1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.03.02. 21:39 HaFr

Követeljük a magyar pártoktól!

A vészterhes ukrajnai események és a súlyosbodó nagyhatalmi vetélkedés rávilágítanak régiónk békéjének törékenységére, és ennek nyomán Magyarország nyilvánvaló kiszolgáltatottságára. A köztársaság lassan 25 éves fennállását végigkísérő, a jelenlegi kormányzat alatt kiteljesedett gátlástalan politikai zsákmányszerzés, a fokozatos gazdasági lecsúszás, a jogállam leépítése, a demokrácia meggyengítése, és a nyugati orientációnk kétségbevonása egyértelműen, jelentősen növelik a kiszolgáltatottságunkat. Az Orbán-kormánynak névleg a függetlenségünk erősítése, valójában azonban a zavartalan hatalmi központosítás érdekében megkezdett kockázatos közeledése a keleti autokratikus rezsimekhez és vészterhes távolodása a nyugati civilizáció politikai értékrendszerétől Magyarországot olyan senki földjére vezethetik, ahol az aktuális döntések kockázata hallatlanul megnövekszik, korrekciójukra kevés esély marad, és a magyar nemzet sorsa a vak véletlenek és mások kegyének rendelődik alá.

Magyarország stratégiai gyengeségéért az elsődleges felelősség az Orbán-kormányt és parlamenti többségét terhelik, de a hátterében ott áll az elmúlt 25 év -- rövid időszakoktól eltekintve -- alacsony hatékonyságú politikai rendszere és a politikai osztály szűk látókörű, bűnösen önző viselkedése.

Követeljük a magyar országgyűlés pártjaitól, hogy az említett problématömeg súlyának felismerését bizonyítva még a választások előtt kezdjenek tárgyalásokat, amelyeken első lépésben elkötelezik magukat egy nemzeti minimum kialakítása mellett, amely visszavezeti az országot egy fenntartható növekedési pályára. A pártok vegyék észre, hogy egyikük sem tudott eddig működő konszenzust kialakítani a kultúrájuk, politikai programjaik vagy a felkínált politikai megoldásaik mentén. Mindegyikük kudarcot vallott, és makacs kitartásuk az eddigi politikájuk mellett a nemzet érdekei ellen való, és beláthatatlan következményekhez vezethet.

Dr. Béndek Péter, elnök

A Polgári Konzervatív Párt nevében

 

 

75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr765840288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tobeor 2014.03.02. 23:31:04

A pártok pontosan tudják ezt, és pont leszarják.

Orbán kifejezetten egy gyenge és egyre gyengébb Magyarországban érdekelt, mert minél gyengébb az ország, annál könnyebben tudja uralni és kifosztani.

Lucky Larry Silverstein 2014.03.02. 23:35:32

Orbán sokat tett a magyar függetlenségért, 90ben is és most is.

Béndek Péter semmit. Persze szeretjük.

Cirmos Cica 2014.03.03. 00:31:44

@Lucky Larry Silverstein: Te nem ehhez a cikkhez akartál hozzászólni ugye? Vagy csak gyorsan el kellett helyezned egy Orbánt dicsérő posztot valahol? Béndek Péter önmagában többet tett ezzel a cikkel a magyarok felvilágosodásért, mint Orbán bármikor tett és tenni fog: tényleg abban érdekelt Orbán, hogy minél butábbak és szegényebbek legyünk, aztán azt csinál amit akar.

Sandor Szigeti 2014.03.03. 02:45:16

Átok-pártok ti csak árttok’(2012)

Átok pártok eltoltátok*.
A jó édes* szép anyátok!
Bal kezemet levágtátok,
Jobbomat meg elhagytátok.
Testemet is gyaláztátok.
Agyamat csak átmostátok.
De a szívem nem kaptátok.

Önállóan meghalnátok.
Sötét erőt szolgáljátok.
Egyedüli mentség rátok,
Pénz kényszerből csináljátok.
Nemzetünket megosztjátok.
Boldogságtól megfosztjátok.
Háborúba taszítjátok.

Mért’ kelletek nekünk pártok?
Éhes szánkat befogjátok?
Kis pénzünket „elkúrjátok”?
Mi szíjunkat meghúzzátok?
Ti zsebetek megdugjátok?
Mindezeket, mint egy átok,
Törvényekbe foglaljátok?!
(egyszer cenzúrázva:tol=basz, édes=kurva)

midnight coder 2014.03.03. 06:37:04

Ez a post tök jó lett volna 30 évvel ezelőtt, a Kádár-rendszer idején. Azóta viszont kissé átrendeződtek az erőviszonyok, ráadásul a folyamatok nem is arrafelé mutatnak hogy ez annyira javulni fog. A nagy magyar véleményformáló értelmiség csak két dolgot nem vesz észre:
1. A nagy európai hajót nem feltétlenül kellene követni, még akkor sem ha azt állítják róla hogy elsüllyeszthetetlen. Különösen akkor nem, amikor már látjuk hogy az oldalán ömlik befelé a víz.
2. Az értelmiség mára már rég nem véleményformáló. Az a marketing.

különvélemény 2014.03.03. 07:03:29

"Magyarország stratégiai gyengeségéért az elsődleges felelősség az Orbán-kormányt és parlamenti többségét terhelik"

Mer nem 2002-től kezdtünk lemaradni a környező országoktól, miközben eladósítottuk az országot.

nu pagagyí 2014.03.03. 07:13:16

@különvélemény: Leszakadásunk onnan kezdődött, hogy a nép elhitte, létezik ingyen ebéd. A meg nem valósult reformok adták a kezdőlökést a zuhanáshoz, amit Orbánék szabadeséssé fokoztak.

ob.szerver 2014.03.03. 07:17:19

"első lépésben elkötelezik magukat egy nemzeti minimum kialakítása mellett"

Nemzeti minimumról pártok állapodhatnak meg, akiknek a szándékolt törekvése az ország szolgálata. (A törekvések helyességét és a szándékok kivitelezését és eredményességét most hagyjuk.) A szervezett bűnözés célja ezzel szemben a vagyonszerzés, amely a kompromisszumoktól mentes, kizárólagos hatalom birtokában a leghatékonyabb. Politikai pártok és a szervezett bűnözés politikai fedőszervének szándékai között nincs közös motiváció, az ország érdeke nem közös nevező. Ezért nem lehetséges Magyarországon bármilyen kérdésben nemzeti minimum kialakítása.

midnight coder 2014.03.03. 07:28:45

@nu pagagyí: A mi zuhanásunk akkor kezdődött, amikor az MSZP elődei megnyerték a kékcédulás választásokat. Ez kb. a gengszterváltás idejére vált szabadeséssé. Közben volt egy pont 1998 és 2000 között amikor úgy tűnt, megáll a zuhanás. De a több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak, majd az erre adott kormányzati válasz, illetve az ebből lett jóléti rendszerváltás programja továbblökött minket.

ob.szerver 2014.03.03. 07:36:56

@midnight coder:

"Közben volt egy pont 1998 és 2000 között amikor úgy tűnt, megáll a zuhanás."

Egy zuhanás magától nem szokott megállni. Ehhez vagy földbe csapódás kell, vagy olyan intézkedések, amelyek megállítják.

