1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.06.28. 09:28 HaFr

Gyilkos értelmiségünk

A magyar közéleti értelmiség két és fél évszázados harcokat vív újra. Nem egyszerűen '68, hanem a korai idéologue-ok reflexeit élteti tovább: a kontinens polgárosulatlan, radikális korszakainak szellemi örököse, ideológiákban él, a társadalomra csak átalakítandó anyagként tud tekinteni, kompromisszum- és valójában gondolkodásképtelen, erőszakos, bosszúszomjas, éhes és korrupt. Nyelve napi harci parancsokból és klisékből áll össze. Erkölcsi rendje az államra irányul, a politika alatt hatalmat és az állam megszerzésének módszerét, és a társadalom alávetésének legalkalmasabb eszközét érti. A jobb- és baloldali közéleti értelmiségünk egy és ugyanazon habitus. Magyarországon a liberalizmus meghalt 1914-ben, konzervativizmus sosem volt, az ország lakosságát lassan száz éve felosztották a radikalizmus két ágának -- a nacionalista és a modernizáló/fölvilágosító ideológia -- híveire, elkeseredett küzdelemre hergelik és állandó transzban tartják őket, és közben folyamatosan gyilkolják az ország erőforrásait. A rendszerváltás kevés alternatív kezdeményezései (nemzeti liberalizmus, polgári konzervativizmus, plebejus ideológiák) hamvukba hulltak, a koncban és nem a teremtésben érdekelt értelmiség nem akart velük mit kezdeni, majd az antagonisztikus politika is kihátrált mögülük. Hogy melyik adta fel előbb, nem érdekes.

A magyar értelmiség* megértéséhez a kulcs oldalaktól függetlenül ennek polgárosulatlansága, monopolisztikus átalakító dühe ("csak egy maradhat"), az autonómiára (önfenntartásra, szuverén, antietatista, megértő, vidám gondolkodásra) való képtelensége, és erkölcsi érzékének a hiánya. A jobboldal vegyesen meggyőződésből és érdekből kiszolgálójává vált a nemzeti ideológiának, a baloldal a nemzet fölött elnéző modernizációnak/fölvilágosításnak. A kollektivizmusnak egyfelől, az antitradicionalizmusnak és az atomizmusnak másfelől, itt a célszerű, ott az önmagáért való létnek, sorolhatnám. A bipoláris gondolkodás magával hozta a politikai depressziót, a körkörös identitásképzést, az egzisztenciális jelentőségű gyűlölködést, az élet-halál harc fixációját. Az egyik a nemzet fekete lyukában él, a másik a modernizáció és a liberális demokrácia (jobban mondva, itt a kvázi-liberálisok demokráciájának) katatón rángásaiban. Az egyik számára a nemzet igazol vagy cáfol bármit, demokráciát, jólétet, szabadságot, versenyképességet, a nemzet az egyetlen definíciós pont, és képes boldogan előírni bármi egyébnek a feladását. Mindenevő, vak, őrült koncepció. A másik ugyanakkor teljesen feladja a nemzeti identitás és mitológia érzelmi és narrációs közegét, vele az emberség ideálisan a racionalitásba szorul vissza, az emberi szabadság az előítéletek, a tradíciók, az otthonosság, a biztonság és a gyengeség ellenfelévé válik. Mind a kettő gyilkolja a jól-létet.

Mind a kettő abból él, hogy nehogy véletlenül megkísérelje megérteni a másikat, de mindkettő folyamatosan a nép és az ország erőforrásait és életerejét szívja. Értéket (közéletileg) nem teremt, csak elvesz. Amelyik nemzetinek mondja magát, az nyilvánvalóan nemzetellenes, amelyik modernizációsnak (demokratának, szabadnak, nyugatosnak), az az elért eredményei alapján vastagon modernizációellenes és versenyképtelen (és mivel elnéz a nemzet és kódrendszere fölött, demokrata, szabad és nyugatos országot sem képes kieszközölni).

A politikai vezérek ezek hátán másznak a hatalomba. Ezek szolgálják ki, gyúrják át és transzformálják a pőre, primitív vágyaikat az ország nép számára ismerős vezényszavakká, becsapottak és becsapnak. A tények az ő kezeiken keresztül válnak semmissé, az ideológiai ballasztok pedig "a" realitássá. A gyenge, öntudatlan nép tőlük tanulja meg, hogy mi számít és mi nem, de amit így megtanul, az a saját lassú halálára van. Gyilkos fajta. Egy van belőle, amelyik két urat szolgál. Néha az egyiktől a másikig lépve. A baloldal pechére a nemzet sokkal erősebb kötőanyag a magyar népben, mint a modernizációs igény. Ez az oldal nem fizet elég jól -- semmilyen értelemben.

