1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.06. 18:07 HaFr

Miért nincsen polgári politika?

A magyar polgár szó használatában összecsúszik a francia citoyen és a német Bürger (fr. bourgeois, m. burzsoá), mindkettőt jellemzően "polgárként" fordítjuk magyarra, esetleg valamilyen magyarázó előtaggal, pl. "felelős" állampolgár vagy tulajdonos polgár. Az előbbi a politikai közösség ügyeiben aktívan résztvevő, az utóbbi a magántulajdonára támaszkodva független életet élő individuum. A magyar polgár szó látszólag egyesíti a két jelentést, valójában azonban a jelenlegi közéleti szituációban felöltött egy harmadik jelentést, amely mindkét előbbivel konfliktusban van.

A Fidesz áldásos munkálkodásának eredményeként elterjedt az a nézet, hogy a polgár mintha nem lenne más, mint a hagyományosan (tehát kb. 1998 óta) a Fideszre szavazó, régi vagy úri (budai, entellektüel vagy professzionális, Heti Válasz-olvasó, legalább átlagosan tehetős usw.) magyar, megkülönböztetendő őt a kevésbé illusztris "rezsifideszestől". A kettőt összeköti a fideszes politikai "antikommunizmus" ("nemzet") és a "kulturális" (vagy szalon-) rasszizmus, az utóbbi esetében észrevétlen átmenettel az álnevek alatt "kommentelő", egyedenként gyáva, kispolgári rasszizmushoz (amely még mindig nem egyenlő természetesen a Jobbikba és azon túl vezető "posztoló", utcai, vagy hivatalos pártos rasszizmussal). A rasszizmus egyes fokozatai -- tudjuk közben -- a baloldal szimpatizánsaitól sem idegenek, ahogy nem idegen tőlük általában az intolerancia sem.

Na de. Az úri és a rezsifideszes antikommunista, szalonrasszista réteget még egy jellemző összeköti: az államnak való szenvedélyes felajánlkozás. A rendes fideszes csak elvétve lát problémát abban, hogy a társadalom más rétegeinek rovására gazdagodjék meg (saját teljesítményének növekedése nélkül, állami közbenjárás, vagyon- és jövedelemátrendezés, esetleg korrupció révén), és ráadásul a "régi", "úri" fideszes nem átallja magát közben polgárnak nevezni. Az úgynevezett magyar polgárság krémje Budán, Budapest peremkerületeiben, és a vidéki nagyvárosok elegánsabb övezeteiben lakik -- és ez a polgárság túlnyomó részt etatista, az autoriter, tervező-újraosztó állam híve. Etatista, azaz se nem citoyen (érdekeit a nyilvánosságban kötelességszerűen, autonóm értékrendje és jogai alapján, de mások jogaira és a közjóra tekintettel, akár az állammal szemben is képviselő állampolgár), se nem bürgerlich (autonóm, kockázatvállaló gazdasági szereplő). A magyar "polgári" mentalitásra túlnyomórészt a szellemi és az anyagi kitartottság a jellemző -- meglehetős ellentéteként a nyugati civilizáció polgárának. A magyar polgár állampolgár. Állami polgár. Nem véletlenül képtelen az autonóm politikai fellépésre is.

Csak a miheztartás végett.

309 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1006579425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.08.07. 13:19:29

@almodhi: A bankok szerintem nem a betétesek pénzéből hiteleznek, mert akkor nem is tudnának hiteleket kihelyezni, annyira kevés lehet a betétes.

Valahonnan a nagyvilágból vesznek fel ők is hiteleke,t nagyobb bankoktól, én úgy tudom.Erre ráteszik a saját hasznukat és így adják tovább.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 13:20:56

@almodhi: A bankok virtuális pénzből hiteleznek, legfeljebb a tőkemegfelelési mutatókat kell tekintetbe venniük, de ezek is folyamatosan változnak

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 13:21:00

@HaFr:

ezért mondtam már korábban is, hogy a konzervatív-liberális is ellenség, bár a fidesz leváltásáért létrehozott szövetségnek része lehet
(más kérdés,hogy ez a szövetség nem fog létrejönni, mert a jobbára személyes hatalmi ambíciók miatt fragmentált ellenzék erre képtelen lesz)

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 13:21:17

@Lord_Valdez:

"Vehetettek volna fel forint hitelt is, de sokkal drágább lett volna, viszont nincs kockázata. " De senki nem mondta nekik, hogy ennek van.

"És erre nem válasz az, hogy nem értették meg a kockázatot, mert még alá is írták, hogy de igenis megértették."

Hülyeség, EULA-t is elolvasás nélkül is elfogadja mindenki. Az átlagember nem fog jogi szakszöveget olvasni, értelmezni, csak megkérdezi, hol írja alá, és bízik a verbális elmondásban.