Sorold már lécci az első orbánreszim nagyívű gazdasági és/vagy társadalmi intézkedéseit, amelyekkel megállította a zuhanás. De legalább egyet.

mojszipupi 2014.03.03. 07:41:47

De hiszen Orbán felállította a nemzeti minimumot. Minden nemzeti ami az övék, aki az ő seggüket nyalja, amelyik iparág és cég az ő érdeküket szolgálja ki. A többi MAGYAR pedig ellenség, mocskos külföldön dolgozó áruló, vagy büdös kommunista. A nemzeti minimum fidesz nyelven azt jelenti h aki nincs velünk azt el kell taposni. Eddig büdös kommunistáztak most meg Putyin a király, a példakép. Orbán nyelvén nincs politikai alku semmi áron. Ha kell behívja az oroszokat ha a helyzet úgy kívánja. Ne legyenek illúzióink. Mindig mosolygok mikor értelmiséginek mondott emberek még azt hiszik h ezt a rezsimet demokratikus normák közt el lehet zavarni

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.03.03. 07:47:48

^^
nem véletlenül van állandóan index címlapon ez a blog
stabilan hozza azt a szellemi szinvonalat, amit minden 6 éves kisfiú, akinek dopeman a példaképe **

szóval követelitek, kisgyerekek?
és ha nem csinálják meg, akkor mi lesz?
toppantatok egy nagyot a kis lábacskáitokkal?

és.. egyáltalán...
mi az a fenntartható növekedés?
a ti képzeletbeli álomvilágotokban, melyik meseországban létezik az?
és hogyan néz ki pontosan?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.03.03. 07:50:38

@különvélemény: 2002-2010 között ugrált a pannon puma, és nagy volt a jólét **

ezt minden felsőbbrendű értelmiségi, liberális demokrata tuggya!
ezért is dopeman a választott szellemi vezetője ^^

abdul hackeem 2014.03.03. 07:53:05

Amiért a Moszkva irányította tömb ezelőtt jobban működött (és látszólag jobban működik) az az a tény, hogy a tömb érdeke világos és egyértelmű. A megvalósítás már lehet (lehetett) árnyalt. Lásd NDK, Csehszlovák, Magyarországi „szocializmus”. Azon nyomban, ahogy a tömb ellen, vagy nem a tömb érdekében cselekedtek a résztvevők megindult az intervenció.
Vagyis, ha tényleges konszenzussal megfogalmazódik, hogy mi az ország (az állampolgárok) érdeke, akkor a kitűzött célok megvalósításának mikéntjében lehetne különbség (politikai pártok ideológiai alapja, populizmusuk sikeressége, stb. alapján), de nem a célokban. Ezért zavarodottak az állampolgárok, mert csak a pillanatnyi jutalmakat adják elő a pártocskák, a hosszú távú cél menet közben, vagy utólag válik világossá.
A célok közül megemlíteném, hogy nincs fenntartható fejlődés. Fenntarthatóság van. A fenntartható fejlődés itt marketingfogás, mert a zemberek lelkének jó azt hallani, hogy fejlődés.

unionista (törölt) 2014.03.03. 08:05:54

valódi önkormányzati hatalom kell. közvetlen/független/egyéni képviseletre alapozva. a politikai pártokat ki kell zavarni a városokból.

ezt sajnálatos az egész országban nem lehet kikényszeríteni. csak néhány helyen. a főváros, vidéki egyetemi városok (potenciális régióközpontok), kiemelt kistérségek. ezeken a helyeken lehet valamilyen nyugatihoz hasonló polgárosodás. az ország területének nagy részén a lakosság döntő többsége központi tervutasításokat szeretne. ahhoz kell igazodni.

toportyánzsóti 2014.03.03. 08:11:43

@wmiki: 6 éves kisfiú szellemi szinvonalát próbáld meg elérni szegény lobotómiát elszenvedett mutyipincsi,aztán lehet kommentelni.Mikor megy át vajon a tudatodba,hogy hazaáruló putyinpincsi seggén keresztül nyalsz be putinkának prosztatáig több méter hosszú nyelvet növesztve?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.03.03. 08:19:26

@toportyánzsóti: húha!
te igazi felsőbbrendű értelmiségi, liberális demokrata lehetsz, pont olyan jól érvelsz, ahogy ők :(

toportyánzsóti 2014.03.03. 08:22:44

Magyar jobboldali értelmiség legnagyobb szégyene,hogy negyedszázad után sincs megalkotva a nemzeti minimum,egyeduralomra törnek inkább pedig kormányképtelenek,immár többször bizonyították.

unionista (törölt) 2014.03.03. 08:23:08

@tobeor:
orbán egy feudális magyarországban érdekelt. ami nem feltétlen gyenge, hanem feudális.

orbán nem a tudásra épít. nem az emberi elmét akarja kihasználni, hanem a földet, illetve a bányát. nem akar nem high tech ipart és high tech landwirtschaft sem kell. a magyar parasztok döntő többsége nem akar szenzorokkal felszerelt biogazdaságot, óriás majorságokat automatizált öntözőrendszerekkel. nem ilyet szeretne. hanem mindenből a legegyszerűbbet. de az nem rossz, vagy gonosz. hanem csak primitív. orbán is ezt szeretné mindenből. leszámítva a focit, mert abból tényleg a legjobbat. szuper mlsz elnök lenne. sajnálatos módon ennél ambiciózusabb.

toportyánzsóti 2014.03.03. 08:27:07

@wmiki: 6 éves szintjét próbálgassad még,aztán jöhet Dopeman...

unionista (törölt) 2014.03.03. 08:32:24

@abdul hackeem:
nincs ilyen konszenzus. magyarországon soha nem is volt, soha nem is lesz. ez a nép egy kulturális törésvonalon fekszik. békeidőben sose egyezett ki semmiben. háborúban még annyira sem. menjen a fősereg előre. majd jönnek a többiek. aztán nem jönnek. így zajlott minden háború.

quendelapo 2014.03.03. 08:38:11

@post
"A köztársaság lassan 25 éves fennállását végigkísérő, a jelenlegi kormányzat alatt kiteljesedett gátlástalan politikai zsákmányszerzés, a fokozatos gazdasági lecsúszás, a jogállam leépítése, a demokrácia meggyengítése, és a nyugati orientációnk kétségbevonása egyértelműen, jelentősen növelik a kiszolgáltatottságunkat."

A jogállam leépítése, a demokrácia meggyengítése, és a nyugati orientációnk kétségbevonása nem jellemezte az elmúlt 25 évet, csak az I. és II. Orbán kormány 2x4 évét.

tamas11 2014.03.03. 08:44:35

@wmiki:
Inkább olvasnék tőled valamit a nemzeti minimumról. Például, hogy beleférnél e.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.03. 08:48:51

@quendelapo: Hogyan lehetne erős demokrácia folyamatos állami korrupció mellett? Stb. a jelzett trendek látensen ott munkáltak végig a 25 év alatt --

unionista (törölt) 2014.03.03. 09:03:43

@midnight coder:
1998 és 2000 között azért volt a forintgazdaságnak aranykora, mert bokros lajos túlszorított. és csúszóleértékeléssel a végletekig gyengítette a forintot. ennek következtében áramlott be a tőke. soha nem látott mértékűek voltak a piaci beruházások. ezek az első orbán kormány idején indult el a termelés. volt egy csendes kiigazítás. amit varga mihály vezényelt le. ez az első kormány érdeme. de akkor orbán még nem nagyon indult be gazdasági téren. nem függött simicskától, nyergestől, szélestől, csányitól. kósa nem függött borostól, takácstól és a többiektől. és így tovább. lehetne sorolni. nem alakult ki a hűbéri uralom, ami befékezte a gazdaságot. ezt a feudális projektet ideig a szocikkal vitték. boldvai, puch és társaik. aztán egy gyurcsány nevű úgy gondolta, hogy eleget lopott. és majd ő megreformálja ezt a kurva országot. ez nem jött be a szociknak. a nemzeti érzelmű családbarát magyarok teljhatalmat biztosítottak a nemzeti érzelmű családbarát politikusoknak. azóta nyílt alvilági politika zajlik.

sinclairzx81a 2014.03.03. 09:30:43

"A pártok vegyék észre, hogy egyikük sem tudott eddig működő konszenzust kialakítani a kultúrájuk, politikai programjaik vagy a felkínált politikai megoldásaik mentén. Mindegyikük kudarcot vallott, és makacs kitartásuk az eddigi politikájuk mellett a nemzet érdekei ellen való, és beláthatatlan következményekhez vezethet."

