1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.04.11. 09:46 HaFr

Az erkölcsi többség a parlamenttel szemben

Ma Magyarországon kétféle, egymásnak feszülő többség irányítja a politikai rendszert: egy alkotmányos többség és egy erkölcsi többség. Az alkotmányos többség (Fidesz) uralmának alapja a választáson nyert politikai felhatalmazása, ellenfele pedig kettő van: az alkotmányos kisebbség (parlamenti ellenzék) és az erkölcsi többség (a nem szavazók és a rendszerkritikus pártok).

A parlamentünk legitimitása úgy csökken jó ideje, ahogy az erkölcsi többségé nő. A Fidesz az új ciklusban a választók tört részének (egynegyedének) bizalmából kormányoz csak, ezt azonban arrogánsan, és ami a legfontosabb: erkölcstelenül teszi. A mai alkotmányozó többség nem a közjóért van, erkölcseiben megroggyant, az erkölcsi renddel szemben a az erkölcsi korrupció alapján áll. A korrupt politikának csak az egyik, de a leglátványosabb összetevője az, hogy az alkotmányos többséget a magánérdekek hajtják előre, a kohéziójában semmiféle jelentősége nincs semmilyen erkölcsi elvnek, lop, csal, hazudik azon felül, hogy dilettáns. A jelenség messzebbre vezet ennél, egészen a civilizációs paradigmáink kimerüléséig, ezt azonban egyelőre félretehetjük.

A baloldali ellenzék (egy része) szerint a politizálás színtere kikerül a parlamentből. Azért gondolják így, mert a parlamentben nincsen elég eszközük az akaratuk érvényesítésére vagy akárcsak a szavuk hallatására, a parlament (a nevével ellentétben) leginkább nem megbeszélés, hanem a vak többségi akarat és döntések fóruma. A baloldali ellenzék azonban ezzel a senki földjére kerül. Hivatalos ellenzék ugyan, ám attól, hogy ebből szimbolikusan kilép, még nem válik részévé az erkölcsi többségnek. A korrupt kormányzati rendszernek eddig a haszonélvezője volt maga is, alapvetően ugyanazt a korrupt világot jelképezi, mint a Fidesz. Azzal, hogy jelképesen kilép (szerintem nem fog) a korrupt intézményrendszer centrumát jelentő parlamentből, még nem nyeri el az erkölcsi többség rokonszenvét. A mai formájában ezért halálra vannak ítélve. Hogy világos legyek: az erkölcsi többség a Fideszt és az MSZP-t (a szatellitjeikkel és az intézményrendszerükkel együtt) egy oldalra sorolja, egyaránt ellenfelének, az ancien regime részének tekinti.

Az erkölcsi többség része minden olyan politikai vélemény, amely alapvetően erkölcsi alapon áll, nem a képviselői magánjavait és érdekeit szolgálja, hanem a közjónak egyfajta elképzelését. Attól erkölcsi, hogy a közjóra és annak gyarapítására irányul. Ennek az erkölcsi többségnek (más néven rendszerkritikának) a része jelenleg a Jobbiktól kezdve az LMP-n*, a PKP-n, a 4K!-n, potenciálisan Bajnai pártján stb. keresztül a Munkáspártokig több, egyéb jellemzőikben akár tökéletesen különböző erők. Ezeknek az erőknek a fórumaként javasoltam korábban egy Nemzetgyűlésnek nevezhető alternatív parlamentet. 

Ezeknek az erőknek egyelőre nem kell tudniuk semmit sem kezdeni egymással azon túl, hogy beszélgetni tudnak. Ehhez elég alapot nyújt az erkölcsi alapállásuk. A jövő Magyarországa mégis bennük rejlik. Nem akarom még csak megtippelni sem, hogy milyen lehet ez. De az alkotmányos többséggel (és általában a parlamenttel, az establishmenttel) szemben ez az erkölcsi többség lehet egy új kiindulópontunk. Lehet, hogy nem jutunk vele semmire. De jelenleg -- az alkotmányos többséget éltető logika mellett -- nem tudunk másba kapaszkodni.

 

*E két párt az alkotmányos kisebbségnek is része, de felvállaltan -- nyilván más elvek mentén -- a rendszerkritikai ellenzéké is. 

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr896015187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fvipera 2014.04.11. 11:05:54

az erkölcsi többség (a nem szavazók és a rendszerkritikus pártok) terminológia szerintem félrevezető. nem tudhatjuk biztosan, hogy a "nem szavazók" milyen erkölcsiséget képviselnek. képviselnek-e bármit. hasznos lenne "egyikre sem" négyzet a szavazólapon, de ez sem biztos, hogy elégséges feltétel

hanta boy 2014.04.11. 12:17:52

Ez a kritika valahogy nem jött át 2002 tavaszán amikor a szocik az SZDSZ-el együtt elcsalt választáson hatalomra kerültek!