*Kivételek mindig vannak. Tisztelet nekik.

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr936435543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quendelapo 2014.06.28. 10:10:39

Hát ez elég közhelyesre sikeredett. Fuss neki újra!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.06.28. 10:11:50

@quendelapo: Egyszer írnál valamit kisebb szájjal és több mondanivalóval, megköszönném.

Carmichael 2014.06.28. 10:28:06

A "vidám gondolkodás" szálat felvéve, Hofi-t juttatod az eszembe még 77-ből az értelmiséggel kapcsolatban:

8:00-tól...
www.youtube.com/watch?v=cWeltx-wzQ4&list=PL262922B572A20CD1&index=3

0:40-ig...
www.youtube.com/watch?v=QpbT-BBFGWQ&index=4&list=PL262922B572A20CD1

6:55-től...
www.youtube.com/watch?v=-KjNIzxcAmI&list=PL262922B572A20CD1&index=5

A komoly taratlommal viszont egyetértek. Az értelmiség légüres térbe került, szembeállították a többi osztállyal, érdemtelen módon kiemelték vagy lesajnálták a szerepét, ahelyett hogy integrálták, a helyén kezelték volna. Nem csoda, de persze kár, hogy saját identitása és szerepe kialakítása helyett a hatalmi játékok érdekvezérelt szereplője lett, amivel elvesztette minden morális jogát a társadalom-orientáló, nemzeti tartást és elméleti vezetést jelentő szerepre.

Observator 2014.06.28. 11:56:08

"A baloldal pechére a nemzet sokkal erősebb kötőanyag a magyar népben, mint a modernizációs igény."

Inkább csak az a hiányosabb, tekintve, hogy a baloldal 44+24 éve a 'modernizáció' jelszavával próbálja elnyomni önmaga mindenféle (bal-, és jobboldali) alternatíváját - a nemzet fogalmát kitartóan elavultnak, sőt károsnak nyilvánítva.

Egyszerű hatás-ellenhatás.

toportyánzsóti 2014.06.28. 12:15:49

Ballerek közel sem irtották ilyen ütemben a magyarokat,hiába veszed őket 1 kalap alá.Így csak a putin farkát leszopókkal vagy 1 platformon.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2014.06.28. 14:16:33

És ezt egy pihenést szolgáló üdülés után írtad? :) Kemény helyekre jársz.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.28. 14:52:59

@toportyánzsóti:

Putyin a lehetséges jövő, egy fejlődésképes út. A ballibaság meg a kipróbált rossz.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.06.28. 15:39:45

Van-e egyáltalán magyar értelmiség? Ez az első kérdés. Vagy csak korrupt, megélhetési féltudású szakbarbárok.
A minőségi angol sajtóban Cambridgeben végzett, valódi PhD-vel rendelkező világot látott valódi értelmiségiek írnak.

almodhi 2014.06.28. 19:02:58

@maxval, a gondolkodó birca:
"Putyin a lehetséges jövő, egy fejlődésképes út."
Gratulálok. A hősök terén amikor Viktor 1.0-át hallgattad, gondoltad, hogy 25 év alatt el... lejutsz idáig?

marko11 2014.06.28. 21:55:39

A magyar értelmiség körében valóban volt rendszerváltás. Ugyanis addig, magára kicsit is adó értelmiségi/művész, rendszerkritikus volt.
Rendszerváltáskor viszont pillanatok alatt eladták magukat. Ki fillérekért, ki dollárért/euróért.
Rendszerváltás óta a magyar értelmiségiek politikusokat megszégyenítő erővel és vastagbőrrel hazudoznak.
Tisztelet a kivételnek!
Egyet mondok is: Háy János!
Most fejeztem be a "Napra jutni" c. új könyvét. Jóllehet lényegében a Kádár-rendszerben játszódik, de egy apró kis füllentés sincs benne. (Miközben a magyar szellemi "elit" 25 éve úgy gondolja, hogy a Kádár-rendszerről csak rosszat szabad mondania. Az sem baj, ha nem igaz.)Ja, és az említett Háy könyv nem csak ezért jó. Ráadásul: még nagyon jól is ír!)

explanatus 2014.06.29. 01:14:59

Bizony, bizony ebben nagy igazság van! Vegyük ezt a blogot. A megjelent több száz poszt után sem érzékeli értelmiségünk, hogy szólnia, majd azt mondtam, cselekednie kéne. Néha, egy egy megszólított röviden válaszol, hogy itt is elmondja mennyire igaza van, aztán csönd. Néma csönd.

