1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.06. 18:07 HaFr

Miért nincsen polgári politika?

A magyar polgár szó használatában összecsúszik a francia citoyen és a német Bürger (fr. bourgeois, m. burzsoá), mindkettőt jellemzően "polgárként" fordítjuk magyarra, esetleg valamilyen magyarázó előtaggal, pl. "felelős" állampolgár vagy tulajdonos polgár. Az előbbi a politikai közösség ügyeiben aktívan résztvevő, az utóbbi a magántulajdonára támaszkodva független életet élő individuum. A magyar polgár szó látszólag egyesíti a két jelentést, valójában azonban a jelenlegi közéleti szituációban felöltött egy harmadik jelentést, amely mindkét előbbivel konfliktusban van.

A Fidesz áldásos munkálkodásának eredményeként elterjedt az a nézet, hogy a polgár mintha nem lenne más, mint a hagyományosan (tehát kb. 1998 óta) a Fideszre szavazó, régi vagy úri (budai, entellektüel vagy professzionális, Heti Válasz-olvasó, legalább átlagosan tehetős usw.) magyar, megkülönböztetendő őt a kevésbé illusztris "rezsifideszestől". A kettőt összeköti a fideszes politikai "antikommunizmus" ("nemzet") és a "kulturális" (vagy szalon-) rasszizmus, az utóbbi esetében észrevétlen átmenettel az álnevek alatt "kommentelő", egyedenként gyáva, kispolgári rasszizmushoz (amely még mindig nem egyenlő természetesen a Jobbikba és azon túl vezető "posztoló", utcai, vagy hivatalos pártos rasszizmussal). A rasszizmus egyes fokozatai -- tudjuk közben -- a baloldal szimpatizánsaitól sem idegenek, ahogy nem idegen tőlük általában az intolerancia sem.

Na de. Az úri és a rezsifideszes antikommunista, szalonrasszista réteget még egy jellemző összeköti: az államnak való szenvedélyes felajánlkozás. A rendes fideszes csak elvétve lát problémát abban, hogy a társadalom más rétegeinek rovására gazdagodjék meg (saját teljesítményének növekedése nélkül, állami közbenjárás, vagyon- és jövedelemátrendezés, esetleg korrupció révén), és ráadásul a "régi", "úri" fideszes nem átallja magát közben polgárnak nevezni. Az úgynevezett magyar polgárság krémje Budán, Budapest peremkerületeiben, és a vidéki nagyvárosok elegánsabb övezeteiben lakik -- és ez a polgárság túlnyomó részt etatista, az autoriter, tervező-újraosztó állam híve. Etatista, azaz se nem citoyen (érdekeit a nyilvánosságban kötelességszerűen, autonóm értékrendje és jogai alapján, de mások jogaira és a közjóra tekintettel, akár az állammal szemben is képviselő állampolgár), se nem bürgerlich (autonóm, kockázatvállaló gazdasági szereplő). A magyar "polgári" mentalitásra túlnyomórészt a szellemi és az anyagi kitartottság a jellemző -- meglehetős ellentéteként a nyugati civilizáció polgárának. A magyar polgár állampolgár. Állami polgár. Nem véletlenül képtelen az autonóm politikai fellépésre is.

Csak a miheztartás végett.

309 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr926579425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almodhi 2014.08.06. 18:31:29

"rezsifideszes" LOL, már megérte...

schevaa 2014.08.06. 19:46:56

Hihetetlenül régi, de jó cikk ugyanebben a témában:
nol.hu/archivum/archiv-55495-39905

Polgári párt-e a Fidesz?
Nagy N. Péter
2002.03.30 00:00

Lexa56 2014.08.06. 21:27:32

Mélyen egyetértek ... Nálunk semmi nem az, ami máshol. Mi a Sziriuszról származunk :)

unionista. (törölt) 2014.08.06. 22:14:24

régebben a fidesz klasszikus burzsoáziát akart építeni. ennek az alapja, hogy a felső középosztálynak össze kell fognia az feudális elittel azért, mert az alsó középosztály követelései kielégíthetetlenek. többségi alapon el kell nyomni a szocialista-liberális "kispolgári" "kádárista" elemeket. ezt nézetet osztotta a jobboldali érteliség a szélsőséges "hortysta" nézetektől egészen a tölgyessy péterig, aki jobbközépen állt. és ez ellen lázadt tamás gáspár miklós balszélen. de ez a politika tarthatatlannak bizonyult. ma már nem ez a törésvonal.

Saga 2014.08.06. 23:59:22

Állampolgár.

Nyelvében él a nemzet...

Talált, sűlyedt.

Pali papa és a negyven rab ló 2014.08.07. 06:55:27

@HaFr:
Régebben legalább kispolgár szerettem volna lenni, az anyagi biztonság - feltételezett - megléte okán. Ámde jött a fidesz....

További magyarázat is lehetséges. Figyelmedbe ajánlom:

"""Említést érdemel, hogy a "polgári" jelző az utóbbi években sűrün használt szó a politikai retorikában. A magukat más szempontból jobboldalinak vagy konzervatívnak minősít pártok és támogatóik, szimpatizánsaik folyamodnak ehhez a szóhoz önmaguk azonosítására, rendszerint olyan összetételekben, mint "polgári erők", "polgári értékek" vagy a "polgári oldal". A "polgári kormány" a "polgárok"-hoz fordul mint közönségéhez. Bizonytalan, hogy ezeken a kifejezéseken voltaképpen mit kell vagy mit lehet érteni. Ez a tisztázatlanság nem fogható föl hibának: éppen ellenkezőleg. Karrierjét a szó éppen annak köszönheti, hogy olyan gyűjtőnévnek bizonyult, amelyet igen különböző indíttatású erők, igen különböző értékorientációk el tudnak fogadni mint önjellemzést."""

nyitottegyetem.phil-inst.hu/Tarsfil/fj_1_el.htm

toportyánzsóti 2014.08.07. 07:45:33

Mai felfoghatatlanul gyorsan fejlődő világban vicc hogy olyanok döntenek rólunk akik 1 vidéki kócerájt sem tudtak elvezetni,egyedül az elvtelen nyalásban tudtak kivállót nyújtani.Poltpetike kinevezése óta ráadásul még a jogállam is csatornába került.

egyetmondok 2014.08.07. 08:04:01

Ne feledjük még egy lényeges tulajdonságát ennek a rétegnek: a vagyonát,ha igazán komoly,nem is annak az államnak a területén tartja,amelyért egyébként rajong.
Itt a magyar offshore tragédia.

Pan Modry 2014.08.07. 09:02:26

Szerintem Magyarorszagon nem a baloldal van bajban, mert nekik legalabb van politikai jeleneltuk, igaz eleg kriplik, de ott vannak a parlamentben, igaz kisebbsegben.

Konkretan a polgari jobboldalnak nincs semmilyen kepviselete, es ez a baj! A fidesz ma mar egyaltalan nem kepvisel semmilyen jobboldali polgari ertekrendet, hanem valojaban ket labbal tapossa oket!

Moin Moin 2014.08.07. 09:30:01

"Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a 'jobboldaliság' címkéjével ismert különös valamit; a tudatot, hogy ő mint 'keresztény magyar ember', előjogokkal élhet e világban; egyszerűen azért, mert 'keresztény magyar úriember', joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem 'keresztény magyar' vagy 'úriember', tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a jobboldaliság igazi értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt harmincéves, és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rend előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a 'jobboldali, keresztény, nemzeti' világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni és aladárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül. (...) Ez a fajta soha nem változik meg. De amíg ezeknek szavuk van vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet."

Márai Sándor: Napló - 1944

lobster thermidor 2014.08.07. 09:42:53

Na de honnan is tudnák, hogy mi az a polgár, vagy a polgárság, ha a fidesz első vonalban álló vezetői gyermekkoruk nagy részét a libalegelőn, és a nagyszüleik faluszéli putrijában töltötték. A zongoraóra, és a vasárnap délutáni közös családi zenedélutánok helyett a libalegelőn, vagy az árokparton klottnadrágban kergették a teheneket ha a tilosba tévedtek a jószágok.

Állítólag később olvastak könyveket felkapott polgári íróktól, hivatkoztak is néhány gondolatukra, de az azokban leírtakból láthatóan nem sok ragadt meg a fejükben, ráadásul azt a keveset is felülírta a zsigerből eredő rombolási vágy, mert a "polgári" címszó alatt nem az arra jellemző erkölcs, és értékteremtés valósul meg, hanem ezeknek a dolgoknak a módszeres lebontása, és szétrombolása.

Dr.Bio74 2014.08.07. 09:46:24

@Moin Moin:

Tyű, ezt nagyon szépen összeszedte.

Dr.Bio74 2014.08.07. 09:48:46

@lobster thermidor:

" A zongoraóra, és a vasárnap délutáni közös családi zenedélutánok"

Szépen kiemelted a polgárrá válás útjának fontos elemeit. Sznob szag lengedez.

Blogger Géza 2014.08.07. 09:51:40

Valójában egyetlen korábbi rezsim sem támogatta ennyire a polgárságot, mint a mostani (Egykulcsos adó, hazai vállalkozások helyzetbe hozása, de a devizahiteles.ügy is) stb. Az, hogy egyesek megpróbálják a polgári szót kisajátítani, gyakorlatilag liberális értelemben használni, szánalmas. A franciák is elég etatisták, mégis van erős polgárságuk.

Pan Modry 2014.08.07. 09:55:11

@lobster thermidor:

ez azert nem mentseg, zongoraorara en sem jartam aztan megis igazi polgari demokrata lettem, nem pedig manyup es trafiktolvaj.

Pan Modry 2014.08.07. 09:56:42

@Blogger Géza:

az egykulcsos ado valojaban tamogatja a polgarsagot.

De peldaul a manyuplopas, a trafiklopas, a versenytorzitas, az utolagos adoztatas az nem, az aztan inkabb a polgari ertekrendek ellen van!

Dr.Bio74 2014.08.07. 10:00:03

Magyar narancs, gumipitypang , magyar polgár.

ParaZita2 2014.08.07. 10:00:27

@Moin Moin: Borzasztóan fájdalmas a helyzetleírás aktualitása. (Tudjuk persze, lassan változunk, no de ennyire?)
Attól lehet tartani, nincs kiút, csak talán 'határátkelés'. Ez a magyar ember? Van remény valahol?)

Márai: ez kemény kritika is, már 70 évvel ezelőtt is megfogalmazta, amit most is megfogalmaz más.
Na és, mi az érdemi előrelépés?
Azaz, csak leírni és elemezni, hiábavaló, cél és eredmény nélküli. Több kell (kell?)!

2014.08.07. 10:00:38

@Blogger Géza: Hát hogy ne!Főleg Andy Vajnát mint polgárt, bőszen támogatja a fideszatyád!
Évi 7 milliárd forintot lökött oda neki, áfamentesen!
Most mindenkinek le kéne borulnia a fidesz előtt, ez nyilvánvaló!
Te egy igazi, ostoba, kretén, troll vagy!

fvipera 2014.08.07. 10:02:30

@almodhi: a rezsifideszes kifejezés miatt megbocsátható lett volna egy gyenge post is, de az sem volt rossz

fvipera 2014.08.07. 10:03:47

@Blogger Géza: paternalizmus az, amiről beszélsz. abból nem lesz polgárság

fvipera 2014.08.07. 10:05:36

@Pan Modry: a parlamentben csak piacellenes párt van az egy szem 'fodor ott sem voltam gábor' kivételével. de ő meg nem számít, ahogy nem számított soha. ez itt a baj

Liberal left wing trash 2014.08.07. 10:07:12

Én is csak azt tudom mondani hogy polgárságot adórendszerrel lehet erősíteni, ezt meg a fideszen kívül nemhogy senki nem csinálja/csinálta, hanem még csak nem is ígéri.

Ennyi.

2014.08.07. 10:07:20

@fvipera: Nincs polgárság ebben az országban,így nincs miről beszélni.A fidesz holdudvar nem polgárság, a rezsifideszes nyugdíjasok szintén nem azok, a romák és a hajléktalanok meg főleg.
Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a magyar polgárok megszűntek, kimentek a nagyvilágba.Az üres lakásiak tömkelegét láthatod Budán és Pesten meghirdetve.

Pan Modry 2014.08.07. 10:10:12

@Diorella Queen:
ez igaz, egy igazi polgar barhol tud boldogulni ahol polgari az ertekrend, igy sok ertelme nincs neki Magyarorszagon maradnia.

Egy igazi polgarnak erkolcsileg amugy sem megenghedheto az hogy mutyival gyarapitsa a vagyonat.

Moin Moin 2014.08.07. 10:13:12

@Blogger Géza: Senki sem mondhatja, hogy "támogatja a polgárságot", aki nem meritokrata elvek és gyakorlat szerint él, kormányoz, törvénykezik, vagy oszt el közpénzeket. A Fidesz sem az 1998-2002 közötti, sem a 2010 óta eltelt időszakokban nem volt meritokrata - valójában igen erősen kontraszelektív politikát folytatott.

Ami pedig azt ileti, hogy a devizahitelesek "megmentése" polgári gesztus lenne: nem, ez kifejezetten a (polgári) önálló felelős döntés és felelősségvállalás alóli etatista kiskaput nyit ki a nagyon nem polgári módon (azaz: nem előrelátóan) hiteleket felvett embereknek. Így éppen nem a polgári, hanem az etatista attitűdjüket erősíti a devizahiteles-mentés!

Francia etatizmus: Ó, ne már! Franciaország "etatizmusa" nem a polgári önállóság kárára működik - itt egészen másról van szó: az állam iránti francia tisztelet csupán annak elismerése, hogy az az államszervezet egy átgondolt és két évszázada általában jól teljesít. Ha jobban elmélyedsz a francia töriben, látni fogod, hogy a francia polgárság története során mindig is igen határozottan szállt szembe a túlterjeszdekni vágyó hatalommal.

Pan Modry 2014.08.07. 10:13:29

@fvipera:

Fodor ugyanugy nem piacparti, a Fodor felek jaratak le magyarorszagon a liberalizmust. Azt neveztek liberalizmusnak ami soha nem is volt az.

2014.08.07. 10:16:07

@Liberal left wing trash: A polgárságot nem adóval lehet erősíteni,hanem munkahelyekkel.
Az meg nincs,így nem kell a beígért adókedvezményeket sem érvényesíteni.

Pan Modry 2014.08.07. 10:16:36

@Moin Moin:

Igazad van, ost Orban akkor is hazudott amikor Szingapurt hozta fel a fosvanyosi beszedeben, ugyanis Szingapur erosen meritokratikusan mukodik, ott elkepzelhetetlen eltt volna a manyup lenyulas vagy a trafikmutyi, vagy akar Sesztak felek pozicioba helyezese.

Liberal left wing trash 2014.08.07. 10:16:58

@Moin Moin: 'Senki sem mondhatja'

Már miért ne mondhatná? A legpolgáribb értékeket 25 éve a fidesz képviselte, és képviseli.

