mészáros és Mészáros Kft. autójából folyamatosan figyelték és rögzítették a felcsúti ellenzéki jelölt fórumára érkezőket - ennek megfelelően természetesen alig mertek elmenni az emberek.

Totális, ocsmány fideszes politikai-gazdasági terror és arrogancia, amihez továbbra sem értem, írástudóként milyen értékrend mentén vagy képes a támogatásodat adni.

Ha sok pénzért, azt megértem. Mint Macisajt például, akit már itt is emlírtettek, és akiről kiderült, hogy KÖZPÉNZEN ugat az ellenzékre.

$pi$ 2014.09.08. 13:06:06

@IGAZI_kovi1970: "Leszarom a maszopot meg a fideszedet! A lényeg, hogy a maszop alatt, a válság hatására ennyit fejlődtünk vissza."

Ez eredeti kijelentés, ahonnan a vita elindult az volt, hogy az mszp alatt nagyobb volt a növekedés mint a fidesz alatt. Ehhez képest most ott tartunk, hogy nem, nem volt nagyobb, de meg tudjuk magyarázni: gazdasági válság. Oké.

Szóval az mszp mentsége, hogy amikor brutális visszaesést csináltak, akkor gazdasági válság volt. Hogyan jön ki ebből, hogy "és így a fidesz a bűnös"?

"A fideszed ehhez pluszban, évente 1%-ot tudott hozzátenni."

2006-ban, a gazdasági válság előtt egy év alatt 9,5% volt a hiány. A fidesznél soha nem volt 3% felett. Ez 7% egy év alatt. Akkor?

"Sorban lehagytak bennünket a nagy unortodox gazságpolitika miatt a környező országok. "

A leszakadás 2006-ban kezdődött, nézz utána. Ez mára megfordult, elkezdtünk felzárkózni. Akkor?

"És ezt jelképezi a -20%."
A -20% azt jelképezi, hogy az mszp idejében bekövetkezett visszaesést mára még nem sikerült teljesen lefaragni. Ennyit és nem többet.

"Még mindig a béka segge alatt vagyunk."

Úgy van, itt van egy ábra, ahol látod mi történt 2006 után: kuruc.info/galeriaN/egyeb/chart1411501.jpg

Ne zavarjon, hogy hova mutat a link, ők is lopták.

"Egyszerűbben én se tudom csak neked, csak most leírni."

Nem az volt a baj, hogy bonyolult volt amit írtál, az volt a baj, hogy nem volt értelme.

DFK 2014.09.08. 13:12:16

@gázóra ellenőr: hát 2010 II. negyedévben, tuti nem 64 % volt a GDP arányos államadósság, hanem 85 % (www.portfolio.hu/gazdasag/na_most_akkor_csokkent-e_az_allamadossag.190925.html) . Nem kéne ám hazudni.

high up! 2014.09.08. 13:41:23

@$pi$:

Barátom, a fidesz alatt azért nem volt soha 7%-os hiány, mert az EU seggre vágta maTROLLcsit, amikor a debilje bejelentette 2010-ben, hogy ő ekkora hiányokat akar.

Szóval a fidióták csak arra büszkék, hogy miközben az EU megengedte a gyúrtcsány bandának, hogy eladósítsa az országot, addig a fidesz bandának ezt már megtiltotta. Vagy 1 évig lázadoztak Orrbaneszkuék ez ellen, aztán betörtek. Hú bameg, akkor mi is itt a fideszes hőstett a nem eladósodás terén?

GDP növekedés: 2011-14 között Magyaro ÖSSZESEN 1%-kal növekedett. Miközben Románia, Szlovákia, Lengyelo 6-9%-kal. Ezt hívják úgy, hogy Trollbanisztán leszakadt a világtól.

Most meg a félkegyelmü Bloggergéza kishülyék azzal jönnek, hogy van egy választási évi kiköltekezés a nép felé (rezsicsökkentés, Stadion építés, illtetve 0%-os infla következtében reáljövedelem erősödés) na meg egy átmeneti marha erős német ipari növekedés (ami erősebb is mint a magyar!) és ezeket a 3-4 negyedévig tartó jelenségeket kiáltja ki a Trollbánja világrekordnak meg fordulatnak.

Majd jövőre már nem lesznek ilyenek, aztán akkor majd a prositúcióval meg a zugpálinka vedeléssel kell majd felkozmetikázni a GDP-t, hogy elérje az 1%-ot.

FOLYTASSUK!

Tudományos libsizmus 2014.09.08. 13:43:59

Ja. A szólásszabadság is megszűnt. Ezen a héten. Jó, 4 éve ezzel jövünk minden nap, de most már isten bizony tényleg megszűnt.

high up! 2014.09.08. 13:44:34

@DFK:

2010 második negyedévében már másfél hónapja a fidesz kormányzott, az államadósság 85%-ra emelkedése már az ő számlájukra megy.

Teccik emlékezni, Kósa, Szargyártó bedöntötték a forintot az áprilisi 265-ről egészen 285-ig. Ez meg megdobta az árfolyamveszteséget. Ennyit értettek hozzá már akkor is.

high up! 2014.09.08. 13:48:29

@Tudományos libsizmus:

hogy van az, hogy a hülye fidióták pont azokon a mondásokon vannak fennakadva, amelyeket 2010-ig saját maguk fújtak:

éhség lázadások lesznek!
nemzet halál!
leszakadás Európától!
elprivatizálások!
a ruszkik rabszolgái leszünk!

magyarázd már meg seggszáj, hogy most meg mi a lópikulába fájnak ugyanezek a bemondások?

$pi$ 2014.09.08. 13:49:35

@high up!: "Barátom, a fidesz alatt azért nem volt soha 7%-os hiány,"

Mindig vannak kifogások, mindig van a magyarázat. Ha a kedvenceid elcsesznek valamit: magyarázat, kifogás. Ha a "másikak" valamit megcsinálnak: magyarázat, kifogás.

Én nem mondtam, hogy ne tudnátok kifogást találni, én csak előhoztam a számokat. :)

"na meg egy átmeneti marha erős német ipari növekedés"

Ez megint egy magyarázat & kifogás jellegű megoldás. :D

"Majd jövőre már nem lesznek ilyenek, aztán akkor majd a prositúcióval meg a zugpálinka vedeléssel kell majd felkozmetikázni a GDP-t, hogy elérje az 1%-ot."