Értelmiségünk jól elvan, nélkülünk, útkeresők nélkül. Időpocsékolásnak, méltóságán alulinak tartja, hogy blogban jelenjen meg, hogy elvegyüljön a névtelek között. Egymással sem beszél. Nem beszél, nem érvel, nem mutat példát, hogyan kellene, lehetne megoldásokat keresni problémáinkra. Ki-ki megtalálta a maga ellenségét és püföli, bár szimbiózisban él vele. Kialakult a verbális állóháború. A veszteség mindkét oldalon csekély, az egymás elleni kis győzelmek pedig alkalmak a maguk ünneplésére.

Értelmiségünk odahúz, ahonnan a legtöbb hasznot reméli, amikor kellett (tsz) agitált, (68-as) reformoskodott, rendszerváltósdit játszott, most békemenetel. Páran mindig (le)maradnak, hogy azért legyen (látszat)ellenfél.

A baloldal felfedezte a feleződés (széthullás), majd összefogás szellemi „élményét”, amiben ki is elégül. Változás egyedül az ülési sorrendben van. Ki előrébb kerül, ki hátrébb. Hogy közben velünk, az országgal mi lesz, nem téma, lesz mindig valami, amiben jobban teljesítünk, és a jobb oldal jól fizetettei zengik a dicsőséget. Nem is érzékelik, hogy megénekelt hozsannáik, rontások. Nem is veszik észre, hogy ezekkel a rontásokkal magukat bontják.

Sehol, ki Arany Jánossal mondaná: „Szülőanyám, te szép Magyarország, Hogyne lennék holtig igaz hozzád!”

Sehol, ki mondaná: „Inkább leszek betyár az alföldi pusztán, Mintsem leszek szolga a császár udvarán.”

Egyszóval: Konclesők.
„*Kivételek mindig vannak. Tisztelet nekik.”

2014.06.29. 07:38:45

értelmiség csak egyféle lehet, a mindenkori hatalommal szemben kritikus független gondolkodó
nehogy már a hatalom seggébe bújt, a nemzeten élősködő réteget értelmiségnek nevezzük

toportyánzsóti 2014.06.29. 07:51:12

@maxval, a gondolkodó birca: Barokkos túlzás a nicked kérődző,putinnál nagyobb hülye kevés van manapság csak csuti lecidázója aki a választók háromnegyede utál vagy leszar.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.06.29. 10:02:22

„Amelyik nemzetinek mondja magát, az nyilvánvalóan nemzetellenes, amelyik modernizációsnak (demokratának, szabadnak, nyugatosnak), az az elért eredményei alapján vastagon modernizációellenes és versenyképtelen.”
Nincs igény arra a modernizációra, ami valójában folyamatos lecsúszást hoz, az ígért felemelkedés helyett. Sokan gondolják azt, hogy a Kádár-korszak évtizedei alatt, lassú fejlődés mellett, de létbiztonságban boldogulhatott a kisember. Az objektív számok viszont azt mutatják, hogy pontosan ezek az évtizedek hozták a legnagyobb leszakadást a nyugati világhoz képest. 1938-ban az egy főre jutó bruttó hazai termékünk az osztrák 75 százalékán állt, majd 1990-re 38 százalékra esett vissza, és 2010-ben csupán 35 százalékon volt.
"A baloldal pechére a nemzet sokkal erősebb kötőanyag a magyar népben, mint a modernizációs igény."
A baloldal olyan sokszor akart már modernizálni, de sosem volt képes hosszútávon fenntartható eredményeket elérni. Mára teljesen kiábrándultak az emberek a modernizációs kísérletekből.
Amikor az emberek szép lassan elveszítik mindenüket, végül semmijük sem marad, csak az identitásuk. Ebből következik a nemzeti érzés megerősödése. A baloldal nem érti ezt a folyamatot, és nem is tud mit kezdeni vele.

egyetmondok 2014.06.29. 11:27:20

@kovi1970:
Ezt az álláspontot én olyan sokszor olvasom,hogy a baloldal "modernizációs kísérletei" miatt,amiből , hogyan Te is írod "olyan sok" volt már,szóval, hogy ettől már totálisan elege van ennek az országnak.

