1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.28. 15:45 HaFr

Miért nem tüntettek az MSZP-székháznál?

A Falus-ügy csak a jéghegy csúcsa, a jéghegy a politikai amatörizmus. Emberek százai, akik politikából élnek, pont olyan szinten politizálnak (csak jóval drágábban és nagyobb károkat okozva), mint a villanyórás, aki tegnap nálunk járt, a postásunk, vagy akárki. A zoknis-szandálos, tétova beszédű Falus nem kivétel, hanem a szabály.

Évek óta lehet olvasni mindenhol a baloldal kapcsán: se vízió, se koncepció, se műveltség, se akarat, se cselekvés. Azaz no professionalism. De évek óta semmi sem változik. Mármost azok, akik két dolgot egyszerre hisznek: hogy a hibák behunyt szemmel történő makacs ismételgetése meg nem történtté teszi őket, illetve hogy a jövő a múlt meghosszabbítása, azok biztos kudarcra vannak ítélve. Lám. Mit kell ezen csodálkozni? Az ilyen könnyű súlyú alakok, mint Szigetvári, Karácsony, Tóbiás usw., és az a kontraszelekció, amelyik oda juttatja őket, ahol vannak, sírba vihetnek egy országot -- nem kell ehhez a másik oldali agresszió. Az a jó a mostani történésekben, hogy egyszerre mutatják föl a két független politikusi valóságot -- egyformán kártékonynak. Más miatt, de egyformán. Ez nem kimért, verejtékes balanszírozás a részemről a kettő között, ez tény. Tessék a tények ellen érvelni.

Nem érzik a valóságunkat. Orbánt viszi a magabiztossága, az emberek szeretik látni, ha valaki magabiztos, sokkal később veszik észre, ha a rendszere az őrületé. (Miként minden jel szerint az.) Vele szemben azonban ott van a nagy semmi. Ha legalább azt mondanák, hogy ha Orbáné ilyen, akkor legyen a mi rendszerünk a folyamatos igazításé, diszkusszióé, részvételi ellenzékiségé, a folyamatos libdem bizonytalanságé -- de nincs ilyen rendszer. Egyáltalán nincs semmilyen rendszer. Nincs kultúra. Nincs gondolat.

Az embernek sírni támad kedve, ha belehallgat a tönkretett és legatyásodott Konzerv Klub Rádióba, elolvassa az ellenzéki nyilatkozatokat: a baloldal már ötödik éve reaktív üzemmódban van, fantáziátlanul üti Orbánt, kevesebb kliséje van, mint Hoppál Péternek egy nyolcórás Fidesz-frakcióülés után, olyan fokú amatörizmus dúl, hogy tanítani lehetne. Mondjuk, ezt én nem bánom. De akik bánják, azok miért nem tesznek ellene? Miért nem szerveznek tüntetést az MSZP-székház stb. elé? Nem értem a balos tábort, egyszerűen nem értem. Nyafog a választó, nyafog a szimpatizáns sajtó, nyafog a pártvezér. Arany bogaraim...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr86644813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Poroltó Ernő 2014.08.28. 16:10:12

S annak mi értelme lenne, ha tüntetnének az MSZP-székház előtt? Attól tehetségesebbé és intelligensebbé válna a ballib politikai garnitúra?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.28. 16:32:46

A ballib szellemiségnek el kell tünnie. Semmi gond, ha eltűnnek. Ezzel helyet csinálnak másoknak.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.08.28. 18:52:32

Elég abszurd ötlet, hogy tüntetni az MSZP székháznál!
Hosszú volt az agónia, de immár az MSZP halott! Egy tüntetéstől nem fog már feltámadni!
Jól van ez így!
Az a kérdés, hogy fel tud e nőni egy nem kommunista gyökerű ellenzék a baloldalon?

egyetmondok 2014.08.28. 20:59:42

De, hát Hafr, mit mondhatnának,ami ebben az országban baloldalibb lehetne,mint a kapitalista piacgazdaság alapjait tagadó Fidesz kormányzása ? Nincsen mit mondaniuk.