Nos, tisztelt BP, ebben alighanem igazat kell adnunk Önnek, a konszenzus kialakítása a 25 év alatt tényleg nem jött össze egyik pártnak sem.

Az egyik érintett erről így beszélt 2009-ben:

'Nincs egyetlen olyan közös érték, közös cél ebben a duális erőtérben, amit mind a két fél elfogadna, hanem folyamatos harcok zajlanak a legalapvetőbb kérdésekben is. Ha mi azt mondjuk, hogy családtámogatási rendszer, akkor ők megszüntetik; ha mi azt mondjuk, hogy kettős állampolgárság, akkor ők azt mondják: beözönlik 23 millió román. Állandó értékvitáink vannak. Nemcsak politikai küzdelmek, hanem értékviták is.'

Nos, 'értékviták' esetén Ön hogyan hozna létre 'konszenzust'?

Ön milyen konszenzusra tudna jutni például a 'Jobbik' nevezetű demokratikusan megválasztott párttal?

Őn milyen konszenzust tudna elképzelni az olyan 'demokratikus ellenzékkel', aki az új alkotmány vitájában sem hajlandó részt venni??

Kérem, adjon egy lehetséges forgatókönyvet arra nézvést, hogy miféle protokoll szerint lenne lehetséges egy Konszenzus.

Mert abban tökéletesen igaza van, a mindenkori hatalom van abban a helyzetben, hogy megkísérelje egy minimális együttműködés kereteit létrehozni.

Egy rendszert, amiben a nemzet politikai aktorai együttműködhetnének az alternatívák kifejtésében.
Oszt a végén majd a választók döntenek ...

A konszenzushoz azonban - bár Ön nem matematikus, ahogy egyik régebbi posztjában utalt is erre - LEGALÁBB két fél kell.

És hajlandóság a kompromisszumra.

(Tudom hogy ezen a blogon a 'verseny' az egyetlen elfogadható igazán kapitalista fogalom, az 'együttműködés' az valami ócska kommunisztikus elmebaj)

Ön a modern 'konszenzus' kifejezést használja, itt vidéken az 'együttműködés' avíttas fogalmával valami hasonlót - ugyanerre.

Akkor ahogy nemrég Ön is biztatott bennünket:
Hajrá Magyarország!

unionista (törölt) 2014.03.03. 09:37:08

@HaFr:
azt nem érted, hogy nem lehet erős gazdaságot építeni fővárosi irányítással. mert budapest láthatóan saját magát sem képes igazgatni. de azzal kellene próbálkoznia. mert az még talán sikerülne. ha néhány agglomeráció a helyhatóságokból kizavarná a pártelitet, viszonylagos önállóságot kapna, akkor ott lehetne nyugatos polgárosodás. de magyarország egészén mindez egyelőre illúzió.

ne egy fővárosi plázában legyél européer konzervatív, hanem ülj be errefelé a rózsásba, vagy a "ződtakonyba", és magyarázd el a népeknek, hogy te központilag felszámolod a feudalizmust. az emberek többsége alember lenni. a főember alemberének az alembere. úgy szeretne megélni. úgy szeretne a gyereket nevelni. ott fent mutyiznak, itt lent fusizunk. akinek ez nem tetszik az ratyi. ez a közgondolkodás.

itt a vidéki multik is feudálisan működnek. menj el egy vidéki multinacionális céghez. szinte alig van ahol hozzáértő vezeti a lányvállalatot. vidékre legjobb esetben egy nemecseket küldenek. mert ugye ki jön el akárcsak spanyolországból akárcsak mondjuk nyíregyházára, vagy debrecenbe. vagy a leghülyébb, vagy valamelyik lelkes fiatal. vegyük a jobb esetet. nemecseket mindenhol kicsinálják. mindenhol. de a helyébe nem boka fog ülni, mert nem boka csinálja ki. hanem a legjobb esetben is egy geréb. aki áruló. de őt is kicsinálják. mert geréb egy áruló. de nem ács feri csinálja ki, hanem egy suttyó. aki feudális módon cseszteti az embereit. csicskásai vannak, spionjai. ezeket helyi szinten lehet felszámolni. vagy nem lehet. de meg kell próbálni. nem országosan. országos megoldás a problémákra nincsen.

quendelapo 2014.03.03. 09:53:42

@HaFr:
A korrupció miatt kétségtelenül sérül a demokrácia, de ez nem hasonlítható össze a demokrácia előre megfontolt, szándékos gyengítésével.

Azt gondolom, hogy ha Orbánt és családját kivesszük a rendszerből a magyar állami/ elit korrupció mértéke valószínűleg nem haladja meg a közép-európai átlagot. Ezt a tételt bizonyítani nehéz, de nézd meg a családi oligarchák vagyonát és annak eredetét és hasonlítsd össze a balos potentátokkal. Nagyságrendi a különbség.

quendelapo 2014.03.03. 09:59:50

@unionista:
@HaFr:
Néhány polgári gondolkodású embert a kisvárosi körzetekben is össze lehetne gyűjteni, igaz nem a zöldtakonyban és a rózsásban kéne keresni őket, hanem a vállalkozók között.

Ez nem lenne sok, de el lehetne indulni. Béndek Péternek erre kellene koncentrálnia...

sinclairzx81a 2014.03.03. 10:08:04

@quendelapo:
"Ezt a tételt bizonyítani nehéz, de nézd meg a családi oligarchák vagyonát és annak eredetét és hasonlítsd össze a balos potentátokkal. Nagyságrendi a különbség."

Nosza, hadd lássuk!
Konkrétusan!

abdul hackeem 2014.03.03. 10:22:55

@sinclairzx81a: Csak úgy eszembe jutott, egy jó ismerősöm mondta egyszer, hogy a Rothschildok és Rockefellerek is voltak valamikor mocskos büdös újgazdagok :-)

unionista (törölt) 2014.03.03. 10:32:42

@quendelapo:
de ebből nem lehet országos mozgalmat szervezni. hankiss előjött azzal, hogy találjuk ki magyarországot. elég ismertséggel rendelkezett. elegendő tekintéllyel a bal, és a mérsékelt jobboldali választók között. nem kezdték ki azért, mert beszédhibás. és működött? nem.

azért nem, mert a népek nem akarják kitalálni magyarországot. azt kell mondani, hogy találjuk ki (mondjuk) debrecent. és ez esetleg azért működhet, mert ezzel párhuzamosan fut egy találjuk ki nyiregyházát projekt. és akkor debrecenben azt mondják: nehogy már a tirpákoknak jobb legyen. találja kifelé az értelmiség. hajdúböszörményben azt mondanák, hogy legyünk olyan erősek, mint hajdúszoboszló. építsünk csatornát, vagy evezős központot. és mindjárt járási és megyei összefogásért kiáltanának. de ez nem tud, vagy nem nagyon tud elindulni a kistérségek felől. legfeljebb a szerencsés fekvésű üdülőövezetektől. azt el tudom képzelni, hogy mondjuk a balatonnak van kormányzója. vagy a velencei tónak. és majd eldönti, hogy kell-e oda kaszinó, vagy nem kell. de ez sem lenne ez nyugati fejlődés. ez egy félfeudális világ lenne. mégis azt jelentené, hogy kisebb-nagyobb agglomerációk versenyeznek egymással. mímeljük a piagazdaságot: nem mikro, nem makro, hanem köztes méretekben. szerintem erre van szükség köztes európában.