Csak azt nem tudom,hogy mik ezek az olyan sok kísérletek. Ha Te is így véled,megpróbálnád elsorolni,hogy szerinted mi ezek a sokak ?

tamas11 2014.06.29. 12:00:16

@Jedburgh, Darius R.:

Az értelmiséget szerzett tudása pozícionálhatná. Vakarhatjuk a tudás felől is, de inkább rántsuk meg (le) a leplet a szerzett pozícióiknál.
A pozíciót nevezzük pozíciónak, az egyszerűség kedvéért.
Marad elemeznivalónak a SZERZÉS. Hogyan lehet ma pozíciót szerezni? De főleg: miként lehetett az elmúlt években?
Nézz végig országnagyjainkon: önhitt pojácaként legitimálgatják státuszukat.

@h.kovacs:

szóval, ha az értelmiséget szerzett tudása pozícionálja, megközelíthető az ügy onnan, hogy nem szerzett kellő tudást, de inkább onnan, hogy nem az pozícionálta, hanem a hatalomhoz való viszonya.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.06.29. 12:00:32

@egyetmondok: Lehetetlen felsorolni a kísérletezgetéseket. Tulajdonképpen tekinthetjük úgy, hogy a baloldal élete a bevált nyugati kapitalista működésmód alternatíváinak kereséséből állt. Ezek a próbálkozások rendre nem hozták meg az ígért eredményeket, ezáltal segítették az ország folyamatos lecsúszását.
A Kádár rendszert nem a nép buktatta meg, hanem gazdaságilag lehetetlenült el a folytatása. Ezért írtam azt, hogy a baloldal nem volt képes hosszútávon fenntartható és jólétet biztosító gazdaságpolitikai alternatívát kidolgozni a nyugattal szemben.

tamas11 2014.06.29. 12:04:12

@explanatus:
Hogy érted azt, hogy a veszteség mindkét oldalon csekély?
Nem inkább óriási?
Nem tekinted ténynek, hogy ez EGYIK oldalon pedig csaknem totális?
Ezen ujjong Sghmitt mária is, a nemzeti kiegyezésbe beleértia víz alá nyomást is.

explanatus 2014.06.29. 12:16:45

@tamas11: Hát úgy, amit egymásnak okoznak. A megmondók az egyik oldalé meg a másiké maradnak.

Bármilyen bölcseket mondasz, a te véleményed sose küzdi be magát oda, ahonnan hathatna, mert azok a helyek foglaltak. (A blogkommentelők hatása elenyésző, mi pusztán egymásra hatunk, jó esetben)

Most éppen Mária újjong, korábban mások újjogtak. A hinta két végén ülnek, egyszer az egyik van fent, máskor a másik.

tamas11 2014.06.29. 12:23:11

@kovi1970:
a kilencvenes évek második felétől az ellentétes erők kioltották egymás energiáját, lehetetlenné tettek minden(közös, országszintű) igyekezetet. 2002-től sőt 98-tól a hatalomba törekvők ezt stratégiává emelték abban bízva hogy ők lesznek az erősebbek, a választáskényszeres szituzációban. Azok is lettek: a nemzetiesség a polgáriasság, a nyugatosság (lásd szociellenesség) lózungjait készülő hatalom a PR eszközeivel a maga oldalára soroltatta, mintha ő lenne örökre a nyertesjobb, a buknivaló ballal átellenben.
Ám a gyakorlatban mindebből SEMMI nem igazolódik. Sem polgáriság, sem struktúraváltás, se kiegyezés, sem nyugatosságunk: stabil társadalomszervező erejük csak a hatalmi ágazatok lenyúlással vegyes megszállásából adódik.

egyetmondok 2014.06.29. 12:23:47

@kovi1970:
Te úgy gondolod,hogy a magyar baloldal modernizációs kísérletezgetései a nyugaton "bevált kapitalista termelési mód" alternatíváinak a keresgélésében állt?

Ez lenne a proletárdiktatúra évtizedeinek története,gondolom. Ám ez nem modernizációs kísérlet,ez diktatúra,aminek semmi köze a modernizációhoz.