Összesen akkor a ballibsik pár ezer szavazattal szereztek többet 1-2 fős parlamenti többségük volt....

Akkor ugye fel sem merült bennük az erkölcsi többség....

pátyi 2014.04.11. 12:40:02

Kedves Szerző!

Olvasva írását, rögtön a Havas, Kálmán féle "beszélgetések" jutottak eszembe. Nagy tanulság volt számomra az, hogy okos ember indulatból, érzelmektől vezérelve nem beszél, nem ír.
Az írásához annyit, hogy szerintem nincs olyan, hogy erkölcsi többség. Mi vagyunk itt, ilyen erkölcsi nyomorékok.
Hibás helyzetértékelésből csak hibás stratégia születhet. Ha lenne erkölcsi többség, más lenne a hatalom is. Akár Fidesz, akár Mszp-nek, vagy bármi másnak neveznék is.

stoppos76 2014.04.11. 12:56:09

@pátyi: Lehet, hogy van erkölcsi többség, de nem szerveződik. Ha szerveződne, állandóan az utcán lennénk. Minden egyes alkotmánymódosításnál, vagy amikor kinevezik az elnököt. Már rég megodbáltuk volna a főügyészt, a belügyminisztert, a rendőrfőnököt, az összes majmot a parlamentben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.11. 13:05:30

@pátyi: Nem biztos. Én inkább a szavazói trendekre figyelnék ezúttal. A 61%-is csökkenő választói arányra és a rendszerkritikus pártok erősödésére. Az erkölcsi többség pedig nem erkölcsös többséget jelent, hanem egy politikai hozzáállást - szembeni a hatalmi, nyilvánosságnyomorító pozícióval, amellyel szemben egyúttal csaknem minden erkölcsi pozíció erkölcsös is (egy demokráciában)

pátyi 2014.04.11. 13:08:22

@stoppos76: Tiszteletben tartva a véleményedet, továbbra is azt állítom, hogy nincs erkölcsi többség.
Ki mondja meg egyáltalán, ki minősíti, hogy ki mennyire erkölcsös?
A szerző felsorolta, kire gondol, de én ezt nem fogadom el. Szerintem téved.
A liberalizmus egyik legnagyobb bűne, hogy relativizálta az erkölcsöt. A jó és a rossz kultúra, a szokások a kor, és a közmegállapodás függvénye. Ez nagyon rossz irány, szerintem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.11. 13:09:40

@pátyi: Még egyszer, az erkölcs nem szinonim az erkölcsössel, hanem egy érvelési vagy beszédmód.

pátyi 2014.04.11. 13:22:41

@HaFr: Azt hiszem értem, de így sem elfogadható számomra.
A világról, jelen esetben a kormányról, vagy annak bizonyos ténykedéseiről alkotott szubjektív véleményünk, mennyire tekinthető objektívnek, ez-e a valóság? Nem akarom relativizálni a kormány, egészének, vagy részeinek tetteit, csak azt állítom, hogy a világ nem fekete, vagy fehér.
Ma ez a legjobb kormány, az adott körülmények között. Ezt érdemeljük. Jobbat szeretnénk?
Az nem jut eszünkbe, hogy ahhoz nekünk, egyenként kéne jobbá válnunk? Mi mindig másokkal vagyunk elégedetlenek, magunkkal soha? Mi tökéletesek vagyunk, másoknak kell megváltozni!
Tudom, ez a gondolatmenet általában nem tetszik senkinek.

pátyi 2014.04.11. 13:25:05

@HaFr: Ezt az erkölcs, erkölcsöst én nem nagyon értem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.11. 13:41:47

@pátyi: De, magunkkal kell kezdeni, mindenkinek magával. És pont ez az erkölcsi álláspont lényege. Tudni, hogy ki vagyok, kinek ártok a cselekedeteimmel, szolgálom-e beláthatóan és védhetően a közjót, vagy csak élősködök és nyerészkedek, kisemmizek másokat -- ez az erkölcsi gondolkodásmód, ami végső soron bizonyulhat egyesek esetében kevésbé erkölcsösnek, mert alulmarad más érvekkel szemben, de az érvelésre való intézményrendszert fenn kell tartani, és aki tönkre teszi (ti. a demokráciát), az kívül rekeszti magát az erkölcsi univerzumon.

dr_cs 2014.04.11. 19:18:52

Kedves Hafr!