Carmichael 2014.03.03. 10:37:27

@ob.szerver:
Idealista álláspontom, hogy a változások azzal kezdődhetnének, ha a jobbos-balos, mieink-övéik, és hasonló - egyesek érdekében és nem véletlenül! - rutinná tett megkülönböztetési pontokból kilépve ott húznánk meg a vonalat magunkban, amikor véleményt alkotunk, hogy tisztességes-tisztességtelen vagy felelős-felelőtlen, építkező-romboló, stb. az adott személy (persze itt is vannak árnyalatok, mélységek).
Ebben az esetben ugyanis sokkal egyszerűbb lenne megállapítani a hovatartozást az alapján, ahogy bizonyos - pl. a fenti - kérdésekhez/kategóriákhoz szándékaiban/szavaiban/tetteiben viszonyul. Vagy akár egy lefektetett nemzeti minimumhoz, merthogy vannak közös emberi értékeink/érdekeink a magánérdekek mellett, azokkal összhangban.
Amíg a mai törésvonalak állnak fent a fejekben, addig a politika/alvilág nyugodtan rángathatja a zsinórokat kedvére, és a saját privát érdekeit szem előtt tartva.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2014.03.03. 11:25:23

@sinclairzx81a: Azt hiszem tévedsz mert nagyon sokszor tett a baloldal gesztust és javaslatot. Ott voltam!!!!Ez már 2010 váltás után volt. Sajnos a FIDESZ szóba sem állt egyetlen egy küldöttel sem!!!! A 2/3 tudatában gondolom. De ez nem megoldás mert ha a mostani ellenzék kerül hatalomra akkor lefogja bontani a Viktori intézményrendszert is. És még sok mindent. TEhát ott vagyunk ahol eddig. Ezért lenne jó félretenni az arroganciát és leüllni és végigbeszélni. De jelenleg az ország kifosztása zajlik igy ez most nem időszerü. De akkor mikor??? Vajon lesz rá lehetőség vagy az ország elsülyed?????

sinclairzx81a 2014.03.03. 11:34:00

@kublerek:
"Ezért lenne jó félretenni az arroganciát és leüllni és végigbeszélni."

Helyes.
Erre találták ki a parlamentet.

tamas11 2014.03.03. 12:08:18

@sinclairzx81a:
Példát kértél: a nagy médiahatalmú Fidesz évekig rugózott Hagyó nyolcszáz millóján...
A Simicska birodalom naponta inkasszál ennyit.
A tényleges felhasználás , értékesülés aránya ezen belül nehezen átlátható (miért is?), de a mutyikban, földalapú támogatásoknál, (amelyek egy körnél halmozódnak), meg a shortolás-gyanúknál nem százmilliók, hanem sokmilliárdok mozognak, éves birodalmi szinten egész biztosan.
Megint magadnál felejtetted a tárgyilagot...

tamas11 2014.03.03. 12:12:32

@sinclairzx81a:
Ott nem a tudások, igazságérzetek és érdekek ütköznek már rég, hanem az arrogancia a tehetetlenséggel. És a sameszok (mint te is) pártoljak e folyamatot, még vissza is kérdezel: miért nem a parlamentben?
(Hogy helyezzünk el négy elefántot egy Volkswagenben? "Elöl kettőt és hátul kettőt!")

unionista (törölt) 2014.03.03. 12:17:25

@Carmichael:
az évszázados törésvonalakat nem lehet egyik napról a másikra áthelyezni. japánban sem lehet áthelyezni. mert azt a természet elég hosszú időn át alakította ki.

olyan politikai rendszert kell építeni, ami a földrajzi-biológia adottságokhoz a legjobban illeszkedik. a matematika univerzális, a filozófia nem. a politikafilozófia különösen nem az.

pitagorasz tételt valahogy nem vitatja senki. mindegy, hogy egy görög találta ki. az arab matematikusok is elfogadják. nem kezdenek el nemzetieskedni. különben nem tudnák kitermelni az olajat. orosz matematikusok se, és a kínaiak se. az urdu törzsben a palatáblán bebizonyítod a legokosabbnak, akkor az szinte biztosan elfogadja. nem vitatja az urdu törzsfőnök sem. ha érti, akkor azért. ha nem érti, akkor azért. a filozófia nem ilyen. azt mindenki vitatja. ha érti azért. ha nem érti azért. a filozófiában ez a szép. csakhogy ettől nem lesz univerzális. nem lehet egy az egyben átvenni a nyugati, vagy akár a keleti iskolát. ellentétben a természettudományokkal. van nemzeti matematika. én a ruszki matematikai iskolán nevelkedtem. ruszki professzorom volt a legokosabb, akit ismertem. de nem akarok ruszki politikai kultúrát. ő meg azt akart. ez nem iskolázottságtól függ.

mit jelent az, hogy tisztességes? a nyíregyházi családnak az a tisztességes, hogy a nemzetvezető elvtársnak hízelegnek. a gyereket is így nevelik. nekik ez a tisztességes. tessék megnézni facebook csatornáját. annak a családnak csak azért kellett a demokrácia, hogy a vörös csillagot lecsérlhessék szent kornára. a hazafias népfrontból átlépjenek a nemzeti pártba. a sarló és kalapács helyett kaptak egy fakeresztet. de úgyegyébként ugyanazt az orosz feudális kultúrát akarják megvalósítani, amit az országnak legalább harmada, de inkább a fele. a kérdés az, hogy nyíregyházán a többség ezt akarja-e. ez egy nyitott kérdés. ezt nem tudjuk.

nyíregyháza nyugatos akar lenni vagy keleties? esetleg északias? nyíregyháza fejlődhetne skandináv mintára. ott a lego, az elektrolux. lehetne nyírségben ikea, ezek után menne a nokia. vegyen volvo autókat az önkormányzat. majd csak kiegyeznek a gyártóval. nyíregyháza simán lehetne egy espoo jellegű skandináv típusú nyírségi kisváros. lappföldi mikulással, nils holgersonnal, kimi raikonen autósiskolával, finlandia vodkával. nem globális multikulti lenne, hanem skandináv. menjen oda az emeszpés lévai katalin. aki skandináv iskolát akar. integrálja a cigányokat. nézze meg, hogy az micsoda. és találják ki, hogy azt hogyan lehetne. egyből rájön, hogy óvodától kezdve kellene, nem felső tagozatban. helyi szinteken döntsenek. fizessék meg a lévai katalin esetleges szakértelmét a helyiek. de ehhez nem kell összehívni az országgyűlést.

kapják meg a normatívát népegészségügyre, a közoktatásra, a szakképzésre, az igazgatásrendészetre. működjön a nyugdíjrendszer. ahogy eddig. ezt nem kell megváltoztatni. mert az úgy ahogy igazságos. a tényleges járulékfizetéssel arányos. hanem az, hogy nyíregyháza a helyi adókból és az uniós forrásokból maga fejlesszen. és szervezzék meg az intézményes gyermekjólétet. de ehhez nem kell semmiféle pártkongresszus. feltéve, hogy a derék nyíregyháziak így döntenek. kizavarják a a pártokat a városból. de az is lehet, hogy hazafias népfrontot akarnak, vagy politikai bizottságot a pártiskolával. akkor engedjük meg nekik.