Az hogy tankönyvben vannak tiszta polgári értékek is, nem sokat változtat a napi történéseken.

Liberal left wing trash 2014.08.07. 10:18:28

@Diorella Queen: 'A polgárságot nem adóval lehet erősíteni'

- de

'hanem munkahelyekkel'

- is

'Az meg nincs'

- miért nincs?

2014.08.07. 10:22:39

@Liberal left wing trash: Kérdezd meg orbán haverodat hogy miért nincs...

Pan Modry 2014.08.07. 10:25:58

@Diorella Queen:

Aki a polgarsaghoz tartozik annak van munkahelye, a polgarsag ha munkanelkuli is lesz, nem marad az sokaig, mert egy polgar a tudasat versenykepesen tartja.

Ha a polgarsagot akarod erositeni, akkor megfelelo oktatas leven az uj generaciokban megnohet a polgarsag aranya, ahogy ez peldaul Finnorszagban tortent. magyarorszagon ezzel szemben az oktatas csak szarabb es szarabb, es nem polgarokat nevel ki.

bontottcsirke 2014.08.07. 10:26:05

Polgàri?Màrmint szösz-möszmackós prolik puffognak?Vagy hónaljszagú idealistàk?Netân részeg turbómagyarok?Vagy ciccegô cigànyok?

Liberal left wing trash 2014.08.07. 10:26:48

@Diorella Queen: Nem is áll rosszul a munkanélküliség, európai összehasonlításban sem, meg az elmúlt évekhez képest sem.

Ezen a téren a K-NY és É-D nagy különbségei jelentik a legnagyobb gondot, meg a színes bőrü munkanélküliek.

Moin Moin 2014.08.07. 10:27:59

@Liberal left wing trash: Persze, mondhatja - csak akkor hazudik!

Mert:
- Mióta polgári érték a kontraszelekció?
- Mióta polgári érték a vállalkozáshoz-gazdasághoz való vészes hozzá nem értés?
- Mióta polgári érték az, ha a "nemzeti nagytőkések" egy az egyben az állami megrendelésekre és nem az innovativitásra, a versenyképességre alapozzák a "sikereiket"?
- Mióta polgári érték a verseny- és kapitalizmus-ellenesség?
- Mióta polgári érték mások tulajdonát a törvénykezési hatalommal visszaélve elvenni és újraosztani?
- Mióta polgári érték az egyéni felelősségvállalás elkenése?
- Mióta polgári érték vissaélni az igazságszolgáltatással?
- Mióta polgári érték a társadalom önszerveződő civiljeit "idegen ügynököknek" titulálni - miközben állampnzen tart fenn a Fidesz álcivileket?
- Mióta polgári érték etatista nagyhatalomnak kiszolgáltatni az energetiaki szektort?
- Mióta polgári érték a populizmus?
- Mióta polgári érték a visszamenőleges jogalkotás?
- Mióta polgári érték szabadságjogokat ellehehetleníteni alkotmányozással és a népszavazásra vomntakozó limitek duplájára emelésével?
- Mióta polgári érték a hatalomfüggetlen mádia gyepálása?
- Mióta polgári érték a nacionalizmus?
- Mióta polgári érték a portám mellé állampénzből (igen, mert az!) stadiont építtetni?

...Folytassam?:-)

Pan Modry 2014.08.07. 10:29:27

@Liberal left wing trash:

Met ha valaki nem cigany es munkanelkuli vagy bunozo akkor a tefajtadnak ugye nem problema???

Peldaul a faji eloiteletesseg nem polgari erdem.

32FNewYork 2014.08.07. 10:30:01

Egy újabb glossza. Ennek a műfajnak az az előnye, hogy az állításokat nem kell alátámasztani, nincsenek benne hivatkozások, források, elég ha csupán megfelelően könnyedén folynak a mondatok egymás után, egyszóval szórakoztatóan véleményt osztogat. Csakhogy egy választásokon induló párt elnökétől kevés glosszázni. Miért nem érti ezt Béndek Péter?

Liberal left wing trash 2014.08.07. 10:31:25

@Moin Moin: Mind1, hiszen hiába nem felel meg a hagymázas álmaidnak, akkor is a fidesz az elmúlt 25 év legpolgáriasabb tömegpártja.

Szigorúan polgári párt Mo-n egyébként is csak bp-en létezhetne, abból megkormányzó erő nem lehet.

Négyes_ 2014.08.07. 10:31:47

@32FNewYork: ... melyik választáson, és melyik párt?

Liberal left wing trash 2014.08.07. 10:32:25

@Pan Modry: Hát ha a lusta cigány neked faji előítélet akkor nincs miről beszélgetni..:)

fvipera 2014.08.07. 10:33:06

@Diorella Queen: egyetértek és mivel egyetértek, elfogadom, hogy én sem vagyok polgár, mivel maradtam. ez nem túl jó érzés

32FNewYork 2014.08.07. 10:34:11

@Moin Moin: "Ami pedig azt illeti, hogy a devizahitelesek "megmentése" polgári gesztus lenne: nem, ez kifejezetten a (polgári) önálló felelős döntés és felelősségvállalás alóli etatista kiskaput nyit ki a nagyon nem polgári módon (azaz: nem előrelátóan) hiteleket felvett embereknek. Így éppen nem a polgári, hanem az etatista attitűdjüket erősíti a devizahiteles-mentés!"

Hazugság. A bankok csaltak. Nem polgárnak, hanem szerencsétlen kifosztandó rabszolgának tekintették az embereket. Nincs demokrácia, amelyik ezt tűrheti.

2014.08.07. 10:34:57

Undorító és végtelenül primitív az ország nagy részének a hozzáállása mind a világhoz,mind minden egyéb problémához!
Képtelen a politikusaink nyitottabbak lenni, vaskalaposak és maguknak valók, öregek.Ugyan ilyen a fidesz szavazótábor is.Ezért soha nem fog fejlődni ez a nemzet sehová, míg ilyen rugalmatlan vénemberek irányítják az országot!

32FNewYork 2014.08.07. 10:35:13

@Existimator: ezen a honlapon megtalálod a programjával együtt.

fvipera 2014.08.07. 10:35:27

@Pan Modry: nem tudok ezzel az állítással vitatkozni. legalábbis ami fodort illeti. annyi megszorítást tennék, hogy egyik eszme sem felel a követőiért, ergo a liberalizmust nem tudja lejáratni se fodor, se kóka. orbán sem a jobboldaliságot járatja le, hanem magát

2014.08.07. 10:36:43

@fvipera: Nanopolgár lehetsz mint én.Ez a réteg pedig olyan hajszálvékony, hogy teljesen jelentéktelen erőt képvisel.

fvipera 2014.08.07. 10:37:30

@Liberal left wing trash: például milyen polgári értékeket?

a magántulajdon szentségét?

Négyes_ 2014.08.07. 10:37:59

A Fidesz egy populista néppárti kohó, melyben összeolvasztva bukkannak fel eszmék, elvek, ideológiák teljes katyvazban. A monolit jelleget csupán néhány pillér adja, melyek a kicsinyes, beszűkült gondolkodású, rasszista, antiszemita és kisebbségi komplexusokkal teli embereket fogják közös táborba, a nyugat-ellenesség és nemzetieskedés "talaján".

Amit a Fidesz polgárinak nevez és a valóság nagyon nem egyezik egymással. Orbánék szeretik polgárinak láttatni saját értelmiségi, felső-közép osztálybeli szavazóikat, miközben a valóság az, hogy a Fidesz-szavazók legnagyobb hányada vidéken élő középvégzettségű jóember, akik a már fentebb felsorolt jellemzőkkel rendelkeznek.

Liberal left wing trash 2014.08.07. 10:39:22

@Diorella Queen: Nanopolgár, ez jó.

Ők kevesen vannak az tény, és a vállalkozásaikat építik, nem hülyeségeket kommentelnek munkaidőben.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.08.07. 10:39:24

Már?! A "polgári" volt az első szó, amit kisajátított magának.

fvipera 2014.08.07. 10:41:01

@Liberal left wing trash: az élet majd megmutatja, hogy tévedsz (vagy hazudsz). orbán rendszere egyre jobban megmutatja a valós énjét és véget ér, amikor kifut mások pénzéből

2014.08.07. 10:41:06

@Liberal left wing trash: Ha rám céloztál, akkor közlöm veled, hogy szabadságomat töltöm éppen.De mellesleg a vállalkozó ismerőseim sem építik már a vállalkozásikat.Eladtak mindent, felszámoltak mindent és épp a csúzdáznak lefelé a lejtőn.

fvipera 2014.08.07. 10:41:46

@Liberal left wing trash: húha. akkor szerintem felesleges egymással beszélgetnünk

2014.08.07. 10:42:57

@fvipera: Az EU már rájött, hogy egy fastiszta diktatúrához löki a pénzt.Gondolod hogy majd tejelnek még ezeknek?Azért hogy Putyinokhoz vándoroljon az EU-s pénz, Pakson keresztül?
Lófenét!
Most jön a szopóág a fidesznek is meg nekünk is.Nekünk főleg.

Liberal left wing trash 2014.08.07. 10:43:53

@Existimator: 'A monolit jelleget csupán néhány pillér adja, melyek a kicsinyes, beszűkült gondolkodású, rasszista, antiszemita és kisebbségi komplexusokkal teli embereket fogják közös táborba, a nyugat-ellenesség és nemzetieskedés "talaján".'

- Vannak ám sokan olyanok, akik szerint a nemzeti érzés jó dolog, a mérsékelt zsidóútálat pedig haladó, ésszerü dolog.

És sokkal többen mint a fővárosi zsúrzsidók. Rájuk nehéz nagy pártot építeni, főleg magyart.

fvipera 2014.08.07. 10:45:16

@Diorella Queen: a formállogikából az következne, amit írsz. de ez nem sokat jelent manapság a világban

Dr.Bio74 2014.08.07. 10:47:24

@32FNewYork:

"szerencsétlen kifosztandó rabszolgának tekintették az embereket"

Na ne szórakozz. Az emberek nyalták be a pénzt mint kacsa a nokedlit. Kevesen voltak akik elgondolkoztak, hogy miért vesznek fel hitelt autóra, motorra, házra, nyaralásra(!),háztartási gépekre, akár egyszerre. Kevesen gondolkoztak el azon, hogy ildomos-e felvenni a család bruttó éves bevételének sokszorosát. Kevesen gondolkoztak el azon, hogy a szerződés alapján, milyen kockázatokat vesznek a vállukra.
A bankok pedig felelőtlenül szórták ki a hiteleket (vagy nem is olyan meggondolatlanul), és sok esetben aljas módon próbálták a veszteségeiket (nyereségük csökkenését) ellentételezni az egyoldalú szerződésmódosításokkal.
De a tény az az, hogy az emberek egy része boldogságban úszva, full optimistán markolta fel a zsetont.
Szólt valaki az ellen egy szót is, ha feljebb értékelték az ingatlanját, mint amit az valójában ért, szólt valaki az ellen, hogy a kereseti igazoláson soha nem látott átlag jövedelem volt feltüntetve,szólt valaki az ellen egy szót is, mikor havi 200 eFt jövedelem mellett a bank 25 évre felajánlott neki 15-20 mFt kölcsönt? Nem.
Ez a dolog nem fekete-fehér, vannak benne egyértelműen megítélhető részek, de valójában, azok nem segítenek a devizásokon. A devizásokon az segítene, ha a forint erősebb lenne, a gazdaságunk pedig nem stadionokkal és közmunkásokkal gyarapodna.

explanatus 2014.08.07. 10:47:59

@Blogger Géza: Nincs ezen mit szépíteni, igazad van. Mert egy „különtermes, zártkörű szellemi műhely” gyűjti össze folyamatosan a leggyakoribb, legnépszerűbb (nép-vágyakat) szavakat és ebből áll össze a „program”. Ilyenek: egymillió új munkahely, rezsicsökkentés, munkaalapú társadalom, egykulcsos adó, hazai vállalkozások helyzetbe hozása, devizahitelesek megmentése, össze kell tartani, egy nemzet, bántanak bennünket, nem leszünk gyarmat, kizsákmányolnak a multik, IMF.

Ennek a szellemi műhelynek az a legnagyobb bűne, hogy ezekkel a szószedetekkel, olyan jóravaló embert, mint te is meggyőződéses hívővé tesz. Évtizedes kudarcsorozatok után megértem elkötelezettségedet az ügy iránt, de te meg enged meg, hogy én az általam megéltek -sikerek, kudarcok- miatt, kereshessek magamnak, magunknak egy más utat. Ne féltsd a polgári szót, nem kisajátítani akarja ennek a blognak gazdája, hanem vissza akarja adni eredeti értelmét, értékét.

Olvasva blog posztjait, gondolom egyre többek teszik fel maguknak a kérdést: Akkor én most polgár vagyok? Pár éve a etatizmus sem volt a köznyelv szava, mára az lett. Remélhetőleg a polgári konzervatív (párt) is hamarosan megkerülhetetlenné válik. És ebben a te szereped hidd el nem elhanyagolható, mert jó, ha van kivel úgy leülni beszélgetni, hogy alaposan fel kell készülni hozzá.

Mi, most abban a fázisban vagyunk, mint a forrásban lévő bor. Ihatatlan, gusztustalan, de a letisztulás folyamata megkezdődött. Lesz ebből még pohárban csillogó jóízű nedű is.

Négyes_ 2014.08.07. 10:49:15

Persze a "polgári" kifejezés nem egy terminus technikus. Van szociológiai, történelmi és gazdasági értelmezése is. Történelmi szempontból például polgárok azok, akik nem földművelésből élnek, nem tartoznak a kiváltságos nemesség közé és nem élnek személyi függésben sem (mint a jobbágyok). Gazdasági szempontból a középréteget jelenti, egy vagyoni definiálás keretrendszerében elhelyezve a fogalmat. Szociológiai szempontból a legérdekesebb a dolog, mert itt már szerteágazóbbak a szempontok. Egy bizonyos "polgári értékrend" is megjelenik, azaz egy önérvényesítő, öngondoskodó, tekintélyelvű, az államtól elkülönülő, az egyéni boldogulást előtérbe helyező, társadalmi különbségeket ignoráló felfogás-rendszer.

Liberal left wing trash 2014.08.07. 10:53:36

@fvipera: Hát egyelőre minden csődbe ment Orbán rendszerén kívül.