ingyenebed 2014.08.28. 22:08:50

@HaFr:

egyszerű a válasz, de hosszú.

annak a kollektivista etatizmusnak, amit orbán csinál az ellenpontozása nem a baloldaliság, hanem a kőkemény kapitalista, államellenes, indvidualista liberalizmus.
ezt meg ez az ellenzék nem képviselheti.
nem is akarja, és nem is tudná, hisezn joggal kérdezheti bárki, hogy akkor ideáig mi volt?

ha nem lett volna 100 napos program, meg 13. havi nyugdíj, de lett volna magánbiztosítós egészségügy, sokkal bátrabb magánosítása a nyugdíjnak, stb, akkor most lenne egy másik világkép, amit védhetnének.
de nincs.
ez a probléma.

mondok konkrét példát:
manyup ügyre adekvát ellenzéki válasz lett volna: köztörvényes bűncselekmény (zsarolás, hivatali jogkörrel visszaélés), a kormány és az államigazgatás megfelelő tagjait bíróság elé állítjuk, felszólítunk mindenkit, hogy tagadja meg a törvény végrehajtását, ellenkező esetben bűnsegédnek tekintjük és szintén bíróság elé állítjuk. Alk Bír-t felszólítjuk, hogy semmisítse meg.

alaptörvény: Parlament bojkottja, 2014 ogy vál után esküt nem tesszük le, Parlamentben nem veszünk részt.

BP önk vál bojkottja.

trafikügy: szintén köztörvényes, lsd fent.

stadionok szintén, ügyészség, rendőrség hivatali jogkörrel visszaélés sora, sittre vágjuk őket, stb.

ott kezdődik, hogy fel sem állt egy ellenzéki vezér, aki a sereget vezette volna, és a tömegek el tudták volna hinni, hogy ez tényleg sittre vágatja a rohadtakat.
evvel kellett volna kezdeni, már 2010 őszén.

nem véletlen orbán miért adott 3 napot anno gyurcsánynak, hogy mondjon le. nem értettem akkor én sem, csak röhögtem rajta, de most már értem miről szólt a történet: arról, hogy kinyilvánította, van egy másik Magyarország, ami nem tekinti legitimnek gyurcsány kormányát és kész.
ez az alap.
és eszerint is cselekedett (már előtte is). kiépítette az árnyékhatalmat, és használta is.

az ellenzék máig nem jutott el odaáig, hogy kijelentse, orbán törvényeit nem tartja magára nézve érvényesnek.
védd a barátot, pusztítsd az ellenséget, ilyen egyszerű. az ellenzék még erre sem képes.

2014.08.28. 23:36:56

Kerestem nagy svunggal a nevek között a Polgári Konzervatív Párt indulóját, amikor az Index feltette a főpolgármester-jelölteket. Ez se jó lehetőség a bemutatkozásra?

toportyánzsóti 2014.08.29. 03:53:41

Jobboldal kapcsán persze nem érdekes hogy a KGB kottájából játszik szerte a volt szovjet érában,koncepciónak elég alávaló ahogy a vizió és a cselekvés.Undorító nem kicsit.

Doberdo 2014.08.29. 07:28:31

Mit lehet tenni egy olyan pártért, amelynek
volt miniszterelnöke lehazaárulózza Gyurcsányt ?
Nincs további lehetőség. Új alapon új baloldali pártokat kell létrehozni, mert éliás-tóbiás úr
nem válasz s legkevésbé megoldás a jelenlegi
helyzetre...

befano 2014.08.29. 08:43:26

Ti csak marakodjatok, osszátok a meg nem lévő koncot, mi meg hátradőlünk : oszt várjuk a meglévő kávénkhoz a habot !: oszt jónapot !

István Tamasi 2014.08.29. 08:45:23

Sajnos sok igazság van a cikkben.
De Falus F.-el kapcsolatban meg kell említeni, hogy a fidesz karakterrombolása az első legkisebb bakira is azonnal bveindult 1000-el. Ha ez a háziklipp a legnagyobb hibája Falus F.-nek, akkor minden jóérzésű embernek mellé kell állni és rá kell szavazni.