Ne azzal érvelj, hogy mi lesz jövőre, azzal semmire nem mész. Emlékszel még miket nyomtatok pár éve? ha nem veszünk fel IMF hitelt, akkor bedől az ország? Meg fognak vakulni az emberek a házipálinkától? Szögesdrótok a munkatáborok körül?

Ezekkel mi van? :D

Tudományos libsizmus 2014.09.08. 13:51:31

@high up!:
2010 óta amolyan evidenciának számít, hogy az MSZP-ből a Jobbik felé van átjárás, de mindegy.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.09.08. 13:52:10

@panelburzsuj:

"Nekem nem szívemcsücske a PKP"

A szívtelennek nem lehet szívecsücske.

Moin Moin 2014.09.08. 14:02:23

Chilében, vagy a '70-es évekbeli Törökországban ilyen helyzetekben jött a hadsereg...

nu pagagyí 2014.09.08. 14:12:08

@DFK: 82% volt a kormányváltáskor. A Bajnai-kormány mandátuma április végéig tartott, a továbbiakért már ez a kormány felelt. Talán emlékszel még arra, hogy Kósa Lalinak, a neves árfolyam-szakértőnek, közvetlenül a Fidesz győzelem után, néhány szóval sikerült feljebb srófolnia a devizaadósságot valamint frászt hozni a devizahitelesekre. Az árfolyam azóta még rosszabb lett. A leértékelés csak kárt okozott, haszna pedig nulla, mivel a leértékelt magyar munkaerő sem érdekli a beruházókat.

Még egy adat: 2009. év végén csak 78,8% volt az államadósság és mint ettől a kormánytól megtudtuk, év közben lehet akár 85% is az adósság, ha év végére sikerül lecsalni valahogy trükkök százaival. A probléma az, hogy egyre többet kell csalni, tavaly még csak 82%-ról, most 85%-ról kell majd "csodát" csinálni év végére. Az adósság csak duzzad és akkor még nem szóltunk az MNYP eltapsolásáról.

Feladat:
Egészítsd ki a Magyar Hírlap grafikonját az idei adatokkal!

archivum.magyarhirlap.hu/ismet-nyolcvan-szazalek-alatt-az-allamadossag

panelburzsuj 2014.09.08. 14:12:44

@Moin Moin:
Jaja.

Ha jól számolom, településenként jutna kábé háromésfél deli szép szál levente.

Győrt talán le még is tudnák uralni ezek a erőtől duzzadó seregek, de hogy a kőkúti cigányokat is, az már neccesebb.

panelburzsuj 2014.09.08. 14:13:30

@neoteny:
Ez most csak azér, mer Piszkos Fred kerítőnek állt? ... :)

neoteny · http://word.blog.hu 2014.09.08. 14:15:00

@Moin Moin:

Chilében megelőzte a katonai puccsot jópár dolog: hiperinfláció, exportcsökkenés, importnövekedés, a feketepiac fellendülése, az utolsó két évben évi 5,6%-os (valós) GDP csökkenés, 24 napos általános sztrájk stb.

Blogger Géza 2014.09.08. 14:16:42

@Moin Moin: Mi van koma, álmodozunk, álmodozunk? Más már úgysem maradt nektek. :)

Blogger Géza 2014.09.08. 14:22:24

@high up!: Hülyeség, a magyar ipari növekedés sokkal erősebb, mint a német.

"2011-14 között Magyaro ÖSSZESEN 1%-kal növekedett. " Ez is baromság, csak a 2014-es növekedés 3-3,5% körül lesz. A 2011-2013 pedig már megvan, az önmagában megvolt kb 1%.

A mostani erős magyar növekedés abszolút nem átmeneti, már 4 negyedéve tart, és mindenki azt várja, hogy minimum 2015 végégig megmarad a mostani vagy azt megközelítő ütem. Az már biza 10 negyedév...

neoteny · http://word.blog.hu 2014.09.08. 14:24:52

@panelburzsuj:

Ahogy Móricka mondta a tanárnéninek:

Azér' hogy örüjjé', bazmeg! :)

Blogger Géza 2014.09.08. 14:25:11

@Selmeczi Gabriella megdöbbent: TE figyusz, te ha félsz, akkor arra szavazol, akitől félsz? Akkor menjél el szerintem pszichiáterhez, mert ez kóros. Én pont arról félek , hogy a baloldal megint államcsőd közelébe vinné az országot, ezért nem szavazok oda. :) (Na jó, valójában nem igazán félek, mert nagyon bénák mostanság, inkább csak szórakozom rajtuk.)

panelburzsuj 2014.09.08. 14:35:19

@neoteny:
Neszeneked szofisztikált tánc- és illemtan...

Blogger Géza 2014.09.08. 14:36:30

@high up!: "A Morgan Stanley londoni elemzői szerint mindezek alapján "könnyű elképzelni" akár 3,5 százalékos idei egész éves GDP-növekedést is a magyar gazdaságban. A cég korábbi előrejelzése még 2,9 százalékos növekedést valószínűsített 2014-re Magyarországon. A ház javította 2015-re szóló prognózisát is: jövőre 3 százalékos magyar GDP-bővüléssel számol az általa eddig jósolt 2,4 százalék helyett"

www.napigazdasag.hu/cikk/22238/

Tartós, és egyre javuló kilátások...

Folyamatosan a vártnál is kedvezőbb adatok... Lásd:

"A várakozásokat (9,7%, Takarékbank: 9,8%) lényegesen meghaladóan, 12,3%-kal nőtt az ipari termelés júliusban az előző évihez képest, munkanaphatással megtisztítva a növekedés megegyezett a kiigazítatlan indexszel, ami 2011. február óta a legmagasabb növekedést jelenti."

magyartakarek.blog.hu/2014/09/05/takarekbank_ugrasszeruen_nott_az_ipari_termeles

Kb. egy évtizede nem voltak összességében ilyen kedvezőek a reálgazdasági adatok. Mert bár 2003-2006-ban volt ehhez hasonló növekedés, de az eladósításból és vagyonkiárusításból ment, szemben a mostanival, amely az eladósodás csökkenése és az állami vagyon növelése mellett zajlik.

Szóval lehet naponta írni egy károgó, a valóságtól elszakadt posztot, a régi bölcsesség igaz marad: a kutya ugat, a karaván halad.