A 4K!-t miből gondolod potenciálisan Bajnai pártjának? Vagy mint Bajnait támogatót érted alattuk?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.11. 19:52:12

@dr_cs: vessző lenne közöttük helyesen

panelburzsuj 2014.04.11. 20:13:45

@HaFr:
Igazándiból miből szűrted le azt a következtetést, a "rendszerkritikus" pártok egy milliméterrel is "erkölcsibb" (=közcélúbb) alapokon állnak, mint a két "tömbpárt"?

Ami híradást én összegereblyéztem róluk, az mind-mind egy irányba mutat: sóvár irigységgel lesik a fogásokat, hogyan csinálnak egzisztenciát maguknak a politikából a "nagyfiúk". Jelöltállítások, ajánlások, kampányfogások, felmart támogatások és azok elköltése - mind-mind ijesztően ugyanarra a kaptafára.

(A maradék-LMP talán-talán nem fülig, csak derékig - de náluk is akadnak jól dokumentált sötét foltok a finanszírozásban, a "háttéremberekben" és a szervezet belső pozícióharcaiban is.)

unionista (törölt) 2014.04.11. 21:01:42

itt egy államháztartási reform és önkormányzati reform hiányzik. a kérdés az, hogy van-e olyan párt, amelyik ezt megcsinálja azért, hogy tartósan a hatalomban maradjon. ők nyilván a szocialisták lehetnek. a másik opció, hogy tovább folytatódik a túlközpontosítás. intézményesül a feudalizmus. ebben az esetben a szabad királyi városok mintájára kell polgárosodni.

32FNewYork 2014.04.11. 22:10:30

Elgondolkodtató leírása a jelen viszonyoknak. Viszont azt gondolom, hogy az erkölcsi többség mint szociológiai dimenzió nemigen értelmezhető. Igaza van a kommentek kritikáinak; ez a fajta pozitív erkölcsi tulajdonságokkal rendelkező csoport valószínűleg nem is létezik . Szerintem a szembeállításnak sokkal inkább pragmatikusnak kell lennie: „ma Magyarországon kétféle, egymásnak feszülő többség irányítja a politikai rendszert: egy alkotmányos többség” és a brutálisan vesztes többség. Nincs tehát feltétlenül szükség a két fél erkölcsi szintjét összevetni, és szerintem nem is lenne megalapozható. Elég a vesztes többség számát szembeállítani az alkotmányos többség számával. (Aztán odacsapni, ahová köll.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.11. 22:31:42

@32FNewYork: Kollégák, összekeveritek az erkölcsit az erkölcsössel -- biztos én is világosabbá tehettem volna a különbséget a posztban, de fenti kommentekben megtettem

panelburzsuj 2014.04.12. 00:02:39

@HaFr:
"Tudni, hogy ki vagyok, kinek ártok a cselekedeteimmel, szolgálom-e beláthatóan és védhetően a közjót, vagy csak élősködök és nyerészkedek, kisemmizek másokat -- ez az erkölcsi gondolkodásmód, ami végső soron bizonyulhat egyesek esetében kevésbé erkölcsösnek, mert alulmarad más érvekkel szemben, de az érvelésre való intézményrendszert fenn kell tartani, és aki tönkre teszi (ti. a demokráciát), az kívül rekeszti magát az erkölcsi univerzumon."

Pont ennek fényében kérdezem: milyen jelekből olvasod ki, hogy csakis az ancien regime - ("sokszornégyévek") - két pártja rombolja ezt az erkölcsi rendet?

Én régi és új, parlamenten belüli és kívüli pártok között kontinuitást látok - te határt húzol: igazán elmondhatnád a módszert, amellyel ezt megteszed. Biztosan többet megértenénk a mérés/mérlegelés technikájából, mint egy prófétai kijelentésből.

2014.04.12. 07:16:42

csak nekem jutott eszembe erről az írásról, hogy a " haza nem lehet ellenzékben "

dr kíváncsivagyok 2014.04.12. 11:38:24

"Lehet, hogy van erkölcsi többség, de nem szerveződik. Ha szerveződne, állandóan az utcán lennénk."

Várd ki a végét...

dr kíváncsivagyok 2014.04.12. 11:41:41

@h.kovacs:
"csak nekem jutott eszembe erről az írásról, hogy a " haza nem lehet ellenzékben " "

A "Haza" tényét , lényegét , értelmét , jelentését,...senki , ismétlem SENKI sem jajátíthatja ki...

ebben az írásban messze nem a Hazáról van szó !

dr kíváncsivagyok 2014.04.12. 11:43:18

25 % - kal a MINDENT akarni uralni...beképzelt , cinikus és pofátlan...