"Tudod, hogy hogy nevezik azt, amikor valaki anyagi haszonszerzés miatt tévedésbe ejt mást? Csalásnak. Persze, elismerem, hogy overkill lenne beperelni mindenkit, aki azzal jön, hogy ő nem értette meg, hogy mekkora kockázatot vállal."

De a tévedésbe ejtést a bank csinálta: mást mondtak verbálisan, mint amit aláirattak. Vagy minimum kihagyással, mert el nem magyarázták emberi nyelvre lefordítva, hogy kockázatos, senkinek.

"Például Lázár János, aki 2007-ben még dicsekedett, hogy mennyit spórolt a városnak azzal, hogy devizakötvényt bocsájtott ki. "

Jó, az más, mert neki már munkaköri kötelessége lett volna nem pénzügyi analfabétának lenni, őt tényleg nem lehetett átverni ígéretekkel, hogy ez nem kockázatos, vagy ha igen, akkor alkalmatlan.

Blogger Géza 2014.08.07. 13:23:50

.@Pan Modry: A világ minden részén dőlnek el dolgok haveri alapon, senkitől nem várható el, hogy pl. egy ellenségét fogadja fel tanácsadónak, és ne egy "haverját".

2014.08.07. 13:23:51

@HaFr:
Csak egy része virtuális én úgy tudom, de nem biztos hogy jól.

almodhi 2014.08.07. 13:23:56

@Diorella Queen:
Igen, de valahol a lánc végén ott a betétes pénze/vagyona.

Jó esetben. Rossz esetben jön a subprime válság... De ilyenkor mindig meg lehet talláni állam bácsi kezét is a közelben...

Blogger Géza 2014.08.07. 13:25:33

@Lord_Valdez: 1. De, a pénztől is az.
2. Valóban, apró pofátlan minoritást érint csak az egész. Ezért nem is igazi társadalmi probléma.

2014.08.07. 13:26:09

@Shenpen: Nem akarom a bankokat védeni, de nem lehet hogy azért, mert a bankok sem láttak benne túl nagy kockázatot?
A világválságról eljöveteléről,nem hiszem hogy tudtak volna a bankok.

Pan Modry 2014.08.07. 13:27:20

@Blogger Géza:

szerintem meg mindig azt kell felfogadni aki a legjobb ajanlatot adja es mindezt transzparensen csinalni, legalabbis ha polgari modon akarsz eljarni.

Mert mi van ha valaki szeretne tendert nyerni es szinvonalasan teljesiteni, csak mondjuk nem akar haverkodni a tender kiirojaval?

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 13:27:53

@Pan Modry: "En peldaul meg iskolas korombol emlekszem arra hogy egyes gyerekek hogyan voltak a tanarok altal negativan vagy pozitivan diszkriminalva (ez utobbiak a haveri scaladok, helyi kiskiralyok es onkormanyzat vezetok kolkei voltak) es en akkor azt hittem hogy ez az elet szerves resze, es habar nem szerettem a dolgot, de nem is kuzdottem ellene. "

Én ilyet pont nem láttam, viszont egész általános iskolai pályafutásom alatt a legbrutálisabb ököljog érvényesült az iskolában, ettől lett a világképem ilyen pesszimista-realista, a civilizált intézményekben nem túlzottan hívő. Hogy tök mindegy, lehetnek intézmények, meg lehetnek demokratikus játékszabályok, de valószínű, hogy hosszabb távon úgyis Pompeius "hagyjátok a törvényeket: kard van nálunk" logikára uralja a világot. Ez akkor alakult ki, amikor évekig azt láttam, hogy nem annyira az a lényeges, hogy mit mond az iskola házirendje, hanem hogy az az öt gyerek, aki mindenkit terrorizálni tud és akar, milyen viszonyban van veled. Nem voltam velük jó viszonyban. Durva volt, olyan Ottlik: Iskola a határon-szerű. Itt is megvoltak a Merényik. És nem a szüleik miatt.

2014.08.07. 13:28:15

@almodhi: Nem a részvényesek pénze van a lánc végén?
Kíváncsi lennék már arra, hogy ki finanszírozza az egész világot...(elmereng)

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 13:29:59

@Diorella Queen: na de hát egy banknál csak alap már, hogy lefedezi egy opciós ügylettel, nem? Nekem még azt tanították, hogy pont erre találták ki: hogy a réz árának ingadozásától tartó drótgyár vesz egy vételi opciót rézre, és akkor nincs mitől tartania.

panelburzsuj 2014.08.07. 13:30:16

@Pan Modry:
Arra utaltam, hogy "osztályidegennekkel" meg "klerikális reakciósokkal" kitömött rokonsággal "mi" már egy-két generációval előbb túlestünk az államfertőzésen, így a védettség is régebben kiakult.

Már hogy mit menyire kell számításba venni mint "külső körülményt", és mennyire mint "belső parancsot".