Tudományos libsizmus 2014.09.08. 14:40:18

@Selmeczi Gabriella megdöbbent:
Kíváncsi lennék, hogy lehet titkos szavazás mellet megfélemlítéssel szavazatokat biztosítani.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.09.08. 14:47:35

@panelburzsuj:

Ne próbálj meg úgy tenni mintha szívedre vetted volna, te vén szofista. ;)

nu pagagyí 2014.09.08. 14:51:26

@Blogger Géza: Szólj, ha elértük a 2008-as GDP-t! Persze összehasonlítható bázison értem, tehát nem önkényes devizaárfolyamon és/vagy kurvák, kábítószer-kereskedelem és ilyesmi beleszámításával.

Tudományos libsizmus 2014.09.08. 14:52:28

Jókat mulatok, amikor megszállottan lovagolnak a libsik a 2010 óta 82%-ról 85%-ra nőtt adósságon. Náluk ez 55%-ről 82% lett kb.

Ajánlom figyelmébe az összes libsinek, hogy harmadik kedvenc országuk összeteszi a két kezét, hogy eurója van, nem pedig a régi nemzeti valutája. A régi nemzeti valutája ugyanis ma az egekben lenne, szemben a mostani alulértékelt valutájukkal.

Nincs köbe vésve, hogy a "gyenge" árfolyamú valuta rossz vagy jó.

2014.09.08. 14:53:44

@IGAZI_kovi1970: ...hát, Én nem ismerem Béndek urat - legalábbis csak a blogját olvasgatom néha. Viszont az a helyzet, hogy persze többek közt, de az említettnél maradva akár, már ennek a blognak a működtetése - a PKP (és ennek elnöke) által - már belefér a "párttevékenység" fogalmába. Úgy véled ennek a tevékenységnek - sokkal tágabban értelmezve - az elmúlt pár évben ki kellett volna terjednie ( kb egy éve bejegyzet, még mikorpárt) országos mértékre. Hogy például jelölteket tudjon állítani - ehhez más városokban kell rendelkezzen (elvileg) helyi szervezetekkel - helyi pártos arcokkal... Talán ezen a blogon is megszólíthatóvá válik szerte az országban néhány ember... ezek az emberek aztán megszerevezhetik a saját környezetüket, ha akarják létrehozhatják azokat a helyi szervezeteket, amelyek által, akár még maguk közül választott jelölteket is tudnak majd felmutatni, ha itt van az ideje... (bárhol szerveződhetnek ilyenek). Ez egy szép hosszú folyamat... ennek a kivitelezésébe talán érdemes lehet munkát befektetni - szerintem. Egyébként igazad van; Béndek úr, ha majd ha úgy fogja gondolni, hogy védenie kell magát...

cenzuratroll bosszanto 2014.09.08. 14:58:25

@Blogger Géza:

" amely az eladósodás csökkenése és az állami vagyon növelése mellett zajlik."

Te nagyon hülye, az eladósodás nőtt, az állami vagyon növelése és utána a vagyon teljes leamortizálása pedig mindenhol a gazdasági fejlődés ellensége.
Most még nem érted, mert hülye vagy hozzá, de amikor a napi fejadagodat nem tudod összehazudni a neten mert nem lesz áram a számítógépedhez akkor talán , de még akkor sem biztos, hogy rájössz mit csesztél el, amikor a nemzetrontó tolvaj cigány seggét kezdted nyalni.
Az elmúlt négy évben éves szinten több áramszünet volt a kerületünkben, mint a 2010-es orbáni kánaán feltörése előtt 20 éven keresztül.
Te nagyon barom, magadtól nem emlékezhetsz rá mert hülye is vagy meg nem is éltél még akkor, de a az ország lakásállománya a híres Ingatlankezelő-nek és a többi szuper, általad magasztalt állami cégeknek köszönhetően romlott le a béka segge alá.

Blogger Géza 2014.09.08. 15:00:57

@nu pagagyí: Nézzük akkor nagyjából, a 2008-as GDP-hez képest a 2009-es Gyurcsány-Bajnai időszak elfogyasztott 6,5%-ot, a vegyes (Bajnai/Orbán) 2010-es év visszanövelt 1,3%-ot, a 2011-2013 visszanövelt még 1%ot, ha idén ehhez még hozzájön 3,5%, akkor év végére már csak egy minimális, -0,7% marad, szóval várhatóan már 2015 első felében, hónapokon belül el fogjuk érni. Remélem, most örülsz.

Tudományos libsizmus 2014.09.08. 15:01:14

Már vártam, hogy cigányozzon valamelyik libsi:)

Blogger Géza 2014.09.08. 15:04:19

@cenzuratroll bosszanto: Hát nálunk nem ellensége, mert úgy növeltük az állami vagyont, hogy közben EU-s rekord gazdasági növekedést produkáltunk. Ez van, emészd meg.

Emlékeztetőül, eladósodás:

2010 közepe: 85%
2010 vége: 82%
2013 vége: 79%
2014 végére várható: 79%.

Ezt azért igen nehéz növekedésnek látni, csak nagyon agymosottaknak sikerül.

kacsapuszi 2014.09.08. 15:09:09

Nem utolsó, hogy valaki Orbán ellenzékéből arra biztassa a választókat, takarítsák ki a helyi hatalomból Orbán ellenzékét, mert így majd megnyílik az út a magyar társadalom ön- és politikai újraszerveződése előtt.

Annak magyarázatával sajnos adós marad az elemző, hogy vajon az ellenzék léte miért is akadályozza ezt a magyar reneszánszot, és, hogy annak mi is lenne az eredménye, ha csak nem az, hogy a Fidesz után a Polgári Konzervatív Párté legyen minden hatalom, meg azoké, akik semmiféle pártnak nem tagjai vagy hívei (a dolgozó népé?).

Hanem, vajon, mitől lesz demokratikusabb az, ha a nagy újraszerveződés után olyanok gyakorolják majd a helyi köz- (és "a") hatalmat, akik eddig minden önkormányzati munkától távol tartották magukat, és, hogy vajon majd jobbat (jobban) fognak-e csinálni, mint Béndek úr által kárhoztatott elődeik.

Jelen pillanatban nekem inkább úgy tűnik, hogy mindenki, akiben van hajlandóság arra, hogy közösségi tevékenységet végezzen, fönt van a porondon, önkormányzati képviselő, pártaktivista, civil szervezetet vezet, vagy csak dolgozik abban, újságot ír, vagy blogot, és még a legrejtőzködőbbek is minimum kommentelnek egy-két (sok) internetes véleményportálon.