DFK 2014.08.29. 09:37:58

Miért tüntetne ott bárki is? Az MSZP döglött, Gyurcsány és az Együtt megeszi uzsonnára. Az egykori kormánypárt még saját főpolgármester jelöltet sem állít, egy másik pártét támogatja. Olyan kerületekben, ahol egykor polgármestere volt, még az önálló frakció léte is kérdéses (pl Csepel).

emmersson 2014.08.29. 09:52:53

..és TE miért nem tüntetsz a Fidesz székháznál?! Még vaníliás karikát is kapnál Kiflicsücsök expincérlánytól! Jaa, hogy egyszerűbb a döglődő, fogatlan oroszlánba rúgni, mint a hordáb rendeződött hiénákba!
Gyáva senki vagy, koma.

Novecento · http://novecento.blog.hu/ 2014.08.29. 10:34:23

Miért kéne tüntetni az MSZP székháznál?
Nekrológot kéne ott mondani!

dtvezer 2014.08.29. 10:37:32

"Nyafog a választó, nyafog a szimpatizáns sajtó, nyafog a pártvezér. Arany bogaraim...". Ez az igazi nyafogás!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.29. 10:53:56

@István Tamasi:

"Ha ez a háziklipp a legnagyobb hibája Falus F.-nek, akkor minden jóérzésű embernek mellé kell állni és rá kell szavazni."

Nem ez a legnagyobb hibája.

Ez az ember ALKALMATLAN egy világváros irányítására, és ez egészen egyszerűen ORDÍT róla.

Az ilyenre mondják azt, hogy nincs saját akarata, amerre lökik, arra gurul.

Éppen ezért találták a szerencsétlenjét megfelelő jelöltnek a baloldal "gyalogjait" terrorizáló, egymással is marakodó jól ismert, levitézlett arcok.

abdul hackeem 2014.08.29. 10:55:33

Mint valamifele lomai dlamaban. ;-)
A szamizdat verfertözte az MSZMP-t. Az utodok es azok utodai egymast nyirjak ki, korrumpaljak es verfertözik. A nep (közönseg) elvezi a jatekot es fizet.
Üdv mindenkinek a Közel-Keletröl, es jo szorakozast!

Anselmo 2014.08.29. 11:00:29

Mint minden szélsőség, a baloldal is az ellenségképéből élt a rendszerváltás óta (Antall József volt az első nagy Ellenség). Úgy látszik, az ország mostanra lett annyira demokratikus, hogy a "csapataink harcban állnak" már ne legyen elég.

nnnnnnnn 2014.08.29. 11:03:14

"Az embernek sírni támad kedve"

én ugyanezeket amiket felsoroltál boldogan mosolygok. akárcsak minden normális magyar ember. hehe.

Fejesrob 2014.08.29. 11:11:41

Na most Orbánnak azért van mire magabiztosnak lennie, jönnek rendesen az eredmények.

"az emberek nem érzik a valóságunkat".

Nem igaz, hogy nem érzik, a rezsicsökkentés, a Széchenyi kártya, a gyermekjóléti intézkedések kiterjesztése mind a valóság. De jön a többi is. Ha nem így lenne, Orbánék 2014-ben megbuktak volna.

Nem véletlenül esnek szét balliben, azonkívül, hogy Orbán náci, nem sok indokuk maradt.

Fejesrob 2014.08.29. 11:12:51

@polyvinyl: Ez pontosan így van. Ha valakiben egy pici tüdő is van, a többi azonnal kinyírja.

Fejesrob 2014.08.29. 11:14:45

@Poroltó Ernő: Ha a ballibnek nem volt figyelmeztetés két nagyon alaposan elbukott választás, ez pláne nem érne semmit.

Saga 2014.08.29. 11:15:49

@$$$=$$$: Ha a focivébén egy szerencsétlen, szétesett csapat ellen játszol, akkor te sem élvezed a focit.

Itt nem az ellenfél siratása megy, hanem a focié.

Jó lenne ezt már végre megérteni...