2014.08.07. 13:32:09

De hülye vagyok!Hát a tőzsde és részvénypiac...logikus.

lobster thermidor 2014.08.07. 13:38:40

@Dr.Bio74:

Te a földhözragadt megjegyzéseddel pont azt a kategóriát képviseled,amiről beszéltem, mert ha nem így lenne, akkor értenéd a zongoraóra, és a libalegelő közt feszülő antagonisztikus ellentétet.

lobster thermidor 2014.08.07. 13:40:51

@Pan Modry:

Ejnye már, pedig azt hittem legalább hegedülsz néha.

2014.08.07. 13:41:24

@Shenpen: Az opciós ügylet (röviden: opció) egy határidős gazdasági szerződés, amely az egyik félnek egyoldalú vételi (vagy eladási) jogot biztosít ...

almodhi 2014.08.07. 13:42:01

@HaFr: Akármennyi is az áttétel, a végén valódi tulajdon áll.

Blogger Géza 2014.08.07. 13:42:10

@Pan Modry: Ugye nem hiszed, hogy az összes földbérletet olyan nyerte, aki valakinek a haverja?

Ezt kb képzeld el úgy, hogy mondjuk a pályázók 10%-a elkötelezett kormánypárti irányba, 10%-a ellenséges, 80%-a meg semleges. Naná, hogy a "független" sajtó csak az első csoportról fog írni, mert az illeszkedik bele koncepciójába. Ezért ilyen ügyekben mindenki azt hisz, amit akar.

A korrupciós kutatások szerint Magyarországon egyébként hullámzásokkal ugyan, de csökkenő a korrupció mértéke.

panelburzsuj 2014.08.07. 13:43:27

@lobster thermidor:
Hát ha volt Orbánnak ha nem is zseniális, de a maga szempontjából mindenképp értelmes húzása, az a libalegelő népének elhappolása a "baloldal" elől.

És nekik gyártja a síugrósánc nemzetikkel, meg kánkánozó/luftotrúgó reichsadlerekkel ékesített polgármenesi okleveleket.

2014.08.07. 13:44:57

@Shenpen: Na hát én most már beleásom magam ebbe a témába egy kicsit.Ez is valami kereskedelmi cucc és mint olyan,érdekel.

almodhi 2014.08.07. 13:46:33

@Diorella Queen: A tőkemegfelelési szabályok miatt, a részvényesek pénze áll jót a betétesek pénzéért az elfogadható mértékú kockázat által meghatározott valószínűséggel.
Remélem megnyugodtál :-).

panelburzsuj 2014.08.07. 13:50:04

@almodhi:
Ezt rosszul tudod, és tényleg érdemes kiverni a fejedből, ha érteni akarod a mostani válság természetét: a hitelezés elég kiterjedt körben a MAJDANI (nem ukrán főtér, hanem jövőbeli) jövedelemtermelő képesség előzetes megfinanszírozása. Nem a múlt összekuporgatott piculáinak kikölcsönzése, hanem a "szép fényes jövő" elzálogosítása.

2014.08.07. 13:50:44

@almodhi: Nem.De a fejem máris megfájdult.

Blogger Géza 2014.08.07. 13:50:48

@Pan Modry: Még mielőtt hitetlenkendél:

"
• A megkérdezettek leginkább Horvátországban (17 %), Lengyelországban és Észtországban (15 %), Írországban (13 %), Görögországban, Magyarországon, Ausztriában és Litvániában (11 %) vélekedtek úgy, hogy a korrupció szintje egyre csökken.

• A vélekedés, hogy a közintézményekben jelen van a korrupció legszembetűnőbben Magyarországon (-14 százalékpont), Ausztriában (-12 százalékpont) és Litvániában (-10 százalékpont) csökkent.

• A legjelentősebb elmozdulást a még kedvezőbb megítélés irányába Magyarországon (-22 százalékpont), Máltán (-21 százalékpont), Bulgáriában (-16 százalékpont), Görögországban (-13 százalékpont) valamint Szlovéniában (-11 százalékpont) mérték."

korrupciomegelozes.kormany.hu/osszeuropai-kozvelemeny-kutatas-a-korrupciorol

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 13:51:21

@Shenpen:

a pedagógusok hibája volt elsősorban

2014.08.07. 13:53:19

Elég érdekes ez a pénzvándorlás ..

almodhi 2014.08.07. 13:56:13

@panelburzsuj: Na ezt akkor magyarázd el. Mi van a hitelek alkotta lánc végén?