Ebből te arra következtetsz hogy majd ez is csődbe megy. Optimista-e vagy?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 10:53:45

@32FNewYork: Javaslom, mondd el még hatszázszor, és reménykedj. Ha egyéb műveimre vagy kíváncsi, fordulj a Filozófiai Szemléhez, a Politikatudományi Szemléhez stb., de ha úgy gondolod, azokat végképp nem értenéd, akkor elég, ha ide beírsz végre valami értékelhetőt

Négyes_ 2014.08.07. 10:56:45

@Liberal left wing trash: A kérdés csak az, hogy az általad "fővárosi zsúrzsidó" szempont- és felfogás világnak nevezett politikai gondolkodás vagy a "a kicsinyes, beszűkült gondolkodású, rasszista, antiszemita és kisebbségi komplexusokkal teli nyugat-ellenes nemzetieskedő" hozzáállás fog évtizedekre meggyökeresedni Magyarországon.

Én nem vagyok zsidó, de az előbbi körhöz sorolom magam, bár nyilván nem tartom "fővárosi zsúrzsidó" gondolkodásnak a liberális, nyugat-barát, felvilágosult, nyitott, és demokrácia-központú felfogást.

Hozzáteszem: egyelőre a második számú verzió arat hazánkban. És marad is pár évtizedre. Úgyhogy a vita akadémikus jellegű.

Pan Modry 2014.08.07. 10:58:13

@Liberal left wing trash:

es mi lenne ha mondjuk rad azt mondanam hogy buta magyar vagy csoro magyar...

mit szolnal hogyha mondjuk a szlovak miniszterelnok azt mondana hogy a magyarok butak es csorok, es ezt alatamasztja mondjuk azzal hogy sok buta es szegeny magyar van. Te hapognal a legjobban baszki!!!

Pan Modry 2014.08.07. 10:59:02

@Liberal left wing trash:

tipikus hulye duma hogy a vallalkozo vagy a vezeto mindig dolgozik.

Dr.Bio74 2014.08.07. 11:00:10

Mi az a mérsékelt zsidó utálat ?

2014.08.07. 11:00:46

@Pan Modry: Tipikus, ostoba, általánosító tévhit.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.08.07. 11:00:47

Szerintem túl érdekes ez a téma ahhoz, hogy ilyen rövid poszt legyen róla. Nem azt mondom, hogy rossz írás, de ennél én többet olvasnék a mai magyar polgárságról, elvekről és, hogy miért ennyire paternalista a magyar társadalom és miért nem akar kitörni, miért jó ez a posvány neki? Mindenesetre megdöbbentő, hogy csak úgy mint a fidesznek, úgy a szavazóinak is most már Putyin az Isten, pedig 5-6 éve még a pokolba kívánták az egész orosz vezetést és Oroszországot Putyinnal az élen. Most meg 180 fokos fordulatot vettek. Elképesztő. Ez lenne a polgári jobboldal?! Egy frászt. Magyarországon gyakorlatilag nincs ilyen. Illetve ha van, nem mennek el szavazni mert nincs igazán jobboldali párt. Az egykulcsos adón kívül nincs jobboldaliság, de az egykulcsos adó sem igazán az, főleg nem, ahogyan nálunk van.

Négyes_ 2014.08.07. 11:01:58

@HaFr: Kedves HaFr (Béndek Úr)! Szegény @32FNewYork -ot "osztotta ki", amiért olyan pofátlanságra vetemedett, hogy nem méltóztatta ismerni az Ön munkásságát. Pedig én voltam az, aki - ha nem is munkásságát - te politikai ténykedését nem ismeri. Bevallom. Töredelmesen. Úgy hallom pártot vezet és választásokon is szerepelt (vagy tervez szerepelni) de erről sajnos tényleg semmit nem tudok. Ez van. Szégyenemben már szórom is a hamut fejemre.

2014.08.07. 11:02:42

@Nyekenyóka: Sokkal egyszerűbb a válasz mint hinnéd.Tele van az ország idős emberekkel ( a politikában is) és ezek imádnak nosztalgiázni és a múltba révedni, továbbá a régi szép emlékeiket próbálják meg visszaerőltetni az országra.Hogy újra dagonyázhassanak benne egy kicsit,mielőtt végleg eltávoznak e világból.

32FNewYork 2014.08.07. 11:04:07

@HaFr: Ó. Megsértődött, és személyeskedik. Nem ideális tulajdonságok a politikában. Pedig én csak azért kritizállak, mert drukkolok neked.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.08.07. 11:04:08

@Existimator:

Igen, kábé erről van szó. Sajnos sokan nem veszik észre. Ez egy paternalista, elvek nélküli társadalom. Akinek meg ez nem tetszik az elmegy külföldre. Mennek is szép számmal. Majd akkor lesz szar világ amikor az utolsó tanár, orvos, mérnök is kiment.

Liberal left wing trash 2014.08.07. 11:04:12

A mai fidesz rezsim legfeljebb paraszt-polgári párt régebbi kifejezéssel. De ezt nem pejoratíve értem.

A holokauszt és a németek kitelepítése után az urbánus erők még jobban meggyengültek.

Úgyhogy a paraszt-polgárnak csak a proli-zsellér maradt az alternatívája.

Az általános választójog korában tehetős középpolgári komoly erő kialakulása igen távoli. Mellesleg még beszéd szinten sem célozta meg senki Orbánon kívül, aki ügye beszélt vmi. fél tucat magyar multi, pár ezer exportképes középvállalkozás vagy miről.

És hogy ez nem a polgári fejlődés klasszikus útja? Nem ám, és akkor mi van?

panelburzsuj 2014.08.07. 11:06:23

@Existimator:
Lehet földművelő polgár - ha a súlypont nem a (családi) önellátáson, hanem az árutermelésen van.

Liberal left wing trash 2014.08.07. 11:06:41

@Pan Modry: @Existimator: 'A kérdés csak az, hogy az általad "fővárosi zsúrzsidó" szempont- és felfogás világnak nevezett politikai gondolkodás vagy a "a kicsinyes, beszűkült gondolkodású, rasszista, antiszemita és kisebbségi komplexusokkal teli nyugat-ellenes nemzetieskedő" hozzáállás fog évtizedekre meggyökeresedni Magyarországon.'

- Ez nem kérdés.

'Én nem vagyok zsidó, de az előbbi körhöz sorolom magam, bár nyilván nem tartom "fővárosi zsúrzsidó" gondolkodásnak a liberális, nyugat-barát, felvilágosult, nyitott, és demokrácia-központú felfogást.'

- Én viszont annak tartom. Éppen ez a rendszer bukott meg 2010ben.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.07. 11:07:25

A mai magyar polgárság alapvetően 3 részre oszlik.

A volt, kommunizmus előtti polgárság maradványa. Jellemzően ez a legszegényebb réteg. Jelentős részük zsidó. Itt a zsidó rész jellemzően "baloldali", ami azt jelenti: szimpla félelemből nem szavaz a "jobboldalra". A keresztény rész meg, szintén önvédelmi reflexből, sosem szavaz a "baloldalra".

Aztán vannak a kádárista maszekosok utódjai. Ezek jellemzően apolitikusok. Nemigen érezhető határozott politikai részrehajlás. Jellemzően mindig a kisebbik rosszra szavaznak. Ez korábban az MSZP volt, most meg a Fidesz az.

S végül a legnagyobb rész az ex-kommunista nomenklatúra réteg polgárrá vált része. Itt sokáig a ballib irányultság szinte kizárólagos volt, mára azonban ez már megszűnt.

Dr.Bio74 2014.08.07. 11:07:31

@Diorella Queen:

Azért nem ilyen szándékos szerintem a dolog. Egyszerűen a régmúltból csak a jókra emlékszik az ember, illetve a rosszakat is megszépíti az idő. Ezáltal egy idióta helyzet túlélése is sokak számára a fiatalos kitartás, teljesítés példájává válik, megszépül.

Liberal left wing trash 2014.08.07. 11:07:55

@Pan Modry: Igy van, én hápognék ha a magyarokat szidnák, te meg akkor hápogsz ha a cigányokat szidják.

mi a gond?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 11:08:40

@Existimator: Azzal semmi baj. A párt láthatatlan. Nevetséges lenne felhánytorgatnom azt, hogy nem ismeri, Amit felhánytorgatok, az a motiválatlan arrogancia.

panelburzsuj 2014.08.07. 11:10:45

@panelburzsuj:
(Egyébként meg a magyarországi városi iparosok igen nagy része kiseb-nagyobb mértékben parasztkodott is. Igen jellemző és tömeges inas-panasz volt, hogy műhelybéli "szakképzés" helyett kapálás-legeltetés volt a napi tanagyag.)

Négyes_ 2014.08.07. 11:11:11

@HaFr: Ha arroganciának érezte a lehhelletnyi szarkazmusom, akkor elnézését kérem ... mea culpa ... (Bár a motiválatlanságomat illetően azt hiszem téved)

Négyes_ 2014.08.07. 11:13:29

@Liberal left wing trash: NEM az a gondolkodás bukott meg 2010 -ben, hanem azok a pártok, melyek rosszul képviselték.

Liberal left wing trash 2014.08.07. 11:17:18

@Existimator: Ezzel nem értek egyet.

Hogyan lehetne a külföldi multik érdekeit úgy képviselni, ami jó, építő jellegü a magyar középosztálynak?

Legfeljebb lavírozni lehet a 2 érdekcsoport között, ahogy Orbán próbálja. Vagy máshogy.

tamas11 2014.08.07. 11:22:17

@32FNewYork:
1. Nem tudod, mi az a glossza...
(amiről gagyogsz, az az esszé... )
De abban sem a tényszerű alátámasztottság hiánya a fő jellegzetsség, hanem épp az, hogy szerzője vegyesen mindent használ vegyes tudású és tudatú olvasóinak meggyőzésére.
2. Béndek péter itt esszézik . Jól.
Mi mást kellene (itt) tennie?

2014.08.07. 11:22:26

@Dr.Bio74: Egy érdekorientált, nosztalgiakormányzás folyik jelenleg.

CSENDES 2014.08.07. 11:22:29

@Moin Moin: Milyen igaza volt, s van ma is.

Négyes_ 2014.08.07. 11:22:30

@Liberal left wing trash: A multik, külföldi befektetők, és a nyugati tőke hazai jelenléte érdeke lehet a magyar középosztálynak.

Pan Modry 2014.08.07. 11:23:01

@Liberal left wing trash:

Miert lenne a kulfoldi multik jelenlete a magyar polgarsag erdekei ellen?
A mai magyar polgarsag tobbnyire kulfoldi multiknak dolgozik sokkal magasabb fizetesert mint amennyit a magyar cegek vagy a magyar public szektor kinal.

Tipikus buta fideszes hozzaallas hogy nem win-win outputra jatszotok.

Pan Modry 2014.08.07. 11:24:04

@Liberal left wing trash:

Peldaul az hogy eppen a tefajtad miatt beszukulnek a nem bunozo es nem lusta ciganyok lehetosegei.

2014.08.07. 11:24:25

@Liberal left wing trash: De miért a külföldi multi kell enktek minduntalan?
Én még emlékszem a rendszerváltás utáni évekre, amikor töménytelen családi vállalkozás virágzott kis hazánkban.
Egy egy kis üzlet,egy egész családot eltartott, gyerekestől mindenestől és még alkalmazottra is futotta.
Miért nem támogatja ez a kormány a családi vállalkozásokat?
Miért az elrabszolgásítást kell támogatni?
Mi ez ha nem hazaárulás?

Négyes_ 2014.08.07. 11:24:30

Egyébként a Polgári Konzervatív Párt (PKP)nem indult a 2014-es választásokon. A következők indultak:

Magyarországi Cigánypárt (Horváth Aladár)
A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt (Kásler Árpád)
Seres Mária Szövetségesei (Seres Mária)
Független Kisgazda- Földmunkás- és Polgári Párt (Hegedüs Péter)
Új Dimenzió Párt (Kovács Szabolcs)
FIDESZ – KDNP (Orbán Viktor)
Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (Pásztori Patrícia)
LMP (Lehet Más a Politka, Schiffer András)
Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban: MDF, Makay Zsolt)
Új Magyarország Párt (Táncsics Péter)
Magyar Munkáspárt (Thürmer Gyula)
Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja (Schmuck Andor)
Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (Szili Katalin)
Együtt 2014 Párt (Tiner György)
Zöldek Pártja (Ács László)
Összefogás Párt (Szepessy Zsolt)
MSZP – Együtt – DK – PM - Magyar Liberális Párt (Mesterházy)
JOBBIK (Vona Gábor)

panelburzsuj 2014.08.07. 11:25:17

@Nyekenyóka:
"miért nem akar kitörni, miért jó ez a posvány neki?"

Erre viszonylag egyszerű a válasz: mert a "fideszesség" mára Magyarországon pontosan ugyanolyan értelemben és technikákkal vált domináns "karrierpályává", mint ahogy az minden egypárti hegemóniára törekvést eltűrő országban be szokott következni.

Lásd: Szingapúr, és a többi illiberális álomország.

32FNewYork 2014.08.07. 11:25:25

@fvipera: Sok tekintetben, pl. a bank a deviza alapú hitelfelvevőt befektetői pozícióba helyezte, a befektetésekre vonatkozó jogszabályban rögzített jogok nélkül (szerződés, tájékoztatás, kockázatfeltárás, kockázati befektetői kilépés stb), ezzel az adósait megtévesztette, tévedésben tartotta, kárt okozott és haszna származott belőle.

Blogger Géza 2014.08.07. 11:26:00

@explanatus: "Remélhetőleg a polgári konzervatív (párt) is hamarosan megkerülhetetlenné válik." Kíváncsian várom...

Négyes_ 2014.08.07. 11:26:13

... de lehet, hogy csak az ajánlószelvények összegyűjtése volt a gond, mint a 4K -nál? Nem tudom.

32FNewYork 2014.08.07. 11:27:57

@tamas11: "Glossza: hírlapi műfaj; melynek keretében a glosszaíró néhány gondolatot vet fel valamely időszerű kérdéssel, eseménnyel kapcsolatban.

Read more: www.kislexikon.hu/glossza.html#ixzz39hGMXp29

Pan Modry 2014.08.07. 11:28:50

@maxval, a gondolkodó birca:

... csak eppen kihagytad azt a csoportot akik az ujgeneracios retegek kepviselik, a mai huszas-harmincasok akik nyelveket beszelnek, versenykepes a tudasuk es elkotelezettek a jobboldali ertekrend, a meritokracia es a liberalis demokracia irant. Nos, ok azok akiknek egy resze mar egy nyugat europai orszag polgara, ugyanis ugy latjak hogy kb. 10 eve nincsenek meg a polgari minimumok az orszagban, sot 2010-11 ota mar az eselye sem nagyon. (Tipikusan olyan emberek akik nem szerettek az mszp szdsz-t, es beztak hatha a fidesz elviszi a dolgokat a polgari ertekek fele, de 2011 ota hivatalosan sincs semmilyen kepviseletuk)

panelburzsuj 2014.08.07. 11:29:02

@Existimator:
Erről annyit árult el a pártvezér, hogy már a bírósági bejegyzésük is hosszas és kacskaringós baszkurálásokkal tarkítottan ment, úgyhogy az idei országgyűlési választásokra egyszerűen nem is lettek "készen".