2014.04.12. 11:46:04

@dr kíváncsivagyok: pedig szerintem orbán is valamiféle erkölcsi magasabbrendűségre hivatkozott ezzel az elhíresült mondatával, valamint azóta is minden jogellenes tevékenységét ezzel indokolja

dr kíváncsivagyok 2014.04.12. 11:49:53

@pátyi:
"Nagy tanulság volt számomra az, hogy okos ember indulatból, érzelmektől vezérelve nem beszél, nem ír."

Ennek némileg ellentmond , hogy Orvbán érzelmi politizálással - mert semmi racionális , tényszeru eleme nem volt a választási ígéretének : folytatjuk - simán nyert...
Igaz erre az érzelmi pilotizálásra rásegített némileg a Fidesz választási torvényének csalásra épulo ténye !

dr kíváncsivagyok 2014.04.12. 11:53:47

@h.kovacs:
Orvbán a 25 % - os támogatottságával gyakorlatilag kisajátítja a Haza fogalmát...
Ergo , aki nem ért egyet vele , annak nincs , vagy nem ez az ország a hazája...

Ebbe fog belebukni...
"Soha nem volt ilyen egységes az ország..."
- mondta pár napja...és mindezt 2 mllió szavazattal a 6 millió elleneben , aki vagy nem , vagy nem rá szavazott ...

Hahaha..

dr kíváncsivagyok 2014.04.12. 11:56:28

@h.kovacs:
" pedig szerintem orbán is valamiféle erkölcsi magasabbrendűségre hivatkozott ezzel az elhíresült mondatával,"

Magasabbrendu érkolcsot nem a szatócsboltban árulnak , azt nem lehet saját magunknak vindikalni,...az utólag rátestálják valakire , valamire...
Ilyen saját magát kinevezett magasabbrendu erkolcsi vezetok szokták nagyon csúnyán végezni...

bagzatamagzat 2014.04.12. 11:58:40

az erkölcsi többségbe sorolni a Jobbikat, nem éppen jó helyzetfelismerésre vall, ugyanakkor jó esélye van ebben a félresikerült országban, hogy a kormányban csalódottak tovább erősítik, esetleg kormányra is segítik 2018-ra a szélsőségese pártot. Az pedig beláthatatlan károkat fog okozni az országnak. (lásd 1939, Németország)

anyád, a szúnyogok (törölt) 2014.04.12. 12:35:42

hagyjátok már ezt a beteg demagógiát, hogy 27%, meg kisebbség.

lehet demagógoskodni, de akkor a nem szavazók mind Orbánra szavaztak, hisz Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy is megmondta, hogy aki nem megy el szavazni, az Orbánra szavaz.
aki otthon maradt, az nem akart változást. szóval akkor 27+39% szavazott Orbán maradására.

de a valóság az, hogy a nem szavazókat sehol az ég világon nem számolják bele az eredménybe.
így pedig az alkotmányos és az erkölcsi többség is a jobboldal mellett áll: Fidesz 45%, Jobbik 20%. oszt jónapot.

aki ma Magyarországon baloldali, vagy ormányváltókra szavazott, ez egy utolsó hazaáruló idióta. a magyar társadalom ítéletet mondott felettetek, és nem kér belőletek soha többé. soha nem jöttök vissza.

pedig Orbán az új választási rendszerrel még kedvezett is nektek. a régi rendszerben, második fordulóval csak újlipótvárost nyertétek volna egyéniben, a másik 9 helyen a második fordulóban az állva maradt jobboldali jelölt nagy többséggel nyert volna, oszt jónapot.

@bagzatamagzat: "az erkölcsi többségbe sorolni a Jobbikat, nem éppen jó helyzetfelismerésre vall,"
nem tetszik a valóság?
"Az pedig beláthatatlan károkat fog okozni az országnak. (lásd 1939, Németország)"
hitleeeer, nááááááááácik, szaladjunk!!!
már csak reductio ad hitlerumra futja te szerencsétlen idióta? pont ebből van elege a magyar társadalomnak.

2014.04.12. 12:39:15

@dr kíváncsivagyok: ne reménykedj, nem lesz itt csúnya vég, a nép boldog a közmunkával, meg a rezsicsökivel

anyád, a szúnyogok (törölt) 2014.04.12. 12:45:07

@dr kíváncsivagyok: milyen 6 te majom? abból 3 el se ment szavazni, tehát vagy demagógok vagyunk, és mind orbánra szavazott, vagy intelligensek és belátjuk, hogy a matematika szabályai szerint a nem szavazók között is pontosan ugyanolyan lenne a megoszlás, mint a szavazók között.