Blogger Géza 2014.08.07. 13:56:48

@Pan Modry: " A felmérésben választ kerestek arra a kérdésre is, hogy mennyire elterjedt gyakorlat a vesztegetés a megbízások elnyerése érdekében: a hazai válaszadók mindössze 13 százaléka mondta ezt,"

"A magyar válaszadók mindössze 4 százaléka mondta, azt, hogy tőle már kértek kenőpénzt, ez a régióban egyébként 8, míg Nyugat-Európában 3 százalék volt. "

www.napi.hu/magyar_vallalatok/itt_az_uj_jelentes_ennyire_fertozott_magyarorszag.582853.html

Ezek alapján nem lehet azt mondani, hogy Magyarország különösen fertőzött lenne.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 14:00:04

@Blogger Géza: jaj, ne mondd már géza, amikor a válaszolók 90%-ával naponta előfordul, h nem ad vagy nem kér számlát a vásárlásnál.. az állam tíz- és százmilliárdokban mérhető korrupciós károkat okoz évente.. biztos, h nem a HírTV csinálta a kutatásodat?

2014.08.07. 14:01:16

@almodhi: Az biztos, hogy sehol egy vázlatrajz nincs róla, hogy s mint vándorol a pénz a nagyvilágban.

almodhi 2014.08.07. 14:02:33

@panelburzsuj: "a majdani jövedelemtermelő képesség"

Ahogy minden részvényárfolyam is. Csakhogy az a majdani jövedelemszerző képesség (=részvény) teljesen valódi pénzért eladható...

panelburzsuj 2014.08.07. 14:04:51

@almodhi:
A remény meg az ígérvény.

Hogy a világ nem dűl össze, szép és ügyes leszek, és fizetni fogok.

És az elméleti és szabályozási huzivoni pont akörül zajlik, hogy hogy mennyivel lehet bővebbre szabnia jövébeni reményeket az összekuporgatott piculák kupacánál. És ez a "nyitottság" fűtögeti a politikusok, bankmenedzsmentek, alkuszok és más nagyreményűek oldaláról azt a bizonyos növekedés-fetisizmust. "Fogyasztói" oldalról meg pont az mohó úrhatnámság, ami pl. a magyar népesség olyan jelentős hányadát belekergette a hitelfelvételbe.

2014.08.07. 14:05:05

@almodhi: A megfelelő fedezetet ne hagyd ki.

panelburzsuj 2014.08.07. 14:07:19

@almodhi:
Igenám, csakhogy a részvényre azért eleve nagy bötűkkel rá van írva: eztet totál elbukhatod.

A hitelszerződésekre meg nem azt írták, hogy "amikor kedved van, fizetgess majd egy picit, oksi?"

Blogger Géza 2014.08.07. 14:09:36

@HaFr: Nem, nem a Hírtévé, amiket beidéztem, az EU és az Ernst & Young csinálta. Ciki. :) A korrupció egy tipikusan olyan dolog, amit egyik pillanatról másikra nem lehet eltüntetni (lásd még államadósság, munkanélküliség), de ha már sikerült egy kedvező trendre ráállni, az is nagy eredmény.

Az ilyen nem adok-nem kérek számlát dolgot kb két dologgal lehet visszaszorítani: a primitív és káros államellenes propaganda (pfujj állam, úgyis csak ellopják stb.) leállításával - nem tudom, saját személyes felelősségeden mennyit szoktál gondolkodni? - illetve pl online pénztárgépek bevezetésével.

2014.08.07. 14:11:14

Micsoda biznisz a semmit eladni és venni.Fedezet nélkül.
Klassz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 14:13:50

@Blogger Géza: A személyes felelősségemmel megbirkózom, de attól tartok, nem az enyém a legnagyobb teher ebben az országban. De ha a tiedet vesszük, pont a folyamatos hazudozásod miatt számottevő. További -- általad elhallgatott részlet az egyébként is a kormánypárti napi.hu-ból hozott cikkből:

"A korrupció mértéke nem változik, ahogy az elmúlt években úgy most is a magyar válaszadók körülbelül 60 százaléka gondolja úgy, hogy az ország üzleti életében gyakoriak a visszaélések és megvesztegetések - mondta Biró Ferenc, az EX Visszaélés-kockázatkezelési Szolgáltatások partnere. Ez az arány a régióban 47, Nyugat-Európában pedig mindössze 19 százalék."

Blogger Géza 2014.08.07. 14:14:34

@Moin Moin: Sajnos a mi polgárságunk zöme gazdasasági kérdésekben kevéssé tájékozott, ezt le lehet szűrni a gazdasági kérdésekben írt kommentekből is. A tieidből is, még mielőtt azt hinnéd... (De a Diorella összes is egy kórtünet.)

panelburzsuj 2014.08.07. 14:15:31

@Diorella Queen:
Hát látod.