Ezen kívül milyen baloldali kísérletről tudsz még ? -- mert ugye 1990 után - legalábbis a magyar jobboldal szerint,de lassan már a baloldaliak is elhiszik ezt a komplett marhaságot - a baloldal már semmi mást nem tett,mint a "jól bevált kapitalista termelési mód"-ot próbálta ráerőltetni a magyar társadalomra, ami mint tudjuk,itt senkinek sem kell; és amely komplett közösségi tévhit addig jutott,hogy akkor ebben az országban nem lehet se alkotmányosságot,se jogállamot "csinálni"...,ergo vissza kell térni valami okos és alapvetően rendes autokráciához,mert elegünk van abból,hogy ránk erőltessék a "jól bevált nyugati termelési módot".

De mik itt a baloldal modernizációs kísérletei?

Én ilyet nem látok,nincsen kovi1970 ez,de egyáltalán. A proletárdiktatúra akkori elitje (annak többsége) egy darab "modernizációban" volt részes,vett részt - nem ő csinálta,de részt vette benne,nem akadályozta legalábbis -,ez a 89/90es alkotmányozás volt. Na ez a kísérlet vitathatatlanul elbukott,de ez nem a magyar baloldal kísérlete volt.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.06.29. 12:36:18

@egyetmondok: Amióta az eszemet tudom, folyamatos kísérletezgetés folyik ebben az országban, gazdaságpolitikai és társadalompolitikai vonalon egyaránt.
Azt már a 70-es években megtanultam, hogy az újabb és újabb reformok, csak tovább rontanak az amúgy is siralmas alaphelyzeten.

egyetmondok 2014.06.29. 12:48:16

@kovi1970:
Értem hogy mit mondasz,ezzel így nem is vitáznék. Igen,az a hatvanas évek végére kiderült,legalábbis a párt normálisabbjai számára világos lett,hogy - különösen a gazdaság esetében - a rendszer nem működőképes. (Amit írsz,hogy "társadalompolitikai vonalon",az nem tudom,hogy mit kéne jelentsen,hiszen a hatalom alapvetései értelmében semmiféle kísérletezgetés sem folyt,erre senki sem gondolt.)

Én csak annyit szeretnék kérdezni inkább,vagy erre felhívni a figyelmet,hogy ezekre,amit Te is írsz,ne használjuk el a modernizációs kísérlet fogalmát,mert nem jutunk vele semmire. Nagy bajnak tartom,hogy pont az ilyen fogalom-használatok miatt ott tartunk,hogy aki itt akár csak felveti,például a ma is fájón aktuális állami szerkezeti reformok kérdését (újraelosztás,igazgatás, társadalmobiztosítás,felsőoktatás, stb.), az rögtön megkapja a nyugatos,a liberális,és a baloldali jelzőt,miközben ezek a reformok nem "modernizációs kísérletek" lennének,hanem csak a racionalitás minimumának az elérése az állam működését illetően. Hol van az még valami társadalmi modernizációtól ? (Az szerintem elindulni is csak ezeket a nagy átalakításokat követően tudna,sőt,szerintem a társadalmi modernizációt "csinálni" se kéne,abban hiszek,hogy egy egészen más állam esetében az magától,spontán is elkezdődhetne.)

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.06.29. 13:06:41

@egyetmondok:
Társadalompolitikában is érezni lehetett változásokat, már a 70-es években is, ami odáig vezetett, hogy megszületett a Kádári gulyáskommunizmus, amit a legvidámabb barakk fogalmával jellemeztek nyugaton.
Ez volt az az időszak, amikor Rákosi hírhedt kijelentését, hogy „Aki nincs velünk, az ellenünk van.” Kádárék átformálták „Aki nincs ellenünk, az velünk van.” mondattá.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.06.29. 13:11:23

@egyetmondok: A többiben egyetértünk. Szerintem a néplelket olyan adottságnak kell tekinteni, amelyet rövid úton megváltoztatni nem lehet.
A politika csak annyit tehet, hogy ösztönzőkkel segíti az általa helyesnek vélt spontán folyamatokat.

egyetmondok 2014.06.29. 13:47:17

@kovi1970:
Aki nincsen ellenünk,az velünk van...:-)) van erre Orbánnak pompás fordulata,ugyi,hogy nem azt kell nézni,amit mond,hanem amit csinál.
Kádár János kacsintgatós konszolidációja,nem volt semmi,az biztos,ám ha valami következtetésre lehet erről jutni,az szerintem az, hogy egy nem alkotmányos,hamis hatalmi,politikai rendszer nem konszolidálható: ha megpróbálják,azzal az meg is szűnik.

egyetmondok 2014.06.29. 13:49:35

@kovi1970:
Nem hiszek a néplélekben.
(Kellemes felmentéssel szolgálhat persze az erről való merengés és búsongás a nagy közösségi feladatok elől való elmenekülésben.)