Aki ebből a körből hiányzik, az soha nem fog politikai pályára lépni, ugyanis vagy lusta hozzá, vagy nem érdekli a közösség boldogulása (most nyilván nem értem ide, a hiányzókhoz, a még meg sem született nemzedékeket, de az elmúlt huszonöt év tapasztalatai arról győztek meg, hogy a fiatalok előtt sincs más út a politikába, mint a nagy pártok ifjúsági szervezeteiben, esetleg a közösségi érdeklődésű civil szervezetekben való munkálkodás, ahonnan egyenes út vezet a mainstreambe - ld. Jobbik).

A mai magyar társadalom (a választók) jelentős része államfüggő, sunyi, és tehetségtelen.

Nem olyan nagy szégyen ez, mert vannak ám más országok is, amelyeknek a lakossága hasonló rossz tulajdonságokkal van megverve, sőt, némelyeké ennél is rosszabbakkal, viszont reményre sincs sok okunk: Ady Endrét olvasva hamar rádöbbenünk, hogy száz év alatt alig változtunk valamit előnyünkre, amit mégis, azt azok a kevesek produkálták, akik éppen hogy mindig is elenyésző kisebbségben voltak ebben az országban: a nyugatosan gondolkodó, több nyelvet beszélő, felvilágosult, a konfliktusokat akár a saját érdekeik ellenében is bátran felvállaló, és ebben a nehéz életútban gyakran elbukó vagy eltiport "antimagyarok", akik kompromisszumok nélkül szeretik a szabadságot, és az igazságot, de nem csak a sajátjukét, hanem minden embertársukét; akik nem gondolják, hogy az állam okosabb, vagy, pláne, szorgalmasabb vagy takarékosabb, mint ők maguk; akik számára a közösség szolgálata nem a kiváltságok gyakorlásának terepe; akik mondanivaló híján inkább csendben maradnak, de nem hiszik, hogy minden jeles évfordulót meg kell becsteleníteni hazug szólamokkal.

A napokban számolt be valaki az interneten németországi tapasztalatairól, ezek között is az iskolakezdésről: nincs évnyitó, csak bemennek az iskolába szeptember elsején, és elkezdik "csinálni"; én például már halálra unom, hogy a gyerekeim iskolájában (de, gondolom a másokéban is) minden év elején és végén felhangzik az obligát felszólítás a Himnusz és a Szózat közös eléneklésére, aztán tátognak a magnóról játszott dalra (egyébként még ezt is csak kevesen teszik, a nagy többség unja az egészet).

Szóval, Béndek Úr, először ennek az egész lakosságnak kellene jelentős részben kicserélődnie, de nem ám úgy, mint a zsiráfoknál, hogy az öreg zsiráfok helyére fiatalok jönnek, hanem úgy, hogy mások.

Hanem ennek komoly akadálya van: a legnagyobb fejlődést Magyarországon (talán a reformkort kivéve, bár annak is csak a közjogi része igazán a miénk) mindig azok a betelepülők hozták, akik mezőgazdasági vagy ipari szaktudással (szlávok, németek), vagy évszázados kereskedői és szolgáltató tapasztalat birtokában jöttek (örmények, zsidók, olaszok), és hozták magukkal a tudást, amiből virágzó gazdaságok, gyárak, városok nőttek a magyar pusztába, ma azonban nem kínál nekik vonzó célpontot a hazánk, mert ma itt a "nemzet" az első, nem az ember, a nemzetbe pedig, sajnálatosan, egyre kevesebben érezhetik magukat beletartozónak, mert - egyelőre - elég erősek azok, akik fenntartják a jogot arra, hogy megmondják, ki tartozik bele, és annak mi a dolga.

Majd, ha ezt a hóbortot is megunjuk, megint megnyílik az út a fejlődésre, addig meg csak bízhatunk abban, hogy Európa megvéd bennünket - saját magunktól.

nu pagagyí 2014.09.08. 15:28:13

@Tudományos libsizmus: Elég megfélemlítő, ha közterületi kamerák képeit is felhasználja a Fidesz.

A párt megszállta az államot: a titkosszolgálatokat, ügyészséget, bíróságot, rendőrséget, a kamarákat, minden hatóságot, szakmai és alkotmányos intézményt. A kinevezett vezetők felett nem az alkotmány, hanem személyesen Orbán áll. Nem is csinálnak belőle titkot. Nem is titkolhatnák, mert aki nem nyal látványosan segget, az repül.

Minden állami állás elnyerésének feltétele a Fidesznek tetsző káderlap. A választási hatóság sem pártatlan, ha csalni kell a hatalomnak kedvező eredményhez, akkor csalni fog. Ahogy a Fidesz a választási szabályokat is önkényesen alakítgatja, az eredményt is úgy fogja, ha rászorulna.

Nem csoda, ha sok embernek elmegy a kedve a választástól. Ez ugyanis a cél. A választás feleslegességének sulykolása, lejáratása. A választás csak a Fidesz híveinek kötelező.

Egéridomár 2014.09.08. 15:32:06

Hol marad a Batyu?! Szegény Blogger Gézának, és $pi$-nek kell tartani a frontot :(
Bár állják a sarat, de fáradnak...

nu pagagyí 2014.09.08. 15:39:20

@Blogger Géza: ...2016-ra pedig megelőzzük az USA-t. Aztán beleér a bilibe a kezed és felébredsz.

Mondtam, akkor szólj, ha már elértük 2008-at. A maastrichti módszertan szerinti adatok érdekelnek majd, nem a belső használatra fabrikált adathamisítás.

nu pagagyí 2014.09.08. 15:41:12

@Egéridomár: Lehet, hogy kirúgták és most munkát keres.

nu pagagyí 2014.09.08. 15:45:08

@Blogger Géza: Kihagytad: 2014 közepe: 85,5%, ha már közepezel.

Niebur 2014.09.08. 16:41:44

@Blogger Géza:

Én nem szoktam hazudni, nem vagyok fideszes.

Tudományos libsizmus 2014.09.08. 17:00:36

@nu pagagyí:
Feltéve, ha mindez a szamárság igaz, akkor sincs magyarázat arra, hogy miképpen lehet bárkit titkos választások közepette megfélemlíteni, hogy erre vagy arra szavazzon.

A 2014-es választási részvétel átlagos volt. Semmi nem utal arra, hogy a választásokról távolmaradás lenne a cél.

quendelapo 2014.09.08. 17:49:30

@panelburzsuj:
Anyád büdős, Te bunkó! Az aki nem tantott meg kulturáltan beszélni!

panelburzsuj 2014.09.08. 18:27:17

@quendelapo:
És te most pótolod a mulasztását?