Ezzel az ötlettel tört ki a lápok meg indiánusok közé szorult atlanti világ a fényes spanyol meg kínai meg iszlám birodalmak közül.

panelburzsuj 2014.08.07. 14:17:54

@Blogger Géza:
A "gazdasasági kérdésekben kevéssé tájékozott polgár" a fideszista oximoron, bakegér.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 14:17:54

@Diorella Queen:

a pénzvilág részben erről is szól, a világ bizonyos értelemben elvontabbá válik, azok egy része, aki a pénzpiaci tevékenységeket támadja, egyszerűen nem bírja elfogadni, hogy nem valami megfogható, szétverhető-összerakható krampácsmatéria áll a tevékenység középpontjában-mögött.
ugye valódi érték vs. látszatérték, ellenség minden, ami nem ipar meg mezőgazdaság...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 14:18:41

@Diorella Queen: bizony, spot dealekkel -- ezért nem igaz, amit pl Moin Moin ír a bankok védelmében

Blogger Géza 2014.08.07. 14:19:40

@HaFr: :D Szegény napi is kormánypárti lett??? :D Na, meglett a nap vicce is, you made my day.

Az idézeted egyébként szintén azt bizonyítja, hogy a magyar lakosság korruptabbnak hiszi az országot, mint amilyen, mert a tényeket vizsgáló számok alapján nem állunk rosszabbul a régiónál, sőt. De a negatív propagandában világbajnokok vagyunk, mi vagyunk a legpesszimistábbak, itt semmi sem jó, az állam ellenség, a magyarok pocsékok, nyilván mindenki korrupt is stb-stb.

Örülök, hogy a lelkiismeretedet ezekben tisztának érzed, a helyedben én ezzel nem így lennék...

panelburzsuj 2014.08.07. 14:20:13

@Deepblue Noir:
meg tégla&beton, meg vasút meg aszfalt meg kanális

bankvezér 2014.08.07. 14:20:24

@panelburzsuj:
Szívemből szóltál ! :))
A sok barom kapzsi elmebeteg mindent aláírt a pénz bűvöletében...
Most meg iszonyú vesztességeket fognak szenvedni az irányításuk alatt álló bankok.
Az OTP-részvények máris leestek 4 ezer forintra, - most a végtelen pénzbőség idején !!!
Ha lenne pár tökös részvényes, elkapnák Sanyi bácsit, és megetetnék vele a saját tojásait !
A vén kapzsi elmebeteg uzsorással példát statuálnának !

almodhi 2014.08.07. 14:21:24

@Diorella Queen:

Mindegy milyen hosszú a lánc, három dolog lehet a végén:

1. Valós vagyontárgy: ingatlan, arany, kőolaj, búza, rabszolga stb.

2. Részvény vagy vállalati kötvény - magánszemélyek ígérete a jövőbeli jövedelemre

3. Államkötvény vagy készpénz - államok (azaz valójában adófizető választópolgárok, vagy megfelelő erővel rendelkező diktátorok) ígérete arra hogy majd összedobják a pénzt.

Amint látod, mindhárom dolog értéke (1-től 3-ig növekvő mértékben) bizonytalan. A bankok (többek között) nem csinálnak mást, mint hogy ezt a sok bizonytalanságot szétterítik és kiegyenlítik.
Valamint a tőkemegfelelési mutatóikkal elvben garantálják, hogy a pénz egy részére közvetlen fedezet van az 1. csoportból.

Hogy mekkora részére az tkp. rendszer "össz-bizonytalanságától" függ, és ma már az államok szabják meg. Régebben elég volt a bank tulajdonosának a szava.

Ha meglepő hogy bizonytalanságban élünk, akkor gondolj arra hogy az élet össz-bizonytalansága ennél azért sokkal nagyobb volt az újkőkorban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 14:22:15

@Blogger Géza: Géza, nem is én vagyok fizetett troll mások blogjain, úgyhogy ne kezdjük a lelkiismeretünkkel -- két kormánypárti forrásból idézel, azt is szelektíven -- mindig így teszel --, tehát ez sem éppen a magas erkölcsiség iskolapéldája, kösz, hogy velünk voltál ismét

2014.08.07. 14:23:59

@Deepblue Noir: Mint pl az opciós jogok?
Ezek a nem kézzel fogható és valójában nagyrészt fedezet nélküli dolgok, igen veszélyesek tudnak lenni.Az egész világra.
Vajon licitálni is lehet egy opciós jog megvételére?
Csak viccelek...
Nem az lenne a normális hogy adott telefont legyártják x összegért, majd lehet rá ajánlatokat tenni valahol?
Az opciós szerződések már fixálják is az árát.Én elhiszem hogy izgalmas lehet így venni
hogy fogalmunk sincs róla,mennyi lesz majd az ára a cuccnak, de ez kicsit perverznek tűnik nekem.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 14:24:12

@panelburzsuj:

az említettek pláne jók, a szélükön dolgozó közmunkásokat elütheti egy arra járó teherautó...

panelburzsuj 2014.08.07. 14:25:00

@bankvezér:
Én könnyen okoskodok, mert após megmakacsolta magát, és csak forinthitelbe volt hajlandó beszállni önrésszel... :)

Azt meg egyenletesen nyögdécselve időben leperkálgattuk.