elég egy helyi népszavazás arról, hogy döntsd el mit szeretnél. nagy magyar provincia akarsz lenni, vagy micsoda. skandináv jellegű kommuna akarsz lenni, vagy német kreis, vagy francia déparment, british borough. kik hozzák létre a lányvállalatot. melyik nációval, melyik régióval akarsz kooperálni. ha egyáltalán valamelyikkkel. döntsd el.

budapet világváros akar lenni. szerintem sokkal jobb lenne bécs testvárosának lenni. de ha budapestiek világvárost akarnak, akkor próbálkozzanak a globális kapitalizmussal. de a magyar lakosság döntő többsége kurvára nem akar ilyet. és nyugatos polgárosodást se szeretne. mert nyíregyháza azért félfeudális maradna a skandinávokkal. skandináv külbirtok (gyarmat) lenne. igényelnék, hogy menjen oda a király. simogassa meg a gyerekek buksiját viktória hercegnő. és valami támogatást nyújtson a foundation. most csak a nagy-magyar feudalizmus van felkínálva. és a nyugatos polgárosodás.

fel kellene ajánlani az önkormányzatiságot. és a zsidók szerepét át kell venni valakinek. mert vidéken teljesen ki lettek irtva ugyebár. ahová nem kell semmilyen külföldi ott maradjon a központi tervutasítás.

unionista (törölt) 2014.03.03. 12:34:16

@sinclairzx81a:
a gazdaság, a társadalom a kultúra szervezésére találták ki a független önkormányzatot. ahová nem kellenek pártok. mert nincs bal és jobboldali kórház, iskola, vagy hivatal. nincs jobb, vagy baloldali állatkert, vagy vidámpark. ezeket a politikai pártoktól függetlenül kellene működtetni.

a parlamentet alapvetően a nemzetieskedésre találták ki. az egy nemzetgyűlés alapvetően. ahová bevonulnak a székely lófők képviselői és minden magyarok. csak a székelyek ne mondják meg, hogy mi legyen errefelé. de a nemzetgyűlésben ott a helyük. feltéve, hogy magyarok akarnak lenni. és a magyar himnuszt akarják énekelni. ha nem, akkor húzzanak a magyar nemzetgyűlésből. az osztrákok se követelnek képviseletet a reichstag-ban. nem akarnak anschluss-t. de ha a székelyek ide akarnak tartozni, akkor nemzetieskedjenek az országgyűlésben. de ne döntsenek arról, hogy itt mi legyen. arról mindenki döntsön az agglomerációkban. 250 önkormányzat bőven elég lenne. a mezővárosok és környéke. de ha valahol ilyet nem akar a nép, akkor maradjon pártirányítás.

vagy valaki mondja már meg, hogy mi lenne a nemzeti minimum? de ne azt mondja, hogy mindenki legyen már jófiú. tisztességes politikusok kellene. szavazzatok ángyánra. a tisztességes emberek pártjára. és épít nektek skanzent mindenfelé. nem lehet, hogy az ángyán projekt egyes helyeken szuperül működne. de országosan méretkben nem jó? mert ennél diverzifikáltabb nemzetgazdaság kell. nem lehet, hogy ez szinte mindennel így van?

az önkormányzatokban kell félre tenni a pártpolitikát. olyannyira, hogy onnan ki is kellene űzni a legfelső pártvezetést. a szakértői másodvonalnak és a független értelmiségnek kell összekapcsolódni. vagy ha a többség ilyet nem szeretne, akkor ott marad a direkt pártirányítás. a kedves nemzetvezető elvtárs és az alemberei felépítik a munkaalapú társadalmat és a foci egyházat.

Carmichael 2014.03.03. 12:43:18

@unionista:
Ezzel nem cáfoltad, hogy teljesen eltérő megközelítések mellett is vannak olyan érdekek, amelyek közösek tudnak lenni. Bármely filozófiától függetlenül az alapegység az ember, neki pedig vannak olyan alapvető igényei amelyekben (többé vagy kevésbe), de azonos platformra kerül a többivel (biztonság, szabadság, stb. kérdése), és ez akkor is így van, ha a többség ezt ma nem érti meg vagy látja be.
A magam részéről már a föld nevű bolygó országokra tagolását sem tartom szükségszerűnek és értelmesnek, de nincs kifogásom ellene, amíg az egyéni lehetőségeimet nem fojtja meg.
Bármely filozófiai megközelítésről lehet és érdemes beszélgetni, vitázni, de amíg ez egy országnyi ember életéről szól, addig ezen emberek figyelembevételével, és nem a filozófiákat váltogatva és hajlítgatva.
Itt persze még bejön a képbe az egyén felelőssége a saját sorsáért, meg az ön(érdek)korlátozás képessége, meg egy halom egyéb dolog, ami az együttélés kényszere/lehetősége hoz magával.
Én ma azt látom, hogy beásott vonalak mögül megy a lövöldözés, és mindenki elfogadja, hogy ennek így kell lennie, ez így természetes. kicsit olyasféle feloldás jut eszembe, mint Az Éhezők Viadala-ban, amikor a közös bogyóevés mellett döntenek, mert hiába az a játékszabály, hogy csak egy győztes lehet, ennek valójában nem kell így lennie. Kb. így kellene megtörni az eddigi gondolkodási rutinjainkat is, sőt, ezzel kellene kezdeni, itt indulhatna el egy olyan közeledés a társadalomban, ahol felismerik az emberek a valós érdekeiket, nem pedig a mások által nekik kijelölt célra tüzelnek egész életükben...

fvipera 2014.03.03. 13:16:14

Kedves HaFr

egy működő demokráciában orbán nem merte volna megtenni azt, amit az ukrán-orosz konfliktus kapcsán megengedett magának. Azt hiszem, ideje felülvizsgálni álláspontodat arról, van-e még a demokráciának olyan foka, amely megengedi az egyenlő távolságtartást orbán és az ellenzéke között.

almodhi 2014.03.03. 13:23:20

Vajon az itt megnyilvánuló honfitársainkkal mi lehetne a közös minimum?

Komolyan kérdem...

444.hu/2014/03/02/a-hazaarulo-prezi-vezer-az-antikrisztussal-szovetkezik/

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.03. 13:23:22

@fvipera: De hát nem tartok én egyenlő távolságot, elég, ha elolvasod ezt a posztot, amihez kommenteltél. Én azt írom, lecsupaszítva, hogy Orbán felelőssége messze nagyobb a jogállam lebontásában, és megoszlik az ellenzékkel a demokrácia aláásásában. De ezt mindjárt megírom egy külön posztban, mert szerintem itt zavarok vannak.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.03.03. 13:26:36

@sinclairzx81a: teljesen igazad van

az ironikus ebben az, hogy a magukat értelmiségi, liberális demokratának tévképzelők tagadják ezeket az állításaidat, és fröcsögnek mindenkire, aki ezekben kételkedni merészel

a libbant oldal, olyan, mint egy szekta

panelburzsuj 2014.03.03. 13:32:41

@fvipera:
Hamis dilemma.

Orbánnak nem egy, hanem csak a parlamentben is három ellenzéke van, és már a ma délutáni zárás előtt látható, hogy jellemzően nyolc-tíz jelölt fog tülekedni egy szavazólapon.