Alkibiadesz 2014.06.29. 14:40:09

@explanatus:
Nos akkor ajánlok neked egy könyvet, abban a reményben, hogy érdemesnek találod az elolvasásra és a véleményedet se tartod meg magadnak :)

www.libri.hu/konyv/racz_sandor.lehetseges-e-a-politikai-kozosseg-igazsagos-ujraalkotasa.html

Hidvégi Mihály 2014.06.29. 15:40:15

@kovi1970: Mi az apád faszáért beszélsz itt arról, hogy a baloldal mit ért s mit nem? Ki a fene beszél itt a baloldalról, baloldalért? Felkúrtam, magam s majd miattad szívok mikor a bloggazda rám szól, miért beszélek s írok csúnyán. Igaza van, de mondd már te címeres ökör, miért baloldalazol? S arról miért nem beszélsz, hogy az úgynevezett jobboldal, a marha Orbán s hívei oldala legalább annyira elkúrt mindent, mint elődei a hírhedt modernizálók?!

32FNewYork 2014.06.29. 16:08:15

A hogyan tovább felől többek szerint pl. (inforadio.hu/hir/belfold/hir-648104) fontos kérdés, hogy vajon egyedinek számít-e a magyar példa? Vagy a magyar történet miben különbözik például a többi közép-európaitól? Talán születhetnének az ilyen a magyar néplélek típusú válaszoknál komplexebbek is az okok keresésekor. (Talán az évszázadok óta fennálló birodalmi konstellációknak való kiszolgáltatottság? A nyelvi és az ebből fakadó kulturális különállás? A zsidóság magas aránya az értelmiségben? Mind együtt? És még?) Engem a leírások kevésbé érdekelnek, bár belátom, hogy a szükséges első lépések közé tartoznak, de jussunk már tovább ezen a szinten.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.06.29. 18:03:33

@32FNewYork: Ha meg kéne keresnem a fő okokat, az a polgárosulatlanság, a gyakori történelmi sorfordulók okozta atomizáció, és a hamis önkép volna.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.06.29. 19:11:33

@Hidvégi Mihály: Te egyébként tényleg úgy érzed, hogy neked kell megmondanod, hogy miről és milyen véleményem legyen?

Hidvégi Mihály 2014.06.29. 21:14:50

@kovi1970: Azért dühödtem fel mérhetetlenül, mert ilyesmit írtál fentebb:
"A baloldal olyan sokszor akart már modernizálni, de sosem volt képes hosszútávon fenntartható eredményeket elérni. Mára teljesen kiábrándultak az emberek a modernizációs kísérletekből.
Amikor az emberek szép lassan elveszítik mindenüket, végül semmijük sem marad, csak az identitásuk. Ebből következik a nemzeti érzés megerősödése. A baloldal nem érti ezt a folyamatot, és nem is tud mit kezdeni vele."

S unom és baromira értelmetlennek tartom, hogy itt, ezen a blogon, ahol a baloldalt épp annyira károsnak tartjuk, mint az Orbán vezette jobboldalt (s mindjárt tiltakozom is saját szóhasználatom ellen, Orbán egy populista kis hazudozó, semmi köze a jobboldalhoz, jobboldalisághoz), nos itt valaki elkezdi magyarázni a baloldal bűneit. Mintha nekem vagy a blogírónak vagy bárki másnak aki idejár olvasni, kommentelni olyan nagyon tetszene az, amit a baloldal végigvitt az ő országlásuk alatt. Arról van szó, hogy ti értetlen fajankók össze akartok mindenkit mosni a baloldallal, ezzel kvázi engem is lekommunistázol, hát ezt kérem én ki magamnak azzal a szóhasználattal, amit az előző hozzászólásomban használtam, nincs pardon, sértésre sértés a válasz. Tanuld meg, hogy aki Orbánt gazembernek tartja, az véletlenül sem kommunista, baloldali ésatöbbi, ne gyere ezzel az általuk súlykolt hamis szöveggel, mert tőlem jót nem kapsz.
Az, hogy miről mi a véleményed, azt te döntöd el, ha baloldalazol akkor azt rögzítsd azonnal, hogy Orbán ellenfelei nem a baloldaliak, hanem az összes gondolkodó lény Magyarországon és bárhol a nagyvilágban. A baloldalról hallani sem akarok!