Már bürokráciailag.

32FNewYork 2014.08.07. 11:29:27

@Existimator: valóban nem indult, mert nem volt időre bejegyezve a párt, de most már igen, és indulhat ősszel.

Blogger Géza 2014.08.07. 11:29:54

@Moin Moin: Attól, hogy valaki polgár, vagy annak nevezi/hiszi magát, még nem lesz egyenrangú ellenfél egy bankokkal vívott jogi küzdelemben.

Blogger Géza 2014.08.07. 11:30:35

@fvipera: Az állam paternalista módon erősítheti a polgárságot is.

panelburzsuj 2014.08.07. 11:32:12

@panelburzsuj:
Szóval az az egy már bizonyítottnak tűnik, hogy nem egy klasszikus szavazatmegosztó + államitámogatásfogadó, "fentről csinált" bizniszpárttal trafikálunk itten.

tamas11 2014.08.07. 11:32:38

@Existimator:
Épp az a hiba, ha valaki pártmunkás arcélét chatszobákban akarja kiteljesíteni.

Blogger Géza 2014.08.07. 11:33:06

@Diorella Queen: Évi 4 milliárd Ft koncessziós díjról tudok, amit Vajna lök oda mindannyiunknak (az államnak), hogy aztán kaszinót üzemeltethessen. Amiből vagy lesz ennyi haszna, vagy sem.

ParaZita2 2014.08.07. 11:35:35

A cím: "Miért nincsen polgári politika?"
(értelemszerűen, hazánkban)
@HaFr:
Tehát miért is nincs? (hogy mi van, az addig rendben kifejtve)
Kiknek is hiányzik, milyen okból kifolyólag?
Ha nincs, de kellene, hogy legyen, mit kell tenni, hogy legyen?
((MM barátunk idézte Márait, aki 70 évvel ezelőtt már lényegében hasonlóképp diagnosztizált. Tehát, a tünetek változatlanul jelen vannak. S ennek mi az oka, s hogyan kell ebből kilábalni? Miként képes a magyar "biosz" merikrota irányba elmozdulni? Milyen külső kényszer - pl. oktatás, új alkotmány?- mozdítja meg?))

Patreides · patreides.blog.hu 2014.08.07. 11:37:07

A Fidesz már régen nem használja a "polgár", vagy "polgári" szót, és ez nyilván nem véletlen.
1998 és 2002 között még más volt az ideológia, azóta az egész átcsúszott valami szélsőségesebb, diktatórikusabb maszlagba, ahol az öntudatos, értelmes, felelős polgárnak már nem lehet szerepe, csak zavaró tényező lenne a NER rendszerében.
Tehát ne tévedjünk, a POLGÁR már nem fideszes kategória, Türkmenisztánban és a többi példának beállított helyen nincsenek polgárok...

Liberal left wing trash 2014.08.07. 11:37:47

@Pan Modry: A polgárság nincs alkalmazásban. Aki alkalmazásban áll az nem polgár.

De egyetértek, együtt lehet müködni a multikkal normálisan. Orbán pl. ezt teszi, eredményesen. Orbán ellenfelei ezt tették, eredménytelenül.

fvipera 2014.08.07. 11:38:30

@Blogger Géza: peaternalista módon erősített polgárság?

oximoron

Blogger Géza 2014.08.07. 11:38:57

@Pan Modry: De, a trafikrendszer is támogatja a polgárságot, mert több magyar polgár tud megélni ebből, hiszen nemzetközi láncok (hipermarketek, benzinkutak stb) hatóköréből kikerült ez a termékkör.

Nem tudok egyetlen igazi magyar polgárról sem, akit "visszamenőleges adóztatás" érintene, csak pár posztkomcsi funkcionáriusról, akik pofátlanul magas végkielégítést zsebeltek be a polgárok pénzéből, és azt ez a kormány megpróbálja visszaszerezni. Nehogy már eltúlzott állami végkielégítésekkel akarjunk polgárságot támogatni...

fvipera 2014.08.07. 11:39:05

@32FNewYork: értelmetlenséget írtál. konkrétan miben csalt?

Tudományos libsizmus 2014.08.07. 11:40:53

@Pan Modry:
win-win output
meritokracia

Mondj még nekünk hasonló proccos dumákat. Röhögni szeretnék:)

fvipera 2014.08.07. 11:41:09

@Blogger Géza:

rezsicsökkentés is támogatja a polgári eszményt?
manyup szétverése is?
visszamenőleges törvényhozás is?

fel sem fogod, mekkora kárt okoz a dagi focista

fvipera 2014.08.07. 11:42:54

@Tudományos libsizmus: ezt a fajta humort kedveli a rezsifideszes nertárs esetleg?

Blogger Géza 2014.08.07. 11:43:15

@fvipera: Miért is ne? Dél-Korea is "paternalista" módon védte saját nagyvállalatait és ezzel az ott dolgozókat, és ebből jött létre az erős dél-korai polgárság. De ez már megint csak egy cimke, amit bedobtál ide, nem sok haszna van. Megint kezdődhet a szavakon és azok pontos jelentésén való értelmetlen vita...

2014.08.07. 11:43:31

@Blogger Géza: Évi 7 milliárdot lökött oda a kormány Vajnának, hogy aztán az évi 4 milliárdot adjon az államnak, koncessziós díj gyanánt.
Ez aztán az évszázad üzlete, csak nem a kormánynak, hanem Vajnának.

Pan Modry 2014.08.07. 11:43:55

@Liberal left wing trash:

te kevered a polgart a vallalkozoval...

Tehat szerinted se a tanarok, se az orvosok, se a mernokok, se a bankarok nem polgarok, ugyanis a legtobbjuk alkalmazottkent dolgozik.

tamas11 2014.08.07. 11:43:57

@32FNewYork:
glosszarovat: lásd pl Élet és Irodalom, ezer éve... A kiélezett, csattanóra vitt ellentmondás a műfaj nélkülözhetetlen tartozéka.
egycentrumú írás...
Megglosszáz, glosszint, tv-glossza...
Minket, glosszaírókat nem a lexikon tanított
Meg te sem.

Pan Modry 2014.08.07. 11:44:44

@Tudományos libsizmus:

az hogy nem ismered ezen szavak jelenteset csupan azt mutatja hogy te nem vagy a polgarsag resze!

panelburzsuj 2014.08.07. 11:45:47

@Liberal left wing trash:
Leszámítva a "Berufsbürgereket", valóban nincs alkamazotti polgárság.

Csak hát pont az efféle kimondatlan "leszámítva"-húzások tették mára a hivatalos Fidesz-ideológiát elviselhetetlenül bűzössé.

Pan Modry 2014.08.07. 11:45:55

@Blogger Géza:

..igen, csak eppen sok magyar polgar meg emiatt elveszitette a megelheteset, sot, ami a legnagyobb gond hogy a trafikpalyazatok elbiralasa egyaltalan nem volt transzparens, marpedig a transzparencia hianya polgarsag ellenes.

Tudományos libsizmus 2014.08.07. 11:48:31

@Pan Modry:
Ebbe a "win-win output" blődségbe melyik libsi botlott a wikin? Az összes ezt löki. Magyarul már nem is tudtok, te "polgár"?

Jöttök baszod az ájtatos dumátokkal, majd lenáciztok mindenkit, aki nem a ti nótátokat fújja. Prolik vagytok barátom, nem "polgárok". Röhögnöm kell.

almodhi 2014.08.07. 11:49:53

@Blogger Géza:
"Az állam paternalista módon erősítheti a polgárságot is."

A polgárság (többek között) arról ismerszik meg, hogy undorral vegyes hányingerrel utasítja vissza, ha az állam paternalista "segíteni" szeretné.

Blogger Géza 2014.08.07. 11:51:20

@fvipera: Abszolút.

1) Ha az indokoltnál nagyobb pénzt kell fizetnie a polgárosuló rétegnek a külföldi kvázi-monopol pozíciókban pöffeszkedő energiacégeknek, azzal bizony romlanak a polgárosulás esélyei.

2) A nyugdíjreform rövid távú célja nyilván a pénzügyi összeomlás elkerülése volt, de ezzel együtt is erősítheti az öngondoskodásra való hajlamot. (A manyup nyilvánvalóan nem öngondoskodás volt, az az állami járulékbevételekkel való játszadozás volt, nem önkéntes plusz megtakarításokra épült). És valódi polgár nincs a szememben komoly saját megtakarítások nélkül. Anélkül csak egy egyik napról másikra tengődő szerencsétlen van, bármit is hisz magáról.

3) Semmilyen "visszamenőleges törvényhozás" nem érint engem mint polgárt. Téged mi érint?

Pan Modry 2014.08.07. 11:51:49

@Tudományos libsizmus:

nem emlekszem hogy lenaciztalak volna, nem szokasom, tehat te most hazudsz, tehat egy hazug ember vagy!

almodhi 2014.08.07. 11:51:55

@almodhi: ... paternalista módon "segíteni" ...

2014.08.07. 11:52:07

@almodhi:Nemnagyon hánytak a rezsicsökitől sem a polgárok....

Blogger Géza 2014.08.07. 11:52:59

@almodhi: Nem, ezek az államtól undorodók, akik egészen biztosan nem egyenlőek a polgársággal. Az öntudatos, sikeres (állam)polgár szereti az államát, hiszen ő választja vezetőit, őt védi, és megadja neki, ami jár.

almodhi 2014.08.07. 11:53:50

@Tudományos libsizmus:

"... majd lenáciztok mindenkit ..."

A "libsi" szót használod. Csodálkozol, hogy lenáciznak. Miért?

2014.08.07. 11:54:00

Még mindig érdekel az a tény,hogy miért nem a családi vállalkozásokat erősíti és támogatja ezerrel ez a putyinviktor és miért akar inkább egy kínai nagyüzemet csinálni az országból, hogy aztán mi is a gagyi cuccokat gyártsuk a nagyvilágba?

Blogger Géza 2014.08.07. 11:54:37

@Pan Modry: Semmilyen megbízható kimutatás nem láttam, amelyik azt bebizonyította volna, hogy összesében foglalkoztatás-csökkenés okozott volna a trafikreform. Valószínűleg nem véletlenül...

fvipera 2014.08.07. 11:56:03

@Blogger Géza: a visszamenőleges törvényhozás a jogrendszer alapját rengeti meg. ha a törvények visszamenőlegesen módosíthatóak, akkor minek tisztelni a hatályos törvényeket. ha ez neked túl elvont, akkor leegyszerűsítem: a visszamenőleges törvénykezés nem más, mint szószegés. és ha ez a norma fent (orbánnál), az hamar leszivárog a hétköznapokba. így érint.

almodhi 2014.08.07. 11:56:05

@Blogger Géza:
"Az öntudatos, sikeres (állam)polgár szereti az államát,"

"Az úttörő hű gyermeke hazánknak, a Magyar Népköztársaságnak, felelősséggel dolgozik érte."

Brááávóóó.

Blogger Géza 2014.08.07. 11:56:32

@fvipera: Egyébként Orbán Viktor sokaknak okozott kárt. Mint minden politikus, aki csinál is valamit. De sokkal több magyar embernek okozott hasznot. Ezért is választották meg már sokadszorra. (Illetve a Fideszt.)

2014.08.07. 11:56:36

@Blogger Géza: Kezdjük az alapoknál.
Nincs megbízható statisztika,mert mindegyik hazug.
Szóval ilyet ne is várj.

2014.08.07. 11:57:13

@Blogger Géza: A nyugdíjasoknak és a holdudvarnak mindenképp.
Senki másnak.

fvipera 2014.08.07. 11:57:30

@Blogger Géza: sőt, nemcsak szereti, hanem felvonul érte és le is szopja, ha kell.

2014.08.07. 11:58:02

@almodhi: Én írtam feljebb, hogy ezek megrekedtek a múltban...
Ezért nincs fejlődés itt.

2014.08.07. 11:59:12

Blogger Géza mivel személyesen nem látta, szagolta és tapintotta a világűrt, így az számára nincs is.D

Blogger Géza 2014.08.07. 12:04:03

@fvipera: Szóval téged sem érint semmiféle "visszamenőleges törvénykezés". Akkor ezt le is zárhatjuk, mint nem valós problémát. Egyébként figyelemre méltó volt az alkotmánybíróság álláspontja is:

" a testület hangsúlyozta azt is, hogy a jó erkölcsbe ütköző, államtól származó jövedelmek külön mértékű adóztatása az adott adóévben az Alkotmányból eredő lehetőség, amellyel - a most vizsgált különadótól eltérő módon - élhet a törvényhozó."

www.origo.hu/gazdasag/hirek/20101026-dontott-az-alkotmanybirosag-a-98-szazalekos-kulonadorol.html

Az adott adóévben az adott évi jövedelemre kivetett adó (ezt nevezik a piócák "viszamenőlegesnek") alkotmányos lehetőség.

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 12:06:42

HaFR, a legnagyobb bajom magával tulajdonképpen a gazdasági együttérzés teljes hiánya. Tényleg semmit nem tud vagy inkább érez, együttérve, arról, hogy egy valaha polgáribb körülmények között élt rétegnek hogyan tud esni a deklasszálódás, elszegényedés, a gazdasági lehetőségek ellehetetlenülése, a munkanélküliség, a ha van munka, az is szar érzése és így tovább? Hogy ez a réteg nem hobbiból etatista, nem azért, mert genetikailag alattvaló, nem is azért, mert buta, hanem mert kétségbeesett reménysugarat keres egy reménytelen, kilátástalan helyzetben?

Mindig ezt a példát hozom elő, mert ezt személyesen is láttam - mit csináljanak a bélapátaiak, akik fejük felől bezárták a cementgyárat és csak ilyen butikos meg hasonló melók maradtak a környéken? Az nem érv, hogy tanuljanak meg menjenek máshova meg találják fel magukat - őket generációk alatt arra szocializálták, hogy nem kell öntevékenynek lenni, hanem csak dolgozni kell, keményen, becsületesen, munka az mindig lesz, mind ad a földesúr, állam, gyár, akárki. Ebben a helyzetben az etatizmus a legtermészetesebb, legnormálisabb reakció. Mert az állam nem tartotta be az alkut - ők dolgoztak, dolgoztak volna tovább, de az állam valahogy úgy intézte, hogy eltűnt a munkahely. Nem arról van szó, hogy egy buta réteg, aki nem akar tanulni. Úgy akarna tanulni, hogy legyen munkahely, és ott szervezzenek számítógép-meg angoltanfolyamot, akkor végigcsinálja. De abszurd lenne ettől a rétegtől elvárni, hogy magától csinálja ezeket a dolgokat.

Nem feltétlenül az állam oldhatná csak meg, kellene több száz nagyvállalkozó, aki leveszi ezt a terhet, aki odamegy, odateszi a gyárat, és ugyanúgy azt mondja, hogy ti csak dolgozzatok, majd én gondoskodom róla, hogy legyen munka. És persze ilyenkor lehetne valóban arról beszélni, hogy egy kevésbé etatista környezetben akár még több ilyen lehetne.