Fejesrob 2014.08.29. 11:16:13

@DFK: Már 90-ben döglöttnek kellett volna lennie, csak megmentették a liberálisok.

Most már nem tudják megmenteni, mert a liberális nagyobb sértés mint a volt kommunista.

Saga 2014.08.29. 11:18:29

@ingyenebed: You got it man.

Én sem értem a teljesen nyilvánvaló stratégia meg nem valósulását.

Egy elemzőnek simán leesik, hogy mi a helyes játékstratégia ilyen felállásnál és veri a fejét a falba, hogy ezek annyira amatőrök, hogy nem látják a fától az erdőt.

nnnnnnnn 2014.08.29. 11:20:31

@Saga: lassan mondom hátha megérted. a balliberális métely széthullásának minden normális ember örül.

abdul hackeem 2014.08.29. 11:21:58

@Fejesrob: Itt KK-en 55 Ft egy lityi nafta. Ez a rezsicsökkentes.:-)
Komolyan: Kicsi, hatekony allam, alacsony adok, ter a vallalkozasra, önallosagra.
De igeny is kellene ra hogy legyen. Ha a regnalo hatalom megadja az igenyünknek megfelelöt, a regi mar halalra van itelve. Kicsit mar büzlik, földet ra.
Mihelyt elkezdödnek a bomlasi folyamatok a fityeszben az uj igergetö viszi a koncot.

diszkriminans (törölt) 2014.08.29. 11:29:54

@ingyenebed:
A helyzet az, hogy jobboldali pártra lenne szükség ellen oldalként, a lakosság viszont erősen balos, kádárista, amit ma a Fidesz képvisel, jobboldali politikával még a küszöböt sem lehet elérni. Nem véletlenül marad balos az ellenzék (sajnos), mert ugyan így sem nyerhetnek, de nem esnek ki a parlamentből. Szvsz egy súlyos pofon józaníthatná ki csak a lakosságot, hogy nem működik az, amiben hisznek.

Fejesrob 2014.08.29. 11:44:52

@abdul hackeem: Na ha oda beengednék a 2002-2010-es ballibsi formációt nagyon hamar búcsút mondhatnál az 55 Ft.-os benzinárnak és a többinek.

Messziről könnyű dumálni, nem tudod te mi volt itt 2010-ben. (és részben van ma is, mert az államadósság az megmaradt).

Fejesrob 2014.08.29. 11:46:45

@diszkriminans: A lakosság a saját érdekét nézi, kurvára nem kádárista. Az MSZP viszont kádárista mégis akkorát bukott, hogy még most is a földön van.

Orbán addig marad hatalmon, ameddig teljesít. És ez így van jól.

Lucky Larry Silverstein 2014.08.29. 11:55:31

@abdul hackeem: Tökmind1 hogy az óperencián túl mennyi az üzemanyag, meg mekkora az állam. Az összes szomszédban hasonló az állam meg ugyanennyi az üzemanyag.

Európában a nagy állam a hagyomány (KK Euban is), persze lehetne hatékonyabb.

Egyáltalán nem tvszerü, hogy a nagy állam nem lehet hatékony gazdaságilag (pl. Kína, Oroszország, hitleri Németország)

Erre egyelőre jó irány a koncentrált hatalom és a nacionalista gazdaságpolitika.

abdul hackeem 2014.08.29. 12:03:15

@Fejesrob: Ide semmilyen elösködöt nem engednenek be. Tudd: mindenert fizetni kell.
A legocsmanyabb duma, hogy messziröl könnyü dumalni. Azert jöttem el, mert az otthoni rendszer mar most halott, ugyanugy mint `89 elött. Egyebkent pedig 3 honpja jöttem el, otthon hagyva szeretett felesegem es ket gyerekem.
Akkor is dicserd majd a vezer rendszeret ha raddöl.