Blogger Géza 2014.09.08. 19:12:31

@Niebur: A kettő között nincs összefüggés, de te tényszerűen hazudtál. Ha elismernéd, esetleg mondhatnánk, hogy tévedtél, de mivel ragaszkodsz a hazugságodhoz, ezt csak hazugságnak lehet nevezni.

Blogger Géza 2014.09.08. 19:13:58

@nu pagagyí: Szóltam, készülj, mindjárt. Miért, miben térne el a GDP esetében a "maastrichti módszertan" a KSH adatoktól?

1ghost 2014.09.08. 19:44:12

@Blogger Géza:

Fiacxkám itt hazugság ügyében szemrehányást csak magadnak tehetsz ha belenézel a tükörbe, így hát ne csodálkozz ha tények ügyében a fél fórum szopás üzemmódba állít, mert attól, hogy a szart narancsos szatyorba csomagolod azt legfeljebb a hozzád hasonló seggfejek fogyasztják jó étvággyal!

Ehelyett inkább böngészd a statisztikákat szorgalmasan, aztán ha a narancsos böszmék elérik a 2008-as jövedelmi szintet, akkor jelentkezzél szépen, s egy pillanatra húzd ki a fejed a narancsos főpap seggéből, majd iratkozzál be egy bevezető közgazdasági kurzusra, de sokat ne remélje tőle, mert a hozzád hasonló hülyéket és hazugokat csak a nemzeti közszolgálati egyetemen díjazzák, no meg orbán köreiben, máshol viszont elhajtják őket a búbánatos picsába.

Stim?

$pi$ 2014.09.08. 20:25:24

@1ghost: "aztán ha a narancsos böszmék elérik a 2008-as jövedelmi szintet"

Ez neked a mániád vagy mi? Azért haragszol rájuk annyira mert nem tették négy év alatt rendbe azt amit a komcsik tönkrevágtak? Gondoltad, hogy majd pár év alatt eltakarítják a kupacot, amit a nyakunkon hagytak a kis kedvenceid?

1ghost 2014.09.08. 20:37:32

@$pi$:

Ezt jól benézted balfaszkám!

Ugyanis a narancsos elqurók meg a vörös elqurók között hangyapöcsnyi a különbség, bár ezen lehet azért vitatkozni, ám számomra irreleváns.

$pi$ 2014.09.08. 20:41:07

@1ghost: "hangyapöcsnyi a különbség"

Az előbb még -24:+4 volt. :) Akkor most mi van? :D

Blogger Géza 2014.09.08. 21:14:25

@1ghost: Kicsit frusztráltnak tűnsz, akarsz beszélni róla? :) Ennyire azért ne vedd a szívedre, hogy megszopattalak, nálad jobbakkal is előfordult már. :)

Hidvégi Mihály 2014.09.08. 21:29:13

@dr Smittpálelnökúr: Apád.... majdnem mit mondtam, amiért engem elítélne jogosan a blog gazdája.
A PKP egy tisztességes emberekből álló párt, mondhatnám pártocska. De ne merd még egyszer közpénzekre hajtó álellenzéki rabló-próbálkozásnak titulálni, mert a fejedet betöröm, én, Hidvégi Mihály.

Selmeczi Gabriella megdöbbent 2014.09.08. 22:04:09

@nu pagagyí:

85,5% + 3000 ezer milliárd ellopott manyup = 95%

Orbán Viktor = 95% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Soha, senki ekkora kárt még nem okozott Magyarországnak.

Kedves mindegyik Fidesz-szavazó:

Halgass a szívedre, szavazz a Fideszre - és a Haza romba borul! :(( Vajon érzitek-e a felelősséget a Hazátok iránt, amikor Orbán Viktor imádatával megszavazzátok a legnagyobb elkúrást?

1ghost 2014.09.08. 22:26:28

@$pi$:

Hát ezt megint benézted fiacskám, mert -24 + 4 nem nálam volt.
De a diszlexa már gyógyítható, fel azzal a fejedben lévő két bittel.

Narancsos HazugBloggernek pedig este van, ssicsikálni szépen, ma már nem szivat senki tovább, hiába virrasztasz, majd reggel újra tarthatod a szád.

explanatus 2014.09.08. 23:09:18

www.vg.hu/vallalatok/turizmus/megindultak-kulfoldre-a-magyarok-434756

Áprilistól júniusig 10,8 millió külföldi vendég érkezett, ebből azonban 8 millió ember egyetlen éjszakát sem töltött el az ország területén.

Rossz hír, hogy az üzleti utak száma drasztikusan, 13 százalékkal csökkent

kekex 2014.09.08. 23:26:44

@explanatus:
Bevásárló turisták. Merthogy a jó eurójukért sok szar forintot kapnak, és így ócsít minket számukra Orbanescu. Amit a blődligézák úgy interpretálnak, hogy "végre fellendült a fogyasztás" Merthogy nőtt a reáljövedelem.
Na ja: amit apuci hazautalt a családnak a hanyatló nyugatról.
És nem is értem, hogy miért 2008-tól indítanak? Akkor már válság volt! A pannon puma ugribugritól még inkább kitűnne a "felcsökkenés"

Niebur 2014.09.09. 05:33:06

@Blogger Géza:

Az adatok:

1998: 6 165,8 milliárd Ft.
2002: 9 224,2 milliárd Ft.

$pi$ 2014.09.09. 07:21:39

@1ghost: "Hát ezt megint benézted fiacskám, mert -24 + 4 nem nálam volt. "

Nem úgy értettem, hanem úgy, hogy ha nem értesz egyet a -24 és +4 számokkal, akkor nyugodtan játszátok le egymás közt. :D

$pi$ 2014.09.09. 07:41:58

@Selmeczi Gabriella megdöbbent: "85,5% + 3000 ezer milliárd ellopott manyup = 95%"

Klasszikus hiba amit el szoktatok követni[1] az, hogy a nektek tetsző, a ti igazságotokat bizonyító számokat szépen összeadjátok, miközben a hitvilágotokba nem illő adatokat nagyvonalúan figyelmen kívül hagyjátok.

Ebben az esetben például fogtad ugye a pénz elköltésére vonatkozó két adatot, annak is a két számodra tetsző, sőt durván kerekített értékét (pl. a manyup nem 3000 milliárd, hanem 2700 milliárd volt) majd figyelmen kívül hagytál minden mást. Például:

1. Az állam nemrégiben átvállalt cirka 400 milliárd önkormányzati adósságot. Ezt az MSzP alatt vették fel, költötték el, de eddig nem számított bele az államadósságba.