De ettől függetlenül teljesen érthető reakció. A nagyvállalkozó nem választott képviselő, nem adhatja neki parancsba a melós, hogy adjon neki munkát. Az állam viszont választott, tehát tőle fogja elvárni, hogy valamit tegyen, ha már rendes munkahelyet nem tud teremteni, még a rezsicsökkentés is valamennyire enyhíti ezt az abszurd, kilátástalan helyzetet.

Nem magamról beszélek, nem is a családomról, mi kb. jól vagyunk. De ezt látom mindenhol.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 12:11:31

@Shenpen: A népnek meg kell szenvednie az igazságért -- aki "polgáribb" körülmények között élt sem volt polgár, az is az államból élt- Ennek vége

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 12:14:27

@Diorella Queen: ".De mellesleg a vállalkozó ismerőseim sem építik már a vállalkozásikat.Eladtak mindent, felszámoltak mindent és épp a csúzdáznak lefelé a lejtőn."

Én is látok ilyet, de nem varrnám annyira a Fidesz nyakába: én 2008 körül mentem le hídba, amikor szabályosan megszűnt az építő-és vendéglátóipar, legalábbis a kisvállalkozói szinten. A gyáli paraszthamburgerestől a Várban lévő luxuséttermen át a sashalmi Koronakertig, ami amolyan olcsóbb, de igényes étterem, minden kongott az ürességtől. Az építőiparban minden magánberuházás megállt, többek között azért, mert felment az euró és drága lett az import nyersanyag, és 2009 körülre már az informatikai beruházásokból is csak az ment, amire EU támogatás volt, átlagos cég csak úgy magától már nem vett ERP vagy CRM rendszert.

Valójában én ezt a válságot, a vállalkozások teljes leépülését már a 2010-es választáson teljesen tisztán láttam, éppen ennek a megoldását vártam, hogy ez miért nem történt meg 5 év alatt, az most egy másik, nagyobb kérdés, de az 101%, hogy nem ekkor kezdődött. Tudom, mert láttam, egy millió sztorim van, hogy például a világ legjobb helyén: a közgáz egyik épületével szemben lévő olcsó pizzéria sem ment 2009 körül.

Őszintén szólvan nem is értem, hogy hogyan bírták ennyi ideig a maga olyan vállalkozó ismerősei, aki csak most csuknak be. Már 2008-ban sem volt kereslet, mit csináltak 6 évig?

Ezért ezt a dolgot valamennyire pártpolitika-függetlenül nézném. Ez szerintem egy mélyebb társadalmi-gazdasági válság, nem a szokásos debil Gyurcsány vs. Orbán hülyéskedés.

2014.08.07. 12:14:59

@HaFr: Kivéve a vállalkozókat.
Azoknak is vége, az már igaz.
Most jó az államnak, hogy egyáltalán nincs bevétele belőlük.

2014.08.07. 12:21:35

@Shenpen: Nekünk kb 3-4 éve kezdett bezuhanni minden.Kereskedelem és informatika.De nagyon rövid idő alatt értünk a csúszda legaljára.Egyszer csak azt vettük észre, hogy a 40 lakásos társasházban mi élünk a legszarabbul.A többi nyugdíjas volt nagyrészt.
Nem hinném hogy normális helyzet az, ha az inaktív réteg jobban él mint az, aki vállalkozik.
Ismerősömnek étkezdéje volt a 17. kerületben.
Most adta el a fenébe nemrég.
Épp a padlón fetreng és még nem talált magára.Jelenleg használt rongyokból akar megélni.DDDD
Másik ismerősömnek évek óta jól menő kocsmája volt Káposztásmegyeren, több alkalmazottal.Ő is piacozik most.Ha jól tudom szemetes zsákokat árul.:)))
Azért érdemes belegondolni kicsit, ebbe a lejtmenetbe.

almodhi 2014.08.07. 12:22:47

"De abszurd lenne ettől a rétegtől elvárni, hogy magától csinálja ezeket a dolgokat."

Miért? Hiszen mindannyian tudjuk, hogy másként nem megy. Ez egy megúszhatatlan trauma.

2014.08.07. 12:23:12

Építőipari vállalkozó ismerősöm, csak azért nincs még totál csődben,mert egyetlen állami munkát sem hajlandó elvállalni.:)
Ugyan is az állam,kurvára nem szeret fizetni.

almodhi 2014.08.07. 12:24:36

@Shenpen: "Ez szerintem egy mélyebb társadalmi-gazdasági válság, nem a szokásos debil Gyurcsány vs. Orbán hülyéskedés."
Ez teljesen igaz. A "hülyéskedés" csak terméke a "mélyebb" válságnak.

2014.08.07. 12:29:21

@almodhi: A magyar kormány nem tudta kezelni a válságot.Még inkább rálapátolt.Elkezdte lerabolni a vállalkozói számlákat, a nem vállalkozó számlákat is.
Elkezdte kifosztani az üzleteket szó szerint.Bementek a plázákba és kiemelték a kasszákból a lóvét, tartozás címszó alatt!
Most bizonyára jobb nekik, hogy nincs aki fizessen.Mert ha nem is tudtak nagyon tejelni a kis cégek, de azért csak pötyögtettek ezeknek némi dellát.
Most ott a semmi, vihetik!
Kezelhette volna a válságot azzal , hogy azonnal a felére csökkenti minden cég járulékát ,melynek az éves forgalma mondjuk 5 millió ft alatti!
Itt lehetett volna diszkriminálni hogy a külföldinek nem,csak a magyar vállalkozásnak!
De nem tették!

panelburzsuj 2014.08.07. 12:32:46

@Shenpen:
"Mit csináltunk még 6-8 évig?"

Föléltük, elfüstöltük a tartalékot. Hátha mégse végleg...

almodhi 2014.08.07. 12:34:09

@Diorella Queen: A külföldiek diszkrimnálását kivéve egyetértünk...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.08.07. 12:36:00

@Blogger Géza:
"Valójában egyetlen korábbi rezsim sem támogatta ennyire a polgárságot, mint a mostani (Egykulcsos adó, hazai vállalkozások helyzetbe hozása, de a devizahiteles.ügy is) stb. Az, hogy egyesek megpróbálják a polgári szót kisajátítani, gyakorlatilag liberális értelemben használni, szánalmas. A franciák is elég etatisták, mégis van erős polgárságuk. "
Nagyjából az ellenkezője igaz.
Az egykulcsos adó irreleváns a polgárság léte szempontjából.
A "hazai vállalkozások helyzetbe hozása" gyakorlatban azt jelenti, hogy azon vállalkozások kerültek helyzetbe, akik kinyalták a kormány seggét. Akik nem, azokat nem hogy helyzetbe nem hozták, de még ahol lehet el is lehetetlenítik. Pl. a kasszakáosznál is hiába felelt meg több beszállító is, hatóságilag próbálták kiszorítani őket.
A devizahiteles ügy, meg aztán végképp a prolimentalitás diadala. Egy polgár ugyanis vállalja a felelősséget. Spekulált, rábaszott, ennyi. Én is rábasztam a válságra, de eszembe nem jutna a kormánynál kuncsorogni, hogy segítsenek.
A polgár szót, csak "liberális" értelemben lehet használni. Történelmileg a polgárság, pontosan egy öntudatos, nem az uralkodó kegyétől függő réteget jelentett. Ez az, ami a Fidesznek a legkevésbé se hiányzik.
A francia etatizmusnak nem sok köze a kádárihoz.
Amit itt látsz az nem a polgárság építése, hanem egyfajta nemességé. A nemesség volt az, aki az uralkodó lekötelezettje volt, nem a polgárság.

2014.08.07. 12:36:03

Még mindig kezelhető lenne valamennyire a helyzet ha normális lenne a kormányunk.
Adhatna adó és járulékamnesztiát 2008 és 20013 közötti időszakra minden magyarországi cégnek és egyéni vállalkozónak,melynek az éves bevétele nem haladta meg mondjuk az 5 millió forintot.
És akkor nem menekülnének el az emberek a hülye tartozások elől a nagyvilágban,hanem megpróbálnának itthon kezdeni valamit a még meglévő de dögrováson lévő alvó cégekkel.
Talán.

Pan Modry 2014.08.07. 12:37:27

@Liberal left wing trash:

az a helyzet hogy rendkivul hianyosag az ismereteid, egyszerubben szolva merhetetlenul tajekozatlan es ostoba vagy!

Az orvosok, tanarok, mernokok, bankarok mindig is a polgarsag reszeinek voltak tekintve, az altalatok istenitett ket vilaghaboru kozotti idoszakban is ezen foglalkozasuk uzoi alkalmazotti beosztassal is a polgarsag resze volt.

Viszont a te elmeleted szerint akkor se Orban, se lazar se Rogan nem a polgarsag resze, hiszen ok is alkalmazottak. Kiskomam azt hiszem csunyan beegtel!!! :DDD

2014.08.07. 12:37:39

@almodhi: Óóóó!Aztán miért is?
Ez a kormány alapból imádja a diszkrimináció minden formáját.

almodhi 2014.08.07. 12:40:03

@Diorella Queen: "Óóóó!Aztán miért is?"

Összezavarsz. Miből gondolod hogy én bármilyen szempontból egy követ fújnék ezzel a "kormánnyal"???

2014.08.07. 12:40:50

@Lord_Valdez: Súlyos probléma az is, hogy míg az mszp vállalkozói holdudvara jóval kiterjedtebb volt mindig is, addig a fideszé az lópikula méretű a mai napig.Továbbá az mszp mindig ügyelt arra, hogy minél több vállalkozásnak legyen munkája,míg a fidesz odalöki egynek a csilliárdos bizniszt.
Ez a különbség és még sok más az mszp javára.
És ezek tények sajnos.

almodhi 2014.08.07. 12:43:06

@Diorella Queen: "hogy míg az mszp vállalkozói holdudvara jóval kiterjedtebb volt mindig is"

Persze az igazi az lenne, ha a holdudvar egybeesne az egyész országgal...

2014.08.07. 12:44:34

@almodhi: Ott a pont!
De az övéké majdnem egybeesett.
Na és nem emlékszem hogy egy pályázati elbírálásnál szempont lett volna hogy az adott kis cég, milyen pártállású.
A nagyobb falatoknál már lehet hogy szempont volt.

panelburzsuj 2014.08.07. 12:45:10

@Diorella Queen:
Nem csak vállalkozások igyekeznek kivándorlással szabadulni a hiteleiktől.

Lányom meg a párja másfél év alatt letudták a lakáshitelt is, a diákhitelt is. Egy életöltőnyi nyögéstől szabadultak meg abszolút kezdőként abszolút új helyen.

Na, nekik muzsikálja Orbán meg a CÖF meg a Blogger Géza a hazahívó illiberális melódiákat.

Ők meg pislognak: biztos? ...

Pan Modry 2014.08.07. 12:49:26

@panelburzsuj:

Es ez csak az anyagi resze, a legfontosabb az hogy a gyerekek normalis polgari kornyezetben szocializalodjanak, ne pedig abban amit Magyarorszagon polgarinak hazudnak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.08.07. 12:50:02

@Diorella Queen:
Mivel van némi betekintésem a tíz évvel ezelőtti Fidesz cégbirodalomba, bátran kijelenthetem, hogy igen kiterjedt volt már akkor is.
Én inkább azt figyeltem meg, hogy az MSZP-nél a korrupció inkább egyéni sport volt. Sok kisebb klikk harapott ki magának egy-egy falatot. A Fidesznél ez is központosítva van, a vezetés osztja ki kinek-kinek "érdemei" szerint.

Pan Modry 2014.08.07. 12:50:42

@Diorella Queen:

szerintem mindketto problema, az uzletet kapjak meg a cegek csakis piaci kompetencia alapon, nem pedig haveri mutyi alapon. Az MSZp-s gyakorlat ugyanugy gusztustalan es karos volt e tekintetben mint a fideszes gyakorlat.

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 12:53:51

@almodhi: @HaFr: közös válasz, mert szerintem mindketten ugyanarra gondoltak:

hogy kellően sok szenvedés után majd valami a hozzállásban megváltozik. Ennyire nem ismerik az emberi természetet? Nem fog, minél több a szenvedés, annál erősebb az etatizmus, mert annál erősebb a vágy, hogy oldja meg, enyhítse azt, a képviselő, akit erre választottak meg.

Nem-etatista hozzállás éppen azokban az időszakokban szokott kialakulni, amikor valami jól megy, amikor pörög a kereskedelem, amikor már úgy érzi a polgár, elég erős hozzá, hogy ne kérjen a gyámkodásból.

Blogger Géza 2014.08.07. 12:53:59

@Lord_Valdez: Hogy a fenébe ne erősítené az egykulcsos adó a polgárságot... Jobban megéri magas értékű munkát végezni (és erre tanulni), vállalkozni, mert az ebből szerzett extra jövedelmet nem adóztatja meg durván az állam.

A nemesség születési jogon volt nemes, a polgár viszont saját erejéből volt polgár. Ezért is abszurd a mai Magyarország polgárságát "nemességnek" nevezni.

Pan Modry 2014.08.07. 12:55:49

@Blogger Géza:

akkor ha valaki "haveri" alapon nyer el egy szerzodest akkor te azt inkabb a szuletesi alapon vagy a sajat erejebol alapon kategoriaba veszed?

panelburzsuj 2014.08.07. 12:57:33

@Pan Modry:
Hát ez már azért családfüggő is, speciel az általam biztosítható "személyes környezet" darabszámra azért egyelőre itthon tud még mindig több "normális polgári" egyedet fölmutatni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 12:57:50

@Shenpen: nem arról van szó, h ne kelljen integrációs stratégia, félreért. Arról szól, hogy ez ne legyen korrupt, átlátható legyen, és növelje a társadalom egészének versenyképességét.

almodhi 2014.08.07. 12:57:56

@Shenpen:
Nos, akkor Ön szerint létezik az okos uralkodó (állam, whatever) amelyik fokozatosan, egyre kevésbé etatista módszerekkel, aránylag kevés szenvedéssel, átvezeti a népet a szabadság földjére, majd lemond hatalmáról.
Nem mondom, hogy elvileg lehetetlen. Itt és most az.

2014.08.07. 12:59:38

@Lord_Valdez: Lehet, ezt nem tudom.De az biztos, hogy az mszp alatt sokkal több kisebb vállalkozáshoz jutott el az állami megrendelés.
És még a fővállalkozó is kifizette az alvállalkozóit úgy általában.

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 12:59:54

@Lord_Valdez: "A devizahiteles ügy, meg aztán végképp a prolimentalitás diadala. Egy polgár ugyanis vállalja a felelősséget."