BB 89 2014.08.29. 12:09:58

@ingyenebed:
Amit te írsz azt úgy hívják, hogy polgárháború. Ráadásul te lennél a rosszfiú. Nem jelentheted ki, hogy mindenkit sittre vágsz (megsemmisíted), aki nem csatlakozik hozzád. A titkárnő, aki felveszi a telefont az államtitkárnak, az irodai bútor-kereskedő, aki felszereli a kormányhivatalokat és az egyszerű polgár, aki nem tagadja meg az engedelmességet, az mind gonosz és félreállítandó, mi?
És mi ez a védd a barátod, pusztítsd az ellenséged? Ha rombolni akarsz, menj Ukrajnába, ott folyamatosan van kereslet ilyen szélsőséges alakokra, mint te. Aki képes leírni olyasmit, hogy a politikai verseny megoldása az, ha elpusztítjuk azt, aki nincs velünk, az nem százas.
Könyörögve kérlek, ne használd a liberalizmus kifejezést egy olyan szövegben, ahol arról írsz, hogy milyen seregeket kellene vezetnie a baloldali vezérnek és, hogy mit tennél a jobboldali kollaboránsokkal, illetve kit pusztítanál el!
P.S.: Egyébként is kivitelezhetetlen az általad szorgalmazott old-school pogrom, mert a harcképes korú férfiak csoportjában nyomasztó jobboldali többlet van.

Fejesrob 2014.08.29. 12:10:25

@abdul hackeem: de ostoba vagy te b+. Ha ide sem engednének be élősködöket, te rináylnál a legjobban, hogy Orbánék nácik.

Te nem gondolkodsz?

Csípem az ilyet, kimegy a lúzer pld. az osztrákokhoz és rögtön hasonlít, hogy ott mekkora a rend.

Elmondanám, hogy az osztrákok elve az, hogy egyetlen cigánybűnözőért akár helikoptert is bevetnek, mert pontosan tudják, hogy megelőzni, megfélemlíteni kell. Pénz nem számít és ezért biztonságos az ország.

Na és persze a magadfajtát azonnal basszák ki, ha ez ellen fellépne, ott nincs Sorosék által támogatott liberális, főleg nem külföldi. Ott a liberális elsősorban osztrák és csak utána liberális.

abdul hackeem 2014.08.29. 12:12:13

@Lucky Larry Silverstein: Az összes szomszed hülye, akkor Te is az legyel? Pelda: regado vs. Szlovak rendszam.
Nagy allam hagyomany? Hülyenek lenni is hagyomany? A Te penzedböl penzelik a nyagy allamot. Ezert nem lesz hatekony. A Te penzedet en is szivesen elköltöm.:-)
Jo peldakat hoztal gazdasagilag hatekony orszagokra. Javaslom Neked az Uralon tuli munkahelyet, vagy egy jo kis teglagyarat Kinaban, hogy megerts hogyan hatekonyak a peldaallamok. Neked jo irany a fasizmus, ha haszonelvezöje vagy. Hogy hoszu tavon milyenek a következmenyek azt elfelejtetted? Aranyhal...

abdul hackeem 2014.08.29. 12:14:15

@Fejesrob: A valaszod minösit, valtoztass nicket, ha velem akarsz beszelni.

Fejesrob 2014.08.29. 12:16:28

@abdul hackeem: Hol vannak már a szlovákok te nagyonokos. Nem veszed észre, hogy egy csomó Gyurcsányék által nem hozott törvényt kellett meghozni?

Ott van pld. a banktörvény. Fel sem fogod a jelentőségét, pedig az azt jelenti, hogy 20 év után már nem tolhatnak eléd egy harminclapos szerződést, aminek a fele apróbetű, hogy itt írd alá.

Magyarországot az ilyenek tették élhetetlenné, nem az, hogy Gyurcsány van Orbán van. Erre csak a magadfajta vesztesek hivatkoznak.

Fejesrob 2014.08.29. 12:17:59

@abdul hackeem: Öcsi, előbb talán ne nézd az embert hülyének. Írsz b+, egy olyan országból, amely törvényeit bevezetné egy az egyben Orbán, már itt lennének az EU tankjai.

Husz_János_Puszita 2014.08.29. 12:20:27

Falus "bakijától" hangos a sajtó, mindenki róla beszél. Rögtön berobbant vele a köztudatba. Hatásos? Igen.