Plusz azok a milliók, akik az egész önérdekű magyar politikai elitet legszebben fogalmazva is csak púpnak érzik a hátukon.

sinclairzx81a 2014.03.03. 13:38:28

@tamas11:
"Megint magadnál felejtetted a tárgyilagot..."

Igyekszem valóban, még ha elfogult is vagyok;-)
De neked is marad belőle, ne félj tőle, nem harap!

Szóval qendelapo konkrét orbánoligarcha vagyon listájára lennék kéváncsi, ha már szóba hozta.
Engem is érdekelne, tényleg mekkora ologarcha.

Hagyó bácsi ügyében meg még nincs jogerős, ha jól emlékszem.

Carmichael 2014.03.03. 13:53:50

@almodhi:
Kétségtelenül szomorú, de azért ez nem maga az ember és nem a képességeinek a vége, csak a már zombivá váltak reflex-kliséi, az önálló gondolkodás és véleményformálás mellőzése. Attól, hogy ők ezt nem látják (be), még lennének közös érdekeink velük is (alapból, pl., hogy ők is megértsék ezt).
Ahogy mondani szokták: sajnos az a tény, hogy mindenkinek joga van véleményt formálni egyeseknek már elégséges OK is arra, hogy véleményt formáljanak.
Minden rendszer remek lakmuszpapírja is önmagának.

fvipera 2014.03.03. 14:14:29

@HaFr: igazad van, rosszul fogalmaztam. megpróbálom újra, ráadásul kérdésként megfogalmazva: van-e olyan nagy a távolság a két oldalt (orbánt és ellenzékét) tekintve, hogy az Összefogásra szavazz annak ellenére, hogy ők sem felelnek meg a kritériumaidnak (amit egyébként megértek). Megint máshogy: kíváncsi vagyok, miféle demokráciasérelem billent majd ki ebből a (nem egyenlő) távolságtartásból.

quendelapo 2014.03.03. 14:45:54

@sinclairzx81a:
Lapozd végig valamelyik 100 leggazdagabb listát.

quendelapo 2014.03.03. 14:53:54

@unionista:
Gyorsan nem lehet országos mozgalmat szervezni, éppen azért ideje lenne már végre elkezdeni.

Egyetértek, a vidéki vállalkozókat sokkal jobban meg lehetne mozgatni a saját városuk, vidékük fejlődésének ügyével, mint országos problémákkal. De, aki a saját vidékén közösségben cselekszik, az előbb-utóbb látni fogja, hogy ugyanazoknak az elveknek kell érvényesülnie máshol is, az ország vezetésében is.

quendelapo 2014.03.03. 14:54:54

@HaFr:
melyik hsz-re helyeseltél?

Carmichael 2014.03.03. 14:58:21

@panelburzsuj:
Ha szimpla indulatot vársz tőlem csalódni fogsz, semmit nem ér.
Nem tegnap óta tudjuk, hogy változtatni kell és igen ez is visszajelzés, elég markáns ráadásul...

unionista (törölt) 2014.03.03. 15:37:27

@Carmichael:
oké, értem hogy te az egyéni jogok, kötelességek, felelősség vonalon akarsz erősítést. de mi kellene még ezen a területen? mit hiányolsz konkrétan?

ha individuálisan közelítünk, akkor szociális gyermekjogok hiányoznak. intézményes gyermekjólét kellene. de azt se lehet megvalósítani csak önkormányzati keretek között. úgy, hogy csinálsz egy kommunát a cigányokkal. a fiúknak tangazdaságot, a lányoknak konyhát, varrodát, mosodát. és akkor ez ellátja a vidéki iskolát. és majd esetleg nem fogják szétbontani a gyerekek az iskolapadot. mert a nagyobbik testvér ad neki egy nyaklevest, mivel ő fűrészelte, fúrta, csavarozta, hegesztette, festette, lakkozta a műhelyben. és esetleg ez még működik, mert mímeli a nagycsaládot. de ezt úgy nem lehet megcsinálni, hogy beleírjuk az alkotmányba. hanem majd akkor kodifikáljunk, amikor ez majdnem mindenütt megvalósult. akkor öltözzön be néhány bohóc kék fürdőköpenybe, tegyen a nyakába aranynak látszó réz lófaszt, és nagyon komoly arccal hirdesse ki, hogy megvalósultak a gyermekjogok. persze ehhez új bohócok kellenek. mert sólyom és társai voltak azok, akik kihúzták az alkotmányból a lakhatás jogát. nehogy a népeknek jogukban legyen élni valahol. ebben az országban egy ilyen fasz a legfőbb alkotmánybíró. mit vársz az alkotmánytól?

állítsuk helyre a sajtó szabadságot. az nem attól lesz szabad, hogy az alkotmányba beleírjuk. hanem attól ha ez önkormányzati keretek között megvalósul. ha valahol nem tiltják be a kereskedelmi rádiókat. itt a zenés rádiót is betiltotta a polgármester. nehogy viccelődjenek vele. a szabad rádiózás jogát nem országosan kell kivívni.

mert ahhoz esetenként az is hozzátartozik, hogy a klubrádiót se lehessen fogni. azért, hogy az se mérgezze a város életét. ugyanis drága bolgár urat a saját állása érdekelte akkor, amikor a helyi rádiókat zúzták szét. ha azt veszélyeztette valami, akkor rohant az amerikai nagykövetségre. ha bolgár györgynek nem jár ingyen frekvencia, akkor nincs sajtószabadság. a város polgársága döntse már el, hogy ki ossza az észt. ne az egyén, ne az ország, hanem a város. legyen az egyetemnek, főiskolának, vagy a nyugdíjasoknak saját műsorsávja.

de ehhez nem kell összehívni az országgyűlést. ehhez nem kell módosítani az alkotmányt. ehhez egy helyi rendelet kell. slussz. előzetesen helyi népszavazással ki kell vonni a helyhatóságot pártirányítás alól. és akkor majd apránként visszaáll a jogállam. ha visszaáll. mert nem feltétlen van rá igény.

Carmichael 2014.03.03. 16:06:04

@unionista:
"oké, értem hogy te az egyéni jogok, kötelességek, felelősség vonalon akarsz erősítést."
Én innen eredeztetném a szükséges változások megindulását, a folyamatot, ami majd valami épeszűbbé kulminál (nem tudom és nem is akarom én megmondani, mit kell csinálni, hova kell eljutni, ez szerintem egy - a mainál egészségesebb - evolúciós folyamat vége lehetne. Illetve nem lesz vége, mert ez egy örök folyamat.
Ma az alkotmánytól sem várnék mást, és a kormánytól sem, minthogy ennek a folyamatnak adjon keretet, teret. Pl. oktatással, vállalkozás elősegítésével, és azokkal a dolgokkal is amiről te írsz. Ez nyilván korlátozná az állam hatalmát (ez is milyen már, hatalma van, nem feladatai és felelőssége), bukna az etatista berendezkedés, ami nyilván ellenérdekelt, meg is tesz mindent ez ellen. Nem is reménykedem gyors sikerben, az is lehet, hogy csak álmodozom. Főleg azért, mert, ahogy kezdtem, ezt az egészet az egyénből, az ő döntéseiből vezetem le.
Ezért írtam feljebb, hogy nem a jelenleg megborult emberek elítélésében, kritizálásában vagyok érdekelt, hanem a változásuk elősegítésében. Mert, ugye, a népet nem lehet leváltani. Nélkülük pedig nem megy, akkor sem, ha 2/3od van. Az arra elég, hogy jogilag, gazdaságilag bűvészkedhess, amibe annyira rá lehet szokni, hogy az már valóságtól való eltávolodást eredményezi.

unionista (törölt) 2014.03.03. 17:08:19

@quendelapo:
te a filozófia univerzalitásában hiszel. szerintem ez az alapprobléma. a filozófiai kérdések általánosságban eldönthetetlenek. leszámítva persze néhány alapelvet, amiben közmegegyezés szokott lenni. senki se akarja lelőni a cigányokat, mert mindenki tudja, hogy az polgárháborút eredményezne.

de miért kellene ugyanazoknak az elveknek érvényesülni? a cigányokat integrálni kell, asszimilálni, vagy szegregálni?

az identitásukat megőrizve legyenek büszke romák. ez lenne az integráció. felejtsék el, hogy ők valaha cigányok voltak, olvadjanak be teljesen. ez az asszimiláció. esetleg különüljenek el. ez ugye a szegregáció.