Nem értem, hogy milyen felelősséget jelent az, ha a pénzügyileg analfabéta embert átverik. Nem spekuláltak, úgy értve, hogy nem akartak spekulálni. Ígértek nekik, és elhitték. 100% ig a bankok hibája, akik a hozzá nem értő embereket hitegették, ígérgettek. Mélyen erkölcstelen volt, és nem csak anyagilag kellene a bankoknak megszívniuk, hanem is kellene csukni a vezetőket, hogy megértsék: az emberek tudatlanságával és hiszékenységével visszaélni NEM normális üzletpolitika, ugyanolyan, mint a pilótajáték, azt is büntetik.

Annyi volt az emberek hibája, hogy túl hiszékenyek voltak. Azt hitték, hogy ez már a 20 éve tartó Nyugat-seggnyalás első jutalma, hogy ilyesmivel jutalmazzák a hűséges csatlóso országokat. A bankok meg keltették ezt a hitet.

Semmi köze a független polgárság kérdéséhez. Az úgyis csak akkor lehetne, ha például tudás is lenne mögötte, márpedig aki pénzügyileg képben van, az soha nem vesz fel hitelt más pénznemben, mint amilyenben a bérét kapja.

Nem is azt tanulta senki belőle, hogy legyél független. Azt tanulta, hogy ezeknek a bankos fószereknek soha többet ne higyjél.

panelburzsuj 2014.08.07. 13:01:43

@Blogger Géza:
És hogy szerzete az "ős" a továbbadható születési jogot?

Adományozással, Géza. Oklevéllel: "mátul nemes vagy!"

Hát ilyen a te Fidesz-polgárságod.

2014.08.07. 13:03:45

@Shenpen: Legközelebbi hitelfelvételi hullám majd akkor lesz, ha már kishazánkban is euroval fizetnek és a hiteleket is euroban lehet felvenni.
Az meg soha nem lesz.
Tehát ha jól számolok, akkor évtizedekig punnyadásra van ítélve az ország.

csepke 2014.08.07. 13:06:22

@Shenpen: A prolimentalitás ott volt, hogy a urizálni akart hitelből. A minimálbérére. Aki meg nem ismeri fel a saját korlátait sem, az meg nem hogy nem polgár de még csak nem is józan ember.

panelburzsuj 2014.08.07. 13:07:26

@Shenpen:
"emberek tudatlanságával és hiszékenységével visszaélni NEM normális üzletpolitika"

Haz üzlet szót kihúzod, akkor gilt?

Mert a te alapodon az egész elmúthuszonötév vonulhatna a sittra, élen karonfogva Orbán fejedelemmel és Gyurcsány királykisasszonnyal.

almodhi 2014.08.07. 13:07:59

@Shenpen:
"Nem értem, hogy milyen felelősséget jelent az, ha a pénzügyileg analfabéta embert átverik."

Ha már itt tartunk, egy polgár... mit polgár egy normális ember nem analfabéta pénzügyileg. De ha már analfabéta, ezt tudja magáról. Ha tudja magáról, nem ír alá egyedül, segítség nélkül egy 30 oldalas hitelszerződést leginkább olvasatlanul, és ha aláírt legalább egy kicsit elismeri, hogy ő is benne volt...

Mindez nem jelenti azt, hogy sok bank, sokszor ne élt volna vissza a helyzettel.

2014.08.07. 13:08:36

@csepke: Semmi baj nem volt a hitelfelvételi kedvvel.
Az nem lehet soha baj, ha a polgárok egy országon belül szeretnének többre jutni.Miért lenne ez baj?És simán kifizette volna mindenki a hitelét, ha nem jön ez a válság és ha a bankok is vállaltak volna valamit a veszteségből!
Ennyi a történet de ti már minden hülyeséget belemagyaráztok!

Evoke 2014.08.07. 13:08:52

@schevaa: Az ajánlott írás nagyon jó. A 2002es állapot azóta kiteljesedett.

csepke 2014.08.07. 13:10:35

@Diorella Queen: én meg azt gondolom hogy azt költöm amit megtermelek. A hitel nem annak való akinek szüksége van rá az életszínvonalához. Hanem termelőeszközbe invesztálásra. A nyaralás a kertesház nem az. Bármilyen sajnálatos is.

CSENDES 2014.08.07. 13:10:37

@Evoke: Olyan volt mint egy jóslat. csak ez be is következett.

Moin Moin 2014.08.07. 13:11:19

@Blogger Géza: Drága Géza! Igazi polgár alá sem ír oylan szerződést, amilyeneket a devizahiteles népség százezer számra írt alá, azt híván, hogy a CHF-hitel csak egy új változata a "jóléti rendszerváltásnak" (á la Medgyessy). Az képzelték, hogy az "ócsó" devizahitel is egy államtól "ingyen" kapható ellátás.

Mármost, az ún. "jogi küzdelem" csak akkor indult be, amikor (mint ahogy az egyébként előre látható-várható volt) nem 160-on állt már a CHF, hanem 220-on, 240-en. Maga a "jogi küzdelem" pedig megint nem polgárias dolog, hiszen annak célja nem más, mint az önként vállalt szerződéses kötelezettség alóli kibújásra tett kísérlet. Nota bene: a banoom tuod, kinek a pénzéből hiteleznek? Hát a betétesekéből. Konkrétan ismrek oylan embert, akinek volt magyar bankban devizabetétje és ugyanattól a banktól ugyanabban a(z akkor még nagyon kefdvező árfolyamon kapható) devizában elszámolt hitelt vette fel, mert azt "jó üzletnek" képzelte. Amikor felment az árfolyam, (egyébként épp az Orbán-kormány 2010. nyár végi baromságai okán!), persze sírt - előtte meg azért szidta a bankját, hogy "kevés kamatot fizet neki" a devizabetétjére... Az ő példéja jól szemlélteti a "kettős tudatúságot": betétesként követelem, hogy a bank "vasalja ki a hiteleseket", hitelesként meg sír, hogy tényleg kivasalja....:-)))))

...És te még itt véded a védhetetlent!:-)

fvipera 2014.08.07. 13:13:47

@Blogger Géza: "Szóval téged sem érint semmiféle "visszamenőleges törvénykezés". Akkor ezt le is zárhatjuk, mint nem valós problémát."

azt hiszem, nem szeretném jobban megismerni az érveidet

Moin Moin 2014.08.07. 13:15:15

@Diorella Queen: Persze hogy jó: én írtam!!!:-)

Blogger Géza 2014.08.07. 13:15:15

@Pan Modry: Biztos, hogy nem születési alapon dől el, ki milyen megbízást nyer el.

panelburzsuj 2014.08.07. 13:15:16

@Moin Moin:
"te még itt véded a védhetetlent!"

Ne hülyéskedj már, ez a belépő szint bármifajta magyar párttevékenységnél! ...

almodhi 2014.08.07. 13:15:29

@Moin Moin: "Nota bene: a bankok tudod, kinek a pénzéből hiteleznek? Hát a betétesekéből. "

Te még elhiszed ezt a maszlagot. A bankok a kölcsönadott pénzt ("hitelpénz") a semmiből teremtik, a háttérhatalom parancsára. Tessék elmélyülni Bogár prof. munkásságban!

:-)
:-)

Pan Modry 2014.08.07. 13:16:28

@panelburzsuj:

nana, hogy csaladfuggo, de sokkal nehezebb az arral szemben uszni, mint az arral egyiranyban.
Ha a hazon kivul a gyerek csak a mutyit latja, akkor konnyen megkerdojelezheti az otthon tanult ertekrendet.

En peldaul meg iskolas korombol emlekszem arra hogy egyes gyerekek hogyan voltak a tanarok altal negativan vagy pozitivan diszkriminalva (ez utobbiak a haveri scaladok, helyi kiskiralyok es onkormanyzat vezetok kolkei voltak) es en akkor azt hittem hogy ez az elet szerves resze, es habar nem szerettem a dolgot, de nem is kuzdottem ellene. En szeretnem hogy a gyerekeim alapbol aktivan ellenkezzenek ha ilyet latnak es meg annyira se legyenek emgalkuvoak mint amennyire en voltam gyerekkoromban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.08.07. 13:17:00

@Blogger Géza:
1. Nem a pénztől polgár a polgár.
2. mivel a törvény szerint ,amit felülírt 10 millió fölött lett volna a második kulcs, ezért rizsa, hogy ezen sok múlt volna. Kevés munkakört érintett volna.

@Shenpen:
De spekuláltak. Vehetettek volna fel forint hitelt is, de sokkal drágább lett volna, viszont nincs kockázata.
És erre nem válasz az, hogy nem értették meg a kockázatot, mert még alá is írták, hogy de igenis megértették. Tudod, hogy hogy nevezik azt, amikor valaki anyagi haszonszerzés miatt tévedésbe ejt mást? Csalásnak. Persze, elismerem, hogy overkill lenne beperelni mindenkit, aki azzal jön, hogy ő nem értette meg, hogy mekkora kockázatot vállal.
Viszont éveken át élvezték a hasznát, aztán jött krach és most meg sírnak. Például Lázár János, aki 2007-ben még dicsekedett, hogy mennyit spórolt a városnak azzal, hogy devizakötvényt bocsájtott ki. 2012-ben meg már fenyegette az Erste Bankot, hogy ha nem hajlandóak alacsonyabb áron visszavásárolni, akkor olyan törvényt hoznak, hogy arról koldulnak. Látod, erről beszélek. Ez olyan, mintha a nemnyert lottószelvény árát visszakövetelném a Szerencsejáték Zrt.-től. És hidd el, nem hatná meg őket, ha azt mondanám, hogy megbuktam valószínűségszámításból.

Pan Modry 2014.08.07. 13:17:04

@Blogger Géza:

ez akkor azt jelenti hogy szerinted is dolnek el dolgok haveri alapon

fvipera 2014.08.07. 13:19:13

@Lord_Valdez: 2008 nyarán 240 EUR/HUF alatti árfolyamnál a haza nem eladó mozgalom nem tüntetett, hogy szeretné megosztani a devizahitelének kockázatait az adófizetőkkel

2014.08.07. 13:19:29

@almodhi: A bankok szerintem nem a betétesek pénzéből hiteleznek, mert akkor nem is tudnának hiteleket kihelyezni, annyira kevés lehet a betétes.

Valahonnan a nagyvilágból vesznek fel ők is hiteleke,t nagyobb bankoktól, én úgy tudom.Erre ráteszik a saját hasznukat és így adják tovább.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 13:20:56

@almodhi: A bankok virtuális pénzből hiteleznek, legfeljebb a tőkemegfelelési mutatókat kell tekintetbe venniük, de ezek is folyamatosan változnak

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 13:21:00

@HaFr:

ezért mondtam már korábban is, hogy a konzervatív-liberális is ellenség, bár a fidesz leváltásáért létrehozott szövetségnek része lehet
(más kérdés,hogy ez a szövetség nem fog létrejönni, mert a jobbára személyes hatalmi ambíciók miatt fragmentált ellenzék erre képtelen lesz)

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 13:21:17

@Lord_Valdez:

"Vehetettek volna fel forint hitelt is, de sokkal drágább lett volna, viszont nincs kockázata. " De senki nem mondta nekik, hogy ennek van.

"És erre nem válasz az, hogy nem értették meg a kockázatot, mert még alá is írták, hogy de igenis megértették."

Hülyeség, EULA-t is elolvasás nélkül is elfogadja mindenki. Az átlagember nem fog jogi szakszöveget olvasni, értelmezni, csak megkérdezi, hol írja alá, és bízik a verbális elmondásban.

"Tudod, hogy hogy nevezik azt, amikor valaki anyagi haszonszerzés miatt tévedésbe ejt mást? Csalásnak. Persze, elismerem, hogy overkill lenne beperelni mindenkit, aki azzal jön, hogy ő nem értette meg, hogy mekkora kockázatot vállal."

De a tévedésbe ejtést a bank csinálta: mást mondtak verbálisan, mint amit aláirattak. Vagy minimum kihagyással, mert el nem magyarázták emberi nyelvre lefordítva, hogy kockázatos, senkinek.

"Például Lázár János, aki 2007-ben még dicsekedett, hogy mennyit spórolt a városnak azzal, hogy devizakötvényt bocsájtott ki. "

Jó, az más, mert neki már munkaköri kötelessége lett volna nem pénzügyi analfabétának lenni, őt tényleg nem lehetett átverni ígéretekkel, hogy ez nem kockázatos, vagy ha igen, akkor alkalmatlan.

Blogger Géza 2014.08.07. 13:23:50

.@Pan Modry: A világ minden részén dőlnek el dolgok haveri alapon, senkitől nem várható el, hogy pl. egy ellenségét fogadja fel tanácsadónak, és ne egy "haverját".

2014.08.07. 13:23:51

@HaFr:
Csak egy része virtuális én úgy tudom, de nem biztos hogy jól.

almodhi 2014.08.07. 13:23:56

@Diorella Queen:
Igen, de valahol a lánc végén ott a betétes pénze/vagyona.

Jó esetben. Rossz esetben jön a subprime válság... De ilyenkor mindig meg lehet talláni állam bácsi kezét is a közelben...

Blogger Géza 2014.08.07. 13:25:33

@Lord_Valdez: 1. De, a pénztől is az.
2. Valóban, apró pofátlan minoritást érint csak az egész. Ezért nem is igazi társadalmi probléma.

2014.08.07. 13:26:09

@Shenpen: Nem akarom a bankokat védeni, de nem lehet hogy azért, mert a bankok sem láttak benne túl nagy kockázatot?
A világválságról eljöveteléről,nem hiszem hogy tudtak volna a bankok.

Pan Modry 2014.08.07. 13:27:20

@Blogger Géza:

szerintem meg mindig azt kell felfogadni aki a legjobb ajanlatot adja es mindezt transzparensen csinalni, legalabbis ha polgari modon akarsz eljarni.

Mert mi van ha valaki szeretne tendert nyerni es szinvonalasan teljesiteni, csak mondjuk nem akar haverkodni a tender kiirojaval?

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 13:27:53

@Pan Modry: "En peldaul meg iskolas korombol emlekszem arra hogy egyes gyerekek hogyan voltak a tanarok altal negativan vagy pozitivan diszkriminalva (ez utobbiak a haveri scaladok, helyi kiskiralyok es onkormanyzat vezetok kolkei voltak) es en akkor azt hittem hogy ez az elet szerves resze, es habar nem szerettem a dolgot, de nem is kuzdottem ellene. "

Én ilyet pont nem láttam, viszont egész általános iskolai pályafutásom alatt a legbrutálisabb ököljog érvényesült az iskolában, ettől lett a világképem ilyen pesszimista-realista, a civilizált intézményekben nem túlzottan hívő. Hogy tök mindegy, lehetnek intézmények, meg lehetnek demokratikus játékszabályok, de valószínű, hogy hosszabb távon úgyis Pompeius "hagyjátok a törvényeket: kard van nálunk" logikára uralja a világot. Ez akkor alakult ki, amikor évekig azt láttam, hogy nem annyira az a lényeges, hogy mit mond az iskola házirendje, hanem hogy az az öt gyerek, aki mindenkit terrorizálni tud és akar, milyen viszonyban van veled. Nem voltam velük jó viszonyban. Durva volt, olyan Ottlik: Iskola a határon-szerű. Itt is megvoltak a Merényik. És nem a szüleik miatt.