Lajos Rakusz 2014.08.29. 12:23:41

Nem a pártokkal kellene foglalkozni, hanem az országgal. A hazánkkal, amely szép csendben - a nagy csatazaj által elnyomva - tönkre megy. Európa peremére kerülünk, elveszítjük önbecsülésünket, elsorvasztjuk a szellemi életet, gátoljuk a tudás megszerzését és alkalmazását, eltűrjük, hogy senkik hallatlan vagyonokat raboljanak össze a hatalom védernyöje alatt....

Hol kellene tüntetni?

A Parlament előtt. Le kellene tanyázni, mint 1989-ben, 2006-ban. Kifejezésre juttatni, hogy elég volt. Hogy - jóllehet politikusaink az ellenzéki oldalon gyávák és tehetségtelenek - az értelmiség, a fiatalok,s néhány korombeli is, akik emlékszenek a '68-as időkre - igenis hadra fogható.

Nem nyarvorogni! Utcára!

Fejesrob 2014.08.29. 12:25:13

@Husz_János_Puszita: Nyilván fölényesen nyer is.

Optimista ember vagy, az ostoba Falus valójában jól kibaszott az összes ballibsi formációval.

Más tészta, hogy ezek persze úgyis Orbánra fogják majd a vereségüket. Pld. átírták a körzethatárokat. (Elfelejtve, hogy ők ugyanúgy átírták, a kezdetektől fogva).

Fejesrob 2014.08.29. 12:26:21

@Lajos Rakusz: Miért menne tönkre? Te elolvasod a gazdasági híreket?

Husz_János_Puszita 2014.08.29. 12:35:27

@Fejesrob:

Nem mondtam, hogy nyer is. Eleve botorság volt alig 2 hónappal a választás előtt előállni egy viszonylag ismeretlen jelölttel. Akiről messziről bűzlik a szokásos balos "kompromisszum". Íztelen, szagtalan, nem veszélyes a status quora. Marketing fogásnak viszont nem rossz.

abdul hackeem 2014.08.29. 12:37:57

@Lajos Rakusz: Kedves Lajos!
Teljesen igazad van. Azt hitem, hogy a miskolci szegenyekröl szolo nyilatkozat utan blokad ala vonjak Miskolcot.
Csak taxisblokad volt egyszer nagyon regen, mert az a zsebet erintette. Nincs tarsadalmi szolidaritas. Csak akkor lesz, ha az egesz koceraj romba döl es mindenki megtapasztalja a lenyeget, hogy hogyan kell emberi tarsadalmat epiteni, megbecsülni a polgartarsakat.

Lucky Larry Silverstein 2014.08.29. 12:54:25

@abdul hackeem: Azóta van Szlovákiában is regadó, de mind1.

Más alapokra mást lehet építeni, nekem fingom nincs mi a Q8, de Ausztriában is nagy az állam. Ja és az általam említett államok sokkal hatékonyabbak mint Ausztria meg az EU.

Hogy Ausztriában jobb élni? Hüha, újat mondtál. Ne keverjük a 2t.

Ha a 2 szomszédomtól akarom megtanulni, hogyan építhetnék új házat, nyilván attól igyekszem tanulni aki megkereste rá a pénzt, nem attól aki örökölte.

abdul hackeem 2014.08.29. 13:29:17

@Lucky Larry Silverstein: Ez nekem szolt? En nem montam ilyeneket, olvass vissza.

Girhes Joe 2014.08.29. 13:53:48

@diszkriminans:

Kaparászod valamelyest a lényeget, de az érvelésed belebukik az egydimenziós jobb-bal felosztásba. Valójában a politikai tér sok dimenziós, és legalább kettő kell ahhoz, hogy nagyjából be lehessen tájolni a politikai irányzatokat. A legkönnyebben használható két dimenzió ez:
- társadalmi: konzervatív <---> progresszív
- gazdasági: korporatív <---> individualista

Na most ezekből helyből négyféle változat jön ki, nem számítva azokat a pártokat, amik csak az egyik dimenzióban markánsak, a másikban középutasak. Nézzük csak (hangsúlyosan csak az ideológiákat előtérbe állítva, viszont eltekintve a pártok múltjától, teljesítményétől, radikalizmusuk mértékétől).