2014.08.07. 14:26:38

És a vevő elállhat az egy raklap iphon 5 megvételétől ha az olcsóbb mint amire a szerződése szól.
És a gyártóval mi a helyzet?

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 14:26:41

@Diorella Queen:

én az egész területről és működési logikájáról beszéltem, amit általában jobbosok alapból gyanúba fognak, mert nem reális, nem megfogható, nem valódi érték, piramisjáték, mittudomén, nem sorolom a jelzőket.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 14:27:49

@Deepblue Noir:

(természetesen van ezekkel probléma, de nem a fent említettek)

almodhi 2014.08.07. 14:28:42

@Diorella Queen: Tegyük fel, hogy búzát termesztesz. 80% esélyed van a jó termésre, 20% az aszályra. Januárban jön valaki és opciós jogot vesz tőled olyan 60%-os áron. Ez jó lehet neked nagy átlagban.

2014.08.07. 14:28:44

@bankvezér: Az OTP-részvények máris leestek 4 ezer forintra,
Válasz erre;

1500 ft-nál már én is beszállok.D

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 14:29:17

@Deepblue Noir: ja, mert majd kint kéne járőrözniük az utcán tanítás után, a fél kerületben.

2014.08.07. 14:30:01

@almodhi: De nem fizet előre ki semmit sem az illető.
Annyiban bizakodásra adhat okot, hogy talán el tudom neki adni a búzát, ha nem lesz olcsóbb mint amire a szerződésünk szól.Mert akkor minden további nélkül elállhat a vételtől.

2014.08.07. 14:30:29

Az opciós díjat fizeti ki mindössze.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.07. 14:35:53

@Shenpen:

egy szó sem volt arról, hogy iskolától távolabb történtek az események

Moin Moin 2014.08.07. 14:37:19

@Blogger Géza:

1.) A gazdasági kérdésekben járatlan ember nem lehet polgár - függetlenül az esetleges társadalmi pozíciójától, képzettségétől, műveltségétől, vagyonától.

2.) Ami az én gazdasági kérdésekben való jártasságomat illeti: arra elég volt ez a jártasság, hogy 6 évig (1994 és 2000 között)vezethessem verérigazgatóként egy ausztriai bank beruházási leányvállalatát. Neked van hasonló szakmai előéleted? Ha igen, akkor - kommentjeidből ítélve - azóta sokat felejhettél!:-)

Blogger Géza 2014.08.07. 14:38:05

@HaFr: Hehe, ez jó, ha valaki nem ért veled egyet, az "fizetett troll" :D Ha egy tanulmány ellentmond téves nézeteidnek (akárki is csinálta), akkor az "kormánypárti". Formában vagy!

panelburzsuj 2014.08.07. 14:40:38

@Blogger Géza:
Géza, én ezzel a MoinMoinnal csak hűvösen szimpatizálok, de azt be kell látnom, hogy azt a legutóbbi szopómedvéjét egyenesen rólad föstötte.

panelburzsuj 2014.08.07. 14:41:45

@panelburzsuj:
(Még ha balos címkét is rakott rá utólag...)

bankvezér 2014.08.07. 14:42:19

@panelburzsuj:
Te itt mi a fenére válaszoltál? Kit érdekelnek a hülye adósok??
Én a bankárokról beszéltem .

Blogger Géza 2014.08.07. 14:43:08

@Moin Moin: Na most ezt vagy elhiszem, vagy nem (inkább nem), de ha igaz, akkor vagy azóta hülyültél el (14 év nem kevés idő...), vagy már akkor is valami elképesztő kontraszelektáltság következtében kerültél oda. :)

Blogger Géza 2014.08.07. 14:43:35

@panelburzsuj: Hát fösteni azt lehet, hogy jól tud, azzal nem vitatkoznék...

panelburzsuj 2014.08.07. 14:47:15

@bankvezér:
Pont arra "válaszoltam".

Hogy nincs se ilyen, se olyan kitettségem, tehát személyes szemellenzők nélkül bármilyen irányba készséggel ordibálok.

Már ha igény mutatkozik ordibálásra.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.07. 14:49:27

@Blogger Géza: he-he, már a válaszod sem arról szól, amire válaszolsz

panelburzsuj 2014.08.07. 14:49:27

@Blogger Géza:
"A marketing nem a teméke, ahnem az érzetek csatája."

A főnököd ebben okosabban viselkedik nálad: nem jön mindenféle hülye számokkal, csak a ködödet eregeti.

2014.08.07. 14:57:42

@almodhi: Most elképzeltem,ahogy a vidéki parasztbácsi a kukoricáját eladja a tőzsdén az opciós jog lehívásával,majd gyorsan visszavásárolja a határidős piacon és realizálja az árfolyamnyereséget.
Majd elégedetten a szögre akasztja a trágyától bűzlő gumicsizmáját és rágyújt egy békepipára.