tovább a jobbikot ne sorold már a mocskos hazaárulókhoz. egy jobbikos, ha tisztában is van azzal, hogy nem kerül kormányra a jobbik, és ha nem is szereti a fideszt, úgy van vele, hogy inkább Fidesz és Orbán még 20-30 évig, mint ti akár 1 napig is.
a szaros 1.5millió hazaáruló magyarellenesre vered magad? ez egyre kevesebb lesz lévén az ormányváltók szavazóinak átlagéletkora a legmagasabb, 55 év. kihaltok, és lesz a Fidesz, meg a Jobbik, oszt jónapot.

pátyi 2014.04.12. 13:08:15

@HaFr: Ha jól értem, akkor a kormányon, pártjain kívűl, azért mindenki az erkölcsi többség része, mivel ez a párt, Fidesz, lebontja a demokráciát, ami a legfőbb érték, ezért, aki a Fidesszel szemben határozza meg magát, az, mivel a demokrácia, mint legfőbb jó, védelmezője, része az erkölcsi többségnek.
Bocs a hosszú mondatért, de talán érthető.

A fentiek, szerintem, csak akkor igazak, ha a jelenlegi demokrácia valóban a legfőbb jó és védendő társadalmi formáció.
Szerintem a jelenlegi formájában a demokrácia csak egy paraván, ami mögött rengeteg disznóságot el lehet követni.
Helyesbítem annyiban, hogy nem a demokrácia, hanem az abban élő, azt működtető ember lett rosszabb, gyengébb minőségű.
Chomskyt olvastam, aki az amerikai /USA/ demokráciáról írta azt, hogy multinacionális gazdasági érdekcsoportok harca a hatalomért. A politikusok, ezen gazdasági szereplők strómanjai. Beleértve az elnököt is. Persze ez is csak egy leegyszerűsítés, de sok igazság van benne. Ő írja azt is, hogy mióta az USA háborút hírdetett a terrorizmus ellen, egyre több a terrorista. Így vagyunk mi a hazai nácikkal is.
Az látható, hogy az a nyugati civilizáció, annak demokráciái, az általuk kialakított, működtetett globális gazdasági rendszer, válságban van. Hatványozottan igaz ez Európára, az Unióra, benne Magyarországra is.

Ezt az egész globális katyvaszt, benne hazánkat is, ezerféleképpen magyarázzák, magyarázzuk, attól függően, hogy hol vagyunk, mit látunk, és mit érzékelünk belőle. Olyan, mint mikor néhány vak ember egy elefántot tapogat és megpróbálja leírni, hogy szerinte mi az.
Mindezek után, lehet, hogy Orbán és hatalma rossz úton jár, bár az eddig bejárt útját figyelve, az is lehet, hogy nemcsak Magyarországot érzi, érti és reagálja le helyesen, hanem ezt a világban zajló folyamatokat is. Ezért az is lehet, hogy két lépéssel mindíg az ellenfelei előtt jár.
Szerintem ez csak a jövőben dől el, hogy helyes, vagy helytelen úton jár.

Hunor Levente 2014.04.12. 13:32:05

"A Fidesz az új ciklusban a választók tört részének (egynegyedének) bizalmából kormányoz csak, ezt azonban arrogánsan, és ami a legfontosabb: erkölcstelenül teszi."

A hülye erkölcscsőszöknek biztos ez a legfontosabb.

"A mai alkotmányozó többség [...] lop, csal, hazudik azon felül, hogy dilettáns."

Bizonyíték nélküli rágalmazásnak tűnik. Milyen lopásokról, csalásokról tud a szerző? Tett-e feljelentést?

"Az alkotmányos többség (Fidesz) uralmának alapja a választáson nyert politikai felhatalmazása, ellenfele pedig kettő van: az alkotmányos kisebbség (parlamenti ellenzék) és az erkölcsi többség (a nem szavazók és a rendszerkritikus pártok)."

Egy ellenpélda: nem szavaztam és nem vagyok a Fidesz ellenfele. A bejegyzésben említett eszement zöld, többek között Paksot mindenestül ellenző LMP-nek és a rasszista eszméket terjesztő Jobbiknak inkább.

Íme az LMP őrületes politikája:
"Szél Bernadett azt mondta: az LMP számára döntő, hogy milyen lesz Magyarország energiapolitikai rendszere. Hozzátette: a XXI. században nem lehet egyszerre két úton járni, a nukleáris és a zöld energia nem tud egymás mellett békében fejlődni.
Hangsúlyozta: az LMP minden eszközzel harcol a paksi bővítés ügyében..."
www.168ora.hu/itthon/orban-minden-magyar-emberen-atgazolt-123041.html

Az ilyen hibbantaknál jobb az Orbán.

"Ezeknek az erőknek a fórumaként javasoltam korábban egy Nemzetgyűlésnek nevezhető alternatív parlamentet.
Ezeknek az erőknek egyelőre nem kell tudniuk semmit sem kezdeni egymással azon túl, hogy beszélgetni tudnak. Ehhez elég alapot nyújt az erkölcsi alapállásuk. A jövő Magyarországa mégis bennük rejlik."