Progresszív-individualista: ezt lehet a leginkább a "liberális" jelzővel leírni, ők mindenben az egyén szabadságát helyezik előtérbe. Ide tartozott az SZDSZ, most az E-PM folytatja idehaza talán leginkább ezt az irányt, Bokros is ilyesmit vall, külföldiek közül talán Obama és az USA demokraták jöhetnek itt szóba, bár ők elkezdtek kissé sodródni a következő kategória felé.

Progresszív-korporatív: ez a hagyományos baloldal, társadalmi elvei szerint a klasszikus értékek ("Isten-haza-család") lebontásában-átalakításában-relativizálásában hisznek, de erős állami-szervezeti kontroll mellett, felülről vezetve, gazdaságilag erős hangsúlyt helyeznek a szolidaritásra. Különböző irányokból érkezve, de itt az MSZP és a DK van egy platformon, valamint kissé meglepő módon az LMP, hasonlóan a nyugati zöldbaloldali, genderfeminista, stb... formációkhoz. (Valójában ők csak a vörös ideológiát cserélték zöldre, de a világképükben igen sok a párhuzam.)

Konzervatív-korporatív: értékkonzervatív ideológia mellé állami kontroll, paternalizmus. Ez az, ami most annyira sikeresnek látszik K-Európában, Putyin, Kaczynski, Orbán, és még sokan mások. Valójában a Jobbik és ugyanezt vallja, csak radikálisabban. Tulajdonképpen ennek a versenyszámnak a szélsőséges változata a nácizmus. (Innen szedi az ellenzék az ideológiai töltetet Orbán lenácizásához...)

Konzervatív-indvidualista: gazdasági szabadság és öngondoskodás, de társadalmi értékek mentén konzervativizmus. Na ez az, ami Magyarországon nincs. Az USA republikánus pártja, azon belül is a Tea Party mozgalom a legmarkánsabb képviselője.

Na akkor visszatérve a magyar viszonyokra. Elmondható, hogy jelenleg (és már elég régóta) a magyar társadalom többsége a konzervatív-korporatív változatot kedveli. Erre csak annyiban lehet azt mondani, hogy "kádárista", hogy Kádárék szép lassan ezt az attitűdöt felismerve, nem mentek nyíltan szembe vele (ellentétben pl. Rákosival). De az tény, hogy a korporatív gazdasági elképzelés makacsul tartja magát azóta is. Mivel emellé még viszonylag értékkonzervatívok is vagyunk, ezért a "tiszta" liberalizmus nálunk labdába se rúg. Amit Te mondtál, aszerint az USA típusú (republikánus) jobboldal lenne a Fidesz leváltója egyszer majd, de efelől is erős kétségeim vannak. Ki szavazna nálunk olyan pártra, aki nyíltan felvállalná a magánnyugdíj mellett még a magánoktatást és a magánegészségügyet is?

BB 89 2014.08.29. 13:58:45

@Girhes Joe:
Köszönöm az összefoglalót!
Kár, hogy Európában a konzervatív-individualista vonal nem játszik, egész jó kis kontinens válhatna belőle :)

bölcsbagoly 2014.08.29. 14:03:52

@ingyenebed: tipikus idióta ballib érvelés! ne csinálj semmit és akkor minden OK! Másokat meg ne hagyj dolgozni. Na menjetek mind a francba!

ledo76 2014.08.29. 14:09:00

@Lucky Larry Silverstein: Oroszország mint hatékony gazdaság? Te valamit nagyon félre olvastál.
@Fejesrob: Orbánék jól teljesítenek?
Te valami párhuzamos valóságban élsz?