Evoke 2014.08.07. 15:10:09

@explanatus: Kulturált, toleráns válasz, ez is polgári sajátosság. Nem igét hirdetünk, hanem gondolatokat cserélünk.

panelburzsuj 2014.08.07. 15:14:58

@Diorella Queen:
Többet kéne vidéket járnod, ha beszélni akarsz róla.

Az én 100-500 hektáron gazdálkodó "parasztbácsijaim" pont ezt csinálják. Plusz van egy kis benzinkútjuk, trafikjuk, pár bérbeadott lakás és üzlethelység, hogy a folyamatos cash se hiányozzon...

És gyakorlatilag alig van különbség aközött, hogy ezt "családi gazdaságnak" nevezik, vagy pár főből összekalapált kft-nek. Ám ha a kormányzat tényleg akkorát pök most a földalapú levesbe, amekorrát mond, akkor lesz nagy galiba.

panelburzsuj 2014.08.07. 15:16:01

@panelburzsuj:
(helyiség, basszamegakutya.... )

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 15:19:07

@Deepblue Noir: erre mondják, hogy fiatal a gyerek, nem hülye, nyilván nem a tanár előtt rugdossa a másikat.

___________________________ (törölt) 2014.08.07. 15:21:34

@panelburzsuj: ez elég sci-finek hangzik, hogy a parasztbácsinak honnan volt ennyifajta képzettsége és mondjuk ennyi tőkéje is... akiket vidékieket én ismerek, egyiknek sincs semmilyen, csak eljárnak dolgozni meg utána maszekban dolgozni. Meg a háztáji. De hát gondolom azon múlik, anno ki milyen rangban volt a TSZ-ben.

Evoke 2014.08.07. 15:30:40

@Diorella Queen: Egyetértek a tespedt, agyatlan, gyáva, mindent elfogadó hozzá állás kritikájával, de nem csinálnék ebből nemzedéki kérdést. Mutass valami épkézláb, bátor, okos, megvalósítható ötletet, mellyel a már jórészt főiskolát végzett generáció előállt.

panelburzsuj 2014.08.07. 15:31:11

@Shenpen:
40-60 közötti fickókról beszélek.

Egy részük tényleg téesz/ÁG múltú, de inkább már a gyerekek, mint maguk az egykori vezetők. Nekik nagyrészt szakmájuk, méghozzá felsőfokon. Más részük viszont a kádári "felemás polgárosdásból" indult: szakmával vagy érettségivel nekiálltak moslékosvödröt cipelni, kocsmároskodni, és mire jött a kárpótlás, már volt mérhető tőkéjük.

A könyvelés, üzletelés meg egyre inkább az asszonyok reszortja. És a még következőbb generáció adja az agrárfölsőoktatás gerincét. Nem alkamazottnak tanul, hanem méltó (és versenyképes) trónörökösnek.

2014.08.07. 15:31:37

@panelburzsuj: Nincs gazdálkodó ismerősöm.

2014.08.07. 15:33:56

@Shenpen: Én is úgy tudom, hogy vidéken van a legtöbb szegény ember, és most csak pislogok nagyokat.:)))

panelburzsuj 2014.08.07. 15:34:44

@panelburzsuj:
Olyan cimbim is van, aki egyszerre igazgat falusi iskolát és kétszáz hektárnyi birtokot.

2014.08.07. 15:36:18

@panelburzsuj: Akkor mi városiak, nagyon elmaradottak lehetünk a vidéki összetett képességekhez képest.

panelburzsuj 2014.08.07. 15:40:13

@Diorella Queen:
Persze, mert nagyobb faluban van ilyen öt-tíz, kicsibe meg másfél. Dea terület nagyobb része az övék. Részben tulajdonban, részben/vagy tartós bérletben. (Leszámítva az állami erdőket, meg a BONAFARM-típusú latifundiomok helyi részesedését.)

panelburzsuj 2014.08.07. 15:44:28

@Diorella Queen:
Lehet, hogy épp fordítva van: városon több a vállalkozó kedvű és képességű ember, vidéken viszont a kisebb konkurencia miatt könnyebben nyomult a bambák áradatában az a pár kockázatot (is) vállaló fazon.

2014.08.07. 15:50:48

@panelburzsuj: Nekem is van olyan munkatársam,aki egy hold föld mellett bejár dolgozni a fővárosba,minimálbérért.

2014.08.07. 15:51:59

Ahelyett hogy otthon traktorozna és szántana meg vetne, hogy ne haljon éhen a panellakó polgárság.

Silent Bob 2014.08.07. 15:53:22

@Diorella Queen: Azok nem gazdálkodók, hanem dolgoznak valahol.
Aki gazdálkodásból él az jellemzően nem csóró. Ők a "falusi vállalkozók".