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.06.30. 08:41:37

@Hidvégi Mihály: Értem én, hogy szerinted nem baloldal a baloldal (egyébként szerintem sem), de ettől függetlenül mindenki baloldalt mond, amikor az MSZP-ről beszél. Ugyanúgy, mint ahogy mindenki jobboldalról beszél a Fidesz és a KDNP esetén és liberálisokról az SZDSZ esetén. Lehet, hogy egyik oldal elnevezése sem stimmel, mégis ez a közmegegyezés, ezért aztán ezt használja mindenki. Szerintem túlságosan magadra vetted ezt az ügyet. Régóta halott apám faszával indítod, és címzetes ökörrel folytatod a megjegyzésed. Én sosem bántottalak, nem kommunistáztalak, csak rendeltetésszerűen használtam a blogot. Elolvastam a posztot, aminek kapcsán leírtam a véleményem. Valószínűleg máskor is fogod itt olvasni a véleményem, mert olyan gondolkodónak tartom Béndeket, akire érdemes odafigyelni, és reflektálni a gondolataira.

32FNewYork 2014.06.30. 09:39:43

@HaFr: Ebből kettő tovább kérdezhető: mi az oka polgárosulatlanságnak és a hamis önképnek, a harmadik már valóban egy válasz, de ez gyakorlatilag egész Kelet-Közép-Európára jellemző. Nem magyarázza a külön magyar utat. Erre ott van például Tokfalvi-cikk a HVG-n az észtekkel való összehasonlításban.
kapitalizmus.hvg.hu/2014/6/28/tenyleg-nincs-kozunk-az-esztekhez/

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.06.30. 10:29:43

@32FNewYork: Mi az oka a polgárosulatlanságnak: a polgárosulás hiánya. Feudalizmus, patrimoniális rendszer, kereskedelmi utak áthelyeződése, függetlenség hiánya stb. Hamis önkép? Politikai közösség szűkössége, kudarcok kompenzálása, állam túltengése és a társadalom ideológiai, gazdasági gyarmatosítása.

NotaBene 2014.06.30. 12:58:29

A poszt általánosságokban mond véleményt a magyar közéleti értelmiségről. Nemcsak általánosságban vizsgálható az értelmiség szerepe, hanem egy-egy konkrét akár szakmainak tűnő kérdés esetén is érdemes megvizsgálni, hogyan érvel, keres megoldásokat a társadalom problémáinkra.

Például a kúria devizahitelesek jogegységi határozata ismeretében érdemes újra elolvasni a blog devizahiteles témában született írásokat és hozzászólásait. (
hafr.blog.hu/2014/05/28/fodor_gabor_tanacsadoja_szerint illetve
hafr.blog.hu/2014/05/29/a_devizahitelek_ugye_elsosorban_nem_jogi_kerdes )
A kúria kimondta, hogy „Az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő szerződéses rendelkezés akkor tisztességtelen, ha az nem felel meg a fogyasztói kölcsönszerződésben pénzügyi intézmény által alkalmazott általános szerződési feltételekben szereplő egyoldalú szerződésmódosítási jog tisztességtelenségéről szóló 2/2012. (XII.10.) PK vélemény 6. pontjában felsorolt elveknek (egyértelmű és érthető megfogalmazás elve; tételes meghatározás elve; objektivitás elve; ténylegesség és arányosság elve; átláthatóság elve; felmondhatóság elve; szimmetria elve).
A post szerzőjétől láthatunk néhány utalást a problémára (Pl.: „ de a mai magyar polgár is kiszolgáltatott a bankokkal szemben a szerződéskötés, a kondíciók és az átláthatóság frontjain”.) és a vélemények között is van utalás a kérdésre(Pl.l érdemes megemlíteni, hogy a devizahiteleknek nemcsak az árfolyama, hanem a kamata is nőtt, de a bankokok azaz a devizaforrások megújításának költségei), amit (a devizahitel szerződések alapján) indokoltan továbbhárítottak az ügyfelekre.)
Ebből a vitából nagyon fontos dolgok kimaradtak, pl. nemzetközi kitekintés, valós megoldási lehetőségek felvázolása, megvitatása, a tisztességes bank –ügyfél viszony meghatározása…
Amikor a magyar közéleti értelmiség szerepét vizsgáljuk, érdemes lenne a vizsgálatot magunkra is kiterjesztenii.

stoppos76 2014.06.30. 14:31:27

@maxval, a gondolkodó birca: Állításod alátámasztja az a hatalmas tömeg, aki Oroszország irányába migrál a liberális nyugateurópa helyett.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.30. 14:43:32

@stoppos76:

Demagóg csúsztatás. A tömeg NEM valamelyik társadalomrend felé emigrál, hanem a pénz felé.

marko11 2014.06.30. 15:03:35

"Ha csak azt nézzük, ami az irodalmi életben folyik, rémálom. És ennek érintettje vagyok. Zsidóbérenc és fasiszta egy személyben, mindkét minősítést és besorolást megkaptam."