abdul hackeem 2014.08.29. 14:20:09

@Girhes Joe: Gratulalok, nagyon jo iras.
A leirasod es a következtetesed mögött ott van, hogy miert bukott meg mar egyszer a partallam. Es az is, hogy ujra meg fog. Akik ugyais jol keresnek, de nem kollaboralnak, azoknak a valasza igen a feltett kerdesedre. Azert, mert az ellopott penzt innen (oktatas, eü.) vontak ki. Tehat a szinvonaluk a beka alatt, de kereslet lesz a jobb szolgaltatasokra. A tervezett es mar bevezetett biztositasi rendszer egyfajta vedekezes, illetve uj biznisz az allampartnak, de szerintem ennek is bukta a vege.
Ja, az en valaszom is igen a feltett kerdesedre. Mar lattam a jol müködö ilyen rendszereket. Komolyan elmeny korhazba menni. :-)

Trackers 2014.08.29. 14:25:43

@BB 89: +1

Tökre igazad van..
A hozzászólásokból is látszik a baloldal szétesése.

Polgárháború + liberalizmus.

Ellenség megsemmisítése 10-12%-nyi támogatottsággal.

Röhejes gondolatok.

Előrelépés akkor lesz, amikor megvalósul az, amiről Hafr is papol.

abdul hackeem 2014.08.29. 14:38:07

@Trackers: Bocs, hogy belekerdezek. Megvalosul? Hogyan? HaFr varazsolni fog? Te hol vagy ebben? Te hol vagy az orszag rendszereben?

Saga 2014.08.29. 16:50:53

@$$$=$$$: Hát igen. A nemzetinek hazudott kommunizmus sokkal jobb helyette valóban. Én is lassan mondtam.

tamas11 2014.08.30. 09:37:08

@Girhes Joe:
elfogadásra érdemes felosztás.
kérdés ezek után, hogy magunknak mit javasolsz, minek van esélye.
Ebben viszont csendes viharral találjuk szembe magunkat: a propaganda, a megtévesztő kommunikáció ugyanis olyan értékekre támaszkodik - hivatkozik, (és át is vezeti azokat!) amelyek kívül esnek a mátrixokon. Jobboldali, polgári, nemzeti - mind kilóg a paradigmából,
"értelemszerűen", hol erre, hol arra.
Ezután a helyzetelemzés után vajh milyen stratégia következhetne? Semmilyen...
Az orbán rendszer titkos bibliájáról szóló írás is ezt fejtegeti.

index.hu/belfold/2014/08/29/az_orban-rendszer_titkos_bibliaja/

István Tamasi 2014.08.31. 09:38:01

@polyvinyl:
Falus F.-nek van gyakorlata országos méretű szervezet irányításában. Sőt nem is irányított rosszul.

kekex 2014.08.31. 20:03:58

@István Tamasi:
Szerintem Falus videója az utóbbi évek legsikerültebb média akciója. Ráadásul a baloldali jelölt ismertségét jobboldalon is előmozdítják a saját költségükre. Pedig már Gábor Zsazsa is megmondta: Szidják vagy dicsérjék: csak beszéljenek róla.
Még kint sincs Falus plakátja - de már mindenki ismeri!

kekex 2014.08.31. 20:08:04

Hafr:
nem liberális és konzervatív között van választóvonal. Ezt egy liberális konzervatívnak kellene legjobban tudnia. Hanem demokrata és antidemokrata (ildemokrata) között. Méghozzá egyre szélesedőbb szakadékkal.
Tisztességes konzervatív ugyanis sikítófrászt kapna attól, hogy a NEMZET bankjából 1 év alatt 2 évi egészségügyi költségvetést, vagy 1 évi oktatási költségvetés 2/3-át kisíbolják.
A fidesznyikek korlátoltságát és birka-mentalitását igazolja, hogy még ehhez is tapsikolnak. Na: ezt nem lehet a balo9s és liberálisoktól elvárni!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.31. 20:35:06

@kekex: Miért lenne egy "tisztességes konzervatív" automatikusan demokrata? Ez azért ennél bonyolultabb. A demokrácia éppenséggel tönkreteszi mindazt, ami a konzervatívnak kedves. A demokrácia a k. számára a legjobb esetben is kényszer.
süti beállítások módosítása