2014.08.07. 13:28:15

@almodhi: Nem a részvényesek pénze van a lánc végén?
Kíváncsi lennék már arra, hogy ki finanszírozza az egész világot...(elmereng)

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 13:29:59

@Diorella Queen: na de hát egy banknál csak alap már, hogy lefedezi egy opciós ügylettel, nem? Nekem még azt tanították, hogy pont erre találták ki: hogy a réz árának ingadozásától tartó drótgyár vesz egy vételi opciót rézre, és akkor nincs mitől tartania.

panelburzsuj 2014.08.07. 13:30:16

@Pan Modry:
Arra utaltam, hogy "osztályidegennekkel" meg "klerikális reakciósokkal" kitömött rokonsággal "mi" már egy-két generációval előbb túlestünk az államfertőzésen, így a védettség is régebben kiakult.

Már hogy mit menyire kell számításba venni mint "külső körülményt", és mennyire mint "belső parancsot".

2014.08.07. 13:32:09

De hülye vagyok!Hát a tőzsde és részvénypiac...logikus.

lobster thermidor 2014.08.07. 13:38:40

@Dr.Bio74:

Te a földhözragadt megjegyzéseddel pont azt a kategóriát képviseled,amiről beszéltem, mert ha nem így lenne, akkor értenéd a zongoraóra, és a libalegelő közt feszülő antagonisztikus ellentétet.

lobster thermidor 2014.08.07. 13:40:51

@Pan Modry:

Ejnye már, pedig azt hittem legalább hegedülsz néha.

2014.08.07. 13:41:24

@Shenpen: Az opciós ügylet (röviden: opció) egy határidős gazdasági szerződés, amely az egyik félnek egyoldalú vételi (vagy eladási) jogot biztosít ...

almodhi 2014.08.07. 13:42:01

@HaFr: Akármennyi is az áttétel, a végén valódi tulajdon áll.

Blogger Géza 2014.08.07. 13:42:10

@Pan Modry: Ugye nem hiszed, hogy az összes földbérletet olyan nyerte, aki valakinek a haverja?

Ezt kb képzeld el úgy, hogy mondjuk a pályázók 10%-a elkötelezett kormánypárti irányba, 10%-a ellenséges, 80%-a meg semleges. Naná, hogy a "független" sajtó csak az első csoportról fog írni, mert az illeszkedik bele koncepciójába. Ezért ilyen ügyekben mindenki azt hisz, amit akar.

A korrupciós kutatások szerint Magyarországon egyébként hullámzásokkal ugyan, de csökkenő a korrupció mértéke.

panelburzsuj 2014.08.07. 13:43:27

@lobster thermidor:
Hát ha volt Orbánnak ha nem is zseniális, de a maga szempontjából mindenképp értelmes húzása, az a libalegelő népének elhappolása a "baloldal" elől.

És nekik gyártja a síugrósánc nemzetikkel, meg kánkánozó/luftotrúgó reichsadlerekkel ékesített polgármenesi okleveleket.

2014.08.07. 13:44:57

@Shenpen: Na hát én most már beleásom magam ebbe a témába egy kicsit.Ez is valami kereskedelmi cucc és mint olyan,érdekel.

almodhi 2014.08.07. 13:46:33

@Diorella Queen: A tőkemegfelelési szabályok miatt, a részvényesek pénze áll jót a betétesek pénzéért az elfogadható mértékú kockázat által meghatározott valószínűséggel.
Remélem megnyugodtál :-).

panelburzsuj 2014.08.07. 13:50:04

@almodhi:
Ezt rosszul tudod, és tényleg érdemes kiverni a fejedből, ha érteni akarod a mostani válság természetét: a hitelezés elég kiterjedt körben a MAJDANI (nem ukrán főtér, hanem jövőbeli) jövedelemtermelő képesség előzetes megfinanszírozása. Nem a múlt összekuporgatott piculáinak kikölcsönzése, hanem a "szép fényes jövő" elzálogosítása.

2014.08.07. 13:50:44

@almodhi: Nem.De a fejem máris megfájdult.

Blogger Géza 2014.08.07. 13:50:48

@Pan Modry: Még mielőtt hitetlenkendél:

"
• A megkérdezettek leginkább Horvátországban (17 %), Lengyelországban és Észtországban (15 %), Írországban (13 %), Görögországban, Magyarországon, Ausztriában és Litvániában (11 %) vélekedtek úgy, hogy a korrupció szintje egyre csökken.

• A vélekedés, hogy a közintézményekben jelen van a korrupció legszembetűnőbben Magyarországon (-14 százalékpont), Ausztriában (-12 százalékpont) és Litvániában (-10 százalékpont) csökkent.

• A legjelentősebb elmozdulást a még kedvezőbb megítélés irányába Magyarországon (-22 százalékpont), Máltán (-21 százalékpont), Bulgáriában (-16 százalékpont), Görögországban (-13 százalékpont) valamint Szlovéniában (-11 százalékpont) mérték."

korrupciomegelozes.kormany.hu/osszeuropai-kozvelemeny-kutatas-a-korrupciorol

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 13:51:21

@Shenpen:

a pedagógusok hibája volt elsősorban

2014.08.07. 13:53:19

Elég érdekes ez a pénzvándorlás ..

almodhi 2014.08.07. 13:56:13

@panelburzsuj: Na ezt akkor magyarázd el. Mi van a hitelek alkotta lánc végén?

Blogger Géza 2014.08.07. 13:56:48

@Pan Modry: " A felmérésben választ kerestek arra a kérdésre is, hogy mennyire elterjedt gyakorlat a vesztegetés a megbízások elnyerése érdekében: a hazai válaszadók mindössze 13 százaléka mondta ezt,"

"A magyar válaszadók mindössze 4 százaléka mondta, azt, hogy tőle már kértek kenőpénzt, ez a régióban egyébként 8, míg Nyugat-Európában 3 százalék volt. "

www.napi.hu/magyar_vallalatok/itt_az_uj_jelentes_ennyire_fertozott_magyarorszag.582853.html

Ezek alapján nem lehet azt mondani, hogy Magyarország különösen fertőzött lenne.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 14:00:04

@Blogger Géza: jaj, ne mondd már géza, amikor a válaszolók 90%-ával naponta előfordul, h nem ad vagy nem kér számlát a vásárlásnál.. az állam tíz- és százmilliárdokban mérhető korrupciós károkat okoz évente.. biztos, h nem a HírTV csinálta a kutatásodat?

2014.08.07. 14:01:16

@almodhi: Az biztos, hogy sehol egy vázlatrajz nincs róla, hogy s mint vándorol a pénz a nagyvilágban.

almodhi 2014.08.07. 14:02:33

@panelburzsuj: "a majdani jövedelemtermelő képesség"

Ahogy minden részvényárfolyam is. Csakhogy az a majdani jövedelemszerző képesség (=részvény) teljesen valódi pénzért eladható...

panelburzsuj 2014.08.07. 14:04:51

@almodhi:
A remény meg az ígérvény.

Hogy a világ nem dűl össze, szép és ügyes leszek, és fizetni fogok.

És az elméleti és szabályozási huzivoni pont akörül zajlik, hogy hogy mennyivel lehet bővebbre szabnia jövébeni reményeket az összekuporgatott piculák kupacánál. És ez a "nyitottság" fűtögeti a politikusok, bankmenedzsmentek, alkuszok és más nagyreményűek oldaláról azt a bizonyos növekedés-fetisizmust. "Fogyasztói" oldalról meg pont az mohó úrhatnámság, ami pl. a magyar népesség olyan jelentős hányadát belekergette a hitelfelvételbe.

2014.08.07. 14:05:05

@almodhi: A megfelelő fedezetet ne hagyd ki.

panelburzsuj 2014.08.07. 14:07:19

@almodhi:
Igenám, csakhogy a részvényre azért eleve nagy bötűkkel rá van írva: eztet totál elbukhatod.

A hitelszerződésekre meg nem azt írták, hogy "amikor kedved van, fizetgess majd egy picit, oksi?"

Blogger Géza 2014.08.07. 14:09:36

@HaFr: Nem, nem a Hírtévé, amiket beidéztem, az EU és az Ernst & Young csinálta. Ciki. :) A korrupció egy tipikusan olyan dolog, amit egyik pillanatról másikra nem lehet eltüntetni (lásd még államadósság, munkanélküliség), de ha már sikerült egy kedvező trendre ráállni, az is nagy eredmény.

Az ilyen nem adok-nem kérek számlát dolgot kb két dologgal lehet visszaszorítani: a primitív és káros államellenes propaganda (pfujj állam, úgyis csak ellopják stb.) leállításával - nem tudom, saját személyes felelősségeden mennyit szoktál gondolkodni? - illetve pl online pénztárgépek bevezetésével.

2014.08.07. 14:11:14

Micsoda biznisz a semmit eladni és venni.Fedezet nélkül.
Klassz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 14:13:50

@Blogger Géza: A személyes felelősségemmel megbirkózom, de attól tartok, nem az enyém a legnagyobb teher ebben az országban. De ha a tiedet vesszük, pont a folyamatos hazudozásod miatt számottevő. További -- általad elhallgatott részlet az egyébként is a kormánypárti napi.hu-ból hozott cikkből:

"A korrupció mértéke nem változik, ahogy az elmúlt években úgy most is a magyar válaszadók körülbelül 60 százaléka gondolja úgy, hogy az ország üzleti életében gyakoriak a visszaélések és megvesztegetések - mondta Biró Ferenc, az EX Visszaélés-kockázatkezelési Szolgáltatások partnere. Ez az arány a régióban 47, Nyugat-Európában pedig mindössze 19 százalék."

Blogger Géza 2014.08.07. 14:14:34

@Moin Moin: Sajnos a mi polgárságunk zöme gazdasasági kérdésekben kevéssé tájékozott, ezt le lehet szűrni a gazdasági kérdésekben írt kommentekből is. A tieidből is, még mielőtt azt hinnéd... (De a Diorella összes is egy kórtünet.)

panelburzsuj 2014.08.07. 14:15:31

@Diorella Queen:
Hát látod.

Ezzel az ötlettel tört ki a lápok meg indiánusok közé szorult atlanti világ a fényes spanyol meg kínai meg iszlám birodalmak közül.

panelburzsuj 2014.08.07. 14:17:54

@Blogger Géza:
A "gazdasasági kérdésekben kevéssé tájékozott polgár" a fideszista oximoron, bakegér.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 14:17:54

@Diorella Queen:

a pénzvilág részben erről is szól, a világ bizonyos értelemben elvontabbá válik, azok egy része, aki a pénzpiaci tevékenységeket támadja, egyszerűen nem bírja elfogadni, hogy nem valami megfogható, szétverhető-összerakható krampácsmatéria áll a tevékenység középpontjában-mögött.
ugye valódi érték vs. látszatérték, ellenség minden, ami nem ipar meg mezőgazdaság...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 14:18:41

@Diorella Queen: bizony, spot dealekkel -- ezért nem igaz, amit pl Moin Moin ír a bankok védelmében

Blogger Géza 2014.08.07. 14:19:40

@HaFr: :D Szegény napi is kormánypárti lett??? :D Na, meglett a nap vicce is, you made my day.

Az idézeted egyébként szintén azt bizonyítja, hogy a magyar lakosság korruptabbnak hiszi az országot, mint amilyen, mert a tényeket vizsgáló számok alapján nem állunk rosszabbul a régiónál, sőt. De a negatív propagandában világbajnokok vagyunk, mi vagyunk a legpesszimistábbak, itt semmi sem jó, az állam ellenség, a magyarok pocsékok, nyilván mindenki korrupt is stb-stb.

Örülök, hogy a lelkiismeretedet ezekben tisztának érzed, a helyedben én ezzel nem így lennék...

panelburzsuj 2014.08.07. 14:20:13

@Deepblue Noir:
meg tégla&beton, meg vasút meg aszfalt meg kanális

bankvezér 2014.08.07. 14:20:24

@panelburzsuj:
Szívemből szóltál ! :))
A sok barom kapzsi elmebeteg mindent aláírt a pénz bűvöletében...
Most meg iszonyú vesztességeket fognak szenvedni az irányításuk alatt álló bankok.
Az OTP-részvények máris leestek 4 ezer forintra, - most a végtelen pénzbőség idején !!!
Ha lenne pár tökös részvényes, elkapnák Sanyi bácsit, és megetetnék vele a saját tojásait !
A vén kapzsi elmebeteg uzsorással példát statuálnának !

almodhi 2014.08.07. 14:21:24

@Diorella Queen:

Mindegy milyen hosszú a lánc, három dolog lehet a végén:

1. Valós vagyontárgy: ingatlan, arany, kőolaj, búza, rabszolga stb.

2. Részvény vagy vállalati kötvény - magánszemélyek ígérete a jövőbeli jövedelemre

3. Államkötvény vagy készpénz - államok (azaz valójában adófizető választópolgárok, vagy megfelelő erővel rendelkező diktátorok) ígérete arra hogy majd összedobják a pénzt.

Amint látod, mindhárom dolog értéke (1-től 3-ig növekvő mértékben) bizonytalan. A bankok (többek között) nem csinálnak mást, mint hogy ezt a sok bizonytalanságot szétterítik és kiegyenlítik.
Valamint a tőkemegfelelési mutatóikkal elvben garantálják, hogy a pénz egy részére közvetlen fedezet van az 1. csoportból.

Hogy mekkora részére az tkp. rendszer "össz-bizonytalanságától" függ, és ma már az államok szabják meg. Régebben elég volt a bank tulajdonosának a szava.

Ha meglepő hogy bizonytalanságban élünk, akkor gondolj arra hogy az élet össz-bizonytalansága ennél azért sokkal nagyobb volt az újkőkorban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 14:22:15

@Blogger Géza: Géza, nem is én vagyok fizetett troll mások blogjain, úgyhogy ne kezdjük a lelkiismeretünkkel -- két kormánypárti forrásból idézel, azt is szelektíven -- mindig így teszel --, tehát ez sem éppen a magas erkölcsiség iskolapéldája, kösz, hogy velünk voltál ismét

2014.08.07. 14:23:59

@Deepblue Noir: Mint pl az opciós jogok?
Ezek a nem kézzel fogható és valójában nagyrészt fedezet nélküli dolgok, igen veszélyesek tudnak lenni.Az egész világra.
Vajon licitálni is lehet egy opciós jog megvételére?
Csak viccelek...
Nem az lenne a normális hogy adott telefont legyártják x összegért, majd lehet rá ajánlatokat tenni valahol?
Az opciós szerződések már fixálják is az árát.Én elhiszem hogy izgalmas lehet így venni
hogy fogalmunk sincs róla,mennyi lesz majd az ára a cuccnak, de ez kicsit perverznek tűnik nekem.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 14:24:12

@panelburzsuj:

az említettek pláne jók, a szélükön dolgozó közmunkásokat elütheti egy arra járó teherautó...

panelburzsuj 2014.08.07. 14:25:00

@bankvezér:
Én könnyen okoskodok, mert após megmakacsolta magát, és csak forinthitelbe volt hajlandó beszállni önrésszel... :)

Azt meg egyenletesen nyögdécselve időben leperkálgattuk.