"...megmondta valaki, hogy amíg a Magyar Nemzetnél vagyok, ne számítsak elismerésre. "

(Fehér Béla, író)
vs.hu/felhagy-az-irassal-az-egyik-legismertebb-magyar-iro-0629?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

Alkibiadesz 2014.06.30. 15:42:03

@kovi1970:
Ha jól értem Hidvégi Mihály azt kifogásolta, hogy megbélyegző kategorizálást használsz. A megbélyegzés gyakorlatát pedig az se teszi érvényessé, hogy általános társadalmi gyakorlattá vált. Ez a társadalmi gyakorlat ugyanis lehetetlenné teszi a valós kommunikációt, tehát ha valódi kommunikáció a célod, akkor el kellene szakadni ettől a társadalmi gyakorlattól.

Alkibiadesz 2014.06.30. 18:52:47

"Amelyik nemzetinek mondja magát, az nyilvánvalóan nemzetellenes"

A nacionalizmus egyik lényege az lenne, hogy úgy civilizáljon egy népet, hogy közben csökkentse vagy kiiktassa a civilizáltabb népek versenyelőnyét.
A mostani kormányzat tehát nem is nacionalista, hiszen úgy akar versenyelőnyt teremteni, hogy közben semmit se civilizál.
Kinek jó ez?
Csak azoknak a népeknek, amelyek már nem a versenyhátrány ledolgozására használják a nacionalizmust (hiszen annak nyertesei), hanem a versenyelőny fenntartására. Nekik tényleg jól van ha vannak olyan "barbárok" akik nem a civilizálásra használják a nacionalizmust.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.06.30. 20:03:16

@NotaBene: igaz -- de ezek jogosan felhánytorgatott szakmai hiányosságok, nem pártos, pénzkereseti, hatalmi, sőt még csak nem is taktikai megfontolások, és én ezeket kértem számon

stoppos76 2014.07.01. 14:16:29

@maxval, a gondolkodó birca: Francokat. Ebből is látszik, hogy mennyire fasza a felülről kézivezérelt világ, a liberálishoz képest. Meg mennyire az volt mindig is. De egye fene, mondj egy példát, amikor egy felülről vezérelt társadalom jobban élt, mint a liberális. Kőolajban tobzódó alacsony népsűrűségű terítősöket kivéve.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.01. 14:19:53

@stoppos76:

Nem a felülről vezérelt a liberális ellentéte.

stoppos76 2014.07.01. 14:23:36

@maxval, a gondolkodó birca: Szemantikázz magadban, ha nem bírsz négy sort értelmezni.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.01. 14:37:15

@stoppos76:

Beleestél a szokásos liberális csúsztatásba, hogy vannak liberálisok és mindenki más meg náci, fasiszta, komcsi, diktatúrahívő.

stoppos76 2014.07.01. 14:52:01

@maxval, a gondolkodó birca: Mondom, előbb értelmezd amit írtam, aztán esetleg válaszolj arra, amiről beszélek.

A liberális, mint szó értelmezése ebben az esetben: Oroszországhoz képest Nyugat Európa liberális. Na... Menni fog?

panelburzsuj 2014.07.01. 17:04:05

Mugli bal - kvibli jobb.

(Sokáig tartott, mire rájöttem - de nem is egyhamar fogja érvényét veszteni... )

Elli Vízel - The Ultimatе Survivor 2014.07.04. 07:28:05

@maxval, a gondolkodó birca: Putyin a lehetséges jövő? A fejlődőképesség? Oroszország a seggük alatt lévő gáz és olaj nélkül sehol sem volna.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.04. 08:00:33

@Elli Vízel - The Ultimatе Survivor:

Nem éppen. Ugyanez a gáz és olaj 20 áve is ott volt és mi volt akkor?
süti beállítások módosítása