Még ilyen idealista álmokat!

Zakk (törölt) 2014.04.12. 13:33:45

Milyen erkölcsi többségről beszél ez itt???
Van egy többség ami a választáson nyilvánított véleményt és többségnek találtatott, lényegesen nagyobbnak mint a "másik" oldal. Nincs erkölcsi többség. Kisszerűség van. Ostobaság van. Hisztéria keltés van. Bukott, tehetségtelen politikusok vannak. Erkölcsi többség???

dr kíváncsivagyok 2014.04.12. 13:52:32

@anyád, a szúnyogok: " milyen 6 te majom?" anyád ,... a szúnyogok anyja...

anyád, a szúnyogok (törölt) 2014.04.12. 13:54:13

@dr kíváncsivagyok: most minden érvem mágcáfoltad :D

ember, ha lenne benned minimális tisztesség és szégyenérzet, 6 napja nem lennél már blog.hu-n

dr kíváncsivagyok 2014.04.12. 13:55:18

@h.kovacs:
" ne reménykedj, nem lesz itt csúnya vég, a nép boldog a közmunkával, meg a rezsicsökivel "
Tévedés , nem elégedett...
A rezsicsoki elfogy , mint a tavaszi hó...már nincs hová csokizni...és még nem kavart be a nemzetkozi helyzet...

dr kíváncsivagyok 2014.04.12. 13:58:46

@anyád, a szúnyogok:
"ember, ha lenne benned minimális tisztesség és szégyenérzet, 6 napja nem lennél már blog.hu-n "

Hol kéne lennem ?
A békamenetben , mint a hozzád hasonló elmeroggyantak ?

dr kíváncsivagyok 2014.04.12. 13:59:17

most minden érvem mágcáfoltad :D

A gyulolet az érved ?

dr kíváncsivagyok 2014.04.12. 14:00:05

@anyád, a szúnyogok:
Anyád baszd szájba te kretén fideszgyík...

anyád, a szúnyogok (törölt) 2014.04.12. 14:05:26

@anyád, a szúnyogok: -n

@dr kíváncsivagyok: nekem? aki beleolvas a munkásságodba, az hányingert kap tőled.

"Anyád baszd szájba te kretén fideszgyík.."

így még érvelnem sem kell, megteszed azt te helyettünk is :D

tisztapista 2014.04.12. 14:13:08

Csak röviden, mert nem kajáltam meg a hülyeséget.

1. Nincs olyan, hogy erkölcsi többség.
2. Az alkotmányosságot az erkölccsel szembeállítani hatalmas ostobaság.

De ha munkahipotézisként el is fogadnám a cikk ezen állításait, akkor is a történelem adja az élő cáfolatot. Amióta csak van demokrácia, azóta a demokrácia erkölcse a szavazatukat leadók mellett áll. A nem szavazókat pedig idiótának bélyegzi, a szó legnemesebb, görög értelmében.

Azt látjuk tehát, hogy ha az alkotmányosságot és az erkölcsöt kell összevetnünk, akkor a demokrácia erkölcse az alkotmányos többség mellett áll.

De ezt felejtsük is el, mert nincs erkölcsi többség egy demokráciában. Ott csak szavazók és nem szavazók vannak, utóbbiak pedig a szegénységi bizonyítványukba húzták be az X-et.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.04.12. 14:14:21

"Ma Magyarországon kétféle, egymásnak feszülő többség irányítja a politikai rendszert: egy alkotmányos többség és egy erkölcsi többség. Az alkotmányos többség (Fidesz) uralmának alapja a választáson nyert politikai felhatalmazása, ellenfele pedig kettő van: az alkotmányos kisebbség (parlamenti ellenzék) és az erkölcsi többség (a nem szavazók és a rendszerkritikus pártok)."

Szerintem olyan, hogy erkölcsi többség nem létezik. Ha létezne, és erősebb lenne, mint az "alkotmányos", akkor a rendszerkritikus pártok nem így szerepelnek. A Jobbik és az LMP együtt is kevesebb szavazatot kapott, mint a Kormányváltás.

A nem szavazóknál sem látok ilyen tendenciát. Kb. 30% soha egy választásra (figyelem: a legelsőre sem) ment el szavazni. Az ő esetükben szó nincs "erkölcsi többség"-ről, őket szimplán csak nem érdekli az egész, nem vesznek részt benne, történjék akármi, legyen bármilyen vonzó is az alternatíva. Azt javaslom, őket egész egyszerűen vegyük ki a választók közül és vizsgáljuk csak azokat, akik legalább egyszer elmentek már szavazni.