2. Nem vetted figyelembe az állami vagyon gyarapodását, ami csak a MOL részvények esetében 500 milliárd forint volt.

3. Nem említetted, hogy az MSZP cirka 800 milliárdnyi állami vagyon privatizált és költött el a felvett hitelek mellé.

Tessék, még épp csak a felszínt kapirgáljuk és máris itt van 300 (manyup tévedésed) + 400 + 500 + 800 milliárd forint, ami ugye 2000 milliárd. Ugye?

Ez jelzi, hogy milyen tévedésekbe képes az ember hajszolni magát, ha az érzelmeire hallgat. Nem arról van szó, hogy a fidesz az olyan ártatlan vagy profi vagy szeretni való lenne, arról van szó, hogy a nemzetgazdaságot nem lehet két számmal elintézni, nem lehet érzelmekből, hitből, szimpátia alapján ítélni.

Ne az orbán meg a gyurcsány képét nézd, ne a narancs meg a vörös színeket lásd, hanem járj utána pár hírnek, nézd meg a számokat. Próbáld meg mindkét oldal érveit megérteni, hátha egyiknek másiknak van igazsága annak ellenére, hogy unszimpatikusak.

[1] A "ti" ehelyütt az index blogjain acsarkodó mániákusokat jelenti. Nem sértésből mondom.

tamas11 2014.09.09. 08:20:05

@$pi$:

"1. Az állam nemrégiben átvállalt cirka 400 milliárd önkormányzati adósságot. Ezt az MSzP alatt vették fel, költötték el, de eddig nem számított bele az államadósságba"

Az adóssá vált önkormányzatok több mint hetven %-a már AKKOR, az előző választástól fideszes volt.
Mostanra még több, lehet vagy 80 %...
A konszolidálások közben is feléjük hajlott a kormányzat keze.
Ez tehát egy olyan terület, ahol pártbefolyását tudta növelni, amikor forrást vitt az önkormányzatiság keretei közé.

Azt írod: ..."Ez jelzi, hogy milyen tévedésekbe képes az ember hajszolni magát, ha az érzelmeire hallgat. "

ezzel egyetértek, magadat meg bennünket hajszolnál tévedésbe azzal, hogy az adóssághelyzet elemzéséből számodra pozitívum kicsengés kell hogy keletkezzék, narancsos végkifejlet.

Blogger Géza 2014.09.09. 08:25:40

@Niebur: Csakhogy te %-okról beszéltél, kishaver. Amúgy jogosan, mert ezek a számok önmagukban semmit nem mutatnak, az eladósodást csak a GDP-hez mérten (vagy valami máshoz viszonyítottan) van értelme nézni.

$pi$ 2014.09.09. 08:56:42

@tamas11: "ezzel egyetértek, magadat meg bennünket hajszolnál tévedésbe azzal, hogy az adóssághelyzet elemzéséből számodra pozitívum kicsengés kell hogy keletkezzék, narancsos végkifejlet. "

Nem igazán. Én csak arra mutattam rá, hogy a 400 milliárd forint nem valódi adósságnövekedés, egyszerűen csak arról van szó, hogy egy már meglévő adósság átkerült az önkormányzatoktól az államhoz.

Ha meg akarod állapítani, hogy hogyan változott az ország anyagi helyzete az elmúlt években, akkor ezt figyelembe kell venned. Az, hogy "mer a fideszesek ültek ott" irreleváns.

A 2006 utáni nehéz években az önkormányzatok sorra kapták a feladatokat és egyre csökkentették a keretüket, nem tudtak mást tenni, mint kölcsönöket vettek fel. De kit érdekel? A lényeg, hogy "mer a fidesz kormány ennyi meg annyi adósságot halmozott fel" kijelentés nem értelmezhető ha olyan adósságokat is beleszámolsz amik 2006-2010 közt keletkeztek csak ilyen pénzügyi trükkökkel el lettek tüntetve az önkormányzatoknál.

Másrészt amikor a fidesz kormányt azzal vádolják, hogy pénzügyi trükkökkel csökkenti az államadósságot, akkor felmerül az emberben, hogy "jó, de akkor miért vállalták át a 400 milliárdot"? Ugye?

Ma Baker 2014.09.09. 10:02:03

A politikai isten háta mögül ilyen nagyívű szitkozódás... Nemsemmi

egyetmondok 2014.09.09. 10:13:06

@$pi$:
Az önkormányzatok adóssága nem lett eltüntetve,mintha azok valami olyan központi állami adósságok lettek volna,amelyeket nem akartak a központi állam adósságaként feltüntetni. Az önkorik adósságát mindig is beleszámították az államadósságba.

$pi$ 2014.09.09. 12:43:35

@egyetmondok: "Az önkorik adósságát mindig is beleszámították az államadósságba. "

Többféle számítás is létezik, ha jól tudom az ÁKK-nál nem számolták bele, az EU államadósság számításoknál beleszámolták.

egyetmondok 2014.09.09. 13:00:38

@$pi$:
Én úgy tudom, hogy amikor nemzetközi szervezetek, IMF-től,Világbankon át EU-ig megállapítják az egyes országok államadósságát,abba beleértik az önkormányzatok által felhalmozott adósságokat is.
Nincsen tehát lehetőség ezeket okosba eltrükközni,csak akkor,ha végzetesen hamisak az állami statisztikák,de ma már azokról is kiderül elég hamar,ha játszanak velük.

$pi$ 2014.09.09. 14:25:19

@egyetmondok: Nem erről beszéltem, hanem arról,hogy amikor az index blogokon az államadósság növekedéséről szokás beszélni, akkor az ÁKK pillanatnyi adataira divat hivatkozni (mert ott lehet év közben növekedést kimutatni) és ebbe a 400 milliárdot szokás elhallgatni.

Itt konkrétan nem azt állítottam, hogy az mszp így titkolta volna el az adósság egy részét az eu elől, hanem azt, hogy aki az orbán kormány brutális eladósodását bizonygatta, az nem vette ezt a 400 milliárdot figyelembe. Többek közt.

egyetmondok 2014.09.09. 14:51:06

@$pi$:
Értem, és persze hogy több módon lehet ezt nézni.
Én pl.azokkal is egyetértek akik azt mondják,hogy önmagában a manyup államosítás legalább (gdp arányosan) 10%-kal növelte meg az államadósságot,mert egyetértek azzal, hogy implicit/explicit adósság ide vagy oda,ez is adósság,az is adósság.
S persze az is igaz,hogy a mostani kormány idén év végén is "eljátszhatja",amit tavaly év végén,hogy a dec.31.-i fordulóval szebb legyen az adat.
Sajnos nem tud érdemben csökkenni a magyar államadósság,de ezt szerintem,aki kettőig el tud számolni,könnyen beláthatja.
Legális,rendben lévő számviteli trükkök garmadája áll rendelkezésére bármely kormánynak, ha erről hazudozni van kedve. (Van nekik,sajnos.)