úgy általában persze integrálni kellene. a romák ne veszítsék el az önazonosságukat lehetőség szerint. a cigányság gazdagítja a kultúrát, az agrárkultúrát különösen. de mi van ha annyira nagyon mégse gazdagítja, vagy mi van ha az adott közösség asszimilálódni akar. maguk a romák szégyellik, hogy ők cigányok. mert nincs semmi, amire büszkék lehetnének. és azt akarják, hogy a gyerekeik ugyanolyanok legyenek, mint a többségi magyarok. az a céljuk. akkor a cigány gyereknek azt kell mondani: gyere ülj az asztalhoz. itt a kenyér fele. egyél. te is magyar vagy. és majd asszimilálódnak. értem, hogy ez nem annyira jó megoldás. de mi van ha ez működik. ha nem lehet velük szót érteni, akkor szegregálni kell. akkor is ha ez mindenféle liberális jogelvet sért.

abszolút nem vagyok cigányellenes. szegregáció párti különösen nem. szerintem azt majdnem mindig el lehet kerülni. ha egy gyerek szegény körülmények között nő fel, a dögkútból kap vacsorát, és beteszik egy suliba, ahol a másik gyereknek az a problémája, hogy nincs meg az új iphone, pedig már tegnapelőtt megjelent amerikában, akkor mondjuk lesz egy gyerek, amelyik úgy hasba rúgja, hogy csak a kórházban tér magához. és ugye nem kellene, mert a mit tehet az a másik erről. ha a gyerekemet rúgnák hasba, nem tudom mit tennék.

de miért ne lehetne akár sikeres szegregáció. az, hogy a cigányoknak kijelöltek egy erdős területet. mondjuk odamegy egy vállalkozó. csinál nekik egy fűrészüzemet. ne lopják a fát, hanem dolgozzák fel. az asszonyoknak csinálnak egy konyhát, és egy varrodát. amelyik cigány ennél képzettebb azokat beköltöztetik a külterületről a városba. őket befogadja a többség. a gyerekeknek csinálnak egy erdei iskolát. és majd azt integrálják. ez miért ne lehetne sikeres. szegregációval indul. persze könnyen lehet, hogy szétverik a gépeket. és akkor az egész elbukik.

nem lehet megmondani, hogy általában mi kellene. én debrecen környékét tudom átgondolni. mert azt a várost ismerem. ott sámson nevű településen van a legtöbb cigány.

én régen energiafű ültetvényeket tettem volna oda. mert mezőgazdaságra nem alkalmas terület. nem az a löszös-iszapos hordalékkúp, mint a hajdúhátság. ami szuper termőterület. de nem is a nyírség erdei. azt be lehetne vetni energiafűvel. sámson, akinek a hajában van az ereje. és nő a fű. "sámon haja". és akkor azt learatják. szimbolikusan is legyen rendben. és akkor arra építeni erőművet. sámson 1, sámson 2 mennyi energiát termel. és arra építeni, hogy a sámsoni cigányok mutassák meg. és persze tárgyalnék az e-on vezetőivel. valósítsuk ezt meg. találjuk ki ehhez a csr programokat. de ebben mi az általános elv? semmi. működne ez? ki tudja. példa értékű ez? nem. miért lenne az. nem a riemann sejtést oljuk meg. nem egy általános problémát. kifejezetten sámsoni cigányokra kitalálunk valamit. amit elfogadnak az ott élők. és vagy bejön, vagy nem. ennél többet ígérni nem lehet. a liberális-konzervatív filozófia könyvekkel kitörölhetik a seggüket.

quendelapo 2014.03.03. 17:33:32

@unionista:
Lehet, de az biztos, hogy az oktatásra többet kéne költeni, több energiát áldozni.

unionista (törölt) 2014.03.03. 17:55:17

@quendelapo:
nézd, ez olyan, hogy van ahol a közoktatás hiánya legnagyobb probléma, van ahol nem. van ahol szakképzés hiányzik. van ahol a alapvető közegészségügyi problémák vannak. van ahol az igazgatásrendészetet kell megerősíteni. hiába építed fel a sulit ha lerombolják a barbárok. ott lehet, hogy előbb kell rendet teremteni, és utána iskolát építeni. de országos rendteremtés nem kell. nem lehet ezeket általánosságban eldönteni.

a helyi viszonyokra kell optimalizálni. egy kis, közép, vagy nagytájra. ami a járás, megye, régió. és annak központi agglomerációjára. ami a mezőváros, az iparváros és a főváros. ezekre lehet írni programot. de a nemzetre nem lehet. az, hogy mi mind magyarul beszélünk a megoldás szempontjából nem sokat jelent.

tamas11 2014.03.03. 19:56:32

@sinclairzx81a:
Azt gondolod, szárnyal a humorod.
Pedig, tkp tőled várjuk a választ az aktuális oligarchákról.
Az nem válasz már,és egyre kevésbé az, hogy bezzeg a gyurcsányos évek - mert most más időket, más éveket írunk. A Simon MSZP-s kétszázmilliója ne fedje le a problematikát! Ha nincs ok oligarchákat vakarni manapság,Simonon túl, akkor szögezd le harcosan igazságkutatóként: eddig, és ne tovább... Vagy, ha előrébb jutnál a naptárban, akkor annyit: MIÉRT nem érdekelnek az aktualitások téged. Miért csak egy sokéves Orbán beszédet - hatalmi túltengés filozófiáját vagy képes idekenni ÖTÖDSZÖR, mintha axioma lenne!

quendelapo 2014.03.03. 20:30:14

@unionista:
Igen és az is lehet, hogy minden lokális problémán hosszan lamentálunk és unortodox megoldásokat próbálunk ki egymás után, de az is működhet, hogy a best practice elv alapján másoljuk az előttünk járókat.
Mondjunk még ilyeneket?
Lehet, hogy a cigánygyerekekhez elég lenne egy erős kezű pedellus, de az is lehet, hogy többre mennénk két jól képzett gyönge lánnyal. Ki tudja?

unionista (törölt) 2014.03.03. 20:46:48

@quendelapo:
de nincs olyan, hogy best practice. az valami direkt marketing szöveg. ha a valóságban létezne, akkor minden problémát megoldottunk volna. elég sok okos embert hordott már a hátán a föld. nincs olyan, hogy "a" cipő. mert nincs legjobb cipő. az csak marketing. nincs olyan, hogy "az" autó. mert nincs legjobb autó. az csak marketing.

sinclairzx81a 2014.03.03. 20:57:37

@tamas11:
Szerintem összekeversz valakivel, nem emlékszem, hogy a mindenféle oligarchákkal különösebben foglalkoztam volna a Bajnai Dataplexes buliját leszámítva.