2014.08.07. 14:26:38

És a vevő elállhat az egy raklap iphon 5 megvételétől ha az olcsóbb mint amire a szerződése szól.
És a gyártóval mi a helyzet?

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 14:26:41

@Diorella Queen:

én az egész területről és működési logikájáról beszéltem, amit általában jobbosok alapból gyanúba fognak, mert nem reális, nem megfogható, nem valódi érték, piramisjáték, mittudomén, nem sorolom a jelzőket.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 14:27:49

@Deepblue Noir:

(természetesen van ezekkel probléma, de nem a fent említettek)

almodhi 2014.08.07. 14:28:42

@Diorella Queen: Tegyük fel, hogy búzát termesztesz. 80% esélyed van a jó termésre, 20% az aszályra. Januárban jön valaki és opciós jogot vesz tőled olyan 60%-os áron. Ez jó lehet neked nagy átlagban.

2014.08.07. 14:28:44

@bankvezér: Az OTP-részvények máris leestek 4 ezer forintra,
Válasz erre;

1500 ft-nál már én is beszállok.D

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 14:29:17

@Deepblue Noir: ja, mert majd kint kéne járőrözniük az utcán tanítás után, a fél kerületben.

2014.08.07. 14:30:01

@almodhi: De nem fizet előre ki semmit sem az illető.
Annyiban bizakodásra adhat okot, hogy talán el tudom neki adni a búzát, ha nem lesz olcsóbb mint amire a szerződésünk szól.Mert akkor minden további nélkül elállhat a vételtől.

2014.08.07. 14:30:29

Az opciós díjat fizeti ki mindössze.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 14:35:53

@Shenpen:

egy szó sem volt arról, hogy iskolától távolabb történtek az események

Moin Moin 2014.08.07. 14:37:19

@Blogger Géza:

1.) A gazdasági kérdésekben járatlan ember nem lehet polgár - függetlenül az esetleges társadalmi pozíciójától, képzettségétől, műveltségétől, vagyonától.

2.) Ami az én gazdasági kérdésekben való jártasságomat illeti: arra elég volt ez a jártasság, hogy 6 évig (1994 és 2000 között)vezethessem verérigazgatóként egy ausztriai bank beruházási leányvállalatát. Neked van hasonló szakmai előéleted? Ha igen, akkor - kommentjeidből ítélve - azóta sokat felejhettél!:-)

Blogger Géza 2014.08.07. 14:38:05

@HaFr: Hehe, ez jó, ha valaki nem ért veled egyet, az "fizetett troll" :D Ha egy tanulmány ellentmond téves nézeteidnek (akárki is csinálta), akkor az "kormánypárti". Formában vagy!

panelburzsuj 2014.08.07. 14:40:38

@Blogger Géza:
Géza, én ezzel a MoinMoinnal csak hűvösen szimpatizálok, de azt be kell látnom, hogy azt a legutóbbi szopómedvéjét egyenesen rólad föstötte.

panelburzsuj 2014.08.07. 14:41:45

@panelburzsuj:
(Még ha balos címkét is rakott rá utólag...)

bankvezér 2014.08.07. 14:42:19

@panelburzsuj:
Te itt mi a fenére válaszoltál? Kit érdekelnek a hülye adósok??
Én a bankárokról beszéltem .

Blogger Géza 2014.08.07. 14:43:08

@Moin Moin: Na most ezt vagy elhiszem, vagy nem (inkább nem), de ha igaz, akkor vagy azóta hülyültél el (14 év nem kevés idő...), vagy már akkor is valami elképesztő kontraszelektáltság következtében kerültél oda. :)

Blogger Géza 2014.08.07. 14:43:35

@panelburzsuj: Hát fösteni azt lehet, hogy jól tud, azzal nem vitatkoznék...

panelburzsuj 2014.08.07. 14:47:15

@bankvezér:
Pont arra "válaszoltam".

Hogy nincs se ilyen, se olyan kitettségem, tehát személyes szemellenzők nélkül bármilyen irányba készséggel ordibálok.

Már ha igény mutatkozik ordibálásra.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 14:49:27

@Blogger Géza: he-he, már a válaszod sem arról szól, amire válaszolsz

panelburzsuj 2014.08.07. 14:49:27

@Blogger Géza:
"A marketing nem a teméke, ahnem az érzetek csatája."

A főnököd ebben okosabban viselkedik nálad: nem jön mindenféle hülye számokkal, csak a ködödet eregeti.

2014.08.07. 14:57:42

@almodhi: Most elképzeltem,ahogy a vidéki parasztbácsi a kukoricáját eladja a tőzsdén az opciós jog lehívásával,majd gyorsan visszavásárolja a határidős piacon és realizálja az árfolyamnyereséget.
Majd elégedetten a szögre akasztja a trágyától bűzlő gumicsizmáját és rágyújt egy békepipára.

Evoke 2014.08.07. 15:10:09

@explanatus: Kulturált, toleráns válasz, ez is polgári sajátosság. Nem igét hirdetünk, hanem gondolatokat cserélünk.

panelburzsuj 2014.08.07. 15:14:58

@Diorella Queen:
Többet kéne vidéket járnod, ha beszélni akarsz róla.

Az én 100-500 hektáron gazdálkodó "parasztbácsijaim" pont ezt csinálják. Plusz van egy kis benzinkútjuk, trafikjuk, pár bérbeadott lakás és üzlethelység, hogy a folyamatos cash se hiányozzon...

És gyakorlatilag alig van különbség aközött, hogy ezt "családi gazdaságnak" nevezik, vagy pár főből összekalapált kft-nek. Ám ha a kormányzat tényleg akkorát pök most a földalapú levesbe, amekorrát mond, akkor lesz nagy galiba.

panelburzsuj 2014.08.07. 15:16:01

@panelburzsuj:
(helyiség, basszamegakutya.... )

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 15:19:07

@Deepblue Noir: erre mondják, hogy fiatal a gyerek, nem hülye, nyilván nem a tanár előtt rugdossa a másikat.

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 15:21:34

@panelburzsuj: ez elég sci-finek hangzik, hogy a parasztbácsinak honnan volt ennyifajta képzettsége és mondjuk ennyi tőkéje is... akiket vidékieket én ismerek, egyiknek sincs semmilyen, csak eljárnak dolgozni meg utána maszekban dolgozni. Meg a háztáji. De hát gondolom azon múlik, anno ki milyen rangban volt a TSZ-ben.

Evoke 2014.08.07. 15:30:40

@Diorella Queen: Egyetértek a tespedt, agyatlan, gyáva, mindent elfogadó hozzá állás kritikájával, de nem csinálnék ebből nemzedéki kérdést. Mutass valami épkézláb, bátor, okos, megvalósítható ötletet, mellyel a már jórészt főiskolát végzett generáció előállt.

panelburzsuj 2014.08.07. 15:31:11

@Shenpen:
40-60 közötti fickókról beszélek.

Egy részük tényleg téesz/ÁG múltú, de inkább már a gyerekek, mint maguk az egykori vezetők. Nekik nagyrészt szakmájuk, méghozzá felsőfokon. Más részük viszont a kádári "felemás polgárosdásból" indult: szakmával vagy érettségivel nekiálltak moslékosvödröt cipelni, kocsmároskodni, és mire jött a kárpótlás, már volt mérhető tőkéjük.

A könyvelés, üzletelés meg egyre inkább az asszonyok reszortja. És a még következőbb generáció adja az agrárfölsőoktatás gerincét. Nem alkamazottnak tanul, hanem méltó (és versenyképes) trónörökösnek.

2014.08.07. 15:31:37

@panelburzsuj: Nincs gazdálkodó ismerősöm.

2014.08.07. 15:33:56

@Shenpen: Én is úgy tudom, hogy vidéken van a legtöbb szegény ember, és most csak pislogok nagyokat.:)))

panelburzsuj 2014.08.07. 15:34:44

@panelburzsuj:
Olyan cimbim is van, aki egyszerre igazgat falusi iskolát és kétszáz hektárnyi birtokot.

2014.08.07. 15:36:18

@panelburzsuj: Akkor mi városiak, nagyon elmaradottak lehetünk a vidéki összetett képességekhez képest.

panelburzsuj 2014.08.07. 15:40:13

@Diorella Queen:
Persze, mert nagyobb faluban van ilyen öt-tíz, kicsibe meg másfél. Dea terület nagyobb része az övék. Részben tulajdonban, részben/vagy tartós bérletben. (Leszámítva az állami erdőket, meg a BONAFARM-típusú latifundiomok helyi részesedését.)

panelburzsuj 2014.08.07. 15:44:28

@Diorella Queen:
Lehet, hogy épp fordítva van: városon több a vállalkozó kedvű és képességű ember, vidéken viszont a kisebb konkurencia miatt könnyebben nyomult a bambák áradatában az a pár kockázatot (is) vállaló fazon.

2014.08.07. 15:50:48

@panelburzsuj: Nekem is van olyan munkatársam,aki egy hold föld mellett bejár dolgozni a fővárosba,minimálbérért.

2014.08.07. 15:51:59

Ahelyett hogy otthon traktorozna és szántana meg vetne, hogy ne haljon éhen a panellakó polgárság.

Silent Bob 2014.08.07. 15:53:22

@Diorella Queen: Azok nem gazdálkodók, hanem dolgoznak valahol.
Aki gazdálkodásból él az jellemzően nem csóró. Ők a "falusi vállalkozók".

2014.08.07. 15:55:36

@Silent Bob: Ezek sem csórók egyáltalán.De azért bejár dolgozni Bp-re, 30 km távolságból.
Az összes munkatársam közül én vagyok a legcsóróbb, a többi nagyrészt vidéki.DDDDD

Silent Bob 2014.08.07. 15:59:56

@Diorella Queen: Ez kb. úgy működik ilyen kis területekkel, hogy az ember a munkahelyéből él, amit meg az egy holdon megtermel (az kurva kis földnek számít) abból meg kiegészíti a fizetését.

Dr.Bio74 2014.08.07. 16:13:07

@lobster thermidor:
"Te a földhözragadt megjegyzéseddel pont azt a kategóriát képviseled,amiről beszéltem, mert ha nem így lenne, akkor értenéd a zongoraóra, és a libalegelő közt feszülő antagonisztikus ellentétet. "

Nem értem, nem értem, elmagyaráznád még egyszer miért van a libalegelőn a zongoraóra, polgártárs? Legalábbis miért van ellentét a libalegelő és a zongoraóra között, vagy arra céloztál, hogy hülye hallás nélküli libáknak nem a polgári apuka fizette zongoraórán van a helye, hanem a libalegelőn? Nem értem...

almodhi 2014.08.07. 16:28:02

@Diorella Queen:

"ahogy a vidéki parasztbácsi..."

Ez miért olyan lehetetlen? 45 előtt a magyar "kulák" simán megtette. Vagy bármelyik holland vidéki parasztbácsi...

32FNewYork 2014.08.07. 16:29:50

@tamas11: Lehetnek műfaji átmenetek, de ez semmiképpen nem esszé. Az ennél jóval súlyosabb. A glosszának viszont van egy szűkebb és egy tágabb jelentése: "széljegyzetet" írhatsz más írásokhoz és írhatsz az élethez is. Itt most ebben a 2300 karakterben (1000-1500 karakter kb. egy hír) erről volt szó és nem többről.

Különben nyilván a lényeget tekintve tökmindegy milyen műfaji besorolásúak Béndek írásai: statisztikai állításoknál online semmi akadálya nem lehet a hivatkozásoknak. Esszénél meg kiváltképp.

tamas11 2014.08.07. 17:35:43

@32FNewYork:

HÜLYESÉGET ír a Kislexikon, ki fogják javítani. Íme:
... "Glossza: hírlapi műfaj; melynek keretében a glosszaíró néhány gondolatot vet fel valamely időszerű kérdéssel, eseménnyel kapcsolatban."

Esszének azért neveztem, (a szerintedi glosszával szemben, BP írásait, mert kedvezni akartam a gondolatmenetednek: egy olyan jegyét emelted ki írásainak, ami kifejezetten az esszék sajátja.

explanatus 2014.08.07. 18:00:03

@Evoke: mittagadjam, jól esett. Kösz.

32FNewYork 2014.08.07. 18:22:18

@Shenpen: A devizaalapú hiteleknél a bankok rövidlejáratú swapokkal CHF, YEN ellentételezték a hitelt.

Ez csalás, mert
az adósnak erről nem volt tudomása,
mert a bank az adós devizatőke nyilvántartási számlájával a tudta és beleegyezése nélkül végezte,
mert hosszú lejáratú Forint hitellel állították szembe,
mert ahogy bebizonyosodott 2008. novemberében, a swapok elismertetése, külpiacról nem volt biztonságos és feltétlen, főleg nem a jelzáloghitelek futamidejéig,
mert a deviza jelzáloghitelek ezen ellentételezését a MNB-nek kellett átvennie,
mert ez a swapban érdekelt devizákat és csak azokat (EURO, Dollár, CHF, YEN), megdrágította a Forinthoz képest, ami az adósok terheit megnövelte, és a bank így maga állította elő az ebből származó árfolyamnyereségét,
mert ezzel az országkockázati felár növekedése, az ország, és lakosság devizakitettsége a bankok hasznává vált (közöttük a MNB devizatartalékának növekedésével is)... stb.

Szúrófény 2014.08.12. 06:37:55

@fvipera: A középosztály felfelé bukott magyar elemeinek, minden lépésüket előre, minden deka több kenyerüket azzal kellett és kell megfizetniük: hogy buzgón megmutassák az uralkodó érdekszövetségnek, mindenképpen alkalmasak az álláshoz jutásra, az előléptetésre... A fentebbi lelki sajátosságból szükségszerűen következik a magyar (dizsó eredetű)középosztály egy másik általános vonása: antidemokratikus, demokráciaellenes... egyszerűen a jól nevelt házi kutya úrkutyasága, mely fogat vicsorít a kevésbé pártfogolt és „be nem érkezett vértestvérei ellen!... a folytonos szolgaságban Annyira úri emberré csonkult, hogy képtelen emberré egészségesedni. Szabó Dezső
(És ez az a „polgári középosztály" amelyet az új politikai kurzus szerint újjá kell teremteni?)
süti beállítások módosítása