$pi$ 2014.09.09. 16:04:23

@egyetmondok: "Sajnos nem tud érdemben csökkenni a magyar államadósság"

Persze, hogy nem. Ahhoz legalább 10%-ot kellene évente csökkenteni és még akkor is 8 év lenne mire visszafizetnénk.

egyetmondok 2014.09.09. 16:09:00

@$pi$:
Évente 10%-kal ? Viccelsz...
Ahogyan ma (is) kinézünk,soha nem fog tudni csökkenni a magyar államadósság.

Niebur 2014.09.09. 16:27:12

@Blogger Géza:
Azért itt még nem tartunk. Megválogatom a "kishaverokat".
Azt írtam, 50 %-l, 6000+-ról 9000+-ra nőtt az államadósság az első Orbán kormány idején. Mit nem értesz ezen a két számon?

Blogger Géza 2014.09.09. 16:39:52

@Niebur: A magyarban sajnos nincs olyan, hogy "50%-l". Én ezt pl 50%-rólnak értettem. Ha azt akarod írni, hogy ötven százalékkal, azt bizony így kell írni: 50%-kal. De még egyszer: az adósságnál a GDP-arányos mutató az érdekes, az EU is csak azt vizsgálja, meg mindenki, aki ért hozzá.

kekex 2014.09.09. 22:20:07

@Niebur:
Igen, tényleg 50 %-al nőtt I. Orbán alatt az államadósság. És még mindig nem magyarázta el egy gézuka sem, hogyha nem nőtt ez idő alatt a KÍNAIVAL AZONOS mértékben a GDP-nk, hogy "csökkenhetett" ehhez képest az adósság?
Hacsak némi csontvázdugdosás nem volt benne.
(az volt)
Gyengébbeknek és gézukáknak: kína gdp-je nőtt 1998-2002 között 50 %-al!
Tényleg röhej, amikor ennyire átlátszó adatokkal próbálnak hittéríteni.
A jobbosok is látják, (hacsak nem tök hülyék vagy gézukák)hogy Orbán lerombolta a demokráciát. Csak azzal mentegetik, hogy erre a "sikerek" érdekében volt szükség. És ezért erőlködnek minden fórumon ezeknek a "sikereknek" a hangoztatásával.
A baloldal meg kivár, mert előbb-utóbb majd a hülyéknek is feltűnik a PR és a valóság közötti szakadék.
Mivel a zemberek többsége alulképzett, és képtelen értelmezni alap fogalmakat, ez egy kissé tovább tart, mint egy normális országban.
De Kronosz mindig minden gyermekét felfalja!

kekex 2014.09.09. 22:23:38

Ja!
És kéretik a 21013. december 31-i 79 % helyett a néhány nappal későbbi tényadatot figyelembe venni. Amikor az "eldugott" adósság visszakerült a helyére.
Ezt a 79 %-ot tényadatként kezelni épp olyan röhejes, mint egy kockalada körbeszoknyázva: az optikai tuningtól még nem lesz merci!

kekex 2014.09.09. 22:25:32

HaFr: Ez akkor is igaz, ha Gyurcsány mondta:

"A mi demokratáink egy része nem érti, hogy ha nem alkot szolidáris közösséget akár nem angyalian tökéletes társaival is, akkor Orbánnal szemben végünk van. Ha megölöd a tökéletlen demokratát, akkor utat nyitsz a tökéletes önkénynek, mondom én, és szerintem évtizede ez történik mifelénk.

Mindenki a baloldal megújításáról beszél. Kimondva, kimondatlanul azt gondolja, reméli, hogy majd varázsütésszerűen jön egy megváltó új baloldali politikai keret, értelmezési tartomány, új válasz a régi bajokra, és persze új emberek is előbukkannak. Ütni-vágni kell a jelenlegit, várni az újat, és a végén elég lesz csak rájuk szavazni. Így majd Orbán megy, az angyali demokraták meg jönnek, és általuk felemelkedik Magyarország. Ugyan! Így biztosan nem fog történni semmi."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.09.10. 00:05:12

@kekex: hát igen, ez annak ellenére is igaz..

Niebur 2014.09.10. 04:22:48

@Blogger Géza:
Már egész mulatságos amiket kitalálsz.
A visszafizetésről: Sajnos nem százalékot (kiírom, hogy értsd) kell visszafizetni, hanem kemény euró és dollár milliárdokat. És ezen nem segít az sem, ha egy negyedév növekedési adatát világsikernek kiáltjátok ki, bölcsen elhallgatva, hogy ez jórészt egyedi hatások és a statisztikai módszertan változása miatt következett be.
És még egy dolog: az éves költségvetés 8-12 százaléka körül mozog az adósság törlesztési kötelezettség. Azt hiszem, sok magyar család összetenné kezét-lábát, ha csak ennyi lenne a kötelezettsége. Akkor meg mire fel ez a nagy harc?

Blogger Géza 2014.09.12. 09:20:19

@Niebur: Sajnos még mindig nem értesz semmit, az állam adóbevételei a GDP növekedésével automatikusan nőnek, ezért a GDP-arányos eladósodás a lényeg, nem véletlenül szerepel csak ez a maastrichti kritériumokban is. S mivel a GDP-arányos eladósodottságunk csökkenő, az adósságot terhelő kamatláb szintén, ezért valójában GDP-arányosan egyre kevesebbet költünk kamatfizetésre, helyzetünk egyre kedvezőbb.

"Egészen elképesztő, hogy milyen alacsony hozamok mellett tud bevonni forrásokat a magyar állam. Mivel devizakötvényeket nem nagyon adunk el, és a forintkötvények átlaghozama nem sokkal van 3% felett, ez azt jelenti, hogy a régi (drágább) állampapírok lejáratával és az újabbak kibocsátásával egyre kedvezőbb helyzetbe kerül a magyar költségvetés. 2013-ban még 1277 milliárd forint volt a költségvetés kamatkiadása, ami a GDP 4,4%-a.