2014.08.07. 15:55:36

@Silent Bob: Ezek sem csórók egyáltalán.De azért bejár dolgozni Bp-re, 30 km távolságból.
Az összes munkatársam közül én vagyok a legcsóróbb, a többi nagyrészt vidéki.DDDDD

Silent Bob 2014.08.07. 15:59:56

@Diorella Queen: Ez kb. úgy működik ilyen kis területekkel, hogy az ember a munkahelyéből él, amit meg az egy holdon megtermel (az kurva kis földnek számít) abból meg kiegészíti a fizetését.

Dr.Bio74 2014.08.07. 16:13:07

@lobster thermidor:
"Te a földhözragadt megjegyzéseddel pont azt a kategóriát képviseled,amiről beszéltem, mert ha nem így lenne, akkor értenéd a zongoraóra, és a libalegelő közt feszülő antagonisztikus ellentétet. "

Nem értem, nem értem, elmagyaráznád még egyszer miért van a libalegelőn a zongoraóra, polgártárs? Legalábbis miért van ellentét a libalegelő és a zongoraóra között, vagy arra céloztál, hogy hülye hallás nélküli libáknak nem a polgári apuka fizette zongoraórán van a helye, hanem a libalegelőn? Nem értem...

almodhi 2014.08.07. 16:28:02

@Diorella Queen:

"ahogy a vidéki parasztbácsi..."

Ez miért olyan lehetetlen? 45 előtt a magyar "kulák" simán megtette. Vagy bármelyik holland vidéki parasztbácsi...

32FNewYork 2014.08.07. 16:29:50

@tamas11: Lehetnek műfaji átmenetek, de ez semmiképpen nem esszé. Az ennél jóval súlyosabb. A glosszának viszont van egy szűkebb és egy tágabb jelentése: "széljegyzetet" írhatsz más írásokhoz és írhatsz az élethez is. Itt most ebben a 2300 karakterben (1000-1500 karakter kb. egy hír) erről volt szó és nem többről.

Különben nyilván a lényeget tekintve tökmindegy milyen műfaji besorolásúak Béndek írásai: statisztikai állításoknál online semmi akadálya nem lehet a hivatkozásoknak. Esszénél meg kiváltképp.

tamas11 2014.08.07. 17:35:43

@32FNewYork:

HÜLYESÉGET ír a Kislexikon, ki fogják javítani. Íme:
... "Glossza: hírlapi műfaj; melynek keretében a glosszaíró néhány gondolatot vet fel valamely időszerű kérdéssel, eseménnyel kapcsolatban."

Esszének azért neveztem, (a szerintedi glosszával szemben, BP írásait, mert kedvezni akartam a gondolatmenetednek: egy olyan jegyét emelted ki írásainak, ami kifejezetten az esszék sajátja.

explanatus 2014.08.07. 18:00:03

@Evoke: mittagadjam, jól esett. Kösz.

32FNewYork 2014.08.07. 18:22:18

@Shenpen: A devizaalapú hiteleknél a bankok rövidlejáratú swapokkal CHF, YEN ellentételezték a hitelt.

Ez csalás, mert
az adósnak erről nem volt tudomása,
mert a bank az adós devizatőke nyilvántartási számlájával a tudta és beleegyezése nélkül végezte,
mert hosszú lejáratú Forint hitellel állították szembe,
mert ahogy bebizonyosodott 2008. novemberében, a swapok elismertetése, külpiacról nem volt biztonságos és feltétlen, főleg nem a jelzáloghitelek futamidejéig,
mert a deviza jelzáloghitelek ezen ellentételezését a MNB-nek kellett átvennie,
mert ez a swapban érdekelt devizákat és csak azokat (EURO, Dollár, CHF, YEN), megdrágította a Forinthoz képest, ami az adósok terheit megnövelte, és a bank így maga állította elő az ebből származó árfolyamnyereségét,
mert ezzel az országkockázati felár növekedése, az ország, és lakosság devizakitettsége a bankok hasznává vált (közöttük a MNB devizatartalékának növekedésével is)... stb.

Szúrófény 2014.08.12. 06:37:55

@fvipera: A középosztály felfelé bukott magyar elemeinek, minden lépésüket előre, minden deka több kenyerüket azzal kellett és kell megfizetniük: hogy buzgón megmutassák az uralkodó érdekszövetségnek, mindenképpen alkalmasak az álláshoz jutásra, az előléptetésre... A fentebbi lelki sajátosságból szükségszerűen következik a magyar (dizsó eredetű)középosztály egy másik általános vonása: antidemokratikus, demokráciaellenes... egyszerűen a jól nevelt házi kutya úrkutyasága, mely fogat vicsorít a kevésbé pártfogolt és „be nem érkezett vértestvérei ellen!... a folytonos szolgaságban Annyira úri emberré csonkult, hogy képtelen emberré egészségesedni. Szabó Dezső
(És ez az a „polgári középosztály" amelyet az új politikai kurzus szerint újjá kell teremteni?)
süti beállítások módosítása