A kötcseit, az öszödit meg azért szoktam idézni, hogy ne csak a mellébeszélő halandzsa kapjon nyilvánosságot.

Mesterházytól nem nagyon lenne mit idéznem, gondolom ebben egyetértünk.
A Vonát negligálom.
Bajnai meg már-már szánalmas.
A PKP-ról nem tudom, lettek-e képviselőjelöltjei, országos listája.
Feri meg sziporkázik, virul, az egyetlen valamire való ballib politikus. Orbán fő szövetségese.

Ugye nem ok nélküli lehetett, hogy a Gyurcsány által felvázolt választási rendszerre egy mukk reakció nem volt, (egyfordulós, 149-149 képviselővel, detto mint a mostani) de az orbánfelélejtapálya mantra változatlan.

A 'humorom' ha volt egyáltalán meg saját érdekemben öncenzúra miatt a zéróhoz konvergál.

Igyekszem aktualizálni magam, ígérem!

sinclairzx81a 2014.03.03. 21:14:40

@unionista:
Az önkormányzatokról remek gondolataid, javaslataid vannak, a székelylófős parlamenteddel nem tudok mit kezdeni.
Ahogy a végtelenül naív egyéb elméleteiddel sem, de szívesen olvasom kommentjeidet.

2014.03.03. 17:08:19 kommented viszont tényleg remek!
Itt erre biztosan nem számíthatsz érdemi reakcióra...
Grat!

quendelapo 2014.03.03. 21:41:47

@unionista:
Persze és olyan sincs, hogy vita, mert vitázni csak akkor lehetne, ha a vitának lenne tárgya és lenne fogalomkészlete. De a tárgyakat szubjektív módon érzékeljük, a fogalmak pedig képlékenyek és ezért csak annyit jelenthetünk ki, de azt is csak fenntartásokkal és megszorításokkal - bár tudom, hogy megszorítások márpedig ugyanúgy nincsenek, mint ahogy boszorkányok sem, bár ez utóbbiban sem lehetünk biztosak - hogy nem könnyű, ha összeeresztünk 3 cigánygyereket, egy rasszista pedellust és két biszex bölcsészlányt. Bár, ha jobban belegondolok még ez sem biztos.....

unionista (törölt) 2014.03.03. 21:49:03

@sinclairzx81a:
a naiv elméleteket illik megcáfolni.

sinclairzx81a 2014.03.03. 23:20:32

@unionista:
Miért kellene? Elférnek.

Ez például egészen pompás, precíz, tökéletes:

'ha bolgár györgynek nem jár ingyen frekvencia, akkor nincs sajtószabadság. '

De akár az egész kommentet idézhetném, tényleg remek.

Csak épp semmi racionalitása.
Szerintem.
Talán öreg vagyok már egy kicsit :)

unionista (törölt) 2014.03.03. 23:48:58

@quendelapo:
nézd, amit te szeretnél ahhoz egy működő mta kellene. legyen valamilyen egységes ajánlás a magyaroknak. amit ha követünk, akkor olyan nagy bajunk nem lehet.

ilyen nem azért nincs, mert a magyar akadémikusok mind hülyék. bár nyilván akad köztük is ostoba. a probléma, hogy nem nagyon lehet a beszélt nyelvre optimalizálni. és az egész világra se lehet. nincs hozzá matek.

aminek értelmét lenne az, hogy kárpát-medencére alkotni modelleket. minden régió (a szomszédokat is beleértve) kaphatna valamilyen kiemelt kutatási témát, és egy tucat akadémiai bizottság dolgozhatna ezeken az egyetemi városokban. lovász lászló elég okos ember. nálam sokkal okosabb. én a bokájáig nem érek fel, ő akkora splíler. és ezt talán meg tudom ítélni, mert van egy gyenge matematikus végzettségem. de ilyesmi fel sem merül. a magyar tudományos akadémiát jelenlegi formájában nagyjából semmi értelme nincs fenntartani. amióta az eszemet tudom reformálják. előbb független önkormányzatiság kell. és akkor valamelyik városnak talán eszébe jut, hogy használja a tudományos műhelyeket.

quendelapo 2014.03.04. 07:07:23

@unionista:
Érdekes, amit írsz, de honnan tudod, hogy én mit szeretnék?

....és miért kéne a magyaroknak valami speciális ajánlás? Mi van, ha megnézzük, hogy mit csinálnak a szlovákok, lengyelek és az osztrákok? miért ne találnánk meg náluk, azt, ami nekünk is jó lehet?

unionista (törölt) 2014.03.04. 10:03:32

@quendelapo:
a városokon túl kárpát-medencei, közép-európai, páneurópai megoldásokat érdemes keresni.

azért, mert nagyjából ezek a térségek azok, amik elemi geometriára alapozva viszonylag egyszerűen modellezhetők. a felsőbb matematikai számítások eredményét általános iskolai tudással is meg lehet érteni. középiskolai tudással pedig szimulációkat készíteni. előrefelé gondolkodva lehet játszadozni.

a kárpát-medence kör, közép-európai tömb négyzetszerű, páneurópa (eu és észak-afrika) az északi sarkponttól kiinduló gömbháromszög.

a globális optimumkereséssel az a probléma, hogy nincs olyan matek, amellyel egyszerűen leírhatnánk a egész bolygót. a gömbi geometria a trigonometria (a háromszögek elméletének) kiterjesztése. a görbült terekkel galaxisokat lehet leírni. ezért van az, hogy jobb híján idősorokat állítanak fel. azokkal szépen le lehet írni hogyan fejlődött a világ egy adott pontja. a múltat illetően nagyon okosak vagyunk, de túl sok következtetést nem lehet levonni a jövőre nézve. az idősorok elmélete legfeljebb csak ultrarövidtávon tud jósolni. azon túl csak olyasmit, hogy lehet eső, lehet hó.

a nemzeti optimumkereséssel nem földrajzi, hanem biológiai probléma van. a magyarul beszélő közösség genetikai állománya szerteágazó. a relatív többség (a megosztottság miatt nincs senkinek tényleges többsége) nem európához, hanem a kelet-indoeurópai síksághoz (oroszország európai részéhez) sorolódik. egy másik jelentős csoport pedig törökország felé (őseurázsiak) kacsingat. nem véletlen a jobboldalnak a szélsőjobboldalnak a keleti-keresztény, a szélsőjobbnak a szekuláris iszlám irányultsága. ez a csoport van számbeli fölényben. de azért nincs akkora túlsúlya, hogy magyarországot képes legyen újrapozicionálni.

a városok és városkörnyék modellezéséhez a gráfelmélet passzol. az lenne a kézenfekvő előrelépési lehetőség. de itt tudományterületekre építünk. és a filozófia ehhez a politikai marketing. a gomb a kabáton.

quendelapo 2014.03.04. 10:16:00

@unionista:
A nálunk nyugatosabb lengyel, cseh és szlovák népességet hová sorolod? Utobbi különösen izgalmas, hiszen alig különbözhet a magyartól...

unionista (törölt) 2014.03.04. 10:37:24

@quendelapo:
a domináns csoportok alapján a genetikai térkép így néz ki.
en.wikipedia.org/wiki/File:Haplogroups_europe.png

quendelapo 2014.03.04. 12:51:36

@unionista:
Bécs, Kassa és Kijev azonos népesség ha jól látom....

unionista (törölt) 2014.03.04. 13:37:03

@quendelapo:
bécs nyugatos (lila/piros), kassai közép-európai (sárgásbarna), kijev keleties (sárga).
süti beállítások módosítása