HA (és ez egy nagyon optimista feltevés) a következő 4-5 évben fennmaradna a jelenlegi überkedvező hozamkörnyezet (valószínűleg nem fog) akkor a kamatkiadásaink a GDP 2,5-3%-ra csökkenhetnének, azaz a kormánynak simán lenne a GDP 1,5-2%-át elérő mozgástere. Ez a mozgástér adócsökkentésben vagy kiadásnövelésben nyilvánulhatna meg, és egyértelműen stimulálná a gazdaságot."

zsiday.hu/blog/h%C3%BA-de-nagy-csend

Niebur 2014.09.12. 15:48:20

@Blogger Géza: Milyen GDP növekedésről beszélsz?
Arról a negyedévről amit világsikernek kiáltotok ki?

(Varga M.: "A paksi szerződés kamata 3,95-4,95 %, ilyen kedvező kamatot a szabadpiacról nem tudtunk volna elérni.")
A költségvetés pedig azzal kerülne a legkedvezőbb helyzetbe, ha az adósságot saját erőből, nem pedig újabb adósságok felvételével csökkentenék.
Ne akarj hasba akasztani senkit. Egy hiteles adóssága akkor csökken, ha saját jövedelméből rendszeresen törleszti azt, nem pedig akkor, ha sorra járja a bankokat újabb hitelekért könyörögve. A zemberek azért tartanak kormányt, hogy döntsön a kiadások fontossági sorrendjéről. Ha egyszer "harcot" hirdet az adósság csökkentése érdekében, akkor tegyen úgy és ne alakítsa látványpékséggé az országot.Sok kicsi sokra megy, ha a rendelkezésre álló forrásokat mondjuk nem stadion építésekre, díszburkolatokra, havonta átmeszelt és átadott épületekre, semmit érő közmédiára, Vajnára, trafik mutyira stb., stb költenék akkor talán tényleg csökkenthető lenne az adósság. Ehelyett mit csinálunk? Olimpiát rendeznénk. Itt már mindenkinek elment az esze?

tamas11 2014.09.12. 16:11:59

@$pi$:

"Az, hogy "mer a fideszesek ültek ott" irreleváns."

Ez az év vicce, az emuttnégyévé....

Én egy ilyen faltól falig fideszes városi önkormi közelében ülök, és annyit mondhatok: már rég minden gyalázat ("hiba")tőlük jön, aminek része ez a szisztematikus tagadás-hamisítás is.Sokmilliárd pályázati pénz szivárgott el... Nem a kötelezettségeik, hanem korrupt, szakszerűtlen elvtelen döntéseik miatt halmozódott a működési költség is.
Egyértelműen, minden DE nélkül, kontrollálatlanul. Változás annyi, hogy ők már nem komcsiznak,mert rég nincs kit. Magukat meg mégse akarják...

Blogger Géza 2014.09.12. 16:38:22

@Niebur: Az elmúlt 4 negyedév növekedéséről beszélek, amely összességében (3,9%) EU-rekord. És várhótan továbbra is fenn fog maradni a magas (min 2,5-3%os) ütem a következő negyedévekben is.

A trafikkoncessziókból amúgy komoly bevételek jöttek be, az nem kiadás.

kekex 2014.09.12. 22:26:12

@Blogger Géza:
A trafik koncesszióbol bejövő bevétel messze elmarad a korábbi cigis adóbevételektől.
Nézőpont kérdése, hogy a be nem jövő bevételt
minek nevezed, de hogy nem lehet elkölteni, az tod zihert!
És nem válaszoltál I. Orbán és ElTolcsy 1998-2002 években végrehajtott "kínai" GDP növelésére. Ugyanis ŐK (mármint a kínaiak) valóban 50 %-al növelték a GDP-jüket. Szemben
Orbánékkal. Akik viszont 50 %-al növelték ABSZOLÚT értékben az államadósságot.
AKKOR HOGY IS CSÖKKENHETETT?
Ne gyere már egy ilyen eldugottcsontvázas adattal, mint tényadattal, mert kilukad az oldalam a röhögéstől!

Blogger Géza 2014.09.12. 23:51:50

@kekex: Eddig az 1998 és 2002 közötti volt a legsikeresebb kormányzati ciklus, 4-5%os évi növekedéssel, miközben sikerült az eladósodást is csökkentei (a GDP 52%ra.)

Niebur 2014.09.13. 06:18:18

@Blogger Géza: Ennek a növekedési adatnak a jelentős része a statisztikai módszertan változásából ered. Ha a régi módszer szerint számolnák a növekedés 1,6 %.
Most hirtelen nem ugrik be, hány száz milliárd Ft. adóbevétel kiesést okozott a trafikmutyi, azért ezt bevételnek kikiáltani az nem semmi.

Niebur 2014.09.13. 06:31:26

@Blogger Géza:
Ha lúd, legyen kövér:
GDP:
1997: 3,3 %
1998: 4,3 %
1999: 3,5 %
2000: 4,5 %
2001: 4,0 %
2002: 4,8 %
2003: 4,1 %
2004: 5,0 %
2005: 4,2 %
2006: 4,1 %

Tudod, nem mindig célszerű számokat idézni. A fentiek alapján Medgyessy-Gyurcsány kormány jobb volt mint az első Orbán kormány.
Olvashatod:www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdec100.html

Blogger Géza 2014.09.13. 10:04:57

@Niebur: Ez nem a GDP-növekedés. (Hanem EUR-ba átszámolt egy főre jutó, ami egész más.) De a Gyurcsány-kormány eladósításból tartott fenn egy fenntarthatatlan látszatnövekedést, míg az Orbán-kormány adósságcsökkentés mellett tartott fenn egy rekordnövekedést. Hatalmas különbség.

Blogger Géza 2014.09.13. 10:06:21

@Niebur: Ugyan, miben változott MOST a statisztikai módszertan? Ne röhögtess...

Szúrófény 2014.09.17. 18:47:20

@megamind: Tovább a lenini úton:
Trockíj jövőképe!
Válasz Lenin Mi a teendő? Brosúrájára! 1903
Ön a pártot a proletáriátus helyébe foglya tenni, aztán a központi bizottságot a párt helyébe, a párt főtitkárát a központi bizottság helyébe, így a proletáriátus nevében egyetlen személy hatalmát fogja elérni!
Ön a FIDESZT az egy párt helyébe foglya tenni, majd a kollégiumi brancsot a párt helyébe, a pártelnököt a kollégiumi brancs helyébe, így a FIDESZ nevében egyetlen személy hatalmát fogja elérni!
„Játszom egy gondolattal, játszik velem egy gondolat!”
süti beállítások módosítása