Így számolva van kb. 60% stabilan aktív szavazó és van kb. 10% un. bizonytalan, akik vagy elmennek vagy nem. Ha bármilyen, az ország irányításával vagy úgy általában a közélettel kapcsolatban véleménnyel rendelkező, de nem szavazó csoportot akarunk keresni, akkor csak ezt a 10%-ot találjuk. Ha esetleg létezik parlamenten kívüli "erkölcsi többség", akkor ők azok és ennyien vannak. Csak az a probléma, hogy 20% jobbikos, 5% lmp-s és 10% bizonytalan még együtt is igen messze van a "többség"-től.

tisztapista 2014.04.12. 14:45:34

A Nemzetgyűlés nevű alternatív parlamentről még egy szót:

Az általad erkölcsi többségnek nevezett tömeg egy része soha nem szavazott még egyetlen választáson sem. Tehát halmozottan idióta - a szó görög értelmében.

A az általad erkölcsi többségnek nevezett tömeg normálisabb része volt kint a milla tüntetésen, és "választotta meg" dopemant "alternatív köztársasági elnökké", aki viszont egy idióta - a szó magyar értelmében.

Ezekből akarsz valamiféle nemzetgyűlést összefabrikálni? A saját orrukig sem látnak, nem kaphatnak semmilyen plusz hatalmat - a magyar demokrácia által rájuk ruházott szavazati jogon kívül. A te nemzetgyűlésed az idióták diktatúrája lenne, és én ezt semmilyen korülmények között nem támogatom.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.04.12. 14:47:10

Javítok, rosszul számoltam az előbbi hozzászólásban:
A választási iroda adatai szerint a Jobbik 986.965 szavazatot kapott, az LMP 252.911-et a többi kis párt összesen 195.285-öt (99%-os feldolgozottságnál). Ez összesen 1435161 szavazat, azaz a teljes 8 millió 18%-a. Ha ehhez hozzátesszük a "bizonytalan" 10%-ot (800000 szavazat) akkor 2.235.161 szavazatot, azaz 28%-ot kapunk. Ennyi a feltételezett "erkölcsi többség" szavazatszáma. Csak jelzésképpen, az alkotmányos többség (a fidesz) ettől alig elmaradva, az összes lehetséges szavazat 27,5%-át szerezte meg. Az "alkotmányos kisebbség" (akikkel ugye az "erkölcsi többség" ugyanúgy szemben áll, mint a fidesszel) 15,6 %-ot szedett össze. Ha leszámítjuk azt a 30%-nyi szavazót, akiknek egyáltalán nincs véleményük, így mindezt 5.600.000 választóra vetítjük, az arányok a következők: "alkotmányos többség" (fidesz) 39,3%; "alkotmányos kisebbség" (kormányváltók) 22,3%; "erkölcsi többség" (kb. mindenki más, ha az a 10% is elmegy) 39,9%. Ancien regime vs. "erkölcsi többség" = 61,6 vs. 39,9. Ez nem többség.

Firk 2014.04.12. 14:54:02

Ez szimpla faszság, önáltató baromság. Senkinek nem tartotta senki a fejéhez a fegyvert, hogy márpedig ne szavazzon. A nem szavazás véleménnyilvánítás, de nem, nem tudatos protest. Maximum rendszer és nem kormánykritika (ez lehet skár 1 % is), a demokrácia kritikája. Aki nem szavaz, az nem az ellenzéket akarja , hanem azt, hogy ne kelljen szavaznia - kvázi nem hiszi el, hogy lehet befolyása (bár nem értem így hogyan lehetne, de mindegy). Ezzel jönni baromság. Azért nyert a Fidesz, mert nagyrészt egyetért vele az ország. Aki nem, az meg nem talált olyan erőt a politikai térképen, amelyre rábízná a Fidesz helyett az irányítást... Aki talált, van ezen túl adekvát véleménye az szavazott. Ez a demokrácia. Csak a demokratikus ellenzéknek nem tetszik, ha nem ők nyernek... Lesz még ilyen, sokáig és nem is kevés bukta, amíg meg nem értik, hogy ők a hibásak és nem, aki nem szavazott, az nem szavazott. Nem velük szimpatizálásból, nem kormánygyűlöletből, egészen másért. Gondolkozni, válaszokat adni, építkezni, új arcokkal, mondanivalóval!

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.04.12. 14:54:32

Félreértés ne essék, én sem vagyok elégedett a rendszerrel, ami most Magyarországon van. Nem csak a fideszével, hanem úgy általában az elmúlt 23 évben kialakulttal. Örülnék neki ha tényleg lenne valamilyen "erkölcsi többség" de azt gondolom, hogy ha létezne, akkor már rég nem "erkölcsi" hanem "alkotmányos" lenne, azaz létezése megmutatkozna a választási eredményekben (pláne egy ilyen ciklus után). Mivel nem mutatkozik meg, ezért szerintem nem is létezik.

Firk 2014.04.12. 14:57:51

Ja és a Jobbik-LMP se szólította meg őket. Tessék velük nem számolni, a saját nyugalmatok és lelki békétek érdekében. Mert, ha a többség valamit nem akar, akkor leszavazza, forradalmat csinál stb . Itt szó sincs ilyesmiről!

HaCS 2014.04.12. 15:51:04

Ne haragudj kedves Hafr, de azt kell mondjam szinte bájos az a gyermeki idealizmus, ami ebből az írásból sugárzik.

Először is honnan a csudából veszed, hogy ez az "erkölcsösen" gondolkozó, alapvetően elsősorban a "közjót" szem előtt tartó tömeg ma a többséget jelenti hazánkban?
Véleményem és tapasztalataim nekem éppen az ellenkezőt mutatják. Azaz jelen helyzetben ebben az országban a felnőtt lakosság túlnyomó része materialista, és a saját javait, jövedelmét többre tartja, mint bármiféle erkölcsös, meg elvont fogalmakat, mint a szabadság, alapjogok, vagy urambocsá demokrácia.

Jelentős részük egyszerűen azért, mert még soha életében nem járt Maslow-piramis második szintjénél feljebb, ezért ezek a fogalmak egyszerűen nem jelentenek nekik prioritást. Esetükben azt kell mondjam a materialista gondolkodás nem is őket, hanem a helyzetet, folyamatokat minősíti.

Rengetegen vannak azok is, akik bár talán már éppen megállnak a lábukon, de a mentalitásuk éppen az elmúlt x évben (főként 2007-2010 időszakában) fordult drasztikusan ebbe az irányba. Azt érzik, és vallják, hogy 25 év eltelt, amióta várják a jólétet, és 15-20 év eltelt azóta is, hogy ezért a jólétért az ún. közjóért gyakorlatilag mindenüket feláldozták/feláldoztatták velük. (Ugye emlékszünk a 90-es évek közepi "csomagokra"!)
15-20 év az bizony egy ember életében rengeteg idő. Őket sem tudom ezért igazán hibáztatni.

Ezek az emberek elkeseredettek, kiábrándultak és dühösek, mert úgy érzik (némileg jogosan), hogy becsapták őket.

Ehhez jön még a jómódú réteg eredendően materialista része. Akik pontosan azért is tartanak ott, azért jómódúak, mert már a rendszerváltás óta ebben a materialista szemléletben éltek, és kihasználva a lehetőségeket magánjavaikat erősítették.

Szerintem ez a három réteg ma Magyarországon
számszakilag magasan kiteszi a többséget.
Ha meg a határozott, érzelmileg fűtött szavazók között nézzük akkor még inkább.

És bizony ha ezzel a materialista szemlélettel nézzük, pont betaláltak az előző Orbán-kormány intézkedései.
Vannak akinek kevésbé (rezsicsökkentés, devizahiteles csomagok), de ezen embereknek már az is sokat számított, hogy valaki egyáltalán (f)elismerte, hogy ők és problémáik is léteznek ebben az országban.
A harmadik csoportnak meg annyi intézkedéssel kedveskedett a kormány, hogy el sem kezdem sorolni.

Mindenesetre nem akarlak elkeseríteni, de az, hogy az "közjó" fogalmában gondolkodók többségben vannak, vagy hogy a Munkáspárt párbeszédet kezdeményez a Millával, a Jobbikkal, meg a 4K!-val a közjóról, a magyar valóság ismeretében nekem csak kávéházi ábrándnak tűnik.

Zakk (törölt) 2014.04.12. 16:21:00

@dr kíváncsivagyok: a bajnai féle IMF hitel nem fogy el köcsög????

borzimorzi 2014.04.12. 17:06:53

Erkölcsi többség? :-DDD
Álmodj, királylány!
Tessék szépen tudomásul venni, hogy ahol ilyen 4 év után egy kormánypárt 44%-ot kap, ott bizony erkölcsi rokkantak a választók is. És/vagy agyhalottak.

Miközben ezt írom, épp teszik tönkre a fideszes oligarchák hóhérai Kishantost... :-((

Üdv:
b

borzimorzi 2014.04.12. 17:07:40

@Zakk: Elfogy az is, csak feleakkora kamatot kellene rá fizetni, tehát jó eséllyel vissza tudjuk fizetni. Bunkókám.
süti beállítások módosítása